Parşembc 1 Sahibi, Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmaniye Noı 1T Tal adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
B Y L Ü L 1949 UTAN 1 U L Telefonı M79ö—MİM 12 inci Yıl, No. 3750 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayın : 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftaları ile meghur el igl ve model mecmuasının Türkçe llâveli 837 İnci aayıaı geldi. NET KÎTABEVİ
Tito ve Iran üzerindeki Rus baskısı
son haddini buldu
Amerika ve Ingiltere hâdiseleri yakından ve dikkatle takib ediyorlar
Duruma "f i’lî harb„ denilemezse de barışın korunması
için Batılıların Rusya nezdinde müşterek bir teşebbüste bulunmaları muhtemel görülüyor
En edna
Mertebesi
eker bayramlarında, müf-tülük makamı, bir cetvel ^9 neşreder. Burada Ctir sadakasının o yıl için, ne miktara baliğ olduğu gösterilir. Üzümden, arpadan, buğdaydan sadaka vermek kabildir amma bunların da çeşitli dereceleri vardır. Her birinin ednası, ortalaması ve âlâsı mevcuttur.
Ne vakit bizde demokratik gelişme edebiyatını okursam bu liste hatırıma gelir. Halk Partili hatiplere. Bakanlara, şeflere, yazarlara bakarsanız Türkiyede «en ileri demokrasi» hüküm sürmektedir. Her şeyin en ilerisi bizde olduğuna göre demokrasinin de en ileri damlasının bizde olması kadar tabii bir keyfiyet yoktur. Amma biz demokrasiye, «on zamanlarda heves etmişiz, Bu vadiye yüz elli hattâ beş yüz sene evvel sülük edenler vardır. İngiltere, Fransa, Amerika Yunanistan bu yola bizden çok evvel girmişlerdir. Olabilir bu ö-na.vak olma bizim, İşe başlar baş lamaz, işin «t ileri ve alâsını yap tığımızı sanmağa bir engel teşkil etmez. Amma bu en ileri demokraside görürsünüz ki Millet Meclisinin, halk tarafından emin bir şekilde seçilip seçilmediği münakaşa edilmektedir. Yaptığımız tek seçime, bütün memleket İtiraz etmiştir. Bir kısım milletvekillerinin, halk tarafından seçilmemiş olduğuna bir takım hile, desise ve oyunlarla mazbatalar dürüldüğüne dair bazı İddialar İleri sürülmektedir. Bu düşünce o kadar umumidir ki, halk, meydanlarda toplanarak günlerce ve haftalarca reylerimizi çaldılar, diye feryat ettiler, Meclis kürsüsünde ve encümenlerde Bayarlar ve diğer muhalifler ah ve vah eylediler fayda vermedi. İstanbul matbuatında bu bahiste çok Deri gitmek istidadını gösterenler de Sıkıyönetim kudretlle susturuldu...
İşte en İleri demokrasi dediğimiz yurdumuzdaki demokrasinin (1946) manzarası... Ondan sonraki gelişmeler daha az parlak değildir.
Elde bir matbuat kanunumuz vardır ki Mussollninin faşist 1-talyada tatbik ettiği kanunun tercümesidir. Zaten bizde tercüme kanunlar doludur hattâ medenî kanunumuz bile aynen ls-viçreden nakil ve tercüme değil midir? İşte ltalyada faşizmi temelleştirmek ve hürriyeti yok etmek için tatbik edilen kauun bizde de caridir. 1946 dan sonra Peker, bu kanundaki baskıları da az gördü. Daha ağır ve şiddetli (Devamı 8a. s 8ü. 8 da)
Mareşal Tito’yu, harb içinde, Yu goslav kurtuluş ordusu lideri İken, İngiliz Mareşali Aleksan dr'la bir arada görüyorsunuz..
Avusturya - Çek hududu kapatıldı
Son hâdiseler, Çekoslevakyada komünistlerin zayıfladığına delil olarak gösteriliyor
Londra: 31 (A.A.) «Lps.» — Moa kovadan alınan haberlere göre, Moskova radyosu dün akşam Yugoutev-yaya verilen Rus notasının mptnini bir kaç kero yayınlamıştır. Pravda ve îzvestia gazeteleri bugünkü sayılarında nota metnine bütün bir sayfa ayırmışlardır.
Belgrad: 31 (A.A.) «United
ProBS» — United Press diplomatik muhabiri Edward M. Korry bildiriyor: — Sal&hiyetli kaynaklar beş Rus tank tümeninin Yugoslavynnın kuzey hududunda mevzi almış olduk larını bildirmektedir. iyi haber alan kaynaklar bu tank tümonlerinin hava kuvvetleri vo piyade ilo de takviye edilmiş bulunduklarını haber ver mektedir. Askerlerin »ayısı hakkında yürütülen talıminlor takriben 60.000 etrafında dolaşmaktadır. Tankların snyiBi da aşağı yukarı 500 civarındadır. Yine ayni kaynaklar
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Avusturya ile barış anlaşması
Rus - 1 ran hududunda tahşit edildiği bildirilen İran ordusunda bir tören
BaşbakanındünSivasta
öğretmenlere hitabesi
İzmirde asılan i beyanname
Cumhurreisi aleyhine dıvarlara beyanname asan biri yakalandı
Başbakan, demokrasi gelişmesinde öğretmenlere düşen vazifelere işaretle dedi ki: “Ha 1 k idarelerinde şahıslara bağlanmak felâket olur.»
Yapılamıyor
Londra 31 a.a. (Usla) — Avua . turya barış antlaşmasının tamamlanması İçin tesblt edilen mühlet yarın sona ermektedir.
Halbuki antlaşmayı müzakereye (Devamı 8a. 5 8Ü. 3 de)
6ivas: 31 (Telefonla) — Su şeh-rintten dönmüş bulunan Başbakan Memleket hastııhanesinin temel atma merasiminde bulunacaktır.
Zaradan bildirildiğine göre, jandarma tarafından bazı dükkânlar kapatılmış, esnaf Başbakanı knrşılu mağa mecbur tutulmuşlardır.
Başbakanın öğretmenlere hitabı (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Yunan ordusu
Maarif Şûrası, liselerin 12 yıla çıkarılmasını kabul etti Karar ekseriyetle verildi ve Şûra dağıldı
Ankara: 31 (Hususî) — Maarif .ret raporu okundu ve bu mesele ü-
ŞürâBinın bugün saat 14.30 da açılan zerinde müzakoreler yapıldı. Toplan-oturumunda liselerin 4 yıla çıkarıl- I tıda söz alan Tahsin Banguoğlu Şû-
D. P. 9 Eylül geçidine 80 bin kişi hazırlıyor
Celâl Bayarın da demokratların başında geçeceği bildiriliyor İzmir: 31 (Telefonla) — Haziran- ı rın otobüste tekrar îzmiro gelerek da tzmiro gelerek Çeşmeyo dönen I cumartoBİ gününe kadar kalacaktır. D. P. genel başkanı Celâl Boyar, ya I (Devamı 8a. 5 Sü. 8 do)
Amerikalı kadın Meb’us
Arnavutluk
hududunda
Arnavut Başbakanı Enver Boca, Moakovaya gitmek için S talinden müsaade istedi. Kral Zogo da bir tebliğ neşretti _____________
Londra, 31 (A-P) — Yunan âsileri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Trygve Lie'ye bir mektup göndererek barış istediklerini bildirmişlerdir.
Sofyanın Allaş ajansına atfen Tass bugün şöyle demektedir:
Nota, «Yunanistanın barışa kavuşması hususunda ısrar ediyoruz.» demektedir.
Atina, 31 (A.A.) — Yunan ordusu, Grammos yakınındaki Arnavutluk hududuna varmıştır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Başbakan Şemsettin Oün altay nutuk söylerken.,.
Suriye deki yeni hükümeti tanıdık
İzmir, 19 (Telefonla) — Ballı-kuyu semtinde son günlerde sabahın erken saatlerinde cadde ve sokaklardan geçenler, duvarlarda, Cumhurbaşkanı ismet İnönü aleyhinde el ile yazılmış be* yannamelere rastlamaktadırlar. Polis tarafından yapılan sıkı bin takip neticesinde Hayrettin To-ker isminde birisi beyannameleri duvara asarken suçüstü yakalanmış ve mahkemeye verilmiştir. .
Ingiliz Futbol
Uzmanı
Mr. Jeuvell raporunu verdi beyanatında veda ettiğini söylûzor
Suriye Başbakanının beyanatı
Londra, 31 (B.B.C.) — Suriye! --— .——Ö— ---- --
Dışişleri Bakanı Nazım El Kudaî mlştir. Dış Bakan, geçenlerde bugün verdiği demeçte, Türkiye vukua gelen hükümet darbesi ta-hükûmetinin, yeni Suriye hükû-1 e. ■ en «
metini resmen tanıdığını ilân ot-
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Valinin son bazı
milletvekilinin dünkü basın toplantısı..,
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Haşan Refik Ertuğ
İstanbul Radyosu bu akşam
yayma başlıyor
Radyo müdürü Haşan I Retik Erluğ’un müzik I ve haber neşriyatı || hakkındaki beyanatı I
İnönü, dün Hilmi Uranla görüştü
Şehrimizde buluuan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, dün saat 18 de özel bir motörle Heybelia-dadan Pendiğe geçmiş, burada C.H.P. genel başkan vekili Hilmi Uran tarafından karşılanmıştır.
Daveti üzerine Hilmi Uran’ın köşküne giden İnönü, saat 19 da Pendikten ayrılmıştır.
Cumhurbaşkanının, Hilmi U-ran ile son siyasî hâdiseler üzerinde durdukları tahmin edilmek tedir.
İnönü, Pendikten Kadıköyüne, Atalürkün kullandığı zırhlı otomobil ile gelmiş vc oradan motörle Adaya dönmüştür. İnönü, muhtemelen yarın sabahtan itibaren Dolmabnhçe sarayında İkamete başlıyacaktır.
söylentilerecevabı
Mal beyanında bulunan Dr. Lûtfi Kırdar, parası, apartmanı ve evi olmadığını söylüyor
Vali ve Belediye Başkanı Ur. Lûtfi Kırdar, son günlerde, başka yere tâyini hakkında çıkan haberler karşısında İstanbul mat buatının kendisine karşı gösterdiği sevgi vo alâkaya teşekkür etmek ve bu arada halk arasında dolaşan bazı şayialara cevap vermek maksadiyle bir gazeteci dostuna bir mektup göndermiş tir. Vali Kırdar bu mektubunda, hükümete verdiği mal beyannamesini de açıklamakta ve şunları yazmaktadır:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ingiliz filosu bu sabah Istanbulda îngilterenin Akdeniz filosuna mensup Newcaatle kruvazörü Ue Surpriae destroyeri, Akdeniz filosu komutanı Orumiıal Sir Art-(Dovamı 8a. S 8Ü. 8 de)
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
BirifcZetçi Ziya Uda
Futbol mütehassisi Mr. JoweH memleketimizdeki çalışmalarını bitirmiş, raporunu vermiştir, lngilis mütehassısı bugünlerde memleketin» (Dovamı Sa. 5 6ü. 5 do)
Kaatiller ve tipleri
ULÛNAY
Kaatıl, hemolnslne kıyarak katil fiilini ika, edon bir mücrimdir. Atatürk Bulvarında bir olnayot Işlondi. Bir gönç kızla bir gönç kadın ovlerlno dönorlerkon birisi tarafından taarruza uğruyorlar. Gönç kadının kooasının arkadaşı mütearrıza İhtarda bulunuyor.. Bu kadınların böylo bir taarruza lâ yık kinısolor olmadıklarını, onları kendi hallerine bırakarak İşine glt-moslnl söylüyor. Bu İhtar zanpara-yı sinirlendiriyor; münakaşa, mu-ûraza, derken küfür, kavga, dövüş bir kaç kl?l do mütoarrızn yardıma koşunca 1$ bıçağa dayanıyor. Nctlcodo katil fiili irtikâp edilmiş oluyor. Bir adam arkadaşının karısının namusunu sıyanot İçin kaatll olmuştur.
Kanun oürmü tanır, onda hafifletici sobopler arar ve bulur.
çok temenni ederdik kİ arkadaşına karşı bu kadar vofakâr bir a-damın başı belâya glrmosln. Zira nihayet bu bir kazadır; öyle bir kaza ki İki kişinin birini nıozara.
diğerini hapishaneye gönderiyor. Bu na bonzor bir vak'a daha vardır. Yeni ovlonml» bir karı kooa kırlar« da gezmeğe çıkmışlar. Yeni aşkla-rina dalmış olaoaklor kİ biraz mor-közden uzaklaşmışlar. Karşılarına üç adam çıkmış, zorla kadını alıfl götürmek İstemişler. Kadının kocası yalvarmış, yakarmış, yeni ovlon dlklorlnl söylemiş, kendilerim bı. rakmaları için para tokllf etmiş» dlnlotomomlş. Nihayet tabancasını çekmiş ırz düşmanlarından birini gebortmiş, diğerlorlnl kaçırmış, ka rısını kurtarmış.
İnsanın: .>Ohf Elin varolsun.» dlyocogl geliyor. Bu adam no olursa olsun kaatildlr. Zavallı ne yapa bilirdi? Karısını üç hayduda teslim cdorek kendisi hendeğin konarı na oturup kadının avdetini mi bok llyocoktlî Ondan sonra o erkeğin, o kadının yanında mevkii nc ola-bilir kİ?
Bir ovo biri giriyor. Bunun kastı
ya maladır, ya cana... Mal canın,
(Devamı Sa. S SU. 8 da)
Parşembc 1 Sahibi, Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmaniye Noı 1T Tal adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
B Y L Ü L 1949 UTAN 1 U L Telefonı M79ö—MİM 12 inci Yıl, No. 3750 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayın : 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftaları ile meghur el igl ve model mecmuasının Türkçe llâveli 837 İnci aayıaı geldi. NET KÎTABEVİ
Tito ve Iran üzerindeki Rus baskısı
son haddini buldu
Amerika ve Ingiltere hâdiseleri yakından ve dikkatle takib ediyorlar
Duruma "f i’lî harb„ denilemezse de barışın korunması
için Batılıların Rusya nezdinde müşterek bir teşebbüste bulunmaları muhtemel görülüyor
En edna
Mertebesi
eker bayramlarında, müf-tülük makamı, bir cetvel ^9 neşreder. Burada Ctir sadakasının o yıl için, ne miktara baliğ olduğu gösterilir. Üzümden, arpadan, buğdaydan sadaka vermek kabildir amma bunların da çeşitli dereceleri vardır. Her birinin ednası, ortalaması ve âlâsı mevcuttur.
Ne vakit bizde demokratik gelişme edebiyatını okursam bu liste hatırıma gelir. Halk Partili hatiplere. Bakanlara, şeflere, yazarlara bakarsanız Türkiyede «en ileri demokrasi» hüküm sürmektedir. Her şeyin en ilerisi bizde olduğuna göre demokrasinin de en ileri damlasının bizde olması kadar tabii bir keyfiyet yoktur. Amma biz demokrasiye, «on zamanlarda heves etmişiz, Bu vadiye yüz elli hattâ beş yüz sene evvel sülük edenler vardır. İngiltere, Fransa, Amerika Yunanistan bu yola bizden çok evvel girmişlerdir. Olabilir bu ö-na.vak olma bizim, İşe başlar baş lamaz, işin «t ileri ve alâsını yap tığımızı sanmağa bir engel teşkil etmez. Amma bu en ileri demokraside görürsünüz ki Millet Meclisinin, halk tarafından emin bir şekilde seçilip seçilmediği münakaşa edilmektedir. Yaptığımız tek seçime, bütün memleket İtiraz etmiştir. Bir kısım milletvekillerinin, halk tarafından seçilmemiş olduğuna bir takım hile, desise ve oyunlarla mazbatalar dürüldüğüne dair bazı İddialar İleri sürülmektedir. Bu düşünce o kadar umumidir ki, halk, meydanlarda toplanarak günlerce ve haftalarca reylerimizi çaldılar, diye feryat ettiler, Meclis kürsüsünde ve encümenlerde Bayarlar ve diğer muhalifler ah ve vah eylediler fayda vermedi. İstanbul matbuatında bu bahiste çok Deri gitmek istidadını gösterenler de Sıkıyönetim kudretlle susturuldu...
İşte en İleri demokrasi dediğimiz yurdumuzdaki demokrasinin (1946) manzarası... Ondan sonraki gelişmeler daha az parlak değildir.
Elde bir matbuat kanunumuz vardır ki Mussollninin faşist 1-talyada tatbik ettiği kanunun tercümesidir. Zaten bizde tercüme kanunlar doludur hattâ medenî kanunumuz bile aynen ls-viçreden nakil ve tercüme değil midir? İşte ltalyada faşizmi temelleştirmek ve hürriyeti yok etmek için tatbik edilen kauun bizde de caridir. 1946 dan sonra Peker, bu kanundaki baskıları da az gördü. Daha ağır ve şiddetli (Devamı 8a. s 8ü. 8 da)
Mareşal Tito’yu, harb içinde, Yu goslav kurtuluş ordusu lideri İken, İngiliz Mareşali Aleksan dr'la bir arada görüyorsunuz..
Avusturya - Çek hududu kapatıldı
Son hâdiseler, Çekoslevakyada komünistlerin zayıfladığına delil olarak gösteriliyor
Londra: 31 (A.A.) «Lps.» — Moa kovadan alınan haberlere göre, Moskova radyosu dün akşam Yugoutev-yaya verilen Rus notasının mptnini bir kaç kero yayınlamıştır. Pravda ve îzvestia gazeteleri bugünkü sayılarında nota metnine bütün bir sayfa ayırmışlardır.
Belgrad: 31 (A.A.) «United
ProBS» — United Press diplomatik muhabiri Edward M. Korry bildiriyor: — Sal&hiyetli kaynaklar beş Rus tank tümeninin Yugoslavynnın kuzey hududunda mevzi almış olduk larını bildirmektedir. iyi haber alan kaynaklar bu tank tümonlerinin hava kuvvetleri vo piyade ilo de takviye edilmiş bulunduklarını haber ver mektedir. Askerlerin »ayısı hakkında yürütülen talıminlor takriben 60.000 etrafında dolaşmaktadır. Tankların snyiBi da aşağı yukarı 500 civarındadır. Yine ayni kaynaklar
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Avusturya ile barış anlaşması
Rus - 1 ran hududunda tahşit edildiği bildirilen İran ordusunda bir tören
BaşbakanındünSivasta
öğretmenlere hitabesi
İzmirde asılan i beyanname
Cumhurreisi aleyhine dıvarlara beyanname asan biri yakalandı
Başbakan, demokrasi gelişmesinde öğretmenlere düşen vazifelere işaretle dedi ki: “Ha 1 k idarelerinde şahıslara bağlanmak felâket olur.»
Yapılamıyor
Londra 31 a.a. (Usla) — Avua . turya barış antlaşmasının tamamlanması İçin tesblt edilen mühlet yarın sona ermektedir.
Halbuki antlaşmayı müzakereye (Devamı 8a. 5 8Ü. 3 de)
6ivas: 31 (Telefonla) — Su şeh-rintten dönmüş bulunan Başbakan Memleket hastııhanesinin temel atma merasiminde bulunacaktır.
Zaradan bildirildiğine göre, jandarma tarafından bazı dükkânlar kapatılmış, esnaf Başbakanı knrşılu mağa mecbur tutulmuşlardır.
Başbakanın öğretmenlere hitabı (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Yunan ordusu
Maarif Şûrası, liselerin 12 yıla çıkarılmasını kabul etti Karar ekseriyetle verildi ve Şûra dağıldı
Ankara: 31 (Hususî) — Maarif .ret raporu okundu ve bu mesele ü-
ŞürâBinın bugün saat 14.30 da açılan zerinde müzakoreler yapıldı. Toplan-oturumunda liselerin 4 yıla çıkarıl- I tıda söz alan Tahsin Banguoğlu Şû-
D. P. 9 Eylül geçidine 80 bin kişi hazırlıyor
Celâl Bayarın da demokratların başında geçeceği bildiriliyor İzmir: 31 (Telefonla) — Haziran- ı rın otobüste tekrar îzmiro gelerek da tzmiro gelerek Çeşmeyo dönen I cumartoBİ gününe kadar kalacaktır. D. P. genel başkanı Celâl Boyar, ya I (Devamı 8a. 5 Sü. 8 do)
Amerikalı kadın Meb’us
Arnavutluk
hududunda
Arnavut Başbakanı Enver Boca, Moakovaya gitmek için S talinden müsaade istedi. Kral Zogo da bir tebliğ neşretti _____________
Londra, 31 (A-P) — Yunan âsileri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Trygve Lie'ye bir mektup göndererek barış istediklerini bildirmişlerdir.
Sofyanın Allaş ajansına atfen Tass bugün şöyle demektedir:
Nota, «Yunanistanın barışa kavuşması hususunda ısrar ediyoruz.» demektedir.
Atina, 31 (A.A.) — Yunan ordusu, Grammos yakınındaki Arnavutluk hududuna varmıştır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Başbakan Şemsettin Oün altay nutuk söylerken.,.
Suriye deki yeni hükümeti tanıdık
İzmir, 19 (Telefonla) — Ballı-kuyu semtinde son günlerde sabahın erken saatlerinde cadde ve sokaklardan geçenler, duvarlarda, Cumhurbaşkanı ismet İnönü aleyhinde el ile yazılmış be* yannamelere rastlamaktadırlar. Polis tarafından yapılan sıkı bin takip neticesinde Hayrettin To-ker isminde birisi beyannameleri duvara asarken suçüstü yakalanmış ve mahkemeye verilmiştir. .
Ingiliz Futbol
Uzmanı
Mr. Jeuvell raporunu verdi beyanatında veda ettiğini söylûzor
Suriye Başbakanının beyanatı
Londra, 31 (B.B.C.) — Suriye! --— .——Ö— ---- --
Dışişleri Bakanı Nazım El Kudaî mlştir. Dış Bakan, geçenlerde bugün verdiği demeçte, Türkiye vukua gelen hükümet darbesi ta-hükûmetinin, yeni Suriye hükû-1 e. ■ en «
metini resmen tanıdığını ilân ot-
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Valinin son bazı
milletvekilinin dünkü basın toplantısı..,
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Haşan Refik Ertuğ
İstanbul Radyosu bu akşam
yayma başlıyor
Radyo müdürü Haşan I Retik Erluğ’un müzik I ve haber neşriyatı || hakkındaki beyanatı I
İnönü, dün Hilmi Uranla görüştü
Şehrimizde buluuan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, dün saat 18 de özel bir motörle Heybelia-dadan Pendiğe geçmiş, burada C.H.P. genel başkan vekili Hilmi Uran tarafından karşılanmıştır.
Daveti üzerine Hilmi Uran’ın köşküne giden İnönü, saat 19 da Pendikten ayrılmıştır.
Cumhurbaşkanının, Hilmi U-ran ile son siyasî hâdiseler üzerinde durdukları tahmin edilmek tedir.
İnönü, Pendikten Kadıköyüne, Atalürkün kullandığı zırhlı otomobil ile gelmiş vc oradan motörle Adaya dönmüştür. İnönü, muhtemelen yarın sabahtan itibaren Dolmabnhçe sarayında İkamete başlıyacaktır.
söylentilerecevabı
Mal beyanında bulunan Dr. Lûtfi Kırdar, parası, apartmanı ve evi olmadığını söylüyor
Vali ve Belediye Başkanı Ur. Lûtfi Kırdar, son günlerde, başka yere tâyini hakkında çıkan haberler karşısında İstanbul mat buatının kendisine karşı gösterdiği sevgi vo alâkaya teşekkür etmek ve bu arada halk arasında dolaşan bazı şayialara cevap vermek maksadiyle bir gazeteci dostuna bir mektup göndermiş tir. Vali Kırdar bu mektubunda, hükümete verdiği mal beyannamesini de açıklamakta ve şunları yazmaktadır:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ingiliz filosu bu sabah Istanbulda îngilterenin Akdeniz filosuna mensup Newcaatle kruvazörü Ue Surpriae destroyeri, Akdeniz filosu komutanı Orumiıal Sir Art-(Dovamı 8a. S 8Ü. 8 de)
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
BirifcZetçi Ziya Uda
Futbol mütehassisi Mr. JoweH memleketimizdeki çalışmalarını bitirmiş, raporunu vermiştir, lngilis mütehassısı bugünlerde memleketin» (Dovamı Sa. 5 6ü. 5 do)
Kaatiller ve tipleri
ULÛNAY
Kaatıl, hemolnslne kıyarak katil fiilini ika, edon bir mücrimdir. Atatürk Bulvarında bir olnayot Işlondi. Bir gönç kızla bir gönç kadın ovlerlno dönorlerkon birisi tarafından taarruza uğruyorlar. Gönç kadının kooasının arkadaşı mütearrıza İhtarda bulunuyor.. Bu kadınların böylo bir taarruza lâ yık kinısolor olmadıklarını, onları kendi hallerine bırakarak İşine glt-moslnl söylüyor. Bu İhtar zanpara-yı sinirlendiriyor; münakaşa, mu-ûraza, derken küfür, kavga, dövüş bir kaç kl?l do mütoarrızn yardıma koşunca 1$ bıçağa dayanıyor. Nctlcodo katil fiili irtikâp edilmiş oluyor. Bir adam arkadaşının karısının namusunu sıyanot İçin kaatll olmuştur.
Kanun oürmü tanır, onda hafifletici sobopler arar ve bulur.
çok temenni ederdik kİ arkadaşına karşı bu kadar vofakâr bir a-damın başı belâya glrmosln. Zira nihayet bu bir kazadır; öyle bir kaza ki İki kişinin birini nıozara.
diğerini hapishaneye gönderiyor. Bu na bonzor bir vak'a daha vardır. Yeni ovlonml» bir karı kooa kırlar« da gezmeğe çıkmışlar. Yeni aşkla-rina dalmış olaoaklor kİ biraz mor-közden uzaklaşmışlar. Karşılarına üç adam çıkmış, zorla kadını alıfl götürmek İstemişler. Kadının kocası yalvarmış, yakarmış, yeni ovlon dlklorlnl söylemiş, kendilerim bı. rakmaları için para tokllf etmiş» dlnlotomomlş. Nihayet tabancasını çekmiş ırz düşmanlarından birini gebortmiş, diğerlorlnl kaçırmış, ka rısını kurtarmış.
İnsanın: .>Ohf Elin varolsun.» dlyocogl geliyor. Bu adam no olursa olsun kaatildlr. Zavallı ne yapa bilirdi? Karısını üç hayduda teslim cdorek kendisi hendeğin konarı na oturup kadının avdetini mi bok llyocoktlî Ondan sonra o erkeğin, o kadının yanında mevkii nc ola-bilir kİ?
Bir ovo biri giriyor. Bunun kastı
ya maladır, ya cana... Mal canın,
(Devamı Sa. S SU. 8 da)
Parşembc 1 Sahibi, Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmaniye Noı 1T Tal adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
B Y L Ü L 1949 UTAN 1 U L Telefonı M79ö—MİM 12 inci Yıl, No. 3750 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayın : 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftaları ile meghur el igl ve model mecmuasının Türkçe llâveli 837 İnci aayıaı geldi. NET KÎTABEVİ
Tito ve Iran üzerindeki Rus baskısı
son haddini buldu
Amerika ve Ingiltere hâdiseleri yakından ve dikkatle takib ediyorlar
Duruma "f i’lî harb„ denilemezse de barışın korunması
için Batılıların Rusya nezdinde müşterek bir teşebbüste bulunmaları muhtemel görülüyor
En edna
Mertebesi
eker bayramlarında, müf-tülük makamı, bir cetvel ^9 neşreder. Burada Ctir sadakasının o yıl için, ne miktara baliğ olduğu gösterilir. Üzümden, arpadan, buğdaydan sadaka vermek kabildir amma bunların da çeşitli dereceleri vardır. Her birinin ednası, ortalaması ve âlâsı mevcuttur.
Ne vakit bizde demokratik gelişme edebiyatını okursam bu liste hatırıma gelir. Halk Partili hatiplere. Bakanlara, şeflere, yazarlara bakarsanız Türkiyede «en ileri demokrasi» hüküm sürmektedir. Her şeyin en ilerisi bizde olduğuna göre demokrasinin de en ileri damlasının bizde olması kadar tabii bir keyfiyet yoktur. Amma biz demokrasiye, «on zamanlarda heves etmişiz, Bu vadiye yüz elli hattâ beş yüz sene evvel sülük edenler vardır. İngiltere, Fransa, Amerika Yunanistan bu yola bizden çok evvel girmişlerdir. Olabilir bu ö-na.vak olma bizim, İşe başlar baş lamaz, işin «t ileri ve alâsını yap tığımızı sanmağa bir engel teşkil etmez. Amma bu en ileri demokraside görürsünüz ki Millet Meclisinin, halk tarafından emin bir şekilde seçilip seçilmediği münakaşa edilmektedir. Yaptığımız tek seçime, bütün memleket İtiraz etmiştir. Bir kısım milletvekillerinin, halk tarafından seçilmemiş olduğuna bir takım hile, desise ve oyunlarla mazbatalar dürüldüğüne dair bazı İddialar İleri sürülmektedir. Bu düşünce o kadar umumidir ki, halk, meydanlarda toplanarak günlerce ve haftalarca reylerimizi çaldılar, diye feryat ettiler, Meclis kürsüsünde ve encümenlerde Bayarlar ve diğer muhalifler ah ve vah eylediler fayda vermedi. İstanbul matbuatında bu bahiste çok Deri gitmek istidadını gösterenler de Sıkıyönetim kudretlle susturuldu...
İşte en İleri demokrasi dediğimiz yurdumuzdaki demokrasinin (1946) manzarası... Ondan sonraki gelişmeler daha az parlak değildir.
Elde bir matbuat kanunumuz vardır ki Mussollninin faşist 1-talyada tatbik ettiği kanunun tercümesidir. Zaten bizde tercüme kanunlar doludur hattâ medenî kanunumuz bile aynen ls-viçreden nakil ve tercüme değil midir? İşte ltalyada faşizmi temelleştirmek ve hürriyeti yok etmek için tatbik edilen kauun bizde de caridir. 1946 dan sonra Peker, bu kanundaki baskıları da az gördü. Daha ağır ve şiddetli (Devamı 8a. s 8ü. 8 da)
Mareşal Tito’yu, harb içinde, Yu goslav kurtuluş ordusu lideri İken, İngiliz Mareşali Aleksan dr'la bir arada görüyorsunuz..
Avusturya - Çek hududu kapatıldı
Son hâdiseler, Çekoslevakyada komünistlerin zayıfladığına delil olarak gösteriliyor
Londra: 31 (A.A.) «Lps.» — Moa kovadan alınan haberlere göre, Moskova radyosu dün akşam Yugoutev-yaya verilen Rus notasının mptnini bir kaç kero yayınlamıştır. Pravda ve îzvestia gazeteleri bugünkü sayılarında nota metnine bütün bir sayfa ayırmışlardır.
Belgrad: 31 (A.A.) «United
ProBS» — United Press diplomatik muhabiri Edward M. Korry bildiriyor: — Sal&hiyetli kaynaklar beş Rus tank tümeninin Yugoslavynnın kuzey hududunda mevzi almış olduk larını bildirmektedir. iyi haber alan kaynaklar bu tank tümonlerinin hava kuvvetleri vo piyade ilo de takviye edilmiş bulunduklarını haber ver mektedir. Askerlerin »ayısı hakkında yürütülen talıminlor takriben 60.000 etrafında dolaşmaktadır. Tankların snyiBi da aşağı yukarı 500 civarındadır. Yine ayni kaynaklar
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Avusturya ile barış anlaşması
Rus - 1 ran hududunda tahşit edildiği bildirilen İran ordusunda bir tören
BaşbakanındünSivasta
öğretmenlere hitabesi
İzmirde asılan i beyanname
Cumhurreisi aleyhine dıvarlara beyanname asan biri yakalandı
Başbakan, demokrasi gelişmesinde öğretmenlere düşen vazifelere işaretle dedi ki: “Ha 1 k idarelerinde şahıslara bağlanmak felâket olur.»
Yapılamıyor
Londra 31 a.a. (Usla) — Avua . turya barış antlaşmasının tamamlanması İçin tesblt edilen mühlet yarın sona ermektedir.
Halbuki antlaşmayı müzakereye (Devamı 8a. 5 8Ü. 3 de)
6ivas: 31 (Telefonla) — Su şeh-rintten dönmüş bulunan Başbakan Memleket hastııhanesinin temel atma merasiminde bulunacaktır.
Zaradan bildirildiğine göre, jandarma tarafından bazı dükkânlar kapatılmış, esnaf Başbakanı knrşılu mağa mecbur tutulmuşlardır.
Başbakanın öğretmenlere hitabı (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Yunan ordusu
Maarif Şûrası, liselerin 12 yıla çıkarılmasını kabul etti Karar ekseriyetle verildi ve Şûra dağıldı
Ankara: 31 (Hususî) — Maarif .ret raporu okundu ve bu mesele ü-
ŞürâBinın bugün saat 14.30 da açılan zerinde müzakoreler yapıldı. Toplan-oturumunda liselerin 4 yıla çıkarıl- I tıda söz alan Tahsin Banguoğlu Şû-
D. P. 9 Eylül geçidine 80 bin kişi hazırlıyor
Celâl Bayarın da demokratların başında geçeceği bildiriliyor İzmir: 31 (Telefonla) — Haziran- ı rın otobüste tekrar îzmiro gelerek da tzmiro gelerek Çeşmeyo dönen I cumartoBİ gününe kadar kalacaktır. D. P. genel başkanı Celâl Boyar, ya I (Devamı 8a. 5 Sü. 8 do)
Amerikalı kadın Meb’us
Arnavutluk
hududunda
Arnavut Başbakanı Enver Boca, Moakovaya gitmek için S talinden müsaade istedi. Kral Zogo da bir tebliğ neşretti _____________
Londra, 31 (A-P) — Yunan âsileri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Trygve Lie'ye bir mektup göndererek barış istediklerini bildirmişlerdir.
Sofyanın Allaş ajansına atfen Tass bugün şöyle demektedir:
Nota, «Yunanistanın barışa kavuşması hususunda ısrar ediyoruz.» demektedir.
Atina, 31 (A.A.) — Yunan ordusu, Grammos yakınındaki Arnavutluk hududuna varmıştır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Başbakan Şemsettin Oün altay nutuk söylerken.,.
Suriye deki yeni hükümeti tanıdık
İzmir, 19 (Telefonla) — Ballı-kuyu semtinde son günlerde sabahın erken saatlerinde cadde ve sokaklardan geçenler, duvarlarda, Cumhurbaşkanı ismet İnönü aleyhinde el ile yazılmış be* yannamelere rastlamaktadırlar. Polis tarafından yapılan sıkı bin takip neticesinde Hayrettin To-ker isminde birisi beyannameleri duvara asarken suçüstü yakalanmış ve mahkemeye verilmiştir. .
Ingiliz Futbol
Uzmanı
Mr. Jeuvell raporunu verdi beyanatında veda ettiğini söylûzor
Suriye Başbakanının beyanatı
Londra, 31 (B.B.C.) — Suriye! --— .——Ö— ---- --
Dışişleri Bakanı Nazım El Kudaî mlştir. Dış Bakan, geçenlerde bugün verdiği demeçte, Türkiye vukua gelen hükümet darbesi ta-hükûmetinin, yeni Suriye hükû-1 e. ■ en «
metini resmen tanıdığını ilân ot-
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Valinin son bazı
milletvekilinin dünkü basın toplantısı..,
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Haşan Refik Ertuğ
İstanbul Radyosu bu akşam
yayma başlıyor
Radyo müdürü Haşan I Retik Erluğ’un müzik I ve haber neşriyatı || hakkındaki beyanatı I
İnönü, dün Hilmi Uranla görüştü
Şehrimizde buluuan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, dün saat 18 de özel bir motörle Heybelia-dadan Pendiğe geçmiş, burada C.H.P. genel başkan vekili Hilmi Uran tarafından karşılanmıştır.
Daveti üzerine Hilmi Uran’ın köşküne giden İnönü, saat 19 da Pendikten ayrılmıştır.
Cumhurbaşkanının, Hilmi U-ran ile son siyasî hâdiseler üzerinde durdukları tahmin edilmek tedir.
İnönü, Pendikten Kadıköyüne, Atalürkün kullandığı zırhlı otomobil ile gelmiş vc oradan motörle Adaya dönmüştür. İnönü, muhtemelen yarın sabahtan itibaren Dolmabnhçe sarayında İkamete başlıyacaktır.
söylentilerecevabı
Mal beyanında bulunan Dr. Lûtfi Kırdar, parası, apartmanı ve evi olmadığını söylüyor
Vali ve Belediye Başkanı Ur. Lûtfi Kırdar, son günlerde, başka yere tâyini hakkında çıkan haberler karşısında İstanbul mat buatının kendisine karşı gösterdiği sevgi vo alâkaya teşekkür etmek ve bu arada halk arasında dolaşan bazı şayialara cevap vermek maksadiyle bir gazeteci dostuna bir mektup göndermiş tir. Vali Kırdar bu mektubunda, hükümete verdiği mal beyannamesini de açıklamakta ve şunları yazmaktadır:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ingiliz filosu bu sabah Istanbulda îngilterenin Akdeniz filosuna mensup Newcaatle kruvazörü Ue Surpriae destroyeri, Akdeniz filosu komutanı Orumiıal Sir Art-(Dovamı 8a. S 8Ü. 8 de)
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
BirifcZetçi Ziya Uda
Futbol mütehassisi Mr. JoweH memleketimizdeki çalışmalarını bitirmiş, raporunu vermiştir, lngilis mütehassısı bugünlerde memleketin» (Dovamı Sa. 5 6ü. 5 do)
Kaatiller ve tipleri
ULÛNAY
Kaatıl, hemolnslne kıyarak katil fiilini ika, edon bir mücrimdir. Atatürk Bulvarında bir olnayot Işlondi. Bir gönç kızla bir gönç kadın ovlerlno dönorlerkon birisi tarafından taarruza uğruyorlar. Gönç kadının kooasının arkadaşı mütearrıza İhtarda bulunuyor.. Bu kadınların böylo bir taarruza lâ yık kinısolor olmadıklarını, onları kendi hallerine bırakarak İşine glt-moslnl söylüyor. Bu İhtar zanpara-yı sinirlendiriyor; münakaşa, mu-ûraza, derken küfür, kavga, dövüş bir kaç kl?l do mütoarrızn yardıma koşunca 1$ bıçağa dayanıyor. Nctlcodo katil fiili irtikâp edilmiş oluyor. Bir adam arkadaşının karısının namusunu sıyanot İçin kaatll olmuştur.
Kanun oürmü tanır, onda hafifletici sobopler arar ve bulur.
çok temenni ederdik kİ arkadaşına karşı bu kadar vofakâr bir a-damın başı belâya glrmosln. Zira nihayet bu bir kazadır; öyle bir kaza ki İki kişinin birini nıozara.
diğerini hapishaneye gönderiyor. Bu na bonzor bir vak'a daha vardır. Yeni ovlonml» bir karı kooa kırlar« da gezmeğe çıkmışlar. Yeni aşkla-rina dalmış olaoaklor kİ biraz mor-közden uzaklaşmışlar. Karşılarına üç adam çıkmış, zorla kadını alıfl götürmek İstemişler. Kadının kocası yalvarmış, yakarmış, yeni ovlon dlklorlnl söylemiş, kendilerim bı. rakmaları için para tokllf etmiş» dlnlotomomlş. Nihayet tabancasını çekmiş ırz düşmanlarından birini gebortmiş, diğerlorlnl kaçırmış, ka rısını kurtarmış.
İnsanın: .>Ohf Elin varolsun.» dlyocogl geliyor. Bu adam no olursa olsun kaatildlr. Zavallı ne yapa bilirdi? Karısını üç hayduda teslim cdorek kendisi hendeğin konarı na oturup kadının avdetini mi bok llyocoktlî Ondan sonra o erkeğin, o kadının yanında mevkii nc ola-bilir kİ?
Bir ovo biri giriyor. Bunun kastı
ya maladır, ya cana... Mal canın,
(Devamı Sa. S SU. 8 da)
Parşembc 1 Sahibi, Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmaniye Noı 1T Tal adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
B Y L Ü L 1949 UTAN 1 U L Telefonı M79ö—MİM 12 inci Yıl, No. 3750 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayın : 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftaları ile meghur el igl ve model mecmuasının Türkçe llâveli 837 İnci aayıaı geldi. NET KÎTABEVİ
Tito ve Iran üzerindeki Rus baskısı
son haddini buldu
Amerika ve Ingiltere hâdiseleri yakından ve dikkatle takib ediyorlar
Duruma "f i’lî harb„ denilemezse de barışın korunması
için Batılıların Rusya nezdinde müşterek bir teşebbüste bulunmaları muhtemel görülüyor
En edna
Mertebesi
eker bayramlarında, müf-tülük makamı, bir cetvel ^9 neşreder. Burada Ctir sadakasının o yıl için, ne miktara baliğ olduğu gösterilir. Üzümden, arpadan, buğdaydan sadaka vermek kabildir amma bunların da çeşitli dereceleri vardır. Her birinin ednası, ortalaması ve âlâsı mevcuttur.
Ne vakit bizde demokratik gelişme edebiyatını okursam bu liste hatırıma gelir. Halk Partili hatiplere. Bakanlara, şeflere, yazarlara bakarsanız Türkiyede «en ileri demokrasi» hüküm sürmektedir. Her şeyin en ilerisi bizde olduğuna göre demokrasinin de en ileri damlasının bizde olması kadar tabii bir keyfiyet yoktur. Amma biz demokrasiye, «on zamanlarda heves etmişiz, Bu vadiye yüz elli hattâ beş yüz sene evvel sülük edenler vardır. İngiltere, Fransa, Amerika Yunanistan bu yola bizden çok evvel girmişlerdir. Olabilir bu ö-na.vak olma bizim, İşe başlar baş lamaz, işin «t ileri ve alâsını yap tığımızı sanmağa bir engel teşkil etmez. Amma bu en ileri demokraside görürsünüz ki Millet Meclisinin, halk tarafından emin bir şekilde seçilip seçilmediği münakaşa edilmektedir. Yaptığımız tek seçime, bütün memleket İtiraz etmiştir. Bir kısım milletvekillerinin, halk tarafından seçilmemiş olduğuna bir takım hile, desise ve oyunlarla mazbatalar dürüldüğüne dair bazı İddialar İleri sürülmektedir. Bu düşünce o kadar umumidir ki, halk, meydanlarda toplanarak günlerce ve haftalarca reylerimizi çaldılar, diye feryat ettiler, Meclis kürsüsünde ve encümenlerde Bayarlar ve diğer muhalifler ah ve vah eylediler fayda vermedi. İstanbul matbuatında bu bahiste çok Deri gitmek istidadını gösterenler de Sıkıyönetim kudretlle susturuldu...
İşte en İleri demokrasi dediğimiz yurdumuzdaki demokrasinin (1946) manzarası... Ondan sonraki gelişmeler daha az parlak değildir.
Elde bir matbuat kanunumuz vardır ki Mussollninin faşist 1-talyada tatbik ettiği kanunun tercümesidir. Zaten bizde tercüme kanunlar doludur hattâ medenî kanunumuz bile aynen ls-viçreden nakil ve tercüme değil midir? İşte ltalyada faşizmi temelleştirmek ve hürriyeti yok etmek için tatbik edilen kauun bizde de caridir. 1946 dan sonra Peker, bu kanundaki baskıları da az gördü. Daha ağır ve şiddetli (Devamı 8a. s 8ü. 8 da)
Mareşal Tito’yu, harb içinde, Yu goslav kurtuluş ordusu lideri İken, İngiliz Mareşali Aleksan dr'la bir arada görüyorsunuz..
Avusturya - Çek hududu kapatıldı
Son hâdiseler, Çekoslevakyada komünistlerin zayıfladığına delil olarak gösteriliyor
Londra: 31 (A.A.) «Lps.» — Moa kovadan alınan haberlere göre, Moskova radyosu dün akşam Yugoutev-yaya verilen Rus notasının mptnini bir kaç kero yayınlamıştır. Pravda ve îzvestia gazeteleri bugünkü sayılarında nota metnine bütün bir sayfa ayırmışlardır.
Belgrad: 31 (A.A.) «United
ProBS» — United Press diplomatik muhabiri Edward M. Korry bildiriyor: — Sal&hiyetli kaynaklar beş Rus tank tümeninin Yugoslavynnın kuzey hududunda mevzi almış olduk larını bildirmektedir. iyi haber alan kaynaklar bu tank tümonlerinin hava kuvvetleri vo piyade ilo de takviye edilmiş bulunduklarını haber ver mektedir. Askerlerin »ayısı hakkında yürütülen talıminlor takriben 60.000 etrafında dolaşmaktadır. Tankların snyiBi da aşağı yukarı 500 civarındadır. Yine ayni kaynaklar
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Avusturya ile barış anlaşması
Rus - 1 ran hududunda tahşit edildiği bildirilen İran ordusunda bir tören
BaşbakanındünSivasta
öğretmenlere hitabesi
İzmirde asılan i beyanname
Cumhurreisi aleyhine dıvarlara beyanname asan biri yakalandı
Başbakan, demokrasi gelişmesinde öğretmenlere düşen vazifelere işaretle dedi ki: “Ha 1 k idarelerinde şahıslara bağlanmak felâket olur.»
Yapılamıyor
Londra 31 a.a. (Usla) — Avua . turya barış antlaşmasının tamamlanması İçin tesblt edilen mühlet yarın sona ermektedir.
Halbuki antlaşmayı müzakereye (Devamı 8a. 5 8Ü. 3 de)
6ivas: 31 (Telefonla) — Su şeh-rintten dönmüş bulunan Başbakan Memleket hastııhanesinin temel atma merasiminde bulunacaktır.
Zaradan bildirildiğine göre, jandarma tarafından bazı dükkânlar kapatılmış, esnaf Başbakanı knrşılu mağa mecbur tutulmuşlardır.
Başbakanın öğretmenlere hitabı (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Yunan ordusu
Maarif Şûrası, liselerin 12 yıla çıkarılmasını kabul etti Karar ekseriyetle verildi ve Şûra dağıldı
Ankara: 31 (Hususî) — Maarif .ret raporu okundu ve bu mesele ü-
ŞürâBinın bugün saat 14.30 da açılan zerinde müzakoreler yapıldı. Toplan-oturumunda liselerin 4 yıla çıkarıl- I tıda söz alan Tahsin Banguoğlu Şû-
D. P. 9 Eylül geçidine 80 bin kişi hazırlıyor
Celâl Bayarın da demokratların başında geçeceği bildiriliyor İzmir: 31 (Telefonla) — Haziran- ı rın otobüste tekrar îzmiro gelerek da tzmiro gelerek Çeşmeyo dönen I cumartoBİ gününe kadar kalacaktır. D. P. genel başkanı Celâl Boyar, ya I (Devamı 8a. 5 Sü. 8 do)
Amerikalı kadın Meb’us
Arnavutluk
hududunda
Arnavut Başbakanı Enver Boca, Moakovaya gitmek için S talinden müsaade istedi. Kral Zogo da bir tebliğ neşretti _____________
Londra, 31 (A-P) — Yunan âsileri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Trygve Lie'ye bir mektup göndererek barış istediklerini bildirmişlerdir.
Sofyanın Allaş ajansına atfen Tass bugün şöyle demektedir:
Nota, «Yunanistanın barışa kavuşması hususunda ısrar ediyoruz.» demektedir.
Atina, 31 (A.A.) — Yunan ordusu, Grammos yakınındaki Arnavutluk hududuna varmıştır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Başbakan Şemsettin Oün altay nutuk söylerken.,.
Suriye deki yeni hükümeti tanıdık
İzmir, 19 (Telefonla) — Ballı-kuyu semtinde son günlerde sabahın erken saatlerinde cadde ve sokaklardan geçenler, duvarlarda, Cumhurbaşkanı ismet İnönü aleyhinde el ile yazılmış be* yannamelere rastlamaktadırlar. Polis tarafından yapılan sıkı bin takip neticesinde Hayrettin To-ker isminde birisi beyannameleri duvara asarken suçüstü yakalanmış ve mahkemeye verilmiştir. .
Ingiliz Futbol
Uzmanı
Mr. Jeuvell raporunu verdi beyanatında veda ettiğini söylûzor
Suriye Başbakanının beyanatı
Londra, 31 (B.B.C.) — Suriye! --— .——Ö— ---- --
Dışişleri Bakanı Nazım El Kudaî mlştir. Dış Bakan, geçenlerde bugün verdiği demeçte, Türkiye vukua gelen hükümet darbesi ta-hükûmetinin, yeni Suriye hükû-1 e. ■ en «
metini resmen tanıdığını ilân ot-
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Valinin son bazı
milletvekilinin dünkü basın toplantısı..,
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Haşan Refik Ertuğ
İstanbul Radyosu bu akşam
yayma başlıyor
Radyo müdürü Haşan I Retik Erluğ’un müzik I ve haber neşriyatı || hakkındaki beyanatı I
İnönü, dün Hilmi Uranla görüştü
Şehrimizde buluuan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, dün saat 18 de özel bir motörle Heybelia-dadan Pendiğe geçmiş, burada C.H.P. genel başkan vekili Hilmi Uran tarafından karşılanmıştır.
Daveti üzerine Hilmi Uran’ın köşküne giden İnönü, saat 19 da Pendikten ayrılmıştır.
Cumhurbaşkanının, Hilmi U-ran ile son siyasî hâdiseler üzerinde durdukları tahmin edilmek tedir.
İnönü, Pendikten Kadıköyüne, Atalürkün kullandığı zırhlı otomobil ile gelmiş vc oradan motörle Adaya dönmüştür. İnönü, muhtemelen yarın sabahtan itibaren Dolmabnhçe sarayında İkamete başlıyacaktır.
söylentilerecevabı
Mal beyanında bulunan Dr. Lûtfi Kırdar, parası, apartmanı ve evi olmadığını söylüyor
Vali ve Belediye Başkanı Ur. Lûtfi Kırdar, son günlerde, başka yere tâyini hakkında çıkan haberler karşısında İstanbul mat buatının kendisine karşı gösterdiği sevgi vo alâkaya teşekkür etmek ve bu arada halk arasında dolaşan bazı şayialara cevap vermek maksadiyle bir gazeteci dostuna bir mektup göndermiş tir. Vali Kırdar bu mektubunda, hükümete verdiği mal beyannamesini de açıklamakta ve şunları yazmaktadır:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ingiliz filosu bu sabah Istanbulda îngilterenin Akdeniz filosuna mensup Newcaatle kruvazörü Ue Surpriae destroyeri, Akdeniz filosu komutanı Orumiıal Sir Art-(Dovamı 8a. S 8Ü. 8 de)
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
BirifcZetçi Ziya Uda
Futbol mütehassisi Mr. JoweH memleketimizdeki çalışmalarını bitirmiş, raporunu vermiştir, lngilis mütehassısı bugünlerde memleketin» (Dovamı Sa. 5 6ü. 5 do)
Kaatiller ve tipleri
ULÛNAY
Kaatıl, hemolnslne kıyarak katil fiilini ika, edon bir mücrimdir. Atatürk Bulvarında bir olnayot Işlondi. Bir gönç kızla bir gönç kadın ovlerlno dönorlerkon birisi tarafından taarruza uğruyorlar. Gönç kadının kooasının arkadaşı mütearrıza İhtarda bulunuyor.. Bu kadınların böylo bir taarruza lâ yık kinısolor olmadıklarını, onları kendi hallerine bırakarak İşine glt-moslnl söylüyor. Bu İhtar zanpara-yı sinirlendiriyor; münakaşa, mu-ûraza, derken küfür, kavga, dövüş bir kaç kl?l do mütoarrızn yardıma koşunca 1$ bıçağa dayanıyor. Nctlcodo katil fiili irtikâp edilmiş oluyor. Bir adam arkadaşının karısının namusunu sıyanot İçin kaatll olmuştur.
Kanun oürmü tanır, onda hafifletici sobopler arar ve bulur.
çok temenni ederdik kİ arkadaşına karşı bu kadar vofakâr bir a-damın başı belâya glrmosln. Zira nihayet bu bir kazadır; öyle bir kaza ki İki kişinin birini nıozara.
diğerini hapishaneye gönderiyor. Bu na bonzor bir vak'a daha vardır. Yeni ovlonml» bir karı kooa kırlar« da gezmeğe çıkmışlar. Yeni aşkla-rina dalmış olaoaklor kİ biraz mor-közden uzaklaşmışlar. Karşılarına üç adam çıkmış, zorla kadını alıfl götürmek İstemişler. Kadının kocası yalvarmış, yakarmış, yeni ovlon dlklorlnl söylemiş, kendilerim bı. rakmaları için para tokllf etmiş» dlnlotomomlş. Nihayet tabancasını çekmiş ırz düşmanlarından birini gebortmiş, diğerlorlnl kaçırmış, ka rısını kurtarmış.
İnsanın: .>Ohf Elin varolsun.» dlyocogl geliyor. Bu adam no olursa olsun kaatildlr. Zavallı ne yapa bilirdi? Karısını üç hayduda teslim cdorek kendisi hendeğin konarı na oturup kadının avdetini mi bok llyocoktlî Ondan sonra o erkeğin, o kadının yanında mevkii nc ola-bilir kİ?
Bir ovo biri giriyor. Bunun kastı
ya maladır, ya cana... Mal canın,
(Devamı Sa. S SU. 8 da)
Parşembc 1 Sahibi, Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmaniye Noı 1T Tal adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
B Y L Ü L 1949 UTAN 1 U L Telefonı M79ö—MİM 12 inci Yıl, No. 3750 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayın : 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftaları ile meghur el igl ve model mecmuasının Türkçe llâveli 837 İnci aayıaı geldi. NET KÎTABEVİ
Tito ve Iran üzerindeki Rus baskısı
son haddini buldu
Amerika ve Ingiltere hâdiseleri yakından ve dikkatle takib ediyorlar
Duruma "f i’lî harb„ denilemezse de barışın korunması
için Batılıların Rusya nezdinde müşterek bir teşebbüste bulunmaları muhtemel görülüyor
En edna
Mertebesi
eker bayramlarında, müf-tülük makamı, bir cetvel ^9 neşreder. Burada Ctir sadakasının o yıl için, ne miktara baliğ olduğu gösterilir. Üzümden, arpadan, buğdaydan sadaka vermek kabildir amma bunların da çeşitli dereceleri vardır. Her birinin ednası, ortalaması ve âlâsı mevcuttur.
Ne vakit bizde demokratik gelişme edebiyatını okursam bu liste hatırıma gelir. Halk Partili hatiplere. Bakanlara, şeflere, yazarlara bakarsanız Türkiyede «en ileri demokrasi» hüküm sürmektedir. Her şeyin en ilerisi bizde olduğuna göre demokrasinin de en ileri damlasının bizde olması kadar tabii bir keyfiyet yoktur. Amma biz demokrasiye, «on zamanlarda heves etmişiz, Bu vadiye yüz elli hattâ beş yüz sene evvel sülük edenler vardır. İngiltere, Fransa, Amerika Yunanistan bu yola bizden çok evvel girmişlerdir. Olabilir bu ö-na.vak olma bizim, İşe başlar baş lamaz, işin «t ileri ve alâsını yap tığımızı sanmağa bir engel teşkil etmez. Amma bu en ileri demokraside görürsünüz ki Millet Meclisinin, halk tarafından emin bir şekilde seçilip seçilmediği münakaşa edilmektedir. Yaptığımız tek seçime, bütün memleket İtiraz etmiştir. Bir kısım milletvekillerinin, halk tarafından seçilmemiş olduğuna bir takım hile, desise ve oyunlarla mazbatalar dürüldüğüne dair bazı İddialar İleri sürülmektedir. Bu düşünce o kadar umumidir ki, halk, meydanlarda toplanarak günlerce ve haftalarca reylerimizi çaldılar, diye feryat ettiler, Meclis kürsüsünde ve encümenlerde Bayarlar ve diğer muhalifler ah ve vah eylediler fayda vermedi. İstanbul matbuatında bu bahiste çok Deri gitmek istidadını gösterenler de Sıkıyönetim kudretlle susturuldu...
İşte en İleri demokrasi dediğimiz yurdumuzdaki demokrasinin (1946) manzarası... Ondan sonraki gelişmeler daha az parlak değildir.
Elde bir matbuat kanunumuz vardır ki Mussollninin faşist 1-talyada tatbik ettiği kanunun tercümesidir. Zaten bizde tercüme kanunlar doludur hattâ medenî kanunumuz bile aynen ls-viçreden nakil ve tercüme değil midir? İşte ltalyada faşizmi temelleştirmek ve hürriyeti yok etmek için tatbik edilen kauun bizde de caridir. 1946 dan sonra Peker, bu kanundaki baskıları da az gördü. Daha ağır ve şiddetli (Devamı 8a. s 8ü. 8 da)
Mareşal Tito’yu, harb içinde, Yu goslav kurtuluş ordusu lideri İken, İngiliz Mareşali Aleksan dr'la bir arada görüyorsunuz..
Avusturya - Çek hududu kapatıldı
Son hâdiseler, Çekoslevakyada komünistlerin zayıfladığına delil olarak gösteriliyor
Londra: 31 (A.A.) «Lps.» — Moa kovadan alınan haberlere göre, Moskova radyosu dün akşam Yugoutev-yaya verilen Rus notasının mptnini bir kaç kero yayınlamıştır. Pravda ve îzvestia gazeteleri bugünkü sayılarında nota metnine bütün bir sayfa ayırmışlardır.
Belgrad: 31 (A.A.) «United
ProBS» — United Press diplomatik muhabiri Edward M. Korry bildiriyor: — Sal&hiyetli kaynaklar beş Rus tank tümeninin Yugoslavynnın kuzey hududunda mevzi almış olduk larını bildirmektedir. iyi haber alan kaynaklar bu tank tümonlerinin hava kuvvetleri vo piyade ilo de takviye edilmiş bulunduklarını haber ver mektedir. Askerlerin »ayısı hakkında yürütülen talıminlor takriben 60.000 etrafında dolaşmaktadır. Tankların snyiBi da aşağı yukarı 500 civarındadır. Yine ayni kaynaklar
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Avusturya ile barış anlaşması
Rus - 1 ran hududunda tahşit edildiği bildirilen İran ordusunda bir tören
BaşbakanındünSivasta
öğretmenlere hitabesi
İzmirde asılan i beyanname
Cumhurreisi aleyhine dıvarlara beyanname asan biri yakalandı
Başbakan, demokrasi gelişmesinde öğretmenlere düşen vazifelere işaretle dedi ki: “Ha 1 k idarelerinde şahıslara bağlanmak felâket olur.»
Yapılamıyor
Londra 31 a.a. (Usla) — Avua . turya barış antlaşmasının tamamlanması İçin tesblt edilen mühlet yarın sona ermektedir.
Halbuki antlaşmayı müzakereye (Devamı 8a. 5 8Ü. 3 de)
6ivas: 31 (Telefonla) — Su şeh-rintten dönmüş bulunan Başbakan Memleket hastııhanesinin temel atma merasiminde bulunacaktır.
Zaradan bildirildiğine göre, jandarma tarafından bazı dükkânlar kapatılmış, esnaf Başbakanı knrşılu mağa mecbur tutulmuşlardır.
Başbakanın öğretmenlere hitabı (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Yunan ordusu
Maarif Şûrası, liselerin 12 yıla çıkarılmasını kabul etti Karar ekseriyetle verildi ve Şûra dağıldı
Ankara: 31 (Hususî) — Maarif .ret raporu okundu ve bu mesele ü-
ŞürâBinın bugün saat 14.30 da açılan zerinde müzakoreler yapıldı. Toplan-oturumunda liselerin 4 yıla çıkarıl- I tıda söz alan Tahsin Banguoğlu Şû-
D. P. 9 Eylül geçidine 80 bin kişi hazırlıyor
Celâl Bayarın da demokratların başında geçeceği bildiriliyor İzmir: 31 (Telefonla) — Haziran- ı rın otobüste tekrar îzmiro gelerek da tzmiro gelerek Çeşmeyo dönen I cumartoBİ gününe kadar kalacaktır. D. P. genel başkanı Celâl Boyar, ya I (Devamı 8a. 5 Sü. 8 do)
Amerikalı kadın Meb’us
Arnavutluk
hududunda
Arnavut Başbakanı Enver Boca, Moakovaya gitmek için S talinden müsaade istedi. Kral Zogo da bir tebliğ neşretti _____________
Londra, 31 (A-P) — Yunan âsileri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Trygve Lie'ye bir mektup göndererek barış istediklerini bildirmişlerdir.
Sofyanın Allaş ajansına atfen Tass bugün şöyle demektedir:
Nota, «Yunanistanın barışa kavuşması hususunda ısrar ediyoruz.» demektedir.
Atina, 31 (A.A.) — Yunan ordusu, Grammos yakınındaki Arnavutluk hududuna varmıştır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Başbakan Şemsettin Oün altay nutuk söylerken.,.
Suriye deki yeni hükümeti tanıdık
İzmir, 19 (Telefonla) — Ballı-kuyu semtinde son günlerde sabahın erken saatlerinde cadde ve sokaklardan geçenler, duvarlarda, Cumhurbaşkanı ismet İnönü aleyhinde el ile yazılmış be* yannamelere rastlamaktadırlar. Polis tarafından yapılan sıkı bin takip neticesinde Hayrettin To-ker isminde birisi beyannameleri duvara asarken suçüstü yakalanmış ve mahkemeye verilmiştir. .
Ingiliz Futbol
Uzmanı
Mr. Jeuvell raporunu verdi beyanatında veda ettiğini söylûzor
Suriye Başbakanının beyanatı
Londra, 31 (B.B.C.) — Suriye! --— .——Ö— ---- --
Dışişleri Bakanı Nazım El Kudaî mlştir. Dış Bakan, geçenlerde bugün verdiği demeçte, Türkiye vukua gelen hükümet darbesi ta-hükûmetinin, yeni Suriye hükû-1 e. ■ en «
metini resmen tanıdığını ilân ot-
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Valinin son bazı
milletvekilinin dünkü basın toplantısı..,
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Haşan Refik Ertuğ
İstanbul Radyosu bu akşam
yayma başlıyor
Radyo müdürü Haşan I Retik Erluğ’un müzik I ve haber neşriyatı || hakkındaki beyanatı I
İnönü, dün Hilmi Uranla görüştü
Şehrimizde buluuan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, dün saat 18 de özel bir motörle Heybelia-dadan Pendiğe geçmiş, burada C.H.P. genel başkan vekili Hilmi Uran tarafından karşılanmıştır.
Daveti üzerine Hilmi Uran’ın köşküne giden İnönü, saat 19 da Pendikten ayrılmıştır.
Cumhurbaşkanının, Hilmi U-ran ile son siyasî hâdiseler üzerinde durdukları tahmin edilmek tedir.
İnönü, Pendikten Kadıköyüne, Atalürkün kullandığı zırhlı otomobil ile gelmiş vc oradan motörle Adaya dönmüştür. İnönü, muhtemelen yarın sabahtan itibaren Dolmabnhçe sarayında İkamete başlıyacaktır.
söylentilerecevabı
Mal beyanında bulunan Dr. Lûtfi Kırdar, parası, apartmanı ve evi olmadığını söylüyor
Vali ve Belediye Başkanı Ur. Lûtfi Kırdar, son günlerde, başka yere tâyini hakkında çıkan haberler karşısında İstanbul mat buatının kendisine karşı gösterdiği sevgi vo alâkaya teşekkür etmek ve bu arada halk arasında dolaşan bazı şayialara cevap vermek maksadiyle bir gazeteci dostuna bir mektup göndermiş tir. Vali Kırdar bu mektubunda, hükümete verdiği mal beyannamesini de açıklamakta ve şunları yazmaktadır:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ingiliz filosu bu sabah Istanbulda îngilterenin Akdeniz filosuna mensup Newcaatle kruvazörü Ue Surpriae destroyeri, Akdeniz filosu komutanı Orumiıal Sir Art-(Dovamı 8a. S 8Ü. 8 de)
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
BirifcZetçi Ziya Uda
Futbol mütehassisi Mr. JoweH memleketimizdeki çalışmalarını bitirmiş, raporunu vermiştir, lngilis mütehassısı bugünlerde memleketin» (Dovamı Sa. 5 6ü. 5 do)
Kaatiller ve tipleri
ULÛNAY
Kaatıl, hemolnslne kıyarak katil fiilini ika, edon bir mücrimdir. Atatürk Bulvarında bir olnayot Işlondi. Bir gönç kızla bir gönç kadın ovlerlno dönorlerkon birisi tarafından taarruza uğruyorlar. Gönç kadının kooasının arkadaşı mütearrıza İhtarda bulunuyor.. Bu kadınların böylo bir taarruza lâ yık kinısolor olmadıklarını, onları kendi hallerine bırakarak İşine glt-moslnl söylüyor. Bu İhtar zanpara-yı sinirlendiriyor; münakaşa, mu-ûraza, derken küfür, kavga, dövüş bir kaç kl?l do mütoarrızn yardıma koşunca 1$ bıçağa dayanıyor. Nctlcodo katil fiili irtikâp edilmiş oluyor. Bir adam arkadaşının karısının namusunu sıyanot İçin kaatll olmuştur.
Kanun oürmü tanır, onda hafifletici sobopler arar ve bulur.
çok temenni ederdik kİ arkadaşına karşı bu kadar vofakâr bir a-damın başı belâya glrmosln. Zira nihayet bu bir kazadır; öyle bir kaza ki İki kişinin birini nıozara.
diğerini hapishaneye gönderiyor. Bu na bonzor bir vak'a daha vardır. Yeni ovlonml» bir karı kooa kırlar« da gezmeğe çıkmışlar. Yeni aşkla-rina dalmış olaoaklor kİ biraz mor-közden uzaklaşmışlar. Karşılarına üç adam çıkmış, zorla kadını alıfl götürmek İstemişler. Kadının kocası yalvarmış, yakarmış, yeni ovlon dlklorlnl söylemiş, kendilerim bı. rakmaları için para tokllf etmiş» dlnlotomomlş. Nihayet tabancasını çekmiş ırz düşmanlarından birini gebortmiş, diğerlorlnl kaçırmış, ka rısını kurtarmış.
İnsanın: .>Ohf Elin varolsun.» dlyocogl geliyor. Bu adam no olursa olsun kaatildlr. Zavallı ne yapa bilirdi? Karısını üç hayduda teslim cdorek kendisi hendeğin konarı na oturup kadının avdetini mi bok llyocoktlî Ondan sonra o erkeğin, o kadının yanında mevkii nc ola-bilir kİ?
Bir ovo biri giriyor. Bunun kastı
ya maladır, ya cana... Mal canın,
(Devamı Sa. S SU. 8 da)
Parşembc 1 Sahibi, Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmaniye Noı 1T Tal adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
B Y L Ü L 1949 UTAN 1 U L Telefonı M79ö—MİM 12 inci Yıl, No. 3750 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayın : 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftaları ile meghur el igl ve model mecmuasının Türkçe llâveli 837 İnci aayıaı geldi. NET KÎTABEVİ
Tito ve Iran üzerindeki Rus baskısı
son haddini buldu
Amerika ve Ingiltere hâdiseleri yakından ve dikkatle takib ediyorlar
Duruma "f i’lî harb„ denilemezse de barışın korunması
için Batılıların Rusya nezdinde müşterek bir teşebbüste bulunmaları muhtemel görülüyor
En edna
Mertebesi
eker bayramlarında, müf-tülük makamı, bir cetvel ^9 neşreder. Burada Ctir sadakasının o yıl için, ne miktara baliğ olduğu gösterilir. Üzümden, arpadan, buğdaydan sadaka vermek kabildir amma bunların da çeşitli dereceleri vardır. Her birinin ednası, ortalaması ve âlâsı mevcuttur.
Ne vakit bizde demokratik gelişme edebiyatını okursam bu liste hatırıma gelir. Halk Partili hatiplere. Bakanlara, şeflere, yazarlara bakarsanız Türkiyede «en ileri demokrasi» hüküm sürmektedir. Her şeyin en ilerisi bizde olduğuna göre demokrasinin de en ileri damlasının bizde olması kadar tabii bir keyfiyet yoktur. Amma biz demokrasiye, «on zamanlarda heves etmişiz, Bu vadiye yüz elli hattâ beş yüz sene evvel sülük edenler vardır. İngiltere, Fransa, Amerika Yunanistan bu yola bizden çok evvel girmişlerdir. Olabilir bu ö-na.vak olma bizim, İşe başlar baş lamaz, işin «t ileri ve alâsını yap tığımızı sanmağa bir engel teşkil etmez. Amma bu en ileri demokraside görürsünüz ki Millet Meclisinin, halk tarafından emin bir şekilde seçilip seçilmediği münakaşa edilmektedir. Yaptığımız tek seçime, bütün memleket İtiraz etmiştir. Bir kısım milletvekillerinin, halk tarafından seçilmemiş olduğuna bir takım hile, desise ve oyunlarla mazbatalar dürüldüğüne dair bazı İddialar İleri sürülmektedir. Bu düşünce o kadar umumidir ki, halk, meydanlarda toplanarak günlerce ve haftalarca reylerimizi çaldılar, diye feryat ettiler, Meclis kürsüsünde ve encümenlerde Bayarlar ve diğer muhalifler ah ve vah eylediler fayda vermedi. İstanbul matbuatında bu bahiste çok Deri gitmek istidadını gösterenler de Sıkıyönetim kudretlle susturuldu...
İşte en İleri demokrasi dediğimiz yurdumuzdaki demokrasinin (1946) manzarası... Ondan sonraki gelişmeler daha az parlak değildir.
Elde bir matbuat kanunumuz vardır ki Mussollninin faşist 1-talyada tatbik ettiği kanunun tercümesidir. Zaten bizde tercüme kanunlar doludur hattâ medenî kanunumuz bile aynen ls-viçreden nakil ve tercüme değil midir? İşte ltalyada faşizmi temelleştirmek ve hürriyeti yok etmek için tatbik edilen kauun bizde de caridir. 1946 dan sonra Peker, bu kanundaki baskıları da az gördü. Daha ağır ve şiddetli (Devamı 8a. s 8ü. 8 da)
Mareşal Tito’yu, harb içinde, Yu goslav kurtuluş ordusu lideri İken, İngiliz Mareşali Aleksan dr'la bir arada görüyorsunuz..
Avusturya - Çek hududu kapatıldı
Son hâdiseler, Çekoslevakyada komünistlerin zayıfladığına delil olarak gösteriliyor
Londra: 31 (A.A.) «Lps.» — Moa kovadan alınan haberlere göre, Moskova radyosu dün akşam Yugoutev-yaya verilen Rus notasının mptnini bir kaç kero yayınlamıştır. Pravda ve îzvestia gazeteleri bugünkü sayılarında nota metnine bütün bir sayfa ayırmışlardır.
Belgrad: 31 (A.A.) «United
ProBS» — United Press diplomatik muhabiri Edward M. Korry bildiriyor: — Sal&hiyetli kaynaklar beş Rus tank tümeninin Yugoslavynnın kuzey hududunda mevzi almış olduk larını bildirmektedir. iyi haber alan kaynaklar bu tank tümonlerinin hava kuvvetleri vo piyade ilo de takviye edilmiş bulunduklarını haber ver mektedir. Askerlerin »ayısı hakkında yürütülen talıminlor takriben 60.000 etrafında dolaşmaktadır. Tankların snyiBi da aşağı yukarı 500 civarındadır. Yine ayni kaynaklar
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Avusturya ile barış anlaşması
Rus - 1 ran hududunda tahşit edildiği bildirilen İran ordusunda bir tören
BaşbakanındünSivasta
öğretmenlere hitabesi
İzmirde asılan i beyanname
Cumhurreisi aleyhine dıvarlara beyanname asan biri yakalandı
Başbakan, demokrasi gelişmesinde öğretmenlere düşen vazifelere işaretle dedi ki: “Ha 1 k idarelerinde şahıslara bağlanmak felâket olur.»
Yapılamıyor
Londra 31 a.a. (Usla) — Avua . turya barış antlaşmasının tamamlanması İçin tesblt edilen mühlet yarın sona ermektedir.
Halbuki antlaşmayı müzakereye (Devamı 8a. 5 8Ü. 3 de)
6ivas: 31 (Telefonla) — Su şeh-rintten dönmüş bulunan Başbakan Memleket hastııhanesinin temel atma merasiminde bulunacaktır.
Zaradan bildirildiğine göre, jandarma tarafından bazı dükkânlar kapatılmış, esnaf Başbakanı knrşılu mağa mecbur tutulmuşlardır.
Başbakanın öğretmenlere hitabı (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Yunan ordusu
Maarif Şûrası, liselerin 12 yıla çıkarılmasını kabul etti Karar ekseriyetle verildi ve Şûra dağıldı
Ankara: 31 (Hususî) — Maarif .ret raporu okundu ve bu mesele ü-
ŞürâBinın bugün saat 14.30 da açılan zerinde müzakoreler yapıldı. Toplan-oturumunda liselerin 4 yıla çıkarıl- I tıda söz alan Tahsin Banguoğlu Şû-
D. P. 9 Eylül geçidine 80 bin kişi hazırlıyor
Celâl Bayarın da demokratların başında geçeceği bildiriliyor İzmir: 31 (Telefonla) — Haziran- ı rın otobüste tekrar îzmiro gelerek da tzmiro gelerek Çeşmeyo dönen I cumartoBİ gününe kadar kalacaktır. D. P. genel başkanı Celâl Boyar, ya I (Devamı 8a. 5 Sü. 8 do)
Amerikalı kadın Meb’us
Arnavutluk
hududunda
Arnavut Başbakanı Enver Boca, Moakovaya gitmek için S talinden müsaade istedi. Kral Zogo da bir tebliğ neşretti _____________
Londra, 31 (A-P) — Yunan âsileri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Trygve Lie'ye bir mektup göndererek barış istediklerini bildirmişlerdir.
Sofyanın Allaş ajansına atfen Tass bugün şöyle demektedir:
Nota, «Yunanistanın barışa kavuşması hususunda ısrar ediyoruz.» demektedir.
Atina, 31 (A.A.) — Yunan ordusu, Grammos yakınındaki Arnavutluk hududuna varmıştır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Başbakan Şemsettin Oün altay nutuk söylerken.,.
Suriye deki yeni hükümeti tanıdık
İzmir, 19 (Telefonla) — Ballı-kuyu semtinde son günlerde sabahın erken saatlerinde cadde ve sokaklardan geçenler, duvarlarda, Cumhurbaşkanı ismet İnönü aleyhinde el ile yazılmış be* yannamelere rastlamaktadırlar. Polis tarafından yapılan sıkı bin takip neticesinde Hayrettin To-ker isminde birisi beyannameleri duvara asarken suçüstü yakalanmış ve mahkemeye verilmiştir. .
Ingiliz Futbol
Uzmanı
Mr. Jeuvell raporunu verdi beyanatında veda ettiğini söylûzor
Suriye Başbakanının beyanatı
Londra, 31 (B.B.C.) — Suriye! --— .——Ö— ---- --
Dışişleri Bakanı Nazım El Kudaî mlştir. Dış Bakan, geçenlerde bugün verdiği demeçte, Türkiye vukua gelen hükümet darbesi ta-hükûmetinin, yeni Suriye hükû-1 e. ■ en «
metini resmen tanıdığını ilân ot-
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Valinin son bazı
milletvekilinin dünkü basın toplantısı..,
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Haşan Refik Ertuğ
İstanbul Radyosu bu akşam
yayma başlıyor
Radyo müdürü Haşan I Retik Erluğ’un müzik I ve haber neşriyatı || hakkındaki beyanatı I
İnönü, dün Hilmi Uranla görüştü
Şehrimizde buluuan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, dün saat 18 de özel bir motörle Heybelia-dadan Pendiğe geçmiş, burada C.H.P. genel başkan vekili Hilmi Uran tarafından karşılanmıştır.
Daveti üzerine Hilmi Uran’ın köşküne giden İnönü, saat 19 da Pendikten ayrılmıştır.
Cumhurbaşkanının, Hilmi U-ran ile son siyasî hâdiseler üzerinde durdukları tahmin edilmek tedir.
İnönü, Pendikten Kadıköyüne, Atalürkün kullandığı zırhlı otomobil ile gelmiş vc oradan motörle Adaya dönmüştür. İnönü, muhtemelen yarın sabahtan itibaren Dolmabnhçe sarayında İkamete başlıyacaktır.
söylentilerecevabı
Mal beyanında bulunan Dr. Lûtfi Kırdar, parası, apartmanı ve evi olmadığını söylüyor
Vali ve Belediye Başkanı Ur. Lûtfi Kırdar, son günlerde, başka yere tâyini hakkında çıkan haberler karşısında İstanbul mat buatının kendisine karşı gösterdiği sevgi vo alâkaya teşekkür etmek ve bu arada halk arasında dolaşan bazı şayialara cevap vermek maksadiyle bir gazeteci dostuna bir mektup göndermiş tir. Vali Kırdar bu mektubunda, hükümete verdiği mal beyannamesini de açıklamakta ve şunları yazmaktadır:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ingiliz filosu bu sabah Istanbulda îngilterenin Akdeniz filosuna mensup Newcaatle kruvazörü Ue Surpriae destroyeri, Akdeniz filosu komutanı Orumiıal Sir Art-(Dovamı 8a. S 8Ü. 8 de)
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
BirifcZetçi Ziya Uda
Futbol mütehassisi Mr. JoweH memleketimizdeki çalışmalarını bitirmiş, raporunu vermiştir, lngilis mütehassısı bugünlerde memleketin» (Dovamı Sa. 5 6ü. 5 do)
Kaatiller ve tipleri
ULÛNAY
Kaatıl, hemolnslne kıyarak katil fiilini ika, edon bir mücrimdir. Atatürk Bulvarında bir olnayot Işlondi. Bir gönç kızla bir gönç kadın ovlerlno dönorlerkon birisi tarafından taarruza uğruyorlar. Gönç kadının kooasının arkadaşı mütearrıza İhtarda bulunuyor.. Bu kadınların böylo bir taarruza lâ yık kinısolor olmadıklarını, onları kendi hallerine bırakarak İşine glt-moslnl söylüyor. Bu İhtar zanpara-yı sinirlendiriyor; münakaşa, mu-ûraza, derken küfür, kavga, dövüş bir kaç kl?l do mütoarrızn yardıma koşunca 1$ bıçağa dayanıyor. Nctlcodo katil fiili irtikâp edilmiş oluyor. Bir adam arkadaşının karısının namusunu sıyanot İçin kaatll olmuştur.
Kanun oürmü tanır, onda hafifletici sobopler arar ve bulur.
çok temenni ederdik kİ arkadaşına karşı bu kadar vofakâr bir a-damın başı belâya glrmosln. Zira nihayet bu bir kazadır; öyle bir kaza ki İki kişinin birini nıozara.
diğerini hapishaneye gönderiyor. Bu na bonzor bir vak'a daha vardır. Yeni ovlonml» bir karı kooa kırlar« da gezmeğe çıkmışlar. Yeni aşkla-rina dalmış olaoaklor kİ biraz mor-közden uzaklaşmışlar. Karşılarına üç adam çıkmış, zorla kadını alıfl götürmek İstemişler. Kadının kocası yalvarmış, yakarmış, yeni ovlon dlklorlnl söylemiş, kendilerim bı. rakmaları için para tokllf etmiş» dlnlotomomlş. Nihayet tabancasını çekmiş ırz düşmanlarından birini gebortmiş, diğerlorlnl kaçırmış, ka rısını kurtarmış.
İnsanın: .>Ohf Elin varolsun.» dlyocogl geliyor. Bu adam no olursa olsun kaatildlr. Zavallı ne yapa bilirdi? Karısını üç hayduda teslim cdorek kendisi hendeğin konarı na oturup kadının avdetini mi bok llyocoktlî Ondan sonra o erkeğin, o kadının yanında mevkii nc ola-bilir kİ?
Bir ovo biri giriyor. Bunun kastı
ya maladır, ya cana... Mal canın,
(Devamı Sa. S SU. 8 da)

Comments (0)