Rusların Yugoslavyaya
nota
30 Ağustos Zafer Bayramı nıünasebetile dün Taksim meydanında yapılan fırlak resmi geçitten iki ayrı görünüş
Londra: 30 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavyayı, yaln idi efendilerinin talimatlarına göre hareket etmekle itham etrni
Yugoslavya, “Batılı efendilerinin talimatına göre hareket ediyormuş
Belgrad malî yardım görecek mi
Ba-
Çok nazik Bir nebat
(□ovamı Sa. 8 Sü. 8 de)
Londrad* işitilon ve Moskova radyosu tarafından yayınlanan, , Yugoslavyanın 20 Ağustosta Rueyayo gönderdiği notaya ap teşkil etmektedir.
oldukça serbest bir seçim yapıldı ve bunun neticesi olarak da, fimdi, geçici bir htikâmet kurulmak özeredir.
Bn serbest intihap sırasında çeşitli partilerin temsilcileri —çünkü şimdi hür Almanyada bir siirü siyasî parti var— yurtlarını İşgal eden memleketler a-leyhlnde hayli sert hitabeler irat ettiler. Gerek Hıristiyan Demokrat, gerek Sosyalist, gerek komünist şefler— müttefikler kendi sahalarında dahi komünist partinin mevcudiyetini müsamaha İle karşılamak İnceliğini gösteriyorlar— Almanyada müttefik lerin takip ettikleri politikaya saldırdılar bilhassa halâ Alman fabrikalarının sökülme ve nakledilmesine devam olunmasına hücum ettiler ve bir an evvel sul-hün akti hususunda ısrar gösterdiler.
Bu kampanya ve nutuklar, İngiliz matbuatında, derin tepkiler uyandırdı.
Kendilerine serbest intihap hakkı verilen Almanların ilk İşlerinin bu hürriyeti bahşedenlere karşı taarruz etmek olması biraz da hayret ve esef u-yandırmışa benziyor amma Londra gazetelerinin, bu hayreti doğ rnsu bizzat şaşılacak bir keyfiyettir. Hürriyetlerini ele alanlar, tabii, tam demokrasi ve liberalliğe aykırı Iıer hareketi tenkit e-deceklerdlr. Müttefikler, beş yıldır, aralarında anlaşamamışlar ve hâlâ bir sulh yapmak yolunu tutmamışlarsa bunda Almanların ne kabahati vardır?
Her hangi bir memleket vatanseveri, teslim olduktan beş yıl sonra, hâlâ memleket fabrikalarının sökülüp naklolunması-•ma çok İyi oluyor diyebilir mİ? Amma Sovyet bölgesindeki Almanlar a ağız açtırılmıyornıuş, onlara bu kadar geniş salâhiyetler verilmiyormuş.
Bundan ne çıkar? Acaba Sovyot mm takasındaki Almanlar, rahatça konuşsalar, ayni dili kullanmı-yocaklar mı? Onlar da Kuşlardan tıpkı batı bölgesindekilerin Anglosaksonlarls Fransızlardan Şikâyet ettikleri gibi sızlannuya-caklar mıdır?
Daha sallı yapılmadan, henüz Almanyanm tamamlayıcı bir parçası olan Sare girmiş olan Fran-sızlar bura halkının yeni Avrupa parlâmentosuna temsilci göndermesini istiyecek kadar ileri gitmediler mİ?
Görülüyor kİ bu demokrasi •İstemi çok nâzik bir çiçek, büyük İhtimam ve dikkatlere ihtiyaç gösteren bir nebattır, öyle sabahtan akşama tahakkuk etme dlğl gibi hoyrat ellerle de beslenemiyor. Almanya, kültür sahasında çok ilerlemiş, birinci plânda memleketlerdendir. Her alanda dünya çapında mütefekkirler yetiştirmiş bir ülkedir. Fakat demokrasi ve hürriyete bir tlirlü kendisini intibak ettirememiştir. Daima bir şefin eiiııde oyuncak olmağa maiıkûm bulunmuştur. Bir aralık Holıenzollern ailesinin bir temsilcisi, imparator İkinci Vllhelm, onu dilediği istikamette şevketti. Sonra Hitler istediği gibi oynadı... Acaba şimdi de yeni bir şef mİ türeyecek diye her tarafta endişeli sualler soruluyor. lürklyemlz de —kaçıncı defadır— demokrasi denemesine heveslenir gibi olmuştur. Fakat Türk, İç hürriyeti İçin, çok kan dökmüş ve fedakârlık yapmıştır. İhtilaller ve inkılûpler, bir buçuk asır içinde, birbirini kovalaınış-tır. Yâni ciddi ve hakiki bir demokratik İdareye çoktan İstihkak kazanmıştır. Maarnalih tek parti ve şef zihniyetinin izleri ve tesirleri bir thrlü zihinlerden çıkarıla-ınıyor. Çünkü henüz tek partinin bütün temsilcileri, şefleri, e-kâblrl, erkânı —olduğu gibi— İş başındadırlar ve nüfuzlarını, a/, çok tâdillerle, yürütmektedirler.
Halkımızın İçten gelen demokrasi İsteği, İktidarın metodlarile taaruz ve tezat halindedir.
•Şimdi hüner demokratik istihaleyi, en az sarsıntılı bir şekilde, yapmağa muvaffak olmaktır. Hakikaten ilk hamlede dört, beo
Orduya katılan
subaylar
Harp Okulunda diploma tevzii töreni yapıldı
Başbakan Günaltay Ankara garında, hareketinden önce
(Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Başbakanın dün verdiği nutuklar
Ankara: 30 (Hususî) — Bugün saat 16 da Harp Okulunda okulun 104 üncü donesini bitiren öğrencile-mcrasimle diplomaları verilmiştir, rasime, alay sancağının salona gc İmesilo başlanmış, müteakiben hep bir ağızdan istiklâl marşı söylenmiş ve okul komutanı tümgeneral Fazıl Bilge tarafından bir nutuk i-rat edilmiştir. Komutan, nutkunda, Harp Okulunun kuruluşundanberi 115 yıl geçtiğini, 104 üncü devre me-zunlarile beraber okuldan yetişen subayların 37598 e vardığını eöylemiş vo Atatürk ve okuldan yetişmiş diğer devlet adamlarını vo komutanla rı saygı ile överek demiştir ki:
— Bugün 104, sınıfı teşkil eden öğ (Devamı 8a. 8 SÜ. 4 do)
Zafer Bayramı
törenle kutlandı
Istanbuldaki
merasim
ve geçit
80 Ağustos zafer bayramı dün, bütün yurtta olduğu gibi İstanbul» da da tezahüratla kutlanmış, bu mü nasobotle, törenler, geçit rcrmleri yapılmış, fener alayları tertiplenmiş tir. Bayram münasebetile şehir, biz gün evvelinden bayraklarla süsleniş, nakil vasıtaları donatılmıştı.
Merasim saatinden evvel halk Tali meydanım, Taksime gelen cad-(Devamı 6a. 5 Sü. ? de)
--------- Rus - Iran hududunda tabşidat
Dolar buhranı
konferansında
Zafer Bayramının Ankaradaki kutlanışından iki intiba
(Foto: Yont Sabah - Ankara)
Erdal
İnönü’nün
evlenmesi
İnönü Vali
ile uzun
ve şef sistemini tenkid ettiler
uzun görüştü
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
bir cinayet
clu.va^
Kadırga ilkokulu
Tenis turnuvası bitti
lân Fu
Bayan seyirciler den bir grup
.(Yazısı 2 nel sayfadadır)
Günaltay: “Bizi çevreliyen tehlikeler artma istidadındadır. Birbirimizle boğuşursak memleket kapılarını düşman istilâsına aşmış oluruz,, diyor
Bivas, 30 (Telefonla) — Başbakan Şemsettin Glinaltay, yanında Çalışma Bakanı Reşat , Şemsettin Birer olduğu hald?, bugün Eaat 13,30 da Sivasa gel miş ve garda, Sivas Milletvekilleri, C.H.P. mensuplan tarafın -dan karşılanmıştır.
Başbakan, doğruca Halkevine gitmiş, orada bulunan halka şu kısa hitabede bulunmuştur.
(— Sivasa geldikçe içim açılır. Bir İnşirah duyarım. Bu de-
fa gösterdiğiniz sevgi ve İlgi, benim gayretimi daha fazla arttırdı. Sizinle uzun uzadıya konu şacağım. Şimdilik sîzlere muhab bet ve sevgilerimi iletirim.»
Başbakan bundan sonra Halk Partisine giderek şerefine verilen ziyafette bulunmuştur. Yemekten sonra Çalışma Bakanı İle Yıldızeline hareket etmiştir.. Başbakanı karşılamak yüzünden bugünkü Zafer Bayramını kutla (Devamı 8a. 8 Sü. * do)
Mühim siyasî mevzular da tetkik edilecek
Londra 30 (B.B.C.) — Ingiltere .Amerika ve Kanada arasında 7 Eylülde Vaşingtonda başlaya cak malî görüşmelerin sadece dolar buhranına inhisar etmlye-ccği anlaşılmaktadır.
Siyasî muharririmizin bu gün belirttiğine göre, konferansta dünyayı alâkadar eden siyasî mevzular da incelenecektir.
Bunlar arasında Uzak Doğu (□ovamı Sa. 6 8Ü. 8 da)
Amerikada tahsilde bulunan Erdal înönüniln Kaliforniyada evleneceği haberi tekzip ediliyor _______________
Trabzon vapuru
32 saat geç geldi
Kuptan, Pirede müşkülât çıkarıldığını, yolcular iee geminin sür’atinı kaybettiğini söylüyorlar
Durum daha gergin bir hal aldı
Millet Partisi Beşiktaş ilçe lokali dün açıldı
Bayur ve Aldoğan sert birer konuşma yaparak Halk Partisini
Millet Partisinin Beşiktaş ilçesinin açılış töreni münasebetiyle dün saat 16 da Beşiktaşta Gürol sino-musı balıçoııindo bir siyasî toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idaro kurulu tlyo leri ve bir koç bini buluan partili kanır bulunmuştur.
İlçe başkanı Süleyman Teonıanın açış söylevindon sonra, general Şefik Çakmak Mareşalin sıhhati hakkında iaabat vererek partililere sc-
İmim bildirmiştir. Bundan sonra, Punt Arna, Eais Akaygon, Alımct Tuhtakılıç, Osman Bölükbaşı ve bir çok hatipler söz alarak parti faaliyetlerinden bahisle birer konuşma yapmışlardır.
Müteakiben söz ulun general Badik Aldoğan şunları söylemiştir:
«— Bizim istediğimiz altı servot, üstü servet olan bu güzel memleket te her yurttaşın sıhhatli vo varlıklı (Dovamı 8a. 6 8ü. 7 de)
Atatürk Bulvarında
Arkadaşının karısına sarkıntılık edildiğini görünce bıçağını çekip sapladı
Ankara: 30 (A.A.) — Bugün İstanbul gazetelerinin bazılarında A-jneriknda tahsilde bulunan Erdal I-nönünlin Kaliforniya üniversitesinden bir kızla ovlenmok için babasın, dan isin almağa çalıştığına dair bir Amerikan gazetesine atfen yayınlanan hâvûdlsin aslı olup olmadığını Anadolu Ajansı Erdal fnönünün aile «i nezdindö tahkik otmiştir.
Bize vorilon malûmata göre, halen ihtisas imtihanlarını hasırlamakla
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Batı Akdeniz hattına bir aralık seferi yapan «Trabzon» gemisi, dün saat 18 de 82 saat rötarlı olarak, 267 yolcu ve 60 ton yükle limanımıza gelmiştir.
Yolcular arasında Ingilterenin eski Ankara elçisi Slr K. Hug-
Bir kamyon kazasında bir
1
Lüleburgaz 30 (Telefonla) — Bu sabah saat 6 raddelerinde Lüleburgaz ile Babaeski arasın-du Kırıkköy köprüsü üzerinde bir kamyon devrilmiştir.
Kamyon Yeşil Trakya amban na aitti ve 4691 plâka numara -sini taşıyordu.
Kazaya sebep, arka sol lâstiğin birdenbire patlamasıdır.
Lâstik patlayınca kamyon 8 metre derinliğe yuvarlanmış ve bir kaç takla atmıştır. Yolculaı dan biri derhal ölmüştür.
Şoför ve diğer bir yolcu ağır surette yaralanmıştır. Yaralılar Önünün yanında Kaımış ve ua- haatahaneye kaldırılmış, tahkl -şam 20 de Adadan ayrılmıştır. I kata başlanmıştır.
Heybclladada istirahat etmek te olun Cumhur Başkanı İsmet İnönü, dün İstanbul Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfl Kırda-rı kabul etmiştir.
Vali Kırdar, uzun müddet In önünüu yanında kalmış ve ak-
Evvelki gece Atatürk Bulva -nnda kadınlara sarkıntılık yü • zilliden bir cinayet imlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüş -tür. Hadise şöyle olmuştur:
Saraçhanebaşında itfaiye caddesi 25 numaralı evde- oturan ve Ciball Tütün Fabrikasında çalı-şuıı Nevbehar İşık adındaki genç kızla, Sahure Aydoğan adındaki genç kadın, akşam geç vakit A-tatürk Bulvarı yolile Unkapa • nından evlerine dönerlerken, Fatihle Haydar semtinde oturan Salâhattin Ünlü adında bir genç Nevbehar ile Sabuniye lâf at -huş, sarkıntılık etmek İBtemiş -tir. Fakat bu vaziyeti gören Sa hurenln kocasının arakadaşı Şeref, müdahale etmiş, Salâhatti -(□avamı 8a. 8 8ü. e da)
hesson, Dünya Gençlik Teşkilâtı konseyine iştirâk eden Türk talebe delegeler bulunmakta idi.
«Trabzon» un rötarlı olarak gelmesi sebebini gemi süvarisi Necdet kaptan şu şekilde izah etmiştir:
(— Gemide herhangi bir ârı-za olduğu hakkında söylenenler tamamile yanlıştır. Geminin gc cikmesine sebep, havanın mu!. ı lefeti ve daha ziyade Pire lîm.ı nında 12 saat kadar fazla bekle mek mecburiyetinde kalışımız -dır. Pire limanından geç İıare -ket edişimize sebep te mahallî liman idaresinin bazı müşkülât çıkartmasından ileri gelmiştir.»
Diğer taraftan ketıdilerile gö rüştüğiimüz yolcular, kaptanın söylediklerinin aksini söylemişlerdir. Yolcular geminin gecikme sine sebep olarak, süratinin yarı yarıya düşmesini ve bazı ârı-zalar yapmasını göstermişlerdir.
T alıran: 30 (A.A.) «United Press). — Resmi İran askeri dan bildirildiğine göre, zunluğunda bulunan Rus - İran hududunu takviye etmek mtıksudila motörlü piyade birlikleri hudut bölgesine gönderilmiştir. Diğer taraftan 10 milyon dolur tutarında silâh yardımı Amerikndan IranB gol mi J" başlamıştır.
Resmi kaynaklar huduttaki durumun daha gergin bir hal aldığını kay, delmektedir. Hudut bölgesinden dönen müşahitler, orada tahkimat yapıldığını ve siperler kazıldığını bildi-
Millî Piyango 30 Ağustos çekilişi
Ik ra m iye kazanan No. ları veriyoı uz
Ankara: 30 (Hususi) — Millî Pî. yangonun 30 Ağustos çekilişi güıı burada yapılmıştır Bu çe)ı
te ikramiye kazanan N?. lan bil (Devamı Sa. 8 Sü. 3 de)
Garib bîr zihniyet
Kadırga llfcolculUHun temel alma iareni
(taam t ine. Moladadır).
Tokol Bakanı Fazıl Şorafotti-nln Trabzondakl boyanalım Inoollyonlor bu zatın istanbulu alt mı« ÜÇ vllâyotton biri kadar ehem-mlyetslz görüşünü hayrotlo karşıladılar. Tokol Bakanımızın İlmi kud-rollerinden şüpho otmok gibi olmasın anıma ofior bonlın mümeyyiz olduğum bir coğrafya İmtihanında hor hangi bir namzetten böylo bir
Fakat hatû sadece bundan ıbarot değildir. Bakan olanın bir yöre va-odllmosl aoaip görülüyor; lonozzül zannodonlor var. Tokol Bakanının bu vllû-Idarosl için bir Bakana lüzum görmomosl vo İstanbulu hangi vali olsa Idııro odor domosl blzo biraz bu mini mini infialin toslrl gibi go-llyor.
Dikkat ödiyorum. Hakikaten bizim (Evllyâ-yı- Unıûr) ofondilorl-mlzdo garip bir zihnlyot var: Dokuza çıkan soklzo İnmiyor. Başbakan oldu mu? Artık bir daha Ba-
kan olmuyor. Onun hiyerarşik mî kamı son merhaloyo gelmiştir. C tekrar Başbakanlığı bekliyor.
Merhum Refik Saydam'dan sor ra golon bütün Başbakanlar böyı olmuştur. Fırka o fırka... Politik o politika... Bakanların çoğu ylno Bakanlar... Fakat Başbakanlar h bir kablno toşokkülüno slrımycrla Menıloketo hizmet ınes'oloslnd «hiyorarşta ne demektir? Her vs tamlaş bu yurdun kulu kurbanıdı Hangi hizmet olursa oân-ü- bfış ı kabul odecok vo yapacaktır.
Momlokotto rical bolluğu oldu; zamanlarda bllo on yüksek movl loro kadar yükselenler kendileri edilen nıomurlyot tekliflerini m1 notlo kabul otmlşlordlr. iki do Sadarolo gelon Ahmet Voflk pa Bursa valisi İdi. Bu viiayotto İmar Idaro bakımından pek hizmetleri olmuştur; Türk tlya tunun toınollnl do hemen raıta kurmuştur.
(Davamı 8a. A 8ü.
Rusların Yugoslavyaya
nota
30 Ağustos Zafer Bayramı nıünasebetile dün Taksim meydanında yapılan fırlak resmi geçitten iki ayrı görünüş
Londra: 30 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavyayı, yaln idi efendilerinin talimatlarına göre hareket etmekle itham etrni
Yugoslavya, “Batılı efendilerinin talimatına göre hareket ediyormuş
Belgrad malî yardım görecek mi
Ba-
Çok nazik Bir nebat
(□ovamı Sa. 8 Sü. 8 de)
Londrad* işitilon ve Moskova radyosu tarafından yayınlanan, , Yugoslavyanın 20 Ağustosta Rueyayo gönderdiği notaya ap teşkil etmektedir.
oldukça serbest bir seçim yapıldı ve bunun neticesi olarak da, fimdi, geçici bir htikâmet kurulmak özeredir.
Bn serbest intihap sırasında çeşitli partilerin temsilcileri —çünkü şimdi hür Almanyada bir siirü siyasî parti var— yurtlarını İşgal eden memleketler a-leyhlnde hayli sert hitabeler irat ettiler. Gerek Hıristiyan Demokrat, gerek Sosyalist, gerek komünist şefler— müttefikler kendi sahalarında dahi komünist partinin mevcudiyetini müsamaha İle karşılamak İnceliğini gösteriyorlar— Almanyada müttefik lerin takip ettikleri politikaya saldırdılar bilhassa halâ Alman fabrikalarının sökülme ve nakledilmesine devam olunmasına hücum ettiler ve bir an evvel sul-hün akti hususunda ısrar gösterdiler.
Bu kampanya ve nutuklar, İngiliz matbuatında, derin tepkiler uyandırdı.
Kendilerine serbest intihap hakkı verilen Almanların ilk İşlerinin bu hürriyeti bahşedenlere karşı taarruz etmek olması biraz da hayret ve esef u-yandırmışa benziyor amma Londra gazetelerinin, bu hayreti doğ rnsu bizzat şaşılacak bir keyfiyettir. Hürriyetlerini ele alanlar, tabii, tam demokrasi ve liberalliğe aykırı Iıer hareketi tenkit e-deceklerdlr. Müttefikler, beş yıldır, aralarında anlaşamamışlar ve hâlâ bir sulh yapmak yolunu tutmamışlarsa bunda Almanların ne kabahati vardır?
Her hangi bir memleket vatanseveri, teslim olduktan beş yıl sonra, hâlâ memleket fabrikalarının sökülüp naklolunması-•ma çok İyi oluyor diyebilir mİ? Amma Sovyet bölgesindeki Almanlar a ağız açtırılmıyornıuş, onlara bu kadar geniş salâhiyetler verilmiyormuş.
Bundan ne çıkar? Acaba Sovyot mm takasındaki Almanlar, rahatça konuşsalar, ayni dili kullanmı-yocaklar mı? Onlar da Kuşlardan tıpkı batı bölgesindekilerin Anglosaksonlarls Fransızlardan Şikâyet ettikleri gibi sızlannuya-caklar mıdır?
Daha sallı yapılmadan, henüz Almanyanm tamamlayıcı bir parçası olan Sare girmiş olan Fran-sızlar bura halkının yeni Avrupa parlâmentosuna temsilci göndermesini istiyecek kadar ileri gitmediler mİ?
Görülüyor kİ bu demokrasi •İstemi çok nâzik bir çiçek, büyük İhtimam ve dikkatlere ihtiyaç gösteren bir nebattır, öyle sabahtan akşama tahakkuk etme dlğl gibi hoyrat ellerle de beslenemiyor. Almanya, kültür sahasında çok ilerlemiş, birinci plânda memleketlerdendir. Her alanda dünya çapında mütefekkirler yetiştirmiş bir ülkedir. Fakat demokrasi ve hürriyete bir tlirlü kendisini intibak ettirememiştir. Daima bir şefin eiiııde oyuncak olmağa maiıkûm bulunmuştur. Bir aralık Holıenzollern ailesinin bir temsilcisi, imparator İkinci Vllhelm, onu dilediği istikamette şevketti. Sonra Hitler istediği gibi oynadı... Acaba şimdi de yeni bir şef mİ türeyecek diye her tarafta endişeli sualler soruluyor. lürklyemlz de —kaçıncı defadır— demokrasi denemesine heveslenir gibi olmuştur. Fakat Türk, İç hürriyeti İçin, çok kan dökmüş ve fedakârlık yapmıştır. İhtilaller ve inkılûpler, bir buçuk asır içinde, birbirini kovalaınış-tır. Yâni ciddi ve hakiki bir demokratik İdareye çoktan İstihkak kazanmıştır. Maarnalih tek parti ve şef zihniyetinin izleri ve tesirleri bir thrlü zihinlerden çıkarıla-ınıyor. Çünkü henüz tek partinin bütün temsilcileri, şefleri, e-kâblrl, erkânı —olduğu gibi— İş başındadırlar ve nüfuzlarını, a/, çok tâdillerle, yürütmektedirler.
Halkımızın İçten gelen demokrasi İsteği, İktidarın metodlarile taaruz ve tezat halindedir.
•Şimdi hüner demokratik istihaleyi, en az sarsıntılı bir şekilde, yapmağa muvaffak olmaktır. Hakikaten ilk hamlede dört, beo
Orduya katılan
subaylar
Harp Okulunda diploma tevzii töreni yapıldı
Başbakan Günaltay Ankara garında, hareketinden önce
(Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Başbakanın dün verdiği nutuklar
Ankara: 30 (Hususî) — Bugün saat 16 da Harp Okulunda okulun 104 üncü donesini bitiren öğrencile-mcrasimle diplomaları verilmiştir, rasime, alay sancağının salona gc İmesilo başlanmış, müteakiben hep bir ağızdan istiklâl marşı söylenmiş ve okul komutanı tümgeneral Fazıl Bilge tarafından bir nutuk i-rat edilmiştir. Komutan, nutkunda, Harp Okulunun kuruluşundanberi 115 yıl geçtiğini, 104 üncü devre me-zunlarile beraber okuldan yetişen subayların 37598 e vardığını eöylemiş vo Atatürk ve okuldan yetişmiş diğer devlet adamlarını vo komutanla rı saygı ile överek demiştir ki:
— Bugün 104, sınıfı teşkil eden öğ (Devamı 8a. 8 SÜ. 4 do)
Zafer Bayramı
törenle kutlandı
Istanbuldaki
merasim
ve geçit
80 Ağustos zafer bayramı dün, bütün yurtta olduğu gibi İstanbul» da da tezahüratla kutlanmış, bu mü nasobotle, törenler, geçit rcrmleri yapılmış, fener alayları tertiplenmiş tir. Bayram münasebetile şehir, biz gün evvelinden bayraklarla süsleniş, nakil vasıtaları donatılmıştı.
Merasim saatinden evvel halk Tali meydanım, Taksime gelen cad-(Devamı 6a. 5 Sü. ? de)
--------- Rus - Iran hududunda tabşidat
Dolar buhranı
konferansında
Zafer Bayramının Ankaradaki kutlanışından iki intiba
(Foto: Yont Sabah - Ankara)
Erdal
İnönü’nün
evlenmesi
İnönü Vali
ile uzun
ve şef sistemini tenkid ettiler
uzun görüştü
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
bir cinayet
clu.va^
Kadırga ilkokulu
Tenis turnuvası bitti
lân Fu
Bayan seyirciler den bir grup
.(Yazısı 2 nel sayfadadır)
Günaltay: “Bizi çevreliyen tehlikeler artma istidadındadır. Birbirimizle boğuşursak memleket kapılarını düşman istilâsına aşmış oluruz,, diyor
Bivas, 30 (Telefonla) — Başbakan Şemsettin Glinaltay, yanında Çalışma Bakanı Reşat , Şemsettin Birer olduğu hald?, bugün Eaat 13,30 da Sivasa gel miş ve garda, Sivas Milletvekilleri, C.H.P. mensuplan tarafın -dan karşılanmıştır.
Başbakan, doğruca Halkevine gitmiş, orada bulunan halka şu kısa hitabede bulunmuştur.
(— Sivasa geldikçe içim açılır. Bir İnşirah duyarım. Bu de-
fa gösterdiğiniz sevgi ve İlgi, benim gayretimi daha fazla arttırdı. Sizinle uzun uzadıya konu şacağım. Şimdilik sîzlere muhab bet ve sevgilerimi iletirim.»
Başbakan bundan sonra Halk Partisine giderek şerefine verilen ziyafette bulunmuştur. Yemekten sonra Çalışma Bakanı İle Yıldızeline hareket etmiştir.. Başbakanı karşılamak yüzünden bugünkü Zafer Bayramını kutla (Devamı 8a. 8 Sü. * do)
Mühim siyasî mevzular da tetkik edilecek
Londra 30 (B.B.C.) — Ingiltere .Amerika ve Kanada arasında 7 Eylülde Vaşingtonda başlaya cak malî görüşmelerin sadece dolar buhranına inhisar etmlye-ccği anlaşılmaktadır.
Siyasî muharririmizin bu gün belirttiğine göre, konferansta dünyayı alâkadar eden siyasî mevzular da incelenecektir.
Bunlar arasında Uzak Doğu (□ovamı Sa. 6 8Ü. 8 da)
Amerikada tahsilde bulunan Erdal înönüniln Kaliforniyada evleneceği haberi tekzip ediliyor _______________
Trabzon vapuru
32 saat geç geldi
Kuptan, Pirede müşkülât çıkarıldığını, yolcular iee geminin sür’atinı kaybettiğini söylüyorlar
Durum daha gergin bir hal aldı
Millet Partisi Beşiktaş ilçe lokali dün açıldı
Bayur ve Aldoğan sert birer konuşma yaparak Halk Partisini
Millet Partisinin Beşiktaş ilçesinin açılış töreni münasebetiyle dün saat 16 da Beşiktaşta Gürol sino-musı balıçoııindo bir siyasî toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idaro kurulu tlyo leri ve bir koç bini buluan partili kanır bulunmuştur.
İlçe başkanı Süleyman Teonıanın açış söylevindon sonra, general Şefik Çakmak Mareşalin sıhhati hakkında iaabat vererek partililere sc-
İmim bildirmiştir. Bundan sonra, Punt Arna, Eais Akaygon, Alımct Tuhtakılıç, Osman Bölükbaşı ve bir çok hatipler söz alarak parti faaliyetlerinden bahisle birer konuşma yapmışlardır.
Müteakiben söz ulun general Badik Aldoğan şunları söylemiştir:
«— Bizim istediğimiz altı servot, üstü servet olan bu güzel memleket te her yurttaşın sıhhatli vo varlıklı (Dovamı 8a. 6 8ü. 7 de)
Atatürk Bulvarında
Arkadaşının karısına sarkıntılık edildiğini görünce bıçağını çekip sapladı
Ankara: 30 (A.A.) — Bugün İstanbul gazetelerinin bazılarında A-jneriknda tahsilde bulunan Erdal I-nönünlin Kaliforniya üniversitesinden bir kızla ovlenmok için babasın, dan isin almağa çalıştığına dair bir Amerikan gazetesine atfen yayınlanan hâvûdlsin aslı olup olmadığını Anadolu Ajansı Erdal fnönünün aile «i nezdindö tahkik otmiştir.
Bize vorilon malûmata göre, halen ihtisas imtihanlarını hasırlamakla
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Batı Akdeniz hattına bir aralık seferi yapan «Trabzon» gemisi, dün saat 18 de 82 saat rötarlı olarak, 267 yolcu ve 60 ton yükle limanımıza gelmiştir.
Yolcular arasında Ingilterenin eski Ankara elçisi Slr K. Hug-
Bir kamyon kazasında bir
1
Lüleburgaz 30 (Telefonla) — Bu sabah saat 6 raddelerinde Lüleburgaz ile Babaeski arasın-du Kırıkköy köprüsü üzerinde bir kamyon devrilmiştir.
Kamyon Yeşil Trakya amban na aitti ve 4691 plâka numara -sini taşıyordu.
Kazaya sebep, arka sol lâstiğin birdenbire patlamasıdır.
Lâstik patlayınca kamyon 8 metre derinliğe yuvarlanmış ve bir kaç takla atmıştır. Yolculaı dan biri derhal ölmüştür.
Şoför ve diğer bir yolcu ağır surette yaralanmıştır. Yaralılar Önünün yanında Kaımış ve ua- haatahaneye kaldırılmış, tahkl -şam 20 de Adadan ayrılmıştır. I kata başlanmıştır.
Heybclladada istirahat etmek te olun Cumhur Başkanı İsmet İnönü, dün İstanbul Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfl Kırda-rı kabul etmiştir.
Vali Kırdar, uzun müddet In önünüu yanında kalmış ve ak-
Evvelki gece Atatürk Bulva -nnda kadınlara sarkıntılık yü • zilliden bir cinayet imlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüş -tür. Hadise şöyle olmuştur:
Saraçhanebaşında itfaiye caddesi 25 numaralı evde- oturan ve Ciball Tütün Fabrikasında çalı-şuıı Nevbehar İşık adındaki genç kızla, Sahure Aydoğan adındaki genç kadın, akşam geç vakit A-tatürk Bulvarı yolile Unkapa • nından evlerine dönerlerken, Fatihle Haydar semtinde oturan Salâhattin Ünlü adında bir genç Nevbehar ile Sabuniye lâf at -huş, sarkıntılık etmek İBtemiş -tir. Fakat bu vaziyeti gören Sa hurenln kocasının arakadaşı Şeref, müdahale etmiş, Salâhatti -(□avamı 8a. 8 8ü. e da)
hesson, Dünya Gençlik Teşkilâtı konseyine iştirâk eden Türk talebe delegeler bulunmakta idi.
«Trabzon» un rötarlı olarak gelmesi sebebini gemi süvarisi Necdet kaptan şu şekilde izah etmiştir:
(— Gemide herhangi bir ârı-za olduğu hakkında söylenenler tamamile yanlıştır. Geminin gc cikmesine sebep, havanın mu!. ı lefeti ve daha ziyade Pire lîm.ı nında 12 saat kadar fazla bekle mek mecburiyetinde kalışımız -dır. Pire limanından geç İıare -ket edişimize sebep te mahallî liman idaresinin bazı müşkülât çıkartmasından ileri gelmiştir.»
Diğer taraftan ketıdilerile gö rüştüğiimüz yolcular, kaptanın söylediklerinin aksini söylemişlerdir. Yolcular geminin gecikme sine sebep olarak, süratinin yarı yarıya düşmesini ve bazı ârı-zalar yapmasını göstermişlerdir.
T alıran: 30 (A.A.) «United Press). — Resmi İran askeri dan bildirildiğine göre, zunluğunda bulunan Rus - İran hududunu takviye etmek mtıksudila motörlü piyade birlikleri hudut bölgesine gönderilmiştir. Diğer taraftan 10 milyon dolur tutarında silâh yardımı Amerikndan IranB gol mi J" başlamıştır.
Resmi kaynaklar huduttaki durumun daha gergin bir hal aldığını kay, delmektedir. Hudut bölgesinden dönen müşahitler, orada tahkimat yapıldığını ve siperler kazıldığını bildi-
Millî Piyango 30 Ağustos çekilişi
Ik ra m iye kazanan No. ları veriyoı uz
Ankara: 30 (Hususi) — Millî Pî. yangonun 30 Ağustos çekilişi güıı burada yapılmıştır Bu çe)ı
te ikramiye kazanan N?. lan bil (Devamı Sa. 8 Sü. 3 de)
Garib bîr zihniyet
Kadırga llfcolculUHun temel alma iareni
(taam t ine. Moladadır).
Tokol Bakanı Fazıl Şorafotti-nln Trabzondakl boyanalım Inoollyonlor bu zatın istanbulu alt mı« ÜÇ vllâyotton biri kadar ehem-mlyetslz görüşünü hayrotlo karşıladılar. Tokol Bakanımızın İlmi kud-rollerinden şüpho otmok gibi olmasın anıma ofior bonlın mümeyyiz olduğum bir coğrafya İmtihanında hor hangi bir namzetten böylo bir
Fakat hatû sadece bundan ıbarot değildir. Bakan olanın bir yöre va-odllmosl aoaip görülüyor; lonozzül zannodonlor var. Tokol Bakanının bu vllû-Idarosl için bir Bakana lüzum görmomosl vo İstanbulu hangi vali olsa Idııro odor domosl blzo biraz bu mini mini infialin toslrl gibi go-llyor.
Dikkat ödiyorum. Hakikaten bizim (Evllyâ-yı- Unıûr) ofondilorl-mlzdo garip bir zihnlyot var: Dokuza çıkan soklzo İnmiyor. Başbakan oldu mu? Artık bir daha Ba-
kan olmuyor. Onun hiyerarşik mî kamı son merhaloyo gelmiştir. C tekrar Başbakanlığı bekliyor.
Merhum Refik Saydam'dan sor ra golon bütün Başbakanlar böyı olmuştur. Fırka o fırka... Politik o politika... Bakanların çoğu ylno Bakanlar... Fakat Başbakanlar h bir kablno toşokkülüno slrımycrla Menıloketo hizmet ınes'oloslnd «hiyorarşta ne demektir? Her vs tamlaş bu yurdun kulu kurbanıdı Hangi hizmet olursa oân-ü- bfış ı kabul odecok vo yapacaktır.
Momlokotto rical bolluğu oldu; zamanlarda bllo on yüksek movl loro kadar yükselenler kendileri edilen nıomurlyot tekliflerini m1 notlo kabul otmlşlordlr. iki do Sadarolo gelon Ahmet Voflk pa Bursa valisi İdi. Bu viiayotto İmar Idaro bakımından pek hizmetleri olmuştur; Türk tlya tunun toınollnl do hemen raıta kurmuştur.
(Davamı 8a. A 8ü.
Rusların Yugoslavyaya
nota
30 Ağustos Zafer Bayramı nıünasebetile dün Taksim meydanında yapılan fırlak resmi geçitten iki ayrı görünüş
Londra: 30 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavyayı, yaln idi efendilerinin talimatlarına göre hareket etmekle itham etrni
Yugoslavya, “Batılı efendilerinin talimatına göre hareket ediyormuş
Belgrad malî yardım görecek mi
Ba-
Çok nazik Bir nebat
(□ovamı Sa. 8 Sü. 8 de)
Londrad* işitilon ve Moskova radyosu tarafından yayınlanan, , Yugoslavyanın 20 Ağustosta Rueyayo gönderdiği notaya ap teşkil etmektedir.
oldukça serbest bir seçim yapıldı ve bunun neticesi olarak da, fimdi, geçici bir htikâmet kurulmak özeredir.
Bn serbest intihap sırasında çeşitli partilerin temsilcileri —çünkü şimdi hür Almanyada bir siirü siyasî parti var— yurtlarını İşgal eden memleketler a-leyhlnde hayli sert hitabeler irat ettiler. Gerek Hıristiyan Demokrat, gerek Sosyalist, gerek komünist şefler— müttefikler kendi sahalarında dahi komünist partinin mevcudiyetini müsamaha İle karşılamak İnceliğini gösteriyorlar— Almanyada müttefik lerin takip ettikleri politikaya saldırdılar bilhassa halâ Alman fabrikalarının sökülme ve nakledilmesine devam olunmasına hücum ettiler ve bir an evvel sul-hün akti hususunda ısrar gösterdiler.
Bu kampanya ve nutuklar, İngiliz matbuatında, derin tepkiler uyandırdı.
Kendilerine serbest intihap hakkı verilen Almanların ilk İşlerinin bu hürriyeti bahşedenlere karşı taarruz etmek olması biraz da hayret ve esef u-yandırmışa benziyor amma Londra gazetelerinin, bu hayreti doğ rnsu bizzat şaşılacak bir keyfiyettir. Hürriyetlerini ele alanlar, tabii, tam demokrasi ve liberalliğe aykırı Iıer hareketi tenkit e-deceklerdlr. Müttefikler, beş yıldır, aralarında anlaşamamışlar ve hâlâ bir sulh yapmak yolunu tutmamışlarsa bunda Almanların ne kabahati vardır?
Her hangi bir memleket vatanseveri, teslim olduktan beş yıl sonra, hâlâ memleket fabrikalarının sökülüp naklolunması-•ma çok İyi oluyor diyebilir mİ? Amma Sovyet bölgesindeki Almanlar a ağız açtırılmıyornıuş, onlara bu kadar geniş salâhiyetler verilmiyormuş.
Bundan ne çıkar? Acaba Sovyot mm takasındaki Almanlar, rahatça konuşsalar, ayni dili kullanmı-yocaklar mı? Onlar da Kuşlardan tıpkı batı bölgesindekilerin Anglosaksonlarls Fransızlardan Şikâyet ettikleri gibi sızlannuya-caklar mıdır?
Daha sallı yapılmadan, henüz Almanyanm tamamlayıcı bir parçası olan Sare girmiş olan Fran-sızlar bura halkının yeni Avrupa parlâmentosuna temsilci göndermesini istiyecek kadar ileri gitmediler mİ?
Görülüyor kİ bu demokrasi •İstemi çok nâzik bir çiçek, büyük İhtimam ve dikkatlere ihtiyaç gösteren bir nebattır, öyle sabahtan akşama tahakkuk etme dlğl gibi hoyrat ellerle de beslenemiyor. Almanya, kültür sahasında çok ilerlemiş, birinci plânda memleketlerdendir. Her alanda dünya çapında mütefekkirler yetiştirmiş bir ülkedir. Fakat demokrasi ve hürriyete bir tlirlü kendisini intibak ettirememiştir. Daima bir şefin eiiııde oyuncak olmağa maiıkûm bulunmuştur. Bir aralık Holıenzollern ailesinin bir temsilcisi, imparator İkinci Vllhelm, onu dilediği istikamette şevketti. Sonra Hitler istediği gibi oynadı... Acaba şimdi de yeni bir şef mİ türeyecek diye her tarafta endişeli sualler soruluyor. lürklyemlz de —kaçıncı defadır— demokrasi denemesine heveslenir gibi olmuştur. Fakat Türk, İç hürriyeti İçin, çok kan dökmüş ve fedakârlık yapmıştır. İhtilaller ve inkılûpler, bir buçuk asır içinde, birbirini kovalaınış-tır. Yâni ciddi ve hakiki bir demokratik İdareye çoktan İstihkak kazanmıştır. Maarnalih tek parti ve şef zihniyetinin izleri ve tesirleri bir thrlü zihinlerden çıkarıla-ınıyor. Çünkü henüz tek partinin bütün temsilcileri, şefleri, e-kâblrl, erkânı —olduğu gibi— İş başındadırlar ve nüfuzlarını, a/, çok tâdillerle, yürütmektedirler.
Halkımızın İçten gelen demokrasi İsteği, İktidarın metodlarile taaruz ve tezat halindedir.
•Şimdi hüner demokratik istihaleyi, en az sarsıntılı bir şekilde, yapmağa muvaffak olmaktır. Hakikaten ilk hamlede dört, beo
Orduya katılan
subaylar
Harp Okulunda diploma tevzii töreni yapıldı
Başbakan Günaltay Ankara garında, hareketinden önce
(Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Başbakanın dün verdiği nutuklar
Ankara: 30 (Hususî) — Bugün saat 16 da Harp Okulunda okulun 104 üncü donesini bitiren öğrencile-mcrasimle diplomaları verilmiştir, rasime, alay sancağının salona gc İmesilo başlanmış, müteakiben hep bir ağızdan istiklâl marşı söylenmiş ve okul komutanı tümgeneral Fazıl Bilge tarafından bir nutuk i-rat edilmiştir. Komutan, nutkunda, Harp Okulunun kuruluşundanberi 115 yıl geçtiğini, 104 üncü devre me-zunlarile beraber okuldan yetişen subayların 37598 e vardığını eöylemiş vo Atatürk ve okuldan yetişmiş diğer devlet adamlarını vo komutanla rı saygı ile överek demiştir ki:
— Bugün 104, sınıfı teşkil eden öğ (Devamı 8a. 8 SÜ. 4 do)
Zafer Bayramı
törenle kutlandı
Istanbuldaki
merasim
ve geçit
80 Ağustos zafer bayramı dün, bütün yurtta olduğu gibi İstanbul» da da tezahüratla kutlanmış, bu mü nasobotle, törenler, geçit rcrmleri yapılmış, fener alayları tertiplenmiş tir. Bayram münasebetile şehir, biz gün evvelinden bayraklarla süsleniş, nakil vasıtaları donatılmıştı.
Merasim saatinden evvel halk Tali meydanım, Taksime gelen cad-(Devamı 6a. 5 Sü. ? de)
--------- Rus - Iran hududunda tabşidat
Dolar buhranı
konferansında
Zafer Bayramının Ankaradaki kutlanışından iki intiba
(Foto: Yont Sabah - Ankara)
Erdal
İnönü’nün
evlenmesi
İnönü Vali
ile uzun
ve şef sistemini tenkid ettiler
uzun görüştü
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
bir cinayet
clu.va^
Kadırga ilkokulu
Tenis turnuvası bitti
lân Fu
Bayan seyirciler den bir grup
.(Yazısı 2 nel sayfadadır)
Günaltay: “Bizi çevreliyen tehlikeler artma istidadındadır. Birbirimizle boğuşursak memleket kapılarını düşman istilâsına aşmış oluruz,, diyor
Bivas, 30 (Telefonla) — Başbakan Şemsettin Glinaltay, yanında Çalışma Bakanı Reşat , Şemsettin Birer olduğu hald?, bugün Eaat 13,30 da Sivasa gel miş ve garda, Sivas Milletvekilleri, C.H.P. mensuplan tarafın -dan karşılanmıştır.
Başbakan, doğruca Halkevine gitmiş, orada bulunan halka şu kısa hitabede bulunmuştur.
(— Sivasa geldikçe içim açılır. Bir İnşirah duyarım. Bu de-
fa gösterdiğiniz sevgi ve İlgi, benim gayretimi daha fazla arttırdı. Sizinle uzun uzadıya konu şacağım. Şimdilik sîzlere muhab bet ve sevgilerimi iletirim.»
Başbakan bundan sonra Halk Partisine giderek şerefine verilen ziyafette bulunmuştur. Yemekten sonra Çalışma Bakanı İle Yıldızeline hareket etmiştir.. Başbakanı karşılamak yüzünden bugünkü Zafer Bayramını kutla (Devamı 8a. 8 Sü. * do)
Mühim siyasî mevzular da tetkik edilecek
Londra 30 (B.B.C.) — Ingiltere .Amerika ve Kanada arasında 7 Eylülde Vaşingtonda başlaya cak malî görüşmelerin sadece dolar buhranına inhisar etmlye-ccği anlaşılmaktadır.
Siyasî muharririmizin bu gün belirttiğine göre, konferansta dünyayı alâkadar eden siyasî mevzular da incelenecektir.
Bunlar arasında Uzak Doğu (□ovamı Sa. 6 8Ü. 8 da)
Amerikada tahsilde bulunan Erdal înönüniln Kaliforniyada evleneceği haberi tekzip ediliyor _______________
Trabzon vapuru
32 saat geç geldi
Kuptan, Pirede müşkülât çıkarıldığını, yolcular iee geminin sür’atinı kaybettiğini söylüyorlar
Durum daha gergin bir hal aldı
Millet Partisi Beşiktaş ilçe lokali dün açıldı
Bayur ve Aldoğan sert birer konuşma yaparak Halk Partisini
Millet Partisinin Beşiktaş ilçesinin açılış töreni münasebetiyle dün saat 16 da Beşiktaşta Gürol sino-musı balıçoııindo bir siyasî toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idaro kurulu tlyo leri ve bir koç bini buluan partili kanır bulunmuştur.
İlçe başkanı Süleyman Teonıanın açış söylevindon sonra, general Şefik Çakmak Mareşalin sıhhati hakkında iaabat vererek partililere sc-
İmim bildirmiştir. Bundan sonra, Punt Arna, Eais Akaygon, Alımct Tuhtakılıç, Osman Bölükbaşı ve bir çok hatipler söz alarak parti faaliyetlerinden bahisle birer konuşma yapmışlardır.
Müteakiben söz ulun general Badik Aldoğan şunları söylemiştir:
«— Bizim istediğimiz altı servot, üstü servet olan bu güzel memleket te her yurttaşın sıhhatli vo varlıklı (Dovamı 8a. 6 8ü. 7 de)
Atatürk Bulvarında
Arkadaşının karısına sarkıntılık edildiğini görünce bıçağını çekip sapladı
Ankara: 30 (A.A.) — Bugün İstanbul gazetelerinin bazılarında A-jneriknda tahsilde bulunan Erdal I-nönünlin Kaliforniya üniversitesinden bir kızla ovlenmok için babasın, dan isin almağa çalıştığına dair bir Amerikan gazetesine atfen yayınlanan hâvûdlsin aslı olup olmadığını Anadolu Ajansı Erdal fnönünün aile «i nezdindö tahkik otmiştir.
Bize vorilon malûmata göre, halen ihtisas imtihanlarını hasırlamakla
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Batı Akdeniz hattına bir aralık seferi yapan «Trabzon» gemisi, dün saat 18 de 82 saat rötarlı olarak, 267 yolcu ve 60 ton yükle limanımıza gelmiştir.
Yolcular arasında Ingilterenin eski Ankara elçisi Slr K. Hug-
Bir kamyon kazasında bir
1
Lüleburgaz 30 (Telefonla) — Bu sabah saat 6 raddelerinde Lüleburgaz ile Babaeski arasın-du Kırıkköy köprüsü üzerinde bir kamyon devrilmiştir.
Kamyon Yeşil Trakya amban na aitti ve 4691 plâka numara -sini taşıyordu.
Kazaya sebep, arka sol lâstiğin birdenbire patlamasıdır.
Lâstik patlayınca kamyon 8 metre derinliğe yuvarlanmış ve bir kaç takla atmıştır. Yolculaı dan biri derhal ölmüştür.
Şoför ve diğer bir yolcu ağır surette yaralanmıştır. Yaralılar Önünün yanında Kaımış ve ua- haatahaneye kaldırılmış, tahkl -şam 20 de Adadan ayrılmıştır. I kata başlanmıştır.
Heybclladada istirahat etmek te olun Cumhur Başkanı İsmet İnönü, dün İstanbul Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfl Kırda-rı kabul etmiştir.
Vali Kırdar, uzun müddet In önünüu yanında kalmış ve ak-
Evvelki gece Atatürk Bulva -nnda kadınlara sarkıntılık yü • zilliden bir cinayet imlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüş -tür. Hadise şöyle olmuştur:
Saraçhanebaşında itfaiye caddesi 25 numaralı evde- oturan ve Ciball Tütün Fabrikasında çalı-şuıı Nevbehar İşık adındaki genç kızla, Sahure Aydoğan adındaki genç kadın, akşam geç vakit A-tatürk Bulvarı yolile Unkapa • nından evlerine dönerlerken, Fatihle Haydar semtinde oturan Salâhattin Ünlü adında bir genç Nevbehar ile Sabuniye lâf at -huş, sarkıntılık etmek İBtemiş -tir. Fakat bu vaziyeti gören Sa hurenln kocasının arakadaşı Şeref, müdahale etmiş, Salâhatti -(□avamı 8a. 8 8ü. e da)
hesson, Dünya Gençlik Teşkilâtı konseyine iştirâk eden Türk talebe delegeler bulunmakta idi.
«Trabzon» un rötarlı olarak gelmesi sebebini gemi süvarisi Necdet kaptan şu şekilde izah etmiştir:
(— Gemide herhangi bir ârı-za olduğu hakkında söylenenler tamamile yanlıştır. Geminin gc cikmesine sebep, havanın mu!. ı lefeti ve daha ziyade Pire lîm.ı nında 12 saat kadar fazla bekle mek mecburiyetinde kalışımız -dır. Pire limanından geç İıare -ket edişimize sebep te mahallî liman idaresinin bazı müşkülât çıkartmasından ileri gelmiştir.»
Diğer taraftan ketıdilerile gö rüştüğiimüz yolcular, kaptanın söylediklerinin aksini söylemişlerdir. Yolcular geminin gecikme sine sebep olarak, süratinin yarı yarıya düşmesini ve bazı ârı-zalar yapmasını göstermişlerdir.
T alıran: 30 (A.A.) «United Press). — Resmi İran askeri dan bildirildiğine göre, zunluğunda bulunan Rus - İran hududunu takviye etmek mtıksudila motörlü piyade birlikleri hudut bölgesine gönderilmiştir. Diğer taraftan 10 milyon dolur tutarında silâh yardımı Amerikndan IranB gol mi J" başlamıştır.
Resmi kaynaklar huduttaki durumun daha gergin bir hal aldığını kay, delmektedir. Hudut bölgesinden dönen müşahitler, orada tahkimat yapıldığını ve siperler kazıldığını bildi-
Millî Piyango 30 Ağustos çekilişi
Ik ra m iye kazanan No. ları veriyoı uz
Ankara: 30 (Hususi) — Millî Pî. yangonun 30 Ağustos çekilişi güıı burada yapılmıştır Bu çe)ı
te ikramiye kazanan N?. lan bil (Devamı Sa. 8 Sü. 3 de)
Garib bîr zihniyet
Kadırga llfcolculUHun temel alma iareni
(taam t ine. Moladadır).
Tokol Bakanı Fazıl Şorafotti-nln Trabzondakl boyanalım Inoollyonlor bu zatın istanbulu alt mı« ÜÇ vllâyotton biri kadar ehem-mlyetslz görüşünü hayrotlo karşıladılar. Tokol Bakanımızın İlmi kud-rollerinden şüpho otmok gibi olmasın anıma ofior bonlın mümeyyiz olduğum bir coğrafya İmtihanında hor hangi bir namzetten böylo bir
Fakat hatû sadece bundan ıbarot değildir. Bakan olanın bir yöre va-odllmosl aoaip görülüyor; lonozzül zannodonlor var. Tokol Bakanının bu vllû-Idarosl için bir Bakana lüzum görmomosl vo İstanbulu hangi vali olsa Idııro odor domosl blzo biraz bu mini mini infialin toslrl gibi go-llyor.
Dikkat ödiyorum. Hakikaten bizim (Evllyâ-yı- Unıûr) ofondilorl-mlzdo garip bir zihnlyot var: Dokuza çıkan soklzo İnmiyor. Başbakan oldu mu? Artık bir daha Ba-
kan olmuyor. Onun hiyerarşik mî kamı son merhaloyo gelmiştir. C tekrar Başbakanlığı bekliyor.
Merhum Refik Saydam'dan sor ra golon bütün Başbakanlar böyı olmuştur. Fırka o fırka... Politik o politika... Bakanların çoğu ylno Bakanlar... Fakat Başbakanlar h bir kablno toşokkülüno slrımycrla Menıloketo hizmet ınes'oloslnd «hiyorarşta ne demektir? Her vs tamlaş bu yurdun kulu kurbanıdı Hangi hizmet olursa oân-ü- bfış ı kabul odecok vo yapacaktır.
Momlokotto rical bolluğu oldu; zamanlarda bllo on yüksek movl loro kadar yükselenler kendileri edilen nıomurlyot tekliflerini m1 notlo kabul otmlşlordlr. iki do Sadarolo gelon Ahmet Voflk pa Bursa valisi İdi. Bu viiayotto İmar Idaro bakımından pek hizmetleri olmuştur; Türk tlya tunun toınollnl do hemen raıta kurmuştur.
(Davamı 8a. A 8ü.
Rusların Yugoslavyaya
nota
30 Ağustos Zafer Bayramı nıünasebetile dün Taksim meydanında yapılan fırlak resmi geçitten iki ayrı görünüş
Londra: 30 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavyayı, yaln idi efendilerinin talimatlarına göre hareket etmekle itham etrni
Yugoslavya, “Batılı efendilerinin talimatına göre hareket ediyormuş
Belgrad malî yardım görecek mi
Ba-
Çok nazik Bir nebat
(□ovamı Sa. 8 Sü. 8 de)
Londrad* işitilon ve Moskova radyosu tarafından yayınlanan, , Yugoslavyanın 20 Ağustosta Rueyayo gönderdiği notaya ap teşkil etmektedir.
oldukça serbest bir seçim yapıldı ve bunun neticesi olarak da, fimdi, geçici bir htikâmet kurulmak özeredir.
Bn serbest intihap sırasında çeşitli partilerin temsilcileri —çünkü şimdi hür Almanyada bir siirü siyasî parti var— yurtlarını İşgal eden memleketler a-leyhlnde hayli sert hitabeler irat ettiler. Gerek Hıristiyan Demokrat, gerek Sosyalist, gerek komünist şefler— müttefikler kendi sahalarında dahi komünist partinin mevcudiyetini müsamaha İle karşılamak İnceliğini gösteriyorlar— Almanyada müttefik lerin takip ettikleri politikaya saldırdılar bilhassa halâ Alman fabrikalarının sökülme ve nakledilmesine devam olunmasına hücum ettiler ve bir an evvel sul-hün akti hususunda ısrar gösterdiler.
Bu kampanya ve nutuklar, İngiliz matbuatında, derin tepkiler uyandırdı.
Kendilerine serbest intihap hakkı verilen Almanların ilk İşlerinin bu hürriyeti bahşedenlere karşı taarruz etmek olması biraz da hayret ve esef u-yandırmışa benziyor amma Londra gazetelerinin, bu hayreti doğ rnsu bizzat şaşılacak bir keyfiyettir. Hürriyetlerini ele alanlar, tabii, tam demokrasi ve liberalliğe aykırı Iıer hareketi tenkit e-deceklerdlr. Müttefikler, beş yıldır, aralarında anlaşamamışlar ve hâlâ bir sulh yapmak yolunu tutmamışlarsa bunda Almanların ne kabahati vardır?
Her hangi bir memleket vatanseveri, teslim olduktan beş yıl sonra, hâlâ memleket fabrikalarının sökülüp naklolunması-•ma çok İyi oluyor diyebilir mİ? Amma Sovyet bölgesindeki Almanlar a ağız açtırılmıyornıuş, onlara bu kadar geniş salâhiyetler verilmiyormuş.
Bundan ne çıkar? Acaba Sovyot mm takasındaki Almanlar, rahatça konuşsalar, ayni dili kullanmı-yocaklar mı? Onlar da Kuşlardan tıpkı batı bölgesindekilerin Anglosaksonlarls Fransızlardan Şikâyet ettikleri gibi sızlannuya-caklar mıdır?
Daha sallı yapılmadan, henüz Almanyanm tamamlayıcı bir parçası olan Sare girmiş olan Fran-sızlar bura halkının yeni Avrupa parlâmentosuna temsilci göndermesini istiyecek kadar ileri gitmediler mİ?
Görülüyor kİ bu demokrasi •İstemi çok nâzik bir çiçek, büyük İhtimam ve dikkatlere ihtiyaç gösteren bir nebattır, öyle sabahtan akşama tahakkuk etme dlğl gibi hoyrat ellerle de beslenemiyor. Almanya, kültür sahasında çok ilerlemiş, birinci plânda memleketlerdendir. Her alanda dünya çapında mütefekkirler yetiştirmiş bir ülkedir. Fakat demokrasi ve hürriyete bir tlirlü kendisini intibak ettirememiştir. Daima bir şefin eiiııde oyuncak olmağa maiıkûm bulunmuştur. Bir aralık Holıenzollern ailesinin bir temsilcisi, imparator İkinci Vllhelm, onu dilediği istikamette şevketti. Sonra Hitler istediği gibi oynadı... Acaba şimdi de yeni bir şef mİ türeyecek diye her tarafta endişeli sualler soruluyor. lürklyemlz de —kaçıncı defadır— demokrasi denemesine heveslenir gibi olmuştur. Fakat Türk, İç hürriyeti İçin, çok kan dökmüş ve fedakârlık yapmıştır. İhtilaller ve inkılûpler, bir buçuk asır içinde, birbirini kovalaınış-tır. Yâni ciddi ve hakiki bir demokratik İdareye çoktan İstihkak kazanmıştır. Maarnalih tek parti ve şef zihniyetinin izleri ve tesirleri bir thrlü zihinlerden çıkarıla-ınıyor. Çünkü henüz tek partinin bütün temsilcileri, şefleri, e-kâblrl, erkânı —olduğu gibi— İş başındadırlar ve nüfuzlarını, a/, çok tâdillerle, yürütmektedirler.
Halkımızın İçten gelen demokrasi İsteği, İktidarın metodlarile taaruz ve tezat halindedir.
•Şimdi hüner demokratik istihaleyi, en az sarsıntılı bir şekilde, yapmağa muvaffak olmaktır. Hakikaten ilk hamlede dört, beo
Orduya katılan
subaylar
Harp Okulunda diploma tevzii töreni yapıldı
Başbakan Günaltay Ankara garında, hareketinden önce
(Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Başbakanın dün verdiği nutuklar
Ankara: 30 (Hususî) — Bugün saat 16 da Harp Okulunda okulun 104 üncü donesini bitiren öğrencile-mcrasimle diplomaları verilmiştir, rasime, alay sancağının salona gc İmesilo başlanmış, müteakiben hep bir ağızdan istiklâl marşı söylenmiş ve okul komutanı tümgeneral Fazıl Bilge tarafından bir nutuk i-rat edilmiştir. Komutan, nutkunda, Harp Okulunun kuruluşundanberi 115 yıl geçtiğini, 104 üncü devre me-zunlarile beraber okuldan yetişen subayların 37598 e vardığını eöylemiş vo Atatürk ve okuldan yetişmiş diğer devlet adamlarını vo komutanla rı saygı ile överek demiştir ki:
— Bugün 104, sınıfı teşkil eden öğ (Devamı 8a. 8 SÜ. 4 do)
Zafer Bayramı
törenle kutlandı
Istanbuldaki
merasim
ve geçit
80 Ağustos zafer bayramı dün, bütün yurtta olduğu gibi İstanbul» da da tezahüratla kutlanmış, bu mü nasobotle, törenler, geçit rcrmleri yapılmış, fener alayları tertiplenmiş tir. Bayram münasebetile şehir, biz gün evvelinden bayraklarla süsleniş, nakil vasıtaları donatılmıştı.
Merasim saatinden evvel halk Tali meydanım, Taksime gelen cad-(Devamı 6a. 5 Sü. ? de)
--------- Rus - Iran hududunda tabşidat
Dolar buhranı
konferansında
Zafer Bayramının Ankaradaki kutlanışından iki intiba
(Foto: Yont Sabah - Ankara)
Erdal
İnönü’nün
evlenmesi
İnönü Vali
ile uzun
ve şef sistemini tenkid ettiler
uzun görüştü
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
bir cinayet
clu.va^
Kadırga ilkokulu
Tenis turnuvası bitti
lân Fu
Bayan seyirciler den bir grup
.(Yazısı 2 nel sayfadadır)
Günaltay: “Bizi çevreliyen tehlikeler artma istidadındadır. Birbirimizle boğuşursak memleket kapılarını düşman istilâsına aşmış oluruz,, diyor
Bivas, 30 (Telefonla) — Başbakan Şemsettin Glinaltay, yanında Çalışma Bakanı Reşat , Şemsettin Birer olduğu hald?, bugün Eaat 13,30 da Sivasa gel miş ve garda, Sivas Milletvekilleri, C.H.P. mensuplan tarafın -dan karşılanmıştır.
Başbakan, doğruca Halkevine gitmiş, orada bulunan halka şu kısa hitabede bulunmuştur.
(— Sivasa geldikçe içim açılır. Bir İnşirah duyarım. Bu de-
fa gösterdiğiniz sevgi ve İlgi, benim gayretimi daha fazla arttırdı. Sizinle uzun uzadıya konu şacağım. Şimdilik sîzlere muhab bet ve sevgilerimi iletirim.»
Başbakan bundan sonra Halk Partisine giderek şerefine verilen ziyafette bulunmuştur. Yemekten sonra Çalışma Bakanı İle Yıldızeline hareket etmiştir.. Başbakanı karşılamak yüzünden bugünkü Zafer Bayramını kutla (Devamı 8a. 8 Sü. * do)
Mühim siyasî mevzular da tetkik edilecek
Londra 30 (B.B.C.) — Ingiltere .Amerika ve Kanada arasında 7 Eylülde Vaşingtonda başlaya cak malî görüşmelerin sadece dolar buhranına inhisar etmlye-ccği anlaşılmaktadır.
Siyasî muharririmizin bu gün belirttiğine göre, konferansta dünyayı alâkadar eden siyasî mevzular da incelenecektir.
Bunlar arasında Uzak Doğu (□ovamı Sa. 6 8Ü. 8 da)
Amerikada tahsilde bulunan Erdal înönüniln Kaliforniyada evleneceği haberi tekzip ediliyor _______________
Trabzon vapuru
32 saat geç geldi
Kuptan, Pirede müşkülât çıkarıldığını, yolcular iee geminin sür’atinı kaybettiğini söylüyorlar
Durum daha gergin bir hal aldı
Millet Partisi Beşiktaş ilçe lokali dün açıldı
Bayur ve Aldoğan sert birer konuşma yaparak Halk Partisini
Millet Partisinin Beşiktaş ilçesinin açılış töreni münasebetiyle dün saat 16 da Beşiktaşta Gürol sino-musı balıçoııindo bir siyasî toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idaro kurulu tlyo leri ve bir koç bini buluan partili kanır bulunmuştur.
İlçe başkanı Süleyman Teonıanın açış söylevindon sonra, general Şefik Çakmak Mareşalin sıhhati hakkında iaabat vererek partililere sc-
İmim bildirmiştir. Bundan sonra, Punt Arna, Eais Akaygon, Alımct Tuhtakılıç, Osman Bölükbaşı ve bir çok hatipler söz alarak parti faaliyetlerinden bahisle birer konuşma yapmışlardır.
Müteakiben söz ulun general Badik Aldoğan şunları söylemiştir:
«— Bizim istediğimiz altı servot, üstü servet olan bu güzel memleket te her yurttaşın sıhhatli vo varlıklı (Dovamı 8a. 6 8ü. 7 de)
Atatürk Bulvarında
Arkadaşının karısına sarkıntılık edildiğini görünce bıçağını çekip sapladı
Ankara: 30 (A.A.) — Bugün İstanbul gazetelerinin bazılarında A-jneriknda tahsilde bulunan Erdal I-nönünlin Kaliforniya üniversitesinden bir kızla ovlenmok için babasın, dan isin almağa çalıştığına dair bir Amerikan gazetesine atfen yayınlanan hâvûdlsin aslı olup olmadığını Anadolu Ajansı Erdal fnönünün aile «i nezdindö tahkik otmiştir.
Bize vorilon malûmata göre, halen ihtisas imtihanlarını hasırlamakla
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Batı Akdeniz hattına bir aralık seferi yapan «Trabzon» gemisi, dün saat 18 de 82 saat rötarlı olarak, 267 yolcu ve 60 ton yükle limanımıza gelmiştir.
Yolcular arasında Ingilterenin eski Ankara elçisi Slr K. Hug-
Bir kamyon kazasında bir
1
Lüleburgaz 30 (Telefonla) — Bu sabah saat 6 raddelerinde Lüleburgaz ile Babaeski arasın-du Kırıkköy köprüsü üzerinde bir kamyon devrilmiştir.
Kamyon Yeşil Trakya amban na aitti ve 4691 plâka numara -sini taşıyordu.
Kazaya sebep, arka sol lâstiğin birdenbire patlamasıdır.
Lâstik patlayınca kamyon 8 metre derinliğe yuvarlanmış ve bir kaç takla atmıştır. Yolculaı dan biri derhal ölmüştür.
Şoför ve diğer bir yolcu ağır surette yaralanmıştır. Yaralılar Önünün yanında Kaımış ve ua- haatahaneye kaldırılmış, tahkl -şam 20 de Adadan ayrılmıştır. I kata başlanmıştır.
Heybclladada istirahat etmek te olun Cumhur Başkanı İsmet İnönü, dün İstanbul Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfl Kırda-rı kabul etmiştir.
Vali Kırdar, uzun müddet In önünüu yanında kalmış ve ak-
Evvelki gece Atatürk Bulva -nnda kadınlara sarkıntılık yü • zilliden bir cinayet imlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüş -tür. Hadise şöyle olmuştur:
Saraçhanebaşında itfaiye caddesi 25 numaralı evde- oturan ve Ciball Tütün Fabrikasında çalı-şuıı Nevbehar İşık adındaki genç kızla, Sahure Aydoğan adındaki genç kadın, akşam geç vakit A-tatürk Bulvarı yolile Unkapa • nından evlerine dönerlerken, Fatihle Haydar semtinde oturan Salâhattin Ünlü adında bir genç Nevbehar ile Sabuniye lâf at -huş, sarkıntılık etmek İBtemiş -tir. Fakat bu vaziyeti gören Sa hurenln kocasının arakadaşı Şeref, müdahale etmiş, Salâhatti -(□avamı 8a. 8 8ü. e da)
hesson, Dünya Gençlik Teşkilâtı konseyine iştirâk eden Türk talebe delegeler bulunmakta idi.
«Trabzon» un rötarlı olarak gelmesi sebebini gemi süvarisi Necdet kaptan şu şekilde izah etmiştir:
(— Gemide herhangi bir ârı-za olduğu hakkında söylenenler tamamile yanlıştır. Geminin gc cikmesine sebep, havanın mu!. ı lefeti ve daha ziyade Pire lîm.ı nında 12 saat kadar fazla bekle mek mecburiyetinde kalışımız -dır. Pire limanından geç İıare -ket edişimize sebep te mahallî liman idaresinin bazı müşkülât çıkartmasından ileri gelmiştir.»
Diğer taraftan ketıdilerile gö rüştüğiimüz yolcular, kaptanın söylediklerinin aksini söylemişlerdir. Yolcular geminin gecikme sine sebep olarak, süratinin yarı yarıya düşmesini ve bazı ârı-zalar yapmasını göstermişlerdir.
T alıran: 30 (A.A.) «United Press). — Resmi İran askeri dan bildirildiğine göre, zunluğunda bulunan Rus - İran hududunu takviye etmek mtıksudila motörlü piyade birlikleri hudut bölgesine gönderilmiştir. Diğer taraftan 10 milyon dolur tutarında silâh yardımı Amerikndan IranB gol mi J" başlamıştır.
Resmi kaynaklar huduttaki durumun daha gergin bir hal aldığını kay, delmektedir. Hudut bölgesinden dönen müşahitler, orada tahkimat yapıldığını ve siperler kazıldığını bildi-
Millî Piyango 30 Ağustos çekilişi
Ik ra m iye kazanan No. ları veriyoı uz
Ankara: 30 (Hususi) — Millî Pî. yangonun 30 Ağustos çekilişi güıı burada yapılmıştır Bu çe)ı
te ikramiye kazanan N?. lan bil (Devamı Sa. 8 Sü. 3 de)
Garib bîr zihniyet
Kadırga llfcolculUHun temel alma iareni
(taam t ine. Moladadır).
Tokol Bakanı Fazıl Şorafotti-nln Trabzondakl boyanalım Inoollyonlor bu zatın istanbulu alt mı« ÜÇ vllâyotton biri kadar ehem-mlyetslz görüşünü hayrotlo karşıladılar. Tokol Bakanımızın İlmi kud-rollerinden şüpho otmok gibi olmasın anıma ofior bonlın mümeyyiz olduğum bir coğrafya İmtihanında hor hangi bir namzetten böylo bir
Fakat hatû sadece bundan ıbarot değildir. Bakan olanın bir yöre va-odllmosl aoaip görülüyor; lonozzül zannodonlor var. Tokol Bakanının bu vllû-Idarosl için bir Bakana lüzum görmomosl vo İstanbulu hangi vali olsa Idııro odor domosl blzo biraz bu mini mini infialin toslrl gibi go-llyor.
Dikkat ödiyorum. Hakikaten bizim (Evllyâ-yı- Unıûr) ofondilorl-mlzdo garip bir zihnlyot var: Dokuza çıkan soklzo İnmiyor. Başbakan oldu mu? Artık bir daha Ba-
kan olmuyor. Onun hiyerarşik mî kamı son merhaloyo gelmiştir. C tekrar Başbakanlığı bekliyor.
Merhum Refik Saydam'dan sor ra golon bütün Başbakanlar böyı olmuştur. Fırka o fırka... Politik o politika... Bakanların çoğu ylno Bakanlar... Fakat Başbakanlar h bir kablno toşokkülüno slrımycrla Menıloketo hizmet ınes'oloslnd «hiyorarşta ne demektir? Her vs tamlaş bu yurdun kulu kurbanıdı Hangi hizmet olursa oân-ü- bfış ı kabul odecok vo yapacaktır.
Momlokotto rical bolluğu oldu; zamanlarda bllo on yüksek movl loro kadar yükselenler kendileri edilen nıomurlyot tekliflerini m1 notlo kabul otmlşlordlr. iki do Sadarolo gelon Ahmet Voflk pa Bursa valisi İdi. Bu viiayotto İmar Idaro bakımından pek hizmetleri olmuştur; Türk tlya tunun toınollnl do hemen raıta kurmuştur.
(Davamı 8a. A 8ü.
Rusların Yugoslavyaya
nota
30 Ağustos Zafer Bayramı nıünasebetile dün Taksim meydanında yapılan fırlak resmi geçitten iki ayrı görünüş
Londra: 30 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavyayı, yaln idi efendilerinin talimatlarına göre hareket etmekle itham etrni
Yugoslavya, “Batılı efendilerinin talimatına göre hareket ediyormuş
Belgrad malî yardım görecek mi
Ba-
Çok nazik Bir nebat
(□ovamı Sa. 8 Sü. 8 de)
Londrad* işitilon ve Moskova radyosu tarafından yayınlanan, , Yugoslavyanın 20 Ağustosta Rueyayo gönderdiği notaya ap teşkil etmektedir.
oldukça serbest bir seçim yapıldı ve bunun neticesi olarak da, fimdi, geçici bir htikâmet kurulmak özeredir.
Bn serbest intihap sırasında çeşitli partilerin temsilcileri —çünkü şimdi hür Almanyada bir siirü siyasî parti var— yurtlarını İşgal eden memleketler a-leyhlnde hayli sert hitabeler irat ettiler. Gerek Hıristiyan Demokrat, gerek Sosyalist, gerek komünist şefler— müttefikler kendi sahalarında dahi komünist partinin mevcudiyetini müsamaha İle karşılamak İnceliğini gösteriyorlar— Almanyada müttefik lerin takip ettikleri politikaya saldırdılar bilhassa halâ Alman fabrikalarının sökülme ve nakledilmesine devam olunmasına hücum ettiler ve bir an evvel sul-hün akti hususunda ısrar gösterdiler.
Bu kampanya ve nutuklar, İngiliz matbuatında, derin tepkiler uyandırdı.
Kendilerine serbest intihap hakkı verilen Almanların ilk İşlerinin bu hürriyeti bahşedenlere karşı taarruz etmek olması biraz da hayret ve esef u-yandırmışa benziyor amma Londra gazetelerinin, bu hayreti doğ rnsu bizzat şaşılacak bir keyfiyettir. Hürriyetlerini ele alanlar, tabii, tam demokrasi ve liberalliğe aykırı Iıer hareketi tenkit e-deceklerdlr. Müttefikler, beş yıldır, aralarında anlaşamamışlar ve hâlâ bir sulh yapmak yolunu tutmamışlarsa bunda Almanların ne kabahati vardır?
Her hangi bir memleket vatanseveri, teslim olduktan beş yıl sonra, hâlâ memleket fabrikalarının sökülüp naklolunması-•ma çok İyi oluyor diyebilir mİ? Amma Sovyet bölgesindeki Almanlar a ağız açtırılmıyornıuş, onlara bu kadar geniş salâhiyetler verilmiyormuş.
Bundan ne çıkar? Acaba Sovyot mm takasındaki Almanlar, rahatça konuşsalar, ayni dili kullanmı-yocaklar mı? Onlar da Kuşlardan tıpkı batı bölgesindekilerin Anglosaksonlarls Fransızlardan Şikâyet ettikleri gibi sızlannuya-caklar mıdır?
Daha sallı yapılmadan, henüz Almanyanm tamamlayıcı bir parçası olan Sare girmiş olan Fran-sızlar bura halkının yeni Avrupa parlâmentosuna temsilci göndermesini istiyecek kadar ileri gitmediler mİ?
Görülüyor kİ bu demokrasi •İstemi çok nâzik bir çiçek, büyük İhtimam ve dikkatlere ihtiyaç gösteren bir nebattır, öyle sabahtan akşama tahakkuk etme dlğl gibi hoyrat ellerle de beslenemiyor. Almanya, kültür sahasında çok ilerlemiş, birinci plânda memleketlerdendir. Her alanda dünya çapında mütefekkirler yetiştirmiş bir ülkedir. Fakat demokrasi ve hürriyete bir tlirlü kendisini intibak ettirememiştir. Daima bir şefin eiiııde oyuncak olmağa maiıkûm bulunmuştur. Bir aralık Holıenzollern ailesinin bir temsilcisi, imparator İkinci Vllhelm, onu dilediği istikamette şevketti. Sonra Hitler istediği gibi oynadı... Acaba şimdi de yeni bir şef mİ türeyecek diye her tarafta endişeli sualler soruluyor. lürklyemlz de —kaçıncı defadır— demokrasi denemesine heveslenir gibi olmuştur. Fakat Türk, İç hürriyeti İçin, çok kan dökmüş ve fedakârlık yapmıştır. İhtilaller ve inkılûpler, bir buçuk asır içinde, birbirini kovalaınış-tır. Yâni ciddi ve hakiki bir demokratik İdareye çoktan İstihkak kazanmıştır. Maarnalih tek parti ve şef zihniyetinin izleri ve tesirleri bir thrlü zihinlerden çıkarıla-ınıyor. Çünkü henüz tek partinin bütün temsilcileri, şefleri, e-kâblrl, erkânı —olduğu gibi— İş başındadırlar ve nüfuzlarını, a/, çok tâdillerle, yürütmektedirler.
Halkımızın İçten gelen demokrasi İsteği, İktidarın metodlarile taaruz ve tezat halindedir.
•Şimdi hüner demokratik istihaleyi, en az sarsıntılı bir şekilde, yapmağa muvaffak olmaktır. Hakikaten ilk hamlede dört, beo
Orduya katılan
subaylar
Harp Okulunda diploma tevzii töreni yapıldı
Başbakan Günaltay Ankara garında, hareketinden önce
(Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Başbakanın dün verdiği nutuklar
Ankara: 30 (Hususî) — Bugün saat 16 da Harp Okulunda okulun 104 üncü donesini bitiren öğrencile-mcrasimle diplomaları verilmiştir, rasime, alay sancağının salona gc İmesilo başlanmış, müteakiben hep bir ağızdan istiklâl marşı söylenmiş ve okul komutanı tümgeneral Fazıl Bilge tarafından bir nutuk i-rat edilmiştir. Komutan, nutkunda, Harp Okulunun kuruluşundanberi 115 yıl geçtiğini, 104 üncü devre me-zunlarile beraber okuldan yetişen subayların 37598 e vardığını eöylemiş vo Atatürk ve okuldan yetişmiş diğer devlet adamlarını vo komutanla rı saygı ile överek demiştir ki:
— Bugün 104, sınıfı teşkil eden öğ (Devamı 8a. 8 SÜ. 4 do)
Zafer Bayramı
törenle kutlandı
Istanbuldaki
merasim
ve geçit
80 Ağustos zafer bayramı dün, bütün yurtta olduğu gibi İstanbul» da da tezahüratla kutlanmış, bu mü nasobotle, törenler, geçit rcrmleri yapılmış, fener alayları tertiplenmiş tir. Bayram münasebetile şehir, biz gün evvelinden bayraklarla süsleniş, nakil vasıtaları donatılmıştı.
Merasim saatinden evvel halk Tali meydanım, Taksime gelen cad-(Devamı 6a. 5 Sü. ? de)
--------- Rus - Iran hududunda tabşidat
Dolar buhranı
konferansında
Zafer Bayramının Ankaradaki kutlanışından iki intiba
(Foto: Yont Sabah - Ankara)
Erdal
İnönü’nün
evlenmesi
İnönü Vali
ile uzun
ve şef sistemini tenkid ettiler
uzun görüştü
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
bir cinayet
clu.va^
Kadırga ilkokulu
Tenis turnuvası bitti
lân Fu
Bayan seyirciler den bir grup
.(Yazısı 2 nel sayfadadır)
Günaltay: “Bizi çevreliyen tehlikeler artma istidadındadır. Birbirimizle boğuşursak memleket kapılarını düşman istilâsına aşmış oluruz,, diyor
Bivas, 30 (Telefonla) — Başbakan Şemsettin Glinaltay, yanında Çalışma Bakanı Reşat , Şemsettin Birer olduğu hald?, bugün Eaat 13,30 da Sivasa gel miş ve garda, Sivas Milletvekilleri, C.H.P. mensuplan tarafın -dan karşılanmıştır.
Başbakan, doğruca Halkevine gitmiş, orada bulunan halka şu kısa hitabede bulunmuştur.
(— Sivasa geldikçe içim açılır. Bir İnşirah duyarım. Bu de-
fa gösterdiğiniz sevgi ve İlgi, benim gayretimi daha fazla arttırdı. Sizinle uzun uzadıya konu şacağım. Şimdilik sîzlere muhab bet ve sevgilerimi iletirim.»
Başbakan bundan sonra Halk Partisine giderek şerefine verilen ziyafette bulunmuştur. Yemekten sonra Çalışma Bakanı İle Yıldızeline hareket etmiştir.. Başbakanı karşılamak yüzünden bugünkü Zafer Bayramını kutla (Devamı 8a. 8 Sü. * do)
Mühim siyasî mevzular da tetkik edilecek
Londra 30 (B.B.C.) — Ingiltere .Amerika ve Kanada arasında 7 Eylülde Vaşingtonda başlaya cak malî görüşmelerin sadece dolar buhranına inhisar etmlye-ccği anlaşılmaktadır.
Siyasî muharririmizin bu gün belirttiğine göre, konferansta dünyayı alâkadar eden siyasî mevzular da incelenecektir.
Bunlar arasında Uzak Doğu (□ovamı Sa. 6 8Ü. 8 da)
Amerikada tahsilde bulunan Erdal înönüniln Kaliforniyada evleneceği haberi tekzip ediliyor _______________
Trabzon vapuru
32 saat geç geldi
Kuptan, Pirede müşkülât çıkarıldığını, yolcular iee geminin sür’atinı kaybettiğini söylüyorlar
Durum daha gergin bir hal aldı
Millet Partisi Beşiktaş ilçe lokali dün açıldı
Bayur ve Aldoğan sert birer konuşma yaparak Halk Partisini
Millet Partisinin Beşiktaş ilçesinin açılış töreni münasebetiyle dün saat 16 da Beşiktaşta Gürol sino-musı balıçoııindo bir siyasî toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idaro kurulu tlyo leri ve bir koç bini buluan partili kanır bulunmuştur.
İlçe başkanı Süleyman Teonıanın açış söylevindon sonra, general Şefik Çakmak Mareşalin sıhhati hakkında iaabat vererek partililere sc-
İmim bildirmiştir. Bundan sonra, Punt Arna, Eais Akaygon, Alımct Tuhtakılıç, Osman Bölükbaşı ve bir çok hatipler söz alarak parti faaliyetlerinden bahisle birer konuşma yapmışlardır.
Müteakiben söz ulun general Badik Aldoğan şunları söylemiştir:
«— Bizim istediğimiz altı servot, üstü servet olan bu güzel memleket te her yurttaşın sıhhatli vo varlıklı (Dovamı 8a. 6 8ü. 7 de)
Atatürk Bulvarında
Arkadaşının karısına sarkıntılık edildiğini görünce bıçağını çekip sapladı
Ankara: 30 (A.A.) — Bugün İstanbul gazetelerinin bazılarında A-jneriknda tahsilde bulunan Erdal I-nönünlin Kaliforniya üniversitesinden bir kızla ovlenmok için babasın, dan isin almağa çalıştığına dair bir Amerikan gazetesine atfen yayınlanan hâvûdlsin aslı olup olmadığını Anadolu Ajansı Erdal fnönünün aile «i nezdindö tahkik otmiştir.
Bize vorilon malûmata göre, halen ihtisas imtihanlarını hasırlamakla
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Batı Akdeniz hattına bir aralık seferi yapan «Trabzon» gemisi, dün saat 18 de 82 saat rötarlı olarak, 267 yolcu ve 60 ton yükle limanımıza gelmiştir.
Yolcular arasında Ingilterenin eski Ankara elçisi Slr K. Hug-
Bir kamyon kazasında bir
1
Lüleburgaz 30 (Telefonla) — Bu sabah saat 6 raddelerinde Lüleburgaz ile Babaeski arasın-du Kırıkköy köprüsü üzerinde bir kamyon devrilmiştir.
Kamyon Yeşil Trakya amban na aitti ve 4691 plâka numara -sini taşıyordu.
Kazaya sebep, arka sol lâstiğin birdenbire patlamasıdır.
Lâstik patlayınca kamyon 8 metre derinliğe yuvarlanmış ve bir kaç takla atmıştır. Yolculaı dan biri derhal ölmüştür.
Şoför ve diğer bir yolcu ağır surette yaralanmıştır. Yaralılar Önünün yanında Kaımış ve ua- haatahaneye kaldırılmış, tahkl -şam 20 de Adadan ayrılmıştır. I kata başlanmıştır.
Heybclladada istirahat etmek te olun Cumhur Başkanı İsmet İnönü, dün İstanbul Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfl Kırda-rı kabul etmiştir.
Vali Kırdar, uzun müddet In önünüu yanında kalmış ve ak-
Evvelki gece Atatürk Bulva -nnda kadınlara sarkıntılık yü • zilliden bir cinayet imlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüş -tür. Hadise şöyle olmuştur:
Saraçhanebaşında itfaiye caddesi 25 numaralı evde- oturan ve Ciball Tütün Fabrikasında çalı-şuıı Nevbehar İşık adındaki genç kızla, Sahure Aydoğan adındaki genç kadın, akşam geç vakit A-tatürk Bulvarı yolile Unkapa • nından evlerine dönerlerken, Fatihle Haydar semtinde oturan Salâhattin Ünlü adında bir genç Nevbehar ile Sabuniye lâf at -huş, sarkıntılık etmek İBtemiş -tir. Fakat bu vaziyeti gören Sa hurenln kocasının arakadaşı Şeref, müdahale etmiş, Salâhatti -(□avamı 8a. 8 8ü. e da)
hesson, Dünya Gençlik Teşkilâtı konseyine iştirâk eden Türk talebe delegeler bulunmakta idi.
«Trabzon» un rötarlı olarak gelmesi sebebini gemi süvarisi Necdet kaptan şu şekilde izah etmiştir:
(— Gemide herhangi bir ârı-za olduğu hakkında söylenenler tamamile yanlıştır. Geminin gc cikmesine sebep, havanın mu!. ı lefeti ve daha ziyade Pire lîm.ı nında 12 saat kadar fazla bekle mek mecburiyetinde kalışımız -dır. Pire limanından geç İıare -ket edişimize sebep te mahallî liman idaresinin bazı müşkülât çıkartmasından ileri gelmiştir.»
Diğer taraftan ketıdilerile gö rüştüğiimüz yolcular, kaptanın söylediklerinin aksini söylemişlerdir. Yolcular geminin gecikme sine sebep olarak, süratinin yarı yarıya düşmesini ve bazı ârı-zalar yapmasını göstermişlerdir.
T alıran: 30 (A.A.) «United Press). — Resmi İran askeri dan bildirildiğine göre, zunluğunda bulunan Rus - İran hududunu takviye etmek mtıksudila motörlü piyade birlikleri hudut bölgesine gönderilmiştir. Diğer taraftan 10 milyon dolur tutarında silâh yardımı Amerikndan IranB gol mi J" başlamıştır.
Resmi kaynaklar huduttaki durumun daha gergin bir hal aldığını kay, delmektedir. Hudut bölgesinden dönen müşahitler, orada tahkimat yapıldığını ve siperler kazıldığını bildi-
Millî Piyango 30 Ağustos çekilişi
Ik ra m iye kazanan No. ları veriyoı uz
Ankara: 30 (Hususi) — Millî Pî. yangonun 30 Ağustos çekilişi güıı burada yapılmıştır Bu çe)ı
te ikramiye kazanan N?. lan bil (Devamı Sa. 8 Sü. 3 de)
Garib bîr zihniyet
Kadırga llfcolculUHun temel alma iareni
(taam t ine. Moladadır).
Tokol Bakanı Fazıl Şorafotti-nln Trabzondakl boyanalım Inoollyonlor bu zatın istanbulu alt mı« ÜÇ vllâyotton biri kadar ehem-mlyetslz görüşünü hayrotlo karşıladılar. Tokol Bakanımızın İlmi kud-rollerinden şüpho otmok gibi olmasın anıma ofior bonlın mümeyyiz olduğum bir coğrafya İmtihanında hor hangi bir namzetten böylo bir
Fakat hatû sadece bundan ıbarot değildir. Bakan olanın bir yöre va-odllmosl aoaip görülüyor; lonozzül zannodonlor var. Tokol Bakanının bu vllû-Idarosl için bir Bakana lüzum görmomosl vo İstanbulu hangi vali olsa Idııro odor domosl blzo biraz bu mini mini infialin toslrl gibi go-llyor.
Dikkat ödiyorum. Hakikaten bizim (Evllyâ-yı- Unıûr) ofondilorl-mlzdo garip bir zihnlyot var: Dokuza çıkan soklzo İnmiyor. Başbakan oldu mu? Artık bir daha Ba-
kan olmuyor. Onun hiyerarşik mî kamı son merhaloyo gelmiştir. C tekrar Başbakanlığı bekliyor.
Merhum Refik Saydam'dan sor ra golon bütün Başbakanlar böyı olmuştur. Fırka o fırka... Politik o politika... Bakanların çoğu ylno Bakanlar... Fakat Başbakanlar h bir kablno toşokkülüno slrımycrla Menıloketo hizmet ınes'oloslnd «hiyorarşta ne demektir? Her vs tamlaş bu yurdun kulu kurbanıdı Hangi hizmet olursa oân-ü- bfış ı kabul odecok vo yapacaktır.
Momlokotto rical bolluğu oldu; zamanlarda bllo on yüksek movl loro kadar yükselenler kendileri edilen nıomurlyot tekliflerini m1 notlo kabul otmlşlordlr. iki do Sadarolo gelon Ahmet Voflk pa Bursa valisi İdi. Bu viiayotto İmar Idaro bakımından pek hizmetleri olmuştur; Türk tlya tunun toınollnl do hemen raıta kurmuştur.
(Davamı 8a. A 8ü.
Rusların Yugoslavyaya
nota
30 Ağustos Zafer Bayramı nıünasebetile dün Taksim meydanında yapılan fırlak resmi geçitten iki ayrı görünüş
Londra: 30 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavyayı, yaln idi efendilerinin talimatlarına göre hareket etmekle itham etrni
Yugoslavya, “Batılı efendilerinin talimatına göre hareket ediyormuş
Belgrad malî yardım görecek mi
Ba-
Çok nazik Bir nebat
(□ovamı Sa. 8 Sü. 8 de)
Londrad* işitilon ve Moskova radyosu tarafından yayınlanan, , Yugoslavyanın 20 Ağustosta Rueyayo gönderdiği notaya ap teşkil etmektedir.
oldukça serbest bir seçim yapıldı ve bunun neticesi olarak da, fimdi, geçici bir htikâmet kurulmak özeredir.
Bn serbest intihap sırasında çeşitli partilerin temsilcileri —çünkü şimdi hür Almanyada bir siirü siyasî parti var— yurtlarını İşgal eden memleketler a-leyhlnde hayli sert hitabeler irat ettiler. Gerek Hıristiyan Demokrat, gerek Sosyalist, gerek komünist şefler— müttefikler kendi sahalarında dahi komünist partinin mevcudiyetini müsamaha İle karşılamak İnceliğini gösteriyorlar— Almanyada müttefik lerin takip ettikleri politikaya saldırdılar bilhassa halâ Alman fabrikalarının sökülme ve nakledilmesine devam olunmasına hücum ettiler ve bir an evvel sul-hün akti hususunda ısrar gösterdiler.
Bu kampanya ve nutuklar, İngiliz matbuatında, derin tepkiler uyandırdı.
Kendilerine serbest intihap hakkı verilen Almanların ilk İşlerinin bu hürriyeti bahşedenlere karşı taarruz etmek olması biraz da hayret ve esef u-yandırmışa benziyor amma Londra gazetelerinin, bu hayreti doğ rnsu bizzat şaşılacak bir keyfiyettir. Hürriyetlerini ele alanlar, tabii, tam demokrasi ve liberalliğe aykırı Iıer hareketi tenkit e-deceklerdlr. Müttefikler, beş yıldır, aralarında anlaşamamışlar ve hâlâ bir sulh yapmak yolunu tutmamışlarsa bunda Almanların ne kabahati vardır?
Her hangi bir memleket vatanseveri, teslim olduktan beş yıl sonra, hâlâ memleket fabrikalarının sökülüp naklolunması-•ma çok İyi oluyor diyebilir mİ? Amma Sovyet bölgesindeki Almanlar a ağız açtırılmıyornıuş, onlara bu kadar geniş salâhiyetler verilmiyormuş.
Bundan ne çıkar? Acaba Sovyot mm takasındaki Almanlar, rahatça konuşsalar, ayni dili kullanmı-yocaklar mı? Onlar da Kuşlardan tıpkı batı bölgesindekilerin Anglosaksonlarls Fransızlardan Şikâyet ettikleri gibi sızlannuya-caklar mıdır?
Daha sallı yapılmadan, henüz Almanyanm tamamlayıcı bir parçası olan Sare girmiş olan Fran-sızlar bura halkının yeni Avrupa parlâmentosuna temsilci göndermesini istiyecek kadar ileri gitmediler mİ?
Görülüyor kİ bu demokrasi •İstemi çok nâzik bir çiçek, büyük İhtimam ve dikkatlere ihtiyaç gösteren bir nebattır, öyle sabahtan akşama tahakkuk etme dlğl gibi hoyrat ellerle de beslenemiyor. Almanya, kültür sahasında çok ilerlemiş, birinci plânda memleketlerdendir. Her alanda dünya çapında mütefekkirler yetiştirmiş bir ülkedir. Fakat demokrasi ve hürriyete bir tlirlü kendisini intibak ettirememiştir. Daima bir şefin eiiııde oyuncak olmağa maiıkûm bulunmuştur. Bir aralık Holıenzollern ailesinin bir temsilcisi, imparator İkinci Vllhelm, onu dilediği istikamette şevketti. Sonra Hitler istediği gibi oynadı... Acaba şimdi de yeni bir şef mİ türeyecek diye her tarafta endişeli sualler soruluyor. lürklyemlz de —kaçıncı defadır— demokrasi denemesine heveslenir gibi olmuştur. Fakat Türk, İç hürriyeti İçin, çok kan dökmüş ve fedakârlık yapmıştır. İhtilaller ve inkılûpler, bir buçuk asır içinde, birbirini kovalaınış-tır. Yâni ciddi ve hakiki bir demokratik İdareye çoktan İstihkak kazanmıştır. Maarnalih tek parti ve şef zihniyetinin izleri ve tesirleri bir thrlü zihinlerden çıkarıla-ınıyor. Çünkü henüz tek partinin bütün temsilcileri, şefleri, e-kâblrl, erkânı —olduğu gibi— İş başındadırlar ve nüfuzlarını, a/, çok tâdillerle, yürütmektedirler.
Halkımızın İçten gelen demokrasi İsteği, İktidarın metodlarile taaruz ve tezat halindedir.
•Şimdi hüner demokratik istihaleyi, en az sarsıntılı bir şekilde, yapmağa muvaffak olmaktır. Hakikaten ilk hamlede dört, beo
Orduya katılan
subaylar
Harp Okulunda diploma tevzii töreni yapıldı
Başbakan Günaltay Ankara garında, hareketinden önce
(Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Başbakanın dün verdiği nutuklar
Ankara: 30 (Hususî) — Bugün saat 16 da Harp Okulunda okulun 104 üncü donesini bitiren öğrencile-mcrasimle diplomaları verilmiştir, rasime, alay sancağının salona gc İmesilo başlanmış, müteakiben hep bir ağızdan istiklâl marşı söylenmiş ve okul komutanı tümgeneral Fazıl Bilge tarafından bir nutuk i-rat edilmiştir. Komutan, nutkunda, Harp Okulunun kuruluşundanberi 115 yıl geçtiğini, 104 üncü devre me-zunlarile beraber okuldan yetişen subayların 37598 e vardığını eöylemiş vo Atatürk ve okuldan yetişmiş diğer devlet adamlarını vo komutanla rı saygı ile överek demiştir ki:
— Bugün 104, sınıfı teşkil eden öğ (Devamı 8a. 8 SÜ. 4 do)
Zafer Bayramı
törenle kutlandı
Istanbuldaki
merasim
ve geçit
80 Ağustos zafer bayramı dün, bütün yurtta olduğu gibi İstanbul» da da tezahüratla kutlanmış, bu mü nasobotle, törenler, geçit rcrmleri yapılmış, fener alayları tertiplenmiş tir. Bayram münasebetile şehir, biz gün evvelinden bayraklarla süsleniş, nakil vasıtaları donatılmıştı.
Merasim saatinden evvel halk Tali meydanım, Taksime gelen cad-(Devamı 6a. 5 Sü. ? de)
--------- Rus - Iran hududunda tabşidat
Dolar buhranı
konferansında
Zafer Bayramının Ankaradaki kutlanışından iki intiba
(Foto: Yont Sabah - Ankara)
Erdal
İnönü’nün
evlenmesi
İnönü Vali
ile uzun
ve şef sistemini tenkid ettiler
uzun görüştü
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
bir cinayet
clu.va^
Kadırga ilkokulu
Tenis turnuvası bitti
lân Fu
Bayan seyirciler den bir grup
.(Yazısı 2 nel sayfadadır)
Günaltay: “Bizi çevreliyen tehlikeler artma istidadındadır. Birbirimizle boğuşursak memleket kapılarını düşman istilâsına aşmış oluruz,, diyor
Bivas, 30 (Telefonla) — Başbakan Şemsettin Glinaltay, yanında Çalışma Bakanı Reşat , Şemsettin Birer olduğu hald?, bugün Eaat 13,30 da Sivasa gel miş ve garda, Sivas Milletvekilleri, C.H.P. mensuplan tarafın -dan karşılanmıştır.
Başbakan, doğruca Halkevine gitmiş, orada bulunan halka şu kısa hitabede bulunmuştur.
(— Sivasa geldikçe içim açılır. Bir İnşirah duyarım. Bu de-
fa gösterdiğiniz sevgi ve İlgi, benim gayretimi daha fazla arttırdı. Sizinle uzun uzadıya konu şacağım. Şimdilik sîzlere muhab bet ve sevgilerimi iletirim.»
Başbakan bundan sonra Halk Partisine giderek şerefine verilen ziyafette bulunmuştur. Yemekten sonra Çalışma Bakanı İle Yıldızeline hareket etmiştir.. Başbakanı karşılamak yüzünden bugünkü Zafer Bayramını kutla (Devamı 8a. 8 Sü. * do)
Mühim siyasî mevzular da tetkik edilecek
Londra 30 (B.B.C.) — Ingiltere .Amerika ve Kanada arasında 7 Eylülde Vaşingtonda başlaya cak malî görüşmelerin sadece dolar buhranına inhisar etmlye-ccği anlaşılmaktadır.
Siyasî muharririmizin bu gün belirttiğine göre, konferansta dünyayı alâkadar eden siyasî mevzular da incelenecektir.
Bunlar arasında Uzak Doğu (□ovamı Sa. 6 8Ü. 8 da)
Amerikada tahsilde bulunan Erdal înönüniln Kaliforniyada evleneceği haberi tekzip ediliyor _______________
Trabzon vapuru
32 saat geç geldi
Kuptan, Pirede müşkülât çıkarıldığını, yolcular iee geminin sür’atinı kaybettiğini söylüyorlar
Durum daha gergin bir hal aldı
Millet Partisi Beşiktaş ilçe lokali dün açıldı
Bayur ve Aldoğan sert birer konuşma yaparak Halk Partisini
Millet Partisinin Beşiktaş ilçesinin açılış töreni münasebetiyle dün saat 16 da Beşiktaşta Gürol sino-musı balıçoııindo bir siyasî toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idaro kurulu tlyo leri ve bir koç bini buluan partili kanır bulunmuştur.
İlçe başkanı Süleyman Teonıanın açış söylevindon sonra, general Şefik Çakmak Mareşalin sıhhati hakkında iaabat vererek partililere sc-
İmim bildirmiştir. Bundan sonra, Punt Arna, Eais Akaygon, Alımct Tuhtakılıç, Osman Bölükbaşı ve bir çok hatipler söz alarak parti faaliyetlerinden bahisle birer konuşma yapmışlardır.
Müteakiben söz ulun general Badik Aldoğan şunları söylemiştir:
«— Bizim istediğimiz altı servot, üstü servet olan bu güzel memleket te her yurttaşın sıhhatli vo varlıklı (Dovamı 8a. 6 8ü. 7 de)
Atatürk Bulvarında
Arkadaşının karısına sarkıntılık edildiğini görünce bıçağını çekip sapladı
Ankara: 30 (A.A.) — Bugün İstanbul gazetelerinin bazılarında A-jneriknda tahsilde bulunan Erdal I-nönünlin Kaliforniya üniversitesinden bir kızla ovlenmok için babasın, dan isin almağa çalıştığına dair bir Amerikan gazetesine atfen yayınlanan hâvûdlsin aslı olup olmadığını Anadolu Ajansı Erdal fnönünün aile «i nezdindö tahkik otmiştir.
Bize vorilon malûmata göre, halen ihtisas imtihanlarını hasırlamakla
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Batı Akdeniz hattına bir aralık seferi yapan «Trabzon» gemisi, dün saat 18 de 82 saat rötarlı olarak, 267 yolcu ve 60 ton yükle limanımıza gelmiştir.
Yolcular arasında Ingilterenin eski Ankara elçisi Slr K. Hug-
Bir kamyon kazasında bir
1
Lüleburgaz 30 (Telefonla) — Bu sabah saat 6 raddelerinde Lüleburgaz ile Babaeski arasın-du Kırıkköy köprüsü üzerinde bir kamyon devrilmiştir.
Kamyon Yeşil Trakya amban na aitti ve 4691 plâka numara -sini taşıyordu.
Kazaya sebep, arka sol lâstiğin birdenbire patlamasıdır.
Lâstik patlayınca kamyon 8 metre derinliğe yuvarlanmış ve bir kaç takla atmıştır. Yolculaı dan biri derhal ölmüştür.
Şoför ve diğer bir yolcu ağır surette yaralanmıştır. Yaralılar Önünün yanında Kaımış ve ua- haatahaneye kaldırılmış, tahkl -şam 20 de Adadan ayrılmıştır. I kata başlanmıştır.
Heybclladada istirahat etmek te olun Cumhur Başkanı İsmet İnönü, dün İstanbul Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfl Kırda-rı kabul etmiştir.
Vali Kırdar, uzun müddet In önünüu yanında kalmış ve ak-
Evvelki gece Atatürk Bulva -nnda kadınlara sarkıntılık yü • zilliden bir cinayet imlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüş -tür. Hadise şöyle olmuştur:
Saraçhanebaşında itfaiye caddesi 25 numaralı evde- oturan ve Ciball Tütün Fabrikasında çalı-şuıı Nevbehar İşık adındaki genç kızla, Sahure Aydoğan adındaki genç kadın, akşam geç vakit A-tatürk Bulvarı yolile Unkapa • nından evlerine dönerlerken, Fatihle Haydar semtinde oturan Salâhattin Ünlü adında bir genç Nevbehar ile Sabuniye lâf at -huş, sarkıntılık etmek İBtemiş -tir. Fakat bu vaziyeti gören Sa hurenln kocasının arakadaşı Şeref, müdahale etmiş, Salâhatti -(□avamı 8a. 8 8ü. e da)
hesson, Dünya Gençlik Teşkilâtı konseyine iştirâk eden Türk talebe delegeler bulunmakta idi.
«Trabzon» un rötarlı olarak gelmesi sebebini gemi süvarisi Necdet kaptan şu şekilde izah etmiştir:
(— Gemide herhangi bir ârı-za olduğu hakkında söylenenler tamamile yanlıştır. Geminin gc cikmesine sebep, havanın mu!. ı lefeti ve daha ziyade Pire lîm.ı nında 12 saat kadar fazla bekle mek mecburiyetinde kalışımız -dır. Pire limanından geç İıare -ket edişimize sebep te mahallî liman idaresinin bazı müşkülât çıkartmasından ileri gelmiştir.»
Diğer taraftan ketıdilerile gö rüştüğiimüz yolcular, kaptanın söylediklerinin aksini söylemişlerdir. Yolcular geminin gecikme sine sebep olarak, süratinin yarı yarıya düşmesini ve bazı ârı-zalar yapmasını göstermişlerdir.
T alıran: 30 (A.A.) «United Press). — Resmi İran askeri dan bildirildiğine göre, zunluğunda bulunan Rus - İran hududunu takviye etmek mtıksudila motörlü piyade birlikleri hudut bölgesine gönderilmiştir. Diğer taraftan 10 milyon dolur tutarında silâh yardımı Amerikndan IranB gol mi J" başlamıştır.
Resmi kaynaklar huduttaki durumun daha gergin bir hal aldığını kay, delmektedir. Hudut bölgesinden dönen müşahitler, orada tahkimat yapıldığını ve siperler kazıldığını bildi-
Millî Piyango 30 Ağustos çekilişi
Ik ra m iye kazanan No. ları veriyoı uz
Ankara: 30 (Hususi) — Millî Pî. yangonun 30 Ağustos çekilişi güıı burada yapılmıştır Bu çe)ı
te ikramiye kazanan N?. lan bil (Devamı Sa. 8 Sü. 3 de)
Garib bîr zihniyet
Kadırga llfcolculUHun temel alma iareni
(taam t ine. Moladadır).
Tokol Bakanı Fazıl Şorafotti-nln Trabzondakl boyanalım Inoollyonlor bu zatın istanbulu alt mı« ÜÇ vllâyotton biri kadar ehem-mlyetslz görüşünü hayrotlo karşıladılar. Tokol Bakanımızın İlmi kud-rollerinden şüpho otmok gibi olmasın anıma ofior bonlın mümeyyiz olduğum bir coğrafya İmtihanında hor hangi bir namzetten böylo bir
Fakat hatû sadece bundan ıbarot değildir. Bakan olanın bir yöre va-odllmosl aoaip görülüyor; lonozzül zannodonlor var. Tokol Bakanının bu vllû-Idarosl için bir Bakana lüzum görmomosl vo İstanbulu hangi vali olsa Idııro odor domosl blzo biraz bu mini mini infialin toslrl gibi go-llyor.
Dikkat ödiyorum. Hakikaten bizim (Evllyâ-yı- Unıûr) ofondilorl-mlzdo garip bir zihnlyot var: Dokuza çıkan soklzo İnmiyor. Başbakan oldu mu? Artık bir daha Ba-
kan olmuyor. Onun hiyerarşik mî kamı son merhaloyo gelmiştir. C tekrar Başbakanlığı bekliyor.
Merhum Refik Saydam'dan sor ra golon bütün Başbakanlar böyı olmuştur. Fırka o fırka... Politik o politika... Bakanların çoğu ylno Bakanlar... Fakat Başbakanlar h bir kablno toşokkülüno slrımycrla Menıloketo hizmet ınes'oloslnd «hiyorarşta ne demektir? Her vs tamlaş bu yurdun kulu kurbanıdı Hangi hizmet olursa oân-ü- bfış ı kabul odecok vo yapacaktır.
Momlokotto rical bolluğu oldu; zamanlarda bllo on yüksek movl loro kadar yükselenler kendileri edilen nıomurlyot tekliflerini m1 notlo kabul otmlşlordlr. iki do Sadarolo gelon Ahmet Voflk pa Bursa valisi İdi. Bu viiayotto İmar Idaro bakımından pek hizmetleri olmuştur; Türk tlya tunun toınollnl do hemen raıta kurmuştur.
(Davamı 8a. A 8ü.

Comments (0)