Belediye tarafından et Yavuz Sultan Selim I
fiatleri hakkında dün ( K. 9 I^L>N Bu cihanşümul kahramanın tam ve doğru
.... . . JBmMM. W TMks. • T® I WF M Olarak tarihi çıkmıştır. fkl elit. Fİ: 430 kuruş. Hiç
mezbahada tetkikler yapıldı Vj. M W M bir kitap size. Yavuzu okurken duyacağınız he-
(ANADOLÜ TÜRK KİTAP DEPOSU)
~ =T__________ > ------ J
Sene 27 — No. 9531 — Flati her yerda 10 kuruştur. SALI 1 Mayıs 1945 Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Himmler teslim emrini hazırlıyor
Konferansın çalışmaları ve Polonya meselesi
Geçen hafta, bu haıb tarihinin Iılgu bakımından en zengin gün-erl yaşandı: Dünya emniyeti kutulunu hazırlıyacak San Fancis-co konferansı! toplandı; Doğu-flan ve Batıdan ilerliyen Amerikan ve Sovyet kuvvetleri, beş buçuk yıl savaştan sonra Atmanya çıtasında birleştiler; Kızılordu Berline girdi; Himmler Almanya Adına kayıtsız şartsız teslim olmayı teklif etti; bir zamanlar dünyayı titretmiş olan Mussolini en çok güvendiği Milano’da vak-tile kendini alkışhyanlar tarafından kurşuna dizildi; Hîtlerin öldüğü yahut öldürüldüğü söylendi...
Bir haftanın içine sığan ve gazeteleri okuyanlarda artık derin heyecan bile uyandırmıyan bu haberlerden bir teki, altı yıl önce kıyamet koparmıya yeterdi, İnsanlar, herşeyi olağan bulan bir kamğsama içindedirler.
Almanyada Himmler, son dakikada teslim olarak yangından mal veya can kaçırmıya uğraştığı sırada. San Francisco konferansı çalLşmıya koyuldu, bütün büyük konferansların geleneğine Uyarak, devletleri temsil eden heyetlerin sıra sıra nutuklarını dinlemekle işe başladı.
Bugüne kadar gelen haberlere göre, milletler arası emniyet kurulunun Anayasa projesi hakkında söz söyliyen delegelerin çoğu iki nokta etrafında azçok birle-slyorlar: Emniyet Konseyi denilen idare heyetine seçilecek küçük devletlerin sayısını biraz daha çoğaltmak, Asamble adı verilen bütün devletler meclisinin yetki ve soravını arttırarak bunu tam bir danışma Meclisi hâlinden çıkarmak.
Konferansın bu ilk büyük toplantılarında her devlet delegeleri, proje hakkmdaki görüş ve düşünüşlerini söyledikten sonra iş Komisyonlara geçer ve asıl çekişme ve çarpışmalar bu komisyonlarda olur.
Almanyanın teslim olması yahut pek yakında tamamiie yıkılması. konferansın acele ederek işlerini daha çabuk bitirmesi için başlıca sebep olacaktır. Çünkü Almanya meselesi karşısında, Büyük devletler Dış Bakanları kendi işleri başında bulunmak zorunda kalacaklardır. Bundan başka, harbin Avrupada sona ermesi üzerine Milletlerarası sulh ve emniyet kurulunun bir an önce işler olması, büyük devletlerin yüklerini çok hafifletecektir.
Konferans bakımından esef e-di’ecek nokta, böyle bir toplantıda Polonyanın bulunmamasıdır. Uruguay yahut Arabistan hükümetleri sulh ve emniyeti korumak bahsinde söz söylüyorlar da tecavüzün İlk kurbanı Polonya-hın ortada adı bile yoktur. Lon-flradakl bir hükümetin filanlar tarafından tanınması, Varşova-dâki hükümetin falan tarafından uygun görülmesi, yahut üçler arasında şu tarihteki bir an-taşmanın yerine getirilip getirilmemesi gibi, tek ilgili olması gereken Polonya milletinin bilgi ve İsteği dışındaki sebepler Polon-yayı, en çok hakkı olan bir işten mahrum bırakıyor.
Sovyet Rusya, Lublirı komitesi adı verilen şimdiki Varşova hükümetinin konferansa çağrılmasında ısrar ediyor, Amerika ile İngiltere, bu hükümetin Polon-yayı temsil etmediğini İleri sürerek bundan kaçmıyorlar. Bu işle hiç düşüncesi sorulmıyan varsa, Necmeddln Sadak
(Arkası sahife 2; sütun 5 de)
Berlin muharebesi sona yaklaşıyor
Sovyet kıtaları ve Müttefikler Alman-yada yeniden mühim surette ilerlediler
Londra 1 (B.B.C.) — Berlin muha-rebeet «onuna yaklaşıyor. Sovyet lataları şehrin, merkezinde adım adım İlerliyorlar. Muta asap Nailler, ceza göreceklerine kani olanlar, bdm kadın taburları mukavemete devam ediyorlar. Fakat buna rağmen Sov-yetlerln ileri harekeli durdtırıllamama ktad ir. Kızılordu Rayhştag binasını. bir yok resmi binaları ele geçirmiştir. Dün Almanlar paraşütle asker indirmek istemişlerdir. Bunlardan bir kısmı Rusların işgali altındaki mahallelere İnmişler, esir veya İmha edilmişlerdir.
Diln Mareşal . SValin tarafından neşredilen İki günlük emir ve Sovyet tebliği yeni muvaffakiyetler haber vermiştir. Bunlara göre Sovyet kıtaları Stettln’ln 100 kilometre batısına ilerlemişler, Berlin civarında 3 şehir zaptetmişler, Çekoslovakya'da milhim bir sanayi merkezi olarç Moravska Osrtova’yı ele geçirmişlerdir.
Amerikan kıtaları Bavyera'da ve Avusturya içinde ileri hareketine devam etmişlerdir. Amerikan kuvvetleri şimdi Avusturya'da tnSbruk'dan 20 kilometre mesafede bulunuyor, Fransız kıtaları da Konstans gölü kıyısındaki Frledrlchshaftn'l zaptetmiş ve Bergens'dç Avusturya’ya girmişlerdir.
Şimalde Elhe nehrini geçen İngiliz kuvvetleri Ballık sahilindeki Ltıtoek Alman limanına 45 kilometre mesafeye gelmişlerdir. Bu orda grupuna dahil Amerikan kuvvetleri de Elbe nehrini geçmişlerdir.
Fransadaki hareketler
Londra 1 IBB.C.) — Fransızlar Bordeaux ile Larochelle arasındaki Oleron adasına asker çıkarmışlardır. Hareket müsait surette devam ediyor. Bir çok esir alınmıştır. Larochelle'de Alman mevzilerinden bir kısmı ele
geçirilmiştir. Oleron adasına karşı hareketin hedefi Bordeau* limanına giden yolu açmak ve sahil bataryalarını susturmak! ir.
Berlin muharebeleri hakkında Almanlar ne diyorlar?
Lonrda 30 JAA.ı _ (Reuter): Bugünkü Alman tebliği Berlin'in merke-zl İçin yapılan savaşların devam ettiğini, Alman kıtalarının şiddetle çarpıştıklarını bildiriyor. Tebliğ An-halt garında Potsdam caddesi boyunca Rchöneberg'de Sovyet hücumlarının durdurulduğunu, Berlin miidafi-lerlne havadan mühimmat atıldığını, cenuptan gönderilen İmdat tümenlerinin kuvvetli Sovyet birliklerinin kanadına derinliğine girdiklerini ve karşı hücumları tardettiklerini bildiriyor.
Berlin’de kadınlardan mürekkep taburlar
Moskova 1 (AA.) — Reuter’ln Moskova'da bulunan muhabirinin bildirdiğine göre, bilhassa silâh altına alınmış kadınlardan mürekkep ta-.burlar, Kızılordunun ileri hareketini durdurabilmek İçin ümitsiz bir gayretle Berlin sokaklarında savaşmaktadırlar.
Almanyanın altıda beşi işgal edildi
Londra 1 (A,A.) — B. B. C.'nln askeri muharriri General Wllson yazıyor: Almanya’nın altıda beşi işgal edilmiş bulunuyor. Almanların elinde şimdi dar bir koridor kalmıştır., . Cenupta bu koridorun genişliği 200‘j kilometredir. Almanya aynı zamanda Bohemya ite Moravya'nın bilyük bir kısmını va Avusturya'nın kısmı küllisini elinde bulundurmaktadır.
Prens Bernadotte bugün Almanya’nın cevabını bildirecek
Alman sözcüsü radyoda Almanları hislerini tasfiye etmeğe ve yeni bir uyanışa davet ediyor
o Û_ (N
O
Yeni Avusturya hükümeti
Amerika bu hükümeti tanımıyor
Vaşington 1 (A.A.) — Dış İşleri Bakanlığı vazifesini japmakta olan M. Joseph Grew, Birleşik Amerika hükümetinin muvakkat Avusturya hükümetini tanımadığını söylemiştir, M. Grev,', bu meselenin, kuvvetleri Vlya-□ayı İşgal etmiş olan Sovyetler Birliği hükümetiyle müzakere edilmekte olduğunu da ilâve etmiştir.
Bir Ingiliz gazetesinin mütalâası
Londra 1 (A.A.) — Londradak! yorumcular, Manchester Guardian gazetesi siyasi muharririnin şu yazısını belirtmektedirler:
İngiliz ve Amerikan hükümetleri, Rusyanın Avusturyada yeni bir hükümet kurmak hususundaki tasavvurlarından haberdar oldukları zaman, Sovyetler tarafından bu hükümet kurulmadan evvel Müttefiklerarası istişarelerde bulun utabilmesi için artık çok geç kalınmıştı. Bu sebeple, bu İş, bir Sovyet teşebbüsile yapılmıştır ve bunun sorumluluğu sadece Rusyaya aittir. -
Mareşal Aleksander Viyana’ya gidiyor
Londra 30 (A.A.) — Reuter ajansının askeri muhabiri yazıyor: tyl malûmat alan siyasi çevrelerde bildirildiğine göre, mareşal Alexander, Avusturyada muvakkat bir hükümet kurulmasından dönen meseleleri görüşmek üzere Vlyanaya gidecektir.
Normal hayata dönüş
Vaşington 1 (A.A.) — Sanayi mahfilleri, 1045 yılı İçinde otomobil İmaline tekrar başlanacağını tahmin etmektedir. Bu mahfillere göre, yeni program say erinde ayda..’ 250.000 otomobil yapılabilecektir. .
Nevyork 1 ıA.A^ — New - York Herald gazetesini^ .yazdığına göre; Amerika’da 840 asfce/l talim ve savaş uçağı satışa çıkarılmıştır.
Yugoslavya’ dan kaçanlar
Yüzlerce Sırp Yunanis-tana iltica etmiş
Atina 1 (AA.) — Embros gazetesinin muhabiri, Selanik'ten verdiği bir haberde, milliyetçi oldukları İçin Makedonya ta-burları tarafından tazyik edilmeleri üzerine Yunanistan'a İltica eden yüzlerce Sırp'ın Selâtılk'e geldiğini bildiriyor. Mülteciler ve Sırp Makedonyasında milliyetçi unsurlar yapılan mezalimi hazin bir lisanla anlatmaktadırlar.
Akropolü gazetesi ^Balkanlarda kara bulutlar* başlığı altında şunları yazıyor: ..Dost Yugoslavya'da İç durum normal siyaset devrine girmişe benzemiyor Yugoslavya'nın İçin İçin bir dahili buhran geçirdiğine dair bir çok emareler vardır. San Fıan-clsco'da Mlhatlovlçl temsil eden bir heyetin beklenmlyen mevcudiyeti dikkati çeker mahiyettedir, fkl ayrı âlemi temsil eden Mihallovlç'le Tito arasındaki derin kin devam etmektedir.
Bu iki mümessil arasındaki niza, kurtarılmış memleketlerde bugünkü slyesetln mümeyyiz vasfını teşkil eden sosyal İhtilâfları arttırmaktadır. Bu anlaşmazlığın Balkanlardaki sükûnu tehlikeye koyabilecek bir buhrana müncer olması İhtimal haricinde değildir. Yugoslavların dostu ve müttefiki olan biz Yunanlılar, komşu bir memleketin İç İşlerine karışmağa salâhiyeti! değiliz. Yalnız, Yugoslav milletinin iyiliği ve Balkanların huzuru için birlik ve anlayış zihniyetinin hâkim olmasını temenni ediyoruz.
Londra 1 (AA.) — Himmler'ln teslim emirlerini hazırlamak üzere şimdi Almanya'nın Lubek şehrinde bulunduğu bildirilmektedir.
Londra 1 (A.A) — İnanılır kaynaklara atfen Stokholm'den gelen bir haberden öğrenildiğine göre, Hürünler, Kont Bernadotte vasıtasile il® büyük Müttefike teslim teklifinde bulunmuştur.
İsveç Başbakanının salı günü teslim müzakereleri hakkında bir demeçte bulunması beklenmektedir.
Stokholm 1 (AA.) — Sovyet elçiliği Himmler'ln teslim olma teklifinin beklenilmekte olduğunu bildirmiştir.
Londra 1 (B.B.C.) — Barış hakkında dün Nevyork'da yeniden bir çok rivayetler dolaşmıştır. Amerika Cumhur Başkanı B. Truman bu münasebetle şu sözleri söylemiştir: «Gece zarfında bu hususta büyük bir haber beklemiyoruz.»
Stokholm'de de bu yolda şayialar ısrarla dolanmıştır. Bunun üzerine Danimarka’da bulunan prens Bema-dötte'a telefonla müracaat edilmiştir. Prens şu cevabı vermiştir: «Söyllye-cek bir şeyim yoktur.»
İcveçll prens dün Alman - Danimarka hududunda bir şatoda Hlmm-ler'ie ikinci defo olarak görüşmüştür. Prens, üç Müttefikin kayıtsız şartsa teslim hakkmdaki değişmez cevabını bildirmiştir. Prens bugün uçakla İsveç’e dönecekttr. Himmler’ln cevabını Müttefiklere bildireceği anlaşılmaktadır.
Himmler üç devlete kayıtsız şartsız teslim olmak teklifinde bulunursa bu kabul edilecektir. Zira Himmler böyle bir karan tatbik edebilecek tek adam sayılıyor.
Ingiliz kabinemi toplanıyor
Londra 1 (B.B.C.) — Himmler kayıtsız şartsız teslim olmak üzeredir. M- Churchlll diln akşam bu hususta kabine erkânUe görüşmüştür. Kabin* bugün bir toplantı yapacaktır. Bun-
tsveçll prens Bernadotte ordusu şeflerinin GI. Elsenhowte’e ve Rua ordusu komutanlarına teslimi bağlıyacaktır. Daha sonra «Ateş keşi* emri verilecek, bunun arkasından 3 Müttefik memleket beşketlerlnde bu haber resmen İlân olunacaktır.
Bazı Nazi komutanlarının kendi teşebbiislerile bir müddet müdafaada bulunmalarını hesaba katmak lâzımdır. Himmler'ln şahsi güvenliği hakkında Müttefiklerle pazarlıkta bulunabilmesi İhtimali pek zayıf görülüyor. Himmler harb suçluları listesinin başında bulunmaktadır.
O
2 (D > (D P
Bir Alman sözcüsü ne diyor?
Londra 1 (AA,) — Reuter ajansı**--bildiriyor: Evvelce sık sık sonuna sa- *>* dar mukavemet talebetmlş ve Alman-_Q yanın nihai zaferinden bahsetmiş — otan Alman radyosunun yorumcusu Sk Dr. Scharping, Hambourg radyosun-J5 da şunları jöylemlştlr: CO
«Harb süratle sonuna yaklaşıyor, 0 Bu son belki de yarın gelebilir. Yüz binlerce, hayır, milyonlarca AlmanU kadın ve çocuğu kocalarını ve babalarını beklemek için pencerelere koşacaklardır. Fakat, onlar geri dönml-yecekîercllr, Bu kahramanlara veda ediyoruz.»
Londra 1 (BB.C.ı — Alman sözcüsü Scharping dün akşam radyoda demiştir ki:
( Harbin sonuna yaklaştık. Alman-Jar artık hislerini tasfiye etmeli, yen! bir uyanışa hazırlanmalıdırlar»
Teslim teşebbüsü nasıl başladı?
Londra 30 (A.A.) — Himmler, daha birkaç hafta evvel teslim olmak taraftarı olduğunu ve Hltlerl bertaraf etmeğe muktedir bulunduğunu söyli-yerek, kont Bernadotte'un o zaman Ingiltere Başbakanlığına bir rapor gönderdiği sanılmaktadır. Fakat bu hareket hiçbir tepki doğurmamışlar
Geçen çarşamba günü Himmler tekrar bu mevzua dönerek Bernadotte a bir murahhas göndermiş ve Hîtlerin ağır hasta, hattâ ölüm halinde bulunduğunu ve Goeringln de kalbinden rahatsız olduğunu ve teslim olmak keyfiyetine muhalefet edebilecek İrimse kalmadığını bildirmiştir.
Bernardotte bu vaziyeti Londraya bildirmiş, fakat kontun gidiş gelişleri hakkında tam bir ketumluk muhafaza edilememiştir. Gazeteciler, kont Bernadotte'un İsveç Kmlhaçı başkanı sıfatlyle Almanlarla Müttefikler arasında mutavassıt rolü oynamakta olması İmkanını sezmişlerdir.
Fransa’da seçim
Paris 1 (A.A.) — Belediye seçimlerinde-komünistler milhim muvaffakiyetler kazanmışlardır. Paris’teki ötetl-.ce'şudûr:’ Komünistler 27, s&fyaTlStler '12, soleu katolikler 14, radikaller B,> mukavemetçi partiler 31. Mecliste en kuyvjttll parti komünistlerdir.
M. Herrlot yeniden- Llyorı belediye . reis! seçilmiştir.
dan sonra Başbakanın. Almanya'nın teslimi hakkında parlâmentoda mühim beyanatta bulunması muhtemeldir. M. Churchlll dün Vaşington ve Moskova İle devamlı olarak temas etmiş ve Başkan M. Truman İle bir çok defa telefonla görüşmüştür.
Londra 1 (A.A.) — Kabine, Almanya kayıtsız şartsız teslim teklifinde bulunur bulunmaz bunu İncelemeğe hazır bulunuyor Müttefikler evvalâ Himmler'ln bu teklifi tatbik edebilecek durumda olduğuna kanaat getirmek İstiyorlar, Bundan sonra Alman
DİKKATLERİ
Yılan derisi furyaat
Yılan derisi... Yılan derjsl.., Piyasa doldu... Daha da geliyor, mus. Furya?,.. Lüks furyası!
öyle bir bolluk ki, bu fantezi eşyanın kıymeti, — herşey pahalanıp dururken — yüzde otuz kadar bir tekerlenme gösterdi.
Günün herhangi bir saatinde caddelerimizden geçiyorsunuz; Asortl yılan derline bürünmüş bayanlar dolaşıyor. Her adımda bir tane! Piyasanın durumuna güre yakında: «Yılan derisinden çantası, iskarpini olmiyan kadın da olur mu imiş?» denecek.
Bu harb tarihinde, tilki postlarının, yılan derilerinin elbette bir mevkii ojacak, zihinlerden bu tablolar silinmiyecektlr. Sadeliğin, salim zevkin, salim akhıı avdet edeceği ileriki günlerde, harbin bütiin o ürperti vereıı mânâsız unsurları arasında yılan derileri, de Veı tutacaktır.
Günler Geçerken
Ölümde küçüklük
Gümrük kolcuları tarafından yakalandığı zaman Mussolinl-nin sırtında Alman üniforması bulunuyormuş. Bu kılık değişikliği bir işe yaramamış... yarayanıazdı: Eski Duçenln öyle bir suratı vardı ki her hangi kıyafet kendisini gizlemeğe yetmezdi; yayvan çene kemiğini, sarkık boynunu, biçimsiz kafasını, akı çok gözlerini, bütün o, sözüm ona diktatör tipini — asker esvabı değil — kart ahçı kadm kıyafeti bile örtemezdi. Zaten saltanat günlerinde bu zalim türedilerin alâyişe kapılarak koca koca fotoğraflarile okul kitaplarından, gazetelerden bavlıyarak memleket vitrinlerile duvarlarına kadar her tarafı süsletmeleri yanlış bir hareketti; kötü günleri düşünmeleri, mümkün mertebe önceden gizlenmeleri lâzımdı Bu gösteriş merakı yiiziindendir ki kolcular— kolcular olmasa yolcular— çocukluklarından beri zihinlerine hakkedilmiş çehreyi, patapof Alman eri veya generali kıyafetinde de bulunsa gene bir lâhzada tanıyacaklardı
Hoş tanımasalar da ne olacaktı? Adolfun sığınamadığı bir Almanyada Benitoya yer mİ kalmıştı? Hem artık Cermen ilâhı paraşütçüler gönderip de kötü (sasını modern şekilde gökyüzüne {ekemezdi; onun da kolu kanadı kırılmıştı. Hattâ, doğrusu, Hit-er| kurtarmak sırası bu sefer Mussoliııide idi; gördüğü İyiliğin karşılığını yapıp borcunu ödemeliydi, ödemedikten başka Lâtin diktatörü, Cermen diktatörü gibi de son demine kadar harb meydanında inatla çarpışamadı, ruh kuvveti gösteremedi, kaçarken ele geçti ve metresi bir haspa ile yanyana kurşuna dizildi, ayıboldıı. Hele yakalanacağım anlar anlamaz tabancasını kendi kafasında kullanamamasına, bir Nazi Belediye reisi kadar cesaretli davranamamastna şaşmamak mümkün değil,,, ölmek için azçok şerefli ne güzel fırsatlar kaçırdığım düşündükçe insana hiddet basıyor!
Biz Mussolinlnin âkıbctine acıyanlayız. Komadaki balkonundan elini anayurdumuza doğru uzatarak en büyük Roma imparatorluğunun doğu hudutlarını çizdiği günü unutmadık. Yeni dünyadan beklediğimiz öyle ellerin herhangi bir ülkeden herhangi bir ülkeyi artık işaret edememesidir!
Refik Hali d Karay
Sahile 2
AHŞAM
1 Mayıs 1945
SÖZÜN 6ELİŞİ
Sivrisinekler havalanıyor
Sağlık Bakanımızın sıtma ile mücadele etmek istediği muhakkaktır. Bakanlık sandalyesine geldiği günden beri yalnız bu işle meşguldür. Mücadelenin yurdun her tarafında gerekli biitün unsurlarla birlikte başlaması İçin sarfettiğl gayret ne kadar gönülden olursa olsun bugün bile, ©ski tâbirle ■hummalı dediğimiz savaş ne yazık ki henüz başlamış sayılamaz. Çünkü alelâde bir serbes meslek erbabını, bir tüccarı hiç bir tarafından yakalayanııyan formalite en çalışkan Bakam dahi dört tarafından sımsıkı yakalar, harcanan bütün gayret ancak bir kımıldamaya İmkân verir. Halbuki sıtma savaşı kımıldamalarla değil atılma ve saldırmalarla zafere ulaşabilir.
Daha cumartesi günü gazetemizde şu haber vardı: (.Şehrimizde yakında bağlıyacak olan sıtma ve sivrisineklerle mücadele işinde çalışacakların kadrosu Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından kabul edilerek sıtma mücadele başkanlığına gönderilmiştir. Kadroya uygun olarak İstanbul mmtakasında vazife görecek 15 doktorun tâyinleri yapılmıştır,»
Yurdun başka köşelerini bir tarafa bırakalım, İstanbul için sıtma mücadelesi henüz cıyakında başhyacak olan» bir mücadeledir. Savaş erlerinin kadrosu hazırlanmaya kadar kim bilir, ne kadar zaman harcanmış, Bakanlığa gitmiş, ıslah edilmiş, tasdik edilmiş henüz dönmüştür. Telefonun icadedtlmcsinJn tek sebebi biribirinden uzakta bulunan İki adamın nakil vasıtalarına muhtaç olmadan hemen görüşü vermesi, İşleri yoluna koymaları olduğu halde Devlet işlerinde telefon henüz başarılı bir vasıta değildir, Bizim onu kullanabilmemiz galiba telefonla İmza atıldığı gün mümkün olacaktır. Çünkü imzasız kâğıtlar henüz yürürlüğe giremiyor.
Sıtma mücadelesinin başlaması İçin gereken formaliteler ikmal edile dursun sivrisinekler sürfelerini geliştirip uçurmaya başlamışlardır bile. Yerde uyurken tutamadıklarımın şimdi havada yakalamak mecburiyetindeyiz.
Şevket Rfido
Yaramaz çocuklar
Bir kadının kendisini bostan kuyusuna atmasına sebeboldular
Dün akşam üzeri şehmmlnlnde garip bir vaka olmuştur. Burada Uzunyusuf mahallesinde Berra isminde bir kadın oturmakta, akil mû-vazencsl bir az bozuic olan bu kadınla komşu çocukları vakit vakit eğlenmek suretlle onu bizar etmektedirler.
Berra, dün akşam yine bir sürü çocuğun, peşine takılarak kendislle alay etmelerine tahammül edememiş ve:
— Ben size ne yapacağımı şimdi gösteririm dedikten sonra, aTsada bulunan bir bostan kuyusunun içine kendini bırakıvermlştir.
Çocuklar bu hali görünce İrkilmişler ve karakola koşarak Berra'nın kendisini kuyuya attığını haber vermişlerdir. Zabıta memurları, derhal itfaiyenin tahlisiye grupunu malûmatlar etmiş ve bu ekip kuyunun başına geldiği zaman Berra'nın iki ayağını. kuvunun duvarlarına dayayarak gizlenmiş olduğunu görmüşler ve yukarı almışlardır. Berra kuyudan çıkarıldıktan sonra:
— Ne yapayım? Çocukların elinden kurtulmak İçin bundan başka çare bulamadım! demiştir.
41 aşı merkezi kuruluyor
Şehrimizde çiçek ve tifo aşısı olmak lstlyenlerln kolayca aşılanmaları için aşı merkezleri kurulacağını yakmıştık. 2 mayıs çarşamba gününden İtibaren 41 merkez faaliyete bağlıyacaktır. Bu 41 merkezin S sı Beyoğlu başhekimliği bölgesinde, 5 1 Eminönü belediye başhekimliği bölgesinde, 5 1 Fatih, 3 ö Bakırköy, 2 sİ Eyüp, 3 û Beşiktaş, 2 si Sarıyer, 4 Ü Üsküdar, 2 si Beykoz, 4 ü Bakırköy, 2 sİ Adalar belediye hekimliklerinde. S d de şehrin üç ayrı semtinde bulunan tephirhanede açılacaktır.
Kahır Yüzünden Lütuf
Yazan: P, Wentworth Tercüme eden: Vâ . Nû
111 Tefrika No 121
Saat üçü beş geçmemişti ama, güneş neredeyse batacakmış gibi hava karanlıktı.
Araba, üstü ağaç dallarıyla kapalı yoldan açık bir sahaya çıkıp da, evin önünde durduğu zaman, Amabel, yüreğinin ferahladığını duydu.
Arabacı yere atladı. Kapıyı çaldı; sonra arabanın kapısını açtı.
Marmaduke, hemen yere sıçradı. Hiddetli hiddetli havlamaya koyuldu.
— Sus, MarmadukeI.. şunu sustur. Ellen 1 Bir daha çalın... Çünkü İşitmediler, galiba!
Ellen, şemsiyesini sallayıp hayvana vurmak İstediyse de, köpek kaçıp kendini korudu; yeniden havlamıya başladı.
Amabel, etrafına hazin hazin bakındı. Ah, zavallı madmazel Georgi-na! Ah, zavallı madmazel Hcnııette! Çu levhayı görseler acaba ne derlerdi? Yabani otlar her yeri bürümüş, fidanlar kurumuştu. Sarmaşıklar gülsel ağaçlara tırmanmıştı. Sahanlığın mermerlerini yosunlar kaplamımı Kanıların daima pırıl pırıl yanan topuzları yeşil bir renk almıştı.
Kurtarılan Rus esirleri
Moskova radyosu Ingiltere ve Amerikayi protesto ediyor
Londra 30 (AA.) — Moskova radyosu bu sabah batı müttefikleri tarafından kurtarılan 150,000 Sovyet vatandaşının hâlen İçinde bulundukları şartlan şiddetli bir lisanla protesto etmiş ve şöyle demiştir:
«Kurtarılan Sovyet vatandaşları her tarafta bir Müttefik devlet vatandaşı gibi muamele görmemektedirler. Ban hallerde bu vatandaşlar çok fena şartlar altında muhafaza edilmişlerdir. Birçok defalar, bu senenin 11 şubatında yapılan anlaşmaya aykırı olarak. Sovyet temsilcileri Sovyet vatandaşlarının mevcudiyetinden haberdar edilmemişlerdir.
ingilterede bir Sovyet temsilcisi, son zamanlarda İçinde 1712 Sovyet vatandaşı bulunan bir kamp keşfetmiştir. Halbuki, bu esirler hakkında temsilcilerimize hiçbir haber verilmemiştir. Bu kamplar Amerikalılar tarafından muhafaza edilmekte idi. Vo Sovyet vatandaşları tahammül edilmez şartlar altında yaşıyorlardı. Fena giyinmiş olan esirler sabahleyin erkenden İşe başhyarak günde 10 İlâ 12 saat çalışıyorlardı.
Sovyet generali bu kampları gezdiği zaman esirler sevinçlerinden aglıya-rak Sovyet Rusyaya gönderilmeleri İçin kendisine yalvarmışlardır.
Amerikan İdaresi bütün bu yolsuzluklara çare bulunacağı hakkında generale teminat vermiştir.
Bu kamplardan 800 kadar subay Birleşik Ameri kaya götürülmüştür. Bu subayların bulundukları yer henüz malûm değildir. Ekseriya temsilcilerimizin haberi olmadan çok yalan zamanlara kadar böyle, guruplar halinde, sistemli sevkıyat yapılmakta idi.
İngiliz topraklarındaki Sovyet vatandaşlarından 300 ü şimdiye kadar bulunamamıştır. Bunların nerede olduklarını bilmiyoruz.
Bayan Orey, böyle hazin hazin düşünürken, kapı yavaş yavaş âdeta korkak korkak açıldı.
Amabel, görebilmek İçin bir adım Uertamefc mecburiyetinde kaldı, zira, sofa kapkaranlıktı, hiçbir şey görünmüyordu.
— Siz misiniz, Jenny Brown? _ diye seslendi. — Niçin ışık yakmıyorsunuz? Evde elektrik olacak değil mit’ Haydi yakınız, bakayım!
Hakikaten ortalık pek karanlıktı Jenny, loş sofada müphem bir huyal gibi görünüyordu. Fakat, tavana asılı bir avize, birden ortalığa bol bir ışık saçtı. Sofa aydınlanınca, Amabel, burasının çok değiştiğini ve Jenny Brown’ın da tanınmaz bir hale çeldiğini farketti.
Halbuki, onun hatırladığı, uzun bukleli, canlı hareketli bir kızdı. Şimdi İse, karşısında gayet silik, İfadesiz yüzlü "bir kadın "Örüyordu. Jenny, renksiz gözlerini kırpıştırarak ona bakıyordu. Saçları hâlâ kırmızı İse de pek sönük, pek havatsızdı. sıkı örülmüş örgüleri. barının etrafına top lanmıştı.
Amabel, içini çekerek:
MI. Stalin bir beyanname neşretti “Düşmanın inine son taarruzu yapıyoruz. Şiddetle vurunuz ve imha ediniz,,
«Hitlerci entrikacılar Müttefiklere tekliflerde bulunarak aralarına nifak sokmak istiyorlar. Bunlar akamete uğramağa mahkûmdur»
Moskova 30 (R.) — Mareşal Stalin 1 Mayıs bayramı münasebet ile bir boyanama neşretmlştir. Bunda deniliyor ki:
«Kutlamakta olduğumuz bu bayramımla milli savaşın zaferle »ona ermekte olduğunu görüyor. Groznt, Stallngrad kötü günleri geride kaldı. Bunları bir daha görmlyeceğl». Bugün muzaffer ordularımız Berllnln ötesinde, Alma ny anın merkezinde Elbe üzerinde düşmanı bozguna uğratmaktadırlar. Polonya, Macaristan, Çekoslo-vakaynam büyük bir kısmı, Avus-turyanın mühim bir kısmı ve başkent Viyana kurtarıldı. Kizilordu Doğu Prusyayj, Pomeranyayı, Branden-burg'u, Şerlinin mühim mahallelerini İşgal etti ve zafer bayrağını Berllne dikti.
Bu hareketler esnasında 8 - 4 ay içinde 800,000 Alman esir alındı. Bir milyon Alman öldürüldü. Düşman, 8000 uçak, 12,000 tank. 23,000 top kaybetti.
Kjzıl ordun un devamlı darbeler! düşman başkumandanlığına başka cephelerden tümenler çekip bunları doğu cephesine getirmeğe mecbur etti. Böylelikle müttefiklerimiz batıda süratle İlerlediler,
Doğudan ve batıdan taarruz eden Müttefiklerle Kizilordu Almanyayı ikiye böldü ve birleştiler.
Hiç şüphe yok kİ, bu Hltler Alman-yasırun sonu demektir. Nazi Alman-y asının günleri zayılıdır. Onun topraklarının yansı ' İşgal altındadır. Düşmanın İnsan İhtiyatı kalmamıştır. Almanya tamamlle ya İma başına kal-
Göring
■ •■ ■ ■■ ■■■ ■■
oldurulmuş
Hitler de ümitsiz
vaziyette
Londra 30 (AA.) — Daily Express gazetesinin yazdığına göre, Hltler'ln bir dimağ nemfinden ölmek üzere bulunduğu hakkındakl Hlmmler'ln sözleri Londra'da İtimada lâyık telâkki edilmektedir 20 temmuzdaki suikast teşebbüsünden beri Hltler can kaygısına düşmüştür. Ve en yakın arkadaşlarının İhanetinden şüphe etmektedir. Sanıldığına göre, Goerlng bu delice şüphelerinin kurbanı olmuştur. Bilindiği gibi Goering takriben bir hafta evvel Hltler'e bir mektup yazmış ve mukavemete devamın faydasızlığını belirtmiştir. Bunun üzerine Goerlng derhal bütün vazifelerinden mahrum edilmiş ve kurşuna dizilmiş veya intihara teşvik edilmiştir.
Hitler dün ölmüş
Londra 1 (A,A ) — Svenska Dagbln-det gazetesinin Berne’dekl muhabiri Hiucr'kn dün eğle ıızerl Beri., -e Tlrgarten'de ölmüş olduğunu bildirmektedir.
Hltler ölürken yanıbaşında Goe-bbels bulunuyordu.
«— Yirmi şenel.. Hey gidi hey.» diye söylendi.
Edenle konuşmak İçin başını çevirdi. Kendi yüzünü aynada gördü. Gözleri hâlâ canlıydı. Yanakları pembeydi. Bu manzara karşısında heyecan duydu. Zira gençliği le karşılaşmış gibiydi.
Jenny, küçük salonun çay masası başında ayakta duruyordu. İhtiyar matmazellerin dalma kullandıkları bu masa, şimdi de misafirler için hazırlanmıştı. Kırmızı saçlı kız, mahcubiyetle:
— Büyük salon soğuk olur, diye düşündüm. Vaktiyle matmazel Hen-rletteün olan odayı sizin İçin hazırladım, madam. Hizmetçinizin de bitişik odada, yani matmazel Georglna’nm odasında yatmasını İster misiniz? Yoksa ona başka bir oda mı hazırlı-yalım? Yani koridorun «onundaki odayı...
Amabel:
— Ellen benim yanımdaki odadıı yatarsa, tercih ederim. — cevabını verdi. — Siz annenizle beraber zemin katında kalıyorsunuz, değil mİ?
— Evet, madam. Bay Foraham, eskiden kâhya kadına aldolan odalarda kalmamıza müsaade ediyor.
— Annenizi gayet iyi hatırlıyorum. Yarin görebilirsem, memnun olacağım. Sizi Vo hemşireniz Annle’yt de hatırlıyorum. Evlendi mİ?
Jenny, geri geri yürüyerek kapıya
nııştır, diyebiliriz. Eğer müttefiki Japonya yı hesaba katmaz isek...
Hltlerci entrikacılar Müttefiklere tekliflerde bulunarak. Müttefikler arasına nifak sokmağa yelteniyorlar. Bütün bunlar evvelden akamete uğramağa mahkûmdur.
Propagandacılar Birleşmiş milletlerin Alman milletini İmha edeceğini aöyllyerek onu ürkütmeğe çalışıyorlar. Birleşmiş milletler Alman milletini İmha etmek hedefini gütmüyorlar. Onlar faşizm ile nazizmi İmha edecelkerdlr, harb canilerini cezalandıracaklardır: Almanyayı tazminat vermeğe mecbur edeceklerdir.
Birleşmiş milletler Alman halkına dokunmuyor ve dokunmıyacaklardır. Şart olarak bunların İşgal makamlarının emirlerine İtaat ttmesl vardır. Müttefikler yalnız Alman militarizmini imha edecektir.
Vatanımız sosyalist fetihlerimizi müdafaa edebilecek kuvvette bir ordu yarattı. Sovyet İktisadiyatı harbe rağmen gelişmiştir.
Almanya tarafından başlanmış olan cihan harbi sonuna geldi. Al-manyanın sonu en yakın günlerdedir. Faşist hayvanı ağır yaralı, İnine çekilmiş bulunuyor.
Kizilordu erleri, subayları, generalleri, İşçileri Düşmanın İnine son taarruzu yapıyoruz. Şiddetle vurunuz, müdafaasını yarınız; onu taklbederek İmha ediniz! Hudutlarımızdan epey uzaklardasınız. Dikkatinizi arttırınız!
Sîzleri Sovyet hükümeti ve Bolşevik partimiz namına selâmlar ve tebrik ederim.
Düşmanın İmhası İçin ileri!»
Fransız faşistleri
Laval, Deat ve arkadaşları hapsedildiler
Beme 30 (AA.) — Laval, Deat ve diğer Fransız işbirlikçileri Bavyera hürriyet hareketin^ mensup olduklarını söyllyen İhtilâlciler tarafından yakalanmjfelardjr. Bunlar beyhude ytre İsviçre’ye geçmek teşebbüsünde bulunmak üzere bekledikler Feldkirch otelinde hapsedilmişlerdir. Ve Müttefikler buraya gelir gelmez teslim edileceklerdir.
İspanya totaliter rejimden vazgeçiyor
Madrid 1 (A.A.) — Ispanya’da Bakanlar Kurulunun, Amerika Birleşik devletleri tarafından tenkitlere maruz kalan Franco rejiminin totaliter vasıflarını ortadan kaldıracak kararlar alması beklenmektedir.
Mussolini’nin karısı ve 2 çocuğu tevkif edildi Berne 1 (A.A.) — Mussolinl'nln karısı İle İki küçiik çocuğu Come'de tevkif edilmişlerdir. İki çocuk bir manastıra götürülmüşlerdir.
doğru gitti. «Hayır.» diye cevap verdi. Sonra, süratle İlâve etti:
— Annem de sizi göreceği için memnun olacaktır, eminim.
Amabel, çayını içerken etrafına bakındı.
Duvar kâğıtları, matmazel Hen-rlctte'in takkeleriyle, matmazel Geor-glna’nın yün atkılarına dekor teşkil eden duvar kâğıtlarıydı. Divanı ve iskemleler! örten kretonlar da ayniydi. .O zaman bu zamandır, sadece daha fazla solmuş bulunuyorlardı. Artık desenleri görünmez olmuştu. Halının rengi kalmamıştı. Lâkin, Amabel, Julien’ln vaktiyle bu halıda, bir koza neticesi yaptığı deliği hatırladı vb olduğu yerde buldu.
Elektrik ışığı, bütün bu eşyaya, çok eski, çok sofil bir manzara veriyordu. Georges Forsham, son kiracıyı bu binaya getirirken, tesisatı yaptırmıştı. Elektrik kuvveti, Forsham malikânesinin eski binasındaki makinlerden alınmaydı.
Bayan Grey, göze pek fazla batan bu ışığı beğenmedi, fluna rağmen memnun da oldu. Zira, o sayede kıyı köşe adamakıllı görünüyor...
Amabel, bu bahisleri düşünmek istemediği için kendini topladı. Kontratı imzaladığı andanberi ilk defa olarak Yeni Ev denilen bu binanın tekin olmadığı aklına geldi.
(Arkası var)
Şehylik yapan bir doktor
Dun yargılanmasına devam edildi
Şeyhlik ve hilâfet İddialarında bulunmak ve Zeynep ve Şerife adlarında İki kız kardeşi yanına alarak bir su terazisi üzerine çıkıp Arapça ezan okumak suçlarından sanık olarak Kadıköy asliye ceza mahkemesinde yargılanmakta olan Dr. Fuat Gacar-la, kendisine müritlik ettikleri mevzubahis edilen Hatice, kızı Lütflye, Bunun kızlan Şerife, Zeynep. Şerlfe-nln görünmesi Necmlye ve bunların komşulan Serverln duruşmalarına dün devam edilmiştir.
Geçen celsetle gelmeyip bu celsede İhzar en getirilen sanıklardan NecmJ-ye, yapılan sorgusunda, filhakika Fu-adın şeyhlik ve halifelik iddia ettiğini, sık sık eve gelip gittiğini, çay ve yemek arlıklarını müritlerini şifa niyetine içirdiğini, aile erkânının Fuada evde hususi bir mevki vererek, kendileri etrafında ve yerde oturduklarını anlattı. Şahitlerden bahçıvan Kemal ve büfeci Ahmet İsimlerindeki şahıslar do, bir gün öfile vaktinde Dr. Fu-adın iki yanına. Gülsüm ve Zeynep adlarındaki kız kardeşleri alarak, köşkün bahçesindeki su deposu üzerine çıkıp Arapça ezan okuduğunu anlattılar. Diğer dinlenen üç şahit, de bildiklerini söylediler. Mahkeme, hâdisede adı geçen Ali özaral’ın celbi kararıle duruşmayı başka güne bıraktı.
Amerikadaki öğrencilerimiz
Ankara 30 (AA.) — Buraya gelen malûmata göre, Amerika’da bulunan Öğrencilerimizle yurttaşlarımızın bir kısmi 23 nisan Milli Egemenlik ve Çocuk bayramımız vesilemle Massa-ohussettes’ln Worcester şehrinde toplanarak bayram gününü bir arada geçirmişlerdir. O gün, belediye reİ3İ ora Amerikan kadınlar cemiyeti reisi ve diğer Amerikalı misafirler de bulunduğu halde yapılan toplantıda Türk ve yabancı hatipler tarafından, Türkiye'nin son senelerde kaydettiği büyük terakki hamleleri İle İnkılâpları ve dünya sulhuna yapmakta olduğu hizmetler belirtilmiş ve bu konuşmalar mahalli radyo İle yayınlan -mıştır.
Konferansın çalışmaları ve Polonya meselesi
(Baş tarafı 1 İnci sahifede) o da kimin ve hangi hükümetin kendisini temsi] ettiğini en iyi bilmesi lâzım gelen Polonya milletidir..
Gerçe, kurtulan milletlerin hangi rejimi ve hükümeti istlye-cekleri meselesi, sonradan yapılacak serbes seçimlere bırakılmıştır, O zamana kadar, bütün demokrat partileri geniş bir şekilde İçine alan hükümetlerin iş başına geçmesi üçlerin kararıdır. Fakat bu karan her iki tarafın anladığı ve İstediği şekilde yerine getirmenin güç olduğu Polonya örneğinden anlaşılıyor. Amerika İle tngilterenin, Kınm kararına uygun bulmadıktan bir hü-kûketi Sovyet Rusya konferansa çağırmak İstiyor. Bunda, kendi bakımından haklıdır, çünkü bu hükümetle yirmi senelik bir dostluk ve yardım antlaşması bile İmzalamıştır. Amerika ve İngiltere, beğenmedikleri bu hükümeti bir müddet sonra değiştirmek mİ Istiyecekler, böyle bir imkân kendilerinde var mıdır?
Bir kaç gün önce, kurtarılan Avusturya Içtn de Vİyanada bir hükümet kuruldu. Londradan gelen bir telgraf, bu olgunun İngiliz çevrelerinde hayretle karşılandığım bildiriyordu. Yarın Avusturya adına bir heyetle konuşmak lâzım gelse Wr anlaşmazlık dalıa ortaya çıkacaktır.
Görülüyor kl Polonyanın konferansa çağrılması meselesini çok gecikmeden bir sonuca bağlamak ve anlaşmak, yalnız Polonya milletine karşı haksızlığı sürdürmemek İçLn değil, ehemmiyetli ve geniş bir dâvayı esasından halletmek İçin lâzımdır. Bu. üç büyük devletin Avrupa milletleri karşısında birlik davranmaları dâvasıdır.
Necmeddln Sadak
lngılterenin Orta Şarkla ticareti
Londra 1 (A.A.) — tngtlls hükümeti deniz münakalâtı üzerinde mevcut bulunan bazı tahditleri kaldırmıştır Yaz ortasından İtibaren îhglllz tacirleri, Türkiye’den kutu yemiş, Filistin’ den portakal vs şaTfip ve Mıur’dan soğan getirtebilecek bir durumda olacaklardır.
Tariabaşı cinayeti
Hanende Nuriye hakkında tevkif kararı verildi
Dun oabaha karşı Beyoğlunda Tar-laba-şında Ceviz sokağında 8 muna. raJı evin İkinci tat edasında Galip adında bir gencin öldürillmesile işlenen cinayet tahkikatına savcı Hilmi ■Arcan v» emniyet müdürlüğü alâkadar memurları tarafından devam edilmektedir.
Savcı tarafından hakkında tevkif kararı verilmiş olan hanende Münevver, namı diğer Nuriye Gıilşen, verdiği İfadede her ne kadar Evvelâ Ga-llb'ln kendisini dövüp yaraladığını, kendisi de bunun tesiri altında bu cinayeti işlediğini söylemekte İse d» Nuriye’de dövülme arazı görülememiştir.
şimdiye kadar bir çok şehirlerde ve bu meyanda İstanbul’da bir kaç sazlı garineda çalışan Nurjye Gülşcn, muhitinde sinirliliği, geçimsizliği 11e tanınmış ve bu sebepten bir yerde mütemadiyen çalışamamıştır.
Galip'le aynı odada beraberce bulunduğu bir sırada Galıb'e alt tabancayı yastığın altından çıkararak Ani bir kararla bu cinayeti lşllyen Nuriye, gözleri o derece kararnu* bir hale gelmiştir kl, silâh sesi üzerine odaya giren anası Serveti bile orada istememiş ve tabancanın namlusunu onun da ayaklarına tevcih ederek yaralanmasına sebep olmuştur. Kadın hâlen Beyoğlu h&stanesLnde yatmakladır.
Nuriye hakkın dakk hazırlifc tahkikatı evrakı bu sabah tekemmül etmiştir. ______ __________
1 Mayıs
Binlerce halk kırlara gitti

Bugün «1 Mayıs - Bahar bayramı» dır. Bu münasebetle resmi dairelerle, bütün okullar ve diğer kurullar tatildir. Havanın güzelUğtnden istifade ederek binlerce halk kırlara, Boğaza ve Adalara gitmiştir. Şehrimizdeki bir kısım ilk ve ortaokul talebeleri de beraberlerinde öğretmenleri olduğu halde muhtelif mesirelere gitmişlerdir. ___________
Dünkü açık hava müsameresi
Dün öğleden sonra Şeref stadında, Beşiktaş milli eğitim memurluğuna bağlı İlk okullar tarafından tertibe -dilen açık hava müsameresi büyük bir halk kütlesi tarafından İlgi ila taklbedilmJştlr. Yüzlerce öğrencinin İştirak ettiği bu gösteriye İstiklâl marşll e başlanmış, onu müteakip Beşiktaş milli eğitim memuru bir hitabede bulunarak ilk öğıetlm dâvasını belirtmiştir. Millî eğitim memurundan sonra kürsüye gelen Vali ve Belediye Reisi Dr. P Lfltfl Kırdar çocukların başarısından memnun olduğunu. bunu Ctımhur Başkanına ve Milli Eğitim Bakanına ulaştıracağını beyan etmiştir. Nutuklardan sonra jimnastik hareketlerine ve müsabakalara başlanmıştır.
İstanbul - Pire seferleri
Ankara 30 — İstanbul - Pire seferlerinin tekrar başlaması İçin emir verilmiştir. Konya vapuru İS gllndo bir sefer yapacaktır
30/4/1845 flatlerl
Londra üzerine 1 sterlin 5.20
Nevyork özerine 100 dolar 129.-
Cenevre 100 îsvlçre Fr. 30.3255
Madrid üzerine 100 peseta 12.84
Stokholm üzerine 100 kuron 31.132$
ESHAM VE TAHVİLAT
% 5 faizli ikramiyeler:
1933 Ergani 35 —
1938 Ikramlyell 23.35
Milli Müdafaa 22.30
D. Yolu İkramiyen 08.75
% 7 faizli Tahvilleri
Sivas - Erzurum I 20.10
Sivas • Erzurum 2-7 20.1»
1941 Demiryolu 1 20.—
1941 Demiryolu H 19.60
1941 Demiryolu DJ 20.55
Mili! Müdafaa I 20—
Milli Müdafaa n le.eo
Milli Müdafaa UT 19.64
Anadolu Demiryolu GrupUl
Tahviller 1-2 64.60
Hisse senetleri % 60 V-
Mümessil senet (0.60
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 160.60
İş Bankası 14.60
T. Ticaret Bankası ’ f20
Aslan Çimento 1.40
ALTIN
Borsa dışında
Gulden M.20
Reşadiye 36.80
tnglllz Û-
Külçe 5.31
— • Takvim ( —-ı
C«mazlyel*ewel 18 — Kasım 176 I tmsak Güneş öğle tklndl Ak Yatsı I E. 7.6S 9.83 Ö.OÛ 8.57 1100 1-44 I V. 4.04 8.58 13.11 17.02 20.05 11.40 |
I
1 Mayıs 1945
AKŞAMDAN AKŞAMA
öğretimde son cereyanlar
ecnebi memleketlerden gelen haberler arasında şöyle bir telgraf bir kö-şecige sıkışmıştı;
«İngiltere Eğitim Bakanlığınca şimdi İncelenmekte bulunan yeni plâna göre genç erkekler ve kızlar üniversite derslerine başlamadan evvel, pek muhtemel olarak, bir fabrika, atelye veya büroda hazırlanma devresi geçirmeğe mecbur tutulacaklardır. Tıp fakültesi okurları her hangi bir hastanede bir sene çalışacaklar ve Tarım enstitüsü okurları da bir çiftlikte bir senelik mecburi bıı- deneme devresi geçireceklerdir, »
Dünkü gazetelerde,
Dünya buna doğru gidiyor. Bu mevzu üzerinde uzun uzun düşünsek yeridir.
Şayet bir Amerikan. gencinin dc asrın ruhu olan makineleri tanımadan tahsilini tnnmmladı-ğına sizi inandırmağa kalkarlarsa sakın inanmayınız. Hattâ A-nıerikah çocuk, daha mektebe gitmeden evvel bir çok alât ve edevatın sırıma eriyor:
..Çocukları, büyiik bir oyun salonuna alıyorlar. Burada bozuk otomobiller, radyolar, musikî aletleri ilh vardır. Her çocuk, oynamak üzerine kendini cezbeden makinenin önünde dürüyor. Bir sürü tornavidalar vesaire de emrindedir. Açabiliyor, bozabiliyor. Başı sıkıştıkça da. hocaya baş vuruyor Lâkin hoca, ukalâ hk eden bir insan değildir. Bilâkis, gayet mütevazı bir masanın başında oturur. Masanın üzerinde de (İstihbarat) diye yazılıdır. Çocuk, kendi beceremedikçe bu tecrübeli arkadaşından fikir danışır, D
Doğan Kardeş isimli çocuk mecmuasının naşiri Vedat Tör, Amerika seyahatinden, dönüşte Amerikalı çocuğu bize böyle anlatıyordu.
Ben de, Sovyet Rusyada, okullarla istihsalin biribjrlerine pek sıkı bağlı olduklarını pek yakından bilirim, Yetişen gencin bir ayağı mektepte, bir ayağı fabrikada yahut tarlada gibidir.
**♦
Dünyadaki bu cereyanlara en büyük bir süratle yaklaşmak mecburiyetindeyiz. Harbde de, sulhda da, evde de, köyde de, şehirde de, çayırda da, bayırda da, Türk gencine nâmütenâhi pratik bilgiler lâzımdır. Yüz lise mezunu tasavvur edin ki hiç biri oto-1 mobil yürütemiyor, uçak kullanamıyor; bir bahçe tanzim edemiyor; ev inşa edemiyor «Bunlara nasıl olur da yetişmiş gençler denebilir?» diye şaşsak yeridir.
Gönül şunlan istiyor:
İlk öğretimi bitirmemiş hiç bir çocuğun, bir gencin pratik işe alınmaması.
Fakat Hk öğretimi bitirmiş hiç bir gencin, bir pratik bilgi sahibi olmaksızın orta okula geçememesi.
Lise tahsili başlarken, üniversite tahsili başlarken de, çocuklarımızdan, pratik bilgiler aranması,.,
öyle ki, neticede, mektep bitirmiş insanlarımız, hakikaten bayata hazırlanmış bulunsun... Türkiye, tahsilli ve becerikli in-sanlann memleketi olsun,,.
Bu, yalnız bir ideal, bir hanı hayal değil, inanın bu vaziyette bir zarurettir.
(Vâ - Nû)
TÜ’RK
MEŞHl/RLARl
ANSİKLOPEDİSİ
Yazan:
i. ALETTİN GÖVSA
Yediğün neşriyatından olan bu eser her ayın birinde 32 sayfahk fasikül halinde kacak ve 12 fasikülde ■ mamlanacaktır.
■ tik fasikül ü çıktı. Finli yalnız 50 kuruştur.
Bütün müvezzilerden isteyiniz.
Çi-ta-
Sahffe 3
Yağ meselesi
Avustralyadan Kobra getirtilecek
11 aydan beri bekleyenler
Et fiatleri

Harbden önce Avustralya'dan getirtilen Kobra’dan çıkarılan ve vejetalin yağı adını alan yağın kilosu 60 kuruşa satılır, piyasada rağbet görürdü. Harb senelerinde Kobra- getirilemediğinden vejetalin yağlan piyasadan kalkmıştır.
Yağ darlığı malûmdur. Ticaret Bakanlığı Avustralyadan yeni bir teklif almıştır. Teklifte, Türkiye’ye on bin ton Kobra satılmak istenmektedir. Verilen fiat, eski flâtten yüzde yirmi beş fazladır. Yapılan hesaba göre bir kilo vejetalin yağı, nakliye ve sigorta masruflan 11c buradaki masraflar da üstüne bindirildikten sonra 160 -17û kuruşa satılabilecektir.
Kobranın randımanı yüzde altmıştır. Mal, bir vapurla gelebileceğinden en kısa ramanda siparişe geçilmesi umuluyor.
Zeytinyağı dağıtımı
Zeytinyağı dağıtımının Ticaret Ofl-31 umum müdürlüğüne verildiği yazılmıştı. Bu hususta Ticaret Bakanlığından direktif almak üzere Anka-rayn gitmiş olan Ofis umum müdüril B. Ahmet Cemil Cönk, dağıtmaya alt emri şehrimize getirmiştir. İzmir İncir. Üzüm Tarım Satış Kooperatifi tarafından getirilmekte dian zeytln-yağlar, Ticaret Ofisi kanalı İle dağıtılacaktır. Hangi bakall&ra yağ verileceğini vilâyet tâyin edecektir.
Ayrıca, tacirlerin ve komisyoncuların ellerinde de beyanname yerilmiş yağlar vardır. Bunlar da Kooperatifin yağlan gibi dağıtılacaktır. Kara borsa da bir kilo zeytinyağı 400 kuruşa çıkmıştır.
Çocuk çayı
Yardımseveri]er Cemiyet! Beyoğlu şubesi tarafından her ay verilmekte olan ve büyük rağbet gören Çocuk çaylarının üçüncüsü bugün Taksim belediye gazinosunda verlleccklr.
Belediye ve hususi idare emekli, dul ve yetimlerinin hali
Belediye ve hususi İdareler bütçesinden maaş alan emekli, dul ve yetimlerden bazıları matbaamıza müracaat ederek memur ve emeklilere ayni yardım verilmeğe başlandığı tarihten, yani on bir aydan beri ne ayni yardım ödeneği, ne de son zamanlarda verilen bir aylık ikramiyeyi alamadıklarından şikâyet etmişlerdir.
Pek acıklı bir durumda olduklarını unladığımız bu zavallı emeklilerin şikâyetleri üzerine belediyede İncelemeler yaptık. Belediye, ayni yardımın ihdas edildiği günden beri şimdiye kadar İç işleri Bakanlığına yedi kere yazı ile müracaat ettiği halde hâlâ İç İşleri Bakanlığı bu ödenek'in MalJye Bakanlığı tarafından temin edildiğini bildirmemiştir
Kanunun verdiği bu haktan faydalanacak durumda olanlar içinde yaşlı, başlı, yıllarca hizmet etmiş emekliler, aile reislerini kaybetmiş dullar, yetimler vardır. Geçinmenin zorlukları arasında bunların daha uzun müddet mağdur kalmaları yazıktır.
Bu mevzuda bilhassa vazifeli olan belediyedir. Yalnız Bakanlığa yazı İle başvurmak ve bir muhabere kapısı açmak tesirli bir tedbir değildir. Belediye başkanlığı İcabetlerse Ankara-ya mesul bir memur göndererek bu işi yerinde taklbetmeU. bir netice almalıdır. Yüzlerce aile bunu dört gözle bekliyor. _______
Şair Orhan Veli’nin konferansı
Şiirleri edebiyat âleminde birçok dedikoduya sebep olan genç şairlerden Orhun Veli Kanık 2 mayıs 945 çarşamba günü saat 18 de Kadıköy Haikevinde «Şiir dedikoduları» mevzulu bir konferans verecektir. Konferans herkese açıktır.
Satışa çıkarılan ithal malları
Sultanahmet Y. Akbıyık caddesinde Haşan Perçlnere süt makinesi, İst. Havuzlu Han’da Nihat Işığa radyo, başplkap, plâk albümü, Yedikule Kazlıçeşmede Nİko Oriettas Y. Kefa-lasa makine akşamı, zımpara makinesi. anilin boya, kuru sığır derisi, Gal. Tünel Cad. 50 de Vahan Bardiz-bana pamuk makine kolanı, Gal. K. Mustafapaşada Panzo Stavroputoya »sbestos salmastra, Nişantaşı Vali konağı caddesinde Derman lâboratuva-rına fenasetln, Eyüp Bahariyede CIs-laved Ltd, e siyah İs tozu, Haliç Karaağaç fabrikasında Şaklr Zümreye reçlna, Sirkeci Güzel Han’da İsmail H. Avşara bakalit tozu, Aşır Efendi Cad. No. 27 de Emek Eczadeposuna sülfür preslpite, Peru pelesengi, fst. K. Ticaret Han'da Türkiye Eczacıları deposuna magnezyum oksit, bikarbonat do sud, Hasköyde Sabrl EUuz’a ham mantar, İst. Asmaaltı Aykut Han’da Basan Dilman ve ortağına mukavva, İst. Marpuççularda Vitalls M. Polikara zımpara kâğıdı, Ayvansa-rayda Mlhael çikvaşrillye Merinos yünü, Yedikule K. Çeşmede Bekir Urgancıya ve H. Selenke ham deri.
Belediye imar müdürlüğü
Belediye İmar müdürlüğüne Belediye Fen müşavirliği de uhdesinde kalmak üzere yüksek mühendis B-Hüsnü Keseroğiu tayin edilmiştir. B. Hüsnü Keseroğiu, İstanbul Belediyesinin en eski erkânından biridir. Belediye başmühendisliklerinde, Merkez, ren heyeti şube müdürlüklerinde meriyet ve liyakatlerini İspat ettikten aonra Belediye Fen İşleri müdürlüğüne terfi etmiş ve uzun müddet bu vazifeyi muvaffakiyetle yaptıktan sonra şehir imar plânının hazırlanması devresinde tmar müdürlüğüne tayin edilmiş, bir müddet sonra da Belediye Fen müşavirliğine getirilmişti. Yeni vazifesinde de muvaffakiyetler dileriz.

ir Harb sonu sanayileşme programı üeerinde çalışan İstanbul Bölge Sanayi birliği umumi kâtipliği, raporunu hazıriıyarak Ekonomi Bakanlığına I göndermiştir.
Belediye dün mezbahada tetkikler yaptı
Dün. Öğleden sonra belediye İktisat iğleri müdür vekili, teftiş heyeti reisi B. Necati Çiller yanında zaruri maddeler bürosu şefi B. Muzaffer olduğu halde mezbahaya gitmiştir. Şehre fazla miktarda kuzu geldiği halde fi-atlerln hâlâ yüksek olmasının ve yine bol miktarda koyun kesilmesine rağmen kasaplarda nark flatı üzerinden koyun bulunmamasının sebepleri araştırılmıştır.
Mezbahada bu işlerle meşgul olan B. Necati müessesenln İdari işlerini de gözden geçirmiştir. Mezbahada yeniden alınan tedbirler ve yapılmasına karar verilen, sıkı kontrol Itır neticesinde kuzu eti flütlerinin bir miktar ucuzlıyacağı, koyun etlerinin de nark flatı üzerinden■ yani 210 kuruşa her kasapta satılacağı temin edilmektedir.
tîç ay evvel koyun etlerine konulan nnrka şimdiye kadar kasaplar tarafından pek riayet edilmediği ve koyun etlerinin daha çok kara borsaya İntikal ettiği malûmdur. Söylendiğine göre toptancılar bu variyetten üç aydır yedi yüz bin hra gayri meşru kâr temin etmişlerdir. Vali ve belediye reisliği tarafından belediye muavinleri arasında yapılan yeni l.ş bölümüne göre İktisat müdürlüğü İşlerini üzerine alan muavin B. Rlfat Yenal, et işini süratle yoluna koyacağını temin etmektedir.
U-
Manifatura tacirleri peynir topluyorlar!
Bir teneke peynirin toptan 26.5 raya düştüğü yazılmıştı. Dün peynir
üatlerlnln tekrar yükseldiği görülmüştür. Yapılan İncelemede baa manifatura tacirlerinin piyasadan peynir toplayarak buzhanelere yerleştirdikleri anlaşılmıştır. Bir teneke peynir 28 - 30 liraya fırlamıştır.
Eu Akşam SUMEâ*& Sinemasında
DİANA BARRYMORE VE JOTİN HALI,
gibi birinci sınıf ve yüksek Yıldızlar tarafından yaratılan
KARTALLAR FİLOSU 1
Emsalsiz filmini mutlaka görünüz.
Harp dramım aydınlatan büyük bir aşk macerası.... Alevler İçinde ■ yanan Avrupa semalarında tayyare filolarının mücadelesi. .. İki aşk I aarsında kalan bir kadının vatanım ve kalbini vermek için zaferden I dönecek sevgilisini bekleyişi-.
Bu akşam için yerlerinizi evvelden aldırınız.
T U B, A N Sinemasında
Bugün mevsimin iki büyük filmi birden
1- DENİZLER HAKİMİ (TÜRKÇE SÖZLÜ) NOEL COVVARD bu harbin en müthiş deniz savaşı . Girit önünde hakiki deniz muharebeleri
2 — OĞLUM BİR KAHRAMANDI
NÖAH BERRY — ANNE GWYNNE — RİCHARD QUİNE Amerikanın Japonlara karşı mücadelesini tasvir eden cesaret, !■■■«■■ kahramanlık ve zafer filmi.
inşaat eksiltme ilânı
Toprak mahsulleri ofisi umu m müdür lüğünden t
1 — Aşağıda yazılı yerlerde hizalarında gösterilen İnşaatın yapılması değişmez birim fiat'e-l üzerinden kapalı zari usulü eksiltmeye konulmuştur.
Tahmin edilen
Yapılacağı Yapüacak bedel Muvakkat teminatı Eksiltme yer İş Lira Krş. Ll, Kr.tarihi saatt
Balıkesir istasyonu Kârglr 119781,20 an bar
Kârkir 141218,96
an bar
Çcrikli
7240,
8310,—
14/5/945
14'8/945
SON BASKI
FRANSA NASIL ÇÖKTÜ?
Yazan: Pierre Lasareff Çeviren: Şevket Rado
—' Tefrika No. 25 - ■ ■ ■ —
Almanyada ttç adam
Bundan az sonra bir hafta tatilinde arkadaşlarımdan birli o beraber Brland’ı Normandlyadakl kilçilk evinde ziyaret etmek fırsatını buldum. Burada deniz kenarında sakin bir köy »rinde oturuyordu. Onu başında geniş bir hasır şapka olduğu halde balık avlarken buldum. Bana politikadan bahsetmek istemedi. Konuşturmak İçin, Stereseman’ın gizil politikayı nasıl övdüğünü anlattım. Bti-and bunları dinledi, oltasını bırakıp bir sigara sararken düşündü: nihayet:
— Steresenıan’ın hakla var, dedi, gizil politika hepsinden İyidir. Fakat gizli politikayı saklamanın en ustaca şekli onu geniş bir söz perdeslle örtmektir. Btreseman da Almanyada olsun, dışarıda olsun, vaziyete göre aynı sözlerle iki politikanın güdüleblle-ceğlnl ispat eden canlı bir misaldir.»
Mebuslarla ayan âzalarının Cumhur Başkanı Guston Doumergue'e bir halef seçmek üzere millet meclisi halinde toplandıkları 13 haziran günü ben de Vcrsayda İdim. Brland Devlet Başkanlığına namzetti. Son dakikada karşısına Ayan reisi, o pek ciddi ve dürüst faul Doumer çıkarıldı. Bir hafta evvel Briand’m seçileceği muhakkak sayılıyor, hattâ ciddi bir rakibi olacağı bile hatıra gelmiyordu. Fakat onu tutacak olanlardan birçoğu devletin başına çok kuvviül bir şahsiyetin gelmesinden ürkerek muhalif tarafa geçmişlerdi. On bir sene evvel aynı mücadelede sırtı yere gelen «Zafer babası» Clemenceau gibi Brland da mağlûbolabilir miydi?
Şimdi fen «sulh havvarisl» adı verilen Brland’ı seçimden biraz evvel Meclisin koridorlarında gördüm. Her zamankinden fazla bel! bükülmüş, beti benzi uçmuştu.
— şüphe etmeye başladım, dedi, semimi dostlarımın çoğu elimi sıkmamak İçin yol değiştiriyorlar.
Sadık arkadaşı Peycelon, küfreder gibi: ,
— Tardleu İle Laval valilerine rağmen bize ihanette birlblrlerlle yanş ediyorlar. Yapılan deneme kontrolü bizim o kadar lehimizde kl bir sürpriz olacağına ihtimal vermiyorum, dedi.
Brland omuz silkerek sadece şu kadar söyledi:
— Almanyaya karşı taklbettiğlm politikayı Fransanın tasvibetmesini islerim. Bunu yapmazsa netice çok vahim olabilir.»
Birkaç dakika sonra Paul Doumer seçilmişti. Haberi aldığı zaman Brland’m fenalaştığını gördüm: ona hemen bir sandalyeye oturtmak icabetti.
Yeni Cumhur Başkanı, öteki için hazırlanmış muazzam bir alayla Pa-rlse hareket etti.
Bu sunda. Briand’m kazanacağından tamamen emin olan ve haberi herkesten evvel yetiştirmek için birinci sahlfeslne alelâccle Brland Ue selefi Gaston Doumergue*! Cumhur Başkanı arabasında yan yana göste-
ren — şüphesiz uydurma — bir resim koymuş L'HEUVRE dergisi her tarafta satılıyordu.
Brland’ı Milletler Cemiyetinden Son dönüşünde tekrar gördüm. Onu seven binlerce İnsan Genâve treninin girdiği Oar de Lyon'a toplanmıştı. Actlon Françalse'den birkaç gurup da aleyhinde nümayiş yapmak üzere orada idi. O zaman Hariciye Nazın olan Briand’m arkasından ben de Nezaret binasına girdim. Orada birkaç samlın1! dostu arasında benimle konuştu. Son derece kederli idi. Bana:
— Evlâdım. dedi, İnşallah sonıı iyi olur. Sizin nesi! şunu unutmamalıdır kİ lyl politikalar mertlik ve heyecan İster. Mertlik almayınca kin doğar, heyecansızlık za’fa sebebolur.»
Ari atide Brland 7 mart 932 de öldü. İki ay sonra günü gününe Paul Doumer eski muharip muharrirlerin kitap sergisini açtığı sırada Gorçoulof adında meczup bir Rus tarafından öldürülüyordu.
Orada kendi kitaplarını satan bir arkadaş telefon ettiği zaman ben yazı odamda İdim:
— Cabıık! Çabuk! Cumhur Reisini öldürdüler, diyordu.
BİT kahkaha attım:
— Bunu yutmayız, azizim, başka bir sey bul! dedim.
Filhakika bu bütün gazeteler de 'yapılan eski bir şaka id!. Bir servis sefl işinin başına gelmediği, bir yazı işleri müdürü geciktiği, son baskı çok erken çıktığı, yahut ikinci derecede ölr habere fazla büyük başlıklar konduğu zaman mutlaka biri çıkar: «Peki, ya Cumhur Reisi öldnrûlüveTİrse ne yapacaksınız?» derdi
Fakat telefonun öbür ucanda haberi veren ısrar ediyordu:
— Paul Doumer derhal Beaujon hastanesine nakledildi. Telefona bir stenograf çağırın da bütün tafsilâta vereyim.»
Bu sefer şüphem kalmadı. Bir çeyrek saat sonra İnanılmaz, haberi Parislilere en evvel biz veriyorduk. Bu arada fotoğrafçılarımızdan biri bu mili! matem gününe yalaşnuyan bir sevinç İçinde gazeteye geldi; takat mesleki bir mazereti vardı: Tam suikast anında kitap satın almakla meşgul olan Cumhur Reisinin resmini çekerken kaatll Gorgoulofun başı da tesbit edilmişti. Gazetenin hemen hemen bütün birinci sahitestnl. uzun İzahlardan daha mânaiı olan bu heyecanlı vesikaya tahsis etmiştik. O gün herkesin elinde PARİS - SOİR vardı.
Gazetemiz sekiz hafta evvel Bri-and'ın cenaze töreninde olduğu gibi, Doıımer’ln cenaze töreni günü de kapışıldı. Böyle günlerde bir hâdisenin bütün safhalarını sır asile gösteren sırrı, fotoğraflar koymak usulünü lca-detmlştlk. Herkes de böylç muazzam cenaze alaylarının M tır asını saklamak İstiyordu... Zira Jransada. en muvaffak olan törenler dalma cenaze törenleridir.
(Arkası var)
Kadıköy SÜR EY YA Sinemasında
Safiye Aylâ
KONSERİ
KARIM DUYMASIN
İS de
15,30
2 — Eksiltme Anka ra da T. M Ofisi Umun} Müdürlüğü binasında aksi İtme komisyonunda yukarıda yazılı gün vc saatlerde yapılacaktır.
8 — Bu inşaatın her birine ait proje birim fiatleri cetveli, eksiltme şartnamesi ve sözleşme tipi 20 şer lira bedel karşılığında Umum Müdürlük Malzeme Müdürlüğünden ve Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul şubesiyle Bandırma şantiye şefliğinden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girmek isteyenlerin en geç 11/5/945 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina İşleri yaptıklarına dair belgeleriyle birlikte Umum Müdürlüğe- müracaat ederek bu İşi yapabileceklerine dair bir ehliyet belgesi atmaları lâzımdır
5 — Teklif mektupları eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar
Umum Müdürlük ekriltme komisyonuna makbuz karşılığında tevdi edilmeli veya posta İle gönderildiği takdirde komisyonun eline bu saatlerde geçmiş olmalıdır. «5012»

TÜRKÇE SÖZLÜ SARKILI
Müzeyyen Senar Işıl
Sinema âleminin iki eşsiz sanatkârı JAMES CAONEY — ANN SHERIDAN İn ve dünyânın en tanınmış edibi ANATOLE LİTVAK’in şaheseri ••
GALİPLER ÜLKESİ


1— ÇEMBERLİ! AŞ sineması
Bugün matinelerden itibaren 2 büyiik Türkçe film birden
1-DENİZLER HAKİMİ SÖZLÜ?
Atlantik deniz harbinin en müthiş ve heyecanlı sahnelerini gösteren harb filmi.
2_Bir haftadanberi fevkalâde muvaffakiyetle devam eden
Kanlı Balalayka £5"
Bir hafta daha devam edecektir.
ANKARA RADYOSU:
Bugünkü program
18 Dans orkestrası, 18.30 Sağlık saati, 18.43 Dans orkestrası, 19 Haberler, 19.20 Geçmişte bugiin, 10.25 şarkı ve Türküler, 19.46 Konuşma: Sıtma hakkında. 20 Şan «otoları, 21.15 Radyo gazeteci!, 20,45 Mandolin Birliği, 21.06 Temsil; (Sıtma), 21.25 Salon orkestrası. 21.46 Tarihi Türk müziği. 22.30 Dans müziği (Pl.), 22.45 Haberler.
YARIN SABAHKİ PROGRAM
7.30 Çeşitli müzik (PL), 7.45 Haberler, 8 Çeşitli müzik (Pl.), 8.23 Gündelik spor servisi, 12.30 Karışık şarkılar, 12.45 Haberler, 13 Salon orkestrası.
Maden direği ihzarı nakil ve istif işi
Devlet Orman İşletmesi Karasu Revir Amirliğinden:
1 — Revirimizin Kızılcık bölgesi dahilinde B serisinin IV numaralı maktamda damgalı ve kesilmiş 809R8 adede denk 6593 metreküp kayın, gürgen ve meşe maden direkli ağacın boyalarına taksimi ile Kuyumcullu deposuna, nakil ve istif İşi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 14. 5. 945 tarihine rostliyon pazartesi günü saat 16 de Karasu kaza merkezinde ve revir âmlrllğl binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Beher metreküp maden direğinin boylara taksimi, nakil ve istif işinin muhammen bedeli 2200 kuruştur.
4 — Muvakkat teminat % 7,5 hesabiyle 10878 Ura 44 kuruştur.
5 — Açık eksiltme şartnamesi An karada orman umum, müdürlüğünde İstanbul, İzmit, Adapazar, Düzce vo Karasu revir amirlikleri 11e Kızıtcak orman bölge şefliğinde görülebilir.
6 — İsteklilerin muayyen eün ve saatte komisyona müracaatları.
(5598)
M E V L Û T
Sevgili eşim BEHİN GÖNEL’ln vefatının kırkıncı gününe müsadif 3. 6. 945 çarşamba günü İkindi namazını müteakip Beyoğlu Ağa camisinde aziz ruhuna İthaf edilmek üzere mevlüdu nebevi kıraat olunacağından arzu edenlerin teşriflerini rica ederim. Necmettin dönel
Eahlfe 4
AKŞAM
"Gömlekiş" BİRİNDİ SİMİE GÜMLBKÇİ ■■■■■Tel' 26096 Sirkeci ■■■■ Her hususta yüksek evsaf ve garantiyi İhtiva eden çift harici Telefon Tellerimiz GELMİŞTİR. Satış yeri: ALİ SAİD ÖNER Galata Voyvoda han zemin kat.
İki Hastabakıcı alınacaktır. Bonservislerle beraber Büyükada sanatoryumuna müracaatları.
Zayi — 042/176 slell numaralı gemici cüzdanımı zayi ettim. Yenisini Alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. İnebolulıı Mustafa oğlu Mehmet —,Dr. Suphi Arına„ 1 idrar yolları ve tenasül hasta- 1 I lıkları mütehassısı. Taksim Sı- 1 ■ raselvller Cad. 59. Tel: 49284■■
Daldal Satılık 1,2 m3 İlk ekskavatör kepçesi (grab) ve 3 tonluk otomatik buhar çekici, (Şahmerdan) İçin T«l: 42226. 't
İstanbul milli korunma savcılığından: İlâm: 943/450 Usulsüz fatura tanzim etmek suretlle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Çakmakçılarda Çakmakçılar yokuşu 18 No. da Mıgır-dıçın dükkânında tezgâhtar Mıgırdıç
oğlu 1340 doğumlu Arşaıılr TerMkyan hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (1) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K. nun muaddel 31/4, 59/5, 63 üncü maddelerine tevfikan hapis ve 83 lira 20 kuruş ağır para cezaslle tecziyesine, İki hafta müddetle ticarethanesinin kapatılmasına ve bu müddet zarfında ticaretten menine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 13. 8. 944 tarih ve 44/1141 sayılı karar ka-tlleşmekle İlân olunur. Akşam gaza-teslle neşrolunacaktır. (5610) İstanbul milli korunma savcılığından: tlftm: 045/134 izinsiz sefer yapmak suretlle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Galata Arap camisi Mahmudiye cad. Yolcuzade sok. 16 No. lı evde mukim ve kendisine ait Morina motörll kaptanı Haşan oğlu 1312 doğumlu Hakkı hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (4) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen, fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K, nun muaddel 36, 54, 03 üncü maddelerine tevfikan 250 lira ağır para cezaslle tecziyesine, ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 16, 1- 945 tarih ve 45/14 sayılı karar katUeşmekle İlân olunur. Akşam gazetesiyle neşrolunacaktır. (5630)
Bulunmuş para 23 nisan pazartesi günü 4,5 raddelerinde 2256 sayılı Taksimden dönüş yapan bir otomobilin İçinde bir miktar para bulunmuştur. Sahibinin miktarını İspat İle Fatih tskenderpa-şa mahallesi Ballpaşa caddesi 3 No. 11 Kemal'in hanesinde Bayan Nübüvvete müracaatları.
Zayi — 944 - 945 senesi Tıp fakültesinden almış olduğum şebekemi zayi ettim. Yerilsin! alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. 5847 F- Türkân özküzne
Zayi _ Ticaret lisesinden almış olduğum 944 - 45 ders yılı tramvay pasomu zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. Ticaret lisesi sınıf n 444 Zekiye Tırkızoğlu
Doç-Fargo-Ford-Şevrole Az kullanılmış lastiksiz satılık kamyonu olanların İş saatlerinde 82105 NO. ya telefon etmeleri. ■
SATILIK MAKİNELER Bir adet kurulma ütü apare makinesi, bir adet çizgi emprime makinesi hazır vaziyette satılıktır. Müracaat: Beyoğlu Tünel başı İstik-

Kahve ve çayhane işleten esnaf ile kahve, çay bayilerine İstanbul Tekel baş müdürlüğünden:
Kahve ve çayhane işleten esnaf, mayıs 945 ayma alt kahve, çay istihkaklarını geçen ayda tatbik edilen usul ve sınıf itibarile tâyin edilmiş olan miktarlar üzerinden satış depolarından alacakları fişler mukabilinde diledikleri kahve, çay bayilerinden tedarik edeceklerdir, (5647)
Savın halka ve kahve, cay bayilerine
Ltanbul Tekel baş müdürlüğünden:
İstanbul belediyesi huduttan dahilinde bulunan dar ve değişmez gelirlilerle halka verilen mayıs ve haziran 945 aylarına mahsus ekmek kartlarının sol köşesindeki «S» harfli kuponla 30-6-945 akşamına kadar büyük ve çocuklara bir defada iki aylık her şahsa 25 gram, çay ve «R» harfli kuponla yalnız büyüklere 300 gram kahve dağıtılacaktır, (5646)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:
Ortaklarımıza beher hisse jtibarile 1944 senesi için verilmesi ortaklar genel kurulunca kararlaştırılan 7 lira safî kâr payının bankamız şubelerinin bulunduğu yerlerde şubelerimizce ve bulunmadığı yerlerde de Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası şube ve ajanlarınca 26/4/1945 gününden itibaren 14 sayılı kupon mukabilinde dağıtılmasına başlandığı ilân olunur. (5643)
Traktör Satılacak
Yeşilköy tohum üretme çiftliğinden:
Çiftliğimizin ihtiyacından fazla, tamire muhtaç 2 Famo trîtk-töril açık arttırma He satılacaktır.
Arttırma 5/mayıs/1945 cumartesi günü saat 11 de Yeşilköyde Tohum Islah İstasyonu binasında yapılacaktır İsteklilerin belli gün ve saatte teminatları ile birlikte müracaatları. (5640)
AT MERAKLILARINA
Kızılay Cemiyeti İstanbul Temsilciliğinden:
Cemiyetimize ah olup Sipahi Ocağında teşhir edilen Mutlu adında yarım kan Arap 3 yaşında bir erkek taya 27/4/045 cuma günü Tem-sllclUk Dairesinde yapılan açık arttırmada verilen bedel muvafık görülmediğinden 2 Mayıs 945 tarihine rastlayan Çarşamba günü saat ondan İtibaren Edlrnekapı haricindeki At pazarında tekrar açık art-tımaya konularak satılacağı İlân olunur.
İLÂN
Haydarpaşadan saat 9,25 de hareket eden 24, saat 13 de hareket eden 30 ve saat 21,30 da hareket eden 48 numaralı trenlerle Pendlkten saat 10,48 de hareket eden 27, saat 14,05 de hareket eden 33 ve 20,05 de hareket eden 2045 numaralı banliyö trenlerinin 1. 6. 945 salı gününden itibaren lşllyeceklerl sayın halkımıza İlân olunur. (5685)
Deniz fabrikaları genel müdürlüğünden
1 — Fabrikamıza elektrik kısmında çalışmak üzere liyakatli elektrik ustası alınacaktır.
2 — Gösterecekleri liyakate göre pahalılık zammı hariç olmak üzere 110 kuruş saatlik ücret verilecektir.
3 — işbu alınacak ustalara yemek, elbise, kundura verileceği gibi yatacağı yer de temin olunacaktır.
4 — İsteklilerin askerlik hizmetini bitirmiş olmaları ve yaşları 30 u tecavüz etmemeleri şarttır.
5 — İmtihanları İstanbıılda Taşkızak havuz ve fabrikaları müdürlüğü İle Gölcük deniz fabrikalarında icra edilecektir.
6 — İsteklilerin dilekçe İle Taşkızak havuz ve fabrikaları müdürlüğü-, pe ve Gölcük deniz fabrikaları genel müdürlüğüne müracaatları. (5545)
Toprak mahsulleri ofisi umum müdürlüğünden:
Kalamazo kabı yaptırılacak
Bütün malzemesi müteahhide ait olmak şartile (80) adet kalamazo kabı yaptırılacaktır.
Özel ve yönetsel şartlanmalarla sözleşme tasarısı umum müdürlüğümüz malzeme düdûrlüğünden ve İstanbul şubemizden alınabilir.
İsteklilerin 7/5/1945 pazartesi günü saat 16 ya kadar şartlaşmada yazılı maktu inancalarile umum müdürlük malzeme müdürlüğüne baş vurmaları ilân olunur. (5611)
İstanbul Valiliğinden:
İlimiz emrinde aylıksız sıra beklîyen öğretmenlerden olup aşağıda adları He atandıkları görevleri yazılı bulunanların 15 gün zarfında başlamadıkları takdirde çekilmiş sayılacakları ilân olunur.
Adı Soyadı Eski Oörevl Yeni atandığı görev
1—Taclde Ergin Kocaeli Necatlbey Ok. Çatalca Gökçeli köy Ok. Başöğ.
Eski Öğ.
2 —Gülşen Gürel Kırşehir Valiliği Çatalca iştiran ca köy
emrinde Ok. öğ.
8 — İsmet Koçbeker Konya Merkez İsmet Paşa Şile Darlık köy Ok.
Ok. Eski öğ. Başöğ.
4 — Zübeyde ŞHengls İzmir Bergama Gazi Çatalca Karaağaç Ok.
Ok Eski öğ Başöğ
• — Fehlrae Akın İstanbul kız öğ. Şile Doğancılar köy
Okulu mezunu Ok. stajyer Başöğ,
1 —Müberra öğe Afyon merkez Dumlu- Yalova Katilli köy O.
pınar Ok. Eski öğ. Başöğ
7 — Refet Atakan Ankara Polatlı merkez Bakırköy Kayabaşı köy
Ok. eski öğ. Ok. öğ.
8 — Kadrlye Bilgen Kalfayan Ok. Eski Çaçalta çiftlik köy
öğ Ok Öt.
Stızan Girişmen Çatalca Sazlıbosna Çatalca Ova Yenice
eski öğ. Ok. öğ.
Fahamet Elman Avdın Nazilli Ls- Çatalca örcünlü Ok.
tlklâl Ok. Eski Öğ. Öğ. «5598»
Van Belediyesinden:
1 — Hükümetçe tevzle tabî tutulup İlimiz İhtiyacına tahsis edilecek olan akaryakıt, çimento, çivit, İthalât Birliğinden, Sümerbanktan, Ticaret ofisinde ve bunların dışında resmî dairelerce celbedllecek nakil ücretleri eşyanın vürudunda mutemet şahıslar tarafından ödenecektir. Tahminen 1080 ton kutrundaki her nevi eşya vc mevaddı Kurtalan İstasyonundan Van merkezine kadar getirilmiş kapalı zarf us illiyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli 23400 Ura. muvakkat teminat 12950 liradır.
3 — Şartname belediyede mevcuttur. İstekliler görebilir.
4 — İhaİe 24 mayıs 045 pazartesi günü, saat 15 de belediye encümenince yapılacaktır.
5 — Taliplerin Ticaret odasına kayıtlı bulunduklarını gösterir vesika İle .• i’jvâkkat teminat makbuzlarını dilek zarflarının içerisine koymaları İlân olunur. (5608)
Karabük Yeni Cezaevi Müdürlüğünden:
Karabük yeni ceza evi İçin yeni ve beygir kuvveti yüksek ve sepetli bir motosiklet alınacaktır. Satmak Istlyenlerin mektupla müdürlüğümüze müracaatları İlân olunur. (5285)
ŞAHLIK LOKOMOBİL
100 beygir takatinde halen işlemekte olan bir adet lokomobil satılıktır. Müracaat: Ankara 451 posta kutusu. Telefon: 1514.
HER ÇEŞİT —
Çini yemek tabağı, kâse ve fincanlar
Türklvenln yegâne çini fabrikası olan
KÜTAHYA AZİM ÇİNİ FABRİKASI
Muamelâtı toptan satış yeri: İstanbul Tahmis sokak Camlı han No. 9. Telefon: 20256.
Perakende satış yeri: Beyoğlu İstiklâl caddesi No. 455, Telefon: 43720
İstanbul mıntaka liman reisliği satmalma komisyonundan
Hazîneye olan borcun tahsili için halen şarap iskelesinde bulunan Servet nam yelkenli kayık 18. 5, 045 tarihine müsadif cuma günü kapalı zarf usullyle satılacaktır. Mezkûr yelkenlinin muhammen bedeli 8500 lira olup teminatı muvakkatesl 637.50 liradır. Mezkûr yelkenliyi görmek lstl-yenlerln her gün mıntaka Liman Reisliği idare şefliğine ve satın almak Is-tiyenlerln de İhale günü saat 12 de mevzuat dairesinde komisyona, müracaatları İlân olunur. «5641)
İstanbul defterdarlığından
Dosya No._______________________________________________
51029-507/9 Beykoz, Yalıköy Ortaçeşme sokağında İlyas Haraza İşgalinde bulunan tarla.
Beşiktaş. Sereııcebey yokuşunda eski Komutanlık bahçesinde 67 kapı sayılı İki oda . Kadıköy, Uzunçayırda Taşocakları üstünde 3.07 hektar tarla.
Kabataş, Fatma Hatun mahallesinde Kabataş vapur İskelesi yanında Kabataş havuzu.
51333-7/1
51332/61
51332-2
Cinsi
Senelik kira bedeli '
Lira
Teminatı Lira
25
18
36
2
2
3
23 saat 14
38’
Yukarda yazılı gayri menkuller 9/5/945 çarşamba günü Mili Emlâk Müdürlüğünde kurulu komisyonda ayrı ayrı açık arttırma birer sene müddetle kiraya verilecektir.
İsteklilerin geçle! teminat makbuzları ve nüfus hüviyet cüzdanlarlle birlikte ihale saatinde komisyona, fazla bilgi için sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. «5135»
do İle
Muhasebe Memuru Alınacak
Malatya Bez ve iplik Fabrikaları Türk Anonim Şirketinden:
Ortaklığımızın Ankara’daki merkezUe Malatya ve Adana fabrikalarının umumi ve İşletme muhasebelerinde çalıştırılmak ve 8850 sayılı kanun hükümlerine göre maaş verilmek üzere muhasebe memurları alınacaktır.
Bankalarda veya milli müesscselerde çalışmış olmak şarttır. Fabrikalarda çalışmış olanlar tercih edilir.
Memurluk vasfını haiz ve askerlikle İlgisi bulunmıyan İsteklilerin gerekil belgelerle birlikle Ankara Atatürk bulvarı 177 No. da Şirket muhasebe müdürlüğüne başvurmaları.
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığından t
İstanbulda 10 ve Ankarnda 3 mm takada yeniden açılmasına karar verilen 13 eczane için bakanlığımıza müracaat eden eczacılardan pek çoğunun 034 sayılı kanunda tasrih edilen ve bakanlığımızın ilk ilânında dilekçe İle birlikle gönderilmesi lüzumu bildirilen evrak ve belgeleri göndermedikleri veya natamam olarak gönderdikleri yapılan müracaatlardan anlaşılmaktadır. •
Evrak ve belgeleri noksan veya natamam olan bu gibi eczacıların müracaatları muameleye konulamıyacağı cihetle kanunda yazılı vesikaların hepsinin tamam olarak ve eczane açmak İstedikleri yeri tasrih •ederek bakanlığımıza müracaat çunalerl luzumu tekrar i&u olunur.
ttUU
Şef ve memur alınacak
İktisadî Devlet Teşekkülleri Memurları Tekaüt Sandığı Müdürlüğünden:
1 — Sandığımızda açık bulunan barem dahili ve harici İhtisas mevkii şeflikler ve memuriyetler İçin sınav 11e memur alınacaktır.
2 — Verilecek ücretler 170 - 400 Hra arasında olacaktır.
3 — Sınava girebilmek için,
a) Siyasal bilgiler okulu, Hukuk fakültesi veya Yüksek Ticaret ve iktisat okulundan mezun olmak (Banka veya diğer mali müesscselirde bulunanlar eşit şartlar İçinde tercih olunur.)
b) Askerlikle ilişiği olmamak,
c) çalıştıkları müesseslerden muvafakat almak şarttır.
4 — Sınav: Ticari Muhasebe usulü, Ticari hesap, Mali ve medeni kanunlardan yapılacaktır.
5 — Sınav, 21 mayış 945 pazartesi saat 14 de yapılacağından, İsteklilerin İyi hal varakası, askerlik vesikası v« bonservisleri bağlı pulsuz bir dilekçe İle 17/5/945 perşembe günü akşamına kadar Toprak mahsulleri ofisi binasının bllmci katındaki sandık müdürlüğüne baş vurmaları. (6194)
Ankara Valiliğinden:
1 — Ankara hükümet konağında yaptırılacak 16903 lira 41 kuruş keşif bedelli helâ İnşaatı İşlinin (16000) liralık kısmı keşif ve şartnamesi mucibince kapalı zarf usullle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 8. 5. 945 tarihinde salı günü saat 15 de defterdarlıkta toplanacak komisyonda yapılacaktır.
3 — Bu işe ait keşif evrakı, fenni hususi şartname ve mukavelename projesi mili! emlâk ve nafla müdürlüklerinde her gün görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli günde (1200) liralık muvakkat teminat makbu-
zu ve banka mektubu ve bu İş İçin Nafla müdürlüğünden alacakları fenni ehliyet vesikası ve ticaret odası vesikası ile birlikte teklif mektuplarını saat 14 de kadar komisyon başkanlığına vermeleri ve fazla İzahat almak Istlyenlerin milli emlâk müdürlüğüne müracaatları. (5268)
Darbhane ve Damga matbaası müdürlüğünden:
1 — Hurda bir kamyonet müstamel lâstikleri ile birlikte 7 mayıs 945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 18 da İdaremizde toplanacak
komisyonda kapalı zarf usullyle satılacaktır.
2 — Muhammen bedel 7500 ve muvakkat teminat 562,50 liradır.
3 — İsteklilerin teklif mektuplarını temlnatiarlle birlikte yukarda gösterilen saatten bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır.
4 — Şartnamesini almak ve kamyonet ile lâstiklerini görmek İçin her
gün İdaremize müracaat olunabilir. (5155)
IııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııınııııııııııııııııiMiıııııııııoluııınmıııııınınıııııııııııoııtıııııııınııııııııııııııııtıııııuııı
Devlet Demiryolları ve Limanları işletime
Umum idaresi İlânları
IIIIIIIIIIUIIIIIIIIIIIIIirilUlltlIllllllllllllllllllllllltlIlllllllllllllllllllllllltlIHininillllllllllllllllllîlirillllilillillllllllllllllllllllllllHK
Avrupa hattı 9 uncu işletme müdürlüğünden:
1 mayıs 945 tarihinden İtibaren Avrupa hattında yeni tarifelerin tat-blkına başlanacaktır.
Avrupa treninin İstanbuldan kalkışı 20,25, mütekabllen SvHengrad’-dan kalkışı 17,30, Edlrneden kalkışı 19,10 olarak değişmiştir.
Banliyö trenlerinin hareket saatlerinde ehemmiyetsiz tebeddülat vardır. Bu hususta İstasyonlardan malûmat alınabilir.(5212)
İstanbul Ziraat Mektebi sabit sermaye çiftliğinden:
1 — çiftliğe ait 624 Hra 85 kuruş kıymetinde 47 adet saç fıçı açık arttırma ile satılacaktır.
2 — Muvakkat teminat 46 lira 88 kuruştur.
3 — Arttırma 2. 5. 945 çarşanba günü saat 15 de Halkalıda İstanbul ziraat mektebinde yapılacaktır.
4 — İsteklilerin saç fıçılan ve şartnameyi her gün mahallinde göre-
bilecekleri ilân olunur. (4922)
Kabataş erkek lisesi satın alma komisyonu başkanlığından:
Okul binasında yaptırılacak olan ve tafsilâtı keşlfnamesinde yazılı bulunan 5000 liralık tamirat işleri 2. 5. 945 çarşamba günü saat 15 30 da açık eksiltmeye konmuştur.
Mukavele eksiltme bayındırlık İşleri genel hususi ve fenni şartnameleri proje keşif hülâsaslle buna müteferrl diğer evrak oku’da görülecektir.
Muvakkat teminat 375 Uradır.
İsteklilerin en az bir teahhütte 3000 liralık bu İşe benzer İş yaptığın*, dair İdarelerinden almış oldukları vesikalara İstinaden İstanbul vilâyetine müracaatla eksiltme tarihinden tatil günleri hariç 3 gün evvel alınmış ehliyet ve 945 yılına alt ticaret odası veslkalarlle gelmeleri. (4886)
Devlet Orman İşletmesi Devrek
Revir Amirliğinden:
1 — Zonguldak bölgesinin akkuş ormanının 76 - 77 numaralı bölmelerinde mevcut yaşlı tece3sümden düşmüş ağaçlardan kesme suretlle ihzar olunacak 3279 ton karışık odunun, kesme çatalağzı İstasyon deposuna nakil paralama ve İstif işi beher metreküpü 14 liradan açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 7. 5. 945 gününe rastlayan pazartesi günü saat 15 d» revirde yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminat 3443 liradır.
4 — Şartname orman umum müdürlüğünde revirde ve Zonguldak bölge şefliğinde görülebilir.
5 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte komisyona müracaatları..
(5290)
Boya ve kimya maddeleri satışı
Ticaret Ofisi Umum Müdürlüğünden:
şap »Macar malı.» Baryum Siilfit
Klorat dö potas (tl00 kiloluk fıçılarda Alman mallı Sülfat dö senk
Sillfat dö fer »kara boya çek malı» Sülfat dö fer «kara, boya İngiliz malı» Toprak boya No Ol »Alman malı» Toprak boya No Gll «Alman malı» Badana boyası No MI «Alman malı» Badana boyası No Ck. 31 «Alman malı» Çivit «Utra Marin Macûr malı» Bizmut Karbonat «İngiliz malı» Bizmut Subnltrat «İngiliz malı» Bizmut Subgalat «Îngill2 malı» Bizmut Salisilat aînglliz malin
Kuruş St.
Kilosu 82 » 63
FIÇISI 12000 Küûsu 25
30 30
118
121
91
125
120 1513 1359 1879 1564
»
49
84
49
55
05
08
83
11 ____________________________ 18
Yukard*a*yazür*maUan satın almak İsteyenlerin Ticaret Ofisi Batış Müdürlüğüne müracaatları ilân’ olun ur. «5379»
Bir Vargel (Demir Plânya) isteniyor
Bir buçuk metre boyunda bir Vargel (demir plânya) alacağız. Satmak Istlyenlerin her gün saat 10 dan 17 ye kadar Galata Rıhtım cad. Kefeli han 4 üncü kat 31/32, Telefon 44376 ya müracaat.
Pendik bakteriyoloji enstitüsü müdürlüğünden:
1 — 39 kalem eşyanın hurda demir akşamı açık arttırma İle satılacaktır.
2 — Teminat parası 12 liradır
3 — 10 mayıs 045 perşembe günü saat 15 de Pendik bakteriyoloji enstitüsünde satılacaktır.
4 — İstekliler eşyaları enstitü ambarında görebilirler. (6474)

Belediye tarafından et Yavuz Sultan Selim I
fiatleri hakkında dün ( K. 9 I^L>N Bu cihanşümul kahramanın tam ve doğru
.... . . JBmMM. W TMks. • T® I WF M Olarak tarihi çıkmıştır. fkl elit. Fİ: 430 kuruş. Hiç
mezbahada tetkikler yapıldı Vj. M W M bir kitap size. Yavuzu okurken duyacağınız he-
(ANADOLÜ TÜRK KİTAP DEPOSU)
~ =T__________ > ------ J
Sene 27 — No. 9531 — Flati her yerda 10 kuruştur. SALI 1 Mayıs 1945 Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Himmler teslim emrini hazırlıyor
Konferansın çalışmaları ve Polonya meselesi
Geçen hafta, bu haıb tarihinin Iılgu bakımından en zengin gün-erl yaşandı: Dünya emniyeti kutulunu hazırlıyacak San Fancis-co konferansı! toplandı; Doğu-flan ve Batıdan ilerliyen Amerikan ve Sovyet kuvvetleri, beş buçuk yıl savaştan sonra Atmanya çıtasında birleştiler; Kızılordu Berline girdi; Himmler Almanya Adına kayıtsız şartsız teslim olmayı teklif etti; bir zamanlar dünyayı titretmiş olan Mussolini en çok güvendiği Milano’da vak-tile kendini alkışhyanlar tarafından kurşuna dizildi; Hîtlerin öldüğü yahut öldürüldüğü söylendi...
Bir haftanın içine sığan ve gazeteleri okuyanlarda artık derin heyecan bile uyandırmıyan bu haberlerden bir teki, altı yıl önce kıyamet koparmıya yeterdi, İnsanlar, herşeyi olağan bulan bir kamğsama içindedirler.
Almanyada Himmler, son dakikada teslim olarak yangından mal veya can kaçırmıya uğraştığı sırada. San Francisco konferansı çalLşmıya koyuldu, bütün büyük konferansların geleneğine Uyarak, devletleri temsil eden heyetlerin sıra sıra nutuklarını dinlemekle işe başladı.
Bugüne kadar gelen haberlere göre, milletler arası emniyet kurulunun Anayasa projesi hakkında söz söyliyen delegelerin çoğu iki nokta etrafında azçok birle-slyorlar: Emniyet Konseyi denilen idare heyetine seçilecek küçük devletlerin sayısını biraz daha çoğaltmak, Asamble adı verilen bütün devletler meclisinin yetki ve soravını arttırarak bunu tam bir danışma Meclisi hâlinden çıkarmak.
Konferansın bu ilk büyük toplantılarında her devlet delegeleri, proje hakkmdaki görüş ve düşünüşlerini söyledikten sonra iş Komisyonlara geçer ve asıl çekişme ve çarpışmalar bu komisyonlarda olur.
Almanyanın teslim olması yahut pek yakında tamamiie yıkılması. konferansın acele ederek işlerini daha çabuk bitirmesi için başlıca sebep olacaktır. Çünkü Almanya meselesi karşısında, Büyük devletler Dış Bakanları kendi işleri başında bulunmak zorunda kalacaklardır. Bundan başka, harbin Avrupada sona ermesi üzerine Milletlerarası sulh ve emniyet kurulunun bir an önce işler olması, büyük devletlerin yüklerini çok hafifletecektir.
Konferans bakımından esef e-di’ecek nokta, böyle bir toplantıda Polonyanın bulunmamasıdır. Uruguay yahut Arabistan hükümetleri sulh ve emniyeti korumak bahsinde söz söylüyorlar da tecavüzün İlk kurbanı Polonya-hın ortada adı bile yoktur. Lon-flradakl bir hükümetin filanlar tarafından tanınması, Varşova-dâki hükümetin falan tarafından uygun görülmesi, yahut üçler arasında şu tarihteki bir an-taşmanın yerine getirilip getirilmemesi gibi, tek ilgili olması gereken Polonya milletinin bilgi ve İsteği dışındaki sebepler Polon-yayı, en çok hakkı olan bir işten mahrum bırakıyor.
Sovyet Rusya, Lublirı komitesi adı verilen şimdiki Varşova hükümetinin konferansa çağrılmasında ısrar ediyor, Amerika ile İngiltere, bu hükümetin Polon-yayı temsil etmediğini İleri sürerek bundan kaçmıyorlar. Bu işle hiç düşüncesi sorulmıyan varsa, Necmeddln Sadak
(Arkası sahife 2; sütun 5 de)
Berlin muharebesi sona yaklaşıyor
Sovyet kıtaları ve Müttefikler Alman-yada yeniden mühim surette ilerlediler
Londra 1 (B.B.C.) — Berlin muha-rebeet «onuna yaklaşıyor. Sovyet lataları şehrin, merkezinde adım adım İlerliyorlar. Muta asap Nailler, ceza göreceklerine kani olanlar, bdm kadın taburları mukavemete devam ediyorlar. Fakat buna rağmen Sov-yetlerln ileri harekeli durdtırıllamama ktad ir. Kızılordu Rayhştag binasını. bir yok resmi binaları ele geçirmiştir. Dün Almanlar paraşütle asker indirmek istemişlerdir. Bunlardan bir kısmı Rusların işgali altındaki mahallelere İnmişler, esir veya İmha edilmişlerdir.
Diln Mareşal . SValin tarafından neşredilen İki günlük emir ve Sovyet tebliği yeni muvaffakiyetler haber vermiştir. Bunlara göre Sovyet kıtaları Stettln’ln 100 kilometre batısına ilerlemişler, Berlin civarında 3 şehir zaptetmişler, Çekoslovakya'da milhim bir sanayi merkezi olarç Moravska Osrtova’yı ele geçirmişlerdir.
Amerikan kıtaları Bavyera'da ve Avusturya içinde ileri hareketine devam etmişlerdir. Amerikan kuvvetleri şimdi Avusturya'da tnSbruk'dan 20 kilometre mesafede bulunuyor, Fransız kıtaları da Konstans gölü kıyısındaki Frledrlchshaftn'l zaptetmiş ve Bergens'dç Avusturya’ya girmişlerdir.
Şimalde Elhe nehrini geçen İngiliz kuvvetleri Ballık sahilindeki Ltıtoek Alman limanına 45 kilometre mesafeye gelmişlerdir. Bu orda grupuna dahil Amerikan kuvvetleri de Elbe nehrini geçmişlerdir.
Fransadaki hareketler
Londra 1 IBB.C.) — Fransızlar Bordeaux ile Larochelle arasındaki Oleron adasına asker çıkarmışlardır. Hareket müsait surette devam ediyor. Bir çok esir alınmıştır. Larochelle'de Alman mevzilerinden bir kısmı ele
geçirilmiştir. Oleron adasına karşı hareketin hedefi Bordeau* limanına giden yolu açmak ve sahil bataryalarını susturmak! ir.
Berlin muharebeleri hakkında Almanlar ne diyorlar?
Lonrda 30 JAA.ı _ (Reuter): Bugünkü Alman tebliği Berlin'in merke-zl İçin yapılan savaşların devam ettiğini, Alman kıtalarının şiddetle çarpıştıklarını bildiriyor. Tebliğ An-halt garında Potsdam caddesi boyunca Rchöneberg'de Sovyet hücumlarının durdurulduğunu, Berlin miidafi-lerlne havadan mühimmat atıldığını, cenuptan gönderilen İmdat tümenlerinin kuvvetli Sovyet birliklerinin kanadına derinliğine girdiklerini ve karşı hücumları tardettiklerini bildiriyor.
Berlin’de kadınlardan mürekkep taburlar
Moskova 1 (AA.) — Reuter’ln Moskova'da bulunan muhabirinin bildirdiğine göre, bilhassa silâh altına alınmış kadınlardan mürekkep ta-.burlar, Kızılordunun ileri hareketini durdurabilmek İçin ümitsiz bir gayretle Berlin sokaklarında savaşmaktadırlar.
Almanyanın altıda beşi işgal edildi
Londra 1 (A,A.) — B. B. C.'nln askeri muharriri General Wllson yazıyor: Almanya’nın altıda beşi işgal edilmiş bulunuyor. Almanların elinde şimdi dar bir koridor kalmıştır., . Cenupta bu koridorun genişliği 200‘j kilometredir. Almanya aynı zamanda Bohemya ite Moravya'nın bilyük bir kısmını va Avusturya'nın kısmı küllisini elinde bulundurmaktadır.
Prens Bernadotte bugün Almanya’nın cevabını bildirecek
Alman sözcüsü radyoda Almanları hislerini tasfiye etmeğe ve yeni bir uyanışa davet ediyor
o Û_ (N
O
Yeni Avusturya hükümeti
Amerika bu hükümeti tanımıyor
Vaşington 1 (A.A.) — Dış İşleri Bakanlığı vazifesini japmakta olan M. Joseph Grew, Birleşik Amerika hükümetinin muvakkat Avusturya hükümetini tanımadığını söylemiştir, M. Grev,', bu meselenin, kuvvetleri Vlya-□ayı İşgal etmiş olan Sovyetler Birliği hükümetiyle müzakere edilmekte olduğunu da ilâve etmiştir.
Bir Ingiliz gazetesinin mütalâası
Londra 1 (A.A.) — Londradak! yorumcular, Manchester Guardian gazetesi siyasi muharririnin şu yazısını belirtmektedirler:
İngiliz ve Amerikan hükümetleri, Rusyanın Avusturyada yeni bir hükümet kurmak hususundaki tasavvurlarından haberdar oldukları zaman, Sovyetler tarafından bu hükümet kurulmadan evvel Müttefiklerarası istişarelerde bulun utabilmesi için artık çok geç kalınmıştı. Bu sebeple, bu İş, bir Sovyet teşebbüsile yapılmıştır ve bunun sorumluluğu sadece Rusyaya aittir. -
Mareşal Aleksander Viyana’ya gidiyor
Londra 30 (A.A.) — Reuter ajansının askeri muhabiri yazıyor: tyl malûmat alan siyasi çevrelerde bildirildiğine göre, mareşal Alexander, Avusturyada muvakkat bir hükümet kurulmasından dönen meseleleri görüşmek üzere Vlyanaya gidecektir.
Normal hayata dönüş
Vaşington 1 (A.A.) — Sanayi mahfilleri, 1045 yılı İçinde otomobil İmaline tekrar başlanacağını tahmin etmektedir. Bu mahfillere göre, yeni program say erinde ayda..’ 250.000 otomobil yapılabilecektir. .
Nevyork 1 ıA.A^ — New - York Herald gazetesini^ .yazdığına göre; Amerika’da 840 asfce/l talim ve savaş uçağı satışa çıkarılmıştır.
Yugoslavya’ dan kaçanlar
Yüzlerce Sırp Yunanis-tana iltica etmiş
Atina 1 (AA.) — Embros gazetesinin muhabiri, Selanik'ten verdiği bir haberde, milliyetçi oldukları İçin Makedonya ta-burları tarafından tazyik edilmeleri üzerine Yunanistan'a İltica eden yüzlerce Sırp'ın Selâtılk'e geldiğini bildiriyor. Mülteciler ve Sırp Makedonyasında milliyetçi unsurlar yapılan mezalimi hazin bir lisanla anlatmaktadırlar.
Akropolü gazetesi ^Balkanlarda kara bulutlar* başlığı altında şunları yazıyor: ..Dost Yugoslavya'da İç durum normal siyaset devrine girmişe benzemiyor Yugoslavya'nın İçin İçin bir dahili buhran geçirdiğine dair bir çok emareler vardır. San Fıan-clsco'da Mlhatlovlçl temsil eden bir heyetin beklenmlyen mevcudiyeti dikkati çeker mahiyettedir, fkl ayrı âlemi temsil eden Mihallovlç'le Tito arasındaki derin kin devam etmektedir.
Bu iki mümessil arasındaki niza, kurtarılmış memleketlerde bugünkü slyesetln mümeyyiz vasfını teşkil eden sosyal İhtilâfları arttırmaktadır. Bu anlaşmazlığın Balkanlardaki sükûnu tehlikeye koyabilecek bir buhrana müncer olması İhtimal haricinde değildir. Yugoslavların dostu ve müttefiki olan biz Yunanlılar, komşu bir memleketin İç İşlerine karışmağa salâhiyeti! değiliz. Yalnız, Yugoslav milletinin iyiliği ve Balkanların huzuru için birlik ve anlayış zihniyetinin hâkim olmasını temenni ediyoruz.
Londra 1 (AA.) — Himmler'ln teslim emirlerini hazırlamak üzere şimdi Almanya'nın Lubek şehrinde bulunduğu bildirilmektedir.
Londra 1 (A.A) — İnanılır kaynaklara atfen Stokholm'den gelen bir haberden öğrenildiğine göre, Hürünler, Kont Bernadotte vasıtasile il® büyük Müttefike teslim teklifinde bulunmuştur.
İsveç Başbakanının salı günü teslim müzakereleri hakkında bir demeçte bulunması beklenmektedir.
Stokholm 1 (AA.) — Sovyet elçiliği Himmler'ln teslim olma teklifinin beklenilmekte olduğunu bildirmiştir.
Londra 1 (B.B.C.) — Barış hakkında dün Nevyork'da yeniden bir çok rivayetler dolaşmıştır. Amerika Cumhur Başkanı B. Truman bu münasebetle şu sözleri söylemiştir: «Gece zarfında bu hususta büyük bir haber beklemiyoruz.»
Stokholm'de de bu yolda şayialar ısrarla dolanmıştır. Bunun üzerine Danimarka’da bulunan prens Bema-dötte'a telefonla müracaat edilmiştir. Prens şu cevabı vermiştir: «Söyllye-cek bir şeyim yoktur.»
İcveçll prens dün Alman - Danimarka hududunda bir şatoda Hlmm-ler'ie ikinci defo olarak görüşmüştür. Prens, üç Müttefikin kayıtsız şartsa teslim hakkmdaki değişmez cevabını bildirmiştir. Prens bugün uçakla İsveç’e dönecekttr. Himmler’ln cevabını Müttefiklere bildireceği anlaşılmaktadır.
Himmler üç devlete kayıtsız şartsız teslim olmak teklifinde bulunursa bu kabul edilecektir. Zira Himmler böyle bir karan tatbik edebilecek tek adam sayılıyor.
Ingiliz kabinemi toplanıyor
Londra 1 (B.B.C.) — Himmler kayıtsız şartsız teslim olmak üzeredir. M- Churchlll diln akşam bu hususta kabine erkânUe görüşmüştür. Kabin* bugün bir toplantı yapacaktır. Bun-
tsveçll prens Bernadotte ordusu şeflerinin GI. Elsenhowte’e ve Rua ordusu komutanlarına teslimi bağlıyacaktır. Daha sonra «Ateş keşi* emri verilecek, bunun arkasından 3 Müttefik memleket beşketlerlnde bu haber resmen İlân olunacaktır.
Bazı Nazi komutanlarının kendi teşebbiislerile bir müddet müdafaada bulunmalarını hesaba katmak lâzımdır. Himmler'ln şahsi güvenliği hakkında Müttefiklerle pazarlıkta bulunabilmesi İhtimali pek zayıf görülüyor. Himmler harb suçluları listesinin başında bulunmaktadır.
O
2 (D > (D P
Bir Alman sözcüsü ne diyor?
Londra 1 (AA,) — Reuter ajansı**--bildiriyor: Evvelce sık sık sonuna sa- *>* dar mukavemet talebetmlş ve Alman-_Q yanın nihai zaferinden bahsetmiş — otan Alman radyosunun yorumcusu Sk Dr. Scharping, Hambourg radyosun-J5 da şunları jöylemlştlr: CO
«Harb süratle sonuna yaklaşıyor, 0 Bu son belki de yarın gelebilir. Yüz binlerce, hayır, milyonlarca AlmanU kadın ve çocuğu kocalarını ve babalarını beklemek için pencerelere koşacaklardır. Fakat, onlar geri dönml-yecekîercllr, Bu kahramanlara veda ediyoruz.»
Londra 1 (BB.C.ı — Alman sözcüsü Scharping dün akşam radyoda demiştir ki:
( Harbin sonuna yaklaştık. Alman-Jar artık hislerini tasfiye etmeli, yen! bir uyanışa hazırlanmalıdırlar»
Teslim teşebbüsü nasıl başladı?
Londra 30 (A.A.) — Himmler, daha birkaç hafta evvel teslim olmak taraftarı olduğunu ve Hltlerl bertaraf etmeğe muktedir bulunduğunu söyli-yerek, kont Bernadotte'un o zaman Ingiltere Başbakanlığına bir rapor gönderdiği sanılmaktadır. Fakat bu hareket hiçbir tepki doğurmamışlar
Geçen çarşamba günü Himmler tekrar bu mevzua dönerek Bernadotte a bir murahhas göndermiş ve Hîtlerin ağır hasta, hattâ ölüm halinde bulunduğunu ve Goeringln de kalbinden rahatsız olduğunu ve teslim olmak keyfiyetine muhalefet edebilecek İrimse kalmadığını bildirmiştir.
Bernardotte bu vaziyeti Londraya bildirmiş, fakat kontun gidiş gelişleri hakkında tam bir ketumluk muhafaza edilememiştir. Gazeteciler, kont Bernadotte'un İsveç Kmlhaçı başkanı sıfatlyle Almanlarla Müttefikler arasında mutavassıt rolü oynamakta olması İmkanını sezmişlerdir.
Fransa’da seçim
Paris 1 (A.A.) — Belediye seçimlerinde-komünistler milhim muvaffakiyetler kazanmışlardır. Paris’teki ötetl-.ce'şudûr:’ Komünistler 27, s&fyaTlStler '12, soleu katolikler 14, radikaller B,> mukavemetçi partiler 31. Mecliste en kuyvjttll parti komünistlerdir.
M. Herrlot yeniden- Llyorı belediye . reis! seçilmiştir.
dan sonra Başbakanın. Almanya'nın teslimi hakkında parlâmentoda mühim beyanatta bulunması muhtemeldir. M. Churchlll dün Vaşington ve Moskova İle devamlı olarak temas etmiş ve Başkan M. Truman İle bir çok defa telefonla görüşmüştür.
Londra 1 (A.A.) — Kabine, Almanya kayıtsız şartsız teslim teklifinde bulunur bulunmaz bunu İncelemeğe hazır bulunuyor Müttefikler evvalâ Himmler'ln bu teklifi tatbik edebilecek durumda olduğuna kanaat getirmek İstiyorlar, Bundan sonra Alman
DİKKATLERİ
Yılan derisi furyaat
Yılan derisi... Yılan derjsl.., Piyasa doldu... Daha da geliyor, mus. Furya?,.. Lüks furyası!
öyle bir bolluk ki, bu fantezi eşyanın kıymeti, — herşey pahalanıp dururken — yüzde otuz kadar bir tekerlenme gösterdi.
Günün herhangi bir saatinde caddelerimizden geçiyorsunuz; Asortl yılan derline bürünmüş bayanlar dolaşıyor. Her adımda bir tane! Piyasanın durumuna güre yakında: «Yılan derisinden çantası, iskarpini olmiyan kadın da olur mu imiş?» denecek.
Bu harb tarihinde, tilki postlarının, yılan derilerinin elbette bir mevkii ojacak, zihinlerden bu tablolar silinmiyecektlr. Sadeliğin, salim zevkin, salim akhıı avdet edeceği ileriki günlerde, harbin bütiin o ürperti vereıı mânâsız unsurları arasında yılan derileri, de Veı tutacaktır.
Günler Geçerken
Ölümde küçüklük
Gümrük kolcuları tarafından yakalandığı zaman Mussolinl-nin sırtında Alman üniforması bulunuyormuş. Bu kılık değişikliği bir işe yaramamış... yarayanıazdı: Eski Duçenln öyle bir suratı vardı ki her hangi kıyafet kendisini gizlemeğe yetmezdi; yayvan çene kemiğini, sarkık boynunu, biçimsiz kafasını, akı çok gözlerini, bütün o, sözüm ona diktatör tipini — asker esvabı değil — kart ahçı kadm kıyafeti bile örtemezdi. Zaten saltanat günlerinde bu zalim türedilerin alâyişe kapılarak koca koca fotoğraflarile okul kitaplarından, gazetelerden bavlıyarak memleket vitrinlerile duvarlarına kadar her tarafı süsletmeleri yanlış bir hareketti; kötü günleri düşünmeleri, mümkün mertebe önceden gizlenmeleri lâzımdı Bu gösteriş merakı yiiziindendir ki kolcular— kolcular olmasa yolcular— çocukluklarından beri zihinlerine hakkedilmiş çehreyi, patapof Alman eri veya generali kıyafetinde de bulunsa gene bir lâhzada tanıyacaklardı
Hoş tanımasalar da ne olacaktı? Adolfun sığınamadığı bir Almanyada Benitoya yer mİ kalmıştı? Hem artık Cermen ilâhı paraşütçüler gönderip de kötü (sasını modern şekilde gökyüzüne {ekemezdi; onun da kolu kanadı kırılmıştı. Hattâ, doğrusu, Hit-er| kurtarmak sırası bu sefer Mussoliııide idi; gördüğü İyiliğin karşılığını yapıp borcunu ödemeliydi, ödemedikten başka Lâtin diktatörü, Cermen diktatörü gibi de son demine kadar harb meydanında inatla çarpışamadı, ruh kuvveti gösteremedi, kaçarken ele geçti ve metresi bir haspa ile yanyana kurşuna dizildi, ayıboldıı. Hele yakalanacağım anlar anlamaz tabancasını kendi kafasında kullanamamasına, bir Nazi Belediye reisi kadar cesaretli davranamamastna şaşmamak mümkün değil,,, ölmek için azçok şerefli ne güzel fırsatlar kaçırdığım düşündükçe insana hiddet basıyor!
Biz Mussolinlnin âkıbctine acıyanlayız. Komadaki balkonundan elini anayurdumuza doğru uzatarak en büyük Roma imparatorluğunun doğu hudutlarını çizdiği günü unutmadık. Yeni dünyadan beklediğimiz öyle ellerin herhangi bir ülkeden herhangi bir ülkeyi artık işaret edememesidir!
Refik Hali d Karay
Sahile 2
AHŞAM
1 Mayıs 1945
SÖZÜN 6ELİŞİ
Sivrisinekler havalanıyor
Sağlık Bakanımızın sıtma ile mücadele etmek istediği muhakkaktır. Bakanlık sandalyesine geldiği günden beri yalnız bu işle meşguldür. Mücadelenin yurdun her tarafında gerekli biitün unsurlarla birlikte başlaması İçin sarfettiğl gayret ne kadar gönülden olursa olsun bugün bile, ©ski tâbirle ■hummalı dediğimiz savaş ne yazık ki henüz başlamış sayılamaz. Çünkü alelâde bir serbes meslek erbabını, bir tüccarı hiç bir tarafından yakalayanııyan formalite en çalışkan Bakam dahi dört tarafından sımsıkı yakalar, harcanan bütün gayret ancak bir kımıldamaya İmkân verir. Halbuki sıtma savaşı kımıldamalarla değil atılma ve saldırmalarla zafere ulaşabilir.
Daha cumartesi günü gazetemizde şu haber vardı: (.Şehrimizde yakında bağlıyacak olan sıtma ve sivrisineklerle mücadele işinde çalışacakların kadrosu Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından kabul edilerek sıtma mücadele başkanlığına gönderilmiştir. Kadroya uygun olarak İstanbul mmtakasında vazife görecek 15 doktorun tâyinleri yapılmıştır,»
Yurdun başka köşelerini bir tarafa bırakalım, İstanbul için sıtma mücadelesi henüz cıyakında başhyacak olan» bir mücadeledir. Savaş erlerinin kadrosu hazırlanmaya kadar kim bilir, ne kadar zaman harcanmış, Bakanlığa gitmiş, ıslah edilmiş, tasdik edilmiş henüz dönmüştür. Telefonun icadedtlmcsinJn tek sebebi biribirinden uzakta bulunan İki adamın nakil vasıtalarına muhtaç olmadan hemen görüşü vermesi, İşleri yoluna koymaları olduğu halde Devlet işlerinde telefon henüz başarılı bir vasıta değildir, Bizim onu kullanabilmemiz galiba telefonla İmza atıldığı gün mümkün olacaktır. Çünkü imzasız kâğıtlar henüz yürürlüğe giremiyor.
Sıtma mücadelesinin başlaması İçin gereken formaliteler ikmal edile dursun sivrisinekler sürfelerini geliştirip uçurmaya başlamışlardır bile. Yerde uyurken tutamadıklarımın şimdi havada yakalamak mecburiyetindeyiz.
Şevket Rfido
Yaramaz çocuklar
Bir kadının kendisini bostan kuyusuna atmasına sebeboldular
Dün akşam üzeri şehmmlnlnde garip bir vaka olmuştur. Burada Uzunyusuf mahallesinde Berra isminde bir kadın oturmakta, akil mû-vazencsl bir az bozuic olan bu kadınla komşu çocukları vakit vakit eğlenmek suretlle onu bizar etmektedirler.
Berra, dün akşam yine bir sürü çocuğun, peşine takılarak kendislle alay etmelerine tahammül edememiş ve:
— Ben size ne yapacağımı şimdi gösteririm dedikten sonra, aTsada bulunan bir bostan kuyusunun içine kendini bırakıvermlştir.
Çocuklar bu hali görünce İrkilmişler ve karakola koşarak Berra'nın kendisini kuyuya attığını haber vermişlerdir. Zabıta memurları, derhal itfaiyenin tahlisiye grupunu malûmatlar etmiş ve bu ekip kuyunun başına geldiği zaman Berra'nın iki ayağını. kuvunun duvarlarına dayayarak gizlenmiş olduğunu görmüşler ve yukarı almışlardır. Berra kuyudan çıkarıldıktan sonra:
— Ne yapayım? Çocukların elinden kurtulmak İçin bundan başka çare bulamadım! demiştir.
41 aşı merkezi kuruluyor
Şehrimizde çiçek ve tifo aşısı olmak lstlyenlerln kolayca aşılanmaları için aşı merkezleri kurulacağını yakmıştık. 2 mayıs çarşamba gününden İtibaren 41 merkez faaliyete bağlıyacaktır. Bu 41 merkezin S sı Beyoğlu başhekimliği bölgesinde, 5 1 Eminönü belediye başhekimliği bölgesinde, 5 1 Fatih, 3 ö Bakırköy, 2 sİ Eyüp, 3 û Beşiktaş, 2 si Sarıyer, 4 Ü Üsküdar, 2 si Beykoz, 4 ü Bakırköy, 2 sİ Adalar belediye hekimliklerinde. S d de şehrin üç ayrı semtinde bulunan tephirhanede açılacaktır.
Kahır Yüzünden Lütuf
Yazan: P, Wentworth Tercüme eden: Vâ . Nû
111 Tefrika No 121
Saat üçü beş geçmemişti ama, güneş neredeyse batacakmış gibi hava karanlıktı.
Araba, üstü ağaç dallarıyla kapalı yoldan açık bir sahaya çıkıp da, evin önünde durduğu zaman, Amabel, yüreğinin ferahladığını duydu.
Arabacı yere atladı. Kapıyı çaldı; sonra arabanın kapısını açtı.
Marmaduke, hemen yere sıçradı. Hiddetli hiddetli havlamaya koyuldu.
— Sus, MarmadukeI.. şunu sustur. Ellen 1 Bir daha çalın... Çünkü İşitmediler, galiba!
Ellen, şemsiyesini sallayıp hayvana vurmak İstediyse de, köpek kaçıp kendini korudu; yeniden havlamıya başladı.
Amabel, etrafına hazin hazin bakındı. Ah, zavallı madmazel Georgi-na! Ah, zavallı madmazel Hcnııette! Çu levhayı görseler acaba ne derlerdi? Yabani otlar her yeri bürümüş, fidanlar kurumuştu. Sarmaşıklar gülsel ağaçlara tırmanmıştı. Sahanlığın mermerlerini yosunlar kaplamımı Kanıların daima pırıl pırıl yanan topuzları yeşil bir renk almıştı.
Kurtarılan Rus esirleri
Moskova radyosu Ingiltere ve Amerikayi protesto ediyor
Londra 30 (AA.) — Moskova radyosu bu sabah batı müttefikleri tarafından kurtarılan 150,000 Sovyet vatandaşının hâlen İçinde bulundukları şartlan şiddetli bir lisanla protesto etmiş ve şöyle demiştir:
«Kurtarılan Sovyet vatandaşları her tarafta bir Müttefik devlet vatandaşı gibi muamele görmemektedirler. Ban hallerde bu vatandaşlar çok fena şartlar altında muhafaza edilmişlerdir. Birçok defalar, bu senenin 11 şubatında yapılan anlaşmaya aykırı olarak. Sovyet temsilcileri Sovyet vatandaşlarının mevcudiyetinden haberdar edilmemişlerdir.
ingilterede bir Sovyet temsilcisi, son zamanlarda İçinde 1712 Sovyet vatandaşı bulunan bir kamp keşfetmiştir. Halbuki, bu esirler hakkında temsilcilerimize hiçbir haber verilmemiştir. Bu kamplar Amerikalılar tarafından muhafaza edilmekte idi. Vo Sovyet vatandaşları tahammül edilmez şartlar altında yaşıyorlardı. Fena giyinmiş olan esirler sabahleyin erkenden İşe başhyarak günde 10 İlâ 12 saat çalışıyorlardı.
Sovyet generali bu kampları gezdiği zaman esirler sevinçlerinden aglıya-rak Sovyet Rusyaya gönderilmeleri İçin kendisine yalvarmışlardır.
Amerikan İdaresi bütün bu yolsuzluklara çare bulunacağı hakkında generale teminat vermiştir.
Bu kamplardan 800 kadar subay Birleşik Ameri kaya götürülmüştür. Bu subayların bulundukları yer henüz malûm değildir. Ekseriya temsilcilerimizin haberi olmadan çok yalan zamanlara kadar böyle, guruplar halinde, sistemli sevkıyat yapılmakta idi.
İngiliz topraklarındaki Sovyet vatandaşlarından 300 ü şimdiye kadar bulunamamıştır. Bunların nerede olduklarını bilmiyoruz.
Bayan Orey, böyle hazin hazin düşünürken, kapı yavaş yavaş âdeta korkak korkak açıldı.
Amabel, görebilmek İçin bir adım Uertamefc mecburiyetinde kaldı, zira, sofa kapkaranlıktı, hiçbir şey görünmüyordu.
— Siz misiniz, Jenny Brown? _ diye seslendi. — Niçin ışık yakmıyorsunuz? Evde elektrik olacak değil mit’ Haydi yakınız, bakayım!
Hakikaten ortalık pek karanlıktı Jenny, loş sofada müphem bir huyal gibi görünüyordu. Fakat, tavana asılı bir avize, birden ortalığa bol bir ışık saçtı. Sofa aydınlanınca, Amabel, burasının çok değiştiğini ve Jenny Brown’ın da tanınmaz bir hale çeldiğini farketti.
Halbuki, onun hatırladığı, uzun bukleli, canlı hareketli bir kızdı. Şimdi İse, karşısında gayet silik, İfadesiz yüzlü "bir kadın "Örüyordu. Jenny, renksiz gözlerini kırpıştırarak ona bakıyordu. Saçları hâlâ kırmızı İse de pek sönük, pek havatsızdı. sıkı örülmüş örgüleri. barının etrafına top lanmıştı.
Amabel, içini çekerek:
MI. Stalin bir beyanname neşretti “Düşmanın inine son taarruzu yapıyoruz. Şiddetle vurunuz ve imha ediniz,,
«Hitlerci entrikacılar Müttefiklere tekliflerde bulunarak aralarına nifak sokmak istiyorlar. Bunlar akamete uğramağa mahkûmdur»
Moskova 30 (R.) — Mareşal Stalin 1 Mayıs bayramı münasebet ile bir boyanama neşretmlştir. Bunda deniliyor ki:
«Kutlamakta olduğumuz bu bayramımla milli savaşın zaferle »ona ermekte olduğunu görüyor. Groznt, Stallngrad kötü günleri geride kaldı. Bunları bir daha görmlyeceğl». Bugün muzaffer ordularımız Berllnln ötesinde, Alma ny anın merkezinde Elbe üzerinde düşmanı bozguna uğratmaktadırlar. Polonya, Macaristan, Çekoslo-vakaynam büyük bir kısmı, Avus-turyanın mühim bir kısmı ve başkent Viyana kurtarıldı. Kizilordu Doğu Prusyayj, Pomeranyayı, Branden-burg'u, Şerlinin mühim mahallelerini İşgal etti ve zafer bayrağını Berllne dikti.
Bu hareketler esnasında 8 - 4 ay içinde 800,000 Alman esir alındı. Bir milyon Alman öldürüldü. Düşman, 8000 uçak, 12,000 tank. 23,000 top kaybetti.
Kjzıl ordun un devamlı darbeler! düşman başkumandanlığına başka cephelerden tümenler çekip bunları doğu cephesine getirmeğe mecbur etti. Böylelikle müttefiklerimiz batıda süratle İlerlediler,
Doğudan ve batıdan taarruz eden Müttefiklerle Kizilordu Almanyayı ikiye böldü ve birleştiler.
Hiç şüphe yok kİ, bu Hltler Alman-yasırun sonu demektir. Nazi Alman-y asının günleri zayılıdır. Onun topraklarının yansı ' İşgal altındadır. Düşmanın İnsan İhtiyatı kalmamıştır. Almanya tamamlle ya İma başına kal-
Göring
■ •■ ■ ■■ ■■■ ■■
oldurulmuş
Hitler de ümitsiz
vaziyette
Londra 30 (AA.) — Daily Express gazetesinin yazdığına göre, Hltler'ln bir dimağ nemfinden ölmek üzere bulunduğu hakkındakl Hlmmler'ln sözleri Londra'da İtimada lâyık telâkki edilmektedir 20 temmuzdaki suikast teşebbüsünden beri Hltler can kaygısına düşmüştür. Ve en yakın arkadaşlarının İhanetinden şüphe etmektedir. Sanıldığına göre, Goerlng bu delice şüphelerinin kurbanı olmuştur. Bilindiği gibi Goering takriben bir hafta evvel Hltler'e bir mektup yazmış ve mukavemete devamın faydasızlığını belirtmiştir. Bunun üzerine Goerlng derhal bütün vazifelerinden mahrum edilmiş ve kurşuna dizilmiş veya intihara teşvik edilmiştir.
Hitler dün ölmüş
Londra 1 (A,A ) — Svenska Dagbln-det gazetesinin Berne’dekl muhabiri Hiucr'kn dün eğle ıızerl Beri., -e Tlrgarten'de ölmüş olduğunu bildirmektedir.
Hltler ölürken yanıbaşında Goe-bbels bulunuyordu.
«— Yirmi şenel.. Hey gidi hey.» diye söylendi.
Edenle konuşmak İçin başını çevirdi. Kendi yüzünü aynada gördü. Gözleri hâlâ canlıydı. Yanakları pembeydi. Bu manzara karşısında heyecan duydu. Zira gençliği le karşılaşmış gibiydi.
Jenny, küçük salonun çay masası başında ayakta duruyordu. İhtiyar matmazellerin dalma kullandıkları bu masa, şimdi de misafirler için hazırlanmıştı. Kırmızı saçlı kız, mahcubiyetle:
— Büyük salon soğuk olur, diye düşündüm. Vaktiyle matmazel Hen-rletteün olan odayı sizin İçin hazırladım, madam. Hizmetçinizin de bitişik odada, yani matmazel Georglna’nm odasında yatmasını İster misiniz? Yoksa ona başka bir oda mı hazırlı-yalım? Yani koridorun «onundaki odayı...
Amabel:
— Ellen benim yanımdaki odadıı yatarsa, tercih ederim. — cevabını verdi. — Siz annenizle beraber zemin katında kalıyorsunuz, değil mİ?
— Evet, madam. Bay Foraham, eskiden kâhya kadına aldolan odalarda kalmamıza müsaade ediyor.
— Annenizi gayet iyi hatırlıyorum. Yarin görebilirsem, memnun olacağım. Sizi Vo hemşireniz Annle’yt de hatırlıyorum. Evlendi mİ?
Jenny, geri geri yürüyerek kapıya
nııştır, diyebiliriz. Eğer müttefiki Japonya yı hesaba katmaz isek...
Hltlerci entrikacılar Müttefiklere tekliflerde bulunarak. Müttefikler arasına nifak sokmağa yelteniyorlar. Bütün bunlar evvelden akamete uğramağa mahkûmdur.
Propagandacılar Birleşmiş milletlerin Alman milletini İmha edeceğini aöyllyerek onu ürkütmeğe çalışıyorlar. Birleşmiş milletler Alman milletini İmha etmek hedefini gütmüyorlar. Onlar faşizm ile nazizmi İmha edecelkerdlr, harb canilerini cezalandıracaklardır: Almanyayı tazminat vermeğe mecbur edeceklerdir.
Birleşmiş milletler Alman halkına dokunmuyor ve dokunmıyacaklardır. Şart olarak bunların İşgal makamlarının emirlerine İtaat ttmesl vardır. Müttefikler yalnız Alman militarizmini imha edecektir.
Vatanımız sosyalist fetihlerimizi müdafaa edebilecek kuvvette bir ordu yarattı. Sovyet İktisadiyatı harbe rağmen gelişmiştir.
Almanya tarafından başlanmış olan cihan harbi sonuna geldi. Al-manyanın sonu en yakın günlerdedir. Faşist hayvanı ağır yaralı, İnine çekilmiş bulunuyor.
Kizilordu erleri, subayları, generalleri, İşçileri Düşmanın İnine son taarruzu yapıyoruz. Şiddetle vurunuz, müdafaasını yarınız; onu taklbederek İmha ediniz! Hudutlarımızdan epey uzaklardasınız. Dikkatinizi arttırınız!
Sîzleri Sovyet hükümeti ve Bolşevik partimiz namına selâmlar ve tebrik ederim.
Düşmanın İmhası İçin ileri!»
Fransız faşistleri
Laval, Deat ve arkadaşları hapsedildiler
Beme 30 (AA.) — Laval, Deat ve diğer Fransız işbirlikçileri Bavyera hürriyet hareketin^ mensup olduklarını söyllyen İhtilâlciler tarafından yakalanmjfelardjr. Bunlar beyhude ytre İsviçre’ye geçmek teşebbüsünde bulunmak üzere bekledikler Feldkirch otelinde hapsedilmişlerdir. Ve Müttefikler buraya gelir gelmez teslim edileceklerdir.
İspanya totaliter rejimden vazgeçiyor
Madrid 1 (A.A.) — Ispanya’da Bakanlar Kurulunun, Amerika Birleşik devletleri tarafından tenkitlere maruz kalan Franco rejiminin totaliter vasıflarını ortadan kaldıracak kararlar alması beklenmektedir.
Mussolini’nin karısı ve 2 çocuğu tevkif edildi Berne 1 (A.A.) — Mussolinl'nln karısı İle İki küçiik çocuğu Come'de tevkif edilmişlerdir. İki çocuk bir manastıra götürülmüşlerdir.
doğru gitti. «Hayır.» diye cevap verdi. Sonra, süratle İlâve etti:
— Annem de sizi göreceği için memnun olacaktır, eminim.
Amabel, çayını içerken etrafına bakındı.
Duvar kâğıtları, matmazel Hen-rlctte'in takkeleriyle, matmazel Geor-glna’nın yün atkılarına dekor teşkil eden duvar kâğıtlarıydı. Divanı ve iskemleler! örten kretonlar da ayniydi. .O zaman bu zamandır, sadece daha fazla solmuş bulunuyorlardı. Artık desenleri görünmez olmuştu. Halının rengi kalmamıştı. Lâkin, Amabel, Julien’ln vaktiyle bu halıda, bir koza neticesi yaptığı deliği hatırladı vb olduğu yerde buldu.
Elektrik ışığı, bütün bu eşyaya, çok eski, çok sofil bir manzara veriyordu. Georges Forsham, son kiracıyı bu binaya getirirken, tesisatı yaptırmıştı. Elektrik kuvveti, Forsham malikânesinin eski binasındaki makinlerden alınmaydı.
Bayan Grey, göze pek fazla batan bu ışığı beğenmedi, fluna rağmen memnun da oldu. Zira, o sayede kıyı köşe adamakıllı görünüyor...
Amabel, bu bahisleri düşünmek istemediği için kendini topladı. Kontratı imzaladığı andanberi ilk defa olarak Yeni Ev denilen bu binanın tekin olmadığı aklına geldi.
(Arkası var)
Şehylik yapan bir doktor
Dun yargılanmasına devam edildi
Şeyhlik ve hilâfet İddialarında bulunmak ve Zeynep ve Şerife adlarında İki kız kardeşi yanına alarak bir su terazisi üzerine çıkıp Arapça ezan okumak suçlarından sanık olarak Kadıköy asliye ceza mahkemesinde yargılanmakta olan Dr. Fuat Gacar-la, kendisine müritlik ettikleri mevzubahis edilen Hatice, kızı Lütflye, Bunun kızlan Şerife, Zeynep. Şerlfe-nln görünmesi Necmlye ve bunların komşulan Serverln duruşmalarına dün devam edilmiştir.
Geçen celsetle gelmeyip bu celsede İhzar en getirilen sanıklardan NecmJ-ye, yapılan sorgusunda, filhakika Fu-adın şeyhlik ve halifelik iddia ettiğini, sık sık eve gelip gittiğini, çay ve yemek arlıklarını müritlerini şifa niyetine içirdiğini, aile erkânının Fuada evde hususi bir mevki vererek, kendileri etrafında ve yerde oturduklarını anlattı. Şahitlerden bahçıvan Kemal ve büfeci Ahmet İsimlerindeki şahıslar do, bir gün öfile vaktinde Dr. Fu-adın iki yanına. Gülsüm ve Zeynep adlarındaki kız kardeşleri alarak, köşkün bahçesindeki su deposu üzerine çıkıp Arapça ezan okuduğunu anlattılar. Diğer dinlenen üç şahit, de bildiklerini söylediler. Mahkeme, hâdisede adı geçen Ali özaral’ın celbi kararıle duruşmayı başka güne bıraktı.
Amerikadaki öğrencilerimiz
Ankara 30 (AA.) — Buraya gelen malûmata göre, Amerika’da bulunan Öğrencilerimizle yurttaşlarımızın bir kısmi 23 nisan Milli Egemenlik ve Çocuk bayramımız vesilemle Massa-ohussettes’ln Worcester şehrinde toplanarak bayram gününü bir arada geçirmişlerdir. O gün, belediye reİ3İ ora Amerikan kadınlar cemiyeti reisi ve diğer Amerikalı misafirler de bulunduğu halde yapılan toplantıda Türk ve yabancı hatipler tarafından, Türkiye'nin son senelerde kaydettiği büyük terakki hamleleri İle İnkılâpları ve dünya sulhuna yapmakta olduğu hizmetler belirtilmiş ve bu konuşmalar mahalli radyo İle yayınlan -mıştır.
Konferansın çalışmaları ve Polonya meselesi
(Baş tarafı 1 İnci sahifede) o da kimin ve hangi hükümetin kendisini temsi] ettiğini en iyi bilmesi lâzım gelen Polonya milletidir..
Gerçe, kurtulan milletlerin hangi rejimi ve hükümeti istlye-cekleri meselesi, sonradan yapılacak serbes seçimlere bırakılmıştır, O zamana kadar, bütün demokrat partileri geniş bir şekilde İçine alan hükümetlerin iş başına geçmesi üçlerin kararıdır. Fakat bu karan her iki tarafın anladığı ve İstediği şekilde yerine getirmenin güç olduğu Polonya örneğinden anlaşılıyor. Amerika İle tngilterenin, Kınm kararına uygun bulmadıktan bir hü-kûketi Sovyet Rusya konferansa çağırmak İstiyor. Bunda, kendi bakımından haklıdır, çünkü bu hükümetle yirmi senelik bir dostluk ve yardım antlaşması bile İmzalamıştır. Amerika ve İngiltere, beğenmedikleri bu hükümeti bir müddet sonra değiştirmek mİ Istiyecekler, böyle bir imkân kendilerinde var mıdır?
Bir kaç gün önce, kurtarılan Avusturya Içtn de Vİyanada bir hükümet kuruldu. Londradan gelen bir telgraf, bu olgunun İngiliz çevrelerinde hayretle karşılandığım bildiriyordu. Yarın Avusturya adına bir heyetle konuşmak lâzım gelse Wr anlaşmazlık dalıa ortaya çıkacaktır.
Görülüyor kl Polonyanın konferansa çağrılması meselesini çok gecikmeden bir sonuca bağlamak ve anlaşmak, yalnız Polonya milletine karşı haksızlığı sürdürmemek İçLn değil, ehemmiyetli ve geniş bir dâvayı esasından halletmek İçin lâzımdır. Bu. üç büyük devletin Avrupa milletleri karşısında birlik davranmaları dâvasıdır.
Necmeddln Sadak
lngılterenin Orta Şarkla ticareti
Londra 1 (A.A.) — tngtlls hükümeti deniz münakalâtı üzerinde mevcut bulunan bazı tahditleri kaldırmıştır Yaz ortasından İtibaren îhglllz tacirleri, Türkiye’den kutu yemiş, Filistin’ den portakal vs şaTfip ve Mıur’dan soğan getirtebilecek bir durumda olacaklardır.
Tariabaşı cinayeti
Hanende Nuriye hakkında tevkif kararı verildi
Dun oabaha karşı Beyoğlunda Tar-laba-şında Ceviz sokağında 8 muna. raJı evin İkinci tat edasında Galip adında bir gencin öldürillmesile işlenen cinayet tahkikatına savcı Hilmi ■Arcan v» emniyet müdürlüğü alâkadar memurları tarafından devam edilmektedir.
Savcı tarafından hakkında tevkif kararı verilmiş olan hanende Münevver, namı diğer Nuriye Gıilşen, verdiği İfadede her ne kadar Evvelâ Ga-llb'ln kendisini dövüp yaraladığını, kendisi de bunun tesiri altında bu cinayeti işlediğini söylemekte İse d» Nuriye’de dövülme arazı görülememiştir.
şimdiye kadar bir çok şehirlerde ve bu meyanda İstanbul’da bir kaç sazlı garineda çalışan Nurjye Gülşcn, muhitinde sinirliliği, geçimsizliği 11e tanınmış ve bu sebepten bir yerde mütemadiyen çalışamamıştır.
Galip'le aynı odada beraberce bulunduğu bir sırada Galıb'e alt tabancayı yastığın altından çıkararak Ani bir kararla bu cinayeti lşllyen Nuriye, gözleri o derece kararnu* bir hale gelmiştir kl, silâh sesi üzerine odaya giren anası Serveti bile orada istememiş ve tabancanın namlusunu onun da ayaklarına tevcih ederek yaralanmasına sebep olmuştur. Kadın hâlen Beyoğlu h&stanesLnde yatmakladır.
Nuriye hakkın dakk hazırlifc tahkikatı evrakı bu sabah tekemmül etmiştir. ______ __________
1 Mayıs
Binlerce halk kırlara gitti

Bugün «1 Mayıs - Bahar bayramı» dır. Bu münasebetle resmi dairelerle, bütün okullar ve diğer kurullar tatildir. Havanın güzelUğtnden istifade ederek binlerce halk kırlara, Boğaza ve Adalara gitmiştir. Şehrimizdeki bir kısım ilk ve ortaokul talebeleri de beraberlerinde öğretmenleri olduğu halde muhtelif mesirelere gitmişlerdir. ___________
Dünkü açık hava müsameresi
Dün öğleden sonra Şeref stadında, Beşiktaş milli eğitim memurluğuna bağlı İlk okullar tarafından tertibe -dilen açık hava müsameresi büyük bir halk kütlesi tarafından İlgi ila taklbedilmJştlr. Yüzlerce öğrencinin İştirak ettiği bu gösteriye İstiklâl marşll e başlanmış, onu müteakip Beşiktaş milli eğitim memuru bir hitabede bulunarak ilk öğıetlm dâvasını belirtmiştir. Millî eğitim memurundan sonra kürsüye gelen Vali ve Belediye Reisi Dr. P Lfltfl Kırdar çocukların başarısından memnun olduğunu. bunu Ctımhur Başkanına ve Milli Eğitim Bakanına ulaştıracağını beyan etmiştir. Nutuklardan sonra jimnastik hareketlerine ve müsabakalara başlanmıştır.
İstanbul - Pire seferleri
Ankara 30 — İstanbul - Pire seferlerinin tekrar başlaması İçin emir verilmiştir. Konya vapuru İS gllndo bir sefer yapacaktır
30/4/1845 flatlerl
Londra üzerine 1 sterlin 5.20
Nevyork özerine 100 dolar 129.-
Cenevre 100 îsvlçre Fr. 30.3255
Madrid üzerine 100 peseta 12.84
Stokholm üzerine 100 kuron 31.132$
ESHAM VE TAHVİLAT
% 5 faizli ikramiyeler:
1933 Ergani 35 —
1938 Ikramlyell 23.35
Milli Müdafaa 22.30
D. Yolu İkramiyen 08.75
% 7 faizli Tahvilleri
Sivas - Erzurum I 20.10
Sivas • Erzurum 2-7 20.1»
1941 Demiryolu 1 20.—
1941 Demiryolu H 19.60
1941 Demiryolu DJ 20.55
Mili! Müdafaa I 20—
Milli Müdafaa n le.eo
Milli Müdafaa UT 19.64
Anadolu Demiryolu GrupUl
Tahviller 1-2 64.60
Hisse senetleri % 60 V-
Mümessil senet (0.60
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 160.60
İş Bankası 14.60
T. Ticaret Bankası ’ f20
Aslan Çimento 1.40
ALTIN
Borsa dışında
Gulden M.20
Reşadiye 36.80
tnglllz Û-
Külçe 5.31
— • Takvim ( —-ı
C«mazlyel*ewel 18 — Kasım 176 I tmsak Güneş öğle tklndl Ak Yatsı I E. 7.6S 9.83 Ö.OÛ 8.57 1100 1-44 I V. 4.04 8.58 13.11 17.02 20.05 11.40 |
I
1 Mayıs 1945
AKŞAMDAN AKŞAMA
öğretimde son cereyanlar
ecnebi memleketlerden gelen haberler arasında şöyle bir telgraf bir kö-şecige sıkışmıştı;
«İngiltere Eğitim Bakanlığınca şimdi İncelenmekte bulunan yeni plâna göre genç erkekler ve kızlar üniversite derslerine başlamadan evvel, pek muhtemel olarak, bir fabrika, atelye veya büroda hazırlanma devresi geçirmeğe mecbur tutulacaklardır. Tıp fakültesi okurları her hangi bir hastanede bir sene çalışacaklar ve Tarım enstitüsü okurları da bir çiftlikte bir senelik mecburi bıı- deneme devresi geçireceklerdir, »
Dünkü gazetelerde,
Dünya buna doğru gidiyor. Bu mevzu üzerinde uzun uzun düşünsek yeridir.
Şayet bir Amerikan. gencinin dc asrın ruhu olan makineleri tanımadan tahsilini tnnmmladı-ğına sizi inandırmağa kalkarlarsa sakın inanmayınız. Hattâ A-nıerikah çocuk, daha mektebe gitmeden evvel bir çok alât ve edevatın sırıma eriyor:
..Çocukları, büyiik bir oyun salonuna alıyorlar. Burada bozuk otomobiller, radyolar, musikî aletleri ilh vardır. Her çocuk, oynamak üzerine kendini cezbeden makinenin önünde dürüyor. Bir sürü tornavidalar vesaire de emrindedir. Açabiliyor, bozabiliyor. Başı sıkıştıkça da. hocaya baş vuruyor Lâkin hoca, ukalâ hk eden bir insan değildir. Bilâkis, gayet mütevazı bir masanın başında oturur. Masanın üzerinde de (İstihbarat) diye yazılıdır. Çocuk, kendi beceremedikçe bu tecrübeli arkadaşından fikir danışır, D
Doğan Kardeş isimli çocuk mecmuasının naşiri Vedat Tör, Amerika seyahatinden, dönüşte Amerikalı çocuğu bize böyle anlatıyordu.
Ben de, Sovyet Rusyada, okullarla istihsalin biribjrlerine pek sıkı bağlı olduklarını pek yakından bilirim, Yetişen gencin bir ayağı mektepte, bir ayağı fabrikada yahut tarlada gibidir.
**♦
Dünyadaki bu cereyanlara en büyük bir süratle yaklaşmak mecburiyetindeyiz. Harbde de, sulhda da, evde de, köyde de, şehirde de, çayırda da, bayırda da, Türk gencine nâmütenâhi pratik bilgiler lâzımdır. Yüz lise mezunu tasavvur edin ki hiç biri oto-1 mobil yürütemiyor, uçak kullanamıyor; bir bahçe tanzim edemiyor; ev inşa edemiyor «Bunlara nasıl olur da yetişmiş gençler denebilir?» diye şaşsak yeridir.
Gönül şunlan istiyor:
İlk öğretimi bitirmemiş hiç bir çocuğun, bir gencin pratik işe alınmaması.
Fakat Hk öğretimi bitirmiş hiç bir gencin, bir pratik bilgi sahibi olmaksızın orta okula geçememesi.
Lise tahsili başlarken, üniversite tahsili başlarken de, çocuklarımızdan, pratik bilgiler aranması,.,
öyle ki, neticede, mektep bitirmiş insanlarımız, hakikaten bayata hazırlanmış bulunsun... Türkiye, tahsilli ve becerikli in-sanlann memleketi olsun,,.
Bu, yalnız bir ideal, bir hanı hayal değil, inanın bu vaziyette bir zarurettir.
(Vâ - Nû)
TÜ’RK
MEŞHl/RLARl
ANSİKLOPEDİSİ
Yazan:
i. ALETTİN GÖVSA
Yediğün neşriyatından olan bu eser her ayın birinde 32 sayfahk fasikül halinde kacak ve 12 fasikülde ■ mamlanacaktır.
■ tik fasikül ü çıktı. Finli yalnız 50 kuruştur.
Bütün müvezzilerden isteyiniz.
Çi-ta-
Sahffe 3
Yağ meselesi
Avustralyadan Kobra getirtilecek
11 aydan beri bekleyenler
Et fiatleri

Harbden önce Avustralya'dan getirtilen Kobra’dan çıkarılan ve vejetalin yağı adını alan yağın kilosu 60 kuruşa satılır, piyasada rağbet görürdü. Harb senelerinde Kobra- getirilemediğinden vejetalin yağlan piyasadan kalkmıştır.
Yağ darlığı malûmdur. Ticaret Bakanlığı Avustralyadan yeni bir teklif almıştır. Teklifte, Türkiye’ye on bin ton Kobra satılmak istenmektedir. Verilen fiat, eski flâtten yüzde yirmi beş fazladır. Yapılan hesaba göre bir kilo vejetalin yağı, nakliye ve sigorta masruflan 11c buradaki masraflar da üstüne bindirildikten sonra 160 -17û kuruşa satılabilecektir.
Kobranın randımanı yüzde altmıştır. Mal, bir vapurla gelebileceğinden en kısa ramanda siparişe geçilmesi umuluyor.
Zeytinyağı dağıtımı
Zeytinyağı dağıtımının Ticaret Ofl-31 umum müdürlüğüne verildiği yazılmıştı. Bu hususta Ticaret Bakanlığından direktif almak üzere Anka-rayn gitmiş olan Ofis umum müdüril B. Ahmet Cemil Cönk, dağıtmaya alt emri şehrimize getirmiştir. İzmir İncir. Üzüm Tarım Satış Kooperatifi tarafından getirilmekte dian zeytln-yağlar, Ticaret Ofisi kanalı İle dağıtılacaktır. Hangi bakall&ra yağ verileceğini vilâyet tâyin edecektir.
Ayrıca, tacirlerin ve komisyoncuların ellerinde de beyanname yerilmiş yağlar vardır. Bunlar da Kooperatifin yağlan gibi dağıtılacaktır. Kara borsa da bir kilo zeytinyağı 400 kuruşa çıkmıştır.
Çocuk çayı
Yardımseveri]er Cemiyet! Beyoğlu şubesi tarafından her ay verilmekte olan ve büyük rağbet gören Çocuk çaylarının üçüncüsü bugün Taksim belediye gazinosunda verlleccklr.
Belediye ve hususi idare emekli, dul ve yetimlerinin hali
Belediye ve hususi İdareler bütçesinden maaş alan emekli, dul ve yetimlerden bazıları matbaamıza müracaat ederek memur ve emeklilere ayni yardım verilmeğe başlandığı tarihten, yani on bir aydan beri ne ayni yardım ödeneği, ne de son zamanlarda verilen bir aylık ikramiyeyi alamadıklarından şikâyet etmişlerdir.
Pek acıklı bir durumda olduklarını unladığımız bu zavallı emeklilerin şikâyetleri üzerine belediyede İncelemeler yaptık. Belediye, ayni yardımın ihdas edildiği günden beri şimdiye kadar İç işleri Bakanlığına yedi kere yazı ile müracaat ettiği halde hâlâ İç İşleri Bakanlığı bu ödenek'in MalJye Bakanlığı tarafından temin edildiğini bildirmemiştir
Kanunun verdiği bu haktan faydalanacak durumda olanlar içinde yaşlı, başlı, yıllarca hizmet etmiş emekliler, aile reislerini kaybetmiş dullar, yetimler vardır. Geçinmenin zorlukları arasında bunların daha uzun müddet mağdur kalmaları yazıktır.
Bu mevzuda bilhassa vazifeli olan belediyedir. Yalnız Bakanlığa yazı İle başvurmak ve bir muhabere kapısı açmak tesirli bir tedbir değildir. Belediye başkanlığı İcabetlerse Ankara-ya mesul bir memur göndererek bu işi yerinde taklbetmeU. bir netice almalıdır. Yüzlerce aile bunu dört gözle bekliyor. _______
Şair Orhan Veli’nin konferansı
Şiirleri edebiyat âleminde birçok dedikoduya sebep olan genç şairlerden Orhun Veli Kanık 2 mayıs 945 çarşamba günü saat 18 de Kadıköy Haikevinde «Şiir dedikoduları» mevzulu bir konferans verecektir. Konferans herkese açıktır.
Satışa çıkarılan ithal malları
Sultanahmet Y. Akbıyık caddesinde Haşan Perçlnere süt makinesi, İst. Havuzlu Han’da Nihat Işığa radyo, başplkap, plâk albümü, Yedikule Kazlıçeşmede Nİko Oriettas Y. Kefa-lasa makine akşamı, zımpara makinesi. anilin boya, kuru sığır derisi, Gal. Tünel Cad. 50 de Vahan Bardiz-bana pamuk makine kolanı, Gal. K. Mustafapaşada Panzo Stavroputoya »sbestos salmastra, Nişantaşı Vali konağı caddesinde Derman lâboratuva-rına fenasetln, Eyüp Bahariyede CIs-laved Ltd, e siyah İs tozu, Haliç Karaağaç fabrikasında Şaklr Zümreye reçlna, Sirkeci Güzel Han’da İsmail H. Avşara bakalit tozu, Aşır Efendi Cad. No. 27 de Emek Eczadeposuna sülfür preslpite, Peru pelesengi, fst. K. Ticaret Han'da Türkiye Eczacıları deposuna magnezyum oksit, bikarbonat do sud, Hasköyde Sabrl EUuz’a ham mantar, İst. Asmaaltı Aykut Han’da Basan Dilman ve ortağına mukavva, İst. Marpuççularda Vitalls M. Polikara zımpara kâğıdı, Ayvansa-rayda Mlhael çikvaşrillye Merinos yünü, Yedikule K. Çeşmede Bekir Urgancıya ve H. Selenke ham deri.
Belediye imar müdürlüğü
Belediye İmar müdürlüğüne Belediye Fen müşavirliği de uhdesinde kalmak üzere yüksek mühendis B-Hüsnü Keseroğiu tayin edilmiştir. B. Hüsnü Keseroğiu, İstanbul Belediyesinin en eski erkânından biridir. Belediye başmühendisliklerinde, Merkez, ren heyeti şube müdürlüklerinde meriyet ve liyakatlerini İspat ettikten aonra Belediye Fen İşleri müdürlüğüne terfi etmiş ve uzun müddet bu vazifeyi muvaffakiyetle yaptıktan sonra şehir imar plânının hazırlanması devresinde tmar müdürlüğüne tayin edilmiş, bir müddet sonra da Belediye Fen müşavirliğine getirilmişti. Yeni vazifesinde de muvaffakiyetler dileriz.

ir Harb sonu sanayileşme programı üeerinde çalışan İstanbul Bölge Sanayi birliği umumi kâtipliği, raporunu hazıriıyarak Ekonomi Bakanlığına I göndermiştir.
Belediye dün mezbahada tetkikler yaptı
Dün. Öğleden sonra belediye İktisat iğleri müdür vekili, teftiş heyeti reisi B. Necati Çiller yanında zaruri maddeler bürosu şefi B. Muzaffer olduğu halde mezbahaya gitmiştir. Şehre fazla miktarda kuzu geldiği halde fi-atlerln hâlâ yüksek olmasının ve yine bol miktarda koyun kesilmesine rağmen kasaplarda nark flatı üzerinden koyun bulunmamasının sebepleri araştırılmıştır.
Mezbahada bu işlerle meşgul olan B. Necati müessesenln İdari işlerini de gözden geçirmiştir. Mezbahada yeniden alınan tedbirler ve yapılmasına karar verilen, sıkı kontrol Itır neticesinde kuzu eti flütlerinin bir miktar ucuzlıyacağı, koyun etlerinin de nark flatı üzerinden■ yani 210 kuruşa her kasapta satılacağı temin edilmektedir.
tîç ay evvel koyun etlerine konulan nnrka şimdiye kadar kasaplar tarafından pek riayet edilmediği ve koyun etlerinin daha çok kara borsaya İntikal ettiği malûmdur. Söylendiğine göre toptancılar bu variyetten üç aydır yedi yüz bin hra gayri meşru kâr temin etmişlerdir. Vali ve belediye reisliği tarafından belediye muavinleri arasında yapılan yeni l.ş bölümüne göre İktisat müdürlüğü İşlerini üzerine alan muavin B. Rlfat Yenal, et işini süratle yoluna koyacağını temin etmektedir.
U-
Manifatura tacirleri peynir topluyorlar!
Bir teneke peynirin toptan 26.5 raya düştüğü yazılmıştı. Dün peynir
üatlerlnln tekrar yükseldiği görülmüştür. Yapılan İncelemede baa manifatura tacirlerinin piyasadan peynir toplayarak buzhanelere yerleştirdikleri anlaşılmıştır. Bir teneke peynir 28 - 30 liraya fırlamıştır.
Eu Akşam SUMEâ*& Sinemasında
DİANA BARRYMORE VE JOTİN HALI,
gibi birinci sınıf ve yüksek Yıldızlar tarafından yaratılan
KARTALLAR FİLOSU 1
Emsalsiz filmini mutlaka görünüz.
Harp dramım aydınlatan büyük bir aşk macerası.... Alevler İçinde ■ yanan Avrupa semalarında tayyare filolarının mücadelesi. .. İki aşk I aarsında kalan bir kadının vatanım ve kalbini vermek için zaferden I dönecek sevgilisini bekleyişi-.
Bu akşam için yerlerinizi evvelden aldırınız.
T U B, A N Sinemasında
Bugün mevsimin iki büyük filmi birden
1- DENİZLER HAKİMİ (TÜRKÇE SÖZLÜ) NOEL COVVARD bu harbin en müthiş deniz savaşı . Girit önünde hakiki deniz muharebeleri
2 — OĞLUM BİR KAHRAMANDI
NÖAH BERRY — ANNE GWYNNE — RİCHARD QUİNE Amerikanın Japonlara karşı mücadelesini tasvir eden cesaret, !■■■«■■ kahramanlık ve zafer filmi.
inşaat eksiltme ilânı
Toprak mahsulleri ofisi umu m müdür lüğünden t
1 — Aşağıda yazılı yerlerde hizalarında gösterilen İnşaatın yapılması değişmez birim fiat'e-l üzerinden kapalı zari usulü eksiltmeye konulmuştur.
Tahmin edilen
Yapılacağı Yapüacak bedel Muvakkat teminatı Eksiltme yer İş Lira Krş. Ll, Kr.tarihi saatt
Balıkesir istasyonu Kârglr 119781,20 an bar
Kârkir 141218,96
an bar
Çcrikli
7240,
8310,—
14/5/945
14'8/945
SON BASKI
FRANSA NASIL ÇÖKTÜ?
Yazan: Pierre Lasareff Çeviren: Şevket Rado
—' Tefrika No. 25 - ■ ■ ■ —
Almanyada ttç adam
Bundan az sonra bir hafta tatilinde arkadaşlarımdan birli o beraber Brland’ı Normandlyadakl kilçilk evinde ziyaret etmek fırsatını buldum. Burada deniz kenarında sakin bir köy »rinde oturuyordu. Onu başında geniş bir hasır şapka olduğu halde balık avlarken buldum. Bana politikadan bahsetmek istemedi. Konuşturmak İçin, Stereseman’ın gizil politikayı nasıl övdüğünü anlattım. Bti-and bunları dinledi, oltasını bırakıp bir sigara sararken düşündü: nihayet:
— Steresenıan’ın hakla var, dedi, gizil politika hepsinden İyidir. Fakat gizli politikayı saklamanın en ustaca şekli onu geniş bir söz perdeslle örtmektir. Btreseman da Almanyada olsun, dışarıda olsun, vaziyete göre aynı sözlerle iki politikanın güdüleblle-ceğlnl ispat eden canlı bir misaldir.»
Mebuslarla ayan âzalarının Cumhur Başkanı Guston Doumergue'e bir halef seçmek üzere millet meclisi halinde toplandıkları 13 haziran günü ben de Vcrsayda İdim. Brland Devlet Başkanlığına namzetti. Son dakikada karşısına Ayan reisi, o pek ciddi ve dürüst faul Doumer çıkarıldı. Bir hafta evvel Briand’m seçileceği muhakkak sayılıyor, hattâ ciddi bir rakibi olacağı bile hatıra gelmiyordu. Fakat onu tutacak olanlardan birçoğu devletin başına çok kuvviül bir şahsiyetin gelmesinden ürkerek muhalif tarafa geçmişlerdi. On bir sene evvel aynı mücadelede sırtı yere gelen «Zafer babası» Clemenceau gibi Brland da mağlûbolabilir miydi?
Şimdi fen «sulh havvarisl» adı verilen Brland’ı seçimden biraz evvel Meclisin koridorlarında gördüm. Her zamankinden fazla bel! bükülmüş, beti benzi uçmuştu.
— şüphe etmeye başladım, dedi, semimi dostlarımın çoğu elimi sıkmamak İçin yol değiştiriyorlar.
Sadık arkadaşı Peycelon, küfreder gibi: ,
— Tardleu İle Laval valilerine rağmen bize ihanette birlblrlerlle yanş ediyorlar. Yapılan deneme kontrolü bizim o kadar lehimizde kl bir sürpriz olacağına ihtimal vermiyorum, dedi.
Brland omuz silkerek sadece şu kadar söyledi:
— Almanyaya karşı taklbettiğlm politikayı Fransanın tasvibetmesini islerim. Bunu yapmazsa netice çok vahim olabilir.»
Birkaç dakika sonra Paul Doumer seçilmişti. Haberi aldığı zaman Brland’m fenalaştığını gördüm: ona hemen bir sandalyeye oturtmak icabetti.
Yeni Cumhur Başkanı, öteki için hazırlanmış muazzam bir alayla Pa-rlse hareket etti.
Bu sunda. Briand’m kazanacağından tamamen emin olan ve haberi herkesten evvel yetiştirmek için birinci sahlfeslne alelâccle Brland Ue selefi Gaston Doumergue*! Cumhur Başkanı arabasında yan yana göste-
ren — şüphesiz uydurma — bir resim koymuş L'HEUVRE dergisi her tarafta satılıyordu.
Brland’ı Milletler Cemiyetinden Son dönüşünde tekrar gördüm. Onu seven binlerce İnsan Genâve treninin girdiği Oar de Lyon'a toplanmıştı. Actlon Françalse'den birkaç gurup da aleyhinde nümayiş yapmak üzere orada idi. O zaman Hariciye Nazın olan Briand’m arkasından ben de Nezaret binasına girdim. Orada birkaç samlın1! dostu arasında benimle konuştu. Son derece kederli idi. Bana:
— Evlâdım. dedi, İnşallah sonıı iyi olur. Sizin nesi! şunu unutmamalıdır kİ lyl politikalar mertlik ve heyecan İster. Mertlik almayınca kin doğar, heyecansızlık za’fa sebebolur.»
Ari atide Brland 7 mart 932 de öldü. İki ay sonra günü gününe Paul Doumer eski muharip muharrirlerin kitap sergisini açtığı sırada Gorçoulof adında meczup bir Rus tarafından öldürülüyordu.
Orada kendi kitaplarını satan bir arkadaş telefon ettiği zaman ben yazı odamda İdim:
— Cabıık! Çabuk! Cumhur Reisini öldürdüler, diyordu.
BİT kahkaha attım:
— Bunu yutmayız, azizim, başka bir sey bul! dedim.
Filhakika bu bütün gazeteler de 'yapılan eski bir şaka id!. Bir servis sefl işinin başına gelmediği, bir yazı işleri müdürü geciktiği, son baskı çok erken çıktığı, yahut ikinci derecede ölr habere fazla büyük başlıklar konduğu zaman mutlaka biri çıkar: «Peki, ya Cumhur Reisi öldnrûlüveTİrse ne yapacaksınız?» derdi
Fakat telefonun öbür ucanda haberi veren ısrar ediyordu:
— Paul Doumer derhal Beaujon hastanesine nakledildi. Telefona bir stenograf çağırın da bütün tafsilâta vereyim.»
Bu sefer şüphem kalmadı. Bir çeyrek saat sonra İnanılmaz, haberi Parislilere en evvel biz veriyorduk. Bu arada fotoğrafçılarımızdan biri bu mili! matem gününe yalaşnuyan bir sevinç İçinde gazeteye geldi; takat mesleki bir mazereti vardı: Tam suikast anında kitap satın almakla meşgul olan Cumhur Reisinin resmini çekerken kaatll Gorgoulofun başı da tesbit edilmişti. Gazetenin hemen hemen bütün birinci sahitestnl. uzun İzahlardan daha mânaiı olan bu heyecanlı vesikaya tahsis etmiştik. O gün herkesin elinde PARİS - SOİR vardı.
Gazetemiz sekiz hafta evvel Bri-and'ın cenaze töreninde olduğu gibi, Doıımer’ln cenaze töreni günü de kapışıldı. Böyle günlerde bir hâdisenin bütün safhalarını sır asile gösteren sırrı, fotoğraflar koymak usulünü lca-detmlştlk. Herkes de böylç muazzam cenaze alaylarının M tır asını saklamak İstiyordu... Zira Jransada. en muvaffak olan törenler dalma cenaze törenleridir.
(Arkası var)
Kadıköy SÜR EY YA Sinemasında
Safiye Aylâ
KONSERİ
KARIM DUYMASIN
İS de
15,30
2 — Eksiltme Anka ra da T. M Ofisi Umun} Müdürlüğü binasında aksi İtme komisyonunda yukarıda yazılı gün vc saatlerde yapılacaktır.
8 — Bu inşaatın her birine ait proje birim fiatleri cetveli, eksiltme şartnamesi ve sözleşme tipi 20 şer lira bedel karşılığında Umum Müdürlük Malzeme Müdürlüğünden ve Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul şubesiyle Bandırma şantiye şefliğinden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girmek isteyenlerin en geç 11/5/945 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina İşleri yaptıklarına dair belgeleriyle birlikte Umum Müdürlüğe- müracaat ederek bu İşi yapabileceklerine dair bir ehliyet belgesi atmaları lâzımdır
5 — Teklif mektupları eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar
Umum Müdürlük ekriltme komisyonuna makbuz karşılığında tevdi edilmeli veya posta İle gönderildiği takdirde komisyonun eline bu saatlerde geçmiş olmalıdır. «5012»

TÜRKÇE SÖZLÜ SARKILI
Müzeyyen Senar Işıl
Sinema âleminin iki eşsiz sanatkârı JAMES CAONEY — ANN SHERIDAN İn ve dünyânın en tanınmış edibi ANATOLE LİTVAK’in şaheseri ••
GALİPLER ÜLKESİ


1— ÇEMBERLİ! AŞ sineması
Bugün matinelerden itibaren 2 büyiik Türkçe film birden
1-DENİZLER HAKİMİ SÖZLÜ?
Atlantik deniz harbinin en müthiş ve heyecanlı sahnelerini gösteren harb filmi.
2_Bir haftadanberi fevkalâde muvaffakiyetle devam eden
Kanlı Balalayka £5"
Bir hafta daha devam edecektir.
ANKARA RADYOSU:
Bugünkü program
18 Dans orkestrası, 18.30 Sağlık saati, 18.43 Dans orkestrası, 19 Haberler, 19.20 Geçmişte bugiin, 10.25 şarkı ve Türküler, 19.46 Konuşma: Sıtma hakkında. 20 Şan «otoları, 21.15 Radyo gazeteci!, 20,45 Mandolin Birliği, 21.06 Temsil; (Sıtma), 21.25 Salon orkestrası. 21.46 Tarihi Türk müziği. 22.30 Dans müziği (Pl.), 22.45 Haberler.
YARIN SABAHKİ PROGRAM
7.30 Çeşitli müzik (PL), 7.45 Haberler, 8 Çeşitli müzik (Pl.), 8.23 Gündelik spor servisi, 12.30 Karışık şarkılar, 12.45 Haberler, 13 Salon orkestrası.
Maden direği ihzarı nakil ve istif işi
Devlet Orman İşletmesi Karasu Revir Amirliğinden:
1 — Revirimizin Kızılcık bölgesi dahilinde B serisinin IV numaralı maktamda damgalı ve kesilmiş 809R8 adede denk 6593 metreküp kayın, gürgen ve meşe maden direkli ağacın boyalarına taksimi ile Kuyumcullu deposuna, nakil ve istif İşi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 14. 5. 945 tarihine rostliyon pazartesi günü saat 16 de Karasu kaza merkezinde ve revir âmlrllğl binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Beher metreküp maden direğinin boylara taksimi, nakil ve istif işinin muhammen bedeli 2200 kuruştur.
4 — Muvakkat teminat % 7,5 hesabiyle 10878 Ura 44 kuruştur.
5 — Açık eksiltme şartnamesi An karada orman umum, müdürlüğünde İstanbul, İzmit, Adapazar, Düzce vo Karasu revir amirlikleri 11e Kızıtcak orman bölge şefliğinde görülebilir.
6 — İsteklilerin muayyen eün ve saatte komisyona müracaatları.
(5598)
M E V L Û T
Sevgili eşim BEHİN GÖNEL’ln vefatının kırkıncı gününe müsadif 3. 6. 945 çarşamba günü İkindi namazını müteakip Beyoğlu Ağa camisinde aziz ruhuna İthaf edilmek üzere mevlüdu nebevi kıraat olunacağından arzu edenlerin teşriflerini rica ederim. Necmettin dönel
Eahlfe 4
AKŞAM
"Gömlekiş" BİRİNDİ SİMİE GÜMLBKÇİ ■■■■■Tel' 26096 Sirkeci ■■■■ Her hususta yüksek evsaf ve garantiyi İhtiva eden çift harici Telefon Tellerimiz GELMİŞTİR. Satış yeri: ALİ SAİD ÖNER Galata Voyvoda han zemin kat.
İki Hastabakıcı alınacaktır. Bonservislerle beraber Büyükada sanatoryumuna müracaatları.
Zayi — 042/176 slell numaralı gemici cüzdanımı zayi ettim. Yenisini Alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. İnebolulıı Mustafa oğlu Mehmet —,Dr. Suphi Arına„ 1 idrar yolları ve tenasül hasta- 1 I lıkları mütehassısı. Taksim Sı- 1 ■ raselvller Cad. 59. Tel: 49284■■
Daldal Satılık 1,2 m3 İlk ekskavatör kepçesi (grab) ve 3 tonluk otomatik buhar çekici, (Şahmerdan) İçin T«l: 42226. 't
İstanbul milli korunma savcılığından: İlâm: 943/450 Usulsüz fatura tanzim etmek suretlle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Çakmakçılarda Çakmakçılar yokuşu 18 No. da Mıgır-dıçın dükkânında tezgâhtar Mıgırdıç
oğlu 1340 doğumlu Arşaıılr TerMkyan hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (1) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K. nun muaddel 31/4, 59/5, 63 üncü maddelerine tevfikan hapis ve 83 lira 20 kuruş ağır para cezaslle tecziyesine, İki hafta müddetle ticarethanesinin kapatılmasına ve bu müddet zarfında ticaretten menine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 13. 8. 944 tarih ve 44/1141 sayılı karar ka-tlleşmekle İlân olunur. Akşam gaza-teslle neşrolunacaktır. (5610) İstanbul milli korunma savcılığından: tlftm: 045/134 izinsiz sefer yapmak suretlle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Galata Arap camisi Mahmudiye cad. Yolcuzade sok. 16 No. lı evde mukim ve kendisine ait Morina motörll kaptanı Haşan oğlu 1312 doğumlu Hakkı hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (4) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen, fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K, nun muaddel 36, 54, 03 üncü maddelerine tevfikan 250 lira ağır para cezaslle tecziyesine, ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 16, 1- 945 tarih ve 45/14 sayılı karar katUeşmekle İlân olunur. Akşam gazetesiyle neşrolunacaktır. (5630)
Bulunmuş para 23 nisan pazartesi günü 4,5 raddelerinde 2256 sayılı Taksimden dönüş yapan bir otomobilin İçinde bir miktar para bulunmuştur. Sahibinin miktarını İspat İle Fatih tskenderpa-şa mahallesi Ballpaşa caddesi 3 No. 11 Kemal'in hanesinde Bayan Nübüvvete müracaatları.
Zayi — 944 - 945 senesi Tıp fakültesinden almış olduğum şebekemi zayi ettim. Yerilsin! alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. 5847 F- Türkân özküzne
Zayi _ Ticaret lisesinden almış olduğum 944 - 45 ders yılı tramvay pasomu zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. Ticaret lisesi sınıf n 444 Zekiye Tırkızoğlu
Doç-Fargo-Ford-Şevrole Az kullanılmış lastiksiz satılık kamyonu olanların İş saatlerinde 82105 NO. ya telefon etmeleri. ■
SATILIK MAKİNELER Bir adet kurulma ütü apare makinesi, bir adet çizgi emprime makinesi hazır vaziyette satılıktır. Müracaat: Beyoğlu Tünel başı İstik-

Kahve ve çayhane işleten esnaf ile kahve, çay bayilerine İstanbul Tekel baş müdürlüğünden:
Kahve ve çayhane işleten esnaf, mayıs 945 ayma alt kahve, çay istihkaklarını geçen ayda tatbik edilen usul ve sınıf itibarile tâyin edilmiş olan miktarlar üzerinden satış depolarından alacakları fişler mukabilinde diledikleri kahve, çay bayilerinden tedarik edeceklerdir, (5647)
Savın halka ve kahve, cay bayilerine
Ltanbul Tekel baş müdürlüğünden:
İstanbul belediyesi huduttan dahilinde bulunan dar ve değişmez gelirlilerle halka verilen mayıs ve haziran 945 aylarına mahsus ekmek kartlarının sol köşesindeki «S» harfli kuponla 30-6-945 akşamına kadar büyük ve çocuklara bir defada iki aylık her şahsa 25 gram, çay ve «R» harfli kuponla yalnız büyüklere 300 gram kahve dağıtılacaktır, (5646)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:
Ortaklarımıza beher hisse jtibarile 1944 senesi için verilmesi ortaklar genel kurulunca kararlaştırılan 7 lira safî kâr payının bankamız şubelerinin bulunduğu yerlerde şubelerimizce ve bulunmadığı yerlerde de Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası şube ve ajanlarınca 26/4/1945 gününden itibaren 14 sayılı kupon mukabilinde dağıtılmasına başlandığı ilân olunur. (5643)
Traktör Satılacak
Yeşilköy tohum üretme çiftliğinden:
Çiftliğimizin ihtiyacından fazla, tamire muhtaç 2 Famo trîtk-töril açık arttırma He satılacaktır.
Arttırma 5/mayıs/1945 cumartesi günü saat 11 de Yeşilköyde Tohum Islah İstasyonu binasında yapılacaktır İsteklilerin belli gün ve saatte teminatları ile birlikte müracaatları. (5640)
AT MERAKLILARINA
Kızılay Cemiyeti İstanbul Temsilciliğinden:
Cemiyetimize ah olup Sipahi Ocağında teşhir edilen Mutlu adında yarım kan Arap 3 yaşında bir erkek taya 27/4/045 cuma günü Tem-sllclUk Dairesinde yapılan açık arttırmada verilen bedel muvafık görülmediğinden 2 Mayıs 945 tarihine rastlayan Çarşamba günü saat ondan İtibaren Edlrnekapı haricindeki At pazarında tekrar açık art-tımaya konularak satılacağı İlân olunur.
İLÂN
Haydarpaşadan saat 9,25 de hareket eden 24, saat 13 de hareket eden 30 ve saat 21,30 da hareket eden 48 numaralı trenlerle Pendlkten saat 10,48 de hareket eden 27, saat 14,05 de hareket eden 33 ve 20,05 de hareket eden 2045 numaralı banliyö trenlerinin 1. 6. 945 salı gününden itibaren lşllyeceklerl sayın halkımıza İlân olunur. (5685)
Deniz fabrikaları genel müdürlüğünden
1 — Fabrikamıza elektrik kısmında çalışmak üzere liyakatli elektrik ustası alınacaktır.
2 — Gösterecekleri liyakate göre pahalılık zammı hariç olmak üzere 110 kuruş saatlik ücret verilecektir.
3 — işbu alınacak ustalara yemek, elbise, kundura verileceği gibi yatacağı yer de temin olunacaktır.
4 — İsteklilerin askerlik hizmetini bitirmiş olmaları ve yaşları 30 u tecavüz etmemeleri şarttır.
5 — İmtihanları İstanbıılda Taşkızak havuz ve fabrikaları müdürlüğü İle Gölcük deniz fabrikalarında icra edilecektir.
6 — İsteklilerin dilekçe İle Taşkızak havuz ve fabrikaları müdürlüğü-, pe ve Gölcük deniz fabrikaları genel müdürlüğüne müracaatları. (5545)
Toprak mahsulleri ofisi umum müdürlüğünden:
Kalamazo kabı yaptırılacak
Bütün malzemesi müteahhide ait olmak şartile (80) adet kalamazo kabı yaptırılacaktır.
Özel ve yönetsel şartlanmalarla sözleşme tasarısı umum müdürlüğümüz malzeme düdûrlüğünden ve İstanbul şubemizden alınabilir.
İsteklilerin 7/5/1945 pazartesi günü saat 16 ya kadar şartlaşmada yazılı maktu inancalarile umum müdürlük malzeme müdürlüğüne baş vurmaları ilân olunur. (5611)
İstanbul Valiliğinden:
İlimiz emrinde aylıksız sıra beklîyen öğretmenlerden olup aşağıda adları He atandıkları görevleri yazılı bulunanların 15 gün zarfında başlamadıkları takdirde çekilmiş sayılacakları ilân olunur.
Adı Soyadı Eski Oörevl Yeni atandığı görev
1—Taclde Ergin Kocaeli Necatlbey Ok. Çatalca Gökçeli köy Ok. Başöğ.
Eski Öğ.
2 —Gülşen Gürel Kırşehir Valiliği Çatalca iştiran ca köy
emrinde Ok. öğ.
8 — İsmet Koçbeker Konya Merkez İsmet Paşa Şile Darlık köy Ok.
Ok. Eski öğ. Başöğ.
4 — Zübeyde ŞHengls İzmir Bergama Gazi Çatalca Karaağaç Ok.
Ok Eski öğ Başöğ
• — Fehlrae Akın İstanbul kız öğ. Şile Doğancılar köy
Okulu mezunu Ok. stajyer Başöğ,
1 —Müberra öğe Afyon merkez Dumlu- Yalova Katilli köy O.
pınar Ok. Eski öğ. Başöğ
7 — Refet Atakan Ankara Polatlı merkez Bakırköy Kayabaşı köy
Ok. eski öğ. Ok. öğ.
8 — Kadrlye Bilgen Kalfayan Ok. Eski Çaçalta çiftlik köy
öğ Ok Öt.
Stızan Girişmen Çatalca Sazlıbosna Çatalca Ova Yenice
eski öğ. Ok. öğ.
Fahamet Elman Avdın Nazilli Ls- Çatalca örcünlü Ok.
tlklâl Ok. Eski Öğ. Öğ. «5598»
Van Belediyesinden:
1 — Hükümetçe tevzle tabî tutulup İlimiz İhtiyacına tahsis edilecek olan akaryakıt, çimento, çivit, İthalât Birliğinden, Sümerbanktan, Ticaret ofisinde ve bunların dışında resmî dairelerce celbedllecek nakil ücretleri eşyanın vürudunda mutemet şahıslar tarafından ödenecektir. Tahminen 1080 ton kutrundaki her nevi eşya vc mevaddı Kurtalan İstasyonundan Van merkezine kadar getirilmiş kapalı zarf us illiyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli 23400 Ura. muvakkat teminat 12950 liradır.
3 — Şartname belediyede mevcuttur. İstekliler görebilir.
4 — İhaİe 24 mayıs 045 pazartesi günü, saat 15 de belediye encümenince yapılacaktır.
5 — Taliplerin Ticaret odasına kayıtlı bulunduklarını gösterir vesika İle .• i’jvâkkat teminat makbuzlarını dilek zarflarının içerisine koymaları İlân olunur. (5608)
Karabük Yeni Cezaevi Müdürlüğünden:
Karabük yeni ceza evi İçin yeni ve beygir kuvveti yüksek ve sepetli bir motosiklet alınacaktır. Satmak Istlyenlerin mektupla müdürlüğümüze müracaatları İlân olunur. (5285)
ŞAHLIK LOKOMOBİL
100 beygir takatinde halen işlemekte olan bir adet lokomobil satılıktır. Müracaat: Ankara 451 posta kutusu. Telefon: 1514.
HER ÇEŞİT —
Çini yemek tabağı, kâse ve fincanlar
Türklvenln yegâne çini fabrikası olan
KÜTAHYA AZİM ÇİNİ FABRİKASI
Muamelâtı toptan satış yeri: İstanbul Tahmis sokak Camlı han No. 9. Telefon: 20256.
Perakende satış yeri: Beyoğlu İstiklâl caddesi No. 455, Telefon: 43720
İstanbul mıntaka liman reisliği satmalma komisyonundan
Hazîneye olan borcun tahsili için halen şarap iskelesinde bulunan Servet nam yelkenli kayık 18. 5, 045 tarihine müsadif cuma günü kapalı zarf usullyle satılacaktır. Mezkûr yelkenlinin muhammen bedeli 8500 lira olup teminatı muvakkatesl 637.50 liradır. Mezkûr yelkenliyi görmek lstl-yenlerln her gün mıntaka Liman Reisliği idare şefliğine ve satın almak Is-tiyenlerln de İhale günü saat 12 de mevzuat dairesinde komisyona, müracaatları İlân olunur. «5641)
İstanbul defterdarlığından
Dosya No._______________________________________________
51029-507/9 Beykoz, Yalıköy Ortaçeşme sokağında İlyas Haraza İşgalinde bulunan tarla.
Beşiktaş. Sereııcebey yokuşunda eski Komutanlık bahçesinde 67 kapı sayılı İki oda . Kadıköy, Uzunçayırda Taşocakları üstünde 3.07 hektar tarla.
Kabataş, Fatma Hatun mahallesinde Kabataş vapur İskelesi yanında Kabataş havuzu.
51333-7/1
51332/61
51332-2
Cinsi
Senelik kira bedeli '
Lira
Teminatı Lira
25
18
36
2
2
3
23 saat 14
38’
Yukarda yazılı gayri menkuller 9/5/945 çarşamba günü Mili Emlâk Müdürlüğünde kurulu komisyonda ayrı ayrı açık arttırma birer sene müddetle kiraya verilecektir.
İsteklilerin geçle! teminat makbuzları ve nüfus hüviyet cüzdanlarlle birlikte ihale saatinde komisyona, fazla bilgi için sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. «5135»
do İle
Muhasebe Memuru Alınacak
Malatya Bez ve iplik Fabrikaları Türk Anonim Şirketinden:
Ortaklığımızın Ankara’daki merkezUe Malatya ve Adana fabrikalarının umumi ve İşletme muhasebelerinde çalıştırılmak ve 8850 sayılı kanun hükümlerine göre maaş verilmek üzere muhasebe memurları alınacaktır.
Bankalarda veya milli müesscselerde çalışmış olmak şarttır. Fabrikalarda çalışmış olanlar tercih edilir.
Memurluk vasfını haiz ve askerlikle İlgisi bulunmıyan İsteklilerin gerekil belgelerle birlikle Ankara Atatürk bulvarı 177 No. da Şirket muhasebe müdürlüğüne başvurmaları.
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığından t
İstanbulda 10 ve Ankarnda 3 mm takada yeniden açılmasına karar verilen 13 eczane için bakanlığımıza müracaat eden eczacılardan pek çoğunun 034 sayılı kanunda tasrih edilen ve bakanlığımızın ilk ilânında dilekçe İle birlikle gönderilmesi lüzumu bildirilen evrak ve belgeleri göndermedikleri veya natamam olarak gönderdikleri yapılan müracaatlardan anlaşılmaktadır. •
Evrak ve belgeleri noksan veya natamam olan bu gibi eczacıların müracaatları muameleye konulamıyacağı cihetle kanunda yazılı vesikaların hepsinin tamam olarak ve eczane açmak İstedikleri yeri tasrih •ederek bakanlığımıza müracaat çunalerl luzumu tekrar i&u olunur.
ttUU
Şef ve memur alınacak
İktisadî Devlet Teşekkülleri Memurları Tekaüt Sandığı Müdürlüğünden:
1 — Sandığımızda açık bulunan barem dahili ve harici İhtisas mevkii şeflikler ve memuriyetler İçin sınav 11e memur alınacaktır.
2 — Verilecek ücretler 170 - 400 Hra arasında olacaktır.
3 — Sınava girebilmek için,
a) Siyasal bilgiler okulu, Hukuk fakültesi veya Yüksek Ticaret ve iktisat okulundan mezun olmak (Banka veya diğer mali müesscselirde bulunanlar eşit şartlar İçinde tercih olunur.)
b) Askerlikle ilişiği olmamak,
c) çalıştıkları müesseslerden muvafakat almak şarttır.
4 — Sınav: Ticari Muhasebe usulü, Ticari hesap, Mali ve medeni kanunlardan yapılacaktır.
5 — Sınav, 21 mayış 945 pazartesi saat 14 de yapılacağından, İsteklilerin İyi hal varakası, askerlik vesikası v« bonservisleri bağlı pulsuz bir dilekçe İle 17/5/945 perşembe günü akşamına kadar Toprak mahsulleri ofisi binasının bllmci katındaki sandık müdürlüğüne baş vurmaları. (6194)
Ankara Valiliğinden:
1 — Ankara hükümet konağında yaptırılacak 16903 lira 41 kuruş keşif bedelli helâ İnşaatı İşlinin (16000) liralık kısmı keşif ve şartnamesi mucibince kapalı zarf usullle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 8. 5. 945 tarihinde salı günü saat 15 de defterdarlıkta toplanacak komisyonda yapılacaktır.
3 — Bu işe ait keşif evrakı, fenni hususi şartname ve mukavelename projesi mili! emlâk ve nafla müdürlüklerinde her gün görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli günde (1200) liralık muvakkat teminat makbu-
zu ve banka mektubu ve bu İş İçin Nafla müdürlüğünden alacakları fenni ehliyet vesikası ve ticaret odası vesikası ile birlikte teklif mektuplarını saat 14 de kadar komisyon başkanlığına vermeleri ve fazla İzahat almak Istlyenlerin milli emlâk müdürlüğüne müracaatları. (5268)
Darbhane ve Damga matbaası müdürlüğünden:
1 — Hurda bir kamyonet müstamel lâstikleri ile birlikte 7 mayıs 945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 18 da İdaremizde toplanacak
komisyonda kapalı zarf usullyle satılacaktır.
2 — Muhammen bedel 7500 ve muvakkat teminat 562,50 liradır.
3 — İsteklilerin teklif mektuplarını temlnatiarlle birlikte yukarda gösterilen saatten bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır.
4 — Şartnamesini almak ve kamyonet ile lâstiklerini görmek İçin her
gün İdaremize müracaat olunabilir. (5155)
IııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııınııııııııııııııııiMiıııııııııoluııınmıııııınınıııııııııııoııtıııııııınııııııııııııııııtıııııuııı
Devlet Demiryolları ve Limanları işletime
Umum idaresi İlânları
IIIIIIIIIIUIIIIIIIIIIIIIirilUlltlIllllllllllllllllllllllltlIlllllllllllllllllllllllltlIHininillllllllllllllllllîlirillllilillillllllllllllllllllllllllHK
Avrupa hattı 9 uncu işletme müdürlüğünden:
1 mayıs 945 tarihinden İtibaren Avrupa hattında yeni tarifelerin tat-blkına başlanacaktır.
Avrupa treninin İstanbuldan kalkışı 20,25, mütekabllen SvHengrad’-dan kalkışı 17,30, Edlrneden kalkışı 19,10 olarak değişmiştir.
Banliyö trenlerinin hareket saatlerinde ehemmiyetsiz tebeddülat vardır. Bu hususta İstasyonlardan malûmat alınabilir.(5212)
İstanbul Ziraat Mektebi sabit sermaye çiftliğinden:
1 — çiftliğe ait 624 Hra 85 kuruş kıymetinde 47 adet saç fıçı açık arttırma ile satılacaktır.
2 — Muvakkat teminat 46 lira 88 kuruştur.
3 — Arttırma 2. 5. 945 çarşanba günü saat 15 de Halkalıda İstanbul ziraat mektebinde yapılacaktır.
4 — İsteklilerin saç fıçılan ve şartnameyi her gün mahallinde göre-
bilecekleri ilân olunur. (4922)
Kabataş erkek lisesi satın alma komisyonu başkanlığından:
Okul binasında yaptırılacak olan ve tafsilâtı keşlfnamesinde yazılı bulunan 5000 liralık tamirat işleri 2. 5. 945 çarşamba günü saat 15 30 da açık eksiltmeye konmuştur.
Mukavele eksiltme bayındırlık İşleri genel hususi ve fenni şartnameleri proje keşif hülâsaslle buna müteferrl diğer evrak oku’da görülecektir.
Muvakkat teminat 375 Uradır.
İsteklilerin en az bir teahhütte 3000 liralık bu İşe benzer İş yaptığın*, dair İdarelerinden almış oldukları vesikalara İstinaden İstanbul vilâyetine müracaatla eksiltme tarihinden tatil günleri hariç 3 gün evvel alınmış ehliyet ve 945 yılına alt ticaret odası veslkalarlle gelmeleri. (4886)
Devlet Orman İşletmesi Devrek
Revir Amirliğinden:
1 — Zonguldak bölgesinin akkuş ormanının 76 - 77 numaralı bölmelerinde mevcut yaşlı tece3sümden düşmüş ağaçlardan kesme suretlle ihzar olunacak 3279 ton karışık odunun, kesme çatalağzı İstasyon deposuna nakil paralama ve İstif işi beher metreküpü 14 liradan açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 7. 5. 945 gününe rastlayan pazartesi günü saat 15 d» revirde yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminat 3443 liradır.
4 — Şartname orman umum müdürlüğünde revirde ve Zonguldak bölge şefliğinde görülebilir.
5 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte komisyona müracaatları..
(5290)
Boya ve kimya maddeleri satışı
Ticaret Ofisi Umum Müdürlüğünden:
şap »Macar malı.» Baryum Siilfit
Klorat dö potas (tl00 kiloluk fıçılarda Alman mallı Sülfat dö senk
Sillfat dö fer »kara boya çek malı» Sülfat dö fer «kara, boya İngiliz malı» Toprak boya No Ol »Alman malı» Toprak boya No Gll «Alman malı» Badana boyası No MI «Alman malı» Badana boyası No Ck. 31 «Alman malı» Çivit «Utra Marin Macûr malı» Bizmut Karbonat «İngiliz malı» Bizmut Subnltrat «İngiliz malı» Bizmut Subgalat «Îngill2 malı» Bizmut Salisilat aînglliz malin
Kuruş St.
Kilosu 82 » 63
FIÇISI 12000 Küûsu 25
30 30
118
121
91
125
120 1513 1359 1879 1564
»
49
84
49
55
05
08
83
11 ____________________________ 18
Yukard*a*yazür*maUan satın almak İsteyenlerin Ticaret Ofisi Batış Müdürlüğüne müracaatları ilân’ olun ur. «5379»
Bir Vargel (Demir Plânya) isteniyor
Bir buçuk metre boyunda bir Vargel (demir plânya) alacağız. Satmak Istlyenlerin her gün saat 10 dan 17 ye kadar Galata Rıhtım cad. Kefeli han 4 üncü kat 31/32, Telefon 44376 ya müracaat.
Pendik bakteriyoloji enstitüsü müdürlüğünden:
1 — 39 kalem eşyanın hurda demir akşamı açık arttırma İle satılacaktır.
2 — Teminat parası 12 liradır
3 — 10 mayıs 045 perşembe günü saat 15 de Pendik bakteriyoloji enstitüsünde satılacaktır.
4 — İstekliler eşyaları enstitü ambarında görebilirler. (6474)

Comments (0)