Cumartesi 2 NİSAN 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2O7»s Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3600 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYIZ Say,s,: 10 Kuru, Sofya'da tevkifler Belgrad: 1 (A.A.), (B. Y. U. M.) — ^ulga-rietandan gelen haberlere göre dün Sofyada 100 kadar resmî ve siyasî şahsiyet tevkif edilmiştir. Bunlar emperyalist devletler hesabına çalışmakla itham olunmaktadırlar.
Atlantik Paktına karşı ilk resmî Rus tepkisi
Moskova, 7 devlete verdiği notada paktın Birleşmiş Milletler anayasasını ve mevcut anlaşmaları ihlâl ettiğini iddia eyledi
'Suriye ordusu Halepte bir geçid resmi esnasında
Vaşingtondaki Dışişleri Bakanları arasında mühim temaslar yapılıyor
Askeri
Darbe...
ariyetle vukua gelen değişiklik ve ordunun etile bir İnkılâp yapılarak
hükümetin devrilmesi her tarafta alâka ve hayret uyandırdı.
Türkiye, ordunun politikaya karışmasından çok zarar görmüş bir memleket olduğu İçin, burada da Şam hâdiseleri ilgi ile karşılandı.
İkinci Meşrutiyetin 1908 temmuzunda İlân edilmesi ve İkine! Abdülhamidin istibdadına son verilmesi Rumelindeki orduların baskısı Ue oldu. Fakat az bir müddet sonra askeri baskı sivil İdarede hlssolunnııya başladı. İttihat ve Terakki Cemiyeti kendisine tarafdar ordu mensuplanma direktiflerini kabul ve takip et-mlye mecbur oldu.
İşin garip tarafı şudur kİ böyle bir askeri darbe ile İş başına gelen ittihatçıların sivil şefleri, bilâhare ordunun memleketin siyasi hayatına kanamasına karşı hoşnutsuzluk göstermlye başladılar. Onlar istiyorlardı İd hem Abddlhamlt İstibdadını ordu va-•rtaslle devirsinler hem de İş halledilerek onaiıktau padişah baskısı kalkınca, sahayı diledikleri gibi idare etmek İçin, askerleri tamanıile boş bıraksınlar. Bu pek tuhaf bir talepti. Hem ordu ihtilâli ve müdahaleslle iş başına gel mek hem de sandalyelere oturur oturmaz askerin siyaset yapması felâkettir feryadlle ortalığı çınlatmak acayip bir tezat teşkil ediyordu. Maamafih İttihatçılara bütün feryatlarına rağmen (31) Mart hâdisesi yine askerlerin politikaya karışmaları sebebi De oldu. Bu askeri kıyamı da Rumeli ordularının İstanbulu işgal eylemesi bastırdı. Hâdiselerin bu •afhaya gelmesinden sonra bile İttihat ve Terakki Cemiyeti ve umumî merkezi ordunun politikaya karışmasının fenalığına delil olarak 31 Mart hâdiselerini gösteriyordu.
İttihatçıların şöyle bir zihniyeti anlaşılıyordu. Ordu kendi düşüncelerine ve emellerine göre hareket ettikçe askerin politika yapması muvafıktır fakat isteklerine aykırı hareket ederse ordunun siyaset yapması fenadır.
Abdülhamido dayanan irtica' teşebbüsleri hareket ordusunun tstanbula girmesile bastırıldıktan »onra yine ordu İçinde bir takını kaynaşmalar eksik olmadı. Hu lâskâran grupu bir takım subaylara sadrâzam ve Harbiye Nazırı merhum Mahmut Şevket Paşaya ve ittihatçılara karşı bir feveran! mahiyetini taşıyordu.
Bütün bu çekişmeler \e çarpış-r,,a':ır Türklyenin Balkan harbi kaybetmesinde şüphesiz ki te-■IrU oldu Sub„l„ İktidardaki parü ve kabtaese Wro «üıalanndu Jururhı, ,or veya göstermek İstemi,.orda.
Bütün bu acı günlerin tadını tatmış olan yurdumuzda askeri hükümet darbelerine karşı, nerede olursa olsun, tereddüdlü bir gözle bakılmaktadır. Şomdaki Jıü kûmet darbesini yapanlar öyle anlaşılıyor ki meclisi feshetmişler fakat derhal yeni intilıabata başlanmak kararını vermişlerdir. Bu yeni seçimler, Suriyede, emniyet şartlarını haiz olarak yapılırsa memleketin umumi efkârının son düşüncelerini anlamak kabil olur. İsrail harbi ve Suriye meclisinde cereyan eden bir takım suiistimal dedikoduları politika havasını çok bozmuştu, bahusus ki bu fenalık vo suiistimal »ere çok mühim şahsiyetlerin 1-»ImJeri karışmış iktidar partisibin Başbakanının eu yakın akra-basınm adı katılmıştı. Diğer ta-Aftan ordu islerinde bozukluk
«Davamı 8a. a su. 5 da)
Amerika Cumhurbaşkanı Truman, mesaî odasında
(A-A. - A.P. . Nafen ve B.B.C. den kısaltılarak alınmıştır:)
Sovyetier Birliği dışişleri, bakanlığı; perşembe günü Birleşik Amerika, Ingiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Kanada-ya birer nota vererek, Atlantik Paktının sarih tecavüz! gayelerle Sovyet Rusyaya karşı tevcih olun duğunu bildirmiştir.
Yedi memlekete tevdi edilen Sov yet muhtırasında şu hususlar İleri sürülmektedir:
1 — Atlantik Paktı sarih teca-vllzl bir mahiyet arzetmekte ve Sovyetier Birliğine kaı-şı tevcih e-dllmiş bulunmaktadır.
2 — Pakt Birleşmiş Milletler a-nayasasına aykırı bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 5 Sü. • do)
Suriye'ye bir arkadaş gönderdik
Yeni Sabah muharriri Mehmet Ataker Suriye hâdiselerini yakından takip edecek
Yeni Suriye hükümeti dün gece teşekkül etti
Komünistlere ait
yanan dosyalar
Dr. Fahri Kurtulurun İstanbul adliye yangınında yanan dosyalar hakkındaki sorusuna Adalet Bak anı Meclisle madde madde cevap verdi Ankara 1 (Telefonla) — Fe-I hakkındaki soruya Maliye Baka-ridun Fikri Düşünsel’in başkan- nı cevap verecekti. Kürsüye ge lığında toplanan bugünkü Mec - len Bakan Aksal. Boru sahibi ile liste ikinci Abtiülhamid veresesi! (Devamı: Sa, s 80, 3 do)
Küçük hırsızlar
Emekli
maaşı
Azami tekaüt! maaşı yüzde yetmiş olarak kabul edildi
Ankara: 1 (Hususi) — Emekli tasarısını İnceleyen komisyon ya • nn toplantısını yapacaktır. Bugün Maliye ve Millî Savunma - Bahan, lannın buzurlle şu kararlara var.
1 — Askeri memurlara da su -baylar gibi her sene İçin Uç ay yıpranma zamnu hesaplanacaktır.
2 — Azami hizmet müddeti el. 11 sene ve azami tekaüt maaşı yüz de 70 olarak kabul edilmiştir.
3 — Tebdilihava ve tedavi müddetleri sivil ve askerler için aynı kabul edilmiştir.
Yeni kararla askerleri tekaüde sevk İçin tedavi ve hava tebdili her rütbede İki sene olarak kabul cdilmlytlr.
Okudukları romanların ve seyrettikleri filimlerin
tesiri altında kalan 4 çocuk yakalandı
Şehrimizin bir çok semtlerinde bu arada Cihangir, Taksim, Fındıklı ve Tophane semtlerinde bir çok evleri soyan ve en büyükleri 17 yaşlarında bulunan dört kişilik bir hıreız şebekesi dün sorgularını müteakip tevkif edilmiştir.
Adnan Söken, Süley-
man Çırak, Adil Güliir- | tün ve Mehmet adların- Küçük hırsızdaki bu dört küçük hır- lordan biri
sız kendilerile konuşan muharririmize demiş -lerdir ki:
« —Biz öyle sanıldığı gibi fena insanlar deği-| liz. Bir çok romanlar o-kuduk, filmler gördük. Bir de bunları biz deneyelim dedik. Koca Amerikan polisi bile kendi memleketlerindeki gangsterlerle zorla meşgul olurken kendi kendimize Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Suriyede bir hükümet darbesi yapılma • ■ı, bunu takip eden mühim siyasi hadise • ler günün mev zuu hallndo *
dlr. Yonl Sabah Suriyo hâdiselerini oku-
yucularına daha sahih vo tafsilâttı bir şoklldo arzotmek için, Surlyeyo bir arkadaş gönder-mlye karar vermiştir.
Yeni Sabah muharriri Moh-
mot Atakor, bu sabah 3.30 da Yeşllköydon kalkan bir uçakla Şama uçmuştur. Arkadaşımız, bu sabah saat 7 do Şama varmış bulunacaktır.
‘ Mehmet Ataker ;Su akşamdan Itlbaron Suriyo hâdiselerini telefonla gazetemizi- bildirecek ve ayrıca enteresan röportaz-lar yapacaktır.
N. SADAK ŞEHRİMİZE GELİYOR
Ankara: 1 (A. A.) —
Birleşmiş Milletler Asamblesinde Türk heyetine başkanlık edecek olan Dışişleri Bakanı Nec meddıin Sadak refakatinde Dışişleri Bakanlığı birinci daire u-mum müdürü Bülent Uşaklıgil vo özel kalem müdürü Necdet Kent olduğu halde bu akşam 21 treniyle îstanbula hareket etmiştir.
Sakıt hanedan
Bunlardan kimler yurda girebilecek
I Pasaport kanununda ya-1 I pılacak tadilât tasarısı I | Meclis yiindenıine alındı |
Ankara 1 (Telefonla) — Sa-kit hanedana ait emval ve bunlardan kimlerin memlekete gire-çeklerine dair pasnport kanununda yapılacak değişiklik tasarısı Meclis gündemine alınmıştır.
Amerikadan iki destroyer daha geliyor
MM« bürcümdru^ CLme^n Devletleri BmetlerMv 'MM ...
Dli.ga Savamla (merili .ava, tecrübeleri S' T """J,c U' S- S- Buckanm, deatroyerler, gMUmcklcdir. İkinci
programına istinaden Türle m / Ç e” ,u de*tr°yerter yılında inşa edilmiş ve Amerikanın TürMyeys yardım
ükan mir^ebatZ »”*** Amerikoda modernleştirilen bu destroyerleri Ame-
ı^rctlcbaMc btrMt. Türkiye,. getirmek ürere Biricik Arnikaya Türk mürettebat, gönder,İmi,1^.
Kabineyi, hükümet darbesini hazırlıyan Hüsnü Zaim kurdu
h. Zaim, Faris Elhuriyi tevkif ettirdi
Diln mezbaha önünde topla nan halk ve kuzular
(Foto: Burhan pcııi Sabah)
Kuzu kesimi
Ticaret Bakanlığı ile Belediyenin kararlan birbirine zıd olduğundan dün Mezbahada kesim yapılamadı
Ekonomi vo Ticaret Bakanlığı Ue Belediyenin kuzu kesimleri hak -kında verdikleri, iki kararın birbirine zıt olması yüzünden dün hay van borsasmda kuzu alımı yapıl-
tanımamızın
akisleri
Bir Yahudi gazetesi, diğer Asya devletlerinin de bu hareketi nazarı dikkate alacağını yazıyor
Londra: 1 (Nafen) — Burada İntişar etmekto olan «Jevish Chro nlcle» isimli Yahudi gazetesinin Telavlv'dekk muhabiri Türk hükümetinin İsrail'i Umma hususimde kİ kararından bahsetmekte vo şby le demektedir:
«TÜNtiycnin İsrail'i tanımış ol . musma Yahudi Dışişleri bakanlığı çevrelerlndo büyük bLr önem atfedilmekte vo İsrail'i ilk tanıyan müaiüman devletin Türkiye olduğu hususiyetle belirtilmektedir.»
Muhabir yazısına şöylo devam etmektedir:
(Dovamı Sa. & SÜ. e da)
SPOR
Cîhad
Arman
Buyiin size güzel bir spor sayfası hazırladı, 6 ncı-da bulacaksınız.
(B. B. C. - A. A. ve Na-fenden kısaltılarak alınmıştır) —« Hükümet darbesinden sonra Albay Hüsnü Zaim dün gece ye* nl hükümeti kendi başkanlığında kurmıya muvaffak olmuştur.
Kabine şu şekilde teşekkül et* iniştir:
Başbakan, Savunma ve içişleri Bakanı: Hiisnü Zaim, Başbakan yardımcısı ve Adalet Bakanı: E-( Devamı 8a. S 8Ü. S da)
D.P. Bursa
manıış mezbahada da kuzu keall-memiştir.
Geçen yıllarda, kuşular, Mayısın ö sına kadar baş ve ciğer teriyle birlikte «atılmakta idi. Ko yunların yavrulaması şubat ayında başlamaktadır. Kuzular ancak 6 mayıs yani Hıdırellez'o kadar gelişmekte ve o zaman başsız ve clğerekz, olarak satılabilmektedir.
Bu sene Ticaret Bakanlığı gönderdiği bir emirlo ancak asgari canlı 10 kilo ve kesilmiş 7 kilo ge len kuzuların kesilmesini bildir -mlştlr.
On kiloluk canlı bir kuzunun ko silmişi başsız vo clğerslz 4,545 kilo gelmektedir,
2-2,5 kilo kadar da başı vo el-geri tuttuğuna göre, Ticaret Ba -kanlığının emri yerine getirilmektedir.
Fakat bir müddet evvel daha zl yade lliks et satan perakendeci ka (Dovamı 8a. 5 8ü. 6 da)
kongresi
Bugün açılıyor
Bursa: 1 (Telefonla) - Demokrat parti Bursa il kong. eri yarın öğleden sonra Tayyare sineması salonlarında başlıyacak* tır. Kongreye lştirâk edecek dela»., geler, şehrimizde toplanmıştır^ Kongre, pazar akşamına kadal devam edecektir. Şehrimizde bu* liman D. P. genel başkanı Celâl (Dovamı Sa. s Sü. 6 da)
RECEP
PEKER
Atıf İnan işinde bildiklerini bugün izah edece,,
Ankara: 1 (Hususi) — Alır İnan işini inceleyen Karma Komisyon bugün Suad Kora vo ortağını dia lemiştir, vakit geciktiği için Recep Pokerin vereceği izahatı yarın dkı llyecekti^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Refik Ahmed Sevengilin Mektubu
ULUNAY
Tokat milletvekili muhtarsın Rs-flk Ahmot Sovonglldon şu mektubu aldım:
«Sayın Üstad Refi' Covad Ulunayt
Türk san’nt hayatının de-ficr-II sıması Muhsin Ertugrul, sahneye intisabının kırkının yıldönümü nü idrâk etmiş bulunuyor. Bu mü-nasebotlo 30 nisan 1849 tarihinde İstanbul Şohlr Tiyatrosunda, 7 mayıs 1949 tarihlndo de Ankara Oov-lot Tiyatrosunda yapılmak üzere bir lübllo tertip edilmoktcdir. San'-at vo san'atkâra karşı duymakta olduğunuz alâka bakımından habor veriyorum.
Muhsin Ertugrulun Türk tiyatrosuna kırk yıllık hizmetini anmak ü-zoro basınımızda değerli İmzanızla çıkacak bir yazı tertip hoyotinl pek memnun edecektir. Bu yazı, jübile münasobotilo çıkarılacak hâtıra kitabına da alınacaktır. Lütfunuzu rica eder, saygılarımı sunarım.
Jübile tertip heyeti adına
Tokat Milletvekili
Refik Ahmet Sevenğil»
Suynı Refik Ahmet “Sev. ngil’fit teveccühlerine teşokkürlor ederim j fakat böndeniz Muhsin Ertuğrul bo* yin 'Türk tiystrosuun hisnıot eyle* diklerine kani' değilim. Şu son yin mi beş senedo sıılıuemizdo mûmâi-ley hin himıııetlerilo no bir san'atkât yetişmiş, uo Türk tiyatrosu tarihi* no yerleşmiş bir piyoa monto edilmiş, no de tiyatromuzun muhayyel terakkisinin şahlandırdığı sevk v« gayretle bu sahada müellifler yetişe eskiden kalmadır. Itubu’ asırıluuboi ri ıao moınleketimizde tiyatro ha» roketi su üzerine yapılmış nakışlar gibi silinip gitmektedir.
Bu itibarla kanaat getirmediğim
bir nıes'ole hakkında modhiyyo ys*(
ulaklığıma imkân olmadığı cihotla
jübilenin hâtıra kitabına alınacak
yazı için muhterem Refik Ahmet
Sevengilin beni mazur görmelerini
rica eder, saygıiarıuu sunanın.

Cumartesi 2 NİSAN 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2O7»s Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3600 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYIZ Say,s,: 10 Kuru, Sofya'da tevkifler Belgrad: 1 (A.A.), (B. Y. U. M.) — ^ulga-rietandan gelen haberlere göre dün Sofyada 100 kadar resmî ve siyasî şahsiyet tevkif edilmiştir. Bunlar emperyalist devletler hesabına çalışmakla itham olunmaktadırlar.
Atlantik Paktına karşı ilk resmî Rus tepkisi
Moskova, 7 devlete verdiği notada paktın Birleşmiş Milletler anayasasını ve mevcut anlaşmaları ihlâl ettiğini iddia eyledi
'Suriye ordusu Halepte bir geçid resmi esnasında
Vaşingtondaki Dışişleri Bakanları arasında mühim temaslar yapılıyor
Askeri
Darbe...
ariyetle vukua gelen değişiklik ve ordunun etile bir İnkılâp yapılarak
hükümetin devrilmesi her tarafta alâka ve hayret uyandırdı.
Türkiye, ordunun politikaya karışmasından çok zarar görmüş bir memleket olduğu İçin, burada da Şam hâdiseleri ilgi ile karşılandı.
İkinci Meşrutiyetin 1908 temmuzunda İlân edilmesi ve İkine! Abdülhamidin istibdadına son verilmesi Rumelindeki orduların baskısı Ue oldu. Fakat az bir müddet sonra askeri baskı sivil İdarede hlssolunnııya başladı. İttihat ve Terakki Cemiyeti kendisine tarafdar ordu mensuplanma direktiflerini kabul ve takip et-mlye mecbur oldu.
İşin garip tarafı şudur kİ böyle bir askeri darbe ile İş başına gelen ittihatçıların sivil şefleri, bilâhare ordunun memleketin siyasi hayatına kanamasına karşı hoşnutsuzluk göstermlye başladılar. Onlar istiyorlardı İd hem Abddlhamlt İstibdadını ordu va-•rtaslle devirsinler hem de İş halledilerek onaiıktau padişah baskısı kalkınca, sahayı diledikleri gibi idare etmek İçin, askerleri tamanıile boş bıraksınlar. Bu pek tuhaf bir talepti. Hem ordu ihtilâli ve müdahaleslle iş başına gel mek hem de sandalyelere oturur oturmaz askerin siyaset yapması felâkettir feryadlle ortalığı çınlatmak acayip bir tezat teşkil ediyordu. Maamafih İttihatçılara bütün feryatlarına rağmen (31) Mart hâdisesi yine askerlerin politikaya karışmaları sebebi De oldu. Bu askeri kıyamı da Rumeli ordularının İstanbulu işgal eylemesi bastırdı. Hâdiselerin bu •afhaya gelmesinden sonra bile İttihat ve Terakki Cemiyeti ve umumî merkezi ordunun politikaya karışmasının fenalığına delil olarak 31 Mart hâdiselerini gösteriyordu.
İttihatçıların şöyle bir zihniyeti anlaşılıyordu. Ordu kendi düşüncelerine ve emellerine göre hareket ettikçe askerin politika yapması muvafıktır fakat isteklerine aykırı hareket ederse ordunun siyaset yapması fenadır.
Abdülhamido dayanan irtica' teşebbüsleri hareket ordusunun tstanbula girmesile bastırıldıktan »onra yine ordu İçinde bir takını kaynaşmalar eksik olmadı. Hu lâskâran grupu bir takım subaylara sadrâzam ve Harbiye Nazırı merhum Mahmut Şevket Paşaya ve ittihatçılara karşı bir feveran! mahiyetini taşıyordu.
Bütün bu çekişmeler \e çarpış-r,,a':ır Türklyenin Balkan harbi kaybetmesinde şüphesiz ki te-■IrU oldu Sub„l„ İktidardaki parü ve kabtaese Wro «üıalanndu Jururhı, ,or veya göstermek İstemi,.orda.
Bütün bu acı günlerin tadını tatmış olan yurdumuzda askeri hükümet darbelerine karşı, nerede olursa olsun, tereddüdlü bir gözle bakılmaktadır. Şomdaki Jıü kûmet darbesini yapanlar öyle anlaşılıyor ki meclisi feshetmişler fakat derhal yeni intilıabata başlanmak kararını vermişlerdir. Bu yeni seçimler, Suriyede, emniyet şartlarını haiz olarak yapılırsa memleketin umumi efkârının son düşüncelerini anlamak kabil olur. İsrail harbi ve Suriye meclisinde cereyan eden bir takım suiistimal dedikoduları politika havasını çok bozmuştu, bahusus ki bu fenalık vo suiistimal »ere çok mühim şahsiyetlerin 1-»ImJeri karışmış iktidar partisibin Başbakanının eu yakın akra-basınm adı katılmıştı. Diğer ta-Aftan ordu islerinde bozukluk
«Davamı 8a. a su. 5 da)
Amerika Cumhurbaşkanı Truman, mesaî odasında
(A-A. - A.P. . Nafen ve B.B.C. den kısaltılarak alınmıştır:)
Sovyetier Birliği dışişleri, bakanlığı; perşembe günü Birleşik Amerika, Ingiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Kanada-ya birer nota vererek, Atlantik Paktının sarih tecavüz! gayelerle Sovyet Rusyaya karşı tevcih olun duğunu bildirmiştir.
Yedi memlekete tevdi edilen Sov yet muhtırasında şu hususlar İleri sürülmektedir:
1 — Atlantik Paktı sarih teca-vllzl bir mahiyet arzetmekte ve Sovyetier Birliğine kaı-şı tevcih e-dllmiş bulunmaktadır.
2 — Pakt Birleşmiş Milletler a-nayasasına aykırı bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 5 Sü. • do)
Suriye'ye bir arkadaş gönderdik
Yeni Sabah muharriri Mehmet Ataker Suriye hâdiselerini yakından takip edecek
Yeni Suriye hükümeti dün gece teşekkül etti
Komünistlere ait
yanan dosyalar
Dr. Fahri Kurtulurun İstanbul adliye yangınında yanan dosyalar hakkındaki sorusuna Adalet Bak anı Meclisle madde madde cevap verdi Ankara 1 (Telefonla) — Fe-I hakkındaki soruya Maliye Baka-ridun Fikri Düşünsel’in başkan- nı cevap verecekti. Kürsüye ge lığında toplanan bugünkü Mec - len Bakan Aksal. Boru sahibi ile liste ikinci Abtiülhamid veresesi! (Devamı: Sa, s 80, 3 do)
Küçük hırsızlar
Emekli
maaşı
Azami tekaüt! maaşı yüzde yetmiş olarak kabul edildi
Ankara: 1 (Hususi) — Emekli tasarısını İnceleyen komisyon ya • nn toplantısını yapacaktır. Bugün Maliye ve Millî Savunma - Bahan, lannın buzurlle şu kararlara var.
1 — Askeri memurlara da su -baylar gibi her sene İçin Uç ay yıpranma zamnu hesaplanacaktır.
2 — Azami hizmet müddeti el. 11 sene ve azami tekaüt maaşı yüz de 70 olarak kabul edilmiştir.
3 — Tebdilihava ve tedavi müddetleri sivil ve askerler için aynı kabul edilmiştir.
Yeni kararla askerleri tekaüde sevk İçin tedavi ve hava tebdili her rütbede İki sene olarak kabul cdilmlytlr.
Okudukları romanların ve seyrettikleri filimlerin
tesiri altında kalan 4 çocuk yakalandı
Şehrimizin bir çok semtlerinde bu arada Cihangir, Taksim, Fındıklı ve Tophane semtlerinde bir çok evleri soyan ve en büyükleri 17 yaşlarında bulunan dört kişilik bir hıreız şebekesi dün sorgularını müteakip tevkif edilmiştir.
Adnan Söken, Süley-
man Çırak, Adil Güliir- | tün ve Mehmet adların- Küçük hırsızdaki bu dört küçük hır- lordan biri
sız kendilerile konuşan muharririmize demiş -lerdir ki:
« —Biz öyle sanıldığı gibi fena insanlar deği-| liz. Bir çok romanlar o-kuduk, filmler gördük. Bir de bunları biz deneyelim dedik. Koca Amerikan polisi bile kendi memleketlerindeki gangsterlerle zorla meşgul olurken kendi kendimize Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Suriyede bir hükümet darbesi yapılma • ■ı, bunu takip eden mühim siyasi hadise • ler günün mev zuu hallndo *
dlr. Yonl Sabah Suriyo hâdiselerini oku-
yucularına daha sahih vo tafsilâttı bir şoklldo arzotmek için, Surlyeyo bir arkadaş gönder-mlye karar vermiştir.
Yeni Sabah muharriri Moh-
mot Atakor, bu sabah 3.30 da Yeşllköydon kalkan bir uçakla Şama uçmuştur. Arkadaşımız, bu sabah saat 7 do Şama varmış bulunacaktır.
‘ Mehmet Ataker ;Su akşamdan Itlbaron Suriyo hâdiselerini telefonla gazetemizi- bildirecek ve ayrıca enteresan röportaz-lar yapacaktır.
N. SADAK ŞEHRİMİZE GELİYOR
Ankara: 1 (A. A.) —
Birleşmiş Milletler Asamblesinde Türk heyetine başkanlık edecek olan Dışişleri Bakanı Nec meddıin Sadak refakatinde Dışişleri Bakanlığı birinci daire u-mum müdürü Bülent Uşaklıgil vo özel kalem müdürü Necdet Kent olduğu halde bu akşam 21 treniyle îstanbula hareket etmiştir.
Sakıt hanedan
Bunlardan kimler yurda girebilecek
I Pasaport kanununda ya-1 I pılacak tadilât tasarısı I | Meclis yiindenıine alındı |
Ankara 1 (Telefonla) — Sa-kit hanedana ait emval ve bunlardan kimlerin memlekete gire-çeklerine dair pasnport kanununda yapılacak değişiklik tasarısı Meclis gündemine alınmıştır.
Amerikadan iki destroyer daha geliyor
MM« bürcümdru^ CLme^n Devletleri BmetlerMv 'MM ...
Dli.ga Savamla (merili .ava, tecrübeleri S' T """J,c U' S- S- Buckanm, deatroyerler, gMUmcklcdir. İkinci
programına istinaden Türle m / Ç e” ,u de*tr°yerter yılında inşa edilmiş ve Amerikanın TürMyeys yardım
ükan mir^ebatZ »”*** Amerikoda modernleştirilen bu destroyerleri Ame-
ı^rctlcbaMc btrMt. Türkiye,. getirmek ürere Biricik Arnikaya Türk mürettebat, gönder,İmi,1^.
Kabineyi, hükümet darbesini hazırlıyan Hüsnü Zaim kurdu
h. Zaim, Faris Elhuriyi tevkif ettirdi
Diln mezbaha önünde topla nan halk ve kuzular
(Foto: Burhan pcııi Sabah)
Kuzu kesimi
Ticaret Bakanlığı ile Belediyenin kararlan birbirine zıd olduğundan dün Mezbahada kesim yapılamadı
Ekonomi vo Ticaret Bakanlığı Ue Belediyenin kuzu kesimleri hak -kında verdikleri, iki kararın birbirine zıt olması yüzünden dün hay van borsasmda kuzu alımı yapıl-
tanımamızın
akisleri
Bir Yahudi gazetesi, diğer Asya devletlerinin de bu hareketi nazarı dikkate alacağını yazıyor
Londra: 1 (Nafen) — Burada İntişar etmekto olan «Jevish Chro nlcle» isimli Yahudi gazetesinin Telavlv'dekk muhabiri Türk hükümetinin İsrail'i Umma hususimde kİ kararından bahsetmekte vo şby le demektedir:
«TÜNtiycnin İsrail'i tanımış ol . musma Yahudi Dışişleri bakanlığı çevrelerlndo büyük bLr önem atfedilmekte vo İsrail'i ilk tanıyan müaiüman devletin Türkiye olduğu hususiyetle belirtilmektedir.»
Muhabir yazısına şöylo devam etmektedir:
(Dovamı Sa. & SÜ. e da)
SPOR
Cîhad
Arman
Buyiin size güzel bir spor sayfası hazırladı, 6 ncı-da bulacaksınız.
(B. B. C. - A. A. ve Na-fenden kısaltılarak alınmıştır) —« Hükümet darbesinden sonra Albay Hüsnü Zaim dün gece ye* nl hükümeti kendi başkanlığında kurmıya muvaffak olmuştur.
Kabine şu şekilde teşekkül et* iniştir:
Başbakan, Savunma ve içişleri Bakanı: Hiisnü Zaim, Başbakan yardımcısı ve Adalet Bakanı: E-( Devamı 8a. S 8Ü. S da)
D.P. Bursa
manıış mezbahada da kuzu keall-memiştir.
Geçen yıllarda, kuşular, Mayısın ö sına kadar baş ve ciğer teriyle birlikte «atılmakta idi. Ko yunların yavrulaması şubat ayında başlamaktadır. Kuzular ancak 6 mayıs yani Hıdırellez'o kadar gelişmekte ve o zaman başsız ve clğerekz, olarak satılabilmektedir.
Bu sene Ticaret Bakanlığı gönderdiği bir emirlo ancak asgari canlı 10 kilo ve kesilmiş 7 kilo ge len kuzuların kesilmesini bildir -mlştlr.
On kiloluk canlı bir kuzunun ko silmişi başsız vo clğerslz 4,545 kilo gelmektedir,
2-2,5 kilo kadar da başı vo el-geri tuttuğuna göre, Ticaret Ba -kanlığının emri yerine getirilmektedir.
Fakat bir müddet evvel daha zl yade lliks et satan perakendeci ka (Dovamı 8a. 5 8ü. 6 da)
kongresi
Bugün açılıyor
Bursa: 1 (Telefonla) - Demokrat parti Bursa il kong. eri yarın öğleden sonra Tayyare sineması salonlarında başlıyacak* tır. Kongreye lştirâk edecek dela»., geler, şehrimizde toplanmıştır^ Kongre, pazar akşamına kadal devam edecektir. Şehrimizde bu* liman D. P. genel başkanı Celâl (Dovamı Sa. s Sü. 6 da)
RECEP
PEKER
Atıf İnan işinde bildiklerini bugün izah edece,,
Ankara: 1 (Hususi) — Alır İnan işini inceleyen Karma Komisyon bugün Suad Kora vo ortağını dia lemiştir, vakit geciktiği için Recep Pokerin vereceği izahatı yarın dkı llyecekti^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Refik Ahmed Sevengilin Mektubu
ULUNAY
Tokat milletvekili muhtarsın Rs-flk Ahmot Sovonglldon şu mektubu aldım:
«Sayın Üstad Refi' Covad Ulunayt
Türk san’nt hayatının de-ficr-II sıması Muhsin Ertugrul, sahneye intisabının kırkının yıldönümü nü idrâk etmiş bulunuyor. Bu mü-nasebotlo 30 nisan 1849 tarihinde İstanbul Şohlr Tiyatrosunda, 7 mayıs 1949 tarihlndo de Ankara Oov-lot Tiyatrosunda yapılmak üzere bir lübllo tertip edilmoktcdir. San'-at vo san'atkâra karşı duymakta olduğunuz alâka bakımından habor veriyorum.
Muhsin Ertugrulun Türk tiyatrosuna kırk yıllık hizmetini anmak ü-zoro basınımızda değerli İmzanızla çıkacak bir yazı tertip hoyotinl pek memnun edecektir. Bu yazı, jübile münasobotilo çıkarılacak hâtıra kitabına da alınacaktır. Lütfunuzu rica eder, saygılarımı sunarım.
Jübile tertip heyeti adına
Tokat Milletvekili
Refik Ahmet Sevenğil»
Suynı Refik Ahmet “Sev. ngil’fit teveccühlerine teşokkürlor ederim j fakat böndeniz Muhsin Ertuğrul bo* yin 'Türk tiystrosuun hisnıot eyle* diklerine kani' değilim. Şu son yin mi beş senedo sıılıuemizdo mûmâi-ley hin himıııetlerilo no bir san'atkât yetişmiş, uo Türk tiyatrosu tarihi* no yerleşmiş bir piyoa monto edilmiş, no de tiyatromuzun muhayyel terakkisinin şahlandırdığı sevk v« gayretle bu sahada müellifler yetişe eskiden kalmadır. Itubu’ asırıluuboi ri ıao moınleketimizde tiyatro ha» roketi su üzerine yapılmış nakışlar gibi silinip gitmektedir.
Bu itibarla kanaat getirmediğim
bir nıes'ole hakkında modhiyyo ys*(
ulaklığıma imkân olmadığı cihotla
jübilenin hâtıra kitabına alınacak
yazı için muhterem Refik Ahmet
Sevengilin beni mazur görmelerini
rica eder, saygıiarıuu sunanın.

Cumartesi 2 NİSAN 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2O7»s Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3600 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYIZ Say,s,: 10 Kuru, Sofya'da tevkifler Belgrad: 1 (A.A.), (B. Y. U. M.) — ^ulga-rietandan gelen haberlere göre dün Sofyada 100 kadar resmî ve siyasî şahsiyet tevkif edilmiştir. Bunlar emperyalist devletler hesabına çalışmakla itham olunmaktadırlar.
Atlantik Paktına karşı ilk resmî Rus tepkisi
Moskova, 7 devlete verdiği notada paktın Birleşmiş Milletler anayasasını ve mevcut anlaşmaları ihlâl ettiğini iddia eyledi
'Suriye ordusu Halepte bir geçid resmi esnasında
Vaşingtondaki Dışişleri Bakanları arasında mühim temaslar yapılıyor
Askeri
Darbe...
ariyetle vukua gelen değişiklik ve ordunun etile bir İnkılâp yapılarak
hükümetin devrilmesi her tarafta alâka ve hayret uyandırdı.
Türkiye, ordunun politikaya karışmasından çok zarar görmüş bir memleket olduğu İçin, burada da Şam hâdiseleri ilgi ile karşılandı.
İkinci Meşrutiyetin 1908 temmuzunda İlân edilmesi ve İkine! Abdülhamidin istibdadına son verilmesi Rumelindeki orduların baskısı Ue oldu. Fakat az bir müddet sonra askeri baskı sivil İdarede hlssolunnııya başladı. İttihat ve Terakki Cemiyeti kendisine tarafdar ordu mensuplanma direktiflerini kabul ve takip et-mlye mecbur oldu.
İşin garip tarafı şudur kİ böyle bir askeri darbe ile İş başına gelen ittihatçıların sivil şefleri, bilâhare ordunun memleketin siyasi hayatına kanamasına karşı hoşnutsuzluk göstermlye başladılar. Onlar istiyorlardı İd hem Abddlhamlt İstibdadını ordu va-•rtaslle devirsinler hem de İş halledilerek onaiıktau padişah baskısı kalkınca, sahayı diledikleri gibi idare etmek İçin, askerleri tamanıile boş bıraksınlar. Bu pek tuhaf bir talepti. Hem ordu ihtilâli ve müdahaleslle iş başına gel mek hem de sandalyelere oturur oturmaz askerin siyaset yapması felâkettir feryadlle ortalığı çınlatmak acayip bir tezat teşkil ediyordu. Maamafih İttihatçılara bütün feryatlarına rağmen (31) Mart hâdisesi yine askerlerin politikaya karışmaları sebebi De oldu. Bu askeri kıyamı da Rumeli ordularının İstanbulu işgal eylemesi bastırdı. Hâdiselerin bu •afhaya gelmesinden sonra bile İttihat ve Terakki Cemiyeti ve umumî merkezi ordunun politikaya karışmasının fenalığına delil olarak 31 Mart hâdiselerini gösteriyordu.
İttihatçıların şöyle bir zihniyeti anlaşılıyordu. Ordu kendi düşüncelerine ve emellerine göre hareket ettikçe askerin politika yapması muvafıktır fakat isteklerine aykırı hareket ederse ordunun siyaset yapması fenadır.
Abdülhamido dayanan irtica' teşebbüsleri hareket ordusunun tstanbula girmesile bastırıldıktan »onra yine ordu İçinde bir takını kaynaşmalar eksik olmadı. Hu lâskâran grupu bir takım subaylara sadrâzam ve Harbiye Nazırı merhum Mahmut Şevket Paşaya ve ittihatçılara karşı bir feveran! mahiyetini taşıyordu.
Bütün bu çekişmeler \e çarpış-r,,a':ır Türklyenin Balkan harbi kaybetmesinde şüphesiz ki te-■IrU oldu Sub„l„ İktidardaki parü ve kabtaese Wro «üıalanndu Jururhı, ,or veya göstermek İstemi,.orda.
Bütün bu acı günlerin tadını tatmış olan yurdumuzda askeri hükümet darbelerine karşı, nerede olursa olsun, tereddüdlü bir gözle bakılmaktadır. Şomdaki Jıü kûmet darbesini yapanlar öyle anlaşılıyor ki meclisi feshetmişler fakat derhal yeni intilıabata başlanmak kararını vermişlerdir. Bu yeni seçimler, Suriyede, emniyet şartlarını haiz olarak yapılırsa memleketin umumi efkârının son düşüncelerini anlamak kabil olur. İsrail harbi ve Suriye meclisinde cereyan eden bir takım suiistimal dedikoduları politika havasını çok bozmuştu, bahusus ki bu fenalık vo suiistimal »ere çok mühim şahsiyetlerin 1-»ImJeri karışmış iktidar partisibin Başbakanının eu yakın akra-basınm adı katılmıştı. Diğer ta-Aftan ordu islerinde bozukluk
«Davamı 8a. a su. 5 da)
Amerika Cumhurbaşkanı Truman, mesaî odasında
(A-A. - A.P. . Nafen ve B.B.C. den kısaltılarak alınmıştır:)
Sovyetier Birliği dışişleri, bakanlığı; perşembe günü Birleşik Amerika, Ingiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Kanada-ya birer nota vererek, Atlantik Paktının sarih tecavüz! gayelerle Sovyet Rusyaya karşı tevcih olun duğunu bildirmiştir.
Yedi memlekete tevdi edilen Sov yet muhtırasında şu hususlar İleri sürülmektedir:
1 — Atlantik Paktı sarih teca-vllzl bir mahiyet arzetmekte ve Sovyetier Birliğine kaı-şı tevcih e-dllmiş bulunmaktadır.
2 — Pakt Birleşmiş Milletler a-nayasasına aykırı bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 5 Sü. • do)
Suriye'ye bir arkadaş gönderdik
Yeni Sabah muharriri Mehmet Ataker Suriye hâdiselerini yakından takip edecek
Yeni Suriye hükümeti dün gece teşekkül etti
Komünistlere ait
yanan dosyalar
Dr. Fahri Kurtulurun İstanbul adliye yangınında yanan dosyalar hakkındaki sorusuna Adalet Bak anı Meclisle madde madde cevap verdi Ankara 1 (Telefonla) — Fe-I hakkındaki soruya Maliye Baka-ridun Fikri Düşünsel’in başkan- nı cevap verecekti. Kürsüye ge lığında toplanan bugünkü Mec - len Bakan Aksal. Boru sahibi ile liste ikinci Abtiülhamid veresesi! (Devamı: Sa, s 80, 3 do)
Küçük hırsızlar
Emekli
maaşı
Azami tekaüt! maaşı yüzde yetmiş olarak kabul edildi
Ankara: 1 (Hususi) — Emekli tasarısını İnceleyen komisyon ya • nn toplantısını yapacaktır. Bugün Maliye ve Millî Savunma - Bahan, lannın buzurlle şu kararlara var.
1 — Askeri memurlara da su -baylar gibi her sene İçin Uç ay yıpranma zamnu hesaplanacaktır.
2 — Azami hizmet müddeti el. 11 sene ve azami tekaüt maaşı yüz de 70 olarak kabul edilmiştir.
3 — Tebdilihava ve tedavi müddetleri sivil ve askerler için aynı kabul edilmiştir.
Yeni kararla askerleri tekaüde sevk İçin tedavi ve hava tebdili her rütbede İki sene olarak kabul cdilmlytlr.
Okudukları romanların ve seyrettikleri filimlerin
tesiri altında kalan 4 çocuk yakalandı
Şehrimizin bir çok semtlerinde bu arada Cihangir, Taksim, Fındıklı ve Tophane semtlerinde bir çok evleri soyan ve en büyükleri 17 yaşlarında bulunan dört kişilik bir hıreız şebekesi dün sorgularını müteakip tevkif edilmiştir.
Adnan Söken, Süley-
man Çırak, Adil Güliir- | tün ve Mehmet adların- Küçük hırsızdaki bu dört küçük hır- lordan biri
sız kendilerile konuşan muharririmize demiş -lerdir ki:
« —Biz öyle sanıldığı gibi fena insanlar deği-| liz. Bir çok romanlar o-kuduk, filmler gördük. Bir de bunları biz deneyelim dedik. Koca Amerikan polisi bile kendi memleketlerindeki gangsterlerle zorla meşgul olurken kendi kendimize Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Suriyede bir hükümet darbesi yapılma • ■ı, bunu takip eden mühim siyasi hadise • ler günün mev zuu hallndo *
dlr. Yonl Sabah Suriyo hâdiselerini oku-
yucularına daha sahih vo tafsilâttı bir şoklldo arzotmek için, Surlyeyo bir arkadaş gönder-mlye karar vermiştir.
Yeni Sabah muharriri Moh-
mot Atakor, bu sabah 3.30 da Yeşllköydon kalkan bir uçakla Şama uçmuştur. Arkadaşımız, bu sabah saat 7 do Şama varmış bulunacaktır.
‘ Mehmet Ataker ;Su akşamdan Itlbaron Suriyo hâdiselerini telefonla gazetemizi- bildirecek ve ayrıca enteresan röportaz-lar yapacaktır.
N. SADAK ŞEHRİMİZE GELİYOR
Ankara: 1 (A. A.) —
Birleşmiş Milletler Asamblesinde Türk heyetine başkanlık edecek olan Dışişleri Bakanı Nec meddıin Sadak refakatinde Dışişleri Bakanlığı birinci daire u-mum müdürü Bülent Uşaklıgil vo özel kalem müdürü Necdet Kent olduğu halde bu akşam 21 treniyle îstanbula hareket etmiştir.
Sakıt hanedan
Bunlardan kimler yurda girebilecek
I Pasaport kanununda ya-1 I pılacak tadilât tasarısı I | Meclis yiindenıine alındı |
Ankara 1 (Telefonla) — Sa-kit hanedana ait emval ve bunlardan kimlerin memlekete gire-çeklerine dair pasnport kanununda yapılacak değişiklik tasarısı Meclis gündemine alınmıştır.
Amerikadan iki destroyer daha geliyor
MM« bürcümdru^ CLme^n Devletleri BmetlerMv 'MM ...
Dli.ga Savamla (merili .ava, tecrübeleri S' T """J,c U' S- S- Buckanm, deatroyerler, gMUmcklcdir. İkinci
programına istinaden Türle m / Ç e” ,u de*tr°yerter yılında inşa edilmiş ve Amerikanın TürMyeys yardım
ükan mir^ebatZ »”*** Amerikoda modernleştirilen bu destroyerleri Ame-
ı^rctlcbaMc btrMt. Türkiye,. getirmek ürere Biricik Arnikaya Türk mürettebat, gönder,İmi,1^.
Kabineyi, hükümet darbesini hazırlıyan Hüsnü Zaim kurdu
h. Zaim, Faris Elhuriyi tevkif ettirdi
Diln mezbaha önünde topla nan halk ve kuzular
(Foto: Burhan pcııi Sabah)
Kuzu kesimi
Ticaret Bakanlığı ile Belediyenin kararlan birbirine zıd olduğundan dün Mezbahada kesim yapılamadı
Ekonomi vo Ticaret Bakanlığı Ue Belediyenin kuzu kesimleri hak -kında verdikleri, iki kararın birbirine zıt olması yüzünden dün hay van borsasmda kuzu alımı yapıl-
tanımamızın
akisleri
Bir Yahudi gazetesi, diğer Asya devletlerinin de bu hareketi nazarı dikkate alacağını yazıyor
Londra: 1 (Nafen) — Burada İntişar etmekto olan «Jevish Chro nlcle» isimli Yahudi gazetesinin Telavlv'dekk muhabiri Türk hükümetinin İsrail'i Umma hususimde kİ kararından bahsetmekte vo şby le demektedir:
«TÜNtiycnin İsrail'i tanımış ol . musma Yahudi Dışişleri bakanlığı çevrelerlndo büyük bLr önem atfedilmekte vo İsrail'i ilk tanıyan müaiüman devletin Türkiye olduğu hususiyetle belirtilmektedir.»
Muhabir yazısına şöylo devam etmektedir:
(Dovamı Sa. & SÜ. e da)
SPOR
Cîhad
Arman
Buyiin size güzel bir spor sayfası hazırladı, 6 ncı-da bulacaksınız.
(B. B. C. - A. A. ve Na-fenden kısaltılarak alınmıştır) —« Hükümet darbesinden sonra Albay Hüsnü Zaim dün gece ye* nl hükümeti kendi başkanlığında kurmıya muvaffak olmuştur.
Kabine şu şekilde teşekkül et* iniştir:
Başbakan, Savunma ve içişleri Bakanı: Hiisnü Zaim, Başbakan yardımcısı ve Adalet Bakanı: E-( Devamı 8a. S 8Ü. S da)
D.P. Bursa
manıış mezbahada da kuzu keall-memiştir.
Geçen yıllarda, kuşular, Mayısın ö sına kadar baş ve ciğer teriyle birlikte «atılmakta idi. Ko yunların yavrulaması şubat ayında başlamaktadır. Kuzular ancak 6 mayıs yani Hıdırellez'o kadar gelişmekte ve o zaman başsız ve clğerekz, olarak satılabilmektedir.
Bu sene Ticaret Bakanlığı gönderdiği bir emirlo ancak asgari canlı 10 kilo ve kesilmiş 7 kilo ge len kuzuların kesilmesini bildir -mlştlr.
On kiloluk canlı bir kuzunun ko silmişi başsız vo clğerslz 4,545 kilo gelmektedir,
2-2,5 kilo kadar da başı vo el-geri tuttuğuna göre, Ticaret Ba -kanlığının emri yerine getirilmektedir.
Fakat bir müddet evvel daha zl yade lliks et satan perakendeci ka (Dovamı 8a. 5 8ü. 6 da)
kongresi
Bugün açılıyor
Bursa: 1 (Telefonla) - Demokrat parti Bursa il kong. eri yarın öğleden sonra Tayyare sineması salonlarında başlıyacak* tır. Kongreye lştirâk edecek dela»., geler, şehrimizde toplanmıştır^ Kongre, pazar akşamına kadal devam edecektir. Şehrimizde bu* liman D. P. genel başkanı Celâl (Dovamı Sa. s Sü. 6 da)
RECEP
PEKER
Atıf İnan işinde bildiklerini bugün izah edece,,
Ankara: 1 (Hususi) — Alır İnan işini inceleyen Karma Komisyon bugün Suad Kora vo ortağını dia lemiştir, vakit geciktiği için Recep Pokerin vereceği izahatı yarın dkı llyecekti^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Refik Ahmed Sevengilin Mektubu
ULUNAY
Tokat milletvekili muhtarsın Rs-flk Ahmot Sovonglldon şu mektubu aldım:
«Sayın Üstad Refi' Covad Ulunayt
Türk san’nt hayatının de-ficr-II sıması Muhsin Ertugrul, sahneye intisabının kırkının yıldönümü nü idrâk etmiş bulunuyor. Bu mü-nasebotlo 30 nisan 1849 tarihinde İstanbul Şohlr Tiyatrosunda, 7 mayıs 1949 tarihlndo de Ankara Oov-lot Tiyatrosunda yapılmak üzere bir lübllo tertip edilmoktcdir. San'-at vo san'atkâra karşı duymakta olduğunuz alâka bakımından habor veriyorum.
Muhsin Ertugrulun Türk tiyatrosuna kırk yıllık hizmetini anmak ü-zoro basınımızda değerli İmzanızla çıkacak bir yazı tertip hoyotinl pek memnun edecektir. Bu yazı, jübile münasobotilo çıkarılacak hâtıra kitabına da alınacaktır. Lütfunuzu rica eder, saygılarımı sunarım.
Jübile tertip heyeti adına
Tokat Milletvekili
Refik Ahmet Sevenğil»
Suynı Refik Ahmet “Sev. ngil’fit teveccühlerine teşokkürlor ederim j fakat böndeniz Muhsin Ertuğrul bo* yin 'Türk tiystrosuun hisnıot eyle* diklerine kani' değilim. Şu son yin mi beş senedo sıılıuemizdo mûmâi-ley hin himıııetlerilo no bir san'atkât yetişmiş, uo Türk tiyatrosu tarihi* no yerleşmiş bir piyoa monto edilmiş, no de tiyatromuzun muhayyel terakkisinin şahlandırdığı sevk v« gayretle bu sahada müellifler yetişe eskiden kalmadır. Itubu’ asırıluuboi ri ıao moınleketimizde tiyatro ha» roketi su üzerine yapılmış nakışlar gibi silinip gitmektedir.
Bu itibarla kanaat getirmediğim
bir nıes'ole hakkında modhiyyo ys*(
ulaklığıma imkân olmadığı cihotla
jübilenin hâtıra kitabına alınacak
yazı için muhterem Refik Ahmet
Sevengilin beni mazur görmelerini
rica eder, saygıiarıuu sunanın.

Cumartesi 2 NİSAN 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2O7»s Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3600 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYIZ Say,s,: 10 Kuru, Sofya'da tevkifler Belgrad: 1 (A.A.), (B. Y. U. M.) — ^ulga-rietandan gelen haberlere göre dün Sofyada 100 kadar resmî ve siyasî şahsiyet tevkif edilmiştir. Bunlar emperyalist devletler hesabına çalışmakla itham olunmaktadırlar.
Atlantik Paktına karşı ilk resmî Rus tepkisi
Moskova, 7 devlete verdiği notada paktın Birleşmiş Milletler anayasasını ve mevcut anlaşmaları ihlâl ettiğini iddia eyledi
'Suriye ordusu Halepte bir geçid resmi esnasında
Vaşingtondaki Dışişleri Bakanları arasında mühim temaslar yapılıyor
Askeri
Darbe...
ariyetle vukua gelen değişiklik ve ordunun etile bir İnkılâp yapılarak
hükümetin devrilmesi her tarafta alâka ve hayret uyandırdı.
Türkiye, ordunun politikaya karışmasından çok zarar görmüş bir memleket olduğu İçin, burada da Şam hâdiseleri ilgi ile karşılandı.
İkinci Meşrutiyetin 1908 temmuzunda İlân edilmesi ve İkine! Abdülhamidin istibdadına son verilmesi Rumelindeki orduların baskısı Ue oldu. Fakat az bir müddet sonra askeri baskı sivil İdarede hlssolunnııya başladı. İttihat ve Terakki Cemiyeti kendisine tarafdar ordu mensuplanma direktiflerini kabul ve takip et-mlye mecbur oldu.
İşin garip tarafı şudur kİ böyle bir askeri darbe ile İş başına gelen ittihatçıların sivil şefleri, bilâhare ordunun memleketin siyasi hayatına kanamasına karşı hoşnutsuzluk göstermlye başladılar. Onlar istiyorlardı İd hem Abddlhamlt İstibdadını ordu va-•rtaslle devirsinler hem de İş halledilerek onaiıktau padişah baskısı kalkınca, sahayı diledikleri gibi idare etmek İçin, askerleri tamanıile boş bıraksınlar. Bu pek tuhaf bir talepti. Hem ordu ihtilâli ve müdahaleslle iş başına gel mek hem de sandalyelere oturur oturmaz askerin siyaset yapması felâkettir feryadlle ortalığı çınlatmak acayip bir tezat teşkil ediyordu. Maamafih İttihatçılara bütün feryatlarına rağmen (31) Mart hâdisesi yine askerlerin politikaya karışmaları sebebi De oldu. Bu askeri kıyamı da Rumeli ordularının İstanbulu işgal eylemesi bastırdı. Hâdiselerin bu •afhaya gelmesinden sonra bile İttihat ve Terakki Cemiyeti ve umumî merkezi ordunun politikaya karışmasının fenalığına delil olarak 31 Mart hâdiselerini gösteriyordu.
İttihatçıların şöyle bir zihniyeti anlaşılıyordu. Ordu kendi düşüncelerine ve emellerine göre hareket ettikçe askerin politika yapması muvafıktır fakat isteklerine aykırı hareket ederse ordunun siyaset yapması fenadır.
Abdülhamido dayanan irtica' teşebbüsleri hareket ordusunun tstanbula girmesile bastırıldıktan »onra yine ordu İçinde bir takını kaynaşmalar eksik olmadı. Hu lâskâran grupu bir takım subaylara sadrâzam ve Harbiye Nazırı merhum Mahmut Şevket Paşaya ve ittihatçılara karşı bir feveran! mahiyetini taşıyordu.
Bütün bu çekişmeler \e çarpış-r,,a':ır Türklyenin Balkan harbi kaybetmesinde şüphesiz ki te-■IrU oldu Sub„l„ İktidardaki parü ve kabtaese Wro «üıalanndu Jururhı, ,or veya göstermek İstemi,.orda.
Bütün bu acı günlerin tadını tatmış olan yurdumuzda askeri hükümet darbelerine karşı, nerede olursa olsun, tereddüdlü bir gözle bakılmaktadır. Şomdaki Jıü kûmet darbesini yapanlar öyle anlaşılıyor ki meclisi feshetmişler fakat derhal yeni intilıabata başlanmak kararını vermişlerdir. Bu yeni seçimler, Suriyede, emniyet şartlarını haiz olarak yapılırsa memleketin umumi efkârının son düşüncelerini anlamak kabil olur. İsrail harbi ve Suriye meclisinde cereyan eden bir takım suiistimal dedikoduları politika havasını çok bozmuştu, bahusus ki bu fenalık vo suiistimal »ere çok mühim şahsiyetlerin 1-»ImJeri karışmış iktidar partisibin Başbakanının eu yakın akra-basınm adı katılmıştı. Diğer ta-Aftan ordu islerinde bozukluk
«Davamı 8a. a su. 5 da)
Amerika Cumhurbaşkanı Truman, mesaî odasında
(A-A. - A.P. . Nafen ve B.B.C. den kısaltılarak alınmıştır:)
Sovyetier Birliği dışişleri, bakanlığı; perşembe günü Birleşik Amerika, Ingiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Kanada-ya birer nota vererek, Atlantik Paktının sarih tecavüz! gayelerle Sovyet Rusyaya karşı tevcih olun duğunu bildirmiştir.
Yedi memlekete tevdi edilen Sov yet muhtırasında şu hususlar İleri sürülmektedir:
1 — Atlantik Paktı sarih teca-vllzl bir mahiyet arzetmekte ve Sovyetier Birliğine kaı-şı tevcih e-dllmiş bulunmaktadır.
2 — Pakt Birleşmiş Milletler a-nayasasına aykırı bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 5 Sü. • do)
Suriye'ye bir arkadaş gönderdik
Yeni Sabah muharriri Mehmet Ataker Suriye hâdiselerini yakından takip edecek
Yeni Suriye hükümeti dün gece teşekkül etti
Komünistlere ait
yanan dosyalar
Dr. Fahri Kurtulurun İstanbul adliye yangınında yanan dosyalar hakkındaki sorusuna Adalet Bak anı Meclisle madde madde cevap verdi Ankara 1 (Telefonla) — Fe-I hakkındaki soruya Maliye Baka-ridun Fikri Düşünsel’in başkan- nı cevap verecekti. Kürsüye ge lığında toplanan bugünkü Mec - len Bakan Aksal. Boru sahibi ile liste ikinci Abtiülhamid veresesi! (Devamı: Sa, s 80, 3 do)
Küçük hırsızlar
Emekli
maaşı
Azami tekaüt! maaşı yüzde yetmiş olarak kabul edildi
Ankara: 1 (Hususi) — Emekli tasarısını İnceleyen komisyon ya • nn toplantısını yapacaktır. Bugün Maliye ve Millî Savunma - Bahan, lannın buzurlle şu kararlara var.
1 — Askeri memurlara da su -baylar gibi her sene İçin Uç ay yıpranma zamnu hesaplanacaktır.
2 — Azami hizmet müddeti el. 11 sene ve azami tekaüt maaşı yüz de 70 olarak kabul edilmiştir.
3 — Tebdilihava ve tedavi müddetleri sivil ve askerler için aynı kabul edilmiştir.
Yeni kararla askerleri tekaüde sevk İçin tedavi ve hava tebdili her rütbede İki sene olarak kabul cdilmlytlr.
Okudukları romanların ve seyrettikleri filimlerin
tesiri altında kalan 4 çocuk yakalandı
Şehrimizin bir çok semtlerinde bu arada Cihangir, Taksim, Fındıklı ve Tophane semtlerinde bir çok evleri soyan ve en büyükleri 17 yaşlarında bulunan dört kişilik bir hıreız şebekesi dün sorgularını müteakip tevkif edilmiştir.
Adnan Söken, Süley-
man Çırak, Adil Güliir- | tün ve Mehmet adların- Küçük hırsızdaki bu dört küçük hır- lordan biri
sız kendilerile konuşan muharririmize demiş -lerdir ki:
« —Biz öyle sanıldığı gibi fena insanlar deği-| liz. Bir çok romanlar o-kuduk, filmler gördük. Bir de bunları biz deneyelim dedik. Koca Amerikan polisi bile kendi memleketlerindeki gangsterlerle zorla meşgul olurken kendi kendimize Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Suriyede bir hükümet darbesi yapılma • ■ı, bunu takip eden mühim siyasi hadise • ler günün mev zuu hallndo *
dlr. Yonl Sabah Suriyo hâdiselerini oku-
yucularına daha sahih vo tafsilâttı bir şoklldo arzotmek için, Surlyeyo bir arkadaş gönder-mlye karar vermiştir.
Yeni Sabah muharriri Moh-
mot Atakor, bu sabah 3.30 da Yeşllköydon kalkan bir uçakla Şama uçmuştur. Arkadaşımız, bu sabah saat 7 do Şama varmış bulunacaktır.
‘ Mehmet Ataker ;Su akşamdan Itlbaron Suriyo hâdiselerini telefonla gazetemizi- bildirecek ve ayrıca enteresan röportaz-lar yapacaktır.
N. SADAK ŞEHRİMİZE GELİYOR
Ankara: 1 (A. A.) —
Birleşmiş Milletler Asamblesinde Türk heyetine başkanlık edecek olan Dışişleri Bakanı Nec meddıin Sadak refakatinde Dışişleri Bakanlığı birinci daire u-mum müdürü Bülent Uşaklıgil vo özel kalem müdürü Necdet Kent olduğu halde bu akşam 21 treniyle îstanbula hareket etmiştir.
Sakıt hanedan
Bunlardan kimler yurda girebilecek
I Pasaport kanununda ya-1 I pılacak tadilât tasarısı I | Meclis yiindenıine alındı |
Ankara 1 (Telefonla) — Sa-kit hanedana ait emval ve bunlardan kimlerin memlekete gire-çeklerine dair pasnport kanununda yapılacak değişiklik tasarısı Meclis gündemine alınmıştır.
Amerikadan iki destroyer daha geliyor
MM« bürcümdru^ CLme^n Devletleri BmetlerMv 'MM ...
Dli.ga Savamla (merili .ava, tecrübeleri S' T """J,c U' S- S- Buckanm, deatroyerler, gMUmcklcdir. İkinci
programına istinaden Türle m / Ç e” ,u de*tr°yerter yılında inşa edilmiş ve Amerikanın TürMyeys yardım
ükan mir^ebatZ »”*** Amerikoda modernleştirilen bu destroyerleri Ame-
ı^rctlcbaMc btrMt. Türkiye,. getirmek ürere Biricik Arnikaya Türk mürettebat, gönder,İmi,1^.
Kabineyi, hükümet darbesini hazırlıyan Hüsnü Zaim kurdu
h. Zaim, Faris Elhuriyi tevkif ettirdi
Diln mezbaha önünde topla nan halk ve kuzular
(Foto: Burhan pcııi Sabah)
Kuzu kesimi
Ticaret Bakanlığı ile Belediyenin kararlan birbirine zıd olduğundan dün Mezbahada kesim yapılamadı
Ekonomi vo Ticaret Bakanlığı Ue Belediyenin kuzu kesimleri hak -kında verdikleri, iki kararın birbirine zıt olması yüzünden dün hay van borsasmda kuzu alımı yapıl-
tanımamızın
akisleri
Bir Yahudi gazetesi, diğer Asya devletlerinin de bu hareketi nazarı dikkate alacağını yazıyor
Londra: 1 (Nafen) — Burada İntişar etmekto olan «Jevish Chro nlcle» isimli Yahudi gazetesinin Telavlv'dekk muhabiri Türk hükümetinin İsrail'i Umma hususimde kİ kararından bahsetmekte vo şby le demektedir:
«TÜNtiycnin İsrail'i tanımış ol . musma Yahudi Dışişleri bakanlığı çevrelerlndo büyük bLr önem atfedilmekte vo İsrail'i ilk tanıyan müaiüman devletin Türkiye olduğu hususiyetle belirtilmektedir.»
Muhabir yazısına şöylo devam etmektedir:
(Dovamı Sa. & SÜ. e da)
SPOR
Cîhad
Arman
Buyiin size güzel bir spor sayfası hazırladı, 6 ncı-da bulacaksınız.
(B. B. C. - A. A. ve Na-fenden kısaltılarak alınmıştır) —« Hükümet darbesinden sonra Albay Hüsnü Zaim dün gece ye* nl hükümeti kendi başkanlığında kurmıya muvaffak olmuştur.
Kabine şu şekilde teşekkül et* iniştir:
Başbakan, Savunma ve içişleri Bakanı: Hiisnü Zaim, Başbakan yardımcısı ve Adalet Bakanı: E-( Devamı 8a. S 8Ü. S da)
D.P. Bursa
manıış mezbahada da kuzu keall-memiştir.
Geçen yıllarda, kuşular, Mayısın ö sına kadar baş ve ciğer teriyle birlikte «atılmakta idi. Ko yunların yavrulaması şubat ayında başlamaktadır. Kuzular ancak 6 mayıs yani Hıdırellez'o kadar gelişmekte ve o zaman başsız ve clğerekz, olarak satılabilmektedir.
Bu sene Ticaret Bakanlığı gönderdiği bir emirlo ancak asgari canlı 10 kilo ve kesilmiş 7 kilo ge len kuzuların kesilmesini bildir -mlştlr.
On kiloluk canlı bir kuzunun ko silmişi başsız vo clğerslz 4,545 kilo gelmektedir,
2-2,5 kilo kadar da başı vo el-geri tuttuğuna göre, Ticaret Ba -kanlığının emri yerine getirilmektedir.
Fakat bir müddet evvel daha zl yade lliks et satan perakendeci ka (Dovamı 8a. 5 8ü. 6 da)
kongresi
Bugün açılıyor
Bursa: 1 (Telefonla) - Demokrat parti Bursa il kong. eri yarın öğleden sonra Tayyare sineması salonlarında başlıyacak* tır. Kongreye lştirâk edecek dela»., geler, şehrimizde toplanmıştır^ Kongre, pazar akşamına kadal devam edecektir. Şehrimizde bu* liman D. P. genel başkanı Celâl (Dovamı Sa. s Sü. 6 da)
RECEP
PEKER
Atıf İnan işinde bildiklerini bugün izah edece,,
Ankara: 1 (Hususi) — Alır İnan işini inceleyen Karma Komisyon bugün Suad Kora vo ortağını dia lemiştir, vakit geciktiği için Recep Pokerin vereceği izahatı yarın dkı llyecekti^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Refik Ahmed Sevengilin Mektubu
ULUNAY
Tokat milletvekili muhtarsın Rs-flk Ahmot Sovonglldon şu mektubu aldım:
«Sayın Üstad Refi' Covad Ulunayt
Türk san’nt hayatının de-ficr-II sıması Muhsin Ertugrul, sahneye intisabının kırkının yıldönümü nü idrâk etmiş bulunuyor. Bu mü-nasebotlo 30 nisan 1849 tarihinde İstanbul Şohlr Tiyatrosunda, 7 mayıs 1949 tarihlndo de Ankara Oov-lot Tiyatrosunda yapılmak üzere bir lübllo tertip edilmoktcdir. San'-at vo san'atkâra karşı duymakta olduğunuz alâka bakımından habor veriyorum.
Muhsin Ertugrulun Türk tiyatrosuna kırk yıllık hizmetini anmak ü-zoro basınımızda değerli İmzanızla çıkacak bir yazı tertip hoyotinl pek memnun edecektir. Bu yazı, jübile münasobotilo çıkarılacak hâtıra kitabına da alınacaktır. Lütfunuzu rica eder, saygılarımı sunarım.
Jübile tertip heyeti adına
Tokat Milletvekili
Refik Ahmet Sevenğil»
Suynı Refik Ahmet “Sev. ngil’fit teveccühlerine teşokkürlor ederim j fakat böndeniz Muhsin Ertuğrul bo* yin 'Türk tiystrosuun hisnıot eyle* diklerine kani' değilim. Şu son yin mi beş senedo sıılıuemizdo mûmâi-ley hin himıııetlerilo no bir san'atkât yetişmiş, uo Türk tiyatrosu tarihi* no yerleşmiş bir piyoa monto edilmiş, no de tiyatromuzun muhayyel terakkisinin şahlandırdığı sevk v« gayretle bu sahada müellifler yetişe eskiden kalmadır. Itubu’ asırıluuboi ri ıao moınleketimizde tiyatro ha» roketi su üzerine yapılmış nakışlar gibi silinip gitmektedir.
Bu itibarla kanaat getirmediğim
bir nıes'ole hakkında modhiyyo ys*(
ulaklığıma imkân olmadığı cihotla
jübilenin hâtıra kitabına alınacak
yazı için muhterem Refik Ahmet
Sevengilin beni mazur görmelerini
rica eder, saygıiarıuu sunanın.

Cumartesi 2 NİSAN 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2O7»s Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3600 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYIZ Say,s,: 10 Kuru, Sofya'da tevkifler Belgrad: 1 (A.A.), (B. Y. U. M.) — ^ulga-rietandan gelen haberlere göre dün Sofyada 100 kadar resmî ve siyasî şahsiyet tevkif edilmiştir. Bunlar emperyalist devletler hesabına çalışmakla itham olunmaktadırlar.
Atlantik Paktına karşı ilk resmî Rus tepkisi
Moskova, 7 devlete verdiği notada paktın Birleşmiş Milletler anayasasını ve mevcut anlaşmaları ihlâl ettiğini iddia eyledi
'Suriye ordusu Halepte bir geçid resmi esnasında
Vaşingtondaki Dışişleri Bakanları arasında mühim temaslar yapılıyor
Askeri
Darbe...
ariyetle vukua gelen değişiklik ve ordunun etile bir İnkılâp yapılarak
hükümetin devrilmesi her tarafta alâka ve hayret uyandırdı.
Türkiye, ordunun politikaya karışmasından çok zarar görmüş bir memleket olduğu İçin, burada da Şam hâdiseleri ilgi ile karşılandı.
İkinci Meşrutiyetin 1908 temmuzunda İlân edilmesi ve İkine! Abdülhamidin istibdadına son verilmesi Rumelindeki orduların baskısı Ue oldu. Fakat az bir müddet sonra askeri baskı sivil İdarede hlssolunnııya başladı. İttihat ve Terakki Cemiyeti kendisine tarafdar ordu mensuplanma direktiflerini kabul ve takip et-mlye mecbur oldu.
İşin garip tarafı şudur kİ böyle bir askeri darbe ile İş başına gelen ittihatçıların sivil şefleri, bilâhare ordunun memleketin siyasi hayatına kanamasına karşı hoşnutsuzluk göstermlye başladılar. Onlar istiyorlardı İd hem Abddlhamlt İstibdadını ordu va-•rtaslle devirsinler hem de İş halledilerek onaiıktau padişah baskısı kalkınca, sahayı diledikleri gibi idare etmek İçin, askerleri tamanıile boş bıraksınlar. Bu pek tuhaf bir talepti. Hem ordu ihtilâli ve müdahaleslle iş başına gel mek hem de sandalyelere oturur oturmaz askerin siyaset yapması felâkettir feryadlle ortalığı çınlatmak acayip bir tezat teşkil ediyordu. Maamafih İttihatçılara bütün feryatlarına rağmen (31) Mart hâdisesi yine askerlerin politikaya karışmaları sebebi De oldu. Bu askeri kıyamı da Rumeli ordularının İstanbulu işgal eylemesi bastırdı. Hâdiselerin bu •afhaya gelmesinden sonra bile İttihat ve Terakki Cemiyeti ve umumî merkezi ordunun politikaya karışmasının fenalığına delil olarak 31 Mart hâdiselerini gösteriyordu.
İttihatçıların şöyle bir zihniyeti anlaşılıyordu. Ordu kendi düşüncelerine ve emellerine göre hareket ettikçe askerin politika yapması muvafıktır fakat isteklerine aykırı hareket ederse ordunun siyaset yapması fenadır.
Abdülhamido dayanan irtica' teşebbüsleri hareket ordusunun tstanbula girmesile bastırıldıktan »onra yine ordu İçinde bir takını kaynaşmalar eksik olmadı. Hu lâskâran grupu bir takım subaylara sadrâzam ve Harbiye Nazırı merhum Mahmut Şevket Paşaya ve ittihatçılara karşı bir feveran! mahiyetini taşıyordu.
Bütün bu çekişmeler \e çarpış-r,,a':ır Türklyenin Balkan harbi kaybetmesinde şüphesiz ki te-■IrU oldu Sub„l„ İktidardaki parü ve kabtaese Wro «üıalanndu Jururhı, ,or veya göstermek İstemi,.orda.
Bütün bu acı günlerin tadını tatmış olan yurdumuzda askeri hükümet darbelerine karşı, nerede olursa olsun, tereddüdlü bir gözle bakılmaktadır. Şomdaki Jıü kûmet darbesini yapanlar öyle anlaşılıyor ki meclisi feshetmişler fakat derhal yeni intilıabata başlanmak kararını vermişlerdir. Bu yeni seçimler, Suriyede, emniyet şartlarını haiz olarak yapılırsa memleketin umumi efkârının son düşüncelerini anlamak kabil olur. İsrail harbi ve Suriye meclisinde cereyan eden bir takım suiistimal dedikoduları politika havasını çok bozmuştu, bahusus ki bu fenalık vo suiistimal »ere çok mühim şahsiyetlerin 1-»ImJeri karışmış iktidar partisibin Başbakanının eu yakın akra-basınm adı katılmıştı. Diğer ta-Aftan ordu islerinde bozukluk
«Davamı 8a. a su. 5 da)
Amerika Cumhurbaşkanı Truman, mesaî odasında
(A-A. - A.P. . Nafen ve B.B.C. den kısaltılarak alınmıştır:)
Sovyetier Birliği dışişleri, bakanlığı; perşembe günü Birleşik Amerika, Ingiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Kanada-ya birer nota vererek, Atlantik Paktının sarih tecavüz! gayelerle Sovyet Rusyaya karşı tevcih olun duğunu bildirmiştir.
Yedi memlekete tevdi edilen Sov yet muhtırasında şu hususlar İleri sürülmektedir:
1 — Atlantik Paktı sarih teca-vllzl bir mahiyet arzetmekte ve Sovyetier Birliğine kaı-şı tevcih e-dllmiş bulunmaktadır.
2 — Pakt Birleşmiş Milletler a-nayasasına aykırı bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 5 Sü. • do)
Suriye'ye bir arkadaş gönderdik
Yeni Sabah muharriri Mehmet Ataker Suriye hâdiselerini yakından takip edecek
Yeni Suriye hükümeti dün gece teşekkül etti
Komünistlere ait
yanan dosyalar
Dr. Fahri Kurtulurun İstanbul adliye yangınında yanan dosyalar hakkındaki sorusuna Adalet Bak anı Meclisle madde madde cevap verdi Ankara 1 (Telefonla) — Fe-I hakkındaki soruya Maliye Baka-ridun Fikri Düşünsel’in başkan- nı cevap verecekti. Kürsüye ge lığında toplanan bugünkü Mec - len Bakan Aksal. Boru sahibi ile liste ikinci Abtiülhamid veresesi! (Devamı: Sa, s 80, 3 do)
Küçük hırsızlar
Emekli
maaşı
Azami tekaüt! maaşı yüzde yetmiş olarak kabul edildi
Ankara: 1 (Hususi) — Emekli tasarısını İnceleyen komisyon ya • nn toplantısını yapacaktır. Bugün Maliye ve Millî Savunma - Bahan, lannın buzurlle şu kararlara var.
1 — Askeri memurlara da su -baylar gibi her sene İçin Uç ay yıpranma zamnu hesaplanacaktır.
2 — Azami hizmet müddeti el. 11 sene ve azami tekaüt maaşı yüz de 70 olarak kabul edilmiştir.
3 — Tebdilihava ve tedavi müddetleri sivil ve askerler için aynı kabul edilmiştir.
Yeni kararla askerleri tekaüde sevk İçin tedavi ve hava tebdili her rütbede İki sene olarak kabul cdilmlytlr.
Okudukları romanların ve seyrettikleri filimlerin
tesiri altında kalan 4 çocuk yakalandı
Şehrimizin bir çok semtlerinde bu arada Cihangir, Taksim, Fındıklı ve Tophane semtlerinde bir çok evleri soyan ve en büyükleri 17 yaşlarında bulunan dört kişilik bir hıreız şebekesi dün sorgularını müteakip tevkif edilmiştir.
Adnan Söken, Süley-
man Çırak, Adil Güliir- | tün ve Mehmet adların- Küçük hırsızdaki bu dört küçük hır- lordan biri
sız kendilerile konuşan muharririmize demiş -lerdir ki:
« —Biz öyle sanıldığı gibi fena insanlar deği-| liz. Bir çok romanlar o-kuduk, filmler gördük. Bir de bunları biz deneyelim dedik. Koca Amerikan polisi bile kendi memleketlerindeki gangsterlerle zorla meşgul olurken kendi kendimize Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Suriyede bir hükümet darbesi yapılma • ■ı, bunu takip eden mühim siyasi hadise • ler günün mev zuu hallndo *
dlr. Yonl Sabah Suriyo hâdiselerini oku-
yucularına daha sahih vo tafsilâttı bir şoklldo arzotmek için, Surlyeyo bir arkadaş gönder-mlye karar vermiştir.
Yeni Sabah muharriri Moh-
mot Atakor, bu sabah 3.30 da Yeşllköydon kalkan bir uçakla Şama uçmuştur. Arkadaşımız, bu sabah saat 7 do Şama varmış bulunacaktır.
‘ Mehmet Ataker ;Su akşamdan Itlbaron Suriyo hâdiselerini telefonla gazetemizi- bildirecek ve ayrıca enteresan röportaz-lar yapacaktır.
N. SADAK ŞEHRİMİZE GELİYOR
Ankara: 1 (A. A.) —
Birleşmiş Milletler Asamblesinde Türk heyetine başkanlık edecek olan Dışişleri Bakanı Nec meddıin Sadak refakatinde Dışişleri Bakanlığı birinci daire u-mum müdürü Bülent Uşaklıgil vo özel kalem müdürü Necdet Kent olduğu halde bu akşam 21 treniyle îstanbula hareket etmiştir.
Sakıt hanedan
Bunlardan kimler yurda girebilecek
I Pasaport kanununda ya-1 I pılacak tadilât tasarısı I | Meclis yiindenıine alındı |
Ankara 1 (Telefonla) — Sa-kit hanedana ait emval ve bunlardan kimlerin memlekete gire-çeklerine dair pasnport kanununda yapılacak değişiklik tasarısı Meclis gündemine alınmıştır.
Amerikadan iki destroyer daha geliyor
MM« bürcümdru^ CLme^n Devletleri BmetlerMv 'MM ...
Dli.ga Savamla (merili .ava, tecrübeleri S' T """J,c U' S- S- Buckanm, deatroyerler, gMUmcklcdir. İkinci
programına istinaden Türle m / Ç e” ,u de*tr°yerter yılında inşa edilmiş ve Amerikanın TürMyeys yardım
ükan mir^ebatZ »”*** Amerikoda modernleştirilen bu destroyerleri Ame-
ı^rctlcbaMc btrMt. Türkiye,. getirmek ürere Biricik Arnikaya Türk mürettebat, gönder,İmi,1^.
Kabineyi, hükümet darbesini hazırlıyan Hüsnü Zaim kurdu
h. Zaim, Faris Elhuriyi tevkif ettirdi
Diln mezbaha önünde topla nan halk ve kuzular
(Foto: Burhan pcııi Sabah)
Kuzu kesimi
Ticaret Bakanlığı ile Belediyenin kararlan birbirine zıd olduğundan dün Mezbahada kesim yapılamadı
Ekonomi vo Ticaret Bakanlığı Ue Belediyenin kuzu kesimleri hak -kında verdikleri, iki kararın birbirine zıt olması yüzünden dün hay van borsasmda kuzu alımı yapıl-
tanımamızın
akisleri
Bir Yahudi gazetesi, diğer Asya devletlerinin de bu hareketi nazarı dikkate alacağını yazıyor
Londra: 1 (Nafen) — Burada İntişar etmekto olan «Jevish Chro nlcle» isimli Yahudi gazetesinin Telavlv'dekk muhabiri Türk hükümetinin İsrail'i Umma hususimde kİ kararından bahsetmekte vo şby le demektedir:
«TÜNtiycnin İsrail'i tanımış ol . musma Yahudi Dışişleri bakanlığı çevrelerlndo büyük bLr önem atfedilmekte vo İsrail'i ilk tanıyan müaiüman devletin Türkiye olduğu hususiyetle belirtilmektedir.»
Muhabir yazısına şöylo devam etmektedir:
(Dovamı Sa. & SÜ. e da)
SPOR
Cîhad
Arman
Buyiin size güzel bir spor sayfası hazırladı, 6 ncı-da bulacaksınız.
(B. B. C. - A. A. ve Na-fenden kısaltılarak alınmıştır) —« Hükümet darbesinden sonra Albay Hüsnü Zaim dün gece ye* nl hükümeti kendi başkanlığında kurmıya muvaffak olmuştur.
Kabine şu şekilde teşekkül et* iniştir:
Başbakan, Savunma ve içişleri Bakanı: Hiisnü Zaim, Başbakan yardımcısı ve Adalet Bakanı: E-( Devamı 8a. S 8Ü. S da)
D.P. Bursa
manıış mezbahada da kuzu keall-memiştir.
Geçen yıllarda, kuşular, Mayısın ö sına kadar baş ve ciğer teriyle birlikte «atılmakta idi. Ko yunların yavrulaması şubat ayında başlamaktadır. Kuzular ancak 6 mayıs yani Hıdırellez'o kadar gelişmekte ve o zaman başsız ve clğerekz, olarak satılabilmektedir.
Bu sene Ticaret Bakanlığı gönderdiği bir emirlo ancak asgari canlı 10 kilo ve kesilmiş 7 kilo ge len kuzuların kesilmesini bildir -mlştlr.
On kiloluk canlı bir kuzunun ko silmişi başsız vo clğerslz 4,545 kilo gelmektedir,
2-2,5 kilo kadar da başı vo el-geri tuttuğuna göre, Ticaret Ba -kanlığının emri yerine getirilmektedir.
Fakat bir müddet evvel daha zl yade lliks et satan perakendeci ka (Dovamı 8a. 5 8ü. 6 da)
kongresi
Bugün açılıyor
Bursa: 1 (Telefonla) - Demokrat parti Bursa il kong. eri yarın öğleden sonra Tayyare sineması salonlarında başlıyacak* tır. Kongreye lştirâk edecek dela»., geler, şehrimizde toplanmıştır^ Kongre, pazar akşamına kadal devam edecektir. Şehrimizde bu* liman D. P. genel başkanı Celâl (Dovamı Sa. s Sü. 6 da)
RECEP
PEKER
Atıf İnan işinde bildiklerini bugün izah edece,,
Ankara: 1 (Hususi) — Alır İnan işini inceleyen Karma Komisyon bugün Suad Kora vo ortağını dia lemiştir, vakit geciktiği için Recep Pokerin vereceği izahatı yarın dkı llyecekti^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Refik Ahmed Sevengilin Mektubu
ULUNAY
Tokat milletvekili muhtarsın Rs-flk Ahmot Sovonglldon şu mektubu aldım:
«Sayın Üstad Refi' Covad Ulunayt
Türk san’nt hayatının de-ficr-II sıması Muhsin Ertugrul, sahneye intisabının kırkının yıldönümü nü idrâk etmiş bulunuyor. Bu mü-nasebotlo 30 nisan 1849 tarihinde İstanbul Şohlr Tiyatrosunda, 7 mayıs 1949 tarihlndo de Ankara Oov-lot Tiyatrosunda yapılmak üzere bir lübllo tertip edilmoktcdir. San'-at vo san'atkâra karşı duymakta olduğunuz alâka bakımından habor veriyorum.
Muhsin Ertugrulun Türk tiyatrosuna kırk yıllık hizmetini anmak ü-zoro basınımızda değerli İmzanızla çıkacak bir yazı tertip hoyotinl pek memnun edecektir. Bu yazı, jübile münasobotilo çıkarılacak hâtıra kitabına da alınacaktır. Lütfunuzu rica eder, saygılarımı sunarım.
Jübile tertip heyeti adına
Tokat Milletvekili
Refik Ahmet Sevenğil»
Suynı Refik Ahmet “Sev. ngil’fit teveccühlerine teşokkürlor ederim j fakat böndeniz Muhsin Ertuğrul bo* yin 'Türk tiystrosuun hisnıot eyle* diklerine kani' değilim. Şu son yin mi beş senedo sıılıuemizdo mûmâi-ley hin himıııetlerilo no bir san'atkât yetişmiş, uo Türk tiyatrosu tarihi* no yerleşmiş bir piyoa monto edilmiş, no de tiyatromuzun muhayyel terakkisinin şahlandırdığı sevk v« gayretle bu sahada müellifler yetişe eskiden kalmadır. Itubu’ asırıluuboi ri ıao moınleketimizde tiyatro ha» roketi su üzerine yapılmış nakışlar gibi silinip gitmektedir.
Bu itibarla kanaat getirmediğim
bir nıes'ole hakkında modhiyyo ys*(
ulaklığıma imkân olmadığı cihotla
jübilenin hâtıra kitabına alınacak
yazı için muhterem Refik Ahmet
Sevengilin beni mazur görmelerini
rica eder, saygıiarıuu sunanın.

Cumartesi 2 NİSAN 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2O7»s Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3600 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYIZ Say,s,: 10 Kuru, Sofya'da tevkifler Belgrad: 1 (A.A.), (B. Y. U. M.) — ^ulga-rietandan gelen haberlere göre dün Sofyada 100 kadar resmî ve siyasî şahsiyet tevkif edilmiştir. Bunlar emperyalist devletler hesabına çalışmakla itham olunmaktadırlar.
Atlantik Paktına karşı ilk resmî Rus tepkisi
Moskova, 7 devlete verdiği notada paktın Birleşmiş Milletler anayasasını ve mevcut anlaşmaları ihlâl ettiğini iddia eyledi
'Suriye ordusu Halepte bir geçid resmi esnasında
Vaşingtondaki Dışişleri Bakanları arasında mühim temaslar yapılıyor
Askeri
Darbe...
ariyetle vukua gelen değişiklik ve ordunun etile bir İnkılâp yapılarak
hükümetin devrilmesi her tarafta alâka ve hayret uyandırdı.
Türkiye, ordunun politikaya karışmasından çok zarar görmüş bir memleket olduğu İçin, burada da Şam hâdiseleri ilgi ile karşılandı.
İkinci Meşrutiyetin 1908 temmuzunda İlân edilmesi ve İkine! Abdülhamidin istibdadına son verilmesi Rumelindeki orduların baskısı Ue oldu. Fakat az bir müddet sonra askeri baskı sivil İdarede hlssolunnııya başladı. İttihat ve Terakki Cemiyeti kendisine tarafdar ordu mensuplanma direktiflerini kabul ve takip et-mlye mecbur oldu.
İşin garip tarafı şudur kİ böyle bir askeri darbe ile İş başına gelen ittihatçıların sivil şefleri, bilâhare ordunun memleketin siyasi hayatına kanamasına karşı hoşnutsuzluk göstermlye başladılar. Onlar istiyorlardı İd hem Abddlhamlt İstibdadını ordu va-•rtaslle devirsinler hem de İş halledilerek onaiıktau padişah baskısı kalkınca, sahayı diledikleri gibi idare etmek İçin, askerleri tamanıile boş bıraksınlar. Bu pek tuhaf bir talepti. Hem ordu ihtilâli ve müdahaleslle iş başına gel mek hem de sandalyelere oturur oturmaz askerin siyaset yapması felâkettir feryadlle ortalığı çınlatmak acayip bir tezat teşkil ediyordu. Maamafih İttihatçılara bütün feryatlarına rağmen (31) Mart hâdisesi yine askerlerin politikaya karışmaları sebebi De oldu. Bu askeri kıyamı da Rumeli ordularının İstanbulu işgal eylemesi bastırdı. Hâdiselerin bu •afhaya gelmesinden sonra bile İttihat ve Terakki Cemiyeti ve umumî merkezi ordunun politikaya karışmasının fenalığına delil olarak 31 Mart hâdiselerini gösteriyordu.
İttihatçıların şöyle bir zihniyeti anlaşılıyordu. Ordu kendi düşüncelerine ve emellerine göre hareket ettikçe askerin politika yapması muvafıktır fakat isteklerine aykırı hareket ederse ordunun siyaset yapması fenadır.
Abdülhamido dayanan irtica' teşebbüsleri hareket ordusunun tstanbula girmesile bastırıldıktan »onra yine ordu İçinde bir takını kaynaşmalar eksik olmadı. Hu lâskâran grupu bir takım subaylara sadrâzam ve Harbiye Nazırı merhum Mahmut Şevket Paşaya ve ittihatçılara karşı bir feveran! mahiyetini taşıyordu.
Bütün bu çekişmeler \e çarpış-r,,a':ır Türklyenin Balkan harbi kaybetmesinde şüphesiz ki te-■IrU oldu Sub„l„ İktidardaki parü ve kabtaese Wro «üıalanndu Jururhı, ,or veya göstermek İstemi,.orda.
Bütün bu acı günlerin tadını tatmış olan yurdumuzda askeri hükümet darbelerine karşı, nerede olursa olsun, tereddüdlü bir gözle bakılmaktadır. Şomdaki Jıü kûmet darbesini yapanlar öyle anlaşılıyor ki meclisi feshetmişler fakat derhal yeni intilıabata başlanmak kararını vermişlerdir. Bu yeni seçimler, Suriyede, emniyet şartlarını haiz olarak yapılırsa memleketin umumi efkârının son düşüncelerini anlamak kabil olur. İsrail harbi ve Suriye meclisinde cereyan eden bir takım suiistimal dedikoduları politika havasını çok bozmuştu, bahusus ki bu fenalık vo suiistimal »ere çok mühim şahsiyetlerin 1-»ImJeri karışmış iktidar partisibin Başbakanının eu yakın akra-basınm adı katılmıştı. Diğer ta-Aftan ordu islerinde bozukluk
«Davamı 8a. a su. 5 da)
Amerika Cumhurbaşkanı Truman, mesaî odasında
(A-A. - A.P. . Nafen ve B.B.C. den kısaltılarak alınmıştır:)
Sovyetier Birliği dışişleri, bakanlığı; perşembe günü Birleşik Amerika, Ingiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Kanada-ya birer nota vererek, Atlantik Paktının sarih tecavüz! gayelerle Sovyet Rusyaya karşı tevcih olun duğunu bildirmiştir.
Yedi memlekete tevdi edilen Sov yet muhtırasında şu hususlar İleri sürülmektedir:
1 — Atlantik Paktı sarih teca-vllzl bir mahiyet arzetmekte ve Sovyetier Birliğine kaı-şı tevcih e-dllmiş bulunmaktadır.
2 — Pakt Birleşmiş Milletler a-nayasasına aykırı bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 5 Sü. • do)
Suriye'ye bir arkadaş gönderdik
Yeni Sabah muharriri Mehmet Ataker Suriye hâdiselerini yakından takip edecek
Yeni Suriye hükümeti dün gece teşekkül etti
Komünistlere ait
yanan dosyalar
Dr. Fahri Kurtulurun İstanbul adliye yangınında yanan dosyalar hakkındaki sorusuna Adalet Bak anı Meclisle madde madde cevap verdi Ankara 1 (Telefonla) — Fe-I hakkındaki soruya Maliye Baka-ridun Fikri Düşünsel’in başkan- nı cevap verecekti. Kürsüye ge lığında toplanan bugünkü Mec - len Bakan Aksal. Boru sahibi ile liste ikinci Abtiülhamid veresesi! (Devamı: Sa, s 80, 3 do)
Küçük hırsızlar
Emekli
maaşı
Azami tekaüt! maaşı yüzde yetmiş olarak kabul edildi
Ankara: 1 (Hususi) — Emekli tasarısını İnceleyen komisyon ya • nn toplantısını yapacaktır. Bugün Maliye ve Millî Savunma - Bahan, lannın buzurlle şu kararlara var.
1 — Askeri memurlara da su -baylar gibi her sene İçin Uç ay yıpranma zamnu hesaplanacaktır.
2 — Azami hizmet müddeti el. 11 sene ve azami tekaüt maaşı yüz de 70 olarak kabul edilmiştir.
3 — Tebdilihava ve tedavi müddetleri sivil ve askerler için aynı kabul edilmiştir.
Yeni kararla askerleri tekaüde sevk İçin tedavi ve hava tebdili her rütbede İki sene olarak kabul cdilmlytlr.
Okudukları romanların ve seyrettikleri filimlerin
tesiri altında kalan 4 çocuk yakalandı
Şehrimizin bir çok semtlerinde bu arada Cihangir, Taksim, Fındıklı ve Tophane semtlerinde bir çok evleri soyan ve en büyükleri 17 yaşlarında bulunan dört kişilik bir hıreız şebekesi dün sorgularını müteakip tevkif edilmiştir.
Adnan Söken, Süley-
man Çırak, Adil Güliir- | tün ve Mehmet adların- Küçük hırsızdaki bu dört küçük hır- lordan biri
sız kendilerile konuşan muharririmize demiş -lerdir ki:
« —Biz öyle sanıldığı gibi fena insanlar deği-| liz. Bir çok romanlar o-kuduk, filmler gördük. Bir de bunları biz deneyelim dedik. Koca Amerikan polisi bile kendi memleketlerindeki gangsterlerle zorla meşgul olurken kendi kendimize Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Suriyede bir hükümet darbesi yapılma • ■ı, bunu takip eden mühim siyasi hadise • ler günün mev zuu hallndo *
dlr. Yonl Sabah Suriyo hâdiselerini oku-
yucularına daha sahih vo tafsilâttı bir şoklldo arzotmek için, Surlyeyo bir arkadaş gönder-mlye karar vermiştir.
Yeni Sabah muharriri Moh-
mot Atakor, bu sabah 3.30 da Yeşllköydon kalkan bir uçakla Şama uçmuştur. Arkadaşımız, bu sabah saat 7 do Şama varmış bulunacaktır.
‘ Mehmet Ataker ;Su akşamdan Itlbaron Suriyo hâdiselerini telefonla gazetemizi- bildirecek ve ayrıca enteresan röportaz-lar yapacaktır.
N. SADAK ŞEHRİMİZE GELİYOR
Ankara: 1 (A. A.) —
Birleşmiş Milletler Asamblesinde Türk heyetine başkanlık edecek olan Dışişleri Bakanı Nec meddıin Sadak refakatinde Dışişleri Bakanlığı birinci daire u-mum müdürü Bülent Uşaklıgil vo özel kalem müdürü Necdet Kent olduğu halde bu akşam 21 treniyle îstanbula hareket etmiştir.
Sakıt hanedan
Bunlardan kimler yurda girebilecek
I Pasaport kanununda ya-1 I pılacak tadilât tasarısı I | Meclis yiindenıine alındı |
Ankara 1 (Telefonla) — Sa-kit hanedana ait emval ve bunlardan kimlerin memlekete gire-çeklerine dair pasnport kanununda yapılacak değişiklik tasarısı Meclis gündemine alınmıştır.
Amerikadan iki destroyer daha geliyor
MM« bürcümdru^ CLme^n Devletleri BmetlerMv 'MM ...
Dli.ga Savamla (merili .ava, tecrübeleri S' T """J,c U' S- S- Buckanm, deatroyerler, gMUmcklcdir. İkinci
programına istinaden Türle m / Ç e” ,u de*tr°yerter yılında inşa edilmiş ve Amerikanın TürMyeys yardım
ükan mir^ebatZ »”*** Amerikoda modernleştirilen bu destroyerleri Ame-
ı^rctlcbaMc btrMt. Türkiye,. getirmek ürere Biricik Arnikaya Türk mürettebat, gönder,İmi,1^.
Kabineyi, hükümet darbesini hazırlıyan Hüsnü Zaim kurdu
h. Zaim, Faris Elhuriyi tevkif ettirdi
Diln mezbaha önünde topla nan halk ve kuzular
(Foto: Burhan pcııi Sabah)
Kuzu kesimi
Ticaret Bakanlığı ile Belediyenin kararlan birbirine zıd olduğundan dün Mezbahada kesim yapılamadı
Ekonomi vo Ticaret Bakanlığı Ue Belediyenin kuzu kesimleri hak -kında verdikleri, iki kararın birbirine zıt olması yüzünden dün hay van borsasmda kuzu alımı yapıl-
tanımamızın
akisleri
Bir Yahudi gazetesi, diğer Asya devletlerinin de bu hareketi nazarı dikkate alacağını yazıyor
Londra: 1 (Nafen) — Burada İntişar etmekto olan «Jevish Chro nlcle» isimli Yahudi gazetesinin Telavlv'dekk muhabiri Türk hükümetinin İsrail'i Umma hususimde kİ kararından bahsetmekte vo şby le demektedir:
«TÜNtiycnin İsrail'i tanımış ol . musma Yahudi Dışişleri bakanlığı çevrelerlndo büyük bLr önem atfedilmekte vo İsrail'i ilk tanıyan müaiüman devletin Türkiye olduğu hususiyetle belirtilmektedir.»
Muhabir yazısına şöylo devam etmektedir:
(Dovamı Sa. & SÜ. e da)
SPOR
Cîhad
Arman
Buyiin size güzel bir spor sayfası hazırladı, 6 ncı-da bulacaksınız.
(B. B. C. - A. A. ve Na-fenden kısaltılarak alınmıştır) —« Hükümet darbesinden sonra Albay Hüsnü Zaim dün gece ye* nl hükümeti kendi başkanlığında kurmıya muvaffak olmuştur.
Kabine şu şekilde teşekkül et* iniştir:
Başbakan, Savunma ve içişleri Bakanı: Hiisnü Zaim, Başbakan yardımcısı ve Adalet Bakanı: E-( Devamı 8a. S 8Ü. S da)
D.P. Bursa
manıış mezbahada da kuzu keall-memiştir.
Geçen yıllarda, kuşular, Mayısın ö sına kadar baş ve ciğer teriyle birlikte «atılmakta idi. Ko yunların yavrulaması şubat ayında başlamaktadır. Kuzular ancak 6 mayıs yani Hıdırellez'o kadar gelişmekte ve o zaman başsız ve clğerekz, olarak satılabilmektedir.
Bu sene Ticaret Bakanlığı gönderdiği bir emirlo ancak asgari canlı 10 kilo ve kesilmiş 7 kilo ge len kuzuların kesilmesini bildir -mlştlr.
On kiloluk canlı bir kuzunun ko silmişi başsız vo clğerslz 4,545 kilo gelmektedir,
2-2,5 kilo kadar da başı vo el-geri tuttuğuna göre, Ticaret Ba -kanlığının emri yerine getirilmektedir.
Fakat bir müddet evvel daha zl yade lliks et satan perakendeci ka (Dovamı 8a. 5 8ü. 6 da)
kongresi
Bugün açılıyor
Bursa: 1 (Telefonla) - Demokrat parti Bursa il kong. eri yarın öğleden sonra Tayyare sineması salonlarında başlıyacak* tır. Kongreye lştirâk edecek dela»., geler, şehrimizde toplanmıştır^ Kongre, pazar akşamına kadal devam edecektir. Şehrimizde bu* liman D. P. genel başkanı Celâl (Dovamı Sa. s Sü. 6 da)
RECEP
PEKER
Atıf İnan işinde bildiklerini bugün izah edece,,
Ankara: 1 (Hususi) — Alır İnan işini inceleyen Karma Komisyon bugün Suad Kora vo ortağını dia lemiştir, vakit geciktiği için Recep Pokerin vereceği izahatı yarın dkı llyecekti^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Refik Ahmed Sevengilin Mektubu
ULUNAY
Tokat milletvekili muhtarsın Rs-flk Ahmot Sovonglldon şu mektubu aldım:
«Sayın Üstad Refi' Covad Ulunayt
Türk san’nt hayatının de-ficr-II sıması Muhsin Ertugrul, sahneye intisabının kırkının yıldönümü nü idrâk etmiş bulunuyor. Bu mü-nasebotlo 30 nisan 1849 tarihinde İstanbul Şohlr Tiyatrosunda, 7 mayıs 1949 tarihlndo de Ankara Oov-lot Tiyatrosunda yapılmak üzere bir lübllo tertip edilmoktcdir. San'-at vo san'atkâra karşı duymakta olduğunuz alâka bakımından habor veriyorum.
Muhsin Ertugrulun Türk tiyatrosuna kırk yıllık hizmetini anmak ü-zoro basınımızda değerli İmzanızla çıkacak bir yazı tertip hoyotinl pek memnun edecektir. Bu yazı, jübile münasobotilo çıkarılacak hâtıra kitabına da alınacaktır. Lütfunuzu rica eder, saygılarımı sunarım.
Jübile tertip heyeti adına
Tokat Milletvekili
Refik Ahmet Sevenğil»
Suynı Refik Ahmet “Sev. ngil’fit teveccühlerine teşokkürlor ederim j fakat böndeniz Muhsin Ertuğrul bo* yin 'Türk tiystrosuun hisnıot eyle* diklerine kani' değilim. Şu son yin mi beş senedo sıılıuemizdo mûmâi-ley hin himıııetlerilo no bir san'atkât yetişmiş, uo Türk tiyatrosu tarihi* no yerleşmiş bir piyoa monto edilmiş, no de tiyatromuzun muhayyel terakkisinin şahlandırdığı sevk v« gayretle bu sahada müellifler yetişe eskiden kalmadır. Itubu’ asırıluuboi ri ıao moınleketimizde tiyatro ha» roketi su üzerine yapılmış nakışlar gibi silinip gitmektedir.
Bu itibarla kanaat getirmediğim
bir nıes'ole hakkında modhiyyo ys*(
ulaklığıma imkân olmadığı cihotla
jübilenin hâtıra kitabına alınacak
yazı için muhterem Refik Ahmet
Sevengilin beni mazur görmelerini
rica eder, saygıiarıuu sunanın.

Comments (0)