SALI
1
Atlantik paktı için başlayan
müzakerelere devam olunacak
Londra, 81 (b.b.c.) — Kanada ve Batı Avrupa
Birliğine dahi! 5 memleket arasında bir Atlantik
paktı teşkili için Vagingtonda başlıyım müzakerele-
re bıı hafta İçinde de devam olunacaktır.
ŞUBAT
19 41
Onbirinci Yıl
No. 3540
★ ★★ HÜRRİYET \E HAKKIN YUMAZ MÜDAFİİYİZ ★
Yeni Sabah
Stalîn'in demeci soğuk karşılandı Beyaz Saraydan bildiriliyor: Truman, Stalînle ancak Vaşingtonda görüşebilir
Suiistimaller meselesi bugün Grupta alenen görüşülecek
Faik Ahmed Barutçu'nun Basına verdiği izahat
Umumî kanaat, Stalin’in beyanatının samimî olmadığı ve bunun Atlantik paktını baltalama yolunda bir propaganda mahiyetinde bulunduğu merkezindedir
C. H. P. Grup toplantıları imkân nisbetinde alenî olacak, gizli toplantıları aksettirenler de cezalandırılacak
Mes’uliyetin
Hududları
Memleketimizi, bilindiği gibi, çeyrek asırdır hep Halk Partili hükümetler idare etmiştir. Hem hiç muhalefet olmadığı için diledikleri gibi idare etmişlerdir. Bu cihet o kadar açıktır ki yapılan en ufak iyi hareket derhal Kalk Partisine ve onnn babında bulunan şeflere izafe ve atfolunmuş-tur. Böyle olunca bunun zaruri vo mantıkî bir neticesi de kötii hallerden, suiistimallerden, yol-suzluklardan o parti ve hükümetlerin ve başlarındaki şeflerin mesul olmaları icabetmez mi? Meselâ son dünya harbine Türkiyenin katılmamış olmasının şerefi Halk Partisine ve bu partinin hasındakilere ra-ci Junca re millete öyle gösterilince o devre içindeki fenalıkların, ihtikârların, irtişaların, baskı ve sıkıntıların da sorumlu loğu ayni kimselere «id olmak lîam gelmez mi? Memleket 1-çin iyi ve hayırlı olan şeylerin babalığını üzerine almak, fakat fena hâdiseleri ve v ukuatı tarihin seyrine mal ederek işin İçinden sıynlıvermek çok basit, fakat çocukları bile aldatamıya-cak ve kandıramıyacak kadar İptidai bir tabiyedir.
Harb içinde bu kadar pahalılığa, ihtikâra bu yurd niçin maruz kaldı denildi mİ bunun kabahati umumî dünya ahvaline affolunur, muharebe vardı, dünyada alı lâk sukut etmişti, bizde de ihtiras gözleri kör etmişti; onun için bu ıztırablara düşen, herkes şahsi kin ve menfaati Ue müteharrik oldu, ondan dolayı eşsiz acılara uğradık, denilir. Amma nasıl oldu da muharebeye katılmaktan kurtulduk denildi mi bu hâdise de, öbür fenalıklar gibi, talihin ve kaderin şevkine, dünya politikasının gidişine affolunarak bundan bir şeref payı çıkarmamak akla gelmez... Derhal Türk politikasın; idare edenlerin fevkalâde dirayeti, uzağı görüriüğü, ihtiyat, tedbiri, bu uğurlu neticede âmil oldu denilir.
Şu halde ayni hâdiseleri ölçmek için iki çeşid ölçü kullanıyoruz. İyi olanların iyiliği Halk Partisinin hİmmetiyİMİir, fakat kötü olanların fenalığı Halk Par tisinin, hükümetlerinin ve şeflerinin kabahati ve fi’li değildir, o vukuatın kaçılmaz icabları ve neticeleridir.
Dürüst ve insaflı olsalar da Halk Partisi nıensubları biz şu yurdun mukadderatı üzerinde müsbet veya menfi fazla bir te-sir yapabildiğimiz yoktur. (\y. asırdır memleket, vukuatın se\kîne bağlı olarak, rüzgârın ' estiği istikametlerde sallanır durur. İyi tezahürlerin şerefi bize nid değildir. Nitekim fenalık Jann sorumluluğu da bizim o-muzlarımızda değildir deseler en makul bir yol tutmuş olurlar. Amma onlardan hiç bu İnsaf ve basiret beklenir mİ?
Baksanıza, suiistimallerle mücadele İçin yeni yeni kanun projeleri hazırlanıyor, fakat hâlâ bir Atıf İnan işi —iki yıla yakındır— bir tiirlii neticelenemiyor . Otuz iki vatandaşı nıilral-yözlerlc muhakememiz biçen jandarma kumandanı vo kaynıor kam henüz memuriyet makamlarını muhafaza ediyorlar. Şlm-öğreniyoruz ki Urfadan Dalc-led lerı 250 aile (le Akşehfrde bu kışla kıyamette çadır altında 1-kamete mahkûm edilerek ölüme sürüklenmiş, İçlerinden yirmi kadarı fiilen ölmüş bile... Bu katlar fecî akıbetlere umumi cf-(Dovamıı 8a. 3 • 8li. fl uo)
Truman ve Stalin
Vaşington, 81 a.a. (United Press) — Beyazsaray ve Dışişleri Bakanlığı, Stalin’in demecine karsı soğuk davranmışlardır.
Resmî mahfiller, Avusturya sulh andlaşmasını incelemek ü-zere Londrada toplanacak olan dörtler konferansında samimiyetini isbat İçin Staline bir fırsat daha verilmiş olacağını söylemektedirler.
Resmî mahfillerin hiç birinde bugün, Stalin tarafından soğuk harbe nihayet vermek için bir teşebbüste bulunulacağına ihtimal verilmemektedir.
Herhangi bir anlaşma ümidi olduğu takdirde, Amerika anlaşma yapmaya hazırdır. Fakat doğu ile batı arasında her an artmakta olan gerginlik ve sukutu hayaller nazarı ltibare alı-
(Devamı; Sa. 3 - 8ü. e da)
Misafir Amiraller
İnönü’nün nezdinde
Kabul* merasiminde Djşişlerleri ve Millî Savunma Bakanlan, Genel Kurmay Başkan vekili, Dışişleri Umumî kâtibi ve Genel Kurmay deniz Kurmay Başkanı da hazır bulundular
Ankara 31 (a.a.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çankaya köşkünde, memleketimizde misafir olarak bulunmakta olan Doğu Atlantik ve Akdeniz Amerikan deniz kuvvetleri Komutanı Oramiral L. Co-
rolly ile Visamiral Carney’i, Tuğamiral Bolger’i, Tümamiral Harper'i, Tuğgeneral Riehie’yi, Amerikan Deniz Ataşesi Albay B. Valnmaeter’i, Amerikan Büyük Elçisi M. G. Wadsworth re-
İstanbulda 111 içkili gazino kapatılıyor
İçkili yerleri tahdid komisyonunun kararları ilgililere tebliğ edildi
Vilâyet, içkili yerleri tahdit komisyonu 111 içkili gazinonun kapatılmasına karar vermiş ve Emniyetçe alâkalılara tebligata başlanmıştır.
Bu arada dün vilâyete müracaat eden Adalar Kaymakamı tahdid kararlarını tatbik ederken hataya düştüğünü, yalnız ağır içki satan yerleri nazarı l-tibara aldığını bildirmiştir.
Vilâyetçe, Adalara ait tahdit
raporunun yeniden hazırlanma-! sı için ilgililere emir verilm'ş-tir.
Tekel maddelerine yenideıj zam yapılması üzerine Belediye İktisat Müdürlüğü içkili yerler için yeni bir tarife hazırlayarak Belediye riyaset makamına vermiştir.
Kahvehane ücret tarifeleri de tetkik edilmektedir.
Talebe Birliğinin sokularla mücadeıesi
Kongrede, komünizmle mücadelesi için teshir edilen esaslara dair hararetli görüşmeler oldu
Talebe Birliğinin dühktl kcngreslrulen bir görünüş
(Yatısı 5 inci sayfada)
takatinde kabul buyurmuşlar-dur.
Bu kabulde Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadaka Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel-kuımay Başkan Vekili Orgeneral Nuri Yamut, İkinci Başkanı Oıgeneral Muzaffer Tuğsavul, Dış’şleri Umumî Kâtibi Fuad Carım ve Genelkurmay Deniz Kurmay Başkanı Tümamiral Necati özdeniz hazır bulunmuş lardır
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
Aleksandr Uninsky
Tanınmış bir piyanist İstanbulda
Aleksandr Uninsky buradtı konser verecek
Dünyaca tanınmış piyanist A -lekeandr Uninsky dün uçakla Şehrimize gelmiştir. Uninsky, kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— TÜrklyeye İlk defa geliyorum. DoJıa evval bir defa gelmek İstemiştim. Fakat sıhhî vaziyetim
C Devamı: s(j. 3 - Sü. 4 do)
Hilmi Uran istirahat için şehrimize geldi
- Evvelki gün şehrimize gelen H-Jmi Uran, Pendlktekl evinde istirahat etmektedir.
Hilmi Uranın şehrimize istirahat etmek maksadlyie geldiği vo Parti işleri ile meşgul olmı-Vaıağı anlaşılmıştır.
Ankara, 31 (Hususî) — C.H.P. si Meclis Grupu Başkan Vekili Faik Ahmed Barutçu, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada Grup müzakerelerinin âlenî olması üzerinde açıklamalarda bulunmuştur. İlk açık otunun yarın suiistimaller konusu hakkında yapılacaktır.
Grup konuşmalarının gizli kalmasında parti ve memleket İçin mutlâka zaruret olmadıkça gizli oturumlardan kaçınılacağını söyli-yen Barutçu, gizli oturumları dışarıya aksettirenlerle bunlan neşredenler hakkında biri maddî, diğeri manevî olmak üzere İlci müeyyidenin tatbik edileceğini bildirmiştir. îç tüzük hükümleri Grup toplantılannı Meclisin bir organının çalışması şeklinde telâkki etmekte ve
Amerikada Atom bombası stoku var
Kongreye sunulan bir raporda, Hirosimaya atılan boru-malardan çok daha kuvvetli atom bombası mevcud olduğu bildirildi
( T
Ahmet Barutçu
■MHUSISM
bu cihetten bunu dışan aksettiren üyelerin ta-kib ve tecziye edileceği serahatını havi bulunmaktadır.
Gizli toplantıları neşreden gazetelerin cezaî bir mesuliyeti yoluna gitmek bugün mümkün olmadığını belirten Barutçu, C.H.P. nin almış olduğu bu kararın mahiyetini, basının büyük bir anlayışla karşılıyacağını ve bu hususta kendilerini destekliyeceğini umduğunu söylemiştir. Bununla beraber gizli Grup tep-lantıları dışarıya aksettiği takdirde toplantıların aleniyet esasının kaldırılması da daima imkân dahilinde bulunmaktadır. Alenî olacak Grup toplantıları konulan parti idare heyeti tarafından tesbıt edilerek bir hafta evvel ilân edilecektir.

Grip salgını yüziindenl okullar kapanacak mı
Sağlık Komisyonu kararını bu hafta sonunda
Kravçenko dâvası oün da devam etti
Londra 31 (B.B.C.) — Atom e-’hA jî'ai kohılsyoıiu bu akşam A-merlkan kongresine sunduğu raporda halen Amerikanın elinde, Bikini ve Hiroşima'ya ablan a -
tom bombalarından çok daha kuv vetU atom bombası bulunduğunu ve yeni aone İçin atom araştır -malarına 740 milyon dolar har -canacağmı bildirmiştir.
BOMBA STOKU
verecek, Ankara
Ankarada Grib salgını dolayı-«ile okulların 15 gün tatil edilmesi üzerine şehrimiz Millî E-ğitim Müdürlüğü ile Sağlık Mü öürlüğü işbirliği yapmağa karar vermişlerdir. ■
Gerek Sağlık Müdürlüğü ekip ler), gerekse Millî Eğitim Müdürlüğü sağlık müfettişleri o-kullan sıkı surette teftişe başlamışlardır.
11 Sağlık Müdürlüğü, dün tek mil okullara tebligat yaparak her Cumartesi günü bir haftı-Itk devam cetvelini ve hastala-
okulları kapandı
B.«n çocukların adet ve adreslerinin bildirilmesini istemiştir.
Şehrimizin sağlık durumu hak kında Sağlık Müdürü Dr. Faik Yargıcı, şunları söylemiştir:
(— Şehrimizde Avrupada olduğu gibi Grib yoktur. Ancak havaların soğuk gitmesi dola-yısiyle nezle ve soğuk algınlığı vardır. Biz topluluğun bulunduğu yerleri dezenfekte etmekle devam eyliyeceğiz.
Mekteplerin tatil edilip edilmemesi hakkındaki kararımızı bu hafta sonunda vereceğiz.»
Diinkü duruşmada, müdahil avukatla
Kravçenko arasında
münakaşalar oldu
Paris 31 a.a. (A.F.P.) — Vilç.
tor Kravçenko dâvasına bugün de devam edilmiştir. Bugünkü
oturumda Sovyet Rusyadan gelen şahid dinlenmiştir. Şahidletf «Hürriyeti seçtim > kitabındaki
yazıların çoğunun asılsız oldu-
ğunu iddia etmişlerdir. Oturuma bir saat kadar ara
Paris 31 (AP) — Yedi milyon üyesi bulunan Birleşmiş Milletler terakki komitesi reisi Ely Cul-bertson'un burada verdiği dc -meçte üçüncü bir dünya harbinin patlak vermesi İhtimali karşısında Birleşik Amerikanın iki yib atom bombalık İhtiyat stokuna malik bulunduğunu söylemiştir.
Yeni Yugoslav Elçisi geldi
Yugoslav komünist partisinin faal üyelerinden olan elçi, dün konuşmak istemedi Yugoslavyanın Türkiye Büyük Elçiliğine tayin edilen Lulomir Radovonovlç, dün sabah semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
Kendisine kızı, vo konsı refakat etmekte olan Büyüle Elçi; Perapalas oteline inmiştir. Yugoa lav elçisi, Yugoslav komünist paı tisinin faal âzalarındandır.
Tito, dahili miicadole.ro başladığından beri dalma onun yanında kalmış ve Yugoslavyada ko -yu bir Tltocu olarak tanınmıştır. Yugoslav elçisi dün kendisiyle görüşmek İsteyen bir arkadaşım! za henllz itimatnamesini takdim etmediğini ve bir şey söyllyemiye ccğinl İfade etmiştir.
Patrik dün
Bcdıkhyı gezdi
I Ingiliz Büyükelçisi, .4f/ıe-| nagoras’ı ziyaret etti, I'h-I nan Kralı tebrik telgrafıj
gönderdi I
Rum Ortodoks Patriği 1 inci Atlıenagoras'ı dün Ingiliz büyük elçisi Mr. Kelly ziyaret etmiş ve bir müddet görüşmüştür. Yunan Kralı Joı-j clün Patrik Atlıenagöras’a bir telgraf göndererek tebrik etmiştir..
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 4 dc)
H. Bayur dâvası dün karara kaldı
Hikmet Bayur mahkemede, 22 sahildik müdaf aaııamesini okudu ve beraetini isledi.
Ankara 31 (Hususi) — Hik-p?et Bayur ve arkadaşlarının duruşmalarına bugün de devam enildi. İlk defa söz alan Avukat Şahap Gürsel 25/7/931 de kabul edilmiş bulunan 1881 sayıl- Basın Kanununun 30 uncu maddesinin Komisyonu da 3 fıkra olarak hazırlanarak Mec-
(Devamı: Su. 3 - Sü. 2 do)

Komünistler
Pekin e girdi
verildikten sonra UkraynalI bir bayanın dinlenilmesine geçilmiştir. Şahid, eski hâtıralarını anlatırken hüngür hüngür ağlamaktan kendini alamamıştır. Bu şahid, kitabdaki yazılana çoğunun doğru olduğunu söylemiştir.
(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 3 de)
Bursada kanlı
köy düğünü
Ei; yüzünden çıkan kavga neticesinde bir kişi öldü, yirmi kişi yaralandı
Bursa 31 (Telefonla) — Bur w saıun GUrsu bucağına bağlı Ada köyünde yapılan bir düğün, yirmi kişinin yaralanmasına vo bir, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)



[JgjAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Bu piân ne oEa ks ? azetoiordo bir haber uktî- Söziin geloımnden öyiu ani iyodum; Dovlot işleri plân- ruz ki plfın nıos'olosi bir teknik işi-laştırılıyorınuş l Bunun İçin dlr.
Çhıde sullı ümidi gittikçe azalıyor
Pekin 31 (A.A.) (Alp) — Komünist kuvvetlerinden 20 bin kişi bugün Pekine girmiştir. Bu kuvvetler şehrin garnizonunu teşkil edeceklerdir.
Londra 81 (Nnfen) — Çlndo Biıllı ümitleri kaybolmaktadır. Ko münlatler yeni tekliflerde bıılıın -muşlardır. Bunlar başkentin Nan' kimi» kMma-mn vo bililin vilâyet-lerln ayrı ayrı teslim olmalarını istemektedirler.
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 3 do)
do Başbakanlığa bag- r--------■-------———v-ı
lı bir plân dairesi ku- j ü L U N A Y ]
İtiraf öderim. Bon, bundan hiç bir soy anlamadım. Bir işin plân-laştırılması demek no doıncktir? Bunun için nasıl bir sistem tutulacak? Kırlaslyo dlyo başımızda bir muazzam belâ var... Bir do buna plân ını İlâve ediliyor? Ne oluyor?
Bu plânla$nıa devlot dairelerinde bir ıslâhat Iso bunun için bir hazırlanma dovresl lâzımdı ve buna doğrudan doğruya ıslâhat doınokto do bir mahzur yoktur. Neden bunun adı doğlstl.
Bir plân dairesi kuruluyor. Anlamağa çalıştıfiınııza göro, bu da bir toşkllâttır yahu! Hor halde bunun bakanı, müsteşarı, şefi, ineli olaoak. Bunun İçin tablatlle bir tahsisat ayrılması lâzım... Fakat, ınos'olo o kadar rüşoym halinde ki bütün gazotolor bundan sadoco havadis olarak bahsediyorlar.
Hayli oluyor. D lorundan birinin a-ınerlkada tahsil edorf bir oğlunu tanımıştım. Kondlslnş no tahsil ottiğinl sorduğum zaman, bana: (Teşkilâtçılık tahsil ettim!-» dedi. Biraz malûmat İstedim. Bu teşkilâtçılık İlminin devalrdu as memurla az zamanda çok l$ görül» nıesi olduğunu öğrendim. Doiı.(an« linin soçtlğl ıııoslok burada geçnıo( dİ. O da — zannodorsoııı— Çalışın^ Bakanlığında bir memuriyet bul-
Acaba bu goııç bana yanlış HU söyledi? . Plancılık-» dlyocesine aToşkllâtçılık» demiş olmasın.
Sonra bir ınos'olo daha var: Bu plân dairesinin kurulması İçin A-morlkadan İki üç mütehassıs getirH locek vo yanlarına Türk teknisyenleri verilecekmiş. Yine gazoteieıln dediklerine göro: Bakanlıklar hazırladıkları plân vo ınalzonıoyl bâ-Lütfen sayfayı çoviriııİB —
SALI
1
Atlantik paktı için başlayan
müzakerelere devam olunacak
Londra, 81 (b.b.c.) — Kanada ve Batı Avrupa
Birliğine dahi! 5 memleket arasında bir Atlantik
paktı teşkili için Vagingtonda başlıyım müzakerele-
re bıı hafta İçinde de devam olunacaktır.
ŞUBAT
19 41
Onbirinci Yıl
No. 3540
★ ★★ HÜRRİYET \E HAKKIN YUMAZ MÜDAFİİYİZ ★
Yeni Sabah
Stalîn'in demeci soğuk karşılandı Beyaz Saraydan bildiriliyor: Truman, Stalînle ancak Vaşingtonda görüşebilir
Suiistimaller meselesi bugün Grupta alenen görüşülecek
Faik Ahmed Barutçu'nun Basına verdiği izahat
Umumî kanaat, Stalin’in beyanatının samimî olmadığı ve bunun Atlantik paktını baltalama yolunda bir propaganda mahiyetinde bulunduğu merkezindedir
C. H. P. Grup toplantıları imkân nisbetinde alenî olacak, gizli toplantıları aksettirenler de cezalandırılacak
Mes’uliyetin
Hududları
Memleketimizi, bilindiği gibi, çeyrek asırdır hep Halk Partili hükümetler idare etmiştir. Hem hiç muhalefet olmadığı için diledikleri gibi idare etmişlerdir. Bu cihet o kadar açıktır ki yapılan en ufak iyi hareket derhal Kalk Partisine ve onnn babında bulunan şeflere izafe ve atfolunmuş-tur. Böyle olunca bunun zaruri vo mantıkî bir neticesi de kötii hallerden, suiistimallerden, yol-suzluklardan o parti ve hükümetlerin ve başlarındaki şeflerin mesul olmaları icabetmez mi? Meselâ son dünya harbine Türkiyenin katılmamış olmasının şerefi Halk Partisine ve bu partinin hasındakilere ra-ci Junca re millete öyle gösterilince o devre içindeki fenalıkların, ihtikârların, irtişaların, baskı ve sıkıntıların da sorumlu loğu ayni kimselere «id olmak lîam gelmez mi? Memleket 1-çin iyi ve hayırlı olan şeylerin babalığını üzerine almak, fakat fena hâdiseleri ve v ukuatı tarihin seyrine mal ederek işin İçinden sıynlıvermek çok basit, fakat çocukları bile aldatamıya-cak ve kandıramıyacak kadar İptidai bir tabiyedir.
Harb içinde bu kadar pahalılığa, ihtikâra bu yurd niçin maruz kaldı denildi mİ bunun kabahati umumî dünya ahvaline affolunur, muharebe vardı, dünyada alı lâk sukut etmişti, bizde de ihtiras gözleri kör etmişti; onun için bu ıztırablara düşen, herkes şahsi kin ve menfaati Ue müteharrik oldu, ondan dolayı eşsiz acılara uğradık, denilir. Amma nasıl oldu da muharebeye katılmaktan kurtulduk denildi mi bu hâdise de, öbür fenalıklar gibi, talihin ve kaderin şevkine, dünya politikasının gidişine affolunarak bundan bir şeref payı çıkarmamak akla gelmez... Derhal Türk politikasın; idare edenlerin fevkalâde dirayeti, uzağı görüriüğü, ihtiyat, tedbiri, bu uğurlu neticede âmil oldu denilir.
Şu halde ayni hâdiseleri ölçmek için iki çeşid ölçü kullanıyoruz. İyi olanların iyiliği Halk Partisinin hİmmetiyİMİir, fakat kötü olanların fenalığı Halk Par tisinin, hükümetlerinin ve şeflerinin kabahati ve fi’li değildir, o vukuatın kaçılmaz icabları ve neticeleridir.
Dürüst ve insaflı olsalar da Halk Partisi nıensubları biz şu yurdun mukadderatı üzerinde müsbet veya menfi fazla bir te-sir yapabildiğimiz yoktur. (\y. asırdır memleket, vukuatın se\kîne bağlı olarak, rüzgârın ' estiği istikametlerde sallanır durur. İyi tezahürlerin şerefi bize nid değildir. Nitekim fenalık Jann sorumluluğu da bizim o-muzlarımızda değildir deseler en makul bir yol tutmuş olurlar. Amma onlardan hiç bu İnsaf ve basiret beklenir mİ?
Baksanıza, suiistimallerle mücadele İçin yeni yeni kanun projeleri hazırlanıyor, fakat hâlâ bir Atıf İnan işi —iki yıla yakındır— bir tiirlii neticelenemiyor . Otuz iki vatandaşı nıilral-yözlerlc muhakememiz biçen jandarma kumandanı vo kaynıor kam henüz memuriyet makamlarını muhafaza ediyorlar. Şlm-öğreniyoruz ki Urfadan Dalc-led lerı 250 aile (le Akşehfrde bu kışla kıyamette çadır altında 1-kamete mahkûm edilerek ölüme sürüklenmiş, İçlerinden yirmi kadarı fiilen ölmüş bile... Bu katlar fecî akıbetlere umumi cf-(Dovamıı 8a. 3 • 8li. fl uo)
Truman ve Stalin
Vaşington, 81 a.a. (United Press) — Beyazsaray ve Dışişleri Bakanlığı, Stalin’in demecine karsı soğuk davranmışlardır.
Resmî mahfiller, Avusturya sulh andlaşmasını incelemek ü-zere Londrada toplanacak olan dörtler konferansında samimiyetini isbat İçin Staline bir fırsat daha verilmiş olacağını söylemektedirler.
Resmî mahfillerin hiç birinde bugün, Stalin tarafından soğuk harbe nihayet vermek için bir teşebbüste bulunulacağına ihtimal verilmemektedir.
Herhangi bir anlaşma ümidi olduğu takdirde, Amerika anlaşma yapmaya hazırdır. Fakat doğu ile batı arasında her an artmakta olan gerginlik ve sukutu hayaller nazarı ltibare alı-
(Devamı; Sa. 3 - 8ü. e da)
Misafir Amiraller
İnönü’nün nezdinde
Kabul* merasiminde Djşişlerleri ve Millî Savunma Bakanlan, Genel Kurmay Başkan vekili, Dışişleri Umumî kâtibi ve Genel Kurmay deniz Kurmay Başkanı da hazır bulundular
Ankara 31 (a.a.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çankaya köşkünde, memleketimizde misafir olarak bulunmakta olan Doğu Atlantik ve Akdeniz Amerikan deniz kuvvetleri Komutanı Oramiral L. Co-
rolly ile Visamiral Carney’i, Tuğamiral Bolger’i, Tümamiral Harper'i, Tuğgeneral Riehie’yi, Amerikan Deniz Ataşesi Albay B. Valnmaeter’i, Amerikan Büyük Elçisi M. G. Wadsworth re-
İstanbulda 111 içkili gazino kapatılıyor
İçkili yerleri tahdid komisyonunun kararları ilgililere tebliğ edildi
Vilâyet, içkili yerleri tahdit komisyonu 111 içkili gazinonun kapatılmasına karar vermiş ve Emniyetçe alâkalılara tebligata başlanmıştır.
Bu arada dün vilâyete müracaat eden Adalar Kaymakamı tahdid kararlarını tatbik ederken hataya düştüğünü, yalnız ağır içki satan yerleri nazarı l-tibara aldığını bildirmiştir.
Vilâyetçe, Adalara ait tahdit
raporunun yeniden hazırlanma-! sı için ilgililere emir verilm'ş-tir.
Tekel maddelerine yenideıj zam yapılması üzerine Belediye İktisat Müdürlüğü içkili yerler için yeni bir tarife hazırlayarak Belediye riyaset makamına vermiştir.
Kahvehane ücret tarifeleri de tetkik edilmektedir.
Talebe Birliğinin sokularla mücadeıesi
Kongrede, komünizmle mücadelesi için teshir edilen esaslara dair hararetli görüşmeler oldu
Talebe Birliğinin dühktl kcngreslrulen bir görünüş
(Yatısı 5 inci sayfada)
takatinde kabul buyurmuşlar-dur.
Bu kabulde Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadaka Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel-kuımay Başkan Vekili Orgeneral Nuri Yamut, İkinci Başkanı Oıgeneral Muzaffer Tuğsavul, Dış’şleri Umumî Kâtibi Fuad Carım ve Genelkurmay Deniz Kurmay Başkanı Tümamiral Necati özdeniz hazır bulunmuş lardır
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
Aleksandr Uninsky
Tanınmış bir piyanist İstanbulda
Aleksandr Uninsky buradtı konser verecek
Dünyaca tanınmış piyanist A -lekeandr Uninsky dün uçakla Şehrimize gelmiştir. Uninsky, kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— TÜrklyeye İlk defa geliyorum. DoJıa evval bir defa gelmek İstemiştim. Fakat sıhhî vaziyetim
C Devamı: s(j. 3 - Sü. 4 do)
Hilmi Uran istirahat için şehrimize geldi
- Evvelki gün şehrimize gelen H-Jmi Uran, Pendlktekl evinde istirahat etmektedir.
Hilmi Uranın şehrimize istirahat etmek maksadlyie geldiği vo Parti işleri ile meşgul olmı-Vaıağı anlaşılmıştır.
Ankara, 31 (Hususî) — C.H.P. si Meclis Grupu Başkan Vekili Faik Ahmed Barutçu, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada Grup müzakerelerinin âlenî olması üzerinde açıklamalarda bulunmuştur. İlk açık otunun yarın suiistimaller konusu hakkında yapılacaktır.
Grup konuşmalarının gizli kalmasında parti ve memleket İçin mutlâka zaruret olmadıkça gizli oturumlardan kaçınılacağını söyli-yen Barutçu, gizli oturumları dışarıya aksettirenlerle bunlan neşredenler hakkında biri maddî, diğeri manevî olmak üzere İlci müeyyidenin tatbik edileceğini bildirmiştir. îç tüzük hükümleri Grup toplantılannı Meclisin bir organının çalışması şeklinde telâkki etmekte ve
Amerikada Atom bombası stoku var
Kongreye sunulan bir raporda, Hirosimaya atılan boru-malardan çok daha kuvvetli atom bombası mevcud olduğu bildirildi
( T
Ahmet Barutçu
■MHUSISM
bu cihetten bunu dışan aksettiren üyelerin ta-kib ve tecziye edileceği serahatını havi bulunmaktadır.
Gizli toplantıları neşreden gazetelerin cezaî bir mesuliyeti yoluna gitmek bugün mümkün olmadığını belirten Barutçu, C.H.P. nin almış olduğu bu kararın mahiyetini, basının büyük bir anlayışla karşılıyacağını ve bu hususta kendilerini destekliyeceğini umduğunu söylemiştir. Bununla beraber gizli Grup tep-lantıları dışarıya aksettiği takdirde toplantıların aleniyet esasının kaldırılması da daima imkân dahilinde bulunmaktadır. Alenî olacak Grup toplantıları konulan parti idare heyeti tarafından tesbıt edilerek bir hafta evvel ilân edilecektir.

Grip salgını yüziindenl okullar kapanacak mı
Sağlık Komisyonu kararını bu hafta sonunda
Kravçenko dâvası oün da devam etti
Londra 31 (B.B.C.) — Atom e-’hA jî'ai kohılsyoıiu bu akşam A-merlkan kongresine sunduğu raporda halen Amerikanın elinde, Bikini ve Hiroşima'ya ablan a -
tom bombalarından çok daha kuv vetU atom bombası bulunduğunu ve yeni aone İçin atom araştır -malarına 740 milyon dolar har -canacağmı bildirmiştir.
BOMBA STOKU
verecek, Ankara
Ankarada Grib salgını dolayı-«ile okulların 15 gün tatil edilmesi üzerine şehrimiz Millî E-ğitim Müdürlüğü ile Sağlık Mü öürlüğü işbirliği yapmağa karar vermişlerdir. ■
Gerek Sağlık Müdürlüğü ekip ler), gerekse Millî Eğitim Müdürlüğü sağlık müfettişleri o-kullan sıkı surette teftişe başlamışlardır.
11 Sağlık Müdürlüğü, dün tek mil okullara tebligat yaparak her Cumartesi günü bir haftı-Itk devam cetvelini ve hastala-
okulları kapandı
B.«n çocukların adet ve adreslerinin bildirilmesini istemiştir.
Şehrimizin sağlık durumu hak kında Sağlık Müdürü Dr. Faik Yargıcı, şunları söylemiştir:
(— Şehrimizde Avrupada olduğu gibi Grib yoktur. Ancak havaların soğuk gitmesi dola-yısiyle nezle ve soğuk algınlığı vardır. Biz topluluğun bulunduğu yerleri dezenfekte etmekle devam eyliyeceğiz.
Mekteplerin tatil edilip edilmemesi hakkındaki kararımızı bu hafta sonunda vereceğiz.»
Diinkü duruşmada, müdahil avukatla
Kravçenko arasında
münakaşalar oldu
Paris 31 a.a. (A.F.P.) — Vilç.
tor Kravçenko dâvasına bugün de devam edilmiştir. Bugünkü
oturumda Sovyet Rusyadan gelen şahid dinlenmiştir. Şahidletf «Hürriyeti seçtim > kitabındaki
yazıların çoğunun asılsız oldu-
ğunu iddia etmişlerdir. Oturuma bir saat kadar ara
Paris 31 (AP) — Yedi milyon üyesi bulunan Birleşmiş Milletler terakki komitesi reisi Ely Cul-bertson'un burada verdiği dc -meçte üçüncü bir dünya harbinin patlak vermesi İhtimali karşısında Birleşik Amerikanın iki yib atom bombalık İhtiyat stokuna malik bulunduğunu söylemiştir.
Yeni Yugoslav Elçisi geldi
Yugoslav komünist partisinin faal üyelerinden olan elçi, dün konuşmak istemedi Yugoslavyanın Türkiye Büyük Elçiliğine tayin edilen Lulomir Radovonovlç, dün sabah semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
Kendisine kızı, vo konsı refakat etmekte olan Büyüle Elçi; Perapalas oteline inmiştir. Yugoa lav elçisi, Yugoslav komünist paı tisinin faal âzalarındandır.
Tito, dahili miicadole.ro başladığından beri dalma onun yanında kalmış ve Yugoslavyada ko -yu bir Tltocu olarak tanınmıştır. Yugoslav elçisi dün kendisiyle görüşmek İsteyen bir arkadaşım! za henllz itimatnamesini takdim etmediğini ve bir şey söyllyemiye ccğinl İfade etmiştir.
Patrik dün
Bcdıkhyı gezdi
I Ingiliz Büyükelçisi, .4f/ıe-| nagoras’ı ziyaret etti, I'h-I nan Kralı tebrik telgrafıj
gönderdi I
Rum Ortodoks Patriği 1 inci Atlıenagoras'ı dün Ingiliz büyük elçisi Mr. Kelly ziyaret etmiş ve bir müddet görüşmüştür. Yunan Kralı Joı-j clün Patrik Atlıenagöras’a bir telgraf göndererek tebrik etmiştir..
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 4 dc)
H. Bayur dâvası dün karara kaldı
Hikmet Bayur mahkemede, 22 sahildik müdaf aaııamesini okudu ve beraetini isledi.
Ankara 31 (Hususi) — Hik-p?et Bayur ve arkadaşlarının duruşmalarına bugün de devam enildi. İlk defa söz alan Avukat Şahap Gürsel 25/7/931 de kabul edilmiş bulunan 1881 sayıl- Basın Kanununun 30 uncu maddesinin Komisyonu da 3 fıkra olarak hazırlanarak Mec-
(Devamı: Su. 3 - Sü. 2 do)

Komünistler
Pekin e girdi
verildikten sonra UkraynalI bir bayanın dinlenilmesine geçilmiştir. Şahid, eski hâtıralarını anlatırken hüngür hüngür ağlamaktan kendini alamamıştır. Bu şahid, kitabdaki yazılana çoğunun doğru olduğunu söylemiştir.
(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 3 de)
Bursada kanlı
köy düğünü
Ei; yüzünden çıkan kavga neticesinde bir kişi öldü, yirmi kişi yaralandı
Bursa 31 (Telefonla) — Bur w saıun GUrsu bucağına bağlı Ada köyünde yapılan bir düğün, yirmi kişinin yaralanmasına vo bir, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)



[JgjAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Bu piân ne oEa ks ? azetoiordo bir haber uktî- Söziin geloımnden öyiu ani iyodum; Dovlot işleri plân- ruz ki plfın nıos'olosi bir teknik işi-laştırılıyorınuş l Bunun İçin dlr.
Çhıde sullı ümidi gittikçe azalıyor
Pekin 31 (A.A.) (Alp) — Komünist kuvvetlerinden 20 bin kişi bugün Pekine girmiştir. Bu kuvvetler şehrin garnizonunu teşkil edeceklerdir.
Londra 81 (Nnfen) — Çlndo Biıllı ümitleri kaybolmaktadır. Ko münlatler yeni tekliflerde bıılıın -muşlardır. Bunlar başkentin Nan' kimi» kMma-mn vo bililin vilâyet-lerln ayrı ayrı teslim olmalarını istemektedirler.
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 3 do)
do Başbakanlığa bag- r--------■-------———v-ı
lı bir plân dairesi ku- j ü L U N A Y ]
İtiraf öderim. Bon, bundan hiç bir soy anlamadım. Bir işin plân-laştırılması demek no doıncktir? Bunun için nasıl bir sistem tutulacak? Kırlaslyo dlyo başımızda bir muazzam belâ var... Bir do buna plân ını İlâve ediliyor? Ne oluyor?
Bu plânla$nıa devlot dairelerinde bir ıslâhat Iso bunun için bir hazırlanma dovresl lâzımdı ve buna doğrudan doğruya ıslâhat doınokto do bir mahzur yoktur. Neden bunun adı doğlstl.
Bir plân dairesi kuruluyor. Anlamağa çalıştıfiınııza göro, bu da bir toşkllâttır yahu! Hor halde bunun bakanı, müsteşarı, şefi, ineli olaoak. Bunun İçin tablatlle bir tahsisat ayrılması lâzım... Fakat, ınos'olo o kadar rüşoym halinde ki bütün gazotolor bundan sadoco havadis olarak bahsediyorlar.
Hayli oluyor. D lorundan birinin a-ınerlkada tahsil edorf bir oğlunu tanımıştım. Kondlslnş no tahsil ottiğinl sorduğum zaman, bana: (Teşkilâtçılık tahsil ettim!-» dedi. Biraz malûmat İstedim. Bu teşkilâtçılık İlminin devalrdu as memurla az zamanda çok l$ görül» nıesi olduğunu öğrendim. Doiı.(an« linin soçtlğl ıııoslok burada geçnıo( dİ. O da — zannodorsoııı— Çalışın^ Bakanlığında bir memuriyet bul-
Acaba bu goııç bana yanlış HU söyledi? . Plancılık-» dlyocesine aToşkllâtçılık» demiş olmasın.
Sonra bir ınos'olo daha var: Bu plân dairesinin kurulması İçin A-morlkadan İki üç mütehassıs getirH locek vo yanlarına Türk teknisyenleri verilecekmiş. Yine gazoteieıln dediklerine göro: Bakanlıklar hazırladıkları plân vo ınalzonıoyl bâ-Lütfen sayfayı çoviriııİB —
SALI
1
Atlantik paktı için başlayan
müzakerelere devam olunacak
Londra, 81 (b.b.c.) — Kanada ve Batı Avrupa
Birliğine dahi! 5 memleket arasında bir Atlantik
paktı teşkili için Vagingtonda başlıyım müzakerele-
re bıı hafta İçinde de devam olunacaktır.
ŞUBAT
19 41
Onbirinci Yıl
No. 3540
★ ★★ HÜRRİYET \E HAKKIN YUMAZ MÜDAFİİYİZ ★
Yeni Sabah
Stalîn'in demeci soğuk karşılandı Beyaz Saraydan bildiriliyor: Truman, Stalînle ancak Vaşingtonda görüşebilir
Suiistimaller meselesi bugün Grupta alenen görüşülecek
Faik Ahmed Barutçu'nun Basına verdiği izahat
Umumî kanaat, Stalin’in beyanatının samimî olmadığı ve bunun Atlantik paktını baltalama yolunda bir propaganda mahiyetinde bulunduğu merkezindedir
C. H. P. Grup toplantıları imkân nisbetinde alenî olacak, gizli toplantıları aksettirenler de cezalandırılacak
Mes’uliyetin
Hududları
Memleketimizi, bilindiği gibi, çeyrek asırdır hep Halk Partili hükümetler idare etmiştir. Hem hiç muhalefet olmadığı için diledikleri gibi idare etmişlerdir. Bu cihet o kadar açıktır ki yapılan en ufak iyi hareket derhal Kalk Partisine ve onnn babında bulunan şeflere izafe ve atfolunmuş-tur. Böyle olunca bunun zaruri vo mantıkî bir neticesi de kötii hallerden, suiistimallerden, yol-suzluklardan o parti ve hükümetlerin ve başlarındaki şeflerin mesul olmaları icabetmez mi? Meselâ son dünya harbine Türkiyenin katılmamış olmasının şerefi Halk Partisine ve bu partinin hasındakilere ra-ci Junca re millete öyle gösterilince o devre içindeki fenalıkların, ihtikârların, irtişaların, baskı ve sıkıntıların da sorumlu loğu ayni kimselere «id olmak lîam gelmez mi? Memleket 1-çin iyi ve hayırlı olan şeylerin babalığını üzerine almak, fakat fena hâdiseleri ve v ukuatı tarihin seyrine mal ederek işin İçinden sıynlıvermek çok basit, fakat çocukları bile aldatamıya-cak ve kandıramıyacak kadar İptidai bir tabiyedir.
Harb içinde bu kadar pahalılığa, ihtikâra bu yurd niçin maruz kaldı denildi mİ bunun kabahati umumî dünya ahvaline affolunur, muharebe vardı, dünyada alı lâk sukut etmişti, bizde de ihtiras gözleri kör etmişti; onun için bu ıztırablara düşen, herkes şahsi kin ve menfaati Ue müteharrik oldu, ondan dolayı eşsiz acılara uğradık, denilir. Amma nasıl oldu da muharebeye katılmaktan kurtulduk denildi mi bu hâdise de, öbür fenalıklar gibi, talihin ve kaderin şevkine, dünya politikasının gidişine affolunarak bundan bir şeref payı çıkarmamak akla gelmez... Derhal Türk politikasın; idare edenlerin fevkalâde dirayeti, uzağı görüriüğü, ihtiyat, tedbiri, bu uğurlu neticede âmil oldu denilir.
Şu halde ayni hâdiseleri ölçmek için iki çeşid ölçü kullanıyoruz. İyi olanların iyiliği Halk Partisinin hİmmetiyİMİir, fakat kötü olanların fenalığı Halk Par tisinin, hükümetlerinin ve şeflerinin kabahati ve fi’li değildir, o vukuatın kaçılmaz icabları ve neticeleridir.
Dürüst ve insaflı olsalar da Halk Partisi nıensubları biz şu yurdun mukadderatı üzerinde müsbet veya menfi fazla bir te-sir yapabildiğimiz yoktur. (\y. asırdır memleket, vukuatın se\kîne bağlı olarak, rüzgârın ' estiği istikametlerde sallanır durur. İyi tezahürlerin şerefi bize nid değildir. Nitekim fenalık Jann sorumluluğu da bizim o-muzlarımızda değildir deseler en makul bir yol tutmuş olurlar. Amma onlardan hiç bu İnsaf ve basiret beklenir mİ?
Baksanıza, suiistimallerle mücadele İçin yeni yeni kanun projeleri hazırlanıyor, fakat hâlâ bir Atıf İnan işi —iki yıla yakındır— bir tiirlii neticelenemiyor . Otuz iki vatandaşı nıilral-yözlerlc muhakememiz biçen jandarma kumandanı vo kaynıor kam henüz memuriyet makamlarını muhafaza ediyorlar. Şlm-öğreniyoruz ki Urfadan Dalc-led lerı 250 aile (le Akşehfrde bu kışla kıyamette çadır altında 1-kamete mahkûm edilerek ölüme sürüklenmiş, İçlerinden yirmi kadarı fiilen ölmüş bile... Bu katlar fecî akıbetlere umumi cf-(Dovamıı 8a. 3 • 8li. fl uo)
Truman ve Stalin
Vaşington, 81 a.a. (United Press) — Beyazsaray ve Dışişleri Bakanlığı, Stalin’in demecine karsı soğuk davranmışlardır.
Resmî mahfiller, Avusturya sulh andlaşmasını incelemek ü-zere Londrada toplanacak olan dörtler konferansında samimiyetini isbat İçin Staline bir fırsat daha verilmiş olacağını söylemektedirler.
Resmî mahfillerin hiç birinde bugün, Stalin tarafından soğuk harbe nihayet vermek için bir teşebbüste bulunulacağına ihtimal verilmemektedir.
Herhangi bir anlaşma ümidi olduğu takdirde, Amerika anlaşma yapmaya hazırdır. Fakat doğu ile batı arasında her an artmakta olan gerginlik ve sukutu hayaller nazarı ltibare alı-
(Devamı; Sa. 3 - 8ü. e da)
Misafir Amiraller
İnönü’nün nezdinde
Kabul* merasiminde Djşişlerleri ve Millî Savunma Bakanlan, Genel Kurmay Başkan vekili, Dışişleri Umumî kâtibi ve Genel Kurmay deniz Kurmay Başkanı da hazır bulundular
Ankara 31 (a.a.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çankaya köşkünde, memleketimizde misafir olarak bulunmakta olan Doğu Atlantik ve Akdeniz Amerikan deniz kuvvetleri Komutanı Oramiral L. Co-
rolly ile Visamiral Carney’i, Tuğamiral Bolger’i, Tümamiral Harper'i, Tuğgeneral Riehie’yi, Amerikan Deniz Ataşesi Albay B. Valnmaeter’i, Amerikan Büyük Elçisi M. G. Wadsworth re-
İstanbulda 111 içkili gazino kapatılıyor
İçkili yerleri tahdid komisyonunun kararları ilgililere tebliğ edildi
Vilâyet, içkili yerleri tahdit komisyonu 111 içkili gazinonun kapatılmasına karar vermiş ve Emniyetçe alâkalılara tebligata başlanmıştır.
Bu arada dün vilâyete müracaat eden Adalar Kaymakamı tahdid kararlarını tatbik ederken hataya düştüğünü, yalnız ağır içki satan yerleri nazarı l-tibara aldığını bildirmiştir.
Vilâyetçe, Adalara ait tahdit
raporunun yeniden hazırlanma-! sı için ilgililere emir verilm'ş-tir.
Tekel maddelerine yenideıj zam yapılması üzerine Belediye İktisat Müdürlüğü içkili yerler için yeni bir tarife hazırlayarak Belediye riyaset makamına vermiştir.
Kahvehane ücret tarifeleri de tetkik edilmektedir.
Talebe Birliğinin sokularla mücadeıesi
Kongrede, komünizmle mücadelesi için teshir edilen esaslara dair hararetli görüşmeler oldu
Talebe Birliğinin dühktl kcngreslrulen bir görünüş
(Yatısı 5 inci sayfada)
takatinde kabul buyurmuşlar-dur.
Bu kabulde Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadaka Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel-kuımay Başkan Vekili Orgeneral Nuri Yamut, İkinci Başkanı Oıgeneral Muzaffer Tuğsavul, Dış’şleri Umumî Kâtibi Fuad Carım ve Genelkurmay Deniz Kurmay Başkanı Tümamiral Necati özdeniz hazır bulunmuş lardır
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
Aleksandr Uninsky
Tanınmış bir piyanist İstanbulda
Aleksandr Uninsky buradtı konser verecek
Dünyaca tanınmış piyanist A -lekeandr Uninsky dün uçakla Şehrimize gelmiştir. Uninsky, kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— TÜrklyeye İlk defa geliyorum. DoJıa evval bir defa gelmek İstemiştim. Fakat sıhhî vaziyetim
C Devamı: s(j. 3 - Sü. 4 do)
Hilmi Uran istirahat için şehrimize geldi
- Evvelki gün şehrimize gelen H-Jmi Uran, Pendlktekl evinde istirahat etmektedir.
Hilmi Uranın şehrimize istirahat etmek maksadlyie geldiği vo Parti işleri ile meşgul olmı-Vaıağı anlaşılmıştır.
Ankara, 31 (Hususî) — C.H.P. si Meclis Grupu Başkan Vekili Faik Ahmed Barutçu, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada Grup müzakerelerinin âlenî olması üzerinde açıklamalarda bulunmuştur. İlk açık otunun yarın suiistimaller konusu hakkında yapılacaktır.
Grup konuşmalarının gizli kalmasında parti ve memleket İçin mutlâka zaruret olmadıkça gizli oturumlardan kaçınılacağını söyli-yen Barutçu, gizli oturumları dışarıya aksettirenlerle bunlan neşredenler hakkında biri maddî, diğeri manevî olmak üzere İlci müeyyidenin tatbik edileceğini bildirmiştir. îç tüzük hükümleri Grup toplantılannı Meclisin bir organının çalışması şeklinde telâkki etmekte ve
Amerikada Atom bombası stoku var
Kongreye sunulan bir raporda, Hirosimaya atılan boru-malardan çok daha kuvvetli atom bombası mevcud olduğu bildirildi
( T
Ahmet Barutçu
■MHUSISM
bu cihetten bunu dışan aksettiren üyelerin ta-kib ve tecziye edileceği serahatını havi bulunmaktadır.
Gizli toplantıları neşreden gazetelerin cezaî bir mesuliyeti yoluna gitmek bugün mümkün olmadığını belirten Barutçu, C.H.P. nin almış olduğu bu kararın mahiyetini, basının büyük bir anlayışla karşılıyacağını ve bu hususta kendilerini destekliyeceğini umduğunu söylemiştir. Bununla beraber gizli Grup tep-lantıları dışarıya aksettiği takdirde toplantıların aleniyet esasının kaldırılması da daima imkân dahilinde bulunmaktadır. Alenî olacak Grup toplantıları konulan parti idare heyeti tarafından tesbıt edilerek bir hafta evvel ilân edilecektir.

Grip salgını yüziindenl okullar kapanacak mı
Sağlık Komisyonu kararını bu hafta sonunda
Kravçenko dâvası oün da devam etti
Londra 31 (B.B.C.) — Atom e-’hA jî'ai kohılsyoıiu bu akşam A-merlkan kongresine sunduğu raporda halen Amerikanın elinde, Bikini ve Hiroşima'ya ablan a -
tom bombalarından çok daha kuv vetU atom bombası bulunduğunu ve yeni aone İçin atom araştır -malarına 740 milyon dolar har -canacağmı bildirmiştir.
BOMBA STOKU
verecek, Ankara
Ankarada Grib salgını dolayı-«ile okulların 15 gün tatil edilmesi üzerine şehrimiz Millî E-ğitim Müdürlüğü ile Sağlık Mü öürlüğü işbirliği yapmağa karar vermişlerdir. ■
Gerek Sağlık Müdürlüğü ekip ler), gerekse Millî Eğitim Müdürlüğü sağlık müfettişleri o-kullan sıkı surette teftişe başlamışlardır.
11 Sağlık Müdürlüğü, dün tek mil okullara tebligat yaparak her Cumartesi günü bir haftı-Itk devam cetvelini ve hastala-
okulları kapandı
B.«n çocukların adet ve adreslerinin bildirilmesini istemiştir.
Şehrimizin sağlık durumu hak kında Sağlık Müdürü Dr. Faik Yargıcı, şunları söylemiştir:
(— Şehrimizde Avrupada olduğu gibi Grib yoktur. Ancak havaların soğuk gitmesi dola-yısiyle nezle ve soğuk algınlığı vardır. Biz topluluğun bulunduğu yerleri dezenfekte etmekle devam eyliyeceğiz.
Mekteplerin tatil edilip edilmemesi hakkındaki kararımızı bu hafta sonunda vereceğiz.»
Diinkü duruşmada, müdahil avukatla
Kravçenko arasında
münakaşalar oldu
Paris 31 a.a. (A.F.P.) — Vilç.
tor Kravçenko dâvasına bugün de devam edilmiştir. Bugünkü
oturumda Sovyet Rusyadan gelen şahid dinlenmiştir. Şahidletf «Hürriyeti seçtim > kitabındaki
yazıların çoğunun asılsız oldu-
ğunu iddia etmişlerdir. Oturuma bir saat kadar ara
Paris 31 (AP) — Yedi milyon üyesi bulunan Birleşmiş Milletler terakki komitesi reisi Ely Cul-bertson'un burada verdiği dc -meçte üçüncü bir dünya harbinin patlak vermesi İhtimali karşısında Birleşik Amerikanın iki yib atom bombalık İhtiyat stokuna malik bulunduğunu söylemiştir.
Yeni Yugoslav Elçisi geldi
Yugoslav komünist partisinin faal üyelerinden olan elçi, dün konuşmak istemedi Yugoslavyanın Türkiye Büyük Elçiliğine tayin edilen Lulomir Radovonovlç, dün sabah semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
Kendisine kızı, vo konsı refakat etmekte olan Büyüle Elçi; Perapalas oteline inmiştir. Yugoa lav elçisi, Yugoslav komünist paı tisinin faal âzalarındandır.
Tito, dahili miicadole.ro başladığından beri dalma onun yanında kalmış ve Yugoslavyada ko -yu bir Tltocu olarak tanınmıştır. Yugoslav elçisi dün kendisiyle görüşmek İsteyen bir arkadaşım! za henllz itimatnamesini takdim etmediğini ve bir şey söyllyemiye ccğinl İfade etmiştir.
Patrik dün
Bcdıkhyı gezdi
I Ingiliz Büyükelçisi, .4f/ıe-| nagoras’ı ziyaret etti, I'h-I nan Kralı tebrik telgrafıj
gönderdi I
Rum Ortodoks Patriği 1 inci Atlıenagoras'ı dün Ingiliz büyük elçisi Mr. Kelly ziyaret etmiş ve bir müddet görüşmüştür. Yunan Kralı Joı-j clün Patrik Atlıenagöras’a bir telgraf göndererek tebrik etmiştir..
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 4 dc)
H. Bayur dâvası dün karara kaldı
Hikmet Bayur mahkemede, 22 sahildik müdaf aaııamesini okudu ve beraetini isledi.
Ankara 31 (Hususi) — Hik-p?et Bayur ve arkadaşlarının duruşmalarına bugün de devam enildi. İlk defa söz alan Avukat Şahap Gürsel 25/7/931 de kabul edilmiş bulunan 1881 sayıl- Basın Kanununun 30 uncu maddesinin Komisyonu da 3 fıkra olarak hazırlanarak Mec-
(Devamı: Su. 3 - Sü. 2 do)

Komünistler
Pekin e girdi
verildikten sonra UkraynalI bir bayanın dinlenilmesine geçilmiştir. Şahid, eski hâtıralarını anlatırken hüngür hüngür ağlamaktan kendini alamamıştır. Bu şahid, kitabdaki yazılana çoğunun doğru olduğunu söylemiştir.
(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 3 de)
Bursada kanlı
köy düğünü
Ei; yüzünden çıkan kavga neticesinde bir kişi öldü, yirmi kişi yaralandı
Bursa 31 (Telefonla) — Bur w saıun GUrsu bucağına bağlı Ada köyünde yapılan bir düğün, yirmi kişinin yaralanmasına vo bir, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)



[JgjAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Bu piân ne oEa ks ? azetoiordo bir haber uktî- Söziin geloımnden öyiu ani iyodum; Dovlot işleri plân- ruz ki plfın nıos'olosi bir teknik işi-laştırılıyorınuş l Bunun İçin dlr.
Çhıde sullı ümidi gittikçe azalıyor
Pekin 31 (A.A.) (Alp) — Komünist kuvvetlerinden 20 bin kişi bugün Pekine girmiştir. Bu kuvvetler şehrin garnizonunu teşkil edeceklerdir.
Londra 81 (Nnfen) — Çlndo Biıllı ümitleri kaybolmaktadır. Ko münlatler yeni tekliflerde bıılıın -muşlardır. Bunlar başkentin Nan' kimi» kMma-mn vo bililin vilâyet-lerln ayrı ayrı teslim olmalarını istemektedirler.
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 3 do)
do Başbakanlığa bag- r--------■-------———v-ı
lı bir plân dairesi ku- j ü L U N A Y ]
İtiraf öderim. Bon, bundan hiç bir soy anlamadım. Bir işin plân-laştırılması demek no doıncktir? Bunun için nasıl bir sistem tutulacak? Kırlaslyo dlyo başımızda bir muazzam belâ var... Bir do buna plân ını İlâve ediliyor? Ne oluyor?
Bu plânla$nıa devlot dairelerinde bir ıslâhat Iso bunun için bir hazırlanma dovresl lâzımdı ve buna doğrudan doğruya ıslâhat doınokto do bir mahzur yoktur. Neden bunun adı doğlstl.
Bir plân dairesi kuruluyor. Anlamağa çalıştıfiınııza göro, bu da bir toşkllâttır yahu! Hor halde bunun bakanı, müsteşarı, şefi, ineli olaoak. Bunun İçin tablatlle bir tahsisat ayrılması lâzım... Fakat, ınos'olo o kadar rüşoym halinde ki bütün gazotolor bundan sadoco havadis olarak bahsediyorlar.
Hayli oluyor. D lorundan birinin a-ınerlkada tahsil edorf bir oğlunu tanımıştım. Kondlslnş no tahsil ottiğinl sorduğum zaman, bana: (Teşkilâtçılık tahsil ettim!-» dedi. Biraz malûmat İstedim. Bu teşkilâtçılık İlminin devalrdu as memurla az zamanda çok l$ görül» nıesi olduğunu öğrendim. Doiı.(an« linin soçtlğl ıııoslok burada geçnıo( dİ. O da — zannodorsoııı— Çalışın^ Bakanlığında bir memuriyet bul-
Acaba bu goııç bana yanlış HU söyledi? . Plancılık-» dlyocesine aToşkllâtçılık» demiş olmasın.
Sonra bir ınos'olo daha var: Bu plân dairesinin kurulması İçin A-morlkadan İki üç mütehassıs getirH locek vo yanlarına Türk teknisyenleri verilecekmiş. Yine gazoteieıln dediklerine göro: Bakanlıklar hazırladıkları plân vo ınalzonıoyl bâ-Lütfen sayfayı çoviriııİB —
SALI
1
Atlantik paktı için başlayan
müzakerelere devam olunacak
Londra, 81 (b.b.c.) — Kanada ve Batı Avrupa
Birliğine dahi! 5 memleket arasında bir Atlantik
paktı teşkili için Vagingtonda başlıyım müzakerele-
re bıı hafta İçinde de devam olunacaktır.
ŞUBAT
19 41
Onbirinci Yıl
No. 3540
★ ★★ HÜRRİYET \E HAKKIN YUMAZ MÜDAFİİYİZ ★
Yeni Sabah
Stalîn'in demeci soğuk karşılandı Beyaz Saraydan bildiriliyor: Truman, Stalînle ancak Vaşingtonda görüşebilir
Suiistimaller meselesi bugün Grupta alenen görüşülecek
Faik Ahmed Barutçu'nun Basına verdiği izahat
Umumî kanaat, Stalin’in beyanatının samimî olmadığı ve bunun Atlantik paktını baltalama yolunda bir propaganda mahiyetinde bulunduğu merkezindedir
C. H. P. Grup toplantıları imkân nisbetinde alenî olacak, gizli toplantıları aksettirenler de cezalandırılacak
Mes’uliyetin
Hududları
Memleketimizi, bilindiği gibi, çeyrek asırdır hep Halk Partili hükümetler idare etmiştir. Hem hiç muhalefet olmadığı için diledikleri gibi idare etmişlerdir. Bu cihet o kadar açıktır ki yapılan en ufak iyi hareket derhal Kalk Partisine ve onnn babında bulunan şeflere izafe ve atfolunmuş-tur. Böyle olunca bunun zaruri vo mantıkî bir neticesi de kötii hallerden, suiistimallerden, yol-suzluklardan o parti ve hükümetlerin ve başlarındaki şeflerin mesul olmaları icabetmez mi? Meselâ son dünya harbine Türkiyenin katılmamış olmasının şerefi Halk Partisine ve bu partinin hasındakilere ra-ci Junca re millete öyle gösterilince o devre içindeki fenalıkların, ihtikârların, irtişaların, baskı ve sıkıntıların da sorumlu loğu ayni kimselere «id olmak lîam gelmez mi? Memleket 1-çin iyi ve hayırlı olan şeylerin babalığını üzerine almak, fakat fena hâdiseleri ve v ukuatı tarihin seyrine mal ederek işin İçinden sıynlıvermek çok basit, fakat çocukları bile aldatamıya-cak ve kandıramıyacak kadar İptidai bir tabiyedir.
Harb içinde bu kadar pahalılığa, ihtikâra bu yurd niçin maruz kaldı denildi mİ bunun kabahati umumî dünya ahvaline affolunur, muharebe vardı, dünyada alı lâk sukut etmişti, bizde de ihtiras gözleri kör etmişti; onun için bu ıztırablara düşen, herkes şahsi kin ve menfaati Ue müteharrik oldu, ondan dolayı eşsiz acılara uğradık, denilir. Amma nasıl oldu da muharebeye katılmaktan kurtulduk denildi mi bu hâdise de, öbür fenalıklar gibi, talihin ve kaderin şevkine, dünya politikasının gidişine affolunarak bundan bir şeref payı çıkarmamak akla gelmez... Derhal Türk politikasın; idare edenlerin fevkalâde dirayeti, uzağı görüriüğü, ihtiyat, tedbiri, bu uğurlu neticede âmil oldu denilir.
Şu halde ayni hâdiseleri ölçmek için iki çeşid ölçü kullanıyoruz. İyi olanların iyiliği Halk Partisinin hİmmetiyİMİir, fakat kötü olanların fenalığı Halk Par tisinin, hükümetlerinin ve şeflerinin kabahati ve fi’li değildir, o vukuatın kaçılmaz icabları ve neticeleridir.
Dürüst ve insaflı olsalar da Halk Partisi nıensubları biz şu yurdun mukadderatı üzerinde müsbet veya menfi fazla bir te-sir yapabildiğimiz yoktur. (\y. asırdır memleket, vukuatın se\kîne bağlı olarak, rüzgârın ' estiği istikametlerde sallanır durur. İyi tezahürlerin şerefi bize nid değildir. Nitekim fenalık Jann sorumluluğu da bizim o-muzlarımızda değildir deseler en makul bir yol tutmuş olurlar. Amma onlardan hiç bu İnsaf ve basiret beklenir mİ?
Baksanıza, suiistimallerle mücadele İçin yeni yeni kanun projeleri hazırlanıyor, fakat hâlâ bir Atıf İnan işi —iki yıla yakındır— bir tiirlii neticelenemiyor . Otuz iki vatandaşı nıilral-yözlerlc muhakememiz biçen jandarma kumandanı vo kaynıor kam henüz memuriyet makamlarını muhafaza ediyorlar. Şlm-öğreniyoruz ki Urfadan Dalc-led lerı 250 aile (le Akşehfrde bu kışla kıyamette çadır altında 1-kamete mahkûm edilerek ölüme sürüklenmiş, İçlerinden yirmi kadarı fiilen ölmüş bile... Bu katlar fecî akıbetlere umumi cf-(Dovamıı 8a. 3 • 8li. fl uo)
Truman ve Stalin
Vaşington, 81 a.a. (United Press) — Beyazsaray ve Dışişleri Bakanlığı, Stalin’in demecine karsı soğuk davranmışlardır.
Resmî mahfiller, Avusturya sulh andlaşmasını incelemek ü-zere Londrada toplanacak olan dörtler konferansında samimiyetini isbat İçin Staline bir fırsat daha verilmiş olacağını söylemektedirler.
Resmî mahfillerin hiç birinde bugün, Stalin tarafından soğuk harbe nihayet vermek için bir teşebbüste bulunulacağına ihtimal verilmemektedir.
Herhangi bir anlaşma ümidi olduğu takdirde, Amerika anlaşma yapmaya hazırdır. Fakat doğu ile batı arasında her an artmakta olan gerginlik ve sukutu hayaller nazarı ltibare alı-
(Devamı; Sa. 3 - 8ü. e da)
Misafir Amiraller
İnönü’nün nezdinde
Kabul* merasiminde Djşişlerleri ve Millî Savunma Bakanlan, Genel Kurmay Başkan vekili, Dışişleri Umumî kâtibi ve Genel Kurmay deniz Kurmay Başkanı da hazır bulundular
Ankara 31 (a.a.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çankaya köşkünde, memleketimizde misafir olarak bulunmakta olan Doğu Atlantik ve Akdeniz Amerikan deniz kuvvetleri Komutanı Oramiral L. Co-
rolly ile Visamiral Carney’i, Tuğamiral Bolger’i, Tümamiral Harper'i, Tuğgeneral Riehie’yi, Amerikan Deniz Ataşesi Albay B. Valnmaeter’i, Amerikan Büyük Elçisi M. G. Wadsworth re-
İstanbulda 111 içkili gazino kapatılıyor
İçkili yerleri tahdid komisyonunun kararları ilgililere tebliğ edildi
Vilâyet, içkili yerleri tahdit komisyonu 111 içkili gazinonun kapatılmasına karar vermiş ve Emniyetçe alâkalılara tebligata başlanmıştır.
Bu arada dün vilâyete müracaat eden Adalar Kaymakamı tahdid kararlarını tatbik ederken hataya düştüğünü, yalnız ağır içki satan yerleri nazarı l-tibara aldığını bildirmiştir.
Vilâyetçe, Adalara ait tahdit
raporunun yeniden hazırlanma-! sı için ilgililere emir verilm'ş-tir.
Tekel maddelerine yenideıj zam yapılması üzerine Belediye İktisat Müdürlüğü içkili yerler için yeni bir tarife hazırlayarak Belediye riyaset makamına vermiştir.
Kahvehane ücret tarifeleri de tetkik edilmektedir.
Talebe Birliğinin sokularla mücadeıesi
Kongrede, komünizmle mücadelesi için teshir edilen esaslara dair hararetli görüşmeler oldu
Talebe Birliğinin dühktl kcngreslrulen bir görünüş
(Yatısı 5 inci sayfada)
takatinde kabul buyurmuşlar-dur.
Bu kabulde Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadaka Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel-kuımay Başkan Vekili Orgeneral Nuri Yamut, İkinci Başkanı Oıgeneral Muzaffer Tuğsavul, Dış’şleri Umumî Kâtibi Fuad Carım ve Genelkurmay Deniz Kurmay Başkanı Tümamiral Necati özdeniz hazır bulunmuş lardır
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
Aleksandr Uninsky
Tanınmış bir piyanist İstanbulda
Aleksandr Uninsky buradtı konser verecek
Dünyaca tanınmış piyanist A -lekeandr Uninsky dün uçakla Şehrimize gelmiştir. Uninsky, kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— TÜrklyeye İlk defa geliyorum. DoJıa evval bir defa gelmek İstemiştim. Fakat sıhhî vaziyetim
C Devamı: s(j. 3 - Sü. 4 do)
Hilmi Uran istirahat için şehrimize geldi
- Evvelki gün şehrimize gelen H-Jmi Uran, Pendlktekl evinde istirahat etmektedir.
Hilmi Uranın şehrimize istirahat etmek maksadlyie geldiği vo Parti işleri ile meşgul olmı-Vaıağı anlaşılmıştır.
Ankara, 31 (Hususî) — C.H.P. si Meclis Grupu Başkan Vekili Faik Ahmed Barutçu, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada Grup müzakerelerinin âlenî olması üzerinde açıklamalarda bulunmuştur. İlk açık otunun yarın suiistimaller konusu hakkında yapılacaktır.
Grup konuşmalarının gizli kalmasında parti ve memleket İçin mutlâka zaruret olmadıkça gizli oturumlardan kaçınılacağını söyli-yen Barutçu, gizli oturumları dışarıya aksettirenlerle bunlan neşredenler hakkında biri maddî, diğeri manevî olmak üzere İlci müeyyidenin tatbik edileceğini bildirmiştir. îç tüzük hükümleri Grup toplantılannı Meclisin bir organının çalışması şeklinde telâkki etmekte ve
Amerikada Atom bombası stoku var
Kongreye sunulan bir raporda, Hirosimaya atılan boru-malardan çok daha kuvvetli atom bombası mevcud olduğu bildirildi
( T
Ahmet Barutçu
■MHUSISM
bu cihetten bunu dışan aksettiren üyelerin ta-kib ve tecziye edileceği serahatını havi bulunmaktadır.
Gizli toplantıları neşreden gazetelerin cezaî bir mesuliyeti yoluna gitmek bugün mümkün olmadığını belirten Barutçu, C.H.P. nin almış olduğu bu kararın mahiyetini, basının büyük bir anlayışla karşılıyacağını ve bu hususta kendilerini destekliyeceğini umduğunu söylemiştir. Bununla beraber gizli Grup tep-lantıları dışarıya aksettiği takdirde toplantıların aleniyet esasının kaldırılması da daima imkân dahilinde bulunmaktadır. Alenî olacak Grup toplantıları konulan parti idare heyeti tarafından tesbıt edilerek bir hafta evvel ilân edilecektir.

Grip salgını yüziindenl okullar kapanacak mı
Sağlık Komisyonu kararını bu hafta sonunda
Kravçenko dâvası oün da devam etti
Londra 31 (B.B.C.) — Atom e-’hA jî'ai kohılsyoıiu bu akşam A-merlkan kongresine sunduğu raporda halen Amerikanın elinde, Bikini ve Hiroşima'ya ablan a -
tom bombalarından çok daha kuv vetU atom bombası bulunduğunu ve yeni aone İçin atom araştır -malarına 740 milyon dolar har -canacağmı bildirmiştir.
BOMBA STOKU
verecek, Ankara
Ankarada Grib salgını dolayı-«ile okulların 15 gün tatil edilmesi üzerine şehrimiz Millî E-ğitim Müdürlüğü ile Sağlık Mü öürlüğü işbirliği yapmağa karar vermişlerdir. ■
Gerek Sağlık Müdürlüğü ekip ler), gerekse Millî Eğitim Müdürlüğü sağlık müfettişleri o-kullan sıkı surette teftişe başlamışlardır.
11 Sağlık Müdürlüğü, dün tek mil okullara tebligat yaparak her Cumartesi günü bir haftı-Itk devam cetvelini ve hastala-
okulları kapandı
B.«n çocukların adet ve adreslerinin bildirilmesini istemiştir.
Şehrimizin sağlık durumu hak kında Sağlık Müdürü Dr. Faik Yargıcı, şunları söylemiştir:
(— Şehrimizde Avrupada olduğu gibi Grib yoktur. Ancak havaların soğuk gitmesi dola-yısiyle nezle ve soğuk algınlığı vardır. Biz topluluğun bulunduğu yerleri dezenfekte etmekle devam eyliyeceğiz.
Mekteplerin tatil edilip edilmemesi hakkındaki kararımızı bu hafta sonunda vereceğiz.»
Diinkü duruşmada, müdahil avukatla
Kravçenko arasında
münakaşalar oldu
Paris 31 a.a. (A.F.P.) — Vilç.
tor Kravçenko dâvasına bugün de devam edilmiştir. Bugünkü
oturumda Sovyet Rusyadan gelen şahid dinlenmiştir. Şahidletf «Hürriyeti seçtim > kitabındaki
yazıların çoğunun asılsız oldu-
ğunu iddia etmişlerdir. Oturuma bir saat kadar ara
Paris 31 (AP) — Yedi milyon üyesi bulunan Birleşmiş Milletler terakki komitesi reisi Ely Cul-bertson'un burada verdiği dc -meçte üçüncü bir dünya harbinin patlak vermesi İhtimali karşısında Birleşik Amerikanın iki yib atom bombalık İhtiyat stokuna malik bulunduğunu söylemiştir.
Yeni Yugoslav Elçisi geldi
Yugoslav komünist partisinin faal üyelerinden olan elçi, dün konuşmak istemedi Yugoslavyanın Türkiye Büyük Elçiliğine tayin edilen Lulomir Radovonovlç, dün sabah semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
Kendisine kızı, vo konsı refakat etmekte olan Büyüle Elçi; Perapalas oteline inmiştir. Yugoa lav elçisi, Yugoslav komünist paı tisinin faal âzalarındandır.
Tito, dahili miicadole.ro başladığından beri dalma onun yanında kalmış ve Yugoslavyada ko -yu bir Tltocu olarak tanınmıştır. Yugoslav elçisi dün kendisiyle görüşmek İsteyen bir arkadaşım! za henllz itimatnamesini takdim etmediğini ve bir şey söyllyemiye ccğinl İfade etmiştir.
Patrik dün
Bcdıkhyı gezdi
I Ingiliz Büyükelçisi, .4f/ıe-| nagoras’ı ziyaret etti, I'h-I nan Kralı tebrik telgrafıj
gönderdi I
Rum Ortodoks Patriği 1 inci Atlıenagoras'ı dün Ingiliz büyük elçisi Mr. Kelly ziyaret etmiş ve bir müddet görüşmüştür. Yunan Kralı Joı-j clün Patrik Atlıenagöras’a bir telgraf göndererek tebrik etmiştir..
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 4 dc)
H. Bayur dâvası dün karara kaldı
Hikmet Bayur mahkemede, 22 sahildik müdaf aaııamesini okudu ve beraetini isledi.
Ankara 31 (Hususi) — Hik-p?et Bayur ve arkadaşlarının duruşmalarına bugün de devam enildi. İlk defa söz alan Avukat Şahap Gürsel 25/7/931 de kabul edilmiş bulunan 1881 sayıl- Basın Kanununun 30 uncu maddesinin Komisyonu da 3 fıkra olarak hazırlanarak Mec-
(Devamı: Su. 3 - Sü. 2 do)

Komünistler
Pekin e girdi
verildikten sonra UkraynalI bir bayanın dinlenilmesine geçilmiştir. Şahid, eski hâtıralarını anlatırken hüngür hüngür ağlamaktan kendini alamamıştır. Bu şahid, kitabdaki yazılana çoğunun doğru olduğunu söylemiştir.
(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 3 de)
Bursada kanlı
köy düğünü
Ei; yüzünden çıkan kavga neticesinde bir kişi öldü, yirmi kişi yaralandı
Bursa 31 (Telefonla) — Bur w saıun GUrsu bucağına bağlı Ada köyünde yapılan bir düğün, yirmi kişinin yaralanmasına vo bir, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)



[JgjAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Bu piân ne oEa ks ? azetoiordo bir haber uktî- Söziin geloımnden öyiu ani iyodum; Dovlot işleri plân- ruz ki plfın nıos'olosi bir teknik işi-laştırılıyorınuş l Bunun İçin dlr.
Çhıde sullı ümidi gittikçe azalıyor
Pekin 31 (A.A.) (Alp) — Komünist kuvvetlerinden 20 bin kişi bugün Pekine girmiştir. Bu kuvvetler şehrin garnizonunu teşkil edeceklerdir.
Londra 81 (Nnfen) — Çlndo Biıllı ümitleri kaybolmaktadır. Ko münlatler yeni tekliflerde bıılıın -muşlardır. Bunlar başkentin Nan' kimi» kMma-mn vo bililin vilâyet-lerln ayrı ayrı teslim olmalarını istemektedirler.
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 3 do)
do Başbakanlığa bag- r--------■-------———v-ı
lı bir plân dairesi ku- j ü L U N A Y ]
İtiraf öderim. Bon, bundan hiç bir soy anlamadım. Bir işin plân-laştırılması demek no doıncktir? Bunun için nasıl bir sistem tutulacak? Kırlaslyo dlyo başımızda bir muazzam belâ var... Bir do buna plân ını İlâve ediliyor? Ne oluyor?
Bu plânla$nıa devlot dairelerinde bir ıslâhat Iso bunun için bir hazırlanma dovresl lâzımdı ve buna doğrudan doğruya ıslâhat doınokto do bir mahzur yoktur. Neden bunun adı doğlstl.
Bir plân dairesi kuruluyor. Anlamağa çalıştıfiınııza göro, bu da bir toşkllâttır yahu! Hor halde bunun bakanı, müsteşarı, şefi, ineli olaoak. Bunun İçin tablatlle bir tahsisat ayrılması lâzım... Fakat, ınos'olo o kadar rüşoym halinde ki bütün gazotolor bundan sadoco havadis olarak bahsediyorlar.
Hayli oluyor. D lorundan birinin a-ınerlkada tahsil edorf bir oğlunu tanımıştım. Kondlslnş no tahsil ottiğinl sorduğum zaman, bana: (Teşkilâtçılık tahsil ettim!-» dedi. Biraz malûmat İstedim. Bu teşkilâtçılık İlminin devalrdu as memurla az zamanda çok l$ görül» nıesi olduğunu öğrendim. Doiı.(an« linin soçtlğl ıııoslok burada geçnıo( dİ. O da — zannodorsoııı— Çalışın^ Bakanlığında bir memuriyet bul-
Acaba bu goııç bana yanlış HU söyledi? . Plancılık-» dlyocesine aToşkllâtçılık» demiş olmasın.
Sonra bir ınos'olo daha var: Bu plân dairesinin kurulması İçin A-morlkadan İki üç mütehassıs getirH locek vo yanlarına Türk teknisyenleri verilecekmiş. Yine gazoteieıln dediklerine göro: Bakanlıklar hazırladıkları plân vo ınalzonıoyl bâ-Lütfen sayfayı çoviriııİB —
SALI
1
Atlantik paktı için başlayan
müzakerelere devam olunacak
Londra, 81 (b.b.c.) — Kanada ve Batı Avrupa
Birliğine dahi! 5 memleket arasında bir Atlantik
paktı teşkili için Vagingtonda başlıyım müzakerele-
re bıı hafta İçinde de devam olunacaktır.
ŞUBAT
19 41
Onbirinci Yıl
No. 3540
★ ★★ HÜRRİYET \E HAKKIN YUMAZ MÜDAFİİYİZ ★
Yeni Sabah
Stalîn'in demeci soğuk karşılandı Beyaz Saraydan bildiriliyor: Truman, Stalînle ancak Vaşingtonda görüşebilir
Suiistimaller meselesi bugün Grupta alenen görüşülecek
Faik Ahmed Barutçu'nun Basına verdiği izahat
Umumî kanaat, Stalin’in beyanatının samimî olmadığı ve bunun Atlantik paktını baltalama yolunda bir propaganda mahiyetinde bulunduğu merkezindedir
C. H. P. Grup toplantıları imkân nisbetinde alenî olacak, gizli toplantıları aksettirenler de cezalandırılacak
Mes’uliyetin
Hududları
Memleketimizi, bilindiği gibi, çeyrek asırdır hep Halk Partili hükümetler idare etmiştir. Hem hiç muhalefet olmadığı için diledikleri gibi idare etmişlerdir. Bu cihet o kadar açıktır ki yapılan en ufak iyi hareket derhal Kalk Partisine ve onnn babında bulunan şeflere izafe ve atfolunmuş-tur. Böyle olunca bunun zaruri vo mantıkî bir neticesi de kötii hallerden, suiistimallerden, yol-suzluklardan o parti ve hükümetlerin ve başlarındaki şeflerin mesul olmaları icabetmez mi? Meselâ son dünya harbine Türkiyenin katılmamış olmasının şerefi Halk Partisine ve bu partinin hasındakilere ra-ci Junca re millete öyle gösterilince o devre içindeki fenalıkların, ihtikârların, irtişaların, baskı ve sıkıntıların da sorumlu loğu ayni kimselere «id olmak lîam gelmez mi? Memleket 1-çin iyi ve hayırlı olan şeylerin babalığını üzerine almak, fakat fena hâdiseleri ve v ukuatı tarihin seyrine mal ederek işin İçinden sıynlıvermek çok basit, fakat çocukları bile aldatamıya-cak ve kandıramıyacak kadar İptidai bir tabiyedir.
Harb içinde bu kadar pahalılığa, ihtikâra bu yurd niçin maruz kaldı denildi mİ bunun kabahati umumî dünya ahvaline affolunur, muharebe vardı, dünyada alı lâk sukut etmişti, bizde de ihtiras gözleri kör etmişti; onun için bu ıztırablara düşen, herkes şahsi kin ve menfaati Ue müteharrik oldu, ondan dolayı eşsiz acılara uğradık, denilir. Amma nasıl oldu da muharebeye katılmaktan kurtulduk denildi mi bu hâdise de, öbür fenalıklar gibi, talihin ve kaderin şevkine, dünya politikasının gidişine affolunarak bundan bir şeref payı çıkarmamak akla gelmez... Derhal Türk politikasın; idare edenlerin fevkalâde dirayeti, uzağı görüriüğü, ihtiyat, tedbiri, bu uğurlu neticede âmil oldu denilir.
Şu halde ayni hâdiseleri ölçmek için iki çeşid ölçü kullanıyoruz. İyi olanların iyiliği Halk Partisinin hİmmetiyİMİir, fakat kötü olanların fenalığı Halk Par tisinin, hükümetlerinin ve şeflerinin kabahati ve fi’li değildir, o vukuatın kaçılmaz icabları ve neticeleridir.
Dürüst ve insaflı olsalar da Halk Partisi nıensubları biz şu yurdun mukadderatı üzerinde müsbet veya menfi fazla bir te-sir yapabildiğimiz yoktur. (\y. asırdır memleket, vukuatın se\kîne bağlı olarak, rüzgârın ' estiği istikametlerde sallanır durur. İyi tezahürlerin şerefi bize nid değildir. Nitekim fenalık Jann sorumluluğu da bizim o-muzlarımızda değildir deseler en makul bir yol tutmuş olurlar. Amma onlardan hiç bu İnsaf ve basiret beklenir mİ?
Baksanıza, suiistimallerle mücadele İçin yeni yeni kanun projeleri hazırlanıyor, fakat hâlâ bir Atıf İnan işi —iki yıla yakındır— bir tiirlii neticelenemiyor . Otuz iki vatandaşı nıilral-yözlerlc muhakememiz biçen jandarma kumandanı vo kaynıor kam henüz memuriyet makamlarını muhafaza ediyorlar. Şlm-öğreniyoruz ki Urfadan Dalc-led lerı 250 aile (le Akşehfrde bu kışla kıyamette çadır altında 1-kamete mahkûm edilerek ölüme sürüklenmiş, İçlerinden yirmi kadarı fiilen ölmüş bile... Bu katlar fecî akıbetlere umumi cf-(Dovamıı 8a. 3 • 8li. fl uo)
Truman ve Stalin
Vaşington, 81 a.a. (United Press) — Beyazsaray ve Dışişleri Bakanlığı, Stalin’in demecine karsı soğuk davranmışlardır.
Resmî mahfiller, Avusturya sulh andlaşmasını incelemek ü-zere Londrada toplanacak olan dörtler konferansında samimiyetini isbat İçin Staline bir fırsat daha verilmiş olacağını söylemektedirler.
Resmî mahfillerin hiç birinde bugün, Stalin tarafından soğuk harbe nihayet vermek için bir teşebbüste bulunulacağına ihtimal verilmemektedir.
Herhangi bir anlaşma ümidi olduğu takdirde, Amerika anlaşma yapmaya hazırdır. Fakat doğu ile batı arasında her an artmakta olan gerginlik ve sukutu hayaller nazarı ltibare alı-
(Devamı; Sa. 3 - 8ü. e da)
Misafir Amiraller
İnönü’nün nezdinde
Kabul* merasiminde Djşişlerleri ve Millî Savunma Bakanlan, Genel Kurmay Başkan vekili, Dışişleri Umumî kâtibi ve Genel Kurmay deniz Kurmay Başkanı da hazır bulundular
Ankara 31 (a.a.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çankaya köşkünde, memleketimizde misafir olarak bulunmakta olan Doğu Atlantik ve Akdeniz Amerikan deniz kuvvetleri Komutanı Oramiral L. Co-
rolly ile Visamiral Carney’i, Tuğamiral Bolger’i, Tümamiral Harper'i, Tuğgeneral Riehie’yi, Amerikan Deniz Ataşesi Albay B. Valnmaeter’i, Amerikan Büyük Elçisi M. G. Wadsworth re-
İstanbulda 111 içkili gazino kapatılıyor
İçkili yerleri tahdid komisyonunun kararları ilgililere tebliğ edildi
Vilâyet, içkili yerleri tahdit komisyonu 111 içkili gazinonun kapatılmasına karar vermiş ve Emniyetçe alâkalılara tebligata başlanmıştır.
Bu arada dün vilâyete müracaat eden Adalar Kaymakamı tahdid kararlarını tatbik ederken hataya düştüğünü, yalnız ağır içki satan yerleri nazarı l-tibara aldığını bildirmiştir.
Vilâyetçe, Adalara ait tahdit
raporunun yeniden hazırlanma-! sı için ilgililere emir verilm'ş-tir.
Tekel maddelerine yenideıj zam yapılması üzerine Belediye İktisat Müdürlüğü içkili yerler için yeni bir tarife hazırlayarak Belediye riyaset makamına vermiştir.
Kahvehane ücret tarifeleri de tetkik edilmektedir.
Talebe Birliğinin sokularla mücadeıesi
Kongrede, komünizmle mücadelesi için teshir edilen esaslara dair hararetli görüşmeler oldu
Talebe Birliğinin dühktl kcngreslrulen bir görünüş
(Yatısı 5 inci sayfada)
takatinde kabul buyurmuşlar-dur.
Bu kabulde Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadaka Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel-kuımay Başkan Vekili Orgeneral Nuri Yamut, İkinci Başkanı Oıgeneral Muzaffer Tuğsavul, Dış’şleri Umumî Kâtibi Fuad Carım ve Genelkurmay Deniz Kurmay Başkanı Tümamiral Necati özdeniz hazır bulunmuş lardır
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
Aleksandr Uninsky
Tanınmış bir piyanist İstanbulda
Aleksandr Uninsky buradtı konser verecek
Dünyaca tanınmış piyanist A -lekeandr Uninsky dün uçakla Şehrimize gelmiştir. Uninsky, kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— TÜrklyeye İlk defa geliyorum. DoJıa evval bir defa gelmek İstemiştim. Fakat sıhhî vaziyetim
C Devamı: s(j. 3 - Sü. 4 do)
Hilmi Uran istirahat için şehrimize geldi
- Evvelki gün şehrimize gelen H-Jmi Uran, Pendlktekl evinde istirahat etmektedir.
Hilmi Uranın şehrimize istirahat etmek maksadlyie geldiği vo Parti işleri ile meşgul olmı-Vaıağı anlaşılmıştır.
Ankara, 31 (Hususî) — C.H.P. si Meclis Grupu Başkan Vekili Faik Ahmed Barutçu, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada Grup müzakerelerinin âlenî olması üzerinde açıklamalarda bulunmuştur. İlk açık otunun yarın suiistimaller konusu hakkında yapılacaktır.
Grup konuşmalarının gizli kalmasında parti ve memleket İçin mutlâka zaruret olmadıkça gizli oturumlardan kaçınılacağını söyli-yen Barutçu, gizli oturumları dışarıya aksettirenlerle bunlan neşredenler hakkında biri maddî, diğeri manevî olmak üzere İlci müeyyidenin tatbik edileceğini bildirmiştir. îç tüzük hükümleri Grup toplantılannı Meclisin bir organının çalışması şeklinde telâkki etmekte ve
Amerikada Atom bombası stoku var
Kongreye sunulan bir raporda, Hirosimaya atılan boru-malardan çok daha kuvvetli atom bombası mevcud olduğu bildirildi
( T
Ahmet Barutçu
■MHUSISM
bu cihetten bunu dışan aksettiren üyelerin ta-kib ve tecziye edileceği serahatını havi bulunmaktadır.
Gizli toplantıları neşreden gazetelerin cezaî bir mesuliyeti yoluna gitmek bugün mümkün olmadığını belirten Barutçu, C.H.P. nin almış olduğu bu kararın mahiyetini, basının büyük bir anlayışla karşılıyacağını ve bu hususta kendilerini destekliyeceğini umduğunu söylemiştir. Bununla beraber gizli Grup tep-lantıları dışarıya aksettiği takdirde toplantıların aleniyet esasının kaldırılması da daima imkân dahilinde bulunmaktadır. Alenî olacak Grup toplantıları konulan parti idare heyeti tarafından tesbıt edilerek bir hafta evvel ilân edilecektir.

Grip salgını yüziindenl okullar kapanacak mı
Sağlık Komisyonu kararını bu hafta sonunda
Kravçenko dâvası oün da devam etti
Londra 31 (B.B.C.) — Atom e-’hA jî'ai kohılsyoıiu bu akşam A-merlkan kongresine sunduğu raporda halen Amerikanın elinde, Bikini ve Hiroşima'ya ablan a -
tom bombalarından çok daha kuv vetU atom bombası bulunduğunu ve yeni aone İçin atom araştır -malarına 740 milyon dolar har -canacağmı bildirmiştir.
BOMBA STOKU
verecek, Ankara
Ankarada Grib salgını dolayı-«ile okulların 15 gün tatil edilmesi üzerine şehrimiz Millî E-ğitim Müdürlüğü ile Sağlık Mü öürlüğü işbirliği yapmağa karar vermişlerdir. ■
Gerek Sağlık Müdürlüğü ekip ler), gerekse Millî Eğitim Müdürlüğü sağlık müfettişleri o-kullan sıkı surette teftişe başlamışlardır.
11 Sağlık Müdürlüğü, dün tek mil okullara tebligat yaparak her Cumartesi günü bir haftı-Itk devam cetvelini ve hastala-
okulları kapandı
B.«n çocukların adet ve adreslerinin bildirilmesini istemiştir.
Şehrimizin sağlık durumu hak kında Sağlık Müdürü Dr. Faik Yargıcı, şunları söylemiştir:
(— Şehrimizde Avrupada olduğu gibi Grib yoktur. Ancak havaların soğuk gitmesi dola-yısiyle nezle ve soğuk algınlığı vardır. Biz topluluğun bulunduğu yerleri dezenfekte etmekle devam eyliyeceğiz.
Mekteplerin tatil edilip edilmemesi hakkındaki kararımızı bu hafta sonunda vereceğiz.»
Diinkü duruşmada, müdahil avukatla
Kravçenko arasında
münakaşalar oldu
Paris 31 a.a. (A.F.P.) — Vilç.
tor Kravçenko dâvasına bugün de devam edilmiştir. Bugünkü
oturumda Sovyet Rusyadan gelen şahid dinlenmiştir. Şahidletf «Hürriyeti seçtim > kitabındaki
yazıların çoğunun asılsız oldu-
ğunu iddia etmişlerdir. Oturuma bir saat kadar ara
Paris 31 (AP) — Yedi milyon üyesi bulunan Birleşmiş Milletler terakki komitesi reisi Ely Cul-bertson'un burada verdiği dc -meçte üçüncü bir dünya harbinin patlak vermesi İhtimali karşısında Birleşik Amerikanın iki yib atom bombalık İhtiyat stokuna malik bulunduğunu söylemiştir.
Yeni Yugoslav Elçisi geldi
Yugoslav komünist partisinin faal üyelerinden olan elçi, dün konuşmak istemedi Yugoslavyanın Türkiye Büyük Elçiliğine tayin edilen Lulomir Radovonovlç, dün sabah semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
Kendisine kızı, vo konsı refakat etmekte olan Büyüle Elçi; Perapalas oteline inmiştir. Yugoa lav elçisi, Yugoslav komünist paı tisinin faal âzalarındandır.
Tito, dahili miicadole.ro başladığından beri dalma onun yanında kalmış ve Yugoslavyada ko -yu bir Tltocu olarak tanınmıştır. Yugoslav elçisi dün kendisiyle görüşmek İsteyen bir arkadaşım! za henllz itimatnamesini takdim etmediğini ve bir şey söyllyemiye ccğinl İfade etmiştir.
Patrik dün
Bcdıkhyı gezdi
I Ingiliz Büyükelçisi, .4f/ıe-| nagoras’ı ziyaret etti, I'h-I nan Kralı tebrik telgrafıj
gönderdi I
Rum Ortodoks Patriği 1 inci Atlıenagoras'ı dün Ingiliz büyük elçisi Mr. Kelly ziyaret etmiş ve bir müddet görüşmüştür. Yunan Kralı Joı-j clün Patrik Atlıenagöras’a bir telgraf göndererek tebrik etmiştir..
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 4 dc)
H. Bayur dâvası dün karara kaldı
Hikmet Bayur mahkemede, 22 sahildik müdaf aaııamesini okudu ve beraetini isledi.
Ankara 31 (Hususi) — Hik-p?et Bayur ve arkadaşlarının duruşmalarına bugün de devam enildi. İlk defa söz alan Avukat Şahap Gürsel 25/7/931 de kabul edilmiş bulunan 1881 sayıl- Basın Kanununun 30 uncu maddesinin Komisyonu da 3 fıkra olarak hazırlanarak Mec-
(Devamı: Su. 3 - Sü. 2 do)

Komünistler
Pekin e girdi
verildikten sonra UkraynalI bir bayanın dinlenilmesine geçilmiştir. Şahid, eski hâtıralarını anlatırken hüngür hüngür ağlamaktan kendini alamamıştır. Bu şahid, kitabdaki yazılana çoğunun doğru olduğunu söylemiştir.
(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 3 de)
Bursada kanlı
köy düğünü
Ei; yüzünden çıkan kavga neticesinde bir kişi öldü, yirmi kişi yaralandı
Bursa 31 (Telefonla) — Bur w saıun GUrsu bucağına bağlı Ada köyünde yapılan bir düğün, yirmi kişinin yaralanmasına vo bir, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)



[JgjAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Bu piân ne oEa ks ? azetoiordo bir haber uktî- Söziin geloımnden öyiu ani iyodum; Dovlot işleri plân- ruz ki plfın nıos'olosi bir teknik işi-laştırılıyorınuş l Bunun İçin dlr.
Çhıde sullı ümidi gittikçe azalıyor
Pekin 31 (A.A.) (Alp) — Komünist kuvvetlerinden 20 bin kişi bugün Pekine girmiştir. Bu kuvvetler şehrin garnizonunu teşkil edeceklerdir.
Londra 81 (Nnfen) — Çlndo Biıllı ümitleri kaybolmaktadır. Ko münlatler yeni tekliflerde bıılıın -muşlardır. Bunlar başkentin Nan' kimi» kMma-mn vo bililin vilâyet-lerln ayrı ayrı teslim olmalarını istemektedirler.
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 3 do)
do Başbakanlığa bag- r--------■-------———v-ı
lı bir plân dairesi ku- j ü L U N A Y ]
İtiraf öderim. Bon, bundan hiç bir soy anlamadım. Bir işin plân-laştırılması demek no doıncktir? Bunun için nasıl bir sistem tutulacak? Kırlaslyo dlyo başımızda bir muazzam belâ var... Bir do buna plân ını İlâve ediliyor? Ne oluyor?
Bu plânla$nıa devlot dairelerinde bir ıslâhat Iso bunun için bir hazırlanma dovresl lâzımdı ve buna doğrudan doğruya ıslâhat doınokto do bir mahzur yoktur. Neden bunun adı doğlstl.
Bir plân dairesi kuruluyor. Anlamağa çalıştıfiınııza göro, bu da bir toşkllâttır yahu! Hor halde bunun bakanı, müsteşarı, şefi, ineli olaoak. Bunun İçin tablatlle bir tahsisat ayrılması lâzım... Fakat, ınos'olo o kadar rüşoym halinde ki bütün gazotolor bundan sadoco havadis olarak bahsediyorlar.
Hayli oluyor. D lorundan birinin a-ınerlkada tahsil edorf bir oğlunu tanımıştım. Kondlslnş no tahsil ottiğinl sorduğum zaman, bana: (Teşkilâtçılık tahsil ettim!-» dedi. Biraz malûmat İstedim. Bu teşkilâtçılık İlminin devalrdu as memurla az zamanda çok l$ görül» nıesi olduğunu öğrendim. Doiı.(an« linin soçtlğl ıııoslok burada geçnıo( dİ. O da — zannodorsoııı— Çalışın^ Bakanlığında bir memuriyet bul-
Acaba bu goııç bana yanlış HU söyledi? . Plancılık-» dlyocesine aToşkllâtçılık» demiş olmasın.
Sonra bir ınos'olo daha var: Bu plân dairesinin kurulması İçin A-morlkadan İki üç mütehassıs getirH locek vo yanlarına Türk teknisyenleri verilecekmiş. Yine gazoteieıln dediklerine göro: Bakanlıklar hazırladıkları plân vo ınalzonıoyl bâ-Lütfen sayfayı çoviriııİB —
SALI
1
Atlantik paktı için başlayan
müzakerelere devam olunacak
Londra, 81 (b.b.c.) — Kanada ve Batı Avrupa
Birliğine dahi! 5 memleket arasında bir Atlantik
paktı teşkili için Vagingtonda başlıyım müzakerele-
re bıı hafta İçinde de devam olunacaktır.
ŞUBAT
19 41
Onbirinci Yıl
No. 3540
★ ★★ HÜRRİYET \E HAKKIN YUMAZ MÜDAFİİYİZ ★
Yeni Sabah
Stalîn'in demeci soğuk karşılandı Beyaz Saraydan bildiriliyor: Truman, Stalînle ancak Vaşingtonda görüşebilir
Suiistimaller meselesi bugün Grupta alenen görüşülecek
Faik Ahmed Barutçu'nun Basına verdiği izahat
Umumî kanaat, Stalin’in beyanatının samimî olmadığı ve bunun Atlantik paktını baltalama yolunda bir propaganda mahiyetinde bulunduğu merkezindedir
C. H. P. Grup toplantıları imkân nisbetinde alenî olacak, gizli toplantıları aksettirenler de cezalandırılacak
Mes’uliyetin
Hududları
Memleketimizi, bilindiği gibi, çeyrek asırdır hep Halk Partili hükümetler idare etmiştir. Hem hiç muhalefet olmadığı için diledikleri gibi idare etmişlerdir. Bu cihet o kadar açıktır ki yapılan en ufak iyi hareket derhal Kalk Partisine ve onnn babında bulunan şeflere izafe ve atfolunmuş-tur. Böyle olunca bunun zaruri vo mantıkî bir neticesi de kötii hallerden, suiistimallerden, yol-suzluklardan o parti ve hükümetlerin ve başlarındaki şeflerin mesul olmaları icabetmez mi? Meselâ son dünya harbine Türkiyenin katılmamış olmasının şerefi Halk Partisine ve bu partinin hasındakilere ra-ci Junca re millete öyle gösterilince o devre içindeki fenalıkların, ihtikârların, irtişaların, baskı ve sıkıntıların da sorumlu loğu ayni kimselere «id olmak lîam gelmez mi? Memleket 1-çin iyi ve hayırlı olan şeylerin babalığını üzerine almak, fakat fena hâdiseleri ve v ukuatı tarihin seyrine mal ederek işin İçinden sıynlıvermek çok basit, fakat çocukları bile aldatamıya-cak ve kandıramıyacak kadar İptidai bir tabiyedir.
Harb içinde bu kadar pahalılığa, ihtikâra bu yurd niçin maruz kaldı denildi mİ bunun kabahati umumî dünya ahvaline affolunur, muharebe vardı, dünyada alı lâk sukut etmişti, bizde de ihtiras gözleri kör etmişti; onun için bu ıztırablara düşen, herkes şahsi kin ve menfaati Ue müteharrik oldu, ondan dolayı eşsiz acılara uğradık, denilir. Amma nasıl oldu da muharebeye katılmaktan kurtulduk denildi mi bu hâdise de, öbür fenalıklar gibi, talihin ve kaderin şevkine, dünya politikasının gidişine affolunarak bundan bir şeref payı çıkarmamak akla gelmez... Derhal Türk politikasın; idare edenlerin fevkalâde dirayeti, uzağı görüriüğü, ihtiyat, tedbiri, bu uğurlu neticede âmil oldu denilir.
Şu halde ayni hâdiseleri ölçmek için iki çeşid ölçü kullanıyoruz. İyi olanların iyiliği Halk Partisinin hİmmetiyİMİir, fakat kötü olanların fenalığı Halk Par tisinin, hükümetlerinin ve şeflerinin kabahati ve fi’li değildir, o vukuatın kaçılmaz icabları ve neticeleridir.
Dürüst ve insaflı olsalar da Halk Partisi nıensubları biz şu yurdun mukadderatı üzerinde müsbet veya menfi fazla bir te-sir yapabildiğimiz yoktur. (\y. asırdır memleket, vukuatın se\kîne bağlı olarak, rüzgârın ' estiği istikametlerde sallanır durur. İyi tezahürlerin şerefi bize nid değildir. Nitekim fenalık Jann sorumluluğu da bizim o-muzlarımızda değildir deseler en makul bir yol tutmuş olurlar. Amma onlardan hiç bu İnsaf ve basiret beklenir mİ?
Baksanıza, suiistimallerle mücadele İçin yeni yeni kanun projeleri hazırlanıyor, fakat hâlâ bir Atıf İnan işi —iki yıla yakındır— bir tiirlii neticelenemiyor . Otuz iki vatandaşı nıilral-yözlerlc muhakememiz biçen jandarma kumandanı vo kaynıor kam henüz memuriyet makamlarını muhafaza ediyorlar. Şlm-öğreniyoruz ki Urfadan Dalc-led lerı 250 aile (le Akşehfrde bu kışla kıyamette çadır altında 1-kamete mahkûm edilerek ölüme sürüklenmiş, İçlerinden yirmi kadarı fiilen ölmüş bile... Bu katlar fecî akıbetlere umumi cf-(Dovamıı 8a. 3 • 8li. fl uo)
Truman ve Stalin
Vaşington, 81 a.a. (United Press) — Beyazsaray ve Dışişleri Bakanlığı, Stalin’in demecine karsı soğuk davranmışlardır.
Resmî mahfiller, Avusturya sulh andlaşmasını incelemek ü-zere Londrada toplanacak olan dörtler konferansında samimiyetini isbat İçin Staline bir fırsat daha verilmiş olacağını söylemektedirler.
Resmî mahfillerin hiç birinde bugün, Stalin tarafından soğuk harbe nihayet vermek için bir teşebbüste bulunulacağına ihtimal verilmemektedir.
Herhangi bir anlaşma ümidi olduğu takdirde, Amerika anlaşma yapmaya hazırdır. Fakat doğu ile batı arasında her an artmakta olan gerginlik ve sukutu hayaller nazarı ltibare alı-
(Devamı; Sa. 3 - 8ü. e da)
Misafir Amiraller
İnönü’nün nezdinde
Kabul* merasiminde Djşişlerleri ve Millî Savunma Bakanlan, Genel Kurmay Başkan vekili, Dışişleri Umumî kâtibi ve Genel Kurmay deniz Kurmay Başkanı da hazır bulundular
Ankara 31 (a.a.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çankaya köşkünde, memleketimizde misafir olarak bulunmakta olan Doğu Atlantik ve Akdeniz Amerikan deniz kuvvetleri Komutanı Oramiral L. Co-
rolly ile Visamiral Carney’i, Tuğamiral Bolger’i, Tümamiral Harper'i, Tuğgeneral Riehie’yi, Amerikan Deniz Ataşesi Albay B. Valnmaeter’i, Amerikan Büyük Elçisi M. G. Wadsworth re-
İstanbulda 111 içkili gazino kapatılıyor
İçkili yerleri tahdid komisyonunun kararları ilgililere tebliğ edildi
Vilâyet, içkili yerleri tahdit komisyonu 111 içkili gazinonun kapatılmasına karar vermiş ve Emniyetçe alâkalılara tebligata başlanmıştır.
Bu arada dün vilâyete müracaat eden Adalar Kaymakamı tahdid kararlarını tatbik ederken hataya düştüğünü, yalnız ağır içki satan yerleri nazarı l-tibara aldığını bildirmiştir.
Vilâyetçe, Adalara ait tahdit
raporunun yeniden hazırlanma-! sı için ilgililere emir verilm'ş-tir.
Tekel maddelerine yenideıj zam yapılması üzerine Belediye İktisat Müdürlüğü içkili yerler için yeni bir tarife hazırlayarak Belediye riyaset makamına vermiştir.
Kahvehane ücret tarifeleri de tetkik edilmektedir.
Talebe Birliğinin sokularla mücadeıesi
Kongrede, komünizmle mücadelesi için teshir edilen esaslara dair hararetli görüşmeler oldu
Talebe Birliğinin dühktl kcngreslrulen bir görünüş
(Yatısı 5 inci sayfada)
takatinde kabul buyurmuşlar-dur.
Bu kabulde Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadaka Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel-kuımay Başkan Vekili Orgeneral Nuri Yamut, İkinci Başkanı Oıgeneral Muzaffer Tuğsavul, Dış’şleri Umumî Kâtibi Fuad Carım ve Genelkurmay Deniz Kurmay Başkanı Tümamiral Necati özdeniz hazır bulunmuş lardır
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
Aleksandr Uninsky
Tanınmış bir piyanist İstanbulda
Aleksandr Uninsky buradtı konser verecek
Dünyaca tanınmış piyanist A -lekeandr Uninsky dün uçakla Şehrimize gelmiştir. Uninsky, kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— TÜrklyeye İlk defa geliyorum. DoJıa evval bir defa gelmek İstemiştim. Fakat sıhhî vaziyetim
C Devamı: s(j. 3 - Sü. 4 do)
Hilmi Uran istirahat için şehrimize geldi
- Evvelki gün şehrimize gelen H-Jmi Uran, Pendlktekl evinde istirahat etmektedir.
Hilmi Uranın şehrimize istirahat etmek maksadlyie geldiği vo Parti işleri ile meşgul olmı-Vaıağı anlaşılmıştır.
Ankara, 31 (Hususî) — C.H.P. si Meclis Grupu Başkan Vekili Faik Ahmed Barutçu, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada Grup müzakerelerinin âlenî olması üzerinde açıklamalarda bulunmuştur. İlk açık otunun yarın suiistimaller konusu hakkında yapılacaktır.
Grup konuşmalarının gizli kalmasında parti ve memleket İçin mutlâka zaruret olmadıkça gizli oturumlardan kaçınılacağını söyli-yen Barutçu, gizli oturumları dışarıya aksettirenlerle bunlan neşredenler hakkında biri maddî, diğeri manevî olmak üzere İlci müeyyidenin tatbik edileceğini bildirmiştir. îç tüzük hükümleri Grup toplantılannı Meclisin bir organının çalışması şeklinde telâkki etmekte ve
Amerikada Atom bombası stoku var
Kongreye sunulan bir raporda, Hirosimaya atılan boru-malardan çok daha kuvvetli atom bombası mevcud olduğu bildirildi
( T
Ahmet Barutçu
■MHUSISM
bu cihetten bunu dışan aksettiren üyelerin ta-kib ve tecziye edileceği serahatını havi bulunmaktadır.
Gizli toplantıları neşreden gazetelerin cezaî bir mesuliyeti yoluna gitmek bugün mümkün olmadığını belirten Barutçu, C.H.P. nin almış olduğu bu kararın mahiyetini, basının büyük bir anlayışla karşılıyacağını ve bu hususta kendilerini destekliyeceğini umduğunu söylemiştir. Bununla beraber gizli Grup tep-lantıları dışarıya aksettiği takdirde toplantıların aleniyet esasının kaldırılması da daima imkân dahilinde bulunmaktadır. Alenî olacak Grup toplantıları konulan parti idare heyeti tarafından tesbıt edilerek bir hafta evvel ilân edilecektir.

Grip salgını yüziindenl okullar kapanacak mı
Sağlık Komisyonu kararını bu hafta sonunda
Kravçenko dâvası oün da devam etti
Londra 31 (B.B.C.) — Atom e-’hA jî'ai kohılsyoıiu bu akşam A-merlkan kongresine sunduğu raporda halen Amerikanın elinde, Bikini ve Hiroşima'ya ablan a -
tom bombalarından çok daha kuv vetU atom bombası bulunduğunu ve yeni aone İçin atom araştır -malarına 740 milyon dolar har -canacağmı bildirmiştir.
BOMBA STOKU
verecek, Ankara
Ankarada Grib salgını dolayı-«ile okulların 15 gün tatil edilmesi üzerine şehrimiz Millî E-ğitim Müdürlüğü ile Sağlık Mü öürlüğü işbirliği yapmağa karar vermişlerdir. ■
Gerek Sağlık Müdürlüğü ekip ler), gerekse Millî Eğitim Müdürlüğü sağlık müfettişleri o-kullan sıkı surette teftişe başlamışlardır.
11 Sağlık Müdürlüğü, dün tek mil okullara tebligat yaparak her Cumartesi günü bir haftı-Itk devam cetvelini ve hastala-
okulları kapandı
B.«n çocukların adet ve adreslerinin bildirilmesini istemiştir.
Şehrimizin sağlık durumu hak kında Sağlık Müdürü Dr. Faik Yargıcı, şunları söylemiştir:
(— Şehrimizde Avrupada olduğu gibi Grib yoktur. Ancak havaların soğuk gitmesi dola-yısiyle nezle ve soğuk algınlığı vardır. Biz topluluğun bulunduğu yerleri dezenfekte etmekle devam eyliyeceğiz.
Mekteplerin tatil edilip edilmemesi hakkındaki kararımızı bu hafta sonunda vereceğiz.»
Diinkü duruşmada, müdahil avukatla
Kravçenko arasında
münakaşalar oldu
Paris 31 a.a. (A.F.P.) — Vilç.
tor Kravçenko dâvasına bugün de devam edilmiştir. Bugünkü
oturumda Sovyet Rusyadan gelen şahid dinlenmiştir. Şahidletf «Hürriyeti seçtim > kitabındaki
yazıların çoğunun asılsız oldu-
ğunu iddia etmişlerdir. Oturuma bir saat kadar ara
Paris 31 (AP) — Yedi milyon üyesi bulunan Birleşmiş Milletler terakki komitesi reisi Ely Cul-bertson'un burada verdiği dc -meçte üçüncü bir dünya harbinin patlak vermesi İhtimali karşısında Birleşik Amerikanın iki yib atom bombalık İhtiyat stokuna malik bulunduğunu söylemiştir.
Yeni Yugoslav Elçisi geldi
Yugoslav komünist partisinin faal üyelerinden olan elçi, dün konuşmak istemedi Yugoslavyanın Türkiye Büyük Elçiliğine tayin edilen Lulomir Radovonovlç, dün sabah semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
Kendisine kızı, vo konsı refakat etmekte olan Büyüle Elçi; Perapalas oteline inmiştir. Yugoa lav elçisi, Yugoslav komünist paı tisinin faal âzalarındandır.
Tito, dahili miicadole.ro başladığından beri dalma onun yanında kalmış ve Yugoslavyada ko -yu bir Tltocu olarak tanınmıştır. Yugoslav elçisi dün kendisiyle görüşmek İsteyen bir arkadaşım! za henllz itimatnamesini takdim etmediğini ve bir şey söyllyemiye ccğinl İfade etmiştir.
Patrik dün
Bcdıkhyı gezdi
I Ingiliz Büyükelçisi, .4f/ıe-| nagoras’ı ziyaret etti, I'h-I nan Kralı tebrik telgrafıj
gönderdi I
Rum Ortodoks Patriği 1 inci Atlıenagoras'ı dün Ingiliz büyük elçisi Mr. Kelly ziyaret etmiş ve bir müddet görüşmüştür. Yunan Kralı Joı-j clün Patrik Atlıenagöras’a bir telgraf göndererek tebrik etmiştir..
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 4 dc)
H. Bayur dâvası dün karara kaldı
Hikmet Bayur mahkemede, 22 sahildik müdaf aaııamesini okudu ve beraetini isledi.
Ankara 31 (Hususi) — Hik-p?et Bayur ve arkadaşlarının duruşmalarına bugün de devam enildi. İlk defa söz alan Avukat Şahap Gürsel 25/7/931 de kabul edilmiş bulunan 1881 sayıl- Basın Kanununun 30 uncu maddesinin Komisyonu da 3 fıkra olarak hazırlanarak Mec-
(Devamı: Su. 3 - Sü. 2 do)

Komünistler
Pekin e girdi
verildikten sonra UkraynalI bir bayanın dinlenilmesine geçilmiştir. Şahid, eski hâtıralarını anlatırken hüngür hüngür ağlamaktan kendini alamamıştır. Bu şahid, kitabdaki yazılana çoğunun doğru olduğunu söylemiştir.
(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 3 de)
Bursada kanlı
köy düğünü
Ei; yüzünden çıkan kavga neticesinde bir kişi öldü, yirmi kişi yaralandı
Bursa 31 (Telefonla) — Bur w saıun GUrsu bucağına bağlı Ada köyünde yapılan bir düğün, yirmi kişinin yaralanmasına vo bir, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)



[JgjAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Bu piân ne oEa ks ? azetoiordo bir haber uktî- Söziin geloımnden öyiu ani iyodum; Dovlot işleri plân- ruz ki plfın nıos'olosi bir teknik işi-laştırılıyorınuş l Bunun İçin dlr.
Çhıde sullı ümidi gittikçe azalıyor
Pekin 31 (A.A.) (Alp) — Komünist kuvvetlerinden 20 bin kişi bugün Pekine girmiştir. Bu kuvvetler şehrin garnizonunu teşkil edeceklerdir.
Londra 81 (Nnfen) — Çlndo Biıllı ümitleri kaybolmaktadır. Ko münlatler yeni tekliflerde bıılıın -muşlardır. Bunlar başkentin Nan' kimi» kMma-mn vo bililin vilâyet-lerln ayrı ayrı teslim olmalarını istemektedirler.
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 3 do)
do Başbakanlığa bag- r--------■-------———v-ı
lı bir plân dairesi ku- j ü L U N A Y ]
İtiraf öderim. Bon, bundan hiç bir soy anlamadım. Bir işin plân-laştırılması demek no doıncktir? Bunun için nasıl bir sistem tutulacak? Kırlaslyo dlyo başımızda bir muazzam belâ var... Bir do buna plân ını İlâve ediliyor? Ne oluyor?
Bu plânla$nıa devlot dairelerinde bir ıslâhat Iso bunun için bir hazırlanma dovresl lâzımdı ve buna doğrudan doğruya ıslâhat doınokto do bir mahzur yoktur. Neden bunun adı doğlstl.
Bir plân dairesi kuruluyor. Anlamağa çalıştıfiınııza göro, bu da bir toşkllâttır yahu! Hor halde bunun bakanı, müsteşarı, şefi, ineli olaoak. Bunun İçin tablatlle bir tahsisat ayrılması lâzım... Fakat, ınos'olo o kadar rüşoym halinde ki bütün gazotolor bundan sadoco havadis olarak bahsediyorlar.
Hayli oluyor. D lorundan birinin a-ınerlkada tahsil edorf bir oğlunu tanımıştım. Kondlslnş no tahsil ottiğinl sorduğum zaman, bana: (Teşkilâtçılık tahsil ettim!-» dedi. Biraz malûmat İstedim. Bu teşkilâtçılık İlminin devalrdu as memurla az zamanda çok l$ görül» nıesi olduğunu öğrendim. Doiı.(an« linin soçtlğl ıııoslok burada geçnıo( dİ. O da — zannodorsoııı— Çalışın^ Bakanlığında bir memuriyet bul-
Acaba bu goııç bana yanlış HU söyledi? . Plancılık-» dlyocesine aToşkllâtçılık» demiş olmasın.
Sonra bir ınos'olo daha var: Bu plân dairesinin kurulması İçin A-morlkadan İki üç mütehassıs getirH locek vo yanlarına Türk teknisyenleri verilecekmiş. Yine gazoteieıln dediklerine göro: Bakanlıklar hazırladıkları plân vo ınalzonıoyl bâ-Lütfen sayfayı çoviriııİB —

Comments (0)