El
Tege Kuvvet Şrubu
GfcMEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR
SAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
LiLi
MERİNOS
YENLERİNİ ARAYINIZ
CUMA d ŞUBAT 104» -- ON BİRİNCİ YIL — No. 3543 SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Yeni Sabah
Trumcsn, Slalin ile görüşmeyi red elti
Amerika Dışişleri Bakanı diyor ki: "Dünya milletlerinin sulh arzusu siyasî manevralara asla âlet edilemez,,
Amerika, Stalinin sözlerile sulh müzakeresine girişmiyecek ve diğer milletlerin iştiraki olmadan müzakere yapmıyacak
Vaşington, 3 a.a. (İps) —Sulh mes’elesini müzakere için Trumao(-la bir görüşme yapmaya hazır olduğunu bildirmek için Stolin'in Amerikan haberler ajansına yaptığı son iki beyanat hakkında, Acheson iki fikir ileri sürmüştür. Bunlardan birincisi, Amerikan bü-kûmetinin diğer memleketleri alâkadar eden bir mes'eleyi onlardan bir temsilci bulunmadım müzakere edenıiyeceği, İkincisi de, Sitilinin, Birleşmiş Milletler voyalıud herhangi bir kurulun halledemeyip doğrudan doğruya Amerikan ve Rus hükümetlerinin halledeceği bir mes'do ortaya atmamış oldû-
Aclıeson sözlerine son verirken Amerikan halkının ve diğer dünya milletlerinin barışı istediklerimi işaret etini» ve şunları ilâ'-e etmiştir:
Amerikan Dışişleri Bakanı Achesoıı
Papa Eftiın Patrikten af diledi
23 sene evvel aforoz edilmiş olan Papa Eftim dün Athenagoras’a bir telgraf çekti
1926 da patrik Vaallyadla Ue a-ralannda çıkan İhtilâf dolayısiy-lc «Türk müstakil ortodoks kili -Besi» nl tesis ederi ve ozamandan beri müstakil olarak patrikhane haricinde kalan başpapaz 1 nci Eftim evvelki gün patrik 1 nci (Devamıı Sa. 3 - Sü. 8 de)
Ankara, 8 (Hususî) • bUdceai üzerine Maliye lığı tarafından yapılan (_ lar İkmal edilmiş ve Bakanlar Kurulu hazırlanan esasları göz den geçirmeğe başlamıştır.
Yeni büdcede bütün Bakanlıklardan yüzde bir buçuk bir İndirme yapılmıştır. Tanzimi Meclise ait olan Meclis ve Riyaseti Cumhur büdcesl bu indirmeden hariç tutulmuştur..
Kesin mahiyet almamış olmakla alınan tedbirler şöyle hu lftsa edilmektedir:
1— Ekonomi Bakanlığına bağ lı olan Sanayi tetkik kurulu Başkanlık yüksek mürakabe heyetine bağlanacaktır.
2— Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü lâğvedilecek, Petrol işletmesi namile yeni bir teşek-
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 do)
TJftn hakkında beraat kararı verilen Hikmet Bayur, diğer tarafta altışar ay hapis cezası tıa mahkûm edilen Ali Riza Başkan, Nihad Kürşad vc Nurettin Ardtçoğlu
HİKMET BAYUR
DÜN BERAET ETTİ
Parisde 16
devlet Dış Bakanları
Ali Rıza Başkan, Nureddin Ardıcoğlu, Nilıat Kür şat altışar ay hapise mahkûm edildiler
Mahkeme, Ali Rıza Baskan'la Nureddin Ardıcoğlunun cezalarının teciliue karar verdi
Artık, bu hazin hakikat saklanamaz
Vakur bir ilmi tetkik ve istatistiğin belâgati isbat etmiştir ki son on yılda, Milli Savunma masraflarımızın iki buçuk misli artmasına mukabil, sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bütçeyi mütemadiyen kabartan askeri masraflar değil, sivil idaredeki israftır.
Amiral Conolly dün Ankaradan döndü
Bugün hava ıııüsaid olursa, özel bir uçakla şehrimizden ayrılacak
üç gündenberl Ankarada bu-i L. Conolly maiyeti erkânı ile lunan Birleşik Amerikanın Do- birlikte dün eabahki ekspresle ğu Atlantik ve Akdeniz fil&u saat 8,30 da şehrimize dönmüş-Başkomutanı Amiral Richard I tür. (Devamı: Sa. 3 • 8ü. 2 de)
toplanıyor
Ankara, 3 (Hususî) — 17 şubatta 16 devlet dışişleri bakanlan Pariste dört gün sürecek bir toplantı yapacaklar, Avrupa ekonomik İşbirliği mes’elesini görüşeceklerdir. Memleketimizi temsil edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak, toplantıya iştirâk lçîn tayyare ile gidip dönecektir.
Ankara 3 (Telefonla) — Kud ret gazetesinde yayınlanan iki başmakalesi dolayısiyle Hikmet Bayur ve arkadaşları hakkında yapılmakta olan muhakeme sona ermiş ve karar verilmiştir.
Yargıç Talât Karayın bizzat okuduğu bu uzun kararda evvelâ Hikmet Bayurun yazdığı İki makale tahlil edildi sonra
Savcılık tarafından yapılan iddia ve mütalea ele alındı. Sanık laıın ve müdafilerinin savunma laıını da tahlil eden karar ezcümle şöyle devam etti:
»Hikmet Bayurun her iki ma kalesinde de kasdedilen mânâ savcılık makamının iddia ettiği gibi Bakanlar Kurulu olamaz.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Berlinde müttefiklerin mukabil ablukası başladı Berlin, 3 (a.a.) — «Afp :
Berlinin Sovyet bölgesine kan şı 26/1 tarihinde müttefik ko • mı lanhğı tarafından alınan mı| kabil abloka karan dün gece* den itibaren tatbike başlanmış» tır. Batı kesimlerindeki AlmaıS po'isi bundan sonra gece gün» düz Batı bölgesinden Sovyet ke» simine giden bütün yollan vŞ kamyonları kontrol edecektir.
İnönü, dün İstanbul ve Denizli valilerini kabul etti
Ankara 3 (AA.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çan kaya’da İstanbul Valisi Lfıtfi Kırdar İle Denizli Valisi Ahmet Demiri kabul buyurmuşlar ve öğlo yemeğine alıkoymuşlardır.
Edirnede kuyuda cesedi bulunan Bulgar casusu
Hudutta vakalanau Dimitriniıı karakola davet edilen kardeşi, evinin
bahçesindeki kuyuda ölü olarak bulundu
ON yıldır iktidarda birbl rini kovalayan çeşidli Halk Partili kabinelerin Barbakan ve Maliye Bakanlan Şükrü Saracoğluiarilc, I’e-kertenle, Sakalarile hattâ jir-mi günlük hayatında Şemseddin Günaltaylarile, Fuad Ağralı ve Şevket Adalanlarile hep ayni nekaratı tekrarladılar. Meclis huzurunda, memleket seyahatlerinde, gazetelere demeçlerinde hep ayni nokta üzerinde durdular ve hep bir ağızdan dediler ki büdcemiz kabarıyor, milletin yükü ağırlaşıyorsa bıınuıı sebebi milli müdafaa masraflarıdır. Kuvvetli bir hasım bizi tehdidi altında tutarken vatanını, yurdunu seven hiç bir Türk en ağır fedakarlıklardan kaçınmaz, çekinmez, hattâ hükümettin istiyeceği külfetleri sevinç ve neşe ile karşılar. Hakikaten bu necib hislere yapılan hitab-lar hiç bir zaman neticesiz kalmamış ve bu millet yurd savuu. ması uğuruna değil malım, hayat. ı bile fedaya hazır bir halde durmuştur. Amma evvelki gün Üniversitemizin lktisad Fakültesinin genç bir bilgini, bir sabah gazetesinde neşrettiği bir makale ile bütün bu edebiyatın ve belagatın Halk Partili hükümetlerin israf ve lâubaliliklerini maskelemek İçin kullanılan bir silah olduğunu bizzat bu hükümetlerin neşrettikleri İstatistiklere dayanarak, febat etti. Bu makaleden ayan beyan ve riyazi bir katiyetle anlıyoruz ki son on yıl içinde askeri masraflar ancak iki bııçıık misli art tığ) Juılde sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bunun açık mânası büdce şimdi 1 milyar 250 milyon liraya baliğ olmuşsa bu çoğalışta askeri ve millî müdafaa masraflarının hissesi sivil masraflardan yâni Avrupa seyahatlerine, otomobil israflarına, aşçı aylıklarına ve eş dobt kayırılarak kabartılan kadrola-rs dâşen paydan çok dalın az-
' Bu yazı ve rakamlıtr, bir mu-
halif milletvekilinin ağzından
flksa derhal Receb Peker pisi-
kopat diye haykırır, yahud me-
selâ Basili Kaplan, böyle söz-
lerle Milli Mtidafa masraflarını
poğumsar gibi görünüyor ve bi-
nacnaleyh dış emellere hizmet ediyorsunuz diye cevab verirdi. Halbuki bu rakamlar, istatistikler ve hükümler ilmin vakur ağ-1 zile genç bir bilginin kalemik-ve rakamların soğuk belagat ile ortaya atılmış bulunuyor. Şimdiye kadar, on yıldır, büdceierl kabul ve tasdik eden ve vatani
Kara kış Istanbulda
tekrar bastırdı
Edirne, 3 (Hususî) — Geçenlerde hududu geçerken yakalanan Bulgar casusu Dimitri lıak-kındaki tahkikat ehemmiyetle devam etmektedir. Bugün şehrimizde yeni ve heyecanlı oir hâdise daha cereyan etmiştir.
Casus Dimitri yakalandığı vakit kardeşi olan Bulgar da Karakola celbedılerek ifadesi alınmıştı. Bu adamın suçlu olduğuna dair, o zaman kat’î bir kanaat hasıl olamamış ve kendisi serbest bırakılmıştı. Bugün saat 15,30
borçtur diye kabaran masraflara hiç ses çıkarmıyaıı milletvekilleri bir dakika Irkilselcr ve vicdanlarile bir muhasebe yapsalar yeridir. Çünkü Maliye Bakanlarının parlak sözlerine inan mışlar, rakamları derinden de-rino ve inceden inceye tedklke lüzum görmeden masraflardaki tezayüd Millî Müdafaaya aiddir diye hepsini toptan kabul etmişlerdir.
Şimdi ne olacak? Ankaradan gelen haberler büdcede seksen milyonluk bir tasarruf sağlandığını âdeta bir müjde gibi haber veriyor. Dün belki böyle bir azaltma memnuniyet uyandırırdı. Fakat bugün, genç bilginin ortaya a.ttığ! riyazi hakikatler- , den sonra, buna imkân kalmamıştır. Büdçemlzi bir buçuk mil- I yara yaklaştıran askerî masrafla rıu artması değil, sivil İsraf lufa ' mdır. Binaenaleyh yeni kabine, yapabilirse, büdeeyi tekrar ve esaslı bir surette gözden geçirerek fazla kabaran sivil masruflan hiç olmazsa askerî masrafların artışı seviyesine indirmelidir. Bu kadarcığını yapsa üç, dört yüz milyon lira tasarruf temin edilecek demektir. Böyle bir kırpıntı ise bizim için hayırlı bir başlangıç olur, Genç ve .'eni Maliye Bakanı, şimdi hakikatlerin bu çiy ışığı altında seksen milyonluk bir tasarrufla Iktlla 0 bi|e ,I||lp|
Meclisinde muhalif milletvekilleri bu hale-razı olmamalıdırlar. Halk Partililer de olmamalı, hattâ şimdiye lıadar kendilerini, aNe yapalım, müdafaa masrafları kabarıyor» nakaratile anılanların da yakalarımı yapış! malıdırlar...
Zira hakikatler, çıplak ve lir-1 yan bir hakle görünmeğe başla.'I dı
İstanbul sokalîlarmlla kar tojnı dyıııyan çocukla?

ANADOLUDA BÎR ÇOK YOLLAR KAPANDI, TİPİDEN YOLCULAR ÖLDÜ, KURTLAR MANDIRALARA HÜCUM ETTİ, DENİZDE FIRTINALAR AZDI, ULUDAGDA KAR ÜÇ METREYİ BULDU
Evvelki gecedonberl İstanbul -da hava birdenbire bozmuş ve tipi şeklinde kar yağmağa başla -nnştır. En düştlk sıcaklık sıfırın altında 2 derecedir. Rtlzgûr şl -malden saniyede 15 metre hızla esmektedir.
(Oevamıı Sa. 3 ■ 8ü. 6 da)
İlkokullarda din
dersleri başlıyor
15 Şubatda derslerin nasıl verileceği hakkında dün Bakanlıktan vilâyete bir tânıiın geldi
Amerikan denizcileri basket
bolda F. Bahçe takımını yendi
Her iki çakımın bir arada tflin çekilmiş resimleri
(Taîist 3 Üncü sayfada/
îlltokullann dördüncü ve beşinci sınıflarında 15 şubattan İtibaren İhtiyarî olarak din dersleri oku tulmaga başlanacaktır. Bu milna Bcbetle Milli Eğitim Bakanlığı dlln vilâyete tamim göndermiş -lir. h|
Bakan, mevzuun önemi vc hu!l şusiyetl dolayıslle valinin bu yol I da yardım ve alflknsıııı istemek- . tcdlr.
Müslüman Türk çocuklarına din dersleri okul dershanelerinde ve kendi öğretmenler! tarafından vc-ı İlecek, ancak bu dersler program da mevcut ders saatleri sayısını azaltmamak kaydı ile ve mahallin şartlarına göre çocukların deva -
da, Dimitrinin kardeşinin tekralf İfadesine müracaat etmek lüzıl» mu hasıl olmuş ve kendisi, blı polis memuru vasıtasile karakola davet edilmiştir: Dimitrinin kardeşi, memura:
«— Biraz sonra gelirim!»
Demiştir. Fakat, bir müddet beklendiği halde, Dimitriniü Kardeşi gelmemiştir. Bunun il* zerine, kendisini çağırmak üzere, evine tekrar bir polis memuru gönderilmiştir. Fakat, bu sefer, şübheli Bulgar evinde bulunamamıştır. Kaçtığı sanılan Bulgar, derhal etrafta aranma» ğa başlanmış ve nihayet evini# bahçesindeki kuyuda cesedi görülmüştür.
Vaziyetten savcılık haberdar edilerek tahkikata başlanmıştır. Vak’a mahalline hükümet tabi» bi, savcı, emniyet müdürü ve .tj, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Acı bir kayib
Profesör Fuad Sarınan vefat etti
Teknik
Bite ve Tonik kul
Profesörlerin’ yüksek Bay Fuad man dua
Röntgen hnesıaı Dr. Peksıın’un «i ve Merih
ant, Şalıap Sonat ve Şahap Sarmanın babalan Fuad Baruınn, 1301 senesinde Manbulda doğmuş. Mü-(Dovamı: Sa. 3 - SÜ. * del
Vs... Maalesef böylo... Her yorde halkın rahatı için tesis edilen bu gibi ınotlo-niyet levazımı blzdo, ~
idaresizlik, bilgisiz-'. ULUN Aİ | İlk yüzünden bir gâl-----——-—---------------- -
le oluyor. O kadar ki otobüs, tramvay, oloktrlk büsbütün kaldırılsa; onları bugünkü halo gotiren lürıol hanı İdaresi «Oh! diycookı çok şükür kurtulduk.»
Bu hal llo Iklnol Abdülhamidin Maarif Nazırı Haşini Paşaya Isnad olunan «Şu moktoblor olmasa Maarif no BÜzel ıslâh edilecek!» sözü arasında ne fark var?
Otobüs zarar eder. Elektrik zarar öder. Tramvay zarar eder.
İdarenin başında bu gibi İktisadi işlerden katlyon anlamıyan zamdan başka bir tedbir bllnıtycn bir müdür, fikirleri buna imale 11-mldilo bir Şohlr Meclisine başvurur, bir Ankaraya koşar... Vaziyet BÜnden güne kötüdür.
Tramvaylar berbad, otobüsler daha betor, olektirlkler İçin gazo-telcrde bin bir fatura dcülkoduuı...
Otobüs Gâilesi dolayısıyla
Velhasıl bir perişanlık, bir koş» nıekeşdir gider. Sonra öfke do t(d pukta... Bütün bu idaresizlikleri^ mddetl halkın zayıf omuzlarına yükleniyor.
Otobüs ve zarar mes’elesi yinş şehir Meclisine İntikal etmiş. Aza» dan biri zarara sobeb olarak noyl bulmuş bilir misiniz? «Boıedi'/eyo gollr temini ınrttsadlle tesis ed .mlş bir ınüessesenın golirlnden baz. vatandaşları İstisna etmek», yânı pasoları kaldırmak... Basın kartı ha» millerine karşı yapılan bu kolaylık her yerde caridir. Azadan birinin dodlgi gibi (.Bu, ecnebiler tarafın» dan vaktllo (rüşvet - i - kelâınıyye) İçin load edilmiş bir usul» dogil-
Hoş bu zat daha «rüşvet - I I kelâmlyyo» nln de ne demok udu) ğunu pek bilmiyor. Kullandığı bi| terkibi haydi, onun kasdottigı mânaya alalım. Nakil vasıtalarından İstisna ediliyorlar diyo hangi gazeteci Beledıyonin aozlnl, (E.T.T.) nln (Lütfen «ahiren çevirinin)

El
Tege Kuvvet Şrubu
GfcMEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR
SAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
LiLi
MERİNOS
YENLERİNİ ARAYINIZ
CUMA d ŞUBAT 104» -- ON BİRİNCİ YIL — No. 3543 SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Yeni Sabah
Trumcsn, Slalin ile görüşmeyi red elti
Amerika Dışişleri Bakanı diyor ki: "Dünya milletlerinin sulh arzusu siyasî manevralara asla âlet edilemez,,
Amerika, Stalinin sözlerile sulh müzakeresine girişmiyecek ve diğer milletlerin iştiraki olmadan müzakere yapmıyacak
Vaşington, 3 a.a. (İps) —Sulh mes’elesini müzakere için Trumao(-la bir görüşme yapmaya hazır olduğunu bildirmek için Stolin'in Amerikan haberler ajansına yaptığı son iki beyanat hakkında, Acheson iki fikir ileri sürmüştür. Bunlardan birincisi, Amerikan bü-kûmetinin diğer memleketleri alâkadar eden bir mes'eleyi onlardan bir temsilci bulunmadım müzakere edenıiyeceği, İkincisi de, Sitilinin, Birleşmiş Milletler voyalıud herhangi bir kurulun halledemeyip doğrudan doğruya Amerikan ve Rus hükümetlerinin halledeceği bir mes'do ortaya atmamış oldû-
Aclıeson sözlerine son verirken Amerikan halkının ve diğer dünya milletlerinin barışı istediklerimi işaret etini» ve şunları ilâ'-e etmiştir:
Amerikan Dışişleri Bakanı Achesoıı
Papa Eftiın Patrikten af diledi
23 sene evvel aforoz edilmiş olan Papa Eftim dün Athenagoras’a bir telgraf çekti
1926 da patrik Vaallyadla Ue a-ralannda çıkan İhtilâf dolayısiy-lc «Türk müstakil ortodoks kili -Besi» nl tesis ederi ve ozamandan beri müstakil olarak patrikhane haricinde kalan başpapaz 1 nci Eftim evvelki gün patrik 1 nci (Devamıı Sa. 3 - Sü. 8 de)
Ankara, 8 (Hususî) • bUdceai üzerine Maliye lığı tarafından yapılan (_ lar İkmal edilmiş ve Bakanlar Kurulu hazırlanan esasları göz den geçirmeğe başlamıştır.
Yeni büdcede bütün Bakanlıklardan yüzde bir buçuk bir İndirme yapılmıştır. Tanzimi Meclise ait olan Meclis ve Riyaseti Cumhur büdcesl bu indirmeden hariç tutulmuştur..
Kesin mahiyet almamış olmakla alınan tedbirler şöyle hu lftsa edilmektedir:
1— Ekonomi Bakanlığına bağ lı olan Sanayi tetkik kurulu Başkanlık yüksek mürakabe heyetine bağlanacaktır.
2— Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü lâğvedilecek, Petrol işletmesi namile yeni bir teşek-
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 do)
TJftn hakkında beraat kararı verilen Hikmet Bayur, diğer tarafta altışar ay hapis cezası tıa mahkûm edilen Ali Riza Başkan, Nihad Kürşad vc Nurettin Ardtçoğlu
HİKMET BAYUR
DÜN BERAET ETTİ
Parisde 16
devlet Dış Bakanları
Ali Rıza Başkan, Nureddin Ardıcoğlu, Nilıat Kür şat altışar ay hapise mahkûm edildiler
Mahkeme, Ali Rıza Baskan'la Nureddin Ardıcoğlunun cezalarının teciliue karar verdi
Artık, bu hazin hakikat saklanamaz
Vakur bir ilmi tetkik ve istatistiğin belâgati isbat etmiştir ki son on yılda, Milli Savunma masraflarımızın iki buçuk misli artmasına mukabil, sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bütçeyi mütemadiyen kabartan askeri masraflar değil, sivil idaredeki israftır.
Amiral Conolly dün Ankaradan döndü
Bugün hava ıııüsaid olursa, özel bir uçakla şehrimizden ayrılacak
üç gündenberl Ankarada bu-i L. Conolly maiyeti erkânı ile lunan Birleşik Amerikanın Do- birlikte dün eabahki ekspresle ğu Atlantik ve Akdeniz fil&u saat 8,30 da şehrimize dönmüş-Başkomutanı Amiral Richard I tür. (Devamı: Sa. 3 • 8ü. 2 de)
toplanıyor
Ankara, 3 (Hususî) — 17 şubatta 16 devlet dışişleri bakanlan Pariste dört gün sürecek bir toplantı yapacaklar, Avrupa ekonomik İşbirliği mes’elesini görüşeceklerdir. Memleketimizi temsil edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak, toplantıya iştirâk lçîn tayyare ile gidip dönecektir.
Ankara 3 (Telefonla) — Kud ret gazetesinde yayınlanan iki başmakalesi dolayısiyle Hikmet Bayur ve arkadaşları hakkında yapılmakta olan muhakeme sona ermiş ve karar verilmiştir.
Yargıç Talât Karayın bizzat okuduğu bu uzun kararda evvelâ Hikmet Bayurun yazdığı İki makale tahlil edildi sonra
Savcılık tarafından yapılan iddia ve mütalea ele alındı. Sanık laıın ve müdafilerinin savunma laıını da tahlil eden karar ezcümle şöyle devam etti:
»Hikmet Bayurun her iki ma kalesinde de kasdedilen mânâ savcılık makamının iddia ettiği gibi Bakanlar Kurulu olamaz.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Berlinde müttefiklerin mukabil ablukası başladı Berlin, 3 (a.a.) — «Afp :
Berlinin Sovyet bölgesine kan şı 26/1 tarihinde müttefik ko • mı lanhğı tarafından alınan mı| kabil abloka karan dün gece* den itibaren tatbike başlanmış» tır. Batı kesimlerindeki AlmaıS po'isi bundan sonra gece gün» düz Batı bölgesinden Sovyet ke» simine giden bütün yollan vŞ kamyonları kontrol edecektir.
İnönü, dün İstanbul ve Denizli valilerini kabul etti
Ankara 3 (AA.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çan kaya’da İstanbul Valisi Lfıtfi Kırdar İle Denizli Valisi Ahmet Demiri kabul buyurmuşlar ve öğlo yemeğine alıkoymuşlardır.
Edirnede kuyuda cesedi bulunan Bulgar casusu
Hudutta vakalanau Dimitriniıı karakola davet edilen kardeşi, evinin
bahçesindeki kuyuda ölü olarak bulundu
ON yıldır iktidarda birbl rini kovalayan çeşidli Halk Partili kabinelerin Barbakan ve Maliye Bakanlan Şükrü Saracoğluiarilc, I’e-kertenle, Sakalarile hattâ jir-mi günlük hayatında Şemseddin Günaltaylarile, Fuad Ağralı ve Şevket Adalanlarile hep ayni nekaratı tekrarladılar. Meclis huzurunda, memleket seyahatlerinde, gazetelere demeçlerinde hep ayni nokta üzerinde durdular ve hep bir ağızdan dediler ki büdcemiz kabarıyor, milletin yükü ağırlaşıyorsa bıınuıı sebebi milli müdafaa masraflarıdır. Kuvvetli bir hasım bizi tehdidi altında tutarken vatanını, yurdunu seven hiç bir Türk en ağır fedakarlıklardan kaçınmaz, çekinmez, hattâ hükümettin istiyeceği külfetleri sevinç ve neşe ile karşılar. Hakikaten bu necib hislere yapılan hitab-lar hiç bir zaman neticesiz kalmamış ve bu millet yurd savuu. ması uğuruna değil malım, hayat. ı bile fedaya hazır bir halde durmuştur. Amma evvelki gün Üniversitemizin lktisad Fakültesinin genç bir bilgini, bir sabah gazetesinde neşrettiği bir makale ile bütün bu edebiyatın ve belagatın Halk Partili hükümetlerin israf ve lâubaliliklerini maskelemek İçin kullanılan bir silah olduğunu bizzat bu hükümetlerin neşrettikleri İstatistiklere dayanarak, febat etti. Bu makaleden ayan beyan ve riyazi bir katiyetle anlıyoruz ki son on yıl içinde askeri masraflar ancak iki bııçıık misli art tığ) Juılde sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bunun açık mânası büdce şimdi 1 milyar 250 milyon liraya baliğ olmuşsa bu çoğalışta askeri ve millî müdafaa masraflarının hissesi sivil masraflardan yâni Avrupa seyahatlerine, otomobil israflarına, aşçı aylıklarına ve eş dobt kayırılarak kabartılan kadrola-rs dâşen paydan çok dalın az-
' Bu yazı ve rakamlıtr, bir mu-
halif milletvekilinin ağzından
flksa derhal Receb Peker pisi-
kopat diye haykırır, yahud me-
selâ Basili Kaplan, böyle söz-
lerle Milli Mtidafa masraflarını
poğumsar gibi görünüyor ve bi-
nacnaleyh dış emellere hizmet ediyorsunuz diye cevab verirdi. Halbuki bu rakamlar, istatistikler ve hükümler ilmin vakur ağ-1 zile genç bir bilginin kalemik-ve rakamların soğuk belagat ile ortaya atılmış bulunuyor. Şimdiye kadar, on yıldır, büdceierl kabul ve tasdik eden ve vatani
Kara kış Istanbulda
tekrar bastırdı
Edirne, 3 (Hususî) — Geçenlerde hududu geçerken yakalanan Bulgar casusu Dimitri lıak-kındaki tahkikat ehemmiyetle devam etmektedir. Bugün şehrimizde yeni ve heyecanlı oir hâdise daha cereyan etmiştir.
Casus Dimitri yakalandığı vakit kardeşi olan Bulgar da Karakola celbedılerek ifadesi alınmıştı. Bu adamın suçlu olduğuna dair, o zaman kat’î bir kanaat hasıl olamamış ve kendisi serbest bırakılmıştı. Bugün saat 15,30
borçtur diye kabaran masraflara hiç ses çıkarmıyaıı milletvekilleri bir dakika Irkilselcr ve vicdanlarile bir muhasebe yapsalar yeridir. Çünkü Maliye Bakanlarının parlak sözlerine inan mışlar, rakamları derinden de-rino ve inceden inceye tedklke lüzum görmeden masraflardaki tezayüd Millî Müdafaaya aiddir diye hepsini toptan kabul etmişlerdir.
Şimdi ne olacak? Ankaradan gelen haberler büdcede seksen milyonluk bir tasarruf sağlandığını âdeta bir müjde gibi haber veriyor. Dün belki böyle bir azaltma memnuniyet uyandırırdı. Fakat bugün, genç bilginin ortaya a.ttığ! riyazi hakikatler- , den sonra, buna imkân kalmamıştır. Büdçemlzi bir buçuk mil- I yara yaklaştıran askerî masrafla rıu artması değil, sivil İsraf lufa ' mdır. Binaenaleyh yeni kabine, yapabilirse, büdeeyi tekrar ve esaslı bir surette gözden geçirerek fazla kabaran sivil masruflan hiç olmazsa askerî masrafların artışı seviyesine indirmelidir. Bu kadarcığını yapsa üç, dört yüz milyon lira tasarruf temin edilecek demektir. Böyle bir kırpıntı ise bizim için hayırlı bir başlangıç olur, Genç ve .'eni Maliye Bakanı, şimdi hakikatlerin bu çiy ışığı altında seksen milyonluk bir tasarrufla Iktlla 0 bi|e ,I||lp|
Meclisinde muhalif milletvekilleri bu hale-razı olmamalıdırlar. Halk Partililer de olmamalı, hattâ şimdiye lıadar kendilerini, aNe yapalım, müdafaa masrafları kabarıyor» nakaratile anılanların da yakalarımı yapış! malıdırlar...
Zira hakikatler, çıplak ve lir-1 yan bir hakle görünmeğe başla.'I dı
İstanbul sokalîlarmlla kar tojnı dyıııyan çocukla?

ANADOLUDA BÎR ÇOK YOLLAR KAPANDI, TİPİDEN YOLCULAR ÖLDÜ, KURTLAR MANDIRALARA HÜCUM ETTİ, DENİZDE FIRTINALAR AZDI, ULUDAGDA KAR ÜÇ METREYİ BULDU
Evvelki gecedonberl İstanbul -da hava birdenbire bozmuş ve tipi şeklinde kar yağmağa başla -nnştır. En düştlk sıcaklık sıfırın altında 2 derecedir. Rtlzgûr şl -malden saniyede 15 metre hızla esmektedir.
(Oevamıı Sa. 3 ■ 8ü. 6 da)
İlkokullarda din
dersleri başlıyor
15 Şubatda derslerin nasıl verileceği hakkında dün Bakanlıktan vilâyete bir tânıiın geldi
Amerikan denizcileri basket
bolda F. Bahçe takımını yendi
Her iki çakımın bir arada tflin çekilmiş resimleri
(Taîist 3 Üncü sayfada/
îlltokullann dördüncü ve beşinci sınıflarında 15 şubattan İtibaren İhtiyarî olarak din dersleri oku tulmaga başlanacaktır. Bu milna Bcbetle Milli Eğitim Bakanlığı dlln vilâyete tamim göndermiş -lir. h|
Bakan, mevzuun önemi vc hu!l şusiyetl dolayıslle valinin bu yol I da yardım ve alflknsıııı istemek- . tcdlr.
Müslüman Türk çocuklarına din dersleri okul dershanelerinde ve kendi öğretmenler! tarafından vc-ı İlecek, ancak bu dersler program da mevcut ders saatleri sayısını azaltmamak kaydı ile ve mahallin şartlarına göre çocukların deva -
da, Dimitrinin kardeşinin tekralf İfadesine müracaat etmek lüzıl» mu hasıl olmuş ve kendisi, blı polis memuru vasıtasile karakola davet edilmiştir: Dimitrinin kardeşi, memura:
«— Biraz sonra gelirim!»
Demiştir. Fakat, bir müddet beklendiği halde, Dimitriniü Kardeşi gelmemiştir. Bunun il* zerine, kendisini çağırmak üzere, evine tekrar bir polis memuru gönderilmiştir. Fakat, bu sefer, şübheli Bulgar evinde bulunamamıştır. Kaçtığı sanılan Bulgar, derhal etrafta aranma» ğa başlanmış ve nihayet evini# bahçesindeki kuyuda cesedi görülmüştür.
Vaziyetten savcılık haberdar edilerek tahkikata başlanmıştır. Vak’a mahalline hükümet tabi» bi, savcı, emniyet müdürü ve .tj, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Acı bir kayib
Profesör Fuad Sarınan vefat etti
Teknik
Bite ve Tonik kul
Profesörlerin’ yüksek Bay Fuad man dua
Röntgen hnesıaı Dr. Peksıın’un «i ve Merih
ant, Şalıap Sonat ve Şahap Sarmanın babalan Fuad Baruınn, 1301 senesinde Manbulda doğmuş. Mü-(Dovamı: Sa. 3 - SÜ. * del
Vs... Maalesef böylo... Her yorde halkın rahatı için tesis edilen bu gibi ınotlo-niyet levazımı blzdo, ~
idaresizlik, bilgisiz-'. ULUN Aİ | İlk yüzünden bir gâl-----——-—---------------- -
le oluyor. O kadar ki otobüs, tramvay, oloktrlk büsbütün kaldırılsa; onları bugünkü halo gotiren lürıol hanı İdaresi «Oh! diycookı çok şükür kurtulduk.»
Bu hal llo Iklnol Abdülhamidin Maarif Nazırı Haşini Paşaya Isnad olunan «Şu moktoblor olmasa Maarif no BÜzel ıslâh edilecek!» sözü arasında ne fark var?
Otobüs zarar eder. Elektrik zarar öder. Tramvay zarar eder.
İdarenin başında bu gibi İktisadi işlerden katlyon anlamıyan zamdan başka bir tedbir bllnıtycn bir müdür, fikirleri buna imale 11-mldilo bir Şohlr Meclisine başvurur, bir Ankaraya koşar... Vaziyet BÜnden güne kötüdür.
Tramvaylar berbad, otobüsler daha betor, olektirlkler İçin gazo-telcrde bin bir fatura dcülkoduuı...
Otobüs Gâilesi dolayısıyla
Velhasıl bir perişanlık, bir koş» nıekeşdir gider. Sonra öfke do t(d pukta... Bütün bu idaresizlikleri^ mddetl halkın zayıf omuzlarına yükleniyor.
Otobüs ve zarar mes’elesi yinş şehir Meclisine İntikal etmiş. Aza» dan biri zarara sobeb olarak noyl bulmuş bilir misiniz? «Boıedi'/eyo gollr temini ınrttsadlle tesis ed .mlş bir ınüessesenın golirlnden baz. vatandaşları İstisna etmek», yânı pasoları kaldırmak... Basın kartı ha» millerine karşı yapılan bu kolaylık her yerde caridir. Azadan birinin dodlgi gibi (.Bu, ecnebiler tarafın» dan vaktllo (rüşvet - i - kelâınıyye) İçin load edilmiş bir usul» dogil-
Hoş bu zat daha «rüşvet - I I kelâmlyyo» nln de ne demok udu) ğunu pek bilmiyor. Kullandığı bi| terkibi haydi, onun kasdottigı mânaya alalım. Nakil vasıtalarından İstisna ediliyorlar diyo hangi gazeteci Beledıyonin aozlnl, (E.T.T.) nln (Lütfen «ahiren çevirinin)

El
Tege Kuvvet Şrubu
GfcMEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR
SAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
LiLi
MERİNOS
YENLERİNİ ARAYINIZ
CUMA d ŞUBAT 104» -- ON BİRİNCİ YIL — No. 3543 SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Yeni Sabah
Trumcsn, Slalin ile görüşmeyi red elti
Amerika Dışişleri Bakanı diyor ki: "Dünya milletlerinin sulh arzusu siyasî manevralara asla âlet edilemez,,
Amerika, Stalinin sözlerile sulh müzakeresine girişmiyecek ve diğer milletlerin iştiraki olmadan müzakere yapmıyacak
Vaşington, 3 a.a. (İps) —Sulh mes’elesini müzakere için Trumao(-la bir görüşme yapmaya hazır olduğunu bildirmek için Stolin'in Amerikan haberler ajansına yaptığı son iki beyanat hakkında, Acheson iki fikir ileri sürmüştür. Bunlardan birincisi, Amerikan bü-kûmetinin diğer memleketleri alâkadar eden bir mes'eleyi onlardan bir temsilci bulunmadım müzakere edenıiyeceği, İkincisi de, Sitilinin, Birleşmiş Milletler voyalıud herhangi bir kurulun halledemeyip doğrudan doğruya Amerikan ve Rus hükümetlerinin halledeceği bir mes'do ortaya atmamış oldû-
Aclıeson sözlerine son verirken Amerikan halkının ve diğer dünya milletlerinin barışı istediklerimi işaret etini» ve şunları ilâ'-e etmiştir:
Amerikan Dışişleri Bakanı Achesoıı
Papa Eftiın Patrikten af diledi
23 sene evvel aforoz edilmiş olan Papa Eftim dün Athenagoras’a bir telgraf çekti
1926 da patrik Vaallyadla Ue a-ralannda çıkan İhtilâf dolayısiy-lc «Türk müstakil ortodoks kili -Besi» nl tesis ederi ve ozamandan beri müstakil olarak patrikhane haricinde kalan başpapaz 1 nci Eftim evvelki gün patrik 1 nci (Devamıı Sa. 3 - Sü. 8 de)
Ankara, 8 (Hususî) • bUdceai üzerine Maliye lığı tarafından yapılan (_ lar İkmal edilmiş ve Bakanlar Kurulu hazırlanan esasları göz den geçirmeğe başlamıştır.
Yeni büdcede bütün Bakanlıklardan yüzde bir buçuk bir İndirme yapılmıştır. Tanzimi Meclise ait olan Meclis ve Riyaseti Cumhur büdcesl bu indirmeden hariç tutulmuştur..
Kesin mahiyet almamış olmakla alınan tedbirler şöyle hu lftsa edilmektedir:
1— Ekonomi Bakanlığına bağ lı olan Sanayi tetkik kurulu Başkanlık yüksek mürakabe heyetine bağlanacaktır.
2— Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü lâğvedilecek, Petrol işletmesi namile yeni bir teşek-
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 do)
TJftn hakkında beraat kararı verilen Hikmet Bayur, diğer tarafta altışar ay hapis cezası tıa mahkûm edilen Ali Riza Başkan, Nihad Kürşad vc Nurettin Ardtçoğlu
HİKMET BAYUR
DÜN BERAET ETTİ
Parisde 16
devlet Dış Bakanları
Ali Rıza Başkan, Nureddin Ardıcoğlu, Nilıat Kür şat altışar ay hapise mahkûm edildiler
Mahkeme, Ali Rıza Baskan'la Nureddin Ardıcoğlunun cezalarının teciliue karar verdi
Artık, bu hazin hakikat saklanamaz
Vakur bir ilmi tetkik ve istatistiğin belâgati isbat etmiştir ki son on yılda, Milli Savunma masraflarımızın iki buçuk misli artmasına mukabil, sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bütçeyi mütemadiyen kabartan askeri masraflar değil, sivil idaredeki israftır.
Amiral Conolly dün Ankaradan döndü
Bugün hava ıııüsaid olursa, özel bir uçakla şehrimizden ayrılacak
üç gündenberl Ankarada bu-i L. Conolly maiyeti erkânı ile lunan Birleşik Amerikanın Do- birlikte dün eabahki ekspresle ğu Atlantik ve Akdeniz fil&u saat 8,30 da şehrimize dönmüş-Başkomutanı Amiral Richard I tür. (Devamı: Sa. 3 • 8ü. 2 de)
toplanıyor
Ankara, 3 (Hususî) — 17 şubatta 16 devlet dışişleri bakanlan Pariste dört gün sürecek bir toplantı yapacaklar, Avrupa ekonomik İşbirliği mes’elesini görüşeceklerdir. Memleketimizi temsil edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak, toplantıya iştirâk lçîn tayyare ile gidip dönecektir.
Ankara 3 (Telefonla) — Kud ret gazetesinde yayınlanan iki başmakalesi dolayısiyle Hikmet Bayur ve arkadaşları hakkında yapılmakta olan muhakeme sona ermiş ve karar verilmiştir.
Yargıç Talât Karayın bizzat okuduğu bu uzun kararda evvelâ Hikmet Bayurun yazdığı İki makale tahlil edildi sonra
Savcılık tarafından yapılan iddia ve mütalea ele alındı. Sanık laıın ve müdafilerinin savunma laıını da tahlil eden karar ezcümle şöyle devam etti:
»Hikmet Bayurun her iki ma kalesinde de kasdedilen mânâ savcılık makamının iddia ettiği gibi Bakanlar Kurulu olamaz.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Berlinde müttefiklerin mukabil ablukası başladı Berlin, 3 (a.a.) — «Afp :
Berlinin Sovyet bölgesine kan şı 26/1 tarihinde müttefik ko • mı lanhğı tarafından alınan mı| kabil abloka karan dün gece* den itibaren tatbike başlanmış» tır. Batı kesimlerindeki AlmaıS po'isi bundan sonra gece gün» düz Batı bölgesinden Sovyet ke» simine giden bütün yollan vŞ kamyonları kontrol edecektir.
İnönü, dün İstanbul ve Denizli valilerini kabul etti
Ankara 3 (AA.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çan kaya’da İstanbul Valisi Lfıtfi Kırdar İle Denizli Valisi Ahmet Demiri kabul buyurmuşlar ve öğlo yemeğine alıkoymuşlardır.
Edirnede kuyuda cesedi bulunan Bulgar casusu
Hudutta vakalanau Dimitriniıı karakola davet edilen kardeşi, evinin
bahçesindeki kuyuda ölü olarak bulundu
ON yıldır iktidarda birbl rini kovalayan çeşidli Halk Partili kabinelerin Barbakan ve Maliye Bakanlan Şükrü Saracoğluiarilc, I’e-kertenle, Sakalarile hattâ jir-mi günlük hayatında Şemseddin Günaltaylarile, Fuad Ağralı ve Şevket Adalanlarile hep ayni nekaratı tekrarladılar. Meclis huzurunda, memleket seyahatlerinde, gazetelere demeçlerinde hep ayni nokta üzerinde durdular ve hep bir ağızdan dediler ki büdcemiz kabarıyor, milletin yükü ağırlaşıyorsa bıınuıı sebebi milli müdafaa masraflarıdır. Kuvvetli bir hasım bizi tehdidi altında tutarken vatanını, yurdunu seven hiç bir Türk en ağır fedakarlıklardan kaçınmaz, çekinmez, hattâ hükümettin istiyeceği külfetleri sevinç ve neşe ile karşılar. Hakikaten bu necib hislere yapılan hitab-lar hiç bir zaman neticesiz kalmamış ve bu millet yurd savuu. ması uğuruna değil malım, hayat. ı bile fedaya hazır bir halde durmuştur. Amma evvelki gün Üniversitemizin lktisad Fakültesinin genç bir bilgini, bir sabah gazetesinde neşrettiği bir makale ile bütün bu edebiyatın ve belagatın Halk Partili hükümetlerin israf ve lâubaliliklerini maskelemek İçin kullanılan bir silah olduğunu bizzat bu hükümetlerin neşrettikleri İstatistiklere dayanarak, febat etti. Bu makaleden ayan beyan ve riyazi bir katiyetle anlıyoruz ki son on yıl içinde askeri masraflar ancak iki bııçıık misli art tığ) Juılde sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bunun açık mânası büdce şimdi 1 milyar 250 milyon liraya baliğ olmuşsa bu çoğalışta askeri ve millî müdafaa masraflarının hissesi sivil masraflardan yâni Avrupa seyahatlerine, otomobil israflarına, aşçı aylıklarına ve eş dobt kayırılarak kabartılan kadrola-rs dâşen paydan çok dalın az-
' Bu yazı ve rakamlıtr, bir mu-
halif milletvekilinin ağzından
flksa derhal Receb Peker pisi-
kopat diye haykırır, yahud me-
selâ Basili Kaplan, böyle söz-
lerle Milli Mtidafa masraflarını
poğumsar gibi görünüyor ve bi-
nacnaleyh dış emellere hizmet ediyorsunuz diye cevab verirdi. Halbuki bu rakamlar, istatistikler ve hükümler ilmin vakur ağ-1 zile genç bir bilginin kalemik-ve rakamların soğuk belagat ile ortaya atılmış bulunuyor. Şimdiye kadar, on yıldır, büdceierl kabul ve tasdik eden ve vatani
Kara kış Istanbulda
tekrar bastırdı
Edirne, 3 (Hususî) — Geçenlerde hududu geçerken yakalanan Bulgar casusu Dimitri lıak-kındaki tahkikat ehemmiyetle devam etmektedir. Bugün şehrimizde yeni ve heyecanlı oir hâdise daha cereyan etmiştir.
Casus Dimitri yakalandığı vakit kardeşi olan Bulgar da Karakola celbedılerek ifadesi alınmıştı. Bu adamın suçlu olduğuna dair, o zaman kat’î bir kanaat hasıl olamamış ve kendisi serbest bırakılmıştı. Bugün saat 15,30
borçtur diye kabaran masraflara hiç ses çıkarmıyaıı milletvekilleri bir dakika Irkilselcr ve vicdanlarile bir muhasebe yapsalar yeridir. Çünkü Maliye Bakanlarının parlak sözlerine inan mışlar, rakamları derinden de-rino ve inceden inceye tedklke lüzum görmeden masraflardaki tezayüd Millî Müdafaaya aiddir diye hepsini toptan kabul etmişlerdir.
Şimdi ne olacak? Ankaradan gelen haberler büdcede seksen milyonluk bir tasarruf sağlandığını âdeta bir müjde gibi haber veriyor. Dün belki böyle bir azaltma memnuniyet uyandırırdı. Fakat bugün, genç bilginin ortaya a.ttığ! riyazi hakikatler- , den sonra, buna imkân kalmamıştır. Büdçemlzi bir buçuk mil- I yara yaklaştıran askerî masrafla rıu artması değil, sivil İsraf lufa ' mdır. Binaenaleyh yeni kabine, yapabilirse, büdeeyi tekrar ve esaslı bir surette gözden geçirerek fazla kabaran sivil masruflan hiç olmazsa askerî masrafların artışı seviyesine indirmelidir. Bu kadarcığını yapsa üç, dört yüz milyon lira tasarruf temin edilecek demektir. Böyle bir kırpıntı ise bizim için hayırlı bir başlangıç olur, Genç ve .'eni Maliye Bakanı, şimdi hakikatlerin bu çiy ışığı altında seksen milyonluk bir tasarrufla Iktlla 0 bi|e ,I||lp|
Meclisinde muhalif milletvekilleri bu hale-razı olmamalıdırlar. Halk Partililer de olmamalı, hattâ şimdiye lıadar kendilerini, aNe yapalım, müdafaa masrafları kabarıyor» nakaratile anılanların da yakalarımı yapış! malıdırlar...
Zira hakikatler, çıplak ve lir-1 yan bir hakle görünmeğe başla.'I dı
İstanbul sokalîlarmlla kar tojnı dyıııyan çocukla?

ANADOLUDA BÎR ÇOK YOLLAR KAPANDI, TİPİDEN YOLCULAR ÖLDÜ, KURTLAR MANDIRALARA HÜCUM ETTİ, DENİZDE FIRTINALAR AZDI, ULUDAGDA KAR ÜÇ METREYİ BULDU
Evvelki gecedonberl İstanbul -da hava birdenbire bozmuş ve tipi şeklinde kar yağmağa başla -nnştır. En düştlk sıcaklık sıfırın altında 2 derecedir. Rtlzgûr şl -malden saniyede 15 metre hızla esmektedir.
(Oevamıı Sa. 3 ■ 8ü. 6 da)
İlkokullarda din
dersleri başlıyor
15 Şubatda derslerin nasıl verileceği hakkında dün Bakanlıktan vilâyete bir tânıiın geldi
Amerikan denizcileri basket
bolda F. Bahçe takımını yendi
Her iki çakımın bir arada tflin çekilmiş resimleri
(Taîist 3 Üncü sayfada/
îlltokullann dördüncü ve beşinci sınıflarında 15 şubattan İtibaren İhtiyarî olarak din dersleri oku tulmaga başlanacaktır. Bu milna Bcbetle Milli Eğitim Bakanlığı dlln vilâyete tamim göndermiş -lir. h|
Bakan, mevzuun önemi vc hu!l şusiyetl dolayıslle valinin bu yol I da yardım ve alflknsıııı istemek- . tcdlr.
Müslüman Türk çocuklarına din dersleri okul dershanelerinde ve kendi öğretmenler! tarafından vc-ı İlecek, ancak bu dersler program da mevcut ders saatleri sayısını azaltmamak kaydı ile ve mahallin şartlarına göre çocukların deva -
da, Dimitrinin kardeşinin tekralf İfadesine müracaat etmek lüzıl» mu hasıl olmuş ve kendisi, blı polis memuru vasıtasile karakola davet edilmiştir: Dimitrinin kardeşi, memura:
«— Biraz sonra gelirim!»
Demiştir. Fakat, bir müddet beklendiği halde, Dimitriniü Kardeşi gelmemiştir. Bunun il* zerine, kendisini çağırmak üzere, evine tekrar bir polis memuru gönderilmiştir. Fakat, bu sefer, şübheli Bulgar evinde bulunamamıştır. Kaçtığı sanılan Bulgar, derhal etrafta aranma» ğa başlanmış ve nihayet evini# bahçesindeki kuyuda cesedi görülmüştür.
Vaziyetten savcılık haberdar edilerek tahkikata başlanmıştır. Vak’a mahalline hükümet tabi» bi, savcı, emniyet müdürü ve .tj, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Acı bir kayib
Profesör Fuad Sarınan vefat etti
Teknik
Bite ve Tonik kul
Profesörlerin’ yüksek Bay Fuad man dua
Röntgen hnesıaı Dr. Peksıın’un «i ve Merih
ant, Şalıap Sonat ve Şahap Sarmanın babalan Fuad Baruınn, 1301 senesinde Manbulda doğmuş. Mü-(Dovamı: Sa. 3 - SÜ. * del
Vs... Maalesef böylo... Her yorde halkın rahatı için tesis edilen bu gibi ınotlo-niyet levazımı blzdo, ~
idaresizlik, bilgisiz-'. ULUN Aİ | İlk yüzünden bir gâl-----——-—---------------- -
le oluyor. O kadar ki otobüs, tramvay, oloktrlk büsbütün kaldırılsa; onları bugünkü halo gotiren lürıol hanı İdaresi «Oh! diycookı çok şükür kurtulduk.»
Bu hal llo Iklnol Abdülhamidin Maarif Nazırı Haşini Paşaya Isnad olunan «Şu moktoblor olmasa Maarif no BÜzel ıslâh edilecek!» sözü arasında ne fark var?
Otobüs zarar eder. Elektrik zarar öder. Tramvay zarar eder.
İdarenin başında bu gibi İktisadi işlerden katlyon anlamıyan zamdan başka bir tedbir bllnıtycn bir müdür, fikirleri buna imale 11-mldilo bir Şohlr Meclisine başvurur, bir Ankaraya koşar... Vaziyet BÜnden güne kötüdür.
Tramvaylar berbad, otobüsler daha betor, olektirlkler İçin gazo-telcrde bin bir fatura dcülkoduuı...
Otobüs Gâilesi dolayısıyla
Velhasıl bir perişanlık, bir koş» nıekeşdir gider. Sonra öfke do t(d pukta... Bütün bu idaresizlikleri^ mddetl halkın zayıf omuzlarına yükleniyor.
Otobüs ve zarar mes’elesi yinş şehir Meclisine İntikal etmiş. Aza» dan biri zarara sobeb olarak noyl bulmuş bilir misiniz? «Boıedi'/eyo gollr temini ınrttsadlle tesis ed .mlş bir ınüessesenın golirlnden baz. vatandaşları İstisna etmek», yânı pasoları kaldırmak... Basın kartı ha» millerine karşı yapılan bu kolaylık her yerde caridir. Azadan birinin dodlgi gibi (.Bu, ecnebiler tarafın» dan vaktllo (rüşvet - i - kelâınıyye) İçin load edilmiş bir usul» dogil-
Hoş bu zat daha «rüşvet - I I kelâmlyyo» nln de ne demok udu) ğunu pek bilmiyor. Kullandığı bi| terkibi haydi, onun kasdottigı mânaya alalım. Nakil vasıtalarından İstisna ediliyorlar diyo hangi gazeteci Beledıyonin aozlnl, (E.T.T.) nln (Lütfen «ahiren çevirinin)

El
Tege Kuvvet Şrubu
GfcMEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR
SAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
LiLi
MERİNOS
YENLERİNİ ARAYINIZ
CUMA d ŞUBAT 104» -- ON BİRİNCİ YIL — No. 3543 SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Yeni Sabah
Trumcsn, Slalin ile görüşmeyi red elti
Amerika Dışişleri Bakanı diyor ki: "Dünya milletlerinin sulh arzusu siyasî manevralara asla âlet edilemez,,
Amerika, Stalinin sözlerile sulh müzakeresine girişmiyecek ve diğer milletlerin iştiraki olmadan müzakere yapmıyacak
Vaşington, 3 a.a. (İps) —Sulh mes’elesini müzakere için Trumao(-la bir görüşme yapmaya hazır olduğunu bildirmek için Stolin'in Amerikan haberler ajansına yaptığı son iki beyanat hakkında, Acheson iki fikir ileri sürmüştür. Bunlardan birincisi, Amerikan bü-kûmetinin diğer memleketleri alâkadar eden bir mes'eleyi onlardan bir temsilci bulunmadım müzakere edenıiyeceği, İkincisi de, Sitilinin, Birleşmiş Milletler voyalıud herhangi bir kurulun halledemeyip doğrudan doğruya Amerikan ve Rus hükümetlerinin halledeceği bir mes'do ortaya atmamış oldû-
Aclıeson sözlerine son verirken Amerikan halkının ve diğer dünya milletlerinin barışı istediklerimi işaret etini» ve şunları ilâ'-e etmiştir:
Amerikan Dışişleri Bakanı Achesoıı
Papa Eftiın Patrikten af diledi
23 sene evvel aforoz edilmiş olan Papa Eftim dün Athenagoras’a bir telgraf çekti
1926 da patrik Vaallyadla Ue a-ralannda çıkan İhtilâf dolayısiy-lc «Türk müstakil ortodoks kili -Besi» nl tesis ederi ve ozamandan beri müstakil olarak patrikhane haricinde kalan başpapaz 1 nci Eftim evvelki gün patrik 1 nci (Devamıı Sa. 3 - Sü. 8 de)
Ankara, 8 (Hususî) • bUdceai üzerine Maliye lığı tarafından yapılan (_ lar İkmal edilmiş ve Bakanlar Kurulu hazırlanan esasları göz den geçirmeğe başlamıştır.
Yeni büdcede bütün Bakanlıklardan yüzde bir buçuk bir İndirme yapılmıştır. Tanzimi Meclise ait olan Meclis ve Riyaseti Cumhur büdcesl bu indirmeden hariç tutulmuştur..
Kesin mahiyet almamış olmakla alınan tedbirler şöyle hu lftsa edilmektedir:
1— Ekonomi Bakanlığına bağ lı olan Sanayi tetkik kurulu Başkanlık yüksek mürakabe heyetine bağlanacaktır.
2— Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü lâğvedilecek, Petrol işletmesi namile yeni bir teşek-
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 do)
TJftn hakkında beraat kararı verilen Hikmet Bayur, diğer tarafta altışar ay hapis cezası tıa mahkûm edilen Ali Riza Başkan, Nihad Kürşad vc Nurettin Ardtçoğlu
HİKMET BAYUR
DÜN BERAET ETTİ
Parisde 16
devlet Dış Bakanları
Ali Rıza Başkan, Nureddin Ardıcoğlu, Nilıat Kür şat altışar ay hapise mahkûm edildiler
Mahkeme, Ali Rıza Baskan'la Nureddin Ardıcoğlunun cezalarının teciliue karar verdi
Artık, bu hazin hakikat saklanamaz
Vakur bir ilmi tetkik ve istatistiğin belâgati isbat etmiştir ki son on yılda, Milli Savunma masraflarımızın iki buçuk misli artmasına mukabil, sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bütçeyi mütemadiyen kabartan askeri masraflar değil, sivil idaredeki israftır.
Amiral Conolly dün Ankaradan döndü
Bugün hava ıııüsaid olursa, özel bir uçakla şehrimizden ayrılacak
üç gündenberl Ankarada bu-i L. Conolly maiyeti erkânı ile lunan Birleşik Amerikanın Do- birlikte dün eabahki ekspresle ğu Atlantik ve Akdeniz fil&u saat 8,30 da şehrimize dönmüş-Başkomutanı Amiral Richard I tür. (Devamı: Sa. 3 • 8ü. 2 de)
toplanıyor
Ankara, 3 (Hususî) — 17 şubatta 16 devlet dışişleri bakanlan Pariste dört gün sürecek bir toplantı yapacaklar, Avrupa ekonomik İşbirliği mes’elesini görüşeceklerdir. Memleketimizi temsil edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak, toplantıya iştirâk lçîn tayyare ile gidip dönecektir.
Ankara 3 (Telefonla) — Kud ret gazetesinde yayınlanan iki başmakalesi dolayısiyle Hikmet Bayur ve arkadaşları hakkında yapılmakta olan muhakeme sona ermiş ve karar verilmiştir.
Yargıç Talât Karayın bizzat okuduğu bu uzun kararda evvelâ Hikmet Bayurun yazdığı İki makale tahlil edildi sonra
Savcılık tarafından yapılan iddia ve mütalea ele alındı. Sanık laıın ve müdafilerinin savunma laıını da tahlil eden karar ezcümle şöyle devam etti:
»Hikmet Bayurun her iki ma kalesinde de kasdedilen mânâ savcılık makamının iddia ettiği gibi Bakanlar Kurulu olamaz.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Berlinde müttefiklerin mukabil ablukası başladı Berlin, 3 (a.a.) — «Afp :
Berlinin Sovyet bölgesine kan şı 26/1 tarihinde müttefik ko • mı lanhğı tarafından alınan mı| kabil abloka karan dün gece* den itibaren tatbike başlanmış» tır. Batı kesimlerindeki AlmaıS po'isi bundan sonra gece gün» düz Batı bölgesinden Sovyet ke» simine giden bütün yollan vŞ kamyonları kontrol edecektir.
İnönü, dün İstanbul ve Denizli valilerini kabul etti
Ankara 3 (AA.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çan kaya’da İstanbul Valisi Lfıtfi Kırdar İle Denizli Valisi Ahmet Demiri kabul buyurmuşlar ve öğlo yemeğine alıkoymuşlardır.
Edirnede kuyuda cesedi bulunan Bulgar casusu
Hudutta vakalanau Dimitriniıı karakola davet edilen kardeşi, evinin
bahçesindeki kuyuda ölü olarak bulundu
ON yıldır iktidarda birbl rini kovalayan çeşidli Halk Partili kabinelerin Barbakan ve Maliye Bakanlan Şükrü Saracoğluiarilc, I’e-kertenle, Sakalarile hattâ jir-mi günlük hayatında Şemseddin Günaltaylarile, Fuad Ağralı ve Şevket Adalanlarile hep ayni nekaratı tekrarladılar. Meclis huzurunda, memleket seyahatlerinde, gazetelere demeçlerinde hep ayni nokta üzerinde durdular ve hep bir ağızdan dediler ki büdcemiz kabarıyor, milletin yükü ağırlaşıyorsa bıınuıı sebebi milli müdafaa masraflarıdır. Kuvvetli bir hasım bizi tehdidi altında tutarken vatanını, yurdunu seven hiç bir Türk en ağır fedakarlıklardan kaçınmaz, çekinmez, hattâ hükümettin istiyeceği külfetleri sevinç ve neşe ile karşılar. Hakikaten bu necib hislere yapılan hitab-lar hiç bir zaman neticesiz kalmamış ve bu millet yurd savuu. ması uğuruna değil malım, hayat. ı bile fedaya hazır bir halde durmuştur. Amma evvelki gün Üniversitemizin lktisad Fakültesinin genç bir bilgini, bir sabah gazetesinde neşrettiği bir makale ile bütün bu edebiyatın ve belagatın Halk Partili hükümetlerin israf ve lâubaliliklerini maskelemek İçin kullanılan bir silah olduğunu bizzat bu hükümetlerin neşrettikleri İstatistiklere dayanarak, febat etti. Bu makaleden ayan beyan ve riyazi bir katiyetle anlıyoruz ki son on yıl içinde askeri masraflar ancak iki bııçıık misli art tığ) Juılde sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bunun açık mânası büdce şimdi 1 milyar 250 milyon liraya baliğ olmuşsa bu çoğalışta askeri ve millî müdafaa masraflarının hissesi sivil masraflardan yâni Avrupa seyahatlerine, otomobil israflarına, aşçı aylıklarına ve eş dobt kayırılarak kabartılan kadrola-rs dâşen paydan çok dalın az-
' Bu yazı ve rakamlıtr, bir mu-
halif milletvekilinin ağzından
flksa derhal Receb Peker pisi-
kopat diye haykırır, yahud me-
selâ Basili Kaplan, böyle söz-
lerle Milli Mtidafa masraflarını
poğumsar gibi görünüyor ve bi-
nacnaleyh dış emellere hizmet ediyorsunuz diye cevab verirdi. Halbuki bu rakamlar, istatistikler ve hükümler ilmin vakur ağ-1 zile genç bir bilginin kalemik-ve rakamların soğuk belagat ile ortaya atılmış bulunuyor. Şimdiye kadar, on yıldır, büdceierl kabul ve tasdik eden ve vatani
Kara kış Istanbulda
tekrar bastırdı
Edirne, 3 (Hususî) — Geçenlerde hududu geçerken yakalanan Bulgar casusu Dimitri lıak-kındaki tahkikat ehemmiyetle devam etmektedir. Bugün şehrimizde yeni ve heyecanlı oir hâdise daha cereyan etmiştir.
Casus Dimitri yakalandığı vakit kardeşi olan Bulgar da Karakola celbedılerek ifadesi alınmıştı. Bu adamın suçlu olduğuna dair, o zaman kat’î bir kanaat hasıl olamamış ve kendisi serbest bırakılmıştı. Bugün saat 15,30
borçtur diye kabaran masraflara hiç ses çıkarmıyaıı milletvekilleri bir dakika Irkilselcr ve vicdanlarile bir muhasebe yapsalar yeridir. Çünkü Maliye Bakanlarının parlak sözlerine inan mışlar, rakamları derinden de-rino ve inceden inceye tedklke lüzum görmeden masraflardaki tezayüd Millî Müdafaaya aiddir diye hepsini toptan kabul etmişlerdir.
Şimdi ne olacak? Ankaradan gelen haberler büdcede seksen milyonluk bir tasarruf sağlandığını âdeta bir müjde gibi haber veriyor. Dün belki böyle bir azaltma memnuniyet uyandırırdı. Fakat bugün, genç bilginin ortaya a.ttığ! riyazi hakikatler- , den sonra, buna imkân kalmamıştır. Büdçemlzi bir buçuk mil- I yara yaklaştıran askerî masrafla rıu artması değil, sivil İsraf lufa ' mdır. Binaenaleyh yeni kabine, yapabilirse, büdeeyi tekrar ve esaslı bir surette gözden geçirerek fazla kabaran sivil masruflan hiç olmazsa askerî masrafların artışı seviyesine indirmelidir. Bu kadarcığını yapsa üç, dört yüz milyon lira tasarruf temin edilecek demektir. Böyle bir kırpıntı ise bizim için hayırlı bir başlangıç olur, Genç ve .'eni Maliye Bakanı, şimdi hakikatlerin bu çiy ışığı altında seksen milyonluk bir tasarrufla Iktlla 0 bi|e ,I||lp|
Meclisinde muhalif milletvekilleri bu hale-razı olmamalıdırlar. Halk Partililer de olmamalı, hattâ şimdiye lıadar kendilerini, aNe yapalım, müdafaa masrafları kabarıyor» nakaratile anılanların da yakalarımı yapış! malıdırlar...
Zira hakikatler, çıplak ve lir-1 yan bir hakle görünmeğe başla.'I dı
İstanbul sokalîlarmlla kar tojnı dyıııyan çocukla?

ANADOLUDA BÎR ÇOK YOLLAR KAPANDI, TİPİDEN YOLCULAR ÖLDÜ, KURTLAR MANDIRALARA HÜCUM ETTİ, DENİZDE FIRTINALAR AZDI, ULUDAGDA KAR ÜÇ METREYİ BULDU
Evvelki gecedonberl İstanbul -da hava birdenbire bozmuş ve tipi şeklinde kar yağmağa başla -nnştır. En düştlk sıcaklık sıfırın altında 2 derecedir. Rtlzgûr şl -malden saniyede 15 metre hızla esmektedir.
(Oevamıı Sa. 3 ■ 8ü. 6 da)
İlkokullarda din
dersleri başlıyor
15 Şubatda derslerin nasıl verileceği hakkında dün Bakanlıktan vilâyete bir tânıiın geldi
Amerikan denizcileri basket
bolda F. Bahçe takımını yendi
Her iki çakımın bir arada tflin çekilmiş resimleri
(Taîist 3 Üncü sayfada/
îlltokullann dördüncü ve beşinci sınıflarında 15 şubattan İtibaren İhtiyarî olarak din dersleri oku tulmaga başlanacaktır. Bu milna Bcbetle Milli Eğitim Bakanlığı dlln vilâyete tamim göndermiş -lir. h|
Bakan, mevzuun önemi vc hu!l şusiyetl dolayıslle valinin bu yol I da yardım ve alflknsıııı istemek- . tcdlr.
Müslüman Türk çocuklarına din dersleri okul dershanelerinde ve kendi öğretmenler! tarafından vc-ı İlecek, ancak bu dersler program da mevcut ders saatleri sayısını azaltmamak kaydı ile ve mahallin şartlarına göre çocukların deva -
da, Dimitrinin kardeşinin tekralf İfadesine müracaat etmek lüzıl» mu hasıl olmuş ve kendisi, blı polis memuru vasıtasile karakola davet edilmiştir: Dimitrinin kardeşi, memura:
«— Biraz sonra gelirim!»
Demiştir. Fakat, bir müddet beklendiği halde, Dimitriniü Kardeşi gelmemiştir. Bunun il* zerine, kendisini çağırmak üzere, evine tekrar bir polis memuru gönderilmiştir. Fakat, bu sefer, şübheli Bulgar evinde bulunamamıştır. Kaçtığı sanılan Bulgar, derhal etrafta aranma» ğa başlanmış ve nihayet evini# bahçesindeki kuyuda cesedi görülmüştür.
Vaziyetten savcılık haberdar edilerek tahkikata başlanmıştır. Vak’a mahalline hükümet tabi» bi, savcı, emniyet müdürü ve .tj, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Acı bir kayib
Profesör Fuad Sarınan vefat etti
Teknik
Bite ve Tonik kul
Profesörlerin’ yüksek Bay Fuad man dua
Röntgen hnesıaı Dr. Peksıın’un «i ve Merih
ant, Şalıap Sonat ve Şahap Sarmanın babalan Fuad Baruınn, 1301 senesinde Manbulda doğmuş. Mü-(Dovamı: Sa. 3 - SÜ. * del
Vs... Maalesef böylo... Her yorde halkın rahatı için tesis edilen bu gibi ınotlo-niyet levazımı blzdo, ~
idaresizlik, bilgisiz-'. ULUN Aİ | İlk yüzünden bir gâl-----——-—---------------- -
le oluyor. O kadar ki otobüs, tramvay, oloktrlk büsbütün kaldırılsa; onları bugünkü halo gotiren lürıol hanı İdaresi «Oh! diycookı çok şükür kurtulduk.»
Bu hal llo Iklnol Abdülhamidin Maarif Nazırı Haşini Paşaya Isnad olunan «Şu moktoblor olmasa Maarif no BÜzel ıslâh edilecek!» sözü arasında ne fark var?
Otobüs zarar eder. Elektrik zarar öder. Tramvay zarar eder.
İdarenin başında bu gibi İktisadi işlerden katlyon anlamıyan zamdan başka bir tedbir bllnıtycn bir müdür, fikirleri buna imale 11-mldilo bir Şohlr Meclisine başvurur, bir Ankaraya koşar... Vaziyet BÜnden güne kötüdür.
Tramvaylar berbad, otobüsler daha betor, olektirlkler İçin gazo-telcrde bin bir fatura dcülkoduuı...
Otobüs Gâilesi dolayısıyla
Velhasıl bir perişanlık, bir koş» nıekeşdir gider. Sonra öfke do t(d pukta... Bütün bu idaresizlikleri^ mddetl halkın zayıf omuzlarına yükleniyor.
Otobüs ve zarar mes’elesi yinş şehir Meclisine İntikal etmiş. Aza» dan biri zarara sobeb olarak noyl bulmuş bilir misiniz? «Boıedi'/eyo gollr temini ınrttsadlle tesis ed .mlş bir ınüessesenın golirlnden baz. vatandaşları İstisna etmek», yânı pasoları kaldırmak... Basın kartı ha» millerine karşı yapılan bu kolaylık her yerde caridir. Azadan birinin dodlgi gibi (.Bu, ecnebiler tarafın» dan vaktllo (rüşvet - i - kelâınıyye) İçin load edilmiş bir usul» dogil-
Hoş bu zat daha «rüşvet - I I kelâmlyyo» nln de ne demok udu) ğunu pek bilmiyor. Kullandığı bi| terkibi haydi, onun kasdottigı mânaya alalım. Nakil vasıtalarından İstisna ediliyorlar diyo hangi gazeteci Beledıyonin aozlnl, (E.T.T.) nln (Lütfen «ahiren çevirinin)

El
Tege Kuvvet Şrubu
GfcMEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR
SAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
LiLi
MERİNOS
YENLERİNİ ARAYINIZ
CUMA d ŞUBAT 104» -- ON BİRİNCİ YIL — No. 3543 SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Yeni Sabah
Trumcsn, Slalin ile görüşmeyi red elti
Amerika Dışişleri Bakanı diyor ki: "Dünya milletlerinin sulh arzusu siyasî manevralara asla âlet edilemez,,
Amerika, Stalinin sözlerile sulh müzakeresine girişmiyecek ve diğer milletlerin iştiraki olmadan müzakere yapmıyacak
Vaşington, 3 a.a. (İps) —Sulh mes’elesini müzakere için Trumao(-la bir görüşme yapmaya hazır olduğunu bildirmek için Stolin'in Amerikan haberler ajansına yaptığı son iki beyanat hakkında, Acheson iki fikir ileri sürmüştür. Bunlardan birincisi, Amerikan bü-kûmetinin diğer memleketleri alâkadar eden bir mes'eleyi onlardan bir temsilci bulunmadım müzakere edenıiyeceği, İkincisi de, Sitilinin, Birleşmiş Milletler voyalıud herhangi bir kurulun halledemeyip doğrudan doğruya Amerikan ve Rus hükümetlerinin halledeceği bir mes'do ortaya atmamış oldû-
Aclıeson sözlerine son verirken Amerikan halkının ve diğer dünya milletlerinin barışı istediklerimi işaret etini» ve şunları ilâ'-e etmiştir:
Amerikan Dışişleri Bakanı Achesoıı
Papa Eftiın Patrikten af diledi
23 sene evvel aforoz edilmiş olan Papa Eftim dün Athenagoras’a bir telgraf çekti
1926 da patrik Vaallyadla Ue a-ralannda çıkan İhtilâf dolayısiy-lc «Türk müstakil ortodoks kili -Besi» nl tesis ederi ve ozamandan beri müstakil olarak patrikhane haricinde kalan başpapaz 1 nci Eftim evvelki gün patrik 1 nci (Devamıı Sa. 3 - Sü. 8 de)
Ankara, 8 (Hususî) • bUdceai üzerine Maliye lığı tarafından yapılan (_ lar İkmal edilmiş ve Bakanlar Kurulu hazırlanan esasları göz den geçirmeğe başlamıştır.
Yeni büdcede bütün Bakanlıklardan yüzde bir buçuk bir İndirme yapılmıştır. Tanzimi Meclise ait olan Meclis ve Riyaseti Cumhur büdcesl bu indirmeden hariç tutulmuştur..
Kesin mahiyet almamış olmakla alınan tedbirler şöyle hu lftsa edilmektedir:
1— Ekonomi Bakanlığına bağ lı olan Sanayi tetkik kurulu Başkanlık yüksek mürakabe heyetine bağlanacaktır.
2— Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü lâğvedilecek, Petrol işletmesi namile yeni bir teşek-
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 do)
TJftn hakkında beraat kararı verilen Hikmet Bayur, diğer tarafta altışar ay hapis cezası tıa mahkûm edilen Ali Riza Başkan, Nihad Kürşad vc Nurettin Ardtçoğlu
HİKMET BAYUR
DÜN BERAET ETTİ
Parisde 16
devlet Dış Bakanları
Ali Rıza Başkan, Nureddin Ardıcoğlu, Nilıat Kür şat altışar ay hapise mahkûm edildiler
Mahkeme, Ali Rıza Baskan'la Nureddin Ardıcoğlunun cezalarının teciliue karar verdi
Artık, bu hazin hakikat saklanamaz
Vakur bir ilmi tetkik ve istatistiğin belâgati isbat etmiştir ki son on yılda, Milli Savunma masraflarımızın iki buçuk misli artmasına mukabil, sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bütçeyi mütemadiyen kabartan askeri masraflar değil, sivil idaredeki israftır.
Amiral Conolly dün Ankaradan döndü
Bugün hava ıııüsaid olursa, özel bir uçakla şehrimizden ayrılacak
üç gündenberl Ankarada bu-i L. Conolly maiyeti erkânı ile lunan Birleşik Amerikanın Do- birlikte dün eabahki ekspresle ğu Atlantik ve Akdeniz fil&u saat 8,30 da şehrimize dönmüş-Başkomutanı Amiral Richard I tür. (Devamı: Sa. 3 • 8ü. 2 de)
toplanıyor
Ankara, 3 (Hususî) — 17 şubatta 16 devlet dışişleri bakanlan Pariste dört gün sürecek bir toplantı yapacaklar, Avrupa ekonomik İşbirliği mes’elesini görüşeceklerdir. Memleketimizi temsil edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak, toplantıya iştirâk lçîn tayyare ile gidip dönecektir.
Ankara 3 (Telefonla) — Kud ret gazetesinde yayınlanan iki başmakalesi dolayısiyle Hikmet Bayur ve arkadaşları hakkında yapılmakta olan muhakeme sona ermiş ve karar verilmiştir.
Yargıç Talât Karayın bizzat okuduğu bu uzun kararda evvelâ Hikmet Bayurun yazdığı İki makale tahlil edildi sonra
Savcılık tarafından yapılan iddia ve mütalea ele alındı. Sanık laıın ve müdafilerinin savunma laıını da tahlil eden karar ezcümle şöyle devam etti:
»Hikmet Bayurun her iki ma kalesinde de kasdedilen mânâ savcılık makamının iddia ettiği gibi Bakanlar Kurulu olamaz.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Berlinde müttefiklerin mukabil ablukası başladı Berlin, 3 (a.a.) — «Afp :
Berlinin Sovyet bölgesine kan şı 26/1 tarihinde müttefik ko • mı lanhğı tarafından alınan mı| kabil abloka karan dün gece* den itibaren tatbike başlanmış» tır. Batı kesimlerindeki AlmaıS po'isi bundan sonra gece gün» düz Batı bölgesinden Sovyet ke» simine giden bütün yollan vŞ kamyonları kontrol edecektir.
İnönü, dün İstanbul ve Denizli valilerini kabul etti
Ankara 3 (AA.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çan kaya’da İstanbul Valisi Lfıtfi Kırdar İle Denizli Valisi Ahmet Demiri kabul buyurmuşlar ve öğlo yemeğine alıkoymuşlardır.
Edirnede kuyuda cesedi bulunan Bulgar casusu
Hudutta vakalanau Dimitriniıı karakola davet edilen kardeşi, evinin
bahçesindeki kuyuda ölü olarak bulundu
ON yıldır iktidarda birbl rini kovalayan çeşidli Halk Partili kabinelerin Barbakan ve Maliye Bakanlan Şükrü Saracoğluiarilc, I’e-kertenle, Sakalarile hattâ jir-mi günlük hayatında Şemseddin Günaltaylarile, Fuad Ağralı ve Şevket Adalanlarile hep ayni nekaratı tekrarladılar. Meclis huzurunda, memleket seyahatlerinde, gazetelere demeçlerinde hep ayni nokta üzerinde durdular ve hep bir ağızdan dediler ki büdcemiz kabarıyor, milletin yükü ağırlaşıyorsa bıınuıı sebebi milli müdafaa masraflarıdır. Kuvvetli bir hasım bizi tehdidi altında tutarken vatanını, yurdunu seven hiç bir Türk en ağır fedakarlıklardan kaçınmaz, çekinmez, hattâ hükümettin istiyeceği külfetleri sevinç ve neşe ile karşılar. Hakikaten bu necib hislere yapılan hitab-lar hiç bir zaman neticesiz kalmamış ve bu millet yurd savuu. ması uğuruna değil malım, hayat. ı bile fedaya hazır bir halde durmuştur. Amma evvelki gün Üniversitemizin lktisad Fakültesinin genç bir bilgini, bir sabah gazetesinde neşrettiği bir makale ile bütün bu edebiyatın ve belagatın Halk Partili hükümetlerin israf ve lâubaliliklerini maskelemek İçin kullanılan bir silah olduğunu bizzat bu hükümetlerin neşrettikleri İstatistiklere dayanarak, febat etti. Bu makaleden ayan beyan ve riyazi bir katiyetle anlıyoruz ki son on yıl içinde askeri masraflar ancak iki bııçıık misli art tığ) Juılde sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bunun açık mânası büdce şimdi 1 milyar 250 milyon liraya baliğ olmuşsa bu çoğalışta askeri ve millî müdafaa masraflarının hissesi sivil masraflardan yâni Avrupa seyahatlerine, otomobil israflarına, aşçı aylıklarına ve eş dobt kayırılarak kabartılan kadrola-rs dâşen paydan çok dalın az-
' Bu yazı ve rakamlıtr, bir mu-
halif milletvekilinin ağzından
flksa derhal Receb Peker pisi-
kopat diye haykırır, yahud me-
selâ Basili Kaplan, böyle söz-
lerle Milli Mtidafa masraflarını
poğumsar gibi görünüyor ve bi-
nacnaleyh dış emellere hizmet ediyorsunuz diye cevab verirdi. Halbuki bu rakamlar, istatistikler ve hükümler ilmin vakur ağ-1 zile genç bir bilginin kalemik-ve rakamların soğuk belagat ile ortaya atılmış bulunuyor. Şimdiye kadar, on yıldır, büdceierl kabul ve tasdik eden ve vatani
Kara kış Istanbulda
tekrar bastırdı
Edirne, 3 (Hususî) — Geçenlerde hududu geçerken yakalanan Bulgar casusu Dimitri lıak-kındaki tahkikat ehemmiyetle devam etmektedir. Bugün şehrimizde yeni ve heyecanlı oir hâdise daha cereyan etmiştir.
Casus Dimitri yakalandığı vakit kardeşi olan Bulgar da Karakola celbedılerek ifadesi alınmıştı. Bu adamın suçlu olduğuna dair, o zaman kat’î bir kanaat hasıl olamamış ve kendisi serbest bırakılmıştı. Bugün saat 15,30
borçtur diye kabaran masraflara hiç ses çıkarmıyaıı milletvekilleri bir dakika Irkilselcr ve vicdanlarile bir muhasebe yapsalar yeridir. Çünkü Maliye Bakanlarının parlak sözlerine inan mışlar, rakamları derinden de-rino ve inceden inceye tedklke lüzum görmeden masraflardaki tezayüd Millî Müdafaaya aiddir diye hepsini toptan kabul etmişlerdir.
Şimdi ne olacak? Ankaradan gelen haberler büdcede seksen milyonluk bir tasarruf sağlandığını âdeta bir müjde gibi haber veriyor. Dün belki böyle bir azaltma memnuniyet uyandırırdı. Fakat bugün, genç bilginin ortaya a.ttığ! riyazi hakikatler- , den sonra, buna imkân kalmamıştır. Büdçemlzi bir buçuk mil- I yara yaklaştıran askerî masrafla rıu artması değil, sivil İsraf lufa ' mdır. Binaenaleyh yeni kabine, yapabilirse, büdeeyi tekrar ve esaslı bir surette gözden geçirerek fazla kabaran sivil masruflan hiç olmazsa askerî masrafların artışı seviyesine indirmelidir. Bu kadarcığını yapsa üç, dört yüz milyon lira tasarruf temin edilecek demektir. Böyle bir kırpıntı ise bizim için hayırlı bir başlangıç olur, Genç ve .'eni Maliye Bakanı, şimdi hakikatlerin bu çiy ışığı altında seksen milyonluk bir tasarrufla Iktlla 0 bi|e ,I||lp|
Meclisinde muhalif milletvekilleri bu hale-razı olmamalıdırlar. Halk Partililer de olmamalı, hattâ şimdiye lıadar kendilerini, aNe yapalım, müdafaa masrafları kabarıyor» nakaratile anılanların da yakalarımı yapış! malıdırlar...
Zira hakikatler, çıplak ve lir-1 yan bir hakle görünmeğe başla.'I dı
İstanbul sokalîlarmlla kar tojnı dyıııyan çocukla?

ANADOLUDA BÎR ÇOK YOLLAR KAPANDI, TİPİDEN YOLCULAR ÖLDÜ, KURTLAR MANDIRALARA HÜCUM ETTİ, DENİZDE FIRTINALAR AZDI, ULUDAGDA KAR ÜÇ METREYİ BULDU
Evvelki gecedonberl İstanbul -da hava birdenbire bozmuş ve tipi şeklinde kar yağmağa başla -nnştır. En düştlk sıcaklık sıfırın altında 2 derecedir. Rtlzgûr şl -malden saniyede 15 metre hızla esmektedir.
(Oevamıı Sa. 3 ■ 8ü. 6 da)
İlkokullarda din
dersleri başlıyor
15 Şubatda derslerin nasıl verileceği hakkında dün Bakanlıktan vilâyete bir tânıiın geldi
Amerikan denizcileri basket
bolda F. Bahçe takımını yendi
Her iki çakımın bir arada tflin çekilmiş resimleri
(Taîist 3 Üncü sayfada/
îlltokullann dördüncü ve beşinci sınıflarında 15 şubattan İtibaren İhtiyarî olarak din dersleri oku tulmaga başlanacaktır. Bu milna Bcbetle Milli Eğitim Bakanlığı dlln vilâyete tamim göndermiş -lir. h|
Bakan, mevzuun önemi vc hu!l şusiyetl dolayıslle valinin bu yol I da yardım ve alflknsıııı istemek- . tcdlr.
Müslüman Türk çocuklarına din dersleri okul dershanelerinde ve kendi öğretmenler! tarafından vc-ı İlecek, ancak bu dersler program da mevcut ders saatleri sayısını azaltmamak kaydı ile ve mahallin şartlarına göre çocukların deva -
da, Dimitrinin kardeşinin tekralf İfadesine müracaat etmek lüzıl» mu hasıl olmuş ve kendisi, blı polis memuru vasıtasile karakola davet edilmiştir: Dimitrinin kardeşi, memura:
«— Biraz sonra gelirim!»
Demiştir. Fakat, bir müddet beklendiği halde, Dimitriniü Kardeşi gelmemiştir. Bunun il* zerine, kendisini çağırmak üzere, evine tekrar bir polis memuru gönderilmiştir. Fakat, bu sefer, şübheli Bulgar evinde bulunamamıştır. Kaçtığı sanılan Bulgar, derhal etrafta aranma» ğa başlanmış ve nihayet evini# bahçesindeki kuyuda cesedi görülmüştür.
Vaziyetten savcılık haberdar edilerek tahkikata başlanmıştır. Vak’a mahalline hükümet tabi» bi, savcı, emniyet müdürü ve .tj, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Acı bir kayib
Profesör Fuad Sarınan vefat etti
Teknik
Bite ve Tonik kul
Profesörlerin’ yüksek Bay Fuad man dua
Röntgen hnesıaı Dr. Peksıın’un «i ve Merih
ant, Şalıap Sonat ve Şahap Sarmanın babalan Fuad Baruınn, 1301 senesinde Manbulda doğmuş. Mü-(Dovamı: Sa. 3 - SÜ. * del
Vs... Maalesef böylo... Her yorde halkın rahatı için tesis edilen bu gibi ınotlo-niyet levazımı blzdo, ~
idaresizlik, bilgisiz-'. ULUN Aİ | İlk yüzünden bir gâl-----——-—---------------- -
le oluyor. O kadar ki otobüs, tramvay, oloktrlk büsbütün kaldırılsa; onları bugünkü halo gotiren lürıol hanı İdaresi «Oh! diycookı çok şükür kurtulduk.»
Bu hal llo Iklnol Abdülhamidin Maarif Nazırı Haşini Paşaya Isnad olunan «Şu moktoblor olmasa Maarif no BÜzel ıslâh edilecek!» sözü arasında ne fark var?
Otobüs zarar eder. Elektrik zarar öder. Tramvay zarar eder.
İdarenin başında bu gibi İktisadi işlerden katlyon anlamıyan zamdan başka bir tedbir bllnıtycn bir müdür, fikirleri buna imale 11-mldilo bir Şohlr Meclisine başvurur, bir Ankaraya koşar... Vaziyet BÜnden güne kötüdür.
Tramvaylar berbad, otobüsler daha betor, olektirlkler İçin gazo-telcrde bin bir fatura dcülkoduuı...
Otobüs Gâilesi dolayısıyla
Velhasıl bir perişanlık, bir koş» nıekeşdir gider. Sonra öfke do t(d pukta... Bütün bu idaresizlikleri^ mddetl halkın zayıf omuzlarına yükleniyor.
Otobüs ve zarar mes’elesi yinş şehir Meclisine İntikal etmiş. Aza» dan biri zarara sobeb olarak noyl bulmuş bilir misiniz? «Boıedi'/eyo gollr temini ınrttsadlle tesis ed .mlş bir ınüessesenın golirlnden baz. vatandaşları İstisna etmek», yânı pasoları kaldırmak... Basın kartı ha» millerine karşı yapılan bu kolaylık her yerde caridir. Azadan birinin dodlgi gibi (.Bu, ecnebiler tarafın» dan vaktllo (rüşvet - i - kelâınıyye) İçin load edilmiş bir usul» dogil-
Hoş bu zat daha «rüşvet - I I kelâmlyyo» nln de ne demok udu) ğunu pek bilmiyor. Kullandığı bi| terkibi haydi, onun kasdottigı mânaya alalım. Nakil vasıtalarından İstisna ediliyorlar diyo hangi gazeteci Beledıyonin aozlnl, (E.T.T.) nln (Lütfen «ahiren çevirinin)

El
Tege Kuvvet Şrubu
GfcMEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR
SAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
LiLi
MERİNOS
YENLERİNİ ARAYINIZ
CUMA d ŞUBAT 104» -- ON BİRİNCİ YIL — No. 3543 SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Yeni Sabah
Trumcsn, Slalin ile görüşmeyi red elti
Amerika Dışişleri Bakanı diyor ki: "Dünya milletlerinin sulh arzusu siyasî manevralara asla âlet edilemez,,
Amerika, Stalinin sözlerile sulh müzakeresine girişmiyecek ve diğer milletlerin iştiraki olmadan müzakere yapmıyacak
Vaşington, 3 a.a. (İps) —Sulh mes’elesini müzakere için Trumao(-la bir görüşme yapmaya hazır olduğunu bildirmek için Stolin'in Amerikan haberler ajansına yaptığı son iki beyanat hakkında, Acheson iki fikir ileri sürmüştür. Bunlardan birincisi, Amerikan bü-kûmetinin diğer memleketleri alâkadar eden bir mes'eleyi onlardan bir temsilci bulunmadım müzakere edenıiyeceği, İkincisi de, Sitilinin, Birleşmiş Milletler voyalıud herhangi bir kurulun halledemeyip doğrudan doğruya Amerikan ve Rus hükümetlerinin halledeceği bir mes'do ortaya atmamış oldû-
Aclıeson sözlerine son verirken Amerikan halkının ve diğer dünya milletlerinin barışı istediklerimi işaret etini» ve şunları ilâ'-e etmiştir:
Amerikan Dışişleri Bakanı Achesoıı
Papa Eftiın Patrikten af diledi
23 sene evvel aforoz edilmiş olan Papa Eftim dün Athenagoras’a bir telgraf çekti
1926 da patrik Vaallyadla Ue a-ralannda çıkan İhtilâf dolayısiy-lc «Türk müstakil ortodoks kili -Besi» nl tesis ederi ve ozamandan beri müstakil olarak patrikhane haricinde kalan başpapaz 1 nci Eftim evvelki gün patrik 1 nci (Devamıı Sa. 3 - Sü. 8 de)
Ankara, 8 (Hususî) • bUdceai üzerine Maliye lığı tarafından yapılan (_ lar İkmal edilmiş ve Bakanlar Kurulu hazırlanan esasları göz den geçirmeğe başlamıştır.
Yeni büdcede bütün Bakanlıklardan yüzde bir buçuk bir İndirme yapılmıştır. Tanzimi Meclise ait olan Meclis ve Riyaseti Cumhur büdcesl bu indirmeden hariç tutulmuştur..
Kesin mahiyet almamış olmakla alınan tedbirler şöyle hu lftsa edilmektedir:
1— Ekonomi Bakanlığına bağ lı olan Sanayi tetkik kurulu Başkanlık yüksek mürakabe heyetine bağlanacaktır.
2— Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü lâğvedilecek, Petrol işletmesi namile yeni bir teşek-
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 do)
TJftn hakkında beraat kararı verilen Hikmet Bayur, diğer tarafta altışar ay hapis cezası tıa mahkûm edilen Ali Riza Başkan, Nihad Kürşad vc Nurettin Ardtçoğlu
HİKMET BAYUR
DÜN BERAET ETTİ
Parisde 16
devlet Dış Bakanları
Ali Rıza Başkan, Nureddin Ardıcoğlu, Nilıat Kür şat altışar ay hapise mahkûm edildiler
Mahkeme, Ali Rıza Baskan'la Nureddin Ardıcoğlunun cezalarının teciliue karar verdi
Artık, bu hazin hakikat saklanamaz
Vakur bir ilmi tetkik ve istatistiğin belâgati isbat etmiştir ki son on yılda, Milli Savunma masraflarımızın iki buçuk misli artmasına mukabil, sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bütçeyi mütemadiyen kabartan askeri masraflar değil, sivil idaredeki israftır.
Amiral Conolly dün Ankaradan döndü
Bugün hava ıııüsaid olursa, özel bir uçakla şehrimizden ayrılacak
üç gündenberl Ankarada bu-i L. Conolly maiyeti erkânı ile lunan Birleşik Amerikanın Do- birlikte dün eabahki ekspresle ğu Atlantik ve Akdeniz fil&u saat 8,30 da şehrimize dönmüş-Başkomutanı Amiral Richard I tür. (Devamı: Sa. 3 • 8ü. 2 de)
toplanıyor
Ankara, 3 (Hususî) — 17 şubatta 16 devlet dışişleri bakanlan Pariste dört gün sürecek bir toplantı yapacaklar, Avrupa ekonomik İşbirliği mes’elesini görüşeceklerdir. Memleketimizi temsil edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak, toplantıya iştirâk lçîn tayyare ile gidip dönecektir.
Ankara 3 (Telefonla) — Kud ret gazetesinde yayınlanan iki başmakalesi dolayısiyle Hikmet Bayur ve arkadaşları hakkında yapılmakta olan muhakeme sona ermiş ve karar verilmiştir.
Yargıç Talât Karayın bizzat okuduğu bu uzun kararda evvelâ Hikmet Bayurun yazdığı İki makale tahlil edildi sonra
Savcılık tarafından yapılan iddia ve mütalea ele alındı. Sanık laıın ve müdafilerinin savunma laıını da tahlil eden karar ezcümle şöyle devam etti:
»Hikmet Bayurun her iki ma kalesinde de kasdedilen mânâ savcılık makamının iddia ettiği gibi Bakanlar Kurulu olamaz.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Berlinde müttefiklerin mukabil ablukası başladı Berlin, 3 (a.a.) — «Afp :
Berlinin Sovyet bölgesine kan şı 26/1 tarihinde müttefik ko • mı lanhğı tarafından alınan mı| kabil abloka karan dün gece* den itibaren tatbike başlanmış» tır. Batı kesimlerindeki AlmaıS po'isi bundan sonra gece gün» düz Batı bölgesinden Sovyet ke» simine giden bütün yollan vŞ kamyonları kontrol edecektir.
İnönü, dün İstanbul ve Denizli valilerini kabul etti
Ankara 3 (AA.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün Çan kaya’da İstanbul Valisi Lfıtfi Kırdar İle Denizli Valisi Ahmet Demiri kabul buyurmuşlar ve öğlo yemeğine alıkoymuşlardır.
Edirnede kuyuda cesedi bulunan Bulgar casusu
Hudutta vakalanau Dimitriniıı karakola davet edilen kardeşi, evinin
bahçesindeki kuyuda ölü olarak bulundu
ON yıldır iktidarda birbl rini kovalayan çeşidli Halk Partili kabinelerin Barbakan ve Maliye Bakanlan Şükrü Saracoğluiarilc, I’e-kertenle, Sakalarile hattâ jir-mi günlük hayatında Şemseddin Günaltaylarile, Fuad Ağralı ve Şevket Adalanlarile hep ayni nekaratı tekrarladılar. Meclis huzurunda, memleket seyahatlerinde, gazetelere demeçlerinde hep ayni nokta üzerinde durdular ve hep bir ağızdan dediler ki büdcemiz kabarıyor, milletin yükü ağırlaşıyorsa bıınuıı sebebi milli müdafaa masraflarıdır. Kuvvetli bir hasım bizi tehdidi altında tutarken vatanını, yurdunu seven hiç bir Türk en ağır fedakarlıklardan kaçınmaz, çekinmez, hattâ hükümettin istiyeceği külfetleri sevinç ve neşe ile karşılar. Hakikaten bu necib hislere yapılan hitab-lar hiç bir zaman neticesiz kalmamış ve bu millet yurd savuu. ması uğuruna değil malım, hayat. ı bile fedaya hazır bir halde durmuştur. Amma evvelki gün Üniversitemizin lktisad Fakültesinin genç bir bilgini, bir sabah gazetesinde neşrettiği bir makale ile bütün bu edebiyatın ve belagatın Halk Partili hükümetlerin israf ve lâubaliliklerini maskelemek İçin kullanılan bir silah olduğunu bizzat bu hükümetlerin neşrettikleri İstatistiklere dayanarak, febat etti. Bu makaleden ayan beyan ve riyazi bir katiyetle anlıyoruz ki son on yıl içinde askeri masraflar ancak iki bııçıık misli art tığ) Juılde sivil masraflar dört beş misli artmıştır. Bunun açık mânası büdce şimdi 1 milyar 250 milyon liraya baliğ olmuşsa bu çoğalışta askeri ve millî müdafaa masraflarının hissesi sivil masraflardan yâni Avrupa seyahatlerine, otomobil israflarına, aşçı aylıklarına ve eş dobt kayırılarak kabartılan kadrola-rs dâşen paydan çok dalın az-
' Bu yazı ve rakamlıtr, bir mu-
halif milletvekilinin ağzından
flksa derhal Receb Peker pisi-
kopat diye haykırır, yahud me-
selâ Basili Kaplan, böyle söz-
lerle Milli Mtidafa masraflarını
poğumsar gibi görünüyor ve bi-
nacnaleyh dış emellere hizmet ediyorsunuz diye cevab verirdi. Halbuki bu rakamlar, istatistikler ve hükümler ilmin vakur ağ-1 zile genç bir bilginin kalemik-ve rakamların soğuk belagat ile ortaya atılmış bulunuyor. Şimdiye kadar, on yıldır, büdceierl kabul ve tasdik eden ve vatani
Kara kış Istanbulda
tekrar bastırdı
Edirne, 3 (Hususî) — Geçenlerde hududu geçerken yakalanan Bulgar casusu Dimitri lıak-kındaki tahkikat ehemmiyetle devam etmektedir. Bugün şehrimizde yeni ve heyecanlı oir hâdise daha cereyan etmiştir.
Casus Dimitri yakalandığı vakit kardeşi olan Bulgar da Karakola celbedılerek ifadesi alınmıştı. Bu adamın suçlu olduğuna dair, o zaman kat’î bir kanaat hasıl olamamış ve kendisi serbest bırakılmıştı. Bugün saat 15,30
borçtur diye kabaran masraflara hiç ses çıkarmıyaıı milletvekilleri bir dakika Irkilselcr ve vicdanlarile bir muhasebe yapsalar yeridir. Çünkü Maliye Bakanlarının parlak sözlerine inan mışlar, rakamları derinden de-rino ve inceden inceye tedklke lüzum görmeden masraflardaki tezayüd Millî Müdafaaya aiddir diye hepsini toptan kabul etmişlerdir.
Şimdi ne olacak? Ankaradan gelen haberler büdcede seksen milyonluk bir tasarruf sağlandığını âdeta bir müjde gibi haber veriyor. Dün belki böyle bir azaltma memnuniyet uyandırırdı. Fakat bugün, genç bilginin ortaya a.ttığ! riyazi hakikatler- , den sonra, buna imkân kalmamıştır. Büdçemlzi bir buçuk mil- I yara yaklaştıran askerî masrafla rıu artması değil, sivil İsraf lufa ' mdır. Binaenaleyh yeni kabine, yapabilirse, büdeeyi tekrar ve esaslı bir surette gözden geçirerek fazla kabaran sivil masruflan hiç olmazsa askerî masrafların artışı seviyesine indirmelidir. Bu kadarcığını yapsa üç, dört yüz milyon lira tasarruf temin edilecek demektir. Böyle bir kırpıntı ise bizim için hayırlı bir başlangıç olur, Genç ve .'eni Maliye Bakanı, şimdi hakikatlerin bu çiy ışığı altında seksen milyonluk bir tasarrufla Iktlla 0 bi|e ,I||lp|
Meclisinde muhalif milletvekilleri bu hale-razı olmamalıdırlar. Halk Partililer de olmamalı, hattâ şimdiye lıadar kendilerini, aNe yapalım, müdafaa masrafları kabarıyor» nakaratile anılanların da yakalarımı yapış! malıdırlar...
Zira hakikatler, çıplak ve lir-1 yan bir hakle görünmeğe başla.'I dı
İstanbul sokalîlarmlla kar tojnı dyıııyan çocukla?

ANADOLUDA BÎR ÇOK YOLLAR KAPANDI, TİPİDEN YOLCULAR ÖLDÜ, KURTLAR MANDIRALARA HÜCUM ETTİ, DENİZDE FIRTINALAR AZDI, ULUDAGDA KAR ÜÇ METREYİ BULDU
Evvelki gecedonberl İstanbul -da hava birdenbire bozmuş ve tipi şeklinde kar yağmağa başla -nnştır. En düştlk sıcaklık sıfırın altında 2 derecedir. Rtlzgûr şl -malden saniyede 15 metre hızla esmektedir.
(Oevamıı Sa. 3 ■ 8ü. 6 da)
İlkokullarda din
dersleri başlıyor
15 Şubatda derslerin nasıl verileceği hakkında dün Bakanlıktan vilâyete bir tânıiın geldi
Amerikan denizcileri basket
bolda F. Bahçe takımını yendi
Her iki çakımın bir arada tflin çekilmiş resimleri
(Taîist 3 Üncü sayfada/
îlltokullann dördüncü ve beşinci sınıflarında 15 şubattan İtibaren İhtiyarî olarak din dersleri oku tulmaga başlanacaktır. Bu milna Bcbetle Milli Eğitim Bakanlığı dlln vilâyete tamim göndermiş -lir. h|
Bakan, mevzuun önemi vc hu!l şusiyetl dolayıslle valinin bu yol I da yardım ve alflknsıııı istemek- . tcdlr.
Müslüman Türk çocuklarına din dersleri okul dershanelerinde ve kendi öğretmenler! tarafından vc-ı İlecek, ancak bu dersler program da mevcut ders saatleri sayısını azaltmamak kaydı ile ve mahallin şartlarına göre çocukların deva -
da, Dimitrinin kardeşinin tekralf İfadesine müracaat etmek lüzıl» mu hasıl olmuş ve kendisi, blı polis memuru vasıtasile karakola davet edilmiştir: Dimitrinin kardeşi, memura:
«— Biraz sonra gelirim!»
Demiştir. Fakat, bir müddet beklendiği halde, Dimitriniü Kardeşi gelmemiştir. Bunun il* zerine, kendisini çağırmak üzere, evine tekrar bir polis memuru gönderilmiştir. Fakat, bu sefer, şübheli Bulgar evinde bulunamamıştır. Kaçtığı sanılan Bulgar, derhal etrafta aranma» ğa başlanmış ve nihayet evini# bahçesindeki kuyuda cesedi görülmüştür.
Vaziyetten savcılık haberdar edilerek tahkikata başlanmıştır. Vak’a mahalline hükümet tabi» bi, savcı, emniyet müdürü ve .tj, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Acı bir kayib
Profesör Fuad Sarınan vefat etti
Teknik
Bite ve Tonik kul
Profesörlerin’ yüksek Bay Fuad man dua
Röntgen hnesıaı Dr. Peksıın’un «i ve Merih
ant, Şalıap Sonat ve Şahap Sarmanın babalan Fuad Baruınn, 1301 senesinde Manbulda doğmuş. Mü-(Dovamı: Sa. 3 - SÜ. * del
Vs... Maalesef böylo... Her yorde halkın rahatı için tesis edilen bu gibi ınotlo-niyet levazımı blzdo, ~
idaresizlik, bilgisiz-'. ULUN Aİ | İlk yüzünden bir gâl-----——-—---------------- -
le oluyor. O kadar ki otobüs, tramvay, oloktrlk büsbütün kaldırılsa; onları bugünkü halo gotiren lürıol hanı İdaresi «Oh! diycookı çok şükür kurtulduk.»
Bu hal llo Iklnol Abdülhamidin Maarif Nazırı Haşini Paşaya Isnad olunan «Şu moktoblor olmasa Maarif no BÜzel ıslâh edilecek!» sözü arasında ne fark var?
Otobüs zarar eder. Elektrik zarar öder. Tramvay zarar eder.
İdarenin başında bu gibi İktisadi işlerden katlyon anlamıyan zamdan başka bir tedbir bllnıtycn bir müdür, fikirleri buna imale 11-mldilo bir Şohlr Meclisine başvurur, bir Ankaraya koşar... Vaziyet BÜnden güne kötüdür.
Tramvaylar berbad, otobüsler daha betor, olektirlkler İçin gazo-telcrde bin bir fatura dcülkoduuı...
Otobüs Gâilesi dolayısıyla
Velhasıl bir perişanlık, bir koş» nıekeşdir gider. Sonra öfke do t(d pukta... Bütün bu idaresizlikleri^ mddetl halkın zayıf omuzlarına yükleniyor.
Otobüs ve zarar mes’elesi yinş şehir Meclisine İntikal etmiş. Aza» dan biri zarara sobeb olarak noyl bulmuş bilir misiniz? «Boıedi'/eyo gollr temini ınrttsadlle tesis ed .mlş bir ınüessesenın golirlnden baz. vatandaşları İstisna etmek», yânı pasoları kaldırmak... Basın kartı ha» millerine karşı yapılan bu kolaylık her yerde caridir. Azadan birinin dodlgi gibi (.Bu, ecnebiler tarafın» dan vaktllo (rüşvet - i - kelâınıyye) İçin load edilmiş bir usul» dogil-
Hoş bu zat daha «rüşvet - I I kelâmlyyo» nln de ne demok udu) ğunu pek bilmiyor. Kullandığı bi| terkibi haydi, onun kasdottigı mânaya alalım. Nakil vasıtalarından İstisna ediliyorlar diyo hangi gazeteci Beledıyonin aozlnl, (E.T.T.) nln (Lütfen «ahiren çevirinin)

Comments (0)