Parti grupunun ilk açık oturumu
Dün suiistimaller ve irtikâblar hakkındaki raporun müzakeresi başladı
Grup Komisyonu raporunda, bütün memurların mal beyanına tâbi tutulmasını teklif ediyor
Fecî bir tren kazası
Ankara-Zonguldak hattında iki tren çarpıştı
İki kişi öldü, beş kişi yaralandı
İki trenin de tekmil vagonları parçalandı
Teftişlere, milletvekillerinin de iştirak ettirilmesi komisyon tarafından
Grupa tavsiye edildi
Ankaradaki
Mühim
Temaslar
MEMURLAR HAKKINDA
ost Amerikanın iki büyük amirali, bugünlerde, Ankarada Devlet Reisi, Dışişleri Bakanı ve Milli Savunma erkânile temaslar yapıyorlar. Limanımızda bııln-Datt filo subay ve erleri de İs-tanbnln geziyorlar.
Hükümet merkezimizde yapılmakta olan temasların gayet ehemmiyetli olduğu ve sırf bir nezaket ziyareti mahiyetini tanımadığı, lik hamlede, göze çar pıyor. Filonun limanımıza geldiği dakikadarıberi milletlerarası iki büyük hâdise olmuştur ki bunların üzerinde durmak ve tahlil etmek faydasız değildir. Batılı Avrupa milletleri, Amerikanın kendilerini desteklemesi şartiie, Atlantik paldı diye adlandırılan bir müdafaa tertibi kurmak üzeredirler. İngiltere, Fransa, Belçika, Mollan da ve Lükspphurg bu kombinezona girmeği esas itibarile kararlaştırmışlar ve paktın teferruatı İçin Londra ve Vaşing-tonda konuşanlara başlamışlardır. Atlantik paktının çok verimli olabilmesi için Şimal İskandinavya memleketlerinin yâni İsveç, Norveç ve Daniınarka-nın da bu anlaşmaya girmeleri Londra ve Vaşlngtonda arzu e-dlllyordu. Bu İstek ve İşaretlere uyarak üç devlet Dışişleri Bakam Oslo'da pazar günü top lamlılar. Fakat bu konuşmalardan ve Atlantik paktından esasen hoşlanmıyan ve kendi aleyhine çevrilmiş bir ittifak sayan Sovyet Rıısya, Norveç hâriciyesine bir nota tevdi ederek Atlantik paktına girmeğe ta-rafdar olup olmadığım sordu. Bu sualin sebebini do şöyle irade etti: Rusya, Norveçle hududu olan bir memlekettir. Eğer Norveç pakta girerek Anglosak sonlara yurdunda askeri üsler vermek istiyorsa bıı vaziyetten haberdar olmak Moskovanın bir burcudur. Pazar günii yuvarlak masa etrafında toplanmış olıııı Dışişleri Bakanları, bu durum karşısında tereddüde düştüler ve esasen İsveç tarafsızlığına »azlık kalmakta çok ısrarlı olduğundan belli bir neticeye yaramadan konferans dağılmış oldu.
Şovyetler, İskandinav memleketlerini, kendisine bitişik olmak itibarile. adeta bir mi baskıya aldılar ye Anğfosak-BonJara açıkça ilfihaktan alılın-d ular.
Ayni günde Mareşal Staliu, bir gazeteciye demeçte bulunacak Mister Trumanla görüşmeğe hazır olduğunu ve Amerika Be Rusya tıraşındaki bütün Ih-tilâflarm müzakere yolile halli-ne imkan olduğuna kani bulunduğunu ifade etti. No pılan baskıyı takib ed hat verici mülakat, hâlâ eski metodiurındı tiğİDİ ye Amerika uınuıı rım sıra İle soğuk ve s duşlarına tâbi kıldığını mekteılir. Bir elile baskı yaparken diğer elile bir zeytin ılıılı uzatmak Rus liderlerinin eski gelenekleridir.
Şimdi bu hâdiselerin ışığı altında Ankara konuşmalarının ehemmiyeti pek bariz göründ-y«r- Oslo’da iiç Dışişleri Baltanı, Kremlinin kaşını biraz çat-m.nsı üzerine, konuşmaları bir günde bitirmişler ve bir anlaş-maya varmadan müzakereleri kesmişlerdir. Halbuki Moskova nm yaliırz asık siması değil. fa.
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 de)
A miral Corney dün Haydarpaşada
Amiral Carney dün Arabistana gitti
Amerikan gemilerile gizlice Filistine gitmek istiyen bîr Yahudi yakala udi
Birleşik Amerika D. H. Daı-aifii reis muavini Visamiral CaiLey dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Amiral Carney kendisile gölü-şen bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Ankarada çok muhterem ve iyi tanıdığımız Cumhurbaşkanını/ înöniı tarafından kabul edildik. Millî savunma bakaır-aı, Genel Kurmay Başkamın ve değerli dostumuz Amiral Necati özdenizi ziyaret ettik. Bıı zi-
yaretler Ankaradaki günlerimizi o kadar doldurdu ki az kalem trenimizi dahi kaçıracaktık. Ankarada gördüğümüz dostluk ve misafirperverliği hiç bir zaman unutmıyacağız. Şimdi hemen Suudî Arabistana hareket ediyorum. Yakında devlet adacı farınızla yemden buluşacağımızı umuyorum.»
V’samiral Carney Haydarpa-şaoan doğru Yeşilköye geçm’ş ve özel bir uçakla Suudi Aıabıs-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
Bulgar casusu Dimitri tahkikatı
Dimitri çaldığı askerî sırları hususî sigaralar içinde saklıyormuş
Dimitri adında bir Bulgarin mühim askerî sırları taşıyan resi kalan Bıılgariştana götürürken yakalandığını yazmıştık. Dimıtri'nin yalnız olmayıp birçok suç ortaklarımı bulunduğu ve lstanbuldan idare edilen,bil' şebekeye mensub olduğu anlaşılmıştır.
Söylendiğine göıe, Dimitri; bazı vesikaları sigaraların içinde saklamakta idi. Kaçırmak istediği plânlar arasında Edirne
şehrine aid askerî sırların da bu viıduğu rivayetler arasındadır.
Dimitrinin mensub olduğu §e-be’-o hakkında zabıta mühim ip uçları elde etmiş bulunmaktadır. Tahkikatın işkâl edilmemesi içiıı şimdilik fazla malûmat ve-ıi-memekfedir. Bulgar casusunun Sabahaddiıı Ali'yi kaçıran Ali Ertekin ile alâkası bulunduğu hakkındaki rivayet teeyyüd etmemiştir.

Ankara: 1 (A.A ) — Cumhurl yot Halk Partisi Meclis grupu heyeti umunılyesl bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ahmet Barutçu'nun başkanlığında toplanmış ve evvelce alınan ka rar gereğince ilk açık oturumunu yapmıştır.
Oturum açıldığı zaman geçen oturuma ait zabıt hulâsaları o -
Karabük, 1 (Hususî) — Ankara - Zonguldak hattında Han-köy İle Cildikısık araııında fecî bir tren kazası olmuştur. Cildikısık’dan saat 11 de kal-
kan marşandiz, Ankara İstikametinde yoluna devam ederken Hanköyden gelen bir furgonla
lokomotifle çarpışmıştır. Bu
çarpışma neticesinde marşandiz
makinisti Alâeddln ocağa düş-
müş ve yanarak ölmüştür.
Diğer müstahdemlerden 2 kişi ağır yaralı olarak Demir -Çelik hastahanesine kaldırılmış,
kundükian sonra, başka misyonlarda bulunan
n İmlen İm taşanların
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Yeni yıl büdcesi
Yarın Biidce Komisyonunda müzakeresine başlanacak
Ankara, 1 (Hususî) — Büd-çc komisyonu perşembe günü 1949 yılı büdçesi müzakerelerine bağlıyacaktır. O gün yeni Adliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, büdcede yapılacak -mfıar hakkında İzahat Vıtrc^â-tir.
Amerikan Ordu Bakanı
Osman Boğa hastahanede öl -
miişttir.
Vagonların hepsi parçalan-
mıştır. Diğer yaralılar Şerafed-din Kansu, İbrahim Dalgıç, Bekir, Hilmi Asıliskender, îsmai! Mucur tedavi edilmektedir.
Kazayı müteakip mahalline giderek tahkikat yapmak istedim. Devlet Demiıyollan müfettişlerinden Cemaleddin Ala-mur, Ankaradan talimat almadan müsaade edemiyeceğinl söy liyerek mâni oldu.
Çinde harb tekrar başladı
Millî hükümet, müdaf aa harbi hahzırlığı yapmağa karar verdi
Alaskadaki üsleri teftişten sonra Tokyo'ya vardı
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Amerika Ordu Başkanı Kt-nneth Ro !ali, Alaska yolile uçakla Tok-yoya gelmiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — General Mac Arthur tarafından karşılanan Amerikan Ordu Bakam Kenneth Royall uçaktan inişinde Japonyadaki askerî tesisleri ve Amerikan kıtalarını teftişe geldiğini söylemiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Bu akşam Tokyoya gelece kolan Ordu Bakanı Kenneth Royall, 48 saat zarfında Alaskada kâin Hodiak, Anchorage ve Falr-harks ÜBİerini teftiş etmiştir.
Selim Sarper
Küçük Asamble Reisliğine seçildi
Nevyork: 1 (u.a) — «özel» Kü Çülc Ascmblo 1940 devresinin ilk toplantısını dün yapmıştır. Reisliğe başdefegemlz Büyük Elçi Selim Sarper seçilmiştir. İkinci reis lifie de Bolivya Büyük Elçisi Ma-tienzo, raportörlüğe de Kanada delegesi Ignstıöff seçilmişlerdir.
Alnıaııyada erkekler • çok azaldı
Bu yüzden 7 milyon kadın bekâr kalmağa mahkum
Frankfurt, 1 a.a. (İps) — Al-manyada erjcek nüfusun çok az olması yüzünden 7 milyona ya kı;ı kadın bekâr kalmaya mahkûmdur.
Schleawig -Holstein'da bir ka
dm öğretmen bu me&’eleyl hal-
letmek için, muvakkat evlenmo
eaatiria dayanan bir plân hazır-
jemıştır. Bu kadın öğretmen,
(Dovamıı 8a. 3 - SU. 4 de)
Nankın: 1 (AP) — Bugiiu bir canlanma eseri gösteren L1 Tsung - Jen hükümeti, komünist
lere hitaben yayınladığı bir teb -
ligde, şayet barışı arzu sa, «saçma İsteklerden»
melerini ihtar etmiştir.
ediyorla-vaz geç-
Londra: 1 (b.b.c.) — Bir haf talik sükûnetten loura Çinde savaşların yeniden başladığına dair haberler gelmeğe başlamıştır.
Şanghay: 1 (A.A) — «Reuter»
Genel olarak iyi haber alan kay -naklardan verilen malûmata gö -
e, muvakkat başkan L1 Tsung
Jen, komünistlerle bir anlaşmaya
varmaya çmışmakla beraber, mü-
dafaa harbi için hazırlıklara de -
vanı kararmı vermiştir.
Kravçenko dâvası devam ediyor
Paris: 1 (a.a.) — A. F. P. — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Bugünkü oturum da UkraynalI bayan Kyssilo, dünkü şelıadetine devam ederek kamplardaki korkunç hayat şaıtlanndan, Siberyaya sürülen mahkûmlardan, sürüldüğü kuzey Ural kampında sıfırın altın da 40 derece soğukta j'an aç ya n çıplak, geçirdiği hayattan bahsetmiştir.
Paris, lan. (afp) — Pravda ga zetesi, Paris’te Kravçenko’nun Let tres Françaises adındaki Fınnsız dergisi aleyhine açlığı dava hakkında bugün bir makale yayınlamıştır.
Şimdiye kudur Moskova radyosu Rusya yayınlarında bu dâva -dan bahsetmiş değildir.
Sümerbank pamukluları
Satışlar yarından itibaren serbest bırakılacak
Ankara, 1 (Hususî) — Ha-bev aldığımıza göre, Sünjerbank I pamuk mâmüjlerlnin satışlar:' yarından itibaren serbest bira-1 kılacaktır.
MÜHİM KARARLAR
Dairelerde işleri verimli hale getirecek tedbirler alınıyor
Lüzumunda bir kısım memurlar tensikata
tâbi olacak; fakat, maaşları tekaiidlük zamanına kadar aynen verilecek
Ankara: 1 (Hususi) — Haber verildiğine göre Günaltay hükümeti, memurlar me Beleşi üzerinde ehemmiyetle durmaktadır. Başbakan bütün Bakanlara kendi daireleri hakkındaki tetkiklerini on beş gün içinde bitirip Bakanlar Kuruluna arzetmelerini istemiştir. Alınacak kararlar arasında bilhassa şu esaslar üzerinde duriılm ak tadır:
1 — İşlerin daha az memurla göı üln. -si.
2 — İşlerin daha kolaj' ve dalın çabuk görülmesi için hangi dairelerin ve hangi muamelelerin lâğvı lâzım geldiğinin tesbiti,
3 — İş sahibi vatandaşların müracaat (-
deeekleri her memurun salâhiyet ve mesuliyeti üzerine alarak işleri kâğıd hâvalesina’ dökmemesi, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 dc)
Ankarada meraklı bir
dâva daha başladı
Muhiddin Baha Parsın, Vasfi Raşid aleyhine açlığı hakaret dâvasının ilk duruşmasında, 1 asfi Raşid
Sevig: «Fakrını, fahrimdir,} zenginlik onlara
le yapalım, fakirlik bize, isabet etti.» dedi.
Ankaıa: 1 (Telefonla) — Kudret gazetesi aleyhine açılan dâ -var.ın 1 nU Asliye cezada duruş ması yapılırken müdafilerden Ord. Prof. Vasfı Kaşıt Sevig, yargıç FetTuh Niyazi Adalı ve Bursa milletvekili Muhiddi» Baha Pars haklarında hakaret mahiyetinde sözler sarf etti diye açılan davaya bugiln 5 net Asliye cezada baş lanıldı.
Dâvacılardan yargıç Adalıyı a-vukat Nejat Sav, Naci Eren ve Saffet Nezihi temsil ediyorlar -
(Devamı: Sa. 3 - 8ü. i de)
Meclisin bugünkü toplantısı
Ankara, 1 (Hususî) — Metil İlsin yaınki toplantısında dört soruya ilgili bakanlar cevab ve4 receklerdir. Bu sorular şunlar^ dır:
Kars iline verilecek tohunı^ luk hakkında Hüsameddin T ol kayın Başbakandan Çanakknld iskelesi hakkında, Nureddin Ü« nenin Bayındırlık Bakanlığından, ayni milletvekilinin açılart İlseler hakkında Millî Eği tiraj Bakanlığından sorulan.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Karakola tecavüz eden sabıkalılar
Ş. Meclisi gürültülü bir toplantı yaptı
Otobüs pasolarının kaldırılması teklifi münakaşaya sebeb oldu
Küçükpazarda eroinciler zorbalığa kalkıştılar
Küçükpazarda eroin kaçabcU lığından sanık Arab Zeki namı» le maruf biri dün polis taretini dan takib edilirken polise kar şı gelmiş ve beline sarılıp taba d casını almak istemiştir.
Polisin imdad düdüğü üzeri» ne yardıma koşanlar Zekiyi tu! atışlardır. Arab, Zeki polis ne(
Şeliir genel meclisi Şubat devresi toplantıları, dün saat 15 do vali .ve belediye başkanı Dr. Liitfi Kırdnr'ın bir hitabesilo bafİAiııış-
tır.
Dr. Lütfi Kudur, meclisin evvelki çalıamahırındıı görüşülen meselelere temas etmiş bu devrede müzakere olunacak meseleler iizeriu-
de do demiştir ki:
(— Müzakere mevzulunuz arasın da bilhassa Dolmnbahçeden Gaz.lıa-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
zaret’ınde karakola getirilmiş ne| zarete alınmıştır. Bir ara Zeki* nin arkadaşları Osman ile Yit « suf bıçaklarını çekip karakol S taarruz etmişler:
— Zekiyi bırakın! Yoksa bis zorla bıraktırırız! diye tehdit! etmişlerdir.
Mütecavizler suç üstü yabani lanmışlar dosyalar tanzim edi^ lerek adllyeye verilmişlerdir.
Muhakemelerine bu sabah ba| lanacaktır.
İntikâli ve Rüşvet ıues’elesi
rUnkii Meclise, Vali ve Bele-uiue Reisi bakanlık ediyord-ı
Dün 5 bc:>:ı dâvasına bakıldı
Veto mecmuasında Salih Dizer Jmzasllo çıkan bir yazıdan dolayı Eıcümontl Berber tarafından mu iıarrir ile gazetenin sahibi Yazı İşleri Müdürü Nüsıct Sala ve beyanat vçren Hüsnü Tllzüner aleyh lerlne açılım dâva Temyizce bozul düğündün yeniden görülmeye baş lanmıştır.
Temyiz gerekçesinde muharrir
ile mecmua sahibinin mahkûmi -
yetleri tasdik edilmekte Hüsnü
TUzünerin boraell İcap etliği be-
lirtilmektedir,
(Dovami: Sa. 3 - Sü. S de)
î.'i
Oktular partisi Meclis Grupıı bir ekseriyot toşkll erler ve takafj dün İlk açık celsesini akdetti, bahalılık vo sair sebebler banla-Faik Ahmed Barutçu ilo ga- rını da yoldan çıkarmış olabilir, zetecıior arasında bu ---------------—--------Mürtekib memur iıu(
ınos’olo hakkında gö- . (J L U N A Y / dan sorıra nas" rüşmoler oldu. Gizil lah-'‘ hal cdcreh bl,n4
kalması İktiza edon mevzular üzerinde gazetecilik mesleğinin Icab oltirdlgi «Hâvadis edinme» aşkından vazgeçilmesi — zatmcdorlm mü tokabli temennilerle— kararlaştırıl iniş. Bunun ne netice verooeglni I-loride göroooglz.
Dünkü toplantıda suiistimal ve İrtikâba karşı alınacak todbirler görüşüldü.
İnşaallah İktidar parti grupu memleketin en fooi haşinliği olan bu marazın ilâcını bulur vo idare cihazını bundan kurtarır...
Fakat doğrusunu söylemek lâzım
golirso bunu önliyocok bir tedbir
bulmak vo tatbik etmek o kaçlar
kolay bir İş değildir.
şübho yok kı, namuslu, şerefli
memurlarımız eminim ki büyük
dan vazgeçoblllr.
Aç koyma hırsız olur: çok me arsız olur» nıosolini hatırı gotirıııek İ sınıdır.
Hakikate gözümüzü kırpmada^ bakmasını bilelim. Bununla biitilrt dairelerimizde momurlar mllrtekib* dir demek İstemiyorum. Fakat oa* na söylodiklorino vo iddiaya göre öylo daıroler varmış ki bir işin kınıf gibi un olması için «şık şık edofl naiçaoık, İş bitiren akçaoık!> sü* züııü unutmamak ıcab eder.
Günahları iistündo kalsın, Doğru
mudur, değil midir 'ilmem, anlat*
tıklarına göro öyle daireler varmıj
kİ adeta Kuş dili , ( Kepçe dlll»|
«Kutu dili, gibi bir de Ruşvot
dili icad odilmlş. Meselâ Işı oiat}
— Lûıl'eu sııjiayı çevirini» -i
yıldızı Tyyone geçen lıafta- Ra
.... . . , , . v,''-"rıdal:ı ? , /■,, ... h , nı,
kıhsıdekı ruhani tören esnasında bürüyorsunuz, t Foto : A.İ'J
Parti grupunun ilk açık oturumu
Dün suiistimaller ve irtikâblar hakkındaki raporun müzakeresi başladı
Grup Komisyonu raporunda, bütün memurların mal beyanına tâbi tutulmasını teklif ediyor
Fecî bir tren kazası
Ankara-Zonguldak hattında iki tren çarpıştı
İki kişi öldü, beş kişi yaralandı
İki trenin de tekmil vagonları parçalandı
Teftişlere, milletvekillerinin de iştirak ettirilmesi komisyon tarafından
Grupa tavsiye edildi
Ankaradaki
Mühim
Temaslar
MEMURLAR HAKKINDA
ost Amerikanın iki büyük amirali, bugünlerde, Ankarada Devlet Reisi, Dışişleri Bakanı ve Milli Savunma erkânile temaslar yapıyorlar. Limanımızda bııln-Datt filo subay ve erleri de İs-tanbnln geziyorlar.
Hükümet merkezimizde yapılmakta olan temasların gayet ehemmiyetli olduğu ve sırf bir nezaket ziyareti mahiyetini tanımadığı, lik hamlede, göze çar pıyor. Filonun limanımıza geldiği dakikadarıberi milletlerarası iki büyük hâdise olmuştur ki bunların üzerinde durmak ve tahlil etmek faydasız değildir. Batılı Avrupa milletleri, Amerikanın kendilerini desteklemesi şartiie, Atlantik paldı diye adlandırılan bir müdafaa tertibi kurmak üzeredirler. İngiltere, Fransa, Belçika, Mollan da ve Lükspphurg bu kombinezona girmeği esas itibarile kararlaştırmışlar ve paktın teferruatı İçin Londra ve Vaşing-tonda konuşanlara başlamışlardır. Atlantik paktının çok verimli olabilmesi için Şimal İskandinavya memleketlerinin yâni İsveç, Norveç ve Daniınarka-nın da bu anlaşmaya girmeleri Londra ve Vaşlngtonda arzu e-dlllyordu. Bu İstek ve İşaretlere uyarak üç devlet Dışişleri Bakam Oslo'da pazar günü top lamlılar. Fakat bu konuşmalardan ve Atlantik paktından esasen hoşlanmıyan ve kendi aleyhine çevrilmiş bir ittifak sayan Sovyet Rıısya, Norveç hâriciyesine bir nota tevdi ederek Atlantik paktına girmeğe ta-rafdar olup olmadığım sordu. Bu sualin sebebini do şöyle irade etti: Rusya, Norveçle hududu olan bir memlekettir. Eğer Norveç pakta girerek Anglosak sonlara yurdunda askeri üsler vermek istiyorsa bıı vaziyetten haberdar olmak Moskovanın bir burcudur. Pazar günii yuvarlak masa etrafında toplanmış olıııı Dışişleri Bakanları, bu durum karşısında tereddüde düştüler ve esasen İsveç tarafsızlığına »azlık kalmakta çok ısrarlı olduğundan belli bir neticeye yaramadan konferans dağılmış oldu.
Şovyetler, İskandinav memleketlerini, kendisine bitişik olmak itibarile. adeta bir mi baskıya aldılar ye Anğfosak-BonJara açıkça ilfihaktan alılın-d ular.
Ayni günde Mareşal Staliu, bir gazeteciye demeçte bulunacak Mister Trumanla görüşmeğe hazır olduğunu ve Amerika Be Rusya tıraşındaki bütün Ih-tilâflarm müzakere yolile halli-ne imkan olduğuna kani bulunduğunu ifade etti. No pılan baskıyı takib ed hat verici mülakat, hâlâ eski metodiurındı tiğİDİ ye Amerika uınuıı rım sıra İle soğuk ve s duşlarına tâbi kıldığını mekteılir. Bir elile baskı yaparken diğer elile bir zeytin ılıılı uzatmak Rus liderlerinin eski gelenekleridir.
Şimdi bu hâdiselerin ışığı altında Ankara konuşmalarının ehemmiyeti pek bariz göründ-y«r- Oslo’da iiç Dışişleri Baltanı, Kremlinin kaşını biraz çat-m.nsı üzerine, konuşmaları bir günde bitirmişler ve bir anlaş-maya varmadan müzakereleri kesmişlerdir. Halbuki Moskova nm yaliırz asık siması değil. fa.
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 de)
A miral Corney dün Haydarpaşada
Amiral Carney dün Arabistana gitti
Amerikan gemilerile gizlice Filistine gitmek istiyen bîr Yahudi yakala udi
Birleşik Amerika D. H. Daı-aifii reis muavini Visamiral CaiLey dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Amiral Carney kendisile gölü-şen bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Ankarada çok muhterem ve iyi tanıdığımız Cumhurbaşkanını/ înöniı tarafından kabul edildik. Millî savunma bakaır-aı, Genel Kurmay Başkamın ve değerli dostumuz Amiral Necati özdenizi ziyaret ettik. Bıı zi-
yaretler Ankaradaki günlerimizi o kadar doldurdu ki az kalem trenimizi dahi kaçıracaktık. Ankarada gördüğümüz dostluk ve misafirperverliği hiç bir zaman unutmıyacağız. Şimdi hemen Suudî Arabistana hareket ediyorum. Yakında devlet adacı farınızla yemden buluşacağımızı umuyorum.»
V’samiral Carney Haydarpa-şaoan doğru Yeşilköye geçm’ş ve özel bir uçakla Suudi Aıabıs-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
Bulgar casusu Dimitri tahkikatı
Dimitri çaldığı askerî sırları hususî sigaralar içinde saklıyormuş
Dimitri adında bir Bulgarin mühim askerî sırları taşıyan resi kalan Bıılgariştana götürürken yakalandığını yazmıştık. Dimıtri'nin yalnız olmayıp birçok suç ortaklarımı bulunduğu ve lstanbuldan idare edilen,bil' şebekeye mensub olduğu anlaşılmıştır.
Söylendiğine göıe, Dimitri; bazı vesikaları sigaraların içinde saklamakta idi. Kaçırmak istediği plânlar arasında Edirne
şehrine aid askerî sırların da bu viıduğu rivayetler arasındadır.
Dimitrinin mensub olduğu §e-be’-o hakkında zabıta mühim ip uçları elde etmiş bulunmaktadır. Tahkikatın işkâl edilmemesi içiıı şimdilik fazla malûmat ve-ıi-memekfedir. Bulgar casusunun Sabahaddiıı Ali'yi kaçıran Ali Ertekin ile alâkası bulunduğu hakkındaki rivayet teeyyüd etmemiştir.

Ankara: 1 (A.A ) — Cumhurl yot Halk Partisi Meclis grupu heyeti umunılyesl bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ahmet Barutçu'nun başkanlığında toplanmış ve evvelce alınan ka rar gereğince ilk açık oturumunu yapmıştır.
Oturum açıldığı zaman geçen oturuma ait zabıt hulâsaları o -
Karabük, 1 (Hususî) — Ankara - Zonguldak hattında Han-köy İle Cildikısık araııında fecî bir tren kazası olmuştur. Cildikısık’dan saat 11 de kal-
kan marşandiz, Ankara İstikametinde yoluna devam ederken Hanköyden gelen bir furgonla
lokomotifle çarpışmıştır. Bu
çarpışma neticesinde marşandiz
makinisti Alâeddln ocağa düş-
müş ve yanarak ölmüştür.
Diğer müstahdemlerden 2 kişi ağır yaralı olarak Demir -Çelik hastahanesine kaldırılmış,
kundükian sonra, başka misyonlarda bulunan
n İmlen İm taşanların
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Yeni yıl büdcesi
Yarın Biidce Komisyonunda müzakeresine başlanacak
Ankara, 1 (Hususî) — Büd-çc komisyonu perşembe günü 1949 yılı büdçesi müzakerelerine bağlıyacaktır. O gün yeni Adliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, büdcede yapılacak -mfıar hakkında İzahat Vıtrc^â-tir.
Amerikan Ordu Bakanı
Osman Boğa hastahanede öl -
miişttir.
Vagonların hepsi parçalan-
mıştır. Diğer yaralılar Şerafed-din Kansu, İbrahim Dalgıç, Bekir, Hilmi Asıliskender, îsmai! Mucur tedavi edilmektedir.
Kazayı müteakip mahalline giderek tahkikat yapmak istedim. Devlet Demiıyollan müfettişlerinden Cemaleddin Ala-mur, Ankaradan talimat almadan müsaade edemiyeceğinl söy liyerek mâni oldu.
Çinde harb tekrar başladı
Millî hükümet, müdaf aa harbi hahzırlığı yapmağa karar verdi
Alaskadaki üsleri teftişten sonra Tokyo'ya vardı
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Amerika Ordu Başkanı Kt-nneth Ro !ali, Alaska yolile uçakla Tok-yoya gelmiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — General Mac Arthur tarafından karşılanan Amerikan Ordu Bakam Kenneth Royall uçaktan inişinde Japonyadaki askerî tesisleri ve Amerikan kıtalarını teftişe geldiğini söylemiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Bu akşam Tokyoya gelece kolan Ordu Bakanı Kenneth Royall, 48 saat zarfında Alaskada kâin Hodiak, Anchorage ve Falr-harks ÜBİerini teftiş etmiştir.
Selim Sarper
Küçük Asamble Reisliğine seçildi
Nevyork: 1 (u.a) — «özel» Kü Çülc Ascmblo 1940 devresinin ilk toplantısını dün yapmıştır. Reisliğe başdefegemlz Büyük Elçi Selim Sarper seçilmiştir. İkinci reis lifie de Bolivya Büyük Elçisi Ma-tienzo, raportörlüğe de Kanada delegesi Ignstıöff seçilmişlerdir.
Alnıaııyada erkekler • çok azaldı
Bu yüzden 7 milyon kadın bekâr kalmağa mahkum
Frankfurt, 1 a.a. (İps) — Al-manyada erjcek nüfusun çok az olması yüzünden 7 milyona ya kı;ı kadın bekâr kalmaya mahkûmdur.
Schleawig -Holstein'da bir ka
dm öğretmen bu me&’eleyl hal-
letmek için, muvakkat evlenmo
eaatiria dayanan bir plân hazır-
jemıştır. Bu kadın öğretmen,
(Dovamıı 8a. 3 - SU. 4 de)
Nankın: 1 (AP) — Bugiiu bir canlanma eseri gösteren L1 Tsung - Jen hükümeti, komünist
lere hitaben yayınladığı bir teb -
ligde, şayet barışı arzu sa, «saçma İsteklerden»
melerini ihtar etmiştir.
ediyorla-vaz geç-
Londra: 1 (b.b.c.) — Bir haf talik sükûnetten loura Çinde savaşların yeniden başladığına dair haberler gelmeğe başlamıştır.
Şanghay: 1 (A.A) — «Reuter»
Genel olarak iyi haber alan kay -naklardan verilen malûmata gö -
e, muvakkat başkan L1 Tsung
Jen, komünistlerle bir anlaşmaya
varmaya çmışmakla beraber, mü-
dafaa harbi için hazırlıklara de -
vanı kararmı vermiştir.
Kravçenko dâvası devam ediyor
Paris: 1 (a.a.) — A. F. P. — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Bugünkü oturum da UkraynalI bayan Kyssilo, dünkü şelıadetine devam ederek kamplardaki korkunç hayat şaıtlanndan, Siberyaya sürülen mahkûmlardan, sürüldüğü kuzey Ural kampında sıfırın altın da 40 derece soğukta j'an aç ya n çıplak, geçirdiği hayattan bahsetmiştir.
Paris, lan. (afp) — Pravda ga zetesi, Paris’te Kravçenko’nun Let tres Françaises adındaki Fınnsız dergisi aleyhine açlığı dava hakkında bugün bir makale yayınlamıştır.
Şimdiye kudur Moskova radyosu Rusya yayınlarında bu dâva -dan bahsetmiş değildir.
Sümerbank pamukluları
Satışlar yarından itibaren serbest bırakılacak
Ankara, 1 (Hususî) — Ha-bev aldığımıza göre, Sünjerbank I pamuk mâmüjlerlnin satışlar:' yarından itibaren serbest bira-1 kılacaktır.
MÜHİM KARARLAR
Dairelerde işleri verimli hale getirecek tedbirler alınıyor
Lüzumunda bir kısım memurlar tensikata
tâbi olacak; fakat, maaşları tekaiidlük zamanına kadar aynen verilecek
Ankara: 1 (Hususi) — Haber verildiğine göre Günaltay hükümeti, memurlar me Beleşi üzerinde ehemmiyetle durmaktadır. Başbakan bütün Bakanlara kendi daireleri hakkındaki tetkiklerini on beş gün içinde bitirip Bakanlar Kuruluna arzetmelerini istemiştir. Alınacak kararlar arasında bilhassa şu esaslar üzerinde duriılm ak tadır:
1 — İşlerin daha az memurla göı üln. -si.
2 — İşlerin daha kolaj' ve dalın çabuk görülmesi için hangi dairelerin ve hangi muamelelerin lâğvı lâzım geldiğinin tesbiti,
3 — İş sahibi vatandaşların müracaat (-
deeekleri her memurun salâhiyet ve mesuliyeti üzerine alarak işleri kâğıd hâvalesina’ dökmemesi, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 dc)
Ankarada meraklı bir
dâva daha başladı
Muhiddin Baha Parsın, Vasfi Raşid aleyhine açlığı hakaret dâvasının ilk duruşmasında, 1 asfi Raşid
Sevig: «Fakrını, fahrimdir,} zenginlik onlara
le yapalım, fakirlik bize, isabet etti.» dedi.
Ankaıa: 1 (Telefonla) — Kudret gazetesi aleyhine açılan dâ -var.ın 1 nU Asliye cezada duruş ması yapılırken müdafilerden Ord. Prof. Vasfı Kaşıt Sevig, yargıç FetTuh Niyazi Adalı ve Bursa milletvekili Muhiddi» Baha Pars haklarında hakaret mahiyetinde sözler sarf etti diye açılan davaya bugiln 5 net Asliye cezada baş lanıldı.
Dâvacılardan yargıç Adalıyı a-vukat Nejat Sav, Naci Eren ve Saffet Nezihi temsil ediyorlar -
(Devamı: Sa. 3 - 8ü. i de)
Meclisin bugünkü toplantısı
Ankara, 1 (Hususî) — Metil İlsin yaınki toplantısında dört soruya ilgili bakanlar cevab ve4 receklerdir. Bu sorular şunlar^ dır:
Kars iline verilecek tohunı^ luk hakkında Hüsameddin T ol kayın Başbakandan Çanakknld iskelesi hakkında, Nureddin Ü« nenin Bayındırlık Bakanlığından, ayni milletvekilinin açılart İlseler hakkında Millî Eği tiraj Bakanlığından sorulan.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Karakola tecavüz eden sabıkalılar
Ş. Meclisi gürültülü bir toplantı yaptı
Otobüs pasolarının kaldırılması teklifi münakaşaya sebeb oldu
Küçükpazarda eroinciler zorbalığa kalkıştılar
Küçükpazarda eroin kaçabcU lığından sanık Arab Zeki namı» le maruf biri dün polis taretini dan takib edilirken polise kar şı gelmiş ve beline sarılıp taba d casını almak istemiştir.
Polisin imdad düdüğü üzeri» ne yardıma koşanlar Zekiyi tu! atışlardır. Arab, Zeki polis ne(
Şeliir genel meclisi Şubat devresi toplantıları, dün saat 15 do vali .ve belediye başkanı Dr. Liitfi Kırdnr'ın bir hitabesilo bafİAiııış-
tır.
Dr. Lütfi Kudur, meclisin evvelki çalıamahırındıı görüşülen meselelere temas etmiş bu devrede müzakere olunacak meseleler iizeriu-
de do demiştir ki:
(— Müzakere mevzulunuz arasın da bilhassa Dolmnbahçeden Gaz.lıa-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
zaret’ınde karakola getirilmiş ne| zarete alınmıştır. Bir ara Zeki* nin arkadaşları Osman ile Yit « suf bıçaklarını çekip karakol S taarruz etmişler:
— Zekiyi bırakın! Yoksa bis zorla bıraktırırız! diye tehdit! etmişlerdir.
Mütecavizler suç üstü yabani lanmışlar dosyalar tanzim edi^ lerek adllyeye verilmişlerdir.
Muhakemelerine bu sabah ba| lanacaktır.
İntikâli ve Rüşvet ıues’elesi
rUnkii Meclise, Vali ve Bele-uiue Reisi bakanlık ediyord-ı
Dün 5 bc:>:ı dâvasına bakıldı
Veto mecmuasında Salih Dizer Jmzasllo çıkan bir yazıdan dolayı Eıcümontl Berber tarafından mu iıarrir ile gazetenin sahibi Yazı İşleri Müdürü Nüsıct Sala ve beyanat vçren Hüsnü Tllzüner aleyh lerlne açılım dâva Temyizce bozul düğündün yeniden görülmeye baş lanmıştır.
Temyiz gerekçesinde muharrir
ile mecmua sahibinin mahkûmi -
yetleri tasdik edilmekte Hüsnü
TUzünerin boraell İcap etliği be-
lirtilmektedir,
(Dovami: Sa. 3 - Sü. S de)
î.'i
Oktular partisi Meclis Grupıı bir ekseriyot toşkll erler ve takafj dün İlk açık celsesini akdetti, bahalılık vo sair sebebler banla-Faik Ahmed Barutçu ilo ga- rını da yoldan çıkarmış olabilir, zetecıior arasında bu ---------------—--------Mürtekib memur iıu(
ınos’olo hakkında gö- . (J L U N A Y / dan sorıra nas" rüşmoler oldu. Gizil lah-'‘ hal cdcreh bl,n4
kalması İktiza edon mevzular üzerinde gazetecilik mesleğinin Icab oltirdlgi «Hâvadis edinme» aşkından vazgeçilmesi — zatmcdorlm mü tokabli temennilerle— kararlaştırıl iniş. Bunun ne netice verooeglni I-loride göroooglz.
Dünkü toplantıda suiistimal ve İrtikâba karşı alınacak todbirler görüşüldü.
İnşaallah İktidar parti grupu memleketin en fooi haşinliği olan bu marazın ilâcını bulur vo idare cihazını bundan kurtarır...
Fakat doğrusunu söylemek lâzım
golirso bunu önliyocok bir tedbir
bulmak vo tatbik etmek o kaçlar
kolay bir İş değildir.
şübho yok kı, namuslu, şerefli
memurlarımız eminim ki büyük
dan vazgeçoblllr.
Aç koyma hırsız olur: çok me arsız olur» nıosolini hatırı gotirıııek İ sınıdır.
Hakikate gözümüzü kırpmada^ bakmasını bilelim. Bununla biitilrt dairelerimizde momurlar mllrtekib* dir demek İstemiyorum. Fakat oa* na söylodiklorino vo iddiaya göre öylo daıroler varmış ki bir işin kınıf gibi un olması için «şık şık edofl naiçaoık, İş bitiren akçaoık!> sü* züııü unutmamak ıcab eder.
Günahları iistündo kalsın, Doğru
mudur, değil midir 'ilmem, anlat*
tıklarına göro öyle daireler varmıj
kİ adeta Kuş dili , ( Kepçe dlll»|
«Kutu dili, gibi bir de Ruşvot
dili icad odilmlş. Meselâ Işı oiat}
— Lûıl'eu sııjiayı çevirini» -i
yıldızı Tyyone geçen lıafta- Ra
.... . . , , . v,''-"rıdal:ı ? , /■,, ... h , nı,
kıhsıdekı ruhani tören esnasında bürüyorsunuz, t Foto : A.İ'J
Parti grupunun ilk açık oturumu
Dün suiistimaller ve irtikâblar hakkındaki raporun müzakeresi başladı
Grup Komisyonu raporunda, bütün memurların mal beyanına tâbi tutulmasını teklif ediyor
Fecî bir tren kazası
Ankara-Zonguldak hattında iki tren çarpıştı
İki kişi öldü, beş kişi yaralandı
İki trenin de tekmil vagonları parçalandı
Teftişlere, milletvekillerinin de iştirak ettirilmesi komisyon tarafından
Grupa tavsiye edildi
Ankaradaki
Mühim
Temaslar
MEMURLAR HAKKINDA
ost Amerikanın iki büyük amirali, bugünlerde, Ankarada Devlet Reisi, Dışişleri Bakanı ve Milli Savunma erkânile temaslar yapıyorlar. Limanımızda bııln-Datt filo subay ve erleri de İs-tanbnln geziyorlar.
Hükümet merkezimizde yapılmakta olan temasların gayet ehemmiyetli olduğu ve sırf bir nezaket ziyareti mahiyetini tanımadığı, lik hamlede, göze çar pıyor. Filonun limanımıza geldiği dakikadarıberi milletlerarası iki büyük hâdise olmuştur ki bunların üzerinde durmak ve tahlil etmek faydasız değildir. Batılı Avrupa milletleri, Amerikanın kendilerini desteklemesi şartiie, Atlantik paldı diye adlandırılan bir müdafaa tertibi kurmak üzeredirler. İngiltere, Fransa, Belçika, Mollan da ve Lükspphurg bu kombinezona girmeği esas itibarile kararlaştırmışlar ve paktın teferruatı İçin Londra ve Vaşing-tonda konuşanlara başlamışlardır. Atlantik paktının çok verimli olabilmesi için Şimal İskandinavya memleketlerinin yâni İsveç, Norveç ve Daniınarka-nın da bu anlaşmaya girmeleri Londra ve Vaşlngtonda arzu e-dlllyordu. Bu İstek ve İşaretlere uyarak üç devlet Dışişleri Bakam Oslo'da pazar günü top lamlılar. Fakat bu konuşmalardan ve Atlantik paktından esasen hoşlanmıyan ve kendi aleyhine çevrilmiş bir ittifak sayan Sovyet Rıısya, Norveç hâriciyesine bir nota tevdi ederek Atlantik paktına girmeğe ta-rafdar olup olmadığım sordu. Bu sualin sebebini do şöyle irade etti: Rusya, Norveçle hududu olan bir memlekettir. Eğer Norveç pakta girerek Anglosak sonlara yurdunda askeri üsler vermek istiyorsa bıı vaziyetten haberdar olmak Moskovanın bir burcudur. Pazar günii yuvarlak masa etrafında toplanmış olıııı Dışişleri Bakanları, bu durum karşısında tereddüde düştüler ve esasen İsveç tarafsızlığına »azlık kalmakta çok ısrarlı olduğundan belli bir neticeye yaramadan konferans dağılmış oldu.
Şovyetler, İskandinav memleketlerini, kendisine bitişik olmak itibarile. adeta bir mi baskıya aldılar ye Anğfosak-BonJara açıkça ilfihaktan alılın-d ular.
Ayni günde Mareşal Staliu, bir gazeteciye demeçte bulunacak Mister Trumanla görüşmeğe hazır olduğunu ve Amerika Be Rusya tıraşındaki bütün Ih-tilâflarm müzakere yolile halli-ne imkan olduğuna kani bulunduğunu ifade etti. No pılan baskıyı takib ed hat verici mülakat, hâlâ eski metodiurındı tiğİDİ ye Amerika uınuıı rım sıra İle soğuk ve s duşlarına tâbi kıldığını mekteılir. Bir elile baskı yaparken diğer elile bir zeytin ılıılı uzatmak Rus liderlerinin eski gelenekleridir.
Şimdi bu hâdiselerin ışığı altında Ankara konuşmalarının ehemmiyeti pek bariz göründ-y«r- Oslo’da iiç Dışişleri Baltanı, Kremlinin kaşını biraz çat-m.nsı üzerine, konuşmaları bir günde bitirmişler ve bir anlaş-maya varmadan müzakereleri kesmişlerdir. Halbuki Moskova nm yaliırz asık siması değil. fa.
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 de)
A miral Corney dün Haydarpaşada
Amiral Carney dün Arabistana gitti
Amerikan gemilerile gizlice Filistine gitmek istiyen bîr Yahudi yakala udi
Birleşik Amerika D. H. Daı-aifii reis muavini Visamiral CaiLey dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Amiral Carney kendisile gölü-şen bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Ankarada çok muhterem ve iyi tanıdığımız Cumhurbaşkanını/ înöniı tarafından kabul edildik. Millî savunma bakaır-aı, Genel Kurmay Başkamın ve değerli dostumuz Amiral Necati özdenizi ziyaret ettik. Bıı zi-
yaretler Ankaradaki günlerimizi o kadar doldurdu ki az kalem trenimizi dahi kaçıracaktık. Ankarada gördüğümüz dostluk ve misafirperverliği hiç bir zaman unutmıyacağız. Şimdi hemen Suudî Arabistana hareket ediyorum. Yakında devlet adacı farınızla yemden buluşacağımızı umuyorum.»
V’samiral Carney Haydarpa-şaoan doğru Yeşilköye geçm’ş ve özel bir uçakla Suudi Aıabıs-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
Bulgar casusu Dimitri tahkikatı
Dimitri çaldığı askerî sırları hususî sigaralar içinde saklıyormuş
Dimitri adında bir Bulgarin mühim askerî sırları taşıyan resi kalan Bıılgariştana götürürken yakalandığını yazmıştık. Dimıtri'nin yalnız olmayıp birçok suç ortaklarımı bulunduğu ve lstanbuldan idare edilen,bil' şebekeye mensub olduğu anlaşılmıştır.
Söylendiğine göıe, Dimitri; bazı vesikaları sigaraların içinde saklamakta idi. Kaçırmak istediği plânlar arasında Edirne
şehrine aid askerî sırların da bu viıduğu rivayetler arasındadır.
Dimitrinin mensub olduğu §e-be’-o hakkında zabıta mühim ip uçları elde etmiş bulunmaktadır. Tahkikatın işkâl edilmemesi içiıı şimdilik fazla malûmat ve-ıi-memekfedir. Bulgar casusunun Sabahaddiıı Ali'yi kaçıran Ali Ertekin ile alâkası bulunduğu hakkındaki rivayet teeyyüd etmemiştir.

Ankara: 1 (A.A ) — Cumhurl yot Halk Partisi Meclis grupu heyeti umunılyesl bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ahmet Barutçu'nun başkanlığında toplanmış ve evvelce alınan ka rar gereğince ilk açık oturumunu yapmıştır.
Oturum açıldığı zaman geçen oturuma ait zabıt hulâsaları o -
Karabük, 1 (Hususî) — Ankara - Zonguldak hattında Han-köy İle Cildikısık araııında fecî bir tren kazası olmuştur. Cildikısık’dan saat 11 de kal-
kan marşandiz, Ankara İstikametinde yoluna devam ederken Hanköyden gelen bir furgonla
lokomotifle çarpışmıştır. Bu
çarpışma neticesinde marşandiz
makinisti Alâeddln ocağa düş-
müş ve yanarak ölmüştür.
Diğer müstahdemlerden 2 kişi ağır yaralı olarak Demir -Çelik hastahanesine kaldırılmış,
kundükian sonra, başka misyonlarda bulunan
n İmlen İm taşanların
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Yeni yıl büdcesi
Yarın Biidce Komisyonunda müzakeresine başlanacak
Ankara, 1 (Hususî) — Büd-çc komisyonu perşembe günü 1949 yılı büdçesi müzakerelerine bağlıyacaktır. O gün yeni Adliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, büdcede yapılacak -mfıar hakkında İzahat Vıtrc^â-tir.
Amerikan Ordu Bakanı
Osman Boğa hastahanede öl -
miişttir.
Vagonların hepsi parçalan-
mıştır. Diğer yaralılar Şerafed-din Kansu, İbrahim Dalgıç, Bekir, Hilmi Asıliskender, îsmai! Mucur tedavi edilmektedir.
Kazayı müteakip mahalline giderek tahkikat yapmak istedim. Devlet Demiıyollan müfettişlerinden Cemaleddin Ala-mur, Ankaradan talimat almadan müsaade edemiyeceğinl söy liyerek mâni oldu.
Çinde harb tekrar başladı
Millî hükümet, müdaf aa harbi hahzırlığı yapmağa karar verdi
Alaskadaki üsleri teftişten sonra Tokyo'ya vardı
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Amerika Ordu Başkanı Kt-nneth Ro !ali, Alaska yolile uçakla Tok-yoya gelmiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — General Mac Arthur tarafından karşılanan Amerikan Ordu Bakam Kenneth Royall uçaktan inişinde Japonyadaki askerî tesisleri ve Amerikan kıtalarını teftişe geldiğini söylemiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Bu akşam Tokyoya gelece kolan Ordu Bakanı Kenneth Royall, 48 saat zarfında Alaskada kâin Hodiak, Anchorage ve Falr-harks ÜBİerini teftiş etmiştir.
Selim Sarper
Küçük Asamble Reisliğine seçildi
Nevyork: 1 (u.a) — «özel» Kü Çülc Ascmblo 1940 devresinin ilk toplantısını dün yapmıştır. Reisliğe başdefegemlz Büyük Elçi Selim Sarper seçilmiştir. İkinci reis lifie de Bolivya Büyük Elçisi Ma-tienzo, raportörlüğe de Kanada delegesi Ignstıöff seçilmişlerdir.
Alnıaııyada erkekler • çok azaldı
Bu yüzden 7 milyon kadın bekâr kalmağa mahkum
Frankfurt, 1 a.a. (İps) — Al-manyada erjcek nüfusun çok az olması yüzünden 7 milyona ya kı;ı kadın bekâr kalmaya mahkûmdur.
Schleawig -Holstein'da bir ka
dm öğretmen bu me&’eleyl hal-
letmek için, muvakkat evlenmo
eaatiria dayanan bir plân hazır-
jemıştır. Bu kadın öğretmen,
(Dovamıı 8a. 3 - SU. 4 de)
Nankın: 1 (AP) — Bugiiu bir canlanma eseri gösteren L1 Tsung - Jen hükümeti, komünist
lere hitaben yayınladığı bir teb -
ligde, şayet barışı arzu sa, «saçma İsteklerden»
melerini ihtar etmiştir.
ediyorla-vaz geç-
Londra: 1 (b.b.c.) — Bir haf talik sükûnetten loura Çinde savaşların yeniden başladığına dair haberler gelmeğe başlamıştır.
Şanghay: 1 (A.A) — «Reuter»
Genel olarak iyi haber alan kay -naklardan verilen malûmata gö -
e, muvakkat başkan L1 Tsung
Jen, komünistlerle bir anlaşmaya
varmaya çmışmakla beraber, mü-
dafaa harbi için hazırlıklara de -
vanı kararmı vermiştir.
Kravçenko dâvası devam ediyor
Paris: 1 (a.a.) — A. F. P. — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Bugünkü oturum da UkraynalI bayan Kyssilo, dünkü şelıadetine devam ederek kamplardaki korkunç hayat şaıtlanndan, Siberyaya sürülen mahkûmlardan, sürüldüğü kuzey Ural kampında sıfırın altın da 40 derece soğukta j'an aç ya n çıplak, geçirdiği hayattan bahsetmiştir.
Paris, lan. (afp) — Pravda ga zetesi, Paris’te Kravçenko’nun Let tres Françaises adındaki Fınnsız dergisi aleyhine açlığı dava hakkında bugün bir makale yayınlamıştır.
Şimdiye kudur Moskova radyosu Rusya yayınlarında bu dâva -dan bahsetmiş değildir.
Sümerbank pamukluları
Satışlar yarından itibaren serbest bırakılacak
Ankara, 1 (Hususî) — Ha-bev aldığımıza göre, Sünjerbank I pamuk mâmüjlerlnin satışlar:' yarından itibaren serbest bira-1 kılacaktır.
MÜHİM KARARLAR
Dairelerde işleri verimli hale getirecek tedbirler alınıyor
Lüzumunda bir kısım memurlar tensikata
tâbi olacak; fakat, maaşları tekaiidlük zamanına kadar aynen verilecek
Ankara: 1 (Hususi) — Haber verildiğine göre Günaltay hükümeti, memurlar me Beleşi üzerinde ehemmiyetle durmaktadır. Başbakan bütün Bakanlara kendi daireleri hakkındaki tetkiklerini on beş gün içinde bitirip Bakanlar Kuruluna arzetmelerini istemiştir. Alınacak kararlar arasında bilhassa şu esaslar üzerinde duriılm ak tadır:
1 — İşlerin daha az memurla göı üln. -si.
2 — İşlerin daha kolaj' ve dalın çabuk görülmesi için hangi dairelerin ve hangi muamelelerin lâğvı lâzım geldiğinin tesbiti,
3 — İş sahibi vatandaşların müracaat (-
deeekleri her memurun salâhiyet ve mesuliyeti üzerine alarak işleri kâğıd hâvalesina’ dökmemesi, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 dc)
Ankarada meraklı bir
dâva daha başladı
Muhiddin Baha Parsın, Vasfi Raşid aleyhine açlığı hakaret dâvasının ilk duruşmasında, 1 asfi Raşid
Sevig: «Fakrını, fahrimdir,} zenginlik onlara
le yapalım, fakirlik bize, isabet etti.» dedi.
Ankaıa: 1 (Telefonla) — Kudret gazetesi aleyhine açılan dâ -var.ın 1 nU Asliye cezada duruş ması yapılırken müdafilerden Ord. Prof. Vasfı Kaşıt Sevig, yargıç FetTuh Niyazi Adalı ve Bursa milletvekili Muhiddi» Baha Pars haklarında hakaret mahiyetinde sözler sarf etti diye açılan davaya bugiln 5 net Asliye cezada baş lanıldı.
Dâvacılardan yargıç Adalıyı a-vukat Nejat Sav, Naci Eren ve Saffet Nezihi temsil ediyorlar -
(Devamı: Sa. 3 - 8ü. i de)
Meclisin bugünkü toplantısı
Ankara, 1 (Hususî) — Metil İlsin yaınki toplantısında dört soruya ilgili bakanlar cevab ve4 receklerdir. Bu sorular şunlar^ dır:
Kars iline verilecek tohunı^ luk hakkında Hüsameddin T ol kayın Başbakandan Çanakknld iskelesi hakkında, Nureddin Ü« nenin Bayındırlık Bakanlığından, ayni milletvekilinin açılart İlseler hakkında Millî Eği tiraj Bakanlığından sorulan.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Karakola tecavüz eden sabıkalılar
Ş. Meclisi gürültülü bir toplantı yaptı
Otobüs pasolarının kaldırılması teklifi münakaşaya sebeb oldu
Küçükpazarda eroinciler zorbalığa kalkıştılar
Küçükpazarda eroin kaçabcU lığından sanık Arab Zeki namı» le maruf biri dün polis taretini dan takib edilirken polise kar şı gelmiş ve beline sarılıp taba d casını almak istemiştir.
Polisin imdad düdüğü üzeri» ne yardıma koşanlar Zekiyi tu! atışlardır. Arab, Zeki polis ne(
Şeliir genel meclisi Şubat devresi toplantıları, dün saat 15 do vali .ve belediye başkanı Dr. Liitfi Kırdnr'ın bir hitabesilo bafİAiııış-
tır.
Dr. Lütfi Kudur, meclisin evvelki çalıamahırındıı görüşülen meselelere temas etmiş bu devrede müzakere olunacak meseleler iizeriu-
de do demiştir ki:
(— Müzakere mevzulunuz arasın da bilhassa Dolmnbahçeden Gaz.lıa-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
zaret’ınde karakola getirilmiş ne| zarete alınmıştır. Bir ara Zeki* nin arkadaşları Osman ile Yit « suf bıçaklarını çekip karakol S taarruz etmişler:
— Zekiyi bırakın! Yoksa bis zorla bıraktırırız! diye tehdit! etmişlerdir.
Mütecavizler suç üstü yabani lanmışlar dosyalar tanzim edi^ lerek adllyeye verilmişlerdir.
Muhakemelerine bu sabah ba| lanacaktır.
İntikâli ve Rüşvet ıues’elesi
rUnkii Meclise, Vali ve Bele-uiue Reisi bakanlık ediyord-ı
Dün 5 bc:>:ı dâvasına bakıldı
Veto mecmuasında Salih Dizer Jmzasllo çıkan bir yazıdan dolayı Eıcümontl Berber tarafından mu iıarrir ile gazetenin sahibi Yazı İşleri Müdürü Nüsıct Sala ve beyanat vçren Hüsnü Tllzüner aleyh lerlne açılım dâva Temyizce bozul düğündün yeniden görülmeye baş lanmıştır.
Temyiz gerekçesinde muharrir
ile mecmua sahibinin mahkûmi -
yetleri tasdik edilmekte Hüsnü
TUzünerin boraell İcap etliği be-
lirtilmektedir,
(Dovami: Sa. 3 - Sü. S de)
î.'i
Oktular partisi Meclis Grupıı bir ekseriyot toşkll erler ve takafj dün İlk açık celsesini akdetti, bahalılık vo sair sebebler banla-Faik Ahmed Barutçu ilo ga- rını da yoldan çıkarmış olabilir, zetecıior arasında bu ---------------—--------Mürtekib memur iıu(
ınos’olo hakkında gö- . (J L U N A Y / dan sorıra nas" rüşmoler oldu. Gizil lah-'‘ hal cdcreh bl,n4
kalması İktiza edon mevzular üzerinde gazetecilik mesleğinin Icab oltirdlgi «Hâvadis edinme» aşkından vazgeçilmesi — zatmcdorlm mü tokabli temennilerle— kararlaştırıl iniş. Bunun ne netice verooeglni I-loride göroooglz.
Dünkü toplantıda suiistimal ve İrtikâba karşı alınacak todbirler görüşüldü.
İnşaallah İktidar parti grupu memleketin en fooi haşinliği olan bu marazın ilâcını bulur vo idare cihazını bundan kurtarır...
Fakat doğrusunu söylemek lâzım
golirso bunu önliyocok bir tedbir
bulmak vo tatbik etmek o kaçlar
kolay bir İş değildir.
şübho yok kı, namuslu, şerefli
memurlarımız eminim ki büyük
dan vazgeçoblllr.
Aç koyma hırsız olur: çok me arsız olur» nıosolini hatırı gotirıııek İ sınıdır.
Hakikate gözümüzü kırpmada^ bakmasını bilelim. Bununla biitilrt dairelerimizde momurlar mllrtekib* dir demek İstemiyorum. Fakat oa* na söylodiklorino vo iddiaya göre öylo daıroler varmış ki bir işin kınıf gibi un olması için «şık şık edofl naiçaoık, İş bitiren akçaoık!> sü* züııü unutmamak ıcab eder.
Günahları iistündo kalsın, Doğru
mudur, değil midir 'ilmem, anlat*
tıklarına göro öyle daireler varmıj
kİ adeta Kuş dili , ( Kepçe dlll»|
«Kutu dili, gibi bir de Ruşvot
dili icad odilmlş. Meselâ Işı oiat}
— Lûıl'eu sııjiayı çevirini» -i
yıldızı Tyyone geçen lıafta- Ra
.... . . , , . v,''-"rıdal:ı ? , /■,, ... h , nı,
kıhsıdekı ruhani tören esnasında bürüyorsunuz, t Foto : A.İ'J
Parti grupunun ilk açık oturumu
Dün suiistimaller ve irtikâblar hakkındaki raporun müzakeresi başladı
Grup Komisyonu raporunda, bütün memurların mal beyanına tâbi tutulmasını teklif ediyor
Fecî bir tren kazası
Ankara-Zonguldak hattında iki tren çarpıştı
İki kişi öldü, beş kişi yaralandı
İki trenin de tekmil vagonları parçalandı
Teftişlere, milletvekillerinin de iştirak ettirilmesi komisyon tarafından
Grupa tavsiye edildi
Ankaradaki
Mühim
Temaslar
MEMURLAR HAKKINDA
ost Amerikanın iki büyük amirali, bugünlerde, Ankarada Devlet Reisi, Dışişleri Bakanı ve Milli Savunma erkânile temaslar yapıyorlar. Limanımızda bııln-Datt filo subay ve erleri de İs-tanbnln geziyorlar.
Hükümet merkezimizde yapılmakta olan temasların gayet ehemmiyetli olduğu ve sırf bir nezaket ziyareti mahiyetini tanımadığı, lik hamlede, göze çar pıyor. Filonun limanımıza geldiği dakikadarıberi milletlerarası iki büyük hâdise olmuştur ki bunların üzerinde durmak ve tahlil etmek faydasız değildir. Batılı Avrupa milletleri, Amerikanın kendilerini desteklemesi şartiie, Atlantik paldı diye adlandırılan bir müdafaa tertibi kurmak üzeredirler. İngiltere, Fransa, Belçika, Mollan da ve Lükspphurg bu kombinezona girmeği esas itibarile kararlaştırmışlar ve paktın teferruatı İçin Londra ve Vaşing-tonda konuşanlara başlamışlardır. Atlantik paktının çok verimli olabilmesi için Şimal İskandinavya memleketlerinin yâni İsveç, Norveç ve Daniınarka-nın da bu anlaşmaya girmeleri Londra ve Vaşlngtonda arzu e-dlllyordu. Bu İstek ve İşaretlere uyarak üç devlet Dışişleri Bakam Oslo'da pazar günü top lamlılar. Fakat bu konuşmalardan ve Atlantik paktından esasen hoşlanmıyan ve kendi aleyhine çevrilmiş bir ittifak sayan Sovyet Rıısya, Norveç hâriciyesine bir nota tevdi ederek Atlantik paktına girmeğe ta-rafdar olup olmadığım sordu. Bu sualin sebebini do şöyle irade etti: Rusya, Norveçle hududu olan bir memlekettir. Eğer Norveç pakta girerek Anglosak sonlara yurdunda askeri üsler vermek istiyorsa bıı vaziyetten haberdar olmak Moskovanın bir burcudur. Pazar günii yuvarlak masa etrafında toplanmış olıııı Dışişleri Bakanları, bu durum karşısında tereddüde düştüler ve esasen İsveç tarafsızlığına »azlık kalmakta çok ısrarlı olduğundan belli bir neticeye yaramadan konferans dağılmış oldu.
Şovyetler, İskandinav memleketlerini, kendisine bitişik olmak itibarile. adeta bir mi baskıya aldılar ye Anğfosak-BonJara açıkça ilfihaktan alılın-d ular.
Ayni günde Mareşal Staliu, bir gazeteciye demeçte bulunacak Mister Trumanla görüşmeğe hazır olduğunu ve Amerika Be Rusya tıraşındaki bütün Ih-tilâflarm müzakere yolile halli-ne imkan olduğuna kani bulunduğunu ifade etti. No pılan baskıyı takib ed hat verici mülakat, hâlâ eski metodiurındı tiğİDİ ye Amerika uınuıı rım sıra İle soğuk ve s duşlarına tâbi kıldığını mekteılir. Bir elile baskı yaparken diğer elile bir zeytin ılıılı uzatmak Rus liderlerinin eski gelenekleridir.
Şimdi bu hâdiselerin ışığı altında Ankara konuşmalarının ehemmiyeti pek bariz göründ-y«r- Oslo’da iiç Dışişleri Baltanı, Kremlinin kaşını biraz çat-m.nsı üzerine, konuşmaları bir günde bitirmişler ve bir anlaş-maya varmadan müzakereleri kesmişlerdir. Halbuki Moskova nm yaliırz asık siması değil. fa.
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 de)
A miral Corney dün Haydarpaşada
Amiral Carney dün Arabistana gitti
Amerikan gemilerile gizlice Filistine gitmek istiyen bîr Yahudi yakala udi
Birleşik Amerika D. H. Daı-aifii reis muavini Visamiral CaiLey dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Amiral Carney kendisile gölü-şen bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Ankarada çok muhterem ve iyi tanıdığımız Cumhurbaşkanını/ înöniı tarafından kabul edildik. Millî savunma bakaır-aı, Genel Kurmay Başkamın ve değerli dostumuz Amiral Necati özdenizi ziyaret ettik. Bıı zi-
yaretler Ankaradaki günlerimizi o kadar doldurdu ki az kalem trenimizi dahi kaçıracaktık. Ankarada gördüğümüz dostluk ve misafirperverliği hiç bir zaman unutmıyacağız. Şimdi hemen Suudî Arabistana hareket ediyorum. Yakında devlet adacı farınızla yemden buluşacağımızı umuyorum.»
V’samiral Carney Haydarpa-şaoan doğru Yeşilköye geçm’ş ve özel bir uçakla Suudi Aıabıs-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
Bulgar casusu Dimitri tahkikatı
Dimitri çaldığı askerî sırları hususî sigaralar içinde saklıyormuş
Dimitri adında bir Bulgarin mühim askerî sırları taşıyan resi kalan Bıılgariştana götürürken yakalandığını yazmıştık. Dimıtri'nin yalnız olmayıp birçok suç ortaklarımı bulunduğu ve lstanbuldan idare edilen,bil' şebekeye mensub olduğu anlaşılmıştır.
Söylendiğine göıe, Dimitri; bazı vesikaları sigaraların içinde saklamakta idi. Kaçırmak istediği plânlar arasında Edirne
şehrine aid askerî sırların da bu viıduğu rivayetler arasındadır.
Dimitrinin mensub olduğu §e-be’-o hakkında zabıta mühim ip uçları elde etmiş bulunmaktadır. Tahkikatın işkâl edilmemesi içiıı şimdilik fazla malûmat ve-ıi-memekfedir. Bulgar casusunun Sabahaddiıı Ali'yi kaçıran Ali Ertekin ile alâkası bulunduğu hakkındaki rivayet teeyyüd etmemiştir.

Ankara: 1 (A.A ) — Cumhurl yot Halk Partisi Meclis grupu heyeti umunılyesl bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ahmet Barutçu'nun başkanlığında toplanmış ve evvelce alınan ka rar gereğince ilk açık oturumunu yapmıştır.
Oturum açıldığı zaman geçen oturuma ait zabıt hulâsaları o -
Karabük, 1 (Hususî) — Ankara - Zonguldak hattında Han-köy İle Cildikısık araııında fecî bir tren kazası olmuştur. Cildikısık’dan saat 11 de kal-
kan marşandiz, Ankara İstikametinde yoluna devam ederken Hanköyden gelen bir furgonla
lokomotifle çarpışmıştır. Bu
çarpışma neticesinde marşandiz
makinisti Alâeddln ocağa düş-
müş ve yanarak ölmüştür.
Diğer müstahdemlerden 2 kişi ağır yaralı olarak Demir -Çelik hastahanesine kaldırılmış,
kundükian sonra, başka misyonlarda bulunan
n İmlen İm taşanların
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Yeni yıl büdcesi
Yarın Biidce Komisyonunda müzakeresine başlanacak
Ankara, 1 (Hususî) — Büd-çc komisyonu perşembe günü 1949 yılı büdçesi müzakerelerine bağlıyacaktır. O gün yeni Adliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, büdcede yapılacak -mfıar hakkında İzahat Vıtrc^â-tir.
Amerikan Ordu Bakanı
Osman Boğa hastahanede öl -
miişttir.
Vagonların hepsi parçalan-
mıştır. Diğer yaralılar Şerafed-din Kansu, İbrahim Dalgıç, Bekir, Hilmi Asıliskender, îsmai! Mucur tedavi edilmektedir.
Kazayı müteakip mahalline giderek tahkikat yapmak istedim. Devlet Demiıyollan müfettişlerinden Cemaleddin Ala-mur, Ankaradan talimat almadan müsaade edemiyeceğinl söy liyerek mâni oldu.
Çinde harb tekrar başladı
Millî hükümet, müdaf aa harbi hahzırlığı yapmağa karar verdi
Alaskadaki üsleri teftişten sonra Tokyo'ya vardı
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Amerika Ordu Başkanı Kt-nneth Ro !ali, Alaska yolile uçakla Tok-yoya gelmiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — General Mac Arthur tarafından karşılanan Amerikan Ordu Bakam Kenneth Royall uçaktan inişinde Japonyadaki askerî tesisleri ve Amerikan kıtalarını teftişe geldiğini söylemiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Bu akşam Tokyoya gelece kolan Ordu Bakanı Kenneth Royall, 48 saat zarfında Alaskada kâin Hodiak, Anchorage ve Falr-harks ÜBİerini teftiş etmiştir.
Selim Sarper
Küçük Asamble Reisliğine seçildi
Nevyork: 1 (u.a) — «özel» Kü Çülc Ascmblo 1940 devresinin ilk toplantısını dün yapmıştır. Reisliğe başdefegemlz Büyük Elçi Selim Sarper seçilmiştir. İkinci reis lifie de Bolivya Büyük Elçisi Ma-tienzo, raportörlüğe de Kanada delegesi Ignstıöff seçilmişlerdir.
Alnıaııyada erkekler • çok azaldı
Bu yüzden 7 milyon kadın bekâr kalmağa mahkum
Frankfurt, 1 a.a. (İps) — Al-manyada erjcek nüfusun çok az olması yüzünden 7 milyona ya kı;ı kadın bekâr kalmaya mahkûmdur.
Schleawig -Holstein'da bir ka
dm öğretmen bu me&’eleyl hal-
letmek için, muvakkat evlenmo
eaatiria dayanan bir plân hazır-
jemıştır. Bu kadın öğretmen,
(Dovamıı 8a. 3 - SU. 4 de)
Nankın: 1 (AP) — Bugiiu bir canlanma eseri gösteren L1 Tsung - Jen hükümeti, komünist
lere hitaben yayınladığı bir teb -
ligde, şayet barışı arzu sa, «saçma İsteklerden»
melerini ihtar etmiştir.
ediyorla-vaz geç-
Londra: 1 (b.b.c.) — Bir haf talik sükûnetten loura Çinde savaşların yeniden başladığına dair haberler gelmeğe başlamıştır.
Şanghay: 1 (A.A) — «Reuter»
Genel olarak iyi haber alan kay -naklardan verilen malûmata gö -
e, muvakkat başkan L1 Tsung
Jen, komünistlerle bir anlaşmaya
varmaya çmışmakla beraber, mü-
dafaa harbi için hazırlıklara de -
vanı kararmı vermiştir.
Kravçenko dâvası devam ediyor
Paris: 1 (a.a.) — A. F. P. — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Bugünkü oturum da UkraynalI bayan Kyssilo, dünkü şelıadetine devam ederek kamplardaki korkunç hayat şaıtlanndan, Siberyaya sürülen mahkûmlardan, sürüldüğü kuzey Ural kampında sıfırın altın da 40 derece soğukta j'an aç ya n çıplak, geçirdiği hayattan bahsetmiştir.
Paris, lan. (afp) — Pravda ga zetesi, Paris’te Kravçenko’nun Let tres Françaises adındaki Fınnsız dergisi aleyhine açlığı dava hakkında bugün bir makale yayınlamıştır.
Şimdiye kudur Moskova radyosu Rusya yayınlarında bu dâva -dan bahsetmiş değildir.
Sümerbank pamukluları
Satışlar yarından itibaren serbest bırakılacak
Ankara, 1 (Hususî) — Ha-bev aldığımıza göre, Sünjerbank I pamuk mâmüjlerlnin satışlar:' yarından itibaren serbest bira-1 kılacaktır.
MÜHİM KARARLAR
Dairelerde işleri verimli hale getirecek tedbirler alınıyor
Lüzumunda bir kısım memurlar tensikata
tâbi olacak; fakat, maaşları tekaiidlük zamanına kadar aynen verilecek
Ankara: 1 (Hususi) — Haber verildiğine göre Günaltay hükümeti, memurlar me Beleşi üzerinde ehemmiyetle durmaktadır. Başbakan bütün Bakanlara kendi daireleri hakkındaki tetkiklerini on beş gün içinde bitirip Bakanlar Kuruluna arzetmelerini istemiştir. Alınacak kararlar arasında bilhassa şu esaslar üzerinde duriılm ak tadır:
1 — İşlerin daha az memurla göı üln. -si.
2 — İşlerin daha kolaj' ve dalın çabuk görülmesi için hangi dairelerin ve hangi muamelelerin lâğvı lâzım geldiğinin tesbiti,
3 — İş sahibi vatandaşların müracaat (-
deeekleri her memurun salâhiyet ve mesuliyeti üzerine alarak işleri kâğıd hâvalesina’ dökmemesi, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 dc)
Ankarada meraklı bir
dâva daha başladı
Muhiddin Baha Parsın, Vasfi Raşid aleyhine açlığı hakaret dâvasının ilk duruşmasında, 1 asfi Raşid
Sevig: «Fakrını, fahrimdir,} zenginlik onlara
le yapalım, fakirlik bize, isabet etti.» dedi.
Ankaıa: 1 (Telefonla) — Kudret gazetesi aleyhine açılan dâ -var.ın 1 nU Asliye cezada duruş ması yapılırken müdafilerden Ord. Prof. Vasfı Kaşıt Sevig, yargıç FetTuh Niyazi Adalı ve Bursa milletvekili Muhiddi» Baha Pars haklarında hakaret mahiyetinde sözler sarf etti diye açılan davaya bugiln 5 net Asliye cezada baş lanıldı.
Dâvacılardan yargıç Adalıyı a-vukat Nejat Sav, Naci Eren ve Saffet Nezihi temsil ediyorlar -
(Devamı: Sa. 3 - 8ü. i de)
Meclisin bugünkü toplantısı
Ankara, 1 (Hususî) — Metil İlsin yaınki toplantısında dört soruya ilgili bakanlar cevab ve4 receklerdir. Bu sorular şunlar^ dır:
Kars iline verilecek tohunı^ luk hakkında Hüsameddin T ol kayın Başbakandan Çanakknld iskelesi hakkında, Nureddin Ü« nenin Bayındırlık Bakanlığından, ayni milletvekilinin açılart İlseler hakkında Millî Eği tiraj Bakanlığından sorulan.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Karakola tecavüz eden sabıkalılar
Ş. Meclisi gürültülü bir toplantı yaptı
Otobüs pasolarının kaldırılması teklifi münakaşaya sebeb oldu
Küçükpazarda eroinciler zorbalığa kalkıştılar
Küçükpazarda eroin kaçabcU lığından sanık Arab Zeki namı» le maruf biri dün polis taretini dan takib edilirken polise kar şı gelmiş ve beline sarılıp taba d casını almak istemiştir.
Polisin imdad düdüğü üzeri» ne yardıma koşanlar Zekiyi tu! atışlardır. Arab, Zeki polis ne(
Şeliir genel meclisi Şubat devresi toplantıları, dün saat 15 do vali .ve belediye başkanı Dr. Liitfi Kırdnr'ın bir hitabesilo bafİAiııış-
tır.
Dr. Lütfi Kudur, meclisin evvelki çalıamahırındıı görüşülen meselelere temas etmiş bu devrede müzakere olunacak meseleler iizeriu-
de do demiştir ki:
(— Müzakere mevzulunuz arasın da bilhassa Dolmnbahçeden Gaz.lıa-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
zaret’ınde karakola getirilmiş ne| zarete alınmıştır. Bir ara Zeki* nin arkadaşları Osman ile Yit « suf bıçaklarını çekip karakol S taarruz etmişler:
— Zekiyi bırakın! Yoksa bis zorla bıraktırırız! diye tehdit! etmişlerdir.
Mütecavizler suç üstü yabani lanmışlar dosyalar tanzim edi^ lerek adllyeye verilmişlerdir.
Muhakemelerine bu sabah ba| lanacaktır.
İntikâli ve Rüşvet ıues’elesi
rUnkii Meclise, Vali ve Bele-uiue Reisi bakanlık ediyord-ı
Dün 5 bc:>:ı dâvasına bakıldı
Veto mecmuasında Salih Dizer Jmzasllo çıkan bir yazıdan dolayı Eıcümontl Berber tarafından mu iıarrir ile gazetenin sahibi Yazı İşleri Müdürü Nüsıct Sala ve beyanat vçren Hüsnü Tllzüner aleyh lerlne açılım dâva Temyizce bozul düğündün yeniden görülmeye baş lanmıştır.
Temyiz gerekçesinde muharrir
ile mecmua sahibinin mahkûmi -
yetleri tasdik edilmekte Hüsnü
TUzünerin boraell İcap etliği be-
lirtilmektedir,
(Dovami: Sa. 3 - Sü. S de)
î.'i
Oktular partisi Meclis Grupıı bir ekseriyot toşkll erler ve takafj dün İlk açık celsesini akdetti, bahalılık vo sair sebebler banla-Faik Ahmed Barutçu ilo ga- rını da yoldan çıkarmış olabilir, zetecıior arasında bu ---------------—--------Mürtekib memur iıu(
ınos’olo hakkında gö- . (J L U N A Y / dan sorıra nas" rüşmoler oldu. Gizil lah-'‘ hal cdcreh bl,n4
kalması İktiza edon mevzular üzerinde gazetecilik mesleğinin Icab oltirdlgi «Hâvadis edinme» aşkından vazgeçilmesi — zatmcdorlm mü tokabli temennilerle— kararlaştırıl iniş. Bunun ne netice verooeglni I-loride göroooglz.
Dünkü toplantıda suiistimal ve İrtikâba karşı alınacak todbirler görüşüldü.
İnşaallah İktidar parti grupu memleketin en fooi haşinliği olan bu marazın ilâcını bulur vo idare cihazını bundan kurtarır...
Fakat doğrusunu söylemek lâzım
golirso bunu önliyocok bir tedbir
bulmak vo tatbik etmek o kaçlar
kolay bir İş değildir.
şübho yok kı, namuslu, şerefli
memurlarımız eminim ki büyük
dan vazgeçoblllr.
Aç koyma hırsız olur: çok me arsız olur» nıosolini hatırı gotirıııek İ sınıdır.
Hakikate gözümüzü kırpmada^ bakmasını bilelim. Bununla biitilrt dairelerimizde momurlar mllrtekib* dir demek İstemiyorum. Fakat oa* na söylodiklorino vo iddiaya göre öylo daıroler varmış ki bir işin kınıf gibi un olması için «şık şık edofl naiçaoık, İş bitiren akçaoık!> sü* züııü unutmamak ıcab eder.
Günahları iistündo kalsın, Doğru
mudur, değil midir 'ilmem, anlat*
tıklarına göro öyle daireler varmıj
kİ adeta Kuş dili , ( Kepçe dlll»|
«Kutu dili, gibi bir de Ruşvot
dili icad odilmlş. Meselâ Işı oiat}
— Lûıl'eu sııjiayı çevirini» -i
yıldızı Tyyone geçen lıafta- Ra
.... . . , , . v,''-"rıdal:ı ? , /■,, ... h , nı,
kıhsıdekı ruhani tören esnasında bürüyorsunuz, t Foto : A.İ'J
Parti grupunun ilk açık oturumu
Dün suiistimaller ve irtikâblar hakkındaki raporun müzakeresi başladı
Grup Komisyonu raporunda, bütün memurların mal beyanına tâbi tutulmasını teklif ediyor
Fecî bir tren kazası
Ankara-Zonguldak hattında iki tren çarpıştı
İki kişi öldü, beş kişi yaralandı
İki trenin de tekmil vagonları parçalandı
Teftişlere, milletvekillerinin de iştirak ettirilmesi komisyon tarafından
Grupa tavsiye edildi
Ankaradaki
Mühim
Temaslar
MEMURLAR HAKKINDA
ost Amerikanın iki büyük amirali, bugünlerde, Ankarada Devlet Reisi, Dışişleri Bakanı ve Milli Savunma erkânile temaslar yapıyorlar. Limanımızda bııln-Datt filo subay ve erleri de İs-tanbnln geziyorlar.
Hükümet merkezimizde yapılmakta olan temasların gayet ehemmiyetli olduğu ve sırf bir nezaket ziyareti mahiyetini tanımadığı, lik hamlede, göze çar pıyor. Filonun limanımıza geldiği dakikadarıberi milletlerarası iki büyük hâdise olmuştur ki bunların üzerinde durmak ve tahlil etmek faydasız değildir. Batılı Avrupa milletleri, Amerikanın kendilerini desteklemesi şartiie, Atlantik paldı diye adlandırılan bir müdafaa tertibi kurmak üzeredirler. İngiltere, Fransa, Belçika, Mollan da ve Lükspphurg bu kombinezona girmeği esas itibarile kararlaştırmışlar ve paktın teferruatı İçin Londra ve Vaşing-tonda konuşanlara başlamışlardır. Atlantik paktının çok verimli olabilmesi için Şimal İskandinavya memleketlerinin yâni İsveç, Norveç ve Daniınarka-nın da bu anlaşmaya girmeleri Londra ve Vaşlngtonda arzu e-dlllyordu. Bu İstek ve İşaretlere uyarak üç devlet Dışişleri Bakam Oslo'da pazar günü top lamlılar. Fakat bu konuşmalardan ve Atlantik paktından esasen hoşlanmıyan ve kendi aleyhine çevrilmiş bir ittifak sayan Sovyet Rıısya, Norveç hâriciyesine bir nota tevdi ederek Atlantik paktına girmeğe ta-rafdar olup olmadığım sordu. Bu sualin sebebini do şöyle irade etti: Rusya, Norveçle hududu olan bir memlekettir. Eğer Norveç pakta girerek Anglosak sonlara yurdunda askeri üsler vermek istiyorsa bıı vaziyetten haberdar olmak Moskovanın bir burcudur. Pazar günii yuvarlak masa etrafında toplanmış olıııı Dışişleri Bakanları, bu durum karşısında tereddüde düştüler ve esasen İsveç tarafsızlığına »azlık kalmakta çok ısrarlı olduğundan belli bir neticeye yaramadan konferans dağılmış oldu.
Şovyetler, İskandinav memleketlerini, kendisine bitişik olmak itibarile. adeta bir mi baskıya aldılar ye Anğfosak-BonJara açıkça ilfihaktan alılın-d ular.
Ayni günde Mareşal Staliu, bir gazeteciye demeçte bulunacak Mister Trumanla görüşmeğe hazır olduğunu ve Amerika Be Rusya tıraşındaki bütün Ih-tilâflarm müzakere yolile halli-ne imkan olduğuna kani bulunduğunu ifade etti. No pılan baskıyı takib ed hat verici mülakat, hâlâ eski metodiurındı tiğİDİ ye Amerika uınuıı rım sıra İle soğuk ve s duşlarına tâbi kıldığını mekteılir. Bir elile baskı yaparken diğer elile bir zeytin ılıılı uzatmak Rus liderlerinin eski gelenekleridir.
Şimdi bu hâdiselerin ışığı altında Ankara konuşmalarının ehemmiyeti pek bariz göründ-y«r- Oslo’da iiç Dışişleri Baltanı, Kremlinin kaşını biraz çat-m.nsı üzerine, konuşmaları bir günde bitirmişler ve bir anlaş-maya varmadan müzakereleri kesmişlerdir. Halbuki Moskova nm yaliırz asık siması değil. fa.
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 de)
A miral Corney dün Haydarpaşada
Amiral Carney dün Arabistana gitti
Amerikan gemilerile gizlice Filistine gitmek istiyen bîr Yahudi yakala udi
Birleşik Amerika D. H. Daı-aifii reis muavini Visamiral CaiLey dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Amiral Carney kendisile gölü-şen bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Ankarada çok muhterem ve iyi tanıdığımız Cumhurbaşkanını/ înöniı tarafından kabul edildik. Millî savunma bakaır-aı, Genel Kurmay Başkamın ve değerli dostumuz Amiral Necati özdenizi ziyaret ettik. Bıı zi-
yaretler Ankaradaki günlerimizi o kadar doldurdu ki az kalem trenimizi dahi kaçıracaktık. Ankarada gördüğümüz dostluk ve misafirperverliği hiç bir zaman unutmıyacağız. Şimdi hemen Suudî Arabistana hareket ediyorum. Yakında devlet adacı farınızla yemden buluşacağımızı umuyorum.»
V’samiral Carney Haydarpa-şaoan doğru Yeşilköye geçm’ş ve özel bir uçakla Suudi Aıabıs-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
Bulgar casusu Dimitri tahkikatı
Dimitri çaldığı askerî sırları hususî sigaralar içinde saklıyormuş
Dimitri adında bir Bulgarin mühim askerî sırları taşıyan resi kalan Bıılgariştana götürürken yakalandığını yazmıştık. Dimıtri'nin yalnız olmayıp birçok suç ortaklarımı bulunduğu ve lstanbuldan idare edilen,bil' şebekeye mensub olduğu anlaşılmıştır.
Söylendiğine göıe, Dimitri; bazı vesikaları sigaraların içinde saklamakta idi. Kaçırmak istediği plânlar arasında Edirne
şehrine aid askerî sırların da bu viıduğu rivayetler arasındadır.
Dimitrinin mensub olduğu §e-be’-o hakkında zabıta mühim ip uçları elde etmiş bulunmaktadır. Tahkikatın işkâl edilmemesi içiıı şimdilik fazla malûmat ve-ıi-memekfedir. Bulgar casusunun Sabahaddiıı Ali'yi kaçıran Ali Ertekin ile alâkası bulunduğu hakkındaki rivayet teeyyüd etmemiştir.

Ankara: 1 (A.A ) — Cumhurl yot Halk Partisi Meclis grupu heyeti umunılyesl bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ahmet Barutçu'nun başkanlığında toplanmış ve evvelce alınan ka rar gereğince ilk açık oturumunu yapmıştır.
Oturum açıldığı zaman geçen oturuma ait zabıt hulâsaları o -
Karabük, 1 (Hususî) — Ankara - Zonguldak hattında Han-köy İle Cildikısık araııında fecî bir tren kazası olmuştur. Cildikısık’dan saat 11 de kal-
kan marşandiz, Ankara İstikametinde yoluna devam ederken Hanköyden gelen bir furgonla
lokomotifle çarpışmıştır. Bu
çarpışma neticesinde marşandiz
makinisti Alâeddln ocağa düş-
müş ve yanarak ölmüştür.
Diğer müstahdemlerden 2 kişi ağır yaralı olarak Demir -Çelik hastahanesine kaldırılmış,
kundükian sonra, başka misyonlarda bulunan
n İmlen İm taşanların
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Yeni yıl büdcesi
Yarın Biidce Komisyonunda müzakeresine başlanacak
Ankara, 1 (Hususî) — Büd-çc komisyonu perşembe günü 1949 yılı büdçesi müzakerelerine bağlıyacaktır. O gün yeni Adliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, büdcede yapılacak -mfıar hakkında İzahat Vıtrc^â-tir.
Amerikan Ordu Bakanı
Osman Boğa hastahanede öl -
miişttir.
Vagonların hepsi parçalan-
mıştır. Diğer yaralılar Şerafed-din Kansu, İbrahim Dalgıç, Bekir, Hilmi Asıliskender, îsmai! Mucur tedavi edilmektedir.
Kazayı müteakip mahalline giderek tahkikat yapmak istedim. Devlet Demiıyollan müfettişlerinden Cemaleddin Ala-mur, Ankaradan talimat almadan müsaade edemiyeceğinl söy liyerek mâni oldu.
Çinde harb tekrar başladı
Millî hükümet, müdaf aa harbi hahzırlığı yapmağa karar verdi
Alaskadaki üsleri teftişten sonra Tokyo'ya vardı
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Amerika Ordu Başkanı Kt-nneth Ro !ali, Alaska yolile uçakla Tok-yoya gelmiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — General Mac Arthur tarafından karşılanan Amerikan Ordu Bakam Kenneth Royall uçaktan inişinde Japonyadaki askerî tesisleri ve Amerikan kıtalarını teftişe geldiğini söylemiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Bu akşam Tokyoya gelece kolan Ordu Bakanı Kenneth Royall, 48 saat zarfında Alaskada kâin Hodiak, Anchorage ve Falr-harks ÜBİerini teftiş etmiştir.
Selim Sarper
Küçük Asamble Reisliğine seçildi
Nevyork: 1 (u.a) — «özel» Kü Çülc Ascmblo 1940 devresinin ilk toplantısını dün yapmıştır. Reisliğe başdefegemlz Büyük Elçi Selim Sarper seçilmiştir. İkinci reis lifie de Bolivya Büyük Elçisi Ma-tienzo, raportörlüğe de Kanada delegesi Ignstıöff seçilmişlerdir.
Alnıaııyada erkekler • çok azaldı
Bu yüzden 7 milyon kadın bekâr kalmağa mahkum
Frankfurt, 1 a.a. (İps) — Al-manyada erjcek nüfusun çok az olması yüzünden 7 milyona ya kı;ı kadın bekâr kalmaya mahkûmdur.
Schleawig -Holstein'da bir ka
dm öğretmen bu me&’eleyl hal-
letmek için, muvakkat evlenmo
eaatiria dayanan bir plân hazır-
jemıştır. Bu kadın öğretmen,
(Dovamıı 8a. 3 - SU. 4 de)
Nankın: 1 (AP) — Bugiiu bir canlanma eseri gösteren L1 Tsung - Jen hükümeti, komünist
lere hitaben yayınladığı bir teb -
ligde, şayet barışı arzu sa, «saçma İsteklerden»
melerini ihtar etmiştir.
ediyorla-vaz geç-
Londra: 1 (b.b.c.) — Bir haf talik sükûnetten loura Çinde savaşların yeniden başladığına dair haberler gelmeğe başlamıştır.
Şanghay: 1 (A.A) — «Reuter»
Genel olarak iyi haber alan kay -naklardan verilen malûmata gö -
e, muvakkat başkan L1 Tsung
Jen, komünistlerle bir anlaşmaya
varmaya çmışmakla beraber, mü-
dafaa harbi için hazırlıklara de -
vanı kararmı vermiştir.
Kravçenko dâvası devam ediyor
Paris: 1 (a.a.) — A. F. P. — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Bugünkü oturum da UkraynalI bayan Kyssilo, dünkü şelıadetine devam ederek kamplardaki korkunç hayat şaıtlanndan, Siberyaya sürülen mahkûmlardan, sürüldüğü kuzey Ural kampında sıfırın altın da 40 derece soğukta j'an aç ya n çıplak, geçirdiği hayattan bahsetmiştir.
Paris, lan. (afp) — Pravda ga zetesi, Paris’te Kravçenko’nun Let tres Françaises adındaki Fınnsız dergisi aleyhine açlığı dava hakkında bugün bir makale yayınlamıştır.
Şimdiye kudur Moskova radyosu Rusya yayınlarında bu dâva -dan bahsetmiş değildir.
Sümerbank pamukluları
Satışlar yarından itibaren serbest bırakılacak
Ankara, 1 (Hususî) — Ha-bev aldığımıza göre, Sünjerbank I pamuk mâmüjlerlnin satışlar:' yarından itibaren serbest bira-1 kılacaktır.
MÜHİM KARARLAR
Dairelerde işleri verimli hale getirecek tedbirler alınıyor
Lüzumunda bir kısım memurlar tensikata
tâbi olacak; fakat, maaşları tekaiidlük zamanına kadar aynen verilecek
Ankara: 1 (Hususi) — Haber verildiğine göre Günaltay hükümeti, memurlar me Beleşi üzerinde ehemmiyetle durmaktadır. Başbakan bütün Bakanlara kendi daireleri hakkındaki tetkiklerini on beş gün içinde bitirip Bakanlar Kuruluna arzetmelerini istemiştir. Alınacak kararlar arasında bilhassa şu esaslar üzerinde duriılm ak tadır:
1 — İşlerin daha az memurla göı üln. -si.
2 — İşlerin daha kolaj' ve dalın çabuk görülmesi için hangi dairelerin ve hangi muamelelerin lâğvı lâzım geldiğinin tesbiti,
3 — İş sahibi vatandaşların müracaat (-
deeekleri her memurun salâhiyet ve mesuliyeti üzerine alarak işleri kâğıd hâvalesina’ dökmemesi, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 dc)
Ankarada meraklı bir
dâva daha başladı
Muhiddin Baha Parsın, Vasfi Raşid aleyhine açlığı hakaret dâvasının ilk duruşmasında, 1 asfi Raşid
Sevig: «Fakrını, fahrimdir,} zenginlik onlara
le yapalım, fakirlik bize, isabet etti.» dedi.
Ankaıa: 1 (Telefonla) — Kudret gazetesi aleyhine açılan dâ -var.ın 1 nU Asliye cezada duruş ması yapılırken müdafilerden Ord. Prof. Vasfı Kaşıt Sevig, yargıç FetTuh Niyazi Adalı ve Bursa milletvekili Muhiddi» Baha Pars haklarında hakaret mahiyetinde sözler sarf etti diye açılan davaya bugiln 5 net Asliye cezada baş lanıldı.
Dâvacılardan yargıç Adalıyı a-vukat Nejat Sav, Naci Eren ve Saffet Nezihi temsil ediyorlar -
(Devamı: Sa. 3 - 8ü. i de)
Meclisin bugünkü toplantısı
Ankara, 1 (Hususî) — Metil İlsin yaınki toplantısında dört soruya ilgili bakanlar cevab ve4 receklerdir. Bu sorular şunlar^ dır:
Kars iline verilecek tohunı^ luk hakkında Hüsameddin T ol kayın Başbakandan Çanakknld iskelesi hakkında, Nureddin Ü« nenin Bayındırlık Bakanlığından, ayni milletvekilinin açılart İlseler hakkında Millî Eği tiraj Bakanlığından sorulan.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Karakola tecavüz eden sabıkalılar
Ş. Meclisi gürültülü bir toplantı yaptı
Otobüs pasolarının kaldırılması teklifi münakaşaya sebeb oldu
Küçükpazarda eroinciler zorbalığa kalkıştılar
Küçükpazarda eroin kaçabcU lığından sanık Arab Zeki namı» le maruf biri dün polis taretini dan takib edilirken polise kar şı gelmiş ve beline sarılıp taba d casını almak istemiştir.
Polisin imdad düdüğü üzeri» ne yardıma koşanlar Zekiyi tu! atışlardır. Arab, Zeki polis ne(
Şeliir genel meclisi Şubat devresi toplantıları, dün saat 15 do vali .ve belediye başkanı Dr. Liitfi Kırdnr'ın bir hitabesilo bafİAiııış-
tır.
Dr. Lütfi Kudur, meclisin evvelki çalıamahırındıı görüşülen meselelere temas etmiş bu devrede müzakere olunacak meseleler iizeriu-
de do demiştir ki:
(— Müzakere mevzulunuz arasın da bilhassa Dolmnbahçeden Gaz.lıa-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
zaret’ınde karakola getirilmiş ne| zarete alınmıştır. Bir ara Zeki* nin arkadaşları Osman ile Yit « suf bıçaklarını çekip karakol S taarruz etmişler:
— Zekiyi bırakın! Yoksa bis zorla bıraktırırız! diye tehdit! etmişlerdir.
Mütecavizler suç üstü yabani lanmışlar dosyalar tanzim edi^ lerek adllyeye verilmişlerdir.
Muhakemelerine bu sabah ba| lanacaktır.
İntikâli ve Rüşvet ıues’elesi
rUnkii Meclise, Vali ve Bele-uiue Reisi bakanlık ediyord-ı
Dün 5 bc:>:ı dâvasına bakıldı
Veto mecmuasında Salih Dizer Jmzasllo çıkan bir yazıdan dolayı Eıcümontl Berber tarafından mu iıarrir ile gazetenin sahibi Yazı İşleri Müdürü Nüsıct Sala ve beyanat vçren Hüsnü Tllzüner aleyh lerlne açılım dâva Temyizce bozul düğündün yeniden görülmeye baş lanmıştır.
Temyiz gerekçesinde muharrir
ile mecmua sahibinin mahkûmi -
yetleri tasdik edilmekte Hüsnü
TUzünerin boraell İcap etliği be-
lirtilmektedir,
(Dovami: Sa. 3 - Sü. S de)
î.'i
Oktular partisi Meclis Grupıı bir ekseriyot toşkll erler ve takafj dün İlk açık celsesini akdetti, bahalılık vo sair sebebler banla-Faik Ahmed Barutçu ilo ga- rını da yoldan çıkarmış olabilir, zetecıior arasında bu ---------------—--------Mürtekib memur iıu(
ınos’olo hakkında gö- . (J L U N A Y / dan sorıra nas" rüşmoler oldu. Gizil lah-'‘ hal cdcreh bl,n4
kalması İktiza edon mevzular üzerinde gazetecilik mesleğinin Icab oltirdlgi «Hâvadis edinme» aşkından vazgeçilmesi — zatmcdorlm mü tokabli temennilerle— kararlaştırıl iniş. Bunun ne netice verooeglni I-loride göroooglz.
Dünkü toplantıda suiistimal ve İrtikâba karşı alınacak todbirler görüşüldü.
İnşaallah İktidar parti grupu memleketin en fooi haşinliği olan bu marazın ilâcını bulur vo idare cihazını bundan kurtarır...
Fakat doğrusunu söylemek lâzım
golirso bunu önliyocok bir tedbir
bulmak vo tatbik etmek o kaçlar
kolay bir İş değildir.
şübho yok kı, namuslu, şerefli
memurlarımız eminim ki büyük
dan vazgeçoblllr.
Aç koyma hırsız olur: çok me arsız olur» nıosolini hatırı gotirıııek İ sınıdır.
Hakikate gözümüzü kırpmada^ bakmasını bilelim. Bununla biitilrt dairelerimizde momurlar mllrtekib* dir demek İstemiyorum. Fakat oa* na söylodiklorino vo iddiaya göre öylo daıroler varmış ki bir işin kınıf gibi un olması için «şık şık edofl naiçaoık, İş bitiren akçaoık!> sü* züııü unutmamak ıcab eder.
Günahları iistündo kalsın, Doğru
mudur, değil midir 'ilmem, anlat*
tıklarına göro öyle daireler varmıj
kİ adeta Kuş dili , ( Kepçe dlll»|
«Kutu dili, gibi bir de Ruşvot
dili icad odilmlş. Meselâ Işı oiat}
— Lûıl'eu sııjiayı çevirini» -i
yıldızı Tyyone geçen lıafta- Ra
.... . . , , . v,''-"rıdal:ı ? , /■,, ... h , nı,
kıhsıdekı ruhani tören esnasında bürüyorsunuz, t Foto : A.İ'J
Parti grupunun ilk açık oturumu
Dün suiistimaller ve irtikâblar hakkındaki raporun müzakeresi başladı
Grup Komisyonu raporunda, bütün memurların mal beyanına tâbi tutulmasını teklif ediyor
Fecî bir tren kazası
Ankara-Zonguldak hattında iki tren çarpıştı
İki kişi öldü, beş kişi yaralandı
İki trenin de tekmil vagonları parçalandı
Teftişlere, milletvekillerinin de iştirak ettirilmesi komisyon tarafından
Grupa tavsiye edildi
Ankaradaki
Mühim
Temaslar
MEMURLAR HAKKINDA
ost Amerikanın iki büyük amirali, bugünlerde, Ankarada Devlet Reisi, Dışişleri Bakanı ve Milli Savunma erkânile temaslar yapıyorlar. Limanımızda bııln-Datt filo subay ve erleri de İs-tanbnln geziyorlar.
Hükümet merkezimizde yapılmakta olan temasların gayet ehemmiyetli olduğu ve sırf bir nezaket ziyareti mahiyetini tanımadığı, lik hamlede, göze çar pıyor. Filonun limanımıza geldiği dakikadarıberi milletlerarası iki büyük hâdise olmuştur ki bunların üzerinde durmak ve tahlil etmek faydasız değildir. Batılı Avrupa milletleri, Amerikanın kendilerini desteklemesi şartiie, Atlantik paldı diye adlandırılan bir müdafaa tertibi kurmak üzeredirler. İngiltere, Fransa, Belçika, Mollan da ve Lükspphurg bu kombinezona girmeği esas itibarile kararlaştırmışlar ve paktın teferruatı İçin Londra ve Vaşing-tonda konuşanlara başlamışlardır. Atlantik paktının çok verimli olabilmesi için Şimal İskandinavya memleketlerinin yâni İsveç, Norveç ve Daniınarka-nın da bu anlaşmaya girmeleri Londra ve Vaşlngtonda arzu e-dlllyordu. Bu İstek ve İşaretlere uyarak üç devlet Dışişleri Bakam Oslo'da pazar günü top lamlılar. Fakat bu konuşmalardan ve Atlantik paktından esasen hoşlanmıyan ve kendi aleyhine çevrilmiş bir ittifak sayan Sovyet Rıısya, Norveç hâriciyesine bir nota tevdi ederek Atlantik paktına girmeğe ta-rafdar olup olmadığım sordu. Bu sualin sebebini do şöyle irade etti: Rusya, Norveçle hududu olan bir memlekettir. Eğer Norveç pakta girerek Anglosak sonlara yurdunda askeri üsler vermek istiyorsa bıı vaziyetten haberdar olmak Moskovanın bir burcudur. Pazar günii yuvarlak masa etrafında toplanmış olıııı Dışişleri Bakanları, bu durum karşısında tereddüde düştüler ve esasen İsveç tarafsızlığına »azlık kalmakta çok ısrarlı olduğundan belli bir neticeye yaramadan konferans dağılmış oldu.
Şovyetler, İskandinav memleketlerini, kendisine bitişik olmak itibarile. adeta bir mi baskıya aldılar ye Anğfosak-BonJara açıkça ilfihaktan alılın-d ular.
Ayni günde Mareşal Staliu, bir gazeteciye demeçte bulunacak Mister Trumanla görüşmeğe hazır olduğunu ve Amerika Be Rusya tıraşındaki bütün Ih-tilâflarm müzakere yolile halli-ne imkan olduğuna kani bulunduğunu ifade etti. No pılan baskıyı takib ed hat verici mülakat, hâlâ eski metodiurındı tiğİDİ ye Amerika uınuıı rım sıra İle soğuk ve s duşlarına tâbi kıldığını mekteılir. Bir elile baskı yaparken diğer elile bir zeytin ılıılı uzatmak Rus liderlerinin eski gelenekleridir.
Şimdi bu hâdiselerin ışığı altında Ankara konuşmalarının ehemmiyeti pek bariz göründ-y«r- Oslo’da iiç Dışişleri Baltanı, Kremlinin kaşını biraz çat-m.nsı üzerine, konuşmaları bir günde bitirmişler ve bir anlaş-maya varmadan müzakereleri kesmişlerdir. Halbuki Moskova nm yaliırz asık siması değil. fa.
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 de)
A miral Corney dün Haydarpaşada
Amiral Carney dün Arabistana gitti
Amerikan gemilerile gizlice Filistine gitmek istiyen bîr Yahudi yakala udi
Birleşik Amerika D. H. Daı-aifii reis muavini Visamiral CaiLey dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Amiral Carney kendisile gölü-şen bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Ankarada çok muhterem ve iyi tanıdığımız Cumhurbaşkanını/ înöniı tarafından kabul edildik. Millî savunma bakaır-aı, Genel Kurmay Başkamın ve değerli dostumuz Amiral Necati özdenizi ziyaret ettik. Bıı zi-
yaretler Ankaradaki günlerimizi o kadar doldurdu ki az kalem trenimizi dahi kaçıracaktık. Ankarada gördüğümüz dostluk ve misafirperverliği hiç bir zaman unutmıyacağız. Şimdi hemen Suudî Arabistana hareket ediyorum. Yakında devlet adacı farınızla yemden buluşacağımızı umuyorum.»
V’samiral Carney Haydarpa-şaoan doğru Yeşilköye geçm’ş ve özel bir uçakla Suudi Aıabıs-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
Bulgar casusu Dimitri tahkikatı
Dimitri çaldığı askerî sırları hususî sigaralar içinde saklıyormuş
Dimitri adında bir Bulgarin mühim askerî sırları taşıyan resi kalan Bıılgariştana götürürken yakalandığını yazmıştık. Dimıtri'nin yalnız olmayıp birçok suç ortaklarımı bulunduğu ve lstanbuldan idare edilen,bil' şebekeye mensub olduğu anlaşılmıştır.
Söylendiğine göıe, Dimitri; bazı vesikaları sigaraların içinde saklamakta idi. Kaçırmak istediği plânlar arasında Edirne
şehrine aid askerî sırların da bu viıduğu rivayetler arasındadır.
Dimitrinin mensub olduğu §e-be’-o hakkında zabıta mühim ip uçları elde etmiş bulunmaktadır. Tahkikatın işkâl edilmemesi içiıı şimdilik fazla malûmat ve-ıi-memekfedir. Bulgar casusunun Sabahaddiıı Ali'yi kaçıran Ali Ertekin ile alâkası bulunduğu hakkındaki rivayet teeyyüd etmemiştir.

Ankara: 1 (A.A ) — Cumhurl yot Halk Partisi Meclis grupu heyeti umunılyesl bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ahmet Barutçu'nun başkanlığında toplanmış ve evvelce alınan ka rar gereğince ilk açık oturumunu yapmıştır.
Oturum açıldığı zaman geçen oturuma ait zabıt hulâsaları o -
Karabük, 1 (Hususî) — Ankara - Zonguldak hattında Han-köy İle Cildikısık araııında fecî bir tren kazası olmuştur. Cildikısık’dan saat 11 de kal-
kan marşandiz, Ankara İstikametinde yoluna devam ederken Hanköyden gelen bir furgonla
lokomotifle çarpışmıştır. Bu
çarpışma neticesinde marşandiz
makinisti Alâeddln ocağa düş-
müş ve yanarak ölmüştür.
Diğer müstahdemlerden 2 kişi ağır yaralı olarak Demir -Çelik hastahanesine kaldırılmış,
kundükian sonra, başka misyonlarda bulunan
n İmlen İm taşanların
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Yeni yıl büdcesi
Yarın Biidce Komisyonunda müzakeresine başlanacak
Ankara, 1 (Hususî) — Büd-çc komisyonu perşembe günü 1949 yılı büdçesi müzakerelerine bağlıyacaktır. O gün yeni Adliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, büdcede yapılacak -mfıar hakkında İzahat Vıtrc^â-tir.
Amerikan Ordu Bakanı
Osman Boğa hastahanede öl -
miişttir.
Vagonların hepsi parçalan-
mıştır. Diğer yaralılar Şerafed-din Kansu, İbrahim Dalgıç, Bekir, Hilmi Asıliskender, îsmai! Mucur tedavi edilmektedir.
Kazayı müteakip mahalline giderek tahkikat yapmak istedim. Devlet Demiıyollan müfettişlerinden Cemaleddin Ala-mur, Ankaradan talimat almadan müsaade edemiyeceğinl söy liyerek mâni oldu.
Çinde harb tekrar başladı
Millî hükümet, müdaf aa harbi hahzırlığı yapmağa karar verdi
Alaskadaki üsleri teftişten sonra Tokyo'ya vardı
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Amerika Ordu Başkanı Kt-nneth Ro !ali, Alaska yolile uçakla Tok-yoya gelmiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — General Mac Arthur tarafından karşılanan Amerikan Ordu Bakam Kenneth Royall uçaktan inişinde Japonyadaki askerî tesisleri ve Amerikan kıtalarını teftişe geldiğini söylemiştir.
Tokyo, 1 a.a. (afp) — Bu akşam Tokyoya gelece kolan Ordu Bakanı Kenneth Royall, 48 saat zarfında Alaskada kâin Hodiak, Anchorage ve Falr-harks ÜBİerini teftiş etmiştir.
Selim Sarper
Küçük Asamble Reisliğine seçildi
Nevyork: 1 (u.a) — «özel» Kü Çülc Ascmblo 1940 devresinin ilk toplantısını dün yapmıştır. Reisliğe başdefegemlz Büyük Elçi Selim Sarper seçilmiştir. İkinci reis lifie de Bolivya Büyük Elçisi Ma-tienzo, raportörlüğe de Kanada delegesi Ignstıöff seçilmişlerdir.
Alnıaııyada erkekler • çok azaldı
Bu yüzden 7 milyon kadın bekâr kalmağa mahkum
Frankfurt, 1 a.a. (İps) — Al-manyada erjcek nüfusun çok az olması yüzünden 7 milyona ya kı;ı kadın bekâr kalmaya mahkûmdur.
Schleawig -Holstein'da bir ka
dm öğretmen bu me&’eleyl hal-
letmek için, muvakkat evlenmo
eaatiria dayanan bir plân hazır-
jemıştır. Bu kadın öğretmen,
(Dovamıı 8a. 3 - SU. 4 de)
Nankın: 1 (AP) — Bugiiu bir canlanma eseri gösteren L1 Tsung - Jen hükümeti, komünist
lere hitaben yayınladığı bir teb -
ligde, şayet barışı arzu sa, «saçma İsteklerden»
melerini ihtar etmiştir.
ediyorla-vaz geç-
Londra: 1 (b.b.c.) — Bir haf talik sükûnetten loura Çinde savaşların yeniden başladığına dair haberler gelmeğe başlamıştır.
Şanghay: 1 (A.A) — «Reuter»
Genel olarak iyi haber alan kay -naklardan verilen malûmata gö -
e, muvakkat başkan L1 Tsung
Jen, komünistlerle bir anlaşmaya
varmaya çmışmakla beraber, mü-
dafaa harbi için hazırlıklara de -
vanı kararmı vermiştir.
Kravçenko dâvası devam ediyor
Paris: 1 (a.a.) — A. F. P. — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Bugünkü oturum da UkraynalI bayan Kyssilo, dünkü şelıadetine devam ederek kamplardaki korkunç hayat şaıtlanndan, Siberyaya sürülen mahkûmlardan, sürüldüğü kuzey Ural kampında sıfırın altın da 40 derece soğukta j'an aç ya n çıplak, geçirdiği hayattan bahsetmiştir.
Paris, lan. (afp) — Pravda ga zetesi, Paris’te Kravçenko’nun Let tres Françaises adındaki Fınnsız dergisi aleyhine açlığı dava hakkında bugün bir makale yayınlamıştır.
Şimdiye kudur Moskova radyosu Rusya yayınlarında bu dâva -dan bahsetmiş değildir.
Sümerbank pamukluları
Satışlar yarından itibaren serbest bırakılacak
Ankara, 1 (Hususî) — Ha-bev aldığımıza göre, Sünjerbank I pamuk mâmüjlerlnin satışlar:' yarından itibaren serbest bira-1 kılacaktır.
MÜHİM KARARLAR
Dairelerde işleri verimli hale getirecek tedbirler alınıyor
Lüzumunda bir kısım memurlar tensikata
tâbi olacak; fakat, maaşları tekaiidlük zamanına kadar aynen verilecek
Ankara: 1 (Hususi) — Haber verildiğine göre Günaltay hükümeti, memurlar me Beleşi üzerinde ehemmiyetle durmaktadır. Başbakan bütün Bakanlara kendi daireleri hakkındaki tetkiklerini on beş gün içinde bitirip Bakanlar Kuruluna arzetmelerini istemiştir. Alınacak kararlar arasında bilhassa şu esaslar üzerinde duriılm ak tadır:
1 — İşlerin daha az memurla göı üln. -si.
2 — İşlerin daha kolaj' ve dalın çabuk görülmesi için hangi dairelerin ve hangi muamelelerin lâğvı lâzım geldiğinin tesbiti,
3 — İş sahibi vatandaşların müracaat (-
deeekleri her memurun salâhiyet ve mesuliyeti üzerine alarak işleri kâğıd hâvalesina’ dökmemesi, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 dc)
Ankarada meraklı bir
dâva daha başladı
Muhiddin Baha Parsın, Vasfi Raşid aleyhine açlığı hakaret dâvasının ilk duruşmasında, 1 asfi Raşid
Sevig: «Fakrını, fahrimdir,} zenginlik onlara
le yapalım, fakirlik bize, isabet etti.» dedi.
Ankaıa: 1 (Telefonla) — Kudret gazetesi aleyhine açılan dâ -var.ın 1 nU Asliye cezada duruş ması yapılırken müdafilerden Ord. Prof. Vasfı Kaşıt Sevig, yargıç FetTuh Niyazi Adalı ve Bursa milletvekili Muhiddi» Baha Pars haklarında hakaret mahiyetinde sözler sarf etti diye açılan davaya bugiln 5 net Asliye cezada baş lanıldı.
Dâvacılardan yargıç Adalıyı a-vukat Nejat Sav, Naci Eren ve Saffet Nezihi temsil ediyorlar -
(Devamı: Sa. 3 - 8ü. i de)
Meclisin bugünkü toplantısı
Ankara, 1 (Hususî) — Metil İlsin yaınki toplantısında dört soruya ilgili bakanlar cevab ve4 receklerdir. Bu sorular şunlar^ dır:
Kars iline verilecek tohunı^ luk hakkında Hüsameddin T ol kayın Başbakandan Çanakknld iskelesi hakkında, Nureddin Ü« nenin Bayındırlık Bakanlığından, ayni milletvekilinin açılart İlseler hakkında Millî Eği tiraj Bakanlığından sorulan.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Karakola tecavüz eden sabıkalılar
Ş. Meclisi gürültülü bir toplantı yaptı
Otobüs pasolarının kaldırılması teklifi münakaşaya sebeb oldu
Küçükpazarda eroinciler zorbalığa kalkıştılar
Küçükpazarda eroin kaçabcU lığından sanık Arab Zeki namı» le maruf biri dün polis taretini dan takib edilirken polise kar şı gelmiş ve beline sarılıp taba d casını almak istemiştir.
Polisin imdad düdüğü üzeri» ne yardıma koşanlar Zekiyi tu! atışlardır. Arab, Zeki polis ne(
Şeliir genel meclisi Şubat devresi toplantıları, dün saat 15 do vali .ve belediye başkanı Dr. Liitfi Kırdnr'ın bir hitabesilo bafİAiııış-
tır.
Dr. Lütfi Kudur, meclisin evvelki çalıamahırındıı görüşülen meselelere temas etmiş bu devrede müzakere olunacak meseleler iizeriu-
de do demiştir ki:
(— Müzakere mevzulunuz arasın da bilhassa Dolmnbahçeden Gaz.lıa-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
zaret’ınde karakola getirilmiş ne| zarete alınmıştır. Bir ara Zeki* nin arkadaşları Osman ile Yit « suf bıçaklarını çekip karakol S taarruz etmişler:
— Zekiyi bırakın! Yoksa bis zorla bıraktırırız! diye tehdit! etmişlerdir.
Mütecavizler suç üstü yabani lanmışlar dosyalar tanzim edi^ lerek adllyeye verilmişlerdir.
Muhakemelerine bu sabah ba| lanacaktır.
İntikâli ve Rüşvet ıues’elesi
rUnkii Meclise, Vali ve Bele-uiue Reisi bakanlık ediyord-ı
Dün 5 bc:>:ı dâvasına bakıldı
Veto mecmuasında Salih Dizer Jmzasllo çıkan bir yazıdan dolayı Eıcümontl Berber tarafından mu iıarrir ile gazetenin sahibi Yazı İşleri Müdürü Nüsıct Sala ve beyanat vçren Hüsnü Tllzüner aleyh lerlne açılım dâva Temyizce bozul düğündün yeniden görülmeye baş lanmıştır.
Temyiz gerekçesinde muharrir
ile mecmua sahibinin mahkûmi -
yetleri tasdik edilmekte Hüsnü
TUzünerin boraell İcap etliği be-
lirtilmektedir,
(Dovami: Sa. 3 - Sü. S de)
î.'i
Oktular partisi Meclis Grupıı bir ekseriyot toşkll erler ve takafj dün İlk açık celsesini akdetti, bahalılık vo sair sebebler banla-Faik Ahmed Barutçu ilo ga- rını da yoldan çıkarmış olabilir, zetecıior arasında bu ---------------—--------Mürtekib memur iıu(
ınos’olo hakkında gö- . (J L U N A Y / dan sorıra nas" rüşmoler oldu. Gizil lah-'‘ hal cdcreh bl,n4
kalması İktiza edon mevzular üzerinde gazetecilik mesleğinin Icab oltirdlgi «Hâvadis edinme» aşkından vazgeçilmesi — zatmcdorlm mü tokabli temennilerle— kararlaştırıl iniş. Bunun ne netice verooeglni I-loride göroooglz.
Dünkü toplantıda suiistimal ve İrtikâba karşı alınacak todbirler görüşüldü.
İnşaallah İktidar parti grupu memleketin en fooi haşinliği olan bu marazın ilâcını bulur vo idare cihazını bundan kurtarır...
Fakat doğrusunu söylemek lâzım
golirso bunu önliyocok bir tedbir
bulmak vo tatbik etmek o kaçlar
kolay bir İş değildir.
şübho yok kı, namuslu, şerefli
memurlarımız eminim ki büyük
dan vazgeçoblllr.
Aç koyma hırsız olur: çok me arsız olur» nıosolini hatırı gotirıııek İ sınıdır.
Hakikate gözümüzü kırpmada^ bakmasını bilelim. Bununla biitilrt dairelerimizde momurlar mllrtekib* dir demek İstemiyorum. Fakat oa* na söylodiklorino vo iddiaya göre öylo daıroler varmış ki bir işin kınıf gibi un olması için «şık şık edofl naiçaoık, İş bitiren akçaoık!> sü* züııü unutmamak ıcab eder.
Günahları iistündo kalsın, Doğru
mudur, değil midir 'ilmem, anlat*
tıklarına göro öyle daireler varmıj
kİ adeta Kuş dili , ( Kepçe dlll»|
«Kutu dili, gibi bir de Ruşvot
dili icad odilmlş. Meselâ Işı oiat}
— Lûıl'eu sııjiayı çevirini» -i
yıldızı Tyyone geçen lıafta- Ra
.... . . , , . v,''-"rıdal:ı ? , /■,, ... h , nı,
kıhsıdekı ruhani tören esnasında bürüyorsunuz, t Foto : A.İ'J

Comments (0)