CUMA 1 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarot Nuruosmanlyo Noı 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» İ 8 T A N B U L Telefon t 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3690 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı s 10 Kuruş | g j Tege Kuvvet Şuru|]u GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BlR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yargıt ay Başkanı Halil özy&rük, Divanı Alinin bir duruşmasında
"Yeni Sabah„ ın
muazzam
bir teşebbüsü
Türkiye'nin en büyük romancısı üstad
1950 seçimlerinde adlî ieminai
Esat Mahmut Karakurt
gazetemiz adına dünya turuna çıkıyor
Hükümet, Seçim Kurulu Başkanlıklarına hâkimleri getirmeğe nihayet razı oluyor
Hazırlanan 147 maddelik yeni seçim kanunu tasarısının esasları açıklandı, tasarı Kasımda Meclise sevkedilecek
Boşuna
Çekişme..
ükûmet ile, muhalefet partilerinden demokratlar arasında ,son kongre dolayısile bir çekişme ve tartışma başladı. Kongre kararlan karşısında hükümetin, şiddet ve baskı politikasına baş vuracağı, olağanüstü kanunlar çıkarmak için Meclisi fevkalâde bir toplantıya çağıracağı şayiaları çıktı ve bu söylentiler, üstü örtülü surette, kabine ile sıkı alâkası olan bir İstanbul gazetesinde yayınlandı.
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satın, gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı beyanatta bulundu Kömür fiatlannın artması dolayısile, deniz ve demiryollarında bir kısım biletlere zam yapılacak
Şehrimizde "bulunan Ulaştırma. mış ve Bakanlığı ilgilendiren m e. Bakanı Dr. Kemal Satır, dlln saat Beleler hakkında aşağıdaki izahatı 15 de Denizyolları Umum Müdür - vermiştir: lüğünde bir basın toplantısı yap -I (Dovamı Sa. S 8Ü. 1 de)
Ankara: 30 (A.A.) — 1050 seçim lori için hükümet tarafındım teşkil edilmiş olan bir teknik komisyon tarafından hazırlanan vo İstanbul, Ankara hukuk fakülteleri profesörleri ilo yargıtııy ,danışta; heyetlorin don vo en kalabalık üç baromuzdan seçilecek 11 kişiden mürekkep bir i-liın heyetinin totkikino tevdi edilmek üzoro bulunun yeni 6cçim tasarısının ihtiva etmekte olduğu-ana hatlar uunlnrdır,:
(Devamı Sa. 6 8Q. 1 do)
Derhal siyaset havası bulandı ve her türlü kötümser tahminler aldı, yürüdü. Fakat bilâhare kabine nin malûm beyannamesi ve tebliğ? neşrolundu. Bu resmi tebliğ hükümetin neden kuşkulandığını ve
Denizcilik ve donanma bayramı
GÜZİDE İT BÜYÜK ROMANCI ESAT MAHMUT KARAKURT ÇALIŞMA ODASINDA

hangi hususta hassasiyet gösterdiğini açığa vuruyordu. Kongre âzasından bazıları, önümüzdeki
Bu sabah ve öğleden sonra törenler yapılacak
1950 seçimlerinde de geçen 21
Temmuzdaki oyunların oynanma sına müsaade edemiyeceklerini, kanunsuz olarak sandık ve rey masunluğunu ihlâl edecek ilgililerin bu yolda hareketlerine milletçe müsamaha olunamıyacağı ve buna mukavemet olunarak her türlü yolsuzluğun tahakkukuna meydan verilmiyeceğini ifade etmişler ve bu düşüncelere kongrenin kararlan arasında da yer vermişlerdi, işte hükümeti endişeye düşüren bu sözler ve karara dereolunan bu cümleler olmuştur. Kabine âzası, bu şekildeki ifadelerin ve seçim emniyetinin ihlâl edildiği zan ve vehmine kapılacakların, şahsî içtiiıad ve takrirleri ile, kararlar vermelerinin, bir kargaşalık havası yaratacağını ve yurttaki sükûnu | bozabileceğini, düşünmüşler ve meşhur beyannameyi neşretmiş- , terdir. Bu tebliğ neşredile dur-, 8un diğer taraftan kabine seçim emniyetini Bağlıyacak etraflı bir kanun projesini de galiba nihayet hazırlamıştır. Bu proje, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Bugün Denizcilik ve Donanma bayramıdır. Bu münasebetle şehrimizde büyük bir tören yapılacaktır.
Törene İştirak edecek sivil ve askerî deniz birlikleri, saat 9.30 da Galatasaray Lisesi bahçesinde top landıktan sonra Taksime gelecek.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Sinemalarda lüks koltuk nisbeti hatalı Vali’den, sinemalarda insafsız ve fahiş bir hatâ, misilsiz bir gaflet şaheseri olarak muhafaza edilegelen lUks koltuk nisbetinin derhal makul hadde indirilmesini istiyoruz Bugün, İstanbullular için acı bir gündür; zira, Şehir Meclisi’niıı verdiği bütün hatalı kararlar bu günden itibaren yürürlüğe giriyor I Şehir Meclisi âzası, üniversite gençliğinin otobüs mes'elesi hakkmdaki dâvetine icabet etmemek için binbir bahane icad ediyorlar, lıarb malûlleri bir miting yapacaklar
Yeni Sabah» matbuat hayatımızda görülmemiş bir fedakârlıkla büyük bir teşebbüse girişti.
Yazıları ve eserleri ile değerli şahsiyeti etrafında, bütün memleket okuyucularının istisnasız en büyük alâka ve sevgisini toplamış bulunan, kıymetli arkadaşımız Esat Mahmut Karakurt gazetemiz adına bir dünya turuna çıkacaktır.
MüeSsesemiz, yeni hayatına başladıktan sonra, okuyucularımızın da takdir buyuracakları gibi, kendisine gösterilmiş olan rağbet ve teveccühe şükranla mukabele edebilmek maksadile, her türlü fedakârlığı göze alarak, daimi hamlelerle okuyucularının karşısına çıkmak arzusunu hissetmiştir.
Fakat bu sefer yaptığımız bu teşebbüs, korkusuzca iddia edebiliriz ki, hiç bir gazete tarafından tatbik mevkiine konulanuyacak büyük maddi fedakârlıkları ica-bettiren muazzam bir hamle olacaktır. Bilhassa giriştiğimiz bu muazzam hamlenin en muvaffak tarafı, okuyucularımızın bugünkü dünyayı, Esat Mahmut Kara-kurt gibi, memleketimizin en büyük ediplerinden birinin kaleminden öğrenmiş olacakları keyfiyetidir.
üstad romancımız, binbir ızlırap, binbir dert içinde çırpınıp duran ihtiyar küremizi adım adım dolaşarak, bu kürenin üzerinde yaşıyan türlü türlü insanların, bütün âdetlerini, düşünüşlerini, cemiyetlerini, ah-
lâklarını, aşklarım, ıztırap ve saadetlerim bize anlatacak, şimdiye kadar yalnız yabancı ajanslarla, ecnebi muharrirlerin yazdığı kitaplardan öğrendiğimiz dünyayı bize, bir Türk edibinin eşsiz kalemile canlandırıp, izah edecektir. Şüphesiz ki bunu yaparken üstad bizi, romanlarında olduğu gibi, enfes üslûbu, renk renk tasvirleri, akıcı ifadesile, eserlerinden bir sayfa okuyor-muşcasına peşi sıra sürükleyip götürecek ve kendisile beraber seyahat ediyormuşuz gibi dünyayı beraber dolaşacağız.
Fan- Amerikan havayolları kumpanyasının uçaklar ile yapılacak, dünyanın beş kıtasını içine alan bu muazzam seyahatte, değerli edibimizin uğrıyacağı memleketler şunlardır:
Belçika, İspanya, İngiltere, Fransa, Portekiz, Fran sız Afrikası, Arjantin Brezilya, Oruğvay, Şili, Peru, Panama, Amerika, Japonya, Çin, Siyam, Hindistan, Pakistan, Arabistan...
Bu meganda Esat Mahmut Karakurt, Barselona, Dakar, Riyo dö Janeyro, Boenos Ayres, Filedelfiya, Mi-yami, Los Anjelos ve Holivudda uzunca bir müddet kalacak, sonra Pasifik denizinden geçip, Honolulu, Hava-yi, Filipin Adalarını görüp Manilaya uğrıyarak, Şanghay, Hongkong, Bankok gibi Asyamn büyük merkezlerini ziyaret edecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nişantaşı Kız Sanat Enstitüsü
İstanbul Şelhr Meclisinin son toplantısında afelâcele verdiği kararların gayn kanuni oluşu, Şehir Meclisi üyelerini telâş ve endişeye düşürmüş bulunmaktadır.
Sinema zamları ve otobüslerdo tenzilâtlı ve pasolu seyahat usulünün kaldırılmasile İlgili gayrı meşru kararar, maalesef bugünden 1-tlbaren yürürlüğe girmekte ise de, Volinin Ankaradan dönüşünden sonra bu kararların tashihi cihetine gidileceği de ihtimalden uzak tutulmamaktadır.
_____(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)

V
Yeni Tekel U. Mildiiril Hadi Hüs man dün gazetecilerle beraber...
Yeni Tekel Umum
Müdürü dün geldi
Para darlığını giderecek tedbirler
Sümerbank genel müdürlüğü tacirlere teminat mektubu vermeğe __ başladı ____
Hükümet, piyasanın para Bikinimi ile yakından ilgilenmiş ve ferahlığı Bağlıyacak bazı tedbirleri alarak tatbikine koyul-(D ovamı sa. g Sü. 2 do)
Yeni Tekel Umum Müdürü Hadi Hüsman dün sabahki trenle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Umum Müdür doğruca Tekel idaresine giderek daire müdürleriyle bir tanışma toplantısı yapmıştır. Müteakiben gazetecilerle görüşen Hadi Hüsman, aşağıdaki kısa beyanatı vermiştir:
(— Yeni tâyin olduğum bu vazifeyi başarmak ve teşkilâta daha iyi bir duruma koymak ı-çin bütün gücümle çalışacağım. Henüz Tekel idaresinin çalışma sistemi hakkında bir malûmata sahip olmadığım İçin fazla bir şey BÖyliyemiyeceğim. Tekel ida resinin İktisadî devlet teşekkülü haline getirilmesi için şimdilik bir kaıur alınmış değildir.
nborl hükümet alakalandıran bütün gazotolorden ovvol n» oylomosi Itlbarlle ar* nlm rosmlo diyebileceğimiz (Akşam) refikimiz dünkü nüshasında seçime tornas odon dikkate yayan bir hnbor daha vorlyor. Şöyle kİ t
Yeni seçim kanunu son şeklini almak üzoro İmiş. Bu şokle göre yüksok seçim kurulları teşekkül e-docek vo adli teminat osas kabul odllooekmlşl
Fosübhnnallûhl.. Şu mahdut sü> tunda, şu ûolz kalomlmlo bu nıov-zııu kaç defa yazdık... Kaç defa vatandaşa omnlyot telkin ötmek, ona soçım hakkının taarruzdan masun olduğunu inandırmak İçin sandık başlarına hakimleri oturtmak lâzımgoldlğinl yazdık.
Bugün, hükümet dönüyor, dolaşıyor, nihayet «adli teminat» ı kabul ediyor.
Ya bir aralık İçişleri Bakanı o-lan vo şahsen İyi bir adam olduğu söylendiği haldo Bakanlığında halkta antlpatl uyandıran Icraati-lo anılan bir zatın «Adli teminatı pronslp Itlbarllo kabul etmiyoruz.» sözü no oldu?
Pronslp kararı bozuldu mu?
İktidar partisinin bir İki sono
ovvolkl hükümeti, yapılan seçim
kanununun gayot demokratik esas
lara dayandığını Isbat için no ya-
pacağını bllnıozken bugün bütün
irade
ULUNAY
bu pürüzleri ortadan kaldırmağı ka bul ediyor.
Adli teminat mı? Peki...
Kurul başkanlıklarına hâkimler mİ? Peki...
Seçim kurullarına parti tomsiloH leri mİ? Pokl...
Ayrıca üç bitaraf âza mı? Po» kİ...
Bu opekl» lorlo karşısında sessiz sodasız, hor İstediğini yaptıran «milli İrâde» nin azameti önünde huşû' llo diz eökmomeğo imkân
Fakat böyle olacağına bu momle* kotln ufkunda demokrasi günoşi doğduğu zaman iktidar partisi bütün bu demokrasi İcaplarını I endi-liğindon bir anda vorerok mılloti hakiki hürrlyotino kavuştursaydı kondislno tarih sayfalarında daha parlak satırlar ayırmış olmaz mı idi?
O zaman Millet, demokrasiyi böylo lokma lokma kopararak boşu na vakit öldürmüş olmıyacaktı. Memleketin üzerine çöken ümitsizlik bulutları çoktan dağılacak ve herkos sandık başına gülo oynı-ya, düğüne gider gibi koşacaktı.
iktidardakiler bu güzel fırsatı
kaçırmışlardır. «Yardan mı, sordon
mi?» geçmek tereddüdü hom onla-
ra, hem do memlekete zararlı ol-
Belki ilerisi için bu mümkündür. Yeni tekaüt kanununun i-
(Dovamı Sa. s Sü. 3 de)
Otomobil yarışları
Pazar günü yapılacak yarışların sürprizli geçeceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pa-
zar günü yapılacak otomobil ve
motosiklet yarışlarının kayıt
müddeti hitam bulmuş, yarış ha-
zırlıklarına başlanmıştır.
(Dovamı 8a. ö Sü. 4 do)
Kız, Mat Enstitüsünde bu yıl mezun olanlara törenle diplomaları tevzi
Sdumtylir. Resim, diploma töreninden bir intibaı iesbit etmektedir.
(Foto Burhan • Yeni Sabah),
CUMA 1 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarot Nuruosmanlyo Noı 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» İ 8 T A N B U L Telefon t 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3690 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı s 10 Kuruş | g j Tege Kuvvet Şuru|]u GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BlR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yargıt ay Başkanı Halil özy&rük, Divanı Alinin bir duruşmasında
"Yeni Sabah„ ın
muazzam
bir teşebbüsü
Türkiye'nin en büyük romancısı üstad
1950 seçimlerinde adlî ieminai
Esat Mahmut Karakurt
gazetemiz adına dünya turuna çıkıyor
Hükümet, Seçim Kurulu Başkanlıklarına hâkimleri getirmeğe nihayet razı oluyor
Hazırlanan 147 maddelik yeni seçim kanunu tasarısının esasları açıklandı, tasarı Kasımda Meclise sevkedilecek
Boşuna
Çekişme..
ükûmet ile, muhalefet partilerinden demokratlar arasında ,son kongre dolayısile bir çekişme ve tartışma başladı. Kongre kararlan karşısında hükümetin, şiddet ve baskı politikasına baş vuracağı, olağanüstü kanunlar çıkarmak için Meclisi fevkalâde bir toplantıya çağıracağı şayiaları çıktı ve bu söylentiler, üstü örtülü surette, kabine ile sıkı alâkası olan bir İstanbul gazetesinde yayınlandı.
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satın, gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı beyanatta bulundu Kömür fiatlannın artması dolayısile, deniz ve demiryollarında bir kısım biletlere zam yapılacak
Şehrimizde "bulunan Ulaştırma. mış ve Bakanlığı ilgilendiren m e. Bakanı Dr. Kemal Satır, dlln saat Beleler hakkında aşağıdaki izahatı 15 de Denizyolları Umum Müdür - vermiştir: lüğünde bir basın toplantısı yap -I (Dovamı Sa. S 8Ü. 1 de)
Ankara: 30 (A.A.) — 1050 seçim lori için hükümet tarafındım teşkil edilmiş olan bir teknik komisyon tarafından hazırlanan vo İstanbul, Ankara hukuk fakülteleri profesörleri ilo yargıtııy ,danışta; heyetlorin don vo en kalabalık üç baromuzdan seçilecek 11 kişiden mürekkep bir i-liın heyetinin totkikino tevdi edilmek üzoro bulunun yeni 6cçim tasarısının ihtiva etmekte olduğu-ana hatlar uunlnrdır,:
(Devamı Sa. 6 8Q. 1 do)
Derhal siyaset havası bulandı ve her türlü kötümser tahminler aldı, yürüdü. Fakat bilâhare kabine nin malûm beyannamesi ve tebliğ? neşrolundu. Bu resmi tebliğ hükümetin neden kuşkulandığını ve
Denizcilik ve donanma bayramı
GÜZİDE İT BÜYÜK ROMANCI ESAT MAHMUT KARAKURT ÇALIŞMA ODASINDA

hangi hususta hassasiyet gösterdiğini açığa vuruyordu. Kongre âzasından bazıları, önümüzdeki
Bu sabah ve öğleden sonra törenler yapılacak
1950 seçimlerinde de geçen 21
Temmuzdaki oyunların oynanma sına müsaade edemiyeceklerini, kanunsuz olarak sandık ve rey masunluğunu ihlâl edecek ilgililerin bu yolda hareketlerine milletçe müsamaha olunamıyacağı ve buna mukavemet olunarak her türlü yolsuzluğun tahakkukuna meydan verilmiyeceğini ifade etmişler ve bu düşüncelere kongrenin kararlan arasında da yer vermişlerdi, işte hükümeti endişeye düşüren bu sözler ve karara dereolunan bu cümleler olmuştur. Kabine âzası, bu şekildeki ifadelerin ve seçim emniyetinin ihlâl edildiği zan ve vehmine kapılacakların, şahsî içtiiıad ve takrirleri ile, kararlar vermelerinin, bir kargaşalık havası yaratacağını ve yurttaki sükûnu | bozabileceğini, düşünmüşler ve meşhur beyannameyi neşretmiş- , terdir. Bu tebliğ neşredile dur-, 8un diğer taraftan kabine seçim emniyetini Bağlıyacak etraflı bir kanun projesini de galiba nihayet hazırlamıştır. Bu proje, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Bugün Denizcilik ve Donanma bayramıdır. Bu münasebetle şehrimizde büyük bir tören yapılacaktır.
Törene İştirak edecek sivil ve askerî deniz birlikleri, saat 9.30 da Galatasaray Lisesi bahçesinde top landıktan sonra Taksime gelecek.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Sinemalarda lüks koltuk nisbeti hatalı Vali’den, sinemalarda insafsız ve fahiş bir hatâ, misilsiz bir gaflet şaheseri olarak muhafaza edilegelen lUks koltuk nisbetinin derhal makul hadde indirilmesini istiyoruz Bugün, İstanbullular için acı bir gündür; zira, Şehir Meclisi’niıı verdiği bütün hatalı kararlar bu günden itibaren yürürlüğe giriyor I Şehir Meclisi âzası, üniversite gençliğinin otobüs mes'elesi hakkmdaki dâvetine icabet etmemek için binbir bahane icad ediyorlar, lıarb malûlleri bir miting yapacaklar
Yeni Sabah» matbuat hayatımızda görülmemiş bir fedakârlıkla büyük bir teşebbüse girişti.
Yazıları ve eserleri ile değerli şahsiyeti etrafında, bütün memleket okuyucularının istisnasız en büyük alâka ve sevgisini toplamış bulunan, kıymetli arkadaşımız Esat Mahmut Karakurt gazetemiz adına bir dünya turuna çıkacaktır.
MüeSsesemiz, yeni hayatına başladıktan sonra, okuyucularımızın da takdir buyuracakları gibi, kendisine gösterilmiş olan rağbet ve teveccühe şükranla mukabele edebilmek maksadile, her türlü fedakârlığı göze alarak, daimi hamlelerle okuyucularının karşısına çıkmak arzusunu hissetmiştir.
Fakat bu sefer yaptığımız bu teşebbüs, korkusuzca iddia edebiliriz ki, hiç bir gazete tarafından tatbik mevkiine konulanuyacak büyük maddi fedakârlıkları ica-bettiren muazzam bir hamle olacaktır. Bilhassa giriştiğimiz bu muazzam hamlenin en muvaffak tarafı, okuyucularımızın bugünkü dünyayı, Esat Mahmut Kara-kurt gibi, memleketimizin en büyük ediplerinden birinin kaleminden öğrenmiş olacakları keyfiyetidir.
üstad romancımız, binbir ızlırap, binbir dert içinde çırpınıp duran ihtiyar küremizi adım adım dolaşarak, bu kürenin üzerinde yaşıyan türlü türlü insanların, bütün âdetlerini, düşünüşlerini, cemiyetlerini, ah-
lâklarını, aşklarım, ıztırap ve saadetlerim bize anlatacak, şimdiye kadar yalnız yabancı ajanslarla, ecnebi muharrirlerin yazdığı kitaplardan öğrendiğimiz dünyayı bize, bir Türk edibinin eşsiz kalemile canlandırıp, izah edecektir. Şüphesiz ki bunu yaparken üstad bizi, romanlarında olduğu gibi, enfes üslûbu, renk renk tasvirleri, akıcı ifadesile, eserlerinden bir sayfa okuyor-muşcasına peşi sıra sürükleyip götürecek ve kendisile beraber seyahat ediyormuşuz gibi dünyayı beraber dolaşacağız.
Fan- Amerikan havayolları kumpanyasının uçaklar ile yapılacak, dünyanın beş kıtasını içine alan bu muazzam seyahatte, değerli edibimizin uğrıyacağı memleketler şunlardır:
Belçika, İspanya, İngiltere, Fransa, Portekiz, Fran sız Afrikası, Arjantin Brezilya, Oruğvay, Şili, Peru, Panama, Amerika, Japonya, Çin, Siyam, Hindistan, Pakistan, Arabistan...
Bu meganda Esat Mahmut Karakurt, Barselona, Dakar, Riyo dö Janeyro, Boenos Ayres, Filedelfiya, Mi-yami, Los Anjelos ve Holivudda uzunca bir müddet kalacak, sonra Pasifik denizinden geçip, Honolulu, Hava-yi, Filipin Adalarını görüp Manilaya uğrıyarak, Şanghay, Hongkong, Bankok gibi Asyamn büyük merkezlerini ziyaret edecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nişantaşı Kız Sanat Enstitüsü
İstanbul Şelhr Meclisinin son toplantısında afelâcele verdiği kararların gayn kanuni oluşu, Şehir Meclisi üyelerini telâş ve endişeye düşürmüş bulunmaktadır.
Sinema zamları ve otobüslerdo tenzilâtlı ve pasolu seyahat usulünün kaldırılmasile İlgili gayrı meşru kararar, maalesef bugünden 1-tlbaren yürürlüğe girmekte ise de, Volinin Ankaradan dönüşünden sonra bu kararların tashihi cihetine gidileceği de ihtimalden uzak tutulmamaktadır.
_____(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)

V
Yeni Tekel U. Mildiiril Hadi Hüs man dün gazetecilerle beraber...
Yeni Tekel Umum
Müdürü dün geldi
Para darlığını giderecek tedbirler
Sümerbank genel müdürlüğü tacirlere teminat mektubu vermeğe __ başladı ____
Hükümet, piyasanın para Bikinimi ile yakından ilgilenmiş ve ferahlığı Bağlıyacak bazı tedbirleri alarak tatbikine koyul-(D ovamı sa. g Sü. 2 do)
Yeni Tekel Umum Müdürü Hadi Hüsman dün sabahki trenle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Umum Müdür doğruca Tekel idaresine giderek daire müdürleriyle bir tanışma toplantısı yapmıştır. Müteakiben gazetecilerle görüşen Hadi Hüsman, aşağıdaki kısa beyanatı vermiştir:
(— Yeni tâyin olduğum bu vazifeyi başarmak ve teşkilâta daha iyi bir duruma koymak ı-çin bütün gücümle çalışacağım. Henüz Tekel idaresinin çalışma sistemi hakkında bir malûmata sahip olmadığım İçin fazla bir şey BÖyliyemiyeceğim. Tekel ida resinin İktisadî devlet teşekkülü haline getirilmesi için şimdilik bir kaıur alınmış değildir.
nborl hükümet alakalandıran bütün gazotolorden ovvol n» oylomosi Itlbarlle ar* nlm rosmlo diyebileceğimiz (Akşam) refikimiz dünkü nüshasında seçime tornas odon dikkate yayan bir hnbor daha vorlyor. Şöyle kİ t
Yeni seçim kanunu son şeklini almak üzoro İmiş. Bu şokle göre yüksok seçim kurulları teşekkül e-docek vo adli teminat osas kabul odllooekmlşl
Fosübhnnallûhl.. Şu mahdut sü> tunda, şu ûolz kalomlmlo bu nıov-zııu kaç defa yazdık... Kaç defa vatandaşa omnlyot telkin ötmek, ona soçım hakkının taarruzdan masun olduğunu inandırmak İçin sandık başlarına hakimleri oturtmak lâzımgoldlğinl yazdık.
Bugün, hükümet dönüyor, dolaşıyor, nihayet «adli teminat» ı kabul ediyor.
Ya bir aralık İçişleri Bakanı o-lan vo şahsen İyi bir adam olduğu söylendiği haldo Bakanlığında halkta antlpatl uyandıran Icraati-lo anılan bir zatın «Adli teminatı pronslp Itlbarllo kabul etmiyoruz.» sözü no oldu?
Pronslp kararı bozuldu mu?
İktidar partisinin bir İki sono
ovvolkl hükümeti, yapılan seçim
kanununun gayot demokratik esas
lara dayandığını Isbat için no ya-
pacağını bllnıozken bugün bütün
irade
ULUNAY
bu pürüzleri ortadan kaldırmağı ka bul ediyor.
Adli teminat mı? Peki...
Kurul başkanlıklarına hâkimler mİ? Peki...
Seçim kurullarına parti tomsiloH leri mİ? Pokl...
Ayrıca üç bitaraf âza mı? Po» kİ...
Bu opekl» lorlo karşısında sessiz sodasız, hor İstediğini yaptıran «milli İrâde» nin azameti önünde huşû' llo diz eökmomeğo imkân
Fakat böyle olacağına bu momle* kotln ufkunda demokrasi günoşi doğduğu zaman iktidar partisi bütün bu demokrasi İcaplarını I endi-liğindon bir anda vorerok mılloti hakiki hürrlyotino kavuştursaydı kondislno tarih sayfalarında daha parlak satırlar ayırmış olmaz mı idi?
O zaman Millet, demokrasiyi böylo lokma lokma kopararak boşu na vakit öldürmüş olmıyacaktı. Memleketin üzerine çöken ümitsizlik bulutları çoktan dağılacak ve herkos sandık başına gülo oynı-ya, düğüne gider gibi koşacaktı.
iktidardakiler bu güzel fırsatı
kaçırmışlardır. «Yardan mı, sordon
mi?» geçmek tereddüdü hom onla-
ra, hem do memlekete zararlı ol-
Belki ilerisi için bu mümkündür. Yeni tekaüt kanununun i-
(Dovamı Sa. s Sü. 3 de)
Otomobil yarışları
Pazar günü yapılacak yarışların sürprizli geçeceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pa-
zar günü yapılacak otomobil ve
motosiklet yarışlarının kayıt
müddeti hitam bulmuş, yarış ha-
zırlıklarına başlanmıştır.
(Dovamı 8a. ö Sü. 4 do)
Kız, Mat Enstitüsünde bu yıl mezun olanlara törenle diplomaları tevzi
Sdumtylir. Resim, diploma töreninden bir intibaı iesbit etmektedir.
(Foto Burhan • Yeni Sabah),
CUMA 1 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarot Nuruosmanlyo Noı 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» İ 8 T A N B U L Telefon t 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3690 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı s 10 Kuruş | g j Tege Kuvvet Şuru|]u GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BlR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yargıt ay Başkanı Halil özy&rük, Divanı Alinin bir duruşmasında
"Yeni Sabah„ ın
muazzam
bir teşebbüsü
Türkiye'nin en büyük romancısı üstad
1950 seçimlerinde adlî ieminai
Esat Mahmut Karakurt
gazetemiz adına dünya turuna çıkıyor
Hükümet, Seçim Kurulu Başkanlıklarına hâkimleri getirmeğe nihayet razı oluyor
Hazırlanan 147 maddelik yeni seçim kanunu tasarısının esasları açıklandı, tasarı Kasımda Meclise sevkedilecek
Boşuna
Çekişme..
ükûmet ile, muhalefet partilerinden demokratlar arasında ,son kongre dolayısile bir çekişme ve tartışma başladı. Kongre kararlan karşısında hükümetin, şiddet ve baskı politikasına baş vuracağı, olağanüstü kanunlar çıkarmak için Meclisi fevkalâde bir toplantıya çağıracağı şayiaları çıktı ve bu söylentiler, üstü örtülü surette, kabine ile sıkı alâkası olan bir İstanbul gazetesinde yayınlandı.
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satın, gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı beyanatta bulundu Kömür fiatlannın artması dolayısile, deniz ve demiryollarında bir kısım biletlere zam yapılacak
Şehrimizde "bulunan Ulaştırma. mış ve Bakanlığı ilgilendiren m e. Bakanı Dr. Kemal Satır, dlln saat Beleler hakkında aşağıdaki izahatı 15 de Denizyolları Umum Müdür - vermiştir: lüğünde bir basın toplantısı yap -I (Dovamı Sa. S 8Ü. 1 de)
Ankara: 30 (A.A.) — 1050 seçim lori için hükümet tarafındım teşkil edilmiş olan bir teknik komisyon tarafından hazırlanan vo İstanbul, Ankara hukuk fakülteleri profesörleri ilo yargıtııy ,danışta; heyetlorin don vo en kalabalık üç baromuzdan seçilecek 11 kişiden mürekkep bir i-liın heyetinin totkikino tevdi edilmek üzoro bulunun yeni 6cçim tasarısının ihtiva etmekte olduğu-ana hatlar uunlnrdır,:
(Devamı Sa. 6 8Q. 1 do)
Derhal siyaset havası bulandı ve her türlü kötümser tahminler aldı, yürüdü. Fakat bilâhare kabine nin malûm beyannamesi ve tebliğ? neşrolundu. Bu resmi tebliğ hükümetin neden kuşkulandığını ve
Denizcilik ve donanma bayramı
GÜZİDE İT BÜYÜK ROMANCI ESAT MAHMUT KARAKURT ÇALIŞMA ODASINDA

hangi hususta hassasiyet gösterdiğini açığa vuruyordu. Kongre âzasından bazıları, önümüzdeki
Bu sabah ve öğleden sonra törenler yapılacak
1950 seçimlerinde de geçen 21
Temmuzdaki oyunların oynanma sına müsaade edemiyeceklerini, kanunsuz olarak sandık ve rey masunluğunu ihlâl edecek ilgililerin bu yolda hareketlerine milletçe müsamaha olunamıyacağı ve buna mukavemet olunarak her türlü yolsuzluğun tahakkukuna meydan verilmiyeceğini ifade etmişler ve bu düşüncelere kongrenin kararlan arasında da yer vermişlerdi, işte hükümeti endişeye düşüren bu sözler ve karara dereolunan bu cümleler olmuştur. Kabine âzası, bu şekildeki ifadelerin ve seçim emniyetinin ihlâl edildiği zan ve vehmine kapılacakların, şahsî içtiiıad ve takrirleri ile, kararlar vermelerinin, bir kargaşalık havası yaratacağını ve yurttaki sükûnu | bozabileceğini, düşünmüşler ve meşhur beyannameyi neşretmiş- , terdir. Bu tebliğ neşredile dur-, 8un diğer taraftan kabine seçim emniyetini Bağlıyacak etraflı bir kanun projesini de galiba nihayet hazırlamıştır. Bu proje, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Bugün Denizcilik ve Donanma bayramıdır. Bu münasebetle şehrimizde büyük bir tören yapılacaktır.
Törene İştirak edecek sivil ve askerî deniz birlikleri, saat 9.30 da Galatasaray Lisesi bahçesinde top landıktan sonra Taksime gelecek.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Sinemalarda lüks koltuk nisbeti hatalı Vali’den, sinemalarda insafsız ve fahiş bir hatâ, misilsiz bir gaflet şaheseri olarak muhafaza edilegelen lUks koltuk nisbetinin derhal makul hadde indirilmesini istiyoruz Bugün, İstanbullular için acı bir gündür; zira, Şehir Meclisi’niıı verdiği bütün hatalı kararlar bu günden itibaren yürürlüğe giriyor I Şehir Meclisi âzası, üniversite gençliğinin otobüs mes'elesi hakkmdaki dâvetine icabet etmemek için binbir bahane icad ediyorlar, lıarb malûlleri bir miting yapacaklar
Yeni Sabah» matbuat hayatımızda görülmemiş bir fedakârlıkla büyük bir teşebbüse girişti.
Yazıları ve eserleri ile değerli şahsiyeti etrafında, bütün memleket okuyucularının istisnasız en büyük alâka ve sevgisini toplamış bulunan, kıymetli arkadaşımız Esat Mahmut Karakurt gazetemiz adına bir dünya turuna çıkacaktır.
MüeSsesemiz, yeni hayatına başladıktan sonra, okuyucularımızın da takdir buyuracakları gibi, kendisine gösterilmiş olan rağbet ve teveccühe şükranla mukabele edebilmek maksadile, her türlü fedakârlığı göze alarak, daimi hamlelerle okuyucularının karşısına çıkmak arzusunu hissetmiştir.
Fakat bu sefer yaptığımız bu teşebbüs, korkusuzca iddia edebiliriz ki, hiç bir gazete tarafından tatbik mevkiine konulanuyacak büyük maddi fedakârlıkları ica-bettiren muazzam bir hamle olacaktır. Bilhassa giriştiğimiz bu muazzam hamlenin en muvaffak tarafı, okuyucularımızın bugünkü dünyayı, Esat Mahmut Kara-kurt gibi, memleketimizin en büyük ediplerinden birinin kaleminden öğrenmiş olacakları keyfiyetidir.
üstad romancımız, binbir ızlırap, binbir dert içinde çırpınıp duran ihtiyar küremizi adım adım dolaşarak, bu kürenin üzerinde yaşıyan türlü türlü insanların, bütün âdetlerini, düşünüşlerini, cemiyetlerini, ah-
lâklarını, aşklarım, ıztırap ve saadetlerim bize anlatacak, şimdiye kadar yalnız yabancı ajanslarla, ecnebi muharrirlerin yazdığı kitaplardan öğrendiğimiz dünyayı bize, bir Türk edibinin eşsiz kalemile canlandırıp, izah edecektir. Şüphesiz ki bunu yaparken üstad bizi, romanlarında olduğu gibi, enfes üslûbu, renk renk tasvirleri, akıcı ifadesile, eserlerinden bir sayfa okuyor-muşcasına peşi sıra sürükleyip götürecek ve kendisile beraber seyahat ediyormuşuz gibi dünyayı beraber dolaşacağız.
Fan- Amerikan havayolları kumpanyasının uçaklar ile yapılacak, dünyanın beş kıtasını içine alan bu muazzam seyahatte, değerli edibimizin uğrıyacağı memleketler şunlardır:
Belçika, İspanya, İngiltere, Fransa, Portekiz, Fran sız Afrikası, Arjantin Brezilya, Oruğvay, Şili, Peru, Panama, Amerika, Japonya, Çin, Siyam, Hindistan, Pakistan, Arabistan...
Bu meganda Esat Mahmut Karakurt, Barselona, Dakar, Riyo dö Janeyro, Boenos Ayres, Filedelfiya, Mi-yami, Los Anjelos ve Holivudda uzunca bir müddet kalacak, sonra Pasifik denizinden geçip, Honolulu, Hava-yi, Filipin Adalarını görüp Manilaya uğrıyarak, Şanghay, Hongkong, Bankok gibi Asyamn büyük merkezlerini ziyaret edecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nişantaşı Kız Sanat Enstitüsü
İstanbul Şelhr Meclisinin son toplantısında afelâcele verdiği kararların gayn kanuni oluşu, Şehir Meclisi üyelerini telâş ve endişeye düşürmüş bulunmaktadır.
Sinema zamları ve otobüslerdo tenzilâtlı ve pasolu seyahat usulünün kaldırılmasile İlgili gayrı meşru kararar, maalesef bugünden 1-tlbaren yürürlüğe girmekte ise de, Volinin Ankaradan dönüşünden sonra bu kararların tashihi cihetine gidileceği de ihtimalden uzak tutulmamaktadır.
_____(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)

V
Yeni Tekel U. Mildiiril Hadi Hüs man dün gazetecilerle beraber...
Yeni Tekel Umum
Müdürü dün geldi
Para darlığını giderecek tedbirler
Sümerbank genel müdürlüğü tacirlere teminat mektubu vermeğe __ başladı ____
Hükümet, piyasanın para Bikinimi ile yakından ilgilenmiş ve ferahlığı Bağlıyacak bazı tedbirleri alarak tatbikine koyul-(D ovamı sa. g Sü. 2 do)
Yeni Tekel Umum Müdürü Hadi Hüsman dün sabahki trenle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Umum Müdür doğruca Tekel idaresine giderek daire müdürleriyle bir tanışma toplantısı yapmıştır. Müteakiben gazetecilerle görüşen Hadi Hüsman, aşağıdaki kısa beyanatı vermiştir:
(— Yeni tâyin olduğum bu vazifeyi başarmak ve teşkilâta daha iyi bir duruma koymak ı-çin bütün gücümle çalışacağım. Henüz Tekel idaresinin çalışma sistemi hakkında bir malûmata sahip olmadığım İçin fazla bir şey BÖyliyemiyeceğim. Tekel ida resinin İktisadî devlet teşekkülü haline getirilmesi için şimdilik bir kaıur alınmış değildir.
nborl hükümet alakalandıran bütün gazotolorden ovvol n» oylomosi Itlbarlle ar* nlm rosmlo diyebileceğimiz (Akşam) refikimiz dünkü nüshasında seçime tornas odon dikkate yayan bir hnbor daha vorlyor. Şöyle kİ t
Yeni seçim kanunu son şeklini almak üzoro İmiş. Bu şokle göre yüksok seçim kurulları teşekkül e-docek vo adli teminat osas kabul odllooekmlşl
Fosübhnnallûhl.. Şu mahdut sü> tunda, şu ûolz kalomlmlo bu nıov-zııu kaç defa yazdık... Kaç defa vatandaşa omnlyot telkin ötmek, ona soçım hakkının taarruzdan masun olduğunu inandırmak İçin sandık başlarına hakimleri oturtmak lâzımgoldlğinl yazdık.
Bugün, hükümet dönüyor, dolaşıyor, nihayet «adli teminat» ı kabul ediyor.
Ya bir aralık İçişleri Bakanı o-lan vo şahsen İyi bir adam olduğu söylendiği haldo Bakanlığında halkta antlpatl uyandıran Icraati-lo anılan bir zatın «Adli teminatı pronslp Itlbarllo kabul etmiyoruz.» sözü no oldu?
Pronslp kararı bozuldu mu?
İktidar partisinin bir İki sono
ovvolkl hükümeti, yapılan seçim
kanununun gayot demokratik esas
lara dayandığını Isbat için no ya-
pacağını bllnıozken bugün bütün
irade
ULUNAY
bu pürüzleri ortadan kaldırmağı ka bul ediyor.
Adli teminat mı? Peki...
Kurul başkanlıklarına hâkimler mİ? Peki...
Seçim kurullarına parti tomsiloH leri mİ? Pokl...
Ayrıca üç bitaraf âza mı? Po» kİ...
Bu opekl» lorlo karşısında sessiz sodasız, hor İstediğini yaptıran «milli İrâde» nin azameti önünde huşû' llo diz eökmomeğo imkân
Fakat böyle olacağına bu momle* kotln ufkunda demokrasi günoşi doğduğu zaman iktidar partisi bütün bu demokrasi İcaplarını I endi-liğindon bir anda vorerok mılloti hakiki hürrlyotino kavuştursaydı kondislno tarih sayfalarında daha parlak satırlar ayırmış olmaz mı idi?
O zaman Millet, demokrasiyi böylo lokma lokma kopararak boşu na vakit öldürmüş olmıyacaktı. Memleketin üzerine çöken ümitsizlik bulutları çoktan dağılacak ve herkos sandık başına gülo oynı-ya, düğüne gider gibi koşacaktı.
iktidardakiler bu güzel fırsatı
kaçırmışlardır. «Yardan mı, sordon
mi?» geçmek tereddüdü hom onla-
ra, hem do memlekete zararlı ol-
Belki ilerisi için bu mümkündür. Yeni tekaüt kanununun i-
(Dovamı Sa. s Sü. 3 de)
Otomobil yarışları
Pazar günü yapılacak yarışların sürprizli geçeceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pa-
zar günü yapılacak otomobil ve
motosiklet yarışlarının kayıt
müddeti hitam bulmuş, yarış ha-
zırlıklarına başlanmıştır.
(Dovamı 8a. ö Sü. 4 do)
Kız, Mat Enstitüsünde bu yıl mezun olanlara törenle diplomaları tevzi
Sdumtylir. Resim, diploma töreninden bir intibaı iesbit etmektedir.
(Foto Burhan • Yeni Sabah),
CUMA 1 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarot Nuruosmanlyo Noı 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» İ 8 T A N B U L Telefon t 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3690 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı s 10 Kuruş | g j Tege Kuvvet Şuru|]u GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BlR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yargıt ay Başkanı Halil özy&rük, Divanı Alinin bir duruşmasında
"Yeni Sabah„ ın
muazzam
bir teşebbüsü
Türkiye'nin en büyük romancısı üstad
1950 seçimlerinde adlî ieminai
Esat Mahmut Karakurt
gazetemiz adına dünya turuna çıkıyor
Hükümet, Seçim Kurulu Başkanlıklarına hâkimleri getirmeğe nihayet razı oluyor
Hazırlanan 147 maddelik yeni seçim kanunu tasarısının esasları açıklandı, tasarı Kasımda Meclise sevkedilecek
Boşuna
Çekişme..
ükûmet ile, muhalefet partilerinden demokratlar arasında ,son kongre dolayısile bir çekişme ve tartışma başladı. Kongre kararlan karşısında hükümetin, şiddet ve baskı politikasına baş vuracağı, olağanüstü kanunlar çıkarmak için Meclisi fevkalâde bir toplantıya çağıracağı şayiaları çıktı ve bu söylentiler, üstü örtülü surette, kabine ile sıkı alâkası olan bir İstanbul gazetesinde yayınlandı.
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satın, gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı beyanatta bulundu Kömür fiatlannın artması dolayısile, deniz ve demiryollarında bir kısım biletlere zam yapılacak
Şehrimizde "bulunan Ulaştırma. mış ve Bakanlığı ilgilendiren m e. Bakanı Dr. Kemal Satır, dlln saat Beleler hakkında aşağıdaki izahatı 15 de Denizyolları Umum Müdür - vermiştir: lüğünde bir basın toplantısı yap -I (Dovamı Sa. S 8Ü. 1 de)
Ankara: 30 (A.A.) — 1050 seçim lori için hükümet tarafındım teşkil edilmiş olan bir teknik komisyon tarafından hazırlanan vo İstanbul, Ankara hukuk fakülteleri profesörleri ilo yargıtııy ,danışta; heyetlorin don vo en kalabalık üç baromuzdan seçilecek 11 kişiden mürekkep bir i-liın heyetinin totkikino tevdi edilmek üzoro bulunun yeni 6cçim tasarısının ihtiva etmekte olduğu-ana hatlar uunlnrdır,:
(Devamı Sa. 6 8Q. 1 do)
Derhal siyaset havası bulandı ve her türlü kötümser tahminler aldı, yürüdü. Fakat bilâhare kabine nin malûm beyannamesi ve tebliğ? neşrolundu. Bu resmi tebliğ hükümetin neden kuşkulandığını ve
Denizcilik ve donanma bayramı
GÜZİDE İT BÜYÜK ROMANCI ESAT MAHMUT KARAKURT ÇALIŞMA ODASINDA

hangi hususta hassasiyet gösterdiğini açığa vuruyordu. Kongre âzasından bazıları, önümüzdeki
Bu sabah ve öğleden sonra törenler yapılacak
1950 seçimlerinde de geçen 21
Temmuzdaki oyunların oynanma sına müsaade edemiyeceklerini, kanunsuz olarak sandık ve rey masunluğunu ihlâl edecek ilgililerin bu yolda hareketlerine milletçe müsamaha olunamıyacağı ve buna mukavemet olunarak her türlü yolsuzluğun tahakkukuna meydan verilmiyeceğini ifade etmişler ve bu düşüncelere kongrenin kararlan arasında da yer vermişlerdi, işte hükümeti endişeye düşüren bu sözler ve karara dereolunan bu cümleler olmuştur. Kabine âzası, bu şekildeki ifadelerin ve seçim emniyetinin ihlâl edildiği zan ve vehmine kapılacakların, şahsî içtiiıad ve takrirleri ile, kararlar vermelerinin, bir kargaşalık havası yaratacağını ve yurttaki sükûnu | bozabileceğini, düşünmüşler ve meşhur beyannameyi neşretmiş- , terdir. Bu tebliğ neşredile dur-, 8un diğer taraftan kabine seçim emniyetini Bağlıyacak etraflı bir kanun projesini de galiba nihayet hazırlamıştır. Bu proje, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Bugün Denizcilik ve Donanma bayramıdır. Bu münasebetle şehrimizde büyük bir tören yapılacaktır.
Törene İştirak edecek sivil ve askerî deniz birlikleri, saat 9.30 da Galatasaray Lisesi bahçesinde top landıktan sonra Taksime gelecek.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Sinemalarda lüks koltuk nisbeti hatalı Vali’den, sinemalarda insafsız ve fahiş bir hatâ, misilsiz bir gaflet şaheseri olarak muhafaza edilegelen lUks koltuk nisbetinin derhal makul hadde indirilmesini istiyoruz Bugün, İstanbullular için acı bir gündür; zira, Şehir Meclisi’niıı verdiği bütün hatalı kararlar bu günden itibaren yürürlüğe giriyor I Şehir Meclisi âzası, üniversite gençliğinin otobüs mes'elesi hakkmdaki dâvetine icabet etmemek için binbir bahane icad ediyorlar, lıarb malûlleri bir miting yapacaklar
Yeni Sabah» matbuat hayatımızda görülmemiş bir fedakârlıkla büyük bir teşebbüse girişti.
Yazıları ve eserleri ile değerli şahsiyeti etrafında, bütün memleket okuyucularının istisnasız en büyük alâka ve sevgisini toplamış bulunan, kıymetli arkadaşımız Esat Mahmut Karakurt gazetemiz adına bir dünya turuna çıkacaktır.
MüeSsesemiz, yeni hayatına başladıktan sonra, okuyucularımızın da takdir buyuracakları gibi, kendisine gösterilmiş olan rağbet ve teveccühe şükranla mukabele edebilmek maksadile, her türlü fedakârlığı göze alarak, daimi hamlelerle okuyucularının karşısına çıkmak arzusunu hissetmiştir.
Fakat bu sefer yaptığımız bu teşebbüs, korkusuzca iddia edebiliriz ki, hiç bir gazete tarafından tatbik mevkiine konulanuyacak büyük maddi fedakârlıkları ica-bettiren muazzam bir hamle olacaktır. Bilhassa giriştiğimiz bu muazzam hamlenin en muvaffak tarafı, okuyucularımızın bugünkü dünyayı, Esat Mahmut Kara-kurt gibi, memleketimizin en büyük ediplerinden birinin kaleminden öğrenmiş olacakları keyfiyetidir.
üstad romancımız, binbir ızlırap, binbir dert içinde çırpınıp duran ihtiyar küremizi adım adım dolaşarak, bu kürenin üzerinde yaşıyan türlü türlü insanların, bütün âdetlerini, düşünüşlerini, cemiyetlerini, ah-
lâklarını, aşklarım, ıztırap ve saadetlerim bize anlatacak, şimdiye kadar yalnız yabancı ajanslarla, ecnebi muharrirlerin yazdığı kitaplardan öğrendiğimiz dünyayı bize, bir Türk edibinin eşsiz kalemile canlandırıp, izah edecektir. Şüphesiz ki bunu yaparken üstad bizi, romanlarında olduğu gibi, enfes üslûbu, renk renk tasvirleri, akıcı ifadesile, eserlerinden bir sayfa okuyor-muşcasına peşi sıra sürükleyip götürecek ve kendisile beraber seyahat ediyormuşuz gibi dünyayı beraber dolaşacağız.
Fan- Amerikan havayolları kumpanyasının uçaklar ile yapılacak, dünyanın beş kıtasını içine alan bu muazzam seyahatte, değerli edibimizin uğrıyacağı memleketler şunlardır:
Belçika, İspanya, İngiltere, Fransa, Portekiz, Fran sız Afrikası, Arjantin Brezilya, Oruğvay, Şili, Peru, Panama, Amerika, Japonya, Çin, Siyam, Hindistan, Pakistan, Arabistan...
Bu meganda Esat Mahmut Karakurt, Barselona, Dakar, Riyo dö Janeyro, Boenos Ayres, Filedelfiya, Mi-yami, Los Anjelos ve Holivudda uzunca bir müddet kalacak, sonra Pasifik denizinden geçip, Honolulu, Hava-yi, Filipin Adalarını görüp Manilaya uğrıyarak, Şanghay, Hongkong, Bankok gibi Asyamn büyük merkezlerini ziyaret edecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nişantaşı Kız Sanat Enstitüsü
İstanbul Şelhr Meclisinin son toplantısında afelâcele verdiği kararların gayn kanuni oluşu, Şehir Meclisi üyelerini telâş ve endişeye düşürmüş bulunmaktadır.
Sinema zamları ve otobüslerdo tenzilâtlı ve pasolu seyahat usulünün kaldırılmasile İlgili gayrı meşru kararar, maalesef bugünden 1-tlbaren yürürlüğe girmekte ise de, Volinin Ankaradan dönüşünden sonra bu kararların tashihi cihetine gidileceği de ihtimalden uzak tutulmamaktadır.
_____(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)

V
Yeni Tekel U. Mildiiril Hadi Hüs man dün gazetecilerle beraber...
Yeni Tekel Umum
Müdürü dün geldi
Para darlığını giderecek tedbirler
Sümerbank genel müdürlüğü tacirlere teminat mektubu vermeğe __ başladı ____
Hükümet, piyasanın para Bikinimi ile yakından ilgilenmiş ve ferahlığı Bağlıyacak bazı tedbirleri alarak tatbikine koyul-(D ovamı sa. g Sü. 2 do)
Yeni Tekel Umum Müdürü Hadi Hüsman dün sabahki trenle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Umum Müdür doğruca Tekel idaresine giderek daire müdürleriyle bir tanışma toplantısı yapmıştır. Müteakiben gazetecilerle görüşen Hadi Hüsman, aşağıdaki kısa beyanatı vermiştir:
(— Yeni tâyin olduğum bu vazifeyi başarmak ve teşkilâta daha iyi bir duruma koymak ı-çin bütün gücümle çalışacağım. Henüz Tekel idaresinin çalışma sistemi hakkında bir malûmata sahip olmadığım İçin fazla bir şey BÖyliyemiyeceğim. Tekel ida resinin İktisadî devlet teşekkülü haline getirilmesi için şimdilik bir kaıur alınmış değildir.
nborl hükümet alakalandıran bütün gazotolorden ovvol n» oylomosi Itlbarlle ar* nlm rosmlo diyebileceğimiz (Akşam) refikimiz dünkü nüshasında seçime tornas odon dikkate yayan bir hnbor daha vorlyor. Şöyle kİ t
Yeni seçim kanunu son şeklini almak üzoro İmiş. Bu şokle göre yüksok seçim kurulları teşekkül e-docek vo adli teminat osas kabul odllooekmlşl
Fosübhnnallûhl.. Şu mahdut sü> tunda, şu ûolz kalomlmlo bu nıov-zııu kaç defa yazdık... Kaç defa vatandaşa omnlyot telkin ötmek, ona soçım hakkının taarruzdan masun olduğunu inandırmak İçin sandık başlarına hakimleri oturtmak lâzımgoldlğinl yazdık.
Bugün, hükümet dönüyor, dolaşıyor, nihayet «adli teminat» ı kabul ediyor.
Ya bir aralık İçişleri Bakanı o-lan vo şahsen İyi bir adam olduğu söylendiği haldo Bakanlığında halkta antlpatl uyandıran Icraati-lo anılan bir zatın «Adli teminatı pronslp Itlbarllo kabul etmiyoruz.» sözü no oldu?
Pronslp kararı bozuldu mu?
İktidar partisinin bir İki sono
ovvolkl hükümeti, yapılan seçim
kanununun gayot demokratik esas
lara dayandığını Isbat için no ya-
pacağını bllnıozken bugün bütün
irade
ULUNAY
bu pürüzleri ortadan kaldırmağı ka bul ediyor.
Adli teminat mı? Peki...
Kurul başkanlıklarına hâkimler mİ? Peki...
Seçim kurullarına parti tomsiloH leri mİ? Pokl...
Ayrıca üç bitaraf âza mı? Po» kİ...
Bu opekl» lorlo karşısında sessiz sodasız, hor İstediğini yaptıran «milli İrâde» nin azameti önünde huşû' llo diz eökmomeğo imkân
Fakat böyle olacağına bu momle* kotln ufkunda demokrasi günoşi doğduğu zaman iktidar partisi bütün bu demokrasi İcaplarını I endi-liğindon bir anda vorerok mılloti hakiki hürrlyotino kavuştursaydı kondislno tarih sayfalarında daha parlak satırlar ayırmış olmaz mı idi?
O zaman Millet, demokrasiyi böylo lokma lokma kopararak boşu na vakit öldürmüş olmıyacaktı. Memleketin üzerine çöken ümitsizlik bulutları çoktan dağılacak ve herkos sandık başına gülo oynı-ya, düğüne gider gibi koşacaktı.
iktidardakiler bu güzel fırsatı
kaçırmışlardır. «Yardan mı, sordon
mi?» geçmek tereddüdü hom onla-
ra, hem do memlekete zararlı ol-
Belki ilerisi için bu mümkündür. Yeni tekaüt kanununun i-
(Dovamı Sa. s Sü. 3 de)
Otomobil yarışları
Pazar günü yapılacak yarışların sürprizli geçeceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pa-
zar günü yapılacak otomobil ve
motosiklet yarışlarının kayıt
müddeti hitam bulmuş, yarış ha-
zırlıklarına başlanmıştır.
(Dovamı 8a. ö Sü. 4 do)
Kız, Mat Enstitüsünde bu yıl mezun olanlara törenle diplomaları tevzi
Sdumtylir. Resim, diploma töreninden bir intibaı iesbit etmektedir.
(Foto Burhan • Yeni Sabah),
CUMA 1 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarot Nuruosmanlyo Noı 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» İ 8 T A N B U L Telefon t 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3690 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı s 10 Kuruş | g j Tege Kuvvet Şuru|]u GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BlR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yargıt ay Başkanı Halil özy&rük, Divanı Alinin bir duruşmasında
"Yeni Sabah„ ın
muazzam
bir teşebbüsü
Türkiye'nin en büyük romancısı üstad
1950 seçimlerinde adlî ieminai
Esat Mahmut Karakurt
gazetemiz adına dünya turuna çıkıyor
Hükümet, Seçim Kurulu Başkanlıklarına hâkimleri getirmeğe nihayet razı oluyor
Hazırlanan 147 maddelik yeni seçim kanunu tasarısının esasları açıklandı, tasarı Kasımda Meclise sevkedilecek
Boşuna
Çekişme..
ükûmet ile, muhalefet partilerinden demokratlar arasında ,son kongre dolayısile bir çekişme ve tartışma başladı. Kongre kararlan karşısında hükümetin, şiddet ve baskı politikasına baş vuracağı, olağanüstü kanunlar çıkarmak için Meclisi fevkalâde bir toplantıya çağıracağı şayiaları çıktı ve bu söylentiler, üstü örtülü surette, kabine ile sıkı alâkası olan bir İstanbul gazetesinde yayınlandı.
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satın, gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı beyanatta bulundu Kömür fiatlannın artması dolayısile, deniz ve demiryollarında bir kısım biletlere zam yapılacak
Şehrimizde "bulunan Ulaştırma. mış ve Bakanlığı ilgilendiren m e. Bakanı Dr. Kemal Satır, dlln saat Beleler hakkında aşağıdaki izahatı 15 de Denizyolları Umum Müdür - vermiştir: lüğünde bir basın toplantısı yap -I (Dovamı Sa. S 8Ü. 1 de)
Ankara: 30 (A.A.) — 1050 seçim lori için hükümet tarafındım teşkil edilmiş olan bir teknik komisyon tarafından hazırlanan vo İstanbul, Ankara hukuk fakülteleri profesörleri ilo yargıtııy ,danışta; heyetlorin don vo en kalabalık üç baromuzdan seçilecek 11 kişiden mürekkep bir i-liın heyetinin totkikino tevdi edilmek üzoro bulunun yeni 6cçim tasarısının ihtiva etmekte olduğu-ana hatlar uunlnrdır,:
(Devamı Sa. 6 8Q. 1 do)
Derhal siyaset havası bulandı ve her türlü kötümser tahminler aldı, yürüdü. Fakat bilâhare kabine nin malûm beyannamesi ve tebliğ? neşrolundu. Bu resmi tebliğ hükümetin neden kuşkulandığını ve
Denizcilik ve donanma bayramı
GÜZİDE İT BÜYÜK ROMANCI ESAT MAHMUT KARAKURT ÇALIŞMA ODASINDA

hangi hususta hassasiyet gösterdiğini açığa vuruyordu. Kongre âzasından bazıları, önümüzdeki
Bu sabah ve öğleden sonra törenler yapılacak
1950 seçimlerinde de geçen 21
Temmuzdaki oyunların oynanma sına müsaade edemiyeceklerini, kanunsuz olarak sandık ve rey masunluğunu ihlâl edecek ilgililerin bu yolda hareketlerine milletçe müsamaha olunamıyacağı ve buna mukavemet olunarak her türlü yolsuzluğun tahakkukuna meydan verilmiyeceğini ifade etmişler ve bu düşüncelere kongrenin kararlan arasında da yer vermişlerdi, işte hükümeti endişeye düşüren bu sözler ve karara dereolunan bu cümleler olmuştur. Kabine âzası, bu şekildeki ifadelerin ve seçim emniyetinin ihlâl edildiği zan ve vehmine kapılacakların, şahsî içtiiıad ve takrirleri ile, kararlar vermelerinin, bir kargaşalık havası yaratacağını ve yurttaki sükûnu | bozabileceğini, düşünmüşler ve meşhur beyannameyi neşretmiş- , terdir. Bu tebliğ neşredile dur-, 8un diğer taraftan kabine seçim emniyetini Bağlıyacak etraflı bir kanun projesini de galiba nihayet hazırlamıştır. Bu proje, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Bugün Denizcilik ve Donanma bayramıdır. Bu münasebetle şehrimizde büyük bir tören yapılacaktır.
Törene İştirak edecek sivil ve askerî deniz birlikleri, saat 9.30 da Galatasaray Lisesi bahçesinde top landıktan sonra Taksime gelecek.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Sinemalarda lüks koltuk nisbeti hatalı Vali’den, sinemalarda insafsız ve fahiş bir hatâ, misilsiz bir gaflet şaheseri olarak muhafaza edilegelen lUks koltuk nisbetinin derhal makul hadde indirilmesini istiyoruz Bugün, İstanbullular için acı bir gündür; zira, Şehir Meclisi’niıı verdiği bütün hatalı kararlar bu günden itibaren yürürlüğe giriyor I Şehir Meclisi âzası, üniversite gençliğinin otobüs mes'elesi hakkmdaki dâvetine icabet etmemek için binbir bahane icad ediyorlar, lıarb malûlleri bir miting yapacaklar
Yeni Sabah» matbuat hayatımızda görülmemiş bir fedakârlıkla büyük bir teşebbüse girişti.
Yazıları ve eserleri ile değerli şahsiyeti etrafında, bütün memleket okuyucularının istisnasız en büyük alâka ve sevgisini toplamış bulunan, kıymetli arkadaşımız Esat Mahmut Karakurt gazetemiz adına bir dünya turuna çıkacaktır.
MüeSsesemiz, yeni hayatına başladıktan sonra, okuyucularımızın da takdir buyuracakları gibi, kendisine gösterilmiş olan rağbet ve teveccühe şükranla mukabele edebilmek maksadile, her türlü fedakârlığı göze alarak, daimi hamlelerle okuyucularının karşısına çıkmak arzusunu hissetmiştir.
Fakat bu sefer yaptığımız bu teşebbüs, korkusuzca iddia edebiliriz ki, hiç bir gazete tarafından tatbik mevkiine konulanuyacak büyük maddi fedakârlıkları ica-bettiren muazzam bir hamle olacaktır. Bilhassa giriştiğimiz bu muazzam hamlenin en muvaffak tarafı, okuyucularımızın bugünkü dünyayı, Esat Mahmut Kara-kurt gibi, memleketimizin en büyük ediplerinden birinin kaleminden öğrenmiş olacakları keyfiyetidir.
üstad romancımız, binbir ızlırap, binbir dert içinde çırpınıp duran ihtiyar küremizi adım adım dolaşarak, bu kürenin üzerinde yaşıyan türlü türlü insanların, bütün âdetlerini, düşünüşlerini, cemiyetlerini, ah-
lâklarını, aşklarım, ıztırap ve saadetlerim bize anlatacak, şimdiye kadar yalnız yabancı ajanslarla, ecnebi muharrirlerin yazdığı kitaplardan öğrendiğimiz dünyayı bize, bir Türk edibinin eşsiz kalemile canlandırıp, izah edecektir. Şüphesiz ki bunu yaparken üstad bizi, romanlarında olduğu gibi, enfes üslûbu, renk renk tasvirleri, akıcı ifadesile, eserlerinden bir sayfa okuyor-muşcasına peşi sıra sürükleyip götürecek ve kendisile beraber seyahat ediyormuşuz gibi dünyayı beraber dolaşacağız.
Fan- Amerikan havayolları kumpanyasının uçaklar ile yapılacak, dünyanın beş kıtasını içine alan bu muazzam seyahatte, değerli edibimizin uğrıyacağı memleketler şunlardır:
Belçika, İspanya, İngiltere, Fransa, Portekiz, Fran sız Afrikası, Arjantin Brezilya, Oruğvay, Şili, Peru, Panama, Amerika, Japonya, Çin, Siyam, Hindistan, Pakistan, Arabistan...
Bu meganda Esat Mahmut Karakurt, Barselona, Dakar, Riyo dö Janeyro, Boenos Ayres, Filedelfiya, Mi-yami, Los Anjelos ve Holivudda uzunca bir müddet kalacak, sonra Pasifik denizinden geçip, Honolulu, Hava-yi, Filipin Adalarını görüp Manilaya uğrıyarak, Şanghay, Hongkong, Bankok gibi Asyamn büyük merkezlerini ziyaret edecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nişantaşı Kız Sanat Enstitüsü
İstanbul Şelhr Meclisinin son toplantısında afelâcele verdiği kararların gayn kanuni oluşu, Şehir Meclisi üyelerini telâş ve endişeye düşürmüş bulunmaktadır.
Sinema zamları ve otobüslerdo tenzilâtlı ve pasolu seyahat usulünün kaldırılmasile İlgili gayrı meşru kararar, maalesef bugünden 1-tlbaren yürürlüğe girmekte ise de, Volinin Ankaradan dönüşünden sonra bu kararların tashihi cihetine gidileceği de ihtimalden uzak tutulmamaktadır.
_____(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)

V
Yeni Tekel U. Mildiiril Hadi Hüs man dün gazetecilerle beraber...
Yeni Tekel Umum
Müdürü dün geldi
Para darlığını giderecek tedbirler
Sümerbank genel müdürlüğü tacirlere teminat mektubu vermeğe __ başladı ____
Hükümet, piyasanın para Bikinimi ile yakından ilgilenmiş ve ferahlığı Bağlıyacak bazı tedbirleri alarak tatbikine koyul-(D ovamı sa. g Sü. 2 do)
Yeni Tekel Umum Müdürü Hadi Hüsman dün sabahki trenle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Umum Müdür doğruca Tekel idaresine giderek daire müdürleriyle bir tanışma toplantısı yapmıştır. Müteakiben gazetecilerle görüşen Hadi Hüsman, aşağıdaki kısa beyanatı vermiştir:
(— Yeni tâyin olduğum bu vazifeyi başarmak ve teşkilâta daha iyi bir duruma koymak ı-çin bütün gücümle çalışacağım. Henüz Tekel idaresinin çalışma sistemi hakkında bir malûmata sahip olmadığım İçin fazla bir şey BÖyliyemiyeceğim. Tekel ida resinin İktisadî devlet teşekkülü haline getirilmesi için şimdilik bir kaıur alınmış değildir.
nborl hükümet alakalandıran bütün gazotolorden ovvol n» oylomosi Itlbarlle ar* nlm rosmlo diyebileceğimiz (Akşam) refikimiz dünkü nüshasında seçime tornas odon dikkate yayan bir hnbor daha vorlyor. Şöyle kİ t
Yeni seçim kanunu son şeklini almak üzoro İmiş. Bu şokle göre yüksok seçim kurulları teşekkül e-docek vo adli teminat osas kabul odllooekmlşl
Fosübhnnallûhl.. Şu mahdut sü> tunda, şu ûolz kalomlmlo bu nıov-zııu kaç defa yazdık... Kaç defa vatandaşa omnlyot telkin ötmek, ona soçım hakkının taarruzdan masun olduğunu inandırmak İçin sandık başlarına hakimleri oturtmak lâzımgoldlğinl yazdık.
Bugün, hükümet dönüyor, dolaşıyor, nihayet «adli teminat» ı kabul ediyor.
Ya bir aralık İçişleri Bakanı o-lan vo şahsen İyi bir adam olduğu söylendiği haldo Bakanlığında halkta antlpatl uyandıran Icraati-lo anılan bir zatın «Adli teminatı pronslp Itlbarllo kabul etmiyoruz.» sözü no oldu?
Pronslp kararı bozuldu mu?
İktidar partisinin bir İki sono
ovvolkl hükümeti, yapılan seçim
kanununun gayot demokratik esas
lara dayandığını Isbat için no ya-
pacağını bllnıozken bugün bütün
irade
ULUNAY
bu pürüzleri ortadan kaldırmağı ka bul ediyor.
Adli teminat mı? Peki...
Kurul başkanlıklarına hâkimler mİ? Peki...
Seçim kurullarına parti tomsiloH leri mİ? Pokl...
Ayrıca üç bitaraf âza mı? Po» kİ...
Bu opekl» lorlo karşısında sessiz sodasız, hor İstediğini yaptıran «milli İrâde» nin azameti önünde huşû' llo diz eökmomeğo imkân
Fakat böyle olacağına bu momle* kotln ufkunda demokrasi günoşi doğduğu zaman iktidar partisi bütün bu demokrasi İcaplarını I endi-liğindon bir anda vorerok mılloti hakiki hürrlyotino kavuştursaydı kondislno tarih sayfalarında daha parlak satırlar ayırmış olmaz mı idi?
O zaman Millet, demokrasiyi böylo lokma lokma kopararak boşu na vakit öldürmüş olmıyacaktı. Memleketin üzerine çöken ümitsizlik bulutları çoktan dağılacak ve herkos sandık başına gülo oynı-ya, düğüne gider gibi koşacaktı.
iktidardakiler bu güzel fırsatı
kaçırmışlardır. «Yardan mı, sordon
mi?» geçmek tereddüdü hom onla-
ra, hem do memlekete zararlı ol-
Belki ilerisi için bu mümkündür. Yeni tekaüt kanununun i-
(Dovamı Sa. s Sü. 3 de)
Otomobil yarışları
Pazar günü yapılacak yarışların sürprizli geçeceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pa-
zar günü yapılacak otomobil ve
motosiklet yarışlarının kayıt
müddeti hitam bulmuş, yarış ha-
zırlıklarına başlanmıştır.
(Dovamı 8a. ö Sü. 4 do)
Kız, Mat Enstitüsünde bu yıl mezun olanlara törenle diplomaları tevzi
Sdumtylir. Resim, diploma töreninden bir intibaı iesbit etmektedir.
(Foto Burhan • Yeni Sabah),
CUMA 1 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarot Nuruosmanlyo Noı 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» İ 8 T A N B U L Telefon t 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3690 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı s 10 Kuruş | g j Tege Kuvvet Şuru|]u GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BlR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yargıt ay Başkanı Halil özy&rük, Divanı Alinin bir duruşmasında
"Yeni Sabah„ ın
muazzam
bir teşebbüsü
Türkiye'nin en büyük romancısı üstad
1950 seçimlerinde adlî ieminai
Esat Mahmut Karakurt
gazetemiz adına dünya turuna çıkıyor
Hükümet, Seçim Kurulu Başkanlıklarına hâkimleri getirmeğe nihayet razı oluyor
Hazırlanan 147 maddelik yeni seçim kanunu tasarısının esasları açıklandı, tasarı Kasımda Meclise sevkedilecek
Boşuna
Çekişme..
ükûmet ile, muhalefet partilerinden demokratlar arasında ,son kongre dolayısile bir çekişme ve tartışma başladı. Kongre kararlan karşısında hükümetin, şiddet ve baskı politikasına baş vuracağı, olağanüstü kanunlar çıkarmak için Meclisi fevkalâde bir toplantıya çağıracağı şayiaları çıktı ve bu söylentiler, üstü örtülü surette, kabine ile sıkı alâkası olan bir İstanbul gazetesinde yayınlandı.
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satın, gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı beyanatta bulundu Kömür fiatlannın artması dolayısile, deniz ve demiryollarında bir kısım biletlere zam yapılacak
Şehrimizde "bulunan Ulaştırma. mış ve Bakanlığı ilgilendiren m e. Bakanı Dr. Kemal Satır, dlln saat Beleler hakkında aşağıdaki izahatı 15 de Denizyolları Umum Müdür - vermiştir: lüğünde bir basın toplantısı yap -I (Dovamı Sa. S 8Ü. 1 de)
Ankara: 30 (A.A.) — 1050 seçim lori için hükümet tarafındım teşkil edilmiş olan bir teknik komisyon tarafından hazırlanan vo İstanbul, Ankara hukuk fakülteleri profesörleri ilo yargıtııy ,danışta; heyetlorin don vo en kalabalık üç baromuzdan seçilecek 11 kişiden mürekkep bir i-liın heyetinin totkikino tevdi edilmek üzoro bulunun yeni 6cçim tasarısının ihtiva etmekte olduğu-ana hatlar uunlnrdır,:
(Devamı Sa. 6 8Q. 1 do)
Derhal siyaset havası bulandı ve her türlü kötümser tahminler aldı, yürüdü. Fakat bilâhare kabine nin malûm beyannamesi ve tebliğ? neşrolundu. Bu resmi tebliğ hükümetin neden kuşkulandığını ve
Denizcilik ve donanma bayramı
GÜZİDE İT BÜYÜK ROMANCI ESAT MAHMUT KARAKURT ÇALIŞMA ODASINDA

hangi hususta hassasiyet gösterdiğini açığa vuruyordu. Kongre âzasından bazıları, önümüzdeki
Bu sabah ve öğleden sonra törenler yapılacak
1950 seçimlerinde de geçen 21
Temmuzdaki oyunların oynanma sına müsaade edemiyeceklerini, kanunsuz olarak sandık ve rey masunluğunu ihlâl edecek ilgililerin bu yolda hareketlerine milletçe müsamaha olunamıyacağı ve buna mukavemet olunarak her türlü yolsuzluğun tahakkukuna meydan verilmiyeceğini ifade etmişler ve bu düşüncelere kongrenin kararlan arasında da yer vermişlerdi, işte hükümeti endişeye düşüren bu sözler ve karara dereolunan bu cümleler olmuştur. Kabine âzası, bu şekildeki ifadelerin ve seçim emniyetinin ihlâl edildiği zan ve vehmine kapılacakların, şahsî içtiiıad ve takrirleri ile, kararlar vermelerinin, bir kargaşalık havası yaratacağını ve yurttaki sükûnu | bozabileceğini, düşünmüşler ve meşhur beyannameyi neşretmiş- , terdir. Bu tebliğ neşredile dur-, 8un diğer taraftan kabine seçim emniyetini Bağlıyacak etraflı bir kanun projesini de galiba nihayet hazırlamıştır. Bu proje, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Bugün Denizcilik ve Donanma bayramıdır. Bu münasebetle şehrimizde büyük bir tören yapılacaktır.
Törene İştirak edecek sivil ve askerî deniz birlikleri, saat 9.30 da Galatasaray Lisesi bahçesinde top landıktan sonra Taksime gelecek.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Sinemalarda lüks koltuk nisbeti hatalı Vali’den, sinemalarda insafsız ve fahiş bir hatâ, misilsiz bir gaflet şaheseri olarak muhafaza edilegelen lUks koltuk nisbetinin derhal makul hadde indirilmesini istiyoruz Bugün, İstanbullular için acı bir gündür; zira, Şehir Meclisi’niıı verdiği bütün hatalı kararlar bu günden itibaren yürürlüğe giriyor I Şehir Meclisi âzası, üniversite gençliğinin otobüs mes'elesi hakkmdaki dâvetine icabet etmemek için binbir bahane icad ediyorlar, lıarb malûlleri bir miting yapacaklar
Yeni Sabah» matbuat hayatımızda görülmemiş bir fedakârlıkla büyük bir teşebbüse girişti.
Yazıları ve eserleri ile değerli şahsiyeti etrafında, bütün memleket okuyucularının istisnasız en büyük alâka ve sevgisini toplamış bulunan, kıymetli arkadaşımız Esat Mahmut Karakurt gazetemiz adına bir dünya turuna çıkacaktır.
MüeSsesemiz, yeni hayatına başladıktan sonra, okuyucularımızın da takdir buyuracakları gibi, kendisine gösterilmiş olan rağbet ve teveccühe şükranla mukabele edebilmek maksadile, her türlü fedakârlığı göze alarak, daimi hamlelerle okuyucularının karşısına çıkmak arzusunu hissetmiştir.
Fakat bu sefer yaptığımız bu teşebbüs, korkusuzca iddia edebiliriz ki, hiç bir gazete tarafından tatbik mevkiine konulanuyacak büyük maddi fedakârlıkları ica-bettiren muazzam bir hamle olacaktır. Bilhassa giriştiğimiz bu muazzam hamlenin en muvaffak tarafı, okuyucularımızın bugünkü dünyayı, Esat Mahmut Kara-kurt gibi, memleketimizin en büyük ediplerinden birinin kaleminden öğrenmiş olacakları keyfiyetidir.
üstad romancımız, binbir ızlırap, binbir dert içinde çırpınıp duran ihtiyar küremizi adım adım dolaşarak, bu kürenin üzerinde yaşıyan türlü türlü insanların, bütün âdetlerini, düşünüşlerini, cemiyetlerini, ah-
lâklarını, aşklarım, ıztırap ve saadetlerim bize anlatacak, şimdiye kadar yalnız yabancı ajanslarla, ecnebi muharrirlerin yazdığı kitaplardan öğrendiğimiz dünyayı bize, bir Türk edibinin eşsiz kalemile canlandırıp, izah edecektir. Şüphesiz ki bunu yaparken üstad bizi, romanlarında olduğu gibi, enfes üslûbu, renk renk tasvirleri, akıcı ifadesile, eserlerinden bir sayfa okuyor-muşcasına peşi sıra sürükleyip götürecek ve kendisile beraber seyahat ediyormuşuz gibi dünyayı beraber dolaşacağız.
Fan- Amerikan havayolları kumpanyasının uçaklar ile yapılacak, dünyanın beş kıtasını içine alan bu muazzam seyahatte, değerli edibimizin uğrıyacağı memleketler şunlardır:
Belçika, İspanya, İngiltere, Fransa, Portekiz, Fran sız Afrikası, Arjantin Brezilya, Oruğvay, Şili, Peru, Panama, Amerika, Japonya, Çin, Siyam, Hindistan, Pakistan, Arabistan...
Bu meganda Esat Mahmut Karakurt, Barselona, Dakar, Riyo dö Janeyro, Boenos Ayres, Filedelfiya, Mi-yami, Los Anjelos ve Holivudda uzunca bir müddet kalacak, sonra Pasifik denizinden geçip, Honolulu, Hava-yi, Filipin Adalarını görüp Manilaya uğrıyarak, Şanghay, Hongkong, Bankok gibi Asyamn büyük merkezlerini ziyaret edecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nişantaşı Kız Sanat Enstitüsü
İstanbul Şelhr Meclisinin son toplantısında afelâcele verdiği kararların gayn kanuni oluşu, Şehir Meclisi üyelerini telâş ve endişeye düşürmüş bulunmaktadır.
Sinema zamları ve otobüslerdo tenzilâtlı ve pasolu seyahat usulünün kaldırılmasile İlgili gayrı meşru kararar, maalesef bugünden 1-tlbaren yürürlüğe girmekte ise de, Volinin Ankaradan dönüşünden sonra bu kararların tashihi cihetine gidileceği de ihtimalden uzak tutulmamaktadır.
_____(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)

V
Yeni Tekel U. Mildiiril Hadi Hüs man dün gazetecilerle beraber...
Yeni Tekel Umum
Müdürü dün geldi
Para darlığını giderecek tedbirler
Sümerbank genel müdürlüğü tacirlere teminat mektubu vermeğe __ başladı ____
Hükümet, piyasanın para Bikinimi ile yakından ilgilenmiş ve ferahlığı Bağlıyacak bazı tedbirleri alarak tatbikine koyul-(D ovamı sa. g Sü. 2 do)
Yeni Tekel Umum Müdürü Hadi Hüsman dün sabahki trenle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Umum Müdür doğruca Tekel idaresine giderek daire müdürleriyle bir tanışma toplantısı yapmıştır. Müteakiben gazetecilerle görüşen Hadi Hüsman, aşağıdaki kısa beyanatı vermiştir:
(— Yeni tâyin olduğum bu vazifeyi başarmak ve teşkilâta daha iyi bir duruma koymak ı-çin bütün gücümle çalışacağım. Henüz Tekel idaresinin çalışma sistemi hakkında bir malûmata sahip olmadığım İçin fazla bir şey BÖyliyemiyeceğim. Tekel ida resinin İktisadî devlet teşekkülü haline getirilmesi için şimdilik bir kaıur alınmış değildir.
nborl hükümet alakalandıran bütün gazotolorden ovvol n» oylomosi Itlbarlle ar* nlm rosmlo diyebileceğimiz (Akşam) refikimiz dünkü nüshasında seçime tornas odon dikkate yayan bir hnbor daha vorlyor. Şöyle kİ t
Yeni seçim kanunu son şeklini almak üzoro İmiş. Bu şokle göre yüksok seçim kurulları teşekkül e-docek vo adli teminat osas kabul odllooekmlşl
Fosübhnnallûhl.. Şu mahdut sü> tunda, şu ûolz kalomlmlo bu nıov-zııu kaç defa yazdık... Kaç defa vatandaşa omnlyot telkin ötmek, ona soçım hakkının taarruzdan masun olduğunu inandırmak İçin sandık başlarına hakimleri oturtmak lâzımgoldlğinl yazdık.
Bugün, hükümet dönüyor, dolaşıyor, nihayet «adli teminat» ı kabul ediyor.
Ya bir aralık İçişleri Bakanı o-lan vo şahsen İyi bir adam olduğu söylendiği haldo Bakanlığında halkta antlpatl uyandıran Icraati-lo anılan bir zatın «Adli teminatı pronslp Itlbarllo kabul etmiyoruz.» sözü no oldu?
Pronslp kararı bozuldu mu?
İktidar partisinin bir İki sono
ovvolkl hükümeti, yapılan seçim
kanununun gayot demokratik esas
lara dayandığını Isbat için no ya-
pacağını bllnıozken bugün bütün
irade
ULUNAY
bu pürüzleri ortadan kaldırmağı ka bul ediyor.
Adli teminat mı? Peki...
Kurul başkanlıklarına hâkimler mİ? Peki...
Seçim kurullarına parti tomsiloH leri mİ? Pokl...
Ayrıca üç bitaraf âza mı? Po» kİ...
Bu opekl» lorlo karşısında sessiz sodasız, hor İstediğini yaptıran «milli İrâde» nin azameti önünde huşû' llo diz eökmomeğo imkân
Fakat böyle olacağına bu momle* kotln ufkunda demokrasi günoşi doğduğu zaman iktidar partisi bütün bu demokrasi İcaplarını I endi-liğindon bir anda vorerok mılloti hakiki hürrlyotino kavuştursaydı kondislno tarih sayfalarında daha parlak satırlar ayırmış olmaz mı idi?
O zaman Millet, demokrasiyi böylo lokma lokma kopararak boşu na vakit öldürmüş olmıyacaktı. Memleketin üzerine çöken ümitsizlik bulutları çoktan dağılacak ve herkos sandık başına gülo oynı-ya, düğüne gider gibi koşacaktı.
iktidardakiler bu güzel fırsatı
kaçırmışlardır. «Yardan mı, sordon
mi?» geçmek tereddüdü hom onla-
ra, hem do memlekete zararlı ol-
Belki ilerisi için bu mümkündür. Yeni tekaüt kanununun i-
(Dovamı Sa. s Sü. 3 de)
Otomobil yarışları
Pazar günü yapılacak yarışların sürprizli geçeceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pa-
zar günü yapılacak otomobil ve
motosiklet yarışlarının kayıt
müddeti hitam bulmuş, yarış ha-
zırlıklarına başlanmıştır.
(Dovamı 8a. ö Sü. 4 do)
Kız, Mat Enstitüsünde bu yıl mezun olanlara törenle diplomaları tevzi
Sdumtylir. Resim, diploma töreninden bir intibaı iesbit etmektedir.
(Foto Burhan • Yeni Sabah),

Comments (0)