Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİY1Z
PERŞEMBE 30 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adrojl: «YENİ SABAH» I 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Toıofon: 2078»
12 inci Yıl, No. 3689
Sayısı : 10 Kuruş
Go&cL&t
EN YÜKSEK KALİTELİ ÇINLAT A GOLDEN'ln enfes lezzette zengin lerini tadanlar en iyi dostları olmuşlardır. GOLDEN marka çikolata ve çik-, .Jetleri en '.güç beğenen zevkleri bile
Gergin havanın meydana çıkmasına sebep olan D.P. büyük kongresinden bir intiba.*
Bakıkm] Şehir Meclisi kanunsuz iş yapmış durumda
Rus ilhakını tanımıyor
1950de yapılacak seçime hazırlık Yeni seçim kanun tasarısını inceliyecek ilim heyetinin teşkili için faaliyete geçildi
C. H. P./ ara seçimleri için F. Cemal Erkin'le Hâdi Hüsmen'i aday gösterecek-Bakanlar Kurulu dün gece de toplandı
Seçim kanununu inceliyecek heyet Ankara: 29 (A.A.) — 1950 seçimleri için ( hazırlanmakta olan kanun tasarısını inceliye- ( cek ilim heyetinin teşkili İçin, Başbakan Şem- > şeddin Günaltay tarafından Ankara ve Istan 5
(Devamı 8a. s Sü. 8 de) 5
Hayırlı bir iş
ordumuz için çok hayırlı olacak müsbet bir 1-şin ilk adımı atılmıştır.
Amerikah bir şirket ile, evvelki gün, Ankarada imzalanan bir mukavelo gereğince Kozluda kötüler ..—-—-------------------
İçin (25) milyon Türk lirası sar-fediiecektir ki bunun beş milyon küsur dolan Marshall plânı yardım faslından ödenecektir. Böyle ce yalnız Kozluda, belli sahada, mevcut (15) milyon ton kömür dört yıl içinde istihsal olunabilecektir. Bu tesisat azami süri-atle kurulacak ve önümüzdeki İlk altı ay zarfında faaliyete geçilmiş bulunacaktır.
Esasen umumiyetle Ereğli kömür havzası Türkiyemiz için, en zengin getir kaynağı döviz elde etme vasıtası olabilir. Memleketin kömür istihsali yılda üç milyon tona ancak bulabiliyor ve bu üç milyon tonda artık iyi bir vasıf bile aranmıyor. Nitekim ara sıra vapur ve trenlerde arızalar oluyor, çok toz ve toprağa karışık kömürler, lâzım gelen çekine kudretini lokomotif veya Metlere veremiyor, üç milyon ton rakamı biraz nazaridir ve bu miktara çok toz ve ecnebi me-vad kanşnıaktadır.
Bugün kömüre muhtaç olmı-yan memleket yok gibidir. Al-manyanın kömür istihsalini art-hrabilmek İçin, galip devletler, Alman işçilerini çok imtiyazlı bîr duruma çıkarmışlar ve onlara, bütün Alman halkına verilen kalori miktarından fazla, kalori temin etmişlerdi. Halbuki bizim kömür istihsalimiz iç piyasayı bile tatmin edememektedir. Halka kömür dağıtılmalında her yıl her kesin şahit olduğu zorlukları bu-' rada hatırlatmağa lüzum yoktur. Sanayicilerimiz, fabrikatörlerimiz de kömür sıkıntısından pek ziyade mustariptirler. Kimse, dilediği ka dar ve rahatça, kömür alamamak tadır. Halk Partisi hükümetleri, (Devamı 8a. s 8ü. 5 de)

I Ankara: 29 (Hususî) — Halk Partisi
ara seçimleri hazırlıklarına devam etmekte-
dir. Vaşington büyük elçisi Feridun Cemal
Erkin ile Tekel genel müdürlüğüne yeni tâyin edilen Hadi Hüsmen'in münhal milletvekilliklerine aday gösterilecekleri söylenilmektedir.
A6Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa> a A A > a g

D. Parti İstanbul il
Başkanıseçildi
Dün yapılan toplantıda avukat Esat Çağa Başkan intihap edildi
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare Kurulu dün akşam bir toplantı yaparak yeni il başka-nını seçmiştir.
Seçim neticesinde başkanlığa ekseriyetle Avukat Esat Çağa seçilmiştir.
Esat Çağa seçimden sonra ken dişiyle görüşen bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
«— Arkadaşlarım beni başkan lığa seçmekle büyük bir lütufta
Bulgaristana kaçmak istiyen «Ç genç
bulunmuşlardır. Bu bakımdan kendilerine teşekkür etmeği bir borç telâkki ederim.
îstanbulda parti başkanlığını deruhte etmenin zor bir iş olduğunu idrâk etmiş bulunuyorum, ilerideki çalışmalarım esnasında yapacağım en ufak bir kusuru dahi matbuatımızın hoş görmeyip tenkid ederek beni irşad etme
Dâvamız ancak matbuatımızın himmetiyle halledilebilecektir.»
Acheson’un bu i husustaki demeci >
Vaşington, 29 A.A. (Usis) — Birleşik Amerika, evvelce müstakil olan Letonya, Estonya vc Litvanyanın Sovyetler Birliği tarafından ilhakını kabul edemi-yeceğini bugün bildirmiştir. Bu demeç, Birleşik Amerikadaki Le tonya diplomatik heyetinin yeni başkanı Jules Feldmans’ı kabul ettiği sırada dışişleri bakanı Acheson tarafından yapılmıştır.
Acheson, bu ziyaretin Birleşik Amerika hükümetinin Letonya milletinin selâmet ve refahına olan devamlı ilgisini göstermeğe vesile hazırladığını bildirmiştir.
Üç Bal tık memleketi 1940’da Sovyet . Alman paktından sonra Sovyetler Birliği tarafından İlhak edilmiştir. Fakat bu memleketlerin yabancı memleketlerde bulunan elçilikleri bu İlhakı kabul etmemiş ve Birleşik Amerika bunları tanımağa devam etmiştir.
Feldmans’ın maslahatgüzar o-larak tâyini Londradaki Letonya orta elçisi ve Letonyanın son meşru hükümetinin hususî temsilcisi Charles tarafından yapılmıştır.
İKTİSADİ işbirliği KONFERANSI I Marshall plânının mu- I
kadderatı bu konferans I ta belli olacak
Komünist tahrikçisi Teknik üniversiteden iki talebede kaçarken yakalandı
Teknik Üniversiteden Yusuf Balkanlı ve Mehmet Ceylâner ad lannda iki öğrenci ile, Mehmet Irmak adında bir tenekeci ustası bir kaç gün evvel Trakya hududundan Bulgaristana kaçmak İsterken yakalanmışlardır.
Sanıklar Istanbula getirilmiş ve haklarında takibata başlanmış tır. Halen millî emniyet ve emni-(Devamı 8a. g Sü. 8 do)
Yeni Krom madeni
işletmeye açıldı
Sinemalara zam meselesine dair Şehir Meclisi kavanin komisyonu reisinin ifşaatı
Basın ve Yayın Umum Mü dürü Ahmet Şüfcril Esmer
Basın ve yayın kadrosu daraltıldı
103 memur açıkta kaldı, buna mukabil bir
çok yüksek memuriyetler münhal
muzda yeni Basın, Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü teşkilâtının vazifeye başlaması dolayısi-le gazetecileri makamında kabul ederek aşağıdaki izahatta
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Otobüslerde talebeye tenzilât
Ders senesi başında tenzilât yapılması esas olarak kabul edildi
Vaşington 29 (A.A.) «Afp> — Birleşik Amerika resmî ve hu susî ekonomik çevreleri bugün Pariste toplanan Avrupa İktisadî İşbirliği konferansını büyük bir alâka ile takip etmektedirler. Bu çevreler yaşıyabilecek ve mü essir bir Avrupa arası tediye sis temi hazırlanmasını Marshall plânının idamesi ve başarısı için belli başlı bir ihtiyaç telâkki etmektedirler.
Paris: 29 (AA.) «Afp.» — Avrupa iktisadi işbirliği teşkilâtı konseyi 19 üyesi bugün öğleden Bonra Sir Stafford Cripps, Maurice Petche ve Paul Spaakın (Devamı Sa. s Sü. i do)
Türkiyeye Amerikan yardımı
Marshall yardımiyle işlemeye başlıyaa madenin ilk partisi; Amerikaya sevk için İskenderuna vardı
Ankara: 29 (Hususi) — Sori kromlarının işletmeye açılması dolayısile bugün saat 16 da Eti-bankta umum müdür Ferit Naz-mi Gürmen, umum müdür yardımcısı Hikmet Riza Şayiam ve
İktisadî işbirliği Türkiye idaresi endüstri ve maden işleri direktörü Clarence O. Mittendorf'un iş-tirâkile müşterek bir basın toplantısı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Selçuk Kız San'at
Enstitüsü
Çatalcada hazin bir aile faciası oldu
Dün, C.H.P. Vilâyet Merkezin» de, teşkilât mensuplarının iştirakiyle uzun bir toplantı yapılmış ve otobüslerde kaldırılan talebe ve malul tenzilâtı meselesi» le sinema biletlerine zam işi ko» nuşulmuştur.
Dün Şehir Meclisi âzasından Ekrem Amaç, otobüslerde tenzilât ve paso meselesi hakkında şunları söylemiştir:
— Pasoların kaldırılması ve istisnasız her yolcunun ücretle seyahati sebepleri genel mecliste kabul edilen Tarife Komisyonu tutanağında şu şekilde açıklanmıştır:
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yeni Emekli
kanununun
tatbiki
Lüzumlu hazırlıkların
Yanşa iştirâk edecek motosikletlerden biri
Otomobil yarışları 3Temmuzda yapılıyor
Veliefendi sabasında yapılacak yarışların çok sürprizli olacağı anlaşılıyor
14 ayda 32,5 milyon lirayı buldu
Parla 29 (A.A.) (nited Press) — İktisadi iş birliği idaresinin bil diriliğine göre, Marshall plânının çorçevcal dahilinde olarak Avrupa kalkınma programının ilk 11 aylılı devresi zarfında TUrklyeye yapılan yardım ceman yekûn 32.500.000 doları bulmaktadır.
Aynı kaynaktan İlâve edildiğine göre, aynı plân çerçevesi dahilin -do olarak kalkınma malzemesi satın alınması için mayıs ay: zarfın da TUrklyeye hiç bir dolar tahsisi yapılmamıştır.
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile Motörlii Nakil Vasıtaları Sahipleri Derneğinin ÜÇ Temmuz pazar günü saat 14,39 da Veliefendi at yarış yerinde müştereken tertip ettikleri otomobil ve Motosiklet yarışları hazırlıkları ilerlemektedir.
Yarış sahası cuma gününe ka dar tamamlanacak ve cuma, cumartesi günü yarışa girenler tec rübeler yapabilecektir. Cuma gü nü saat 4 de Taksimdeki Dağcılık Klübünde yarışa girecek mo-törsiklelçilerin profesyonel ve amatör oto sahiplerinin yarış komitesi fen heyetince muayene-
leri yapılacak ve yarış komitesi tarafından yanşa girme lisaus kâğıtları verilecektir. Bütün yarışların kaydı kapanmış, sadece zerafet müsabakasına iştirâk o-decek bayanların cumartesi saat 14’e kadar müracaatlan kabul e dilecektir. Yarışların yapılacağı (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
altı ay içinde bitirilmesi şüpheli görülüyor
Ankara, 29 (Hususî) — Bay Hadi Hüsmen'in tekel genel müdürlüğüne tâyini dolayısiyle in-hilâl eden büdce mali kontrol u-mum müdürlüğüne yapılacak yeni tâyinin Maliye Bakanlığında bazı mühim değişiklikleri icabet tlreceği söylenilmektedir. Bu a-rada tatbik ve devir hazırlıkları bitmiş bulunan T.C. Emekli Sandığı kadrosuna yapılacak yeni tâyinler de bu değişiklikte mühim nisbette âmil olacaktır» Emekli sandığı kanunu tatbikat! hazırlıkları arasında sayiştay tekaüt şubeleri de gerek askerî ve gerek mülkî tekaüt maaşları intibakını yapmak üzere ilgili daire elemanlariyle bu yoldu (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Huzursuzluk/ hoşnudsuzluk
ULUNAY
kişi
Bir kişi öldü, iki yaralandı
Çatalca, 29 (Hususi) — İlçemize bağlı Kalfa köyünde bir cinayet olmuş, iki kişi yaralanmış, bir kişi ölmüştür. Hâdise şöyle cereyan etmiştir:
Kalfa köyünde Recep oğlu Sabri Türker, ayni köyden Fikriye Çavuşoglu’nun kendisine verilmemesinden hiddetlenerek çiftesini almış, tarlaya gitmiştir. Tarlada Fikriye ve annesile karşılaşan Recep, her ikisini çifte ile yaralamış ve kendisi de kazaen çifteden çıkan bir kurşunla ölmüştür.
Beyazıtta ramazan sergisi açıldı
bir kaç gündonborl garip bir mantıksızlık havası I-çindeylm: Domokrat Parli kongro-slndan sonra hükûmot bir toblig neşroyledl; bunda Domokrat Partinin memurları tehdit ettiğini, hal kı baskı altına almak hodofinl takip oyladığını vo bu hallor karsısında memleketin bir diktatörlüğe sürüklenmesine asla müsaado otml yeoeğlnl söyledi.
Domokrat Parli Reisi buna vor-dlfii cevapta: «Memlokotto bir endişe hüküm sürüyorsa bunun 21 Temmuz usullerinin tekrarına teşebbüs edilmesi ihtimalinden doğmaktadır.» dedi.
Dünkü «Akşam» gazetesinde do şu mülâhazayı gördüm: .Bugünkü hükümet içlndo demokratik coroya-nın gerilemesine vo hürriyetlerin takyıd edilmesine razı olacak tok Bakan yoktur.»
Şimdi yanyana koyduğumuz bu muhtollt oüınlclorl tahlil odoliın: 'Evvelâ hükümotin beyannamesi zayıftır. Ortada huzursuzluk yok, hoşnudsuzluk vardır ve bu hoşnudsuzluk ıdaro makinesinin iyi ıslo-
memeslnden ileri gelmektedir. E-esaslı loraat şöylo dursun cüz' teşkil öden on ehommlyetslz hâdiseler birlko blriko birer kül olmuş ve halkta bıkkınlık ve ümitsizlik huşu lu getirmiştir. Meselâ, bir nakil vasıtasının gişesinden bilet almak Istoyen bir vatandaş gişeyi kapalı bulursa artık bundan eskisi gibi sinirlenmiyor; bilâkis bunu gayet tabii buluyor; dudağını bükerek: «No yapalım? diyor. İşto blzdo böy le...» Tren gecikirse yine ayni lâkaytlığı görüyoruz... Eskiden: «Ne demek ötendim? Böyle şoy olut mu?» kabilinden llorl sürülen itirazlar şimdi tamamen sönmüştür. Sanki bu hal, kadorin haklı veyı haksız bir hükmü olarak kabul e* diliyor.
Hükümotin beyannamesinden an lıyoruz ki bu hoşnudsuzluk bir hu* zursuzluk zannediliyor. Muhalltlo-rln halkı baskı altına almak hodo* fini takip oylemolorino golinco bu* na İmkân olaınıyacagını tokldo ha-cet yoktur.
Baskı lâfla olmaz; kuvvetle m
lur, muhalefetin elinde kuvvot
(Devamı S a. s Sü. O da)
Yunanistanda kabine buhranı devam ediyor
Atina: 29 (AP.) — Yunan ka
ine buhranı dün de devam et-
miştir. Şimdilik bunun sebebi Li
berallerin yüzde yüz kralcı bir hü
kûmete itimad oyu vermek İste-
memeleridir,
Vapa Selçuk Kıa San’at Enş titüsünü bitirenlere dün törenle diploma tevzi edilmiştir. Resim-
de diploma alan genç kakır gö rülmektedir.
Cemaat, yeni Şişli cami inde namazdan çıkıyorlar
[Y&zım b inci sayfada)
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİY1Z
PERŞEMBE 30 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adrojl: «YENİ SABAH» I 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Toıofon: 2078»
12 inci Yıl, No. 3689
Sayısı : 10 Kuruş
Go&cL&t
EN YÜKSEK KALİTELİ ÇINLAT A GOLDEN'ln enfes lezzette zengin lerini tadanlar en iyi dostları olmuşlardır. GOLDEN marka çikolata ve çik-, .Jetleri en '.güç beğenen zevkleri bile
Gergin havanın meydana çıkmasına sebep olan D.P. büyük kongresinden bir intiba.*
Bakıkm] Şehir Meclisi kanunsuz iş yapmış durumda
Rus ilhakını tanımıyor
1950de yapılacak seçime hazırlık Yeni seçim kanun tasarısını inceliyecek ilim heyetinin teşkili için faaliyete geçildi
C. H. P./ ara seçimleri için F. Cemal Erkin'le Hâdi Hüsmen'i aday gösterecek-Bakanlar Kurulu dün gece de toplandı
Seçim kanununu inceliyecek heyet Ankara: 29 (A.A.) — 1950 seçimleri için ( hazırlanmakta olan kanun tasarısını inceliye- ( cek ilim heyetinin teşkili İçin, Başbakan Şem- > şeddin Günaltay tarafından Ankara ve Istan 5
(Devamı 8a. s Sü. 8 de) 5
Hayırlı bir iş
ordumuz için çok hayırlı olacak müsbet bir 1-şin ilk adımı atılmıştır.
Amerikah bir şirket ile, evvelki gün, Ankarada imzalanan bir mukavelo gereğince Kozluda kötüler ..—-—-------------------
İçin (25) milyon Türk lirası sar-fediiecektir ki bunun beş milyon küsur dolan Marshall plânı yardım faslından ödenecektir. Böyle ce yalnız Kozluda, belli sahada, mevcut (15) milyon ton kömür dört yıl içinde istihsal olunabilecektir. Bu tesisat azami süri-atle kurulacak ve önümüzdeki İlk altı ay zarfında faaliyete geçilmiş bulunacaktır.
Esasen umumiyetle Ereğli kömür havzası Türkiyemiz için, en zengin getir kaynağı döviz elde etme vasıtası olabilir. Memleketin kömür istihsali yılda üç milyon tona ancak bulabiliyor ve bu üç milyon tonda artık iyi bir vasıf bile aranmıyor. Nitekim ara sıra vapur ve trenlerde arızalar oluyor, çok toz ve toprağa karışık kömürler, lâzım gelen çekine kudretini lokomotif veya Metlere veremiyor, üç milyon ton rakamı biraz nazaridir ve bu miktara çok toz ve ecnebi me-vad kanşnıaktadır.
Bugün kömüre muhtaç olmı-yan memleket yok gibidir. Al-manyanın kömür istihsalini art-hrabilmek İçin, galip devletler, Alman işçilerini çok imtiyazlı bîr duruma çıkarmışlar ve onlara, bütün Alman halkına verilen kalori miktarından fazla, kalori temin etmişlerdi. Halbuki bizim kömür istihsalimiz iç piyasayı bile tatmin edememektedir. Halka kömür dağıtılmalında her yıl her kesin şahit olduğu zorlukları bu-' rada hatırlatmağa lüzum yoktur. Sanayicilerimiz, fabrikatörlerimiz de kömür sıkıntısından pek ziyade mustariptirler. Kimse, dilediği ka dar ve rahatça, kömür alamamak tadır. Halk Partisi hükümetleri, (Devamı 8a. s 8ü. 5 de)

I Ankara: 29 (Hususî) — Halk Partisi
ara seçimleri hazırlıklarına devam etmekte-
dir. Vaşington büyük elçisi Feridun Cemal
Erkin ile Tekel genel müdürlüğüne yeni tâyin edilen Hadi Hüsmen'in münhal milletvekilliklerine aday gösterilecekleri söylenilmektedir.
A6Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa> a A A > a g

D. Parti İstanbul il
Başkanıseçildi
Dün yapılan toplantıda avukat Esat Çağa Başkan intihap edildi
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare Kurulu dün akşam bir toplantı yaparak yeni il başka-nını seçmiştir.
Seçim neticesinde başkanlığa ekseriyetle Avukat Esat Çağa seçilmiştir.
Esat Çağa seçimden sonra ken dişiyle görüşen bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
«— Arkadaşlarım beni başkan lığa seçmekle büyük bir lütufta
Bulgaristana kaçmak istiyen «Ç genç
bulunmuşlardır. Bu bakımdan kendilerine teşekkür etmeği bir borç telâkki ederim.
îstanbulda parti başkanlığını deruhte etmenin zor bir iş olduğunu idrâk etmiş bulunuyorum, ilerideki çalışmalarım esnasında yapacağım en ufak bir kusuru dahi matbuatımızın hoş görmeyip tenkid ederek beni irşad etme
Dâvamız ancak matbuatımızın himmetiyle halledilebilecektir.»
Acheson’un bu i husustaki demeci >
Vaşington, 29 A.A. (Usis) — Birleşik Amerika, evvelce müstakil olan Letonya, Estonya vc Litvanyanın Sovyetler Birliği tarafından ilhakını kabul edemi-yeceğini bugün bildirmiştir. Bu demeç, Birleşik Amerikadaki Le tonya diplomatik heyetinin yeni başkanı Jules Feldmans’ı kabul ettiği sırada dışişleri bakanı Acheson tarafından yapılmıştır.
Acheson, bu ziyaretin Birleşik Amerika hükümetinin Letonya milletinin selâmet ve refahına olan devamlı ilgisini göstermeğe vesile hazırladığını bildirmiştir.
Üç Bal tık memleketi 1940’da Sovyet . Alman paktından sonra Sovyetler Birliği tarafından İlhak edilmiştir. Fakat bu memleketlerin yabancı memleketlerde bulunan elçilikleri bu İlhakı kabul etmemiş ve Birleşik Amerika bunları tanımağa devam etmiştir.
Feldmans’ın maslahatgüzar o-larak tâyini Londradaki Letonya orta elçisi ve Letonyanın son meşru hükümetinin hususî temsilcisi Charles tarafından yapılmıştır.
İKTİSADİ işbirliği KONFERANSI I Marshall plânının mu- I
kadderatı bu konferans I ta belli olacak
Komünist tahrikçisi Teknik üniversiteden iki talebede kaçarken yakalandı
Teknik Üniversiteden Yusuf Balkanlı ve Mehmet Ceylâner ad lannda iki öğrenci ile, Mehmet Irmak adında bir tenekeci ustası bir kaç gün evvel Trakya hududundan Bulgaristana kaçmak İsterken yakalanmışlardır.
Sanıklar Istanbula getirilmiş ve haklarında takibata başlanmış tır. Halen millî emniyet ve emni-(Devamı 8a. g Sü. 8 do)
Yeni Krom madeni
işletmeye açıldı
Sinemalara zam meselesine dair Şehir Meclisi kavanin komisyonu reisinin ifşaatı
Basın ve Yayın Umum Mü dürü Ahmet Şüfcril Esmer
Basın ve yayın kadrosu daraltıldı
103 memur açıkta kaldı, buna mukabil bir
çok yüksek memuriyetler münhal
muzda yeni Basın, Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü teşkilâtının vazifeye başlaması dolayısi-le gazetecileri makamında kabul ederek aşağıdaki izahatta
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Otobüslerde talebeye tenzilât
Ders senesi başında tenzilât yapılması esas olarak kabul edildi
Vaşington 29 (A.A.) «Afp> — Birleşik Amerika resmî ve hu susî ekonomik çevreleri bugün Pariste toplanan Avrupa İktisadî İşbirliği konferansını büyük bir alâka ile takip etmektedirler. Bu çevreler yaşıyabilecek ve mü essir bir Avrupa arası tediye sis temi hazırlanmasını Marshall plânının idamesi ve başarısı için belli başlı bir ihtiyaç telâkki etmektedirler.
Paris: 29 (AA.) «Afp.» — Avrupa iktisadi işbirliği teşkilâtı konseyi 19 üyesi bugün öğleden Bonra Sir Stafford Cripps, Maurice Petche ve Paul Spaakın (Devamı Sa. s Sü. i do)
Türkiyeye Amerikan yardımı
Marshall yardımiyle işlemeye başlıyaa madenin ilk partisi; Amerikaya sevk için İskenderuna vardı
Ankara: 29 (Hususi) — Sori kromlarının işletmeye açılması dolayısile bugün saat 16 da Eti-bankta umum müdür Ferit Naz-mi Gürmen, umum müdür yardımcısı Hikmet Riza Şayiam ve
İktisadî işbirliği Türkiye idaresi endüstri ve maden işleri direktörü Clarence O. Mittendorf'un iş-tirâkile müşterek bir basın toplantısı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Selçuk Kız San'at
Enstitüsü
Çatalcada hazin bir aile faciası oldu
Dün, C.H.P. Vilâyet Merkezin» de, teşkilât mensuplarının iştirakiyle uzun bir toplantı yapılmış ve otobüslerde kaldırılan talebe ve malul tenzilâtı meselesi» le sinema biletlerine zam işi ko» nuşulmuştur.
Dün Şehir Meclisi âzasından Ekrem Amaç, otobüslerde tenzilât ve paso meselesi hakkında şunları söylemiştir:
— Pasoların kaldırılması ve istisnasız her yolcunun ücretle seyahati sebepleri genel mecliste kabul edilen Tarife Komisyonu tutanağında şu şekilde açıklanmıştır:
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yeni Emekli
kanununun
tatbiki
Lüzumlu hazırlıkların
Yanşa iştirâk edecek motosikletlerden biri
Otomobil yarışları 3Temmuzda yapılıyor
Veliefendi sabasında yapılacak yarışların çok sürprizli olacağı anlaşılıyor
14 ayda 32,5 milyon lirayı buldu
Parla 29 (A.A.) (nited Press) — İktisadi iş birliği idaresinin bil diriliğine göre, Marshall plânının çorçevcal dahilinde olarak Avrupa kalkınma programının ilk 11 aylılı devresi zarfında TUrklyeye yapılan yardım ceman yekûn 32.500.000 doları bulmaktadır.
Aynı kaynaktan İlâve edildiğine göre, aynı plân çerçevesi dahilin -do olarak kalkınma malzemesi satın alınması için mayıs ay: zarfın da TUrklyeye hiç bir dolar tahsisi yapılmamıştır.
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile Motörlii Nakil Vasıtaları Sahipleri Derneğinin ÜÇ Temmuz pazar günü saat 14,39 da Veliefendi at yarış yerinde müştereken tertip ettikleri otomobil ve Motosiklet yarışları hazırlıkları ilerlemektedir.
Yarış sahası cuma gününe ka dar tamamlanacak ve cuma, cumartesi günü yarışa girenler tec rübeler yapabilecektir. Cuma gü nü saat 4 de Taksimdeki Dağcılık Klübünde yarışa girecek mo-törsiklelçilerin profesyonel ve amatör oto sahiplerinin yarış komitesi fen heyetince muayene-
leri yapılacak ve yarış komitesi tarafından yanşa girme lisaus kâğıtları verilecektir. Bütün yarışların kaydı kapanmış, sadece zerafet müsabakasına iştirâk o-decek bayanların cumartesi saat 14’e kadar müracaatlan kabul e dilecektir. Yarışların yapılacağı (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
altı ay içinde bitirilmesi şüpheli görülüyor
Ankara, 29 (Hususî) — Bay Hadi Hüsmen'in tekel genel müdürlüğüne tâyini dolayısiyle in-hilâl eden büdce mali kontrol u-mum müdürlüğüne yapılacak yeni tâyinin Maliye Bakanlığında bazı mühim değişiklikleri icabet tlreceği söylenilmektedir. Bu a-rada tatbik ve devir hazırlıkları bitmiş bulunan T.C. Emekli Sandığı kadrosuna yapılacak yeni tâyinler de bu değişiklikte mühim nisbette âmil olacaktır» Emekli sandığı kanunu tatbikat! hazırlıkları arasında sayiştay tekaüt şubeleri de gerek askerî ve gerek mülkî tekaüt maaşları intibakını yapmak üzere ilgili daire elemanlariyle bu yoldu (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Huzursuzluk/ hoşnudsuzluk
ULUNAY
kişi
Bir kişi öldü, iki yaralandı
Çatalca, 29 (Hususi) — İlçemize bağlı Kalfa köyünde bir cinayet olmuş, iki kişi yaralanmış, bir kişi ölmüştür. Hâdise şöyle cereyan etmiştir:
Kalfa köyünde Recep oğlu Sabri Türker, ayni köyden Fikriye Çavuşoglu’nun kendisine verilmemesinden hiddetlenerek çiftesini almış, tarlaya gitmiştir. Tarlada Fikriye ve annesile karşılaşan Recep, her ikisini çifte ile yaralamış ve kendisi de kazaen çifteden çıkan bir kurşunla ölmüştür.
Beyazıtta ramazan sergisi açıldı
bir kaç gündonborl garip bir mantıksızlık havası I-çindeylm: Domokrat Parli kongro-slndan sonra hükûmot bir toblig neşroyledl; bunda Domokrat Partinin memurları tehdit ettiğini, hal kı baskı altına almak hodofinl takip oyladığını vo bu hallor karsısında memleketin bir diktatörlüğe sürüklenmesine asla müsaado otml yeoeğlnl söyledi.
Domokrat Parli Reisi buna vor-dlfii cevapta: «Memlokotto bir endişe hüküm sürüyorsa bunun 21 Temmuz usullerinin tekrarına teşebbüs edilmesi ihtimalinden doğmaktadır.» dedi.
Dünkü «Akşam» gazetesinde do şu mülâhazayı gördüm: .Bugünkü hükümet içlndo demokratik coroya-nın gerilemesine vo hürriyetlerin takyıd edilmesine razı olacak tok Bakan yoktur.»
Şimdi yanyana koyduğumuz bu muhtollt oüınlclorl tahlil odoliın: 'Evvelâ hükümotin beyannamesi zayıftır. Ortada huzursuzluk yok, hoşnudsuzluk vardır ve bu hoşnudsuzluk ıdaro makinesinin iyi ıslo-
memeslnden ileri gelmektedir. E-esaslı loraat şöylo dursun cüz' teşkil öden on ehommlyetslz hâdiseler birlko blriko birer kül olmuş ve halkta bıkkınlık ve ümitsizlik huşu lu getirmiştir. Meselâ, bir nakil vasıtasının gişesinden bilet almak Istoyen bir vatandaş gişeyi kapalı bulursa artık bundan eskisi gibi sinirlenmiyor; bilâkis bunu gayet tabii buluyor; dudağını bükerek: «No yapalım? diyor. İşto blzdo böy le...» Tren gecikirse yine ayni lâkaytlığı görüyoruz... Eskiden: «Ne demek ötendim? Böyle şoy olut mu?» kabilinden llorl sürülen itirazlar şimdi tamamen sönmüştür. Sanki bu hal, kadorin haklı veyı haksız bir hükmü olarak kabul e* diliyor.
Hükümotin beyannamesinden an lıyoruz ki bu hoşnudsuzluk bir hu* zursuzluk zannediliyor. Muhalltlo-rln halkı baskı altına almak hodo* fini takip oylemolorino golinco bu* na İmkân olaınıyacagını tokldo ha-cet yoktur.
Baskı lâfla olmaz; kuvvetle m
lur, muhalefetin elinde kuvvot
(Devamı S a. s Sü. O da)
Yunanistanda kabine buhranı devam ediyor
Atina: 29 (AP.) — Yunan ka
ine buhranı dün de devam et-
miştir. Şimdilik bunun sebebi Li
berallerin yüzde yüz kralcı bir hü
kûmete itimad oyu vermek İste-
memeleridir,
Vapa Selçuk Kıa San’at Enş titüsünü bitirenlere dün törenle diploma tevzi edilmiştir. Resim-
de diploma alan genç kakır gö rülmektedir.
Cemaat, yeni Şişli cami inde namazdan çıkıyorlar
[Y&zım b inci sayfada)
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİY1Z
PERŞEMBE 30 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adrojl: «YENİ SABAH» I 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Toıofon: 2078»
12 inci Yıl, No. 3689
Sayısı : 10 Kuruş
Go&cL&t
EN YÜKSEK KALİTELİ ÇINLAT A GOLDEN'ln enfes lezzette zengin lerini tadanlar en iyi dostları olmuşlardır. GOLDEN marka çikolata ve çik-, .Jetleri en '.güç beğenen zevkleri bile
Gergin havanın meydana çıkmasına sebep olan D.P. büyük kongresinden bir intiba.*
Bakıkm] Şehir Meclisi kanunsuz iş yapmış durumda
Rus ilhakını tanımıyor
1950de yapılacak seçime hazırlık Yeni seçim kanun tasarısını inceliyecek ilim heyetinin teşkili için faaliyete geçildi
C. H. P./ ara seçimleri için F. Cemal Erkin'le Hâdi Hüsmen'i aday gösterecek-Bakanlar Kurulu dün gece de toplandı
Seçim kanununu inceliyecek heyet Ankara: 29 (A.A.) — 1950 seçimleri için ( hazırlanmakta olan kanun tasarısını inceliye- ( cek ilim heyetinin teşkili İçin, Başbakan Şem- > şeddin Günaltay tarafından Ankara ve Istan 5
(Devamı 8a. s Sü. 8 de) 5
Hayırlı bir iş
ordumuz için çok hayırlı olacak müsbet bir 1-şin ilk adımı atılmıştır.
Amerikah bir şirket ile, evvelki gün, Ankarada imzalanan bir mukavelo gereğince Kozluda kötüler ..—-—-------------------
İçin (25) milyon Türk lirası sar-fediiecektir ki bunun beş milyon küsur dolan Marshall plânı yardım faslından ödenecektir. Böyle ce yalnız Kozluda, belli sahada, mevcut (15) milyon ton kömür dört yıl içinde istihsal olunabilecektir. Bu tesisat azami süri-atle kurulacak ve önümüzdeki İlk altı ay zarfında faaliyete geçilmiş bulunacaktır.
Esasen umumiyetle Ereğli kömür havzası Türkiyemiz için, en zengin getir kaynağı döviz elde etme vasıtası olabilir. Memleketin kömür istihsali yılda üç milyon tona ancak bulabiliyor ve bu üç milyon tonda artık iyi bir vasıf bile aranmıyor. Nitekim ara sıra vapur ve trenlerde arızalar oluyor, çok toz ve toprağa karışık kömürler, lâzım gelen çekine kudretini lokomotif veya Metlere veremiyor, üç milyon ton rakamı biraz nazaridir ve bu miktara çok toz ve ecnebi me-vad kanşnıaktadır.
Bugün kömüre muhtaç olmı-yan memleket yok gibidir. Al-manyanın kömür istihsalini art-hrabilmek İçin, galip devletler, Alman işçilerini çok imtiyazlı bîr duruma çıkarmışlar ve onlara, bütün Alman halkına verilen kalori miktarından fazla, kalori temin etmişlerdi. Halbuki bizim kömür istihsalimiz iç piyasayı bile tatmin edememektedir. Halka kömür dağıtılmalında her yıl her kesin şahit olduğu zorlukları bu-' rada hatırlatmağa lüzum yoktur. Sanayicilerimiz, fabrikatörlerimiz de kömür sıkıntısından pek ziyade mustariptirler. Kimse, dilediği ka dar ve rahatça, kömür alamamak tadır. Halk Partisi hükümetleri, (Devamı 8a. s 8ü. 5 de)

I Ankara: 29 (Hususî) — Halk Partisi
ara seçimleri hazırlıklarına devam etmekte-
dir. Vaşington büyük elçisi Feridun Cemal
Erkin ile Tekel genel müdürlüğüne yeni tâyin edilen Hadi Hüsmen'in münhal milletvekilliklerine aday gösterilecekleri söylenilmektedir.
A6Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa> a A A > a g

D. Parti İstanbul il
Başkanıseçildi
Dün yapılan toplantıda avukat Esat Çağa Başkan intihap edildi
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare Kurulu dün akşam bir toplantı yaparak yeni il başka-nını seçmiştir.
Seçim neticesinde başkanlığa ekseriyetle Avukat Esat Çağa seçilmiştir.
Esat Çağa seçimden sonra ken dişiyle görüşen bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
«— Arkadaşlarım beni başkan lığa seçmekle büyük bir lütufta
Bulgaristana kaçmak istiyen «Ç genç
bulunmuşlardır. Bu bakımdan kendilerine teşekkür etmeği bir borç telâkki ederim.
îstanbulda parti başkanlığını deruhte etmenin zor bir iş olduğunu idrâk etmiş bulunuyorum, ilerideki çalışmalarım esnasında yapacağım en ufak bir kusuru dahi matbuatımızın hoş görmeyip tenkid ederek beni irşad etme
Dâvamız ancak matbuatımızın himmetiyle halledilebilecektir.»
Acheson’un bu i husustaki demeci >
Vaşington, 29 A.A. (Usis) — Birleşik Amerika, evvelce müstakil olan Letonya, Estonya vc Litvanyanın Sovyetler Birliği tarafından ilhakını kabul edemi-yeceğini bugün bildirmiştir. Bu demeç, Birleşik Amerikadaki Le tonya diplomatik heyetinin yeni başkanı Jules Feldmans’ı kabul ettiği sırada dışişleri bakanı Acheson tarafından yapılmıştır.
Acheson, bu ziyaretin Birleşik Amerika hükümetinin Letonya milletinin selâmet ve refahına olan devamlı ilgisini göstermeğe vesile hazırladığını bildirmiştir.
Üç Bal tık memleketi 1940’da Sovyet . Alman paktından sonra Sovyetler Birliği tarafından İlhak edilmiştir. Fakat bu memleketlerin yabancı memleketlerde bulunan elçilikleri bu İlhakı kabul etmemiş ve Birleşik Amerika bunları tanımağa devam etmiştir.
Feldmans’ın maslahatgüzar o-larak tâyini Londradaki Letonya orta elçisi ve Letonyanın son meşru hükümetinin hususî temsilcisi Charles tarafından yapılmıştır.
İKTİSADİ işbirliği KONFERANSI I Marshall plânının mu- I
kadderatı bu konferans I ta belli olacak
Komünist tahrikçisi Teknik üniversiteden iki talebede kaçarken yakalandı
Teknik Üniversiteden Yusuf Balkanlı ve Mehmet Ceylâner ad lannda iki öğrenci ile, Mehmet Irmak adında bir tenekeci ustası bir kaç gün evvel Trakya hududundan Bulgaristana kaçmak İsterken yakalanmışlardır.
Sanıklar Istanbula getirilmiş ve haklarında takibata başlanmış tır. Halen millî emniyet ve emni-(Devamı 8a. g Sü. 8 do)
Yeni Krom madeni
işletmeye açıldı
Sinemalara zam meselesine dair Şehir Meclisi kavanin komisyonu reisinin ifşaatı
Basın ve Yayın Umum Mü dürü Ahmet Şüfcril Esmer
Basın ve yayın kadrosu daraltıldı
103 memur açıkta kaldı, buna mukabil bir
çok yüksek memuriyetler münhal
muzda yeni Basın, Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü teşkilâtının vazifeye başlaması dolayısi-le gazetecileri makamında kabul ederek aşağıdaki izahatta
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Otobüslerde talebeye tenzilât
Ders senesi başında tenzilât yapılması esas olarak kabul edildi
Vaşington 29 (A.A.) «Afp> — Birleşik Amerika resmî ve hu susî ekonomik çevreleri bugün Pariste toplanan Avrupa İktisadî İşbirliği konferansını büyük bir alâka ile takip etmektedirler. Bu çevreler yaşıyabilecek ve mü essir bir Avrupa arası tediye sis temi hazırlanmasını Marshall plânının idamesi ve başarısı için belli başlı bir ihtiyaç telâkki etmektedirler.
Paris: 29 (AA.) «Afp.» — Avrupa iktisadi işbirliği teşkilâtı konseyi 19 üyesi bugün öğleden Bonra Sir Stafford Cripps, Maurice Petche ve Paul Spaakın (Devamı Sa. s Sü. i do)
Türkiyeye Amerikan yardımı
Marshall yardımiyle işlemeye başlıyaa madenin ilk partisi; Amerikaya sevk için İskenderuna vardı
Ankara: 29 (Hususi) — Sori kromlarının işletmeye açılması dolayısile bugün saat 16 da Eti-bankta umum müdür Ferit Naz-mi Gürmen, umum müdür yardımcısı Hikmet Riza Şayiam ve
İktisadî işbirliği Türkiye idaresi endüstri ve maden işleri direktörü Clarence O. Mittendorf'un iş-tirâkile müşterek bir basın toplantısı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Selçuk Kız San'at
Enstitüsü
Çatalcada hazin bir aile faciası oldu
Dün, C.H.P. Vilâyet Merkezin» de, teşkilât mensuplarının iştirakiyle uzun bir toplantı yapılmış ve otobüslerde kaldırılan talebe ve malul tenzilâtı meselesi» le sinema biletlerine zam işi ko» nuşulmuştur.
Dün Şehir Meclisi âzasından Ekrem Amaç, otobüslerde tenzilât ve paso meselesi hakkında şunları söylemiştir:
— Pasoların kaldırılması ve istisnasız her yolcunun ücretle seyahati sebepleri genel mecliste kabul edilen Tarife Komisyonu tutanağında şu şekilde açıklanmıştır:
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yeni Emekli
kanununun
tatbiki
Lüzumlu hazırlıkların
Yanşa iştirâk edecek motosikletlerden biri
Otomobil yarışları 3Temmuzda yapılıyor
Veliefendi sabasında yapılacak yarışların çok sürprizli olacağı anlaşılıyor
14 ayda 32,5 milyon lirayı buldu
Parla 29 (A.A.) (nited Press) — İktisadi iş birliği idaresinin bil diriliğine göre, Marshall plânının çorçevcal dahilinde olarak Avrupa kalkınma programının ilk 11 aylılı devresi zarfında TUrklyeye yapılan yardım ceman yekûn 32.500.000 doları bulmaktadır.
Aynı kaynaktan İlâve edildiğine göre, aynı plân çerçevesi dahilin -do olarak kalkınma malzemesi satın alınması için mayıs ay: zarfın da TUrklyeye hiç bir dolar tahsisi yapılmamıştır.
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile Motörlii Nakil Vasıtaları Sahipleri Derneğinin ÜÇ Temmuz pazar günü saat 14,39 da Veliefendi at yarış yerinde müştereken tertip ettikleri otomobil ve Motosiklet yarışları hazırlıkları ilerlemektedir.
Yarış sahası cuma gününe ka dar tamamlanacak ve cuma, cumartesi günü yarışa girenler tec rübeler yapabilecektir. Cuma gü nü saat 4 de Taksimdeki Dağcılık Klübünde yarışa girecek mo-törsiklelçilerin profesyonel ve amatör oto sahiplerinin yarış komitesi fen heyetince muayene-
leri yapılacak ve yarış komitesi tarafından yanşa girme lisaus kâğıtları verilecektir. Bütün yarışların kaydı kapanmış, sadece zerafet müsabakasına iştirâk o-decek bayanların cumartesi saat 14’e kadar müracaatlan kabul e dilecektir. Yarışların yapılacağı (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
altı ay içinde bitirilmesi şüpheli görülüyor
Ankara, 29 (Hususî) — Bay Hadi Hüsmen'in tekel genel müdürlüğüne tâyini dolayısiyle in-hilâl eden büdce mali kontrol u-mum müdürlüğüne yapılacak yeni tâyinin Maliye Bakanlığında bazı mühim değişiklikleri icabet tlreceği söylenilmektedir. Bu a-rada tatbik ve devir hazırlıkları bitmiş bulunan T.C. Emekli Sandığı kadrosuna yapılacak yeni tâyinler de bu değişiklikte mühim nisbette âmil olacaktır» Emekli sandığı kanunu tatbikat! hazırlıkları arasında sayiştay tekaüt şubeleri de gerek askerî ve gerek mülkî tekaüt maaşları intibakını yapmak üzere ilgili daire elemanlariyle bu yoldu (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Huzursuzluk/ hoşnudsuzluk
ULUNAY
kişi
Bir kişi öldü, iki yaralandı
Çatalca, 29 (Hususi) — İlçemize bağlı Kalfa köyünde bir cinayet olmuş, iki kişi yaralanmış, bir kişi ölmüştür. Hâdise şöyle cereyan etmiştir:
Kalfa köyünde Recep oğlu Sabri Türker, ayni köyden Fikriye Çavuşoglu’nun kendisine verilmemesinden hiddetlenerek çiftesini almış, tarlaya gitmiştir. Tarlada Fikriye ve annesile karşılaşan Recep, her ikisini çifte ile yaralamış ve kendisi de kazaen çifteden çıkan bir kurşunla ölmüştür.
Beyazıtta ramazan sergisi açıldı
bir kaç gündonborl garip bir mantıksızlık havası I-çindeylm: Domokrat Parli kongro-slndan sonra hükûmot bir toblig neşroyledl; bunda Domokrat Partinin memurları tehdit ettiğini, hal kı baskı altına almak hodofinl takip oyladığını vo bu hallor karsısında memleketin bir diktatörlüğe sürüklenmesine asla müsaado otml yeoeğlnl söyledi.
Domokrat Parli Reisi buna vor-dlfii cevapta: «Memlokotto bir endişe hüküm sürüyorsa bunun 21 Temmuz usullerinin tekrarına teşebbüs edilmesi ihtimalinden doğmaktadır.» dedi.
Dünkü «Akşam» gazetesinde do şu mülâhazayı gördüm: .Bugünkü hükümet içlndo demokratik coroya-nın gerilemesine vo hürriyetlerin takyıd edilmesine razı olacak tok Bakan yoktur.»
Şimdi yanyana koyduğumuz bu muhtollt oüınlclorl tahlil odoliın: 'Evvelâ hükümotin beyannamesi zayıftır. Ortada huzursuzluk yok, hoşnudsuzluk vardır ve bu hoşnudsuzluk ıdaro makinesinin iyi ıslo-
memeslnden ileri gelmektedir. E-esaslı loraat şöylo dursun cüz' teşkil öden on ehommlyetslz hâdiseler birlko blriko birer kül olmuş ve halkta bıkkınlık ve ümitsizlik huşu lu getirmiştir. Meselâ, bir nakil vasıtasının gişesinden bilet almak Istoyen bir vatandaş gişeyi kapalı bulursa artık bundan eskisi gibi sinirlenmiyor; bilâkis bunu gayet tabii buluyor; dudağını bükerek: «No yapalım? diyor. İşto blzdo böy le...» Tren gecikirse yine ayni lâkaytlığı görüyoruz... Eskiden: «Ne demek ötendim? Böyle şoy olut mu?» kabilinden llorl sürülen itirazlar şimdi tamamen sönmüştür. Sanki bu hal, kadorin haklı veyı haksız bir hükmü olarak kabul e* diliyor.
Hükümotin beyannamesinden an lıyoruz ki bu hoşnudsuzluk bir hu* zursuzluk zannediliyor. Muhalltlo-rln halkı baskı altına almak hodo* fini takip oylemolorino golinco bu* na İmkân olaınıyacagını tokldo ha-cet yoktur.
Baskı lâfla olmaz; kuvvetle m
lur, muhalefetin elinde kuvvot
(Devamı S a. s Sü. O da)
Yunanistanda kabine buhranı devam ediyor
Atina: 29 (AP.) — Yunan ka
ine buhranı dün de devam et-
miştir. Şimdilik bunun sebebi Li
berallerin yüzde yüz kralcı bir hü
kûmete itimad oyu vermek İste-
memeleridir,
Vapa Selçuk Kıa San’at Enş titüsünü bitirenlere dün törenle diploma tevzi edilmiştir. Resim-
de diploma alan genç kakır gö rülmektedir.
Cemaat, yeni Şişli cami inde namazdan çıkıyorlar
[Y&zım b inci sayfada)
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİY1Z
PERŞEMBE 30 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adrojl: «YENİ SABAH» I 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Toıofon: 2078»
12 inci Yıl, No. 3689
Sayısı : 10 Kuruş
Go&cL&t
EN YÜKSEK KALİTELİ ÇINLAT A GOLDEN'ln enfes lezzette zengin lerini tadanlar en iyi dostları olmuşlardır. GOLDEN marka çikolata ve çik-, .Jetleri en '.güç beğenen zevkleri bile
Gergin havanın meydana çıkmasına sebep olan D.P. büyük kongresinden bir intiba.*
Bakıkm] Şehir Meclisi kanunsuz iş yapmış durumda
Rus ilhakını tanımıyor
1950de yapılacak seçime hazırlık Yeni seçim kanun tasarısını inceliyecek ilim heyetinin teşkili için faaliyete geçildi
C. H. P./ ara seçimleri için F. Cemal Erkin'le Hâdi Hüsmen'i aday gösterecek-Bakanlar Kurulu dün gece de toplandı
Seçim kanununu inceliyecek heyet Ankara: 29 (A.A.) — 1950 seçimleri için ( hazırlanmakta olan kanun tasarısını inceliye- ( cek ilim heyetinin teşkili İçin, Başbakan Şem- > şeddin Günaltay tarafından Ankara ve Istan 5
(Devamı 8a. s Sü. 8 de) 5
Hayırlı bir iş
ordumuz için çok hayırlı olacak müsbet bir 1-şin ilk adımı atılmıştır.
Amerikah bir şirket ile, evvelki gün, Ankarada imzalanan bir mukavelo gereğince Kozluda kötüler ..—-—-------------------
İçin (25) milyon Türk lirası sar-fediiecektir ki bunun beş milyon küsur dolan Marshall plânı yardım faslından ödenecektir. Böyle ce yalnız Kozluda, belli sahada, mevcut (15) milyon ton kömür dört yıl içinde istihsal olunabilecektir. Bu tesisat azami süri-atle kurulacak ve önümüzdeki İlk altı ay zarfında faaliyete geçilmiş bulunacaktır.
Esasen umumiyetle Ereğli kömür havzası Türkiyemiz için, en zengin getir kaynağı döviz elde etme vasıtası olabilir. Memleketin kömür istihsali yılda üç milyon tona ancak bulabiliyor ve bu üç milyon tonda artık iyi bir vasıf bile aranmıyor. Nitekim ara sıra vapur ve trenlerde arızalar oluyor, çok toz ve toprağa karışık kömürler, lâzım gelen çekine kudretini lokomotif veya Metlere veremiyor, üç milyon ton rakamı biraz nazaridir ve bu miktara çok toz ve ecnebi me-vad kanşnıaktadır.
Bugün kömüre muhtaç olmı-yan memleket yok gibidir. Al-manyanın kömür istihsalini art-hrabilmek İçin, galip devletler, Alman işçilerini çok imtiyazlı bîr duruma çıkarmışlar ve onlara, bütün Alman halkına verilen kalori miktarından fazla, kalori temin etmişlerdi. Halbuki bizim kömür istihsalimiz iç piyasayı bile tatmin edememektedir. Halka kömür dağıtılmalında her yıl her kesin şahit olduğu zorlukları bu-' rada hatırlatmağa lüzum yoktur. Sanayicilerimiz, fabrikatörlerimiz de kömür sıkıntısından pek ziyade mustariptirler. Kimse, dilediği ka dar ve rahatça, kömür alamamak tadır. Halk Partisi hükümetleri, (Devamı 8a. s 8ü. 5 de)

I Ankara: 29 (Hususî) — Halk Partisi
ara seçimleri hazırlıklarına devam etmekte-
dir. Vaşington büyük elçisi Feridun Cemal
Erkin ile Tekel genel müdürlüğüne yeni tâyin edilen Hadi Hüsmen'in münhal milletvekilliklerine aday gösterilecekleri söylenilmektedir.
A6Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa> a A A > a g

D. Parti İstanbul il
Başkanıseçildi
Dün yapılan toplantıda avukat Esat Çağa Başkan intihap edildi
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare Kurulu dün akşam bir toplantı yaparak yeni il başka-nını seçmiştir.
Seçim neticesinde başkanlığa ekseriyetle Avukat Esat Çağa seçilmiştir.
Esat Çağa seçimden sonra ken dişiyle görüşen bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
«— Arkadaşlarım beni başkan lığa seçmekle büyük bir lütufta
Bulgaristana kaçmak istiyen «Ç genç
bulunmuşlardır. Bu bakımdan kendilerine teşekkür etmeği bir borç telâkki ederim.
îstanbulda parti başkanlığını deruhte etmenin zor bir iş olduğunu idrâk etmiş bulunuyorum, ilerideki çalışmalarım esnasında yapacağım en ufak bir kusuru dahi matbuatımızın hoş görmeyip tenkid ederek beni irşad etme
Dâvamız ancak matbuatımızın himmetiyle halledilebilecektir.»
Acheson’un bu i husustaki demeci >
Vaşington, 29 A.A. (Usis) — Birleşik Amerika, evvelce müstakil olan Letonya, Estonya vc Litvanyanın Sovyetler Birliği tarafından ilhakını kabul edemi-yeceğini bugün bildirmiştir. Bu demeç, Birleşik Amerikadaki Le tonya diplomatik heyetinin yeni başkanı Jules Feldmans’ı kabul ettiği sırada dışişleri bakanı Acheson tarafından yapılmıştır.
Acheson, bu ziyaretin Birleşik Amerika hükümetinin Letonya milletinin selâmet ve refahına olan devamlı ilgisini göstermeğe vesile hazırladığını bildirmiştir.
Üç Bal tık memleketi 1940’da Sovyet . Alman paktından sonra Sovyetler Birliği tarafından İlhak edilmiştir. Fakat bu memleketlerin yabancı memleketlerde bulunan elçilikleri bu İlhakı kabul etmemiş ve Birleşik Amerika bunları tanımağa devam etmiştir.
Feldmans’ın maslahatgüzar o-larak tâyini Londradaki Letonya orta elçisi ve Letonyanın son meşru hükümetinin hususî temsilcisi Charles tarafından yapılmıştır.
İKTİSADİ işbirliği KONFERANSI I Marshall plânının mu- I
kadderatı bu konferans I ta belli olacak
Komünist tahrikçisi Teknik üniversiteden iki talebede kaçarken yakalandı
Teknik Üniversiteden Yusuf Balkanlı ve Mehmet Ceylâner ad lannda iki öğrenci ile, Mehmet Irmak adında bir tenekeci ustası bir kaç gün evvel Trakya hududundan Bulgaristana kaçmak İsterken yakalanmışlardır.
Sanıklar Istanbula getirilmiş ve haklarında takibata başlanmış tır. Halen millî emniyet ve emni-(Devamı 8a. g Sü. 8 do)
Yeni Krom madeni
işletmeye açıldı
Sinemalara zam meselesine dair Şehir Meclisi kavanin komisyonu reisinin ifşaatı
Basın ve Yayın Umum Mü dürü Ahmet Şüfcril Esmer
Basın ve yayın kadrosu daraltıldı
103 memur açıkta kaldı, buna mukabil bir
çok yüksek memuriyetler münhal
muzda yeni Basın, Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü teşkilâtının vazifeye başlaması dolayısi-le gazetecileri makamında kabul ederek aşağıdaki izahatta
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Otobüslerde talebeye tenzilât
Ders senesi başında tenzilât yapılması esas olarak kabul edildi
Vaşington 29 (A.A.) «Afp> — Birleşik Amerika resmî ve hu susî ekonomik çevreleri bugün Pariste toplanan Avrupa İktisadî İşbirliği konferansını büyük bir alâka ile takip etmektedirler. Bu çevreler yaşıyabilecek ve mü essir bir Avrupa arası tediye sis temi hazırlanmasını Marshall plânının idamesi ve başarısı için belli başlı bir ihtiyaç telâkki etmektedirler.
Paris: 29 (AA.) «Afp.» — Avrupa iktisadi işbirliği teşkilâtı konseyi 19 üyesi bugün öğleden Bonra Sir Stafford Cripps, Maurice Petche ve Paul Spaakın (Devamı Sa. s Sü. i do)
Türkiyeye Amerikan yardımı
Marshall yardımiyle işlemeye başlıyaa madenin ilk partisi; Amerikaya sevk için İskenderuna vardı
Ankara: 29 (Hususi) — Sori kromlarının işletmeye açılması dolayısile bugün saat 16 da Eti-bankta umum müdür Ferit Naz-mi Gürmen, umum müdür yardımcısı Hikmet Riza Şayiam ve
İktisadî işbirliği Türkiye idaresi endüstri ve maden işleri direktörü Clarence O. Mittendorf'un iş-tirâkile müşterek bir basın toplantısı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Selçuk Kız San'at
Enstitüsü
Çatalcada hazin bir aile faciası oldu
Dün, C.H.P. Vilâyet Merkezin» de, teşkilât mensuplarının iştirakiyle uzun bir toplantı yapılmış ve otobüslerde kaldırılan talebe ve malul tenzilâtı meselesi» le sinema biletlerine zam işi ko» nuşulmuştur.
Dün Şehir Meclisi âzasından Ekrem Amaç, otobüslerde tenzilât ve paso meselesi hakkında şunları söylemiştir:
— Pasoların kaldırılması ve istisnasız her yolcunun ücretle seyahati sebepleri genel mecliste kabul edilen Tarife Komisyonu tutanağında şu şekilde açıklanmıştır:
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yeni Emekli
kanununun
tatbiki
Lüzumlu hazırlıkların
Yanşa iştirâk edecek motosikletlerden biri
Otomobil yarışları 3Temmuzda yapılıyor
Veliefendi sabasında yapılacak yarışların çok sürprizli olacağı anlaşılıyor
14 ayda 32,5 milyon lirayı buldu
Parla 29 (A.A.) (nited Press) — İktisadi iş birliği idaresinin bil diriliğine göre, Marshall plânının çorçevcal dahilinde olarak Avrupa kalkınma programının ilk 11 aylılı devresi zarfında TUrklyeye yapılan yardım ceman yekûn 32.500.000 doları bulmaktadır.
Aynı kaynaktan İlâve edildiğine göre, aynı plân çerçevesi dahilin -do olarak kalkınma malzemesi satın alınması için mayıs ay: zarfın da TUrklyeye hiç bir dolar tahsisi yapılmamıştır.
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile Motörlii Nakil Vasıtaları Sahipleri Derneğinin ÜÇ Temmuz pazar günü saat 14,39 da Veliefendi at yarış yerinde müştereken tertip ettikleri otomobil ve Motosiklet yarışları hazırlıkları ilerlemektedir.
Yarış sahası cuma gününe ka dar tamamlanacak ve cuma, cumartesi günü yarışa girenler tec rübeler yapabilecektir. Cuma gü nü saat 4 de Taksimdeki Dağcılık Klübünde yarışa girecek mo-törsiklelçilerin profesyonel ve amatör oto sahiplerinin yarış komitesi fen heyetince muayene-
leri yapılacak ve yarış komitesi tarafından yanşa girme lisaus kâğıtları verilecektir. Bütün yarışların kaydı kapanmış, sadece zerafet müsabakasına iştirâk o-decek bayanların cumartesi saat 14’e kadar müracaatlan kabul e dilecektir. Yarışların yapılacağı (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
altı ay içinde bitirilmesi şüpheli görülüyor
Ankara, 29 (Hususî) — Bay Hadi Hüsmen'in tekel genel müdürlüğüne tâyini dolayısiyle in-hilâl eden büdce mali kontrol u-mum müdürlüğüne yapılacak yeni tâyinin Maliye Bakanlığında bazı mühim değişiklikleri icabet tlreceği söylenilmektedir. Bu a-rada tatbik ve devir hazırlıkları bitmiş bulunan T.C. Emekli Sandığı kadrosuna yapılacak yeni tâyinler de bu değişiklikte mühim nisbette âmil olacaktır» Emekli sandığı kanunu tatbikat! hazırlıkları arasında sayiştay tekaüt şubeleri de gerek askerî ve gerek mülkî tekaüt maaşları intibakını yapmak üzere ilgili daire elemanlariyle bu yoldu (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Huzursuzluk/ hoşnudsuzluk
ULUNAY
kişi
Bir kişi öldü, iki yaralandı
Çatalca, 29 (Hususi) — İlçemize bağlı Kalfa köyünde bir cinayet olmuş, iki kişi yaralanmış, bir kişi ölmüştür. Hâdise şöyle cereyan etmiştir:
Kalfa köyünde Recep oğlu Sabri Türker, ayni köyden Fikriye Çavuşoglu’nun kendisine verilmemesinden hiddetlenerek çiftesini almış, tarlaya gitmiştir. Tarlada Fikriye ve annesile karşılaşan Recep, her ikisini çifte ile yaralamış ve kendisi de kazaen çifteden çıkan bir kurşunla ölmüştür.
Beyazıtta ramazan sergisi açıldı
bir kaç gündonborl garip bir mantıksızlık havası I-çindeylm: Domokrat Parli kongro-slndan sonra hükûmot bir toblig neşroyledl; bunda Domokrat Partinin memurları tehdit ettiğini, hal kı baskı altına almak hodofinl takip oyladığını vo bu hallor karsısında memleketin bir diktatörlüğe sürüklenmesine asla müsaado otml yeoeğlnl söyledi.
Domokrat Parli Reisi buna vor-dlfii cevapta: «Memlokotto bir endişe hüküm sürüyorsa bunun 21 Temmuz usullerinin tekrarına teşebbüs edilmesi ihtimalinden doğmaktadır.» dedi.
Dünkü «Akşam» gazetesinde do şu mülâhazayı gördüm: .Bugünkü hükümet içlndo demokratik coroya-nın gerilemesine vo hürriyetlerin takyıd edilmesine razı olacak tok Bakan yoktur.»
Şimdi yanyana koyduğumuz bu muhtollt oüınlclorl tahlil odoliın: 'Evvelâ hükümotin beyannamesi zayıftır. Ortada huzursuzluk yok, hoşnudsuzluk vardır ve bu hoşnudsuzluk ıdaro makinesinin iyi ıslo-
memeslnden ileri gelmektedir. E-esaslı loraat şöylo dursun cüz' teşkil öden on ehommlyetslz hâdiseler birlko blriko birer kül olmuş ve halkta bıkkınlık ve ümitsizlik huşu lu getirmiştir. Meselâ, bir nakil vasıtasının gişesinden bilet almak Istoyen bir vatandaş gişeyi kapalı bulursa artık bundan eskisi gibi sinirlenmiyor; bilâkis bunu gayet tabii buluyor; dudağını bükerek: «No yapalım? diyor. İşto blzdo böy le...» Tren gecikirse yine ayni lâkaytlığı görüyoruz... Eskiden: «Ne demek ötendim? Böyle şoy olut mu?» kabilinden llorl sürülen itirazlar şimdi tamamen sönmüştür. Sanki bu hal, kadorin haklı veyı haksız bir hükmü olarak kabul e* diliyor.
Hükümotin beyannamesinden an lıyoruz ki bu hoşnudsuzluk bir hu* zursuzluk zannediliyor. Muhalltlo-rln halkı baskı altına almak hodo* fini takip oylemolorino golinco bu* na İmkân olaınıyacagını tokldo ha-cet yoktur.
Baskı lâfla olmaz; kuvvetle m
lur, muhalefetin elinde kuvvot
(Devamı S a. s Sü. O da)
Yunanistanda kabine buhranı devam ediyor
Atina: 29 (AP.) — Yunan ka
ine buhranı dün de devam et-
miştir. Şimdilik bunun sebebi Li
berallerin yüzde yüz kralcı bir hü
kûmete itimad oyu vermek İste-
memeleridir,
Vapa Selçuk Kıa San’at Enş titüsünü bitirenlere dün törenle diploma tevzi edilmiştir. Resim-
de diploma alan genç kakır gö rülmektedir.
Cemaat, yeni Şişli cami inde namazdan çıkıyorlar
[Y&zım b inci sayfada)
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİY1Z
PERŞEMBE 30 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adrojl: «YENİ SABAH» I 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Toıofon: 2078»
12 inci Yıl, No. 3689
Sayısı : 10 Kuruş
Go&cL&t
EN YÜKSEK KALİTELİ ÇINLAT A GOLDEN'ln enfes lezzette zengin lerini tadanlar en iyi dostları olmuşlardır. GOLDEN marka çikolata ve çik-, .Jetleri en '.güç beğenen zevkleri bile
Gergin havanın meydana çıkmasına sebep olan D.P. büyük kongresinden bir intiba.*
Bakıkm] Şehir Meclisi kanunsuz iş yapmış durumda
Rus ilhakını tanımıyor
1950de yapılacak seçime hazırlık Yeni seçim kanun tasarısını inceliyecek ilim heyetinin teşkili için faaliyete geçildi
C. H. P./ ara seçimleri için F. Cemal Erkin'le Hâdi Hüsmen'i aday gösterecek-Bakanlar Kurulu dün gece de toplandı
Seçim kanununu inceliyecek heyet Ankara: 29 (A.A.) — 1950 seçimleri için ( hazırlanmakta olan kanun tasarısını inceliye- ( cek ilim heyetinin teşkili İçin, Başbakan Şem- > şeddin Günaltay tarafından Ankara ve Istan 5
(Devamı 8a. s Sü. 8 de) 5
Hayırlı bir iş
ordumuz için çok hayırlı olacak müsbet bir 1-şin ilk adımı atılmıştır.
Amerikah bir şirket ile, evvelki gün, Ankarada imzalanan bir mukavelo gereğince Kozluda kötüler ..—-—-------------------
İçin (25) milyon Türk lirası sar-fediiecektir ki bunun beş milyon küsur dolan Marshall plânı yardım faslından ödenecektir. Böyle ce yalnız Kozluda, belli sahada, mevcut (15) milyon ton kömür dört yıl içinde istihsal olunabilecektir. Bu tesisat azami süri-atle kurulacak ve önümüzdeki İlk altı ay zarfında faaliyete geçilmiş bulunacaktır.
Esasen umumiyetle Ereğli kömür havzası Türkiyemiz için, en zengin getir kaynağı döviz elde etme vasıtası olabilir. Memleketin kömür istihsali yılda üç milyon tona ancak bulabiliyor ve bu üç milyon tonda artık iyi bir vasıf bile aranmıyor. Nitekim ara sıra vapur ve trenlerde arızalar oluyor, çok toz ve toprağa karışık kömürler, lâzım gelen çekine kudretini lokomotif veya Metlere veremiyor, üç milyon ton rakamı biraz nazaridir ve bu miktara çok toz ve ecnebi me-vad kanşnıaktadır.
Bugün kömüre muhtaç olmı-yan memleket yok gibidir. Al-manyanın kömür istihsalini art-hrabilmek İçin, galip devletler, Alman işçilerini çok imtiyazlı bîr duruma çıkarmışlar ve onlara, bütün Alman halkına verilen kalori miktarından fazla, kalori temin etmişlerdi. Halbuki bizim kömür istihsalimiz iç piyasayı bile tatmin edememektedir. Halka kömür dağıtılmalında her yıl her kesin şahit olduğu zorlukları bu-' rada hatırlatmağa lüzum yoktur. Sanayicilerimiz, fabrikatörlerimiz de kömür sıkıntısından pek ziyade mustariptirler. Kimse, dilediği ka dar ve rahatça, kömür alamamak tadır. Halk Partisi hükümetleri, (Devamı 8a. s 8ü. 5 de)

I Ankara: 29 (Hususî) — Halk Partisi
ara seçimleri hazırlıklarına devam etmekte-
dir. Vaşington büyük elçisi Feridun Cemal
Erkin ile Tekel genel müdürlüğüne yeni tâyin edilen Hadi Hüsmen'in münhal milletvekilliklerine aday gösterilecekleri söylenilmektedir.
A6Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa> a A A > a g

D. Parti İstanbul il
Başkanıseçildi
Dün yapılan toplantıda avukat Esat Çağa Başkan intihap edildi
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare Kurulu dün akşam bir toplantı yaparak yeni il başka-nını seçmiştir.
Seçim neticesinde başkanlığa ekseriyetle Avukat Esat Çağa seçilmiştir.
Esat Çağa seçimden sonra ken dişiyle görüşen bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
«— Arkadaşlarım beni başkan lığa seçmekle büyük bir lütufta
Bulgaristana kaçmak istiyen «Ç genç
bulunmuşlardır. Bu bakımdan kendilerine teşekkür etmeği bir borç telâkki ederim.
îstanbulda parti başkanlığını deruhte etmenin zor bir iş olduğunu idrâk etmiş bulunuyorum, ilerideki çalışmalarım esnasında yapacağım en ufak bir kusuru dahi matbuatımızın hoş görmeyip tenkid ederek beni irşad etme
Dâvamız ancak matbuatımızın himmetiyle halledilebilecektir.»
Acheson’un bu i husustaki demeci >
Vaşington, 29 A.A. (Usis) — Birleşik Amerika, evvelce müstakil olan Letonya, Estonya vc Litvanyanın Sovyetler Birliği tarafından ilhakını kabul edemi-yeceğini bugün bildirmiştir. Bu demeç, Birleşik Amerikadaki Le tonya diplomatik heyetinin yeni başkanı Jules Feldmans’ı kabul ettiği sırada dışişleri bakanı Acheson tarafından yapılmıştır.
Acheson, bu ziyaretin Birleşik Amerika hükümetinin Letonya milletinin selâmet ve refahına olan devamlı ilgisini göstermeğe vesile hazırladığını bildirmiştir.
Üç Bal tık memleketi 1940’da Sovyet . Alman paktından sonra Sovyetler Birliği tarafından İlhak edilmiştir. Fakat bu memleketlerin yabancı memleketlerde bulunan elçilikleri bu İlhakı kabul etmemiş ve Birleşik Amerika bunları tanımağa devam etmiştir.
Feldmans’ın maslahatgüzar o-larak tâyini Londradaki Letonya orta elçisi ve Letonyanın son meşru hükümetinin hususî temsilcisi Charles tarafından yapılmıştır.
İKTİSADİ işbirliği KONFERANSI I Marshall plânının mu- I
kadderatı bu konferans I ta belli olacak
Komünist tahrikçisi Teknik üniversiteden iki talebede kaçarken yakalandı
Teknik Üniversiteden Yusuf Balkanlı ve Mehmet Ceylâner ad lannda iki öğrenci ile, Mehmet Irmak adında bir tenekeci ustası bir kaç gün evvel Trakya hududundan Bulgaristana kaçmak İsterken yakalanmışlardır.
Sanıklar Istanbula getirilmiş ve haklarında takibata başlanmış tır. Halen millî emniyet ve emni-(Devamı 8a. g Sü. 8 do)
Yeni Krom madeni
işletmeye açıldı
Sinemalara zam meselesine dair Şehir Meclisi kavanin komisyonu reisinin ifşaatı
Basın ve Yayın Umum Mü dürü Ahmet Şüfcril Esmer
Basın ve yayın kadrosu daraltıldı
103 memur açıkta kaldı, buna mukabil bir
çok yüksek memuriyetler münhal
muzda yeni Basın, Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü teşkilâtının vazifeye başlaması dolayısi-le gazetecileri makamında kabul ederek aşağıdaki izahatta
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Otobüslerde talebeye tenzilât
Ders senesi başında tenzilât yapılması esas olarak kabul edildi
Vaşington 29 (A.A.) «Afp> — Birleşik Amerika resmî ve hu susî ekonomik çevreleri bugün Pariste toplanan Avrupa İktisadî İşbirliği konferansını büyük bir alâka ile takip etmektedirler. Bu çevreler yaşıyabilecek ve mü essir bir Avrupa arası tediye sis temi hazırlanmasını Marshall plânının idamesi ve başarısı için belli başlı bir ihtiyaç telâkki etmektedirler.
Paris: 29 (AA.) «Afp.» — Avrupa iktisadi işbirliği teşkilâtı konseyi 19 üyesi bugün öğleden Bonra Sir Stafford Cripps, Maurice Petche ve Paul Spaakın (Devamı Sa. s Sü. i do)
Türkiyeye Amerikan yardımı
Marshall yardımiyle işlemeye başlıyaa madenin ilk partisi; Amerikaya sevk için İskenderuna vardı
Ankara: 29 (Hususi) — Sori kromlarının işletmeye açılması dolayısile bugün saat 16 da Eti-bankta umum müdür Ferit Naz-mi Gürmen, umum müdür yardımcısı Hikmet Riza Şayiam ve
İktisadî işbirliği Türkiye idaresi endüstri ve maden işleri direktörü Clarence O. Mittendorf'un iş-tirâkile müşterek bir basın toplantısı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Selçuk Kız San'at
Enstitüsü
Çatalcada hazin bir aile faciası oldu
Dün, C.H.P. Vilâyet Merkezin» de, teşkilât mensuplarının iştirakiyle uzun bir toplantı yapılmış ve otobüslerde kaldırılan talebe ve malul tenzilâtı meselesi» le sinema biletlerine zam işi ko» nuşulmuştur.
Dün Şehir Meclisi âzasından Ekrem Amaç, otobüslerde tenzilât ve paso meselesi hakkında şunları söylemiştir:
— Pasoların kaldırılması ve istisnasız her yolcunun ücretle seyahati sebepleri genel mecliste kabul edilen Tarife Komisyonu tutanağında şu şekilde açıklanmıştır:
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yeni Emekli
kanununun
tatbiki
Lüzumlu hazırlıkların
Yanşa iştirâk edecek motosikletlerden biri
Otomobil yarışları 3Temmuzda yapılıyor
Veliefendi sabasında yapılacak yarışların çok sürprizli olacağı anlaşılıyor
14 ayda 32,5 milyon lirayı buldu
Parla 29 (A.A.) (nited Press) — İktisadi iş birliği idaresinin bil diriliğine göre, Marshall plânının çorçevcal dahilinde olarak Avrupa kalkınma programının ilk 11 aylılı devresi zarfında TUrklyeye yapılan yardım ceman yekûn 32.500.000 doları bulmaktadır.
Aynı kaynaktan İlâve edildiğine göre, aynı plân çerçevesi dahilin -do olarak kalkınma malzemesi satın alınması için mayıs ay: zarfın da TUrklyeye hiç bir dolar tahsisi yapılmamıştır.
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile Motörlii Nakil Vasıtaları Sahipleri Derneğinin ÜÇ Temmuz pazar günü saat 14,39 da Veliefendi at yarış yerinde müştereken tertip ettikleri otomobil ve Motosiklet yarışları hazırlıkları ilerlemektedir.
Yarış sahası cuma gününe ka dar tamamlanacak ve cuma, cumartesi günü yarışa girenler tec rübeler yapabilecektir. Cuma gü nü saat 4 de Taksimdeki Dağcılık Klübünde yarışa girecek mo-törsiklelçilerin profesyonel ve amatör oto sahiplerinin yarış komitesi fen heyetince muayene-
leri yapılacak ve yarış komitesi tarafından yanşa girme lisaus kâğıtları verilecektir. Bütün yarışların kaydı kapanmış, sadece zerafet müsabakasına iştirâk o-decek bayanların cumartesi saat 14’e kadar müracaatlan kabul e dilecektir. Yarışların yapılacağı (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
altı ay içinde bitirilmesi şüpheli görülüyor
Ankara, 29 (Hususî) — Bay Hadi Hüsmen'in tekel genel müdürlüğüne tâyini dolayısiyle in-hilâl eden büdce mali kontrol u-mum müdürlüğüne yapılacak yeni tâyinin Maliye Bakanlığında bazı mühim değişiklikleri icabet tlreceği söylenilmektedir. Bu a-rada tatbik ve devir hazırlıkları bitmiş bulunan T.C. Emekli Sandığı kadrosuna yapılacak yeni tâyinler de bu değişiklikte mühim nisbette âmil olacaktır» Emekli sandığı kanunu tatbikat! hazırlıkları arasında sayiştay tekaüt şubeleri de gerek askerî ve gerek mülkî tekaüt maaşları intibakını yapmak üzere ilgili daire elemanlariyle bu yoldu (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Huzursuzluk/ hoşnudsuzluk
ULUNAY
kişi
Bir kişi öldü, iki yaralandı
Çatalca, 29 (Hususi) — İlçemize bağlı Kalfa köyünde bir cinayet olmuş, iki kişi yaralanmış, bir kişi ölmüştür. Hâdise şöyle cereyan etmiştir:
Kalfa köyünde Recep oğlu Sabri Türker, ayni köyden Fikriye Çavuşoglu’nun kendisine verilmemesinden hiddetlenerek çiftesini almış, tarlaya gitmiştir. Tarlada Fikriye ve annesile karşılaşan Recep, her ikisini çifte ile yaralamış ve kendisi de kazaen çifteden çıkan bir kurşunla ölmüştür.
Beyazıtta ramazan sergisi açıldı
bir kaç gündonborl garip bir mantıksızlık havası I-çindeylm: Domokrat Parli kongro-slndan sonra hükûmot bir toblig neşroyledl; bunda Domokrat Partinin memurları tehdit ettiğini, hal kı baskı altına almak hodofinl takip oyladığını vo bu hallor karsısında memleketin bir diktatörlüğe sürüklenmesine asla müsaado otml yeoeğlnl söyledi.
Domokrat Parli Reisi buna vor-dlfii cevapta: «Memlokotto bir endişe hüküm sürüyorsa bunun 21 Temmuz usullerinin tekrarına teşebbüs edilmesi ihtimalinden doğmaktadır.» dedi.
Dünkü «Akşam» gazetesinde do şu mülâhazayı gördüm: .Bugünkü hükümet içlndo demokratik coroya-nın gerilemesine vo hürriyetlerin takyıd edilmesine razı olacak tok Bakan yoktur.»
Şimdi yanyana koyduğumuz bu muhtollt oüınlclorl tahlil odoliın: 'Evvelâ hükümotin beyannamesi zayıftır. Ortada huzursuzluk yok, hoşnudsuzluk vardır ve bu hoşnudsuzluk ıdaro makinesinin iyi ıslo-
memeslnden ileri gelmektedir. E-esaslı loraat şöylo dursun cüz' teşkil öden on ehommlyetslz hâdiseler birlko blriko birer kül olmuş ve halkta bıkkınlık ve ümitsizlik huşu lu getirmiştir. Meselâ, bir nakil vasıtasının gişesinden bilet almak Istoyen bir vatandaş gişeyi kapalı bulursa artık bundan eskisi gibi sinirlenmiyor; bilâkis bunu gayet tabii buluyor; dudağını bükerek: «No yapalım? diyor. İşto blzdo böy le...» Tren gecikirse yine ayni lâkaytlığı görüyoruz... Eskiden: «Ne demek ötendim? Böyle şoy olut mu?» kabilinden llorl sürülen itirazlar şimdi tamamen sönmüştür. Sanki bu hal, kadorin haklı veyı haksız bir hükmü olarak kabul e* diliyor.
Hükümotin beyannamesinden an lıyoruz ki bu hoşnudsuzluk bir hu* zursuzluk zannediliyor. Muhalltlo-rln halkı baskı altına almak hodo* fini takip oylemolorino golinco bu* na İmkân olaınıyacagını tokldo ha-cet yoktur.
Baskı lâfla olmaz; kuvvetle m
lur, muhalefetin elinde kuvvot
(Devamı S a. s Sü. O da)
Yunanistanda kabine buhranı devam ediyor
Atina: 29 (AP.) — Yunan ka
ine buhranı dün de devam et-
miştir. Şimdilik bunun sebebi Li
berallerin yüzde yüz kralcı bir hü
kûmete itimad oyu vermek İste-
memeleridir,
Vapa Selçuk Kıa San’at Enş titüsünü bitirenlere dün törenle diploma tevzi edilmiştir. Resim-
de diploma alan genç kakır gö rülmektedir.
Cemaat, yeni Şişli cami inde namazdan çıkıyorlar
[Y&zım b inci sayfada)
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİY1Z
PERŞEMBE 30 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adrojl: «YENİ SABAH» I 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Toıofon: 2078»
12 inci Yıl, No. 3689
Sayısı : 10 Kuruş
Go&cL&t
EN YÜKSEK KALİTELİ ÇINLAT A GOLDEN'ln enfes lezzette zengin lerini tadanlar en iyi dostları olmuşlardır. GOLDEN marka çikolata ve çik-, .Jetleri en '.güç beğenen zevkleri bile
Gergin havanın meydana çıkmasına sebep olan D.P. büyük kongresinden bir intiba.*
Bakıkm] Şehir Meclisi kanunsuz iş yapmış durumda
Rus ilhakını tanımıyor
1950de yapılacak seçime hazırlık Yeni seçim kanun tasarısını inceliyecek ilim heyetinin teşkili için faaliyete geçildi
C. H. P./ ara seçimleri için F. Cemal Erkin'le Hâdi Hüsmen'i aday gösterecek-Bakanlar Kurulu dün gece de toplandı
Seçim kanununu inceliyecek heyet Ankara: 29 (A.A.) — 1950 seçimleri için ( hazırlanmakta olan kanun tasarısını inceliye- ( cek ilim heyetinin teşkili İçin, Başbakan Şem- > şeddin Günaltay tarafından Ankara ve Istan 5
(Devamı 8a. s Sü. 8 de) 5
Hayırlı bir iş
ordumuz için çok hayırlı olacak müsbet bir 1-şin ilk adımı atılmıştır.
Amerikah bir şirket ile, evvelki gün, Ankarada imzalanan bir mukavelo gereğince Kozluda kötüler ..—-—-------------------
İçin (25) milyon Türk lirası sar-fediiecektir ki bunun beş milyon küsur dolan Marshall plânı yardım faslından ödenecektir. Böyle ce yalnız Kozluda, belli sahada, mevcut (15) milyon ton kömür dört yıl içinde istihsal olunabilecektir. Bu tesisat azami süri-atle kurulacak ve önümüzdeki İlk altı ay zarfında faaliyete geçilmiş bulunacaktır.
Esasen umumiyetle Ereğli kömür havzası Türkiyemiz için, en zengin getir kaynağı döviz elde etme vasıtası olabilir. Memleketin kömür istihsali yılda üç milyon tona ancak bulabiliyor ve bu üç milyon tonda artık iyi bir vasıf bile aranmıyor. Nitekim ara sıra vapur ve trenlerde arızalar oluyor, çok toz ve toprağa karışık kömürler, lâzım gelen çekine kudretini lokomotif veya Metlere veremiyor, üç milyon ton rakamı biraz nazaridir ve bu miktara çok toz ve ecnebi me-vad kanşnıaktadır.
Bugün kömüre muhtaç olmı-yan memleket yok gibidir. Al-manyanın kömür istihsalini art-hrabilmek İçin, galip devletler, Alman işçilerini çok imtiyazlı bîr duruma çıkarmışlar ve onlara, bütün Alman halkına verilen kalori miktarından fazla, kalori temin etmişlerdi. Halbuki bizim kömür istihsalimiz iç piyasayı bile tatmin edememektedir. Halka kömür dağıtılmalında her yıl her kesin şahit olduğu zorlukları bu-' rada hatırlatmağa lüzum yoktur. Sanayicilerimiz, fabrikatörlerimiz de kömür sıkıntısından pek ziyade mustariptirler. Kimse, dilediği ka dar ve rahatça, kömür alamamak tadır. Halk Partisi hükümetleri, (Devamı 8a. s 8ü. 5 de)

I Ankara: 29 (Hususî) — Halk Partisi
ara seçimleri hazırlıklarına devam etmekte-
dir. Vaşington büyük elçisi Feridun Cemal
Erkin ile Tekel genel müdürlüğüne yeni tâyin edilen Hadi Hüsmen'in münhal milletvekilliklerine aday gösterilecekleri söylenilmektedir.
A6Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa> a A A > a g

D. Parti İstanbul il
Başkanıseçildi
Dün yapılan toplantıda avukat Esat Çağa Başkan intihap edildi
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare Kurulu dün akşam bir toplantı yaparak yeni il başka-nını seçmiştir.
Seçim neticesinde başkanlığa ekseriyetle Avukat Esat Çağa seçilmiştir.
Esat Çağa seçimden sonra ken dişiyle görüşen bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
«— Arkadaşlarım beni başkan lığa seçmekle büyük bir lütufta
Bulgaristana kaçmak istiyen «Ç genç
bulunmuşlardır. Bu bakımdan kendilerine teşekkür etmeği bir borç telâkki ederim.
îstanbulda parti başkanlığını deruhte etmenin zor bir iş olduğunu idrâk etmiş bulunuyorum, ilerideki çalışmalarım esnasında yapacağım en ufak bir kusuru dahi matbuatımızın hoş görmeyip tenkid ederek beni irşad etme
Dâvamız ancak matbuatımızın himmetiyle halledilebilecektir.»
Acheson’un bu i husustaki demeci >
Vaşington, 29 A.A. (Usis) — Birleşik Amerika, evvelce müstakil olan Letonya, Estonya vc Litvanyanın Sovyetler Birliği tarafından ilhakını kabul edemi-yeceğini bugün bildirmiştir. Bu demeç, Birleşik Amerikadaki Le tonya diplomatik heyetinin yeni başkanı Jules Feldmans’ı kabul ettiği sırada dışişleri bakanı Acheson tarafından yapılmıştır.
Acheson, bu ziyaretin Birleşik Amerika hükümetinin Letonya milletinin selâmet ve refahına olan devamlı ilgisini göstermeğe vesile hazırladığını bildirmiştir.
Üç Bal tık memleketi 1940’da Sovyet . Alman paktından sonra Sovyetler Birliği tarafından İlhak edilmiştir. Fakat bu memleketlerin yabancı memleketlerde bulunan elçilikleri bu İlhakı kabul etmemiş ve Birleşik Amerika bunları tanımağa devam etmiştir.
Feldmans’ın maslahatgüzar o-larak tâyini Londradaki Letonya orta elçisi ve Letonyanın son meşru hükümetinin hususî temsilcisi Charles tarafından yapılmıştır.
İKTİSADİ işbirliği KONFERANSI I Marshall plânının mu- I
kadderatı bu konferans I ta belli olacak
Komünist tahrikçisi Teknik üniversiteden iki talebede kaçarken yakalandı
Teknik Üniversiteden Yusuf Balkanlı ve Mehmet Ceylâner ad lannda iki öğrenci ile, Mehmet Irmak adında bir tenekeci ustası bir kaç gün evvel Trakya hududundan Bulgaristana kaçmak İsterken yakalanmışlardır.
Sanıklar Istanbula getirilmiş ve haklarında takibata başlanmış tır. Halen millî emniyet ve emni-(Devamı 8a. g Sü. 8 do)
Yeni Krom madeni
işletmeye açıldı
Sinemalara zam meselesine dair Şehir Meclisi kavanin komisyonu reisinin ifşaatı
Basın ve Yayın Umum Mü dürü Ahmet Şüfcril Esmer
Basın ve yayın kadrosu daraltıldı
103 memur açıkta kaldı, buna mukabil bir
çok yüksek memuriyetler münhal
muzda yeni Basın, Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü teşkilâtının vazifeye başlaması dolayısi-le gazetecileri makamında kabul ederek aşağıdaki izahatta
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Otobüslerde talebeye tenzilât
Ders senesi başında tenzilât yapılması esas olarak kabul edildi
Vaşington 29 (A.A.) «Afp> — Birleşik Amerika resmî ve hu susî ekonomik çevreleri bugün Pariste toplanan Avrupa İktisadî İşbirliği konferansını büyük bir alâka ile takip etmektedirler. Bu çevreler yaşıyabilecek ve mü essir bir Avrupa arası tediye sis temi hazırlanmasını Marshall plânının idamesi ve başarısı için belli başlı bir ihtiyaç telâkki etmektedirler.
Paris: 29 (AA.) «Afp.» — Avrupa iktisadi işbirliği teşkilâtı konseyi 19 üyesi bugün öğleden Bonra Sir Stafford Cripps, Maurice Petche ve Paul Spaakın (Devamı Sa. s Sü. i do)
Türkiyeye Amerikan yardımı
Marshall yardımiyle işlemeye başlıyaa madenin ilk partisi; Amerikaya sevk için İskenderuna vardı
Ankara: 29 (Hususi) — Sori kromlarının işletmeye açılması dolayısile bugün saat 16 da Eti-bankta umum müdür Ferit Naz-mi Gürmen, umum müdür yardımcısı Hikmet Riza Şayiam ve
İktisadî işbirliği Türkiye idaresi endüstri ve maden işleri direktörü Clarence O. Mittendorf'un iş-tirâkile müşterek bir basın toplantısı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Selçuk Kız San'at
Enstitüsü
Çatalcada hazin bir aile faciası oldu
Dün, C.H.P. Vilâyet Merkezin» de, teşkilât mensuplarının iştirakiyle uzun bir toplantı yapılmış ve otobüslerde kaldırılan talebe ve malul tenzilâtı meselesi» le sinema biletlerine zam işi ko» nuşulmuştur.
Dün Şehir Meclisi âzasından Ekrem Amaç, otobüslerde tenzilât ve paso meselesi hakkında şunları söylemiştir:
— Pasoların kaldırılması ve istisnasız her yolcunun ücretle seyahati sebepleri genel mecliste kabul edilen Tarife Komisyonu tutanağında şu şekilde açıklanmıştır:
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yeni Emekli
kanununun
tatbiki
Lüzumlu hazırlıkların
Yanşa iştirâk edecek motosikletlerden biri
Otomobil yarışları 3Temmuzda yapılıyor
Veliefendi sabasında yapılacak yarışların çok sürprizli olacağı anlaşılıyor
14 ayda 32,5 milyon lirayı buldu
Parla 29 (A.A.) (nited Press) — İktisadi iş birliği idaresinin bil diriliğine göre, Marshall plânının çorçevcal dahilinde olarak Avrupa kalkınma programının ilk 11 aylılı devresi zarfında TUrklyeye yapılan yardım ceman yekûn 32.500.000 doları bulmaktadır.
Aynı kaynaktan İlâve edildiğine göre, aynı plân çerçevesi dahilin -do olarak kalkınma malzemesi satın alınması için mayıs ay: zarfın da TUrklyeye hiç bir dolar tahsisi yapılmamıştır.
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile Motörlii Nakil Vasıtaları Sahipleri Derneğinin ÜÇ Temmuz pazar günü saat 14,39 da Veliefendi at yarış yerinde müştereken tertip ettikleri otomobil ve Motosiklet yarışları hazırlıkları ilerlemektedir.
Yarış sahası cuma gününe ka dar tamamlanacak ve cuma, cumartesi günü yarışa girenler tec rübeler yapabilecektir. Cuma gü nü saat 4 de Taksimdeki Dağcılık Klübünde yarışa girecek mo-törsiklelçilerin profesyonel ve amatör oto sahiplerinin yarış komitesi fen heyetince muayene-
leri yapılacak ve yarış komitesi tarafından yanşa girme lisaus kâğıtları verilecektir. Bütün yarışların kaydı kapanmış, sadece zerafet müsabakasına iştirâk o-decek bayanların cumartesi saat 14’e kadar müracaatlan kabul e dilecektir. Yarışların yapılacağı (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
altı ay içinde bitirilmesi şüpheli görülüyor
Ankara, 29 (Hususî) — Bay Hadi Hüsmen'in tekel genel müdürlüğüne tâyini dolayısiyle in-hilâl eden büdce mali kontrol u-mum müdürlüğüne yapılacak yeni tâyinin Maliye Bakanlığında bazı mühim değişiklikleri icabet tlreceği söylenilmektedir. Bu a-rada tatbik ve devir hazırlıkları bitmiş bulunan T.C. Emekli Sandığı kadrosuna yapılacak yeni tâyinler de bu değişiklikte mühim nisbette âmil olacaktır» Emekli sandığı kanunu tatbikat! hazırlıkları arasında sayiştay tekaüt şubeleri de gerek askerî ve gerek mülkî tekaüt maaşları intibakını yapmak üzere ilgili daire elemanlariyle bu yoldu (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Huzursuzluk/ hoşnudsuzluk
ULUNAY
kişi
Bir kişi öldü, iki yaralandı
Çatalca, 29 (Hususi) — İlçemize bağlı Kalfa köyünde bir cinayet olmuş, iki kişi yaralanmış, bir kişi ölmüştür. Hâdise şöyle cereyan etmiştir:
Kalfa köyünde Recep oğlu Sabri Türker, ayni köyden Fikriye Çavuşoglu’nun kendisine verilmemesinden hiddetlenerek çiftesini almış, tarlaya gitmiştir. Tarlada Fikriye ve annesile karşılaşan Recep, her ikisini çifte ile yaralamış ve kendisi de kazaen çifteden çıkan bir kurşunla ölmüştür.
Beyazıtta ramazan sergisi açıldı
bir kaç gündonborl garip bir mantıksızlık havası I-çindeylm: Domokrat Parli kongro-slndan sonra hükûmot bir toblig neşroyledl; bunda Domokrat Partinin memurları tehdit ettiğini, hal kı baskı altına almak hodofinl takip oyladığını vo bu hallor karsısında memleketin bir diktatörlüğe sürüklenmesine asla müsaado otml yeoeğlnl söyledi.
Domokrat Parli Reisi buna vor-dlfii cevapta: «Memlokotto bir endişe hüküm sürüyorsa bunun 21 Temmuz usullerinin tekrarına teşebbüs edilmesi ihtimalinden doğmaktadır.» dedi.
Dünkü «Akşam» gazetesinde do şu mülâhazayı gördüm: .Bugünkü hükümet içlndo demokratik coroya-nın gerilemesine vo hürriyetlerin takyıd edilmesine razı olacak tok Bakan yoktur.»
Şimdi yanyana koyduğumuz bu muhtollt oüınlclorl tahlil odoliın: 'Evvelâ hükümotin beyannamesi zayıftır. Ortada huzursuzluk yok, hoşnudsuzluk vardır ve bu hoşnudsuzluk ıdaro makinesinin iyi ıslo-
memeslnden ileri gelmektedir. E-esaslı loraat şöylo dursun cüz' teşkil öden on ehommlyetslz hâdiseler birlko blriko birer kül olmuş ve halkta bıkkınlık ve ümitsizlik huşu lu getirmiştir. Meselâ, bir nakil vasıtasının gişesinden bilet almak Istoyen bir vatandaş gişeyi kapalı bulursa artık bundan eskisi gibi sinirlenmiyor; bilâkis bunu gayet tabii buluyor; dudağını bükerek: «No yapalım? diyor. İşto blzdo böy le...» Tren gecikirse yine ayni lâkaytlığı görüyoruz... Eskiden: «Ne demek ötendim? Böyle şoy olut mu?» kabilinden llorl sürülen itirazlar şimdi tamamen sönmüştür. Sanki bu hal, kadorin haklı veyı haksız bir hükmü olarak kabul e* diliyor.
Hükümotin beyannamesinden an lıyoruz ki bu hoşnudsuzluk bir hu* zursuzluk zannediliyor. Muhalltlo-rln halkı baskı altına almak hodo* fini takip oylemolorino golinco bu* na İmkân olaınıyacagını tokldo ha-cet yoktur.
Baskı lâfla olmaz; kuvvetle m
lur, muhalefetin elinde kuvvot
(Devamı S a. s Sü. O da)
Yunanistanda kabine buhranı devam ediyor
Atina: 29 (AP.) — Yunan ka
ine buhranı dün de devam et-
miştir. Şimdilik bunun sebebi Li
berallerin yüzde yüz kralcı bir hü
kûmete itimad oyu vermek İste-
memeleridir,
Vapa Selçuk Kıa San’at Enş titüsünü bitirenlere dün törenle diploma tevzi edilmiştir. Resim-
de diploma alan genç kakır gö rülmektedir.
Cemaat, yeni Şişli cami inde namazdan çıkıyorlar
[Y&zım b inci sayfada)

Comments (0)