Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3691 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı; 10 Kuruş
Sahibi; Saia Kıhçlıoğlu
idaroı Nuruosnıaniyo No
Yahya Kemal hasta
Ankara: 1 (Telefonla) — Burada geç vakit
teessürle alman bir habere göre büyük şair Yahya
Kemâl rahatsız bulunmaktadır. Hastalığın ciddî oldu-
ğu da söylenmektedir.
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
Cumartesi
2
TEMMUZ
1949
D. Parti memnun, M.Partisi şüphede
Hükümet beyannamesinin neşrinden sonra, yeni seçim kanunu tasarısını alelacele ifşadan maksat nedir
D. P., tasarıyı, hükümetçe atılmış ileri bir adım sayıyor
Seçim Emniyeti
nkaradaıı gelen haberler, seçim kanun lâyihasını hazırlıyan komis-
yonun mesaisini bitirdiğini ve tasarıyı hükümete tevdi ettiğini bildiriyor. Muhabirler taslağın ana çizgileri hakkında da, çok etraflı bilgi veriyorlar.
Bu projeye göre, seçim kurullarına başkanlık vilâyet ve kazalarda hâkimlerin tâyin edeceği zevat tarafından yapılacaktır. Seçim hakkın d aki bütün şikâyetler Ankarada kurulacak yüksek seçim divanınca İncelenecektir. Bu yüksek kurula temyiz ikinci reislerinden biri başkanlık edecek ve Devlet Şûrâsı ile temyizden üç zat bu heyete kur'a İle seçilecektir.
Reyler aleni tasnif olunacak, seçim heyetlerine bütün siyasi partilerin temsilcileri ile tarafsız zevat iştirak edecektir. Neticeler hemen sandık başında gecikmeksizin ilân olunacaktır.
Diğer taraftan, hükümet, hazırlanan bu projeyi, şimdi de, üniversite profesörlerinden temyiz ve Devlet Şûrası âzalarile barolardan seçilecek zevattan mü rekkep bir komisyonda tekrar tetkik ettirecektir. Bu suretle İlim bakımından da her şeyin yolunda olmasına itina olunacaktır.
Böylece anlaşılıyor ki Şem-seddin Günaltay, Mecliste verdiği vâdi, yerine getirmek hususuna, kesin olarak, karar vermiştir. Bütün bu esaslar acaba, Büyük Millet Meclisinde, rahatça kabul olunur mu? Bu cihet o derece açık değildir. Çünkü, bütün varlıkları seçim oyunlarına dayanan bir takım şahsiyetler vardır. Hakikaten dürüst bir intihapta, kazanmak ihtimalleri sıfırdan a-şağı olanlar, bu derece açık ve temiz bir seçime nasıl tarafdar-lık edebilirler? Çaresiz onlar, derilerini kurtarmak için, binbir usûl ve çareye baş vurarak, kanun tasarısını kendilerine nefes alma imkânı bağlıyacak bir kalıba sokmağa çalışacaklardır. Müfritler, zayıflar, intihap kabiliyeti olmıyanlar, el ele vererek, Başbakana zorluk çıkaracak lardır. Kimbilir belki de bizzat kabine içinde bile, bazı ortaklıklar tesis edecekler ve İçeriden, dışarıdan, açık veya gizli saldırılara girişeceklerdir. Bu kabine bütün sert hücum ve darbelere tahammül edebilecek midir? Çün kü Pekerciler ve o ruh henüz ta-mamile ölmüş değildir. Saraçoğlu tarafdarlan da, dünyadan el ve eteklerini çekmiş değillerdir. Bütün bu geri ve irtica elemanları seçim hürriyetini boğmak i-çın beşer akıl ve zekâsının bulmağa muktedir olabileceği her nevi çareyi düşünecek vo tatbik edeceklerdir. Maamafilı Demokrat Parti kongresi, bütün Halk Partililere göstermiştir ki yurt-da herkes, seçim emniyeti istiyor. Nitekim Halk Partili dürüst unsurların, milli iradenin ciddi olarak tezahüründen hiç çekinmediklerine biz İnanmak istiyoruz. Dürüst bir seçim sonunda, siyasî bir parti, mağlûp olur ve iktidardan çekilirse bu uzaklaşma ebedi değildir ki. . Seçimle (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ankara 1 (Hususi) — Ankara siyasi mahfillerinde büyük alâka ile karşılanan yeni seçim kanunu tasarısı dün Ulus gazetesi vasıta-sile ve Anadolu Ajansı İle neşre -dildikten sonra Ankarada büyük alâka uyandırmıştır.
Demokrat Parti kongresini tâki . ben hükümetin neşrettiği beyana . me üzerinde toplanan umumi dikkat, şimdi seçim kanunu tasarısı üzerine çevrilmiş bulunmaktadır.
Tasanda bilhassa adli teminata kıymet ve ehemmiyet veren hü. kümlerin konulmuş olması D. P. çevrelerinde de memnuniyetle karşılanmış bulunmaktadır.
Demokrat Parti İleri gelenleri yeni tasannın bazı noktalarına itiraz etmekle beraber umumiyetle bu tasarının hükümetçe atılmış 1. lerl bir adım olduğunu söylemekte dirler.
Fakat tasannın Mecliste müza . keresi sırasında bir çok noktalarına itiraz edileceği anlaşılmaktadır. Bilhassa seçim mazbatalarına itiraz edilen Milletvekillerinin haklann -
da verilecek hükmün Büyük Millet Meclisinin değil .hâkimlerden mü. (Devamı Sa. 5 SO. 4 do)
İç İşleri Bakanı
Erişirg il diyor ki:
T ahrikçiler kanunun çelik duvarına çarpacaklardır
Ankara: 1 (Hususî) — İçişleri Bakanlığı son hükümet tebliğini bastırarak valiliklere dağıtmış ve bu tebliğin her kademedeki memurlara ve vatandaşlara duyurulmasını istemiştir.
Mahsul
durumu
•Alınan kararlar bugün:
► açıklanacak
Ankara 1 (Telefonla) — Memle ketin mahsul durumu etrafında bir müddetten beri yapılmakta olan toplantılar sona ermiştir.
Son toplantı bugün Ekonomi ve Ticaret Bakanının Başkanlığında Toprak Mahsulleri Ofisinde yapılmış ve bu toplantıda ilgili Bakan, lıklar mümessilleri hazır bulunmuş
Ekonomi Bakanı, topantıyı mü. teakip Başbakanı ziyaret etmiş vo kendisine, vanlan kararlar hakkın da İzahat vermiştir. Bu kararlar yann saat 15 de yapılacak basın toplantısında umumi efkâra Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dic leli tarafından açıklanacaktır.
Söylendiğine gbre, son görüşmede mahsul durumu ve memleketin yiyecek İhtiyacı tesbit edilmiş ve hayvan ihracı mevzuu üzerinde gö rüşülmüştür.
İçişleri Bakanı Emin Erişiıgil U» münasebetle, Ulus gazetesine yaptığı bir demeçte, ' hükümet beyannamesine karşı Demokrat Parti tarafından yapılan beyana (Devamı Sa. 6 Sü. 1 do)
İhtiyarlık sigortası
İstanbul radyosu Müdürü Haşan Refik Ertuğ dün gazetecilere izahat verirken..,.
Sigortadan sadece fabrika işçilerinin istifade edeceği yolundaki haberler doğru değil
Kabotaj bayramı dün tes'id edildi
Taksimde yapılan merasimde, Ulaştırma Bakanı "Bugün, yolcu ulaştırma bakımından Akdeniz'de üstün vaziyetteyiz„ dedi
Ankara 1 (A. A.) — Çalışma
Bakanlığından bildirilmiştir:
[RUSYA’NIN | YENİ BİR MANEVRASI
Huşlar, yeni askeri ; yardımın | Kongrece tasvibine > mani olmağa | çalışıyorlar
İSTAM
İstanbul Teknik ü niversitesinin kapısı
9NİVER
Istanbulda Maden
Fakültesi kuruluyor
Teknik Üniversitesi Rektörü Ord. Prof Hulki
Erem, bu hususta gazetemize izahat verdi
1 Temmuz denizcilik bayram» dün Istanbulda tezahüratla kutlanmıştır.
Bu münasebetle Taksimde Cumhuriyet ve Beşiktaşta Barbaros âbideleri önünde birer tö« ren yapılmıştır.
Deniz Harb Okulu ve kollefl öğrencileriyle, yüksek denizcilik okulu ve Denizyolları Sanat Oku lu öğrencilerinin iştirâk ettiği Taksimdeki törene saat 9.30 da deniz bandosunun çaldığı istiklâl marşı ile başlanmış ve bu sırada direğe bayrak çekilmiştir. Müteakiben âbideye vilâyet, İstanbul kara ve deniz komutanlıkları, siyasî partiler, resmî ve hususi ta şekküller adına çelenkler konmuştur.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
İşçi Sigortalan Kurumu genel müdürünün bir domeclnl yayınla -yan bazı Ankara ve İstanbul gaze telerinde, beyana ilâve mahiyetinde olarak, ihtiyarlık sigortasından yalnız fabrika işçilerinin istifade e-deceğine dair bir kayit görülmüş -
Londra 1, (A P) — İngiltere, Sovyet Dışişleri Bakanı Andrel
Vichlıısky ile, Almanya barış and. taşmasının sağlanması için, iki tarafın da bazı tavizlerde bulunma-
tür.
Bu, yanlıştır. İhtiyarlık sigortalından yalnız fabrika işçileri de -gil, îş Kanununun şümulüne giren her iş yernide çalışan kadın ve er-
kek bütün işçiler ve diğer hizmetliler faydalanacaklardır.
İstanbul Radyosu neşriyat hazırlıkları
İstanbul Rady
d
İstanbul radyosu müdürü Haşan Refik Ertuğ, dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetinde yapılan basın toplantısında yeni İstanbul radyosunun faaliyeti etrafında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbul radyosu daha ziyade bir bölge postası olacaktır. Bu maksatla 1945 de İstan-
otsu Müdürü Haşan Refik Ertuğ ün gazetecilere geniş izahat verdi
bul, İzmir ve Malatyada bölge postalan kurulması hususunda bir kanun kabul edilmişti. Fu-kat bütçe zaruretleri» yüzünden şimdiye kadar ancak İstanbul bölge postası yapılabilmiştir. Türkiye bölge postalarının birincisi olan bu merkez doğu Ak-___________(Dovamı Sa. s Sü. 1 do)
(Dovamı Sa. S Sü. 8 da)
İstanbul Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Hulki Erem, yanında İstanbul Üniversitesi rektörü Prof. Ömer Celâl Sarç olduğu hal . de bugün Ankaraya hareket ede-çektir.
Prof. Hulki Erem thln kendisini makamında ziyaret eden bir arkadaşımıza, Teknik Üniversiteye taallûk eden bazı meseleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
(— Milli Eğitim Bakanının daveti üzerine yarın (bugün) Istan . bil Üniversitesi rektörü İle beraber Ankaraya gideceğiz. Temaslarımız hıısus! mahiyette olacaktır.
Bundan bir müddet evvel, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının tavassutu ile Teknik Üniversiteye bağlı bir Ma. den Fakültesinin açılmasını istedi.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Şehir Meclisinin iskandal
Sabahattin Ali’nin katli dâvası bugün görülüyor
Bir çok şahidin bugün dinlenmesi kuvvetle muhtemel
Kırklareli, 1 (Hususî suretle giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Solcu muharrir Saba-haddin Ali'yi Bulgaristana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekin'in duruşmasına yarı.ı Kırklareli ağır ceza mahkeme-(Dovaznı Sa. 5 Sü. 6 da)
yaratan gülünç kararları
I /V- /WVWWWW^WWW ■ “—“■ ‘'-Af
Dün otobüslerde polis ve jandarmalarla biletçiler arasında ba'zin hâdiseler oldu. İstisnasız pasoların kaldırılması kararlaştığı halde, Milletvekillerinin bedava seyahat etmeleri için şifahî emirler verildi
Yüksen Tahsil Gençliği bugün toplanıyor
İstanbul Şehir Meclisinin kanunsuz olarak otobüsler hakkında aldığı karar, dün sabahtan İtlim . ren tatbik mevkiine konmuş, fakat sinema biletlerine zammı der. piş eden kararı henüz ne Belediye İktisat Müdürlüğüne ne de sine -ma.-ıiura tebflg edilmemiş bulıın maktadır.
Şehir Meclisi üyeleri, büyük bir kararsızlığa düşmüşlerdir. Silivri
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
K■"1
Büyük deniz manevraları
Batı Birliği donanmaları
Ingiltere sahillerinde toplandı
Londra, 1 A.A. (Lps) — Ingiliz, Fransız, Belçika ve Hollauda donanmaları Batı Birliği devletlerinin ilk müşterek deniz nev. ralannı yapmak üzere dün akşam Ingilteıenin güney batısın* da toplanmışlardır. Bu birlikler pazartesi günü Gaskonya körfezine hareket edeceklerdir. Manev, ralar orada yapılacak ve denizaltı ve hava hücumları ile mayla, tarama hareketlerini ihtiva ede* çektir.
Atina, 1 A.A. (Atina ajansı} — Akdeniz Ingiliz filosu başkomutanı Amiral Power, gazetecit (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Otomobil ve motosiklet yarışı yarın yapılıyor
Varışlara girecek otomobiller ve motosikletlerden bazıları. ,:aı
r
Buna ne
buyurulur?
Bolodlyo kanununun 27 ol maddosino aykırı olarak Bele-dlyo Şohlr Meclisi üyolorlnln bo-lodiyonin taahhüt Işlorlno girdikleri İddia olunmaktadır. Ekrem Tur, ancak bir şirkotto ortak olanların şirkotlori adına taahhüde glrobilecoklorini söylemiştir. Dir kısmı Şohlr Meclisi üyolorl ise, oczahano sahibi üyelerin bu işlerlo alâkadar olduklarını İleri sürmüşlordlr.
Şohlr Moollsl üyolorl buna no buyururlar?
Prof. NEV M ARK
TAhVİMDEN BİR YAPRAK:
Tatbikatda müsavat
ULUN AY
Muame'e
vergisinin tatbikatı
> —-—
KURULAN KOMİSYON AZASINDAN PROFESÖR NEU-MARK FİKİRLERİNİ ANLATIYOR (Yaz kıt 5 ci sayfada).
ehlr Moollslnin pasolar hakkında vordlğl karar ilk adımda tökoslodl. Dünkü gazo-tolordon biri bir taraftan karar tatbik edilirken diğer taraftan (i. E. T. T.) Idaroslnco hemen otobüs bilotçllorlno bir tamim yapılarak aMIllotvoklllorlno hiç bir zaman kosılmemosl» omrodildlğlnl yazıyor. Esasen böyle bir taınlmo do lüzum yoktu. Qünkü İstihbarımıza göro milletvekillerinin ücrotslz soyahat etmeleri hakkında kanun var iniş; Şohlr Moollslnin kararı kanunun fovklno çıkamıyaoağı için kararın bu sahada tatbikine imkân yoktu; bu itibarla Şehir Meclisinin zahıııotl boşuna sarfedllmiştir. Kanun, kanundur. Madoın ki bu kanun da milletvekillerine ücrotslz soyahat hakkını veriyor. Artık bu bapta münakaşa tamamen lüzumsuzdur.
Yalnız bir nokta hakkında sayilf mlllotveklllorlmlzln dikkatlerini çe* kolim:
Trenlerde vo nakil vasıtalarında mlllotvokillorlnln kendilerim halktan ayıraoak bir durumda bulunmaları rûhiyat bakımından tahılla doğor bir ınes'ele hallndodlr.
Mosolâ tronlordo halk oıuracali yor bulamıyarak valizlerin üzerin* do yolculuk yaparken «Saylavlara mahsustur» kayıtlı kompartımanlarda ınllictvekillorinin soyahat «t* meleri dalına bir münakaşa mov-zuu olmuştu.
Zaten geniş koltuklarda rahat rahat oturulurkon dışarıdan İçeriye doğru atfedilen gıbtalı nazarlar insanın tabiatilo huzurunu kaçırıyor. Milletvekillerinin çoğu defa kapıyı açıp (Saylavlara mahsustur} kaydına rağmen yersiz kalanları dâvot ettikleri do vâriddir... Bu-
(Dovanu Sa. 6 8ü. 6 do)
.(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3691 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı; 10 Kuruş
Sahibi; Saia Kıhçlıoğlu
idaroı Nuruosnıaniyo No
Yahya Kemal hasta
Ankara: 1 (Telefonla) — Burada geç vakit
teessürle alman bir habere göre büyük şair Yahya
Kemâl rahatsız bulunmaktadır. Hastalığın ciddî oldu-
ğu da söylenmektedir.
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
Cumartesi
2
TEMMUZ
1949
D. Parti memnun, M.Partisi şüphede
Hükümet beyannamesinin neşrinden sonra, yeni seçim kanunu tasarısını alelacele ifşadan maksat nedir
D. P., tasarıyı, hükümetçe atılmış ileri bir adım sayıyor
Seçim Emniyeti
nkaradaıı gelen haberler, seçim kanun lâyihasını hazırlıyan komis-
yonun mesaisini bitirdiğini ve tasarıyı hükümete tevdi ettiğini bildiriyor. Muhabirler taslağın ana çizgileri hakkında da, çok etraflı bilgi veriyorlar.
Bu projeye göre, seçim kurullarına başkanlık vilâyet ve kazalarda hâkimlerin tâyin edeceği zevat tarafından yapılacaktır. Seçim hakkın d aki bütün şikâyetler Ankarada kurulacak yüksek seçim divanınca İncelenecektir. Bu yüksek kurula temyiz ikinci reislerinden biri başkanlık edecek ve Devlet Şûrâsı ile temyizden üç zat bu heyete kur'a İle seçilecektir.
Reyler aleni tasnif olunacak, seçim heyetlerine bütün siyasi partilerin temsilcileri ile tarafsız zevat iştirak edecektir. Neticeler hemen sandık başında gecikmeksizin ilân olunacaktır.
Diğer taraftan, hükümet, hazırlanan bu projeyi, şimdi de, üniversite profesörlerinden temyiz ve Devlet Şûrası âzalarile barolardan seçilecek zevattan mü rekkep bir komisyonda tekrar tetkik ettirecektir. Bu suretle İlim bakımından da her şeyin yolunda olmasına itina olunacaktır.
Böylece anlaşılıyor ki Şem-seddin Günaltay, Mecliste verdiği vâdi, yerine getirmek hususuna, kesin olarak, karar vermiştir. Bütün bu esaslar acaba, Büyük Millet Meclisinde, rahatça kabul olunur mu? Bu cihet o derece açık değildir. Çünkü, bütün varlıkları seçim oyunlarına dayanan bir takım şahsiyetler vardır. Hakikaten dürüst bir intihapta, kazanmak ihtimalleri sıfırdan a-şağı olanlar, bu derece açık ve temiz bir seçime nasıl tarafdar-lık edebilirler? Çaresiz onlar, derilerini kurtarmak için, binbir usûl ve çareye baş vurarak, kanun tasarısını kendilerine nefes alma imkânı bağlıyacak bir kalıba sokmağa çalışacaklardır. Müfritler, zayıflar, intihap kabiliyeti olmıyanlar, el ele vererek, Başbakana zorluk çıkaracak lardır. Kimbilir belki de bizzat kabine içinde bile, bazı ortaklıklar tesis edecekler ve İçeriden, dışarıdan, açık veya gizli saldırılara girişeceklerdir. Bu kabine bütün sert hücum ve darbelere tahammül edebilecek midir? Çün kü Pekerciler ve o ruh henüz ta-mamile ölmüş değildir. Saraçoğlu tarafdarlan da, dünyadan el ve eteklerini çekmiş değillerdir. Bütün bu geri ve irtica elemanları seçim hürriyetini boğmak i-çın beşer akıl ve zekâsının bulmağa muktedir olabileceği her nevi çareyi düşünecek vo tatbik edeceklerdir. Maamafilı Demokrat Parti kongresi, bütün Halk Partililere göstermiştir ki yurt-da herkes, seçim emniyeti istiyor. Nitekim Halk Partili dürüst unsurların, milli iradenin ciddi olarak tezahüründen hiç çekinmediklerine biz İnanmak istiyoruz. Dürüst bir seçim sonunda, siyasî bir parti, mağlûp olur ve iktidardan çekilirse bu uzaklaşma ebedi değildir ki. . Seçimle (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ankara 1 (Hususi) — Ankara siyasi mahfillerinde büyük alâka ile karşılanan yeni seçim kanunu tasarısı dün Ulus gazetesi vasıta-sile ve Anadolu Ajansı İle neşre -dildikten sonra Ankarada büyük alâka uyandırmıştır.
Demokrat Parti kongresini tâki . ben hükümetin neşrettiği beyana . me üzerinde toplanan umumi dikkat, şimdi seçim kanunu tasarısı üzerine çevrilmiş bulunmaktadır.
Tasanda bilhassa adli teminata kıymet ve ehemmiyet veren hü. kümlerin konulmuş olması D. P. çevrelerinde de memnuniyetle karşılanmış bulunmaktadır.
Demokrat Parti İleri gelenleri yeni tasannın bazı noktalarına itiraz etmekle beraber umumiyetle bu tasarının hükümetçe atılmış 1. lerl bir adım olduğunu söylemekte dirler.
Fakat tasannın Mecliste müza . keresi sırasında bir çok noktalarına itiraz edileceği anlaşılmaktadır. Bilhassa seçim mazbatalarına itiraz edilen Milletvekillerinin haklann -
da verilecek hükmün Büyük Millet Meclisinin değil .hâkimlerden mü. (Devamı Sa. 5 SO. 4 do)
İç İşleri Bakanı
Erişirg il diyor ki:
T ahrikçiler kanunun çelik duvarına çarpacaklardır
Ankara: 1 (Hususî) — İçişleri Bakanlığı son hükümet tebliğini bastırarak valiliklere dağıtmış ve bu tebliğin her kademedeki memurlara ve vatandaşlara duyurulmasını istemiştir.
Mahsul
durumu
•Alınan kararlar bugün:
► açıklanacak
Ankara 1 (Telefonla) — Memle ketin mahsul durumu etrafında bir müddetten beri yapılmakta olan toplantılar sona ermiştir.
Son toplantı bugün Ekonomi ve Ticaret Bakanının Başkanlığında Toprak Mahsulleri Ofisinde yapılmış ve bu toplantıda ilgili Bakan, lıklar mümessilleri hazır bulunmuş
Ekonomi Bakanı, topantıyı mü. teakip Başbakanı ziyaret etmiş vo kendisine, vanlan kararlar hakkın da İzahat vermiştir. Bu kararlar yann saat 15 de yapılacak basın toplantısında umumi efkâra Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dic leli tarafından açıklanacaktır.
Söylendiğine gbre, son görüşmede mahsul durumu ve memleketin yiyecek İhtiyacı tesbit edilmiş ve hayvan ihracı mevzuu üzerinde gö rüşülmüştür.
İçişleri Bakanı Emin Erişiıgil U» münasebetle, Ulus gazetesine yaptığı bir demeçte, ' hükümet beyannamesine karşı Demokrat Parti tarafından yapılan beyana (Devamı Sa. 6 Sü. 1 do)
İhtiyarlık sigortası
İstanbul radyosu Müdürü Haşan Refik Ertuğ dün gazetecilere izahat verirken..,.
Sigortadan sadece fabrika işçilerinin istifade edeceği yolundaki haberler doğru değil
Kabotaj bayramı dün tes'id edildi
Taksimde yapılan merasimde, Ulaştırma Bakanı "Bugün, yolcu ulaştırma bakımından Akdeniz'de üstün vaziyetteyiz„ dedi
Ankara 1 (A. A.) — Çalışma
Bakanlığından bildirilmiştir:
[RUSYA’NIN | YENİ BİR MANEVRASI
Huşlar, yeni askeri ; yardımın | Kongrece tasvibine > mani olmağa | çalışıyorlar
İSTAM
İstanbul Teknik ü niversitesinin kapısı
9NİVER
Istanbulda Maden
Fakültesi kuruluyor
Teknik Üniversitesi Rektörü Ord. Prof Hulki
Erem, bu hususta gazetemize izahat verdi
1 Temmuz denizcilik bayram» dün Istanbulda tezahüratla kutlanmıştır.
Bu münasebetle Taksimde Cumhuriyet ve Beşiktaşta Barbaros âbideleri önünde birer tö« ren yapılmıştır.
Deniz Harb Okulu ve kollefl öğrencileriyle, yüksek denizcilik okulu ve Denizyolları Sanat Oku lu öğrencilerinin iştirâk ettiği Taksimdeki törene saat 9.30 da deniz bandosunun çaldığı istiklâl marşı ile başlanmış ve bu sırada direğe bayrak çekilmiştir. Müteakiben âbideye vilâyet, İstanbul kara ve deniz komutanlıkları, siyasî partiler, resmî ve hususi ta şekküller adına çelenkler konmuştur.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
İşçi Sigortalan Kurumu genel müdürünün bir domeclnl yayınla -yan bazı Ankara ve İstanbul gaze telerinde, beyana ilâve mahiyetinde olarak, ihtiyarlık sigortasından yalnız fabrika işçilerinin istifade e-deceğine dair bir kayit görülmüş -
Londra 1, (A P) — İngiltere, Sovyet Dışişleri Bakanı Andrel
Vichlıısky ile, Almanya barış and. taşmasının sağlanması için, iki tarafın da bazı tavizlerde bulunma-
tür.
Bu, yanlıştır. İhtiyarlık sigortalından yalnız fabrika işçileri de -gil, îş Kanununun şümulüne giren her iş yernide çalışan kadın ve er-
kek bütün işçiler ve diğer hizmetliler faydalanacaklardır.
İstanbul Radyosu neşriyat hazırlıkları
İstanbul Rady
d
İstanbul radyosu müdürü Haşan Refik Ertuğ, dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetinde yapılan basın toplantısında yeni İstanbul radyosunun faaliyeti etrafında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbul radyosu daha ziyade bir bölge postası olacaktır. Bu maksatla 1945 de İstan-
otsu Müdürü Haşan Refik Ertuğ ün gazetecilere geniş izahat verdi
bul, İzmir ve Malatyada bölge postalan kurulması hususunda bir kanun kabul edilmişti. Fu-kat bütçe zaruretleri» yüzünden şimdiye kadar ancak İstanbul bölge postası yapılabilmiştir. Türkiye bölge postalarının birincisi olan bu merkez doğu Ak-___________(Dovamı Sa. s Sü. 1 do)
(Dovamı Sa. S Sü. 8 da)
İstanbul Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Hulki Erem, yanında İstanbul Üniversitesi rektörü Prof. Ömer Celâl Sarç olduğu hal . de bugün Ankaraya hareket ede-çektir.
Prof. Hulki Erem thln kendisini makamında ziyaret eden bir arkadaşımıza, Teknik Üniversiteye taallûk eden bazı meseleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
(— Milli Eğitim Bakanının daveti üzerine yarın (bugün) Istan . bil Üniversitesi rektörü İle beraber Ankaraya gideceğiz. Temaslarımız hıısus! mahiyette olacaktır.
Bundan bir müddet evvel, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının tavassutu ile Teknik Üniversiteye bağlı bir Ma. den Fakültesinin açılmasını istedi.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Şehir Meclisinin iskandal
Sabahattin Ali’nin katli dâvası bugün görülüyor
Bir çok şahidin bugün dinlenmesi kuvvetle muhtemel
Kırklareli, 1 (Hususî suretle giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Solcu muharrir Saba-haddin Ali'yi Bulgaristana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekin'in duruşmasına yarı.ı Kırklareli ağır ceza mahkeme-(Dovaznı Sa. 5 Sü. 6 da)
yaratan gülünç kararları
I /V- /WVWWWW^WWW ■ “—“■ ‘'-Af
Dün otobüslerde polis ve jandarmalarla biletçiler arasında ba'zin hâdiseler oldu. İstisnasız pasoların kaldırılması kararlaştığı halde, Milletvekillerinin bedava seyahat etmeleri için şifahî emirler verildi
Yüksen Tahsil Gençliği bugün toplanıyor
İstanbul Şehir Meclisinin kanunsuz olarak otobüsler hakkında aldığı karar, dün sabahtan İtlim . ren tatbik mevkiine konmuş, fakat sinema biletlerine zammı der. piş eden kararı henüz ne Belediye İktisat Müdürlüğüne ne de sine -ma.-ıiura tebflg edilmemiş bulıın maktadır.
Şehir Meclisi üyeleri, büyük bir kararsızlığa düşmüşlerdir. Silivri
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
K■"1
Büyük deniz manevraları
Batı Birliği donanmaları
Ingiltere sahillerinde toplandı
Londra, 1 A.A. (Lps) — Ingiliz, Fransız, Belçika ve Hollauda donanmaları Batı Birliği devletlerinin ilk müşterek deniz nev. ralannı yapmak üzere dün akşam Ingilteıenin güney batısın* da toplanmışlardır. Bu birlikler pazartesi günü Gaskonya körfezine hareket edeceklerdir. Manev, ralar orada yapılacak ve denizaltı ve hava hücumları ile mayla, tarama hareketlerini ihtiva ede* çektir.
Atina, 1 A.A. (Atina ajansı} — Akdeniz Ingiliz filosu başkomutanı Amiral Power, gazetecit (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Otomobil ve motosiklet yarışı yarın yapılıyor
Varışlara girecek otomobiller ve motosikletlerden bazıları. ,:aı
r
Buna ne
buyurulur?
Bolodlyo kanununun 27 ol maddosino aykırı olarak Bele-dlyo Şohlr Meclisi üyolorlnln bo-lodiyonin taahhüt Işlorlno girdikleri İddia olunmaktadır. Ekrem Tur, ancak bir şirkotto ortak olanların şirkotlori adına taahhüde glrobilecoklorini söylemiştir. Dir kısmı Şohlr Meclisi üyolorl ise, oczahano sahibi üyelerin bu işlerlo alâkadar olduklarını İleri sürmüşlordlr.
Şohlr Moollsl üyolorl buna no buyururlar?
Prof. NEV M ARK
TAhVİMDEN BİR YAPRAK:
Tatbikatda müsavat
ULUN AY
Muame'e
vergisinin tatbikatı
> —-—
KURULAN KOMİSYON AZASINDAN PROFESÖR NEU-MARK FİKİRLERİNİ ANLATIYOR (Yaz kıt 5 ci sayfada).
ehlr Moollslnin pasolar hakkında vordlğl karar ilk adımda tökoslodl. Dünkü gazo-tolordon biri bir taraftan karar tatbik edilirken diğer taraftan (i. E. T. T.) Idaroslnco hemen otobüs bilotçllorlno bir tamim yapılarak aMIllotvoklllorlno hiç bir zaman kosılmemosl» omrodildlğlnl yazıyor. Esasen böyle bir taınlmo do lüzum yoktu. Qünkü İstihbarımıza göro milletvekillerinin ücrotslz soyahat etmeleri hakkında kanun var iniş; Şohlr Moollslnin kararı kanunun fovklno çıkamıyaoağı için kararın bu sahada tatbikine imkân yoktu; bu itibarla Şehir Meclisinin zahıııotl boşuna sarfedllmiştir. Kanun, kanundur. Madoın ki bu kanun da milletvekillerine ücrotslz soyahat hakkını veriyor. Artık bu bapta münakaşa tamamen lüzumsuzdur.
Yalnız bir nokta hakkında sayilf mlllotveklllorlmlzln dikkatlerini çe* kolim:
Trenlerde vo nakil vasıtalarında mlllotvokillorlnln kendilerim halktan ayıraoak bir durumda bulunmaları rûhiyat bakımından tahılla doğor bir ınes'ele hallndodlr.
Mosolâ tronlordo halk oıuracali yor bulamıyarak valizlerin üzerin* do yolculuk yaparken «Saylavlara mahsustur» kayıtlı kompartımanlarda ınllictvekillorinin soyahat «t* meleri dalına bir münakaşa mov-zuu olmuştu.
Zaten geniş koltuklarda rahat rahat oturulurkon dışarıdan İçeriye doğru atfedilen gıbtalı nazarlar insanın tabiatilo huzurunu kaçırıyor. Milletvekillerinin çoğu defa kapıyı açıp (Saylavlara mahsustur} kaydına rağmen yersiz kalanları dâvot ettikleri do vâriddir... Bu-
(Dovanu Sa. 6 8ü. 6 do)
.(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3691 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı; 10 Kuruş
Sahibi; Saia Kıhçlıoğlu
idaroı Nuruosnıaniyo No
Yahya Kemal hasta
Ankara: 1 (Telefonla) — Burada geç vakit
teessürle alman bir habere göre büyük şair Yahya
Kemâl rahatsız bulunmaktadır. Hastalığın ciddî oldu-
ğu da söylenmektedir.
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
Cumartesi
2
TEMMUZ
1949
D. Parti memnun, M.Partisi şüphede
Hükümet beyannamesinin neşrinden sonra, yeni seçim kanunu tasarısını alelacele ifşadan maksat nedir
D. P., tasarıyı, hükümetçe atılmış ileri bir adım sayıyor
Seçim Emniyeti
nkaradaıı gelen haberler, seçim kanun lâyihasını hazırlıyan komis-
yonun mesaisini bitirdiğini ve tasarıyı hükümete tevdi ettiğini bildiriyor. Muhabirler taslağın ana çizgileri hakkında da, çok etraflı bilgi veriyorlar.
Bu projeye göre, seçim kurullarına başkanlık vilâyet ve kazalarda hâkimlerin tâyin edeceği zevat tarafından yapılacaktır. Seçim hakkın d aki bütün şikâyetler Ankarada kurulacak yüksek seçim divanınca İncelenecektir. Bu yüksek kurula temyiz ikinci reislerinden biri başkanlık edecek ve Devlet Şûrâsı ile temyizden üç zat bu heyete kur'a İle seçilecektir.
Reyler aleni tasnif olunacak, seçim heyetlerine bütün siyasi partilerin temsilcileri ile tarafsız zevat iştirak edecektir. Neticeler hemen sandık başında gecikmeksizin ilân olunacaktır.
Diğer taraftan, hükümet, hazırlanan bu projeyi, şimdi de, üniversite profesörlerinden temyiz ve Devlet Şûrası âzalarile barolardan seçilecek zevattan mü rekkep bir komisyonda tekrar tetkik ettirecektir. Bu suretle İlim bakımından da her şeyin yolunda olmasına itina olunacaktır.
Böylece anlaşılıyor ki Şem-seddin Günaltay, Mecliste verdiği vâdi, yerine getirmek hususuna, kesin olarak, karar vermiştir. Bütün bu esaslar acaba, Büyük Millet Meclisinde, rahatça kabul olunur mu? Bu cihet o derece açık değildir. Çünkü, bütün varlıkları seçim oyunlarına dayanan bir takım şahsiyetler vardır. Hakikaten dürüst bir intihapta, kazanmak ihtimalleri sıfırdan a-şağı olanlar, bu derece açık ve temiz bir seçime nasıl tarafdar-lık edebilirler? Çaresiz onlar, derilerini kurtarmak için, binbir usûl ve çareye baş vurarak, kanun tasarısını kendilerine nefes alma imkânı bağlıyacak bir kalıba sokmağa çalışacaklardır. Müfritler, zayıflar, intihap kabiliyeti olmıyanlar, el ele vererek, Başbakana zorluk çıkaracak lardır. Kimbilir belki de bizzat kabine içinde bile, bazı ortaklıklar tesis edecekler ve İçeriden, dışarıdan, açık veya gizli saldırılara girişeceklerdir. Bu kabine bütün sert hücum ve darbelere tahammül edebilecek midir? Çün kü Pekerciler ve o ruh henüz ta-mamile ölmüş değildir. Saraçoğlu tarafdarlan da, dünyadan el ve eteklerini çekmiş değillerdir. Bütün bu geri ve irtica elemanları seçim hürriyetini boğmak i-çın beşer akıl ve zekâsının bulmağa muktedir olabileceği her nevi çareyi düşünecek vo tatbik edeceklerdir. Maamafilı Demokrat Parti kongresi, bütün Halk Partililere göstermiştir ki yurt-da herkes, seçim emniyeti istiyor. Nitekim Halk Partili dürüst unsurların, milli iradenin ciddi olarak tezahüründen hiç çekinmediklerine biz İnanmak istiyoruz. Dürüst bir seçim sonunda, siyasî bir parti, mağlûp olur ve iktidardan çekilirse bu uzaklaşma ebedi değildir ki. . Seçimle (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ankara 1 (Hususi) — Ankara siyasi mahfillerinde büyük alâka ile karşılanan yeni seçim kanunu tasarısı dün Ulus gazetesi vasıta-sile ve Anadolu Ajansı İle neşre -dildikten sonra Ankarada büyük alâka uyandırmıştır.
Demokrat Parti kongresini tâki . ben hükümetin neşrettiği beyana . me üzerinde toplanan umumi dikkat, şimdi seçim kanunu tasarısı üzerine çevrilmiş bulunmaktadır.
Tasanda bilhassa adli teminata kıymet ve ehemmiyet veren hü. kümlerin konulmuş olması D. P. çevrelerinde de memnuniyetle karşılanmış bulunmaktadır.
Demokrat Parti İleri gelenleri yeni tasannın bazı noktalarına itiraz etmekle beraber umumiyetle bu tasarının hükümetçe atılmış 1. lerl bir adım olduğunu söylemekte dirler.
Fakat tasannın Mecliste müza . keresi sırasında bir çok noktalarına itiraz edileceği anlaşılmaktadır. Bilhassa seçim mazbatalarına itiraz edilen Milletvekillerinin haklann -
da verilecek hükmün Büyük Millet Meclisinin değil .hâkimlerden mü. (Devamı Sa. 5 SO. 4 do)
İç İşleri Bakanı
Erişirg il diyor ki:
T ahrikçiler kanunun çelik duvarına çarpacaklardır
Ankara: 1 (Hususî) — İçişleri Bakanlığı son hükümet tebliğini bastırarak valiliklere dağıtmış ve bu tebliğin her kademedeki memurlara ve vatandaşlara duyurulmasını istemiştir.
Mahsul
durumu
•Alınan kararlar bugün:
► açıklanacak
Ankara 1 (Telefonla) — Memle ketin mahsul durumu etrafında bir müddetten beri yapılmakta olan toplantılar sona ermiştir.
Son toplantı bugün Ekonomi ve Ticaret Bakanının Başkanlığında Toprak Mahsulleri Ofisinde yapılmış ve bu toplantıda ilgili Bakan, lıklar mümessilleri hazır bulunmuş
Ekonomi Bakanı, topantıyı mü. teakip Başbakanı ziyaret etmiş vo kendisine, vanlan kararlar hakkın da İzahat vermiştir. Bu kararlar yann saat 15 de yapılacak basın toplantısında umumi efkâra Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dic leli tarafından açıklanacaktır.
Söylendiğine gbre, son görüşmede mahsul durumu ve memleketin yiyecek İhtiyacı tesbit edilmiş ve hayvan ihracı mevzuu üzerinde gö rüşülmüştür.
İçişleri Bakanı Emin Erişiıgil U» münasebetle, Ulus gazetesine yaptığı bir demeçte, ' hükümet beyannamesine karşı Demokrat Parti tarafından yapılan beyana (Devamı Sa. 6 Sü. 1 do)
İhtiyarlık sigortası
İstanbul radyosu Müdürü Haşan Refik Ertuğ dün gazetecilere izahat verirken..,.
Sigortadan sadece fabrika işçilerinin istifade edeceği yolundaki haberler doğru değil
Kabotaj bayramı dün tes'id edildi
Taksimde yapılan merasimde, Ulaştırma Bakanı "Bugün, yolcu ulaştırma bakımından Akdeniz'de üstün vaziyetteyiz„ dedi
Ankara 1 (A. A.) — Çalışma
Bakanlığından bildirilmiştir:
[RUSYA’NIN | YENİ BİR MANEVRASI
Huşlar, yeni askeri ; yardımın | Kongrece tasvibine > mani olmağa | çalışıyorlar
İSTAM
İstanbul Teknik ü niversitesinin kapısı
9NİVER
Istanbulda Maden
Fakültesi kuruluyor
Teknik Üniversitesi Rektörü Ord. Prof Hulki
Erem, bu hususta gazetemize izahat verdi
1 Temmuz denizcilik bayram» dün Istanbulda tezahüratla kutlanmıştır.
Bu münasebetle Taksimde Cumhuriyet ve Beşiktaşta Barbaros âbideleri önünde birer tö« ren yapılmıştır.
Deniz Harb Okulu ve kollefl öğrencileriyle, yüksek denizcilik okulu ve Denizyolları Sanat Oku lu öğrencilerinin iştirâk ettiği Taksimdeki törene saat 9.30 da deniz bandosunun çaldığı istiklâl marşı ile başlanmış ve bu sırada direğe bayrak çekilmiştir. Müteakiben âbideye vilâyet, İstanbul kara ve deniz komutanlıkları, siyasî partiler, resmî ve hususi ta şekküller adına çelenkler konmuştur.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
İşçi Sigortalan Kurumu genel müdürünün bir domeclnl yayınla -yan bazı Ankara ve İstanbul gaze telerinde, beyana ilâve mahiyetinde olarak, ihtiyarlık sigortasından yalnız fabrika işçilerinin istifade e-deceğine dair bir kayit görülmüş -
Londra 1, (A P) — İngiltere, Sovyet Dışişleri Bakanı Andrel
Vichlıısky ile, Almanya barış and. taşmasının sağlanması için, iki tarafın da bazı tavizlerde bulunma-
tür.
Bu, yanlıştır. İhtiyarlık sigortalından yalnız fabrika işçileri de -gil, îş Kanununun şümulüne giren her iş yernide çalışan kadın ve er-
kek bütün işçiler ve diğer hizmetliler faydalanacaklardır.
İstanbul Radyosu neşriyat hazırlıkları
İstanbul Rady
d
İstanbul radyosu müdürü Haşan Refik Ertuğ, dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetinde yapılan basın toplantısında yeni İstanbul radyosunun faaliyeti etrafında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbul radyosu daha ziyade bir bölge postası olacaktır. Bu maksatla 1945 de İstan-
otsu Müdürü Haşan Refik Ertuğ ün gazetecilere geniş izahat verdi
bul, İzmir ve Malatyada bölge postalan kurulması hususunda bir kanun kabul edilmişti. Fu-kat bütçe zaruretleri» yüzünden şimdiye kadar ancak İstanbul bölge postası yapılabilmiştir. Türkiye bölge postalarının birincisi olan bu merkez doğu Ak-___________(Dovamı Sa. s Sü. 1 do)
(Dovamı Sa. S Sü. 8 da)
İstanbul Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Hulki Erem, yanında İstanbul Üniversitesi rektörü Prof. Ömer Celâl Sarç olduğu hal . de bugün Ankaraya hareket ede-çektir.
Prof. Hulki Erem thln kendisini makamında ziyaret eden bir arkadaşımıza, Teknik Üniversiteye taallûk eden bazı meseleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
(— Milli Eğitim Bakanının daveti üzerine yarın (bugün) Istan . bil Üniversitesi rektörü İle beraber Ankaraya gideceğiz. Temaslarımız hıısus! mahiyette olacaktır.
Bundan bir müddet evvel, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının tavassutu ile Teknik Üniversiteye bağlı bir Ma. den Fakültesinin açılmasını istedi.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Şehir Meclisinin iskandal
Sabahattin Ali’nin katli dâvası bugün görülüyor
Bir çok şahidin bugün dinlenmesi kuvvetle muhtemel
Kırklareli, 1 (Hususî suretle giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Solcu muharrir Saba-haddin Ali'yi Bulgaristana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekin'in duruşmasına yarı.ı Kırklareli ağır ceza mahkeme-(Dovaznı Sa. 5 Sü. 6 da)
yaratan gülünç kararları
I /V- /WVWWWW^WWW ■ “—“■ ‘'-Af
Dün otobüslerde polis ve jandarmalarla biletçiler arasında ba'zin hâdiseler oldu. İstisnasız pasoların kaldırılması kararlaştığı halde, Milletvekillerinin bedava seyahat etmeleri için şifahî emirler verildi
Yüksen Tahsil Gençliği bugün toplanıyor
İstanbul Şehir Meclisinin kanunsuz olarak otobüsler hakkında aldığı karar, dün sabahtan İtlim . ren tatbik mevkiine konmuş, fakat sinema biletlerine zammı der. piş eden kararı henüz ne Belediye İktisat Müdürlüğüne ne de sine -ma.-ıiura tebflg edilmemiş bulıın maktadır.
Şehir Meclisi üyeleri, büyük bir kararsızlığa düşmüşlerdir. Silivri
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
K■"1
Büyük deniz manevraları
Batı Birliği donanmaları
Ingiltere sahillerinde toplandı
Londra, 1 A.A. (Lps) — Ingiliz, Fransız, Belçika ve Hollauda donanmaları Batı Birliği devletlerinin ilk müşterek deniz nev. ralannı yapmak üzere dün akşam Ingilteıenin güney batısın* da toplanmışlardır. Bu birlikler pazartesi günü Gaskonya körfezine hareket edeceklerdir. Manev, ralar orada yapılacak ve denizaltı ve hava hücumları ile mayla, tarama hareketlerini ihtiva ede* çektir.
Atina, 1 A.A. (Atina ajansı} — Akdeniz Ingiliz filosu başkomutanı Amiral Power, gazetecit (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Otomobil ve motosiklet yarışı yarın yapılıyor
Varışlara girecek otomobiller ve motosikletlerden bazıları. ,:aı
r
Buna ne
buyurulur?
Bolodlyo kanununun 27 ol maddosino aykırı olarak Bele-dlyo Şohlr Meclisi üyolorlnln bo-lodiyonin taahhüt Işlorlno girdikleri İddia olunmaktadır. Ekrem Tur, ancak bir şirkotto ortak olanların şirkotlori adına taahhüde glrobilecoklorini söylemiştir. Dir kısmı Şohlr Meclisi üyolorl ise, oczahano sahibi üyelerin bu işlerlo alâkadar olduklarını İleri sürmüşlordlr.
Şohlr Moollsl üyolorl buna no buyururlar?
Prof. NEV M ARK
TAhVİMDEN BİR YAPRAK:
Tatbikatda müsavat
ULUN AY
Muame'e
vergisinin tatbikatı
> —-—
KURULAN KOMİSYON AZASINDAN PROFESÖR NEU-MARK FİKİRLERİNİ ANLATIYOR (Yaz kıt 5 ci sayfada).
ehlr Moollslnin pasolar hakkında vordlğl karar ilk adımda tökoslodl. Dünkü gazo-tolordon biri bir taraftan karar tatbik edilirken diğer taraftan (i. E. T. T.) Idaroslnco hemen otobüs bilotçllorlno bir tamim yapılarak aMIllotvoklllorlno hiç bir zaman kosılmemosl» omrodildlğlnl yazıyor. Esasen böyle bir taınlmo do lüzum yoktu. Qünkü İstihbarımıza göro milletvekillerinin ücrotslz soyahat etmeleri hakkında kanun var iniş; Şohlr Moollslnin kararı kanunun fovklno çıkamıyaoağı için kararın bu sahada tatbikine imkân yoktu; bu itibarla Şehir Meclisinin zahıııotl boşuna sarfedllmiştir. Kanun, kanundur. Madoın ki bu kanun da milletvekillerine ücrotslz soyahat hakkını veriyor. Artık bu bapta münakaşa tamamen lüzumsuzdur.
Yalnız bir nokta hakkında sayilf mlllotveklllorlmlzln dikkatlerini çe* kolim:
Trenlerde vo nakil vasıtalarında mlllotvokillorlnln kendilerim halktan ayıraoak bir durumda bulunmaları rûhiyat bakımından tahılla doğor bir ınes'ele hallndodlr.
Mosolâ tronlordo halk oıuracali yor bulamıyarak valizlerin üzerin* do yolculuk yaparken «Saylavlara mahsustur» kayıtlı kompartımanlarda ınllictvekillorinin soyahat «t* meleri dalına bir münakaşa mov-zuu olmuştu.
Zaten geniş koltuklarda rahat rahat oturulurkon dışarıdan İçeriye doğru atfedilen gıbtalı nazarlar insanın tabiatilo huzurunu kaçırıyor. Milletvekillerinin çoğu defa kapıyı açıp (Saylavlara mahsustur} kaydına rağmen yersiz kalanları dâvot ettikleri do vâriddir... Bu-
(Dovanu Sa. 6 8ü. 6 do)
.(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3691 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı; 10 Kuruş
Sahibi; Saia Kıhçlıoğlu
idaroı Nuruosnıaniyo No
Yahya Kemal hasta
Ankara: 1 (Telefonla) — Burada geç vakit
teessürle alman bir habere göre büyük şair Yahya
Kemâl rahatsız bulunmaktadır. Hastalığın ciddî oldu-
ğu da söylenmektedir.
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
Cumartesi
2
TEMMUZ
1949
D. Parti memnun, M.Partisi şüphede
Hükümet beyannamesinin neşrinden sonra, yeni seçim kanunu tasarısını alelacele ifşadan maksat nedir
D. P., tasarıyı, hükümetçe atılmış ileri bir adım sayıyor
Seçim Emniyeti
nkaradaıı gelen haberler, seçim kanun lâyihasını hazırlıyan komis-
yonun mesaisini bitirdiğini ve tasarıyı hükümete tevdi ettiğini bildiriyor. Muhabirler taslağın ana çizgileri hakkında da, çok etraflı bilgi veriyorlar.
Bu projeye göre, seçim kurullarına başkanlık vilâyet ve kazalarda hâkimlerin tâyin edeceği zevat tarafından yapılacaktır. Seçim hakkın d aki bütün şikâyetler Ankarada kurulacak yüksek seçim divanınca İncelenecektir. Bu yüksek kurula temyiz ikinci reislerinden biri başkanlık edecek ve Devlet Şûrâsı ile temyizden üç zat bu heyete kur'a İle seçilecektir.
Reyler aleni tasnif olunacak, seçim heyetlerine bütün siyasi partilerin temsilcileri ile tarafsız zevat iştirak edecektir. Neticeler hemen sandık başında gecikmeksizin ilân olunacaktır.
Diğer taraftan, hükümet, hazırlanan bu projeyi, şimdi de, üniversite profesörlerinden temyiz ve Devlet Şûrası âzalarile barolardan seçilecek zevattan mü rekkep bir komisyonda tekrar tetkik ettirecektir. Bu suretle İlim bakımından da her şeyin yolunda olmasına itina olunacaktır.
Böylece anlaşılıyor ki Şem-seddin Günaltay, Mecliste verdiği vâdi, yerine getirmek hususuna, kesin olarak, karar vermiştir. Bütün bu esaslar acaba, Büyük Millet Meclisinde, rahatça kabul olunur mu? Bu cihet o derece açık değildir. Çünkü, bütün varlıkları seçim oyunlarına dayanan bir takım şahsiyetler vardır. Hakikaten dürüst bir intihapta, kazanmak ihtimalleri sıfırdan a-şağı olanlar, bu derece açık ve temiz bir seçime nasıl tarafdar-lık edebilirler? Çaresiz onlar, derilerini kurtarmak için, binbir usûl ve çareye baş vurarak, kanun tasarısını kendilerine nefes alma imkânı bağlıyacak bir kalıba sokmağa çalışacaklardır. Müfritler, zayıflar, intihap kabiliyeti olmıyanlar, el ele vererek, Başbakana zorluk çıkaracak lardır. Kimbilir belki de bizzat kabine içinde bile, bazı ortaklıklar tesis edecekler ve İçeriden, dışarıdan, açık veya gizli saldırılara girişeceklerdir. Bu kabine bütün sert hücum ve darbelere tahammül edebilecek midir? Çün kü Pekerciler ve o ruh henüz ta-mamile ölmüş değildir. Saraçoğlu tarafdarlan da, dünyadan el ve eteklerini çekmiş değillerdir. Bütün bu geri ve irtica elemanları seçim hürriyetini boğmak i-çın beşer akıl ve zekâsının bulmağa muktedir olabileceği her nevi çareyi düşünecek vo tatbik edeceklerdir. Maamafilı Demokrat Parti kongresi, bütün Halk Partililere göstermiştir ki yurt-da herkes, seçim emniyeti istiyor. Nitekim Halk Partili dürüst unsurların, milli iradenin ciddi olarak tezahüründen hiç çekinmediklerine biz İnanmak istiyoruz. Dürüst bir seçim sonunda, siyasî bir parti, mağlûp olur ve iktidardan çekilirse bu uzaklaşma ebedi değildir ki. . Seçimle (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ankara 1 (Hususi) — Ankara siyasi mahfillerinde büyük alâka ile karşılanan yeni seçim kanunu tasarısı dün Ulus gazetesi vasıta-sile ve Anadolu Ajansı İle neşre -dildikten sonra Ankarada büyük alâka uyandırmıştır.
Demokrat Parti kongresini tâki . ben hükümetin neşrettiği beyana . me üzerinde toplanan umumi dikkat, şimdi seçim kanunu tasarısı üzerine çevrilmiş bulunmaktadır.
Tasanda bilhassa adli teminata kıymet ve ehemmiyet veren hü. kümlerin konulmuş olması D. P. çevrelerinde de memnuniyetle karşılanmış bulunmaktadır.
Demokrat Parti İleri gelenleri yeni tasannın bazı noktalarına itiraz etmekle beraber umumiyetle bu tasarının hükümetçe atılmış 1. lerl bir adım olduğunu söylemekte dirler.
Fakat tasannın Mecliste müza . keresi sırasında bir çok noktalarına itiraz edileceği anlaşılmaktadır. Bilhassa seçim mazbatalarına itiraz edilen Milletvekillerinin haklann -
da verilecek hükmün Büyük Millet Meclisinin değil .hâkimlerden mü. (Devamı Sa. 5 SO. 4 do)
İç İşleri Bakanı
Erişirg il diyor ki:
T ahrikçiler kanunun çelik duvarına çarpacaklardır
Ankara: 1 (Hususî) — İçişleri Bakanlığı son hükümet tebliğini bastırarak valiliklere dağıtmış ve bu tebliğin her kademedeki memurlara ve vatandaşlara duyurulmasını istemiştir.
Mahsul
durumu
•Alınan kararlar bugün:
► açıklanacak
Ankara 1 (Telefonla) — Memle ketin mahsul durumu etrafında bir müddetten beri yapılmakta olan toplantılar sona ermiştir.
Son toplantı bugün Ekonomi ve Ticaret Bakanının Başkanlığında Toprak Mahsulleri Ofisinde yapılmış ve bu toplantıda ilgili Bakan, lıklar mümessilleri hazır bulunmuş
Ekonomi Bakanı, topantıyı mü. teakip Başbakanı ziyaret etmiş vo kendisine, vanlan kararlar hakkın da İzahat vermiştir. Bu kararlar yann saat 15 de yapılacak basın toplantısında umumi efkâra Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dic leli tarafından açıklanacaktır.
Söylendiğine gbre, son görüşmede mahsul durumu ve memleketin yiyecek İhtiyacı tesbit edilmiş ve hayvan ihracı mevzuu üzerinde gö rüşülmüştür.
İçişleri Bakanı Emin Erişiıgil U» münasebetle, Ulus gazetesine yaptığı bir demeçte, ' hükümet beyannamesine karşı Demokrat Parti tarafından yapılan beyana (Devamı Sa. 6 Sü. 1 do)
İhtiyarlık sigortası
İstanbul radyosu Müdürü Haşan Refik Ertuğ dün gazetecilere izahat verirken..,.
Sigortadan sadece fabrika işçilerinin istifade edeceği yolundaki haberler doğru değil
Kabotaj bayramı dün tes'id edildi
Taksimde yapılan merasimde, Ulaştırma Bakanı "Bugün, yolcu ulaştırma bakımından Akdeniz'de üstün vaziyetteyiz„ dedi
Ankara 1 (A. A.) — Çalışma
Bakanlığından bildirilmiştir:
[RUSYA’NIN | YENİ BİR MANEVRASI
Huşlar, yeni askeri ; yardımın | Kongrece tasvibine > mani olmağa | çalışıyorlar
İSTAM
İstanbul Teknik ü niversitesinin kapısı
9NİVER
Istanbulda Maden
Fakültesi kuruluyor
Teknik Üniversitesi Rektörü Ord. Prof Hulki
Erem, bu hususta gazetemize izahat verdi
1 Temmuz denizcilik bayram» dün Istanbulda tezahüratla kutlanmıştır.
Bu münasebetle Taksimde Cumhuriyet ve Beşiktaşta Barbaros âbideleri önünde birer tö« ren yapılmıştır.
Deniz Harb Okulu ve kollefl öğrencileriyle, yüksek denizcilik okulu ve Denizyolları Sanat Oku lu öğrencilerinin iştirâk ettiği Taksimdeki törene saat 9.30 da deniz bandosunun çaldığı istiklâl marşı ile başlanmış ve bu sırada direğe bayrak çekilmiştir. Müteakiben âbideye vilâyet, İstanbul kara ve deniz komutanlıkları, siyasî partiler, resmî ve hususi ta şekküller adına çelenkler konmuştur.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
İşçi Sigortalan Kurumu genel müdürünün bir domeclnl yayınla -yan bazı Ankara ve İstanbul gaze telerinde, beyana ilâve mahiyetinde olarak, ihtiyarlık sigortasından yalnız fabrika işçilerinin istifade e-deceğine dair bir kayit görülmüş -
Londra 1, (A P) — İngiltere, Sovyet Dışişleri Bakanı Andrel
Vichlıısky ile, Almanya barış and. taşmasının sağlanması için, iki tarafın da bazı tavizlerde bulunma-
tür.
Bu, yanlıştır. İhtiyarlık sigortalından yalnız fabrika işçileri de -gil, îş Kanununun şümulüne giren her iş yernide çalışan kadın ve er-
kek bütün işçiler ve diğer hizmetliler faydalanacaklardır.
İstanbul Radyosu neşriyat hazırlıkları
İstanbul Rady
d
İstanbul radyosu müdürü Haşan Refik Ertuğ, dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetinde yapılan basın toplantısında yeni İstanbul radyosunun faaliyeti etrafında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbul radyosu daha ziyade bir bölge postası olacaktır. Bu maksatla 1945 de İstan-
otsu Müdürü Haşan Refik Ertuğ ün gazetecilere geniş izahat verdi
bul, İzmir ve Malatyada bölge postalan kurulması hususunda bir kanun kabul edilmişti. Fu-kat bütçe zaruretleri» yüzünden şimdiye kadar ancak İstanbul bölge postası yapılabilmiştir. Türkiye bölge postalarının birincisi olan bu merkez doğu Ak-___________(Dovamı Sa. s Sü. 1 do)
(Dovamı Sa. S Sü. 8 da)
İstanbul Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Hulki Erem, yanında İstanbul Üniversitesi rektörü Prof. Ömer Celâl Sarç olduğu hal . de bugün Ankaraya hareket ede-çektir.
Prof. Hulki Erem thln kendisini makamında ziyaret eden bir arkadaşımıza, Teknik Üniversiteye taallûk eden bazı meseleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
(— Milli Eğitim Bakanının daveti üzerine yarın (bugün) Istan . bil Üniversitesi rektörü İle beraber Ankaraya gideceğiz. Temaslarımız hıısus! mahiyette olacaktır.
Bundan bir müddet evvel, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının tavassutu ile Teknik Üniversiteye bağlı bir Ma. den Fakültesinin açılmasını istedi.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Şehir Meclisinin iskandal
Sabahattin Ali’nin katli dâvası bugün görülüyor
Bir çok şahidin bugün dinlenmesi kuvvetle muhtemel
Kırklareli, 1 (Hususî suretle giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Solcu muharrir Saba-haddin Ali'yi Bulgaristana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekin'in duruşmasına yarı.ı Kırklareli ağır ceza mahkeme-(Dovaznı Sa. 5 Sü. 6 da)
yaratan gülünç kararları
I /V- /WVWWWW^WWW ■ “—“■ ‘'-Af
Dün otobüslerde polis ve jandarmalarla biletçiler arasında ba'zin hâdiseler oldu. İstisnasız pasoların kaldırılması kararlaştığı halde, Milletvekillerinin bedava seyahat etmeleri için şifahî emirler verildi
Yüksen Tahsil Gençliği bugün toplanıyor
İstanbul Şehir Meclisinin kanunsuz olarak otobüsler hakkında aldığı karar, dün sabahtan İtlim . ren tatbik mevkiine konmuş, fakat sinema biletlerine zammı der. piş eden kararı henüz ne Belediye İktisat Müdürlüğüne ne de sine -ma.-ıiura tebflg edilmemiş bulıın maktadır.
Şehir Meclisi üyeleri, büyük bir kararsızlığa düşmüşlerdir. Silivri
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
K■"1
Büyük deniz manevraları
Batı Birliği donanmaları
Ingiltere sahillerinde toplandı
Londra, 1 A.A. (Lps) — Ingiliz, Fransız, Belçika ve Hollauda donanmaları Batı Birliği devletlerinin ilk müşterek deniz nev. ralannı yapmak üzere dün akşam Ingilteıenin güney batısın* da toplanmışlardır. Bu birlikler pazartesi günü Gaskonya körfezine hareket edeceklerdir. Manev, ralar orada yapılacak ve denizaltı ve hava hücumları ile mayla, tarama hareketlerini ihtiva ede* çektir.
Atina, 1 A.A. (Atina ajansı} — Akdeniz Ingiliz filosu başkomutanı Amiral Power, gazetecit (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Otomobil ve motosiklet yarışı yarın yapılıyor
Varışlara girecek otomobiller ve motosikletlerden bazıları. ,:aı
r
Buna ne
buyurulur?
Bolodlyo kanununun 27 ol maddosino aykırı olarak Bele-dlyo Şohlr Meclisi üyolorlnln bo-lodiyonin taahhüt Işlorlno girdikleri İddia olunmaktadır. Ekrem Tur, ancak bir şirkotto ortak olanların şirkotlori adına taahhüde glrobilecoklorini söylemiştir. Dir kısmı Şohlr Meclisi üyolorl ise, oczahano sahibi üyelerin bu işlerlo alâkadar olduklarını İleri sürmüşlordlr.
Şohlr Moollsl üyolorl buna no buyururlar?
Prof. NEV M ARK
TAhVİMDEN BİR YAPRAK:
Tatbikatda müsavat
ULUN AY
Muame'e
vergisinin tatbikatı
> —-—
KURULAN KOMİSYON AZASINDAN PROFESÖR NEU-MARK FİKİRLERİNİ ANLATIYOR (Yaz kıt 5 ci sayfada).
ehlr Moollslnin pasolar hakkında vordlğl karar ilk adımda tökoslodl. Dünkü gazo-tolordon biri bir taraftan karar tatbik edilirken diğer taraftan (i. E. T. T.) Idaroslnco hemen otobüs bilotçllorlno bir tamim yapılarak aMIllotvoklllorlno hiç bir zaman kosılmemosl» omrodildlğlnl yazıyor. Esasen böyle bir taınlmo do lüzum yoktu. Qünkü İstihbarımıza göro milletvekillerinin ücrotslz soyahat etmeleri hakkında kanun var iniş; Şohlr Moollslnin kararı kanunun fovklno çıkamıyaoağı için kararın bu sahada tatbikine imkân yoktu; bu itibarla Şehir Meclisinin zahıııotl boşuna sarfedllmiştir. Kanun, kanundur. Madoın ki bu kanun da milletvekillerine ücrotslz soyahat hakkını veriyor. Artık bu bapta münakaşa tamamen lüzumsuzdur.
Yalnız bir nokta hakkında sayilf mlllotveklllorlmlzln dikkatlerini çe* kolim:
Trenlerde vo nakil vasıtalarında mlllotvokillorlnln kendilerim halktan ayıraoak bir durumda bulunmaları rûhiyat bakımından tahılla doğor bir ınes'ele hallndodlr.
Mosolâ tronlordo halk oıuracali yor bulamıyarak valizlerin üzerin* do yolculuk yaparken «Saylavlara mahsustur» kayıtlı kompartımanlarda ınllictvekillorinin soyahat «t* meleri dalına bir münakaşa mov-zuu olmuştu.
Zaten geniş koltuklarda rahat rahat oturulurkon dışarıdan İçeriye doğru atfedilen gıbtalı nazarlar insanın tabiatilo huzurunu kaçırıyor. Milletvekillerinin çoğu defa kapıyı açıp (Saylavlara mahsustur} kaydına rağmen yersiz kalanları dâvot ettikleri do vâriddir... Bu-
(Dovanu Sa. 6 8ü. 6 do)
.(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3691 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı; 10 Kuruş
Sahibi; Saia Kıhçlıoğlu
idaroı Nuruosnıaniyo No
Yahya Kemal hasta
Ankara: 1 (Telefonla) — Burada geç vakit
teessürle alman bir habere göre büyük şair Yahya
Kemâl rahatsız bulunmaktadır. Hastalığın ciddî oldu-
ğu da söylenmektedir.
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
Cumartesi
2
TEMMUZ
1949
D. Parti memnun, M.Partisi şüphede
Hükümet beyannamesinin neşrinden sonra, yeni seçim kanunu tasarısını alelacele ifşadan maksat nedir
D. P., tasarıyı, hükümetçe atılmış ileri bir adım sayıyor
Seçim Emniyeti
nkaradaıı gelen haberler, seçim kanun lâyihasını hazırlıyan komis-
yonun mesaisini bitirdiğini ve tasarıyı hükümete tevdi ettiğini bildiriyor. Muhabirler taslağın ana çizgileri hakkında da, çok etraflı bilgi veriyorlar.
Bu projeye göre, seçim kurullarına başkanlık vilâyet ve kazalarda hâkimlerin tâyin edeceği zevat tarafından yapılacaktır. Seçim hakkın d aki bütün şikâyetler Ankarada kurulacak yüksek seçim divanınca İncelenecektir. Bu yüksek kurula temyiz ikinci reislerinden biri başkanlık edecek ve Devlet Şûrâsı ile temyizden üç zat bu heyete kur'a İle seçilecektir.
Reyler aleni tasnif olunacak, seçim heyetlerine bütün siyasi partilerin temsilcileri ile tarafsız zevat iştirak edecektir. Neticeler hemen sandık başında gecikmeksizin ilân olunacaktır.
Diğer taraftan, hükümet, hazırlanan bu projeyi, şimdi de, üniversite profesörlerinden temyiz ve Devlet Şûrası âzalarile barolardan seçilecek zevattan mü rekkep bir komisyonda tekrar tetkik ettirecektir. Bu suretle İlim bakımından da her şeyin yolunda olmasına itina olunacaktır.
Böylece anlaşılıyor ki Şem-seddin Günaltay, Mecliste verdiği vâdi, yerine getirmek hususuna, kesin olarak, karar vermiştir. Bütün bu esaslar acaba, Büyük Millet Meclisinde, rahatça kabul olunur mu? Bu cihet o derece açık değildir. Çünkü, bütün varlıkları seçim oyunlarına dayanan bir takım şahsiyetler vardır. Hakikaten dürüst bir intihapta, kazanmak ihtimalleri sıfırdan a-şağı olanlar, bu derece açık ve temiz bir seçime nasıl tarafdar-lık edebilirler? Çaresiz onlar, derilerini kurtarmak için, binbir usûl ve çareye baş vurarak, kanun tasarısını kendilerine nefes alma imkânı bağlıyacak bir kalıba sokmağa çalışacaklardır. Müfritler, zayıflar, intihap kabiliyeti olmıyanlar, el ele vererek, Başbakana zorluk çıkaracak lardır. Kimbilir belki de bizzat kabine içinde bile, bazı ortaklıklar tesis edecekler ve İçeriden, dışarıdan, açık veya gizli saldırılara girişeceklerdir. Bu kabine bütün sert hücum ve darbelere tahammül edebilecek midir? Çün kü Pekerciler ve o ruh henüz ta-mamile ölmüş değildir. Saraçoğlu tarafdarlan da, dünyadan el ve eteklerini çekmiş değillerdir. Bütün bu geri ve irtica elemanları seçim hürriyetini boğmak i-çın beşer akıl ve zekâsının bulmağa muktedir olabileceği her nevi çareyi düşünecek vo tatbik edeceklerdir. Maamafilı Demokrat Parti kongresi, bütün Halk Partililere göstermiştir ki yurt-da herkes, seçim emniyeti istiyor. Nitekim Halk Partili dürüst unsurların, milli iradenin ciddi olarak tezahüründen hiç çekinmediklerine biz İnanmak istiyoruz. Dürüst bir seçim sonunda, siyasî bir parti, mağlûp olur ve iktidardan çekilirse bu uzaklaşma ebedi değildir ki. . Seçimle (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ankara 1 (Hususi) — Ankara siyasi mahfillerinde büyük alâka ile karşılanan yeni seçim kanunu tasarısı dün Ulus gazetesi vasıta-sile ve Anadolu Ajansı İle neşre -dildikten sonra Ankarada büyük alâka uyandırmıştır.
Demokrat Parti kongresini tâki . ben hükümetin neşrettiği beyana . me üzerinde toplanan umumi dikkat, şimdi seçim kanunu tasarısı üzerine çevrilmiş bulunmaktadır.
Tasanda bilhassa adli teminata kıymet ve ehemmiyet veren hü. kümlerin konulmuş olması D. P. çevrelerinde de memnuniyetle karşılanmış bulunmaktadır.
Demokrat Parti İleri gelenleri yeni tasannın bazı noktalarına itiraz etmekle beraber umumiyetle bu tasarının hükümetçe atılmış 1. lerl bir adım olduğunu söylemekte dirler.
Fakat tasannın Mecliste müza . keresi sırasında bir çok noktalarına itiraz edileceği anlaşılmaktadır. Bilhassa seçim mazbatalarına itiraz edilen Milletvekillerinin haklann -
da verilecek hükmün Büyük Millet Meclisinin değil .hâkimlerden mü. (Devamı Sa. 5 SO. 4 do)
İç İşleri Bakanı
Erişirg il diyor ki:
T ahrikçiler kanunun çelik duvarına çarpacaklardır
Ankara: 1 (Hususî) — İçişleri Bakanlığı son hükümet tebliğini bastırarak valiliklere dağıtmış ve bu tebliğin her kademedeki memurlara ve vatandaşlara duyurulmasını istemiştir.
Mahsul
durumu
•Alınan kararlar bugün:
► açıklanacak
Ankara 1 (Telefonla) — Memle ketin mahsul durumu etrafında bir müddetten beri yapılmakta olan toplantılar sona ermiştir.
Son toplantı bugün Ekonomi ve Ticaret Bakanının Başkanlığında Toprak Mahsulleri Ofisinde yapılmış ve bu toplantıda ilgili Bakan, lıklar mümessilleri hazır bulunmuş
Ekonomi Bakanı, topantıyı mü. teakip Başbakanı ziyaret etmiş vo kendisine, vanlan kararlar hakkın da İzahat vermiştir. Bu kararlar yann saat 15 de yapılacak basın toplantısında umumi efkâra Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dic leli tarafından açıklanacaktır.
Söylendiğine gbre, son görüşmede mahsul durumu ve memleketin yiyecek İhtiyacı tesbit edilmiş ve hayvan ihracı mevzuu üzerinde gö rüşülmüştür.
İçişleri Bakanı Emin Erişiıgil U» münasebetle, Ulus gazetesine yaptığı bir demeçte, ' hükümet beyannamesine karşı Demokrat Parti tarafından yapılan beyana (Devamı Sa. 6 Sü. 1 do)
İhtiyarlık sigortası
İstanbul radyosu Müdürü Haşan Refik Ertuğ dün gazetecilere izahat verirken..,.
Sigortadan sadece fabrika işçilerinin istifade edeceği yolundaki haberler doğru değil
Kabotaj bayramı dün tes'id edildi
Taksimde yapılan merasimde, Ulaştırma Bakanı "Bugün, yolcu ulaştırma bakımından Akdeniz'de üstün vaziyetteyiz„ dedi
Ankara 1 (A. A.) — Çalışma
Bakanlığından bildirilmiştir:
[RUSYA’NIN | YENİ BİR MANEVRASI
Huşlar, yeni askeri ; yardımın | Kongrece tasvibine > mani olmağa | çalışıyorlar
İSTAM
İstanbul Teknik ü niversitesinin kapısı
9NİVER
Istanbulda Maden
Fakültesi kuruluyor
Teknik Üniversitesi Rektörü Ord. Prof Hulki
Erem, bu hususta gazetemize izahat verdi
1 Temmuz denizcilik bayram» dün Istanbulda tezahüratla kutlanmıştır.
Bu münasebetle Taksimde Cumhuriyet ve Beşiktaşta Barbaros âbideleri önünde birer tö« ren yapılmıştır.
Deniz Harb Okulu ve kollefl öğrencileriyle, yüksek denizcilik okulu ve Denizyolları Sanat Oku lu öğrencilerinin iştirâk ettiği Taksimdeki törene saat 9.30 da deniz bandosunun çaldığı istiklâl marşı ile başlanmış ve bu sırada direğe bayrak çekilmiştir. Müteakiben âbideye vilâyet, İstanbul kara ve deniz komutanlıkları, siyasî partiler, resmî ve hususi ta şekküller adına çelenkler konmuştur.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
İşçi Sigortalan Kurumu genel müdürünün bir domeclnl yayınla -yan bazı Ankara ve İstanbul gaze telerinde, beyana ilâve mahiyetinde olarak, ihtiyarlık sigortasından yalnız fabrika işçilerinin istifade e-deceğine dair bir kayit görülmüş -
Londra 1, (A P) — İngiltere, Sovyet Dışişleri Bakanı Andrel
Vichlıısky ile, Almanya barış and. taşmasının sağlanması için, iki tarafın da bazı tavizlerde bulunma-
tür.
Bu, yanlıştır. İhtiyarlık sigortalından yalnız fabrika işçileri de -gil, îş Kanununun şümulüne giren her iş yernide çalışan kadın ve er-
kek bütün işçiler ve diğer hizmetliler faydalanacaklardır.
İstanbul Radyosu neşriyat hazırlıkları
İstanbul Rady
d
İstanbul radyosu müdürü Haşan Refik Ertuğ, dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetinde yapılan basın toplantısında yeni İstanbul radyosunun faaliyeti etrafında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbul radyosu daha ziyade bir bölge postası olacaktır. Bu maksatla 1945 de İstan-
otsu Müdürü Haşan Refik Ertuğ ün gazetecilere geniş izahat verdi
bul, İzmir ve Malatyada bölge postalan kurulması hususunda bir kanun kabul edilmişti. Fu-kat bütçe zaruretleri» yüzünden şimdiye kadar ancak İstanbul bölge postası yapılabilmiştir. Türkiye bölge postalarının birincisi olan bu merkez doğu Ak-___________(Dovamı Sa. s Sü. 1 do)
(Dovamı Sa. S Sü. 8 da)
İstanbul Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Hulki Erem, yanında İstanbul Üniversitesi rektörü Prof. Ömer Celâl Sarç olduğu hal . de bugün Ankaraya hareket ede-çektir.
Prof. Hulki Erem thln kendisini makamında ziyaret eden bir arkadaşımıza, Teknik Üniversiteye taallûk eden bazı meseleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
(— Milli Eğitim Bakanının daveti üzerine yarın (bugün) Istan . bil Üniversitesi rektörü İle beraber Ankaraya gideceğiz. Temaslarımız hıısus! mahiyette olacaktır.
Bundan bir müddet evvel, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının tavassutu ile Teknik Üniversiteye bağlı bir Ma. den Fakültesinin açılmasını istedi.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Şehir Meclisinin iskandal
Sabahattin Ali’nin katli dâvası bugün görülüyor
Bir çok şahidin bugün dinlenmesi kuvvetle muhtemel
Kırklareli, 1 (Hususî suretle giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Solcu muharrir Saba-haddin Ali'yi Bulgaristana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekin'in duruşmasına yarı.ı Kırklareli ağır ceza mahkeme-(Dovaznı Sa. 5 Sü. 6 da)
yaratan gülünç kararları
I /V- /WVWWWW^WWW ■ “—“■ ‘'-Af
Dün otobüslerde polis ve jandarmalarla biletçiler arasında ba'zin hâdiseler oldu. İstisnasız pasoların kaldırılması kararlaştığı halde, Milletvekillerinin bedava seyahat etmeleri için şifahî emirler verildi
Yüksen Tahsil Gençliği bugün toplanıyor
İstanbul Şehir Meclisinin kanunsuz olarak otobüsler hakkında aldığı karar, dün sabahtan İtlim . ren tatbik mevkiine konmuş, fakat sinema biletlerine zammı der. piş eden kararı henüz ne Belediye İktisat Müdürlüğüne ne de sine -ma.-ıiura tebflg edilmemiş bulıın maktadır.
Şehir Meclisi üyeleri, büyük bir kararsızlığa düşmüşlerdir. Silivri
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
K■"1
Büyük deniz manevraları
Batı Birliği donanmaları
Ingiltere sahillerinde toplandı
Londra, 1 A.A. (Lps) — Ingiliz, Fransız, Belçika ve Hollauda donanmaları Batı Birliği devletlerinin ilk müşterek deniz nev. ralannı yapmak üzere dün akşam Ingilteıenin güney batısın* da toplanmışlardır. Bu birlikler pazartesi günü Gaskonya körfezine hareket edeceklerdir. Manev, ralar orada yapılacak ve denizaltı ve hava hücumları ile mayla, tarama hareketlerini ihtiva ede* çektir.
Atina, 1 A.A. (Atina ajansı} — Akdeniz Ingiliz filosu başkomutanı Amiral Power, gazetecit (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Otomobil ve motosiklet yarışı yarın yapılıyor
Varışlara girecek otomobiller ve motosikletlerden bazıları. ,:aı
r
Buna ne
buyurulur?
Bolodlyo kanununun 27 ol maddosino aykırı olarak Bele-dlyo Şohlr Meclisi üyolorlnln bo-lodiyonin taahhüt Işlorlno girdikleri İddia olunmaktadır. Ekrem Tur, ancak bir şirkotto ortak olanların şirkotlori adına taahhüde glrobilecoklorini söylemiştir. Dir kısmı Şohlr Meclisi üyolorl ise, oczahano sahibi üyelerin bu işlerlo alâkadar olduklarını İleri sürmüşlordlr.
Şohlr Moollsl üyolorl buna no buyururlar?
Prof. NEV M ARK
TAhVİMDEN BİR YAPRAK:
Tatbikatda müsavat
ULUN AY
Muame'e
vergisinin tatbikatı
> —-—
KURULAN KOMİSYON AZASINDAN PROFESÖR NEU-MARK FİKİRLERİNİ ANLATIYOR (Yaz kıt 5 ci sayfada).
ehlr Moollslnin pasolar hakkında vordlğl karar ilk adımda tökoslodl. Dünkü gazo-tolordon biri bir taraftan karar tatbik edilirken diğer taraftan (i. E. T. T.) Idaroslnco hemen otobüs bilotçllorlno bir tamim yapılarak aMIllotvoklllorlno hiç bir zaman kosılmemosl» omrodildlğlnl yazıyor. Esasen böyle bir taınlmo do lüzum yoktu. Qünkü İstihbarımıza göro milletvekillerinin ücrotslz soyahat etmeleri hakkında kanun var iniş; Şohlr Moollslnin kararı kanunun fovklno çıkamıyaoağı için kararın bu sahada tatbikine imkân yoktu; bu itibarla Şehir Meclisinin zahıııotl boşuna sarfedllmiştir. Kanun, kanundur. Madoın ki bu kanun da milletvekillerine ücrotslz soyahat hakkını veriyor. Artık bu bapta münakaşa tamamen lüzumsuzdur.
Yalnız bir nokta hakkında sayilf mlllotveklllorlmlzln dikkatlerini çe* kolim:
Trenlerde vo nakil vasıtalarında mlllotvokillorlnln kendilerim halktan ayıraoak bir durumda bulunmaları rûhiyat bakımından tahılla doğor bir ınes'ele hallndodlr.
Mosolâ tronlordo halk oıuracali yor bulamıyarak valizlerin üzerin* do yolculuk yaparken «Saylavlara mahsustur» kayıtlı kompartımanlarda ınllictvekillorinin soyahat «t* meleri dalına bir münakaşa mov-zuu olmuştu.
Zaten geniş koltuklarda rahat rahat oturulurkon dışarıdan İçeriye doğru atfedilen gıbtalı nazarlar insanın tabiatilo huzurunu kaçırıyor. Milletvekillerinin çoğu defa kapıyı açıp (Saylavlara mahsustur} kaydına rağmen yersiz kalanları dâvot ettikleri do vâriddir... Bu-
(Dovanu Sa. 6 8ü. 6 do)
.(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3691 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı; 10 Kuruş
Sahibi; Saia Kıhçlıoğlu
idaroı Nuruosnıaniyo No
Yahya Kemal hasta
Ankara: 1 (Telefonla) — Burada geç vakit
teessürle alman bir habere göre büyük şair Yahya
Kemâl rahatsız bulunmaktadır. Hastalığın ciddî oldu-
ğu da söylenmektedir.
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
Cumartesi
2
TEMMUZ
1949
D. Parti memnun, M.Partisi şüphede
Hükümet beyannamesinin neşrinden sonra, yeni seçim kanunu tasarısını alelacele ifşadan maksat nedir
D. P., tasarıyı, hükümetçe atılmış ileri bir adım sayıyor
Seçim Emniyeti
nkaradaıı gelen haberler, seçim kanun lâyihasını hazırlıyan komis-
yonun mesaisini bitirdiğini ve tasarıyı hükümete tevdi ettiğini bildiriyor. Muhabirler taslağın ana çizgileri hakkında da, çok etraflı bilgi veriyorlar.
Bu projeye göre, seçim kurullarına başkanlık vilâyet ve kazalarda hâkimlerin tâyin edeceği zevat tarafından yapılacaktır. Seçim hakkın d aki bütün şikâyetler Ankarada kurulacak yüksek seçim divanınca İncelenecektir. Bu yüksek kurula temyiz ikinci reislerinden biri başkanlık edecek ve Devlet Şûrâsı ile temyizden üç zat bu heyete kur'a İle seçilecektir.
Reyler aleni tasnif olunacak, seçim heyetlerine bütün siyasi partilerin temsilcileri ile tarafsız zevat iştirak edecektir. Neticeler hemen sandık başında gecikmeksizin ilân olunacaktır.
Diğer taraftan, hükümet, hazırlanan bu projeyi, şimdi de, üniversite profesörlerinden temyiz ve Devlet Şûrası âzalarile barolardan seçilecek zevattan mü rekkep bir komisyonda tekrar tetkik ettirecektir. Bu suretle İlim bakımından da her şeyin yolunda olmasına itina olunacaktır.
Böylece anlaşılıyor ki Şem-seddin Günaltay, Mecliste verdiği vâdi, yerine getirmek hususuna, kesin olarak, karar vermiştir. Bütün bu esaslar acaba, Büyük Millet Meclisinde, rahatça kabul olunur mu? Bu cihet o derece açık değildir. Çünkü, bütün varlıkları seçim oyunlarına dayanan bir takım şahsiyetler vardır. Hakikaten dürüst bir intihapta, kazanmak ihtimalleri sıfırdan a-şağı olanlar, bu derece açık ve temiz bir seçime nasıl tarafdar-lık edebilirler? Çaresiz onlar, derilerini kurtarmak için, binbir usûl ve çareye baş vurarak, kanun tasarısını kendilerine nefes alma imkânı bağlıyacak bir kalıba sokmağa çalışacaklardır. Müfritler, zayıflar, intihap kabiliyeti olmıyanlar, el ele vererek, Başbakana zorluk çıkaracak lardır. Kimbilir belki de bizzat kabine içinde bile, bazı ortaklıklar tesis edecekler ve İçeriden, dışarıdan, açık veya gizli saldırılara girişeceklerdir. Bu kabine bütün sert hücum ve darbelere tahammül edebilecek midir? Çün kü Pekerciler ve o ruh henüz ta-mamile ölmüş değildir. Saraçoğlu tarafdarlan da, dünyadan el ve eteklerini çekmiş değillerdir. Bütün bu geri ve irtica elemanları seçim hürriyetini boğmak i-çın beşer akıl ve zekâsının bulmağa muktedir olabileceği her nevi çareyi düşünecek vo tatbik edeceklerdir. Maamafilı Demokrat Parti kongresi, bütün Halk Partililere göstermiştir ki yurt-da herkes, seçim emniyeti istiyor. Nitekim Halk Partili dürüst unsurların, milli iradenin ciddi olarak tezahüründen hiç çekinmediklerine biz İnanmak istiyoruz. Dürüst bir seçim sonunda, siyasî bir parti, mağlûp olur ve iktidardan çekilirse bu uzaklaşma ebedi değildir ki. . Seçimle (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ankara 1 (Hususi) — Ankara siyasi mahfillerinde büyük alâka ile karşılanan yeni seçim kanunu tasarısı dün Ulus gazetesi vasıta-sile ve Anadolu Ajansı İle neşre -dildikten sonra Ankarada büyük alâka uyandırmıştır.
Demokrat Parti kongresini tâki . ben hükümetin neşrettiği beyana . me üzerinde toplanan umumi dikkat, şimdi seçim kanunu tasarısı üzerine çevrilmiş bulunmaktadır.
Tasanda bilhassa adli teminata kıymet ve ehemmiyet veren hü. kümlerin konulmuş olması D. P. çevrelerinde de memnuniyetle karşılanmış bulunmaktadır.
Demokrat Parti İleri gelenleri yeni tasannın bazı noktalarına itiraz etmekle beraber umumiyetle bu tasarının hükümetçe atılmış 1. lerl bir adım olduğunu söylemekte dirler.
Fakat tasannın Mecliste müza . keresi sırasında bir çok noktalarına itiraz edileceği anlaşılmaktadır. Bilhassa seçim mazbatalarına itiraz edilen Milletvekillerinin haklann -
da verilecek hükmün Büyük Millet Meclisinin değil .hâkimlerden mü. (Devamı Sa. 5 SO. 4 do)
İç İşleri Bakanı
Erişirg il diyor ki:
T ahrikçiler kanunun çelik duvarına çarpacaklardır
Ankara: 1 (Hususî) — İçişleri Bakanlığı son hükümet tebliğini bastırarak valiliklere dağıtmış ve bu tebliğin her kademedeki memurlara ve vatandaşlara duyurulmasını istemiştir.
Mahsul
durumu
•Alınan kararlar bugün:
► açıklanacak
Ankara 1 (Telefonla) — Memle ketin mahsul durumu etrafında bir müddetten beri yapılmakta olan toplantılar sona ermiştir.
Son toplantı bugün Ekonomi ve Ticaret Bakanının Başkanlığında Toprak Mahsulleri Ofisinde yapılmış ve bu toplantıda ilgili Bakan, lıklar mümessilleri hazır bulunmuş
Ekonomi Bakanı, topantıyı mü. teakip Başbakanı ziyaret etmiş vo kendisine, vanlan kararlar hakkın da İzahat vermiştir. Bu kararlar yann saat 15 de yapılacak basın toplantısında umumi efkâra Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dic leli tarafından açıklanacaktır.
Söylendiğine gbre, son görüşmede mahsul durumu ve memleketin yiyecek İhtiyacı tesbit edilmiş ve hayvan ihracı mevzuu üzerinde gö rüşülmüştür.
İçişleri Bakanı Emin Erişiıgil U» münasebetle, Ulus gazetesine yaptığı bir demeçte, ' hükümet beyannamesine karşı Demokrat Parti tarafından yapılan beyana (Devamı Sa. 6 Sü. 1 do)
İhtiyarlık sigortası
İstanbul radyosu Müdürü Haşan Refik Ertuğ dün gazetecilere izahat verirken..,.
Sigortadan sadece fabrika işçilerinin istifade edeceği yolundaki haberler doğru değil
Kabotaj bayramı dün tes'id edildi
Taksimde yapılan merasimde, Ulaştırma Bakanı "Bugün, yolcu ulaştırma bakımından Akdeniz'de üstün vaziyetteyiz„ dedi
Ankara 1 (A. A.) — Çalışma
Bakanlığından bildirilmiştir:
[RUSYA’NIN | YENİ BİR MANEVRASI
Huşlar, yeni askeri ; yardımın | Kongrece tasvibine > mani olmağa | çalışıyorlar
İSTAM
İstanbul Teknik ü niversitesinin kapısı
9NİVER
Istanbulda Maden
Fakültesi kuruluyor
Teknik Üniversitesi Rektörü Ord. Prof Hulki
Erem, bu hususta gazetemize izahat verdi
1 Temmuz denizcilik bayram» dün Istanbulda tezahüratla kutlanmıştır.
Bu münasebetle Taksimde Cumhuriyet ve Beşiktaşta Barbaros âbideleri önünde birer tö« ren yapılmıştır.
Deniz Harb Okulu ve kollefl öğrencileriyle, yüksek denizcilik okulu ve Denizyolları Sanat Oku lu öğrencilerinin iştirâk ettiği Taksimdeki törene saat 9.30 da deniz bandosunun çaldığı istiklâl marşı ile başlanmış ve bu sırada direğe bayrak çekilmiştir. Müteakiben âbideye vilâyet, İstanbul kara ve deniz komutanlıkları, siyasî partiler, resmî ve hususi ta şekküller adına çelenkler konmuştur.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
İşçi Sigortalan Kurumu genel müdürünün bir domeclnl yayınla -yan bazı Ankara ve İstanbul gaze telerinde, beyana ilâve mahiyetinde olarak, ihtiyarlık sigortasından yalnız fabrika işçilerinin istifade e-deceğine dair bir kayit görülmüş -
Londra 1, (A P) — İngiltere, Sovyet Dışişleri Bakanı Andrel
Vichlıısky ile, Almanya barış and. taşmasının sağlanması için, iki tarafın da bazı tavizlerde bulunma-
tür.
Bu, yanlıştır. İhtiyarlık sigortalından yalnız fabrika işçileri de -gil, îş Kanununun şümulüne giren her iş yernide çalışan kadın ve er-
kek bütün işçiler ve diğer hizmetliler faydalanacaklardır.
İstanbul Radyosu neşriyat hazırlıkları
İstanbul Rady
d
İstanbul radyosu müdürü Haşan Refik Ertuğ, dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetinde yapılan basın toplantısında yeni İstanbul radyosunun faaliyeti etrafında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbul radyosu daha ziyade bir bölge postası olacaktır. Bu maksatla 1945 de İstan-
otsu Müdürü Haşan Refik Ertuğ ün gazetecilere geniş izahat verdi
bul, İzmir ve Malatyada bölge postalan kurulması hususunda bir kanun kabul edilmişti. Fu-kat bütçe zaruretleri» yüzünden şimdiye kadar ancak İstanbul bölge postası yapılabilmiştir. Türkiye bölge postalarının birincisi olan bu merkez doğu Ak-___________(Dovamı Sa. s Sü. 1 do)
(Dovamı Sa. S Sü. 8 da)
İstanbul Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Hulki Erem, yanında İstanbul Üniversitesi rektörü Prof. Ömer Celâl Sarç olduğu hal . de bugün Ankaraya hareket ede-çektir.
Prof. Hulki Erem thln kendisini makamında ziyaret eden bir arkadaşımıza, Teknik Üniversiteye taallûk eden bazı meseleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
(— Milli Eğitim Bakanının daveti üzerine yarın (bugün) Istan . bil Üniversitesi rektörü İle beraber Ankaraya gideceğiz. Temaslarımız hıısus! mahiyette olacaktır.
Bundan bir müddet evvel, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının tavassutu ile Teknik Üniversiteye bağlı bir Ma. den Fakültesinin açılmasını istedi.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Şehir Meclisinin iskandal
Sabahattin Ali’nin katli dâvası bugün görülüyor
Bir çok şahidin bugün dinlenmesi kuvvetle muhtemel
Kırklareli, 1 (Hususî suretle giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Solcu muharrir Saba-haddin Ali'yi Bulgaristana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekin'in duruşmasına yarı.ı Kırklareli ağır ceza mahkeme-(Dovaznı Sa. 5 Sü. 6 da)
yaratan gülünç kararları
I /V- /WVWWWW^WWW ■ “—“■ ‘'-Af
Dün otobüslerde polis ve jandarmalarla biletçiler arasında ba'zin hâdiseler oldu. İstisnasız pasoların kaldırılması kararlaştığı halde, Milletvekillerinin bedava seyahat etmeleri için şifahî emirler verildi
Yüksen Tahsil Gençliği bugün toplanıyor
İstanbul Şehir Meclisinin kanunsuz olarak otobüsler hakkında aldığı karar, dün sabahtan İtlim . ren tatbik mevkiine konmuş, fakat sinema biletlerine zammı der. piş eden kararı henüz ne Belediye İktisat Müdürlüğüne ne de sine -ma.-ıiura tebflg edilmemiş bulıın maktadır.
Şehir Meclisi üyeleri, büyük bir kararsızlığa düşmüşlerdir. Silivri
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
K■"1
Büyük deniz manevraları
Batı Birliği donanmaları
Ingiltere sahillerinde toplandı
Londra, 1 A.A. (Lps) — Ingiliz, Fransız, Belçika ve Hollauda donanmaları Batı Birliği devletlerinin ilk müşterek deniz nev. ralannı yapmak üzere dün akşam Ingilteıenin güney batısın* da toplanmışlardır. Bu birlikler pazartesi günü Gaskonya körfezine hareket edeceklerdir. Manev, ralar orada yapılacak ve denizaltı ve hava hücumları ile mayla, tarama hareketlerini ihtiva ede* çektir.
Atina, 1 A.A. (Atina ajansı} — Akdeniz Ingiliz filosu başkomutanı Amiral Power, gazetecit (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Otomobil ve motosiklet yarışı yarın yapılıyor
Varışlara girecek otomobiller ve motosikletlerden bazıları. ,:aı
r
Buna ne
buyurulur?
Bolodlyo kanununun 27 ol maddosino aykırı olarak Bele-dlyo Şohlr Meclisi üyolorlnln bo-lodiyonin taahhüt Işlorlno girdikleri İddia olunmaktadır. Ekrem Tur, ancak bir şirkotto ortak olanların şirkotlori adına taahhüde glrobilecoklorini söylemiştir. Dir kısmı Şohlr Meclisi üyolorl ise, oczahano sahibi üyelerin bu işlerlo alâkadar olduklarını İleri sürmüşlordlr.
Şohlr Moollsl üyolorl buna no buyururlar?
Prof. NEV M ARK
TAhVİMDEN BİR YAPRAK:
Tatbikatda müsavat
ULUN AY
Muame'e
vergisinin tatbikatı
> —-—
KURULAN KOMİSYON AZASINDAN PROFESÖR NEU-MARK FİKİRLERİNİ ANLATIYOR (Yaz kıt 5 ci sayfada).
ehlr Moollslnin pasolar hakkında vordlğl karar ilk adımda tökoslodl. Dünkü gazo-tolordon biri bir taraftan karar tatbik edilirken diğer taraftan (i. E. T. T.) Idaroslnco hemen otobüs bilotçllorlno bir tamim yapılarak aMIllotvoklllorlno hiç bir zaman kosılmemosl» omrodildlğlnl yazıyor. Esasen böyle bir taınlmo do lüzum yoktu. Qünkü İstihbarımıza göro milletvekillerinin ücrotslz soyahat etmeleri hakkında kanun var iniş; Şohlr Moollslnin kararı kanunun fovklno çıkamıyaoağı için kararın bu sahada tatbikine imkân yoktu; bu itibarla Şehir Meclisinin zahıııotl boşuna sarfedllmiştir. Kanun, kanundur. Madoın ki bu kanun da milletvekillerine ücrotslz soyahat hakkını veriyor. Artık bu bapta münakaşa tamamen lüzumsuzdur.
Yalnız bir nokta hakkında sayilf mlllotveklllorlmlzln dikkatlerini çe* kolim:
Trenlerde vo nakil vasıtalarında mlllotvokillorlnln kendilerim halktan ayıraoak bir durumda bulunmaları rûhiyat bakımından tahılla doğor bir ınes'ele hallndodlr.
Mosolâ tronlordo halk oıuracali yor bulamıyarak valizlerin üzerin* do yolculuk yaparken «Saylavlara mahsustur» kayıtlı kompartımanlarda ınllictvekillorinin soyahat «t* meleri dalına bir münakaşa mov-zuu olmuştu.
Zaten geniş koltuklarda rahat rahat oturulurkon dışarıdan İçeriye doğru atfedilen gıbtalı nazarlar insanın tabiatilo huzurunu kaçırıyor. Milletvekillerinin çoğu defa kapıyı açıp (Saylavlara mahsustur} kaydına rağmen yersiz kalanları dâvot ettikleri do vâriddir... Bu-
(Dovanu Sa. 6 8ü. 6 do)
.(Yazısı 5 İnci sayfada)

Comments (0)