Teati Sabah
12 inci Yıl, No. 3728 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayı8): 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıtıçhoğlu
idareı Nuruosmanlye Not İT
4 üncü sayfada
YARIŞ ATLARI YETİŞTİRİCİLERİ
vo SAHİPLERİ CEMİ YETİNİN
İZAH MEKTUBU
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı îû7M—sum
ÇARŞAMBA
1O
AĞUSTOS
1949
? ¥
. T T ‘


L7j
İnönü, miting saatlerini Oemirknnak’ta geçirdi
İzmir banliyösündeki Demirkonak
Fit Â
'Celâl Bayar, Demokrat Partinin bundan evvelki büyük mitinglerinden birinde konuşurken
Bayar dünkü mitingde
mühim bir nutuk verdi
köşküne giden cadde, tamirat
dolayısile, seyrüsefere kapatılmıştı
İzmir: 9 (Gece yansından sonra | Edindiğim malûmata göre, İnönü Telefonla) — Şehrimizde bulunan bugün öğleden evvel Bornovayı 2i. Cumhurbaşkanı ismet İnönü'nün yaret etmiş öğleden sonra, tam mİ Demokrat Parti mitingini nasıl ta tlngin başfıyacağı sıralarda îzmlre kip edeceği, birkaç gtlndenberi me avdet ederek İkamet et rak edilen bir mevzu hâlinde İdL I ğu Demirkonaga gelmiş
“iktidarın bugünkü gaflet ve dalâleti devam
edecek olursa, bu işler, bir
kardeş kavgası facialarına kadar gidebilir
Bayar, İnönünün son propaganda nutuklarını protesto ederek iç politikanın
hemen bütün mevzularında D. Partinin görüşlerini açıkladı
C. H. P. Genel Başkan vekili Hilmi Oran
gin devam ettiği müddet her hangi bir ziyafete çıkmamıştır. İzmir banliyösünde olan Demir, konak miting sahasına takriben Uç kilometrelik bir mesafedcdlı ve aynı caddenin bir ucunda Fev . zl Lütfü Karaosmanoglunun evi vardır. Fevzi Lûtflyi ziyarete gi . denler bu caddenin tamirat dolayı
(Devamı 8a. 5 8Ü. • da)
Giresıındaki
sel felâketi
Husumet ve
tamir: 9 (Telefonla) Bugün D. P. nin muaz-sam bir halk kitlesinin iştirâkile yaptığı mitingde D. P. İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri Üstünda-ğm kısa bir açış nutkunu müteakip, Celâl Bayar büyük nutkuna irat etti. Bu nutukları bildiriyo-
Ekrem Hayri Oıtündağın açış nutku
Doktor Ekrem Hayri Üstiindofc mitingi aşağıdaki nutku ilo açmıştır:
«Aziz vatandaşlarım; Demokrat Parti ikinci büyük kongresinin tam bir muvaffakiyetle sona er-(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
■s
Mareşal Zaim’in beyanatı
C.H.P.çevreleriadlî
teminat istemiyor
Bir bölgede
17 ölü var |
Giresun: 9 (a.a.) — 5/8/949 akşamı başlıyarak ertesi günü öğleye kadar fasılasız yağan şiddetli yağ murların yaptığı sel bir felâket manzarası arzetmlştir. Bulancak -Giresun — Tirebolu arasında sekiz büyük köprü yıkılmıştır. Bu yol . tarla Giresun şosesinde heyelanlar vukubulmuş ve münakalât durmuş tur. Yollar ve köprülerdeki zarar bir milyon lira tahmin edilmekte -dir. Yalnız Samsun'la teigraf mu haberesi vardır. Giresun Memleket (Devamı: Sa. 3 - Sû. 6 aa)
Yunauistanda
iç harp yine alevlendi
Tehlike
ayın İsmet İnönü, İzmir-de yapmakta okluğu seyahate devam ediyor.
Her gün yeni bir kasaba ve şehre giderek halka hitabelerde bulunuyor. Nefsinde hem Cumhur-hem de Halk Partisi genel başkanlığını cem eden yüksek şahsiyetin bu demeçlerde, daha ziyade hangi sıfatına dayandığı pek açık olarak belli değilse de her halde yaptığı tavsiyelerin ehemmiyet ve ciddiyeti gözden kaça-
Sayın İnönü çeşitli konuşmalarında ve daha İki ay kadar süreceğini müjdelediği temaslarında belli bir İki nokta üzerinde ısrarla durmaktadır:
1 — Millet fertleri arasına husumet ve kin zehrinden bir damla akmıştır. Behemehal bu zehri bertaraf etmeli ve bünyeden çıka nnahdır.
2 — Kanun, ne pahasına olursa olsun, hâkim kalmalıdır
Husumet zehrinin Türkler a-rasına damlayıp damlamadığını tâyin etmek zordur. Bu memleket halkı geniş bir kardeşlik havası içinde yaşamaktadır. Siyasi mücadeleler ve çatışmalar hiç bir zaman şahsi bir düşmanlık havası yaratmışa benzemez. İhtimal ki Cumburretai demokratların son büyük kongrelerinde bakin mevzuu ettikleri «Husumet And» ma imâ etmek istemektedir. Bu Husumet Andı denilen keyfiyet öyle ulu orta vatandaşın vatandaşa husumeti değil 1-dl ve değildir. Bilâkis millî iradeyi tecelli etmekten men’e çalışacaklara karşı bir feveran mahiyetindedir. Binaenaleyh böyle bir husumete mahal ve imkân vermemek dalma iktidar partisinin elindedir.
İkinci nokta __________________________r____
az önemli değildir. Yâni Cum-jrak Türkiye va burbaşkanı inat ile tekrar edi- Itri Bakanlan İştiran, euuışıuruı yor ki kanunun tatbikine memur-I Yarınki lçtimada, Konseye başka ılur ve bununla vazifelidir. Bu seçlnıl yapılacaktır, noktada da hiç bir Türkün baş- | c,—-
ka türlü düşünmesine imkân yok ' tur. Kanunlara karşı gelenlerin yakasına hükümetin demir eli ya pLşmalıdır. Yalnız burada da tek taraflı düşünmek en tehlikeli ve felâketli bir muhakeme tarzı o-iur.
Hayattan müsbet ve müşahhas bir örnek atmak lâzım gelirse geçen halta Velidendi yarışlarında cereyan eden müessif hâdiseler üzerinde durulabilir. İşin ada İçti ilgilendiren gelişmesi tabia-tite muhakeme vo münakaşaların dışındadır.
Bir kusun halk yanş işlerinde yols ızluk, tarafgirlik, partizanlık, soygunculuk ve haksızlık olduğu zannile fiilî tecavüze geçmiştir. Bu yakıp yıkmanın kanun dışı olduğu ve kanunu tatbike memur utanların mevzuatın hükümlerini yerine getirmelerini gayet tabiî ve normal telâkki etmek lâzımdır. Başka türlü olur ita herkes kendi hakkını kendi Ih kaka kalkarsa «vurduğu vurduk kırdığı kırdık» bir devir u-plmış olur ki böyle bir manza-
(Devimi 8a. « 8ü. 8 d*)
80 bin kişinin iştirak ettiği miting, hâdisesiz geçti
Muazzam kütle, vakur bir heyecan içinde Bayar’ı dinledi ve bilhassa seçim kanunu ile millî husumet andından bahseden sözlerini şiddetle alkışladı
Zaim, Ortadoğuda Atlantik
Paktına benzer bir pakta taraftar
Şanı: 9 (AP) — Suriye Cumhur başkanı Mareşal Hüsnü Zalnı, bu-giir. verdiği bir beyanatta şunları söylemiştir:
«Amerika, ekonomik ve askeri yardımı garanti ettiği taktirde. Su rlye, Orta Doğuda bir «Atlantik Paktına» önayak olmaya hazırdır.
«Suriye, komünizme karşı bir (Devamı Sa. 8 8Ü. 7 de)
Dün, İstanbul merkezinde yeni seçimlere hazırlık için bir toplantı yapıldı
CHP. ilçe başkanlan, dün saat 17 de Parti 11 Merkezinde Dr. Esat Durusoy’un başkanlığında toplana rak kısmi seçim ve 950 seçimleri hazırlıkları Üzerinde bir görüşme yapmışlardır. Toplantı bir saat ka dar devam etmiştir.
öğrendiğimize göre C.H.P. mah filleri, seçimler İçin Adil teminatın verilmesini İyi karşıtamamışlardır.
Bu bakımdan yeni seçim kanununun Mecliste çok geniş münakaşalara yol açacağı anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan öğrendiğimize gö re 18 ağustosla toplanacak olan C.H.P. Divan toplantılarında ha -zır bulunmak üzere C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran pazar günll Ankaraya hareket edecek . Ur .
Mitinge civardaki demokratlar 600 otobüs ve kamyonla geldiler 14 bando da milingte yer almıştı
Halka kurtlu undan ekmek
İzmir: 9 (Telefonla) — Günler -.mlrlller, bugün Demokrat denberl gergin siyasi bir hava • — «-«•» ----
çinda yapılan çeşitli telkinlerin ____________
Biriyle heyecanlı anlar yaşayan İz | kaldıran açık
-------, ------- Parti
LI Başkanı Celâl Bayann bütün hu. to zursuzkuklan ve isnatları ortadan * ' ' ‘ ve samimi nutku ile
Sadak, dün Avrupa Konseyine katıldı
Dışişleri Bakanı ve Kasım Gölek, verdikleri demeçlerde, memnuniyetlerini belirttiler
Londra: 9 (B.B.C.) — Avrupa
Konseyi Bakanlar Komitesi, latiga re asamblesine sunulmak üzero bugün yaptığı toplantıda, bir gündem I tasarısı hazırlamaştsr. Komitenin birinciden daha' bugünkü toplantısına ilk defa ota-ir. Yir.I Cssr rak Türkiye vo Yunanistan Dışiş-4_ı-----------.ıt , | jerj Bakanları iştirak etmişlerdir.
....."--------------'--kan
| Türkiye Dışişleri Bakanı Straa . |burg France Press muhabirine Av. rupa Konseyinde memleketinin
demokrasl dâvasını sağlam eller . da bulunduğuna bir kerre daha İta naat getirdi.
Sabahtan itibaren şehlrdo bir bayram havası esmekte ve civar il va İlçelerden 600 otobüs ve diğer vasıUarla gelen Demok -ratlar sabırsızlıkla miting saatini beklemekte İdL Emniyet teşkilâtı çok nlu tedbirler almış bulunuyor
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 do)
temsil edilmesini nıemnunlyetlo karşıladığını büdlrmlştlr:
Türk heyetine başkanlık etmek, te olan Kasım Gülde, Associated PrcBs muhabirine verdiği bir bey a nalla şunları söylemiştir:
«Lisan haklan ve temel sosyal hizmetlerini ilgilendiren kararlar üı erinde son derece hassasiyetle durmak Lstljoruz. Dünya, İşsizler, ihtiyarlar, soJcatlar ve hastalar için sosyal hizmetleri derpiş eden ana (Devamı Sa. s Sü. > de)
Mareşalin sağlık durumu
yedirenler cezalandırılmalı
Muhtar Acar bugün Istanbuldan ayrılıyor
Diin akşam Mareşalin sağlık durumu endişeli bir hal arzediyordu
İstanbul: 9 (A.A.) — Gece yansı aldığımız malûmata göre, Mareşal Fevzi Çakmak'ın «ağlık durumu ağırlığını muhafaza etmekte . dir.
Ankara: 9 (a.a.) — Bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakmak'ın sıhhat durumu bazı tedbirler alınmasını İcap ettirmiştir, hastaya aa at 21, de yeni bir konsültasyon daha yapılmıştır.
Bugün kendisine İkinci bir kan plazması tatbik edilmek’edir. Bu İhtiyacı haber alan Seyhan Millet -
(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 de)
Vali’nin
yaptığı tekzipler
Bugün yenj vazifesi başına hareket edecek olan Sinop Valisi Muh. tar Acar, dün İstanbul uazetecllerCcmlyetine veda ziyaretini yapmış Ur. 1
Muhtar Acar, gazetecilerle bir a-rada görülmektedir.
‘'İçişleri Bakanı ile münakaşa etmediğini ve gizli toplantı
• I vapılmadığını söylüyor .(Yazuı 6 İnci şayiada)
Ofisin, Belediyeyi ikaz etmesine rağmen, fırınlardaki eski unlar neden kontrol edilmedi?
İstanbul halkına kurtlu ve bö çekli unlardan yapılan ekmekle -rin yedirilmekte olduğunu ve iki fırından alınan unların kimya lâboratuvannda tahlilinden çıkan neticeyi dünkü nüshamızda okuyucularımıza bildirmiştik.
Tahlil sonunda bu unların eski randımanlı tınlardan bulundu ğunu, bu cins unların fırınlarda mevcut olmaması ve hele kullanılmaması icap ettiğini yazarak (Devanın Sa. 3 ■ SÜ. 4 ao)
Bir fınn vitrininde ekmekler
Yeni Tefrikamız
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra Sibiryaya sürülen bir Alman kadını üç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Çeteciler, Arnavutluktan yardım görüyor
Atina: 9 (a.a.) (Easın . Yayın) Ordunun harekâtı hakkında bu sa. bih Yunan Genelkurmay başkan . lığı tarafından yayınlanan tebliğ . de, Grammoa dağlarının Çamo kayalık tepelerinde iki gilndenberl kanlı ve çetin savaşların cereyan ettiği bildirilmektedir. Dünkü ha . rekât sırasında mukavemeti kın . lan çetecilerin tahkimli mevkiler . den atıldıkları ve savaşların artan bir şiddette devam ettiği ilâve olun maktadır.
Yabancı muhabirler, Grammos’. da cereyan eden savaşları. Yunan iç savaşının nihai bir safhası ola ( rak kabul ediyorlar.
Atina: 9 (Nafen) — Arnavud . lük hududu yakınlarında sıkıştırd. mış olan beşbin çeteciye karşı açı inn büyük taarruz muvaffakiyetle çelişmektedir. Yunan genel kara: gâhından verilen haberlere göre, çeteciler mühim bir çok noktalar . rian geri atılmışlar ve vukua gelen çarpışmalarda ağır kayıplar ver ■ mlşlerdir.
Eşek ve cinayet!
Eşeğe binmek uğrunda bir kişi öldürüldü
Mersin: 0 (Hususi) — Buğun s* baha karşı şehrimize 20 kilometre mesafede Çiftlik mevkiinde bir kİ* Şlnin ölümü, İki kişinin de yarala» maslle neticelenen bir cinayet İş «. lenmlştlr. (Devamı Sa. 8 Sü. 7 d*)..
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İlim bünyesindeki karha
ULUNAY
■p ski bir âşinâyı ziyaret zov-*-* kını tatmak Üter gibi vakit vakit İstanbul semtlerini gozlp dolaşmaktan hoşlanırım. Geçen gün do Şoluadebaşından kalktım; yanmadan, yıkılmaktan kurtulan tek tük evlorlo dlşlorl dökülmüş bir ko çakarı ağzına benziyon harap sokak lordan goçorok bugün bir İlim (sİ-to) sİ haline golon ünlvorsltenln
Unlvorslte, Boyazıttan ziyade Süloymaniyo İlo alâkalıdır. Bolki «Somt-I- moşhûr» u Beyazıltır, takat mahallesi şüphesiz kİ Süloyma niyedir. No yazık kİ bu İlim (slto) sının ortasında bir zevksizlik karhası bütün çirkinliği ilo kakılmış
Sınanın Süloymanlyoslnl üniversitenin minnettar nazarlarına karşı nuıskollyon bu bina, oskl İtfaiye a-hırları lınlşl Bunun kaldırılması hakkında alakalıların bütün hlınnıot vo gayrotlorl akim kalmış. Ahır,
İlim binasına galebe çalmış; Türk mimarlığının şahesorl İlo üniversite nln hor an ilim dünyalarına açılan n zarlarını hazza gark eylemesine mâni oluyor. Bu attır burada kalacak mı? Bir memleketin âbideleri-no hürmet böyle mİ olur? Eskiden bazı tâbirler vardı: «Zevk-I- selim» derlerdi... Onu mümkün olduğu kadar slyanot öderlerdi, «icab-ı-maslahat» denilirdi.. Ona uyulurdu. Bugün bu gibi lüzumlar kanyon dikkate lâyık görülmüyor. Koca bir. mahalle olduğu gibi yıktırılarak yerinden kaldırılıyor da Ferhat ila Şirinin mezarının arasına giron (Ezraka Bânu) dikeni gibi cır ahır binasına kimse atını sürmüyor.
Norodo kaldı, şehrin güzclloştırlk mosı? Haniya Mösyö Prosl'un l« mir faaliyeti?
San atı, zevki, güzelliği mudafag
İlo mükellef olan kocaman teşkilât
ilim muhitlndo bir ahırın dört du-
varını yıkmaktan âciz olursa bun»
şaşmamak elden gelmez.
: Bir iki güne kadar başlıyoruz
^VWVWVWWWWWWW^^WWWWVWWN(WWWWWW
Teati Sabah
12 inci Yıl, No. 3728 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayı8): 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıtıçhoğlu
idareı Nuruosmanlye Not İT
4 üncü sayfada
YARIŞ ATLARI YETİŞTİRİCİLERİ
vo SAHİPLERİ CEMİ YETİNİN
İZAH MEKTUBU
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı îû7M—sum
ÇARŞAMBA
1O
AĞUSTOS
1949
? ¥
. T T ‘


L7j
İnönü, miting saatlerini Oemirknnak’ta geçirdi
İzmir banliyösündeki Demirkonak
Fit Â
'Celâl Bayar, Demokrat Partinin bundan evvelki büyük mitinglerinden birinde konuşurken
Bayar dünkü mitingde
mühim bir nutuk verdi
köşküne giden cadde, tamirat
dolayısile, seyrüsefere kapatılmıştı
İzmir: 9 (Gece yansından sonra | Edindiğim malûmata göre, İnönü Telefonla) — Şehrimizde bulunan bugün öğleden evvel Bornovayı 2i. Cumhurbaşkanı ismet İnönü'nün yaret etmiş öğleden sonra, tam mİ Demokrat Parti mitingini nasıl ta tlngin başfıyacağı sıralarda îzmlre kip edeceği, birkaç gtlndenberi me avdet ederek İkamet et rak edilen bir mevzu hâlinde İdL I ğu Demirkonaga gelmiş
“iktidarın bugünkü gaflet ve dalâleti devam
edecek olursa, bu işler, bir
kardeş kavgası facialarına kadar gidebilir
Bayar, İnönünün son propaganda nutuklarını protesto ederek iç politikanın
hemen bütün mevzularında D. Partinin görüşlerini açıkladı
C. H. P. Genel Başkan vekili Hilmi Oran
gin devam ettiği müddet her hangi bir ziyafete çıkmamıştır. İzmir banliyösünde olan Demir, konak miting sahasına takriben Uç kilometrelik bir mesafedcdlı ve aynı caddenin bir ucunda Fev . zl Lütfü Karaosmanoglunun evi vardır. Fevzi Lûtflyi ziyarete gi . denler bu caddenin tamirat dolayı
(Devamı 8a. 5 8Ü. • da)
Giresıındaki
sel felâketi
Husumet ve
tamir: 9 (Telefonla) Bugün D. P. nin muaz-sam bir halk kitlesinin iştirâkile yaptığı mitingde D. P. İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri Üstünda-ğm kısa bir açış nutkunu müteakip, Celâl Bayar büyük nutkuna irat etti. Bu nutukları bildiriyo-
Ekrem Hayri Oıtündağın açış nutku
Doktor Ekrem Hayri Üstiindofc mitingi aşağıdaki nutku ilo açmıştır:
«Aziz vatandaşlarım; Demokrat Parti ikinci büyük kongresinin tam bir muvaffakiyetle sona er-(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
■s
Mareşal Zaim’in beyanatı
C.H.P.çevreleriadlî
teminat istemiyor
Bir bölgede
17 ölü var |
Giresun: 9 (a.a.) — 5/8/949 akşamı başlıyarak ertesi günü öğleye kadar fasılasız yağan şiddetli yağ murların yaptığı sel bir felâket manzarası arzetmlştir. Bulancak -Giresun — Tirebolu arasında sekiz büyük köprü yıkılmıştır. Bu yol . tarla Giresun şosesinde heyelanlar vukubulmuş ve münakalât durmuş tur. Yollar ve köprülerdeki zarar bir milyon lira tahmin edilmekte -dir. Yalnız Samsun'la teigraf mu haberesi vardır. Giresun Memleket (Devamı: Sa. 3 - Sû. 6 aa)
Yunauistanda
iç harp yine alevlendi
Tehlike
ayın İsmet İnönü, İzmir-de yapmakta okluğu seyahate devam ediyor.
Her gün yeni bir kasaba ve şehre giderek halka hitabelerde bulunuyor. Nefsinde hem Cumhur-hem de Halk Partisi genel başkanlığını cem eden yüksek şahsiyetin bu demeçlerde, daha ziyade hangi sıfatına dayandığı pek açık olarak belli değilse de her halde yaptığı tavsiyelerin ehemmiyet ve ciddiyeti gözden kaça-
Sayın İnönü çeşitli konuşmalarında ve daha İki ay kadar süreceğini müjdelediği temaslarında belli bir İki nokta üzerinde ısrarla durmaktadır:
1 — Millet fertleri arasına husumet ve kin zehrinden bir damla akmıştır. Behemehal bu zehri bertaraf etmeli ve bünyeden çıka nnahdır.
2 — Kanun, ne pahasına olursa olsun, hâkim kalmalıdır
Husumet zehrinin Türkler a-rasına damlayıp damlamadığını tâyin etmek zordur. Bu memleket halkı geniş bir kardeşlik havası içinde yaşamaktadır. Siyasi mücadeleler ve çatışmalar hiç bir zaman şahsi bir düşmanlık havası yaratmışa benzemez. İhtimal ki Cumburretai demokratların son büyük kongrelerinde bakin mevzuu ettikleri «Husumet And» ma imâ etmek istemektedir. Bu Husumet Andı denilen keyfiyet öyle ulu orta vatandaşın vatandaşa husumeti değil 1-dl ve değildir. Bilâkis millî iradeyi tecelli etmekten men’e çalışacaklara karşı bir feveran mahiyetindedir. Binaenaleyh böyle bir husumete mahal ve imkân vermemek dalma iktidar partisinin elindedir.
İkinci nokta __________________________r____
az önemli değildir. Yâni Cum-jrak Türkiye va burbaşkanı inat ile tekrar edi- Itri Bakanlan İştiran, euuışıuruı yor ki kanunun tatbikine memur-I Yarınki lçtimada, Konseye başka ılur ve bununla vazifelidir. Bu seçlnıl yapılacaktır, noktada da hiç bir Türkün baş- | c,—-
ka türlü düşünmesine imkân yok ' tur. Kanunlara karşı gelenlerin yakasına hükümetin demir eli ya pLşmalıdır. Yalnız burada da tek taraflı düşünmek en tehlikeli ve felâketli bir muhakeme tarzı o-iur.
Hayattan müsbet ve müşahhas bir örnek atmak lâzım gelirse geçen halta Velidendi yarışlarında cereyan eden müessif hâdiseler üzerinde durulabilir. İşin ada İçti ilgilendiren gelişmesi tabia-tite muhakeme vo münakaşaların dışındadır.
Bir kusun halk yanş işlerinde yols ızluk, tarafgirlik, partizanlık, soygunculuk ve haksızlık olduğu zannile fiilî tecavüze geçmiştir. Bu yakıp yıkmanın kanun dışı olduğu ve kanunu tatbike memur utanların mevzuatın hükümlerini yerine getirmelerini gayet tabiî ve normal telâkki etmek lâzımdır. Başka türlü olur ita herkes kendi hakkını kendi Ih kaka kalkarsa «vurduğu vurduk kırdığı kırdık» bir devir u-plmış olur ki böyle bir manza-
(Devimi 8a. « 8ü. 8 d*)
80 bin kişinin iştirak ettiği miting, hâdisesiz geçti
Muazzam kütle, vakur bir heyecan içinde Bayar’ı dinledi ve bilhassa seçim kanunu ile millî husumet andından bahseden sözlerini şiddetle alkışladı
Zaim, Ortadoğuda Atlantik
Paktına benzer bir pakta taraftar
Şanı: 9 (AP) — Suriye Cumhur başkanı Mareşal Hüsnü Zalnı, bu-giir. verdiği bir beyanatta şunları söylemiştir:
«Amerika, ekonomik ve askeri yardımı garanti ettiği taktirde. Su rlye, Orta Doğuda bir «Atlantik Paktına» önayak olmaya hazırdır.
«Suriye, komünizme karşı bir (Devamı Sa. 8 8Ü. 7 de)
Dün, İstanbul merkezinde yeni seçimlere hazırlık için bir toplantı yapıldı
CHP. ilçe başkanlan, dün saat 17 de Parti 11 Merkezinde Dr. Esat Durusoy’un başkanlığında toplana rak kısmi seçim ve 950 seçimleri hazırlıkları Üzerinde bir görüşme yapmışlardır. Toplantı bir saat ka dar devam etmiştir.
öğrendiğimize göre C.H.P. mah filleri, seçimler İçin Adil teminatın verilmesini İyi karşıtamamışlardır.
Bu bakımdan yeni seçim kanununun Mecliste çok geniş münakaşalara yol açacağı anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan öğrendiğimize gö re 18 ağustosla toplanacak olan C.H.P. Divan toplantılarında ha -zır bulunmak üzere C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran pazar günll Ankaraya hareket edecek . Ur .
Mitinge civardaki demokratlar 600 otobüs ve kamyonla geldiler 14 bando da milingte yer almıştı
Halka kurtlu undan ekmek
İzmir: 9 (Telefonla) — Günler -.mlrlller, bugün Demokrat denberl gergin siyasi bir hava • — «-«•» ----
çinda yapılan çeşitli telkinlerin ____________
Biriyle heyecanlı anlar yaşayan İz | kaldıran açık
-------, ------- Parti
LI Başkanı Celâl Bayann bütün hu. to zursuzkuklan ve isnatları ortadan * ' ' ‘ ve samimi nutku ile
Sadak, dün Avrupa Konseyine katıldı
Dışişleri Bakanı ve Kasım Gölek, verdikleri demeçlerde, memnuniyetlerini belirttiler
Londra: 9 (B.B.C.) — Avrupa
Konseyi Bakanlar Komitesi, latiga re asamblesine sunulmak üzero bugün yaptığı toplantıda, bir gündem I tasarısı hazırlamaştsr. Komitenin birinciden daha' bugünkü toplantısına ilk defa ota-ir. Yir.I Cssr rak Türkiye vo Yunanistan Dışiş-4_ı-----------.ıt , | jerj Bakanları iştirak etmişlerdir.
....."--------------'--kan
| Türkiye Dışişleri Bakanı Straa . |burg France Press muhabirine Av. rupa Konseyinde memleketinin
demokrasl dâvasını sağlam eller . da bulunduğuna bir kerre daha İta naat getirdi.
Sabahtan itibaren şehlrdo bir bayram havası esmekte ve civar il va İlçelerden 600 otobüs ve diğer vasıUarla gelen Demok -ratlar sabırsızlıkla miting saatini beklemekte İdL Emniyet teşkilâtı çok nlu tedbirler almış bulunuyor
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 do)
temsil edilmesini nıemnunlyetlo karşıladığını büdlrmlştlr:
Türk heyetine başkanlık etmek, te olan Kasım Gülde, Associated PrcBs muhabirine verdiği bir bey a nalla şunları söylemiştir:
«Lisan haklan ve temel sosyal hizmetlerini ilgilendiren kararlar üı erinde son derece hassasiyetle durmak Lstljoruz. Dünya, İşsizler, ihtiyarlar, soJcatlar ve hastalar için sosyal hizmetleri derpiş eden ana (Devamı Sa. s Sü. > de)
Mareşalin sağlık durumu
yedirenler cezalandırılmalı
Muhtar Acar bugün Istanbuldan ayrılıyor
Diin akşam Mareşalin sağlık durumu endişeli bir hal arzediyordu
İstanbul: 9 (A.A.) — Gece yansı aldığımız malûmata göre, Mareşal Fevzi Çakmak'ın «ağlık durumu ağırlığını muhafaza etmekte . dir.
Ankara: 9 (a.a.) — Bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakmak'ın sıhhat durumu bazı tedbirler alınmasını İcap ettirmiştir, hastaya aa at 21, de yeni bir konsültasyon daha yapılmıştır.
Bugün kendisine İkinci bir kan plazması tatbik edilmek’edir. Bu İhtiyacı haber alan Seyhan Millet -
(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 de)
Vali’nin
yaptığı tekzipler
Bugün yenj vazifesi başına hareket edecek olan Sinop Valisi Muh. tar Acar, dün İstanbul uazetecllerCcmlyetine veda ziyaretini yapmış Ur. 1
Muhtar Acar, gazetecilerle bir a-rada görülmektedir.
‘'İçişleri Bakanı ile münakaşa etmediğini ve gizli toplantı
• I vapılmadığını söylüyor .(Yazuı 6 İnci şayiada)
Ofisin, Belediyeyi ikaz etmesine rağmen, fırınlardaki eski unlar neden kontrol edilmedi?
İstanbul halkına kurtlu ve bö çekli unlardan yapılan ekmekle -rin yedirilmekte olduğunu ve iki fırından alınan unların kimya lâboratuvannda tahlilinden çıkan neticeyi dünkü nüshamızda okuyucularımıza bildirmiştik.
Tahlil sonunda bu unların eski randımanlı tınlardan bulundu ğunu, bu cins unların fırınlarda mevcut olmaması ve hele kullanılmaması icap ettiğini yazarak (Devanın Sa. 3 ■ SÜ. 4 ao)
Bir fınn vitrininde ekmekler
Yeni Tefrikamız
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra Sibiryaya sürülen bir Alman kadını üç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Çeteciler, Arnavutluktan yardım görüyor
Atina: 9 (a.a.) (Easın . Yayın) Ordunun harekâtı hakkında bu sa. bih Yunan Genelkurmay başkan . lığı tarafından yayınlanan tebliğ . de, Grammoa dağlarının Çamo kayalık tepelerinde iki gilndenberl kanlı ve çetin savaşların cereyan ettiği bildirilmektedir. Dünkü ha . rekât sırasında mukavemeti kın . lan çetecilerin tahkimli mevkiler . den atıldıkları ve savaşların artan bir şiddette devam ettiği ilâve olun maktadır.
Yabancı muhabirler, Grammos’. da cereyan eden savaşları. Yunan iç savaşının nihai bir safhası ola ( rak kabul ediyorlar.
Atina: 9 (Nafen) — Arnavud . lük hududu yakınlarında sıkıştırd. mış olan beşbin çeteciye karşı açı inn büyük taarruz muvaffakiyetle çelişmektedir. Yunan genel kara: gâhından verilen haberlere göre, çeteciler mühim bir çok noktalar . rian geri atılmışlar ve vukua gelen çarpışmalarda ağır kayıplar ver ■ mlşlerdir.
Eşek ve cinayet!
Eşeğe binmek uğrunda bir kişi öldürüldü
Mersin: 0 (Hususi) — Buğun s* baha karşı şehrimize 20 kilometre mesafede Çiftlik mevkiinde bir kİ* Şlnin ölümü, İki kişinin de yarala» maslle neticelenen bir cinayet İş «. lenmlştlr. (Devamı Sa. 8 Sü. 7 d*)..
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İlim bünyesindeki karha
ULUNAY
■p ski bir âşinâyı ziyaret zov-*-* kını tatmak Üter gibi vakit vakit İstanbul semtlerini gozlp dolaşmaktan hoşlanırım. Geçen gün do Şoluadebaşından kalktım; yanmadan, yıkılmaktan kurtulan tek tük evlorlo dlşlorl dökülmüş bir ko çakarı ağzına benziyon harap sokak lordan goçorok bugün bir İlim (sİ-to) sİ haline golon ünlvorsltenln
Unlvorslte, Boyazıttan ziyade Süloymaniyo İlo alâkalıdır. Bolki «Somt-I- moşhûr» u Beyazıltır, takat mahallesi şüphesiz kİ Süloyma niyedir. No yazık kİ bu İlim (slto) sının ortasında bir zevksizlik karhası bütün çirkinliği ilo kakılmış
Sınanın Süloymanlyoslnl üniversitenin minnettar nazarlarına karşı nuıskollyon bu bina, oskl İtfaiye a-hırları lınlşl Bunun kaldırılması hakkında alakalıların bütün hlınnıot vo gayrotlorl akim kalmış. Ahır,
İlim binasına galebe çalmış; Türk mimarlığının şahesorl İlo üniversite nln hor an ilim dünyalarına açılan n zarlarını hazza gark eylemesine mâni oluyor. Bu attır burada kalacak mı? Bir memleketin âbideleri-no hürmet böyle mİ olur? Eskiden bazı tâbirler vardı: «Zevk-I- selim» derlerdi... Onu mümkün olduğu kadar slyanot öderlerdi, «icab-ı-maslahat» denilirdi.. Ona uyulurdu. Bugün bu gibi lüzumlar kanyon dikkate lâyık görülmüyor. Koca bir. mahalle olduğu gibi yıktırılarak yerinden kaldırılıyor da Ferhat ila Şirinin mezarının arasına giron (Ezraka Bânu) dikeni gibi cır ahır binasına kimse atını sürmüyor.
Norodo kaldı, şehrin güzclloştırlk mosı? Haniya Mösyö Prosl'un l« mir faaliyeti?
San atı, zevki, güzelliği mudafag
İlo mükellef olan kocaman teşkilât
ilim muhitlndo bir ahırın dört du-
varını yıkmaktan âciz olursa bun»
şaşmamak elden gelmez.
: Bir iki güne kadar başlıyoruz
^VWVWVWWWWWWW^^WWWWVWWN(WWWWWW
Teati Sabah
12 inci Yıl, No. 3728 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayı8): 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıtıçhoğlu
idareı Nuruosmanlye Not İT
4 üncü sayfada
YARIŞ ATLARI YETİŞTİRİCİLERİ
vo SAHİPLERİ CEMİ YETİNİN
İZAH MEKTUBU
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı îû7M—sum
ÇARŞAMBA
1O
AĞUSTOS
1949
? ¥
. T T ‘


L7j
İnönü, miting saatlerini Oemirknnak’ta geçirdi
İzmir banliyösündeki Demirkonak
Fit Â
'Celâl Bayar, Demokrat Partinin bundan evvelki büyük mitinglerinden birinde konuşurken
Bayar dünkü mitingde
mühim bir nutuk verdi
köşküne giden cadde, tamirat
dolayısile, seyrüsefere kapatılmıştı
İzmir: 9 (Gece yansından sonra | Edindiğim malûmata göre, İnönü Telefonla) — Şehrimizde bulunan bugün öğleden evvel Bornovayı 2i. Cumhurbaşkanı ismet İnönü'nün yaret etmiş öğleden sonra, tam mİ Demokrat Parti mitingini nasıl ta tlngin başfıyacağı sıralarda îzmlre kip edeceği, birkaç gtlndenberi me avdet ederek İkamet et rak edilen bir mevzu hâlinde İdL I ğu Demirkonaga gelmiş
“iktidarın bugünkü gaflet ve dalâleti devam
edecek olursa, bu işler, bir
kardeş kavgası facialarına kadar gidebilir
Bayar, İnönünün son propaganda nutuklarını protesto ederek iç politikanın
hemen bütün mevzularında D. Partinin görüşlerini açıkladı
C. H. P. Genel Başkan vekili Hilmi Oran
gin devam ettiği müddet her hangi bir ziyafete çıkmamıştır. İzmir banliyösünde olan Demir, konak miting sahasına takriben Uç kilometrelik bir mesafedcdlı ve aynı caddenin bir ucunda Fev . zl Lütfü Karaosmanoglunun evi vardır. Fevzi Lûtflyi ziyarete gi . denler bu caddenin tamirat dolayı
(Devamı 8a. 5 8Ü. • da)
Giresıındaki
sel felâketi
Husumet ve
tamir: 9 (Telefonla) Bugün D. P. nin muaz-sam bir halk kitlesinin iştirâkile yaptığı mitingde D. P. İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri Üstünda-ğm kısa bir açış nutkunu müteakip, Celâl Bayar büyük nutkuna irat etti. Bu nutukları bildiriyo-
Ekrem Hayri Oıtündağın açış nutku
Doktor Ekrem Hayri Üstiindofc mitingi aşağıdaki nutku ilo açmıştır:
«Aziz vatandaşlarım; Demokrat Parti ikinci büyük kongresinin tam bir muvaffakiyetle sona er-(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
■s
Mareşal Zaim’in beyanatı
C.H.P.çevreleriadlî
teminat istemiyor
Bir bölgede
17 ölü var |
Giresun: 9 (a.a.) — 5/8/949 akşamı başlıyarak ertesi günü öğleye kadar fasılasız yağan şiddetli yağ murların yaptığı sel bir felâket manzarası arzetmlştir. Bulancak -Giresun — Tirebolu arasında sekiz büyük köprü yıkılmıştır. Bu yol . tarla Giresun şosesinde heyelanlar vukubulmuş ve münakalât durmuş tur. Yollar ve köprülerdeki zarar bir milyon lira tahmin edilmekte -dir. Yalnız Samsun'la teigraf mu haberesi vardır. Giresun Memleket (Devamı: Sa. 3 - Sû. 6 aa)
Yunauistanda
iç harp yine alevlendi
Tehlike
ayın İsmet İnönü, İzmir-de yapmakta okluğu seyahate devam ediyor.
Her gün yeni bir kasaba ve şehre giderek halka hitabelerde bulunuyor. Nefsinde hem Cumhur-hem de Halk Partisi genel başkanlığını cem eden yüksek şahsiyetin bu demeçlerde, daha ziyade hangi sıfatına dayandığı pek açık olarak belli değilse de her halde yaptığı tavsiyelerin ehemmiyet ve ciddiyeti gözden kaça-
Sayın İnönü çeşitli konuşmalarında ve daha İki ay kadar süreceğini müjdelediği temaslarında belli bir İki nokta üzerinde ısrarla durmaktadır:
1 — Millet fertleri arasına husumet ve kin zehrinden bir damla akmıştır. Behemehal bu zehri bertaraf etmeli ve bünyeden çıka nnahdır.
2 — Kanun, ne pahasına olursa olsun, hâkim kalmalıdır
Husumet zehrinin Türkler a-rasına damlayıp damlamadığını tâyin etmek zordur. Bu memleket halkı geniş bir kardeşlik havası içinde yaşamaktadır. Siyasi mücadeleler ve çatışmalar hiç bir zaman şahsi bir düşmanlık havası yaratmışa benzemez. İhtimal ki Cumburretai demokratların son büyük kongrelerinde bakin mevzuu ettikleri «Husumet And» ma imâ etmek istemektedir. Bu Husumet Andı denilen keyfiyet öyle ulu orta vatandaşın vatandaşa husumeti değil 1-dl ve değildir. Bilâkis millî iradeyi tecelli etmekten men’e çalışacaklara karşı bir feveran mahiyetindedir. Binaenaleyh böyle bir husumete mahal ve imkân vermemek dalma iktidar partisinin elindedir.
İkinci nokta __________________________r____
az önemli değildir. Yâni Cum-jrak Türkiye va burbaşkanı inat ile tekrar edi- Itri Bakanlan İştiran, euuışıuruı yor ki kanunun tatbikine memur-I Yarınki lçtimada, Konseye başka ılur ve bununla vazifelidir. Bu seçlnıl yapılacaktır, noktada da hiç bir Türkün baş- | c,—-
ka türlü düşünmesine imkân yok ' tur. Kanunlara karşı gelenlerin yakasına hükümetin demir eli ya pLşmalıdır. Yalnız burada da tek taraflı düşünmek en tehlikeli ve felâketli bir muhakeme tarzı o-iur.
Hayattan müsbet ve müşahhas bir örnek atmak lâzım gelirse geçen halta Velidendi yarışlarında cereyan eden müessif hâdiseler üzerinde durulabilir. İşin ada İçti ilgilendiren gelişmesi tabia-tite muhakeme vo münakaşaların dışındadır.
Bir kusun halk yanş işlerinde yols ızluk, tarafgirlik, partizanlık, soygunculuk ve haksızlık olduğu zannile fiilî tecavüze geçmiştir. Bu yakıp yıkmanın kanun dışı olduğu ve kanunu tatbike memur utanların mevzuatın hükümlerini yerine getirmelerini gayet tabiî ve normal telâkki etmek lâzımdır. Başka türlü olur ita herkes kendi hakkını kendi Ih kaka kalkarsa «vurduğu vurduk kırdığı kırdık» bir devir u-plmış olur ki böyle bir manza-
(Devimi 8a. « 8ü. 8 d*)
80 bin kişinin iştirak ettiği miting, hâdisesiz geçti
Muazzam kütle, vakur bir heyecan içinde Bayar’ı dinledi ve bilhassa seçim kanunu ile millî husumet andından bahseden sözlerini şiddetle alkışladı
Zaim, Ortadoğuda Atlantik
Paktına benzer bir pakta taraftar
Şanı: 9 (AP) — Suriye Cumhur başkanı Mareşal Hüsnü Zalnı, bu-giir. verdiği bir beyanatta şunları söylemiştir:
«Amerika, ekonomik ve askeri yardımı garanti ettiği taktirde. Su rlye, Orta Doğuda bir «Atlantik Paktına» önayak olmaya hazırdır.
«Suriye, komünizme karşı bir (Devamı Sa. 8 8Ü. 7 de)
Dün, İstanbul merkezinde yeni seçimlere hazırlık için bir toplantı yapıldı
CHP. ilçe başkanlan, dün saat 17 de Parti 11 Merkezinde Dr. Esat Durusoy’un başkanlığında toplana rak kısmi seçim ve 950 seçimleri hazırlıkları Üzerinde bir görüşme yapmışlardır. Toplantı bir saat ka dar devam etmiştir.
öğrendiğimize göre C.H.P. mah filleri, seçimler İçin Adil teminatın verilmesini İyi karşıtamamışlardır.
Bu bakımdan yeni seçim kanununun Mecliste çok geniş münakaşalara yol açacağı anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan öğrendiğimize gö re 18 ağustosla toplanacak olan C.H.P. Divan toplantılarında ha -zır bulunmak üzere C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran pazar günll Ankaraya hareket edecek . Ur .
Mitinge civardaki demokratlar 600 otobüs ve kamyonla geldiler 14 bando da milingte yer almıştı
Halka kurtlu undan ekmek
İzmir: 9 (Telefonla) — Günler -.mlrlller, bugün Demokrat denberl gergin siyasi bir hava • — «-«•» ----
çinda yapılan çeşitli telkinlerin ____________
Biriyle heyecanlı anlar yaşayan İz | kaldıran açık
-------, ------- Parti
LI Başkanı Celâl Bayann bütün hu. to zursuzkuklan ve isnatları ortadan * ' ' ‘ ve samimi nutku ile
Sadak, dün Avrupa Konseyine katıldı
Dışişleri Bakanı ve Kasım Gölek, verdikleri demeçlerde, memnuniyetlerini belirttiler
Londra: 9 (B.B.C.) — Avrupa
Konseyi Bakanlar Komitesi, latiga re asamblesine sunulmak üzero bugün yaptığı toplantıda, bir gündem I tasarısı hazırlamaştsr. Komitenin birinciden daha' bugünkü toplantısına ilk defa ota-ir. Yir.I Cssr rak Türkiye vo Yunanistan Dışiş-4_ı-----------.ıt , | jerj Bakanları iştirak etmişlerdir.
....."--------------'--kan
| Türkiye Dışişleri Bakanı Straa . |burg France Press muhabirine Av. rupa Konseyinde memleketinin
demokrasl dâvasını sağlam eller . da bulunduğuna bir kerre daha İta naat getirdi.
Sabahtan itibaren şehlrdo bir bayram havası esmekte ve civar il va İlçelerden 600 otobüs ve diğer vasıUarla gelen Demok -ratlar sabırsızlıkla miting saatini beklemekte İdL Emniyet teşkilâtı çok nlu tedbirler almış bulunuyor
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 do)
temsil edilmesini nıemnunlyetlo karşıladığını büdlrmlştlr:
Türk heyetine başkanlık etmek, te olan Kasım Gülde, Associated PrcBs muhabirine verdiği bir bey a nalla şunları söylemiştir:
«Lisan haklan ve temel sosyal hizmetlerini ilgilendiren kararlar üı erinde son derece hassasiyetle durmak Lstljoruz. Dünya, İşsizler, ihtiyarlar, soJcatlar ve hastalar için sosyal hizmetleri derpiş eden ana (Devamı Sa. s Sü. > de)
Mareşalin sağlık durumu
yedirenler cezalandırılmalı
Muhtar Acar bugün Istanbuldan ayrılıyor
Diin akşam Mareşalin sağlık durumu endişeli bir hal arzediyordu
İstanbul: 9 (A.A.) — Gece yansı aldığımız malûmata göre, Mareşal Fevzi Çakmak'ın «ağlık durumu ağırlığını muhafaza etmekte . dir.
Ankara: 9 (a.a.) — Bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakmak'ın sıhhat durumu bazı tedbirler alınmasını İcap ettirmiştir, hastaya aa at 21, de yeni bir konsültasyon daha yapılmıştır.
Bugün kendisine İkinci bir kan plazması tatbik edilmek’edir. Bu İhtiyacı haber alan Seyhan Millet -
(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 de)
Vali’nin
yaptığı tekzipler
Bugün yenj vazifesi başına hareket edecek olan Sinop Valisi Muh. tar Acar, dün İstanbul uazetecllerCcmlyetine veda ziyaretini yapmış Ur. 1
Muhtar Acar, gazetecilerle bir a-rada görülmektedir.
‘'İçişleri Bakanı ile münakaşa etmediğini ve gizli toplantı
• I vapılmadığını söylüyor .(Yazuı 6 İnci şayiada)
Ofisin, Belediyeyi ikaz etmesine rağmen, fırınlardaki eski unlar neden kontrol edilmedi?
İstanbul halkına kurtlu ve bö çekli unlardan yapılan ekmekle -rin yedirilmekte olduğunu ve iki fırından alınan unların kimya lâboratuvannda tahlilinden çıkan neticeyi dünkü nüshamızda okuyucularımıza bildirmiştik.
Tahlil sonunda bu unların eski randımanlı tınlardan bulundu ğunu, bu cins unların fırınlarda mevcut olmaması ve hele kullanılmaması icap ettiğini yazarak (Devanın Sa. 3 ■ SÜ. 4 ao)
Bir fınn vitrininde ekmekler
Yeni Tefrikamız
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra Sibiryaya sürülen bir Alman kadını üç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Çeteciler, Arnavutluktan yardım görüyor
Atina: 9 (a.a.) (Easın . Yayın) Ordunun harekâtı hakkında bu sa. bih Yunan Genelkurmay başkan . lığı tarafından yayınlanan tebliğ . de, Grammoa dağlarının Çamo kayalık tepelerinde iki gilndenberl kanlı ve çetin savaşların cereyan ettiği bildirilmektedir. Dünkü ha . rekât sırasında mukavemeti kın . lan çetecilerin tahkimli mevkiler . den atıldıkları ve savaşların artan bir şiddette devam ettiği ilâve olun maktadır.
Yabancı muhabirler, Grammos’. da cereyan eden savaşları. Yunan iç savaşının nihai bir safhası ola ( rak kabul ediyorlar.
Atina: 9 (Nafen) — Arnavud . lük hududu yakınlarında sıkıştırd. mış olan beşbin çeteciye karşı açı inn büyük taarruz muvaffakiyetle çelişmektedir. Yunan genel kara: gâhından verilen haberlere göre, çeteciler mühim bir çok noktalar . rian geri atılmışlar ve vukua gelen çarpışmalarda ağır kayıplar ver ■ mlşlerdir.
Eşek ve cinayet!
Eşeğe binmek uğrunda bir kişi öldürüldü
Mersin: 0 (Hususi) — Buğun s* baha karşı şehrimize 20 kilometre mesafede Çiftlik mevkiinde bir kİ* Şlnin ölümü, İki kişinin de yarala» maslle neticelenen bir cinayet İş «. lenmlştlr. (Devamı Sa. 8 Sü. 7 d*)..
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İlim bünyesindeki karha
ULUNAY
■p ski bir âşinâyı ziyaret zov-*-* kını tatmak Üter gibi vakit vakit İstanbul semtlerini gozlp dolaşmaktan hoşlanırım. Geçen gün do Şoluadebaşından kalktım; yanmadan, yıkılmaktan kurtulan tek tük evlorlo dlşlorl dökülmüş bir ko çakarı ağzına benziyon harap sokak lordan goçorok bugün bir İlim (sİ-to) sİ haline golon ünlvorsltenln
Unlvorslte, Boyazıttan ziyade Süloymaniyo İlo alâkalıdır. Bolki «Somt-I- moşhûr» u Beyazıltır, takat mahallesi şüphesiz kİ Süloyma niyedir. No yazık kİ bu İlim (slto) sının ortasında bir zevksizlik karhası bütün çirkinliği ilo kakılmış
Sınanın Süloymanlyoslnl üniversitenin minnettar nazarlarına karşı nuıskollyon bu bina, oskl İtfaiye a-hırları lınlşl Bunun kaldırılması hakkında alakalıların bütün hlınnıot vo gayrotlorl akim kalmış. Ahır,
İlim binasına galebe çalmış; Türk mimarlığının şahesorl İlo üniversite nln hor an ilim dünyalarına açılan n zarlarını hazza gark eylemesine mâni oluyor. Bu attır burada kalacak mı? Bir memleketin âbideleri-no hürmet böyle mİ olur? Eskiden bazı tâbirler vardı: «Zevk-I- selim» derlerdi... Onu mümkün olduğu kadar slyanot öderlerdi, «icab-ı-maslahat» denilirdi.. Ona uyulurdu. Bugün bu gibi lüzumlar kanyon dikkate lâyık görülmüyor. Koca bir. mahalle olduğu gibi yıktırılarak yerinden kaldırılıyor da Ferhat ila Şirinin mezarının arasına giron (Ezraka Bânu) dikeni gibi cır ahır binasına kimse atını sürmüyor.
Norodo kaldı, şehrin güzclloştırlk mosı? Haniya Mösyö Prosl'un l« mir faaliyeti?
San atı, zevki, güzelliği mudafag
İlo mükellef olan kocaman teşkilât
ilim muhitlndo bir ahırın dört du-
varını yıkmaktan âciz olursa bun»
şaşmamak elden gelmez.
: Bir iki güne kadar başlıyoruz
^VWVWVWWWWWWW^^WWWWVWWN(WWWWWW
Teati Sabah
12 inci Yıl, No. 3728 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayı8): 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıtıçhoğlu
idareı Nuruosmanlye Not İT
4 üncü sayfada
YARIŞ ATLARI YETİŞTİRİCİLERİ
vo SAHİPLERİ CEMİ YETİNİN
İZAH MEKTUBU
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı îû7M—sum
ÇARŞAMBA
1O
AĞUSTOS
1949
? ¥
. T T ‘


L7j
İnönü, miting saatlerini Oemirknnak’ta geçirdi
İzmir banliyösündeki Demirkonak
Fit Â
'Celâl Bayar, Demokrat Partinin bundan evvelki büyük mitinglerinden birinde konuşurken
Bayar dünkü mitingde
mühim bir nutuk verdi
köşküne giden cadde, tamirat
dolayısile, seyrüsefere kapatılmıştı
İzmir: 9 (Gece yansından sonra | Edindiğim malûmata göre, İnönü Telefonla) — Şehrimizde bulunan bugün öğleden evvel Bornovayı 2i. Cumhurbaşkanı ismet İnönü'nün yaret etmiş öğleden sonra, tam mİ Demokrat Parti mitingini nasıl ta tlngin başfıyacağı sıralarda îzmlre kip edeceği, birkaç gtlndenberi me avdet ederek İkamet et rak edilen bir mevzu hâlinde İdL I ğu Demirkonaga gelmiş
“iktidarın bugünkü gaflet ve dalâleti devam
edecek olursa, bu işler, bir
kardeş kavgası facialarına kadar gidebilir
Bayar, İnönünün son propaganda nutuklarını protesto ederek iç politikanın
hemen bütün mevzularında D. Partinin görüşlerini açıkladı
C. H. P. Genel Başkan vekili Hilmi Oran
gin devam ettiği müddet her hangi bir ziyafete çıkmamıştır. İzmir banliyösünde olan Demir, konak miting sahasına takriben Uç kilometrelik bir mesafedcdlı ve aynı caddenin bir ucunda Fev . zl Lütfü Karaosmanoglunun evi vardır. Fevzi Lûtflyi ziyarete gi . denler bu caddenin tamirat dolayı
(Devamı 8a. 5 8Ü. • da)
Giresıındaki
sel felâketi
Husumet ve
tamir: 9 (Telefonla) Bugün D. P. nin muaz-sam bir halk kitlesinin iştirâkile yaptığı mitingde D. P. İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri Üstünda-ğm kısa bir açış nutkunu müteakip, Celâl Bayar büyük nutkuna irat etti. Bu nutukları bildiriyo-
Ekrem Hayri Oıtündağın açış nutku
Doktor Ekrem Hayri Üstiindofc mitingi aşağıdaki nutku ilo açmıştır:
«Aziz vatandaşlarım; Demokrat Parti ikinci büyük kongresinin tam bir muvaffakiyetle sona er-(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
■s
Mareşal Zaim’in beyanatı
C.H.P.çevreleriadlî
teminat istemiyor
Bir bölgede
17 ölü var |
Giresun: 9 (a.a.) — 5/8/949 akşamı başlıyarak ertesi günü öğleye kadar fasılasız yağan şiddetli yağ murların yaptığı sel bir felâket manzarası arzetmlştir. Bulancak -Giresun — Tirebolu arasında sekiz büyük köprü yıkılmıştır. Bu yol . tarla Giresun şosesinde heyelanlar vukubulmuş ve münakalât durmuş tur. Yollar ve köprülerdeki zarar bir milyon lira tahmin edilmekte -dir. Yalnız Samsun'la teigraf mu haberesi vardır. Giresun Memleket (Devamı: Sa. 3 - Sû. 6 aa)
Yunauistanda
iç harp yine alevlendi
Tehlike
ayın İsmet İnönü, İzmir-de yapmakta okluğu seyahate devam ediyor.
Her gün yeni bir kasaba ve şehre giderek halka hitabelerde bulunuyor. Nefsinde hem Cumhur-hem de Halk Partisi genel başkanlığını cem eden yüksek şahsiyetin bu demeçlerde, daha ziyade hangi sıfatına dayandığı pek açık olarak belli değilse de her halde yaptığı tavsiyelerin ehemmiyet ve ciddiyeti gözden kaça-
Sayın İnönü çeşitli konuşmalarında ve daha İki ay kadar süreceğini müjdelediği temaslarında belli bir İki nokta üzerinde ısrarla durmaktadır:
1 — Millet fertleri arasına husumet ve kin zehrinden bir damla akmıştır. Behemehal bu zehri bertaraf etmeli ve bünyeden çıka nnahdır.
2 — Kanun, ne pahasına olursa olsun, hâkim kalmalıdır
Husumet zehrinin Türkler a-rasına damlayıp damlamadığını tâyin etmek zordur. Bu memleket halkı geniş bir kardeşlik havası içinde yaşamaktadır. Siyasi mücadeleler ve çatışmalar hiç bir zaman şahsi bir düşmanlık havası yaratmışa benzemez. İhtimal ki Cumburretai demokratların son büyük kongrelerinde bakin mevzuu ettikleri «Husumet And» ma imâ etmek istemektedir. Bu Husumet Andı denilen keyfiyet öyle ulu orta vatandaşın vatandaşa husumeti değil 1-dl ve değildir. Bilâkis millî iradeyi tecelli etmekten men’e çalışacaklara karşı bir feveran mahiyetindedir. Binaenaleyh böyle bir husumete mahal ve imkân vermemek dalma iktidar partisinin elindedir.
İkinci nokta __________________________r____
az önemli değildir. Yâni Cum-jrak Türkiye va burbaşkanı inat ile tekrar edi- Itri Bakanlan İştiran, euuışıuruı yor ki kanunun tatbikine memur-I Yarınki lçtimada, Konseye başka ılur ve bununla vazifelidir. Bu seçlnıl yapılacaktır, noktada da hiç bir Türkün baş- | c,—-
ka türlü düşünmesine imkân yok ' tur. Kanunlara karşı gelenlerin yakasına hükümetin demir eli ya pLşmalıdır. Yalnız burada da tek taraflı düşünmek en tehlikeli ve felâketli bir muhakeme tarzı o-iur.
Hayattan müsbet ve müşahhas bir örnek atmak lâzım gelirse geçen halta Velidendi yarışlarında cereyan eden müessif hâdiseler üzerinde durulabilir. İşin ada İçti ilgilendiren gelişmesi tabia-tite muhakeme vo münakaşaların dışındadır.
Bir kusun halk yanş işlerinde yols ızluk, tarafgirlik, partizanlık, soygunculuk ve haksızlık olduğu zannile fiilî tecavüze geçmiştir. Bu yakıp yıkmanın kanun dışı olduğu ve kanunu tatbike memur utanların mevzuatın hükümlerini yerine getirmelerini gayet tabiî ve normal telâkki etmek lâzımdır. Başka türlü olur ita herkes kendi hakkını kendi Ih kaka kalkarsa «vurduğu vurduk kırdığı kırdık» bir devir u-plmış olur ki böyle bir manza-
(Devimi 8a. « 8ü. 8 d*)
80 bin kişinin iştirak ettiği miting, hâdisesiz geçti
Muazzam kütle, vakur bir heyecan içinde Bayar’ı dinledi ve bilhassa seçim kanunu ile millî husumet andından bahseden sözlerini şiddetle alkışladı
Zaim, Ortadoğuda Atlantik
Paktına benzer bir pakta taraftar
Şanı: 9 (AP) — Suriye Cumhur başkanı Mareşal Hüsnü Zalnı, bu-giir. verdiği bir beyanatta şunları söylemiştir:
«Amerika, ekonomik ve askeri yardımı garanti ettiği taktirde. Su rlye, Orta Doğuda bir «Atlantik Paktına» önayak olmaya hazırdır.
«Suriye, komünizme karşı bir (Devamı Sa. 8 8Ü. 7 de)
Dün, İstanbul merkezinde yeni seçimlere hazırlık için bir toplantı yapıldı
CHP. ilçe başkanlan, dün saat 17 de Parti 11 Merkezinde Dr. Esat Durusoy’un başkanlığında toplana rak kısmi seçim ve 950 seçimleri hazırlıkları Üzerinde bir görüşme yapmışlardır. Toplantı bir saat ka dar devam etmiştir.
öğrendiğimize göre C.H.P. mah filleri, seçimler İçin Adil teminatın verilmesini İyi karşıtamamışlardır.
Bu bakımdan yeni seçim kanununun Mecliste çok geniş münakaşalara yol açacağı anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan öğrendiğimize gö re 18 ağustosla toplanacak olan C.H.P. Divan toplantılarında ha -zır bulunmak üzere C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran pazar günll Ankaraya hareket edecek . Ur .
Mitinge civardaki demokratlar 600 otobüs ve kamyonla geldiler 14 bando da milingte yer almıştı
Halka kurtlu undan ekmek
İzmir: 9 (Telefonla) — Günler -.mlrlller, bugün Demokrat denberl gergin siyasi bir hava • — «-«•» ----
çinda yapılan çeşitli telkinlerin ____________
Biriyle heyecanlı anlar yaşayan İz | kaldıran açık
-------, ------- Parti
LI Başkanı Celâl Bayann bütün hu. to zursuzkuklan ve isnatları ortadan * ' ' ‘ ve samimi nutku ile
Sadak, dün Avrupa Konseyine katıldı
Dışişleri Bakanı ve Kasım Gölek, verdikleri demeçlerde, memnuniyetlerini belirttiler
Londra: 9 (B.B.C.) — Avrupa
Konseyi Bakanlar Komitesi, latiga re asamblesine sunulmak üzero bugün yaptığı toplantıda, bir gündem I tasarısı hazırlamaştsr. Komitenin birinciden daha' bugünkü toplantısına ilk defa ota-ir. Yir.I Cssr rak Türkiye vo Yunanistan Dışiş-4_ı-----------.ıt , | jerj Bakanları iştirak etmişlerdir.
....."--------------'--kan
| Türkiye Dışişleri Bakanı Straa . |burg France Press muhabirine Av. rupa Konseyinde memleketinin
demokrasl dâvasını sağlam eller . da bulunduğuna bir kerre daha İta naat getirdi.
Sabahtan itibaren şehlrdo bir bayram havası esmekte ve civar il va İlçelerden 600 otobüs ve diğer vasıUarla gelen Demok -ratlar sabırsızlıkla miting saatini beklemekte İdL Emniyet teşkilâtı çok nlu tedbirler almış bulunuyor
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 do)
temsil edilmesini nıemnunlyetlo karşıladığını büdlrmlştlr:
Türk heyetine başkanlık etmek, te olan Kasım Gülde, Associated PrcBs muhabirine verdiği bir bey a nalla şunları söylemiştir:
«Lisan haklan ve temel sosyal hizmetlerini ilgilendiren kararlar üı erinde son derece hassasiyetle durmak Lstljoruz. Dünya, İşsizler, ihtiyarlar, soJcatlar ve hastalar için sosyal hizmetleri derpiş eden ana (Devamı Sa. s Sü. > de)
Mareşalin sağlık durumu
yedirenler cezalandırılmalı
Muhtar Acar bugün Istanbuldan ayrılıyor
Diin akşam Mareşalin sağlık durumu endişeli bir hal arzediyordu
İstanbul: 9 (A.A.) — Gece yansı aldığımız malûmata göre, Mareşal Fevzi Çakmak'ın «ağlık durumu ağırlığını muhafaza etmekte . dir.
Ankara: 9 (a.a.) — Bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakmak'ın sıhhat durumu bazı tedbirler alınmasını İcap ettirmiştir, hastaya aa at 21, de yeni bir konsültasyon daha yapılmıştır.
Bugün kendisine İkinci bir kan plazması tatbik edilmek’edir. Bu İhtiyacı haber alan Seyhan Millet -
(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 de)
Vali’nin
yaptığı tekzipler
Bugün yenj vazifesi başına hareket edecek olan Sinop Valisi Muh. tar Acar, dün İstanbul uazetecllerCcmlyetine veda ziyaretini yapmış Ur. 1
Muhtar Acar, gazetecilerle bir a-rada görülmektedir.
‘'İçişleri Bakanı ile münakaşa etmediğini ve gizli toplantı
• I vapılmadığını söylüyor .(Yazuı 6 İnci şayiada)
Ofisin, Belediyeyi ikaz etmesine rağmen, fırınlardaki eski unlar neden kontrol edilmedi?
İstanbul halkına kurtlu ve bö çekli unlardan yapılan ekmekle -rin yedirilmekte olduğunu ve iki fırından alınan unların kimya lâboratuvannda tahlilinden çıkan neticeyi dünkü nüshamızda okuyucularımıza bildirmiştik.
Tahlil sonunda bu unların eski randımanlı tınlardan bulundu ğunu, bu cins unların fırınlarda mevcut olmaması ve hele kullanılmaması icap ettiğini yazarak (Devanın Sa. 3 ■ SÜ. 4 ao)
Bir fınn vitrininde ekmekler
Yeni Tefrikamız
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra Sibiryaya sürülen bir Alman kadını üç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Çeteciler, Arnavutluktan yardım görüyor
Atina: 9 (a.a.) (Easın . Yayın) Ordunun harekâtı hakkında bu sa. bih Yunan Genelkurmay başkan . lığı tarafından yayınlanan tebliğ . de, Grammoa dağlarının Çamo kayalık tepelerinde iki gilndenberl kanlı ve çetin savaşların cereyan ettiği bildirilmektedir. Dünkü ha . rekât sırasında mukavemeti kın . lan çetecilerin tahkimli mevkiler . den atıldıkları ve savaşların artan bir şiddette devam ettiği ilâve olun maktadır.
Yabancı muhabirler, Grammos’. da cereyan eden savaşları. Yunan iç savaşının nihai bir safhası ola ( rak kabul ediyorlar.
Atina: 9 (Nafen) — Arnavud . lük hududu yakınlarında sıkıştırd. mış olan beşbin çeteciye karşı açı inn büyük taarruz muvaffakiyetle çelişmektedir. Yunan genel kara: gâhından verilen haberlere göre, çeteciler mühim bir çok noktalar . rian geri atılmışlar ve vukua gelen çarpışmalarda ağır kayıplar ver ■ mlşlerdir.
Eşek ve cinayet!
Eşeğe binmek uğrunda bir kişi öldürüldü
Mersin: 0 (Hususi) — Buğun s* baha karşı şehrimize 20 kilometre mesafede Çiftlik mevkiinde bir kİ* Şlnin ölümü, İki kişinin de yarala» maslle neticelenen bir cinayet İş «. lenmlştlr. (Devamı Sa. 8 Sü. 7 d*)..
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İlim bünyesindeki karha
ULUNAY
■p ski bir âşinâyı ziyaret zov-*-* kını tatmak Üter gibi vakit vakit İstanbul semtlerini gozlp dolaşmaktan hoşlanırım. Geçen gün do Şoluadebaşından kalktım; yanmadan, yıkılmaktan kurtulan tek tük evlorlo dlşlorl dökülmüş bir ko çakarı ağzına benziyon harap sokak lordan goçorok bugün bir İlim (sİ-to) sİ haline golon ünlvorsltenln
Unlvorslte, Boyazıttan ziyade Süloymaniyo İlo alâkalıdır. Bolki «Somt-I- moşhûr» u Beyazıltır, takat mahallesi şüphesiz kİ Süloyma niyedir. No yazık kİ bu İlim (slto) sının ortasında bir zevksizlik karhası bütün çirkinliği ilo kakılmış
Sınanın Süloymanlyoslnl üniversitenin minnettar nazarlarına karşı nuıskollyon bu bina, oskl İtfaiye a-hırları lınlşl Bunun kaldırılması hakkında alakalıların bütün hlınnıot vo gayrotlorl akim kalmış. Ahır,
İlim binasına galebe çalmış; Türk mimarlığının şahesorl İlo üniversite nln hor an ilim dünyalarına açılan n zarlarını hazza gark eylemesine mâni oluyor. Bu attır burada kalacak mı? Bir memleketin âbideleri-no hürmet böyle mİ olur? Eskiden bazı tâbirler vardı: «Zevk-I- selim» derlerdi... Onu mümkün olduğu kadar slyanot öderlerdi, «icab-ı-maslahat» denilirdi.. Ona uyulurdu. Bugün bu gibi lüzumlar kanyon dikkate lâyık görülmüyor. Koca bir. mahalle olduğu gibi yıktırılarak yerinden kaldırılıyor da Ferhat ila Şirinin mezarının arasına giron (Ezraka Bânu) dikeni gibi cır ahır binasına kimse atını sürmüyor.
Norodo kaldı, şehrin güzclloştırlk mosı? Haniya Mösyö Prosl'un l« mir faaliyeti?
San atı, zevki, güzelliği mudafag
İlo mükellef olan kocaman teşkilât
ilim muhitlndo bir ahırın dört du-
varını yıkmaktan âciz olursa bun»
şaşmamak elden gelmez.
: Bir iki güne kadar başlıyoruz
^VWVWVWWWWWWW^^WWWWVWWN(WWWWWW
Teati Sabah
12 inci Yıl, No. 3728 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayı8): 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıtıçhoğlu
idareı Nuruosmanlye Not İT
4 üncü sayfada
YARIŞ ATLARI YETİŞTİRİCİLERİ
vo SAHİPLERİ CEMİ YETİNİN
İZAH MEKTUBU
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı îû7M—sum
ÇARŞAMBA
1O
AĞUSTOS
1949
? ¥
. T T ‘


L7j
İnönü, miting saatlerini Oemirknnak’ta geçirdi
İzmir banliyösündeki Demirkonak
Fit Â
'Celâl Bayar, Demokrat Partinin bundan evvelki büyük mitinglerinden birinde konuşurken
Bayar dünkü mitingde
mühim bir nutuk verdi
köşküne giden cadde, tamirat
dolayısile, seyrüsefere kapatılmıştı
İzmir: 9 (Gece yansından sonra | Edindiğim malûmata göre, İnönü Telefonla) — Şehrimizde bulunan bugün öğleden evvel Bornovayı 2i. Cumhurbaşkanı ismet İnönü'nün yaret etmiş öğleden sonra, tam mİ Demokrat Parti mitingini nasıl ta tlngin başfıyacağı sıralarda îzmlre kip edeceği, birkaç gtlndenberi me avdet ederek İkamet et rak edilen bir mevzu hâlinde İdL I ğu Demirkonaga gelmiş
“iktidarın bugünkü gaflet ve dalâleti devam
edecek olursa, bu işler, bir
kardeş kavgası facialarına kadar gidebilir
Bayar, İnönünün son propaganda nutuklarını protesto ederek iç politikanın
hemen bütün mevzularında D. Partinin görüşlerini açıkladı
C. H. P. Genel Başkan vekili Hilmi Oran
gin devam ettiği müddet her hangi bir ziyafete çıkmamıştır. İzmir banliyösünde olan Demir, konak miting sahasına takriben Uç kilometrelik bir mesafedcdlı ve aynı caddenin bir ucunda Fev . zl Lütfü Karaosmanoglunun evi vardır. Fevzi Lûtflyi ziyarete gi . denler bu caddenin tamirat dolayı
(Devamı 8a. 5 8Ü. • da)
Giresıındaki
sel felâketi
Husumet ve
tamir: 9 (Telefonla) Bugün D. P. nin muaz-sam bir halk kitlesinin iştirâkile yaptığı mitingde D. P. İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri Üstünda-ğm kısa bir açış nutkunu müteakip, Celâl Bayar büyük nutkuna irat etti. Bu nutukları bildiriyo-
Ekrem Hayri Oıtündağın açış nutku
Doktor Ekrem Hayri Üstiindofc mitingi aşağıdaki nutku ilo açmıştır:
«Aziz vatandaşlarım; Demokrat Parti ikinci büyük kongresinin tam bir muvaffakiyetle sona er-(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
■s
Mareşal Zaim’in beyanatı
C.H.P.çevreleriadlî
teminat istemiyor
Bir bölgede
17 ölü var |
Giresun: 9 (a.a.) — 5/8/949 akşamı başlıyarak ertesi günü öğleye kadar fasılasız yağan şiddetli yağ murların yaptığı sel bir felâket manzarası arzetmlştir. Bulancak -Giresun — Tirebolu arasında sekiz büyük köprü yıkılmıştır. Bu yol . tarla Giresun şosesinde heyelanlar vukubulmuş ve münakalât durmuş tur. Yollar ve köprülerdeki zarar bir milyon lira tahmin edilmekte -dir. Yalnız Samsun'la teigraf mu haberesi vardır. Giresun Memleket (Devamı: Sa. 3 - Sû. 6 aa)
Yunauistanda
iç harp yine alevlendi
Tehlike
ayın İsmet İnönü, İzmir-de yapmakta okluğu seyahate devam ediyor.
Her gün yeni bir kasaba ve şehre giderek halka hitabelerde bulunuyor. Nefsinde hem Cumhur-hem de Halk Partisi genel başkanlığını cem eden yüksek şahsiyetin bu demeçlerde, daha ziyade hangi sıfatına dayandığı pek açık olarak belli değilse de her halde yaptığı tavsiyelerin ehemmiyet ve ciddiyeti gözden kaça-
Sayın İnönü çeşitli konuşmalarında ve daha İki ay kadar süreceğini müjdelediği temaslarında belli bir İki nokta üzerinde ısrarla durmaktadır:
1 — Millet fertleri arasına husumet ve kin zehrinden bir damla akmıştır. Behemehal bu zehri bertaraf etmeli ve bünyeden çıka nnahdır.
2 — Kanun, ne pahasına olursa olsun, hâkim kalmalıdır
Husumet zehrinin Türkler a-rasına damlayıp damlamadığını tâyin etmek zordur. Bu memleket halkı geniş bir kardeşlik havası içinde yaşamaktadır. Siyasi mücadeleler ve çatışmalar hiç bir zaman şahsi bir düşmanlık havası yaratmışa benzemez. İhtimal ki Cumburretai demokratların son büyük kongrelerinde bakin mevzuu ettikleri «Husumet And» ma imâ etmek istemektedir. Bu Husumet Andı denilen keyfiyet öyle ulu orta vatandaşın vatandaşa husumeti değil 1-dl ve değildir. Bilâkis millî iradeyi tecelli etmekten men’e çalışacaklara karşı bir feveran mahiyetindedir. Binaenaleyh böyle bir husumete mahal ve imkân vermemek dalma iktidar partisinin elindedir.
İkinci nokta __________________________r____
az önemli değildir. Yâni Cum-jrak Türkiye va burbaşkanı inat ile tekrar edi- Itri Bakanlan İştiran, euuışıuruı yor ki kanunun tatbikine memur-I Yarınki lçtimada, Konseye başka ılur ve bununla vazifelidir. Bu seçlnıl yapılacaktır, noktada da hiç bir Türkün baş- | c,—-
ka türlü düşünmesine imkân yok ' tur. Kanunlara karşı gelenlerin yakasına hükümetin demir eli ya pLşmalıdır. Yalnız burada da tek taraflı düşünmek en tehlikeli ve felâketli bir muhakeme tarzı o-iur.
Hayattan müsbet ve müşahhas bir örnek atmak lâzım gelirse geçen halta Velidendi yarışlarında cereyan eden müessif hâdiseler üzerinde durulabilir. İşin ada İçti ilgilendiren gelişmesi tabia-tite muhakeme vo münakaşaların dışındadır.
Bir kusun halk yanş işlerinde yols ızluk, tarafgirlik, partizanlık, soygunculuk ve haksızlık olduğu zannile fiilî tecavüze geçmiştir. Bu yakıp yıkmanın kanun dışı olduğu ve kanunu tatbike memur utanların mevzuatın hükümlerini yerine getirmelerini gayet tabiî ve normal telâkki etmek lâzımdır. Başka türlü olur ita herkes kendi hakkını kendi Ih kaka kalkarsa «vurduğu vurduk kırdığı kırdık» bir devir u-plmış olur ki böyle bir manza-
(Devimi 8a. « 8ü. 8 d*)
80 bin kişinin iştirak ettiği miting, hâdisesiz geçti
Muazzam kütle, vakur bir heyecan içinde Bayar’ı dinledi ve bilhassa seçim kanunu ile millî husumet andından bahseden sözlerini şiddetle alkışladı
Zaim, Ortadoğuda Atlantik
Paktına benzer bir pakta taraftar
Şanı: 9 (AP) — Suriye Cumhur başkanı Mareşal Hüsnü Zalnı, bu-giir. verdiği bir beyanatta şunları söylemiştir:
«Amerika, ekonomik ve askeri yardımı garanti ettiği taktirde. Su rlye, Orta Doğuda bir «Atlantik Paktına» önayak olmaya hazırdır.
«Suriye, komünizme karşı bir (Devamı Sa. 8 8Ü. 7 de)
Dün, İstanbul merkezinde yeni seçimlere hazırlık için bir toplantı yapıldı
CHP. ilçe başkanlan, dün saat 17 de Parti 11 Merkezinde Dr. Esat Durusoy’un başkanlığında toplana rak kısmi seçim ve 950 seçimleri hazırlıkları Üzerinde bir görüşme yapmışlardır. Toplantı bir saat ka dar devam etmiştir.
öğrendiğimize göre C.H.P. mah filleri, seçimler İçin Adil teminatın verilmesini İyi karşıtamamışlardır.
Bu bakımdan yeni seçim kanununun Mecliste çok geniş münakaşalara yol açacağı anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan öğrendiğimize gö re 18 ağustosla toplanacak olan C.H.P. Divan toplantılarında ha -zır bulunmak üzere C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran pazar günll Ankaraya hareket edecek . Ur .
Mitinge civardaki demokratlar 600 otobüs ve kamyonla geldiler 14 bando da milingte yer almıştı
Halka kurtlu undan ekmek
İzmir: 9 (Telefonla) — Günler -.mlrlller, bugün Demokrat denberl gergin siyasi bir hava • — «-«•» ----
çinda yapılan çeşitli telkinlerin ____________
Biriyle heyecanlı anlar yaşayan İz | kaldıran açık
-------, ------- Parti
LI Başkanı Celâl Bayann bütün hu. to zursuzkuklan ve isnatları ortadan * ' ' ‘ ve samimi nutku ile
Sadak, dün Avrupa Konseyine katıldı
Dışişleri Bakanı ve Kasım Gölek, verdikleri demeçlerde, memnuniyetlerini belirttiler
Londra: 9 (B.B.C.) — Avrupa
Konseyi Bakanlar Komitesi, latiga re asamblesine sunulmak üzero bugün yaptığı toplantıda, bir gündem I tasarısı hazırlamaştsr. Komitenin birinciden daha' bugünkü toplantısına ilk defa ota-ir. Yir.I Cssr rak Türkiye vo Yunanistan Dışiş-4_ı-----------.ıt , | jerj Bakanları iştirak etmişlerdir.
....."--------------'--kan
| Türkiye Dışişleri Bakanı Straa . |burg France Press muhabirine Av. rupa Konseyinde memleketinin
demokrasl dâvasını sağlam eller . da bulunduğuna bir kerre daha İta naat getirdi.
Sabahtan itibaren şehlrdo bir bayram havası esmekte ve civar il va İlçelerden 600 otobüs ve diğer vasıUarla gelen Demok -ratlar sabırsızlıkla miting saatini beklemekte İdL Emniyet teşkilâtı çok nlu tedbirler almış bulunuyor
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 do)
temsil edilmesini nıemnunlyetlo karşıladığını büdlrmlştlr:
Türk heyetine başkanlık etmek, te olan Kasım Gülde, Associated PrcBs muhabirine verdiği bir bey a nalla şunları söylemiştir:
«Lisan haklan ve temel sosyal hizmetlerini ilgilendiren kararlar üı erinde son derece hassasiyetle durmak Lstljoruz. Dünya, İşsizler, ihtiyarlar, soJcatlar ve hastalar için sosyal hizmetleri derpiş eden ana (Devamı Sa. s Sü. > de)
Mareşalin sağlık durumu
yedirenler cezalandırılmalı
Muhtar Acar bugün Istanbuldan ayrılıyor
Diin akşam Mareşalin sağlık durumu endişeli bir hal arzediyordu
İstanbul: 9 (A.A.) — Gece yansı aldığımız malûmata göre, Mareşal Fevzi Çakmak'ın «ağlık durumu ağırlığını muhafaza etmekte . dir.
Ankara: 9 (a.a.) — Bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakmak'ın sıhhat durumu bazı tedbirler alınmasını İcap ettirmiştir, hastaya aa at 21, de yeni bir konsültasyon daha yapılmıştır.
Bugün kendisine İkinci bir kan plazması tatbik edilmek’edir. Bu İhtiyacı haber alan Seyhan Millet -
(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 de)
Vali’nin
yaptığı tekzipler
Bugün yenj vazifesi başına hareket edecek olan Sinop Valisi Muh. tar Acar, dün İstanbul uazetecllerCcmlyetine veda ziyaretini yapmış Ur. 1
Muhtar Acar, gazetecilerle bir a-rada görülmektedir.
‘'İçişleri Bakanı ile münakaşa etmediğini ve gizli toplantı
• I vapılmadığını söylüyor .(Yazuı 6 İnci şayiada)
Ofisin, Belediyeyi ikaz etmesine rağmen, fırınlardaki eski unlar neden kontrol edilmedi?
İstanbul halkına kurtlu ve bö çekli unlardan yapılan ekmekle -rin yedirilmekte olduğunu ve iki fırından alınan unların kimya lâboratuvannda tahlilinden çıkan neticeyi dünkü nüshamızda okuyucularımıza bildirmiştik.
Tahlil sonunda bu unların eski randımanlı tınlardan bulundu ğunu, bu cins unların fırınlarda mevcut olmaması ve hele kullanılmaması icap ettiğini yazarak (Devanın Sa. 3 ■ SÜ. 4 ao)
Bir fınn vitrininde ekmekler
Yeni Tefrikamız
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra Sibiryaya sürülen bir Alman kadını üç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Çeteciler, Arnavutluktan yardım görüyor
Atina: 9 (a.a.) (Easın . Yayın) Ordunun harekâtı hakkında bu sa. bih Yunan Genelkurmay başkan . lığı tarafından yayınlanan tebliğ . de, Grammoa dağlarının Çamo kayalık tepelerinde iki gilndenberl kanlı ve çetin savaşların cereyan ettiği bildirilmektedir. Dünkü ha . rekât sırasında mukavemeti kın . lan çetecilerin tahkimli mevkiler . den atıldıkları ve savaşların artan bir şiddette devam ettiği ilâve olun maktadır.
Yabancı muhabirler, Grammos’. da cereyan eden savaşları. Yunan iç savaşının nihai bir safhası ola ( rak kabul ediyorlar.
Atina: 9 (Nafen) — Arnavud . lük hududu yakınlarında sıkıştırd. mış olan beşbin çeteciye karşı açı inn büyük taarruz muvaffakiyetle çelişmektedir. Yunan genel kara: gâhından verilen haberlere göre, çeteciler mühim bir çok noktalar . rian geri atılmışlar ve vukua gelen çarpışmalarda ağır kayıplar ver ■ mlşlerdir.
Eşek ve cinayet!
Eşeğe binmek uğrunda bir kişi öldürüldü
Mersin: 0 (Hususi) — Buğun s* baha karşı şehrimize 20 kilometre mesafede Çiftlik mevkiinde bir kİ* Şlnin ölümü, İki kişinin de yarala» maslle neticelenen bir cinayet İş «. lenmlştlr. (Devamı Sa. 8 Sü. 7 d*)..
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İlim bünyesindeki karha
ULUNAY
■p ski bir âşinâyı ziyaret zov-*-* kını tatmak Üter gibi vakit vakit İstanbul semtlerini gozlp dolaşmaktan hoşlanırım. Geçen gün do Şoluadebaşından kalktım; yanmadan, yıkılmaktan kurtulan tek tük evlorlo dlşlorl dökülmüş bir ko çakarı ağzına benziyon harap sokak lordan goçorok bugün bir İlim (sİ-to) sİ haline golon ünlvorsltenln
Unlvorslte, Boyazıttan ziyade Süloymaniyo İlo alâkalıdır. Bolki «Somt-I- moşhûr» u Beyazıltır, takat mahallesi şüphesiz kİ Süloyma niyedir. No yazık kİ bu İlim (slto) sının ortasında bir zevksizlik karhası bütün çirkinliği ilo kakılmış
Sınanın Süloymanlyoslnl üniversitenin minnettar nazarlarına karşı nuıskollyon bu bina, oskl İtfaiye a-hırları lınlşl Bunun kaldırılması hakkında alakalıların bütün hlınnıot vo gayrotlorl akim kalmış. Ahır,
İlim binasına galebe çalmış; Türk mimarlığının şahesorl İlo üniversite nln hor an ilim dünyalarına açılan n zarlarını hazza gark eylemesine mâni oluyor. Bu attır burada kalacak mı? Bir memleketin âbideleri-no hürmet böyle mİ olur? Eskiden bazı tâbirler vardı: «Zevk-I- selim» derlerdi... Onu mümkün olduğu kadar slyanot öderlerdi, «icab-ı-maslahat» denilirdi.. Ona uyulurdu. Bugün bu gibi lüzumlar kanyon dikkate lâyık görülmüyor. Koca bir. mahalle olduğu gibi yıktırılarak yerinden kaldırılıyor da Ferhat ila Şirinin mezarının arasına giron (Ezraka Bânu) dikeni gibi cır ahır binasına kimse atını sürmüyor.
Norodo kaldı, şehrin güzclloştırlk mosı? Haniya Mösyö Prosl'un l« mir faaliyeti?
San atı, zevki, güzelliği mudafag
İlo mükellef olan kocaman teşkilât
ilim muhitlndo bir ahırın dört du-
varını yıkmaktan âciz olursa bun»
şaşmamak elden gelmez.
: Bir iki güne kadar başlıyoruz
^VWVWVWWWWWWW^^WWWWVWWN(WWWWWW
Teati Sabah
12 inci Yıl, No. 3728 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayı8): 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıtıçhoğlu
idareı Nuruosmanlye Not İT
4 üncü sayfada
YARIŞ ATLARI YETİŞTİRİCİLERİ
vo SAHİPLERİ CEMİ YETİNİN
İZAH MEKTUBU
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı îû7M—sum
ÇARŞAMBA
1O
AĞUSTOS
1949
? ¥
. T T ‘


L7j
İnönü, miting saatlerini Oemirknnak’ta geçirdi
İzmir banliyösündeki Demirkonak
Fit Â
'Celâl Bayar, Demokrat Partinin bundan evvelki büyük mitinglerinden birinde konuşurken
Bayar dünkü mitingde
mühim bir nutuk verdi
köşküne giden cadde, tamirat
dolayısile, seyrüsefere kapatılmıştı
İzmir: 9 (Gece yansından sonra | Edindiğim malûmata göre, İnönü Telefonla) — Şehrimizde bulunan bugün öğleden evvel Bornovayı 2i. Cumhurbaşkanı ismet İnönü'nün yaret etmiş öğleden sonra, tam mİ Demokrat Parti mitingini nasıl ta tlngin başfıyacağı sıralarda îzmlre kip edeceği, birkaç gtlndenberi me avdet ederek İkamet et rak edilen bir mevzu hâlinde İdL I ğu Demirkonaga gelmiş
“iktidarın bugünkü gaflet ve dalâleti devam
edecek olursa, bu işler, bir
kardeş kavgası facialarına kadar gidebilir
Bayar, İnönünün son propaganda nutuklarını protesto ederek iç politikanın
hemen bütün mevzularında D. Partinin görüşlerini açıkladı
C. H. P. Genel Başkan vekili Hilmi Oran
gin devam ettiği müddet her hangi bir ziyafete çıkmamıştır. İzmir banliyösünde olan Demir, konak miting sahasına takriben Uç kilometrelik bir mesafedcdlı ve aynı caddenin bir ucunda Fev . zl Lütfü Karaosmanoglunun evi vardır. Fevzi Lûtflyi ziyarete gi . denler bu caddenin tamirat dolayı
(Devamı 8a. 5 8Ü. • da)
Giresıındaki
sel felâketi
Husumet ve
tamir: 9 (Telefonla) Bugün D. P. nin muaz-sam bir halk kitlesinin iştirâkile yaptığı mitingde D. P. İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri Üstünda-ğm kısa bir açış nutkunu müteakip, Celâl Bayar büyük nutkuna irat etti. Bu nutukları bildiriyo-
Ekrem Hayri Oıtündağın açış nutku
Doktor Ekrem Hayri Üstiindofc mitingi aşağıdaki nutku ilo açmıştır:
«Aziz vatandaşlarım; Demokrat Parti ikinci büyük kongresinin tam bir muvaffakiyetle sona er-(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
■s
Mareşal Zaim’in beyanatı
C.H.P.çevreleriadlî
teminat istemiyor
Bir bölgede
17 ölü var |
Giresun: 9 (a.a.) — 5/8/949 akşamı başlıyarak ertesi günü öğleye kadar fasılasız yağan şiddetli yağ murların yaptığı sel bir felâket manzarası arzetmlştir. Bulancak -Giresun — Tirebolu arasında sekiz büyük köprü yıkılmıştır. Bu yol . tarla Giresun şosesinde heyelanlar vukubulmuş ve münakalât durmuş tur. Yollar ve köprülerdeki zarar bir milyon lira tahmin edilmekte -dir. Yalnız Samsun'la teigraf mu haberesi vardır. Giresun Memleket (Devamı: Sa. 3 - Sû. 6 aa)
Yunauistanda
iç harp yine alevlendi
Tehlike
ayın İsmet İnönü, İzmir-de yapmakta okluğu seyahate devam ediyor.
Her gün yeni bir kasaba ve şehre giderek halka hitabelerde bulunuyor. Nefsinde hem Cumhur-hem de Halk Partisi genel başkanlığını cem eden yüksek şahsiyetin bu demeçlerde, daha ziyade hangi sıfatına dayandığı pek açık olarak belli değilse de her halde yaptığı tavsiyelerin ehemmiyet ve ciddiyeti gözden kaça-
Sayın İnönü çeşitli konuşmalarında ve daha İki ay kadar süreceğini müjdelediği temaslarında belli bir İki nokta üzerinde ısrarla durmaktadır:
1 — Millet fertleri arasına husumet ve kin zehrinden bir damla akmıştır. Behemehal bu zehri bertaraf etmeli ve bünyeden çıka nnahdır.
2 — Kanun, ne pahasına olursa olsun, hâkim kalmalıdır
Husumet zehrinin Türkler a-rasına damlayıp damlamadığını tâyin etmek zordur. Bu memleket halkı geniş bir kardeşlik havası içinde yaşamaktadır. Siyasi mücadeleler ve çatışmalar hiç bir zaman şahsi bir düşmanlık havası yaratmışa benzemez. İhtimal ki Cumburretai demokratların son büyük kongrelerinde bakin mevzuu ettikleri «Husumet And» ma imâ etmek istemektedir. Bu Husumet Andı denilen keyfiyet öyle ulu orta vatandaşın vatandaşa husumeti değil 1-dl ve değildir. Bilâkis millî iradeyi tecelli etmekten men’e çalışacaklara karşı bir feveran mahiyetindedir. Binaenaleyh böyle bir husumete mahal ve imkân vermemek dalma iktidar partisinin elindedir.
İkinci nokta __________________________r____
az önemli değildir. Yâni Cum-jrak Türkiye va burbaşkanı inat ile tekrar edi- Itri Bakanlan İştiran, euuışıuruı yor ki kanunun tatbikine memur-I Yarınki lçtimada, Konseye başka ılur ve bununla vazifelidir. Bu seçlnıl yapılacaktır, noktada da hiç bir Türkün baş- | c,—-
ka türlü düşünmesine imkân yok ' tur. Kanunlara karşı gelenlerin yakasına hükümetin demir eli ya pLşmalıdır. Yalnız burada da tek taraflı düşünmek en tehlikeli ve felâketli bir muhakeme tarzı o-iur.
Hayattan müsbet ve müşahhas bir örnek atmak lâzım gelirse geçen halta Velidendi yarışlarında cereyan eden müessif hâdiseler üzerinde durulabilir. İşin ada İçti ilgilendiren gelişmesi tabia-tite muhakeme vo münakaşaların dışındadır.
Bir kusun halk yanş işlerinde yols ızluk, tarafgirlik, partizanlık, soygunculuk ve haksızlık olduğu zannile fiilî tecavüze geçmiştir. Bu yakıp yıkmanın kanun dışı olduğu ve kanunu tatbike memur utanların mevzuatın hükümlerini yerine getirmelerini gayet tabiî ve normal telâkki etmek lâzımdır. Başka türlü olur ita herkes kendi hakkını kendi Ih kaka kalkarsa «vurduğu vurduk kırdığı kırdık» bir devir u-plmış olur ki böyle bir manza-
(Devimi 8a. « 8ü. 8 d*)
80 bin kişinin iştirak ettiği miting, hâdisesiz geçti
Muazzam kütle, vakur bir heyecan içinde Bayar’ı dinledi ve bilhassa seçim kanunu ile millî husumet andından bahseden sözlerini şiddetle alkışladı
Zaim, Ortadoğuda Atlantik
Paktına benzer bir pakta taraftar
Şanı: 9 (AP) — Suriye Cumhur başkanı Mareşal Hüsnü Zalnı, bu-giir. verdiği bir beyanatta şunları söylemiştir:
«Amerika, ekonomik ve askeri yardımı garanti ettiği taktirde. Su rlye, Orta Doğuda bir «Atlantik Paktına» önayak olmaya hazırdır.
«Suriye, komünizme karşı bir (Devamı Sa. 8 8Ü. 7 de)
Dün, İstanbul merkezinde yeni seçimlere hazırlık için bir toplantı yapıldı
CHP. ilçe başkanlan, dün saat 17 de Parti 11 Merkezinde Dr. Esat Durusoy’un başkanlığında toplana rak kısmi seçim ve 950 seçimleri hazırlıkları Üzerinde bir görüşme yapmışlardır. Toplantı bir saat ka dar devam etmiştir.
öğrendiğimize göre C.H.P. mah filleri, seçimler İçin Adil teminatın verilmesini İyi karşıtamamışlardır.
Bu bakımdan yeni seçim kanununun Mecliste çok geniş münakaşalara yol açacağı anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan öğrendiğimize gö re 18 ağustosla toplanacak olan C.H.P. Divan toplantılarında ha -zır bulunmak üzere C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran pazar günll Ankaraya hareket edecek . Ur .
Mitinge civardaki demokratlar 600 otobüs ve kamyonla geldiler 14 bando da milingte yer almıştı
Halka kurtlu undan ekmek
İzmir: 9 (Telefonla) — Günler -.mlrlller, bugün Demokrat denberl gergin siyasi bir hava • — «-«•» ----
çinda yapılan çeşitli telkinlerin ____________
Biriyle heyecanlı anlar yaşayan İz | kaldıran açık
-------, ------- Parti
LI Başkanı Celâl Bayann bütün hu. to zursuzkuklan ve isnatları ortadan * ' ' ‘ ve samimi nutku ile
Sadak, dün Avrupa Konseyine katıldı
Dışişleri Bakanı ve Kasım Gölek, verdikleri demeçlerde, memnuniyetlerini belirttiler
Londra: 9 (B.B.C.) — Avrupa
Konseyi Bakanlar Komitesi, latiga re asamblesine sunulmak üzero bugün yaptığı toplantıda, bir gündem I tasarısı hazırlamaştsr. Komitenin birinciden daha' bugünkü toplantısına ilk defa ota-ir. Yir.I Cssr rak Türkiye vo Yunanistan Dışiş-4_ı-----------.ıt , | jerj Bakanları iştirak etmişlerdir.
....."--------------'--kan
| Türkiye Dışişleri Bakanı Straa . |burg France Press muhabirine Av. rupa Konseyinde memleketinin
demokrasl dâvasını sağlam eller . da bulunduğuna bir kerre daha İta naat getirdi.
Sabahtan itibaren şehlrdo bir bayram havası esmekte ve civar il va İlçelerden 600 otobüs ve diğer vasıUarla gelen Demok -ratlar sabırsızlıkla miting saatini beklemekte İdL Emniyet teşkilâtı çok nlu tedbirler almış bulunuyor
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 do)
temsil edilmesini nıemnunlyetlo karşıladığını büdlrmlştlr:
Türk heyetine başkanlık etmek, te olan Kasım Gülde, Associated PrcBs muhabirine verdiği bir bey a nalla şunları söylemiştir:
«Lisan haklan ve temel sosyal hizmetlerini ilgilendiren kararlar üı erinde son derece hassasiyetle durmak Lstljoruz. Dünya, İşsizler, ihtiyarlar, soJcatlar ve hastalar için sosyal hizmetleri derpiş eden ana (Devamı Sa. s Sü. > de)
Mareşalin sağlık durumu
yedirenler cezalandırılmalı
Muhtar Acar bugün Istanbuldan ayrılıyor
Diin akşam Mareşalin sağlık durumu endişeli bir hal arzediyordu
İstanbul: 9 (A.A.) — Gece yansı aldığımız malûmata göre, Mareşal Fevzi Çakmak'ın «ağlık durumu ağırlığını muhafaza etmekte . dir.
Ankara: 9 (a.a.) — Bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakmak'ın sıhhat durumu bazı tedbirler alınmasını İcap ettirmiştir, hastaya aa at 21, de yeni bir konsültasyon daha yapılmıştır.
Bugün kendisine İkinci bir kan plazması tatbik edilmek’edir. Bu İhtiyacı haber alan Seyhan Millet -
(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 de)
Vali’nin
yaptığı tekzipler
Bugün yenj vazifesi başına hareket edecek olan Sinop Valisi Muh. tar Acar, dün İstanbul uazetecllerCcmlyetine veda ziyaretini yapmış Ur. 1
Muhtar Acar, gazetecilerle bir a-rada görülmektedir.
‘'İçişleri Bakanı ile münakaşa etmediğini ve gizli toplantı
• I vapılmadığını söylüyor .(Yazuı 6 İnci şayiada)
Ofisin, Belediyeyi ikaz etmesine rağmen, fırınlardaki eski unlar neden kontrol edilmedi?
İstanbul halkına kurtlu ve bö çekli unlardan yapılan ekmekle -rin yedirilmekte olduğunu ve iki fırından alınan unların kimya lâboratuvannda tahlilinden çıkan neticeyi dünkü nüshamızda okuyucularımıza bildirmiştik.
Tahlil sonunda bu unların eski randımanlı tınlardan bulundu ğunu, bu cins unların fırınlarda mevcut olmaması ve hele kullanılmaması icap ettiğini yazarak (Devanın Sa. 3 ■ SÜ. 4 ao)
Bir fınn vitrininde ekmekler
Yeni Tefrikamız
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra Sibiryaya sürülen bir Alman kadını üç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Çeteciler, Arnavutluktan yardım görüyor
Atina: 9 (a.a.) (Easın . Yayın) Ordunun harekâtı hakkında bu sa. bih Yunan Genelkurmay başkan . lığı tarafından yayınlanan tebliğ . de, Grammoa dağlarının Çamo kayalık tepelerinde iki gilndenberl kanlı ve çetin savaşların cereyan ettiği bildirilmektedir. Dünkü ha . rekât sırasında mukavemeti kın . lan çetecilerin tahkimli mevkiler . den atıldıkları ve savaşların artan bir şiddette devam ettiği ilâve olun maktadır.
Yabancı muhabirler, Grammos’. da cereyan eden savaşları. Yunan iç savaşının nihai bir safhası ola ( rak kabul ediyorlar.
Atina: 9 (Nafen) — Arnavud . lük hududu yakınlarında sıkıştırd. mış olan beşbin çeteciye karşı açı inn büyük taarruz muvaffakiyetle çelişmektedir. Yunan genel kara: gâhından verilen haberlere göre, çeteciler mühim bir çok noktalar . rian geri atılmışlar ve vukua gelen çarpışmalarda ağır kayıplar ver ■ mlşlerdir.
Eşek ve cinayet!
Eşeğe binmek uğrunda bir kişi öldürüldü
Mersin: 0 (Hususi) — Buğun s* baha karşı şehrimize 20 kilometre mesafede Çiftlik mevkiinde bir kİ* Şlnin ölümü, İki kişinin de yarala» maslle neticelenen bir cinayet İş «. lenmlştlr. (Devamı Sa. 8 Sü. 7 d*)..
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İlim bünyesindeki karha
ULUNAY
■p ski bir âşinâyı ziyaret zov-*-* kını tatmak Üter gibi vakit vakit İstanbul semtlerini gozlp dolaşmaktan hoşlanırım. Geçen gün do Şoluadebaşından kalktım; yanmadan, yıkılmaktan kurtulan tek tük evlorlo dlşlorl dökülmüş bir ko çakarı ağzına benziyon harap sokak lordan goçorok bugün bir İlim (sİ-to) sİ haline golon ünlvorsltenln
Unlvorslte, Boyazıttan ziyade Süloymaniyo İlo alâkalıdır. Bolki «Somt-I- moşhûr» u Beyazıltır, takat mahallesi şüphesiz kİ Süloyma niyedir. No yazık kİ bu İlim (slto) sının ortasında bir zevksizlik karhası bütün çirkinliği ilo kakılmış
Sınanın Süloymanlyoslnl üniversitenin minnettar nazarlarına karşı nuıskollyon bu bina, oskl İtfaiye a-hırları lınlşl Bunun kaldırılması hakkında alakalıların bütün hlınnıot vo gayrotlorl akim kalmış. Ahır,
İlim binasına galebe çalmış; Türk mimarlığının şahesorl İlo üniversite nln hor an ilim dünyalarına açılan n zarlarını hazza gark eylemesine mâni oluyor. Bu attır burada kalacak mı? Bir memleketin âbideleri-no hürmet böyle mİ olur? Eskiden bazı tâbirler vardı: «Zevk-I- selim» derlerdi... Onu mümkün olduğu kadar slyanot öderlerdi, «icab-ı-maslahat» denilirdi.. Ona uyulurdu. Bugün bu gibi lüzumlar kanyon dikkate lâyık görülmüyor. Koca bir. mahalle olduğu gibi yıktırılarak yerinden kaldırılıyor da Ferhat ila Şirinin mezarının arasına giron (Ezraka Bânu) dikeni gibi cır ahır binasına kimse atını sürmüyor.
Norodo kaldı, şehrin güzclloştırlk mosı? Haniya Mösyö Prosl'un l« mir faaliyeti?
San atı, zevki, güzelliği mudafag
İlo mükellef olan kocaman teşkilât
ilim muhitlndo bir ahırın dört du-
varını yıkmaktan âciz olursa bun»
şaşmamak elden gelmez.
: Bir iki güne kadar başlıyoruz

Comments (0)