Yeni Salbalı
12 inci Yıl, No. 3727 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayını: 10 Kuruş
Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
SALI
9
AĞUSTOS
1949
D. Parti İzmir mitingi bugün yapılacak
Neşredilen beyannamede: Vatandaş ! uşak ve
köle olmıy acarını isbat etmek istiyorsan
bugünkü mitinge gel„ deniliyor
ManisalIlar 80 kamyonla, BalIkesirliler hususi trenle İzmir'e geldiler
Günler
Mevsimin sıcak uygun olarak, tartışmaları
Başbakan yardımcısı Nihat Erinlin Ege seyahatile ve vali ve kumandanlarla vâki gizli konuşmadan üzerine sertleşen politika havası, Cumh urbadan inin zelzele mıntakasnu ve civarını dolaş-masile adeta bir fırtına halini aldı.
Sayın İnönü konuşmalarında, şimdiye kadar açıkça hiç temas edilmemiş hn Ilınan nazile şahsi ve ailevî bir noktaya dokununca, tablatile yeni tepkiler uyandı. Millet Partisi başkanı Hikmet Bayur, bu vesileden faydalanacak. Cumhurbaşkanı ve ailesi fertlerinin yalnız Amerika ve ls-vfçtede paralan ve topraklan bulunmamak mes'eleslle yetimse-mlycrek. Devlet Başkanın in siya-td hayata atılmadan evvel mevcut veyahut mağdum serveti ile bugünkü serveti hakkında memlekete bilgi vermesini temenniye şayan bulmuştur»
Devlet Başkanımn, bizzat dokunarak, açtığı bu tartışmaya müvazl olarak Demokrat Partinin İzmirde hareket ve faaliyet! atmış bulunuyor. Bugün akşam üzeri için muazzam bir miting tertiplenmiştir. Bu toplantının gayesi, İsmet tnönüniin seyahatini bir nevi protestodur. Çünkü Devlet Şefinin, Halk Partisi hesabına, faal bir propagandaya girişmiş olduğu kanaati muhalefet muhitlerinde kökleşmiş bulu auyor. Demokratlan böyle düşün çelere sevkeden sebep Cumhurbaşkanının bir türlü Halk Partisi genel başkanlığım bırakmış olmamasıdır. Ayni zat ve şahısta Ud vasıf blrleşlnce her hangi bir teşebbüs ve hareketi hangi sıfat te yaptığını tâyin ve tesblt cidden zorlaşır. Bizzat sayın İnönü, bir aralık, Halk Partisi gene! başkanlığından çekilmeli arzu ve İsteğini açıklamışlardı. Fakat lODralan Halk Partililerin Lsrar Ve ricalarına daya namı yarak bir nevi ortalama hal çaresi kabul edildi. İnönü Halk Partisinin genel başkam olarak kalacak fakat fiilen politika hayatına bu sıfatla kan.şmıyacak ve parti lşlerile, daha ziyade, genel başkan vekilliğine seçllecot zat meşgul otacak. O zat da Hilmi Uran olarak taayyün ve teşah-büs etti. Bu zahiri tefrik vo tasnif no olursa olsun, İki şah-Bİyetin Mr zatta imtizacı bazı karışıklıklara sebebiyet vermektedir. Bu noktada tereddüt caiz değildir. Faraza Cumhurbaşkanına tecavüz ve hakaret suçlarından dolayı açılan bazı dâvalarda, maznunlar İsmet İn ön ün ün şahımda Cumhurbaşkanına değil (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
Hararetli
Bugflnfcfl İzmir mitinginin nasıl olacağını anlatan İzmir Di mokratfarından bir topluluk
Hususî teşebbüse ayrılacak saha
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı hazırladığı anketi iş adamlarına ve gazetelere gönderdi
Başbakanın rahatsızlığı
Başbakan Şemsettin Günaliay
(Yazısı 5 inci sayfada)
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
İstanbul halkı kurtlu undan ekmek yiyor
"Yeni Sabah,, ın bir fırından aldığı un numunesi laburatuar tahlilinde kurtlu çıktı
Bu facianın daha hazin tarafı: İstanbul halkı, mürakabesizlik yüzünden, daha bir müddet kurtlu undan yapılmış ekmek yemekte devam edecek
«T


İnönü, Kınık ve Bergama’da
konuşup İzmir’e döndü
“Demokratik hayatın saltanat devrini atlattık, yahut atlatıyoruz. Her halde son devrindeyiz,,
İnönü, İzmirde iki ay kalacak. Bir habere göre,~ Cumhurbaşkanının son seyahati, Ankara resmî çevrelerinde iyi karşılanmamağa başladı
TOPHANE
D. P. OCAĞI
Bu münasebetle konuşan bir hatip işçi ve köylü dâvasının hallini istedi
İstanbul halkının yediği ekmek,
(Dovamı Sa. S Sü. 7 da)
Vaşington'a döndüler
Savunma komitesi kurulması çalışmalarına Eylül içinde bağlıyacak
Viyana 8 (AP) — Amerikan aa kert yardım heyeti, bugün Türki-ye saatlle 18.37 de uçakla Vaşlng tona hareket etmiştir.
Amerikalı komutanlar, Tülin hava meydanına, General Geoffroy Keyes’ln hususi treniyle, Sovyet İş. gaf bölgesinden geçerek gitmişler -Ülr.
Komutanlar, Irlandada Shanon hava meydanında benzin ikmalle . rlnl yaptıktan sonra, sah akşam; Vaşingtona vasıl olacaklardır.
Savunma komitesi
Londra S (B’.B.C.) — Atlantik komitesi ku( ayt
D. P., İstanbul belediyesine karşı da muhalefete geçecek
Demokrat Parti Tophane ocağının açılış töreni münasebetiyle dün saat 19 da Karabaştaki yeni ocak lokalinde siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Bu toplantıda söz alan bir çok partili hatipler, parti faaliyetlerinden bahisle bilhasja iç politikadaki son günlerde artan parti mücadelelerine temas etmişlerdir. (Devamı 8a. S 8Ü. 2 do)
İnönü, seyahate çıkmadan ö-.ce Ankara’da bir kabul resminde...
etmek İL
dlr.
General Bradley Viyanada verdiği bir demeçte, Avrupa memleket, lerl askeri şefierlle aynı görüşte bulunduklarını, savunma komite*) kurmakta 1 ’.fi bir zorluk çclauoly ceğlnl söylemiştir.
İzmir: 8 (A.A.) — Cumhurboşka-] nine refakat eden özci muhabirimiz bildiriyor: Geceyi Somada goçiren Cumhurbaşkanı înönil, refakatinde- | ki zevatta birlikte bu sabah eant 10
Amerikalı sulama mütehassısı
Şehir işlerinin de iyi yürümediğini gören İstanbul teşkilâtı, bir “Şehircilik Komitesi,, kuracak
Demokrat Parti İstanbul tl İdare Kurulu Başkanı Avukat Esat Çağa, dün saat 17 de parti 11 merkezinde bir basın toplantısı yaparak, partiye taallûk e-den muhtelif meseleler hakkında izahat vermiş; bu arada kendisine tevcih edilen muhtelif sualleri de şu şekilde cevaplandırmıştır:
S — Partililerin dün Kristal
gazinosunda yaptıkları toplantının mahiyeti acdlr?
C — 11 idare kurulunun programı İcabı teşkilâtla sık sık temas etmesi lâzımdır. Biz bu mülâhaza ile dtln bir toplantı yaparak ocak, bucak ve Uçe teşkilâtına bağlı partililerle partinin İç bünyeBİne alt bazı meseleleri görüştük. Ruznamede, üye aidatı-(Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Türkiye Konseye kabul edildi
Delegeler, Genel Meclisin yarınki oturumuna iştirak edecekler
Mareşal dün bir kriz geçirdi
Teşvikiye Saghjk Yurdunda bir prostat ameliyatı geçiren Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhi durumu gün geçtikçe iyileşmektedir.
Maraşal. dtln sabah ufak bir kriz geçirmişse do doktorlar, bu gibi krizlerin ameliyat geçiren her has tada görüldüğünü, Mareşalin sıhha tinin gün geçtikçe düzelmekte olduğunu söylemektedirler, Ankaradan galon telgraf Millet Partisi Ankara Merkez ilçe kurulu, Mareşale bir telgraf çekerek Bağlık dilemiştir. Bu tel . graf aşağıdadır.
Bayın Mareşal Fevzi Çakmak Sağlık Yurdu . Teşvikiye İstanbul
Sıhhut haberiniz partili arkndaş lavı minnettar etmiştir. Acil ştfa-lar dlleglle ellerinizden öperiz. Ankara. M. P.
Merkez ilçe Yürütme Kurulu
Dün açılan D.P. Tophane lokali...
Bir Rumen uçağı bize iltica etti
Mülteci pilot, komünist idareden kaçıp geldiğini söylüyor
RomanyalI bir pilot, İdare ettiği bir uçakla dün sabah saat 8,25 dc Yeşilköy hava meydanına inerek hükümetimize iltica etmiştir.
Dimitriv adındaki pilot, Romanya hava yollan elvll teşkilâtına mensuptur. Binerek geldiği uçak Romanya hava yollan idaresine ait üç motörlü ve Yun-kers tipi bir yolcu uçağıdır.
Mülteci pilot 35 yaşlarındadır.
Yeni Tefrikamız:
Kanallar açarak Türki-yenin kurak ziraî bölgelerinin sulanması tedbirleri alınıyor
Amerikanın meşhur John:ton sulama teşkilâtı şirketinin ikinci reisi Mr. George J. Morton, dün şehrimize gelmiştir.
Mr. Morton kendisiyle görüşeni bir arkadaşımıza demiştir ki:
- I ■*— 1947 ydında Türkiyeni^
Yolcu almak için KÖstenceye git- Vaşington sefirinin tavassutu il« mek üzere Bükreşten havalandı-1 Ziraat Vekâleti tarafından Tür-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do) (Dovamı Sa. 5 Sü- 8 de)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Aileyi kurtarmalı!
ULUNAY
Türkiye - Avusturya ticaret anlaşması
Viyauada imzalandı
Viyana, 8 (A-P) — Türkiye -Avusturya ticaret anlaşması bugün burada, Avusturya Dışişleri Bakam Dr. Cari Grubber ile, Türk iyenin Avusturya orta elçisi Bay Numan Tahir Seymen tarafından İmzalanmıştır. Anlaşma ,18 Ağustos tarihinde meriyete «irmektedir.
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Usun müddet komünist iken partiden çıkardan, sonra Sibiryaua sürülen bir Alman kadını iiç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TULLER CRTERTİCI SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Ön salta gelen gazololer-don birinde dlkkato doğer bir röportaj okudum.
Röportaj, Florya plâjına gidon I-kİ gönç kızın tronde, plüjda dollkan lılar tarafından uğradıkları dil ve tomas tarlzlorlno aittir. O gün zavallı yavrucakların analarından orn-dlklorl süt burunlarından gelmiş, çokınodlklori kalmamış.
Röportajı yapan muhabir yazmıyor amma vak'anın anlatılışından şöyle dornok İstiyor;
«Bu no torblyoslzllktlr yahul Artık İki genç kız sokağa çıkıp plöja gitmesinler ml7»
Burada kısaca cevap voroooğimı
— Gitmesinler.
Bonlm kızım olsa bon yapa yalnız piâja göndermem.
Avrupada dahi sıkı burjuva ailelerde bir gönç kız yapa yalnız plû-Ja gltmoz, gidemez... Dahası var, sinemaya dahi gldomoz. Mutlaka anası İle babası İle yahut ağaboylsl İle gider. Sonra, —bon gitmedim ya— plâj tarda kadın orkak bir
kablnodo soyunuluyor vo şoziongdM da İstirahat ediyormuş... Bunu da Avrupada görmedim... Birer Kişilik kablnolor vardır vo horkos ayrı soyunur.
Evlenocok gönç kızlar boylo hor gün hor saat dazıra dazır, bugün koktoyl, yarın slnoına, öbür gün plâj sürt babanı sürt...
Böylo şoy olmaz...
Bu yazımı okuyanlardan bazıları klnıbllir bonlın hakkımda ııolor dü-şünoooklcrdlr:
«Bu no gorl kafalı adammış 1 Daha kadının orkoklo müsa. viliğlnl anlamamış. Bir do soımler-oo Avrupada yaşamış hal Hay. rotl...» dlyecoklor.
işto sonoloreo Avrupada yaşadığım İçindir kİ bu çeşit âllo düzeni-ni kafam almıyor. Çünkü «Hor sa-hada hürrlyot» dlyo anılan Fransada dahi bir gönç kız —tabii temiz Fraış sız allolcrlndon bahsodiyurum— hor İstediğini yapamaz. Ailo reisi kim Iso onun kontrolü altındadır...
(Dovamı 8a. a SU. 8 da)
Bir iki güne kadar başlıyoruz
Birliği için Brüksel'de yapılan toplantı fardan biri.-.n
(Yasın 5 tnci tayfada/
Yeni Salbalı
12 inci Yıl, No. 3727 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayını: 10 Kuruş
Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
SALI
9
AĞUSTOS
1949
D. Parti İzmir mitingi bugün yapılacak
Neşredilen beyannamede: Vatandaş ! uşak ve
köle olmıy acarını isbat etmek istiyorsan
bugünkü mitinge gel„ deniliyor
ManisalIlar 80 kamyonla, BalIkesirliler hususi trenle İzmir'e geldiler
Günler
Mevsimin sıcak uygun olarak, tartışmaları
Başbakan yardımcısı Nihat Erinlin Ege seyahatile ve vali ve kumandanlarla vâki gizli konuşmadan üzerine sertleşen politika havası, Cumh urbadan inin zelzele mıntakasnu ve civarını dolaş-masile adeta bir fırtına halini aldı.
Sayın İnönü konuşmalarında, şimdiye kadar açıkça hiç temas edilmemiş hn Ilınan nazile şahsi ve ailevî bir noktaya dokununca, tablatile yeni tepkiler uyandı. Millet Partisi başkanı Hikmet Bayur, bu vesileden faydalanacak. Cumhurbaşkanı ve ailesi fertlerinin yalnız Amerika ve ls-vfçtede paralan ve topraklan bulunmamak mes'eleslle yetimse-mlycrek. Devlet Başkanın in siya-td hayata atılmadan evvel mevcut veyahut mağdum serveti ile bugünkü serveti hakkında memlekete bilgi vermesini temenniye şayan bulmuştur»
Devlet Başkanımn, bizzat dokunarak, açtığı bu tartışmaya müvazl olarak Demokrat Partinin İzmirde hareket ve faaliyet! atmış bulunuyor. Bugün akşam üzeri için muazzam bir miting tertiplenmiştir. Bu toplantının gayesi, İsmet tnönüniin seyahatini bir nevi protestodur. Çünkü Devlet Şefinin, Halk Partisi hesabına, faal bir propagandaya girişmiş olduğu kanaati muhalefet muhitlerinde kökleşmiş bulu auyor. Demokratlan böyle düşün çelere sevkeden sebep Cumhurbaşkanının bir türlü Halk Partisi genel başkanlığım bırakmış olmamasıdır. Ayni zat ve şahısta Ud vasıf blrleşlnce her hangi bir teşebbüs ve hareketi hangi sıfat te yaptığını tâyin ve tesblt cidden zorlaşır. Bizzat sayın İnönü, bir aralık, Halk Partisi gene! başkanlığından çekilmeli arzu ve İsteğini açıklamışlardı. Fakat lODralan Halk Partililerin Lsrar Ve ricalarına daya namı yarak bir nevi ortalama hal çaresi kabul edildi. İnönü Halk Partisinin genel başkam olarak kalacak fakat fiilen politika hayatına bu sıfatla kan.şmıyacak ve parti lşlerile, daha ziyade, genel başkan vekilliğine seçllecot zat meşgul otacak. O zat da Hilmi Uran olarak taayyün ve teşah-büs etti. Bu zahiri tefrik vo tasnif no olursa olsun, İki şah-Bİyetin Mr zatta imtizacı bazı karışıklıklara sebebiyet vermektedir. Bu noktada tereddüt caiz değildir. Faraza Cumhurbaşkanına tecavüz ve hakaret suçlarından dolayı açılan bazı dâvalarda, maznunlar İsmet İn ön ün ün şahımda Cumhurbaşkanına değil (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
Hararetli
Bugflnfcfl İzmir mitinginin nasıl olacağını anlatan İzmir Di mokratfarından bir topluluk
Hususî teşebbüse ayrılacak saha
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı hazırladığı anketi iş adamlarına ve gazetelere gönderdi
Başbakanın rahatsızlığı
Başbakan Şemsettin Günaliay
(Yazısı 5 inci sayfada)
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
İstanbul halkı kurtlu undan ekmek yiyor
"Yeni Sabah,, ın bir fırından aldığı un numunesi laburatuar tahlilinde kurtlu çıktı
Bu facianın daha hazin tarafı: İstanbul halkı, mürakabesizlik yüzünden, daha bir müddet kurtlu undan yapılmış ekmek yemekte devam edecek
«T


İnönü, Kınık ve Bergama’da
konuşup İzmir’e döndü
“Demokratik hayatın saltanat devrini atlattık, yahut atlatıyoruz. Her halde son devrindeyiz,,
İnönü, İzmirde iki ay kalacak. Bir habere göre,~ Cumhurbaşkanının son seyahati, Ankara resmî çevrelerinde iyi karşılanmamağa başladı
TOPHANE
D. P. OCAĞI
Bu münasebetle konuşan bir hatip işçi ve köylü dâvasının hallini istedi
İstanbul halkının yediği ekmek,
(Dovamı Sa. S Sü. 7 da)
Vaşington'a döndüler
Savunma komitesi kurulması çalışmalarına Eylül içinde bağlıyacak
Viyana 8 (AP) — Amerikan aa kert yardım heyeti, bugün Türki-ye saatlle 18.37 de uçakla Vaşlng tona hareket etmiştir.
Amerikalı komutanlar, Tülin hava meydanına, General Geoffroy Keyes’ln hususi treniyle, Sovyet İş. gaf bölgesinden geçerek gitmişler -Ülr.
Komutanlar, Irlandada Shanon hava meydanında benzin ikmalle . rlnl yaptıktan sonra, sah akşam; Vaşingtona vasıl olacaklardır.
Savunma komitesi
Londra S (B’.B.C.) — Atlantik komitesi ku( ayt
D. P., İstanbul belediyesine karşı da muhalefete geçecek
Demokrat Parti Tophane ocağının açılış töreni münasebetiyle dün saat 19 da Karabaştaki yeni ocak lokalinde siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Bu toplantıda söz alan bir çok partili hatipler, parti faaliyetlerinden bahisle bilhasja iç politikadaki son günlerde artan parti mücadelelerine temas etmişlerdir. (Devamı 8a. S 8Ü. 2 do)
İnönü, seyahate çıkmadan ö-.ce Ankara’da bir kabul resminde...
etmek İL
dlr.
General Bradley Viyanada verdiği bir demeçte, Avrupa memleket, lerl askeri şefierlle aynı görüşte bulunduklarını, savunma komite*) kurmakta 1 ’.fi bir zorluk çclauoly ceğlnl söylemiştir.
İzmir: 8 (A.A.) — Cumhurboşka-] nine refakat eden özci muhabirimiz bildiriyor: Geceyi Somada goçiren Cumhurbaşkanı înönil, refakatinde- | ki zevatta birlikte bu sabah eant 10
Amerikalı sulama mütehassısı
Şehir işlerinin de iyi yürümediğini gören İstanbul teşkilâtı, bir “Şehircilik Komitesi,, kuracak
Demokrat Parti İstanbul tl İdare Kurulu Başkanı Avukat Esat Çağa, dün saat 17 de parti 11 merkezinde bir basın toplantısı yaparak, partiye taallûk e-den muhtelif meseleler hakkında izahat vermiş; bu arada kendisine tevcih edilen muhtelif sualleri de şu şekilde cevaplandırmıştır:
S — Partililerin dün Kristal
gazinosunda yaptıkları toplantının mahiyeti acdlr?
C — 11 idare kurulunun programı İcabı teşkilâtla sık sık temas etmesi lâzımdır. Biz bu mülâhaza ile dtln bir toplantı yaparak ocak, bucak ve Uçe teşkilâtına bağlı partililerle partinin İç bünyeBİne alt bazı meseleleri görüştük. Ruznamede, üye aidatı-(Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Türkiye Konseye kabul edildi
Delegeler, Genel Meclisin yarınki oturumuna iştirak edecekler
Mareşal dün bir kriz geçirdi
Teşvikiye Saghjk Yurdunda bir prostat ameliyatı geçiren Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhi durumu gün geçtikçe iyileşmektedir.
Maraşal. dtln sabah ufak bir kriz geçirmişse do doktorlar, bu gibi krizlerin ameliyat geçiren her has tada görüldüğünü, Mareşalin sıhha tinin gün geçtikçe düzelmekte olduğunu söylemektedirler, Ankaradan galon telgraf Millet Partisi Ankara Merkez ilçe kurulu, Mareşale bir telgraf çekerek Bağlık dilemiştir. Bu tel . graf aşağıdadır.
Bayın Mareşal Fevzi Çakmak Sağlık Yurdu . Teşvikiye İstanbul
Sıhhut haberiniz partili arkndaş lavı minnettar etmiştir. Acil ştfa-lar dlleglle ellerinizden öperiz. Ankara. M. P.
Merkez ilçe Yürütme Kurulu
Dün açılan D.P. Tophane lokali...
Bir Rumen uçağı bize iltica etti
Mülteci pilot, komünist idareden kaçıp geldiğini söylüyor
RomanyalI bir pilot, İdare ettiği bir uçakla dün sabah saat 8,25 dc Yeşilköy hava meydanına inerek hükümetimize iltica etmiştir.
Dimitriv adındaki pilot, Romanya hava yollan elvll teşkilâtına mensuptur. Binerek geldiği uçak Romanya hava yollan idaresine ait üç motörlü ve Yun-kers tipi bir yolcu uçağıdır.
Mülteci pilot 35 yaşlarındadır.
Yeni Tefrikamız:
Kanallar açarak Türki-yenin kurak ziraî bölgelerinin sulanması tedbirleri alınıyor
Amerikanın meşhur John:ton sulama teşkilâtı şirketinin ikinci reisi Mr. George J. Morton, dün şehrimize gelmiştir.
Mr. Morton kendisiyle görüşeni bir arkadaşımıza demiştir ki:
- I ■*— 1947 ydında Türkiyeni^
Yolcu almak için KÖstenceye git- Vaşington sefirinin tavassutu il« mek üzere Bükreşten havalandı-1 Ziraat Vekâleti tarafından Tür-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do) (Dovamı Sa. 5 Sü- 8 de)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Aileyi kurtarmalı!
ULUNAY
Türkiye - Avusturya ticaret anlaşması
Viyauada imzalandı
Viyana, 8 (A-P) — Türkiye -Avusturya ticaret anlaşması bugün burada, Avusturya Dışişleri Bakam Dr. Cari Grubber ile, Türk iyenin Avusturya orta elçisi Bay Numan Tahir Seymen tarafından İmzalanmıştır. Anlaşma ,18 Ağustos tarihinde meriyete «irmektedir.
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Usun müddet komünist iken partiden çıkardan, sonra Sibiryaua sürülen bir Alman kadını iiç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TULLER CRTERTİCI SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Ön salta gelen gazololer-don birinde dlkkato doğer bir röportaj okudum.
Röportaj, Florya plâjına gidon I-kİ gönç kızın tronde, plüjda dollkan lılar tarafından uğradıkları dil ve tomas tarlzlorlno aittir. O gün zavallı yavrucakların analarından orn-dlklorl süt burunlarından gelmiş, çokınodlklori kalmamış.
Röportajı yapan muhabir yazmıyor amma vak'anın anlatılışından şöyle dornok İstiyor;
«Bu no torblyoslzllktlr yahul Artık İki genç kız sokağa çıkıp plöja gitmesinler ml7»
Burada kısaca cevap voroooğimı
— Gitmesinler.
Bonlm kızım olsa bon yapa yalnız piâja göndermem.
Avrupada dahi sıkı burjuva ailelerde bir gönç kız yapa yalnız plû-Ja gltmoz, gidemez... Dahası var, sinemaya dahi gldomoz. Mutlaka anası İle babası İle yahut ağaboylsl İle gider. Sonra, —bon gitmedim ya— plâj tarda kadın orkak bir
kablnodo soyunuluyor vo şoziongdM da İstirahat ediyormuş... Bunu da Avrupada görmedim... Birer Kişilik kablnolor vardır vo horkos ayrı soyunur.
Evlenocok gönç kızlar boylo hor gün hor saat dazıra dazır, bugün koktoyl, yarın slnoına, öbür gün plâj sürt babanı sürt...
Böylo şoy olmaz...
Bu yazımı okuyanlardan bazıları klnıbllir bonlın hakkımda ııolor dü-şünoooklcrdlr:
«Bu no gorl kafalı adammış 1 Daha kadının orkoklo müsa. viliğlnl anlamamış. Bir do soımler-oo Avrupada yaşamış hal Hay. rotl...» dlyecoklor.
işto sonoloreo Avrupada yaşadığım İçindir kİ bu çeşit âllo düzeni-ni kafam almıyor. Çünkü «Hor sa-hada hürrlyot» dlyo anılan Fransada dahi bir gönç kız —tabii temiz Fraış sız allolcrlndon bahsodiyurum— hor İstediğini yapamaz. Ailo reisi kim Iso onun kontrolü altındadır...
(Dovamı 8a. a SU. 8 da)
Bir iki güne kadar başlıyoruz
Birliği için Brüksel'de yapılan toplantı fardan biri.-.n
(Yasın 5 tnci tayfada/
Yeni Salbalı
12 inci Yıl, No. 3727 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayını: 10 Kuruş
Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
SALI
9
AĞUSTOS
1949
D. Parti İzmir mitingi bugün yapılacak
Neşredilen beyannamede: Vatandaş ! uşak ve
köle olmıy acarını isbat etmek istiyorsan
bugünkü mitinge gel„ deniliyor
ManisalIlar 80 kamyonla, BalIkesirliler hususi trenle İzmir'e geldiler
Günler
Mevsimin sıcak uygun olarak, tartışmaları
Başbakan yardımcısı Nihat Erinlin Ege seyahatile ve vali ve kumandanlarla vâki gizli konuşmadan üzerine sertleşen politika havası, Cumh urbadan inin zelzele mıntakasnu ve civarını dolaş-masile adeta bir fırtına halini aldı.
Sayın İnönü konuşmalarında, şimdiye kadar açıkça hiç temas edilmemiş hn Ilınan nazile şahsi ve ailevî bir noktaya dokununca, tablatile yeni tepkiler uyandı. Millet Partisi başkanı Hikmet Bayur, bu vesileden faydalanacak. Cumhurbaşkanı ve ailesi fertlerinin yalnız Amerika ve ls-vfçtede paralan ve topraklan bulunmamak mes'eleslle yetimse-mlycrek. Devlet Başkanın in siya-td hayata atılmadan evvel mevcut veyahut mağdum serveti ile bugünkü serveti hakkında memlekete bilgi vermesini temenniye şayan bulmuştur»
Devlet Başkanımn, bizzat dokunarak, açtığı bu tartışmaya müvazl olarak Demokrat Partinin İzmirde hareket ve faaliyet! atmış bulunuyor. Bugün akşam üzeri için muazzam bir miting tertiplenmiştir. Bu toplantının gayesi, İsmet tnönüniin seyahatini bir nevi protestodur. Çünkü Devlet Şefinin, Halk Partisi hesabına, faal bir propagandaya girişmiş olduğu kanaati muhalefet muhitlerinde kökleşmiş bulu auyor. Demokratlan böyle düşün çelere sevkeden sebep Cumhurbaşkanının bir türlü Halk Partisi genel başkanlığım bırakmış olmamasıdır. Ayni zat ve şahısta Ud vasıf blrleşlnce her hangi bir teşebbüs ve hareketi hangi sıfat te yaptığını tâyin ve tesblt cidden zorlaşır. Bizzat sayın İnönü, bir aralık, Halk Partisi gene! başkanlığından çekilmeli arzu ve İsteğini açıklamışlardı. Fakat lODralan Halk Partililerin Lsrar Ve ricalarına daya namı yarak bir nevi ortalama hal çaresi kabul edildi. İnönü Halk Partisinin genel başkam olarak kalacak fakat fiilen politika hayatına bu sıfatla kan.şmıyacak ve parti lşlerile, daha ziyade, genel başkan vekilliğine seçllecot zat meşgul otacak. O zat da Hilmi Uran olarak taayyün ve teşah-büs etti. Bu zahiri tefrik vo tasnif no olursa olsun, İki şah-Bİyetin Mr zatta imtizacı bazı karışıklıklara sebebiyet vermektedir. Bu noktada tereddüt caiz değildir. Faraza Cumhurbaşkanına tecavüz ve hakaret suçlarından dolayı açılan bazı dâvalarda, maznunlar İsmet İn ön ün ün şahımda Cumhurbaşkanına değil (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
Hararetli
Bugflnfcfl İzmir mitinginin nasıl olacağını anlatan İzmir Di mokratfarından bir topluluk
Hususî teşebbüse ayrılacak saha
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı hazırladığı anketi iş adamlarına ve gazetelere gönderdi
Başbakanın rahatsızlığı
Başbakan Şemsettin Günaliay
(Yazısı 5 inci sayfada)
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
İstanbul halkı kurtlu undan ekmek yiyor
"Yeni Sabah,, ın bir fırından aldığı un numunesi laburatuar tahlilinde kurtlu çıktı
Bu facianın daha hazin tarafı: İstanbul halkı, mürakabesizlik yüzünden, daha bir müddet kurtlu undan yapılmış ekmek yemekte devam edecek
«T


İnönü, Kınık ve Bergama’da
konuşup İzmir’e döndü
“Demokratik hayatın saltanat devrini atlattık, yahut atlatıyoruz. Her halde son devrindeyiz,,
İnönü, İzmirde iki ay kalacak. Bir habere göre,~ Cumhurbaşkanının son seyahati, Ankara resmî çevrelerinde iyi karşılanmamağa başladı
TOPHANE
D. P. OCAĞI
Bu münasebetle konuşan bir hatip işçi ve köylü dâvasının hallini istedi
İstanbul halkının yediği ekmek,
(Dovamı Sa. S Sü. 7 da)
Vaşington'a döndüler
Savunma komitesi kurulması çalışmalarına Eylül içinde bağlıyacak
Viyana 8 (AP) — Amerikan aa kert yardım heyeti, bugün Türki-ye saatlle 18.37 de uçakla Vaşlng tona hareket etmiştir.
Amerikalı komutanlar, Tülin hava meydanına, General Geoffroy Keyes’ln hususi treniyle, Sovyet İş. gaf bölgesinden geçerek gitmişler -Ülr.
Komutanlar, Irlandada Shanon hava meydanında benzin ikmalle . rlnl yaptıktan sonra, sah akşam; Vaşingtona vasıl olacaklardır.
Savunma komitesi
Londra S (B’.B.C.) — Atlantik komitesi ku( ayt
D. P., İstanbul belediyesine karşı da muhalefete geçecek
Demokrat Parti Tophane ocağının açılış töreni münasebetiyle dün saat 19 da Karabaştaki yeni ocak lokalinde siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Bu toplantıda söz alan bir çok partili hatipler, parti faaliyetlerinden bahisle bilhasja iç politikadaki son günlerde artan parti mücadelelerine temas etmişlerdir. (Devamı 8a. S 8Ü. 2 do)
İnönü, seyahate çıkmadan ö-.ce Ankara’da bir kabul resminde...
etmek İL
dlr.
General Bradley Viyanada verdiği bir demeçte, Avrupa memleket, lerl askeri şefierlle aynı görüşte bulunduklarını, savunma komite*) kurmakta 1 ’.fi bir zorluk çclauoly ceğlnl söylemiştir.
İzmir: 8 (A.A.) — Cumhurboşka-] nine refakat eden özci muhabirimiz bildiriyor: Geceyi Somada goçiren Cumhurbaşkanı înönil, refakatinde- | ki zevatta birlikte bu sabah eant 10
Amerikalı sulama mütehassısı
Şehir işlerinin de iyi yürümediğini gören İstanbul teşkilâtı, bir “Şehircilik Komitesi,, kuracak
Demokrat Parti İstanbul tl İdare Kurulu Başkanı Avukat Esat Çağa, dün saat 17 de parti 11 merkezinde bir basın toplantısı yaparak, partiye taallûk e-den muhtelif meseleler hakkında izahat vermiş; bu arada kendisine tevcih edilen muhtelif sualleri de şu şekilde cevaplandırmıştır:
S — Partililerin dün Kristal
gazinosunda yaptıkları toplantının mahiyeti acdlr?
C — 11 idare kurulunun programı İcabı teşkilâtla sık sık temas etmesi lâzımdır. Biz bu mülâhaza ile dtln bir toplantı yaparak ocak, bucak ve Uçe teşkilâtına bağlı partililerle partinin İç bünyeBİne alt bazı meseleleri görüştük. Ruznamede, üye aidatı-(Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Türkiye Konseye kabul edildi
Delegeler, Genel Meclisin yarınki oturumuna iştirak edecekler
Mareşal dün bir kriz geçirdi
Teşvikiye Saghjk Yurdunda bir prostat ameliyatı geçiren Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhi durumu gün geçtikçe iyileşmektedir.
Maraşal. dtln sabah ufak bir kriz geçirmişse do doktorlar, bu gibi krizlerin ameliyat geçiren her has tada görüldüğünü, Mareşalin sıhha tinin gün geçtikçe düzelmekte olduğunu söylemektedirler, Ankaradan galon telgraf Millet Partisi Ankara Merkez ilçe kurulu, Mareşale bir telgraf çekerek Bağlık dilemiştir. Bu tel . graf aşağıdadır.
Bayın Mareşal Fevzi Çakmak Sağlık Yurdu . Teşvikiye İstanbul
Sıhhut haberiniz partili arkndaş lavı minnettar etmiştir. Acil ştfa-lar dlleglle ellerinizden öperiz. Ankara. M. P.
Merkez ilçe Yürütme Kurulu
Dün açılan D.P. Tophane lokali...
Bir Rumen uçağı bize iltica etti
Mülteci pilot, komünist idareden kaçıp geldiğini söylüyor
RomanyalI bir pilot, İdare ettiği bir uçakla dün sabah saat 8,25 dc Yeşilköy hava meydanına inerek hükümetimize iltica etmiştir.
Dimitriv adındaki pilot, Romanya hava yollan elvll teşkilâtına mensuptur. Binerek geldiği uçak Romanya hava yollan idaresine ait üç motörlü ve Yun-kers tipi bir yolcu uçağıdır.
Mülteci pilot 35 yaşlarındadır.
Yeni Tefrikamız:
Kanallar açarak Türki-yenin kurak ziraî bölgelerinin sulanması tedbirleri alınıyor
Amerikanın meşhur John:ton sulama teşkilâtı şirketinin ikinci reisi Mr. George J. Morton, dün şehrimize gelmiştir.
Mr. Morton kendisiyle görüşeni bir arkadaşımıza demiştir ki:
- I ■*— 1947 ydında Türkiyeni^
Yolcu almak için KÖstenceye git- Vaşington sefirinin tavassutu il« mek üzere Bükreşten havalandı-1 Ziraat Vekâleti tarafından Tür-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do) (Dovamı Sa. 5 Sü- 8 de)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Aileyi kurtarmalı!
ULUNAY
Türkiye - Avusturya ticaret anlaşması
Viyauada imzalandı
Viyana, 8 (A-P) — Türkiye -Avusturya ticaret anlaşması bugün burada, Avusturya Dışişleri Bakam Dr. Cari Grubber ile, Türk iyenin Avusturya orta elçisi Bay Numan Tahir Seymen tarafından İmzalanmıştır. Anlaşma ,18 Ağustos tarihinde meriyete «irmektedir.
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Usun müddet komünist iken partiden çıkardan, sonra Sibiryaua sürülen bir Alman kadını iiç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TULLER CRTERTİCI SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Ön salta gelen gazololer-don birinde dlkkato doğer bir röportaj okudum.
Röportaj, Florya plâjına gidon I-kİ gönç kızın tronde, plüjda dollkan lılar tarafından uğradıkları dil ve tomas tarlzlorlno aittir. O gün zavallı yavrucakların analarından orn-dlklorl süt burunlarından gelmiş, çokınodlklori kalmamış.
Röportajı yapan muhabir yazmıyor amma vak'anın anlatılışından şöyle dornok İstiyor;
«Bu no torblyoslzllktlr yahul Artık İki genç kız sokağa çıkıp plöja gitmesinler ml7»
Burada kısaca cevap voroooğimı
— Gitmesinler.
Bonlm kızım olsa bon yapa yalnız piâja göndermem.
Avrupada dahi sıkı burjuva ailelerde bir gönç kız yapa yalnız plû-Ja gltmoz, gidemez... Dahası var, sinemaya dahi gldomoz. Mutlaka anası İle babası İle yahut ağaboylsl İle gider. Sonra, —bon gitmedim ya— plâj tarda kadın orkak bir
kablnodo soyunuluyor vo şoziongdM da İstirahat ediyormuş... Bunu da Avrupada görmedim... Birer Kişilik kablnolor vardır vo horkos ayrı soyunur.
Evlenocok gönç kızlar boylo hor gün hor saat dazıra dazır, bugün koktoyl, yarın slnoına, öbür gün plâj sürt babanı sürt...
Böylo şoy olmaz...
Bu yazımı okuyanlardan bazıları klnıbllir bonlın hakkımda ııolor dü-şünoooklcrdlr:
«Bu no gorl kafalı adammış 1 Daha kadının orkoklo müsa. viliğlnl anlamamış. Bir do soımler-oo Avrupada yaşamış hal Hay. rotl...» dlyecoklor.
işto sonoloreo Avrupada yaşadığım İçindir kİ bu çeşit âllo düzeni-ni kafam almıyor. Çünkü «Hor sa-hada hürrlyot» dlyo anılan Fransada dahi bir gönç kız —tabii temiz Fraış sız allolcrlndon bahsodiyurum— hor İstediğini yapamaz. Ailo reisi kim Iso onun kontrolü altındadır...
(Dovamı 8a. a SU. 8 da)
Bir iki güne kadar başlıyoruz
Birliği için Brüksel'de yapılan toplantı fardan biri.-.n
(Yasın 5 tnci tayfada/
Yeni Salbalı
12 inci Yıl, No. 3727 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayını: 10 Kuruş
Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
SALI
9
AĞUSTOS
1949
D. Parti İzmir mitingi bugün yapılacak
Neşredilen beyannamede: Vatandaş ! uşak ve
köle olmıy acarını isbat etmek istiyorsan
bugünkü mitinge gel„ deniliyor
ManisalIlar 80 kamyonla, BalIkesirliler hususi trenle İzmir'e geldiler
Günler
Mevsimin sıcak uygun olarak, tartışmaları
Başbakan yardımcısı Nihat Erinlin Ege seyahatile ve vali ve kumandanlarla vâki gizli konuşmadan üzerine sertleşen politika havası, Cumh urbadan inin zelzele mıntakasnu ve civarını dolaş-masile adeta bir fırtına halini aldı.
Sayın İnönü konuşmalarında, şimdiye kadar açıkça hiç temas edilmemiş hn Ilınan nazile şahsi ve ailevî bir noktaya dokununca, tablatile yeni tepkiler uyandı. Millet Partisi başkanı Hikmet Bayur, bu vesileden faydalanacak. Cumhurbaşkanı ve ailesi fertlerinin yalnız Amerika ve ls-vfçtede paralan ve topraklan bulunmamak mes'eleslle yetimse-mlycrek. Devlet Başkanın in siya-td hayata atılmadan evvel mevcut veyahut mağdum serveti ile bugünkü serveti hakkında memlekete bilgi vermesini temenniye şayan bulmuştur»
Devlet Başkanımn, bizzat dokunarak, açtığı bu tartışmaya müvazl olarak Demokrat Partinin İzmirde hareket ve faaliyet! atmış bulunuyor. Bugün akşam üzeri için muazzam bir miting tertiplenmiştir. Bu toplantının gayesi, İsmet tnönüniin seyahatini bir nevi protestodur. Çünkü Devlet Şefinin, Halk Partisi hesabına, faal bir propagandaya girişmiş olduğu kanaati muhalefet muhitlerinde kökleşmiş bulu auyor. Demokratlan böyle düşün çelere sevkeden sebep Cumhurbaşkanının bir türlü Halk Partisi genel başkanlığım bırakmış olmamasıdır. Ayni zat ve şahısta Ud vasıf blrleşlnce her hangi bir teşebbüs ve hareketi hangi sıfat te yaptığını tâyin ve tesblt cidden zorlaşır. Bizzat sayın İnönü, bir aralık, Halk Partisi gene! başkanlığından çekilmeli arzu ve İsteğini açıklamışlardı. Fakat lODralan Halk Partililerin Lsrar Ve ricalarına daya namı yarak bir nevi ortalama hal çaresi kabul edildi. İnönü Halk Partisinin genel başkam olarak kalacak fakat fiilen politika hayatına bu sıfatla kan.şmıyacak ve parti lşlerile, daha ziyade, genel başkan vekilliğine seçllecot zat meşgul otacak. O zat da Hilmi Uran olarak taayyün ve teşah-büs etti. Bu zahiri tefrik vo tasnif no olursa olsun, İki şah-Bİyetin Mr zatta imtizacı bazı karışıklıklara sebebiyet vermektedir. Bu noktada tereddüt caiz değildir. Faraza Cumhurbaşkanına tecavüz ve hakaret suçlarından dolayı açılan bazı dâvalarda, maznunlar İsmet İn ön ün ün şahımda Cumhurbaşkanına değil (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
Hararetli
Bugflnfcfl İzmir mitinginin nasıl olacağını anlatan İzmir Di mokratfarından bir topluluk
Hususî teşebbüse ayrılacak saha
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı hazırladığı anketi iş adamlarına ve gazetelere gönderdi
Başbakanın rahatsızlığı
Başbakan Şemsettin Günaliay
(Yazısı 5 inci sayfada)
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
İstanbul halkı kurtlu undan ekmek yiyor
"Yeni Sabah,, ın bir fırından aldığı un numunesi laburatuar tahlilinde kurtlu çıktı
Bu facianın daha hazin tarafı: İstanbul halkı, mürakabesizlik yüzünden, daha bir müddet kurtlu undan yapılmış ekmek yemekte devam edecek
«T


İnönü, Kınık ve Bergama’da
konuşup İzmir’e döndü
“Demokratik hayatın saltanat devrini atlattık, yahut atlatıyoruz. Her halde son devrindeyiz,,
İnönü, İzmirde iki ay kalacak. Bir habere göre,~ Cumhurbaşkanının son seyahati, Ankara resmî çevrelerinde iyi karşılanmamağa başladı
TOPHANE
D. P. OCAĞI
Bu münasebetle konuşan bir hatip işçi ve köylü dâvasının hallini istedi
İstanbul halkının yediği ekmek,
(Dovamı Sa. S Sü. 7 da)
Vaşington'a döndüler
Savunma komitesi kurulması çalışmalarına Eylül içinde bağlıyacak
Viyana 8 (AP) — Amerikan aa kert yardım heyeti, bugün Türki-ye saatlle 18.37 de uçakla Vaşlng tona hareket etmiştir.
Amerikalı komutanlar, Tülin hava meydanına, General Geoffroy Keyes’ln hususi treniyle, Sovyet İş. gaf bölgesinden geçerek gitmişler -Ülr.
Komutanlar, Irlandada Shanon hava meydanında benzin ikmalle . rlnl yaptıktan sonra, sah akşam; Vaşingtona vasıl olacaklardır.
Savunma komitesi
Londra S (B’.B.C.) — Atlantik komitesi ku( ayt
D. P., İstanbul belediyesine karşı da muhalefete geçecek
Demokrat Parti Tophane ocağının açılış töreni münasebetiyle dün saat 19 da Karabaştaki yeni ocak lokalinde siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Bu toplantıda söz alan bir çok partili hatipler, parti faaliyetlerinden bahisle bilhasja iç politikadaki son günlerde artan parti mücadelelerine temas etmişlerdir. (Devamı 8a. S 8Ü. 2 do)
İnönü, seyahate çıkmadan ö-.ce Ankara’da bir kabul resminde...
etmek İL
dlr.
General Bradley Viyanada verdiği bir demeçte, Avrupa memleket, lerl askeri şefierlle aynı görüşte bulunduklarını, savunma komite*) kurmakta 1 ’.fi bir zorluk çclauoly ceğlnl söylemiştir.
İzmir: 8 (A.A.) — Cumhurboşka-] nine refakat eden özci muhabirimiz bildiriyor: Geceyi Somada goçiren Cumhurbaşkanı înönil, refakatinde- | ki zevatta birlikte bu sabah eant 10
Amerikalı sulama mütehassısı
Şehir işlerinin de iyi yürümediğini gören İstanbul teşkilâtı, bir “Şehircilik Komitesi,, kuracak
Demokrat Parti İstanbul tl İdare Kurulu Başkanı Avukat Esat Çağa, dün saat 17 de parti 11 merkezinde bir basın toplantısı yaparak, partiye taallûk e-den muhtelif meseleler hakkında izahat vermiş; bu arada kendisine tevcih edilen muhtelif sualleri de şu şekilde cevaplandırmıştır:
S — Partililerin dün Kristal
gazinosunda yaptıkları toplantının mahiyeti acdlr?
C — 11 idare kurulunun programı İcabı teşkilâtla sık sık temas etmesi lâzımdır. Biz bu mülâhaza ile dtln bir toplantı yaparak ocak, bucak ve Uçe teşkilâtına bağlı partililerle partinin İç bünyeBİne alt bazı meseleleri görüştük. Ruznamede, üye aidatı-(Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Türkiye Konseye kabul edildi
Delegeler, Genel Meclisin yarınki oturumuna iştirak edecekler
Mareşal dün bir kriz geçirdi
Teşvikiye Saghjk Yurdunda bir prostat ameliyatı geçiren Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhi durumu gün geçtikçe iyileşmektedir.
Maraşal. dtln sabah ufak bir kriz geçirmişse do doktorlar, bu gibi krizlerin ameliyat geçiren her has tada görüldüğünü, Mareşalin sıhha tinin gün geçtikçe düzelmekte olduğunu söylemektedirler, Ankaradan galon telgraf Millet Partisi Ankara Merkez ilçe kurulu, Mareşale bir telgraf çekerek Bağlık dilemiştir. Bu tel . graf aşağıdadır.
Bayın Mareşal Fevzi Çakmak Sağlık Yurdu . Teşvikiye İstanbul
Sıhhut haberiniz partili arkndaş lavı minnettar etmiştir. Acil ştfa-lar dlleglle ellerinizden öperiz. Ankara. M. P.
Merkez ilçe Yürütme Kurulu
Dün açılan D.P. Tophane lokali...
Bir Rumen uçağı bize iltica etti
Mülteci pilot, komünist idareden kaçıp geldiğini söylüyor
RomanyalI bir pilot, İdare ettiği bir uçakla dün sabah saat 8,25 dc Yeşilköy hava meydanına inerek hükümetimize iltica etmiştir.
Dimitriv adındaki pilot, Romanya hava yollan elvll teşkilâtına mensuptur. Binerek geldiği uçak Romanya hava yollan idaresine ait üç motörlü ve Yun-kers tipi bir yolcu uçağıdır.
Mülteci pilot 35 yaşlarındadır.
Yeni Tefrikamız:
Kanallar açarak Türki-yenin kurak ziraî bölgelerinin sulanması tedbirleri alınıyor
Amerikanın meşhur John:ton sulama teşkilâtı şirketinin ikinci reisi Mr. George J. Morton, dün şehrimize gelmiştir.
Mr. Morton kendisiyle görüşeni bir arkadaşımıza demiştir ki:
- I ■*— 1947 ydında Türkiyeni^
Yolcu almak için KÖstenceye git- Vaşington sefirinin tavassutu il« mek üzere Bükreşten havalandı-1 Ziraat Vekâleti tarafından Tür-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do) (Dovamı Sa. 5 Sü- 8 de)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Aileyi kurtarmalı!
ULUNAY
Türkiye - Avusturya ticaret anlaşması
Viyauada imzalandı
Viyana, 8 (A-P) — Türkiye -Avusturya ticaret anlaşması bugün burada, Avusturya Dışişleri Bakam Dr. Cari Grubber ile, Türk iyenin Avusturya orta elçisi Bay Numan Tahir Seymen tarafından İmzalanmıştır. Anlaşma ,18 Ağustos tarihinde meriyete «irmektedir.
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Usun müddet komünist iken partiden çıkardan, sonra Sibiryaua sürülen bir Alman kadını iiç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TULLER CRTERTİCI SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Ön salta gelen gazololer-don birinde dlkkato doğer bir röportaj okudum.
Röportaj, Florya plâjına gidon I-kİ gönç kızın tronde, plüjda dollkan lılar tarafından uğradıkları dil ve tomas tarlzlorlno aittir. O gün zavallı yavrucakların analarından orn-dlklorl süt burunlarından gelmiş, çokınodlklori kalmamış.
Röportajı yapan muhabir yazmıyor amma vak'anın anlatılışından şöyle dornok İstiyor;
«Bu no torblyoslzllktlr yahul Artık İki genç kız sokağa çıkıp plöja gitmesinler ml7»
Burada kısaca cevap voroooğimı
— Gitmesinler.
Bonlm kızım olsa bon yapa yalnız piâja göndermem.
Avrupada dahi sıkı burjuva ailelerde bir gönç kız yapa yalnız plû-Ja gltmoz, gidemez... Dahası var, sinemaya dahi gldomoz. Mutlaka anası İle babası İle yahut ağaboylsl İle gider. Sonra, —bon gitmedim ya— plâj tarda kadın orkak bir
kablnodo soyunuluyor vo şoziongdM da İstirahat ediyormuş... Bunu da Avrupada görmedim... Birer Kişilik kablnolor vardır vo horkos ayrı soyunur.
Evlenocok gönç kızlar boylo hor gün hor saat dazıra dazır, bugün koktoyl, yarın slnoına, öbür gün plâj sürt babanı sürt...
Böylo şoy olmaz...
Bu yazımı okuyanlardan bazıları klnıbllir bonlın hakkımda ııolor dü-şünoooklcrdlr:
«Bu no gorl kafalı adammış 1 Daha kadının orkoklo müsa. viliğlnl anlamamış. Bir do soımler-oo Avrupada yaşamış hal Hay. rotl...» dlyecoklor.
işto sonoloreo Avrupada yaşadığım İçindir kİ bu çeşit âllo düzeni-ni kafam almıyor. Çünkü «Hor sa-hada hürrlyot» dlyo anılan Fransada dahi bir gönç kız —tabii temiz Fraış sız allolcrlndon bahsodiyurum— hor İstediğini yapamaz. Ailo reisi kim Iso onun kontrolü altındadır...
(Dovamı 8a. a SU. 8 da)
Bir iki güne kadar başlıyoruz
Birliği için Brüksel'de yapılan toplantı fardan biri.-.n
(Yasın 5 tnci tayfada/
Yeni Salbalı
12 inci Yıl, No. 3727 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayını: 10 Kuruş
Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
SALI
9
AĞUSTOS
1949
D. Parti İzmir mitingi bugün yapılacak
Neşredilen beyannamede: Vatandaş ! uşak ve
köle olmıy acarını isbat etmek istiyorsan
bugünkü mitinge gel„ deniliyor
ManisalIlar 80 kamyonla, BalIkesirliler hususi trenle İzmir'e geldiler
Günler
Mevsimin sıcak uygun olarak, tartışmaları
Başbakan yardımcısı Nihat Erinlin Ege seyahatile ve vali ve kumandanlarla vâki gizli konuşmadan üzerine sertleşen politika havası, Cumh urbadan inin zelzele mıntakasnu ve civarını dolaş-masile adeta bir fırtına halini aldı.
Sayın İnönü konuşmalarında, şimdiye kadar açıkça hiç temas edilmemiş hn Ilınan nazile şahsi ve ailevî bir noktaya dokununca, tablatile yeni tepkiler uyandı. Millet Partisi başkanı Hikmet Bayur, bu vesileden faydalanacak. Cumhurbaşkanı ve ailesi fertlerinin yalnız Amerika ve ls-vfçtede paralan ve topraklan bulunmamak mes'eleslle yetimse-mlycrek. Devlet Başkanın in siya-td hayata atılmadan evvel mevcut veyahut mağdum serveti ile bugünkü serveti hakkında memlekete bilgi vermesini temenniye şayan bulmuştur»
Devlet Başkanımn, bizzat dokunarak, açtığı bu tartışmaya müvazl olarak Demokrat Partinin İzmirde hareket ve faaliyet! atmış bulunuyor. Bugün akşam üzeri için muazzam bir miting tertiplenmiştir. Bu toplantının gayesi, İsmet tnönüniin seyahatini bir nevi protestodur. Çünkü Devlet Şefinin, Halk Partisi hesabına, faal bir propagandaya girişmiş olduğu kanaati muhalefet muhitlerinde kökleşmiş bulu auyor. Demokratlan böyle düşün çelere sevkeden sebep Cumhurbaşkanının bir türlü Halk Partisi genel başkanlığım bırakmış olmamasıdır. Ayni zat ve şahısta Ud vasıf blrleşlnce her hangi bir teşebbüs ve hareketi hangi sıfat te yaptığını tâyin ve tesblt cidden zorlaşır. Bizzat sayın İnönü, bir aralık, Halk Partisi gene! başkanlığından çekilmeli arzu ve İsteğini açıklamışlardı. Fakat lODralan Halk Partililerin Lsrar Ve ricalarına daya namı yarak bir nevi ortalama hal çaresi kabul edildi. İnönü Halk Partisinin genel başkam olarak kalacak fakat fiilen politika hayatına bu sıfatla kan.şmıyacak ve parti lşlerile, daha ziyade, genel başkan vekilliğine seçllecot zat meşgul otacak. O zat da Hilmi Uran olarak taayyün ve teşah-büs etti. Bu zahiri tefrik vo tasnif no olursa olsun, İki şah-Bİyetin Mr zatta imtizacı bazı karışıklıklara sebebiyet vermektedir. Bu noktada tereddüt caiz değildir. Faraza Cumhurbaşkanına tecavüz ve hakaret suçlarından dolayı açılan bazı dâvalarda, maznunlar İsmet İn ön ün ün şahımda Cumhurbaşkanına değil (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
Hararetli
Bugflnfcfl İzmir mitinginin nasıl olacağını anlatan İzmir Di mokratfarından bir topluluk
Hususî teşebbüse ayrılacak saha
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı hazırladığı anketi iş adamlarına ve gazetelere gönderdi
Başbakanın rahatsızlığı
Başbakan Şemsettin Günaliay
(Yazısı 5 inci sayfada)
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
İstanbul halkı kurtlu undan ekmek yiyor
"Yeni Sabah,, ın bir fırından aldığı un numunesi laburatuar tahlilinde kurtlu çıktı
Bu facianın daha hazin tarafı: İstanbul halkı, mürakabesizlik yüzünden, daha bir müddet kurtlu undan yapılmış ekmek yemekte devam edecek
«T


İnönü, Kınık ve Bergama’da
konuşup İzmir’e döndü
“Demokratik hayatın saltanat devrini atlattık, yahut atlatıyoruz. Her halde son devrindeyiz,,
İnönü, İzmirde iki ay kalacak. Bir habere göre,~ Cumhurbaşkanının son seyahati, Ankara resmî çevrelerinde iyi karşılanmamağa başladı
TOPHANE
D. P. OCAĞI
Bu münasebetle konuşan bir hatip işçi ve köylü dâvasının hallini istedi
İstanbul halkının yediği ekmek,
(Dovamı Sa. S Sü. 7 da)
Vaşington'a döndüler
Savunma komitesi kurulması çalışmalarına Eylül içinde bağlıyacak
Viyana 8 (AP) — Amerikan aa kert yardım heyeti, bugün Türki-ye saatlle 18.37 de uçakla Vaşlng tona hareket etmiştir.
Amerikalı komutanlar, Tülin hava meydanına, General Geoffroy Keyes’ln hususi treniyle, Sovyet İş. gaf bölgesinden geçerek gitmişler -Ülr.
Komutanlar, Irlandada Shanon hava meydanında benzin ikmalle . rlnl yaptıktan sonra, sah akşam; Vaşingtona vasıl olacaklardır.
Savunma komitesi
Londra S (B’.B.C.) — Atlantik komitesi ku( ayt
D. P., İstanbul belediyesine karşı da muhalefete geçecek
Demokrat Parti Tophane ocağının açılış töreni münasebetiyle dün saat 19 da Karabaştaki yeni ocak lokalinde siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Bu toplantıda söz alan bir çok partili hatipler, parti faaliyetlerinden bahisle bilhasja iç politikadaki son günlerde artan parti mücadelelerine temas etmişlerdir. (Devamı 8a. S 8Ü. 2 do)
İnönü, seyahate çıkmadan ö-.ce Ankara’da bir kabul resminde...
etmek İL
dlr.
General Bradley Viyanada verdiği bir demeçte, Avrupa memleket, lerl askeri şefierlle aynı görüşte bulunduklarını, savunma komite*) kurmakta 1 ’.fi bir zorluk çclauoly ceğlnl söylemiştir.
İzmir: 8 (A.A.) — Cumhurboşka-] nine refakat eden özci muhabirimiz bildiriyor: Geceyi Somada goçiren Cumhurbaşkanı înönil, refakatinde- | ki zevatta birlikte bu sabah eant 10
Amerikalı sulama mütehassısı
Şehir işlerinin de iyi yürümediğini gören İstanbul teşkilâtı, bir “Şehircilik Komitesi,, kuracak
Demokrat Parti İstanbul tl İdare Kurulu Başkanı Avukat Esat Çağa, dün saat 17 de parti 11 merkezinde bir basın toplantısı yaparak, partiye taallûk e-den muhtelif meseleler hakkında izahat vermiş; bu arada kendisine tevcih edilen muhtelif sualleri de şu şekilde cevaplandırmıştır:
S — Partililerin dün Kristal
gazinosunda yaptıkları toplantının mahiyeti acdlr?
C — 11 idare kurulunun programı İcabı teşkilâtla sık sık temas etmesi lâzımdır. Biz bu mülâhaza ile dtln bir toplantı yaparak ocak, bucak ve Uçe teşkilâtına bağlı partililerle partinin İç bünyeBİne alt bazı meseleleri görüştük. Ruznamede, üye aidatı-(Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Türkiye Konseye kabul edildi
Delegeler, Genel Meclisin yarınki oturumuna iştirak edecekler
Mareşal dün bir kriz geçirdi
Teşvikiye Saghjk Yurdunda bir prostat ameliyatı geçiren Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhi durumu gün geçtikçe iyileşmektedir.
Maraşal. dtln sabah ufak bir kriz geçirmişse do doktorlar, bu gibi krizlerin ameliyat geçiren her has tada görüldüğünü, Mareşalin sıhha tinin gün geçtikçe düzelmekte olduğunu söylemektedirler, Ankaradan galon telgraf Millet Partisi Ankara Merkez ilçe kurulu, Mareşale bir telgraf çekerek Bağlık dilemiştir. Bu tel . graf aşağıdadır.
Bayın Mareşal Fevzi Çakmak Sağlık Yurdu . Teşvikiye İstanbul
Sıhhut haberiniz partili arkndaş lavı minnettar etmiştir. Acil ştfa-lar dlleglle ellerinizden öperiz. Ankara. M. P.
Merkez ilçe Yürütme Kurulu
Dün açılan D.P. Tophane lokali...
Bir Rumen uçağı bize iltica etti
Mülteci pilot, komünist idareden kaçıp geldiğini söylüyor
RomanyalI bir pilot, İdare ettiği bir uçakla dün sabah saat 8,25 dc Yeşilköy hava meydanına inerek hükümetimize iltica etmiştir.
Dimitriv adındaki pilot, Romanya hava yollan elvll teşkilâtına mensuptur. Binerek geldiği uçak Romanya hava yollan idaresine ait üç motörlü ve Yun-kers tipi bir yolcu uçağıdır.
Mülteci pilot 35 yaşlarındadır.
Yeni Tefrikamız:
Kanallar açarak Türki-yenin kurak ziraî bölgelerinin sulanması tedbirleri alınıyor
Amerikanın meşhur John:ton sulama teşkilâtı şirketinin ikinci reisi Mr. George J. Morton, dün şehrimize gelmiştir.
Mr. Morton kendisiyle görüşeni bir arkadaşımıza demiştir ki:
- I ■*— 1947 ydında Türkiyeni^
Yolcu almak için KÖstenceye git- Vaşington sefirinin tavassutu il« mek üzere Bükreşten havalandı-1 Ziraat Vekâleti tarafından Tür-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do) (Dovamı Sa. 5 Sü- 8 de)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Aileyi kurtarmalı!
ULUNAY
Türkiye - Avusturya ticaret anlaşması
Viyauada imzalandı
Viyana, 8 (A-P) — Türkiye -Avusturya ticaret anlaşması bugün burada, Avusturya Dışişleri Bakam Dr. Cari Grubber ile, Türk iyenin Avusturya orta elçisi Bay Numan Tahir Seymen tarafından İmzalanmıştır. Anlaşma ,18 Ağustos tarihinde meriyete «irmektedir.
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Usun müddet komünist iken partiden çıkardan, sonra Sibiryaua sürülen bir Alman kadını iiç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TULLER CRTERTİCI SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Ön salta gelen gazololer-don birinde dlkkato doğer bir röportaj okudum.
Röportaj, Florya plâjına gidon I-kİ gönç kızın tronde, plüjda dollkan lılar tarafından uğradıkları dil ve tomas tarlzlorlno aittir. O gün zavallı yavrucakların analarından orn-dlklorl süt burunlarından gelmiş, çokınodlklori kalmamış.
Röportajı yapan muhabir yazmıyor amma vak'anın anlatılışından şöyle dornok İstiyor;
«Bu no torblyoslzllktlr yahul Artık İki genç kız sokağa çıkıp plöja gitmesinler ml7»
Burada kısaca cevap voroooğimı
— Gitmesinler.
Bonlm kızım olsa bon yapa yalnız piâja göndermem.
Avrupada dahi sıkı burjuva ailelerde bir gönç kız yapa yalnız plû-Ja gltmoz, gidemez... Dahası var, sinemaya dahi gldomoz. Mutlaka anası İle babası İle yahut ağaboylsl İle gider. Sonra, —bon gitmedim ya— plâj tarda kadın orkak bir
kablnodo soyunuluyor vo şoziongdM da İstirahat ediyormuş... Bunu da Avrupada görmedim... Birer Kişilik kablnolor vardır vo horkos ayrı soyunur.
Evlenocok gönç kızlar boylo hor gün hor saat dazıra dazır, bugün koktoyl, yarın slnoına, öbür gün plâj sürt babanı sürt...
Böylo şoy olmaz...
Bu yazımı okuyanlardan bazıları klnıbllir bonlın hakkımda ııolor dü-şünoooklcrdlr:
«Bu no gorl kafalı adammış 1 Daha kadının orkoklo müsa. viliğlnl anlamamış. Bir do soımler-oo Avrupada yaşamış hal Hay. rotl...» dlyecoklor.
işto sonoloreo Avrupada yaşadığım İçindir kİ bu çeşit âllo düzeni-ni kafam almıyor. Çünkü «Hor sa-hada hürrlyot» dlyo anılan Fransada dahi bir gönç kız —tabii temiz Fraış sız allolcrlndon bahsodiyurum— hor İstediğini yapamaz. Ailo reisi kim Iso onun kontrolü altındadır...
(Dovamı 8a. a SU. 8 da)
Bir iki güne kadar başlıyoruz
Birliği için Brüksel'de yapılan toplantı fardan biri.-.n
(Yasın 5 tnci tayfada/
Yeni Salbalı
12 inci Yıl, No. 3727 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayını: 10 Kuruş
Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
SALI
9
AĞUSTOS
1949
D. Parti İzmir mitingi bugün yapılacak
Neşredilen beyannamede: Vatandaş ! uşak ve
köle olmıy acarını isbat etmek istiyorsan
bugünkü mitinge gel„ deniliyor
ManisalIlar 80 kamyonla, BalIkesirliler hususi trenle İzmir'e geldiler
Günler
Mevsimin sıcak uygun olarak, tartışmaları
Başbakan yardımcısı Nihat Erinlin Ege seyahatile ve vali ve kumandanlarla vâki gizli konuşmadan üzerine sertleşen politika havası, Cumh urbadan inin zelzele mıntakasnu ve civarını dolaş-masile adeta bir fırtına halini aldı.
Sayın İnönü konuşmalarında, şimdiye kadar açıkça hiç temas edilmemiş hn Ilınan nazile şahsi ve ailevî bir noktaya dokununca, tablatile yeni tepkiler uyandı. Millet Partisi başkanı Hikmet Bayur, bu vesileden faydalanacak. Cumhurbaşkanı ve ailesi fertlerinin yalnız Amerika ve ls-vfçtede paralan ve topraklan bulunmamak mes'eleslle yetimse-mlycrek. Devlet Başkanın in siya-td hayata atılmadan evvel mevcut veyahut mağdum serveti ile bugünkü serveti hakkında memlekete bilgi vermesini temenniye şayan bulmuştur»
Devlet Başkanımn, bizzat dokunarak, açtığı bu tartışmaya müvazl olarak Demokrat Partinin İzmirde hareket ve faaliyet! atmış bulunuyor. Bugün akşam üzeri için muazzam bir miting tertiplenmiştir. Bu toplantının gayesi, İsmet tnönüniin seyahatini bir nevi protestodur. Çünkü Devlet Şefinin, Halk Partisi hesabına, faal bir propagandaya girişmiş olduğu kanaati muhalefet muhitlerinde kökleşmiş bulu auyor. Demokratlan böyle düşün çelere sevkeden sebep Cumhurbaşkanının bir türlü Halk Partisi genel başkanlığım bırakmış olmamasıdır. Ayni zat ve şahısta Ud vasıf blrleşlnce her hangi bir teşebbüs ve hareketi hangi sıfat te yaptığını tâyin ve tesblt cidden zorlaşır. Bizzat sayın İnönü, bir aralık, Halk Partisi gene! başkanlığından çekilmeli arzu ve İsteğini açıklamışlardı. Fakat lODralan Halk Partililerin Lsrar Ve ricalarına daya namı yarak bir nevi ortalama hal çaresi kabul edildi. İnönü Halk Partisinin genel başkam olarak kalacak fakat fiilen politika hayatına bu sıfatla kan.şmıyacak ve parti lşlerile, daha ziyade, genel başkan vekilliğine seçllecot zat meşgul otacak. O zat da Hilmi Uran olarak taayyün ve teşah-büs etti. Bu zahiri tefrik vo tasnif no olursa olsun, İki şah-Bİyetin Mr zatta imtizacı bazı karışıklıklara sebebiyet vermektedir. Bu noktada tereddüt caiz değildir. Faraza Cumhurbaşkanına tecavüz ve hakaret suçlarından dolayı açılan bazı dâvalarda, maznunlar İsmet İn ön ün ün şahımda Cumhurbaşkanına değil (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
Hararetli
Bugflnfcfl İzmir mitinginin nasıl olacağını anlatan İzmir Di mokratfarından bir topluluk
Hususî teşebbüse ayrılacak saha
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı hazırladığı anketi iş adamlarına ve gazetelere gönderdi
Başbakanın rahatsızlığı
Başbakan Şemsettin Günaliay
(Yazısı 5 inci sayfada)
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
İstanbul halkı kurtlu undan ekmek yiyor
"Yeni Sabah,, ın bir fırından aldığı un numunesi laburatuar tahlilinde kurtlu çıktı
Bu facianın daha hazin tarafı: İstanbul halkı, mürakabesizlik yüzünden, daha bir müddet kurtlu undan yapılmış ekmek yemekte devam edecek
«T


İnönü, Kınık ve Bergama’da
konuşup İzmir’e döndü
“Demokratik hayatın saltanat devrini atlattık, yahut atlatıyoruz. Her halde son devrindeyiz,,
İnönü, İzmirde iki ay kalacak. Bir habere göre,~ Cumhurbaşkanının son seyahati, Ankara resmî çevrelerinde iyi karşılanmamağa başladı
TOPHANE
D. P. OCAĞI
Bu münasebetle konuşan bir hatip işçi ve köylü dâvasının hallini istedi
İstanbul halkının yediği ekmek,
(Dovamı Sa. S Sü. 7 da)
Vaşington'a döndüler
Savunma komitesi kurulması çalışmalarına Eylül içinde bağlıyacak
Viyana 8 (AP) — Amerikan aa kert yardım heyeti, bugün Türki-ye saatlle 18.37 de uçakla Vaşlng tona hareket etmiştir.
Amerikalı komutanlar, Tülin hava meydanına, General Geoffroy Keyes’ln hususi treniyle, Sovyet İş. gaf bölgesinden geçerek gitmişler -Ülr.
Komutanlar, Irlandada Shanon hava meydanında benzin ikmalle . rlnl yaptıktan sonra, sah akşam; Vaşingtona vasıl olacaklardır.
Savunma komitesi
Londra S (B’.B.C.) — Atlantik komitesi ku( ayt
D. P., İstanbul belediyesine karşı da muhalefete geçecek
Demokrat Parti Tophane ocağının açılış töreni münasebetiyle dün saat 19 da Karabaştaki yeni ocak lokalinde siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Bu toplantıda söz alan bir çok partili hatipler, parti faaliyetlerinden bahisle bilhasja iç politikadaki son günlerde artan parti mücadelelerine temas etmişlerdir. (Devamı 8a. S 8Ü. 2 do)
İnönü, seyahate çıkmadan ö-.ce Ankara’da bir kabul resminde...
etmek İL
dlr.
General Bradley Viyanada verdiği bir demeçte, Avrupa memleket, lerl askeri şefierlle aynı görüşte bulunduklarını, savunma komite*) kurmakta 1 ’.fi bir zorluk çclauoly ceğlnl söylemiştir.
İzmir: 8 (A.A.) — Cumhurboşka-] nine refakat eden özci muhabirimiz bildiriyor: Geceyi Somada goçiren Cumhurbaşkanı înönil, refakatinde- | ki zevatta birlikte bu sabah eant 10
Amerikalı sulama mütehassısı
Şehir işlerinin de iyi yürümediğini gören İstanbul teşkilâtı, bir “Şehircilik Komitesi,, kuracak
Demokrat Parti İstanbul tl İdare Kurulu Başkanı Avukat Esat Çağa, dün saat 17 de parti 11 merkezinde bir basın toplantısı yaparak, partiye taallûk e-den muhtelif meseleler hakkında izahat vermiş; bu arada kendisine tevcih edilen muhtelif sualleri de şu şekilde cevaplandırmıştır:
S — Partililerin dün Kristal
gazinosunda yaptıkları toplantının mahiyeti acdlr?
C — 11 idare kurulunun programı İcabı teşkilâtla sık sık temas etmesi lâzımdır. Biz bu mülâhaza ile dtln bir toplantı yaparak ocak, bucak ve Uçe teşkilâtına bağlı partililerle partinin İç bünyeBİne alt bazı meseleleri görüştük. Ruznamede, üye aidatı-(Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Türkiye Konseye kabul edildi
Delegeler, Genel Meclisin yarınki oturumuna iştirak edecekler
Mareşal dün bir kriz geçirdi
Teşvikiye Saghjk Yurdunda bir prostat ameliyatı geçiren Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhi durumu gün geçtikçe iyileşmektedir.
Maraşal. dtln sabah ufak bir kriz geçirmişse do doktorlar, bu gibi krizlerin ameliyat geçiren her has tada görüldüğünü, Mareşalin sıhha tinin gün geçtikçe düzelmekte olduğunu söylemektedirler, Ankaradan galon telgraf Millet Partisi Ankara Merkez ilçe kurulu, Mareşale bir telgraf çekerek Bağlık dilemiştir. Bu tel . graf aşağıdadır.
Bayın Mareşal Fevzi Çakmak Sağlık Yurdu . Teşvikiye İstanbul
Sıhhut haberiniz partili arkndaş lavı minnettar etmiştir. Acil ştfa-lar dlleglle ellerinizden öperiz. Ankara. M. P.
Merkez ilçe Yürütme Kurulu
Dün açılan D.P. Tophane lokali...
Bir Rumen uçağı bize iltica etti
Mülteci pilot, komünist idareden kaçıp geldiğini söylüyor
RomanyalI bir pilot, İdare ettiği bir uçakla dün sabah saat 8,25 dc Yeşilköy hava meydanına inerek hükümetimize iltica etmiştir.
Dimitriv adındaki pilot, Romanya hava yollan elvll teşkilâtına mensuptur. Binerek geldiği uçak Romanya hava yollan idaresine ait üç motörlü ve Yun-kers tipi bir yolcu uçağıdır.
Mülteci pilot 35 yaşlarındadır.
Yeni Tefrikamız:
Kanallar açarak Türki-yenin kurak ziraî bölgelerinin sulanması tedbirleri alınıyor
Amerikanın meşhur John:ton sulama teşkilâtı şirketinin ikinci reisi Mr. George J. Morton, dün şehrimize gelmiştir.
Mr. Morton kendisiyle görüşeni bir arkadaşımıza demiştir ki:
- I ■*— 1947 ydında Türkiyeni^
Yolcu almak için KÖstenceye git- Vaşington sefirinin tavassutu il« mek üzere Bükreşten havalandı-1 Ziraat Vekâleti tarafından Tür-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do) (Dovamı Sa. 5 Sü- 8 de)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Aileyi kurtarmalı!
ULUNAY
Türkiye - Avusturya ticaret anlaşması
Viyauada imzalandı
Viyana, 8 (A-P) — Türkiye -Avusturya ticaret anlaşması bugün burada, Avusturya Dışişleri Bakam Dr. Cari Grubber ile, Türk iyenin Avusturya orta elçisi Bay Numan Tahir Seymen tarafından İmzalanmıştır. Anlaşma ,18 Ağustos tarihinde meriyete «irmektedir.
Sibiryaya sürülen bir Alman kadını
Usun müddet komünist iken partiden çıkardan, sonra Sibiryaua sürülen bir Alman kadını iiç yıl evveline kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve çektiklerini anlatıyor
TULLER CRTERTİCI SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Ön salta gelen gazololer-don birinde dlkkato doğer bir röportaj okudum.
Röportaj, Florya plâjına gidon I-kİ gönç kızın tronde, plüjda dollkan lılar tarafından uğradıkları dil ve tomas tarlzlorlno aittir. O gün zavallı yavrucakların analarından orn-dlklorl süt burunlarından gelmiş, çokınodlklori kalmamış.
Röportajı yapan muhabir yazmıyor amma vak'anın anlatılışından şöyle dornok İstiyor;
«Bu no torblyoslzllktlr yahul Artık İki genç kız sokağa çıkıp plöja gitmesinler ml7»
Burada kısaca cevap voroooğimı
— Gitmesinler.
Bonlm kızım olsa bon yapa yalnız piâja göndermem.
Avrupada dahi sıkı burjuva ailelerde bir gönç kız yapa yalnız plû-Ja gltmoz, gidemez... Dahası var, sinemaya dahi gldomoz. Mutlaka anası İle babası İle yahut ağaboylsl İle gider. Sonra, —bon gitmedim ya— plâj tarda kadın orkak bir
kablnodo soyunuluyor vo şoziongdM da İstirahat ediyormuş... Bunu da Avrupada görmedim... Birer Kişilik kablnolor vardır vo horkos ayrı soyunur.
Evlenocok gönç kızlar boylo hor gün hor saat dazıra dazır, bugün koktoyl, yarın slnoına, öbür gün plâj sürt babanı sürt...
Böylo şoy olmaz...
Bu yazımı okuyanlardan bazıları klnıbllir bonlın hakkımda ııolor dü-şünoooklcrdlr:
«Bu no gorl kafalı adammış 1 Daha kadının orkoklo müsa. viliğlnl anlamamış. Bir do soımler-oo Avrupada yaşamış hal Hay. rotl...» dlyecoklor.
işto sonoloreo Avrupada yaşadığım İçindir kİ bu çeşit âllo düzeni-ni kafam almıyor. Çünkü «Hor sa-hada hürrlyot» dlyo anılan Fransada dahi bir gönç kız —tabii temiz Fraış sız allolcrlndon bahsodiyurum— hor İstediğini yapamaz. Ailo reisi kim Iso onun kontrolü altındadır...
(Dovamı 8a. a SU. 8 da)
Bir iki güne kadar başlıyoruz
Birliği için Brüksel'de yapılan toplantı fardan biri.-.n
(Yasın 5 tnci tayfada/

Comments (0)