PERŞEMBE 11 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabatı
AĞUSTOS 1949 İSTANBUL Telefon ı 20785—25188 12 inci Yıl, No, 3729 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı t 10 Kunı8 Dünyanın en büyük patronlu /e renkli paftaları İle meşhur el işi ve model mecmuasının Türkçe ilâveli 335 ve 336 cı sayısı geldi. NET KİTABEYİ
Bayarın son nutku
havayı yatıştırdı
İnönü9 nün, C Bay ar9 a cevap verip vermiyeceği kat9î surette bilinmiyor
Bayarın nutku, her tarafta müsbet intibalar bıraktı. Bu arada, nutkun ve miting safahatının radyo ile
Demirkonakta da takip edildiği rivayetleri çıktı
Celâl Bayar, D.P.’nin son îzmlr mitinginde konuşuyor...» (Foto: Yitil Sabah - tzmir)
İzmir mitingi
D° zmirde Demokrat Partinin tertiplediği jniting, telgraf ve muhabirlerin bildirdiklerine göre, hakikaten muhteşem ve muazzam bir mahiyet arzet-miş ve seksen bine yakın bir kit* le, coşkun bir deniz gibi, hareket haline girmiştir. Bu mahşeri izdihamın, en ufak bir hâdiseye mahal vermiyen bir stikûn ve intizam İçinde toplanıp dağılması, şüphesiz, demokratlarım lehine kaydedilecek ve kamına riayet hususunda ne kadar itina ve ısrar gösterildiği bir defa daha anlaşılacaktır. Cumhurbaşkanı sayın lnönünün hemen gözleri ö-oünde cereyan eden bu toplantı ve muhteşem tablo bütün Ege halkının demokrasiye ne derece bağlı olduğunu ve milli hak ve salâhiyetlerini koruma hususunda ne kadar titiz davrandığını isbat etmiştir. Kitlenin taşıdığı levha ve veclzelerin de dikkati çekmekten hâli kaimiy ocağı bedihidlr. Partinin Başkanı Bayar, çok itidalli ve İtinalı nutuklarından birini daha İrat etmek fırsatını bu reaEe Ue bulmuştur. Hatip, partisine İsnat edilmek İstenilen husumet ve kin andını ancnk Halk Far tisinin vâhimeslnde doğmuş bir formül olarak vasıflandırmış-far. MaamafUı Halk Partisinin vatandaşlar araşma husumet zeh ri akıtmaktan hâil kalmadığım da tesbit eylemekten nefsini me-nedememiştir. Bu hal böyle sürüp gider ve Halk Partili zimamdarlar hatalı yollarında İnat ve ısrar ederlerse bunun bir gün fena İhtimallere yol açabilmesi imkânım da kökünden nefl ve İnkâr etmemiştir. Celâl Bayar bir nokta üzerinde nükteli bir şekilde durmuştur ki tekrarlamamak kabil değildir.
Eskiden demokrat liderler köy köy dolaşarak halkla temas ettikçe Saracoğlular, Pokerler ve yâ râm, bu hail kasketlilere ahbaplık baldın çıplaklarla ortaklık. San Çlzznell Mehmet ağalarla dostluk »ayıyorlar ve kaldırım politikacılığı yapmakla ilgilileri itham ediyorlardı. Hattâ hatıranızda yanlış kalmamış İse politika ve propagandanın ancak Millet Meclisinde yapılacağı tekrarlanıyordu. Çimdi ne garip bir tesadüf ve cilvedir ki bu tenkitleri yapanlar ayni yolu tutmuş ve ayni usulleri tatbik eylemeğe koyulmuş bulunuyorlar. En yetkili bir şahsiyet köy köy hattâ kahve kahve dolaşarak halkla kaynaşmağa çalışmıyor mu?
Bayarın, bu neticeyi, memleketin kendisine ve Partisine borç lu olduğunu ifade eylediği vakit •özün o inanmamak güçtür.
Bayar, kanunun behemehal hâkim kalacağı mevzuunu, etraflıca İzah ederken bunun mânasını derinleştirmiştir. Filhakika kanunu, Büyük Millet Meclisinden geçen ve tek parti devrinin usulierino uygun olarak kabul edilen her metne şamil saymak İstememiştir. Anayasa hükümlerine aykırı ve esas demokratik hürriyetlere ve fertlerin masun-luğuna aykırı mevzuatı, Devlet Reisinin veto hakkını kullanmak •uretile tevkif ve tehire salâhiyet 11 olduğunu tebarüz ettirmiştir.
Esasen bütün bu kanun ve tatbikatı münakaşası oldukça boşta dönen bir çarktır. Çünkü kanuna riayet hususunda her taraf müttefik ve müttehittir. Elbir İlgile de anayasaya aykırı kanını lan yok etmek mukarrerdir. Bunu bizzat Başbakan yardımcısı Nilıat Erim İfade etmiş İdi. Bu tuta göre antidemokratik kanunlar, metinlerimiz arasında mebzulen vardır. Bunların hepsini tarayıp tasfiye etmek icap ediyor. İşte bu ameliye ne kadar Çabuk yapılırsa o kadar iyi olur., Maksat ve gayede her tarafın müttefik olduğu ve yalnız kelimeler üzeriııue oynanmakta olduğu hissi msamıa uyanıyor. Maık Partisi için de açık ve dürüst olmak devri artık geldi. Demokrasiyi gıllügişsiz tatbik edelim, o kadar.
YENİ 8ABA1I
I İzmir: 10 (Telefonla) — Demokrat Partinin dün akşam Atatürk meydanında tertip ettiği ve Bandırmadan Antalyaya kadar bütün il ve İlçelerin ıştirâkile şimdiye kadar yapılmış olanların en kalabalık ve muhteşemi o-lan miting İzmir C. H. P. mahfillerinde geniş
akisler uyandırmış ve ehemmiyetle takip e-diimiştir. Mitingi C. H. P. İzmir milletvekillerinden bazılarile, Halk Partisinin divan âza-lan Atatürk meydanının kenarındaki resmi bir daireden takip etmişler ve nutku dinlemiş-(Devamı 8a. s 8Ü. 7 da)
Mn Ticaret Odasında yapılan toplantıda Ticaret Bakanı Vt
Ticaret Bakanı geldi ve ithalâtçılarla görüştü ithalâtçılar; karşılaştıkları türlü güçlükleri ve ağır yürüyen işleri Bakana etrafile anlattılar
Dün sabah Ankaradan şehrimize gelen Ticaret Bakanı Vedat Dicleli, doğruca Başbakanın evine gl. derek bir müddet konuşmuş ve öğleden sonra oaat 14 de İstanbul mıntıka ticaret müdürlüğünde bir saat kadar meşgul olmuştur.
Ticaret Bakanı, bundan aonra saat 15 do Ticaret Odası salonunda toplanan İthalâtçılarla uzun ve mü hlm bir görüşme yapmıştır Bakana bu görüşmesinde Bakanlık Dış Ti-
caret Dairesi reisi Munis Ozansoy, Iç Ticaret Genel Müdürü Fikri Dİ. ker, Sanayi Umum Müdür Muavini Cevat Alpar ve Husual Kalem' Müdürü Nail Artuner refakat «U mekteydi.
Toplantıda ilk sözü Vedat Dicleli almış ve kısaca demiştir kİ:
(— Kıymetli bir İş gününüzü bana hasretmiş bulunuyorsunuz. Sîzleri dinlemek üzere arakadaşla-
(Devamı 8a. s 8ü. 1 do)
Atlantik Paktının
intikamını almışız!
Türkiyenin, Avrupa Konseyine seçilmesi, böyle tefsir ediliyor
Londra, 10 (B.B.C.) — Avrupa Meclisinin tarihî toplantısı bugün Strasbourg’da başlamıştır. Toplantılara 12 milleti temsil eden 101 delege iştirâk etmektedir. Delegeler,, başkanlık divanı yanındaki masada alfabe aı-raslyle yerlerini almışlardır.
Muvakkat Başkan Herriot, söylevini vermeden önce en genç
üç üyenin başkan vekilliğine sc-çilmealnl teklif etmiş ve Türkl-yeden Atalay Akın, Ingiltereden Nally, Yunanistandan Diyoges başkan vekilliğine seçilmiştir.
Strasbourg, 10 (A.A.) — Avrupa konseyi genel kurul toplantısı bugün burada yapılmıştır. Muvakkat başkan Herriot, Türk, (Dovamı 8a. S 8ü. 2 de)
İlkokulların Resim ve
Elişleri Sergisi dün açıldı
Vali, sergiyi gezerken...-»
(Yazısı 2 nel sayfadadır»
Hikmet Bayurun cevabı
Millet partisi genel Başkanı, Celâl Bayarın nutkunu nasıl yorumluyor?
Celâl Bayar'ın, evvelki gün tamirde irat ettiği nutkun akisleri devam etmektedir. Nutuk hakkında mütole
ası sorulan Millet Partisi genel baş-kanı Hikmet Bayur, fikirlerini şöyle
izah etmiştir:
Mitingö.P.nin kudretini iktidara ispat etti
Bayar’ın İzmir nutku, Ankarada siyasî olgunluğa bir örnek diye karşılandı
C. H. P. nln Eğedeki propagandası verimsiz olda
— Cumhurbaşkanının bulunduğu bir şehirde yapılan büyük toplantı
iktidara verilmiş bir derstir, ayni samanda İzmir milletvekillerinin no
dereceye kadar gerçekten milletvekili olduklarını bir kere daha gösteren bir hâdisedir.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 3 do)
Pakıstanlı Kadınlar Birliği
Malta köşkünde çaydan bir intiba...
Ankara 10 (Telefonla) — Celâl Bayarın İzmir nutku, AnkrU rada çok müsait ve siyasî olgun*
luğun bir örneği şeklinde kabul edilmiştir. Nutuk, Ankaranın De* mokrat ve tarafsız muhitlerinde
çok efendice ve hakikatleri tam mânaslle İfade eder bir kıymette telâkki olunmaktadır. Umumi
(Devamı Sa. 5 S0. 6 da)
Amerika ordu
Bayın Mareşal Çakmak
Pakistan Elçisinin eşi dün bir basın toplantısı yaptı
PâklBtan Büyük Elçisi ekselans Mion Bcşir Ahmcd'ln eşi Geptl A-ra dün sahob Park Otelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Bn. Ara, Pâklstanlı kadınların sosyal hayatta oynadıkları rolden , ve Pâktstandakl Türk sevgisinden bahsederek demiştir kİ:
(— Pdklstan Kadınlar Birliği APYVA bugün Pû-klstanda çok ö-nemll bir mevkie sahiptir. Müslüman kadınlar Pâklstonın hürriyetinin kazanılmasında mühim rol
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 da)
Kıbrıslı öğretmenlere Valinin verdiği çayda heyecanlı sahne
Ana vatandan uzak 82 bin Kıbrıslı Türkün hissiyatına tercüman olan hatibin sözleri dinleyicileri ağlattı_________________________________
Vali ve Belediye-Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dlln naat 17 de Yıldızdaki Malta köşkünde Kıb-nslı Türk öğretmenler ve İstanbul ilk okul öğretmenleri şerefine bir çay ziyafeti vermiştir. I
Toplantıda Vali, İstanbul öğretmenleri adına Nuri, ve Kıb-rıslı öğretmenler adına da Talât Yurdakul birer konuşma yapmışlardır.
(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)
teşkilâtı
Truman iiç orduyu birleştiren kanunu imzaladı
Mareşal’in sağlık durumu
Dün öğle üzeri Mareşale bir konsültasyon yapıldı
Teşvikiye Sağlık Evinde bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakrrıak’ın sıhhî durumu dün biraz düzelmiştir.
Dün saa‘ »3 de dokuz doktorun iştlrâklylc Mareşale yapılan konsültasyon neticesinde aşağıda kİ tebliğ neşredilmiştir:
«10-/1949 tarihinde Teşvikiye Sağlık Evinde sayın Mareşal Fevzi Çakmak’a yapılan kons'il-
(Dovaını 6t>. S 6Ü. I do)
Türkiye - Batı Almanya ticaret anlaşması
Frankfurt 10 (AP.) — Türkiye ile Batı Almanya 24.650.000 liralık bir ticaret anlaşması imza lamıştır. Birleşik ithalât ve ihracat bürosunun bildirdiği bu habere göre, anlaşma 19*19 temmuz ajandan 1950 haziranının 30 uncu gününe kadar muteber olacak tır.
Almanya Türkiyeye 12.057.000 liralık, demir ve çelik malzeme, mensucat, kimyevî ve ecza maddeleri ihraç edecek, buna mukabil Türkiye Batı Almanyaya 12.575.000 liralık tütün, kuru ye miş ve ham maden gönderecektir.
Şehirde yapılan kontrolde bir çok kaçak ve bozuk un bulundu
Neşriyatımız üzerine Belediye faaliyetini artırmış görünüyor
Dün Belcdlyeco yapılan kontroller neticesinde 308 esnaf murakabo edilmiş, 11 esnaf Milli Korunma Kanununa, 19 esnaf da Daimi Encümen korurlarına muhalefetten dolayı cezalandırılmıştır .
Belcdlyo fırın kontrollerine, neg rlyatımızdan sonra hız vermiştir. Bu arada dün 8 çuval bozuk un, 251 sandviç vo 11 tepsi baklava müsadere edilmiştir.
Yeni Tefrikamız
Oyun içinde
oyun
Açık Hava Tiyatrosunda vo-rllmokto olan bu piyes hakkında üstad Rofi" Covad Ulu-nay tarafından yazılan tonklt makolosl bugün dördüncü Bay-famızdndır.
Vaşlngton, 10 A.A. (afp) ■*-. Truman bugtln 3 millî savunma teşkilâtını birleştiren yeni kanunu imzalamıştır. Truman yeni metnin Birleşik Amerlkaya milli savunma sahasında muvazeneli ve tesirli ilerlemeler sağlıyaca ğını teyit etmlştıı.
imza töreni kanunun tanzimine iştirâk etmiş olan âyan üy» lerl ile temsilcilerin de hazır bu* (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 de^
Diğer taraftan Toprak Ofis ve Bölge Ticaret Müdürlüğü müfettiş lerl do muhtelif fırın vo değinmen lerden un ve ekmek nümuneleri a-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
iyileşti
Basbn' ı n Şemsettin Günaltsû yın sıhhî durumu normale avdet otmiştir. Giinaltayın Anka, ava bu akşam hareketine şüpheli no. zariyle bakılmaktadır. Başbakanın yarın akşam Ankarayu dom mesi kuvvetle muhtemeldir.
At yarışları
ULUNAY
V oliofondl hâdlsoslndon son-’ ra yarışlar —omr-l- ahlro doftln— tehir edildi. Bu nıovzu ot-rafında gazotolor türlü noşrlyat yaptılar. Nlhayot ları yotlştlrlcl vo tb gazotoloro bir
Biz Türklor, at sovorlz. Avrupa-da, Asyada, Afrlkada formanfor-mo olduğumuz zamanlar ömrümüz at üstündo göçerdi. Büyük hocamız morhuın Ahmot Mithat 1808 moş-rutlyotlnl ınütoaklp Şohzadcbaşın-da Foyzlyo salonunda Türklük hakkında bir kontorans vornılş vo Türkün' atla olan dostluğunu o kadar güzol tasvir otınlştl ki yarım aşıra yakın zaman goçııılş olduğu hal-do hâlâ o kocaman adamın sosl kulaklarımdan gltnıoz. Gâzl Giray’-ın Türk odobiyntında en parlak hainlisi şiir olr.rok zlkrodllon meşhur gazolindoı
dün, «Yarış at-sahlplorl oomlyo-moktup göndar-
sb-i- hilnernıend-i- ıtulıl reftân Bir peri şokl-i- sancın, bir gocil âhû yoriuol Dlyo ala olan muhabbeti no gü-zol İfade odlyor.
Türklor atla öğür olmuşlardın* Dördüncü Murat, sotordo otağından uzak kalırsa atın oğorlnl alır, yor» koyar vo başına yastık yaparak öyto uyurdu. Dügünlordo mutlak* at yarışı olurdu.
Pek yakın zamanlarda çoğu ov lordo blnok atı beslerlerdi; horke» Işlno gücüne atla gidordl; imparatorluk dovrlndo sadarot alaylarında sadrâzamla şeyhülislâmın ata bindiklerini hatırlarım. Hattâ sokaklarda kira arabaları olduğu gibi, sürücü beygiri donilon kira atları da vardı. Gonlş çayırlıklarda olrlt oyunları oynanır, horkos ı rlno koşardı; Kâgıthanodo has (Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Sev
uy-
Sibiryaya sürülen
bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra
Sibirgaya sürülen bir Almun kadını üç yıl evveline
kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve
çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ
İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Bir iki güne kadar başlıyoruz
PERŞEMBE 11 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabatı
AĞUSTOS 1949 İSTANBUL Telefon ı 20785—25188 12 inci Yıl, No, 3729 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı t 10 Kunı8 Dünyanın en büyük patronlu /e renkli paftaları İle meşhur el işi ve model mecmuasının Türkçe ilâveli 335 ve 336 cı sayısı geldi. NET KİTABEYİ
Bayarın son nutku
havayı yatıştırdı
İnönü9 nün, C Bay ar9 a cevap verip vermiyeceği kat9î surette bilinmiyor
Bayarın nutku, her tarafta müsbet intibalar bıraktı. Bu arada, nutkun ve miting safahatının radyo ile
Demirkonakta da takip edildiği rivayetleri çıktı
Celâl Bayar, D.P.’nin son îzmlr mitinginde konuşuyor...» (Foto: Yitil Sabah - tzmir)
İzmir mitingi
D° zmirde Demokrat Partinin tertiplediği jniting, telgraf ve muhabirlerin bildirdiklerine göre, hakikaten muhteşem ve muazzam bir mahiyet arzet-miş ve seksen bine yakın bir kit* le, coşkun bir deniz gibi, hareket haline girmiştir. Bu mahşeri izdihamın, en ufak bir hâdiseye mahal vermiyen bir stikûn ve intizam İçinde toplanıp dağılması, şüphesiz, demokratlarım lehine kaydedilecek ve kamına riayet hususunda ne kadar itina ve ısrar gösterildiği bir defa daha anlaşılacaktır. Cumhurbaşkanı sayın lnönünün hemen gözleri ö-oünde cereyan eden bu toplantı ve muhteşem tablo bütün Ege halkının demokrasiye ne derece bağlı olduğunu ve milli hak ve salâhiyetlerini koruma hususunda ne kadar titiz davrandığını isbat etmiştir. Kitlenin taşıdığı levha ve veclzelerin de dikkati çekmekten hâli kaimiy ocağı bedihidlr. Partinin Başkanı Bayar, çok itidalli ve İtinalı nutuklarından birini daha İrat etmek fırsatını bu reaEe Ue bulmuştur. Hatip, partisine İsnat edilmek İstenilen husumet ve kin andını ancnk Halk Far tisinin vâhimeslnde doğmuş bir formül olarak vasıflandırmış-far. MaamafUı Halk Partisinin vatandaşlar araşma husumet zeh ri akıtmaktan hâil kalmadığım da tesbit eylemekten nefsini me-nedememiştir. Bu hal böyle sürüp gider ve Halk Partili zimamdarlar hatalı yollarında İnat ve ısrar ederlerse bunun bir gün fena İhtimallere yol açabilmesi imkânım da kökünden nefl ve İnkâr etmemiştir. Celâl Bayar bir nokta üzerinde nükteli bir şekilde durmuştur ki tekrarlamamak kabil değildir.
Eskiden demokrat liderler köy köy dolaşarak halkla temas ettikçe Saracoğlular, Pokerler ve yâ râm, bu hail kasketlilere ahbaplık baldın çıplaklarla ortaklık. San Çlzznell Mehmet ağalarla dostluk »ayıyorlar ve kaldırım politikacılığı yapmakla ilgilileri itham ediyorlardı. Hattâ hatıranızda yanlış kalmamış İse politika ve propagandanın ancak Millet Meclisinde yapılacağı tekrarlanıyordu. Çimdi ne garip bir tesadüf ve cilvedir ki bu tenkitleri yapanlar ayni yolu tutmuş ve ayni usulleri tatbik eylemeğe koyulmuş bulunuyorlar. En yetkili bir şahsiyet köy köy hattâ kahve kahve dolaşarak halkla kaynaşmağa çalışmıyor mu?
Bayarın, bu neticeyi, memleketin kendisine ve Partisine borç lu olduğunu ifade eylediği vakit •özün o inanmamak güçtür.
Bayar, kanunun behemehal hâkim kalacağı mevzuunu, etraflıca İzah ederken bunun mânasını derinleştirmiştir. Filhakika kanunu, Büyük Millet Meclisinden geçen ve tek parti devrinin usulierino uygun olarak kabul edilen her metne şamil saymak İstememiştir. Anayasa hükümlerine aykırı ve esas demokratik hürriyetlere ve fertlerin masun-luğuna aykırı mevzuatı, Devlet Reisinin veto hakkını kullanmak •uretile tevkif ve tehire salâhiyet 11 olduğunu tebarüz ettirmiştir.
Esasen bütün bu kanun ve tatbikatı münakaşası oldukça boşta dönen bir çarktır. Çünkü kanuna riayet hususunda her taraf müttefik ve müttehittir. Elbir İlgile de anayasaya aykırı kanını lan yok etmek mukarrerdir. Bunu bizzat Başbakan yardımcısı Nilıat Erim İfade etmiş İdi. Bu tuta göre antidemokratik kanunlar, metinlerimiz arasında mebzulen vardır. Bunların hepsini tarayıp tasfiye etmek icap ediyor. İşte bu ameliye ne kadar Çabuk yapılırsa o kadar iyi olur., Maksat ve gayede her tarafın müttefik olduğu ve yalnız kelimeler üzeriııue oynanmakta olduğu hissi msamıa uyanıyor. Maık Partisi için de açık ve dürüst olmak devri artık geldi. Demokrasiyi gıllügişsiz tatbik edelim, o kadar.
YENİ 8ABA1I
I İzmir: 10 (Telefonla) — Demokrat Partinin dün akşam Atatürk meydanında tertip ettiği ve Bandırmadan Antalyaya kadar bütün il ve İlçelerin ıştirâkile şimdiye kadar yapılmış olanların en kalabalık ve muhteşemi o-lan miting İzmir C. H. P. mahfillerinde geniş
akisler uyandırmış ve ehemmiyetle takip e-diimiştir. Mitingi C. H. P. İzmir milletvekillerinden bazılarile, Halk Partisinin divan âza-lan Atatürk meydanının kenarındaki resmi bir daireden takip etmişler ve nutku dinlemiş-(Devamı 8a. s 8Ü. 7 da)
Mn Ticaret Odasında yapılan toplantıda Ticaret Bakanı Vt
Ticaret Bakanı geldi ve ithalâtçılarla görüştü ithalâtçılar; karşılaştıkları türlü güçlükleri ve ağır yürüyen işleri Bakana etrafile anlattılar
Dün sabah Ankaradan şehrimize gelen Ticaret Bakanı Vedat Dicleli, doğruca Başbakanın evine gl. derek bir müddet konuşmuş ve öğleden sonra oaat 14 de İstanbul mıntıka ticaret müdürlüğünde bir saat kadar meşgul olmuştur.
Ticaret Bakanı, bundan aonra saat 15 do Ticaret Odası salonunda toplanan İthalâtçılarla uzun ve mü hlm bir görüşme yapmıştır Bakana bu görüşmesinde Bakanlık Dış Ti-
caret Dairesi reisi Munis Ozansoy, Iç Ticaret Genel Müdürü Fikri Dİ. ker, Sanayi Umum Müdür Muavini Cevat Alpar ve Husual Kalem' Müdürü Nail Artuner refakat «U mekteydi.
Toplantıda ilk sözü Vedat Dicleli almış ve kısaca demiştir kİ:
(— Kıymetli bir İş gününüzü bana hasretmiş bulunuyorsunuz. Sîzleri dinlemek üzere arakadaşla-
(Devamı 8a. s 8ü. 1 do)
Atlantik Paktının
intikamını almışız!
Türkiyenin, Avrupa Konseyine seçilmesi, böyle tefsir ediliyor
Londra, 10 (B.B.C.) — Avrupa Meclisinin tarihî toplantısı bugün Strasbourg’da başlamıştır. Toplantılara 12 milleti temsil eden 101 delege iştirâk etmektedir. Delegeler,, başkanlık divanı yanındaki masada alfabe aı-raslyle yerlerini almışlardır.
Muvakkat Başkan Herriot, söylevini vermeden önce en genç
üç üyenin başkan vekilliğine sc-çilmealnl teklif etmiş ve Türkl-yeden Atalay Akın, Ingiltereden Nally, Yunanistandan Diyoges başkan vekilliğine seçilmiştir.
Strasbourg, 10 (A.A.) — Avrupa konseyi genel kurul toplantısı bugün burada yapılmıştır. Muvakkat başkan Herriot, Türk, (Dovamı 8a. S 8ü. 2 de)
İlkokulların Resim ve
Elişleri Sergisi dün açıldı
Vali, sergiyi gezerken...-»
(Yazısı 2 nel sayfadadır»
Hikmet Bayurun cevabı
Millet partisi genel Başkanı, Celâl Bayarın nutkunu nasıl yorumluyor?
Celâl Bayar'ın, evvelki gün tamirde irat ettiği nutkun akisleri devam etmektedir. Nutuk hakkında mütole
ası sorulan Millet Partisi genel baş-kanı Hikmet Bayur, fikirlerini şöyle
izah etmiştir:
Mitingö.P.nin kudretini iktidara ispat etti
Bayar’ın İzmir nutku, Ankarada siyasî olgunluğa bir örnek diye karşılandı
C. H. P. nln Eğedeki propagandası verimsiz olda
— Cumhurbaşkanının bulunduğu bir şehirde yapılan büyük toplantı
iktidara verilmiş bir derstir, ayni samanda İzmir milletvekillerinin no
dereceye kadar gerçekten milletvekili olduklarını bir kere daha gösteren bir hâdisedir.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 3 do)
Pakıstanlı Kadınlar Birliği
Malta köşkünde çaydan bir intiba...
Ankara 10 (Telefonla) — Celâl Bayarın İzmir nutku, AnkrU rada çok müsait ve siyasî olgun*
luğun bir örneği şeklinde kabul edilmiştir. Nutuk, Ankaranın De* mokrat ve tarafsız muhitlerinde
çok efendice ve hakikatleri tam mânaslle İfade eder bir kıymette telâkki olunmaktadır. Umumi
(Devamı Sa. 5 S0. 6 da)
Amerika ordu
Bayın Mareşal Çakmak
Pakistan Elçisinin eşi dün bir basın toplantısı yaptı
PâklBtan Büyük Elçisi ekselans Mion Bcşir Ahmcd'ln eşi Geptl A-ra dün sahob Park Otelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Bn. Ara, Pâklstanlı kadınların sosyal hayatta oynadıkları rolden , ve Pâktstandakl Türk sevgisinden bahsederek demiştir kİ:
(— Pdklstan Kadınlar Birliği APYVA bugün Pû-klstanda çok ö-nemll bir mevkie sahiptir. Müslüman kadınlar Pâklstonın hürriyetinin kazanılmasında mühim rol
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 da)
Kıbrıslı öğretmenlere Valinin verdiği çayda heyecanlı sahne
Ana vatandan uzak 82 bin Kıbrıslı Türkün hissiyatına tercüman olan hatibin sözleri dinleyicileri ağlattı_________________________________
Vali ve Belediye-Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dlln naat 17 de Yıldızdaki Malta köşkünde Kıb-nslı Türk öğretmenler ve İstanbul ilk okul öğretmenleri şerefine bir çay ziyafeti vermiştir. I
Toplantıda Vali, İstanbul öğretmenleri adına Nuri, ve Kıb-rıslı öğretmenler adına da Talât Yurdakul birer konuşma yapmışlardır.
(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)
teşkilâtı
Truman iiç orduyu birleştiren kanunu imzaladı
Mareşal’in sağlık durumu
Dün öğle üzeri Mareşale bir konsültasyon yapıldı
Teşvikiye Sağlık Evinde bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakrrıak’ın sıhhî durumu dün biraz düzelmiştir.
Dün saa‘ »3 de dokuz doktorun iştlrâklylc Mareşale yapılan konsültasyon neticesinde aşağıda kİ tebliğ neşredilmiştir:
«10-/1949 tarihinde Teşvikiye Sağlık Evinde sayın Mareşal Fevzi Çakmak’a yapılan kons'il-
(Dovaını 6t>. S 6Ü. I do)
Türkiye - Batı Almanya ticaret anlaşması
Frankfurt 10 (AP.) — Türkiye ile Batı Almanya 24.650.000 liralık bir ticaret anlaşması imza lamıştır. Birleşik ithalât ve ihracat bürosunun bildirdiği bu habere göre, anlaşma 19*19 temmuz ajandan 1950 haziranının 30 uncu gününe kadar muteber olacak tır.
Almanya Türkiyeye 12.057.000 liralık, demir ve çelik malzeme, mensucat, kimyevî ve ecza maddeleri ihraç edecek, buna mukabil Türkiye Batı Almanyaya 12.575.000 liralık tütün, kuru ye miş ve ham maden gönderecektir.
Şehirde yapılan kontrolde bir çok kaçak ve bozuk un bulundu
Neşriyatımız üzerine Belediye faaliyetini artırmış görünüyor
Dün Belcdlyeco yapılan kontroller neticesinde 308 esnaf murakabo edilmiş, 11 esnaf Milli Korunma Kanununa, 19 esnaf da Daimi Encümen korurlarına muhalefetten dolayı cezalandırılmıştır .
Belcdlyo fırın kontrollerine, neg rlyatımızdan sonra hız vermiştir. Bu arada dün 8 çuval bozuk un, 251 sandviç vo 11 tepsi baklava müsadere edilmiştir.
Yeni Tefrikamız
Oyun içinde
oyun
Açık Hava Tiyatrosunda vo-rllmokto olan bu piyes hakkında üstad Rofi" Covad Ulu-nay tarafından yazılan tonklt makolosl bugün dördüncü Bay-famızdndır.
Vaşlngton, 10 A.A. (afp) ■*-. Truman bugtln 3 millî savunma teşkilâtını birleştiren yeni kanunu imzalamıştır. Truman yeni metnin Birleşik Amerlkaya milli savunma sahasında muvazeneli ve tesirli ilerlemeler sağlıyaca ğını teyit etmlştıı.
imza töreni kanunun tanzimine iştirâk etmiş olan âyan üy» lerl ile temsilcilerin de hazır bu* (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 de^
Diğer taraftan Toprak Ofis ve Bölge Ticaret Müdürlüğü müfettiş lerl do muhtelif fırın vo değinmen lerden un ve ekmek nümuneleri a-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
iyileşti
Basbn' ı n Şemsettin Günaltsû yın sıhhî durumu normale avdet otmiştir. Giinaltayın Anka, ava bu akşam hareketine şüpheli no. zariyle bakılmaktadır. Başbakanın yarın akşam Ankarayu dom mesi kuvvetle muhtemeldir.
At yarışları
ULUNAY
V oliofondl hâdlsoslndon son-’ ra yarışlar —omr-l- ahlro doftln— tehir edildi. Bu nıovzu ot-rafında gazotolor türlü noşrlyat yaptılar. Nlhayot ları yotlştlrlcl vo tb gazotoloro bir
Biz Türklor, at sovorlz. Avrupa-da, Asyada, Afrlkada formanfor-mo olduğumuz zamanlar ömrümüz at üstündo göçerdi. Büyük hocamız morhuın Ahmot Mithat 1808 moş-rutlyotlnl ınütoaklp Şohzadcbaşın-da Foyzlyo salonunda Türklük hakkında bir kontorans vornılş vo Türkün' atla olan dostluğunu o kadar güzol tasvir otınlştl ki yarım aşıra yakın zaman goçııılş olduğu hal-do hâlâ o kocaman adamın sosl kulaklarımdan gltnıoz. Gâzl Giray’-ın Türk odobiyntında en parlak hainlisi şiir olr.rok zlkrodllon meşhur gazolindoı
dün, «Yarış at-sahlplorl oomlyo-moktup göndar-
sb-i- hilnernıend-i- ıtulıl reftân Bir peri şokl-i- sancın, bir gocil âhû yoriuol Dlyo ala olan muhabbeti no gü-zol İfade odlyor.
Türklor atla öğür olmuşlardın* Dördüncü Murat, sotordo otağından uzak kalırsa atın oğorlnl alır, yor» koyar vo başına yastık yaparak öyto uyurdu. Dügünlordo mutlak* at yarışı olurdu.
Pek yakın zamanlarda çoğu ov lordo blnok atı beslerlerdi; horke» Işlno gücüne atla gidordl; imparatorluk dovrlndo sadarot alaylarında sadrâzamla şeyhülislâmın ata bindiklerini hatırlarım. Hattâ sokaklarda kira arabaları olduğu gibi, sürücü beygiri donilon kira atları da vardı. Gonlş çayırlıklarda olrlt oyunları oynanır, horkos ı rlno koşardı; Kâgıthanodo has (Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Sev
uy-
Sibiryaya sürülen
bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra
Sibirgaya sürülen bir Almun kadını üç yıl evveline
kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve
çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ
İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Bir iki güne kadar başlıyoruz
PERŞEMBE 11 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabatı
AĞUSTOS 1949 İSTANBUL Telefon ı 20785—25188 12 inci Yıl, No, 3729 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı t 10 Kunı8 Dünyanın en büyük patronlu /e renkli paftaları İle meşhur el işi ve model mecmuasının Türkçe ilâveli 335 ve 336 cı sayısı geldi. NET KİTABEYİ
Bayarın son nutku
havayı yatıştırdı
İnönü9 nün, C Bay ar9 a cevap verip vermiyeceği kat9î surette bilinmiyor
Bayarın nutku, her tarafta müsbet intibalar bıraktı. Bu arada, nutkun ve miting safahatının radyo ile
Demirkonakta da takip edildiği rivayetleri çıktı
Celâl Bayar, D.P.’nin son îzmlr mitinginde konuşuyor...» (Foto: Yitil Sabah - tzmir)
İzmir mitingi
D° zmirde Demokrat Partinin tertiplediği jniting, telgraf ve muhabirlerin bildirdiklerine göre, hakikaten muhteşem ve muazzam bir mahiyet arzet-miş ve seksen bine yakın bir kit* le, coşkun bir deniz gibi, hareket haline girmiştir. Bu mahşeri izdihamın, en ufak bir hâdiseye mahal vermiyen bir stikûn ve intizam İçinde toplanıp dağılması, şüphesiz, demokratlarım lehine kaydedilecek ve kamına riayet hususunda ne kadar itina ve ısrar gösterildiği bir defa daha anlaşılacaktır. Cumhurbaşkanı sayın lnönünün hemen gözleri ö-oünde cereyan eden bu toplantı ve muhteşem tablo bütün Ege halkının demokrasiye ne derece bağlı olduğunu ve milli hak ve salâhiyetlerini koruma hususunda ne kadar titiz davrandığını isbat etmiştir. Kitlenin taşıdığı levha ve veclzelerin de dikkati çekmekten hâli kaimiy ocağı bedihidlr. Partinin Başkanı Bayar, çok itidalli ve İtinalı nutuklarından birini daha İrat etmek fırsatını bu reaEe Ue bulmuştur. Hatip, partisine İsnat edilmek İstenilen husumet ve kin andını ancnk Halk Far tisinin vâhimeslnde doğmuş bir formül olarak vasıflandırmış-far. MaamafUı Halk Partisinin vatandaşlar araşma husumet zeh ri akıtmaktan hâil kalmadığım da tesbit eylemekten nefsini me-nedememiştir. Bu hal böyle sürüp gider ve Halk Partili zimamdarlar hatalı yollarında İnat ve ısrar ederlerse bunun bir gün fena İhtimallere yol açabilmesi imkânım da kökünden nefl ve İnkâr etmemiştir. Celâl Bayar bir nokta üzerinde nükteli bir şekilde durmuştur ki tekrarlamamak kabil değildir.
Eskiden demokrat liderler köy köy dolaşarak halkla temas ettikçe Saracoğlular, Pokerler ve yâ râm, bu hail kasketlilere ahbaplık baldın çıplaklarla ortaklık. San Çlzznell Mehmet ağalarla dostluk »ayıyorlar ve kaldırım politikacılığı yapmakla ilgilileri itham ediyorlardı. Hattâ hatıranızda yanlış kalmamış İse politika ve propagandanın ancak Millet Meclisinde yapılacağı tekrarlanıyordu. Çimdi ne garip bir tesadüf ve cilvedir ki bu tenkitleri yapanlar ayni yolu tutmuş ve ayni usulleri tatbik eylemeğe koyulmuş bulunuyorlar. En yetkili bir şahsiyet köy köy hattâ kahve kahve dolaşarak halkla kaynaşmağa çalışmıyor mu?
Bayarın, bu neticeyi, memleketin kendisine ve Partisine borç lu olduğunu ifade eylediği vakit •özün o inanmamak güçtür.
Bayar, kanunun behemehal hâkim kalacağı mevzuunu, etraflıca İzah ederken bunun mânasını derinleştirmiştir. Filhakika kanunu, Büyük Millet Meclisinden geçen ve tek parti devrinin usulierino uygun olarak kabul edilen her metne şamil saymak İstememiştir. Anayasa hükümlerine aykırı ve esas demokratik hürriyetlere ve fertlerin masun-luğuna aykırı mevzuatı, Devlet Reisinin veto hakkını kullanmak •uretile tevkif ve tehire salâhiyet 11 olduğunu tebarüz ettirmiştir.
Esasen bütün bu kanun ve tatbikatı münakaşası oldukça boşta dönen bir çarktır. Çünkü kanuna riayet hususunda her taraf müttefik ve müttehittir. Elbir İlgile de anayasaya aykırı kanını lan yok etmek mukarrerdir. Bunu bizzat Başbakan yardımcısı Nilıat Erim İfade etmiş İdi. Bu tuta göre antidemokratik kanunlar, metinlerimiz arasında mebzulen vardır. Bunların hepsini tarayıp tasfiye etmek icap ediyor. İşte bu ameliye ne kadar Çabuk yapılırsa o kadar iyi olur., Maksat ve gayede her tarafın müttefik olduğu ve yalnız kelimeler üzeriııue oynanmakta olduğu hissi msamıa uyanıyor. Maık Partisi için de açık ve dürüst olmak devri artık geldi. Demokrasiyi gıllügişsiz tatbik edelim, o kadar.
YENİ 8ABA1I
I İzmir: 10 (Telefonla) — Demokrat Partinin dün akşam Atatürk meydanında tertip ettiği ve Bandırmadan Antalyaya kadar bütün il ve İlçelerin ıştirâkile şimdiye kadar yapılmış olanların en kalabalık ve muhteşemi o-lan miting İzmir C. H. P. mahfillerinde geniş
akisler uyandırmış ve ehemmiyetle takip e-diimiştir. Mitingi C. H. P. İzmir milletvekillerinden bazılarile, Halk Partisinin divan âza-lan Atatürk meydanının kenarındaki resmi bir daireden takip etmişler ve nutku dinlemiş-(Devamı 8a. s 8Ü. 7 da)
Mn Ticaret Odasında yapılan toplantıda Ticaret Bakanı Vt
Ticaret Bakanı geldi ve ithalâtçılarla görüştü ithalâtçılar; karşılaştıkları türlü güçlükleri ve ağır yürüyen işleri Bakana etrafile anlattılar
Dün sabah Ankaradan şehrimize gelen Ticaret Bakanı Vedat Dicleli, doğruca Başbakanın evine gl. derek bir müddet konuşmuş ve öğleden sonra oaat 14 de İstanbul mıntıka ticaret müdürlüğünde bir saat kadar meşgul olmuştur.
Ticaret Bakanı, bundan aonra saat 15 do Ticaret Odası salonunda toplanan İthalâtçılarla uzun ve mü hlm bir görüşme yapmıştır Bakana bu görüşmesinde Bakanlık Dış Ti-
caret Dairesi reisi Munis Ozansoy, Iç Ticaret Genel Müdürü Fikri Dİ. ker, Sanayi Umum Müdür Muavini Cevat Alpar ve Husual Kalem' Müdürü Nail Artuner refakat «U mekteydi.
Toplantıda ilk sözü Vedat Dicleli almış ve kısaca demiştir kİ:
(— Kıymetli bir İş gününüzü bana hasretmiş bulunuyorsunuz. Sîzleri dinlemek üzere arakadaşla-
(Devamı 8a. s 8ü. 1 do)
Atlantik Paktının
intikamını almışız!
Türkiyenin, Avrupa Konseyine seçilmesi, böyle tefsir ediliyor
Londra, 10 (B.B.C.) — Avrupa Meclisinin tarihî toplantısı bugün Strasbourg’da başlamıştır. Toplantılara 12 milleti temsil eden 101 delege iştirâk etmektedir. Delegeler,, başkanlık divanı yanındaki masada alfabe aı-raslyle yerlerini almışlardır.
Muvakkat Başkan Herriot, söylevini vermeden önce en genç
üç üyenin başkan vekilliğine sc-çilmealnl teklif etmiş ve Türkl-yeden Atalay Akın, Ingiltereden Nally, Yunanistandan Diyoges başkan vekilliğine seçilmiştir.
Strasbourg, 10 (A.A.) — Avrupa konseyi genel kurul toplantısı bugün burada yapılmıştır. Muvakkat başkan Herriot, Türk, (Dovamı 8a. S 8ü. 2 de)
İlkokulların Resim ve
Elişleri Sergisi dün açıldı
Vali, sergiyi gezerken...-»
(Yazısı 2 nel sayfadadır»
Hikmet Bayurun cevabı
Millet partisi genel Başkanı, Celâl Bayarın nutkunu nasıl yorumluyor?
Celâl Bayar'ın, evvelki gün tamirde irat ettiği nutkun akisleri devam etmektedir. Nutuk hakkında mütole
ası sorulan Millet Partisi genel baş-kanı Hikmet Bayur, fikirlerini şöyle
izah etmiştir:
Mitingö.P.nin kudretini iktidara ispat etti
Bayar’ın İzmir nutku, Ankarada siyasî olgunluğa bir örnek diye karşılandı
C. H. P. nln Eğedeki propagandası verimsiz olda
— Cumhurbaşkanının bulunduğu bir şehirde yapılan büyük toplantı
iktidara verilmiş bir derstir, ayni samanda İzmir milletvekillerinin no
dereceye kadar gerçekten milletvekili olduklarını bir kere daha gösteren bir hâdisedir.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 3 do)
Pakıstanlı Kadınlar Birliği
Malta köşkünde çaydan bir intiba...
Ankara 10 (Telefonla) — Celâl Bayarın İzmir nutku, AnkrU rada çok müsait ve siyasî olgun*
luğun bir örneği şeklinde kabul edilmiştir. Nutuk, Ankaranın De* mokrat ve tarafsız muhitlerinde
çok efendice ve hakikatleri tam mânaslle İfade eder bir kıymette telâkki olunmaktadır. Umumi
(Devamı Sa. 5 S0. 6 da)
Amerika ordu
Bayın Mareşal Çakmak
Pakistan Elçisinin eşi dün bir basın toplantısı yaptı
PâklBtan Büyük Elçisi ekselans Mion Bcşir Ahmcd'ln eşi Geptl A-ra dün sahob Park Otelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Bn. Ara, Pâklstanlı kadınların sosyal hayatta oynadıkları rolden , ve Pâktstandakl Türk sevgisinden bahsederek demiştir kİ:
(— Pdklstan Kadınlar Birliği APYVA bugün Pû-klstanda çok ö-nemll bir mevkie sahiptir. Müslüman kadınlar Pâklstonın hürriyetinin kazanılmasında mühim rol
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 da)
Kıbrıslı öğretmenlere Valinin verdiği çayda heyecanlı sahne
Ana vatandan uzak 82 bin Kıbrıslı Türkün hissiyatına tercüman olan hatibin sözleri dinleyicileri ağlattı_________________________________
Vali ve Belediye-Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dlln naat 17 de Yıldızdaki Malta köşkünde Kıb-nslı Türk öğretmenler ve İstanbul ilk okul öğretmenleri şerefine bir çay ziyafeti vermiştir. I
Toplantıda Vali, İstanbul öğretmenleri adına Nuri, ve Kıb-rıslı öğretmenler adına da Talât Yurdakul birer konuşma yapmışlardır.
(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)
teşkilâtı
Truman iiç orduyu birleştiren kanunu imzaladı
Mareşal’in sağlık durumu
Dün öğle üzeri Mareşale bir konsültasyon yapıldı
Teşvikiye Sağlık Evinde bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakrrıak’ın sıhhî durumu dün biraz düzelmiştir.
Dün saa‘ »3 de dokuz doktorun iştlrâklylc Mareşale yapılan konsültasyon neticesinde aşağıda kİ tebliğ neşredilmiştir:
«10-/1949 tarihinde Teşvikiye Sağlık Evinde sayın Mareşal Fevzi Çakmak’a yapılan kons'il-
(Dovaını 6t>. S 6Ü. I do)
Türkiye - Batı Almanya ticaret anlaşması
Frankfurt 10 (AP.) — Türkiye ile Batı Almanya 24.650.000 liralık bir ticaret anlaşması imza lamıştır. Birleşik ithalât ve ihracat bürosunun bildirdiği bu habere göre, anlaşma 19*19 temmuz ajandan 1950 haziranının 30 uncu gününe kadar muteber olacak tır.
Almanya Türkiyeye 12.057.000 liralık, demir ve çelik malzeme, mensucat, kimyevî ve ecza maddeleri ihraç edecek, buna mukabil Türkiye Batı Almanyaya 12.575.000 liralık tütün, kuru ye miş ve ham maden gönderecektir.
Şehirde yapılan kontrolde bir çok kaçak ve bozuk un bulundu
Neşriyatımız üzerine Belediye faaliyetini artırmış görünüyor
Dün Belcdlyeco yapılan kontroller neticesinde 308 esnaf murakabo edilmiş, 11 esnaf Milli Korunma Kanununa, 19 esnaf da Daimi Encümen korurlarına muhalefetten dolayı cezalandırılmıştır .
Belcdlyo fırın kontrollerine, neg rlyatımızdan sonra hız vermiştir. Bu arada dün 8 çuval bozuk un, 251 sandviç vo 11 tepsi baklava müsadere edilmiştir.
Yeni Tefrikamız
Oyun içinde
oyun
Açık Hava Tiyatrosunda vo-rllmokto olan bu piyes hakkında üstad Rofi" Covad Ulu-nay tarafından yazılan tonklt makolosl bugün dördüncü Bay-famızdndır.
Vaşlngton, 10 A.A. (afp) ■*-. Truman bugtln 3 millî savunma teşkilâtını birleştiren yeni kanunu imzalamıştır. Truman yeni metnin Birleşik Amerlkaya milli savunma sahasında muvazeneli ve tesirli ilerlemeler sağlıyaca ğını teyit etmlştıı.
imza töreni kanunun tanzimine iştirâk etmiş olan âyan üy» lerl ile temsilcilerin de hazır bu* (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 de^
Diğer taraftan Toprak Ofis ve Bölge Ticaret Müdürlüğü müfettiş lerl do muhtelif fırın vo değinmen lerden un ve ekmek nümuneleri a-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
iyileşti
Basbn' ı n Şemsettin Günaltsû yın sıhhî durumu normale avdet otmiştir. Giinaltayın Anka, ava bu akşam hareketine şüpheli no. zariyle bakılmaktadır. Başbakanın yarın akşam Ankarayu dom mesi kuvvetle muhtemeldir.
At yarışları
ULUNAY
V oliofondl hâdlsoslndon son-’ ra yarışlar —omr-l- ahlro doftln— tehir edildi. Bu nıovzu ot-rafında gazotolor türlü noşrlyat yaptılar. Nlhayot ları yotlştlrlcl vo tb gazotoloro bir
Biz Türklor, at sovorlz. Avrupa-da, Asyada, Afrlkada formanfor-mo olduğumuz zamanlar ömrümüz at üstündo göçerdi. Büyük hocamız morhuın Ahmot Mithat 1808 moş-rutlyotlnl ınütoaklp Şohzadcbaşın-da Foyzlyo salonunda Türklük hakkında bir kontorans vornılş vo Türkün' atla olan dostluğunu o kadar güzol tasvir otınlştl ki yarım aşıra yakın zaman goçııılş olduğu hal-do hâlâ o kocaman adamın sosl kulaklarımdan gltnıoz. Gâzl Giray’-ın Türk odobiyntında en parlak hainlisi şiir olr.rok zlkrodllon meşhur gazolindoı
dün, «Yarış at-sahlplorl oomlyo-moktup göndar-
sb-i- hilnernıend-i- ıtulıl reftân Bir peri şokl-i- sancın, bir gocil âhû yoriuol Dlyo ala olan muhabbeti no gü-zol İfade odlyor.
Türklor atla öğür olmuşlardın* Dördüncü Murat, sotordo otağından uzak kalırsa atın oğorlnl alır, yor» koyar vo başına yastık yaparak öyto uyurdu. Dügünlordo mutlak* at yarışı olurdu.
Pek yakın zamanlarda çoğu ov lordo blnok atı beslerlerdi; horke» Işlno gücüne atla gidordl; imparatorluk dovrlndo sadarot alaylarında sadrâzamla şeyhülislâmın ata bindiklerini hatırlarım. Hattâ sokaklarda kira arabaları olduğu gibi, sürücü beygiri donilon kira atları da vardı. Gonlş çayırlıklarda olrlt oyunları oynanır, horkos ı rlno koşardı; Kâgıthanodo has (Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Sev
uy-
Sibiryaya sürülen
bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra
Sibirgaya sürülen bir Almun kadını üç yıl evveline
kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve
çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ
İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Bir iki güne kadar başlıyoruz
PERŞEMBE 11 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabatı
AĞUSTOS 1949 İSTANBUL Telefon ı 20785—25188 12 inci Yıl, No, 3729 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı t 10 Kunı8 Dünyanın en büyük patronlu /e renkli paftaları İle meşhur el işi ve model mecmuasının Türkçe ilâveli 335 ve 336 cı sayısı geldi. NET KİTABEYİ
Bayarın son nutku
havayı yatıştırdı
İnönü9 nün, C Bay ar9 a cevap verip vermiyeceği kat9î surette bilinmiyor
Bayarın nutku, her tarafta müsbet intibalar bıraktı. Bu arada, nutkun ve miting safahatının radyo ile
Demirkonakta da takip edildiği rivayetleri çıktı
Celâl Bayar, D.P.’nin son îzmlr mitinginde konuşuyor...» (Foto: Yitil Sabah - tzmir)
İzmir mitingi
D° zmirde Demokrat Partinin tertiplediği jniting, telgraf ve muhabirlerin bildirdiklerine göre, hakikaten muhteşem ve muazzam bir mahiyet arzet-miş ve seksen bine yakın bir kit* le, coşkun bir deniz gibi, hareket haline girmiştir. Bu mahşeri izdihamın, en ufak bir hâdiseye mahal vermiyen bir stikûn ve intizam İçinde toplanıp dağılması, şüphesiz, demokratlarım lehine kaydedilecek ve kamına riayet hususunda ne kadar itina ve ısrar gösterildiği bir defa daha anlaşılacaktır. Cumhurbaşkanı sayın lnönünün hemen gözleri ö-oünde cereyan eden bu toplantı ve muhteşem tablo bütün Ege halkının demokrasiye ne derece bağlı olduğunu ve milli hak ve salâhiyetlerini koruma hususunda ne kadar titiz davrandığını isbat etmiştir. Kitlenin taşıdığı levha ve veclzelerin de dikkati çekmekten hâli kaimiy ocağı bedihidlr. Partinin Başkanı Bayar, çok itidalli ve İtinalı nutuklarından birini daha İrat etmek fırsatını bu reaEe Ue bulmuştur. Hatip, partisine İsnat edilmek İstenilen husumet ve kin andını ancnk Halk Far tisinin vâhimeslnde doğmuş bir formül olarak vasıflandırmış-far. MaamafUı Halk Partisinin vatandaşlar araşma husumet zeh ri akıtmaktan hâil kalmadığım da tesbit eylemekten nefsini me-nedememiştir. Bu hal böyle sürüp gider ve Halk Partili zimamdarlar hatalı yollarında İnat ve ısrar ederlerse bunun bir gün fena İhtimallere yol açabilmesi imkânım da kökünden nefl ve İnkâr etmemiştir. Celâl Bayar bir nokta üzerinde nükteli bir şekilde durmuştur ki tekrarlamamak kabil değildir.
Eskiden demokrat liderler köy köy dolaşarak halkla temas ettikçe Saracoğlular, Pokerler ve yâ râm, bu hail kasketlilere ahbaplık baldın çıplaklarla ortaklık. San Çlzznell Mehmet ağalarla dostluk »ayıyorlar ve kaldırım politikacılığı yapmakla ilgilileri itham ediyorlardı. Hattâ hatıranızda yanlış kalmamış İse politika ve propagandanın ancak Millet Meclisinde yapılacağı tekrarlanıyordu. Çimdi ne garip bir tesadüf ve cilvedir ki bu tenkitleri yapanlar ayni yolu tutmuş ve ayni usulleri tatbik eylemeğe koyulmuş bulunuyorlar. En yetkili bir şahsiyet köy köy hattâ kahve kahve dolaşarak halkla kaynaşmağa çalışmıyor mu?
Bayarın, bu neticeyi, memleketin kendisine ve Partisine borç lu olduğunu ifade eylediği vakit •özün o inanmamak güçtür.
Bayar, kanunun behemehal hâkim kalacağı mevzuunu, etraflıca İzah ederken bunun mânasını derinleştirmiştir. Filhakika kanunu, Büyük Millet Meclisinden geçen ve tek parti devrinin usulierino uygun olarak kabul edilen her metne şamil saymak İstememiştir. Anayasa hükümlerine aykırı ve esas demokratik hürriyetlere ve fertlerin masun-luğuna aykırı mevzuatı, Devlet Reisinin veto hakkını kullanmak •uretile tevkif ve tehire salâhiyet 11 olduğunu tebarüz ettirmiştir.
Esasen bütün bu kanun ve tatbikatı münakaşası oldukça boşta dönen bir çarktır. Çünkü kanuna riayet hususunda her taraf müttefik ve müttehittir. Elbir İlgile de anayasaya aykırı kanını lan yok etmek mukarrerdir. Bunu bizzat Başbakan yardımcısı Nilıat Erim İfade etmiş İdi. Bu tuta göre antidemokratik kanunlar, metinlerimiz arasında mebzulen vardır. Bunların hepsini tarayıp tasfiye etmek icap ediyor. İşte bu ameliye ne kadar Çabuk yapılırsa o kadar iyi olur., Maksat ve gayede her tarafın müttefik olduğu ve yalnız kelimeler üzeriııue oynanmakta olduğu hissi msamıa uyanıyor. Maık Partisi için de açık ve dürüst olmak devri artık geldi. Demokrasiyi gıllügişsiz tatbik edelim, o kadar.
YENİ 8ABA1I
I İzmir: 10 (Telefonla) — Demokrat Partinin dün akşam Atatürk meydanında tertip ettiği ve Bandırmadan Antalyaya kadar bütün il ve İlçelerin ıştirâkile şimdiye kadar yapılmış olanların en kalabalık ve muhteşemi o-lan miting İzmir C. H. P. mahfillerinde geniş
akisler uyandırmış ve ehemmiyetle takip e-diimiştir. Mitingi C. H. P. İzmir milletvekillerinden bazılarile, Halk Partisinin divan âza-lan Atatürk meydanının kenarındaki resmi bir daireden takip etmişler ve nutku dinlemiş-(Devamı 8a. s 8Ü. 7 da)
Mn Ticaret Odasında yapılan toplantıda Ticaret Bakanı Vt
Ticaret Bakanı geldi ve ithalâtçılarla görüştü ithalâtçılar; karşılaştıkları türlü güçlükleri ve ağır yürüyen işleri Bakana etrafile anlattılar
Dün sabah Ankaradan şehrimize gelen Ticaret Bakanı Vedat Dicleli, doğruca Başbakanın evine gl. derek bir müddet konuşmuş ve öğleden sonra oaat 14 de İstanbul mıntıka ticaret müdürlüğünde bir saat kadar meşgul olmuştur.
Ticaret Bakanı, bundan aonra saat 15 do Ticaret Odası salonunda toplanan İthalâtçılarla uzun ve mü hlm bir görüşme yapmıştır Bakana bu görüşmesinde Bakanlık Dış Ti-
caret Dairesi reisi Munis Ozansoy, Iç Ticaret Genel Müdürü Fikri Dİ. ker, Sanayi Umum Müdür Muavini Cevat Alpar ve Husual Kalem' Müdürü Nail Artuner refakat «U mekteydi.
Toplantıda ilk sözü Vedat Dicleli almış ve kısaca demiştir kİ:
(— Kıymetli bir İş gününüzü bana hasretmiş bulunuyorsunuz. Sîzleri dinlemek üzere arakadaşla-
(Devamı 8a. s 8ü. 1 do)
Atlantik Paktının
intikamını almışız!
Türkiyenin, Avrupa Konseyine seçilmesi, böyle tefsir ediliyor
Londra, 10 (B.B.C.) — Avrupa Meclisinin tarihî toplantısı bugün Strasbourg’da başlamıştır. Toplantılara 12 milleti temsil eden 101 delege iştirâk etmektedir. Delegeler,, başkanlık divanı yanındaki masada alfabe aı-raslyle yerlerini almışlardır.
Muvakkat Başkan Herriot, söylevini vermeden önce en genç
üç üyenin başkan vekilliğine sc-çilmealnl teklif etmiş ve Türkl-yeden Atalay Akın, Ingiltereden Nally, Yunanistandan Diyoges başkan vekilliğine seçilmiştir.
Strasbourg, 10 (A.A.) — Avrupa konseyi genel kurul toplantısı bugün burada yapılmıştır. Muvakkat başkan Herriot, Türk, (Dovamı 8a. S 8ü. 2 de)
İlkokulların Resim ve
Elişleri Sergisi dün açıldı
Vali, sergiyi gezerken...-»
(Yazısı 2 nel sayfadadır»
Hikmet Bayurun cevabı
Millet partisi genel Başkanı, Celâl Bayarın nutkunu nasıl yorumluyor?
Celâl Bayar'ın, evvelki gün tamirde irat ettiği nutkun akisleri devam etmektedir. Nutuk hakkında mütole
ası sorulan Millet Partisi genel baş-kanı Hikmet Bayur, fikirlerini şöyle
izah etmiştir:
Mitingö.P.nin kudretini iktidara ispat etti
Bayar’ın İzmir nutku, Ankarada siyasî olgunluğa bir örnek diye karşılandı
C. H. P. nln Eğedeki propagandası verimsiz olda
— Cumhurbaşkanının bulunduğu bir şehirde yapılan büyük toplantı
iktidara verilmiş bir derstir, ayni samanda İzmir milletvekillerinin no
dereceye kadar gerçekten milletvekili olduklarını bir kere daha gösteren bir hâdisedir.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 3 do)
Pakıstanlı Kadınlar Birliği
Malta köşkünde çaydan bir intiba...
Ankara 10 (Telefonla) — Celâl Bayarın İzmir nutku, AnkrU rada çok müsait ve siyasî olgun*
luğun bir örneği şeklinde kabul edilmiştir. Nutuk, Ankaranın De* mokrat ve tarafsız muhitlerinde
çok efendice ve hakikatleri tam mânaslle İfade eder bir kıymette telâkki olunmaktadır. Umumi
(Devamı Sa. 5 S0. 6 da)
Amerika ordu
Bayın Mareşal Çakmak
Pakistan Elçisinin eşi dün bir basın toplantısı yaptı
PâklBtan Büyük Elçisi ekselans Mion Bcşir Ahmcd'ln eşi Geptl A-ra dün sahob Park Otelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Bn. Ara, Pâklstanlı kadınların sosyal hayatta oynadıkları rolden , ve Pâktstandakl Türk sevgisinden bahsederek demiştir kİ:
(— Pdklstan Kadınlar Birliği APYVA bugün Pû-klstanda çok ö-nemll bir mevkie sahiptir. Müslüman kadınlar Pâklstonın hürriyetinin kazanılmasında mühim rol
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 da)
Kıbrıslı öğretmenlere Valinin verdiği çayda heyecanlı sahne
Ana vatandan uzak 82 bin Kıbrıslı Türkün hissiyatına tercüman olan hatibin sözleri dinleyicileri ağlattı_________________________________
Vali ve Belediye-Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dlln naat 17 de Yıldızdaki Malta köşkünde Kıb-nslı Türk öğretmenler ve İstanbul ilk okul öğretmenleri şerefine bir çay ziyafeti vermiştir. I
Toplantıda Vali, İstanbul öğretmenleri adına Nuri, ve Kıb-rıslı öğretmenler adına da Talât Yurdakul birer konuşma yapmışlardır.
(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)
teşkilâtı
Truman iiç orduyu birleştiren kanunu imzaladı
Mareşal’in sağlık durumu
Dün öğle üzeri Mareşale bir konsültasyon yapıldı
Teşvikiye Sağlık Evinde bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakrrıak’ın sıhhî durumu dün biraz düzelmiştir.
Dün saa‘ »3 de dokuz doktorun iştlrâklylc Mareşale yapılan konsültasyon neticesinde aşağıda kİ tebliğ neşredilmiştir:
«10-/1949 tarihinde Teşvikiye Sağlık Evinde sayın Mareşal Fevzi Çakmak’a yapılan kons'il-
(Dovaını 6t>. S 6Ü. I do)
Türkiye - Batı Almanya ticaret anlaşması
Frankfurt 10 (AP.) — Türkiye ile Batı Almanya 24.650.000 liralık bir ticaret anlaşması imza lamıştır. Birleşik ithalât ve ihracat bürosunun bildirdiği bu habere göre, anlaşma 19*19 temmuz ajandan 1950 haziranının 30 uncu gününe kadar muteber olacak tır.
Almanya Türkiyeye 12.057.000 liralık, demir ve çelik malzeme, mensucat, kimyevî ve ecza maddeleri ihraç edecek, buna mukabil Türkiye Batı Almanyaya 12.575.000 liralık tütün, kuru ye miş ve ham maden gönderecektir.
Şehirde yapılan kontrolde bir çok kaçak ve bozuk un bulundu
Neşriyatımız üzerine Belediye faaliyetini artırmış görünüyor
Dün Belcdlyeco yapılan kontroller neticesinde 308 esnaf murakabo edilmiş, 11 esnaf Milli Korunma Kanununa, 19 esnaf da Daimi Encümen korurlarına muhalefetten dolayı cezalandırılmıştır .
Belcdlyo fırın kontrollerine, neg rlyatımızdan sonra hız vermiştir. Bu arada dün 8 çuval bozuk un, 251 sandviç vo 11 tepsi baklava müsadere edilmiştir.
Yeni Tefrikamız
Oyun içinde
oyun
Açık Hava Tiyatrosunda vo-rllmokto olan bu piyes hakkında üstad Rofi" Covad Ulu-nay tarafından yazılan tonklt makolosl bugün dördüncü Bay-famızdndır.
Vaşlngton, 10 A.A. (afp) ■*-. Truman bugtln 3 millî savunma teşkilâtını birleştiren yeni kanunu imzalamıştır. Truman yeni metnin Birleşik Amerlkaya milli savunma sahasında muvazeneli ve tesirli ilerlemeler sağlıyaca ğını teyit etmlştıı.
imza töreni kanunun tanzimine iştirâk etmiş olan âyan üy» lerl ile temsilcilerin de hazır bu* (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 de^
Diğer taraftan Toprak Ofis ve Bölge Ticaret Müdürlüğü müfettiş lerl do muhtelif fırın vo değinmen lerden un ve ekmek nümuneleri a-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
iyileşti
Basbn' ı n Şemsettin Günaltsû yın sıhhî durumu normale avdet otmiştir. Giinaltayın Anka, ava bu akşam hareketine şüpheli no. zariyle bakılmaktadır. Başbakanın yarın akşam Ankarayu dom mesi kuvvetle muhtemeldir.
At yarışları
ULUNAY
V oliofondl hâdlsoslndon son-’ ra yarışlar —omr-l- ahlro doftln— tehir edildi. Bu nıovzu ot-rafında gazotolor türlü noşrlyat yaptılar. Nlhayot ları yotlştlrlcl vo tb gazotoloro bir
Biz Türklor, at sovorlz. Avrupa-da, Asyada, Afrlkada formanfor-mo olduğumuz zamanlar ömrümüz at üstündo göçerdi. Büyük hocamız morhuın Ahmot Mithat 1808 moş-rutlyotlnl ınütoaklp Şohzadcbaşın-da Foyzlyo salonunda Türklük hakkında bir kontorans vornılş vo Türkün' atla olan dostluğunu o kadar güzol tasvir otınlştl ki yarım aşıra yakın zaman goçııılş olduğu hal-do hâlâ o kocaman adamın sosl kulaklarımdan gltnıoz. Gâzl Giray’-ın Türk odobiyntında en parlak hainlisi şiir olr.rok zlkrodllon meşhur gazolindoı
dün, «Yarış at-sahlplorl oomlyo-moktup göndar-
sb-i- hilnernıend-i- ıtulıl reftân Bir peri şokl-i- sancın, bir gocil âhû yoriuol Dlyo ala olan muhabbeti no gü-zol İfade odlyor.
Türklor atla öğür olmuşlardın* Dördüncü Murat, sotordo otağından uzak kalırsa atın oğorlnl alır, yor» koyar vo başına yastık yaparak öyto uyurdu. Dügünlordo mutlak* at yarışı olurdu.
Pek yakın zamanlarda çoğu ov lordo blnok atı beslerlerdi; horke» Işlno gücüne atla gidordl; imparatorluk dovrlndo sadarot alaylarında sadrâzamla şeyhülislâmın ata bindiklerini hatırlarım. Hattâ sokaklarda kira arabaları olduğu gibi, sürücü beygiri donilon kira atları da vardı. Gonlş çayırlıklarda olrlt oyunları oynanır, horkos ı rlno koşardı; Kâgıthanodo has (Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Sev
uy-
Sibiryaya sürülen
bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra
Sibirgaya sürülen bir Almun kadını üç yıl evveline
kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve
çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ
İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Bir iki güne kadar başlıyoruz
PERŞEMBE 11 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabatı
AĞUSTOS 1949 İSTANBUL Telefon ı 20785—25188 12 inci Yıl, No, 3729 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı t 10 Kunı8 Dünyanın en büyük patronlu /e renkli paftaları İle meşhur el işi ve model mecmuasının Türkçe ilâveli 335 ve 336 cı sayısı geldi. NET KİTABEYİ
Bayarın son nutku
havayı yatıştırdı
İnönü9 nün, C Bay ar9 a cevap verip vermiyeceği kat9î surette bilinmiyor
Bayarın nutku, her tarafta müsbet intibalar bıraktı. Bu arada, nutkun ve miting safahatının radyo ile
Demirkonakta da takip edildiği rivayetleri çıktı
Celâl Bayar, D.P.’nin son îzmlr mitinginde konuşuyor...» (Foto: Yitil Sabah - tzmir)
İzmir mitingi
D° zmirde Demokrat Partinin tertiplediği jniting, telgraf ve muhabirlerin bildirdiklerine göre, hakikaten muhteşem ve muazzam bir mahiyet arzet-miş ve seksen bine yakın bir kit* le, coşkun bir deniz gibi, hareket haline girmiştir. Bu mahşeri izdihamın, en ufak bir hâdiseye mahal vermiyen bir stikûn ve intizam İçinde toplanıp dağılması, şüphesiz, demokratlarım lehine kaydedilecek ve kamına riayet hususunda ne kadar itina ve ısrar gösterildiği bir defa daha anlaşılacaktır. Cumhurbaşkanı sayın lnönünün hemen gözleri ö-oünde cereyan eden bu toplantı ve muhteşem tablo bütün Ege halkının demokrasiye ne derece bağlı olduğunu ve milli hak ve salâhiyetlerini koruma hususunda ne kadar titiz davrandığını isbat etmiştir. Kitlenin taşıdığı levha ve veclzelerin de dikkati çekmekten hâli kaimiy ocağı bedihidlr. Partinin Başkanı Bayar, çok itidalli ve İtinalı nutuklarından birini daha İrat etmek fırsatını bu reaEe Ue bulmuştur. Hatip, partisine İsnat edilmek İstenilen husumet ve kin andını ancnk Halk Far tisinin vâhimeslnde doğmuş bir formül olarak vasıflandırmış-far. MaamafUı Halk Partisinin vatandaşlar araşma husumet zeh ri akıtmaktan hâil kalmadığım da tesbit eylemekten nefsini me-nedememiştir. Bu hal böyle sürüp gider ve Halk Partili zimamdarlar hatalı yollarında İnat ve ısrar ederlerse bunun bir gün fena İhtimallere yol açabilmesi imkânım da kökünden nefl ve İnkâr etmemiştir. Celâl Bayar bir nokta üzerinde nükteli bir şekilde durmuştur ki tekrarlamamak kabil değildir.
Eskiden demokrat liderler köy köy dolaşarak halkla temas ettikçe Saracoğlular, Pokerler ve yâ râm, bu hail kasketlilere ahbaplık baldın çıplaklarla ortaklık. San Çlzznell Mehmet ağalarla dostluk »ayıyorlar ve kaldırım politikacılığı yapmakla ilgilileri itham ediyorlardı. Hattâ hatıranızda yanlış kalmamış İse politika ve propagandanın ancak Millet Meclisinde yapılacağı tekrarlanıyordu. Çimdi ne garip bir tesadüf ve cilvedir ki bu tenkitleri yapanlar ayni yolu tutmuş ve ayni usulleri tatbik eylemeğe koyulmuş bulunuyorlar. En yetkili bir şahsiyet köy köy hattâ kahve kahve dolaşarak halkla kaynaşmağa çalışmıyor mu?
Bayarın, bu neticeyi, memleketin kendisine ve Partisine borç lu olduğunu ifade eylediği vakit •özün o inanmamak güçtür.
Bayar, kanunun behemehal hâkim kalacağı mevzuunu, etraflıca İzah ederken bunun mânasını derinleştirmiştir. Filhakika kanunu, Büyük Millet Meclisinden geçen ve tek parti devrinin usulierino uygun olarak kabul edilen her metne şamil saymak İstememiştir. Anayasa hükümlerine aykırı ve esas demokratik hürriyetlere ve fertlerin masun-luğuna aykırı mevzuatı, Devlet Reisinin veto hakkını kullanmak •uretile tevkif ve tehire salâhiyet 11 olduğunu tebarüz ettirmiştir.
Esasen bütün bu kanun ve tatbikatı münakaşası oldukça boşta dönen bir çarktır. Çünkü kanuna riayet hususunda her taraf müttefik ve müttehittir. Elbir İlgile de anayasaya aykırı kanını lan yok etmek mukarrerdir. Bunu bizzat Başbakan yardımcısı Nilıat Erim İfade etmiş İdi. Bu tuta göre antidemokratik kanunlar, metinlerimiz arasında mebzulen vardır. Bunların hepsini tarayıp tasfiye etmek icap ediyor. İşte bu ameliye ne kadar Çabuk yapılırsa o kadar iyi olur., Maksat ve gayede her tarafın müttefik olduğu ve yalnız kelimeler üzeriııue oynanmakta olduğu hissi msamıa uyanıyor. Maık Partisi için de açık ve dürüst olmak devri artık geldi. Demokrasiyi gıllügişsiz tatbik edelim, o kadar.
YENİ 8ABA1I
I İzmir: 10 (Telefonla) — Demokrat Partinin dün akşam Atatürk meydanında tertip ettiği ve Bandırmadan Antalyaya kadar bütün il ve İlçelerin ıştirâkile şimdiye kadar yapılmış olanların en kalabalık ve muhteşemi o-lan miting İzmir C. H. P. mahfillerinde geniş
akisler uyandırmış ve ehemmiyetle takip e-diimiştir. Mitingi C. H. P. İzmir milletvekillerinden bazılarile, Halk Partisinin divan âza-lan Atatürk meydanının kenarındaki resmi bir daireden takip etmişler ve nutku dinlemiş-(Devamı 8a. s 8Ü. 7 da)
Mn Ticaret Odasında yapılan toplantıda Ticaret Bakanı Vt
Ticaret Bakanı geldi ve ithalâtçılarla görüştü ithalâtçılar; karşılaştıkları türlü güçlükleri ve ağır yürüyen işleri Bakana etrafile anlattılar
Dün sabah Ankaradan şehrimize gelen Ticaret Bakanı Vedat Dicleli, doğruca Başbakanın evine gl. derek bir müddet konuşmuş ve öğleden sonra oaat 14 de İstanbul mıntıka ticaret müdürlüğünde bir saat kadar meşgul olmuştur.
Ticaret Bakanı, bundan aonra saat 15 do Ticaret Odası salonunda toplanan İthalâtçılarla uzun ve mü hlm bir görüşme yapmıştır Bakana bu görüşmesinde Bakanlık Dış Ti-
caret Dairesi reisi Munis Ozansoy, Iç Ticaret Genel Müdürü Fikri Dİ. ker, Sanayi Umum Müdür Muavini Cevat Alpar ve Husual Kalem' Müdürü Nail Artuner refakat «U mekteydi.
Toplantıda ilk sözü Vedat Dicleli almış ve kısaca demiştir kİ:
(— Kıymetli bir İş gününüzü bana hasretmiş bulunuyorsunuz. Sîzleri dinlemek üzere arakadaşla-
(Devamı 8a. s 8ü. 1 do)
Atlantik Paktının
intikamını almışız!
Türkiyenin, Avrupa Konseyine seçilmesi, böyle tefsir ediliyor
Londra, 10 (B.B.C.) — Avrupa Meclisinin tarihî toplantısı bugün Strasbourg’da başlamıştır. Toplantılara 12 milleti temsil eden 101 delege iştirâk etmektedir. Delegeler,, başkanlık divanı yanındaki masada alfabe aı-raslyle yerlerini almışlardır.
Muvakkat Başkan Herriot, söylevini vermeden önce en genç
üç üyenin başkan vekilliğine sc-çilmealnl teklif etmiş ve Türkl-yeden Atalay Akın, Ingiltereden Nally, Yunanistandan Diyoges başkan vekilliğine seçilmiştir.
Strasbourg, 10 (A.A.) — Avrupa konseyi genel kurul toplantısı bugün burada yapılmıştır. Muvakkat başkan Herriot, Türk, (Dovamı 8a. S 8ü. 2 de)
İlkokulların Resim ve
Elişleri Sergisi dün açıldı
Vali, sergiyi gezerken...-»
(Yazısı 2 nel sayfadadır»
Hikmet Bayurun cevabı
Millet partisi genel Başkanı, Celâl Bayarın nutkunu nasıl yorumluyor?
Celâl Bayar'ın, evvelki gün tamirde irat ettiği nutkun akisleri devam etmektedir. Nutuk hakkında mütole
ası sorulan Millet Partisi genel baş-kanı Hikmet Bayur, fikirlerini şöyle
izah etmiştir:
Mitingö.P.nin kudretini iktidara ispat etti
Bayar’ın İzmir nutku, Ankarada siyasî olgunluğa bir örnek diye karşılandı
C. H. P. nln Eğedeki propagandası verimsiz olda
— Cumhurbaşkanının bulunduğu bir şehirde yapılan büyük toplantı
iktidara verilmiş bir derstir, ayni samanda İzmir milletvekillerinin no
dereceye kadar gerçekten milletvekili olduklarını bir kere daha gösteren bir hâdisedir.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 3 do)
Pakıstanlı Kadınlar Birliği
Malta köşkünde çaydan bir intiba...
Ankara 10 (Telefonla) — Celâl Bayarın İzmir nutku, AnkrU rada çok müsait ve siyasî olgun*
luğun bir örneği şeklinde kabul edilmiştir. Nutuk, Ankaranın De* mokrat ve tarafsız muhitlerinde
çok efendice ve hakikatleri tam mânaslle İfade eder bir kıymette telâkki olunmaktadır. Umumi
(Devamı Sa. 5 S0. 6 da)
Amerika ordu
Bayın Mareşal Çakmak
Pakistan Elçisinin eşi dün bir basın toplantısı yaptı
PâklBtan Büyük Elçisi ekselans Mion Bcşir Ahmcd'ln eşi Geptl A-ra dün sahob Park Otelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Bn. Ara, Pâklstanlı kadınların sosyal hayatta oynadıkları rolden , ve Pâktstandakl Türk sevgisinden bahsederek demiştir kİ:
(— Pdklstan Kadınlar Birliği APYVA bugün Pû-klstanda çok ö-nemll bir mevkie sahiptir. Müslüman kadınlar Pâklstonın hürriyetinin kazanılmasında mühim rol
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 da)
Kıbrıslı öğretmenlere Valinin verdiği çayda heyecanlı sahne
Ana vatandan uzak 82 bin Kıbrıslı Türkün hissiyatına tercüman olan hatibin sözleri dinleyicileri ağlattı_________________________________
Vali ve Belediye-Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dlln naat 17 de Yıldızdaki Malta köşkünde Kıb-nslı Türk öğretmenler ve İstanbul ilk okul öğretmenleri şerefine bir çay ziyafeti vermiştir. I
Toplantıda Vali, İstanbul öğretmenleri adına Nuri, ve Kıb-rıslı öğretmenler adına da Talât Yurdakul birer konuşma yapmışlardır.
(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)
teşkilâtı
Truman iiç orduyu birleştiren kanunu imzaladı
Mareşal’in sağlık durumu
Dün öğle üzeri Mareşale bir konsültasyon yapıldı
Teşvikiye Sağlık Evinde bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakrrıak’ın sıhhî durumu dün biraz düzelmiştir.
Dün saa‘ »3 de dokuz doktorun iştlrâklylc Mareşale yapılan konsültasyon neticesinde aşağıda kİ tebliğ neşredilmiştir:
«10-/1949 tarihinde Teşvikiye Sağlık Evinde sayın Mareşal Fevzi Çakmak’a yapılan kons'il-
(Dovaını 6t>. S 6Ü. I do)
Türkiye - Batı Almanya ticaret anlaşması
Frankfurt 10 (AP.) — Türkiye ile Batı Almanya 24.650.000 liralık bir ticaret anlaşması imza lamıştır. Birleşik ithalât ve ihracat bürosunun bildirdiği bu habere göre, anlaşma 19*19 temmuz ajandan 1950 haziranının 30 uncu gününe kadar muteber olacak tır.
Almanya Türkiyeye 12.057.000 liralık, demir ve çelik malzeme, mensucat, kimyevî ve ecza maddeleri ihraç edecek, buna mukabil Türkiye Batı Almanyaya 12.575.000 liralık tütün, kuru ye miş ve ham maden gönderecektir.
Şehirde yapılan kontrolde bir çok kaçak ve bozuk un bulundu
Neşriyatımız üzerine Belediye faaliyetini artırmış görünüyor
Dün Belcdlyeco yapılan kontroller neticesinde 308 esnaf murakabo edilmiş, 11 esnaf Milli Korunma Kanununa, 19 esnaf da Daimi Encümen korurlarına muhalefetten dolayı cezalandırılmıştır .
Belcdlyo fırın kontrollerine, neg rlyatımızdan sonra hız vermiştir. Bu arada dün 8 çuval bozuk un, 251 sandviç vo 11 tepsi baklava müsadere edilmiştir.
Yeni Tefrikamız
Oyun içinde
oyun
Açık Hava Tiyatrosunda vo-rllmokto olan bu piyes hakkında üstad Rofi" Covad Ulu-nay tarafından yazılan tonklt makolosl bugün dördüncü Bay-famızdndır.
Vaşlngton, 10 A.A. (afp) ■*-. Truman bugtln 3 millî savunma teşkilâtını birleştiren yeni kanunu imzalamıştır. Truman yeni metnin Birleşik Amerlkaya milli savunma sahasında muvazeneli ve tesirli ilerlemeler sağlıyaca ğını teyit etmlştıı.
imza töreni kanunun tanzimine iştirâk etmiş olan âyan üy» lerl ile temsilcilerin de hazır bu* (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 de^
Diğer taraftan Toprak Ofis ve Bölge Ticaret Müdürlüğü müfettiş lerl do muhtelif fırın vo değinmen lerden un ve ekmek nümuneleri a-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
iyileşti
Basbn' ı n Şemsettin Günaltsû yın sıhhî durumu normale avdet otmiştir. Giinaltayın Anka, ava bu akşam hareketine şüpheli no. zariyle bakılmaktadır. Başbakanın yarın akşam Ankarayu dom mesi kuvvetle muhtemeldir.
At yarışları
ULUNAY
V oliofondl hâdlsoslndon son-’ ra yarışlar —omr-l- ahlro doftln— tehir edildi. Bu nıovzu ot-rafında gazotolor türlü noşrlyat yaptılar. Nlhayot ları yotlştlrlcl vo tb gazotoloro bir
Biz Türklor, at sovorlz. Avrupa-da, Asyada, Afrlkada formanfor-mo olduğumuz zamanlar ömrümüz at üstündo göçerdi. Büyük hocamız morhuın Ahmot Mithat 1808 moş-rutlyotlnl ınütoaklp Şohzadcbaşın-da Foyzlyo salonunda Türklük hakkında bir kontorans vornılş vo Türkün' atla olan dostluğunu o kadar güzol tasvir otınlştl ki yarım aşıra yakın zaman goçııılş olduğu hal-do hâlâ o kocaman adamın sosl kulaklarımdan gltnıoz. Gâzl Giray’-ın Türk odobiyntında en parlak hainlisi şiir olr.rok zlkrodllon meşhur gazolindoı
dün, «Yarış at-sahlplorl oomlyo-moktup göndar-
sb-i- hilnernıend-i- ıtulıl reftân Bir peri şokl-i- sancın, bir gocil âhû yoriuol Dlyo ala olan muhabbeti no gü-zol İfade odlyor.
Türklor atla öğür olmuşlardın* Dördüncü Murat, sotordo otağından uzak kalırsa atın oğorlnl alır, yor» koyar vo başına yastık yaparak öyto uyurdu. Dügünlordo mutlak* at yarışı olurdu.
Pek yakın zamanlarda çoğu ov lordo blnok atı beslerlerdi; horke» Işlno gücüne atla gidordl; imparatorluk dovrlndo sadarot alaylarında sadrâzamla şeyhülislâmın ata bindiklerini hatırlarım. Hattâ sokaklarda kira arabaları olduğu gibi, sürücü beygiri donilon kira atları da vardı. Gonlş çayırlıklarda olrlt oyunları oynanır, horkos ı rlno koşardı; Kâgıthanodo has (Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Sev
uy-
Sibiryaya sürülen
bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra
Sibirgaya sürülen bir Almun kadını üç yıl evveline
kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve
çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ
İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Bir iki güne kadar başlıyoruz
PERŞEMBE 11 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabatı
AĞUSTOS 1949 İSTANBUL Telefon ı 20785—25188 12 inci Yıl, No, 3729 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı t 10 Kunı8 Dünyanın en büyük patronlu /e renkli paftaları İle meşhur el işi ve model mecmuasının Türkçe ilâveli 335 ve 336 cı sayısı geldi. NET KİTABEYİ
Bayarın son nutku
havayı yatıştırdı
İnönü9 nün, C Bay ar9 a cevap verip vermiyeceği kat9î surette bilinmiyor
Bayarın nutku, her tarafta müsbet intibalar bıraktı. Bu arada, nutkun ve miting safahatının radyo ile
Demirkonakta da takip edildiği rivayetleri çıktı
Celâl Bayar, D.P.’nin son îzmlr mitinginde konuşuyor...» (Foto: Yitil Sabah - tzmir)
İzmir mitingi
D° zmirde Demokrat Partinin tertiplediği jniting, telgraf ve muhabirlerin bildirdiklerine göre, hakikaten muhteşem ve muazzam bir mahiyet arzet-miş ve seksen bine yakın bir kit* le, coşkun bir deniz gibi, hareket haline girmiştir. Bu mahşeri izdihamın, en ufak bir hâdiseye mahal vermiyen bir stikûn ve intizam İçinde toplanıp dağılması, şüphesiz, demokratlarım lehine kaydedilecek ve kamına riayet hususunda ne kadar itina ve ısrar gösterildiği bir defa daha anlaşılacaktır. Cumhurbaşkanı sayın lnönünün hemen gözleri ö-oünde cereyan eden bu toplantı ve muhteşem tablo bütün Ege halkının demokrasiye ne derece bağlı olduğunu ve milli hak ve salâhiyetlerini koruma hususunda ne kadar titiz davrandığını isbat etmiştir. Kitlenin taşıdığı levha ve veclzelerin de dikkati çekmekten hâli kaimiy ocağı bedihidlr. Partinin Başkanı Bayar, çok itidalli ve İtinalı nutuklarından birini daha İrat etmek fırsatını bu reaEe Ue bulmuştur. Hatip, partisine İsnat edilmek İstenilen husumet ve kin andını ancnk Halk Far tisinin vâhimeslnde doğmuş bir formül olarak vasıflandırmış-far. MaamafUı Halk Partisinin vatandaşlar araşma husumet zeh ri akıtmaktan hâil kalmadığım da tesbit eylemekten nefsini me-nedememiştir. Bu hal böyle sürüp gider ve Halk Partili zimamdarlar hatalı yollarında İnat ve ısrar ederlerse bunun bir gün fena İhtimallere yol açabilmesi imkânım da kökünden nefl ve İnkâr etmemiştir. Celâl Bayar bir nokta üzerinde nükteli bir şekilde durmuştur ki tekrarlamamak kabil değildir.
Eskiden demokrat liderler köy köy dolaşarak halkla temas ettikçe Saracoğlular, Pokerler ve yâ râm, bu hail kasketlilere ahbaplık baldın çıplaklarla ortaklık. San Çlzznell Mehmet ağalarla dostluk »ayıyorlar ve kaldırım politikacılığı yapmakla ilgilileri itham ediyorlardı. Hattâ hatıranızda yanlış kalmamış İse politika ve propagandanın ancak Millet Meclisinde yapılacağı tekrarlanıyordu. Çimdi ne garip bir tesadüf ve cilvedir ki bu tenkitleri yapanlar ayni yolu tutmuş ve ayni usulleri tatbik eylemeğe koyulmuş bulunuyorlar. En yetkili bir şahsiyet köy köy hattâ kahve kahve dolaşarak halkla kaynaşmağa çalışmıyor mu?
Bayarın, bu neticeyi, memleketin kendisine ve Partisine borç lu olduğunu ifade eylediği vakit •özün o inanmamak güçtür.
Bayar, kanunun behemehal hâkim kalacağı mevzuunu, etraflıca İzah ederken bunun mânasını derinleştirmiştir. Filhakika kanunu, Büyük Millet Meclisinden geçen ve tek parti devrinin usulierino uygun olarak kabul edilen her metne şamil saymak İstememiştir. Anayasa hükümlerine aykırı ve esas demokratik hürriyetlere ve fertlerin masun-luğuna aykırı mevzuatı, Devlet Reisinin veto hakkını kullanmak •uretile tevkif ve tehire salâhiyet 11 olduğunu tebarüz ettirmiştir.
Esasen bütün bu kanun ve tatbikatı münakaşası oldukça boşta dönen bir çarktır. Çünkü kanuna riayet hususunda her taraf müttefik ve müttehittir. Elbir İlgile de anayasaya aykırı kanını lan yok etmek mukarrerdir. Bunu bizzat Başbakan yardımcısı Nilıat Erim İfade etmiş İdi. Bu tuta göre antidemokratik kanunlar, metinlerimiz arasında mebzulen vardır. Bunların hepsini tarayıp tasfiye etmek icap ediyor. İşte bu ameliye ne kadar Çabuk yapılırsa o kadar iyi olur., Maksat ve gayede her tarafın müttefik olduğu ve yalnız kelimeler üzeriııue oynanmakta olduğu hissi msamıa uyanıyor. Maık Partisi için de açık ve dürüst olmak devri artık geldi. Demokrasiyi gıllügişsiz tatbik edelim, o kadar.
YENİ 8ABA1I
I İzmir: 10 (Telefonla) — Demokrat Partinin dün akşam Atatürk meydanında tertip ettiği ve Bandırmadan Antalyaya kadar bütün il ve İlçelerin ıştirâkile şimdiye kadar yapılmış olanların en kalabalık ve muhteşemi o-lan miting İzmir C. H. P. mahfillerinde geniş
akisler uyandırmış ve ehemmiyetle takip e-diimiştir. Mitingi C. H. P. İzmir milletvekillerinden bazılarile, Halk Partisinin divan âza-lan Atatürk meydanının kenarındaki resmi bir daireden takip etmişler ve nutku dinlemiş-(Devamı 8a. s 8Ü. 7 da)
Mn Ticaret Odasında yapılan toplantıda Ticaret Bakanı Vt
Ticaret Bakanı geldi ve ithalâtçılarla görüştü ithalâtçılar; karşılaştıkları türlü güçlükleri ve ağır yürüyen işleri Bakana etrafile anlattılar
Dün sabah Ankaradan şehrimize gelen Ticaret Bakanı Vedat Dicleli, doğruca Başbakanın evine gl. derek bir müddet konuşmuş ve öğleden sonra oaat 14 de İstanbul mıntıka ticaret müdürlüğünde bir saat kadar meşgul olmuştur.
Ticaret Bakanı, bundan aonra saat 15 do Ticaret Odası salonunda toplanan İthalâtçılarla uzun ve mü hlm bir görüşme yapmıştır Bakana bu görüşmesinde Bakanlık Dış Ti-
caret Dairesi reisi Munis Ozansoy, Iç Ticaret Genel Müdürü Fikri Dİ. ker, Sanayi Umum Müdür Muavini Cevat Alpar ve Husual Kalem' Müdürü Nail Artuner refakat «U mekteydi.
Toplantıda ilk sözü Vedat Dicleli almış ve kısaca demiştir kİ:
(— Kıymetli bir İş gününüzü bana hasretmiş bulunuyorsunuz. Sîzleri dinlemek üzere arakadaşla-
(Devamı 8a. s 8ü. 1 do)
Atlantik Paktının
intikamını almışız!
Türkiyenin, Avrupa Konseyine seçilmesi, böyle tefsir ediliyor
Londra, 10 (B.B.C.) — Avrupa Meclisinin tarihî toplantısı bugün Strasbourg’da başlamıştır. Toplantılara 12 milleti temsil eden 101 delege iştirâk etmektedir. Delegeler,, başkanlık divanı yanındaki masada alfabe aı-raslyle yerlerini almışlardır.
Muvakkat Başkan Herriot, söylevini vermeden önce en genç
üç üyenin başkan vekilliğine sc-çilmealnl teklif etmiş ve Türkl-yeden Atalay Akın, Ingiltereden Nally, Yunanistandan Diyoges başkan vekilliğine seçilmiştir.
Strasbourg, 10 (A.A.) — Avrupa konseyi genel kurul toplantısı bugün burada yapılmıştır. Muvakkat başkan Herriot, Türk, (Dovamı 8a. S 8ü. 2 de)
İlkokulların Resim ve
Elişleri Sergisi dün açıldı
Vali, sergiyi gezerken...-»
(Yazısı 2 nel sayfadadır»
Hikmet Bayurun cevabı
Millet partisi genel Başkanı, Celâl Bayarın nutkunu nasıl yorumluyor?
Celâl Bayar'ın, evvelki gün tamirde irat ettiği nutkun akisleri devam etmektedir. Nutuk hakkında mütole
ası sorulan Millet Partisi genel baş-kanı Hikmet Bayur, fikirlerini şöyle
izah etmiştir:
Mitingö.P.nin kudretini iktidara ispat etti
Bayar’ın İzmir nutku, Ankarada siyasî olgunluğa bir örnek diye karşılandı
C. H. P. nln Eğedeki propagandası verimsiz olda
— Cumhurbaşkanının bulunduğu bir şehirde yapılan büyük toplantı
iktidara verilmiş bir derstir, ayni samanda İzmir milletvekillerinin no
dereceye kadar gerçekten milletvekili olduklarını bir kere daha gösteren bir hâdisedir.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 3 do)
Pakıstanlı Kadınlar Birliği
Malta köşkünde çaydan bir intiba...
Ankara 10 (Telefonla) — Celâl Bayarın İzmir nutku, AnkrU rada çok müsait ve siyasî olgun*
luğun bir örneği şeklinde kabul edilmiştir. Nutuk, Ankaranın De* mokrat ve tarafsız muhitlerinde
çok efendice ve hakikatleri tam mânaslle İfade eder bir kıymette telâkki olunmaktadır. Umumi
(Devamı Sa. 5 S0. 6 da)
Amerika ordu
Bayın Mareşal Çakmak
Pakistan Elçisinin eşi dün bir basın toplantısı yaptı
PâklBtan Büyük Elçisi ekselans Mion Bcşir Ahmcd'ln eşi Geptl A-ra dün sahob Park Otelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Bn. Ara, Pâklstanlı kadınların sosyal hayatta oynadıkları rolden , ve Pâktstandakl Türk sevgisinden bahsederek demiştir kİ:
(— Pdklstan Kadınlar Birliği APYVA bugün Pû-klstanda çok ö-nemll bir mevkie sahiptir. Müslüman kadınlar Pâklstonın hürriyetinin kazanılmasında mühim rol
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 da)
Kıbrıslı öğretmenlere Valinin verdiği çayda heyecanlı sahne
Ana vatandan uzak 82 bin Kıbrıslı Türkün hissiyatına tercüman olan hatibin sözleri dinleyicileri ağlattı_________________________________
Vali ve Belediye-Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dlln naat 17 de Yıldızdaki Malta köşkünde Kıb-nslı Türk öğretmenler ve İstanbul ilk okul öğretmenleri şerefine bir çay ziyafeti vermiştir. I
Toplantıda Vali, İstanbul öğretmenleri adına Nuri, ve Kıb-rıslı öğretmenler adına da Talât Yurdakul birer konuşma yapmışlardır.
(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)
teşkilâtı
Truman iiç orduyu birleştiren kanunu imzaladı
Mareşal’in sağlık durumu
Dün öğle üzeri Mareşale bir konsültasyon yapıldı
Teşvikiye Sağlık Evinde bir ameliyat geçiren Mareşal Fevzi Çakrrıak’ın sıhhî durumu dün biraz düzelmiştir.
Dün saa‘ »3 de dokuz doktorun iştlrâklylc Mareşale yapılan konsültasyon neticesinde aşağıda kİ tebliğ neşredilmiştir:
«10-/1949 tarihinde Teşvikiye Sağlık Evinde sayın Mareşal Fevzi Çakmak’a yapılan kons'il-
(Dovaını 6t>. S 6Ü. I do)
Türkiye - Batı Almanya ticaret anlaşması
Frankfurt 10 (AP.) — Türkiye ile Batı Almanya 24.650.000 liralık bir ticaret anlaşması imza lamıştır. Birleşik ithalât ve ihracat bürosunun bildirdiği bu habere göre, anlaşma 19*19 temmuz ajandan 1950 haziranının 30 uncu gününe kadar muteber olacak tır.
Almanya Türkiyeye 12.057.000 liralık, demir ve çelik malzeme, mensucat, kimyevî ve ecza maddeleri ihraç edecek, buna mukabil Türkiye Batı Almanyaya 12.575.000 liralık tütün, kuru ye miş ve ham maden gönderecektir.
Şehirde yapılan kontrolde bir çok kaçak ve bozuk un bulundu
Neşriyatımız üzerine Belediye faaliyetini artırmış görünüyor
Dün Belcdlyeco yapılan kontroller neticesinde 308 esnaf murakabo edilmiş, 11 esnaf Milli Korunma Kanununa, 19 esnaf da Daimi Encümen korurlarına muhalefetten dolayı cezalandırılmıştır .
Belcdlyo fırın kontrollerine, neg rlyatımızdan sonra hız vermiştir. Bu arada dün 8 çuval bozuk un, 251 sandviç vo 11 tepsi baklava müsadere edilmiştir.
Yeni Tefrikamız
Oyun içinde
oyun
Açık Hava Tiyatrosunda vo-rllmokto olan bu piyes hakkında üstad Rofi" Covad Ulu-nay tarafından yazılan tonklt makolosl bugün dördüncü Bay-famızdndır.
Vaşlngton, 10 A.A. (afp) ■*-. Truman bugtln 3 millî savunma teşkilâtını birleştiren yeni kanunu imzalamıştır. Truman yeni metnin Birleşik Amerlkaya milli savunma sahasında muvazeneli ve tesirli ilerlemeler sağlıyaca ğını teyit etmlştıı.
imza töreni kanunun tanzimine iştirâk etmiş olan âyan üy» lerl ile temsilcilerin de hazır bu* (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 de^
Diğer taraftan Toprak Ofis ve Bölge Ticaret Müdürlüğü müfettiş lerl do muhtelif fırın vo değinmen lerden un ve ekmek nümuneleri a-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
iyileşti
Basbn' ı n Şemsettin Günaltsû yın sıhhî durumu normale avdet otmiştir. Giinaltayın Anka, ava bu akşam hareketine şüpheli no. zariyle bakılmaktadır. Başbakanın yarın akşam Ankarayu dom mesi kuvvetle muhtemeldir.
At yarışları
ULUNAY
V oliofondl hâdlsoslndon son-’ ra yarışlar —omr-l- ahlro doftln— tehir edildi. Bu nıovzu ot-rafında gazotolor türlü noşrlyat yaptılar. Nlhayot ları yotlştlrlcl vo tb gazotoloro bir
Biz Türklor, at sovorlz. Avrupa-da, Asyada, Afrlkada formanfor-mo olduğumuz zamanlar ömrümüz at üstündo göçerdi. Büyük hocamız morhuın Ahmot Mithat 1808 moş-rutlyotlnl ınütoaklp Şohzadcbaşın-da Foyzlyo salonunda Türklük hakkında bir kontorans vornılş vo Türkün' atla olan dostluğunu o kadar güzol tasvir otınlştl ki yarım aşıra yakın zaman goçııılş olduğu hal-do hâlâ o kocaman adamın sosl kulaklarımdan gltnıoz. Gâzl Giray’-ın Türk odobiyntında en parlak hainlisi şiir olr.rok zlkrodllon meşhur gazolindoı
dün, «Yarış at-sahlplorl oomlyo-moktup göndar-
sb-i- hilnernıend-i- ıtulıl reftân Bir peri şokl-i- sancın, bir gocil âhû yoriuol Dlyo ala olan muhabbeti no gü-zol İfade odlyor.
Türklor atla öğür olmuşlardın* Dördüncü Murat, sotordo otağından uzak kalırsa atın oğorlnl alır, yor» koyar vo başına yastık yaparak öyto uyurdu. Dügünlordo mutlak* at yarışı olurdu.
Pek yakın zamanlarda çoğu ov lordo blnok atı beslerlerdi; horke» Işlno gücüne atla gidordl; imparatorluk dovrlndo sadarot alaylarında sadrâzamla şeyhülislâmın ata bindiklerini hatırlarım. Hattâ sokaklarda kira arabaları olduğu gibi, sürücü beygiri donilon kira atları da vardı. Gonlş çayırlıklarda olrlt oyunları oynanır, horkos ı rlno koşardı; Kâgıthanodo has (Devamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Sev
uy-
Sibiryaya sürülen
bir Alman kadını
Uzun müddet komünist iken partiden çıkarılan, sonra
Sibirgaya sürülen bir Almun kadını üç yıl evveline
kadar hapishanelerde, kamplarda ve gördüklerini ve
çektiklerini anlatıyor
TÜYLER ÜRPERTİCİ SAHNELER, İŞİTİLMEMİŞ
İSTİCVAPLAR VE İŞKENCE USULLERİ
Bir iki güne kadar başlıyoruz

Comments (0)