cuma 12 AĞUSTOS 1949 — Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo Hoı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20788—28188 Yeni Saban 12 inci Yıl, No. 3730 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı : 10 Kuruş CRiSTAL GRANDİN VE ORA RADYOLARI Beğenilen Fransız Radyolarıdır
iktidarı çok düşündürdüğü anlaşılan Bayarın nutkunu söylediği »on îtmir mitinginden bir görünüş. ..-o
İnönü, Izmirde bir
konuşma yaptı
Bayarın nutkuna hiç temas etmeyen İnönü, tüccarlardan işbirliği istedi
İktidara gelmek ve gitmek
Celâl Bayar, İzmir nutkunda, bütün yurtça hasreti çekilen, bir nok taya ehemmiyetle ve çok güzel bir şekilde işaret etti.
Türkiye, İç politika mücadelelerinin haşin ve kına tezahürlerinden çok bıkmıştır. Balkan ko-mlteciliğini andıran hareketler, hele İttihat ve Terakki hükümetinin güttüğü şiddet, askı ve basla politikası bütün yurtta nefret ve İstikrah uyandırmış idi. Sokak ortalarında, köprü üstünde ve Eminönünde, polis ve inzibat kuvvetlerinin gözleri önünde, gü-pe gündüz, muhalif şahsiyetler yerlere seriliyordu. Ahmet Sa-mimler. Zeki beyler böylece pervasız bir surette öldürülmüş ve işin en fecll, katiller bir türlü yakalanamamış İdi. Halbuki bu siyasî cinayetleri Işüyenler, yap-tıklan fiillerle apaçık iftihar e-derek kollarını sallayıp dolaşıyorlardı. İttihatçılar hükümeti elde etmek İçin Babıâll baskınını icat etmişler ve müsellah hir gurup halinde sadareti İstilâ ederek Harbiye Nâzın Nâzım paşayı Vekiller Meclisi İçtima odasında İtlaf ederek sadaret mührünü sadrâzam Kâmil paşadan zorla söküp almışlardı.
Kamalı, hançeri], rovelverll böyle bir politika memleketi ancak felâket uçurumunun dibine yuvarladı ve İttihatçılar memleketin dört ucunu terkederek iş başından uzaklaştılar.
Bütün bu yakın maziyi yaşamış olanlar Cumhuriyet İdaresinin sağladığı sükûn devrinden bahtiyar ve hoşnut bulunuyorlar ve her hangi bir bahane ve vekile İle eski elemli günlerin lâkırdısını bile işitmek İstemiyorlar. İşte bu İtibarladır kİ Demokrat Parti kongresindeki (Husumet Andı) formülü bir nevi endişe u-
Hükümet seçim kanunu tasarısını neşrediyor
N. Erim beyanatında; muhalefetin, tasarı karşısındaki menfi tavrına işaret etti
Erim, hükümetin, emniyetli seçim vaadini tutacağını belirtti
Mareşalin sıhhati ve bazı söylentiler
Yapılan prostat ameliyatına kat’î lüzum olmadığı yolunda bazı rivayetler dolaşıyor. İlgili zevat bu hususta i e diyorlar ?..
“Kendinizi
Amerikalılara
tanıtamıyorsunuz,,
İzmir Belediyesinin İnöniiye dün, Ada gazinosunda verdiği çay ziyafetine davet edildikleri halde D. P. ve Millet partisi Başkanları gelmediler
İzmir: 11 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Bugün saat 10 da Cumhurbaş kam ismet İnönü şerefine Fuardaki ada gazinosunda İzmir bele diyesi tarafından bir çay verilmiştir. Bu çayda Büyük Millet Meclisi başkanı Şükrü Saraçoğlu,
(Devamı 8a, 8 8Ü. * de)
Mâruf bir Amerikalı gazeteci, bu yüzden Marşal Plânından az istifade ettiğimizi söylüyor
Avrupa müdafaa
hattı
Ticaret Bakanının
Amerikaya dönen kurmay şeflerine göre Ren nehridir
Vashtngton: 11 (a.a.) (afp) — Savunma Bakanı Louis Johnson’un son beyanatı ve Amerikan kurmay başkanlannın yaptıkları seyahatin bilinen bazı neticeleri Vashlngton-daki müşahitlerin dikkatini çekmek tedir. Müşahitler bunlardan şlm . diden hem asıl askeri yardım prog ramını ve henı de Kuzey Atlantik bölgesinin müşterek savunmasını alâkadar eden bazı neticeler çıkarabileceklerine inanmaktadırlar.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
dünkü temasları
Lokantada, Bakanın önüne francala gelirdiler, Bakan ekmek istedi ve müessese sahibine ihtar etti
Başbakan Cumartesiye Ankaraya dönecek
İstanbul: 11 (a.a.) — Başbakan Şemseddin Gtlnaltay bir İki gün süren hafif bir rahatsızlık geçirmişti. Başbakanın tekrar rahatsızlandığı (Devamı Sa. 6 80. 1 de)
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli, dün öğleden evvel Toprak Mahsulleri Ofisi depo ve ambarlarını gezmiş, ambarsızlık yüzünden dışarıda yapılan stoklar üzerinde meşgul olmuştur. Vedad Dicleli saat 12 ile 13 arasında İstanbul Mıntaka Ticaret Müdürlüğünde, İstanbul Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar-la bir görüşme yapmış ve şehrin m ve ekmek işi üzerinde durmuş tur. Saat 14,30 da esnaf mümessillerini, 16 da ihracatçıları dinleyen Bakan, dilek ve şikâyetleri cevaplandırmıştır.
Dünkü toplantıda Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı ileri gelenleri de hazır bulunmuş ve kendilerini İlgilendiren mevzular üzerinde notlar almışlardır.
Esnafın dilekleri
Esnaf mümessillerini dinlemek üzere Ticaret Odası salonuna giren Bakan, mümessilleri selâmladıktan sonra küçük sanatın, bünyemizin temeli olduğuna, dileklerin dinleneceğine, ve bu dileklerin cevaplandırılacağına işaret etmiştir.
Toplantı, reisliğe seçilen Hü-(Dovamı 8a. 6 Sü. 7 de)
Amerikadan gelecek mütehassıslar
basitlik ve vuzuhlle açıkladı.
Demokrat Parti başkanı ne kadar temiz İdeal ve gayeler peşinde koştuğunu şöyle anlatıyor:
«Bir memlekette karşılıklı şüphe ve husumetin değil bilâkis emniyet ve sevginin birieşip kuvvetlenmesini demokratik inkılâbın İlk şartı saymaktayız. İktidara gelmek, iktidarda vazife görmek ve İktidardan uzaklaşmak artık bu memlekette içtimai ve Bİyasi hayatın, millet iradesine bağlı, tabii tecellileri haline gelmelidir. Muhalif olmayı vatan ihaneti İle bir tutan zihniyet nefreti çekmelidir.»
Bu sözlerin ne kadar İsabetli olduğu açıktır. İktidar bir nevi ganimet sofrası sayılmamalıdır. Parti mücadelesi, bir harp, iktidar da zafere ulaşanın ganimeti değildir. İktidara cebir ve silâh ile yetişmek ve yükselmek de yok tur. Bütün demokratik ve mede-
İstanbul, 11 (A.A.) — Teşvikiye Sağlık Evinden Mareşal Çakmağın sağlık durumu hakkında bu sabah saat 9.39 da alı-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Avrupa Konseyi Başkanı Seçildi
Verem âfetinden yurtta, her yıl 40 bin vatandaş ölüyor
Tiirkiyeye gelecek mütehassıslar arasında maliyeciler de var
Ankara: 11 (Hususî) — Hükûu^» tin muhtelif dairelerin teknik ihtiyaçlarına dair tekliflerin, bazıları İktisadî işbirliği Vaşington Bürosu tarafından kabul edilmiştir. B.-na gö re, maliyomizdo ıslahat yapmak iieu ro, Şikago üniversitesi iktisat profesörü vo Amerika mâliyesi müşavir 1 erinden R. Blough yakında Tuıki-yeyo gelecektir.
Tiirk Maliye Bakanlığı mamurlan lo Prof. Blough, mail meseleleri tahlil vo gerekli değişiklikleri tesbit edecektir.
Ayrıca, Türk istatistikçilerinin staj Iarını Ameriknda yapmaları uygun (Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İstanbul
sergisi hazırlıkları
Memleketimizde verem hakkında tetkikler yapan Amerikalı mütehassısın, dikkate değer izahatı
Başkanlığa seçilen Spaak, yeni bir Avrupa, bir ay içinde yaratılamaz ; dedi
Londra: 11 (B.B.C.) — Stras -ı da Spaak Kc burg'da toplantı halinde bulunan — Avrupa Konseyi İstişare meclisi, konsey başkanlığına İttifakla ------------------- Henry Spoak’ı seçmiştir. Başkan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da) | seçilişini müteakip verdiği nutkun
-----,______onseyln bağımsız, kuv vetll ve işlek olması temennisinde bulunmuştur. Spaak, devamla, yeni bir Avrupa, bir ay İçinde yaratı i lamaz. demiş ve Bakanlar Konıi-
(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
Yeni Tefrikamız
yanatta bulunarak demiştir ki:
(— TUrklyoyi bu ziyaretimde ve rem meselcsiylo meşgul oldum. Ve-rem dftvâsı bUtün dünyanın en yakından meşgul olduğu bir meseledir, Türk hillcûmetl do bu dâvftyı (Devamı Sa. 8 SO. 1 do) I
Vali dün gazete sahiple» rine bu mevzuda geniş izahat verdi
I İstanbul vali vo belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdar dün Eınirgâu korusunda îstanbuldo çıkan gazetelerin aa-iıiplerino bir öğlo yemeği vermiştir»
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dünkü yüzme yarışları
Acayip bir Amerikalı
turist grupu
Şortlu, mayoıiı 32 Amerikalı, dünya turuna çıkaran Tür kıye’ye de geldiler
Sibirya Sürgünü
Bir Alman kadınının hatıratı
Bir Alman komünistinin kansı, madam Buber, kocasından sonra, kendisinin de nasıl tevkif olunduğunu nasıl bir kamptan hapishaneye yollandığını ve nihayet Sibiryada çeşitli işkence yerlerini anlatıyor.
Sibiryada bütün işkence yerlerini gören bu kadın, geçenlerde, Parlste cereyan etmiş olan büyük Krnvçen-ko dâvasında şahitlik etmiş, gördüklerini, bildiklerini anlatmıştır.
YAKIN
NEŞKE başlıyoruz
Ehlî hayvan sergisi
ULUNAY
Bugün Kartalda ehli hayvan sorglsl açılıyor. Her eono olduğu gibi bu sono do köy-lülor uzak, yakın köylerinden bakımlı hayvanlarını getlreoekler vo sorgldo toşhlr odorek —teşvik olsun dlyo— bazı mükâfatlara nail olaoaklardır. Hattâ bon do bu se-nekl sorglyo (Bozırk) olnslndon bir inok koyaoağım.
Ehil hayvan sergisi hor sono tekerrür öden bir moraslm hallno gelmiştir. Zira teşhir edilen hayvanat homon homon sado at, inok vo boğadan İbarettir. Şunu da ilûvo odollın kİ bu sorgllordon daha nıüs bot bir notloo alındığını görmedik. Yânı bizdo hayvan nesimin ıslâh odıldlğlno dair bir omaro ınovout değildir.
Blzılo umuıniyotlo üç olns sığır
1 — Bolvadin kara sığırları.
2 — Bizdo (Boz-rk) tâbir odllon (Pllovno) sığırları.
3 — Zovort donllon Kars sığır-,J Bunun harıcındo Kültür Inoğı o-laruk Kırım, Polonya, Emıntal,
Montofon, Hollanda Inoklcri vardın kİ bunlar yavaş yavaş soloksıyonl» hususiyetlerini tamamen kaybetmiş yahut otmokto bulunmuşlar «
Solvadlnlero çok himmet ediliyor. Bunların sütü azdır takat ham oolakeş, hom do kuvvetli bir ırk-
Bozırk ise hom sülunueıı nom de hlzınotlndon Istifado odılcn bir cins tir.
Zovort Inoklorl bizdo dejenere olmuştur; asıl hlınmeto muhtaç bu cinstir. Çünkü hom munis, Hom do sütlüdür. Danalarının an »>> pek lozzotlidlr.
Bunları ıslâh odcocgmiKO r.iunlo-fon'ları yaymak istiyoruz, dizili» Iklinıo bu hayvan pok gu(oi intibak ediyormuş. Bu ırkın köylüye mal olabilmesi uzun sonolero mütevakkıftır. O, gündo üç dört kilo süt voron yorll ırkını torolh öder, çünkü fazla süt alıp da no yapacak?. Hangi süthaneye, hangi yoğurtha-neyo, hangi poynlr fabrikasına sa-taoak?
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
PUî» Wd(J yüzme yarışları yapılmıştır. Yukarıdaki resim; bu yarışlardan bir intibaı teabii
etmektedir. Spora ait diğer yazılarımızı inci sayfamızda okuyunuz.

cuma 12 AĞUSTOS 1949 — Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo Hoı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20788—28188 Yeni Saban 12 inci Yıl, No. 3730 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı : 10 Kuruş CRiSTAL GRANDİN VE ORA RADYOLARI Beğenilen Fransız Radyolarıdır
iktidarı çok düşündürdüğü anlaşılan Bayarın nutkunu söylediği »on îtmir mitinginden bir görünüş. ..-o
İnönü, Izmirde bir
konuşma yaptı
Bayarın nutkuna hiç temas etmeyen İnönü, tüccarlardan işbirliği istedi
İktidara gelmek ve gitmek
Celâl Bayar, İzmir nutkunda, bütün yurtça hasreti çekilen, bir nok taya ehemmiyetle ve çok güzel bir şekilde işaret etti.
Türkiye, İç politika mücadelelerinin haşin ve kına tezahürlerinden çok bıkmıştır. Balkan ko-mlteciliğini andıran hareketler, hele İttihat ve Terakki hükümetinin güttüğü şiddet, askı ve basla politikası bütün yurtta nefret ve İstikrah uyandırmış idi. Sokak ortalarında, köprü üstünde ve Eminönünde, polis ve inzibat kuvvetlerinin gözleri önünde, gü-pe gündüz, muhalif şahsiyetler yerlere seriliyordu. Ahmet Sa-mimler. Zeki beyler böylece pervasız bir surette öldürülmüş ve işin en fecll, katiller bir türlü yakalanamamış İdi. Halbuki bu siyasî cinayetleri Işüyenler, yap-tıklan fiillerle apaçık iftihar e-derek kollarını sallayıp dolaşıyorlardı. İttihatçılar hükümeti elde etmek İçin Babıâll baskınını icat etmişler ve müsellah hir gurup halinde sadareti İstilâ ederek Harbiye Nâzın Nâzım paşayı Vekiller Meclisi İçtima odasında İtlaf ederek sadaret mührünü sadrâzam Kâmil paşadan zorla söküp almışlardı.
Kamalı, hançeri], rovelverll böyle bir politika memleketi ancak felâket uçurumunun dibine yuvarladı ve İttihatçılar memleketin dört ucunu terkederek iş başından uzaklaştılar.
Bütün bu yakın maziyi yaşamış olanlar Cumhuriyet İdaresinin sağladığı sükûn devrinden bahtiyar ve hoşnut bulunuyorlar ve her hangi bir bahane ve vekile İle eski elemli günlerin lâkırdısını bile işitmek İstemiyorlar. İşte bu İtibarladır kİ Demokrat Parti kongresindeki (Husumet Andı) formülü bir nevi endişe u-
Hükümet seçim kanunu tasarısını neşrediyor
N. Erim beyanatında; muhalefetin, tasarı karşısındaki menfi tavrına işaret etti
Erim, hükümetin, emniyetli seçim vaadini tutacağını belirtti
Mareşalin sıhhati ve bazı söylentiler
Yapılan prostat ameliyatına kat’î lüzum olmadığı yolunda bazı rivayetler dolaşıyor. İlgili zevat bu hususta i e diyorlar ?..
“Kendinizi
Amerikalılara
tanıtamıyorsunuz,,
İzmir Belediyesinin İnöniiye dün, Ada gazinosunda verdiği çay ziyafetine davet edildikleri halde D. P. ve Millet partisi Başkanları gelmediler
İzmir: 11 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Bugün saat 10 da Cumhurbaş kam ismet İnönü şerefine Fuardaki ada gazinosunda İzmir bele diyesi tarafından bir çay verilmiştir. Bu çayda Büyük Millet Meclisi başkanı Şükrü Saraçoğlu,
(Devamı 8a, 8 8Ü. * de)
Mâruf bir Amerikalı gazeteci, bu yüzden Marşal Plânından az istifade ettiğimizi söylüyor
Avrupa müdafaa
hattı
Ticaret Bakanının
Amerikaya dönen kurmay şeflerine göre Ren nehridir
Vashtngton: 11 (a.a.) (afp) — Savunma Bakanı Louis Johnson’un son beyanatı ve Amerikan kurmay başkanlannın yaptıkları seyahatin bilinen bazı neticeleri Vashlngton-daki müşahitlerin dikkatini çekmek tedir. Müşahitler bunlardan şlm . diden hem asıl askeri yardım prog ramını ve henı de Kuzey Atlantik bölgesinin müşterek savunmasını alâkadar eden bazı neticeler çıkarabileceklerine inanmaktadırlar.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
dünkü temasları
Lokantada, Bakanın önüne francala gelirdiler, Bakan ekmek istedi ve müessese sahibine ihtar etti
Başbakan Cumartesiye Ankaraya dönecek
İstanbul: 11 (a.a.) — Başbakan Şemseddin Gtlnaltay bir İki gün süren hafif bir rahatsızlık geçirmişti. Başbakanın tekrar rahatsızlandığı (Devamı Sa. 6 80. 1 de)
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli, dün öğleden evvel Toprak Mahsulleri Ofisi depo ve ambarlarını gezmiş, ambarsızlık yüzünden dışarıda yapılan stoklar üzerinde meşgul olmuştur. Vedad Dicleli saat 12 ile 13 arasında İstanbul Mıntaka Ticaret Müdürlüğünde, İstanbul Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar-la bir görüşme yapmış ve şehrin m ve ekmek işi üzerinde durmuş tur. Saat 14,30 da esnaf mümessillerini, 16 da ihracatçıları dinleyen Bakan, dilek ve şikâyetleri cevaplandırmıştır.
Dünkü toplantıda Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı ileri gelenleri de hazır bulunmuş ve kendilerini İlgilendiren mevzular üzerinde notlar almışlardır.
Esnafın dilekleri
Esnaf mümessillerini dinlemek üzere Ticaret Odası salonuna giren Bakan, mümessilleri selâmladıktan sonra küçük sanatın, bünyemizin temeli olduğuna, dileklerin dinleneceğine, ve bu dileklerin cevaplandırılacağına işaret etmiştir.
Toplantı, reisliğe seçilen Hü-(Dovamı 8a. 6 Sü. 7 de)
Amerikadan gelecek mütehassıslar
basitlik ve vuzuhlle açıkladı.
Demokrat Parti başkanı ne kadar temiz İdeal ve gayeler peşinde koştuğunu şöyle anlatıyor:
«Bir memlekette karşılıklı şüphe ve husumetin değil bilâkis emniyet ve sevginin birieşip kuvvetlenmesini demokratik inkılâbın İlk şartı saymaktayız. İktidara gelmek, iktidarda vazife görmek ve İktidardan uzaklaşmak artık bu memlekette içtimai ve Bİyasi hayatın, millet iradesine bağlı, tabii tecellileri haline gelmelidir. Muhalif olmayı vatan ihaneti İle bir tutan zihniyet nefreti çekmelidir.»
Bu sözlerin ne kadar İsabetli olduğu açıktır. İktidar bir nevi ganimet sofrası sayılmamalıdır. Parti mücadelesi, bir harp, iktidar da zafere ulaşanın ganimeti değildir. İktidara cebir ve silâh ile yetişmek ve yükselmek de yok tur. Bütün demokratik ve mede-
İstanbul, 11 (A.A.) — Teşvikiye Sağlık Evinden Mareşal Çakmağın sağlık durumu hakkında bu sabah saat 9.39 da alı-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Avrupa Konseyi Başkanı Seçildi
Verem âfetinden yurtta, her yıl 40 bin vatandaş ölüyor
Tiirkiyeye gelecek mütehassıslar arasında maliyeciler de var
Ankara: 11 (Hususî) — Hükûu^» tin muhtelif dairelerin teknik ihtiyaçlarına dair tekliflerin, bazıları İktisadî işbirliği Vaşington Bürosu tarafından kabul edilmiştir. B.-na gö re, maliyomizdo ıslahat yapmak iieu ro, Şikago üniversitesi iktisat profesörü vo Amerika mâliyesi müşavir 1 erinden R. Blough yakında Tuıki-yeyo gelecektir.
Tiirk Maliye Bakanlığı mamurlan lo Prof. Blough, mail meseleleri tahlil vo gerekli değişiklikleri tesbit edecektir.
Ayrıca, Türk istatistikçilerinin staj Iarını Ameriknda yapmaları uygun (Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İstanbul
sergisi hazırlıkları
Memleketimizde verem hakkında tetkikler yapan Amerikalı mütehassısın, dikkate değer izahatı
Başkanlığa seçilen Spaak, yeni bir Avrupa, bir ay içinde yaratılamaz ; dedi
Londra: 11 (B.B.C.) — Stras -ı da Spaak Kc burg'da toplantı halinde bulunan — Avrupa Konseyi İstişare meclisi, konsey başkanlığına İttifakla ------------------- Henry Spoak’ı seçmiştir. Başkan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da) | seçilişini müteakip verdiği nutkun
-----,______onseyln bağımsız, kuv vetll ve işlek olması temennisinde bulunmuştur. Spaak, devamla, yeni bir Avrupa, bir ay İçinde yaratı i lamaz. demiş ve Bakanlar Konıi-
(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
Yeni Tefrikamız
yanatta bulunarak demiştir ki:
(— TUrklyoyi bu ziyaretimde ve rem meselcsiylo meşgul oldum. Ve-rem dftvâsı bUtün dünyanın en yakından meşgul olduğu bir meseledir, Türk hillcûmetl do bu dâvftyı (Devamı Sa. 8 SO. 1 do) I
Vali dün gazete sahiple» rine bu mevzuda geniş izahat verdi
I İstanbul vali vo belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdar dün Eınirgâu korusunda îstanbuldo çıkan gazetelerin aa-iıiplerino bir öğlo yemeği vermiştir»
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dünkü yüzme yarışları
Acayip bir Amerikalı
turist grupu
Şortlu, mayoıiı 32 Amerikalı, dünya turuna çıkaran Tür kıye’ye de geldiler
Sibirya Sürgünü
Bir Alman kadınının hatıratı
Bir Alman komünistinin kansı, madam Buber, kocasından sonra, kendisinin de nasıl tevkif olunduğunu nasıl bir kamptan hapishaneye yollandığını ve nihayet Sibiryada çeşitli işkence yerlerini anlatıyor.
Sibiryada bütün işkence yerlerini gören bu kadın, geçenlerde, Parlste cereyan etmiş olan büyük Krnvçen-ko dâvasında şahitlik etmiş, gördüklerini, bildiklerini anlatmıştır.
YAKIN
NEŞKE başlıyoruz
Ehlî hayvan sergisi
ULUNAY
Bugün Kartalda ehli hayvan sorglsl açılıyor. Her eono olduğu gibi bu sono do köy-lülor uzak, yakın köylerinden bakımlı hayvanlarını getlreoekler vo sorgldo toşhlr odorek —teşvik olsun dlyo— bazı mükâfatlara nail olaoaklardır. Hattâ bon do bu se-nekl sorglyo (Bozırk) olnslndon bir inok koyaoağım.
Ehil hayvan sergisi hor sono tekerrür öden bir moraslm hallno gelmiştir. Zira teşhir edilen hayvanat homon homon sado at, inok vo boğadan İbarettir. Şunu da ilûvo odollın kİ bu sorgllordon daha nıüs bot bir notloo alındığını görmedik. Yânı bizdo hayvan nesimin ıslâh odıldlğlno dair bir omaro ınovout değildir.
Blzılo umuıniyotlo üç olns sığır
1 — Bolvadin kara sığırları.
2 — Bizdo (Boz-rk) tâbir odllon (Pllovno) sığırları.
3 — Zovort donllon Kars sığır-,J Bunun harıcındo Kültür Inoğı o-laruk Kırım, Polonya, Emıntal,
Montofon, Hollanda Inoklcri vardın kİ bunlar yavaş yavaş soloksıyonl» hususiyetlerini tamamen kaybetmiş yahut otmokto bulunmuşlar «
Solvadlnlero çok himmet ediliyor. Bunların sütü azdır takat ham oolakeş, hom do kuvvetli bir ırk-
Bozırk ise hom sülunueıı nom de hlzınotlndon Istifado odılcn bir cins tir.
Zovort Inoklorl bizdo dejenere olmuştur; asıl hlınmeto muhtaç bu cinstir. Çünkü hom munis, Hom do sütlüdür. Danalarının an »>> pek lozzotlidlr.
Bunları ıslâh odcocgmiKO r.iunlo-fon'ları yaymak istiyoruz, dizili» Iklinıo bu hayvan pok gu(oi intibak ediyormuş. Bu ırkın köylüye mal olabilmesi uzun sonolero mütevakkıftır. O, gündo üç dört kilo süt voron yorll ırkını torolh öder, çünkü fazla süt alıp da no yapacak?. Hangi süthaneye, hangi yoğurtha-neyo, hangi poynlr fabrikasına sa-taoak?
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
PUî» Wd(J yüzme yarışları yapılmıştır. Yukarıdaki resim; bu yarışlardan bir intibaı teabii
etmektedir. Spora ait diğer yazılarımızı inci sayfamızda okuyunuz.

cuma 12 AĞUSTOS 1949 — Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo Hoı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20788—28188 Yeni Saban 12 inci Yıl, No. 3730 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı : 10 Kuruş CRiSTAL GRANDİN VE ORA RADYOLARI Beğenilen Fransız Radyolarıdır
iktidarı çok düşündürdüğü anlaşılan Bayarın nutkunu söylediği »on îtmir mitinginden bir görünüş. ..-o
İnönü, Izmirde bir
konuşma yaptı
Bayarın nutkuna hiç temas etmeyen İnönü, tüccarlardan işbirliği istedi
İktidara gelmek ve gitmek
Celâl Bayar, İzmir nutkunda, bütün yurtça hasreti çekilen, bir nok taya ehemmiyetle ve çok güzel bir şekilde işaret etti.
Türkiye, İç politika mücadelelerinin haşin ve kına tezahürlerinden çok bıkmıştır. Balkan ko-mlteciliğini andıran hareketler, hele İttihat ve Terakki hükümetinin güttüğü şiddet, askı ve basla politikası bütün yurtta nefret ve İstikrah uyandırmış idi. Sokak ortalarında, köprü üstünde ve Eminönünde, polis ve inzibat kuvvetlerinin gözleri önünde, gü-pe gündüz, muhalif şahsiyetler yerlere seriliyordu. Ahmet Sa-mimler. Zeki beyler böylece pervasız bir surette öldürülmüş ve işin en fecll, katiller bir türlü yakalanamamış İdi. Halbuki bu siyasî cinayetleri Işüyenler, yap-tıklan fiillerle apaçık iftihar e-derek kollarını sallayıp dolaşıyorlardı. İttihatçılar hükümeti elde etmek İçin Babıâll baskınını icat etmişler ve müsellah hir gurup halinde sadareti İstilâ ederek Harbiye Nâzın Nâzım paşayı Vekiller Meclisi İçtima odasında İtlaf ederek sadaret mührünü sadrâzam Kâmil paşadan zorla söküp almışlardı.
Kamalı, hançeri], rovelverll böyle bir politika memleketi ancak felâket uçurumunun dibine yuvarladı ve İttihatçılar memleketin dört ucunu terkederek iş başından uzaklaştılar.
Bütün bu yakın maziyi yaşamış olanlar Cumhuriyet İdaresinin sağladığı sükûn devrinden bahtiyar ve hoşnut bulunuyorlar ve her hangi bir bahane ve vekile İle eski elemli günlerin lâkırdısını bile işitmek İstemiyorlar. İşte bu İtibarladır kİ Demokrat Parti kongresindeki (Husumet Andı) formülü bir nevi endişe u-
Hükümet seçim kanunu tasarısını neşrediyor
N. Erim beyanatında; muhalefetin, tasarı karşısındaki menfi tavrına işaret etti
Erim, hükümetin, emniyetli seçim vaadini tutacağını belirtti
Mareşalin sıhhati ve bazı söylentiler
Yapılan prostat ameliyatına kat’î lüzum olmadığı yolunda bazı rivayetler dolaşıyor. İlgili zevat bu hususta i e diyorlar ?..
“Kendinizi
Amerikalılara
tanıtamıyorsunuz,,
İzmir Belediyesinin İnöniiye dün, Ada gazinosunda verdiği çay ziyafetine davet edildikleri halde D. P. ve Millet partisi Başkanları gelmediler
İzmir: 11 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Bugün saat 10 da Cumhurbaş kam ismet İnönü şerefine Fuardaki ada gazinosunda İzmir bele diyesi tarafından bir çay verilmiştir. Bu çayda Büyük Millet Meclisi başkanı Şükrü Saraçoğlu,
(Devamı 8a, 8 8Ü. * de)
Mâruf bir Amerikalı gazeteci, bu yüzden Marşal Plânından az istifade ettiğimizi söylüyor
Avrupa müdafaa
hattı
Ticaret Bakanının
Amerikaya dönen kurmay şeflerine göre Ren nehridir
Vashtngton: 11 (a.a.) (afp) — Savunma Bakanı Louis Johnson’un son beyanatı ve Amerikan kurmay başkanlannın yaptıkları seyahatin bilinen bazı neticeleri Vashlngton-daki müşahitlerin dikkatini çekmek tedir. Müşahitler bunlardan şlm . diden hem asıl askeri yardım prog ramını ve henı de Kuzey Atlantik bölgesinin müşterek savunmasını alâkadar eden bazı neticeler çıkarabileceklerine inanmaktadırlar.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
dünkü temasları
Lokantada, Bakanın önüne francala gelirdiler, Bakan ekmek istedi ve müessese sahibine ihtar etti
Başbakan Cumartesiye Ankaraya dönecek
İstanbul: 11 (a.a.) — Başbakan Şemseddin Gtlnaltay bir İki gün süren hafif bir rahatsızlık geçirmişti. Başbakanın tekrar rahatsızlandığı (Devamı Sa. 6 80. 1 de)
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli, dün öğleden evvel Toprak Mahsulleri Ofisi depo ve ambarlarını gezmiş, ambarsızlık yüzünden dışarıda yapılan stoklar üzerinde meşgul olmuştur. Vedad Dicleli saat 12 ile 13 arasında İstanbul Mıntaka Ticaret Müdürlüğünde, İstanbul Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar-la bir görüşme yapmış ve şehrin m ve ekmek işi üzerinde durmuş tur. Saat 14,30 da esnaf mümessillerini, 16 da ihracatçıları dinleyen Bakan, dilek ve şikâyetleri cevaplandırmıştır.
Dünkü toplantıda Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı ileri gelenleri de hazır bulunmuş ve kendilerini İlgilendiren mevzular üzerinde notlar almışlardır.
Esnafın dilekleri
Esnaf mümessillerini dinlemek üzere Ticaret Odası salonuna giren Bakan, mümessilleri selâmladıktan sonra küçük sanatın, bünyemizin temeli olduğuna, dileklerin dinleneceğine, ve bu dileklerin cevaplandırılacağına işaret etmiştir.
Toplantı, reisliğe seçilen Hü-(Dovamı 8a. 6 Sü. 7 de)
Amerikadan gelecek mütehassıslar
basitlik ve vuzuhlle açıkladı.
Demokrat Parti başkanı ne kadar temiz İdeal ve gayeler peşinde koştuğunu şöyle anlatıyor:
«Bir memlekette karşılıklı şüphe ve husumetin değil bilâkis emniyet ve sevginin birieşip kuvvetlenmesini demokratik inkılâbın İlk şartı saymaktayız. İktidara gelmek, iktidarda vazife görmek ve İktidardan uzaklaşmak artık bu memlekette içtimai ve Bİyasi hayatın, millet iradesine bağlı, tabii tecellileri haline gelmelidir. Muhalif olmayı vatan ihaneti İle bir tutan zihniyet nefreti çekmelidir.»
Bu sözlerin ne kadar İsabetli olduğu açıktır. İktidar bir nevi ganimet sofrası sayılmamalıdır. Parti mücadelesi, bir harp, iktidar da zafere ulaşanın ganimeti değildir. İktidara cebir ve silâh ile yetişmek ve yükselmek de yok tur. Bütün demokratik ve mede-
İstanbul, 11 (A.A.) — Teşvikiye Sağlık Evinden Mareşal Çakmağın sağlık durumu hakkında bu sabah saat 9.39 da alı-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Avrupa Konseyi Başkanı Seçildi
Verem âfetinden yurtta, her yıl 40 bin vatandaş ölüyor
Tiirkiyeye gelecek mütehassıslar arasında maliyeciler de var
Ankara: 11 (Hususî) — Hükûu^» tin muhtelif dairelerin teknik ihtiyaçlarına dair tekliflerin, bazıları İktisadî işbirliği Vaşington Bürosu tarafından kabul edilmiştir. B.-na gö re, maliyomizdo ıslahat yapmak iieu ro, Şikago üniversitesi iktisat profesörü vo Amerika mâliyesi müşavir 1 erinden R. Blough yakında Tuıki-yeyo gelecektir.
Tiirk Maliye Bakanlığı mamurlan lo Prof. Blough, mail meseleleri tahlil vo gerekli değişiklikleri tesbit edecektir.
Ayrıca, Türk istatistikçilerinin staj Iarını Ameriknda yapmaları uygun (Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İstanbul
sergisi hazırlıkları
Memleketimizde verem hakkında tetkikler yapan Amerikalı mütehassısın, dikkate değer izahatı
Başkanlığa seçilen Spaak, yeni bir Avrupa, bir ay içinde yaratılamaz ; dedi
Londra: 11 (B.B.C.) — Stras -ı da Spaak Kc burg'da toplantı halinde bulunan — Avrupa Konseyi İstişare meclisi, konsey başkanlığına İttifakla ------------------- Henry Spoak’ı seçmiştir. Başkan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da) | seçilişini müteakip verdiği nutkun
-----,______onseyln bağımsız, kuv vetll ve işlek olması temennisinde bulunmuştur. Spaak, devamla, yeni bir Avrupa, bir ay İçinde yaratı i lamaz. demiş ve Bakanlar Konıi-
(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
Yeni Tefrikamız
yanatta bulunarak demiştir ki:
(— TUrklyoyi bu ziyaretimde ve rem meselcsiylo meşgul oldum. Ve-rem dftvâsı bUtün dünyanın en yakından meşgul olduğu bir meseledir, Türk hillcûmetl do bu dâvftyı (Devamı Sa. 8 SO. 1 do) I
Vali dün gazete sahiple» rine bu mevzuda geniş izahat verdi
I İstanbul vali vo belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdar dün Eınirgâu korusunda îstanbuldo çıkan gazetelerin aa-iıiplerino bir öğlo yemeği vermiştir»
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dünkü yüzme yarışları
Acayip bir Amerikalı
turist grupu
Şortlu, mayoıiı 32 Amerikalı, dünya turuna çıkaran Tür kıye’ye de geldiler
Sibirya Sürgünü
Bir Alman kadınının hatıratı
Bir Alman komünistinin kansı, madam Buber, kocasından sonra, kendisinin de nasıl tevkif olunduğunu nasıl bir kamptan hapishaneye yollandığını ve nihayet Sibiryada çeşitli işkence yerlerini anlatıyor.
Sibiryada bütün işkence yerlerini gören bu kadın, geçenlerde, Parlste cereyan etmiş olan büyük Krnvçen-ko dâvasında şahitlik etmiş, gördüklerini, bildiklerini anlatmıştır.
YAKIN
NEŞKE başlıyoruz
Ehlî hayvan sergisi
ULUNAY
Bugün Kartalda ehli hayvan sorglsl açılıyor. Her eono olduğu gibi bu sono do köy-lülor uzak, yakın köylerinden bakımlı hayvanlarını getlreoekler vo sorgldo toşhlr odorek —teşvik olsun dlyo— bazı mükâfatlara nail olaoaklardır. Hattâ bon do bu se-nekl sorglyo (Bozırk) olnslndon bir inok koyaoağım.
Ehil hayvan sergisi hor sono tekerrür öden bir moraslm hallno gelmiştir. Zira teşhir edilen hayvanat homon homon sado at, inok vo boğadan İbarettir. Şunu da ilûvo odollın kİ bu sorgllordon daha nıüs bot bir notloo alındığını görmedik. Yânı bizdo hayvan nesimin ıslâh odıldlğlno dair bir omaro ınovout değildir.
Blzılo umuıniyotlo üç olns sığır
1 — Bolvadin kara sığırları.
2 — Bizdo (Boz-rk) tâbir odllon (Pllovno) sığırları.
3 — Zovort donllon Kars sığır-,J Bunun harıcındo Kültür Inoğı o-laruk Kırım, Polonya, Emıntal,
Montofon, Hollanda Inoklcri vardın kİ bunlar yavaş yavaş soloksıyonl» hususiyetlerini tamamen kaybetmiş yahut otmokto bulunmuşlar «
Solvadlnlero çok himmet ediliyor. Bunların sütü azdır takat ham oolakeş, hom do kuvvetli bir ırk-
Bozırk ise hom sülunueıı nom de hlzınotlndon Istifado odılcn bir cins tir.
Zovort Inoklorl bizdo dejenere olmuştur; asıl hlınmeto muhtaç bu cinstir. Çünkü hom munis, Hom do sütlüdür. Danalarının an »>> pek lozzotlidlr.
Bunları ıslâh odcocgmiKO r.iunlo-fon'ları yaymak istiyoruz, dizili» Iklinıo bu hayvan pok gu(oi intibak ediyormuş. Bu ırkın köylüye mal olabilmesi uzun sonolero mütevakkıftır. O, gündo üç dört kilo süt voron yorll ırkını torolh öder, çünkü fazla süt alıp da no yapacak?. Hangi süthaneye, hangi yoğurtha-neyo, hangi poynlr fabrikasına sa-taoak?
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
PUî» Wd(J yüzme yarışları yapılmıştır. Yukarıdaki resim; bu yarışlardan bir intibaı teabii
etmektedir. Spora ait diğer yazılarımızı inci sayfamızda okuyunuz.

cuma 12 AĞUSTOS 1949 — Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo Hoı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20788—28188 Yeni Saban 12 inci Yıl, No. 3730 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı : 10 Kuruş CRiSTAL GRANDİN VE ORA RADYOLARI Beğenilen Fransız Radyolarıdır
iktidarı çok düşündürdüğü anlaşılan Bayarın nutkunu söylediği »on îtmir mitinginden bir görünüş. ..-o
İnönü, Izmirde bir
konuşma yaptı
Bayarın nutkuna hiç temas etmeyen İnönü, tüccarlardan işbirliği istedi
İktidara gelmek ve gitmek
Celâl Bayar, İzmir nutkunda, bütün yurtça hasreti çekilen, bir nok taya ehemmiyetle ve çok güzel bir şekilde işaret etti.
Türkiye, İç politika mücadelelerinin haşin ve kına tezahürlerinden çok bıkmıştır. Balkan ko-mlteciliğini andıran hareketler, hele İttihat ve Terakki hükümetinin güttüğü şiddet, askı ve basla politikası bütün yurtta nefret ve İstikrah uyandırmış idi. Sokak ortalarında, köprü üstünde ve Eminönünde, polis ve inzibat kuvvetlerinin gözleri önünde, gü-pe gündüz, muhalif şahsiyetler yerlere seriliyordu. Ahmet Sa-mimler. Zeki beyler böylece pervasız bir surette öldürülmüş ve işin en fecll, katiller bir türlü yakalanamamış İdi. Halbuki bu siyasî cinayetleri Işüyenler, yap-tıklan fiillerle apaçık iftihar e-derek kollarını sallayıp dolaşıyorlardı. İttihatçılar hükümeti elde etmek İçin Babıâll baskınını icat etmişler ve müsellah hir gurup halinde sadareti İstilâ ederek Harbiye Nâzın Nâzım paşayı Vekiller Meclisi İçtima odasında İtlaf ederek sadaret mührünü sadrâzam Kâmil paşadan zorla söküp almışlardı.
Kamalı, hançeri], rovelverll böyle bir politika memleketi ancak felâket uçurumunun dibine yuvarladı ve İttihatçılar memleketin dört ucunu terkederek iş başından uzaklaştılar.
Bütün bu yakın maziyi yaşamış olanlar Cumhuriyet İdaresinin sağladığı sükûn devrinden bahtiyar ve hoşnut bulunuyorlar ve her hangi bir bahane ve vekile İle eski elemli günlerin lâkırdısını bile işitmek İstemiyorlar. İşte bu İtibarladır kİ Demokrat Parti kongresindeki (Husumet Andı) formülü bir nevi endişe u-
Hükümet seçim kanunu tasarısını neşrediyor
N. Erim beyanatında; muhalefetin, tasarı karşısındaki menfi tavrına işaret etti
Erim, hükümetin, emniyetli seçim vaadini tutacağını belirtti
Mareşalin sıhhati ve bazı söylentiler
Yapılan prostat ameliyatına kat’î lüzum olmadığı yolunda bazı rivayetler dolaşıyor. İlgili zevat bu hususta i e diyorlar ?..
“Kendinizi
Amerikalılara
tanıtamıyorsunuz,,
İzmir Belediyesinin İnöniiye dün, Ada gazinosunda verdiği çay ziyafetine davet edildikleri halde D. P. ve Millet partisi Başkanları gelmediler
İzmir: 11 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Bugün saat 10 da Cumhurbaş kam ismet İnönü şerefine Fuardaki ada gazinosunda İzmir bele diyesi tarafından bir çay verilmiştir. Bu çayda Büyük Millet Meclisi başkanı Şükrü Saraçoğlu,
(Devamı 8a, 8 8Ü. * de)
Mâruf bir Amerikalı gazeteci, bu yüzden Marşal Plânından az istifade ettiğimizi söylüyor
Avrupa müdafaa
hattı
Ticaret Bakanının
Amerikaya dönen kurmay şeflerine göre Ren nehridir
Vashtngton: 11 (a.a.) (afp) — Savunma Bakanı Louis Johnson’un son beyanatı ve Amerikan kurmay başkanlannın yaptıkları seyahatin bilinen bazı neticeleri Vashlngton-daki müşahitlerin dikkatini çekmek tedir. Müşahitler bunlardan şlm . diden hem asıl askeri yardım prog ramını ve henı de Kuzey Atlantik bölgesinin müşterek savunmasını alâkadar eden bazı neticeler çıkarabileceklerine inanmaktadırlar.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
dünkü temasları
Lokantada, Bakanın önüne francala gelirdiler, Bakan ekmek istedi ve müessese sahibine ihtar etti
Başbakan Cumartesiye Ankaraya dönecek
İstanbul: 11 (a.a.) — Başbakan Şemseddin Gtlnaltay bir İki gün süren hafif bir rahatsızlık geçirmişti. Başbakanın tekrar rahatsızlandığı (Devamı Sa. 6 80. 1 de)
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli, dün öğleden evvel Toprak Mahsulleri Ofisi depo ve ambarlarını gezmiş, ambarsızlık yüzünden dışarıda yapılan stoklar üzerinde meşgul olmuştur. Vedad Dicleli saat 12 ile 13 arasında İstanbul Mıntaka Ticaret Müdürlüğünde, İstanbul Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar-la bir görüşme yapmış ve şehrin m ve ekmek işi üzerinde durmuş tur. Saat 14,30 da esnaf mümessillerini, 16 da ihracatçıları dinleyen Bakan, dilek ve şikâyetleri cevaplandırmıştır.
Dünkü toplantıda Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı ileri gelenleri de hazır bulunmuş ve kendilerini İlgilendiren mevzular üzerinde notlar almışlardır.
Esnafın dilekleri
Esnaf mümessillerini dinlemek üzere Ticaret Odası salonuna giren Bakan, mümessilleri selâmladıktan sonra küçük sanatın, bünyemizin temeli olduğuna, dileklerin dinleneceğine, ve bu dileklerin cevaplandırılacağına işaret etmiştir.
Toplantı, reisliğe seçilen Hü-(Dovamı 8a. 6 Sü. 7 de)
Amerikadan gelecek mütehassıslar
basitlik ve vuzuhlle açıkladı.
Demokrat Parti başkanı ne kadar temiz İdeal ve gayeler peşinde koştuğunu şöyle anlatıyor:
«Bir memlekette karşılıklı şüphe ve husumetin değil bilâkis emniyet ve sevginin birieşip kuvvetlenmesini demokratik inkılâbın İlk şartı saymaktayız. İktidara gelmek, iktidarda vazife görmek ve İktidardan uzaklaşmak artık bu memlekette içtimai ve Bİyasi hayatın, millet iradesine bağlı, tabii tecellileri haline gelmelidir. Muhalif olmayı vatan ihaneti İle bir tutan zihniyet nefreti çekmelidir.»
Bu sözlerin ne kadar İsabetli olduğu açıktır. İktidar bir nevi ganimet sofrası sayılmamalıdır. Parti mücadelesi, bir harp, iktidar da zafere ulaşanın ganimeti değildir. İktidara cebir ve silâh ile yetişmek ve yükselmek de yok tur. Bütün demokratik ve mede-
İstanbul, 11 (A.A.) — Teşvikiye Sağlık Evinden Mareşal Çakmağın sağlık durumu hakkında bu sabah saat 9.39 da alı-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Avrupa Konseyi Başkanı Seçildi
Verem âfetinden yurtta, her yıl 40 bin vatandaş ölüyor
Tiirkiyeye gelecek mütehassıslar arasında maliyeciler de var
Ankara: 11 (Hususî) — Hükûu^» tin muhtelif dairelerin teknik ihtiyaçlarına dair tekliflerin, bazıları İktisadî işbirliği Vaşington Bürosu tarafından kabul edilmiştir. B.-na gö re, maliyomizdo ıslahat yapmak iieu ro, Şikago üniversitesi iktisat profesörü vo Amerika mâliyesi müşavir 1 erinden R. Blough yakında Tuıki-yeyo gelecektir.
Tiirk Maliye Bakanlığı mamurlan lo Prof. Blough, mail meseleleri tahlil vo gerekli değişiklikleri tesbit edecektir.
Ayrıca, Türk istatistikçilerinin staj Iarını Ameriknda yapmaları uygun (Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İstanbul
sergisi hazırlıkları
Memleketimizde verem hakkında tetkikler yapan Amerikalı mütehassısın, dikkate değer izahatı
Başkanlığa seçilen Spaak, yeni bir Avrupa, bir ay içinde yaratılamaz ; dedi
Londra: 11 (B.B.C.) — Stras -ı da Spaak Kc burg'da toplantı halinde bulunan — Avrupa Konseyi İstişare meclisi, konsey başkanlığına İttifakla ------------------- Henry Spoak’ı seçmiştir. Başkan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da) | seçilişini müteakip verdiği nutkun
-----,______onseyln bağımsız, kuv vetll ve işlek olması temennisinde bulunmuştur. Spaak, devamla, yeni bir Avrupa, bir ay İçinde yaratı i lamaz. demiş ve Bakanlar Konıi-
(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
Yeni Tefrikamız
yanatta bulunarak demiştir ki:
(— TUrklyoyi bu ziyaretimde ve rem meselcsiylo meşgul oldum. Ve-rem dftvâsı bUtün dünyanın en yakından meşgul olduğu bir meseledir, Türk hillcûmetl do bu dâvftyı (Devamı Sa. 8 SO. 1 do) I
Vali dün gazete sahiple» rine bu mevzuda geniş izahat verdi
I İstanbul vali vo belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdar dün Eınirgâu korusunda îstanbuldo çıkan gazetelerin aa-iıiplerino bir öğlo yemeği vermiştir»
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dünkü yüzme yarışları
Acayip bir Amerikalı
turist grupu
Şortlu, mayoıiı 32 Amerikalı, dünya turuna çıkaran Tür kıye’ye de geldiler
Sibirya Sürgünü
Bir Alman kadınının hatıratı
Bir Alman komünistinin kansı, madam Buber, kocasından sonra, kendisinin de nasıl tevkif olunduğunu nasıl bir kamptan hapishaneye yollandığını ve nihayet Sibiryada çeşitli işkence yerlerini anlatıyor.
Sibiryada bütün işkence yerlerini gören bu kadın, geçenlerde, Parlste cereyan etmiş olan büyük Krnvçen-ko dâvasında şahitlik etmiş, gördüklerini, bildiklerini anlatmıştır.
YAKIN
NEŞKE başlıyoruz
Ehlî hayvan sergisi
ULUNAY
Bugün Kartalda ehli hayvan sorglsl açılıyor. Her eono olduğu gibi bu sono do köy-lülor uzak, yakın köylerinden bakımlı hayvanlarını getlreoekler vo sorgldo toşhlr odorek —teşvik olsun dlyo— bazı mükâfatlara nail olaoaklardır. Hattâ bon do bu se-nekl sorglyo (Bozırk) olnslndon bir inok koyaoağım.
Ehil hayvan sergisi hor sono tekerrür öden bir moraslm hallno gelmiştir. Zira teşhir edilen hayvanat homon homon sado at, inok vo boğadan İbarettir. Şunu da ilûvo odollın kİ bu sorgllordon daha nıüs bot bir notloo alındığını görmedik. Yânı bizdo hayvan nesimin ıslâh odıldlğlno dair bir omaro ınovout değildir.
Blzılo umuıniyotlo üç olns sığır
1 — Bolvadin kara sığırları.
2 — Bizdo (Boz-rk) tâbir odllon (Pllovno) sığırları.
3 — Zovort donllon Kars sığır-,J Bunun harıcındo Kültür Inoğı o-laruk Kırım, Polonya, Emıntal,
Montofon, Hollanda Inoklcri vardın kİ bunlar yavaş yavaş soloksıyonl» hususiyetlerini tamamen kaybetmiş yahut otmokto bulunmuşlar «
Solvadlnlero çok himmet ediliyor. Bunların sütü azdır takat ham oolakeş, hom do kuvvetli bir ırk-
Bozırk ise hom sülunueıı nom de hlzınotlndon Istifado odılcn bir cins tir.
Zovort Inoklorl bizdo dejenere olmuştur; asıl hlınmeto muhtaç bu cinstir. Çünkü hom munis, Hom do sütlüdür. Danalarının an »>> pek lozzotlidlr.
Bunları ıslâh odcocgmiKO r.iunlo-fon'ları yaymak istiyoruz, dizili» Iklinıo bu hayvan pok gu(oi intibak ediyormuş. Bu ırkın köylüye mal olabilmesi uzun sonolero mütevakkıftır. O, gündo üç dört kilo süt voron yorll ırkını torolh öder, çünkü fazla süt alıp da no yapacak?. Hangi süthaneye, hangi yoğurtha-neyo, hangi poynlr fabrikasına sa-taoak?
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
PUî» Wd(J yüzme yarışları yapılmıştır. Yukarıdaki resim; bu yarışlardan bir intibaı teabii
etmektedir. Spora ait diğer yazılarımızı inci sayfamızda okuyunuz.

cuma 12 AĞUSTOS 1949 — Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo Hoı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20788—28188 Yeni Saban 12 inci Yıl, No. 3730 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı : 10 Kuruş CRiSTAL GRANDİN VE ORA RADYOLARI Beğenilen Fransız Radyolarıdır
iktidarı çok düşündürdüğü anlaşılan Bayarın nutkunu söylediği »on îtmir mitinginden bir görünüş. ..-o
İnönü, Izmirde bir
konuşma yaptı
Bayarın nutkuna hiç temas etmeyen İnönü, tüccarlardan işbirliği istedi
İktidara gelmek ve gitmek
Celâl Bayar, İzmir nutkunda, bütün yurtça hasreti çekilen, bir nok taya ehemmiyetle ve çok güzel bir şekilde işaret etti.
Türkiye, İç politika mücadelelerinin haşin ve kına tezahürlerinden çok bıkmıştır. Balkan ko-mlteciliğini andıran hareketler, hele İttihat ve Terakki hükümetinin güttüğü şiddet, askı ve basla politikası bütün yurtta nefret ve İstikrah uyandırmış idi. Sokak ortalarında, köprü üstünde ve Eminönünde, polis ve inzibat kuvvetlerinin gözleri önünde, gü-pe gündüz, muhalif şahsiyetler yerlere seriliyordu. Ahmet Sa-mimler. Zeki beyler böylece pervasız bir surette öldürülmüş ve işin en fecll, katiller bir türlü yakalanamamış İdi. Halbuki bu siyasî cinayetleri Işüyenler, yap-tıklan fiillerle apaçık iftihar e-derek kollarını sallayıp dolaşıyorlardı. İttihatçılar hükümeti elde etmek İçin Babıâll baskınını icat etmişler ve müsellah hir gurup halinde sadareti İstilâ ederek Harbiye Nâzın Nâzım paşayı Vekiller Meclisi İçtima odasında İtlaf ederek sadaret mührünü sadrâzam Kâmil paşadan zorla söküp almışlardı.
Kamalı, hançeri], rovelverll böyle bir politika memleketi ancak felâket uçurumunun dibine yuvarladı ve İttihatçılar memleketin dört ucunu terkederek iş başından uzaklaştılar.
Bütün bu yakın maziyi yaşamış olanlar Cumhuriyet İdaresinin sağladığı sükûn devrinden bahtiyar ve hoşnut bulunuyorlar ve her hangi bir bahane ve vekile İle eski elemli günlerin lâkırdısını bile işitmek İstemiyorlar. İşte bu İtibarladır kİ Demokrat Parti kongresindeki (Husumet Andı) formülü bir nevi endişe u-
Hükümet seçim kanunu tasarısını neşrediyor
N. Erim beyanatında; muhalefetin, tasarı karşısındaki menfi tavrına işaret etti
Erim, hükümetin, emniyetli seçim vaadini tutacağını belirtti
Mareşalin sıhhati ve bazı söylentiler
Yapılan prostat ameliyatına kat’î lüzum olmadığı yolunda bazı rivayetler dolaşıyor. İlgili zevat bu hususta i e diyorlar ?..
“Kendinizi
Amerikalılara
tanıtamıyorsunuz,,
İzmir Belediyesinin İnöniiye dün, Ada gazinosunda verdiği çay ziyafetine davet edildikleri halde D. P. ve Millet partisi Başkanları gelmediler
İzmir: 11 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Bugün saat 10 da Cumhurbaş kam ismet İnönü şerefine Fuardaki ada gazinosunda İzmir bele diyesi tarafından bir çay verilmiştir. Bu çayda Büyük Millet Meclisi başkanı Şükrü Saraçoğlu,
(Devamı 8a, 8 8Ü. * de)
Mâruf bir Amerikalı gazeteci, bu yüzden Marşal Plânından az istifade ettiğimizi söylüyor
Avrupa müdafaa
hattı
Ticaret Bakanının
Amerikaya dönen kurmay şeflerine göre Ren nehridir
Vashtngton: 11 (a.a.) (afp) — Savunma Bakanı Louis Johnson’un son beyanatı ve Amerikan kurmay başkanlannın yaptıkları seyahatin bilinen bazı neticeleri Vashlngton-daki müşahitlerin dikkatini çekmek tedir. Müşahitler bunlardan şlm . diden hem asıl askeri yardım prog ramını ve henı de Kuzey Atlantik bölgesinin müşterek savunmasını alâkadar eden bazı neticeler çıkarabileceklerine inanmaktadırlar.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
dünkü temasları
Lokantada, Bakanın önüne francala gelirdiler, Bakan ekmek istedi ve müessese sahibine ihtar etti
Başbakan Cumartesiye Ankaraya dönecek
İstanbul: 11 (a.a.) — Başbakan Şemseddin Gtlnaltay bir İki gün süren hafif bir rahatsızlık geçirmişti. Başbakanın tekrar rahatsızlandığı (Devamı Sa. 6 80. 1 de)
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli, dün öğleden evvel Toprak Mahsulleri Ofisi depo ve ambarlarını gezmiş, ambarsızlık yüzünden dışarıda yapılan stoklar üzerinde meşgul olmuştur. Vedad Dicleli saat 12 ile 13 arasında İstanbul Mıntaka Ticaret Müdürlüğünde, İstanbul Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar-la bir görüşme yapmış ve şehrin m ve ekmek işi üzerinde durmuş tur. Saat 14,30 da esnaf mümessillerini, 16 da ihracatçıları dinleyen Bakan, dilek ve şikâyetleri cevaplandırmıştır.
Dünkü toplantıda Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı ileri gelenleri de hazır bulunmuş ve kendilerini İlgilendiren mevzular üzerinde notlar almışlardır.
Esnafın dilekleri
Esnaf mümessillerini dinlemek üzere Ticaret Odası salonuna giren Bakan, mümessilleri selâmladıktan sonra küçük sanatın, bünyemizin temeli olduğuna, dileklerin dinleneceğine, ve bu dileklerin cevaplandırılacağına işaret etmiştir.
Toplantı, reisliğe seçilen Hü-(Dovamı 8a. 6 Sü. 7 de)
Amerikadan gelecek mütehassıslar
basitlik ve vuzuhlle açıkladı.
Demokrat Parti başkanı ne kadar temiz İdeal ve gayeler peşinde koştuğunu şöyle anlatıyor:
«Bir memlekette karşılıklı şüphe ve husumetin değil bilâkis emniyet ve sevginin birieşip kuvvetlenmesini demokratik inkılâbın İlk şartı saymaktayız. İktidara gelmek, iktidarda vazife görmek ve İktidardan uzaklaşmak artık bu memlekette içtimai ve Bİyasi hayatın, millet iradesine bağlı, tabii tecellileri haline gelmelidir. Muhalif olmayı vatan ihaneti İle bir tutan zihniyet nefreti çekmelidir.»
Bu sözlerin ne kadar İsabetli olduğu açıktır. İktidar bir nevi ganimet sofrası sayılmamalıdır. Parti mücadelesi, bir harp, iktidar da zafere ulaşanın ganimeti değildir. İktidara cebir ve silâh ile yetişmek ve yükselmek de yok tur. Bütün demokratik ve mede-
İstanbul, 11 (A.A.) — Teşvikiye Sağlık Evinden Mareşal Çakmağın sağlık durumu hakkında bu sabah saat 9.39 da alı-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Avrupa Konseyi Başkanı Seçildi
Verem âfetinden yurtta, her yıl 40 bin vatandaş ölüyor
Tiirkiyeye gelecek mütehassıslar arasında maliyeciler de var
Ankara: 11 (Hususî) — Hükûu^» tin muhtelif dairelerin teknik ihtiyaçlarına dair tekliflerin, bazıları İktisadî işbirliği Vaşington Bürosu tarafından kabul edilmiştir. B.-na gö re, maliyomizdo ıslahat yapmak iieu ro, Şikago üniversitesi iktisat profesörü vo Amerika mâliyesi müşavir 1 erinden R. Blough yakında Tuıki-yeyo gelecektir.
Tiirk Maliye Bakanlığı mamurlan lo Prof. Blough, mail meseleleri tahlil vo gerekli değişiklikleri tesbit edecektir.
Ayrıca, Türk istatistikçilerinin staj Iarını Ameriknda yapmaları uygun (Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İstanbul
sergisi hazırlıkları
Memleketimizde verem hakkında tetkikler yapan Amerikalı mütehassısın, dikkate değer izahatı
Başkanlığa seçilen Spaak, yeni bir Avrupa, bir ay içinde yaratılamaz ; dedi
Londra: 11 (B.B.C.) — Stras -ı da Spaak Kc burg'da toplantı halinde bulunan — Avrupa Konseyi İstişare meclisi, konsey başkanlığına İttifakla ------------------- Henry Spoak’ı seçmiştir. Başkan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da) | seçilişini müteakip verdiği nutkun
-----,______onseyln bağımsız, kuv vetll ve işlek olması temennisinde bulunmuştur. Spaak, devamla, yeni bir Avrupa, bir ay İçinde yaratı i lamaz. demiş ve Bakanlar Konıi-
(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
Yeni Tefrikamız
yanatta bulunarak demiştir ki:
(— TUrklyoyi bu ziyaretimde ve rem meselcsiylo meşgul oldum. Ve-rem dftvâsı bUtün dünyanın en yakından meşgul olduğu bir meseledir, Türk hillcûmetl do bu dâvftyı (Devamı Sa. 8 SO. 1 do) I
Vali dün gazete sahiple» rine bu mevzuda geniş izahat verdi
I İstanbul vali vo belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdar dün Eınirgâu korusunda îstanbuldo çıkan gazetelerin aa-iıiplerino bir öğlo yemeği vermiştir»
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dünkü yüzme yarışları
Acayip bir Amerikalı
turist grupu
Şortlu, mayoıiı 32 Amerikalı, dünya turuna çıkaran Tür kıye’ye de geldiler
Sibirya Sürgünü
Bir Alman kadınının hatıratı
Bir Alman komünistinin kansı, madam Buber, kocasından sonra, kendisinin de nasıl tevkif olunduğunu nasıl bir kamptan hapishaneye yollandığını ve nihayet Sibiryada çeşitli işkence yerlerini anlatıyor.
Sibiryada bütün işkence yerlerini gören bu kadın, geçenlerde, Parlste cereyan etmiş olan büyük Krnvçen-ko dâvasında şahitlik etmiş, gördüklerini, bildiklerini anlatmıştır.
YAKIN
NEŞKE başlıyoruz
Ehlî hayvan sergisi
ULUNAY
Bugün Kartalda ehli hayvan sorglsl açılıyor. Her eono olduğu gibi bu sono do köy-lülor uzak, yakın köylerinden bakımlı hayvanlarını getlreoekler vo sorgldo toşhlr odorek —teşvik olsun dlyo— bazı mükâfatlara nail olaoaklardır. Hattâ bon do bu se-nekl sorglyo (Bozırk) olnslndon bir inok koyaoağım.
Ehil hayvan sergisi hor sono tekerrür öden bir moraslm hallno gelmiştir. Zira teşhir edilen hayvanat homon homon sado at, inok vo boğadan İbarettir. Şunu da ilûvo odollın kİ bu sorgllordon daha nıüs bot bir notloo alındığını görmedik. Yânı bizdo hayvan nesimin ıslâh odıldlğlno dair bir omaro ınovout değildir.
Blzılo umuıniyotlo üç olns sığır
1 — Bolvadin kara sığırları.
2 — Bizdo (Boz-rk) tâbir odllon (Pllovno) sığırları.
3 — Zovort donllon Kars sığır-,J Bunun harıcındo Kültür Inoğı o-laruk Kırım, Polonya, Emıntal,
Montofon, Hollanda Inoklcri vardın kİ bunlar yavaş yavaş soloksıyonl» hususiyetlerini tamamen kaybetmiş yahut otmokto bulunmuşlar «
Solvadlnlero çok himmet ediliyor. Bunların sütü azdır takat ham oolakeş, hom do kuvvetli bir ırk-
Bozırk ise hom sülunueıı nom de hlzınotlndon Istifado odılcn bir cins tir.
Zovort Inoklorl bizdo dejenere olmuştur; asıl hlınmeto muhtaç bu cinstir. Çünkü hom munis, Hom do sütlüdür. Danalarının an »>> pek lozzotlidlr.
Bunları ıslâh odcocgmiKO r.iunlo-fon'ları yaymak istiyoruz, dizili» Iklinıo bu hayvan pok gu(oi intibak ediyormuş. Bu ırkın köylüye mal olabilmesi uzun sonolero mütevakkıftır. O, gündo üç dört kilo süt voron yorll ırkını torolh öder, çünkü fazla süt alıp da no yapacak?. Hangi süthaneye, hangi yoğurtha-neyo, hangi poynlr fabrikasına sa-taoak?
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
PUî» Wd(J yüzme yarışları yapılmıştır. Yukarıdaki resim; bu yarışlardan bir intibaı teabii
etmektedir. Spora ait diğer yazılarımızı inci sayfamızda okuyunuz.

cuma 12 AĞUSTOS 1949 — Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo Hoı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20788—28188 Yeni Saban 12 inci Yıl, No. 3730 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı : 10 Kuruş CRiSTAL GRANDİN VE ORA RADYOLARI Beğenilen Fransız Radyolarıdır
iktidarı çok düşündürdüğü anlaşılan Bayarın nutkunu söylediği »on îtmir mitinginden bir görünüş. ..-o
İnönü, Izmirde bir
konuşma yaptı
Bayarın nutkuna hiç temas etmeyen İnönü, tüccarlardan işbirliği istedi
İktidara gelmek ve gitmek
Celâl Bayar, İzmir nutkunda, bütün yurtça hasreti çekilen, bir nok taya ehemmiyetle ve çok güzel bir şekilde işaret etti.
Türkiye, İç politika mücadelelerinin haşin ve kına tezahürlerinden çok bıkmıştır. Balkan ko-mlteciliğini andıran hareketler, hele İttihat ve Terakki hükümetinin güttüğü şiddet, askı ve basla politikası bütün yurtta nefret ve İstikrah uyandırmış idi. Sokak ortalarında, köprü üstünde ve Eminönünde, polis ve inzibat kuvvetlerinin gözleri önünde, gü-pe gündüz, muhalif şahsiyetler yerlere seriliyordu. Ahmet Sa-mimler. Zeki beyler böylece pervasız bir surette öldürülmüş ve işin en fecll, katiller bir türlü yakalanamamış İdi. Halbuki bu siyasî cinayetleri Işüyenler, yap-tıklan fiillerle apaçık iftihar e-derek kollarını sallayıp dolaşıyorlardı. İttihatçılar hükümeti elde etmek İçin Babıâll baskınını icat etmişler ve müsellah hir gurup halinde sadareti İstilâ ederek Harbiye Nâzın Nâzım paşayı Vekiller Meclisi İçtima odasında İtlaf ederek sadaret mührünü sadrâzam Kâmil paşadan zorla söküp almışlardı.
Kamalı, hançeri], rovelverll böyle bir politika memleketi ancak felâket uçurumunun dibine yuvarladı ve İttihatçılar memleketin dört ucunu terkederek iş başından uzaklaştılar.
Bütün bu yakın maziyi yaşamış olanlar Cumhuriyet İdaresinin sağladığı sükûn devrinden bahtiyar ve hoşnut bulunuyorlar ve her hangi bir bahane ve vekile İle eski elemli günlerin lâkırdısını bile işitmek İstemiyorlar. İşte bu İtibarladır kİ Demokrat Parti kongresindeki (Husumet Andı) formülü bir nevi endişe u-
Hükümet seçim kanunu tasarısını neşrediyor
N. Erim beyanatında; muhalefetin, tasarı karşısındaki menfi tavrına işaret etti
Erim, hükümetin, emniyetli seçim vaadini tutacağını belirtti
Mareşalin sıhhati ve bazı söylentiler
Yapılan prostat ameliyatına kat’î lüzum olmadığı yolunda bazı rivayetler dolaşıyor. İlgili zevat bu hususta i e diyorlar ?..
“Kendinizi
Amerikalılara
tanıtamıyorsunuz,,
İzmir Belediyesinin İnöniiye dün, Ada gazinosunda verdiği çay ziyafetine davet edildikleri halde D. P. ve Millet partisi Başkanları gelmediler
İzmir: 11 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Bugün saat 10 da Cumhurbaş kam ismet İnönü şerefine Fuardaki ada gazinosunda İzmir bele diyesi tarafından bir çay verilmiştir. Bu çayda Büyük Millet Meclisi başkanı Şükrü Saraçoğlu,
(Devamı 8a, 8 8Ü. * de)
Mâruf bir Amerikalı gazeteci, bu yüzden Marşal Plânından az istifade ettiğimizi söylüyor
Avrupa müdafaa
hattı
Ticaret Bakanının
Amerikaya dönen kurmay şeflerine göre Ren nehridir
Vashtngton: 11 (a.a.) (afp) — Savunma Bakanı Louis Johnson’un son beyanatı ve Amerikan kurmay başkanlannın yaptıkları seyahatin bilinen bazı neticeleri Vashlngton-daki müşahitlerin dikkatini çekmek tedir. Müşahitler bunlardan şlm . diden hem asıl askeri yardım prog ramını ve henı de Kuzey Atlantik bölgesinin müşterek savunmasını alâkadar eden bazı neticeler çıkarabileceklerine inanmaktadırlar.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
dünkü temasları
Lokantada, Bakanın önüne francala gelirdiler, Bakan ekmek istedi ve müessese sahibine ihtar etti
Başbakan Cumartesiye Ankaraya dönecek
İstanbul: 11 (a.a.) — Başbakan Şemseddin Gtlnaltay bir İki gün süren hafif bir rahatsızlık geçirmişti. Başbakanın tekrar rahatsızlandığı (Devamı Sa. 6 80. 1 de)
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli, dün öğleden evvel Toprak Mahsulleri Ofisi depo ve ambarlarını gezmiş, ambarsızlık yüzünden dışarıda yapılan stoklar üzerinde meşgul olmuştur. Vedad Dicleli saat 12 ile 13 arasında İstanbul Mıntaka Ticaret Müdürlüğünde, İstanbul Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar-la bir görüşme yapmış ve şehrin m ve ekmek işi üzerinde durmuş tur. Saat 14,30 da esnaf mümessillerini, 16 da ihracatçıları dinleyen Bakan, dilek ve şikâyetleri cevaplandırmıştır.
Dünkü toplantıda Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı ileri gelenleri de hazır bulunmuş ve kendilerini İlgilendiren mevzular üzerinde notlar almışlardır.
Esnafın dilekleri
Esnaf mümessillerini dinlemek üzere Ticaret Odası salonuna giren Bakan, mümessilleri selâmladıktan sonra küçük sanatın, bünyemizin temeli olduğuna, dileklerin dinleneceğine, ve bu dileklerin cevaplandırılacağına işaret etmiştir.
Toplantı, reisliğe seçilen Hü-(Dovamı 8a. 6 Sü. 7 de)
Amerikadan gelecek mütehassıslar
basitlik ve vuzuhlle açıkladı.
Demokrat Parti başkanı ne kadar temiz İdeal ve gayeler peşinde koştuğunu şöyle anlatıyor:
«Bir memlekette karşılıklı şüphe ve husumetin değil bilâkis emniyet ve sevginin birieşip kuvvetlenmesini demokratik inkılâbın İlk şartı saymaktayız. İktidara gelmek, iktidarda vazife görmek ve İktidardan uzaklaşmak artık bu memlekette içtimai ve Bİyasi hayatın, millet iradesine bağlı, tabii tecellileri haline gelmelidir. Muhalif olmayı vatan ihaneti İle bir tutan zihniyet nefreti çekmelidir.»
Bu sözlerin ne kadar İsabetli olduğu açıktır. İktidar bir nevi ganimet sofrası sayılmamalıdır. Parti mücadelesi, bir harp, iktidar da zafere ulaşanın ganimeti değildir. İktidara cebir ve silâh ile yetişmek ve yükselmek de yok tur. Bütün demokratik ve mede-
İstanbul, 11 (A.A.) — Teşvikiye Sağlık Evinden Mareşal Çakmağın sağlık durumu hakkında bu sabah saat 9.39 da alı-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Avrupa Konseyi Başkanı Seçildi
Verem âfetinden yurtta, her yıl 40 bin vatandaş ölüyor
Tiirkiyeye gelecek mütehassıslar arasında maliyeciler de var
Ankara: 11 (Hususî) — Hükûu^» tin muhtelif dairelerin teknik ihtiyaçlarına dair tekliflerin, bazıları İktisadî işbirliği Vaşington Bürosu tarafından kabul edilmiştir. B.-na gö re, maliyomizdo ıslahat yapmak iieu ro, Şikago üniversitesi iktisat profesörü vo Amerika mâliyesi müşavir 1 erinden R. Blough yakında Tuıki-yeyo gelecektir.
Tiirk Maliye Bakanlığı mamurlan lo Prof. Blough, mail meseleleri tahlil vo gerekli değişiklikleri tesbit edecektir.
Ayrıca, Türk istatistikçilerinin staj Iarını Ameriknda yapmaları uygun (Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İstanbul
sergisi hazırlıkları
Memleketimizde verem hakkında tetkikler yapan Amerikalı mütehassısın, dikkate değer izahatı
Başkanlığa seçilen Spaak, yeni bir Avrupa, bir ay içinde yaratılamaz ; dedi
Londra: 11 (B.B.C.) — Stras -ı da Spaak Kc burg'da toplantı halinde bulunan — Avrupa Konseyi İstişare meclisi, konsey başkanlığına İttifakla ------------------- Henry Spoak’ı seçmiştir. Başkan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da) | seçilişini müteakip verdiği nutkun
-----,______onseyln bağımsız, kuv vetll ve işlek olması temennisinde bulunmuştur. Spaak, devamla, yeni bir Avrupa, bir ay İçinde yaratı i lamaz. demiş ve Bakanlar Konıi-
(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
Yeni Tefrikamız
yanatta bulunarak demiştir ki:
(— TUrklyoyi bu ziyaretimde ve rem meselcsiylo meşgul oldum. Ve-rem dftvâsı bUtün dünyanın en yakından meşgul olduğu bir meseledir, Türk hillcûmetl do bu dâvftyı (Devamı Sa. 8 SO. 1 do) I
Vali dün gazete sahiple» rine bu mevzuda geniş izahat verdi
I İstanbul vali vo belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdar dün Eınirgâu korusunda îstanbuldo çıkan gazetelerin aa-iıiplerino bir öğlo yemeği vermiştir»
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dünkü yüzme yarışları
Acayip bir Amerikalı
turist grupu
Şortlu, mayoıiı 32 Amerikalı, dünya turuna çıkaran Tür kıye’ye de geldiler
Sibirya Sürgünü
Bir Alman kadınının hatıratı
Bir Alman komünistinin kansı, madam Buber, kocasından sonra, kendisinin de nasıl tevkif olunduğunu nasıl bir kamptan hapishaneye yollandığını ve nihayet Sibiryada çeşitli işkence yerlerini anlatıyor.
Sibiryada bütün işkence yerlerini gören bu kadın, geçenlerde, Parlste cereyan etmiş olan büyük Krnvçen-ko dâvasında şahitlik etmiş, gördüklerini, bildiklerini anlatmıştır.
YAKIN
NEŞKE başlıyoruz
Ehlî hayvan sergisi
ULUNAY
Bugün Kartalda ehli hayvan sorglsl açılıyor. Her eono olduğu gibi bu sono do köy-lülor uzak, yakın köylerinden bakımlı hayvanlarını getlreoekler vo sorgldo toşhlr odorek —teşvik olsun dlyo— bazı mükâfatlara nail olaoaklardır. Hattâ bon do bu se-nekl sorglyo (Bozırk) olnslndon bir inok koyaoağım.
Ehil hayvan sergisi hor sono tekerrür öden bir moraslm hallno gelmiştir. Zira teşhir edilen hayvanat homon homon sado at, inok vo boğadan İbarettir. Şunu da ilûvo odollın kİ bu sorgllordon daha nıüs bot bir notloo alındığını görmedik. Yânı bizdo hayvan nesimin ıslâh odıldlğlno dair bir omaro ınovout değildir.
Blzılo umuıniyotlo üç olns sığır
1 — Bolvadin kara sığırları.
2 — Bizdo (Boz-rk) tâbir odllon (Pllovno) sığırları.
3 — Zovort donllon Kars sığır-,J Bunun harıcındo Kültür Inoğı o-laruk Kırım, Polonya, Emıntal,
Montofon, Hollanda Inoklcri vardın kİ bunlar yavaş yavaş soloksıyonl» hususiyetlerini tamamen kaybetmiş yahut otmokto bulunmuşlar «
Solvadlnlero çok himmet ediliyor. Bunların sütü azdır takat ham oolakeş, hom do kuvvetli bir ırk-
Bozırk ise hom sülunueıı nom de hlzınotlndon Istifado odılcn bir cins tir.
Zovort Inoklorl bizdo dejenere olmuştur; asıl hlınmeto muhtaç bu cinstir. Çünkü hom munis, Hom do sütlüdür. Danalarının an »>> pek lozzotlidlr.
Bunları ıslâh odcocgmiKO r.iunlo-fon'ları yaymak istiyoruz, dizili» Iklinıo bu hayvan pok gu(oi intibak ediyormuş. Bu ırkın köylüye mal olabilmesi uzun sonolero mütevakkıftır. O, gündo üç dört kilo süt voron yorll ırkını torolh öder, çünkü fazla süt alıp da no yapacak?. Hangi süthaneye, hangi yoğurtha-neyo, hangi poynlr fabrikasına sa-taoak?
(Dovamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
PUî» Wd(J yüzme yarışları yapılmıştır. Yukarıdaki resim; bu yarışlardan bir intibaı teabii
etmektedir. Spora ait diğer yazılarımızı inci sayfamızda okuyunuz.

Comments (0)