Sena 27 — No. 9572 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ 11 Haziran 194Ö
İZAHLI
MAHALLE MUHTAR VE ıHTiYAR KURULLARI TÜZÜĞÜ
Zühtü Çubukçuoğlu tarafından yazılan bu kitap
100 kuruş flütle satılmaktadır.
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es - AKŞAM Matbaası
- ■ •
Halk Partisinin işlediği büyük günah, yahut oynadığı oyun
H itler nerede?
Açık bulunan altı Milletvekilliği İçin seçim yapılırken C. H. fartisl namzet göstermemeye karar verdi, Meğer ne büyük günah işlemiş.
Böyle bir karar verilmesi demokrasi hayatımızın bir günde ve birdenbire açılıp genişlediğine alâmettir, diyen olmadı. Bu karan verenler memlekette bir rejim değişikliği yapmayı ne istemişler ne de böyle bir kanaati yaymak iddiasında bulunmuşlardır.
Altı yere Milletvekili namzedi gösterilmemesinde ister Parti tarafından daha serbes seçim usullerine doğru atılmış bir adım görelim, ister bu kararda daha ileri demokratik şekiller için bir deneme, bir başlangıç bulalım veya bulmıyahm, hattâ bu sefer hiç namzet gösterilmemesini, geçen büyük seçimde bazı yerlerde fazla sayıda namzet gösterilmesi kabilinden, sadece Parti iç İşlerini ilgilendiren bir küçük yenilik sayalım, herhalde en yanlış tenkit yolu bu kararın İşe yaramadığım, bir «numara, bir oyun» olduğunu ileri sürmektir. Çünkü, bu karan veren Parti, büyük bir ise, muazzam bir demokrasi hareketi tecrübesine giriştiğini İlân ve iddia etmiş değildir. Onu. bu işte, verdiği bir sözü yerine getirmemekle, yahut az getlr-meV" suçlamak sakat olur.
Zekeriya Sertel arkadaşımız bu seçim dolayısile üç yanlışlık yapıldığım yazdıktan sonra diyor ki: «Halk Partisinin namzet göstermemiş olması, bir tecrübe olarak dahi kıymet ifade etmiyor... Bu tarzda demokrasi tecrübelerine kalkmak bizi harice karşı gülünç vaziyete düşürmekten başka netice vermez.»
İslenen yanlışlıklar şunlardır: Seçimi, Başvekil Saraçoğlu Parti adına ilân etmiş. Halbuki seçimi hükümetin ilân etmesi lâzımdır.
Halk Partisi namzet göstermemeye karar verdiği halde bazı parti mensuplan namzetliklerini kovmuşlar. Koymamaları lâzım gelirdi.
İkinci seçmenler parti mensuplan olduktan için parti disiplini gereğince ancak partiye mensup kimseleri seçerler. Bu şekilde, seçimin serbes olacağını sanmak doğru değildir.
1 — Başvekil Saraçoğlu, seçim yapılacağını Parti Genel Başkan vekili sıfatile hükümet mekanizmasına değil. Parti mekanizmasına ilân etmiştir. Seçim olacak yerlerde, seçim işinin başlaması İçin bu ilân yetmez. Hükümet ve idare makinesinin seçim hareketine geçmesi için İçişleri Bakanının valilere emir vermesi lâzımdır. Netekim hep böyle olur, bu sefer de böyle olmuştur.
2 — Halk Partisinin namzet göstermemesi hiç bir vatandaşın namzetliğini koymak hakkını yokedemez. Partice verilen karar: «Halk Partisinden Milletvekili seçllmeyecektir» değil, «Parti divanınca namzet gösterilmeyecektir» kararıdır. Aradaki fark büyüktür. Herkes namzetliğini koyabilir. Bir parti mensubu olmanın insanları haklarından yoksun bıraktığı hangi demokraside görülmüştür?
3 — İkinci seçmenlerin partiden olmaları, parti mensubu olmayan namzetleri seçmelerine engel değildir. Parti, namzet göstermemekle. kendi seçmenlerini dilediklerini seçmekte tamamlle serbes bırakmış oluyor.
Görülüyor ki yanlışlık diye İleri sürülen üç noktada yanlış brl şey yoktur Olsa olsa, Zekeriya Sertelln Isteklerlle Partinin bu seferki karan arasında uygunsuzluk vardır. Kusura bakmamak gerektir.
Seçimlerin bu sefer böyle yapılması, bir demokrasi ihtilâli, bir rejim değişikliği, bir inkllftp, daha geniş demokrasiye doğru byüük bir adım sayılamaz. Pek tabiî olarak bununla yetsinme-veı... bulunabilir. Ortada esa-
sen böyle bir iddia yoktur. Par-
tice yapılan, bir çeşit küçük seçim denemesi vardır. Böyle ya-pılmasaydı da Parti her zamanki gibi gene namzetlerini ilân etseydi «Namzet gösterildi, memlekette irtica var’» diye haykıracak mıydık? Hiç kimse, kısmî bir seçimde altı yere Partice namzet gösterilmemesi gibi bir küçük denemeyi memlekette demokrasi rejimini değiştiren kesin, radikal icraat diye İlân -edip övünmek veya göz boyamak istemedi kİ bundan dolayı gülünç vaziyete düşmüş olabilir.
En büyük yanlışlık, memleket idaresile ilgili işlerde boyuna «Dışarı» yı düşünmek, mil! menfaatlerde ve miilî İhtiyaçlarda hep dışarının tesirini hesaba katmak âdetidir. Bu seçim kararı, dışanya hoş görünmek için verilmiş değildir ki «Harice karşı gülünç vaziyete düşüp» düşmediğimizi hesaba katalım. Yabancı memleketler! hoşnut etmek
Necmeddin Sadak
(Arkası sahife 2; sütun 5 te)
İspanyol Dış Bakanı İspanyada bulunduğunu yalanlıyor
Madrid 11 (A-A.l — İspanya Dış İşleri Bakanı, Hltler'ln ispanyada bulunabileceği hakkında Berlin askeri valisi general Borzarln tarafından dün yapılan telmihi resmen yalanlamıştır. Bakan demiştir kİ:
Eğer Hltler İspanyaya İltica etmiş olsaydı, lıarb suçlularının tarafsız memieketlerce kabul edilmemesi hak-kmdtıkl Birleşmiş milletler anlaşması gereğince İspanya Müttefiklere bunu derhal bildirecekti.
Londra 10 (AJL.) — Mareşal Zukov’ un Berlin’de Müttefik basın mümessillerine yaptığı demeçten sonra Hit-ler'ln nerede bulun uduğu meselemi dün akşamki gazetelerin birinci sahihlerinde yer almıştır,
İngiliz Dış İşleri Bakanlığının sözcüsü, dün akşam yaptığı beyanat sırasında Hltler’ln mukadderatı hakkında İngiliz makamlarının yalnız Ruslar tarafından verilen malûmatla kaldıklarını ve filhakika Hltler'ln ölü veya sağ bulunduğu meselesinde kati bir fikre sahip olmanın belki de müşkül olacağını söylemiştir.
Açık Millet Vekillikleri
Istanbuldan 13 zat
namzetliğini koydu
Açık bulunan millet vekillikleri etrafında seçim faaliyeti, gün geçtikçe hızlanmaktadır. İstanbul millet vekilliği için bu sabaha kadar Belediyedeki Millet vekilliği teftiş heyeti başkanlığına resmen müracaat edenler on üçü bulmuştur. Evvelce isimlerini yazdıklarımızdan başka bu sabah da iki zat daha resmen namzetliklerini koymuştur. Bunlardan biri Belediye Ekmekçilik bürosu şefi emekli albay
Tito askerleri Triestederı çekilmeğe başladılar
Tito, Yugoslavyanın Müttefiklerden haksız muamele gördüğünü söylüyor
B. İrfan ve birkaç gün evvel emekliye ayrılan Asker! Yargıtay üyelerinden B. Şemsi Türeridir.
İstanbul Şoförler Cemiyeti reisi B. Senlhî Yürüten, Istanbuldan namzetliğini koyduğunu bu sabah gazetemize bildirmiş, programını da göndermiştir. B. Senlhî, programında İsmet İnönü’nün yanında ölünceye kadar Cumhuriyetçi kalacağını, me-
(Arkası sahife 2; sütun 3 te)
Ingilizler, Rus esirlerine fena muamele ettiklerini yalanlıyor
Ingiliz Dış işleri Bakanlığının Rus ithamlarına verdiği cevap
Londra 11 (R) — İngiliz Diş işleri Bakanlığı, Rusların, Ingilizlerİn Rus esirlerine ve İşçilerin* karşı iyi muamele etmedikleri hakkındakl iddialarına cevap vermiştir;
Dış İşleri Bakanlığının demecinde şu noktalar belirtilmektedir:
Almanların elinden kurtarılan Ru«
harb esirlerinin lşlerlle uğraşan Rus generali Oollkov’un Ittlhamları şu noktalan İhtiva etmektedir:
«Mısır'daki Rus esirleri Almanlarla aynı kampda tutulmuş v« bunlara Rusya aleyhinde porpaganda dinlct-tlrllmlştir.
(Arkası sahife 2; sütun 6 da)
Sovyet Rusya ile Birleşik Amerikajnünasebetleri
Veto meselesi dolayısile Birleşik Ame-rikada beş cereyan bulunduğu anlaşılıyor
Londra İt (Radyo)— Tlto’nun kuvvetleri bu,eabah Trleste şehrinden çekilmeğe başladılar. Mareşal Tito, Sovyet - Yugoslav ani açmasının tasdiki münasebetlle Yugoslav parlâmentosunda bir nutuk söylemiş ve ezcümle demiştir kİ:
«Yugoslavya, Müttefiklerden haksız muamele görmüştür. Haklarımızın reddedilmesi, zafer! kutlıyan milletimizin coşkun bir sevinç göstermesine mâni olmuştur. Sulh İdeallerine sadık kalan demokrat ve federal Yugoslavya, sulhun İdamesi ve kuvvetlenmesi İçin büyük fedakârlıklarla İhtilâfların ve mücadelelerin önüne geçmeğe muvaffak olmuştur. Yugoslavya, sulh ve dostluk İçinde yaşamak arzusundadır. Rus - Yugoslav paktı yalnız müşterek düşmana karşı zaferi kazanmak İçin değil, fakat Yugoslavya -nın yeniden taarruza uğramasına mâni olmak maksadile Almanyaya karşı akdedilmiştir.»
Mareşal Ti tonun bu nutkundan sonra Rus - Yugoslav paktı İttifakla tasdik edilmiştir.
İtalyan Dış Bakanının beyanatı
Londra 11 (Radyo) — İtalya Dış İşleri Bakanı B. Gasparl, Müttefiklerle Yugoslavya arasında akdedilen Trleste anlaşmasında, sezilen danışıklı anlaşma havasının İta]yayı biraz endişeye düşürdüğünü söylemiş, bununla beraber bu anlaşmanın büyük Rtyretler mahsulü olduğunu tasdik etmiştir.
Floransada bir nutuk söyllyen sosyalist partisi lideri Nonnl de aynı mesele etrafında görüşmüş ve şöyle demiştir:
( Trlestedeki hakkımızı müdafaa edeceğiz. Demokratik bir Yugoslavya İle hak ve adalet temelleri üzerinde görülmelere girişmeğe hazır bulunuyoruz.»
Roma 11 (AA.) — İtalyan basını, Venezla Julla hakkında Beigrad'da İmzalanan anlaşmayı daha çok İhtiyatla denebilecek bir şeklide karşılamışlardır.
Yalnız demokrat hlr buyanların gazetesi olan Popoio, bu olayla Trl-estedekl İtalyan!ar üzerine çöken kâbusun sona erdiğini* yazmaktadır. Bütiln gazeteler anlaşmanın muvakkat mahiyetine işaret etmekte ve nihai hal tarzının sulh konferansında bulunacağı fikrinde karar kılmaktadırlar.
Ancak bir çok gazeteler de bazı arazinin Yugoslavyaya bırakılmış olmasından memnuniyetsizlik gösteriyorlar.
Müstakil Tempo gazetesi bilhassa şöyle diyor:
Muvakkat mahiyette olsa bile bize ait olan topraklarda Yugoslavlann yerleşmesine şimdi müsaade etmek ağır bir hatadır. Zira hiç bir kayıt ve şart mareşal Tlto'yu günün birinde bu müsaadeyi İddialarının tanınması lehinde bir delil olarak İler! sürmekten alıkoyamaz. İtalyan hükümeti vaziyet almalıdır ve bittabi bunu yapacaktır.
Mareşal Zukofun
Frankfurtta iki nutkı
Müttefiklerin işbirliği lüzumunda bahsetti ve 1500 uçağın geçişini seyretti
Londra 11 (Radyo) — Almanyayi İdare edecek olan üç askeri şef, mareşal Zukov, mareşal Montgomery ve general Eisenhover bir hafta İçinde İkinci defa olarak dün Frankfurt şehrinde buluşmuşlar ve tantanalı bir asker! geçit resmini seyretmişlerdir.
Mareşal Zukov. söylediği nutukta, İngiltere He Birleşik Amerlkadan sulhu kurmak İçin Rusya İle birlikte hareket etmelerini temenni eylemiş ve demiştir ki:
«Güç zamanlarda İngiltere ile Amerikanın, Rusyanın yardımına koşmuş olduklarını Sovyet halkı hiçbir zaman unutmıyataktır.
Harb zamanlarında olduğu gibi, sulh zamanında da birlikte çalışacağımızı ümldederlm.»
Birçok şahısların hazır bulunduğu öğle ziyafetinden sonra.İkinci bir nutuk söyllyen mareşal Zukov, Rus milletinin istikbalde, dünyayı yeni taarruzlardan korumak İçin mesuliyetler kabul etmek zorunda bulunduğunu söylemiş ve mareşal Montgomery ile general Elsenhover’e, üzerinde 01 elmas ve yakut taşı bulunan zafer nişanlarını vermiş, m il tankı ben 1500 İngiliz ve Amerikan bomba uçağının saf halinde geçişlerin! seyretmiştir.
Nevyork 11 (Radyo' — General El-senhover, mareşal Montgomery ve mareşal Zukov Maln nehri üzerinde Frankfurt şehrinde buluşmuşlardır. Toplantı general Elsenhover’ln umumi karargâhının bulunduğu A. O. Farben fabrikasının binalarında vukua gelmiştir.
Bu toplantı esnasında Almanyanın işgalini ve idaresini alâkadar eden birçok meseleler görüşülmüştür.

Toplantı esnasında söz alan M-çlnskl şöyle demiştir:
«Eski siyasi hatalara düşmeı İçin elimizden geleni yapacağız. İşsizliğin tamamlle «Hlşmanı bulu yoruz.»
General ELsenhover de şöyle den tir:
«Erlerimin ne İstediklerini biliyorum. Onlar sulhu istiyorlar, çifçl tarlalarım, maden İşçisi madenini düşünüyor. Halka normal bir hayat seviyesi vermek istiyoruz.»
Mareşal Montgomery’ nin Alman milletine bir izahı
Londra 11 (Radyo)— Mareşal Montgomery Alman milletine hitaben söylemiş olduğu bir nutukta kardeşlik yapmamak hususunda verilmiş ulan kararı İzah etmiş ve nutkunun sonunda şöyle demiştir:
«Bu ebediyete kadar devam edecek değildir. Biz hrlstiyan bir milletiz. Fakat 1918 senesinde Alman ordusunun yeııllmedlğl hakkında şayialar bütün Almanyaya yayıldı. Bunun yeniden ortaya çıkmasına mâni olmak niyetindeyiz.»
San Francisco beyannamesi
New-York 11 (R) — Washlng-ton Post gazetesi San Francisco beyannamesinin Amerikan senatosu tarafından hiç bir tadilâta uğratılmadan kabul edileceğini söylemektedir.
Günler Geçerken
İşe uygun ad
Şan Francisco 11 (A. A.) — Veto meselesinde ortaya çıkan büyük dünya meseleleri hususunda Amerikan halk efkârı biriblrİnden ayrılmaktadır. Ortada açıkça tefrik edilen beş cereyan vardır:
1 — Rusyaya tâvizlerde bulunmağa taraftar olanlar. Bu gurup komünistleri. liberalleri ve Rusyaya büyük ölçüde İhracat ümitlerine kapılan ağır endüstri temsilcilerini İhtiva etmektedir. Bu gurup harareti! bir faaliyet sarfetmekte, fikirlerine muhalif olanlara, İnglltereye, Birleşik Amerika hükümetine ve bilhassa ûyan üyelerinden Vandeıberg'e şiddetle hücum etmektedir. Buna mukabil her Rus teşebbüsü bu gurup tarafından derhal desteklenmektedir.
2 — şiddetle Rus aleyhtarı bulunan infiratçılar gurupu. Bunlar, komünistlerin mülhem olduklarından bambaşka prensiplerle hareket etmekte ve Amerikanın Avrupa işlerine karışmaması prenslpl gereğince Av-rupayı kendi mukadderatına terletmek İstemektedirler.
3 — Mutedil infiratçılar. Bunlar, Rusya He Balı arasında nüfuz bölgelerinin Lubeck - Trleste hattı üzerinde tahdidine taraftar bulunanlardır.
4 — (Hearst» basını ve diğer büyük gazeteler tarafından temsil edilen Muhafazakârlar. Bunlar, Amerikan menfaatlerinin müdafaası ve İnglltereye yardım edilmesi halisinde azimli bir politika taktblnt İstemekte ve Rusyanın Anglosakson dünyası için bir tehlike teşkil edebilecek bir devlet olduğu mütalaasında bulunmaktadırlar.
5 — Rusyaya karşı şiddetli bir düşmanlık besllyenler. Bunlar, Amerikan hükümetinin dış politikasını şiddetle tenkideCmekte ve Rusyaya karşı uyuşmaz bir tavır alınmasını İstemektedirler. Bu gurup bir pazarlık politikasına taraftardır ve Rusyaya açılacak krediler meselesinde bu memlekete karşı alınacak azimli bir tavrın Sovyetlerl daha uzlaştırıcı bir siyasete götürecek tek yol olduğu fikrinde b ulumaktadır.
DİKKATLER;
«Yirmi sekiz bin liralık bir iplik.»
Gazetelerimizin birinci ashife-sinde iri puntularla şöyle bir serlevha görseniz, alt tarafını zihninizde nasıl tamamlarsınız:
«28 bin liralık bir iplik..»T,,.
Tabii şöyle tamamlıyorsunuz: «.... ihtikârı», yahut «... suiis-
timali,,.)»
Ve maalesef tahmin doğru çıkıyor, Zira, öyle sık sık tekerrür etmiştir kİ. harb senelerinde, bu bizde bir itiyat olmuştur.
Gönül diler ki: ( 200 bin liralık», «bir milyon liralık» lann arkasını «tasarrufu, teşebbüsü, sermaye zammı» tarzında tamamlatacak vakalar silsile halinde cereyan etsin dc, bu kötü intiba silinip gltsLnl
Yıldızda bir hayvanat bahçesi kurulacakmış... Hayvanat bahçesi? Bizim, kendi hüsnü kuruntumuzla «bahçe» adım taktığımız böyle bir yere o esir hayvanların dile gelseler ne diyeceklerini düşündünüz mü? Bir aslan için bahçe ve park, kafese konulmamış, çoluk çocuğa seyrettirilmemiş olsa bile gönül avutucu, mizaca uygun bir yer değildir. Aslan, ancak alıştığı vahşî tabiat ortasında yaşarken bahçededir. Çöl aslanı kızgın kumlu düzlükler ve kavruk taştan kovuklar İster; Cenglistan kaplanının bahçesi de havuzlarındaki fıskiyelere su hokkabazlıkları yaptırılan ve tarhlarındaki çimlere ikide bir. zendost erkek başı imişçesine saç tuvaleti değiştirilen lüzumsuzca düzenli, zckâsızca bakımlı bir yapma yeşillik olamaz. Hayvanat bahçesi diye adlandırdığımız yer hayvan bakımından bir hayvanat cehennemi ve hayvanlar çilehanesidlr.
ömrümde hiç bir hayvanat bahçesinden gönül ferahile, avunmuş, eğlenmiş olarak çıktığımı hatırlamıyorum. Değil sıla acısile benliklerini kaybetmiş büyük hayvanlar, bize memnun gibi görünen maymunlar ve kuşİar bile yastadır. Munisleşmiş bir vahşi hayvanın sünepeliği ne acıklıdır; munlsleşmlytnlni seyretmek ne derece azaptadır! Eğer bütün bu hayvanlar kedere kapılınca ağlıyabilccek bir yaradılışta olsalardı hayvanat bahçesi dediğimiz yerler kanlı göz yaşlarından geçilmezdi.
Bu. işin hislilik, içlilik tarafı... Bir de maddi kısmı var: Az para ve yarim teşkilât İle hayvanat bahçesi yapılamaz; nihayet özenti bir hayvanat ağılı veya barakası kurulabilir Sonra, yeni bahçelerde vahşi hayvanlar kafes İçinde bulundurulmaz, hesaplı çukurlarla ayrılmış geniş toprak bölümlerinde başıboş bırakılırlar. Bakım masraflıdır, güçtür; iklim meselesi masrafı ve bakımı büsbütün zorlaştırabilir. Hepsinden kötüsü, kurulacak hayvanat bahçesinin şehir şöhretine uyamamast. meselâ Kahirede-klnln yanında küçük, değersiz kalmasıdır. Rehberde hayvanat bahçesi adına raslıyan ecnebinin hayal sukutuna uğramasını gönül isteme®.
Fikrimce şimdiki proje şekille tstanbulda bir (Hayvanat bahçesi) yapılmıyor; Yıldız parkında, eskiden beri olduğu gibi, bazı hayvanlar bulundurulacak, beslenecektir. Küçük teşebbüslere büyük adlar verirsek sonra büyüklerine ne ad takarız?
Refik Halid Karay
Sahife 2
AB8|M
11 Haziran 1945
SÖZÜN 6ELİŞİ
Tarihin sesi
/"• eçen asrın büyük Fransız filozofu ve tarihçisi Erncst Re-'“*nan m İL! e ti yapan ana unsurları açıklarken der kİ: «tn-»an yoktan var olmaz. Millet de İnsan gibi, uzun gayretler, fedakârlıklar, sadakatler mazisinin sonucudur. Bizi olduğumuz gibi yapan ccdadımızdır. Kahramanca bir mazi, büyük adamlar, çan ve şeref — hakiki şan ve şereften bahsediyorum — işte, bir milletin dayanacağı sosyal sermayeler bunlardır Muide müşterek şan ve şereflere malik olmak, halde müşterek bir iradeye sq-hibolmak, birlikte büyük işler görmüş olmak, daha da büyük işler görmesini istemek, bir millet olmak için esas şarttır.»
Binaenaleyh milleti yapan bu unsurlar milletin sürekliliği İçin dc lüzumlu olan unsurlardır. Zengin hâtıralar mirasını milli şuurda daima canlı tutmak lâzımdır. Bu da tarih sahifelerlni sık sık karıştırmakla mümkün olur. Millete tarihten haber vermek vazifesini üzerlerine alan yazıcıların gördükleri hizmet, onun İçin millete en yakın olan bir hizmettir.
Yeni çıkardığı «Tarihe şan veren Türk» adlı kitabı Feridun Fazıl Tülbentçinin bu alandaki hizmetini tekrar işarete bir fırsat teşkil ediyor Ankara radyosunun «Geçmişte Bugün» saatini en dikkatli bir muvakkit gibi senelerdir dakika şaşırtmadan işleten Feridun Fazıl Tülbentçi tarih haberlerini günün haberleri arasına sokmuş, millete dedelerden kalan zengin hâtıralar mirasını daima canlı, zihinlerde dalma yaşar tutmak vazifesini muvaffakiyetle başaran genç münevverlerimizden biridir. Her akşam saat 19,20 de Ankara radyosunda çalan saat beş dakika içinde geçmiş zamanın hangi acı veya tatlı hâtırasının kaçıncı yıldönümünü yasadığımızı bize haber verirken milletçe acılanıyor veya yine milletçe göğsümüzü İftiharla kabartıyoruz. Çünkü o hâtıralar acı da, tatlı da olsalar bizimdir!er,
Feridun Fazıl Tülbentçi bu kadarla da kalmıyor. Yine Ankara radyosunda on beş günde bir işlettiği «Kahramanlık menkibe. leri» saatile tarihin sesini daha uzunca müddet- «inlememize fırsat veriyor. Akba K i ta be v i tarafından basılan «Tarihe şan veren Türk» adlı yeni kitap da işte bu Kahramanlık menkıbeleri serisinin birinci kitabıdır. Tarihi zengin, kahramanlığı bol bir milletin çocuğu olmanın gururu bu küçük kitaba rahat bir üslûpla işlenmiştir. Şevket Rado
Almanya’da Suriye ve Rus siyaseti Lübnan
Japon başkenti şiddetle^om baland ı Avustralya kuvvetleri Şimali Borneo adasına çıkarma yaptılar
Rus işgal bölgesinde işçi sendikaları ve faşist aleyhdarı partiler kurulacak
Londra 10 (AA.) — Mareşal Zukov, Almanlara karşı tatbik edilecek sert tedbirler hakkmdakl dünkü beyanatından sonra, bugün Bcrilnde, serbes işçi sendikaları ve faşizm aleyhtarı olmak şartlle siyasi partiler kurulmasına müsaade eden bir emirname neşretmlştlr. Bu emirde, bu partilerin işgal müddeti zarfında Sovyet askeri komutanlığının kontrolü altında bulunacağı ilâve edilmektedir.
Nevyork 10 (AA.) — Berlin radyosunun bildirdiğine göre, mareşal Zu-kov, Bitler rejimi esnasında neşredilen bütün kanun, talimat ve emirnamelerin İlgasını emretmiştir.
Mareşal Tito
Sofya 11 (A.A.) — Belgrad'dan bildirildiğine göre, Bulgar muharrirleri ve gazetecilerini yanma kabul eden mareşal Tito, kendilerine önümüzdeki sonbaharda veya nihayet kışın Bulgaristan ziyaret etmek niyetinde bulunduğunu söylemiştir.
Yugoslavya İle Bulgaristan arasında dostluk ve kardeşliğe engel olabilecek dahilî bir sebep bulunup bulunmadığı hakkında gazetecilerden birinin sualine mareşal Tito şu cevabı vermiştir;
Çeteci olarak ve asker olarak yapılan mücadelede kazanılan müşterek zarefden sonra İki memleket arasında bir anlaşmaya varılmasına hiç bir engel kalmamıştır.
Kahır Yüzünden Lütuf
Yazan; P. Wentworth Tercüme eden: Vâ . Nû
■■■ ■■ Tefrika No. 44 ■■ ■■
Eğer dikkatli davranmazsanız, sizin
— Ne söylüyorsunuz? O Mlss Miller gelip sizinle beraber mİ kalacak?
— Tabii değil mİ ya? Kendisini kucaklayıp öptüm. Bu teklifinden dolayı □ derece memnun kaldım.
— Peki Ferdlnan Miller? O da mı gelecek?
Julten’ln keyfinin fena halde kaçtığı anlaşılıyordu.
— Henüz bunu sormadım.
Kadın, hem hoş hem de muzip bir şekilde cevap vermişti.
— Canım, surat asmayın, Jullen. Bizi de dâvet ederim, gelir siz de kainsiniz.
Erkek, yumuşadı.
— Evet. Atfınızı rica ederim. Miller'in bu işe burnunu sokmasını lste-miyorusi.
— Bunun ben de farkına vardım. Peki siz? Siz gelecek misiniz?
— Tabii.
— Amabel, gülmeğe başladı.
— Siz de Ellen gibisinizI —dedi. MlUerlerl o hiç sevmiyor. Miss Miller İçin odayı hazırlamıya başlamam üzerine fena halde kızdı. Bana yapılan teklifi küstahlık sayıyor. Buna tahammül edemeyeceğini söylüyor.
Fransız umumî murahhası Beyne t’in beyanatı
Beyrut 11 (AA.) — Dün Beyrut'a gelmesi beklenen Lübnan Başbakanı Abdülhamld Karameh, hafta ortasından evvel Kahire'den ayrıl amıyaca-ğını bildirmiştir, Bazı siyasi mahfiller, Arap Birliği konseyinde müzakerelerin aldığı veçheyi bu gecikmeye sebebolarak gösteriyorlar. Filhakika Lübnan hükümeti_ 1935 andlaşmasile bağlı bulunduğu İngiltere İle daha evvel danışmadan Arap konseyi tarafından tasarlanan bazı kararları kabul etmenin kendisi için mümkün olmadığım konseye bildirmişti. Bahis mevzuu olan bu kararların çoğu, bilhassa Fransa He Arap memleketleri arasındaki siyasi münasebetlere taallûk etmektedir.
Londra 11 (Radyo) — Fransanın Suriye ve Lübnan umumî murahhası general Beynet, cumartesi günü, gazetecilere uzun beyanatta bulunmuş ve Fransanın Surlyede müdahalesi bir katliâmın önüne geçmek maksadı yle vuku bulduğunu ve Şam şehrinde vuku bulan büyük hasarlardan ilk teessüflerini beyan edenler Fran-sızalr olduğunu söyledikten sonra Suriye ve Lübnanla yapılmış olan anlaşma tekliflerini anlatmıştır. Bu tekliflere göre, Fransa kültürel, ekonomik ve stratejik mmtakalarda anlaşma hasıl olduktan sonra Suriye ve Lübnan'dan çekilmeğe razıdır, demiştir.
hakkınızda da bazı şeyler uydurur,
— Allah Allah! Demek kİ sizin hizmetçi uydurukçu?
— Canım ne dese zarar yok. On dokuz senedir evimde.
Bir müddet daha konuştular. Ju-llen, bir gece evvelki vakalara avdet etti.
— Evin İıer tarafını ve mahzenleri arıyacağım. —dedi.— Mlss Miller buraya gelmeden evvel bu işi yapmalı-
Araştırmalardan bir şey elde edemedi.
Taraçanm üzerinde bulunan ve oturulmıyan odalar kapalıydı. Bunlar boştu ve toz toprak içindeydi. Ju-llen'in ayakları, tozlu döşeme tahtaları üzerinde öyle izler bıraktı kİ, buraya çoktan borl İdmsenLn girmemiş olduğu anlaşıldı. Genç âlim, bir müddet sofada kaldı. Orada, aksiseda vaziyetin! tetkik etti. Merdivenden İndi, çıktı. Ayak seslerinin çift olarak duyulup duyulmadığını anlamak istedi. Hayır, bu durum, da fevkalâde normal. Basamaklar gıcırdamıyor bile.
Şimalî Epir üzerinde Y unanistamn istekleri
Yunan basın müsteşarı, Arnavutluk Adalet Bakanına cevap veriyor
Atina 11 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Kuzey Eplr hakkmdakl Yunan isteklerinin, Atina mahfillerinin bir tahriki olduğu yolunda Arnavutluk Adalet Bakanı Manol Ekonom tarafından yapılan beyanata cevap veren Basın müsteşarı Zaklntlnos demiştir kİ:
Arnavutluk Adalet Bakanının tahrik olarak vasıflandırdığı şey, şaşmaz tarihi ve etnik haklarıı dayanan bir Yunanlılık olmasıdır. Arnavutlukta Müttefiklere karşı açıkça gösterilen nedamet, Arnavutluğun bu harbdckl Müttefikler aleyhtarı durumunu bariz bir şekilde ortaya koymaktadır. Anî siyasi istikamet değiştirmeler ve Müttefiklerin zaferlerinden doğan yeni duruma İntibak, milletleri muazzam mesuliyetlerinden kurtarmaz ve onların ahlâki ve mânevi seviyelerinin de bir ölçüsünü verir.
Yunanistan kendin! tam amile Müttefik savaşınjı vermiştir. Yunanlsta-nın fetih gayeleri yoktur. O, yalnız,
Acık
Milletvekillikleri
(Baş tarafı 1 inci sahifede) murlarla halk arasında münasebetlerin samimi olmasına, İktisat ve Ticaret Bak anlı klannıu kararlarını buna mümasil İktisadi teşekküllerle temas ederek vermelerine, memleketle küçük meslek erbabının himayesine, kooperatifçiliğin, şlrketçillğln İnkişafına, büyük şehirlerde mesken buhranının önlenmesine çalışacağım bildirmektedir.
İstanbul millet vekilliği İçin namzetliğini koyacağı yazılan Prof. Ali Fuat Başgll, böyle bir teşebbüste bulunmadığını, bulunmak niyetinde de olmadığını bildirmektedir.
Zonguldak namzetleri
. Zonguldak'tan bildirildiğine göre, eski Dışişleri Bakanı B. TCVflk Rüştü Araş Zonguldak valiliğine ve Parti başkanlığına bir telgraf çekerek açık bulunan Zonguldak Milletvekilliği İçLn namzetliğini koyduğunu bildirmiştir. B- Tevfik Rüştü Araş, aynı zamanda beyannamesinin bir hülâsasını da telgrafla vermiştir. Hülâsa şudur:
o Milletvekili kaldığım müddetçe anayasaya tam riayet edilmesi hususuna dikkat etmeği ve hükümetin İcraatını İnsafla, fakat yılmak bilmeyen bir azimle murakabe eylemeği vazife bileceğim. İş sahasına gelince, halkımızı pek muztarip eden pahalılığı gidermek, fevkalâde şartların doğurduğu ağır vergileri malûm hizmetlere sekte vermeden hafifleterek adaletle ve mükelleflerin takatlle ayarlamak bugünün belli başlı meselelerinin ön safında olduğuna kaniim. Oraya gelerek vatandaşlarımla yakından konuşmak arzusundayım.»
B. Tevfik Rüştü Araş, matbu beyannamelerini de alarak Zonguldağa gitmiştir; bugün Zonguldakta bulunması muhtemeldir.
Rlfat Atılgan adında bir vatandaş da Zonguldak Milletvekilliği için namzetliğini koymuştur.
Ankara 10 — Ankara doktorlarından kadın hastalıkları mütehassısı Muzaffer Sezer'jjı Çorumdan namzetliğini koyduğunu bildirmiştim, öğrendiğime göre Muzaffer Sezer Sivas, Kocaeli ve Zonguldak da dahil dört yerden namzetüğlnl koymuştur. Muzaffer Sezer, matbu beyannamelerini de yanına alarak otmobllle Çoruma hareket etmiştir.
Zonguldak t an namztellğlnl koyan B. Halim Cavlt Arcak da Zonguldağa
Mutfak ve müştemilâtına da bir göz attı. Kapıları yokladı. Dışarı çıkanlar kapalı. Bodrumun anahtarı da Jenny'de. Hizmetçi bunu vermek taraflısı değil.
— Eski bodrumları su bastı, bay Jullen. Muhakkak tamir edilmeleri lâzım. Kömürleri de şu korkunç deliğe koyuyoruz.
— Şunlara bir bakayım. Şayet söylediği gibi pek fena bir vaziyetteyseler, ağabeyime söylerim, meşgul olur. Anahtarı ver.
Kırmızı saçlı kadın, anahtarı verdi. Erkek de. karanlıkta, on İki basamak İndi. Bütün vücudunu bir rütu-bettlr sardı. Genzine bir küf kokusudur doldu. Elektrik ışığını gezdirerek bomboş olan bu büyük mahzeni gözden geçLrdl. Köşelerden birine azıcık kömür yığılmış. Elektrik lâmbasını havaya kaldırdı. Oradaki hava deliğinin tıkanmış olduğunu gördü. Tavanı kemerli bir koridorla İkinci bir mahzene geçiliyordu. Koridorun sonunda da bir kapı vardı. Bu tahta kapı, demir bir kolla içinden İyice kapatılmıştı.
Jullen muayene etti. Kol uzun zamandan beri, oradan kaldırılmamış olacak. Zira adamakıllı paslı. Birkaç kere zorladıysa da, kolu kımıldatması mümkün olamadı, şimdi İçinde bulunduğu bodrumda, vaktiyle, ağa-beyalle beraber k&şlfllk oynarlardı.
Londra 11 (R) — Amerikan hava kuvvetlerine mensp süper uçan kaleler dün Tokyo’ya karşı şiddetli bir akın yapmışlardır. Elde edilen neticeler memnuniyet vericidir.
Japon haberler ajansı bu akından sonraki yayımlarından birinde şöyle demiştir:
«Müttefikler İlk hedeflerine ulaştılar. Tokyo. Yokohama, Nogoya, Osaka ve Kebe şehirleri yer yüzünden silindi. 5 giin İçinde 750.0ÖÜ Japon evsiz kaldı.»
Borneo’ya çıkarma
Londra İL (R) — Avustralya başkentinden resmen bildirildiğine göre, Avustralya birlikleri Borneo adasının înglllzlere alt olan kısmının şimal bölgesine bir çıkarma hareketinde bulunmuşlardır. Bu haberi Avustralya Başbakan vekili vermiştir.
Halk Partisinin işlediği büyük günah, yahut oynadığı oyun
(Baş tarafı I İnci sahifede)
İçin içerde İcraat ve ıslahata kalkışmak, zayıf devirlerinde OsmanlI İmparatorluğunun politikası idi. Türkiye Cumhuriyetinin en çok çekindiği budur.
Bu kararı bu derece köttlliyen Serte! arkadaşmuz "Bir tecrübe olarak dahi bir kıymet ifade etmediğine», «Bizi harice karşı gülünç vaziyete düşürmekten başka bir netice vermiyeceğine» inandığı bu seçim denemesi hakkında iki gün önce, gene kendisi, şu cümleleri yazmıştı: "Bu karar serbes seçime ve daha geniş demokrasiye doğru atılmış bir adım olmak itibarile takdire değer bir hâdisedir», "Bir kaç ay içinde demokrasi tezahürlerinin artmış olması bizde geniş demokrasiye doğru adım atmak arzusunun samimiyetini ispat eden ilk emaredir.»
îki günde ne Başbakan Sa-racoğlunun tebliği, ne de ikinci seçmenlerin partiye bağlılığı değişmediği için Sertel arkadaşımızın hangi rüzgârın tesiri altında kanaatini bu derece değiştirdiğini anlamak güçttir. O kadar güç ki gazetenin köşesinde de daha sert olmak İsteyen başka bir kalem, çok daha ileri gidiyor: «Böyle az namzedin serbes seçürnesile hiç bir dâva halledilmez. Bu. ancak bir demokrasi numarası veya oyunu olur» diyor.
Altı Milletvekili seçiminde namzet göstermemek suretiie bir dâva halledildiğini ileri süren olmadığı için «numara, oyun» kelimelerinin, çok ciddiye alınması gereken Cumhuriyet müesseseler! hakkında kullanılmasını en hafif tabirle âmiyana buluruz. Kim kime numara yapıyor, kim kime oyun oynuyor? Lütfen söylerler mi?
Kısmî bir seçimde partinin namzet göstermemesi biç ehemmiyetli bir hâdise olmiyabilkr. Fakat bunun «oyun» veya «numara» gibi bir suç sayılması, bu olağan işin bu derece kızgınlık doğurması acaba neden ileri geliyor?
Necmeddln Sadak
Yunan demokratları
Komünist partîsile işbirliği yapmıyacaklar
Atina lî (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Yunan komünist partisi lider! Za-charladls'ln «Cumhuriyet uğruna general Plastiraş'm emri altında basit bir er olarak savaşmağa hazmını mealindeki beyanatını bahis mevzuu eden demokrat burjuva partisinin yetkin mahfilleri, cumhuriyet uğruna girilecek mücadelede, komünist partlslle hiç bir İşbirliği yopılamıya-cağmı İleri sürüyorlar. Bu mahfiller, komünist partisinin milli meselelerdeki vaziyeti, hareketleri ve takibet-tlği alyaset karşısında kendisiyle hiç bir Lşblrllğino imkân olmadığını belirtmektedir. Cumhuriyet için savaş, komünistlerle İşbirliğine imkân bulunmadığını müteaddit defalar tekrar etmiş olan Sofoulls, Kafandarİa. Plastlas, Tsouderoe, V^nlzelos ve Nı-loru gftl liflerlerin idaresi altında yapılacaktır.
Arnavutluk destanl kahramanlarının hâlâ sıcak duran kanlarının kopmaz bağlar yarattığı Eplr topraklarında milli kurtuluşu uğrunda Müttefikler camiası çerçevesi İçinde mücadele edecektir.
Yunan hududunda Bulgarların aldıkları tedbirler
Atina 10 (A.A.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Bulgarlstandan buraya gelen haberlere göre, Yunanistan hududunda Bulgurlar tarafından alınan askeri tedbirler, Bulgarlstanın İç durumundan ileri gelmiş gibi görünmektedir.
Filhakika Bulgarlstanda bazı tepkiler ve karşı koymalar olduğu haber verilmektedir.
Yetkili hükümet makamları, bu askeri tedbirler ltlbarlle, Yunan halk efkârını endişeye düşürebilecek hiçbir sebep mevcut bulunmadığını bildirmektedir.
gitmiş ve beyanamelcrlnl götürmüştür.
Kocaeli namzetleri
İzmit 10 — Kocaeli Milletvekilliği İçin namzetliğini koyan on altı zattan dördünün isimlerini bildirmiştim. Diğer on iki namzedin ismlerl de şunlardır:
San Franclsco'da bulunan murahhaslarımızdan Kandıralı profesör Nihat Erim, İzmit orta okulu Türkçe ÖğTetmenl Nuri özdoğan. eski Kocaeli valisi Eşref, İzmit gençlerinden çlfçl Bedri, Maliye Bakanlığı tetkik heyeti âzaandan Pamukovalı İsmail Rüştü Aksal, eski Kocaeli Milletvekillerinden doktor Fuat, Ahmet Namık Göz, An-karada doktor Muzaffer Sezer, Emekli binbaşı İbrahim Celasin. İstanbulda Blrılk gazetesi sahibi eski Kocaeli Milletvekili İsmail Ziya Bersls, Tuzlada doktor Osman Erge, Tzmltte çlfçl İhsan Murat
Namzetliklerini koyacaklarını söyleyenler şunlardır:
Adapazarı tüccarlarından Cevat Adapazarh, Adapazarı belediye reisi Ahmet Abasıyanık, Geyvell Hafız Fuat Çelebi, Adapazarında doktor Nerml Akdeniz, doktor Ruhi Refik Soyer. yüksek mürakabe heyeti âzasından Nlzamrttln Ali. eski Hendek kaymakamı Tevfik Foyan. Sarıca belediye reisi İbrahim Halil'dir.
Namzetlerden çlfçl B. Bedri Aituğ köy köy dolaşarak nutuklar söylemekte ve:
n— Milletin gören gözü, duyar kulağı, röyleyen dili dacağım» demektedir
Parti genel idare kurulunda, bir istifa
Ankara 10 (AA) — Kars Milletvekili Cevat Dursunoğlu'nun çekll-meslle Cumhuriyet Halk Partisi genel İdare gtırulurtda açılan üyeliğe, genel Başkanlık (Vvanmca, Çoruh nıillet-vekll Ali Riza Brem, seçilmiştir.
Beş yüz dönüm fundalık yandı
Dün gece Beykoz civarında Serdar oğlu çlfllğt civarındaki fundalıkların tutuşmasından yangın çıkmış ve beş yüz dönümden fazla bir fundalık yandıktan sonra söndürülebllmiştir.
Tahkikata Beykoz Jandarması el koymuş olup yangının sebepleri araştırılmaktadır.
Bunu hatırladı. Kırık bir sıra gördü Birkaç da parçalanmış İskemle. Bozulmuş bir yatak, çekmeleri eski bir yazı masası. Başka bir köşede de alçı ve kırık tuğla kümeleri. Bunlar zeminden birkaç ayak yükseliyor.
Jullen, bu hırdavatın arkasına baktı; bunların bir kapıyı maskelediklerini gördü.
Derhal, eski hâtıraları canlandı. Bodrumların öteki kısınılan çocukluğunda kendilerine tehlikeli olarak bildirilmişti. Zaten alçılar da kapıların açılmasına mâni oluyordu. Jullen, lâmbasının ışığını etrafta dolaştırdı. Duvarlar, sade duvarlar; hiçbir girme çıkma yeri yok.
Mahzenler meğer zannettiği kadar rütubetll değilmiş. Hattâ şu içinde bulunduğu hayli kuru. Öbürlerinin duvarları küflü İse de zeminde rütu-bet filân dikkate çarpmıyor.
Jenny’nln hayalâtı her halde pek kuvvetli olacak kİ, bir takım şeyler tasavvur edip bu bodruma İnmemiş.
Çok garip mahlûk bu Jenny!
Jullen böyle düşünerek geriye döndü. Kapıyı kapadı. Sonra, azıcık tereddüde ttl. Fakat tereddüdünü yenip anahtarı cebine koydu. Jenny etrafta dolaşıyor, kendisine bakıp duruyordu. Jullen. ona, hava deliklerinin tamire İhtiyacı olduğunu, anahtarı o maksatla istediğini söyledi.
lArkMi var)
Japon kaynaklarından gelen bir habere göre, zırhlılar tarafından desteklenmekte olan 100 parça Amerikan harb gemisi Borneo açıklarında dolaşmaktadır.
General Mac Arthur tebliği de, Japonların Fülpİnler savaşı esnasında 302.000 kişi kaybetmiş olduklarını bildirmektedir.
Okinava savaşı
Vaşlngton 11 (R) — Okinava adasında Japon kuvvetleri, iki cebdie a-kıştınlmışlardır. Buradan kaçmaları ihtimali yoktur. Amerikan piyade erleri, düşmanı yeraltı mukavemet yuvalarından söküp atmak için ISO metreye kadar uzağa alev saçan tanklar kullanmaktadırlar. Japonlar da bu yeraltı yuvalarından çaprazlama ateş açan 105 milimetrelik toplar ls-i ı tim al ediyorlar. q
Ingilizler, Rus es ilerine cv fena muamele ettiklerini yalanlıyor § '55 (Baş tarafı 1 iıu i sahifede) q tnglllerede 300 kadar Rus esirinin > mevcudiyetinden Rus kumandanlığım haberdar tutulmamıştır. JK
NorvftÇde, bu memleket kurtarıldık-ton sonra Rus askerleri silâhlı Alman*"" larin emri altında bulunan kamplar-^* da muhafaza edilmiştir.
Batı Almanyadan kurtarılan KuaO harb esirlerine İyi muamele edilme-(D m İştir, o
Ingiliz Dış işleri Bakanlığının dc-(|) meri bu İthamlara şöyle cevap verl-^-yor: Q
«Mısırdaki Rus harb esirleri ita)-yadan gelmiş ve şimdi de anavatanlarına dönmek Üzere bulunmaktadırlar. Bunlar Almanlarla ayni kampda bulunmuşlardır, fakat her iki taraf birbirinden tamamlle tecrit edilmiş bulunuyordu. Propaganda yapıldığı hakkmdakl iddia ise tamamlle asılsızdır.
Esirlerin memleketlerine iadesi meselesine gelince, bu İşin gecikmesine esas sebep Rus hükümetinin gemi tahsis etmemesidir.
îngilte redeki Rus esirlerinin bulundukları kamplar İngiliz değil. Amerikan kontrolü altında bulunmaktadır.
Rus kumandanlılhnın mevcudiyetinden haberi bulunmıyan 340 şahıs Rus değil. Lehli ve Battık memleketlerine mensup kimselerdir.
Norveçli- alınmış olan tedbir, bunların dağılmamasını ve gıda maddelerinin kolaylıkla dağıtılmasını sağlamıştır.»
İngiliz Dış işleri Bakanlığının demeci aynı zamanda karşı iddialarda bulunmaktadır. Demeçin bu kısmında şöyle denilmektedir-
«General Gollkov Odesa, Lwav ve Volkovlç.dekl kamplarda bulunan İngiliz harb eairlri nezdinde İngiliz subaylarının bulunabileceğini bildirmişti. Bu, yanlış bir İntiba uyandırmıştır. Lwav’da kampda bir kaç gün kalan İngiliz rabaylan bir müddet sonra şehri terketmelerl İçin Rus makamlarından emir almışlardır. Tngllia subayları hareket etmek istemediklerinden otellerinde tutulmuşelar vâ vazifelerini yapmalarmış mâni olunmuştur. Volkovlçtekl İngiliz esir kampını İngiliz zabitleri İdare etmemiş ve bu kampda dahh 2(1 esir varken şehri terketmefee mecbü’- edilmişlerdir.
Sovyet kontrolü altında bulunan Avrupa topraklarında başıboş dolaşan bir çok Müttefik tebaası bulunmaktadır. Bunların çoğu hastadır v« dokta» ra ihtiyaçları vardır. Fakat İTıglUl makamları bir türlü hareket serbesti* «İni elde edememektedirler.
Polonya meselesi
Bu pürüzlü iş de halledilmek üzere
Paris 10 (A.A.) — Buraya gelen haberlere göre. Başkan Trnman’ın şahsi murahhası. Harry Hopklns’ln ziyareti, Polonya meselesi hakkında çok mesut neticeler vermiştir. Filhakika, Hop-klns, Sovyet makamları tarafından • tevkif edilmiş olan 17 PolonyalI şahsiyetten 18 amin serbes bırakılmasını temin etmiştir. Bundan başka, Moskova. Varşova hükümetinin Polonya çlfçl partisi murahhaslar İle sosysMst ve küfeliklerin katılması suretiie genişletilmesini de kabul etmiştir. İngiliz ve Amerikan büytık elçllerife Sovyet hükümeti temsilcisinden mürekkep üçlü komisyon 7 hacirandan-berl çalışmalarına tekrar başlamış bulunmaktadır. Moskovada toplanmış olan bn komisyonun vazifesi bir hal şekli bulmaktır.
11 Haziran 1043
AKŞAM
Sahlfe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Cemiyet kurmak hürriyeti birinci ehemmiyette bir hürriyettir
Yeni hıka kurulması bahis mevzuu olurken çoğu kimsenin aklına şu mahzurlar geliyor:
1 — Hürriyet Ve itilâf fırknS) nasıl «ille muhalefet» etmek isteyenlerin gelişi güzel bir araya demetlenmesi halinde İdiyse, bu yeni fırka da, sağ ve sol İler türlü gayri memnunların garip bir kargaşalığı olabilir.
2 ■— Hürriyet derken bir kör döğiîşü başlar. Sebebi bile arila-şıilmiksizin siyaset pehlivanları birikirlerinin göeilnü oyar. Gözleri bir hırstır, bir «sen - ben» elliktir kaplar
Hakikaten de öyle olur.
Bazı meslekdaşlar. «matbuat hürriyeti 50 nci madde ile kayıt a1 tın a alınmıştır.» diye tutturuyor, Toprak kanununun püf noktası nasıl 17 nel madde İse, ba-s*n hürriyetinin püf noktası da bu 50 nci maddeymiş. Gazeteler, öyle. Bakanlar heyeti kararile kapatılamanıalıynıış ki, ileri bir demokrasinin icapları Türkiye-dc yüriisünmüş. Kısmen gasetemize de akseden bu tartışma okuyucularımızın malûmudur. Fakat ben püf noktasının 50 n-ci maddede değil, cemiyetler kurmak imkân ve şekillerinde olduğunu sanıyorum.
Hakikî bir geniş demokrasi, nasıl bir tek maddeye dayanabilir ki, şayet memleket demokrat müesseseler cihazına dayanmıyorsa. 50 nci madde, bir gün içinde ortadan kaldırıldığı gibi yeniden ortaya konulur. Demokrasinin asıl kuvveti, kurulların-dadır. Basın hürriyeti de, fırkalar bolluğu da, prensipler de, sırf demagojiye dayanmıyan tartışmalar da ancak bu kurullar sayesinde mümkündür.
Şimdiye kadar C.H.P. her tür-İÜ cemiyeti kanadlan altına almıştı Ayakkabıcılar mı, muharrirler mi birlik kuracak; yoksa bir kulüp mü açılacak? Orada tek partinin behemehal hissedilir bir tesiri vardı. Alâkadarlar da. tabiatile: «Biz idare ediliyoruz» diye düşünüyorlardı.
Millet Vekilleri seçimini ser-bes bırakmak suretile, C.H.P., halkımızın siyasî riişdünü geliştirmek istediğini gösteriyor. Dünyanın bu gidişinde de başka çare yoktur. Aynı el çekiş, cemiyetler kurmak hususunda da olmalıdır, Kendi kendine yüzmeği öğrenen can kurtaran simidini bırakmağa nasıl mecbursa, cemiyetlerde müstakil, vasisiz şahsiyetler olabilmelidir
Şüphesiz, yeni ev açan, kendi idaresini kendi üzerine alan genç aileler gibi, bu serbes cemiyetlerin içinde de hayli yolsuzluklar, düzensizlikler, idaresizlikler baş gösterecektir. Fakat neticede, cemiyetler, kendiliklerinden İdare edilmek, aralarında anlaşarak birlikler kurmak İmkânlarını bulacaklardır. Her memlekette olduğu gibi, demokrasi de bun^ lara dayanacaktır. Basın hürriyeti de keza bunlara dayanacaktır. , Fırkalar, bu menfaatleri temsil edecek, gazeteler, bu menfaatlerin fikir naşiri olacaktır. Meclis, bu menfaatlerin ayarlandığı yer olacaktır. '
C.H.P. bizzat kurduğu teşekkülleri muhafaza edebilir. Fakat her meslekî teşekkül kendi idaresine bırakılmalıdır. Hele kanunlarımızda cemiyetleri bağlı-yan kayıtlar, bundan sonraki İki yahut çok fırkalı usulümüzün İcaplarına göre değiştirilmelidir.
Demokrasinin kargaşa halini almaması, hürriyetin curcuna, particiliğin felâket olmaması İçin temellere basması lâzımdır. Temeller de, halkın ficrbesçe kurup serbesçe idare edeceği her türlii cemiyetlerdir
JVâ . Nû)
Mal geldi
İskenderun limanına 7000 ton çeşitli e$ya çıkarıldı
Ankara 11 (Telefonla) — İskenderun limanına gelen bir Amerikan va-purlle bol miktarda ticaret eşyası gelmiştir. Vapurdan 7 bin tona yakın eşya çıkarılmıştır. Bunlar arasında şu eşyalar vardır:
1500 ton boş çuval. 552 ton çelik boru, 648 ton tel halat, 688 ton makine akşamı, 348 ton cam eşya, 348 ton kanaviçe, 388 ton levha teneke, 233 ton sellüloit, 204 ton kimyevi madde, 154 ton makine yağı. 101 ton sigara kâğıdı. 65 ton pamuklu mensucat, 42 ton pamuk İpliği, 41 ton otomobil İç ve dış İliştiği, 97 ton gliserin, 195 ton muhtelif eşya.
Trabzon vapurile gelen vatandaşlarımız
Ankara 10 (AA.) — Bize bildirildiğine göre, 12 haziran salı günü saat 8 de Marsllyadan İstanbula gelecek olan Trabzon vapurunda aşağıdaki vatnd aşlar bulunmaktadır:
Talât Ben ver, eşi ve çocuğu. Berne elçiliği kâtibi Ziya Ülgün, eşi ve çocuğu, Sümer Bank yüksek mühendislerinden bayan Nezahet Erson, bayan Bank, Sandoz mümessili Wllly, İskender Dramalı.
Aynı vapurla aşağıdaki talebemiz de gelmektedir:
Nusret Tamen, Cevdet Kayalar. Fikri Sünnetçioğlu, Muh İddin Düzce ve Rccai Baslu,
Adana’ya, Sivas’a ve civar illere bereketli yağmurlar yağıyor
Sivas 10 (A_A.) — Üç gilndenberl fAşıla İle Sıvasa ve civar İllere bereketli yağmurlar yağmaktadır. İki günlük yağış, buğday ve yağ piyasası üzerinde kendini göstermiştir. Mahsulün İyi olacağı sanılmaktadır.
Adana 10 (AA.) — Çukurova'nın her tarafına faydalı yağmurlar yağmıştır.
İskenderun 11 (Akşam) — Usun bir kuraklıktan sonra dün başlıyan yağmur çlfçlnln yüzünü güldürmüştiir.
Kadıköy kız enstitüsünün yıllık sergisi
Kadıköy Kız Enstitüsünün yıllık Sergisi dün güzide bir davetli kütlesinin huzuru ile açılmıştır. Sergi çamaşır, dikiş, şapka, çocuk ve çiçek kısımlarından mürekkeptir. Teşhir edilen eserler çok beğenilmiştir.
Enstitü müdiresi bayan Nezahet Gönenç ve talebeler bilhassa ziyaretçilerin takdirine mazhar olmuşlardır. Sergi gezildikten sonra davetliler hasırlanan büfede ağırlarunışlardır.
16
RA
ANKARA RADYOSU: Bugünkü program
18.00 Dans orkestrası, 18.30 Konuşma. 18.45 Dans orkestra.'!, lö.oo Haberler, 19.20 Geçmişte bugün. 1025 Beste ve şarkılar, 19.50 Konuşma, 20.00 Müzik, 20.15 Radyo Gazetesi, 20.45 Yurttan sesler. 21.15 Konuşma, 21.30 Senfoni orkestrası, 22.30 Dans müziği (p!.), 22.45 Haberler.
YARIN SABAHKİ PROGRAM
7.30 Müzik (pl), 7.45 Haberler, 8.00 Müzik (pl.l, 12 30 Şarkılar. 12.45 Haberler, 13.00 Salon orkestrası.
Demirspor deniz bayramı
Yarışlar çok güzel oldu. Takım birinciliği, Beykoz ikinciliği kazandı
Demirspor kulübünün açılış yıldönümü münasebetlle tertiplenen De-mlrsporlulat deniz bayramı dün kulübün Samatyadakl lokali önünde muntazam bir şekilde yapılan kürek ve yelken yarışları ile kutlonmışLır-Kulüp, lokalini dolduran güzide bir davetli kütl esile Samatya sahilini kaplıyım binlerce kişi önünde cereyan eden müsabakalar çok zevkli geçmiş ve kürek yarışlarında Taksim kulübü. yelken yarışlarında Demirspor kulübü birinciliği kazanmıştır.
Mevsimin İlk deniz müsabakaları olmasına rağmen, gerek kürekçilerin yekdiğeriie anlaşması ve gerekse elde edilen dereceler muvaffakiyetli olmuştur.
Bayrama İstiklâl marşı ve bayrak çekme merasimlle başlanmış ve bunu takiben Demirspor kulübünün gelişmesinde mühim rolü bulunan kulüp başkanı B. Feridun Menemencloğlu dakikalarca al kış! anan ve kulübün tarlhçeslle Devlet Demiryolları umum müdürlüğünün spora verdiği ehemmiyeti tebarüz ettiren güzel bir söylev vermiştir. Sporcuların İhtiram duruşundan sonra müsabakalara geçilmiştir. Teknik neticeler şunlardır:
Bir çifte'.
1 — İsmail (Taksim) 11.09
2 — Hüseyin (Beykoz) 11.45
3 — Orhan (D. S.)
İM çifte:
1 — Orhan - Basan, Cevdet (Beykoz) 10.30
2 — Orhan - Bal t, Rıza (Taksim) 10.35
3 — Hücum - Eşref, Mehmet 1DJ3.)
Dört, tek:
1 — Edip - İlhnnıl, Abdullah, İbrahim, İbrahim (Taksim) 9.15
2 — Orhan - Haşan, İsmail. Azib, Mustafa (Beykoz) 9.20
3 — Bülent - Süleyman, İsmail, Hakkı. Metin (D, s.)
Sekle tek:
1 — Naci - İsmail. Emin, Rıza, Ab-durrahman, İlham!;. Salt, Abdullah, İbrahim (Taksim) 8.51
2 — Bülent - Süleyman, İsmail, Hakkı, Metin, Eşref, Mehmet (D. 8.) 9:05
Yelken:
1 — Rıdvan, Süha (D. S.) 26
2 — Şükrü, Feyyaz (Bakırköy) 27.05
3 — Turhan, Nihat (D. S.)
Puvan tasnifinde kürekte Taksim kulübü 18 puvanla günün birincisi, Beykoz 11 puvanla ikinci, Demirspor 6 puvanla üçüncü olmuştur. Yelkende Demirspor birinci, Bakırköy İkincidir.
Müsabakaları mütootap kulüp başkanı tarafından derece alan kulüplere kupa ve bayrak tevzi edilmiş ve bu suretle çok zevkli geçen bu güne son verilmiştir. Demi raporluları bu spor hareketini tertiplediklerinden dolayı tebrik ederiz, Şazi Tczean
Ekonomi Bakanlığından
1045/40 kışı kok ve taş kömürü ihtiyacı İçin: Türkiye kömür satış ve tevzi müessesesl İstanbul şubesine:
«Galata yeni yolcu salonu 3. cü kat» Aşağıda gösterilen şekilde müracaat edilecektir.
1 — Resmi dairelerle müesseseler vr kaloriferle uman binalar
a — Resmi daireler, mektep ve hastaneler ihtiyaçlarını valiliğin tamimi gereğince valilik yollle bildireceklerdir.
b — Bankalar, İktisadi ve mali teşekküller, umumi hizmet müessese-lerl ve kaloriferle ısınan apartman ve sair binalar ihtiyaç beyannamesini müesseseden alacaklar ve doldurarak 15. 8. 1945 akşamına kadar mü-esseseye tevdi etmiş bulunacaklardır.
2 Soba kömürleri «Halk İçin»
1945/48 kış mevsiminde İkametgâhlarındaki kömür sobaları için kömüre ihtiyaçları olanların mahalle muhtar ve İhtiyar heyetlerinden alacakları beyannameleri doldurduktan sonra, mezkûr muhtarlığa tasdik ettirerek en geç:
15 haziran 1945 akşamına kadar Türkiye kömür satış ve tevzi muesse-seslnin:
Tophane Kozluca han alt kattaki satış şubesine,
Kuruçeşme kok kömürü deposuna,
Dolmabtılıçc gazhanesindeki tevzi memurluğuna. Yediktıle gazhanesindeki tevzi memurluğuna, Kıırbağalıdere gazhanesindeki tevzi memurluğuna, Unkapanı kok kömürü deposuna «köprü başı», Kadıköy kok kömürü deposuna «İskele meydanı», Beyazıt meydanındaki muvakkat beyanname toplama yerine, Tepebaşı şehir tiyatrosundaki muvakkat beyanname toplama yerine, Üsküdar kok depopsuna «İskele civarı»,
vermeleri ve beyannamedeki kuponu mühürleterek saklamaları lâzımdır. Aşağıda yazılı esaslara göre tanzim edilmemiş olan beyannameler hükümsüz sayılacaktır.
a — Beyannamelerin ilgili mahalle muhtar ve İhtiyar heyetlerince tasdik edilmiş olmaları şarttır.
b — Beyannamede sorulan suallerin tamamen cevaplanması lâzımdır, c — Meskenlerin oda adedi, kullanılan sobanın adedi ve cinsi ve İkamet edelerin kaç kişiden İbaret olduğu ve varsa geçen mevsimden kalmış olan kömürlerin cins ve miktarları beyannamede tasrih edilecektir.
d — Beyannameler yalnız İkametgâhlara ait İhtiyaç İçin doldurulacaktır.
e — Kömür verilirken hüviyet varakası Ue tapu senedi veya noterden tasdikli kira mukavelesi aranılacağından beyannamedeki isim ile tapu senedi veya kira mukavelesindeki İsmin aynı olması lâzımdır.
3 — 15 haziran 1945 akşamından sonra beyanname kabul edllmlyecek ve bu suretle beyanname vermemiş olanlara kömür verllmlyeceği gibi beyannamede yanlış malûmat verenler hakkında mili! korunma kanunu hükümlerine tevfikan takibat yapılacaktır. (7119)
Ankara at yarışları
Ankara 10 — Bugün yapılan yedinci hnfta at yarışlarında şu neticeler alınmıştır: •
İkinci koşu: Kovpoy birinci, Alaçe-lenk İkinci geldi. Ganyan 345, pikseler 155 ve 175 kuruştur.
Üçüncü koşu: Diken birinci, Bugün İkincidir. Ganyan 485. piliseler 180 ve 150 kuruştur.
Dördüncü koşu: Mina birinci gelmiş. ganyan 245 kuruş vermiştir.
Beşinci koşu: Fişfış birinci. Tufan İkinci. Maşallah üçüncü oldular. Ganyan 355, plâseler 165, 140 ve 370 kuruş verdi. «
Kovboy - Diken çifte bahsi 12 lira 60 kuruş, İkili bahis Fişfış - Tufan 15 lira 35 kuruş vermiştir.
Beykozluların aile toplantısı
Bil sene ilk defa Milli Eğilim müsabakalarına girmeğe hak kazanan ve bu maçlarda muvaffakiyetli neticeler elde eden Bey kozlular dün Çubuklu gaznlosunda yemekli bir aile toplantısı yapmışlardır. Çok samimi bir hava İçinde geçen bu toplantıda bilhassa emektar Kelle İbrahlmln heyecanlı hitabesi coşkun tezahürata sebep olmuştur,
Hatayın koza mahsulü
İskenderun il (Akşam) — Bu yıl Hatayın ipek koza mahsulü 340 bin kilo tahmin edilirken 240 bin kilo çıkmıştır. Buna sebep, bir kısım böceklerin sıcakların teslrite ölmeleridir. Şimdiye kadar ortakların kooperatife, yatırdıkları koza 100 bin kilodur.
İstanbul jandarma satın alma komisyonundan:
Miktarı Azami miktara göre * • *
------ tahmin bedeli.
azâmi miktara göre ilk Tem.
Asgari Azam! —---------
KH._____Cinsi______. Lira Kr______
181125 Sığır eti 289800 00 217351 00
Evsaf ve şartnamesine uygun olmak iizere âzami asgari miktarı İle tahmin bedeli ve Uk teminatı yukarıda yazılı ağır etli 946 yılına geçici mukavele İle 22 Haziran 945 cuma günü saat 15 de İstanbul Taksimde jandarma müfettişlik binasındaki Jandarma satmalma komisyonunda kapalı zarf eksiltmesi! e ihale edilecektir. Evsatlı şartnamesi 1449 kuruş vezne makbuzu karşılığında komisyonumuzdan her gün alınabilir. İsteklilerin kanunen ibrazı Icabeden vesikaları İle teminat mektup veya mal sandığı makbuzlarını muhtenıl kapalı zarf tekliflerini İhale vaktinden bir saat evveline kadar komisyonumuzda bulundurmaları.»7412»
Lira Kr.

İstanbul atletizm bayramı
İstanbul atletizm bayramının
nci yıldönümü müsabakaları dün Fenerbahçe stadında yapılmıştır. Maalesef mevsimin bu en mühim müsabakası yine pek az bir seyirci Önünde cereyan etmiş, fakat atletlerimiz bu teşvikten mahrum kalmalarına rağmen İyi dereceler elde etmişlerdir. Teknik neticeler şunlardır:
Kızlar.
100 metre: 1 — Makbule 14.8, 2 — Nihal.
800 mıtre: 1 — Makbule 2.384 (Yeni Türkiye tekoru) ,
Uzun: 1 — Neclâ 4.74, 2 — Ncbahat.
Disk: 1 — Herinin 24,10, 3 — Kebaba t.
Erkekler:
100 M. 1 — Cezml 11.3, 2 — Uğuz.
200 M. 1 — Cezml 22.9, 2 — Kemal,
400 M. 1 — Adnan 52.5, 2 — Osman.
800 M. 1 — Adnan 2.01.9, 2 — Ahmet.
1500 M. 1 — Dündar 4.17.8, 2 — Rıza Maksut.
3000 M. 1 _ Eşref 9.03, 2 — Osman.
110 manialı: 1 — Merih 17, 2 — Ferit.
4X100 bayrak: 1 — Elektrik takımı 46.7, 2 — Fenerbahçe.
Gülle: 1 — Arat 13, 2 — Nuri. Disk: 1 — Arat 35.68, 2 — Balcı. Yüksek: 1 — Belim 1.80, 2 — Namık. Uzun: 1 _ Gllner 6.90, 2 — Çaroğlu. Cirit: 1 — varak 53.27, 2 — Müz-dat.
Sırık: 1 — Cevad 3.25, 2 — Vlçoro-pulos. ı
Üç adım; 1 — Ruhi 14.45, 2 — Se-
lim.
Çekiç: 1 — Balcı 39.05, 2 — Nuri.
Maliye Bakanlığından:
Maliye okulu için kapalı zarf usulile erzak alınacak
1 — Aşağıda cins, miktar, muhammen bedel ve muvakkat teminatları yazılı (2) nevi erzak Maliye okulu İhtiyacı için kapalı zari usulile eksiltmeye konulmuştur.
2 — İhale 26/6/1945 gününe tesadüf eden Salı günü saat 15 de Ankara Çankırı kapı caddesinde Maliye okulunda teşekkül eden komisyonda yapılacaktır.
3 — Satın alınacak erzakın hepsi bir İstekliye ihale edllece-gibl ayn ayn da ihale edilebilir.
4 — Şartnamesi her gün Maliye okulunda görülebilir.
5 — İsteklilerin kanunî vesikalarile birlikte teklif mektuplarının ihaleden bir saat evveline kadar lan şarttır.
Zeytinyağı Alan Bakkallara
Ticaret Ofisi Umum Müdürlüğünden
Ofisimizden zeytinyağı alan bakkalların yeniden zeytinyağı alabilmelerini sağlamak için zeytinyağı varillerini mümkün olduğu kadar çabuk geri vermeleri gerekmektedir.
Zeytinyağı satıcılarının bu usule riayet ederek zeytinyağı varillerini ellerinde bekletmemeleri görülen lüzum üzerine ilân olunur. (7544)
Si
komisyona vermiş olma-
Muhammen Muvakkat
bedel temnlat
Adı âzamisi asgarisi Kuruş Ll. Kr.
1 Sade yağ 1000 kilo 750 kilo 630 472 50
2 — Koyun eti 7000 kilo 5000 kilo 180 945 00
(7737)
Ankara fen fakültesi dekanlığından:
1 — Ankara fen fakültesine İstanbul üniversitesi Fen fakültesi doçentlik İmtihanı talimatnamesindeki esaslara göre 1 genel matematik, 1 matematik, analiz., 1 astronomi, 1 denet fizik, 1 genel fizik, 2 genel kimya, 1 fizlko kimya doçenti alınacaktır. (Talimatname örneği Ankara Fen fakültesinden istenlleblllr.)
2 — Tezler 4 nüsha olarak 1/8/945 gününe kadar Fen fakültesi dekanlığına gelmiş bulunmalıdır.
3 — Tezler hakkında karar 1945 ekim ayının İlk haftası içinde bildirilecek, diğer İmtihanlar ekim ayı sonuna kadar yapılmış olacaktır.
isteklilerin hal tercümelerini, doğum tarihlerini ve öğrenimlerini de bildiren dilekçelerini 15/VTI/945 gününe kadar Fakültemize göndermeleri. (7422)
SATILIK ARSA
İstanbul Defterdarlığından:
Cinsi
Beyoğlu. Mecldlycköy. 12 pafta, 74 ada, 3 parsel sayılı 15040 M2 arsa,
Kıymeti Lira
Teminatı Ura
Dosya No.
51217-1114
250 . _ ......
Yukarıda yazılı gayrı menkul 4/7/945 çarşamba günü saat 15/30 da
Milli Emlâk müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarfla satılacaktır.
İsteklilerin 2490 «ayılı kanuna uygun olarak hazırlanmış teklif mektuplarını İhale günü saat 14/30 a kadar komisyona vermeleri.
Fazla bilgi İçin sftzil geçen Müdürlüğe başvurmaları.
15040
(7759)
İç İşleri Bakanlığından:
1 — Bakanlığımızca yayınlanacak olan Avrupada mesken siyaseti adlj 30 formalık 2000nüsha kitabın kâğıdı Bakanlıktan verilmek üzere yalnız bası işi açık eksiltmeye konulmuştur,
2 — Tahmin edilen bası ücreti 2400 liradır.
3 — Muvakkat teminatı 280 liradır.
4 — Eksiltme 26 '6/945 Salı günü saat on beşte Bakanlık Levazım müdürlüğünde toplanacak komisyonda yapılacaktır,
5 — İstekliler bu İşe dair şartnameyi Levazım müdürlüğünden parasız alabilirler, (7571)
Mısırdan avdet eden kıymetli sanatkar
Umumi İstek üzerine
13 Haziran Çarşamba akşamı
SARAY SİNEMASINDA
Yalnız bir konser
verecektir.
Devlet Orman İşletmesi BüyiikdereRevir
Amirliğinden:
Yapılacak iş: 100,000 adet tuğla eksiltme surctlle satın alınacaktır. Teslim mahalli: Büyükderc Çayirbaşi deniz konan
Miktar ve cinsi: 100,000 adet tuğla (İnşaat İçin) Muhammen bedeli: 05 Ura
İlk teminat: 487 lira 50 kuruş
İhale şekil: Açık eksiltme
İhale tarihi: 10/0/945 salı günü saat 15 te
İhale yeri: Devlet Orman İşletmesi Büyükdere Revir Amirliği binası
1 — Yukarıda cinsi yazılı İnşaat malzemesi açık eksiltme suretlle satın alınacaktır.
2 — Buna ait şartname Ankarnda Orman ıımummüdürlüğllnde. İstanbul Devlet Orman İşletmesi Revir ftmirliğlnde ve BOyftkderede Revir Amirliğimizde görülebilir.
3 — Taliplerin İhale gününde evrakı müsblte ve İlk tenılnatlariyle komisyona müracaattan. (7542)
Sosa ve köprüler İstanbul bölge müdürlüğünden:
1 — 9504 Ura 42 kuruş keşif bedelli Küçük çekmece köprüsü İstanbul ciheti başındaki İmlânın tamiratı İşi.
2 — Eksiltme 26/6/945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 15 de Bölgo Müdürlüğü Eksiltme Komisyonunda açık eksiltme ustıliyle yapılacaktır.
3 — İstekliler eksiltme şartnamesi ve mukavele projesi genel ve hususi fenni şartnameleri bedelsiz olarak kalemden alabilirler.
4 — Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin 717 Ura 34 kuruşluk muvakkat teminat vermeleri ve eksiltmenin yapılacağı günden tatil günleri hariç olmak üzere en az üç gün evvel bu gibi İnşaatı yaptıklarına dair vesikalarla birlikte bir dilekçe ile bölge müdürlüğüne müracaat ederek bu İşe mahsus olmak üzere vesika almaları ve bu vesikayı göstermeleri tarttır.
Bu müddet İçinde vesika isteğinde bulunmayanlar ekletmeye giremezler. j7062u>
......................................ııııııııııııı(miıinıuıııuuuuıaıuııııuııiıııımiiıııııuıııııııııııııımwa
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Umum idaresi İlânları
Kömür yükleme ve boşaltma işleri yaptırılacak
1 __Aşağıda isimleri yazılı lokomotif depolarına. 1/7/D45 tarihinden
31/12/945 tarihine kadar gelecek kömürlerin vagonlardan boşaltılması ve İstin ve Istır yerlerinden makine tenderlerine yüklenmesi İşleri kapalı zarf usullyle ve ayrı ayrı eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Kömürlerin miktariyle muhammen bedel ve muvakkat teminatları ve İhale giin ve saatleri hizalarında gösterilmiştir.
3 — Eksiltmeleri Ankara İstasyonunda 2, el işletme müdürlüğü binasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
ş __ Şartnameleri komisyon kaleminden parasız verilir.
5 — İsteklilerin kanuni vesikaları kle muvakkat teminatlarının ve tekliflerini havi zarflarını eksiltme saatinden bîr saat evveline kadar komisyona vermeleri veya muayyen vakitten evvel komisyonun eline geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak postayla göndermeleri.
Beher tonun mu-
Komür iıammen bedeli Muvakkat miktarı Boşaltma Yükleme teminatı Ton Kr.ş. Krş, Lr.Krş.
İhale gün ve Saatleri
Ankara depo 40000 27,60 79,35 3208.50 21/6/945 perşembe saat 10,00
Çankırı » 20000 23,95 67.07 1365,30 21/6/945 perşembe saat 16,30
Karabük “ 25000 27,69 79.35 2005,32 22/6/945 Cuma saat 16,00
Çatalağz.1 ■ 20000 23,95 67,07 1365,30 22/6/945 cuma saat 16,30
BAhlie «
AKŞAM
11 Haziran 1Î4B
ilân
Ankara Numune hastanesi baş tabibliğindenı
Mlkdarı Flatı Tutarı M. Teminatı
Kilo Gr. LlraK. Lira K. Lira K.
Cinsi
th&lo tarihi
Birinci nevi ekmek İkinci nevi ekmek
Koyun eti
Süt Yoğurt Sadeyağ
Pirinç
Patates
82000
25000
18000
8000
20000
15000
8000
1
6
1
1
Ankara Nilmuna hastfthaneslnin
25
30
95
75
90
70
40
35
07
045
8250
5700
62400
18750 16200 33500
15750 — mail ylll yedi
618
427
75
50
) )
1870/045 pazartesi kapalı caât 10/30
4370
1406
1216
2512
00
25 00
50
00
75
00
)
18/8/045
10/30
) ) )
) )
18/0/045
19/8/945 sah
16
10
11
Türkiye Kömür Satış ve Tevzi İstanbul Şubesinden
LİNYİT KÖMÜRÜ SATIŞI
Garp Linyitleri İşletmesi Müesseseslnln Linyitleri satışa çıkarılmıştır.
a) Boma / Değirmise* / Tavşanlı İşletmelerinin PARÇA linyit Kömürü;
b) Kuruçeşme Depomuzda, müşterinin vesaitin» yüklenmiş olarak, teslim;
TONU 30 URA
KOLONYASI
Ancak Avrupa ve Amerlkada benzerine tesadüf edilecek dere-blr kalitede olup f kokuludur.
EMİNÖNÜ, GALATASARAY
cede yüksek l pek lâtif
HAŞAN
DEPOSU 'nkara. '
Bulana mükâfat
İçinde mühür ve anahtar bulunan bir çanta tramvayda kaybedilmiştir. Bulan Pangaltı Eşref efendi sokağı 120 No. lı apartmanın İkinci katma getirdiği takdirde memnun edilecektir.
EDİŞ TABİBİ ■■■■mi
iri Gürsoy I
Kadıköy: Altıyol
: 60832, Ev: 60833
c) Bütün ihtiyaç sahiplerine, fabrikalara ve kömürcüler* motörle veya depoda tamamen serbest olarak verilir.
d) Satış Yeri: •
11
20/6 '■045 çarşamba
1182
aylık İhtiyacı olan erzak ayrı ayrı eksiltmeye konul-
Toz şeker '
1 ________ ... ....
muştur. Eksiltme günleri hizalarında gösterilmiştir.
3___ Taliplerin kanunun tarifatı dahilinde hazırlayacakları mühürlü teklif mektuplarını muayyen olan
günde eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri.
î — Şartnameler her gün İstanbulda Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğünde ve Ankarada hastahane İdaresinde görülebilir. "6865» .
)
Yeni Yolcu Salonu 8- cü kat t Ho. lı oda
7145 GALATA
BARSAK SATIŞI
Konyadakl biitün kasab esnafının şehir Mezbahasında kesilen bilumum koyun, kuzu ve keçinin barsak ve sakada tt 15/6/1945 tarihinden itibaren bir sene müddetle satılacaktır. İstekliler satış günü olan 14/6/S45 pcVşemba günü saat 16 da Aziziye camii civarı No. 8 da bulunmaları ve bar-saklar ayrı, sakadat ayrı verile-■■■i ceği İlân olunur. ■■■■
Pangaltmm tam merkezinde »atılık apartıman Dörtyolağzı köşebaşı Harbiye - Pangaltı Süleyman Nazif sokak 14 numaralı Işıl apartımanı; altı kat altışar oda gayet büyük solalı çok sağlam apartıman Beyoğlu Üçüncü barış yargtçlığınca 12/8/945 sah günü sâat 16 da İzaleyi şuyu yö-Ule satılacaktır. Numarası: 8/045
Gömlekiş'
BİRİNCİ SINIP GÖMLEKLİ ■■Tel: 20096 Sirkeci ■■■
11 ân
Harbiye tramvay durağında 6 numaralı kahvehaneye alt pazar açma kâğıdını Galata tahsil şubesi lle Beyoğlu kaymakamlığı arasında kaybettim. Bulan lütfen yukarıkl adrese getirirse memnun edilecektir.
A. Düzenli
SATILIK ARSALAR İstanbul Defterdarlığından: Kıymeti Teminatı
Dosya No. Cinsi
Lira Lira
52176/1032 Beyoğlu, Bülbül mah. Serdar Ömer paşa cad. 547 ada, 5 parsel esld 75, 77 yeni 69, 71 kapı sayılı 115 M2 arsa. 230 18
52176/1028 Beyoğlu, Bülbül malı. Serdar Ömer paşa cad. 587 ada, 22 parsel eski 145, 147 yeni 125, 127 kapı sayılı 174,50 M2 arsanın 96/120 hissesi. 849 87
52178/752 Beyoğlu, Kalyoncu kulluğu mah. Tevfik so. 455 ada, 2 parsel eski 22 yeni • kapı sayılı 73 M2 arsanın 13/18 hissesi. 82 «
62176/714 Beyoğlu, Bostan mah. Serdar Ömer so. 803 ada. 14 parsel, taj 160 kapı sayılı 87 Mî
arsa. 848 27
62178/567 Beyoğlu, İnönü mah. Küçük Bayır so. 804 ada, 55 parsel eski 37 yeni ve taj 45 kapı sayılı 42 50 M2 arsa. t 170 12
62176/644 Beyoğlu, İnönü mah. Dolapdere cad. 6Q4 ada, 5 parsel eski 84 yeni 72 taj 12 kapı
sayılı 58,25 M2 arsa. 410 81
62176/631 Beyoğlu, İnönü mah. Dolapdere cad. 604 ada, 32 parsel eski 124 yeni 112 kapı sayılı 51,75 M2 arsa. 269 20
•2176/582 Beyoğlu, Kocatcpe mah. Duvarcı Adem so. 530 ada, 6 parsel o=kl 58 yeni 86, taj 86 kapı sayılı 91 M2 arsanın 3/5 hissesi. 144 12
62176/547 Beyoğlu. Kocatepe mah. Haylak so. 530 ada, 54 parsel eski 43 yeni 57 kapı sayılı 76 M2 arsa. 152 13
62183/120 Fatih, (Fener) Tevkil Cafer mah. Kireç-
hane so. 2287 ada, 1 paTSel en eski 44 eski 48. taj 48 kapı sayılı 43 M2 arsa. 815 18
65100, 6091 Eminönü (YenlkapD Yalı mah. Orta Bostan so. 819 ada, 1 pars'l eski 27 yeni 35 kapı sayılı 150 M2 arsa 840 20
62301/218 Beyoğlu, Kocatepe mah. Çaylak so. 530 ada. 49 parsel eski 57, yeni v8 tej 69 kapı sayılı 85,50 M2 arsanın 2/4 hissesi. 135 10
Yukarıda yazılı gayrlmenkullcr 29/6/945 cuma saat 14 de Milli Emlâk
müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açifc arttırma ile satılacaktır.
isteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarlle ihale sa-
atinde komisyona, fazla bilgi için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları.
(7698)
Başbakanlık Basın ve Yayın Umum Müdürlüğünden;
1 — Ayda bir neşredilmekte olan Ayin tarihi mecmuasının haziran 1045 İlâ aralık 1945 (7) sayısının tab ve tecildi İşi kapalı zarf ysullle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Azami 30 formadan ibaret olan mecmuanın beher nüshasının tab adedi 1000 dlr.
3 — Beher formasına 60 Ura ltibarlle 7 nüshanın muhammen bedeli 12800 Um ve muvakkat teminatı 945 liradır.
4 — İhale 28 haziran 945 tarihine müsadif salı günü saat 15 de -Anka-rada umum müdürlük satmalına komisyonunda yapılacaktır.
5 — Şartname almak lstlyealerln Ankarada umum Md. levazım müdürlüğüne İstanbulda Çemberlltaş Palasta Basın ve Yayın umum müdürlüğü İstanbul mıntaka müdürlüğüne müracaatla^.
0 — Taliplerin teklif mektuplarını şartnameye ve 2490 sayılı kanunda yanlı vesaikle birlikte 26 haziran 1945 salı günü, saat 14 e kadar Ankara'da Ulus meydanında İş Bankası yanındaki İş hanında umum müdürlüğümüz satınalma komisyonu reisliğine tevdi etmeleri veya bu saate kadar yetiştirilmek üzere taahhütlü olarak posta İle göndermeleri lüzumu İlân olunur.
(7755)
Maliye okulu için açık eksiltme suretile erzak alınacak
Adı____________
1 — Pirinç
2 — Sığır eti
3 — Tuz
4 — Beyaz peynir
5 — Kaşar peyniri
6 — Reçel
7 — Zeytin
8 Pekmez o An tep»
9 — Ter ey a ğ
10 — Pastırma
11 — Salça
12 — Fıstık «çam.»
13 — Bahar
14 — Yumurta
15 — Çekirdeksiz üzüm
18 — Kuru erik
17 — Malatya kayısısı
18 — Kuru İncir
19 — Kuş üzümü
20 — Patates
21 — Kuru soğan
22 — Semizotu
23 — İspanak
24 — Kabak
25 — Bakla ..taze
20 — Enginar
27 — Bezelye
28 — Beyaz sabun
29 — Soda
30 — Odun
31 — Mangal kömürü
32 — Taze soğan
33 — Kıvırcık salata
34 — Marul
35 — Elma
36 — Limon
37 — Taze fasuly*
38 — Makama
39 — Bulgur
40 — Yeşil sabun
41 — Pirinç unu
42 — Ceviz İçi
500 adet
İOCO adet
500 kilo
291 paket 17500
200 paket 15000
inşaat eksiltme ilâm
Toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğündenı
1 — Beylikahırda İnşa edilecek tahmin keşif bedeli 191221,37 lira bir adet kârgir anbar değişmez birim fiatlerl esası üzerinden kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme Ankara'da Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü binasındaki eksiltme komisyonunda 15/6/945 cuma günü saat 15 de yapılacaktır.
3 — Eğreti güven akçesi 10800 Uradır.
4 — Bu inşaatın proje, birim fiatlerl cetveli eksiltme şartnamesi ve mukavele tipi 20 lira bedel mukabilinde Genel Müdürlük Malzeme Müdürlüğünden ve Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul Şubesinden alınabilir.
5 — Eksiltmeye girmek lstiyenler 13/6/045 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina İşleri yaptıklarına dair veslkalarlyle birlikte Genel Müdürlüğe müracaat ederek bu işi yapabileceklerine dair bir ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
5 — Teklif mektupları eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar Gen?! Müdürlük eksiltme komisyonuna makbuz mukabilinde tevdi edilmeli veya posta lle gönderildiği takdirde komisyonun eline bu saatlerde geçmiş bulunmalıdır. (7572)
Sivas Ceza ve Tevkif Evleri Müdürlüğünden:
A — Sivas merkez ceza ve tevkif evlerinin 945 akça yılı 5/5/945 tarihinden 31/12/945 tarihine kadar 7 aylık ekmek İhtiyacı olan beheri '.50 gramdan şartnamesindeki yazılı talepler dahilinde Belediyenin kabul edeceği tip ekmeğin kapalı zarf usullle 5/5/945 tarihinden itibaren 26 gün müddetle eksiltmeye konulmuştur.
* 1 — İhale 30/8/945 tarihine raslı yan cumartesi günü saat 10 da Sivas
Cumhuriyet Savcılığında teşekkül edecek komisyonda yapılacaktır.
2 — Ekmeğin miktarı asgarî (58800) elli sekiz bin sekiz yüz, âzami (53) altmış Üç bindir. Âzami miktarının muhammen bedeli bugünkü Belediye rayicine göre 19 bin beş yüz 99 lira otuz kuruştur.
3 — Muvakkat teminat miktarı yüzde 7,5 hesabUe 146 lira 99 kuruştur.
4 _ İhaleden mütevellit damga resmi, mukavele, teminat mektubu ve
bllûmum vergiler ve teslim muayene masrafı ve nakil ücreti müteahhide aittir.
B — Teklif mektupları 30/6/945 günü nihayet saat 10 a kadar İkinci maddede yazılı komisyon reisliğine bu İşle meşgul olduklarına dair Ticaret odasından alacakları vesikalarla birlikte verilecektir.
Şartnameyi görmek ve fazla İzahat almak lstlyenlerin 8ıvas ceza tevkif evlerine müracaatları İlân olunur. (7756)
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
500 kilo 2000 adet 2000 kilo
Türkiye Ziraî Donatım Kurula Umum Müdürlüğünden:
Kurumuinuzıın 400 lira aylık ücretli ve ihtisas mevkii olan ticaret İşleri müdürlüğü lle 300 lira aylık ücretli ve yine ihtisas mevkii olan ticaret İşleri müdür muavinliği açıktır.
Bu İşlerde çalışmış ve en az bir yabancı dil bilenlerin umum müdürlüğe müracaattan. (7757)
Ambalaj bezi ve çember satışı Sİimerbank Yerli Mallar Pazarları Müessesesi toptan satış müdürlüğünden:
Depomuzda mevcut talim İnen beşer bin kilo miktarındaki kullanılmış ambalaj bezlerlle çemberler 15/8/945 tarihine tesadüf eden cuma günü saat 14.30 da açık arttırma lle satılacaktır.
Mali görmek ve satışa İştirak etmek İsteyenlerin bildirilen tarihte ambalaj bezleri İçin bin ve çemberler İçin de yllz lira teminat akçeslle Bahçekapıda Sümerhan Birinci katta Toptan 8atış Müdürlüğüne müracaat etmeleri açıklanır.
Deniz Gedikli Erbaş Ortaokul Müdürlüğünden:
1 — 1945 - 1945 ders yılı için okulumuzun her üç sınıfına okur almaçk-
tır.
2 — Kayıt ve kabul 1 haziran 945 ten 20 ağustos 945 tarihine kadar devam edecektir.
3 — İstanbul ve civarındakller İstanbul Denli komutanlığına, Mersin ve clvanndakller Okul müdürlüğüne, İstanbul ve Mersin bölgeleri dışında müracaat edecekler dilekçelerini Dz. ad. O. Ok. Md. lüğüne gönderecekler ve dilekeçlcrlnln birer suretini bulundukları mahallin Askerlik şubelerine vereceklerdir.
4 — Birinci sınıf İçin yaş 12-17 .
İkinci sınıf İçin yaş 13 - 18 Üçüncü sınıf için yaş 14 - 19
6 — Müracaat edecek okurların beraberinde getirecekleri evrakı
A — Nüfus cüzdanı veya tasdikli sureti,
B — Okul şehadetnamesl veya tasdiknamesi (sınıfta kalmış, Jkmalll okurlar okula alınmaz.)
O — çiçek aşısı vesikası,
D — Mahalleden ve polisten muSaddak doğruluk kâğıdı,
E — Sekiz adet 4,5 X 8 fotoğraf,
F — Tam teşekküllü askeri hastaneden alınacak olan sağlık raporu, G — Noterden musaddak taahhüt senedi (bu sene okurun .......................
muamelesi bittikten sonra okul tarafından verilecek Örnek tanzim ettirilir.)
8 — Müsabaka sınav günleri ayrıca İlân edllancektlr.
kati kabul üzerinden
174.43)

Alüminyum folyo beyaz 36X60 cm. 160.000 varak
Alüminyum folyo sarı 37X68 cm. 155.000 varak
1 — Nümune ve şartlaşması mucibince yukarıda cins ve miktarı yazılı alüminyum folyo pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 15. 6. 945 cuma günü saat 10 da Kabataşta levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
3 — Şartlaşma her gün adı geçen şubeden alınabilir. Nümune görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte % 15 güvenme paralarile birlikte mezkûr komisyona müracaatları İlân olunur, (7482)
ZÜMRÜT YALOVA KAPLICALARI ACİLDİ
Termal oteli: Bir kişi (kahvaltı öğle ve akşam yemekleri dahil)
n >> İkj kişi » » »
Büyük otel: Bir kişi >» » »
» » İki kişi » »d
Çınar oteli: îki kişilik oda Küçük otel: İki kişilik oda , Taş otel: Bir kişilik oda Taş otel: îki kişilik oda
Ziyaretçiler için
Termal lokantasında tabldot Büyük gazino lokantasında Halk lokantasında bir kap yemek Vapur: Köprüden 8,50 ve 17,40) Bu seferler
14 liradan
24 »
.12 »
18,50 *
5.50 »
4,00 »
1.50 »
2.50 »
350
250
70 _________e_________________________________w ve anadolu
/ ; Yaîovadan 6,15 ve 17,25) sahillerine aktarma verecektir, ORKESTRA ŞEFİ
Prof. Lilly D’Alpino Radomski
20 gün kalanlara otel ücretinden % 15 tenzilât yapılır Sayın müşterilerin hüviyet cüzdanı ve ekmek karnelerini beraberlerinde getirmeleri rica olunur (7399)
boğaz
Kr. Kr.
Kr.
İstanbul Belediyesi hânları |
Gala tada Müeyyetzade mahallesinin Karaoğlan ve Çığutkan sokağında kâin 26-28-30-21-23 kapı numaralı dükkân ve odaların hedlm ve enkazının «atışı açık arttırmaya konulmuştur. Tahmin bedeli 3000 lira ve İlk teminatı 225 liradır. Şartnamesi zabıt ve muamelât müdürlüğü, kaleminde görülebilir. İhalesi 22/6/1940 Cuma günü saat 14 de Daimî Encümende yapılacaktır. İstekli-lerln İlk teminat makbuz veya mektupları ve kanunen göstelrl-mesi gerekli diğer belgelerlle birlikte ihale günü belirli saate Daimî Encümende bulunmaları, (7590)
Tahmin bedel! 1800,00

İlk teminatı 136,00
Aksaray da Kürkçtı başı mahallesinin Yokuşçeşme sokkağında 1 - 3 - 25 -32 kapı numaralı ve 470 metre mu-rabbaı sahalı eski mektep binasının satışı.
Kapat çarşıda Takkecller sokağında kâin 15 kapı numaralı ve 1,75 metre murabbaı sahalı dolap mahallinin satışı.
Aksarayda İnebek mahallesinde 83 n-cü adada 43 parsel numaralı ve 36,60 metre murabbaı sahalı arsanın satışı. Tahmin bedellerile ilk teminat miktarları yukarıda yazılı üç parça gay-menkul satılmak üzere ayrı ayrı açık arttırmaya konulmuştur. Şart-
600,00
•7,50
nameleri Zabıt ve Muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir. İhaleleri 21/5/945 perşembe günü saat 14 te Daim! encümende yapılacaktır. İa-teklllerln ilk teminat makbuz veya mektupları v» kanunen gösterilmesi gerekli diğer belgelerlle birlikte ihale günü belirli saatte Daim! komisyonda bulunmaları. (7525)
Sena 27 — No. 9572 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ 11 Haziran 194Ö
İZAHLI
MAHALLE MUHTAR VE ıHTiYAR KURULLARI TÜZÜĞÜ
Zühtü Çubukçuoğlu tarafından yazılan bu kitap
100 kuruş flütle satılmaktadır.
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es - AKŞAM Matbaası
- ■ •
Halk Partisinin işlediği büyük günah, yahut oynadığı oyun
H itler nerede?
Açık bulunan altı Milletvekilliği İçin seçim yapılırken C. H. fartisl namzet göstermemeye karar verdi, Meğer ne büyük günah işlemiş.
Böyle bir karar verilmesi demokrasi hayatımızın bir günde ve birdenbire açılıp genişlediğine alâmettir, diyen olmadı. Bu karan verenler memlekette bir rejim değişikliği yapmayı ne istemişler ne de böyle bir kanaati yaymak iddiasında bulunmuşlardır.
Altı yere Milletvekili namzedi gösterilmemesinde ister Parti tarafından daha serbes seçim usullerine doğru atılmış bir adım görelim, ister bu kararda daha ileri demokratik şekiller için bir deneme, bir başlangıç bulalım veya bulmıyahm, hattâ bu sefer hiç namzet gösterilmemesini, geçen büyük seçimde bazı yerlerde fazla sayıda namzet gösterilmesi kabilinden, sadece Parti iç İşlerini ilgilendiren bir küçük yenilik sayalım, herhalde en yanlış tenkit yolu bu kararın İşe yaramadığım, bir «numara, bir oyun» olduğunu ileri sürmektir. Çünkü, bu karan veren Parti, büyük bir ise, muazzam bir demokrasi hareketi tecrübesine giriştiğini İlân ve iddia etmiş değildir. Onu. bu işte, verdiği bir sözü yerine getirmemekle, yahut az getlr-meV" suçlamak sakat olur.
Zekeriya Sertel arkadaşımız bu seçim dolayısile üç yanlışlık yapıldığım yazdıktan sonra diyor ki: «Halk Partisinin namzet göstermemiş olması, bir tecrübe olarak dahi kıymet ifade etmiyor... Bu tarzda demokrasi tecrübelerine kalkmak bizi harice karşı gülünç vaziyete düşürmekten başka netice vermez.»
İslenen yanlışlıklar şunlardır: Seçimi, Başvekil Saraçoğlu Parti adına ilân etmiş. Halbuki seçimi hükümetin ilân etmesi lâzımdır.
Halk Partisi namzet göstermemeye karar verdiği halde bazı parti mensuplan namzetliklerini kovmuşlar. Koymamaları lâzım gelirdi.
İkinci seçmenler parti mensuplan olduktan için parti disiplini gereğince ancak partiye mensup kimseleri seçerler. Bu şekilde, seçimin serbes olacağını sanmak doğru değildir.
1 — Başvekil Saraçoğlu, seçim yapılacağını Parti Genel Başkan vekili sıfatile hükümet mekanizmasına değil. Parti mekanizmasına ilân etmiştir. Seçim olacak yerlerde, seçim işinin başlaması İçin bu ilân yetmez. Hükümet ve idare makinesinin seçim hareketine geçmesi için İçişleri Bakanının valilere emir vermesi lâzımdır. Netekim hep böyle olur, bu sefer de böyle olmuştur.
2 — Halk Partisinin namzet göstermemesi hiç bir vatandaşın namzetliğini koymak hakkını yokedemez. Partice verilen karar: «Halk Partisinden Milletvekili seçllmeyecektir» değil, «Parti divanınca namzet gösterilmeyecektir» kararıdır. Aradaki fark büyüktür. Herkes namzetliğini koyabilir. Bir parti mensubu olmanın insanları haklarından yoksun bıraktığı hangi demokraside görülmüştür?
3 — İkinci seçmenlerin partiden olmaları, parti mensubu olmayan namzetleri seçmelerine engel değildir. Parti, namzet göstermemekle. kendi seçmenlerini dilediklerini seçmekte tamamlle serbes bırakmış oluyor.
Görülüyor ki yanlışlık diye İleri sürülen üç noktada yanlış brl şey yoktur Olsa olsa, Zekeriya Sertelln Isteklerlle Partinin bu seferki karan arasında uygunsuzluk vardır. Kusura bakmamak gerektir.
Seçimlerin bu sefer böyle yapılması, bir demokrasi ihtilâli, bir rejim değişikliği, bir inkllftp, daha geniş demokrasiye doğru byüük bir adım sayılamaz. Pek tabiî olarak bununla yetsinme-veı... bulunabilir. Ortada esa-
sen böyle bir iddia yoktur. Par-
tice yapılan, bir çeşit küçük seçim denemesi vardır. Böyle ya-pılmasaydı da Parti her zamanki gibi gene namzetlerini ilân etseydi «Namzet gösterildi, memlekette irtica var’» diye haykıracak mıydık? Hiç kimse, kısmî bir seçimde altı yere Partice namzet gösterilmemesi gibi bir küçük denemeyi memlekette demokrasi rejimini değiştiren kesin, radikal icraat diye İlân -edip övünmek veya göz boyamak istemedi kİ bundan dolayı gülünç vaziyete düşmüş olabilir.
En büyük yanlışlık, memleket idaresile ilgili işlerde boyuna «Dışarı» yı düşünmek, mil! menfaatlerde ve miilî İhtiyaçlarda hep dışarının tesirini hesaba katmak âdetidir. Bu seçim kararı, dışanya hoş görünmek için verilmiş değildir ki «Harice karşı gülünç vaziyete düşüp» düşmediğimizi hesaba katalım. Yabancı memleketler! hoşnut etmek
Necmeddin Sadak
(Arkası sahife 2; sütun 5 te)
İspanyol Dış Bakanı İspanyada bulunduğunu yalanlıyor
Madrid 11 (A-A.l — İspanya Dış İşleri Bakanı, Hltler'ln ispanyada bulunabileceği hakkında Berlin askeri valisi general Borzarln tarafından dün yapılan telmihi resmen yalanlamıştır. Bakan demiştir kİ:
Eğer Hltler İspanyaya İltica etmiş olsaydı, lıarb suçlularının tarafsız memieketlerce kabul edilmemesi hak-kmdtıkl Birleşmiş milletler anlaşması gereğince İspanya Müttefiklere bunu derhal bildirecekti.
Londra 10 (AJL.) — Mareşal Zukov’ un Berlin’de Müttefik basın mümessillerine yaptığı demeçten sonra Hit-ler'ln nerede bulun uduğu meselemi dün akşamki gazetelerin birinci sahihlerinde yer almıştır,
İngiliz Dış İşleri Bakanlığının sözcüsü, dün akşam yaptığı beyanat sırasında Hltler’ln mukadderatı hakkında İngiliz makamlarının yalnız Ruslar tarafından verilen malûmatla kaldıklarını ve filhakika Hltler'ln ölü veya sağ bulunduğu meselesinde kati bir fikre sahip olmanın belki de müşkül olacağını söylemiştir.
Açık Millet Vekillikleri
Istanbuldan 13 zat
namzetliğini koydu
Açık bulunan millet vekillikleri etrafında seçim faaliyeti, gün geçtikçe hızlanmaktadır. İstanbul millet vekilliği için bu sabaha kadar Belediyedeki Millet vekilliği teftiş heyeti başkanlığına resmen müracaat edenler on üçü bulmuştur. Evvelce isimlerini yazdıklarımızdan başka bu sabah da iki zat daha resmen namzetliklerini koymuştur. Bunlardan biri Belediye Ekmekçilik bürosu şefi emekli albay
Tito askerleri Triestederı çekilmeğe başladılar
Tito, Yugoslavyanın Müttefiklerden haksız muamele gördüğünü söylüyor
B. İrfan ve birkaç gün evvel emekliye ayrılan Asker! Yargıtay üyelerinden B. Şemsi Türeridir.
İstanbul Şoförler Cemiyeti reisi B. Senlhî Yürüten, Istanbuldan namzetliğini koyduğunu bu sabah gazetemize bildirmiş, programını da göndermiştir. B. Senlhî, programında İsmet İnönü’nün yanında ölünceye kadar Cumhuriyetçi kalacağını, me-
(Arkası sahife 2; sütun 3 te)
Ingilizler, Rus esirlerine fena muamele ettiklerini yalanlıyor
Ingiliz Dış işleri Bakanlığının Rus ithamlarına verdiği cevap
Londra 11 (R) — İngiliz Diş işleri Bakanlığı, Rusların, Ingilizlerİn Rus esirlerine ve İşçilerin* karşı iyi muamele etmedikleri hakkındakl iddialarına cevap vermiştir;
Dış İşleri Bakanlığının demecinde şu noktalar belirtilmektedir:
Almanların elinden kurtarılan Ru«
harb esirlerinin lşlerlle uğraşan Rus generali Oollkov’un Ittlhamları şu noktalan İhtiva etmektedir:
«Mısır'daki Rus esirleri Almanlarla aynı kampda tutulmuş v« bunlara Rusya aleyhinde porpaganda dinlct-tlrllmlştir.
(Arkası sahife 2; sütun 6 da)
Sovyet Rusya ile Birleşik Amerikajnünasebetleri
Veto meselesi dolayısile Birleşik Ame-rikada beş cereyan bulunduğu anlaşılıyor
Londra İt (Radyo)— Tlto’nun kuvvetleri bu,eabah Trleste şehrinden çekilmeğe başladılar. Mareşal Tito, Sovyet - Yugoslav ani açmasının tasdiki münasebetlle Yugoslav parlâmentosunda bir nutuk söylemiş ve ezcümle demiştir kİ:
«Yugoslavya, Müttefiklerden haksız muamele görmüştür. Haklarımızın reddedilmesi, zafer! kutlıyan milletimizin coşkun bir sevinç göstermesine mâni olmuştur. Sulh İdeallerine sadık kalan demokrat ve federal Yugoslavya, sulhun İdamesi ve kuvvetlenmesi İçin büyük fedakârlıklarla İhtilâfların ve mücadelelerin önüne geçmeğe muvaffak olmuştur. Yugoslavya, sulh ve dostluk İçinde yaşamak arzusundadır. Rus - Yugoslav paktı yalnız müşterek düşmana karşı zaferi kazanmak İçin değil, fakat Yugoslavya -nın yeniden taarruza uğramasına mâni olmak maksadile Almanyaya karşı akdedilmiştir.»
Mareşal Ti tonun bu nutkundan sonra Rus - Yugoslav paktı İttifakla tasdik edilmiştir.
İtalyan Dış Bakanının beyanatı
Londra 11 (Radyo) — İtalya Dış İşleri Bakanı B. Gasparl, Müttefiklerle Yugoslavya arasında akdedilen Trleste anlaşmasında, sezilen danışıklı anlaşma havasının İta]yayı biraz endişeye düşürdüğünü söylemiş, bununla beraber bu anlaşmanın büyük Rtyretler mahsulü olduğunu tasdik etmiştir.
Floransada bir nutuk söyllyen sosyalist partisi lideri Nonnl de aynı mesele etrafında görüşmüş ve şöyle demiştir:
( Trlestedeki hakkımızı müdafaa edeceğiz. Demokratik bir Yugoslavya İle hak ve adalet temelleri üzerinde görülmelere girişmeğe hazır bulunuyoruz.»
Roma 11 (AA.) — İtalyan basını, Venezla Julla hakkında Beigrad'da İmzalanan anlaşmayı daha çok İhtiyatla denebilecek bir şeklide karşılamışlardır.
Yalnız demokrat hlr buyanların gazetesi olan Popoio, bu olayla Trl-estedekl İtalyan!ar üzerine çöken kâbusun sona erdiğini* yazmaktadır. Bütiln gazeteler anlaşmanın muvakkat mahiyetine işaret etmekte ve nihai hal tarzının sulh konferansında bulunacağı fikrinde karar kılmaktadırlar.
Ancak bir çok gazeteler de bazı arazinin Yugoslavyaya bırakılmış olmasından memnuniyetsizlik gösteriyorlar.
Müstakil Tempo gazetesi bilhassa şöyle diyor:
Muvakkat mahiyette olsa bile bize ait olan topraklarda Yugoslavlann yerleşmesine şimdi müsaade etmek ağır bir hatadır. Zira hiç bir kayıt ve şart mareşal Tlto'yu günün birinde bu müsaadeyi İddialarının tanınması lehinde bir delil olarak İler! sürmekten alıkoyamaz. İtalyan hükümeti vaziyet almalıdır ve bittabi bunu yapacaktır.
Mareşal Zukofun
Frankfurtta iki nutkı
Müttefiklerin işbirliği lüzumunda bahsetti ve 1500 uçağın geçişini seyretti
Londra 11 (Radyo) — Almanyayi İdare edecek olan üç askeri şef, mareşal Zukov, mareşal Montgomery ve general Eisenhover bir hafta İçinde İkinci defa olarak dün Frankfurt şehrinde buluşmuşlar ve tantanalı bir asker! geçit resmini seyretmişlerdir.
Mareşal Zukov. söylediği nutukta, İngiltere He Birleşik Amerlkadan sulhu kurmak İçin Rusya İle birlikte hareket etmelerini temenni eylemiş ve demiştir ki:
«Güç zamanlarda İngiltere ile Amerikanın, Rusyanın yardımına koşmuş olduklarını Sovyet halkı hiçbir zaman unutmıyataktır.
Harb zamanlarında olduğu gibi, sulh zamanında da birlikte çalışacağımızı ümldederlm.»
Birçok şahısların hazır bulunduğu öğle ziyafetinden sonra.İkinci bir nutuk söyllyen mareşal Zukov, Rus milletinin istikbalde, dünyayı yeni taarruzlardan korumak İçin mesuliyetler kabul etmek zorunda bulunduğunu söylemiş ve mareşal Montgomery ile general Elsenhover’e, üzerinde 01 elmas ve yakut taşı bulunan zafer nişanlarını vermiş, m il tankı ben 1500 İngiliz ve Amerikan bomba uçağının saf halinde geçişlerin! seyretmiştir.
Nevyork 11 (Radyo' — General El-senhover, mareşal Montgomery ve mareşal Zukov Maln nehri üzerinde Frankfurt şehrinde buluşmuşlardır. Toplantı general Elsenhover’ln umumi karargâhının bulunduğu A. O. Farben fabrikasının binalarında vukua gelmiştir.
Bu toplantı esnasında Almanyanın işgalini ve idaresini alâkadar eden birçok meseleler görüşülmüştür.

Toplantı esnasında söz alan M-çlnskl şöyle demiştir:
«Eski siyasi hatalara düşmeı İçin elimizden geleni yapacağız. İşsizliğin tamamlle «Hlşmanı bulu yoruz.»
General ELsenhover de şöyle den tir:
«Erlerimin ne İstediklerini biliyorum. Onlar sulhu istiyorlar, çifçl tarlalarım, maden İşçisi madenini düşünüyor. Halka normal bir hayat seviyesi vermek istiyoruz.»
Mareşal Montgomery’ nin Alman milletine bir izahı
Londra 11 (Radyo)— Mareşal Montgomery Alman milletine hitaben söylemiş olduğu bir nutukta kardeşlik yapmamak hususunda verilmiş ulan kararı İzah etmiş ve nutkunun sonunda şöyle demiştir:
«Bu ebediyete kadar devam edecek değildir. Biz hrlstiyan bir milletiz. Fakat 1918 senesinde Alman ordusunun yeııllmedlğl hakkında şayialar bütün Almanyaya yayıldı. Bunun yeniden ortaya çıkmasına mâni olmak niyetindeyiz.»
San Francisco beyannamesi
New-York 11 (R) — Washlng-ton Post gazetesi San Francisco beyannamesinin Amerikan senatosu tarafından hiç bir tadilâta uğratılmadan kabul edileceğini söylemektedir.
Günler Geçerken
İşe uygun ad
Şan Francisco 11 (A. A.) — Veto meselesinde ortaya çıkan büyük dünya meseleleri hususunda Amerikan halk efkârı biriblrİnden ayrılmaktadır. Ortada açıkça tefrik edilen beş cereyan vardır:
1 — Rusyaya tâvizlerde bulunmağa taraftar olanlar. Bu gurup komünistleri. liberalleri ve Rusyaya büyük ölçüde İhracat ümitlerine kapılan ağır endüstri temsilcilerini İhtiva etmektedir. Bu gurup harareti! bir faaliyet sarfetmekte, fikirlerine muhalif olanlara, İnglltereye, Birleşik Amerika hükümetine ve bilhassa ûyan üyelerinden Vandeıberg'e şiddetle hücum etmektedir. Buna mukabil her Rus teşebbüsü bu gurup tarafından derhal desteklenmektedir.
2 — şiddetle Rus aleyhtarı bulunan infiratçılar gurupu. Bunlar, komünistlerin mülhem olduklarından bambaşka prensiplerle hareket etmekte ve Amerikanın Avrupa işlerine karışmaması prenslpl gereğince Av-rupayı kendi mukadderatına terletmek İstemektedirler.
3 — Mutedil infiratçılar. Bunlar, Rusya He Balı arasında nüfuz bölgelerinin Lubeck - Trleste hattı üzerinde tahdidine taraftar bulunanlardır.
4 — (Hearst» basını ve diğer büyük gazeteler tarafından temsil edilen Muhafazakârlar. Bunlar, Amerikan menfaatlerinin müdafaası ve İnglltereye yardım edilmesi halisinde azimli bir politika taktblnt İstemekte ve Rusyanın Anglosakson dünyası için bir tehlike teşkil edebilecek bir devlet olduğu mütalaasında bulunmaktadırlar.
5 — Rusyaya karşı şiddetli bir düşmanlık besllyenler. Bunlar, Amerikan hükümetinin dış politikasını şiddetle tenkideCmekte ve Rusyaya karşı uyuşmaz bir tavır alınmasını İstemektedirler. Bu gurup bir pazarlık politikasına taraftardır ve Rusyaya açılacak krediler meselesinde bu memlekete karşı alınacak azimli bir tavrın Sovyetlerl daha uzlaştırıcı bir siyasete götürecek tek yol olduğu fikrinde b ulumaktadır.
DİKKATLER;
«Yirmi sekiz bin liralık bir iplik.»
Gazetelerimizin birinci ashife-sinde iri puntularla şöyle bir serlevha görseniz, alt tarafını zihninizde nasıl tamamlarsınız:
«28 bin liralık bir iplik..»T,,.
Tabii şöyle tamamlıyorsunuz: «.... ihtikârı», yahut «... suiis-
timali,,.)»
Ve maalesef tahmin doğru çıkıyor, Zira, öyle sık sık tekerrür etmiştir kİ. harb senelerinde, bu bizde bir itiyat olmuştur.
Gönül diler ki: ( 200 bin liralık», «bir milyon liralık» lann arkasını «tasarrufu, teşebbüsü, sermaye zammı» tarzında tamamlatacak vakalar silsile halinde cereyan etsin dc, bu kötü intiba silinip gltsLnl
Yıldızda bir hayvanat bahçesi kurulacakmış... Hayvanat bahçesi? Bizim, kendi hüsnü kuruntumuzla «bahçe» adım taktığımız böyle bir yere o esir hayvanların dile gelseler ne diyeceklerini düşündünüz mü? Bir aslan için bahçe ve park, kafese konulmamış, çoluk çocuğa seyrettirilmemiş olsa bile gönül avutucu, mizaca uygun bir yer değildir. Aslan, ancak alıştığı vahşî tabiat ortasında yaşarken bahçededir. Çöl aslanı kızgın kumlu düzlükler ve kavruk taştan kovuklar İster; Cenglistan kaplanının bahçesi de havuzlarındaki fıskiyelere su hokkabazlıkları yaptırılan ve tarhlarındaki çimlere ikide bir. zendost erkek başı imişçesine saç tuvaleti değiştirilen lüzumsuzca düzenli, zckâsızca bakımlı bir yapma yeşillik olamaz. Hayvanat bahçesi diye adlandırdığımız yer hayvan bakımından bir hayvanat cehennemi ve hayvanlar çilehanesidlr.
ömrümde hiç bir hayvanat bahçesinden gönül ferahile, avunmuş, eğlenmiş olarak çıktığımı hatırlamıyorum. Değil sıla acısile benliklerini kaybetmiş büyük hayvanlar, bize memnun gibi görünen maymunlar ve kuşİar bile yastadır. Munisleşmiş bir vahşi hayvanın sünepeliği ne acıklıdır; munlsleşmlytnlni seyretmek ne derece azaptadır! Eğer bütün bu hayvanlar kedere kapılınca ağlıyabilccek bir yaradılışta olsalardı hayvanat bahçesi dediğimiz yerler kanlı göz yaşlarından geçilmezdi.
Bu. işin hislilik, içlilik tarafı... Bir de maddi kısmı var: Az para ve yarim teşkilât İle hayvanat bahçesi yapılamaz; nihayet özenti bir hayvanat ağılı veya barakası kurulabilir Sonra, yeni bahçelerde vahşi hayvanlar kafes İçinde bulundurulmaz, hesaplı çukurlarla ayrılmış geniş toprak bölümlerinde başıboş bırakılırlar. Bakım masraflıdır, güçtür; iklim meselesi masrafı ve bakımı büsbütün zorlaştırabilir. Hepsinden kötüsü, kurulacak hayvanat bahçesinin şehir şöhretine uyamamast. meselâ Kahirede-klnln yanında küçük, değersiz kalmasıdır. Rehberde hayvanat bahçesi adına raslıyan ecnebinin hayal sukutuna uğramasını gönül isteme®.
Fikrimce şimdiki proje şekille tstanbulda bir (Hayvanat bahçesi) yapılmıyor; Yıldız parkında, eskiden beri olduğu gibi, bazı hayvanlar bulundurulacak, beslenecektir. Küçük teşebbüslere büyük adlar verirsek sonra büyüklerine ne ad takarız?
Refik Halid Karay
Sahife 2
AB8|M
11 Haziran 1945
SÖZÜN 6ELİŞİ
Tarihin sesi
/"• eçen asrın büyük Fransız filozofu ve tarihçisi Erncst Re-'“*nan m İL! e ti yapan ana unsurları açıklarken der kİ: «tn-»an yoktan var olmaz. Millet de İnsan gibi, uzun gayretler, fedakârlıklar, sadakatler mazisinin sonucudur. Bizi olduğumuz gibi yapan ccdadımızdır. Kahramanca bir mazi, büyük adamlar, çan ve şeref — hakiki şan ve şereften bahsediyorum — işte, bir milletin dayanacağı sosyal sermayeler bunlardır Muide müşterek şan ve şereflere malik olmak, halde müşterek bir iradeye sq-hibolmak, birlikte büyük işler görmüş olmak, daha da büyük işler görmesini istemek, bir millet olmak için esas şarttır.»
Binaenaleyh milleti yapan bu unsurlar milletin sürekliliği İçin dc lüzumlu olan unsurlardır. Zengin hâtıralar mirasını milli şuurda daima canlı tutmak lâzımdır. Bu da tarih sahifelerlni sık sık karıştırmakla mümkün olur. Millete tarihten haber vermek vazifesini üzerlerine alan yazıcıların gördükleri hizmet, onun İçin millete en yakın olan bir hizmettir.
Yeni çıkardığı «Tarihe şan veren Türk» adlı kitabı Feridun Fazıl Tülbentçinin bu alandaki hizmetini tekrar işarete bir fırsat teşkil ediyor Ankara radyosunun «Geçmişte Bugün» saatini en dikkatli bir muvakkit gibi senelerdir dakika şaşırtmadan işleten Feridun Fazıl Tülbentçi tarih haberlerini günün haberleri arasına sokmuş, millete dedelerden kalan zengin hâtıralar mirasını daima canlı, zihinlerde dalma yaşar tutmak vazifesini muvaffakiyetle başaran genç münevverlerimizden biridir. Her akşam saat 19,20 de Ankara radyosunda çalan saat beş dakika içinde geçmiş zamanın hangi acı veya tatlı hâtırasının kaçıncı yıldönümünü yasadığımızı bize haber verirken milletçe acılanıyor veya yine milletçe göğsümüzü İftiharla kabartıyoruz. Çünkü o hâtıralar acı da, tatlı da olsalar bizimdir!er,
Feridun Fazıl Tülbentçi bu kadarla da kalmıyor. Yine Ankara radyosunda on beş günde bir işlettiği «Kahramanlık menkibe. leri» saatile tarihin sesini daha uzunca müddet- «inlememize fırsat veriyor. Akba K i ta be v i tarafından basılan «Tarihe şan veren Türk» adlı yeni kitap da işte bu Kahramanlık menkıbeleri serisinin birinci kitabıdır. Tarihi zengin, kahramanlığı bol bir milletin çocuğu olmanın gururu bu küçük kitaba rahat bir üslûpla işlenmiştir. Şevket Rado
Almanya’da Suriye ve Rus siyaseti Lübnan
Japon başkenti şiddetle^om baland ı Avustralya kuvvetleri Şimali Borneo adasına çıkarma yaptılar
Rus işgal bölgesinde işçi sendikaları ve faşist aleyhdarı partiler kurulacak
Londra 10 (AA.) — Mareşal Zukov, Almanlara karşı tatbik edilecek sert tedbirler hakkmdakl dünkü beyanatından sonra, bugün Bcrilnde, serbes işçi sendikaları ve faşizm aleyhtarı olmak şartlle siyasi partiler kurulmasına müsaade eden bir emirname neşretmlştlr. Bu emirde, bu partilerin işgal müddeti zarfında Sovyet askeri komutanlığının kontrolü altında bulunacağı ilâve edilmektedir.
Nevyork 10 (AA.) — Berlin radyosunun bildirdiğine göre, mareşal Zu-kov, Bitler rejimi esnasında neşredilen bütün kanun, talimat ve emirnamelerin İlgasını emretmiştir.
Mareşal Tito
Sofya 11 (A.A.) — Belgrad'dan bildirildiğine göre, Bulgar muharrirleri ve gazetecilerini yanma kabul eden mareşal Tito, kendilerine önümüzdeki sonbaharda veya nihayet kışın Bulgaristan ziyaret etmek niyetinde bulunduğunu söylemiştir.
Yugoslavya İle Bulgaristan arasında dostluk ve kardeşliğe engel olabilecek dahilî bir sebep bulunup bulunmadığı hakkında gazetecilerden birinin sualine mareşal Tito şu cevabı vermiştir;
Çeteci olarak ve asker olarak yapılan mücadelede kazanılan müşterek zarefden sonra İki memleket arasında bir anlaşmaya varılmasına hiç bir engel kalmamıştır.
Kahır Yüzünden Lütuf
Yazan; P. Wentworth Tercüme eden: Vâ . Nû
■■■ ■■ Tefrika No. 44 ■■ ■■
Eğer dikkatli davranmazsanız, sizin
— Ne söylüyorsunuz? O Mlss Miller gelip sizinle beraber mİ kalacak?
— Tabii değil mİ ya? Kendisini kucaklayıp öptüm. Bu teklifinden dolayı □ derece memnun kaldım.
— Peki Ferdlnan Miller? O da mı gelecek?
Julten’ln keyfinin fena halde kaçtığı anlaşılıyordu.
— Henüz bunu sormadım.
Kadın, hem hoş hem de muzip bir şekilde cevap vermişti.
— Canım, surat asmayın, Jullen. Bizi de dâvet ederim, gelir siz de kainsiniz.
Erkek, yumuşadı.
— Evet. Atfınızı rica ederim. Miller'in bu işe burnunu sokmasını lste-miyorusi.
— Bunun ben de farkına vardım. Peki siz? Siz gelecek misiniz?
— Tabii.
— Amabel, gülmeğe başladı.
— Siz de Ellen gibisinizI —dedi. MlUerlerl o hiç sevmiyor. Miss Miller İçin odayı hazırlamıya başlamam üzerine fena halde kızdı. Bana yapılan teklifi küstahlık sayıyor. Buna tahammül edemeyeceğini söylüyor.
Fransız umumî murahhası Beyne t’in beyanatı
Beyrut 11 (AA.) — Dün Beyrut'a gelmesi beklenen Lübnan Başbakanı Abdülhamld Karameh, hafta ortasından evvel Kahire'den ayrıl amıyaca-ğını bildirmiştir, Bazı siyasi mahfiller, Arap Birliği konseyinde müzakerelerin aldığı veçheyi bu gecikmeye sebebolarak gösteriyorlar. Filhakika Lübnan hükümeti_ 1935 andlaşmasile bağlı bulunduğu İngiltere İle daha evvel danışmadan Arap konseyi tarafından tasarlanan bazı kararları kabul etmenin kendisi için mümkün olmadığım konseye bildirmişti. Bahis mevzuu olan bu kararların çoğu, bilhassa Fransa He Arap memleketleri arasındaki siyasi münasebetlere taallûk etmektedir.
Londra 11 (Radyo) — Fransanın Suriye ve Lübnan umumî murahhası general Beynet, cumartesi günü, gazetecilere uzun beyanatta bulunmuş ve Fransanın Surlyede müdahalesi bir katliâmın önüne geçmek maksadı yle vuku bulduğunu ve Şam şehrinde vuku bulan büyük hasarlardan ilk teessüflerini beyan edenler Fran-sızalr olduğunu söyledikten sonra Suriye ve Lübnanla yapılmış olan anlaşma tekliflerini anlatmıştır. Bu tekliflere göre, Fransa kültürel, ekonomik ve stratejik mmtakalarda anlaşma hasıl olduktan sonra Suriye ve Lübnan'dan çekilmeğe razıdır, demiştir.
hakkınızda da bazı şeyler uydurur,
— Allah Allah! Demek kİ sizin hizmetçi uydurukçu?
— Canım ne dese zarar yok. On dokuz senedir evimde.
Bir müddet daha konuştular. Ju-llen, bir gece evvelki vakalara avdet etti.
— Evin İıer tarafını ve mahzenleri arıyacağım. —dedi.— Mlss Miller buraya gelmeden evvel bu işi yapmalı-
Araştırmalardan bir şey elde edemedi.
Taraçanm üzerinde bulunan ve oturulmıyan odalar kapalıydı. Bunlar boştu ve toz toprak içindeydi. Ju-llen'in ayakları, tozlu döşeme tahtaları üzerinde öyle izler bıraktı kİ, buraya çoktan borl İdmsenLn girmemiş olduğu anlaşıldı. Genç âlim, bir müddet sofada kaldı. Orada, aksiseda vaziyetin! tetkik etti. Merdivenden İndi, çıktı. Ayak seslerinin çift olarak duyulup duyulmadığını anlamak istedi. Hayır, bu durum, da fevkalâde normal. Basamaklar gıcırdamıyor bile.
Şimalî Epir üzerinde Y unanistamn istekleri
Yunan basın müsteşarı, Arnavutluk Adalet Bakanına cevap veriyor
Atina 11 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Kuzey Eplr hakkmdakl Yunan isteklerinin, Atina mahfillerinin bir tahriki olduğu yolunda Arnavutluk Adalet Bakanı Manol Ekonom tarafından yapılan beyanata cevap veren Basın müsteşarı Zaklntlnos demiştir kİ:
Arnavutluk Adalet Bakanının tahrik olarak vasıflandırdığı şey, şaşmaz tarihi ve etnik haklarıı dayanan bir Yunanlılık olmasıdır. Arnavutlukta Müttefiklere karşı açıkça gösterilen nedamet, Arnavutluğun bu harbdckl Müttefikler aleyhtarı durumunu bariz bir şekilde ortaya koymaktadır. Anî siyasi istikamet değiştirmeler ve Müttefiklerin zaferlerinden doğan yeni duruma İntibak, milletleri muazzam mesuliyetlerinden kurtarmaz ve onların ahlâki ve mânevi seviyelerinin de bir ölçüsünü verir.
Yunanistan kendin! tam amile Müttefik savaşınjı vermiştir. Yunanlsta-nın fetih gayeleri yoktur. O, yalnız,
Acık
Milletvekillikleri
(Baş tarafı 1 inci sahifede) murlarla halk arasında münasebetlerin samimi olmasına, İktisat ve Ticaret Bak anlı klannıu kararlarını buna mümasil İktisadi teşekküllerle temas ederek vermelerine, memleketle küçük meslek erbabının himayesine, kooperatifçiliğin, şlrketçillğln İnkişafına, büyük şehirlerde mesken buhranının önlenmesine çalışacağım bildirmektedir.
İstanbul millet vekilliği İçin namzetliğini koyacağı yazılan Prof. Ali Fuat Başgll, böyle bir teşebbüste bulunmadığını, bulunmak niyetinde de olmadığını bildirmektedir.
Zonguldak namzetleri
. Zonguldak'tan bildirildiğine göre, eski Dışişleri Bakanı B. TCVflk Rüştü Araş Zonguldak valiliğine ve Parti başkanlığına bir telgraf çekerek açık bulunan Zonguldak Milletvekilliği İçLn namzetliğini koyduğunu bildirmiştir. B- Tevfik Rüştü Araş, aynı zamanda beyannamesinin bir hülâsasını da telgrafla vermiştir. Hülâsa şudur:
o Milletvekili kaldığım müddetçe anayasaya tam riayet edilmesi hususuna dikkat etmeği ve hükümetin İcraatını İnsafla, fakat yılmak bilmeyen bir azimle murakabe eylemeği vazife bileceğim. İş sahasına gelince, halkımızı pek muztarip eden pahalılığı gidermek, fevkalâde şartların doğurduğu ağır vergileri malûm hizmetlere sekte vermeden hafifleterek adaletle ve mükelleflerin takatlle ayarlamak bugünün belli başlı meselelerinin ön safında olduğuna kaniim. Oraya gelerek vatandaşlarımla yakından konuşmak arzusundayım.»
B. Tevfik Rüştü Araş, matbu beyannamelerini de alarak Zonguldağa gitmiştir; bugün Zonguldakta bulunması muhtemeldir.
Rlfat Atılgan adında bir vatandaş da Zonguldak Milletvekilliği için namzetliğini koymuştur.
Ankara 10 — Ankara doktorlarından kadın hastalıkları mütehassısı Muzaffer Sezer'jjı Çorumdan namzetliğini koyduğunu bildirmiştim, öğrendiğime göre Muzaffer Sezer Sivas, Kocaeli ve Zonguldak da dahil dört yerden namzetüğlnl koymuştur. Muzaffer Sezer, matbu beyannamelerini de yanına alarak otmobllle Çoruma hareket etmiştir.
Zonguldak t an namztellğlnl koyan B. Halim Cavlt Arcak da Zonguldağa
Mutfak ve müştemilâtına da bir göz attı. Kapıları yokladı. Dışarı çıkanlar kapalı. Bodrumun anahtarı da Jenny'de. Hizmetçi bunu vermek taraflısı değil.
— Eski bodrumları su bastı, bay Jullen. Muhakkak tamir edilmeleri lâzım. Kömürleri de şu korkunç deliğe koyuyoruz.
— Şunlara bir bakayım. Şayet söylediği gibi pek fena bir vaziyetteyseler, ağabeyime söylerim, meşgul olur. Anahtarı ver.
Kırmızı saçlı kadın, anahtarı verdi. Erkek de. karanlıkta, on İki basamak İndi. Bütün vücudunu bir rütu-bettlr sardı. Genzine bir küf kokusudur doldu. Elektrik ışığını gezdirerek bomboş olan bu büyük mahzeni gözden geçLrdl. Köşelerden birine azıcık kömür yığılmış. Elektrik lâmbasını havaya kaldırdı. Oradaki hava deliğinin tıkanmış olduğunu gördü. Tavanı kemerli bir koridorla İkinci bir mahzene geçiliyordu. Koridorun sonunda da bir kapı vardı. Bu tahta kapı, demir bir kolla içinden İyice kapatılmıştı.
Jullen muayene etti. Kol uzun zamandan beri, oradan kaldırılmamış olacak. Zira adamakıllı paslı. Birkaç kere zorladıysa da, kolu kımıldatması mümkün olamadı, şimdi İçinde bulunduğu bodrumda, vaktiyle, ağa-beyalle beraber k&şlfllk oynarlardı.
Londra 11 (R) — Amerikan hava kuvvetlerine mensp süper uçan kaleler dün Tokyo’ya karşı şiddetli bir akın yapmışlardır. Elde edilen neticeler memnuniyet vericidir.
Japon haberler ajansı bu akından sonraki yayımlarından birinde şöyle demiştir:
«Müttefikler İlk hedeflerine ulaştılar. Tokyo. Yokohama, Nogoya, Osaka ve Kebe şehirleri yer yüzünden silindi. 5 giin İçinde 750.0ÖÜ Japon evsiz kaldı.»
Borneo’ya çıkarma
Londra İL (R) — Avustralya başkentinden resmen bildirildiğine göre, Avustralya birlikleri Borneo adasının înglllzlere alt olan kısmının şimal bölgesine bir çıkarma hareketinde bulunmuşlardır. Bu haberi Avustralya Başbakan vekili vermiştir.
Halk Partisinin işlediği büyük günah, yahut oynadığı oyun
(Baş tarafı I İnci sahifede)
İçin içerde İcraat ve ıslahata kalkışmak, zayıf devirlerinde OsmanlI İmparatorluğunun politikası idi. Türkiye Cumhuriyetinin en çok çekindiği budur.
Bu kararı bu derece köttlliyen Serte! arkadaşmuz "Bir tecrübe olarak dahi bir kıymet ifade etmediğine», «Bizi harice karşı gülünç vaziyete düşürmekten başka bir netice vermiyeceğine» inandığı bu seçim denemesi hakkında iki gün önce, gene kendisi, şu cümleleri yazmıştı: "Bu karar serbes seçime ve daha geniş demokrasiye doğru atılmış bir adım olmak itibarile takdire değer bir hâdisedir», "Bir kaç ay içinde demokrasi tezahürlerinin artmış olması bizde geniş demokrasiye doğru adım atmak arzusunun samimiyetini ispat eden ilk emaredir.»
îki günde ne Başbakan Sa-racoğlunun tebliği, ne de ikinci seçmenlerin partiye bağlılığı değişmediği için Sertel arkadaşımızın hangi rüzgârın tesiri altında kanaatini bu derece değiştirdiğini anlamak güçttir. O kadar güç ki gazetenin köşesinde de daha sert olmak İsteyen başka bir kalem, çok daha ileri gidiyor: «Böyle az namzedin serbes seçürnesile hiç bir dâva halledilmez. Bu. ancak bir demokrasi numarası veya oyunu olur» diyor.
Altı Milletvekili seçiminde namzet göstermemek suretiie bir dâva halledildiğini ileri süren olmadığı için «numara, oyun» kelimelerinin, çok ciddiye alınması gereken Cumhuriyet müesseseler! hakkında kullanılmasını en hafif tabirle âmiyana buluruz. Kim kime numara yapıyor, kim kime oyun oynuyor? Lütfen söylerler mi?
Kısmî bir seçimde partinin namzet göstermemesi biç ehemmiyetli bir hâdise olmiyabilkr. Fakat bunun «oyun» veya «numara» gibi bir suç sayılması, bu olağan işin bu derece kızgınlık doğurması acaba neden ileri geliyor?
Necmeddln Sadak
Yunan demokratları
Komünist partîsile işbirliği yapmıyacaklar
Atina lî (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Yunan komünist partisi lider! Za-charladls'ln «Cumhuriyet uğruna general Plastiraş'm emri altında basit bir er olarak savaşmağa hazmını mealindeki beyanatını bahis mevzuu eden demokrat burjuva partisinin yetkin mahfilleri, cumhuriyet uğruna girilecek mücadelede, komünist partlslle hiç bir İşbirliği yopılamıya-cağmı İleri sürüyorlar. Bu mahfiller, komünist partisinin milli meselelerdeki vaziyeti, hareketleri ve takibet-tlği alyaset karşısında kendisiyle hiç bir Lşblrllğino imkân olmadığını belirtmektedir. Cumhuriyet için savaş, komünistlerle İşbirliğine imkân bulunmadığını müteaddit defalar tekrar etmiş olan Sofoulls, Kafandarİa. Plastlas, Tsouderoe, V^nlzelos ve Nı-loru gftl liflerlerin idaresi altında yapılacaktır.
Arnavutluk destanl kahramanlarının hâlâ sıcak duran kanlarının kopmaz bağlar yarattığı Eplr topraklarında milli kurtuluşu uğrunda Müttefikler camiası çerçevesi İçinde mücadele edecektir.
Yunan hududunda Bulgarların aldıkları tedbirler
Atina 10 (A.A.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Bulgarlstandan buraya gelen haberlere göre, Yunanistan hududunda Bulgurlar tarafından alınan askeri tedbirler, Bulgarlstanın İç durumundan ileri gelmiş gibi görünmektedir.
Filhakika Bulgarlstanda bazı tepkiler ve karşı koymalar olduğu haber verilmektedir.
Yetkili hükümet makamları, bu askeri tedbirler ltlbarlle, Yunan halk efkârını endişeye düşürebilecek hiçbir sebep mevcut bulunmadığını bildirmektedir.
gitmiş ve beyanamelcrlnl götürmüştür.
Kocaeli namzetleri
İzmit 10 — Kocaeli Milletvekilliği İçin namzetliğini koyan on altı zattan dördünün isimlerini bildirmiştim. Diğer on iki namzedin ismlerl de şunlardır:
San Franclsco'da bulunan murahhaslarımızdan Kandıralı profesör Nihat Erim, İzmit orta okulu Türkçe ÖğTetmenl Nuri özdoğan. eski Kocaeli valisi Eşref, İzmit gençlerinden çlfçl Bedri, Maliye Bakanlığı tetkik heyeti âzaandan Pamukovalı İsmail Rüştü Aksal, eski Kocaeli Milletvekillerinden doktor Fuat, Ahmet Namık Göz, An-karada doktor Muzaffer Sezer, Emekli binbaşı İbrahim Celasin. İstanbulda Blrılk gazetesi sahibi eski Kocaeli Milletvekili İsmail Ziya Bersls, Tuzlada doktor Osman Erge, Tzmltte çlfçl İhsan Murat
Namzetliklerini koyacaklarını söyleyenler şunlardır:
Adapazarı tüccarlarından Cevat Adapazarh, Adapazarı belediye reisi Ahmet Abasıyanık, Geyvell Hafız Fuat Çelebi, Adapazarında doktor Nerml Akdeniz, doktor Ruhi Refik Soyer. yüksek mürakabe heyeti âzasından Nlzamrttln Ali. eski Hendek kaymakamı Tevfik Foyan. Sarıca belediye reisi İbrahim Halil'dir.
Namzetlerden çlfçl B. Bedri Aituğ köy köy dolaşarak nutuklar söylemekte ve:
n— Milletin gören gözü, duyar kulağı, röyleyen dili dacağım» demektedir
Parti genel idare kurulunda, bir istifa
Ankara 10 (AA) — Kars Milletvekili Cevat Dursunoğlu'nun çekll-meslle Cumhuriyet Halk Partisi genel İdare gtırulurtda açılan üyeliğe, genel Başkanlık (Vvanmca, Çoruh nıillet-vekll Ali Riza Brem, seçilmiştir.
Beş yüz dönüm fundalık yandı
Dün gece Beykoz civarında Serdar oğlu çlfllğt civarındaki fundalıkların tutuşmasından yangın çıkmış ve beş yüz dönümden fazla bir fundalık yandıktan sonra söndürülebllmiştir.
Tahkikata Beykoz Jandarması el koymuş olup yangının sebepleri araştırılmaktadır.
Bunu hatırladı. Kırık bir sıra gördü Birkaç da parçalanmış İskemle. Bozulmuş bir yatak, çekmeleri eski bir yazı masası. Başka bir köşede de alçı ve kırık tuğla kümeleri. Bunlar zeminden birkaç ayak yükseliyor.
Jullen, bu hırdavatın arkasına baktı; bunların bir kapıyı maskelediklerini gördü.
Derhal, eski hâtıraları canlandı. Bodrumların öteki kısınılan çocukluğunda kendilerine tehlikeli olarak bildirilmişti. Zaten alçılar da kapıların açılmasına mâni oluyordu. Jullen, lâmbasının ışığını etrafta dolaştırdı. Duvarlar, sade duvarlar; hiçbir girme çıkma yeri yok.
Mahzenler meğer zannettiği kadar rütubetll değilmiş. Hattâ şu içinde bulunduğu hayli kuru. Öbürlerinin duvarları küflü İse de zeminde rütu-bet filân dikkate çarpmıyor.
Jenny’nln hayalâtı her halde pek kuvvetli olacak kİ, bir takım şeyler tasavvur edip bu bodruma İnmemiş.
Çok garip mahlûk bu Jenny!
Jullen böyle düşünerek geriye döndü. Kapıyı kapadı. Sonra, azıcık tereddüde ttl. Fakat tereddüdünü yenip anahtarı cebine koydu. Jenny etrafta dolaşıyor, kendisine bakıp duruyordu. Jullen. ona, hava deliklerinin tamire İhtiyacı olduğunu, anahtarı o maksatla istediğini söyledi.
lArkMi var)
Japon kaynaklarından gelen bir habere göre, zırhlılar tarafından desteklenmekte olan 100 parça Amerikan harb gemisi Borneo açıklarında dolaşmaktadır.
General Mac Arthur tebliği de, Japonların Fülpİnler savaşı esnasında 302.000 kişi kaybetmiş olduklarını bildirmektedir.
Okinava savaşı
Vaşlngton 11 (R) — Okinava adasında Japon kuvvetleri, iki cebdie a-kıştınlmışlardır. Buradan kaçmaları ihtimali yoktur. Amerikan piyade erleri, düşmanı yeraltı mukavemet yuvalarından söküp atmak için ISO metreye kadar uzağa alev saçan tanklar kullanmaktadırlar. Japonlar da bu yeraltı yuvalarından çaprazlama ateş açan 105 milimetrelik toplar ls-i ı tim al ediyorlar. q
Ingilizler, Rus es ilerine cv fena muamele ettiklerini yalanlıyor § '55 (Baş tarafı 1 iıu i sahifede) q tnglllerede 300 kadar Rus esirinin > mevcudiyetinden Rus kumandanlığım haberdar tutulmamıştır. JK
NorvftÇde, bu memleket kurtarıldık-ton sonra Rus askerleri silâhlı Alman*"" larin emri altında bulunan kamplar-^* da muhafaza edilmiştir.
Batı Almanyadan kurtarılan KuaO harb esirlerine İyi muamele edilme-(D m İştir, o
Ingiliz Dış işleri Bakanlığının dc-(|) meri bu İthamlara şöyle cevap verl-^-yor: Q
«Mısırdaki Rus harb esirleri ita)-yadan gelmiş ve şimdi de anavatanlarına dönmek Üzere bulunmaktadırlar. Bunlar Almanlarla ayni kampda bulunmuşlardır, fakat her iki taraf birbirinden tamamlle tecrit edilmiş bulunuyordu. Propaganda yapıldığı hakkmdakl iddia ise tamamlle asılsızdır.
Esirlerin memleketlerine iadesi meselesine gelince, bu İşin gecikmesine esas sebep Rus hükümetinin gemi tahsis etmemesidir.
îngilte redeki Rus esirlerinin bulundukları kamplar İngiliz değil. Amerikan kontrolü altında bulunmaktadır.
Rus kumandanlılhnın mevcudiyetinden haberi bulunmıyan 340 şahıs Rus değil. Lehli ve Battık memleketlerine mensup kimselerdir.
Norveçli- alınmış olan tedbir, bunların dağılmamasını ve gıda maddelerinin kolaylıkla dağıtılmasını sağlamıştır.»
İngiliz Dış işleri Bakanlığının demeci aynı zamanda karşı iddialarda bulunmaktadır. Demeçin bu kısmında şöyle denilmektedir-
«General Gollkov Odesa, Lwav ve Volkovlç.dekl kamplarda bulunan İngiliz harb eairlri nezdinde İngiliz subaylarının bulunabileceğini bildirmişti. Bu, yanlış bir İntiba uyandırmıştır. Lwav’da kampda bir kaç gün kalan İngiliz rabaylan bir müddet sonra şehri terketmelerl İçin Rus makamlarından emir almışlardır. Tngllia subayları hareket etmek istemediklerinden otellerinde tutulmuşelar vâ vazifelerini yapmalarmış mâni olunmuştur. Volkovlçtekl İngiliz esir kampını İngiliz zabitleri İdare etmemiş ve bu kampda dahh 2(1 esir varken şehri terketmefee mecbü’- edilmişlerdir.
Sovyet kontrolü altında bulunan Avrupa topraklarında başıboş dolaşan bir çok Müttefik tebaası bulunmaktadır. Bunların çoğu hastadır v« dokta» ra ihtiyaçları vardır. Fakat İTıglUl makamları bir türlü hareket serbesti* «İni elde edememektedirler.
Polonya meselesi
Bu pürüzlü iş de halledilmek üzere
Paris 10 (A.A.) — Buraya gelen haberlere göre. Başkan Trnman’ın şahsi murahhası. Harry Hopklns’ln ziyareti, Polonya meselesi hakkında çok mesut neticeler vermiştir. Filhakika, Hop-klns, Sovyet makamları tarafından • tevkif edilmiş olan 17 PolonyalI şahsiyetten 18 amin serbes bırakılmasını temin etmiştir. Bundan başka, Moskova. Varşova hükümetinin Polonya çlfçl partisi murahhaslar İle sosysMst ve küfeliklerin katılması suretiie genişletilmesini de kabul etmiştir. İngiliz ve Amerikan büytık elçllerife Sovyet hükümeti temsilcisinden mürekkep üçlü komisyon 7 hacirandan-berl çalışmalarına tekrar başlamış bulunmaktadır. Moskovada toplanmış olan bn komisyonun vazifesi bir hal şekli bulmaktır.
11 Haziran 1043
AKŞAM
Sahlfe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Cemiyet kurmak hürriyeti birinci ehemmiyette bir hürriyettir
Yeni hıka kurulması bahis mevzuu olurken çoğu kimsenin aklına şu mahzurlar geliyor:
1 — Hürriyet Ve itilâf fırknS) nasıl «ille muhalefet» etmek isteyenlerin gelişi güzel bir araya demetlenmesi halinde İdiyse, bu yeni fırka da, sağ ve sol İler türlü gayri memnunların garip bir kargaşalığı olabilir.
2 ■— Hürriyet derken bir kör döğiîşü başlar. Sebebi bile arila-şıilmiksizin siyaset pehlivanları birikirlerinin göeilnü oyar. Gözleri bir hırstır, bir «sen - ben» elliktir kaplar
Hakikaten de öyle olur.
Bazı meslekdaşlar. «matbuat hürriyeti 50 nci madde ile kayıt a1 tın a alınmıştır.» diye tutturuyor, Toprak kanununun püf noktası nasıl 17 nel madde İse, ba-s*n hürriyetinin püf noktası da bu 50 nci maddeymiş. Gazeteler, öyle. Bakanlar heyeti kararile kapatılamanıalıynıış ki, ileri bir demokrasinin icapları Türkiye-dc yüriisünmüş. Kısmen gasetemize de akseden bu tartışma okuyucularımızın malûmudur. Fakat ben püf noktasının 50 n-ci maddede değil, cemiyetler kurmak imkân ve şekillerinde olduğunu sanıyorum.
Hakikî bir geniş demokrasi, nasıl bir tek maddeye dayanabilir ki, şayet memleket demokrat müesseseler cihazına dayanmıyorsa. 50 nci madde, bir gün içinde ortadan kaldırıldığı gibi yeniden ortaya konulur. Demokrasinin asıl kuvveti, kurulların-dadır. Basın hürriyeti de, fırkalar bolluğu da, prensipler de, sırf demagojiye dayanmıyan tartışmalar da ancak bu kurullar sayesinde mümkündür.
Şimdiye kadar C.H.P. her tür-İÜ cemiyeti kanadlan altına almıştı Ayakkabıcılar mı, muharrirler mi birlik kuracak; yoksa bir kulüp mü açılacak? Orada tek partinin behemehal hissedilir bir tesiri vardı. Alâkadarlar da. tabiatile: «Biz idare ediliyoruz» diye düşünüyorlardı.
Millet Vekilleri seçimini ser-bes bırakmak suretile, C.H.P., halkımızın siyasî riişdünü geliştirmek istediğini gösteriyor. Dünyanın bu gidişinde de başka çare yoktur. Aynı el çekiş, cemiyetler kurmak hususunda da olmalıdır, Kendi kendine yüzmeği öğrenen can kurtaran simidini bırakmağa nasıl mecbursa, cemiyetlerde müstakil, vasisiz şahsiyetler olabilmelidir
Şüphesiz, yeni ev açan, kendi idaresini kendi üzerine alan genç aileler gibi, bu serbes cemiyetlerin içinde de hayli yolsuzluklar, düzensizlikler, idaresizlikler baş gösterecektir. Fakat neticede, cemiyetler, kendiliklerinden İdare edilmek, aralarında anlaşarak birlikler kurmak İmkânlarını bulacaklardır. Her memlekette olduğu gibi, demokrasi de bun^ lara dayanacaktır. Basın hürriyeti de keza bunlara dayanacaktır. , Fırkalar, bu menfaatleri temsil edecek, gazeteler, bu menfaatlerin fikir naşiri olacaktır. Meclis, bu menfaatlerin ayarlandığı yer olacaktır. '
C.H.P. bizzat kurduğu teşekkülleri muhafaza edebilir. Fakat her meslekî teşekkül kendi idaresine bırakılmalıdır. Hele kanunlarımızda cemiyetleri bağlı-yan kayıtlar, bundan sonraki İki yahut çok fırkalı usulümüzün İcaplarına göre değiştirilmelidir.
Demokrasinin kargaşa halini almaması, hürriyetin curcuna, particiliğin felâket olmaması İçin temellere basması lâzımdır. Temeller de, halkın ficrbesçe kurup serbesçe idare edeceği her türlii cemiyetlerdir
JVâ . Nû)
Mal geldi
İskenderun limanına 7000 ton çeşitli e$ya çıkarıldı
Ankara 11 (Telefonla) — İskenderun limanına gelen bir Amerikan va-purlle bol miktarda ticaret eşyası gelmiştir. Vapurdan 7 bin tona yakın eşya çıkarılmıştır. Bunlar arasında şu eşyalar vardır:
1500 ton boş çuval. 552 ton çelik boru, 648 ton tel halat, 688 ton makine akşamı, 348 ton cam eşya, 348 ton kanaviçe, 388 ton levha teneke, 233 ton sellüloit, 204 ton kimyevi madde, 154 ton makine yağı. 101 ton sigara kâğıdı. 65 ton pamuklu mensucat, 42 ton pamuk İpliği, 41 ton otomobil İç ve dış İliştiği, 97 ton gliserin, 195 ton muhtelif eşya.
Trabzon vapurile gelen vatandaşlarımız
Ankara 10 (AA.) — Bize bildirildiğine göre, 12 haziran salı günü saat 8 de Marsllyadan İstanbula gelecek olan Trabzon vapurunda aşağıdaki vatnd aşlar bulunmaktadır:
Talât Ben ver, eşi ve çocuğu. Berne elçiliği kâtibi Ziya Ülgün, eşi ve çocuğu, Sümer Bank yüksek mühendislerinden bayan Nezahet Erson, bayan Bank, Sandoz mümessili Wllly, İskender Dramalı.
Aynı vapurla aşağıdaki talebemiz de gelmektedir:
Nusret Tamen, Cevdet Kayalar. Fikri Sünnetçioğlu, Muh İddin Düzce ve Rccai Baslu,
Adana’ya, Sivas’a ve civar illere bereketli yağmurlar yağıyor
Sivas 10 (A_A.) — Üç gilndenberl fAşıla İle Sıvasa ve civar İllere bereketli yağmurlar yağmaktadır. İki günlük yağış, buğday ve yağ piyasası üzerinde kendini göstermiştir. Mahsulün İyi olacağı sanılmaktadır.
Adana 10 (AA.) — Çukurova'nın her tarafına faydalı yağmurlar yağmıştır.
İskenderun 11 (Akşam) — Usun bir kuraklıktan sonra dün başlıyan yağmur çlfçlnln yüzünü güldürmüştiir.
Kadıköy kız enstitüsünün yıllık sergisi
Kadıköy Kız Enstitüsünün yıllık Sergisi dün güzide bir davetli kütlesinin huzuru ile açılmıştır. Sergi çamaşır, dikiş, şapka, çocuk ve çiçek kısımlarından mürekkeptir. Teşhir edilen eserler çok beğenilmiştir.
Enstitü müdiresi bayan Nezahet Gönenç ve talebeler bilhassa ziyaretçilerin takdirine mazhar olmuşlardır. Sergi gezildikten sonra davetliler hasırlanan büfede ağırlarunışlardır.
16
RA
ANKARA RADYOSU: Bugünkü program
18.00 Dans orkestrası, 18.30 Konuşma. 18.45 Dans orkestra.'!, lö.oo Haberler, 19.20 Geçmişte bugün. 1025 Beste ve şarkılar, 19.50 Konuşma, 20.00 Müzik, 20.15 Radyo Gazetesi, 20.45 Yurttan sesler. 21.15 Konuşma, 21.30 Senfoni orkestrası, 22.30 Dans müziği (p!.), 22.45 Haberler.
YARIN SABAHKİ PROGRAM
7.30 Müzik (pl), 7.45 Haberler, 8.00 Müzik (pl.l, 12 30 Şarkılar. 12.45 Haberler, 13.00 Salon orkestrası.
Demirspor deniz bayramı
Yarışlar çok güzel oldu. Takım birinciliği, Beykoz ikinciliği kazandı
Demirspor kulübünün açılış yıldönümü münasebetlle tertiplenen De-mlrsporlulat deniz bayramı dün kulübün Samatyadakl lokali önünde muntazam bir şekilde yapılan kürek ve yelken yarışları ile kutlonmışLır-Kulüp, lokalini dolduran güzide bir davetli kütl esile Samatya sahilini kaplıyım binlerce kişi önünde cereyan eden müsabakalar çok zevkli geçmiş ve kürek yarışlarında Taksim kulübü. yelken yarışlarında Demirspor kulübü birinciliği kazanmıştır.
Mevsimin İlk deniz müsabakaları olmasına rağmen, gerek kürekçilerin yekdiğeriie anlaşması ve gerekse elde edilen dereceler muvaffakiyetli olmuştur.
Bayrama İstiklâl marşı ve bayrak çekme merasimlle başlanmış ve bunu takiben Demirspor kulübünün gelişmesinde mühim rolü bulunan kulüp başkanı B. Feridun Menemencloğlu dakikalarca al kış! anan ve kulübün tarlhçeslle Devlet Demiryolları umum müdürlüğünün spora verdiği ehemmiyeti tebarüz ettiren güzel bir söylev vermiştir. Sporcuların İhtiram duruşundan sonra müsabakalara geçilmiştir. Teknik neticeler şunlardır:
Bir çifte'.
1 — İsmail (Taksim) 11.09
2 — Hüseyin (Beykoz) 11.45
3 — Orhan (D. S.)
İM çifte:
1 — Orhan - Basan, Cevdet (Beykoz) 10.30
2 — Orhan - Bal t, Rıza (Taksim) 10.35
3 — Hücum - Eşref, Mehmet 1DJ3.)
Dört, tek:
1 — Edip - İlhnnıl, Abdullah, İbrahim, İbrahim (Taksim) 9.15
2 — Orhan - Haşan, İsmail. Azib, Mustafa (Beykoz) 9.20
3 — Bülent - Süleyman, İsmail, Hakkı. Metin (D, s.)
Sekle tek:
1 — Naci - İsmail. Emin, Rıza, Ab-durrahman, İlham!;. Salt, Abdullah, İbrahim (Taksim) 8.51
2 — Bülent - Süleyman, İsmail, Hakkı, Metin, Eşref, Mehmet (D. 8.) 9:05
Yelken:
1 — Rıdvan, Süha (D. S.) 26
2 — Şükrü, Feyyaz (Bakırköy) 27.05
3 — Turhan, Nihat (D. S.)
Puvan tasnifinde kürekte Taksim kulübü 18 puvanla günün birincisi, Beykoz 11 puvanla ikinci, Demirspor 6 puvanla üçüncü olmuştur. Yelkende Demirspor birinci, Bakırköy İkincidir.
Müsabakaları mütootap kulüp başkanı tarafından derece alan kulüplere kupa ve bayrak tevzi edilmiş ve bu suretle çok zevkli geçen bu güne son verilmiştir. Demi raporluları bu spor hareketini tertiplediklerinden dolayı tebrik ederiz, Şazi Tczean
Ekonomi Bakanlığından
1045/40 kışı kok ve taş kömürü ihtiyacı İçin: Türkiye kömür satış ve tevzi müessesesl İstanbul şubesine:
«Galata yeni yolcu salonu 3. cü kat» Aşağıda gösterilen şekilde müracaat edilecektir.
1 — Resmi dairelerle müesseseler vr kaloriferle uman binalar
a — Resmi daireler, mektep ve hastaneler ihtiyaçlarını valiliğin tamimi gereğince valilik yollle bildireceklerdir.
b — Bankalar, İktisadi ve mali teşekküller, umumi hizmet müessese-lerl ve kaloriferle ısınan apartman ve sair binalar ihtiyaç beyannamesini müesseseden alacaklar ve doldurarak 15. 8. 1945 akşamına kadar mü-esseseye tevdi etmiş bulunacaklardır.
2 Soba kömürleri «Halk İçin»
1945/48 kış mevsiminde İkametgâhlarındaki kömür sobaları için kömüre ihtiyaçları olanların mahalle muhtar ve İhtiyar heyetlerinden alacakları beyannameleri doldurduktan sonra, mezkûr muhtarlığa tasdik ettirerek en geç:
15 haziran 1945 akşamına kadar Türkiye kömür satış ve tevzi muesse-seslnin:
Tophane Kozluca han alt kattaki satış şubesine,
Kuruçeşme kok kömürü deposuna,
Dolmabtılıçc gazhanesindeki tevzi memurluğuna. Yediktıle gazhanesindeki tevzi memurluğuna, Kıırbağalıdere gazhanesindeki tevzi memurluğuna, Unkapanı kok kömürü deposuna «köprü başı», Kadıköy kok kömürü deposuna «İskele meydanı», Beyazıt meydanındaki muvakkat beyanname toplama yerine, Tepebaşı şehir tiyatrosundaki muvakkat beyanname toplama yerine, Üsküdar kok depopsuna «İskele civarı»,
vermeleri ve beyannamedeki kuponu mühürleterek saklamaları lâzımdır. Aşağıda yazılı esaslara göre tanzim edilmemiş olan beyannameler hükümsüz sayılacaktır.
a — Beyannamelerin ilgili mahalle muhtar ve İhtiyar heyetlerince tasdik edilmiş olmaları şarttır.
b — Beyannamede sorulan suallerin tamamen cevaplanması lâzımdır, c — Meskenlerin oda adedi, kullanılan sobanın adedi ve cinsi ve İkamet edelerin kaç kişiden İbaret olduğu ve varsa geçen mevsimden kalmış olan kömürlerin cins ve miktarları beyannamede tasrih edilecektir.
d — Beyannameler yalnız İkametgâhlara ait İhtiyaç İçin doldurulacaktır.
e — Kömür verilirken hüviyet varakası Ue tapu senedi veya noterden tasdikli kira mukavelesi aranılacağından beyannamedeki isim ile tapu senedi veya kira mukavelesindeki İsmin aynı olması lâzımdır.
3 — 15 haziran 1945 akşamından sonra beyanname kabul edllmlyecek ve bu suretle beyanname vermemiş olanlara kömür verllmlyeceği gibi beyannamede yanlış malûmat verenler hakkında mili! korunma kanunu hükümlerine tevfikan takibat yapılacaktır. (7119)
Ankara at yarışları
Ankara 10 — Bugün yapılan yedinci hnfta at yarışlarında şu neticeler alınmıştır: •
İkinci koşu: Kovpoy birinci, Alaçe-lenk İkinci geldi. Ganyan 345, pikseler 155 ve 175 kuruştur.
Üçüncü koşu: Diken birinci, Bugün İkincidir. Ganyan 485. piliseler 180 ve 150 kuruştur.
Dördüncü koşu: Mina birinci gelmiş. ganyan 245 kuruş vermiştir.
Beşinci koşu: Fişfış birinci. Tufan İkinci. Maşallah üçüncü oldular. Ganyan 355, plâseler 165, 140 ve 370 kuruş verdi. «
Kovboy - Diken çifte bahsi 12 lira 60 kuruş, İkili bahis Fişfış - Tufan 15 lira 35 kuruş vermiştir.
Beykozluların aile toplantısı
Bil sene ilk defa Milli Eğilim müsabakalarına girmeğe hak kazanan ve bu maçlarda muvaffakiyetli neticeler elde eden Bey kozlular dün Çubuklu gaznlosunda yemekli bir aile toplantısı yapmışlardır. Çok samimi bir hava İçinde geçen bu toplantıda bilhassa emektar Kelle İbrahlmln heyecanlı hitabesi coşkun tezahürata sebep olmuştur,
Hatayın koza mahsulü
İskenderun il (Akşam) — Bu yıl Hatayın ipek koza mahsulü 340 bin kilo tahmin edilirken 240 bin kilo çıkmıştır. Buna sebep, bir kısım böceklerin sıcakların teslrite ölmeleridir. Şimdiye kadar ortakların kooperatife, yatırdıkları koza 100 bin kilodur.
İstanbul jandarma satın alma komisyonundan:
Miktarı Azami miktara göre * • *
------ tahmin bedeli.
azâmi miktara göre ilk Tem.
Asgari Azam! —---------
KH._____Cinsi______. Lira Kr______
181125 Sığır eti 289800 00 217351 00
Evsaf ve şartnamesine uygun olmak iizere âzami asgari miktarı İle tahmin bedeli ve Uk teminatı yukarıda yazılı ağır etli 946 yılına geçici mukavele İle 22 Haziran 945 cuma günü saat 15 de İstanbul Taksimde jandarma müfettişlik binasındaki Jandarma satmalma komisyonunda kapalı zarf eksiltmesi! e ihale edilecektir. Evsatlı şartnamesi 1449 kuruş vezne makbuzu karşılığında komisyonumuzdan her gün alınabilir. İsteklilerin kanunen ibrazı Icabeden vesikaları İle teminat mektup veya mal sandığı makbuzlarını muhtenıl kapalı zarf tekliflerini İhale vaktinden bir saat evveline kadar komisyonumuzda bulundurmaları.»7412»
Lira Kr.

İstanbul atletizm bayramı
İstanbul atletizm bayramının
nci yıldönümü müsabakaları dün Fenerbahçe stadında yapılmıştır. Maalesef mevsimin bu en mühim müsabakası yine pek az bir seyirci Önünde cereyan etmiş, fakat atletlerimiz bu teşvikten mahrum kalmalarına rağmen İyi dereceler elde etmişlerdir. Teknik neticeler şunlardır:
Kızlar.
100 metre: 1 — Makbule 14.8, 2 — Nihal.
800 mıtre: 1 — Makbule 2.384 (Yeni Türkiye tekoru) ,
Uzun: 1 — Neclâ 4.74, 2 — Ncbahat.
Disk: 1 — Herinin 24,10, 3 — Kebaba t.
Erkekler:
100 M. 1 — Cezml 11.3, 2 — Uğuz.
200 M. 1 — Cezml 22.9, 2 — Kemal,
400 M. 1 — Adnan 52.5, 2 — Osman.
800 M. 1 — Adnan 2.01.9, 2 — Ahmet.
1500 M. 1 — Dündar 4.17.8, 2 — Rıza Maksut.
3000 M. 1 _ Eşref 9.03, 2 — Osman.
110 manialı: 1 — Merih 17, 2 — Ferit.
4X100 bayrak: 1 — Elektrik takımı 46.7, 2 — Fenerbahçe.
Gülle: 1 — Arat 13, 2 — Nuri. Disk: 1 — Arat 35.68, 2 — Balcı. Yüksek: 1 — Belim 1.80, 2 — Namık. Uzun: 1 _ Gllner 6.90, 2 — Çaroğlu. Cirit: 1 — varak 53.27, 2 — Müz-dat.
Sırık: 1 — Cevad 3.25, 2 — Vlçoro-pulos. ı
Üç adım; 1 — Ruhi 14.45, 2 — Se-
lim.
Çekiç: 1 — Balcı 39.05, 2 — Nuri.
Maliye Bakanlığından:
Maliye okulu için kapalı zarf usulile erzak alınacak
1 — Aşağıda cins, miktar, muhammen bedel ve muvakkat teminatları yazılı (2) nevi erzak Maliye okulu İhtiyacı için kapalı zari usulile eksiltmeye konulmuştur.
2 — İhale 26/6/1945 gününe tesadüf eden Salı günü saat 15 de Ankara Çankırı kapı caddesinde Maliye okulunda teşekkül eden komisyonda yapılacaktır.
3 — Satın alınacak erzakın hepsi bir İstekliye ihale edllece-gibl ayn ayn da ihale edilebilir.
4 — Şartnamesi her gün Maliye okulunda görülebilir.
5 — İsteklilerin kanunî vesikalarile birlikte teklif mektuplarının ihaleden bir saat evveline kadar lan şarttır.
Zeytinyağı Alan Bakkallara
Ticaret Ofisi Umum Müdürlüğünden
Ofisimizden zeytinyağı alan bakkalların yeniden zeytinyağı alabilmelerini sağlamak için zeytinyağı varillerini mümkün olduğu kadar çabuk geri vermeleri gerekmektedir.
Zeytinyağı satıcılarının bu usule riayet ederek zeytinyağı varillerini ellerinde bekletmemeleri görülen lüzum üzerine ilân olunur. (7544)
Si
komisyona vermiş olma-
Muhammen Muvakkat
bedel temnlat
Adı âzamisi asgarisi Kuruş Ll. Kr.
1 Sade yağ 1000 kilo 750 kilo 630 472 50
2 — Koyun eti 7000 kilo 5000 kilo 180 945 00
(7737)
Ankara fen fakültesi dekanlığından:
1 — Ankara fen fakültesine İstanbul üniversitesi Fen fakültesi doçentlik İmtihanı talimatnamesindeki esaslara göre 1 genel matematik, 1 matematik, analiz., 1 astronomi, 1 denet fizik, 1 genel fizik, 2 genel kimya, 1 fizlko kimya doçenti alınacaktır. (Talimatname örneği Ankara Fen fakültesinden istenlleblllr.)
2 — Tezler 4 nüsha olarak 1/8/945 gününe kadar Fen fakültesi dekanlığına gelmiş bulunmalıdır.
3 — Tezler hakkında karar 1945 ekim ayının İlk haftası içinde bildirilecek, diğer İmtihanlar ekim ayı sonuna kadar yapılmış olacaktır.
isteklilerin hal tercümelerini, doğum tarihlerini ve öğrenimlerini de bildiren dilekçelerini 15/VTI/945 gününe kadar Fakültemize göndermeleri. (7422)
SATILIK ARSA
İstanbul Defterdarlığından:
Cinsi
Beyoğlu. Mecldlycköy. 12 pafta, 74 ada, 3 parsel sayılı 15040 M2 arsa,
Kıymeti Lira
Teminatı Ura
Dosya No.
51217-1114
250 . _ ......
Yukarıda yazılı gayrı menkul 4/7/945 çarşamba günü saat 15/30 da
Milli Emlâk müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarfla satılacaktır.
İsteklilerin 2490 «ayılı kanuna uygun olarak hazırlanmış teklif mektuplarını İhale günü saat 14/30 a kadar komisyona vermeleri.
Fazla bilgi İçin sftzil geçen Müdürlüğe başvurmaları.
15040
(7759)
İç İşleri Bakanlığından:
1 — Bakanlığımızca yayınlanacak olan Avrupada mesken siyaseti adlj 30 formalık 2000nüsha kitabın kâğıdı Bakanlıktan verilmek üzere yalnız bası işi açık eksiltmeye konulmuştur,
2 — Tahmin edilen bası ücreti 2400 liradır.
3 — Muvakkat teminatı 280 liradır.
4 — Eksiltme 26 '6/945 Salı günü saat on beşte Bakanlık Levazım müdürlüğünde toplanacak komisyonda yapılacaktır,
5 — İstekliler bu İşe dair şartnameyi Levazım müdürlüğünden parasız alabilirler, (7571)
Mısırdan avdet eden kıymetli sanatkar
Umumi İstek üzerine
13 Haziran Çarşamba akşamı
SARAY SİNEMASINDA
Yalnız bir konser
verecektir.
Devlet Orman İşletmesi BüyiikdereRevir
Amirliğinden:
Yapılacak iş: 100,000 adet tuğla eksiltme surctlle satın alınacaktır. Teslim mahalli: Büyükderc Çayirbaşi deniz konan
Miktar ve cinsi: 100,000 adet tuğla (İnşaat İçin) Muhammen bedeli: 05 Ura
İlk teminat: 487 lira 50 kuruş
İhale şekil: Açık eksiltme
İhale tarihi: 10/0/945 salı günü saat 15 te
İhale yeri: Devlet Orman İşletmesi Büyükdere Revir Amirliği binası
1 — Yukarıda cinsi yazılı İnşaat malzemesi açık eksiltme suretlle satın alınacaktır.
2 — Buna ait şartname Ankarnda Orman ıımummüdürlüğllnde. İstanbul Devlet Orman İşletmesi Revir ftmirliğlnde ve BOyftkderede Revir Amirliğimizde görülebilir.
3 — Taliplerin İhale gününde evrakı müsblte ve İlk tenılnatlariyle komisyona müracaattan. (7542)
Sosa ve köprüler İstanbul bölge müdürlüğünden:
1 — 9504 Ura 42 kuruş keşif bedelli Küçük çekmece köprüsü İstanbul ciheti başındaki İmlânın tamiratı İşi.
2 — Eksiltme 26/6/945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 15 de Bölgo Müdürlüğü Eksiltme Komisyonunda açık eksiltme ustıliyle yapılacaktır.
3 — İstekliler eksiltme şartnamesi ve mukavele projesi genel ve hususi fenni şartnameleri bedelsiz olarak kalemden alabilirler.
4 — Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin 717 Ura 34 kuruşluk muvakkat teminat vermeleri ve eksiltmenin yapılacağı günden tatil günleri hariç olmak üzere en az üç gün evvel bu gibi İnşaatı yaptıklarına dair vesikalarla birlikte bir dilekçe ile bölge müdürlüğüne müracaat ederek bu İşe mahsus olmak üzere vesika almaları ve bu vesikayı göstermeleri tarttır.
Bu müddet İçinde vesika isteğinde bulunmayanlar ekletmeye giremezler. j7062u>
......................................ııııııııııııı(miıinıuıııuuuuıaıuııııuııiıııımiiıııııuıııııııııııııımwa
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Umum idaresi İlânları
Kömür yükleme ve boşaltma işleri yaptırılacak
1 __Aşağıda isimleri yazılı lokomotif depolarına. 1/7/D45 tarihinden
31/12/945 tarihine kadar gelecek kömürlerin vagonlardan boşaltılması ve İstin ve Istır yerlerinden makine tenderlerine yüklenmesi İşleri kapalı zarf usullyle ve ayrı ayrı eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Kömürlerin miktariyle muhammen bedel ve muvakkat teminatları ve İhale giin ve saatleri hizalarında gösterilmiştir.
3 — Eksiltmeleri Ankara İstasyonunda 2, el işletme müdürlüğü binasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
ş __ Şartnameleri komisyon kaleminden parasız verilir.
5 — İsteklilerin kanuni vesikaları kle muvakkat teminatlarının ve tekliflerini havi zarflarını eksiltme saatinden bîr saat evveline kadar komisyona vermeleri veya muayyen vakitten evvel komisyonun eline geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak postayla göndermeleri.
Beher tonun mu-
Komür iıammen bedeli Muvakkat miktarı Boşaltma Yükleme teminatı Ton Kr.ş. Krş, Lr.Krş.
İhale gün ve Saatleri
Ankara depo 40000 27,60 79,35 3208.50 21/6/945 perşembe saat 10,00
Çankırı » 20000 23,95 67.07 1365,30 21/6/945 perşembe saat 16,30
Karabük “ 25000 27,69 79.35 2005,32 22/6/945 Cuma saat 16,00
Çatalağz.1 ■ 20000 23,95 67,07 1365,30 22/6/945 cuma saat 16,30
BAhlie «
AKŞAM
11 Haziran 1Î4B
ilân
Ankara Numune hastanesi baş tabibliğindenı
Mlkdarı Flatı Tutarı M. Teminatı
Kilo Gr. LlraK. Lira K. Lira K.
Cinsi
th&lo tarihi
Birinci nevi ekmek İkinci nevi ekmek
Koyun eti
Süt Yoğurt Sadeyağ
Pirinç
Patates
82000
25000
18000
8000
20000
15000
8000
1
6
1
1
Ankara Nilmuna hastfthaneslnin
25
30
95
75
90
70
40
35
07
045
8250
5700
62400
18750 16200 33500
15750 — mail ylll yedi
618
427
75
50
) )
1870/045 pazartesi kapalı caât 10/30
4370
1406
1216
2512
00
25 00
50
00
75
00
)
18/8/045
10/30
) ) )
) )
18/0/045
19/8/945 sah
16
10
11
Türkiye Kömür Satış ve Tevzi İstanbul Şubesinden
LİNYİT KÖMÜRÜ SATIŞI
Garp Linyitleri İşletmesi Müesseseslnln Linyitleri satışa çıkarılmıştır.
a) Boma / Değirmise* / Tavşanlı İşletmelerinin PARÇA linyit Kömürü;
b) Kuruçeşme Depomuzda, müşterinin vesaitin» yüklenmiş olarak, teslim;
TONU 30 URA
KOLONYASI
Ancak Avrupa ve Amerlkada benzerine tesadüf edilecek dere-blr kalitede olup f kokuludur.
EMİNÖNÜ, GALATASARAY
cede yüksek l pek lâtif
HAŞAN
DEPOSU 'nkara. '
Bulana mükâfat
İçinde mühür ve anahtar bulunan bir çanta tramvayda kaybedilmiştir. Bulan Pangaltı Eşref efendi sokağı 120 No. lı apartmanın İkinci katma getirdiği takdirde memnun edilecektir.
EDİŞ TABİBİ ■■■■mi
iri Gürsoy I
Kadıköy: Altıyol
: 60832, Ev: 60833
c) Bütün ihtiyaç sahiplerine, fabrikalara ve kömürcüler* motörle veya depoda tamamen serbest olarak verilir.
d) Satış Yeri: •
11
20/6 '■045 çarşamba
1182
aylık İhtiyacı olan erzak ayrı ayrı eksiltmeye konul-
Toz şeker '
1 ________ ... ....
muştur. Eksiltme günleri hizalarında gösterilmiştir.
3___ Taliplerin kanunun tarifatı dahilinde hazırlayacakları mühürlü teklif mektuplarını muayyen olan
günde eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri.
î — Şartnameler her gün İstanbulda Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğünde ve Ankarada hastahane İdaresinde görülebilir. "6865» .
)
Yeni Yolcu Salonu 8- cü kat t Ho. lı oda
7145 GALATA
BARSAK SATIŞI
Konyadakl biitün kasab esnafının şehir Mezbahasında kesilen bilumum koyun, kuzu ve keçinin barsak ve sakada tt 15/6/1945 tarihinden itibaren bir sene müddetle satılacaktır. İstekliler satış günü olan 14/6/S45 pcVşemba günü saat 16 da Aziziye camii civarı No. 8 da bulunmaları ve bar-saklar ayrı, sakadat ayrı verile-■■■i ceği İlân olunur. ■■■■
Pangaltmm tam merkezinde »atılık apartıman Dörtyolağzı köşebaşı Harbiye - Pangaltı Süleyman Nazif sokak 14 numaralı Işıl apartımanı; altı kat altışar oda gayet büyük solalı çok sağlam apartıman Beyoğlu Üçüncü barış yargtçlığınca 12/8/945 sah günü sâat 16 da İzaleyi şuyu yö-Ule satılacaktır. Numarası: 8/045
Gömlekiş'
BİRİNCİ SINIP GÖMLEKLİ ■■Tel: 20096 Sirkeci ■■■
11 ân
Harbiye tramvay durağında 6 numaralı kahvehaneye alt pazar açma kâğıdını Galata tahsil şubesi lle Beyoğlu kaymakamlığı arasında kaybettim. Bulan lütfen yukarıkl adrese getirirse memnun edilecektir.
A. Düzenli
SATILIK ARSALAR İstanbul Defterdarlığından: Kıymeti Teminatı
Dosya No. Cinsi
Lira Lira
52176/1032 Beyoğlu, Bülbül mah. Serdar Ömer paşa cad. 547 ada, 5 parsel esld 75, 77 yeni 69, 71 kapı sayılı 115 M2 arsa. 230 18
52176/1028 Beyoğlu, Bülbül malı. Serdar Ömer paşa cad. 587 ada, 22 parsel eski 145, 147 yeni 125, 127 kapı sayılı 174,50 M2 arsanın 96/120 hissesi. 849 87
52178/752 Beyoğlu, Kalyoncu kulluğu mah. Tevfik so. 455 ada, 2 parsel eski 22 yeni • kapı sayılı 73 M2 arsanın 13/18 hissesi. 82 «
62176/714 Beyoğlu, Bostan mah. Serdar Ömer so. 803 ada. 14 parsel, taj 160 kapı sayılı 87 Mî
arsa. 848 27
62178/567 Beyoğlu, İnönü mah. Küçük Bayır so. 804 ada, 55 parsel eski 37 yeni ve taj 45 kapı sayılı 42 50 M2 arsa. t 170 12
62176/644 Beyoğlu, İnönü mah. Dolapdere cad. 6Q4 ada, 5 parsel eski 84 yeni 72 taj 12 kapı
sayılı 58,25 M2 arsa. 410 81
62176/631 Beyoğlu, İnönü mah. Dolapdere cad. 604 ada, 32 parsel eski 124 yeni 112 kapı sayılı 51,75 M2 arsa. 269 20
•2176/582 Beyoğlu, Kocatcpe mah. Duvarcı Adem so. 530 ada, 6 parsel o=kl 58 yeni 86, taj 86 kapı sayılı 91 M2 arsanın 3/5 hissesi. 144 12
62176/547 Beyoğlu. Kocatepe mah. Haylak so. 530 ada, 54 parsel eski 43 yeni 57 kapı sayılı 76 M2 arsa. 152 13
62183/120 Fatih, (Fener) Tevkil Cafer mah. Kireç-
hane so. 2287 ada, 1 paTSel en eski 44 eski 48. taj 48 kapı sayılı 43 M2 arsa. 815 18
65100, 6091 Eminönü (YenlkapD Yalı mah. Orta Bostan so. 819 ada, 1 pars'l eski 27 yeni 35 kapı sayılı 150 M2 arsa 840 20
62301/218 Beyoğlu, Kocatepe mah. Çaylak so. 530 ada. 49 parsel eski 57, yeni v8 tej 69 kapı sayılı 85,50 M2 arsanın 2/4 hissesi. 135 10
Yukarıda yazılı gayrlmenkullcr 29/6/945 cuma saat 14 de Milli Emlâk
müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açifc arttırma ile satılacaktır.
isteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarlle ihale sa-
atinde komisyona, fazla bilgi için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları.
(7698)
Başbakanlık Basın ve Yayın Umum Müdürlüğünden;
1 — Ayda bir neşredilmekte olan Ayin tarihi mecmuasının haziran 1045 İlâ aralık 1945 (7) sayısının tab ve tecildi İşi kapalı zarf ysullle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Azami 30 formadan ibaret olan mecmuanın beher nüshasının tab adedi 1000 dlr.
3 — Beher formasına 60 Ura ltibarlle 7 nüshanın muhammen bedeli 12800 Um ve muvakkat teminatı 945 liradır.
4 — İhale 28 haziran 945 tarihine müsadif salı günü saat 15 de -Anka-rada umum müdürlük satmalına komisyonunda yapılacaktır.
5 — Şartname almak lstlyealerln Ankarada umum Md. levazım müdürlüğüne İstanbulda Çemberlltaş Palasta Basın ve Yayın umum müdürlüğü İstanbul mıntaka müdürlüğüne müracaatla^.
0 — Taliplerin teklif mektuplarını şartnameye ve 2490 sayılı kanunda yanlı vesaikle birlikte 26 haziran 1945 salı günü, saat 14 e kadar Ankara'da Ulus meydanında İş Bankası yanındaki İş hanında umum müdürlüğümüz satınalma komisyonu reisliğine tevdi etmeleri veya bu saate kadar yetiştirilmek üzere taahhütlü olarak posta İle göndermeleri lüzumu İlân olunur.
(7755)
Maliye okulu için açık eksiltme suretile erzak alınacak
Adı____________
1 — Pirinç
2 — Sığır eti
3 — Tuz
4 — Beyaz peynir
5 — Kaşar peyniri
6 — Reçel
7 — Zeytin
8 Pekmez o An tep»
9 — Ter ey a ğ
10 — Pastırma
11 — Salça
12 — Fıstık «çam.»
13 — Bahar
14 — Yumurta
15 — Çekirdeksiz üzüm
18 — Kuru erik
17 — Malatya kayısısı
18 — Kuru İncir
19 — Kuş üzümü
20 — Patates
21 — Kuru soğan
22 — Semizotu
23 — İspanak
24 — Kabak
25 — Bakla ..taze
20 — Enginar
27 — Bezelye
28 — Beyaz sabun
29 — Soda
30 — Odun
31 — Mangal kömürü
32 — Taze soğan
33 — Kıvırcık salata
34 — Marul
35 — Elma
36 — Limon
37 — Taze fasuly*
38 — Makama
39 — Bulgur
40 — Yeşil sabun
41 — Pirinç unu
42 — Ceviz İçi
500 adet
İOCO adet
500 kilo
291 paket 17500
200 paket 15000
inşaat eksiltme ilâm
Toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğündenı
1 — Beylikahırda İnşa edilecek tahmin keşif bedeli 191221,37 lira bir adet kârgir anbar değişmez birim fiatlerl esası üzerinden kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme Ankara'da Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü binasındaki eksiltme komisyonunda 15/6/945 cuma günü saat 15 de yapılacaktır.
3 — Eğreti güven akçesi 10800 Uradır.
4 — Bu inşaatın proje, birim fiatlerl cetveli eksiltme şartnamesi ve mukavele tipi 20 lira bedel mukabilinde Genel Müdürlük Malzeme Müdürlüğünden ve Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul Şubesinden alınabilir.
5 — Eksiltmeye girmek lstiyenler 13/6/045 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina İşleri yaptıklarına dair veslkalarlyle birlikte Genel Müdürlüğe müracaat ederek bu işi yapabileceklerine dair bir ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
5 — Teklif mektupları eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar Gen?! Müdürlük eksiltme komisyonuna makbuz mukabilinde tevdi edilmeli veya posta lle gönderildiği takdirde komisyonun eline bu saatlerde geçmiş bulunmalıdır. (7572)
Sivas Ceza ve Tevkif Evleri Müdürlüğünden:
A — Sivas merkez ceza ve tevkif evlerinin 945 akça yılı 5/5/945 tarihinden 31/12/945 tarihine kadar 7 aylık ekmek İhtiyacı olan beheri '.50 gramdan şartnamesindeki yazılı talepler dahilinde Belediyenin kabul edeceği tip ekmeğin kapalı zarf usullle 5/5/945 tarihinden itibaren 26 gün müddetle eksiltmeye konulmuştur.
* 1 — İhale 30/8/945 tarihine raslı yan cumartesi günü saat 10 da Sivas
Cumhuriyet Savcılığında teşekkül edecek komisyonda yapılacaktır.
2 — Ekmeğin miktarı asgarî (58800) elli sekiz bin sekiz yüz, âzami (53) altmış Üç bindir. Âzami miktarının muhammen bedeli bugünkü Belediye rayicine göre 19 bin beş yüz 99 lira otuz kuruştur.
3 — Muvakkat teminat miktarı yüzde 7,5 hesabUe 146 lira 99 kuruştur.
4 _ İhaleden mütevellit damga resmi, mukavele, teminat mektubu ve
bllûmum vergiler ve teslim muayene masrafı ve nakil ücreti müteahhide aittir.
B — Teklif mektupları 30/6/945 günü nihayet saat 10 a kadar İkinci maddede yazılı komisyon reisliğine bu İşle meşgul olduklarına dair Ticaret odasından alacakları vesikalarla birlikte verilecektir.
Şartnameyi görmek ve fazla İzahat almak lstlyenlerin 8ıvas ceza tevkif evlerine müracaatları İlân olunur. (7756)
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
500 kilo 2000 adet 2000 kilo
Türkiye Ziraî Donatım Kurula Umum Müdürlüğünden:
Kurumuinuzıın 400 lira aylık ücretli ve ihtisas mevkii olan ticaret İşleri müdürlüğü lle 300 lira aylık ücretli ve yine ihtisas mevkii olan ticaret İşleri müdür muavinliği açıktır.
Bu İşlerde çalışmış ve en az bir yabancı dil bilenlerin umum müdürlüğe müracaattan. (7757)
Ambalaj bezi ve çember satışı Sİimerbank Yerli Mallar Pazarları Müessesesi toptan satış müdürlüğünden:
Depomuzda mevcut talim İnen beşer bin kilo miktarındaki kullanılmış ambalaj bezlerlle çemberler 15/8/945 tarihine tesadüf eden cuma günü saat 14.30 da açık arttırma lle satılacaktır.
Mali görmek ve satışa İştirak etmek İsteyenlerin bildirilen tarihte ambalaj bezleri İçin bin ve çemberler İçin de yllz lira teminat akçeslle Bahçekapıda Sümerhan Birinci katta Toptan 8atış Müdürlüğüne müracaat etmeleri açıklanır.
Deniz Gedikli Erbaş Ortaokul Müdürlüğünden:
1 — 1945 - 1945 ders yılı için okulumuzun her üç sınıfına okur almaçk-
tır.
2 — Kayıt ve kabul 1 haziran 945 ten 20 ağustos 945 tarihine kadar devam edecektir.
3 — İstanbul ve civarındakller İstanbul Denli komutanlığına, Mersin ve clvanndakller Okul müdürlüğüne, İstanbul ve Mersin bölgeleri dışında müracaat edecekler dilekçelerini Dz. ad. O. Ok. Md. lüğüne gönderecekler ve dilekeçlcrlnln birer suretini bulundukları mahallin Askerlik şubelerine vereceklerdir.
4 — Birinci sınıf İçin yaş 12-17 .
İkinci sınıf İçin yaş 13 - 18 Üçüncü sınıf için yaş 14 - 19
6 — Müracaat edecek okurların beraberinde getirecekleri evrakı
A — Nüfus cüzdanı veya tasdikli sureti,
B — Okul şehadetnamesl veya tasdiknamesi (sınıfta kalmış, Jkmalll okurlar okula alınmaz.)
O — çiçek aşısı vesikası,
D — Mahalleden ve polisten muSaddak doğruluk kâğıdı,
E — Sekiz adet 4,5 X 8 fotoğraf,
F — Tam teşekküllü askeri hastaneden alınacak olan sağlık raporu, G — Noterden musaddak taahhüt senedi (bu sene okurun .......................
muamelesi bittikten sonra okul tarafından verilecek Örnek tanzim ettirilir.)
8 — Müsabaka sınav günleri ayrıca İlân edllancektlr.
kati kabul üzerinden
174.43)

Alüminyum folyo beyaz 36X60 cm. 160.000 varak
Alüminyum folyo sarı 37X68 cm. 155.000 varak
1 — Nümune ve şartlaşması mucibince yukarıda cins ve miktarı yazılı alüminyum folyo pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 15. 6. 945 cuma günü saat 10 da Kabataşta levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
3 — Şartlaşma her gün adı geçen şubeden alınabilir. Nümune görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte % 15 güvenme paralarile birlikte mezkûr komisyona müracaatları İlân olunur, (7482)
ZÜMRÜT YALOVA KAPLICALARI ACİLDİ
Termal oteli: Bir kişi (kahvaltı öğle ve akşam yemekleri dahil)
n >> İkj kişi » » »
Büyük otel: Bir kişi >» » »
» » İki kişi » »d
Çınar oteli: îki kişilik oda Küçük otel: İki kişilik oda , Taş otel: Bir kişilik oda Taş otel: îki kişilik oda
Ziyaretçiler için
Termal lokantasında tabldot Büyük gazino lokantasında Halk lokantasında bir kap yemek Vapur: Köprüden 8,50 ve 17,40) Bu seferler
14 liradan
24 »
.12 »
18,50 *
5.50 »
4,00 »
1.50 »
2.50 »
350
250
70 _________e_________________________________w ve anadolu
/ ; Yaîovadan 6,15 ve 17,25) sahillerine aktarma verecektir, ORKESTRA ŞEFİ
Prof. Lilly D’Alpino Radomski
20 gün kalanlara otel ücretinden % 15 tenzilât yapılır Sayın müşterilerin hüviyet cüzdanı ve ekmek karnelerini beraberlerinde getirmeleri rica olunur (7399)
boğaz
Kr. Kr.
Kr.
İstanbul Belediyesi hânları |
Gala tada Müeyyetzade mahallesinin Karaoğlan ve Çığutkan sokağında kâin 26-28-30-21-23 kapı numaralı dükkân ve odaların hedlm ve enkazının «atışı açık arttırmaya konulmuştur. Tahmin bedeli 3000 lira ve İlk teminatı 225 liradır. Şartnamesi zabıt ve muamelât müdürlüğü, kaleminde görülebilir. İhalesi 22/6/1940 Cuma günü saat 14 de Daimî Encümende yapılacaktır. İstekli-lerln İlk teminat makbuz veya mektupları ve kanunen göstelrl-mesi gerekli diğer belgelerlle birlikte ihale günü belirli saate Daimî Encümende bulunmaları, (7590)
Tahmin bedel! 1800,00

İlk teminatı 136,00
Aksaray da Kürkçtı başı mahallesinin Yokuşçeşme sokkağında 1 - 3 - 25 -32 kapı numaralı ve 470 metre mu-rabbaı sahalı eski mektep binasının satışı.
Kapat çarşıda Takkecller sokağında kâin 15 kapı numaralı ve 1,75 metre murabbaı sahalı dolap mahallinin satışı.
Aksarayda İnebek mahallesinde 83 n-cü adada 43 parsel numaralı ve 36,60 metre murabbaı sahalı arsanın satışı. Tahmin bedellerile ilk teminat miktarları yukarıda yazılı üç parça gay-menkul satılmak üzere ayrı ayrı açık arttırmaya konulmuştur. Şart-
600,00
•7,50
nameleri Zabıt ve Muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir. İhaleleri 21/5/945 perşembe günü saat 14 te Daim! encümende yapılacaktır. İa-teklllerln ilk teminat makbuz veya mektupları v» kanunen gösterilmesi gerekli diğer belgelerlle birlikte ihale günü belirli saatte Daim! komisyonda bulunmaları. (7525)

Comments (0)