Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3670 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say». ■ 10 KurnS
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT
Tsl adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 2O7ea
Cumartesi
11
HAZİRAN
1949
M. Meclisi dün
yaz iâiîline girdi
Kral Abdullah, Türkiyeyi ziyaretten vazgeçmedi
Londra: 10 (Nafen) — Amman’dan gelen haberlere göre, kral Abdullah Tllrkiyeye yapmayı dtl-şündüğü ziyareti tehir etmiştir. Ürdün kralının bu yüzden îngiltereye de gelmeBİ beklenmemektedir. Mu kabirler Ürdün kralının Türkiye ile îngiltereyi «i- ' yaretten vazgeçmemiş olduğunu da İlâve etmekte-dirle-r.
işletmeler Bakanı beyanat verdi
Sumerbank, Etibank ve Kurumlan yeni Bakanlığa bağlanacak; askerî f abrikalar için sonrakarar verilecek
Bakan, hususi teşebbüslerin devlet teşebbüsleri yanında, müsavi muameleye mazhar kılınacağını söylüyor
Başbakan, celse sonunda, bu devrede kabul edilen kanunlara dair ayrı ayrı izahat verdi
Reşad Aydınlı, Millet Partisinin aşırı cereyanlarla mücadelede hükümetle aynı fikirde olduğunu belirtti
Ankara 10 (Hususî) — Yeni kurulan işletmeler Bakanlığına ge tlrilen Münir Birsel, bugün Büyllk Millet Meclisinde bir Basın toplantısı yaparak, gazetecilere Bakanlığın kuruluşu gayesi ve İştigal e-decegl mevzular hakkında aşağıdaki geniş İzahatı vermiştir:
(— Bakanlığın birinci plândaki İştigal sahasını; sanayi, maadin ve enerji istihsali İle vazifeli bili, unrım Devlet işletmelerinin, kanunların işletmecilik ve çalışma
(Davamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Amerikalılar
İşe hisler karışıyor...
Dünkü yazımızda açıkladığımız endişelerin, tahakkuk etmekte olduğu nu esefle kaydetmek lâzım... A-şın sağ ve sol cereyanlarla mücadele mevzuu konuşulurken, Millet Meclisinde, Başbakanla, Millet Partisi sözcüsü arasında «ert kelimeler teati edilmesi ve bazı mületvekillermin haşin kelimeler kullanarak yekdiğerine hitap etmeleri neticesinde mesele şahsiyata ve hissiyata intikal eyle miş ve böyle ciddî ve hükümleri ağır bir kanunun konuşulması 1-çin zaruri olan sükûn ve huzur bozulmuştur. Çoğunluk mensubu milletvekilleri o kadar çok heyecanlanmışlar ve o derece bağırmışlardır ki, yine kendi partilerine mensup fakat ekseriyetin düşüncesine muhalif, Sinan Teke-lloğlu sözünü, dinletmekten ümidini keserek teessürle kürsüden ayrılmıştır. Suiistimallerle ve fenalıklarla mücadele bahsinde çok mertçe ve açık kalblilikle hareket eden Tekelioğlu aşın sağ cereyanları susturalım derken fikir ve vicdan hürriyetini zedelemek tehlikesi karşısında kalındığını anlatmak istemiş fakat se Bini duyurmağa imkân bulamamıştır. Halbuki müzakeresi yapılan kanun fikir, yazı ve vicdan hürriyetine —zaten bunlar yurdumuzda henüz yerleşmiş değil İken— kuvvetli bir darbe ve demokrasiye gidişi zorlaştıran engel olabilir. Bu noktayı Meclis ö-nünde tebarüz ettirmek bu derece velveleyi ve hücumu mucip o) manialı idi. Fikir hürriyetine memleketi alıştırmanın en iyi ça re ve yolu Büyük Mecliste, muarız düşüncelere geniş müsamaha gösterilmesi ve böylece iyi örnek yaratılmasıdır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
I^™”A»kara?îo'(HiMUBİ) — F. F. \
da toplanan B. M. M. Türk ceza kanununun bazı maddeleri- $ nin değiştirilmesine müteallik tasarının müzakeresine bu- » gün de devam etmiştir. Başkan 163 üncü madde hakkında- « ki önergeleri oya 1 koyacağı sırada Reşat Aydınlı; Millet « e :--- :-:- 5 Sü‘ * d0) V
Avrupada iki ders verecek profesör
Üniversite Profesörlerinden Feridun Nafiz Uzluk, Hamburg’da iki ders vermeğe davet edildi ıı^1^3*8’ ^niversitesi T1P Ta-1 Marsilyaya hareket etmiştir, rtm Profesörü ve Refik Saydam Kendisiyle konuşan bir mu-Hıfzıssıhha Enstitüsü Antijen I harririmize Profesör seyahati şubesi şefi Dr. Feridun Nafiz I hakkında şunları söylemiştir: Uzluk dün İstanbul vapuriyle l (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanlılar F uara gelmiyecekm iş !
Bizimle her türlü spor temasını da kesmeğe karar verdiler
Bizim spor teşekkülleri, federasyonlar beden terbiyesi umum müdürlüğümüz hâlâ düşünedursunlar! Yunanlılar zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar.
Atina: 10 (AP.) — Geçenlerde Atinada yapılan Akdeniz dost luk kupası futbol turnuvasını müteakip çıkan hâdiseler neticesinde, Yunanistan Türkiye ile bü tün spor temaslarını kesmeyi ka
rarlaştırmıştır.
Yunan atletizm ve Beden Ter biyesi Federasyonu bugün yayın ladığı bir tebliğde, Yunanistanın önümüzdeki Eylülde Istanbulda (Devamı 6a. 5 Sü. 7 de)
Austria G. Sarayla oynuyor
Austria’lıların çok formunda olmalarına mukabil, GalatasaraylIların çok zayıf bir durumda bulunması bizi neticeden korkutuyor
C.Bayar
Bugün Karabükte konuşacak
Ankara: 10 (Hususî) — Celâl Bayar bugün saat on altıda yanında Refik Koraltan ve înce A-lemdar olduğu halde trenle Ka-rabüke hareket etmiştir. Bayar yann Karabükte bir nutuk söyli yecek ve pazar günü Ankaraya dönecektir.
Karabükte yapılan hazırlıklar
Karabük: 10 (Telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar yarın sabah beş buçukta şehrimize gelecektir. Bu sebeble Demokrat Parti hazırlıklar yapmıştır. Bayar Demokrat Parti
binasında yann saat 17 de bir konuşma yapacaktır. Bayarın bu konuşmasında iş kanunu ve işçi
vaziyetine temasla, Karabük fabrikalarından bahsedeceği tah min edilmektedir.
iki destroyer daha verdiler
Sergi heyeti dün Lon draya hareketinden Önce
Dlin Amerikada mürettebatımıza devredilen gemiler yakında s
| memleketimize gelecek 1
Charleston: (Güney Karolin) 10 (A.A.) «United Press» — (Lansdowne» ve «Lardner» adın daki iki Amerikan destroyeri bu gün saat 10 da deniz üssünde bir 1 törenle, Türk donanmasına dev- ■ redilecektir. Bu gemiler Amerika s nın Türkiyeye askerî yardım pro 1 gramının çerçevesi dahilinde ola- ı rak verilmektedir.
Destroyerler bir tatbikat gezi- 1 Bini müteakip Virginle'de Norfolk I üssünde yapılacak törenden son I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) \
Bayann şehrimizi ziyaret edeceğini haber alan demir ve çelik fabrikaları umum müdürlüğü yann için İşçilere bir kuzu ziyafeti hazırlamıştır. İşçiler yann sabah saat dörtte yirmi altı otobüsle Bartın yolunda bir mesireye götürülecektir. Bu ziyafetin işçileri Celâl Bayarla temas ettirmemek gayesine matuf olduğu etrafında tahminler ileri sürenler vardır.
Su kuvvetini ölçemiyen mühendis
Düzce elektriğinin kesilmesine sebeb oldu
Düzce, (Hususi) — Düzce şirin ve oldukça büyük bir şehirdir. Esasen Düzceliler çalışma-
nın ve yaşamanın mânasını bi-
len insanlar. . Bu yüzden mem-
leketleri de mamur ve hareket-
li.. Düzce muntazam yolları, Nümune ve geniş çarşısı ve bl-nalariyle şirin, sevimli bir şehirdir.
le
Düzce gençliği tam mânasiy-uyanık.. Sonra samimî bir
anlaşma ile birbirine bağlı.. Bu
rada etrafında İyi bir muhit yap nuş haftalık bir gazeteden başka genç btr öğretmenin çıkardığı (Zincirlikuyu) İsimli aylık bit mecmua vardır. Sonra cu-
martesi akşamlan Halkevi salonunda fikir, sanat, edebiyat hareketlerini destekleyen munta-
(Dovamı Sa. 5 Si). 1 do)
1 ngilterede yapılacak manevralar
I Kuryemizin 1
cenazesi
Istanbulda
İstanbul komutanlığı bir tebliğ neşretti
Londra'da açılacak Türk san'at sergisi
Sergi hey’eti, dün akşam uçakla Londra'ya gitti
Millî Eğitim Bakanlığının Londrada açmağa karar verdiği Türk işleme sanatı sergisini tan zim edecek olan; Olgunlaşma Enstitüsü müdürü Refia övüç, resim öğretmeni Mazhar Resmor ve Ankara îsmetpaşa Enstitüsü İngilizce öğretmeni Melek Sevginden müteşekkil üç kişilik bir heyet dün akşam uçakla Londra I ya hareket etmiştir.
Heyet başkanı Refia övüş dün hareketinden evvel kendisiyle gö riişen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Londra Halkevinde teşhir edeceğimiz elişleri Türkiyedeki Kız Enstitüleri ile Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır.
Sergide 400 parça el işi teşhir edilecektir. El işlerimizi sergide (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
'Cenaze merasimi pazartesim günü yapılacak (
İstanbul: 10 (A.A.) — İstanbul komutanlığından bildirilmiştir:
1 — Diplomatik kurye olarak Moskovaya giden ve dönüş sırasında 30 mayıs 1949 günü kompartımanında sağ şakağından al dığı kurşun yarası ile vazife uğrunda ölen kurmay yüzbaşı Fu-ad Güzaltanın cenazesi 11 haziran 1949 saat 7.10 da Haydarpaşa istasyonuna gelecek doğu eks presi ile Istanbula varmış olacak ve askeri birliklerle sivil teşekküller tarafından karşılanarak (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ingiltere, Arab âlemine
Rusyanın Almanya hakkındaki teklifi
Vişinskinln Almanya ile barışa dair dün yaptığı teklifler, Bakan yardımcılarına
Paris, 10 A.A. (afp) — Döıl-ler konferansının bugünkü oturumu saat 20,30 da sona ermiş tir.
Gelecek toplantı pazar günü öğleden sonra yapılacaktır.
Paris, 10 A.A. (afp) — Dörtler konferansındaki Sovyet mu rahhaa heyeti Almanya ile yapılacak barış andlaşması hakknı da dışişleri bakanlarına bugün öğleden sonra 3 maddeden mürekkep aşağıdaki teklifleri sunmuştur:
1 — Birleşik Amerika, İngil-
tere, Fransa ve Sovyet Rusya hükümetleri Almanya ile yapıla cak barış andlaşması projesini üç ay içinde dışişleri bakanları konseyine tevdi edeceklerdir.
2 — Barış andlaşmasının imzasının bir sene sonra Almanya-nın işgaline iştirak eden bütün devletler, işgal kuvvetlerini bir sene içinde geri çekeceklerdir.
3 — Dışişleri Bakanları konferansının şimdiki toplantısı sırasında barış andlaşmasının hazırlanması için gereken tetkikle rini sona erdirecektir.
havale edilecek
Paris, 10 A.A. (afp) — Almanya ile yapılacak barış and-(Devamt Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
silâh verecek
Ambargo kaldırılacak
Londra, 10 (BJB.C.) — Ingiltere, Arap memleketlerine silâlı gönderme yasağını kaldırmıştır. Bu yasak, Filistindeki muhasamat esnasında alınmıştı. Ambargo kalktıktan sonra îngiite-renin Arap memleketlerine gön-dereceği silâhların küçük çaptı olacağı tahmin ediliyor.
Londra, 10 A.A. (Reuter) — Umumiyetle iyi haber alan bir kaynağa göre, Ingilterenin Or-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Demokrasi Terâzesi
ULLINAY
Vnşlngton: 10 (A.A.) «UaİB) —
25 h&zlran vo 3 temmuz tarihleri arasında güney Ingllleredc Ingiliz Belçika, ve Mollanda hava kuvvte. lcrinin İştirakiyle yapılacak olan büyük hava manevralarına Ameri
Dün yakalanan eroin kaçakçıları
$emsoddin Günaltay kabinin sinde pek mühim tadilat yapıldı. Bir Dovlot Bakanı İstifa etti vo İstifası kabul odlldl. Son zamanlarda —hayat pahalılığı dolayı-slle— an ehemmiyetli Bakanlıklardan biri olan Ticaret ve Ekonomi Bakanı hor İki Bakanlıktan dahi çekllorek Devlet Bakanı oldu. Bu makama honüz hayatının kırkınoı baharını dahi idrâk ölmemi* bir zat getirildi. Bunlardan bayka kablnodo bir do aiglotmo Bakanlığı» namllo yepyeni bir toyklltit kuruldu.
Vo... Bunlara raftmon Günaltay kabinesi kaya gibi yorlndo kaldı.
İ$to bizim bir türlü anlıyamadı-gımız vazlyot budur.
Demokratik rojlmlordo bir kabine bu doreco tâdllo uğramak vaziyetin do bulunursa onun İktidardan çekilmesi kadar tabii bir şey olamaz; halbuki bu osaslı değişikliklerin kabinenin movkilndo zerre kadar sarsıntı yapmadığı zannolunuyor.
Nurullah Sümer, Dovlot Bakanlığından no İçin çoklldı? Hor halde bu zatı Kanadaya sefir yapmak I-çln oradan almadık a... Burada ka-binodo (tccânüs) olmaması İhtimali derhal hatıra gülebilir.
Kaldı kİ Kanada llo aramızda
kuvvotll münasobotler kurmak zo-
runda da dogillz. Mosclâ Nurullah
Süınor Vaşington solıri olsaydı an-
lardık... O da değil... Bundan ıstlıH lül ediyoruz kİ kablno Azası sabık! Dovlot Bakanının kablnodo bulunmasından müstağni vaziyottodir.
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığına gelince Cemil Saicf'Barlasın o makamdan kabineyi devirmeden çekil mesl hayretle karşılanacak bir hâdisedir.
Sayın Başbakan bu eklomolora neden lüzum görmüştür? Bunun kestlrmosl kablnonln istifasını vor-mosl vo yine Şemseddln Günaltayın rlyasotl altında yonl bir kombinezonla İktidara gelmesi idi.
Böylo no türlü buhran olursa olsun İktidarda kalmak bahasına değişiklikler yapmak kablnoyi sarsıntıdan kurtaramaz. Zaton bir kablnonln ta'dil llo ta'mir llo tutunmağa çalışması demokrasiye tamamen aykırıdır.
Biz bunun müteaddit mlsallorlnl gördük: Domokraslnln ssİjiu-* ûı bir yol tutularak doğlşlkllgv bvşıa-yan kablnolorln günlorl sayılıdır.
Bu İtibarla Şomsoddln Günaltay kablnoslnln çokllmcsinln arifesinde bulunuyoruz. Anıma bu ne vakit o-lur? Orasını bllemoylz.
Fakat muhakkak olan bir şoy var
sa o da kablnonln çoklloooğldır. Bi-
zim bildiğimiz demokrasi .or&zeal
böylo değişiklikleri kaldıramaz.
Bugün Gala tasarayla kargüagacak olan Aus tria takımı..
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Eroincilerin dün aldırdığımız resmi..
.(Yazısı 2 nci sayfadadır)
kan bombardıman vo tepkili uçakla
rj da katılacaktır.
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3670 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say». ■ 10 KurnS
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT
Tsl adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 2O7ea
Cumartesi
11
HAZİRAN
1949
M. Meclisi dün
yaz iâiîline girdi
Kral Abdullah, Türkiyeyi ziyaretten vazgeçmedi
Londra: 10 (Nafen) — Amman’dan gelen haberlere göre, kral Abdullah Tllrkiyeye yapmayı dtl-şündüğü ziyareti tehir etmiştir. Ürdün kralının bu yüzden îngiltereye de gelmeBİ beklenmemektedir. Mu kabirler Ürdün kralının Türkiye ile îngiltereyi «i- ' yaretten vazgeçmemiş olduğunu da İlâve etmekte-dirle-r.
işletmeler Bakanı beyanat verdi
Sumerbank, Etibank ve Kurumlan yeni Bakanlığa bağlanacak; askerî f abrikalar için sonrakarar verilecek
Bakan, hususi teşebbüslerin devlet teşebbüsleri yanında, müsavi muameleye mazhar kılınacağını söylüyor
Başbakan, celse sonunda, bu devrede kabul edilen kanunlara dair ayrı ayrı izahat verdi
Reşad Aydınlı, Millet Partisinin aşırı cereyanlarla mücadelede hükümetle aynı fikirde olduğunu belirtti
Ankara 10 (Hususî) — Yeni kurulan işletmeler Bakanlığına ge tlrilen Münir Birsel, bugün Büyllk Millet Meclisinde bir Basın toplantısı yaparak, gazetecilere Bakanlığın kuruluşu gayesi ve İştigal e-decegl mevzular hakkında aşağıdaki geniş İzahatı vermiştir:
(— Bakanlığın birinci plândaki İştigal sahasını; sanayi, maadin ve enerji istihsali İle vazifeli bili, unrım Devlet işletmelerinin, kanunların işletmecilik ve çalışma
(Davamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Amerikalılar
İşe hisler karışıyor...
Dünkü yazımızda açıkladığımız endişelerin, tahakkuk etmekte olduğu nu esefle kaydetmek lâzım... A-şın sağ ve sol cereyanlarla mücadele mevzuu konuşulurken, Millet Meclisinde, Başbakanla, Millet Partisi sözcüsü arasında «ert kelimeler teati edilmesi ve bazı mületvekillermin haşin kelimeler kullanarak yekdiğerine hitap etmeleri neticesinde mesele şahsiyata ve hissiyata intikal eyle miş ve böyle ciddî ve hükümleri ağır bir kanunun konuşulması 1-çin zaruri olan sükûn ve huzur bozulmuştur. Çoğunluk mensubu milletvekilleri o kadar çok heyecanlanmışlar ve o derece bağırmışlardır ki, yine kendi partilerine mensup fakat ekseriyetin düşüncesine muhalif, Sinan Teke-lloğlu sözünü, dinletmekten ümidini keserek teessürle kürsüden ayrılmıştır. Suiistimallerle ve fenalıklarla mücadele bahsinde çok mertçe ve açık kalblilikle hareket eden Tekelioğlu aşın sağ cereyanları susturalım derken fikir ve vicdan hürriyetini zedelemek tehlikesi karşısında kalındığını anlatmak istemiş fakat se Bini duyurmağa imkân bulamamıştır. Halbuki müzakeresi yapılan kanun fikir, yazı ve vicdan hürriyetine —zaten bunlar yurdumuzda henüz yerleşmiş değil İken— kuvvetli bir darbe ve demokrasiye gidişi zorlaştıran engel olabilir. Bu noktayı Meclis ö-nünde tebarüz ettirmek bu derece velveleyi ve hücumu mucip o) manialı idi. Fikir hürriyetine memleketi alıştırmanın en iyi ça re ve yolu Büyük Mecliste, muarız düşüncelere geniş müsamaha gösterilmesi ve böylece iyi örnek yaratılmasıdır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
I^™”A»kara?îo'(HiMUBİ) — F. F. \
da toplanan B. M. M. Türk ceza kanununun bazı maddeleri- $ nin değiştirilmesine müteallik tasarının müzakeresine bu- » gün de devam etmiştir. Başkan 163 üncü madde hakkında- « ki önergeleri oya 1 koyacağı sırada Reşat Aydınlı; Millet « e :--- :-:- 5 Sü‘ * d0) V
Avrupada iki ders verecek profesör
Üniversite Profesörlerinden Feridun Nafiz Uzluk, Hamburg’da iki ders vermeğe davet edildi ıı^1^3*8’ ^niversitesi T1P Ta-1 Marsilyaya hareket etmiştir, rtm Profesörü ve Refik Saydam Kendisiyle konuşan bir mu-Hıfzıssıhha Enstitüsü Antijen I harririmize Profesör seyahati şubesi şefi Dr. Feridun Nafiz I hakkında şunları söylemiştir: Uzluk dün İstanbul vapuriyle l (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanlılar F uara gelmiyecekm iş !
Bizimle her türlü spor temasını da kesmeğe karar verdiler
Bizim spor teşekkülleri, federasyonlar beden terbiyesi umum müdürlüğümüz hâlâ düşünedursunlar! Yunanlılar zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar.
Atina: 10 (AP.) — Geçenlerde Atinada yapılan Akdeniz dost luk kupası futbol turnuvasını müteakip çıkan hâdiseler neticesinde, Yunanistan Türkiye ile bü tün spor temaslarını kesmeyi ka
rarlaştırmıştır.
Yunan atletizm ve Beden Ter biyesi Federasyonu bugün yayın ladığı bir tebliğde, Yunanistanın önümüzdeki Eylülde Istanbulda (Devamı 6a. 5 Sü. 7 de)
Austria G. Sarayla oynuyor
Austria’lıların çok formunda olmalarına mukabil, GalatasaraylIların çok zayıf bir durumda bulunması bizi neticeden korkutuyor
C.Bayar
Bugün Karabükte konuşacak
Ankara: 10 (Hususî) — Celâl Bayar bugün saat on altıda yanında Refik Koraltan ve înce A-lemdar olduğu halde trenle Ka-rabüke hareket etmiştir. Bayar yann Karabükte bir nutuk söyli yecek ve pazar günü Ankaraya dönecektir.
Karabükte yapılan hazırlıklar
Karabük: 10 (Telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar yarın sabah beş buçukta şehrimize gelecektir. Bu sebeble Demokrat Parti hazırlıklar yapmıştır. Bayar Demokrat Parti
binasında yann saat 17 de bir konuşma yapacaktır. Bayarın bu konuşmasında iş kanunu ve işçi
vaziyetine temasla, Karabük fabrikalarından bahsedeceği tah min edilmektedir.
iki destroyer daha verdiler
Sergi heyeti dün Lon draya hareketinden Önce
Dlin Amerikada mürettebatımıza devredilen gemiler yakında s
| memleketimize gelecek 1
Charleston: (Güney Karolin) 10 (A.A.) «United Press» — (Lansdowne» ve «Lardner» adın daki iki Amerikan destroyeri bu gün saat 10 da deniz üssünde bir 1 törenle, Türk donanmasına dev- ■ redilecektir. Bu gemiler Amerika s nın Türkiyeye askerî yardım pro 1 gramının çerçevesi dahilinde ola- ı rak verilmektedir.
Destroyerler bir tatbikat gezi- 1 Bini müteakip Virginle'de Norfolk I üssünde yapılacak törenden son I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) \
Bayann şehrimizi ziyaret edeceğini haber alan demir ve çelik fabrikaları umum müdürlüğü yann için İşçilere bir kuzu ziyafeti hazırlamıştır. İşçiler yann sabah saat dörtte yirmi altı otobüsle Bartın yolunda bir mesireye götürülecektir. Bu ziyafetin işçileri Celâl Bayarla temas ettirmemek gayesine matuf olduğu etrafında tahminler ileri sürenler vardır.
Su kuvvetini ölçemiyen mühendis
Düzce elektriğinin kesilmesine sebeb oldu
Düzce, (Hususi) — Düzce şirin ve oldukça büyük bir şehirdir. Esasen Düzceliler çalışma-
nın ve yaşamanın mânasını bi-
len insanlar. . Bu yüzden mem-
leketleri de mamur ve hareket-
li.. Düzce muntazam yolları, Nümune ve geniş çarşısı ve bl-nalariyle şirin, sevimli bir şehirdir.
le
Düzce gençliği tam mânasiy-uyanık.. Sonra samimî bir
anlaşma ile birbirine bağlı.. Bu
rada etrafında İyi bir muhit yap nuş haftalık bir gazeteden başka genç btr öğretmenin çıkardığı (Zincirlikuyu) İsimli aylık bit mecmua vardır. Sonra cu-
martesi akşamlan Halkevi salonunda fikir, sanat, edebiyat hareketlerini destekleyen munta-
(Dovamı Sa. 5 Si). 1 do)
1 ngilterede yapılacak manevralar
I Kuryemizin 1
cenazesi
Istanbulda
İstanbul komutanlığı bir tebliğ neşretti
Londra'da açılacak Türk san'at sergisi
Sergi hey’eti, dün akşam uçakla Londra'ya gitti
Millî Eğitim Bakanlığının Londrada açmağa karar verdiği Türk işleme sanatı sergisini tan zim edecek olan; Olgunlaşma Enstitüsü müdürü Refia övüç, resim öğretmeni Mazhar Resmor ve Ankara îsmetpaşa Enstitüsü İngilizce öğretmeni Melek Sevginden müteşekkil üç kişilik bir heyet dün akşam uçakla Londra I ya hareket etmiştir.
Heyet başkanı Refia övüş dün hareketinden evvel kendisiyle gö riişen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Londra Halkevinde teşhir edeceğimiz elişleri Türkiyedeki Kız Enstitüleri ile Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır.
Sergide 400 parça el işi teşhir edilecektir. El işlerimizi sergide (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
'Cenaze merasimi pazartesim günü yapılacak (
İstanbul: 10 (A.A.) — İstanbul komutanlığından bildirilmiştir:
1 — Diplomatik kurye olarak Moskovaya giden ve dönüş sırasında 30 mayıs 1949 günü kompartımanında sağ şakağından al dığı kurşun yarası ile vazife uğrunda ölen kurmay yüzbaşı Fu-ad Güzaltanın cenazesi 11 haziran 1949 saat 7.10 da Haydarpaşa istasyonuna gelecek doğu eks presi ile Istanbula varmış olacak ve askeri birliklerle sivil teşekküller tarafından karşılanarak (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ingiltere, Arab âlemine
Rusyanın Almanya hakkındaki teklifi
Vişinskinln Almanya ile barışa dair dün yaptığı teklifler, Bakan yardımcılarına
Paris, 10 A.A. (afp) — Döıl-ler konferansının bugünkü oturumu saat 20,30 da sona ermiş tir.
Gelecek toplantı pazar günü öğleden sonra yapılacaktır.
Paris, 10 A.A. (afp) — Dörtler konferansındaki Sovyet mu rahhaa heyeti Almanya ile yapılacak barış andlaşması hakknı da dışişleri bakanlarına bugün öğleden sonra 3 maddeden mürekkep aşağıdaki teklifleri sunmuştur:
1 — Birleşik Amerika, İngil-
tere, Fransa ve Sovyet Rusya hükümetleri Almanya ile yapıla cak barış andlaşması projesini üç ay içinde dışişleri bakanları konseyine tevdi edeceklerdir.
2 — Barış andlaşmasının imzasının bir sene sonra Almanya-nın işgaline iştirak eden bütün devletler, işgal kuvvetlerini bir sene içinde geri çekeceklerdir.
3 — Dışişleri Bakanları konferansının şimdiki toplantısı sırasında barış andlaşmasının hazırlanması için gereken tetkikle rini sona erdirecektir.
havale edilecek
Paris, 10 A.A. (afp) — Almanya ile yapılacak barış and-(Devamt Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
silâh verecek
Ambargo kaldırılacak
Londra, 10 (BJB.C.) — Ingiltere, Arap memleketlerine silâlı gönderme yasağını kaldırmıştır. Bu yasak, Filistindeki muhasamat esnasında alınmıştı. Ambargo kalktıktan sonra îngiite-renin Arap memleketlerine gön-dereceği silâhların küçük çaptı olacağı tahmin ediliyor.
Londra, 10 A.A. (Reuter) — Umumiyetle iyi haber alan bir kaynağa göre, Ingilterenin Or-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Demokrasi Terâzesi
ULLINAY
Vnşlngton: 10 (A.A.) «UaİB) —
25 h&zlran vo 3 temmuz tarihleri arasında güney Ingllleredc Ingiliz Belçika, ve Mollanda hava kuvvte. lcrinin İştirakiyle yapılacak olan büyük hava manevralarına Ameri
Dün yakalanan eroin kaçakçıları
$emsoddin Günaltay kabinin sinde pek mühim tadilat yapıldı. Bir Dovlot Bakanı İstifa etti vo İstifası kabul odlldl. Son zamanlarda —hayat pahalılığı dolayı-slle— an ehemmiyetli Bakanlıklardan biri olan Ticaret ve Ekonomi Bakanı hor İki Bakanlıktan dahi çekllorek Devlet Bakanı oldu. Bu makama honüz hayatının kırkınoı baharını dahi idrâk ölmemi* bir zat getirildi. Bunlardan bayka kablnodo bir do aiglotmo Bakanlığı» namllo yepyeni bir toyklltit kuruldu.
Vo... Bunlara raftmon Günaltay kabinesi kaya gibi yorlndo kaldı.
İ$to bizim bir türlü anlıyamadı-gımız vazlyot budur.
Demokratik rojlmlordo bir kabine bu doreco tâdllo uğramak vaziyetin do bulunursa onun İktidardan çekilmesi kadar tabii bir şey olamaz; halbuki bu osaslı değişikliklerin kabinenin movkilndo zerre kadar sarsıntı yapmadığı zannolunuyor.
Nurullah Sümer, Dovlot Bakanlığından no İçin çoklldı? Hor halde bu zatı Kanadaya sefir yapmak I-çln oradan almadık a... Burada ka-binodo (tccânüs) olmaması İhtimali derhal hatıra gülebilir.
Kaldı kİ Kanada llo aramızda
kuvvotll münasobotler kurmak zo-
runda da dogillz. Mosclâ Nurullah
Süınor Vaşington solıri olsaydı an-
lardık... O da değil... Bundan ıstlıH lül ediyoruz kİ kablno Azası sabık! Dovlot Bakanının kablnodo bulunmasından müstağni vaziyottodir.
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığına gelince Cemil Saicf'Barlasın o makamdan kabineyi devirmeden çekil mesl hayretle karşılanacak bir hâdisedir.
Sayın Başbakan bu eklomolora neden lüzum görmüştür? Bunun kestlrmosl kablnonln istifasını vor-mosl vo yine Şemseddln Günaltayın rlyasotl altında yonl bir kombinezonla İktidara gelmesi idi.
Böylo no türlü buhran olursa olsun İktidarda kalmak bahasına değişiklikler yapmak kablnoyi sarsıntıdan kurtaramaz. Zaton bir kablnonln ta'dil llo ta'mir llo tutunmağa çalışması demokrasiye tamamen aykırıdır.
Biz bunun müteaddit mlsallorlnl gördük: Domokraslnln ssİjiu-* ûı bir yol tutularak doğlşlkllgv bvşıa-yan kablnolorln günlorl sayılıdır.
Bu İtibarla Şomsoddln Günaltay kablnoslnln çokllmcsinln arifesinde bulunuyoruz. Anıma bu ne vakit o-lur? Orasını bllemoylz.
Fakat muhakkak olan bir şoy var
sa o da kablnonln çoklloooğldır. Bi-
zim bildiğimiz demokrasi .or&zeal
böylo değişiklikleri kaldıramaz.
Bugün Gala tasarayla kargüagacak olan Aus tria takımı..
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Eroincilerin dün aldırdığımız resmi..
.(Yazısı 2 nci sayfadadır)
kan bombardıman vo tepkili uçakla
rj da katılacaktır.
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3670 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say». ■ 10 KurnS
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT
Tsl adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 2O7ea
Cumartesi
11
HAZİRAN
1949
M. Meclisi dün
yaz iâiîline girdi
Kral Abdullah, Türkiyeyi ziyaretten vazgeçmedi
Londra: 10 (Nafen) — Amman’dan gelen haberlere göre, kral Abdullah Tllrkiyeye yapmayı dtl-şündüğü ziyareti tehir etmiştir. Ürdün kralının bu yüzden îngiltereye de gelmeBİ beklenmemektedir. Mu kabirler Ürdün kralının Türkiye ile îngiltereyi «i- ' yaretten vazgeçmemiş olduğunu da İlâve etmekte-dirle-r.
işletmeler Bakanı beyanat verdi
Sumerbank, Etibank ve Kurumlan yeni Bakanlığa bağlanacak; askerî f abrikalar için sonrakarar verilecek
Bakan, hususi teşebbüslerin devlet teşebbüsleri yanında, müsavi muameleye mazhar kılınacağını söylüyor
Başbakan, celse sonunda, bu devrede kabul edilen kanunlara dair ayrı ayrı izahat verdi
Reşad Aydınlı, Millet Partisinin aşırı cereyanlarla mücadelede hükümetle aynı fikirde olduğunu belirtti
Ankara 10 (Hususî) — Yeni kurulan işletmeler Bakanlığına ge tlrilen Münir Birsel, bugün Büyllk Millet Meclisinde bir Basın toplantısı yaparak, gazetecilere Bakanlığın kuruluşu gayesi ve İştigal e-decegl mevzular hakkında aşağıdaki geniş İzahatı vermiştir:
(— Bakanlığın birinci plândaki İştigal sahasını; sanayi, maadin ve enerji istihsali İle vazifeli bili, unrım Devlet işletmelerinin, kanunların işletmecilik ve çalışma
(Davamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Amerikalılar
İşe hisler karışıyor...
Dünkü yazımızda açıkladığımız endişelerin, tahakkuk etmekte olduğu nu esefle kaydetmek lâzım... A-şın sağ ve sol cereyanlarla mücadele mevzuu konuşulurken, Millet Meclisinde, Başbakanla, Millet Partisi sözcüsü arasında «ert kelimeler teati edilmesi ve bazı mületvekillermin haşin kelimeler kullanarak yekdiğerine hitap etmeleri neticesinde mesele şahsiyata ve hissiyata intikal eyle miş ve böyle ciddî ve hükümleri ağır bir kanunun konuşulması 1-çin zaruri olan sükûn ve huzur bozulmuştur. Çoğunluk mensubu milletvekilleri o kadar çok heyecanlanmışlar ve o derece bağırmışlardır ki, yine kendi partilerine mensup fakat ekseriyetin düşüncesine muhalif, Sinan Teke-lloğlu sözünü, dinletmekten ümidini keserek teessürle kürsüden ayrılmıştır. Suiistimallerle ve fenalıklarla mücadele bahsinde çok mertçe ve açık kalblilikle hareket eden Tekelioğlu aşın sağ cereyanları susturalım derken fikir ve vicdan hürriyetini zedelemek tehlikesi karşısında kalındığını anlatmak istemiş fakat se Bini duyurmağa imkân bulamamıştır. Halbuki müzakeresi yapılan kanun fikir, yazı ve vicdan hürriyetine —zaten bunlar yurdumuzda henüz yerleşmiş değil İken— kuvvetli bir darbe ve demokrasiye gidişi zorlaştıran engel olabilir. Bu noktayı Meclis ö-nünde tebarüz ettirmek bu derece velveleyi ve hücumu mucip o) manialı idi. Fikir hürriyetine memleketi alıştırmanın en iyi ça re ve yolu Büyük Mecliste, muarız düşüncelere geniş müsamaha gösterilmesi ve böylece iyi örnek yaratılmasıdır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
I^™”A»kara?îo'(HiMUBİ) — F. F. \
da toplanan B. M. M. Türk ceza kanununun bazı maddeleri- $ nin değiştirilmesine müteallik tasarının müzakeresine bu- » gün de devam etmiştir. Başkan 163 üncü madde hakkında- « ki önergeleri oya 1 koyacağı sırada Reşat Aydınlı; Millet « e :--- :-:- 5 Sü‘ * d0) V
Avrupada iki ders verecek profesör
Üniversite Profesörlerinden Feridun Nafiz Uzluk, Hamburg’da iki ders vermeğe davet edildi ıı^1^3*8’ ^niversitesi T1P Ta-1 Marsilyaya hareket etmiştir, rtm Profesörü ve Refik Saydam Kendisiyle konuşan bir mu-Hıfzıssıhha Enstitüsü Antijen I harririmize Profesör seyahati şubesi şefi Dr. Feridun Nafiz I hakkında şunları söylemiştir: Uzluk dün İstanbul vapuriyle l (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanlılar F uara gelmiyecekm iş !
Bizimle her türlü spor temasını da kesmeğe karar verdiler
Bizim spor teşekkülleri, federasyonlar beden terbiyesi umum müdürlüğümüz hâlâ düşünedursunlar! Yunanlılar zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar.
Atina: 10 (AP.) — Geçenlerde Atinada yapılan Akdeniz dost luk kupası futbol turnuvasını müteakip çıkan hâdiseler neticesinde, Yunanistan Türkiye ile bü tün spor temaslarını kesmeyi ka
rarlaştırmıştır.
Yunan atletizm ve Beden Ter biyesi Federasyonu bugün yayın ladığı bir tebliğde, Yunanistanın önümüzdeki Eylülde Istanbulda (Devamı 6a. 5 Sü. 7 de)
Austria G. Sarayla oynuyor
Austria’lıların çok formunda olmalarına mukabil, GalatasaraylIların çok zayıf bir durumda bulunması bizi neticeden korkutuyor
C.Bayar
Bugün Karabükte konuşacak
Ankara: 10 (Hususî) — Celâl Bayar bugün saat on altıda yanında Refik Koraltan ve înce A-lemdar olduğu halde trenle Ka-rabüke hareket etmiştir. Bayar yann Karabükte bir nutuk söyli yecek ve pazar günü Ankaraya dönecektir.
Karabükte yapılan hazırlıklar
Karabük: 10 (Telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar yarın sabah beş buçukta şehrimize gelecektir. Bu sebeble Demokrat Parti hazırlıklar yapmıştır. Bayar Demokrat Parti
binasında yann saat 17 de bir konuşma yapacaktır. Bayarın bu konuşmasında iş kanunu ve işçi
vaziyetine temasla, Karabük fabrikalarından bahsedeceği tah min edilmektedir.
iki destroyer daha verdiler
Sergi heyeti dün Lon draya hareketinden Önce
Dlin Amerikada mürettebatımıza devredilen gemiler yakında s
| memleketimize gelecek 1
Charleston: (Güney Karolin) 10 (A.A.) «United Press» — (Lansdowne» ve «Lardner» adın daki iki Amerikan destroyeri bu gün saat 10 da deniz üssünde bir 1 törenle, Türk donanmasına dev- ■ redilecektir. Bu gemiler Amerika s nın Türkiyeye askerî yardım pro 1 gramının çerçevesi dahilinde ola- ı rak verilmektedir.
Destroyerler bir tatbikat gezi- 1 Bini müteakip Virginle'de Norfolk I üssünde yapılacak törenden son I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) \
Bayann şehrimizi ziyaret edeceğini haber alan demir ve çelik fabrikaları umum müdürlüğü yann için İşçilere bir kuzu ziyafeti hazırlamıştır. İşçiler yann sabah saat dörtte yirmi altı otobüsle Bartın yolunda bir mesireye götürülecektir. Bu ziyafetin işçileri Celâl Bayarla temas ettirmemek gayesine matuf olduğu etrafında tahminler ileri sürenler vardır.
Su kuvvetini ölçemiyen mühendis
Düzce elektriğinin kesilmesine sebeb oldu
Düzce, (Hususi) — Düzce şirin ve oldukça büyük bir şehirdir. Esasen Düzceliler çalışma-
nın ve yaşamanın mânasını bi-
len insanlar. . Bu yüzden mem-
leketleri de mamur ve hareket-
li.. Düzce muntazam yolları, Nümune ve geniş çarşısı ve bl-nalariyle şirin, sevimli bir şehirdir.
le
Düzce gençliği tam mânasiy-uyanık.. Sonra samimî bir
anlaşma ile birbirine bağlı.. Bu
rada etrafında İyi bir muhit yap nuş haftalık bir gazeteden başka genç btr öğretmenin çıkardığı (Zincirlikuyu) İsimli aylık bit mecmua vardır. Sonra cu-
martesi akşamlan Halkevi salonunda fikir, sanat, edebiyat hareketlerini destekleyen munta-
(Dovamı Sa. 5 Si). 1 do)
1 ngilterede yapılacak manevralar
I Kuryemizin 1
cenazesi
Istanbulda
İstanbul komutanlığı bir tebliğ neşretti
Londra'da açılacak Türk san'at sergisi
Sergi hey’eti, dün akşam uçakla Londra'ya gitti
Millî Eğitim Bakanlığının Londrada açmağa karar verdiği Türk işleme sanatı sergisini tan zim edecek olan; Olgunlaşma Enstitüsü müdürü Refia övüç, resim öğretmeni Mazhar Resmor ve Ankara îsmetpaşa Enstitüsü İngilizce öğretmeni Melek Sevginden müteşekkil üç kişilik bir heyet dün akşam uçakla Londra I ya hareket etmiştir.
Heyet başkanı Refia övüş dün hareketinden evvel kendisiyle gö riişen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Londra Halkevinde teşhir edeceğimiz elişleri Türkiyedeki Kız Enstitüleri ile Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır.
Sergide 400 parça el işi teşhir edilecektir. El işlerimizi sergide (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
'Cenaze merasimi pazartesim günü yapılacak (
İstanbul: 10 (A.A.) — İstanbul komutanlığından bildirilmiştir:
1 — Diplomatik kurye olarak Moskovaya giden ve dönüş sırasında 30 mayıs 1949 günü kompartımanında sağ şakağından al dığı kurşun yarası ile vazife uğrunda ölen kurmay yüzbaşı Fu-ad Güzaltanın cenazesi 11 haziran 1949 saat 7.10 da Haydarpaşa istasyonuna gelecek doğu eks presi ile Istanbula varmış olacak ve askeri birliklerle sivil teşekküller tarafından karşılanarak (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ingiltere, Arab âlemine
Rusyanın Almanya hakkındaki teklifi
Vişinskinln Almanya ile barışa dair dün yaptığı teklifler, Bakan yardımcılarına
Paris, 10 A.A. (afp) — Döıl-ler konferansının bugünkü oturumu saat 20,30 da sona ermiş tir.
Gelecek toplantı pazar günü öğleden sonra yapılacaktır.
Paris, 10 A.A. (afp) — Dörtler konferansındaki Sovyet mu rahhaa heyeti Almanya ile yapılacak barış andlaşması hakknı da dışişleri bakanlarına bugün öğleden sonra 3 maddeden mürekkep aşağıdaki teklifleri sunmuştur:
1 — Birleşik Amerika, İngil-
tere, Fransa ve Sovyet Rusya hükümetleri Almanya ile yapıla cak barış andlaşması projesini üç ay içinde dışişleri bakanları konseyine tevdi edeceklerdir.
2 — Barış andlaşmasının imzasının bir sene sonra Almanya-nın işgaline iştirak eden bütün devletler, işgal kuvvetlerini bir sene içinde geri çekeceklerdir.
3 — Dışişleri Bakanları konferansının şimdiki toplantısı sırasında barış andlaşmasının hazırlanması için gereken tetkikle rini sona erdirecektir.
havale edilecek
Paris, 10 A.A. (afp) — Almanya ile yapılacak barış and-(Devamt Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
silâh verecek
Ambargo kaldırılacak
Londra, 10 (BJB.C.) — Ingiltere, Arap memleketlerine silâlı gönderme yasağını kaldırmıştır. Bu yasak, Filistindeki muhasamat esnasında alınmıştı. Ambargo kalktıktan sonra îngiite-renin Arap memleketlerine gön-dereceği silâhların küçük çaptı olacağı tahmin ediliyor.
Londra, 10 A.A. (Reuter) — Umumiyetle iyi haber alan bir kaynağa göre, Ingilterenin Or-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Demokrasi Terâzesi
ULLINAY
Vnşlngton: 10 (A.A.) «UaİB) —
25 h&zlran vo 3 temmuz tarihleri arasında güney Ingllleredc Ingiliz Belçika, ve Mollanda hava kuvvte. lcrinin İştirakiyle yapılacak olan büyük hava manevralarına Ameri
Dün yakalanan eroin kaçakçıları
$emsoddin Günaltay kabinin sinde pek mühim tadilat yapıldı. Bir Dovlot Bakanı İstifa etti vo İstifası kabul odlldl. Son zamanlarda —hayat pahalılığı dolayı-slle— an ehemmiyetli Bakanlıklardan biri olan Ticaret ve Ekonomi Bakanı hor İki Bakanlıktan dahi çekllorek Devlet Bakanı oldu. Bu makama honüz hayatının kırkınoı baharını dahi idrâk ölmemi* bir zat getirildi. Bunlardan bayka kablnodo bir do aiglotmo Bakanlığı» namllo yepyeni bir toyklltit kuruldu.
Vo... Bunlara raftmon Günaltay kabinesi kaya gibi yorlndo kaldı.
İ$to bizim bir türlü anlıyamadı-gımız vazlyot budur.
Demokratik rojlmlordo bir kabine bu doreco tâdllo uğramak vaziyetin do bulunursa onun İktidardan çekilmesi kadar tabii bir şey olamaz; halbuki bu osaslı değişikliklerin kabinenin movkilndo zerre kadar sarsıntı yapmadığı zannolunuyor.
Nurullah Sümer, Dovlot Bakanlığından no İçin çoklldı? Hor halde bu zatı Kanadaya sefir yapmak I-çln oradan almadık a... Burada ka-binodo (tccânüs) olmaması İhtimali derhal hatıra gülebilir.
Kaldı kİ Kanada llo aramızda
kuvvotll münasobotler kurmak zo-
runda da dogillz. Mosclâ Nurullah
Süınor Vaşington solıri olsaydı an-
lardık... O da değil... Bundan ıstlıH lül ediyoruz kİ kablno Azası sabık! Dovlot Bakanının kablnodo bulunmasından müstağni vaziyottodir.
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığına gelince Cemil Saicf'Barlasın o makamdan kabineyi devirmeden çekil mesl hayretle karşılanacak bir hâdisedir.
Sayın Başbakan bu eklomolora neden lüzum görmüştür? Bunun kestlrmosl kablnonln istifasını vor-mosl vo yine Şemseddln Günaltayın rlyasotl altında yonl bir kombinezonla İktidara gelmesi idi.
Böylo no türlü buhran olursa olsun İktidarda kalmak bahasına değişiklikler yapmak kablnoyi sarsıntıdan kurtaramaz. Zaton bir kablnonln ta'dil llo ta'mir llo tutunmağa çalışması demokrasiye tamamen aykırıdır.
Biz bunun müteaddit mlsallorlnl gördük: Domokraslnln ssİjiu-* ûı bir yol tutularak doğlşlkllgv bvşıa-yan kablnolorln günlorl sayılıdır.
Bu İtibarla Şomsoddln Günaltay kablnoslnln çokllmcsinln arifesinde bulunuyoruz. Anıma bu ne vakit o-lur? Orasını bllemoylz.
Fakat muhakkak olan bir şoy var
sa o da kablnonln çoklloooğldır. Bi-
zim bildiğimiz demokrasi .or&zeal
böylo değişiklikleri kaldıramaz.
Bugün Gala tasarayla kargüagacak olan Aus tria takımı..
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Eroincilerin dün aldırdığımız resmi..
.(Yazısı 2 nci sayfadadır)
kan bombardıman vo tepkili uçakla
rj da katılacaktır.
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3670 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say». ■ 10 KurnS
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT
Tsl adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 2O7ea
Cumartesi
11
HAZİRAN
1949
M. Meclisi dün
yaz iâiîline girdi
Kral Abdullah, Türkiyeyi ziyaretten vazgeçmedi
Londra: 10 (Nafen) — Amman’dan gelen haberlere göre, kral Abdullah Tllrkiyeye yapmayı dtl-şündüğü ziyareti tehir etmiştir. Ürdün kralının bu yüzden îngiltereye de gelmeBİ beklenmemektedir. Mu kabirler Ürdün kralının Türkiye ile îngiltereyi «i- ' yaretten vazgeçmemiş olduğunu da İlâve etmekte-dirle-r.
işletmeler Bakanı beyanat verdi
Sumerbank, Etibank ve Kurumlan yeni Bakanlığa bağlanacak; askerî f abrikalar için sonrakarar verilecek
Bakan, hususi teşebbüslerin devlet teşebbüsleri yanında, müsavi muameleye mazhar kılınacağını söylüyor
Başbakan, celse sonunda, bu devrede kabul edilen kanunlara dair ayrı ayrı izahat verdi
Reşad Aydınlı, Millet Partisinin aşırı cereyanlarla mücadelede hükümetle aynı fikirde olduğunu belirtti
Ankara 10 (Hususî) — Yeni kurulan işletmeler Bakanlığına ge tlrilen Münir Birsel, bugün Büyllk Millet Meclisinde bir Basın toplantısı yaparak, gazetecilere Bakanlığın kuruluşu gayesi ve İştigal e-decegl mevzular hakkında aşağıdaki geniş İzahatı vermiştir:
(— Bakanlığın birinci plândaki İştigal sahasını; sanayi, maadin ve enerji istihsali İle vazifeli bili, unrım Devlet işletmelerinin, kanunların işletmecilik ve çalışma
(Davamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Amerikalılar
İşe hisler karışıyor...
Dünkü yazımızda açıkladığımız endişelerin, tahakkuk etmekte olduğu nu esefle kaydetmek lâzım... A-şın sağ ve sol cereyanlarla mücadele mevzuu konuşulurken, Millet Meclisinde, Başbakanla, Millet Partisi sözcüsü arasında «ert kelimeler teati edilmesi ve bazı mületvekillermin haşin kelimeler kullanarak yekdiğerine hitap etmeleri neticesinde mesele şahsiyata ve hissiyata intikal eyle miş ve böyle ciddî ve hükümleri ağır bir kanunun konuşulması 1-çin zaruri olan sükûn ve huzur bozulmuştur. Çoğunluk mensubu milletvekilleri o kadar çok heyecanlanmışlar ve o derece bağırmışlardır ki, yine kendi partilerine mensup fakat ekseriyetin düşüncesine muhalif, Sinan Teke-lloğlu sözünü, dinletmekten ümidini keserek teessürle kürsüden ayrılmıştır. Suiistimallerle ve fenalıklarla mücadele bahsinde çok mertçe ve açık kalblilikle hareket eden Tekelioğlu aşın sağ cereyanları susturalım derken fikir ve vicdan hürriyetini zedelemek tehlikesi karşısında kalındığını anlatmak istemiş fakat se Bini duyurmağa imkân bulamamıştır. Halbuki müzakeresi yapılan kanun fikir, yazı ve vicdan hürriyetine —zaten bunlar yurdumuzda henüz yerleşmiş değil İken— kuvvetli bir darbe ve demokrasiye gidişi zorlaştıran engel olabilir. Bu noktayı Meclis ö-nünde tebarüz ettirmek bu derece velveleyi ve hücumu mucip o) manialı idi. Fikir hürriyetine memleketi alıştırmanın en iyi ça re ve yolu Büyük Mecliste, muarız düşüncelere geniş müsamaha gösterilmesi ve böylece iyi örnek yaratılmasıdır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
I^™”A»kara?îo'(HiMUBİ) — F. F. \
da toplanan B. M. M. Türk ceza kanununun bazı maddeleri- $ nin değiştirilmesine müteallik tasarının müzakeresine bu- » gün de devam etmiştir. Başkan 163 üncü madde hakkında- « ki önergeleri oya 1 koyacağı sırada Reşat Aydınlı; Millet « e :--- :-:- 5 Sü‘ * d0) V
Avrupada iki ders verecek profesör
Üniversite Profesörlerinden Feridun Nafiz Uzluk, Hamburg’da iki ders vermeğe davet edildi ıı^1^3*8’ ^niversitesi T1P Ta-1 Marsilyaya hareket etmiştir, rtm Profesörü ve Refik Saydam Kendisiyle konuşan bir mu-Hıfzıssıhha Enstitüsü Antijen I harririmize Profesör seyahati şubesi şefi Dr. Feridun Nafiz I hakkında şunları söylemiştir: Uzluk dün İstanbul vapuriyle l (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanlılar F uara gelmiyecekm iş !
Bizimle her türlü spor temasını da kesmeğe karar verdiler
Bizim spor teşekkülleri, federasyonlar beden terbiyesi umum müdürlüğümüz hâlâ düşünedursunlar! Yunanlılar zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar.
Atina: 10 (AP.) — Geçenlerde Atinada yapılan Akdeniz dost luk kupası futbol turnuvasını müteakip çıkan hâdiseler neticesinde, Yunanistan Türkiye ile bü tün spor temaslarını kesmeyi ka
rarlaştırmıştır.
Yunan atletizm ve Beden Ter biyesi Federasyonu bugün yayın ladığı bir tebliğde, Yunanistanın önümüzdeki Eylülde Istanbulda (Devamı 6a. 5 Sü. 7 de)
Austria G. Sarayla oynuyor
Austria’lıların çok formunda olmalarına mukabil, GalatasaraylIların çok zayıf bir durumda bulunması bizi neticeden korkutuyor
C.Bayar
Bugün Karabükte konuşacak
Ankara: 10 (Hususî) — Celâl Bayar bugün saat on altıda yanında Refik Koraltan ve înce A-lemdar olduğu halde trenle Ka-rabüke hareket etmiştir. Bayar yann Karabükte bir nutuk söyli yecek ve pazar günü Ankaraya dönecektir.
Karabükte yapılan hazırlıklar
Karabük: 10 (Telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar yarın sabah beş buçukta şehrimize gelecektir. Bu sebeble Demokrat Parti hazırlıklar yapmıştır. Bayar Demokrat Parti
binasında yann saat 17 de bir konuşma yapacaktır. Bayarın bu konuşmasında iş kanunu ve işçi
vaziyetine temasla, Karabük fabrikalarından bahsedeceği tah min edilmektedir.
iki destroyer daha verdiler
Sergi heyeti dün Lon draya hareketinden Önce
Dlin Amerikada mürettebatımıza devredilen gemiler yakında s
| memleketimize gelecek 1
Charleston: (Güney Karolin) 10 (A.A.) «United Press» — (Lansdowne» ve «Lardner» adın daki iki Amerikan destroyeri bu gün saat 10 da deniz üssünde bir 1 törenle, Türk donanmasına dev- ■ redilecektir. Bu gemiler Amerika s nın Türkiyeye askerî yardım pro 1 gramının çerçevesi dahilinde ola- ı rak verilmektedir.
Destroyerler bir tatbikat gezi- 1 Bini müteakip Virginle'de Norfolk I üssünde yapılacak törenden son I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) \
Bayann şehrimizi ziyaret edeceğini haber alan demir ve çelik fabrikaları umum müdürlüğü yann için İşçilere bir kuzu ziyafeti hazırlamıştır. İşçiler yann sabah saat dörtte yirmi altı otobüsle Bartın yolunda bir mesireye götürülecektir. Bu ziyafetin işçileri Celâl Bayarla temas ettirmemek gayesine matuf olduğu etrafında tahminler ileri sürenler vardır.
Su kuvvetini ölçemiyen mühendis
Düzce elektriğinin kesilmesine sebeb oldu
Düzce, (Hususi) — Düzce şirin ve oldukça büyük bir şehirdir. Esasen Düzceliler çalışma-
nın ve yaşamanın mânasını bi-
len insanlar. . Bu yüzden mem-
leketleri de mamur ve hareket-
li.. Düzce muntazam yolları, Nümune ve geniş çarşısı ve bl-nalariyle şirin, sevimli bir şehirdir.
le
Düzce gençliği tam mânasiy-uyanık.. Sonra samimî bir
anlaşma ile birbirine bağlı.. Bu
rada etrafında İyi bir muhit yap nuş haftalık bir gazeteden başka genç btr öğretmenin çıkardığı (Zincirlikuyu) İsimli aylık bit mecmua vardır. Sonra cu-
martesi akşamlan Halkevi salonunda fikir, sanat, edebiyat hareketlerini destekleyen munta-
(Dovamı Sa. 5 Si). 1 do)
1 ngilterede yapılacak manevralar
I Kuryemizin 1
cenazesi
Istanbulda
İstanbul komutanlığı bir tebliğ neşretti
Londra'da açılacak Türk san'at sergisi
Sergi hey’eti, dün akşam uçakla Londra'ya gitti
Millî Eğitim Bakanlığının Londrada açmağa karar verdiği Türk işleme sanatı sergisini tan zim edecek olan; Olgunlaşma Enstitüsü müdürü Refia övüç, resim öğretmeni Mazhar Resmor ve Ankara îsmetpaşa Enstitüsü İngilizce öğretmeni Melek Sevginden müteşekkil üç kişilik bir heyet dün akşam uçakla Londra I ya hareket etmiştir.
Heyet başkanı Refia övüş dün hareketinden evvel kendisiyle gö riişen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Londra Halkevinde teşhir edeceğimiz elişleri Türkiyedeki Kız Enstitüleri ile Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır.
Sergide 400 parça el işi teşhir edilecektir. El işlerimizi sergide (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
'Cenaze merasimi pazartesim günü yapılacak (
İstanbul: 10 (A.A.) — İstanbul komutanlığından bildirilmiştir:
1 — Diplomatik kurye olarak Moskovaya giden ve dönüş sırasında 30 mayıs 1949 günü kompartımanında sağ şakağından al dığı kurşun yarası ile vazife uğrunda ölen kurmay yüzbaşı Fu-ad Güzaltanın cenazesi 11 haziran 1949 saat 7.10 da Haydarpaşa istasyonuna gelecek doğu eks presi ile Istanbula varmış olacak ve askeri birliklerle sivil teşekküller tarafından karşılanarak (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ingiltere, Arab âlemine
Rusyanın Almanya hakkındaki teklifi
Vişinskinln Almanya ile barışa dair dün yaptığı teklifler, Bakan yardımcılarına
Paris, 10 A.A. (afp) — Döıl-ler konferansının bugünkü oturumu saat 20,30 da sona ermiş tir.
Gelecek toplantı pazar günü öğleden sonra yapılacaktır.
Paris, 10 A.A. (afp) — Dörtler konferansındaki Sovyet mu rahhaa heyeti Almanya ile yapılacak barış andlaşması hakknı da dışişleri bakanlarına bugün öğleden sonra 3 maddeden mürekkep aşağıdaki teklifleri sunmuştur:
1 — Birleşik Amerika, İngil-
tere, Fransa ve Sovyet Rusya hükümetleri Almanya ile yapıla cak barış andlaşması projesini üç ay içinde dışişleri bakanları konseyine tevdi edeceklerdir.
2 — Barış andlaşmasının imzasının bir sene sonra Almanya-nın işgaline iştirak eden bütün devletler, işgal kuvvetlerini bir sene içinde geri çekeceklerdir.
3 — Dışişleri Bakanları konferansının şimdiki toplantısı sırasında barış andlaşmasının hazırlanması için gereken tetkikle rini sona erdirecektir.
havale edilecek
Paris, 10 A.A. (afp) — Almanya ile yapılacak barış and-(Devamt Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
silâh verecek
Ambargo kaldırılacak
Londra, 10 (BJB.C.) — Ingiltere, Arap memleketlerine silâlı gönderme yasağını kaldırmıştır. Bu yasak, Filistindeki muhasamat esnasında alınmıştı. Ambargo kalktıktan sonra îngiite-renin Arap memleketlerine gön-dereceği silâhların küçük çaptı olacağı tahmin ediliyor.
Londra, 10 A.A. (Reuter) — Umumiyetle iyi haber alan bir kaynağa göre, Ingilterenin Or-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Demokrasi Terâzesi
ULLINAY
Vnşlngton: 10 (A.A.) «UaİB) —
25 h&zlran vo 3 temmuz tarihleri arasında güney Ingllleredc Ingiliz Belçika, ve Mollanda hava kuvvte. lcrinin İştirakiyle yapılacak olan büyük hava manevralarına Ameri
Dün yakalanan eroin kaçakçıları
$emsoddin Günaltay kabinin sinde pek mühim tadilat yapıldı. Bir Dovlot Bakanı İstifa etti vo İstifası kabul odlldl. Son zamanlarda —hayat pahalılığı dolayı-slle— an ehemmiyetli Bakanlıklardan biri olan Ticaret ve Ekonomi Bakanı hor İki Bakanlıktan dahi çekllorek Devlet Bakanı oldu. Bu makama honüz hayatının kırkınoı baharını dahi idrâk ölmemi* bir zat getirildi. Bunlardan bayka kablnodo bir do aiglotmo Bakanlığı» namllo yepyeni bir toyklltit kuruldu.
Vo... Bunlara raftmon Günaltay kabinesi kaya gibi yorlndo kaldı.
İ$to bizim bir türlü anlıyamadı-gımız vazlyot budur.
Demokratik rojlmlordo bir kabine bu doreco tâdllo uğramak vaziyetin do bulunursa onun İktidardan çekilmesi kadar tabii bir şey olamaz; halbuki bu osaslı değişikliklerin kabinenin movkilndo zerre kadar sarsıntı yapmadığı zannolunuyor.
Nurullah Sümer, Dovlot Bakanlığından no İçin çoklldı? Hor halde bu zatı Kanadaya sefir yapmak I-çln oradan almadık a... Burada ka-binodo (tccânüs) olmaması İhtimali derhal hatıra gülebilir.
Kaldı kİ Kanada llo aramızda
kuvvotll münasobotler kurmak zo-
runda da dogillz. Mosclâ Nurullah
Süınor Vaşington solıri olsaydı an-
lardık... O da değil... Bundan ıstlıH lül ediyoruz kİ kablno Azası sabık! Dovlot Bakanının kablnodo bulunmasından müstağni vaziyottodir.
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığına gelince Cemil Saicf'Barlasın o makamdan kabineyi devirmeden çekil mesl hayretle karşılanacak bir hâdisedir.
Sayın Başbakan bu eklomolora neden lüzum görmüştür? Bunun kestlrmosl kablnonln istifasını vor-mosl vo yine Şemseddln Günaltayın rlyasotl altında yonl bir kombinezonla İktidara gelmesi idi.
Böylo no türlü buhran olursa olsun İktidarda kalmak bahasına değişiklikler yapmak kablnoyi sarsıntıdan kurtaramaz. Zaton bir kablnonln ta'dil llo ta'mir llo tutunmağa çalışması demokrasiye tamamen aykırıdır.
Biz bunun müteaddit mlsallorlnl gördük: Domokraslnln ssİjiu-* ûı bir yol tutularak doğlşlkllgv bvşıa-yan kablnolorln günlorl sayılıdır.
Bu İtibarla Şomsoddln Günaltay kablnoslnln çokllmcsinln arifesinde bulunuyoruz. Anıma bu ne vakit o-lur? Orasını bllemoylz.
Fakat muhakkak olan bir şoy var
sa o da kablnonln çoklloooğldır. Bi-
zim bildiğimiz demokrasi .or&zeal
böylo değişiklikleri kaldıramaz.
Bugün Gala tasarayla kargüagacak olan Aus tria takımı..
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Eroincilerin dün aldırdığımız resmi..
.(Yazısı 2 nci sayfadadır)
kan bombardıman vo tepkili uçakla
rj da katılacaktır.
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3670 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say». ■ 10 KurnS
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT
Tsl adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 2O7ea
Cumartesi
11
HAZİRAN
1949
M. Meclisi dün
yaz iâiîline girdi
Kral Abdullah, Türkiyeyi ziyaretten vazgeçmedi
Londra: 10 (Nafen) — Amman’dan gelen haberlere göre, kral Abdullah Tllrkiyeye yapmayı dtl-şündüğü ziyareti tehir etmiştir. Ürdün kralının bu yüzden îngiltereye de gelmeBİ beklenmemektedir. Mu kabirler Ürdün kralının Türkiye ile îngiltereyi «i- ' yaretten vazgeçmemiş olduğunu da İlâve etmekte-dirle-r.
işletmeler Bakanı beyanat verdi
Sumerbank, Etibank ve Kurumlan yeni Bakanlığa bağlanacak; askerî f abrikalar için sonrakarar verilecek
Bakan, hususi teşebbüslerin devlet teşebbüsleri yanında, müsavi muameleye mazhar kılınacağını söylüyor
Başbakan, celse sonunda, bu devrede kabul edilen kanunlara dair ayrı ayrı izahat verdi
Reşad Aydınlı, Millet Partisinin aşırı cereyanlarla mücadelede hükümetle aynı fikirde olduğunu belirtti
Ankara 10 (Hususî) — Yeni kurulan işletmeler Bakanlığına ge tlrilen Münir Birsel, bugün Büyllk Millet Meclisinde bir Basın toplantısı yaparak, gazetecilere Bakanlığın kuruluşu gayesi ve İştigal e-decegl mevzular hakkında aşağıdaki geniş İzahatı vermiştir:
(— Bakanlığın birinci plândaki İştigal sahasını; sanayi, maadin ve enerji istihsali İle vazifeli bili, unrım Devlet işletmelerinin, kanunların işletmecilik ve çalışma
(Davamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Amerikalılar
İşe hisler karışıyor...
Dünkü yazımızda açıkladığımız endişelerin, tahakkuk etmekte olduğu nu esefle kaydetmek lâzım... A-şın sağ ve sol cereyanlarla mücadele mevzuu konuşulurken, Millet Meclisinde, Başbakanla, Millet Partisi sözcüsü arasında «ert kelimeler teati edilmesi ve bazı mületvekillermin haşin kelimeler kullanarak yekdiğerine hitap etmeleri neticesinde mesele şahsiyata ve hissiyata intikal eyle miş ve böyle ciddî ve hükümleri ağır bir kanunun konuşulması 1-çin zaruri olan sükûn ve huzur bozulmuştur. Çoğunluk mensubu milletvekilleri o kadar çok heyecanlanmışlar ve o derece bağırmışlardır ki, yine kendi partilerine mensup fakat ekseriyetin düşüncesine muhalif, Sinan Teke-lloğlu sözünü, dinletmekten ümidini keserek teessürle kürsüden ayrılmıştır. Suiistimallerle ve fenalıklarla mücadele bahsinde çok mertçe ve açık kalblilikle hareket eden Tekelioğlu aşın sağ cereyanları susturalım derken fikir ve vicdan hürriyetini zedelemek tehlikesi karşısında kalındığını anlatmak istemiş fakat se Bini duyurmağa imkân bulamamıştır. Halbuki müzakeresi yapılan kanun fikir, yazı ve vicdan hürriyetine —zaten bunlar yurdumuzda henüz yerleşmiş değil İken— kuvvetli bir darbe ve demokrasiye gidişi zorlaştıran engel olabilir. Bu noktayı Meclis ö-nünde tebarüz ettirmek bu derece velveleyi ve hücumu mucip o) manialı idi. Fikir hürriyetine memleketi alıştırmanın en iyi ça re ve yolu Büyük Mecliste, muarız düşüncelere geniş müsamaha gösterilmesi ve böylece iyi örnek yaratılmasıdır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
I^™”A»kara?îo'(HiMUBİ) — F. F. \
da toplanan B. M. M. Türk ceza kanununun bazı maddeleri- $ nin değiştirilmesine müteallik tasarının müzakeresine bu- » gün de devam etmiştir. Başkan 163 üncü madde hakkında- « ki önergeleri oya 1 koyacağı sırada Reşat Aydınlı; Millet « e :--- :-:- 5 Sü‘ * d0) V
Avrupada iki ders verecek profesör
Üniversite Profesörlerinden Feridun Nafiz Uzluk, Hamburg’da iki ders vermeğe davet edildi ıı^1^3*8’ ^niversitesi T1P Ta-1 Marsilyaya hareket etmiştir, rtm Profesörü ve Refik Saydam Kendisiyle konuşan bir mu-Hıfzıssıhha Enstitüsü Antijen I harririmize Profesör seyahati şubesi şefi Dr. Feridun Nafiz I hakkında şunları söylemiştir: Uzluk dün İstanbul vapuriyle l (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanlılar F uara gelmiyecekm iş !
Bizimle her türlü spor temasını da kesmeğe karar verdiler
Bizim spor teşekkülleri, federasyonlar beden terbiyesi umum müdürlüğümüz hâlâ düşünedursunlar! Yunanlılar zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar.
Atina: 10 (AP.) — Geçenlerde Atinada yapılan Akdeniz dost luk kupası futbol turnuvasını müteakip çıkan hâdiseler neticesinde, Yunanistan Türkiye ile bü tün spor temaslarını kesmeyi ka
rarlaştırmıştır.
Yunan atletizm ve Beden Ter biyesi Federasyonu bugün yayın ladığı bir tebliğde, Yunanistanın önümüzdeki Eylülde Istanbulda (Devamı 6a. 5 Sü. 7 de)
Austria G. Sarayla oynuyor
Austria’lıların çok formunda olmalarına mukabil, GalatasaraylIların çok zayıf bir durumda bulunması bizi neticeden korkutuyor
C.Bayar
Bugün Karabükte konuşacak
Ankara: 10 (Hususî) — Celâl Bayar bugün saat on altıda yanında Refik Koraltan ve înce A-lemdar olduğu halde trenle Ka-rabüke hareket etmiştir. Bayar yann Karabükte bir nutuk söyli yecek ve pazar günü Ankaraya dönecektir.
Karabükte yapılan hazırlıklar
Karabük: 10 (Telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar yarın sabah beş buçukta şehrimize gelecektir. Bu sebeble Demokrat Parti hazırlıklar yapmıştır. Bayar Demokrat Parti
binasında yann saat 17 de bir konuşma yapacaktır. Bayarın bu konuşmasında iş kanunu ve işçi
vaziyetine temasla, Karabük fabrikalarından bahsedeceği tah min edilmektedir.
iki destroyer daha verdiler
Sergi heyeti dün Lon draya hareketinden Önce
Dlin Amerikada mürettebatımıza devredilen gemiler yakında s
| memleketimize gelecek 1
Charleston: (Güney Karolin) 10 (A.A.) «United Press» — (Lansdowne» ve «Lardner» adın daki iki Amerikan destroyeri bu gün saat 10 da deniz üssünde bir 1 törenle, Türk donanmasına dev- ■ redilecektir. Bu gemiler Amerika s nın Türkiyeye askerî yardım pro 1 gramının çerçevesi dahilinde ola- ı rak verilmektedir.
Destroyerler bir tatbikat gezi- 1 Bini müteakip Virginle'de Norfolk I üssünde yapılacak törenden son I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) \
Bayann şehrimizi ziyaret edeceğini haber alan demir ve çelik fabrikaları umum müdürlüğü yann için İşçilere bir kuzu ziyafeti hazırlamıştır. İşçiler yann sabah saat dörtte yirmi altı otobüsle Bartın yolunda bir mesireye götürülecektir. Bu ziyafetin işçileri Celâl Bayarla temas ettirmemek gayesine matuf olduğu etrafında tahminler ileri sürenler vardır.
Su kuvvetini ölçemiyen mühendis
Düzce elektriğinin kesilmesine sebeb oldu
Düzce, (Hususi) — Düzce şirin ve oldukça büyük bir şehirdir. Esasen Düzceliler çalışma-
nın ve yaşamanın mânasını bi-
len insanlar. . Bu yüzden mem-
leketleri de mamur ve hareket-
li.. Düzce muntazam yolları, Nümune ve geniş çarşısı ve bl-nalariyle şirin, sevimli bir şehirdir.
le
Düzce gençliği tam mânasiy-uyanık.. Sonra samimî bir
anlaşma ile birbirine bağlı.. Bu
rada etrafında İyi bir muhit yap nuş haftalık bir gazeteden başka genç btr öğretmenin çıkardığı (Zincirlikuyu) İsimli aylık bit mecmua vardır. Sonra cu-
martesi akşamlan Halkevi salonunda fikir, sanat, edebiyat hareketlerini destekleyen munta-
(Dovamı Sa. 5 Si). 1 do)
1 ngilterede yapılacak manevralar
I Kuryemizin 1
cenazesi
Istanbulda
İstanbul komutanlığı bir tebliğ neşretti
Londra'da açılacak Türk san'at sergisi
Sergi hey’eti, dün akşam uçakla Londra'ya gitti
Millî Eğitim Bakanlığının Londrada açmağa karar verdiği Türk işleme sanatı sergisini tan zim edecek olan; Olgunlaşma Enstitüsü müdürü Refia övüç, resim öğretmeni Mazhar Resmor ve Ankara îsmetpaşa Enstitüsü İngilizce öğretmeni Melek Sevginden müteşekkil üç kişilik bir heyet dün akşam uçakla Londra I ya hareket etmiştir.
Heyet başkanı Refia övüş dün hareketinden evvel kendisiyle gö riişen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Londra Halkevinde teşhir edeceğimiz elişleri Türkiyedeki Kız Enstitüleri ile Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır.
Sergide 400 parça el işi teşhir edilecektir. El işlerimizi sergide (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
'Cenaze merasimi pazartesim günü yapılacak (
İstanbul: 10 (A.A.) — İstanbul komutanlığından bildirilmiştir:
1 — Diplomatik kurye olarak Moskovaya giden ve dönüş sırasında 30 mayıs 1949 günü kompartımanında sağ şakağından al dığı kurşun yarası ile vazife uğrunda ölen kurmay yüzbaşı Fu-ad Güzaltanın cenazesi 11 haziran 1949 saat 7.10 da Haydarpaşa istasyonuna gelecek doğu eks presi ile Istanbula varmış olacak ve askeri birliklerle sivil teşekküller tarafından karşılanarak (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ingiltere, Arab âlemine
Rusyanın Almanya hakkındaki teklifi
Vişinskinln Almanya ile barışa dair dün yaptığı teklifler, Bakan yardımcılarına
Paris, 10 A.A. (afp) — Döıl-ler konferansının bugünkü oturumu saat 20,30 da sona ermiş tir.
Gelecek toplantı pazar günü öğleden sonra yapılacaktır.
Paris, 10 A.A. (afp) — Dörtler konferansındaki Sovyet mu rahhaa heyeti Almanya ile yapılacak barış andlaşması hakknı da dışişleri bakanlarına bugün öğleden sonra 3 maddeden mürekkep aşağıdaki teklifleri sunmuştur:
1 — Birleşik Amerika, İngil-
tere, Fransa ve Sovyet Rusya hükümetleri Almanya ile yapıla cak barış andlaşması projesini üç ay içinde dışişleri bakanları konseyine tevdi edeceklerdir.
2 — Barış andlaşmasının imzasının bir sene sonra Almanya-nın işgaline iştirak eden bütün devletler, işgal kuvvetlerini bir sene içinde geri çekeceklerdir.
3 — Dışişleri Bakanları konferansının şimdiki toplantısı sırasında barış andlaşmasının hazırlanması için gereken tetkikle rini sona erdirecektir.
havale edilecek
Paris, 10 A.A. (afp) — Almanya ile yapılacak barış and-(Devamt Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
silâh verecek
Ambargo kaldırılacak
Londra, 10 (BJB.C.) — Ingiltere, Arap memleketlerine silâlı gönderme yasağını kaldırmıştır. Bu yasak, Filistindeki muhasamat esnasında alınmıştı. Ambargo kalktıktan sonra îngiite-renin Arap memleketlerine gön-dereceği silâhların küçük çaptı olacağı tahmin ediliyor.
Londra, 10 A.A. (Reuter) — Umumiyetle iyi haber alan bir kaynağa göre, Ingilterenin Or-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Demokrasi Terâzesi
ULLINAY
Vnşlngton: 10 (A.A.) «UaİB) —
25 h&zlran vo 3 temmuz tarihleri arasında güney Ingllleredc Ingiliz Belçika, ve Mollanda hava kuvvte. lcrinin İştirakiyle yapılacak olan büyük hava manevralarına Ameri
Dün yakalanan eroin kaçakçıları
$emsoddin Günaltay kabinin sinde pek mühim tadilat yapıldı. Bir Dovlot Bakanı İstifa etti vo İstifası kabul odlldl. Son zamanlarda —hayat pahalılığı dolayı-slle— an ehemmiyetli Bakanlıklardan biri olan Ticaret ve Ekonomi Bakanı hor İki Bakanlıktan dahi çekllorek Devlet Bakanı oldu. Bu makama honüz hayatının kırkınoı baharını dahi idrâk ölmemi* bir zat getirildi. Bunlardan bayka kablnodo bir do aiglotmo Bakanlığı» namllo yepyeni bir toyklltit kuruldu.
Vo... Bunlara raftmon Günaltay kabinesi kaya gibi yorlndo kaldı.
İ$to bizim bir türlü anlıyamadı-gımız vazlyot budur.
Demokratik rojlmlordo bir kabine bu doreco tâdllo uğramak vaziyetin do bulunursa onun İktidardan çekilmesi kadar tabii bir şey olamaz; halbuki bu osaslı değişikliklerin kabinenin movkilndo zerre kadar sarsıntı yapmadığı zannolunuyor.
Nurullah Sümer, Dovlot Bakanlığından no İçin çoklldı? Hor halde bu zatı Kanadaya sefir yapmak I-çln oradan almadık a... Burada ka-binodo (tccânüs) olmaması İhtimali derhal hatıra gülebilir.
Kaldı kİ Kanada llo aramızda
kuvvotll münasobotler kurmak zo-
runda da dogillz. Mosclâ Nurullah
Süınor Vaşington solıri olsaydı an-
lardık... O da değil... Bundan ıstlıH lül ediyoruz kİ kablno Azası sabık! Dovlot Bakanının kablnodo bulunmasından müstağni vaziyottodir.
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığına gelince Cemil Saicf'Barlasın o makamdan kabineyi devirmeden çekil mesl hayretle karşılanacak bir hâdisedir.
Sayın Başbakan bu eklomolora neden lüzum görmüştür? Bunun kestlrmosl kablnonln istifasını vor-mosl vo yine Şemseddln Günaltayın rlyasotl altında yonl bir kombinezonla İktidara gelmesi idi.
Böylo no türlü buhran olursa olsun İktidarda kalmak bahasına değişiklikler yapmak kablnoyi sarsıntıdan kurtaramaz. Zaton bir kablnonln ta'dil llo ta'mir llo tutunmağa çalışması demokrasiye tamamen aykırıdır.
Biz bunun müteaddit mlsallorlnl gördük: Domokraslnln ssİjiu-* ûı bir yol tutularak doğlşlkllgv bvşıa-yan kablnolorln günlorl sayılıdır.
Bu İtibarla Şomsoddln Günaltay kablnoslnln çokllmcsinln arifesinde bulunuyoruz. Anıma bu ne vakit o-lur? Orasını bllemoylz.
Fakat muhakkak olan bir şoy var
sa o da kablnonln çoklloooğldır. Bi-
zim bildiğimiz demokrasi .or&zeal
böylo değişiklikleri kaldıramaz.
Bugün Gala tasarayla kargüagacak olan Aus tria takımı..
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Eroincilerin dün aldırdığımız resmi..
.(Yazısı 2 nci sayfadadır)
kan bombardıman vo tepkili uçakla
rj da katılacaktır.
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3670 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say». ■ 10 KurnS
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı İT
Tsl adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 2O7ea
Cumartesi
11
HAZİRAN
1949
M. Meclisi dün
yaz iâiîline girdi
Kral Abdullah, Türkiyeyi ziyaretten vazgeçmedi
Londra: 10 (Nafen) — Amman’dan gelen haberlere göre, kral Abdullah Tllrkiyeye yapmayı dtl-şündüğü ziyareti tehir etmiştir. Ürdün kralının bu yüzden îngiltereye de gelmeBİ beklenmemektedir. Mu kabirler Ürdün kralının Türkiye ile îngiltereyi «i- ' yaretten vazgeçmemiş olduğunu da İlâve etmekte-dirle-r.
işletmeler Bakanı beyanat verdi
Sumerbank, Etibank ve Kurumlan yeni Bakanlığa bağlanacak; askerî f abrikalar için sonrakarar verilecek
Bakan, hususi teşebbüslerin devlet teşebbüsleri yanında, müsavi muameleye mazhar kılınacağını söylüyor
Başbakan, celse sonunda, bu devrede kabul edilen kanunlara dair ayrı ayrı izahat verdi
Reşad Aydınlı, Millet Partisinin aşırı cereyanlarla mücadelede hükümetle aynı fikirde olduğunu belirtti
Ankara 10 (Hususî) — Yeni kurulan işletmeler Bakanlığına ge tlrilen Münir Birsel, bugün Büyllk Millet Meclisinde bir Basın toplantısı yaparak, gazetecilere Bakanlığın kuruluşu gayesi ve İştigal e-decegl mevzular hakkında aşağıdaki geniş İzahatı vermiştir:
(— Bakanlığın birinci plândaki İştigal sahasını; sanayi, maadin ve enerji istihsali İle vazifeli bili, unrım Devlet işletmelerinin, kanunların işletmecilik ve çalışma
(Davamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Amerikalılar
İşe hisler karışıyor...
Dünkü yazımızda açıkladığımız endişelerin, tahakkuk etmekte olduğu nu esefle kaydetmek lâzım... A-şın sağ ve sol cereyanlarla mücadele mevzuu konuşulurken, Millet Meclisinde, Başbakanla, Millet Partisi sözcüsü arasında «ert kelimeler teati edilmesi ve bazı mületvekillermin haşin kelimeler kullanarak yekdiğerine hitap etmeleri neticesinde mesele şahsiyata ve hissiyata intikal eyle miş ve böyle ciddî ve hükümleri ağır bir kanunun konuşulması 1-çin zaruri olan sükûn ve huzur bozulmuştur. Çoğunluk mensubu milletvekilleri o kadar çok heyecanlanmışlar ve o derece bağırmışlardır ki, yine kendi partilerine mensup fakat ekseriyetin düşüncesine muhalif, Sinan Teke-lloğlu sözünü, dinletmekten ümidini keserek teessürle kürsüden ayrılmıştır. Suiistimallerle ve fenalıklarla mücadele bahsinde çok mertçe ve açık kalblilikle hareket eden Tekelioğlu aşın sağ cereyanları susturalım derken fikir ve vicdan hürriyetini zedelemek tehlikesi karşısında kalındığını anlatmak istemiş fakat se Bini duyurmağa imkân bulamamıştır. Halbuki müzakeresi yapılan kanun fikir, yazı ve vicdan hürriyetine —zaten bunlar yurdumuzda henüz yerleşmiş değil İken— kuvvetli bir darbe ve demokrasiye gidişi zorlaştıran engel olabilir. Bu noktayı Meclis ö-nünde tebarüz ettirmek bu derece velveleyi ve hücumu mucip o) manialı idi. Fikir hürriyetine memleketi alıştırmanın en iyi ça re ve yolu Büyük Mecliste, muarız düşüncelere geniş müsamaha gösterilmesi ve böylece iyi örnek yaratılmasıdır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
I^™”A»kara?îo'(HiMUBİ) — F. F. \
da toplanan B. M. M. Türk ceza kanununun bazı maddeleri- $ nin değiştirilmesine müteallik tasarının müzakeresine bu- » gün de devam etmiştir. Başkan 163 üncü madde hakkında- « ki önergeleri oya 1 koyacağı sırada Reşat Aydınlı; Millet « e :--- :-:- 5 Sü‘ * d0) V
Avrupada iki ders verecek profesör
Üniversite Profesörlerinden Feridun Nafiz Uzluk, Hamburg’da iki ders vermeğe davet edildi ıı^1^3*8’ ^niversitesi T1P Ta-1 Marsilyaya hareket etmiştir, rtm Profesörü ve Refik Saydam Kendisiyle konuşan bir mu-Hıfzıssıhha Enstitüsü Antijen I harririmize Profesör seyahati şubesi şefi Dr. Feridun Nafiz I hakkında şunları söylemiştir: Uzluk dün İstanbul vapuriyle l (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanlılar F uara gelmiyecekm iş !
Bizimle her türlü spor temasını da kesmeğe karar verdiler
Bizim spor teşekkülleri, federasyonlar beden terbiyesi umum müdürlüğümüz hâlâ düşünedursunlar! Yunanlılar zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar.
Atina: 10 (AP.) — Geçenlerde Atinada yapılan Akdeniz dost luk kupası futbol turnuvasını müteakip çıkan hâdiseler neticesinde, Yunanistan Türkiye ile bü tün spor temaslarını kesmeyi ka
rarlaştırmıştır.
Yunan atletizm ve Beden Ter biyesi Federasyonu bugün yayın ladığı bir tebliğde, Yunanistanın önümüzdeki Eylülde Istanbulda (Devamı 6a. 5 Sü. 7 de)
Austria G. Sarayla oynuyor
Austria’lıların çok formunda olmalarına mukabil, GalatasaraylIların çok zayıf bir durumda bulunması bizi neticeden korkutuyor
C.Bayar
Bugün Karabükte konuşacak
Ankara: 10 (Hususî) — Celâl Bayar bugün saat on altıda yanında Refik Koraltan ve înce A-lemdar olduğu halde trenle Ka-rabüke hareket etmiştir. Bayar yann Karabükte bir nutuk söyli yecek ve pazar günü Ankaraya dönecektir.
Karabükte yapılan hazırlıklar
Karabük: 10 (Telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar yarın sabah beş buçukta şehrimize gelecektir. Bu sebeble Demokrat Parti hazırlıklar yapmıştır. Bayar Demokrat Parti
binasında yann saat 17 de bir konuşma yapacaktır. Bayarın bu konuşmasında iş kanunu ve işçi
vaziyetine temasla, Karabük fabrikalarından bahsedeceği tah min edilmektedir.
iki destroyer daha verdiler
Sergi heyeti dün Lon draya hareketinden Önce
Dlin Amerikada mürettebatımıza devredilen gemiler yakında s
| memleketimize gelecek 1
Charleston: (Güney Karolin) 10 (A.A.) «United Press» — (Lansdowne» ve «Lardner» adın daki iki Amerikan destroyeri bu gün saat 10 da deniz üssünde bir 1 törenle, Türk donanmasına dev- ■ redilecektir. Bu gemiler Amerika s nın Türkiyeye askerî yardım pro 1 gramının çerçevesi dahilinde ola- ı rak verilmektedir.
Destroyerler bir tatbikat gezi- 1 Bini müteakip Virginle'de Norfolk I üssünde yapılacak törenden son I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) \
Bayann şehrimizi ziyaret edeceğini haber alan demir ve çelik fabrikaları umum müdürlüğü yann için İşçilere bir kuzu ziyafeti hazırlamıştır. İşçiler yann sabah saat dörtte yirmi altı otobüsle Bartın yolunda bir mesireye götürülecektir. Bu ziyafetin işçileri Celâl Bayarla temas ettirmemek gayesine matuf olduğu etrafında tahminler ileri sürenler vardır.
Su kuvvetini ölçemiyen mühendis
Düzce elektriğinin kesilmesine sebeb oldu
Düzce, (Hususi) — Düzce şirin ve oldukça büyük bir şehirdir. Esasen Düzceliler çalışma-
nın ve yaşamanın mânasını bi-
len insanlar. . Bu yüzden mem-
leketleri de mamur ve hareket-
li.. Düzce muntazam yolları, Nümune ve geniş çarşısı ve bl-nalariyle şirin, sevimli bir şehirdir.
le
Düzce gençliği tam mânasiy-uyanık.. Sonra samimî bir
anlaşma ile birbirine bağlı.. Bu
rada etrafında İyi bir muhit yap nuş haftalık bir gazeteden başka genç btr öğretmenin çıkardığı (Zincirlikuyu) İsimli aylık bit mecmua vardır. Sonra cu-
martesi akşamlan Halkevi salonunda fikir, sanat, edebiyat hareketlerini destekleyen munta-
(Dovamı Sa. 5 Si). 1 do)
1 ngilterede yapılacak manevralar
I Kuryemizin 1
cenazesi
Istanbulda
İstanbul komutanlığı bir tebliğ neşretti
Londra'da açılacak Türk san'at sergisi
Sergi hey’eti, dün akşam uçakla Londra'ya gitti
Millî Eğitim Bakanlığının Londrada açmağa karar verdiği Türk işleme sanatı sergisini tan zim edecek olan; Olgunlaşma Enstitüsü müdürü Refia övüç, resim öğretmeni Mazhar Resmor ve Ankara îsmetpaşa Enstitüsü İngilizce öğretmeni Melek Sevginden müteşekkil üç kişilik bir heyet dün akşam uçakla Londra I ya hareket etmiştir.
Heyet başkanı Refia övüş dün hareketinden evvel kendisiyle gö riişen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Londra Halkevinde teşhir edeceğimiz elişleri Türkiyedeki Kız Enstitüleri ile Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır.
Sergide 400 parça el işi teşhir edilecektir. El işlerimizi sergide (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
'Cenaze merasimi pazartesim günü yapılacak (
İstanbul: 10 (A.A.) — İstanbul komutanlığından bildirilmiştir:
1 — Diplomatik kurye olarak Moskovaya giden ve dönüş sırasında 30 mayıs 1949 günü kompartımanında sağ şakağından al dığı kurşun yarası ile vazife uğrunda ölen kurmay yüzbaşı Fu-ad Güzaltanın cenazesi 11 haziran 1949 saat 7.10 da Haydarpaşa istasyonuna gelecek doğu eks presi ile Istanbula varmış olacak ve askeri birliklerle sivil teşekküller tarafından karşılanarak (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ingiltere, Arab âlemine
Rusyanın Almanya hakkındaki teklifi
Vişinskinln Almanya ile barışa dair dün yaptığı teklifler, Bakan yardımcılarına
Paris, 10 A.A. (afp) — Döıl-ler konferansının bugünkü oturumu saat 20,30 da sona ermiş tir.
Gelecek toplantı pazar günü öğleden sonra yapılacaktır.
Paris, 10 A.A. (afp) — Dörtler konferansındaki Sovyet mu rahhaa heyeti Almanya ile yapılacak barış andlaşması hakknı da dışişleri bakanlarına bugün öğleden sonra 3 maddeden mürekkep aşağıdaki teklifleri sunmuştur:
1 — Birleşik Amerika, İngil-
tere, Fransa ve Sovyet Rusya hükümetleri Almanya ile yapıla cak barış andlaşması projesini üç ay içinde dışişleri bakanları konseyine tevdi edeceklerdir.
2 — Barış andlaşmasının imzasının bir sene sonra Almanya-nın işgaline iştirak eden bütün devletler, işgal kuvvetlerini bir sene içinde geri çekeceklerdir.
3 — Dışişleri Bakanları konferansının şimdiki toplantısı sırasında barış andlaşmasının hazırlanması için gereken tetkikle rini sona erdirecektir.
havale edilecek
Paris, 10 A.A. (afp) — Almanya ile yapılacak barış and-(Devamt Sa. 5 Sü. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
silâh verecek
Ambargo kaldırılacak
Londra, 10 (BJB.C.) — Ingiltere, Arap memleketlerine silâlı gönderme yasağını kaldırmıştır. Bu yasak, Filistindeki muhasamat esnasında alınmıştı. Ambargo kalktıktan sonra îngiite-renin Arap memleketlerine gön-dereceği silâhların küçük çaptı olacağı tahmin ediliyor.
Londra, 10 A.A. (Reuter) — Umumiyetle iyi haber alan bir kaynağa göre, Ingilterenin Or-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Demokrasi Terâzesi
ULLINAY
Vnşlngton: 10 (A.A.) «UaİB) —
25 h&zlran vo 3 temmuz tarihleri arasında güney Ingllleredc Ingiliz Belçika, ve Mollanda hava kuvvte. lcrinin İştirakiyle yapılacak olan büyük hava manevralarına Ameri
Dün yakalanan eroin kaçakçıları
$emsoddin Günaltay kabinin sinde pek mühim tadilat yapıldı. Bir Dovlot Bakanı İstifa etti vo İstifası kabul odlldl. Son zamanlarda —hayat pahalılığı dolayı-slle— an ehemmiyetli Bakanlıklardan biri olan Ticaret ve Ekonomi Bakanı hor İki Bakanlıktan dahi çekllorek Devlet Bakanı oldu. Bu makama honüz hayatının kırkınoı baharını dahi idrâk ölmemi* bir zat getirildi. Bunlardan bayka kablnodo bir do aiglotmo Bakanlığı» namllo yepyeni bir toyklltit kuruldu.
Vo... Bunlara raftmon Günaltay kabinesi kaya gibi yorlndo kaldı.
İ$to bizim bir türlü anlıyamadı-gımız vazlyot budur.
Demokratik rojlmlordo bir kabine bu doreco tâdllo uğramak vaziyetin do bulunursa onun İktidardan çekilmesi kadar tabii bir şey olamaz; halbuki bu osaslı değişikliklerin kabinenin movkilndo zerre kadar sarsıntı yapmadığı zannolunuyor.
Nurullah Sümer, Dovlot Bakanlığından no İçin çoklldı? Hor halde bu zatı Kanadaya sefir yapmak I-çln oradan almadık a... Burada ka-binodo (tccânüs) olmaması İhtimali derhal hatıra gülebilir.
Kaldı kİ Kanada llo aramızda
kuvvotll münasobotler kurmak zo-
runda da dogillz. Mosclâ Nurullah
Süınor Vaşington solıri olsaydı an-
lardık... O da değil... Bundan ıstlıH lül ediyoruz kİ kablno Azası sabık! Dovlot Bakanının kablnodo bulunmasından müstağni vaziyottodir.
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığına gelince Cemil Saicf'Barlasın o makamdan kabineyi devirmeden çekil mesl hayretle karşılanacak bir hâdisedir.
Sayın Başbakan bu eklomolora neden lüzum görmüştür? Bunun kestlrmosl kablnonln istifasını vor-mosl vo yine Şemseddln Günaltayın rlyasotl altında yonl bir kombinezonla İktidara gelmesi idi.
Böylo no türlü buhran olursa olsun İktidarda kalmak bahasına değişiklikler yapmak kablnoyi sarsıntıdan kurtaramaz. Zaton bir kablnonln ta'dil llo ta'mir llo tutunmağa çalışması demokrasiye tamamen aykırıdır.
Biz bunun müteaddit mlsallorlnl gördük: Domokraslnln ssİjiu-* ûı bir yol tutularak doğlşlkllgv bvşıa-yan kablnolorln günlorl sayılıdır.
Bu İtibarla Şomsoddln Günaltay kablnoslnln çokllmcsinln arifesinde bulunuyoruz. Anıma bu ne vakit o-lur? Orasını bllemoylz.
Fakat muhakkak olan bir şoy var
sa o da kablnonln çoklloooğldır. Bi-
zim bildiğimiz demokrasi .or&zeal
böylo değişiklikleri kaldıramaz.
Bugün Gala tasarayla kargüagacak olan Aus tria takımı..
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Eroincilerin dün aldırdığımız resmi..
.(Yazısı 2 nci sayfadadır)
kan bombardıman vo tepkili uçakla
rj da katılacaktır.

Comments (0)