Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3671 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı: 10 KunıS
PAZAR
12
HAZİRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmaniye Not 17
TSİ adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785
fil Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK -VE SİNİK ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C. Bayarın Karabükte verdiği mühim nutuk
D. P. Genel Başkanı, demir ve çelik sanayii, Sendikalar meselesi ve seçim emniyeti mevzuunda D. P. nin görüşlerini belirtti
Koraltan da İktisadî devlet teşekküllerindeki zihniyeti şiddetle tenkit etti
Bir bilânço
Hükümet Başkam sayın Günaltay Büyük Meclisin yaz tatiline karar veren son oturumunda, teşrii faaliyetin, bir bilançosunu yaptı. Bu bilânço cidden yüklüdür. Sekizinci Millet Meclisi, kısa bir zamanda, memleket hayatında derin tesirler ve izler bırakacak bir takını mühim kanunları kabul etmiştir.
Bu kanunların başında yeni gelir vergisi vardır. Eski vergi sistemimizin adaletsiz oldu ğu ve bir takım büyük kazançları çerçevesi içine alamıyarak dışarıda tuttuğu fakat buna mukabil maaş erbabım ağır baskı altında bulundurduğu muhakkak tır.
Yeni kanun ile bu hale bir niha yet verilmektedir. Amma, kanunun konuşulması sırasında, ısrarla tebarüz ettirdiğimiz gibi, vergi teşebbüslerinin yüksek hadlere kadar çıkması vergiden kurtulmak için ilgililerin binbir hileye baş vurmalarına imkân ve zemin lıanrhyacaktır. Şimdiye kadar hiç vergi vermemeğe alışmış veyahut cüzi vergi vererek mükellefiyetini yapmış saymağı itiyad edinmiş kimselere, birdenbire, ağır nisbetlerin tarhı kaçak çılığa ve hileye yol açacaktır. Maliye teşkilâtımız bu yeni siste min tatbikatı için zaruri elemanlarla derhal takviye edilmeli ve her türlü mukavemete ve kötü niyetlilerin oyunlarına karşı ko- , yabilecek hale getirilmelidir. Bu ] İşin öyle pek kolayca tahakkuk ' edebileceğine kani olanlardan de- ( tıiiz. ;
Emeklilik kanununun kabulü, ; memleket hayrına matuf, en iyi ' bir adım sayılmak icabeder. Yal- ; nız, hükümetçe hayli fedakârlık yapılmış olmasına rağmen, emekli, dul ve yetimler arasında tam bir eşitlik sağlanamamış ve yapılan zamlarla, rengârenk farklar büsbütün ortadan kaldırılamamıştır. Hükümetin teklifleri Mecliste hayli tâdil edilmiş ve hazîneye oldukça yüksek ek malî külfet tahmil olunmuştur amma yine pürüzlü ve üzücü noktalar kalmıştır. Bu ihtirazı düşünceler ı bertaraf edilecek olursa yeni kanunun memurların İstikbali bakı mından çok hayırlı olacağında ftlphe edilemez. İstikbalin bu kadar sağlam bir surette sigorta e-dilmesi devletin, memurlarından, daha büyük bir feragat ve dü- ı rüstlük beklemesi için kâfi sebep •ayılmahdır. Yine Meclisin kabul i (Devamı 8a. 7 8Ü. 3 de) ;
'Bayar, Karabük’e hareketinden önce Ankara garında
Truman'ın nutku
Cumhurbaşkanı, dünya barışını korumak için üç şartın tahakkukunda ısrar ediyor
Vaşington: 11 (A.A.) «Afp.» — Başkan Truman, Vaşington hava alanından başkan-’ lık uçağı ile Little Rock'a gitmek üzere hare-ket etmiştir. Başkan, Birinci Cihan savaşında mensup olduğu otuz beşinci tümenin sene-; lik toplantısında hazır bulunacaktır. Bu mü-• nasebetle, başkan dış siyasete dair mühim bir
siyasî nutuk verecek ve ayni gün Vaşingtona ( dönecektir. $
Little Rock (Arkansas) 11 (A.A.) —( S Başkan Truman bugün söylediği nutukta va- > ziyetin barış ve hürriyet lehine döndüğünü, S Avrupa parçalanmasının durdurulduğunu ve ( (Dovamı Sa. 7 8Ü. 3 de) >
Bağımsız bir
Japonyaya doğru
Partisi
Amerikanın, mümkün olduğu kadar silâlısızlandırılan Japonyaya istiklâl vermek kararında olduğu bildiriliyor Ankara: 11 (Radyo) — Birle-1 gik Amerika hükümetinin, Japon ya mümkün olduğu kadar sılâh-sızlandınldığı için bu memleketi yalanda bağımsız hale getireceği *
I bildirilmektedir.
Tokyo: 11 (A.A.) «Afp.» — Bugün demeçte bulunan bir hükümet sözcüsü, Japonyanın gelecek (Dovamı Sa. 7 Sü. 4 do)
G. Saray, Austria takımını
dün 1 • 0 mağlûb etti
AustriaİJİar bugün, Fenerbahçe ile karşılaşıyorlar
Karabük, 11 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar refakatlerinde Refik Koraltan ve A. R. ince Alemdaroğlu ile birlikte bu sabah beş buçukta şehrimize geldiler. Sabahın bu erken saatinde istasyonda binden fazla Demokrat toplanmıştı. Dün bildirdiğim gibi Demir - Çelik fabrikaları işçilerinden bir kısmı kuzu ziyafeti maksadile daha evvelden otobüslerle mesire yerlerine götürülmüştü.
Bayar Karabüke ayak basar basmaz kurbanlar kesilmiştir. Davul zurna ve ilçe Demokratlarının bandosile Karabükte haki kî bir bayram havası esmeğe başlamıştır. Bayar saat 10 a ka-(Dovamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Dörtler!
bugün de
toplanacak
Konferansın gelecek hafta sona ermesi
muhtemel
Rus Bakanının Almanya hakkın-daki Doğu - Batı kördüğümünü
Paris, 11 (A.P.) — Birleşik A-merlka. Dışişleri Bakanı Dean Ache son'la Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı Andrei Vişinslci, hiç beklenilmedik bir şekilde bu akşam ye. ineğinde buluşmayı kararlaştırmış, lardır.
Bu randevu, Vişinskinln Moskova ile saatlerce süren teması. m müteakip verilmiştir. Dean Acheson bu buluşma sırasında (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Bugün mühim bir tebliğ neşredecek
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel idare kurulu toplan tılarına devam etmektedir. Bugün bu toplantılar sonunda neş-ıedileceği tahmin edilen tebliğin hazırlanması mümkün olmamıştır. Genel yürütme kurulu metin üzerinde yarın da çalışacak ve tebliği basına ancak akşama doğ ru verebilecektir. Bu tebliğe An-karada büyük ehemmiyet verilmektedir.
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel yürütme kurulu dündenberi gizli içtimalar yap -maktadır. Bu içtimalarda, Osman Nurinin Meclisteki son beyanatı üzerinde konuşulduğu tahmin e-dilmektedir. Bu münasebetle, parti yarın akşam bir tebliğ ya-yınlıyacaktır.
Triyeste'de seçim dün başladı
Trieste: 11 (A.A.) «Afp.» — 1921 senesindenberi. ilk defa olarak, 197.000 seçmen Triestenin 90 seçim dairesine giderek 60 be lediye meclisi âzasını seçeceklerdir.
Bu seçimlerin asıl mühim tara fi, mevcut 12 partiden, serbest Trieste bölgesinin llalyaya iadesine karar verecek olan 6 partinin alacakları rey miktarıdır.
Birmanya harbine katılan
bir gazeteci
Istanbula gelen gazeteci, harbe ait hatıralarını anlatıyor
Kuryemizin cenazesi
dün Istanbula getirildi
Rahmetli Fuat Güzaltan için yarın büyük bir cenaze merasimi yapılacak
Dün, morgla, saatlerce süren bir otopsi yapıldı. Morg, tıbbî bazı malûmatın Rusyadan istenmesine lüzum gösterdi
Sadık Aldoğanın dünkü hitabesi
Millet Partisi Fatih merkez bucağının açılışı münasebetile, hatipler, C. H. P. ve Demokrat Partiye şiddetle hücum ettiler
Millet Partisinin Fatih Merkez bucağı, dün saat 15 te törenle açılmış, bu münasebetle, partili hatipler iktidara ve D.P. ye hücum eden konuşmalar yapmışlar dır.
Sadık Aldoğan, Enver Kök, Fuat Arna ve Ahmet Bedrinin de hazır bulunduğu bu toplantıda ilk söz alan Nihat Yazıcı, Millet Partisinin dinsizlik ve rüş vetle mücadele için kurulduğunu söyledikten sonra, Amerikan ban kalarında paralar mevcut olduğu iddiasını tekrarlamış ve heyecan la C.H. Partisi başkanını tenkit etmiştir.
Ömer Tunca, memlekette irtica var demekle Celâl Bayarın, jurnalcilik yaptığını ileri sürmüş D.P. başkanını, sarığını çıkarp Meclise kırmızı şeritle giren auı-tidemokratik partinin başkanı
olarak vasıflandırmıştır.
Mehmet öysel de. Celâl Ba-yarm da mal beyanına tâbi tutulmasını teklif etmiş, dalkavuk luğun bu memlekete daima zarar getirdiğini söylemiştir.
Sulhi Barol, Nuri Leflef, irtica ve ihtikârla mücadele konusunda konuşmuşlardır. Ertuğrui Akça da yegâne muhalefet partisinin Millet Partisi olduğunu kaydederek, komünizm ve irtica ile mücadelenin, Millet Partisinin
(Devnmı Sa. 7 Sü. 4 do)
Kuraklık
ve kıtlık
Ziraat Komisyonu rapor hazırladı
Ankara: 11 (Hususi) — Bir, haftadanberi Tarım Bakanı Ca* vit Oralın riyasetinde toplanan ziraat komisyonu mesaisini bitût (Devamı Sa. 7 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Toprak Bayramı
ULUNAY
Emniyet teşkilâtı takviye ediliyor Emniyet Genel Müdürünün, tedkikler yapmak üzere bugün Ankaradau gelmesi bekleniyor
Amerikanın Daily Herald Tribünü gazetesinin Uzakşark harb muhabiri Dixlo Echereon dün ir çakla gelirimize gelmiştir.
Dixie Echerson; ikinci Dünya Harbi esnasında Birmanya ve Burma savaşlarına iştirâk etmiş tir.
Burma savaşında beraber çalıştığı arkadaşını cephede kaybettikten sonra harb muhabirll-(Dovamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Emniyet Genel Müdürü Gafur Soylunun bugünkü trenle şehrimize gelmesi beklenmektedir. Genel Müdür îstanbulda birkaç gün kalacak tetkiklerde bulunacaktır.
Genel Müdürün bilhassa emniyet teşkilâtında teçhizat ve teşkilât bakımından yapılatalı yenilikleri gözden geçireceği ve alâkalılarla görüşeceği sanılmaktadır.
İstanbul Emniyet teşkilâtında yapılacak yenilik ve değişiklik başlıca iki noktada toplanmaktadır. Bunlardan birisi bugünkii emniyet vasıtalarının modern bir hale getirilmesi dalıa doğrusu em niyet teşkilâtının teçhizat bakımından modernize edilmesi,*diğo rl de asıl emniyet kuvvetlerde
belediye zabıtasının birbirinden ayrılmasıdır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 do)
Bugün toprak bayramı kutlanıyor
IÇatalcada, toprak tevzi I edilen köylülere tapıda- I rı verilecek |
Bugün toprak bayramıdır. Bu münasebetle yurdun her köşesin do olduğu gibi şehrimiz ilçelerinde de mahallî törenler yapılacak, (Dovumı 8a. 7 Sü. 1 do)
Bir gazotodo bugünün toprak bayramı olduğundan bahsediliyor, şimdiye kadar bu gü-zol gün hakkında gazetelorde bir hazırlığa rastlamadığımız İçin bunun hakiki dsğll do İtibari bir bayram olduğunu zannediyoruz. Halbuki bu kadar kutlanan bayramlar arasında toprak bayramını ön safa goçlrmok lâzımdı.
Topraktan daha mukaddos ne o-labilir kİ? Ne su gibi zaptedllmez, no rüzgâr gibi bir yere sığmaz, no de ateş gibi tahrip odloldlr. Covher olduğu halde mütevazıdır, kâinatın osasıdır, insanın hilkat mâdenidir. Üstündokilorl barındırır, besler, ha yat kaynağıdır. Dünyanın yaradılışında bütün dinler ilhamlarını o-nun sonbolündon alınışlardır. Başlı başına bir (Solıl-I- mümtonl') olan (Klsos-ı- Enbiyâ) da büyük allânıo Covdot Paşaı (Conab-ı- Hak Âdonıl topraklan yarattı I» dlyo başlıyarak Dlr «şaheser» vücudo getirmiştir.
Toprak, bir gayedir, bir İdealdir; İnsanlar onun için güle gülo hayat larını foda odorlerı Namık Kemali
Hor kûşodo bir «îr yatar toprıı-
ladığımız zaman onda ruhun, uza, maneviyatımıza nüfuz eden bir ha-, yat kokusu vardır kİ rayihası hiç bir şeyle mukayese edilemez.
Hor kasabası »ehlt kanı llo yoğruf muş toprağım benim... Senin bayra mini kutlamak vatanımın en mukad dos gününü tes'ld eylemektir.

Bu bir girizgâh değildir. Topralç bayramını yalnız bir ziraat şenliği gibi telâkki oyllyerok onu ufak bir. sahaya haıroylomenln doğru olma\ dığını biraz hissiyat llo anlatmak*
Bugün Çatalcanın Çakık köyündş köylüyo toprak tevzi odllecokınlş.* Vali, köylülere tapularını verecek vo ayrıca moraelm yapılaoakınışl
Bu bayramı —pek haklı olarak— o köylüler kutlarlar... Fakat bu kâfi doğlldir; bayram yalnız arazisi olanların doğll olmıyanların da bayramıdır. Onların da buna iştirâk otnıolorl Icabodor.
Bu itibarla gönül İstiyor kı toprak bayramı daha geniş, daha şu» nıullü bir çorçoveyo konulsun.
Bağdatlı Ruhi:
Hnk ol ki Hudtt mertebeni öyleye Ali
Dlyo fahredor.
Vatan dediğimiz zaman ovvelû hatırımıza toprağımız gelir, insanlar onun İçin tarlhlor kurmuşlardır.
Bir avuç toprak ahp öpo ope kok
Enındo sonunda bizi bağrına bas-
tıranın yıno o olduğunu unutınıya-
lım.w Topraktan hasıl; toprağa va-
sili
DO, nlclL maçtan heyecanlı bir enstan tane
^Cihııd Armanın yazısı 8 inci sayfamızda),
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3671 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı: 10 KunıS
PAZAR
12
HAZİRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmaniye Not 17
TSİ adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785
fil Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK -VE SİNİK ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C. Bayarın Karabükte verdiği mühim nutuk
D. P. Genel Başkanı, demir ve çelik sanayii, Sendikalar meselesi ve seçim emniyeti mevzuunda D. P. nin görüşlerini belirtti
Koraltan da İktisadî devlet teşekküllerindeki zihniyeti şiddetle tenkit etti
Bir bilânço
Hükümet Başkam sayın Günaltay Büyük Meclisin yaz tatiline karar veren son oturumunda, teşrii faaliyetin, bir bilançosunu yaptı. Bu bilânço cidden yüklüdür. Sekizinci Millet Meclisi, kısa bir zamanda, memleket hayatında derin tesirler ve izler bırakacak bir takını mühim kanunları kabul etmiştir.
Bu kanunların başında yeni gelir vergisi vardır. Eski vergi sistemimizin adaletsiz oldu ğu ve bir takım büyük kazançları çerçevesi içine alamıyarak dışarıda tuttuğu fakat buna mukabil maaş erbabım ağır baskı altında bulundurduğu muhakkak tır.
Yeni kanun ile bu hale bir niha yet verilmektedir. Amma, kanunun konuşulması sırasında, ısrarla tebarüz ettirdiğimiz gibi, vergi teşebbüslerinin yüksek hadlere kadar çıkması vergiden kurtulmak için ilgililerin binbir hileye baş vurmalarına imkân ve zemin lıanrhyacaktır. Şimdiye kadar hiç vergi vermemeğe alışmış veyahut cüzi vergi vererek mükellefiyetini yapmış saymağı itiyad edinmiş kimselere, birdenbire, ağır nisbetlerin tarhı kaçak çılığa ve hileye yol açacaktır. Maliye teşkilâtımız bu yeni siste min tatbikatı için zaruri elemanlarla derhal takviye edilmeli ve her türlü mukavemete ve kötü niyetlilerin oyunlarına karşı ko- , yabilecek hale getirilmelidir. Bu ] İşin öyle pek kolayca tahakkuk ' edebileceğine kani olanlardan de- ( tıiiz. ;
Emeklilik kanununun kabulü, ; memleket hayrına matuf, en iyi ' bir adım sayılmak icabeder. Yal- ; nız, hükümetçe hayli fedakârlık yapılmış olmasına rağmen, emekli, dul ve yetimler arasında tam bir eşitlik sağlanamamış ve yapılan zamlarla, rengârenk farklar büsbütün ortadan kaldırılamamıştır. Hükümetin teklifleri Mecliste hayli tâdil edilmiş ve hazîneye oldukça yüksek ek malî külfet tahmil olunmuştur amma yine pürüzlü ve üzücü noktalar kalmıştır. Bu ihtirazı düşünceler ı bertaraf edilecek olursa yeni kanunun memurların İstikbali bakı mından çok hayırlı olacağında ftlphe edilemez. İstikbalin bu kadar sağlam bir surette sigorta e-dilmesi devletin, memurlarından, daha büyük bir feragat ve dü- ı rüstlük beklemesi için kâfi sebep •ayılmahdır. Yine Meclisin kabul i (Devamı 8a. 7 8Ü. 3 de) ;
'Bayar, Karabük’e hareketinden önce Ankara garında
Truman'ın nutku
Cumhurbaşkanı, dünya barışını korumak için üç şartın tahakkukunda ısrar ediyor
Vaşington: 11 (A.A.) «Afp.» — Başkan Truman, Vaşington hava alanından başkan-’ lık uçağı ile Little Rock'a gitmek üzere hare-ket etmiştir. Başkan, Birinci Cihan savaşında mensup olduğu otuz beşinci tümenin sene-; lik toplantısında hazır bulunacaktır. Bu mü-• nasebetle, başkan dış siyasete dair mühim bir
siyasî nutuk verecek ve ayni gün Vaşingtona ( dönecektir. $
Little Rock (Arkansas) 11 (A.A.) —( S Başkan Truman bugün söylediği nutukta va- > ziyetin barış ve hürriyet lehine döndüğünü, S Avrupa parçalanmasının durdurulduğunu ve ( (Dovamı Sa. 7 8Ü. 3 de) >
Bağımsız bir
Japonyaya doğru
Partisi
Amerikanın, mümkün olduğu kadar silâlısızlandırılan Japonyaya istiklâl vermek kararında olduğu bildiriliyor Ankara: 11 (Radyo) — Birle-1 gik Amerika hükümetinin, Japon ya mümkün olduğu kadar sılâh-sızlandınldığı için bu memleketi yalanda bağımsız hale getireceği *
I bildirilmektedir.
Tokyo: 11 (A.A.) «Afp.» — Bugün demeçte bulunan bir hükümet sözcüsü, Japonyanın gelecek (Dovamı Sa. 7 Sü. 4 do)
G. Saray, Austria takımını
dün 1 • 0 mağlûb etti
AustriaİJİar bugün, Fenerbahçe ile karşılaşıyorlar
Karabük, 11 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar refakatlerinde Refik Koraltan ve A. R. ince Alemdaroğlu ile birlikte bu sabah beş buçukta şehrimize geldiler. Sabahın bu erken saatinde istasyonda binden fazla Demokrat toplanmıştı. Dün bildirdiğim gibi Demir - Çelik fabrikaları işçilerinden bir kısmı kuzu ziyafeti maksadile daha evvelden otobüslerle mesire yerlerine götürülmüştü.
Bayar Karabüke ayak basar basmaz kurbanlar kesilmiştir. Davul zurna ve ilçe Demokratlarının bandosile Karabükte haki kî bir bayram havası esmeğe başlamıştır. Bayar saat 10 a ka-(Dovamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Dörtler!
bugün de
toplanacak
Konferansın gelecek hafta sona ermesi
muhtemel
Rus Bakanının Almanya hakkın-daki Doğu - Batı kördüğümünü
Paris, 11 (A.P.) — Birleşik A-merlka. Dışişleri Bakanı Dean Ache son'la Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı Andrei Vişinslci, hiç beklenilmedik bir şekilde bu akşam ye. ineğinde buluşmayı kararlaştırmış, lardır.
Bu randevu, Vişinskinln Moskova ile saatlerce süren teması. m müteakip verilmiştir. Dean Acheson bu buluşma sırasında (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Bugün mühim bir tebliğ neşredecek
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel idare kurulu toplan tılarına devam etmektedir. Bugün bu toplantılar sonunda neş-ıedileceği tahmin edilen tebliğin hazırlanması mümkün olmamıştır. Genel yürütme kurulu metin üzerinde yarın da çalışacak ve tebliği basına ancak akşama doğ ru verebilecektir. Bu tebliğe An-karada büyük ehemmiyet verilmektedir.
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel yürütme kurulu dündenberi gizli içtimalar yap -maktadır. Bu içtimalarda, Osman Nurinin Meclisteki son beyanatı üzerinde konuşulduğu tahmin e-dilmektedir. Bu münasebetle, parti yarın akşam bir tebliğ ya-yınlıyacaktır.
Triyeste'de seçim dün başladı
Trieste: 11 (A.A.) «Afp.» — 1921 senesindenberi. ilk defa olarak, 197.000 seçmen Triestenin 90 seçim dairesine giderek 60 be lediye meclisi âzasını seçeceklerdir.
Bu seçimlerin asıl mühim tara fi, mevcut 12 partiden, serbest Trieste bölgesinin llalyaya iadesine karar verecek olan 6 partinin alacakları rey miktarıdır.
Birmanya harbine katılan
bir gazeteci
Istanbula gelen gazeteci, harbe ait hatıralarını anlatıyor
Kuryemizin cenazesi
dün Istanbula getirildi
Rahmetli Fuat Güzaltan için yarın büyük bir cenaze merasimi yapılacak
Dün, morgla, saatlerce süren bir otopsi yapıldı. Morg, tıbbî bazı malûmatın Rusyadan istenmesine lüzum gösterdi
Sadık Aldoğanın dünkü hitabesi
Millet Partisi Fatih merkez bucağının açılışı münasebetile, hatipler, C. H. P. ve Demokrat Partiye şiddetle hücum ettiler
Millet Partisinin Fatih Merkez bucağı, dün saat 15 te törenle açılmış, bu münasebetle, partili hatipler iktidara ve D.P. ye hücum eden konuşmalar yapmışlar dır.
Sadık Aldoğan, Enver Kök, Fuat Arna ve Ahmet Bedrinin de hazır bulunduğu bu toplantıda ilk söz alan Nihat Yazıcı, Millet Partisinin dinsizlik ve rüş vetle mücadele için kurulduğunu söyledikten sonra, Amerikan ban kalarında paralar mevcut olduğu iddiasını tekrarlamış ve heyecan la C.H. Partisi başkanını tenkit etmiştir.
Ömer Tunca, memlekette irtica var demekle Celâl Bayarın, jurnalcilik yaptığını ileri sürmüş D.P. başkanını, sarığını çıkarp Meclise kırmızı şeritle giren auı-tidemokratik partinin başkanı
olarak vasıflandırmıştır.
Mehmet öysel de. Celâl Ba-yarm da mal beyanına tâbi tutulmasını teklif etmiş, dalkavuk luğun bu memlekete daima zarar getirdiğini söylemiştir.
Sulhi Barol, Nuri Leflef, irtica ve ihtikârla mücadele konusunda konuşmuşlardır. Ertuğrui Akça da yegâne muhalefet partisinin Millet Partisi olduğunu kaydederek, komünizm ve irtica ile mücadelenin, Millet Partisinin
(Devnmı Sa. 7 Sü. 4 do)
Kuraklık
ve kıtlık
Ziraat Komisyonu rapor hazırladı
Ankara: 11 (Hususi) — Bir, haftadanberi Tarım Bakanı Ca* vit Oralın riyasetinde toplanan ziraat komisyonu mesaisini bitût (Devamı Sa. 7 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Toprak Bayramı
ULUNAY
Emniyet teşkilâtı takviye ediliyor Emniyet Genel Müdürünün, tedkikler yapmak üzere bugün Ankaradau gelmesi bekleniyor
Amerikanın Daily Herald Tribünü gazetesinin Uzakşark harb muhabiri Dixlo Echereon dün ir çakla gelirimize gelmiştir.
Dixie Echerson; ikinci Dünya Harbi esnasında Birmanya ve Burma savaşlarına iştirâk etmiş tir.
Burma savaşında beraber çalıştığı arkadaşını cephede kaybettikten sonra harb muhabirll-(Dovamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Emniyet Genel Müdürü Gafur Soylunun bugünkü trenle şehrimize gelmesi beklenmektedir. Genel Müdür îstanbulda birkaç gün kalacak tetkiklerde bulunacaktır.
Genel Müdürün bilhassa emniyet teşkilâtında teçhizat ve teşkilât bakımından yapılatalı yenilikleri gözden geçireceği ve alâkalılarla görüşeceği sanılmaktadır.
İstanbul Emniyet teşkilâtında yapılacak yenilik ve değişiklik başlıca iki noktada toplanmaktadır. Bunlardan birisi bugünkii emniyet vasıtalarının modern bir hale getirilmesi dalıa doğrusu em niyet teşkilâtının teçhizat bakımından modernize edilmesi,*diğo rl de asıl emniyet kuvvetlerde
belediye zabıtasının birbirinden ayrılmasıdır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 do)
Bugün toprak bayramı kutlanıyor
IÇatalcada, toprak tevzi I edilen köylülere tapıda- I rı verilecek |
Bugün toprak bayramıdır. Bu münasebetle yurdun her köşesin do olduğu gibi şehrimiz ilçelerinde de mahallî törenler yapılacak, (Dovumı 8a. 7 Sü. 1 do)
Bir gazotodo bugünün toprak bayramı olduğundan bahsediliyor, şimdiye kadar bu gü-zol gün hakkında gazetelorde bir hazırlığa rastlamadığımız İçin bunun hakiki dsğll do İtibari bir bayram olduğunu zannediyoruz. Halbuki bu kadar kutlanan bayramlar arasında toprak bayramını ön safa goçlrmok lâzımdı.
Topraktan daha mukaddos ne o-labilir kİ? Ne su gibi zaptedllmez, no rüzgâr gibi bir yere sığmaz, no de ateş gibi tahrip odloldlr. Covher olduğu halde mütevazıdır, kâinatın osasıdır, insanın hilkat mâdenidir. Üstündokilorl barındırır, besler, ha yat kaynağıdır. Dünyanın yaradılışında bütün dinler ilhamlarını o-nun sonbolündon alınışlardır. Başlı başına bir (Solıl-I- mümtonl') olan (Klsos-ı- Enbiyâ) da büyük allânıo Covdot Paşaı (Conab-ı- Hak Âdonıl topraklan yarattı I» dlyo başlıyarak Dlr «şaheser» vücudo getirmiştir.
Toprak, bir gayedir, bir İdealdir; İnsanlar onun için güle gülo hayat larını foda odorlerı Namık Kemali
Hor kûşodo bir «îr yatar toprıı-
ladığımız zaman onda ruhun, uza, maneviyatımıza nüfuz eden bir ha-, yat kokusu vardır kİ rayihası hiç bir şeyle mukayese edilemez.
Hor kasabası »ehlt kanı llo yoğruf muş toprağım benim... Senin bayra mini kutlamak vatanımın en mukad dos gününü tes'ld eylemektir.

Bu bir girizgâh değildir. Topralç bayramını yalnız bir ziraat şenliği gibi telâkki oyllyerok onu ufak bir. sahaya haıroylomenln doğru olma\ dığını biraz hissiyat llo anlatmak*
Bugün Çatalcanın Çakık köyündş köylüyo toprak tevzi odllecokınlş.* Vali, köylülere tapularını verecek vo ayrıca moraelm yapılaoakınışl
Bu bayramı —pek haklı olarak— o köylüler kutlarlar... Fakat bu kâfi doğlldir; bayram yalnız arazisi olanların doğll olmıyanların da bayramıdır. Onların da buna iştirâk otnıolorl Icabodor.
Bu itibarla gönül İstiyor kı toprak bayramı daha geniş, daha şu» nıullü bir çorçoveyo konulsun.
Bağdatlı Ruhi:
Hnk ol ki Hudtt mertebeni öyleye Ali
Dlyo fahredor.
Vatan dediğimiz zaman ovvelû hatırımıza toprağımız gelir, insanlar onun İçin tarlhlor kurmuşlardır.
Bir avuç toprak ahp öpo ope kok
Enındo sonunda bizi bağrına bas-
tıranın yıno o olduğunu unutınıya-
lım.w Topraktan hasıl; toprağa va-
sili
DO, nlclL maçtan heyecanlı bir enstan tane
^Cihııd Armanın yazısı 8 inci sayfamızda),
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3671 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı: 10 KunıS
PAZAR
12
HAZİRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmaniye Not 17
TSİ adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785
fil Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK -VE SİNİK ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C. Bayarın Karabükte verdiği mühim nutuk
D. P. Genel Başkanı, demir ve çelik sanayii, Sendikalar meselesi ve seçim emniyeti mevzuunda D. P. nin görüşlerini belirtti
Koraltan da İktisadî devlet teşekküllerindeki zihniyeti şiddetle tenkit etti
Bir bilânço
Hükümet Başkam sayın Günaltay Büyük Meclisin yaz tatiline karar veren son oturumunda, teşrii faaliyetin, bir bilançosunu yaptı. Bu bilânço cidden yüklüdür. Sekizinci Millet Meclisi, kısa bir zamanda, memleket hayatında derin tesirler ve izler bırakacak bir takını mühim kanunları kabul etmiştir.
Bu kanunların başında yeni gelir vergisi vardır. Eski vergi sistemimizin adaletsiz oldu ğu ve bir takım büyük kazançları çerçevesi içine alamıyarak dışarıda tuttuğu fakat buna mukabil maaş erbabım ağır baskı altında bulundurduğu muhakkak tır.
Yeni kanun ile bu hale bir niha yet verilmektedir. Amma, kanunun konuşulması sırasında, ısrarla tebarüz ettirdiğimiz gibi, vergi teşebbüslerinin yüksek hadlere kadar çıkması vergiden kurtulmak için ilgililerin binbir hileye baş vurmalarına imkân ve zemin lıanrhyacaktır. Şimdiye kadar hiç vergi vermemeğe alışmış veyahut cüzi vergi vererek mükellefiyetini yapmış saymağı itiyad edinmiş kimselere, birdenbire, ağır nisbetlerin tarhı kaçak çılığa ve hileye yol açacaktır. Maliye teşkilâtımız bu yeni siste min tatbikatı için zaruri elemanlarla derhal takviye edilmeli ve her türlü mukavemete ve kötü niyetlilerin oyunlarına karşı ko- , yabilecek hale getirilmelidir. Bu ] İşin öyle pek kolayca tahakkuk ' edebileceğine kani olanlardan de- ( tıiiz. ;
Emeklilik kanununun kabulü, ; memleket hayrına matuf, en iyi ' bir adım sayılmak icabeder. Yal- ; nız, hükümetçe hayli fedakârlık yapılmış olmasına rağmen, emekli, dul ve yetimler arasında tam bir eşitlik sağlanamamış ve yapılan zamlarla, rengârenk farklar büsbütün ortadan kaldırılamamıştır. Hükümetin teklifleri Mecliste hayli tâdil edilmiş ve hazîneye oldukça yüksek ek malî külfet tahmil olunmuştur amma yine pürüzlü ve üzücü noktalar kalmıştır. Bu ihtirazı düşünceler ı bertaraf edilecek olursa yeni kanunun memurların İstikbali bakı mından çok hayırlı olacağında ftlphe edilemez. İstikbalin bu kadar sağlam bir surette sigorta e-dilmesi devletin, memurlarından, daha büyük bir feragat ve dü- ı rüstlük beklemesi için kâfi sebep •ayılmahdır. Yine Meclisin kabul i (Devamı 8a. 7 8Ü. 3 de) ;
'Bayar, Karabük’e hareketinden önce Ankara garında
Truman'ın nutku
Cumhurbaşkanı, dünya barışını korumak için üç şartın tahakkukunda ısrar ediyor
Vaşington: 11 (A.A.) «Afp.» — Başkan Truman, Vaşington hava alanından başkan-’ lık uçağı ile Little Rock'a gitmek üzere hare-ket etmiştir. Başkan, Birinci Cihan savaşında mensup olduğu otuz beşinci tümenin sene-; lik toplantısında hazır bulunacaktır. Bu mü-• nasebetle, başkan dış siyasete dair mühim bir
siyasî nutuk verecek ve ayni gün Vaşingtona ( dönecektir. $
Little Rock (Arkansas) 11 (A.A.) —( S Başkan Truman bugün söylediği nutukta va- > ziyetin barış ve hürriyet lehine döndüğünü, S Avrupa parçalanmasının durdurulduğunu ve ( (Dovamı Sa. 7 8Ü. 3 de) >
Bağımsız bir
Japonyaya doğru
Partisi
Amerikanın, mümkün olduğu kadar silâlısızlandırılan Japonyaya istiklâl vermek kararında olduğu bildiriliyor Ankara: 11 (Radyo) — Birle-1 gik Amerika hükümetinin, Japon ya mümkün olduğu kadar sılâh-sızlandınldığı için bu memleketi yalanda bağımsız hale getireceği *
I bildirilmektedir.
Tokyo: 11 (A.A.) «Afp.» — Bugün demeçte bulunan bir hükümet sözcüsü, Japonyanın gelecek (Dovamı Sa. 7 Sü. 4 do)
G. Saray, Austria takımını
dün 1 • 0 mağlûb etti
AustriaİJİar bugün, Fenerbahçe ile karşılaşıyorlar
Karabük, 11 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar refakatlerinde Refik Koraltan ve A. R. ince Alemdaroğlu ile birlikte bu sabah beş buçukta şehrimize geldiler. Sabahın bu erken saatinde istasyonda binden fazla Demokrat toplanmıştı. Dün bildirdiğim gibi Demir - Çelik fabrikaları işçilerinden bir kısmı kuzu ziyafeti maksadile daha evvelden otobüslerle mesire yerlerine götürülmüştü.
Bayar Karabüke ayak basar basmaz kurbanlar kesilmiştir. Davul zurna ve ilçe Demokratlarının bandosile Karabükte haki kî bir bayram havası esmeğe başlamıştır. Bayar saat 10 a ka-(Dovamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Dörtler!
bugün de
toplanacak
Konferansın gelecek hafta sona ermesi
muhtemel
Rus Bakanının Almanya hakkın-daki Doğu - Batı kördüğümünü
Paris, 11 (A.P.) — Birleşik A-merlka. Dışişleri Bakanı Dean Ache son'la Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı Andrei Vişinslci, hiç beklenilmedik bir şekilde bu akşam ye. ineğinde buluşmayı kararlaştırmış, lardır.
Bu randevu, Vişinskinln Moskova ile saatlerce süren teması. m müteakip verilmiştir. Dean Acheson bu buluşma sırasında (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Bugün mühim bir tebliğ neşredecek
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel idare kurulu toplan tılarına devam etmektedir. Bugün bu toplantılar sonunda neş-ıedileceği tahmin edilen tebliğin hazırlanması mümkün olmamıştır. Genel yürütme kurulu metin üzerinde yarın da çalışacak ve tebliği basına ancak akşama doğ ru verebilecektir. Bu tebliğe An-karada büyük ehemmiyet verilmektedir.
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel yürütme kurulu dündenberi gizli içtimalar yap -maktadır. Bu içtimalarda, Osman Nurinin Meclisteki son beyanatı üzerinde konuşulduğu tahmin e-dilmektedir. Bu münasebetle, parti yarın akşam bir tebliğ ya-yınlıyacaktır.
Triyeste'de seçim dün başladı
Trieste: 11 (A.A.) «Afp.» — 1921 senesindenberi. ilk defa olarak, 197.000 seçmen Triestenin 90 seçim dairesine giderek 60 be lediye meclisi âzasını seçeceklerdir.
Bu seçimlerin asıl mühim tara fi, mevcut 12 partiden, serbest Trieste bölgesinin llalyaya iadesine karar verecek olan 6 partinin alacakları rey miktarıdır.
Birmanya harbine katılan
bir gazeteci
Istanbula gelen gazeteci, harbe ait hatıralarını anlatıyor
Kuryemizin cenazesi
dün Istanbula getirildi
Rahmetli Fuat Güzaltan için yarın büyük bir cenaze merasimi yapılacak
Dün, morgla, saatlerce süren bir otopsi yapıldı. Morg, tıbbî bazı malûmatın Rusyadan istenmesine lüzum gösterdi
Sadık Aldoğanın dünkü hitabesi
Millet Partisi Fatih merkez bucağının açılışı münasebetile, hatipler, C. H. P. ve Demokrat Partiye şiddetle hücum ettiler
Millet Partisinin Fatih Merkez bucağı, dün saat 15 te törenle açılmış, bu münasebetle, partili hatipler iktidara ve D.P. ye hücum eden konuşmalar yapmışlar dır.
Sadık Aldoğan, Enver Kök, Fuat Arna ve Ahmet Bedrinin de hazır bulunduğu bu toplantıda ilk söz alan Nihat Yazıcı, Millet Partisinin dinsizlik ve rüş vetle mücadele için kurulduğunu söyledikten sonra, Amerikan ban kalarında paralar mevcut olduğu iddiasını tekrarlamış ve heyecan la C.H. Partisi başkanını tenkit etmiştir.
Ömer Tunca, memlekette irtica var demekle Celâl Bayarın, jurnalcilik yaptığını ileri sürmüş D.P. başkanını, sarığını çıkarp Meclise kırmızı şeritle giren auı-tidemokratik partinin başkanı
olarak vasıflandırmıştır.
Mehmet öysel de. Celâl Ba-yarm da mal beyanına tâbi tutulmasını teklif etmiş, dalkavuk luğun bu memlekete daima zarar getirdiğini söylemiştir.
Sulhi Barol, Nuri Leflef, irtica ve ihtikârla mücadele konusunda konuşmuşlardır. Ertuğrui Akça da yegâne muhalefet partisinin Millet Partisi olduğunu kaydederek, komünizm ve irtica ile mücadelenin, Millet Partisinin
(Devnmı Sa. 7 Sü. 4 do)
Kuraklık
ve kıtlık
Ziraat Komisyonu rapor hazırladı
Ankara: 11 (Hususi) — Bir, haftadanberi Tarım Bakanı Ca* vit Oralın riyasetinde toplanan ziraat komisyonu mesaisini bitût (Devamı Sa. 7 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Toprak Bayramı
ULUNAY
Emniyet teşkilâtı takviye ediliyor Emniyet Genel Müdürünün, tedkikler yapmak üzere bugün Ankaradau gelmesi bekleniyor
Amerikanın Daily Herald Tribünü gazetesinin Uzakşark harb muhabiri Dixlo Echereon dün ir çakla gelirimize gelmiştir.
Dixie Echerson; ikinci Dünya Harbi esnasında Birmanya ve Burma savaşlarına iştirâk etmiş tir.
Burma savaşında beraber çalıştığı arkadaşını cephede kaybettikten sonra harb muhabirll-(Dovamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Emniyet Genel Müdürü Gafur Soylunun bugünkü trenle şehrimize gelmesi beklenmektedir. Genel Müdür îstanbulda birkaç gün kalacak tetkiklerde bulunacaktır.
Genel Müdürün bilhassa emniyet teşkilâtında teçhizat ve teşkilât bakımından yapılatalı yenilikleri gözden geçireceği ve alâkalılarla görüşeceği sanılmaktadır.
İstanbul Emniyet teşkilâtında yapılacak yenilik ve değişiklik başlıca iki noktada toplanmaktadır. Bunlardan birisi bugünkii emniyet vasıtalarının modern bir hale getirilmesi dalıa doğrusu em niyet teşkilâtının teçhizat bakımından modernize edilmesi,*diğo rl de asıl emniyet kuvvetlerde
belediye zabıtasının birbirinden ayrılmasıdır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 do)
Bugün toprak bayramı kutlanıyor
IÇatalcada, toprak tevzi I edilen köylülere tapıda- I rı verilecek |
Bugün toprak bayramıdır. Bu münasebetle yurdun her köşesin do olduğu gibi şehrimiz ilçelerinde de mahallî törenler yapılacak, (Dovumı 8a. 7 Sü. 1 do)
Bir gazotodo bugünün toprak bayramı olduğundan bahsediliyor, şimdiye kadar bu gü-zol gün hakkında gazetelorde bir hazırlığa rastlamadığımız İçin bunun hakiki dsğll do İtibari bir bayram olduğunu zannediyoruz. Halbuki bu kadar kutlanan bayramlar arasında toprak bayramını ön safa goçlrmok lâzımdı.
Topraktan daha mukaddos ne o-labilir kİ? Ne su gibi zaptedllmez, no rüzgâr gibi bir yere sığmaz, no de ateş gibi tahrip odloldlr. Covher olduğu halde mütevazıdır, kâinatın osasıdır, insanın hilkat mâdenidir. Üstündokilorl barındırır, besler, ha yat kaynağıdır. Dünyanın yaradılışında bütün dinler ilhamlarını o-nun sonbolündon alınışlardır. Başlı başına bir (Solıl-I- mümtonl') olan (Klsos-ı- Enbiyâ) da büyük allânıo Covdot Paşaı (Conab-ı- Hak Âdonıl topraklan yarattı I» dlyo başlıyarak Dlr «şaheser» vücudo getirmiştir.
Toprak, bir gayedir, bir İdealdir; İnsanlar onun için güle gülo hayat larını foda odorlerı Namık Kemali
Hor kûşodo bir «îr yatar toprıı-
ladığımız zaman onda ruhun, uza, maneviyatımıza nüfuz eden bir ha-, yat kokusu vardır kİ rayihası hiç bir şeyle mukayese edilemez.
Hor kasabası »ehlt kanı llo yoğruf muş toprağım benim... Senin bayra mini kutlamak vatanımın en mukad dos gününü tes'ld eylemektir.

Bu bir girizgâh değildir. Topralç bayramını yalnız bir ziraat şenliği gibi telâkki oyllyerok onu ufak bir. sahaya haıroylomenln doğru olma\ dığını biraz hissiyat llo anlatmak*
Bugün Çatalcanın Çakık köyündş köylüyo toprak tevzi odllecokınlş.* Vali, köylülere tapularını verecek vo ayrıca moraelm yapılaoakınışl
Bu bayramı —pek haklı olarak— o köylüler kutlarlar... Fakat bu kâfi doğlldir; bayram yalnız arazisi olanların doğll olmıyanların da bayramıdır. Onların da buna iştirâk otnıolorl Icabodor.
Bu itibarla gönül İstiyor kı toprak bayramı daha geniş, daha şu» nıullü bir çorçoveyo konulsun.
Bağdatlı Ruhi:
Hnk ol ki Hudtt mertebeni öyleye Ali
Dlyo fahredor.
Vatan dediğimiz zaman ovvelû hatırımıza toprağımız gelir, insanlar onun İçin tarlhlor kurmuşlardır.
Bir avuç toprak ahp öpo ope kok
Enındo sonunda bizi bağrına bas-
tıranın yıno o olduğunu unutınıya-
lım.w Topraktan hasıl; toprağa va-
sili
DO, nlclL maçtan heyecanlı bir enstan tane
^Cihııd Armanın yazısı 8 inci sayfamızda),
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3671 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı: 10 KunıS
PAZAR
12
HAZİRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmaniye Not 17
TSİ adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785
fil Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK -VE SİNİK ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C. Bayarın Karabükte verdiği mühim nutuk
D. P. Genel Başkanı, demir ve çelik sanayii, Sendikalar meselesi ve seçim emniyeti mevzuunda D. P. nin görüşlerini belirtti
Koraltan da İktisadî devlet teşekküllerindeki zihniyeti şiddetle tenkit etti
Bir bilânço
Hükümet Başkam sayın Günaltay Büyük Meclisin yaz tatiline karar veren son oturumunda, teşrii faaliyetin, bir bilançosunu yaptı. Bu bilânço cidden yüklüdür. Sekizinci Millet Meclisi, kısa bir zamanda, memleket hayatında derin tesirler ve izler bırakacak bir takını mühim kanunları kabul etmiştir.
Bu kanunların başında yeni gelir vergisi vardır. Eski vergi sistemimizin adaletsiz oldu ğu ve bir takım büyük kazançları çerçevesi içine alamıyarak dışarıda tuttuğu fakat buna mukabil maaş erbabım ağır baskı altında bulundurduğu muhakkak tır.
Yeni kanun ile bu hale bir niha yet verilmektedir. Amma, kanunun konuşulması sırasında, ısrarla tebarüz ettirdiğimiz gibi, vergi teşebbüslerinin yüksek hadlere kadar çıkması vergiden kurtulmak için ilgililerin binbir hileye baş vurmalarına imkân ve zemin lıanrhyacaktır. Şimdiye kadar hiç vergi vermemeğe alışmış veyahut cüzi vergi vererek mükellefiyetini yapmış saymağı itiyad edinmiş kimselere, birdenbire, ağır nisbetlerin tarhı kaçak çılığa ve hileye yol açacaktır. Maliye teşkilâtımız bu yeni siste min tatbikatı için zaruri elemanlarla derhal takviye edilmeli ve her türlü mukavemete ve kötü niyetlilerin oyunlarına karşı ko- , yabilecek hale getirilmelidir. Bu ] İşin öyle pek kolayca tahakkuk ' edebileceğine kani olanlardan de- ( tıiiz. ;
Emeklilik kanununun kabulü, ; memleket hayrına matuf, en iyi ' bir adım sayılmak icabeder. Yal- ; nız, hükümetçe hayli fedakârlık yapılmış olmasına rağmen, emekli, dul ve yetimler arasında tam bir eşitlik sağlanamamış ve yapılan zamlarla, rengârenk farklar büsbütün ortadan kaldırılamamıştır. Hükümetin teklifleri Mecliste hayli tâdil edilmiş ve hazîneye oldukça yüksek ek malî külfet tahmil olunmuştur amma yine pürüzlü ve üzücü noktalar kalmıştır. Bu ihtirazı düşünceler ı bertaraf edilecek olursa yeni kanunun memurların İstikbali bakı mından çok hayırlı olacağında ftlphe edilemez. İstikbalin bu kadar sağlam bir surette sigorta e-dilmesi devletin, memurlarından, daha büyük bir feragat ve dü- ı rüstlük beklemesi için kâfi sebep •ayılmahdır. Yine Meclisin kabul i (Devamı 8a. 7 8Ü. 3 de) ;
'Bayar, Karabük’e hareketinden önce Ankara garında
Truman'ın nutku
Cumhurbaşkanı, dünya barışını korumak için üç şartın tahakkukunda ısrar ediyor
Vaşington: 11 (A.A.) «Afp.» — Başkan Truman, Vaşington hava alanından başkan-’ lık uçağı ile Little Rock'a gitmek üzere hare-ket etmiştir. Başkan, Birinci Cihan savaşında mensup olduğu otuz beşinci tümenin sene-; lik toplantısında hazır bulunacaktır. Bu mü-• nasebetle, başkan dış siyasete dair mühim bir
siyasî nutuk verecek ve ayni gün Vaşingtona ( dönecektir. $
Little Rock (Arkansas) 11 (A.A.) —( S Başkan Truman bugün söylediği nutukta va- > ziyetin barış ve hürriyet lehine döndüğünü, S Avrupa parçalanmasının durdurulduğunu ve ( (Dovamı Sa. 7 8Ü. 3 de) >
Bağımsız bir
Japonyaya doğru
Partisi
Amerikanın, mümkün olduğu kadar silâlısızlandırılan Japonyaya istiklâl vermek kararında olduğu bildiriliyor Ankara: 11 (Radyo) — Birle-1 gik Amerika hükümetinin, Japon ya mümkün olduğu kadar sılâh-sızlandınldığı için bu memleketi yalanda bağımsız hale getireceği *
I bildirilmektedir.
Tokyo: 11 (A.A.) «Afp.» — Bugün demeçte bulunan bir hükümet sözcüsü, Japonyanın gelecek (Dovamı Sa. 7 Sü. 4 do)
G. Saray, Austria takımını
dün 1 • 0 mağlûb etti
AustriaİJİar bugün, Fenerbahçe ile karşılaşıyorlar
Karabük, 11 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar refakatlerinde Refik Koraltan ve A. R. ince Alemdaroğlu ile birlikte bu sabah beş buçukta şehrimize geldiler. Sabahın bu erken saatinde istasyonda binden fazla Demokrat toplanmıştı. Dün bildirdiğim gibi Demir - Çelik fabrikaları işçilerinden bir kısmı kuzu ziyafeti maksadile daha evvelden otobüslerle mesire yerlerine götürülmüştü.
Bayar Karabüke ayak basar basmaz kurbanlar kesilmiştir. Davul zurna ve ilçe Demokratlarının bandosile Karabükte haki kî bir bayram havası esmeğe başlamıştır. Bayar saat 10 a ka-(Dovamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Dörtler!
bugün de
toplanacak
Konferansın gelecek hafta sona ermesi
muhtemel
Rus Bakanının Almanya hakkın-daki Doğu - Batı kördüğümünü
Paris, 11 (A.P.) — Birleşik A-merlka. Dışişleri Bakanı Dean Ache son'la Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı Andrei Vişinslci, hiç beklenilmedik bir şekilde bu akşam ye. ineğinde buluşmayı kararlaştırmış, lardır.
Bu randevu, Vişinskinln Moskova ile saatlerce süren teması. m müteakip verilmiştir. Dean Acheson bu buluşma sırasında (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Bugün mühim bir tebliğ neşredecek
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel idare kurulu toplan tılarına devam etmektedir. Bugün bu toplantılar sonunda neş-ıedileceği tahmin edilen tebliğin hazırlanması mümkün olmamıştır. Genel yürütme kurulu metin üzerinde yarın da çalışacak ve tebliği basına ancak akşama doğ ru verebilecektir. Bu tebliğe An-karada büyük ehemmiyet verilmektedir.
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel yürütme kurulu dündenberi gizli içtimalar yap -maktadır. Bu içtimalarda, Osman Nurinin Meclisteki son beyanatı üzerinde konuşulduğu tahmin e-dilmektedir. Bu münasebetle, parti yarın akşam bir tebliğ ya-yınlıyacaktır.
Triyeste'de seçim dün başladı
Trieste: 11 (A.A.) «Afp.» — 1921 senesindenberi. ilk defa olarak, 197.000 seçmen Triestenin 90 seçim dairesine giderek 60 be lediye meclisi âzasını seçeceklerdir.
Bu seçimlerin asıl mühim tara fi, mevcut 12 partiden, serbest Trieste bölgesinin llalyaya iadesine karar verecek olan 6 partinin alacakları rey miktarıdır.
Birmanya harbine katılan
bir gazeteci
Istanbula gelen gazeteci, harbe ait hatıralarını anlatıyor
Kuryemizin cenazesi
dün Istanbula getirildi
Rahmetli Fuat Güzaltan için yarın büyük bir cenaze merasimi yapılacak
Dün, morgla, saatlerce süren bir otopsi yapıldı. Morg, tıbbî bazı malûmatın Rusyadan istenmesine lüzum gösterdi
Sadık Aldoğanın dünkü hitabesi
Millet Partisi Fatih merkez bucağının açılışı münasebetile, hatipler, C. H. P. ve Demokrat Partiye şiddetle hücum ettiler
Millet Partisinin Fatih Merkez bucağı, dün saat 15 te törenle açılmış, bu münasebetle, partili hatipler iktidara ve D.P. ye hücum eden konuşmalar yapmışlar dır.
Sadık Aldoğan, Enver Kök, Fuat Arna ve Ahmet Bedrinin de hazır bulunduğu bu toplantıda ilk söz alan Nihat Yazıcı, Millet Partisinin dinsizlik ve rüş vetle mücadele için kurulduğunu söyledikten sonra, Amerikan ban kalarında paralar mevcut olduğu iddiasını tekrarlamış ve heyecan la C.H. Partisi başkanını tenkit etmiştir.
Ömer Tunca, memlekette irtica var demekle Celâl Bayarın, jurnalcilik yaptığını ileri sürmüş D.P. başkanını, sarığını çıkarp Meclise kırmızı şeritle giren auı-tidemokratik partinin başkanı
olarak vasıflandırmıştır.
Mehmet öysel de. Celâl Ba-yarm da mal beyanına tâbi tutulmasını teklif etmiş, dalkavuk luğun bu memlekete daima zarar getirdiğini söylemiştir.
Sulhi Barol, Nuri Leflef, irtica ve ihtikârla mücadele konusunda konuşmuşlardır. Ertuğrui Akça da yegâne muhalefet partisinin Millet Partisi olduğunu kaydederek, komünizm ve irtica ile mücadelenin, Millet Partisinin
(Devnmı Sa. 7 Sü. 4 do)
Kuraklık
ve kıtlık
Ziraat Komisyonu rapor hazırladı
Ankara: 11 (Hususi) — Bir, haftadanberi Tarım Bakanı Ca* vit Oralın riyasetinde toplanan ziraat komisyonu mesaisini bitût (Devamı Sa. 7 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Toprak Bayramı
ULUNAY
Emniyet teşkilâtı takviye ediliyor Emniyet Genel Müdürünün, tedkikler yapmak üzere bugün Ankaradau gelmesi bekleniyor
Amerikanın Daily Herald Tribünü gazetesinin Uzakşark harb muhabiri Dixlo Echereon dün ir çakla gelirimize gelmiştir.
Dixie Echerson; ikinci Dünya Harbi esnasında Birmanya ve Burma savaşlarına iştirâk etmiş tir.
Burma savaşında beraber çalıştığı arkadaşını cephede kaybettikten sonra harb muhabirll-(Dovamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Emniyet Genel Müdürü Gafur Soylunun bugünkü trenle şehrimize gelmesi beklenmektedir. Genel Müdür îstanbulda birkaç gün kalacak tetkiklerde bulunacaktır.
Genel Müdürün bilhassa emniyet teşkilâtında teçhizat ve teşkilât bakımından yapılatalı yenilikleri gözden geçireceği ve alâkalılarla görüşeceği sanılmaktadır.
İstanbul Emniyet teşkilâtında yapılacak yenilik ve değişiklik başlıca iki noktada toplanmaktadır. Bunlardan birisi bugünkii emniyet vasıtalarının modern bir hale getirilmesi dalıa doğrusu em niyet teşkilâtının teçhizat bakımından modernize edilmesi,*diğo rl de asıl emniyet kuvvetlerde
belediye zabıtasının birbirinden ayrılmasıdır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 do)
Bugün toprak bayramı kutlanıyor
IÇatalcada, toprak tevzi I edilen köylülere tapıda- I rı verilecek |
Bugün toprak bayramıdır. Bu münasebetle yurdun her köşesin do olduğu gibi şehrimiz ilçelerinde de mahallî törenler yapılacak, (Dovumı 8a. 7 Sü. 1 do)
Bir gazotodo bugünün toprak bayramı olduğundan bahsediliyor, şimdiye kadar bu gü-zol gün hakkında gazetelorde bir hazırlığa rastlamadığımız İçin bunun hakiki dsğll do İtibari bir bayram olduğunu zannediyoruz. Halbuki bu kadar kutlanan bayramlar arasında toprak bayramını ön safa goçlrmok lâzımdı.
Topraktan daha mukaddos ne o-labilir kİ? Ne su gibi zaptedllmez, no rüzgâr gibi bir yere sığmaz, no de ateş gibi tahrip odloldlr. Covher olduğu halde mütevazıdır, kâinatın osasıdır, insanın hilkat mâdenidir. Üstündokilorl barındırır, besler, ha yat kaynağıdır. Dünyanın yaradılışında bütün dinler ilhamlarını o-nun sonbolündon alınışlardır. Başlı başına bir (Solıl-I- mümtonl') olan (Klsos-ı- Enbiyâ) da büyük allânıo Covdot Paşaı (Conab-ı- Hak Âdonıl topraklan yarattı I» dlyo başlıyarak Dlr «şaheser» vücudo getirmiştir.
Toprak, bir gayedir, bir İdealdir; İnsanlar onun için güle gülo hayat larını foda odorlerı Namık Kemali
Hor kûşodo bir «îr yatar toprıı-
ladığımız zaman onda ruhun, uza, maneviyatımıza nüfuz eden bir ha-, yat kokusu vardır kİ rayihası hiç bir şeyle mukayese edilemez.
Hor kasabası »ehlt kanı llo yoğruf muş toprağım benim... Senin bayra mini kutlamak vatanımın en mukad dos gününü tes'ld eylemektir.

Bu bir girizgâh değildir. Topralç bayramını yalnız bir ziraat şenliği gibi telâkki oyllyerok onu ufak bir. sahaya haıroylomenln doğru olma\ dığını biraz hissiyat llo anlatmak*
Bugün Çatalcanın Çakık köyündş köylüyo toprak tevzi odllecokınlş.* Vali, köylülere tapularını verecek vo ayrıca moraelm yapılaoakınışl
Bu bayramı —pek haklı olarak— o köylüler kutlarlar... Fakat bu kâfi doğlldir; bayram yalnız arazisi olanların doğll olmıyanların da bayramıdır. Onların da buna iştirâk otnıolorl Icabodor.
Bu itibarla gönül İstiyor kı toprak bayramı daha geniş, daha şu» nıullü bir çorçoveyo konulsun.
Bağdatlı Ruhi:
Hnk ol ki Hudtt mertebeni öyleye Ali
Dlyo fahredor.
Vatan dediğimiz zaman ovvelû hatırımıza toprağımız gelir, insanlar onun İçin tarlhlor kurmuşlardır.
Bir avuç toprak ahp öpo ope kok
Enındo sonunda bizi bağrına bas-
tıranın yıno o olduğunu unutınıya-
lım.w Topraktan hasıl; toprağa va-
sili
DO, nlclL maçtan heyecanlı bir enstan tane
^Cihııd Armanın yazısı 8 inci sayfamızda),
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3671 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı: 10 KunıS
PAZAR
12
HAZİRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmaniye Not 17
TSİ adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785
fil Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK -VE SİNİK ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C. Bayarın Karabükte verdiği mühim nutuk
D. P. Genel Başkanı, demir ve çelik sanayii, Sendikalar meselesi ve seçim emniyeti mevzuunda D. P. nin görüşlerini belirtti
Koraltan da İktisadî devlet teşekküllerindeki zihniyeti şiddetle tenkit etti
Bir bilânço
Hükümet Başkam sayın Günaltay Büyük Meclisin yaz tatiline karar veren son oturumunda, teşrii faaliyetin, bir bilançosunu yaptı. Bu bilânço cidden yüklüdür. Sekizinci Millet Meclisi, kısa bir zamanda, memleket hayatında derin tesirler ve izler bırakacak bir takını mühim kanunları kabul etmiştir.
Bu kanunların başında yeni gelir vergisi vardır. Eski vergi sistemimizin adaletsiz oldu ğu ve bir takım büyük kazançları çerçevesi içine alamıyarak dışarıda tuttuğu fakat buna mukabil maaş erbabım ağır baskı altında bulundurduğu muhakkak tır.
Yeni kanun ile bu hale bir niha yet verilmektedir. Amma, kanunun konuşulması sırasında, ısrarla tebarüz ettirdiğimiz gibi, vergi teşebbüslerinin yüksek hadlere kadar çıkması vergiden kurtulmak için ilgililerin binbir hileye baş vurmalarına imkân ve zemin lıanrhyacaktır. Şimdiye kadar hiç vergi vermemeğe alışmış veyahut cüzi vergi vererek mükellefiyetini yapmış saymağı itiyad edinmiş kimselere, birdenbire, ağır nisbetlerin tarhı kaçak çılığa ve hileye yol açacaktır. Maliye teşkilâtımız bu yeni siste min tatbikatı için zaruri elemanlarla derhal takviye edilmeli ve her türlü mukavemete ve kötü niyetlilerin oyunlarına karşı ko- , yabilecek hale getirilmelidir. Bu ] İşin öyle pek kolayca tahakkuk ' edebileceğine kani olanlardan de- ( tıiiz. ;
Emeklilik kanununun kabulü, ; memleket hayrına matuf, en iyi ' bir adım sayılmak icabeder. Yal- ; nız, hükümetçe hayli fedakârlık yapılmış olmasına rağmen, emekli, dul ve yetimler arasında tam bir eşitlik sağlanamamış ve yapılan zamlarla, rengârenk farklar büsbütün ortadan kaldırılamamıştır. Hükümetin teklifleri Mecliste hayli tâdil edilmiş ve hazîneye oldukça yüksek ek malî külfet tahmil olunmuştur amma yine pürüzlü ve üzücü noktalar kalmıştır. Bu ihtirazı düşünceler ı bertaraf edilecek olursa yeni kanunun memurların İstikbali bakı mından çok hayırlı olacağında ftlphe edilemez. İstikbalin bu kadar sağlam bir surette sigorta e-dilmesi devletin, memurlarından, daha büyük bir feragat ve dü- ı rüstlük beklemesi için kâfi sebep •ayılmahdır. Yine Meclisin kabul i (Devamı 8a. 7 8Ü. 3 de) ;
'Bayar, Karabük’e hareketinden önce Ankara garında
Truman'ın nutku
Cumhurbaşkanı, dünya barışını korumak için üç şartın tahakkukunda ısrar ediyor
Vaşington: 11 (A.A.) «Afp.» — Başkan Truman, Vaşington hava alanından başkan-’ lık uçağı ile Little Rock'a gitmek üzere hare-ket etmiştir. Başkan, Birinci Cihan savaşında mensup olduğu otuz beşinci tümenin sene-; lik toplantısında hazır bulunacaktır. Bu mü-• nasebetle, başkan dış siyasete dair mühim bir
siyasî nutuk verecek ve ayni gün Vaşingtona ( dönecektir. $
Little Rock (Arkansas) 11 (A.A.) —( S Başkan Truman bugün söylediği nutukta va- > ziyetin barış ve hürriyet lehine döndüğünü, S Avrupa parçalanmasının durdurulduğunu ve ( (Dovamı Sa. 7 8Ü. 3 de) >
Bağımsız bir
Japonyaya doğru
Partisi
Amerikanın, mümkün olduğu kadar silâlısızlandırılan Japonyaya istiklâl vermek kararında olduğu bildiriliyor Ankara: 11 (Radyo) — Birle-1 gik Amerika hükümetinin, Japon ya mümkün olduğu kadar sılâh-sızlandınldığı için bu memleketi yalanda bağımsız hale getireceği *
I bildirilmektedir.
Tokyo: 11 (A.A.) «Afp.» — Bugün demeçte bulunan bir hükümet sözcüsü, Japonyanın gelecek (Dovamı Sa. 7 Sü. 4 do)
G. Saray, Austria takımını
dün 1 • 0 mağlûb etti
AustriaİJİar bugün, Fenerbahçe ile karşılaşıyorlar
Karabük, 11 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar refakatlerinde Refik Koraltan ve A. R. ince Alemdaroğlu ile birlikte bu sabah beş buçukta şehrimize geldiler. Sabahın bu erken saatinde istasyonda binden fazla Demokrat toplanmıştı. Dün bildirdiğim gibi Demir - Çelik fabrikaları işçilerinden bir kısmı kuzu ziyafeti maksadile daha evvelden otobüslerle mesire yerlerine götürülmüştü.
Bayar Karabüke ayak basar basmaz kurbanlar kesilmiştir. Davul zurna ve ilçe Demokratlarının bandosile Karabükte haki kî bir bayram havası esmeğe başlamıştır. Bayar saat 10 a ka-(Dovamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Dörtler!
bugün de
toplanacak
Konferansın gelecek hafta sona ermesi
muhtemel
Rus Bakanının Almanya hakkın-daki Doğu - Batı kördüğümünü
Paris, 11 (A.P.) — Birleşik A-merlka. Dışişleri Bakanı Dean Ache son'la Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı Andrei Vişinslci, hiç beklenilmedik bir şekilde bu akşam ye. ineğinde buluşmayı kararlaştırmış, lardır.
Bu randevu, Vişinskinln Moskova ile saatlerce süren teması. m müteakip verilmiştir. Dean Acheson bu buluşma sırasında (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Bugün mühim bir tebliğ neşredecek
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel idare kurulu toplan tılarına devam etmektedir. Bugün bu toplantılar sonunda neş-ıedileceği tahmin edilen tebliğin hazırlanması mümkün olmamıştır. Genel yürütme kurulu metin üzerinde yarın da çalışacak ve tebliği basına ancak akşama doğ ru verebilecektir. Bu tebliğe An-karada büyük ehemmiyet verilmektedir.
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel yürütme kurulu dündenberi gizli içtimalar yap -maktadır. Bu içtimalarda, Osman Nurinin Meclisteki son beyanatı üzerinde konuşulduğu tahmin e-dilmektedir. Bu münasebetle, parti yarın akşam bir tebliğ ya-yınlıyacaktır.
Triyeste'de seçim dün başladı
Trieste: 11 (A.A.) «Afp.» — 1921 senesindenberi. ilk defa olarak, 197.000 seçmen Triestenin 90 seçim dairesine giderek 60 be lediye meclisi âzasını seçeceklerdir.
Bu seçimlerin asıl mühim tara fi, mevcut 12 partiden, serbest Trieste bölgesinin llalyaya iadesine karar verecek olan 6 partinin alacakları rey miktarıdır.
Birmanya harbine katılan
bir gazeteci
Istanbula gelen gazeteci, harbe ait hatıralarını anlatıyor
Kuryemizin cenazesi
dün Istanbula getirildi
Rahmetli Fuat Güzaltan için yarın büyük bir cenaze merasimi yapılacak
Dün, morgla, saatlerce süren bir otopsi yapıldı. Morg, tıbbî bazı malûmatın Rusyadan istenmesine lüzum gösterdi
Sadık Aldoğanın dünkü hitabesi
Millet Partisi Fatih merkez bucağının açılışı münasebetile, hatipler, C. H. P. ve Demokrat Partiye şiddetle hücum ettiler
Millet Partisinin Fatih Merkez bucağı, dün saat 15 te törenle açılmış, bu münasebetle, partili hatipler iktidara ve D.P. ye hücum eden konuşmalar yapmışlar dır.
Sadık Aldoğan, Enver Kök, Fuat Arna ve Ahmet Bedrinin de hazır bulunduğu bu toplantıda ilk söz alan Nihat Yazıcı, Millet Partisinin dinsizlik ve rüş vetle mücadele için kurulduğunu söyledikten sonra, Amerikan ban kalarında paralar mevcut olduğu iddiasını tekrarlamış ve heyecan la C.H. Partisi başkanını tenkit etmiştir.
Ömer Tunca, memlekette irtica var demekle Celâl Bayarın, jurnalcilik yaptığını ileri sürmüş D.P. başkanını, sarığını çıkarp Meclise kırmızı şeritle giren auı-tidemokratik partinin başkanı
olarak vasıflandırmıştır.
Mehmet öysel de. Celâl Ba-yarm da mal beyanına tâbi tutulmasını teklif etmiş, dalkavuk luğun bu memlekete daima zarar getirdiğini söylemiştir.
Sulhi Barol, Nuri Leflef, irtica ve ihtikârla mücadele konusunda konuşmuşlardır. Ertuğrui Akça da yegâne muhalefet partisinin Millet Partisi olduğunu kaydederek, komünizm ve irtica ile mücadelenin, Millet Partisinin
(Devnmı Sa. 7 Sü. 4 do)
Kuraklık
ve kıtlık
Ziraat Komisyonu rapor hazırladı
Ankara: 11 (Hususi) — Bir, haftadanberi Tarım Bakanı Ca* vit Oralın riyasetinde toplanan ziraat komisyonu mesaisini bitût (Devamı Sa. 7 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Toprak Bayramı
ULUNAY
Emniyet teşkilâtı takviye ediliyor Emniyet Genel Müdürünün, tedkikler yapmak üzere bugün Ankaradau gelmesi bekleniyor
Amerikanın Daily Herald Tribünü gazetesinin Uzakşark harb muhabiri Dixlo Echereon dün ir çakla gelirimize gelmiştir.
Dixie Echerson; ikinci Dünya Harbi esnasında Birmanya ve Burma savaşlarına iştirâk etmiş tir.
Burma savaşında beraber çalıştığı arkadaşını cephede kaybettikten sonra harb muhabirll-(Dovamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Emniyet Genel Müdürü Gafur Soylunun bugünkü trenle şehrimize gelmesi beklenmektedir. Genel Müdür îstanbulda birkaç gün kalacak tetkiklerde bulunacaktır.
Genel Müdürün bilhassa emniyet teşkilâtında teçhizat ve teşkilât bakımından yapılatalı yenilikleri gözden geçireceği ve alâkalılarla görüşeceği sanılmaktadır.
İstanbul Emniyet teşkilâtında yapılacak yenilik ve değişiklik başlıca iki noktada toplanmaktadır. Bunlardan birisi bugünkii emniyet vasıtalarının modern bir hale getirilmesi dalıa doğrusu em niyet teşkilâtının teçhizat bakımından modernize edilmesi,*diğo rl de asıl emniyet kuvvetlerde
belediye zabıtasının birbirinden ayrılmasıdır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 do)
Bugün toprak bayramı kutlanıyor
IÇatalcada, toprak tevzi I edilen köylülere tapıda- I rı verilecek |
Bugün toprak bayramıdır. Bu münasebetle yurdun her köşesin do olduğu gibi şehrimiz ilçelerinde de mahallî törenler yapılacak, (Dovumı 8a. 7 Sü. 1 do)
Bir gazotodo bugünün toprak bayramı olduğundan bahsediliyor, şimdiye kadar bu gü-zol gün hakkında gazetelorde bir hazırlığa rastlamadığımız İçin bunun hakiki dsğll do İtibari bir bayram olduğunu zannediyoruz. Halbuki bu kadar kutlanan bayramlar arasında toprak bayramını ön safa goçlrmok lâzımdı.
Topraktan daha mukaddos ne o-labilir kİ? Ne su gibi zaptedllmez, no rüzgâr gibi bir yere sığmaz, no de ateş gibi tahrip odloldlr. Covher olduğu halde mütevazıdır, kâinatın osasıdır, insanın hilkat mâdenidir. Üstündokilorl barındırır, besler, ha yat kaynağıdır. Dünyanın yaradılışında bütün dinler ilhamlarını o-nun sonbolündon alınışlardır. Başlı başına bir (Solıl-I- mümtonl') olan (Klsos-ı- Enbiyâ) da büyük allânıo Covdot Paşaı (Conab-ı- Hak Âdonıl topraklan yarattı I» dlyo başlıyarak Dlr «şaheser» vücudo getirmiştir.
Toprak, bir gayedir, bir İdealdir; İnsanlar onun için güle gülo hayat larını foda odorlerı Namık Kemali
Hor kûşodo bir «îr yatar toprıı-
ladığımız zaman onda ruhun, uza, maneviyatımıza nüfuz eden bir ha-, yat kokusu vardır kİ rayihası hiç bir şeyle mukayese edilemez.
Hor kasabası »ehlt kanı llo yoğruf muş toprağım benim... Senin bayra mini kutlamak vatanımın en mukad dos gününü tes'ld eylemektir.

Bu bir girizgâh değildir. Topralç bayramını yalnız bir ziraat şenliği gibi telâkki oyllyerok onu ufak bir. sahaya haıroylomenln doğru olma\ dığını biraz hissiyat llo anlatmak*
Bugün Çatalcanın Çakık köyündş köylüyo toprak tevzi odllecokınlş.* Vali, köylülere tapularını verecek vo ayrıca moraelm yapılaoakınışl
Bu bayramı —pek haklı olarak— o köylüler kutlarlar... Fakat bu kâfi doğlldir; bayram yalnız arazisi olanların doğll olmıyanların da bayramıdır. Onların da buna iştirâk otnıolorl Icabodor.
Bu itibarla gönül İstiyor kı toprak bayramı daha geniş, daha şu» nıullü bir çorçoveyo konulsun.
Bağdatlı Ruhi:
Hnk ol ki Hudtt mertebeni öyleye Ali
Dlyo fahredor.
Vatan dediğimiz zaman ovvelû hatırımıza toprağımız gelir, insanlar onun İçin tarlhlor kurmuşlardır.
Bir avuç toprak ahp öpo ope kok
Enındo sonunda bizi bağrına bas-
tıranın yıno o olduğunu unutınıya-
lım.w Topraktan hasıl; toprağa va-
sili
DO, nlclL maçtan heyecanlı bir enstan tane
^Cihııd Armanın yazısı 8 inci sayfamızda),
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3671 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı: 10 KunıS
PAZAR
12
HAZİRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmaniye Not 17
TSİ adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785
fil Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK -VE SİNİK ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C. Bayarın Karabükte verdiği mühim nutuk
D. P. Genel Başkanı, demir ve çelik sanayii, Sendikalar meselesi ve seçim emniyeti mevzuunda D. P. nin görüşlerini belirtti
Koraltan da İktisadî devlet teşekküllerindeki zihniyeti şiddetle tenkit etti
Bir bilânço
Hükümet Başkam sayın Günaltay Büyük Meclisin yaz tatiline karar veren son oturumunda, teşrii faaliyetin, bir bilançosunu yaptı. Bu bilânço cidden yüklüdür. Sekizinci Millet Meclisi, kısa bir zamanda, memleket hayatında derin tesirler ve izler bırakacak bir takını mühim kanunları kabul etmiştir.
Bu kanunların başında yeni gelir vergisi vardır. Eski vergi sistemimizin adaletsiz oldu ğu ve bir takım büyük kazançları çerçevesi içine alamıyarak dışarıda tuttuğu fakat buna mukabil maaş erbabım ağır baskı altında bulundurduğu muhakkak tır.
Yeni kanun ile bu hale bir niha yet verilmektedir. Amma, kanunun konuşulması sırasında, ısrarla tebarüz ettirdiğimiz gibi, vergi teşebbüslerinin yüksek hadlere kadar çıkması vergiden kurtulmak için ilgililerin binbir hileye baş vurmalarına imkân ve zemin lıanrhyacaktır. Şimdiye kadar hiç vergi vermemeğe alışmış veyahut cüzi vergi vererek mükellefiyetini yapmış saymağı itiyad edinmiş kimselere, birdenbire, ağır nisbetlerin tarhı kaçak çılığa ve hileye yol açacaktır. Maliye teşkilâtımız bu yeni siste min tatbikatı için zaruri elemanlarla derhal takviye edilmeli ve her türlü mukavemete ve kötü niyetlilerin oyunlarına karşı ko- , yabilecek hale getirilmelidir. Bu ] İşin öyle pek kolayca tahakkuk ' edebileceğine kani olanlardan de- ( tıiiz. ;
Emeklilik kanununun kabulü, ; memleket hayrına matuf, en iyi ' bir adım sayılmak icabeder. Yal- ; nız, hükümetçe hayli fedakârlık yapılmış olmasına rağmen, emekli, dul ve yetimler arasında tam bir eşitlik sağlanamamış ve yapılan zamlarla, rengârenk farklar büsbütün ortadan kaldırılamamıştır. Hükümetin teklifleri Mecliste hayli tâdil edilmiş ve hazîneye oldukça yüksek ek malî külfet tahmil olunmuştur amma yine pürüzlü ve üzücü noktalar kalmıştır. Bu ihtirazı düşünceler ı bertaraf edilecek olursa yeni kanunun memurların İstikbali bakı mından çok hayırlı olacağında ftlphe edilemez. İstikbalin bu kadar sağlam bir surette sigorta e-dilmesi devletin, memurlarından, daha büyük bir feragat ve dü- ı rüstlük beklemesi için kâfi sebep •ayılmahdır. Yine Meclisin kabul i (Devamı 8a. 7 8Ü. 3 de) ;
'Bayar, Karabük’e hareketinden önce Ankara garında
Truman'ın nutku
Cumhurbaşkanı, dünya barışını korumak için üç şartın tahakkukunda ısrar ediyor
Vaşington: 11 (A.A.) «Afp.» — Başkan Truman, Vaşington hava alanından başkan-’ lık uçağı ile Little Rock'a gitmek üzere hare-ket etmiştir. Başkan, Birinci Cihan savaşında mensup olduğu otuz beşinci tümenin sene-; lik toplantısında hazır bulunacaktır. Bu mü-• nasebetle, başkan dış siyasete dair mühim bir
siyasî nutuk verecek ve ayni gün Vaşingtona ( dönecektir. $
Little Rock (Arkansas) 11 (A.A.) —( S Başkan Truman bugün söylediği nutukta va- > ziyetin barış ve hürriyet lehine döndüğünü, S Avrupa parçalanmasının durdurulduğunu ve ( (Dovamı Sa. 7 8Ü. 3 de) >
Bağımsız bir
Japonyaya doğru
Partisi
Amerikanın, mümkün olduğu kadar silâlısızlandırılan Japonyaya istiklâl vermek kararında olduğu bildiriliyor Ankara: 11 (Radyo) — Birle-1 gik Amerika hükümetinin, Japon ya mümkün olduğu kadar sılâh-sızlandınldığı için bu memleketi yalanda bağımsız hale getireceği *
I bildirilmektedir.
Tokyo: 11 (A.A.) «Afp.» — Bugün demeçte bulunan bir hükümet sözcüsü, Japonyanın gelecek (Dovamı Sa. 7 Sü. 4 do)
G. Saray, Austria takımını
dün 1 • 0 mağlûb etti
AustriaİJİar bugün, Fenerbahçe ile karşılaşıyorlar
Karabük, 11 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar refakatlerinde Refik Koraltan ve A. R. ince Alemdaroğlu ile birlikte bu sabah beş buçukta şehrimize geldiler. Sabahın bu erken saatinde istasyonda binden fazla Demokrat toplanmıştı. Dün bildirdiğim gibi Demir - Çelik fabrikaları işçilerinden bir kısmı kuzu ziyafeti maksadile daha evvelden otobüslerle mesire yerlerine götürülmüştü.
Bayar Karabüke ayak basar basmaz kurbanlar kesilmiştir. Davul zurna ve ilçe Demokratlarının bandosile Karabükte haki kî bir bayram havası esmeğe başlamıştır. Bayar saat 10 a ka-(Dovamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Dörtler!
bugün de
toplanacak
Konferansın gelecek hafta sona ermesi
muhtemel
Rus Bakanının Almanya hakkın-daki Doğu - Batı kördüğümünü
Paris, 11 (A.P.) — Birleşik A-merlka. Dışişleri Bakanı Dean Ache son'la Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı Andrei Vişinslci, hiç beklenilmedik bir şekilde bu akşam ye. ineğinde buluşmayı kararlaştırmış, lardır.
Bu randevu, Vişinskinln Moskova ile saatlerce süren teması. m müteakip verilmiştir. Dean Acheson bu buluşma sırasında (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Bugün mühim bir tebliğ neşredecek
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel idare kurulu toplan tılarına devam etmektedir. Bugün bu toplantılar sonunda neş-ıedileceği tahmin edilen tebliğin hazırlanması mümkün olmamıştır. Genel yürütme kurulu metin üzerinde yarın da çalışacak ve tebliği basına ancak akşama doğ ru verebilecektir. Bu tebliğe An-karada büyük ehemmiyet verilmektedir.
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel yürütme kurulu dündenberi gizli içtimalar yap -maktadır. Bu içtimalarda, Osman Nurinin Meclisteki son beyanatı üzerinde konuşulduğu tahmin e-dilmektedir. Bu münasebetle, parti yarın akşam bir tebliğ ya-yınlıyacaktır.
Triyeste'de seçim dün başladı
Trieste: 11 (A.A.) «Afp.» — 1921 senesindenberi. ilk defa olarak, 197.000 seçmen Triestenin 90 seçim dairesine giderek 60 be lediye meclisi âzasını seçeceklerdir.
Bu seçimlerin asıl mühim tara fi, mevcut 12 partiden, serbest Trieste bölgesinin llalyaya iadesine karar verecek olan 6 partinin alacakları rey miktarıdır.
Birmanya harbine katılan
bir gazeteci
Istanbula gelen gazeteci, harbe ait hatıralarını anlatıyor
Kuryemizin cenazesi
dün Istanbula getirildi
Rahmetli Fuat Güzaltan için yarın büyük bir cenaze merasimi yapılacak
Dün, morgla, saatlerce süren bir otopsi yapıldı. Morg, tıbbî bazı malûmatın Rusyadan istenmesine lüzum gösterdi
Sadık Aldoğanın dünkü hitabesi
Millet Partisi Fatih merkez bucağının açılışı münasebetile, hatipler, C. H. P. ve Demokrat Partiye şiddetle hücum ettiler
Millet Partisinin Fatih Merkez bucağı, dün saat 15 te törenle açılmış, bu münasebetle, partili hatipler iktidara ve D.P. ye hücum eden konuşmalar yapmışlar dır.
Sadık Aldoğan, Enver Kök, Fuat Arna ve Ahmet Bedrinin de hazır bulunduğu bu toplantıda ilk söz alan Nihat Yazıcı, Millet Partisinin dinsizlik ve rüş vetle mücadele için kurulduğunu söyledikten sonra, Amerikan ban kalarında paralar mevcut olduğu iddiasını tekrarlamış ve heyecan la C.H. Partisi başkanını tenkit etmiştir.
Ömer Tunca, memlekette irtica var demekle Celâl Bayarın, jurnalcilik yaptığını ileri sürmüş D.P. başkanını, sarığını çıkarp Meclise kırmızı şeritle giren auı-tidemokratik partinin başkanı
olarak vasıflandırmıştır.
Mehmet öysel de. Celâl Ba-yarm da mal beyanına tâbi tutulmasını teklif etmiş, dalkavuk luğun bu memlekete daima zarar getirdiğini söylemiştir.
Sulhi Barol, Nuri Leflef, irtica ve ihtikârla mücadele konusunda konuşmuşlardır. Ertuğrui Akça da yegâne muhalefet partisinin Millet Partisi olduğunu kaydederek, komünizm ve irtica ile mücadelenin, Millet Partisinin
(Devnmı Sa. 7 Sü. 4 do)
Kuraklık
ve kıtlık
Ziraat Komisyonu rapor hazırladı
Ankara: 11 (Hususi) — Bir, haftadanberi Tarım Bakanı Ca* vit Oralın riyasetinde toplanan ziraat komisyonu mesaisini bitût (Devamı Sa. 7 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Toprak Bayramı
ULUNAY
Emniyet teşkilâtı takviye ediliyor Emniyet Genel Müdürünün, tedkikler yapmak üzere bugün Ankaradau gelmesi bekleniyor
Amerikanın Daily Herald Tribünü gazetesinin Uzakşark harb muhabiri Dixlo Echereon dün ir çakla gelirimize gelmiştir.
Dixie Echerson; ikinci Dünya Harbi esnasında Birmanya ve Burma savaşlarına iştirâk etmiş tir.
Burma savaşında beraber çalıştığı arkadaşını cephede kaybettikten sonra harb muhabirll-(Dovamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Emniyet Genel Müdürü Gafur Soylunun bugünkü trenle şehrimize gelmesi beklenmektedir. Genel Müdür îstanbulda birkaç gün kalacak tetkiklerde bulunacaktır.
Genel Müdürün bilhassa emniyet teşkilâtında teçhizat ve teşkilât bakımından yapılatalı yenilikleri gözden geçireceği ve alâkalılarla görüşeceği sanılmaktadır.
İstanbul Emniyet teşkilâtında yapılacak yenilik ve değişiklik başlıca iki noktada toplanmaktadır. Bunlardan birisi bugünkii emniyet vasıtalarının modern bir hale getirilmesi dalıa doğrusu em niyet teşkilâtının teçhizat bakımından modernize edilmesi,*diğo rl de asıl emniyet kuvvetlerde
belediye zabıtasının birbirinden ayrılmasıdır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 do)
Bugün toprak bayramı kutlanıyor
IÇatalcada, toprak tevzi I edilen köylülere tapıda- I rı verilecek |
Bugün toprak bayramıdır. Bu münasebetle yurdun her köşesin do olduğu gibi şehrimiz ilçelerinde de mahallî törenler yapılacak, (Dovumı 8a. 7 Sü. 1 do)
Bir gazotodo bugünün toprak bayramı olduğundan bahsediliyor, şimdiye kadar bu gü-zol gün hakkında gazetelorde bir hazırlığa rastlamadığımız İçin bunun hakiki dsğll do İtibari bir bayram olduğunu zannediyoruz. Halbuki bu kadar kutlanan bayramlar arasında toprak bayramını ön safa goçlrmok lâzımdı.
Topraktan daha mukaddos ne o-labilir kİ? Ne su gibi zaptedllmez, no rüzgâr gibi bir yere sığmaz, no de ateş gibi tahrip odloldlr. Covher olduğu halde mütevazıdır, kâinatın osasıdır, insanın hilkat mâdenidir. Üstündokilorl barındırır, besler, ha yat kaynağıdır. Dünyanın yaradılışında bütün dinler ilhamlarını o-nun sonbolündon alınışlardır. Başlı başına bir (Solıl-I- mümtonl') olan (Klsos-ı- Enbiyâ) da büyük allânıo Covdot Paşaı (Conab-ı- Hak Âdonıl topraklan yarattı I» dlyo başlıyarak Dlr «şaheser» vücudo getirmiştir.
Toprak, bir gayedir, bir İdealdir; İnsanlar onun için güle gülo hayat larını foda odorlerı Namık Kemali
Hor kûşodo bir «îr yatar toprıı-
ladığımız zaman onda ruhun, uza, maneviyatımıza nüfuz eden bir ha-, yat kokusu vardır kİ rayihası hiç bir şeyle mukayese edilemez.
Hor kasabası »ehlt kanı llo yoğruf muş toprağım benim... Senin bayra mini kutlamak vatanımın en mukad dos gününü tes'ld eylemektir.

Bu bir girizgâh değildir. Topralç bayramını yalnız bir ziraat şenliği gibi telâkki oyllyerok onu ufak bir. sahaya haıroylomenln doğru olma\ dığını biraz hissiyat llo anlatmak*
Bugün Çatalcanın Çakık köyündş köylüyo toprak tevzi odllecokınlş.* Vali, köylülere tapularını verecek vo ayrıca moraelm yapılaoakınışl
Bu bayramı —pek haklı olarak— o köylüler kutlarlar... Fakat bu kâfi doğlldir; bayram yalnız arazisi olanların doğll olmıyanların da bayramıdır. Onların da buna iştirâk otnıolorl Icabodor.
Bu itibarla gönül İstiyor kı toprak bayramı daha geniş, daha şu» nıullü bir çorçoveyo konulsun.
Bağdatlı Ruhi:
Hnk ol ki Hudtt mertebeni öyleye Ali
Dlyo fahredor.
Vatan dediğimiz zaman ovvelû hatırımıza toprağımız gelir, insanlar onun İçin tarlhlor kurmuşlardır.
Bir avuç toprak ahp öpo ope kok
Enındo sonunda bizi bağrına bas-
tıranın yıno o olduğunu unutınıya-
lım.w Topraktan hasıl; toprağa va-
sili
DO, nlclL maçtan heyecanlı bir enstan tane
^Cihııd Armanın yazısı 8 inci sayfamızda),
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3671 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı: 10 KunıS
PAZAR
12
HAZİRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmaniye Not 17
TSİ adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785
fil Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK -VE SİNİK ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C. Bayarın Karabükte verdiği mühim nutuk
D. P. Genel Başkanı, demir ve çelik sanayii, Sendikalar meselesi ve seçim emniyeti mevzuunda D. P. nin görüşlerini belirtti
Koraltan da İktisadî devlet teşekküllerindeki zihniyeti şiddetle tenkit etti
Bir bilânço
Hükümet Başkam sayın Günaltay Büyük Meclisin yaz tatiline karar veren son oturumunda, teşrii faaliyetin, bir bilançosunu yaptı. Bu bilânço cidden yüklüdür. Sekizinci Millet Meclisi, kısa bir zamanda, memleket hayatında derin tesirler ve izler bırakacak bir takını mühim kanunları kabul etmiştir.
Bu kanunların başında yeni gelir vergisi vardır. Eski vergi sistemimizin adaletsiz oldu ğu ve bir takım büyük kazançları çerçevesi içine alamıyarak dışarıda tuttuğu fakat buna mukabil maaş erbabım ağır baskı altında bulundurduğu muhakkak tır.
Yeni kanun ile bu hale bir niha yet verilmektedir. Amma, kanunun konuşulması sırasında, ısrarla tebarüz ettirdiğimiz gibi, vergi teşebbüslerinin yüksek hadlere kadar çıkması vergiden kurtulmak için ilgililerin binbir hileye baş vurmalarına imkân ve zemin lıanrhyacaktır. Şimdiye kadar hiç vergi vermemeğe alışmış veyahut cüzi vergi vererek mükellefiyetini yapmış saymağı itiyad edinmiş kimselere, birdenbire, ağır nisbetlerin tarhı kaçak çılığa ve hileye yol açacaktır. Maliye teşkilâtımız bu yeni siste min tatbikatı için zaruri elemanlarla derhal takviye edilmeli ve her türlü mukavemete ve kötü niyetlilerin oyunlarına karşı ko- , yabilecek hale getirilmelidir. Bu ] İşin öyle pek kolayca tahakkuk ' edebileceğine kani olanlardan de- ( tıiiz. ;
Emeklilik kanununun kabulü, ; memleket hayrına matuf, en iyi ' bir adım sayılmak icabeder. Yal- ; nız, hükümetçe hayli fedakârlık yapılmış olmasına rağmen, emekli, dul ve yetimler arasında tam bir eşitlik sağlanamamış ve yapılan zamlarla, rengârenk farklar büsbütün ortadan kaldırılamamıştır. Hükümetin teklifleri Mecliste hayli tâdil edilmiş ve hazîneye oldukça yüksek ek malî külfet tahmil olunmuştur amma yine pürüzlü ve üzücü noktalar kalmıştır. Bu ihtirazı düşünceler ı bertaraf edilecek olursa yeni kanunun memurların İstikbali bakı mından çok hayırlı olacağında ftlphe edilemez. İstikbalin bu kadar sağlam bir surette sigorta e-dilmesi devletin, memurlarından, daha büyük bir feragat ve dü- ı rüstlük beklemesi için kâfi sebep •ayılmahdır. Yine Meclisin kabul i (Devamı 8a. 7 8Ü. 3 de) ;
'Bayar, Karabük’e hareketinden önce Ankara garında
Truman'ın nutku
Cumhurbaşkanı, dünya barışını korumak için üç şartın tahakkukunda ısrar ediyor
Vaşington: 11 (A.A.) «Afp.» — Başkan Truman, Vaşington hava alanından başkan-’ lık uçağı ile Little Rock'a gitmek üzere hare-ket etmiştir. Başkan, Birinci Cihan savaşında mensup olduğu otuz beşinci tümenin sene-; lik toplantısında hazır bulunacaktır. Bu mü-• nasebetle, başkan dış siyasete dair mühim bir
siyasî nutuk verecek ve ayni gün Vaşingtona ( dönecektir. $
Little Rock (Arkansas) 11 (A.A.) —( S Başkan Truman bugün söylediği nutukta va- > ziyetin barış ve hürriyet lehine döndüğünü, S Avrupa parçalanmasının durdurulduğunu ve ( (Dovamı Sa. 7 8Ü. 3 de) >
Bağımsız bir
Japonyaya doğru
Partisi
Amerikanın, mümkün olduğu kadar silâlısızlandırılan Japonyaya istiklâl vermek kararında olduğu bildiriliyor Ankara: 11 (Radyo) — Birle-1 gik Amerika hükümetinin, Japon ya mümkün olduğu kadar sılâh-sızlandınldığı için bu memleketi yalanda bağımsız hale getireceği *
I bildirilmektedir.
Tokyo: 11 (A.A.) «Afp.» — Bugün demeçte bulunan bir hükümet sözcüsü, Japonyanın gelecek (Dovamı Sa. 7 Sü. 4 do)
G. Saray, Austria takımını
dün 1 • 0 mağlûb etti
AustriaİJİar bugün, Fenerbahçe ile karşılaşıyorlar
Karabük, 11 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar refakatlerinde Refik Koraltan ve A. R. ince Alemdaroğlu ile birlikte bu sabah beş buçukta şehrimize geldiler. Sabahın bu erken saatinde istasyonda binden fazla Demokrat toplanmıştı. Dün bildirdiğim gibi Demir - Çelik fabrikaları işçilerinden bir kısmı kuzu ziyafeti maksadile daha evvelden otobüslerle mesire yerlerine götürülmüştü.
Bayar Karabüke ayak basar basmaz kurbanlar kesilmiştir. Davul zurna ve ilçe Demokratlarının bandosile Karabükte haki kî bir bayram havası esmeğe başlamıştır. Bayar saat 10 a ka-(Dovamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Dörtler!
bugün de
toplanacak
Konferansın gelecek hafta sona ermesi
muhtemel
Rus Bakanının Almanya hakkın-daki Doğu - Batı kördüğümünü
Paris, 11 (A.P.) — Birleşik A-merlka. Dışişleri Bakanı Dean Ache son'la Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı Andrei Vişinslci, hiç beklenilmedik bir şekilde bu akşam ye. ineğinde buluşmayı kararlaştırmış, lardır.
Bu randevu, Vişinskinln Moskova ile saatlerce süren teması. m müteakip verilmiştir. Dean Acheson bu buluşma sırasında (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Bugün mühim bir tebliğ neşredecek
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel idare kurulu toplan tılarına devam etmektedir. Bugün bu toplantılar sonunda neş-ıedileceği tahmin edilen tebliğin hazırlanması mümkün olmamıştır. Genel yürütme kurulu metin üzerinde yarın da çalışacak ve tebliği basına ancak akşama doğ ru verebilecektir. Bu tebliğe An-karada büyük ehemmiyet verilmektedir.
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel yürütme kurulu dündenberi gizli içtimalar yap -maktadır. Bu içtimalarda, Osman Nurinin Meclisteki son beyanatı üzerinde konuşulduğu tahmin e-dilmektedir. Bu münasebetle, parti yarın akşam bir tebliğ ya-yınlıyacaktır.
Triyeste'de seçim dün başladı
Trieste: 11 (A.A.) «Afp.» — 1921 senesindenberi. ilk defa olarak, 197.000 seçmen Triestenin 90 seçim dairesine giderek 60 be lediye meclisi âzasını seçeceklerdir.
Bu seçimlerin asıl mühim tara fi, mevcut 12 partiden, serbest Trieste bölgesinin llalyaya iadesine karar verecek olan 6 partinin alacakları rey miktarıdır.
Birmanya harbine katılan
bir gazeteci
Istanbula gelen gazeteci, harbe ait hatıralarını anlatıyor
Kuryemizin cenazesi
dün Istanbula getirildi
Rahmetli Fuat Güzaltan için yarın büyük bir cenaze merasimi yapılacak
Dün, morgla, saatlerce süren bir otopsi yapıldı. Morg, tıbbî bazı malûmatın Rusyadan istenmesine lüzum gösterdi
Sadık Aldoğanın dünkü hitabesi
Millet Partisi Fatih merkez bucağının açılışı münasebetile, hatipler, C. H. P. ve Demokrat Partiye şiddetle hücum ettiler
Millet Partisinin Fatih Merkez bucağı, dün saat 15 te törenle açılmış, bu münasebetle, partili hatipler iktidara ve D.P. ye hücum eden konuşmalar yapmışlar dır.
Sadık Aldoğan, Enver Kök, Fuat Arna ve Ahmet Bedrinin de hazır bulunduğu bu toplantıda ilk söz alan Nihat Yazıcı, Millet Partisinin dinsizlik ve rüş vetle mücadele için kurulduğunu söyledikten sonra, Amerikan ban kalarında paralar mevcut olduğu iddiasını tekrarlamış ve heyecan la C.H. Partisi başkanını tenkit etmiştir.
Ömer Tunca, memlekette irtica var demekle Celâl Bayarın, jurnalcilik yaptığını ileri sürmüş D.P. başkanını, sarığını çıkarp Meclise kırmızı şeritle giren auı-tidemokratik partinin başkanı
olarak vasıflandırmıştır.
Mehmet öysel de. Celâl Ba-yarm da mal beyanına tâbi tutulmasını teklif etmiş, dalkavuk luğun bu memlekete daima zarar getirdiğini söylemiştir.
Sulhi Barol, Nuri Leflef, irtica ve ihtikârla mücadele konusunda konuşmuşlardır. Ertuğrui Akça da yegâne muhalefet partisinin Millet Partisi olduğunu kaydederek, komünizm ve irtica ile mücadelenin, Millet Partisinin
(Devnmı Sa. 7 Sü. 4 do)
Kuraklık
ve kıtlık
Ziraat Komisyonu rapor hazırladı
Ankara: 11 (Hususi) — Bir, haftadanberi Tarım Bakanı Ca* vit Oralın riyasetinde toplanan ziraat komisyonu mesaisini bitût (Devamı Sa. 7 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Toprak Bayramı
ULUNAY
Emniyet teşkilâtı takviye ediliyor Emniyet Genel Müdürünün, tedkikler yapmak üzere bugün Ankaradau gelmesi bekleniyor
Amerikanın Daily Herald Tribünü gazetesinin Uzakşark harb muhabiri Dixlo Echereon dün ir çakla gelirimize gelmiştir.
Dixie Echerson; ikinci Dünya Harbi esnasında Birmanya ve Burma savaşlarına iştirâk etmiş tir.
Burma savaşında beraber çalıştığı arkadaşını cephede kaybettikten sonra harb muhabirll-(Dovamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Emniyet Genel Müdürü Gafur Soylunun bugünkü trenle şehrimize gelmesi beklenmektedir. Genel Müdür îstanbulda birkaç gün kalacak tetkiklerde bulunacaktır.
Genel Müdürün bilhassa emniyet teşkilâtında teçhizat ve teşkilât bakımından yapılatalı yenilikleri gözden geçireceği ve alâkalılarla görüşeceği sanılmaktadır.
İstanbul Emniyet teşkilâtında yapılacak yenilik ve değişiklik başlıca iki noktada toplanmaktadır. Bunlardan birisi bugünkii emniyet vasıtalarının modern bir hale getirilmesi dalıa doğrusu em niyet teşkilâtının teçhizat bakımından modernize edilmesi,*diğo rl de asıl emniyet kuvvetlerde
belediye zabıtasının birbirinden ayrılmasıdır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 do)
Bugün toprak bayramı kutlanıyor
IÇatalcada, toprak tevzi I edilen köylülere tapıda- I rı verilecek |
Bugün toprak bayramıdır. Bu münasebetle yurdun her köşesin do olduğu gibi şehrimiz ilçelerinde de mahallî törenler yapılacak, (Dovumı 8a. 7 Sü. 1 do)
Bir gazotodo bugünün toprak bayramı olduğundan bahsediliyor, şimdiye kadar bu gü-zol gün hakkında gazetelorde bir hazırlığa rastlamadığımız İçin bunun hakiki dsğll do İtibari bir bayram olduğunu zannediyoruz. Halbuki bu kadar kutlanan bayramlar arasında toprak bayramını ön safa goçlrmok lâzımdı.
Topraktan daha mukaddos ne o-labilir kİ? Ne su gibi zaptedllmez, no rüzgâr gibi bir yere sığmaz, no de ateş gibi tahrip odloldlr. Covher olduğu halde mütevazıdır, kâinatın osasıdır, insanın hilkat mâdenidir. Üstündokilorl barındırır, besler, ha yat kaynağıdır. Dünyanın yaradılışında bütün dinler ilhamlarını o-nun sonbolündon alınışlardır. Başlı başına bir (Solıl-I- mümtonl') olan (Klsos-ı- Enbiyâ) da büyük allânıo Covdot Paşaı (Conab-ı- Hak Âdonıl topraklan yarattı I» dlyo başlıyarak Dlr «şaheser» vücudo getirmiştir.
Toprak, bir gayedir, bir İdealdir; İnsanlar onun için güle gülo hayat larını foda odorlerı Namık Kemali
Hor kûşodo bir «îr yatar toprıı-
ladığımız zaman onda ruhun, uza, maneviyatımıza nüfuz eden bir ha-, yat kokusu vardır kİ rayihası hiç bir şeyle mukayese edilemez.
Hor kasabası »ehlt kanı llo yoğruf muş toprağım benim... Senin bayra mini kutlamak vatanımın en mukad dos gününü tes'ld eylemektir.

Bu bir girizgâh değildir. Topralç bayramını yalnız bir ziraat şenliği gibi telâkki oyllyerok onu ufak bir. sahaya haıroylomenln doğru olma\ dığını biraz hissiyat llo anlatmak*
Bugün Çatalcanın Çakık köyündş köylüyo toprak tevzi odllecokınlş.* Vali, köylülere tapularını verecek vo ayrıca moraelm yapılaoakınışl
Bu bayramı —pek haklı olarak— o köylüler kutlarlar... Fakat bu kâfi doğlldir; bayram yalnız arazisi olanların doğll olmıyanların da bayramıdır. Onların da buna iştirâk otnıolorl Icabodor.
Bu itibarla gönül İstiyor kı toprak bayramı daha geniş, daha şu» nıullü bir çorçoveyo konulsun.
Bağdatlı Ruhi:
Hnk ol ki Hudtt mertebeni öyleye Ali
Dlyo fahredor.
Vatan dediğimiz zaman ovvelû hatırımıza toprağımız gelir, insanlar onun İçin tarlhlor kurmuşlardır.
Bir avuç toprak ahp öpo ope kok
Enındo sonunda bizi bağrına bas-
tıranın yıno o olduğunu unutınıya-
lım.w Topraktan hasıl; toprağa va-
sili
DO, nlclL maçtan heyecanlı bir enstan tane
^Cihııd Armanın yazısı 8 inci sayfamızda),
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3671 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı: 10 KunıS
PAZAR
12
HAZİRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmaniye Not 17
TSİ adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785
fil Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK -VE SİNİK ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C. Bayarın Karabükte verdiği mühim nutuk
D. P. Genel Başkanı, demir ve çelik sanayii, Sendikalar meselesi ve seçim emniyeti mevzuunda D. P. nin görüşlerini belirtti
Koraltan da İktisadî devlet teşekküllerindeki zihniyeti şiddetle tenkit etti
Bir bilânço
Hükümet Başkam sayın Günaltay Büyük Meclisin yaz tatiline karar veren son oturumunda, teşrii faaliyetin, bir bilançosunu yaptı. Bu bilânço cidden yüklüdür. Sekizinci Millet Meclisi, kısa bir zamanda, memleket hayatında derin tesirler ve izler bırakacak bir takını mühim kanunları kabul etmiştir.
Bu kanunların başında yeni gelir vergisi vardır. Eski vergi sistemimizin adaletsiz oldu ğu ve bir takım büyük kazançları çerçevesi içine alamıyarak dışarıda tuttuğu fakat buna mukabil maaş erbabım ağır baskı altında bulundurduğu muhakkak tır.
Yeni kanun ile bu hale bir niha yet verilmektedir. Amma, kanunun konuşulması sırasında, ısrarla tebarüz ettirdiğimiz gibi, vergi teşebbüslerinin yüksek hadlere kadar çıkması vergiden kurtulmak için ilgililerin binbir hileye baş vurmalarına imkân ve zemin lıanrhyacaktır. Şimdiye kadar hiç vergi vermemeğe alışmış veyahut cüzi vergi vererek mükellefiyetini yapmış saymağı itiyad edinmiş kimselere, birdenbire, ağır nisbetlerin tarhı kaçak çılığa ve hileye yol açacaktır. Maliye teşkilâtımız bu yeni siste min tatbikatı için zaruri elemanlarla derhal takviye edilmeli ve her türlü mukavemete ve kötü niyetlilerin oyunlarına karşı ko- , yabilecek hale getirilmelidir. Bu ] İşin öyle pek kolayca tahakkuk ' edebileceğine kani olanlardan de- ( tıiiz. ;
Emeklilik kanununun kabulü, ; memleket hayrına matuf, en iyi ' bir adım sayılmak icabeder. Yal- ; nız, hükümetçe hayli fedakârlık yapılmış olmasına rağmen, emekli, dul ve yetimler arasında tam bir eşitlik sağlanamamış ve yapılan zamlarla, rengârenk farklar büsbütün ortadan kaldırılamamıştır. Hükümetin teklifleri Mecliste hayli tâdil edilmiş ve hazîneye oldukça yüksek ek malî külfet tahmil olunmuştur amma yine pürüzlü ve üzücü noktalar kalmıştır. Bu ihtirazı düşünceler ı bertaraf edilecek olursa yeni kanunun memurların İstikbali bakı mından çok hayırlı olacağında ftlphe edilemez. İstikbalin bu kadar sağlam bir surette sigorta e-dilmesi devletin, memurlarından, daha büyük bir feragat ve dü- ı rüstlük beklemesi için kâfi sebep •ayılmahdır. Yine Meclisin kabul i (Devamı 8a. 7 8Ü. 3 de) ;
'Bayar, Karabük’e hareketinden önce Ankara garında
Truman'ın nutku
Cumhurbaşkanı, dünya barışını korumak için üç şartın tahakkukunda ısrar ediyor
Vaşington: 11 (A.A.) «Afp.» — Başkan Truman, Vaşington hava alanından başkan-’ lık uçağı ile Little Rock'a gitmek üzere hare-ket etmiştir. Başkan, Birinci Cihan savaşında mensup olduğu otuz beşinci tümenin sene-; lik toplantısında hazır bulunacaktır. Bu mü-• nasebetle, başkan dış siyasete dair mühim bir
siyasî nutuk verecek ve ayni gün Vaşingtona ( dönecektir. $
Little Rock (Arkansas) 11 (A.A.) —( S Başkan Truman bugün söylediği nutukta va- > ziyetin barış ve hürriyet lehine döndüğünü, S Avrupa parçalanmasının durdurulduğunu ve ( (Dovamı Sa. 7 8Ü. 3 de) >
Bağımsız bir
Japonyaya doğru
Partisi
Amerikanın, mümkün olduğu kadar silâlısızlandırılan Japonyaya istiklâl vermek kararında olduğu bildiriliyor Ankara: 11 (Radyo) — Birle-1 gik Amerika hükümetinin, Japon ya mümkün olduğu kadar sılâh-sızlandınldığı için bu memleketi yalanda bağımsız hale getireceği *
I bildirilmektedir.
Tokyo: 11 (A.A.) «Afp.» — Bugün demeçte bulunan bir hükümet sözcüsü, Japonyanın gelecek (Dovamı Sa. 7 Sü. 4 do)
G. Saray, Austria takımını
dün 1 • 0 mağlûb etti
AustriaİJİar bugün, Fenerbahçe ile karşılaşıyorlar
Karabük, 11 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar refakatlerinde Refik Koraltan ve A. R. ince Alemdaroğlu ile birlikte bu sabah beş buçukta şehrimize geldiler. Sabahın bu erken saatinde istasyonda binden fazla Demokrat toplanmıştı. Dün bildirdiğim gibi Demir - Çelik fabrikaları işçilerinden bir kısmı kuzu ziyafeti maksadile daha evvelden otobüslerle mesire yerlerine götürülmüştü.
Bayar Karabüke ayak basar basmaz kurbanlar kesilmiştir. Davul zurna ve ilçe Demokratlarının bandosile Karabükte haki kî bir bayram havası esmeğe başlamıştır. Bayar saat 10 a ka-(Dovamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Dörtler!
bugün de
toplanacak
Konferansın gelecek hafta sona ermesi
muhtemel
Rus Bakanının Almanya hakkın-daki Doğu - Batı kördüğümünü
Paris, 11 (A.P.) — Birleşik A-merlka. Dışişleri Bakanı Dean Ache son'la Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı Andrei Vişinslci, hiç beklenilmedik bir şekilde bu akşam ye. ineğinde buluşmayı kararlaştırmış, lardır.
Bu randevu, Vişinskinln Moskova ile saatlerce süren teması. m müteakip verilmiştir. Dean Acheson bu buluşma sırasında (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Bugün mühim bir tebliğ neşredecek
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel idare kurulu toplan tılarına devam etmektedir. Bugün bu toplantılar sonunda neş-ıedileceği tahmin edilen tebliğin hazırlanması mümkün olmamıştır. Genel yürütme kurulu metin üzerinde yarın da çalışacak ve tebliği basına ancak akşama doğ ru verebilecektir. Bu tebliğe An-karada büyük ehemmiyet verilmektedir.
Ankara: 11 (Hususî) — Millet Partisi genel yürütme kurulu dündenberi gizli içtimalar yap -maktadır. Bu içtimalarda, Osman Nurinin Meclisteki son beyanatı üzerinde konuşulduğu tahmin e-dilmektedir. Bu münasebetle, parti yarın akşam bir tebliğ ya-yınlıyacaktır.
Triyeste'de seçim dün başladı
Trieste: 11 (A.A.) «Afp.» — 1921 senesindenberi. ilk defa olarak, 197.000 seçmen Triestenin 90 seçim dairesine giderek 60 be lediye meclisi âzasını seçeceklerdir.
Bu seçimlerin asıl mühim tara fi, mevcut 12 partiden, serbest Trieste bölgesinin llalyaya iadesine karar verecek olan 6 partinin alacakları rey miktarıdır.
Birmanya harbine katılan
bir gazeteci
Istanbula gelen gazeteci, harbe ait hatıralarını anlatıyor
Kuryemizin cenazesi
dün Istanbula getirildi
Rahmetli Fuat Güzaltan için yarın büyük bir cenaze merasimi yapılacak
Dün, morgla, saatlerce süren bir otopsi yapıldı. Morg, tıbbî bazı malûmatın Rusyadan istenmesine lüzum gösterdi
Sadık Aldoğanın dünkü hitabesi
Millet Partisi Fatih merkez bucağının açılışı münasebetile, hatipler, C. H. P. ve Demokrat Partiye şiddetle hücum ettiler
Millet Partisinin Fatih Merkez bucağı, dün saat 15 te törenle açılmış, bu münasebetle, partili hatipler iktidara ve D.P. ye hücum eden konuşmalar yapmışlar dır.
Sadık Aldoğan, Enver Kök, Fuat Arna ve Ahmet Bedrinin de hazır bulunduğu bu toplantıda ilk söz alan Nihat Yazıcı, Millet Partisinin dinsizlik ve rüş vetle mücadele için kurulduğunu söyledikten sonra, Amerikan ban kalarında paralar mevcut olduğu iddiasını tekrarlamış ve heyecan la C.H. Partisi başkanını tenkit etmiştir.
Ömer Tunca, memlekette irtica var demekle Celâl Bayarın, jurnalcilik yaptığını ileri sürmüş D.P. başkanını, sarığını çıkarp Meclise kırmızı şeritle giren auı-tidemokratik partinin başkanı
olarak vasıflandırmıştır.
Mehmet öysel de. Celâl Ba-yarm da mal beyanına tâbi tutulmasını teklif etmiş, dalkavuk luğun bu memlekete daima zarar getirdiğini söylemiştir.
Sulhi Barol, Nuri Leflef, irtica ve ihtikârla mücadele konusunda konuşmuşlardır. Ertuğrui Akça da yegâne muhalefet partisinin Millet Partisi olduğunu kaydederek, komünizm ve irtica ile mücadelenin, Millet Partisinin
(Devnmı Sa. 7 Sü. 4 do)
Kuraklık
ve kıtlık
Ziraat Komisyonu rapor hazırladı
Ankara: 11 (Hususi) — Bir, haftadanberi Tarım Bakanı Ca* vit Oralın riyasetinde toplanan ziraat komisyonu mesaisini bitût (Devamı Sa. 7 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Toprak Bayramı
ULUNAY
Emniyet teşkilâtı takviye ediliyor Emniyet Genel Müdürünün, tedkikler yapmak üzere bugün Ankaradau gelmesi bekleniyor
Amerikanın Daily Herald Tribünü gazetesinin Uzakşark harb muhabiri Dixlo Echereon dün ir çakla gelirimize gelmiştir.
Dixie Echerson; ikinci Dünya Harbi esnasında Birmanya ve Burma savaşlarına iştirâk etmiş tir.
Burma savaşında beraber çalıştığı arkadaşını cephede kaybettikten sonra harb muhabirll-(Dovamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Emniyet Genel Müdürü Gafur Soylunun bugünkü trenle şehrimize gelmesi beklenmektedir. Genel Müdür îstanbulda birkaç gün kalacak tetkiklerde bulunacaktır.
Genel Müdürün bilhassa emniyet teşkilâtında teçhizat ve teşkilât bakımından yapılatalı yenilikleri gözden geçireceği ve alâkalılarla görüşeceği sanılmaktadır.
İstanbul Emniyet teşkilâtında yapılacak yenilik ve değişiklik başlıca iki noktada toplanmaktadır. Bunlardan birisi bugünkii emniyet vasıtalarının modern bir hale getirilmesi dalıa doğrusu em niyet teşkilâtının teçhizat bakımından modernize edilmesi,*diğo rl de asıl emniyet kuvvetlerde
belediye zabıtasının birbirinden ayrılmasıdır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 do)
Bugün toprak bayramı kutlanıyor
IÇatalcada, toprak tevzi I edilen köylülere tapıda- I rı verilecek |
Bugün toprak bayramıdır. Bu münasebetle yurdun her köşesin do olduğu gibi şehrimiz ilçelerinde de mahallî törenler yapılacak, (Dovumı 8a. 7 Sü. 1 do)
Bir gazotodo bugünün toprak bayramı olduğundan bahsediliyor, şimdiye kadar bu gü-zol gün hakkında gazetelorde bir hazırlığa rastlamadığımız İçin bunun hakiki dsğll do İtibari bir bayram olduğunu zannediyoruz. Halbuki bu kadar kutlanan bayramlar arasında toprak bayramını ön safa goçlrmok lâzımdı.
Topraktan daha mukaddos ne o-labilir kİ? Ne su gibi zaptedllmez, no rüzgâr gibi bir yere sığmaz, no de ateş gibi tahrip odloldlr. Covher olduğu halde mütevazıdır, kâinatın osasıdır, insanın hilkat mâdenidir. Üstündokilorl barındırır, besler, ha yat kaynağıdır. Dünyanın yaradılışında bütün dinler ilhamlarını o-nun sonbolündon alınışlardır. Başlı başına bir (Solıl-I- mümtonl') olan (Klsos-ı- Enbiyâ) da büyük allânıo Covdot Paşaı (Conab-ı- Hak Âdonıl topraklan yarattı I» dlyo başlıyarak Dlr «şaheser» vücudo getirmiştir.
Toprak, bir gayedir, bir İdealdir; İnsanlar onun için güle gülo hayat larını foda odorlerı Namık Kemali
Hor kûşodo bir «îr yatar toprıı-
ladığımız zaman onda ruhun, uza, maneviyatımıza nüfuz eden bir ha-, yat kokusu vardır kİ rayihası hiç bir şeyle mukayese edilemez.
Hor kasabası »ehlt kanı llo yoğruf muş toprağım benim... Senin bayra mini kutlamak vatanımın en mukad dos gününü tes'ld eylemektir.

Bu bir girizgâh değildir. Topralç bayramını yalnız bir ziraat şenliği gibi telâkki oyllyerok onu ufak bir. sahaya haıroylomenln doğru olma\ dığını biraz hissiyat llo anlatmak*
Bugün Çatalcanın Çakık köyündş köylüyo toprak tevzi odllecokınlş.* Vali, köylülere tapularını verecek vo ayrıca moraelm yapılaoakınışl
Bu bayramı —pek haklı olarak— o köylüler kutlarlar... Fakat bu kâfi doğlldir; bayram yalnız arazisi olanların doğll olmıyanların da bayramıdır. Onların da buna iştirâk otnıolorl Icabodor.
Bu itibarla gönül İstiyor kı toprak bayramı daha geniş, daha şu» nıullü bir çorçoveyo konulsun.
Bağdatlı Ruhi:
Hnk ol ki Hudtt mertebeni öyleye Ali
Dlyo fahredor.
Vatan dediğimiz zaman ovvelû hatırımıza toprağımız gelir, insanlar onun İçin tarlhlor kurmuşlardır.
Bir avuç toprak ahp öpo ope kok
Enındo sonunda bizi bağrına bas-
tıranın yıno o olduğunu unutınıya-
lım.w Topraktan hasıl; toprağa va-
sili
DO, nlclL maçtan heyecanlı bir enstan tane
^Cihııd Armanın yazısı 8 inci sayfamızda),

Comments (0)