CUMA 11 MART 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu Idaraı NunıosmasAyo Noı 1? Tfll «droılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10785 Teni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3577 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIIYIZ Sapa, : 10 Kuruş |@|| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
DIŞİŞLERİ BAKANI, AVRUPADAN GELDİ
N. Sadak, Meclisle malûmat verecek
Müsamaha
zihniyeti lâzım imiş!
Devlet Bakanı Sayın Ni-hod Erim, Ankarada. gançliğe btr hitabede bolunmuş ve bu konferansta demokratik geOfmenin nasıl sağlanması lâ-um geleceğini, kendi görüşüne göre izah etmiştir.
Söze başlarken demokrasinin öyle üç, dört sene içinde elde e-dilemlyeceğinl ve yalnız bazı kanun maddelerinin değiştirilmeliyle her şeyin olup bitmiş sayı-tamıyacağını çok haklı olarak İzah etmiş ve başka memleketlerin asırlar boyunca mücadele sonunda vardıkları neticeleri bu kadar kısa zamanda tahakkuk ettirmenin bir hayal olacağım ilâve etmiştir.
Bn muhakeme tarzı belki ilk bakışta çekici ve doğru gibi görünüyorsa da muhterem hatip şu noktayı tecahülden geliyor kİ, o da Tiirkiyede demokrasi hareketi »on Uç, dört yıldanberi başlamış bir kımıldama değildir. Cumhuriyetin İlânına takaddüm eden va lstibdad rejimi denilen devrin sonlarına doğru 1908 de gençliğin ve ordunun himmetiyle Ttirkiyede meşrutiyet ve demokrasi İlân edilmiş, kabinenin Millet Meclisine karşı mesuliyeti esası kabul ve hattâ tatbik bile edilmişti. Bu tarihten biraz daha yukarı çıkarsak ikinci Abdiilhaml-dln eulûsu zamanında da birinci meşrutiyetin ilân edildiğini ve demokratik gelişmenin temellerinin kurulduğunu görürüz. Hattâ Tanzimat - ı - Hayriye ve Gül-hane Hattı Hümayununun OsmanlIların eşitlik ve masunluğunu »ağlayan birer şart (ahldna-me) olduğunu müşahede ederiz. Şu halde bizdeki demokrasi hareketini öyle son üç yıla sıkıştırmak, tarihi vak'alara çok uygun değildir ve bu uğurda çok temiz, münevver gençlik kanını akıtmıştır. Tıbbiye, Mülkiye mekteplerinde ve ordunun genç zabitleri arasında birçok fedakârlar hür fikir ve düşüncelerinin kurbanları olmuşlardır. Demokrasi, Türkün malıdır ve bir asırdır üzerinde titrediği halde bir türlü zimamdarlarının elinden fiilen koparamadığı bir nimettir. Her defasında lşbaşmdald hüküm dar veya şef, bin bir bahane İle demokrasi yemişini yurda tattırmak iatememiştir. Baran dış teh like, bazan İç tehlike, bazan şu, bozan bu vesile ileri sürülmüştür. Hattâ »on harekette bile Halk Partisi, dış tehlike silâhını az mı kullandı? En salâhiyetti partili ağızlar, genel başkanla ra varıncaya kadar, «çatlak ses» İn düşman tehdidi karşısında bir İhanet olacağını İleri sürerek sayın Mareşali ve Bayan bile düşman âletiiğlyle itham etmedi m) ? Sanki demokrasi stAemini kurmak için İç ve dış hiç bir gaile kalmamak lâzımmış gibi...
Şef sistemini kurmak, İstibdadı yürütmek İçin iç ve dış tehlikenin kalmamasına itina edlli-jor mu? Asla... Diktatörlük, saltanat, şeflik her İhtimal ve şart İçinde olabilir amma demokrasi, ancak muayyen şartlar tahakkuk «•lerse tatbik edilebilir bir tecrü-1»,!*^' aksıda ve sıcak ser-» LbIT’ti1ril,ne61 l&zun ®ad|dc
- du5ünültiyor. Nl-
çın î Diktatörlük t, ,, „
İlk
uayazın M ri vc dl, rü âr| d.yuunak ku.lr.br„.
lo zavallı demokrasi niçin j,» . ■•İm ve hakiki güneş ve firtın^ ja tahammül hassasından nıalı-nun farzedlllyor?... Halbuki bay fca memleketlerde faraza Fransa-d-ı demokrasi tam iç ve dış mücadelelerin en şiddetli zamanlarında kurulmuştur.
Sayın Erim, demokrasinin müsamaha ve uzlaşma zihni yeline muhtaç olduğunu temin ediyor. Amma bu müsamahadan ne anlaşılıyor? Fenalıkları, suiistimalleri müsamaha nu? lilr Atıf ınan*lşlnln, bir altın kaçakçılığı 'adasının; vatandaşları muhakeme® Lz, sorgusuz kurşuna dizenlerin af ve müsamaha İle mi karşılanması? Eğer bu mânada kullanılıyorsa, hemen aöyllyelim ki O«üOkraaJ, hiç bir zaman fena-(Devamıı 3 -iü, ı o»)
Dün akşam Ankarayagiden
Merhum Kenan önerin dünkü cenaze merasiminden intibalar: Vali Hikmet Bayufa tazlyeite bulunuyor, '(sağda) tabu*, ellen üstünde (Foto: Burhan Yeni Sabah)
Kenan Öner, dün, hazin ve vakur bir törenle defnedildi
TV.Sadak, Sovyetlerin içişlerine karışmayız, dedi
Necmeddin Sadalc, Harcamanla bir toplantıya girerken
Atlantik Paktı
Pakt, Nisanın 4’ürade
Vaşıngto ıda
Londra: 10 (A.A) — «afp» Eve-rdng News gazetesinin bugün ha • ter verdiğine göre, Atlantik Paktı 4.4.849 tarihinde Vaşlngtonda im -
zuianacaktır. Bevin 25 martta Que-tn Mary yolcu gemisile Southamp-(en hareket edecektir. Kendi -
tine, Beşler Daimi Komisyonunda İngiliz Dışişleri Bakan temsilcisi tun’dan hareket edecektir. Kendi -
Bir Gladwyn Febb, geçen sene tem muzda özel bir vazife ile Dışişleri Bakanlığı tarafından Moskovaya gönderilen Frank Roberts refakat «Geçektir.
Londra: 10 (A.A) — United
Press - Yetkili kaynaklardan öğrenildiğine göre, İngiliz hükümet! At lar.tlk paktının metnini tasvip et -ibiştir.
imzalanacak
B. Amerika Cumhurbaşkanı Truma»
Sovyet Yüksek
Şûrası toplandı
Avrupa Ekonomik İşbirliği teşkilâtı istişare konseyi bakan lara-rası komitesi toplantısına lştlrâk için bir müddettcnberl Pariste bulunmakta olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak refakatinde Bayan Sadak ve özel kalem müdürü Necdet Kent bulunduğu halde dün sabah saat 7,45 de Pa-namerikan uçağiyle Brüksclden şehrimize gelmiştir.
Dışişleri Bakanımız uçaktan inişinde Anadolu Ajansı muhabirine aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Avrupa ekonomik işbirliği İcra komitesi ve konseyi toplandı. Ben de toplantılarda hazır bulunmak üzere Parise gitmiştim. Bakanların bu toplantısından maksat bir taraftan Avrupa ekonomik işbirliği teşkilâtını daha İyi yürür bir hale sokmak İçin
(Devamı: 8a. 3 - sü. 3 de)
BRÜKSELDEKİ TÜRK HEYETİ DÜN GELDİ
Kızılordunu i yeni yıl bütçesi geçen yıldan 13 milyar fazîa
STALiN'iN
KARNAVAL MASKESİ
Rusya, Havana-yı protesto etti (Yatısı 3 üncü tayfada)
Merasimde Vali, H. Bayur, D- P. ve C H. P. mümessilleri, Milletvekilleri ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunçtu
Bayurun, Başbakanın taziyetine verdiği cevap
Vefatı bütün memlekette derin bir teessürle karşılanan Millet Partisi İstanbul Başkam Prof. Kenan öner, dün büyük ve hazin bir törenle ebedî istirahatgâhına tevdi edilmiştir.
Dünkü cenaze merasiminde bulunmak üzere Ankaradan şeh-
rimize gelen Millet Partisi Baş-
Ali Rıza Türel Avrupa, Konseyinde başardığı işleri anlatıyor
25 Şubatta Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği Konferansında Türkiyeyi temsil eden Ali Rıza Türel’in başkanlığındaki, Münir Birsel ve Prof. Süheyle Der-bilden müteşekkil heyet dün sabah Panamerikan uçağiyle şehrimize gelmiştir.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Vilâyetteki Şikâyet Bürosu
Vatandaşların işini gününde yapmıyaıılar cezalandırılacak Vatandaş işlerini acbcbslz yere geciktiren memurlar hakkında iş sahipleri tarafından yapılan şlka -jetleri incelemek üzere İçişleri Bakanının emri gercğinco kurulması kararlaştırılmış olan Vilâyet Şikâ-y«t bürosu, önümüzdeki hafta i -çinde faaliyete geçecektir. Büronun başında bir mülkiye
Moskova, 10 (Ap) — Bu gece Stalln, Sovyet Yüksek Şûrasını teşkil eden iki meclisin, 1949 yılı büdcesinl müzakere için Kremlin sarayında yaptığı karma oturumda hazır bulunmuş-(Dovamıı 8a. 3 ■ 80. o da)
Nuri Koni, Sinop Milletvekillc-ıtanbul Milletvekili Enis Akay-1 Aldogandan başka Vali ve Belerinden Yusuf Kemal Tengilşenk, gen, Eskişehir Milletvekili Emin I diye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar, Mlls Suphi Batur ve Enver Kök, İs-‘Sazak, Afyon Milletvekili Sadık (Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Filistin dahilî harbi
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
müfettişi bulunacak ve kadrosun • da en çok üç memur yer alacaktır. Büro, memurların vadctUkleri günde İş sahiplerinin işlerini tekem mül ettirmedikleri yolunda vatan -dağlarca yapılan şikâyetleri tahkik edecek, suçu görülen memurlar Vull tarafından cezalandırılacak -t».
Birinci ve ikinci cezalar maaş kat’!, üçüncü cezanın ine derece tenzili şeklinde olacağı eöylonmek-Udlr.
Sütlücsdeki facianın tahkikaiı dün bitti
Ehlivukuf heyeti, bugün, Adliyede bir toplantı, daha sonra da hâdise mahallinde keşif yapacak
Sütlücede Nuri paşa fabrikasındaki İnfilâk hâdisesini keşif ve tesblt İçin kurulmuş olan profesör ve yüksek mühendislerden müteşekkil ehlivukuf; dosya, kuyudat ve krokiler üzerinde tetkiklerini bitirmiştir.
Heyet bugün sabahleyin adli
BEVİN
Yahudi kuvvetlerinin Akaba üzerine yürümekte olması Londrada heyecan uyandırdı
Durum, Pearl Harbour’a benziyor
Londra: 10 (Nafcn) — Ncccf böl gcslndc başlamış ve Ürdün’ü tehdit etmekte olan Yahudi askerî ha rtketlcri Rodos adasında Ürdün -İsrail görüşmelerini tehlikeye sok-
Rodos adasından gelen haberlere göre, îsraü ile Ürdün delegeleri aynı masa etrafında toplanır toplanmaz Fillstlnde askerî harekâtın başlamış olması ani bir çatışmaya sebep olmuş ve daha başlangıç da görüşmeler İnkıtaa uğramıştır.
Arap delegeleri, YahudilerLn (o-lup bitti siyaseti» nı açıklamakta ve henüz İsrail'e verilmemiş olan topraklarda takip etmekte olduğu hareketlerin değişmediği noktası Ürerinde tararla durmaktadırlar.
Londra’da heyecan
Londra: 10 (A.A) «afp» — Is -ıail kuvvetlerinin Akaba körfezi İs
Talebe Birliği
Türk Büyük Elçisile görüştü
Londra, 10 (A.A.) .alp, —J
Dışişleri Bakanı M. Bevin, bugün öğleden sonra Türkiye’nin Londra Büyük Elçisi Cevad A-1 çıkalın’ı kabul etmiştir.
yede toplanacak ve grup halinde hâdise mahalline giderek keşiflere bağlıyacaktır. Ehil vukufun hâdiseyi mahallinde keşfi işi nln uzun sürmlyeceği talimin o-lunmaktadır. Mütehassislar heye ti mahallinde keşif İşini bugün (Devamı: 8a. • • 8Ü. J (*)
4
hunin
A-1
tekzib ediyor
Milli Türk Talebe Birliği başkan vekili Mehmet Sağlam imzasile dün, aşağıdaki mektubu aldık:
«Gazetenizin 9 mart 949 sayısında Dr, Falırl Kurtuluşla Cumhuriyet gazetesi hâdisesi üzerine tertiple -nen bir toplantı hakkında Birliğimizin görüşünü açıkladığı İddia e-dllcn bir demeç yayınlanmıştır.
idare heyetimiz mezkûr beyanat ta bildirilen görüşleri tesblt için
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 oc)
Fındıklıda çöken bina ]
Fındıklıda Meclisi Meb’usan caddesinde 2 No. da Hurşlt adın» da birine ait bulunan // katlı lcdrğip bina evvelki gece sabaha karşı birdenbire çökmüştür. İyi bir tesadüf eseri olarak çöküntüde insanca zayiat olmamıştır. Çöküntünün, binanın eskiliğinden Heri tekliği sam’maktadır.
Filistine kaçarken yakalanan Yahudilerden bir grup
Filistine kaçak gitmek istiyen Yahudiler
Evvelki gece Marmarada, heyecanlı bir takip neticesinde 68 Yahudi suç üstünde yakalandılar
Evvelki gece limanda gümrük] bir vapur ve vapura açıkta k.f k muhafaza motörleriyle, Filistine yolcu vermek istiyen bir motor Yahudi götürmekte olan hususi!
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Takvimden Bir Yaprak
O patlamadan...
Biz pathyalım dedik!
Gazotolordc, Oolnıabahço gdz-hanoslnin kaldırılması hakkında çıkan haborleri okurken, spor meraklısı bir arkada* ı
— stadyumda futbol maçları devam edorso gazhano pek yakın bir zamanda kendiliğinden kalkacak... dedi.
— Anlıyamadıkl
— Maç günlorl gazomotroların üzerleri seylrcllorlo doludur. Kibrit çakıyorlar, sigara yakıyorlar. Ga-zomotrolarda küçücük bir dollk açılsa, Içlndon biraz gaz çıksa vo tutuşsa...
— Bilâkis... Ben söyloyoylm vo siz yazınız... Evot, maç günleri bu gazomotroların üzorindo hoyeoan-dan toplnon bedavacılardan birinin şiddetli bir ayak darbesllo —olur a— bir gaz «füvlta I olursa, o zaman no stadyum, no İçindekiler, ne Teknik Ünlvorslto, no do Ayaspa-şa kalırl..
Dlnloyonlor dohşot Içlndo kaldılar. Domek bu da böylesl... No arayan var, no soran...
Allahın hıfz • u - slyânotlne ı(-ğınıyoruı amma, nihayet bizim de biraz tedbir, almaklığının ılztm t»9
ğil midir?
Adotd hayatları İle oynıyan can-bazlara döndük. Ya barut deposunun yanında soba yakıp tütün İçiyoruz, yahut gazomotroların üzerinde hora tepiyoruz.
Havagazı, baruttan daha kolaylıkla atoş alan bir gazdır. Bu hail görenler oradaklloro İhtar etmezler mİ? Allah etmosln. Böyle bir folâ-ket olursa no yaparız?
Daha Sütlücedeki facianın hakiki sebebi bllo bolll doğll, ortada mesul yok... Gazotelerdo okumadınız mı? 1$ Bakanının orada ccpha-no yapıldığından haborl yokmuş... No söylüyorsunuz?
Böylo bir folâkotln bir daha tokor-rür etmemesi İçin on kat'I todblrlorl almalıyız. Yoksa blitün meselo yine gazetelerin feryadından Ibarot ka-
Gazhanenln nakil İçin kimi bej yüz bin, kimi İki milyon, klnıl de altı milyon gider... diyormuş.
Ben o ciheti düşünmüyorum. Halkın tepesine asılan (Damokles) kılıflını tutan kılın dayanıklılığını hoeap ediyorum. Ve... tlî-lyoruml
ULUNAY
CUMA 11 MART 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu Idaraı NunıosmasAyo Noı 1? Tfll «droılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10785 Teni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3577 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIIYIZ Sapa, : 10 Kuruş |@|| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
DIŞİŞLERİ BAKANI, AVRUPADAN GELDİ
N. Sadak, Meclisle malûmat verecek
Müsamaha
zihniyeti lâzım imiş!
Devlet Bakanı Sayın Ni-hod Erim, Ankarada. gançliğe btr hitabede bolunmuş ve bu konferansta demokratik geOfmenin nasıl sağlanması lâ-um geleceğini, kendi görüşüne göre izah etmiştir.
Söze başlarken demokrasinin öyle üç, dört sene içinde elde e-dilemlyeceğinl ve yalnız bazı kanun maddelerinin değiştirilmeliyle her şeyin olup bitmiş sayı-tamıyacağını çok haklı olarak İzah etmiş ve başka memleketlerin asırlar boyunca mücadele sonunda vardıkları neticeleri bu kadar kısa zamanda tahakkuk ettirmenin bir hayal olacağım ilâve etmiştir.
Bn muhakeme tarzı belki ilk bakışta çekici ve doğru gibi görünüyorsa da muhterem hatip şu noktayı tecahülden geliyor kİ, o da Tiirkiyede demokrasi hareketi »on Uç, dört yıldanberi başlamış bir kımıldama değildir. Cumhuriyetin İlânına takaddüm eden va lstibdad rejimi denilen devrin sonlarına doğru 1908 de gençliğin ve ordunun himmetiyle Ttirkiyede meşrutiyet ve demokrasi İlân edilmiş, kabinenin Millet Meclisine karşı mesuliyeti esası kabul ve hattâ tatbik bile edilmişti. Bu tarihten biraz daha yukarı çıkarsak ikinci Abdiilhaml-dln eulûsu zamanında da birinci meşrutiyetin ilân edildiğini ve demokratik gelişmenin temellerinin kurulduğunu görürüz. Hattâ Tanzimat - ı - Hayriye ve Gül-hane Hattı Hümayununun OsmanlIların eşitlik ve masunluğunu »ağlayan birer şart (ahldna-me) olduğunu müşahede ederiz. Şu halde bizdeki demokrasi hareketini öyle son üç yıla sıkıştırmak, tarihi vak'alara çok uygun değildir ve bu uğurda çok temiz, münevver gençlik kanını akıtmıştır. Tıbbiye, Mülkiye mekteplerinde ve ordunun genç zabitleri arasında birçok fedakârlar hür fikir ve düşüncelerinin kurbanları olmuşlardır. Demokrasi, Türkün malıdır ve bir asırdır üzerinde titrediği halde bir türlü zimamdarlarının elinden fiilen koparamadığı bir nimettir. Her defasında lşbaşmdald hüküm dar veya şef, bin bir bahane İle demokrasi yemişini yurda tattırmak iatememiştir. Baran dış teh like, bazan İç tehlike, bazan şu, bozan bu vesile ileri sürülmüştür. Hattâ »on harekette bile Halk Partisi, dış tehlike silâhını az mı kullandı? En salâhiyetti partili ağızlar, genel başkanla ra varıncaya kadar, «çatlak ses» İn düşman tehdidi karşısında bir İhanet olacağını İleri sürerek sayın Mareşali ve Bayan bile düşman âletiiğlyle itham etmedi m) ? Sanki demokrasi stAemini kurmak için İç ve dış hiç bir gaile kalmamak lâzımmış gibi...
Şef sistemini kurmak, İstibdadı yürütmek İçin iç ve dış tehlikenin kalmamasına itina edlli-jor mu? Asla... Diktatörlük, saltanat, şeflik her İhtimal ve şart İçinde olabilir amma demokrasi, ancak muayyen şartlar tahakkuk «•lerse tatbik edilebilir bir tecrü-1»,!*^' aksıda ve sıcak ser-» LbIT’ti1ril,ne61 l&zun ®ad|dc
- du5ünültiyor. Nl-
çın î Diktatörlük t, ,, „
İlk
uayazın M ri vc dl, rü âr| d.yuunak ku.lr.br„.
lo zavallı demokrasi niçin j,» . ■•İm ve hakiki güneş ve firtın^ ja tahammül hassasından nıalı-nun farzedlllyor?... Halbuki bay fca memleketlerde faraza Fransa-d-ı demokrasi tam iç ve dış mücadelelerin en şiddetli zamanlarında kurulmuştur.
Sayın Erim, demokrasinin müsamaha ve uzlaşma zihni yeline muhtaç olduğunu temin ediyor. Amma bu müsamahadan ne anlaşılıyor? Fenalıkları, suiistimalleri müsamaha nu? lilr Atıf ınan*lşlnln, bir altın kaçakçılığı 'adasının; vatandaşları muhakeme® Lz, sorgusuz kurşuna dizenlerin af ve müsamaha İle mi karşılanması? Eğer bu mânada kullanılıyorsa, hemen aöyllyelim ki O«üOkraaJ, hiç bir zaman fena-(Devamıı 3 -iü, ı o»)
Dün akşam Ankarayagiden
Merhum Kenan önerin dünkü cenaze merasiminden intibalar: Vali Hikmet Bayufa tazlyeite bulunuyor, '(sağda) tabu*, ellen üstünde (Foto: Burhan Yeni Sabah)
Kenan Öner, dün, hazin ve vakur bir törenle defnedildi
TV.Sadak, Sovyetlerin içişlerine karışmayız, dedi
Necmeddin Sadalc, Harcamanla bir toplantıya girerken
Atlantik Paktı
Pakt, Nisanın 4’ürade
Vaşıngto ıda
Londra: 10 (A.A) — «afp» Eve-rdng News gazetesinin bugün ha • ter verdiğine göre, Atlantik Paktı 4.4.849 tarihinde Vaşlngtonda im -
zuianacaktır. Bevin 25 martta Que-tn Mary yolcu gemisile Southamp-(en hareket edecektir. Kendi -
tine, Beşler Daimi Komisyonunda İngiliz Dışişleri Bakan temsilcisi tun’dan hareket edecektir. Kendi -
Bir Gladwyn Febb, geçen sene tem muzda özel bir vazife ile Dışişleri Bakanlığı tarafından Moskovaya gönderilen Frank Roberts refakat «Geçektir.
Londra: 10 (A.A) — United
Press - Yetkili kaynaklardan öğrenildiğine göre, İngiliz hükümet! At lar.tlk paktının metnini tasvip et -ibiştir.
imzalanacak
B. Amerika Cumhurbaşkanı Truma»
Sovyet Yüksek
Şûrası toplandı
Avrupa Ekonomik İşbirliği teşkilâtı istişare konseyi bakan lara-rası komitesi toplantısına lştlrâk için bir müddettcnberl Pariste bulunmakta olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak refakatinde Bayan Sadak ve özel kalem müdürü Necdet Kent bulunduğu halde dün sabah saat 7,45 de Pa-namerikan uçağiyle Brüksclden şehrimize gelmiştir.
Dışişleri Bakanımız uçaktan inişinde Anadolu Ajansı muhabirine aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Avrupa ekonomik işbirliği İcra komitesi ve konseyi toplandı. Ben de toplantılarda hazır bulunmak üzere Parise gitmiştim. Bakanların bu toplantısından maksat bir taraftan Avrupa ekonomik işbirliği teşkilâtını daha İyi yürür bir hale sokmak İçin
(Devamı: 8a. 3 - sü. 3 de)
BRÜKSELDEKİ TÜRK HEYETİ DÜN GELDİ
Kızılordunu i yeni yıl bütçesi geçen yıldan 13 milyar fazîa
STALiN'iN
KARNAVAL MASKESİ
Rusya, Havana-yı protesto etti (Yatısı 3 üncü tayfada)
Merasimde Vali, H. Bayur, D- P. ve C H. P. mümessilleri, Milletvekilleri ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunçtu
Bayurun, Başbakanın taziyetine verdiği cevap
Vefatı bütün memlekette derin bir teessürle karşılanan Millet Partisi İstanbul Başkam Prof. Kenan öner, dün büyük ve hazin bir törenle ebedî istirahatgâhına tevdi edilmiştir.
Dünkü cenaze merasiminde bulunmak üzere Ankaradan şeh-
rimize gelen Millet Partisi Baş-
Ali Rıza Türel Avrupa, Konseyinde başardığı işleri anlatıyor
25 Şubatta Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği Konferansında Türkiyeyi temsil eden Ali Rıza Türel’in başkanlığındaki, Münir Birsel ve Prof. Süheyle Der-bilden müteşekkil heyet dün sabah Panamerikan uçağiyle şehrimize gelmiştir.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Vilâyetteki Şikâyet Bürosu
Vatandaşların işini gününde yapmıyaıılar cezalandırılacak Vatandaş işlerini acbcbslz yere geciktiren memurlar hakkında iş sahipleri tarafından yapılan şlka -jetleri incelemek üzere İçişleri Bakanının emri gercğinco kurulması kararlaştırılmış olan Vilâyet Şikâ-y«t bürosu, önümüzdeki hafta i -çinde faaliyete geçecektir. Büronun başında bir mülkiye
Moskova, 10 (Ap) — Bu gece Stalln, Sovyet Yüksek Şûrasını teşkil eden iki meclisin, 1949 yılı büdcesinl müzakere için Kremlin sarayında yaptığı karma oturumda hazır bulunmuş-(Dovamıı 8a. 3 ■ 80. o da)
Nuri Koni, Sinop Milletvekillc-ıtanbul Milletvekili Enis Akay-1 Aldogandan başka Vali ve Belerinden Yusuf Kemal Tengilşenk, gen, Eskişehir Milletvekili Emin I diye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar, Mlls Suphi Batur ve Enver Kök, İs-‘Sazak, Afyon Milletvekili Sadık (Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Filistin dahilî harbi
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
müfettişi bulunacak ve kadrosun • da en çok üç memur yer alacaktır. Büro, memurların vadctUkleri günde İş sahiplerinin işlerini tekem mül ettirmedikleri yolunda vatan -dağlarca yapılan şikâyetleri tahkik edecek, suçu görülen memurlar Vull tarafından cezalandırılacak -t».
Birinci ve ikinci cezalar maaş kat’!, üçüncü cezanın ine derece tenzili şeklinde olacağı eöylonmek-Udlr.
Sütlücsdeki facianın tahkikaiı dün bitti
Ehlivukuf heyeti, bugün, Adliyede bir toplantı, daha sonra da hâdise mahallinde keşif yapacak
Sütlücede Nuri paşa fabrikasındaki İnfilâk hâdisesini keşif ve tesblt İçin kurulmuş olan profesör ve yüksek mühendislerden müteşekkil ehlivukuf; dosya, kuyudat ve krokiler üzerinde tetkiklerini bitirmiştir.
Heyet bugün sabahleyin adli
BEVİN
Yahudi kuvvetlerinin Akaba üzerine yürümekte olması Londrada heyecan uyandırdı
Durum, Pearl Harbour’a benziyor
Londra: 10 (Nafcn) — Ncccf böl gcslndc başlamış ve Ürdün’ü tehdit etmekte olan Yahudi askerî ha rtketlcri Rodos adasında Ürdün -İsrail görüşmelerini tehlikeye sok-
Rodos adasından gelen haberlere göre, îsraü ile Ürdün delegeleri aynı masa etrafında toplanır toplanmaz Fillstlnde askerî harekâtın başlamış olması ani bir çatışmaya sebep olmuş ve daha başlangıç da görüşmeler İnkıtaa uğramıştır.
Arap delegeleri, YahudilerLn (o-lup bitti siyaseti» nı açıklamakta ve henüz İsrail'e verilmemiş olan topraklarda takip etmekte olduğu hareketlerin değişmediği noktası Ürerinde tararla durmaktadırlar.
Londra’da heyecan
Londra: 10 (A.A) «afp» — Is -ıail kuvvetlerinin Akaba körfezi İs
Talebe Birliği
Türk Büyük Elçisile görüştü
Londra, 10 (A.A.) .alp, —J
Dışişleri Bakanı M. Bevin, bugün öğleden sonra Türkiye’nin Londra Büyük Elçisi Cevad A-1 çıkalın’ı kabul etmiştir.
yede toplanacak ve grup halinde hâdise mahalline giderek keşiflere bağlıyacaktır. Ehil vukufun hâdiseyi mahallinde keşfi işi nln uzun sürmlyeceği talimin o-lunmaktadır. Mütehassislar heye ti mahallinde keşif İşini bugün (Devamı: 8a. • • 8Ü. J (*)
4
hunin
A-1
tekzib ediyor
Milli Türk Talebe Birliği başkan vekili Mehmet Sağlam imzasile dün, aşağıdaki mektubu aldık:
«Gazetenizin 9 mart 949 sayısında Dr, Falırl Kurtuluşla Cumhuriyet gazetesi hâdisesi üzerine tertiple -nen bir toplantı hakkında Birliğimizin görüşünü açıkladığı İddia e-dllcn bir demeç yayınlanmıştır.
idare heyetimiz mezkûr beyanat ta bildirilen görüşleri tesblt için
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 oc)
Fındıklıda çöken bina ]
Fındıklıda Meclisi Meb’usan caddesinde 2 No. da Hurşlt adın» da birine ait bulunan // katlı lcdrğip bina evvelki gece sabaha karşı birdenbire çökmüştür. İyi bir tesadüf eseri olarak çöküntüde insanca zayiat olmamıştır. Çöküntünün, binanın eskiliğinden Heri tekliği sam’maktadır.
Filistine kaçarken yakalanan Yahudilerden bir grup
Filistine kaçak gitmek istiyen Yahudiler
Evvelki gece Marmarada, heyecanlı bir takip neticesinde 68 Yahudi suç üstünde yakalandılar
Evvelki gece limanda gümrük] bir vapur ve vapura açıkta k.f k muhafaza motörleriyle, Filistine yolcu vermek istiyen bir motor Yahudi götürmekte olan hususi!
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Takvimden Bir Yaprak
O patlamadan...
Biz pathyalım dedik!
Gazotolordc, Oolnıabahço gdz-hanoslnin kaldırılması hakkında çıkan haborleri okurken, spor meraklısı bir arkada* ı
— stadyumda futbol maçları devam edorso gazhano pek yakın bir zamanda kendiliğinden kalkacak... dedi.
— Anlıyamadıkl
— Maç günlorl gazomotroların üzerleri seylrcllorlo doludur. Kibrit çakıyorlar, sigara yakıyorlar. Ga-zomotrolarda küçücük bir dollk açılsa, Içlndon biraz gaz çıksa vo tutuşsa...
— Bilâkis... Ben söyloyoylm vo siz yazınız... Evot, maç günleri bu gazomotroların üzorindo hoyeoan-dan toplnon bedavacılardan birinin şiddetli bir ayak darbesllo —olur a— bir gaz «füvlta I olursa, o zaman no stadyum, no İçindekiler, ne Teknik Ünlvorslto, no do Ayaspa-şa kalırl..
Dlnloyonlor dohşot Içlndo kaldılar. Domek bu da böylesl... No arayan var, no soran...
Allahın hıfz • u - slyânotlne ı(-ğınıyoruı amma, nihayet bizim de biraz tedbir, almaklığının ılztm t»9
ğil midir?
Adotd hayatları İle oynıyan can-bazlara döndük. Ya barut deposunun yanında soba yakıp tütün İçiyoruz, yahut gazomotroların üzerinde hora tepiyoruz.
Havagazı, baruttan daha kolaylıkla atoş alan bir gazdır. Bu hail görenler oradaklloro İhtar etmezler mİ? Allah etmosln. Böyle bir folâ-ket olursa no yaparız?
Daha Sütlücedeki facianın hakiki sebebi bllo bolll doğll, ortada mesul yok... Gazotelerdo okumadınız mı? 1$ Bakanının orada ccpha-no yapıldığından haborl yokmuş... No söylüyorsunuz?
Böylo bir folâkotln bir daha tokor-rür etmemesi İçin on kat'I todblrlorl almalıyız. Yoksa blitün meselo yine gazetelerin feryadından Ibarot ka-
Gazhanenln nakil İçin kimi bej yüz bin, kimi İki milyon, klnıl de altı milyon gider... diyormuş.
Ben o ciheti düşünmüyorum. Halkın tepesine asılan (Damokles) kılıflını tutan kılın dayanıklılığını hoeap ediyorum. Ve... tlî-lyoruml
ULUNAY
CUMA 11 MART 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu Idaraı NunıosmasAyo Noı 1? Tfll «droılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10785 Teni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3577 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIIYIZ Sapa, : 10 Kuruş |@|| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
DIŞİŞLERİ BAKANI, AVRUPADAN GELDİ
N. Sadak, Meclisle malûmat verecek
Müsamaha
zihniyeti lâzım imiş!
Devlet Bakanı Sayın Ni-hod Erim, Ankarada. gançliğe btr hitabede bolunmuş ve bu konferansta demokratik geOfmenin nasıl sağlanması lâ-um geleceğini, kendi görüşüne göre izah etmiştir.
Söze başlarken demokrasinin öyle üç, dört sene içinde elde e-dilemlyeceğinl ve yalnız bazı kanun maddelerinin değiştirilmeliyle her şeyin olup bitmiş sayı-tamıyacağını çok haklı olarak İzah etmiş ve başka memleketlerin asırlar boyunca mücadele sonunda vardıkları neticeleri bu kadar kısa zamanda tahakkuk ettirmenin bir hayal olacağım ilâve etmiştir.
Bn muhakeme tarzı belki ilk bakışta çekici ve doğru gibi görünüyorsa da muhterem hatip şu noktayı tecahülden geliyor kİ, o da Tiirkiyede demokrasi hareketi »on Uç, dört yıldanberi başlamış bir kımıldama değildir. Cumhuriyetin İlânına takaddüm eden va lstibdad rejimi denilen devrin sonlarına doğru 1908 de gençliğin ve ordunun himmetiyle Ttirkiyede meşrutiyet ve demokrasi İlân edilmiş, kabinenin Millet Meclisine karşı mesuliyeti esası kabul ve hattâ tatbik bile edilmişti. Bu tarihten biraz daha yukarı çıkarsak ikinci Abdiilhaml-dln eulûsu zamanında da birinci meşrutiyetin ilân edildiğini ve demokratik gelişmenin temellerinin kurulduğunu görürüz. Hattâ Tanzimat - ı - Hayriye ve Gül-hane Hattı Hümayununun OsmanlIların eşitlik ve masunluğunu »ağlayan birer şart (ahldna-me) olduğunu müşahede ederiz. Şu halde bizdeki demokrasi hareketini öyle son üç yıla sıkıştırmak, tarihi vak'alara çok uygun değildir ve bu uğurda çok temiz, münevver gençlik kanını akıtmıştır. Tıbbiye, Mülkiye mekteplerinde ve ordunun genç zabitleri arasında birçok fedakârlar hür fikir ve düşüncelerinin kurbanları olmuşlardır. Demokrasi, Türkün malıdır ve bir asırdır üzerinde titrediği halde bir türlü zimamdarlarının elinden fiilen koparamadığı bir nimettir. Her defasında lşbaşmdald hüküm dar veya şef, bin bir bahane İle demokrasi yemişini yurda tattırmak iatememiştir. Baran dış teh like, bazan İç tehlike, bazan şu, bozan bu vesile ileri sürülmüştür. Hattâ »on harekette bile Halk Partisi, dış tehlike silâhını az mı kullandı? En salâhiyetti partili ağızlar, genel başkanla ra varıncaya kadar, «çatlak ses» İn düşman tehdidi karşısında bir İhanet olacağını İleri sürerek sayın Mareşali ve Bayan bile düşman âletiiğlyle itham etmedi m) ? Sanki demokrasi stAemini kurmak için İç ve dış hiç bir gaile kalmamak lâzımmış gibi...
Şef sistemini kurmak, İstibdadı yürütmek İçin iç ve dış tehlikenin kalmamasına itina edlli-jor mu? Asla... Diktatörlük, saltanat, şeflik her İhtimal ve şart İçinde olabilir amma demokrasi, ancak muayyen şartlar tahakkuk «•lerse tatbik edilebilir bir tecrü-1»,!*^' aksıda ve sıcak ser-» LbIT’ti1ril,ne61 l&zun ®ad|dc
- du5ünültiyor. Nl-
çın î Diktatörlük t, ,, „
İlk
uayazın M ri vc dl, rü âr| d.yuunak ku.lr.br„.
lo zavallı demokrasi niçin j,» . ■•İm ve hakiki güneş ve firtın^ ja tahammül hassasından nıalı-nun farzedlllyor?... Halbuki bay fca memleketlerde faraza Fransa-d-ı demokrasi tam iç ve dış mücadelelerin en şiddetli zamanlarında kurulmuştur.
Sayın Erim, demokrasinin müsamaha ve uzlaşma zihni yeline muhtaç olduğunu temin ediyor. Amma bu müsamahadan ne anlaşılıyor? Fenalıkları, suiistimalleri müsamaha nu? lilr Atıf ınan*lşlnln, bir altın kaçakçılığı 'adasının; vatandaşları muhakeme® Lz, sorgusuz kurşuna dizenlerin af ve müsamaha İle mi karşılanması? Eğer bu mânada kullanılıyorsa, hemen aöyllyelim ki O«üOkraaJ, hiç bir zaman fena-(Devamıı 3 -iü, ı o»)
Dün akşam Ankarayagiden
Merhum Kenan önerin dünkü cenaze merasiminden intibalar: Vali Hikmet Bayufa tazlyeite bulunuyor, '(sağda) tabu*, ellen üstünde (Foto: Burhan Yeni Sabah)
Kenan Öner, dün, hazin ve vakur bir törenle defnedildi
TV.Sadak, Sovyetlerin içişlerine karışmayız, dedi
Necmeddin Sadalc, Harcamanla bir toplantıya girerken
Atlantik Paktı
Pakt, Nisanın 4’ürade
Vaşıngto ıda
Londra: 10 (A.A) — «afp» Eve-rdng News gazetesinin bugün ha • ter verdiğine göre, Atlantik Paktı 4.4.849 tarihinde Vaşlngtonda im -
zuianacaktır. Bevin 25 martta Que-tn Mary yolcu gemisile Southamp-(en hareket edecektir. Kendi -
tine, Beşler Daimi Komisyonunda İngiliz Dışişleri Bakan temsilcisi tun’dan hareket edecektir. Kendi -
Bir Gladwyn Febb, geçen sene tem muzda özel bir vazife ile Dışişleri Bakanlığı tarafından Moskovaya gönderilen Frank Roberts refakat «Geçektir.
Londra: 10 (A.A) — United
Press - Yetkili kaynaklardan öğrenildiğine göre, İngiliz hükümet! At lar.tlk paktının metnini tasvip et -ibiştir.
imzalanacak
B. Amerika Cumhurbaşkanı Truma»
Sovyet Yüksek
Şûrası toplandı
Avrupa Ekonomik İşbirliği teşkilâtı istişare konseyi bakan lara-rası komitesi toplantısına lştlrâk için bir müddettcnberl Pariste bulunmakta olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak refakatinde Bayan Sadak ve özel kalem müdürü Necdet Kent bulunduğu halde dün sabah saat 7,45 de Pa-namerikan uçağiyle Brüksclden şehrimize gelmiştir.
Dışişleri Bakanımız uçaktan inişinde Anadolu Ajansı muhabirine aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Avrupa ekonomik işbirliği İcra komitesi ve konseyi toplandı. Ben de toplantılarda hazır bulunmak üzere Parise gitmiştim. Bakanların bu toplantısından maksat bir taraftan Avrupa ekonomik işbirliği teşkilâtını daha İyi yürür bir hale sokmak İçin
(Devamı: 8a. 3 - sü. 3 de)
BRÜKSELDEKİ TÜRK HEYETİ DÜN GELDİ
Kızılordunu i yeni yıl bütçesi geçen yıldan 13 milyar fazîa
STALiN'iN
KARNAVAL MASKESİ
Rusya, Havana-yı protesto etti (Yatısı 3 üncü tayfada)
Merasimde Vali, H. Bayur, D- P. ve C H. P. mümessilleri, Milletvekilleri ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunçtu
Bayurun, Başbakanın taziyetine verdiği cevap
Vefatı bütün memlekette derin bir teessürle karşılanan Millet Partisi İstanbul Başkam Prof. Kenan öner, dün büyük ve hazin bir törenle ebedî istirahatgâhına tevdi edilmiştir.
Dünkü cenaze merasiminde bulunmak üzere Ankaradan şeh-
rimize gelen Millet Partisi Baş-
Ali Rıza Türel Avrupa, Konseyinde başardığı işleri anlatıyor
25 Şubatta Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği Konferansında Türkiyeyi temsil eden Ali Rıza Türel’in başkanlığındaki, Münir Birsel ve Prof. Süheyle Der-bilden müteşekkil heyet dün sabah Panamerikan uçağiyle şehrimize gelmiştir.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Vilâyetteki Şikâyet Bürosu
Vatandaşların işini gününde yapmıyaıılar cezalandırılacak Vatandaş işlerini acbcbslz yere geciktiren memurlar hakkında iş sahipleri tarafından yapılan şlka -jetleri incelemek üzere İçişleri Bakanının emri gercğinco kurulması kararlaştırılmış olan Vilâyet Şikâ-y«t bürosu, önümüzdeki hafta i -çinde faaliyete geçecektir. Büronun başında bir mülkiye
Moskova, 10 (Ap) — Bu gece Stalln, Sovyet Yüksek Şûrasını teşkil eden iki meclisin, 1949 yılı büdcesinl müzakere için Kremlin sarayında yaptığı karma oturumda hazır bulunmuş-(Dovamıı 8a. 3 ■ 80. o da)
Nuri Koni, Sinop Milletvekillc-ıtanbul Milletvekili Enis Akay-1 Aldogandan başka Vali ve Belerinden Yusuf Kemal Tengilşenk, gen, Eskişehir Milletvekili Emin I diye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar, Mlls Suphi Batur ve Enver Kök, İs-‘Sazak, Afyon Milletvekili Sadık (Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Filistin dahilî harbi
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
müfettişi bulunacak ve kadrosun • da en çok üç memur yer alacaktır. Büro, memurların vadctUkleri günde İş sahiplerinin işlerini tekem mül ettirmedikleri yolunda vatan -dağlarca yapılan şikâyetleri tahkik edecek, suçu görülen memurlar Vull tarafından cezalandırılacak -t».
Birinci ve ikinci cezalar maaş kat’!, üçüncü cezanın ine derece tenzili şeklinde olacağı eöylonmek-Udlr.
Sütlücsdeki facianın tahkikaiı dün bitti
Ehlivukuf heyeti, bugün, Adliyede bir toplantı, daha sonra da hâdise mahallinde keşif yapacak
Sütlücede Nuri paşa fabrikasındaki İnfilâk hâdisesini keşif ve tesblt İçin kurulmuş olan profesör ve yüksek mühendislerden müteşekkil ehlivukuf; dosya, kuyudat ve krokiler üzerinde tetkiklerini bitirmiştir.
Heyet bugün sabahleyin adli
BEVİN
Yahudi kuvvetlerinin Akaba üzerine yürümekte olması Londrada heyecan uyandırdı
Durum, Pearl Harbour’a benziyor
Londra: 10 (Nafcn) — Ncccf böl gcslndc başlamış ve Ürdün’ü tehdit etmekte olan Yahudi askerî ha rtketlcri Rodos adasında Ürdün -İsrail görüşmelerini tehlikeye sok-
Rodos adasından gelen haberlere göre, îsraü ile Ürdün delegeleri aynı masa etrafında toplanır toplanmaz Fillstlnde askerî harekâtın başlamış olması ani bir çatışmaya sebep olmuş ve daha başlangıç da görüşmeler İnkıtaa uğramıştır.
Arap delegeleri, YahudilerLn (o-lup bitti siyaseti» nı açıklamakta ve henüz İsrail'e verilmemiş olan topraklarda takip etmekte olduğu hareketlerin değişmediği noktası Ürerinde tararla durmaktadırlar.
Londra’da heyecan
Londra: 10 (A.A) «afp» — Is -ıail kuvvetlerinin Akaba körfezi İs
Talebe Birliği
Türk Büyük Elçisile görüştü
Londra, 10 (A.A.) .alp, —J
Dışişleri Bakanı M. Bevin, bugün öğleden sonra Türkiye’nin Londra Büyük Elçisi Cevad A-1 çıkalın’ı kabul etmiştir.
yede toplanacak ve grup halinde hâdise mahalline giderek keşiflere bağlıyacaktır. Ehil vukufun hâdiseyi mahallinde keşfi işi nln uzun sürmlyeceği talimin o-lunmaktadır. Mütehassislar heye ti mahallinde keşif İşini bugün (Devamı: 8a. • • 8Ü. J (*)
4
hunin
A-1
tekzib ediyor
Milli Türk Talebe Birliği başkan vekili Mehmet Sağlam imzasile dün, aşağıdaki mektubu aldık:
«Gazetenizin 9 mart 949 sayısında Dr, Falırl Kurtuluşla Cumhuriyet gazetesi hâdisesi üzerine tertiple -nen bir toplantı hakkında Birliğimizin görüşünü açıkladığı İddia e-dllcn bir demeç yayınlanmıştır.
idare heyetimiz mezkûr beyanat ta bildirilen görüşleri tesblt için
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 oc)
Fındıklıda çöken bina ]
Fındıklıda Meclisi Meb’usan caddesinde 2 No. da Hurşlt adın» da birine ait bulunan // katlı lcdrğip bina evvelki gece sabaha karşı birdenbire çökmüştür. İyi bir tesadüf eseri olarak çöküntüde insanca zayiat olmamıştır. Çöküntünün, binanın eskiliğinden Heri tekliği sam’maktadır.
Filistine kaçarken yakalanan Yahudilerden bir grup
Filistine kaçak gitmek istiyen Yahudiler
Evvelki gece Marmarada, heyecanlı bir takip neticesinde 68 Yahudi suç üstünde yakalandılar
Evvelki gece limanda gümrük] bir vapur ve vapura açıkta k.f k muhafaza motörleriyle, Filistine yolcu vermek istiyen bir motor Yahudi götürmekte olan hususi!
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Takvimden Bir Yaprak
O patlamadan...
Biz pathyalım dedik!
Gazotolordc, Oolnıabahço gdz-hanoslnin kaldırılması hakkında çıkan haborleri okurken, spor meraklısı bir arkada* ı
— stadyumda futbol maçları devam edorso gazhano pek yakın bir zamanda kendiliğinden kalkacak... dedi.
— Anlıyamadıkl
— Maç günlorl gazomotroların üzerleri seylrcllorlo doludur. Kibrit çakıyorlar, sigara yakıyorlar. Ga-zomotrolarda küçücük bir dollk açılsa, Içlndon biraz gaz çıksa vo tutuşsa...
— Bilâkis... Ben söyloyoylm vo siz yazınız... Evot, maç günleri bu gazomotroların üzorindo hoyeoan-dan toplnon bedavacılardan birinin şiddetli bir ayak darbesllo —olur a— bir gaz «füvlta I olursa, o zaman no stadyum, no İçindekiler, ne Teknik Ünlvorslto, no do Ayaspa-şa kalırl..
Dlnloyonlor dohşot Içlndo kaldılar. Domek bu da böylesl... No arayan var, no soran...
Allahın hıfz • u - slyânotlne ı(-ğınıyoruı amma, nihayet bizim de biraz tedbir, almaklığının ılztm t»9
ğil midir?
Adotd hayatları İle oynıyan can-bazlara döndük. Ya barut deposunun yanında soba yakıp tütün İçiyoruz, yahut gazomotroların üzerinde hora tepiyoruz.
Havagazı, baruttan daha kolaylıkla atoş alan bir gazdır. Bu hail görenler oradaklloro İhtar etmezler mİ? Allah etmosln. Böyle bir folâ-ket olursa no yaparız?
Daha Sütlücedeki facianın hakiki sebebi bllo bolll doğll, ortada mesul yok... Gazotelerdo okumadınız mı? 1$ Bakanının orada ccpha-no yapıldığından haborl yokmuş... No söylüyorsunuz?
Böylo bir folâkotln bir daha tokor-rür etmemesi İçin on kat'I todblrlorl almalıyız. Yoksa blitün meselo yine gazetelerin feryadından Ibarot ka-
Gazhanenln nakil İçin kimi bej yüz bin, kimi İki milyon, klnıl de altı milyon gider... diyormuş.
Ben o ciheti düşünmüyorum. Halkın tepesine asılan (Damokles) kılıflını tutan kılın dayanıklılığını hoeap ediyorum. Ve... tlî-lyoruml
ULUNAY
CUMA 11 MART 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu Idaraı NunıosmasAyo Noı 1? Tfll «droılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10785 Teni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3577 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIIYIZ Sapa, : 10 Kuruş |@|| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
DIŞİŞLERİ BAKANI, AVRUPADAN GELDİ
N. Sadak, Meclisle malûmat verecek
Müsamaha
zihniyeti lâzım imiş!
Devlet Bakanı Sayın Ni-hod Erim, Ankarada. gançliğe btr hitabede bolunmuş ve bu konferansta demokratik geOfmenin nasıl sağlanması lâ-um geleceğini, kendi görüşüne göre izah etmiştir.
Söze başlarken demokrasinin öyle üç, dört sene içinde elde e-dilemlyeceğinl ve yalnız bazı kanun maddelerinin değiştirilmeliyle her şeyin olup bitmiş sayı-tamıyacağını çok haklı olarak İzah etmiş ve başka memleketlerin asırlar boyunca mücadele sonunda vardıkları neticeleri bu kadar kısa zamanda tahakkuk ettirmenin bir hayal olacağım ilâve etmiştir.
Bn muhakeme tarzı belki ilk bakışta çekici ve doğru gibi görünüyorsa da muhterem hatip şu noktayı tecahülden geliyor kİ, o da Tiirkiyede demokrasi hareketi »on Uç, dört yıldanberi başlamış bir kımıldama değildir. Cumhuriyetin İlânına takaddüm eden va lstibdad rejimi denilen devrin sonlarına doğru 1908 de gençliğin ve ordunun himmetiyle Ttirkiyede meşrutiyet ve demokrasi İlân edilmiş, kabinenin Millet Meclisine karşı mesuliyeti esası kabul ve hattâ tatbik bile edilmişti. Bu tarihten biraz daha yukarı çıkarsak ikinci Abdiilhaml-dln eulûsu zamanında da birinci meşrutiyetin ilân edildiğini ve demokratik gelişmenin temellerinin kurulduğunu görürüz. Hattâ Tanzimat - ı - Hayriye ve Gül-hane Hattı Hümayununun OsmanlIların eşitlik ve masunluğunu »ağlayan birer şart (ahldna-me) olduğunu müşahede ederiz. Şu halde bizdeki demokrasi hareketini öyle son üç yıla sıkıştırmak, tarihi vak'alara çok uygun değildir ve bu uğurda çok temiz, münevver gençlik kanını akıtmıştır. Tıbbiye, Mülkiye mekteplerinde ve ordunun genç zabitleri arasında birçok fedakârlar hür fikir ve düşüncelerinin kurbanları olmuşlardır. Demokrasi, Türkün malıdır ve bir asırdır üzerinde titrediği halde bir türlü zimamdarlarının elinden fiilen koparamadığı bir nimettir. Her defasında lşbaşmdald hüküm dar veya şef, bin bir bahane İle demokrasi yemişini yurda tattırmak iatememiştir. Baran dış teh like, bazan İç tehlike, bazan şu, bozan bu vesile ileri sürülmüştür. Hattâ »on harekette bile Halk Partisi, dış tehlike silâhını az mı kullandı? En salâhiyetti partili ağızlar, genel başkanla ra varıncaya kadar, «çatlak ses» İn düşman tehdidi karşısında bir İhanet olacağını İleri sürerek sayın Mareşali ve Bayan bile düşman âletiiğlyle itham etmedi m) ? Sanki demokrasi stAemini kurmak için İç ve dış hiç bir gaile kalmamak lâzımmış gibi...
Şef sistemini kurmak, İstibdadı yürütmek İçin iç ve dış tehlikenin kalmamasına itina edlli-jor mu? Asla... Diktatörlük, saltanat, şeflik her İhtimal ve şart İçinde olabilir amma demokrasi, ancak muayyen şartlar tahakkuk «•lerse tatbik edilebilir bir tecrü-1»,!*^' aksıda ve sıcak ser-» LbIT’ti1ril,ne61 l&zun ®ad|dc
- du5ünültiyor. Nl-
çın î Diktatörlük t, ,, „
İlk
uayazın M ri vc dl, rü âr| d.yuunak ku.lr.br„.
lo zavallı demokrasi niçin j,» . ■•İm ve hakiki güneş ve firtın^ ja tahammül hassasından nıalı-nun farzedlllyor?... Halbuki bay fca memleketlerde faraza Fransa-d-ı demokrasi tam iç ve dış mücadelelerin en şiddetli zamanlarında kurulmuştur.
Sayın Erim, demokrasinin müsamaha ve uzlaşma zihni yeline muhtaç olduğunu temin ediyor. Amma bu müsamahadan ne anlaşılıyor? Fenalıkları, suiistimalleri müsamaha nu? lilr Atıf ınan*lşlnln, bir altın kaçakçılığı 'adasının; vatandaşları muhakeme® Lz, sorgusuz kurşuna dizenlerin af ve müsamaha İle mi karşılanması? Eğer bu mânada kullanılıyorsa, hemen aöyllyelim ki O«üOkraaJ, hiç bir zaman fena-(Devamıı 3 -iü, ı o»)
Dün akşam Ankarayagiden
Merhum Kenan önerin dünkü cenaze merasiminden intibalar: Vali Hikmet Bayufa tazlyeite bulunuyor, '(sağda) tabu*, ellen üstünde (Foto: Burhan Yeni Sabah)
Kenan Öner, dün, hazin ve vakur bir törenle defnedildi
TV.Sadak, Sovyetlerin içişlerine karışmayız, dedi
Necmeddin Sadalc, Harcamanla bir toplantıya girerken
Atlantik Paktı
Pakt, Nisanın 4’ürade
Vaşıngto ıda
Londra: 10 (A.A) — «afp» Eve-rdng News gazetesinin bugün ha • ter verdiğine göre, Atlantik Paktı 4.4.849 tarihinde Vaşlngtonda im -
zuianacaktır. Bevin 25 martta Que-tn Mary yolcu gemisile Southamp-(en hareket edecektir. Kendi -
tine, Beşler Daimi Komisyonunda İngiliz Dışişleri Bakan temsilcisi tun’dan hareket edecektir. Kendi -
Bir Gladwyn Febb, geçen sene tem muzda özel bir vazife ile Dışişleri Bakanlığı tarafından Moskovaya gönderilen Frank Roberts refakat «Geçektir.
Londra: 10 (A.A) — United
Press - Yetkili kaynaklardan öğrenildiğine göre, İngiliz hükümet! At lar.tlk paktının metnini tasvip et -ibiştir.
imzalanacak
B. Amerika Cumhurbaşkanı Truma»
Sovyet Yüksek
Şûrası toplandı
Avrupa Ekonomik İşbirliği teşkilâtı istişare konseyi bakan lara-rası komitesi toplantısına lştlrâk için bir müddettcnberl Pariste bulunmakta olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak refakatinde Bayan Sadak ve özel kalem müdürü Necdet Kent bulunduğu halde dün sabah saat 7,45 de Pa-namerikan uçağiyle Brüksclden şehrimize gelmiştir.
Dışişleri Bakanımız uçaktan inişinde Anadolu Ajansı muhabirine aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Avrupa ekonomik işbirliği İcra komitesi ve konseyi toplandı. Ben de toplantılarda hazır bulunmak üzere Parise gitmiştim. Bakanların bu toplantısından maksat bir taraftan Avrupa ekonomik işbirliği teşkilâtını daha İyi yürür bir hale sokmak İçin
(Devamı: 8a. 3 - sü. 3 de)
BRÜKSELDEKİ TÜRK HEYETİ DÜN GELDİ
Kızılordunu i yeni yıl bütçesi geçen yıldan 13 milyar fazîa
STALiN'iN
KARNAVAL MASKESİ
Rusya, Havana-yı protesto etti (Yatısı 3 üncü tayfada)
Merasimde Vali, H. Bayur, D- P. ve C H. P. mümessilleri, Milletvekilleri ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunçtu
Bayurun, Başbakanın taziyetine verdiği cevap
Vefatı bütün memlekette derin bir teessürle karşılanan Millet Partisi İstanbul Başkam Prof. Kenan öner, dün büyük ve hazin bir törenle ebedî istirahatgâhına tevdi edilmiştir.
Dünkü cenaze merasiminde bulunmak üzere Ankaradan şeh-
rimize gelen Millet Partisi Baş-
Ali Rıza Türel Avrupa, Konseyinde başardığı işleri anlatıyor
25 Şubatta Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği Konferansında Türkiyeyi temsil eden Ali Rıza Türel’in başkanlığındaki, Münir Birsel ve Prof. Süheyle Der-bilden müteşekkil heyet dün sabah Panamerikan uçağiyle şehrimize gelmiştir.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Vilâyetteki Şikâyet Bürosu
Vatandaşların işini gününde yapmıyaıılar cezalandırılacak Vatandaş işlerini acbcbslz yere geciktiren memurlar hakkında iş sahipleri tarafından yapılan şlka -jetleri incelemek üzere İçişleri Bakanının emri gercğinco kurulması kararlaştırılmış olan Vilâyet Şikâ-y«t bürosu, önümüzdeki hafta i -çinde faaliyete geçecektir. Büronun başında bir mülkiye
Moskova, 10 (Ap) — Bu gece Stalln, Sovyet Yüksek Şûrasını teşkil eden iki meclisin, 1949 yılı büdcesinl müzakere için Kremlin sarayında yaptığı karma oturumda hazır bulunmuş-(Dovamıı 8a. 3 ■ 80. o da)
Nuri Koni, Sinop Milletvekillc-ıtanbul Milletvekili Enis Akay-1 Aldogandan başka Vali ve Belerinden Yusuf Kemal Tengilşenk, gen, Eskişehir Milletvekili Emin I diye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar, Mlls Suphi Batur ve Enver Kök, İs-‘Sazak, Afyon Milletvekili Sadık (Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Filistin dahilî harbi
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
müfettişi bulunacak ve kadrosun • da en çok üç memur yer alacaktır. Büro, memurların vadctUkleri günde İş sahiplerinin işlerini tekem mül ettirmedikleri yolunda vatan -dağlarca yapılan şikâyetleri tahkik edecek, suçu görülen memurlar Vull tarafından cezalandırılacak -t».
Birinci ve ikinci cezalar maaş kat’!, üçüncü cezanın ine derece tenzili şeklinde olacağı eöylonmek-Udlr.
Sütlücsdeki facianın tahkikaiı dün bitti
Ehlivukuf heyeti, bugün, Adliyede bir toplantı, daha sonra da hâdise mahallinde keşif yapacak
Sütlücede Nuri paşa fabrikasındaki İnfilâk hâdisesini keşif ve tesblt İçin kurulmuş olan profesör ve yüksek mühendislerden müteşekkil ehlivukuf; dosya, kuyudat ve krokiler üzerinde tetkiklerini bitirmiştir.
Heyet bugün sabahleyin adli
BEVİN
Yahudi kuvvetlerinin Akaba üzerine yürümekte olması Londrada heyecan uyandırdı
Durum, Pearl Harbour’a benziyor
Londra: 10 (Nafcn) — Ncccf böl gcslndc başlamış ve Ürdün’ü tehdit etmekte olan Yahudi askerî ha rtketlcri Rodos adasında Ürdün -İsrail görüşmelerini tehlikeye sok-
Rodos adasından gelen haberlere göre, îsraü ile Ürdün delegeleri aynı masa etrafında toplanır toplanmaz Fillstlnde askerî harekâtın başlamış olması ani bir çatışmaya sebep olmuş ve daha başlangıç da görüşmeler İnkıtaa uğramıştır.
Arap delegeleri, YahudilerLn (o-lup bitti siyaseti» nı açıklamakta ve henüz İsrail'e verilmemiş olan topraklarda takip etmekte olduğu hareketlerin değişmediği noktası Ürerinde tararla durmaktadırlar.
Londra’da heyecan
Londra: 10 (A.A) «afp» — Is -ıail kuvvetlerinin Akaba körfezi İs
Talebe Birliği
Türk Büyük Elçisile görüştü
Londra, 10 (A.A.) .alp, —J
Dışişleri Bakanı M. Bevin, bugün öğleden sonra Türkiye’nin Londra Büyük Elçisi Cevad A-1 çıkalın’ı kabul etmiştir.
yede toplanacak ve grup halinde hâdise mahalline giderek keşiflere bağlıyacaktır. Ehil vukufun hâdiseyi mahallinde keşfi işi nln uzun sürmlyeceği talimin o-lunmaktadır. Mütehassislar heye ti mahallinde keşif İşini bugün (Devamı: 8a. • • 8Ü. J (*)
4
hunin
A-1
tekzib ediyor
Milli Türk Talebe Birliği başkan vekili Mehmet Sağlam imzasile dün, aşağıdaki mektubu aldık:
«Gazetenizin 9 mart 949 sayısında Dr, Falırl Kurtuluşla Cumhuriyet gazetesi hâdisesi üzerine tertiple -nen bir toplantı hakkında Birliğimizin görüşünü açıkladığı İddia e-dllcn bir demeç yayınlanmıştır.
idare heyetimiz mezkûr beyanat ta bildirilen görüşleri tesblt için
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 oc)
Fındıklıda çöken bina ]
Fındıklıda Meclisi Meb’usan caddesinde 2 No. da Hurşlt adın» da birine ait bulunan // katlı lcdrğip bina evvelki gece sabaha karşı birdenbire çökmüştür. İyi bir tesadüf eseri olarak çöküntüde insanca zayiat olmamıştır. Çöküntünün, binanın eskiliğinden Heri tekliği sam’maktadır.
Filistine kaçarken yakalanan Yahudilerden bir grup
Filistine kaçak gitmek istiyen Yahudiler
Evvelki gece Marmarada, heyecanlı bir takip neticesinde 68 Yahudi suç üstünde yakalandılar
Evvelki gece limanda gümrük] bir vapur ve vapura açıkta k.f k muhafaza motörleriyle, Filistine yolcu vermek istiyen bir motor Yahudi götürmekte olan hususi!
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Takvimden Bir Yaprak
O patlamadan...
Biz pathyalım dedik!
Gazotolordc, Oolnıabahço gdz-hanoslnin kaldırılması hakkında çıkan haborleri okurken, spor meraklısı bir arkada* ı
— stadyumda futbol maçları devam edorso gazhano pek yakın bir zamanda kendiliğinden kalkacak... dedi.
— Anlıyamadıkl
— Maç günlorl gazomotroların üzerleri seylrcllorlo doludur. Kibrit çakıyorlar, sigara yakıyorlar. Ga-zomotrolarda küçücük bir dollk açılsa, Içlndon biraz gaz çıksa vo tutuşsa...
— Bilâkis... Ben söyloyoylm vo siz yazınız... Evot, maç günleri bu gazomotroların üzorindo hoyeoan-dan toplnon bedavacılardan birinin şiddetli bir ayak darbesllo —olur a— bir gaz «füvlta I olursa, o zaman no stadyum, no İçindekiler, ne Teknik Ünlvorslto, no do Ayaspa-şa kalırl..
Dlnloyonlor dohşot Içlndo kaldılar. Domek bu da böylesl... No arayan var, no soran...
Allahın hıfz • u - slyânotlne ı(-ğınıyoruı amma, nihayet bizim de biraz tedbir, almaklığının ılztm t»9
ğil midir?
Adotd hayatları İle oynıyan can-bazlara döndük. Ya barut deposunun yanında soba yakıp tütün İçiyoruz, yahut gazomotroların üzerinde hora tepiyoruz.
Havagazı, baruttan daha kolaylıkla atoş alan bir gazdır. Bu hail görenler oradaklloro İhtar etmezler mİ? Allah etmosln. Böyle bir folâ-ket olursa no yaparız?
Daha Sütlücedeki facianın hakiki sebebi bllo bolll doğll, ortada mesul yok... Gazotelerdo okumadınız mı? 1$ Bakanının orada ccpha-no yapıldığından haborl yokmuş... No söylüyorsunuz?
Böylo bir folâkotln bir daha tokor-rür etmemesi İçin on kat'I todblrlorl almalıyız. Yoksa blitün meselo yine gazetelerin feryadından Ibarot ka-
Gazhanenln nakil İçin kimi bej yüz bin, kimi İki milyon, klnıl de altı milyon gider... diyormuş.
Ben o ciheti düşünmüyorum. Halkın tepesine asılan (Damokles) kılıflını tutan kılın dayanıklılığını hoeap ediyorum. Ve... tlî-lyoruml
ULUNAY
CUMA 11 MART 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu Idaraı NunıosmasAyo Noı 1? Tfll «droılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10785 Teni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3577 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIIYIZ Sapa, : 10 Kuruş |@|| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
DIŞİŞLERİ BAKANI, AVRUPADAN GELDİ
N. Sadak, Meclisle malûmat verecek
Müsamaha
zihniyeti lâzım imiş!
Devlet Bakanı Sayın Ni-hod Erim, Ankarada. gançliğe btr hitabede bolunmuş ve bu konferansta demokratik geOfmenin nasıl sağlanması lâ-um geleceğini, kendi görüşüne göre izah etmiştir.
Söze başlarken demokrasinin öyle üç, dört sene içinde elde e-dilemlyeceğinl ve yalnız bazı kanun maddelerinin değiştirilmeliyle her şeyin olup bitmiş sayı-tamıyacağını çok haklı olarak İzah etmiş ve başka memleketlerin asırlar boyunca mücadele sonunda vardıkları neticeleri bu kadar kısa zamanda tahakkuk ettirmenin bir hayal olacağım ilâve etmiştir.
Bn muhakeme tarzı belki ilk bakışta çekici ve doğru gibi görünüyorsa da muhterem hatip şu noktayı tecahülden geliyor kİ, o da Tiirkiyede demokrasi hareketi »on Uç, dört yıldanberi başlamış bir kımıldama değildir. Cumhuriyetin İlânına takaddüm eden va lstibdad rejimi denilen devrin sonlarına doğru 1908 de gençliğin ve ordunun himmetiyle Ttirkiyede meşrutiyet ve demokrasi İlân edilmiş, kabinenin Millet Meclisine karşı mesuliyeti esası kabul ve hattâ tatbik bile edilmişti. Bu tarihten biraz daha yukarı çıkarsak ikinci Abdiilhaml-dln eulûsu zamanında da birinci meşrutiyetin ilân edildiğini ve demokratik gelişmenin temellerinin kurulduğunu görürüz. Hattâ Tanzimat - ı - Hayriye ve Gül-hane Hattı Hümayununun OsmanlIların eşitlik ve masunluğunu »ağlayan birer şart (ahldna-me) olduğunu müşahede ederiz. Şu halde bizdeki demokrasi hareketini öyle son üç yıla sıkıştırmak, tarihi vak'alara çok uygun değildir ve bu uğurda çok temiz, münevver gençlik kanını akıtmıştır. Tıbbiye, Mülkiye mekteplerinde ve ordunun genç zabitleri arasında birçok fedakârlar hür fikir ve düşüncelerinin kurbanları olmuşlardır. Demokrasi, Türkün malıdır ve bir asırdır üzerinde titrediği halde bir türlü zimamdarlarının elinden fiilen koparamadığı bir nimettir. Her defasında lşbaşmdald hüküm dar veya şef, bin bir bahane İle demokrasi yemişini yurda tattırmak iatememiştir. Baran dış teh like, bazan İç tehlike, bazan şu, bozan bu vesile ileri sürülmüştür. Hattâ »on harekette bile Halk Partisi, dış tehlike silâhını az mı kullandı? En salâhiyetti partili ağızlar, genel başkanla ra varıncaya kadar, «çatlak ses» İn düşman tehdidi karşısında bir İhanet olacağını İleri sürerek sayın Mareşali ve Bayan bile düşman âletiiğlyle itham etmedi m) ? Sanki demokrasi stAemini kurmak için İç ve dış hiç bir gaile kalmamak lâzımmış gibi...
Şef sistemini kurmak, İstibdadı yürütmek İçin iç ve dış tehlikenin kalmamasına itina edlli-jor mu? Asla... Diktatörlük, saltanat, şeflik her İhtimal ve şart İçinde olabilir amma demokrasi, ancak muayyen şartlar tahakkuk «•lerse tatbik edilebilir bir tecrü-1»,!*^' aksıda ve sıcak ser-» LbIT’ti1ril,ne61 l&zun ®ad|dc
- du5ünültiyor. Nl-
çın î Diktatörlük t, ,, „
İlk
uayazın M ri vc dl, rü âr| d.yuunak ku.lr.br„.
lo zavallı demokrasi niçin j,» . ■•İm ve hakiki güneş ve firtın^ ja tahammül hassasından nıalı-nun farzedlllyor?... Halbuki bay fca memleketlerde faraza Fransa-d-ı demokrasi tam iç ve dış mücadelelerin en şiddetli zamanlarında kurulmuştur.
Sayın Erim, demokrasinin müsamaha ve uzlaşma zihni yeline muhtaç olduğunu temin ediyor. Amma bu müsamahadan ne anlaşılıyor? Fenalıkları, suiistimalleri müsamaha nu? lilr Atıf ınan*lşlnln, bir altın kaçakçılığı 'adasının; vatandaşları muhakeme® Lz, sorgusuz kurşuna dizenlerin af ve müsamaha İle mi karşılanması? Eğer bu mânada kullanılıyorsa, hemen aöyllyelim ki O«üOkraaJ, hiç bir zaman fena-(Devamıı 3 -iü, ı o»)
Dün akşam Ankarayagiden
Merhum Kenan önerin dünkü cenaze merasiminden intibalar: Vali Hikmet Bayufa tazlyeite bulunuyor, '(sağda) tabu*, ellen üstünde (Foto: Burhan Yeni Sabah)
Kenan Öner, dün, hazin ve vakur bir törenle defnedildi
TV.Sadak, Sovyetlerin içişlerine karışmayız, dedi
Necmeddin Sadalc, Harcamanla bir toplantıya girerken
Atlantik Paktı
Pakt, Nisanın 4’ürade
Vaşıngto ıda
Londra: 10 (A.A) — «afp» Eve-rdng News gazetesinin bugün ha • ter verdiğine göre, Atlantik Paktı 4.4.849 tarihinde Vaşlngtonda im -
zuianacaktır. Bevin 25 martta Que-tn Mary yolcu gemisile Southamp-(en hareket edecektir. Kendi -
tine, Beşler Daimi Komisyonunda İngiliz Dışişleri Bakan temsilcisi tun’dan hareket edecektir. Kendi -
Bir Gladwyn Febb, geçen sene tem muzda özel bir vazife ile Dışişleri Bakanlığı tarafından Moskovaya gönderilen Frank Roberts refakat «Geçektir.
Londra: 10 (A.A) — United
Press - Yetkili kaynaklardan öğrenildiğine göre, İngiliz hükümet! At lar.tlk paktının metnini tasvip et -ibiştir.
imzalanacak
B. Amerika Cumhurbaşkanı Truma»
Sovyet Yüksek
Şûrası toplandı
Avrupa Ekonomik İşbirliği teşkilâtı istişare konseyi bakan lara-rası komitesi toplantısına lştlrâk için bir müddettcnberl Pariste bulunmakta olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak refakatinde Bayan Sadak ve özel kalem müdürü Necdet Kent bulunduğu halde dün sabah saat 7,45 de Pa-namerikan uçağiyle Brüksclden şehrimize gelmiştir.
Dışişleri Bakanımız uçaktan inişinde Anadolu Ajansı muhabirine aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Avrupa ekonomik işbirliği İcra komitesi ve konseyi toplandı. Ben de toplantılarda hazır bulunmak üzere Parise gitmiştim. Bakanların bu toplantısından maksat bir taraftan Avrupa ekonomik işbirliği teşkilâtını daha İyi yürür bir hale sokmak İçin
(Devamı: 8a. 3 - sü. 3 de)
BRÜKSELDEKİ TÜRK HEYETİ DÜN GELDİ
Kızılordunu i yeni yıl bütçesi geçen yıldan 13 milyar fazîa
STALiN'iN
KARNAVAL MASKESİ
Rusya, Havana-yı protesto etti (Yatısı 3 üncü tayfada)
Merasimde Vali, H. Bayur, D- P. ve C H. P. mümessilleri, Milletvekilleri ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunçtu
Bayurun, Başbakanın taziyetine verdiği cevap
Vefatı bütün memlekette derin bir teessürle karşılanan Millet Partisi İstanbul Başkam Prof. Kenan öner, dün büyük ve hazin bir törenle ebedî istirahatgâhına tevdi edilmiştir.
Dünkü cenaze merasiminde bulunmak üzere Ankaradan şeh-
rimize gelen Millet Partisi Baş-
Ali Rıza Türel Avrupa, Konseyinde başardığı işleri anlatıyor
25 Şubatta Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği Konferansında Türkiyeyi temsil eden Ali Rıza Türel’in başkanlığındaki, Münir Birsel ve Prof. Süheyle Der-bilden müteşekkil heyet dün sabah Panamerikan uçağiyle şehrimize gelmiştir.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Vilâyetteki Şikâyet Bürosu
Vatandaşların işini gününde yapmıyaıılar cezalandırılacak Vatandaş işlerini acbcbslz yere geciktiren memurlar hakkında iş sahipleri tarafından yapılan şlka -jetleri incelemek üzere İçişleri Bakanının emri gercğinco kurulması kararlaştırılmış olan Vilâyet Şikâ-y«t bürosu, önümüzdeki hafta i -çinde faaliyete geçecektir. Büronun başında bir mülkiye
Moskova, 10 (Ap) — Bu gece Stalln, Sovyet Yüksek Şûrasını teşkil eden iki meclisin, 1949 yılı büdcesinl müzakere için Kremlin sarayında yaptığı karma oturumda hazır bulunmuş-(Dovamıı 8a. 3 ■ 80. o da)
Nuri Koni, Sinop Milletvekillc-ıtanbul Milletvekili Enis Akay-1 Aldogandan başka Vali ve Belerinden Yusuf Kemal Tengilşenk, gen, Eskişehir Milletvekili Emin I diye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar, Mlls Suphi Batur ve Enver Kök, İs-‘Sazak, Afyon Milletvekili Sadık (Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Filistin dahilî harbi
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
müfettişi bulunacak ve kadrosun • da en çok üç memur yer alacaktır. Büro, memurların vadctUkleri günde İş sahiplerinin işlerini tekem mül ettirmedikleri yolunda vatan -dağlarca yapılan şikâyetleri tahkik edecek, suçu görülen memurlar Vull tarafından cezalandırılacak -t».
Birinci ve ikinci cezalar maaş kat’!, üçüncü cezanın ine derece tenzili şeklinde olacağı eöylonmek-Udlr.
Sütlücsdeki facianın tahkikaiı dün bitti
Ehlivukuf heyeti, bugün, Adliyede bir toplantı, daha sonra da hâdise mahallinde keşif yapacak
Sütlücede Nuri paşa fabrikasındaki İnfilâk hâdisesini keşif ve tesblt İçin kurulmuş olan profesör ve yüksek mühendislerden müteşekkil ehlivukuf; dosya, kuyudat ve krokiler üzerinde tetkiklerini bitirmiştir.
Heyet bugün sabahleyin adli
BEVİN
Yahudi kuvvetlerinin Akaba üzerine yürümekte olması Londrada heyecan uyandırdı
Durum, Pearl Harbour’a benziyor
Londra: 10 (Nafcn) — Ncccf böl gcslndc başlamış ve Ürdün’ü tehdit etmekte olan Yahudi askerî ha rtketlcri Rodos adasında Ürdün -İsrail görüşmelerini tehlikeye sok-
Rodos adasından gelen haberlere göre, îsraü ile Ürdün delegeleri aynı masa etrafında toplanır toplanmaz Fillstlnde askerî harekâtın başlamış olması ani bir çatışmaya sebep olmuş ve daha başlangıç da görüşmeler İnkıtaa uğramıştır.
Arap delegeleri, YahudilerLn (o-lup bitti siyaseti» nı açıklamakta ve henüz İsrail'e verilmemiş olan topraklarda takip etmekte olduğu hareketlerin değişmediği noktası Ürerinde tararla durmaktadırlar.
Londra’da heyecan
Londra: 10 (A.A) «afp» — Is -ıail kuvvetlerinin Akaba körfezi İs
Talebe Birliği
Türk Büyük Elçisile görüştü
Londra, 10 (A.A.) .alp, —J
Dışişleri Bakanı M. Bevin, bugün öğleden sonra Türkiye’nin Londra Büyük Elçisi Cevad A-1 çıkalın’ı kabul etmiştir.
yede toplanacak ve grup halinde hâdise mahalline giderek keşiflere bağlıyacaktır. Ehil vukufun hâdiseyi mahallinde keşfi işi nln uzun sürmlyeceği talimin o-lunmaktadır. Mütehassislar heye ti mahallinde keşif İşini bugün (Devamı: 8a. • • 8Ü. J (*)
4
hunin
A-1
tekzib ediyor
Milli Türk Talebe Birliği başkan vekili Mehmet Sağlam imzasile dün, aşağıdaki mektubu aldık:
«Gazetenizin 9 mart 949 sayısında Dr, Falırl Kurtuluşla Cumhuriyet gazetesi hâdisesi üzerine tertiple -nen bir toplantı hakkında Birliğimizin görüşünü açıkladığı İddia e-dllcn bir demeç yayınlanmıştır.
idare heyetimiz mezkûr beyanat ta bildirilen görüşleri tesblt için
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 oc)
Fındıklıda çöken bina ]
Fındıklıda Meclisi Meb’usan caddesinde 2 No. da Hurşlt adın» da birine ait bulunan // katlı lcdrğip bina evvelki gece sabaha karşı birdenbire çökmüştür. İyi bir tesadüf eseri olarak çöküntüde insanca zayiat olmamıştır. Çöküntünün, binanın eskiliğinden Heri tekliği sam’maktadır.
Filistine kaçarken yakalanan Yahudilerden bir grup
Filistine kaçak gitmek istiyen Yahudiler
Evvelki gece Marmarada, heyecanlı bir takip neticesinde 68 Yahudi suç üstünde yakalandılar
Evvelki gece limanda gümrük] bir vapur ve vapura açıkta k.f k muhafaza motörleriyle, Filistine yolcu vermek istiyen bir motor Yahudi götürmekte olan hususi!
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Takvimden Bir Yaprak
O patlamadan...
Biz pathyalım dedik!
Gazotolordc, Oolnıabahço gdz-hanoslnin kaldırılması hakkında çıkan haborleri okurken, spor meraklısı bir arkada* ı
— stadyumda futbol maçları devam edorso gazhano pek yakın bir zamanda kendiliğinden kalkacak... dedi.
— Anlıyamadıkl
— Maç günlorl gazomotroların üzerleri seylrcllorlo doludur. Kibrit çakıyorlar, sigara yakıyorlar. Ga-zomotrolarda küçücük bir dollk açılsa, Içlndon biraz gaz çıksa vo tutuşsa...
— Bilâkis... Ben söyloyoylm vo siz yazınız... Evot, maç günleri bu gazomotroların üzorindo hoyeoan-dan toplnon bedavacılardan birinin şiddetli bir ayak darbesllo —olur a— bir gaz «füvlta I olursa, o zaman no stadyum, no İçindekiler, ne Teknik Ünlvorslto, no do Ayaspa-şa kalırl..
Dlnloyonlor dohşot Içlndo kaldılar. Domek bu da böylesl... No arayan var, no soran...
Allahın hıfz • u - slyânotlne ı(-ğınıyoruı amma, nihayet bizim de biraz tedbir, almaklığının ılztm t»9
ğil midir?
Adotd hayatları İle oynıyan can-bazlara döndük. Ya barut deposunun yanında soba yakıp tütün İçiyoruz, yahut gazomotroların üzerinde hora tepiyoruz.
Havagazı, baruttan daha kolaylıkla atoş alan bir gazdır. Bu hail görenler oradaklloro İhtar etmezler mİ? Allah etmosln. Böyle bir folâ-ket olursa no yaparız?
Daha Sütlücedeki facianın hakiki sebebi bllo bolll doğll, ortada mesul yok... Gazotelerdo okumadınız mı? 1$ Bakanının orada ccpha-no yapıldığından haborl yokmuş... No söylüyorsunuz?
Böylo bir folâkotln bir daha tokor-rür etmemesi İçin on kat'I todblrlorl almalıyız. Yoksa blitün meselo yine gazetelerin feryadından Ibarot ka-
Gazhanenln nakil İçin kimi bej yüz bin, kimi İki milyon, klnıl de altı milyon gider... diyormuş.
Ben o ciheti düşünmüyorum. Halkın tepesine asılan (Damokles) kılıflını tutan kılın dayanıklılığını hoeap ediyorum. Ve... tlî-lyoruml
ULUNAY
CUMA 11 MART 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu Idaraı NunıosmasAyo Noı 1? Tfll «droılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10785 Teni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3577 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIIYIZ Sapa, : 10 Kuruş |@|| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
DIŞİŞLERİ BAKANI, AVRUPADAN GELDİ
N. Sadak, Meclisle malûmat verecek
Müsamaha
zihniyeti lâzım imiş!
Devlet Bakanı Sayın Ni-hod Erim, Ankarada. gançliğe btr hitabede bolunmuş ve bu konferansta demokratik geOfmenin nasıl sağlanması lâ-um geleceğini, kendi görüşüne göre izah etmiştir.
Söze başlarken demokrasinin öyle üç, dört sene içinde elde e-dilemlyeceğinl ve yalnız bazı kanun maddelerinin değiştirilmeliyle her şeyin olup bitmiş sayı-tamıyacağını çok haklı olarak İzah etmiş ve başka memleketlerin asırlar boyunca mücadele sonunda vardıkları neticeleri bu kadar kısa zamanda tahakkuk ettirmenin bir hayal olacağım ilâve etmiştir.
Bn muhakeme tarzı belki ilk bakışta çekici ve doğru gibi görünüyorsa da muhterem hatip şu noktayı tecahülden geliyor kİ, o da Tiirkiyede demokrasi hareketi »on Uç, dört yıldanberi başlamış bir kımıldama değildir. Cumhuriyetin İlânına takaddüm eden va lstibdad rejimi denilen devrin sonlarına doğru 1908 de gençliğin ve ordunun himmetiyle Ttirkiyede meşrutiyet ve demokrasi İlân edilmiş, kabinenin Millet Meclisine karşı mesuliyeti esası kabul ve hattâ tatbik bile edilmişti. Bu tarihten biraz daha yukarı çıkarsak ikinci Abdiilhaml-dln eulûsu zamanında da birinci meşrutiyetin ilân edildiğini ve demokratik gelişmenin temellerinin kurulduğunu görürüz. Hattâ Tanzimat - ı - Hayriye ve Gül-hane Hattı Hümayununun OsmanlIların eşitlik ve masunluğunu »ağlayan birer şart (ahldna-me) olduğunu müşahede ederiz. Şu halde bizdeki demokrasi hareketini öyle son üç yıla sıkıştırmak, tarihi vak'alara çok uygun değildir ve bu uğurda çok temiz, münevver gençlik kanını akıtmıştır. Tıbbiye, Mülkiye mekteplerinde ve ordunun genç zabitleri arasında birçok fedakârlar hür fikir ve düşüncelerinin kurbanları olmuşlardır. Demokrasi, Türkün malıdır ve bir asırdır üzerinde titrediği halde bir türlü zimamdarlarının elinden fiilen koparamadığı bir nimettir. Her defasında lşbaşmdald hüküm dar veya şef, bin bir bahane İle demokrasi yemişini yurda tattırmak iatememiştir. Baran dış teh like, bazan İç tehlike, bazan şu, bozan bu vesile ileri sürülmüştür. Hattâ »on harekette bile Halk Partisi, dış tehlike silâhını az mı kullandı? En salâhiyetti partili ağızlar, genel başkanla ra varıncaya kadar, «çatlak ses» İn düşman tehdidi karşısında bir İhanet olacağını İleri sürerek sayın Mareşali ve Bayan bile düşman âletiiğlyle itham etmedi m) ? Sanki demokrasi stAemini kurmak için İç ve dış hiç bir gaile kalmamak lâzımmış gibi...
Şef sistemini kurmak, İstibdadı yürütmek İçin iç ve dış tehlikenin kalmamasına itina edlli-jor mu? Asla... Diktatörlük, saltanat, şeflik her İhtimal ve şart İçinde olabilir amma demokrasi, ancak muayyen şartlar tahakkuk «•lerse tatbik edilebilir bir tecrü-1»,!*^' aksıda ve sıcak ser-» LbIT’ti1ril,ne61 l&zun ®ad|dc
- du5ünültiyor. Nl-
çın î Diktatörlük t, ,, „
İlk
uayazın M ri vc dl, rü âr| d.yuunak ku.lr.br„.
lo zavallı demokrasi niçin j,» . ■•İm ve hakiki güneş ve firtın^ ja tahammül hassasından nıalı-nun farzedlllyor?... Halbuki bay fca memleketlerde faraza Fransa-d-ı demokrasi tam iç ve dış mücadelelerin en şiddetli zamanlarında kurulmuştur.
Sayın Erim, demokrasinin müsamaha ve uzlaşma zihni yeline muhtaç olduğunu temin ediyor. Amma bu müsamahadan ne anlaşılıyor? Fenalıkları, suiistimalleri müsamaha nu? lilr Atıf ınan*lşlnln, bir altın kaçakçılığı 'adasının; vatandaşları muhakeme® Lz, sorgusuz kurşuna dizenlerin af ve müsamaha İle mi karşılanması? Eğer bu mânada kullanılıyorsa, hemen aöyllyelim ki O«üOkraaJ, hiç bir zaman fena-(Devamıı 3 -iü, ı o»)
Dün akşam Ankarayagiden
Merhum Kenan önerin dünkü cenaze merasiminden intibalar: Vali Hikmet Bayufa tazlyeite bulunuyor, '(sağda) tabu*, ellen üstünde (Foto: Burhan Yeni Sabah)
Kenan Öner, dün, hazin ve vakur bir törenle defnedildi
TV.Sadak, Sovyetlerin içişlerine karışmayız, dedi
Necmeddin Sadalc, Harcamanla bir toplantıya girerken
Atlantik Paktı
Pakt, Nisanın 4’ürade
Vaşıngto ıda
Londra: 10 (A.A) — «afp» Eve-rdng News gazetesinin bugün ha • ter verdiğine göre, Atlantik Paktı 4.4.849 tarihinde Vaşlngtonda im -
zuianacaktır. Bevin 25 martta Que-tn Mary yolcu gemisile Southamp-(en hareket edecektir. Kendi -
tine, Beşler Daimi Komisyonunda İngiliz Dışişleri Bakan temsilcisi tun’dan hareket edecektir. Kendi -
Bir Gladwyn Febb, geçen sene tem muzda özel bir vazife ile Dışişleri Bakanlığı tarafından Moskovaya gönderilen Frank Roberts refakat «Geçektir.
Londra: 10 (A.A) — United
Press - Yetkili kaynaklardan öğrenildiğine göre, İngiliz hükümet! At lar.tlk paktının metnini tasvip et -ibiştir.
imzalanacak
B. Amerika Cumhurbaşkanı Truma»
Sovyet Yüksek
Şûrası toplandı
Avrupa Ekonomik İşbirliği teşkilâtı istişare konseyi bakan lara-rası komitesi toplantısına lştlrâk için bir müddettcnberl Pariste bulunmakta olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sadak refakatinde Bayan Sadak ve özel kalem müdürü Necdet Kent bulunduğu halde dün sabah saat 7,45 de Pa-namerikan uçağiyle Brüksclden şehrimize gelmiştir.
Dışişleri Bakanımız uçaktan inişinde Anadolu Ajansı muhabirine aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Avrupa ekonomik işbirliği İcra komitesi ve konseyi toplandı. Ben de toplantılarda hazır bulunmak üzere Parise gitmiştim. Bakanların bu toplantısından maksat bir taraftan Avrupa ekonomik işbirliği teşkilâtını daha İyi yürür bir hale sokmak İçin
(Devamı: 8a. 3 - sü. 3 de)
BRÜKSELDEKİ TÜRK HEYETİ DÜN GELDİ
Kızılordunu i yeni yıl bütçesi geçen yıldan 13 milyar fazîa
STALiN'iN
KARNAVAL MASKESİ
Rusya, Havana-yı protesto etti (Yatısı 3 üncü tayfada)
Merasimde Vali, H. Bayur, D- P. ve C H. P. mümessilleri, Milletvekilleri ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunçtu
Bayurun, Başbakanın taziyetine verdiği cevap
Vefatı bütün memlekette derin bir teessürle karşılanan Millet Partisi İstanbul Başkam Prof. Kenan öner, dün büyük ve hazin bir törenle ebedî istirahatgâhına tevdi edilmiştir.
Dünkü cenaze merasiminde bulunmak üzere Ankaradan şeh-
rimize gelen Millet Partisi Baş-
Ali Rıza Türel Avrupa, Konseyinde başardığı işleri anlatıyor
25 Şubatta Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği Konferansında Türkiyeyi temsil eden Ali Rıza Türel’in başkanlığındaki, Münir Birsel ve Prof. Süheyle Der-bilden müteşekkil heyet dün sabah Panamerikan uçağiyle şehrimize gelmiştir.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Vilâyetteki Şikâyet Bürosu
Vatandaşların işini gününde yapmıyaıılar cezalandırılacak Vatandaş işlerini acbcbslz yere geciktiren memurlar hakkında iş sahipleri tarafından yapılan şlka -jetleri incelemek üzere İçişleri Bakanının emri gercğinco kurulması kararlaştırılmış olan Vilâyet Şikâ-y«t bürosu, önümüzdeki hafta i -çinde faaliyete geçecektir. Büronun başında bir mülkiye
Moskova, 10 (Ap) — Bu gece Stalln, Sovyet Yüksek Şûrasını teşkil eden iki meclisin, 1949 yılı büdcesinl müzakere için Kremlin sarayında yaptığı karma oturumda hazır bulunmuş-(Dovamıı 8a. 3 ■ 80. o da)
Nuri Koni, Sinop Milletvekillc-ıtanbul Milletvekili Enis Akay-1 Aldogandan başka Vali ve Belerinden Yusuf Kemal Tengilşenk, gen, Eskişehir Milletvekili Emin I diye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar, Mlls Suphi Batur ve Enver Kök, İs-‘Sazak, Afyon Milletvekili Sadık (Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Filistin dahilî harbi
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
müfettişi bulunacak ve kadrosun • da en çok üç memur yer alacaktır. Büro, memurların vadctUkleri günde İş sahiplerinin işlerini tekem mül ettirmedikleri yolunda vatan -dağlarca yapılan şikâyetleri tahkik edecek, suçu görülen memurlar Vull tarafından cezalandırılacak -t».
Birinci ve ikinci cezalar maaş kat’!, üçüncü cezanın ine derece tenzili şeklinde olacağı eöylonmek-Udlr.
Sütlücsdeki facianın tahkikaiı dün bitti
Ehlivukuf heyeti, bugün, Adliyede bir toplantı, daha sonra da hâdise mahallinde keşif yapacak
Sütlücede Nuri paşa fabrikasındaki İnfilâk hâdisesini keşif ve tesblt İçin kurulmuş olan profesör ve yüksek mühendislerden müteşekkil ehlivukuf; dosya, kuyudat ve krokiler üzerinde tetkiklerini bitirmiştir.
Heyet bugün sabahleyin adli
BEVİN
Yahudi kuvvetlerinin Akaba üzerine yürümekte olması Londrada heyecan uyandırdı
Durum, Pearl Harbour’a benziyor
Londra: 10 (Nafcn) — Ncccf böl gcslndc başlamış ve Ürdün’ü tehdit etmekte olan Yahudi askerî ha rtketlcri Rodos adasında Ürdün -İsrail görüşmelerini tehlikeye sok-
Rodos adasından gelen haberlere göre, îsraü ile Ürdün delegeleri aynı masa etrafında toplanır toplanmaz Fillstlnde askerî harekâtın başlamış olması ani bir çatışmaya sebep olmuş ve daha başlangıç da görüşmeler İnkıtaa uğramıştır.
Arap delegeleri, YahudilerLn (o-lup bitti siyaseti» nı açıklamakta ve henüz İsrail'e verilmemiş olan topraklarda takip etmekte olduğu hareketlerin değişmediği noktası Ürerinde tararla durmaktadırlar.
Londra’da heyecan
Londra: 10 (A.A) «afp» — Is -ıail kuvvetlerinin Akaba körfezi İs
Talebe Birliği
Türk Büyük Elçisile görüştü
Londra, 10 (A.A.) .alp, —J
Dışişleri Bakanı M. Bevin, bugün öğleden sonra Türkiye’nin Londra Büyük Elçisi Cevad A-1 çıkalın’ı kabul etmiştir.
yede toplanacak ve grup halinde hâdise mahalline giderek keşiflere bağlıyacaktır. Ehil vukufun hâdiseyi mahallinde keşfi işi nln uzun sürmlyeceği talimin o-lunmaktadır. Mütehassislar heye ti mahallinde keşif İşini bugün (Devamı: 8a. • • 8Ü. J (*)
4
hunin
A-1
tekzib ediyor
Milli Türk Talebe Birliği başkan vekili Mehmet Sağlam imzasile dün, aşağıdaki mektubu aldık:
«Gazetenizin 9 mart 949 sayısında Dr, Falırl Kurtuluşla Cumhuriyet gazetesi hâdisesi üzerine tertiple -nen bir toplantı hakkında Birliğimizin görüşünü açıkladığı İddia e-dllcn bir demeç yayınlanmıştır.
idare heyetimiz mezkûr beyanat ta bildirilen görüşleri tesblt için
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 oc)
Fındıklıda çöken bina ]
Fındıklıda Meclisi Meb’usan caddesinde 2 No. da Hurşlt adın» da birine ait bulunan // katlı lcdrğip bina evvelki gece sabaha karşı birdenbire çökmüştür. İyi bir tesadüf eseri olarak çöküntüde insanca zayiat olmamıştır. Çöküntünün, binanın eskiliğinden Heri tekliği sam’maktadır.
Filistine kaçarken yakalanan Yahudilerden bir grup
Filistine kaçak gitmek istiyen Yahudiler
Evvelki gece Marmarada, heyecanlı bir takip neticesinde 68 Yahudi suç üstünde yakalandılar
Evvelki gece limanda gümrük] bir vapur ve vapura açıkta k.f k muhafaza motörleriyle, Filistine yolcu vermek istiyen bir motor Yahudi götürmekte olan hususi!
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Takvimden Bir Yaprak
O patlamadan...
Biz pathyalım dedik!
Gazotolordc, Oolnıabahço gdz-hanoslnin kaldırılması hakkında çıkan haborleri okurken, spor meraklısı bir arkada* ı
— stadyumda futbol maçları devam edorso gazhano pek yakın bir zamanda kendiliğinden kalkacak... dedi.
— Anlıyamadıkl
— Maç günlorl gazomotroların üzerleri seylrcllorlo doludur. Kibrit çakıyorlar, sigara yakıyorlar. Ga-zomotrolarda küçücük bir dollk açılsa, Içlndon biraz gaz çıksa vo tutuşsa...
— Bilâkis... Ben söyloyoylm vo siz yazınız... Evot, maç günleri bu gazomotroların üzorindo hoyeoan-dan toplnon bedavacılardan birinin şiddetli bir ayak darbesllo —olur a— bir gaz «füvlta I olursa, o zaman no stadyum, no İçindekiler, ne Teknik Ünlvorslto, no do Ayaspa-şa kalırl..
Dlnloyonlor dohşot Içlndo kaldılar. Domek bu da böylesl... No arayan var, no soran...
Allahın hıfz • u - slyânotlne ı(-ğınıyoruı amma, nihayet bizim de biraz tedbir, almaklığının ılztm t»9
ğil midir?
Adotd hayatları İle oynıyan can-bazlara döndük. Ya barut deposunun yanında soba yakıp tütün İçiyoruz, yahut gazomotroların üzerinde hora tepiyoruz.
Havagazı, baruttan daha kolaylıkla atoş alan bir gazdır. Bu hail görenler oradaklloro İhtar etmezler mİ? Allah etmosln. Böyle bir folâ-ket olursa no yaparız?
Daha Sütlücedeki facianın hakiki sebebi bllo bolll doğll, ortada mesul yok... Gazotelerdo okumadınız mı? 1$ Bakanının orada ccpha-no yapıldığından haborl yokmuş... No söylüyorsunuz?
Böylo bir folâkotln bir daha tokor-rür etmemesi İçin on kat'I todblrlorl almalıyız. Yoksa blitün meselo yine gazetelerin feryadından Ibarot ka-
Gazhanenln nakil İçin kimi bej yüz bin, kimi İki milyon, klnıl de altı milyon gider... diyormuş.
Ben o ciheti düşünmüyorum. Halkın tepesine asılan (Damokles) kılıflını tutan kılın dayanıklılığını hoeap ediyorum. Ve... tlî-lyoruml
ULUNAY

Comments (0)