Cumartesi 12 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosnıaniyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon I 20785 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3578 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı: 10 Kuruş Adana Askerî hastanesinde yangın Adana, 11 (Husubî) — Bugün 11,50’de Adana askerî hastahanesinde yangın çıkmış, hastahane-nln çatı kısmı yandıktan sonra söndürülmüştür.
ANKARADAKi İNGİLİZ B. ELÇİLİĞİNİN RAPORU
Türkiye, şayet Akdeniz Paktınagirecekolursa
Ingiliz diplomatlarına göre, Rusyanın kuvvetli birmuhalef etile karşılaşabilir
Sovyet siyaseti, dünya barışı için bir tehlikedir • — . ------------—
Amerikan Ordu Bakanı K. Royal Rusyayı iki yüzlülük ve sahtekârlıkla itham etti
Bevin Sadak'a şimdiki halde bir Akdeniz Paktının mevsimsiz olduğunu, Türkiyenin güvenliğinin üçlü ittifakla müemmen bulunduğunu söylemiş
Anayasada değişiklik
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
İktidar partisinin, yeni se-
■ çime girmeden evvel anayasada bir değişiklik yapmak istediğine artık bir hakikat nazariyle bakabiliriz.
Partinin 1950 de toplanacak kurultayına teklif edilecek olan değişiklikler hakkında şimdiden çalışmalara başlanılmış olduğunu gazeteler yazıyor; Hilmi Uranın matbuata vâki beyanatı da bu açıklamanın pek esassız ve hayal mahsulü olmadığını İhsas ediyor.
Dolaşan rivayetlere göre O. H. P. yaşama ve yürütme, yâni teşri ve İcra kudretlerini ayırmak, bir de Ayan meclisi kurmak niyetindedir.
Bir milletin anayasa» o milletin siyasi tarihinden ayrılamaz. Çünkü bir millete anayasasını yalnız ve yalnız o milletin geçirdiği siyasi buhranlar dikte eder. Milli mücadelenin ortaya çıkardığı ve geliştirdiği mevcut anayasanın değiştirilmesini icabettirte-cek bir siyasi buhran ise çok şükür ki gözükmemektedir. Anayasanın tatbikini Istiyen mevcut, hareketi anayasanın değiştirilmesi gibi görmek de hata olsa gerektir. Binaenaleyh ortada bir buhran varsa o da C. H. P. nin hâlâ iktidarda bulunmasından İbarettir ki bunun da izalesi 6e- 1 (imlerden beklenilmekte olmasına göre bugün anayasa meselesini ortaya atmakta bir icap bulunmasa gerektir.
Anayasada yapılmak istenilen kuvvet ayrılması hakkında şimdilik kısaca şu mülâhazaları ar-zedelim:
Milli mücadeleyi doğuran büyük buhranımız teşri ile icraatın birleştirilmesi ile çözülmüş olduğu gibi tarihte geçen bütün siyasi buhranlar da millet hâkimiyetinin ifadesi olan meclislerin icra kudretini kendi üzerlerine almak suretiyle çözülebilmesine imkân vermişlerdir.
İcra kudretini meclisten ayırmak biraz da 23 Nisan Hâkimiyeti Milliye Bayramını inkâra varır. Tek parti sistemi hâkimiyeti daima Meclisten alır ve icraya verir. İnkılâp zaruretlerinin anayasa hükümlerine ay kın olarak mem-(Devamı: Sa. 3 - 6Ü. s de)
İtalyan - Rus barış andlaşması gereğince Rusyaya harb tazminatı olarak verilen V. 16 muhribi Karadenize geçmek üzere dün akşam üzeri limanımıza gelmiştir. Resimde muhribi limana demir atmış görüyorsunuz (Foto Bürhan - Yeni Sabah)
infilâk faciası
Bevin-Açıkalın mülakatının içyüzü
Londra, 11 (A.P.) — An karadaki İngiliz elçiliğinin Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığına bugün bildirdiğine göre, Rusya. Türkiyenin bir Akdeniz bölge sa-
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankarada enteresan bir dâva
Dâvada tanınmış
zevatın isimleri geçiyor
Kızılordunun yeni yıl tahsisatı, eşine rastlanmamış bir büdcedir
Londra, 11 A.A. (Lps) — Moskova’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, dün akşam Sovyet parlâmentosuna sunulan yeni büdçede-ki gider tutarı 415 milyar ruble, 20 milyar İngiliz lirasıdır. Bu miktarın aşağı yukarı beşte biri silâhlı kuvvetlere ayrılmış olup geçen yıl büdcesine nazaran yüzde 20 bir artışı İfade etmektedir.
Moskova, 11 (AP) — Dün gece Stalin’in huzurunda Sovyet yüksek şûrasında demeçte bulunan Maliye Bakanı Zverev hükümetin 1949 yrlı zarfında silâhlı kuvvetler İçin 79 milyar ruble sarfetmeyi tasarladığını söylemiştir.
Bu büdce, yükseklik bakı mından Sovyetler Birliği tari-
hinde eşine rastlanmamış bir büdcedir.
Molotof, Stalin’in sağında duruyordu
Moskova, 11 A.A. (Reuter) Yüksek Sovyet şûraları toplantısında Molotof, Stalin’in sağında biraz uzakta yer almıştır. Komünist partisi sekreteri Guslov Molotofun sağında, Be-ria, Malenkov ve Mikoyan da Stalin’in solunda yer almışlardır.
Amerikan Ordu Bakanının ithamı
Vaşington, 11 (AP) Bugün Birleşik Amerika Ordu Bakanı Kenneth Röyall, Rusyayı iki' yüzlülük ve sahtekârlıkla suçlandırmış, Sovyetler Birliği-
Amerika Ordu Bakanı nin giriştiği Berlin ablukasını Kencth Royal(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Vali,mevaddı infilâkiye imal eden fabrikaların kontrolü Savunma Bakanlığına aittir, diyor
Ehlivukuf, dün, hâdise mahallinde gizli bir keşif yaptı. Sahanın temizlenmesi de dün sona erdi
| Ulanbul Vali v« Belediye Baş- (— Nuri Ptışa fabrikasının kuru baçka şimdiye kadar no resen ve I kan* Dr‘ Lûuı K,rdaı- dün, saat 16 hş ve İşleyişi hakkında size ve ne de bir soruya cevap olarak kim da Vilâyette bir basın toplantısı sizin vantanızla umumî efkâra ma (Devamıt Sa. 3 - su. 7 de)
yapmıştır Dr. Kırçlar, bu toplantı lûnıat arzctnıek İsterim. Bu konu _
aa Sütlücedeki infilâk facia yangına veya teknik safhasına
rafında şu izahatı vermiştir; yayınladığım resmi tebliğden

Vali, dünkü basvn toplantısında (Foto: Yeni Sabah)
Millet Partisi
Dâvaya ismi karıştırılanlardan Atıf buııı, evvelce nutuklarından birini verirken
Eskişehir tehlikede..
Porsuk çayı 1 metre yükseldi, baraj vazifesini yapamazsa şehir ve köylerin muhakkak bir seylâb felâketine maruz olduğu bildiriliyor
Barajın kapatılamıyacağına dair çıkan bir haber halkı telâşlandırdı. Bir heyet acele Ankaraya gitti
Eskişehir, 11 (Telefonla) — Porsuk çayı, bir metre yükselmiştir. Bu hal, gerek şehirde, gerek Porsuk çayının geçtiği ovada bulunan köylerde endişe yaratmaktadır. Halk; adı etrafında türlü dedikodular yapılan ve u-zun yıllar gazetelere mevzu olan Porsuk barajının bu yıl kendin-
İstanbul Karlar Altında |
Kasımpaşa bucağı yarın açılıyor
Millet Partisi İstanbul teşkilâtı, Genel Başkanları Hikmet Ba-yurun şehrimizde bulunmasından faydalanarak muhtelif bucaklarda toplantılar yapmaktadır.
Bu cümleden olmak üzere bugün Eyüp Millet Partisi bucak merkezinde; Hasköy, Defterdar bucak ve ocakları idare heyetlerinin iştirâklyle bir toplantı yapılacaktır. Aynı günün akşamında da Eminönü bucak merkezln-
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ankara: 11 (Hususî) — Bundan bir müddet evvel Ankara Palasta Galatasaray balosunda garip bir hâdise olmuş, alt katta pavyon kısmında Ömer İnönü, müteahhit İhsan, eski temyiz âzası. Şemseddin Temizerin kızı ve yeğeni ile oturmakta bulunan gazeteci Çetin Altan, Â-(Dovanııı Sa. 3 - Sü. 7 -1e>
den beklenen vazifeyi yapacağını ve aeylâbı önliyeceğini düşünerek müsterih bulunuyordu. Fakat
son günlerde barajın kapatılana-ya cağına dair çıkan bir haber, bütün ümitleri kırmıştır. Uzun
yıllardan sonra ikmal edilebilen
Porsuk barajının
kapatılanı ama-
sına sebep olarak, barajın su
toplama sahası içinde bulunan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Şehirde infilâka müsait tesisler
Porsuk barajından bir görünüş
Takvimden Bir Yaprak
icrâât mı?.. Vur me’mura!
Tuzlada'ki
yangın
Radar okulunun
yandığı asılsız
Tuzladaki yangın hâdisesi ge -rek Komutanlık gerek Kocaeli Sav cılığı tarafından tahkik olunmaktadır. Radar Okulunun ve îstaa -
•ünde alınmıştır. (Foto: Bürhan — Yeni Sabah)
Dolmabahçedeki gazhanede herhangi bir infilâk tehlikesini önlemek için gerekli tedbirler alındı
İkinci bir Sütlüce faciasına meydan verilmemesi yolunda vilâyetçe tedbir alınmasına başlanmıştır.
Vilâyet makamı, şehir içinde faaliyetine devam eden vatanda şın hayatını tehdit edici mahiyette olan fabrikalarla, cephane deposu şeklinde kullanılan binaların vaziyetini esaslı olarak
yonunun yandığı doğru değildir.
İstanbul Komutanı ve Birinci Ordu Müfettiş Vekili Korgeneral Şahap Gürler şunları söylemiş -
*— Okulun ve istasyonun yan -dıgı doğru dcğlldlı Okulun bir pavyonu yanmıştır. Bu pavyonda Hareket odası ve debboy yanmış -tır. Bu orada ınalzecno ve âletler «c-n de bir kısmı yanmıştır. Kast di.vo bir şey bahis mevzuu ola-
incelemiştir. Tehlikeli vaziyette olan bina ve tesislerin listesL ha zırlanarak vilâyetçe içişleri Bakanlığına gönderilmiştir. Bakanlığın da vilâyetçe tesbit edilen tehlike yaratması ihtimal dahilinde olan bina ve tesislerin tahliye edilmeleri hakkında vilâyete salâhiyet vermesi beklenmekte • dir. (Devamı ı Sa. 3 - Sü. 4 de)
Eminönü - Unkapanı arasında yapılacak olan yeni yol
Bir İngiliz firması, bu iki köprüyü denizden birleştirmek için belediyeye bir teklifte bulundu
Dr. Âkil Muhtar ağır hasta..
Teessürle haber oldığımıza göre Ord. Prof. Dr. Akf Muhtar ağır hastadır. Muhterem Profesöre şifalar temenni ederiz.
Şehirde seyriseferi kolaylaştırmak, diğer taraftan da Galata köprüsünün yükünü azaltmak gayesiyle bir proje hazırlanmış bulunmaktadır.
İskenderun limanı ile Kuruçeşme rıhtımını inşa eden Ingiliz firması tarafından hazırlanan
plâna göre Galata köprüsü İle Atatürk köprüsü, deniz üzerinde yapılacak betondan bir «yol» vasıtasıyla bağlanacaktır.
10 milyon lira İle yapılacak o-lan bu beton deniz üzerindeki yol üç kattan ibaret olacaktır. Bi-(Devimli 8a. 3 - 8Ü. 8 da)
ilâyetto bir şikâyet bürosu açılacakmış, i? sahipleri, dalrelorde kendllerlno güçlük çıkaran memurları buraya şikâyet odo-ooklor, o da memurun maaşını kesmek, derecesini İndirmek gibi ooza »örecekmiş.
Sanki dovâlrde güçlük çıkaran yalnız memurlarmış!...
Herhangi hükümet, İcraat gös-ternıok Istodl mİ? Haydi memura yükleniyor. Zaten biçarenin maişet yükü altında beli İki kat olmuş. Ne yüklorsek İster İstemez taşıyacak. Ne yapsın?
Virûn olası lıânede eı-lâd - ti • ayal rar.’
Fakat düşünecek olursak I? sahibini günlorco daire dalro koşturan yalnız memur mudur? Bunda I» görme sisteminin bir dahil, tesiri yok mudur?
Ben bir gün, İsmi lâzım değil, bir dalrodon kömür fişi almak İstedim: Bir masada dört kişi yan-yana oturmuşlar. Kağıdı evvclü baştaki aldı. Üstüno bir numara koydu, bana İade etti ve Işarot ile yanında oturana vorllmeslnl anlattı. Aldım, yanındaklno vordlm. O da bir damga vurdu. Yine bana u-ratarak yanındaklne vermekliğimi söyledi. Kâğıdı alan üçünoüsü bir tarih koydu, yanındaklne verdirdi. O ila bir İmza koyarak kâğıdı bana İade eyledi.
Bu dört adamın İşini o İmza ko* yan yalnız başına yapabilirdi. Bun* ları ayrı odalarda, yahut ayrı bl* nalarda farzedorsenlz oradan oraya koşmak müşkülâtı karşısında memur bize güçlük çıkarıyor diyebilir miyiz?
DUokçe yazı havale ettir; deftere kaydedilsin | mümeyylzo İmza* lal; müdüre götürj derkonar yap* tırj tokrar mukayyide kötürı vezneye git... Arkası bitmez kİ...
öyle bir «İş görme» sistemi konulmuş kİ İçinden çıkılır gibi değil. Bu sistemi memur koymadı ya... Ko yanlar evllyay - t - umur efendilerimiz, koydukları gibi kaldırsınlar...
Dalrolordo İşi olanları himaye etmek, momuru ezmokle olmaz. Sistemi değiştirmek, daha doğrusu kırtasiyecilik olderhasının kafalarını koparmakla olur.
Bunu biz yapamıyoruz. Garplılaşmak dlyo bar bar bağırdığımız halde daha devâlrl, Romalılardan kalma kırtasiyecilikten kurtaramadık. Halbuki bu kadar İleri gitmiş devlotlor var. Onların «İş görnıo» sistemlerini bizde do tatbik oyle-nıok mosoloyl hallotmoğe kâfidir.
Şikâyet bürosuna kendimizi şikâyet edollın... Momurun no kabahati var. O zavallı bir kâğıt yığınının Içlno düşmüş boğulmamak Jgln çabalayıp duruyor I
ULUNAY
Cumartesi 12 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosnıaniyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon I 20785 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3578 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı: 10 Kuruş Adana Askerî hastanesinde yangın Adana, 11 (Husubî) — Bugün 11,50’de Adana askerî hastahanesinde yangın çıkmış, hastahane-nln çatı kısmı yandıktan sonra söndürülmüştür.
ANKARADAKi İNGİLİZ B. ELÇİLİĞİNİN RAPORU
Türkiye, şayet Akdeniz Paktınagirecekolursa
Ingiliz diplomatlarına göre, Rusyanın kuvvetli birmuhalef etile karşılaşabilir
Sovyet siyaseti, dünya barışı için bir tehlikedir • — . ------------—
Amerikan Ordu Bakanı K. Royal Rusyayı iki yüzlülük ve sahtekârlıkla itham etti
Bevin Sadak'a şimdiki halde bir Akdeniz Paktının mevsimsiz olduğunu, Türkiyenin güvenliğinin üçlü ittifakla müemmen bulunduğunu söylemiş
Anayasada değişiklik
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
İktidar partisinin, yeni se-
■ çime girmeden evvel anayasada bir değişiklik yapmak istediğine artık bir hakikat nazariyle bakabiliriz.
Partinin 1950 de toplanacak kurultayına teklif edilecek olan değişiklikler hakkında şimdiden çalışmalara başlanılmış olduğunu gazeteler yazıyor; Hilmi Uranın matbuata vâki beyanatı da bu açıklamanın pek esassız ve hayal mahsulü olmadığını İhsas ediyor.
Dolaşan rivayetlere göre O. H. P. yaşama ve yürütme, yâni teşri ve İcra kudretlerini ayırmak, bir de Ayan meclisi kurmak niyetindedir.
Bir milletin anayasa» o milletin siyasi tarihinden ayrılamaz. Çünkü bir millete anayasasını yalnız ve yalnız o milletin geçirdiği siyasi buhranlar dikte eder. Milli mücadelenin ortaya çıkardığı ve geliştirdiği mevcut anayasanın değiştirilmesini icabettirte-cek bir siyasi buhran ise çok şükür ki gözükmemektedir. Anayasanın tatbikini Istiyen mevcut, hareketi anayasanın değiştirilmesi gibi görmek de hata olsa gerektir. Binaenaleyh ortada bir buhran varsa o da C. H. P. nin hâlâ iktidarda bulunmasından İbarettir ki bunun da izalesi 6e- 1 (imlerden beklenilmekte olmasına göre bugün anayasa meselesini ortaya atmakta bir icap bulunmasa gerektir.
Anayasada yapılmak istenilen kuvvet ayrılması hakkında şimdilik kısaca şu mülâhazaları ar-zedelim:
Milli mücadeleyi doğuran büyük buhranımız teşri ile icraatın birleştirilmesi ile çözülmüş olduğu gibi tarihte geçen bütün siyasi buhranlar da millet hâkimiyetinin ifadesi olan meclislerin icra kudretini kendi üzerlerine almak suretiyle çözülebilmesine imkân vermişlerdir.
İcra kudretini meclisten ayırmak biraz da 23 Nisan Hâkimiyeti Milliye Bayramını inkâra varır. Tek parti sistemi hâkimiyeti daima Meclisten alır ve icraya verir. İnkılâp zaruretlerinin anayasa hükümlerine ay kın olarak mem-(Devamı: Sa. 3 - 6Ü. s de)
İtalyan - Rus barış andlaşması gereğince Rusyaya harb tazminatı olarak verilen V. 16 muhribi Karadenize geçmek üzere dün akşam üzeri limanımıza gelmiştir. Resimde muhribi limana demir atmış görüyorsunuz (Foto Bürhan - Yeni Sabah)
infilâk faciası
Bevin-Açıkalın mülakatının içyüzü
Londra, 11 (A.P.) — An karadaki İngiliz elçiliğinin Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığına bugün bildirdiğine göre, Rusya. Türkiyenin bir Akdeniz bölge sa-
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankarada enteresan bir dâva
Dâvada tanınmış
zevatın isimleri geçiyor
Kızılordunun yeni yıl tahsisatı, eşine rastlanmamış bir büdcedir
Londra, 11 A.A. (Lps) — Moskova’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, dün akşam Sovyet parlâmentosuna sunulan yeni büdçede-ki gider tutarı 415 milyar ruble, 20 milyar İngiliz lirasıdır. Bu miktarın aşağı yukarı beşte biri silâhlı kuvvetlere ayrılmış olup geçen yıl büdcesine nazaran yüzde 20 bir artışı İfade etmektedir.
Moskova, 11 (AP) — Dün gece Stalin’in huzurunda Sovyet yüksek şûrasında demeçte bulunan Maliye Bakanı Zverev hükümetin 1949 yrlı zarfında silâhlı kuvvetler İçin 79 milyar ruble sarfetmeyi tasarladığını söylemiştir.
Bu büdce, yükseklik bakı mından Sovyetler Birliği tari-
hinde eşine rastlanmamış bir büdcedir.
Molotof, Stalin’in sağında duruyordu
Moskova, 11 A.A. (Reuter) Yüksek Sovyet şûraları toplantısında Molotof, Stalin’in sağında biraz uzakta yer almıştır. Komünist partisi sekreteri Guslov Molotofun sağında, Be-ria, Malenkov ve Mikoyan da Stalin’in solunda yer almışlardır.
Amerikan Ordu Bakanının ithamı
Vaşington, 11 (AP) Bugün Birleşik Amerika Ordu Bakanı Kenneth Röyall, Rusyayı iki' yüzlülük ve sahtekârlıkla suçlandırmış, Sovyetler Birliği-
Amerika Ordu Bakanı nin giriştiği Berlin ablukasını Kencth Royal(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Vali,mevaddı infilâkiye imal eden fabrikaların kontrolü Savunma Bakanlığına aittir, diyor
Ehlivukuf, dün, hâdise mahallinde gizli bir keşif yaptı. Sahanın temizlenmesi de dün sona erdi
| Ulanbul Vali v« Belediye Baş- (— Nuri Ptışa fabrikasının kuru baçka şimdiye kadar no resen ve I kan* Dr‘ Lûuı K,rdaı- dün, saat 16 hş ve İşleyişi hakkında size ve ne de bir soruya cevap olarak kim da Vilâyette bir basın toplantısı sizin vantanızla umumî efkâra ma (Devamıt Sa. 3 - su. 7 de)
yapmıştır Dr. Kırçlar, bu toplantı lûnıat arzctnıek İsterim. Bu konu _
aa Sütlücedeki infilâk facia yangına veya teknik safhasına
rafında şu izahatı vermiştir; yayınladığım resmi tebliğden

Vali, dünkü basvn toplantısında (Foto: Yeni Sabah)
Millet Partisi
Dâvaya ismi karıştırılanlardan Atıf buııı, evvelce nutuklarından birini verirken
Eskişehir tehlikede..
Porsuk çayı 1 metre yükseldi, baraj vazifesini yapamazsa şehir ve köylerin muhakkak bir seylâb felâketine maruz olduğu bildiriliyor
Barajın kapatılamıyacağına dair çıkan bir haber halkı telâşlandırdı. Bir heyet acele Ankaraya gitti
Eskişehir, 11 (Telefonla) — Porsuk çayı, bir metre yükselmiştir. Bu hal, gerek şehirde, gerek Porsuk çayının geçtiği ovada bulunan köylerde endişe yaratmaktadır. Halk; adı etrafında türlü dedikodular yapılan ve u-zun yıllar gazetelere mevzu olan Porsuk barajının bu yıl kendin-
İstanbul Karlar Altında |
Kasımpaşa bucağı yarın açılıyor
Millet Partisi İstanbul teşkilâtı, Genel Başkanları Hikmet Ba-yurun şehrimizde bulunmasından faydalanarak muhtelif bucaklarda toplantılar yapmaktadır.
Bu cümleden olmak üzere bugün Eyüp Millet Partisi bucak merkezinde; Hasköy, Defterdar bucak ve ocakları idare heyetlerinin iştirâklyle bir toplantı yapılacaktır. Aynı günün akşamında da Eminönü bucak merkezln-
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ankara: 11 (Hususî) — Bundan bir müddet evvel Ankara Palasta Galatasaray balosunda garip bir hâdise olmuş, alt katta pavyon kısmında Ömer İnönü, müteahhit İhsan, eski temyiz âzası. Şemseddin Temizerin kızı ve yeğeni ile oturmakta bulunan gazeteci Çetin Altan, Â-(Dovanııı Sa. 3 - Sü. 7 -1e>
den beklenen vazifeyi yapacağını ve aeylâbı önliyeceğini düşünerek müsterih bulunuyordu. Fakat
son günlerde barajın kapatılana-ya cağına dair çıkan bir haber, bütün ümitleri kırmıştır. Uzun
yıllardan sonra ikmal edilebilen
Porsuk barajının
kapatılanı ama-
sına sebep olarak, barajın su
toplama sahası içinde bulunan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Şehirde infilâka müsait tesisler
Porsuk barajından bir görünüş
Takvimden Bir Yaprak
icrâât mı?.. Vur me’mura!
Tuzlada'ki
yangın
Radar okulunun
yandığı asılsız
Tuzladaki yangın hâdisesi ge -rek Komutanlık gerek Kocaeli Sav cılığı tarafından tahkik olunmaktadır. Radar Okulunun ve îstaa -
•ünde alınmıştır. (Foto: Bürhan — Yeni Sabah)
Dolmabahçedeki gazhanede herhangi bir infilâk tehlikesini önlemek için gerekli tedbirler alındı
İkinci bir Sütlüce faciasına meydan verilmemesi yolunda vilâyetçe tedbir alınmasına başlanmıştır.
Vilâyet makamı, şehir içinde faaliyetine devam eden vatanda şın hayatını tehdit edici mahiyette olan fabrikalarla, cephane deposu şeklinde kullanılan binaların vaziyetini esaslı olarak
yonunun yandığı doğru değildir.
İstanbul Komutanı ve Birinci Ordu Müfettiş Vekili Korgeneral Şahap Gürler şunları söylemiş -
*— Okulun ve istasyonun yan -dıgı doğru dcğlldlı Okulun bir pavyonu yanmıştır. Bu pavyonda Hareket odası ve debboy yanmış -tır. Bu orada ınalzecno ve âletler «c-n de bir kısmı yanmıştır. Kast di.vo bir şey bahis mevzuu ola-
incelemiştir. Tehlikeli vaziyette olan bina ve tesislerin listesL ha zırlanarak vilâyetçe içişleri Bakanlığına gönderilmiştir. Bakanlığın da vilâyetçe tesbit edilen tehlike yaratması ihtimal dahilinde olan bina ve tesislerin tahliye edilmeleri hakkında vilâyete salâhiyet vermesi beklenmekte • dir. (Devamı ı Sa. 3 - Sü. 4 de)
Eminönü - Unkapanı arasında yapılacak olan yeni yol
Bir İngiliz firması, bu iki köprüyü denizden birleştirmek için belediyeye bir teklifte bulundu
Dr. Âkil Muhtar ağır hasta..
Teessürle haber oldığımıza göre Ord. Prof. Dr. Akf Muhtar ağır hastadır. Muhterem Profesöre şifalar temenni ederiz.
Şehirde seyriseferi kolaylaştırmak, diğer taraftan da Galata köprüsünün yükünü azaltmak gayesiyle bir proje hazırlanmış bulunmaktadır.
İskenderun limanı ile Kuruçeşme rıhtımını inşa eden Ingiliz firması tarafından hazırlanan
plâna göre Galata köprüsü İle Atatürk köprüsü, deniz üzerinde yapılacak betondan bir «yol» vasıtasıyla bağlanacaktır.
10 milyon lira İle yapılacak o-lan bu beton deniz üzerindeki yol üç kattan ibaret olacaktır. Bi-(Devimli 8a. 3 - 8Ü. 8 da)
ilâyetto bir şikâyet bürosu açılacakmış, i? sahipleri, dalrelorde kendllerlno güçlük çıkaran memurları buraya şikâyet odo-ooklor, o da memurun maaşını kesmek, derecesini İndirmek gibi ooza »örecekmiş.
Sanki dovâlrde güçlük çıkaran yalnız memurlarmış!...
Herhangi hükümet, İcraat gös-ternıok Istodl mİ? Haydi memura yükleniyor. Zaten biçarenin maişet yükü altında beli İki kat olmuş. Ne yüklorsek İster İstemez taşıyacak. Ne yapsın?
Virûn olası lıânede eı-lâd - ti • ayal rar.’
Fakat düşünecek olursak I? sahibini günlorco daire dalro koşturan yalnız memur mudur? Bunda I» görme sisteminin bir dahil, tesiri yok mudur?
Ben bir gün, İsmi lâzım değil, bir dalrodon kömür fişi almak İstedim: Bir masada dört kişi yan-yana oturmuşlar. Kağıdı evvclü baştaki aldı. Üstüno bir numara koydu, bana İade etti ve Işarot ile yanında oturana vorllmeslnl anlattı. Aldım, yanındaklno vordlm. O da bir damga vurdu. Yine bana u-ratarak yanındaklne vermekliğimi söyledi. Kâğıdı alan üçünoüsü bir tarih koydu, yanındaklne verdirdi. O ila bir İmza koyarak kâğıdı bana İade eyledi.
Bu dört adamın İşini o İmza ko* yan yalnız başına yapabilirdi. Bun* ları ayrı odalarda, yahut ayrı bl* nalarda farzedorsenlz oradan oraya koşmak müşkülâtı karşısında memur bize güçlük çıkarıyor diyebilir miyiz?
DUokçe yazı havale ettir; deftere kaydedilsin | mümeyylzo İmza* lal; müdüre götürj derkonar yap* tırj tokrar mukayyide kötürı vezneye git... Arkası bitmez kİ...
öyle bir «İş görme» sistemi konulmuş kİ İçinden çıkılır gibi değil. Bu sistemi memur koymadı ya... Ko yanlar evllyay - t - umur efendilerimiz, koydukları gibi kaldırsınlar...
Dalrolordo İşi olanları himaye etmek, momuru ezmokle olmaz. Sistemi değiştirmek, daha doğrusu kırtasiyecilik olderhasının kafalarını koparmakla olur.
Bunu biz yapamıyoruz. Garplılaşmak dlyo bar bar bağırdığımız halde daha devâlrl, Romalılardan kalma kırtasiyecilikten kurtaramadık. Halbuki bu kadar İleri gitmiş devlotlor var. Onların «İş görnıo» sistemlerini bizde do tatbik oyle-nıok mosoloyl hallotmoğe kâfidir.
Şikâyet bürosuna kendimizi şikâyet edollın... Momurun no kabahati var. O zavallı bir kâğıt yığınının Içlno düşmüş boğulmamak Jgln çabalayıp duruyor I
ULUNAY
Cumartesi 12 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosnıaniyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon I 20785 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3578 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı: 10 Kuruş Adana Askerî hastanesinde yangın Adana, 11 (Husubî) — Bugün 11,50’de Adana askerî hastahanesinde yangın çıkmış, hastahane-nln çatı kısmı yandıktan sonra söndürülmüştür.
ANKARADAKi İNGİLİZ B. ELÇİLİĞİNİN RAPORU
Türkiye, şayet Akdeniz Paktınagirecekolursa
Ingiliz diplomatlarına göre, Rusyanın kuvvetli birmuhalef etile karşılaşabilir
Sovyet siyaseti, dünya barışı için bir tehlikedir • — . ------------—
Amerikan Ordu Bakanı K. Royal Rusyayı iki yüzlülük ve sahtekârlıkla itham etti
Bevin Sadak'a şimdiki halde bir Akdeniz Paktının mevsimsiz olduğunu, Türkiyenin güvenliğinin üçlü ittifakla müemmen bulunduğunu söylemiş
Anayasada değişiklik
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
İktidar partisinin, yeni se-
■ çime girmeden evvel anayasada bir değişiklik yapmak istediğine artık bir hakikat nazariyle bakabiliriz.
Partinin 1950 de toplanacak kurultayına teklif edilecek olan değişiklikler hakkında şimdiden çalışmalara başlanılmış olduğunu gazeteler yazıyor; Hilmi Uranın matbuata vâki beyanatı da bu açıklamanın pek esassız ve hayal mahsulü olmadığını İhsas ediyor.
Dolaşan rivayetlere göre O. H. P. yaşama ve yürütme, yâni teşri ve İcra kudretlerini ayırmak, bir de Ayan meclisi kurmak niyetindedir.
Bir milletin anayasa» o milletin siyasi tarihinden ayrılamaz. Çünkü bir millete anayasasını yalnız ve yalnız o milletin geçirdiği siyasi buhranlar dikte eder. Milli mücadelenin ortaya çıkardığı ve geliştirdiği mevcut anayasanın değiştirilmesini icabettirte-cek bir siyasi buhran ise çok şükür ki gözükmemektedir. Anayasanın tatbikini Istiyen mevcut, hareketi anayasanın değiştirilmesi gibi görmek de hata olsa gerektir. Binaenaleyh ortada bir buhran varsa o da C. H. P. nin hâlâ iktidarda bulunmasından İbarettir ki bunun da izalesi 6e- 1 (imlerden beklenilmekte olmasına göre bugün anayasa meselesini ortaya atmakta bir icap bulunmasa gerektir.
Anayasada yapılmak istenilen kuvvet ayrılması hakkında şimdilik kısaca şu mülâhazaları ar-zedelim:
Milli mücadeleyi doğuran büyük buhranımız teşri ile icraatın birleştirilmesi ile çözülmüş olduğu gibi tarihte geçen bütün siyasi buhranlar da millet hâkimiyetinin ifadesi olan meclislerin icra kudretini kendi üzerlerine almak suretiyle çözülebilmesine imkân vermişlerdir.
İcra kudretini meclisten ayırmak biraz da 23 Nisan Hâkimiyeti Milliye Bayramını inkâra varır. Tek parti sistemi hâkimiyeti daima Meclisten alır ve icraya verir. İnkılâp zaruretlerinin anayasa hükümlerine ay kın olarak mem-(Devamı: Sa. 3 - 6Ü. s de)
İtalyan - Rus barış andlaşması gereğince Rusyaya harb tazminatı olarak verilen V. 16 muhribi Karadenize geçmek üzere dün akşam üzeri limanımıza gelmiştir. Resimde muhribi limana demir atmış görüyorsunuz (Foto Bürhan - Yeni Sabah)
infilâk faciası
Bevin-Açıkalın mülakatının içyüzü
Londra, 11 (A.P.) — An karadaki İngiliz elçiliğinin Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığına bugün bildirdiğine göre, Rusya. Türkiyenin bir Akdeniz bölge sa-
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankarada enteresan bir dâva
Dâvada tanınmış
zevatın isimleri geçiyor
Kızılordunun yeni yıl tahsisatı, eşine rastlanmamış bir büdcedir
Londra, 11 A.A. (Lps) — Moskova’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, dün akşam Sovyet parlâmentosuna sunulan yeni büdçede-ki gider tutarı 415 milyar ruble, 20 milyar İngiliz lirasıdır. Bu miktarın aşağı yukarı beşte biri silâhlı kuvvetlere ayrılmış olup geçen yıl büdcesine nazaran yüzde 20 bir artışı İfade etmektedir.
Moskova, 11 (AP) — Dün gece Stalin’in huzurunda Sovyet yüksek şûrasında demeçte bulunan Maliye Bakanı Zverev hükümetin 1949 yrlı zarfında silâhlı kuvvetler İçin 79 milyar ruble sarfetmeyi tasarladığını söylemiştir.
Bu büdce, yükseklik bakı mından Sovyetler Birliği tari-
hinde eşine rastlanmamış bir büdcedir.
Molotof, Stalin’in sağında duruyordu
Moskova, 11 A.A. (Reuter) Yüksek Sovyet şûraları toplantısında Molotof, Stalin’in sağında biraz uzakta yer almıştır. Komünist partisi sekreteri Guslov Molotofun sağında, Be-ria, Malenkov ve Mikoyan da Stalin’in solunda yer almışlardır.
Amerikan Ordu Bakanının ithamı
Vaşington, 11 (AP) Bugün Birleşik Amerika Ordu Bakanı Kenneth Röyall, Rusyayı iki' yüzlülük ve sahtekârlıkla suçlandırmış, Sovyetler Birliği-
Amerika Ordu Bakanı nin giriştiği Berlin ablukasını Kencth Royal(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Vali,mevaddı infilâkiye imal eden fabrikaların kontrolü Savunma Bakanlığına aittir, diyor
Ehlivukuf, dün, hâdise mahallinde gizli bir keşif yaptı. Sahanın temizlenmesi de dün sona erdi
| Ulanbul Vali v« Belediye Baş- (— Nuri Ptışa fabrikasının kuru baçka şimdiye kadar no resen ve I kan* Dr‘ Lûuı K,rdaı- dün, saat 16 hş ve İşleyişi hakkında size ve ne de bir soruya cevap olarak kim da Vilâyette bir basın toplantısı sizin vantanızla umumî efkâra ma (Devamıt Sa. 3 - su. 7 de)
yapmıştır Dr. Kırçlar, bu toplantı lûnıat arzctnıek İsterim. Bu konu _
aa Sütlücedeki infilâk facia yangına veya teknik safhasına
rafında şu izahatı vermiştir; yayınladığım resmi tebliğden

Vali, dünkü basvn toplantısında (Foto: Yeni Sabah)
Millet Partisi
Dâvaya ismi karıştırılanlardan Atıf buııı, evvelce nutuklarından birini verirken
Eskişehir tehlikede..
Porsuk çayı 1 metre yükseldi, baraj vazifesini yapamazsa şehir ve köylerin muhakkak bir seylâb felâketine maruz olduğu bildiriliyor
Barajın kapatılamıyacağına dair çıkan bir haber halkı telâşlandırdı. Bir heyet acele Ankaraya gitti
Eskişehir, 11 (Telefonla) — Porsuk çayı, bir metre yükselmiştir. Bu hal, gerek şehirde, gerek Porsuk çayının geçtiği ovada bulunan köylerde endişe yaratmaktadır. Halk; adı etrafında türlü dedikodular yapılan ve u-zun yıllar gazetelere mevzu olan Porsuk barajının bu yıl kendin-
İstanbul Karlar Altında |
Kasımpaşa bucağı yarın açılıyor
Millet Partisi İstanbul teşkilâtı, Genel Başkanları Hikmet Ba-yurun şehrimizde bulunmasından faydalanarak muhtelif bucaklarda toplantılar yapmaktadır.
Bu cümleden olmak üzere bugün Eyüp Millet Partisi bucak merkezinde; Hasköy, Defterdar bucak ve ocakları idare heyetlerinin iştirâklyle bir toplantı yapılacaktır. Aynı günün akşamında da Eminönü bucak merkezln-
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ankara: 11 (Hususî) — Bundan bir müddet evvel Ankara Palasta Galatasaray balosunda garip bir hâdise olmuş, alt katta pavyon kısmında Ömer İnönü, müteahhit İhsan, eski temyiz âzası. Şemseddin Temizerin kızı ve yeğeni ile oturmakta bulunan gazeteci Çetin Altan, Â-(Dovanııı Sa. 3 - Sü. 7 -1e>
den beklenen vazifeyi yapacağını ve aeylâbı önliyeceğini düşünerek müsterih bulunuyordu. Fakat
son günlerde barajın kapatılana-ya cağına dair çıkan bir haber, bütün ümitleri kırmıştır. Uzun
yıllardan sonra ikmal edilebilen
Porsuk barajının
kapatılanı ama-
sına sebep olarak, barajın su
toplama sahası içinde bulunan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Şehirde infilâka müsait tesisler
Porsuk barajından bir görünüş
Takvimden Bir Yaprak
icrâât mı?.. Vur me’mura!
Tuzlada'ki
yangın
Radar okulunun
yandığı asılsız
Tuzladaki yangın hâdisesi ge -rek Komutanlık gerek Kocaeli Sav cılığı tarafından tahkik olunmaktadır. Radar Okulunun ve îstaa -
•ünde alınmıştır. (Foto: Bürhan — Yeni Sabah)
Dolmabahçedeki gazhanede herhangi bir infilâk tehlikesini önlemek için gerekli tedbirler alındı
İkinci bir Sütlüce faciasına meydan verilmemesi yolunda vilâyetçe tedbir alınmasına başlanmıştır.
Vilâyet makamı, şehir içinde faaliyetine devam eden vatanda şın hayatını tehdit edici mahiyette olan fabrikalarla, cephane deposu şeklinde kullanılan binaların vaziyetini esaslı olarak
yonunun yandığı doğru değildir.
İstanbul Komutanı ve Birinci Ordu Müfettiş Vekili Korgeneral Şahap Gürler şunları söylemiş -
*— Okulun ve istasyonun yan -dıgı doğru dcğlldlı Okulun bir pavyonu yanmıştır. Bu pavyonda Hareket odası ve debboy yanmış -tır. Bu orada ınalzecno ve âletler «c-n de bir kısmı yanmıştır. Kast di.vo bir şey bahis mevzuu ola-
incelemiştir. Tehlikeli vaziyette olan bina ve tesislerin listesL ha zırlanarak vilâyetçe içişleri Bakanlığına gönderilmiştir. Bakanlığın da vilâyetçe tesbit edilen tehlike yaratması ihtimal dahilinde olan bina ve tesislerin tahliye edilmeleri hakkında vilâyete salâhiyet vermesi beklenmekte • dir. (Devamı ı Sa. 3 - Sü. 4 de)
Eminönü - Unkapanı arasında yapılacak olan yeni yol
Bir İngiliz firması, bu iki köprüyü denizden birleştirmek için belediyeye bir teklifte bulundu
Dr. Âkil Muhtar ağır hasta..
Teessürle haber oldığımıza göre Ord. Prof. Dr. Akf Muhtar ağır hastadır. Muhterem Profesöre şifalar temenni ederiz.
Şehirde seyriseferi kolaylaştırmak, diğer taraftan da Galata köprüsünün yükünü azaltmak gayesiyle bir proje hazırlanmış bulunmaktadır.
İskenderun limanı ile Kuruçeşme rıhtımını inşa eden Ingiliz firması tarafından hazırlanan
plâna göre Galata köprüsü İle Atatürk köprüsü, deniz üzerinde yapılacak betondan bir «yol» vasıtasıyla bağlanacaktır.
10 milyon lira İle yapılacak o-lan bu beton deniz üzerindeki yol üç kattan ibaret olacaktır. Bi-(Devimli 8a. 3 - 8Ü. 8 da)
ilâyetto bir şikâyet bürosu açılacakmış, i? sahipleri, dalrelorde kendllerlno güçlük çıkaran memurları buraya şikâyet odo-ooklor, o da memurun maaşını kesmek, derecesini İndirmek gibi ooza »örecekmiş.
Sanki dovâlrde güçlük çıkaran yalnız memurlarmış!...
Herhangi hükümet, İcraat gös-ternıok Istodl mİ? Haydi memura yükleniyor. Zaten biçarenin maişet yükü altında beli İki kat olmuş. Ne yüklorsek İster İstemez taşıyacak. Ne yapsın?
Virûn olası lıânede eı-lâd - ti • ayal rar.’
Fakat düşünecek olursak I? sahibini günlorco daire dalro koşturan yalnız memur mudur? Bunda I» görme sisteminin bir dahil, tesiri yok mudur?
Ben bir gün, İsmi lâzım değil, bir dalrodon kömür fişi almak İstedim: Bir masada dört kişi yan-yana oturmuşlar. Kağıdı evvclü baştaki aldı. Üstüno bir numara koydu, bana İade etti ve Işarot ile yanında oturana vorllmeslnl anlattı. Aldım, yanındaklno vordlm. O da bir damga vurdu. Yine bana u-ratarak yanındaklne vermekliğimi söyledi. Kâğıdı alan üçünoüsü bir tarih koydu, yanındaklne verdirdi. O ila bir İmza koyarak kâğıdı bana İade eyledi.
Bu dört adamın İşini o İmza ko* yan yalnız başına yapabilirdi. Bun* ları ayrı odalarda, yahut ayrı bl* nalarda farzedorsenlz oradan oraya koşmak müşkülâtı karşısında memur bize güçlük çıkarıyor diyebilir miyiz?
DUokçe yazı havale ettir; deftere kaydedilsin | mümeyylzo İmza* lal; müdüre götürj derkonar yap* tırj tokrar mukayyide kötürı vezneye git... Arkası bitmez kİ...
öyle bir «İş görme» sistemi konulmuş kİ İçinden çıkılır gibi değil. Bu sistemi memur koymadı ya... Ko yanlar evllyay - t - umur efendilerimiz, koydukları gibi kaldırsınlar...
Dalrolordo İşi olanları himaye etmek, momuru ezmokle olmaz. Sistemi değiştirmek, daha doğrusu kırtasiyecilik olderhasının kafalarını koparmakla olur.
Bunu biz yapamıyoruz. Garplılaşmak dlyo bar bar bağırdığımız halde daha devâlrl, Romalılardan kalma kırtasiyecilikten kurtaramadık. Halbuki bu kadar İleri gitmiş devlotlor var. Onların «İş görnıo» sistemlerini bizde do tatbik oyle-nıok mosoloyl hallotmoğe kâfidir.
Şikâyet bürosuna kendimizi şikâyet edollın... Momurun no kabahati var. O zavallı bir kâğıt yığınının Içlno düşmüş boğulmamak Jgln çabalayıp duruyor I
ULUNAY
Cumartesi 12 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosnıaniyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon I 20785 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3578 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı: 10 Kuruş Adana Askerî hastanesinde yangın Adana, 11 (Husubî) — Bugün 11,50’de Adana askerî hastahanesinde yangın çıkmış, hastahane-nln çatı kısmı yandıktan sonra söndürülmüştür.
ANKARADAKi İNGİLİZ B. ELÇİLİĞİNİN RAPORU
Türkiye, şayet Akdeniz Paktınagirecekolursa
Ingiliz diplomatlarına göre, Rusyanın kuvvetli birmuhalef etile karşılaşabilir
Sovyet siyaseti, dünya barışı için bir tehlikedir • — . ------------—
Amerikan Ordu Bakanı K. Royal Rusyayı iki yüzlülük ve sahtekârlıkla itham etti
Bevin Sadak'a şimdiki halde bir Akdeniz Paktının mevsimsiz olduğunu, Türkiyenin güvenliğinin üçlü ittifakla müemmen bulunduğunu söylemiş
Anayasada değişiklik
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
İktidar partisinin, yeni se-
■ çime girmeden evvel anayasada bir değişiklik yapmak istediğine artık bir hakikat nazariyle bakabiliriz.
Partinin 1950 de toplanacak kurultayına teklif edilecek olan değişiklikler hakkında şimdiden çalışmalara başlanılmış olduğunu gazeteler yazıyor; Hilmi Uranın matbuata vâki beyanatı da bu açıklamanın pek esassız ve hayal mahsulü olmadığını İhsas ediyor.
Dolaşan rivayetlere göre O. H. P. yaşama ve yürütme, yâni teşri ve İcra kudretlerini ayırmak, bir de Ayan meclisi kurmak niyetindedir.
Bir milletin anayasa» o milletin siyasi tarihinden ayrılamaz. Çünkü bir millete anayasasını yalnız ve yalnız o milletin geçirdiği siyasi buhranlar dikte eder. Milli mücadelenin ortaya çıkardığı ve geliştirdiği mevcut anayasanın değiştirilmesini icabettirte-cek bir siyasi buhran ise çok şükür ki gözükmemektedir. Anayasanın tatbikini Istiyen mevcut, hareketi anayasanın değiştirilmesi gibi görmek de hata olsa gerektir. Binaenaleyh ortada bir buhran varsa o da C. H. P. nin hâlâ iktidarda bulunmasından İbarettir ki bunun da izalesi 6e- 1 (imlerden beklenilmekte olmasına göre bugün anayasa meselesini ortaya atmakta bir icap bulunmasa gerektir.
Anayasada yapılmak istenilen kuvvet ayrılması hakkında şimdilik kısaca şu mülâhazaları ar-zedelim:
Milli mücadeleyi doğuran büyük buhranımız teşri ile icraatın birleştirilmesi ile çözülmüş olduğu gibi tarihte geçen bütün siyasi buhranlar da millet hâkimiyetinin ifadesi olan meclislerin icra kudretini kendi üzerlerine almak suretiyle çözülebilmesine imkân vermişlerdir.
İcra kudretini meclisten ayırmak biraz da 23 Nisan Hâkimiyeti Milliye Bayramını inkâra varır. Tek parti sistemi hâkimiyeti daima Meclisten alır ve icraya verir. İnkılâp zaruretlerinin anayasa hükümlerine ay kın olarak mem-(Devamı: Sa. 3 - 6Ü. s de)
İtalyan - Rus barış andlaşması gereğince Rusyaya harb tazminatı olarak verilen V. 16 muhribi Karadenize geçmek üzere dün akşam üzeri limanımıza gelmiştir. Resimde muhribi limana demir atmış görüyorsunuz (Foto Bürhan - Yeni Sabah)
infilâk faciası
Bevin-Açıkalın mülakatının içyüzü
Londra, 11 (A.P.) — An karadaki İngiliz elçiliğinin Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığına bugün bildirdiğine göre, Rusya. Türkiyenin bir Akdeniz bölge sa-
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankarada enteresan bir dâva
Dâvada tanınmış
zevatın isimleri geçiyor
Kızılordunun yeni yıl tahsisatı, eşine rastlanmamış bir büdcedir
Londra, 11 A.A. (Lps) — Moskova’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, dün akşam Sovyet parlâmentosuna sunulan yeni büdçede-ki gider tutarı 415 milyar ruble, 20 milyar İngiliz lirasıdır. Bu miktarın aşağı yukarı beşte biri silâhlı kuvvetlere ayrılmış olup geçen yıl büdcesine nazaran yüzde 20 bir artışı İfade etmektedir.
Moskova, 11 (AP) — Dün gece Stalin’in huzurunda Sovyet yüksek şûrasında demeçte bulunan Maliye Bakanı Zverev hükümetin 1949 yrlı zarfında silâhlı kuvvetler İçin 79 milyar ruble sarfetmeyi tasarladığını söylemiştir.
Bu büdce, yükseklik bakı mından Sovyetler Birliği tari-
hinde eşine rastlanmamış bir büdcedir.
Molotof, Stalin’in sağında duruyordu
Moskova, 11 A.A. (Reuter) Yüksek Sovyet şûraları toplantısında Molotof, Stalin’in sağında biraz uzakta yer almıştır. Komünist partisi sekreteri Guslov Molotofun sağında, Be-ria, Malenkov ve Mikoyan da Stalin’in solunda yer almışlardır.
Amerikan Ordu Bakanının ithamı
Vaşington, 11 (AP) Bugün Birleşik Amerika Ordu Bakanı Kenneth Röyall, Rusyayı iki' yüzlülük ve sahtekârlıkla suçlandırmış, Sovyetler Birliği-
Amerika Ordu Bakanı nin giriştiği Berlin ablukasını Kencth Royal(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Vali,mevaddı infilâkiye imal eden fabrikaların kontrolü Savunma Bakanlığına aittir, diyor
Ehlivukuf, dün, hâdise mahallinde gizli bir keşif yaptı. Sahanın temizlenmesi de dün sona erdi
| Ulanbul Vali v« Belediye Baş- (— Nuri Ptışa fabrikasının kuru baçka şimdiye kadar no resen ve I kan* Dr‘ Lûuı K,rdaı- dün, saat 16 hş ve İşleyişi hakkında size ve ne de bir soruya cevap olarak kim da Vilâyette bir basın toplantısı sizin vantanızla umumî efkâra ma (Devamıt Sa. 3 - su. 7 de)
yapmıştır Dr. Kırçlar, bu toplantı lûnıat arzctnıek İsterim. Bu konu _
aa Sütlücedeki infilâk facia yangına veya teknik safhasına
rafında şu izahatı vermiştir; yayınladığım resmi tebliğden

Vali, dünkü basvn toplantısında (Foto: Yeni Sabah)
Millet Partisi
Dâvaya ismi karıştırılanlardan Atıf buııı, evvelce nutuklarından birini verirken
Eskişehir tehlikede..
Porsuk çayı 1 metre yükseldi, baraj vazifesini yapamazsa şehir ve köylerin muhakkak bir seylâb felâketine maruz olduğu bildiriliyor
Barajın kapatılamıyacağına dair çıkan bir haber halkı telâşlandırdı. Bir heyet acele Ankaraya gitti
Eskişehir, 11 (Telefonla) — Porsuk çayı, bir metre yükselmiştir. Bu hal, gerek şehirde, gerek Porsuk çayının geçtiği ovada bulunan köylerde endişe yaratmaktadır. Halk; adı etrafında türlü dedikodular yapılan ve u-zun yıllar gazetelere mevzu olan Porsuk barajının bu yıl kendin-
İstanbul Karlar Altında |
Kasımpaşa bucağı yarın açılıyor
Millet Partisi İstanbul teşkilâtı, Genel Başkanları Hikmet Ba-yurun şehrimizde bulunmasından faydalanarak muhtelif bucaklarda toplantılar yapmaktadır.
Bu cümleden olmak üzere bugün Eyüp Millet Partisi bucak merkezinde; Hasköy, Defterdar bucak ve ocakları idare heyetlerinin iştirâklyle bir toplantı yapılacaktır. Aynı günün akşamında da Eminönü bucak merkezln-
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ankara: 11 (Hususî) — Bundan bir müddet evvel Ankara Palasta Galatasaray balosunda garip bir hâdise olmuş, alt katta pavyon kısmında Ömer İnönü, müteahhit İhsan, eski temyiz âzası. Şemseddin Temizerin kızı ve yeğeni ile oturmakta bulunan gazeteci Çetin Altan, Â-(Dovanııı Sa. 3 - Sü. 7 -1e>
den beklenen vazifeyi yapacağını ve aeylâbı önliyeceğini düşünerek müsterih bulunuyordu. Fakat
son günlerde barajın kapatılana-ya cağına dair çıkan bir haber, bütün ümitleri kırmıştır. Uzun
yıllardan sonra ikmal edilebilen
Porsuk barajının
kapatılanı ama-
sına sebep olarak, barajın su
toplama sahası içinde bulunan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Şehirde infilâka müsait tesisler
Porsuk barajından bir görünüş
Takvimden Bir Yaprak
icrâât mı?.. Vur me’mura!
Tuzlada'ki
yangın
Radar okulunun
yandığı asılsız
Tuzladaki yangın hâdisesi ge -rek Komutanlık gerek Kocaeli Sav cılığı tarafından tahkik olunmaktadır. Radar Okulunun ve îstaa -
•ünde alınmıştır. (Foto: Bürhan — Yeni Sabah)
Dolmabahçedeki gazhanede herhangi bir infilâk tehlikesini önlemek için gerekli tedbirler alındı
İkinci bir Sütlüce faciasına meydan verilmemesi yolunda vilâyetçe tedbir alınmasına başlanmıştır.
Vilâyet makamı, şehir içinde faaliyetine devam eden vatanda şın hayatını tehdit edici mahiyette olan fabrikalarla, cephane deposu şeklinde kullanılan binaların vaziyetini esaslı olarak
yonunun yandığı doğru değildir.
İstanbul Komutanı ve Birinci Ordu Müfettiş Vekili Korgeneral Şahap Gürler şunları söylemiş -
*— Okulun ve istasyonun yan -dıgı doğru dcğlldlı Okulun bir pavyonu yanmıştır. Bu pavyonda Hareket odası ve debboy yanmış -tır. Bu orada ınalzecno ve âletler «c-n de bir kısmı yanmıştır. Kast di.vo bir şey bahis mevzuu ola-
incelemiştir. Tehlikeli vaziyette olan bina ve tesislerin listesL ha zırlanarak vilâyetçe içişleri Bakanlığına gönderilmiştir. Bakanlığın da vilâyetçe tesbit edilen tehlike yaratması ihtimal dahilinde olan bina ve tesislerin tahliye edilmeleri hakkında vilâyete salâhiyet vermesi beklenmekte • dir. (Devamı ı Sa. 3 - Sü. 4 de)
Eminönü - Unkapanı arasında yapılacak olan yeni yol
Bir İngiliz firması, bu iki köprüyü denizden birleştirmek için belediyeye bir teklifte bulundu
Dr. Âkil Muhtar ağır hasta..
Teessürle haber oldığımıza göre Ord. Prof. Dr. Akf Muhtar ağır hastadır. Muhterem Profesöre şifalar temenni ederiz.
Şehirde seyriseferi kolaylaştırmak, diğer taraftan da Galata köprüsünün yükünü azaltmak gayesiyle bir proje hazırlanmış bulunmaktadır.
İskenderun limanı ile Kuruçeşme rıhtımını inşa eden Ingiliz firması tarafından hazırlanan
plâna göre Galata köprüsü İle Atatürk köprüsü, deniz üzerinde yapılacak betondan bir «yol» vasıtasıyla bağlanacaktır.
10 milyon lira İle yapılacak o-lan bu beton deniz üzerindeki yol üç kattan ibaret olacaktır. Bi-(Devimli 8a. 3 - 8Ü. 8 da)
ilâyetto bir şikâyet bürosu açılacakmış, i? sahipleri, dalrelorde kendllerlno güçlük çıkaran memurları buraya şikâyet odo-ooklor, o da memurun maaşını kesmek, derecesini İndirmek gibi ooza »örecekmiş.
Sanki dovâlrde güçlük çıkaran yalnız memurlarmış!...
Herhangi hükümet, İcraat gös-ternıok Istodl mİ? Haydi memura yükleniyor. Zaten biçarenin maişet yükü altında beli İki kat olmuş. Ne yüklorsek İster İstemez taşıyacak. Ne yapsın?
Virûn olası lıânede eı-lâd - ti • ayal rar.’
Fakat düşünecek olursak I? sahibini günlorco daire dalro koşturan yalnız memur mudur? Bunda I» görme sisteminin bir dahil, tesiri yok mudur?
Ben bir gün, İsmi lâzım değil, bir dalrodon kömür fişi almak İstedim: Bir masada dört kişi yan-yana oturmuşlar. Kağıdı evvclü baştaki aldı. Üstüno bir numara koydu, bana İade etti ve Işarot ile yanında oturana vorllmeslnl anlattı. Aldım, yanındaklno vordlm. O da bir damga vurdu. Yine bana u-ratarak yanındaklne vermekliğimi söyledi. Kâğıdı alan üçünoüsü bir tarih koydu, yanındaklne verdirdi. O ila bir İmza koyarak kâğıdı bana İade eyledi.
Bu dört adamın İşini o İmza ko* yan yalnız başına yapabilirdi. Bun* ları ayrı odalarda, yahut ayrı bl* nalarda farzedorsenlz oradan oraya koşmak müşkülâtı karşısında memur bize güçlük çıkarıyor diyebilir miyiz?
DUokçe yazı havale ettir; deftere kaydedilsin | mümeyylzo İmza* lal; müdüre götürj derkonar yap* tırj tokrar mukayyide kötürı vezneye git... Arkası bitmez kİ...
öyle bir «İş görme» sistemi konulmuş kİ İçinden çıkılır gibi değil. Bu sistemi memur koymadı ya... Ko yanlar evllyay - t - umur efendilerimiz, koydukları gibi kaldırsınlar...
Dalrolordo İşi olanları himaye etmek, momuru ezmokle olmaz. Sistemi değiştirmek, daha doğrusu kırtasiyecilik olderhasının kafalarını koparmakla olur.
Bunu biz yapamıyoruz. Garplılaşmak dlyo bar bar bağırdığımız halde daha devâlrl, Romalılardan kalma kırtasiyecilikten kurtaramadık. Halbuki bu kadar İleri gitmiş devlotlor var. Onların «İş görnıo» sistemlerini bizde do tatbik oyle-nıok mosoloyl hallotmoğe kâfidir.
Şikâyet bürosuna kendimizi şikâyet edollın... Momurun no kabahati var. O zavallı bir kâğıt yığınının Içlno düşmüş boğulmamak Jgln çabalayıp duruyor I
ULUNAY
Cumartesi 12 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosnıaniyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon I 20785 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3578 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı: 10 Kuruş Adana Askerî hastanesinde yangın Adana, 11 (Husubî) — Bugün 11,50’de Adana askerî hastahanesinde yangın çıkmış, hastahane-nln çatı kısmı yandıktan sonra söndürülmüştür.
ANKARADAKi İNGİLİZ B. ELÇİLİĞİNİN RAPORU
Türkiye, şayet Akdeniz Paktınagirecekolursa
Ingiliz diplomatlarına göre, Rusyanın kuvvetli birmuhalef etile karşılaşabilir
Sovyet siyaseti, dünya barışı için bir tehlikedir • — . ------------—
Amerikan Ordu Bakanı K. Royal Rusyayı iki yüzlülük ve sahtekârlıkla itham etti
Bevin Sadak'a şimdiki halde bir Akdeniz Paktının mevsimsiz olduğunu, Türkiyenin güvenliğinin üçlü ittifakla müemmen bulunduğunu söylemiş
Anayasada değişiklik
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
İktidar partisinin, yeni se-
■ çime girmeden evvel anayasada bir değişiklik yapmak istediğine artık bir hakikat nazariyle bakabiliriz.
Partinin 1950 de toplanacak kurultayına teklif edilecek olan değişiklikler hakkında şimdiden çalışmalara başlanılmış olduğunu gazeteler yazıyor; Hilmi Uranın matbuata vâki beyanatı da bu açıklamanın pek esassız ve hayal mahsulü olmadığını İhsas ediyor.
Dolaşan rivayetlere göre O. H. P. yaşama ve yürütme, yâni teşri ve İcra kudretlerini ayırmak, bir de Ayan meclisi kurmak niyetindedir.
Bir milletin anayasa» o milletin siyasi tarihinden ayrılamaz. Çünkü bir millete anayasasını yalnız ve yalnız o milletin geçirdiği siyasi buhranlar dikte eder. Milli mücadelenin ortaya çıkardığı ve geliştirdiği mevcut anayasanın değiştirilmesini icabettirte-cek bir siyasi buhran ise çok şükür ki gözükmemektedir. Anayasanın tatbikini Istiyen mevcut, hareketi anayasanın değiştirilmesi gibi görmek de hata olsa gerektir. Binaenaleyh ortada bir buhran varsa o da C. H. P. nin hâlâ iktidarda bulunmasından İbarettir ki bunun da izalesi 6e- 1 (imlerden beklenilmekte olmasına göre bugün anayasa meselesini ortaya atmakta bir icap bulunmasa gerektir.
Anayasada yapılmak istenilen kuvvet ayrılması hakkında şimdilik kısaca şu mülâhazaları ar-zedelim:
Milli mücadeleyi doğuran büyük buhranımız teşri ile icraatın birleştirilmesi ile çözülmüş olduğu gibi tarihte geçen bütün siyasi buhranlar da millet hâkimiyetinin ifadesi olan meclislerin icra kudretini kendi üzerlerine almak suretiyle çözülebilmesine imkân vermişlerdir.
İcra kudretini meclisten ayırmak biraz da 23 Nisan Hâkimiyeti Milliye Bayramını inkâra varır. Tek parti sistemi hâkimiyeti daima Meclisten alır ve icraya verir. İnkılâp zaruretlerinin anayasa hükümlerine ay kın olarak mem-(Devamı: Sa. 3 - 6Ü. s de)
İtalyan - Rus barış andlaşması gereğince Rusyaya harb tazminatı olarak verilen V. 16 muhribi Karadenize geçmek üzere dün akşam üzeri limanımıza gelmiştir. Resimde muhribi limana demir atmış görüyorsunuz (Foto Bürhan - Yeni Sabah)
infilâk faciası
Bevin-Açıkalın mülakatının içyüzü
Londra, 11 (A.P.) — An karadaki İngiliz elçiliğinin Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığına bugün bildirdiğine göre, Rusya. Türkiyenin bir Akdeniz bölge sa-
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankarada enteresan bir dâva
Dâvada tanınmış
zevatın isimleri geçiyor
Kızılordunun yeni yıl tahsisatı, eşine rastlanmamış bir büdcedir
Londra, 11 A.A. (Lps) — Moskova’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, dün akşam Sovyet parlâmentosuna sunulan yeni büdçede-ki gider tutarı 415 milyar ruble, 20 milyar İngiliz lirasıdır. Bu miktarın aşağı yukarı beşte biri silâhlı kuvvetlere ayrılmış olup geçen yıl büdcesine nazaran yüzde 20 bir artışı İfade etmektedir.
Moskova, 11 (AP) — Dün gece Stalin’in huzurunda Sovyet yüksek şûrasında demeçte bulunan Maliye Bakanı Zverev hükümetin 1949 yrlı zarfında silâhlı kuvvetler İçin 79 milyar ruble sarfetmeyi tasarladığını söylemiştir.
Bu büdce, yükseklik bakı mından Sovyetler Birliği tari-
hinde eşine rastlanmamış bir büdcedir.
Molotof, Stalin’in sağında duruyordu
Moskova, 11 A.A. (Reuter) Yüksek Sovyet şûraları toplantısında Molotof, Stalin’in sağında biraz uzakta yer almıştır. Komünist partisi sekreteri Guslov Molotofun sağında, Be-ria, Malenkov ve Mikoyan da Stalin’in solunda yer almışlardır.
Amerikan Ordu Bakanının ithamı
Vaşington, 11 (AP) Bugün Birleşik Amerika Ordu Bakanı Kenneth Röyall, Rusyayı iki' yüzlülük ve sahtekârlıkla suçlandırmış, Sovyetler Birliği-
Amerika Ordu Bakanı nin giriştiği Berlin ablukasını Kencth Royal(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Vali,mevaddı infilâkiye imal eden fabrikaların kontrolü Savunma Bakanlığına aittir, diyor
Ehlivukuf, dün, hâdise mahallinde gizli bir keşif yaptı. Sahanın temizlenmesi de dün sona erdi
| Ulanbul Vali v« Belediye Baş- (— Nuri Ptışa fabrikasının kuru baçka şimdiye kadar no resen ve I kan* Dr‘ Lûuı K,rdaı- dün, saat 16 hş ve İşleyişi hakkında size ve ne de bir soruya cevap olarak kim da Vilâyette bir basın toplantısı sizin vantanızla umumî efkâra ma (Devamıt Sa. 3 - su. 7 de)
yapmıştır Dr. Kırçlar, bu toplantı lûnıat arzctnıek İsterim. Bu konu _
aa Sütlücedeki infilâk facia yangına veya teknik safhasına
rafında şu izahatı vermiştir; yayınladığım resmi tebliğden

Vali, dünkü basvn toplantısında (Foto: Yeni Sabah)
Millet Partisi
Dâvaya ismi karıştırılanlardan Atıf buııı, evvelce nutuklarından birini verirken
Eskişehir tehlikede..
Porsuk çayı 1 metre yükseldi, baraj vazifesini yapamazsa şehir ve köylerin muhakkak bir seylâb felâketine maruz olduğu bildiriliyor
Barajın kapatılamıyacağına dair çıkan bir haber halkı telâşlandırdı. Bir heyet acele Ankaraya gitti
Eskişehir, 11 (Telefonla) — Porsuk çayı, bir metre yükselmiştir. Bu hal, gerek şehirde, gerek Porsuk çayının geçtiği ovada bulunan köylerde endişe yaratmaktadır. Halk; adı etrafında türlü dedikodular yapılan ve u-zun yıllar gazetelere mevzu olan Porsuk barajının bu yıl kendin-
İstanbul Karlar Altında |
Kasımpaşa bucağı yarın açılıyor
Millet Partisi İstanbul teşkilâtı, Genel Başkanları Hikmet Ba-yurun şehrimizde bulunmasından faydalanarak muhtelif bucaklarda toplantılar yapmaktadır.
Bu cümleden olmak üzere bugün Eyüp Millet Partisi bucak merkezinde; Hasköy, Defterdar bucak ve ocakları idare heyetlerinin iştirâklyle bir toplantı yapılacaktır. Aynı günün akşamında da Eminönü bucak merkezln-
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ankara: 11 (Hususî) — Bundan bir müddet evvel Ankara Palasta Galatasaray balosunda garip bir hâdise olmuş, alt katta pavyon kısmında Ömer İnönü, müteahhit İhsan, eski temyiz âzası. Şemseddin Temizerin kızı ve yeğeni ile oturmakta bulunan gazeteci Çetin Altan, Â-(Dovanııı Sa. 3 - Sü. 7 -1e>
den beklenen vazifeyi yapacağını ve aeylâbı önliyeceğini düşünerek müsterih bulunuyordu. Fakat
son günlerde barajın kapatılana-ya cağına dair çıkan bir haber, bütün ümitleri kırmıştır. Uzun
yıllardan sonra ikmal edilebilen
Porsuk barajının
kapatılanı ama-
sına sebep olarak, barajın su
toplama sahası içinde bulunan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Şehirde infilâka müsait tesisler
Porsuk barajından bir görünüş
Takvimden Bir Yaprak
icrâât mı?.. Vur me’mura!
Tuzlada'ki
yangın
Radar okulunun
yandığı asılsız
Tuzladaki yangın hâdisesi ge -rek Komutanlık gerek Kocaeli Sav cılığı tarafından tahkik olunmaktadır. Radar Okulunun ve îstaa -
•ünde alınmıştır. (Foto: Bürhan — Yeni Sabah)
Dolmabahçedeki gazhanede herhangi bir infilâk tehlikesini önlemek için gerekli tedbirler alındı
İkinci bir Sütlüce faciasına meydan verilmemesi yolunda vilâyetçe tedbir alınmasına başlanmıştır.
Vilâyet makamı, şehir içinde faaliyetine devam eden vatanda şın hayatını tehdit edici mahiyette olan fabrikalarla, cephane deposu şeklinde kullanılan binaların vaziyetini esaslı olarak
yonunun yandığı doğru değildir.
İstanbul Komutanı ve Birinci Ordu Müfettiş Vekili Korgeneral Şahap Gürler şunları söylemiş -
*— Okulun ve istasyonun yan -dıgı doğru dcğlldlı Okulun bir pavyonu yanmıştır. Bu pavyonda Hareket odası ve debboy yanmış -tır. Bu orada ınalzecno ve âletler «c-n de bir kısmı yanmıştır. Kast di.vo bir şey bahis mevzuu ola-
incelemiştir. Tehlikeli vaziyette olan bina ve tesislerin listesL ha zırlanarak vilâyetçe içişleri Bakanlığına gönderilmiştir. Bakanlığın da vilâyetçe tesbit edilen tehlike yaratması ihtimal dahilinde olan bina ve tesislerin tahliye edilmeleri hakkında vilâyete salâhiyet vermesi beklenmekte • dir. (Devamı ı Sa. 3 - Sü. 4 de)
Eminönü - Unkapanı arasında yapılacak olan yeni yol
Bir İngiliz firması, bu iki köprüyü denizden birleştirmek için belediyeye bir teklifte bulundu
Dr. Âkil Muhtar ağır hasta..
Teessürle haber oldığımıza göre Ord. Prof. Dr. Akf Muhtar ağır hastadır. Muhterem Profesöre şifalar temenni ederiz.
Şehirde seyriseferi kolaylaştırmak, diğer taraftan da Galata köprüsünün yükünü azaltmak gayesiyle bir proje hazırlanmış bulunmaktadır.
İskenderun limanı ile Kuruçeşme rıhtımını inşa eden Ingiliz firması tarafından hazırlanan
plâna göre Galata köprüsü İle Atatürk köprüsü, deniz üzerinde yapılacak betondan bir «yol» vasıtasıyla bağlanacaktır.
10 milyon lira İle yapılacak o-lan bu beton deniz üzerindeki yol üç kattan ibaret olacaktır. Bi-(Devimli 8a. 3 - 8Ü. 8 da)
ilâyetto bir şikâyet bürosu açılacakmış, i? sahipleri, dalrelorde kendllerlno güçlük çıkaran memurları buraya şikâyet odo-ooklor, o da memurun maaşını kesmek, derecesini İndirmek gibi ooza »örecekmiş.
Sanki dovâlrde güçlük çıkaran yalnız memurlarmış!...
Herhangi hükümet, İcraat gös-ternıok Istodl mİ? Haydi memura yükleniyor. Zaten biçarenin maişet yükü altında beli İki kat olmuş. Ne yüklorsek İster İstemez taşıyacak. Ne yapsın?
Virûn olası lıânede eı-lâd - ti • ayal rar.’
Fakat düşünecek olursak I? sahibini günlorco daire dalro koşturan yalnız memur mudur? Bunda I» görme sisteminin bir dahil, tesiri yok mudur?
Ben bir gün, İsmi lâzım değil, bir dalrodon kömür fişi almak İstedim: Bir masada dört kişi yan-yana oturmuşlar. Kağıdı evvclü baştaki aldı. Üstüno bir numara koydu, bana İade etti ve Işarot ile yanında oturana vorllmeslnl anlattı. Aldım, yanındaklno vordlm. O da bir damga vurdu. Yine bana u-ratarak yanındaklne vermekliğimi söyledi. Kâğıdı alan üçünoüsü bir tarih koydu, yanındaklne verdirdi. O ila bir İmza koyarak kâğıdı bana İade eyledi.
Bu dört adamın İşini o İmza ko* yan yalnız başına yapabilirdi. Bun* ları ayrı odalarda, yahut ayrı bl* nalarda farzedorsenlz oradan oraya koşmak müşkülâtı karşısında memur bize güçlük çıkarıyor diyebilir miyiz?
DUokçe yazı havale ettir; deftere kaydedilsin | mümeyylzo İmza* lal; müdüre götürj derkonar yap* tırj tokrar mukayyide kötürı vezneye git... Arkası bitmez kİ...
öyle bir «İş görme» sistemi konulmuş kİ İçinden çıkılır gibi değil. Bu sistemi memur koymadı ya... Ko yanlar evllyay - t - umur efendilerimiz, koydukları gibi kaldırsınlar...
Dalrolordo İşi olanları himaye etmek, momuru ezmokle olmaz. Sistemi değiştirmek, daha doğrusu kırtasiyecilik olderhasının kafalarını koparmakla olur.
Bunu biz yapamıyoruz. Garplılaşmak dlyo bar bar bağırdığımız halde daha devâlrl, Romalılardan kalma kırtasiyecilikten kurtaramadık. Halbuki bu kadar İleri gitmiş devlotlor var. Onların «İş görnıo» sistemlerini bizde do tatbik oyle-nıok mosoloyl hallotmoğe kâfidir.
Şikâyet bürosuna kendimizi şikâyet edollın... Momurun no kabahati var. O zavallı bir kâğıt yığınının Içlno düşmüş boğulmamak Jgln çabalayıp duruyor I
ULUNAY
Cumartesi 12 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosnıaniyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon I 20785 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3578 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı: 10 Kuruş Adana Askerî hastanesinde yangın Adana, 11 (Husubî) — Bugün 11,50’de Adana askerî hastahanesinde yangın çıkmış, hastahane-nln çatı kısmı yandıktan sonra söndürülmüştür.
ANKARADAKi İNGİLİZ B. ELÇİLİĞİNİN RAPORU
Türkiye, şayet Akdeniz Paktınagirecekolursa
Ingiliz diplomatlarına göre, Rusyanın kuvvetli birmuhalef etile karşılaşabilir
Sovyet siyaseti, dünya barışı için bir tehlikedir • — . ------------—
Amerikan Ordu Bakanı K. Royal Rusyayı iki yüzlülük ve sahtekârlıkla itham etti
Bevin Sadak'a şimdiki halde bir Akdeniz Paktının mevsimsiz olduğunu, Türkiyenin güvenliğinin üçlü ittifakla müemmen bulunduğunu söylemiş
Anayasada değişiklik
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
İktidar partisinin, yeni se-
■ çime girmeden evvel anayasada bir değişiklik yapmak istediğine artık bir hakikat nazariyle bakabiliriz.
Partinin 1950 de toplanacak kurultayına teklif edilecek olan değişiklikler hakkında şimdiden çalışmalara başlanılmış olduğunu gazeteler yazıyor; Hilmi Uranın matbuata vâki beyanatı da bu açıklamanın pek esassız ve hayal mahsulü olmadığını İhsas ediyor.
Dolaşan rivayetlere göre O. H. P. yaşama ve yürütme, yâni teşri ve İcra kudretlerini ayırmak, bir de Ayan meclisi kurmak niyetindedir.
Bir milletin anayasa» o milletin siyasi tarihinden ayrılamaz. Çünkü bir millete anayasasını yalnız ve yalnız o milletin geçirdiği siyasi buhranlar dikte eder. Milli mücadelenin ortaya çıkardığı ve geliştirdiği mevcut anayasanın değiştirilmesini icabettirte-cek bir siyasi buhran ise çok şükür ki gözükmemektedir. Anayasanın tatbikini Istiyen mevcut, hareketi anayasanın değiştirilmesi gibi görmek de hata olsa gerektir. Binaenaleyh ortada bir buhran varsa o da C. H. P. nin hâlâ iktidarda bulunmasından İbarettir ki bunun da izalesi 6e- 1 (imlerden beklenilmekte olmasına göre bugün anayasa meselesini ortaya atmakta bir icap bulunmasa gerektir.
Anayasada yapılmak istenilen kuvvet ayrılması hakkında şimdilik kısaca şu mülâhazaları ar-zedelim:
Milli mücadeleyi doğuran büyük buhranımız teşri ile icraatın birleştirilmesi ile çözülmüş olduğu gibi tarihte geçen bütün siyasi buhranlar da millet hâkimiyetinin ifadesi olan meclislerin icra kudretini kendi üzerlerine almak suretiyle çözülebilmesine imkân vermişlerdir.
İcra kudretini meclisten ayırmak biraz da 23 Nisan Hâkimiyeti Milliye Bayramını inkâra varır. Tek parti sistemi hâkimiyeti daima Meclisten alır ve icraya verir. İnkılâp zaruretlerinin anayasa hükümlerine ay kın olarak mem-(Devamı: Sa. 3 - 6Ü. s de)
İtalyan - Rus barış andlaşması gereğince Rusyaya harb tazminatı olarak verilen V. 16 muhribi Karadenize geçmek üzere dün akşam üzeri limanımıza gelmiştir. Resimde muhribi limana demir atmış görüyorsunuz (Foto Bürhan - Yeni Sabah)
infilâk faciası
Bevin-Açıkalın mülakatının içyüzü
Londra, 11 (A.P.) — An karadaki İngiliz elçiliğinin Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığına bugün bildirdiğine göre, Rusya. Türkiyenin bir Akdeniz bölge sa-
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankarada enteresan bir dâva
Dâvada tanınmış
zevatın isimleri geçiyor
Kızılordunun yeni yıl tahsisatı, eşine rastlanmamış bir büdcedir
Londra, 11 A.A. (Lps) — Moskova’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, dün akşam Sovyet parlâmentosuna sunulan yeni büdçede-ki gider tutarı 415 milyar ruble, 20 milyar İngiliz lirasıdır. Bu miktarın aşağı yukarı beşte biri silâhlı kuvvetlere ayrılmış olup geçen yıl büdcesine nazaran yüzde 20 bir artışı İfade etmektedir.
Moskova, 11 (AP) — Dün gece Stalin’in huzurunda Sovyet yüksek şûrasında demeçte bulunan Maliye Bakanı Zverev hükümetin 1949 yrlı zarfında silâhlı kuvvetler İçin 79 milyar ruble sarfetmeyi tasarladığını söylemiştir.
Bu büdce, yükseklik bakı mından Sovyetler Birliği tari-
hinde eşine rastlanmamış bir büdcedir.
Molotof, Stalin’in sağında duruyordu
Moskova, 11 A.A. (Reuter) Yüksek Sovyet şûraları toplantısında Molotof, Stalin’in sağında biraz uzakta yer almıştır. Komünist partisi sekreteri Guslov Molotofun sağında, Be-ria, Malenkov ve Mikoyan da Stalin’in solunda yer almışlardır.
Amerikan Ordu Bakanının ithamı
Vaşington, 11 (AP) Bugün Birleşik Amerika Ordu Bakanı Kenneth Röyall, Rusyayı iki' yüzlülük ve sahtekârlıkla suçlandırmış, Sovyetler Birliği-
Amerika Ordu Bakanı nin giriştiği Berlin ablukasını Kencth Royal(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Vali,mevaddı infilâkiye imal eden fabrikaların kontrolü Savunma Bakanlığına aittir, diyor
Ehlivukuf, dün, hâdise mahallinde gizli bir keşif yaptı. Sahanın temizlenmesi de dün sona erdi
| Ulanbul Vali v« Belediye Baş- (— Nuri Ptışa fabrikasının kuru baçka şimdiye kadar no resen ve I kan* Dr‘ Lûuı K,rdaı- dün, saat 16 hş ve İşleyişi hakkında size ve ne de bir soruya cevap olarak kim da Vilâyette bir basın toplantısı sizin vantanızla umumî efkâra ma (Devamıt Sa. 3 - su. 7 de)
yapmıştır Dr. Kırçlar, bu toplantı lûnıat arzctnıek İsterim. Bu konu _
aa Sütlücedeki infilâk facia yangına veya teknik safhasına
rafında şu izahatı vermiştir; yayınladığım resmi tebliğden

Vali, dünkü basvn toplantısında (Foto: Yeni Sabah)
Millet Partisi
Dâvaya ismi karıştırılanlardan Atıf buııı, evvelce nutuklarından birini verirken
Eskişehir tehlikede..
Porsuk çayı 1 metre yükseldi, baraj vazifesini yapamazsa şehir ve köylerin muhakkak bir seylâb felâketine maruz olduğu bildiriliyor
Barajın kapatılamıyacağına dair çıkan bir haber halkı telâşlandırdı. Bir heyet acele Ankaraya gitti
Eskişehir, 11 (Telefonla) — Porsuk çayı, bir metre yükselmiştir. Bu hal, gerek şehirde, gerek Porsuk çayının geçtiği ovada bulunan köylerde endişe yaratmaktadır. Halk; adı etrafında türlü dedikodular yapılan ve u-zun yıllar gazetelere mevzu olan Porsuk barajının bu yıl kendin-
İstanbul Karlar Altında |
Kasımpaşa bucağı yarın açılıyor
Millet Partisi İstanbul teşkilâtı, Genel Başkanları Hikmet Ba-yurun şehrimizde bulunmasından faydalanarak muhtelif bucaklarda toplantılar yapmaktadır.
Bu cümleden olmak üzere bugün Eyüp Millet Partisi bucak merkezinde; Hasköy, Defterdar bucak ve ocakları idare heyetlerinin iştirâklyle bir toplantı yapılacaktır. Aynı günün akşamında da Eminönü bucak merkezln-
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ankara: 11 (Hususî) — Bundan bir müddet evvel Ankara Palasta Galatasaray balosunda garip bir hâdise olmuş, alt katta pavyon kısmında Ömer İnönü, müteahhit İhsan, eski temyiz âzası. Şemseddin Temizerin kızı ve yeğeni ile oturmakta bulunan gazeteci Çetin Altan, Â-(Dovanııı Sa. 3 - Sü. 7 -1e>
den beklenen vazifeyi yapacağını ve aeylâbı önliyeceğini düşünerek müsterih bulunuyordu. Fakat
son günlerde barajın kapatılana-ya cağına dair çıkan bir haber, bütün ümitleri kırmıştır. Uzun
yıllardan sonra ikmal edilebilen
Porsuk barajının
kapatılanı ama-
sına sebep olarak, barajın su
toplama sahası içinde bulunan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Şehirde infilâka müsait tesisler
Porsuk barajından bir görünüş
Takvimden Bir Yaprak
icrâât mı?.. Vur me’mura!
Tuzlada'ki
yangın
Radar okulunun
yandığı asılsız
Tuzladaki yangın hâdisesi ge -rek Komutanlık gerek Kocaeli Sav cılığı tarafından tahkik olunmaktadır. Radar Okulunun ve îstaa -
•ünde alınmıştır. (Foto: Bürhan — Yeni Sabah)
Dolmabahçedeki gazhanede herhangi bir infilâk tehlikesini önlemek için gerekli tedbirler alındı
İkinci bir Sütlüce faciasına meydan verilmemesi yolunda vilâyetçe tedbir alınmasına başlanmıştır.
Vilâyet makamı, şehir içinde faaliyetine devam eden vatanda şın hayatını tehdit edici mahiyette olan fabrikalarla, cephane deposu şeklinde kullanılan binaların vaziyetini esaslı olarak
yonunun yandığı doğru değildir.
İstanbul Komutanı ve Birinci Ordu Müfettiş Vekili Korgeneral Şahap Gürler şunları söylemiş -
*— Okulun ve istasyonun yan -dıgı doğru dcğlldlı Okulun bir pavyonu yanmıştır. Bu pavyonda Hareket odası ve debboy yanmış -tır. Bu orada ınalzecno ve âletler «c-n de bir kısmı yanmıştır. Kast di.vo bir şey bahis mevzuu ola-
incelemiştir. Tehlikeli vaziyette olan bina ve tesislerin listesL ha zırlanarak vilâyetçe içişleri Bakanlığına gönderilmiştir. Bakanlığın da vilâyetçe tesbit edilen tehlike yaratması ihtimal dahilinde olan bina ve tesislerin tahliye edilmeleri hakkında vilâyete salâhiyet vermesi beklenmekte • dir. (Devamı ı Sa. 3 - Sü. 4 de)
Eminönü - Unkapanı arasında yapılacak olan yeni yol
Bir İngiliz firması, bu iki köprüyü denizden birleştirmek için belediyeye bir teklifte bulundu
Dr. Âkil Muhtar ağır hasta..
Teessürle haber oldığımıza göre Ord. Prof. Dr. Akf Muhtar ağır hastadır. Muhterem Profesöre şifalar temenni ederiz.
Şehirde seyriseferi kolaylaştırmak, diğer taraftan da Galata köprüsünün yükünü azaltmak gayesiyle bir proje hazırlanmış bulunmaktadır.
İskenderun limanı ile Kuruçeşme rıhtımını inşa eden Ingiliz firması tarafından hazırlanan
plâna göre Galata köprüsü İle Atatürk köprüsü, deniz üzerinde yapılacak betondan bir «yol» vasıtasıyla bağlanacaktır.
10 milyon lira İle yapılacak o-lan bu beton deniz üzerindeki yol üç kattan ibaret olacaktır. Bi-(Devimli 8a. 3 - 8Ü. 8 da)
ilâyetto bir şikâyet bürosu açılacakmış, i? sahipleri, dalrelorde kendllerlno güçlük çıkaran memurları buraya şikâyet odo-ooklor, o da memurun maaşını kesmek, derecesini İndirmek gibi ooza »örecekmiş.
Sanki dovâlrde güçlük çıkaran yalnız memurlarmış!...
Herhangi hükümet, İcraat gös-ternıok Istodl mİ? Haydi memura yükleniyor. Zaten biçarenin maişet yükü altında beli İki kat olmuş. Ne yüklorsek İster İstemez taşıyacak. Ne yapsın?
Virûn olası lıânede eı-lâd - ti • ayal rar.’
Fakat düşünecek olursak I? sahibini günlorco daire dalro koşturan yalnız memur mudur? Bunda I» görme sisteminin bir dahil, tesiri yok mudur?
Ben bir gün, İsmi lâzım değil, bir dalrodon kömür fişi almak İstedim: Bir masada dört kişi yan-yana oturmuşlar. Kağıdı evvclü baştaki aldı. Üstüno bir numara koydu, bana İade etti ve Işarot ile yanında oturana vorllmeslnl anlattı. Aldım, yanındaklno vordlm. O da bir damga vurdu. Yine bana u-ratarak yanındaklne vermekliğimi söyledi. Kâğıdı alan üçünoüsü bir tarih koydu, yanındaklne verdirdi. O ila bir İmza koyarak kâğıdı bana İade eyledi.
Bu dört adamın İşini o İmza ko* yan yalnız başına yapabilirdi. Bun* ları ayrı odalarda, yahut ayrı bl* nalarda farzedorsenlz oradan oraya koşmak müşkülâtı karşısında memur bize güçlük çıkarıyor diyebilir miyiz?
DUokçe yazı havale ettir; deftere kaydedilsin | mümeyylzo İmza* lal; müdüre götürj derkonar yap* tırj tokrar mukayyide kötürı vezneye git... Arkası bitmez kİ...
öyle bir «İş görme» sistemi konulmuş kİ İçinden çıkılır gibi değil. Bu sistemi memur koymadı ya... Ko yanlar evllyay - t - umur efendilerimiz, koydukları gibi kaldırsınlar...
Dalrolordo İşi olanları himaye etmek, momuru ezmokle olmaz. Sistemi değiştirmek, daha doğrusu kırtasiyecilik olderhasının kafalarını koparmakla olur.
Bunu biz yapamıyoruz. Garplılaşmak dlyo bar bar bağırdığımız halde daha devâlrl, Romalılardan kalma kırtasiyecilikten kurtaramadık. Halbuki bu kadar İleri gitmiş devlotlor var. Onların «İş görnıo» sistemlerini bizde do tatbik oyle-nıok mosoloyl hallotmoğe kâfidir.
Şikâyet bürosuna kendimizi şikâyet edollın... Momurun no kabahati var. O zavallı bir kâğıt yığınının Içlno düşmüş boğulmamak Jgln çabalayıp duruyor I
ULUNAY

Comments (0)