Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3609 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayl81, ıo Kuruj
r--------
PAZARTESİ
11
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 10705
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSS1 Bahçckapı Celâlbey Han No. 29 ___________UTA N B VI,
Tarihin en büyük deniz manevraları başlıyor
Şükrü Koçakın serveti
Manevralara Batı Birliğine mensup yüzden fazla harp gemisinin katılacağı resmen bildiriliyor
Hâlâ vâid...
• yi niyet ve güzel sözler bir
I memleketi mesut etmeğe kâfi gelseydi, hiç şüphe edilmez ki Tttridyemlı; dört yıldır ardı arkası kesllnıiyen vâid yağmuru altında dünyanın en müreffeh ve gelişmiş yurdu olurda. Halbuki gördüğümüz manzara büsbütün bankadır ve cidden fecidir. Halk Partili hükümetler o kadar aciz İpinde bocalıyorlar kİ en basit dâvaları çözecek bir kudret gösteremiyorlar.
Türkiye, ne Fransa gibi beş yıl düşman çizmesi altında lnlemiş-tir, ne İtalya gibi iç ve dış savaşlarla harabeye dönmüştür, ne Belçika veya Holanda gibi galip mnştasiyle sersemlemlştir. Bütün bu felâketlerden masun kalmıştır. Bize benriyen memleketler harb İçinde tarafsız kalarak büyük servetler lddihar eden ülkelerdir. Bizim nümunelerimlz Portekiz, İsviçre, İsveç ve cenubi Amerika memleketleridir. Bi-
İngiliz ordusunun hazırlığı
Meclisteki mal beyanı hakikate uymuyor mu? Selânik konsolosluğu tarafından Bürhaniye mahkemesine gönderilen yazıda neler var ? Senede 3-4 bin lira getiriyor dediği zeytinlik 40-50 bin lira getiriyormuş
Fransaya Vampir tipi tepkili uçaklar gönderilmeğe başlandı. Antantik memleketleriyle Batı Birliği Devletleri bütün silâhtarlarını standardize ediyorlar
liyoruz, Türkiye harb içinde ve sonraki devrede eli silâhta, seferber kalmıştır ve hâlâ cesim bir orduyu ayakta tutmaktadır. Fakat ne de olsa altı yıl süren bir harbin ezgisi altında kalmış bir memleket İle kıyaslanabilir mi’. Bahusus İd altı yıl savaşanlardan bazıları şimdi askeri masraf ve tedbirleri şiddetlendirmek mev kil no düşmüşlerdir.
kaillere, Fransa, İtalya ve Relçtkada düzelme ve yükselme bizim aklilarımıza durgunluk ver mek lâzımdır. Fransa ve İtalya içeride memleketin üçte birini teş kil eden komünistlerin dar bel erile ikide birde sersemlemektedir. Fransa sonbaharda öyle muazzam btr maden amelesi grevine şahit oldu idi ki düpedüz İki meydan muharebesine bedel zararlar verdi. Itaiyada grevler ve çarpışmalar Allahın günü devam ediyor. Buna rağmen bu İki memleketi de İktisadî ve siyasi bokundan düzelmek yolunu tuttu. Fransa-
Amerikan yardımı gereğince Tür kiyeye verilen muhriplerden Mc. Çatta, Virjina limanından hareketi sırasında denizciler tarafından uğurlanıyor (Foto: A. P.)
Tarihin en büyilk manevrası
Londra: 10 (A.A.) — (United Press) — Batı Birliğine mensup memleketlerin hava ve deniz kuvvetlerinin iştiraki ile 30 haziran ve 8 temmuz tarihle ri arasında Manç denizinde ve Biscaya körfezindo yapılacak o-lan manevraların gayesi batı Av rupasının savunma plânlarını geliştirmektir. Tarihin bu en bü (Devamı Sat 5 Su: 3 de)
Attleenin Rusyaya hücumu
Yeni bir vâris
Koyuncu Salih Ağanın bütün bu miraslardan haberi olmayan üçüncü bir kızı daha meydana çıktı. Hakkını aramak üzere dâva açıyor
Balıkesir, 10 (Hususî muhabirimiz teletonl bildiriyor) — Emvali metrûkeden mal iktisa edenler hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Mccl. Grupunda Şükrü Koçak tarafından verilen v matbuata akseden izahat vilâyetimizde büyük b: hayretle karşılanmıştır.
Bürhaniyeden gelen ilgililerden öğrendiğimi!
göre, hakikî vaziyet, Meclis Grupunda ne Şükrü (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Erzurum MMetveküi Şükrü KOÇAK
Emlâk sahipleri
Demokrat Parti Denizli
kongresi
Adnan Menderes ve
Fevzi Lûtfi Kara
Osınanın mühim
nutukları
Gelir Vergisinin müzakeresi
Banka mevduatı faizlerinden vergi almak hakkındaki maddenin gürültü koparması bekleniyor
“Rusyada hürriyet yok, kudretli polis tazyiki vardır
Dün yaptıkları bir kongrede kiraların derhal serbest bırakılmasını istiyerek
hükümeti şiddetle tenkid ettiler
da hemen her türlü İktisadi bağ ve kayıtlar kaldırıldı. Hayat bir ucuzluk ve ferahlık devrine girdi... Yiyecek, içecek, giyecek boldur. Paranın satın alma kudreti yükselmiştir. Böyle olunca da İşçilerin feryatları tablatiyle azal-
italya, belki Fransadan daha ziyade üzerinde durulacak bir memlekettir. Orada da hayat nor malleşmiştir. İngiltere İse, sıkı bir rejim ve baskıdan sonra, et hususunda zorluk müstesna, her sahada bolluğa kavuşmuştur. U-euzluk esasen memleketlerde harb İçinde bile vardı.
Peki, bütün bu hâdiseler kar-
Denizli, 10 (Arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) —
Demokrat Parti Denizli 11 kon
gresine bu sahalı aaat ondan ltiba ren devam edildi. Öğleden evvelki celsede ruznameye göro mail rapor ve yeni aene büdcesi okunup kabul edildi. Müteakiben yapılan yeni idare kurulu seçimlerini Refet Ta.
Ankara, 10 (Telefonla) — Gelir vergisine ait tasarının müzakeresine yarın (bugün) devam edilecektir. Malûm olduğu üzere şimdiye kadar tasarının 21 maddesi şiddetli münakaşalar neticesinde kabul edilmiştir.
Yarından İtibaren, sermaye 1-ratlarmdan yapılacak istisnalara dair olan tasarının 23 üncü maddesi müzakere edilecektir.
Bu madde, harb malûllerine verilen terfi farklarından teçhizat ve tayın bedellerinden, teşvik İkramiyelerinden, tahsil vo tatbikat ödeneklerinden, sergi ve panayırlardan gelir vergisi alın mamasını İstihdaf etmektedir.
Esasen sıkışık durumda olanları göz önünde tutan bu madde nln hemen kabul edileceği anla-(Devamı 8a. a 8Ü. 1 de)
Londra, 10 (A.A.) (Afp> —
Başbakan Atlee, İşçi Partisinin bugün öğleden sonra Glasgovv'da yaptığı toplantıda söz almış vo gü illin dış siyasetine ait büyük ine. selelerinden bazılarına temasla şöyle demiştir:
«Atlantik Paktı tamtunlyle teda. fiildir. Buna bir tecavüz paktı gibi hücum edenler kötü niyetlilerdir. Bunlar tıpkı nazller gibi başka milletlerin birleşme teşebbüslerini Almanyayı çemberlemek manevrası olarak takbih edenlerin hareket yolunu aynen tatbik etmekte olanlardır. Bununla beraber Atlantik Paktı yalnız gelmemektedir, Aynı zamanda Avrupanın ekonomik kal
(Davamı Sat 5 811 4 de)
Emlâk sahiplerinin dünkü kong resinde bir hatip konuşuyor.
Şehrimizdeki Emlâk Sahipleri Derneği dün saat 10 da Şehza-debaşmdakt Kızılay salonunda yıllık kongrelerini yapmışlardır.
Mağaza kiralanma serbest bırakılmasını veya yüzde elli nis-betinde arttırılmasını incelemek üzere geçici komisyonun toplantısı arifesinde yapılan bu kongre çok heyecanlı geçmiş, mülk sahipleri Millî Korunma kanununun kiralamaya ait hükümlerinin der hal değiştirilmesini şiddetle talep etmişlerdir. Derneğin yönetim kurulu raporu da tamamile bir ithamname şeklinde ve hükûme-
(Davamı 8a. S Sü. R da)
vaslıoğlu. Talıir Perkoy. Zihni Ka ha. Sabuk Mehmet, Ali Gür, Ahmet Maralı, Fehmi Cillov, Avnl Kar sanlı, Ömer Çubukçu, Nuri Seç-kiner kazandılar, Haysiyet Divanı seçimleri de yapıldıktan sonra öğle tatili: İçin ara verildi.
Kongrenin öğleden Bonrakı toplantısında dilekler faslında
Galatasaray: 1 Fenerbahçe: 0
Sütlüce faciası
KADIN r:?
şısında yurdumuzda hayatın günden güne ağırlaşması ve pahalılaşması ne ile İzalı edilebilir? Nasıl oluyor da Türkiye, harbe girmemiş Türkiye, Fransa. İtalya, îngiltereden üç, dört misli dıdıa pahalı olabiliyor? Bu basit nokta üzerinde acaba devlet adamlarımız, Halk Partili şefler hiç düşünüyorlar mı?
İktidar mevkiine yapışmak, “"diyeler! bırakmamak İçin r*y'n,n dürüst olarak te-'eme„ek «■"-> >. itebiUyetin acaba ondu blrl de ciddi bir şekilde memleketin bay nna ve halk ekseriyetine nefes aldıracak İşlere harcansa ne o-lurT
(Devamı Sa. s 8Ü. 5 do)
Esad Mahmud Karakurt’un koııleransı
Değerli romancı roman lıakkındaki fikirlerini
anlattı
Hakem Fenerbahçenin golünü saymadı galibiyeti Galatasaraya kazandırdı
Her gün Mecliste ve Partide Uerl sürülen yolsuzlukları bin bir dereden su getirerek müdafaa etmek İçin tüketilen nefeslere ya-Dk değil midir? Bir gün Şükrü Koçağın kaylnbabasının on sekiz milyonunu, başka bir gün Atıf İnanın buğday işini, başka bir saman da maden arama enstitüsünü veya altın kaçakçılığı ya-panlan savunmakla vakit geçi-'eceğimlze milletin azıklı durumuna ve hayat pahalılığı j|e eriten boynuna son verecek hal Şekilleri üzerinde konuşalım ve düşünelim.
Bizce bütün bu çıkmazın sebe-
bi Halk Partisinin taraftarlarını
behemehal korumak İlleti vo he-
(Osvamı 8a. a su. « do)
Dün yapılan Fenerbahçe - Galatasaray maçının neticesi Beşiktaşlıları alâkadar ettiğinden sahaya havanın yağmurlu olmasına rağmen büyük bir Beyircl küt leBİ toplanmasına vesile olmuştu.
Oyuna tam saat 17 de GalatasaraylIların yaptıkları bir hücum la başlandı. İkinci dakikada yine bir Galatasaruy hücumunda Re-hanın Refeti geçerek attığı şüt kalenin üstünden avuta gitti, 8 inci dakikada Fenerbahçenln ortadan yaptığı bir hücumu Bülent güzel bir müdahale ile önledi. 9 uncu dakikada Fenerbahçe aleyhine bir favul oldu. Naclnln çektiği çok kuvvetli bir şütü Cihat fevkalâde bir şekilde uçarak yum ruklayıp kornere atarak kalesini bir golden kurtardı. Çekilen korner ise neticesiz kaldı. 12 nel dakikada GalatasaraylIların yap tığı bir akını Refet elle kesti.
Arkadaşımış Esat Mahmud Karakurt dün ÜBküdar Kalk-evindo güzide bir dinleyici kütleûl önünde büyük bir alâka ile takip olunan «Ro-man» mevzu-
lu konferansını vermiştir.
Esat Mahmut Karakurt, innan ların dünyaya gelirken İradeleri haricinde iyi ve kötü bir takım hisleri do beraber getirdiklerini ve bunlar arasında kendilerini unutmak, avunmak, hayal kurmak, yaşamıyanı yaşanmış gibi duymak hislerinin de mevcut olduğunu söyllyerek demiştir kİ:
— insanlar için bazan dedikodu yapmak bile bir ihtiyaç o-lur. Çünkü İnsanlar hilkaten kıs
Naclnln çektiği şüt kale üstünden aşarak avuta gitti. 15 inci dakikada Galatasarayın yaptığı yeni ve tehlikeli bir hücumu Ahmet güzel bir kafa müdahalealle Önledi. Bundan sonra GalatasaraylIlar üsüİBte iki hücum daha yaptılar. Çok tehlikeli olan bu iki hücumu da bugün kıymetini dost ve düşmanlarına bir daha gösteren Cihat yumruklıyarak kornere atmakla öniedi. Çekilen kornerler neticesiz kaldı.
Bundan sonra Fenerliler hâki-
miyeti ellerine aldılar. 19 uncu
(Davamı 8a. 4 8ü. 7 da)
Savcılık dosyayı bugün sorgu yargıçlığına verecek
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasında vukubulun infilâk faciası etrafında yapılmakta olan adlî tahkikat tamamlanmış ve dosya tekemmül ettirilmiş bulunmaktadır. Facianın mahkemece tahkiki ve meydana gelmeslndo az veya çok İhmalleri bulunduğu Banılarak tevkif edilmiş olan emekli ge nemi Hüseyin Emir Erkilet ile fabrikanın kapalilhnııe şefi Seyit Ali (Şadan) uı yargılanmaları 1-(Dovamı Sn. 5 SÜ. 0 da)
Bandırma yolcuları
Bu hafta da bilet alamadan vapura binen yüzlerce kişiye ceza bileti kesildi
Balıkesir, 10 (Hususi Muhabirimizden Telefonla) — 20 mart tarihli gazetemizde lntanbuldan Bıındırnıııyıı hareket eden Devlet Denizyollarına ait İki vapurda blletnlz seyahat eden yolculardan İki mitili ceza alındıüın-dnn ve yolcuların yedi Biıat Ban dırma açıklarında bekletildiğinden bahsetmiştik,
Bu hııftnnın postasını yapan Devlet Denizyollarına ait İki vapurdu dn gene aynı hâdise cereyan cimle, vapurlara biletsiz o-
Devamı Sa. 4 tu. R)
Ankarada yapılan münazarayı “Olmamalı,, tezi kazanaı
Ayııı ıııesvlc hakkında şehrimizin tanınmış kadın ve erkek doktorları ne diyorlar
İstanbul Tıb Fakültcsilo Ankara t Tıb Fakültesi arasında Ankarada «Kadınlar doktor olmalı nu ? olmamalı mı?» mevzuu üzerinde bir münazara tertip edildiğini, menfi l
tezi müdafaa edenlerin münazara yı kazandıklarını dtln yazmıştık...
Blzdo bu münazara mevzuu ulan
«Kadın doktor olmalı nu? olmama
(Devamı Sa: 5 Sü: 2 ue)
TAKVİMDEN HIK YAPKAK:
Bir övünme
ULUNAY
■ »tantnıl Vilâyetinde bir ay I avvol bir (Ikflyot bürosu açıldı. Gazotolorln verdiği haboro bakılırsa bu şikâyet bürosu «ok verimli bir «okltdo çalışıyormuş. Şimdiye kader büroya 7 7 müraoaat vâki olmuş; bunların çoğu halledilmiş.
Kırk bir buçuk maşallahI Nazar doâmasln... Nerede İse bundan duyduğumu! İftiharı alansla hor tarafa yayaoağız.
Halbuki işin esasını düşünürsek bununla öğllnmomoll. Bilâkis yerinmen. Bir şlkâyot bürosu hükû-mot teşkilâtında lüzumlu bir ol-hazı mıdır? Bir ılolroye İşi düşoıı bir adamın İşinin görülmemosi, aürün-oomodo kalması, gayri tabii bir haldir ı bu anormali toy I İzale rtmok varkon biz tutuyoruz iıom o gayri tabiiliği muhafaza ediyoruz, hem de bir novl dord c inleme kalemi İhdas ediyoruz ı /ra da dönüp bir ayda buraya 77 müraoaat vaki oldu j büro pek verimli bir (eklide
çalışıyor diyoruz. Buna memnun olunur mu 7
Açık söyllyellın: Bu büro bir korkuluk gibi kalsaydı vo hiç ır müraoaat olmasaydı elbette dnlra ziyade memnun olu-Juk. Domsa o-lüyor kİ dairelerde Is görülme meselesi o hale gelmiş kİ bir ayda 77, yâni aşağı yukarı gündo ikiden fazla şikâyet müracaatı vuku buluyor. ŞIküye'. bürosu, İç erbabı için pek duyulmuş ila değildir; böyle giderse bu büronun teşkilatını ge-nlşlotmoğo moobur olacaklar; bolkl do hor dairoyo bir şikâyet bürosu İlâve odocoğiz. Nasıl olur? Bu Kibarla şlkâyot bürosunu bir muvaffakiyet telâkki oylomok hiç do doğru bir zihniyet doğlldlr. Verimli şo-klldo çalışacak olan şikâyet bürosu «Sofili, şlkâyot edilen daireler olmalıdır. Bon kondl hesabıma bu Ö-vüıımodoıı oza duydum; bunda da haklı olduğumu zannodlyorum. da rısı şikâyet bürosuna ınoşı, ...yet todarlk etlen alâkadarların başı-
Galatasaray fcaZecl.ri Erdoğan, kale içinden aldı/h topu çıkarır-
ken hakem bu barla Fener golü nü saymamıştır.
(Foto Yeni Sabah - Burhan Tan)
(Davamı 8a. 8 *0. 4 da)
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3609 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayl81, ıo Kuruj
r--------
PAZARTESİ
11
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 10705
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSS1 Bahçckapı Celâlbey Han No. 29 ___________UTA N B VI,
Tarihin en büyük deniz manevraları başlıyor
Şükrü Koçakın serveti
Manevralara Batı Birliğine mensup yüzden fazla harp gemisinin katılacağı resmen bildiriliyor
Hâlâ vâid...
• yi niyet ve güzel sözler bir
I memleketi mesut etmeğe kâfi gelseydi, hiç şüphe edilmez ki Tttridyemlı; dört yıldır ardı arkası kesllnıiyen vâid yağmuru altında dünyanın en müreffeh ve gelişmiş yurdu olurda. Halbuki gördüğümüz manzara büsbütün bankadır ve cidden fecidir. Halk Partili hükümetler o kadar aciz İpinde bocalıyorlar kİ en basit dâvaları çözecek bir kudret gösteremiyorlar.
Türkiye, ne Fransa gibi beş yıl düşman çizmesi altında lnlemiş-tir, ne İtalya gibi iç ve dış savaşlarla harabeye dönmüştür, ne Belçika veya Holanda gibi galip mnştasiyle sersemlemlştir. Bütün bu felâketlerden masun kalmıştır. Bize benriyen memleketler harb İçinde tarafsız kalarak büyük servetler lddihar eden ülkelerdir. Bizim nümunelerimlz Portekiz, İsviçre, İsveç ve cenubi Amerika memleketleridir. Bi-
İngiliz ordusunun hazırlığı
Meclisteki mal beyanı hakikate uymuyor mu? Selânik konsolosluğu tarafından Bürhaniye mahkemesine gönderilen yazıda neler var ? Senede 3-4 bin lira getiriyor dediği zeytinlik 40-50 bin lira getiriyormuş
Fransaya Vampir tipi tepkili uçaklar gönderilmeğe başlandı. Antantik memleketleriyle Batı Birliği Devletleri bütün silâhtarlarını standardize ediyorlar
liyoruz, Türkiye harb içinde ve sonraki devrede eli silâhta, seferber kalmıştır ve hâlâ cesim bir orduyu ayakta tutmaktadır. Fakat ne de olsa altı yıl süren bir harbin ezgisi altında kalmış bir memleket İle kıyaslanabilir mi’. Bahusus İd altı yıl savaşanlardan bazıları şimdi askeri masraf ve tedbirleri şiddetlendirmek mev kil no düşmüşlerdir.
kaillere, Fransa, İtalya ve Relçtkada düzelme ve yükselme bizim aklilarımıza durgunluk ver mek lâzımdır. Fransa ve İtalya içeride memleketin üçte birini teş kil eden komünistlerin dar bel erile ikide birde sersemlemektedir. Fransa sonbaharda öyle muazzam btr maden amelesi grevine şahit oldu idi ki düpedüz İki meydan muharebesine bedel zararlar verdi. Itaiyada grevler ve çarpışmalar Allahın günü devam ediyor. Buna rağmen bu İki memleketi de İktisadî ve siyasi bokundan düzelmek yolunu tuttu. Fransa-
Amerikan yardımı gereğince Tür kiyeye verilen muhriplerden Mc. Çatta, Virjina limanından hareketi sırasında denizciler tarafından uğurlanıyor (Foto: A. P.)
Tarihin en büyilk manevrası
Londra: 10 (A.A.) — (United Press) — Batı Birliğine mensup memleketlerin hava ve deniz kuvvetlerinin iştiraki ile 30 haziran ve 8 temmuz tarihle ri arasında Manç denizinde ve Biscaya körfezindo yapılacak o-lan manevraların gayesi batı Av rupasının savunma plânlarını geliştirmektir. Tarihin bu en bü (Devamı Sat 5 Su: 3 de)
Attleenin Rusyaya hücumu
Yeni bir vâris
Koyuncu Salih Ağanın bütün bu miraslardan haberi olmayan üçüncü bir kızı daha meydana çıktı. Hakkını aramak üzere dâva açıyor
Balıkesir, 10 (Hususî muhabirimiz teletonl bildiriyor) — Emvali metrûkeden mal iktisa edenler hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Mccl. Grupunda Şükrü Koçak tarafından verilen v matbuata akseden izahat vilâyetimizde büyük b: hayretle karşılanmıştır.
Bürhaniyeden gelen ilgililerden öğrendiğimi!
göre, hakikî vaziyet, Meclis Grupunda ne Şükrü (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Erzurum MMetveküi Şükrü KOÇAK
Emlâk sahipleri
Demokrat Parti Denizli
kongresi
Adnan Menderes ve
Fevzi Lûtfi Kara
Osınanın mühim
nutukları
Gelir Vergisinin müzakeresi
Banka mevduatı faizlerinden vergi almak hakkındaki maddenin gürültü koparması bekleniyor
“Rusyada hürriyet yok, kudretli polis tazyiki vardır
Dün yaptıkları bir kongrede kiraların derhal serbest bırakılmasını istiyerek
hükümeti şiddetle tenkid ettiler
da hemen her türlü İktisadi bağ ve kayıtlar kaldırıldı. Hayat bir ucuzluk ve ferahlık devrine girdi... Yiyecek, içecek, giyecek boldur. Paranın satın alma kudreti yükselmiştir. Böyle olunca da İşçilerin feryatları tablatiyle azal-
italya, belki Fransadan daha ziyade üzerinde durulacak bir memlekettir. Orada da hayat nor malleşmiştir. İngiltere İse, sıkı bir rejim ve baskıdan sonra, et hususunda zorluk müstesna, her sahada bolluğa kavuşmuştur. U-euzluk esasen memleketlerde harb İçinde bile vardı.
Peki, bütün bu hâdiseler kar-
Denizli, 10 (Arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) —
Demokrat Parti Denizli 11 kon
gresine bu sahalı aaat ondan ltiba ren devam edildi. Öğleden evvelki celsede ruznameye göro mail rapor ve yeni aene büdcesi okunup kabul edildi. Müteakiben yapılan yeni idare kurulu seçimlerini Refet Ta.
Ankara, 10 (Telefonla) — Gelir vergisine ait tasarının müzakeresine yarın (bugün) devam edilecektir. Malûm olduğu üzere şimdiye kadar tasarının 21 maddesi şiddetli münakaşalar neticesinde kabul edilmiştir.
Yarından İtibaren, sermaye 1-ratlarmdan yapılacak istisnalara dair olan tasarının 23 üncü maddesi müzakere edilecektir.
Bu madde, harb malûllerine verilen terfi farklarından teçhizat ve tayın bedellerinden, teşvik İkramiyelerinden, tahsil vo tatbikat ödeneklerinden, sergi ve panayırlardan gelir vergisi alın mamasını İstihdaf etmektedir.
Esasen sıkışık durumda olanları göz önünde tutan bu madde nln hemen kabul edileceği anla-(Devamı 8a. a 8Ü. 1 de)
Londra, 10 (A.A.) (Afp> —
Başbakan Atlee, İşçi Partisinin bugün öğleden sonra Glasgovv'da yaptığı toplantıda söz almış vo gü illin dış siyasetine ait büyük ine. selelerinden bazılarına temasla şöyle demiştir:
«Atlantik Paktı tamtunlyle teda. fiildir. Buna bir tecavüz paktı gibi hücum edenler kötü niyetlilerdir. Bunlar tıpkı nazller gibi başka milletlerin birleşme teşebbüslerini Almanyayı çemberlemek manevrası olarak takbih edenlerin hareket yolunu aynen tatbik etmekte olanlardır. Bununla beraber Atlantik Paktı yalnız gelmemektedir, Aynı zamanda Avrupanın ekonomik kal
(Davamı Sat 5 811 4 de)
Emlâk sahiplerinin dünkü kong resinde bir hatip konuşuyor.
Şehrimizdeki Emlâk Sahipleri Derneği dün saat 10 da Şehza-debaşmdakt Kızılay salonunda yıllık kongrelerini yapmışlardır.
Mağaza kiralanma serbest bırakılmasını veya yüzde elli nis-betinde arttırılmasını incelemek üzere geçici komisyonun toplantısı arifesinde yapılan bu kongre çok heyecanlı geçmiş, mülk sahipleri Millî Korunma kanununun kiralamaya ait hükümlerinin der hal değiştirilmesini şiddetle talep etmişlerdir. Derneğin yönetim kurulu raporu da tamamile bir ithamname şeklinde ve hükûme-
(Davamı 8a. S Sü. R da)
vaslıoğlu. Talıir Perkoy. Zihni Ka ha. Sabuk Mehmet, Ali Gür, Ahmet Maralı, Fehmi Cillov, Avnl Kar sanlı, Ömer Çubukçu, Nuri Seç-kiner kazandılar, Haysiyet Divanı seçimleri de yapıldıktan sonra öğle tatili: İçin ara verildi.
Kongrenin öğleden Bonrakı toplantısında dilekler faslında
Galatasaray: 1 Fenerbahçe: 0
Sütlüce faciası
KADIN r:?
şısında yurdumuzda hayatın günden güne ağırlaşması ve pahalılaşması ne ile İzalı edilebilir? Nasıl oluyor da Türkiye, harbe girmemiş Türkiye, Fransa. İtalya, îngiltereden üç, dört misli dıdıa pahalı olabiliyor? Bu basit nokta üzerinde acaba devlet adamlarımız, Halk Partili şefler hiç düşünüyorlar mı?
İktidar mevkiine yapışmak, “"diyeler! bırakmamak İçin r*y'n,n dürüst olarak te-'eme„ek «■"-> >. itebiUyetin acaba ondu blrl de ciddi bir şekilde memleketin bay nna ve halk ekseriyetine nefes aldıracak İşlere harcansa ne o-lurT
(Devamı Sa. s 8Ü. 5 do)
Esad Mahmud Karakurt’un koııleransı
Değerli romancı roman lıakkındaki fikirlerini
anlattı
Hakem Fenerbahçenin golünü saymadı galibiyeti Galatasaraya kazandırdı
Her gün Mecliste ve Partide Uerl sürülen yolsuzlukları bin bir dereden su getirerek müdafaa etmek İçin tüketilen nefeslere ya-Dk değil midir? Bir gün Şükrü Koçağın kaylnbabasının on sekiz milyonunu, başka bir gün Atıf İnanın buğday işini, başka bir saman da maden arama enstitüsünü veya altın kaçakçılığı ya-panlan savunmakla vakit geçi-'eceğimlze milletin azıklı durumuna ve hayat pahalılığı j|e eriten boynuna son verecek hal Şekilleri üzerinde konuşalım ve düşünelim.
Bizce bütün bu çıkmazın sebe-
bi Halk Partisinin taraftarlarını
behemehal korumak İlleti vo he-
(Osvamı 8a. a su. « do)
Dün yapılan Fenerbahçe - Galatasaray maçının neticesi Beşiktaşlıları alâkadar ettiğinden sahaya havanın yağmurlu olmasına rağmen büyük bir Beyircl küt leBİ toplanmasına vesile olmuştu.
Oyuna tam saat 17 de GalatasaraylIların yaptıkları bir hücum la başlandı. İkinci dakikada yine bir Galatasaruy hücumunda Re-hanın Refeti geçerek attığı şüt kalenin üstünden avuta gitti, 8 inci dakikada Fenerbahçenln ortadan yaptığı bir hücumu Bülent güzel bir müdahale ile önledi. 9 uncu dakikada Fenerbahçe aleyhine bir favul oldu. Naclnln çektiği çok kuvvetli bir şütü Cihat fevkalâde bir şekilde uçarak yum ruklayıp kornere atarak kalesini bir golden kurtardı. Çekilen korner ise neticesiz kaldı. 12 nel dakikada GalatasaraylIların yap tığı bir akını Refet elle kesti.
Arkadaşımış Esat Mahmud Karakurt dün ÜBküdar Kalk-evindo güzide bir dinleyici kütleûl önünde büyük bir alâka ile takip olunan «Ro-man» mevzu-
lu konferansını vermiştir.
Esat Mahmut Karakurt, innan ların dünyaya gelirken İradeleri haricinde iyi ve kötü bir takım hisleri do beraber getirdiklerini ve bunlar arasında kendilerini unutmak, avunmak, hayal kurmak, yaşamıyanı yaşanmış gibi duymak hislerinin de mevcut olduğunu söyllyerek demiştir kİ:
— insanlar için bazan dedikodu yapmak bile bir ihtiyaç o-lur. Çünkü İnsanlar hilkaten kıs
Naclnln çektiği şüt kale üstünden aşarak avuta gitti. 15 inci dakikada Galatasarayın yaptığı yeni ve tehlikeli bir hücumu Ahmet güzel bir kafa müdahalealle Önledi. Bundan sonra GalatasaraylIlar üsüİBte iki hücum daha yaptılar. Çok tehlikeli olan bu iki hücumu da bugün kıymetini dost ve düşmanlarına bir daha gösteren Cihat yumruklıyarak kornere atmakla öniedi. Çekilen kornerler neticesiz kaldı.
Bundan sonra Fenerliler hâki-
miyeti ellerine aldılar. 19 uncu
(Davamı 8a. 4 8ü. 7 da)
Savcılık dosyayı bugün sorgu yargıçlığına verecek
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasında vukubulun infilâk faciası etrafında yapılmakta olan adlî tahkikat tamamlanmış ve dosya tekemmül ettirilmiş bulunmaktadır. Facianın mahkemece tahkiki ve meydana gelmeslndo az veya çok İhmalleri bulunduğu Banılarak tevkif edilmiş olan emekli ge nemi Hüseyin Emir Erkilet ile fabrikanın kapalilhnııe şefi Seyit Ali (Şadan) uı yargılanmaları 1-(Dovamı Sn. 5 SÜ. 0 da)
Bandırma yolcuları
Bu hafta da bilet alamadan vapura binen yüzlerce kişiye ceza bileti kesildi
Balıkesir, 10 (Hususi Muhabirimizden Telefonla) — 20 mart tarihli gazetemizde lntanbuldan Bıındırnıııyıı hareket eden Devlet Denizyollarına ait İki vapurda blletnlz seyahat eden yolculardan İki mitili ceza alındıüın-dnn ve yolcuların yedi Biıat Ban dırma açıklarında bekletildiğinden bahsetmiştik,
Bu hııftnnın postasını yapan Devlet Denizyollarına ait İki vapurdu dn gene aynı hâdise cereyan cimle, vapurlara biletsiz o-
Devamı Sa. 4 tu. R)
Ankarada yapılan münazarayı “Olmamalı,, tezi kazanaı
Ayııı ıııesvlc hakkında şehrimizin tanınmış kadın ve erkek doktorları ne diyorlar
İstanbul Tıb Fakültcsilo Ankara t Tıb Fakültesi arasında Ankarada «Kadınlar doktor olmalı nu ? olmamalı mı?» mevzuu üzerinde bir münazara tertip edildiğini, menfi l
tezi müdafaa edenlerin münazara yı kazandıklarını dtln yazmıştık...
Blzdo bu münazara mevzuu ulan
«Kadın doktor olmalı nu? olmama
(Devamı Sa: 5 Sü: 2 ue)
TAKVİMDEN HIK YAPKAK:
Bir övünme
ULUNAY
■ »tantnıl Vilâyetinde bir ay I avvol bir (Ikflyot bürosu açıldı. Gazotolorln verdiği haboro bakılırsa bu şikâyet bürosu «ok verimli bir «okltdo çalışıyormuş. Şimdiye kader büroya 7 7 müraoaat vâki olmuş; bunların çoğu halledilmiş.
Kırk bir buçuk maşallahI Nazar doâmasln... Nerede İse bundan duyduğumu! İftiharı alansla hor tarafa yayaoağız.
Halbuki işin esasını düşünürsek bununla öğllnmomoll. Bilâkis yerinmen. Bir şlkâyot bürosu hükû-mot teşkilâtında lüzumlu bir ol-hazı mıdır? Bir ılolroye İşi düşoıı bir adamın İşinin görülmemosi, aürün-oomodo kalması, gayri tabii bir haldir ı bu anormali toy I İzale rtmok varkon biz tutuyoruz iıom o gayri tabiiliği muhafaza ediyoruz, hem de bir novl dord c inleme kalemi İhdas ediyoruz ı /ra da dönüp bir ayda buraya 77 müraoaat vaki oldu j büro pek verimli bir (eklide
çalışıyor diyoruz. Buna memnun olunur mu 7
Açık söyllyellın: Bu büro bir korkuluk gibi kalsaydı vo hiç ır müraoaat olmasaydı elbette dnlra ziyade memnun olu-Juk. Domsa o-lüyor kİ dairelerde Is görülme meselesi o hale gelmiş kİ bir ayda 77, yâni aşağı yukarı gündo ikiden fazla şikâyet müracaatı vuku buluyor. ŞIküye'. bürosu, İç erbabı için pek duyulmuş ila değildir; böyle giderse bu büronun teşkilatını ge-nlşlotmoğo moobur olacaklar; bolkl do hor dairoyo bir şikâyet bürosu İlâve odocoğiz. Nasıl olur? Bu Kibarla şlkâyot bürosunu bir muvaffakiyet telâkki oylomok hiç do doğru bir zihniyet doğlldlr. Verimli şo-klldo çalışacak olan şikâyet bürosu «Sofili, şlkâyot edilen daireler olmalıdır. Bon kondl hesabıma bu Ö-vüıımodoıı oza duydum; bunda da haklı olduğumu zannodlyorum. da rısı şikâyet bürosuna ınoşı, ...yet todarlk etlen alâkadarların başı-
Galatasaray fcaZecl.ri Erdoğan, kale içinden aldı/h topu çıkarır-
ken hakem bu barla Fener golü nü saymamıştır.
(Foto Yeni Sabah - Burhan Tan)
(Davamı 8a. 8 *0. 4 da)
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3609 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayl81, ıo Kuruj
r--------
PAZARTESİ
11
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 10705
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSS1 Bahçckapı Celâlbey Han No. 29 ___________UTA N B VI,
Tarihin en büyük deniz manevraları başlıyor
Şükrü Koçakın serveti
Manevralara Batı Birliğine mensup yüzden fazla harp gemisinin katılacağı resmen bildiriliyor
Hâlâ vâid...
• yi niyet ve güzel sözler bir
I memleketi mesut etmeğe kâfi gelseydi, hiç şüphe edilmez ki Tttridyemlı; dört yıldır ardı arkası kesllnıiyen vâid yağmuru altında dünyanın en müreffeh ve gelişmiş yurdu olurda. Halbuki gördüğümüz manzara büsbütün bankadır ve cidden fecidir. Halk Partili hükümetler o kadar aciz İpinde bocalıyorlar kİ en basit dâvaları çözecek bir kudret gösteremiyorlar.
Türkiye, ne Fransa gibi beş yıl düşman çizmesi altında lnlemiş-tir, ne İtalya gibi iç ve dış savaşlarla harabeye dönmüştür, ne Belçika veya Holanda gibi galip mnştasiyle sersemlemlştir. Bütün bu felâketlerden masun kalmıştır. Bize benriyen memleketler harb İçinde tarafsız kalarak büyük servetler lddihar eden ülkelerdir. Bizim nümunelerimlz Portekiz, İsviçre, İsveç ve cenubi Amerika memleketleridir. Bi-
İngiliz ordusunun hazırlığı
Meclisteki mal beyanı hakikate uymuyor mu? Selânik konsolosluğu tarafından Bürhaniye mahkemesine gönderilen yazıda neler var ? Senede 3-4 bin lira getiriyor dediği zeytinlik 40-50 bin lira getiriyormuş
Fransaya Vampir tipi tepkili uçaklar gönderilmeğe başlandı. Antantik memleketleriyle Batı Birliği Devletleri bütün silâhtarlarını standardize ediyorlar
liyoruz, Türkiye harb içinde ve sonraki devrede eli silâhta, seferber kalmıştır ve hâlâ cesim bir orduyu ayakta tutmaktadır. Fakat ne de olsa altı yıl süren bir harbin ezgisi altında kalmış bir memleket İle kıyaslanabilir mi’. Bahusus İd altı yıl savaşanlardan bazıları şimdi askeri masraf ve tedbirleri şiddetlendirmek mev kil no düşmüşlerdir.
kaillere, Fransa, İtalya ve Relçtkada düzelme ve yükselme bizim aklilarımıza durgunluk ver mek lâzımdır. Fransa ve İtalya içeride memleketin üçte birini teş kil eden komünistlerin dar bel erile ikide birde sersemlemektedir. Fransa sonbaharda öyle muazzam btr maden amelesi grevine şahit oldu idi ki düpedüz İki meydan muharebesine bedel zararlar verdi. Itaiyada grevler ve çarpışmalar Allahın günü devam ediyor. Buna rağmen bu İki memleketi de İktisadî ve siyasi bokundan düzelmek yolunu tuttu. Fransa-
Amerikan yardımı gereğince Tür kiyeye verilen muhriplerden Mc. Çatta, Virjina limanından hareketi sırasında denizciler tarafından uğurlanıyor (Foto: A. P.)
Tarihin en büyilk manevrası
Londra: 10 (A.A.) — (United Press) — Batı Birliğine mensup memleketlerin hava ve deniz kuvvetlerinin iştiraki ile 30 haziran ve 8 temmuz tarihle ri arasında Manç denizinde ve Biscaya körfezindo yapılacak o-lan manevraların gayesi batı Av rupasının savunma plânlarını geliştirmektir. Tarihin bu en bü (Devamı Sat 5 Su: 3 de)
Attleenin Rusyaya hücumu
Yeni bir vâris
Koyuncu Salih Ağanın bütün bu miraslardan haberi olmayan üçüncü bir kızı daha meydana çıktı. Hakkını aramak üzere dâva açıyor
Balıkesir, 10 (Hususî muhabirimiz teletonl bildiriyor) — Emvali metrûkeden mal iktisa edenler hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Mccl. Grupunda Şükrü Koçak tarafından verilen v matbuata akseden izahat vilâyetimizde büyük b: hayretle karşılanmıştır.
Bürhaniyeden gelen ilgililerden öğrendiğimi!
göre, hakikî vaziyet, Meclis Grupunda ne Şükrü (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Erzurum MMetveküi Şükrü KOÇAK
Emlâk sahipleri
Demokrat Parti Denizli
kongresi
Adnan Menderes ve
Fevzi Lûtfi Kara
Osınanın mühim
nutukları
Gelir Vergisinin müzakeresi
Banka mevduatı faizlerinden vergi almak hakkındaki maddenin gürültü koparması bekleniyor
“Rusyada hürriyet yok, kudretli polis tazyiki vardır
Dün yaptıkları bir kongrede kiraların derhal serbest bırakılmasını istiyerek
hükümeti şiddetle tenkid ettiler
da hemen her türlü İktisadi bağ ve kayıtlar kaldırıldı. Hayat bir ucuzluk ve ferahlık devrine girdi... Yiyecek, içecek, giyecek boldur. Paranın satın alma kudreti yükselmiştir. Böyle olunca da İşçilerin feryatları tablatiyle azal-
italya, belki Fransadan daha ziyade üzerinde durulacak bir memlekettir. Orada da hayat nor malleşmiştir. İngiltere İse, sıkı bir rejim ve baskıdan sonra, et hususunda zorluk müstesna, her sahada bolluğa kavuşmuştur. U-euzluk esasen memleketlerde harb İçinde bile vardı.
Peki, bütün bu hâdiseler kar-
Denizli, 10 (Arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) —
Demokrat Parti Denizli 11 kon
gresine bu sahalı aaat ondan ltiba ren devam edildi. Öğleden evvelki celsede ruznameye göro mail rapor ve yeni aene büdcesi okunup kabul edildi. Müteakiben yapılan yeni idare kurulu seçimlerini Refet Ta.
Ankara, 10 (Telefonla) — Gelir vergisine ait tasarının müzakeresine yarın (bugün) devam edilecektir. Malûm olduğu üzere şimdiye kadar tasarının 21 maddesi şiddetli münakaşalar neticesinde kabul edilmiştir.
Yarından İtibaren, sermaye 1-ratlarmdan yapılacak istisnalara dair olan tasarının 23 üncü maddesi müzakere edilecektir.
Bu madde, harb malûllerine verilen terfi farklarından teçhizat ve tayın bedellerinden, teşvik İkramiyelerinden, tahsil vo tatbikat ödeneklerinden, sergi ve panayırlardan gelir vergisi alın mamasını İstihdaf etmektedir.
Esasen sıkışık durumda olanları göz önünde tutan bu madde nln hemen kabul edileceği anla-(Devamı 8a. a 8Ü. 1 de)
Londra, 10 (A.A.) (Afp> —
Başbakan Atlee, İşçi Partisinin bugün öğleden sonra Glasgovv'da yaptığı toplantıda söz almış vo gü illin dış siyasetine ait büyük ine. selelerinden bazılarına temasla şöyle demiştir:
«Atlantik Paktı tamtunlyle teda. fiildir. Buna bir tecavüz paktı gibi hücum edenler kötü niyetlilerdir. Bunlar tıpkı nazller gibi başka milletlerin birleşme teşebbüslerini Almanyayı çemberlemek manevrası olarak takbih edenlerin hareket yolunu aynen tatbik etmekte olanlardır. Bununla beraber Atlantik Paktı yalnız gelmemektedir, Aynı zamanda Avrupanın ekonomik kal
(Davamı Sat 5 811 4 de)
Emlâk sahiplerinin dünkü kong resinde bir hatip konuşuyor.
Şehrimizdeki Emlâk Sahipleri Derneği dün saat 10 da Şehza-debaşmdakt Kızılay salonunda yıllık kongrelerini yapmışlardır.
Mağaza kiralanma serbest bırakılmasını veya yüzde elli nis-betinde arttırılmasını incelemek üzere geçici komisyonun toplantısı arifesinde yapılan bu kongre çok heyecanlı geçmiş, mülk sahipleri Millî Korunma kanununun kiralamaya ait hükümlerinin der hal değiştirilmesini şiddetle talep etmişlerdir. Derneğin yönetim kurulu raporu da tamamile bir ithamname şeklinde ve hükûme-
(Davamı 8a. S Sü. R da)
vaslıoğlu. Talıir Perkoy. Zihni Ka ha. Sabuk Mehmet, Ali Gür, Ahmet Maralı, Fehmi Cillov, Avnl Kar sanlı, Ömer Çubukçu, Nuri Seç-kiner kazandılar, Haysiyet Divanı seçimleri de yapıldıktan sonra öğle tatili: İçin ara verildi.
Kongrenin öğleden Bonrakı toplantısında dilekler faslında
Galatasaray: 1 Fenerbahçe: 0
Sütlüce faciası
KADIN r:?
şısında yurdumuzda hayatın günden güne ağırlaşması ve pahalılaşması ne ile İzalı edilebilir? Nasıl oluyor da Türkiye, harbe girmemiş Türkiye, Fransa. İtalya, îngiltereden üç, dört misli dıdıa pahalı olabiliyor? Bu basit nokta üzerinde acaba devlet adamlarımız, Halk Partili şefler hiç düşünüyorlar mı?
İktidar mevkiine yapışmak, “"diyeler! bırakmamak İçin r*y'n,n dürüst olarak te-'eme„ek «■"-> >. itebiUyetin acaba ondu blrl de ciddi bir şekilde memleketin bay nna ve halk ekseriyetine nefes aldıracak İşlere harcansa ne o-lurT
(Devamı Sa. s 8Ü. 5 do)
Esad Mahmud Karakurt’un koııleransı
Değerli romancı roman lıakkındaki fikirlerini
anlattı
Hakem Fenerbahçenin golünü saymadı galibiyeti Galatasaraya kazandırdı
Her gün Mecliste ve Partide Uerl sürülen yolsuzlukları bin bir dereden su getirerek müdafaa etmek İçin tüketilen nefeslere ya-Dk değil midir? Bir gün Şükrü Koçağın kaylnbabasının on sekiz milyonunu, başka bir gün Atıf İnanın buğday işini, başka bir saman da maden arama enstitüsünü veya altın kaçakçılığı ya-panlan savunmakla vakit geçi-'eceğimlze milletin azıklı durumuna ve hayat pahalılığı j|e eriten boynuna son verecek hal Şekilleri üzerinde konuşalım ve düşünelim.
Bizce bütün bu çıkmazın sebe-
bi Halk Partisinin taraftarlarını
behemehal korumak İlleti vo he-
(Osvamı 8a. a su. « do)
Dün yapılan Fenerbahçe - Galatasaray maçının neticesi Beşiktaşlıları alâkadar ettiğinden sahaya havanın yağmurlu olmasına rağmen büyük bir Beyircl küt leBİ toplanmasına vesile olmuştu.
Oyuna tam saat 17 de GalatasaraylIların yaptıkları bir hücum la başlandı. İkinci dakikada yine bir Galatasaruy hücumunda Re-hanın Refeti geçerek attığı şüt kalenin üstünden avuta gitti, 8 inci dakikada Fenerbahçenln ortadan yaptığı bir hücumu Bülent güzel bir müdahale ile önledi. 9 uncu dakikada Fenerbahçe aleyhine bir favul oldu. Naclnln çektiği çok kuvvetli bir şütü Cihat fevkalâde bir şekilde uçarak yum ruklayıp kornere atarak kalesini bir golden kurtardı. Çekilen korner ise neticesiz kaldı. 12 nel dakikada GalatasaraylIların yap tığı bir akını Refet elle kesti.
Arkadaşımış Esat Mahmud Karakurt dün ÜBküdar Kalk-evindo güzide bir dinleyici kütleûl önünde büyük bir alâka ile takip olunan «Ro-man» mevzu-
lu konferansını vermiştir.
Esat Mahmut Karakurt, innan ların dünyaya gelirken İradeleri haricinde iyi ve kötü bir takım hisleri do beraber getirdiklerini ve bunlar arasında kendilerini unutmak, avunmak, hayal kurmak, yaşamıyanı yaşanmış gibi duymak hislerinin de mevcut olduğunu söyllyerek demiştir kİ:
— insanlar için bazan dedikodu yapmak bile bir ihtiyaç o-lur. Çünkü İnsanlar hilkaten kıs
Naclnln çektiği şüt kale üstünden aşarak avuta gitti. 15 inci dakikada Galatasarayın yaptığı yeni ve tehlikeli bir hücumu Ahmet güzel bir kafa müdahalealle Önledi. Bundan sonra GalatasaraylIlar üsüİBte iki hücum daha yaptılar. Çok tehlikeli olan bu iki hücumu da bugün kıymetini dost ve düşmanlarına bir daha gösteren Cihat yumruklıyarak kornere atmakla öniedi. Çekilen kornerler neticesiz kaldı.
Bundan sonra Fenerliler hâki-
miyeti ellerine aldılar. 19 uncu
(Davamı 8a. 4 8ü. 7 da)
Savcılık dosyayı bugün sorgu yargıçlığına verecek
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasında vukubulun infilâk faciası etrafında yapılmakta olan adlî tahkikat tamamlanmış ve dosya tekemmül ettirilmiş bulunmaktadır. Facianın mahkemece tahkiki ve meydana gelmeslndo az veya çok İhmalleri bulunduğu Banılarak tevkif edilmiş olan emekli ge nemi Hüseyin Emir Erkilet ile fabrikanın kapalilhnııe şefi Seyit Ali (Şadan) uı yargılanmaları 1-(Dovamı Sn. 5 SÜ. 0 da)
Bandırma yolcuları
Bu hafta da bilet alamadan vapura binen yüzlerce kişiye ceza bileti kesildi
Balıkesir, 10 (Hususi Muhabirimizden Telefonla) — 20 mart tarihli gazetemizde lntanbuldan Bıındırnıııyıı hareket eden Devlet Denizyollarına ait İki vapurda blletnlz seyahat eden yolculardan İki mitili ceza alındıüın-dnn ve yolcuların yedi Biıat Ban dırma açıklarında bekletildiğinden bahsetmiştik,
Bu hııftnnın postasını yapan Devlet Denizyollarına ait İki vapurdu dn gene aynı hâdise cereyan cimle, vapurlara biletsiz o-
Devamı Sa. 4 tu. R)
Ankarada yapılan münazarayı “Olmamalı,, tezi kazanaı
Ayııı ıııesvlc hakkında şehrimizin tanınmış kadın ve erkek doktorları ne diyorlar
İstanbul Tıb Fakültcsilo Ankara t Tıb Fakültesi arasında Ankarada «Kadınlar doktor olmalı nu ? olmamalı mı?» mevzuu üzerinde bir münazara tertip edildiğini, menfi l
tezi müdafaa edenlerin münazara yı kazandıklarını dtln yazmıştık...
Blzdo bu münazara mevzuu ulan
«Kadın doktor olmalı nu? olmama
(Devamı Sa: 5 Sü: 2 ue)
TAKVİMDEN HIK YAPKAK:
Bir övünme
ULUNAY
■ »tantnıl Vilâyetinde bir ay I avvol bir (Ikflyot bürosu açıldı. Gazotolorln verdiği haboro bakılırsa bu şikâyet bürosu «ok verimli bir «okltdo çalışıyormuş. Şimdiye kader büroya 7 7 müraoaat vâki olmuş; bunların çoğu halledilmiş.
Kırk bir buçuk maşallahI Nazar doâmasln... Nerede İse bundan duyduğumu! İftiharı alansla hor tarafa yayaoağız.
Halbuki işin esasını düşünürsek bununla öğllnmomoll. Bilâkis yerinmen. Bir şlkâyot bürosu hükû-mot teşkilâtında lüzumlu bir ol-hazı mıdır? Bir ılolroye İşi düşoıı bir adamın İşinin görülmemosi, aürün-oomodo kalması, gayri tabii bir haldir ı bu anormali toy I İzale rtmok varkon biz tutuyoruz iıom o gayri tabiiliği muhafaza ediyoruz, hem de bir novl dord c inleme kalemi İhdas ediyoruz ı /ra da dönüp bir ayda buraya 77 müraoaat vaki oldu j büro pek verimli bir (eklide
çalışıyor diyoruz. Buna memnun olunur mu 7
Açık söyllyellın: Bu büro bir korkuluk gibi kalsaydı vo hiç ır müraoaat olmasaydı elbette dnlra ziyade memnun olu-Juk. Domsa o-lüyor kİ dairelerde Is görülme meselesi o hale gelmiş kİ bir ayda 77, yâni aşağı yukarı gündo ikiden fazla şikâyet müracaatı vuku buluyor. ŞIküye'. bürosu, İç erbabı için pek duyulmuş ila değildir; böyle giderse bu büronun teşkilatını ge-nlşlotmoğo moobur olacaklar; bolkl do hor dairoyo bir şikâyet bürosu İlâve odocoğiz. Nasıl olur? Bu Kibarla şlkâyot bürosunu bir muvaffakiyet telâkki oylomok hiç do doğru bir zihniyet doğlldlr. Verimli şo-klldo çalışacak olan şikâyet bürosu «Sofili, şlkâyot edilen daireler olmalıdır. Bon kondl hesabıma bu Ö-vüıımodoıı oza duydum; bunda da haklı olduğumu zannodlyorum. da rısı şikâyet bürosuna ınoşı, ...yet todarlk etlen alâkadarların başı-
Galatasaray fcaZecl.ri Erdoğan, kale içinden aldı/h topu çıkarır-
ken hakem bu barla Fener golü nü saymamıştır.
(Foto Yeni Sabah - Burhan Tan)
(Davamı 8a. 8 *0. 4 da)
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3609 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayl81, ıo Kuruj
r--------
PAZARTESİ
11
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 10705
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSS1 Bahçckapı Celâlbey Han No. 29 ___________UTA N B VI,
Tarihin en büyük deniz manevraları başlıyor
Şükrü Koçakın serveti
Manevralara Batı Birliğine mensup yüzden fazla harp gemisinin katılacağı resmen bildiriliyor
Hâlâ vâid...
• yi niyet ve güzel sözler bir
I memleketi mesut etmeğe kâfi gelseydi, hiç şüphe edilmez ki Tttridyemlı; dört yıldır ardı arkası kesllnıiyen vâid yağmuru altında dünyanın en müreffeh ve gelişmiş yurdu olurda. Halbuki gördüğümüz manzara büsbütün bankadır ve cidden fecidir. Halk Partili hükümetler o kadar aciz İpinde bocalıyorlar kİ en basit dâvaları çözecek bir kudret gösteremiyorlar.
Türkiye, ne Fransa gibi beş yıl düşman çizmesi altında lnlemiş-tir, ne İtalya gibi iç ve dış savaşlarla harabeye dönmüştür, ne Belçika veya Holanda gibi galip mnştasiyle sersemlemlştir. Bütün bu felâketlerden masun kalmıştır. Bize benriyen memleketler harb İçinde tarafsız kalarak büyük servetler lddihar eden ülkelerdir. Bizim nümunelerimlz Portekiz, İsviçre, İsveç ve cenubi Amerika memleketleridir. Bi-
İngiliz ordusunun hazırlığı
Meclisteki mal beyanı hakikate uymuyor mu? Selânik konsolosluğu tarafından Bürhaniye mahkemesine gönderilen yazıda neler var ? Senede 3-4 bin lira getiriyor dediği zeytinlik 40-50 bin lira getiriyormuş
Fransaya Vampir tipi tepkili uçaklar gönderilmeğe başlandı. Antantik memleketleriyle Batı Birliği Devletleri bütün silâhtarlarını standardize ediyorlar
liyoruz, Türkiye harb içinde ve sonraki devrede eli silâhta, seferber kalmıştır ve hâlâ cesim bir orduyu ayakta tutmaktadır. Fakat ne de olsa altı yıl süren bir harbin ezgisi altında kalmış bir memleket İle kıyaslanabilir mi’. Bahusus İd altı yıl savaşanlardan bazıları şimdi askeri masraf ve tedbirleri şiddetlendirmek mev kil no düşmüşlerdir.
kaillere, Fransa, İtalya ve Relçtkada düzelme ve yükselme bizim aklilarımıza durgunluk ver mek lâzımdır. Fransa ve İtalya içeride memleketin üçte birini teş kil eden komünistlerin dar bel erile ikide birde sersemlemektedir. Fransa sonbaharda öyle muazzam btr maden amelesi grevine şahit oldu idi ki düpedüz İki meydan muharebesine bedel zararlar verdi. Itaiyada grevler ve çarpışmalar Allahın günü devam ediyor. Buna rağmen bu İki memleketi de İktisadî ve siyasi bokundan düzelmek yolunu tuttu. Fransa-
Amerikan yardımı gereğince Tür kiyeye verilen muhriplerden Mc. Çatta, Virjina limanından hareketi sırasında denizciler tarafından uğurlanıyor (Foto: A. P.)
Tarihin en büyilk manevrası
Londra: 10 (A.A.) — (United Press) — Batı Birliğine mensup memleketlerin hava ve deniz kuvvetlerinin iştiraki ile 30 haziran ve 8 temmuz tarihle ri arasında Manç denizinde ve Biscaya körfezindo yapılacak o-lan manevraların gayesi batı Av rupasının savunma plânlarını geliştirmektir. Tarihin bu en bü (Devamı Sat 5 Su: 3 de)
Attleenin Rusyaya hücumu
Yeni bir vâris
Koyuncu Salih Ağanın bütün bu miraslardan haberi olmayan üçüncü bir kızı daha meydana çıktı. Hakkını aramak üzere dâva açıyor
Balıkesir, 10 (Hususî muhabirimiz teletonl bildiriyor) — Emvali metrûkeden mal iktisa edenler hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Mccl. Grupunda Şükrü Koçak tarafından verilen v matbuata akseden izahat vilâyetimizde büyük b: hayretle karşılanmıştır.
Bürhaniyeden gelen ilgililerden öğrendiğimi!
göre, hakikî vaziyet, Meclis Grupunda ne Şükrü (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Erzurum MMetveküi Şükrü KOÇAK
Emlâk sahipleri
Demokrat Parti Denizli
kongresi
Adnan Menderes ve
Fevzi Lûtfi Kara
Osınanın mühim
nutukları
Gelir Vergisinin müzakeresi
Banka mevduatı faizlerinden vergi almak hakkındaki maddenin gürültü koparması bekleniyor
“Rusyada hürriyet yok, kudretli polis tazyiki vardır
Dün yaptıkları bir kongrede kiraların derhal serbest bırakılmasını istiyerek
hükümeti şiddetle tenkid ettiler
da hemen her türlü İktisadi bağ ve kayıtlar kaldırıldı. Hayat bir ucuzluk ve ferahlık devrine girdi... Yiyecek, içecek, giyecek boldur. Paranın satın alma kudreti yükselmiştir. Böyle olunca da İşçilerin feryatları tablatiyle azal-
italya, belki Fransadan daha ziyade üzerinde durulacak bir memlekettir. Orada da hayat nor malleşmiştir. İngiltere İse, sıkı bir rejim ve baskıdan sonra, et hususunda zorluk müstesna, her sahada bolluğa kavuşmuştur. U-euzluk esasen memleketlerde harb İçinde bile vardı.
Peki, bütün bu hâdiseler kar-
Denizli, 10 (Arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) —
Demokrat Parti Denizli 11 kon
gresine bu sahalı aaat ondan ltiba ren devam edildi. Öğleden evvelki celsede ruznameye göro mail rapor ve yeni aene büdcesi okunup kabul edildi. Müteakiben yapılan yeni idare kurulu seçimlerini Refet Ta.
Ankara, 10 (Telefonla) — Gelir vergisine ait tasarının müzakeresine yarın (bugün) devam edilecektir. Malûm olduğu üzere şimdiye kadar tasarının 21 maddesi şiddetli münakaşalar neticesinde kabul edilmiştir.
Yarından İtibaren, sermaye 1-ratlarmdan yapılacak istisnalara dair olan tasarının 23 üncü maddesi müzakere edilecektir.
Bu madde, harb malûllerine verilen terfi farklarından teçhizat ve tayın bedellerinden, teşvik İkramiyelerinden, tahsil vo tatbikat ödeneklerinden, sergi ve panayırlardan gelir vergisi alın mamasını İstihdaf etmektedir.
Esasen sıkışık durumda olanları göz önünde tutan bu madde nln hemen kabul edileceği anla-(Devamı 8a. a 8Ü. 1 de)
Londra, 10 (A.A.) (Afp> —
Başbakan Atlee, İşçi Partisinin bugün öğleden sonra Glasgovv'da yaptığı toplantıda söz almış vo gü illin dış siyasetine ait büyük ine. selelerinden bazılarına temasla şöyle demiştir:
«Atlantik Paktı tamtunlyle teda. fiildir. Buna bir tecavüz paktı gibi hücum edenler kötü niyetlilerdir. Bunlar tıpkı nazller gibi başka milletlerin birleşme teşebbüslerini Almanyayı çemberlemek manevrası olarak takbih edenlerin hareket yolunu aynen tatbik etmekte olanlardır. Bununla beraber Atlantik Paktı yalnız gelmemektedir, Aynı zamanda Avrupanın ekonomik kal
(Davamı Sat 5 811 4 de)
Emlâk sahiplerinin dünkü kong resinde bir hatip konuşuyor.
Şehrimizdeki Emlâk Sahipleri Derneği dün saat 10 da Şehza-debaşmdakt Kızılay salonunda yıllık kongrelerini yapmışlardır.
Mağaza kiralanma serbest bırakılmasını veya yüzde elli nis-betinde arttırılmasını incelemek üzere geçici komisyonun toplantısı arifesinde yapılan bu kongre çok heyecanlı geçmiş, mülk sahipleri Millî Korunma kanununun kiralamaya ait hükümlerinin der hal değiştirilmesini şiddetle talep etmişlerdir. Derneğin yönetim kurulu raporu da tamamile bir ithamname şeklinde ve hükûme-
(Davamı 8a. S Sü. R da)
vaslıoğlu. Talıir Perkoy. Zihni Ka ha. Sabuk Mehmet, Ali Gür, Ahmet Maralı, Fehmi Cillov, Avnl Kar sanlı, Ömer Çubukçu, Nuri Seç-kiner kazandılar, Haysiyet Divanı seçimleri de yapıldıktan sonra öğle tatili: İçin ara verildi.
Kongrenin öğleden Bonrakı toplantısında dilekler faslında
Galatasaray: 1 Fenerbahçe: 0
Sütlüce faciası
KADIN r:?
şısında yurdumuzda hayatın günden güne ağırlaşması ve pahalılaşması ne ile İzalı edilebilir? Nasıl oluyor da Türkiye, harbe girmemiş Türkiye, Fransa. İtalya, îngiltereden üç, dört misli dıdıa pahalı olabiliyor? Bu basit nokta üzerinde acaba devlet adamlarımız, Halk Partili şefler hiç düşünüyorlar mı?
İktidar mevkiine yapışmak, “"diyeler! bırakmamak İçin r*y'n,n dürüst olarak te-'eme„ek «■"-> >. itebiUyetin acaba ondu blrl de ciddi bir şekilde memleketin bay nna ve halk ekseriyetine nefes aldıracak İşlere harcansa ne o-lurT
(Devamı Sa. s 8Ü. 5 do)
Esad Mahmud Karakurt’un koııleransı
Değerli romancı roman lıakkındaki fikirlerini
anlattı
Hakem Fenerbahçenin golünü saymadı galibiyeti Galatasaraya kazandırdı
Her gün Mecliste ve Partide Uerl sürülen yolsuzlukları bin bir dereden su getirerek müdafaa etmek İçin tüketilen nefeslere ya-Dk değil midir? Bir gün Şükrü Koçağın kaylnbabasının on sekiz milyonunu, başka bir gün Atıf İnanın buğday işini, başka bir saman da maden arama enstitüsünü veya altın kaçakçılığı ya-panlan savunmakla vakit geçi-'eceğimlze milletin azıklı durumuna ve hayat pahalılığı j|e eriten boynuna son verecek hal Şekilleri üzerinde konuşalım ve düşünelim.
Bizce bütün bu çıkmazın sebe-
bi Halk Partisinin taraftarlarını
behemehal korumak İlleti vo he-
(Osvamı 8a. a su. « do)
Dün yapılan Fenerbahçe - Galatasaray maçının neticesi Beşiktaşlıları alâkadar ettiğinden sahaya havanın yağmurlu olmasına rağmen büyük bir Beyircl küt leBİ toplanmasına vesile olmuştu.
Oyuna tam saat 17 de GalatasaraylIların yaptıkları bir hücum la başlandı. İkinci dakikada yine bir Galatasaruy hücumunda Re-hanın Refeti geçerek attığı şüt kalenin üstünden avuta gitti, 8 inci dakikada Fenerbahçenln ortadan yaptığı bir hücumu Bülent güzel bir müdahale ile önledi. 9 uncu dakikada Fenerbahçe aleyhine bir favul oldu. Naclnln çektiği çok kuvvetli bir şütü Cihat fevkalâde bir şekilde uçarak yum ruklayıp kornere atarak kalesini bir golden kurtardı. Çekilen korner ise neticesiz kaldı. 12 nel dakikada GalatasaraylIların yap tığı bir akını Refet elle kesti.
Arkadaşımış Esat Mahmud Karakurt dün ÜBküdar Kalk-evindo güzide bir dinleyici kütleûl önünde büyük bir alâka ile takip olunan «Ro-man» mevzu-
lu konferansını vermiştir.
Esat Mahmut Karakurt, innan ların dünyaya gelirken İradeleri haricinde iyi ve kötü bir takım hisleri do beraber getirdiklerini ve bunlar arasında kendilerini unutmak, avunmak, hayal kurmak, yaşamıyanı yaşanmış gibi duymak hislerinin de mevcut olduğunu söyllyerek demiştir kİ:
— insanlar için bazan dedikodu yapmak bile bir ihtiyaç o-lur. Çünkü İnsanlar hilkaten kıs
Naclnln çektiği şüt kale üstünden aşarak avuta gitti. 15 inci dakikada Galatasarayın yaptığı yeni ve tehlikeli bir hücumu Ahmet güzel bir kafa müdahalealle Önledi. Bundan sonra GalatasaraylIlar üsüİBte iki hücum daha yaptılar. Çok tehlikeli olan bu iki hücumu da bugün kıymetini dost ve düşmanlarına bir daha gösteren Cihat yumruklıyarak kornere atmakla öniedi. Çekilen kornerler neticesiz kaldı.
Bundan sonra Fenerliler hâki-
miyeti ellerine aldılar. 19 uncu
(Davamı 8a. 4 8ü. 7 da)
Savcılık dosyayı bugün sorgu yargıçlığına verecek
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasında vukubulun infilâk faciası etrafında yapılmakta olan adlî tahkikat tamamlanmış ve dosya tekemmül ettirilmiş bulunmaktadır. Facianın mahkemece tahkiki ve meydana gelmeslndo az veya çok İhmalleri bulunduğu Banılarak tevkif edilmiş olan emekli ge nemi Hüseyin Emir Erkilet ile fabrikanın kapalilhnııe şefi Seyit Ali (Şadan) uı yargılanmaları 1-(Dovamı Sn. 5 SÜ. 0 da)
Bandırma yolcuları
Bu hafta da bilet alamadan vapura binen yüzlerce kişiye ceza bileti kesildi
Balıkesir, 10 (Hususi Muhabirimizden Telefonla) — 20 mart tarihli gazetemizde lntanbuldan Bıındırnıııyıı hareket eden Devlet Denizyollarına ait İki vapurda blletnlz seyahat eden yolculardan İki mitili ceza alındıüın-dnn ve yolcuların yedi Biıat Ban dırma açıklarında bekletildiğinden bahsetmiştik,
Bu hııftnnın postasını yapan Devlet Denizyollarına ait İki vapurdu dn gene aynı hâdise cereyan cimle, vapurlara biletsiz o-
Devamı Sa. 4 tu. R)
Ankarada yapılan münazarayı “Olmamalı,, tezi kazanaı
Ayııı ıııesvlc hakkında şehrimizin tanınmış kadın ve erkek doktorları ne diyorlar
İstanbul Tıb Fakültcsilo Ankara t Tıb Fakültesi arasında Ankarada «Kadınlar doktor olmalı nu ? olmamalı mı?» mevzuu üzerinde bir münazara tertip edildiğini, menfi l
tezi müdafaa edenlerin münazara yı kazandıklarını dtln yazmıştık...
Blzdo bu münazara mevzuu ulan
«Kadın doktor olmalı nu? olmama
(Devamı Sa: 5 Sü: 2 ue)
TAKVİMDEN HIK YAPKAK:
Bir övünme
ULUNAY
■ »tantnıl Vilâyetinde bir ay I avvol bir (Ikflyot bürosu açıldı. Gazotolorln verdiği haboro bakılırsa bu şikâyet bürosu «ok verimli bir «okltdo çalışıyormuş. Şimdiye kader büroya 7 7 müraoaat vâki olmuş; bunların çoğu halledilmiş.
Kırk bir buçuk maşallahI Nazar doâmasln... Nerede İse bundan duyduğumu! İftiharı alansla hor tarafa yayaoağız.
Halbuki işin esasını düşünürsek bununla öğllnmomoll. Bilâkis yerinmen. Bir şlkâyot bürosu hükû-mot teşkilâtında lüzumlu bir ol-hazı mıdır? Bir ılolroye İşi düşoıı bir adamın İşinin görülmemosi, aürün-oomodo kalması, gayri tabii bir haldir ı bu anormali toy I İzale rtmok varkon biz tutuyoruz iıom o gayri tabiiliği muhafaza ediyoruz, hem de bir novl dord c inleme kalemi İhdas ediyoruz ı /ra da dönüp bir ayda buraya 77 müraoaat vaki oldu j büro pek verimli bir (eklide
çalışıyor diyoruz. Buna memnun olunur mu 7
Açık söyllyellın: Bu büro bir korkuluk gibi kalsaydı vo hiç ır müraoaat olmasaydı elbette dnlra ziyade memnun olu-Juk. Domsa o-lüyor kİ dairelerde Is görülme meselesi o hale gelmiş kİ bir ayda 77, yâni aşağı yukarı gündo ikiden fazla şikâyet müracaatı vuku buluyor. ŞIküye'. bürosu, İç erbabı için pek duyulmuş ila değildir; böyle giderse bu büronun teşkilatını ge-nlşlotmoğo moobur olacaklar; bolkl do hor dairoyo bir şikâyet bürosu İlâve odocoğiz. Nasıl olur? Bu Kibarla şlkâyot bürosunu bir muvaffakiyet telâkki oylomok hiç do doğru bir zihniyet doğlldlr. Verimli şo-klldo çalışacak olan şikâyet bürosu «Sofili, şlkâyot edilen daireler olmalıdır. Bon kondl hesabıma bu Ö-vüıımodoıı oza duydum; bunda da haklı olduğumu zannodlyorum. da rısı şikâyet bürosuna ınoşı, ...yet todarlk etlen alâkadarların başı-
Galatasaray fcaZecl.ri Erdoğan, kale içinden aldı/h topu çıkarır-
ken hakem bu barla Fener golü nü saymamıştır.
(Foto Yeni Sabah - Burhan Tan)
(Davamı 8a. 8 *0. 4 da)
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3609 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayl81, ıo Kuruj
r--------
PAZARTESİ
11
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 10705
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSS1 Bahçckapı Celâlbey Han No. 29 ___________UTA N B VI,
Tarihin en büyük deniz manevraları başlıyor
Şükrü Koçakın serveti
Manevralara Batı Birliğine mensup yüzden fazla harp gemisinin katılacağı resmen bildiriliyor
Hâlâ vâid...
• yi niyet ve güzel sözler bir
I memleketi mesut etmeğe kâfi gelseydi, hiç şüphe edilmez ki Tttridyemlı; dört yıldır ardı arkası kesllnıiyen vâid yağmuru altında dünyanın en müreffeh ve gelişmiş yurdu olurda. Halbuki gördüğümüz manzara büsbütün bankadır ve cidden fecidir. Halk Partili hükümetler o kadar aciz İpinde bocalıyorlar kİ en basit dâvaları çözecek bir kudret gösteremiyorlar.
Türkiye, ne Fransa gibi beş yıl düşman çizmesi altında lnlemiş-tir, ne İtalya gibi iç ve dış savaşlarla harabeye dönmüştür, ne Belçika veya Holanda gibi galip mnştasiyle sersemlemlştir. Bütün bu felâketlerden masun kalmıştır. Bize benriyen memleketler harb İçinde tarafsız kalarak büyük servetler lddihar eden ülkelerdir. Bizim nümunelerimlz Portekiz, İsviçre, İsveç ve cenubi Amerika memleketleridir. Bi-
İngiliz ordusunun hazırlığı
Meclisteki mal beyanı hakikate uymuyor mu? Selânik konsolosluğu tarafından Bürhaniye mahkemesine gönderilen yazıda neler var ? Senede 3-4 bin lira getiriyor dediği zeytinlik 40-50 bin lira getiriyormuş
Fransaya Vampir tipi tepkili uçaklar gönderilmeğe başlandı. Antantik memleketleriyle Batı Birliği Devletleri bütün silâhtarlarını standardize ediyorlar
liyoruz, Türkiye harb içinde ve sonraki devrede eli silâhta, seferber kalmıştır ve hâlâ cesim bir orduyu ayakta tutmaktadır. Fakat ne de olsa altı yıl süren bir harbin ezgisi altında kalmış bir memleket İle kıyaslanabilir mi’. Bahusus İd altı yıl savaşanlardan bazıları şimdi askeri masraf ve tedbirleri şiddetlendirmek mev kil no düşmüşlerdir.
kaillere, Fransa, İtalya ve Relçtkada düzelme ve yükselme bizim aklilarımıza durgunluk ver mek lâzımdır. Fransa ve İtalya içeride memleketin üçte birini teş kil eden komünistlerin dar bel erile ikide birde sersemlemektedir. Fransa sonbaharda öyle muazzam btr maden amelesi grevine şahit oldu idi ki düpedüz İki meydan muharebesine bedel zararlar verdi. Itaiyada grevler ve çarpışmalar Allahın günü devam ediyor. Buna rağmen bu İki memleketi de İktisadî ve siyasi bokundan düzelmek yolunu tuttu. Fransa-
Amerikan yardımı gereğince Tür kiyeye verilen muhriplerden Mc. Çatta, Virjina limanından hareketi sırasında denizciler tarafından uğurlanıyor (Foto: A. P.)
Tarihin en büyilk manevrası
Londra: 10 (A.A.) — (United Press) — Batı Birliğine mensup memleketlerin hava ve deniz kuvvetlerinin iştiraki ile 30 haziran ve 8 temmuz tarihle ri arasında Manç denizinde ve Biscaya körfezindo yapılacak o-lan manevraların gayesi batı Av rupasının savunma plânlarını geliştirmektir. Tarihin bu en bü (Devamı Sat 5 Su: 3 de)
Attleenin Rusyaya hücumu
Yeni bir vâris
Koyuncu Salih Ağanın bütün bu miraslardan haberi olmayan üçüncü bir kızı daha meydana çıktı. Hakkını aramak üzere dâva açıyor
Balıkesir, 10 (Hususî muhabirimiz teletonl bildiriyor) — Emvali metrûkeden mal iktisa edenler hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Mccl. Grupunda Şükrü Koçak tarafından verilen v matbuata akseden izahat vilâyetimizde büyük b: hayretle karşılanmıştır.
Bürhaniyeden gelen ilgililerden öğrendiğimi!
göre, hakikî vaziyet, Meclis Grupunda ne Şükrü (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Erzurum MMetveküi Şükrü KOÇAK
Emlâk sahipleri
Demokrat Parti Denizli
kongresi
Adnan Menderes ve
Fevzi Lûtfi Kara
Osınanın mühim
nutukları
Gelir Vergisinin müzakeresi
Banka mevduatı faizlerinden vergi almak hakkındaki maddenin gürültü koparması bekleniyor
“Rusyada hürriyet yok, kudretli polis tazyiki vardır
Dün yaptıkları bir kongrede kiraların derhal serbest bırakılmasını istiyerek
hükümeti şiddetle tenkid ettiler
da hemen her türlü İktisadi bağ ve kayıtlar kaldırıldı. Hayat bir ucuzluk ve ferahlık devrine girdi... Yiyecek, içecek, giyecek boldur. Paranın satın alma kudreti yükselmiştir. Böyle olunca da İşçilerin feryatları tablatiyle azal-
italya, belki Fransadan daha ziyade üzerinde durulacak bir memlekettir. Orada da hayat nor malleşmiştir. İngiltere İse, sıkı bir rejim ve baskıdan sonra, et hususunda zorluk müstesna, her sahada bolluğa kavuşmuştur. U-euzluk esasen memleketlerde harb İçinde bile vardı.
Peki, bütün bu hâdiseler kar-
Denizli, 10 (Arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) —
Demokrat Parti Denizli 11 kon
gresine bu sahalı aaat ondan ltiba ren devam edildi. Öğleden evvelki celsede ruznameye göro mail rapor ve yeni aene büdcesi okunup kabul edildi. Müteakiben yapılan yeni idare kurulu seçimlerini Refet Ta.
Ankara, 10 (Telefonla) — Gelir vergisine ait tasarının müzakeresine yarın (bugün) devam edilecektir. Malûm olduğu üzere şimdiye kadar tasarının 21 maddesi şiddetli münakaşalar neticesinde kabul edilmiştir.
Yarından İtibaren, sermaye 1-ratlarmdan yapılacak istisnalara dair olan tasarının 23 üncü maddesi müzakere edilecektir.
Bu madde, harb malûllerine verilen terfi farklarından teçhizat ve tayın bedellerinden, teşvik İkramiyelerinden, tahsil vo tatbikat ödeneklerinden, sergi ve panayırlardan gelir vergisi alın mamasını İstihdaf etmektedir.
Esasen sıkışık durumda olanları göz önünde tutan bu madde nln hemen kabul edileceği anla-(Devamı 8a. a 8Ü. 1 de)
Londra, 10 (A.A.) (Afp> —
Başbakan Atlee, İşçi Partisinin bugün öğleden sonra Glasgovv'da yaptığı toplantıda söz almış vo gü illin dış siyasetine ait büyük ine. selelerinden bazılarına temasla şöyle demiştir:
«Atlantik Paktı tamtunlyle teda. fiildir. Buna bir tecavüz paktı gibi hücum edenler kötü niyetlilerdir. Bunlar tıpkı nazller gibi başka milletlerin birleşme teşebbüslerini Almanyayı çemberlemek manevrası olarak takbih edenlerin hareket yolunu aynen tatbik etmekte olanlardır. Bununla beraber Atlantik Paktı yalnız gelmemektedir, Aynı zamanda Avrupanın ekonomik kal
(Davamı Sat 5 811 4 de)
Emlâk sahiplerinin dünkü kong resinde bir hatip konuşuyor.
Şehrimizdeki Emlâk Sahipleri Derneği dün saat 10 da Şehza-debaşmdakt Kızılay salonunda yıllık kongrelerini yapmışlardır.
Mağaza kiralanma serbest bırakılmasını veya yüzde elli nis-betinde arttırılmasını incelemek üzere geçici komisyonun toplantısı arifesinde yapılan bu kongre çok heyecanlı geçmiş, mülk sahipleri Millî Korunma kanununun kiralamaya ait hükümlerinin der hal değiştirilmesini şiddetle talep etmişlerdir. Derneğin yönetim kurulu raporu da tamamile bir ithamname şeklinde ve hükûme-
(Davamı 8a. S Sü. R da)
vaslıoğlu. Talıir Perkoy. Zihni Ka ha. Sabuk Mehmet, Ali Gür, Ahmet Maralı, Fehmi Cillov, Avnl Kar sanlı, Ömer Çubukçu, Nuri Seç-kiner kazandılar, Haysiyet Divanı seçimleri de yapıldıktan sonra öğle tatili: İçin ara verildi.
Kongrenin öğleden Bonrakı toplantısında dilekler faslında
Galatasaray: 1 Fenerbahçe: 0
Sütlüce faciası
KADIN r:?
şısında yurdumuzda hayatın günden güne ağırlaşması ve pahalılaşması ne ile İzalı edilebilir? Nasıl oluyor da Türkiye, harbe girmemiş Türkiye, Fransa. İtalya, îngiltereden üç, dört misli dıdıa pahalı olabiliyor? Bu basit nokta üzerinde acaba devlet adamlarımız, Halk Partili şefler hiç düşünüyorlar mı?
İktidar mevkiine yapışmak, “"diyeler! bırakmamak İçin r*y'n,n dürüst olarak te-'eme„ek «■"-> >. itebiUyetin acaba ondu blrl de ciddi bir şekilde memleketin bay nna ve halk ekseriyetine nefes aldıracak İşlere harcansa ne o-lurT
(Devamı Sa. s 8Ü. 5 do)
Esad Mahmud Karakurt’un koııleransı
Değerli romancı roman lıakkındaki fikirlerini
anlattı
Hakem Fenerbahçenin golünü saymadı galibiyeti Galatasaraya kazandırdı
Her gün Mecliste ve Partide Uerl sürülen yolsuzlukları bin bir dereden su getirerek müdafaa etmek İçin tüketilen nefeslere ya-Dk değil midir? Bir gün Şükrü Koçağın kaylnbabasının on sekiz milyonunu, başka bir gün Atıf İnanın buğday işini, başka bir saman da maden arama enstitüsünü veya altın kaçakçılığı ya-panlan savunmakla vakit geçi-'eceğimlze milletin azıklı durumuna ve hayat pahalılığı j|e eriten boynuna son verecek hal Şekilleri üzerinde konuşalım ve düşünelim.
Bizce bütün bu çıkmazın sebe-
bi Halk Partisinin taraftarlarını
behemehal korumak İlleti vo he-
(Osvamı 8a. a su. « do)
Dün yapılan Fenerbahçe - Galatasaray maçının neticesi Beşiktaşlıları alâkadar ettiğinden sahaya havanın yağmurlu olmasına rağmen büyük bir Beyircl küt leBİ toplanmasına vesile olmuştu.
Oyuna tam saat 17 de GalatasaraylIların yaptıkları bir hücum la başlandı. İkinci dakikada yine bir Galatasaruy hücumunda Re-hanın Refeti geçerek attığı şüt kalenin üstünden avuta gitti, 8 inci dakikada Fenerbahçenln ortadan yaptığı bir hücumu Bülent güzel bir müdahale ile önledi. 9 uncu dakikada Fenerbahçe aleyhine bir favul oldu. Naclnln çektiği çok kuvvetli bir şütü Cihat fevkalâde bir şekilde uçarak yum ruklayıp kornere atarak kalesini bir golden kurtardı. Çekilen korner ise neticesiz kaldı. 12 nel dakikada GalatasaraylIların yap tığı bir akını Refet elle kesti.
Arkadaşımış Esat Mahmud Karakurt dün ÜBküdar Kalk-evindo güzide bir dinleyici kütleûl önünde büyük bir alâka ile takip olunan «Ro-man» mevzu-
lu konferansını vermiştir.
Esat Mahmut Karakurt, innan ların dünyaya gelirken İradeleri haricinde iyi ve kötü bir takım hisleri do beraber getirdiklerini ve bunlar arasında kendilerini unutmak, avunmak, hayal kurmak, yaşamıyanı yaşanmış gibi duymak hislerinin de mevcut olduğunu söyllyerek demiştir kİ:
— insanlar için bazan dedikodu yapmak bile bir ihtiyaç o-lur. Çünkü İnsanlar hilkaten kıs
Naclnln çektiği şüt kale üstünden aşarak avuta gitti. 15 inci dakikada Galatasarayın yaptığı yeni ve tehlikeli bir hücumu Ahmet güzel bir kafa müdahalealle Önledi. Bundan sonra GalatasaraylIlar üsüİBte iki hücum daha yaptılar. Çok tehlikeli olan bu iki hücumu da bugün kıymetini dost ve düşmanlarına bir daha gösteren Cihat yumruklıyarak kornere atmakla öniedi. Çekilen kornerler neticesiz kaldı.
Bundan sonra Fenerliler hâki-
miyeti ellerine aldılar. 19 uncu
(Davamı 8a. 4 8ü. 7 da)
Savcılık dosyayı bugün sorgu yargıçlığına verecek
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasında vukubulun infilâk faciası etrafında yapılmakta olan adlî tahkikat tamamlanmış ve dosya tekemmül ettirilmiş bulunmaktadır. Facianın mahkemece tahkiki ve meydana gelmeslndo az veya çok İhmalleri bulunduğu Banılarak tevkif edilmiş olan emekli ge nemi Hüseyin Emir Erkilet ile fabrikanın kapalilhnııe şefi Seyit Ali (Şadan) uı yargılanmaları 1-(Dovamı Sn. 5 SÜ. 0 da)
Bandırma yolcuları
Bu hafta da bilet alamadan vapura binen yüzlerce kişiye ceza bileti kesildi
Balıkesir, 10 (Hususi Muhabirimizden Telefonla) — 20 mart tarihli gazetemizde lntanbuldan Bıındırnıııyıı hareket eden Devlet Denizyollarına ait İki vapurda blletnlz seyahat eden yolculardan İki mitili ceza alındıüın-dnn ve yolcuların yedi Biıat Ban dırma açıklarında bekletildiğinden bahsetmiştik,
Bu hııftnnın postasını yapan Devlet Denizyollarına ait İki vapurdu dn gene aynı hâdise cereyan cimle, vapurlara biletsiz o-
Devamı Sa. 4 tu. R)
Ankarada yapılan münazarayı “Olmamalı,, tezi kazanaı
Ayııı ıııesvlc hakkında şehrimizin tanınmış kadın ve erkek doktorları ne diyorlar
İstanbul Tıb Fakültcsilo Ankara t Tıb Fakültesi arasında Ankarada «Kadınlar doktor olmalı nu ? olmamalı mı?» mevzuu üzerinde bir münazara tertip edildiğini, menfi l
tezi müdafaa edenlerin münazara yı kazandıklarını dtln yazmıştık...
Blzdo bu münazara mevzuu ulan
«Kadın doktor olmalı nu? olmama
(Devamı Sa: 5 Sü: 2 ue)
TAKVİMDEN HIK YAPKAK:
Bir övünme
ULUNAY
■ »tantnıl Vilâyetinde bir ay I avvol bir (Ikflyot bürosu açıldı. Gazotolorln verdiği haboro bakılırsa bu şikâyet bürosu «ok verimli bir «okltdo çalışıyormuş. Şimdiye kader büroya 7 7 müraoaat vâki olmuş; bunların çoğu halledilmiş.
Kırk bir buçuk maşallahI Nazar doâmasln... Nerede İse bundan duyduğumu! İftiharı alansla hor tarafa yayaoağız.
Halbuki işin esasını düşünürsek bununla öğllnmomoll. Bilâkis yerinmen. Bir şlkâyot bürosu hükû-mot teşkilâtında lüzumlu bir ol-hazı mıdır? Bir ılolroye İşi düşoıı bir adamın İşinin görülmemosi, aürün-oomodo kalması, gayri tabii bir haldir ı bu anormali toy I İzale rtmok varkon biz tutuyoruz iıom o gayri tabiiliği muhafaza ediyoruz, hem de bir novl dord c inleme kalemi İhdas ediyoruz ı /ra da dönüp bir ayda buraya 77 müraoaat vaki oldu j büro pek verimli bir (eklide
çalışıyor diyoruz. Buna memnun olunur mu 7
Açık söyllyellın: Bu büro bir korkuluk gibi kalsaydı vo hiç ır müraoaat olmasaydı elbette dnlra ziyade memnun olu-Juk. Domsa o-lüyor kİ dairelerde Is görülme meselesi o hale gelmiş kİ bir ayda 77, yâni aşağı yukarı gündo ikiden fazla şikâyet müracaatı vuku buluyor. ŞIküye'. bürosu, İç erbabı için pek duyulmuş ila değildir; böyle giderse bu büronun teşkilatını ge-nlşlotmoğo moobur olacaklar; bolkl do hor dairoyo bir şikâyet bürosu İlâve odocoğiz. Nasıl olur? Bu Kibarla şlkâyot bürosunu bir muvaffakiyet telâkki oylomok hiç do doğru bir zihniyet doğlldlr. Verimli şo-klldo çalışacak olan şikâyet bürosu «Sofili, şlkâyot edilen daireler olmalıdır. Bon kondl hesabıma bu Ö-vüıımodoıı oza duydum; bunda da haklı olduğumu zannodlyorum. da rısı şikâyet bürosuna ınoşı, ...yet todarlk etlen alâkadarların başı-
Galatasaray fcaZecl.ri Erdoğan, kale içinden aldı/h topu çıkarır-
ken hakem bu barla Fener golü nü saymamıştır.
(Foto Yeni Sabah - Burhan Tan)
(Davamı 8a. 8 *0. 4 da)
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3609 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayl81, ıo Kuruj
r--------
PAZARTESİ
11
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 10705
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSS1 Bahçckapı Celâlbey Han No. 29 ___________UTA N B VI,
Tarihin en büyük deniz manevraları başlıyor
Şükrü Koçakın serveti
Manevralara Batı Birliğine mensup yüzden fazla harp gemisinin katılacağı resmen bildiriliyor
Hâlâ vâid...
• yi niyet ve güzel sözler bir
I memleketi mesut etmeğe kâfi gelseydi, hiç şüphe edilmez ki Tttridyemlı; dört yıldır ardı arkası kesllnıiyen vâid yağmuru altında dünyanın en müreffeh ve gelişmiş yurdu olurda. Halbuki gördüğümüz manzara büsbütün bankadır ve cidden fecidir. Halk Partili hükümetler o kadar aciz İpinde bocalıyorlar kİ en basit dâvaları çözecek bir kudret gösteremiyorlar.
Türkiye, ne Fransa gibi beş yıl düşman çizmesi altında lnlemiş-tir, ne İtalya gibi iç ve dış savaşlarla harabeye dönmüştür, ne Belçika veya Holanda gibi galip mnştasiyle sersemlemlştir. Bütün bu felâketlerden masun kalmıştır. Bize benriyen memleketler harb İçinde tarafsız kalarak büyük servetler lddihar eden ülkelerdir. Bizim nümunelerimlz Portekiz, İsviçre, İsveç ve cenubi Amerika memleketleridir. Bi-
İngiliz ordusunun hazırlığı
Meclisteki mal beyanı hakikate uymuyor mu? Selânik konsolosluğu tarafından Bürhaniye mahkemesine gönderilen yazıda neler var ? Senede 3-4 bin lira getiriyor dediği zeytinlik 40-50 bin lira getiriyormuş
Fransaya Vampir tipi tepkili uçaklar gönderilmeğe başlandı. Antantik memleketleriyle Batı Birliği Devletleri bütün silâhtarlarını standardize ediyorlar
liyoruz, Türkiye harb içinde ve sonraki devrede eli silâhta, seferber kalmıştır ve hâlâ cesim bir orduyu ayakta tutmaktadır. Fakat ne de olsa altı yıl süren bir harbin ezgisi altında kalmış bir memleket İle kıyaslanabilir mi’. Bahusus İd altı yıl savaşanlardan bazıları şimdi askeri masraf ve tedbirleri şiddetlendirmek mev kil no düşmüşlerdir.
kaillere, Fransa, İtalya ve Relçtkada düzelme ve yükselme bizim aklilarımıza durgunluk ver mek lâzımdır. Fransa ve İtalya içeride memleketin üçte birini teş kil eden komünistlerin dar bel erile ikide birde sersemlemektedir. Fransa sonbaharda öyle muazzam btr maden amelesi grevine şahit oldu idi ki düpedüz İki meydan muharebesine bedel zararlar verdi. Itaiyada grevler ve çarpışmalar Allahın günü devam ediyor. Buna rağmen bu İki memleketi de İktisadî ve siyasi bokundan düzelmek yolunu tuttu. Fransa-
Amerikan yardımı gereğince Tür kiyeye verilen muhriplerden Mc. Çatta, Virjina limanından hareketi sırasında denizciler tarafından uğurlanıyor (Foto: A. P.)
Tarihin en büyilk manevrası
Londra: 10 (A.A.) — (United Press) — Batı Birliğine mensup memleketlerin hava ve deniz kuvvetlerinin iştiraki ile 30 haziran ve 8 temmuz tarihle ri arasında Manç denizinde ve Biscaya körfezindo yapılacak o-lan manevraların gayesi batı Av rupasının savunma plânlarını geliştirmektir. Tarihin bu en bü (Devamı Sat 5 Su: 3 de)
Attleenin Rusyaya hücumu
Yeni bir vâris
Koyuncu Salih Ağanın bütün bu miraslardan haberi olmayan üçüncü bir kızı daha meydana çıktı. Hakkını aramak üzere dâva açıyor
Balıkesir, 10 (Hususî muhabirimiz teletonl bildiriyor) — Emvali metrûkeden mal iktisa edenler hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Mccl. Grupunda Şükrü Koçak tarafından verilen v matbuata akseden izahat vilâyetimizde büyük b: hayretle karşılanmıştır.
Bürhaniyeden gelen ilgililerden öğrendiğimi!
göre, hakikî vaziyet, Meclis Grupunda ne Şükrü (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Erzurum MMetveküi Şükrü KOÇAK
Emlâk sahipleri
Demokrat Parti Denizli
kongresi
Adnan Menderes ve
Fevzi Lûtfi Kara
Osınanın mühim
nutukları
Gelir Vergisinin müzakeresi
Banka mevduatı faizlerinden vergi almak hakkındaki maddenin gürültü koparması bekleniyor
“Rusyada hürriyet yok, kudretli polis tazyiki vardır
Dün yaptıkları bir kongrede kiraların derhal serbest bırakılmasını istiyerek
hükümeti şiddetle tenkid ettiler
da hemen her türlü İktisadi bağ ve kayıtlar kaldırıldı. Hayat bir ucuzluk ve ferahlık devrine girdi... Yiyecek, içecek, giyecek boldur. Paranın satın alma kudreti yükselmiştir. Böyle olunca da İşçilerin feryatları tablatiyle azal-
italya, belki Fransadan daha ziyade üzerinde durulacak bir memlekettir. Orada da hayat nor malleşmiştir. İngiltere İse, sıkı bir rejim ve baskıdan sonra, et hususunda zorluk müstesna, her sahada bolluğa kavuşmuştur. U-euzluk esasen memleketlerde harb İçinde bile vardı.
Peki, bütün bu hâdiseler kar-
Denizli, 10 (Arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) —
Demokrat Parti Denizli 11 kon
gresine bu sahalı aaat ondan ltiba ren devam edildi. Öğleden evvelki celsede ruznameye göro mail rapor ve yeni aene büdcesi okunup kabul edildi. Müteakiben yapılan yeni idare kurulu seçimlerini Refet Ta.
Ankara, 10 (Telefonla) — Gelir vergisine ait tasarının müzakeresine yarın (bugün) devam edilecektir. Malûm olduğu üzere şimdiye kadar tasarının 21 maddesi şiddetli münakaşalar neticesinde kabul edilmiştir.
Yarından İtibaren, sermaye 1-ratlarmdan yapılacak istisnalara dair olan tasarının 23 üncü maddesi müzakere edilecektir.
Bu madde, harb malûllerine verilen terfi farklarından teçhizat ve tayın bedellerinden, teşvik İkramiyelerinden, tahsil vo tatbikat ödeneklerinden, sergi ve panayırlardan gelir vergisi alın mamasını İstihdaf etmektedir.
Esasen sıkışık durumda olanları göz önünde tutan bu madde nln hemen kabul edileceği anla-(Devamı 8a. a 8Ü. 1 de)
Londra, 10 (A.A.) (Afp> —
Başbakan Atlee, İşçi Partisinin bugün öğleden sonra Glasgovv'da yaptığı toplantıda söz almış vo gü illin dış siyasetine ait büyük ine. selelerinden bazılarına temasla şöyle demiştir:
«Atlantik Paktı tamtunlyle teda. fiildir. Buna bir tecavüz paktı gibi hücum edenler kötü niyetlilerdir. Bunlar tıpkı nazller gibi başka milletlerin birleşme teşebbüslerini Almanyayı çemberlemek manevrası olarak takbih edenlerin hareket yolunu aynen tatbik etmekte olanlardır. Bununla beraber Atlantik Paktı yalnız gelmemektedir, Aynı zamanda Avrupanın ekonomik kal
(Davamı Sat 5 811 4 de)
Emlâk sahiplerinin dünkü kong resinde bir hatip konuşuyor.
Şehrimizdeki Emlâk Sahipleri Derneği dün saat 10 da Şehza-debaşmdakt Kızılay salonunda yıllık kongrelerini yapmışlardır.
Mağaza kiralanma serbest bırakılmasını veya yüzde elli nis-betinde arttırılmasını incelemek üzere geçici komisyonun toplantısı arifesinde yapılan bu kongre çok heyecanlı geçmiş, mülk sahipleri Millî Korunma kanununun kiralamaya ait hükümlerinin der hal değiştirilmesini şiddetle talep etmişlerdir. Derneğin yönetim kurulu raporu da tamamile bir ithamname şeklinde ve hükûme-
(Davamı 8a. S Sü. R da)
vaslıoğlu. Talıir Perkoy. Zihni Ka ha. Sabuk Mehmet, Ali Gür, Ahmet Maralı, Fehmi Cillov, Avnl Kar sanlı, Ömer Çubukçu, Nuri Seç-kiner kazandılar, Haysiyet Divanı seçimleri de yapıldıktan sonra öğle tatili: İçin ara verildi.
Kongrenin öğleden Bonrakı toplantısında dilekler faslında
Galatasaray: 1 Fenerbahçe: 0
Sütlüce faciası
KADIN r:?
şısında yurdumuzda hayatın günden güne ağırlaşması ve pahalılaşması ne ile İzalı edilebilir? Nasıl oluyor da Türkiye, harbe girmemiş Türkiye, Fransa. İtalya, îngiltereden üç, dört misli dıdıa pahalı olabiliyor? Bu basit nokta üzerinde acaba devlet adamlarımız, Halk Partili şefler hiç düşünüyorlar mı?
İktidar mevkiine yapışmak, “"diyeler! bırakmamak İçin r*y'n,n dürüst olarak te-'eme„ek «■"-> >. itebiUyetin acaba ondu blrl de ciddi bir şekilde memleketin bay nna ve halk ekseriyetine nefes aldıracak İşlere harcansa ne o-lurT
(Devamı Sa. s 8Ü. 5 do)
Esad Mahmud Karakurt’un koııleransı
Değerli romancı roman lıakkındaki fikirlerini
anlattı
Hakem Fenerbahçenin golünü saymadı galibiyeti Galatasaraya kazandırdı
Her gün Mecliste ve Partide Uerl sürülen yolsuzlukları bin bir dereden su getirerek müdafaa etmek İçin tüketilen nefeslere ya-Dk değil midir? Bir gün Şükrü Koçağın kaylnbabasının on sekiz milyonunu, başka bir gün Atıf İnanın buğday işini, başka bir saman da maden arama enstitüsünü veya altın kaçakçılığı ya-panlan savunmakla vakit geçi-'eceğimlze milletin azıklı durumuna ve hayat pahalılığı j|e eriten boynuna son verecek hal Şekilleri üzerinde konuşalım ve düşünelim.
Bizce bütün bu çıkmazın sebe-
bi Halk Partisinin taraftarlarını
behemehal korumak İlleti vo he-
(Osvamı 8a. a su. « do)
Dün yapılan Fenerbahçe - Galatasaray maçının neticesi Beşiktaşlıları alâkadar ettiğinden sahaya havanın yağmurlu olmasına rağmen büyük bir Beyircl küt leBİ toplanmasına vesile olmuştu.
Oyuna tam saat 17 de GalatasaraylIların yaptıkları bir hücum la başlandı. İkinci dakikada yine bir Galatasaruy hücumunda Re-hanın Refeti geçerek attığı şüt kalenin üstünden avuta gitti, 8 inci dakikada Fenerbahçenln ortadan yaptığı bir hücumu Bülent güzel bir müdahale ile önledi. 9 uncu dakikada Fenerbahçe aleyhine bir favul oldu. Naclnln çektiği çok kuvvetli bir şütü Cihat fevkalâde bir şekilde uçarak yum ruklayıp kornere atarak kalesini bir golden kurtardı. Çekilen korner ise neticesiz kaldı. 12 nel dakikada GalatasaraylIların yap tığı bir akını Refet elle kesti.
Arkadaşımış Esat Mahmud Karakurt dün ÜBküdar Kalk-evindo güzide bir dinleyici kütleûl önünde büyük bir alâka ile takip olunan «Ro-man» mevzu-
lu konferansını vermiştir.
Esat Mahmut Karakurt, innan ların dünyaya gelirken İradeleri haricinde iyi ve kötü bir takım hisleri do beraber getirdiklerini ve bunlar arasında kendilerini unutmak, avunmak, hayal kurmak, yaşamıyanı yaşanmış gibi duymak hislerinin de mevcut olduğunu söyllyerek demiştir kİ:
— insanlar için bazan dedikodu yapmak bile bir ihtiyaç o-lur. Çünkü İnsanlar hilkaten kıs
Naclnln çektiği şüt kale üstünden aşarak avuta gitti. 15 inci dakikada Galatasarayın yaptığı yeni ve tehlikeli bir hücumu Ahmet güzel bir kafa müdahalealle Önledi. Bundan sonra GalatasaraylIlar üsüİBte iki hücum daha yaptılar. Çok tehlikeli olan bu iki hücumu da bugün kıymetini dost ve düşmanlarına bir daha gösteren Cihat yumruklıyarak kornere atmakla öniedi. Çekilen kornerler neticesiz kaldı.
Bundan sonra Fenerliler hâki-
miyeti ellerine aldılar. 19 uncu
(Davamı 8a. 4 8ü. 7 da)
Savcılık dosyayı bugün sorgu yargıçlığına verecek
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasında vukubulun infilâk faciası etrafında yapılmakta olan adlî tahkikat tamamlanmış ve dosya tekemmül ettirilmiş bulunmaktadır. Facianın mahkemece tahkiki ve meydana gelmeslndo az veya çok İhmalleri bulunduğu Banılarak tevkif edilmiş olan emekli ge nemi Hüseyin Emir Erkilet ile fabrikanın kapalilhnııe şefi Seyit Ali (Şadan) uı yargılanmaları 1-(Dovamı Sn. 5 SÜ. 0 da)
Bandırma yolcuları
Bu hafta da bilet alamadan vapura binen yüzlerce kişiye ceza bileti kesildi
Balıkesir, 10 (Hususi Muhabirimizden Telefonla) — 20 mart tarihli gazetemizde lntanbuldan Bıındırnıııyıı hareket eden Devlet Denizyollarına ait İki vapurda blletnlz seyahat eden yolculardan İki mitili ceza alındıüın-dnn ve yolcuların yedi Biıat Ban dırma açıklarında bekletildiğinden bahsetmiştik,
Bu hııftnnın postasını yapan Devlet Denizyollarına ait İki vapurdu dn gene aynı hâdise cereyan cimle, vapurlara biletsiz o-
Devamı Sa. 4 tu. R)
Ankarada yapılan münazarayı “Olmamalı,, tezi kazanaı
Ayııı ıııesvlc hakkında şehrimizin tanınmış kadın ve erkek doktorları ne diyorlar
İstanbul Tıb Fakültcsilo Ankara t Tıb Fakültesi arasında Ankarada «Kadınlar doktor olmalı nu ? olmamalı mı?» mevzuu üzerinde bir münazara tertip edildiğini, menfi l
tezi müdafaa edenlerin münazara yı kazandıklarını dtln yazmıştık...
Blzdo bu münazara mevzuu ulan
«Kadın doktor olmalı nu? olmama
(Devamı Sa: 5 Sü: 2 ue)
TAKVİMDEN HIK YAPKAK:
Bir övünme
ULUNAY
■ »tantnıl Vilâyetinde bir ay I avvol bir (Ikflyot bürosu açıldı. Gazotolorln verdiği haboro bakılırsa bu şikâyet bürosu «ok verimli bir «okltdo çalışıyormuş. Şimdiye kader büroya 7 7 müraoaat vâki olmuş; bunların çoğu halledilmiş.
Kırk bir buçuk maşallahI Nazar doâmasln... Nerede İse bundan duyduğumu! İftiharı alansla hor tarafa yayaoağız.
Halbuki işin esasını düşünürsek bununla öğllnmomoll. Bilâkis yerinmen. Bir şlkâyot bürosu hükû-mot teşkilâtında lüzumlu bir ol-hazı mıdır? Bir ılolroye İşi düşoıı bir adamın İşinin görülmemosi, aürün-oomodo kalması, gayri tabii bir haldir ı bu anormali toy I İzale rtmok varkon biz tutuyoruz iıom o gayri tabiiliği muhafaza ediyoruz, hem de bir novl dord c inleme kalemi İhdas ediyoruz ı /ra da dönüp bir ayda buraya 77 müraoaat vaki oldu j büro pek verimli bir (eklide
çalışıyor diyoruz. Buna memnun olunur mu 7
Açık söyllyellın: Bu büro bir korkuluk gibi kalsaydı vo hiç ır müraoaat olmasaydı elbette dnlra ziyade memnun olu-Juk. Domsa o-lüyor kİ dairelerde Is görülme meselesi o hale gelmiş kİ bir ayda 77, yâni aşağı yukarı gündo ikiden fazla şikâyet müracaatı vuku buluyor. ŞIküye'. bürosu, İç erbabı için pek duyulmuş ila değildir; böyle giderse bu büronun teşkilatını ge-nlşlotmoğo moobur olacaklar; bolkl do hor dairoyo bir şikâyet bürosu İlâve odocoğiz. Nasıl olur? Bu Kibarla şlkâyot bürosunu bir muvaffakiyet telâkki oylomok hiç do doğru bir zihniyet doğlldlr. Verimli şo-klldo çalışacak olan şikâyet bürosu «Sofili, şlkâyot edilen daireler olmalıdır. Bon kondl hesabıma bu Ö-vüıımodoıı oza duydum; bunda da haklı olduğumu zannodlyorum. da rısı şikâyet bürosuna ınoşı, ...yet todarlk etlen alâkadarların başı-
Galatasaray fcaZecl.ri Erdoğan, kale içinden aldı/h topu çıkarır-
ken hakem bu barla Fener golü nü saymamıştır.
(Foto Yeni Sabah - Burhan Tan)
(Davamı 8a. 8 *0. 4 da)

Comments (0)