SALI
12
NİSAN
2949
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
11 inci Yıl, No. 3610
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF1İY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Almanyadaki Amerikan ordusu
Vaşington, 11 (A.A.) «afp» — Ordu Bakanlığının bildirdiğine göre, Almanyadaki işgal bölgesinde bulunan Amerikan kuvvetlerinin yekûnu 06.000 kişidir. Ve Bakanlık bu sayıyı gelecek yıl 02.000 e İndirmek tasavvurundadır.
Türkiyeye yeni askerî yardımlar
Arap Yahudi
Amerikan
kongresine müracaat edildi
GELİR VERGİSİ
Bankalardaki mevduat da vergiye tâbi olacak
Bir facianın tahkikatı
dirimizde, geçenlerde, çok ^dîm bir facia cereyan etti. Bir takım masum vatandaşlar havaya uçtu, itfaiyemize mensup fedakâr çocuklar hayata gözlerini yumdu, hattâ aradan on günden fazla bir zaman geçtiği halde, evvelki gün de münferid bir hâdise oldu. Enkaz arasında dolaşan bir Türk parçalandı...
Bu dramın tahkikatına adli makamlar el koydu. Fabrikanın direktörü ve ustabaşısı tevkif edildi. Bunlar hakkında incelemeler yapıladursun. Cumhuriyet Savcısı bazı İdarî makamların murakabe vazifesindeki ihmallerini gözönonde tutarak onlar hakkında da takibat yapılmasını İsteyecektir.
Bizim üzerinde durmalı istediğimiz nokta da esasen budur. Göz göre göre şehrin en kalabalık merkezinde harb mühimmatı ve infilâk edici maddeler imal e-dlliyor ve bunlar yapılırken en iptidaî ve ufak ihtiyatî tedbirler almnuyor. Halbuki belediye nizamları, usulleri, hattâ böyle nisam ve usuller olmasa bile akıl, mantık ve vicdan emreder ki her dakika tehlikeye ve infilâka nam ret bir fabrika kalabalık bir mahallenin tâ göbeğine oturtulmasın... İnfilâk ve felâket tahakkuk ettikten sonra buna benzer yüzlerce fabrikanın aynı mühmel şartlar içinde çalışmakta olduğu da tesbit edilmiş bulunuyor. Bunların şehir dışına nakilleri de düşünülüyormuş..« Bütün bunlar iyi, fakat şimdiye kadar mevcut talimatnameleri tatbik etmlyen-ler, bu şehrin emniyet ve asayişinden mesul olması lâzım gelen İrili, ufaldı makamlarda zerre kadar kusur, tekâsül, kabahat yok mudur ki henüz kimsenin kılına bile dokunulmamış ve adlî tahkikat ve takibatın seyrini tamamlaması beklenmiştir.
Halk Partili hükümet ve kabineler üç küsur yıldır, öyle bir u-sul ve sistem tutturdular ki, a-kıllara durgunulk verir. Bütün Halk Partili memurları korumak İçin icad edilen bu yeni moda yüksek ve muhafazası lâzım hiç bir memuru mahkeme kanın olmadıkça işinden atmamaktır amma, bir âmirin azli, vekâlet emrine alınması için behemehal suiistimal veya tekâmülünün mahkeme karariyle sabit olması mı lâzımdır? Bu nerede görülmüş bir kaidedir?
Bir jandarma kumandanı, bir kaymakam elbirliğiyle (33) vatandaşı mazlûınen hükümsüz şehit ediyorlar. Tüyleri ürpertmesi lâzım gelen bu hailenin muhakemesi yedi küsur yıldır devam ededursun, İçişleri Bakanı, Büyük Millet Meclisi kürsüsünde hiç tereddüt etmeden bu kaymakam ve kumandanın hâlâ İstihdam edilmekte olduğunu itiraf ediyor. Katil suçu ile muhakeme edilen bir memurun işinden uzak-laştıniması İçin ne bekleniyor?
Bir ticaret memurumuz Rüştü Biktiirk isminde bir lâstik muh-ile mahkemeye sevkedil-ötir. Muhtekir, jnnlıakeme olu-nadursun hükümet, yapacak baş-*’ bu UHre yar-
(!■"> ,n,,nılrn/re. mU Conk'u 14 Nmy(,rka ,lratrt ataşesi olarak tâyin ediyor ve mahkeme takibatından kurtarmak için Atlantik ötesine gönderiyor. Üç sene süren muhakeme sonunda Rüştü mahkûm oluyor ve nihayet Cemil Cönk da ilk defa olarak mahkemeye bir avukat göndermek lüzumuna kaili oluyor. Bu ânâ kadar mahkeme boş yere istinabe suretiyle Nevyork-tan ifade edbetmeğe uğraşmıştır. Lâstik suiistimali yapan ve bu yüzden iki yıl sonunda mahkûm olan bir tacirin işini kolaylaştırmış ve onunla birlikte mahkemeye sevkedilmlş bir memuru vekâlet emrine aimıyarak Nevyorkla-ra ticaret ataşesi olarak göndermeği hangi akıl ve iz’an kabul eder?
Memurlar illâ mahkeme huzurunda mahkum olmakla vazifelerinden affedilirler diye bir hüküm (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Türkiye Dışişleri Bakanı le eji Amerikada Selim Sarper tarafından karşılanıyor
Londra: 11 (Radyo) — Ameri . kan Dışişleri Bakanı Acheaon, Şimal Atlantik andlaşması memleket leri ile andlaşmaya dahil bulunma yan Türkiye ve Yunanistan gibi di ger devletlere silâh ve teçhizat yar dimi yapılması İçin Amerika kon. gresine müracaat etmiştir:
Aynı zamanda bildirildiğine gö-
re, Amerika hükümeti, beş Batı Birliği devleti ile Norveç, Danimar ka ve İtalyan hükümetlerinin, mü dafaa programlarını desteklemek isteyeceğinden resmen haberdar etmiştir.
Nevyork 11 (Radyo) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak la B. Amerika Dışişleri Bakanı Ao
Her iki taraf da ilk görüşmelerin Lozan’da yapılmasını kabul etti
Kudüs, 11 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonu, tsrail ile Arap devletleri arasında hazırlayıcı barış görüşmelerine 24 Nisanda Lozan-da toplanacak bir konferansta başlanmasını teklif etmiştir, tki taraf da teklifi kabul etmiştir, îhzarî mahiyette yapılacak görüşmelerden sonra Arap âlemi 1-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Gelir vergisinin bu mühim maddesi şiddetli münakaşalardan sonra kabul edildi
Ankara, 11 (Telefonla) — Mec lisin bugünkü oturumunda gelir vergisi tasarısının 23 üncü maddesinin müzakeresine devam o-lundu.
Söz alan Şahin Laçin, ikinci fıkrasının mevduat gizliliğini ihlâl edeceğini; mevduat gizliliğinin ihlâl edilmesinin ise mevduat sahipleri tarafından iyi karşılan-(Dovamı: 8a, 5 S0, 3 de)
Dış ticaretin tanzimi
Ankara’da toplanan kon gre çalışmalarına başladı

General Şahap Güller ile bir arada
Şehrimiz tüccarları ne diyorlar
Ankara, 11 (Hususi) — İhracatı düzenleme kongresi, Ticaret Odalan mümessilleri, alâkalı pro fesörler ve bankacılardan mürek kep olarak bu sabah toplandı. Ticaret Bakanı Cemil Sait Bar-.las açılış nutkunda İstanbul Tüc car Derneği içtimaında ihracat rejimi etrafında kesin kararlar alınmadığını, bu toplantıda bıı işin kesin olarak halledileceğin: söyllyerek ihraç fiatlanmızın Av rupaya nazaran fazla olduğunu, bu işin halli icap, ettiğini söyli-yerek bu işleri incelemek üzere Uç komisyon seçilmesini isted:.
(Devamı Sa. 5 6u. 6)
Agâh Cabir Karahallı
45 hin liralık
bir ihtilâs
Bir
45
Yeni seçim kanunu
H. Uran ve Nihad Erim’in beyanatları. Uran seçim kanununun ara seçimlere kadar hazırlanabileceğini ummuyor
Iran B. Elçisinin basın toplantısı
İran - Rus münasebetlerinde bir değişiklik yok Filistin işinde İran Arap devletlerim tutuyor İran Büyük Elçisi Eksel âna Dr.
Kasım Dani dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiş ve bir basın toplantısı yaparak gazetecilerin sorduğu muhtelif sualleri cevaplandırmıştır.
Bk olarak Türk — İran siyasi münasebetlerine temas eden Elçi bu hususta şunları söylemiştir:
(— Türk — İran siyasi müna ■ scbetleri «iyi» kelimesi ile kabili (Devamı Sa. 5 Su.
Amerikan sondaj heyeti dün geldi
Antet kalı teknisyenleri* memleketin muhtelif yerleıinde derin kuyular açarak su çıkarmak teşebbüsünde bulunacaklar
Belediye mutemedi bin lira ile birlikte kayboldu. Beşiktaş postahanesinde meydana çıdarılan sniistımal îdari makamların mürakabe-sizliği neticesi olarak resmî dairelerde yolsuzluk hâdiselerine sık Bik tesadüf edilmektedir. Bu cümleden olarak, dün de Beyoğlu belediye muhasebesinde teessüfe şayan bir zimmet hâdisesi vakası meydana çıkmıştır.
Öğrenildiğine göre 6 Nisan çarşamba günü muhasebe mütemadi Agâh Cabir Karahalli 45 bin liralık bir resmi çeki hâmil olarak Merkez Bankasına gitmiş, muhteviyatını tahsil ettikten sonra ortadan kaybolmuştur.
Özel idare hesabına tahsil edilen bina ve arazi vergilerinden belediye hissesi olarak aynlan 45 bin lira Merkez Bankasından özel idare adına açılmış bulunan cari hesaptan, yine aynı bankada belediye adına açılmış ikinci bir hesaba nakledilmek lâzım gelmiş; bu ameliyeyi tanzim için hazırlanan banka çeki, mutemede teslim edilmiştir.
Bize verilen malûmata göre, bu kabil çeklerin arkasına muhasebeci tarafından (Ciro) şerhi konulması lâzım geldiği halde, bu şerh konulmamıştır. Mutemet Agâh Cabir, bu ihmalden istifade etmesini bilmiş ve çeki' bankadan tahsil edip zimmetine geçirmiştir.
(Dovamı: Sa, a 8Ü, i de)
Birkaç gündenberl şehrimizde bulunan C.H.P. Genel Başkan vekili Hilmi Uran dün akşam Anka-raya hareket etmiştir.
Hilmi Uran dün Parti li Merke zinde kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Parti çevrelerinde yaptığım temaslardan memnunum. Ara se -çimlerinin yapılacağı tarih henüz tesbit edilmemiştir.
Yeni Seçim kanunun Ara seçim terinden evvel çıkmak ihtimali var
— Seçim kanununun Meclisin mayıs tatilinden evvel Çıkmasına imkân yoktur. Ara seçimleri şimdiki mevcut kanuna göre yapıla -çaktır.
Muhalif partilerin yeni kanun çıkmadıkça ara seçimlerine de gir
Bugün Mecliste 15 mlllctvekil -miyeceklerlni duyuyoru m. ligi açıktır. Biz bu boşluğu doldur mak mecburiyetindeyiz. Yalnız ortada, seçimlere muhalif partiler glrmiyecek olursa Halk Partisinin
Hilmi Uran dün C. H. P. il mer kesinde gazetecilerle görüşürken
Şehid Pilotun cenazesi
Teessüre şâyan bir hâdise
Yaramaz çocuklar Rus konsoloslusunun bazı camlarını kırdılar
Dün akşam üzeri Rus konsolosluğu önünde bir hâdise olmuş, konsolosluğun bazı camlan kırılmıştır.
Ortalığın kalabalık olduğu bir saatte vukubulan bu hâdise, etrafta büyük bir alâka ve heyecan uyandırmıştır. Camların nasıl ve ne maksatla kırıldığı henüz kafi şekilde anlaşılamamıştır. Ancak camlan kıranların 14-15 yaşlarında çocuklar olduğu tes-bit edilmiştir.
Bu hâdise etrafında geç vakit fikrini sorduğumuz salâhiyetti bir zat, hâdisenin şayanı ehemmiyet olmadığını, konsolosluk camlarının çocuklar tarafından oynarken kınlmış olduğunu söylemiştir.
Bedbaht ana
Dün mahkemede, oğlunu öldüren adama hücum
etti
Bir yıl kadar evvel Şehremi-ninde işlenen ve bir salkım üzüm yüzünden Münip adında bir gencin öldürülmesiyle neticelenen cinayetin duruşmasına 2 nci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Bu cinayeti işlemekten sanık Şükrü ile maktul Münih’in kollarını tutmak suretiyle Şükrünün cinayeti işlemesine yardım etmekten sanık Şükrünün kardeşi Beytullah’ın mevkuf olarak hsızır bulundukları dünkü celsede birkaç tanık dinlenilmiş ve duruşma başka bir güno tâlik edilmiştir. Duruşmayı müteakip sanıklar dışarı çıkarılmış ve jandarma muhafazasında sevkedilirlerken, mahkemede hazır bulunan maktulün annesi Sabriye bir fırsatını bulup sanık Şükrünün üzerine atlamış ve:
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
A merikah su sondaj heyeti Parkotelde
(Foto: Burhan - Teni Sabah), Bayındırlık Bakanlığının da- ı rı yapmak, derin kuyular açarak veti üzerine memleketimizin I su çıkarmak üzere bir Amerika» muhtelif yerlerinde su sondajla-1 (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
akaniığının dâ- ı memleketimizin nde su sondajla-i
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bu ateşe kar mı dayanır?
ÜLUNAY
Yumurta İhraç edecekmişiz 1 Bu rivayot ortaya çıkar çıkmaz dorha! piyasa yükselmiş. Piyasa yükselmiş demek bu zamanda yirmi para, kırk para artmak değildir. Artarsa yumurta başına beş kuruş birden artar ve pek tabii olarak dört nala giden hayat pahalılığına bu suretle bir kamçı daha vu-
Yahu! Hangi yumurtayı ihraç odoseğlz? •
Tavuk kolerası, vobası memlekette tavuk bırakmadı; kaç sonedir kümesler boşalıyor; öyle yerler biliyoruz kİ bir gocedo yüzlorco tavuk kaybetmişlerdir. Daha doğru-dürüst bir aşı yapıp memleketin hor kosoyo elverişli olan bu gıda men-baını kurtaramadık; kimi yumurtlatıp da İhracat yapaoağız?
Bu halk on boş kuruşa, yirmi kuruşa yumurta alamaz; bizde iso bir gıda maddesi fırladı ını? Arlık Inmoz; bitti... Nasıl? Nedon? Niçin? orasına en koskln İktisatçılar bllo akıl ordlromezlor.
Halbuki ecnobi gazetelerdo okuyoruz: Oralarda hayat pahalılığı yüzdo olll inmiş; bizde İse gün geçtikçe artıyor. Halis diye yutturulan mağşuş yemek yağlarının Hatları
malum; kahvaltı İçin okmeğo sürü* lüp yenecek İyi tereyagın kilosu sekiz liradır.
Süt bir mesele olmuştur. Gaz»* (eler, Beşiktaşta hail bostanlarda süt hilekarlığı yaparken suç üstün-do yakalanan nâbokârları kocaman harflerle yazıyorlar.
Bu millet et yiyemez, sUt içemez, yumurta yiyemez, tereyağına yanaşanlarsa no olur? Ne olacak, verem olur. Parası yoktur; ilâç alamaz... Ölürl Benim (eyzo zademin yetişmiş, bahriyeli arslan gibi bir oğlu, babasının ilâç alacalı parası olmadığı için öldU gitti.
Yumurta ihraç edilecek dıyo biz ölelim mi? Evlerde İdare, büdce diyo bir şoy kalmamış. Halk bugün var, yarın yok yaşıyor. Sayot bir alto büdcesl kurmak lâzıın golse herkesin evindo oturup «Ya sabırl» çokınokton başka yapacak bir şoy* yoktur. Ne ahbap, no sinema, no gezme... Yâni bir insan İçin gıda kadar lüzumlu olan bütün bu ihtiyaçları ortadan kaldırmak lâzım. Böylo şoy olıır mu? Buna hakkımız var ını? Fıkaralığı ateşlo renızo-dorler... Yanlışı Asıl ateş hayat pahalılığıdır. Hem öyle ateş kİ dayanılır gibi değil. No diyelim? Allah oümleyo motanet Ihsan öylesini
cenaze 'töreni
(Yazısı 5 inci Sahlfcde?


SALI
12
NİSAN
2949
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
11 inci Yıl, No. 3610
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF1İY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Almanyadaki Amerikan ordusu
Vaşington, 11 (A.A.) «afp» — Ordu Bakanlığının bildirdiğine göre, Almanyadaki işgal bölgesinde bulunan Amerikan kuvvetlerinin yekûnu 06.000 kişidir. Ve Bakanlık bu sayıyı gelecek yıl 02.000 e İndirmek tasavvurundadır.
Türkiyeye yeni askerî yardımlar
Arap Yahudi
Amerikan
kongresine müracaat edildi
GELİR VERGİSİ
Bankalardaki mevduat da vergiye tâbi olacak
Bir facianın tahkikatı
dirimizde, geçenlerde, çok ^dîm bir facia cereyan etti. Bir takım masum vatandaşlar havaya uçtu, itfaiyemize mensup fedakâr çocuklar hayata gözlerini yumdu, hattâ aradan on günden fazla bir zaman geçtiği halde, evvelki gün de münferid bir hâdise oldu. Enkaz arasında dolaşan bir Türk parçalandı...
Bu dramın tahkikatına adli makamlar el koydu. Fabrikanın direktörü ve ustabaşısı tevkif edildi. Bunlar hakkında incelemeler yapıladursun. Cumhuriyet Savcısı bazı İdarî makamların murakabe vazifesindeki ihmallerini gözönonde tutarak onlar hakkında da takibat yapılmasını İsteyecektir.
Bizim üzerinde durmalı istediğimiz nokta da esasen budur. Göz göre göre şehrin en kalabalık merkezinde harb mühimmatı ve infilâk edici maddeler imal e-dlliyor ve bunlar yapılırken en iptidaî ve ufak ihtiyatî tedbirler almnuyor. Halbuki belediye nizamları, usulleri, hattâ böyle nisam ve usuller olmasa bile akıl, mantık ve vicdan emreder ki her dakika tehlikeye ve infilâka nam ret bir fabrika kalabalık bir mahallenin tâ göbeğine oturtulmasın... İnfilâk ve felâket tahakkuk ettikten sonra buna benzer yüzlerce fabrikanın aynı mühmel şartlar içinde çalışmakta olduğu da tesbit edilmiş bulunuyor. Bunların şehir dışına nakilleri de düşünülüyormuş..« Bütün bunlar iyi, fakat şimdiye kadar mevcut talimatnameleri tatbik etmlyen-ler, bu şehrin emniyet ve asayişinden mesul olması lâzım gelen İrili, ufaldı makamlarda zerre kadar kusur, tekâsül, kabahat yok mudur ki henüz kimsenin kılına bile dokunulmamış ve adlî tahkikat ve takibatın seyrini tamamlaması beklenmiştir.
Halk Partili hükümet ve kabineler üç küsur yıldır, öyle bir u-sul ve sistem tutturdular ki, a-kıllara durgunulk verir. Bütün Halk Partili memurları korumak İçin icad edilen bu yeni moda yüksek ve muhafazası lâzım hiç bir memuru mahkeme kanın olmadıkça işinden atmamaktır amma, bir âmirin azli, vekâlet emrine alınması için behemehal suiistimal veya tekâmülünün mahkeme karariyle sabit olması mı lâzımdır? Bu nerede görülmüş bir kaidedir?
Bir jandarma kumandanı, bir kaymakam elbirliğiyle (33) vatandaşı mazlûınen hükümsüz şehit ediyorlar. Tüyleri ürpertmesi lâzım gelen bu hailenin muhakemesi yedi küsur yıldır devam ededursun, İçişleri Bakanı, Büyük Millet Meclisi kürsüsünde hiç tereddüt etmeden bu kaymakam ve kumandanın hâlâ İstihdam edilmekte olduğunu itiraf ediyor. Katil suçu ile muhakeme edilen bir memurun işinden uzak-laştıniması İçin ne bekleniyor?
Bir ticaret memurumuz Rüştü Biktiirk isminde bir lâstik muh-ile mahkemeye sevkedil-ötir. Muhtekir, jnnlıakeme olu-nadursun hükümet, yapacak baş-*’ bu UHre yar-
(!■"> ,n,,nılrn/re. mU Conk'u 14 Nmy(,rka ,lratrt ataşesi olarak tâyin ediyor ve mahkeme takibatından kurtarmak için Atlantik ötesine gönderiyor. Üç sene süren muhakeme sonunda Rüştü mahkûm oluyor ve nihayet Cemil Cönk da ilk defa olarak mahkemeye bir avukat göndermek lüzumuna kaili oluyor. Bu ânâ kadar mahkeme boş yere istinabe suretiyle Nevyork-tan ifade edbetmeğe uğraşmıştır. Lâstik suiistimali yapan ve bu yüzden iki yıl sonunda mahkûm olan bir tacirin işini kolaylaştırmış ve onunla birlikte mahkemeye sevkedilmlş bir memuru vekâlet emrine aimıyarak Nevyorkla-ra ticaret ataşesi olarak göndermeği hangi akıl ve iz’an kabul eder?
Memurlar illâ mahkeme huzurunda mahkum olmakla vazifelerinden affedilirler diye bir hüküm (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Türkiye Dışişleri Bakanı le eji Amerikada Selim Sarper tarafından karşılanıyor
Londra: 11 (Radyo) — Ameri . kan Dışişleri Bakanı Acheaon, Şimal Atlantik andlaşması memleket leri ile andlaşmaya dahil bulunma yan Türkiye ve Yunanistan gibi di ger devletlere silâh ve teçhizat yar dimi yapılması İçin Amerika kon. gresine müracaat etmiştir:
Aynı zamanda bildirildiğine gö-
re, Amerika hükümeti, beş Batı Birliği devleti ile Norveç, Danimar ka ve İtalyan hükümetlerinin, mü dafaa programlarını desteklemek isteyeceğinden resmen haberdar etmiştir.
Nevyork 11 (Radyo) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak la B. Amerika Dışişleri Bakanı Ao
Her iki taraf da ilk görüşmelerin Lozan’da yapılmasını kabul etti
Kudüs, 11 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonu, tsrail ile Arap devletleri arasında hazırlayıcı barış görüşmelerine 24 Nisanda Lozan-da toplanacak bir konferansta başlanmasını teklif etmiştir, tki taraf da teklifi kabul etmiştir, îhzarî mahiyette yapılacak görüşmelerden sonra Arap âlemi 1-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Gelir vergisinin bu mühim maddesi şiddetli münakaşalardan sonra kabul edildi
Ankara, 11 (Telefonla) — Mec lisin bugünkü oturumunda gelir vergisi tasarısının 23 üncü maddesinin müzakeresine devam o-lundu.
Söz alan Şahin Laçin, ikinci fıkrasının mevduat gizliliğini ihlâl edeceğini; mevduat gizliliğinin ihlâl edilmesinin ise mevduat sahipleri tarafından iyi karşılan-(Dovamı: 8a, 5 S0, 3 de)
Dış ticaretin tanzimi
Ankara’da toplanan kon gre çalışmalarına başladı

General Şahap Güller ile bir arada
Şehrimiz tüccarları ne diyorlar
Ankara, 11 (Hususi) — İhracatı düzenleme kongresi, Ticaret Odalan mümessilleri, alâkalı pro fesörler ve bankacılardan mürek kep olarak bu sabah toplandı. Ticaret Bakanı Cemil Sait Bar-.las açılış nutkunda İstanbul Tüc car Derneği içtimaında ihracat rejimi etrafında kesin kararlar alınmadığını, bu toplantıda bıı işin kesin olarak halledileceğin: söyllyerek ihraç fiatlanmızın Av rupaya nazaran fazla olduğunu, bu işin halli icap, ettiğini söyli-yerek bu işleri incelemek üzere Uç komisyon seçilmesini isted:.
(Devamı Sa. 5 6u. 6)
Agâh Cabir Karahallı
45 hin liralık
bir ihtilâs
Bir
45
Yeni seçim kanunu
H. Uran ve Nihad Erim’in beyanatları. Uran seçim kanununun ara seçimlere kadar hazırlanabileceğini ummuyor
Iran B. Elçisinin basın toplantısı
İran - Rus münasebetlerinde bir değişiklik yok Filistin işinde İran Arap devletlerim tutuyor İran Büyük Elçisi Eksel âna Dr.
Kasım Dani dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiş ve bir basın toplantısı yaparak gazetecilerin sorduğu muhtelif sualleri cevaplandırmıştır.
Bk olarak Türk — İran siyasi münasebetlerine temas eden Elçi bu hususta şunları söylemiştir:
(— Türk — İran siyasi müna ■ scbetleri «iyi» kelimesi ile kabili (Devamı Sa. 5 Su.
Amerikan sondaj heyeti dün geldi
Antet kalı teknisyenleri* memleketin muhtelif yerleıinde derin kuyular açarak su çıkarmak teşebbüsünde bulunacaklar
Belediye mutemedi bin lira ile birlikte kayboldu. Beşiktaş postahanesinde meydana çıdarılan sniistımal îdari makamların mürakabe-sizliği neticesi olarak resmî dairelerde yolsuzluk hâdiselerine sık Bik tesadüf edilmektedir. Bu cümleden olarak, dün de Beyoğlu belediye muhasebesinde teessüfe şayan bir zimmet hâdisesi vakası meydana çıkmıştır.
Öğrenildiğine göre 6 Nisan çarşamba günü muhasebe mütemadi Agâh Cabir Karahalli 45 bin liralık bir resmi çeki hâmil olarak Merkez Bankasına gitmiş, muhteviyatını tahsil ettikten sonra ortadan kaybolmuştur.
Özel idare hesabına tahsil edilen bina ve arazi vergilerinden belediye hissesi olarak aynlan 45 bin lira Merkez Bankasından özel idare adına açılmış bulunan cari hesaptan, yine aynı bankada belediye adına açılmış ikinci bir hesaba nakledilmek lâzım gelmiş; bu ameliyeyi tanzim için hazırlanan banka çeki, mutemede teslim edilmiştir.
Bize verilen malûmata göre, bu kabil çeklerin arkasına muhasebeci tarafından (Ciro) şerhi konulması lâzım geldiği halde, bu şerh konulmamıştır. Mutemet Agâh Cabir, bu ihmalden istifade etmesini bilmiş ve çeki' bankadan tahsil edip zimmetine geçirmiştir.
(Dovamı: Sa, a 8Ü, i de)
Birkaç gündenberl şehrimizde bulunan C.H.P. Genel Başkan vekili Hilmi Uran dün akşam Anka-raya hareket etmiştir.
Hilmi Uran dün Parti li Merke zinde kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Parti çevrelerinde yaptığım temaslardan memnunum. Ara se -çimlerinin yapılacağı tarih henüz tesbit edilmemiştir.
Yeni Seçim kanunun Ara seçim terinden evvel çıkmak ihtimali var
— Seçim kanununun Meclisin mayıs tatilinden evvel Çıkmasına imkân yoktur. Ara seçimleri şimdiki mevcut kanuna göre yapıla -çaktır.
Muhalif partilerin yeni kanun çıkmadıkça ara seçimlerine de gir
Bugün Mecliste 15 mlllctvekil -miyeceklerlni duyuyoru m. ligi açıktır. Biz bu boşluğu doldur mak mecburiyetindeyiz. Yalnız ortada, seçimlere muhalif partiler glrmiyecek olursa Halk Partisinin
Hilmi Uran dün C. H. P. il mer kesinde gazetecilerle görüşürken
Şehid Pilotun cenazesi
Teessüre şâyan bir hâdise
Yaramaz çocuklar Rus konsoloslusunun bazı camlarını kırdılar
Dün akşam üzeri Rus konsolosluğu önünde bir hâdise olmuş, konsolosluğun bazı camlan kırılmıştır.
Ortalığın kalabalık olduğu bir saatte vukubulan bu hâdise, etrafta büyük bir alâka ve heyecan uyandırmıştır. Camların nasıl ve ne maksatla kırıldığı henüz kafi şekilde anlaşılamamıştır. Ancak camlan kıranların 14-15 yaşlarında çocuklar olduğu tes-bit edilmiştir.
Bu hâdise etrafında geç vakit fikrini sorduğumuz salâhiyetti bir zat, hâdisenin şayanı ehemmiyet olmadığını, konsolosluk camlarının çocuklar tarafından oynarken kınlmış olduğunu söylemiştir.
Bedbaht ana
Dün mahkemede, oğlunu öldüren adama hücum
etti
Bir yıl kadar evvel Şehremi-ninde işlenen ve bir salkım üzüm yüzünden Münip adında bir gencin öldürülmesiyle neticelenen cinayetin duruşmasına 2 nci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Bu cinayeti işlemekten sanık Şükrü ile maktul Münih’in kollarını tutmak suretiyle Şükrünün cinayeti işlemesine yardım etmekten sanık Şükrünün kardeşi Beytullah’ın mevkuf olarak hsızır bulundukları dünkü celsede birkaç tanık dinlenilmiş ve duruşma başka bir güno tâlik edilmiştir. Duruşmayı müteakip sanıklar dışarı çıkarılmış ve jandarma muhafazasında sevkedilirlerken, mahkemede hazır bulunan maktulün annesi Sabriye bir fırsatını bulup sanık Şükrünün üzerine atlamış ve:
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
A merikah su sondaj heyeti Parkotelde
(Foto: Burhan - Teni Sabah), Bayındırlık Bakanlığının da- ı rı yapmak, derin kuyular açarak veti üzerine memleketimizin I su çıkarmak üzere bir Amerika» muhtelif yerlerinde su sondajla-1 (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
akaniığının dâ- ı memleketimizin nde su sondajla-i
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bu ateşe kar mı dayanır?
ÜLUNAY
Yumurta İhraç edecekmişiz 1 Bu rivayot ortaya çıkar çıkmaz dorha! piyasa yükselmiş. Piyasa yükselmiş demek bu zamanda yirmi para, kırk para artmak değildir. Artarsa yumurta başına beş kuruş birden artar ve pek tabii olarak dört nala giden hayat pahalılığına bu suretle bir kamçı daha vu-
Yahu! Hangi yumurtayı ihraç odoseğlz? •
Tavuk kolerası, vobası memlekette tavuk bırakmadı; kaç sonedir kümesler boşalıyor; öyle yerler biliyoruz kİ bir gocedo yüzlorco tavuk kaybetmişlerdir. Daha doğru-dürüst bir aşı yapıp memleketin hor kosoyo elverişli olan bu gıda men-baını kurtaramadık; kimi yumurtlatıp da İhracat yapaoağız?
Bu halk on boş kuruşa, yirmi kuruşa yumurta alamaz; bizde iso bir gıda maddesi fırladı ını? Arlık Inmoz; bitti... Nasıl? Nedon? Niçin? orasına en koskln İktisatçılar bllo akıl ordlromezlor.
Halbuki ecnobi gazetelerdo okuyoruz: Oralarda hayat pahalılığı yüzdo olll inmiş; bizde İse gün geçtikçe artıyor. Halis diye yutturulan mağşuş yemek yağlarının Hatları
malum; kahvaltı İçin okmeğo sürü* lüp yenecek İyi tereyagın kilosu sekiz liradır.
Süt bir mesele olmuştur. Gaz»* (eler, Beşiktaşta hail bostanlarda süt hilekarlığı yaparken suç üstün-do yakalanan nâbokârları kocaman harflerle yazıyorlar.
Bu millet et yiyemez, sUt içemez, yumurta yiyemez, tereyağına yanaşanlarsa no olur? Ne olacak, verem olur. Parası yoktur; ilâç alamaz... Ölürl Benim (eyzo zademin yetişmiş, bahriyeli arslan gibi bir oğlu, babasının ilâç alacalı parası olmadığı için öldU gitti.
Yumurta ihraç edilecek dıyo biz ölelim mi? Evlerde İdare, büdce diyo bir şoy kalmamış. Halk bugün var, yarın yok yaşıyor. Sayot bir alto büdcesl kurmak lâzıın golse herkesin evindo oturup «Ya sabırl» çokınokton başka yapacak bir şoy* yoktur. Ne ahbap, no sinema, no gezme... Yâni bir insan İçin gıda kadar lüzumlu olan bütün bu ihtiyaçları ortadan kaldırmak lâzım. Böylo şoy olıır mu? Buna hakkımız var ını? Fıkaralığı ateşlo renızo-dorler... Yanlışı Asıl ateş hayat pahalılığıdır. Hem öyle ateş kİ dayanılır gibi değil. No diyelim? Allah oümleyo motanet Ihsan öylesini
cenaze 'töreni
(Yazısı 5 inci Sahlfcde?


SALI
12
NİSAN
2949
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
11 inci Yıl, No. 3610
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF1İY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Almanyadaki Amerikan ordusu
Vaşington, 11 (A.A.) «afp» — Ordu Bakanlığının bildirdiğine göre, Almanyadaki işgal bölgesinde bulunan Amerikan kuvvetlerinin yekûnu 06.000 kişidir. Ve Bakanlık bu sayıyı gelecek yıl 02.000 e İndirmek tasavvurundadır.
Türkiyeye yeni askerî yardımlar
Arap Yahudi
Amerikan
kongresine müracaat edildi
GELİR VERGİSİ
Bankalardaki mevduat da vergiye tâbi olacak
Bir facianın tahkikatı
dirimizde, geçenlerde, çok ^dîm bir facia cereyan etti. Bir takım masum vatandaşlar havaya uçtu, itfaiyemize mensup fedakâr çocuklar hayata gözlerini yumdu, hattâ aradan on günden fazla bir zaman geçtiği halde, evvelki gün de münferid bir hâdise oldu. Enkaz arasında dolaşan bir Türk parçalandı...
Bu dramın tahkikatına adli makamlar el koydu. Fabrikanın direktörü ve ustabaşısı tevkif edildi. Bunlar hakkında incelemeler yapıladursun. Cumhuriyet Savcısı bazı İdarî makamların murakabe vazifesindeki ihmallerini gözönonde tutarak onlar hakkında da takibat yapılmasını İsteyecektir.
Bizim üzerinde durmalı istediğimiz nokta da esasen budur. Göz göre göre şehrin en kalabalık merkezinde harb mühimmatı ve infilâk edici maddeler imal e-dlliyor ve bunlar yapılırken en iptidaî ve ufak ihtiyatî tedbirler almnuyor. Halbuki belediye nizamları, usulleri, hattâ böyle nisam ve usuller olmasa bile akıl, mantık ve vicdan emreder ki her dakika tehlikeye ve infilâka nam ret bir fabrika kalabalık bir mahallenin tâ göbeğine oturtulmasın... İnfilâk ve felâket tahakkuk ettikten sonra buna benzer yüzlerce fabrikanın aynı mühmel şartlar içinde çalışmakta olduğu da tesbit edilmiş bulunuyor. Bunların şehir dışına nakilleri de düşünülüyormuş..« Bütün bunlar iyi, fakat şimdiye kadar mevcut talimatnameleri tatbik etmlyen-ler, bu şehrin emniyet ve asayişinden mesul olması lâzım gelen İrili, ufaldı makamlarda zerre kadar kusur, tekâsül, kabahat yok mudur ki henüz kimsenin kılına bile dokunulmamış ve adlî tahkikat ve takibatın seyrini tamamlaması beklenmiştir.
Halk Partili hükümet ve kabineler üç küsur yıldır, öyle bir u-sul ve sistem tutturdular ki, a-kıllara durgunulk verir. Bütün Halk Partili memurları korumak İçin icad edilen bu yeni moda yüksek ve muhafazası lâzım hiç bir memuru mahkeme kanın olmadıkça işinden atmamaktır amma, bir âmirin azli, vekâlet emrine alınması için behemehal suiistimal veya tekâmülünün mahkeme karariyle sabit olması mı lâzımdır? Bu nerede görülmüş bir kaidedir?
Bir jandarma kumandanı, bir kaymakam elbirliğiyle (33) vatandaşı mazlûınen hükümsüz şehit ediyorlar. Tüyleri ürpertmesi lâzım gelen bu hailenin muhakemesi yedi küsur yıldır devam ededursun, İçişleri Bakanı, Büyük Millet Meclisi kürsüsünde hiç tereddüt etmeden bu kaymakam ve kumandanın hâlâ İstihdam edilmekte olduğunu itiraf ediyor. Katil suçu ile muhakeme edilen bir memurun işinden uzak-laştıniması İçin ne bekleniyor?
Bir ticaret memurumuz Rüştü Biktiirk isminde bir lâstik muh-ile mahkemeye sevkedil-ötir. Muhtekir, jnnlıakeme olu-nadursun hükümet, yapacak baş-*’ bu UHre yar-
(!■"> ,n,,nılrn/re. mU Conk'u 14 Nmy(,rka ,lratrt ataşesi olarak tâyin ediyor ve mahkeme takibatından kurtarmak için Atlantik ötesine gönderiyor. Üç sene süren muhakeme sonunda Rüştü mahkûm oluyor ve nihayet Cemil Cönk da ilk defa olarak mahkemeye bir avukat göndermek lüzumuna kaili oluyor. Bu ânâ kadar mahkeme boş yere istinabe suretiyle Nevyork-tan ifade edbetmeğe uğraşmıştır. Lâstik suiistimali yapan ve bu yüzden iki yıl sonunda mahkûm olan bir tacirin işini kolaylaştırmış ve onunla birlikte mahkemeye sevkedilmlş bir memuru vekâlet emrine aimıyarak Nevyorkla-ra ticaret ataşesi olarak göndermeği hangi akıl ve iz’an kabul eder?
Memurlar illâ mahkeme huzurunda mahkum olmakla vazifelerinden affedilirler diye bir hüküm (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Türkiye Dışişleri Bakanı le eji Amerikada Selim Sarper tarafından karşılanıyor
Londra: 11 (Radyo) — Ameri . kan Dışişleri Bakanı Acheaon, Şimal Atlantik andlaşması memleket leri ile andlaşmaya dahil bulunma yan Türkiye ve Yunanistan gibi di ger devletlere silâh ve teçhizat yar dimi yapılması İçin Amerika kon. gresine müracaat etmiştir:
Aynı zamanda bildirildiğine gö-
re, Amerika hükümeti, beş Batı Birliği devleti ile Norveç, Danimar ka ve İtalyan hükümetlerinin, mü dafaa programlarını desteklemek isteyeceğinden resmen haberdar etmiştir.
Nevyork 11 (Radyo) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak la B. Amerika Dışişleri Bakanı Ao
Her iki taraf da ilk görüşmelerin Lozan’da yapılmasını kabul etti
Kudüs, 11 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonu, tsrail ile Arap devletleri arasında hazırlayıcı barış görüşmelerine 24 Nisanda Lozan-da toplanacak bir konferansta başlanmasını teklif etmiştir, tki taraf da teklifi kabul etmiştir, îhzarî mahiyette yapılacak görüşmelerden sonra Arap âlemi 1-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Gelir vergisinin bu mühim maddesi şiddetli münakaşalardan sonra kabul edildi
Ankara, 11 (Telefonla) — Mec lisin bugünkü oturumunda gelir vergisi tasarısının 23 üncü maddesinin müzakeresine devam o-lundu.
Söz alan Şahin Laçin, ikinci fıkrasının mevduat gizliliğini ihlâl edeceğini; mevduat gizliliğinin ihlâl edilmesinin ise mevduat sahipleri tarafından iyi karşılan-(Dovamı: 8a, 5 S0, 3 de)
Dış ticaretin tanzimi
Ankara’da toplanan kon gre çalışmalarına başladı

General Şahap Güller ile bir arada
Şehrimiz tüccarları ne diyorlar
Ankara, 11 (Hususi) — İhracatı düzenleme kongresi, Ticaret Odalan mümessilleri, alâkalı pro fesörler ve bankacılardan mürek kep olarak bu sabah toplandı. Ticaret Bakanı Cemil Sait Bar-.las açılış nutkunda İstanbul Tüc car Derneği içtimaında ihracat rejimi etrafında kesin kararlar alınmadığını, bu toplantıda bıı işin kesin olarak halledileceğin: söyllyerek ihraç fiatlanmızın Av rupaya nazaran fazla olduğunu, bu işin halli icap, ettiğini söyli-yerek bu işleri incelemek üzere Uç komisyon seçilmesini isted:.
(Devamı Sa. 5 6u. 6)
Agâh Cabir Karahallı
45 hin liralık
bir ihtilâs
Bir
45
Yeni seçim kanunu
H. Uran ve Nihad Erim’in beyanatları. Uran seçim kanununun ara seçimlere kadar hazırlanabileceğini ummuyor
Iran B. Elçisinin basın toplantısı
İran - Rus münasebetlerinde bir değişiklik yok Filistin işinde İran Arap devletlerim tutuyor İran Büyük Elçisi Eksel âna Dr.
Kasım Dani dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiş ve bir basın toplantısı yaparak gazetecilerin sorduğu muhtelif sualleri cevaplandırmıştır.
Bk olarak Türk — İran siyasi münasebetlerine temas eden Elçi bu hususta şunları söylemiştir:
(— Türk — İran siyasi müna ■ scbetleri «iyi» kelimesi ile kabili (Devamı Sa. 5 Su.
Amerikan sondaj heyeti dün geldi
Antet kalı teknisyenleri* memleketin muhtelif yerleıinde derin kuyular açarak su çıkarmak teşebbüsünde bulunacaklar
Belediye mutemedi bin lira ile birlikte kayboldu. Beşiktaş postahanesinde meydana çıdarılan sniistımal îdari makamların mürakabe-sizliği neticesi olarak resmî dairelerde yolsuzluk hâdiselerine sık Bik tesadüf edilmektedir. Bu cümleden olarak, dün de Beyoğlu belediye muhasebesinde teessüfe şayan bir zimmet hâdisesi vakası meydana çıkmıştır.
Öğrenildiğine göre 6 Nisan çarşamba günü muhasebe mütemadi Agâh Cabir Karahalli 45 bin liralık bir resmi çeki hâmil olarak Merkez Bankasına gitmiş, muhteviyatını tahsil ettikten sonra ortadan kaybolmuştur.
Özel idare hesabına tahsil edilen bina ve arazi vergilerinden belediye hissesi olarak aynlan 45 bin lira Merkez Bankasından özel idare adına açılmış bulunan cari hesaptan, yine aynı bankada belediye adına açılmış ikinci bir hesaba nakledilmek lâzım gelmiş; bu ameliyeyi tanzim için hazırlanan banka çeki, mutemede teslim edilmiştir.
Bize verilen malûmata göre, bu kabil çeklerin arkasına muhasebeci tarafından (Ciro) şerhi konulması lâzım geldiği halde, bu şerh konulmamıştır. Mutemet Agâh Cabir, bu ihmalden istifade etmesini bilmiş ve çeki' bankadan tahsil edip zimmetine geçirmiştir.
(Dovamı: Sa, a 8Ü, i de)
Birkaç gündenberl şehrimizde bulunan C.H.P. Genel Başkan vekili Hilmi Uran dün akşam Anka-raya hareket etmiştir.
Hilmi Uran dün Parti li Merke zinde kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Parti çevrelerinde yaptığım temaslardan memnunum. Ara se -çimlerinin yapılacağı tarih henüz tesbit edilmemiştir.
Yeni Seçim kanunun Ara seçim terinden evvel çıkmak ihtimali var
— Seçim kanununun Meclisin mayıs tatilinden evvel Çıkmasına imkân yoktur. Ara seçimleri şimdiki mevcut kanuna göre yapıla -çaktır.
Muhalif partilerin yeni kanun çıkmadıkça ara seçimlerine de gir
Bugün Mecliste 15 mlllctvekil -miyeceklerlni duyuyoru m. ligi açıktır. Biz bu boşluğu doldur mak mecburiyetindeyiz. Yalnız ortada, seçimlere muhalif partiler glrmiyecek olursa Halk Partisinin
Hilmi Uran dün C. H. P. il mer kesinde gazetecilerle görüşürken
Şehid Pilotun cenazesi
Teessüre şâyan bir hâdise
Yaramaz çocuklar Rus konsoloslusunun bazı camlarını kırdılar
Dün akşam üzeri Rus konsolosluğu önünde bir hâdise olmuş, konsolosluğun bazı camlan kırılmıştır.
Ortalığın kalabalık olduğu bir saatte vukubulan bu hâdise, etrafta büyük bir alâka ve heyecan uyandırmıştır. Camların nasıl ve ne maksatla kırıldığı henüz kafi şekilde anlaşılamamıştır. Ancak camlan kıranların 14-15 yaşlarında çocuklar olduğu tes-bit edilmiştir.
Bu hâdise etrafında geç vakit fikrini sorduğumuz salâhiyetti bir zat, hâdisenin şayanı ehemmiyet olmadığını, konsolosluk camlarının çocuklar tarafından oynarken kınlmış olduğunu söylemiştir.
Bedbaht ana
Dün mahkemede, oğlunu öldüren adama hücum
etti
Bir yıl kadar evvel Şehremi-ninde işlenen ve bir salkım üzüm yüzünden Münip adında bir gencin öldürülmesiyle neticelenen cinayetin duruşmasına 2 nci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Bu cinayeti işlemekten sanık Şükrü ile maktul Münih’in kollarını tutmak suretiyle Şükrünün cinayeti işlemesine yardım etmekten sanık Şükrünün kardeşi Beytullah’ın mevkuf olarak hsızır bulundukları dünkü celsede birkaç tanık dinlenilmiş ve duruşma başka bir güno tâlik edilmiştir. Duruşmayı müteakip sanıklar dışarı çıkarılmış ve jandarma muhafazasında sevkedilirlerken, mahkemede hazır bulunan maktulün annesi Sabriye bir fırsatını bulup sanık Şükrünün üzerine atlamış ve:
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
A merikah su sondaj heyeti Parkotelde
(Foto: Burhan - Teni Sabah), Bayındırlık Bakanlığının da- ı rı yapmak, derin kuyular açarak veti üzerine memleketimizin I su çıkarmak üzere bir Amerika» muhtelif yerlerinde su sondajla-1 (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
akaniığının dâ- ı memleketimizin nde su sondajla-i
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bu ateşe kar mı dayanır?
ÜLUNAY
Yumurta İhraç edecekmişiz 1 Bu rivayot ortaya çıkar çıkmaz dorha! piyasa yükselmiş. Piyasa yükselmiş demek bu zamanda yirmi para, kırk para artmak değildir. Artarsa yumurta başına beş kuruş birden artar ve pek tabii olarak dört nala giden hayat pahalılığına bu suretle bir kamçı daha vu-
Yahu! Hangi yumurtayı ihraç odoseğlz? •
Tavuk kolerası, vobası memlekette tavuk bırakmadı; kaç sonedir kümesler boşalıyor; öyle yerler biliyoruz kİ bir gocedo yüzlorco tavuk kaybetmişlerdir. Daha doğru-dürüst bir aşı yapıp memleketin hor kosoyo elverişli olan bu gıda men-baını kurtaramadık; kimi yumurtlatıp da İhracat yapaoağız?
Bu halk on boş kuruşa, yirmi kuruşa yumurta alamaz; bizde iso bir gıda maddesi fırladı ını? Arlık Inmoz; bitti... Nasıl? Nedon? Niçin? orasına en koskln İktisatçılar bllo akıl ordlromezlor.
Halbuki ecnobi gazetelerdo okuyoruz: Oralarda hayat pahalılığı yüzdo olll inmiş; bizde İse gün geçtikçe artıyor. Halis diye yutturulan mağşuş yemek yağlarının Hatları
malum; kahvaltı İçin okmeğo sürü* lüp yenecek İyi tereyagın kilosu sekiz liradır.
Süt bir mesele olmuştur. Gaz»* (eler, Beşiktaşta hail bostanlarda süt hilekarlığı yaparken suç üstün-do yakalanan nâbokârları kocaman harflerle yazıyorlar.
Bu millet et yiyemez, sUt içemez, yumurta yiyemez, tereyağına yanaşanlarsa no olur? Ne olacak, verem olur. Parası yoktur; ilâç alamaz... Ölürl Benim (eyzo zademin yetişmiş, bahriyeli arslan gibi bir oğlu, babasının ilâç alacalı parası olmadığı için öldU gitti.
Yumurta ihraç edilecek dıyo biz ölelim mi? Evlerde İdare, büdce diyo bir şoy kalmamış. Halk bugün var, yarın yok yaşıyor. Sayot bir alto büdcesl kurmak lâzıın golse herkesin evindo oturup «Ya sabırl» çokınokton başka yapacak bir şoy* yoktur. Ne ahbap, no sinema, no gezme... Yâni bir insan İçin gıda kadar lüzumlu olan bütün bu ihtiyaçları ortadan kaldırmak lâzım. Böylo şoy olıır mu? Buna hakkımız var ını? Fıkaralığı ateşlo renızo-dorler... Yanlışı Asıl ateş hayat pahalılığıdır. Hem öyle ateş kİ dayanılır gibi değil. No diyelim? Allah oümleyo motanet Ihsan öylesini
cenaze 'töreni
(Yazısı 5 inci Sahlfcde?


SALI
12
NİSAN
2949
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
11 inci Yıl, No. 3610
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF1İY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Almanyadaki Amerikan ordusu
Vaşington, 11 (A.A.) «afp» — Ordu Bakanlığının bildirdiğine göre, Almanyadaki işgal bölgesinde bulunan Amerikan kuvvetlerinin yekûnu 06.000 kişidir. Ve Bakanlık bu sayıyı gelecek yıl 02.000 e İndirmek tasavvurundadır.
Türkiyeye yeni askerî yardımlar
Arap Yahudi
Amerikan
kongresine müracaat edildi
GELİR VERGİSİ
Bankalardaki mevduat da vergiye tâbi olacak
Bir facianın tahkikatı
dirimizde, geçenlerde, çok ^dîm bir facia cereyan etti. Bir takım masum vatandaşlar havaya uçtu, itfaiyemize mensup fedakâr çocuklar hayata gözlerini yumdu, hattâ aradan on günden fazla bir zaman geçtiği halde, evvelki gün de münferid bir hâdise oldu. Enkaz arasında dolaşan bir Türk parçalandı...
Bu dramın tahkikatına adli makamlar el koydu. Fabrikanın direktörü ve ustabaşısı tevkif edildi. Bunlar hakkında incelemeler yapıladursun. Cumhuriyet Savcısı bazı İdarî makamların murakabe vazifesindeki ihmallerini gözönonde tutarak onlar hakkında da takibat yapılmasını İsteyecektir.
Bizim üzerinde durmalı istediğimiz nokta da esasen budur. Göz göre göre şehrin en kalabalık merkezinde harb mühimmatı ve infilâk edici maddeler imal e-dlliyor ve bunlar yapılırken en iptidaî ve ufak ihtiyatî tedbirler almnuyor. Halbuki belediye nizamları, usulleri, hattâ böyle nisam ve usuller olmasa bile akıl, mantık ve vicdan emreder ki her dakika tehlikeye ve infilâka nam ret bir fabrika kalabalık bir mahallenin tâ göbeğine oturtulmasın... İnfilâk ve felâket tahakkuk ettikten sonra buna benzer yüzlerce fabrikanın aynı mühmel şartlar içinde çalışmakta olduğu da tesbit edilmiş bulunuyor. Bunların şehir dışına nakilleri de düşünülüyormuş..« Bütün bunlar iyi, fakat şimdiye kadar mevcut talimatnameleri tatbik etmlyen-ler, bu şehrin emniyet ve asayişinden mesul olması lâzım gelen İrili, ufaldı makamlarda zerre kadar kusur, tekâsül, kabahat yok mudur ki henüz kimsenin kılına bile dokunulmamış ve adlî tahkikat ve takibatın seyrini tamamlaması beklenmiştir.
Halk Partili hükümet ve kabineler üç küsur yıldır, öyle bir u-sul ve sistem tutturdular ki, a-kıllara durgunulk verir. Bütün Halk Partili memurları korumak İçin icad edilen bu yeni moda yüksek ve muhafazası lâzım hiç bir memuru mahkeme kanın olmadıkça işinden atmamaktır amma, bir âmirin azli, vekâlet emrine alınması için behemehal suiistimal veya tekâmülünün mahkeme karariyle sabit olması mı lâzımdır? Bu nerede görülmüş bir kaidedir?
Bir jandarma kumandanı, bir kaymakam elbirliğiyle (33) vatandaşı mazlûınen hükümsüz şehit ediyorlar. Tüyleri ürpertmesi lâzım gelen bu hailenin muhakemesi yedi küsur yıldır devam ededursun, İçişleri Bakanı, Büyük Millet Meclisi kürsüsünde hiç tereddüt etmeden bu kaymakam ve kumandanın hâlâ İstihdam edilmekte olduğunu itiraf ediyor. Katil suçu ile muhakeme edilen bir memurun işinden uzak-laştıniması İçin ne bekleniyor?
Bir ticaret memurumuz Rüştü Biktiirk isminde bir lâstik muh-ile mahkemeye sevkedil-ötir. Muhtekir, jnnlıakeme olu-nadursun hükümet, yapacak baş-*’ bu UHre yar-
(!■"> ,n,,nılrn/re. mU Conk'u 14 Nmy(,rka ,lratrt ataşesi olarak tâyin ediyor ve mahkeme takibatından kurtarmak için Atlantik ötesine gönderiyor. Üç sene süren muhakeme sonunda Rüştü mahkûm oluyor ve nihayet Cemil Cönk da ilk defa olarak mahkemeye bir avukat göndermek lüzumuna kaili oluyor. Bu ânâ kadar mahkeme boş yere istinabe suretiyle Nevyork-tan ifade edbetmeğe uğraşmıştır. Lâstik suiistimali yapan ve bu yüzden iki yıl sonunda mahkûm olan bir tacirin işini kolaylaştırmış ve onunla birlikte mahkemeye sevkedilmlş bir memuru vekâlet emrine aimıyarak Nevyorkla-ra ticaret ataşesi olarak göndermeği hangi akıl ve iz’an kabul eder?
Memurlar illâ mahkeme huzurunda mahkum olmakla vazifelerinden affedilirler diye bir hüküm (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Türkiye Dışişleri Bakanı le eji Amerikada Selim Sarper tarafından karşılanıyor
Londra: 11 (Radyo) — Ameri . kan Dışişleri Bakanı Acheaon, Şimal Atlantik andlaşması memleket leri ile andlaşmaya dahil bulunma yan Türkiye ve Yunanistan gibi di ger devletlere silâh ve teçhizat yar dimi yapılması İçin Amerika kon. gresine müracaat etmiştir:
Aynı zamanda bildirildiğine gö-
re, Amerika hükümeti, beş Batı Birliği devleti ile Norveç, Danimar ka ve İtalyan hükümetlerinin, mü dafaa programlarını desteklemek isteyeceğinden resmen haberdar etmiştir.
Nevyork 11 (Radyo) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak la B. Amerika Dışişleri Bakanı Ao
Her iki taraf da ilk görüşmelerin Lozan’da yapılmasını kabul etti
Kudüs, 11 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonu, tsrail ile Arap devletleri arasında hazırlayıcı barış görüşmelerine 24 Nisanda Lozan-da toplanacak bir konferansta başlanmasını teklif etmiştir, tki taraf da teklifi kabul etmiştir, îhzarî mahiyette yapılacak görüşmelerden sonra Arap âlemi 1-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Gelir vergisinin bu mühim maddesi şiddetli münakaşalardan sonra kabul edildi
Ankara, 11 (Telefonla) — Mec lisin bugünkü oturumunda gelir vergisi tasarısının 23 üncü maddesinin müzakeresine devam o-lundu.
Söz alan Şahin Laçin, ikinci fıkrasının mevduat gizliliğini ihlâl edeceğini; mevduat gizliliğinin ihlâl edilmesinin ise mevduat sahipleri tarafından iyi karşılan-(Dovamı: 8a, 5 S0, 3 de)
Dış ticaretin tanzimi
Ankara’da toplanan kon gre çalışmalarına başladı

General Şahap Güller ile bir arada
Şehrimiz tüccarları ne diyorlar
Ankara, 11 (Hususi) — İhracatı düzenleme kongresi, Ticaret Odalan mümessilleri, alâkalı pro fesörler ve bankacılardan mürek kep olarak bu sabah toplandı. Ticaret Bakanı Cemil Sait Bar-.las açılış nutkunda İstanbul Tüc car Derneği içtimaında ihracat rejimi etrafında kesin kararlar alınmadığını, bu toplantıda bıı işin kesin olarak halledileceğin: söyllyerek ihraç fiatlanmızın Av rupaya nazaran fazla olduğunu, bu işin halli icap, ettiğini söyli-yerek bu işleri incelemek üzere Uç komisyon seçilmesini isted:.
(Devamı Sa. 5 6u. 6)
Agâh Cabir Karahallı
45 hin liralık
bir ihtilâs
Bir
45
Yeni seçim kanunu
H. Uran ve Nihad Erim’in beyanatları. Uran seçim kanununun ara seçimlere kadar hazırlanabileceğini ummuyor
Iran B. Elçisinin basın toplantısı
İran - Rus münasebetlerinde bir değişiklik yok Filistin işinde İran Arap devletlerim tutuyor İran Büyük Elçisi Eksel âna Dr.
Kasım Dani dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiş ve bir basın toplantısı yaparak gazetecilerin sorduğu muhtelif sualleri cevaplandırmıştır.
Bk olarak Türk — İran siyasi münasebetlerine temas eden Elçi bu hususta şunları söylemiştir:
(— Türk — İran siyasi müna ■ scbetleri «iyi» kelimesi ile kabili (Devamı Sa. 5 Su.
Amerikan sondaj heyeti dün geldi
Antet kalı teknisyenleri* memleketin muhtelif yerleıinde derin kuyular açarak su çıkarmak teşebbüsünde bulunacaklar
Belediye mutemedi bin lira ile birlikte kayboldu. Beşiktaş postahanesinde meydana çıdarılan sniistımal îdari makamların mürakabe-sizliği neticesi olarak resmî dairelerde yolsuzluk hâdiselerine sık Bik tesadüf edilmektedir. Bu cümleden olarak, dün de Beyoğlu belediye muhasebesinde teessüfe şayan bir zimmet hâdisesi vakası meydana çıkmıştır.
Öğrenildiğine göre 6 Nisan çarşamba günü muhasebe mütemadi Agâh Cabir Karahalli 45 bin liralık bir resmi çeki hâmil olarak Merkez Bankasına gitmiş, muhteviyatını tahsil ettikten sonra ortadan kaybolmuştur.
Özel idare hesabına tahsil edilen bina ve arazi vergilerinden belediye hissesi olarak aynlan 45 bin lira Merkez Bankasından özel idare adına açılmış bulunan cari hesaptan, yine aynı bankada belediye adına açılmış ikinci bir hesaba nakledilmek lâzım gelmiş; bu ameliyeyi tanzim için hazırlanan banka çeki, mutemede teslim edilmiştir.
Bize verilen malûmata göre, bu kabil çeklerin arkasına muhasebeci tarafından (Ciro) şerhi konulması lâzım geldiği halde, bu şerh konulmamıştır. Mutemet Agâh Cabir, bu ihmalden istifade etmesini bilmiş ve çeki' bankadan tahsil edip zimmetine geçirmiştir.
(Dovamı: Sa, a 8Ü, i de)
Birkaç gündenberl şehrimizde bulunan C.H.P. Genel Başkan vekili Hilmi Uran dün akşam Anka-raya hareket etmiştir.
Hilmi Uran dün Parti li Merke zinde kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Parti çevrelerinde yaptığım temaslardan memnunum. Ara se -çimlerinin yapılacağı tarih henüz tesbit edilmemiştir.
Yeni Seçim kanunun Ara seçim terinden evvel çıkmak ihtimali var
— Seçim kanununun Meclisin mayıs tatilinden evvel Çıkmasına imkân yoktur. Ara seçimleri şimdiki mevcut kanuna göre yapıla -çaktır.
Muhalif partilerin yeni kanun çıkmadıkça ara seçimlerine de gir
Bugün Mecliste 15 mlllctvekil -miyeceklerlni duyuyoru m. ligi açıktır. Biz bu boşluğu doldur mak mecburiyetindeyiz. Yalnız ortada, seçimlere muhalif partiler glrmiyecek olursa Halk Partisinin
Hilmi Uran dün C. H. P. il mer kesinde gazetecilerle görüşürken
Şehid Pilotun cenazesi
Teessüre şâyan bir hâdise
Yaramaz çocuklar Rus konsoloslusunun bazı camlarını kırdılar
Dün akşam üzeri Rus konsolosluğu önünde bir hâdise olmuş, konsolosluğun bazı camlan kırılmıştır.
Ortalığın kalabalık olduğu bir saatte vukubulan bu hâdise, etrafta büyük bir alâka ve heyecan uyandırmıştır. Camların nasıl ve ne maksatla kırıldığı henüz kafi şekilde anlaşılamamıştır. Ancak camlan kıranların 14-15 yaşlarında çocuklar olduğu tes-bit edilmiştir.
Bu hâdise etrafında geç vakit fikrini sorduğumuz salâhiyetti bir zat, hâdisenin şayanı ehemmiyet olmadığını, konsolosluk camlarının çocuklar tarafından oynarken kınlmış olduğunu söylemiştir.
Bedbaht ana
Dün mahkemede, oğlunu öldüren adama hücum
etti
Bir yıl kadar evvel Şehremi-ninde işlenen ve bir salkım üzüm yüzünden Münip adında bir gencin öldürülmesiyle neticelenen cinayetin duruşmasına 2 nci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Bu cinayeti işlemekten sanık Şükrü ile maktul Münih’in kollarını tutmak suretiyle Şükrünün cinayeti işlemesine yardım etmekten sanık Şükrünün kardeşi Beytullah’ın mevkuf olarak hsızır bulundukları dünkü celsede birkaç tanık dinlenilmiş ve duruşma başka bir güno tâlik edilmiştir. Duruşmayı müteakip sanıklar dışarı çıkarılmış ve jandarma muhafazasında sevkedilirlerken, mahkemede hazır bulunan maktulün annesi Sabriye bir fırsatını bulup sanık Şükrünün üzerine atlamış ve:
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
A merikah su sondaj heyeti Parkotelde
(Foto: Burhan - Teni Sabah), Bayındırlık Bakanlığının da- ı rı yapmak, derin kuyular açarak veti üzerine memleketimizin I su çıkarmak üzere bir Amerika» muhtelif yerlerinde su sondajla-1 (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
akaniığının dâ- ı memleketimizin nde su sondajla-i
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bu ateşe kar mı dayanır?
ÜLUNAY
Yumurta İhraç edecekmişiz 1 Bu rivayot ortaya çıkar çıkmaz dorha! piyasa yükselmiş. Piyasa yükselmiş demek bu zamanda yirmi para, kırk para artmak değildir. Artarsa yumurta başına beş kuruş birden artar ve pek tabii olarak dört nala giden hayat pahalılığına bu suretle bir kamçı daha vu-
Yahu! Hangi yumurtayı ihraç odoseğlz? •
Tavuk kolerası, vobası memlekette tavuk bırakmadı; kaç sonedir kümesler boşalıyor; öyle yerler biliyoruz kİ bir gocedo yüzlorco tavuk kaybetmişlerdir. Daha doğru-dürüst bir aşı yapıp memleketin hor kosoyo elverişli olan bu gıda men-baını kurtaramadık; kimi yumurtlatıp da İhracat yapaoağız?
Bu halk on boş kuruşa, yirmi kuruşa yumurta alamaz; bizde iso bir gıda maddesi fırladı ını? Arlık Inmoz; bitti... Nasıl? Nedon? Niçin? orasına en koskln İktisatçılar bllo akıl ordlromezlor.
Halbuki ecnobi gazetelerdo okuyoruz: Oralarda hayat pahalılığı yüzdo olll inmiş; bizde İse gün geçtikçe artıyor. Halis diye yutturulan mağşuş yemek yağlarının Hatları
malum; kahvaltı İçin okmeğo sürü* lüp yenecek İyi tereyagın kilosu sekiz liradır.
Süt bir mesele olmuştur. Gaz»* (eler, Beşiktaşta hail bostanlarda süt hilekarlığı yaparken suç üstün-do yakalanan nâbokârları kocaman harflerle yazıyorlar.
Bu millet et yiyemez, sUt içemez, yumurta yiyemez, tereyağına yanaşanlarsa no olur? Ne olacak, verem olur. Parası yoktur; ilâç alamaz... Ölürl Benim (eyzo zademin yetişmiş, bahriyeli arslan gibi bir oğlu, babasının ilâç alacalı parası olmadığı için öldU gitti.
Yumurta ihraç edilecek dıyo biz ölelim mi? Evlerde İdare, büdce diyo bir şoy kalmamış. Halk bugün var, yarın yok yaşıyor. Sayot bir alto büdcesl kurmak lâzıın golse herkesin evindo oturup «Ya sabırl» çokınokton başka yapacak bir şoy* yoktur. Ne ahbap, no sinema, no gezme... Yâni bir insan İçin gıda kadar lüzumlu olan bütün bu ihtiyaçları ortadan kaldırmak lâzım. Böylo şoy olıır mu? Buna hakkımız var ını? Fıkaralığı ateşlo renızo-dorler... Yanlışı Asıl ateş hayat pahalılığıdır. Hem öyle ateş kİ dayanılır gibi değil. No diyelim? Allah oümleyo motanet Ihsan öylesini
cenaze 'töreni
(Yazısı 5 inci Sahlfcde?


SALI
12
NİSAN
2949
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
11 inci Yıl, No. 3610
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF1İY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Almanyadaki Amerikan ordusu
Vaşington, 11 (A.A.) «afp» — Ordu Bakanlığının bildirdiğine göre, Almanyadaki işgal bölgesinde bulunan Amerikan kuvvetlerinin yekûnu 06.000 kişidir. Ve Bakanlık bu sayıyı gelecek yıl 02.000 e İndirmek tasavvurundadır.
Türkiyeye yeni askerî yardımlar
Arap Yahudi
Amerikan
kongresine müracaat edildi
GELİR VERGİSİ
Bankalardaki mevduat da vergiye tâbi olacak
Bir facianın tahkikatı
dirimizde, geçenlerde, çok ^dîm bir facia cereyan etti. Bir takım masum vatandaşlar havaya uçtu, itfaiyemize mensup fedakâr çocuklar hayata gözlerini yumdu, hattâ aradan on günden fazla bir zaman geçtiği halde, evvelki gün de münferid bir hâdise oldu. Enkaz arasında dolaşan bir Türk parçalandı...
Bu dramın tahkikatına adli makamlar el koydu. Fabrikanın direktörü ve ustabaşısı tevkif edildi. Bunlar hakkında incelemeler yapıladursun. Cumhuriyet Savcısı bazı İdarî makamların murakabe vazifesindeki ihmallerini gözönonde tutarak onlar hakkında da takibat yapılmasını İsteyecektir.
Bizim üzerinde durmalı istediğimiz nokta da esasen budur. Göz göre göre şehrin en kalabalık merkezinde harb mühimmatı ve infilâk edici maddeler imal e-dlliyor ve bunlar yapılırken en iptidaî ve ufak ihtiyatî tedbirler almnuyor. Halbuki belediye nizamları, usulleri, hattâ böyle nisam ve usuller olmasa bile akıl, mantık ve vicdan emreder ki her dakika tehlikeye ve infilâka nam ret bir fabrika kalabalık bir mahallenin tâ göbeğine oturtulmasın... İnfilâk ve felâket tahakkuk ettikten sonra buna benzer yüzlerce fabrikanın aynı mühmel şartlar içinde çalışmakta olduğu da tesbit edilmiş bulunuyor. Bunların şehir dışına nakilleri de düşünülüyormuş..« Bütün bunlar iyi, fakat şimdiye kadar mevcut talimatnameleri tatbik etmlyen-ler, bu şehrin emniyet ve asayişinden mesul olması lâzım gelen İrili, ufaldı makamlarda zerre kadar kusur, tekâsül, kabahat yok mudur ki henüz kimsenin kılına bile dokunulmamış ve adlî tahkikat ve takibatın seyrini tamamlaması beklenmiştir.
Halk Partili hükümet ve kabineler üç küsur yıldır, öyle bir u-sul ve sistem tutturdular ki, a-kıllara durgunulk verir. Bütün Halk Partili memurları korumak İçin icad edilen bu yeni moda yüksek ve muhafazası lâzım hiç bir memuru mahkeme kanın olmadıkça işinden atmamaktır amma, bir âmirin azli, vekâlet emrine alınması için behemehal suiistimal veya tekâmülünün mahkeme karariyle sabit olması mı lâzımdır? Bu nerede görülmüş bir kaidedir?
Bir jandarma kumandanı, bir kaymakam elbirliğiyle (33) vatandaşı mazlûınen hükümsüz şehit ediyorlar. Tüyleri ürpertmesi lâzım gelen bu hailenin muhakemesi yedi küsur yıldır devam ededursun, İçişleri Bakanı, Büyük Millet Meclisi kürsüsünde hiç tereddüt etmeden bu kaymakam ve kumandanın hâlâ İstihdam edilmekte olduğunu itiraf ediyor. Katil suçu ile muhakeme edilen bir memurun işinden uzak-laştıniması İçin ne bekleniyor?
Bir ticaret memurumuz Rüştü Biktiirk isminde bir lâstik muh-ile mahkemeye sevkedil-ötir. Muhtekir, jnnlıakeme olu-nadursun hükümet, yapacak baş-*’ bu UHre yar-
(!■"> ,n,,nılrn/re. mU Conk'u 14 Nmy(,rka ,lratrt ataşesi olarak tâyin ediyor ve mahkeme takibatından kurtarmak için Atlantik ötesine gönderiyor. Üç sene süren muhakeme sonunda Rüştü mahkûm oluyor ve nihayet Cemil Cönk da ilk defa olarak mahkemeye bir avukat göndermek lüzumuna kaili oluyor. Bu ânâ kadar mahkeme boş yere istinabe suretiyle Nevyork-tan ifade edbetmeğe uğraşmıştır. Lâstik suiistimali yapan ve bu yüzden iki yıl sonunda mahkûm olan bir tacirin işini kolaylaştırmış ve onunla birlikte mahkemeye sevkedilmlş bir memuru vekâlet emrine aimıyarak Nevyorkla-ra ticaret ataşesi olarak göndermeği hangi akıl ve iz’an kabul eder?
Memurlar illâ mahkeme huzurunda mahkum olmakla vazifelerinden affedilirler diye bir hüküm (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Türkiye Dışişleri Bakanı le eji Amerikada Selim Sarper tarafından karşılanıyor
Londra: 11 (Radyo) — Ameri . kan Dışişleri Bakanı Acheaon, Şimal Atlantik andlaşması memleket leri ile andlaşmaya dahil bulunma yan Türkiye ve Yunanistan gibi di ger devletlere silâh ve teçhizat yar dimi yapılması İçin Amerika kon. gresine müracaat etmiştir:
Aynı zamanda bildirildiğine gö-
re, Amerika hükümeti, beş Batı Birliği devleti ile Norveç, Danimar ka ve İtalyan hükümetlerinin, mü dafaa programlarını desteklemek isteyeceğinden resmen haberdar etmiştir.
Nevyork 11 (Radyo) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak la B. Amerika Dışişleri Bakanı Ao
Her iki taraf da ilk görüşmelerin Lozan’da yapılmasını kabul etti
Kudüs, 11 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonu, tsrail ile Arap devletleri arasında hazırlayıcı barış görüşmelerine 24 Nisanda Lozan-da toplanacak bir konferansta başlanmasını teklif etmiştir, tki taraf da teklifi kabul etmiştir, îhzarî mahiyette yapılacak görüşmelerden sonra Arap âlemi 1-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Gelir vergisinin bu mühim maddesi şiddetli münakaşalardan sonra kabul edildi
Ankara, 11 (Telefonla) — Mec lisin bugünkü oturumunda gelir vergisi tasarısının 23 üncü maddesinin müzakeresine devam o-lundu.
Söz alan Şahin Laçin, ikinci fıkrasının mevduat gizliliğini ihlâl edeceğini; mevduat gizliliğinin ihlâl edilmesinin ise mevduat sahipleri tarafından iyi karşılan-(Dovamı: 8a, 5 S0, 3 de)
Dış ticaretin tanzimi
Ankara’da toplanan kon gre çalışmalarına başladı

General Şahap Güller ile bir arada
Şehrimiz tüccarları ne diyorlar
Ankara, 11 (Hususi) — İhracatı düzenleme kongresi, Ticaret Odalan mümessilleri, alâkalı pro fesörler ve bankacılardan mürek kep olarak bu sabah toplandı. Ticaret Bakanı Cemil Sait Bar-.las açılış nutkunda İstanbul Tüc car Derneği içtimaında ihracat rejimi etrafında kesin kararlar alınmadığını, bu toplantıda bıı işin kesin olarak halledileceğin: söyllyerek ihraç fiatlanmızın Av rupaya nazaran fazla olduğunu, bu işin halli icap, ettiğini söyli-yerek bu işleri incelemek üzere Uç komisyon seçilmesini isted:.
(Devamı Sa. 5 6u. 6)
Agâh Cabir Karahallı
45 hin liralık
bir ihtilâs
Bir
45
Yeni seçim kanunu
H. Uran ve Nihad Erim’in beyanatları. Uran seçim kanununun ara seçimlere kadar hazırlanabileceğini ummuyor
Iran B. Elçisinin basın toplantısı
İran - Rus münasebetlerinde bir değişiklik yok Filistin işinde İran Arap devletlerim tutuyor İran Büyük Elçisi Eksel âna Dr.
Kasım Dani dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiş ve bir basın toplantısı yaparak gazetecilerin sorduğu muhtelif sualleri cevaplandırmıştır.
Bk olarak Türk — İran siyasi münasebetlerine temas eden Elçi bu hususta şunları söylemiştir:
(— Türk — İran siyasi müna ■ scbetleri «iyi» kelimesi ile kabili (Devamı Sa. 5 Su.
Amerikan sondaj heyeti dün geldi
Antet kalı teknisyenleri* memleketin muhtelif yerleıinde derin kuyular açarak su çıkarmak teşebbüsünde bulunacaklar
Belediye mutemedi bin lira ile birlikte kayboldu. Beşiktaş postahanesinde meydana çıdarılan sniistımal îdari makamların mürakabe-sizliği neticesi olarak resmî dairelerde yolsuzluk hâdiselerine sık Bik tesadüf edilmektedir. Bu cümleden olarak, dün de Beyoğlu belediye muhasebesinde teessüfe şayan bir zimmet hâdisesi vakası meydana çıkmıştır.
Öğrenildiğine göre 6 Nisan çarşamba günü muhasebe mütemadi Agâh Cabir Karahalli 45 bin liralık bir resmi çeki hâmil olarak Merkez Bankasına gitmiş, muhteviyatını tahsil ettikten sonra ortadan kaybolmuştur.
Özel idare hesabına tahsil edilen bina ve arazi vergilerinden belediye hissesi olarak aynlan 45 bin lira Merkez Bankasından özel idare adına açılmış bulunan cari hesaptan, yine aynı bankada belediye adına açılmış ikinci bir hesaba nakledilmek lâzım gelmiş; bu ameliyeyi tanzim için hazırlanan banka çeki, mutemede teslim edilmiştir.
Bize verilen malûmata göre, bu kabil çeklerin arkasına muhasebeci tarafından (Ciro) şerhi konulması lâzım geldiği halde, bu şerh konulmamıştır. Mutemet Agâh Cabir, bu ihmalden istifade etmesini bilmiş ve çeki' bankadan tahsil edip zimmetine geçirmiştir.
(Dovamı: Sa, a 8Ü, i de)
Birkaç gündenberl şehrimizde bulunan C.H.P. Genel Başkan vekili Hilmi Uran dün akşam Anka-raya hareket etmiştir.
Hilmi Uran dün Parti li Merke zinde kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Parti çevrelerinde yaptığım temaslardan memnunum. Ara se -çimlerinin yapılacağı tarih henüz tesbit edilmemiştir.
Yeni Seçim kanunun Ara seçim terinden evvel çıkmak ihtimali var
— Seçim kanununun Meclisin mayıs tatilinden evvel Çıkmasına imkân yoktur. Ara seçimleri şimdiki mevcut kanuna göre yapıla -çaktır.
Muhalif partilerin yeni kanun çıkmadıkça ara seçimlerine de gir
Bugün Mecliste 15 mlllctvekil -miyeceklerlni duyuyoru m. ligi açıktır. Biz bu boşluğu doldur mak mecburiyetindeyiz. Yalnız ortada, seçimlere muhalif partiler glrmiyecek olursa Halk Partisinin
Hilmi Uran dün C. H. P. il mer kesinde gazetecilerle görüşürken
Şehid Pilotun cenazesi
Teessüre şâyan bir hâdise
Yaramaz çocuklar Rus konsoloslusunun bazı camlarını kırdılar
Dün akşam üzeri Rus konsolosluğu önünde bir hâdise olmuş, konsolosluğun bazı camlan kırılmıştır.
Ortalığın kalabalık olduğu bir saatte vukubulan bu hâdise, etrafta büyük bir alâka ve heyecan uyandırmıştır. Camların nasıl ve ne maksatla kırıldığı henüz kafi şekilde anlaşılamamıştır. Ancak camlan kıranların 14-15 yaşlarında çocuklar olduğu tes-bit edilmiştir.
Bu hâdise etrafında geç vakit fikrini sorduğumuz salâhiyetti bir zat, hâdisenin şayanı ehemmiyet olmadığını, konsolosluk camlarının çocuklar tarafından oynarken kınlmış olduğunu söylemiştir.
Bedbaht ana
Dün mahkemede, oğlunu öldüren adama hücum
etti
Bir yıl kadar evvel Şehremi-ninde işlenen ve bir salkım üzüm yüzünden Münip adında bir gencin öldürülmesiyle neticelenen cinayetin duruşmasına 2 nci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Bu cinayeti işlemekten sanık Şükrü ile maktul Münih’in kollarını tutmak suretiyle Şükrünün cinayeti işlemesine yardım etmekten sanık Şükrünün kardeşi Beytullah’ın mevkuf olarak hsızır bulundukları dünkü celsede birkaç tanık dinlenilmiş ve duruşma başka bir güno tâlik edilmiştir. Duruşmayı müteakip sanıklar dışarı çıkarılmış ve jandarma muhafazasında sevkedilirlerken, mahkemede hazır bulunan maktulün annesi Sabriye bir fırsatını bulup sanık Şükrünün üzerine atlamış ve:
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
A merikah su sondaj heyeti Parkotelde
(Foto: Burhan - Teni Sabah), Bayındırlık Bakanlığının da- ı rı yapmak, derin kuyular açarak veti üzerine memleketimizin I su çıkarmak üzere bir Amerika» muhtelif yerlerinde su sondajla-1 (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
akaniığının dâ- ı memleketimizin nde su sondajla-i
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bu ateşe kar mı dayanır?
ÜLUNAY
Yumurta İhraç edecekmişiz 1 Bu rivayot ortaya çıkar çıkmaz dorha! piyasa yükselmiş. Piyasa yükselmiş demek bu zamanda yirmi para, kırk para artmak değildir. Artarsa yumurta başına beş kuruş birden artar ve pek tabii olarak dört nala giden hayat pahalılığına bu suretle bir kamçı daha vu-
Yahu! Hangi yumurtayı ihraç odoseğlz? •
Tavuk kolerası, vobası memlekette tavuk bırakmadı; kaç sonedir kümesler boşalıyor; öyle yerler biliyoruz kİ bir gocedo yüzlorco tavuk kaybetmişlerdir. Daha doğru-dürüst bir aşı yapıp memleketin hor kosoyo elverişli olan bu gıda men-baını kurtaramadık; kimi yumurtlatıp da İhracat yapaoağız?
Bu halk on boş kuruşa, yirmi kuruşa yumurta alamaz; bizde iso bir gıda maddesi fırladı ını? Arlık Inmoz; bitti... Nasıl? Nedon? Niçin? orasına en koskln İktisatçılar bllo akıl ordlromezlor.
Halbuki ecnobi gazetelerdo okuyoruz: Oralarda hayat pahalılığı yüzdo olll inmiş; bizde İse gün geçtikçe artıyor. Halis diye yutturulan mağşuş yemek yağlarının Hatları
malum; kahvaltı İçin okmeğo sürü* lüp yenecek İyi tereyagın kilosu sekiz liradır.
Süt bir mesele olmuştur. Gaz»* (eler, Beşiktaşta hail bostanlarda süt hilekarlığı yaparken suç üstün-do yakalanan nâbokârları kocaman harflerle yazıyorlar.
Bu millet et yiyemez, sUt içemez, yumurta yiyemez, tereyağına yanaşanlarsa no olur? Ne olacak, verem olur. Parası yoktur; ilâç alamaz... Ölürl Benim (eyzo zademin yetişmiş, bahriyeli arslan gibi bir oğlu, babasının ilâç alacalı parası olmadığı için öldU gitti.
Yumurta ihraç edilecek dıyo biz ölelim mi? Evlerde İdare, büdce diyo bir şoy kalmamış. Halk bugün var, yarın yok yaşıyor. Sayot bir alto büdcesl kurmak lâzıın golse herkesin evindo oturup «Ya sabırl» çokınokton başka yapacak bir şoy* yoktur. Ne ahbap, no sinema, no gezme... Yâni bir insan İçin gıda kadar lüzumlu olan bütün bu ihtiyaçları ortadan kaldırmak lâzım. Böylo şoy olıır mu? Buna hakkımız var ını? Fıkaralığı ateşlo renızo-dorler... Yanlışı Asıl ateş hayat pahalılığıdır. Hem öyle ateş kİ dayanılır gibi değil. No diyelim? Allah oümleyo motanet Ihsan öylesini
cenaze 'töreni
(Yazısı 5 inci Sahlfcde?


SALI
12
NİSAN
2949
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20705
11 inci Yıl, No. 3610
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF1İY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Almanyadaki Amerikan ordusu
Vaşington, 11 (A.A.) «afp» — Ordu Bakanlığının bildirdiğine göre, Almanyadaki işgal bölgesinde bulunan Amerikan kuvvetlerinin yekûnu 06.000 kişidir. Ve Bakanlık bu sayıyı gelecek yıl 02.000 e İndirmek tasavvurundadır.
Türkiyeye yeni askerî yardımlar
Arap Yahudi
Amerikan
kongresine müracaat edildi
GELİR VERGİSİ
Bankalardaki mevduat da vergiye tâbi olacak
Bir facianın tahkikatı
dirimizde, geçenlerde, çok ^dîm bir facia cereyan etti. Bir takım masum vatandaşlar havaya uçtu, itfaiyemize mensup fedakâr çocuklar hayata gözlerini yumdu, hattâ aradan on günden fazla bir zaman geçtiği halde, evvelki gün de münferid bir hâdise oldu. Enkaz arasında dolaşan bir Türk parçalandı...
Bu dramın tahkikatına adli makamlar el koydu. Fabrikanın direktörü ve ustabaşısı tevkif edildi. Bunlar hakkında incelemeler yapıladursun. Cumhuriyet Savcısı bazı İdarî makamların murakabe vazifesindeki ihmallerini gözönonde tutarak onlar hakkında da takibat yapılmasını İsteyecektir.
Bizim üzerinde durmalı istediğimiz nokta da esasen budur. Göz göre göre şehrin en kalabalık merkezinde harb mühimmatı ve infilâk edici maddeler imal e-dlliyor ve bunlar yapılırken en iptidaî ve ufak ihtiyatî tedbirler almnuyor. Halbuki belediye nizamları, usulleri, hattâ böyle nisam ve usuller olmasa bile akıl, mantık ve vicdan emreder ki her dakika tehlikeye ve infilâka nam ret bir fabrika kalabalık bir mahallenin tâ göbeğine oturtulmasın... İnfilâk ve felâket tahakkuk ettikten sonra buna benzer yüzlerce fabrikanın aynı mühmel şartlar içinde çalışmakta olduğu da tesbit edilmiş bulunuyor. Bunların şehir dışına nakilleri de düşünülüyormuş..« Bütün bunlar iyi, fakat şimdiye kadar mevcut talimatnameleri tatbik etmlyen-ler, bu şehrin emniyet ve asayişinden mesul olması lâzım gelen İrili, ufaldı makamlarda zerre kadar kusur, tekâsül, kabahat yok mudur ki henüz kimsenin kılına bile dokunulmamış ve adlî tahkikat ve takibatın seyrini tamamlaması beklenmiştir.
Halk Partili hükümet ve kabineler üç küsur yıldır, öyle bir u-sul ve sistem tutturdular ki, a-kıllara durgunulk verir. Bütün Halk Partili memurları korumak İçin icad edilen bu yeni moda yüksek ve muhafazası lâzım hiç bir memuru mahkeme kanın olmadıkça işinden atmamaktır amma, bir âmirin azli, vekâlet emrine alınması için behemehal suiistimal veya tekâmülünün mahkeme karariyle sabit olması mı lâzımdır? Bu nerede görülmüş bir kaidedir?
Bir jandarma kumandanı, bir kaymakam elbirliğiyle (33) vatandaşı mazlûınen hükümsüz şehit ediyorlar. Tüyleri ürpertmesi lâzım gelen bu hailenin muhakemesi yedi küsur yıldır devam ededursun, İçişleri Bakanı, Büyük Millet Meclisi kürsüsünde hiç tereddüt etmeden bu kaymakam ve kumandanın hâlâ İstihdam edilmekte olduğunu itiraf ediyor. Katil suçu ile muhakeme edilen bir memurun işinden uzak-laştıniması İçin ne bekleniyor?
Bir ticaret memurumuz Rüştü Biktiirk isminde bir lâstik muh-ile mahkemeye sevkedil-ötir. Muhtekir, jnnlıakeme olu-nadursun hükümet, yapacak baş-*’ bu UHre yar-
(!■"> ,n,,nılrn/re. mU Conk'u 14 Nmy(,rka ,lratrt ataşesi olarak tâyin ediyor ve mahkeme takibatından kurtarmak için Atlantik ötesine gönderiyor. Üç sene süren muhakeme sonunda Rüştü mahkûm oluyor ve nihayet Cemil Cönk da ilk defa olarak mahkemeye bir avukat göndermek lüzumuna kaili oluyor. Bu ânâ kadar mahkeme boş yere istinabe suretiyle Nevyork-tan ifade edbetmeğe uğraşmıştır. Lâstik suiistimali yapan ve bu yüzden iki yıl sonunda mahkûm olan bir tacirin işini kolaylaştırmış ve onunla birlikte mahkemeye sevkedilmlş bir memuru vekâlet emrine aimıyarak Nevyorkla-ra ticaret ataşesi olarak göndermeği hangi akıl ve iz’an kabul eder?
Memurlar illâ mahkeme huzurunda mahkum olmakla vazifelerinden affedilirler diye bir hüküm (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Türkiye Dışişleri Bakanı le eji Amerikada Selim Sarper tarafından karşılanıyor
Londra: 11 (Radyo) — Ameri . kan Dışişleri Bakanı Acheaon, Şimal Atlantik andlaşması memleket leri ile andlaşmaya dahil bulunma yan Türkiye ve Yunanistan gibi di ger devletlere silâh ve teçhizat yar dimi yapılması İçin Amerika kon. gresine müracaat etmiştir:
Aynı zamanda bildirildiğine gö-
re, Amerika hükümeti, beş Batı Birliği devleti ile Norveç, Danimar ka ve İtalyan hükümetlerinin, mü dafaa programlarını desteklemek isteyeceğinden resmen haberdar etmiştir.
Nevyork 11 (Radyo) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak la B. Amerika Dışişleri Bakanı Ao
Her iki taraf da ilk görüşmelerin Lozan’da yapılmasını kabul etti
Kudüs, 11 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonu, tsrail ile Arap devletleri arasında hazırlayıcı barış görüşmelerine 24 Nisanda Lozan-da toplanacak bir konferansta başlanmasını teklif etmiştir, tki taraf da teklifi kabul etmiştir, îhzarî mahiyette yapılacak görüşmelerden sonra Arap âlemi 1-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Gelir vergisinin bu mühim maddesi şiddetli münakaşalardan sonra kabul edildi
Ankara, 11 (Telefonla) — Mec lisin bugünkü oturumunda gelir vergisi tasarısının 23 üncü maddesinin müzakeresine devam o-lundu.
Söz alan Şahin Laçin, ikinci fıkrasının mevduat gizliliğini ihlâl edeceğini; mevduat gizliliğinin ihlâl edilmesinin ise mevduat sahipleri tarafından iyi karşılan-(Dovamı: 8a, 5 S0, 3 de)
Dış ticaretin tanzimi
Ankara’da toplanan kon gre çalışmalarına başladı

General Şahap Güller ile bir arada
Şehrimiz tüccarları ne diyorlar
Ankara, 11 (Hususi) — İhracatı düzenleme kongresi, Ticaret Odalan mümessilleri, alâkalı pro fesörler ve bankacılardan mürek kep olarak bu sabah toplandı. Ticaret Bakanı Cemil Sait Bar-.las açılış nutkunda İstanbul Tüc car Derneği içtimaında ihracat rejimi etrafında kesin kararlar alınmadığını, bu toplantıda bıı işin kesin olarak halledileceğin: söyllyerek ihraç fiatlanmızın Av rupaya nazaran fazla olduğunu, bu işin halli icap, ettiğini söyli-yerek bu işleri incelemek üzere Uç komisyon seçilmesini isted:.
(Devamı Sa. 5 6u. 6)
Agâh Cabir Karahallı
45 hin liralık
bir ihtilâs
Bir
45
Yeni seçim kanunu
H. Uran ve Nihad Erim’in beyanatları. Uran seçim kanununun ara seçimlere kadar hazırlanabileceğini ummuyor
Iran B. Elçisinin basın toplantısı
İran - Rus münasebetlerinde bir değişiklik yok Filistin işinde İran Arap devletlerim tutuyor İran Büyük Elçisi Eksel âna Dr.
Kasım Dani dün saat 11 de Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiş ve bir basın toplantısı yaparak gazetecilerin sorduğu muhtelif sualleri cevaplandırmıştır.
Bk olarak Türk — İran siyasi münasebetlerine temas eden Elçi bu hususta şunları söylemiştir:
(— Türk — İran siyasi müna ■ scbetleri «iyi» kelimesi ile kabili (Devamı Sa. 5 Su.
Amerikan sondaj heyeti dün geldi
Antet kalı teknisyenleri* memleketin muhtelif yerleıinde derin kuyular açarak su çıkarmak teşebbüsünde bulunacaklar
Belediye mutemedi bin lira ile birlikte kayboldu. Beşiktaş postahanesinde meydana çıdarılan sniistımal îdari makamların mürakabe-sizliği neticesi olarak resmî dairelerde yolsuzluk hâdiselerine sık Bik tesadüf edilmektedir. Bu cümleden olarak, dün de Beyoğlu belediye muhasebesinde teessüfe şayan bir zimmet hâdisesi vakası meydana çıkmıştır.
Öğrenildiğine göre 6 Nisan çarşamba günü muhasebe mütemadi Agâh Cabir Karahalli 45 bin liralık bir resmi çeki hâmil olarak Merkez Bankasına gitmiş, muhteviyatını tahsil ettikten sonra ortadan kaybolmuştur.
Özel idare hesabına tahsil edilen bina ve arazi vergilerinden belediye hissesi olarak aynlan 45 bin lira Merkez Bankasından özel idare adına açılmış bulunan cari hesaptan, yine aynı bankada belediye adına açılmış ikinci bir hesaba nakledilmek lâzım gelmiş; bu ameliyeyi tanzim için hazırlanan banka çeki, mutemede teslim edilmiştir.
Bize verilen malûmata göre, bu kabil çeklerin arkasına muhasebeci tarafından (Ciro) şerhi konulması lâzım geldiği halde, bu şerh konulmamıştır. Mutemet Agâh Cabir, bu ihmalden istifade etmesini bilmiş ve çeki' bankadan tahsil edip zimmetine geçirmiştir.
(Dovamı: Sa, a 8Ü, i de)
Birkaç gündenberl şehrimizde bulunan C.H.P. Genel Başkan vekili Hilmi Uran dün akşam Anka-raya hareket etmiştir.
Hilmi Uran dün Parti li Merke zinde kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Parti çevrelerinde yaptığım temaslardan memnunum. Ara se -çimlerinin yapılacağı tarih henüz tesbit edilmemiştir.
Yeni Seçim kanunun Ara seçim terinden evvel çıkmak ihtimali var
— Seçim kanununun Meclisin mayıs tatilinden evvel Çıkmasına imkân yoktur. Ara seçimleri şimdiki mevcut kanuna göre yapıla -çaktır.
Muhalif partilerin yeni kanun çıkmadıkça ara seçimlerine de gir
Bugün Mecliste 15 mlllctvekil -miyeceklerlni duyuyoru m. ligi açıktır. Biz bu boşluğu doldur mak mecburiyetindeyiz. Yalnız ortada, seçimlere muhalif partiler glrmiyecek olursa Halk Partisinin
Hilmi Uran dün C. H. P. il mer kesinde gazetecilerle görüşürken
Şehid Pilotun cenazesi
Teessüre şâyan bir hâdise
Yaramaz çocuklar Rus konsoloslusunun bazı camlarını kırdılar
Dün akşam üzeri Rus konsolosluğu önünde bir hâdise olmuş, konsolosluğun bazı camlan kırılmıştır.
Ortalığın kalabalık olduğu bir saatte vukubulan bu hâdise, etrafta büyük bir alâka ve heyecan uyandırmıştır. Camların nasıl ve ne maksatla kırıldığı henüz kafi şekilde anlaşılamamıştır. Ancak camlan kıranların 14-15 yaşlarında çocuklar olduğu tes-bit edilmiştir.
Bu hâdise etrafında geç vakit fikrini sorduğumuz salâhiyetti bir zat, hâdisenin şayanı ehemmiyet olmadığını, konsolosluk camlarının çocuklar tarafından oynarken kınlmış olduğunu söylemiştir.
Bedbaht ana
Dün mahkemede, oğlunu öldüren adama hücum
etti
Bir yıl kadar evvel Şehremi-ninde işlenen ve bir salkım üzüm yüzünden Münip adında bir gencin öldürülmesiyle neticelenen cinayetin duruşmasına 2 nci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Bu cinayeti işlemekten sanık Şükrü ile maktul Münih’in kollarını tutmak suretiyle Şükrünün cinayeti işlemesine yardım etmekten sanık Şükrünün kardeşi Beytullah’ın mevkuf olarak hsızır bulundukları dünkü celsede birkaç tanık dinlenilmiş ve duruşma başka bir güno tâlik edilmiştir. Duruşmayı müteakip sanıklar dışarı çıkarılmış ve jandarma muhafazasında sevkedilirlerken, mahkemede hazır bulunan maktulün annesi Sabriye bir fırsatını bulup sanık Şükrünün üzerine atlamış ve:
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
A merikah su sondaj heyeti Parkotelde
(Foto: Burhan - Teni Sabah), Bayındırlık Bakanlığının da- ı rı yapmak, derin kuyular açarak veti üzerine memleketimizin I su çıkarmak üzere bir Amerika» muhtelif yerlerinde su sondajla-1 (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
akaniığının dâ- ı memleketimizin nde su sondajla-i
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bu ateşe kar mı dayanır?
ÜLUNAY
Yumurta İhraç edecekmişiz 1 Bu rivayot ortaya çıkar çıkmaz dorha! piyasa yükselmiş. Piyasa yükselmiş demek bu zamanda yirmi para, kırk para artmak değildir. Artarsa yumurta başına beş kuruş birden artar ve pek tabii olarak dört nala giden hayat pahalılığına bu suretle bir kamçı daha vu-
Yahu! Hangi yumurtayı ihraç odoseğlz? •
Tavuk kolerası, vobası memlekette tavuk bırakmadı; kaç sonedir kümesler boşalıyor; öyle yerler biliyoruz kİ bir gocedo yüzlorco tavuk kaybetmişlerdir. Daha doğru-dürüst bir aşı yapıp memleketin hor kosoyo elverişli olan bu gıda men-baını kurtaramadık; kimi yumurtlatıp da İhracat yapaoağız?
Bu halk on boş kuruşa, yirmi kuruşa yumurta alamaz; bizde iso bir gıda maddesi fırladı ını? Arlık Inmoz; bitti... Nasıl? Nedon? Niçin? orasına en koskln İktisatçılar bllo akıl ordlromezlor.
Halbuki ecnobi gazetelerdo okuyoruz: Oralarda hayat pahalılığı yüzdo olll inmiş; bizde İse gün geçtikçe artıyor. Halis diye yutturulan mağşuş yemek yağlarının Hatları
malum; kahvaltı İçin okmeğo sürü* lüp yenecek İyi tereyagın kilosu sekiz liradır.
Süt bir mesele olmuştur. Gaz»* (eler, Beşiktaşta hail bostanlarda süt hilekarlığı yaparken suç üstün-do yakalanan nâbokârları kocaman harflerle yazıyorlar.
Bu millet et yiyemez, sUt içemez, yumurta yiyemez, tereyağına yanaşanlarsa no olur? Ne olacak, verem olur. Parası yoktur; ilâç alamaz... Ölürl Benim (eyzo zademin yetişmiş, bahriyeli arslan gibi bir oğlu, babasının ilâç alacalı parası olmadığı için öldU gitti.
Yumurta ihraç edilecek dıyo biz ölelim mi? Evlerde İdare, büdce diyo bir şoy kalmamış. Halk bugün var, yarın yok yaşıyor. Sayot bir alto büdcesl kurmak lâzıın golse herkesin evindo oturup «Ya sabırl» çokınokton başka yapacak bir şoy* yoktur. Ne ahbap, no sinema, no gezme... Yâni bir insan İçin gıda kadar lüzumlu olan bütün bu ihtiyaçları ortadan kaldırmak lâzım. Böylo şoy olıır mu? Buna hakkımız var ını? Fıkaralığı ateşlo renızo-dorler... Yanlışı Asıl ateş hayat pahalılığıdır. Hem öyle ateş kİ dayanılır gibi değil. No diyelim? Allah oümleyo motanet Ihsan öylesini
cenaze 'töreni
(Yazısı 5 inci Sahlfcde?

Comments (0)