SALI Sahibi: Safa Kılıçhoğlu
14 idaroı Nuruosmanlyo Not 17

HAZİRAN Tel adresli «YENİ SABAHı
İSTANBUL
1949 Telefon ı 20705
Yeni Sal»ah
12 inci Yıl, No. 3673 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı : 10 Kuru8
Kısmî seçimler için C.H.P. nin gayretleri
Divân, Cuma günü toplanıyor Başbakan izahat verecek
Ayın 20 sinde toplanacak olan, D. P. Genel safhaya girdi
Ankara, 13 (Hususi) — Bakan lar Kurulu, Meclis tatilinden beri ilk defa bugün toplanarak birikmiş işler ve yeni çıkan kanunların tatbik şekilleri etrafında müzakerelerde bulunmuştur. Bakanlar Kurulu, bu hafta başka toplantılar da yapacaktır.
C.H.P. DİVANI
Ankara. 13 (Hususî) — C.H. P. divanı bu Cuma günü toplanacaktır. Divan toplantısında, Baş bakan Şemsettin Günaltaym so-ı
kongresi için hazırlıklar son
Siyaset Havasında Bulanıklık u güzel yaz başlangı-
çında ve Bilyük Millet Meclisinin tatile girdiği günler ferdasında, yurdumuzun siyasi havası saf olacak yerde bulanık bir manzara göstermeğe
C. H. P. İstanbul 11 Başkanı Dr. Esat Ulusoy ve D. P. İl Başkanı avukat Abdu-rrahman Miin ip Berkan
başlamıştır.
Bu tatsız neticede, şüphesiz, İktidarın büyük bir mes’ullyet payı vardır. Çünkü Demokrat Parti başkanı Bayar neden fer-yad ve şikâyet ediyor?... Seçim emniyetinin sağlanmamış olmasından... Eskiden beri malûm olan bn feryada bir kayıt ilâve ediyor. Gelecek seçimlerde reylerin masonluğuna milletçe dikkat ve İhtimam gösterilmesi lüzumu... Bu ufacık ekin hakikatte mânası çok şumüllüdiir ve memlekette siyasî emniyet ve güvenin mevcudiyetini çok şüpheli bir variyete sokmaktadır.
Ayni zamanda Millet Partisi de bir beyanname yayınlıyor. O-nun da feryadı var. Millet Partisi tıpkı Bayar gibi seçim emniyetsizliğinden şikâyet ediyor. Fazla olarak aşırı sağ ve sol cereyanlarla mücadele İçin çıkarılan kanundan rauztariptir. Bu yeni mevzuat ile fikir ve vicdan hürriyetinin, icabında, baskı altına alınabileceği düşüncesinde...
Görülüyor ki muhalefet partisini de rahatsız eden, iktidarm, son günlerde çıkardığı kanunlarla bir türlü çıkarmak İstemediği seçim emniyetini Bağlıyacak kanundur.
İşte bunun için, yazımızın başında, siyasi havada bir huzursuzluk varsa —ki vardır— bunun sorumluluğu iktidara aittir diyorduk. Halbuki —itiraf edilmelidir— iktidar partisi şimdi İş başında en dürüst ve mülayim elemanlarım bulundurmaktadır. Günaltay Mecliste alenen taahhüt etmiştir ki ne İller kanunu, ne de aşın cereyanlarla mücadele kanununu bir parti lehine fay dalanmak niyetti e kullanmak düşüncesinde değildir. Amma Başbakan nihayet kendi şahsı namına söz verebilir. Kendisi iktidardan uzaklaşınca bu kanunların hangi zihniyette ve ne gibi ellerle tatbik edileceği onu pek ilgilendirmez. Amma memleket halkını ve siyasî partileri bilhassa bu Günaltaydan sonrası alâkadar eder. Aşın sol ve sağ cereyanlarla musaraa için elde. yeter derecede müeyyideler vardı. Fakat bunlar iyi tatbik e-dilmezse veya İliç tahakkuk ettirilmezse kabahat mevzuatta' i mıdır? Nitekim suiistimallerle mücadele için mal beyanı hükmü 1 I vardır fakat bütün ömrü boyun-1' ca bu kanım ancak zavallı bir (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Muharririmiz Roma BÜy ilk Elçimizle görüşürken.
Roma Elçimiz Yeni Sabah'a dedi ki: “İtalya ile münasebetimizde bir değişiklik yoktur
Bir müddettenberi şehrimizde I tir. Büyük Elçi dün kendisile gö-' bulunan Roma Büyük Elçisi Hü- rüşen bir arkadaşımıza şunlaıı şeyin Ragıp Baydur birkaç güne söylemiştir: kadar îtalyaya hareket edecek-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
kalyada Petrol
Milano: 13 (A.A.) «Afp.» — Çeşitli k: _.laklardan bildirildiğine göre Po ve Lombardia vadisinde mühim bir petrol kaynağı bulunduğu bildirilmektedir. Petrol kaynağının ehemmiyeti hakkında bir fikir edinmek üzere Maliye Bakanı Sanoni, bu bölgeye gitmiştir.
Şehit kuryemiz Fuat Güzaltamn
cenazesi askeri törenle ebedî istirahatgâhma götürülürken.
MUAMMER ALAKANT
: Mecliste Başbakandan I sonra neden söz I istediğini açıkladı ■
Ankara: 13 (Telefonla) — D. P. milletvekillerinden Muammer Alakant bu akşam gacetecilere verdiği beyanatta; Meclisin son toplantılarında aşın cereyanlara, karş. yapılan müzakerelerde geçen hâdiseleri açıklıyarak, Celâl Bayann gerek Cumhurbaşkanile gerek Başbakanla yaptığı konuş malardan sonra daima kendilerine malûmat verdiğini, binaenaleyh komünizm ve irtica propagandasının siyasete âlet edilmesi aleyhinde olduğundan ve Başbakanla görüşmelerinde bundan bahsettiğinden haberdar olduğunu, fakat bunun MeclİBO sevkedi
(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dörtler konferansı
akamete uğruyor
Konferansın Çarşamba gecesi veya en geç Perşembe sabahı dağılacağı bildiriliyor
VVv VvWvWvVvVVV' '___________
Londra: 13 (B.B.C.) — Paristeki dört Dışişleri Bakanlan . | d-_ ° ı- y
konseyi bugün toplanmamıştır. Bakanlar, yarın toplanacaktır. ! Q | (j y Paristeki muhabirimizin anladığına göre, bugün bir toplantı J yapılmamasmdan maksat, dünkü açık ve gizli celselerde ileri- g '3" p
ye sürülen karşılıklı fikirler etrafında Dış Bakanlann çalış- ' ■ *• ■ ®
i masına imkân bırakmaktır. Yine onun anladığına bakılırsa ' o «
dört Dışişleri Bakanlan konseyi, çarşamba gecesi yahut en !
(Dovamı Sa. 6 Sü. 4 do) £ *

Rum Patriğinin ziyafeti
Şehit Kuryemizi toprağa verdik
Cenaze alayı çok muhteşem ve hazindi; bir çok kimseler hıçkırarak ağlıyordu
Cenazeye sayısız çelenk gelmişti, şehrimizdeki bütün generaller ve sivil erkân merasime iştirâk etmişti
Radyo harbi
Moskova, “Amerikanın Seei>} ni bozmağa devam ediyor
Vaşington, 13 (A.A.) — (afp) Dışişleri Bakan vekili George Al len, bugün Sovyet Rusyayı, Sov yet halkının Birleşik Amerikanın hakikî gayelerini öğrenmesine mâni olmak ve Birleşik Amerikanın bir irtica politikası takip ettiğine İnandırmak için (Amerika nın Sesi) radyosu tarafından yapılan yayınları karıştırmağa devam etmekle itham eylemiştir.
Londra 13 (Nafen) — Yugoslav yadan gelen haberlere göre, Mas kovanın bozucu radyo istasyonları şimdi de Belgrad radyosunun yayınlarını devamlı bir şekilde bozmaya başlamışlardır. Bu
Gün geçtikçe bozuluyor
Londra: 13 (Nafen) — Filis-tinden gelen haberlere göre, îs-railln İktisadî durumu gün geçtikçe bozulmaktadır. Bunun anıl sebebi de Filistin topraklanna dünyanın dört bir tarafından akın etmekte olan Yahudi mültecileridir. Bu vakitler bu mültecilerin gelmesi için binbir propaganda oyunlarına baş vurmuş olan Isra-(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
hâdiseyi tahlil eden Yugoslav ko münist gazetesi Borba şöyle de-
mektedir:
■> Kominform
tarafın-
dan bize karşı açılmış olan kan
panaya rağmen Belgrad radyosu nun doğru haberler yaydığı anlaşılmış bulunmaktadır.
Hâlde çeşitli meyva lar bir arada..
Tonlarla meyva denize döküldü
Yaş Meyva ve Tarım Kooperr, tifince, şehrin muhtelif beş semtinde yapılan sebze ve meyva tan zim satışları, Belediye İktisat Müdürlüğü tarafından takip edil mektedir. Pazarların faydalı o-, iup olmadığı ay başında, yapılan tetkikler neticesinde anlaşılacak tır.
Diğer taraftan istatistiklere
Şehit kuryemiz kurmay yilz» başı Fuat Güzaltan’m cenazesi dün muazzam ve muhteşem bir törenle kaldırılmış Edirnekapı şehitliğindeki makberine defncdl-lerek Rahmeti Puıhmana tevdi o-lunmuştur.
Evvelâ bir subay komutasında ve üç kişilik bir müfrezenin muha fazasında Tıbbı Adilden bayrağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Triyeste seçimi
göre, geçen seneye nisbetle sebze ve meyva fiatları asgarî yüzde
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Komünistler nıağlıib oldu
Londra: 13 (B.B.C.) — Triest* seçimlerinin kat’î neticesi henüz anlaşılamamıştır. Fakat şimdiye kadar yapılan tasniften anlaşıldı ğına göre İtalya tarafdan parti-» 1er ile Hıristiyan demokratlar, (Dovamı Sa. 5 Sü. G do)
Neredesin Kasım Gülek?!
ULUNAY
17 yaşında bir kız ameliyat ile erkek oSdu
I Agşe, Ankara Nünıune I hastahanesine kız ola-I rak girdi, Yavuz isnıile I ve erkek olarak çıktı
Ankara: 13 (Telefonla) — Nü mune hastahanesinde dün yapılan muvaffakiyetli bir ameliyattan sonra Boluya bağlı Mudurnu ilçesinin Dolayız köyünden Haydar kızı 17 yaşında Ayşe erkek (Dovamı Sa. ö Sü. 2 do>
"Adana,, vapuru bir kaza geçirdi
Vapur Nevyoriıta havuza alındı
ski kabinelerden birinde ovvolâ Nafıa sonra Münakalat Bakanlığına getlrllon bir Kasım Gülok vardı... Bu zat «Bayındırlık» donllen Nafıa Bakanlığında İken Çukurova seylâbı oldu. Bir âfot karşısında İktidar movkllndo kim varsa bütün geçmiş hataların, Ihmallorin mos'uliyotl do onun sırtına yüklonlr; bu İtibarla Çukurova soylûbının folOkotl karşısında ofkârı umumlyo, gazotolor bıı zatı hayli hırpaladılar; kabinenin dlgor bir kombinezonunda Kasını Gülok münakalâta gotlrlldl.
Kasım Gülok’ln no olduğunu biz ancak bu vazlfodo anladık. Gönç a-danı, atoş gibi çalışmağa başladı. Vapurların temizliğinden tronlorln vaziyetine kadar hor şeylo alâkadar oluyor; kılı kırk yararcasına Incotlyordu. İdarede şahsi toslrlnln no olduğu hor gün yeni İcraat llo nıoydana çıkıyordu. Fakat no ya-
Folok yâr olmadı Imlıt-ı- »iyûlınl Yonl bir kombinezon Kasım Gü-lok'I gözden düşürdü... Hoın gözden, hem gönüldon düşürdü; vo notleo Itlbarilo do Bakanlıktan düşürdü. Amma Kasım Gülok Müna-
kalât Bakanı olsaydı halk ayakta, yahut müvazono oanbazları gibi; sahanlıklarda, tamponların üzorln» do veyahut da basamaklarda soya» hat otnıokton kurtulacak mı idi?
Buna toroddüd etmeden şu cevabı veririm: Evetl Kurtulacaktı. Zira bu zat bilet alan bir yolcuya karşı İdarenin —oturulaoak bir yon vermek nıooburlyotl gibi— bir taahhüt altına girdiğini takdir odo-cek kafada bir adamdı.

Pazar günü bir dostum «Yarini oa» ya gltmok için Haydarpaşadan kalkan posta ironine binmiş... Söy? loyo söyloyo bitiremiyor... Kalar^ tekmil marşandiz vagonları takılmış... Vo bütün yolcular üç vagona doldurulmuş. Ağlayan, bağıran, şikâyot cdon gırla... Buna mukabil şef dö tren: «No yapalım efendim) Bugün pazar olduğu İçin katarı ton ha olacak sandıkla diyormuş, ikinci movkldo makinistlere koıııpartf» manlar tahsis odilmlş ve halk koridorlarda yorloro aorilorok soyahaf ettirilmiş. Ulaştırma Bakanlığının gittlkço daha mütokâmll bir tart» da yolcu nakliyatını düzûnllyocogk ni umarız.
Vün ahşam Athcnagoras’m ziyafetinden bir görünüş (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Adana vapurunun Amer ikada alınmış resmi
(Yazısı 5 d sayfada)
SALI Sahibi: Safa Kılıçhoğlu
14 idaroı Nuruosmanlyo Not 17

HAZİRAN Tel adresli «YENİ SABAHı
İSTANBUL
1949 Telefon ı 20705
Yeni Sal»ah
12 inci Yıl, No. 3673 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı : 10 Kuru8
Kısmî seçimler için C.H.P. nin gayretleri
Divân, Cuma günü toplanıyor Başbakan izahat verecek
Ayın 20 sinde toplanacak olan, D. P. Genel safhaya girdi
Ankara, 13 (Hususi) — Bakan lar Kurulu, Meclis tatilinden beri ilk defa bugün toplanarak birikmiş işler ve yeni çıkan kanunların tatbik şekilleri etrafında müzakerelerde bulunmuştur. Bakanlar Kurulu, bu hafta başka toplantılar da yapacaktır.
C.H.P. DİVANI
Ankara. 13 (Hususî) — C.H. P. divanı bu Cuma günü toplanacaktır. Divan toplantısında, Baş bakan Şemsettin Günaltaym so-ı
kongresi için hazırlıklar son
Siyaset Havasında Bulanıklık u güzel yaz başlangı-
çında ve Bilyük Millet Meclisinin tatile girdiği günler ferdasında, yurdumuzun siyasi havası saf olacak yerde bulanık bir manzara göstermeğe
C. H. P. İstanbul 11 Başkanı Dr. Esat Ulusoy ve D. P. İl Başkanı avukat Abdu-rrahman Miin ip Berkan
başlamıştır.
Bu tatsız neticede, şüphesiz, İktidarın büyük bir mes’ullyet payı vardır. Çünkü Demokrat Parti başkanı Bayar neden fer-yad ve şikâyet ediyor?... Seçim emniyetinin sağlanmamış olmasından... Eskiden beri malûm olan bn feryada bir kayıt ilâve ediyor. Gelecek seçimlerde reylerin masonluğuna milletçe dikkat ve İhtimam gösterilmesi lüzumu... Bu ufacık ekin hakikatte mânası çok şumüllüdiir ve memlekette siyasî emniyet ve güvenin mevcudiyetini çok şüpheli bir variyete sokmaktadır.
Ayni zamanda Millet Partisi de bir beyanname yayınlıyor. O-nun da feryadı var. Millet Partisi tıpkı Bayar gibi seçim emniyetsizliğinden şikâyet ediyor. Fazla olarak aşırı sağ ve sol cereyanlarla mücadele İçin çıkarılan kanundan rauztariptir. Bu yeni mevzuat ile fikir ve vicdan hürriyetinin, icabında, baskı altına alınabileceği düşüncesinde...
Görülüyor ki muhalefet partisini de rahatsız eden, iktidarm, son günlerde çıkardığı kanunlarla bir türlü çıkarmak İstemediği seçim emniyetini Bağlıyacak kanundur.
İşte bunun için, yazımızın başında, siyasi havada bir huzursuzluk varsa —ki vardır— bunun sorumluluğu iktidara aittir diyorduk. Halbuki —itiraf edilmelidir— iktidar partisi şimdi İş başında en dürüst ve mülayim elemanlarım bulundurmaktadır. Günaltay Mecliste alenen taahhüt etmiştir ki ne İller kanunu, ne de aşın cereyanlarla mücadele kanununu bir parti lehine fay dalanmak niyetti e kullanmak düşüncesinde değildir. Amma Başbakan nihayet kendi şahsı namına söz verebilir. Kendisi iktidardan uzaklaşınca bu kanunların hangi zihniyette ve ne gibi ellerle tatbik edileceği onu pek ilgilendirmez. Amma memleket halkını ve siyasî partileri bilhassa bu Günaltaydan sonrası alâkadar eder. Aşın sol ve sağ cereyanlarla musaraa için elde. yeter derecede müeyyideler vardı. Fakat bunlar iyi tatbik e-dilmezse veya İliç tahakkuk ettirilmezse kabahat mevzuatta' i mıdır? Nitekim suiistimallerle mücadele için mal beyanı hükmü 1 I vardır fakat bütün ömrü boyun-1' ca bu kanım ancak zavallı bir (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Muharririmiz Roma BÜy ilk Elçimizle görüşürken.
Roma Elçimiz Yeni Sabah'a dedi ki: “İtalya ile münasebetimizde bir değişiklik yoktur
Bir müddettenberi şehrimizde I tir. Büyük Elçi dün kendisile gö-' bulunan Roma Büyük Elçisi Hü- rüşen bir arkadaşımıza şunlaıı şeyin Ragıp Baydur birkaç güne söylemiştir: kadar îtalyaya hareket edecek-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
kalyada Petrol
Milano: 13 (A.A.) «Afp.» — Çeşitli k: _.laklardan bildirildiğine göre Po ve Lombardia vadisinde mühim bir petrol kaynağı bulunduğu bildirilmektedir. Petrol kaynağının ehemmiyeti hakkında bir fikir edinmek üzere Maliye Bakanı Sanoni, bu bölgeye gitmiştir.
Şehit kuryemiz Fuat Güzaltamn
cenazesi askeri törenle ebedî istirahatgâhma götürülürken.
MUAMMER ALAKANT
: Mecliste Başbakandan I sonra neden söz I istediğini açıkladı ■
Ankara: 13 (Telefonla) — D. P. milletvekillerinden Muammer Alakant bu akşam gacetecilere verdiği beyanatta; Meclisin son toplantılarında aşın cereyanlara, karş. yapılan müzakerelerde geçen hâdiseleri açıklıyarak, Celâl Bayann gerek Cumhurbaşkanile gerek Başbakanla yaptığı konuş malardan sonra daima kendilerine malûmat verdiğini, binaenaleyh komünizm ve irtica propagandasının siyasete âlet edilmesi aleyhinde olduğundan ve Başbakanla görüşmelerinde bundan bahsettiğinden haberdar olduğunu, fakat bunun MeclİBO sevkedi
(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dörtler konferansı
akamete uğruyor
Konferansın Çarşamba gecesi veya en geç Perşembe sabahı dağılacağı bildiriliyor
VVv VvWvWvVvVVV' '___________
Londra: 13 (B.B.C.) — Paristeki dört Dışişleri Bakanlan . | d-_ ° ı- y
konseyi bugün toplanmamıştır. Bakanlar, yarın toplanacaktır. ! Q | (j y Paristeki muhabirimizin anladığına göre, bugün bir toplantı J yapılmamasmdan maksat, dünkü açık ve gizli celselerde ileri- g '3" p
ye sürülen karşılıklı fikirler etrafında Dış Bakanlann çalış- ' ■ *• ■ ®
i masına imkân bırakmaktır. Yine onun anladığına bakılırsa ' o «
dört Dışişleri Bakanlan konseyi, çarşamba gecesi yahut en !
(Dovamı Sa. 6 Sü. 4 do) £ *

Rum Patriğinin ziyafeti
Şehit Kuryemizi toprağa verdik
Cenaze alayı çok muhteşem ve hazindi; bir çok kimseler hıçkırarak ağlıyordu
Cenazeye sayısız çelenk gelmişti, şehrimizdeki bütün generaller ve sivil erkân merasime iştirâk etmişti
Radyo harbi
Moskova, “Amerikanın Seei>} ni bozmağa devam ediyor
Vaşington, 13 (A.A.) — (afp) Dışişleri Bakan vekili George Al len, bugün Sovyet Rusyayı, Sov yet halkının Birleşik Amerikanın hakikî gayelerini öğrenmesine mâni olmak ve Birleşik Amerikanın bir irtica politikası takip ettiğine İnandırmak için (Amerika nın Sesi) radyosu tarafından yapılan yayınları karıştırmağa devam etmekle itham eylemiştir.
Londra 13 (Nafen) — Yugoslav yadan gelen haberlere göre, Mas kovanın bozucu radyo istasyonları şimdi de Belgrad radyosunun yayınlarını devamlı bir şekilde bozmaya başlamışlardır. Bu
Gün geçtikçe bozuluyor
Londra: 13 (Nafen) — Filis-tinden gelen haberlere göre, îs-railln İktisadî durumu gün geçtikçe bozulmaktadır. Bunun anıl sebebi de Filistin topraklanna dünyanın dört bir tarafından akın etmekte olan Yahudi mültecileridir. Bu vakitler bu mültecilerin gelmesi için binbir propaganda oyunlarına baş vurmuş olan Isra-(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
hâdiseyi tahlil eden Yugoslav ko münist gazetesi Borba şöyle de-
mektedir:
■> Kominform
tarafın-
dan bize karşı açılmış olan kan
panaya rağmen Belgrad radyosu nun doğru haberler yaydığı anlaşılmış bulunmaktadır.
Hâlde çeşitli meyva lar bir arada..
Tonlarla meyva denize döküldü
Yaş Meyva ve Tarım Kooperr, tifince, şehrin muhtelif beş semtinde yapılan sebze ve meyva tan zim satışları, Belediye İktisat Müdürlüğü tarafından takip edil mektedir. Pazarların faydalı o-, iup olmadığı ay başında, yapılan tetkikler neticesinde anlaşılacak tır.
Diğer taraftan istatistiklere
Şehit kuryemiz kurmay yilz» başı Fuat Güzaltan’m cenazesi dün muazzam ve muhteşem bir törenle kaldırılmış Edirnekapı şehitliğindeki makberine defncdl-lerek Rahmeti Puıhmana tevdi o-lunmuştur.
Evvelâ bir subay komutasında ve üç kişilik bir müfrezenin muha fazasında Tıbbı Adilden bayrağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Triyeste seçimi
göre, geçen seneye nisbetle sebze ve meyva fiatları asgarî yüzde
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Komünistler nıağlıib oldu
Londra: 13 (B.B.C.) — Triest* seçimlerinin kat’î neticesi henüz anlaşılamamıştır. Fakat şimdiye kadar yapılan tasniften anlaşıldı ğına göre İtalya tarafdan parti-» 1er ile Hıristiyan demokratlar, (Dovamı Sa. 5 Sü. G do)
Neredesin Kasım Gülek?!
ULUNAY
17 yaşında bir kız ameliyat ile erkek oSdu
I Agşe, Ankara Nünıune I hastahanesine kız ola-I rak girdi, Yavuz isnıile I ve erkek olarak çıktı
Ankara: 13 (Telefonla) — Nü mune hastahanesinde dün yapılan muvaffakiyetli bir ameliyattan sonra Boluya bağlı Mudurnu ilçesinin Dolayız köyünden Haydar kızı 17 yaşında Ayşe erkek (Dovamı Sa. ö Sü. 2 do>
"Adana,, vapuru bir kaza geçirdi
Vapur Nevyoriıta havuza alındı
ski kabinelerden birinde ovvolâ Nafıa sonra Münakalat Bakanlığına getlrllon bir Kasım Gülok vardı... Bu zat «Bayındırlık» donllen Nafıa Bakanlığında İken Çukurova seylâbı oldu. Bir âfot karşısında İktidar movkllndo kim varsa bütün geçmiş hataların, Ihmallorin mos'uliyotl do onun sırtına yüklonlr; bu İtibarla Çukurova soylûbının folOkotl karşısında ofkârı umumlyo, gazotolor bıı zatı hayli hırpaladılar; kabinenin dlgor bir kombinezonunda Kasını Gülok münakalâta gotlrlldl.
Kasım Gülok’ln no olduğunu biz ancak bu vazlfodo anladık. Gönç a-danı, atoş gibi çalışmağa başladı. Vapurların temizliğinden tronlorln vaziyetine kadar hor şeylo alâkadar oluyor; kılı kırk yararcasına Incotlyordu. İdarede şahsi toslrlnln no olduğu hor gün yeni İcraat llo nıoydana çıkıyordu. Fakat no ya-
Folok yâr olmadı Imlıt-ı- »iyûlınl Yonl bir kombinezon Kasım Gü-lok'I gözden düşürdü... Hoın gözden, hem gönüldon düşürdü; vo notleo Itlbarilo do Bakanlıktan düşürdü. Amma Kasım Gülok Müna-
kalât Bakanı olsaydı halk ayakta, yahut müvazono oanbazları gibi; sahanlıklarda, tamponların üzorln» do veyahut da basamaklarda soya» hat otnıokton kurtulacak mı idi?
Buna toroddüd etmeden şu cevabı veririm: Evetl Kurtulacaktı. Zira bu zat bilet alan bir yolcuya karşı İdarenin —oturulaoak bir yon vermek nıooburlyotl gibi— bir taahhüt altına girdiğini takdir odo-cek kafada bir adamdı.

Pazar günü bir dostum «Yarini oa» ya gltmok için Haydarpaşadan kalkan posta ironine binmiş... Söy? loyo söyloyo bitiremiyor... Kalar^ tekmil marşandiz vagonları takılmış... Vo bütün yolcular üç vagona doldurulmuş. Ağlayan, bağıran, şikâyot cdon gırla... Buna mukabil şef dö tren: «No yapalım efendim) Bugün pazar olduğu İçin katarı ton ha olacak sandıkla diyormuş, ikinci movkldo makinistlere koıııpartf» manlar tahsis odilmlş ve halk koridorlarda yorloro aorilorok soyahaf ettirilmiş. Ulaştırma Bakanlığının gittlkço daha mütokâmll bir tart» da yolcu nakliyatını düzûnllyocogk ni umarız.
Vün ahşam Athcnagoras’m ziyafetinden bir görünüş (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Adana vapurunun Amer ikada alınmış resmi
(Yazısı 5 d sayfada)
SALI Sahibi: Safa Kılıçhoğlu
14 idaroı Nuruosmanlyo Not 17

HAZİRAN Tel adresli «YENİ SABAHı
İSTANBUL
1949 Telefon ı 20705
Yeni Sal»ah
12 inci Yıl, No. 3673 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı : 10 Kuru8
Kısmî seçimler için C.H.P. nin gayretleri
Divân, Cuma günü toplanıyor Başbakan izahat verecek
Ayın 20 sinde toplanacak olan, D. P. Genel safhaya girdi
Ankara, 13 (Hususi) — Bakan lar Kurulu, Meclis tatilinden beri ilk defa bugün toplanarak birikmiş işler ve yeni çıkan kanunların tatbik şekilleri etrafında müzakerelerde bulunmuştur. Bakanlar Kurulu, bu hafta başka toplantılar da yapacaktır.
C.H.P. DİVANI
Ankara. 13 (Hususî) — C.H. P. divanı bu Cuma günü toplanacaktır. Divan toplantısında, Baş bakan Şemsettin Günaltaym so-ı
kongresi için hazırlıklar son
Siyaset Havasında Bulanıklık u güzel yaz başlangı-
çında ve Bilyük Millet Meclisinin tatile girdiği günler ferdasında, yurdumuzun siyasi havası saf olacak yerde bulanık bir manzara göstermeğe
C. H. P. İstanbul 11 Başkanı Dr. Esat Ulusoy ve D. P. İl Başkanı avukat Abdu-rrahman Miin ip Berkan
başlamıştır.
Bu tatsız neticede, şüphesiz, İktidarın büyük bir mes’ullyet payı vardır. Çünkü Demokrat Parti başkanı Bayar neden fer-yad ve şikâyet ediyor?... Seçim emniyetinin sağlanmamış olmasından... Eskiden beri malûm olan bn feryada bir kayıt ilâve ediyor. Gelecek seçimlerde reylerin masonluğuna milletçe dikkat ve İhtimam gösterilmesi lüzumu... Bu ufacık ekin hakikatte mânası çok şumüllüdiir ve memlekette siyasî emniyet ve güvenin mevcudiyetini çok şüpheli bir variyete sokmaktadır.
Ayni zamanda Millet Partisi de bir beyanname yayınlıyor. O-nun da feryadı var. Millet Partisi tıpkı Bayar gibi seçim emniyetsizliğinden şikâyet ediyor. Fazla olarak aşırı sağ ve sol cereyanlarla mücadele İçin çıkarılan kanundan rauztariptir. Bu yeni mevzuat ile fikir ve vicdan hürriyetinin, icabında, baskı altına alınabileceği düşüncesinde...
Görülüyor ki muhalefet partisini de rahatsız eden, iktidarm, son günlerde çıkardığı kanunlarla bir türlü çıkarmak İstemediği seçim emniyetini Bağlıyacak kanundur.
İşte bunun için, yazımızın başında, siyasi havada bir huzursuzluk varsa —ki vardır— bunun sorumluluğu iktidara aittir diyorduk. Halbuki —itiraf edilmelidir— iktidar partisi şimdi İş başında en dürüst ve mülayim elemanlarım bulundurmaktadır. Günaltay Mecliste alenen taahhüt etmiştir ki ne İller kanunu, ne de aşın cereyanlarla mücadele kanununu bir parti lehine fay dalanmak niyetti e kullanmak düşüncesinde değildir. Amma Başbakan nihayet kendi şahsı namına söz verebilir. Kendisi iktidardan uzaklaşınca bu kanunların hangi zihniyette ve ne gibi ellerle tatbik edileceği onu pek ilgilendirmez. Amma memleket halkını ve siyasî partileri bilhassa bu Günaltaydan sonrası alâkadar eder. Aşın sol ve sağ cereyanlarla musaraa için elde. yeter derecede müeyyideler vardı. Fakat bunlar iyi tatbik e-dilmezse veya İliç tahakkuk ettirilmezse kabahat mevzuatta' i mıdır? Nitekim suiistimallerle mücadele için mal beyanı hükmü 1 I vardır fakat bütün ömrü boyun-1' ca bu kanım ancak zavallı bir (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Muharririmiz Roma BÜy ilk Elçimizle görüşürken.
Roma Elçimiz Yeni Sabah'a dedi ki: “İtalya ile münasebetimizde bir değişiklik yoktur
Bir müddettenberi şehrimizde I tir. Büyük Elçi dün kendisile gö-' bulunan Roma Büyük Elçisi Hü- rüşen bir arkadaşımıza şunlaıı şeyin Ragıp Baydur birkaç güne söylemiştir: kadar îtalyaya hareket edecek-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
kalyada Petrol
Milano: 13 (A.A.) «Afp.» — Çeşitli k: _.laklardan bildirildiğine göre Po ve Lombardia vadisinde mühim bir petrol kaynağı bulunduğu bildirilmektedir. Petrol kaynağının ehemmiyeti hakkında bir fikir edinmek üzere Maliye Bakanı Sanoni, bu bölgeye gitmiştir.
Şehit kuryemiz Fuat Güzaltamn
cenazesi askeri törenle ebedî istirahatgâhma götürülürken.
MUAMMER ALAKANT
: Mecliste Başbakandan I sonra neden söz I istediğini açıkladı ■
Ankara: 13 (Telefonla) — D. P. milletvekillerinden Muammer Alakant bu akşam gacetecilere verdiği beyanatta; Meclisin son toplantılarında aşın cereyanlara, karş. yapılan müzakerelerde geçen hâdiseleri açıklıyarak, Celâl Bayann gerek Cumhurbaşkanile gerek Başbakanla yaptığı konuş malardan sonra daima kendilerine malûmat verdiğini, binaenaleyh komünizm ve irtica propagandasının siyasete âlet edilmesi aleyhinde olduğundan ve Başbakanla görüşmelerinde bundan bahsettiğinden haberdar olduğunu, fakat bunun MeclİBO sevkedi
(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dörtler konferansı
akamete uğruyor
Konferansın Çarşamba gecesi veya en geç Perşembe sabahı dağılacağı bildiriliyor
VVv VvWvWvVvVVV' '___________
Londra: 13 (B.B.C.) — Paristeki dört Dışişleri Bakanlan . | d-_ ° ı- y
konseyi bugün toplanmamıştır. Bakanlar, yarın toplanacaktır. ! Q | (j y Paristeki muhabirimizin anladığına göre, bugün bir toplantı J yapılmamasmdan maksat, dünkü açık ve gizli celselerde ileri- g '3" p
ye sürülen karşılıklı fikirler etrafında Dış Bakanlann çalış- ' ■ *• ■ ®
i masına imkân bırakmaktır. Yine onun anladığına bakılırsa ' o «
dört Dışişleri Bakanlan konseyi, çarşamba gecesi yahut en !
(Dovamı Sa. 6 Sü. 4 do) £ *

Rum Patriğinin ziyafeti
Şehit Kuryemizi toprağa verdik
Cenaze alayı çok muhteşem ve hazindi; bir çok kimseler hıçkırarak ağlıyordu
Cenazeye sayısız çelenk gelmişti, şehrimizdeki bütün generaller ve sivil erkân merasime iştirâk etmişti
Radyo harbi
Moskova, “Amerikanın Seei>} ni bozmağa devam ediyor
Vaşington, 13 (A.A.) — (afp) Dışişleri Bakan vekili George Al len, bugün Sovyet Rusyayı, Sov yet halkının Birleşik Amerikanın hakikî gayelerini öğrenmesine mâni olmak ve Birleşik Amerikanın bir irtica politikası takip ettiğine İnandırmak için (Amerika nın Sesi) radyosu tarafından yapılan yayınları karıştırmağa devam etmekle itham eylemiştir.
Londra 13 (Nafen) — Yugoslav yadan gelen haberlere göre, Mas kovanın bozucu radyo istasyonları şimdi de Belgrad radyosunun yayınlarını devamlı bir şekilde bozmaya başlamışlardır. Bu
Gün geçtikçe bozuluyor
Londra: 13 (Nafen) — Filis-tinden gelen haberlere göre, îs-railln İktisadî durumu gün geçtikçe bozulmaktadır. Bunun anıl sebebi de Filistin topraklanna dünyanın dört bir tarafından akın etmekte olan Yahudi mültecileridir. Bu vakitler bu mültecilerin gelmesi için binbir propaganda oyunlarına baş vurmuş olan Isra-(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
hâdiseyi tahlil eden Yugoslav ko münist gazetesi Borba şöyle de-
mektedir:
■> Kominform
tarafın-
dan bize karşı açılmış olan kan
panaya rağmen Belgrad radyosu nun doğru haberler yaydığı anlaşılmış bulunmaktadır.
Hâlde çeşitli meyva lar bir arada..
Tonlarla meyva denize döküldü
Yaş Meyva ve Tarım Kooperr, tifince, şehrin muhtelif beş semtinde yapılan sebze ve meyva tan zim satışları, Belediye İktisat Müdürlüğü tarafından takip edil mektedir. Pazarların faydalı o-, iup olmadığı ay başında, yapılan tetkikler neticesinde anlaşılacak tır.
Diğer taraftan istatistiklere
Şehit kuryemiz kurmay yilz» başı Fuat Güzaltan’m cenazesi dün muazzam ve muhteşem bir törenle kaldırılmış Edirnekapı şehitliğindeki makberine defncdl-lerek Rahmeti Puıhmana tevdi o-lunmuştur.
Evvelâ bir subay komutasında ve üç kişilik bir müfrezenin muha fazasında Tıbbı Adilden bayrağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Triyeste seçimi
göre, geçen seneye nisbetle sebze ve meyva fiatları asgarî yüzde
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Komünistler nıağlıib oldu
Londra: 13 (B.B.C.) — Triest* seçimlerinin kat’î neticesi henüz anlaşılamamıştır. Fakat şimdiye kadar yapılan tasniften anlaşıldı ğına göre İtalya tarafdan parti-» 1er ile Hıristiyan demokratlar, (Dovamı Sa. 5 Sü. G do)
Neredesin Kasım Gülek?!
ULUNAY
17 yaşında bir kız ameliyat ile erkek oSdu
I Agşe, Ankara Nünıune I hastahanesine kız ola-I rak girdi, Yavuz isnıile I ve erkek olarak çıktı
Ankara: 13 (Telefonla) — Nü mune hastahanesinde dün yapılan muvaffakiyetli bir ameliyattan sonra Boluya bağlı Mudurnu ilçesinin Dolayız köyünden Haydar kızı 17 yaşında Ayşe erkek (Dovamı Sa. ö Sü. 2 do>
"Adana,, vapuru bir kaza geçirdi
Vapur Nevyoriıta havuza alındı
ski kabinelerden birinde ovvolâ Nafıa sonra Münakalat Bakanlığına getlrllon bir Kasım Gülok vardı... Bu zat «Bayındırlık» donllen Nafıa Bakanlığında İken Çukurova seylâbı oldu. Bir âfot karşısında İktidar movkllndo kim varsa bütün geçmiş hataların, Ihmallorin mos'uliyotl do onun sırtına yüklonlr; bu İtibarla Çukurova soylûbının folOkotl karşısında ofkârı umumlyo, gazotolor bıı zatı hayli hırpaladılar; kabinenin dlgor bir kombinezonunda Kasını Gülok münakalâta gotlrlldl.
Kasım Gülok’ln no olduğunu biz ancak bu vazlfodo anladık. Gönç a-danı, atoş gibi çalışmağa başladı. Vapurların temizliğinden tronlorln vaziyetine kadar hor şeylo alâkadar oluyor; kılı kırk yararcasına Incotlyordu. İdarede şahsi toslrlnln no olduğu hor gün yeni İcraat llo nıoydana çıkıyordu. Fakat no ya-
Folok yâr olmadı Imlıt-ı- »iyûlınl Yonl bir kombinezon Kasım Gü-lok'I gözden düşürdü... Hoın gözden, hem gönüldon düşürdü; vo notleo Itlbarilo do Bakanlıktan düşürdü. Amma Kasım Gülok Müna-
kalât Bakanı olsaydı halk ayakta, yahut müvazono oanbazları gibi; sahanlıklarda, tamponların üzorln» do veyahut da basamaklarda soya» hat otnıokton kurtulacak mı idi?
Buna toroddüd etmeden şu cevabı veririm: Evetl Kurtulacaktı. Zira bu zat bilet alan bir yolcuya karşı İdarenin —oturulaoak bir yon vermek nıooburlyotl gibi— bir taahhüt altına girdiğini takdir odo-cek kafada bir adamdı.

Pazar günü bir dostum «Yarini oa» ya gltmok için Haydarpaşadan kalkan posta ironine binmiş... Söy? loyo söyloyo bitiremiyor... Kalar^ tekmil marşandiz vagonları takılmış... Vo bütün yolcular üç vagona doldurulmuş. Ağlayan, bağıran, şikâyot cdon gırla... Buna mukabil şef dö tren: «No yapalım efendim) Bugün pazar olduğu İçin katarı ton ha olacak sandıkla diyormuş, ikinci movkldo makinistlere koıııpartf» manlar tahsis odilmlş ve halk koridorlarda yorloro aorilorok soyahaf ettirilmiş. Ulaştırma Bakanlığının gittlkço daha mütokâmll bir tart» da yolcu nakliyatını düzûnllyocogk ni umarız.
Vün ahşam Athcnagoras’m ziyafetinden bir görünüş (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Adana vapurunun Amer ikada alınmış resmi
(Yazısı 5 d sayfada)
SALI Sahibi: Safa Kılıçhoğlu
14 idaroı Nuruosmanlyo Not 17

HAZİRAN Tel adresli «YENİ SABAHı
İSTANBUL
1949 Telefon ı 20705
Yeni Sal»ah
12 inci Yıl, No. 3673 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı : 10 Kuru8
Kısmî seçimler için C.H.P. nin gayretleri
Divân, Cuma günü toplanıyor Başbakan izahat verecek
Ayın 20 sinde toplanacak olan, D. P. Genel safhaya girdi
Ankara, 13 (Hususi) — Bakan lar Kurulu, Meclis tatilinden beri ilk defa bugün toplanarak birikmiş işler ve yeni çıkan kanunların tatbik şekilleri etrafında müzakerelerde bulunmuştur. Bakanlar Kurulu, bu hafta başka toplantılar da yapacaktır.
C.H.P. DİVANI
Ankara. 13 (Hususî) — C.H. P. divanı bu Cuma günü toplanacaktır. Divan toplantısında, Baş bakan Şemsettin Günaltaym so-ı
kongresi için hazırlıklar son
Siyaset Havasında Bulanıklık u güzel yaz başlangı-
çında ve Bilyük Millet Meclisinin tatile girdiği günler ferdasında, yurdumuzun siyasi havası saf olacak yerde bulanık bir manzara göstermeğe
C. H. P. İstanbul 11 Başkanı Dr. Esat Ulusoy ve D. P. İl Başkanı avukat Abdu-rrahman Miin ip Berkan
başlamıştır.
Bu tatsız neticede, şüphesiz, İktidarın büyük bir mes’ullyet payı vardır. Çünkü Demokrat Parti başkanı Bayar neden fer-yad ve şikâyet ediyor?... Seçim emniyetinin sağlanmamış olmasından... Eskiden beri malûm olan bn feryada bir kayıt ilâve ediyor. Gelecek seçimlerde reylerin masonluğuna milletçe dikkat ve İhtimam gösterilmesi lüzumu... Bu ufacık ekin hakikatte mânası çok şumüllüdiir ve memlekette siyasî emniyet ve güvenin mevcudiyetini çok şüpheli bir variyete sokmaktadır.
Ayni zamanda Millet Partisi de bir beyanname yayınlıyor. O-nun da feryadı var. Millet Partisi tıpkı Bayar gibi seçim emniyetsizliğinden şikâyet ediyor. Fazla olarak aşırı sağ ve sol cereyanlarla mücadele İçin çıkarılan kanundan rauztariptir. Bu yeni mevzuat ile fikir ve vicdan hürriyetinin, icabında, baskı altına alınabileceği düşüncesinde...
Görülüyor ki muhalefet partisini de rahatsız eden, iktidarm, son günlerde çıkardığı kanunlarla bir türlü çıkarmak İstemediği seçim emniyetini Bağlıyacak kanundur.
İşte bunun için, yazımızın başında, siyasi havada bir huzursuzluk varsa —ki vardır— bunun sorumluluğu iktidara aittir diyorduk. Halbuki —itiraf edilmelidir— iktidar partisi şimdi İş başında en dürüst ve mülayim elemanlarım bulundurmaktadır. Günaltay Mecliste alenen taahhüt etmiştir ki ne İller kanunu, ne de aşın cereyanlarla mücadele kanununu bir parti lehine fay dalanmak niyetti e kullanmak düşüncesinde değildir. Amma Başbakan nihayet kendi şahsı namına söz verebilir. Kendisi iktidardan uzaklaşınca bu kanunların hangi zihniyette ve ne gibi ellerle tatbik edileceği onu pek ilgilendirmez. Amma memleket halkını ve siyasî partileri bilhassa bu Günaltaydan sonrası alâkadar eder. Aşın sol ve sağ cereyanlarla musaraa için elde. yeter derecede müeyyideler vardı. Fakat bunlar iyi tatbik e-dilmezse veya İliç tahakkuk ettirilmezse kabahat mevzuatta' i mıdır? Nitekim suiistimallerle mücadele için mal beyanı hükmü 1 I vardır fakat bütün ömrü boyun-1' ca bu kanım ancak zavallı bir (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Muharririmiz Roma BÜy ilk Elçimizle görüşürken.
Roma Elçimiz Yeni Sabah'a dedi ki: “İtalya ile münasebetimizde bir değişiklik yoktur
Bir müddettenberi şehrimizde I tir. Büyük Elçi dün kendisile gö-' bulunan Roma Büyük Elçisi Hü- rüşen bir arkadaşımıza şunlaıı şeyin Ragıp Baydur birkaç güne söylemiştir: kadar îtalyaya hareket edecek-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
kalyada Petrol
Milano: 13 (A.A.) «Afp.» — Çeşitli k: _.laklardan bildirildiğine göre Po ve Lombardia vadisinde mühim bir petrol kaynağı bulunduğu bildirilmektedir. Petrol kaynağının ehemmiyeti hakkında bir fikir edinmek üzere Maliye Bakanı Sanoni, bu bölgeye gitmiştir.
Şehit kuryemiz Fuat Güzaltamn
cenazesi askeri törenle ebedî istirahatgâhma götürülürken.
MUAMMER ALAKANT
: Mecliste Başbakandan I sonra neden söz I istediğini açıkladı ■
Ankara: 13 (Telefonla) — D. P. milletvekillerinden Muammer Alakant bu akşam gacetecilere verdiği beyanatta; Meclisin son toplantılarında aşın cereyanlara, karş. yapılan müzakerelerde geçen hâdiseleri açıklıyarak, Celâl Bayann gerek Cumhurbaşkanile gerek Başbakanla yaptığı konuş malardan sonra daima kendilerine malûmat verdiğini, binaenaleyh komünizm ve irtica propagandasının siyasete âlet edilmesi aleyhinde olduğundan ve Başbakanla görüşmelerinde bundan bahsettiğinden haberdar olduğunu, fakat bunun MeclİBO sevkedi
(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dörtler konferansı
akamete uğruyor
Konferansın Çarşamba gecesi veya en geç Perşembe sabahı dağılacağı bildiriliyor
VVv VvWvWvVvVVV' '___________
Londra: 13 (B.B.C.) — Paristeki dört Dışişleri Bakanlan . | d-_ ° ı- y
konseyi bugün toplanmamıştır. Bakanlar, yarın toplanacaktır. ! Q | (j y Paristeki muhabirimizin anladığına göre, bugün bir toplantı J yapılmamasmdan maksat, dünkü açık ve gizli celselerde ileri- g '3" p
ye sürülen karşılıklı fikirler etrafında Dış Bakanlann çalış- ' ■ *• ■ ®
i masına imkân bırakmaktır. Yine onun anladığına bakılırsa ' o «
dört Dışişleri Bakanlan konseyi, çarşamba gecesi yahut en !
(Dovamı Sa. 6 Sü. 4 do) £ *

Rum Patriğinin ziyafeti
Şehit Kuryemizi toprağa verdik
Cenaze alayı çok muhteşem ve hazindi; bir çok kimseler hıçkırarak ağlıyordu
Cenazeye sayısız çelenk gelmişti, şehrimizdeki bütün generaller ve sivil erkân merasime iştirâk etmişti
Radyo harbi
Moskova, “Amerikanın Seei>} ni bozmağa devam ediyor
Vaşington, 13 (A.A.) — (afp) Dışişleri Bakan vekili George Al len, bugün Sovyet Rusyayı, Sov yet halkının Birleşik Amerikanın hakikî gayelerini öğrenmesine mâni olmak ve Birleşik Amerikanın bir irtica politikası takip ettiğine İnandırmak için (Amerika nın Sesi) radyosu tarafından yapılan yayınları karıştırmağa devam etmekle itham eylemiştir.
Londra 13 (Nafen) — Yugoslav yadan gelen haberlere göre, Mas kovanın bozucu radyo istasyonları şimdi de Belgrad radyosunun yayınlarını devamlı bir şekilde bozmaya başlamışlardır. Bu
Gün geçtikçe bozuluyor
Londra: 13 (Nafen) — Filis-tinden gelen haberlere göre, îs-railln İktisadî durumu gün geçtikçe bozulmaktadır. Bunun anıl sebebi de Filistin topraklanna dünyanın dört bir tarafından akın etmekte olan Yahudi mültecileridir. Bu vakitler bu mültecilerin gelmesi için binbir propaganda oyunlarına baş vurmuş olan Isra-(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
hâdiseyi tahlil eden Yugoslav ko münist gazetesi Borba şöyle de-
mektedir:
■> Kominform
tarafın-
dan bize karşı açılmış olan kan
panaya rağmen Belgrad radyosu nun doğru haberler yaydığı anlaşılmış bulunmaktadır.
Hâlde çeşitli meyva lar bir arada..
Tonlarla meyva denize döküldü
Yaş Meyva ve Tarım Kooperr, tifince, şehrin muhtelif beş semtinde yapılan sebze ve meyva tan zim satışları, Belediye İktisat Müdürlüğü tarafından takip edil mektedir. Pazarların faydalı o-, iup olmadığı ay başında, yapılan tetkikler neticesinde anlaşılacak tır.
Diğer taraftan istatistiklere
Şehit kuryemiz kurmay yilz» başı Fuat Güzaltan’m cenazesi dün muazzam ve muhteşem bir törenle kaldırılmış Edirnekapı şehitliğindeki makberine defncdl-lerek Rahmeti Puıhmana tevdi o-lunmuştur.
Evvelâ bir subay komutasında ve üç kişilik bir müfrezenin muha fazasında Tıbbı Adilden bayrağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Triyeste seçimi
göre, geçen seneye nisbetle sebze ve meyva fiatları asgarî yüzde
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Komünistler nıağlıib oldu
Londra: 13 (B.B.C.) — Triest* seçimlerinin kat’î neticesi henüz anlaşılamamıştır. Fakat şimdiye kadar yapılan tasniften anlaşıldı ğına göre İtalya tarafdan parti-» 1er ile Hıristiyan demokratlar, (Dovamı Sa. 5 Sü. G do)
Neredesin Kasım Gülek?!
ULUNAY
17 yaşında bir kız ameliyat ile erkek oSdu
I Agşe, Ankara Nünıune I hastahanesine kız ola-I rak girdi, Yavuz isnıile I ve erkek olarak çıktı
Ankara: 13 (Telefonla) — Nü mune hastahanesinde dün yapılan muvaffakiyetli bir ameliyattan sonra Boluya bağlı Mudurnu ilçesinin Dolayız köyünden Haydar kızı 17 yaşında Ayşe erkek (Dovamı Sa. ö Sü. 2 do>
"Adana,, vapuru bir kaza geçirdi
Vapur Nevyoriıta havuza alındı
ski kabinelerden birinde ovvolâ Nafıa sonra Münakalat Bakanlığına getlrllon bir Kasım Gülok vardı... Bu zat «Bayındırlık» donllen Nafıa Bakanlığında İken Çukurova seylâbı oldu. Bir âfot karşısında İktidar movkllndo kim varsa bütün geçmiş hataların, Ihmallorin mos'uliyotl do onun sırtına yüklonlr; bu İtibarla Çukurova soylûbının folOkotl karşısında ofkârı umumlyo, gazotolor bıı zatı hayli hırpaladılar; kabinenin dlgor bir kombinezonunda Kasını Gülok münakalâta gotlrlldl.
Kasım Gülok’ln no olduğunu biz ancak bu vazlfodo anladık. Gönç a-danı, atoş gibi çalışmağa başladı. Vapurların temizliğinden tronlorln vaziyetine kadar hor şeylo alâkadar oluyor; kılı kırk yararcasına Incotlyordu. İdarede şahsi toslrlnln no olduğu hor gün yeni İcraat llo nıoydana çıkıyordu. Fakat no ya-
Folok yâr olmadı Imlıt-ı- »iyûlınl Yonl bir kombinezon Kasım Gü-lok'I gözden düşürdü... Hoın gözden, hem gönüldon düşürdü; vo notleo Itlbarilo do Bakanlıktan düşürdü. Amma Kasım Gülok Müna-
kalât Bakanı olsaydı halk ayakta, yahut müvazono oanbazları gibi; sahanlıklarda, tamponların üzorln» do veyahut da basamaklarda soya» hat otnıokton kurtulacak mı idi?
Buna toroddüd etmeden şu cevabı veririm: Evetl Kurtulacaktı. Zira bu zat bilet alan bir yolcuya karşı İdarenin —oturulaoak bir yon vermek nıooburlyotl gibi— bir taahhüt altına girdiğini takdir odo-cek kafada bir adamdı.

Pazar günü bir dostum «Yarini oa» ya gltmok için Haydarpaşadan kalkan posta ironine binmiş... Söy? loyo söyloyo bitiremiyor... Kalar^ tekmil marşandiz vagonları takılmış... Vo bütün yolcular üç vagona doldurulmuş. Ağlayan, bağıran, şikâyot cdon gırla... Buna mukabil şef dö tren: «No yapalım efendim) Bugün pazar olduğu İçin katarı ton ha olacak sandıkla diyormuş, ikinci movkldo makinistlere koıııpartf» manlar tahsis odilmlş ve halk koridorlarda yorloro aorilorok soyahaf ettirilmiş. Ulaştırma Bakanlığının gittlkço daha mütokâmll bir tart» da yolcu nakliyatını düzûnllyocogk ni umarız.
Vün ahşam Athcnagoras’m ziyafetinden bir görünüş (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Adana vapurunun Amer ikada alınmış resmi
(Yazısı 5 d sayfada)
SALI Sahibi: Safa Kılıçhoğlu
14 idaroı Nuruosmanlyo Not 17

HAZİRAN Tel adresli «YENİ SABAHı
İSTANBUL
1949 Telefon ı 20705
Yeni Sal»ah
12 inci Yıl, No. 3673 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı : 10 Kuru8
Kısmî seçimler için C.H.P. nin gayretleri
Divân, Cuma günü toplanıyor Başbakan izahat verecek
Ayın 20 sinde toplanacak olan, D. P. Genel safhaya girdi
Ankara, 13 (Hususi) — Bakan lar Kurulu, Meclis tatilinden beri ilk defa bugün toplanarak birikmiş işler ve yeni çıkan kanunların tatbik şekilleri etrafında müzakerelerde bulunmuştur. Bakanlar Kurulu, bu hafta başka toplantılar da yapacaktır.
C.H.P. DİVANI
Ankara. 13 (Hususî) — C.H. P. divanı bu Cuma günü toplanacaktır. Divan toplantısında, Baş bakan Şemsettin Günaltaym so-ı
kongresi için hazırlıklar son
Siyaset Havasında Bulanıklık u güzel yaz başlangı-
çında ve Bilyük Millet Meclisinin tatile girdiği günler ferdasında, yurdumuzun siyasi havası saf olacak yerde bulanık bir manzara göstermeğe
C. H. P. İstanbul 11 Başkanı Dr. Esat Ulusoy ve D. P. İl Başkanı avukat Abdu-rrahman Miin ip Berkan
başlamıştır.
Bu tatsız neticede, şüphesiz, İktidarın büyük bir mes’ullyet payı vardır. Çünkü Demokrat Parti başkanı Bayar neden fer-yad ve şikâyet ediyor?... Seçim emniyetinin sağlanmamış olmasından... Eskiden beri malûm olan bn feryada bir kayıt ilâve ediyor. Gelecek seçimlerde reylerin masonluğuna milletçe dikkat ve İhtimam gösterilmesi lüzumu... Bu ufacık ekin hakikatte mânası çok şumüllüdiir ve memlekette siyasî emniyet ve güvenin mevcudiyetini çok şüpheli bir variyete sokmaktadır.
Ayni zamanda Millet Partisi de bir beyanname yayınlıyor. O-nun da feryadı var. Millet Partisi tıpkı Bayar gibi seçim emniyetsizliğinden şikâyet ediyor. Fazla olarak aşırı sağ ve sol cereyanlarla mücadele İçin çıkarılan kanundan rauztariptir. Bu yeni mevzuat ile fikir ve vicdan hürriyetinin, icabında, baskı altına alınabileceği düşüncesinde...
Görülüyor ki muhalefet partisini de rahatsız eden, iktidarm, son günlerde çıkardığı kanunlarla bir türlü çıkarmak İstemediği seçim emniyetini Bağlıyacak kanundur.
İşte bunun için, yazımızın başında, siyasi havada bir huzursuzluk varsa —ki vardır— bunun sorumluluğu iktidara aittir diyorduk. Halbuki —itiraf edilmelidir— iktidar partisi şimdi İş başında en dürüst ve mülayim elemanlarım bulundurmaktadır. Günaltay Mecliste alenen taahhüt etmiştir ki ne İller kanunu, ne de aşın cereyanlarla mücadele kanununu bir parti lehine fay dalanmak niyetti e kullanmak düşüncesinde değildir. Amma Başbakan nihayet kendi şahsı namına söz verebilir. Kendisi iktidardan uzaklaşınca bu kanunların hangi zihniyette ve ne gibi ellerle tatbik edileceği onu pek ilgilendirmez. Amma memleket halkını ve siyasî partileri bilhassa bu Günaltaydan sonrası alâkadar eder. Aşın sol ve sağ cereyanlarla musaraa için elde. yeter derecede müeyyideler vardı. Fakat bunlar iyi tatbik e-dilmezse veya İliç tahakkuk ettirilmezse kabahat mevzuatta' i mıdır? Nitekim suiistimallerle mücadele için mal beyanı hükmü 1 I vardır fakat bütün ömrü boyun-1' ca bu kanım ancak zavallı bir (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Muharririmiz Roma BÜy ilk Elçimizle görüşürken.
Roma Elçimiz Yeni Sabah'a dedi ki: “İtalya ile münasebetimizde bir değişiklik yoktur
Bir müddettenberi şehrimizde I tir. Büyük Elçi dün kendisile gö-' bulunan Roma Büyük Elçisi Hü- rüşen bir arkadaşımıza şunlaıı şeyin Ragıp Baydur birkaç güne söylemiştir: kadar îtalyaya hareket edecek-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
kalyada Petrol
Milano: 13 (A.A.) «Afp.» — Çeşitli k: _.laklardan bildirildiğine göre Po ve Lombardia vadisinde mühim bir petrol kaynağı bulunduğu bildirilmektedir. Petrol kaynağının ehemmiyeti hakkında bir fikir edinmek üzere Maliye Bakanı Sanoni, bu bölgeye gitmiştir.
Şehit kuryemiz Fuat Güzaltamn
cenazesi askeri törenle ebedî istirahatgâhma götürülürken.
MUAMMER ALAKANT
: Mecliste Başbakandan I sonra neden söz I istediğini açıkladı ■
Ankara: 13 (Telefonla) — D. P. milletvekillerinden Muammer Alakant bu akşam gacetecilere verdiği beyanatta; Meclisin son toplantılarında aşın cereyanlara, karş. yapılan müzakerelerde geçen hâdiseleri açıklıyarak, Celâl Bayann gerek Cumhurbaşkanile gerek Başbakanla yaptığı konuş malardan sonra daima kendilerine malûmat verdiğini, binaenaleyh komünizm ve irtica propagandasının siyasete âlet edilmesi aleyhinde olduğundan ve Başbakanla görüşmelerinde bundan bahsettiğinden haberdar olduğunu, fakat bunun MeclİBO sevkedi
(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dörtler konferansı
akamete uğruyor
Konferansın Çarşamba gecesi veya en geç Perşembe sabahı dağılacağı bildiriliyor
VVv VvWvWvVvVVV' '___________
Londra: 13 (B.B.C.) — Paristeki dört Dışişleri Bakanlan . | d-_ ° ı- y
konseyi bugün toplanmamıştır. Bakanlar, yarın toplanacaktır. ! Q | (j y Paristeki muhabirimizin anladığına göre, bugün bir toplantı J yapılmamasmdan maksat, dünkü açık ve gizli celselerde ileri- g '3" p
ye sürülen karşılıklı fikirler etrafında Dış Bakanlann çalış- ' ■ *• ■ ®
i masına imkân bırakmaktır. Yine onun anladığına bakılırsa ' o «
dört Dışişleri Bakanlan konseyi, çarşamba gecesi yahut en !
(Dovamı Sa. 6 Sü. 4 do) £ *

Rum Patriğinin ziyafeti
Şehit Kuryemizi toprağa verdik
Cenaze alayı çok muhteşem ve hazindi; bir çok kimseler hıçkırarak ağlıyordu
Cenazeye sayısız çelenk gelmişti, şehrimizdeki bütün generaller ve sivil erkân merasime iştirâk etmişti
Radyo harbi
Moskova, “Amerikanın Seei>} ni bozmağa devam ediyor
Vaşington, 13 (A.A.) — (afp) Dışişleri Bakan vekili George Al len, bugün Sovyet Rusyayı, Sov yet halkının Birleşik Amerikanın hakikî gayelerini öğrenmesine mâni olmak ve Birleşik Amerikanın bir irtica politikası takip ettiğine İnandırmak için (Amerika nın Sesi) radyosu tarafından yapılan yayınları karıştırmağa devam etmekle itham eylemiştir.
Londra 13 (Nafen) — Yugoslav yadan gelen haberlere göre, Mas kovanın bozucu radyo istasyonları şimdi de Belgrad radyosunun yayınlarını devamlı bir şekilde bozmaya başlamışlardır. Bu
Gün geçtikçe bozuluyor
Londra: 13 (Nafen) — Filis-tinden gelen haberlere göre, îs-railln İktisadî durumu gün geçtikçe bozulmaktadır. Bunun anıl sebebi de Filistin topraklanna dünyanın dört bir tarafından akın etmekte olan Yahudi mültecileridir. Bu vakitler bu mültecilerin gelmesi için binbir propaganda oyunlarına baş vurmuş olan Isra-(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
hâdiseyi tahlil eden Yugoslav ko münist gazetesi Borba şöyle de-
mektedir:
■> Kominform
tarafın-
dan bize karşı açılmış olan kan
panaya rağmen Belgrad radyosu nun doğru haberler yaydığı anlaşılmış bulunmaktadır.
Hâlde çeşitli meyva lar bir arada..
Tonlarla meyva denize döküldü
Yaş Meyva ve Tarım Kooperr, tifince, şehrin muhtelif beş semtinde yapılan sebze ve meyva tan zim satışları, Belediye İktisat Müdürlüğü tarafından takip edil mektedir. Pazarların faydalı o-, iup olmadığı ay başında, yapılan tetkikler neticesinde anlaşılacak tır.
Diğer taraftan istatistiklere
Şehit kuryemiz kurmay yilz» başı Fuat Güzaltan’m cenazesi dün muazzam ve muhteşem bir törenle kaldırılmış Edirnekapı şehitliğindeki makberine defncdl-lerek Rahmeti Puıhmana tevdi o-lunmuştur.
Evvelâ bir subay komutasında ve üç kişilik bir müfrezenin muha fazasında Tıbbı Adilden bayrağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Triyeste seçimi
göre, geçen seneye nisbetle sebze ve meyva fiatları asgarî yüzde
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Komünistler nıağlıib oldu
Londra: 13 (B.B.C.) — Triest* seçimlerinin kat’î neticesi henüz anlaşılamamıştır. Fakat şimdiye kadar yapılan tasniften anlaşıldı ğına göre İtalya tarafdan parti-» 1er ile Hıristiyan demokratlar, (Dovamı Sa. 5 Sü. G do)
Neredesin Kasım Gülek?!
ULUNAY
17 yaşında bir kız ameliyat ile erkek oSdu
I Agşe, Ankara Nünıune I hastahanesine kız ola-I rak girdi, Yavuz isnıile I ve erkek olarak çıktı
Ankara: 13 (Telefonla) — Nü mune hastahanesinde dün yapılan muvaffakiyetli bir ameliyattan sonra Boluya bağlı Mudurnu ilçesinin Dolayız köyünden Haydar kızı 17 yaşında Ayşe erkek (Dovamı Sa. ö Sü. 2 do>
"Adana,, vapuru bir kaza geçirdi
Vapur Nevyoriıta havuza alındı
ski kabinelerden birinde ovvolâ Nafıa sonra Münakalat Bakanlığına getlrllon bir Kasım Gülok vardı... Bu zat «Bayındırlık» donllen Nafıa Bakanlığında İken Çukurova seylâbı oldu. Bir âfot karşısında İktidar movkllndo kim varsa bütün geçmiş hataların, Ihmallorin mos'uliyotl do onun sırtına yüklonlr; bu İtibarla Çukurova soylûbının folOkotl karşısında ofkârı umumlyo, gazotolor bıı zatı hayli hırpaladılar; kabinenin dlgor bir kombinezonunda Kasını Gülok münakalâta gotlrlldl.
Kasım Gülok’ln no olduğunu biz ancak bu vazlfodo anladık. Gönç a-danı, atoş gibi çalışmağa başladı. Vapurların temizliğinden tronlorln vaziyetine kadar hor şeylo alâkadar oluyor; kılı kırk yararcasına Incotlyordu. İdarede şahsi toslrlnln no olduğu hor gün yeni İcraat llo nıoydana çıkıyordu. Fakat no ya-
Folok yâr olmadı Imlıt-ı- »iyûlınl Yonl bir kombinezon Kasım Gü-lok'I gözden düşürdü... Hoın gözden, hem gönüldon düşürdü; vo notleo Itlbarilo do Bakanlıktan düşürdü. Amma Kasım Gülok Müna-
kalât Bakanı olsaydı halk ayakta, yahut müvazono oanbazları gibi; sahanlıklarda, tamponların üzorln» do veyahut da basamaklarda soya» hat otnıokton kurtulacak mı idi?
Buna toroddüd etmeden şu cevabı veririm: Evetl Kurtulacaktı. Zira bu zat bilet alan bir yolcuya karşı İdarenin —oturulaoak bir yon vermek nıooburlyotl gibi— bir taahhüt altına girdiğini takdir odo-cek kafada bir adamdı.

Pazar günü bir dostum «Yarini oa» ya gltmok için Haydarpaşadan kalkan posta ironine binmiş... Söy? loyo söyloyo bitiremiyor... Kalar^ tekmil marşandiz vagonları takılmış... Vo bütün yolcular üç vagona doldurulmuş. Ağlayan, bağıran, şikâyot cdon gırla... Buna mukabil şef dö tren: «No yapalım efendim) Bugün pazar olduğu İçin katarı ton ha olacak sandıkla diyormuş, ikinci movkldo makinistlere koıııpartf» manlar tahsis odilmlş ve halk koridorlarda yorloro aorilorok soyahaf ettirilmiş. Ulaştırma Bakanlığının gittlkço daha mütokâmll bir tart» da yolcu nakliyatını düzûnllyocogk ni umarız.
Vün ahşam Athcnagoras’m ziyafetinden bir görünüş (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Adana vapurunun Amer ikada alınmış resmi
(Yazısı 5 d sayfada)
SALI Sahibi: Safa Kılıçhoğlu
14 idaroı Nuruosmanlyo Not 17

HAZİRAN Tel adresli «YENİ SABAHı
İSTANBUL
1949 Telefon ı 20705
Yeni Sal»ah
12 inci Yıl, No. 3673 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı : 10 Kuru8
Kısmî seçimler için C.H.P. nin gayretleri
Divân, Cuma günü toplanıyor Başbakan izahat verecek
Ayın 20 sinde toplanacak olan, D. P. Genel safhaya girdi
Ankara, 13 (Hususi) — Bakan lar Kurulu, Meclis tatilinden beri ilk defa bugün toplanarak birikmiş işler ve yeni çıkan kanunların tatbik şekilleri etrafında müzakerelerde bulunmuştur. Bakanlar Kurulu, bu hafta başka toplantılar da yapacaktır.
C.H.P. DİVANI
Ankara. 13 (Hususî) — C.H. P. divanı bu Cuma günü toplanacaktır. Divan toplantısında, Baş bakan Şemsettin Günaltaym so-ı
kongresi için hazırlıklar son
Siyaset Havasında Bulanıklık u güzel yaz başlangı-
çında ve Bilyük Millet Meclisinin tatile girdiği günler ferdasında, yurdumuzun siyasi havası saf olacak yerde bulanık bir manzara göstermeğe
C. H. P. İstanbul 11 Başkanı Dr. Esat Ulusoy ve D. P. İl Başkanı avukat Abdu-rrahman Miin ip Berkan
başlamıştır.
Bu tatsız neticede, şüphesiz, İktidarın büyük bir mes’ullyet payı vardır. Çünkü Demokrat Parti başkanı Bayar neden fer-yad ve şikâyet ediyor?... Seçim emniyetinin sağlanmamış olmasından... Eskiden beri malûm olan bn feryada bir kayıt ilâve ediyor. Gelecek seçimlerde reylerin masonluğuna milletçe dikkat ve İhtimam gösterilmesi lüzumu... Bu ufacık ekin hakikatte mânası çok şumüllüdiir ve memlekette siyasî emniyet ve güvenin mevcudiyetini çok şüpheli bir variyete sokmaktadır.
Ayni zamanda Millet Partisi de bir beyanname yayınlıyor. O-nun da feryadı var. Millet Partisi tıpkı Bayar gibi seçim emniyetsizliğinden şikâyet ediyor. Fazla olarak aşırı sağ ve sol cereyanlarla mücadele İçin çıkarılan kanundan rauztariptir. Bu yeni mevzuat ile fikir ve vicdan hürriyetinin, icabında, baskı altına alınabileceği düşüncesinde...
Görülüyor ki muhalefet partisini de rahatsız eden, iktidarm, son günlerde çıkardığı kanunlarla bir türlü çıkarmak İstemediği seçim emniyetini Bağlıyacak kanundur.
İşte bunun için, yazımızın başında, siyasi havada bir huzursuzluk varsa —ki vardır— bunun sorumluluğu iktidara aittir diyorduk. Halbuki —itiraf edilmelidir— iktidar partisi şimdi İş başında en dürüst ve mülayim elemanlarım bulundurmaktadır. Günaltay Mecliste alenen taahhüt etmiştir ki ne İller kanunu, ne de aşın cereyanlarla mücadele kanununu bir parti lehine fay dalanmak niyetti e kullanmak düşüncesinde değildir. Amma Başbakan nihayet kendi şahsı namına söz verebilir. Kendisi iktidardan uzaklaşınca bu kanunların hangi zihniyette ve ne gibi ellerle tatbik edileceği onu pek ilgilendirmez. Amma memleket halkını ve siyasî partileri bilhassa bu Günaltaydan sonrası alâkadar eder. Aşın sol ve sağ cereyanlarla musaraa için elde. yeter derecede müeyyideler vardı. Fakat bunlar iyi tatbik e-dilmezse veya İliç tahakkuk ettirilmezse kabahat mevzuatta' i mıdır? Nitekim suiistimallerle mücadele için mal beyanı hükmü 1 I vardır fakat bütün ömrü boyun-1' ca bu kanım ancak zavallı bir (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Muharririmiz Roma BÜy ilk Elçimizle görüşürken.
Roma Elçimiz Yeni Sabah'a dedi ki: “İtalya ile münasebetimizde bir değişiklik yoktur
Bir müddettenberi şehrimizde I tir. Büyük Elçi dün kendisile gö-' bulunan Roma Büyük Elçisi Hü- rüşen bir arkadaşımıza şunlaıı şeyin Ragıp Baydur birkaç güne söylemiştir: kadar îtalyaya hareket edecek-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
kalyada Petrol
Milano: 13 (A.A.) «Afp.» — Çeşitli k: _.laklardan bildirildiğine göre Po ve Lombardia vadisinde mühim bir petrol kaynağı bulunduğu bildirilmektedir. Petrol kaynağının ehemmiyeti hakkında bir fikir edinmek üzere Maliye Bakanı Sanoni, bu bölgeye gitmiştir.
Şehit kuryemiz Fuat Güzaltamn
cenazesi askeri törenle ebedî istirahatgâhma götürülürken.
MUAMMER ALAKANT
: Mecliste Başbakandan I sonra neden söz I istediğini açıkladı ■
Ankara: 13 (Telefonla) — D. P. milletvekillerinden Muammer Alakant bu akşam gacetecilere verdiği beyanatta; Meclisin son toplantılarında aşın cereyanlara, karş. yapılan müzakerelerde geçen hâdiseleri açıklıyarak, Celâl Bayann gerek Cumhurbaşkanile gerek Başbakanla yaptığı konuş malardan sonra daima kendilerine malûmat verdiğini, binaenaleyh komünizm ve irtica propagandasının siyasete âlet edilmesi aleyhinde olduğundan ve Başbakanla görüşmelerinde bundan bahsettiğinden haberdar olduğunu, fakat bunun MeclİBO sevkedi
(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dörtler konferansı
akamete uğruyor
Konferansın Çarşamba gecesi veya en geç Perşembe sabahı dağılacağı bildiriliyor
VVv VvWvWvVvVVV' '___________
Londra: 13 (B.B.C.) — Paristeki dört Dışişleri Bakanlan . | d-_ ° ı- y
konseyi bugün toplanmamıştır. Bakanlar, yarın toplanacaktır. ! Q | (j y Paristeki muhabirimizin anladığına göre, bugün bir toplantı J yapılmamasmdan maksat, dünkü açık ve gizli celselerde ileri- g '3" p
ye sürülen karşılıklı fikirler etrafında Dış Bakanlann çalış- ' ■ *• ■ ®
i masına imkân bırakmaktır. Yine onun anladığına bakılırsa ' o «
dört Dışişleri Bakanlan konseyi, çarşamba gecesi yahut en !
(Dovamı Sa. 6 Sü. 4 do) £ *

Rum Patriğinin ziyafeti
Şehit Kuryemizi toprağa verdik
Cenaze alayı çok muhteşem ve hazindi; bir çok kimseler hıçkırarak ağlıyordu
Cenazeye sayısız çelenk gelmişti, şehrimizdeki bütün generaller ve sivil erkân merasime iştirâk etmişti
Radyo harbi
Moskova, “Amerikanın Seei>} ni bozmağa devam ediyor
Vaşington, 13 (A.A.) — (afp) Dışişleri Bakan vekili George Al len, bugün Sovyet Rusyayı, Sov yet halkının Birleşik Amerikanın hakikî gayelerini öğrenmesine mâni olmak ve Birleşik Amerikanın bir irtica politikası takip ettiğine İnandırmak için (Amerika nın Sesi) radyosu tarafından yapılan yayınları karıştırmağa devam etmekle itham eylemiştir.
Londra 13 (Nafen) — Yugoslav yadan gelen haberlere göre, Mas kovanın bozucu radyo istasyonları şimdi de Belgrad radyosunun yayınlarını devamlı bir şekilde bozmaya başlamışlardır. Bu
Gün geçtikçe bozuluyor
Londra: 13 (Nafen) — Filis-tinden gelen haberlere göre, îs-railln İktisadî durumu gün geçtikçe bozulmaktadır. Bunun anıl sebebi de Filistin topraklanna dünyanın dört bir tarafından akın etmekte olan Yahudi mültecileridir. Bu vakitler bu mültecilerin gelmesi için binbir propaganda oyunlarına baş vurmuş olan Isra-(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
hâdiseyi tahlil eden Yugoslav ko münist gazetesi Borba şöyle de-
mektedir:
■> Kominform
tarafın-
dan bize karşı açılmış olan kan
panaya rağmen Belgrad radyosu nun doğru haberler yaydığı anlaşılmış bulunmaktadır.
Hâlde çeşitli meyva lar bir arada..
Tonlarla meyva denize döküldü
Yaş Meyva ve Tarım Kooperr, tifince, şehrin muhtelif beş semtinde yapılan sebze ve meyva tan zim satışları, Belediye İktisat Müdürlüğü tarafından takip edil mektedir. Pazarların faydalı o-, iup olmadığı ay başında, yapılan tetkikler neticesinde anlaşılacak tır.
Diğer taraftan istatistiklere
Şehit kuryemiz kurmay yilz» başı Fuat Güzaltan’m cenazesi dün muazzam ve muhteşem bir törenle kaldırılmış Edirnekapı şehitliğindeki makberine defncdl-lerek Rahmeti Puıhmana tevdi o-lunmuştur.
Evvelâ bir subay komutasında ve üç kişilik bir müfrezenin muha fazasında Tıbbı Adilden bayrağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Triyeste seçimi
göre, geçen seneye nisbetle sebze ve meyva fiatları asgarî yüzde
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Komünistler nıağlıib oldu
Londra: 13 (B.B.C.) — Triest* seçimlerinin kat’î neticesi henüz anlaşılamamıştır. Fakat şimdiye kadar yapılan tasniften anlaşıldı ğına göre İtalya tarafdan parti-» 1er ile Hıristiyan demokratlar, (Dovamı Sa. 5 Sü. G do)
Neredesin Kasım Gülek?!
ULUNAY
17 yaşında bir kız ameliyat ile erkek oSdu
I Agşe, Ankara Nünıune I hastahanesine kız ola-I rak girdi, Yavuz isnıile I ve erkek olarak çıktı
Ankara: 13 (Telefonla) — Nü mune hastahanesinde dün yapılan muvaffakiyetli bir ameliyattan sonra Boluya bağlı Mudurnu ilçesinin Dolayız köyünden Haydar kızı 17 yaşında Ayşe erkek (Dovamı Sa. ö Sü. 2 do>
"Adana,, vapuru bir kaza geçirdi
Vapur Nevyoriıta havuza alındı
ski kabinelerden birinde ovvolâ Nafıa sonra Münakalat Bakanlığına getlrllon bir Kasım Gülok vardı... Bu zat «Bayındırlık» donllen Nafıa Bakanlığında İken Çukurova seylâbı oldu. Bir âfot karşısında İktidar movkllndo kim varsa bütün geçmiş hataların, Ihmallorin mos'uliyotl do onun sırtına yüklonlr; bu İtibarla Çukurova soylûbının folOkotl karşısında ofkârı umumlyo, gazotolor bıı zatı hayli hırpaladılar; kabinenin dlgor bir kombinezonunda Kasını Gülok münakalâta gotlrlldl.
Kasım Gülok’ln no olduğunu biz ancak bu vazlfodo anladık. Gönç a-danı, atoş gibi çalışmağa başladı. Vapurların temizliğinden tronlorln vaziyetine kadar hor şeylo alâkadar oluyor; kılı kırk yararcasına Incotlyordu. İdarede şahsi toslrlnln no olduğu hor gün yeni İcraat llo nıoydana çıkıyordu. Fakat no ya-
Folok yâr olmadı Imlıt-ı- »iyûlınl Yonl bir kombinezon Kasım Gü-lok'I gözden düşürdü... Hoın gözden, hem gönüldon düşürdü; vo notleo Itlbarilo do Bakanlıktan düşürdü. Amma Kasım Gülok Müna-
kalât Bakanı olsaydı halk ayakta, yahut müvazono oanbazları gibi; sahanlıklarda, tamponların üzorln» do veyahut da basamaklarda soya» hat otnıokton kurtulacak mı idi?
Buna toroddüd etmeden şu cevabı veririm: Evetl Kurtulacaktı. Zira bu zat bilet alan bir yolcuya karşı İdarenin —oturulaoak bir yon vermek nıooburlyotl gibi— bir taahhüt altına girdiğini takdir odo-cek kafada bir adamdı.

Pazar günü bir dostum «Yarini oa» ya gltmok için Haydarpaşadan kalkan posta ironine binmiş... Söy? loyo söyloyo bitiremiyor... Kalar^ tekmil marşandiz vagonları takılmış... Vo bütün yolcular üç vagona doldurulmuş. Ağlayan, bağıran, şikâyot cdon gırla... Buna mukabil şef dö tren: «No yapalım efendim) Bugün pazar olduğu İçin katarı ton ha olacak sandıkla diyormuş, ikinci movkldo makinistlere koıııpartf» manlar tahsis odilmlş ve halk koridorlarda yorloro aorilorok soyahaf ettirilmiş. Ulaştırma Bakanlığının gittlkço daha mütokâmll bir tart» da yolcu nakliyatını düzûnllyocogk ni umarız.
Vün ahşam Athcnagoras’m ziyafetinden bir görünüş (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Yazısı 5 inci sayfada),
Adana vapurunun Amer ikada alınmış resmi
(Yazısı 5 d sayfada)

Comments (0)