İstanbul radyoevinin temeli dün büyük törenle atıldı
Sene 23 -r- No. 9724 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
A
AKŞAM
PAZARTE3Î İS Kas İtti 194B
I tio. C —

Kömür fiati yüzünden çıkan anlaşmazlık bugün. halledilecek
BkhlM: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es - AKŞAM Matbaası
Amerika, atom enerjisinin
ışığı altında
Rusyada sansür
Attlee’nln Truman"a teklifleri
At,om bombası icadının ışığı altmda dünya işlerini konuşmak İçin Amerikaya gideceğini söylemiş olan Ingiltere Başbakanı M, Attlee evvelki günden beri M. Truman ın misafiridir.
Konuşulacak meseleler, hiç jüpheslz dünya tarihinde yüz yıllardır görülmemiş derecede çetin ve düğümlüdür. Fakat bu düğümlerin çözülmesini aydınlatacak olan atom ışığı da — İtiraf etmelidir ki — medeniyetin binlerce yıldır sırrını kavrayamadığı bir kudret harikasdır.
İki müttefik devlet adamının görüşecekleri ilk zor iş bizzat bu atom bombasının esrarıdır.
Amerika Birleşik - Devletleri Başkanı M. Truman, Yeni Dünya efkârında beliren bazı cereyanlara, hattâ atom bombasını yapan bir kısm bilginlerin, candan kopma bir feryadı andıran öğütlerine rağmen bomba esrarını şimdilik Amerika, İngiltere ve Kanada arasında sımsıkı gizlemek kararındadır. Esasen Ingiltere ile Kanada atom bombasının ancak bir kısım esrarını biliyorlar. Bu müthiş silâhın, az çok bilinen ilim nazarlyelerlnden çok Üstün olan yapış tekniği ve fabrikası yalnız Amerikanın, elindedir.
Ingilterede M. Attlee ve işçi partisi atom bombasının Birleşmiş Milletler Kuruluna emanet edilmesi ve bu suretle Sovyet Rusyanın da açıkta bırakılmaması fikrinde İseler de M. Bevi-nln geçen hafta Avam Kamarasında söylediği çok sert nutuktan sonra Ingiliz Başbakanının M. Trumanı bu yola götürmekte fazla ısrar etmeyeceği sanılıyor.
Gerçek olan nokta şudur ki üç Büyükler arasında bugün başlıca kuşku ve çekingenlik kaynağı atom bombası olmuş ve bu mesele diğer anlaşmazlıkları geride bırakarak sulh kilidinin anahtarı haline girmiştir. Sovyet Rus-yanın. korku veya gurur duygu-larile. atom bombasının gizli tutulmasını hoş görmediği Moloto-fun son nutkundan iyice anlaşılıyordu.
Sovyet halkını şüphelendirmemek İçin ilk önceleri Rusyada adı ağıza alınmayan ve Japonya-run teslim olduğu sıralarda ehemmiyetsiz ve tesirsiz bir silâh gibi gösterilen atom bombası, şimdi, anlaşmaya tek engel sayılıyor. Molotof, Londra konferansının sadece atom bombası yüzünden şuya düştüğünü nutkunda açıkça anlatmıştır.
M. Truman, bu durum karşıtında, atom bombası sırrına Rus-yayı da ortak edecek, yahut bu silâhı Birleşmiş Milletler Kurulunun kontrolü altına koyacak mı? .
İki devlet adamı arasındaki konuşmalardan böyle bir karar çıkaracağına ihtimal vermek güçtür.
Bomba esrarının Rusyaya ve başkalarına da bildirilmesini isteyenler şu düşünceye dayanıyorlar: Bu ilim ve teknik işi, nihayet Rusyada da keşfedilecektir. Böyle korkunç bir silâhın, birbirine bu yüzden düşman olmuş iki zıt âlem elinde bulunması, bunun bir silâh olarak kullanılmasına sebep teşkil eder, bu yüzden dünya yıkılır. Bomba, Amerika tarafından Birleşmiş Milletlere ve bu arada Rusyaya bildirilirse şüpheler ortadan kalkar. atom kudreti müşterek kontrol altlnâ alınır, yıkıcı olmaktan çıkar, medeniyetin ve refahın hizmetine girer.
Bu derece haklı ve İnsani bir görüşe M. Trumanın acaba neden kanıp katılmıyor ve kendisine bizzat bilginler tarafından verilen Öğütleri dinleyerek böyle korkunç bir sonuçtan kaçınmıyor, atom sırrım sımsıkı saklamakta ısrar ediyor? Dünya sulhunu en büyük vargı bilen bu devlet adamının ve onunla birlik olanların da, bu şekilde hareket etmeleri İçin elbet bazı sebepler vardır.
Bu sebepler şöylece kestirilebilir; Sovyet Rusya iki türlü psiko-
lojik ve politik buhran geçiriyor, Birisi, kazandığı zaferden başı dönmesi ve kendini Almanya ile Japonyanın başlıca yeneni savmasıdır. Diğer sinir hâleti de kapitalist Batı Demokrasilerinden hâlâ korkman, bu korku neticesi Avrupa ve Asyada Rus-yayı emin bir duvarla çevirip korumak istemesidir. Sovyet Rusyanın bugünkü emperlyallst politikası, etrafındaki bütün memleketleri ele geçirmesi bu yüzdendir,
Sovyet Rusya ister bir korku buhranına tutulmuş olsun, İster bu istilâ ve emperiyalizm politikasını bu korku nevrozlle örtmek istesin hakikat şudur kİ Rusyada toprağa ve tahakküme doymayan, her milleti kendine esir etmek isteyen doymaz bir dev Iştlhası var. Rusya bütün Balkanlara ve Orta Avrupaya hâkim olmuş ve tam Hltler Âlman-yasının yapmak isteyip de başaramadığı İşi yapmış, onun yerine geçmiştir Halbuki Ingiltere ve Amerika tam bu uğurda savaşa atılmışlar ve zaferi kazanınca istediklerinin zıddmı görmüşlerdir. şimdi Amerlkada, în-gllterede herkes birbirine: «Niçin harbettlk, bunca fedakârlığa katlandık? Hİtlerln yapmak istediğini, hattâ daha kötüsünü Kızıllar yapsın diye mi?» sualini soruyor.
Necmeddln Sadak
(Arkası zahife 2; sütun 6 da)
Son günlerde oldukça tahfif edildi
Londra il (Radyo) — Moakovada-kİ ecnebi muhabirlerin bildirdiklerine göra Sovyet Rusyada «on günler -da sansür eskisin* nispetle oldukça hafifletllmlştlr. Ecnebi muhabirlere mektup v» telgraflarında Bovj'et iç işlerinden epeyce serbes bir lisanla bahsetmelerine müsaade edilmektedir.
Berlinde gece hayatı
Kıraathaneler ve eğlence yerleri karanlık basar basmaz kapanacak
Londra 11 ( Radyo > — Ber-
llnde dünden itibaren gece hayatına son verilmiştir. Elektrik İstihsalinin azlığından dolayı bütün barlar, sinemalar, tiyatrolar, kıraathaneler, eğlence yerleri akşamları karanlık basar basmaz kapanacaklardır. Yiyecek satan mağazalar ve eczaneler bu tedbirden İstisna edilmişlerdir.
Parla 12 (R.) — BerUnden verilen bir habere göre, bu çehlre karsı yapılmış olan bombardımanlar neticesinde: Türkiye, 8ovyet Rusya, Ingiltere, Birleşik Amerika, sefarethaneleri tamamen harap olmuşlardır.
Stalin’in sıhhatine dair Lon-drada yüriittileıı laraziyeler
En gok taraf dar kazanan ihtimal, Stalin’in siyasî sebeplerden dolayı ikinci plâna çekilmek istediğidir
Londra 12 (AA.) — Londra basını Stalin’in sıhhi durumu üzerinde çeşitli faraziyeler yürütmekte berdevamdır.
Bu hususta Sunday Times gazetesinin siyasi muharriri şunları yazıyor:
En çok taraftar bulan faraziye, Stalin’in sahneden çekilmesini siyasi sebeplere atfediyorlar. Bunun, sta-Itn’ln arzusu İle olduğu muhakkak gibidir. Almanya ya karşı verilen savaş dolayıslle birinci plânda görünmek zorunda kalmadan evvel SBalin siyaset sahnesinin kolitlerinde bulunmağı ve Komünist partisinin genel sekreteri sifatlyle hals olduğu en yüksek otoriteyi oradan istimal etmeği tercih ederdi. Şimdi Mareşalin tekrar ikinci plâna çekilmeği tercih etmiş olması pek mümkündür. Şüphe yok kİ harbin Icabettlrdlği gayret ve faaliyet sıhhatine dokunmuştur ve bu hususun da. nüfuzundan hiçbir fedakârlık yapmamakla beraber daha az göze görünür bir rol oynamak kararında müessir olması ihtimal dahi-
ündedir. Diğer taraftan idareci sınıflarında bazı münakaşaların, hattâ husumetlerin doğduğunu müşahede etmek kabildir. Bu da Stalin’in inzivaya çekilmek arzusunu kuvvetlendirmiş olabilir.
İtiraz götürmez bir keyfiyet varsa o da bu halin, Molotofun Londra konferansında ânl olarak cephe değiştirdiği zamana tesadüf ötmesidir. Aynı zamanda Rusyanın Japon kontrol konseyi meselesinde da siyaseti değişmiş, Kanada’da toplanan İaşe ve tarım konferatıslyle Londra kültür konferansı karşısında da Sovyet durumunda temevvüç görülmüştür.
Diğer taraftan Sunday D'spatch da şunları yazıyor:
Her ne kadar Amerikan elçisinin, Stalln’l son defa gördüğü zaman kendisini Vaşlngton'a davet ettiği kanaati hâkim bulunuyorsa da Mareşalin Vaşlngton’d* cereyan etmekte olan konuşmalara İştirak edeceğin! ileri süren söylentiler yanlıştır, umumiyetle İyi haber alan mahfillerden (Arkası sahife 2; sütun 5 te)
Yugoslavyada seçim yapıldı
Fakat netice, bugün belli olacak
Londra 12 (Radyo) — Yugoslavyada umum! seçimler dün yapılmıştır. Oylar tasnif edilmektedir; netice bugün belli olacaktır.
Belgraddan blldlrUdlğlns göre halk akordeon ve keman çalarak ve sokaklarda dans ederek oy sandıklarına gitmişlerdir. Muhalif fırkalara, seçimleri boykot etmiş ve sandık başlarına hiç bir muhalif görülmemiştir.
Tltonun doğduğu Kormovaç köyünde seçim sabah saat 11 de bitmiştir. Yugoslavyada İlk defa olarak kadınlar da oy vermişlerdir.
Rusya Arnavutluk hükümetini tanıdı
Paris 12 (R) — Sovyet Rusya Arnavutluk hükümetini resmen tanımış olduğunu bildirmiştir.
DİKKATLER:
Mukavva ziyanı
Şekerciden bir kilo şeker alıyorsunuz. Çifte çifte mukavvalardan yapılmış bir kutuda tartmak gayretini güdüyor. Sebebi: Altı yedi lokum az verirmiş: mukavvanın kilosu da lokumunkin-deıı elbette daha ucuzmuş. Böy-lece kâr edecek. Halbuki, o pestenkerani kutuyu derhal sobaya atacak olaıı müşterinin zararı bir tarafa bırakılsa bile memleketimizde böyle İsraflara İmkân verecek genişlemiş bir kâğıt ve mukavva sanayii var mıdır? Kâğıdın israfı cürüm diye takibata uğratılması iktiza eden memleketler sırasındayız.
Denecek İd:
— Yalnız şekerci misali mi?... Nice desteklenmiş neşriyat var ki, iyi tertiplenmemiş dimağ ve kol emeğini, matbaa mürekkebini, ciltçi parasını da heba ettikten sonra, kapaklarının karton ve papyekuşesine kariin eli değmeden, sahifelerl açılmadan okkaya gidiyor.
Rusya’dan nihaî istekleri sorulacak
Konferansın gayesi, Rusyanın itimatsızlığını va Atom bombasından doğan korkuları izale etmektir
Londra 11 (Radyo) — Vaşlngtoa'-dan bildirildiğin, göre M. Attlee 11. Kanada Başbakanı Mackenzl Klng Başbakan Trumanla, hususi yatında müzakerelerine devam etmişlerdir. Görüşmelerde M. Byrnea, Lor d Ha-Ufax ve amiral Loahy hazır bulunmuşlardır
M. Attlee 11» M- Mackenzle Klng atom bombasl'.e diğer fenni buluşlar sırlarının Birleşmiş milletler konseyine verilmezi projesini M. Truman’t vermişlerdir. Bu proje sayesinde üç büyüklerin bir anlaşmaya varacakları, ve Sovyet Rusyanın kendi güvenliği İçin elzem addettiği nihai istekleri Öğrenileceği ümit edilmektedir. Bu proje, şu üç noktayı ihtiva etmektedir:
1 — Amerika, İngiltere ve Kanada arasında varılacak müşterek bir anlaşma neticesinde atom enerjisinin ve- atom bombasının imali sırrı Birleşmiş milletler teşkilâtı Emniyet konseyine bildirilecektir.
2 — Buna mukabil aynı teşkilâtın üyesi olan diğer büyük devletlerden, ellerinde bulunan veyahut ilerld. elde edilecek olan yen! harb silâhlarının ve İcadlarının da Emniyet konseyine bildirmeleri İstenecektir.
3 — Sovyet Rusyadan kendi emniyet! için elzem addettiği nlhat istekleri açıkça izah etmesi istenecek ve ona göre Rusya İla müzakereye girişilecektir.
M. Attlee’nln, Rıuyadan nihai İsteklerini açıkça izah etmesinin İstenmesini teklif etmesi, evvelce akdedilmiş olan konfr analar da, uğranılmış olan hayal İnkisarlarının bir neticesidir. Rusyanın nihai talepleri öğrenildikten sonra yeni İddialarda bulunmasının önüne geçileceği umulmaktadır.
Gaye, Rusların İtimatsızlığını ve atom bombasının doğurduğu şüphe ve korkuları kaldırmaktır.
M. Attele’nln yakını olan mahfillerin kanaatine göre bu projenin Başkan Truman tarafından kabul edilmesi İhtimali vardır.
Bu takdirde İlgili devletlerle ilk müzakereler normal diplomatik kanaldan yapılacak ancak zemin hazırlandıktan sonra üç büyükler tekrar toplanacaklardır.
Atom enerjisi hakkındakl bu plân kabul edilmediği takdirde, Attlee’nln başka bir teklif daha yapmış olduğu bildirilmektedir.
Bu İkinci teklife yöre atom bombasının sırrı Amerika, İngiltere ve Kanada arasında gizli tutulacak ve ancak Birleşmiş milletler Emniyet konseyinin tasvibi ve dileği üzerinde kullanılacaktır.
B. Attlee’nln nutku
na alınması lcabden şey, dünya medeniyetinin menfaatleridir.
M. Attlee sözlerine şöyle devam etmiştir:
Hürriyet ve demokr aslın İzin elimizden alınmasına müsaade etmemeliyi».
Herşeyden evvel, bütün milletlere bu güvenlik hissini verip ytremlyeee-ğimlzd anlamağa çalışmalıyı*.
üzün harb seneleri içinde Atlanti-ğtn her İtri tarafında hükümet şekillerinin en gücü hür İnsanlara lâyık tek hükümet şekli olan demokrasiyi muhafaza ettik.
Mackenzıe King Moskova’ya gidecek
Ottaxva 11 (AA.) — Mackenri»
Klng’ln halen Washlngton’da yapılmakta olan konferanstan sonra Moskova’ya gidebileceği hakkında bir söylenti dolaşmağa başlamıştır.
Kanada siyasi mahfilleri bu söylentinin sebebini bildirmediklerini be-
yan etmekle beraber, Mackenzle Klng’ln gizil silâh meselesinde İngilizlerle Amerikalılar arasında uzlaştırıcı bir rol oynamış göründüğünü ve belki do bundan ötürü, Anglo Bak-aonîarla Ruslar arasında da aynı rolü oynamak üzere Moskova’ya gidebileceği söylenmektedir
Attlee yarın Amerikan kongresinde nutuk söyliyecek
Londra 12 (R) — Dün akşam M-Truman, M- Attle« vs M- Mackenzle Klng Washington’a avdet etmişlerdir. Dün gece geç vakit M. Attlaa, yarın Amerikan Kongresinde söyleyecek olduğu nutku hazırlamıştır.
Kanada, İngiliz noktal nazarını tama mile desteklemektedir. M. AttiH İngiliz noktal nazarının M Truman tarafından kabul edileceği hakkında hafif bir surette nikbin bulunmaktadır.
(Arkası sahife 2; sütun S t*)
Ingiliz-Leh müzakereleri neticesiz kaldı
Polonya dış bakanı intihabatta süratle yapılacağına dair teminat vermedi
Londra 12 CA.A.) — Polonya ve İn-gillz Dışişleri Bakanlarının görüşme-lerl ümldedllen neticeleri vermemiş gibi görünmektedir.
Bu görüşmelerin başlıca mevzuunu, Londradaki eski Polonya hükümetini tasfiye İle meşgul muhtelif Polonya komisyonlarının çalışmalarının tesrii teşkil etmekte İdi.
Bati Avrupadakl Polonya kuvvetleri meselesiyle yabancı memleketlerdeki Polonya alacaklarının Potonyaya nakil meselesi bir çıkmaza girmiştir.
Rymowskl, Varşova hükümetinin hüsnü niyeti hususunda Bevin’l Iknaa gayret ediyor. Bu meyanda Polonya-
nın.Rusyayı başlıca müttefik telâkki etmekle beraber. İngiltere ve Amerika İle en sıkı münasebetler İdame etmek arzusunda bulunduğu teminatım vermektedir.
Söylendiğine göre, M. Bevln Polon-yanın seçimlere süratle başlaması temennisini İzhar etmiş, fakat Polonya Bakanı bu hususta bir teminat verememiş ve sürgünde bulunanlar meselesiyle PolonyalIların henüz halledilmemiş olan Batı Polonya hudutları meselesinin seçimlere yakında başlanmasına İmkân vermemekte olduğuna işaret etmiştir.
itto ıran n ımımn
Günler Geçerken
Washlnyton 11 (AA.)
Truman tarafından verilen öğle yemeğinde söz alan M. At'tRe, halen ce-
reyan etmekte olan başarılmak İstenilen
tarafından anlaşılabilir siyaseti bulmak olduğu
şeyin.
bir keyfiyetinin
herkesçe idrak edilmesi İcabettlğlnl söylemiştir.
M. Attlee’den evvel söz alan Başkan Truman demiştir kİ:
Birleşik Amerikanın taklbettiğl hedefler Dışişleri Bakanımız tarafından son nutkunda tasrih edilmiştir. Başkan Roosevelt tarafından başlanan ve ilk safhası San Francisco konferansı İle bitirilmiş olan Başkan WU-son programının gerçekleştirilmesi işine devam ediyoruz.
ümit ediyoruz kİ bu konferansın neticesi olarak tatbik edilecek olan siyaseti. Blrkşlmlş milletleri, yaşayan ve faal bir teşkilât haline getirecektir.
Bundan sonra söz alan M. Attlee Başkan l^tıman'ın dış siyaset hakkında söylediklerini belirttikten sonra bilhassa şunları söylemiştir:
Bizim İçin en lüzumlu olan «ey yeni bir dış siyaset, muayyen bir memleketin bugünkü İhtiraslarını değil, fakat bütün dünya milletlerinin menfaatlerini korumasını hedef tutan bir dış siyasettir
Bu demek değildir kİ, biz hür memleketlerin kendt husı* âyetlerini göz ününde tutmuyoruz, Fakat, bugün bana öyle geliyor 1:1, birinci plâ-
Bir bu eksikti
Meşhur sinema yıldızı Mtki-fare — tam fareye benzememekle beraber — veba salgınından korkulduğu şu sırada hatırlattığı müthiş hastalık ve ölilm yüzünden eski neşe ile seyredüemiyor. Kaldı ki sinemalarımızın hemen hepsi zaten o illeti nakle yarı-yan pirenin yuvası, pire padişahlarile beııdegânının sarayıdır, aklımızda veba, karşımızda fare, sırtımızda pire dolaşırken Mikl nin sempatik görünmemesi kadar tabiî ne olabilir? Bu başlangıçtan sonra, yazmaktan hiç usanmadığım malûm meseleye geleceğim: Bir okuyucumun pek canlı, candan müteessir olarak yazdığına göre son zamanda fare muhabbet] tstanbulda alıp yürümeğe başlamış; kendisi değilse de mücessem şekli, çikolatalı pastalar halinde süslü vitrinlere, kutulara, tabaklara konuluyor, satılıyor, satıldığına da bakılırsa Afiyetle yenilip yutuluyormUş... Hattâ bu pastadan fareleri hünerli İşçiler o derece asıllanna uydurmağa çalışıyorlarmış kİ ağızlatma peyniri andıran bir madde İlâvesini bile İhmal etmiyorlarmış!
Bildiğimize göre çoğumuz milli zevkimizden başka Müslümanlıktan da gelen bir tesirle domuzu, sümüklü böceği, kurbağayı, yılanı yemek şöyle dursun görmeğe de fazla tahammül edemeyiz. Fare biçiminde tatlı yapmağı ise ne aklimiz alır, ne midemiz kabul eder. Horoz şekerinden ötesine gitmeyiz. Bugün zevki zevkimize, dini dinimize, âdeti âdetimize ııymıyan bir takım cemaatlere mensup Beyoğlu pastacılarının işi fareye kadar götürmeleri, bu cesareti bu! nı a lan şüphesiz ki kendimizi pasta yeme züppeliğine aşın derecede verdiğimizi görmelerinden, pasta yemesini bir şıklık, modernlik, .Garplılaşma, azıcık da sinema yıldızlarına benzeme sanmamızdan, upasta olsun da neye benzerse benzesin, neden yapılırsa yapılsın» diye bulduğumuza saldırmanuzdan-dır.
J5ıı hem mide, hem zevk bozucu taklit devam ederse pastacıların yarın sadece farenin resmini değil kendisini tutup balık dolması usulünce İçini boşaltarak reçelli hamurla şişirdikten sonra vıcık vıcık önümüze sürmeleri de beklenebilir. Su var kİ «pasta fare» 1er fikrimce realist bir sanat eseridir. Zira pastacılar, past ı yaptıkları kovuklarda dolasan farelerden ilham alarak bunları h'crmlemckte, o sebepten asıllanna canlı imişçeslne benzete-bilmektcdirlcr!
Refik Halici Karay
Rıhlfe 2
A 1Q 3 A K
SÖZÜN 6ELİŞİ
Ansiklopedide bir yanlış
Sadrâzam Tevfik paşa mütarekede yeni bir kabine kurarken Maliye Nezaretine de Harnmer müteretml A tâ beyi tâytn etmiş. Kendisine Atâ beyin bir eene önce vefat ettiğini söylemişler. Bunun üzerine Sadrâzam o muhterem ntı İster isteıncs kabineden çıkarmak zorundn kalmış, ölmilş bir adamın hayatta sanılarak iktidar mevkiine getirilmcaindckl fara bet her ne kadar ar bur şey değilse de yaşıyan adamı ölmüş npyıp vefat tarihini haber vermek de garabette ondan aşağı kalmaz.
Herifiz lise sıralarında bulunan genç ve dikkatli bir okuyucum bana gönderdiği bir mektupta, Türk Meşhurlan Ansiklopedicinin yedinci sayısında değerli bilgin İzmirli İsmail Hakkı'nın 1014 te vefat ettiğinin yanlı olduğunu, halbuki kendisinin hayatta olup Şifa’daki evinde oturduğunu bl’diriyor.
Rir lise talebesi olnn okuyucuma «dikkatli» sıfatım verişim fazla değildir. Çünkü bu Ansiklopediyi ben de her ay aldığım halde okumaya vakit bulamıyorum Zaten bir Ansiklopedi oturup babından sonuna kadar okunacak kitaplardan değildir. Fakat bu hâdise gençlerin Ansiklopedik yayınlara gösterdikleri alâka İle onları, İçinde yanlış bulacak kadar dikkatli okuduklarını İspat ettlğ! İçin biri sevindirir.
Haber verilen yanlışa gelince fttphesir bu. bİT ansiklopedi İçin esaslı bir hatadır. Çünkü yafiyanlarl.ı yakınlarda ölenlerin hayatı hakkında en İyi malûmat toplanacak bir devir varsa o da İçinde yaşadığımız devirdir üsteBk savın bilginin oğlu doktor Nccmeddln Hakkı da şöhretli hekhnlerimlsdendlr, «tzmirli İsmail Hakkı» maddesi Ansiklopediye yazılırken üstat nransaydı her halde ya kendlafle yahut da oğlu ne karşı karşıya gelmek mümkün olacak, böylecc bir hata da önlenecekti. Ansiklopedide yaşı-yan adamı ölmüş göstermenin bundan sonraki yıllarda da önüne geçilmez karışıklıklara Mbebolması İhtimali vardır.
y Fakat biz bu yanlışlıkta saym İzmirli İsmail Hakkı'nm çok ynşıvarağı müjdesini görerek sevinirken Ansiklopedideki hatanın düzeltileceğini, bu düzeltmenin muhtemel yanlışlıklan da önlemeye yanyocağım ümidedlyor. bilhassa buna liseli bir genç okuyucunun scbebolmasından derin Mr haz doyuyoruz.
Şevket Rado
radyoevi
Dün törenle temeli atıldı
İstanbul radyoevlnln temeli dön saat 15 te törenle atilmışur. Harbi yede eski Sipahi Ocağı binası yaninda-k' arsada İnşa edilecek ve keşLf bedeli 1.771,000 Ura olan radyoevi bir BB sJe tam!anacakt:r.
Törende Vah ve Belediye Başkanı Dr. B. Lûtll Kır dar, Basın ve Yayın umum müdürü B, Nedim Veysel tikin. VHlflyet re Parti erkânı, basın mergupları ve tanınmış musikişinaslar hazır bulunmuşlardır. İlk olarak •üz olan Basın ve Yayın umum müdürü R. Nedim Veysel İlkin, yeni rad-yoevinin ayrıca kültür bakımından da bir kıymet İfade ettiğini, yurdun muhtelit yerlerinde radyo istasyonları kurulması lçîtı direktif veren Cumhurbaşkanı İnönü'nün emirler He ilk istasyonun İstanbulda kurulmasın* başlandığım bildirmiştir,
Bundan icnra Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve Yollar dairesi reisi bir hitabede bulunmuştur. Mütaakıben temel taşı yerine konulmuş: Vali ve Belediye retti Dr. Lütfl Kırdar İlk kazmayı vurmuştur. Bu arada kurbanlar kesilmiş, davetliler. Dağcılık kulübünde hazırlanan büfede izaz edilmişlerdir.
Basuı ve Yayın umum müdürü dün akşam radyoevlnl İnşa edecek mlmtır-l°r şerefine bir ziyafet vermiş, ziyafette Vali de bulunmuştur.
Bîr uçak kazasında 24 kişi öldü
Roma 12 (A.A.) — Atina İle Napoli arasında İşleyen bir Amerikan uçağı Palermo yakınında bir dağa çarparak parçalanmıştır. 24 kişi ölmüştür. Uçak, havanın fenahğı dolayısile Napoll-ye ve daha sonra katanaya inememiş ve Palermo'ya gitmeğe çalıştığı sırada kaza vukubul-muştur.
I Fatihte bir yaralama
Salâhaddin 35 gün hapse, Muazzez de 16 lira para cezasına mahkûm oldu
Diln Fatih'te kıskançlık yüzünden bir yaralama vakası olmuştur.
Mu&zzea adında bir kadınla beş aydan beri nikâhsız olarak yaşamakta otan Salâhaddln adında biri, zon günlerde kendisinden ayrılan Muzların birisiyle evlenmek flitte oldu-ğun-ı haber almıştır. Salâhaddin dün sabah Muazzezin yolunu kesmiş ve kendisine bazı sözler söylemiştir. Muazzez hiddeti nmiş ve ikisi arasında kavga başlamıştı' Neticede Salâhad-dln bıçağını çekerek Muazzezi muhtelif yerlerinden yarmamış. Muazzaz de manikürlü tırnaklarıle Sniâhaddl-nln yüzünü tırmık İçinde bırakmıştır
Evvelâ yaranlar tedavi edilmişler, sonra da üçüncü ulfye ceza hâkimi huzuruna çıkarılmışlardır Salâhad-dln bir a> be» gün hapse, Muazsez de 10 lira para cezaana mahkûm edilmiştir
Salâhaddin tevkif edilerek otta-evine gönderilmiştir.
Hindiçinî’de yeni karışıklıklar
Paris 12 (R) — Hindlçlnî'de dün yeniden kargaşalıklar çıkmıştır, Anamlı âsilerden mürekkep bir grup dün Salpon hava meydanı benzin deposuna karşı bir sulkastte bulunmuşlar ve bu depoyu tutuşturmuşlardır. Yangın as sonra söndürülmüştür.
Bir ahır yandı
Dün gece manav Arifin Edir-nekapıd* Kaarlye mahallesindeki hayvan ahırında yangın çıkmıştır. Ahır tamamen, Arifin evi de kısmen yandıktan sonra âön-dürülmüştür.
MUKADDES YALAN
Yazan: L^on Mallcet
Çeviren: (Vâ . NÛ)
Raşit Ali Geylânî
Arabistana nasıl gitti
Irak hükümeti, lac/esini işlemekten vazgeçecek fakat Hicazdan uzaklaştırılmasını isteyecek
Beyrut 12 (A.A.)— France-PreMP a-JnnsırlMl İrak Uyanının şefi Haşit AT! Gevlâninln Kıra! tbniauud'un yanına nasıl İltica edebildiği meselesi Arap efkârını kuvvetle İlgilendirmekte devam ediyor. Bu hususta çok garip tara2lyeler 11er! sürülmekte ve General Speıırs'ın beyanatı yorumlanmaktadır. Fransızların resmi tekziplerine rağmen Bpears bu beyanatında OeylânPnln Mnrsllyndan Beyrut'a «Mernkeeh» adrndakl bir Fransız vapur ile ve Fransız üniforması giymiş olduğu halde, geldiğini, kendisinin Löbnnndan çöle kadar seyahatini Fransa makamlarının kolaylaştırmış olduğunu iddia etrnlCtr. Bu bahiste Sıırlyede seyahatin Fransız-lar için fiilen imkânsız olduğuna »e hudutların İngiliz kıtalarının nezareti altında bulunduğuna işaret edilmektedir.
Tesblt edilen tek olay şudur: Irak âsisi. Suudi Arabistan a «izli olarak ve bir tüccar kıyafetinde girmiş, Ktral tbnlssud'un huzuruna kabul edilmiş ve Kiralın himayesini istemiştir.
Irak, GeylânFnln ladesini temine ça’ışıyor. Fakat işr Arapların geleneği mânidir: Filhakika Arap âdetlerince bu gibi hollerde Arap şefleri kcndl-
lerhıden istenilen himayeyi reddedemezler.
Son haberlere göre. Irak hükümeti. aeylfınFnln ladesini İstemekten vpî-geçecek. f.'kat kendisinin Hicazdan uzaklaştırılmasını iatlyccektlr. İşle doğrudan doğruya ilgili olınıyan Arap memleketleri şimdi Rlad İle Bağdad arasında bu İhtilâfı bertaraf etmeğe çalışıyorlar,
Londra 11 (A.A.) — İnglllcrenln eski Suriye komiseri General Bpears, verdiği bir millftkatta, Fransular tarafından yalanlanmış olmn.sina rağmen, Iraklı Raşlt Ali Oeylflnl’nin 8ü-udî Arnhtstana ancak Fransızlar sayesinde geldiği haberinin tamamen doğru olduğunu bildirmiş ve şu İzahatı vermiştir:
(İstihbarata göre, Rafit Ali OeylA-nl. Beyrnta «Marakech» adındaki Fransız vapurllo gelmiş. Fransız üniforması giymiş olduğu İçin limandaki İngiliz kontrol makamlarının gözünden kaçmıştır. Palmyre”’? birkaç karakola ve oradan d* Suudi Arnblsta-na kRdar Raşlt Ali’ye bir Fransır askeri kıtası refakat etmiştir.
Suriye hükümetinin protestoda bulunmasına ’ağmen, flurlyede el’ıın Fransız karakolları ve garnizonun vardır.
Attlee’nin Trumana teklifleri
(Baş tarafı 1 inci sahilde)
Ingiltcrenln birinci teklifi kobul edilmediği takdirde, M. Attlee tarafından Iklnlcl bir teklifin yapılacağı söylenmektedir.
Görüşmeler dün bütün gün sürdü
Paris 12 (R) — Washlngton'dan
bildiriliyor: Dün M. Truman, M. Attlee ve M. Mackınzle Klng bütün günlerini müsak(re Ue geçirmişlerdir. Müazaktlerin başında atom meselesi yer almıştır. Gerek bu mesele re gerefc diğer meseleler M Mo-lotof'un içenlerde söylemli olduğu nutkun esaslarına göre İncelenmiştir
General Eistnhower1n Wazhlng-ton’a gelmesiyle Devlet adanı ırı arasındaki görüşmelDln dap* ziyade ehemmiyet pevda edeceği muhakkak addedilmektedir.
Econcmist’in bir makalesi
Londra 12 (R) — Dünkü Londra gazetelerinin çoğu başmakalelerini VVashlnçrtnn görüşmelerine tehsls etmişlerdir.
Economlst dergisi tarafından yazılan bir makalede, her memleketin dünya sulhu namına bir o» fedakârlıkta bulunmam lâzım geldiği belirtilmiştir. Bu gazeteye göre, «DÖnya, atom bombası yüzünden had bir zehirlenme buhranı geçirmektedir.*
Filistin işinde anlaşma
Londra 12 (R) — Filistin mercles! hakkında M- Attlee İle M. Truman arasında görüşmeler yapılacağı bildirilmiştir. Fakat, bununla beraber, bu meseleye dair her iki hükümet arasında bir anlaşmaya varıânış olduğu açığa vurulmuştur
Atom bombası hakkında bir Sovyet tefsiri
Moskova 12 (A.A.) — Moskova radyosunun yorumcusu atom bombasından bahsederken şunları söylemiştir:
Atom kudreti henüz taarruzlara mâni olma; ve sulhu korumak bakımından tecrübe edilmemiştir. Bu
Türk - İngiliz ticaret odası
Romanyada gerginlik
Londra'da böyle bir oda kurulmadı isteniyor
Londra 11 (AA ' — Brltanova'nın ticari İşler muharriri şunları yazmaktı? dır: Bir İnglll» - Türk ticaret edasının yokluğu ötedenberl duyulmaktadır. öyle göril üyor kî yeni Türk büyü1- elçisinin gelişi' •’on sonra — buyi : elçinin ekonomik ve ticari sahada İngiliz hükûmetile birçok temaslarda bulunacağına şüphe yoktur —, Türk - İngiliz ticari münasebetlerinin gelişmesine ve bu münasebetlerin ladmeslz bir şekilde devamını âagJıyaeak t’r sistemin kurulmasına şahidolacağız.
Bura I5 adamlarının bilhassa Yakın Şark'a ilgi gösterenlerin işaret ettiklerine göre, İngiliz - Mısır ticaret odası bu hususta pekâlâ bir örnek olabilir. tr.^lllz - Mısır ticaret odası, kuruluşundanherl geçen birkaç sene sarfın la. İhdası cidden lüzumlu bk müessese olduğunu tamamen İspat etmiş bulunduğu gibi, üyelerini ve fa-allyetlertnl de tedricen arttırmak* devam etmekt- dlr
mahdut kimselerin alinde kalması bu gün için mümkün değilulr. Atom bemb asının keşfi, milletlerarası politikada bir âmil olarak kullanılmamalıdır.
Silâhlanma yarışında atom kudretinin istimaline dair Sovyet nokta! nazarı, Sovyet Dışişleri komiseri Mc-lotof tarafından htUâUn 23 İnci yıldönümü münasebetlle lradedüsn nutkunda açıkça izah edilmiştir.
Tiltiin rekoltesi
Bu sene kalite itibarile çok yüksektir
Yeni rekolte tütün piyasasının açılma zamanının yaklaşmesı dolayısile Tekel Idnresl İstihsal bölgelerinde tetkikler yaptırmaktadır Bu cümleden olarak tütün eksperler! kendilerine ayrılan bölgeleri dolaşmakta ve tetkiklerinin neticesini bir raporla İdareye bildirmektedir: ;r.
Aldığımız malûmata göre, bo sene Ege bölgesinin tütün rekoltesi geçen seneye nispetle 8 milyon kilo fazladır. Geçen sene Ege rekolte I 24 milyon kilo idi. Halt «iki bu sene 32 milyon kl-Joya yükselim j bulunmaktadır.
Bu sene yalnız Ege bölgesi değil, umumiyetle bütün bölgelerin tütün rekoltesi geçen seneye nlKpctle havli fazladır.
Mamafih ekim bölgesi geçen senenin hemen İM misline yaklaştığı halde rekolte bu yıl memleketteki kuraklı!' "üzünden İki misi! olamamıştır.
Yalnız tütünler kalite bakımından hayli yüksektir.
Piyasa henüz açılmamakla beraber fiatlerln de geçen seneden az olmıya-eağı söylenmektedir. Bu »«ne tütünlerimize İngiliz ve Amerikalılardan başka Fransa, Holanda. Belçika, İsveç. Finlândlya ve Çekoslovakya da tallboîmuştur.
Geçen seneden ayrıca 8 milyon kilo kadar kaimi? olan stokun satılması İçin da muhtelif memleket ftrmalarl-le temaslar yapılmaktadır.
Son olarak bir Amerikan kumapan-------------------------------- .— yası İle yapılan görüşmeler, flütler kadar şümullü bir teknik sırrın bir j üzerinde bir anlaşmaya yanlamadığı memleketin veya bir memlekette için durmuştur.
Siyasî partiler arasında derin bir uçurum mevcut
Bükreş 11 (A.A.) — Afp muhabirinin bildirdiğine göre, Romanya’da umumî seçimin, kjra-iın yıldönümü münasebetlle saray önünde vukubtılan kanlı olaylar yüzünden geciktirilmesi muhtemeldir. Siyasî partiler arasında derin bir uçurum hasıl olmuştur, Bu partiler arasında göze çarpan bir gerginlik hüküm sürmekteuır. Birleşik Amerika ve Büyük Britanya hükümetleri tarafından umumi seçimleri hazırlamağa kabiliyetli bir hükümet komb.nezonu sağlamak için milli liberal ve millî köylü partileri arasında bir yakınlaşma temini maksadile yapılan gayretlerin muvaffak cuması ihtimali bugün için azdır.
Sükûnet avdet etti
Paris 12 (H) — Romanyada dün rilkûn hüküm sürmüştür. Hükümet tamamile vaziyete hâkim bulunmaktadır, tçlşleri Bakanı tarafından verilmiş olan bir demeçte kargaşalıklara sebep olanlann şiddetle cezalandırılacakları ve şimdiye kadar yapılmış olan tahkikatın genlşletikll-ğl bildirilmiştir.
O Û_ cxı
O
o
$2 0 >
0 p
Eşek arabasına doğru yürüdü, İçine müşkülâtia girdi. Tahtaları ayırdı. Karısllc oğlundan bile gizil olarak oraya »akladığı hazîneden bir fişek •İtin çıkararak, bir altın aldı.
Tahtalar arasındaki deliği gelişi rüzel kapattıktan sonra öbür şerse-filc-rin yanına döndü:
— Demek, param yotmuş ha?.. Demek ben de «İzler gibi sefil imlşlm? Gidin siz ayı. maymun oynatıp hayatınızı öyle kazanın. Ben sizin gibi miyim?
Altını çingenelere doğıu fırlattı: — Haydi gidin ulan, bana şarap getirini ÇabukI
İki çingene, Lıunbln'e hayretle bn-Jnyord” Berllngol'nun babası ise:
— Emrime İtaat edin! — diyerek yüksekten altı. — Mademki para bende, burada hükmeden benim.
İki Çingene, biriblrlerino gözle İşaret çaktıktan soma:
— Baş üstüne patrani — dediler. — Sayenizde burada eğlenmeği».
— Tabii eğleneceğiz,., Sabaha kadar...
Çingeneler. Dureau Baha'ya!
Tefrika No. 30
— Kalk! Şarap almağa gidiyoruzI - dedilerse de, babalık horultulu uykusuna dalmıştı bile; şöyle bir uyandı, demin yanda bıraktığı şarkının geri kalen kısmına devam etu.
Çlngene’erderı biri mağaradan »özde şarap almağa çıktıysa da pek uzağa gitmedi. Yüzükoyun ıflrüklenerek-ten eşek arabasına yaklaştı. Karanlık içinde etrafı yoklamağa girişti.
Bir h&rikulfidelik cereyan ettiğini snlıysrak, çingenelerin ayısı uyandı, homurdandı, çingene de daha İhtiyatlı davrandı,
Öbürü lâfa tutuyordu:
— Ayı da «rap İstiyorI - diyordu.
Her nedense bu söz. İhtiyar sarhoşa pek komik göründü Kahkahalar atmağa başladı. Bu Alemde pek eğlenen Berllngot ise:
— Ayı şarap istemez amma; ■'z yedik, içtik; ona yemek vermeği unuttuk... - dedi ve ayıya ekmek attı.
Bu sırada, hafif bir gürültü çıkararak, hırına, r'k arabanına girmişti bfle; eliyle ırtalığı yokhyarak, paraların yerini buldu.
Aksi gibi, Berlingot:
— Bizim arabada kuru ekmekler var. Durun şunları ayıya verelim. Biz tazelerin! yerizI - demez mİ?
Hırsız, bunu duyar duyma», olduğu yerden davrandı. Çevik bir hareketle yere atlayınca, birkaç altın kayalar üzerine düşerek hoş bir ses çıkardı.
Oğlan, me??l?yi derhal kavrayıverdi,
— Baba... Baba... Hırsız var... Seni ' soyuyorlar.
1 Çingene, onun çenesine bir yumruk İndirdi. Kendi de, mağaradan dışarı fırlayıp çalılarla örtülü sırta tırmanmaktan başka çare bulamadı.
Oğlunun verdiği müthiş haber üze-rlne. narha? ihtiyar kendine gelivermişti.
Hemen, mağaranın kubbesini teşkil
, eden dağ sırtına, hırsıaın peşine düştü:
— Ben sana göstcrlrim^ael’un.. Sen beni soymak İstiyorsun ha?.,. Yaptığın fenalığı sana bırakmıyacağım.... Geberteceğim seni.., - diye haykırıyordu.
Fakat Çlngeno daha genç, dal.a zayıf ve daha çevik olduğu için mesafe kazanıyordu. Nihayet, kaçarak-ton, mağaranın tam üstüne vardı. Alt yan, uçurum...
Lambln, mehtapta her kayayı ve her çalıyı bir insan şeklinde vehmederek, hiddetle İlerliyordu. Nlnayet, 'tayanın en ucunda hırsızı yakıl açlığını sanarak bir adım daha attı. De-
llne bir tekme İndi. Eli! metre Irtlfa-ındnkl kayadan, «Kargalar Yuvası» mağarasının ağzı ününe düştü; Öldü. Berlingot, yediği yumruğun sersemliğinden ayılınca, babasının; peşine düşmüştü. Aşağıda annesi Lambln'ln cesedi karşısında feryatlara başlayınca, çöClik gerisin geri döndü. Etrafına bakindi, tidncl Çingene 1le Çingenelerin kadını ve küçük çocuğıylç ayısı bu gürültü sırasında kayboîuvermlştl.
Aşağıda yalnız Dureau Baba ile alil anne vardı. Lambln’ln cesedi karşısında, Aciz, bakışıyorlardı Zaten Dureau içtiği şarapların tesirinden hâlâ sllklnememlştl. Olduğu yerde sallanıp duruyordu. Lamblne kadın, kocasının ölümünü anlamış, çırpınmağa, yolunmağa başlamıştı. Berlingot da hıçkıra hıçkıra ağladı.
tkl gün sonra Lambln'ln cesedini köyiin mezarlığına gömdüler. Lam-bine'fe Berlingot. allo reislerinin ayağı mı krıydı da tepeden yuvarlandı, yoksa beline bir tekme mİ indi? Bu sırrı keşfedemediler. Keza, VerguaJs’-nln ismini, cismini öğrenemediler. Bu sn-, gömülen ihtiyar dilenci Ue birlikte mezara gitti.
Gömülmenin ferdasında sakat tadınla oğlu, evvelkine nispetle daha sefil, perişan ve muhtaç, serseri hayatlarına devam ettiler.
(Baş tarafı 1 inci şahifede) öğrenildiğine güre, bir kaç zaman evvel 8talln'ln bir dostun^ «artık ihtiyarlamağa başladım.* dediği sabittir. Bununla beraber Amerikan elçisi, Dışişleri Bakanı Byrnes'e Sta-lln'l bu sefer Potsciam'da olduğundan çok daha İyi gördüğünü söylemiştir. Mareşalin halen dinlenmekte olması va bu zaman zarfında Attlee - Tru-man görüşmelerinin «onuna kader Dışişlerini Molc'.of’a bıraktı*' mu-| hakkak gibidir. Ingiliz - Amerikan devlet adamlarının görüşmesi bitince Stalln Moskcvaya dönecek ve muhtemel olarak beyanatta bulunacaktır. Diğer taraftan. Mareşal'ln bazı görevler! daha genç kimselere bıraktığı malûmdur. Bir yandan Dlşlşierl Mo-lotofa verilirken, diğer mühim bir rol İçin Johanof hatırlanmakladır. Bütün bunlar Sizlinin pollllaasında bir fikri takip bulunduğunu ve Sovyet siyasetinde şimdilik hiçbir önemli değişikliğin bahis mevzuu olmadığını gösterir.
Observer bu hususta şunları kaydediyor:
8o"yet hayatında en çok güze çarpan vaka milliyetçi fikirlerin ve temayüllerin daha sulhun ilk aylarından itibaren zayıflamakta olduğudur. Harb zamanında K:..».orduyu şevke getlrmeg İÇİn «kİ Çar milliyetçi]lk ananesinden istifade edilmişti. Halbuki şimril, savaş zamanında yükseltilen bu milliyetçi hbuyat pek - kadar nazarı ltlbftre alınmıyor. KMc-tok. İhtilâlin yıldönüm.: mttnasebe tiyle verdiği nutukta rejimin sosyalist mahiyetini açıkça belirtmiş ve zaferi Rus milliyetçiliğinden ziyade Sovyet sosyalizminin oserl addetmiştir. Bunun gibi basın da daha İki yıl evve-Jlne kadar sıt sık kullanılan «Büyük Rus milleti* tâbirini nadiren ele al-, maktadır. Görünüşe göre, Moskova, şimdi harb e.-unanmda coşmuş bulunan milliyetçi ruhu sü'tûna avdı' ettirmek için çalışmaktadır. Son ra-mankıra kad " şöhretleri slv‘1 şefle rtn şöhretini gölgede bırakan Rus mareşal Ve generalleri şimdi halkın nazarı dikkatin! daha çekmekte- ; ffiîer. _____________________
Ankara at yarıgları i
Ankara 1 Akşam) - At yarışlarının ] sekizinci hafta koşularına bugün , fevkalâde bir kalabalık önünde de- 1 vam edilmiş v* (u neticeler alınmıştır. (
1 İnci koşu: Tek at olduğundan yapılmadı.
2 nel koşu. 1 — Dcstegül-, 2 — Piyona. Ganyan 140, pliseler 138, 370. i
3 üncü koçu: 1 — Roket Ganyan I 175.
4 üncü koşu: 1 — Maşallah. » — ] Yılmaz Ruşen, S — Mihrace. Gnnynn , 3B0, pisseler HM), 180, ?7Ö
f tnc! koşu: 1 — Donjuan Ganyan 115.
Destegüı - Maşallah çifte bahsi 455, Mmalloh - Yılma» Ruşen İkili 1 bahsi 23 Hra *0 kuruş verdi. ■
Yeni Macar kabinesi kuruldu
Londra 12 fR} — Yeni Macar kabinesini küçük emlâk partisi şefi Zota Nidi kurmuştnr. Kabinede bu partiye mensup 7 Bakan _______
vardır. Maliye. Ulaştırma ve Sos- o yal Yardım Bakanlıkları komünistlere. Adalet. Endüstri ve Ticaret Bakanlıklar? sosyalistler, Eğitim Bakanlığı da millî ç'-fçl partisine verilmiştir. Yeni kabine bugün resmen vazifesine ve yeni Macar meclisi de 21 kasımda açılacaktır.
■O 0 ro P
(Arkası var) [vardır.
Cava’da vazıyet
Londra 12 (R) — Davadan, alınan bir habere göro, İngiliz kuvvetli rl Surat, ay a şehrinin yarısını ele geçirmeğe muvaffak olmuşlardır. Bu ele geçirilen yerler arasında elektrik aar.tralı da
Gençlik konferansı sona erdi
Londra 12 (Tl > — Milletlerara-gençllk konferansı dün sona
51 _ _
ermişVr
Amerika, atom enerjisinin ışığı altında
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Sovyet Rusya bugün, zaferden sonra yaptıklarını, İngiltere ve Amerikaya rağmen çapıyor. Onlara karşL zayıf, onlnra muhtaç olduğunu bile bile yapıyor.
Tipi , 1939 dû Hitlerin, Ingiltere ve Amerikanın harbe atıimı-yacaklarına înafıması gibi. Demokrasilerin bir şiddet hareketine girişmeyeceklerine güvenerek her dilediğini yapıyor.
Atom bombası, harb kudreti bafamuıdan Amerikaya büyük üstünlük vermiştir. Eğer Rusya bu silâhı da elde ederse, Amerl-kayı dahi istemiyeocğı ne malûm?
Atom bombasını, sonunda her ileri memleket «?ibı Rusya dn yapacaktır. Fakat bunun İçin en aşağı beş yıl Istar. M..T;umanın düşüncesi, bu müddet içinde dünya sulhunu kurmak. Birleşmiş Milletler Kurulunu işler hale getirmek, ondan sonra atom ■•udretin* medeniyet hizmetine vermektir.
Atom bombası harb usullerini temelinden sarstığı İçin bundan sonra müdafaa hatlarının hiç değeri kalmamıştır. Sovyet Rus-yanm. kendisini bir emniyet çemberi içine almak istemesi, bu bakımdan boştur. Bundan sonra milletler IçLn güven, ancak müşterek sulh Lsteğlnden doğabilir. Atom bombası Rusyanm, kendi emniyeti k&ygısile Avrupaya tahakkümünü lüzumsuz kılmıştır. Bundan dolayı Rusça. Amerikaya itlmadederek, kendi hudutları içine Çf kileblilr. sulh yapılır. Birleşmiş Milletler Kurulu bu sulhun bekçisi olur, atom bombası onun emrine verilir,
Amerika konuşmalarından çıkacak, çıkması gereken netice, Öyle sanıyoruz kİ bu dur: Atom bombası, ancak sulh, hürriyet, İstiklâl silâhı olarak kalacak, zamanı gelmeden kimseye verilmeyecektir, öyle bir devre giriyoruz kl cemiyetler İçinde olduğu glb! milletler arası cemiyette de mütecavizlere, ırz, namus ve haysiyet düşmanlarına «Sltâh taşı* mak yasak!« denilecektir, İnşallah yamlnuyom?..
Necrıctldüı Sadak
AKŞAMDAN AKŞAMA1
Üniversiteliler taşıtta kolaylık istiyorlar
Yüksek tahsil gençlerinden bir grup, taşıt ucuzluğu ihtiyaçlarının gözönünde tutulması hakkında bana bir mektup gönderdi. Fikirlerinin bu sütunda neş-ndilmesbıi istiyorlar.
Dileklerini yerinde bulmamak kabil değfl:
— Şebeke knrtlarilc tramvaylar tenzilât yapıyor. Otobüsler de yapmalıdır. Devlet ” ”
da yapmaltdir.
Okul aylarında-----------*
oturmak zorunda kalanlar, şehrin yardıma en muhtaç evlâtlarıdır. Bıın’ur elbette tam biletle ridip gelemezler. Dünyanın her yerinde umumî müesseseler, yüksek tahsilini yananlara elinden gelen kolaylığı gösOrlr. Bizde de göstermesi hattâ lütuf bile değil, vazifedir, «TfJ’rb bitsin, normal durum avdet etsin dc öyle’" denemez; zira, tahsil gençleri asıl normal olmıyan bu gibi durumlarda cifte müzaheretlere muh-fj»(*ırlar,
f!nfv?-ruftcli1era Tnektuplarmıta er lrf:
■Dört gazetede birden neşro-îu-on bu vazıvı. Devlet Demlr-vo’1'.nnın An F T T nln de gör-meg’-'lne İhtimal vrrmtyoruz. t*— halde hasındaki yazılan ta-l’Ke görevli memurları vardiT. R:ze jrevan vermemelerini anlı-vp^ıyonıv. Fğer İsteklerimizi m.i5l'u! bulmuyorlarsa, mâkul bul-«mc>nnın sebebini gazetelere b'Mîrcî Jey Rjr bakCTzliğa maruz ko’dıklan zaman nasıl tavzihler T"-r'vn»iorca vlne yazsınlar.* 'Tab^H r"?ncl154n’n bu arzusu.
♦«•mennî ederiz *-ş ta»mln olun-snn.
Kömür fiatı
Çıkan anlaşmazlık bugün halledilecek
Bakırköy ile Zeyliıtburnu arasındaki sanayi bölgesi
_______________________________Sahlfe 3
LİG MAÇLARI"
Fenertahce-G. Saray 0-0berabere kaldı
Beşiktaş - Süleymaniyeyi 5-1, Beykoz - t. Sporu
1-0, Vefa - Beyoğlunu 2-0 yendi
d—
Otobüsler de Demiryolları
banliyölerde
Eğer Isteklertmlsî
Yiik^k tahsil gençlerine mahsus canlı b*r kay at
Tıbbîye naydarpaşaden ayrıldığı vc bir çok yiiksek tahsil müesseseler! kümelendiği canlı bir tnlebe havalının belireceğine pek sevinmiştik. İstanbul şehir projesinde de BayezJt ve civarına «Üniversite sitesin adı ta-kıidıgına göre, buralarda — meselâ Paris'in Qunrtîer Latin'ine yakın — bir hayat uyanmalıydı: Talebenin devam ettiği ve ruh verdiği lokaller... Onlar sayesinde buraya toplanan fikir ve sanat mera ki ilan... Temsil ve eğlence yerlerinin vesair entelektüel ihtiyaç kurullarının en mü-kemmenerl... Efer giln bir yenisi doğan hamleler... Ve bütün bunlar etrafında Üniversite gibi müstakil bir hayat...
îtiı-af etmeli ki, araya harb seneleri de girmiş; bu, ben öv olamamıştır. Fak:> önümüzdeki Arm-ede sevgili tslaubukunuzıla Türk yüksek tahsil gençliğinim pek daha revnakh bîr şekilde ya-şıyabümoslnl ne kadar temenni ediyorum.
Ban yatılı yurtlar, bazı kötü pansiyonlar; İmtihan devrinde KüHük kthveshıfn bazı mermer masaları, İşkembeci dükkânlarının İzbe köşeleri... Ve Tn«îwnn bir sükût.. Bu kfldarcığı cihette ne Ha yaşlıların ruhunTasu, ne de o gençlerin ihtivaçlanm tatmine kâfidir
Ben, siz, o, bı ştalan, Avrupa-nın ve Amerika nın btr çek şehirlerinde ne talebe hayatları gördük! Bunları b&zılarnnzz da senelerce yaşadık; uıdmı asla unutamıyorum. I^roetll Mr yemekten yiyip sofrtd kİ küçüklere de İlle tattırmak isteyen Ihüyar-tenn arzusunu dryuyorm!: Bayo ritte de, «daimî talebe tiplerin ile, bohem sanatkarlar] He, icat İçinde Icut eğlenceleri, her şeye rağmen başmı kitaptan kaldırmayan luatçı öfcuyucuîan, türlü cereyan-
• 'arfle btr entelektüel fidelik tesis ediltbÜmeHdîr, Bu, ünfverette ri-tesf için zaruri olsa gerektir. Bunlara, rite tuvvus çorbaya lenriynr.
’eçen akşam, sanatkârlar toplanıp aralarında eğlendi, TafaHA-rinı gazeteye yasmıştım. O gece, bu anlattığım, talebe muhitinin de hasretini gönlümde haşin hazin yaşattım.
Bayezft elvanna zaman o ctvurda,
Mangal kömürü flatlerl yüzünden Belediye Daimî encümeni İle Vilâyet idare heyeti arasında çıkan İhtilâf bugün halledilecektir. Belediye kanununun yürürlüğe girdiği 1930 senesi eylülünden beri şimdiye kadar İlk defe olarak her İki heyet arasında böyle bir anlaşmazlık çıkmaktadır. Evvelce de yazdığımız gibi Daimî encümenin mangal kömürüne koyduğu âzami flatl muvafık görmeyen Vilâyet idare heyeti bu flate 2) para zammederek 17.5 kuruşa çıkarmıştır. Daimî encümen ile idare heyet! arasında çıkan anlaşmazlık kanundan ayrı ayrı mâna çıkarılmasından ileri gelmekledir. Bu kanun hükmü. Belediye kanununun 13 inci maddesinin 47 nel fıkrasıdır. Bu fıkrada şöyle denmektedir:
«Ekmeğe, ete doğrudan doğruya vc kati lüzum halinde bunlardan ma^da harayfcl zarurlyeye mahalli İdare heyetlerinden tasdik edilmek şattllo âzami fİHt koyabllme!r...> hakkı belediyelere verilmiştir.
Belediye Daimî encümenL kanunun bu fıkrasına göre, mahalli idare heyetlerinin Daim! encümen tarafından konulan flatl yalnız «tasdik-, veya «rette ederek konan flatl azaltmak veyahut çoğaltmak halikına malik olmadığı fikrindedir. Halbuki İdare heyeti kantmun kendisine verdiği «tasdlko hakkının yalnız bir şekil mahiyetinde olmadığını, tasdik etmek İçin «tetkiki, etmek de lâzım geldiğini ve buna göre flatlerl — lüzum görürse — değiştirebileceği mtttâlft-smdadır.
Bu iki fikir ayrılığını her İki heyetin reli bulunan vali ve belediye reisi doktd? B. LÛtfl Kınların vereceği karar, kati şekilde halledecektir Valinin vereceği karar, bundan sonra buna benzer meselelerde bir prensip olarak tatbik edilecek, yani Belediye kanunundaki bu maddeye göre Vilâyet idare heyetinin Daimî encümen tarafından konulan âzami flatl değiştirip d eğişti rırJyeceği de anlaşılacaktır. __________ ______
Sokollu camii
Belediye, camiin cephesini kapayan depoyu kaldırmağa çalışıyor
Atatürk köprüsü İnşa edildikten sonra köprü ayağının kaldırılması İçin yapılan tahkimat ve ameliyat neticesi olarak köprünün Azapkapı tarafında bulunan meşhur Bökollu camisi, büsbütün yere gömülü bir halde kalmıştı Caminin bil hale gelmesi tashihi mümkün olmıyan bir çirkinlik meydana getirmiştir, Ancak caminin denize bakan cephesi de Denizyolları İdaresine alt ve şimdi depo olarak kullanılan bir bina tarafından kapatılmaktadır.
Belediye, camiyi büabütün kapayan bu binanın olsun kaldırılması için Denizyolları İdaresiyle ulaştırma Bakanlığına müracaat etmiş, Fakat şehirde bina yoksulluğu dolayısüe bu müracaat kabul edilmemiştir. Ulaştırma Bakanlığı, harbdon sonra yeni depoların İnşasına İmkân bulunduğu takdirde bu binanın yıktırılacağım bildirmiştir.
Diğer taraftan Belediye kanunu hükümleri, tarihî âbidelerin 50 metrelik bir çevre İçinde bir meydanla çevrilmesini emretmektedir. Şehir plânının tatbik edildiği sahalarda Belediye bu kanunî mecburiyeti yerine getirmekle mükellef bulunmaktadır. Bahusus şehtr İmar plim Ulaştırma Bakanının da İştirak ettiği Bakanlar Kurulu tarafından tasdik edilginden, bütün devlet daire ve müessese! erinin buna riayet etmeleri lâzım gelmektedir. Belediye bu kanunun hükmüne dayanarak, tekrar Denizyollarına ve Bakanlığa müracaat ede-' çektir. Ancak Denizyollarının yeni bir depo yaptmlmasma kolay US gösterilmek (İzm Belediye malı arsalardan bir! meccani olarak Denizyollarına verilecektir. Caminin önündeki depo bu surette kaldırıldıktan sonra Belediye oynoa caral etroflyle Azep-kapt meydannu tanzim edecektir.
(v& - wâ)
—• Takvim •—
Zilhicce 7 — Kanın |
fmj>air Güneş öğle tkindî &x Yatsı
f 12.03 1.50 7.04 9.43 11.00 134
V, 8.02 8.44 11 AB 14.37 18 M 1B.28
Bu husustaki plânlar. Şehir Meclis nde muhtelit bir encümen tarafından incelenecek
Şehir imarına alt yen! bazı plânların tmar müdürlüğü tarafından hazırlanarak tetkik vc tasdik edilmek üzere Umum! meclise verildiğini yazmıştık. Bu arada Bakır köyle Zeytin-hurnu tfösl da sanayi bölgesi İttihaz edilecektir. Meclisin bu seferki toplantı devresinde müzakere edilecek olan bu plânlar şimdi başta Bayındırlık encümeni olmak üzere her encümenden seçilen birer mütehassısın I)tlrâk ettiği muhtelit bir encümende müzakere edilecektir.
Bakırköyle Zeytlnburnu arasında tesis edilecek sanayi bölgesi, tstanbu-lun İlerideki inkişafına ve yeni sanayi müesseseierinln kurulmak ihtiyacı karşısında tatbik mevkiine konulacaktır. Şehircilik mütehassisı B. Prost şehrin umumi İmar plânının alacağı gelişme ve istikametleri tetkik ederken evvelâ Halicin İki sahilinin sanayi mıntakası olmasını münasip görmüştü. Bu hususta tatbik edilecek esaslar da şunlardı:
Halicin Karaköy köprüsüne doğru olan taraflarında hafif ve Halicin son noktalarına doğru da tedrici bir surette ağırlaşmak üzere her nevi fabrikaların bulunacağı yerler tesblt edilmişti. Hailce sığmıyan sanayi İçin de şehrin sur harici olan sahası muvafık görülmüştü. Ancak sur harici yalnıs sanayi bölgesine değil, büyült parklar ve kısmen de her nevi ziraata t ' ' -- - - * - - -
tklar ve kısmen de her nevi zirai- nakil İçin d tahsis edileceğinden, tstanbulıın I verilecektir.
bütün fabrikalarım sur haricinde toplamak mümkün olmıyacaktır. Bu düşünce ile hareket eden Belediye İmar müdürlüğü, Balar köyle Zeytln-burnu arasını da ağır sanayie tahsis etmeği uygun bulmuştur. Esasen başta çimento fabı.kasi. baruthane, bez fabrikası gibi bazı fabrikalar şimdiden bu havaliyi bir sanayi semti haline getirmiştir. Ancak burasının sana.-! mıntakası haline konulması İçin evvelâ sur haricinin tamamlle dolması lâzım gelecektir. Yeni fabrikalar, memlekete yeni makineler geldikten ve yeni binalar İnşa edildikten sonra kurulabilecektir. Bu İtibarla evvelâ Haliçte, sonra sur haricinde fabrikalar kurulmasına İzin verilecek, en sonra da Bakırköy - Zeytinburnu arası, sanayi mıntakası haline getirilecektir.
fst anbulun sanayi mın t akalan hu plân üzerinde tesblt edildiğinden, Belediye şimdi şehir İçinde yeni fabrika tesisine ruhsat vermemektedir. Ancak mevcut fabrikaların faaliyetine şimdilik müsaade edilmektedir. Fakat ileride Haliç, sur harici ve Bakırköy sanayi mıntakaları tamamlle kurulduktan sonra şehir İçindeki fabrikalar — hafif veya ağır sanayi olduklarına göre — gösterilecek sahalara taşınmağa mecbur olacaklar ve bu nakil İçin de kendilerine bir mühlet
Kimsesiz çocuklar
Bunları toplamak, terbiye etmek, yetiştirmek için bir umumî müdürlük kurulacak
Büyük Millet Metlisi C. H. P. Gürü pu kararll e kimsesiz çocuklar mevzuuna İncelemek için teşekkül eden özel komisyon raporunu hazırlamıştır. Bu mevzuda Sağlık ve Sosyal Yar- , dım Bakanlığı da yurt İçinde ayrıca tetkikler yaptırmıştır. Bu tetkiklerle; Parti komisyonunun raporu göz Önünde tutularak Bakanlık tarafın-! dan bir rapor hazırlanmıştır. Meclise j verilecek olan bu rapora göre, mem-| leketlmlzdekl kimsesiz çocukların büyük kısmı başka memleketlerin akaitle olarak şehirlerde ve sanayi merkez! saydığımız yerlerde toplanmıştır. Yaş bakımından kimsesizlerin yüzde 80 ı 13 - 18 arasında olanlardır ve bunlann en kalabalık olduğu yer, İs-tanbuldor.
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığında kimsesiz, düşkün ve reşit olmıyan çocukların hukukî ve İçtimaî bakımlardan hlmayesile vazifelendirilecek bir umum müdürlüğün kurulması MecUso teklif edilecektir.
Memlekette mevcut bütün hususi ve sosyal teşekküllerin her türlü yardımlarını umum müdürlüğün emrine bağlamaları zarurî görülmektedir. Bu suretle teşekkül edeecg Kurum kimsesi» çocukları evvelâ toplama merkezlerine sevkedecek, müşahede ve muayenelerden sonra da, müdürlüğe bağlı olarak kurulacak muhtelit çocuk müesseselerlne sevkedûcektLr. Bu çocuklar içinde ailesi bulunanlar, ailelerine yardım edilmek suretlle yuvalarına İade edileceklerdir. Aileleri bulunmıyan çocuklar, sıhhatleri yerinde İsa yaşlan, bilgi ve inkişafları derecesine göre, çocuk evlerinden.!
umumi, melsekl ve teknik okullar gibi müesseselere ve çalıştırılmak üzere de sınai ve -İra! teşekküllere gönderileceklerdir.
Küçük yaştaki kimsesiz çocuklar İçin devlet tarafından tesis ve İdare edilen çocuk bakım evlerinin kurulması da lcabetmcktedlr. Bunlar, hastane, sanatoryumlar vo mektep sanatoryumlar şeklinde müesseseler olacaktır. Mektep sanatoryumlarda bilhassa ruhen hasta çocuklar hususî program ve usuller içinde yetiştirileceklerdir.
Kimsesiz çocuklar arasında suçlu olanlar da çoktur. Bunlar bir adalet mevzuu olduğu kadar pedagojiyi ve ruh hekimlerini de alâkadar etmektedir. Bunlar için Adalet, İçişleri ve Çalışma Bakanlıklarının yardımlarlle ıslah ve İş evlerinin tesisi zarurî görülmektedir.
Bu mevzuun, mühim bir kısmını da metrûk çocuklar teşkil etmektedir. Gebelik devrinde yolredllen veya doğumdan biraz sonra anneleri tarafından bırakılan çocukların ekserisi gayrı meşru münasebetlerin mahsulüdürler. Bu gibilerin hayat ve sağlıklarının korunması ve onların bakını, ve terbiyeleri İçin birçok müessesele-rln kurulması da zaruri görülmektedir. Bundan başka tesadüfi münasebetler veya bir taraflı boşanmalar yüzünden yoksul ve Befll kalmiş annelere de bakmak lüzumu raporda belirtilmektedir. Hülâsa bu dâvanın bir kül olarak ele alınması ve bunun anne ve çocuk himayesi şeklinde İsimlendirilip teşkllâtland'rılması Bakanlıkça 2aruri görülmektedir.
■■tıifi(iııılıvı««ıavHilllBifiııı»MP
LAv, Deniz, Balık, Binicilik, Otomobil ve Bahçe ziraat! mm meraklıları |
AV ve DENIZ'ie
2 inci sayısı
■ Nefis bîr baskı vo zengin, bir muhteviyat ile çıktı.
14 Kasım Çarşamba Akşamı
SAHAY SİNEMAMDA
Senenin ilk konserini veriyor
ANKARA RADYOSU
18.00 M. &. ayan, Radyo dans orkestrası, 1110 Kitap saati, 18,40 Şarkılar 10.00 M. 8. oyan, Haberler, lû-0 Geçmişte bugün, 111.23 S&a eserleri, 19,43 Yurttan stslcr, 20.15 Radyo Gazetesi, tO.40 Şarkılar. 31.00 Müzik Ct»l.), 21.18 Konuşma, 21.30 Radyo «snfonl orkestrası, 22.3a Dana müziği (pl.>, 23.43 M 8. ayarı, Haberler.
Yarm sabahki program
T-30 M. a ayan, Müzik (pl>, 143 Haberler, 8.00 Müzik (pL), 12.3ü M.S. ayatj, Mttdk (pl.), 13.4ö Haberler,
.OQ Radyo galon orkestrası.
Lig maçlarının beşinci hafta karşılaşmalarına dün beş statta birden devam edilmiş ve müsabakalar umu-mlyat Itlbarlle hey&anlı geçerek normal neticelerle kapanmıştır.
Günün en mühim maçında Fenerbahçe Ue Galatasaray, seyircileri heyecana boğan bir oyun çıkarmalarına rağmen, maçın kalitesi vasatın üstüne çıkamamış ve tarafların bütün çalışmalarına rağmen oyun golsüz olarak berabere nlhayetlenmlştlr. Diğer maçlarda Beşiktaş iistiln bir oyundan sonra Süleymaniyeyi 5-1, Vefa - Beyoğlunu 2 - 0, Beykoz - îstanbulsopru 1-0 mağlûbetmlştlr. Maçların tafsilatı:
Fenerbahçe O —
Galatasaray O
Günün mühim karşılaşması Fenerbahçe stadında İki ezeli rakip Fenerbahçe - Galatasaray arasında yapılmıştır. 15 bini aşan muazzam bir kalabalık önünde yapılan bu maça Feridun hakemlik etmiştir.
Hatta İçinde hayata gözlerini kapayan Galatasaray oyuncularından Salimin babası İçin bLr dakika İhtiram sükûtunu miltaakıp F. Bahçenin seri bir hücumlyle oyuna başlandı. Galatasaray mildafllerı tarafından geri çevrilen bu hücum derlıal soldan mukabele gördü, tik anlar Oalatas3ra-yın enerjik ve canlı bir tempo Ue Fener kalesine aktığı görülüyordu. Fakat bu hücumlar Fener müdafaasının hesaplı bir tâblyesl İle semeresiz geçiyordu. 10 dakika kadar devam eden Galatasaray akmlan Fener muhacimlerinin çalışmaya başlaması üzerine Sanlâclvert takıma İntikal etti. Neteklm maçın İlk mühim şütünü 14 üncü dakikada Melih seri bir akıştan sonra attı. Osman bu şütii elinden kaçırmasına rağmen muvaffakiyetle önledi.
Bu şütü biraz sonra İbrahlmln soldan getirip müdafllerl atlatarak çektiği Iklnri şütü taklbettlyse de gene Osman kalesini tehlikeden kurtardı.
Üst üste iki mühim vartayı atlatan Sarıkırmızılılar, taraftarlarının da teşvikiyle tekrar alevlendiler. Bu sırada Şahap acelesi yüzünden muhakkak bir golü kaçırdı. En müsait gol pozisyonu Galatasarayın genç sağa-çığı Necmiye geldi. Şahabın müdafl-lerl üstüne çekerek sağaçığa geçirdiği topu, Necml önü bomboş oldfığu halde Clhade teslim eder gibi yavaş bir Sütle kaleye havale etti.
Devre ortalarında oyun muvazeneli bir şekil aldı: her İki takım karşılıklı bir şekilde akında bulunuyor; fakat tar.- ların müdafaası da bunları muvaffakiyetle önlüyordu. 25 İnci dakikadan sonra Fenerbahçenln daha baskılı oynadığı görüldü. Bu sırada Osman fevk-Iftde kurtarışlarla muhakkak gollere mSnl oldu ve devre 0-0 berabete bitti.
İkinci devreye Galatasaray başladı. İlk anda Şahabın müdafllerln arasından sıyrılarak Muzaffere geçirdiği topu Muzaffer fevkalâde bir sütle kaleye havale ettiyse de Fener taraftarlarının yüreğini hoplatan bu şilt Cihadın ellerinde kaldı.
Oyun. Galatasarayın teşebbüsü altında devam ederken Mehmet Ali ve Muzaffer tekrar Fener kalesini yokladılarsa da, bunlar da neticesiz geçti. 15 İnci dakikadan sonra her iki tarafın da gevşediği ve gelişigüzel vururlarla oyalandıkları görüldü. Bu arada vasattan aşağı bir futbol seyredildi.
Sonlara doğru Fenerliler tekrar canlanarak oyunu heyecanlı bir duruma «oktular. Bütün hatlarlle Galatasaray kalesine yüklenen Sanlâcl-vertlller muhtelif gol pozisyonuna girdilerse de kaleci Osman iki mühim gol tehlikesini de fedakârlıkla bertaraf etti. Bir defasında Naclnln, bir defasında da Melihin ayaklarına ya-' •arak muhakkak gollere mâni oldu. Vo bundan sonra İki taraf da beraberliğe razı bir oyunla maçın sonunu getirdiler ve oyun bu suretle 0 - O nihayettendi.
Fenerbahçeliler dünkü oyunda Ga-latasarayın havadan oynama temposuna kendilerini kaptırdıklarından muvaffak olamadılar Bilhassa Melihi
İşletecek İleri pası ihmal ettiler. Buna mukabil Galatasaray mevsim başın-denberl ilk defa eski günlerini yaşatan enerjik oyununu çıkardı.
ŞAZİ Tezcan
Beykoz 1-1. Spor O
Galatasaray stadında günün birinci küme maçı Beykozla tstanbulspor arasında yapıldı. Hakem LÛtflnln İdare ettiği maçın ilk devresLnde rüzgârla oynıyan Beykozlular canlı bir tempo İle İstanbulsporu sıkıştırdılar ve 15 İnci dakikada Fikret sıkı bir şiltte Beykozun yegâne golünü yaptı.
Bu sayı İstanbulsporluları çok hız-landırdıysa da çektikleri şütlerl bugün Beykoz kalesini müdafaa eden Bülent tarafından muvaffakiyetle önleniyordu. Devre 1-0 Beykoz lehine kapandı.
İkinci devrede İstanbıılsporhılar Beykoz kalesini sararak mütemadi bİF şekilde tazyik ettilerse de beraberliği temin edecek sayıyı bir türlü çıkaramadılar ve mac ı - 0 Beykozun ga-Iebeslle sona erdi.
Beşiktaş 5 —
Süleymaniye 1
Şeref stadında birinci küme karşılaşmasını Beşlktaşla Süleymanlye yaptı. Beşiktaşlılar Kemal, Hakkı, Şeref, Faruk ve Bahriden mahrum olarak şu şekilde çıkmışlardı:
Etem - Yavuz, Hirlsto - Vedlî, Ömer. Fethi - Al-’.eridin, Hüseyin, Rauf. Hikmet, Şükrü.
Oyuna Sylcymaniye başladı. İlk anlarda sıkı hamlelerle Hediyen Sülcy-manlye muhacimleri Beşiktaş müdafaası önünde uzun müddet oynadılar-sa da tecrübesizlikleri yüzünden birçok fırastlari kaçırdılar. Nihayet 20 nel dakikada Süleymaniyell H. tük müdafllerln arasından sıyrılarak nefis bir gol i aptı. Bu sayı Beşiktaşlıları hızlandırdı. Vc Hüseyin beraberliği ve galibiyeti temin eden İlki gol çıkardı. Bunu Raufun yaptığı üçüncü gol taklbettl ve devre 3 - 1 bitti.
İkinci devrede Süleymanlye bir penaltı kazandaysa da İstifade edemedi ve Beşiktaş 2 gol daha yaparak maçı 5-1 kazandı.
Vefa 2 - Beyoğlu O
Vefa stadında birinci küme maçı Vefa İle Beyoğlu arasında yapıldı. Hakem Bitkinin İdare ettiği bu maça her İki takım en kuvveti! kadroslle çıkmıştı, Oyuna Yeşilbeyuzlılar çok canlı başladılar, Ve kolaylıkla Beyoğlu kalesini sardılar. Uzun müddet de-.vam eden bu tazyik neticesinde 17 nel dakikada Nlyazlnln sütlyle birinci gollerini kazandılar. Ve devre bütün çalışmalara rağmen bu netice değişmeden 1-0 bitti.
İkinci devre seri oldu. Vefalılar gene üstün oynamakta devam ederlerken Niyazi İkinci golü dc çıkardı ve maç bu suretle 2-0 Vefanın galebe-sile sona erdi.
...ı unu ı(ı ın ııı m m ı m ıııııı.ı ı.'ıi "îu.uîTıTı ır 1111 ııı ı.ı ı .ı.u
Puan cetveli
Takım
Beşiktaş 5
M. G. B- M. A- Y. F.
Fener 5
Vefa 5
İst, spor 5
G. Saray 5
Süelymanlye 5
Beykoz 5
Beyoğlu 5
5---21 5 15
2 2 1 10 4 11
3 — 2 9 6 11
2 1 2 5 3 10
1 3 1 4 7 10
1 1 3 8 17 «
1 1 3 fi 18 8
— 23387
Birinci küme B. grupu
Birinci küme B grupu maçlarına dün muhtelif stadlarda devam edilmiş ve Tajkızak - Demlrspora 1-0, Anıdoluhlsar - Jfasıırtp.tşaya 1-0, galip gelmiş, Elektrik - Sarıyer 0-0, Anadlu - Rami 1 - 1 berabere kalmıştır.
İkinci küme maçları
İkinci küme kulüpleri artı-anda yapılan lig maçlarında .şu neticeler alınmıştır:
Beylerbeyi 4 - Denlzgücü 2, Doğu 2 - Ortaköy 1, Galata 2 - Emniyet 2, Taksim 1 - Hasköy 0, Topkapı 3 -Unkapanı 0, Hilâl 2 - Boğaziçi 1, Haliç 3 - Alemdar 1, Defterdar 1 -Davutpaşa 0, Eyüp 2 - İstiklâl 1, Sümerspor 2 - Barııtgüçü 2.
Bu akşam gani ÎO*Q da
KOMEDİ KISMI
Söylemeli mi?
Tiitcn Eksper kursuna talebe ve Tütün Enstitüsüne ziraatçı alınacak
Tekel Genel Müdürlü ğünden j
1 — 040 ders yıı ılçlu Tütün Eksptr kurauna 15 tateb» Te Tütün EnctltİBünün Merkez ve taşra teşkll&tı içtn de lüzumu kadar efraatcı fen memuru ahnacaktır.
a — Kura talebelerinin LLso voyu muadili bir okuldan «lr&atcilerin do bir ziraat okulundan mezun, olmûlart uakorilkla ilişikleri bulunmamaları ve yaşlarının da 30 dan yakan olmaması şarttır.
3 —. Giriş imtihanı 10/13/848 çarşamba günü saat 10 da Tütün Enırtl-tüffüude yapılacaktır.
4 — Fazla tafsilât almak v* yazılmak İçtn Maltepe - ÇevUil Takri
Tütün Enstitüsü müdürlüğüne sn goç 13/12,'945 tarthne kadar müracaat edilmesi lâzımdır. (14010).
Yağ alan bakkallara
Ticaret Ofisi Umum Müdürlüğünden:
1 — Boş tenekelerin Çengelköy, Kadıköy ve Bedesten deposuna, boş varillerin de Nusretlye, Çengelköy, Kadıköy depolarına iadesi.
2 — Boş variller açılırken, çivi Ue dellnmemesl, nakli esnasında ez-dlrllmcnı.sl.
3 — Boş tenekelerin bir kaç defa kuşanılması zaruri olduğundan,
boşaltılırken ağız kapaklarından İtina İle açılması, ezik veya delik olmamalarına dikkat odlImOsl, ehemmiyetle rica olunur. (14840)
Emniyet Genel Müdürlüğünden:
Genci mtldürlük teşkilâtında mevcut manyetolu telefonlar İçin Batın ahnacau 180,000) metre çelik kablo tel ile Erlkson m -rka (20) flşU (81 adet manyatolu telefon santralı 20. II. 945 perşembe günü saat 15 de kapılı sarf usulü Ue eksiltmeye konulmuştur.
Muhammen bedeU (18200) Hra olan oentral ve • Herin şartnamesini görmek iatlyenlerln genel müdürlük satın alma komisyonuna müracaat* fan, İsteklilerin ilk teminat olarak 1215 liralık makbuz veya banka mektubu ve 2490 sayılı kanunda yazılı belgeleri muhtevi teklif meftunların» tayin edilen günde saat 14 de kadar komisyona vermeleri. (Î47O01

Baiıife 4
İHŞ AM
II Kasım II
Felâket günlerinde en yakın dostunuz Kızılay’dır.
Beden Terbiyesi İstanbul Bölge Başkanlığından
I
şişe ve cam kırıkları toptan veya perakende yüksek flatle satın alınır.
Takdir olunan
Mahallest Ada Pafta Para* ClnM Sathi mesahası kıymet Sahibi
1 —Üecldlyeköyü 1 »T Arsa 1160 M2 4040 TI₺ şilkrü Tongeç
■ » » > üç odoh kârglr *v — 2800 T.L. • »
* * > Bir kat ahşap od* m 400 Ti. ■ ■
2 —Mecidiye köyü > ■ 21 Arsa 1817 M2 4642 T.L. Aprlne Şeker al yan
3 — MccIdiyekSg » » 26 Arsa ve teni** barak* 315 M2 1575 TL. Fatma Tok&uoy ve
Hadly* Tnumen
4 — ^ecldlyeköyü > » U Arsa 195 M2 487 TJL. Mehmet Nuri Boz
Yukarda vasıflan yuNı gayri menkuller spor sahasına ilhak edilmek üzere Beden Terbiyesi Umum Müdürlüğü namına İst İmlik alunacota 1295 tarihli IstluıJûk kararnamesinin 8 İnci maddesin* tevfikan HAn olunur. (14717)
Müracaat: Galata Kcmttaltl caddesi No- 0. Ali Rıza debıell.
Telefon: 49104.
Haciz kararı
Gazetelerle yapılan ilân n*tlc**la kaldığından, mükerrer firari Halka-ranın Koayürük köyünden Beyazıt Oğ, 338 doğumlu Mehmet înal'ın Türkiye dahilindeki mallarının kendisi gelinciye veya tutulunciya kadar As Muh. Us. K. M. 218 F. 2 ya İstinaden haczolunduğu, aynı madde F. 4 gereğince İlân olunur.
Ad. Sb. Adil âmir K. Kut F. Er d uru
(1801 — 15058)
Köknar tomruğu satışı
- Devlet Orman işletmesi Adapazarı müdürlüğündenı
Fiat! ' ‘
LlraKrş.
Teminatı İhalenin
Lira Ki;,________Tarihi Saati
1995 87 19/11/1145 15
1058 05 » 15,30
828 83 > 18
1 — Hendeğe > kllomtta* ve Adapazarına «38» kilometre mesafede kamyon He nakliyata yapılabilir İşletmemizin Kar ad ere bölgari Çatallık ara deposun da mevcut üç parti halinde 1430 adede denk «844.098» metreküp köknar tomruğu açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
3 — Arttırmaya çıkag^gn «nv*Un muhammen bedel'ar Ut lig teminatları kendi hizalarında gösterilmiştir.
3 — Arttırma gttgü 19/11/1941 pazartesi günü saat 18. 18,30 ve 18 da yapılacaktır.
4 — Arttırma şartnameleri Orman Oenel Müdürlüğünde, İstanbul, İzmit, Geyve, Düzce İşletme müdürlüğünde Hendek, karader* orman bfflge şefliğinde ve Adapazarı İşletme müdürlüğünde görülebilir. «14709»
Deposu çym __________
çakalıı deposu köknar tanlruğu
* »
KREM NEVİN
(Mecidiyeköv ve civarında satılık arsalar)
İstanbul Defterdarlığından/
ile koruyabilirsiniz. Siz. riitubet, yağmur, güneş gibi di* tealr-ler cildinizin en büyük düşmanıdır. Sokağa çıkmadan evvel ine» bir tabaka KREDİ NEVİN sürmek suretUe har türlü çatlamalara mini olur. Cildinizin hayatiyetini muhafaza etmiş olursunuz.
Kıymeti Teminata
Dosya No. Cinsi 14^*
61217-1114 Beyoğlu, MeCldlyeköy, Tnşöcâgl cid, 1 pah 12 ta. 4 adu, 13 pars*l 537 M2 arsa. İSli ftl
81217-111-1 Beyoğlu, Mecldlyeköy, Taşocağı cad. 1 paf- 14 tü. 5 ada. 10 parsd 795 M2 arsa. 318* 881
61217-1114 Beyoğlu. Mccldiyeköy, 2pafta, 29 ad*. 17 28 parsel 4165 M2 ursa. 12M 94
61217-1114 Beyoğlu, Mecld'yeköy, S pafta. 16 ada 6 31 parsel 1742 M2 ursa. 2811 İM
61217-1114 Beyoğlu, MecHlyeköy, İkinci Taşocağı eed. 45 3 pafta. 17 ada. 12 parsel 1932 M2 arsa. 19M 145
61217-1114 Beyoğlu, Mecldlyeköy. A. 8 petta, 57 ada, 81 32 parsel 5687 M2 arsa. 1944 148
61217-1114 Beyoğlu, Mecldlyeköy, 12 pafta, 70 ada, 6 244 parsel 3477 M2 arsa. 3447 36t
11217-1114 Beyoğlu. Mecldlveköy. 12 pafU, 74 ada, 4 261 parsel 5180 M2 arsa 1034 7*
01217-648 Beyoğlu Dikilitaş tnah. Yuşll Çimen eo. 1 pafta, 15 »da, 13 parsel 29a MS arsa, (teşrinde başkasına alt «v vardır.) M T
61217-651 Beyoğlu. Dikilitaş mah. Yeşil Çimen ve Sincap so. 3 pafta, 16 ada, 1 parsel 1342 M3 arsa. (Üzerinde başkasına alt ev vardır.) 40* »t
61217-666 Beyoğlu. Dikilitaş mab. Tuğrul so. 3 pafta, 17 ada, 14 parsel 1378 M2 arsa. (Üzerinde başkasına alt ev vardır.) 4-14 18
61217-671 Beyoğlu. Dikilitaş mah. Emlrhan so. 4 pafta, 18 ada, 4 parsel 68 M2 ara*, (üzerinde başkasına ait ev vardır.) U 1
61217-701 Beyoğlu, Dikilitaş mah. Yenlgelln ve Bestekâr so. 4 pafta, 31 ada, 6 parsel 1150 MS arsa. (Üzerinde başkasına alt ev vardır.) 460 M
61217-717 Beyoğlu, Dikilitaş mah. Emlrhan re Bestekâr so. 4 pafta, 32 ada. 8 parsel 2512 M2 arsa. (Üzerinde başkasına alt ev vardır.) 178* 132
51217-720 Beyoğlu, Dikilitaş mah. Emlrhan so. 4 paf- ta, 33 ada, 3 parsel 364 M2 arsa. (Üzerinde başkasına alt ev vardjr.) 21* W
11317-724 Beyoğlu, Dikilitaş mah. Bestekâr so. 4 pafta. 33 ada, 7 parsel 378 M2 arsa. (Üzerimi* başkasına ıll ve vardır.) 19* 16
M217-741 Beyoğlu, Dikilitaş mah. 5 pafta, 27 ada, 1 parsel 1490 M2 arsa. (Üzerinde başkasına *14 ev vardır ) M
51217-1219 Beyoğlu. Mecldlyeköy, 13 pafta. 96 ad*. 10 parsel 2968 M2 arsa 29M İM
81217-1219 Beyqğlu, Mecldlyeköy, 11 pafta. 99 ada, 11 parsel 360 M2 orsa. 38* M
*1217-1263 Beyoğlu, Mecldlyeköy, 12 pafta, 107 ada, 28 parsel 1260 M2 arsa. 318 3*
Yukarıda yazılı arsalar 7/12/948 cuma günü saat 14 de M11B ■mlâk
13/11/945— 19/11/945 (dahil) tarihleri zarfın* da aşağıda isimleri yazılı hatlarımız* kalkacak vapurların isimlerde kalkış gün ve saatleri ve yanaşacakları Rıhtımlar
Pazartesi 4.00 de (TIRHAN), Balı 4.00 d* (İZMİR) ve Cuma 4.00 da (CUMHURİYET). Galata rıhtımından kalkar.
Pazar 5.00 (ANAFARTA). 8lrk**4 rıhtımından kalkar.
Sah 9.00 da (MARAKAZı perşembe, Cumartesi ve Pazar saat 9.0o da (Süfli. Galata rıhtımından kalkar.
Cuma ve Pazartesi 8.18 d* (8US). Galata rıhtımından, Çarşamba, Cumartesi ve Pazartesi saat 20.00 de (ÇANAKKALE!. Tophane rıhtımından kalkar.
Perşembe ve Pazartesi 19.00 8* (SEYYAR) Tophane rıhtımından kalkar.
Cuma 20.00 de (KEMAL) Tophane rıhtımından kalkar.
Çarşamba 17.00 de (MERSİN), Pazartesi 17.00 de (BURSA). Sirkeci rıhtımından kalkar. Perşembe 11.00 de (KADEŞ), pazar 11.00 de 'EGEi. Galata rıhtımından kalkar.
Salı 11.00 de (AKSU). Galata rıhtımından kalkar.
TELEFONLAR:
Denli Hatları işletmesi Müdürlüğü: (44678) Santraldan (81) İstanbul Başacentellgl: 42362
Bartın hatta
Mudanya hattı
Bandırma hattı
Karnblga hatta
İmroz haltı
Ayvalık hatta
İzmir hattı
Doğu Akdenla hatta
(15025)
1
11275 Hra 98 kuru* keşif bedelli Ramide Rusçuk Yâranı caddesll* Cuma Çamll v* kısmen Ajten sokaklarının tâmir v* İnşan müteahhit nam v* hesabına kapalı tarf usuUyle eksiltmeye konulmuştur. İlk teminatı 845 Hra 70 kuruştur. Şartname ve ekleri Zabıt ve Muamelât kalaminde görülebilir. İhalesi 22.11.946 perşemb* günü saat 15 te Daim! encümende yapılacaktır.
İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektuptan, lhal* tarihinden üç gün evvel Belediye Fen İşleri müdürlüğüne müracaatla alacakları fenni ehliyet, şartname ve eklerin! okuyup imza ettiklerin* dair aynı müdürlükten alacakları bolg* v* kanunen gösterilmesi gereken diğer belgeleri* birlikte 2490 «ayılı kanunun tarlfatı çevresinde hasırlıyacaklan teklif melc-tu^Jarım İhale gflnO ' ......... — - - -
atadır.
[
İstanbul Belediyesi ilânları
müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma ile satılacakta*.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfu* eflzdanlarÛ* borais-yon a. yakın bir zamanda İmar olunacak bu arsaların yerlerini tâyta ifta karltan üzerinde İzahat verilmek üzere MUH Emlâk müdûrtüğfcıe baş Vurmaları (147871
İktisadî Devlet Teşekkülleri Umumî Hev’et Toolantısı
Başbakanlık Umumî Murakabe hey’eti Başkanlığından
Sermayesinin tamamı devlet tarafından verilmek suretlla kurulan ve 3480 sayılı kanun hükümlerine tabi bulunan iktisadi devlet teşekküllerinin 1944 yılı bilançolarının tetkiki için umumi heyetin 21 kasım 1941 Çar-6*mba günü saat 10 da Türkiye Büyük Millet Meclisi Kitaplık salonunda toplanması Yüksek Başbakanlıkça kararlaştırılmıştır. Keyfiyet İlân olunu».
(18039)
Keşif bvdell
1109.79
saat on dörde kadar Daim! encümene vermeleri lâ-(14801)
*
Ük teminatı
83.28
Azapkaşn temizlik amel* koğuşu elektrik tesisatının tamiri.
Iç Erenköy verem sanatoryumu civarındaki kanalm bir kilometrelik kamının tamiri.
Keşif bedelle ril* teminat miktarları yukarıda yazılı işler ayn ayn açık eksiltmeye konulmuştur. Keşif ve şartname*! zabıt t* muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir. İhaleleri 22/11/948 perşemb* günü saat on dörtte daimi enetlmnede yapılacaktır.
İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektupları, lhal* tarihinden üç gün evvel belediye fen İşleri müdürlüğüne müracaatla alacakları frnnl ehliyet ve kanunen gösterilmek gereken diğer belgeler' ve 948 yılına alt ticaret odam vesikan.................................................... -
mende bulunmaları.
2857.07
214.28
Açık Eksiltme ilânı
Sarıyer ilçe J. K dem
1 — Sarıyer Jandarma karakol binası onurum açık ekslltm*ye çıkarılın ıştır.
Keşif bedeli (699) lira (88) kuruştur.
Eksiltme 28.11.945 tarihinde çarşamba günü saat 15 U Ycnlmahallede Sarıyer İlçe Belediyesi dairesinde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır*. Mukavele, eksiltme. Bayındırlık işleri, genel, hususî ve fenn! şartnameleri, keşif hülâaastyle buna mütefetri diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye Iştlrâk etmek İçin taliplilerin (62) lira (49) kuruşluk
muvakkat teminat yatırdğıına dair makbuz İbraa etmesi ve (945) yılında Ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden, tatil günleri hariç, iiç gün evvel Vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 ncl maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair İmzalaması şarttır. (14953)
Kireç kaymağı, Mayi Klor ve Asid Klorhidrik satışı Sümerbank Selliiloz Sanayii Müessesesi müdürlüğünden
İZMİT
Klor - Alkali Fabrikamız:
1 — Kireç kaymağı en az 30 aktif klorlu
2 — Mayi klor
3 — Asid klorhidrik 19-21 B4
İstihsaline başlanmıştır.
İsteklilerin sıraya girmek üzere ihtiyaçlarım İzmlfde müessesimiz müdürlüğüne yazı İle bildirmeleri İlân olunur.
Bunlardan:
a — Kireç kaymağı 100 ve 200 kiloluk yeni demir variller İçinde ıluar edilmekte olup beher ton flatı müessesemlz rampa veya iskelesinde teslim,
100 kiloluklar TL. 350.—
200 > TL. 310.—
İstanbul'da vasıtamız içinde teslim
200 » TL. 360. —
100 kiloluk TL. 320. —
b — Mayi Klor, buna mahsus tüplerin alıcı tarafından verilmesi şartll*, beher ton flatı müessesemlıd* teslim TL. 800 —
o — Asit Klorhidrik, alıcı tarafından gönderilecek damacanalar içerisin* konulmak üzer* beher ton flatı mCessesemlzde teslim TL. 900.— îstnnbulda vasıtamla İçinde teslim TL. 920.— Damacanalar mü-essesemlzce verildiği takdirde beheri İçin 20. — Ura depozito alınır.
d — Bütün mamuller için asgari sipariş miktarı bir ton
(13472)

Keşif bedslleril*
Keşif bedaU
14908.80
İle birlikte ihale günü belirli saatte daimi encü-(14800)

İlk teminatı
117099
Hububat Taşıttırılacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Ankara Şubesinden:
1 — Oftslmlzln Ş. Koçhişar depolarındaki hububattan ve yeni olundan 3000 tonunun Aksaraya motörlü ve mobüraüz vasıtalarla nakil 1*1 18 Jl. f45 tarihinde saat 15 te Ankara Meşrutiyet caddesi 18 numaralı şube H-aasında açık eksiltmeye konularak müteahhidine lhal* olunacaktır.
2 — Nakliyat motörlü vasıtalarla yapıjjJjfc takdirde gerekil bşjosln v* lâstik Müesaescmlzce vertlmiyerek müteahhidi tarafından temin olunacaktır
13060.44
10648.60
1047.03
78182
813.41
Koska İlkokul bin mi kalorifer tesisatının ikmali.
Mtıçkada Emlâk caddesinde Tramvay yolu llo birleştiği mahalde 2 No. b park lçlnd* moloa taşından mozayık cepheli duvar inşası.
Atatürk Bul yarın d* Yalda Camii v« Pertevntyal Lisesi önünd* Beton asfalt Trctuar inşası.
Taksim Belediye Gulno«u çatısının asfalt kaplam* İşi.
3 — Kati teminat akçesi 5000 v* muvakkat teminat akçesi 2000 liradır.
4 — İşin şartnamesi, her gün İstanbul v* Ankara şubelerimizle Kay-•eri Bölge Anbörlar şefllğimlzd* tetkike hazır bulundurulmaktadır.
5 — Taliplerin teminat akçelerini münakaşa günü saat 14,« * kadar Ankara şubesi veznesine yatırmaları mecburidir.(13037)
Sayın vatandaşlarımızın dikkat nazarına
T. H. K. İstanbul Şubesinden:
Bu B£ne Kurban Bayramında kestireceğiniz kurbanınızın derisini size ipiirucaat edecek vazifeliler* behemehal makbuz mukabilinde evrllmefilnl y» Kurumumuzla Kızılay va Çocuk Esirgeme Kurumlan arasında paylaşılacak olan bu bağışımızın tulum çıkarttırılmasının temini bilhassa sayın yurttaşlarımızdan Kurum saygılarla riça eder. (14808)
Keşif bedelleri!* «k teminat miktarları yukarıda yanlı işler ayn M kapalı zarf usullle eksiltmeye konulmuştur .Keşif v* şartnameleri zaferi T«muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir.
ihaleleri 26/11/948 pazartesi saat 15 de dutml encümand* yapılacaktır. İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektupları, İhale tarihinden 8 gün evvel birinci kalemdeki iş İçin Vilâyet Nafta ve diğer işler İçin belediye fen İşler! müdürlüğüne müracaatla alacakları fenni ehliyet şartname ve eklerini okuyup İmza ettiklerine dair alacakları ’ ’ * ”
yılına nlt ticaret odası vesikası ve kanunen göstcrllmeşi belfelerle birlikte 2490 No. lı kanunun tarlfatı çevresinde teklif mektuplarını İhale günü saat 14 de kadar daim! meler! lâzımdır, (15005)
diğer belge. 948 gereken dlğ«r hazırlayacakları encümene ver-
Dil ve Tarih - Conrafya Fakültesinden
Fakültemizden 1943 44 yılında mezun olanların diplomaları düzenlenmek üzere bilgililerin vesikalık ikişer fotoğraf ve İki liralık pul göndermeleri, (14611)
İstanbul Belediye Başkanlığından:
Hesap İşleri müdürlüğü kadrosunda münhal bulunan (20) lira maaşlı v* (60) Ura ücretli memurluklar İçin 21.11.1945 tarihine müsadif çarşamba günü saat 14 ts Us* ve 22.11J345 tarl hine müsadif perşembe günü saat 14 t* d* münhal vazifelerin mahiyet?* İcabına göre, ortaokul mezunu erkekler orasında müsabaka İmtihanı yapılacaktır.
Aşağıda yazılı evsafı haiz olanların 20.11.1945 günü akşamına kadar Belediye Riyasetin* istida ila müracaat ederek İstenilen vesaiki vermeleri va tâyin edilen gün ve saatte Bledly* merkes binasında hazır bulunmaları Hân olunur.
1 — Türk olmak;
2 — 18 yaşını bitirmiş olmak;
3 — Fiili askerlik hizmetini yapmış olmak;
4 — 30 yaşından yukarı olmamak;
I — Her hangi b!r yüksek mektebe kayıtlı olmamak.
İSTENİLEN VESİKA
1 — Hüviyet cüzdanı;
3 — Askerlik vesikası;
3 — Doğruluk kâğıdı;
4 — (4> adet vesikalık fotoğrafı
5 — Talısll belgesi, (15004)
Türkiye Kömllr Satış ve Tevzi Müessesesi İstanbul Şubesinden: Linyit Kömiirü Satışı
Garp Linyitleri İşletmesi müesseseslnln Linyitleri satışa çıkarılmıştır.
a — Soma, Değlrmlsaz, Tavşanlı İşletmelerinin PARÇA Lİnylt kömürü b t Kuruçeşme, Unkapom, Üsküdar ve Kadıköy depolarımızda müşterinin vesaitin* yüklenmiş olarak teslim.
Tonu 30 Ura
a — Bütün İhtiyaç sahiplerine, lubr ikalar a ▼« kömürolilar* oıotörie veya depoda tamamen serbest olarak veriliş.
d — Satış yedi
YeAl Yolcu Salonu I üne* kat 1 Mo. lu oto
Galat*
■ (14831)

Comments (0)