ÇARŞAMBA
13
NİSAN
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmaniye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20795
1949
11 inci Yıl, No. 3611
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 ________İSTANBUL
Rus zulmüne karşı
C.H.P.
Amerikadaki 13 mülteci diplomat müşterek bir cephe kuruyor
Nevyorkta hiiyük bir toplantı yapılıyor
Sovyet Dışişleri Komiseri Vişinski
Toplantıda eski Macar ve Lelı Başbakanlariyle eski Romanya Dışişleri Bakanı ve Bulgar Köylü Partisi Başkanı konuşacaklar
İşte bir Örnek!..
Dünkü baş yazımızın bu kadar çabuk, bu derere kat’î surette derhal tahakkuk edeceğini ve bize taze bir misal ve numune vereceğini pek de tahmin edemezdik ama, bu günkü gazeteler, İddiamızın yeni bir delilini bize getirdiler. H. Partili hükümetler, partiyi müdafaa eden veyahut parti veya hükümetin gizli emir ve emellerini kanunsuz yollardan da olsa tatbik eden devlet memurlarına karşı cezai harekete geçmemek için şöyle garip bir yol tutturdu. Bir valiyi, bir kajmaka-mı, bir jandarma kumandanını vatandaşlara karşı ne kadar kötü hareket ederlerse etsinler, memurların tarafsızlığı kaidesi -ni no kadar ihlâl ederlerse etsinler, Bakanların zahiren yolladıkları vatandaşa eşit muamele e-mirlerine ne kadar aykırı hareket ederlerse etsinler bir türlü makamından söküp atmazlar.
Sütlüce faciası gibi birçok vatandaşın hayatına mal olan bir haileden idari en ufak bir sorumluluk çıkmaz. İş mahkemelere intikal eder. Fabrikanın mes'ul müdürü, ustabaşı tevkif olunur fakat İstanbul vilâyet ve belediyesinin irili ufaklı idare ve murakabe âmirlerinden kimsenin kılına dokunulmaz.
Geçen seçim günlerinde Halk Partisi lehine tarafgirlikleri, müdahaleleri hattâ kaymakamlara direktif veren gizil mektupları neşrolunmuş valilere bile hiç dokunuldu mu?. Alenen kendisini Halk Partisinin valisi sayan ve bunu açıkça itiraf eden ve Halk Partisi, bu gidiş ve usul -lerle olmaz ya, kazara intihapta akalliyette kalırsa memurluk hayatına son vereceğini söyleyen valiye ne oldu? Hiç.. Hâlâ vazifesine bu zihniyetle devama ve tabi atlı e Halk Partisi lehine bütün devlet nüfuzunu kullanmağa memurdur.
Ama kazara, Millet Partisi ve ya Demokrat Parti lehine böyle bir temayül gösterse, İçişleri Ba-~"1 öyle bir valiye muhalefet lehin» partizanlık yapmanın ne ° “gu.nu Öyle yıldırım hızile "»t*’"' «“«„ «dilen, mü-
eesır ibret olur.
Gazetelerin dün bize verdiği haber İzah ettiğim zihniyetin en bâriz ve beliğ bir misalidir. Bigadiç kaymakamı (23) Nisan Çocuk Bayramında kızını çocuk geçit resmindo en başa almadığı İçin öğretmen’ Hilmiye alenen hakaret ediyor. Tabii öğretmen Maarif Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına şikâyetler yapmıştır. Fakat Halk Partili bir kaymakam bir Millî Eğitim memuruna ve kızının hocasına hakaret ettiği İçin rahatsız edilecek değil ya., öğretmen Alâmldin mahkemeye başvuruyor ve mahkeme hakareti sabit gördüğünden kaymakamı iki gün hapse ve yüz lira manevi tazminat ödemeğe malı -kfım ediyor. Ama İşin eıı parlak safhası bundan sonradır. Malikime tefkikatı sırasında bir de görüyor ki, bu kaymakam, adı Hll-fDevamı 8a. 6 8Ü. s de)
Nevyork. 12 (R) — New -York Herald Tribüne gazetesi bugünkü sayısında 13 milletin mülteci siyaset adamlarının Sovyet Rusyaya karşı bir cephe kur inak maksadile birleşeceklerini bildirmektedir. Siyasî şahsiyetler karşılıklı yardım esaslarına göre memleketlerinin komünist tazyikinden kurtulması yolunda çalışacaklardır.
Gazeteler bu haberle ilgili olarak gelecek ay Nevyorkta büyük bir toplantı yapılacağını bildirmekte ve bu toplantıda eski Macar Başbakanı Ferenc Nagy’ın eski Leh Başbakanı Mikolaycikin Bulgar Köylü partisi eski başkanı Dr. Dimitrofun. eski Romen Dışişleri Bakanı Gafenko-nun ve diğer milletlere ait mülteci şahsiyetlerin konuşacaklarını bildirmektedirler.
Tıp sitesi inşaatı meselesi
Rektörün garip beyanatı
Formalite icabı şartname Türkiyede ilân edilmiş!
İstanbul Üniversitesinin Cer rahpaşada yaptırılacağı «Tıp site si» inşaatının rektörlük tarafından Türk mimar ve mühendislerine verilmek istenmemesi üzerine mühendis ve mimarlarımızın rektörlüğü protesto ettiklerini evvelce yazmıştık.
(Devamı 8a. S Su. 6)
Bakırköy cinayeti
Salıhin, Kâmılenin do₺tu tarafından öldürüldüğü iddia olunuyor
Birkaç gün evvel Bakırköyde Sakızağacı, Aşmalı yalı sokağın da 53 numaralı evde işlenen ve Salih Yavuz adında 29 yaşlarında bir gene n bıçaklanarak öldü ruovımı Sa: 5 Sü 4 de)
Haber verildiğine göre, bu mülteci siyaset adamları birlik halinde, Birleşmiş Milletler anayasasına sadık kalarak ve Atlantik Paktı esaslarına göre yek vücut olarak çalışacaklarını açık Uyacaklardır.
Hazırlanan karar tasarısında, «Taarruz ruhunu taşıyan komünizm dünyayı ikiye ayırmaktadır.» denilmektedir. Aynı tasa-
rıya göre bahsi geçen siyasî mül
teciler aralarında hâsıl olacak
(Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Karadenize ekspres seferleri yapılacak
Vapurlarda cezalı bilet kesilmesi de kaldırılıyor
D. Denizyolları Genel Müdürü Cemil Parman, dün bir basın toplantısı yapmıştır. Genel Mü -dür işçilerin sosyal durumlarile ilgilenecek bir büro kurulacağını söyledikten sonra, bazı hatlarda çalışan gemilerde yolculardan cezalı bilet kesilmesi meselesine temasla, buna, gemilerin ölçü tüzüğüne göre tayin edilmiş kapasitelerin darlığını sebep olarak göstermiş ve bahis konusu tüzüğün değiştirilmesi yoluna gi-
Meclis firupunda
F. Kurtulurun tahriri görüşüldü
Vatan ve Aşk filmi, Merkez Film Komisyo-nuncada tedkik ediliyor
Ankara, 12 (Hususi) — C.H. P. meclis grupu bugün Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Geçen içtimaa ait zabıt okunduktan sonra gündeme geçildi. Bugünkü oturumda Fahri Kurtuluşun (Vatan ve aşk) zahiri ismile maruf fakat adı (gizli vazife) olan romandan çekilen filmin îstanbulun küçük kenar sinemalarında gösterilip gösterilmediği ve bu filmin komünizm propagandası yaptığı hakkında Basın Yayın Genel Md. nün İçişleri Bakanlığına yazdtğ: tezkereden Bakanın haberdar o-(Dovamu Sa, 5 Sü, 3 de)
dildiğini söylemiştir.
Umum Müdür bundan sonra, Karadeniz hattında biri Hopa, diğeri de ara iskeleler arasında olmak üzere ekspres seferleri ihdas olunacağını işaretle halen 6 günde yapılmakta olan Hopa seferinin bu suretle 3 güne indiril leceğini belirtmiştir.
Karadeniz hattına haftada 1 defa hayvan seferi yapan postalar da ihdas olunacağını sözlerine İlâve etmiştir.
--------î—4—■—ş-prafr—.
A. Şükrü Esmer
Dr. Fahri Kurtuluş konuşurken
Yeni Basın ve Yayın Müdürü dün gazetecilerle görüştü
A? »net Şiücrii Esmer gazetecilerle görüşüyor
Yeni Basın ve Yayın Genel Mü iürü Ahmet Şükrü Esmer, dün Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapmıştır.
Genel Müdür, îstanbula 3 mak şatla geldiğini söylemiş ve bu maksatlarını şöyle izah etmiştir:
1 — Meslek arkadaşlarımı görüp onlarla temas ederek işbirliği yapmak.
Bu temasları, vazifemin layıki le ifasında eBaslı bir şart olarak

DÜKKAN VE
MESKEN
KİRALARI
Başbakan yardımcısı, ev kiralarının serbest
bırakılmasına muarız
Anka.a, 12 (Hususi) — Ev ve dükkân kiralarını inceliyen geçici komisyon Başbakan Yardımcısı Nihat Erimin iştirâkile dün öğleden evvel ve öğleden sonra-olmak üzere iki defa toplanmış, Şefik Togay ve İhsan Yalçının tekliflerini incelemiştir. Bu münasebetle söz alan komisyon ü-yelerinden bazıları kiraların tamamen serbest bırakılması fikrine, bazıları da bunun doğru ol-mıyaeağı, kiıacı ile ev sahipleri arasında birçok ihtilâflara yol açacağı, kiraların serbest bırakılması için mutlaka bir intikal
fikrini ileri sürmüşlerdir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
kabul ediyorum.
2 — İnşası gecikmiş olan Rad yo istasyonunun vaziyetini yaki-nen görmek. Müteahhid ve tesi -satı kuracak şirket işi söz verdikleri zaman teslim ederlerse, tecrübelerden sonra derhal faali yete başlanacaktır.
3 — İstanbul mıntaka müdürlü günün çalışmalarını yakından gör mek ve teşkilâtın basın için da-
(Devamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
19 MAYIS HAZIRLIKLARI
Istanlml Ku Lisesi ilğrmcTlerl, ila, mektep luluulnde İS Mayu tenliklerine haurlamrken..
S İnci SalıilMo, ıTolo; ljur/llln — Yıni Sabah)
Acheson. !/ Nisanda Atlantik Paktını imzalarken (Ayaktakiler: Başkan Trııman üe Bark^j’dİT)
Dış Bakanımız, bugün, Truman’la görüşecek
Dünkü Sadak - Acheson mülâkatında
bilhassa Akdeniz paktı meselesinin görüşüldüğü tahmin ediliyor
Truman, Atlantik Paktını Amerikan ayanının tasdikine arzetti |
Va?lııgtoruVi2 (A.P.) — Birleşik — Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson'la Türkiye Dışişleri Bakanı Nccnıeddin Sadak bugün Dışişleri Bakanlığında yaptıkları 9ü dakikalık bir görüşme sırasın • da Türk — Amerikan münasebetlerini gözden geçirmişlerdir.
Acheson, bütün önemli mesele «
lerin birlikte gözden geçirildiğini söylemiş, fakat görüşülenleri tas-
rih etmekten imtina etmiştir. Sa, dak, Nevyork’tan Vaşlngtona dün varmıştır. Sadak, bLr Akdeniz pak
tı yapılmasına taraftar olup, Acheson'la görüşmesinde bundan da
, konuşulduğu tahmin
ted'r. Türkiye Dışişleri Baı.uaı gd İngiltere, Fransa ve Bel» çına işleri Bakanlarlyle böyl( bir pakt hakkında müzakere et « mlştlr.
Sadak çarşamba günü Tuman* (Devamı Sa: 5 Sil: 2 de)
Vali et meselesini
bir çırpıda halletti
Dr. Lütfü Kırdar koyun eti bulamıyan haîka kuzu eti yemeyi tavsiye ediyor
Vilâyet Et Komitesi, dün saat 11 de Vali ve Belediye başkanı Dr. Lütfü Kırdar’ın başkanlığında top lanmıştır. Vali Kırdar toplantı sonunda gazetecilere, nisan ayı ba -şından bugüne kadar et fiatlan -nın daim! bir yükseliş kaydettiğini, bugün bir kilo koyun etinin 370 kuruşa çıktığını; ofis bayile -
rüı de ise koyun etinin 260 kuruşa satıldığını söyledikten sonra. Ofisin ay sonuna kadar tanzim satışına devam edeceğini belirtmiş ve demiştir ki:
■t— Gerektiği takdirdo müdahale satışları mayıs içinde de devam ettirilecektir. Şimdiye kadar Ofi‘
sin müdahale satışlarının aynı tem poda devam etmesine karşı top «. tancı kasapların temin edebildik lerl koyun mlkdarı marttanberf hergün bir mUcdar daha azaldığını dan piyasaya çıkarılan mikdar İh-, tiyacı karşılayamaz bir hale gel« (Devamı 8a. 5 Sü. 4 de) ,
Dün şehrimizden geçen Şilili kadın delege
Kadının İktisadî haklarına dair
gazetemize izahatta hulundu
Beyrutta toplanmış olan Birleşe miş Milletler İçtima! vo İktisadî konseyi kadınlar komitesi toplantısına iştirak eden Mm. Amanda Labarka evvelki akşam şehrimize gelmiş vo dün Ponamerlkan uçtığı ile Amerikaya hareket etmiştir.
Mm. Labarka kendisiyle görüşen bir muharririmize şu İzahatı vermiştir;
«— Senede üç defa toplanan ku dınlar komitesinin son toplantısı Beyrutta yapıldı. Komitemize Birleşmiş Milletler tarafından Üye ae çilen devletin 15 devletin delege, lerl lştlrâk ettiler.
Komitenin raportörlüğünü Türk delegesi Mlhrl Pektaş ifa etmekte İdi. Türk delegesi komlto toplun . Ularında her hareketiyle bütün de legclerin takdirini kazanmıştır. Beyrut toplantısında dünya kadın lannı ilgilendiren beş mühim men' . ele ele alınmış ve karara varıl -I mıştır. Bu meseleler şunlardır;
\Devamı Sa. a 8ü. o dal
Md. Amanda Labarka
TAMİMDEN BİR YAPRAK:
İhtilâslar karşısında
ULUNAY
u bir iki gündo gazotoler-do üç Ihlllâs blrdon görüldü. Henüz ortada kanunen tahakkuk etmiş blrşey yok ama görünüşe nazaran bu Uç bodbaht memur şeytana uymuşlar; kendilerine mevdu emanet parayı zimmotlorlno geçirmişler... Bu mos’olede «uçlu oldukları anlaşılırsa, istıkballori mah volmuş demektir. Yaptıkları oür-mün ağırlığı kendilerinin omuzlarına yüklonocek; takat çoluk ço -cukları, yakınları da bunun manevi serpintisinden elbette müteessir olacaklardır.
Şu anda şüphe yok ki, bu üç memur da başlarına gelen kazadan dertlidirler... Yapıtlarsa olbetto nedamet etmişlerdir. Fakat bu noda-mot no Işo yarar kİ?.. Bir kere ok yaydan çıkmış!..
Basit görlinon gayet derin mû -nalı bir söz vardır: «Allah klrnso-yi şaşırtmasını.» dorler. Haklka -ten bu, müstcoöb olması dalma temenni odilon güzel bir duadır. Zira örtiilmosi, saklanması, iınkûn harioindo olan böylo bir suçu iril • kflp etmek ya şaşkınlık, yahut da zarûrot donilon ateşten gör. Icfiln yakıcı tosirllo yapılan dolico bir harokottlr.
Emanota hıyanet aüenh ••laıuf görmekten çok uzağız. F«. memurların karakterlerini sarsan mahrumiyetleri do ehemmiyetle dih yünmok lâzımgeldlfti kanaatinde • ylz.
«Çok verme arsız olur. Aç koyma hırsız olurl» meselini unutmamak icatjodor.
Bizde momurlyot domek, en dar bir çerçeve içinde geçinobilmok için harikalar yaratmak deınoktir. Dünyanın bugünkü yaşayış tarzını eski zamanların «bir lokma, bir hırka, bir kovuk» kanaati ile ölçmeğe iınkSn yoktur. O lokma, hırka, kovuk bugün ayda döriyüz liraya güç temin edllobillyor.
çok namuslu bir baş kâtibin bir kazaya kurban olduğunu okuduk.. Zavallı bir çotuğu ile boş çocuğunu ıztırar içinde görmeğe tahammül ödememiş.
Bir memur: Bir bardak şerbet
İçemiyorum. Elimden bardağı düşü-
rüp kırarsam cebimde kırılanı ö -
deyecek para yok!» demişti. Artık
anlamalı. Mütahassısların «Cürm
yok. Cürnıdo sobob var.» nazariye-
lerı insanı düşündürecek mahiyette*
ÇARŞAMBA
13
NİSAN
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmaniye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20795
1949
11 inci Yıl, No. 3611
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 ________İSTANBUL
Rus zulmüne karşı
C.H.P.
Amerikadaki 13 mülteci diplomat müşterek bir cephe kuruyor
Nevyorkta hiiyük bir toplantı yapılıyor
Sovyet Dışişleri Komiseri Vişinski
Toplantıda eski Macar ve Lelı Başbakanlariyle eski Romanya Dışişleri Bakanı ve Bulgar Köylü Partisi Başkanı konuşacaklar
İşte bir Örnek!..
Dünkü baş yazımızın bu kadar çabuk, bu derere kat’î surette derhal tahakkuk edeceğini ve bize taze bir misal ve numune vereceğini pek de tahmin edemezdik ama, bu günkü gazeteler, İddiamızın yeni bir delilini bize getirdiler. H. Partili hükümetler, partiyi müdafaa eden veyahut parti veya hükümetin gizli emir ve emellerini kanunsuz yollardan da olsa tatbik eden devlet memurlarına karşı cezai harekete geçmemek için şöyle garip bir yol tutturdu. Bir valiyi, bir kajmaka-mı, bir jandarma kumandanını vatandaşlara karşı ne kadar kötü hareket ederlerse etsinler, memurların tarafsızlığı kaidesi -ni no kadar ihlâl ederlerse etsinler, Bakanların zahiren yolladıkları vatandaşa eşit muamele e-mirlerine ne kadar aykırı hareket ederlerse etsinler bir türlü makamından söküp atmazlar.
Sütlüce faciası gibi birçok vatandaşın hayatına mal olan bir haileden idari en ufak bir sorumluluk çıkmaz. İş mahkemelere intikal eder. Fabrikanın mes'ul müdürü, ustabaşı tevkif olunur fakat İstanbul vilâyet ve belediyesinin irili ufaklı idare ve murakabe âmirlerinden kimsenin kılına dokunulmaz.
Geçen seçim günlerinde Halk Partisi lehine tarafgirlikleri, müdahaleleri hattâ kaymakamlara direktif veren gizil mektupları neşrolunmuş valilere bile hiç dokunuldu mu?. Alenen kendisini Halk Partisinin valisi sayan ve bunu açıkça itiraf eden ve Halk Partisi, bu gidiş ve usul -lerle olmaz ya, kazara intihapta akalliyette kalırsa memurluk hayatına son vereceğini söyleyen valiye ne oldu? Hiç.. Hâlâ vazifesine bu zihniyetle devama ve tabi atlı e Halk Partisi lehine bütün devlet nüfuzunu kullanmağa memurdur.
Ama kazara, Millet Partisi ve ya Demokrat Parti lehine böyle bir temayül gösterse, İçişleri Ba-~"1 öyle bir valiye muhalefet lehin» partizanlık yapmanın ne ° “gu.nu Öyle yıldırım hızile "»t*’"' «“«„ «dilen, mü-
eesır ibret olur.
Gazetelerin dün bize verdiği haber İzah ettiğim zihniyetin en bâriz ve beliğ bir misalidir. Bigadiç kaymakamı (23) Nisan Çocuk Bayramında kızını çocuk geçit resmindo en başa almadığı İçin öğretmen’ Hilmiye alenen hakaret ediyor. Tabii öğretmen Maarif Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına şikâyetler yapmıştır. Fakat Halk Partili bir kaymakam bir Millî Eğitim memuruna ve kızının hocasına hakaret ettiği İçin rahatsız edilecek değil ya., öğretmen Alâmldin mahkemeye başvuruyor ve mahkeme hakareti sabit gördüğünden kaymakamı iki gün hapse ve yüz lira manevi tazminat ödemeğe malı -kfım ediyor. Ama İşin eıı parlak safhası bundan sonradır. Malikime tefkikatı sırasında bir de görüyor ki, bu kaymakam, adı Hll-fDevamı 8a. 6 8Ü. s de)
Nevyork. 12 (R) — New -York Herald Tribüne gazetesi bugünkü sayısında 13 milletin mülteci siyaset adamlarının Sovyet Rusyaya karşı bir cephe kur inak maksadile birleşeceklerini bildirmektedir. Siyasî şahsiyetler karşılıklı yardım esaslarına göre memleketlerinin komünist tazyikinden kurtulması yolunda çalışacaklardır.
Gazeteler bu haberle ilgili olarak gelecek ay Nevyorkta büyük bir toplantı yapılacağını bildirmekte ve bu toplantıda eski Macar Başbakanı Ferenc Nagy’ın eski Leh Başbakanı Mikolaycikin Bulgar Köylü partisi eski başkanı Dr. Dimitrofun. eski Romen Dışişleri Bakanı Gafenko-nun ve diğer milletlere ait mülteci şahsiyetlerin konuşacaklarını bildirmektedirler.
Tıp sitesi inşaatı meselesi
Rektörün garip beyanatı
Formalite icabı şartname Türkiyede ilân edilmiş!
İstanbul Üniversitesinin Cer rahpaşada yaptırılacağı «Tıp site si» inşaatının rektörlük tarafından Türk mimar ve mühendislerine verilmek istenmemesi üzerine mühendis ve mimarlarımızın rektörlüğü protesto ettiklerini evvelce yazmıştık.
(Devamı 8a. S Su. 6)
Bakırköy cinayeti
Salıhin, Kâmılenin do₺tu tarafından öldürüldüğü iddia olunuyor
Birkaç gün evvel Bakırköyde Sakızağacı, Aşmalı yalı sokağın da 53 numaralı evde işlenen ve Salih Yavuz adında 29 yaşlarında bir gene n bıçaklanarak öldü ruovımı Sa: 5 Sü 4 de)
Haber verildiğine göre, bu mülteci siyaset adamları birlik halinde, Birleşmiş Milletler anayasasına sadık kalarak ve Atlantik Paktı esaslarına göre yek vücut olarak çalışacaklarını açık Uyacaklardır.
Hazırlanan karar tasarısında, «Taarruz ruhunu taşıyan komünizm dünyayı ikiye ayırmaktadır.» denilmektedir. Aynı tasa-
rıya göre bahsi geçen siyasî mül
teciler aralarında hâsıl olacak
(Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Karadenize ekspres seferleri yapılacak
Vapurlarda cezalı bilet kesilmesi de kaldırılıyor
D. Denizyolları Genel Müdürü Cemil Parman, dün bir basın toplantısı yapmıştır. Genel Mü -dür işçilerin sosyal durumlarile ilgilenecek bir büro kurulacağını söyledikten sonra, bazı hatlarda çalışan gemilerde yolculardan cezalı bilet kesilmesi meselesine temasla, buna, gemilerin ölçü tüzüğüne göre tayin edilmiş kapasitelerin darlığını sebep olarak göstermiş ve bahis konusu tüzüğün değiştirilmesi yoluna gi-
Meclis firupunda
F. Kurtulurun tahriri görüşüldü
Vatan ve Aşk filmi, Merkez Film Komisyo-nuncada tedkik ediliyor
Ankara, 12 (Hususi) — C.H. P. meclis grupu bugün Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Geçen içtimaa ait zabıt okunduktan sonra gündeme geçildi. Bugünkü oturumda Fahri Kurtuluşun (Vatan ve aşk) zahiri ismile maruf fakat adı (gizli vazife) olan romandan çekilen filmin îstanbulun küçük kenar sinemalarında gösterilip gösterilmediği ve bu filmin komünizm propagandası yaptığı hakkında Basın Yayın Genel Md. nün İçişleri Bakanlığına yazdtğ: tezkereden Bakanın haberdar o-(Dovamu Sa, 5 Sü, 3 de)
dildiğini söylemiştir.
Umum Müdür bundan sonra, Karadeniz hattında biri Hopa, diğeri de ara iskeleler arasında olmak üzere ekspres seferleri ihdas olunacağını işaretle halen 6 günde yapılmakta olan Hopa seferinin bu suretle 3 güne indiril leceğini belirtmiştir.
Karadeniz hattına haftada 1 defa hayvan seferi yapan postalar da ihdas olunacağını sözlerine İlâve etmiştir.
--------î—4—■—ş-prafr—.
A. Şükrü Esmer
Dr. Fahri Kurtuluş konuşurken
Yeni Basın ve Yayın Müdürü dün gazetecilerle görüştü
A? »net Şiücrii Esmer gazetecilerle görüşüyor
Yeni Basın ve Yayın Genel Mü iürü Ahmet Şükrü Esmer, dün Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapmıştır.
Genel Müdür, îstanbula 3 mak şatla geldiğini söylemiş ve bu maksatlarını şöyle izah etmiştir:
1 — Meslek arkadaşlarımı görüp onlarla temas ederek işbirliği yapmak.
Bu temasları, vazifemin layıki le ifasında eBaslı bir şart olarak

DÜKKAN VE
MESKEN
KİRALARI
Başbakan yardımcısı, ev kiralarının serbest
bırakılmasına muarız
Anka.a, 12 (Hususi) — Ev ve dükkân kiralarını inceliyen geçici komisyon Başbakan Yardımcısı Nihat Erimin iştirâkile dün öğleden evvel ve öğleden sonra-olmak üzere iki defa toplanmış, Şefik Togay ve İhsan Yalçının tekliflerini incelemiştir. Bu münasebetle söz alan komisyon ü-yelerinden bazıları kiraların tamamen serbest bırakılması fikrine, bazıları da bunun doğru ol-mıyaeağı, kiıacı ile ev sahipleri arasında birçok ihtilâflara yol açacağı, kiraların serbest bırakılması için mutlaka bir intikal
fikrini ileri sürmüşlerdir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
kabul ediyorum.
2 — İnşası gecikmiş olan Rad yo istasyonunun vaziyetini yaki-nen görmek. Müteahhid ve tesi -satı kuracak şirket işi söz verdikleri zaman teslim ederlerse, tecrübelerden sonra derhal faali yete başlanacaktır.
3 — İstanbul mıntaka müdürlü günün çalışmalarını yakından gör mek ve teşkilâtın basın için da-
(Devamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
19 MAYIS HAZIRLIKLARI
Istanlml Ku Lisesi ilğrmcTlerl, ila, mektep luluulnde İS Mayu tenliklerine haurlamrken..
S İnci SalıilMo, ıTolo; ljur/llln — Yıni Sabah)
Acheson. !/ Nisanda Atlantik Paktını imzalarken (Ayaktakiler: Başkan Trııman üe Bark^j’dİT)
Dış Bakanımız, bugün, Truman’la görüşecek
Dünkü Sadak - Acheson mülâkatında
bilhassa Akdeniz paktı meselesinin görüşüldüğü tahmin ediliyor
Truman, Atlantik Paktını Amerikan ayanının tasdikine arzetti |
Va?lııgtoruVi2 (A.P.) — Birleşik — Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson'la Türkiye Dışişleri Bakanı Nccnıeddin Sadak bugün Dışişleri Bakanlığında yaptıkları 9ü dakikalık bir görüşme sırasın • da Türk — Amerikan münasebetlerini gözden geçirmişlerdir.
Acheson, bütün önemli mesele «
lerin birlikte gözden geçirildiğini söylemiş, fakat görüşülenleri tas-
rih etmekten imtina etmiştir. Sa, dak, Nevyork’tan Vaşlngtona dün varmıştır. Sadak, bLr Akdeniz pak
tı yapılmasına taraftar olup, Acheson'la görüşmesinde bundan da
, konuşulduğu tahmin
ted'r. Türkiye Dışişleri Baı.uaı gd İngiltere, Fransa ve Bel» çına işleri Bakanlarlyle böyl( bir pakt hakkında müzakere et « mlştlr.
Sadak çarşamba günü Tuman* (Devamı Sa: 5 Sil: 2 de)
Vali et meselesini
bir çırpıda halletti
Dr. Lütfü Kırdar koyun eti bulamıyan haîka kuzu eti yemeyi tavsiye ediyor
Vilâyet Et Komitesi, dün saat 11 de Vali ve Belediye başkanı Dr. Lütfü Kırdar’ın başkanlığında top lanmıştır. Vali Kırdar toplantı sonunda gazetecilere, nisan ayı ba -şından bugüne kadar et fiatlan -nın daim! bir yükseliş kaydettiğini, bugün bir kilo koyun etinin 370 kuruşa çıktığını; ofis bayile -
rüı de ise koyun etinin 260 kuruşa satıldığını söyledikten sonra. Ofisin ay sonuna kadar tanzim satışına devam edeceğini belirtmiş ve demiştir ki:
■t— Gerektiği takdirdo müdahale satışları mayıs içinde de devam ettirilecektir. Şimdiye kadar Ofi‘
sin müdahale satışlarının aynı tem poda devam etmesine karşı top «. tancı kasapların temin edebildik lerl koyun mlkdarı marttanberf hergün bir mUcdar daha azaldığını dan piyasaya çıkarılan mikdar İh-, tiyacı karşılayamaz bir hale gel« (Devamı 8a. 5 Sü. 4 de) ,
Dün şehrimizden geçen Şilili kadın delege
Kadının İktisadî haklarına dair
gazetemize izahatta hulundu
Beyrutta toplanmış olan Birleşe miş Milletler İçtima! vo İktisadî konseyi kadınlar komitesi toplantısına iştirak eden Mm. Amanda Labarka evvelki akşam şehrimize gelmiş vo dün Ponamerlkan uçtığı ile Amerikaya hareket etmiştir.
Mm. Labarka kendisiyle görüşen bir muharririmize şu İzahatı vermiştir;
«— Senede üç defa toplanan ku dınlar komitesinin son toplantısı Beyrutta yapıldı. Komitemize Birleşmiş Milletler tarafından Üye ae çilen devletin 15 devletin delege, lerl lştlrâk ettiler.
Komitenin raportörlüğünü Türk delegesi Mlhrl Pektaş ifa etmekte İdi. Türk delegesi komlto toplun . Ularında her hareketiyle bütün de legclerin takdirini kazanmıştır. Beyrut toplantısında dünya kadın lannı ilgilendiren beş mühim men' . ele ele alınmış ve karara varıl -I mıştır. Bu meseleler şunlardır;
\Devamı Sa. a 8ü. o dal
Md. Amanda Labarka
TAMİMDEN BİR YAPRAK:
İhtilâslar karşısında
ULUNAY
u bir iki gündo gazotoler-do üç Ihlllâs blrdon görüldü. Henüz ortada kanunen tahakkuk etmiş blrşey yok ama görünüşe nazaran bu Uç bodbaht memur şeytana uymuşlar; kendilerine mevdu emanet parayı zimmotlorlno geçirmişler... Bu mos’olede «uçlu oldukları anlaşılırsa, istıkballori mah volmuş demektir. Yaptıkları oür-mün ağırlığı kendilerinin omuzlarına yüklonocek; takat çoluk ço -cukları, yakınları da bunun manevi serpintisinden elbette müteessir olacaklardır.
Şu anda şüphe yok ki, bu üç memur da başlarına gelen kazadan dertlidirler... Yapıtlarsa olbetto nedamet etmişlerdir. Fakat bu noda-mot no Işo yarar kİ?.. Bir kere ok yaydan çıkmış!..
Basit görlinon gayet derin mû -nalı bir söz vardır: «Allah klrnso-yi şaşırtmasını.» dorler. Haklka -ten bu, müstcoöb olması dalma temenni odilon güzel bir duadır. Zira örtiilmosi, saklanması, iınkûn harioindo olan böylo bir suçu iril • kflp etmek ya şaşkınlık, yahut da zarûrot donilon ateşten gör. Icfiln yakıcı tosirllo yapılan dolico bir harokottlr.
Emanota hıyanet aüenh ••laıuf görmekten çok uzağız. F«. memurların karakterlerini sarsan mahrumiyetleri do ehemmiyetle dih yünmok lâzımgeldlfti kanaatinde • ylz.
«Çok verme arsız olur. Aç koyma hırsız olurl» meselini unutmamak icatjodor.
Bizde momurlyot domek, en dar bir çerçeve içinde geçinobilmok için harikalar yaratmak deınoktir. Dünyanın bugünkü yaşayış tarzını eski zamanların «bir lokma, bir hırka, bir kovuk» kanaati ile ölçmeğe iınkSn yoktur. O lokma, hırka, kovuk bugün ayda döriyüz liraya güç temin edllobillyor.
çok namuslu bir baş kâtibin bir kazaya kurban olduğunu okuduk.. Zavallı bir çotuğu ile boş çocuğunu ıztırar içinde görmeğe tahammül ödememiş.
Bir memur: Bir bardak şerbet
İçemiyorum. Elimden bardağı düşü-
rüp kırarsam cebimde kırılanı ö -
deyecek para yok!» demişti. Artık
anlamalı. Mütahassısların «Cürm
yok. Cürnıdo sobob var.» nazariye-
lerı insanı düşündürecek mahiyette*
ÇARŞAMBA
13
NİSAN
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmaniye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20795
1949
11 inci Yıl, No. 3611
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 ________İSTANBUL
Rus zulmüne karşı
C.H.P.
Amerikadaki 13 mülteci diplomat müşterek bir cephe kuruyor
Nevyorkta hiiyük bir toplantı yapılıyor
Sovyet Dışişleri Komiseri Vişinski
Toplantıda eski Macar ve Lelı Başbakanlariyle eski Romanya Dışişleri Bakanı ve Bulgar Köylü Partisi Başkanı konuşacaklar
İşte bir Örnek!..
Dünkü baş yazımızın bu kadar çabuk, bu derere kat’î surette derhal tahakkuk edeceğini ve bize taze bir misal ve numune vereceğini pek de tahmin edemezdik ama, bu günkü gazeteler, İddiamızın yeni bir delilini bize getirdiler. H. Partili hükümetler, partiyi müdafaa eden veyahut parti veya hükümetin gizli emir ve emellerini kanunsuz yollardan da olsa tatbik eden devlet memurlarına karşı cezai harekete geçmemek için şöyle garip bir yol tutturdu. Bir valiyi, bir kajmaka-mı, bir jandarma kumandanını vatandaşlara karşı ne kadar kötü hareket ederlerse etsinler, memurların tarafsızlığı kaidesi -ni no kadar ihlâl ederlerse etsinler, Bakanların zahiren yolladıkları vatandaşa eşit muamele e-mirlerine ne kadar aykırı hareket ederlerse etsinler bir türlü makamından söküp atmazlar.
Sütlüce faciası gibi birçok vatandaşın hayatına mal olan bir haileden idari en ufak bir sorumluluk çıkmaz. İş mahkemelere intikal eder. Fabrikanın mes'ul müdürü, ustabaşı tevkif olunur fakat İstanbul vilâyet ve belediyesinin irili ufaklı idare ve murakabe âmirlerinden kimsenin kılına dokunulmaz.
Geçen seçim günlerinde Halk Partisi lehine tarafgirlikleri, müdahaleleri hattâ kaymakamlara direktif veren gizil mektupları neşrolunmuş valilere bile hiç dokunuldu mu?. Alenen kendisini Halk Partisinin valisi sayan ve bunu açıkça itiraf eden ve Halk Partisi, bu gidiş ve usul -lerle olmaz ya, kazara intihapta akalliyette kalırsa memurluk hayatına son vereceğini söyleyen valiye ne oldu? Hiç.. Hâlâ vazifesine bu zihniyetle devama ve tabi atlı e Halk Partisi lehine bütün devlet nüfuzunu kullanmağa memurdur.
Ama kazara, Millet Partisi ve ya Demokrat Parti lehine böyle bir temayül gösterse, İçişleri Ba-~"1 öyle bir valiye muhalefet lehin» partizanlık yapmanın ne ° “gu.nu Öyle yıldırım hızile "»t*’"' «“«„ «dilen, mü-
eesır ibret olur.
Gazetelerin dün bize verdiği haber İzah ettiğim zihniyetin en bâriz ve beliğ bir misalidir. Bigadiç kaymakamı (23) Nisan Çocuk Bayramında kızını çocuk geçit resmindo en başa almadığı İçin öğretmen’ Hilmiye alenen hakaret ediyor. Tabii öğretmen Maarif Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına şikâyetler yapmıştır. Fakat Halk Partili bir kaymakam bir Millî Eğitim memuruna ve kızının hocasına hakaret ettiği İçin rahatsız edilecek değil ya., öğretmen Alâmldin mahkemeye başvuruyor ve mahkeme hakareti sabit gördüğünden kaymakamı iki gün hapse ve yüz lira manevi tazminat ödemeğe malı -kfım ediyor. Ama İşin eıı parlak safhası bundan sonradır. Malikime tefkikatı sırasında bir de görüyor ki, bu kaymakam, adı Hll-fDevamı 8a. 6 8Ü. s de)
Nevyork. 12 (R) — New -York Herald Tribüne gazetesi bugünkü sayısında 13 milletin mülteci siyaset adamlarının Sovyet Rusyaya karşı bir cephe kur inak maksadile birleşeceklerini bildirmektedir. Siyasî şahsiyetler karşılıklı yardım esaslarına göre memleketlerinin komünist tazyikinden kurtulması yolunda çalışacaklardır.
Gazeteler bu haberle ilgili olarak gelecek ay Nevyorkta büyük bir toplantı yapılacağını bildirmekte ve bu toplantıda eski Macar Başbakanı Ferenc Nagy’ın eski Leh Başbakanı Mikolaycikin Bulgar Köylü partisi eski başkanı Dr. Dimitrofun. eski Romen Dışişleri Bakanı Gafenko-nun ve diğer milletlere ait mülteci şahsiyetlerin konuşacaklarını bildirmektedirler.
Tıp sitesi inşaatı meselesi
Rektörün garip beyanatı
Formalite icabı şartname Türkiyede ilân edilmiş!
İstanbul Üniversitesinin Cer rahpaşada yaptırılacağı «Tıp site si» inşaatının rektörlük tarafından Türk mimar ve mühendislerine verilmek istenmemesi üzerine mühendis ve mimarlarımızın rektörlüğü protesto ettiklerini evvelce yazmıştık.
(Devamı 8a. S Su. 6)
Bakırköy cinayeti
Salıhin, Kâmılenin do₺tu tarafından öldürüldüğü iddia olunuyor
Birkaç gün evvel Bakırköyde Sakızağacı, Aşmalı yalı sokağın da 53 numaralı evde işlenen ve Salih Yavuz adında 29 yaşlarında bir gene n bıçaklanarak öldü ruovımı Sa: 5 Sü 4 de)
Haber verildiğine göre, bu mülteci siyaset adamları birlik halinde, Birleşmiş Milletler anayasasına sadık kalarak ve Atlantik Paktı esaslarına göre yek vücut olarak çalışacaklarını açık Uyacaklardır.
Hazırlanan karar tasarısında, «Taarruz ruhunu taşıyan komünizm dünyayı ikiye ayırmaktadır.» denilmektedir. Aynı tasa-
rıya göre bahsi geçen siyasî mül
teciler aralarında hâsıl olacak
(Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Karadenize ekspres seferleri yapılacak
Vapurlarda cezalı bilet kesilmesi de kaldırılıyor
D. Denizyolları Genel Müdürü Cemil Parman, dün bir basın toplantısı yapmıştır. Genel Mü -dür işçilerin sosyal durumlarile ilgilenecek bir büro kurulacağını söyledikten sonra, bazı hatlarda çalışan gemilerde yolculardan cezalı bilet kesilmesi meselesine temasla, buna, gemilerin ölçü tüzüğüne göre tayin edilmiş kapasitelerin darlığını sebep olarak göstermiş ve bahis konusu tüzüğün değiştirilmesi yoluna gi-
Meclis firupunda
F. Kurtulurun tahriri görüşüldü
Vatan ve Aşk filmi, Merkez Film Komisyo-nuncada tedkik ediliyor
Ankara, 12 (Hususi) — C.H. P. meclis grupu bugün Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Geçen içtimaa ait zabıt okunduktan sonra gündeme geçildi. Bugünkü oturumda Fahri Kurtuluşun (Vatan ve aşk) zahiri ismile maruf fakat adı (gizli vazife) olan romandan çekilen filmin îstanbulun küçük kenar sinemalarında gösterilip gösterilmediği ve bu filmin komünizm propagandası yaptığı hakkında Basın Yayın Genel Md. nün İçişleri Bakanlığına yazdtğ: tezkereden Bakanın haberdar o-(Dovamu Sa, 5 Sü, 3 de)
dildiğini söylemiştir.
Umum Müdür bundan sonra, Karadeniz hattında biri Hopa, diğeri de ara iskeleler arasında olmak üzere ekspres seferleri ihdas olunacağını işaretle halen 6 günde yapılmakta olan Hopa seferinin bu suretle 3 güne indiril leceğini belirtmiştir.
Karadeniz hattına haftada 1 defa hayvan seferi yapan postalar da ihdas olunacağını sözlerine İlâve etmiştir.
--------î—4—■—ş-prafr—.
A. Şükrü Esmer
Dr. Fahri Kurtuluş konuşurken
Yeni Basın ve Yayın Müdürü dün gazetecilerle görüştü
A? »net Şiücrii Esmer gazetecilerle görüşüyor
Yeni Basın ve Yayın Genel Mü iürü Ahmet Şükrü Esmer, dün Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapmıştır.
Genel Müdür, îstanbula 3 mak şatla geldiğini söylemiş ve bu maksatlarını şöyle izah etmiştir:
1 — Meslek arkadaşlarımı görüp onlarla temas ederek işbirliği yapmak.
Bu temasları, vazifemin layıki le ifasında eBaslı bir şart olarak

DÜKKAN VE
MESKEN
KİRALARI
Başbakan yardımcısı, ev kiralarının serbest
bırakılmasına muarız
Anka.a, 12 (Hususi) — Ev ve dükkân kiralarını inceliyen geçici komisyon Başbakan Yardımcısı Nihat Erimin iştirâkile dün öğleden evvel ve öğleden sonra-olmak üzere iki defa toplanmış, Şefik Togay ve İhsan Yalçının tekliflerini incelemiştir. Bu münasebetle söz alan komisyon ü-yelerinden bazıları kiraların tamamen serbest bırakılması fikrine, bazıları da bunun doğru ol-mıyaeağı, kiıacı ile ev sahipleri arasında birçok ihtilâflara yol açacağı, kiraların serbest bırakılması için mutlaka bir intikal
fikrini ileri sürmüşlerdir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
kabul ediyorum.
2 — İnşası gecikmiş olan Rad yo istasyonunun vaziyetini yaki-nen görmek. Müteahhid ve tesi -satı kuracak şirket işi söz verdikleri zaman teslim ederlerse, tecrübelerden sonra derhal faali yete başlanacaktır.
3 — İstanbul mıntaka müdürlü günün çalışmalarını yakından gör mek ve teşkilâtın basın için da-
(Devamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
19 MAYIS HAZIRLIKLARI
Istanlml Ku Lisesi ilğrmcTlerl, ila, mektep luluulnde İS Mayu tenliklerine haurlamrken..
S İnci SalıilMo, ıTolo; ljur/llln — Yıni Sabah)
Acheson. !/ Nisanda Atlantik Paktını imzalarken (Ayaktakiler: Başkan Trııman üe Bark^j’dİT)
Dış Bakanımız, bugün, Truman’la görüşecek
Dünkü Sadak - Acheson mülâkatında
bilhassa Akdeniz paktı meselesinin görüşüldüğü tahmin ediliyor
Truman, Atlantik Paktını Amerikan ayanının tasdikine arzetti |
Va?lııgtoruVi2 (A.P.) — Birleşik — Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson'la Türkiye Dışişleri Bakanı Nccnıeddin Sadak bugün Dışişleri Bakanlığında yaptıkları 9ü dakikalık bir görüşme sırasın • da Türk — Amerikan münasebetlerini gözden geçirmişlerdir.
Acheson, bütün önemli mesele «
lerin birlikte gözden geçirildiğini söylemiş, fakat görüşülenleri tas-
rih etmekten imtina etmiştir. Sa, dak, Nevyork’tan Vaşlngtona dün varmıştır. Sadak, bLr Akdeniz pak
tı yapılmasına taraftar olup, Acheson'la görüşmesinde bundan da
, konuşulduğu tahmin
ted'r. Türkiye Dışişleri Baı.uaı gd İngiltere, Fransa ve Bel» çına işleri Bakanlarlyle böyl( bir pakt hakkında müzakere et « mlştlr.
Sadak çarşamba günü Tuman* (Devamı Sa: 5 Sil: 2 de)
Vali et meselesini
bir çırpıda halletti
Dr. Lütfü Kırdar koyun eti bulamıyan haîka kuzu eti yemeyi tavsiye ediyor
Vilâyet Et Komitesi, dün saat 11 de Vali ve Belediye başkanı Dr. Lütfü Kırdar’ın başkanlığında top lanmıştır. Vali Kırdar toplantı sonunda gazetecilere, nisan ayı ba -şından bugüne kadar et fiatlan -nın daim! bir yükseliş kaydettiğini, bugün bir kilo koyun etinin 370 kuruşa çıktığını; ofis bayile -
rüı de ise koyun etinin 260 kuruşa satıldığını söyledikten sonra. Ofisin ay sonuna kadar tanzim satışına devam edeceğini belirtmiş ve demiştir ki:
■t— Gerektiği takdirdo müdahale satışları mayıs içinde de devam ettirilecektir. Şimdiye kadar Ofi‘
sin müdahale satışlarının aynı tem poda devam etmesine karşı top «. tancı kasapların temin edebildik lerl koyun mlkdarı marttanberf hergün bir mUcdar daha azaldığını dan piyasaya çıkarılan mikdar İh-, tiyacı karşılayamaz bir hale gel« (Devamı 8a. 5 Sü. 4 de) ,
Dün şehrimizden geçen Şilili kadın delege
Kadının İktisadî haklarına dair
gazetemize izahatta hulundu
Beyrutta toplanmış olan Birleşe miş Milletler İçtima! vo İktisadî konseyi kadınlar komitesi toplantısına iştirak eden Mm. Amanda Labarka evvelki akşam şehrimize gelmiş vo dün Ponamerlkan uçtığı ile Amerikaya hareket etmiştir.
Mm. Labarka kendisiyle görüşen bir muharririmize şu İzahatı vermiştir;
«— Senede üç defa toplanan ku dınlar komitesinin son toplantısı Beyrutta yapıldı. Komitemize Birleşmiş Milletler tarafından Üye ae çilen devletin 15 devletin delege, lerl lştlrâk ettiler.
Komitenin raportörlüğünü Türk delegesi Mlhrl Pektaş ifa etmekte İdi. Türk delegesi komlto toplun . Ularında her hareketiyle bütün de legclerin takdirini kazanmıştır. Beyrut toplantısında dünya kadın lannı ilgilendiren beş mühim men' . ele ele alınmış ve karara varıl -I mıştır. Bu meseleler şunlardır;
\Devamı Sa. a 8ü. o dal
Md. Amanda Labarka
TAMİMDEN BİR YAPRAK:
İhtilâslar karşısında
ULUNAY
u bir iki gündo gazotoler-do üç Ihlllâs blrdon görüldü. Henüz ortada kanunen tahakkuk etmiş blrşey yok ama görünüşe nazaran bu Uç bodbaht memur şeytana uymuşlar; kendilerine mevdu emanet parayı zimmotlorlno geçirmişler... Bu mos’olede «uçlu oldukları anlaşılırsa, istıkballori mah volmuş demektir. Yaptıkları oür-mün ağırlığı kendilerinin omuzlarına yüklonocek; takat çoluk ço -cukları, yakınları da bunun manevi serpintisinden elbette müteessir olacaklardır.
Şu anda şüphe yok ki, bu üç memur da başlarına gelen kazadan dertlidirler... Yapıtlarsa olbetto nedamet etmişlerdir. Fakat bu noda-mot no Işo yarar kİ?.. Bir kere ok yaydan çıkmış!..
Basit görlinon gayet derin mû -nalı bir söz vardır: «Allah klrnso-yi şaşırtmasını.» dorler. Haklka -ten bu, müstcoöb olması dalma temenni odilon güzel bir duadır. Zira örtiilmosi, saklanması, iınkûn harioindo olan böylo bir suçu iril • kflp etmek ya şaşkınlık, yahut da zarûrot donilon ateşten gör. Icfiln yakıcı tosirllo yapılan dolico bir harokottlr.
Emanota hıyanet aüenh ••laıuf görmekten çok uzağız. F«. memurların karakterlerini sarsan mahrumiyetleri do ehemmiyetle dih yünmok lâzımgeldlfti kanaatinde • ylz.
«Çok verme arsız olur. Aç koyma hırsız olurl» meselini unutmamak icatjodor.
Bizde momurlyot domek, en dar bir çerçeve içinde geçinobilmok için harikalar yaratmak deınoktir. Dünyanın bugünkü yaşayış tarzını eski zamanların «bir lokma, bir hırka, bir kovuk» kanaati ile ölçmeğe iınkSn yoktur. O lokma, hırka, kovuk bugün ayda döriyüz liraya güç temin edllobillyor.
çok namuslu bir baş kâtibin bir kazaya kurban olduğunu okuduk.. Zavallı bir çotuğu ile boş çocuğunu ıztırar içinde görmeğe tahammül ödememiş.
Bir memur: Bir bardak şerbet
İçemiyorum. Elimden bardağı düşü-
rüp kırarsam cebimde kırılanı ö -
deyecek para yok!» demişti. Artık
anlamalı. Mütahassısların «Cürm
yok. Cürnıdo sobob var.» nazariye-
lerı insanı düşündürecek mahiyette*
ÇARŞAMBA
13
NİSAN
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmaniye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20795
1949
11 inci Yıl, No. 3611
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 ________İSTANBUL
Rus zulmüne karşı
C.H.P.
Amerikadaki 13 mülteci diplomat müşterek bir cephe kuruyor
Nevyorkta hiiyük bir toplantı yapılıyor
Sovyet Dışişleri Komiseri Vişinski
Toplantıda eski Macar ve Lelı Başbakanlariyle eski Romanya Dışişleri Bakanı ve Bulgar Köylü Partisi Başkanı konuşacaklar
İşte bir Örnek!..
Dünkü baş yazımızın bu kadar çabuk, bu derere kat’î surette derhal tahakkuk edeceğini ve bize taze bir misal ve numune vereceğini pek de tahmin edemezdik ama, bu günkü gazeteler, İddiamızın yeni bir delilini bize getirdiler. H. Partili hükümetler, partiyi müdafaa eden veyahut parti veya hükümetin gizli emir ve emellerini kanunsuz yollardan da olsa tatbik eden devlet memurlarına karşı cezai harekete geçmemek için şöyle garip bir yol tutturdu. Bir valiyi, bir kajmaka-mı, bir jandarma kumandanını vatandaşlara karşı ne kadar kötü hareket ederlerse etsinler, memurların tarafsızlığı kaidesi -ni no kadar ihlâl ederlerse etsinler, Bakanların zahiren yolladıkları vatandaşa eşit muamele e-mirlerine ne kadar aykırı hareket ederlerse etsinler bir türlü makamından söküp atmazlar.
Sütlüce faciası gibi birçok vatandaşın hayatına mal olan bir haileden idari en ufak bir sorumluluk çıkmaz. İş mahkemelere intikal eder. Fabrikanın mes'ul müdürü, ustabaşı tevkif olunur fakat İstanbul vilâyet ve belediyesinin irili ufaklı idare ve murakabe âmirlerinden kimsenin kılına dokunulmaz.
Geçen seçim günlerinde Halk Partisi lehine tarafgirlikleri, müdahaleleri hattâ kaymakamlara direktif veren gizil mektupları neşrolunmuş valilere bile hiç dokunuldu mu?. Alenen kendisini Halk Partisinin valisi sayan ve bunu açıkça itiraf eden ve Halk Partisi, bu gidiş ve usul -lerle olmaz ya, kazara intihapta akalliyette kalırsa memurluk hayatına son vereceğini söyleyen valiye ne oldu? Hiç.. Hâlâ vazifesine bu zihniyetle devama ve tabi atlı e Halk Partisi lehine bütün devlet nüfuzunu kullanmağa memurdur.
Ama kazara, Millet Partisi ve ya Demokrat Parti lehine böyle bir temayül gösterse, İçişleri Ba-~"1 öyle bir valiye muhalefet lehin» partizanlık yapmanın ne ° “gu.nu Öyle yıldırım hızile "»t*’"' «“«„ «dilen, mü-
eesır ibret olur.
Gazetelerin dün bize verdiği haber İzah ettiğim zihniyetin en bâriz ve beliğ bir misalidir. Bigadiç kaymakamı (23) Nisan Çocuk Bayramında kızını çocuk geçit resmindo en başa almadığı İçin öğretmen’ Hilmiye alenen hakaret ediyor. Tabii öğretmen Maarif Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına şikâyetler yapmıştır. Fakat Halk Partili bir kaymakam bir Millî Eğitim memuruna ve kızının hocasına hakaret ettiği İçin rahatsız edilecek değil ya., öğretmen Alâmldin mahkemeye başvuruyor ve mahkeme hakareti sabit gördüğünden kaymakamı iki gün hapse ve yüz lira manevi tazminat ödemeğe malı -kfım ediyor. Ama İşin eıı parlak safhası bundan sonradır. Malikime tefkikatı sırasında bir de görüyor ki, bu kaymakam, adı Hll-fDevamı 8a. 6 8Ü. s de)
Nevyork. 12 (R) — New -York Herald Tribüne gazetesi bugünkü sayısında 13 milletin mülteci siyaset adamlarının Sovyet Rusyaya karşı bir cephe kur inak maksadile birleşeceklerini bildirmektedir. Siyasî şahsiyetler karşılıklı yardım esaslarına göre memleketlerinin komünist tazyikinden kurtulması yolunda çalışacaklardır.
Gazeteler bu haberle ilgili olarak gelecek ay Nevyorkta büyük bir toplantı yapılacağını bildirmekte ve bu toplantıda eski Macar Başbakanı Ferenc Nagy’ın eski Leh Başbakanı Mikolaycikin Bulgar Köylü partisi eski başkanı Dr. Dimitrofun. eski Romen Dışişleri Bakanı Gafenko-nun ve diğer milletlere ait mülteci şahsiyetlerin konuşacaklarını bildirmektedirler.
Tıp sitesi inşaatı meselesi
Rektörün garip beyanatı
Formalite icabı şartname Türkiyede ilân edilmiş!
İstanbul Üniversitesinin Cer rahpaşada yaptırılacağı «Tıp site si» inşaatının rektörlük tarafından Türk mimar ve mühendislerine verilmek istenmemesi üzerine mühendis ve mimarlarımızın rektörlüğü protesto ettiklerini evvelce yazmıştık.
(Devamı 8a. S Su. 6)
Bakırköy cinayeti
Salıhin, Kâmılenin do₺tu tarafından öldürüldüğü iddia olunuyor
Birkaç gün evvel Bakırköyde Sakızağacı, Aşmalı yalı sokağın da 53 numaralı evde işlenen ve Salih Yavuz adında 29 yaşlarında bir gene n bıçaklanarak öldü ruovımı Sa: 5 Sü 4 de)
Haber verildiğine göre, bu mülteci siyaset adamları birlik halinde, Birleşmiş Milletler anayasasına sadık kalarak ve Atlantik Paktı esaslarına göre yek vücut olarak çalışacaklarını açık Uyacaklardır.
Hazırlanan karar tasarısında, «Taarruz ruhunu taşıyan komünizm dünyayı ikiye ayırmaktadır.» denilmektedir. Aynı tasa-
rıya göre bahsi geçen siyasî mül
teciler aralarında hâsıl olacak
(Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Karadenize ekspres seferleri yapılacak
Vapurlarda cezalı bilet kesilmesi de kaldırılıyor
D. Denizyolları Genel Müdürü Cemil Parman, dün bir basın toplantısı yapmıştır. Genel Mü -dür işçilerin sosyal durumlarile ilgilenecek bir büro kurulacağını söyledikten sonra, bazı hatlarda çalışan gemilerde yolculardan cezalı bilet kesilmesi meselesine temasla, buna, gemilerin ölçü tüzüğüne göre tayin edilmiş kapasitelerin darlığını sebep olarak göstermiş ve bahis konusu tüzüğün değiştirilmesi yoluna gi-
Meclis firupunda
F. Kurtulurun tahriri görüşüldü
Vatan ve Aşk filmi, Merkez Film Komisyo-nuncada tedkik ediliyor
Ankara, 12 (Hususi) — C.H. P. meclis grupu bugün Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Geçen içtimaa ait zabıt okunduktan sonra gündeme geçildi. Bugünkü oturumda Fahri Kurtuluşun (Vatan ve aşk) zahiri ismile maruf fakat adı (gizli vazife) olan romandan çekilen filmin îstanbulun küçük kenar sinemalarında gösterilip gösterilmediği ve bu filmin komünizm propagandası yaptığı hakkında Basın Yayın Genel Md. nün İçişleri Bakanlığına yazdtğ: tezkereden Bakanın haberdar o-(Dovamu Sa, 5 Sü, 3 de)
dildiğini söylemiştir.
Umum Müdür bundan sonra, Karadeniz hattında biri Hopa, diğeri de ara iskeleler arasında olmak üzere ekspres seferleri ihdas olunacağını işaretle halen 6 günde yapılmakta olan Hopa seferinin bu suretle 3 güne indiril leceğini belirtmiştir.
Karadeniz hattına haftada 1 defa hayvan seferi yapan postalar da ihdas olunacağını sözlerine İlâve etmiştir.
--------î—4—■—ş-prafr—.
A. Şükrü Esmer
Dr. Fahri Kurtuluş konuşurken
Yeni Basın ve Yayın Müdürü dün gazetecilerle görüştü
A? »net Şiücrii Esmer gazetecilerle görüşüyor
Yeni Basın ve Yayın Genel Mü iürü Ahmet Şükrü Esmer, dün Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapmıştır.
Genel Müdür, îstanbula 3 mak şatla geldiğini söylemiş ve bu maksatlarını şöyle izah etmiştir:
1 — Meslek arkadaşlarımı görüp onlarla temas ederek işbirliği yapmak.
Bu temasları, vazifemin layıki le ifasında eBaslı bir şart olarak

DÜKKAN VE
MESKEN
KİRALARI
Başbakan yardımcısı, ev kiralarının serbest
bırakılmasına muarız
Anka.a, 12 (Hususi) — Ev ve dükkân kiralarını inceliyen geçici komisyon Başbakan Yardımcısı Nihat Erimin iştirâkile dün öğleden evvel ve öğleden sonra-olmak üzere iki defa toplanmış, Şefik Togay ve İhsan Yalçının tekliflerini incelemiştir. Bu münasebetle söz alan komisyon ü-yelerinden bazıları kiraların tamamen serbest bırakılması fikrine, bazıları da bunun doğru ol-mıyaeağı, kiıacı ile ev sahipleri arasında birçok ihtilâflara yol açacağı, kiraların serbest bırakılması için mutlaka bir intikal
fikrini ileri sürmüşlerdir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
kabul ediyorum.
2 — İnşası gecikmiş olan Rad yo istasyonunun vaziyetini yaki-nen görmek. Müteahhid ve tesi -satı kuracak şirket işi söz verdikleri zaman teslim ederlerse, tecrübelerden sonra derhal faali yete başlanacaktır.
3 — İstanbul mıntaka müdürlü günün çalışmalarını yakından gör mek ve teşkilâtın basın için da-
(Devamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
19 MAYIS HAZIRLIKLARI
Istanlml Ku Lisesi ilğrmcTlerl, ila, mektep luluulnde İS Mayu tenliklerine haurlamrken..
S İnci SalıilMo, ıTolo; ljur/llln — Yıni Sabah)
Acheson. !/ Nisanda Atlantik Paktını imzalarken (Ayaktakiler: Başkan Trııman üe Bark^j’dİT)
Dış Bakanımız, bugün, Truman’la görüşecek
Dünkü Sadak - Acheson mülâkatında
bilhassa Akdeniz paktı meselesinin görüşüldüğü tahmin ediliyor
Truman, Atlantik Paktını Amerikan ayanının tasdikine arzetti |
Va?lııgtoruVi2 (A.P.) — Birleşik — Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson'la Türkiye Dışişleri Bakanı Nccnıeddin Sadak bugün Dışişleri Bakanlığında yaptıkları 9ü dakikalık bir görüşme sırasın • da Türk — Amerikan münasebetlerini gözden geçirmişlerdir.
Acheson, bütün önemli mesele «
lerin birlikte gözden geçirildiğini söylemiş, fakat görüşülenleri tas-
rih etmekten imtina etmiştir. Sa, dak, Nevyork’tan Vaşlngtona dün varmıştır. Sadak, bLr Akdeniz pak
tı yapılmasına taraftar olup, Acheson'la görüşmesinde bundan da
, konuşulduğu tahmin
ted'r. Türkiye Dışişleri Baı.uaı gd İngiltere, Fransa ve Bel» çına işleri Bakanlarlyle böyl( bir pakt hakkında müzakere et « mlştlr.
Sadak çarşamba günü Tuman* (Devamı Sa: 5 Sil: 2 de)
Vali et meselesini
bir çırpıda halletti
Dr. Lütfü Kırdar koyun eti bulamıyan haîka kuzu eti yemeyi tavsiye ediyor
Vilâyet Et Komitesi, dün saat 11 de Vali ve Belediye başkanı Dr. Lütfü Kırdar’ın başkanlığında top lanmıştır. Vali Kırdar toplantı sonunda gazetecilere, nisan ayı ba -şından bugüne kadar et fiatlan -nın daim! bir yükseliş kaydettiğini, bugün bir kilo koyun etinin 370 kuruşa çıktığını; ofis bayile -
rüı de ise koyun etinin 260 kuruşa satıldığını söyledikten sonra. Ofisin ay sonuna kadar tanzim satışına devam edeceğini belirtmiş ve demiştir ki:
■t— Gerektiği takdirdo müdahale satışları mayıs içinde de devam ettirilecektir. Şimdiye kadar Ofi‘
sin müdahale satışlarının aynı tem poda devam etmesine karşı top «. tancı kasapların temin edebildik lerl koyun mlkdarı marttanberf hergün bir mUcdar daha azaldığını dan piyasaya çıkarılan mikdar İh-, tiyacı karşılayamaz bir hale gel« (Devamı 8a. 5 Sü. 4 de) ,
Dün şehrimizden geçen Şilili kadın delege
Kadının İktisadî haklarına dair
gazetemize izahatta hulundu
Beyrutta toplanmış olan Birleşe miş Milletler İçtima! vo İktisadî konseyi kadınlar komitesi toplantısına iştirak eden Mm. Amanda Labarka evvelki akşam şehrimize gelmiş vo dün Ponamerlkan uçtığı ile Amerikaya hareket etmiştir.
Mm. Labarka kendisiyle görüşen bir muharririmize şu İzahatı vermiştir;
«— Senede üç defa toplanan ku dınlar komitesinin son toplantısı Beyrutta yapıldı. Komitemize Birleşmiş Milletler tarafından Üye ae çilen devletin 15 devletin delege, lerl lştlrâk ettiler.
Komitenin raportörlüğünü Türk delegesi Mlhrl Pektaş ifa etmekte İdi. Türk delegesi komlto toplun . Ularında her hareketiyle bütün de legclerin takdirini kazanmıştır. Beyrut toplantısında dünya kadın lannı ilgilendiren beş mühim men' . ele ele alınmış ve karara varıl -I mıştır. Bu meseleler şunlardır;
\Devamı Sa. a 8ü. o dal
Md. Amanda Labarka
TAMİMDEN BİR YAPRAK:
İhtilâslar karşısında
ULUNAY
u bir iki gündo gazotoler-do üç Ihlllâs blrdon görüldü. Henüz ortada kanunen tahakkuk etmiş blrşey yok ama görünüşe nazaran bu Uç bodbaht memur şeytana uymuşlar; kendilerine mevdu emanet parayı zimmotlorlno geçirmişler... Bu mos’olede «uçlu oldukları anlaşılırsa, istıkballori mah volmuş demektir. Yaptıkları oür-mün ağırlığı kendilerinin omuzlarına yüklonocek; takat çoluk ço -cukları, yakınları da bunun manevi serpintisinden elbette müteessir olacaklardır.
Şu anda şüphe yok ki, bu üç memur da başlarına gelen kazadan dertlidirler... Yapıtlarsa olbetto nedamet etmişlerdir. Fakat bu noda-mot no Işo yarar kİ?.. Bir kere ok yaydan çıkmış!..
Basit görlinon gayet derin mû -nalı bir söz vardır: «Allah klrnso-yi şaşırtmasını.» dorler. Haklka -ten bu, müstcoöb olması dalma temenni odilon güzel bir duadır. Zira örtiilmosi, saklanması, iınkûn harioindo olan böylo bir suçu iril • kflp etmek ya şaşkınlık, yahut da zarûrot donilon ateşten gör. Icfiln yakıcı tosirllo yapılan dolico bir harokottlr.
Emanota hıyanet aüenh ••laıuf görmekten çok uzağız. F«. memurların karakterlerini sarsan mahrumiyetleri do ehemmiyetle dih yünmok lâzımgeldlfti kanaatinde • ylz.
«Çok verme arsız olur. Aç koyma hırsız olurl» meselini unutmamak icatjodor.
Bizde momurlyot domek, en dar bir çerçeve içinde geçinobilmok için harikalar yaratmak deınoktir. Dünyanın bugünkü yaşayış tarzını eski zamanların «bir lokma, bir hırka, bir kovuk» kanaati ile ölçmeğe iınkSn yoktur. O lokma, hırka, kovuk bugün ayda döriyüz liraya güç temin edllobillyor.
çok namuslu bir baş kâtibin bir kazaya kurban olduğunu okuduk.. Zavallı bir çotuğu ile boş çocuğunu ıztırar içinde görmeğe tahammül ödememiş.
Bir memur: Bir bardak şerbet
İçemiyorum. Elimden bardağı düşü-
rüp kırarsam cebimde kırılanı ö -
deyecek para yok!» demişti. Artık
anlamalı. Mütahassısların «Cürm
yok. Cürnıdo sobob var.» nazariye-
lerı insanı düşündürecek mahiyette*
ÇARŞAMBA
13
NİSAN
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmaniye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20795
1949
11 inci Yıl, No. 3611
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 ________İSTANBUL
Rus zulmüne karşı
C.H.P.
Amerikadaki 13 mülteci diplomat müşterek bir cephe kuruyor
Nevyorkta hiiyük bir toplantı yapılıyor
Sovyet Dışişleri Komiseri Vişinski
Toplantıda eski Macar ve Lelı Başbakanlariyle eski Romanya Dışişleri Bakanı ve Bulgar Köylü Partisi Başkanı konuşacaklar
İşte bir Örnek!..
Dünkü baş yazımızın bu kadar çabuk, bu derere kat’î surette derhal tahakkuk edeceğini ve bize taze bir misal ve numune vereceğini pek de tahmin edemezdik ama, bu günkü gazeteler, İddiamızın yeni bir delilini bize getirdiler. H. Partili hükümetler, partiyi müdafaa eden veyahut parti veya hükümetin gizli emir ve emellerini kanunsuz yollardan da olsa tatbik eden devlet memurlarına karşı cezai harekete geçmemek için şöyle garip bir yol tutturdu. Bir valiyi, bir kajmaka-mı, bir jandarma kumandanını vatandaşlara karşı ne kadar kötü hareket ederlerse etsinler, memurların tarafsızlığı kaidesi -ni no kadar ihlâl ederlerse etsinler, Bakanların zahiren yolladıkları vatandaşa eşit muamele e-mirlerine ne kadar aykırı hareket ederlerse etsinler bir türlü makamından söküp atmazlar.
Sütlüce faciası gibi birçok vatandaşın hayatına mal olan bir haileden idari en ufak bir sorumluluk çıkmaz. İş mahkemelere intikal eder. Fabrikanın mes'ul müdürü, ustabaşı tevkif olunur fakat İstanbul vilâyet ve belediyesinin irili ufaklı idare ve murakabe âmirlerinden kimsenin kılına dokunulmaz.
Geçen seçim günlerinde Halk Partisi lehine tarafgirlikleri, müdahaleleri hattâ kaymakamlara direktif veren gizil mektupları neşrolunmuş valilere bile hiç dokunuldu mu?. Alenen kendisini Halk Partisinin valisi sayan ve bunu açıkça itiraf eden ve Halk Partisi, bu gidiş ve usul -lerle olmaz ya, kazara intihapta akalliyette kalırsa memurluk hayatına son vereceğini söyleyen valiye ne oldu? Hiç.. Hâlâ vazifesine bu zihniyetle devama ve tabi atlı e Halk Partisi lehine bütün devlet nüfuzunu kullanmağa memurdur.
Ama kazara, Millet Partisi ve ya Demokrat Parti lehine böyle bir temayül gösterse, İçişleri Ba-~"1 öyle bir valiye muhalefet lehin» partizanlık yapmanın ne ° “gu.nu Öyle yıldırım hızile "»t*’"' «“«„ «dilen, mü-
eesır ibret olur.
Gazetelerin dün bize verdiği haber İzah ettiğim zihniyetin en bâriz ve beliğ bir misalidir. Bigadiç kaymakamı (23) Nisan Çocuk Bayramında kızını çocuk geçit resmindo en başa almadığı İçin öğretmen’ Hilmiye alenen hakaret ediyor. Tabii öğretmen Maarif Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına şikâyetler yapmıştır. Fakat Halk Partili bir kaymakam bir Millî Eğitim memuruna ve kızının hocasına hakaret ettiği İçin rahatsız edilecek değil ya., öğretmen Alâmldin mahkemeye başvuruyor ve mahkeme hakareti sabit gördüğünden kaymakamı iki gün hapse ve yüz lira manevi tazminat ödemeğe malı -kfım ediyor. Ama İşin eıı parlak safhası bundan sonradır. Malikime tefkikatı sırasında bir de görüyor ki, bu kaymakam, adı Hll-fDevamı 8a. 6 8Ü. s de)
Nevyork. 12 (R) — New -York Herald Tribüne gazetesi bugünkü sayısında 13 milletin mülteci siyaset adamlarının Sovyet Rusyaya karşı bir cephe kur inak maksadile birleşeceklerini bildirmektedir. Siyasî şahsiyetler karşılıklı yardım esaslarına göre memleketlerinin komünist tazyikinden kurtulması yolunda çalışacaklardır.
Gazeteler bu haberle ilgili olarak gelecek ay Nevyorkta büyük bir toplantı yapılacağını bildirmekte ve bu toplantıda eski Macar Başbakanı Ferenc Nagy’ın eski Leh Başbakanı Mikolaycikin Bulgar Köylü partisi eski başkanı Dr. Dimitrofun. eski Romen Dışişleri Bakanı Gafenko-nun ve diğer milletlere ait mülteci şahsiyetlerin konuşacaklarını bildirmektedirler.
Tıp sitesi inşaatı meselesi
Rektörün garip beyanatı
Formalite icabı şartname Türkiyede ilân edilmiş!
İstanbul Üniversitesinin Cer rahpaşada yaptırılacağı «Tıp site si» inşaatının rektörlük tarafından Türk mimar ve mühendislerine verilmek istenmemesi üzerine mühendis ve mimarlarımızın rektörlüğü protesto ettiklerini evvelce yazmıştık.
(Devamı 8a. S Su. 6)
Bakırköy cinayeti
Salıhin, Kâmılenin do₺tu tarafından öldürüldüğü iddia olunuyor
Birkaç gün evvel Bakırköyde Sakızağacı, Aşmalı yalı sokağın da 53 numaralı evde işlenen ve Salih Yavuz adında 29 yaşlarında bir gene n bıçaklanarak öldü ruovımı Sa: 5 Sü 4 de)
Haber verildiğine göre, bu mülteci siyaset adamları birlik halinde, Birleşmiş Milletler anayasasına sadık kalarak ve Atlantik Paktı esaslarına göre yek vücut olarak çalışacaklarını açık Uyacaklardır.
Hazırlanan karar tasarısında, «Taarruz ruhunu taşıyan komünizm dünyayı ikiye ayırmaktadır.» denilmektedir. Aynı tasa-
rıya göre bahsi geçen siyasî mül
teciler aralarında hâsıl olacak
(Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Karadenize ekspres seferleri yapılacak
Vapurlarda cezalı bilet kesilmesi de kaldırılıyor
D. Denizyolları Genel Müdürü Cemil Parman, dün bir basın toplantısı yapmıştır. Genel Mü -dür işçilerin sosyal durumlarile ilgilenecek bir büro kurulacağını söyledikten sonra, bazı hatlarda çalışan gemilerde yolculardan cezalı bilet kesilmesi meselesine temasla, buna, gemilerin ölçü tüzüğüne göre tayin edilmiş kapasitelerin darlığını sebep olarak göstermiş ve bahis konusu tüzüğün değiştirilmesi yoluna gi-
Meclis firupunda
F. Kurtulurun tahriri görüşüldü
Vatan ve Aşk filmi, Merkez Film Komisyo-nuncada tedkik ediliyor
Ankara, 12 (Hususi) — C.H. P. meclis grupu bugün Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Geçen içtimaa ait zabıt okunduktan sonra gündeme geçildi. Bugünkü oturumda Fahri Kurtuluşun (Vatan ve aşk) zahiri ismile maruf fakat adı (gizli vazife) olan romandan çekilen filmin îstanbulun küçük kenar sinemalarında gösterilip gösterilmediği ve bu filmin komünizm propagandası yaptığı hakkında Basın Yayın Genel Md. nün İçişleri Bakanlığına yazdtğ: tezkereden Bakanın haberdar o-(Dovamu Sa, 5 Sü, 3 de)
dildiğini söylemiştir.
Umum Müdür bundan sonra, Karadeniz hattında biri Hopa, diğeri de ara iskeleler arasında olmak üzere ekspres seferleri ihdas olunacağını işaretle halen 6 günde yapılmakta olan Hopa seferinin bu suretle 3 güne indiril leceğini belirtmiştir.
Karadeniz hattına haftada 1 defa hayvan seferi yapan postalar da ihdas olunacağını sözlerine İlâve etmiştir.
--------î—4—■—ş-prafr—.
A. Şükrü Esmer
Dr. Fahri Kurtuluş konuşurken
Yeni Basın ve Yayın Müdürü dün gazetecilerle görüştü
A? »net Şiücrii Esmer gazetecilerle görüşüyor
Yeni Basın ve Yayın Genel Mü iürü Ahmet Şükrü Esmer, dün Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapmıştır.
Genel Müdür, îstanbula 3 mak şatla geldiğini söylemiş ve bu maksatlarını şöyle izah etmiştir:
1 — Meslek arkadaşlarımı görüp onlarla temas ederek işbirliği yapmak.
Bu temasları, vazifemin layıki le ifasında eBaslı bir şart olarak

DÜKKAN VE
MESKEN
KİRALARI
Başbakan yardımcısı, ev kiralarının serbest
bırakılmasına muarız
Anka.a, 12 (Hususi) — Ev ve dükkân kiralarını inceliyen geçici komisyon Başbakan Yardımcısı Nihat Erimin iştirâkile dün öğleden evvel ve öğleden sonra-olmak üzere iki defa toplanmış, Şefik Togay ve İhsan Yalçının tekliflerini incelemiştir. Bu münasebetle söz alan komisyon ü-yelerinden bazıları kiraların tamamen serbest bırakılması fikrine, bazıları da bunun doğru ol-mıyaeağı, kiıacı ile ev sahipleri arasında birçok ihtilâflara yol açacağı, kiraların serbest bırakılması için mutlaka bir intikal
fikrini ileri sürmüşlerdir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
kabul ediyorum.
2 — İnşası gecikmiş olan Rad yo istasyonunun vaziyetini yaki-nen görmek. Müteahhid ve tesi -satı kuracak şirket işi söz verdikleri zaman teslim ederlerse, tecrübelerden sonra derhal faali yete başlanacaktır.
3 — İstanbul mıntaka müdürlü günün çalışmalarını yakından gör mek ve teşkilâtın basın için da-
(Devamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
19 MAYIS HAZIRLIKLARI
Istanlml Ku Lisesi ilğrmcTlerl, ila, mektep luluulnde İS Mayu tenliklerine haurlamrken..
S İnci SalıilMo, ıTolo; ljur/llln — Yıni Sabah)
Acheson. !/ Nisanda Atlantik Paktını imzalarken (Ayaktakiler: Başkan Trııman üe Bark^j’dİT)
Dış Bakanımız, bugün, Truman’la görüşecek
Dünkü Sadak - Acheson mülâkatında
bilhassa Akdeniz paktı meselesinin görüşüldüğü tahmin ediliyor
Truman, Atlantik Paktını Amerikan ayanının tasdikine arzetti |
Va?lııgtoruVi2 (A.P.) — Birleşik — Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson'la Türkiye Dışişleri Bakanı Nccnıeddin Sadak bugün Dışişleri Bakanlığında yaptıkları 9ü dakikalık bir görüşme sırasın • da Türk — Amerikan münasebetlerini gözden geçirmişlerdir.
Acheson, bütün önemli mesele «
lerin birlikte gözden geçirildiğini söylemiş, fakat görüşülenleri tas-
rih etmekten imtina etmiştir. Sa, dak, Nevyork’tan Vaşlngtona dün varmıştır. Sadak, bLr Akdeniz pak
tı yapılmasına taraftar olup, Acheson'la görüşmesinde bundan da
, konuşulduğu tahmin
ted'r. Türkiye Dışişleri Baı.uaı gd İngiltere, Fransa ve Bel» çına işleri Bakanlarlyle böyl( bir pakt hakkında müzakere et « mlştlr.
Sadak çarşamba günü Tuman* (Devamı Sa: 5 Sil: 2 de)
Vali et meselesini
bir çırpıda halletti
Dr. Lütfü Kırdar koyun eti bulamıyan haîka kuzu eti yemeyi tavsiye ediyor
Vilâyet Et Komitesi, dün saat 11 de Vali ve Belediye başkanı Dr. Lütfü Kırdar’ın başkanlığında top lanmıştır. Vali Kırdar toplantı sonunda gazetecilere, nisan ayı ba -şından bugüne kadar et fiatlan -nın daim! bir yükseliş kaydettiğini, bugün bir kilo koyun etinin 370 kuruşa çıktığını; ofis bayile -
rüı de ise koyun etinin 260 kuruşa satıldığını söyledikten sonra. Ofisin ay sonuna kadar tanzim satışına devam edeceğini belirtmiş ve demiştir ki:
■t— Gerektiği takdirdo müdahale satışları mayıs içinde de devam ettirilecektir. Şimdiye kadar Ofi‘
sin müdahale satışlarının aynı tem poda devam etmesine karşı top «. tancı kasapların temin edebildik lerl koyun mlkdarı marttanberf hergün bir mUcdar daha azaldığını dan piyasaya çıkarılan mikdar İh-, tiyacı karşılayamaz bir hale gel« (Devamı 8a. 5 Sü. 4 de) ,
Dün şehrimizden geçen Şilili kadın delege
Kadının İktisadî haklarına dair
gazetemize izahatta hulundu
Beyrutta toplanmış olan Birleşe miş Milletler İçtima! vo İktisadî konseyi kadınlar komitesi toplantısına iştirak eden Mm. Amanda Labarka evvelki akşam şehrimize gelmiş vo dün Ponamerlkan uçtığı ile Amerikaya hareket etmiştir.
Mm. Labarka kendisiyle görüşen bir muharririmize şu İzahatı vermiştir;
«— Senede üç defa toplanan ku dınlar komitesinin son toplantısı Beyrutta yapıldı. Komitemize Birleşmiş Milletler tarafından Üye ae çilen devletin 15 devletin delege, lerl lştlrâk ettiler.
Komitenin raportörlüğünü Türk delegesi Mlhrl Pektaş ifa etmekte İdi. Türk delegesi komlto toplun . Ularında her hareketiyle bütün de legclerin takdirini kazanmıştır. Beyrut toplantısında dünya kadın lannı ilgilendiren beş mühim men' . ele ele alınmış ve karara varıl -I mıştır. Bu meseleler şunlardır;
\Devamı Sa. a 8ü. o dal
Md. Amanda Labarka
TAMİMDEN BİR YAPRAK:
İhtilâslar karşısında
ULUNAY
u bir iki gündo gazotoler-do üç Ihlllâs blrdon görüldü. Henüz ortada kanunen tahakkuk etmiş blrşey yok ama görünüşe nazaran bu Uç bodbaht memur şeytana uymuşlar; kendilerine mevdu emanet parayı zimmotlorlno geçirmişler... Bu mos’olede «uçlu oldukları anlaşılırsa, istıkballori mah volmuş demektir. Yaptıkları oür-mün ağırlığı kendilerinin omuzlarına yüklonocek; takat çoluk ço -cukları, yakınları da bunun manevi serpintisinden elbette müteessir olacaklardır.
Şu anda şüphe yok ki, bu üç memur da başlarına gelen kazadan dertlidirler... Yapıtlarsa olbetto nedamet etmişlerdir. Fakat bu noda-mot no Işo yarar kİ?.. Bir kere ok yaydan çıkmış!..
Basit görlinon gayet derin mû -nalı bir söz vardır: «Allah klrnso-yi şaşırtmasını.» dorler. Haklka -ten bu, müstcoöb olması dalma temenni odilon güzel bir duadır. Zira örtiilmosi, saklanması, iınkûn harioindo olan böylo bir suçu iril • kflp etmek ya şaşkınlık, yahut da zarûrot donilon ateşten gör. Icfiln yakıcı tosirllo yapılan dolico bir harokottlr.
Emanota hıyanet aüenh ••laıuf görmekten çok uzağız. F«. memurların karakterlerini sarsan mahrumiyetleri do ehemmiyetle dih yünmok lâzımgeldlfti kanaatinde • ylz.
«Çok verme arsız olur. Aç koyma hırsız olurl» meselini unutmamak icatjodor.
Bizde momurlyot domek, en dar bir çerçeve içinde geçinobilmok için harikalar yaratmak deınoktir. Dünyanın bugünkü yaşayış tarzını eski zamanların «bir lokma, bir hırka, bir kovuk» kanaati ile ölçmeğe iınkSn yoktur. O lokma, hırka, kovuk bugün ayda döriyüz liraya güç temin edllobillyor.
çok namuslu bir baş kâtibin bir kazaya kurban olduğunu okuduk.. Zavallı bir çotuğu ile boş çocuğunu ıztırar içinde görmeğe tahammül ödememiş.
Bir memur: Bir bardak şerbet
İçemiyorum. Elimden bardağı düşü-
rüp kırarsam cebimde kırılanı ö -
deyecek para yok!» demişti. Artık
anlamalı. Mütahassısların «Cürm
yok. Cürnıdo sobob var.» nazariye-
lerı insanı düşündürecek mahiyette*
ÇARŞAMBA
13
NİSAN
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmaniye No: 17
Tel adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20795
1949
11 inci Yıl, No. 3611
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 ________İSTANBUL
Rus zulmüne karşı
C.H.P.
Amerikadaki 13 mülteci diplomat müşterek bir cephe kuruyor
Nevyorkta hiiyük bir toplantı yapılıyor
Sovyet Dışişleri Komiseri Vişinski
Toplantıda eski Macar ve Lelı Başbakanlariyle eski Romanya Dışişleri Bakanı ve Bulgar Köylü Partisi Başkanı konuşacaklar
İşte bir Örnek!..
Dünkü baş yazımızın bu kadar çabuk, bu derere kat’î surette derhal tahakkuk edeceğini ve bize taze bir misal ve numune vereceğini pek de tahmin edemezdik ama, bu günkü gazeteler, İddiamızın yeni bir delilini bize getirdiler. H. Partili hükümetler, partiyi müdafaa eden veyahut parti veya hükümetin gizli emir ve emellerini kanunsuz yollardan da olsa tatbik eden devlet memurlarına karşı cezai harekete geçmemek için şöyle garip bir yol tutturdu. Bir valiyi, bir kajmaka-mı, bir jandarma kumandanını vatandaşlara karşı ne kadar kötü hareket ederlerse etsinler, memurların tarafsızlığı kaidesi -ni no kadar ihlâl ederlerse etsinler, Bakanların zahiren yolladıkları vatandaşa eşit muamele e-mirlerine ne kadar aykırı hareket ederlerse etsinler bir türlü makamından söküp atmazlar.
Sütlüce faciası gibi birçok vatandaşın hayatına mal olan bir haileden idari en ufak bir sorumluluk çıkmaz. İş mahkemelere intikal eder. Fabrikanın mes'ul müdürü, ustabaşı tevkif olunur fakat İstanbul vilâyet ve belediyesinin irili ufaklı idare ve murakabe âmirlerinden kimsenin kılına dokunulmaz.
Geçen seçim günlerinde Halk Partisi lehine tarafgirlikleri, müdahaleleri hattâ kaymakamlara direktif veren gizil mektupları neşrolunmuş valilere bile hiç dokunuldu mu?. Alenen kendisini Halk Partisinin valisi sayan ve bunu açıkça itiraf eden ve Halk Partisi, bu gidiş ve usul -lerle olmaz ya, kazara intihapta akalliyette kalırsa memurluk hayatına son vereceğini söyleyen valiye ne oldu? Hiç.. Hâlâ vazifesine bu zihniyetle devama ve tabi atlı e Halk Partisi lehine bütün devlet nüfuzunu kullanmağa memurdur.
Ama kazara, Millet Partisi ve ya Demokrat Parti lehine böyle bir temayül gösterse, İçişleri Ba-~"1 öyle bir valiye muhalefet lehin» partizanlık yapmanın ne ° “gu.nu Öyle yıldırım hızile "»t*’"' «“«„ «dilen, mü-
eesır ibret olur.
Gazetelerin dün bize verdiği haber İzah ettiğim zihniyetin en bâriz ve beliğ bir misalidir. Bigadiç kaymakamı (23) Nisan Çocuk Bayramında kızını çocuk geçit resmindo en başa almadığı İçin öğretmen’ Hilmiye alenen hakaret ediyor. Tabii öğretmen Maarif Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına şikâyetler yapmıştır. Fakat Halk Partili bir kaymakam bir Millî Eğitim memuruna ve kızının hocasına hakaret ettiği İçin rahatsız edilecek değil ya., öğretmen Alâmldin mahkemeye başvuruyor ve mahkeme hakareti sabit gördüğünden kaymakamı iki gün hapse ve yüz lira manevi tazminat ödemeğe malı -kfım ediyor. Ama İşin eıı parlak safhası bundan sonradır. Malikime tefkikatı sırasında bir de görüyor ki, bu kaymakam, adı Hll-fDevamı 8a. 6 8Ü. s de)
Nevyork. 12 (R) — New -York Herald Tribüne gazetesi bugünkü sayısında 13 milletin mülteci siyaset adamlarının Sovyet Rusyaya karşı bir cephe kur inak maksadile birleşeceklerini bildirmektedir. Siyasî şahsiyetler karşılıklı yardım esaslarına göre memleketlerinin komünist tazyikinden kurtulması yolunda çalışacaklardır.
Gazeteler bu haberle ilgili olarak gelecek ay Nevyorkta büyük bir toplantı yapılacağını bildirmekte ve bu toplantıda eski Macar Başbakanı Ferenc Nagy’ın eski Leh Başbakanı Mikolaycikin Bulgar Köylü partisi eski başkanı Dr. Dimitrofun. eski Romen Dışişleri Bakanı Gafenko-nun ve diğer milletlere ait mülteci şahsiyetlerin konuşacaklarını bildirmektedirler.
Tıp sitesi inşaatı meselesi
Rektörün garip beyanatı
Formalite icabı şartname Türkiyede ilân edilmiş!
İstanbul Üniversitesinin Cer rahpaşada yaptırılacağı «Tıp site si» inşaatının rektörlük tarafından Türk mimar ve mühendislerine verilmek istenmemesi üzerine mühendis ve mimarlarımızın rektörlüğü protesto ettiklerini evvelce yazmıştık.
(Devamı 8a. S Su. 6)
Bakırköy cinayeti
Salıhin, Kâmılenin do₺tu tarafından öldürüldüğü iddia olunuyor
Birkaç gün evvel Bakırköyde Sakızağacı, Aşmalı yalı sokağın da 53 numaralı evde işlenen ve Salih Yavuz adında 29 yaşlarında bir gene n bıçaklanarak öldü ruovımı Sa: 5 Sü 4 de)
Haber verildiğine göre, bu mülteci siyaset adamları birlik halinde, Birleşmiş Milletler anayasasına sadık kalarak ve Atlantik Paktı esaslarına göre yek vücut olarak çalışacaklarını açık Uyacaklardır.
Hazırlanan karar tasarısında, «Taarruz ruhunu taşıyan komünizm dünyayı ikiye ayırmaktadır.» denilmektedir. Aynı tasa-
rıya göre bahsi geçen siyasî mül
teciler aralarında hâsıl olacak
(Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Karadenize ekspres seferleri yapılacak
Vapurlarda cezalı bilet kesilmesi de kaldırılıyor
D. Denizyolları Genel Müdürü Cemil Parman, dün bir basın toplantısı yapmıştır. Genel Mü -dür işçilerin sosyal durumlarile ilgilenecek bir büro kurulacağını söyledikten sonra, bazı hatlarda çalışan gemilerde yolculardan cezalı bilet kesilmesi meselesine temasla, buna, gemilerin ölçü tüzüğüne göre tayin edilmiş kapasitelerin darlığını sebep olarak göstermiş ve bahis konusu tüzüğün değiştirilmesi yoluna gi-
Meclis firupunda
F. Kurtulurun tahriri görüşüldü
Vatan ve Aşk filmi, Merkez Film Komisyo-nuncada tedkik ediliyor
Ankara, 12 (Hususi) — C.H. P. meclis grupu bugün Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Geçen içtimaa ait zabıt okunduktan sonra gündeme geçildi. Bugünkü oturumda Fahri Kurtuluşun (Vatan ve aşk) zahiri ismile maruf fakat adı (gizli vazife) olan romandan çekilen filmin îstanbulun küçük kenar sinemalarında gösterilip gösterilmediği ve bu filmin komünizm propagandası yaptığı hakkında Basın Yayın Genel Md. nün İçişleri Bakanlığına yazdtğ: tezkereden Bakanın haberdar o-(Dovamu Sa, 5 Sü, 3 de)
dildiğini söylemiştir.
Umum Müdür bundan sonra, Karadeniz hattında biri Hopa, diğeri de ara iskeleler arasında olmak üzere ekspres seferleri ihdas olunacağını işaretle halen 6 günde yapılmakta olan Hopa seferinin bu suretle 3 güne indiril leceğini belirtmiştir.
Karadeniz hattına haftada 1 defa hayvan seferi yapan postalar da ihdas olunacağını sözlerine İlâve etmiştir.
--------î—4—■—ş-prafr—.
A. Şükrü Esmer
Dr. Fahri Kurtuluş konuşurken
Yeni Basın ve Yayın Müdürü dün gazetecilerle görüştü
A? »net Şiücrii Esmer gazetecilerle görüşüyor
Yeni Basın ve Yayın Genel Mü iürü Ahmet Şükrü Esmer, dün Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapmıştır.
Genel Müdür, îstanbula 3 mak şatla geldiğini söylemiş ve bu maksatlarını şöyle izah etmiştir:
1 — Meslek arkadaşlarımı görüp onlarla temas ederek işbirliği yapmak.
Bu temasları, vazifemin layıki le ifasında eBaslı bir şart olarak

DÜKKAN VE
MESKEN
KİRALARI
Başbakan yardımcısı, ev kiralarının serbest
bırakılmasına muarız
Anka.a, 12 (Hususi) — Ev ve dükkân kiralarını inceliyen geçici komisyon Başbakan Yardımcısı Nihat Erimin iştirâkile dün öğleden evvel ve öğleden sonra-olmak üzere iki defa toplanmış, Şefik Togay ve İhsan Yalçının tekliflerini incelemiştir. Bu münasebetle söz alan komisyon ü-yelerinden bazıları kiraların tamamen serbest bırakılması fikrine, bazıları da bunun doğru ol-mıyaeağı, kiıacı ile ev sahipleri arasında birçok ihtilâflara yol açacağı, kiraların serbest bırakılması için mutlaka bir intikal
fikrini ileri sürmüşlerdir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
kabul ediyorum.
2 — İnşası gecikmiş olan Rad yo istasyonunun vaziyetini yaki-nen görmek. Müteahhid ve tesi -satı kuracak şirket işi söz verdikleri zaman teslim ederlerse, tecrübelerden sonra derhal faali yete başlanacaktır.
3 — İstanbul mıntaka müdürlü günün çalışmalarını yakından gör mek ve teşkilâtın basın için da-
(Devamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
19 MAYIS HAZIRLIKLARI
Istanlml Ku Lisesi ilğrmcTlerl, ila, mektep luluulnde İS Mayu tenliklerine haurlamrken..
S İnci SalıilMo, ıTolo; ljur/llln — Yıni Sabah)
Acheson. !/ Nisanda Atlantik Paktını imzalarken (Ayaktakiler: Başkan Trııman üe Bark^j’dİT)
Dış Bakanımız, bugün, Truman’la görüşecek
Dünkü Sadak - Acheson mülâkatında
bilhassa Akdeniz paktı meselesinin görüşüldüğü tahmin ediliyor
Truman, Atlantik Paktını Amerikan ayanının tasdikine arzetti |
Va?lııgtoruVi2 (A.P.) — Birleşik — Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson'la Türkiye Dışişleri Bakanı Nccnıeddin Sadak bugün Dışişleri Bakanlığında yaptıkları 9ü dakikalık bir görüşme sırasın • da Türk — Amerikan münasebetlerini gözden geçirmişlerdir.
Acheson, bütün önemli mesele «
lerin birlikte gözden geçirildiğini söylemiş, fakat görüşülenleri tas-
rih etmekten imtina etmiştir. Sa, dak, Nevyork’tan Vaşlngtona dün varmıştır. Sadak, bLr Akdeniz pak
tı yapılmasına taraftar olup, Acheson'la görüşmesinde bundan da
, konuşulduğu tahmin
ted'r. Türkiye Dışişleri Baı.uaı gd İngiltere, Fransa ve Bel» çına işleri Bakanlarlyle böyl( bir pakt hakkında müzakere et « mlştlr.
Sadak çarşamba günü Tuman* (Devamı Sa: 5 Sil: 2 de)
Vali et meselesini
bir çırpıda halletti
Dr. Lütfü Kırdar koyun eti bulamıyan haîka kuzu eti yemeyi tavsiye ediyor
Vilâyet Et Komitesi, dün saat 11 de Vali ve Belediye başkanı Dr. Lütfü Kırdar’ın başkanlığında top lanmıştır. Vali Kırdar toplantı sonunda gazetecilere, nisan ayı ba -şından bugüne kadar et fiatlan -nın daim! bir yükseliş kaydettiğini, bugün bir kilo koyun etinin 370 kuruşa çıktığını; ofis bayile -
rüı de ise koyun etinin 260 kuruşa satıldığını söyledikten sonra. Ofisin ay sonuna kadar tanzim satışına devam edeceğini belirtmiş ve demiştir ki:
■t— Gerektiği takdirdo müdahale satışları mayıs içinde de devam ettirilecektir. Şimdiye kadar Ofi‘
sin müdahale satışlarının aynı tem poda devam etmesine karşı top «. tancı kasapların temin edebildik lerl koyun mlkdarı marttanberf hergün bir mUcdar daha azaldığını dan piyasaya çıkarılan mikdar İh-, tiyacı karşılayamaz bir hale gel« (Devamı 8a. 5 Sü. 4 de) ,
Dün şehrimizden geçen Şilili kadın delege
Kadının İktisadî haklarına dair
gazetemize izahatta hulundu
Beyrutta toplanmış olan Birleşe miş Milletler İçtima! vo İktisadî konseyi kadınlar komitesi toplantısına iştirak eden Mm. Amanda Labarka evvelki akşam şehrimize gelmiş vo dün Ponamerlkan uçtığı ile Amerikaya hareket etmiştir.
Mm. Labarka kendisiyle görüşen bir muharririmize şu İzahatı vermiştir;
«— Senede üç defa toplanan ku dınlar komitesinin son toplantısı Beyrutta yapıldı. Komitemize Birleşmiş Milletler tarafından Üye ae çilen devletin 15 devletin delege, lerl lştlrâk ettiler.
Komitenin raportörlüğünü Türk delegesi Mlhrl Pektaş ifa etmekte İdi. Türk delegesi komlto toplun . Ularında her hareketiyle bütün de legclerin takdirini kazanmıştır. Beyrut toplantısında dünya kadın lannı ilgilendiren beş mühim men' . ele ele alınmış ve karara varıl -I mıştır. Bu meseleler şunlardır;
\Devamı Sa. a 8ü. o dal
Md. Amanda Labarka
TAMİMDEN BİR YAPRAK:
İhtilâslar karşısında
ULUNAY
u bir iki gündo gazotoler-do üç Ihlllâs blrdon görüldü. Henüz ortada kanunen tahakkuk etmiş blrşey yok ama görünüşe nazaran bu Uç bodbaht memur şeytana uymuşlar; kendilerine mevdu emanet parayı zimmotlorlno geçirmişler... Bu mos’olede «uçlu oldukları anlaşılırsa, istıkballori mah volmuş demektir. Yaptıkları oür-mün ağırlığı kendilerinin omuzlarına yüklonocek; takat çoluk ço -cukları, yakınları da bunun manevi serpintisinden elbette müteessir olacaklardır.
Şu anda şüphe yok ki, bu üç memur da başlarına gelen kazadan dertlidirler... Yapıtlarsa olbetto nedamet etmişlerdir. Fakat bu noda-mot no Işo yarar kİ?.. Bir kere ok yaydan çıkmış!..
Basit görlinon gayet derin mû -nalı bir söz vardır: «Allah klrnso-yi şaşırtmasını.» dorler. Haklka -ten bu, müstcoöb olması dalma temenni odilon güzel bir duadır. Zira örtiilmosi, saklanması, iınkûn harioindo olan böylo bir suçu iril • kflp etmek ya şaşkınlık, yahut da zarûrot donilon ateşten gör. Icfiln yakıcı tosirllo yapılan dolico bir harokottlr.
Emanota hıyanet aüenh ••laıuf görmekten çok uzağız. F«. memurların karakterlerini sarsan mahrumiyetleri do ehemmiyetle dih yünmok lâzımgeldlfti kanaatinde • ylz.
«Çok verme arsız olur. Aç koyma hırsız olurl» meselini unutmamak icatjodor.
Bizde momurlyot domek, en dar bir çerçeve içinde geçinobilmok için harikalar yaratmak deınoktir. Dünyanın bugünkü yaşayış tarzını eski zamanların «bir lokma, bir hırka, bir kovuk» kanaati ile ölçmeğe iınkSn yoktur. O lokma, hırka, kovuk bugün ayda döriyüz liraya güç temin edllobillyor.
çok namuslu bir baş kâtibin bir kazaya kurban olduğunu okuduk.. Zavallı bir çotuğu ile boş çocuğunu ıztırar içinde görmeğe tahammül ödememiş.
Bir memur: Bir bardak şerbet
İçemiyorum. Elimden bardağı düşü-
rüp kırarsam cebimde kırılanı ö -
deyecek para yok!» demişti. Artık
anlamalı. Mütahassısların «Cürm
yok. Cürnıdo sobob var.» nazariye-
lerı insanı düşündürecek mahiyette*

Comments (0)