SALI 12 Sahibi: Safa Kılıçboğlu idare: Nuruosmanlye No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah & Samilial
TEMMUZ 1949 İSTANBUL Telefon l 20795—25188 12 inci Yıl, No. 3701 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Sayış,: 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftalarile meşhur elişi ve model mecmuasının türkçe İlâve ve hediyell 833 üncü sayısı geldi. Net Kltabev),
Çorum faciası kurbanlarından bir kısmı dün gözyaşları arasında (tef nedildi. n
"Çorum,, yangın faciası tahkikatı
Ölenlerden bir kısmı dün, hazin törenle ve göz yaşlarile de f nedildi
Vukuf ehli bugün vapurda bir keşif yapacak, savcı yapılan
tahkikatta şimdiye kadar elde edilen neticeyi anlattı
«Çorum» vapuru faciasının tah . klkatına ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Hâdisenin vukuunu müteakip tahkikata başlayan savcı yardımcı Isrmd&n Tank Onat, dün de geç vakte kadar Galata Yolcu Salonun da Beşinci Şubedeki büroda soruş turmolanna devam etmiş, gemi mürettebatından ve rıhtım hamallarından bazılarının ifadelerini al
Asıl hazin
Taraf
umartesi akşamı, Galata rıhtımında, vukua gelen hailenin biz© gösterdiği s, hakikatler var. Evvelâ
bu facianın mes’uHyeti kimlere aittir. Bu nokta şimdiden bulanık bir hale sokulmaktadır. Vukuf ehli badirenin nasıl meydana geldiğini tesbit edecektir. Amma şimdiden İdareciler, kaba bati, gemiye başka ad ve etiket altında tehlikeli mal gönderen tacirlere yüklemek istiyorlar. Ta biatti© sahte etiket altrnda infilâk ve iştial kudreti çok olan mevaddı normal şekillerde ambar lara sevkettirenler çok kabahatlidirler. Onlar hakkında en ağır cezai hükümler tatbik edilmelidir. Nitekim önce de, mühim bir infilâkta, böyle sahte etiket altında ambara konulan mallar â-mil olmuşlardır. Bu ciheti tebarüz ettiren Denizyollarının yetkili şahsiyeti, bu harekete cüret eden tacirlerin ne gibi bir cezaya çarpılmış olduklarını hikâye ve İfade etmemiştir.
Maamafîh bu gibi sahte adlar altında tehlikeli mevaddı gemilere sokanların cürümleri ne kadar ağır olursa olsun, Denizyollarının kapalı ambarlara insanları, koyun sürüleri gibi doldurarak, her hangi bir ihtimalde, dışarı çıkamıyacak bir mevkide bulundurması hiç de muahazayı mucip değil midir?
Halkın seyahat ve sefer arzusu pek çok olabilir, idare ve hükümet elindeki imkânlarla bu i-şi sağlar, sıhhî ve fennî imkânlar aşılınca da bu faaliyete bir fasıla verilir. Halbuki biz elimizdeki vasıtalara bakmadan radyo da her gün, nasıl, halkı yurt i-çinde seyahate, sefere teşvik e-diyoruz. Hakikatte ise radyo bize: «25 yıllık halk hükümetleri münakale işini bir türlü yoluna koyamamıştır. Binaenaleyh zaruri bir ihtiyaç olmadıkça zinhar Türk vatandaşı yerinden kımıl-danıamalıdır. Vatan ve memlekete hizmet böyle sakin durmakla olur demelidir.»
Yalnız vapurlarda değil trenlerdeki İzdihamın bir sebebi de, hükümetlerin esbabını bir türlü hazırlamadan yaptıkları bu bitmez, tükenmez teşviklerdir. Çorum faciasına benzer haileler, 4er an vapurlarda ve trenlerde tahakkuk edebilir. Durumun İcap ettirdiği kadar böyle elim hâdiseler olmuyorsa bunu ancak ta-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ingilterede “ fevkalâde ahval,, ilân edildi
Limanlardaki grevlerin genişlemesi üzerine Kral, bir beyanname imzaladı
Ingiliz askerleri, bir vapuru tahliyeye_gidiyor (Foto A. P.f
Londra 11 a.a. (Afp) — İngiltere hükümeti, Londra limanlarındaki grevin genişlemesi üzerine fevkalâde ahval ilân edilmesine lüzum
gösterdiğinden kabine, bugün saat 12.30 da Bucklngham Sarayında Kralın başkanlığında fevkalâde bir toplantı yapmış, Kral «fevkalâde ahval» beyannamesini İmzalamış -
Kralın başkanlığındaki fevk^Iâ -de toplantıda Başbakanlık Lordu Lord Morrifion, fevkalâde toplantılar Lordu Addison, içişleri Bakanı Chuter, Çalışma Bakanı Isaacs, U-laştırma Bakanı Alfred Barnis bulunmuşlardır.
(Devamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Hanedana
mensup kadınlar
Facianın sebebi
Facianın ne sebeple meydana geldiği henllz kat'l olarak tesbit e-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
MISIR-LİBYA HUDUDU
Dün kapatıldı
Ulaştırma Bakanı gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı dün İstanbula geldi
Bingazi: 11 (AP.) — Halen Londraya gitmekte olan Emir Said îdris El Sünusî’nin, Mısır hükümeti tarafından dağıtılan Uhuvveti îslâmiye cemiyetinin 3
eski üyesine melce temin etmesi siyasî gelişmelere yol açmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)

Bakan, Çorum vapurundaki yangın faciası mes’ullerinin cezalandırılacağını söyledi
Çorum vapurunda vuku bulan 1 mize gelmiştir. Kemal Satır doğ-faciayı tetkik etmek üzere Ulaş- ruca Denizyollarına gelerek hâ-tırma Bakanı Dr. Kemal Satır dişe hakkında ilgililerden etraf-dün saat 11,30 da uçakla şehri-1 (Devamı Sa. 5 8ü. 1 dej
Trumanın kongreye sunduğu malî rapor r---------- ------------ —
£ Başkan, “Dostlarımız, kendi refahlarile dünya barışının tahakkukunun} S Amerikanın ekonomik kudretine bağlı bulunduğunu bilmektedirler^diyor (
Tito Batı'ya dönmediğini söylüyor
Ekseriyet, federal bir hükümet teşkiline taraftar
Londra: 11 (Nafen) — Biç «Dünya federal hükümeti» nin kurulması için tecrübelerde bulu* nulmaktadır. Dünya halklarının bu husustaki fikirlerini anlamak için soruşturmalar yapılmakta » dır. Şimdiye kadar Ingilterede Belçika, Danimarkada ve Alman» yada birer şehir seçilmiş ve ora» larda anket büroları açılmıştır. Elde edilen neticeler şunlardır:
Ingilterede Chelmsford: reyle» rini kullananların yüzde 82.5 dün ya federal hükümetinin kurulmasına taraftar.
Belçikada Nivelles: Reylerini kullananların yüzde 91 i boyla (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Komünizme karşı (Asya Birliği)...
Çankayşek, Japonyanın da Birliğe iltihakını temin için
Demiryolları için hariçten uzun vâdeli kredi alınacak
İlk plânda yapılacak 3200 kilometre demiryolu için bir milyar sar/edilecek
Ankara: 11 (Hususi) — Muh-| Elâzığ - Muş hattı: Genç İBtaa-telif istikametlerde ve kısımlar- yonu İle Muş arasında sekiz kı-da yapılmakta olan demiryolları- sim üzerinde inşaata devam edil mum bugünkü dürumu şu mer- [mektedir. Bu kısımlar için 40 kezdedir:_____________(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Vahdettin’in eşi Türk vatandaşlığına kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — istiklâl savaşının milli zaferle bitmesini müteakip bir İngiliz kruvazörü ile memleketten firar eden ve San
Remo'da vefat eden
son Osmanlı
Padişahı 6. Mehmet Vahdettinln eşi Davut kızı 1312 doğumlu Sa -diye Müveddct Çiftçl’nin vatandaş lığımıza alınması Bakanlar Kuru, lunca kararlaştırılmıştır.
Büyük Millet Meclisinin son top Jantlarından birinde yapılan ve eakit hanedanla evlenmiş ve ko. çalarının ölümünden sonra onlarla
Yugoslavya, siyasî maksatlarla olmamak şarti-le, yapılacak yardımı kabule hazır
Millî Talebe Federasyonu dün, ilk kongresini yaptı
hiç bir İlişiği kalmamış bulunan kadınların memlekete gelebilmesini sağlayan kanun tadili bu suret, le ilk defa bu kadın hakkında uy.
gülenmiş bulunmaktadır.
Tarım Bakam, mahsul
Belgrat, 11 (AP) — Mareşal Tito dün akşam, Yugoslavyanın, Yunanistanda, çetecilerle hükümet kuvvetleri arasında yapılan mücadelenin tesirlerinden masun kalmak için Yunanistan hududunu «tedrieen kapamak» arzusunda olduğunu açıklamıştır.
Mareşal, harbin sonunda Ital-yadan alınmış olan Istriya'du Fola limanında resmen kırk bin kadar tahmin edilen bir halk top lııluğu önünde konuşarak demiştir ki:
«Karintiya'daki haklarımızdan vazgeçmiyeceğiz. Triyestenin I-talyaya iadesine hiç bir zaman muvafakat etmiyeceğiz. Yunan hududunu tedricen kapatarak, çalışan adamlarımızın mutazarrır olmalarını önl’.receğiz. istikraz istiyoruz ve alabilirsek hem bize faydası olacak, hem de verenler bundan istlfg^e edeceklerdir.» (Dovamı Sa. 8 Sü. 2 de)
sızlıkla beklenilmekte olan ekonomik işler raporunda, hükümetin, millî ekonominin düşüklüğe doğru aldığı meyli durdurmak i-çin, federal bütçeyi aşan sarfiya ta girişmeye hazır olduğunu bildirmiş ve şunları beyan etmiştir:
«Ekonomik ve sosyal aksaklıklar vukuu, federal bütçede yer alabilecek geçici bir açıktan çok daha vâhim olur.»
Ayni zamanda başkan, Birleşik Amerika tarihindeki en yük sek refah mertebesini gerçekleş-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Vali ve Kaymakamlar arasında değişiklik
İzmit Valisinin istifa edeeeği söyleniyor, İstanbul Valisinin değişeceğine ihtimal verilmiyor
Mc. Arthurla görüşecek
Türkiye Talebe Birlikleri, Dünya Gençlik Teşkilâtına katılmak
Faydalı yağmurlar
Yurdun her köşesine yağmakta devam ediyor Şehrimizde pazar günü akşamından itibaren başlıyan yağmur dün de bütün gün ve gece fasılalı olarak devan) etmiştir. Yağmur bilhassa sebze bahçelerine ve yazlık ekime faydalı olmuştur.
Yağmur, Istanbulda olduğu gibi yurdun "bir çok köşelerine de yağmış ve faydalı olmuştur.
İzmit, 11 (Hususî) — Kocaeil-(Dovamı Sa. ö 8ü. s do)
karan vererek bir beyanname neşretti
iyidir, diyor
Balıkesir C. B. P. ilçe | başkanı Bakanların söz- I terini tutmadığını sert I bir lisanla anlattı j
Balıkesir, 11 (Telefonla) — Pazar günli saat 21,30 da Bandırmadan şehrimize gelen Tarım Bakanı Cavit Oral gece Atatürk Park gazinosunda şerefine verilen ziyafette hazır bulunmuştur. Bugün Baat 10,30 da belediye nikâh salonunda çiftçilerin iştiraki ile bir toplantı yapılmıştır. Ovu köyü muhtarı kooperatiflerden ve köyleri ormana on kilometreden uzak olduğundan faydalana-madıklarından şikâyet etmiştir. Bilâhare C.H.P. ilçe başkanı, bakanların, bir derdin konsültasyonunu yapmalarının gerektiğini ifade, etmiş, gelirin fabrikaya o-lan ihtiyacını belirterek 14 Mart (Devamı 8a. 5 8ü. 3 do)
Valiler ve vali ve belediye reis muavinleriyle kaymakamlar arasında yapılacak olan değişikliklere dair verilen haberlere kaydı ihtiyatla bakılmaktadır. Bu hususta hazırlanan liste, 27 Temmuz akşamına kadar Cumhurbaşkanının tasdikine arzedilmlş olacaktır. Cumhurbaşkanının bu listeyi aynen tasdik edip etmiye-ceği henüz bilinmemektedir.
İstanbul Belediye reis muavin-
(Devaını Sa. 5 Sü. 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
6 Ekim'de açılacak İstanbul Sergisine hazırlıklar
»Japonya Fatihi* Gl. Mc. Arthu* run yeni bir fotoğrafı (Foto: A.P.),
Manila 11 a.a. (Afp) — Başkan Quirino ile Mareşal ŞanJ£ay-ŞeS| bugün yeni bir toplantı yapmışlaH dır.
Yetjklll kaynaklardan bildirildi -ğino göre, iki devlet adamı, Pasl. tik Birliğine zemin teşkil etmeM (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
(Yâ hafız!)
ULÜNAY
Dünkü toplantıda bu lunanlardan bir kısmı
.(Yazısı 2 inci Bayfadadır>
Serginin açılacağı S yor ve Sergi Sarayı
A Yazısı 6 iuei sayfada),
SALI 12 Sahibi: Safa Kılıçboğlu idare: Nuruosmanlye No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah & Samilial
TEMMUZ 1949 İSTANBUL Telefon l 20795—25188 12 inci Yıl, No. 3701 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Sayış,: 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftalarile meşhur elişi ve model mecmuasının türkçe İlâve ve hediyell 833 üncü sayısı geldi. Net Kltabev),
Çorum faciası kurbanlarından bir kısmı dün gözyaşları arasında (tef nedildi. n
"Çorum,, yangın faciası tahkikatı
Ölenlerden bir kısmı dün, hazin törenle ve göz yaşlarile de f nedildi
Vukuf ehli bugün vapurda bir keşif yapacak, savcı yapılan
tahkikatta şimdiye kadar elde edilen neticeyi anlattı
«Çorum» vapuru faciasının tah . klkatına ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Hâdisenin vukuunu müteakip tahkikata başlayan savcı yardımcı Isrmd&n Tank Onat, dün de geç vakte kadar Galata Yolcu Salonun da Beşinci Şubedeki büroda soruş turmolanna devam etmiş, gemi mürettebatından ve rıhtım hamallarından bazılarının ifadelerini al
Asıl hazin
Taraf
umartesi akşamı, Galata rıhtımında, vukua gelen hailenin biz© gösterdiği s, hakikatler var. Evvelâ
bu facianın mes’uHyeti kimlere aittir. Bu nokta şimdiden bulanık bir hale sokulmaktadır. Vukuf ehli badirenin nasıl meydana geldiğini tesbit edecektir. Amma şimdiden İdareciler, kaba bati, gemiye başka ad ve etiket altında tehlikeli mal gönderen tacirlere yüklemek istiyorlar. Ta biatti© sahte etiket altrnda infilâk ve iştial kudreti çok olan mevaddı normal şekillerde ambar lara sevkettirenler çok kabahatlidirler. Onlar hakkında en ağır cezai hükümler tatbik edilmelidir. Nitekim önce de, mühim bir infilâkta, böyle sahte etiket altında ambara konulan mallar â-mil olmuşlardır. Bu ciheti tebarüz ettiren Denizyollarının yetkili şahsiyeti, bu harekete cüret eden tacirlerin ne gibi bir cezaya çarpılmış olduklarını hikâye ve İfade etmemiştir.
Maamafîh bu gibi sahte adlar altında tehlikeli mevaddı gemilere sokanların cürümleri ne kadar ağır olursa olsun, Denizyollarının kapalı ambarlara insanları, koyun sürüleri gibi doldurarak, her hangi bir ihtimalde, dışarı çıkamıyacak bir mevkide bulundurması hiç de muahazayı mucip değil midir?
Halkın seyahat ve sefer arzusu pek çok olabilir, idare ve hükümet elindeki imkânlarla bu i-şi sağlar, sıhhî ve fennî imkânlar aşılınca da bu faaliyete bir fasıla verilir. Halbuki biz elimizdeki vasıtalara bakmadan radyo da her gün, nasıl, halkı yurt i-çinde seyahate, sefere teşvik e-diyoruz. Hakikatte ise radyo bize: «25 yıllık halk hükümetleri münakale işini bir türlü yoluna koyamamıştır. Binaenaleyh zaruri bir ihtiyaç olmadıkça zinhar Türk vatandaşı yerinden kımıl-danıamalıdır. Vatan ve memlekete hizmet böyle sakin durmakla olur demelidir.»
Yalnız vapurlarda değil trenlerdeki İzdihamın bir sebebi de, hükümetlerin esbabını bir türlü hazırlamadan yaptıkları bu bitmez, tükenmez teşviklerdir. Çorum faciasına benzer haileler, 4er an vapurlarda ve trenlerde tahakkuk edebilir. Durumun İcap ettirdiği kadar böyle elim hâdiseler olmuyorsa bunu ancak ta-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ingilterede “ fevkalâde ahval,, ilân edildi
Limanlardaki grevlerin genişlemesi üzerine Kral, bir beyanname imzaladı
Ingiliz askerleri, bir vapuru tahliyeye_gidiyor (Foto A. P.f
Londra 11 a.a. (Afp) — İngiltere hükümeti, Londra limanlarındaki grevin genişlemesi üzerine fevkalâde ahval ilân edilmesine lüzum
gösterdiğinden kabine, bugün saat 12.30 da Bucklngham Sarayında Kralın başkanlığında fevkalâde bir toplantı yapmış, Kral «fevkalâde ahval» beyannamesini İmzalamış -
Kralın başkanlığındaki fevk^Iâ -de toplantıda Başbakanlık Lordu Lord Morrifion, fevkalâde toplantılar Lordu Addison, içişleri Bakanı Chuter, Çalışma Bakanı Isaacs, U-laştırma Bakanı Alfred Barnis bulunmuşlardır.
(Devamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Hanedana
mensup kadınlar
Facianın sebebi
Facianın ne sebeple meydana geldiği henllz kat'l olarak tesbit e-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
MISIR-LİBYA HUDUDU
Dün kapatıldı
Ulaştırma Bakanı gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı dün İstanbula geldi
Bingazi: 11 (AP.) — Halen Londraya gitmekte olan Emir Said îdris El Sünusî’nin, Mısır hükümeti tarafından dağıtılan Uhuvveti îslâmiye cemiyetinin 3
eski üyesine melce temin etmesi siyasî gelişmelere yol açmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)

Bakan, Çorum vapurundaki yangın faciası mes’ullerinin cezalandırılacağını söyledi
Çorum vapurunda vuku bulan 1 mize gelmiştir. Kemal Satır doğ-faciayı tetkik etmek üzere Ulaş- ruca Denizyollarına gelerek hâ-tırma Bakanı Dr. Kemal Satır dişe hakkında ilgililerden etraf-dün saat 11,30 da uçakla şehri-1 (Devamı Sa. 5 8ü. 1 dej
Trumanın kongreye sunduğu malî rapor r---------- ------------ —
£ Başkan, “Dostlarımız, kendi refahlarile dünya barışının tahakkukunun} S Amerikanın ekonomik kudretine bağlı bulunduğunu bilmektedirler^diyor (
Tito Batı'ya dönmediğini söylüyor
Ekseriyet, federal bir hükümet teşkiline taraftar
Londra: 11 (Nafen) — Biç «Dünya federal hükümeti» nin kurulması için tecrübelerde bulu* nulmaktadır. Dünya halklarının bu husustaki fikirlerini anlamak için soruşturmalar yapılmakta » dır. Şimdiye kadar Ingilterede Belçika, Danimarkada ve Alman» yada birer şehir seçilmiş ve ora» larda anket büroları açılmıştır. Elde edilen neticeler şunlardır:
Ingilterede Chelmsford: reyle» rini kullananların yüzde 82.5 dün ya federal hükümetinin kurulmasına taraftar.
Belçikada Nivelles: Reylerini kullananların yüzde 91 i boyla (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Komünizme karşı (Asya Birliği)...
Çankayşek, Japonyanın da Birliğe iltihakını temin için
Demiryolları için hariçten uzun vâdeli kredi alınacak
İlk plânda yapılacak 3200 kilometre demiryolu için bir milyar sar/edilecek
Ankara: 11 (Hususi) — Muh-| Elâzığ - Muş hattı: Genç İBtaa-telif istikametlerde ve kısımlar- yonu İle Muş arasında sekiz kı-da yapılmakta olan demiryolları- sim üzerinde inşaata devam edil mum bugünkü dürumu şu mer- [mektedir. Bu kısımlar için 40 kezdedir:_____________(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Vahdettin’in eşi Türk vatandaşlığına kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — istiklâl savaşının milli zaferle bitmesini müteakip bir İngiliz kruvazörü ile memleketten firar eden ve San
Remo'da vefat eden
son Osmanlı
Padişahı 6. Mehmet Vahdettinln eşi Davut kızı 1312 doğumlu Sa -diye Müveddct Çiftçl’nin vatandaş lığımıza alınması Bakanlar Kuru, lunca kararlaştırılmıştır.
Büyük Millet Meclisinin son top Jantlarından birinde yapılan ve eakit hanedanla evlenmiş ve ko. çalarının ölümünden sonra onlarla
Yugoslavya, siyasî maksatlarla olmamak şarti-le, yapılacak yardımı kabule hazır
Millî Talebe Federasyonu dün, ilk kongresini yaptı
hiç bir İlişiği kalmamış bulunan kadınların memlekete gelebilmesini sağlayan kanun tadili bu suret, le ilk defa bu kadın hakkında uy.
gülenmiş bulunmaktadır.
Tarım Bakam, mahsul
Belgrat, 11 (AP) — Mareşal Tito dün akşam, Yugoslavyanın, Yunanistanda, çetecilerle hükümet kuvvetleri arasında yapılan mücadelenin tesirlerinden masun kalmak için Yunanistan hududunu «tedrieen kapamak» arzusunda olduğunu açıklamıştır.
Mareşal, harbin sonunda Ital-yadan alınmış olan Istriya'du Fola limanında resmen kırk bin kadar tahmin edilen bir halk top lııluğu önünde konuşarak demiştir ki:
«Karintiya'daki haklarımızdan vazgeçmiyeceğiz. Triyestenin I-talyaya iadesine hiç bir zaman muvafakat etmiyeceğiz. Yunan hududunu tedricen kapatarak, çalışan adamlarımızın mutazarrır olmalarını önl’.receğiz. istikraz istiyoruz ve alabilirsek hem bize faydası olacak, hem de verenler bundan istlfg^e edeceklerdir.» (Dovamı Sa. 8 Sü. 2 de)
sızlıkla beklenilmekte olan ekonomik işler raporunda, hükümetin, millî ekonominin düşüklüğe doğru aldığı meyli durdurmak i-çin, federal bütçeyi aşan sarfiya ta girişmeye hazır olduğunu bildirmiş ve şunları beyan etmiştir:
«Ekonomik ve sosyal aksaklıklar vukuu, federal bütçede yer alabilecek geçici bir açıktan çok daha vâhim olur.»
Ayni zamanda başkan, Birleşik Amerika tarihindeki en yük sek refah mertebesini gerçekleş-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Vali ve Kaymakamlar arasında değişiklik
İzmit Valisinin istifa edeeeği söyleniyor, İstanbul Valisinin değişeceğine ihtimal verilmiyor
Mc. Arthurla görüşecek
Türkiye Talebe Birlikleri, Dünya Gençlik Teşkilâtına katılmak
Faydalı yağmurlar
Yurdun her köşesine yağmakta devam ediyor Şehrimizde pazar günü akşamından itibaren başlıyan yağmur dün de bütün gün ve gece fasılalı olarak devan) etmiştir. Yağmur bilhassa sebze bahçelerine ve yazlık ekime faydalı olmuştur.
Yağmur, Istanbulda olduğu gibi yurdun "bir çok köşelerine de yağmış ve faydalı olmuştur.
İzmit, 11 (Hususî) — Kocaeil-(Dovamı Sa. ö 8ü. s do)
karan vererek bir beyanname neşretti
iyidir, diyor
Balıkesir C. B. P. ilçe | başkanı Bakanların söz- I terini tutmadığını sert I bir lisanla anlattı j
Balıkesir, 11 (Telefonla) — Pazar günli saat 21,30 da Bandırmadan şehrimize gelen Tarım Bakanı Cavit Oral gece Atatürk Park gazinosunda şerefine verilen ziyafette hazır bulunmuştur. Bugün Baat 10,30 da belediye nikâh salonunda çiftçilerin iştiraki ile bir toplantı yapılmıştır. Ovu köyü muhtarı kooperatiflerden ve köyleri ormana on kilometreden uzak olduğundan faydalana-madıklarından şikâyet etmiştir. Bilâhare C.H.P. ilçe başkanı, bakanların, bir derdin konsültasyonunu yapmalarının gerektiğini ifade, etmiş, gelirin fabrikaya o-lan ihtiyacını belirterek 14 Mart (Devamı 8a. 5 8ü. 3 do)
Valiler ve vali ve belediye reis muavinleriyle kaymakamlar arasında yapılacak olan değişikliklere dair verilen haberlere kaydı ihtiyatla bakılmaktadır. Bu hususta hazırlanan liste, 27 Temmuz akşamına kadar Cumhurbaşkanının tasdikine arzedilmlş olacaktır. Cumhurbaşkanının bu listeyi aynen tasdik edip etmiye-ceği henüz bilinmemektedir.
İstanbul Belediye reis muavin-
(Devaını Sa. 5 Sü. 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
6 Ekim'de açılacak İstanbul Sergisine hazırlıklar
»Japonya Fatihi* Gl. Mc. Arthu* run yeni bir fotoğrafı (Foto: A.P.),
Manila 11 a.a. (Afp) — Başkan Quirino ile Mareşal ŞanJ£ay-ŞeS| bugün yeni bir toplantı yapmışlaH dır.
Yetjklll kaynaklardan bildirildi -ğino göre, iki devlet adamı, Pasl. tik Birliğine zemin teşkil etmeM (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
(Yâ hafız!)
ULÜNAY
Dünkü toplantıda bu lunanlardan bir kısmı
.(Yazısı 2 inci Bayfadadır>
Serginin açılacağı S yor ve Sergi Sarayı
A Yazısı 6 iuei sayfada),
SALI 12 Sahibi: Safa Kılıçboğlu idare: Nuruosmanlye No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah & Samilial
TEMMUZ 1949 İSTANBUL Telefon l 20795—25188 12 inci Yıl, No. 3701 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Sayış,: 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftalarile meşhur elişi ve model mecmuasının türkçe İlâve ve hediyell 833 üncü sayısı geldi. Net Kltabev),
Çorum faciası kurbanlarından bir kısmı dün gözyaşları arasında (tef nedildi. n
"Çorum,, yangın faciası tahkikatı
Ölenlerden bir kısmı dün, hazin törenle ve göz yaşlarile de f nedildi
Vukuf ehli bugün vapurda bir keşif yapacak, savcı yapılan
tahkikatta şimdiye kadar elde edilen neticeyi anlattı
«Çorum» vapuru faciasının tah . klkatına ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Hâdisenin vukuunu müteakip tahkikata başlayan savcı yardımcı Isrmd&n Tank Onat, dün de geç vakte kadar Galata Yolcu Salonun da Beşinci Şubedeki büroda soruş turmolanna devam etmiş, gemi mürettebatından ve rıhtım hamallarından bazılarının ifadelerini al
Asıl hazin
Taraf
umartesi akşamı, Galata rıhtımında, vukua gelen hailenin biz© gösterdiği s, hakikatler var. Evvelâ
bu facianın mes’uHyeti kimlere aittir. Bu nokta şimdiden bulanık bir hale sokulmaktadır. Vukuf ehli badirenin nasıl meydana geldiğini tesbit edecektir. Amma şimdiden İdareciler, kaba bati, gemiye başka ad ve etiket altında tehlikeli mal gönderen tacirlere yüklemek istiyorlar. Ta biatti© sahte etiket altrnda infilâk ve iştial kudreti çok olan mevaddı normal şekillerde ambar lara sevkettirenler çok kabahatlidirler. Onlar hakkında en ağır cezai hükümler tatbik edilmelidir. Nitekim önce de, mühim bir infilâkta, böyle sahte etiket altında ambara konulan mallar â-mil olmuşlardır. Bu ciheti tebarüz ettiren Denizyollarının yetkili şahsiyeti, bu harekete cüret eden tacirlerin ne gibi bir cezaya çarpılmış olduklarını hikâye ve İfade etmemiştir.
Maamafîh bu gibi sahte adlar altında tehlikeli mevaddı gemilere sokanların cürümleri ne kadar ağır olursa olsun, Denizyollarının kapalı ambarlara insanları, koyun sürüleri gibi doldurarak, her hangi bir ihtimalde, dışarı çıkamıyacak bir mevkide bulundurması hiç de muahazayı mucip değil midir?
Halkın seyahat ve sefer arzusu pek çok olabilir, idare ve hükümet elindeki imkânlarla bu i-şi sağlar, sıhhî ve fennî imkânlar aşılınca da bu faaliyete bir fasıla verilir. Halbuki biz elimizdeki vasıtalara bakmadan radyo da her gün, nasıl, halkı yurt i-çinde seyahate, sefere teşvik e-diyoruz. Hakikatte ise radyo bize: «25 yıllık halk hükümetleri münakale işini bir türlü yoluna koyamamıştır. Binaenaleyh zaruri bir ihtiyaç olmadıkça zinhar Türk vatandaşı yerinden kımıl-danıamalıdır. Vatan ve memlekete hizmet böyle sakin durmakla olur demelidir.»
Yalnız vapurlarda değil trenlerdeki İzdihamın bir sebebi de, hükümetlerin esbabını bir türlü hazırlamadan yaptıkları bu bitmez, tükenmez teşviklerdir. Çorum faciasına benzer haileler, 4er an vapurlarda ve trenlerde tahakkuk edebilir. Durumun İcap ettirdiği kadar böyle elim hâdiseler olmuyorsa bunu ancak ta-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ingilterede “ fevkalâde ahval,, ilân edildi
Limanlardaki grevlerin genişlemesi üzerine Kral, bir beyanname imzaladı
Ingiliz askerleri, bir vapuru tahliyeye_gidiyor (Foto A. P.f
Londra 11 a.a. (Afp) — İngiltere hükümeti, Londra limanlarındaki grevin genişlemesi üzerine fevkalâde ahval ilân edilmesine lüzum
gösterdiğinden kabine, bugün saat 12.30 da Bucklngham Sarayında Kralın başkanlığında fevkalâde bir toplantı yapmış, Kral «fevkalâde ahval» beyannamesini İmzalamış -
Kralın başkanlığındaki fevk^Iâ -de toplantıda Başbakanlık Lordu Lord Morrifion, fevkalâde toplantılar Lordu Addison, içişleri Bakanı Chuter, Çalışma Bakanı Isaacs, U-laştırma Bakanı Alfred Barnis bulunmuşlardır.
(Devamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Hanedana
mensup kadınlar
Facianın sebebi
Facianın ne sebeple meydana geldiği henllz kat'l olarak tesbit e-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
MISIR-LİBYA HUDUDU
Dün kapatıldı
Ulaştırma Bakanı gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı dün İstanbula geldi
Bingazi: 11 (AP.) — Halen Londraya gitmekte olan Emir Said îdris El Sünusî’nin, Mısır hükümeti tarafından dağıtılan Uhuvveti îslâmiye cemiyetinin 3
eski üyesine melce temin etmesi siyasî gelişmelere yol açmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)

Bakan, Çorum vapurundaki yangın faciası mes’ullerinin cezalandırılacağını söyledi
Çorum vapurunda vuku bulan 1 mize gelmiştir. Kemal Satır doğ-faciayı tetkik etmek üzere Ulaş- ruca Denizyollarına gelerek hâ-tırma Bakanı Dr. Kemal Satır dişe hakkında ilgililerden etraf-dün saat 11,30 da uçakla şehri-1 (Devamı Sa. 5 8ü. 1 dej
Trumanın kongreye sunduğu malî rapor r---------- ------------ —
£ Başkan, “Dostlarımız, kendi refahlarile dünya barışının tahakkukunun} S Amerikanın ekonomik kudretine bağlı bulunduğunu bilmektedirler^diyor (
Tito Batı'ya dönmediğini söylüyor
Ekseriyet, federal bir hükümet teşkiline taraftar
Londra: 11 (Nafen) — Biç «Dünya federal hükümeti» nin kurulması için tecrübelerde bulu* nulmaktadır. Dünya halklarının bu husustaki fikirlerini anlamak için soruşturmalar yapılmakta » dır. Şimdiye kadar Ingilterede Belçika, Danimarkada ve Alman» yada birer şehir seçilmiş ve ora» larda anket büroları açılmıştır. Elde edilen neticeler şunlardır:
Ingilterede Chelmsford: reyle» rini kullananların yüzde 82.5 dün ya federal hükümetinin kurulmasına taraftar.
Belçikada Nivelles: Reylerini kullananların yüzde 91 i boyla (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Komünizme karşı (Asya Birliği)...
Çankayşek, Japonyanın da Birliğe iltihakını temin için
Demiryolları için hariçten uzun vâdeli kredi alınacak
İlk plânda yapılacak 3200 kilometre demiryolu için bir milyar sar/edilecek
Ankara: 11 (Hususi) — Muh-| Elâzığ - Muş hattı: Genç İBtaa-telif istikametlerde ve kısımlar- yonu İle Muş arasında sekiz kı-da yapılmakta olan demiryolları- sim üzerinde inşaata devam edil mum bugünkü dürumu şu mer- [mektedir. Bu kısımlar için 40 kezdedir:_____________(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Vahdettin’in eşi Türk vatandaşlığına kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — istiklâl savaşının milli zaferle bitmesini müteakip bir İngiliz kruvazörü ile memleketten firar eden ve San
Remo'da vefat eden
son Osmanlı
Padişahı 6. Mehmet Vahdettinln eşi Davut kızı 1312 doğumlu Sa -diye Müveddct Çiftçl’nin vatandaş lığımıza alınması Bakanlar Kuru, lunca kararlaştırılmıştır.
Büyük Millet Meclisinin son top Jantlarından birinde yapılan ve eakit hanedanla evlenmiş ve ko. çalarının ölümünden sonra onlarla
Yugoslavya, siyasî maksatlarla olmamak şarti-le, yapılacak yardımı kabule hazır
Millî Talebe Federasyonu dün, ilk kongresini yaptı
hiç bir İlişiği kalmamış bulunan kadınların memlekete gelebilmesini sağlayan kanun tadili bu suret, le ilk defa bu kadın hakkında uy.
gülenmiş bulunmaktadır.
Tarım Bakam, mahsul
Belgrat, 11 (AP) — Mareşal Tito dün akşam, Yugoslavyanın, Yunanistanda, çetecilerle hükümet kuvvetleri arasında yapılan mücadelenin tesirlerinden masun kalmak için Yunanistan hududunu «tedrieen kapamak» arzusunda olduğunu açıklamıştır.
Mareşal, harbin sonunda Ital-yadan alınmış olan Istriya'du Fola limanında resmen kırk bin kadar tahmin edilen bir halk top lııluğu önünde konuşarak demiştir ki:
«Karintiya'daki haklarımızdan vazgeçmiyeceğiz. Triyestenin I-talyaya iadesine hiç bir zaman muvafakat etmiyeceğiz. Yunan hududunu tedricen kapatarak, çalışan adamlarımızın mutazarrır olmalarını önl’.receğiz. istikraz istiyoruz ve alabilirsek hem bize faydası olacak, hem de verenler bundan istlfg^e edeceklerdir.» (Dovamı Sa. 8 Sü. 2 de)
sızlıkla beklenilmekte olan ekonomik işler raporunda, hükümetin, millî ekonominin düşüklüğe doğru aldığı meyli durdurmak i-çin, federal bütçeyi aşan sarfiya ta girişmeye hazır olduğunu bildirmiş ve şunları beyan etmiştir:
«Ekonomik ve sosyal aksaklıklar vukuu, federal bütçede yer alabilecek geçici bir açıktan çok daha vâhim olur.»
Ayni zamanda başkan, Birleşik Amerika tarihindeki en yük sek refah mertebesini gerçekleş-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Vali ve Kaymakamlar arasında değişiklik
İzmit Valisinin istifa edeeeği söyleniyor, İstanbul Valisinin değişeceğine ihtimal verilmiyor
Mc. Arthurla görüşecek
Türkiye Talebe Birlikleri, Dünya Gençlik Teşkilâtına katılmak
Faydalı yağmurlar
Yurdun her köşesine yağmakta devam ediyor Şehrimizde pazar günü akşamından itibaren başlıyan yağmur dün de bütün gün ve gece fasılalı olarak devan) etmiştir. Yağmur bilhassa sebze bahçelerine ve yazlık ekime faydalı olmuştur.
Yağmur, Istanbulda olduğu gibi yurdun "bir çok köşelerine de yağmış ve faydalı olmuştur.
İzmit, 11 (Hususî) — Kocaeil-(Dovamı Sa. ö 8ü. s do)
karan vererek bir beyanname neşretti
iyidir, diyor
Balıkesir C. B. P. ilçe | başkanı Bakanların söz- I terini tutmadığını sert I bir lisanla anlattı j
Balıkesir, 11 (Telefonla) — Pazar günli saat 21,30 da Bandırmadan şehrimize gelen Tarım Bakanı Cavit Oral gece Atatürk Park gazinosunda şerefine verilen ziyafette hazır bulunmuştur. Bugün Baat 10,30 da belediye nikâh salonunda çiftçilerin iştiraki ile bir toplantı yapılmıştır. Ovu köyü muhtarı kooperatiflerden ve köyleri ormana on kilometreden uzak olduğundan faydalana-madıklarından şikâyet etmiştir. Bilâhare C.H.P. ilçe başkanı, bakanların, bir derdin konsültasyonunu yapmalarının gerektiğini ifade, etmiş, gelirin fabrikaya o-lan ihtiyacını belirterek 14 Mart (Devamı 8a. 5 8ü. 3 do)
Valiler ve vali ve belediye reis muavinleriyle kaymakamlar arasında yapılacak olan değişikliklere dair verilen haberlere kaydı ihtiyatla bakılmaktadır. Bu hususta hazırlanan liste, 27 Temmuz akşamına kadar Cumhurbaşkanının tasdikine arzedilmlş olacaktır. Cumhurbaşkanının bu listeyi aynen tasdik edip etmiye-ceği henüz bilinmemektedir.
İstanbul Belediye reis muavin-
(Devaını Sa. 5 Sü. 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
6 Ekim'de açılacak İstanbul Sergisine hazırlıklar
»Japonya Fatihi* Gl. Mc. Arthu* run yeni bir fotoğrafı (Foto: A.P.),
Manila 11 a.a. (Afp) — Başkan Quirino ile Mareşal ŞanJ£ay-ŞeS| bugün yeni bir toplantı yapmışlaH dır.
Yetjklll kaynaklardan bildirildi -ğino göre, iki devlet adamı, Pasl. tik Birliğine zemin teşkil etmeM (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
(Yâ hafız!)
ULÜNAY
Dünkü toplantıda bu lunanlardan bir kısmı
.(Yazısı 2 inci Bayfadadır>
Serginin açılacağı S yor ve Sergi Sarayı
A Yazısı 6 iuei sayfada),
SALI 12 Sahibi: Safa Kılıçboğlu idare: Nuruosmanlye No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah & Samilial
TEMMUZ 1949 İSTANBUL Telefon l 20795—25188 12 inci Yıl, No. 3701 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Sayış,: 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftalarile meşhur elişi ve model mecmuasının türkçe İlâve ve hediyell 833 üncü sayısı geldi. Net Kltabev),
Çorum faciası kurbanlarından bir kısmı dün gözyaşları arasında (tef nedildi. n
"Çorum,, yangın faciası tahkikatı
Ölenlerden bir kısmı dün, hazin törenle ve göz yaşlarile de f nedildi
Vukuf ehli bugün vapurda bir keşif yapacak, savcı yapılan
tahkikatta şimdiye kadar elde edilen neticeyi anlattı
«Çorum» vapuru faciasının tah . klkatına ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Hâdisenin vukuunu müteakip tahkikata başlayan savcı yardımcı Isrmd&n Tank Onat, dün de geç vakte kadar Galata Yolcu Salonun da Beşinci Şubedeki büroda soruş turmolanna devam etmiş, gemi mürettebatından ve rıhtım hamallarından bazılarının ifadelerini al
Asıl hazin
Taraf
umartesi akşamı, Galata rıhtımında, vukua gelen hailenin biz© gösterdiği s, hakikatler var. Evvelâ
bu facianın mes’uHyeti kimlere aittir. Bu nokta şimdiden bulanık bir hale sokulmaktadır. Vukuf ehli badirenin nasıl meydana geldiğini tesbit edecektir. Amma şimdiden İdareciler, kaba bati, gemiye başka ad ve etiket altında tehlikeli mal gönderen tacirlere yüklemek istiyorlar. Ta biatti© sahte etiket altrnda infilâk ve iştial kudreti çok olan mevaddı normal şekillerde ambar lara sevkettirenler çok kabahatlidirler. Onlar hakkında en ağır cezai hükümler tatbik edilmelidir. Nitekim önce de, mühim bir infilâkta, böyle sahte etiket altında ambara konulan mallar â-mil olmuşlardır. Bu ciheti tebarüz ettiren Denizyollarının yetkili şahsiyeti, bu harekete cüret eden tacirlerin ne gibi bir cezaya çarpılmış olduklarını hikâye ve İfade etmemiştir.
Maamafîh bu gibi sahte adlar altında tehlikeli mevaddı gemilere sokanların cürümleri ne kadar ağır olursa olsun, Denizyollarının kapalı ambarlara insanları, koyun sürüleri gibi doldurarak, her hangi bir ihtimalde, dışarı çıkamıyacak bir mevkide bulundurması hiç de muahazayı mucip değil midir?
Halkın seyahat ve sefer arzusu pek çok olabilir, idare ve hükümet elindeki imkânlarla bu i-şi sağlar, sıhhî ve fennî imkânlar aşılınca da bu faaliyete bir fasıla verilir. Halbuki biz elimizdeki vasıtalara bakmadan radyo da her gün, nasıl, halkı yurt i-çinde seyahate, sefere teşvik e-diyoruz. Hakikatte ise radyo bize: «25 yıllık halk hükümetleri münakale işini bir türlü yoluna koyamamıştır. Binaenaleyh zaruri bir ihtiyaç olmadıkça zinhar Türk vatandaşı yerinden kımıl-danıamalıdır. Vatan ve memlekete hizmet böyle sakin durmakla olur demelidir.»
Yalnız vapurlarda değil trenlerdeki İzdihamın bir sebebi de, hükümetlerin esbabını bir türlü hazırlamadan yaptıkları bu bitmez, tükenmez teşviklerdir. Çorum faciasına benzer haileler, 4er an vapurlarda ve trenlerde tahakkuk edebilir. Durumun İcap ettirdiği kadar böyle elim hâdiseler olmuyorsa bunu ancak ta-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ingilterede “ fevkalâde ahval,, ilân edildi
Limanlardaki grevlerin genişlemesi üzerine Kral, bir beyanname imzaladı
Ingiliz askerleri, bir vapuru tahliyeye_gidiyor (Foto A. P.f
Londra 11 a.a. (Afp) — İngiltere hükümeti, Londra limanlarındaki grevin genişlemesi üzerine fevkalâde ahval ilân edilmesine lüzum
gösterdiğinden kabine, bugün saat 12.30 da Bucklngham Sarayında Kralın başkanlığında fevkalâde bir toplantı yapmış, Kral «fevkalâde ahval» beyannamesini İmzalamış -
Kralın başkanlığındaki fevk^Iâ -de toplantıda Başbakanlık Lordu Lord Morrifion, fevkalâde toplantılar Lordu Addison, içişleri Bakanı Chuter, Çalışma Bakanı Isaacs, U-laştırma Bakanı Alfred Barnis bulunmuşlardır.
(Devamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Hanedana
mensup kadınlar
Facianın sebebi
Facianın ne sebeple meydana geldiği henllz kat'l olarak tesbit e-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
MISIR-LİBYA HUDUDU
Dün kapatıldı
Ulaştırma Bakanı gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı dün İstanbula geldi
Bingazi: 11 (AP.) — Halen Londraya gitmekte olan Emir Said îdris El Sünusî’nin, Mısır hükümeti tarafından dağıtılan Uhuvveti îslâmiye cemiyetinin 3
eski üyesine melce temin etmesi siyasî gelişmelere yol açmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)

Bakan, Çorum vapurundaki yangın faciası mes’ullerinin cezalandırılacağını söyledi
Çorum vapurunda vuku bulan 1 mize gelmiştir. Kemal Satır doğ-faciayı tetkik etmek üzere Ulaş- ruca Denizyollarına gelerek hâ-tırma Bakanı Dr. Kemal Satır dişe hakkında ilgililerden etraf-dün saat 11,30 da uçakla şehri-1 (Devamı Sa. 5 8ü. 1 dej
Trumanın kongreye sunduğu malî rapor r---------- ------------ —
£ Başkan, “Dostlarımız, kendi refahlarile dünya barışının tahakkukunun} S Amerikanın ekonomik kudretine bağlı bulunduğunu bilmektedirler^diyor (
Tito Batı'ya dönmediğini söylüyor
Ekseriyet, federal bir hükümet teşkiline taraftar
Londra: 11 (Nafen) — Biç «Dünya federal hükümeti» nin kurulması için tecrübelerde bulu* nulmaktadır. Dünya halklarının bu husustaki fikirlerini anlamak için soruşturmalar yapılmakta » dır. Şimdiye kadar Ingilterede Belçika, Danimarkada ve Alman» yada birer şehir seçilmiş ve ora» larda anket büroları açılmıştır. Elde edilen neticeler şunlardır:
Ingilterede Chelmsford: reyle» rini kullananların yüzde 82.5 dün ya federal hükümetinin kurulmasına taraftar.
Belçikada Nivelles: Reylerini kullananların yüzde 91 i boyla (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Komünizme karşı (Asya Birliği)...
Çankayşek, Japonyanın da Birliğe iltihakını temin için
Demiryolları için hariçten uzun vâdeli kredi alınacak
İlk plânda yapılacak 3200 kilometre demiryolu için bir milyar sar/edilecek
Ankara: 11 (Hususi) — Muh-| Elâzığ - Muş hattı: Genç İBtaa-telif istikametlerde ve kısımlar- yonu İle Muş arasında sekiz kı-da yapılmakta olan demiryolları- sim üzerinde inşaata devam edil mum bugünkü dürumu şu mer- [mektedir. Bu kısımlar için 40 kezdedir:_____________(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Vahdettin’in eşi Türk vatandaşlığına kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — istiklâl savaşının milli zaferle bitmesini müteakip bir İngiliz kruvazörü ile memleketten firar eden ve San
Remo'da vefat eden
son Osmanlı
Padişahı 6. Mehmet Vahdettinln eşi Davut kızı 1312 doğumlu Sa -diye Müveddct Çiftçl’nin vatandaş lığımıza alınması Bakanlar Kuru, lunca kararlaştırılmıştır.
Büyük Millet Meclisinin son top Jantlarından birinde yapılan ve eakit hanedanla evlenmiş ve ko. çalarının ölümünden sonra onlarla
Yugoslavya, siyasî maksatlarla olmamak şarti-le, yapılacak yardımı kabule hazır
Millî Talebe Federasyonu dün, ilk kongresini yaptı
hiç bir İlişiği kalmamış bulunan kadınların memlekete gelebilmesini sağlayan kanun tadili bu suret, le ilk defa bu kadın hakkında uy.
gülenmiş bulunmaktadır.
Tarım Bakam, mahsul
Belgrat, 11 (AP) — Mareşal Tito dün akşam, Yugoslavyanın, Yunanistanda, çetecilerle hükümet kuvvetleri arasında yapılan mücadelenin tesirlerinden masun kalmak için Yunanistan hududunu «tedrieen kapamak» arzusunda olduğunu açıklamıştır.
Mareşal, harbin sonunda Ital-yadan alınmış olan Istriya'du Fola limanında resmen kırk bin kadar tahmin edilen bir halk top lııluğu önünde konuşarak demiştir ki:
«Karintiya'daki haklarımızdan vazgeçmiyeceğiz. Triyestenin I-talyaya iadesine hiç bir zaman muvafakat etmiyeceğiz. Yunan hududunu tedricen kapatarak, çalışan adamlarımızın mutazarrır olmalarını önl’.receğiz. istikraz istiyoruz ve alabilirsek hem bize faydası olacak, hem de verenler bundan istlfg^e edeceklerdir.» (Dovamı Sa. 8 Sü. 2 de)
sızlıkla beklenilmekte olan ekonomik işler raporunda, hükümetin, millî ekonominin düşüklüğe doğru aldığı meyli durdurmak i-çin, federal bütçeyi aşan sarfiya ta girişmeye hazır olduğunu bildirmiş ve şunları beyan etmiştir:
«Ekonomik ve sosyal aksaklıklar vukuu, federal bütçede yer alabilecek geçici bir açıktan çok daha vâhim olur.»
Ayni zamanda başkan, Birleşik Amerika tarihindeki en yük sek refah mertebesini gerçekleş-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Vali ve Kaymakamlar arasında değişiklik
İzmit Valisinin istifa edeeeği söyleniyor, İstanbul Valisinin değişeceğine ihtimal verilmiyor
Mc. Arthurla görüşecek
Türkiye Talebe Birlikleri, Dünya Gençlik Teşkilâtına katılmak
Faydalı yağmurlar
Yurdun her köşesine yağmakta devam ediyor Şehrimizde pazar günü akşamından itibaren başlıyan yağmur dün de bütün gün ve gece fasılalı olarak devan) etmiştir. Yağmur bilhassa sebze bahçelerine ve yazlık ekime faydalı olmuştur.
Yağmur, Istanbulda olduğu gibi yurdun "bir çok köşelerine de yağmış ve faydalı olmuştur.
İzmit, 11 (Hususî) — Kocaeil-(Dovamı Sa. ö 8ü. s do)
karan vererek bir beyanname neşretti
iyidir, diyor
Balıkesir C. B. P. ilçe | başkanı Bakanların söz- I terini tutmadığını sert I bir lisanla anlattı j
Balıkesir, 11 (Telefonla) — Pazar günli saat 21,30 da Bandırmadan şehrimize gelen Tarım Bakanı Cavit Oral gece Atatürk Park gazinosunda şerefine verilen ziyafette hazır bulunmuştur. Bugün Baat 10,30 da belediye nikâh salonunda çiftçilerin iştiraki ile bir toplantı yapılmıştır. Ovu köyü muhtarı kooperatiflerden ve köyleri ormana on kilometreden uzak olduğundan faydalana-madıklarından şikâyet etmiştir. Bilâhare C.H.P. ilçe başkanı, bakanların, bir derdin konsültasyonunu yapmalarının gerektiğini ifade, etmiş, gelirin fabrikaya o-lan ihtiyacını belirterek 14 Mart (Devamı 8a. 5 8ü. 3 do)
Valiler ve vali ve belediye reis muavinleriyle kaymakamlar arasında yapılacak olan değişikliklere dair verilen haberlere kaydı ihtiyatla bakılmaktadır. Bu hususta hazırlanan liste, 27 Temmuz akşamına kadar Cumhurbaşkanının tasdikine arzedilmlş olacaktır. Cumhurbaşkanının bu listeyi aynen tasdik edip etmiye-ceği henüz bilinmemektedir.
İstanbul Belediye reis muavin-
(Devaını Sa. 5 Sü. 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
6 Ekim'de açılacak İstanbul Sergisine hazırlıklar
»Japonya Fatihi* Gl. Mc. Arthu* run yeni bir fotoğrafı (Foto: A.P.),
Manila 11 a.a. (Afp) — Başkan Quirino ile Mareşal ŞanJ£ay-ŞeS| bugün yeni bir toplantı yapmışlaH dır.
Yetjklll kaynaklardan bildirildi -ğino göre, iki devlet adamı, Pasl. tik Birliğine zemin teşkil etmeM (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
(Yâ hafız!)
ULÜNAY
Dünkü toplantıda bu lunanlardan bir kısmı
.(Yazısı 2 inci Bayfadadır>
Serginin açılacağı S yor ve Sergi Sarayı
A Yazısı 6 iuei sayfada),
SALI 12 Sahibi: Safa Kılıçboğlu idare: Nuruosmanlye No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah & Samilial
TEMMUZ 1949 İSTANBUL Telefon l 20795—25188 12 inci Yıl, No. 3701 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Sayış,: 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftalarile meşhur elişi ve model mecmuasının türkçe İlâve ve hediyell 833 üncü sayısı geldi. Net Kltabev),
Çorum faciası kurbanlarından bir kısmı dün gözyaşları arasında (tef nedildi. n
"Çorum,, yangın faciası tahkikatı
Ölenlerden bir kısmı dün, hazin törenle ve göz yaşlarile de f nedildi
Vukuf ehli bugün vapurda bir keşif yapacak, savcı yapılan
tahkikatta şimdiye kadar elde edilen neticeyi anlattı
«Çorum» vapuru faciasının tah . klkatına ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Hâdisenin vukuunu müteakip tahkikata başlayan savcı yardımcı Isrmd&n Tank Onat, dün de geç vakte kadar Galata Yolcu Salonun da Beşinci Şubedeki büroda soruş turmolanna devam etmiş, gemi mürettebatından ve rıhtım hamallarından bazılarının ifadelerini al
Asıl hazin
Taraf
umartesi akşamı, Galata rıhtımında, vukua gelen hailenin biz© gösterdiği s, hakikatler var. Evvelâ
bu facianın mes’uHyeti kimlere aittir. Bu nokta şimdiden bulanık bir hale sokulmaktadır. Vukuf ehli badirenin nasıl meydana geldiğini tesbit edecektir. Amma şimdiden İdareciler, kaba bati, gemiye başka ad ve etiket altında tehlikeli mal gönderen tacirlere yüklemek istiyorlar. Ta biatti© sahte etiket altrnda infilâk ve iştial kudreti çok olan mevaddı normal şekillerde ambar lara sevkettirenler çok kabahatlidirler. Onlar hakkında en ağır cezai hükümler tatbik edilmelidir. Nitekim önce de, mühim bir infilâkta, böyle sahte etiket altında ambara konulan mallar â-mil olmuşlardır. Bu ciheti tebarüz ettiren Denizyollarının yetkili şahsiyeti, bu harekete cüret eden tacirlerin ne gibi bir cezaya çarpılmış olduklarını hikâye ve İfade etmemiştir.
Maamafîh bu gibi sahte adlar altında tehlikeli mevaddı gemilere sokanların cürümleri ne kadar ağır olursa olsun, Denizyollarının kapalı ambarlara insanları, koyun sürüleri gibi doldurarak, her hangi bir ihtimalde, dışarı çıkamıyacak bir mevkide bulundurması hiç de muahazayı mucip değil midir?
Halkın seyahat ve sefer arzusu pek çok olabilir, idare ve hükümet elindeki imkânlarla bu i-şi sağlar, sıhhî ve fennî imkânlar aşılınca da bu faaliyete bir fasıla verilir. Halbuki biz elimizdeki vasıtalara bakmadan radyo da her gün, nasıl, halkı yurt i-çinde seyahate, sefere teşvik e-diyoruz. Hakikatte ise radyo bize: «25 yıllık halk hükümetleri münakale işini bir türlü yoluna koyamamıştır. Binaenaleyh zaruri bir ihtiyaç olmadıkça zinhar Türk vatandaşı yerinden kımıl-danıamalıdır. Vatan ve memlekete hizmet böyle sakin durmakla olur demelidir.»
Yalnız vapurlarda değil trenlerdeki İzdihamın bir sebebi de, hükümetlerin esbabını bir türlü hazırlamadan yaptıkları bu bitmez, tükenmez teşviklerdir. Çorum faciasına benzer haileler, 4er an vapurlarda ve trenlerde tahakkuk edebilir. Durumun İcap ettirdiği kadar böyle elim hâdiseler olmuyorsa bunu ancak ta-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ingilterede “ fevkalâde ahval,, ilân edildi
Limanlardaki grevlerin genişlemesi üzerine Kral, bir beyanname imzaladı
Ingiliz askerleri, bir vapuru tahliyeye_gidiyor (Foto A. P.f
Londra 11 a.a. (Afp) — İngiltere hükümeti, Londra limanlarındaki grevin genişlemesi üzerine fevkalâde ahval ilân edilmesine lüzum
gösterdiğinden kabine, bugün saat 12.30 da Bucklngham Sarayında Kralın başkanlığında fevkalâde bir toplantı yapmış, Kral «fevkalâde ahval» beyannamesini İmzalamış -
Kralın başkanlığındaki fevk^Iâ -de toplantıda Başbakanlık Lordu Lord Morrifion, fevkalâde toplantılar Lordu Addison, içişleri Bakanı Chuter, Çalışma Bakanı Isaacs, U-laştırma Bakanı Alfred Barnis bulunmuşlardır.
(Devamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Hanedana
mensup kadınlar
Facianın sebebi
Facianın ne sebeple meydana geldiği henllz kat'l olarak tesbit e-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
MISIR-LİBYA HUDUDU
Dün kapatıldı
Ulaştırma Bakanı gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı dün İstanbula geldi
Bingazi: 11 (AP.) — Halen Londraya gitmekte olan Emir Said îdris El Sünusî’nin, Mısır hükümeti tarafından dağıtılan Uhuvveti îslâmiye cemiyetinin 3
eski üyesine melce temin etmesi siyasî gelişmelere yol açmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)

Bakan, Çorum vapurundaki yangın faciası mes’ullerinin cezalandırılacağını söyledi
Çorum vapurunda vuku bulan 1 mize gelmiştir. Kemal Satır doğ-faciayı tetkik etmek üzere Ulaş- ruca Denizyollarına gelerek hâ-tırma Bakanı Dr. Kemal Satır dişe hakkında ilgililerden etraf-dün saat 11,30 da uçakla şehri-1 (Devamı Sa. 5 8ü. 1 dej
Trumanın kongreye sunduğu malî rapor r---------- ------------ —
£ Başkan, “Dostlarımız, kendi refahlarile dünya barışının tahakkukunun} S Amerikanın ekonomik kudretine bağlı bulunduğunu bilmektedirler^diyor (
Tito Batı'ya dönmediğini söylüyor
Ekseriyet, federal bir hükümet teşkiline taraftar
Londra: 11 (Nafen) — Biç «Dünya federal hükümeti» nin kurulması için tecrübelerde bulu* nulmaktadır. Dünya halklarının bu husustaki fikirlerini anlamak için soruşturmalar yapılmakta » dır. Şimdiye kadar Ingilterede Belçika, Danimarkada ve Alman» yada birer şehir seçilmiş ve ora» larda anket büroları açılmıştır. Elde edilen neticeler şunlardır:
Ingilterede Chelmsford: reyle» rini kullananların yüzde 82.5 dün ya federal hükümetinin kurulmasına taraftar.
Belçikada Nivelles: Reylerini kullananların yüzde 91 i boyla (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Komünizme karşı (Asya Birliği)...
Çankayşek, Japonyanın da Birliğe iltihakını temin için
Demiryolları için hariçten uzun vâdeli kredi alınacak
İlk plânda yapılacak 3200 kilometre demiryolu için bir milyar sar/edilecek
Ankara: 11 (Hususi) — Muh-| Elâzığ - Muş hattı: Genç İBtaa-telif istikametlerde ve kısımlar- yonu İle Muş arasında sekiz kı-da yapılmakta olan demiryolları- sim üzerinde inşaata devam edil mum bugünkü dürumu şu mer- [mektedir. Bu kısımlar için 40 kezdedir:_____________(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Vahdettin’in eşi Türk vatandaşlığına kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — istiklâl savaşının milli zaferle bitmesini müteakip bir İngiliz kruvazörü ile memleketten firar eden ve San
Remo'da vefat eden
son Osmanlı
Padişahı 6. Mehmet Vahdettinln eşi Davut kızı 1312 doğumlu Sa -diye Müveddct Çiftçl’nin vatandaş lığımıza alınması Bakanlar Kuru, lunca kararlaştırılmıştır.
Büyük Millet Meclisinin son top Jantlarından birinde yapılan ve eakit hanedanla evlenmiş ve ko. çalarının ölümünden sonra onlarla
Yugoslavya, siyasî maksatlarla olmamak şarti-le, yapılacak yardımı kabule hazır
Millî Talebe Federasyonu dün, ilk kongresini yaptı
hiç bir İlişiği kalmamış bulunan kadınların memlekete gelebilmesini sağlayan kanun tadili bu suret, le ilk defa bu kadın hakkında uy.
gülenmiş bulunmaktadır.
Tarım Bakam, mahsul
Belgrat, 11 (AP) — Mareşal Tito dün akşam, Yugoslavyanın, Yunanistanda, çetecilerle hükümet kuvvetleri arasında yapılan mücadelenin tesirlerinden masun kalmak için Yunanistan hududunu «tedrieen kapamak» arzusunda olduğunu açıklamıştır.
Mareşal, harbin sonunda Ital-yadan alınmış olan Istriya'du Fola limanında resmen kırk bin kadar tahmin edilen bir halk top lııluğu önünde konuşarak demiştir ki:
«Karintiya'daki haklarımızdan vazgeçmiyeceğiz. Triyestenin I-talyaya iadesine hiç bir zaman muvafakat etmiyeceğiz. Yunan hududunu tedricen kapatarak, çalışan adamlarımızın mutazarrır olmalarını önl’.receğiz. istikraz istiyoruz ve alabilirsek hem bize faydası olacak, hem de verenler bundan istlfg^e edeceklerdir.» (Dovamı Sa. 8 Sü. 2 de)
sızlıkla beklenilmekte olan ekonomik işler raporunda, hükümetin, millî ekonominin düşüklüğe doğru aldığı meyli durdurmak i-çin, federal bütçeyi aşan sarfiya ta girişmeye hazır olduğunu bildirmiş ve şunları beyan etmiştir:
«Ekonomik ve sosyal aksaklıklar vukuu, federal bütçede yer alabilecek geçici bir açıktan çok daha vâhim olur.»
Ayni zamanda başkan, Birleşik Amerika tarihindeki en yük sek refah mertebesini gerçekleş-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Vali ve Kaymakamlar arasında değişiklik
İzmit Valisinin istifa edeeeği söyleniyor, İstanbul Valisinin değişeceğine ihtimal verilmiyor
Mc. Arthurla görüşecek
Türkiye Talebe Birlikleri, Dünya Gençlik Teşkilâtına katılmak
Faydalı yağmurlar
Yurdun her köşesine yağmakta devam ediyor Şehrimizde pazar günü akşamından itibaren başlıyan yağmur dün de bütün gün ve gece fasılalı olarak devan) etmiştir. Yağmur bilhassa sebze bahçelerine ve yazlık ekime faydalı olmuştur.
Yağmur, Istanbulda olduğu gibi yurdun "bir çok köşelerine de yağmış ve faydalı olmuştur.
İzmit, 11 (Hususî) — Kocaeil-(Dovamı Sa. ö 8ü. s do)
karan vererek bir beyanname neşretti
iyidir, diyor
Balıkesir C. B. P. ilçe | başkanı Bakanların söz- I terini tutmadığını sert I bir lisanla anlattı j
Balıkesir, 11 (Telefonla) — Pazar günli saat 21,30 da Bandırmadan şehrimize gelen Tarım Bakanı Cavit Oral gece Atatürk Park gazinosunda şerefine verilen ziyafette hazır bulunmuştur. Bugün Baat 10,30 da belediye nikâh salonunda çiftçilerin iştiraki ile bir toplantı yapılmıştır. Ovu köyü muhtarı kooperatiflerden ve köyleri ormana on kilometreden uzak olduğundan faydalana-madıklarından şikâyet etmiştir. Bilâhare C.H.P. ilçe başkanı, bakanların, bir derdin konsültasyonunu yapmalarının gerektiğini ifade, etmiş, gelirin fabrikaya o-lan ihtiyacını belirterek 14 Mart (Devamı 8a. 5 8ü. 3 do)
Valiler ve vali ve belediye reis muavinleriyle kaymakamlar arasında yapılacak olan değişikliklere dair verilen haberlere kaydı ihtiyatla bakılmaktadır. Bu hususta hazırlanan liste, 27 Temmuz akşamına kadar Cumhurbaşkanının tasdikine arzedilmlş olacaktır. Cumhurbaşkanının bu listeyi aynen tasdik edip etmiye-ceği henüz bilinmemektedir.
İstanbul Belediye reis muavin-
(Devaını Sa. 5 Sü. 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
6 Ekim'de açılacak İstanbul Sergisine hazırlıklar
»Japonya Fatihi* Gl. Mc. Arthu* run yeni bir fotoğrafı (Foto: A.P.),
Manila 11 a.a. (Afp) — Başkan Quirino ile Mareşal ŞanJ£ay-ŞeS| bugün yeni bir toplantı yapmışlaH dır.
Yetjklll kaynaklardan bildirildi -ğino göre, iki devlet adamı, Pasl. tik Birliğine zemin teşkil etmeM (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
(Yâ hafız!)
ULÜNAY
Dünkü toplantıda bu lunanlardan bir kısmı
.(Yazısı 2 inci Bayfadadır>
Serginin açılacağı S yor ve Sergi Sarayı
A Yazısı 6 iuei sayfada),
SALI 12 Sahibi: Safa Kılıçboğlu idare: Nuruosmanlye No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah & Samilial
TEMMUZ 1949 İSTANBUL Telefon l 20795—25188 12 inci Yıl, No. 3701 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Sayış,: 10 Kuruş Dünyanın en büyük patronlu ve renkli paftalarile meşhur elişi ve model mecmuasının türkçe İlâve ve hediyell 833 üncü sayısı geldi. Net Kltabev),
Çorum faciası kurbanlarından bir kısmı dün gözyaşları arasında (tef nedildi. n
"Çorum,, yangın faciası tahkikatı
Ölenlerden bir kısmı dün, hazin törenle ve göz yaşlarile de f nedildi
Vukuf ehli bugün vapurda bir keşif yapacak, savcı yapılan
tahkikatta şimdiye kadar elde edilen neticeyi anlattı
«Çorum» vapuru faciasının tah . klkatına ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Hâdisenin vukuunu müteakip tahkikata başlayan savcı yardımcı Isrmd&n Tank Onat, dün de geç vakte kadar Galata Yolcu Salonun da Beşinci Şubedeki büroda soruş turmolanna devam etmiş, gemi mürettebatından ve rıhtım hamallarından bazılarının ifadelerini al
Asıl hazin
Taraf
umartesi akşamı, Galata rıhtımında, vukua gelen hailenin biz© gösterdiği s, hakikatler var. Evvelâ
bu facianın mes’uHyeti kimlere aittir. Bu nokta şimdiden bulanık bir hale sokulmaktadır. Vukuf ehli badirenin nasıl meydana geldiğini tesbit edecektir. Amma şimdiden İdareciler, kaba bati, gemiye başka ad ve etiket altında tehlikeli mal gönderen tacirlere yüklemek istiyorlar. Ta biatti© sahte etiket altrnda infilâk ve iştial kudreti çok olan mevaddı normal şekillerde ambar lara sevkettirenler çok kabahatlidirler. Onlar hakkında en ağır cezai hükümler tatbik edilmelidir. Nitekim önce de, mühim bir infilâkta, böyle sahte etiket altında ambara konulan mallar â-mil olmuşlardır. Bu ciheti tebarüz ettiren Denizyollarının yetkili şahsiyeti, bu harekete cüret eden tacirlerin ne gibi bir cezaya çarpılmış olduklarını hikâye ve İfade etmemiştir.
Maamafîh bu gibi sahte adlar altında tehlikeli mevaddı gemilere sokanların cürümleri ne kadar ağır olursa olsun, Denizyollarının kapalı ambarlara insanları, koyun sürüleri gibi doldurarak, her hangi bir ihtimalde, dışarı çıkamıyacak bir mevkide bulundurması hiç de muahazayı mucip değil midir?
Halkın seyahat ve sefer arzusu pek çok olabilir, idare ve hükümet elindeki imkânlarla bu i-şi sağlar, sıhhî ve fennî imkânlar aşılınca da bu faaliyete bir fasıla verilir. Halbuki biz elimizdeki vasıtalara bakmadan radyo da her gün, nasıl, halkı yurt i-çinde seyahate, sefere teşvik e-diyoruz. Hakikatte ise radyo bize: «25 yıllık halk hükümetleri münakale işini bir türlü yoluna koyamamıştır. Binaenaleyh zaruri bir ihtiyaç olmadıkça zinhar Türk vatandaşı yerinden kımıl-danıamalıdır. Vatan ve memlekete hizmet böyle sakin durmakla olur demelidir.»
Yalnız vapurlarda değil trenlerdeki İzdihamın bir sebebi de, hükümetlerin esbabını bir türlü hazırlamadan yaptıkları bu bitmez, tükenmez teşviklerdir. Çorum faciasına benzer haileler, 4er an vapurlarda ve trenlerde tahakkuk edebilir. Durumun İcap ettirdiği kadar böyle elim hâdiseler olmuyorsa bunu ancak ta-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Ingilterede “ fevkalâde ahval,, ilân edildi
Limanlardaki grevlerin genişlemesi üzerine Kral, bir beyanname imzaladı
Ingiliz askerleri, bir vapuru tahliyeye_gidiyor (Foto A. P.f
Londra 11 a.a. (Afp) — İngiltere hükümeti, Londra limanlarındaki grevin genişlemesi üzerine fevkalâde ahval ilân edilmesine lüzum
gösterdiğinden kabine, bugün saat 12.30 da Bucklngham Sarayında Kralın başkanlığında fevkalâde bir toplantı yapmış, Kral «fevkalâde ahval» beyannamesini İmzalamış -
Kralın başkanlığındaki fevk^Iâ -de toplantıda Başbakanlık Lordu Lord Morrifion, fevkalâde toplantılar Lordu Addison, içişleri Bakanı Chuter, Çalışma Bakanı Isaacs, U-laştırma Bakanı Alfred Barnis bulunmuşlardır.
(Devamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Hanedana
mensup kadınlar
Facianın sebebi
Facianın ne sebeple meydana geldiği henllz kat'l olarak tesbit e-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
MISIR-LİBYA HUDUDU
Dün kapatıldı
Ulaştırma Bakanı gazetecilerle görüşürken
Ulaştırma Bakanı dün İstanbula geldi
Bingazi: 11 (AP.) — Halen Londraya gitmekte olan Emir Said îdris El Sünusî’nin, Mısır hükümeti tarafından dağıtılan Uhuvveti îslâmiye cemiyetinin 3
eski üyesine melce temin etmesi siyasî gelişmelere yol açmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)

Bakan, Çorum vapurundaki yangın faciası mes’ullerinin cezalandırılacağını söyledi
Çorum vapurunda vuku bulan 1 mize gelmiştir. Kemal Satır doğ-faciayı tetkik etmek üzere Ulaş- ruca Denizyollarına gelerek hâ-tırma Bakanı Dr. Kemal Satır dişe hakkında ilgililerden etraf-dün saat 11,30 da uçakla şehri-1 (Devamı Sa. 5 8ü. 1 dej
Trumanın kongreye sunduğu malî rapor r---------- ------------ —
£ Başkan, “Dostlarımız, kendi refahlarile dünya barışının tahakkukunun} S Amerikanın ekonomik kudretine bağlı bulunduğunu bilmektedirler^diyor (
Tito Batı'ya dönmediğini söylüyor
Ekseriyet, federal bir hükümet teşkiline taraftar
Londra: 11 (Nafen) — Biç «Dünya federal hükümeti» nin kurulması için tecrübelerde bulu* nulmaktadır. Dünya halklarının bu husustaki fikirlerini anlamak için soruşturmalar yapılmakta » dır. Şimdiye kadar Ingilterede Belçika, Danimarkada ve Alman» yada birer şehir seçilmiş ve ora» larda anket büroları açılmıştır. Elde edilen neticeler şunlardır:
Ingilterede Chelmsford: reyle» rini kullananların yüzde 82.5 dün ya federal hükümetinin kurulmasına taraftar.
Belçikada Nivelles: Reylerini kullananların yüzde 91 i boyla (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Komünizme karşı (Asya Birliği)...
Çankayşek, Japonyanın da Birliğe iltihakını temin için
Demiryolları için hariçten uzun vâdeli kredi alınacak
İlk plânda yapılacak 3200 kilometre demiryolu için bir milyar sar/edilecek
Ankara: 11 (Hususi) — Muh-| Elâzığ - Muş hattı: Genç İBtaa-telif istikametlerde ve kısımlar- yonu İle Muş arasında sekiz kı-da yapılmakta olan demiryolları- sim üzerinde inşaata devam edil mum bugünkü dürumu şu mer- [mektedir. Bu kısımlar için 40 kezdedir:_____________(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Vahdettin’in eşi Türk vatandaşlığına kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — istiklâl savaşının milli zaferle bitmesini müteakip bir İngiliz kruvazörü ile memleketten firar eden ve San
Remo'da vefat eden
son Osmanlı
Padişahı 6. Mehmet Vahdettinln eşi Davut kızı 1312 doğumlu Sa -diye Müveddct Çiftçl’nin vatandaş lığımıza alınması Bakanlar Kuru, lunca kararlaştırılmıştır.
Büyük Millet Meclisinin son top Jantlarından birinde yapılan ve eakit hanedanla evlenmiş ve ko. çalarının ölümünden sonra onlarla
Yugoslavya, siyasî maksatlarla olmamak şarti-le, yapılacak yardımı kabule hazır
Millî Talebe Federasyonu dün, ilk kongresini yaptı
hiç bir İlişiği kalmamış bulunan kadınların memlekete gelebilmesini sağlayan kanun tadili bu suret, le ilk defa bu kadın hakkında uy.
gülenmiş bulunmaktadır.
Tarım Bakam, mahsul
Belgrat, 11 (AP) — Mareşal Tito dün akşam, Yugoslavyanın, Yunanistanda, çetecilerle hükümet kuvvetleri arasında yapılan mücadelenin tesirlerinden masun kalmak için Yunanistan hududunu «tedrieen kapamak» arzusunda olduğunu açıklamıştır.
Mareşal, harbin sonunda Ital-yadan alınmış olan Istriya'du Fola limanında resmen kırk bin kadar tahmin edilen bir halk top lııluğu önünde konuşarak demiştir ki:
«Karintiya'daki haklarımızdan vazgeçmiyeceğiz. Triyestenin I-talyaya iadesine hiç bir zaman muvafakat etmiyeceğiz. Yunan hududunu tedricen kapatarak, çalışan adamlarımızın mutazarrır olmalarını önl’.receğiz. istikraz istiyoruz ve alabilirsek hem bize faydası olacak, hem de verenler bundan istlfg^e edeceklerdir.» (Dovamı Sa. 8 Sü. 2 de)
sızlıkla beklenilmekte olan ekonomik işler raporunda, hükümetin, millî ekonominin düşüklüğe doğru aldığı meyli durdurmak i-çin, federal bütçeyi aşan sarfiya ta girişmeye hazır olduğunu bildirmiş ve şunları beyan etmiştir:
«Ekonomik ve sosyal aksaklıklar vukuu, federal bütçede yer alabilecek geçici bir açıktan çok daha vâhim olur.»
Ayni zamanda başkan, Birleşik Amerika tarihindeki en yük sek refah mertebesini gerçekleş-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Vali ve Kaymakamlar arasında değişiklik
İzmit Valisinin istifa edeeeği söyleniyor, İstanbul Valisinin değişeceğine ihtimal verilmiyor
Mc. Arthurla görüşecek
Türkiye Talebe Birlikleri, Dünya Gençlik Teşkilâtına katılmak
Faydalı yağmurlar
Yurdun her köşesine yağmakta devam ediyor Şehrimizde pazar günü akşamından itibaren başlıyan yağmur dün de bütün gün ve gece fasılalı olarak devan) etmiştir. Yağmur bilhassa sebze bahçelerine ve yazlık ekime faydalı olmuştur.
Yağmur, Istanbulda olduğu gibi yurdun "bir çok köşelerine de yağmış ve faydalı olmuştur.
İzmit, 11 (Hususî) — Kocaeil-(Dovamı Sa. ö 8ü. s do)
karan vererek bir beyanname neşretti
iyidir, diyor
Balıkesir C. B. P. ilçe | başkanı Bakanların söz- I terini tutmadığını sert I bir lisanla anlattı j
Balıkesir, 11 (Telefonla) — Pazar günli saat 21,30 da Bandırmadan şehrimize gelen Tarım Bakanı Cavit Oral gece Atatürk Park gazinosunda şerefine verilen ziyafette hazır bulunmuştur. Bugün Baat 10,30 da belediye nikâh salonunda çiftçilerin iştiraki ile bir toplantı yapılmıştır. Ovu köyü muhtarı kooperatiflerden ve köyleri ormana on kilometreden uzak olduğundan faydalana-madıklarından şikâyet etmiştir. Bilâhare C.H.P. ilçe başkanı, bakanların, bir derdin konsültasyonunu yapmalarının gerektiğini ifade, etmiş, gelirin fabrikaya o-lan ihtiyacını belirterek 14 Mart (Devamı 8a. 5 8ü. 3 do)
Valiler ve vali ve belediye reis muavinleriyle kaymakamlar arasında yapılacak olan değişikliklere dair verilen haberlere kaydı ihtiyatla bakılmaktadır. Bu hususta hazırlanan liste, 27 Temmuz akşamına kadar Cumhurbaşkanının tasdikine arzedilmlş olacaktır. Cumhurbaşkanının bu listeyi aynen tasdik edip etmiye-ceği henüz bilinmemektedir.
İstanbul Belediye reis muavin-
(Devaını Sa. 5 Sü. 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
6 Ekim'de açılacak İstanbul Sergisine hazırlıklar
»Japonya Fatihi* Gl. Mc. Arthu* run yeni bir fotoğrafı (Foto: A.P.),
Manila 11 a.a. (Afp) — Başkan Quirino ile Mareşal ŞanJ£ay-ŞeS| bugün yeni bir toplantı yapmışlaH dır.
Yetjklll kaynaklardan bildirildi -ğino göre, iki devlet adamı, Pasl. tik Birliğine zemin teşkil etmeM (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
(Yâ hafız!)
ULÜNAY
Dünkü toplantıda bu lunanlardan bir kısmı
.(Yazısı 2 inci Bayfadadır>
Serginin açılacağı S yor ve Sergi Sarayı
A Yazısı 6 iuei sayfada),

Comments (0)