ÇARŞAMBA 13 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kıhçboğlu idare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3702 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Geyve ve Mudurnu çayları taştı İzmit 12 (Husus!) — 48 saattir devam!) surette yağan yağmurlardan İzmit ovası su altında kalmış, Geyve Ve Mudurnu çayları da taşmıştır.
Yurd, yeni bir kıtlık tehlikeşile^üz yüze Köylünün yeni yıl tohumluğu 1 Ağustos9a kadar temin edilmezse, gelecek seneki mahsulün de noksan olması ihtimali var
Hazin bir tablo: Facia kurbanlarının cenaze namazı kılınıyor
Konyada köylü, yemsızlik yüzünden hayvanlarını yok bahasına satıyor Kuraklıktan zarar gören müstahsilin vergileri tecil edilecek
Yine hep İstikbal sigası
Çorum faciasının memlekette yarattığı elem ve teessür, gün geçtikçe artan bir şiddetle sürüp gidiyor. Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, evvelki gün, Istanbula koşmuş ve dün bastahanelerl dolaşarak teselliler yağdırdığı gibi gazetecilere de beyanatta bulunmuştur.
Genç Bakanın sözlerinden, hâdise ve felâketten, son derece müteessir olduğunu anlıyoruz kİ buna çok tabii ve yerinde buluyoruz. Her vatandaş gibi Bakan da yu rtd aşların felâketinden ıztırap doymuştur amma, onun hissettiği acıda, başkalarının duyduğu sızıdan biraz fazlalık olması icabettiğinl tahmin ediyoruz. Çünkü nihayet bu ölüm kasırgası, yetmiş, seksen yurtdaşm vücudünü, onun idaresindeki bir Bakanlık teşkilâtı yüzünden, savunmuştur. Tabiî Bakan şimdiden mes’uliyetler hakkında ve hâdisenin hakikî İlleti hakkında kesin bir ifade verecek vaziyette değildir amma görünen köyün kılavuz istemiyeceğine göre ka-pah ambarlara insanların üstüs-te yığılması ve kaçacak hiç bir delik ve menfezin bırakılmaması, her halde, iyi alâmet değildir. Kimyevî veya tıbbî infilâk eczasını yanlış ve yalan etiketlerle gönderenler bulunacak ve onlar da cezalandırılacaklardır.
Dikkat edilecek olursa, saym Kemal Satır da, bu gibi hallerde âdet olan ve arkadaşları diğer Halk Partili Bakanların muttasıl kullandıkları formülleri ve klişeleri aynen tekrarlıyor. Bakanın bütün sözleri, hep, cak ve eek edatlarile, yâni müstakbele matuf olarak sarfolunuyor meselâ diyor ki:
Bu gibi hâdiselerin tekerrü'- etmemesi veyahut daha doğru bir tâbirle en aşağı hadde indirilmesi için lâzımgelen her çeşit tedbirler alınacaktır. Eşya taşınmasına a-lt tüzük üzerinde çalışmakta 1-dlk. Bu çalışmaları hızlandırıp günün şartlarına ve gemilerimizin vasıflarına uygun tüzüğü ha-nrlıyacağız. Bütün gemilerimizin plânlarını tetkik edecek bir heyet teşkil ettik. Bu heyet çalışmalarının neticesini bize bildirecektir. Heyetin göstereceği tâdil ler yapılmadan gemilerin seferine müsaade etvniyeceğiz.»
Amma bütün hu iyi şeyler niçin bu altmış vatandaş öldük-dükten ve yirmisi âlil ve sakat kaldıktan sonra yapılacak da şimdiye kadar niçin yapılmamıştır. Kemal Satır belki şalisen Bakanlık sandalyesine oturalı çok olmamıştır amma bu zat şahsını temsil etmiyor ve kendi adına konuşmuyor.
_______(Devamı Sa. s 8Ü. e da)
Ankara: 12 (Hususî) — Bu yılın mahsul durumunun çok endişe verici olduğu ve bu ağır vaziyeti karşılamak için hükümetin 300 bin ton gibi büyük bir yekûna varan buğday ithali zorunda kaldığı, ayrıca mevcut stokların en büyük bir tasarrufla kullanıl ması için ekmek çeşnisi üzerinde tetkikler yaptığı malûmdur. Bütün bu faaliyet ve tedbirler nihayet günün ihtiyaçlarını karşıla-mıjTi matuf tedbirlerdir. Halbuki gelecek yıl İçin de şimdiden yeni ve esaslı tedbirler alınması gerekmektedir. Bu tedbirlerin a-lınmasında gevşek davranıldığı hakkında ıımımıî bir intiba vardır ve bu yüzden bazı endişeler i-leri sürülmektedir.
Bu konu etrafında bugün Kon-yadan gelen ve ahvale vâkıf bu-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
jlnönünün| Ş Erzurumlu- I lara hitabesi s
Ehli vukuf, “Çorum
JJ
Bulgaristan’dan sun günlerde ilticalar arttı
Dün Edirneye gelen 6 mültecinin anlattığı şayanı dikkat hâdiseler
Edirne: 12 (Telefonla) — Bulgaristandan yurdumuza ilticalar devam ediyor. Temmuz ayı içinde iltica edenler 30 u bulmuştur. Bu sabah da Bulgaristandan 6 kişi iltica etmiştir. Hayatlarım ortaya koyarak ve ölümü göze alarak kaçan bu Bulgarların anlattığına göre artık Bulgaristandaki
Atlantik
Paktı
Taft, paktın tasdikine muarız
Vaşington, 12 (AP.) — Ayan cumhuriyetçi üyelerinden Taft, dün ayan meclisinde Atlantik paletinin tasdiki aleyhinde rey vereceğini, çünkü, bu paktın A-merikayı Avrupa devletlerine as kerî yardım yapmak mecburiyetinde bırakacağına inandığını söylemiştir.
Taft bunun isg, «harbe önayak olabileceği» kanaatini izhar etmiştir.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
|| «Bir bölgede mahsul va- » ziyetinin elverişli olma-
t sı, bize çok ıztırap «
t verecektir.» «
Erzurum 12 (A.A.) — Erzurum da geceyi hususi trenlerinde geçi -ren Cumhur Başkanı ismet İnönü, beraberlerinde Bayındırlık Baltanı Şevket Adalan olduğu halde, dün sabah saat on otuzda Erzurumda tetkiklerine başlamışlardır.
İnönü öğleden evvel beraberinde Ordu Müfettişi ve askeri erkân ol. duğu halde Erzurum civarındaki bazı tesisleri teftiş etmişler, Erzu runı temdidi yolumun mühim bir merhalesi olarak inşası ikmal edil. nıiş olan Deveboynu tünelini yakından görmüşlerdir.
İnönü, öğle yemeğini hususi trenlerinde yemişlerdir. Vali, Ordu Müfettişi ve eşlerile General Seven Yasınkılıç ve Ataç, Cumhur Balkanımızın davetlisi olarak bulunuyorlardı.
öğhdcn sonra sait 15.30 da ye-nlden şehre çıkan Cumhur Başka.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Anbarda; mantar tabancaları, patlayıcı ve kimyevî maddeler bulundu
Düu de, bir kısım kaza kurbanlarının cenazesi hâzin merasimle kaldırıldı. Çorum vapuru kurbanlarının sayısı altmış’a çıktı
İdare adamları
neden değiştiriliyor
Türlü söylentiler arasında, son vali ve kaymakam değişikliklerinin 1950 seçimlerine hazırlık mahiyetinde olduğu yolunda bazı iddialar da var
Belediye reis muavinlerinden Nâzım Arda
idare âmirleri arasında yapılacak olan değişiklikler, muhalif çevrelerde İktidar partisi hükümet lerinin, 950 seçimleri İçin son kozu olarak telâkki edilmekte, C. H. P. nln müzahiri olmayan vali ve kaymakamların kalabalık yerler . den uzaklaştırılması maksadını güttüğü söylenmektedir.
________(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
N u h’u n
Bevin, Türkiye Büyük Elçisi le dün görüştü
Londra, 12 (A.A.) — (Reu-
ter): Türkiyenin Londra Büyük Elçisi Cevat Açıkalın dün Dışişleri Bakanlığında Bevini ziyaret etmiştir.
Siyasî müşahitler, Büyük Elçi nin, bu fırsattan faydalanarak, gelecek ay Stresburg’ta toplanacak olan Avrupa konseyinin açı lış oturumuna Türkiyenin dâve-ti hakkında Bevinden malûmat istediğini sanıyorlar.
Mayıs ayında Londrada imzalanan Avrupa statüsü gereğince, Türkiye ile Yunanistanın üye o-larak dahil olmak hususundaki müracaatlarını incelemeğe Bakanlar kojıseyi memur bulunmak tadır.
Dün ehlivukuf Çorum vapuru nda incelemeler yaparken.
Çorum vapuru faciasının adli tahkikatına devam edilmektedir.
Facianın nasıl ve ne sebeple mey dana geldiği hususunda verecekleri rapora büyilk bir önem atfedüen İlmi eiıll vukuf dün vaka mahaJın. de tetkiklerine başlamıştır.
Zeytinburnu askeri fabrikalar teknik müdürü Tahsin Alpay, U-* Jaştırma Bakanlığı deniz nakliyat dairesi başkanı Burhanettin Yeni, sey, Kimya enstitüsü - Ord. Prof e. sörü Arnd, Teknik Üniversite makine fakültesi dekanı' îınami Civa-rjtu, Devlet Denizyolları gemi kur tarma mütehassısı Reesc. yüksek
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
GalatasaraylI Relıa İzmit
Üniversite gençliği dün
gemisini arayanlar
Valiyi ziyaret etti
Gençler, ısrarla, otobüslerde yüksek tahsil talebesine tenzilât yapılmasını istediler Türkiye Milıl
Talebe Fcderasyo nu adına 40 kişilik bir talebe heyeti, dün saat 10.30 da vilâyete gelerek Vali -e Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırçlar ile paso meselesi üzerinde gö nişmüşlerdir.
Vali Kırdar talebelere, bu mesele hakkında Ankarada yaptığı temaslar üzerinde geniş izahat vermiş, veto hakkını kullana-
Vali gazetecilerle bir hasbıhal esnasında
bilmek için orta da kanunsuz bir hareket olmadığını; Meclis Ka-vanin komisyonu başkanı avukat Arif lyicil'in iddialarının tetkik edilip haksız görüldüğü netice sine varıldığını belirttikten son ra kanun gereğin ce Meclis kararının aynı yıl için de bozulamıya-cağından Ekim ayına kadar bek (Devamı: Sa. 6;
Sü. 7 dej
Şehrimizdeki Amerikan i arkeolog heyeti diin I akşam Ankaraya gitti I
Heyetin en genç âzası İVendall Ogg
AY&zısı 5 inci sayfada),
Filistin'e göç eden Yahudiler dönüyor
Dün 12 Yalıudi, Konya vapuru ile geldi. Filistiu-deki cehennem hayatını anlatıyorlar
Fecî uçak kazaları
Bombay’da dağa çarpan bir uçakta bulunan 45 kişiden hiçbiri kurtulamadı
Londra, 12 (AP.) — Bu sabah şiddetli bir fırtınaya tutulan ve bu yüzden önünü göremediği zannedilen «Constellation» tipin de büyük bir yolcu uçağı Bom-baydaki bir tepeye çarparak par çalanmış ve tutuşmuştur. KİM Felemenk Havayollarına ait bu uçakta bulunan 45 kişinin öldüğü bildirilmektedir.
Uçakta 10 kişilik bir mürettebatla 35 yolcu bulunduğu anlaşılmaktadır. Facia kurbanları n-rasında 14 Amerikalı gazeteci de vardır. Meşhur muhabir H. R. Knickenbocker de ölüler arasındadır.
Facia kurbanlarının tam liste si henüz resmen açıklanmamıştır. Bir Lahey haberine göre, A-
merikalılardan başka ölenler ara sında 17 HollandalI, 2 Çinli ve
(Oovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cezaevinde
Mahkûmiyetini İzmit ceza evinde tamamlayacak
İzmit 12 (Hususi) — Galatasa^ raylı futbolctl Reha Eken, mahkûm miyet müddetini tamamlamak Ûze, rc İzmit Cezaevine getirilmiştir.
Dünya İslâmları birliği kuruluyor
Mes'ulsun Kaptan Efendi!
ULL’NAY
Pakistan Bakanı, birliğe bizim | de dahil olacağımızı söylüyor J
Karaşi: 12 (Nafeıı) — Pakistan Islâm liğinin başkanı > Chaudri Khnliquzzaman bir basın konferansında şöyle de- 5 İslâmistanm kurulması zamanı artık gelmiştir.» |
Ağustos ayı sonunda Türkiye, İran, Iıak, Suriye, Lüb- (
nan, Mısır, Suudi Arabistan ve mümkün olursa Yemeni ziya- (
ret edeceğim. Bundan sonra da Londraya kadar gideceğim. >
Bu memleketlerde yapacağım temaslar sonunda bir konfe- >
(Oovamı 8a. a SÜ. 3 do)
ÇARŞAMBA 13 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kıhçboğlu idare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3702 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Geyve ve Mudurnu çayları taştı İzmit 12 (Husus!) — 48 saattir devam!) surette yağan yağmurlardan İzmit ovası su altında kalmış, Geyve Ve Mudurnu çayları da taşmıştır.
Yurd, yeni bir kıtlık tehlikeşile^üz yüze Köylünün yeni yıl tohumluğu 1 Ağustos9a kadar temin edilmezse, gelecek seneki mahsulün de noksan olması ihtimali var
Hazin bir tablo: Facia kurbanlarının cenaze namazı kılınıyor
Konyada köylü, yemsızlik yüzünden hayvanlarını yok bahasına satıyor Kuraklıktan zarar gören müstahsilin vergileri tecil edilecek
Yine hep İstikbal sigası
Çorum faciasının memlekette yarattığı elem ve teessür, gün geçtikçe artan bir şiddetle sürüp gidiyor. Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, evvelki gün, Istanbula koşmuş ve dün bastahanelerl dolaşarak teselliler yağdırdığı gibi gazetecilere de beyanatta bulunmuştur.
Genç Bakanın sözlerinden, hâdise ve felâketten, son derece müteessir olduğunu anlıyoruz kİ buna çok tabii ve yerinde buluyoruz. Her vatandaş gibi Bakan da yu rtd aşların felâketinden ıztırap doymuştur amma, onun hissettiği acıda, başkalarının duyduğu sızıdan biraz fazlalık olması icabettiğinl tahmin ediyoruz. Çünkü nihayet bu ölüm kasırgası, yetmiş, seksen yurtdaşm vücudünü, onun idaresindeki bir Bakanlık teşkilâtı yüzünden, savunmuştur. Tabiî Bakan şimdiden mes’uliyetler hakkında ve hâdisenin hakikî İlleti hakkında kesin bir ifade verecek vaziyette değildir amma görünen köyün kılavuz istemiyeceğine göre ka-pah ambarlara insanların üstüs-te yığılması ve kaçacak hiç bir delik ve menfezin bırakılmaması, her halde, iyi alâmet değildir. Kimyevî veya tıbbî infilâk eczasını yanlış ve yalan etiketlerle gönderenler bulunacak ve onlar da cezalandırılacaklardır.
Dikkat edilecek olursa, saym Kemal Satır da, bu gibi hallerde âdet olan ve arkadaşları diğer Halk Partili Bakanların muttasıl kullandıkları formülleri ve klişeleri aynen tekrarlıyor. Bakanın bütün sözleri, hep, cak ve eek edatlarile, yâni müstakbele matuf olarak sarfolunuyor meselâ diyor ki:
Bu gibi hâdiselerin tekerrü'- etmemesi veyahut daha doğru bir tâbirle en aşağı hadde indirilmesi için lâzımgelen her çeşit tedbirler alınacaktır. Eşya taşınmasına a-lt tüzük üzerinde çalışmakta 1-dlk. Bu çalışmaları hızlandırıp günün şartlarına ve gemilerimizin vasıflarına uygun tüzüğü ha-nrlıyacağız. Bütün gemilerimizin plânlarını tetkik edecek bir heyet teşkil ettik. Bu heyet çalışmalarının neticesini bize bildirecektir. Heyetin göstereceği tâdil ler yapılmadan gemilerin seferine müsaade etvniyeceğiz.»
Amma bütün hu iyi şeyler niçin bu altmış vatandaş öldük-dükten ve yirmisi âlil ve sakat kaldıktan sonra yapılacak da şimdiye kadar niçin yapılmamıştır. Kemal Satır belki şalisen Bakanlık sandalyesine oturalı çok olmamıştır amma bu zat şahsını temsil etmiyor ve kendi adına konuşmuyor.
_______(Devamı Sa. s 8Ü. e da)
Ankara: 12 (Hususî) — Bu yılın mahsul durumunun çok endişe verici olduğu ve bu ağır vaziyeti karşılamak için hükümetin 300 bin ton gibi büyük bir yekûna varan buğday ithali zorunda kaldığı, ayrıca mevcut stokların en büyük bir tasarrufla kullanıl ması için ekmek çeşnisi üzerinde tetkikler yaptığı malûmdur. Bütün bu faaliyet ve tedbirler nihayet günün ihtiyaçlarını karşıla-mıjTi matuf tedbirlerdir. Halbuki gelecek yıl İçin de şimdiden yeni ve esaslı tedbirler alınması gerekmektedir. Bu tedbirlerin a-lınmasında gevşek davranıldığı hakkında ıımımıî bir intiba vardır ve bu yüzden bazı endişeler i-leri sürülmektedir.
Bu konu etrafında bugün Kon-yadan gelen ve ahvale vâkıf bu-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
jlnönünün| Ş Erzurumlu- I lara hitabesi s
Ehli vukuf, “Çorum
JJ
Bulgaristan’dan sun günlerde ilticalar arttı
Dün Edirneye gelen 6 mültecinin anlattığı şayanı dikkat hâdiseler
Edirne: 12 (Telefonla) — Bulgaristandan yurdumuza ilticalar devam ediyor. Temmuz ayı içinde iltica edenler 30 u bulmuştur. Bu sabah da Bulgaristandan 6 kişi iltica etmiştir. Hayatlarım ortaya koyarak ve ölümü göze alarak kaçan bu Bulgarların anlattığına göre artık Bulgaristandaki
Atlantik
Paktı
Taft, paktın tasdikine muarız
Vaşington, 12 (AP.) — Ayan cumhuriyetçi üyelerinden Taft, dün ayan meclisinde Atlantik paletinin tasdiki aleyhinde rey vereceğini, çünkü, bu paktın A-merikayı Avrupa devletlerine as kerî yardım yapmak mecburiyetinde bırakacağına inandığını söylemiştir.
Taft bunun isg, «harbe önayak olabileceği» kanaatini izhar etmiştir.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
|| «Bir bölgede mahsul va- » ziyetinin elverişli olma-
t sı, bize çok ıztırap «
t verecektir.» «
Erzurum 12 (A.A.) — Erzurum da geceyi hususi trenlerinde geçi -ren Cumhur Başkanı ismet İnönü, beraberlerinde Bayındırlık Baltanı Şevket Adalan olduğu halde, dün sabah saat on otuzda Erzurumda tetkiklerine başlamışlardır.
İnönü öğleden evvel beraberinde Ordu Müfettişi ve askeri erkân ol. duğu halde Erzurum civarındaki bazı tesisleri teftiş etmişler, Erzu runı temdidi yolumun mühim bir merhalesi olarak inşası ikmal edil. nıiş olan Deveboynu tünelini yakından görmüşlerdir.
İnönü, öğle yemeğini hususi trenlerinde yemişlerdir. Vali, Ordu Müfettişi ve eşlerile General Seven Yasınkılıç ve Ataç, Cumhur Balkanımızın davetlisi olarak bulunuyorlardı.
öğhdcn sonra sait 15.30 da ye-nlden şehre çıkan Cumhur Başka.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Anbarda; mantar tabancaları, patlayıcı ve kimyevî maddeler bulundu
Düu de, bir kısım kaza kurbanlarının cenazesi hâzin merasimle kaldırıldı. Çorum vapuru kurbanlarının sayısı altmış’a çıktı
İdare adamları
neden değiştiriliyor
Türlü söylentiler arasında, son vali ve kaymakam değişikliklerinin 1950 seçimlerine hazırlık mahiyetinde olduğu yolunda bazı iddialar da var
Belediye reis muavinlerinden Nâzım Arda
idare âmirleri arasında yapılacak olan değişiklikler, muhalif çevrelerde İktidar partisi hükümet lerinin, 950 seçimleri İçin son kozu olarak telâkki edilmekte, C. H. P. nln müzahiri olmayan vali ve kaymakamların kalabalık yerler . den uzaklaştırılması maksadını güttüğü söylenmektedir.
________(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
N u h’u n
Bevin, Türkiye Büyük Elçisi le dün görüştü
Londra, 12 (A.A.) — (Reu-
ter): Türkiyenin Londra Büyük Elçisi Cevat Açıkalın dün Dışişleri Bakanlığında Bevini ziyaret etmiştir.
Siyasî müşahitler, Büyük Elçi nin, bu fırsattan faydalanarak, gelecek ay Stresburg’ta toplanacak olan Avrupa konseyinin açı lış oturumuna Türkiyenin dâve-ti hakkında Bevinden malûmat istediğini sanıyorlar.
Mayıs ayında Londrada imzalanan Avrupa statüsü gereğince, Türkiye ile Yunanistanın üye o-larak dahil olmak hususundaki müracaatlarını incelemeğe Bakanlar kojıseyi memur bulunmak tadır.
Dün ehlivukuf Çorum vapuru nda incelemeler yaparken.
Çorum vapuru faciasının adli tahkikatına devam edilmektedir.
Facianın nasıl ve ne sebeple mey dana geldiği hususunda verecekleri rapora büyilk bir önem atfedüen İlmi eiıll vukuf dün vaka mahaJın. de tetkiklerine başlamıştır.
Zeytinburnu askeri fabrikalar teknik müdürü Tahsin Alpay, U-* Jaştırma Bakanlığı deniz nakliyat dairesi başkanı Burhanettin Yeni, sey, Kimya enstitüsü - Ord. Prof e. sörü Arnd, Teknik Üniversite makine fakültesi dekanı' îınami Civa-rjtu, Devlet Denizyolları gemi kur tarma mütehassısı Reesc. yüksek
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
GalatasaraylI Relıa İzmit
Üniversite gençliği dün
gemisini arayanlar
Valiyi ziyaret etti
Gençler, ısrarla, otobüslerde yüksek tahsil talebesine tenzilât yapılmasını istediler Türkiye Milıl
Talebe Fcderasyo nu adına 40 kişilik bir talebe heyeti, dün saat 10.30 da vilâyete gelerek Vali -e Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırçlar ile paso meselesi üzerinde gö nişmüşlerdir.
Vali Kırdar talebelere, bu mesele hakkında Ankarada yaptığı temaslar üzerinde geniş izahat vermiş, veto hakkını kullana-
Vali gazetecilerle bir hasbıhal esnasında
bilmek için orta da kanunsuz bir hareket olmadığını; Meclis Ka-vanin komisyonu başkanı avukat Arif lyicil'in iddialarının tetkik edilip haksız görüldüğü netice sine varıldığını belirttikten son ra kanun gereğin ce Meclis kararının aynı yıl için de bozulamıya-cağından Ekim ayına kadar bek (Devamı: Sa. 6;
Sü. 7 dej
Şehrimizdeki Amerikan i arkeolog heyeti diin I akşam Ankaraya gitti I
Heyetin en genç âzası İVendall Ogg
AY&zısı 5 inci sayfada),
Filistin'e göç eden Yahudiler dönüyor
Dün 12 Yalıudi, Konya vapuru ile geldi. Filistiu-deki cehennem hayatını anlatıyorlar
Fecî uçak kazaları
Bombay’da dağa çarpan bir uçakta bulunan 45 kişiden hiçbiri kurtulamadı
Londra, 12 (AP.) — Bu sabah şiddetli bir fırtınaya tutulan ve bu yüzden önünü göremediği zannedilen «Constellation» tipin de büyük bir yolcu uçağı Bom-baydaki bir tepeye çarparak par çalanmış ve tutuşmuştur. KİM Felemenk Havayollarına ait bu uçakta bulunan 45 kişinin öldüğü bildirilmektedir.
Uçakta 10 kişilik bir mürettebatla 35 yolcu bulunduğu anlaşılmaktadır. Facia kurbanları n-rasında 14 Amerikalı gazeteci de vardır. Meşhur muhabir H. R. Knickenbocker de ölüler arasındadır.
Facia kurbanlarının tam liste si henüz resmen açıklanmamıştır. Bir Lahey haberine göre, A-
merikalılardan başka ölenler ara sında 17 HollandalI, 2 Çinli ve
(Oovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cezaevinde
Mahkûmiyetini İzmit ceza evinde tamamlayacak
İzmit 12 (Hususi) — Galatasa^ raylı futbolctl Reha Eken, mahkûm miyet müddetini tamamlamak Ûze, rc İzmit Cezaevine getirilmiştir.
Dünya İslâmları birliği kuruluyor
Mes'ulsun Kaptan Efendi!
ULL’NAY
Pakistan Bakanı, birliğe bizim | de dahil olacağımızı söylüyor J
Karaşi: 12 (Nafeıı) — Pakistan Islâm liğinin başkanı > Chaudri Khnliquzzaman bir basın konferansında şöyle de- 5 İslâmistanm kurulması zamanı artık gelmiştir.» |
Ağustos ayı sonunda Türkiye, İran, Iıak, Suriye, Lüb- (
nan, Mısır, Suudi Arabistan ve mümkün olursa Yemeni ziya- (
ret edeceğim. Bundan sonra da Londraya kadar gideceğim. >
Bu memleketlerde yapacağım temaslar sonunda bir konfe- >
(Oovamı 8a. a SÜ. 3 do)
ÇARŞAMBA 13 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kıhçboğlu idare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3702 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Geyve ve Mudurnu çayları taştı İzmit 12 (Husus!) — 48 saattir devam!) surette yağan yağmurlardan İzmit ovası su altında kalmış, Geyve Ve Mudurnu çayları da taşmıştır.
Yurd, yeni bir kıtlık tehlikeşile^üz yüze Köylünün yeni yıl tohumluğu 1 Ağustos9a kadar temin edilmezse, gelecek seneki mahsulün de noksan olması ihtimali var
Hazin bir tablo: Facia kurbanlarının cenaze namazı kılınıyor
Konyada köylü, yemsızlik yüzünden hayvanlarını yok bahasına satıyor Kuraklıktan zarar gören müstahsilin vergileri tecil edilecek
Yine hep İstikbal sigası
Çorum faciasının memlekette yarattığı elem ve teessür, gün geçtikçe artan bir şiddetle sürüp gidiyor. Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, evvelki gün, Istanbula koşmuş ve dün bastahanelerl dolaşarak teselliler yağdırdığı gibi gazetecilere de beyanatta bulunmuştur.
Genç Bakanın sözlerinden, hâdise ve felâketten, son derece müteessir olduğunu anlıyoruz kİ buna çok tabii ve yerinde buluyoruz. Her vatandaş gibi Bakan da yu rtd aşların felâketinden ıztırap doymuştur amma, onun hissettiği acıda, başkalarının duyduğu sızıdan biraz fazlalık olması icabettiğinl tahmin ediyoruz. Çünkü nihayet bu ölüm kasırgası, yetmiş, seksen yurtdaşm vücudünü, onun idaresindeki bir Bakanlık teşkilâtı yüzünden, savunmuştur. Tabiî Bakan şimdiden mes’uliyetler hakkında ve hâdisenin hakikî İlleti hakkında kesin bir ifade verecek vaziyette değildir amma görünen köyün kılavuz istemiyeceğine göre ka-pah ambarlara insanların üstüs-te yığılması ve kaçacak hiç bir delik ve menfezin bırakılmaması, her halde, iyi alâmet değildir. Kimyevî veya tıbbî infilâk eczasını yanlış ve yalan etiketlerle gönderenler bulunacak ve onlar da cezalandırılacaklardır.
Dikkat edilecek olursa, saym Kemal Satır da, bu gibi hallerde âdet olan ve arkadaşları diğer Halk Partili Bakanların muttasıl kullandıkları formülleri ve klişeleri aynen tekrarlıyor. Bakanın bütün sözleri, hep, cak ve eek edatlarile, yâni müstakbele matuf olarak sarfolunuyor meselâ diyor ki:
Bu gibi hâdiselerin tekerrü'- etmemesi veyahut daha doğru bir tâbirle en aşağı hadde indirilmesi için lâzımgelen her çeşit tedbirler alınacaktır. Eşya taşınmasına a-lt tüzük üzerinde çalışmakta 1-dlk. Bu çalışmaları hızlandırıp günün şartlarına ve gemilerimizin vasıflarına uygun tüzüğü ha-nrlıyacağız. Bütün gemilerimizin plânlarını tetkik edecek bir heyet teşkil ettik. Bu heyet çalışmalarının neticesini bize bildirecektir. Heyetin göstereceği tâdil ler yapılmadan gemilerin seferine müsaade etvniyeceğiz.»
Amma bütün hu iyi şeyler niçin bu altmış vatandaş öldük-dükten ve yirmisi âlil ve sakat kaldıktan sonra yapılacak da şimdiye kadar niçin yapılmamıştır. Kemal Satır belki şalisen Bakanlık sandalyesine oturalı çok olmamıştır amma bu zat şahsını temsil etmiyor ve kendi adına konuşmuyor.
_______(Devamı Sa. s 8Ü. e da)
Ankara: 12 (Hususî) — Bu yılın mahsul durumunun çok endişe verici olduğu ve bu ağır vaziyeti karşılamak için hükümetin 300 bin ton gibi büyük bir yekûna varan buğday ithali zorunda kaldığı, ayrıca mevcut stokların en büyük bir tasarrufla kullanıl ması için ekmek çeşnisi üzerinde tetkikler yaptığı malûmdur. Bütün bu faaliyet ve tedbirler nihayet günün ihtiyaçlarını karşıla-mıjTi matuf tedbirlerdir. Halbuki gelecek yıl İçin de şimdiden yeni ve esaslı tedbirler alınması gerekmektedir. Bu tedbirlerin a-lınmasında gevşek davranıldığı hakkında ıımımıî bir intiba vardır ve bu yüzden bazı endişeler i-leri sürülmektedir.
Bu konu etrafında bugün Kon-yadan gelen ve ahvale vâkıf bu-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
jlnönünün| Ş Erzurumlu- I lara hitabesi s
Ehli vukuf, “Çorum
JJ
Bulgaristan’dan sun günlerde ilticalar arttı
Dün Edirneye gelen 6 mültecinin anlattığı şayanı dikkat hâdiseler
Edirne: 12 (Telefonla) — Bulgaristandan yurdumuza ilticalar devam ediyor. Temmuz ayı içinde iltica edenler 30 u bulmuştur. Bu sabah da Bulgaristandan 6 kişi iltica etmiştir. Hayatlarım ortaya koyarak ve ölümü göze alarak kaçan bu Bulgarların anlattığına göre artık Bulgaristandaki
Atlantik
Paktı
Taft, paktın tasdikine muarız
Vaşington, 12 (AP.) — Ayan cumhuriyetçi üyelerinden Taft, dün ayan meclisinde Atlantik paletinin tasdiki aleyhinde rey vereceğini, çünkü, bu paktın A-merikayı Avrupa devletlerine as kerî yardım yapmak mecburiyetinde bırakacağına inandığını söylemiştir.
Taft bunun isg, «harbe önayak olabileceği» kanaatini izhar etmiştir.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
|| «Bir bölgede mahsul va- » ziyetinin elverişli olma-
t sı, bize çok ıztırap «
t verecektir.» «
Erzurum 12 (A.A.) — Erzurum da geceyi hususi trenlerinde geçi -ren Cumhur Başkanı ismet İnönü, beraberlerinde Bayındırlık Baltanı Şevket Adalan olduğu halde, dün sabah saat on otuzda Erzurumda tetkiklerine başlamışlardır.
İnönü öğleden evvel beraberinde Ordu Müfettişi ve askeri erkân ol. duğu halde Erzurum civarındaki bazı tesisleri teftiş etmişler, Erzu runı temdidi yolumun mühim bir merhalesi olarak inşası ikmal edil. nıiş olan Deveboynu tünelini yakından görmüşlerdir.
İnönü, öğle yemeğini hususi trenlerinde yemişlerdir. Vali, Ordu Müfettişi ve eşlerile General Seven Yasınkılıç ve Ataç, Cumhur Balkanımızın davetlisi olarak bulunuyorlardı.
öğhdcn sonra sait 15.30 da ye-nlden şehre çıkan Cumhur Başka.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Anbarda; mantar tabancaları, patlayıcı ve kimyevî maddeler bulundu
Düu de, bir kısım kaza kurbanlarının cenazesi hâzin merasimle kaldırıldı. Çorum vapuru kurbanlarının sayısı altmış’a çıktı
İdare adamları
neden değiştiriliyor
Türlü söylentiler arasında, son vali ve kaymakam değişikliklerinin 1950 seçimlerine hazırlık mahiyetinde olduğu yolunda bazı iddialar da var
Belediye reis muavinlerinden Nâzım Arda
idare âmirleri arasında yapılacak olan değişiklikler, muhalif çevrelerde İktidar partisi hükümet lerinin, 950 seçimleri İçin son kozu olarak telâkki edilmekte, C. H. P. nln müzahiri olmayan vali ve kaymakamların kalabalık yerler . den uzaklaştırılması maksadını güttüğü söylenmektedir.
________(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
N u h’u n
Bevin, Türkiye Büyük Elçisi le dün görüştü
Londra, 12 (A.A.) — (Reu-
ter): Türkiyenin Londra Büyük Elçisi Cevat Açıkalın dün Dışişleri Bakanlığında Bevini ziyaret etmiştir.
Siyasî müşahitler, Büyük Elçi nin, bu fırsattan faydalanarak, gelecek ay Stresburg’ta toplanacak olan Avrupa konseyinin açı lış oturumuna Türkiyenin dâve-ti hakkında Bevinden malûmat istediğini sanıyorlar.
Mayıs ayında Londrada imzalanan Avrupa statüsü gereğince, Türkiye ile Yunanistanın üye o-larak dahil olmak hususundaki müracaatlarını incelemeğe Bakanlar kojıseyi memur bulunmak tadır.
Dün ehlivukuf Çorum vapuru nda incelemeler yaparken.
Çorum vapuru faciasının adli tahkikatına devam edilmektedir.
Facianın nasıl ve ne sebeple mey dana geldiği hususunda verecekleri rapora büyilk bir önem atfedüen İlmi eiıll vukuf dün vaka mahaJın. de tetkiklerine başlamıştır.
Zeytinburnu askeri fabrikalar teknik müdürü Tahsin Alpay, U-* Jaştırma Bakanlığı deniz nakliyat dairesi başkanı Burhanettin Yeni, sey, Kimya enstitüsü - Ord. Prof e. sörü Arnd, Teknik Üniversite makine fakültesi dekanı' îınami Civa-rjtu, Devlet Denizyolları gemi kur tarma mütehassısı Reesc. yüksek
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
GalatasaraylI Relıa İzmit
Üniversite gençliği dün
gemisini arayanlar
Valiyi ziyaret etti
Gençler, ısrarla, otobüslerde yüksek tahsil talebesine tenzilât yapılmasını istediler Türkiye Milıl
Talebe Fcderasyo nu adına 40 kişilik bir talebe heyeti, dün saat 10.30 da vilâyete gelerek Vali -e Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırçlar ile paso meselesi üzerinde gö nişmüşlerdir.
Vali Kırdar talebelere, bu mesele hakkında Ankarada yaptığı temaslar üzerinde geniş izahat vermiş, veto hakkını kullana-
Vali gazetecilerle bir hasbıhal esnasında
bilmek için orta da kanunsuz bir hareket olmadığını; Meclis Ka-vanin komisyonu başkanı avukat Arif lyicil'in iddialarının tetkik edilip haksız görüldüğü netice sine varıldığını belirttikten son ra kanun gereğin ce Meclis kararının aynı yıl için de bozulamıya-cağından Ekim ayına kadar bek (Devamı: Sa. 6;
Sü. 7 dej
Şehrimizdeki Amerikan i arkeolog heyeti diin I akşam Ankaraya gitti I
Heyetin en genç âzası İVendall Ogg
AY&zısı 5 inci sayfada),
Filistin'e göç eden Yahudiler dönüyor
Dün 12 Yalıudi, Konya vapuru ile geldi. Filistiu-deki cehennem hayatını anlatıyorlar
Fecî uçak kazaları
Bombay’da dağa çarpan bir uçakta bulunan 45 kişiden hiçbiri kurtulamadı
Londra, 12 (AP.) — Bu sabah şiddetli bir fırtınaya tutulan ve bu yüzden önünü göremediği zannedilen «Constellation» tipin de büyük bir yolcu uçağı Bom-baydaki bir tepeye çarparak par çalanmış ve tutuşmuştur. KİM Felemenk Havayollarına ait bu uçakta bulunan 45 kişinin öldüğü bildirilmektedir.
Uçakta 10 kişilik bir mürettebatla 35 yolcu bulunduğu anlaşılmaktadır. Facia kurbanları n-rasında 14 Amerikalı gazeteci de vardır. Meşhur muhabir H. R. Knickenbocker de ölüler arasındadır.
Facia kurbanlarının tam liste si henüz resmen açıklanmamıştır. Bir Lahey haberine göre, A-
merikalılardan başka ölenler ara sında 17 HollandalI, 2 Çinli ve
(Oovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cezaevinde
Mahkûmiyetini İzmit ceza evinde tamamlayacak
İzmit 12 (Hususi) — Galatasa^ raylı futbolctl Reha Eken, mahkûm miyet müddetini tamamlamak Ûze, rc İzmit Cezaevine getirilmiştir.
Dünya İslâmları birliği kuruluyor
Mes'ulsun Kaptan Efendi!
ULL’NAY
Pakistan Bakanı, birliğe bizim | de dahil olacağımızı söylüyor J
Karaşi: 12 (Nafeıı) — Pakistan Islâm liğinin başkanı > Chaudri Khnliquzzaman bir basın konferansında şöyle de- 5 İslâmistanm kurulması zamanı artık gelmiştir.» |
Ağustos ayı sonunda Türkiye, İran, Iıak, Suriye, Lüb- (
nan, Mısır, Suudi Arabistan ve mümkün olursa Yemeni ziya- (
ret edeceğim. Bundan sonra da Londraya kadar gideceğim. >
Bu memleketlerde yapacağım temaslar sonunda bir konfe- >
(Oovamı 8a. a SÜ. 3 do)
ÇARŞAMBA 13 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kıhçboğlu idare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3702 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Geyve ve Mudurnu çayları taştı İzmit 12 (Husus!) — 48 saattir devam!) surette yağan yağmurlardan İzmit ovası su altında kalmış, Geyve Ve Mudurnu çayları da taşmıştır.
Yurd, yeni bir kıtlık tehlikeşile^üz yüze Köylünün yeni yıl tohumluğu 1 Ağustos9a kadar temin edilmezse, gelecek seneki mahsulün de noksan olması ihtimali var
Hazin bir tablo: Facia kurbanlarının cenaze namazı kılınıyor
Konyada köylü, yemsızlik yüzünden hayvanlarını yok bahasına satıyor Kuraklıktan zarar gören müstahsilin vergileri tecil edilecek
Yine hep İstikbal sigası
Çorum faciasının memlekette yarattığı elem ve teessür, gün geçtikçe artan bir şiddetle sürüp gidiyor. Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, evvelki gün, Istanbula koşmuş ve dün bastahanelerl dolaşarak teselliler yağdırdığı gibi gazetecilere de beyanatta bulunmuştur.
Genç Bakanın sözlerinden, hâdise ve felâketten, son derece müteessir olduğunu anlıyoruz kİ buna çok tabii ve yerinde buluyoruz. Her vatandaş gibi Bakan da yu rtd aşların felâketinden ıztırap doymuştur amma, onun hissettiği acıda, başkalarının duyduğu sızıdan biraz fazlalık olması icabettiğinl tahmin ediyoruz. Çünkü nihayet bu ölüm kasırgası, yetmiş, seksen yurtdaşm vücudünü, onun idaresindeki bir Bakanlık teşkilâtı yüzünden, savunmuştur. Tabiî Bakan şimdiden mes’uliyetler hakkında ve hâdisenin hakikî İlleti hakkında kesin bir ifade verecek vaziyette değildir amma görünen köyün kılavuz istemiyeceğine göre ka-pah ambarlara insanların üstüs-te yığılması ve kaçacak hiç bir delik ve menfezin bırakılmaması, her halde, iyi alâmet değildir. Kimyevî veya tıbbî infilâk eczasını yanlış ve yalan etiketlerle gönderenler bulunacak ve onlar da cezalandırılacaklardır.
Dikkat edilecek olursa, saym Kemal Satır da, bu gibi hallerde âdet olan ve arkadaşları diğer Halk Partili Bakanların muttasıl kullandıkları formülleri ve klişeleri aynen tekrarlıyor. Bakanın bütün sözleri, hep, cak ve eek edatlarile, yâni müstakbele matuf olarak sarfolunuyor meselâ diyor ki:
Bu gibi hâdiselerin tekerrü'- etmemesi veyahut daha doğru bir tâbirle en aşağı hadde indirilmesi için lâzımgelen her çeşit tedbirler alınacaktır. Eşya taşınmasına a-lt tüzük üzerinde çalışmakta 1-dlk. Bu çalışmaları hızlandırıp günün şartlarına ve gemilerimizin vasıflarına uygun tüzüğü ha-nrlıyacağız. Bütün gemilerimizin plânlarını tetkik edecek bir heyet teşkil ettik. Bu heyet çalışmalarının neticesini bize bildirecektir. Heyetin göstereceği tâdil ler yapılmadan gemilerin seferine müsaade etvniyeceğiz.»
Amma bütün hu iyi şeyler niçin bu altmış vatandaş öldük-dükten ve yirmisi âlil ve sakat kaldıktan sonra yapılacak da şimdiye kadar niçin yapılmamıştır. Kemal Satır belki şalisen Bakanlık sandalyesine oturalı çok olmamıştır amma bu zat şahsını temsil etmiyor ve kendi adına konuşmuyor.
_______(Devamı Sa. s 8Ü. e da)
Ankara: 12 (Hususî) — Bu yılın mahsul durumunun çok endişe verici olduğu ve bu ağır vaziyeti karşılamak için hükümetin 300 bin ton gibi büyük bir yekûna varan buğday ithali zorunda kaldığı, ayrıca mevcut stokların en büyük bir tasarrufla kullanıl ması için ekmek çeşnisi üzerinde tetkikler yaptığı malûmdur. Bütün bu faaliyet ve tedbirler nihayet günün ihtiyaçlarını karşıla-mıjTi matuf tedbirlerdir. Halbuki gelecek yıl İçin de şimdiden yeni ve esaslı tedbirler alınması gerekmektedir. Bu tedbirlerin a-lınmasında gevşek davranıldığı hakkında ıımımıî bir intiba vardır ve bu yüzden bazı endişeler i-leri sürülmektedir.
Bu konu etrafında bugün Kon-yadan gelen ve ahvale vâkıf bu-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
jlnönünün| Ş Erzurumlu- I lara hitabesi s
Ehli vukuf, “Çorum
JJ
Bulgaristan’dan sun günlerde ilticalar arttı
Dün Edirneye gelen 6 mültecinin anlattığı şayanı dikkat hâdiseler
Edirne: 12 (Telefonla) — Bulgaristandan yurdumuza ilticalar devam ediyor. Temmuz ayı içinde iltica edenler 30 u bulmuştur. Bu sabah da Bulgaristandan 6 kişi iltica etmiştir. Hayatlarım ortaya koyarak ve ölümü göze alarak kaçan bu Bulgarların anlattığına göre artık Bulgaristandaki
Atlantik
Paktı
Taft, paktın tasdikine muarız
Vaşington, 12 (AP.) — Ayan cumhuriyetçi üyelerinden Taft, dün ayan meclisinde Atlantik paletinin tasdiki aleyhinde rey vereceğini, çünkü, bu paktın A-merikayı Avrupa devletlerine as kerî yardım yapmak mecburiyetinde bırakacağına inandığını söylemiştir.
Taft bunun isg, «harbe önayak olabileceği» kanaatini izhar etmiştir.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
|| «Bir bölgede mahsul va- » ziyetinin elverişli olma-
t sı, bize çok ıztırap «
t verecektir.» «
Erzurum 12 (A.A.) — Erzurum da geceyi hususi trenlerinde geçi -ren Cumhur Başkanı ismet İnönü, beraberlerinde Bayındırlık Baltanı Şevket Adalan olduğu halde, dün sabah saat on otuzda Erzurumda tetkiklerine başlamışlardır.
İnönü öğleden evvel beraberinde Ordu Müfettişi ve askeri erkân ol. duğu halde Erzurum civarındaki bazı tesisleri teftiş etmişler, Erzu runı temdidi yolumun mühim bir merhalesi olarak inşası ikmal edil. nıiş olan Deveboynu tünelini yakından görmüşlerdir.
İnönü, öğle yemeğini hususi trenlerinde yemişlerdir. Vali, Ordu Müfettişi ve eşlerile General Seven Yasınkılıç ve Ataç, Cumhur Balkanımızın davetlisi olarak bulunuyorlardı.
öğhdcn sonra sait 15.30 da ye-nlden şehre çıkan Cumhur Başka.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Anbarda; mantar tabancaları, patlayıcı ve kimyevî maddeler bulundu
Düu de, bir kısım kaza kurbanlarının cenazesi hâzin merasimle kaldırıldı. Çorum vapuru kurbanlarının sayısı altmış’a çıktı
İdare adamları
neden değiştiriliyor
Türlü söylentiler arasında, son vali ve kaymakam değişikliklerinin 1950 seçimlerine hazırlık mahiyetinde olduğu yolunda bazı iddialar da var
Belediye reis muavinlerinden Nâzım Arda
idare âmirleri arasında yapılacak olan değişiklikler, muhalif çevrelerde İktidar partisi hükümet lerinin, 950 seçimleri İçin son kozu olarak telâkki edilmekte, C. H. P. nln müzahiri olmayan vali ve kaymakamların kalabalık yerler . den uzaklaştırılması maksadını güttüğü söylenmektedir.
________(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
N u h’u n
Bevin, Türkiye Büyük Elçisi le dün görüştü
Londra, 12 (A.A.) — (Reu-
ter): Türkiyenin Londra Büyük Elçisi Cevat Açıkalın dün Dışişleri Bakanlığında Bevini ziyaret etmiştir.
Siyasî müşahitler, Büyük Elçi nin, bu fırsattan faydalanarak, gelecek ay Stresburg’ta toplanacak olan Avrupa konseyinin açı lış oturumuna Türkiyenin dâve-ti hakkında Bevinden malûmat istediğini sanıyorlar.
Mayıs ayında Londrada imzalanan Avrupa statüsü gereğince, Türkiye ile Yunanistanın üye o-larak dahil olmak hususundaki müracaatlarını incelemeğe Bakanlar kojıseyi memur bulunmak tadır.
Dün ehlivukuf Çorum vapuru nda incelemeler yaparken.
Çorum vapuru faciasının adli tahkikatına devam edilmektedir.
Facianın nasıl ve ne sebeple mey dana geldiği hususunda verecekleri rapora büyilk bir önem atfedüen İlmi eiıll vukuf dün vaka mahaJın. de tetkiklerine başlamıştır.
Zeytinburnu askeri fabrikalar teknik müdürü Tahsin Alpay, U-* Jaştırma Bakanlığı deniz nakliyat dairesi başkanı Burhanettin Yeni, sey, Kimya enstitüsü - Ord. Prof e. sörü Arnd, Teknik Üniversite makine fakültesi dekanı' îınami Civa-rjtu, Devlet Denizyolları gemi kur tarma mütehassısı Reesc. yüksek
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
GalatasaraylI Relıa İzmit
Üniversite gençliği dün
gemisini arayanlar
Valiyi ziyaret etti
Gençler, ısrarla, otobüslerde yüksek tahsil talebesine tenzilât yapılmasını istediler Türkiye Milıl
Talebe Fcderasyo nu adına 40 kişilik bir talebe heyeti, dün saat 10.30 da vilâyete gelerek Vali -e Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırçlar ile paso meselesi üzerinde gö nişmüşlerdir.
Vali Kırdar talebelere, bu mesele hakkında Ankarada yaptığı temaslar üzerinde geniş izahat vermiş, veto hakkını kullana-
Vali gazetecilerle bir hasbıhal esnasında
bilmek için orta da kanunsuz bir hareket olmadığını; Meclis Ka-vanin komisyonu başkanı avukat Arif lyicil'in iddialarının tetkik edilip haksız görüldüğü netice sine varıldığını belirttikten son ra kanun gereğin ce Meclis kararının aynı yıl için de bozulamıya-cağından Ekim ayına kadar bek (Devamı: Sa. 6;
Sü. 7 dej
Şehrimizdeki Amerikan i arkeolog heyeti diin I akşam Ankaraya gitti I
Heyetin en genç âzası İVendall Ogg
AY&zısı 5 inci sayfada),
Filistin'e göç eden Yahudiler dönüyor
Dün 12 Yalıudi, Konya vapuru ile geldi. Filistiu-deki cehennem hayatını anlatıyorlar
Fecî uçak kazaları
Bombay’da dağa çarpan bir uçakta bulunan 45 kişiden hiçbiri kurtulamadı
Londra, 12 (AP.) — Bu sabah şiddetli bir fırtınaya tutulan ve bu yüzden önünü göremediği zannedilen «Constellation» tipin de büyük bir yolcu uçağı Bom-baydaki bir tepeye çarparak par çalanmış ve tutuşmuştur. KİM Felemenk Havayollarına ait bu uçakta bulunan 45 kişinin öldüğü bildirilmektedir.
Uçakta 10 kişilik bir mürettebatla 35 yolcu bulunduğu anlaşılmaktadır. Facia kurbanları n-rasında 14 Amerikalı gazeteci de vardır. Meşhur muhabir H. R. Knickenbocker de ölüler arasındadır.
Facia kurbanlarının tam liste si henüz resmen açıklanmamıştır. Bir Lahey haberine göre, A-
merikalılardan başka ölenler ara sında 17 HollandalI, 2 Çinli ve
(Oovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cezaevinde
Mahkûmiyetini İzmit ceza evinde tamamlayacak
İzmit 12 (Hususi) — Galatasa^ raylı futbolctl Reha Eken, mahkûm miyet müddetini tamamlamak Ûze, rc İzmit Cezaevine getirilmiştir.
Dünya İslâmları birliği kuruluyor
Mes'ulsun Kaptan Efendi!
ULL’NAY
Pakistan Bakanı, birliğe bizim | de dahil olacağımızı söylüyor J
Karaşi: 12 (Nafeıı) — Pakistan Islâm liğinin başkanı > Chaudri Khnliquzzaman bir basın konferansında şöyle de- 5 İslâmistanm kurulması zamanı artık gelmiştir.» |
Ağustos ayı sonunda Türkiye, İran, Iıak, Suriye, Lüb- (
nan, Mısır, Suudi Arabistan ve mümkün olursa Yemeni ziya- (
ret edeceğim. Bundan sonra da Londraya kadar gideceğim. >
Bu memleketlerde yapacağım temaslar sonunda bir konfe- >
(Oovamı 8a. a SÜ. 3 do)
ÇARŞAMBA 13 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kıhçboğlu idare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3702 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Geyve ve Mudurnu çayları taştı İzmit 12 (Husus!) — 48 saattir devam!) surette yağan yağmurlardan İzmit ovası su altında kalmış, Geyve Ve Mudurnu çayları da taşmıştır.
Yurd, yeni bir kıtlık tehlikeşile^üz yüze Köylünün yeni yıl tohumluğu 1 Ağustos9a kadar temin edilmezse, gelecek seneki mahsulün de noksan olması ihtimali var
Hazin bir tablo: Facia kurbanlarının cenaze namazı kılınıyor
Konyada köylü, yemsızlik yüzünden hayvanlarını yok bahasına satıyor Kuraklıktan zarar gören müstahsilin vergileri tecil edilecek
Yine hep İstikbal sigası
Çorum faciasının memlekette yarattığı elem ve teessür, gün geçtikçe artan bir şiddetle sürüp gidiyor. Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, evvelki gün, Istanbula koşmuş ve dün bastahanelerl dolaşarak teselliler yağdırdığı gibi gazetecilere de beyanatta bulunmuştur.
Genç Bakanın sözlerinden, hâdise ve felâketten, son derece müteessir olduğunu anlıyoruz kİ buna çok tabii ve yerinde buluyoruz. Her vatandaş gibi Bakan da yu rtd aşların felâketinden ıztırap doymuştur amma, onun hissettiği acıda, başkalarının duyduğu sızıdan biraz fazlalık olması icabettiğinl tahmin ediyoruz. Çünkü nihayet bu ölüm kasırgası, yetmiş, seksen yurtdaşm vücudünü, onun idaresindeki bir Bakanlık teşkilâtı yüzünden, savunmuştur. Tabiî Bakan şimdiden mes’uliyetler hakkında ve hâdisenin hakikî İlleti hakkında kesin bir ifade verecek vaziyette değildir amma görünen köyün kılavuz istemiyeceğine göre ka-pah ambarlara insanların üstüs-te yığılması ve kaçacak hiç bir delik ve menfezin bırakılmaması, her halde, iyi alâmet değildir. Kimyevî veya tıbbî infilâk eczasını yanlış ve yalan etiketlerle gönderenler bulunacak ve onlar da cezalandırılacaklardır.
Dikkat edilecek olursa, saym Kemal Satır da, bu gibi hallerde âdet olan ve arkadaşları diğer Halk Partili Bakanların muttasıl kullandıkları formülleri ve klişeleri aynen tekrarlıyor. Bakanın bütün sözleri, hep, cak ve eek edatlarile, yâni müstakbele matuf olarak sarfolunuyor meselâ diyor ki:
Bu gibi hâdiselerin tekerrü'- etmemesi veyahut daha doğru bir tâbirle en aşağı hadde indirilmesi için lâzımgelen her çeşit tedbirler alınacaktır. Eşya taşınmasına a-lt tüzük üzerinde çalışmakta 1-dlk. Bu çalışmaları hızlandırıp günün şartlarına ve gemilerimizin vasıflarına uygun tüzüğü ha-nrlıyacağız. Bütün gemilerimizin plânlarını tetkik edecek bir heyet teşkil ettik. Bu heyet çalışmalarının neticesini bize bildirecektir. Heyetin göstereceği tâdil ler yapılmadan gemilerin seferine müsaade etvniyeceğiz.»
Amma bütün hu iyi şeyler niçin bu altmış vatandaş öldük-dükten ve yirmisi âlil ve sakat kaldıktan sonra yapılacak da şimdiye kadar niçin yapılmamıştır. Kemal Satır belki şalisen Bakanlık sandalyesine oturalı çok olmamıştır amma bu zat şahsını temsil etmiyor ve kendi adına konuşmuyor.
_______(Devamı Sa. s 8Ü. e da)
Ankara: 12 (Hususî) — Bu yılın mahsul durumunun çok endişe verici olduğu ve bu ağır vaziyeti karşılamak için hükümetin 300 bin ton gibi büyük bir yekûna varan buğday ithali zorunda kaldığı, ayrıca mevcut stokların en büyük bir tasarrufla kullanıl ması için ekmek çeşnisi üzerinde tetkikler yaptığı malûmdur. Bütün bu faaliyet ve tedbirler nihayet günün ihtiyaçlarını karşıla-mıjTi matuf tedbirlerdir. Halbuki gelecek yıl İçin de şimdiden yeni ve esaslı tedbirler alınması gerekmektedir. Bu tedbirlerin a-lınmasında gevşek davranıldığı hakkında ıımımıî bir intiba vardır ve bu yüzden bazı endişeler i-leri sürülmektedir.
Bu konu etrafında bugün Kon-yadan gelen ve ahvale vâkıf bu-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
jlnönünün| Ş Erzurumlu- I lara hitabesi s
Ehli vukuf, “Çorum
JJ
Bulgaristan’dan sun günlerde ilticalar arttı
Dün Edirneye gelen 6 mültecinin anlattığı şayanı dikkat hâdiseler
Edirne: 12 (Telefonla) — Bulgaristandan yurdumuza ilticalar devam ediyor. Temmuz ayı içinde iltica edenler 30 u bulmuştur. Bu sabah da Bulgaristandan 6 kişi iltica etmiştir. Hayatlarım ortaya koyarak ve ölümü göze alarak kaçan bu Bulgarların anlattığına göre artık Bulgaristandaki
Atlantik
Paktı
Taft, paktın tasdikine muarız
Vaşington, 12 (AP.) — Ayan cumhuriyetçi üyelerinden Taft, dün ayan meclisinde Atlantik paletinin tasdiki aleyhinde rey vereceğini, çünkü, bu paktın A-merikayı Avrupa devletlerine as kerî yardım yapmak mecburiyetinde bırakacağına inandığını söylemiştir.
Taft bunun isg, «harbe önayak olabileceği» kanaatini izhar etmiştir.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
|| «Bir bölgede mahsul va- » ziyetinin elverişli olma-
t sı, bize çok ıztırap «
t verecektir.» «
Erzurum 12 (A.A.) — Erzurum da geceyi hususi trenlerinde geçi -ren Cumhur Başkanı ismet İnönü, beraberlerinde Bayındırlık Baltanı Şevket Adalan olduğu halde, dün sabah saat on otuzda Erzurumda tetkiklerine başlamışlardır.
İnönü öğleden evvel beraberinde Ordu Müfettişi ve askeri erkân ol. duğu halde Erzurum civarındaki bazı tesisleri teftiş etmişler, Erzu runı temdidi yolumun mühim bir merhalesi olarak inşası ikmal edil. nıiş olan Deveboynu tünelini yakından görmüşlerdir.
İnönü, öğle yemeğini hususi trenlerinde yemişlerdir. Vali, Ordu Müfettişi ve eşlerile General Seven Yasınkılıç ve Ataç, Cumhur Balkanımızın davetlisi olarak bulunuyorlardı.
öğhdcn sonra sait 15.30 da ye-nlden şehre çıkan Cumhur Başka.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Anbarda; mantar tabancaları, patlayıcı ve kimyevî maddeler bulundu
Düu de, bir kısım kaza kurbanlarının cenazesi hâzin merasimle kaldırıldı. Çorum vapuru kurbanlarının sayısı altmış’a çıktı
İdare adamları
neden değiştiriliyor
Türlü söylentiler arasında, son vali ve kaymakam değişikliklerinin 1950 seçimlerine hazırlık mahiyetinde olduğu yolunda bazı iddialar da var
Belediye reis muavinlerinden Nâzım Arda
idare âmirleri arasında yapılacak olan değişiklikler, muhalif çevrelerde İktidar partisi hükümet lerinin, 950 seçimleri İçin son kozu olarak telâkki edilmekte, C. H. P. nln müzahiri olmayan vali ve kaymakamların kalabalık yerler . den uzaklaştırılması maksadını güttüğü söylenmektedir.
________(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
N u h’u n
Bevin, Türkiye Büyük Elçisi le dün görüştü
Londra, 12 (A.A.) — (Reu-
ter): Türkiyenin Londra Büyük Elçisi Cevat Açıkalın dün Dışişleri Bakanlığında Bevini ziyaret etmiştir.
Siyasî müşahitler, Büyük Elçi nin, bu fırsattan faydalanarak, gelecek ay Stresburg’ta toplanacak olan Avrupa konseyinin açı lış oturumuna Türkiyenin dâve-ti hakkında Bevinden malûmat istediğini sanıyorlar.
Mayıs ayında Londrada imzalanan Avrupa statüsü gereğince, Türkiye ile Yunanistanın üye o-larak dahil olmak hususundaki müracaatlarını incelemeğe Bakanlar kojıseyi memur bulunmak tadır.
Dün ehlivukuf Çorum vapuru nda incelemeler yaparken.
Çorum vapuru faciasının adli tahkikatına devam edilmektedir.
Facianın nasıl ve ne sebeple mey dana geldiği hususunda verecekleri rapora büyilk bir önem atfedüen İlmi eiıll vukuf dün vaka mahaJın. de tetkiklerine başlamıştır.
Zeytinburnu askeri fabrikalar teknik müdürü Tahsin Alpay, U-* Jaştırma Bakanlığı deniz nakliyat dairesi başkanı Burhanettin Yeni, sey, Kimya enstitüsü - Ord. Prof e. sörü Arnd, Teknik Üniversite makine fakültesi dekanı' îınami Civa-rjtu, Devlet Denizyolları gemi kur tarma mütehassısı Reesc. yüksek
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
GalatasaraylI Relıa İzmit
Üniversite gençliği dün
gemisini arayanlar
Valiyi ziyaret etti
Gençler, ısrarla, otobüslerde yüksek tahsil talebesine tenzilât yapılmasını istediler Türkiye Milıl
Talebe Fcderasyo nu adına 40 kişilik bir talebe heyeti, dün saat 10.30 da vilâyete gelerek Vali -e Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırçlar ile paso meselesi üzerinde gö nişmüşlerdir.
Vali Kırdar talebelere, bu mesele hakkında Ankarada yaptığı temaslar üzerinde geniş izahat vermiş, veto hakkını kullana-
Vali gazetecilerle bir hasbıhal esnasında
bilmek için orta da kanunsuz bir hareket olmadığını; Meclis Ka-vanin komisyonu başkanı avukat Arif lyicil'in iddialarının tetkik edilip haksız görüldüğü netice sine varıldığını belirttikten son ra kanun gereğin ce Meclis kararının aynı yıl için de bozulamıya-cağından Ekim ayına kadar bek (Devamı: Sa. 6;
Sü. 7 dej
Şehrimizdeki Amerikan i arkeolog heyeti diin I akşam Ankaraya gitti I
Heyetin en genç âzası İVendall Ogg
AY&zısı 5 inci sayfada),
Filistin'e göç eden Yahudiler dönüyor
Dün 12 Yalıudi, Konya vapuru ile geldi. Filistiu-deki cehennem hayatını anlatıyorlar
Fecî uçak kazaları
Bombay’da dağa çarpan bir uçakta bulunan 45 kişiden hiçbiri kurtulamadı
Londra, 12 (AP.) — Bu sabah şiddetli bir fırtınaya tutulan ve bu yüzden önünü göremediği zannedilen «Constellation» tipin de büyük bir yolcu uçağı Bom-baydaki bir tepeye çarparak par çalanmış ve tutuşmuştur. KİM Felemenk Havayollarına ait bu uçakta bulunan 45 kişinin öldüğü bildirilmektedir.
Uçakta 10 kişilik bir mürettebatla 35 yolcu bulunduğu anlaşılmaktadır. Facia kurbanları n-rasında 14 Amerikalı gazeteci de vardır. Meşhur muhabir H. R. Knickenbocker de ölüler arasındadır.
Facia kurbanlarının tam liste si henüz resmen açıklanmamıştır. Bir Lahey haberine göre, A-
merikalılardan başka ölenler ara sında 17 HollandalI, 2 Çinli ve
(Oovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cezaevinde
Mahkûmiyetini İzmit ceza evinde tamamlayacak
İzmit 12 (Hususi) — Galatasa^ raylı futbolctl Reha Eken, mahkûm miyet müddetini tamamlamak Ûze, rc İzmit Cezaevine getirilmiştir.
Dünya İslâmları birliği kuruluyor
Mes'ulsun Kaptan Efendi!
ULL’NAY
Pakistan Bakanı, birliğe bizim | de dahil olacağımızı söylüyor J
Karaşi: 12 (Nafeıı) — Pakistan Islâm liğinin başkanı > Chaudri Khnliquzzaman bir basın konferansında şöyle de- 5 İslâmistanm kurulması zamanı artık gelmiştir.» |
Ağustos ayı sonunda Türkiye, İran, Iıak, Suriye, Lüb- (
nan, Mısır, Suudi Arabistan ve mümkün olursa Yemeni ziya- (
ret edeceğim. Bundan sonra da Londraya kadar gideceğim. >
Bu memleketlerde yapacağım temaslar sonunda bir konfe- >
(Oovamı 8a. a SÜ. 3 do)
ÇARŞAMBA 13 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kıhçboğlu idare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3702 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Geyve ve Mudurnu çayları taştı İzmit 12 (Husus!) — 48 saattir devam!) surette yağan yağmurlardan İzmit ovası su altında kalmış, Geyve Ve Mudurnu çayları da taşmıştır.
Yurd, yeni bir kıtlık tehlikeşile^üz yüze Köylünün yeni yıl tohumluğu 1 Ağustos9a kadar temin edilmezse, gelecek seneki mahsulün de noksan olması ihtimali var
Hazin bir tablo: Facia kurbanlarının cenaze namazı kılınıyor
Konyada köylü, yemsızlik yüzünden hayvanlarını yok bahasına satıyor Kuraklıktan zarar gören müstahsilin vergileri tecil edilecek
Yine hep İstikbal sigası
Çorum faciasının memlekette yarattığı elem ve teessür, gün geçtikçe artan bir şiddetle sürüp gidiyor. Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, evvelki gün, Istanbula koşmuş ve dün bastahanelerl dolaşarak teselliler yağdırdığı gibi gazetecilere de beyanatta bulunmuştur.
Genç Bakanın sözlerinden, hâdise ve felâketten, son derece müteessir olduğunu anlıyoruz kİ buna çok tabii ve yerinde buluyoruz. Her vatandaş gibi Bakan da yu rtd aşların felâketinden ıztırap doymuştur amma, onun hissettiği acıda, başkalarının duyduğu sızıdan biraz fazlalık olması icabettiğinl tahmin ediyoruz. Çünkü nihayet bu ölüm kasırgası, yetmiş, seksen yurtdaşm vücudünü, onun idaresindeki bir Bakanlık teşkilâtı yüzünden, savunmuştur. Tabiî Bakan şimdiden mes’uliyetler hakkında ve hâdisenin hakikî İlleti hakkında kesin bir ifade verecek vaziyette değildir amma görünen köyün kılavuz istemiyeceğine göre ka-pah ambarlara insanların üstüs-te yığılması ve kaçacak hiç bir delik ve menfezin bırakılmaması, her halde, iyi alâmet değildir. Kimyevî veya tıbbî infilâk eczasını yanlış ve yalan etiketlerle gönderenler bulunacak ve onlar da cezalandırılacaklardır.
Dikkat edilecek olursa, saym Kemal Satır da, bu gibi hallerde âdet olan ve arkadaşları diğer Halk Partili Bakanların muttasıl kullandıkları formülleri ve klişeleri aynen tekrarlıyor. Bakanın bütün sözleri, hep, cak ve eek edatlarile, yâni müstakbele matuf olarak sarfolunuyor meselâ diyor ki:
Bu gibi hâdiselerin tekerrü'- etmemesi veyahut daha doğru bir tâbirle en aşağı hadde indirilmesi için lâzımgelen her çeşit tedbirler alınacaktır. Eşya taşınmasına a-lt tüzük üzerinde çalışmakta 1-dlk. Bu çalışmaları hızlandırıp günün şartlarına ve gemilerimizin vasıflarına uygun tüzüğü ha-nrlıyacağız. Bütün gemilerimizin plânlarını tetkik edecek bir heyet teşkil ettik. Bu heyet çalışmalarının neticesini bize bildirecektir. Heyetin göstereceği tâdil ler yapılmadan gemilerin seferine müsaade etvniyeceğiz.»
Amma bütün hu iyi şeyler niçin bu altmış vatandaş öldük-dükten ve yirmisi âlil ve sakat kaldıktan sonra yapılacak da şimdiye kadar niçin yapılmamıştır. Kemal Satır belki şalisen Bakanlık sandalyesine oturalı çok olmamıştır amma bu zat şahsını temsil etmiyor ve kendi adına konuşmuyor.
_______(Devamı Sa. s 8Ü. e da)
Ankara: 12 (Hususî) — Bu yılın mahsul durumunun çok endişe verici olduğu ve bu ağır vaziyeti karşılamak için hükümetin 300 bin ton gibi büyük bir yekûna varan buğday ithali zorunda kaldığı, ayrıca mevcut stokların en büyük bir tasarrufla kullanıl ması için ekmek çeşnisi üzerinde tetkikler yaptığı malûmdur. Bütün bu faaliyet ve tedbirler nihayet günün ihtiyaçlarını karşıla-mıjTi matuf tedbirlerdir. Halbuki gelecek yıl İçin de şimdiden yeni ve esaslı tedbirler alınması gerekmektedir. Bu tedbirlerin a-lınmasında gevşek davranıldığı hakkında ıımımıî bir intiba vardır ve bu yüzden bazı endişeler i-leri sürülmektedir.
Bu konu etrafında bugün Kon-yadan gelen ve ahvale vâkıf bu-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
jlnönünün| Ş Erzurumlu- I lara hitabesi s
Ehli vukuf, “Çorum
JJ
Bulgaristan’dan sun günlerde ilticalar arttı
Dün Edirneye gelen 6 mültecinin anlattığı şayanı dikkat hâdiseler
Edirne: 12 (Telefonla) — Bulgaristandan yurdumuza ilticalar devam ediyor. Temmuz ayı içinde iltica edenler 30 u bulmuştur. Bu sabah da Bulgaristandan 6 kişi iltica etmiştir. Hayatlarım ortaya koyarak ve ölümü göze alarak kaçan bu Bulgarların anlattığına göre artık Bulgaristandaki
Atlantik
Paktı
Taft, paktın tasdikine muarız
Vaşington, 12 (AP.) — Ayan cumhuriyetçi üyelerinden Taft, dün ayan meclisinde Atlantik paletinin tasdiki aleyhinde rey vereceğini, çünkü, bu paktın A-merikayı Avrupa devletlerine as kerî yardım yapmak mecburiyetinde bırakacağına inandığını söylemiştir.
Taft bunun isg, «harbe önayak olabileceği» kanaatini izhar etmiştir.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
|| «Bir bölgede mahsul va- » ziyetinin elverişli olma-
t sı, bize çok ıztırap «
t verecektir.» «
Erzurum 12 (A.A.) — Erzurum da geceyi hususi trenlerinde geçi -ren Cumhur Başkanı ismet İnönü, beraberlerinde Bayındırlık Baltanı Şevket Adalan olduğu halde, dün sabah saat on otuzda Erzurumda tetkiklerine başlamışlardır.
İnönü öğleden evvel beraberinde Ordu Müfettişi ve askeri erkân ol. duğu halde Erzurum civarındaki bazı tesisleri teftiş etmişler, Erzu runı temdidi yolumun mühim bir merhalesi olarak inşası ikmal edil. nıiş olan Deveboynu tünelini yakından görmüşlerdir.
İnönü, öğle yemeğini hususi trenlerinde yemişlerdir. Vali, Ordu Müfettişi ve eşlerile General Seven Yasınkılıç ve Ataç, Cumhur Balkanımızın davetlisi olarak bulunuyorlardı.
öğhdcn sonra sait 15.30 da ye-nlden şehre çıkan Cumhur Başka.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Anbarda; mantar tabancaları, patlayıcı ve kimyevî maddeler bulundu
Düu de, bir kısım kaza kurbanlarının cenazesi hâzin merasimle kaldırıldı. Çorum vapuru kurbanlarının sayısı altmış’a çıktı
İdare adamları
neden değiştiriliyor
Türlü söylentiler arasında, son vali ve kaymakam değişikliklerinin 1950 seçimlerine hazırlık mahiyetinde olduğu yolunda bazı iddialar da var
Belediye reis muavinlerinden Nâzım Arda
idare âmirleri arasında yapılacak olan değişiklikler, muhalif çevrelerde İktidar partisi hükümet lerinin, 950 seçimleri İçin son kozu olarak telâkki edilmekte, C. H. P. nln müzahiri olmayan vali ve kaymakamların kalabalık yerler . den uzaklaştırılması maksadını güttüğü söylenmektedir.
________(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
N u h’u n
Bevin, Türkiye Büyük Elçisi le dün görüştü
Londra, 12 (A.A.) — (Reu-
ter): Türkiyenin Londra Büyük Elçisi Cevat Açıkalın dün Dışişleri Bakanlığında Bevini ziyaret etmiştir.
Siyasî müşahitler, Büyük Elçi nin, bu fırsattan faydalanarak, gelecek ay Stresburg’ta toplanacak olan Avrupa konseyinin açı lış oturumuna Türkiyenin dâve-ti hakkında Bevinden malûmat istediğini sanıyorlar.
Mayıs ayında Londrada imzalanan Avrupa statüsü gereğince, Türkiye ile Yunanistanın üye o-larak dahil olmak hususundaki müracaatlarını incelemeğe Bakanlar kojıseyi memur bulunmak tadır.
Dün ehlivukuf Çorum vapuru nda incelemeler yaparken.
Çorum vapuru faciasının adli tahkikatına devam edilmektedir.
Facianın nasıl ve ne sebeple mey dana geldiği hususunda verecekleri rapora büyilk bir önem atfedüen İlmi eiıll vukuf dün vaka mahaJın. de tetkiklerine başlamıştır.
Zeytinburnu askeri fabrikalar teknik müdürü Tahsin Alpay, U-* Jaştırma Bakanlığı deniz nakliyat dairesi başkanı Burhanettin Yeni, sey, Kimya enstitüsü - Ord. Prof e. sörü Arnd, Teknik Üniversite makine fakültesi dekanı' îınami Civa-rjtu, Devlet Denizyolları gemi kur tarma mütehassısı Reesc. yüksek
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
GalatasaraylI Relıa İzmit
Üniversite gençliği dün
gemisini arayanlar
Valiyi ziyaret etti
Gençler, ısrarla, otobüslerde yüksek tahsil talebesine tenzilât yapılmasını istediler Türkiye Milıl
Talebe Fcderasyo nu adına 40 kişilik bir talebe heyeti, dün saat 10.30 da vilâyete gelerek Vali -e Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırçlar ile paso meselesi üzerinde gö nişmüşlerdir.
Vali Kırdar talebelere, bu mesele hakkında Ankarada yaptığı temaslar üzerinde geniş izahat vermiş, veto hakkını kullana-
Vali gazetecilerle bir hasbıhal esnasında
bilmek için orta da kanunsuz bir hareket olmadığını; Meclis Ka-vanin komisyonu başkanı avukat Arif lyicil'in iddialarının tetkik edilip haksız görüldüğü netice sine varıldığını belirttikten son ra kanun gereğin ce Meclis kararının aynı yıl için de bozulamıya-cağından Ekim ayına kadar bek (Devamı: Sa. 6;
Sü. 7 dej
Şehrimizdeki Amerikan i arkeolog heyeti diin I akşam Ankaraya gitti I
Heyetin en genç âzası İVendall Ogg
AY&zısı 5 inci sayfada),
Filistin'e göç eden Yahudiler dönüyor
Dün 12 Yalıudi, Konya vapuru ile geldi. Filistiu-deki cehennem hayatını anlatıyorlar
Fecî uçak kazaları
Bombay’da dağa çarpan bir uçakta bulunan 45 kişiden hiçbiri kurtulamadı
Londra, 12 (AP.) — Bu sabah şiddetli bir fırtınaya tutulan ve bu yüzden önünü göremediği zannedilen «Constellation» tipin de büyük bir yolcu uçağı Bom-baydaki bir tepeye çarparak par çalanmış ve tutuşmuştur. KİM Felemenk Havayollarına ait bu uçakta bulunan 45 kişinin öldüğü bildirilmektedir.
Uçakta 10 kişilik bir mürettebatla 35 yolcu bulunduğu anlaşılmaktadır. Facia kurbanları n-rasında 14 Amerikalı gazeteci de vardır. Meşhur muhabir H. R. Knickenbocker de ölüler arasındadır.
Facia kurbanlarının tam liste si henüz resmen açıklanmamıştır. Bir Lahey haberine göre, A-
merikalılardan başka ölenler ara sında 17 HollandalI, 2 Çinli ve
(Oovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cezaevinde
Mahkûmiyetini İzmit ceza evinde tamamlayacak
İzmit 12 (Hususi) — Galatasa^ raylı futbolctl Reha Eken, mahkûm miyet müddetini tamamlamak Ûze, rc İzmit Cezaevine getirilmiştir.
Dünya İslâmları birliği kuruluyor
Mes'ulsun Kaptan Efendi!
ULL’NAY
Pakistan Bakanı, birliğe bizim | de dahil olacağımızı söylüyor J
Karaşi: 12 (Nafeıı) — Pakistan Islâm liğinin başkanı > Chaudri Khnliquzzaman bir basın konferansında şöyle de- 5 İslâmistanm kurulması zamanı artık gelmiştir.» |
Ağustos ayı sonunda Türkiye, İran, Iıak, Suriye, Lüb- (
nan, Mısır, Suudi Arabistan ve mümkün olursa Yemeni ziya- (
ret edeceğim. Bundan sonra da Londraya kadar gideceğim. >
Bu memleketlerde yapacağım temaslar sonunda bir konfe- >
(Oovamı 8a. a SÜ. 3 do)

Comments (0)