Millet Partisi dün etraflı
bir tebliğ yayınladı
Tebliğde, son hâdiselere temas edilerek M. Partisinin din, irtica ve komünizm karşısındaki görüşü teferı üatile açıklandı
iktidara
güvensizlik devam ediyor
Büyük Millet Meclisi yaz tatiline girdi. Başbakan Günaltay'ın son oturumdaki bilanço nutku, devre çalışmasını çok iyi hülâsa etmiş olmakla beraber, pırtla öyle geniş bir ilgi çekmişe benzemiyor. Hele telkin edilmek istenilen emniyet havasının tahakkuk etmek üzere olduğuna dair bir belirti yoktur. Hattâ Bayar’ın, dün söylediği nutka bakılırsa, Demokratların kabineye ve iktidara karşı olan vaziyetlerinde hemen hiç fark yoktur.
Dünkü yazımızın sonuna doğru işaret etmiş idik: Günaltayın, değiştirilen İller kanunu ve aşın sağ ve solculukla mücadele mevzuatını hiç bir zaman seçim baskısı olarak kullanmak istemiye-ceği hakkimiaki ifade, bütün ruh lara ferahlık verecek mahiyette değildir. Bunun sebebi muhterem Başbakana karşı en ufak bir güvensizlik beslendiği değildir. Bilâkis hemen bütün yurt kabine şefinin bir zorlama politikasına başvurmağa tenezzül edecek yaradılışta olmadığına İnanmaktadır amma, Günaltayın behemehal önümüzdeki seçimleri de idare e-deceğini ve o zamana kadar iktidarda kalacağını bize kim temin eder? Meclisin son dakikalarında çıkarılan kanunlar, numunesini Halk Partisinin bize verdiği bazı aşırı kabinelerin elinde pek güzel bir tazyik hattâ tedhiş vasıtası olabilir. 1946 ve onu takip eden günlerin hâtırası milletin hafızasından silinmiş değildir.
İşte Demokrat Parti başkanı Dnümüzdeki seçimler için hükümetin zaruri görülen teminatı vermemiş olduğuna işaret ettikten sonra bu defa herhangi bir şekilde milletin reyine tecavüz e-diLmeslne muvafakat etmiyeceği-nl ifade etmiş ve halka reylerinin masunluğunu teinine dikkat tavsiye etmiştir.
Bayar’m bu sözlerini, yine U-lus veya müfrit bazı Halk Partili siyaset adamları ve gazeteleri bir nevi tahrik ve ihtilâl usulü gibi göstermek istiyeceklerdir. Amma, eldeki kanun, seçim emniyetini ve reyin ismetini sağlamış değildir. Bu mevzuda hiç bir değişiklik yapılmamıştır ve yapılacağı da şüphelidir. Bu şartlar altında (1950) ye kadar beklendiğini kabul edelim; fakat o zaman da yine dört yal evvelki oyunlar tekrarlanacak olursa buna Türk milleti seyirci mi kalacaktır; yâni kanunun, onu muhafazaya memur olanlar tarafından ihlâl edilmesine, lakayt nü duracaktır? Geçenlerde bir mahkeme, reyleri tahrif edilmek istenen bir kütlenin sandığı alarak emin bir yere götürmesinden doğan dâvada halkı haklı görmüş ve iiizum-Buz yere tevkif edilenlerin tahli-(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 da)
Dörtler konferansı nihaî safhada..
Pazar olmasına rağmen Dörtler dün Pariste 5 saatlik bir toplantı yaptılar. Dün de bir anlaşmaya varılamadığı anlaşılıyor
Paris 12 (AA.) (Afp) — Bugün saat 14,80 da başlayan Dışişleri
Bakanlan toplantısı saat 18 de
na ermiştir.
Tahminler hilâfına. Dışişleri Bakanlan bugün de gündemin üçüncü maddesini müzakereye devam etmişlerdir. Oturumun başlangıcın*
da söz alan Vickinaky, Almanya banş antlaşmasına dair cuma günü yaptığı teklifleri müteakip Ba. tıkların ileri sürdükleri itirazlara cevap vermiştir.
Vichlnsky'nln teklif ettiği gibi üçüncü maddenin, üç gün zarfın -da bir rapor hazırlanması şartile,
D. P. İstanbul Başkanı Floryada kaza geçirdi
Bir taksinin çarpmasına maruz kalan Berkan dün gece Gureba hastahanesine kaldırıldı
Dün Floryada müessif bir kaza; olmuş, Demokrat Parti İstanbul 11 Kurulu Başkanı Abdurrahman Münıb Berkan, tehlikeli bir otomobil kazası geçirmiştir.
Sabahleyin Abdurrahman Münih] Berkan, ailesi efradile. İstanbul Ilı Kurulu üyelerinden Kâzım Yurda-1 kulun ailesile birll-zte Floryajıın u
tersindeki Soğuksu mesiresine git m işlerdir,
Saat 10 sıralarında
Abdurraıı
man Münlb, bir gazinonun önünü •• dolaşırken süratle geçmekte olan 2365 numaralı taksinin sademes;(v
maruz kalmış, başından ve
dunun muhtelit yerlerinden
(Dovanıı 8a. 6 Sü.
vücu . ağır
6 do)
AUSTRİA 7- F. BAHÇE O
Beşiktaş Ankarada 5-3 galip
Dışişleri Baltanı yardımcıları misyonunda İncelenmesi için anlaşma zemini hazırlanmakta ol. duğu sanılmaktadır.
Vichlnsky’ye cevap veren Batılı üç Dışişleri Bakanı ve bilhassa Acheson bu komisyonun hiç bir neticeye varamıyacağını söylemiş.
Oturum saat 18.50 de bitmiş, 4 büyükler derhal gizil bir toplantt yapmak karan vermişlerdir.
Paris 12 (AP) — Almanya sulh anlaşması meselesi için pazar gü-nü takriben 5 saatlik bir toplantı yapan 4 Dışişleri Bakanı, toplantı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
ko-bir
Boğucu
sıcak
Ankara, 12 (Hususî) — Millet Partisi Bön hâdiseler dolayısiyle şu tebliği yayınlamıştır:
( 1 — Millet ve Millet Partisi Halk Partisi ile Demokrat Partinin başında bulunanların müşte-1 rek suikastine maruzdur. Bu suikast Millet Partisine haksız ve mesnetsiz olarak mürteci damgasını vurmaya çalışmak şeklinde tezahür etmektedir. Buna ilâveten elemle görüyoruz ki, Bay Celâl Bayar Başbakanla yaptığı ve Mecliste Başbakan tarafından bir hiddet anında ifşa edilen gizli görüşmelerde Türk milletini mevcut olmıyan irtica ile lekelemek istemiş ve bu suretle demokrasinin şartı olaıı âleniyet esasını çiğ-niyerek milleti hükümete jurnal etmişti. Halbuki Anayasanın a-çık maddelerine ve medenî demok (Dovanıı Sa. s Sü. 1 do)
D. Parti
Şehit kuryemiz Fuat OüzaUanm cenazesi Ankaradan geçerken hazin bir t ör er. yapılmıştır. Resimde, Millî Savunma Bakanı Hiisnü Çakır ve Fuat Güzaltantn arkadaşları görülmektedir..
(Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Şehit Kuryemiz, bugün, törenle defnedilecek
Tabut,Teşvikiyede kılınacak namazı müteakib
Kongresi
Delegeler Ankaraya gelmeğe başladı
Ankara, 12 (Telefonla) — Demokrat Partinin kurultayı için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. D.P., kurultay için evvelâ Yeni Sinema ile anlaşmak istemiş, fakat Yeni Sinema günde beş yüz lira istediğinden bun dan sarfınazar edilerek kongrenin Yeni Sergievi binasında toplanmasına karar verilmiştir. Dele geler şimdiden gelmeğe başlamışlardır. Bir taraftan bu kongre hazırlıkları devam ederken bir taraftan da Meclis müstakil gru punu teşkil eden D. Partiden ayrılmış Milletvekilleri de toplantılar yapmaktadır. Bunlar va-(Devamı Sa, 5 Sü. s do)
Dün gece İstanbulda hararet
30 dereceye çıktı
Dün İstanbul mevsimin ilk sıcak gününü yaşamıştır. Sabahtan başlıyan boğucu sıcaklık hal kı mesire yerlerine ve deniz kenarlarına çekmiştir. Sıcaklık öğle üzeri gölgede 29 derece idi. Akşam üstü sıcaklığın düşeceği tah min edilirken bilâkis artmış saat 21 de 30 dereceyi bulmuştur. Rüz gâr cenptan esmektedir. Bu cihetle sıcakların devam edeceği bildirilmektedir.
ANKARADA
Ankara, 12 (Hususî)—Bugüa Ankarada sıcaklık derecesi saat 15 te 21 i bulmuştur .
D. P. Feriköy ocağında
IDi'ın gece yapılan foplan-l tıda C.H.P. şiddetle | _______tenkid edildi |
D.P. Feriköy ocağının kuruluş yıldönümü münasebetilo dün saat 21 de ocak lokalinde partili milletvekillerinin ve birçok partililerin iştirâkiyle bir toplanlı yapılmıştır.
İlk oiarak söz alan Sabahattin Karayavuz, ocağın teşekkülünü ve sallamalarını belirten bir ko-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 do)
askerî merasimle şehitliğ görtürülecek ve mukaddes vatan toprağına tevdi edilecek
Vali; Çatalcanın Çakıl köyünde topraksız bir köylüye tapu senedini verirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Toprak Bayramı törenle kutlandı
Şehit diplomatik kurye kur* may yüzbaşısı Fuat Güzal tanın cenazesi bugün büyük törenle kaldırılacak ve Edirnekapı Şahitliğine defnolunacaktır. Cenaze töreni için geniş bir program hazırlanmıştır. Bu programa gd (Dovamı 8a. s Sü. 1 do)
Kudüs hastahanesi Başhekimi Dr. Zekâi Muammer Tunçman
Olağanüstü bir kuduz durumu var
Dr. Zekâi Muammer'ın Yeni
Sabah’a verdiği izahat
Kuüüz vak'alarınm son günlerde çoğaldığı yazılmıştı. Bu husus ta kendisile görüşen bir arkadaşımıza Kuduz hastahanesi Baş hekimi Bakteriyolog Dr. Zekâi Muammer Tunçman şunları söylemiştir:
«— Yurtta ve İstanbulda son zamanlarda kuduz vak'aları ciddiye alınacak şekilde fazlalaşma ya başlamıştır. Sağlık Bakanlığı 5 ay önce Ankarada bir mütehas sıslar kongresi toplandı. Bu kongrede olağanüstü bir kuduz durumu bulunduğu kabul edildi. Ve savaşı için kararlar alındı.
Son iki sene içerisinde bütün yurtta muhtelif hayvanlar tarafından 17.000 vatandaş ısırılmış tır. Bu hayvanların asgarî 1/3 nün kuduz olduğu muhakkaktır. Geno son bir ay içerisinde Istaıı-bulda 42 vatandaş kuduz köpek (Dovanıı 8a. 6 Sü. 4 do)
Çatalca ve Silivri’de 399 köylüye toprak tevzi edildi — Valiniu beyanatı
Toprak bayramı, dün yurdun her tarafında olduğu gibi, şehrimiz ilçelerinde ve köylerinde ayrı ayrı, mahalli törenlerle kutlan mış. bu münasebetle eğlenceler tertip edilmiş, Halkevlerinde gii-uün önemini belirten konuşmalar yapılmıştır.
Bu lirada Çata İcada bir tören
Hazine Bakanı
Birleşik Amerika yeni Hazine Bakanı Mrs. Georgia yaşındadır. Tarihle ilk defa olarak Amerikan banknotlarım bundun böyle yukarıda resmini gördüğünüz iBayan Bakan* da imzalıyacak-Itır. Resmin kenarında Mrs. Georgia'ıım imzasını görüyorsunuz. — (Foto: A.PJ
İşletmeler Bakanlığı mevzuları
yapılmıştır. Toprak tevzi töreni Çatalcanın Çakıl köyünde yapılmıştır. Törende hazır bulunmak üzere, başta Vali ve Belediye Baş kanı Dr. Lûtfi Kırdar olduğu hal (Dovanıı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ankarada, esas | prensipler üzerinde « çalışılıyor |
Ankara, 12 (Hususî) — Aen*
kurulan İşletmeler Bakanlığı, i| ve faaliyet mevzularının tesbiti-ne sıkı bir şekilde devam etmektedir. Bu hususta Sümerbank, E-tibank umum müdürleri ile bu müesseselerin hukuk müşavirleri ve teknik uzmanları, Bakan Mü nir Birsel’le birlikte geç vakitlere kadar çalışmaktadırlar. Bu içtimalara şeker şirketi umum müdürü ve uzmanlan da katılmışlardır. Söylendiğine göre henüz esas prensipler üzerinde durulmaktadır.
Bakanlığın teşkilât prensipleri ve faaliyet programı üzerindeki I bu çalışmalar tamamlanarak bir, I neticeye varıldığı ve anlaşma ya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bilanço mu fiyasko mu ?
IJLUN AY
azotoiordo şöyle bir haber okudum:
«Tioarot Ofltlnln et satışlarına alt bilânçosu hazırlanmıştır. Vorllen malûmata gbro Işlotmonin zarar! yodl, soklz yüz bin lira olarak tos-blt edilmiştir; bunun harldndo İdare masrafları da büyük bir yekûn tutmaktadır, a
Daha bltmodl; altında şu llöve
«Tioarot Ofisi kuzu ve sığır Ih-raoı llo İşletmenin bu zararının İki yüz bin lirasını kapatmış; müdürlük bundan sonraki İhracatla zararın dlöcr kısımlarının da kapatıla-oağı kanaatindedir.»
Bu kadar zarara bilânço denil-
Tioarot Ofisi bu ot tanzimi satışlarına toşobbüs oyledlgl zaman bununla hiç bir şoy yapılaınıyacağını söyloınlştlk. Bizim bu İtirazımıza daha başka projelorlo cevap verildi. Soğuk hava vagonları alınacak, Er-zurunıdan Istanbula kesilmiş ot nak lodllocok, burada da soğuk hava mahzcnlorl kurulacak vo bu suret-lo ot Hatları düşürülecek.
Bunun no kadar masraflı, no kadar güç bir nıosolo olduğunu hesap ölmediler. Avustralyadan Avrupaya
soğuk hava mahzenıı vapurlarla( kesilmiş ot nakledilir; fakat bu ne müthiş bir teşkilatla başarılan bil İştir; bizde de böyle bir meselo btf yük teşkilata vfibestodlr.
Biz Iso maalosof halkı daha dcğ> ru dürüst Haydarpaşadan Pend'ğa naklodomlyoruz; nerede kaldı kl £r-zurumdan istanbula ot naklodobmll Daha göçen gün bundan ac: aoı şl* kâyot ettik. Yaz tarifesindo tâJIISt dlyo yapılan kocaman hataları gösterdik. Aldırış odon olmadı. Bunun İçin kim kafa yoracak? Pendiğı gitmek için başka nakil vasıtamız var mı? Yok. O haldo ister İstenin oy-vallah diyeceğiz.
Haborin İkinci fıkrası da zararın kuzu vo sığır Ihraciylo kapatılmasıdır. Memleketin bundan edeceği İstifade ayrı bir zarar telâkki edilmiyor da bu bir kâr gibi gösteriliyor.
Nasroddln Hocanın «Çukur» hl-
Hoca, bir toprak yığınını göm-
mek için çukur açıyormuş: «Ya çu-
kurdan çıkan toprağı no yapacak-
sın? » domlşlor; ( 0 kadar İnceciğe
aklım örmez!» demiş.
Biz do bunun Inceliğlno akıl or»
diremedik vesselâml
Dün Kadıköy Fener stadında yapılan Fenerbahçe ■ Avıııtııria maçından heyecanlı bir görünü}
/Foto: Burhan —Teni Sabah) (Yazısı; 5 İncille)
Millet Partisi dün etraflı
bir tebliğ yayınladı
Tebliğde, son hâdiselere temas edilerek M. Partisinin din, irtica ve komünizm karşısındaki görüşü teferı üatile açıklandı
iktidara
güvensizlik devam ediyor
Büyük Millet Meclisi yaz tatiline girdi. Başbakan Günaltay'ın son oturumdaki bilanço nutku, devre çalışmasını çok iyi hülâsa etmiş olmakla beraber, pırtla öyle geniş bir ilgi çekmişe benzemiyor. Hele telkin edilmek istenilen emniyet havasının tahakkuk etmek üzere olduğuna dair bir belirti yoktur. Hattâ Bayar’ın, dün söylediği nutka bakılırsa, Demokratların kabineye ve iktidara karşı olan vaziyetlerinde hemen hiç fark yoktur.
Dünkü yazımızın sonuna doğru işaret etmiş idik: Günaltayın, değiştirilen İller kanunu ve aşın sağ ve solculukla mücadele mevzuatını hiç bir zaman seçim baskısı olarak kullanmak istemiye-ceği hakkimiaki ifade, bütün ruh lara ferahlık verecek mahiyette değildir. Bunun sebebi muhterem Başbakana karşı en ufak bir güvensizlik beslendiği değildir. Bilâkis hemen bütün yurt kabine şefinin bir zorlama politikasına başvurmağa tenezzül edecek yaradılışta olmadığına İnanmaktadır amma, Günaltayın behemehal önümüzdeki seçimleri de idare e-deceğini ve o zamana kadar iktidarda kalacağını bize kim temin eder? Meclisin son dakikalarında çıkarılan kanunlar, numunesini Halk Partisinin bize verdiği bazı aşırı kabinelerin elinde pek güzel bir tazyik hattâ tedhiş vasıtası olabilir. 1946 ve onu takip eden günlerin hâtırası milletin hafızasından silinmiş değildir.
İşte Demokrat Parti başkanı Dnümüzdeki seçimler için hükümetin zaruri görülen teminatı vermemiş olduğuna işaret ettikten sonra bu defa herhangi bir şekilde milletin reyine tecavüz e-diLmeslne muvafakat etmiyeceği-nl ifade etmiş ve halka reylerinin masunluğunu teinine dikkat tavsiye etmiştir.
Bayar’m bu sözlerini, yine U-lus veya müfrit bazı Halk Partili siyaset adamları ve gazeteleri bir nevi tahrik ve ihtilâl usulü gibi göstermek istiyeceklerdir. Amma, eldeki kanun, seçim emniyetini ve reyin ismetini sağlamış değildir. Bu mevzuda hiç bir değişiklik yapılmamıştır ve yapılacağı da şüphelidir. Bu şartlar altında (1950) ye kadar beklendiğini kabul edelim; fakat o zaman da yine dört yal evvelki oyunlar tekrarlanacak olursa buna Türk milleti seyirci mi kalacaktır; yâni kanunun, onu muhafazaya memur olanlar tarafından ihlâl edilmesine, lakayt nü duracaktır? Geçenlerde bir mahkeme, reyleri tahrif edilmek istenen bir kütlenin sandığı alarak emin bir yere götürmesinden doğan dâvada halkı haklı görmüş ve iiizum-Buz yere tevkif edilenlerin tahli-(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 da)
Dörtler konferansı nihaî safhada..
Pazar olmasına rağmen Dörtler dün Pariste 5 saatlik bir toplantı yaptılar. Dün de bir anlaşmaya varılamadığı anlaşılıyor
Paris 12 (AA.) (Afp) — Bugün saat 14,80 da başlayan Dışişleri
Bakanlan toplantısı saat 18 de
na ermiştir.
Tahminler hilâfına. Dışişleri Bakanlan bugün de gündemin üçüncü maddesini müzakereye devam etmişlerdir. Oturumun başlangıcın*
da söz alan Vickinaky, Almanya banş antlaşmasına dair cuma günü yaptığı teklifleri müteakip Ba. tıkların ileri sürdükleri itirazlara cevap vermiştir.
Vichlnsky'nln teklif ettiği gibi üçüncü maddenin, üç gün zarfın -da bir rapor hazırlanması şartile,
D. P. İstanbul Başkanı Floryada kaza geçirdi
Bir taksinin çarpmasına maruz kalan Berkan dün gece Gureba hastahanesine kaldırıldı
Dün Floryada müessif bir kaza; olmuş, Demokrat Parti İstanbul 11 Kurulu Başkanı Abdurrahman Münıb Berkan, tehlikeli bir otomobil kazası geçirmiştir.
Sabahleyin Abdurrahman Münih] Berkan, ailesi efradile. İstanbul Ilı Kurulu üyelerinden Kâzım Yurda-1 kulun ailesile birll-zte Floryajıın u
tersindeki Soğuksu mesiresine git m işlerdir,
Saat 10 sıralarında
Abdurraıı
man Münlb, bir gazinonun önünü •• dolaşırken süratle geçmekte olan 2365 numaralı taksinin sademes;(v
maruz kalmış, başından ve
dunun muhtelit yerlerinden
(Dovanıı 8a. 6 Sü.
vücu . ağır
6 do)
AUSTRİA 7- F. BAHÇE O
Beşiktaş Ankarada 5-3 galip
Dışişleri Baltanı yardımcıları misyonunda İncelenmesi için anlaşma zemini hazırlanmakta ol. duğu sanılmaktadır.
Vichlnsky’ye cevap veren Batılı üç Dışişleri Bakanı ve bilhassa Acheson bu komisyonun hiç bir neticeye varamıyacağını söylemiş.
Oturum saat 18.50 de bitmiş, 4 büyükler derhal gizil bir toplantt yapmak karan vermişlerdir.
Paris 12 (AP) — Almanya sulh anlaşması meselesi için pazar gü-nü takriben 5 saatlik bir toplantı yapan 4 Dışişleri Bakanı, toplantı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
ko-bir
Boğucu
sıcak
Ankara, 12 (Hususî) — Millet Partisi Bön hâdiseler dolayısiyle şu tebliği yayınlamıştır:
( 1 — Millet ve Millet Partisi Halk Partisi ile Demokrat Partinin başında bulunanların müşte-1 rek suikastine maruzdur. Bu suikast Millet Partisine haksız ve mesnetsiz olarak mürteci damgasını vurmaya çalışmak şeklinde tezahür etmektedir. Buna ilâveten elemle görüyoruz ki, Bay Celâl Bayar Başbakanla yaptığı ve Mecliste Başbakan tarafından bir hiddet anında ifşa edilen gizli görüşmelerde Türk milletini mevcut olmıyan irtica ile lekelemek istemiş ve bu suretle demokrasinin şartı olaıı âleniyet esasını çiğ-niyerek milleti hükümete jurnal etmişti. Halbuki Anayasanın a-çık maddelerine ve medenî demok (Dovanıı Sa. s Sü. 1 do)
D. Parti
Şehit kuryemiz Fuat OüzaUanm cenazesi Ankaradan geçerken hazin bir t ör er. yapılmıştır. Resimde, Millî Savunma Bakanı Hiisnü Çakır ve Fuat Güzaltantn arkadaşları görülmektedir..
(Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Şehit Kuryemiz, bugün, törenle defnedilecek
Tabut,Teşvikiyede kılınacak namazı müteakib
Kongresi
Delegeler Ankaraya gelmeğe başladı
Ankara, 12 (Telefonla) — Demokrat Partinin kurultayı için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. D.P., kurultay için evvelâ Yeni Sinema ile anlaşmak istemiş, fakat Yeni Sinema günde beş yüz lira istediğinden bun dan sarfınazar edilerek kongrenin Yeni Sergievi binasında toplanmasına karar verilmiştir. Dele geler şimdiden gelmeğe başlamışlardır. Bir taraftan bu kongre hazırlıkları devam ederken bir taraftan da Meclis müstakil gru punu teşkil eden D. Partiden ayrılmış Milletvekilleri de toplantılar yapmaktadır. Bunlar va-(Devamı Sa, 5 Sü. s do)
Dün gece İstanbulda hararet
30 dereceye çıktı
Dün İstanbul mevsimin ilk sıcak gününü yaşamıştır. Sabahtan başlıyan boğucu sıcaklık hal kı mesire yerlerine ve deniz kenarlarına çekmiştir. Sıcaklık öğle üzeri gölgede 29 derece idi. Akşam üstü sıcaklığın düşeceği tah min edilirken bilâkis artmış saat 21 de 30 dereceyi bulmuştur. Rüz gâr cenptan esmektedir. Bu cihetle sıcakların devam edeceği bildirilmektedir.
ANKARADA
Ankara, 12 (Hususî)—Bugüa Ankarada sıcaklık derecesi saat 15 te 21 i bulmuştur .
D. P. Feriköy ocağında
IDi'ın gece yapılan foplan-l tıda C.H.P. şiddetle | _______tenkid edildi |
D.P. Feriköy ocağının kuruluş yıldönümü münasebetilo dün saat 21 de ocak lokalinde partili milletvekillerinin ve birçok partililerin iştirâkiyle bir toplanlı yapılmıştır.
İlk oiarak söz alan Sabahattin Karayavuz, ocağın teşekkülünü ve sallamalarını belirten bir ko-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 do)
askerî merasimle şehitliğ görtürülecek ve mukaddes vatan toprağına tevdi edilecek
Vali; Çatalcanın Çakıl köyünde topraksız bir köylüye tapu senedini verirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Toprak Bayramı törenle kutlandı
Şehit diplomatik kurye kur* may yüzbaşısı Fuat Güzal tanın cenazesi bugün büyük törenle kaldırılacak ve Edirnekapı Şahitliğine defnolunacaktır. Cenaze töreni için geniş bir program hazırlanmıştır. Bu programa gd (Dovamı 8a. s Sü. 1 do)
Kudüs hastahanesi Başhekimi Dr. Zekâi Muammer Tunçman
Olağanüstü bir kuduz durumu var
Dr. Zekâi Muammer'ın Yeni
Sabah’a verdiği izahat
Kuüüz vak'alarınm son günlerde çoğaldığı yazılmıştı. Bu husus ta kendisile görüşen bir arkadaşımıza Kuduz hastahanesi Baş hekimi Bakteriyolog Dr. Zekâi Muammer Tunçman şunları söylemiştir:
«— Yurtta ve İstanbulda son zamanlarda kuduz vak'aları ciddiye alınacak şekilde fazlalaşma ya başlamıştır. Sağlık Bakanlığı 5 ay önce Ankarada bir mütehas sıslar kongresi toplandı. Bu kongrede olağanüstü bir kuduz durumu bulunduğu kabul edildi. Ve savaşı için kararlar alındı.
Son iki sene içerisinde bütün yurtta muhtelif hayvanlar tarafından 17.000 vatandaş ısırılmış tır. Bu hayvanların asgarî 1/3 nün kuduz olduğu muhakkaktır. Geno son bir ay içerisinde Istaıı-bulda 42 vatandaş kuduz köpek (Dovanıı 8a. 6 Sü. 4 do)
Çatalca ve Silivri’de 399 köylüye toprak tevzi edildi — Valiniu beyanatı
Toprak bayramı, dün yurdun her tarafında olduğu gibi, şehrimiz ilçelerinde ve köylerinde ayrı ayrı, mahalli törenlerle kutlan mış. bu münasebetle eğlenceler tertip edilmiş, Halkevlerinde gii-uün önemini belirten konuşmalar yapılmıştır.
Bu lirada Çata İcada bir tören
Hazine Bakanı
Birleşik Amerika yeni Hazine Bakanı Mrs. Georgia yaşındadır. Tarihle ilk defa olarak Amerikan banknotlarım bundun böyle yukarıda resmini gördüğünüz iBayan Bakan* da imzalıyacak-Itır. Resmin kenarında Mrs. Georgia'ıım imzasını görüyorsunuz. — (Foto: A.PJ
İşletmeler Bakanlığı mevzuları
yapılmıştır. Toprak tevzi töreni Çatalcanın Çakıl köyünde yapılmıştır. Törende hazır bulunmak üzere, başta Vali ve Belediye Baş kanı Dr. Lûtfi Kırdar olduğu hal (Dovanıı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ankarada, esas | prensipler üzerinde « çalışılıyor |
Ankara, 12 (Hususî) — Aen*
kurulan İşletmeler Bakanlığı, i| ve faaliyet mevzularının tesbiti-ne sıkı bir şekilde devam etmektedir. Bu hususta Sümerbank, E-tibank umum müdürleri ile bu müesseselerin hukuk müşavirleri ve teknik uzmanları, Bakan Mü nir Birsel’le birlikte geç vakitlere kadar çalışmaktadırlar. Bu içtimalara şeker şirketi umum müdürü ve uzmanlan da katılmışlardır. Söylendiğine göre henüz esas prensipler üzerinde durulmaktadır.
Bakanlığın teşkilât prensipleri ve faaliyet programı üzerindeki I bu çalışmalar tamamlanarak bir, I neticeye varıldığı ve anlaşma ya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bilanço mu fiyasko mu ?
IJLUN AY
azotoiordo şöyle bir haber okudum:
«Tioarot Ofltlnln et satışlarına alt bilânçosu hazırlanmıştır. Vorllen malûmata gbro Işlotmonin zarar! yodl, soklz yüz bin lira olarak tos-blt edilmiştir; bunun harldndo İdare masrafları da büyük bir yekûn tutmaktadır, a
Daha bltmodl; altında şu llöve
«Tioarot Ofisi kuzu ve sığır Ih-raoı llo İşletmenin bu zararının İki yüz bin lirasını kapatmış; müdürlük bundan sonraki İhracatla zararın dlöcr kısımlarının da kapatıla-oağı kanaatindedir.»
Bu kadar zarara bilânço denil-
Tioarot Ofisi bu ot tanzimi satışlarına toşobbüs oyledlgl zaman bununla hiç bir şoy yapılaınıyacağını söyloınlştlk. Bizim bu İtirazımıza daha başka projelorlo cevap verildi. Soğuk hava vagonları alınacak, Er-zurunıdan Istanbula kesilmiş ot nak lodllocok, burada da soğuk hava mahzcnlorl kurulacak vo bu suret-lo ot Hatları düşürülecek.
Bunun no kadar masraflı, no kadar güç bir nıosolo olduğunu hesap ölmediler. Avustralyadan Avrupaya
soğuk hava mahzenıı vapurlarla( kesilmiş ot nakledilir; fakat bu ne müthiş bir teşkilatla başarılan bil İştir; bizde de böyle bir meselo btf yük teşkilata vfibestodlr.
Biz Iso maalosof halkı daha dcğ> ru dürüst Haydarpaşadan Pend'ğa naklodomlyoruz; nerede kaldı kl £r-zurumdan istanbula ot naklodobmll Daha göçen gün bundan ac: aoı şl* kâyot ettik. Yaz tarifesindo tâJIISt dlyo yapılan kocaman hataları gösterdik. Aldırış odon olmadı. Bunun İçin kim kafa yoracak? Pendiğı gitmek için başka nakil vasıtamız var mı? Yok. O haldo ister İstenin oy-vallah diyeceğiz.
Haborin İkinci fıkrası da zararın kuzu vo sığır Ihraciylo kapatılmasıdır. Memleketin bundan edeceği İstifade ayrı bir zarar telâkki edilmiyor da bu bir kâr gibi gösteriliyor.
Nasroddln Hocanın «Çukur» hl-
Hoca, bir toprak yığınını göm-
mek için çukur açıyormuş: «Ya çu-
kurdan çıkan toprağı no yapacak-
sın? » domlşlor; ( 0 kadar İnceciğe
aklım örmez!» demiş.
Biz do bunun Inceliğlno akıl or»
diremedik vesselâml
Dün Kadıköy Fener stadında yapılan Fenerbahçe ■ Avıııtııria maçından heyecanlı bir görünü}
/Foto: Burhan —Teni Sabah) (Yazısı; 5 İncille)
Millet Partisi dün etraflı
bir tebliğ yayınladı
Tebliğde, son hâdiselere temas edilerek M. Partisinin din, irtica ve komünizm karşısındaki görüşü teferı üatile açıklandı
iktidara
güvensizlik devam ediyor
Büyük Millet Meclisi yaz tatiline girdi. Başbakan Günaltay'ın son oturumdaki bilanço nutku, devre çalışmasını çok iyi hülâsa etmiş olmakla beraber, pırtla öyle geniş bir ilgi çekmişe benzemiyor. Hele telkin edilmek istenilen emniyet havasının tahakkuk etmek üzere olduğuna dair bir belirti yoktur. Hattâ Bayar’ın, dün söylediği nutka bakılırsa, Demokratların kabineye ve iktidara karşı olan vaziyetlerinde hemen hiç fark yoktur.
Dünkü yazımızın sonuna doğru işaret etmiş idik: Günaltayın, değiştirilen İller kanunu ve aşın sağ ve solculukla mücadele mevzuatını hiç bir zaman seçim baskısı olarak kullanmak istemiye-ceği hakkimiaki ifade, bütün ruh lara ferahlık verecek mahiyette değildir. Bunun sebebi muhterem Başbakana karşı en ufak bir güvensizlik beslendiği değildir. Bilâkis hemen bütün yurt kabine şefinin bir zorlama politikasına başvurmağa tenezzül edecek yaradılışta olmadığına İnanmaktadır amma, Günaltayın behemehal önümüzdeki seçimleri de idare e-deceğini ve o zamana kadar iktidarda kalacağını bize kim temin eder? Meclisin son dakikalarında çıkarılan kanunlar, numunesini Halk Partisinin bize verdiği bazı aşırı kabinelerin elinde pek güzel bir tazyik hattâ tedhiş vasıtası olabilir. 1946 ve onu takip eden günlerin hâtırası milletin hafızasından silinmiş değildir.
İşte Demokrat Parti başkanı Dnümüzdeki seçimler için hükümetin zaruri görülen teminatı vermemiş olduğuna işaret ettikten sonra bu defa herhangi bir şekilde milletin reyine tecavüz e-diLmeslne muvafakat etmiyeceği-nl ifade etmiş ve halka reylerinin masunluğunu teinine dikkat tavsiye etmiştir.
Bayar’m bu sözlerini, yine U-lus veya müfrit bazı Halk Partili siyaset adamları ve gazeteleri bir nevi tahrik ve ihtilâl usulü gibi göstermek istiyeceklerdir. Amma, eldeki kanun, seçim emniyetini ve reyin ismetini sağlamış değildir. Bu mevzuda hiç bir değişiklik yapılmamıştır ve yapılacağı da şüphelidir. Bu şartlar altında (1950) ye kadar beklendiğini kabul edelim; fakat o zaman da yine dört yal evvelki oyunlar tekrarlanacak olursa buna Türk milleti seyirci mi kalacaktır; yâni kanunun, onu muhafazaya memur olanlar tarafından ihlâl edilmesine, lakayt nü duracaktır? Geçenlerde bir mahkeme, reyleri tahrif edilmek istenen bir kütlenin sandığı alarak emin bir yere götürmesinden doğan dâvada halkı haklı görmüş ve iiizum-Buz yere tevkif edilenlerin tahli-(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 da)
Dörtler konferansı nihaî safhada..
Pazar olmasına rağmen Dörtler dün Pariste 5 saatlik bir toplantı yaptılar. Dün de bir anlaşmaya varılamadığı anlaşılıyor
Paris 12 (AA.) (Afp) — Bugün saat 14,80 da başlayan Dışişleri
Bakanlan toplantısı saat 18 de
na ermiştir.
Tahminler hilâfına. Dışişleri Bakanlan bugün de gündemin üçüncü maddesini müzakereye devam etmişlerdir. Oturumun başlangıcın*
da söz alan Vickinaky, Almanya banş antlaşmasına dair cuma günü yaptığı teklifleri müteakip Ba. tıkların ileri sürdükleri itirazlara cevap vermiştir.
Vichlnsky'nln teklif ettiği gibi üçüncü maddenin, üç gün zarfın -da bir rapor hazırlanması şartile,
D. P. İstanbul Başkanı Floryada kaza geçirdi
Bir taksinin çarpmasına maruz kalan Berkan dün gece Gureba hastahanesine kaldırıldı
Dün Floryada müessif bir kaza; olmuş, Demokrat Parti İstanbul 11 Kurulu Başkanı Abdurrahman Münıb Berkan, tehlikeli bir otomobil kazası geçirmiştir.
Sabahleyin Abdurrahman Münih] Berkan, ailesi efradile. İstanbul Ilı Kurulu üyelerinden Kâzım Yurda-1 kulun ailesile birll-zte Floryajıın u
tersindeki Soğuksu mesiresine git m işlerdir,
Saat 10 sıralarında
Abdurraıı
man Münlb, bir gazinonun önünü •• dolaşırken süratle geçmekte olan 2365 numaralı taksinin sademes;(v
maruz kalmış, başından ve
dunun muhtelit yerlerinden
(Dovanıı 8a. 6 Sü.
vücu . ağır
6 do)
AUSTRİA 7- F. BAHÇE O
Beşiktaş Ankarada 5-3 galip
Dışişleri Baltanı yardımcıları misyonunda İncelenmesi için anlaşma zemini hazırlanmakta ol. duğu sanılmaktadır.
Vichlnsky’ye cevap veren Batılı üç Dışişleri Bakanı ve bilhassa Acheson bu komisyonun hiç bir neticeye varamıyacağını söylemiş.
Oturum saat 18.50 de bitmiş, 4 büyükler derhal gizil bir toplantt yapmak karan vermişlerdir.
Paris 12 (AP) — Almanya sulh anlaşması meselesi için pazar gü-nü takriben 5 saatlik bir toplantı yapan 4 Dışişleri Bakanı, toplantı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
ko-bir
Boğucu
sıcak
Ankara, 12 (Hususî) — Millet Partisi Bön hâdiseler dolayısiyle şu tebliği yayınlamıştır:
( 1 — Millet ve Millet Partisi Halk Partisi ile Demokrat Partinin başında bulunanların müşte-1 rek suikastine maruzdur. Bu suikast Millet Partisine haksız ve mesnetsiz olarak mürteci damgasını vurmaya çalışmak şeklinde tezahür etmektedir. Buna ilâveten elemle görüyoruz ki, Bay Celâl Bayar Başbakanla yaptığı ve Mecliste Başbakan tarafından bir hiddet anında ifşa edilen gizli görüşmelerde Türk milletini mevcut olmıyan irtica ile lekelemek istemiş ve bu suretle demokrasinin şartı olaıı âleniyet esasını çiğ-niyerek milleti hükümete jurnal etmişti. Halbuki Anayasanın a-çık maddelerine ve medenî demok (Dovanıı Sa. s Sü. 1 do)
D. Parti
Şehit kuryemiz Fuat OüzaUanm cenazesi Ankaradan geçerken hazin bir t ör er. yapılmıştır. Resimde, Millî Savunma Bakanı Hiisnü Çakır ve Fuat Güzaltantn arkadaşları görülmektedir..
(Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Şehit Kuryemiz, bugün, törenle defnedilecek
Tabut,Teşvikiyede kılınacak namazı müteakib
Kongresi
Delegeler Ankaraya gelmeğe başladı
Ankara, 12 (Telefonla) — Demokrat Partinin kurultayı için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. D.P., kurultay için evvelâ Yeni Sinema ile anlaşmak istemiş, fakat Yeni Sinema günde beş yüz lira istediğinden bun dan sarfınazar edilerek kongrenin Yeni Sergievi binasında toplanmasına karar verilmiştir. Dele geler şimdiden gelmeğe başlamışlardır. Bir taraftan bu kongre hazırlıkları devam ederken bir taraftan da Meclis müstakil gru punu teşkil eden D. Partiden ayrılmış Milletvekilleri de toplantılar yapmaktadır. Bunlar va-(Devamı Sa, 5 Sü. s do)
Dün gece İstanbulda hararet
30 dereceye çıktı
Dün İstanbul mevsimin ilk sıcak gününü yaşamıştır. Sabahtan başlıyan boğucu sıcaklık hal kı mesire yerlerine ve deniz kenarlarına çekmiştir. Sıcaklık öğle üzeri gölgede 29 derece idi. Akşam üstü sıcaklığın düşeceği tah min edilirken bilâkis artmış saat 21 de 30 dereceyi bulmuştur. Rüz gâr cenptan esmektedir. Bu cihetle sıcakların devam edeceği bildirilmektedir.
ANKARADA
Ankara, 12 (Hususî)—Bugüa Ankarada sıcaklık derecesi saat 15 te 21 i bulmuştur .
D. P. Feriköy ocağında
IDi'ın gece yapılan foplan-l tıda C.H.P. şiddetle | _______tenkid edildi |
D.P. Feriköy ocağının kuruluş yıldönümü münasebetilo dün saat 21 de ocak lokalinde partili milletvekillerinin ve birçok partililerin iştirâkiyle bir toplanlı yapılmıştır.
İlk oiarak söz alan Sabahattin Karayavuz, ocağın teşekkülünü ve sallamalarını belirten bir ko-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 do)
askerî merasimle şehitliğ görtürülecek ve mukaddes vatan toprağına tevdi edilecek
Vali; Çatalcanın Çakıl köyünde topraksız bir köylüye tapu senedini verirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Toprak Bayramı törenle kutlandı
Şehit diplomatik kurye kur* may yüzbaşısı Fuat Güzal tanın cenazesi bugün büyük törenle kaldırılacak ve Edirnekapı Şahitliğine defnolunacaktır. Cenaze töreni için geniş bir program hazırlanmıştır. Bu programa gd (Dovamı 8a. s Sü. 1 do)
Kudüs hastahanesi Başhekimi Dr. Zekâi Muammer Tunçman
Olağanüstü bir kuduz durumu var
Dr. Zekâi Muammer'ın Yeni
Sabah’a verdiği izahat
Kuüüz vak'alarınm son günlerde çoğaldığı yazılmıştı. Bu husus ta kendisile görüşen bir arkadaşımıza Kuduz hastahanesi Baş hekimi Bakteriyolog Dr. Zekâi Muammer Tunçman şunları söylemiştir:
«— Yurtta ve İstanbulda son zamanlarda kuduz vak'aları ciddiye alınacak şekilde fazlalaşma ya başlamıştır. Sağlık Bakanlığı 5 ay önce Ankarada bir mütehas sıslar kongresi toplandı. Bu kongrede olağanüstü bir kuduz durumu bulunduğu kabul edildi. Ve savaşı için kararlar alındı.
Son iki sene içerisinde bütün yurtta muhtelif hayvanlar tarafından 17.000 vatandaş ısırılmış tır. Bu hayvanların asgarî 1/3 nün kuduz olduğu muhakkaktır. Geno son bir ay içerisinde Istaıı-bulda 42 vatandaş kuduz köpek (Dovanıı 8a. 6 Sü. 4 do)
Çatalca ve Silivri’de 399 köylüye toprak tevzi edildi — Valiniu beyanatı
Toprak bayramı, dün yurdun her tarafında olduğu gibi, şehrimiz ilçelerinde ve köylerinde ayrı ayrı, mahalli törenlerle kutlan mış. bu münasebetle eğlenceler tertip edilmiş, Halkevlerinde gii-uün önemini belirten konuşmalar yapılmıştır.
Bu lirada Çata İcada bir tören
Hazine Bakanı
Birleşik Amerika yeni Hazine Bakanı Mrs. Georgia yaşındadır. Tarihle ilk defa olarak Amerikan banknotlarım bundun böyle yukarıda resmini gördüğünüz iBayan Bakan* da imzalıyacak-Itır. Resmin kenarında Mrs. Georgia'ıım imzasını görüyorsunuz. — (Foto: A.PJ
İşletmeler Bakanlığı mevzuları
yapılmıştır. Toprak tevzi töreni Çatalcanın Çakıl köyünde yapılmıştır. Törende hazır bulunmak üzere, başta Vali ve Belediye Baş kanı Dr. Lûtfi Kırdar olduğu hal (Dovanıı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ankarada, esas | prensipler üzerinde « çalışılıyor |
Ankara, 12 (Hususî) — Aen*
kurulan İşletmeler Bakanlığı, i| ve faaliyet mevzularının tesbiti-ne sıkı bir şekilde devam etmektedir. Bu hususta Sümerbank, E-tibank umum müdürleri ile bu müesseselerin hukuk müşavirleri ve teknik uzmanları, Bakan Mü nir Birsel’le birlikte geç vakitlere kadar çalışmaktadırlar. Bu içtimalara şeker şirketi umum müdürü ve uzmanlan da katılmışlardır. Söylendiğine göre henüz esas prensipler üzerinde durulmaktadır.
Bakanlığın teşkilât prensipleri ve faaliyet programı üzerindeki I bu çalışmalar tamamlanarak bir, I neticeye varıldığı ve anlaşma ya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bilanço mu fiyasko mu ?
IJLUN AY
azotoiordo şöyle bir haber okudum:
«Tioarot Ofltlnln et satışlarına alt bilânçosu hazırlanmıştır. Vorllen malûmata gbro Işlotmonin zarar! yodl, soklz yüz bin lira olarak tos-blt edilmiştir; bunun harldndo İdare masrafları da büyük bir yekûn tutmaktadır, a
Daha bltmodl; altında şu llöve
«Tioarot Ofisi kuzu ve sığır Ih-raoı llo İşletmenin bu zararının İki yüz bin lirasını kapatmış; müdürlük bundan sonraki İhracatla zararın dlöcr kısımlarının da kapatıla-oağı kanaatindedir.»
Bu kadar zarara bilânço denil-
Tioarot Ofisi bu ot tanzimi satışlarına toşobbüs oyledlgl zaman bununla hiç bir şoy yapılaınıyacağını söyloınlştlk. Bizim bu İtirazımıza daha başka projelorlo cevap verildi. Soğuk hava vagonları alınacak, Er-zurunıdan Istanbula kesilmiş ot nak lodllocok, burada da soğuk hava mahzcnlorl kurulacak vo bu suret-lo ot Hatları düşürülecek.
Bunun no kadar masraflı, no kadar güç bir nıosolo olduğunu hesap ölmediler. Avustralyadan Avrupaya
soğuk hava mahzenıı vapurlarla( kesilmiş ot nakledilir; fakat bu ne müthiş bir teşkilatla başarılan bil İştir; bizde de böyle bir meselo btf yük teşkilata vfibestodlr.
Biz Iso maalosof halkı daha dcğ> ru dürüst Haydarpaşadan Pend'ğa naklodomlyoruz; nerede kaldı kl £r-zurumdan istanbula ot naklodobmll Daha göçen gün bundan ac: aoı şl* kâyot ettik. Yaz tarifesindo tâJIISt dlyo yapılan kocaman hataları gösterdik. Aldırış odon olmadı. Bunun İçin kim kafa yoracak? Pendiğı gitmek için başka nakil vasıtamız var mı? Yok. O haldo ister İstenin oy-vallah diyeceğiz.
Haborin İkinci fıkrası da zararın kuzu vo sığır Ihraciylo kapatılmasıdır. Memleketin bundan edeceği İstifade ayrı bir zarar telâkki edilmiyor da bu bir kâr gibi gösteriliyor.
Nasroddln Hocanın «Çukur» hl-
Hoca, bir toprak yığınını göm-
mek için çukur açıyormuş: «Ya çu-
kurdan çıkan toprağı no yapacak-
sın? » domlşlor; ( 0 kadar İnceciğe
aklım örmez!» demiş.
Biz do bunun Inceliğlno akıl or»
diremedik vesselâml
Dün Kadıköy Fener stadında yapılan Fenerbahçe ■ Avıııtııria maçından heyecanlı bir görünü}
/Foto: Burhan —Teni Sabah) (Yazısı; 5 İncille)
Millet Partisi dün etraflı
bir tebliğ yayınladı
Tebliğde, son hâdiselere temas edilerek M. Partisinin din, irtica ve komünizm karşısındaki görüşü teferı üatile açıklandı
iktidara
güvensizlik devam ediyor
Büyük Millet Meclisi yaz tatiline girdi. Başbakan Günaltay'ın son oturumdaki bilanço nutku, devre çalışmasını çok iyi hülâsa etmiş olmakla beraber, pırtla öyle geniş bir ilgi çekmişe benzemiyor. Hele telkin edilmek istenilen emniyet havasının tahakkuk etmek üzere olduğuna dair bir belirti yoktur. Hattâ Bayar’ın, dün söylediği nutka bakılırsa, Demokratların kabineye ve iktidara karşı olan vaziyetlerinde hemen hiç fark yoktur.
Dünkü yazımızın sonuna doğru işaret etmiş idik: Günaltayın, değiştirilen İller kanunu ve aşın sağ ve solculukla mücadele mevzuatını hiç bir zaman seçim baskısı olarak kullanmak istemiye-ceği hakkimiaki ifade, bütün ruh lara ferahlık verecek mahiyette değildir. Bunun sebebi muhterem Başbakana karşı en ufak bir güvensizlik beslendiği değildir. Bilâkis hemen bütün yurt kabine şefinin bir zorlama politikasına başvurmağa tenezzül edecek yaradılışta olmadığına İnanmaktadır amma, Günaltayın behemehal önümüzdeki seçimleri de idare e-deceğini ve o zamana kadar iktidarda kalacağını bize kim temin eder? Meclisin son dakikalarında çıkarılan kanunlar, numunesini Halk Partisinin bize verdiği bazı aşırı kabinelerin elinde pek güzel bir tazyik hattâ tedhiş vasıtası olabilir. 1946 ve onu takip eden günlerin hâtırası milletin hafızasından silinmiş değildir.
İşte Demokrat Parti başkanı Dnümüzdeki seçimler için hükümetin zaruri görülen teminatı vermemiş olduğuna işaret ettikten sonra bu defa herhangi bir şekilde milletin reyine tecavüz e-diLmeslne muvafakat etmiyeceği-nl ifade etmiş ve halka reylerinin masunluğunu teinine dikkat tavsiye etmiştir.
Bayar’m bu sözlerini, yine U-lus veya müfrit bazı Halk Partili siyaset adamları ve gazeteleri bir nevi tahrik ve ihtilâl usulü gibi göstermek istiyeceklerdir. Amma, eldeki kanun, seçim emniyetini ve reyin ismetini sağlamış değildir. Bu mevzuda hiç bir değişiklik yapılmamıştır ve yapılacağı da şüphelidir. Bu şartlar altında (1950) ye kadar beklendiğini kabul edelim; fakat o zaman da yine dört yal evvelki oyunlar tekrarlanacak olursa buna Türk milleti seyirci mi kalacaktır; yâni kanunun, onu muhafazaya memur olanlar tarafından ihlâl edilmesine, lakayt nü duracaktır? Geçenlerde bir mahkeme, reyleri tahrif edilmek istenen bir kütlenin sandığı alarak emin bir yere götürmesinden doğan dâvada halkı haklı görmüş ve iiizum-Buz yere tevkif edilenlerin tahli-(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 da)
Dörtler konferansı nihaî safhada..
Pazar olmasına rağmen Dörtler dün Pariste 5 saatlik bir toplantı yaptılar. Dün de bir anlaşmaya varılamadığı anlaşılıyor
Paris 12 (AA.) (Afp) — Bugün saat 14,80 da başlayan Dışişleri
Bakanlan toplantısı saat 18 de
na ermiştir.
Tahminler hilâfına. Dışişleri Bakanlan bugün de gündemin üçüncü maddesini müzakereye devam etmişlerdir. Oturumun başlangıcın*
da söz alan Vickinaky, Almanya banş antlaşmasına dair cuma günü yaptığı teklifleri müteakip Ba. tıkların ileri sürdükleri itirazlara cevap vermiştir.
Vichlnsky'nln teklif ettiği gibi üçüncü maddenin, üç gün zarfın -da bir rapor hazırlanması şartile,
D. P. İstanbul Başkanı Floryada kaza geçirdi
Bir taksinin çarpmasına maruz kalan Berkan dün gece Gureba hastahanesine kaldırıldı
Dün Floryada müessif bir kaza; olmuş, Demokrat Parti İstanbul 11 Kurulu Başkanı Abdurrahman Münıb Berkan, tehlikeli bir otomobil kazası geçirmiştir.
Sabahleyin Abdurrahman Münih] Berkan, ailesi efradile. İstanbul Ilı Kurulu üyelerinden Kâzım Yurda-1 kulun ailesile birll-zte Floryajıın u
tersindeki Soğuksu mesiresine git m işlerdir,
Saat 10 sıralarında
Abdurraıı
man Münlb, bir gazinonun önünü •• dolaşırken süratle geçmekte olan 2365 numaralı taksinin sademes;(v
maruz kalmış, başından ve
dunun muhtelit yerlerinden
(Dovanıı 8a. 6 Sü.
vücu . ağır
6 do)
AUSTRİA 7- F. BAHÇE O
Beşiktaş Ankarada 5-3 galip
Dışişleri Baltanı yardımcıları misyonunda İncelenmesi için anlaşma zemini hazırlanmakta ol. duğu sanılmaktadır.
Vichlnsky’ye cevap veren Batılı üç Dışişleri Bakanı ve bilhassa Acheson bu komisyonun hiç bir neticeye varamıyacağını söylemiş.
Oturum saat 18.50 de bitmiş, 4 büyükler derhal gizil bir toplantt yapmak karan vermişlerdir.
Paris 12 (AP) — Almanya sulh anlaşması meselesi için pazar gü-nü takriben 5 saatlik bir toplantı yapan 4 Dışişleri Bakanı, toplantı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
ko-bir
Boğucu
sıcak
Ankara, 12 (Hususî) — Millet Partisi Bön hâdiseler dolayısiyle şu tebliği yayınlamıştır:
( 1 — Millet ve Millet Partisi Halk Partisi ile Demokrat Partinin başında bulunanların müşte-1 rek suikastine maruzdur. Bu suikast Millet Partisine haksız ve mesnetsiz olarak mürteci damgasını vurmaya çalışmak şeklinde tezahür etmektedir. Buna ilâveten elemle görüyoruz ki, Bay Celâl Bayar Başbakanla yaptığı ve Mecliste Başbakan tarafından bir hiddet anında ifşa edilen gizli görüşmelerde Türk milletini mevcut olmıyan irtica ile lekelemek istemiş ve bu suretle demokrasinin şartı olaıı âleniyet esasını çiğ-niyerek milleti hükümete jurnal etmişti. Halbuki Anayasanın a-çık maddelerine ve medenî demok (Dovanıı Sa. s Sü. 1 do)
D. Parti
Şehit kuryemiz Fuat OüzaUanm cenazesi Ankaradan geçerken hazin bir t ör er. yapılmıştır. Resimde, Millî Savunma Bakanı Hiisnü Çakır ve Fuat Güzaltantn arkadaşları görülmektedir..
(Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Şehit Kuryemiz, bugün, törenle defnedilecek
Tabut,Teşvikiyede kılınacak namazı müteakib
Kongresi
Delegeler Ankaraya gelmeğe başladı
Ankara, 12 (Telefonla) — Demokrat Partinin kurultayı için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. D.P., kurultay için evvelâ Yeni Sinema ile anlaşmak istemiş, fakat Yeni Sinema günde beş yüz lira istediğinden bun dan sarfınazar edilerek kongrenin Yeni Sergievi binasında toplanmasına karar verilmiştir. Dele geler şimdiden gelmeğe başlamışlardır. Bir taraftan bu kongre hazırlıkları devam ederken bir taraftan da Meclis müstakil gru punu teşkil eden D. Partiden ayrılmış Milletvekilleri de toplantılar yapmaktadır. Bunlar va-(Devamı Sa, 5 Sü. s do)
Dün gece İstanbulda hararet
30 dereceye çıktı
Dün İstanbul mevsimin ilk sıcak gününü yaşamıştır. Sabahtan başlıyan boğucu sıcaklık hal kı mesire yerlerine ve deniz kenarlarına çekmiştir. Sıcaklık öğle üzeri gölgede 29 derece idi. Akşam üstü sıcaklığın düşeceği tah min edilirken bilâkis artmış saat 21 de 30 dereceyi bulmuştur. Rüz gâr cenptan esmektedir. Bu cihetle sıcakların devam edeceği bildirilmektedir.
ANKARADA
Ankara, 12 (Hususî)—Bugüa Ankarada sıcaklık derecesi saat 15 te 21 i bulmuştur .
D. P. Feriköy ocağında
IDi'ın gece yapılan foplan-l tıda C.H.P. şiddetle | _______tenkid edildi |
D.P. Feriköy ocağının kuruluş yıldönümü münasebetilo dün saat 21 de ocak lokalinde partili milletvekillerinin ve birçok partililerin iştirâkiyle bir toplanlı yapılmıştır.
İlk oiarak söz alan Sabahattin Karayavuz, ocağın teşekkülünü ve sallamalarını belirten bir ko-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 do)
askerî merasimle şehitliğ görtürülecek ve mukaddes vatan toprağına tevdi edilecek
Vali; Çatalcanın Çakıl köyünde topraksız bir köylüye tapu senedini verirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Toprak Bayramı törenle kutlandı
Şehit diplomatik kurye kur* may yüzbaşısı Fuat Güzal tanın cenazesi bugün büyük törenle kaldırılacak ve Edirnekapı Şahitliğine defnolunacaktır. Cenaze töreni için geniş bir program hazırlanmıştır. Bu programa gd (Dovamı 8a. s Sü. 1 do)
Kudüs hastahanesi Başhekimi Dr. Zekâi Muammer Tunçman
Olağanüstü bir kuduz durumu var
Dr. Zekâi Muammer'ın Yeni
Sabah’a verdiği izahat
Kuüüz vak'alarınm son günlerde çoğaldığı yazılmıştı. Bu husus ta kendisile görüşen bir arkadaşımıza Kuduz hastahanesi Baş hekimi Bakteriyolog Dr. Zekâi Muammer Tunçman şunları söylemiştir:
«— Yurtta ve İstanbulda son zamanlarda kuduz vak'aları ciddiye alınacak şekilde fazlalaşma ya başlamıştır. Sağlık Bakanlığı 5 ay önce Ankarada bir mütehas sıslar kongresi toplandı. Bu kongrede olağanüstü bir kuduz durumu bulunduğu kabul edildi. Ve savaşı için kararlar alındı.
Son iki sene içerisinde bütün yurtta muhtelif hayvanlar tarafından 17.000 vatandaş ısırılmış tır. Bu hayvanların asgarî 1/3 nün kuduz olduğu muhakkaktır. Geno son bir ay içerisinde Istaıı-bulda 42 vatandaş kuduz köpek (Dovanıı 8a. 6 Sü. 4 do)
Çatalca ve Silivri’de 399 köylüye toprak tevzi edildi — Valiniu beyanatı
Toprak bayramı, dün yurdun her tarafında olduğu gibi, şehrimiz ilçelerinde ve köylerinde ayrı ayrı, mahalli törenlerle kutlan mış. bu münasebetle eğlenceler tertip edilmiş, Halkevlerinde gii-uün önemini belirten konuşmalar yapılmıştır.
Bu lirada Çata İcada bir tören
Hazine Bakanı
Birleşik Amerika yeni Hazine Bakanı Mrs. Georgia yaşındadır. Tarihle ilk defa olarak Amerikan banknotlarım bundun böyle yukarıda resmini gördüğünüz iBayan Bakan* da imzalıyacak-Itır. Resmin kenarında Mrs. Georgia'ıım imzasını görüyorsunuz. — (Foto: A.PJ
İşletmeler Bakanlığı mevzuları
yapılmıştır. Toprak tevzi töreni Çatalcanın Çakıl köyünde yapılmıştır. Törende hazır bulunmak üzere, başta Vali ve Belediye Baş kanı Dr. Lûtfi Kırdar olduğu hal (Dovanıı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ankarada, esas | prensipler üzerinde « çalışılıyor |
Ankara, 12 (Hususî) — Aen*
kurulan İşletmeler Bakanlığı, i| ve faaliyet mevzularının tesbiti-ne sıkı bir şekilde devam etmektedir. Bu hususta Sümerbank, E-tibank umum müdürleri ile bu müesseselerin hukuk müşavirleri ve teknik uzmanları, Bakan Mü nir Birsel’le birlikte geç vakitlere kadar çalışmaktadırlar. Bu içtimalara şeker şirketi umum müdürü ve uzmanlan da katılmışlardır. Söylendiğine göre henüz esas prensipler üzerinde durulmaktadır.
Bakanlığın teşkilât prensipleri ve faaliyet programı üzerindeki I bu çalışmalar tamamlanarak bir, I neticeye varıldığı ve anlaşma ya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bilanço mu fiyasko mu ?
IJLUN AY
azotoiordo şöyle bir haber okudum:
«Tioarot Ofltlnln et satışlarına alt bilânçosu hazırlanmıştır. Vorllen malûmata gbro Işlotmonin zarar! yodl, soklz yüz bin lira olarak tos-blt edilmiştir; bunun harldndo İdare masrafları da büyük bir yekûn tutmaktadır, a
Daha bltmodl; altında şu llöve
«Tioarot Ofisi kuzu ve sığır Ih-raoı llo İşletmenin bu zararının İki yüz bin lirasını kapatmış; müdürlük bundan sonraki İhracatla zararın dlöcr kısımlarının da kapatıla-oağı kanaatindedir.»
Bu kadar zarara bilânço denil-
Tioarot Ofisi bu ot tanzimi satışlarına toşobbüs oyledlgl zaman bununla hiç bir şoy yapılaınıyacağını söyloınlştlk. Bizim bu İtirazımıza daha başka projelorlo cevap verildi. Soğuk hava vagonları alınacak, Er-zurunıdan Istanbula kesilmiş ot nak lodllocok, burada da soğuk hava mahzcnlorl kurulacak vo bu suret-lo ot Hatları düşürülecek.
Bunun no kadar masraflı, no kadar güç bir nıosolo olduğunu hesap ölmediler. Avustralyadan Avrupaya
soğuk hava mahzenıı vapurlarla( kesilmiş ot nakledilir; fakat bu ne müthiş bir teşkilatla başarılan bil İştir; bizde de böyle bir meselo btf yük teşkilata vfibestodlr.
Biz Iso maalosof halkı daha dcğ> ru dürüst Haydarpaşadan Pend'ğa naklodomlyoruz; nerede kaldı kl £r-zurumdan istanbula ot naklodobmll Daha göçen gün bundan ac: aoı şl* kâyot ettik. Yaz tarifesindo tâJIISt dlyo yapılan kocaman hataları gösterdik. Aldırış odon olmadı. Bunun İçin kim kafa yoracak? Pendiğı gitmek için başka nakil vasıtamız var mı? Yok. O haldo ister İstenin oy-vallah diyeceğiz.
Haborin İkinci fıkrası da zararın kuzu vo sığır Ihraciylo kapatılmasıdır. Memleketin bundan edeceği İstifade ayrı bir zarar telâkki edilmiyor da bu bir kâr gibi gösteriliyor.
Nasroddln Hocanın «Çukur» hl-
Hoca, bir toprak yığınını göm-
mek için çukur açıyormuş: «Ya çu-
kurdan çıkan toprağı no yapacak-
sın? » domlşlor; ( 0 kadar İnceciğe
aklım örmez!» demiş.
Biz do bunun Inceliğlno akıl or»
diremedik vesselâml
Dün Kadıköy Fener stadında yapılan Fenerbahçe ■ Avıııtııria maçından heyecanlı bir görünü}
/Foto: Burhan —Teni Sabah) (Yazısı; 5 İncille)
Millet Partisi dün etraflı
bir tebliğ yayınladı
Tebliğde, son hâdiselere temas edilerek M. Partisinin din, irtica ve komünizm karşısındaki görüşü teferı üatile açıklandı
iktidara
güvensizlik devam ediyor
Büyük Millet Meclisi yaz tatiline girdi. Başbakan Günaltay'ın son oturumdaki bilanço nutku, devre çalışmasını çok iyi hülâsa etmiş olmakla beraber, pırtla öyle geniş bir ilgi çekmişe benzemiyor. Hele telkin edilmek istenilen emniyet havasının tahakkuk etmek üzere olduğuna dair bir belirti yoktur. Hattâ Bayar’ın, dün söylediği nutka bakılırsa, Demokratların kabineye ve iktidara karşı olan vaziyetlerinde hemen hiç fark yoktur.
Dünkü yazımızın sonuna doğru işaret etmiş idik: Günaltayın, değiştirilen İller kanunu ve aşın sağ ve solculukla mücadele mevzuatını hiç bir zaman seçim baskısı olarak kullanmak istemiye-ceği hakkimiaki ifade, bütün ruh lara ferahlık verecek mahiyette değildir. Bunun sebebi muhterem Başbakana karşı en ufak bir güvensizlik beslendiği değildir. Bilâkis hemen bütün yurt kabine şefinin bir zorlama politikasına başvurmağa tenezzül edecek yaradılışta olmadığına İnanmaktadır amma, Günaltayın behemehal önümüzdeki seçimleri de idare e-deceğini ve o zamana kadar iktidarda kalacağını bize kim temin eder? Meclisin son dakikalarında çıkarılan kanunlar, numunesini Halk Partisinin bize verdiği bazı aşırı kabinelerin elinde pek güzel bir tazyik hattâ tedhiş vasıtası olabilir. 1946 ve onu takip eden günlerin hâtırası milletin hafızasından silinmiş değildir.
İşte Demokrat Parti başkanı Dnümüzdeki seçimler için hükümetin zaruri görülen teminatı vermemiş olduğuna işaret ettikten sonra bu defa herhangi bir şekilde milletin reyine tecavüz e-diLmeslne muvafakat etmiyeceği-nl ifade etmiş ve halka reylerinin masunluğunu teinine dikkat tavsiye etmiştir.
Bayar’m bu sözlerini, yine U-lus veya müfrit bazı Halk Partili siyaset adamları ve gazeteleri bir nevi tahrik ve ihtilâl usulü gibi göstermek istiyeceklerdir. Amma, eldeki kanun, seçim emniyetini ve reyin ismetini sağlamış değildir. Bu mevzuda hiç bir değişiklik yapılmamıştır ve yapılacağı da şüphelidir. Bu şartlar altında (1950) ye kadar beklendiğini kabul edelim; fakat o zaman da yine dört yal evvelki oyunlar tekrarlanacak olursa buna Türk milleti seyirci mi kalacaktır; yâni kanunun, onu muhafazaya memur olanlar tarafından ihlâl edilmesine, lakayt nü duracaktır? Geçenlerde bir mahkeme, reyleri tahrif edilmek istenen bir kütlenin sandığı alarak emin bir yere götürmesinden doğan dâvada halkı haklı görmüş ve iiizum-Buz yere tevkif edilenlerin tahli-(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 da)
Dörtler konferansı nihaî safhada..
Pazar olmasına rağmen Dörtler dün Pariste 5 saatlik bir toplantı yaptılar. Dün de bir anlaşmaya varılamadığı anlaşılıyor
Paris 12 (AA.) (Afp) — Bugün saat 14,80 da başlayan Dışişleri
Bakanlan toplantısı saat 18 de
na ermiştir.
Tahminler hilâfına. Dışişleri Bakanlan bugün de gündemin üçüncü maddesini müzakereye devam etmişlerdir. Oturumun başlangıcın*
da söz alan Vickinaky, Almanya banş antlaşmasına dair cuma günü yaptığı teklifleri müteakip Ba. tıkların ileri sürdükleri itirazlara cevap vermiştir.
Vichlnsky'nln teklif ettiği gibi üçüncü maddenin, üç gün zarfın -da bir rapor hazırlanması şartile,
D. P. İstanbul Başkanı Floryada kaza geçirdi
Bir taksinin çarpmasına maruz kalan Berkan dün gece Gureba hastahanesine kaldırıldı
Dün Floryada müessif bir kaza; olmuş, Demokrat Parti İstanbul 11 Kurulu Başkanı Abdurrahman Münıb Berkan, tehlikeli bir otomobil kazası geçirmiştir.
Sabahleyin Abdurrahman Münih] Berkan, ailesi efradile. İstanbul Ilı Kurulu üyelerinden Kâzım Yurda-1 kulun ailesile birll-zte Floryajıın u
tersindeki Soğuksu mesiresine git m işlerdir,
Saat 10 sıralarında
Abdurraıı
man Münlb, bir gazinonun önünü •• dolaşırken süratle geçmekte olan 2365 numaralı taksinin sademes;(v
maruz kalmış, başından ve
dunun muhtelit yerlerinden
(Dovanıı 8a. 6 Sü.
vücu . ağır
6 do)
AUSTRİA 7- F. BAHÇE O
Beşiktaş Ankarada 5-3 galip
Dışişleri Baltanı yardımcıları misyonunda İncelenmesi için anlaşma zemini hazırlanmakta ol. duğu sanılmaktadır.
Vichlnsky’ye cevap veren Batılı üç Dışişleri Bakanı ve bilhassa Acheson bu komisyonun hiç bir neticeye varamıyacağını söylemiş.
Oturum saat 18.50 de bitmiş, 4 büyükler derhal gizil bir toplantt yapmak karan vermişlerdir.
Paris 12 (AP) — Almanya sulh anlaşması meselesi için pazar gü-nü takriben 5 saatlik bir toplantı yapan 4 Dışişleri Bakanı, toplantı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
ko-bir
Boğucu
sıcak
Ankara, 12 (Hususî) — Millet Partisi Bön hâdiseler dolayısiyle şu tebliği yayınlamıştır:
( 1 — Millet ve Millet Partisi Halk Partisi ile Demokrat Partinin başında bulunanların müşte-1 rek suikastine maruzdur. Bu suikast Millet Partisine haksız ve mesnetsiz olarak mürteci damgasını vurmaya çalışmak şeklinde tezahür etmektedir. Buna ilâveten elemle görüyoruz ki, Bay Celâl Bayar Başbakanla yaptığı ve Mecliste Başbakan tarafından bir hiddet anında ifşa edilen gizli görüşmelerde Türk milletini mevcut olmıyan irtica ile lekelemek istemiş ve bu suretle demokrasinin şartı olaıı âleniyet esasını çiğ-niyerek milleti hükümete jurnal etmişti. Halbuki Anayasanın a-çık maddelerine ve medenî demok (Dovanıı Sa. s Sü. 1 do)
D. Parti
Şehit kuryemiz Fuat OüzaUanm cenazesi Ankaradan geçerken hazin bir t ör er. yapılmıştır. Resimde, Millî Savunma Bakanı Hiisnü Çakır ve Fuat Güzaltantn arkadaşları görülmektedir..
(Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Şehit Kuryemiz, bugün, törenle defnedilecek
Tabut,Teşvikiyede kılınacak namazı müteakib
Kongresi
Delegeler Ankaraya gelmeğe başladı
Ankara, 12 (Telefonla) — Demokrat Partinin kurultayı için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. D.P., kurultay için evvelâ Yeni Sinema ile anlaşmak istemiş, fakat Yeni Sinema günde beş yüz lira istediğinden bun dan sarfınazar edilerek kongrenin Yeni Sergievi binasında toplanmasına karar verilmiştir. Dele geler şimdiden gelmeğe başlamışlardır. Bir taraftan bu kongre hazırlıkları devam ederken bir taraftan da Meclis müstakil gru punu teşkil eden D. Partiden ayrılmış Milletvekilleri de toplantılar yapmaktadır. Bunlar va-(Devamı Sa, 5 Sü. s do)
Dün gece İstanbulda hararet
30 dereceye çıktı
Dün İstanbul mevsimin ilk sıcak gününü yaşamıştır. Sabahtan başlıyan boğucu sıcaklık hal kı mesire yerlerine ve deniz kenarlarına çekmiştir. Sıcaklık öğle üzeri gölgede 29 derece idi. Akşam üstü sıcaklığın düşeceği tah min edilirken bilâkis artmış saat 21 de 30 dereceyi bulmuştur. Rüz gâr cenptan esmektedir. Bu cihetle sıcakların devam edeceği bildirilmektedir.
ANKARADA
Ankara, 12 (Hususî)—Bugüa Ankarada sıcaklık derecesi saat 15 te 21 i bulmuştur .
D. P. Feriköy ocağında
IDi'ın gece yapılan foplan-l tıda C.H.P. şiddetle | _______tenkid edildi |
D.P. Feriköy ocağının kuruluş yıldönümü münasebetilo dün saat 21 de ocak lokalinde partili milletvekillerinin ve birçok partililerin iştirâkiyle bir toplanlı yapılmıştır.
İlk oiarak söz alan Sabahattin Karayavuz, ocağın teşekkülünü ve sallamalarını belirten bir ko-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 do)
askerî merasimle şehitliğ görtürülecek ve mukaddes vatan toprağına tevdi edilecek
Vali; Çatalcanın Çakıl köyünde topraksız bir köylüye tapu senedini verirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Toprak Bayramı törenle kutlandı
Şehit diplomatik kurye kur* may yüzbaşısı Fuat Güzal tanın cenazesi bugün büyük törenle kaldırılacak ve Edirnekapı Şahitliğine defnolunacaktır. Cenaze töreni için geniş bir program hazırlanmıştır. Bu programa gd (Dovamı 8a. s Sü. 1 do)
Kudüs hastahanesi Başhekimi Dr. Zekâi Muammer Tunçman
Olağanüstü bir kuduz durumu var
Dr. Zekâi Muammer'ın Yeni
Sabah’a verdiği izahat
Kuüüz vak'alarınm son günlerde çoğaldığı yazılmıştı. Bu husus ta kendisile görüşen bir arkadaşımıza Kuduz hastahanesi Baş hekimi Bakteriyolog Dr. Zekâi Muammer Tunçman şunları söylemiştir:
«— Yurtta ve İstanbulda son zamanlarda kuduz vak'aları ciddiye alınacak şekilde fazlalaşma ya başlamıştır. Sağlık Bakanlığı 5 ay önce Ankarada bir mütehas sıslar kongresi toplandı. Bu kongrede olağanüstü bir kuduz durumu bulunduğu kabul edildi. Ve savaşı için kararlar alındı.
Son iki sene içerisinde bütün yurtta muhtelif hayvanlar tarafından 17.000 vatandaş ısırılmış tır. Bu hayvanların asgarî 1/3 nün kuduz olduğu muhakkaktır. Geno son bir ay içerisinde Istaıı-bulda 42 vatandaş kuduz köpek (Dovanıı 8a. 6 Sü. 4 do)
Çatalca ve Silivri’de 399 köylüye toprak tevzi edildi — Valiniu beyanatı
Toprak bayramı, dün yurdun her tarafında olduğu gibi, şehrimiz ilçelerinde ve köylerinde ayrı ayrı, mahalli törenlerle kutlan mış. bu münasebetle eğlenceler tertip edilmiş, Halkevlerinde gii-uün önemini belirten konuşmalar yapılmıştır.
Bu lirada Çata İcada bir tören
Hazine Bakanı
Birleşik Amerika yeni Hazine Bakanı Mrs. Georgia yaşındadır. Tarihle ilk defa olarak Amerikan banknotlarım bundun böyle yukarıda resmini gördüğünüz iBayan Bakan* da imzalıyacak-Itır. Resmin kenarında Mrs. Georgia'ıım imzasını görüyorsunuz. — (Foto: A.PJ
İşletmeler Bakanlığı mevzuları
yapılmıştır. Toprak tevzi töreni Çatalcanın Çakıl köyünde yapılmıştır. Törende hazır bulunmak üzere, başta Vali ve Belediye Baş kanı Dr. Lûtfi Kırdar olduğu hal (Dovanıı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ankarada, esas | prensipler üzerinde « çalışılıyor |
Ankara, 12 (Hususî) — Aen*
kurulan İşletmeler Bakanlığı, i| ve faaliyet mevzularının tesbiti-ne sıkı bir şekilde devam etmektedir. Bu hususta Sümerbank, E-tibank umum müdürleri ile bu müesseselerin hukuk müşavirleri ve teknik uzmanları, Bakan Mü nir Birsel’le birlikte geç vakitlere kadar çalışmaktadırlar. Bu içtimalara şeker şirketi umum müdürü ve uzmanlan da katılmışlardır. Söylendiğine göre henüz esas prensipler üzerinde durulmaktadır.
Bakanlığın teşkilât prensipleri ve faaliyet programı üzerindeki I bu çalışmalar tamamlanarak bir, I neticeye varıldığı ve anlaşma ya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bilanço mu fiyasko mu ?
IJLUN AY
azotoiordo şöyle bir haber okudum:
«Tioarot Ofltlnln et satışlarına alt bilânçosu hazırlanmıştır. Vorllen malûmata gbro Işlotmonin zarar! yodl, soklz yüz bin lira olarak tos-blt edilmiştir; bunun harldndo İdare masrafları da büyük bir yekûn tutmaktadır, a
Daha bltmodl; altında şu llöve
«Tioarot Ofisi kuzu ve sığır Ih-raoı llo İşletmenin bu zararının İki yüz bin lirasını kapatmış; müdürlük bundan sonraki İhracatla zararın dlöcr kısımlarının da kapatıla-oağı kanaatindedir.»
Bu kadar zarara bilânço denil-
Tioarot Ofisi bu ot tanzimi satışlarına toşobbüs oyledlgl zaman bununla hiç bir şoy yapılaınıyacağını söyloınlştlk. Bizim bu İtirazımıza daha başka projelorlo cevap verildi. Soğuk hava vagonları alınacak, Er-zurunıdan Istanbula kesilmiş ot nak lodllocok, burada da soğuk hava mahzcnlorl kurulacak vo bu suret-lo ot Hatları düşürülecek.
Bunun no kadar masraflı, no kadar güç bir nıosolo olduğunu hesap ölmediler. Avustralyadan Avrupaya
soğuk hava mahzenıı vapurlarla( kesilmiş ot nakledilir; fakat bu ne müthiş bir teşkilatla başarılan bil İştir; bizde de böyle bir meselo btf yük teşkilata vfibestodlr.
Biz Iso maalosof halkı daha dcğ> ru dürüst Haydarpaşadan Pend'ğa naklodomlyoruz; nerede kaldı kl £r-zurumdan istanbula ot naklodobmll Daha göçen gün bundan ac: aoı şl* kâyot ettik. Yaz tarifesindo tâJIISt dlyo yapılan kocaman hataları gösterdik. Aldırış odon olmadı. Bunun İçin kim kafa yoracak? Pendiğı gitmek için başka nakil vasıtamız var mı? Yok. O haldo ister İstenin oy-vallah diyeceğiz.
Haborin İkinci fıkrası da zararın kuzu vo sığır Ihraciylo kapatılmasıdır. Memleketin bundan edeceği İstifade ayrı bir zarar telâkki edilmiyor da bu bir kâr gibi gösteriliyor.
Nasroddln Hocanın «Çukur» hl-
Hoca, bir toprak yığınını göm-
mek için çukur açıyormuş: «Ya çu-
kurdan çıkan toprağı no yapacak-
sın? » domlşlor; ( 0 kadar İnceciğe
aklım örmez!» demiş.
Biz do bunun Inceliğlno akıl or»
diremedik vesselâml
Dün Kadıköy Fener stadında yapılan Fenerbahçe ■ Avıııtııria maçından heyecanlı bir görünü}
/Foto: Burhan —Teni Sabah) (Yazısı; 5 İncille)
Millet Partisi dün etraflı
bir tebliğ yayınladı
Tebliğde, son hâdiselere temas edilerek M. Partisinin din, irtica ve komünizm karşısındaki görüşü teferı üatile açıklandı
iktidara
güvensizlik devam ediyor
Büyük Millet Meclisi yaz tatiline girdi. Başbakan Günaltay'ın son oturumdaki bilanço nutku, devre çalışmasını çok iyi hülâsa etmiş olmakla beraber, pırtla öyle geniş bir ilgi çekmişe benzemiyor. Hele telkin edilmek istenilen emniyet havasının tahakkuk etmek üzere olduğuna dair bir belirti yoktur. Hattâ Bayar’ın, dün söylediği nutka bakılırsa, Demokratların kabineye ve iktidara karşı olan vaziyetlerinde hemen hiç fark yoktur.
Dünkü yazımızın sonuna doğru işaret etmiş idik: Günaltayın, değiştirilen İller kanunu ve aşın sağ ve solculukla mücadele mevzuatını hiç bir zaman seçim baskısı olarak kullanmak istemiye-ceği hakkimiaki ifade, bütün ruh lara ferahlık verecek mahiyette değildir. Bunun sebebi muhterem Başbakana karşı en ufak bir güvensizlik beslendiği değildir. Bilâkis hemen bütün yurt kabine şefinin bir zorlama politikasına başvurmağa tenezzül edecek yaradılışta olmadığına İnanmaktadır amma, Günaltayın behemehal önümüzdeki seçimleri de idare e-deceğini ve o zamana kadar iktidarda kalacağını bize kim temin eder? Meclisin son dakikalarında çıkarılan kanunlar, numunesini Halk Partisinin bize verdiği bazı aşırı kabinelerin elinde pek güzel bir tazyik hattâ tedhiş vasıtası olabilir. 1946 ve onu takip eden günlerin hâtırası milletin hafızasından silinmiş değildir.
İşte Demokrat Parti başkanı Dnümüzdeki seçimler için hükümetin zaruri görülen teminatı vermemiş olduğuna işaret ettikten sonra bu defa herhangi bir şekilde milletin reyine tecavüz e-diLmeslne muvafakat etmiyeceği-nl ifade etmiş ve halka reylerinin masunluğunu teinine dikkat tavsiye etmiştir.
Bayar’m bu sözlerini, yine U-lus veya müfrit bazı Halk Partili siyaset adamları ve gazeteleri bir nevi tahrik ve ihtilâl usulü gibi göstermek istiyeceklerdir. Amma, eldeki kanun, seçim emniyetini ve reyin ismetini sağlamış değildir. Bu mevzuda hiç bir değişiklik yapılmamıştır ve yapılacağı da şüphelidir. Bu şartlar altında (1950) ye kadar beklendiğini kabul edelim; fakat o zaman da yine dört yal evvelki oyunlar tekrarlanacak olursa buna Türk milleti seyirci mi kalacaktır; yâni kanunun, onu muhafazaya memur olanlar tarafından ihlâl edilmesine, lakayt nü duracaktır? Geçenlerde bir mahkeme, reyleri tahrif edilmek istenen bir kütlenin sandığı alarak emin bir yere götürmesinden doğan dâvada halkı haklı görmüş ve iiizum-Buz yere tevkif edilenlerin tahli-(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 da)
Dörtler konferansı nihaî safhada..
Pazar olmasına rağmen Dörtler dün Pariste 5 saatlik bir toplantı yaptılar. Dün de bir anlaşmaya varılamadığı anlaşılıyor
Paris 12 (AA.) (Afp) — Bugün saat 14,80 da başlayan Dışişleri
Bakanlan toplantısı saat 18 de
na ermiştir.
Tahminler hilâfına. Dışişleri Bakanlan bugün de gündemin üçüncü maddesini müzakereye devam etmişlerdir. Oturumun başlangıcın*
da söz alan Vickinaky, Almanya banş antlaşmasına dair cuma günü yaptığı teklifleri müteakip Ba. tıkların ileri sürdükleri itirazlara cevap vermiştir.
Vichlnsky'nln teklif ettiği gibi üçüncü maddenin, üç gün zarfın -da bir rapor hazırlanması şartile,
D. P. İstanbul Başkanı Floryada kaza geçirdi
Bir taksinin çarpmasına maruz kalan Berkan dün gece Gureba hastahanesine kaldırıldı
Dün Floryada müessif bir kaza; olmuş, Demokrat Parti İstanbul 11 Kurulu Başkanı Abdurrahman Münıb Berkan, tehlikeli bir otomobil kazası geçirmiştir.
Sabahleyin Abdurrahman Münih] Berkan, ailesi efradile. İstanbul Ilı Kurulu üyelerinden Kâzım Yurda-1 kulun ailesile birll-zte Floryajıın u
tersindeki Soğuksu mesiresine git m işlerdir,
Saat 10 sıralarında
Abdurraıı
man Münlb, bir gazinonun önünü •• dolaşırken süratle geçmekte olan 2365 numaralı taksinin sademes;(v
maruz kalmış, başından ve
dunun muhtelit yerlerinden
(Dovanıı 8a. 6 Sü.
vücu . ağır
6 do)
AUSTRİA 7- F. BAHÇE O
Beşiktaş Ankarada 5-3 galip
Dışişleri Baltanı yardımcıları misyonunda İncelenmesi için anlaşma zemini hazırlanmakta ol. duğu sanılmaktadır.
Vichlnsky’ye cevap veren Batılı üç Dışişleri Bakanı ve bilhassa Acheson bu komisyonun hiç bir neticeye varamıyacağını söylemiş.
Oturum saat 18.50 de bitmiş, 4 büyükler derhal gizil bir toplantt yapmak karan vermişlerdir.
Paris 12 (AP) — Almanya sulh anlaşması meselesi için pazar gü-nü takriben 5 saatlik bir toplantı yapan 4 Dışişleri Bakanı, toplantı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
ko-bir
Boğucu
sıcak
Ankara, 12 (Hususî) — Millet Partisi Bön hâdiseler dolayısiyle şu tebliği yayınlamıştır:
( 1 — Millet ve Millet Partisi Halk Partisi ile Demokrat Partinin başında bulunanların müşte-1 rek suikastine maruzdur. Bu suikast Millet Partisine haksız ve mesnetsiz olarak mürteci damgasını vurmaya çalışmak şeklinde tezahür etmektedir. Buna ilâveten elemle görüyoruz ki, Bay Celâl Bayar Başbakanla yaptığı ve Mecliste Başbakan tarafından bir hiddet anında ifşa edilen gizli görüşmelerde Türk milletini mevcut olmıyan irtica ile lekelemek istemiş ve bu suretle demokrasinin şartı olaıı âleniyet esasını çiğ-niyerek milleti hükümete jurnal etmişti. Halbuki Anayasanın a-çık maddelerine ve medenî demok (Dovanıı Sa. s Sü. 1 do)
D. Parti
Şehit kuryemiz Fuat OüzaUanm cenazesi Ankaradan geçerken hazin bir t ör er. yapılmıştır. Resimde, Millî Savunma Bakanı Hiisnü Çakır ve Fuat Güzaltantn arkadaşları görülmektedir..
(Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Şehit Kuryemiz, bugün, törenle defnedilecek
Tabut,Teşvikiyede kılınacak namazı müteakib
Kongresi
Delegeler Ankaraya gelmeğe başladı
Ankara, 12 (Telefonla) — Demokrat Partinin kurultayı için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. D.P., kurultay için evvelâ Yeni Sinema ile anlaşmak istemiş, fakat Yeni Sinema günde beş yüz lira istediğinden bun dan sarfınazar edilerek kongrenin Yeni Sergievi binasında toplanmasına karar verilmiştir. Dele geler şimdiden gelmeğe başlamışlardır. Bir taraftan bu kongre hazırlıkları devam ederken bir taraftan da Meclis müstakil gru punu teşkil eden D. Partiden ayrılmış Milletvekilleri de toplantılar yapmaktadır. Bunlar va-(Devamı Sa, 5 Sü. s do)
Dün gece İstanbulda hararet
30 dereceye çıktı
Dün İstanbul mevsimin ilk sıcak gününü yaşamıştır. Sabahtan başlıyan boğucu sıcaklık hal kı mesire yerlerine ve deniz kenarlarına çekmiştir. Sıcaklık öğle üzeri gölgede 29 derece idi. Akşam üstü sıcaklığın düşeceği tah min edilirken bilâkis artmış saat 21 de 30 dereceyi bulmuştur. Rüz gâr cenptan esmektedir. Bu cihetle sıcakların devam edeceği bildirilmektedir.
ANKARADA
Ankara, 12 (Hususî)—Bugüa Ankarada sıcaklık derecesi saat 15 te 21 i bulmuştur .
D. P. Feriköy ocağında
IDi'ın gece yapılan foplan-l tıda C.H.P. şiddetle | _______tenkid edildi |
D.P. Feriköy ocağının kuruluş yıldönümü münasebetilo dün saat 21 de ocak lokalinde partili milletvekillerinin ve birçok partililerin iştirâkiyle bir toplanlı yapılmıştır.
İlk oiarak söz alan Sabahattin Karayavuz, ocağın teşekkülünü ve sallamalarını belirten bir ko-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 do)
askerî merasimle şehitliğ görtürülecek ve mukaddes vatan toprağına tevdi edilecek
Vali; Çatalcanın Çakıl köyünde topraksız bir köylüye tapu senedini verirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Toprak Bayramı törenle kutlandı
Şehit diplomatik kurye kur* may yüzbaşısı Fuat Güzal tanın cenazesi bugün büyük törenle kaldırılacak ve Edirnekapı Şahitliğine defnolunacaktır. Cenaze töreni için geniş bir program hazırlanmıştır. Bu programa gd (Dovamı 8a. s Sü. 1 do)
Kudüs hastahanesi Başhekimi Dr. Zekâi Muammer Tunçman
Olağanüstü bir kuduz durumu var
Dr. Zekâi Muammer'ın Yeni
Sabah’a verdiği izahat
Kuüüz vak'alarınm son günlerde çoğaldığı yazılmıştı. Bu husus ta kendisile görüşen bir arkadaşımıza Kuduz hastahanesi Baş hekimi Bakteriyolog Dr. Zekâi Muammer Tunçman şunları söylemiştir:
«— Yurtta ve İstanbulda son zamanlarda kuduz vak'aları ciddiye alınacak şekilde fazlalaşma ya başlamıştır. Sağlık Bakanlığı 5 ay önce Ankarada bir mütehas sıslar kongresi toplandı. Bu kongrede olağanüstü bir kuduz durumu bulunduğu kabul edildi. Ve savaşı için kararlar alındı.
Son iki sene içerisinde bütün yurtta muhtelif hayvanlar tarafından 17.000 vatandaş ısırılmış tır. Bu hayvanların asgarî 1/3 nün kuduz olduğu muhakkaktır. Geno son bir ay içerisinde Istaıı-bulda 42 vatandaş kuduz köpek (Dovanıı 8a. 6 Sü. 4 do)
Çatalca ve Silivri’de 399 köylüye toprak tevzi edildi — Valiniu beyanatı
Toprak bayramı, dün yurdun her tarafında olduğu gibi, şehrimiz ilçelerinde ve köylerinde ayrı ayrı, mahalli törenlerle kutlan mış. bu münasebetle eğlenceler tertip edilmiş, Halkevlerinde gii-uün önemini belirten konuşmalar yapılmıştır.
Bu lirada Çata İcada bir tören
Hazine Bakanı
Birleşik Amerika yeni Hazine Bakanı Mrs. Georgia yaşındadır. Tarihle ilk defa olarak Amerikan banknotlarım bundun böyle yukarıda resmini gördüğünüz iBayan Bakan* da imzalıyacak-Itır. Resmin kenarında Mrs. Georgia'ıım imzasını görüyorsunuz. — (Foto: A.PJ
İşletmeler Bakanlığı mevzuları
yapılmıştır. Toprak tevzi töreni Çatalcanın Çakıl köyünde yapılmıştır. Törende hazır bulunmak üzere, başta Vali ve Belediye Baş kanı Dr. Lûtfi Kırdar olduğu hal (Dovanıı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ankarada, esas | prensipler üzerinde « çalışılıyor |
Ankara, 12 (Hususî) — Aen*
kurulan İşletmeler Bakanlığı, i| ve faaliyet mevzularının tesbiti-ne sıkı bir şekilde devam etmektedir. Bu hususta Sümerbank, E-tibank umum müdürleri ile bu müesseselerin hukuk müşavirleri ve teknik uzmanları, Bakan Mü nir Birsel’le birlikte geç vakitlere kadar çalışmaktadırlar. Bu içtimalara şeker şirketi umum müdürü ve uzmanlan da katılmışlardır. Söylendiğine göre henüz esas prensipler üzerinde durulmaktadır.
Bakanlığın teşkilât prensipleri ve faaliyet programı üzerindeki I bu çalışmalar tamamlanarak bir, I neticeye varıldığı ve anlaşma ya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bilanço mu fiyasko mu ?
IJLUN AY
azotoiordo şöyle bir haber okudum:
«Tioarot Ofltlnln et satışlarına alt bilânçosu hazırlanmıştır. Vorllen malûmata gbro Işlotmonin zarar! yodl, soklz yüz bin lira olarak tos-blt edilmiştir; bunun harldndo İdare masrafları da büyük bir yekûn tutmaktadır, a
Daha bltmodl; altında şu llöve
«Tioarot Ofisi kuzu ve sığır Ih-raoı llo İşletmenin bu zararının İki yüz bin lirasını kapatmış; müdürlük bundan sonraki İhracatla zararın dlöcr kısımlarının da kapatıla-oağı kanaatindedir.»
Bu kadar zarara bilânço denil-
Tioarot Ofisi bu ot tanzimi satışlarına toşobbüs oyledlgl zaman bununla hiç bir şoy yapılaınıyacağını söyloınlştlk. Bizim bu İtirazımıza daha başka projelorlo cevap verildi. Soğuk hava vagonları alınacak, Er-zurunıdan Istanbula kesilmiş ot nak lodllocok, burada da soğuk hava mahzcnlorl kurulacak vo bu suret-lo ot Hatları düşürülecek.
Bunun no kadar masraflı, no kadar güç bir nıosolo olduğunu hesap ölmediler. Avustralyadan Avrupaya
soğuk hava mahzenıı vapurlarla( kesilmiş ot nakledilir; fakat bu ne müthiş bir teşkilatla başarılan bil İştir; bizde de böyle bir meselo btf yük teşkilata vfibestodlr.
Biz Iso maalosof halkı daha dcğ> ru dürüst Haydarpaşadan Pend'ğa naklodomlyoruz; nerede kaldı kl £r-zurumdan istanbula ot naklodobmll Daha göçen gün bundan ac: aoı şl* kâyot ettik. Yaz tarifesindo tâJIISt dlyo yapılan kocaman hataları gösterdik. Aldırış odon olmadı. Bunun İçin kim kafa yoracak? Pendiğı gitmek için başka nakil vasıtamız var mı? Yok. O haldo ister İstenin oy-vallah diyeceğiz.
Haborin İkinci fıkrası da zararın kuzu vo sığır Ihraciylo kapatılmasıdır. Memleketin bundan edeceği İstifade ayrı bir zarar telâkki edilmiyor da bu bir kâr gibi gösteriliyor.
Nasroddln Hocanın «Çukur» hl-
Hoca, bir toprak yığınını göm-
mek için çukur açıyormuş: «Ya çu-
kurdan çıkan toprağı no yapacak-
sın? » domlşlor; ( 0 kadar İnceciğe
aklım örmez!» demiş.
Biz do bunun Inceliğlno akıl or»
diremedik vesselâml
Dün Kadıköy Fener stadında yapılan Fenerbahçe ■ Avıııtııria maçından heyecanlı bir görünü}
/Foto: Burhan —Teni Sabah) (Yazısı; 5 İncille)

Comments (0)