Hububat ve ekmek fiyatlarına zam yok Hükümetçe dün tesbit ve ilân edilen yeni fiyatlar geçen senekinin aynı, ofise buğday satanlara teşvik ve kalite primi verilecek
Yahudi'lerden bir kafile, kimbüir, neler kaçırarak, İstanbul limanından, pürneç’e Filistin yolum Gidiyorlar
Tarım Bakam, kuraklık ve kıtlık endişesi olmadığını, bununla beraber hükümetin gerekli tedbirleri almış bulunduğunu bir kere daha açıkladı
Demokrat
Kongre
Demokratların büyük kongresi, gelecek haftada Ankarada toplanacaktır. Muhalefet partilerinin her tezahürü, yurtda derin bir ilgi çekmektedir. Çeyrek asırlık Halk Partisi baskısından bıkmış olan memleket muhalefet partilerinden, çok büyük başanlar beklemektedir. önümüzdeki kongreye hazırlık olmak üzere, Celâl Ba-yar, yurdun çeşitli köşelerinde ozun seyahatler yaptı ve hemen her tarafta nutuklar söyledi. Halkla yapılan bu temasların mevzuu, Demokrat Partinin, günün siyasî meseleleri karşısındaki mevkiini izah eylemek İdi. Filhakika Bayar kısmi seçimler hakkındaki düşüncesini açıklamış ve Şemseddin Günaltaym teşviklerine rağmen ara seçimlerine ortak olmıyacağını kesin o-larak ifade eylemiştir. Yâni Ba-bılâlidcki toplantıda Başbakanın, beslemeğe temayül ettiği ümitler, suya düşmüştür. Bayar, ayrıca seçim emniyeti sağlanması bahsinde de, gayet kat'î bir dil kullanmıştır. Seçim dürüstlüğü ve güveni bir parti İşi değildir ve bu hususta hükümetin ve iktidarın atacağı adımlar, demokratlarca kendilerine yapılmış bir fedakârlık sayılmıyacaktır. Zaten boııun aksini, bir dakika, düşünebilmek İçin insanın kafası ve gözü İktidar hırs ve dumanile bürünmüş olmalıdır. Bu nevi demeçler gerek Başbakana ve gerek onun yardımcısına açıkça hitaplardır. Çünkü onlar muhalefetin seçim hakkındaki görüşlerini bildirmediklerinden ve suallere cevap vermediklerin şikâyet ediyorlardı. Bu cevaplar, yazılı ve resmî olarak, belki hâlâ verilmemiştir amma muhaliflerin bu husustaki zaten belli olan düşün çeleri, bir daha millet karşısında tekrarlanmıştır.
Bayar, ayrıca, son nutuklarında, İşçi sendikalarının parti âletleri olmak üzere kullanılmasına İtiraz etmiştir. Ayrıca İşçilerin grev haklarının tanınmasına doğru adımlar atılmasını istemiştir. Bu hususlar, evvelce de, Demokrat Parti zimamdarl an tarafından Ueri sürülmüştü. Binaenaleyh bu gibi düşünce ve iddialarda, fazla bir yenilik bulmak kabil değildir. Esasen, son zamanlarda, Halk Partisi de, muhalefetle yarışta geri kalmamak için, İşçilere daha mülayim bir çehre göstermeğe başladı (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 5 de) 1
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin ve Fransa Dışişleri Bakanı Şuman
Türkiyenin yaptığı tedafüi anlaşmalar
Harbin başında Ingiltere ve Fransa ile yaptığımız anlaşmaların hâlen yürürlükte olduğunu bu iki devlet tekrar beyana karar verdiler
Î Ankara :14 (Radyo Gazetesi) — İnanılır kaynaklardan öğrendiğimize göre İngiltere ve Fransa, İkinci
Dünya Harbi başında Tür-kiye ile akdettikleri teda-
Ankara: 15 (Hususî) — Bakanlar kurulu son yaptığı toplantılarda bilhassa yeni hububat mahsulü için fiat tesbiti meselesi üzerinde meşgul olmuştur. Tarım Bakanlığının hazırladığı rapor üzerinde tetkiklerini bitiren Bakanlar Kurulu hububat fiyatlarını tesbit etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
[Amerika
İsrail'e hicret maskesi
Uran
İsrail’e notaverdi
altında kaçakçılık!
Türkiyeden giden Yahudiler, milli servetimizi baltalıyorlar
füi anlaşmaların yürürlük- » te olduğunu tekrar beyana » karar vermişlerdir. Bu husus- > ta Ankara'ya müracaat edil- 5 diği de bildiriliyor. s
C. H. P. Divan toplantısı hakkında izahat verdi
Ankara 14 (Hususi) — Ayın 37 rinde burada toplanacak olan C.H. P. Divanı içtimai hakkında, bugtln C.H.P, Genel Başkan vekili Hilmi Uran, aşağıdaki beyanatı vermiş -tir:
(— Gündemin esası, genel idare kurulunun İki aylık raporu ile Baş bakanın açıklamasına dayanır. Ge. nel İdare kurulunun raporu, 2 ay İçindeki partiyi alâkalandıran hâdiseleri şümulüne alarak Divanın münakaşasına arzettiğl gibi. Baş. bakanın açıklaması da. gene son 2 ay zarfındaki İç ve dış politika hû, dlselerlnl Divana bildirir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Israile karşı siyaset, yeniden gözden geçirilecek
Ara seçimi için 600 bin lira harcanacak
Seçilecek her Milletvekili biidceye 37500 liraya mal olacak, diğer partiler seçime girmiyeceğine göre, yeni seçim kanununun nasıl tecrübe olunacağı merak ediliyor
Ankara: 14 (Radyo Gazetesi) — Muhacirler meselesinde Amerikanın Filistindeki Yahudi hükümetine sert bir nota verdiği bildiriliyor. Bilindiği gibi muhacirler meselesi, Filistinin en mühim meselesi halinde durmaktadır, Amerikan hükümeti, Filistin deki Yahudi muhacirler meselesini arzu edildiği şekilde ele almasını istemektedir. Notada, Ya hudi hükümeti muhacir ve mülteci meselesindeki hattı hareketini muhafaza ettiği takdirde A-merikanın, Yahudi hükümetine karşı politikasını yeniden gözden geçirmek lüzumunu duyacağı da belirtilmektedir.
Müşahitlere göre Amerika tara fından her hangi bir hükümete böyle sert bir nota verildiği ender vakidir.
LOZAN’DAN AMERlKAYA DÖNEN SABIK DELEGE
Nevyork: 14 (AP.) — Türkiye, Birleşik Amerika ve Fransa-dan müteşekkil Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyo-. nunun eski Amerikalı üyesi Mark Ethridge bugün hava yolu ile Lozandan Nevyorka dönmüştür.
Dışişleri Bakanlığı Genel Sekrete ri iken Rıyo-Döjanero Büyük Elçiliğine tâyin edilen Fuat Canm
İskenderun, 14 (Hususî) — A-masya motörile Filistine gitmek üzere şehrimizde bulunan Yahudi kafilesinden bazıları mühiı® miktarda altın kaçırmak isterler* ken yakalanmışlardır, Kafile yani baştan ve sıkı bir şekilde kon-troldan geçirilmektedir. Tahkikat devam ediyor.
(Devamı: Sa. 4 Sii. 1 de).
Rusya, peyklerini koruyor!
Güzaltan'ın ölümü
Rusya’ya tek kurye gönderilmesinde mes’ul aranması icab ettiği ileri sürülüyor
Ankara, 14 (Hususî) — Run- I rak gönderilmesi icap ederken, yada hazin v® esrarengiz şekilde tek olarak gönderilmesi hâdisesi ölen kuryemiz kurmay yüzbaşı üzerinde el’an durulmaktadır. Ge Fuat Güzaltanın, çift kurye ola-| (Dovamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Ankara, 14 (Hususi) — Son top lantılarından birinde kabul ettiği yüklü bir münakale kanunu İle (yapılacak ara seçimleri giderleri için bütçede mevcut ödeneğe ilâveten daha bu miktar partyâ İhtı, yaç bulunduğu tesbit edilmiştir.) mütalâası ile 500 bin lira sarfına salâhiyet vermişti, içişleri Bakanlığı bütçesinin 339 uncu faslında seçim giderleri olarak mevcut 100 bin liraya, bu miktarın eklenmesi halinde Ekim ayında yapılması tasarlanan ara seçimleri İçin 600 bin lira harcanacak demektir.
Bitlis, Bursa. Elazığ, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin, Muş, Tokat, Antalya ve
1
Urfa illerinde mevcut ceman 16 millet vekili seçimi, için yalnız seçim masrafı olarak bu kadar para harcanacağına göre, beher millet vekili bütçeye 37 bin 500 liraya mal olacak demektir. Bu millet vekille rinc verilecek yıllık tahsisat, bu hesaba dahil değildir.
Aynca bu kadar pahalıya mal olacak bulunan bu millet vekilleri nihayet 8.0 ay kadar vazife göreceklerdir. Anayasanın filhakika ara seçimleri yapılacağı hakkında hükmü İleri sürtüyorsa da bu hüküm bu kadar ağır masrafı ihtiyar etmeğe bir sebep olmaktan uzak .
463 millet vekilinden yalnız 16 sı
oın mevcut olmayışı müzakere nisabında bir şey de lfadcet/lıyecek kadar azdır Buıa ragraen C. H. P. bu kadar büyük bir masrafı göze alarak bu ara seçimleri mutlaka sDovamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
D. P. Genel
kongresinin
programı
GalatasaraylIların pilâvı
Vişinski Kremlinden
acele talimat aldı
Dün neşredilen bir tebliğle açıklandı
Ankara, 14 (Telefonla) — Demokrat Parti aşağıdaki tebliği neşre tmiştir:
D.P. ikinci Büyük Kongresi, 20 Haziran 049 Pazartesi günü saat 10 da Ankarada Yeni Sergi evinde toplanacak ve aşağıda yu-zılı gündemdeki meseleleri müzakere edecektir:
(Devamı: 8ır. 3 - 8Ü. 8 do)
Şehir Genel
Meclisi
Gizli celselere devam hararı verilmiş bulunması, Dörtlerin son günlerde bir anlaşmaya varabilecekleri ümidini uyandırdı
Londra: 14 (B.B.C.). — Dört Dışişleri Bakanlan, bugün Paris te gizli bir toplantı yapmışlardır. Toplantı devam ederken Vişins-kl, Sovyet murahhas heyeti ile birlikte toplantı salonunu terket-miş ve Sovyet büyük elçiliğine gitmiştir. Bu, ilk önce, Vişinski-nin konferansı terkettiği mânası na alınmış, fakat 2 saat sonra Sovyet murahhas heyetinin tekrar konferans salonuna avdet et
tiği görülmüştür. B. B. C. nin Paris muhabirine göre Vişinski, Mo3kovadan yeni talimat almak üzere Sovyet büyük elçiliğine git miş ve telefonla Moskova ile ko nuştuktan sonra konferans salonuna avdet etmiştir.
Dörtler yarın da gizli bir oturum yapacaklardır. Muhabirimize göre gizli celselerin devamı, dörtlerin en nihayet bir anlaşma
ya varabilecekleri ümidini uyandırmıştır.
(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sıtma bölgeleri daralmağa başladı
Dün münakaşalı bir toplantı yaptı
Dün saat 15 de toplanan Şehit Genel Meclisi, sinemacıların kötü vaziyette olduklarına dair üyeler tarafından verilen bir takriri mü -aokero etmiştir.
Bir üye belediye vergisinin çok ağır olduğunu; ikinci sınıf sinemalarda vergi nlsbetlnln ytlzdo 70Jcn i yüzde 40 veya ytlzdo 30 a İndiril, meşini tcldlf etmiştir.
Bundan sonra Yeniköydo tehlike arzedicl dört benzin satış İstasyonunun buradan kaldırılmasına ve [ ainkeci . Rami otobüs tarifesinin
(Devamlı 8a. 3 • 8Ü. 9 de)
Moskova, peyklerin ban} anlaşmalarını ihlâl etmedikleri kanaatinde-Londra. 14 (A.A.) — (lpsll .
Rusya, Bulgaristan, Macaristan Va RoTOinyanm, barış andlaşıua-1 arın a nasıl riayet ettiklerini incelemek üzere bu üç memleketti hııln.a an Amerikan, Ingiliz vs Sovyet elçilerinin toplanmalarım İs ti yen İngiliz ve Amerikan teklifini reddetmiştir.
Moskova radyosuna göre, Sov yetlerin red cevabı bu iki memla kete pazar günü Londra ve Va-şlngton'da tevdi edilen birbirine. benzer iki nota ile bildirilmiştir. Sovyet hükümeti, Bulgaristan, Macaristan ve Romanyanın, barış andlaşmalarını ihlâl ettikleri hakkındaki İthamları incelediği ni ve bu üç memleketin bilâk't insan haklan da dahili olmak üzs re andlaşma hükümleri gereğince bütün vecibeleri yerine getirdikleri mütaleasmda olduğuna ve binaenaleyh bu hususta herhangi bir toplantıya lüzum gön mediğinl kaydetmektedir.
İmaretlere Dair
ULUNAY
• slâm vakıflarında (İmaret) •yâni fukarayı doyurmak mühim bir mos'olodlr. Bu yolda kurulan bütün toslslorln gayesi budur. Hattâ öyle vakıfnameler gördüm kİ vakfı yapan hankahlna uğrayan gurbotzodolore mevsiminde bıldıroın kebabı verilmesini şart koyuyordu. Kötü mütovollilor kebabı kon-
müş; bunların Içlndo araba im®* lâthanosl işiotonlerden tutun da dört boş geookondu Iradı olanların bulundukları da öğronltml»... öu vakti hail yorlndo olanların fukara hakkına tooavüzlerl önlonıniş.
şimdi bu büyük Imarotlor bu lon
glıı dllonollordon kostiklerini İma-
rothunolor olvarındakl İlkokullarda
bulunan ag blllâg fakir çocuklara
GalatasaraylIların pilâvı yalnız Istanbulda yenmiyor. Ankaradaki GalatasaraylIlar da, Pilâv gü-
uünü yağıyorlar. Yukarıdaki resim Ankaradaki GalatasaraylIların Pilâv gününü tesbit etmektedir
(Foto; Yetil Sabah — Ankara^
Sıtma Mücadele Genel Müdürü m uharririmize izahat verirken..
(Yazısı 6 oi şayiada)
Hububat ve ekmek fiyatlarına zam yok Hükümetçe dün tesbit ve ilân edilen yeni fiyatlar geçen senekinin aynı, ofise buğday satanlara teşvik ve kalite primi verilecek
Yahudi'lerden bir kafile, kimbüir, neler kaçırarak, İstanbul limanından, pürneç’e Filistin yolum Gidiyorlar
Tarım Bakam, kuraklık ve kıtlık endişesi olmadığını, bununla beraber hükümetin gerekli tedbirleri almış bulunduğunu bir kere daha açıkladı
Demokrat
Kongre
Demokratların büyük kongresi, gelecek haftada Ankarada toplanacaktır. Muhalefet partilerinin her tezahürü, yurtda derin bir ilgi çekmektedir. Çeyrek asırlık Halk Partisi baskısından bıkmış olan memleket muhalefet partilerinden, çok büyük başanlar beklemektedir. önümüzdeki kongreye hazırlık olmak üzere, Celâl Ba-yar, yurdun çeşitli köşelerinde ozun seyahatler yaptı ve hemen her tarafta nutuklar söyledi. Halkla yapılan bu temasların mevzuu, Demokrat Partinin, günün siyasî meseleleri karşısındaki mevkiini izah eylemek İdi. Filhakika Bayar kısmi seçimler hakkındaki düşüncesini açıklamış ve Şemseddin Günaltaym teşviklerine rağmen ara seçimlerine ortak olmıyacağını kesin o-larak ifade eylemiştir. Yâni Ba-bılâlidcki toplantıda Başbakanın, beslemeğe temayül ettiği ümitler, suya düşmüştür. Bayar, ayrıca seçim emniyeti sağlanması bahsinde de, gayet kat'î bir dil kullanmıştır. Seçim dürüstlüğü ve güveni bir parti İşi değildir ve bu hususta hükümetin ve iktidarın atacağı adımlar, demokratlarca kendilerine yapılmış bir fedakârlık sayılmıyacaktır. Zaten boııun aksini, bir dakika, düşünebilmek İçin insanın kafası ve gözü İktidar hırs ve dumanile bürünmüş olmalıdır. Bu nevi demeçler gerek Başbakana ve gerek onun yardımcısına açıkça hitaplardır. Çünkü onlar muhalefetin seçim hakkındaki görüşlerini bildirmediklerinden ve suallere cevap vermediklerin şikâyet ediyorlardı. Bu cevaplar, yazılı ve resmî olarak, belki hâlâ verilmemiştir amma muhaliflerin bu husustaki zaten belli olan düşün çeleri, bir daha millet karşısında tekrarlanmıştır.
Bayar, ayrıca, son nutuklarında, İşçi sendikalarının parti âletleri olmak üzere kullanılmasına İtiraz etmiştir. Ayrıca İşçilerin grev haklarının tanınmasına doğru adımlar atılmasını istemiştir. Bu hususlar, evvelce de, Demokrat Parti zimamdarl an tarafından Ueri sürülmüştü. Binaenaleyh bu gibi düşünce ve iddialarda, fazla bir yenilik bulmak kabil değildir. Esasen, son zamanlarda, Halk Partisi de, muhalefetle yarışta geri kalmamak için, İşçilere daha mülayim bir çehre göstermeğe başladı (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 5 de) 1
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin ve Fransa Dışişleri Bakanı Şuman
Türkiyenin yaptığı tedafüi anlaşmalar
Harbin başında Ingiltere ve Fransa ile yaptığımız anlaşmaların hâlen yürürlükte olduğunu bu iki devlet tekrar beyana karar verdiler
Î Ankara :14 (Radyo Gazetesi) — İnanılır kaynaklardan öğrendiğimize göre İngiltere ve Fransa, İkinci
Dünya Harbi başında Tür-kiye ile akdettikleri teda-
Ankara: 15 (Hususî) — Bakanlar kurulu son yaptığı toplantılarda bilhassa yeni hububat mahsulü için fiat tesbiti meselesi üzerinde meşgul olmuştur. Tarım Bakanlığının hazırladığı rapor üzerinde tetkiklerini bitiren Bakanlar Kurulu hububat fiyatlarını tesbit etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
[Amerika
İsrail'e hicret maskesi
Uran
İsrail’e notaverdi
altında kaçakçılık!
Türkiyeden giden Yahudiler, milli servetimizi baltalıyorlar
füi anlaşmaların yürürlük- » te olduğunu tekrar beyana » karar vermişlerdir. Bu husus- > ta Ankara'ya müracaat edil- 5 diği de bildiriliyor. s
C. H. P. Divan toplantısı hakkında izahat verdi
Ankara 14 (Hususi) — Ayın 37 rinde burada toplanacak olan C.H. P. Divanı içtimai hakkında, bugtln C.H.P, Genel Başkan vekili Hilmi Uran, aşağıdaki beyanatı vermiş -tir:
(— Gündemin esası, genel idare kurulunun İki aylık raporu ile Baş bakanın açıklamasına dayanır. Ge. nel İdare kurulunun raporu, 2 ay İçindeki partiyi alâkalandıran hâdiseleri şümulüne alarak Divanın münakaşasına arzettiğl gibi. Baş. bakanın açıklaması da. gene son 2 ay zarfındaki İç ve dış politika hû, dlselerlnl Divana bildirir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Israile karşı siyaset, yeniden gözden geçirilecek
Ara seçimi için 600 bin lira harcanacak
Seçilecek her Milletvekili biidceye 37500 liraya mal olacak, diğer partiler seçime girmiyeceğine göre, yeni seçim kanununun nasıl tecrübe olunacağı merak ediliyor
Ankara: 14 (Radyo Gazetesi) — Muhacirler meselesinde Amerikanın Filistindeki Yahudi hükümetine sert bir nota verdiği bildiriliyor. Bilindiği gibi muhacirler meselesi, Filistinin en mühim meselesi halinde durmaktadır, Amerikan hükümeti, Filistin deki Yahudi muhacirler meselesini arzu edildiği şekilde ele almasını istemektedir. Notada, Ya hudi hükümeti muhacir ve mülteci meselesindeki hattı hareketini muhafaza ettiği takdirde A-merikanın, Yahudi hükümetine karşı politikasını yeniden gözden geçirmek lüzumunu duyacağı da belirtilmektedir.
Müşahitlere göre Amerika tara fından her hangi bir hükümete böyle sert bir nota verildiği ender vakidir.
LOZAN’DAN AMERlKAYA DÖNEN SABIK DELEGE
Nevyork: 14 (AP.) — Türkiye, Birleşik Amerika ve Fransa-dan müteşekkil Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyo-. nunun eski Amerikalı üyesi Mark Ethridge bugün hava yolu ile Lozandan Nevyorka dönmüştür.
Dışişleri Bakanlığı Genel Sekrete ri iken Rıyo-Döjanero Büyük Elçiliğine tâyin edilen Fuat Canm
İskenderun, 14 (Hususî) — A-masya motörile Filistine gitmek üzere şehrimizde bulunan Yahudi kafilesinden bazıları mühiı® miktarda altın kaçırmak isterler* ken yakalanmışlardır, Kafile yani baştan ve sıkı bir şekilde kon-troldan geçirilmektedir. Tahkikat devam ediyor.
(Devamı: Sa. 4 Sii. 1 de).
Rusya, peyklerini koruyor!
Güzaltan'ın ölümü
Rusya’ya tek kurye gönderilmesinde mes’ul aranması icab ettiği ileri sürülüyor
Ankara, 14 (Hususî) — Run- I rak gönderilmesi icap ederken, yada hazin v® esrarengiz şekilde tek olarak gönderilmesi hâdisesi ölen kuryemiz kurmay yüzbaşı üzerinde el’an durulmaktadır. Ge Fuat Güzaltanın, çift kurye ola-| (Dovamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Ankara, 14 (Hususi) — Son top lantılarından birinde kabul ettiği yüklü bir münakale kanunu İle (yapılacak ara seçimleri giderleri için bütçede mevcut ödeneğe ilâveten daha bu miktar partyâ İhtı, yaç bulunduğu tesbit edilmiştir.) mütalâası ile 500 bin lira sarfına salâhiyet vermişti, içişleri Bakanlığı bütçesinin 339 uncu faslında seçim giderleri olarak mevcut 100 bin liraya, bu miktarın eklenmesi halinde Ekim ayında yapılması tasarlanan ara seçimleri İçin 600 bin lira harcanacak demektir.
Bitlis, Bursa. Elazığ, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin, Muş, Tokat, Antalya ve
1
Urfa illerinde mevcut ceman 16 millet vekili seçimi, için yalnız seçim masrafı olarak bu kadar para harcanacağına göre, beher millet vekili bütçeye 37 bin 500 liraya mal olacak demektir. Bu millet vekille rinc verilecek yıllık tahsisat, bu hesaba dahil değildir.
Aynca bu kadar pahalıya mal olacak bulunan bu millet vekilleri nihayet 8.0 ay kadar vazife göreceklerdir. Anayasanın filhakika ara seçimleri yapılacağı hakkında hükmü İleri sürtüyorsa da bu hüküm bu kadar ağır masrafı ihtiyar etmeğe bir sebep olmaktan uzak .
463 millet vekilinden yalnız 16 sı
oın mevcut olmayışı müzakere nisabında bir şey de lfadcet/lıyecek kadar azdır Buıa ragraen C. H. P. bu kadar büyük bir masrafı göze alarak bu ara seçimleri mutlaka sDovamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
D. P. Genel
kongresinin
programı
GalatasaraylIların pilâvı
Vişinski Kremlinden
acele talimat aldı
Dün neşredilen bir tebliğle açıklandı
Ankara, 14 (Telefonla) — Demokrat Parti aşağıdaki tebliği neşre tmiştir:
D.P. ikinci Büyük Kongresi, 20 Haziran 049 Pazartesi günü saat 10 da Ankarada Yeni Sergi evinde toplanacak ve aşağıda yu-zılı gündemdeki meseleleri müzakere edecektir:
(Devamı: 8ır. 3 - 8Ü. 8 do)
Şehir Genel
Meclisi
Gizli celselere devam hararı verilmiş bulunması, Dörtlerin son günlerde bir anlaşmaya varabilecekleri ümidini uyandırdı
Londra: 14 (B.B.C.). — Dört Dışişleri Bakanlan, bugün Paris te gizli bir toplantı yapmışlardır. Toplantı devam ederken Vişins-kl, Sovyet murahhas heyeti ile birlikte toplantı salonunu terket-miş ve Sovyet büyük elçiliğine gitmiştir. Bu, ilk önce, Vişinski-nin konferansı terkettiği mânası na alınmış, fakat 2 saat sonra Sovyet murahhas heyetinin tekrar konferans salonuna avdet et
tiği görülmüştür. B. B. C. nin Paris muhabirine göre Vişinski, Mo3kovadan yeni talimat almak üzere Sovyet büyük elçiliğine git miş ve telefonla Moskova ile ko nuştuktan sonra konferans salonuna avdet etmiştir.
Dörtler yarın da gizli bir oturum yapacaklardır. Muhabirimize göre gizli celselerin devamı, dörtlerin en nihayet bir anlaşma
ya varabilecekleri ümidini uyandırmıştır.
(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sıtma bölgeleri daralmağa başladı
Dün münakaşalı bir toplantı yaptı
Dün saat 15 de toplanan Şehit Genel Meclisi, sinemacıların kötü vaziyette olduklarına dair üyeler tarafından verilen bir takriri mü -aokero etmiştir.
Bir üye belediye vergisinin çok ağır olduğunu; ikinci sınıf sinemalarda vergi nlsbetlnln ytlzdo 70Jcn i yüzde 40 veya ytlzdo 30 a İndiril, meşini tcldlf etmiştir.
Bundan sonra Yeniköydo tehlike arzedicl dört benzin satış İstasyonunun buradan kaldırılmasına ve [ ainkeci . Rami otobüs tarifesinin
(Devamlı 8a. 3 • 8Ü. 9 de)
Moskova, peyklerin ban} anlaşmalarını ihlâl etmedikleri kanaatinde-Londra. 14 (A.A.) — (lpsll .
Rusya, Bulgaristan, Macaristan Va RoTOinyanm, barış andlaşıua-1 arın a nasıl riayet ettiklerini incelemek üzere bu üç memleketti hııln.a an Amerikan, Ingiliz vs Sovyet elçilerinin toplanmalarım İs ti yen İngiliz ve Amerikan teklifini reddetmiştir.
Moskova radyosuna göre, Sov yetlerin red cevabı bu iki memla kete pazar günü Londra ve Va-şlngton'da tevdi edilen birbirine. benzer iki nota ile bildirilmiştir. Sovyet hükümeti, Bulgaristan, Macaristan ve Romanyanın, barış andlaşmalarını ihlâl ettikleri hakkındaki İthamları incelediği ni ve bu üç memleketin bilâk't insan haklan da dahili olmak üzs re andlaşma hükümleri gereğince bütün vecibeleri yerine getirdikleri mütaleasmda olduğuna ve binaenaleyh bu hususta herhangi bir toplantıya lüzum gön mediğinl kaydetmektedir.
İmaretlere Dair
ULUNAY
• slâm vakıflarında (İmaret) •yâni fukarayı doyurmak mühim bir mos'olodlr. Bu yolda kurulan bütün toslslorln gayesi budur. Hattâ öyle vakıfnameler gördüm kİ vakfı yapan hankahlna uğrayan gurbotzodolore mevsiminde bıldıroın kebabı verilmesini şart koyuyordu. Kötü mütovollilor kebabı kon-
müş; bunların Içlndo araba im®* lâthanosl işiotonlerden tutun da dört boş geookondu Iradı olanların bulundukları da öğronltml»... öu vakti hail yorlndo olanların fukara hakkına tooavüzlerl önlonıniş.
şimdi bu büyük Imarotlor bu lon
glıı dllonollordon kostiklerini İma-
rothunolor olvarındakl İlkokullarda
bulunan ag blllâg fakir çocuklara
GalatasaraylIların pilâvı yalnız Istanbulda yenmiyor. Ankaradaki GalatasaraylIlar da, Pilâv gü-
uünü yağıyorlar. Yukarıdaki resim Ankaradaki GalatasaraylIların Pilâv gününü tesbit etmektedir
(Foto; Yetil Sabah — Ankara^
Sıtma Mücadele Genel Müdürü m uharririmize izahat verirken..
(Yazısı 6 oi şayiada)
Hububat ve ekmek fiyatlarına zam yok Hükümetçe dün tesbit ve ilân edilen yeni fiyatlar geçen senekinin aynı, ofise buğday satanlara teşvik ve kalite primi verilecek
Yahudi'lerden bir kafile, kimbüir, neler kaçırarak, İstanbul limanından, pürneç’e Filistin yolum Gidiyorlar
Tarım Bakam, kuraklık ve kıtlık endişesi olmadığını, bununla beraber hükümetin gerekli tedbirleri almış bulunduğunu bir kere daha açıkladı
Demokrat
Kongre
Demokratların büyük kongresi, gelecek haftada Ankarada toplanacaktır. Muhalefet partilerinin her tezahürü, yurtda derin bir ilgi çekmektedir. Çeyrek asırlık Halk Partisi baskısından bıkmış olan memleket muhalefet partilerinden, çok büyük başanlar beklemektedir. önümüzdeki kongreye hazırlık olmak üzere, Celâl Ba-yar, yurdun çeşitli köşelerinde ozun seyahatler yaptı ve hemen her tarafta nutuklar söyledi. Halkla yapılan bu temasların mevzuu, Demokrat Partinin, günün siyasî meseleleri karşısındaki mevkiini izah eylemek İdi. Filhakika Bayar kısmi seçimler hakkındaki düşüncesini açıklamış ve Şemseddin Günaltaym teşviklerine rağmen ara seçimlerine ortak olmıyacağını kesin o-larak ifade eylemiştir. Yâni Ba-bılâlidcki toplantıda Başbakanın, beslemeğe temayül ettiği ümitler, suya düşmüştür. Bayar, ayrıca seçim emniyeti sağlanması bahsinde de, gayet kat'î bir dil kullanmıştır. Seçim dürüstlüğü ve güveni bir parti İşi değildir ve bu hususta hükümetin ve iktidarın atacağı adımlar, demokratlarca kendilerine yapılmış bir fedakârlık sayılmıyacaktır. Zaten boııun aksini, bir dakika, düşünebilmek İçin insanın kafası ve gözü İktidar hırs ve dumanile bürünmüş olmalıdır. Bu nevi demeçler gerek Başbakana ve gerek onun yardımcısına açıkça hitaplardır. Çünkü onlar muhalefetin seçim hakkındaki görüşlerini bildirmediklerinden ve suallere cevap vermediklerin şikâyet ediyorlardı. Bu cevaplar, yazılı ve resmî olarak, belki hâlâ verilmemiştir amma muhaliflerin bu husustaki zaten belli olan düşün çeleri, bir daha millet karşısında tekrarlanmıştır.
Bayar, ayrıca, son nutuklarında, İşçi sendikalarının parti âletleri olmak üzere kullanılmasına İtiraz etmiştir. Ayrıca İşçilerin grev haklarının tanınmasına doğru adımlar atılmasını istemiştir. Bu hususlar, evvelce de, Demokrat Parti zimamdarl an tarafından Ueri sürülmüştü. Binaenaleyh bu gibi düşünce ve iddialarda, fazla bir yenilik bulmak kabil değildir. Esasen, son zamanlarda, Halk Partisi de, muhalefetle yarışta geri kalmamak için, İşçilere daha mülayim bir çehre göstermeğe başladı (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 5 de) 1
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin ve Fransa Dışişleri Bakanı Şuman
Türkiyenin yaptığı tedafüi anlaşmalar
Harbin başında Ingiltere ve Fransa ile yaptığımız anlaşmaların hâlen yürürlükte olduğunu bu iki devlet tekrar beyana karar verdiler
Î Ankara :14 (Radyo Gazetesi) — İnanılır kaynaklardan öğrendiğimize göre İngiltere ve Fransa, İkinci
Dünya Harbi başında Tür-kiye ile akdettikleri teda-
Ankara: 15 (Hususî) — Bakanlar kurulu son yaptığı toplantılarda bilhassa yeni hububat mahsulü için fiat tesbiti meselesi üzerinde meşgul olmuştur. Tarım Bakanlığının hazırladığı rapor üzerinde tetkiklerini bitiren Bakanlar Kurulu hububat fiyatlarını tesbit etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
[Amerika
İsrail'e hicret maskesi
Uran
İsrail’e notaverdi
altında kaçakçılık!
Türkiyeden giden Yahudiler, milli servetimizi baltalıyorlar
füi anlaşmaların yürürlük- » te olduğunu tekrar beyana » karar vermişlerdir. Bu husus- > ta Ankara'ya müracaat edil- 5 diği de bildiriliyor. s
C. H. P. Divan toplantısı hakkında izahat verdi
Ankara 14 (Hususi) — Ayın 37 rinde burada toplanacak olan C.H. P. Divanı içtimai hakkında, bugtln C.H.P, Genel Başkan vekili Hilmi Uran, aşağıdaki beyanatı vermiş -tir:
(— Gündemin esası, genel idare kurulunun İki aylık raporu ile Baş bakanın açıklamasına dayanır. Ge. nel İdare kurulunun raporu, 2 ay İçindeki partiyi alâkalandıran hâdiseleri şümulüne alarak Divanın münakaşasına arzettiğl gibi. Baş. bakanın açıklaması da. gene son 2 ay zarfındaki İç ve dış politika hû, dlselerlnl Divana bildirir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Israile karşı siyaset, yeniden gözden geçirilecek
Ara seçimi için 600 bin lira harcanacak
Seçilecek her Milletvekili biidceye 37500 liraya mal olacak, diğer partiler seçime girmiyeceğine göre, yeni seçim kanununun nasıl tecrübe olunacağı merak ediliyor
Ankara: 14 (Radyo Gazetesi) — Muhacirler meselesinde Amerikanın Filistindeki Yahudi hükümetine sert bir nota verdiği bildiriliyor. Bilindiği gibi muhacirler meselesi, Filistinin en mühim meselesi halinde durmaktadır, Amerikan hükümeti, Filistin deki Yahudi muhacirler meselesini arzu edildiği şekilde ele almasını istemektedir. Notada, Ya hudi hükümeti muhacir ve mülteci meselesindeki hattı hareketini muhafaza ettiği takdirde A-merikanın, Yahudi hükümetine karşı politikasını yeniden gözden geçirmek lüzumunu duyacağı da belirtilmektedir.
Müşahitlere göre Amerika tara fından her hangi bir hükümete böyle sert bir nota verildiği ender vakidir.
LOZAN’DAN AMERlKAYA DÖNEN SABIK DELEGE
Nevyork: 14 (AP.) — Türkiye, Birleşik Amerika ve Fransa-dan müteşekkil Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyo-. nunun eski Amerikalı üyesi Mark Ethridge bugün hava yolu ile Lozandan Nevyorka dönmüştür.
Dışişleri Bakanlığı Genel Sekrete ri iken Rıyo-Döjanero Büyük Elçiliğine tâyin edilen Fuat Canm
İskenderun, 14 (Hususî) — A-masya motörile Filistine gitmek üzere şehrimizde bulunan Yahudi kafilesinden bazıları mühiı® miktarda altın kaçırmak isterler* ken yakalanmışlardır, Kafile yani baştan ve sıkı bir şekilde kon-troldan geçirilmektedir. Tahkikat devam ediyor.
(Devamı: Sa. 4 Sii. 1 de).
Rusya, peyklerini koruyor!
Güzaltan'ın ölümü
Rusya’ya tek kurye gönderilmesinde mes’ul aranması icab ettiği ileri sürülüyor
Ankara, 14 (Hususî) — Run- I rak gönderilmesi icap ederken, yada hazin v® esrarengiz şekilde tek olarak gönderilmesi hâdisesi ölen kuryemiz kurmay yüzbaşı üzerinde el’an durulmaktadır. Ge Fuat Güzaltanın, çift kurye ola-| (Dovamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Ankara, 14 (Hususi) — Son top lantılarından birinde kabul ettiği yüklü bir münakale kanunu İle (yapılacak ara seçimleri giderleri için bütçede mevcut ödeneğe ilâveten daha bu miktar partyâ İhtı, yaç bulunduğu tesbit edilmiştir.) mütalâası ile 500 bin lira sarfına salâhiyet vermişti, içişleri Bakanlığı bütçesinin 339 uncu faslında seçim giderleri olarak mevcut 100 bin liraya, bu miktarın eklenmesi halinde Ekim ayında yapılması tasarlanan ara seçimleri İçin 600 bin lira harcanacak demektir.
Bitlis, Bursa. Elazığ, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin, Muş, Tokat, Antalya ve
1
Urfa illerinde mevcut ceman 16 millet vekili seçimi, için yalnız seçim masrafı olarak bu kadar para harcanacağına göre, beher millet vekili bütçeye 37 bin 500 liraya mal olacak demektir. Bu millet vekille rinc verilecek yıllık tahsisat, bu hesaba dahil değildir.
Aynca bu kadar pahalıya mal olacak bulunan bu millet vekilleri nihayet 8.0 ay kadar vazife göreceklerdir. Anayasanın filhakika ara seçimleri yapılacağı hakkında hükmü İleri sürtüyorsa da bu hüküm bu kadar ağır masrafı ihtiyar etmeğe bir sebep olmaktan uzak .
463 millet vekilinden yalnız 16 sı
oın mevcut olmayışı müzakere nisabında bir şey de lfadcet/lıyecek kadar azdır Buıa ragraen C. H. P. bu kadar büyük bir masrafı göze alarak bu ara seçimleri mutlaka sDovamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
D. P. Genel
kongresinin
programı
GalatasaraylIların pilâvı
Vişinski Kremlinden
acele talimat aldı
Dün neşredilen bir tebliğle açıklandı
Ankara, 14 (Telefonla) — Demokrat Parti aşağıdaki tebliği neşre tmiştir:
D.P. ikinci Büyük Kongresi, 20 Haziran 049 Pazartesi günü saat 10 da Ankarada Yeni Sergi evinde toplanacak ve aşağıda yu-zılı gündemdeki meseleleri müzakere edecektir:
(Devamı: 8ır. 3 - 8Ü. 8 do)
Şehir Genel
Meclisi
Gizli celselere devam hararı verilmiş bulunması, Dörtlerin son günlerde bir anlaşmaya varabilecekleri ümidini uyandırdı
Londra: 14 (B.B.C.). — Dört Dışişleri Bakanlan, bugün Paris te gizli bir toplantı yapmışlardır. Toplantı devam ederken Vişins-kl, Sovyet murahhas heyeti ile birlikte toplantı salonunu terket-miş ve Sovyet büyük elçiliğine gitmiştir. Bu, ilk önce, Vişinski-nin konferansı terkettiği mânası na alınmış, fakat 2 saat sonra Sovyet murahhas heyetinin tekrar konferans salonuna avdet et
tiği görülmüştür. B. B. C. nin Paris muhabirine göre Vişinski, Mo3kovadan yeni talimat almak üzere Sovyet büyük elçiliğine git miş ve telefonla Moskova ile ko nuştuktan sonra konferans salonuna avdet etmiştir.
Dörtler yarın da gizli bir oturum yapacaklardır. Muhabirimize göre gizli celselerin devamı, dörtlerin en nihayet bir anlaşma
ya varabilecekleri ümidini uyandırmıştır.
(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sıtma bölgeleri daralmağa başladı
Dün münakaşalı bir toplantı yaptı
Dün saat 15 de toplanan Şehit Genel Meclisi, sinemacıların kötü vaziyette olduklarına dair üyeler tarafından verilen bir takriri mü -aokero etmiştir.
Bir üye belediye vergisinin çok ağır olduğunu; ikinci sınıf sinemalarda vergi nlsbetlnln ytlzdo 70Jcn i yüzde 40 veya ytlzdo 30 a İndiril, meşini tcldlf etmiştir.
Bundan sonra Yeniköydo tehlike arzedicl dört benzin satış İstasyonunun buradan kaldırılmasına ve [ ainkeci . Rami otobüs tarifesinin
(Devamlı 8a. 3 • 8Ü. 9 de)
Moskova, peyklerin ban} anlaşmalarını ihlâl etmedikleri kanaatinde-Londra. 14 (A.A.) — (lpsll .
Rusya, Bulgaristan, Macaristan Va RoTOinyanm, barış andlaşıua-1 arın a nasıl riayet ettiklerini incelemek üzere bu üç memleketti hııln.a an Amerikan, Ingiliz vs Sovyet elçilerinin toplanmalarım İs ti yen İngiliz ve Amerikan teklifini reddetmiştir.
Moskova radyosuna göre, Sov yetlerin red cevabı bu iki memla kete pazar günü Londra ve Va-şlngton'da tevdi edilen birbirine. benzer iki nota ile bildirilmiştir. Sovyet hükümeti, Bulgaristan, Macaristan ve Romanyanın, barış andlaşmalarını ihlâl ettikleri hakkındaki İthamları incelediği ni ve bu üç memleketin bilâk't insan haklan da dahili olmak üzs re andlaşma hükümleri gereğince bütün vecibeleri yerine getirdikleri mütaleasmda olduğuna ve binaenaleyh bu hususta herhangi bir toplantıya lüzum gön mediğinl kaydetmektedir.
İmaretlere Dair
ULUNAY
• slâm vakıflarında (İmaret) •yâni fukarayı doyurmak mühim bir mos'olodlr. Bu yolda kurulan bütün toslslorln gayesi budur. Hattâ öyle vakıfnameler gördüm kİ vakfı yapan hankahlna uğrayan gurbotzodolore mevsiminde bıldıroın kebabı verilmesini şart koyuyordu. Kötü mütovollilor kebabı kon-
müş; bunların Içlndo araba im®* lâthanosl işiotonlerden tutun da dört boş geookondu Iradı olanların bulundukları da öğronltml»... öu vakti hail yorlndo olanların fukara hakkına tooavüzlerl önlonıniş.
şimdi bu büyük Imarotlor bu lon
glıı dllonollordon kostiklerini İma-
rothunolor olvarındakl İlkokullarda
bulunan ag blllâg fakir çocuklara
GalatasaraylIların pilâvı yalnız Istanbulda yenmiyor. Ankaradaki GalatasaraylIlar da, Pilâv gü-
uünü yağıyorlar. Yukarıdaki resim Ankaradaki GalatasaraylIların Pilâv gününü tesbit etmektedir
(Foto; Yetil Sabah — Ankara^
Sıtma Mücadele Genel Müdürü m uharririmize izahat verirken..
(Yazısı 6 oi şayiada)
Hububat ve ekmek fiyatlarına zam yok Hükümetçe dün tesbit ve ilân edilen yeni fiyatlar geçen senekinin aynı, ofise buğday satanlara teşvik ve kalite primi verilecek
Yahudi'lerden bir kafile, kimbüir, neler kaçırarak, İstanbul limanından, pürneç’e Filistin yolum Gidiyorlar
Tarım Bakam, kuraklık ve kıtlık endişesi olmadığını, bununla beraber hükümetin gerekli tedbirleri almış bulunduğunu bir kere daha açıkladı
Demokrat
Kongre
Demokratların büyük kongresi, gelecek haftada Ankarada toplanacaktır. Muhalefet partilerinin her tezahürü, yurtda derin bir ilgi çekmektedir. Çeyrek asırlık Halk Partisi baskısından bıkmış olan memleket muhalefet partilerinden, çok büyük başanlar beklemektedir. önümüzdeki kongreye hazırlık olmak üzere, Celâl Ba-yar, yurdun çeşitli köşelerinde ozun seyahatler yaptı ve hemen her tarafta nutuklar söyledi. Halkla yapılan bu temasların mevzuu, Demokrat Partinin, günün siyasî meseleleri karşısındaki mevkiini izah eylemek İdi. Filhakika Bayar kısmi seçimler hakkındaki düşüncesini açıklamış ve Şemseddin Günaltaym teşviklerine rağmen ara seçimlerine ortak olmıyacağını kesin o-larak ifade eylemiştir. Yâni Ba-bılâlidcki toplantıda Başbakanın, beslemeğe temayül ettiği ümitler, suya düşmüştür. Bayar, ayrıca seçim emniyeti sağlanması bahsinde de, gayet kat'î bir dil kullanmıştır. Seçim dürüstlüğü ve güveni bir parti İşi değildir ve bu hususta hükümetin ve iktidarın atacağı adımlar, demokratlarca kendilerine yapılmış bir fedakârlık sayılmıyacaktır. Zaten boııun aksini, bir dakika, düşünebilmek İçin insanın kafası ve gözü İktidar hırs ve dumanile bürünmüş olmalıdır. Bu nevi demeçler gerek Başbakana ve gerek onun yardımcısına açıkça hitaplardır. Çünkü onlar muhalefetin seçim hakkındaki görüşlerini bildirmediklerinden ve suallere cevap vermediklerin şikâyet ediyorlardı. Bu cevaplar, yazılı ve resmî olarak, belki hâlâ verilmemiştir amma muhaliflerin bu husustaki zaten belli olan düşün çeleri, bir daha millet karşısında tekrarlanmıştır.
Bayar, ayrıca, son nutuklarında, İşçi sendikalarının parti âletleri olmak üzere kullanılmasına İtiraz etmiştir. Ayrıca İşçilerin grev haklarının tanınmasına doğru adımlar atılmasını istemiştir. Bu hususlar, evvelce de, Demokrat Parti zimamdarl an tarafından Ueri sürülmüştü. Binaenaleyh bu gibi düşünce ve iddialarda, fazla bir yenilik bulmak kabil değildir. Esasen, son zamanlarda, Halk Partisi de, muhalefetle yarışta geri kalmamak için, İşçilere daha mülayim bir çehre göstermeğe başladı (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 5 de) 1
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin ve Fransa Dışişleri Bakanı Şuman
Türkiyenin yaptığı tedafüi anlaşmalar
Harbin başında Ingiltere ve Fransa ile yaptığımız anlaşmaların hâlen yürürlükte olduğunu bu iki devlet tekrar beyana karar verdiler
Î Ankara :14 (Radyo Gazetesi) — İnanılır kaynaklardan öğrendiğimize göre İngiltere ve Fransa, İkinci
Dünya Harbi başında Tür-kiye ile akdettikleri teda-
Ankara: 15 (Hususî) — Bakanlar kurulu son yaptığı toplantılarda bilhassa yeni hububat mahsulü için fiat tesbiti meselesi üzerinde meşgul olmuştur. Tarım Bakanlığının hazırladığı rapor üzerinde tetkiklerini bitiren Bakanlar Kurulu hububat fiyatlarını tesbit etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
[Amerika
İsrail'e hicret maskesi
Uran
İsrail’e notaverdi
altında kaçakçılık!
Türkiyeden giden Yahudiler, milli servetimizi baltalıyorlar
füi anlaşmaların yürürlük- » te olduğunu tekrar beyana » karar vermişlerdir. Bu husus- > ta Ankara'ya müracaat edil- 5 diği de bildiriliyor. s
C. H. P. Divan toplantısı hakkında izahat verdi
Ankara 14 (Hususi) — Ayın 37 rinde burada toplanacak olan C.H. P. Divanı içtimai hakkında, bugtln C.H.P, Genel Başkan vekili Hilmi Uran, aşağıdaki beyanatı vermiş -tir:
(— Gündemin esası, genel idare kurulunun İki aylık raporu ile Baş bakanın açıklamasına dayanır. Ge. nel İdare kurulunun raporu, 2 ay İçindeki partiyi alâkalandıran hâdiseleri şümulüne alarak Divanın münakaşasına arzettiğl gibi. Baş. bakanın açıklaması da. gene son 2 ay zarfındaki İç ve dış politika hû, dlselerlnl Divana bildirir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Israile karşı siyaset, yeniden gözden geçirilecek
Ara seçimi için 600 bin lira harcanacak
Seçilecek her Milletvekili biidceye 37500 liraya mal olacak, diğer partiler seçime girmiyeceğine göre, yeni seçim kanununun nasıl tecrübe olunacağı merak ediliyor
Ankara: 14 (Radyo Gazetesi) — Muhacirler meselesinde Amerikanın Filistindeki Yahudi hükümetine sert bir nota verdiği bildiriliyor. Bilindiği gibi muhacirler meselesi, Filistinin en mühim meselesi halinde durmaktadır, Amerikan hükümeti, Filistin deki Yahudi muhacirler meselesini arzu edildiği şekilde ele almasını istemektedir. Notada, Ya hudi hükümeti muhacir ve mülteci meselesindeki hattı hareketini muhafaza ettiği takdirde A-merikanın, Yahudi hükümetine karşı politikasını yeniden gözden geçirmek lüzumunu duyacağı da belirtilmektedir.
Müşahitlere göre Amerika tara fından her hangi bir hükümete böyle sert bir nota verildiği ender vakidir.
LOZAN’DAN AMERlKAYA DÖNEN SABIK DELEGE
Nevyork: 14 (AP.) — Türkiye, Birleşik Amerika ve Fransa-dan müteşekkil Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyo-. nunun eski Amerikalı üyesi Mark Ethridge bugün hava yolu ile Lozandan Nevyorka dönmüştür.
Dışişleri Bakanlığı Genel Sekrete ri iken Rıyo-Döjanero Büyük Elçiliğine tâyin edilen Fuat Canm
İskenderun, 14 (Hususî) — A-masya motörile Filistine gitmek üzere şehrimizde bulunan Yahudi kafilesinden bazıları mühiı® miktarda altın kaçırmak isterler* ken yakalanmışlardır, Kafile yani baştan ve sıkı bir şekilde kon-troldan geçirilmektedir. Tahkikat devam ediyor.
(Devamı: Sa. 4 Sii. 1 de).
Rusya, peyklerini koruyor!
Güzaltan'ın ölümü
Rusya’ya tek kurye gönderilmesinde mes’ul aranması icab ettiği ileri sürülüyor
Ankara, 14 (Hususî) — Run- I rak gönderilmesi icap ederken, yada hazin v® esrarengiz şekilde tek olarak gönderilmesi hâdisesi ölen kuryemiz kurmay yüzbaşı üzerinde el’an durulmaktadır. Ge Fuat Güzaltanın, çift kurye ola-| (Dovamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Ankara, 14 (Hususi) — Son top lantılarından birinde kabul ettiği yüklü bir münakale kanunu İle (yapılacak ara seçimleri giderleri için bütçede mevcut ödeneğe ilâveten daha bu miktar partyâ İhtı, yaç bulunduğu tesbit edilmiştir.) mütalâası ile 500 bin lira sarfına salâhiyet vermişti, içişleri Bakanlığı bütçesinin 339 uncu faslında seçim giderleri olarak mevcut 100 bin liraya, bu miktarın eklenmesi halinde Ekim ayında yapılması tasarlanan ara seçimleri İçin 600 bin lira harcanacak demektir.
Bitlis, Bursa. Elazığ, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin, Muş, Tokat, Antalya ve
1
Urfa illerinde mevcut ceman 16 millet vekili seçimi, için yalnız seçim masrafı olarak bu kadar para harcanacağına göre, beher millet vekili bütçeye 37 bin 500 liraya mal olacak demektir. Bu millet vekille rinc verilecek yıllık tahsisat, bu hesaba dahil değildir.
Aynca bu kadar pahalıya mal olacak bulunan bu millet vekilleri nihayet 8.0 ay kadar vazife göreceklerdir. Anayasanın filhakika ara seçimleri yapılacağı hakkında hükmü İleri sürtüyorsa da bu hüküm bu kadar ağır masrafı ihtiyar etmeğe bir sebep olmaktan uzak .
463 millet vekilinden yalnız 16 sı
oın mevcut olmayışı müzakere nisabında bir şey de lfadcet/lıyecek kadar azdır Buıa ragraen C. H. P. bu kadar büyük bir masrafı göze alarak bu ara seçimleri mutlaka sDovamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
D. P. Genel
kongresinin
programı
GalatasaraylIların pilâvı
Vişinski Kremlinden
acele talimat aldı
Dün neşredilen bir tebliğle açıklandı
Ankara, 14 (Telefonla) — Demokrat Parti aşağıdaki tebliği neşre tmiştir:
D.P. ikinci Büyük Kongresi, 20 Haziran 049 Pazartesi günü saat 10 da Ankarada Yeni Sergi evinde toplanacak ve aşağıda yu-zılı gündemdeki meseleleri müzakere edecektir:
(Devamı: 8ır. 3 - 8Ü. 8 do)
Şehir Genel
Meclisi
Gizli celselere devam hararı verilmiş bulunması, Dörtlerin son günlerde bir anlaşmaya varabilecekleri ümidini uyandırdı
Londra: 14 (B.B.C.). — Dört Dışişleri Bakanlan, bugün Paris te gizli bir toplantı yapmışlardır. Toplantı devam ederken Vişins-kl, Sovyet murahhas heyeti ile birlikte toplantı salonunu terket-miş ve Sovyet büyük elçiliğine gitmiştir. Bu, ilk önce, Vişinski-nin konferansı terkettiği mânası na alınmış, fakat 2 saat sonra Sovyet murahhas heyetinin tekrar konferans salonuna avdet et
tiği görülmüştür. B. B. C. nin Paris muhabirine göre Vişinski, Mo3kovadan yeni talimat almak üzere Sovyet büyük elçiliğine git miş ve telefonla Moskova ile ko nuştuktan sonra konferans salonuna avdet etmiştir.
Dörtler yarın da gizli bir oturum yapacaklardır. Muhabirimize göre gizli celselerin devamı, dörtlerin en nihayet bir anlaşma
ya varabilecekleri ümidini uyandırmıştır.
(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sıtma bölgeleri daralmağa başladı
Dün münakaşalı bir toplantı yaptı
Dün saat 15 de toplanan Şehit Genel Meclisi, sinemacıların kötü vaziyette olduklarına dair üyeler tarafından verilen bir takriri mü -aokero etmiştir.
Bir üye belediye vergisinin çok ağır olduğunu; ikinci sınıf sinemalarda vergi nlsbetlnln ytlzdo 70Jcn i yüzde 40 veya ytlzdo 30 a İndiril, meşini tcldlf etmiştir.
Bundan sonra Yeniköydo tehlike arzedicl dört benzin satış İstasyonunun buradan kaldırılmasına ve [ ainkeci . Rami otobüs tarifesinin
(Devamlı 8a. 3 • 8Ü. 9 de)
Moskova, peyklerin ban} anlaşmalarını ihlâl etmedikleri kanaatinde-Londra. 14 (A.A.) — (lpsll .
Rusya, Bulgaristan, Macaristan Va RoTOinyanm, barış andlaşıua-1 arın a nasıl riayet ettiklerini incelemek üzere bu üç memleketti hııln.a an Amerikan, Ingiliz vs Sovyet elçilerinin toplanmalarım İs ti yen İngiliz ve Amerikan teklifini reddetmiştir.
Moskova radyosuna göre, Sov yetlerin red cevabı bu iki memla kete pazar günü Londra ve Va-şlngton'da tevdi edilen birbirine. benzer iki nota ile bildirilmiştir. Sovyet hükümeti, Bulgaristan, Macaristan ve Romanyanın, barış andlaşmalarını ihlâl ettikleri hakkındaki İthamları incelediği ni ve bu üç memleketin bilâk't insan haklan da dahili olmak üzs re andlaşma hükümleri gereğince bütün vecibeleri yerine getirdikleri mütaleasmda olduğuna ve binaenaleyh bu hususta herhangi bir toplantıya lüzum gön mediğinl kaydetmektedir.
İmaretlere Dair
ULUNAY
• slâm vakıflarında (İmaret) •yâni fukarayı doyurmak mühim bir mos'olodlr. Bu yolda kurulan bütün toslslorln gayesi budur. Hattâ öyle vakıfnameler gördüm kİ vakfı yapan hankahlna uğrayan gurbotzodolore mevsiminde bıldıroın kebabı verilmesini şart koyuyordu. Kötü mütovollilor kebabı kon-
müş; bunların Içlndo araba im®* lâthanosl işiotonlerden tutun da dört boş geookondu Iradı olanların bulundukları da öğronltml»... öu vakti hail yorlndo olanların fukara hakkına tooavüzlerl önlonıniş.
şimdi bu büyük Imarotlor bu lon
glıı dllonollordon kostiklerini İma-
rothunolor olvarındakl İlkokullarda
bulunan ag blllâg fakir çocuklara
GalatasaraylIların pilâvı yalnız Istanbulda yenmiyor. Ankaradaki GalatasaraylIlar da, Pilâv gü-
uünü yağıyorlar. Yukarıdaki resim Ankaradaki GalatasaraylIların Pilâv gününü tesbit etmektedir
(Foto; Yetil Sabah — Ankara^
Sıtma Mücadele Genel Müdürü m uharririmize izahat verirken..
(Yazısı 6 oi şayiada)
Hububat ve ekmek fiyatlarına zam yok Hükümetçe dün tesbit ve ilân edilen yeni fiyatlar geçen senekinin aynı, ofise buğday satanlara teşvik ve kalite primi verilecek
Yahudi'lerden bir kafile, kimbüir, neler kaçırarak, İstanbul limanından, pürneç’e Filistin yolum Gidiyorlar
Tarım Bakam, kuraklık ve kıtlık endişesi olmadığını, bununla beraber hükümetin gerekli tedbirleri almış bulunduğunu bir kere daha açıkladı
Demokrat
Kongre
Demokratların büyük kongresi, gelecek haftada Ankarada toplanacaktır. Muhalefet partilerinin her tezahürü, yurtda derin bir ilgi çekmektedir. Çeyrek asırlık Halk Partisi baskısından bıkmış olan memleket muhalefet partilerinden, çok büyük başanlar beklemektedir. önümüzdeki kongreye hazırlık olmak üzere, Celâl Ba-yar, yurdun çeşitli köşelerinde ozun seyahatler yaptı ve hemen her tarafta nutuklar söyledi. Halkla yapılan bu temasların mevzuu, Demokrat Partinin, günün siyasî meseleleri karşısındaki mevkiini izah eylemek İdi. Filhakika Bayar kısmi seçimler hakkındaki düşüncesini açıklamış ve Şemseddin Günaltaym teşviklerine rağmen ara seçimlerine ortak olmıyacağını kesin o-larak ifade eylemiştir. Yâni Ba-bılâlidcki toplantıda Başbakanın, beslemeğe temayül ettiği ümitler, suya düşmüştür. Bayar, ayrıca seçim emniyeti sağlanması bahsinde de, gayet kat'î bir dil kullanmıştır. Seçim dürüstlüğü ve güveni bir parti İşi değildir ve bu hususta hükümetin ve iktidarın atacağı adımlar, demokratlarca kendilerine yapılmış bir fedakârlık sayılmıyacaktır. Zaten boııun aksini, bir dakika, düşünebilmek İçin insanın kafası ve gözü İktidar hırs ve dumanile bürünmüş olmalıdır. Bu nevi demeçler gerek Başbakana ve gerek onun yardımcısına açıkça hitaplardır. Çünkü onlar muhalefetin seçim hakkındaki görüşlerini bildirmediklerinden ve suallere cevap vermediklerin şikâyet ediyorlardı. Bu cevaplar, yazılı ve resmî olarak, belki hâlâ verilmemiştir amma muhaliflerin bu husustaki zaten belli olan düşün çeleri, bir daha millet karşısında tekrarlanmıştır.
Bayar, ayrıca, son nutuklarında, İşçi sendikalarının parti âletleri olmak üzere kullanılmasına İtiraz etmiştir. Ayrıca İşçilerin grev haklarının tanınmasına doğru adımlar atılmasını istemiştir. Bu hususlar, evvelce de, Demokrat Parti zimamdarl an tarafından Ueri sürülmüştü. Binaenaleyh bu gibi düşünce ve iddialarda, fazla bir yenilik bulmak kabil değildir. Esasen, son zamanlarda, Halk Partisi de, muhalefetle yarışta geri kalmamak için, İşçilere daha mülayim bir çehre göstermeğe başladı (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 5 de) 1
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin ve Fransa Dışişleri Bakanı Şuman
Türkiyenin yaptığı tedafüi anlaşmalar
Harbin başında Ingiltere ve Fransa ile yaptığımız anlaşmaların hâlen yürürlükte olduğunu bu iki devlet tekrar beyana karar verdiler
Î Ankara :14 (Radyo Gazetesi) — İnanılır kaynaklardan öğrendiğimize göre İngiltere ve Fransa, İkinci
Dünya Harbi başında Tür-kiye ile akdettikleri teda-
Ankara: 15 (Hususî) — Bakanlar kurulu son yaptığı toplantılarda bilhassa yeni hububat mahsulü için fiat tesbiti meselesi üzerinde meşgul olmuştur. Tarım Bakanlığının hazırladığı rapor üzerinde tetkiklerini bitiren Bakanlar Kurulu hububat fiyatlarını tesbit etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
[Amerika
İsrail'e hicret maskesi
Uran
İsrail’e notaverdi
altında kaçakçılık!
Türkiyeden giden Yahudiler, milli servetimizi baltalıyorlar
füi anlaşmaların yürürlük- » te olduğunu tekrar beyana » karar vermişlerdir. Bu husus- > ta Ankara'ya müracaat edil- 5 diği de bildiriliyor. s
C. H. P. Divan toplantısı hakkında izahat verdi
Ankara 14 (Hususi) — Ayın 37 rinde burada toplanacak olan C.H. P. Divanı içtimai hakkında, bugtln C.H.P, Genel Başkan vekili Hilmi Uran, aşağıdaki beyanatı vermiş -tir:
(— Gündemin esası, genel idare kurulunun İki aylık raporu ile Baş bakanın açıklamasına dayanır. Ge. nel İdare kurulunun raporu, 2 ay İçindeki partiyi alâkalandıran hâdiseleri şümulüne alarak Divanın münakaşasına arzettiğl gibi. Baş. bakanın açıklaması da. gene son 2 ay zarfındaki İç ve dış politika hû, dlselerlnl Divana bildirir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Israile karşı siyaset, yeniden gözden geçirilecek
Ara seçimi için 600 bin lira harcanacak
Seçilecek her Milletvekili biidceye 37500 liraya mal olacak, diğer partiler seçime girmiyeceğine göre, yeni seçim kanununun nasıl tecrübe olunacağı merak ediliyor
Ankara: 14 (Radyo Gazetesi) — Muhacirler meselesinde Amerikanın Filistindeki Yahudi hükümetine sert bir nota verdiği bildiriliyor. Bilindiği gibi muhacirler meselesi, Filistinin en mühim meselesi halinde durmaktadır, Amerikan hükümeti, Filistin deki Yahudi muhacirler meselesini arzu edildiği şekilde ele almasını istemektedir. Notada, Ya hudi hükümeti muhacir ve mülteci meselesindeki hattı hareketini muhafaza ettiği takdirde A-merikanın, Yahudi hükümetine karşı politikasını yeniden gözden geçirmek lüzumunu duyacağı da belirtilmektedir.
Müşahitlere göre Amerika tara fından her hangi bir hükümete böyle sert bir nota verildiği ender vakidir.
LOZAN’DAN AMERlKAYA DÖNEN SABIK DELEGE
Nevyork: 14 (AP.) — Türkiye, Birleşik Amerika ve Fransa-dan müteşekkil Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyo-. nunun eski Amerikalı üyesi Mark Ethridge bugün hava yolu ile Lozandan Nevyorka dönmüştür.
Dışişleri Bakanlığı Genel Sekrete ri iken Rıyo-Döjanero Büyük Elçiliğine tâyin edilen Fuat Canm
İskenderun, 14 (Hususî) — A-masya motörile Filistine gitmek üzere şehrimizde bulunan Yahudi kafilesinden bazıları mühiı® miktarda altın kaçırmak isterler* ken yakalanmışlardır, Kafile yani baştan ve sıkı bir şekilde kon-troldan geçirilmektedir. Tahkikat devam ediyor.
(Devamı: Sa. 4 Sii. 1 de).
Rusya, peyklerini koruyor!
Güzaltan'ın ölümü
Rusya’ya tek kurye gönderilmesinde mes’ul aranması icab ettiği ileri sürülüyor
Ankara, 14 (Hususî) — Run- I rak gönderilmesi icap ederken, yada hazin v® esrarengiz şekilde tek olarak gönderilmesi hâdisesi ölen kuryemiz kurmay yüzbaşı üzerinde el’an durulmaktadır. Ge Fuat Güzaltanın, çift kurye ola-| (Dovamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Ankara, 14 (Hususi) — Son top lantılarından birinde kabul ettiği yüklü bir münakale kanunu İle (yapılacak ara seçimleri giderleri için bütçede mevcut ödeneğe ilâveten daha bu miktar partyâ İhtı, yaç bulunduğu tesbit edilmiştir.) mütalâası ile 500 bin lira sarfına salâhiyet vermişti, içişleri Bakanlığı bütçesinin 339 uncu faslında seçim giderleri olarak mevcut 100 bin liraya, bu miktarın eklenmesi halinde Ekim ayında yapılması tasarlanan ara seçimleri İçin 600 bin lira harcanacak demektir.
Bitlis, Bursa. Elazığ, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin, Muş, Tokat, Antalya ve
1
Urfa illerinde mevcut ceman 16 millet vekili seçimi, için yalnız seçim masrafı olarak bu kadar para harcanacağına göre, beher millet vekili bütçeye 37 bin 500 liraya mal olacak demektir. Bu millet vekille rinc verilecek yıllık tahsisat, bu hesaba dahil değildir.
Aynca bu kadar pahalıya mal olacak bulunan bu millet vekilleri nihayet 8.0 ay kadar vazife göreceklerdir. Anayasanın filhakika ara seçimleri yapılacağı hakkında hükmü İleri sürtüyorsa da bu hüküm bu kadar ağır masrafı ihtiyar etmeğe bir sebep olmaktan uzak .
463 millet vekilinden yalnız 16 sı
oın mevcut olmayışı müzakere nisabında bir şey de lfadcet/lıyecek kadar azdır Buıa ragraen C. H. P. bu kadar büyük bir masrafı göze alarak bu ara seçimleri mutlaka sDovamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
D. P. Genel
kongresinin
programı
GalatasaraylIların pilâvı
Vişinski Kremlinden
acele talimat aldı
Dün neşredilen bir tebliğle açıklandı
Ankara, 14 (Telefonla) — Demokrat Parti aşağıdaki tebliği neşre tmiştir:
D.P. ikinci Büyük Kongresi, 20 Haziran 049 Pazartesi günü saat 10 da Ankarada Yeni Sergi evinde toplanacak ve aşağıda yu-zılı gündemdeki meseleleri müzakere edecektir:
(Devamı: 8ır. 3 - 8Ü. 8 do)
Şehir Genel
Meclisi
Gizli celselere devam hararı verilmiş bulunması, Dörtlerin son günlerde bir anlaşmaya varabilecekleri ümidini uyandırdı
Londra: 14 (B.B.C.). — Dört Dışişleri Bakanlan, bugün Paris te gizli bir toplantı yapmışlardır. Toplantı devam ederken Vişins-kl, Sovyet murahhas heyeti ile birlikte toplantı salonunu terket-miş ve Sovyet büyük elçiliğine gitmiştir. Bu, ilk önce, Vişinski-nin konferansı terkettiği mânası na alınmış, fakat 2 saat sonra Sovyet murahhas heyetinin tekrar konferans salonuna avdet et
tiği görülmüştür. B. B. C. nin Paris muhabirine göre Vişinski, Mo3kovadan yeni talimat almak üzere Sovyet büyük elçiliğine git miş ve telefonla Moskova ile ko nuştuktan sonra konferans salonuna avdet etmiştir.
Dörtler yarın da gizli bir oturum yapacaklardır. Muhabirimize göre gizli celselerin devamı, dörtlerin en nihayet bir anlaşma
ya varabilecekleri ümidini uyandırmıştır.
(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sıtma bölgeleri daralmağa başladı
Dün münakaşalı bir toplantı yaptı
Dün saat 15 de toplanan Şehit Genel Meclisi, sinemacıların kötü vaziyette olduklarına dair üyeler tarafından verilen bir takriri mü -aokero etmiştir.
Bir üye belediye vergisinin çok ağır olduğunu; ikinci sınıf sinemalarda vergi nlsbetlnln ytlzdo 70Jcn i yüzde 40 veya ytlzdo 30 a İndiril, meşini tcldlf etmiştir.
Bundan sonra Yeniköydo tehlike arzedicl dört benzin satış İstasyonunun buradan kaldırılmasına ve [ ainkeci . Rami otobüs tarifesinin
(Devamlı 8a. 3 • 8Ü. 9 de)
Moskova, peyklerin ban} anlaşmalarını ihlâl etmedikleri kanaatinde-Londra. 14 (A.A.) — (lpsll .
Rusya, Bulgaristan, Macaristan Va RoTOinyanm, barış andlaşıua-1 arın a nasıl riayet ettiklerini incelemek üzere bu üç memleketti hııln.a an Amerikan, Ingiliz vs Sovyet elçilerinin toplanmalarım İs ti yen İngiliz ve Amerikan teklifini reddetmiştir.
Moskova radyosuna göre, Sov yetlerin red cevabı bu iki memla kete pazar günü Londra ve Va-şlngton'da tevdi edilen birbirine. benzer iki nota ile bildirilmiştir. Sovyet hükümeti, Bulgaristan, Macaristan ve Romanyanın, barış andlaşmalarını ihlâl ettikleri hakkındaki İthamları incelediği ni ve bu üç memleketin bilâk't insan haklan da dahili olmak üzs re andlaşma hükümleri gereğince bütün vecibeleri yerine getirdikleri mütaleasmda olduğuna ve binaenaleyh bu hususta herhangi bir toplantıya lüzum gön mediğinl kaydetmektedir.
İmaretlere Dair
ULUNAY
• slâm vakıflarında (İmaret) •yâni fukarayı doyurmak mühim bir mos'olodlr. Bu yolda kurulan bütün toslslorln gayesi budur. Hattâ öyle vakıfnameler gördüm kİ vakfı yapan hankahlna uğrayan gurbotzodolore mevsiminde bıldıroın kebabı verilmesini şart koyuyordu. Kötü mütovollilor kebabı kon-
müş; bunların Içlndo araba im®* lâthanosl işiotonlerden tutun da dört boş geookondu Iradı olanların bulundukları da öğronltml»... öu vakti hail yorlndo olanların fukara hakkına tooavüzlerl önlonıniş.
şimdi bu büyük Imarotlor bu lon
glıı dllonollordon kostiklerini İma-
rothunolor olvarındakl İlkokullarda
bulunan ag blllâg fakir çocuklara
GalatasaraylIların pilâvı yalnız Istanbulda yenmiyor. Ankaradaki GalatasaraylIlar da, Pilâv gü-
uünü yağıyorlar. Yukarıdaki resim Ankaradaki GalatasaraylIların Pilâv gününü tesbit etmektedir
(Foto; Yetil Sabah — Ankara^
Sıtma Mücadele Genel Müdürü m uharririmize izahat verirken..
(Yazısı 6 oi şayiada)
Hububat ve ekmek fiyatlarına zam yok Hükümetçe dün tesbit ve ilân edilen yeni fiyatlar geçen senekinin aynı, ofise buğday satanlara teşvik ve kalite primi verilecek
Yahudi'lerden bir kafile, kimbüir, neler kaçırarak, İstanbul limanından, pürneç’e Filistin yolum Gidiyorlar
Tarım Bakam, kuraklık ve kıtlık endişesi olmadığını, bununla beraber hükümetin gerekli tedbirleri almış bulunduğunu bir kere daha açıkladı
Demokrat
Kongre
Demokratların büyük kongresi, gelecek haftada Ankarada toplanacaktır. Muhalefet partilerinin her tezahürü, yurtda derin bir ilgi çekmektedir. Çeyrek asırlık Halk Partisi baskısından bıkmış olan memleket muhalefet partilerinden, çok büyük başanlar beklemektedir. önümüzdeki kongreye hazırlık olmak üzere, Celâl Ba-yar, yurdun çeşitli köşelerinde ozun seyahatler yaptı ve hemen her tarafta nutuklar söyledi. Halkla yapılan bu temasların mevzuu, Demokrat Partinin, günün siyasî meseleleri karşısındaki mevkiini izah eylemek İdi. Filhakika Bayar kısmi seçimler hakkındaki düşüncesini açıklamış ve Şemseddin Günaltaym teşviklerine rağmen ara seçimlerine ortak olmıyacağını kesin o-larak ifade eylemiştir. Yâni Ba-bılâlidcki toplantıda Başbakanın, beslemeğe temayül ettiği ümitler, suya düşmüştür. Bayar, ayrıca seçim emniyeti sağlanması bahsinde de, gayet kat'î bir dil kullanmıştır. Seçim dürüstlüğü ve güveni bir parti İşi değildir ve bu hususta hükümetin ve iktidarın atacağı adımlar, demokratlarca kendilerine yapılmış bir fedakârlık sayılmıyacaktır. Zaten boııun aksini, bir dakika, düşünebilmek İçin insanın kafası ve gözü İktidar hırs ve dumanile bürünmüş olmalıdır. Bu nevi demeçler gerek Başbakana ve gerek onun yardımcısına açıkça hitaplardır. Çünkü onlar muhalefetin seçim hakkındaki görüşlerini bildirmediklerinden ve suallere cevap vermediklerin şikâyet ediyorlardı. Bu cevaplar, yazılı ve resmî olarak, belki hâlâ verilmemiştir amma muhaliflerin bu husustaki zaten belli olan düşün çeleri, bir daha millet karşısında tekrarlanmıştır.
Bayar, ayrıca, son nutuklarında, İşçi sendikalarının parti âletleri olmak üzere kullanılmasına İtiraz etmiştir. Ayrıca İşçilerin grev haklarının tanınmasına doğru adımlar atılmasını istemiştir. Bu hususlar, evvelce de, Demokrat Parti zimamdarl an tarafından Ueri sürülmüştü. Binaenaleyh bu gibi düşünce ve iddialarda, fazla bir yenilik bulmak kabil değildir. Esasen, son zamanlarda, Halk Partisi de, muhalefetle yarışta geri kalmamak için, İşçilere daha mülayim bir çehre göstermeğe başladı (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 5 de) 1
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin ve Fransa Dışişleri Bakanı Şuman
Türkiyenin yaptığı tedafüi anlaşmalar
Harbin başında Ingiltere ve Fransa ile yaptığımız anlaşmaların hâlen yürürlükte olduğunu bu iki devlet tekrar beyana karar verdiler
Î Ankara :14 (Radyo Gazetesi) — İnanılır kaynaklardan öğrendiğimize göre İngiltere ve Fransa, İkinci
Dünya Harbi başında Tür-kiye ile akdettikleri teda-
Ankara: 15 (Hususî) — Bakanlar kurulu son yaptığı toplantılarda bilhassa yeni hububat mahsulü için fiat tesbiti meselesi üzerinde meşgul olmuştur. Tarım Bakanlığının hazırladığı rapor üzerinde tetkiklerini bitiren Bakanlar Kurulu hububat fiyatlarını tesbit etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 de)
[Amerika
İsrail'e hicret maskesi
Uran
İsrail’e notaverdi
altında kaçakçılık!
Türkiyeden giden Yahudiler, milli servetimizi baltalıyorlar
füi anlaşmaların yürürlük- » te olduğunu tekrar beyana » karar vermişlerdir. Bu husus- > ta Ankara'ya müracaat edil- 5 diği de bildiriliyor. s
C. H. P. Divan toplantısı hakkında izahat verdi
Ankara 14 (Hususi) — Ayın 37 rinde burada toplanacak olan C.H. P. Divanı içtimai hakkında, bugtln C.H.P, Genel Başkan vekili Hilmi Uran, aşağıdaki beyanatı vermiş -tir:
(— Gündemin esası, genel idare kurulunun İki aylık raporu ile Baş bakanın açıklamasına dayanır. Ge. nel İdare kurulunun raporu, 2 ay İçindeki partiyi alâkalandıran hâdiseleri şümulüne alarak Divanın münakaşasına arzettiğl gibi. Baş. bakanın açıklaması da. gene son 2 ay zarfındaki İç ve dış politika hû, dlselerlnl Divana bildirir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Israile karşı siyaset, yeniden gözden geçirilecek
Ara seçimi için 600 bin lira harcanacak
Seçilecek her Milletvekili biidceye 37500 liraya mal olacak, diğer partiler seçime girmiyeceğine göre, yeni seçim kanununun nasıl tecrübe olunacağı merak ediliyor
Ankara: 14 (Radyo Gazetesi) — Muhacirler meselesinde Amerikanın Filistindeki Yahudi hükümetine sert bir nota verdiği bildiriliyor. Bilindiği gibi muhacirler meselesi, Filistinin en mühim meselesi halinde durmaktadır, Amerikan hükümeti, Filistin deki Yahudi muhacirler meselesini arzu edildiği şekilde ele almasını istemektedir. Notada, Ya hudi hükümeti muhacir ve mülteci meselesindeki hattı hareketini muhafaza ettiği takdirde A-merikanın, Yahudi hükümetine karşı politikasını yeniden gözden geçirmek lüzumunu duyacağı da belirtilmektedir.
Müşahitlere göre Amerika tara fından her hangi bir hükümete böyle sert bir nota verildiği ender vakidir.
LOZAN’DAN AMERlKAYA DÖNEN SABIK DELEGE
Nevyork: 14 (AP.) — Türkiye, Birleşik Amerika ve Fransa-dan müteşekkil Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyo-. nunun eski Amerikalı üyesi Mark Ethridge bugün hava yolu ile Lozandan Nevyorka dönmüştür.
Dışişleri Bakanlığı Genel Sekrete ri iken Rıyo-Döjanero Büyük Elçiliğine tâyin edilen Fuat Canm
İskenderun, 14 (Hususî) — A-masya motörile Filistine gitmek üzere şehrimizde bulunan Yahudi kafilesinden bazıları mühiı® miktarda altın kaçırmak isterler* ken yakalanmışlardır, Kafile yani baştan ve sıkı bir şekilde kon-troldan geçirilmektedir. Tahkikat devam ediyor.
(Devamı: Sa. 4 Sii. 1 de).
Rusya, peyklerini koruyor!
Güzaltan'ın ölümü
Rusya’ya tek kurye gönderilmesinde mes’ul aranması icab ettiği ileri sürülüyor
Ankara, 14 (Hususî) — Run- I rak gönderilmesi icap ederken, yada hazin v® esrarengiz şekilde tek olarak gönderilmesi hâdisesi ölen kuryemiz kurmay yüzbaşı üzerinde el’an durulmaktadır. Ge Fuat Güzaltanın, çift kurye ola-| (Dovamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Ankara, 14 (Hususi) — Son top lantılarından birinde kabul ettiği yüklü bir münakale kanunu İle (yapılacak ara seçimleri giderleri için bütçede mevcut ödeneğe ilâveten daha bu miktar partyâ İhtı, yaç bulunduğu tesbit edilmiştir.) mütalâası ile 500 bin lira sarfına salâhiyet vermişti, içişleri Bakanlığı bütçesinin 339 uncu faslında seçim giderleri olarak mevcut 100 bin liraya, bu miktarın eklenmesi halinde Ekim ayında yapılması tasarlanan ara seçimleri İçin 600 bin lira harcanacak demektir.
Bitlis, Bursa. Elazığ, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin, Muş, Tokat, Antalya ve
1
Urfa illerinde mevcut ceman 16 millet vekili seçimi, için yalnız seçim masrafı olarak bu kadar para harcanacağına göre, beher millet vekili bütçeye 37 bin 500 liraya mal olacak demektir. Bu millet vekille rinc verilecek yıllık tahsisat, bu hesaba dahil değildir.
Aynca bu kadar pahalıya mal olacak bulunan bu millet vekilleri nihayet 8.0 ay kadar vazife göreceklerdir. Anayasanın filhakika ara seçimleri yapılacağı hakkında hükmü İleri sürtüyorsa da bu hüküm bu kadar ağır masrafı ihtiyar etmeğe bir sebep olmaktan uzak .
463 millet vekilinden yalnız 16 sı
oın mevcut olmayışı müzakere nisabında bir şey de lfadcet/lıyecek kadar azdır Buıa ragraen C. H. P. bu kadar büyük bir masrafı göze alarak bu ara seçimleri mutlaka sDovamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
D. P. Genel
kongresinin
programı
GalatasaraylIların pilâvı
Vişinski Kremlinden
acele talimat aldı
Dün neşredilen bir tebliğle açıklandı
Ankara, 14 (Telefonla) — Demokrat Parti aşağıdaki tebliği neşre tmiştir:
D.P. ikinci Büyük Kongresi, 20 Haziran 049 Pazartesi günü saat 10 da Ankarada Yeni Sergi evinde toplanacak ve aşağıda yu-zılı gündemdeki meseleleri müzakere edecektir:
(Devamı: 8ır. 3 - 8Ü. 8 do)
Şehir Genel
Meclisi
Gizli celselere devam hararı verilmiş bulunması, Dörtlerin son günlerde bir anlaşmaya varabilecekleri ümidini uyandırdı
Londra: 14 (B.B.C.). — Dört Dışişleri Bakanlan, bugün Paris te gizli bir toplantı yapmışlardır. Toplantı devam ederken Vişins-kl, Sovyet murahhas heyeti ile birlikte toplantı salonunu terket-miş ve Sovyet büyük elçiliğine gitmiştir. Bu, ilk önce, Vişinski-nin konferansı terkettiği mânası na alınmış, fakat 2 saat sonra Sovyet murahhas heyetinin tekrar konferans salonuna avdet et
tiği görülmüştür. B. B. C. nin Paris muhabirine göre Vişinski, Mo3kovadan yeni talimat almak üzere Sovyet büyük elçiliğine git miş ve telefonla Moskova ile ko nuştuktan sonra konferans salonuna avdet etmiştir.
Dörtler yarın da gizli bir oturum yapacaklardır. Muhabirimize göre gizli celselerin devamı, dörtlerin en nihayet bir anlaşma
ya varabilecekleri ümidini uyandırmıştır.
(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sıtma bölgeleri daralmağa başladı
Dün münakaşalı bir toplantı yaptı
Dün saat 15 de toplanan Şehit Genel Meclisi, sinemacıların kötü vaziyette olduklarına dair üyeler tarafından verilen bir takriri mü -aokero etmiştir.
Bir üye belediye vergisinin çok ağır olduğunu; ikinci sınıf sinemalarda vergi nlsbetlnln ytlzdo 70Jcn i yüzde 40 veya ytlzdo 30 a İndiril, meşini tcldlf etmiştir.
Bundan sonra Yeniköydo tehlike arzedicl dört benzin satış İstasyonunun buradan kaldırılmasına ve [ ainkeci . Rami otobüs tarifesinin
(Devamlı 8a. 3 • 8Ü. 9 de)
Moskova, peyklerin ban} anlaşmalarını ihlâl etmedikleri kanaatinde-Londra. 14 (A.A.) — (lpsll .
Rusya, Bulgaristan, Macaristan Va RoTOinyanm, barış andlaşıua-1 arın a nasıl riayet ettiklerini incelemek üzere bu üç memleketti hııln.a an Amerikan, Ingiliz vs Sovyet elçilerinin toplanmalarım İs ti yen İngiliz ve Amerikan teklifini reddetmiştir.
Moskova radyosuna göre, Sov yetlerin red cevabı bu iki memla kete pazar günü Londra ve Va-şlngton'da tevdi edilen birbirine. benzer iki nota ile bildirilmiştir. Sovyet hükümeti, Bulgaristan, Macaristan ve Romanyanın, barış andlaşmalarını ihlâl ettikleri hakkındaki İthamları incelediği ni ve bu üç memleketin bilâk't insan haklan da dahili olmak üzs re andlaşma hükümleri gereğince bütün vecibeleri yerine getirdikleri mütaleasmda olduğuna ve binaenaleyh bu hususta herhangi bir toplantıya lüzum gön mediğinl kaydetmektedir.
İmaretlere Dair
ULUNAY
• slâm vakıflarında (İmaret) •yâni fukarayı doyurmak mühim bir mos'olodlr. Bu yolda kurulan bütün toslslorln gayesi budur. Hattâ öyle vakıfnameler gördüm kİ vakfı yapan hankahlna uğrayan gurbotzodolore mevsiminde bıldıroın kebabı verilmesini şart koyuyordu. Kötü mütovollilor kebabı kon-
müş; bunların Içlndo araba im®* lâthanosl işiotonlerden tutun da dört boş geookondu Iradı olanların bulundukları da öğronltml»... öu vakti hail yorlndo olanların fukara hakkına tooavüzlerl önlonıniş.
şimdi bu büyük Imarotlor bu lon
glıı dllonollordon kostiklerini İma-
rothunolor olvarındakl İlkokullarda
bulunan ag blllâg fakir çocuklara
GalatasaraylIların pilâvı yalnız Istanbulda yenmiyor. Ankaradaki GalatasaraylIlar da, Pilâv gü-
uünü yağıyorlar. Yukarıdaki resim Ankaradaki GalatasaraylIların Pilâv gününü tesbit etmektedir
(Foto; Yetil Sabah — Ankara^
Sıtma Mücadele Genel Müdürü m uharririmize izahat verirken..
(Yazısı 6 oi şayiada)

Comments (0)