Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
Tsl adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon ı toiM—wm
PAZARTESİ
15
AĞUSTOS
Lf^-g
Testi S&balı
12 İnci Yıl, No. 3783_HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİtYİZ_Sayısı, 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSf
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriye'de kanlı bir hükümet darbesi
Suriye Devlet Başkanı Mareşal Hüsnü Zaim ile Suriye Başbakanı Muhsin Barrazi dün sabah erkenden tevkif edilerek kurşuna dizildiler ı»-----■■■-------— ------------------------- -------------------------------1
Hükümet darbesi yine ordu tarafından yapıldı, idareyi Albay Sami Hinavî eline aldı. Hâdise Arap âleminde büyük akisler uyandırdı. Kral Faruk Mısırda üç gün matem ilân etti
Avrupa
Hükümeti ı
ündellk İç ve dış vakıalarının gürültüsü arasında, Strasbourg'da, Alsas eya-
letinin merkezinde, çalışmağa başlı yan milletlerarası bir nevi parlâmento ve hükümetin ilk faaliyetleri belki o kuyu çalanınızın o derece dikkat nazarını çekmiş değildir.
Hakikatte İse, tarihin bir dönüm noktasına gelmiş bulunduğumuz hissi vardır. Avrupa birliği tasavvuru yeni değildir. Eski samanlarda gerek Cermen imparatorluğu, gerek Fransız krallarından dördüncü Hanri yakın zamanlarda ise Fransız başvekillerinden müteveffa Briyan bu düşünceyi tahakkuk ettirmek İstemişlerdir. Hltler de, bin sene için, Avrupa talihini tayin ettiğini beyhude yere, sandığı vakit hep böyle tek bir Avrupa devleti kurmak hüly asını okşamış idi.
Strasbourg’da toplananlar yalnız Avrupa devletleri temsilcileri değildir. Avrupa mebusun mec üslerinin de murahhasları bir a-raya gelmişlerdir. Esasen hâdisede görülen yenilik de bundan ileri gelmektedir. Hariciye bakanları, her devirde, sık sık görüşmüşler ve buluşmuşlardır. Bu kere çeşitli memleketlerden yalnız bakanlar değil, millet mümessilleri gelmiştir. Mebuslar yalnız hükümet partisine mensup zevat da değildir. Her memleketin muhtelif partilerine mensup ve çeşitli kanaatlere sahip kimseler, âdeta bir uıilli parlâmentoda imiş gibi, toplanmışlardır. Hattâ reylerini verirlerken de sanki bir iç mesel ’-^riâmentoda rey veri-yorcasma hareket edeceklerdir. Yâni bir dâvada bazı Fransız delegeler lehte bazıları da aleyhte büküm verebileceklerdir. Nitekim Churehili gibi, şimdiki İngiliz hükümetine muhalif bir zat Ingiliz muratıhaslan araşın da bııJ anmaktadır. Nazırlar komitesi denilen kısım da şimdilik on iki dış bakanından mürekkep bir komitedir ki âdeta İcra kuvveti mevkiindedir. Milletlerarası parlâmentonun bir nevi hükümeti sayılabilir, itiraf etmek lâzımdır ki. adına rağmen, Strasbourg'dald teşkil henüz bir Avrupa birliği mahiyetini taşımıyor. Çünkü Avrupacın yansı yâni Sovyet Rusya ve peykleri, demir perde arkası, bu toplantıya iştirak etmemiştir. Bu bakımdan, yeni blrü-ğin manzarası belki müdafaa İçin toplanmış devletler grupu hail gösterir. Bu görünüş tahakkuk e-derse, tarihi hâdisenin değer ve kıymeti çok azalır. Çünkü o vakit siyasi bir grupman karşısında bulunuyoruz demek olur ki, bunun pek çok benzerleri tarihte mevcut olmuştur.
Avrupa parlâmentosunun İlk günleri çok cesaret verici sayılamaz. Çünkü İrlanda mebuslarının yaptıkları bir teklif derhal reddo-lunmuştur. Halbuki bu takrirlerinde İrlanda muratıhaslan çeşitli İhtilâflarda, sulh çarelerinin yalandan aranması ve bulunması için bir komisyon kurulmasını teklif ediyorlardı. Küçük IHandanın bu isteği hakikatte, Şimali İrlanda ile arasındaki ihtilâfın halli için Avrupa parlâmentosunun dikkat nazarını çekmeğe matuf idi. Murahhaslar, daha ilk oturumda, İngiltere İle İrlanda ara Aiııda pürüzlü bir dâvanın halli yoluna sürüklenmemek için meseleyi kurcalamak istememişlerdir. Birinci dünya harbinden sonra kurulan Milletler Cemiyeti İkinci harbden sonra işlemeğe başlı yan Birleşmiş Milletler Kuruluna şimdi bir üçüncü parça eklenmiştir. Hem de İkincisi henüz hayatta ve çalışmakta iken... Birleşmiş Milletlerin genel sekreteri Mösyö (U) iki gün evvel verdiği bir demeçte bir nevi kırıklık ifade eylemiştir. Birleşmiş (Devamı 8a. 5 Su. 8 da)
Suriye ordusundan bir müfreze
Londra 14 (B.B.C.) — Mısır Kralı majeste Faruk, Suriye Cumhur Başkanı Mareşal Zaı • min öldürülmeai münagebetıle yarından itibaren bütün Mıaırna üç gün resmî matem tutulmasını emretmiştir.
Mısır kabinesinin bugünkü toplantısından sonra konuşan Mısır Başbakanı, Mısır hükûnıe tinin bu ayın 20 sinde toplan -ması mukarrer olan Arap Birliği siyaset komitesinin bu toplan tısının tehir edilmesini teklif ey-liyeceğinl söylemiştir.
Kabine toplantısında Suriyede ki son vaziyet incelenmiştir.
Şam radyosu, Suriye Başba -kanlığı İçin en kuvvetli namze -din Ekrem Hurani olduğunu söy 1 emiştir.
Hurani, Mareşal Zaimi ve Baş
Kıbrıslılar diin Türk
Ocağını ziyaret ettiler
Türk Ocağı Başkanı H. Suphi Tanrıöver bir hitabede bulunarak ana vatanla Kıbrıs Tiirk-
leri arasındaki bağlılığı tebarüz ettirdi
Kıbrıs lîlar dünkü ziyaretlerinden biri nde
Şehrimizde bulunan misafir Kıb-nslı öğretmenler ve Kıbna okullarından yetişenler cemiyeti aza . lan dün sabah naat 8.30 da Çapa Eğitim Enstitüsünde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Kıb . nstokl TUrkler arasında Türk kili türünün ve Türklüğün daha geniş bir şekilde ele alınması mevzuu ü zerinde görüşülmüştür. Bu münasebetle Kıbrısta tam teşekküllü bir Türk lisesi, bir de sanat okulu ve Türk eserlerini ihtiva eden bir kU
tüphanenln açılması İçin faaliyete geçilmesi kararlaştmlnuştır.
Misafir öğretmenler öğleden son (Devamı 8a. s Sü. s do)
Türkiyeye
Atom bombası verilecekmiş
Ha 'en bu bombalar
Amerikada
Ankarada fecî bir uçak kazası oldu
bakanı idama mahkûm eden heyette üye idi.
Bu hareketi tertip eden Sami Hinavî, Suriye ordusu komuta -nı di. 55 yaşında olan Hinavî, Haleplidir. Mareşal Zaim de Ha lepte doğmuştu.
Reuterin muhabirine demeç ve ren Hinavî, bütün Suriye ordu sunun kendisile beraber olduğunu iddia etmiştir.
kanı Mareşal Hüsnü Zaimin i -dam edilmiş olduğundan Mısın resmen malûmattar etmiştir.
Bu çevreler, Suriyedeki hükümet darbesi ardında «yabana parmağı» sezmektedirler.
Şükrü El Kuvvetli tekrar iş başına gelecek mit
Telaviv 14 a.a. (Afp) — Bu sabah Suriyeden gelen haberler, düşüncelerini açıklamamakla be raber, yeni hükümet darbesinin neticeleri hakkında kötümser o-lan Yahudi çevrelerinde hayret uyandırmıştır.
Her ne kadar resmî çevreler yorumda bulunmuyorlarsa da Tel-Avivin siyasî mahfilleri iş başında Mardam Bey ve Şükrü El Kuvvetlinin bulunacağı hîY hükümetin iş başına geleceğini
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Son hükümet darbesinin iki kurbanı: Suriye Cumhur Başkanı H. Zaim ve Başbakan Barrasl
I Başbakan i Ankaraya döndü î
Kabinenin istifa ede- | ceğine dair yeniden | söylentiler çıktı |
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Başbakan Şemsettin Günaltay, rahatsızlığını geçirmiş ve tamamen iyileşerek dün akşamki Anadolu ekspresiyle ADka-raya hareket etmiştir.
Başbakan araba vapuriyle Ka-bataştan Üsküdara geçmiş, oradan da otomobille Haydarpaşa garına gelmiştir.
Bu arada gazetecilerle konuşan Başbakan Günaltay gazetecilerin muhtelif meseleler hakkında sordukları sualleri şöyle ce-(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Türk-Yunan dostluğu
Sadak ve Çaldaris, dostluk lehinde
demeç verdiler
Strasburg: 14 (a.a.) (afp) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmed. din Sadak, ve Yunan Başbakan
Ingiliz Hava Ataşesi ile üç Türk ve üç İngiliz öldü
Ankara: 14 (aa .) — Büyük bir teessürle öğrendiğimize göre, Tür. klye'yl ziyaret edecek olan İngiliz av bölüğünü karşılamak üzere In. glllz hava ataşesi tuğgeneral Bari holomew İle muavinleri yarbay Si -mon Mauf ve Yarbay, L. Burmand
hazırlanıyormuş
Kahirede çıkan Ahbar - Ü1 -Yevm gazetesinin halen Vaşing-tonda bulunan baş muharriri Mustafa Emin, gazetesine telefonla aşağıdaki haberi vermiştir:
«Ingilizierın atom sırlarım Amerikalılardan isteyişi, bütün Amerikan mahfillerini meşgul etmektedir. Kongre büyük atouı alimi Linital'ın idaresinde yapılan araştırmaların neticesini beklemek istiyor. Halbuki Beyaz Sarayın mahfilleri bu sırıa rın lngiltereye verilmesine taraf fardırlar.
Bundan başka öğrendiğime gö
re İngiltere, Türkiye ve Süveyş
kanalına gönderilmek üzere hi-
len atom bomboları hazırlanmak
ta&r.»
yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Çaldaris, Avrupa konseyinin Stras
bir Ingiliz çavuşu, hava kuvvetle -Timizden binbaşı Semih Ytlrükars-lan, yüzbaşı İrfan Doğun ve baş-çavuş Ahmet Kavurmacı bugün bir askeri uçağımızla Etlmesut hava alanından İzmir'e hareket etmlş-(Dovamı 8a. 5 SÜ. s do)
bourgta
toplanmasından bilistifa-
de birçok görüşmeler yaparak iki
memleketi ilgilendiren bütün meşe
leleri gözden geçirmişlerdir. Strasbourg'tan hareketinden az
evvel, kendisi İle görüşen France Presse muhabirine Necmeddln Sa-
dak şu cevabı vermiştir:
«Çaldaris vo ben her görüşme fır satı elimize geçince yaptığımız gi bl meseleleri umumi olarak gözden
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Fenerbahçe: 2 Ordu muhteliti: 2
İnönü, seçim emniyeti temin edilecektir diyor
"Seçim neticesinde kazanmak da var, kaybetmek de var. Bunu kabul etmiyen bir parti, demokrasiye yardımcı olamaz,,
Dünfcü parti toplantısından bir i"rü nflj.. ödomiş, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet lııönü, dün ödoınişli-lero hitabede bulunarak demiştir ki: Bayındır'da konuşurken bugünkü siyaset mücadelelerinin hedefi olan
Ve Ödemiş'te bu mevzuu tamamlıya-cağımı söyledim. Gelecek yıl memlekette büyük seçim yapılacaktır. Bu seçimin, siyaset cereyanlarının kaynaşması içinde vatandaşa tonıiu etmesi lâzım olan şartlar bu sene hazırlanacaktır. Bugün siyasî partilerin vatandaşın sükûn istiyen iradeleri karşısında faaliyetlerini kanun içindo tanzim etmek mecburiyetini hissettikleri vo kanun dışına çıkma-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Millet partililer dün Fatihte toplandılar
İnönü’nün son Ege seyahati ve Celâl Bayarın hareketleri şiddetle tenkit edildi toplantıda dört bine yakın vo Hikmet Bayur, Sadık AL
Millet Partisi Fatih ilçesinin açı. Bu t
lig töreni münascbetlle dtln saat İTİ partili . ,__________
do Fatihteki yeni İlçe lokalinde al- doğan, Dr, Mustafa Kentli, Osmaıı yaal bir toplantı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Su. s da)
D. Partinin
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
toplantısı
Taksim bucağında toplanan demokratlar muhtelif meselelere temas ettiler
Demokrat Parti Taksim bucağının-tertip ettiği siyasi toplantı dtln Taksini Kristal gazinosunda yapılmıştır, öğleden Bonra başlı-yan toplantı geç vakte kadar devam etmiş, bu münasebetle konuşan partili birçok hatipler şiddetli tenkitlerde bulunmuşlardır.
Toplantıda Dempkrat Parti İstanbul milletvekillerinden Fuat Hulûsi Demircili, İçel milletvekillerinden Aziz Göksal ve İstanbul teşkilâtının ileri gelenleri ile kalabalık partili grupu hazır bulunuyorlardı.
Toplantıda söz alan hatipler İçişleri Bakanının seçim halikındaki beyanatını ve İnönilnün Ege seyahatini tenkit etmişler ve ekmek durumundan şikâyet etmişlerdir.
»pırım Bakanının daveti üıori-
* no Çayırova'da toplanan ıl-raat okul ve müesseseler kongresle do hazır bulunduğumu göçenlerde yazmıştım... Bu kongredo muhtelif mevzulara temas edlleookll. Bu mo-yanda arıoılıktan da bahis var. Bu mühim mevzu hakkında no konuşul-du, noyo karar verildi bilmiyoruz. Yalnız bildiğimiz bir şey var, o da arıoılıgın tamamen öksüz bırakılmış olmasıdır.
Arı merakı bir aşktır vo ben bu aşka müptelâyım.
Dünyada hangi bir İş vardır kİ bütün zahmeti, külfeti, masrafı u-fak bir sermaye koymaktan lbarı t olsunI Her Işlotmo maddi, manevi bir çalışma, körı zararı hesap ot-mo İster. Dünyada yalnız arıoılık bunlardan varostedlr. Tahtadan bir kovan yapaoalı, içine aun'i petekII çarçovoleri yorleştlrccok, ondaı sonra arıları koyup bırakaooksını»-. Onlar IşUyMekler, çalışacekUr, di.n-“»nın en ivzlz, o.ı kuvvetli »i va
nefis gıdası olan baı yapaoahi*>r vs bundan kendilerine do ufak Dır nafaka hissesi ayıracaklar. Yem ıs-tomeıler, su İsteme iler, sevk ve ld«-re Istemozler... Bütün İstedikleri temizliktir.
Teşkil ettikleri cemiyette mutu, fuları, nmalolerl, vantilatör ekipleri, süpürücülerl, berberleri, kimya, gerlerl, orta hizmetçileri, gözedir rl, haberoilorl hor şoylerl vardır.
Kooaınan İnsanlar ne oldukları, nı, no olacaklarını bilmedikleri halde o mini mini mahlûk soğuk mu olooak, yagıg mı olacak, kurak mı olacak bilir ve ona göre tedbirler alır...
(Klmblllr bizim fırınların halini görüp biz İnsanlara ne kadar gü-
Ar, mübarek hayvan Uoglldlı; mukaddes bir hayvandır. Allat. Kur'an'ınoı a.ı Ipn kooanu ı bir sû~j Ilı açık ftyı.l'or göndermişti.*.
avamı Sı. 5 4ü. 6 da)
Mareşal iyileşiyor
İstanbul; 14 (a.a.j — Bu eabah •aaı u da Teşvikiye Sağlık Yurdun din Mareşalin sıhhi durumu hak . kında şu malûmat verilmiştir:
Geceyi rahat geçirdi. Eu sabah
hararet 38 buçuk, nabız 78 tenef.
tayet rahattır. Hasta bu Babalı
•«tekle kahveaitı etti. Umumi hali
İyidir Başka kayda değer btrşey
Fenerbahçe — Ordu âfuhtellti maçından bir enstantane (Yazısı 5 İnci sayfamızda).
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
Tsl adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon ı toiM—wm
PAZARTESİ
15
AĞUSTOS
Lf^-g
Testi S&balı
12 İnci Yıl, No. 3783_HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİtYİZ_Sayısı, 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSf
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriye'de kanlı bir hükümet darbesi
Suriye Devlet Başkanı Mareşal Hüsnü Zaim ile Suriye Başbakanı Muhsin Barrazi dün sabah erkenden tevkif edilerek kurşuna dizildiler ı»-----■■■-------— ------------------------- -------------------------------1
Hükümet darbesi yine ordu tarafından yapıldı, idareyi Albay Sami Hinavî eline aldı. Hâdise Arap âleminde büyük akisler uyandırdı. Kral Faruk Mısırda üç gün matem ilân etti
Avrupa
Hükümeti ı
ündellk İç ve dış vakıalarının gürültüsü arasında, Strasbourg'da, Alsas eya-
letinin merkezinde, çalışmağa başlı yan milletlerarası bir nevi parlâmento ve hükümetin ilk faaliyetleri belki o kuyu çalanınızın o derece dikkat nazarını çekmiş değildir.
Hakikatte İse, tarihin bir dönüm noktasına gelmiş bulunduğumuz hissi vardır. Avrupa birliği tasavvuru yeni değildir. Eski samanlarda gerek Cermen imparatorluğu, gerek Fransız krallarından dördüncü Hanri yakın zamanlarda ise Fransız başvekillerinden müteveffa Briyan bu düşünceyi tahakkuk ettirmek İstemişlerdir. Hltler de, bin sene için, Avrupa talihini tayin ettiğini beyhude yere, sandığı vakit hep böyle tek bir Avrupa devleti kurmak hüly asını okşamış idi.
Strasbourg’da toplananlar yalnız Avrupa devletleri temsilcileri değildir. Avrupa mebusun mec üslerinin de murahhasları bir a-raya gelmişlerdir. Esasen hâdisede görülen yenilik de bundan ileri gelmektedir. Hariciye bakanları, her devirde, sık sık görüşmüşler ve buluşmuşlardır. Bu kere çeşitli memleketlerden yalnız bakanlar değil, millet mümessilleri gelmiştir. Mebuslar yalnız hükümet partisine mensup zevat da değildir. Her memleketin muhtelif partilerine mensup ve çeşitli kanaatlere sahip kimseler, âdeta bir uıilli parlâmentoda imiş gibi, toplanmışlardır. Hattâ reylerini verirlerken de sanki bir iç mesel ’-^riâmentoda rey veri-yorcasma hareket edeceklerdir. Yâni bir dâvada bazı Fransız delegeler lehte bazıları da aleyhte büküm verebileceklerdir. Nitekim Churehili gibi, şimdiki İngiliz hükümetine muhalif bir zat Ingiliz muratıhaslan araşın da bııJ anmaktadır. Nazırlar komitesi denilen kısım da şimdilik on iki dış bakanından mürekkep bir komitedir ki âdeta İcra kuvveti mevkiindedir. Milletlerarası parlâmentonun bir nevi hükümeti sayılabilir, itiraf etmek lâzımdır ki. adına rağmen, Strasbourg'dald teşkil henüz bir Avrupa birliği mahiyetini taşımıyor. Çünkü Avrupacın yansı yâni Sovyet Rusya ve peykleri, demir perde arkası, bu toplantıya iştirak etmemiştir. Bu bakımdan, yeni blrü-ğin manzarası belki müdafaa İçin toplanmış devletler grupu hail gösterir. Bu görünüş tahakkuk e-derse, tarihi hâdisenin değer ve kıymeti çok azalır. Çünkü o vakit siyasi bir grupman karşısında bulunuyoruz demek olur ki, bunun pek çok benzerleri tarihte mevcut olmuştur.
Avrupa parlâmentosunun İlk günleri çok cesaret verici sayılamaz. Çünkü İrlanda mebuslarının yaptıkları bir teklif derhal reddo-lunmuştur. Halbuki bu takrirlerinde İrlanda muratıhaslan çeşitli İhtilâflarda, sulh çarelerinin yalandan aranması ve bulunması için bir komisyon kurulmasını teklif ediyorlardı. Küçük IHandanın bu isteği hakikatte, Şimali İrlanda ile arasındaki ihtilâfın halli için Avrupa parlâmentosunun dikkat nazarını çekmeğe matuf idi. Murahhaslar, daha ilk oturumda, İngiltere İle İrlanda ara Aiııda pürüzlü bir dâvanın halli yoluna sürüklenmemek için meseleyi kurcalamak istememişlerdir. Birinci dünya harbinden sonra kurulan Milletler Cemiyeti İkinci harbden sonra işlemeğe başlı yan Birleşmiş Milletler Kuruluna şimdi bir üçüncü parça eklenmiştir. Hem de İkincisi henüz hayatta ve çalışmakta iken... Birleşmiş Milletlerin genel sekreteri Mösyö (U) iki gün evvel verdiği bir demeçte bir nevi kırıklık ifade eylemiştir. Birleşmiş (Devamı 8a. 5 Su. 8 da)
Suriye ordusundan bir müfreze
Londra 14 (B.B.C.) — Mısır Kralı majeste Faruk, Suriye Cumhur Başkanı Mareşal Zaı • min öldürülmeai münagebetıle yarından itibaren bütün Mıaırna üç gün resmî matem tutulmasını emretmiştir.
Mısır kabinesinin bugünkü toplantısından sonra konuşan Mısır Başbakanı, Mısır hükûnıe tinin bu ayın 20 sinde toplan -ması mukarrer olan Arap Birliği siyaset komitesinin bu toplan tısının tehir edilmesini teklif ey-liyeceğinl söylemiştir.
Kabine toplantısında Suriyede ki son vaziyet incelenmiştir.
Şam radyosu, Suriye Başba -kanlığı İçin en kuvvetli namze -din Ekrem Hurani olduğunu söy 1 emiştir.
Hurani, Mareşal Zaimi ve Baş
Kıbrıslılar diin Türk
Ocağını ziyaret ettiler
Türk Ocağı Başkanı H. Suphi Tanrıöver bir hitabede bulunarak ana vatanla Kıbrıs Tiirk-
leri arasındaki bağlılığı tebarüz ettirdi
Kıbrıs lîlar dünkü ziyaretlerinden biri nde
Şehrimizde bulunan misafir Kıb-nslı öğretmenler ve Kıbna okullarından yetişenler cemiyeti aza . lan dün sabah naat 8.30 da Çapa Eğitim Enstitüsünde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Kıb . nstokl TUrkler arasında Türk kili türünün ve Türklüğün daha geniş bir şekilde ele alınması mevzuu ü zerinde görüşülmüştür. Bu münasebetle Kıbrısta tam teşekküllü bir Türk lisesi, bir de sanat okulu ve Türk eserlerini ihtiva eden bir kU
tüphanenln açılması İçin faaliyete geçilmesi kararlaştmlnuştır.
Misafir öğretmenler öğleden son (Devamı 8a. s Sü. s do)
Türkiyeye
Atom bombası verilecekmiş
Ha 'en bu bombalar
Amerikada
Ankarada fecî bir uçak kazası oldu
bakanı idama mahkûm eden heyette üye idi.
Bu hareketi tertip eden Sami Hinavî, Suriye ordusu komuta -nı di. 55 yaşında olan Hinavî, Haleplidir. Mareşal Zaim de Ha lepte doğmuştu.
Reuterin muhabirine demeç ve ren Hinavî, bütün Suriye ordu sunun kendisile beraber olduğunu iddia etmiştir.
kanı Mareşal Hüsnü Zaimin i -dam edilmiş olduğundan Mısın resmen malûmattar etmiştir.
Bu çevreler, Suriyedeki hükümet darbesi ardında «yabana parmağı» sezmektedirler.
Şükrü El Kuvvetli tekrar iş başına gelecek mit
Telaviv 14 a.a. (Afp) — Bu sabah Suriyeden gelen haberler, düşüncelerini açıklamamakla be raber, yeni hükümet darbesinin neticeleri hakkında kötümser o-lan Yahudi çevrelerinde hayret uyandırmıştır.
Her ne kadar resmî çevreler yorumda bulunmuyorlarsa da Tel-Avivin siyasî mahfilleri iş başında Mardam Bey ve Şükrü El Kuvvetlinin bulunacağı hîY hükümetin iş başına geleceğini
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Son hükümet darbesinin iki kurbanı: Suriye Cumhur Başkanı H. Zaim ve Başbakan Barrasl
I Başbakan i Ankaraya döndü î
Kabinenin istifa ede- | ceğine dair yeniden | söylentiler çıktı |
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Başbakan Şemsettin Günaltay, rahatsızlığını geçirmiş ve tamamen iyileşerek dün akşamki Anadolu ekspresiyle ADka-raya hareket etmiştir.
Başbakan araba vapuriyle Ka-bataştan Üsküdara geçmiş, oradan da otomobille Haydarpaşa garına gelmiştir.
Bu arada gazetecilerle konuşan Başbakan Günaltay gazetecilerin muhtelif meseleler hakkında sordukları sualleri şöyle ce-(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Türk-Yunan dostluğu
Sadak ve Çaldaris, dostluk lehinde
demeç verdiler
Strasburg: 14 (a.a.) (afp) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmed. din Sadak, ve Yunan Başbakan
Ingiliz Hava Ataşesi ile üç Türk ve üç İngiliz öldü
Ankara: 14 (aa .) — Büyük bir teessürle öğrendiğimize göre, Tür. klye'yl ziyaret edecek olan İngiliz av bölüğünü karşılamak üzere In. glllz hava ataşesi tuğgeneral Bari holomew İle muavinleri yarbay Si -mon Mauf ve Yarbay, L. Burmand
hazırlanıyormuş
Kahirede çıkan Ahbar - Ü1 -Yevm gazetesinin halen Vaşing-tonda bulunan baş muharriri Mustafa Emin, gazetesine telefonla aşağıdaki haberi vermiştir:
«Ingilizierın atom sırlarım Amerikalılardan isteyişi, bütün Amerikan mahfillerini meşgul etmektedir. Kongre büyük atouı alimi Linital'ın idaresinde yapılan araştırmaların neticesini beklemek istiyor. Halbuki Beyaz Sarayın mahfilleri bu sırıa rın lngiltereye verilmesine taraf fardırlar.
Bundan başka öğrendiğime gö
re İngiltere, Türkiye ve Süveyş
kanalına gönderilmek üzere hi-
len atom bomboları hazırlanmak
ta&r.»
yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Çaldaris, Avrupa konseyinin Stras
bir Ingiliz çavuşu, hava kuvvetle -Timizden binbaşı Semih Ytlrükars-lan, yüzbaşı İrfan Doğun ve baş-çavuş Ahmet Kavurmacı bugün bir askeri uçağımızla Etlmesut hava alanından İzmir'e hareket etmlş-(Dovamı 8a. 5 SÜ. s do)
bourgta
toplanmasından bilistifa-
de birçok görüşmeler yaparak iki
memleketi ilgilendiren bütün meşe
leleri gözden geçirmişlerdir. Strasbourg'tan hareketinden az
evvel, kendisi İle görüşen France Presse muhabirine Necmeddln Sa-
dak şu cevabı vermiştir:
«Çaldaris vo ben her görüşme fır satı elimize geçince yaptığımız gi bl meseleleri umumi olarak gözden
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Fenerbahçe: 2 Ordu muhteliti: 2
İnönü, seçim emniyeti temin edilecektir diyor
"Seçim neticesinde kazanmak da var, kaybetmek de var. Bunu kabul etmiyen bir parti, demokrasiye yardımcı olamaz,,
Dünfcü parti toplantısından bir i"rü nflj.. ödomiş, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet lııönü, dün ödoınişli-lero hitabede bulunarak demiştir ki: Bayındır'da konuşurken bugünkü siyaset mücadelelerinin hedefi olan
Ve Ödemiş'te bu mevzuu tamamlıya-cağımı söyledim. Gelecek yıl memlekette büyük seçim yapılacaktır. Bu seçimin, siyaset cereyanlarının kaynaşması içinde vatandaşa tonıiu etmesi lâzım olan şartlar bu sene hazırlanacaktır. Bugün siyasî partilerin vatandaşın sükûn istiyen iradeleri karşısında faaliyetlerini kanun içindo tanzim etmek mecburiyetini hissettikleri vo kanun dışına çıkma-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Millet partililer dün Fatihte toplandılar
İnönü’nün son Ege seyahati ve Celâl Bayarın hareketleri şiddetle tenkit edildi toplantıda dört bine yakın vo Hikmet Bayur, Sadık AL
Millet Partisi Fatih ilçesinin açı. Bu t
lig töreni münascbetlle dtln saat İTİ partili . ,__________
do Fatihteki yeni İlçe lokalinde al- doğan, Dr, Mustafa Kentli, Osmaıı yaal bir toplantı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Su. s da)
D. Partinin
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
toplantısı
Taksim bucağında toplanan demokratlar muhtelif meselelere temas ettiler
Demokrat Parti Taksim bucağının-tertip ettiği siyasi toplantı dtln Taksini Kristal gazinosunda yapılmıştır, öğleden Bonra başlı-yan toplantı geç vakte kadar devam etmiş, bu münasebetle konuşan partili birçok hatipler şiddetli tenkitlerde bulunmuşlardır.
Toplantıda Dempkrat Parti İstanbul milletvekillerinden Fuat Hulûsi Demircili, İçel milletvekillerinden Aziz Göksal ve İstanbul teşkilâtının ileri gelenleri ile kalabalık partili grupu hazır bulunuyorlardı.
Toplantıda söz alan hatipler İçişleri Bakanının seçim halikındaki beyanatını ve İnönilnün Ege seyahatini tenkit etmişler ve ekmek durumundan şikâyet etmişlerdir.
»pırım Bakanının daveti üıori-
* no Çayırova'da toplanan ıl-raat okul ve müesseseler kongresle do hazır bulunduğumu göçenlerde yazmıştım... Bu kongredo muhtelif mevzulara temas edlleookll. Bu mo-yanda arıoılıktan da bahis var. Bu mühim mevzu hakkında no konuşul-du, noyo karar verildi bilmiyoruz. Yalnız bildiğimiz bir şey var, o da arıoılıgın tamamen öksüz bırakılmış olmasıdır.
Arı merakı bir aşktır vo ben bu aşka müptelâyım.
Dünyada hangi bir İş vardır kİ bütün zahmeti, külfeti, masrafı u-fak bir sermaye koymaktan lbarı t olsunI Her Işlotmo maddi, manevi bir çalışma, körı zararı hesap ot-mo İster. Dünyada yalnız arıoılık bunlardan varostedlr. Tahtadan bir kovan yapaoalı, içine aun'i petekII çarçovoleri yorleştlrccok, ondaı sonra arıları koyup bırakaooksını»-. Onlar IşUyMekler, çalışacekUr, di.n-“»nın en ivzlz, o.ı kuvvetli »i va
nefis gıdası olan baı yapaoahi*>r vs bundan kendilerine do ufak Dır nafaka hissesi ayıracaklar. Yem ıs-tomeıler, su İsteme iler, sevk ve ld«-re Istemozler... Bütün İstedikleri temizliktir.
Teşkil ettikleri cemiyette mutu, fuları, nmalolerl, vantilatör ekipleri, süpürücülerl, berberleri, kimya, gerlerl, orta hizmetçileri, gözedir rl, haberoilorl hor şoylerl vardır.
Kooaınan İnsanlar ne oldukları, nı, no olacaklarını bilmedikleri halde o mini mini mahlûk soğuk mu olooak, yagıg mı olacak, kurak mı olacak bilir ve ona göre tedbirler alır...
(Klmblllr bizim fırınların halini görüp biz İnsanlara ne kadar gü-
Ar, mübarek hayvan Uoglldlı; mukaddes bir hayvandır. Allat. Kur'an'ınoı a.ı Ipn kooanu ı bir sû~j Ilı açık ftyı.l'or göndermişti.*.
avamı Sı. 5 4ü. 6 da)
Mareşal iyileşiyor
İstanbul; 14 (a.a.j — Bu eabah •aaı u da Teşvikiye Sağlık Yurdun din Mareşalin sıhhi durumu hak . kında şu malûmat verilmiştir:
Geceyi rahat geçirdi. Eu sabah
hararet 38 buçuk, nabız 78 tenef.
tayet rahattır. Hasta bu Babalı
•«tekle kahveaitı etti. Umumi hali
İyidir Başka kayda değer btrşey
Fenerbahçe — Ordu âfuhtellti maçından bir enstantane (Yazısı 5 İnci sayfamızda).
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
Tsl adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon ı toiM—wm
PAZARTESİ
15
AĞUSTOS
Lf^-g
Testi S&balı
12 İnci Yıl, No. 3783_HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİtYİZ_Sayısı, 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSf
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriye'de kanlı bir hükümet darbesi
Suriye Devlet Başkanı Mareşal Hüsnü Zaim ile Suriye Başbakanı Muhsin Barrazi dün sabah erkenden tevkif edilerek kurşuna dizildiler ı»-----■■■-------— ------------------------- -------------------------------1
Hükümet darbesi yine ordu tarafından yapıldı, idareyi Albay Sami Hinavî eline aldı. Hâdise Arap âleminde büyük akisler uyandırdı. Kral Faruk Mısırda üç gün matem ilân etti
Avrupa
Hükümeti ı
ündellk İç ve dış vakıalarının gürültüsü arasında, Strasbourg'da, Alsas eya-
letinin merkezinde, çalışmağa başlı yan milletlerarası bir nevi parlâmento ve hükümetin ilk faaliyetleri belki o kuyu çalanınızın o derece dikkat nazarını çekmiş değildir.
Hakikatte İse, tarihin bir dönüm noktasına gelmiş bulunduğumuz hissi vardır. Avrupa birliği tasavvuru yeni değildir. Eski samanlarda gerek Cermen imparatorluğu, gerek Fransız krallarından dördüncü Hanri yakın zamanlarda ise Fransız başvekillerinden müteveffa Briyan bu düşünceyi tahakkuk ettirmek İstemişlerdir. Hltler de, bin sene için, Avrupa talihini tayin ettiğini beyhude yere, sandığı vakit hep böyle tek bir Avrupa devleti kurmak hüly asını okşamış idi.
Strasbourg’da toplananlar yalnız Avrupa devletleri temsilcileri değildir. Avrupa mebusun mec üslerinin de murahhasları bir a-raya gelmişlerdir. Esasen hâdisede görülen yenilik de bundan ileri gelmektedir. Hariciye bakanları, her devirde, sık sık görüşmüşler ve buluşmuşlardır. Bu kere çeşitli memleketlerden yalnız bakanlar değil, millet mümessilleri gelmiştir. Mebuslar yalnız hükümet partisine mensup zevat da değildir. Her memleketin muhtelif partilerine mensup ve çeşitli kanaatlere sahip kimseler, âdeta bir uıilli parlâmentoda imiş gibi, toplanmışlardır. Hattâ reylerini verirlerken de sanki bir iç mesel ’-^riâmentoda rey veri-yorcasma hareket edeceklerdir. Yâni bir dâvada bazı Fransız delegeler lehte bazıları da aleyhte büküm verebileceklerdir. Nitekim Churehili gibi, şimdiki İngiliz hükümetine muhalif bir zat Ingiliz muratıhaslan araşın da bııJ anmaktadır. Nazırlar komitesi denilen kısım da şimdilik on iki dış bakanından mürekkep bir komitedir ki âdeta İcra kuvveti mevkiindedir. Milletlerarası parlâmentonun bir nevi hükümeti sayılabilir, itiraf etmek lâzımdır ki. adına rağmen, Strasbourg'dald teşkil henüz bir Avrupa birliği mahiyetini taşımıyor. Çünkü Avrupacın yansı yâni Sovyet Rusya ve peykleri, demir perde arkası, bu toplantıya iştirak etmemiştir. Bu bakımdan, yeni blrü-ğin manzarası belki müdafaa İçin toplanmış devletler grupu hail gösterir. Bu görünüş tahakkuk e-derse, tarihi hâdisenin değer ve kıymeti çok azalır. Çünkü o vakit siyasi bir grupman karşısında bulunuyoruz demek olur ki, bunun pek çok benzerleri tarihte mevcut olmuştur.
Avrupa parlâmentosunun İlk günleri çok cesaret verici sayılamaz. Çünkü İrlanda mebuslarının yaptıkları bir teklif derhal reddo-lunmuştur. Halbuki bu takrirlerinde İrlanda muratıhaslan çeşitli İhtilâflarda, sulh çarelerinin yalandan aranması ve bulunması için bir komisyon kurulmasını teklif ediyorlardı. Küçük IHandanın bu isteği hakikatte, Şimali İrlanda ile arasındaki ihtilâfın halli için Avrupa parlâmentosunun dikkat nazarını çekmeğe matuf idi. Murahhaslar, daha ilk oturumda, İngiltere İle İrlanda ara Aiııda pürüzlü bir dâvanın halli yoluna sürüklenmemek için meseleyi kurcalamak istememişlerdir. Birinci dünya harbinden sonra kurulan Milletler Cemiyeti İkinci harbden sonra işlemeğe başlı yan Birleşmiş Milletler Kuruluna şimdi bir üçüncü parça eklenmiştir. Hem de İkincisi henüz hayatta ve çalışmakta iken... Birleşmiş Milletlerin genel sekreteri Mösyö (U) iki gün evvel verdiği bir demeçte bir nevi kırıklık ifade eylemiştir. Birleşmiş (Devamı 8a. 5 Su. 8 da)
Suriye ordusundan bir müfreze
Londra 14 (B.B.C.) — Mısır Kralı majeste Faruk, Suriye Cumhur Başkanı Mareşal Zaı • min öldürülmeai münagebetıle yarından itibaren bütün Mıaırna üç gün resmî matem tutulmasını emretmiştir.
Mısır kabinesinin bugünkü toplantısından sonra konuşan Mısır Başbakanı, Mısır hükûnıe tinin bu ayın 20 sinde toplan -ması mukarrer olan Arap Birliği siyaset komitesinin bu toplan tısının tehir edilmesini teklif ey-liyeceğinl söylemiştir.
Kabine toplantısında Suriyede ki son vaziyet incelenmiştir.
Şam radyosu, Suriye Başba -kanlığı İçin en kuvvetli namze -din Ekrem Hurani olduğunu söy 1 emiştir.
Hurani, Mareşal Zaimi ve Baş
Kıbrıslılar diin Türk
Ocağını ziyaret ettiler
Türk Ocağı Başkanı H. Suphi Tanrıöver bir hitabede bulunarak ana vatanla Kıbrıs Tiirk-
leri arasındaki bağlılığı tebarüz ettirdi
Kıbrıs lîlar dünkü ziyaretlerinden biri nde
Şehrimizde bulunan misafir Kıb-nslı öğretmenler ve Kıbna okullarından yetişenler cemiyeti aza . lan dün sabah naat 8.30 da Çapa Eğitim Enstitüsünde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Kıb . nstokl TUrkler arasında Türk kili türünün ve Türklüğün daha geniş bir şekilde ele alınması mevzuu ü zerinde görüşülmüştür. Bu münasebetle Kıbrısta tam teşekküllü bir Türk lisesi, bir de sanat okulu ve Türk eserlerini ihtiva eden bir kU
tüphanenln açılması İçin faaliyete geçilmesi kararlaştmlnuştır.
Misafir öğretmenler öğleden son (Devamı 8a. s Sü. s do)
Türkiyeye
Atom bombası verilecekmiş
Ha 'en bu bombalar
Amerikada
Ankarada fecî bir uçak kazası oldu
bakanı idama mahkûm eden heyette üye idi.
Bu hareketi tertip eden Sami Hinavî, Suriye ordusu komuta -nı di. 55 yaşında olan Hinavî, Haleplidir. Mareşal Zaim de Ha lepte doğmuştu.
Reuterin muhabirine demeç ve ren Hinavî, bütün Suriye ordu sunun kendisile beraber olduğunu iddia etmiştir.
kanı Mareşal Hüsnü Zaimin i -dam edilmiş olduğundan Mısın resmen malûmattar etmiştir.
Bu çevreler, Suriyedeki hükümet darbesi ardında «yabana parmağı» sezmektedirler.
Şükrü El Kuvvetli tekrar iş başına gelecek mit
Telaviv 14 a.a. (Afp) — Bu sabah Suriyeden gelen haberler, düşüncelerini açıklamamakla be raber, yeni hükümet darbesinin neticeleri hakkında kötümser o-lan Yahudi çevrelerinde hayret uyandırmıştır.
Her ne kadar resmî çevreler yorumda bulunmuyorlarsa da Tel-Avivin siyasî mahfilleri iş başında Mardam Bey ve Şükrü El Kuvvetlinin bulunacağı hîY hükümetin iş başına geleceğini
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Son hükümet darbesinin iki kurbanı: Suriye Cumhur Başkanı H. Zaim ve Başbakan Barrasl
I Başbakan i Ankaraya döndü î
Kabinenin istifa ede- | ceğine dair yeniden | söylentiler çıktı |
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Başbakan Şemsettin Günaltay, rahatsızlığını geçirmiş ve tamamen iyileşerek dün akşamki Anadolu ekspresiyle ADka-raya hareket etmiştir.
Başbakan araba vapuriyle Ka-bataştan Üsküdara geçmiş, oradan da otomobille Haydarpaşa garına gelmiştir.
Bu arada gazetecilerle konuşan Başbakan Günaltay gazetecilerin muhtelif meseleler hakkında sordukları sualleri şöyle ce-(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Türk-Yunan dostluğu
Sadak ve Çaldaris, dostluk lehinde
demeç verdiler
Strasburg: 14 (a.a.) (afp) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmed. din Sadak, ve Yunan Başbakan
Ingiliz Hava Ataşesi ile üç Türk ve üç İngiliz öldü
Ankara: 14 (aa .) — Büyük bir teessürle öğrendiğimize göre, Tür. klye'yl ziyaret edecek olan İngiliz av bölüğünü karşılamak üzere In. glllz hava ataşesi tuğgeneral Bari holomew İle muavinleri yarbay Si -mon Mauf ve Yarbay, L. Burmand
hazırlanıyormuş
Kahirede çıkan Ahbar - Ü1 -Yevm gazetesinin halen Vaşing-tonda bulunan baş muharriri Mustafa Emin, gazetesine telefonla aşağıdaki haberi vermiştir:
«Ingilizierın atom sırlarım Amerikalılardan isteyişi, bütün Amerikan mahfillerini meşgul etmektedir. Kongre büyük atouı alimi Linital'ın idaresinde yapılan araştırmaların neticesini beklemek istiyor. Halbuki Beyaz Sarayın mahfilleri bu sırıa rın lngiltereye verilmesine taraf fardırlar.
Bundan başka öğrendiğime gö
re İngiltere, Türkiye ve Süveyş
kanalına gönderilmek üzere hi-
len atom bomboları hazırlanmak
ta&r.»
yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Çaldaris, Avrupa konseyinin Stras
bir Ingiliz çavuşu, hava kuvvetle -Timizden binbaşı Semih Ytlrükars-lan, yüzbaşı İrfan Doğun ve baş-çavuş Ahmet Kavurmacı bugün bir askeri uçağımızla Etlmesut hava alanından İzmir'e hareket etmlş-(Dovamı 8a. 5 SÜ. s do)
bourgta
toplanmasından bilistifa-
de birçok görüşmeler yaparak iki
memleketi ilgilendiren bütün meşe
leleri gözden geçirmişlerdir. Strasbourg'tan hareketinden az
evvel, kendisi İle görüşen France Presse muhabirine Necmeddln Sa-
dak şu cevabı vermiştir:
«Çaldaris vo ben her görüşme fır satı elimize geçince yaptığımız gi bl meseleleri umumi olarak gözden
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Fenerbahçe: 2 Ordu muhteliti: 2
İnönü, seçim emniyeti temin edilecektir diyor
"Seçim neticesinde kazanmak da var, kaybetmek de var. Bunu kabul etmiyen bir parti, demokrasiye yardımcı olamaz,,
Dünfcü parti toplantısından bir i"rü nflj.. ödomiş, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet lııönü, dün ödoınişli-lero hitabede bulunarak demiştir ki: Bayındır'da konuşurken bugünkü siyaset mücadelelerinin hedefi olan
Ve Ödemiş'te bu mevzuu tamamlıya-cağımı söyledim. Gelecek yıl memlekette büyük seçim yapılacaktır. Bu seçimin, siyaset cereyanlarının kaynaşması içinde vatandaşa tonıiu etmesi lâzım olan şartlar bu sene hazırlanacaktır. Bugün siyasî partilerin vatandaşın sükûn istiyen iradeleri karşısında faaliyetlerini kanun içindo tanzim etmek mecburiyetini hissettikleri vo kanun dışına çıkma-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Millet partililer dün Fatihte toplandılar
İnönü’nün son Ege seyahati ve Celâl Bayarın hareketleri şiddetle tenkit edildi toplantıda dört bine yakın vo Hikmet Bayur, Sadık AL
Millet Partisi Fatih ilçesinin açı. Bu t
lig töreni münascbetlle dtln saat İTİ partili . ,__________
do Fatihteki yeni İlçe lokalinde al- doğan, Dr, Mustafa Kentli, Osmaıı yaal bir toplantı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Su. s da)
D. Partinin
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
toplantısı
Taksim bucağında toplanan demokratlar muhtelif meselelere temas ettiler
Demokrat Parti Taksim bucağının-tertip ettiği siyasi toplantı dtln Taksini Kristal gazinosunda yapılmıştır, öğleden Bonra başlı-yan toplantı geç vakte kadar devam etmiş, bu münasebetle konuşan partili birçok hatipler şiddetli tenkitlerde bulunmuşlardır.
Toplantıda Dempkrat Parti İstanbul milletvekillerinden Fuat Hulûsi Demircili, İçel milletvekillerinden Aziz Göksal ve İstanbul teşkilâtının ileri gelenleri ile kalabalık partili grupu hazır bulunuyorlardı.
Toplantıda söz alan hatipler İçişleri Bakanının seçim halikındaki beyanatını ve İnönilnün Ege seyahatini tenkit etmişler ve ekmek durumundan şikâyet etmişlerdir.
»pırım Bakanının daveti üıori-
* no Çayırova'da toplanan ıl-raat okul ve müesseseler kongresle do hazır bulunduğumu göçenlerde yazmıştım... Bu kongredo muhtelif mevzulara temas edlleookll. Bu mo-yanda arıoılıktan da bahis var. Bu mühim mevzu hakkında no konuşul-du, noyo karar verildi bilmiyoruz. Yalnız bildiğimiz bir şey var, o da arıoılıgın tamamen öksüz bırakılmış olmasıdır.
Arı merakı bir aşktır vo ben bu aşka müptelâyım.
Dünyada hangi bir İş vardır kİ bütün zahmeti, külfeti, masrafı u-fak bir sermaye koymaktan lbarı t olsunI Her Işlotmo maddi, manevi bir çalışma, körı zararı hesap ot-mo İster. Dünyada yalnız arıoılık bunlardan varostedlr. Tahtadan bir kovan yapaoalı, içine aun'i petekII çarçovoleri yorleştlrccok, ondaı sonra arıları koyup bırakaooksını»-. Onlar IşUyMekler, çalışacekUr, di.n-“»nın en ivzlz, o.ı kuvvetli »i va
nefis gıdası olan baı yapaoahi*>r vs bundan kendilerine do ufak Dır nafaka hissesi ayıracaklar. Yem ıs-tomeıler, su İsteme iler, sevk ve ld«-re Istemozler... Bütün İstedikleri temizliktir.
Teşkil ettikleri cemiyette mutu, fuları, nmalolerl, vantilatör ekipleri, süpürücülerl, berberleri, kimya, gerlerl, orta hizmetçileri, gözedir rl, haberoilorl hor şoylerl vardır.
Kooaınan İnsanlar ne oldukları, nı, no olacaklarını bilmedikleri halde o mini mini mahlûk soğuk mu olooak, yagıg mı olacak, kurak mı olacak bilir ve ona göre tedbirler alır...
(Klmblllr bizim fırınların halini görüp biz İnsanlara ne kadar gü-
Ar, mübarek hayvan Uoglldlı; mukaddes bir hayvandır. Allat. Kur'an'ınoı a.ı Ipn kooanu ı bir sû~j Ilı açık ftyı.l'or göndermişti.*.
avamı Sı. 5 4ü. 6 da)
Mareşal iyileşiyor
İstanbul; 14 (a.a.j — Bu eabah •aaı u da Teşvikiye Sağlık Yurdun din Mareşalin sıhhi durumu hak . kında şu malûmat verilmiştir:
Geceyi rahat geçirdi. Eu sabah
hararet 38 buçuk, nabız 78 tenef.
tayet rahattır. Hasta bu Babalı
•«tekle kahveaitı etti. Umumi hali
İyidir Başka kayda değer btrşey
Fenerbahçe — Ordu âfuhtellti maçından bir enstantane (Yazısı 5 İnci sayfamızda).
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
Tsl adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon ı toiM—wm
PAZARTESİ
15
AĞUSTOS
Lf^-g
Testi S&balı
12 İnci Yıl, No. 3783_HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİtYİZ_Sayısı, 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSf
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriye'de kanlı bir hükümet darbesi
Suriye Devlet Başkanı Mareşal Hüsnü Zaim ile Suriye Başbakanı Muhsin Barrazi dün sabah erkenden tevkif edilerek kurşuna dizildiler ı»-----■■■-------— ------------------------- -------------------------------1
Hükümet darbesi yine ordu tarafından yapıldı, idareyi Albay Sami Hinavî eline aldı. Hâdise Arap âleminde büyük akisler uyandırdı. Kral Faruk Mısırda üç gün matem ilân etti
Avrupa
Hükümeti ı
ündellk İç ve dış vakıalarının gürültüsü arasında, Strasbourg'da, Alsas eya-
letinin merkezinde, çalışmağa başlı yan milletlerarası bir nevi parlâmento ve hükümetin ilk faaliyetleri belki o kuyu çalanınızın o derece dikkat nazarını çekmiş değildir.
Hakikatte İse, tarihin bir dönüm noktasına gelmiş bulunduğumuz hissi vardır. Avrupa birliği tasavvuru yeni değildir. Eski samanlarda gerek Cermen imparatorluğu, gerek Fransız krallarından dördüncü Hanri yakın zamanlarda ise Fransız başvekillerinden müteveffa Briyan bu düşünceyi tahakkuk ettirmek İstemişlerdir. Hltler de, bin sene için, Avrupa talihini tayin ettiğini beyhude yere, sandığı vakit hep böyle tek bir Avrupa devleti kurmak hüly asını okşamış idi.
Strasbourg’da toplananlar yalnız Avrupa devletleri temsilcileri değildir. Avrupa mebusun mec üslerinin de murahhasları bir a-raya gelmişlerdir. Esasen hâdisede görülen yenilik de bundan ileri gelmektedir. Hariciye bakanları, her devirde, sık sık görüşmüşler ve buluşmuşlardır. Bu kere çeşitli memleketlerden yalnız bakanlar değil, millet mümessilleri gelmiştir. Mebuslar yalnız hükümet partisine mensup zevat da değildir. Her memleketin muhtelif partilerine mensup ve çeşitli kanaatlere sahip kimseler, âdeta bir uıilli parlâmentoda imiş gibi, toplanmışlardır. Hattâ reylerini verirlerken de sanki bir iç mesel ’-^riâmentoda rey veri-yorcasma hareket edeceklerdir. Yâni bir dâvada bazı Fransız delegeler lehte bazıları da aleyhte büküm verebileceklerdir. Nitekim Churehili gibi, şimdiki İngiliz hükümetine muhalif bir zat Ingiliz muratıhaslan araşın da bııJ anmaktadır. Nazırlar komitesi denilen kısım da şimdilik on iki dış bakanından mürekkep bir komitedir ki âdeta İcra kuvveti mevkiindedir. Milletlerarası parlâmentonun bir nevi hükümeti sayılabilir, itiraf etmek lâzımdır ki. adına rağmen, Strasbourg'dald teşkil henüz bir Avrupa birliği mahiyetini taşımıyor. Çünkü Avrupacın yansı yâni Sovyet Rusya ve peykleri, demir perde arkası, bu toplantıya iştirak etmemiştir. Bu bakımdan, yeni blrü-ğin manzarası belki müdafaa İçin toplanmış devletler grupu hail gösterir. Bu görünüş tahakkuk e-derse, tarihi hâdisenin değer ve kıymeti çok azalır. Çünkü o vakit siyasi bir grupman karşısında bulunuyoruz demek olur ki, bunun pek çok benzerleri tarihte mevcut olmuştur.
Avrupa parlâmentosunun İlk günleri çok cesaret verici sayılamaz. Çünkü İrlanda mebuslarının yaptıkları bir teklif derhal reddo-lunmuştur. Halbuki bu takrirlerinde İrlanda muratıhaslan çeşitli İhtilâflarda, sulh çarelerinin yalandan aranması ve bulunması için bir komisyon kurulmasını teklif ediyorlardı. Küçük IHandanın bu isteği hakikatte, Şimali İrlanda ile arasındaki ihtilâfın halli için Avrupa parlâmentosunun dikkat nazarını çekmeğe matuf idi. Murahhaslar, daha ilk oturumda, İngiltere İle İrlanda ara Aiııda pürüzlü bir dâvanın halli yoluna sürüklenmemek için meseleyi kurcalamak istememişlerdir. Birinci dünya harbinden sonra kurulan Milletler Cemiyeti İkinci harbden sonra işlemeğe başlı yan Birleşmiş Milletler Kuruluna şimdi bir üçüncü parça eklenmiştir. Hem de İkincisi henüz hayatta ve çalışmakta iken... Birleşmiş Milletlerin genel sekreteri Mösyö (U) iki gün evvel verdiği bir demeçte bir nevi kırıklık ifade eylemiştir. Birleşmiş (Devamı 8a. 5 Su. 8 da)
Suriye ordusundan bir müfreze
Londra 14 (B.B.C.) — Mısır Kralı majeste Faruk, Suriye Cumhur Başkanı Mareşal Zaı • min öldürülmeai münagebetıle yarından itibaren bütün Mıaırna üç gün resmî matem tutulmasını emretmiştir.
Mısır kabinesinin bugünkü toplantısından sonra konuşan Mısır Başbakanı, Mısır hükûnıe tinin bu ayın 20 sinde toplan -ması mukarrer olan Arap Birliği siyaset komitesinin bu toplan tısının tehir edilmesini teklif ey-liyeceğinl söylemiştir.
Kabine toplantısında Suriyede ki son vaziyet incelenmiştir.
Şam radyosu, Suriye Başba -kanlığı İçin en kuvvetli namze -din Ekrem Hurani olduğunu söy 1 emiştir.
Hurani, Mareşal Zaimi ve Baş
Kıbrıslılar diin Türk
Ocağını ziyaret ettiler
Türk Ocağı Başkanı H. Suphi Tanrıöver bir hitabede bulunarak ana vatanla Kıbrıs Tiirk-
leri arasındaki bağlılığı tebarüz ettirdi
Kıbrıs lîlar dünkü ziyaretlerinden biri nde
Şehrimizde bulunan misafir Kıb-nslı öğretmenler ve Kıbna okullarından yetişenler cemiyeti aza . lan dün sabah naat 8.30 da Çapa Eğitim Enstitüsünde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Kıb . nstokl TUrkler arasında Türk kili türünün ve Türklüğün daha geniş bir şekilde ele alınması mevzuu ü zerinde görüşülmüştür. Bu münasebetle Kıbrısta tam teşekküllü bir Türk lisesi, bir de sanat okulu ve Türk eserlerini ihtiva eden bir kU
tüphanenln açılması İçin faaliyete geçilmesi kararlaştmlnuştır.
Misafir öğretmenler öğleden son (Devamı 8a. s Sü. s do)
Türkiyeye
Atom bombası verilecekmiş
Ha 'en bu bombalar
Amerikada
Ankarada fecî bir uçak kazası oldu
bakanı idama mahkûm eden heyette üye idi.
Bu hareketi tertip eden Sami Hinavî, Suriye ordusu komuta -nı di. 55 yaşında olan Hinavî, Haleplidir. Mareşal Zaim de Ha lepte doğmuştu.
Reuterin muhabirine demeç ve ren Hinavî, bütün Suriye ordu sunun kendisile beraber olduğunu iddia etmiştir.
kanı Mareşal Hüsnü Zaimin i -dam edilmiş olduğundan Mısın resmen malûmattar etmiştir.
Bu çevreler, Suriyedeki hükümet darbesi ardında «yabana parmağı» sezmektedirler.
Şükrü El Kuvvetli tekrar iş başına gelecek mit
Telaviv 14 a.a. (Afp) — Bu sabah Suriyeden gelen haberler, düşüncelerini açıklamamakla be raber, yeni hükümet darbesinin neticeleri hakkında kötümser o-lan Yahudi çevrelerinde hayret uyandırmıştır.
Her ne kadar resmî çevreler yorumda bulunmuyorlarsa da Tel-Avivin siyasî mahfilleri iş başında Mardam Bey ve Şükrü El Kuvvetlinin bulunacağı hîY hükümetin iş başına geleceğini
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Son hükümet darbesinin iki kurbanı: Suriye Cumhur Başkanı H. Zaim ve Başbakan Barrasl
I Başbakan i Ankaraya döndü î
Kabinenin istifa ede- | ceğine dair yeniden | söylentiler çıktı |
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Başbakan Şemsettin Günaltay, rahatsızlığını geçirmiş ve tamamen iyileşerek dün akşamki Anadolu ekspresiyle ADka-raya hareket etmiştir.
Başbakan araba vapuriyle Ka-bataştan Üsküdara geçmiş, oradan da otomobille Haydarpaşa garına gelmiştir.
Bu arada gazetecilerle konuşan Başbakan Günaltay gazetecilerin muhtelif meseleler hakkında sordukları sualleri şöyle ce-(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Türk-Yunan dostluğu
Sadak ve Çaldaris, dostluk lehinde
demeç verdiler
Strasburg: 14 (a.a.) (afp) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmed. din Sadak, ve Yunan Başbakan
Ingiliz Hava Ataşesi ile üç Türk ve üç İngiliz öldü
Ankara: 14 (aa .) — Büyük bir teessürle öğrendiğimize göre, Tür. klye'yl ziyaret edecek olan İngiliz av bölüğünü karşılamak üzere In. glllz hava ataşesi tuğgeneral Bari holomew İle muavinleri yarbay Si -mon Mauf ve Yarbay, L. Burmand
hazırlanıyormuş
Kahirede çıkan Ahbar - Ü1 -Yevm gazetesinin halen Vaşing-tonda bulunan baş muharriri Mustafa Emin, gazetesine telefonla aşağıdaki haberi vermiştir:
«Ingilizierın atom sırlarım Amerikalılardan isteyişi, bütün Amerikan mahfillerini meşgul etmektedir. Kongre büyük atouı alimi Linital'ın idaresinde yapılan araştırmaların neticesini beklemek istiyor. Halbuki Beyaz Sarayın mahfilleri bu sırıa rın lngiltereye verilmesine taraf fardırlar.
Bundan başka öğrendiğime gö
re İngiltere, Türkiye ve Süveyş
kanalına gönderilmek üzere hi-
len atom bomboları hazırlanmak
ta&r.»
yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Çaldaris, Avrupa konseyinin Stras
bir Ingiliz çavuşu, hava kuvvetle -Timizden binbaşı Semih Ytlrükars-lan, yüzbaşı İrfan Doğun ve baş-çavuş Ahmet Kavurmacı bugün bir askeri uçağımızla Etlmesut hava alanından İzmir'e hareket etmlş-(Dovamı 8a. 5 SÜ. s do)
bourgta
toplanmasından bilistifa-
de birçok görüşmeler yaparak iki
memleketi ilgilendiren bütün meşe
leleri gözden geçirmişlerdir. Strasbourg'tan hareketinden az
evvel, kendisi İle görüşen France Presse muhabirine Necmeddln Sa-
dak şu cevabı vermiştir:
«Çaldaris vo ben her görüşme fır satı elimize geçince yaptığımız gi bl meseleleri umumi olarak gözden
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Fenerbahçe: 2 Ordu muhteliti: 2
İnönü, seçim emniyeti temin edilecektir diyor
"Seçim neticesinde kazanmak da var, kaybetmek de var. Bunu kabul etmiyen bir parti, demokrasiye yardımcı olamaz,,
Dünfcü parti toplantısından bir i"rü nflj.. ödomiş, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet lııönü, dün ödoınişli-lero hitabede bulunarak demiştir ki: Bayındır'da konuşurken bugünkü siyaset mücadelelerinin hedefi olan
Ve Ödemiş'te bu mevzuu tamamlıya-cağımı söyledim. Gelecek yıl memlekette büyük seçim yapılacaktır. Bu seçimin, siyaset cereyanlarının kaynaşması içinde vatandaşa tonıiu etmesi lâzım olan şartlar bu sene hazırlanacaktır. Bugün siyasî partilerin vatandaşın sükûn istiyen iradeleri karşısında faaliyetlerini kanun içindo tanzim etmek mecburiyetini hissettikleri vo kanun dışına çıkma-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Millet partililer dün Fatihte toplandılar
İnönü’nün son Ege seyahati ve Celâl Bayarın hareketleri şiddetle tenkit edildi toplantıda dört bine yakın vo Hikmet Bayur, Sadık AL
Millet Partisi Fatih ilçesinin açı. Bu t
lig töreni münascbetlle dtln saat İTİ partili . ,__________
do Fatihteki yeni İlçe lokalinde al- doğan, Dr, Mustafa Kentli, Osmaıı yaal bir toplantı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Su. s da)
D. Partinin
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
toplantısı
Taksim bucağında toplanan demokratlar muhtelif meselelere temas ettiler
Demokrat Parti Taksim bucağının-tertip ettiği siyasi toplantı dtln Taksini Kristal gazinosunda yapılmıştır, öğleden Bonra başlı-yan toplantı geç vakte kadar devam etmiş, bu münasebetle konuşan partili birçok hatipler şiddetli tenkitlerde bulunmuşlardır.
Toplantıda Dempkrat Parti İstanbul milletvekillerinden Fuat Hulûsi Demircili, İçel milletvekillerinden Aziz Göksal ve İstanbul teşkilâtının ileri gelenleri ile kalabalık partili grupu hazır bulunuyorlardı.
Toplantıda söz alan hatipler İçişleri Bakanının seçim halikındaki beyanatını ve İnönilnün Ege seyahatini tenkit etmişler ve ekmek durumundan şikâyet etmişlerdir.
»pırım Bakanının daveti üıori-
* no Çayırova'da toplanan ıl-raat okul ve müesseseler kongresle do hazır bulunduğumu göçenlerde yazmıştım... Bu kongredo muhtelif mevzulara temas edlleookll. Bu mo-yanda arıoılıktan da bahis var. Bu mühim mevzu hakkında no konuşul-du, noyo karar verildi bilmiyoruz. Yalnız bildiğimiz bir şey var, o da arıoılıgın tamamen öksüz bırakılmış olmasıdır.
Arı merakı bir aşktır vo ben bu aşka müptelâyım.
Dünyada hangi bir İş vardır kİ bütün zahmeti, külfeti, masrafı u-fak bir sermaye koymaktan lbarı t olsunI Her Işlotmo maddi, manevi bir çalışma, körı zararı hesap ot-mo İster. Dünyada yalnız arıoılık bunlardan varostedlr. Tahtadan bir kovan yapaoalı, içine aun'i petekII çarçovoleri yorleştlrccok, ondaı sonra arıları koyup bırakaooksını»-. Onlar IşUyMekler, çalışacekUr, di.n-“»nın en ivzlz, o.ı kuvvetli »i va
nefis gıdası olan baı yapaoahi*>r vs bundan kendilerine do ufak Dır nafaka hissesi ayıracaklar. Yem ıs-tomeıler, su İsteme iler, sevk ve ld«-re Istemozler... Bütün İstedikleri temizliktir.
Teşkil ettikleri cemiyette mutu, fuları, nmalolerl, vantilatör ekipleri, süpürücülerl, berberleri, kimya, gerlerl, orta hizmetçileri, gözedir rl, haberoilorl hor şoylerl vardır.
Kooaınan İnsanlar ne oldukları, nı, no olacaklarını bilmedikleri halde o mini mini mahlûk soğuk mu olooak, yagıg mı olacak, kurak mı olacak bilir ve ona göre tedbirler alır...
(Klmblllr bizim fırınların halini görüp biz İnsanlara ne kadar gü-
Ar, mübarek hayvan Uoglldlı; mukaddes bir hayvandır. Allat. Kur'an'ınoı a.ı Ipn kooanu ı bir sû~j Ilı açık ftyı.l'or göndermişti.*.
avamı Sı. 5 4ü. 6 da)
Mareşal iyileşiyor
İstanbul; 14 (a.a.j — Bu eabah •aaı u da Teşvikiye Sağlık Yurdun din Mareşalin sıhhi durumu hak . kında şu malûmat verilmiştir:
Geceyi rahat geçirdi. Eu sabah
hararet 38 buçuk, nabız 78 tenef.
tayet rahattır. Hasta bu Babalı
•«tekle kahveaitı etti. Umumi hali
İyidir Başka kayda değer btrşey
Fenerbahçe — Ordu âfuhtellti maçından bir enstantane (Yazısı 5 İnci sayfamızda).
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
Tsl adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon ı toiM—wm
PAZARTESİ
15
AĞUSTOS
Lf^-g
Testi S&balı
12 İnci Yıl, No. 3783_HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİtYİZ_Sayısı, 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSf
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriye'de kanlı bir hükümet darbesi
Suriye Devlet Başkanı Mareşal Hüsnü Zaim ile Suriye Başbakanı Muhsin Barrazi dün sabah erkenden tevkif edilerek kurşuna dizildiler ı»-----■■■-------— ------------------------- -------------------------------1
Hükümet darbesi yine ordu tarafından yapıldı, idareyi Albay Sami Hinavî eline aldı. Hâdise Arap âleminde büyük akisler uyandırdı. Kral Faruk Mısırda üç gün matem ilân etti
Avrupa
Hükümeti ı
ündellk İç ve dış vakıalarının gürültüsü arasında, Strasbourg'da, Alsas eya-
letinin merkezinde, çalışmağa başlı yan milletlerarası bir nevi parlâmento ve hükümetin ilk faaliyetleri belki o kuyu çalanınızın o derece dikkat nazarını çekmiş değildir.
Hakikatte İse, tarihin bir dönüm noktasına gelmiş bulunduğumuz hissi vardır. Avrupa birliği tasavvuru yeni değildir. Eski samanlarda gerek Cermen imparatorluğu, gerek Fransız krallarından dördüncü Hanri yakın zamanlarda ise Fransız başvekillerinden müteveffa Briyan bu düşünceyi tahakkuk ettirmek İstemişlerdir. Hltler de, bin sene için, Avrupa talihini tayin ettiğini beyhude yere, sandığı vakit hep böyle tek bir Avrupa devleti kurmak hüly asını okşamış idi.
Strasbourg’da toplananlar yalnız Avrupa devletleri temsilcileri değildir. Avrupa mebusun mec üslerinin de murahhasları bir a-raya gelmişlerdir. Esasen hâdisede görülen yenilik de bundan ileri gelmektedir. Hariciye bakanları, her devirde, sık sık görüşmüşler ve buluşmuşlardır. Bu kere çeşitli memleketlerden yalnız bakanlar değil, millet mümessilleri gelmiştir. Mebuslar yalnız hükümet partisine mensup zevat da değildir. Her memleketin muhtelif partilerine mensup ve çeşitli kanaatlere sahip kimseler, âdeta bir uıilli parlâmentoda imiş gibi, toplanmışlardır. Hattâ reylerini verirlerken de sanki bir iç mesel ’-^riâmentoda rey veri-yorcasma hareket edeceklerdir. Yâni bir dâvada bazı Fransız delegeler lehte bazıları da aleyhte büküm verebileceklerdir. Nitekim Churehili gibi, şimdiki İngiliz hükümetine muhalif bir zat Ingiliz muratıhaslan araşın da bııJ anmaktadır. Nazırlar komitesi denilen kısım da şimdilik on iki dış bakanından mürekkep bir komitedir ki âdeta İcra kuvveti mevkiindedir. Milletlerarası parlâmentonun bir nevi hükümeti sayılabilir, itiraf etmek lâzımdır ki. adına rağmen, Strasbourg'dald teşkil henüz bir Avrupa birliği mahiyetini taşımıyor. Çünkü Avrupacın yansı yâni Sovyet Rusya ve peykleri, demir perde arkası, bu toplantıya iştirak etmemiştir. Bu bakımdan, yeni blrü-ğin manzarası belki müdafaa İçin toplanmış devletler grupu hail gösterir. Bu görünüş tahakkuk e-derse, tarihi hâdisenin değer ve kıymeti çok azalır. Çünkü o vakit siyasi bir grupman karşısında bulunuyoruz demek olur ki, bunun pek çok benzerleri tarihte mevcut olmuştur.
Avrupa parlâmentosunun İlk günleri çok cesaret verici sayılamaz. Çünkü İrlanda mebuslarının yaptıkları bir teklif derhal reddo-lunmuştur. Halbuki bu takrirlerinde İrlanda muratıhaslan çeşitli İhtilâflarda, sulh çarelerinin yalandan aranması ve bulunması için bir komisyon kurulmasını teklif ediyorlardı. Küçük IHandanın bu isteği hakikatte, Şimali İrlanda ile arasındaki ihtilâfın halli için Avrupa parlâmentosunun dikkat nazarını çekmeğe matuf idi. Murahhaslar, daha ilk oturumda, İngiltere İle İrlanda ara Aiııda pürüzlü bir dâvanın halli yoluna sürüklenmemek için meseleyi kurcalamak istememişlerdir. Birinci dünya harbinden sonra kurulan Milletler Cemiyeti İkinci harbden sonra işlemeğe başlı yan Birleşmiş Milletler Kuruluna şimdi bir üçüncü parça eklenmiştir. Hem de İkincisi henüz hayatta ve çalışmakta iken... Birleşmiş Milletlerin genel sekreteri Mösyö (U) iki gün evvel verdiği bir demeçte bir nevi kırıklık ifade eylemiştir. Birleşmiş (Devamı 8a. 5 Su. 8 da)
Suriye ordusundan bir müfreze
Londra 14 (B.B.C.) — Mısır Kralı majeste Faruk, Suriye Cumhur Başkanı Mareşal Zaı • min öldürülmeai münagebetıle yarından itibaren bütün Mıaırna üç gün resmî matem tutulmasını emretmiştir.
Mısır kabinesinin bugünkü toplantısından sonra konuşan Mısır Başbakanı, Mısır hükûnıe tinin bu ayın 20 sinde toplan -ması mukarrer olan Arap Birliği siyaset komitesinin bu toplan tısının tehir edilmesini teklif ey-liyeceğinl söylemiştir.
Kabine toplantısında Suriyede ki son vaziyet incelenmiştir.
Şam radyosu, Suriye Başba -kanlığı İçin en kuvvetli namze -din Ekrem Hurani olduğunu söy 1 emiştir.
Hurani, Mareşal Zaimi ve Baş
Kıbrıslılar diin Türk
Ocağını ziyaret ettiler
Türk Ocağı Başkanı H. Suphi Tanrıöver bir hitabede bulunarak ana vatanla Kıbrıs Tiirk-
leri arasındaki bağlılığı tebarüz ettirdi
Kıbrıs lîlar dünkü ziyaretlerinden biri nde
Şehrimizde bulunan misafir Kıb-nslı öğretmenler ve Kıbna okullarından yetişenler cemiyeti aza . lan dün sabah naat 8.30 da Çapa Eğitim Enstitüsünde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Kıb . nstokl TUrkler arasında Türk kili türünün ve Türklüğün daha geniş bir şekilde ele alınması mevzuu ü zerinde görüşülmüştür. Bu münasebetle Kıbrısta tam teşekküllü bir Türk lisesi, bir de sanat okulu ve Türk eserlerini ihtiva eden bir kU
tüphanenln açılması İçin faaliyete geçilmesi kararlaştmlnuştır.
Misafir öğretmenler öğleden son (Devamı 8a. s Sü. s do)
Türkiyeye
Atom bombası verilecekmiş
Ha 'en bu bombalar
Amerikada
Ankarada fecî bir uçak kazası oldu
bakanı idama mahkûm eden heyette üye idi.
Bu hareketi tertip eden Sami Hinavî, Suriye ordusu komuta -nı di. 55 yaşında olan Hinavî, Haleplidir. Mareşal Zaim de Ha lepte doğmuştu.
Reuterin muhabirine demeç ve ren Hinavî, bütün Suriye ordu sunun kendisile beraber olduğunu iddia etmiştir.
kanı Mareşal Hüsnü Zaimin i -dam edilmiş olduğundan Mısın resmen malûmattar etmiştir.
Bu çevreler, Suriyedeki hükümet darbesi ardında «yabana parmağı» sezmektedirler.
Şükrü El Kuvvetli tekrar iş başına gelecek mit
Telaviv 14 a.a. (Afp) — Bu sabah Suriyeden gelen haberler, düşüncelerini açıklamamakla be raber, yeni hükümet darbesinin neticeleri hakkında kötümser o-lan Yahudi çevrelerinde hayret uyandırmıştır.
Her ne kadar resmî çevreler yorumda bulunmuyorlarsa da Tel-Avivin siyasî mahfilleri iş başında Mardam Bey ve Şükrü El Kuvvetlinin bulunacağı hîY hükümetin iş başına geleceğini
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Son hükümet darbesinin iki kurbanı: Suriye Cumhur Başkanı H. Zaim ve Başbakan Barrasl
I Başbakan i Ankaraya döndü î
Kabinenin istifa ede- | ceğine dair yeniden | söylentiler çıktı |
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Başbakan Şemsettin Günaltay, rahatsızlığını geçirmiş ve tamamen iyileşerek dün akşamki Anadolu ekspresiyle ADka-raya hareket etmiştir.
Başbakan araba vapuriyle Ka-bataştan Üsküdara geçmiş, oradan da otomobille Haydarpaşa garına gelmiştir.
Bu arada gazetecilerle konuşan Başbakan Günaltay gazetecilerin muhtelif meseleler hakkında sordukları sualleri şöyle ce-(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Türk-Yunan dostluğu
Sadak ve Çaldaris, dostluk lehinde
demeç verdiler
Strasburg: 14 (a.a.) (afp) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmed. din Sadak, ve Yunan Başbakan
Ingiliz Hava Ataşesi ile üç Türk ve üç İngiliz öldü
Ankara: 14 (aa .) — Büyük bir teessürle öğrendiğimize göre, Tür. klye'yl ziyaret edecek olan İngiliz av bölüğünü karşılamak üzere In. glllz hava ataşesi tuğgeneral Bari holomew İle muavinleri yarbay Si -mon Mauf ve Yarbay, L. Burmand
hazırlanıyormuş
Kahirede çıkan Ahbar - Ü1 -Yevm gazetesinin halen Vaşing-tonda bulunan baş muharriri Mustafa Emin, gazetesine telefonla aşağıdaki haberi vermiştir:
«Ingilizierın atom sırlarım Amerikalılardan isteyişi, bütün Amerikan mahfillerini meşgul etmektedir. Kongre büyük atouı alimi Linital'ın idaresinde yapılan araştırmaların neticesini beklemek istiyor. Halbuki Beyaz Sarayın mahfilleri bu sırıa rın lngiltereye verilmesine taraf fardırlar.
Bundan başka öğrendiğime gö
re İngiltere, Türkiye ve Süveyş
kanalına gönderilmek üzere hi-
len atom bomboları hazırlanmak
ta&r.»
yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Çaldaris, Avrupa konseyinin Stras
bir Ingiliz çavuşu, hava kuvvetle -Timizden binbaşı Semih Ytlrükars-lan, yüzbaşı İrfan Doğun ve baş-çavuş Ahmet Kavurmacı bugün bir askeri uçağımızla Etlmesut hava alanından İzmir'e hareket etmlş-(Dovamı 8a. 5 SÜ. s do)
bourgta
toplanmasından bilistifa-
de birçok görüşmeler yaparak iki
memleketi ilgilendiren bütün meşe
leleri gözden geçirmişlerdir. Strasbourg'tan hareketinden az
evvel, kendisi İle görüşen France Presse muhabirine Necmeddln Sa-
dak şu cevabı vermiştir:
«Çaldaris vo ben her görüşme fır satı elimize geçince yaptığımız gi bl meseleleri umumi olarak gözden
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Fenerbahçe: 2 Ordu muhteliti: 2
İnönü, seçim emniyeti temin edilecektir diyor
"Seçim neticesinde kazanmak da var, kaybetmek de var. Bunu kabul etmiyen bir parti, demokrasiye yardımcı olamaz,,
Dünfcü parti toplantısından bir i"rü nflj.. ödomiş, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet lııönü, dün ödoınişli-lero hitabede bulunarak demiştir ki: Bayındır'da konuşurken bugünkü siyaset mücadelelerinin hedefi olan
Ve Ödemiş'te bu mevzuu tamamlıya-cağımı söyledim. Gelecek yıl memlekette büyük seçim yapılacaktır. Bu seçimin, siyaset cereyanlarının kaynaşması içinde vatandaşa tonıiu etmesi lâzım olan şartlar bu sene hazırlanacaktır. Bugün siyasî partilerin vatandaşın sükûn istiyen iradeleri karşısında faaliyetlerini kanun içindo tanzim etmek mecburiyetini hissettikleri vo kanun dışına çıkma-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Millet partililer dün Fatihte toplandılar
İnönü’nün son Ege seyahati ve Celâl Bayarın hareketleri şiddetle tenkit edildi toplantıda dört bine yakın vo Hikmet Bayur, Sadık AL
Millet Partisi Fatih ilçesinin açı. Bu t
lig töreni münascbetlle dtln saat İTİ partili . ,__________
do Fatihteki yeni İlçe lokalinde al- doğan, Dr, Mustafa Kentli, Osmaıı yaal bir toplantı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Su. s da)
D. Partinin
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
toplantısı
Taksim bucağında toplanan demokratlar muhtelif meselelere temas ettiler
Demokrat Parti Taksim bucağının-tertip ettiği siyasi toplantı dtln Taksini Kristal gazinosunda yapılmıştır, öğleden Bonra başlı-yan toplantı geç vakte kadar devam etmiş, bu münasebetle konuşan partili birçok hatipler şiddetli tenkitlerde bulunmuşlardır.
Toplantıda Dempkrat Parti İstanbul milletvekillerinden Fuat Hulûsi Demircili, İçel milletvekillerinden Aziz Göksal ve İstanbul teşkilâtının ileri gelenleri ile kalabalık partili grupu hazır bulunuyorlardı.
Toplantıda söz alan hatipler İçişleri Bakanının seçim halikındaki beyanatını ve İnönilnün Ege seyahatini tenkit etmişler ve ekmek durumundan şikâyet etmişlerdir.
»pırım Bakanının daveti üıori-
* no Çayırova'da toplanan ıl-raat okul ve müesseseler kongresle do hazır bulunduğumu göçenlerde yazmıştım... Bu kongredo muhtelif mevzulara temas edlleookll. Bu mo-yanda arıoılıktan da bahis var. Bu mühim mevzu hakkında no konuşul-du, noyo karar verildi bilmiyoruz. Yalnız bildiğimiz bir şey var, o da arıoılıgın tamamen öksüz bırakılmış olmasıdır.
Arı merakı bir aşktır vo ben bu aşka müptelâyım.
Dünyada hangi bir İş vardır kİ bütün zahmeti, külfeti, masrafı u-fak bir sermaye koymaktan lbarı t olsunI Her Işlotmo maddi, manevi bir çalışma, körı zararı hesap ot-mo İster. Dünyada yalnız arıoılık bunlardan varostedlr. Tahtadan bir kovan yapaoalı, içine aun'i petekII çarçovoleri yorleştlrccok, ondaı sonra arıları koyup bırakaooksını»-. Onlar IşUyMekler, çalışacekUr, di.n-“»nın en ivzlz, o.ı kuvvetli »i va
nefis gıdası olan baı yapaoahi*>r vs bundan kendilerine do ufak Dır nafaka hissesi ayıracaklar. Yem ıs-tomeıler, su İsteme iler, sevk ve ld«-re Istemozler... Bütün İstedikleri temizliktir.
Teşkil ettikleri cemiyette mutu, fuları, nmalolerl, vantilatör ekipleri, süpürücülerl, berberleri, kimya, gerlerl, orta hizmetçileri, gözedir rl, haberoilorl hor şoylerl vardır.
Kooaınan İnsanlar ne oldukları, nı, no olacaklarını bilmedikleri halde o mini mini mahlûk soğuk mu olooak, yagıg mı olacak, kurak mı olacak bilir ve ona göre tedbirler alır...
(Klmblllr bizim fırınların halini görüp biz İnsanlara ne kadar gü-
Ar, mübarek hayvan Uoglldlı; mukaddes bir hayvandır. Allat. Kur'an'ınoı a.ı Ipn kooanu ı bir sû~j Ilı açık ftyı.l'or göndermişti.*.
avamı Sı. 5 4ü. 6 da)
Mareşal iyileşiyor
İstanbul; 14 (a.a.j — Bu eabah •aaı u da Teşvikiye Sağlık Yurdun din Mareşalin sıhhi durumu hak . kında şu malûmat verilmiştir:
Geceyi rahat geçirdi. Eu sabah
hararet 38 buçuk, nabız 78 tenef.
tayet rahattır. Hasta bu Babalı
•«tekle kahveaitı etti. Umumi hali
İyidir Başka kayda değer btrşey
Fenerbahçe — Ordu âfuhtellti maçından bir enstantane (Yazısı 5 İnci sayfamızda).
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
Tsl adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon ı toiM—wm
PAZARTESİ
15
AĞUSTOS
Lf^-g
Testi S&balı
12 İnci Yıl, No. 3783_HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİtYİZ_Sayısı, 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSf
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriye'de kanlı bir hükümet darbesi
Suriye Devlet Başkanı Mareşal Hüsnü Zaim ile Suriye Başbakanı Muhsin Barrazi dün sabah erkenden tevkif edilerek kurşuna dizildiler ı»-----■■■-------— ------------------------- -------------------------------1
Hükümet darbesi yine ordu tarafından yapıldı, idareyi Albay Sami Hinavî eline aldı. Hâdise Arap âleminde büyük akisler uyandırdı. Kral Faruk Mısırda üç gün matem ilân etti
Avrupa
Hükümeti ı
ündellk İç ve dış vakıalarının gürültüsü arasında, Strasbourg'da, Alsas eya-
letinin merkezinde, çalışmağa başlı yan milletlerarası bir nevi parlâmento ve hükümetin ilk faaliyetleri belki o kuyu çalanınızın o derece dikkat nazarını çekmiş değildir.
Hakikatte İse, tarihin bir dönüm noktasına gelmiş bulunduğumuz hissi vardır. Avrupa birliği tasavvuru yeni değildir. Eski samanlarda gerek Cermen imparatorluğu, gerek Fransız krallarından dördüncü Hanri yakın zamanlarda ise Fransız başvekillerinden müteveffa Briyan bu düşünceyi tahakkuk ettirmek İstemişlerdir. Hltler de, bin sene için, Avrupa talihini tayin ettiğini beyhude yere, sandığı vakit hep böyle tek bir Avrupa devleti kurmak hüly asını okşamış idi.
Strasbourg’da toplananlar yalnız Avrupa devletleri temsilcileri değildir. Avrupa mebusun mec üslerinin de murahhasları bir a-raya gelmişlerdir. Esasen hâdisede görülen yenilik de bundan ileri gelmektedir. Hariciye bakanları, her devirde, sık sık görüşmüşler ve buluşmuşlardır. Bu kere çeşitli memleketlerden yalnız bakanlar değil, millet mümessilleri gelmiştir. Mebuslar yalnız hükümet partisine mensup zevat da değildir. Her memleketin muhtelif partilerine mensup ve çeşitli kanaatlere sahip kimseler, âdeta bir uıilli parlâmentoda imiş gibi, toplanmışlardır. Hattâ reylerini verirlerken de sanki bir iç mesel ’-^riâmentoda rey veri-yorcasma hareket edeceklerdir. Yâni bir dâvada bazı Fransız delegeler lehte bazıları da aleyhte büküm verebileceklerdir. Nitekim Churehili gibi, şimdiki İngiliz hükümetine muhalif bir zat Ingiliz muratıhaslan araşın da bııJ anmaktadır. Nazırlar komitesi denilen kısım da şimdilik on iki dış bakanından mürekkep bir komitedir ki âdeta İcra kuvveti mevkiindedir. Milletlerarası parlâmentonun bir nevi hükümeti sayılabilir, itiraf etmek lâzımdır ki. adına rağmen, Strasbourg'dald teşkil henüz bir Avrupa birliği mahiyetini taşımıyor. Çünkü Avrupacın yansı yâni Sovyet Rusya ve peykleri, demir perde arkası, bu toplantıya iştirak etmemiştir. Bu bakımdan, yeni blrü-ğin manzarası belki müdafaa İçin toplanmış devletler grupu hail gösterir. Bu görünüş tahakkuk e-derse, tarihi hâdisenin değer ve kıymeti çok azalır. Çünkü o vakit siyasi bir grupman karşısında bulunuyoruz demek olur ki, bunun pek çok benzerleri tarihte mevcut olmuştur.
Avrupa parlâmentosunun İlk günleri çok cesaret verici sayılamaz. Çünkü İrlanda mebuslarının yaptıkları bir teklif derhal reddo-lunmuştur. Halbuki bu takrirlerinde İrlanda muratıhaslan çeşitli İhtilâflarda, sulh çarelerinin yalandan aranması ve bulunması için bir komisyon kurulmasını teklif ediyorlardı. Küçük IHandanın bu isteği hakikatte, Şimali İrlanda ile arasındaki ihtilâfın halli için Avrupa parlâmentosunun dikkat nazarını çekmeğe matuf idi. Murahhaslar, daha ilk oturumda, İngiltere İle İrlanda ara Aiııda pürüzlü bir dâvanın halli yoluna sürüklenmemek için meseleyi kurcalamak istememişlerdir. Birinci dünya harbinden sonra kurulan Milletler Cemiyeti İkinci harbden sonra işlemeğe başlı yan Birleşmiş Milletler Kuruluna şimdi bir üçüncü parça eklenmiştir. Hem de İkincisi henüz hayatta ve çalışmakta iken... Birleşmiş Milletlerin genel sekreteri Mösyö (U) iki gün evvel verdiği bir demeçte bir nevi kırıklık ifade eylemiştir. Birleşmiş (Devamı 8a. 5 Su. 8 da)
Suriye ordusundan bir müfreze
Londra 14 (B.B.C.) — Mısır Kralı majeste Faruk, Suriye Cumhur Başkanı Mareşal Zaı • min öldürülmeai münagebetıle yarından itibaren bütün Mıaırna üç gün resmî matem tutulmasını emretmiştir.
Mısır kabinesinin bugünkü toplantısından sonra konuşan Mısır Başbakanı, Mısır hükûnıe tinin bu ayın 20 sinde toplan -ması mukarrer olan Arap Birliği siyaset komitesinin bu toplan tısının tehir edilmesini teklif ey-liyeceğinl söylemiştir.
Kabine toplantısında Suriyede ki son vaziyet incelenmiştir.
Şam radyosu, Suriye Başba -kanlığı İçin en kuvvetli namze -din Ekrem Hurani olduğunu söy 1 emiştir.
Hurani, Mareşal Zaimi ve Baş
Kıbrıslılar diin Türk
Ocağını ziyaret ettiler
Türk Ocağı Başkanı H. Suphi Tanrıöver bir hitabede bulunarak ana vatanla Kıbrıs Tiirk-
leri arasındaki bağlılığı tebarüz ettirdi
Kıbrıs lîlar dünkü ziyaretlerinden biri nde
Şehrimizde bulunan misafir Kıb-nslı öğretmenler ve Kıbna okullarından yetişenler cemiyeti aza . lan dün sabah naat 8.30 da Çapa Eğitim Enstitüsünde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Kıb . nstokl TUrkler arasında Türk kili türünün ve Türklüğün daha geniş bir şekilde ele alınması mevzuu ü zerinde görüşülmüştür. Bu münasebetle Kıbrısta tam teşekküllü bir Türk lisesi, bir de sanat okulu ve Türk eserlerini ihtiva eden bir kU
tüphanenln açılması İçin faaliyete geçilmesi kararlaştmlnuştır.
Misafir öğretmenler öğleden son (Devamı 8a. s Sü. s do)
Türkiyeye
Atom bombası verilecekmiş
Ha 'en bu bombalar
Amerikada
Ankarada fecî bir uçak kazası oldu
bakanı idama mahkûm eden heyette üye idi.
Bu hareketi tertip eden Sami Hinavî, Suriye ordusu komuta -nı di. 55 yaşında olan Hinavî, Haleplidir. Mareşal Zaim de Ha lepte doğmuştu.
Reuterin muhabirine demeç ve ren Hinavî, bütün Suriye ordu sunun kendisile beraber olduğunu iddia etmiştir.
kanı Mareşal Hüsnü Zaimin i -dam edilmiş olduğundan Mısın resmen malûmattar etmiştir.
Bu çevreler, Suriyedeki hükümet darbesi ardında «yabana parmağı» sezmektedirler.
Şükrü El Kuvvetli tekrar iş başına gelecek mit
Telaviv 14 a.a. (Afp) — Bu sabah Suriyeden gelen haberler, düşüncelerini açıklamamakla be raber, yeni hükümet darbesinin neticeleri hakkında kötümser o-lan Yahudi çevrelerinde hayret uyandırmıştır.
Her ne kadar resmî çevreler yorumda bulunmuyorlarsa da Tel-Avivin siyasî mahfilleri iş başında Mardam Bey ve Şükrü El Kuvvetlinin bulunacağı hîY hükümetin iş başına geleceğini
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Son hükümet darbesinin iki kurbanı: Suriye Cumhur Başkanı H. Zaim ve Başbakan Barrasl
I Başbakan i Ankaraya döndü î
Kabinenin istifa ede- | ceğine dair yeniden | söylentiler çıktı |
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Başbakan Şemsettin Günaltay, rahatsızlığını geçirmiş ve tamamen iyileşerek dün akşamki Anadolu ekspresiyle ADka-raya hareket etmiştir.
Başbakan araba vapuriyle Ka-bataştan Üsküdara geçmiş, oradan da otomobille Haydarpaşa garına gelmiştir.
Bu arada gazetecilerle konuşan Başbakan Günaltay gazetecilerin muhtelif meseleler hakkında sordukları sualleri şöyle ce-(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Türk-Yunan dostluğu
Sadak ve Çaldaris, dostluk lehinde
demeç verdiler
Strasburg: 14 (a.a.) (afp) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmed. din Sadak, ve Yunan Başbakan
Ingiliz Hava Ataşesi ile üç Türk ve üç İngiliz öldü
Ankara: 14 (aa .) — Büyük bir teessürle öğrendiğimize göre, Tür. klye'yl ziyaret edecek olan İngiliz av bölüğünü karşılamak üzere In. glllz hava ataşesi tuğgeneral Bari holomew İle muavinleri yarbay Si -mon Mauf ve Yarbay, L. Burmand
hazırlanıyormuş
Kahirede çıkan Ahbar - Ü1 -Yevm gazetesinin halen Vaşing-tonda bulunan baş muharriri Mustafa Emin, gazetesine telefonla aşağıdaki haberi vermiştir:
«Ingilizierın atom sırlarım Amerikalılardan isteyişi, bütün Amerikan mahfillerini meşgul etmektedir. Kongre büyük atouı alimi Linital'ın idaresinde yapılan araştırmaların neticesini beklemek istiyor. Halbuki Beyaz Sarayın mahfilleri bu sırıa rın lngiltereye verilmesine taraf fardırlar.
Bundan başka öğrendiğime gö
re İngiltere, Türkiye ve Süveyş
kanalına gönderilmek üzere hi-
len atom bomboları hazırlanmak
ta&r.»
yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Çaldaris, Avrupa konseyinin Stras
bir Ingiliz çavuşu, hava kuvvetle -Timizden binbaşı Semih Ytlrükars-lan, yüzbaşı İrfan Doğun ve baş-çavuş Ahmet Kavurmacı bugün bir askeri uçağımızla Etlmesut hava alanından İzmir'e hareket etmlş-(Dovamı 8a. 5 SÜ. s do)
bourgta
toplanmasından bilistifa-
de birçok görüşmeler yaparak iki
memleketi ilgilendiren bütün meşe
leleri gözden geçirmişlerdir. Strasbourg'tan hareketinden az
evvel, kendisi İle görüşen France Presse muhabirine Necmeddln Sa-
dak şu cevabı vermiştir:
«Çaldaris vo ben her görüşme fır satı elimize geçince yaptığımız gi bl meseleleri umumi olarak gözden
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Fenerbahçe: 2 Ordu muhteliti: 2
İnönü, seçim emniyeti temin edilecektir diyor
"Seçim neticesinde kazanmak da var, kaybetmek de var. Bunu kabul etmiyen bir parti, demokrasiye yardımcı olamaz,,
Dünfcü parti toplantısından bir i"rü nflj.. ödomiş, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet lııönü, dün ödoınişli-lero hitabede bulunarak demiştir ki: Bayındır'da konuşurken bugünkü siyaset mücadelelerinin hedefi olan
Ve Ödemiş'te bu mevzuu tamamlıya-cağımı söyledim. Gelecek yıl memlekette büyük seçim yapılacaktır. Bu seçimin, siyaset cereyanlarının kaynaşması içinde vatandaşa tonıiu etmesi lâzım olan şartlar bu sene hazırlanacaktır. Bugün siyasî partilerin vatandaşın sükûn istiyen iradeleri karşısında faaliyetlerini kanun içindo tanzim etmek mecburiyetini hissettikleri vo kanun dışına çıkma-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Millet partililer dün Fatihte toplandılar
İnönü’nün son Ege seyahati ve Celâl Bayarın hareketleri şiddetle tenkit edildi toplantıda dört bine yakın vo Hikmet Bayur, Sadık AL
Millet Partisi Fatih ilçesinin açı. Bu t
lig töreni münascbetlle dtln saat İTİ partili . ,__________
do Fatihteki yeni İlçe lokalinde al- doğan, Dr, Mustafa Kentli, Osmaıı yaal bir toplantı yapılmıştır.
(Devamı Sa. 5 Su. s da)
D. Partinin
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
toplantısı
Taksim bucağında toplanan demokratlar muhtelif meselelere temas ettiler
Demokrat Parti Taksim bucağının-tertip ettiği siyasi toplantı dtln Taksini Kristal gazinosunda yapılmıştır, öğleden Bonra başlı-yan toplantı geç vakte kadar devam etmiş, bu münasebetle konuşan partili birçok hatipler şiddetli tenkitlerde bulunmuşlardır.
Toplantıda Dempkrat Parti İstanbul milletvekillerinden Fuat Hulûsi Demircili, İçel milletvekillerinden Aziz Göksal ve İstanbul teşkilâtının ileri gelenleri ile kalabalık partili grupu hazır bulunuyorlardı.
Toplantıda söz alan hatipler İçişleri Bakanının seçim halikındaki beyanatını ve İnönilnün Ege seyahatini tenkit etmişler ve ekmek durumundan şikâyet etmişlerdir.
»pırım Bakanının daveti üıori-
* no Çayırova'da toplanan ıl-raat okul ve müesseseler kongresle do hazır bulunduğumu göçenlerde yazmıştım... Bu kongredo muhtelif mevzulara temas edlleookll. Bu mo-yanda arıoılıktan da bahis var. Bu mühim mevzu hakkında no konuşul-du, noyo karar verildi bilmiyoruz. Yalnız bildiğimiz bir şey var, o da arıoılıgın tamamen öksüz bırakılmış olmasıdır.
Arı merakı bir aşktır vo ben bu aşka müptelâyım.
Dünyada hangi bir İş vardır kİ bütün zahmeti, külfeti, masrafı u-fak bir sermaye koymaktan lbarı t olsunI Her Işlotmo maddi, manevi bir çalışma, körı zararı hesap ot-mo İster. Dünyada yalnız arıoılık bunlardan varostedlr. Tahtadan bir kovan yapaoalı, içine aun'i petekII çarçovoleri yorleştlrccok, ondaı sonra arıları koyup bırakaooksını»-. Onlar IşUyMekler, çalışacekUr, di.n-“»nın en ivzlz, o.ı kuvvetli »i va
nefis gıdası olan baı yapaoahi*>r vs bundan kendilerine do ufak Dır nafaka hissesi ayıracaklar. Yem ıs-tomeıler, su İsteme iler, sevk ve ld«-re Istemozler... Bütün İstedikleri temizliktir.
Teşkil ettikleri cemiyette mutu, fuları, nmalolerl, vantilatör ekipleri, süpürücülerl, berberleri, kimya, gerlerl, orta hizmetçileri, gözedir rl, haberoilorl hor şoylerl vardır.
Kooaınan İnsanlar ne oldukları, nı, no olacaklarını bilmedikleri halde o mini mini mahlûk soğuk mu olooak, yagıg mı olacak, kurak mı olacak bilir ve ona göre tedbirler alır...
(Klmblllr bizim fırınların halini görüp biz İnsanlara ne kadar gü-
Ar, mübarek hayvan Uoglldlı; mukaddes bir hayvandır. Allat. Kur'an'ınoı a.ı Ipn kooanu ı bir sû~j Ilı açık ftyı.l'or göndermişti.*.
avamı Sı. 5 4ü. 6 da)
Mareşal iyileşiyor
İstanbul; 14 (a.a.j — Bu eabah •aaı u da Teşvikiye Sağlık Yurdun din Mareşalin sıhhi durumu hak . kında şu malûmat verilmiştir:
Geceyi rahat geçirdi. Eu sabah
hararet 38 buçuk, nabız 78 tenef.
tayet rahattır. Hasta bu Babalı
•«tekle kahveaitı etti. Umumi hali
İyidir Başka kayda değer btrşey
Fenerbahçe — Ordu âfuhtellti maçından bir enstantane (Yazısı 5 İnci sayfamızda).

Comments (0)