14 Aralık 1950
Perşembe
SİYASİ İKTİSADÎ MÜSTAKİL
Yıl 2 — Sayı 379
10 kuruş
Yeni İstanbul'un

r

KUPONU
TAHSİL KUPONU
r\
9



« A
A
r

1.000 8«at 1.000 Saat 1.000 Baa»
W
14
l.(
1-#


ı.ooo
1.000
L000
S*Al flaat Saat
1.000
1.000
LOGO
Rcyoğtn - Müellif Caddesi 6 . S. Telefon : 44756 . 44757 Santral
>_ - ■ ________________________________________________________-
TprIm eden: Hnhlb E«llh - TÖRRHAN
Su.lt ÎA’I 1.000 SmK 1.000 Saat LOGO Saat 1 »
Pnata Knfnsn : 447 . tatanhnl. Tcîcraf AdreM : YTeflo. tsfanbnî
Lake Success'den sabaha karşı
ırleşmiş Milletlerde dünkü mühim oturum
Siyasî Komite, Korede ateşin kesilmesi teklifinin Genel Kurula verilmesini ekseriyetle kabul etti
Karar, 5 e karşı 51 reyle alındı — Miliyetçi Çin için lüzumlu hazırlıkların zırbklannı ikmal edebilmesi için gereken zamanı kazandırmaktan ibaret olduğunu söylemiştir Malik, netice itibariyle. Sov-
Lake Success 13 (YÎRSl — Birleşmiş Milletler Siyasi Komisyonu bugün toplanarak Komünist Çin kuvvetlerinin Koreye tecavüzü meselesi hakkında Hindistan tarafından sunulan mütareke teklifini görüşmüştür.
Türk delegesi Selim Sarper •öz alarak bu mesele üzerinde nihaî kararın büyük bir çoğunluğun iştirakiyle alınması huşu, •undaki arzusunu ifade etmiştir.
Müteakiben kürsüye gelen Ma-Hk. “Ateş kes,, emrinin verilmesini isteyen teklifin iki yüzlü bir mahiyet taşıdığını, zira böyle bir teklifi sunmaktaki maksadın. esasen Amerikan ve İngiliz kuvvetlerinin Korede ha-
Büyük Millet Meclisinden beklediklerimiz
(JZUN yıllar boyunca,
«
Kuzey Koredeki Müttefik
kuvvetleri tahliye ediliyor
Atlantik
60.000 den fazla asker Hungnan
Konseyi
Limanından gemilere bindirildi
Mac Arthur’e suikast hazırlığı meydana çıkarıldı
Ev kiralan
Kıızey
hakkında
Bulgaryalı
iki tasarı
B. Milletlerin
karşılaştığı
yeni mesele
FALIH RIFKI ÂTAY
YENİ ISTANBUL'do
tiir ve edebiyat mevzunndaki ya-
zılarım cnmartesi, pazartesi ve
perşembe günleri gazetemizde
okuyacaksınız.
siyasî şeklim
Azalan He hazırlamak-Japon polisi
çarpışmalarda ele zannedilmektedir.
//
kti*
1 ı
har-dört tu-bul-
A.A. (United Press)
10.000
idi. Cereyan sonunda A-İsmot Olgaç-Kanıınunıın
püskürtülmüştür. Çinlilerin bu Amerikan üniformalarını son zamanlardaki geçirdikleri
* ...
Değerli muharririn sanat, kiil-
Mac Arthıır’o suikast hazırlığı
Tokyo 13 A.A. (A.F.P.) — İyi haber alan kaynaklardan
yıııar Doyunca, politika hayatımız tek partili bir sistemin tesiri altında kaldıktan sonra büyük bir demokrasi mücadelesine geçmiş ve iktidar da bu suretle Demokrat Partiye intikal etmiştir.
Yeni iktidar partisinin, bu bakımdan, eskiden kalma bir takım politika telâkkilerinin tesiri altında bulunması ihtimalini tabiî telâkki etmek lâzımdır.
Onun için uzun seneler herkesin kendi görüşüne göre yanlış sandığı şeyleri simdi ortaya koymak istemesi onun ruhî ihtiyaçlarından birini teşkil eder. Bu vaziyete göre seçimi kazanan milletvekillerinin söy-liyecekleri, meydana çıkaracakları ve görüşecekleri bir çok şeyler vardır. Bu sebeptendir ki, şimdi Büyük Millet Meclisinde sorgu yağmuru yağmaktadır.
Biz bu hayırlı hareketi demokrasimiz adına memnuniyet ve ‘şükranla görmekteyiz. Ancak, ekseriyet partisinin iktidarı elinde tutan Hükümeti, yüklendiği vazife dolayısiyle, bir çok meselelerle karşı karşıyadır, ve bunlardan en ehemmiyetlilerini ilkönce dikkate almaya mecburdur. Biz yeni iktidar Hükümetinden Mecliste sorulan yığın yığın suallere cevap vermek için uğraşmaktan ziyade mühim kanun teklifleri getirmesini ve memleketin umumî ve hayatî dâvalarını ele almasını beklemekteyiz, öyle zannediyoruz ki, kıymetli milletvekillerimizin bir çok sualleri yarının yanlış hareketlerini önleyecek ve yapılmış olan bir çok hataları ortaya çıkaracaktır. Ancak, memleket dâvalarının umumî mahiyette halli için bugün tasfiye etmek mecburiyetinde olduğumuz işleri gözönüne alacak olursak o vakit bu suallerimizde çok tasarruf etmek ve bunun için sarfedilecek zamanı bir ölçüye tâbi tutmak zorunda olduğumuzu da anlanz. Yapıcı olmasını çok istediğimiz Büyük Millet Meclisinin sayın üyeleri; memleketi bilen ve onun ihtiyaçlarını yakından görüp takdir eden şahsiyetlerdir. Bugün onlar yeni hükümetlerini bu yolda teşvik eder ve aralarında yapacakları parti toplantıları (v.s.) ile lüzumlu olan kanunlarımızın yapılmasına ve kabul edilmesine yardım ederlerse büyük başarılardan birini sağlamış olurlar.
Dünya tarihinin şu heyecanlı zamanlarında mazide kâbahati olanları unutmamakla beraber yapıcılık yoluna girmekliğimiz kuvvetimizin en mühim bir kaynağını teşkil edecektir.
Hubib Edib - Törchan
13 (AP) — Birleşik Büyük Britanyaya olduğu Marshall bu yılbaşından itiba
Londra, Amerika, yapmakta yardımını
ren durduracaktır. Büyük Britanya buna muvafakat ettiğini bugün resmen açıklamıştır.
Yardım programı aslında temmuz 1952 de sona erecekti.
Maliye Bakanı Hugh Gaitskell bugün öğleden sonra Avam Kamarasında verdiği demeçte, yardım programına, süresinden bir yıl ve 7 ay evvel son verileceğini beyan etmiştir. Maliye Bakanı şu izahatı vermiştir:
“Büyük Britanya ve sterling bölgesinin iktisadi kalkınması o derecede muvaffakiyetli olmuştur ki, dolar açığı ortadan kalkmıştır. Buna ilâveten, komünist tecavüzü karşısında Birleşik A-merikanın giriştiği yeniden silâhlanma prcgramı.j^imdi Ama-rikan ekonomisine yeni ve daha ağır yükler tahmil etmiş bulunmaktadır.0
Gaitskell, iki hükümet tarafından müştereken tanzim edilip yardımın durdurulması karariy-le bunun Sebeplerini ihtiva eden bir beyannameyi okumuştur.
Maliye Bakanına göre. Birleşik Kırallık kendisine esasen ayrılmış bulunan yardım tahsislerini çekebilecektir.
Siyasî ve askeri komiteler, Almanyanın batı müdafaasına iştiraki hususunda anlaşmaya vardılar
Londra, 13 (AP) — Atlantik Paktı Teşkilâtı uzmanlan bugün Batının müdafâasında Alman birliklerinden faydalanılmasını gözönünde tutan ve askeri plânlara nihaî vermişlerdir.
Yayınlanan tebliğde, Atlantik Paktı Teşkilâtı Dış-bakan yardımcıları ve askeri komitelerinin karma oturumunda Almanyanın Batı müdafaası-na iştirakine dair siyasi ve askeri projelerde tam bir anlaşmaya varıldığı beyan edilmiştir.
Sekreterlik binası farelerin istilâsına uğradı !
NeW-York. 13 (YİRS) — Bir-leıymi# Milletler şimdi yeni bir mesele karşısındadır: Teşkilatın 36 katlık muazzam Sekreterlik binası, otuzuncu kata kadar, fareler tarafından İstila edilmiştir. Fareler binanın muhtelif taraflarına, fakat bilhassa İnsan Haklan meseleleriyle ilgili dosyalar ve meşhur Beyannamenin bulunduğu dairelere nüfuz etmişlerdir. Bu "hâdise" den en fazla müteessir olanlar. Sekreterlikte çalışan kadınlardır. Farelerin, yeni binaya nakil sırasında eşyalarla buraya gelmiş oldukları tahmin edilmekledir.
müstenkif kaldı derhal yapılmasını talep yet delegasyonunun bahis mevzuu olan teklifin aleyhinde oyunu kullanacağım bildirmiştir.
Lake Success 14 (YİRS)
Marshall Plânından





Londra 13 (B.B.C.) — Kuzeydoğu Koredeki 60 bin kişilik Müttefik kuvveti bugün donanma ve uçakların himayesi altında tahliye edilmişlerdir.
Bilindiği üzere bu kuvvetler Chosin’de çembere düşmüş ve günlerce mücadeleden sonra Hamhung civarına gelerek komünist çemberinden kurtulmuşlardır. Bu kuvvetler Hungnan limanından tahliye edilmişlerdir.
Diğer taraftan öğrenildiğine göre bu Müttefik ordusu Batı Koreye götürülerek 38 inci arz • dairesi civarında karaya çıkarılmıştır.
Hamhung 13 (AP) — Sırtlarında Amerikan üniformaları taşıyan Kızıl Çinliler bugün Kuzeydoğu Korede. Müttefiklerin tahliye merkezi olan Hamhung limanına hafif bir taarruz yapmışlardır. Bu taarruz süratle
emrin tatbiki
Milletler Siyasî Ko-gece, Korede ateşin teklifin, sunulmasını 5 e
kabul etmiştir.
14 (YİRS) — Genel Assamble
Hint delegesi, etti
Birleşmiş mitesi bu
kesilmesi hususundaki Genel Kurula karşı 51 reyle
Lake Succes
Hint delegesi,
Başkanı Nasnıllah Entezam’dan, Korede "ateş kes,, emrinin tatbiki için lüzumlu hazırlıkların şimdiden tesbit edilmesini istemiştir. Hindistanın bu talebi diğer 12 Asyah ve Arap memleketle, Amerika, İngiltere ve Transa tarafından desteklenmektedir.



.z 71

'A ’■








Tokyo 13
— Koreye gönderilecek kişilik Kanada askeri birliklerine mensup öncü kuvvetler bugün öğleden sonra bir Japon Limanına varmışlardır. Bunlar derhal Pusan’a hareket edeceklerdir.
Askerî şahsiyetlerin bildirdiklerine göre bu kuvvetler Pusanda geçirecekleri kısa bir talim devresini müteakip hâlen Korede çarpışan İngiltere Milletler topluluğu tugayına iltihak edecektir.
Kore muhabirimizin gönderdiği rejimler: (Yukarıda) Shıınlmnı harekâtı esnasında yakalanan köylü kılığına girmiş Kuzey Koreli erler lıe gerisine askerlerimiz rafından götürülüyorlar, şağıda) Askerlerimiz,
düşman erlerini geriye şevket ıııek iîzere kamyonlara bindiriyorlar.
cep-ta-(A-eslr
bildirildiğine göre, Amerikan Mukabil Casusluk Teşkilâtı Mac Arthur’ü öldürmek gayesini güden bir suikast hakkında hâlen tahkikata girişmiştir.
Komünist Partisi beraber bu suikastı la itham edilen 2 tevkif edilmiştir.
Meclis Ticaret Komisyonu dün bunlardan birini ret diğerini kabul etti • Ankara. 13 (ANKA) — B.M. M. Ticaret Komisyonunun bugünkü gündeminde Milli Korunma Kanununun ev kiralan hakkın-daki maddelerini tâdil eden iki teklif bulunmakta eden müzakereler masya Milletvekili ın Milli Korunma 30 uncu maddesinin kaldırılmasını istlyen ve bu suretle ev kiralarının serbest bırakılmasını hedef tutan kanun teklifi reddedilmiştir.
Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytirıoğlunun, Milli Korunma Kanununun ev kiraları halikındaki hükümlerini tâdil eden kamın teklifi ise, heyeti ıımumi-yesl itibariyle kabul edilmiştir. Ancak, Komisyonda tâdil teklifinin kiralara biraz daha zam yapılması esaslarını ihtiva eder mahiyette hazırlanması gerektiği fikri hâkim olmuş, bunun Üzerine beş kişiden müteşekkil tâli bir komisyonun bu hususu da teklife ilâve etmesi karar-taşmıştır. Tâli Komisyon çalışmalarını bir haftaya Kudar bitirecektir.
yeni savaş emrini bekliyor
Erlerimizin türküleri Kore köylülerinin ağzından düşmüyor
Seul, 13 A. A. (Reuter) Seul’ün birkaç mil güneybatısında, Türkler, yeni bir döğ'üş.-hazır, sükûnetle süngülerini bilemektedirler. Türkler Korede. ilk ve yegâne muharebelerinde Çin komünistleri arasında derin izler bırakarak Birleşmiş Milletler ordusuna mensup silâh arkadaşlarının sonsuz hürmetini' kaza ımMşfardıri Bu. komünist mukabil taarruzunda 8 er bin ldşilik 4i' Çin tümeni tarafından çevrilen Türk Savaş Birliğinin kazandığı zaferin haklı neticesidir. Türkler süngüleriyle be katılmışlar ve fasılasız gün döğüşerek düştükleri zaktan çıkmanın yolunu muşlardır.
Türk Savaş Birliği Komutanı General Tahsin Yazıcı dün verdiği beyanatta şöyle demiştir:
“Yem bir harekete hazır ol mak üzere eksiklerimizi tamamlamaktayız. Birliğimdeki, yaralılar dahil her şahıs yeniden dö-ğüşmek için sabırsızlanmaktadır. Biraz evvel askerlerimden bazılarını hastahanede ziyaret ettim. Benden “Taburlarımız harekâta iştirak etmeden bize onlara İltihak etmek müsaadesini verin, ricasında bulundular,^
General Yazıcı, kıtalarının AvustralyalI birliklerle omuz o-muza döğüşcceğinl ümit ettiğini belirterek şunlan söylemiştir:
“Bununla iftihar ediyoruz, çünkü biliyoruz ki AvustralyalIlar çok yaman döğüşçüdürler ve zannediyoruz ki onlar da bizim iyi döğüştüğümüzü bilmektedirler.
General bir an gülümsiyerck sözlerine şöyle son vermiştir:
4(Türklerle AvustralyalIlar a-rasındakl Çanakkale muharebeleri tarihe mololmuştur. Her biri diğerini âlicenap ve mert bir düşman olarak tanınmıştır.”
Türk kampı civarındaki Koreli köylüler şimdi Iriyan Türk-lerin yeniden döğüşe hazırlanırken söyledikleri şarkıları öğreniyor ve sabahın alaca karanlığında, yürüyüş kolunda kamp tan ayrılan askerlerin söylediği türküleri dinliyorlar^.
Yaralılar geliyor
Ankara, 13 (T.H.A.) — Bir müddetten beri Tokyodan gelmeleri beklenen Kore Birliğimize mensup üç hastanın yola çıkarıldığı fakat muhtelif yerler* de uçak değiştirmek yüzünden geciktikleri anlaşılmıştır.
Maamafih bugünlerde muhakkak gelecekleri anlaşıldığından alâkadarlara hazır bulunmaları bildirilmiştir.
Tugayımızın altı Kızıl tümene verdiği ders
Koredeki muhabirimizden diin gelen mektubu bugün 3 üncü sayfamızda okuyunuz.
Kesong Şehrinde, 4 aralıkta Birleşmiş Milletler ordularına yapılan • İstikbal merasiminden bir görünüş
Dün Bulgaristandan 450 göçmen daha geldi
Çukurovaya on bir bin göçmen yerleştirilmesi için yapılan hazırlıklar ikmal edildi
Edlrne, 13 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Bugün Bul-garlstandan tren yine tam saat 13 te geldi ve 420 göçmen getirdi. Bunlar Mestanlı, Kırcaali. RazgTad ve clvarındandır. Şimdi İstanbul üzerine sevkedilen göçmen miktan 425 tir. Ayrıca E-dlmeltlerln göçmenlerimiz İçin hazırladığı Bakanlık Paviyonu-nun her bakımdan bütün noksanlan tamamlanarak bu geceden itibaren göçmen yatırılmağa başlanmıştır.
Adana, 13 (Hususi muhabirimiz bildiriyor)
göçmen ırkdaşlanmızdan 5 bin kişinin Seyhan, 3 btn kişinin t-çel, 3 bin kişinin de Hatay böl-
Hapishanelerde mahkûmlar birbirlerini bıçaklıyorlar (Gazeteler)
gelerine yerleştirilmesi İçin yapılan hazırlıklar son safhaya girmiştir. İçel Valisi Şakir Canal bu mevzu etrafında ilçelerde dolaşarak incelemeler yapmaktadır. Her üç vilâyetimiz dahilin-de teşekkül eden komiteler vatandaşlar arasındaki temaslarını genişleterek hamiyetli hemşe-rilerimlzin para yardımlarım toplamaktadır.
Bursa, 13 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Dün şehrimize İstanbul yoliyle 320 göçmen gelmiştir. Bunlar Mudanya. Bursa demiryolu güzergâhında bulunan Demlrtaş ve Muradiye istasyonlarındaki binalara yerleştirilmişlerdir.


Sayfa î
YENİ İSTANBUL
M Aralık

Sınaî Kalkınma Bankası ve ziraî mahsullerin değerlendirilmesi
Banka Umum Müdürünün gıda ve ziraî mahsullerin değerlendirilmesi işlerinin programın başına alınacağı hakkındaki beyanatı, realist bir görüşün tam ifadesidir
Yazan : Prof. Dr. Kerim Ömer ÇAĞLAR
• w •
olnıa-
sonra
CİNAİ Kalkınma Bankası Umum Müdürü Bay Tucker. bundan bir kaç gün evvel yaptığı bir basın toplantısında, başına geçtiği müessesenin çalışma gayeleri hakkında bilgi verirken “Türkiyede kurularak sanayiin her şeyden evvel döviz temin edecek neviden sı lâzımdır,, dedikten örnek olarak gıda maddeleriyle ziraî mahsullerin işlenmesini ele aldı ve “ziraî mahsulleri değerlendirmek programımızde miilıim bir yer tutmaktadır,, sözü ile beyanatını tamamladı-
Bay Umum Müdürün mevzuu bahsettiği ziraî ü-rünleri değerlendirme işi bizim istihsal gayelerimizden biridir. Ne yazık ki, bu iş şartlarımızın verdiği imkânlar ölçüsünde bir inkişafa henüz mazhar olamamıştır.
Ziraat sanatlarından bugün için memlekette en ilerde olan kol şekerçiliktir. Son yıllarda 135 bin tona kadar yükselen senelik şeker istihsali ile, muazzam bir döviz tutarının dışarıya gitmesi önlendikten başka büyük bir paranın köye akması da sağlanmaktadır. 1949 kampanyasında dört şeker fabrikamızın sinde yüz bin çiftçi ailesi 512 bin dönüm pancar ekmiş, bu sayede 40 milyon lira pancar bedeli ve 11,4 milyon lira şeker primi ile ceman 51,4 milyon lira gelir çiftçinin kesesine girmiştir. Bu yıl da buna eşit bir kazanç temin edilmiştir-
Mamafih şeker fabrikalarının memlekete gördükleri hizmet yalnız bundan ibaret değildir. Şeker pancarı, yetiştirmede ihtimam ve bilgi isteyen bir nebattır. Ekileceği tarlanın iyi hazırlanması, çapalanması, gübre-lenmesi, sulanması gerektiği gibi hasadının da bilgi ile dikkatle ve usulü dairesinde yapılması şarttır. Şeker pancarı ziraati bununla uğraşan çiftçilerimizin hayat seviyelerini mekte mühim âmil tur ki, memleketin den olan kazancı, köye her yıl giren 50 milyonun ve yurdun tasarruf ettiği bir kaç yüz bilyon dövizin çok üstünde bir faydadır.
Şeker sanayimden sonra, diğer ziraat sanatları kollarının bazılarında ancak
çevre-
bilgi ve ylikselt-olmuş-bu yön-
ufak kıpırdamalar olmuştur diyebiliriz. Dünya bağcılık dördüncüsü olan ve 5 milyon dönüm bağ sahasından senede 1,5 milyon ton yaş üzüm hasılatı alan Türkiyede üzümün ancak yüzde üçü şaraba tahvil edilmektedir. Senede 12-20 milyon litre arasında değişen şarap istihsalâtımız, 20 milyon litreyi geçmeyen bira imalâtımız, ve umumiyetle ihti-mar sanatlarımız gelişmeye müsait, fakat âdeta henüz ele alınmamış bir halde bulunmaktadırlar.
Türkiye, yabancıların da kabul ettikleri gibi, meyva
kurutma tekniğinin mucidi olduğu halde kullandığımız usullerin iptidailiği, modern tesisler kurmak için kâfi miktarda bilgi ve paraya sahip bulunmadığımız için bu sahada en ufak bir ilerleme kaydedilmemiş, kurutulan mahsulün miktar ve kalitesi yılın iklim gidişlerine tâbi olmakta bulunmuştur. Bu sahada yüzümüzü güldüren tek mevzu, kuru üzümcülüğümüz hâlâ ne mühim teknik müşküller kar-şısındadır.
Konserve sanayiimiz, henüz en ufak bir hareket göstermemiş durumdadır. Halbuki Türkiye ölçüsünde, nıeyva ve sebze tenevvüüne ve bunları yetiştirmeye elverişli ıkiım hususiyetlerim sahip memleketler parmakla sayılacak kadar azdır.
Zeytin yağı başta olmak üzere umumiyetle nebatî yağ istihsal ve değerlendirme işlerimiz çok üzücü bir manzara arzetmektedir-Marmara havzası hariç diğer bölgelerimizde verimli yıllarda zeytin yağı mahsulünü koyacak kaplardan mahrumuz. Bu mahsul bize dünyanın imtiyaz halinde sağladığı bir madde olsa bile bu durum karşısında bundan T'iîlf varlığımıza ne katabiliriz? Yağ tâsirhaneie-rimizin, rafineri fabrikalarımızın, sabunhanelerimizin hulâsa yağcılıkla alâkalı her türlü tesislerimizin yüzde kaçı dededen kalma usullerden ayrılabilmiştir?
Sütçülüğümüz, yağcılığımız, peynirciliğimiz ve sütle alâkalı bütün işlerimiz henüz bir mutfak işi durumundadır. Yıllık değeri 900 milyon lira tahmin edilen süt hâsılatı, Türkiyede, kelimenin tâm mânasiyle heder olmaktadır.
Et sanayiimiz, mezbahalardan itibaren âcil bir düzenleme ihtiyacı karşısında-dır. Bir kaç büyük şehrimize inhisar eden mezbahalarımızın çoğu etin fennî muhafaza tesisatından mahrumdur. Hele kesim artıklarının kıymetlendirilmesi için hiç birinde en ufak bir tesisat yoktur. Değeri milyonları bulan kanlar denize veya derelere akıp gitmekte, bunlardan faydalanmak şöyle dursun üstelik mezbaha civarları sağlığımızı tehdit eden birer mikrop yuvası haline gelmektedir.
Bir çoklarını daha sıralamak mümkün olan bu örnekler, memleketimizin gıda ve tarım mahsullerini kıymetlendirmek için ne kadar geniş bir ihtiyaç karşısında bulunulduğunu göstermeye kâfidir. Bu itibarla Sınaî Kalkınma Bankası Müdürünü!? g;ûa ve ziraî ürünlerin değerlendirilmesi işlerinin birinci plânda ele alınacağı hakkındaki beyanatının tam mânasiyle realist bir görüşün ifadesi olduğunu belirtir ve ven' müesseesnin haşarılı olmasını temenni ederiz.
Şehir köşesi
Küfür kutusu
"Karpiç,, Lokantasının bar kısmında, bir küçük maca vardır. Bu 7naca, akşamlan gazeteciler tarafından işgal edilir, başka kimseyo verilmez.
Maca, yuvarlak olduğu için, her kim neresine oturursa otursun, yanındakine veya karşısındakine nazaran bir üstünlük elde ctmûj sa-yılmaz, müsavatın hâkim olduğu yer masadır. Onun etrafında muhaliflerle muvafıklar yanyana, dizdizc oturup, (jütüdürler, takala/firlar, sayısız espriler yaparlar.
Bir müddet evvel, masaya, bir kumbara konulmuş, herkim stirçü Ucanda bulunursa, ceza olarak 10 kuruş atılması kararlaştırılmıştı. Kumbarada bir hayli para birikti, götürülüp İş Bankasına yatırıldı, banka da meblâğı 500 liraya iblâğ ederek Ankara da iki yetim çocuğa verildi. idL
Bu kumbaraya “Küfür kutusu,, adı verOmiştL
İki gündür, Ankarada hava bir hayli sertleşmiş bulunuyor. Byna sebep gensoru ve bütçe mesclclcrülir. Bu münasebetle gazeteciler masasında ,1KÜfÜr. kutusu,, yeniden ihdas edilmiş bulunuyor, vc süratle dolmaya başladı. Fakat daima gülüşe, oynaşa.
Bu sefer toplanarak para ile ne yapılarak t Henüz bir karar verilmedi. Benim bir teklifim var. Gazeteciler masasındaki bu kutu sistemini, bütün resmi dairelere teşmil etmeli. Eminim ki, toplanacak para ile, metnurlardan kaldırılacağı söylenen Ankara mesken zammı karşılanabilir. t
BİR İSTANBULLU
Türkiye - Hindistan Kültür Cemiyetindeki toplantı
Sanatkârlardan bir grup, şehrimiz âbideleri önünde
Arkeoloji Müzesinde yeni bir teşhir salonu
İstanbul Arkeoloji Müzesinin betonlaştırılma işine son günlerde hız verilmiştir.
Aynı zamanda uzun senelerden beri depo olarak kullanılan mimar! salonunun yanındaki kısım, üç bölme halinde teşhir salonu İttihaz edilecek ve bu kısımlarda, İstanbul Üniversitesi temel kazısında Çıkan ve adetleri 100 ü aşan Romalılar devrine a-it eserlerle, Silâhtarağa hafriyatında bulunan heykeller ve bir de klâsik devirlere ait hitabeler teşhir olunacaktır.
Türkiye - Hindistan Kültür Cemiyeti tarafından dün saat 17 de Cihangirdeki Sefaret binasında bir toplantı yapılmıştır.
Cemiyet üyeleri ve memleketimizin tanınmış münevverlerinin hazır bulunduğu bu toplantıda memleketimize gelmiş olan Kalküta Üniversitesi Tarih Profesörü Kalidag Nag tarafından TÜrk-Hint kültür bağlarının Milâttan evvel 15 İnci asırdan bugüne kadar olan safhaları hakkında geniş açıklamaları ihtiva eden bir konferans verilmiş ve yemek isimlerinden başlıya ra k, musiki ve halk oyunlarındaki benzerliğe İşaret edilerek ve müteakiben Hint musikisine ait plâklar ve Hindistan» alt filimler gösterilmiştir.
Resimde, toplantıda hazır bulunanlardan bir grup görülmektedir.
Hemşirelik
mesleği
Sağlık Bakanı, dün de bu mevzu üzerinde durdu. Yeni kararlan bildirdi .
Bir kaç günden beri şehrimizde bulunan Saflık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr Ekrem Hay-ri Üstündağ dün yanında Saflık Müdürü Dr. Faik Yargıcı olduğu halde Haydarpaşa Has-tahaneslne giderek tetkiklerde bulunmuştur. Bilâhare Hemşire Okulunu da gezen Bakan, hemşire ve öğreticilerle bir hasbi-hal yaparak, hemşireliğin bir meslek haline getirileceğini söyleyerek:
*— Emeklilik Kanunu gereğince 30 yıl çalışüktan sonra tekaüde ayrılan bir hemşire yeni hazırladığımız bir kanun tasarısına göre yirmi beş yıllık bir hizmeti müteakip tekaüt olabilecektir.
Ayrıca, hemşirelerin sıhhi durumu ile de yakından alâkadarız. Bunun için de bir hastalık sigortası kanunu çıkarmak üzereyiz.,, demiştir.
Bakanın bu izahatı, hazır bulunan hemşirelerin sürekli al-kışlariyle mukabele görmüştür.
Emniyet Müdürlüğü Beyoğlunu ıslaha başladı
Beyoğlu Caddesinin durumunu düzeltmek İçin polis ekipleri diln akşamdan İtibaren faaliyete geçmiştir. Her akşam devam edecek olan bu çalışmalar hakkında Emniyet Müdürü Kemal Aygün bir arkadaşımıza:
“— tkl üç gece zarfında Beyoğlu Caddesini behemehal Ls-tanbula lâyık bir hale getireceğiz, Bu geceden itibaren Emniyet memurları muavinlerimden birinin nezareti altında faaliyete başlamış bulunmaktadır.”
Italyan Elçisi şehrimizde
Italyamn yeni Ankara Büyük Elçisi, Ankaradan şehrimize gelmiş ve dün akşam saat 17 de Vilâyette Vali Prof. GÖkay’a bir nezaket ziyaretinde bulunmuştur. Elçi, ilk defa geldiği îstan-bulu ziyaretinden mütevellit memnuniyetini belirtmiştir.
Teftiş kadrosundan maaş alan iki müdür yardımcısı esas vazifelerine iade edildi.
Müdürlük, bürolarda yeni ıslahat yapacak
Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğün-deki müdür yardımcılığı vazifesinde istihdam edilenler adedini fazla görerek bunlardan bir kısmının tenslkına karar vermiştir. Mevcut büro adedince bulunan müdür yardımcıları miktarı 9 dur. Bunlar âdeta kalem âmiri vaziyetindedirler. Hattâ bir memuru ve bir müdür yardımcısı bulunaD bürolar da vardır.
Bakanlık bu fazlalığı nazarı dikkate alarak esasen ilk öğretim müfettişliği kadrosunda bulunup müdür yardımcılığı vazifesini tedvir edenlerden özel öğretim Müdür Yardımcısı Şevki Erksonla Kültür işleri Müdür Yardımcısı Cemal öncel’l ilk öğretim müfettişliği vazifesine almış ve bu husustaki emir İstanbul Valiliğine tebliğ edilmiştir.
Diğer taraftAn İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü bazı bürolarda muamelâtın aksamakta olduğunu nazarı dikkate alarak yılbaşından itibaren bürolarda e-saslı değişiklikler yapacak ve bu suretle Millî Eğitim Teşkilâtında daha verimli ve daha
İspanyol dans ve müzik trupu dün şehrimize geldi
Dün sabah saat 9 da, 105 kişilik İspanyol dans ve müzik trupu hususî bir vapurla şehrimize gelmiştir.
Heyet, rıhtımda Ispanyol Konsolosiyle şehrimizdeki Is-panyollar ve gazeteciler tarafından karşılanmışlardır.
Ekseriyeti genç ve güzel kızlardan müteşekkil olan bu heyet; 75 dansöz, 24 müzisyen, 6 idareciden ibarettir. Trupun ayrıca bir de papazı vardır.
Heyetin müdiresi Mat. Jose-phlne Veglison’un verdiği malûmata göre, 1936-1937 yılında
rasyonel bir çalışma sağlanmış olacaktır,
İki müdür yardımcısının müfettişliğe nakli suretiyle bunlardan açılan vazifeler diğer müdür yardımcıları arasında taksim edilecektir.
Haber aldığımıza göre müdür yardımcılığı kadrolarında yeni tensikler yapılması da muhtemeldir.
Karaşi Üniversitesi profesörünün dünkü konuşması
Karaşj Üniversitesi îlfthiyat Fakültesi dekanı profesör Ali Ekber Şah, dün İstanbul Üniversitesini ziyaret ederek Hukuk Fakültesinde Borçlar Hukuku dersini dinlemiştir. Profesör Kemaleddin Birsen ile birlikte 2-3 sömestr dersine gelen misafir, dersi müteakip, Türk-Pa-kistan dostluğuna temas eden İngilizce bir konuşma yapmıştır. Profesör, başlangıçta iki memleketin görüşleri arasında bazı farklar bulunduğunu, fakat bugün için bunun tamamen izale edilmiş olduğunu belirterek, Türk talebelerinin Pakistan seyahatlerinde bunun delillerini gördüklerini ilâve etmiştir.
heyet resmî bir teşekkül olarak vazife almıştır. Ve bütün e-lemanlan amatördür.
Trupun dans ve müziğinde İspanyol folkloru esas tutulmuş, millî müzik ve milli oyunlar ele alınmıştır.
Bundan sonra muhtelif intihalarını soran bir arkadaşımıza Mat. Josephine Vegllson şunları söylemiştir:
“— Güzel şehrinize ilk defn geliyoruz. Burada birkaç temsil verdikten sonra, Beyruta, İskenderiye ve Kahireye gideceğiz.
500 üncü fetih yıldönümü
Fatihin hatırasına layık bir anıt inşası üzerinde
duruluyor
Istanhulun 500 üncü Fetih Yılını Kutlama Demeği, dün müzede Aziz Oğan’ın başkanlığı altında toplanmıştır.
Bu toplantıya, demeğin Anıt Komitesi Başkan ve üyeleriyle, Belediye İmar Mümessilleri de İştirak etmiştir.
Haber aldığımıza göre Fatih Sultan Mehmed in hâtırasına lâyık bir anıt İnşası etrafında görüşülmüş ve millelerarası bazı sanatkârların isimleri üzerinde durulmuştur.
Anıt komitesine mensup mimar ve heykeltraşlar, Belediyenin Fatih anıdına tahsis edeceği mahallin etraf ve çevresi hakkında, Belediye imar Müdürü vc mümessillerinin verecekleri izahatı dinlemek üzere, önümüzdeki günlerde tekrar bir toplantı yapacaklardır.
Prof. Röthacker’in ikinci konferansı
Profesör RÖthacker dün iktisat Fakültesinde İkinci konferansını vermiştir. Dinleyicileri tarafından büyük alâka ile takip e-dllen bu konferansında profesör muhtelif kültürlere hâs hayat görüşlerinden ve bunların dillerde ifade bulmasından bahsetmiştir. Profesör RÖthacker üçüncü konferansını bugün saat 17 de verecektir.
Türk müziği ve Türk folkloru hakkında bir maJûmatım yok. Yalnız Venediktekl müzik, festivalinde, oyunlarınızı seyreden bazı arkadaşlarım fevkalâde bulduklarını söylediler.
Memleketimizde filim sanayii oldukça ilerlemiş ve uluslararası şöhret kazanan sanatkârlarımız olmuştur.,,
Dün sabah, trup namına bîr heyet valiyi ziyaret etmiş ve öğleden sonra provalarına devam ederek gece kalabalık bir seyirci kütlesi önünde ilk temsillerini vermişlerdir.
Belediyenin ucuz evleri
Diin toplanan Komisyon, kati bir karara varamadu
Çalışmalar devam ediyor
Belediye Daimî Komisyonu dün sabah Vali ve Belediye Başkanı Prof. GÖkay’ın başkanlığında Vilâyette toplanarak Belediyece yaptırılacak ucuz ev tipleri üzerinde tetkikler yapmıştır, Mevcut tekliflerden üç odalı ve iki katlı bir tip ile iki odalı tek katlı tip üzerinde durulmuş, kabul edilecek tipten evvelâ nümune olarak bir tane yaptırılmam veya hepsinin birden ihalesi hususları incelenmiş fakat henüz bir karara varılmamıştır. Bundan sonra VaH ve komisyon üyeleri Beşiktaş ve Mecidiyeköyüne giderek ucuz evler İnşasına müsait Belediyeye ait arsaları gözden geçirmişlerdir. Komisyon bu hafta içinde tekrar toplanarak şehrin İstanbul yakasında Belediyeye alt ve bu İşe elverişli arsaları da gözden geçirecek ve kesin bir karara varacaktır. Diğer taraftan İki tip evin müstakil şekilde ve bahçeli olarak İnşaslyle blok sistemine göre yapılması arasındaki maliyet hesaplan da İmar Müdürlüğünce hazırlanarak bugünlerde komisyona verilecektir.
CEMİYET HAYATI
Çay
♦ 16 aralık cumartesi saat 15 te Kabataş Lisesi mezulan Park Otelde 15 ten 19 a kadar devam edecek bir çay tertip etmişlerdir.
♦ t. t). T. B. Ed. Fak. Talebe Cemiyeti, 16 aralık 1950 cumartesi günü saat 14 - 19 arasında Konak salonlarında bix çay tertip etmiştir.
ACI BİR ÖLÜM
Merhum Münif Paşanın dama* dı Malatya eski milletvekili
VASIF ÇINAY
bir kalb krizi neticesi Suadlye-deki evinde vefat etmiştir. Cenazesi 14.12.1950 perşembe günü Bağdad Caddesi 403 No. lu evinden alınarak Suadlye Camiindo öğle namazı kılındıktan sonra îçerenköy mezarlığına defnedilecektir.
Allah rahmet eyliye.
Çelenk gönderilmemesi bilhassa rica olunur.
Refikası Ulviye Çınay
Oğlu Selim Çınay Kayınbiraderi Hüseyin ül-gen
YENİ İSTANBUL
SİYASÎ İKTİSADÎ MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Sahibi:
YENİ İSTANBUL NEŞRİYAT LİMİT EIJ ÇİRKETİ Müdürü: Kemal H. ŞART.IDA
Yazı işlerini fiilen İdare eden mesul müdür: Sacld ÖGET
iadd edilme*.
Basıldığı yeT:
YENİ İSTANBUL MATBAACILIK LIMITED ŞİRKETİ MATBAASI
Abone: Türkiye İçin seneliği 3Î, ııltı aylığı 17, üç aylığı 9 Hradır. Hariç memleketler İki mislidir.
ilânlar: 6ncı sayfada santimetresi 2 Hradır, ilânlardan hiç bir mesuliyet kabul edilmez.
PEYAMİ SAFA
YALNIZIZ
— 93 —
Otomobil kazası tesadüf, lâcivert tesadüf, meydan tesadüf, kalabalık tesadüf, şoförün sağ kalması tesadüf, Hamdi Beyin ölmesi tesadüf. Rüyada bu kadar tesadüf bir araya gelir mi?
Besim sordu:
— Peki, öyleyse her rüya niçin çıkmıyor?
Mefharet başını yukan aldı, aradığı cevabı bulamayınca kızardı. Onun yerine Sa-mim kardeşine sordu:
— Sen söyle: Neden her zaman zelzele olmuyor?
Besim ayağa kalktı ve kutudan bir sigara alıp yaktı:
— Gayet basit, dedi, kendine mahsus şartlan var.
Samim sormaya devam etti:
— Bunun da kendine mahsus şartlan niçin olmasın ?
Oda kapısına doğru yürüyüp geriye dönen Besimin gözleri, zihninde aradığı şeyi yerde bulacakmış gibi, önüne bakıyordu.
Samimin karşısında durdu:
— Olabilir, dedi, fakat zelzele başka. Ondan şüphemiz yok. Olduğu zaman tam oluyor. Fakat her rüya çıkmıyor.
457
— Her zelzele tam olmuyor. Bazen da ancak sismografların kaydedeceği kadar hafif geçiyor. Hem bizim konuştuğumuz bu değil. Her şey, olabilmek İçin, kendine mahsus şartlara muhtaç. Rüya "pr^monition,, lan da niçin böyle olmasın? Tecrübe iradesinden kaçan hâdiseleri inkâr etmek lâzım gelirse, lâ-boratuvarlann emrinde olmıyan birçok tabiat ve cemiyet hâdiselerine de lnanmıyalım. Tarihe inanmıyalum. Çünkü her hâdisesi ancak bir defa olmuştur ve ilinin arzuslyle tekrar edilemez. Pr^monltion hâdiseleri ise bir değil, milyarlarca defa olmuştur. Sen geçen sene, hiç aklından geçirmediğin halde, Şinasiden telgraf alacağını bir gece evvel rüyanda görmedin mi? Sonra Şinastye sordun. Bir gece evvel sana telgraf çekmeyi o da hatırından geçirmlyormuş. Çünkü umum müdürün değiştiğini o da ertesi gün öğrenmiş.
Mefharet de ayağa kalktı ve İki kardeşinin arasına girerek bağırdı:
— Ayol, hangi birini sayayım? Ben Na-clyenin kocasiyle kavga edip Adanadan îs-tanbula kaçtığım rüyamda görmedim mi? Hem de iki ay evvel gördüm. O zaman model kan koca idi onlar. Sonra Nazanın ölü çocuk doğuracağını, sonra...
Samim onun sözünü kesti:
— Pek çok. Yıllanmış münakaşalara dön-miyellm. Besim bu rüyaları da bize farelerin gördürdüğünü söyliyecek.
Besim tekrar kapıya doğru yürüdü, döndü, fakat olduğu yerde durdu:
— Farelerin bizden daha zeki oldukları-458
m zannediyorum, dedi, kann doyurmaktan başka bir şey için zihin yormuyorlar. Bize rüya gördürmekle uğraşıp vakit kaybetmek istemezler. Kendi rüyalarlyle hayatı arasındaki benzerliklere de boş yere mâna vermezler. Meselâ, bu gece rüyasında şu bisküvilerden birini yiyen fare, yarın hayaline kavu4* şursa, bunun arzu İle irade arasındaki normal münasebetten başka bir şey olmadığını hisseder ve bunun Üzerinde düşünmeye lüzum görmez.
Besim hemen kapıdan çıkmak İstediği halde, cesaretle yanaşamadığı bu mevzuda nüktesinin zayıf kaldığını hissettiği için, aradığı zafere doğru gitmek hayaliyle geriye dönüp oturdu.
Samim kardeşinin dünyadaki yeni fikir istikametlerinden uzak yaşadığı için, klâsik şöhretlere daha fazla inanacağını düşünerek Bergson'un meşhur misalini tekrarladı. Harpte bir Fransız subayının kansı, evde, kocasının cephede nasıl vurulduğunu sahnenin birçok teferruatlyle birlikte görmüş. Sonra bu trajik hayal, noktası noktasına doğru çıkmış. Bir mecliste, kadının ağzından bu hikâyeyi dinllyen bir doktor şöyle demiş: “Bir hayal bize yakınlarımızdan birinin öldüğünü haber verirse bu ya doğru veya yanlıştır. Eğer doğru çıkarsa, burada bir tesadüf olup olmadığını anlamak için, buna benzer hâdiselerde doğrularla yanlışların sayılarını mukayese etmek lâzımdır,,. Aynı mecliste bulunup kadını dinllyen Bergson, eğer onun gördüğü hayal, gerçeğin tıpatıp aynı İse, tesadüfün burada hiç bir rolü olamıyacağı mütalftasın-459
dadır. Ezberden bir harp sahnesinin tablosunu yapan ressamın, gerçek bir harp sahnesinde döğüşen askerlerin resimlerini ve tavırlarını tesadüf olarak aynen çizmesine imkân yoktur. Bu kadın da o ressamın durumundadır. Muhayyilesi bir tablo yapmaktadır. Eğer bu, harp sahnesinin aynı ise, mutlak olarak kabul etmek lâzımdır ki, ya kadın o sahneyi evinde otururken görmüş veya gören bir şuurla temas halinde bulunmuştur. İstatistiğin burada ne işi var?
Besimin dudağının ucunda şüphenin ince bir bükülüş haline geldiğini gören Samim daha yeni misalleri hatırlattı:
— Londradakl “Ruhî Araştırmnlar Cemiyeti,, nin İkinci Dünya Harbindeki müşahedelerinden birini anlatayım sana. Biliyorsun ki, 1942 haziranında, Rommel orduları İs-kenderiyeye 100 kilometre yaklaşmışlardı. Tarihlere dikkat et. tngilizlere takviye kıtaları geliyordu. 1 temmuz 1942 de El Alûmeyn savaşları başladı. Ağustosta General Mont-gomery 8 inci ordunun başına getirilmişti. Ekimde büyük İngiliz taarruzu başladı. Kasımdan sonra Rommel orduları darmadağınık bir halde ricate mecbur olmuşlardı ve bu bozgun onların Afrikadan tamamiyle atılma-lariyle neticelendi. Bu ricatten aylarca evvel, yani 30 haziran 1042 de, Ingiliz âlimi Drayton Thomas, medyum Osbome L^onard vasılasiylc babasının ruhundan 28 ve 29 ekim günlerinde ricatin başlıyacağını haber alıyor. Düşün ki tecrübenin yapıldığı tarihlerde henüz 8 inci Ingiliz ordusundan eser yoktur vo 460
askeri şefler bile taarruzun hangi gün bağlıyacağım bilmiyorlardı!
Besim gittikçe zayıfbyan itirazlarından vazgeçmedi ve münakaşa uzadı. Samim fonografın (gramofonun) ilk icat edildiği devirde bunu gören bir doktorun gözlerine bile İnanmadığını ve yanındaki adamın kamından konuştuğunu iddiaya kadar vardığım hatırlatarak:
— işte sen bu doktorsun, dedi.
Besim bağırdı:
— Hah! Bence bir karın gurultusu yüz felsefe dersinden daha büyük bir hakikattir.
Ve bu esprisinin himayesinde odadan çıkarken, içeriye Hasibe girdi ve telâşlı bir sesle, Samime haber verdi:
— Sizi acele, çok acele telefondan istiyorlar.
Samim koştu.
Besim salonda kaldı. Mefharetin gözlerindeki hummalı tecessüs ve endişe, bir müddet Samimin peşine düştükten sonra, kardeşine çevrildi:
— Boşuna İnat ediyorsun Besim. Var bir şey, var, ben de her zaman içimde hissediyorum.
Besimin çekingen bakışları, uzaktan, bisküvi tabağı üezrinde küçük bir tereddütle çırpındıktan sonra Mefharetin gözleriyle karşılaştı.
— No hissediyorsun yahu, abla, senin hissettiklerin hakikat olsaydı, bu ev felâketten felâkete düşerdi. »Aydın çoktan sîzlere ömürdü.
461 (Devamı var)
W TLraMt
TENİ î 8 T A’ n b tr e
Sayfa 8
Bediî FAİK
Afrîkası ntoktonlnrında garip bir Adet var: îhö-, Nr ağacın tcpcMne çıkarıyor, sonra da hep birden ağacı sanıyorlar. Şayet İhtiyar yere düşmezse ne âlâ; düşerse hemen kızartılıp yeniyor!-
Bizim tekaüt kanun um ns hazırlanırken bn yamyam »nanesi gözöniinde tutulmuş mııdur, bilmem ama, tatbikatın böyle tecellî ettiği mutlaktır. Bizde de bir memur ihtiyarlar ihtiyarlamaz, memuriyet ağacı, Bakanlık tarafından derhal ■aliAnır. Memıır efendinin dostlan, arkası, bildiği tanıdığı var da. başka bir dala tutıınabHirse ne âlâ. Tutunamadı mı kendisini hemen oracıkta, baremin bilmem kaçıncı derecesinde kızartır, ylyiverirlz!
Fakat bitmedi. Zıılulara, Hotantolara hâs bu âdet, yal* un tekaütlük mevzuunda değil, son günlerde deruykrasimi-dn ağzından hiç düşmiyen “tensikat,, bahsinde de törelli eder. O mevzuda da. muhtelif işletmelerin, dairelerin, muhtelif servisleri, ağacın tepesine çıkarılıp sallanır; tutunanlar kalır, düşenler de kıtır kıtır yenir.
istemeniz en yakın bir misali kulaklarından yakalıya-rak. huzurunuza çıkarayım: Belediye Meclisimiz. Elektrik idaresi bütçesini ağır bularak, tenkise karar vermiş. Şehir Meclisi üyelerinin bir kısmı, hemen hurunlannı bulutlara doğru kaldırarak, idareyi dolaşırlar. Eh! Bn derece rağbete, bu kadar müşteriye rağmen, zarar eden bir idareyi rasyonel bir İşletme ufuklarına doğru sürüklemeleri, artık en tabii yoldur değil mİ? Hayır no münasebet, bizim yolumuz pek kestirmedir: Derhal o yamyam usulü veçhile ağaç sallanır ve İlk ağızda, istatistik, Hukuk işleri ve Neşriyat servisleri yere düşerler...
şimdi, Hotantonnn, Zıılu’nun. yamyamm ananesi, şaka, lâtife bir tarafa- Artık biraz da kaşları çatık konuşalım. Çünkü bizim memleket maalesef, tasarrufu, birtakım rakam oyunlarından İbaret sayan garip bir zihniyete doğru gittikçe İtilmekte. Ve boylece bir idarenin, bir işletmenin en lüzumlu çarklarını, bu acaip anlayış içinde ya çıkarıyor, yahut işlemez hâle getiriyoruz. Elektrik. Tramvay İdaresi gibi bir işletmede, İstatistik, Hukuk ve Neşriyat servisleri nln kaldırılmasına davranış, başka nasıl tefsir edilir? modern İşletmeciye, her halde yüreğine karşı karşıya gelip, bir idarenin Hukuk
lan bile tebessümle karşılıyacaklardır. Ve nihayet şehrin en yüklü halk hizmetine girişmiş bir işletmede, iki kişilik neşriyat servisini çok gornıek, doğrudan doğruya matbuata kulak tıkanmasını istemekten başka nedir?
Ama Elektrik idaresinde fuzulî adAm, rasyonel çalışma tmkânlannı bnltalıyan aylan sistemler, formaliteler yok mu? Elbette her devlet mu esse sesi gibi orada da vardır. Ve işte Şehir Meclisinin arayıp bulması lâzım gelenler de esasen bunlardır. Ben Belediye Meclisindeki dostlanma tavsiye ederim, temizliğe on dört mayta müteakip, mantar gibi biterek yüksek yevmiyelerle şuraya buraya yerleştirilen Demokratlardan başlasınlar! Göreceklerdir ki. butriin halecan İçinde bıraktıklan bir sürü aileye uzanmadan, bu yoldan dahL yüklü bir tasarruf mümkündür.
Ve size pek garip bir nokta şöyllyeytm mİ? Elektrik idaresi kadrosunda, yüz liradan yu kan maaş alan eleman tam, İdari hizmetlerde kullanılanlan Dahiliye Vekâletine, teknik hizmetlerdekiler ise Bayındırlık Bakanlığına bağlıdırlar ve bunlar üzerinde Belediyenin en ufak bir söz yetkisi yoktur da, topyekûn kadroların kaldınlmasına. servislerin lâğvedilmesine gelince, söz Belediyeye düşüyor!- Bütün yer yüzünü tarayınız, böyle bir ucube görülmüş müdür?
Bir lstati'rtikln lüzumsuzluğunu söyleseler, İnerdL Senede milyonlarca müşteriyle bir siirü firma ile taahhütlere girişen İşlerini boşaltmayı İse, mektep çoenk-
Efes lâyık olduğu şekilde
imar ve tanzim edilecek
İzmir Vadisinin başkanlığında bir heyet, tetkikler yapmak üzere bugün Efes’e gidiyor
İzmir, 13 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Efes’te Hazret! Meryem in mezarının bulunduğu iddia edilen yerdeki
İstanbul, verem merkezi oluyor
Talnnşark devletleri doktor ve hemşireleri ihtisaslarını Istan bul d a yapacaklar Ankara, 13 (T.H.A.) — Birleşmiş Milletler Saflık Teşkilâtının yeni bir kararına göre, Türkiye, yakmşark devletlerini.! tüberküloz merkezi olarak kabul edilmiştir. Bundan sonra şark' milletleri, doktor ve hemşirelerini verem ihtisası için İs-tanbula göndereceklerdir.
İstanbul Üniversitesi Senatosu ve Bakanlar Kurulu kararınca tüberküloz ayrı bir ihtisas şubesi haline getirilerek yeni bir kürsü açılacaktır.
çalışmaları tetkik etmek ve elde edilen yeni deliller hakkında fikir almak üzere varın İzmir Valisinin başkanlığında bir heyet Efes'e gidecektir.
Son günlerde Katolik dünya sının büyük değer verdiği bu yerde heyet tetkiklerde bulunacak ve buranın lâyık olduğu şekilde turizm bakımından ıslahı ve alınması icap eden Acil tedbirler ve yapılması zaruri inşaat hakkında hazırlıyacağı raporu Bakanlığa arzedecektlr.
Ayvalıkta Umum İşçiler Sendikası kuruldu
Ayvalık, 13 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Uzun zamandan beri, işçi kütlelerini İşverene karşı korumak maksa-diyle kurulmak istenilen “işçiler Sendikası”, “Umum işçiler Sendikası” namı altında teşekkül etmiş ve faaliyete geçmiştir.
Dünkü Meclis müzakereleri
Haksız mal iktisap edenler
Sanayi ve ticarette iş teftişi, 5336 kanuna ek kanun tasarılarının ikinci müzakereleri yapılarak kabul
Aral'ın
canlı, çok taallûk et-sual karşı-adına kısa-bir şey dü-
Ankara 13 (A. A.) — Büyük
Millet Meclisi bugün saat on beşte Başkanvekillerinden Kayseri Milletvekili Fikri Apaydının başkanlığında toplanmıştır. Devlet memurlarının maJ boranına tâbi tutulmaları
Çankırı MiTletveklU Kâzım Arar’ın fevkalâde hallerde haksız olarak ma) iktisap edenler hakkmdakl 4237 sayılı kanunun şümulüne giren devlet memur-lannın yeniden mal beyanına tâbi tutulup tutulmıyacagıha ve normal gelirleri üstünde bir hayat yaşayan kimseler hakkında Hükümetin ne düşündüğüne dair olan sorusuna Devlet Bakanı. Başbakan Yardımcısı Samet Ağaoğlu cevap vermiş ve ezcümle şunlan söylemiştir:
“Muhterem arkadaşlar, arkadaşımız Sayın Kâzım suali hakikaten çok içtimai bir mevzua mektedir. Böyle bir sında ben Hükümet ca biz henüz böyle
şünmüyoruz da diyebilirdim. Fa- I kat arkadaşımız bize fırsat verdi, bu mühim İçtimaî mevzu tize rinde Hükümetinizin görüşlerini biraz daha tafsilâtla söylemek imkânını verdi. Evvelâ bu sahada inandığımız, kani olduğumuz bazı prensipler vardır, arkadaşlar, inanıyoruz kİ, tarihin her devrinde ve her cemiyette olduğu gibi, bizde de başta olanlar, bozuldukları zaman memurlar da bozulmuşlardır. Balık baştan kokar (Bravo sesleri). Bu. hakikaten doğru bir sözdür (Bravo sesleri, alkışlar). İnandığımız birinci prensip bu-dur arkadaşlar.
Sonra inandığımız ikinci İçtimai vakıa şudur: |
Bir cemiyetin kanunları ne kadar şiddetli ise o cemiyetin mânevi selâbetlnde o derecede bir bozukluk var demektir. Bu o kadar doğru bir şeydir ki, kanunların şiddetine bakarak bir cemiyetin mânevi şartlarının ne ' olduğunu aşağı yukan isabetle tahmin etmek mümkündür.
Hükümetiniz yakında devletin her çeşit alışverişlerine ait formaliteleri en asgari hadde indiren, salâhiyet ve mesuliyetleri karşı karşıya getiren ve bin-netice salâhiyetlerini mesuliyetleri dahilinde kullanan ve salâ-hlyetlüeri mesuliyetlere İştirak etmek mecburiyetinde bırakan mevzuat getirecektir arkadaşlar (Eravo sesleri, alkışlar).
Memurları mal beyannamesine tâbi tutan kanun tatbik edildi, neden muvaffak olamadı? Bunun birinci sebebi çok malûm, minareyi çalan kılıfını hazırlar. Bunun için muvaffak o-lamamıştır. Fakat bu muvaffak olamayışın yanında çok menfi içtimai bir tesiri olmuştur. 3-5 mürteşi ve mürtekip memurun yanında, bu kanunu tatbik mevkiine koymak suretiyle yüzlerce masum memur vatandaşımız şüphe ve zan altında kalmış bulunmaktadır.”
Soru sahibi, geçmiş İktidar za. manında haksız mal iktisap e-denler üzerinde durmuş, affın dışında bırakılan bu gibilerin cezalandırılmasını İstemiştir.
Tekrar söz alan Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Samet Ağaoğlu,” Kâzım Arar ar-
sayılı
edildi
memurlara
kadarımızın suali mütallik idi. O hususta maruzatta bulundum. Şimdi kendilerinin verdikleri izahatta suallerinden başka bir takım meseleleri ortaya kovmuşlardır. Hakikaten bunlann da özerinde durmak lâzımdır. Bunlan ayrı ayn sual mevzuları halinde tertip ederek tekrar Hükümetten sormalarını rica ederim. Sorsunlar cevap verelim.,, demiştir.
Hâkimler kanunu
Erzurum Milletvekili Enver Kara’nın Hâkimler Kanununun değiştirilip değiştirilmiyeceğlne dair olan sorusu münasebetiyle izahatta bulunan Adalet Bakanı Halil Özyörük, bu kanunun ilk defa tedvininde Adil prensipleri ihtiva ettiğini fakat bilâhare tatbikatta bundan İnhiraf edildiğini ve zaman zaman yapılan tadillerle gayeden bir hayli uzaklaşıldığım kaydettikten sonra Türk hâkiminin şerefi ile mütenasip demokratik esaslara dayanan yeni bir tasarının hazırlanmak ta olduğunu söylemiştir.
Soru sahibi, Bakanın izahatına ve bu mevzuda gösterdiği hassasiyete teşekkür etmiştir. Kanunlaşan tasanlar
Büyük Millet Meclisinin
günkü oturumunda, sanayi ve ticaretto iş teftişi hakkmdakl 81 numaralı milletlerarası çalışma sözleşmesinin onanması hak-kındaki kanun tasarısı ile, yol işleri için benzinden alınacak vergi hakkmdakl 5336 sayılı kanuna ek kanun tasarısının İkinci müzakeresi yapılmış ve bu tasanlar açık oyla kabul edilmiştir.
Belediye Gelirleri Kanununa ek
Erzurum Milletvekili dır Dülger ve üç Belediye Gelirleri 21 tnci maddesine
lenmesine dair kanun teklifi incelenmek üzere maliye ve bütçe komisyonlarına havale edilmiştir.' — * -
bu-
Baha-arkadaşının. Kanununun bir fıkra ek-
İzmir Barosunun yıllık toplantısı
İzmir, 13 (T.H.A.) — İzmir Barosu senelik toplantısını bugün yapmıştır. KongTede Kore şehitleri İçin beş dakikalık bir ihtiram sükûtundan sonra, idare kurulu senelik faaliyet raporu okunmuştur. Bu arada Adalet Sarayı inşası için çalışılması temennisinde bulunulmuş ve İstanbul ve Ankara avukatlarının 0-zerinde ısrarla durdukları A-vukatJık Kanununun 117 nci maddesinin tâdili İçin Adalet Bakanlığına müracAat edilmesi kararlaştırılmıştır.
Müteakiben yapılan Baro başkanlığı seçimini avukat Nuri Fettah Esen kazanmıştır.
I idare heyeti üyelikleri için çimde nisap olmadığından çimler yeniden yapılacaktır.
sese-
Sürfe mücadelesi hazırlıkları
Ankara, 13 (T.H.A.) — Sağlık Bakanlığı. İlkbaharda yapılacak sürfe savaşına alt hazırlıklara şimdiden başlamıştır. Yeniden püskürtme makineleri alınmaktadır. 40 ton mazot İçin 12.400 liralık tahsisat ayrılmıştır.
Köy yolları programı
Ankara, 13 (T.H.A.) — Btltün yurdda köy yollarının yapılması ve tâmiri için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bir program hasırlanmaktadır. İlk olarak nüfusu fazla köylerden İşe başlanacak ve 4 senede 50 bin kilometre yol yapılacaktır.
Veteriner Fakültesinde boykot
Öğrenciler boykota (levanı ederlerse tecziye edilecekleri söyleniyor
Kore muhabirimiz bildiriyor
T
Atom enerjisinin kontrolü
Rnsva, atom bombasının kanun dışı edilmesini resmen talep etti
Flushlng Meadovra, 13 A A. (United Press) Milletlerin, atom enerjisinin milletlerarası kontrole tâbi olması maksadlyle girişmesini kanun dışı Rusya salı etmiştir.
Birleşmiş
rulu umumi içtimamda 105 dakika müddetle konuşan Sovyet Dışişleri Bakanı Vişinskt Sov-yetlerin müteaddit defalar yaptıkları bu teklifi tekrar ileriye sürmüştür.
Birleşmiş
•‘derhal,, tetkiklere ve atom bombasını kılmasını Sovyet günü resmen teklif
Milletler Genel Ku-
Almany anın silâhlanması
Dörtler, bu hususu görüşmek üzere anlaştı
Parts. 13 A.A (Reuter) Fransız Dışişleri Başkanı Rober: Schuman dün Mecliste Fransa, Ingiltere ve Birleşik Amerikanın Sovyet Rusya De Batı Al-manyarun silâhlanması meselesini müzakere etmek hususunda bir anlaşmaya vardıklarını beyan etmiştir.
Sosyalist Bakan Darrfel Ma-yer, partisinin 4 büyükler konferansının toplanmasına kadar Alman ordusunun yeniden teşkili meselesinin tehirine taraf tar olduğunu İfade etmiştir. Schuman, cevabında, üç batılı devletin Moskovaya 4 büyüklerin toplanmasını tasvip eden bir cevabî nota göndermek ü-zere olduklarını bildirmiştir.
Çin delegelerinin sinemada çıkardıkları hâdise
(AFP) — Birleşmiş başt e m ali-
o zaman sinema görmek vaziyeti
istemişler anlatmış-
dolayı siy
Ne^v-York, 13 A.A. Pekin Hükümetinin Milletler nezdindeki cisi ve diğer altı murahhas dün
akşam New-York*ta bir sinema-^ ya gitmek istemişler, fakat gişelerin önü kalabalık olduğundan giriş kapısına giderek kendilerini tanıtmışlar ve diplomat sıfatına istinaden tercihan girmelerine izin verilmesini talep etmişlerdir.
Umumiyetle böyle tmtlyazlar tanıyan sinema, dün gec* kalabalık yüzünden bu teklifi reddetmiştir.
Temsilciler direktörünü ve kendisine lardır.
Direktör. kaİAbahk
le arzularını is’af edemeyeceğini kendilerine bildirmiştir. Fakat temsilciler, o kadar çok gürültü yapmış, öyle fazla ısrar etmişlerdir ki . direktör kendilerine herkes gibi gişelerin önünde kuyruk yapmaları ve biletlerinin bedelini ödemeleri lâzım geldiğini nihayet anlatmaya mecbur olmuştur.
Çin temsilcileri bunun üzerine kuyruk yapmak, bilet bedellerini ödemek suretiyle sinemaya girebilmişlerdir.
Tugayımızın 6 kızıl tümene verdiği ders
Simnimni’deki çarpışmalarda Komünist Çinliler, Türk askerinin değerini pahalıya öğrendiler
24 kasım 1950 dc bütün Birleşmiş Milletler cephesinde baş-lıyan taarruz! harekât iki gün hemen hiçbir düşman mukavemetine rastlanmaksızm plâna göre cereyan etti. 25 kasım 1950 günü ileri unsurlar, akşama doğru bazı düşman kuvvetleriyle karşılaşmışlar, biraz sonra İse kuvvetli bir baskı altında bırakılmışlardır.
25/26 gecesi ve 26 günü düşmanla her tarafta kuvvetli bir temas vuku bulmuş ve düşman taarruz! harekâta başlamıştır. Akşama doğru Tokcan bölgesinde düşman, genişçe bir girme harekâtında muvaffak olmuştu. Bu zamana kadar *‘Ku-nurö’* de piyadesiyle ihtiyatta ve Kojanktong civarında, topçusuyla bizzat muharebe görevinde bulunan Türk Tugayı, aldığı acele bir emirle ve gece yürüyüşiyle 27 kasım 1950 sabahı Slmnimnl Köyünden itibaren kuzeydoğuya doğru muharebe harekâtına başladı. Çok çetin bir arazide ilerliyen Türk Tugayı İleri unsurlariyle ancak akşama doğru zayıf düşman birlikleriyle temasa gelebildi ise de bilâhare emirle geri alındı. Ancak keşif ve İstihkâm takımla-riyle düşmanla teması muhafaza etti. Bu takımlar gece çok üstün düşman kuvvetlerine karşı koymuş bulunuyordu.
28 kasım 1950 günü her tarafta üstün sayıda düşmanla çatışma başladı. Muharebe bugün en hararetli safhasına girmiş bulunuyordu. Bu suretle Türkler yol tıkama ve alıkoyma vazifelerini mükemmelen başarmakta idiler. Kayıplan düşma-nA verdirdiklerine nazaran hemen yok gibiydi.
Bugünün akşamı düşmanla temas kesilerek Ölmnimni Köyü bölgelerinde ordugâha çekildi. Bölgenin emniyeti Px kuvvetleri tarafından alınmıştı.’ 28/29 gecesi tam saat sıfırda Konak lama bölgesinde makinalı tüfek, havan ve bazooka ateşleri baş lamışı, düşman baskın vermiş-
batısındaki Tepeler İşgal olunmuştu, hareketiyle dc İs-edememiştı. An-
tl. BilAharc İki alay kadar ol. duğu tahmin olunan kızıllar, her türlü hileye başvurarak hareket ediyorlardı. Bölge derhal boşaltılmış ve köyün iki kilometre kadar Hattı derhal Düşman bu tedJğln! elde
cak bazı silâh ve araçın tahrip edilerek bırakılması icabctmişti.
29 kasım 1950 günü muharebe bütün şiddet ve hıziyle devam etti. Birkaç defa el değiştiren Simnimnl Köyü ve dolaylan, düşman ölüleriyle dolmuş bulunuyordu. Kuşatmalar derhal durdurulup eritiliyor, taarruza taarruzla mukabele olunuyordu, ileri hatlarda bizzat harekâtı
İspanyaya bir ayda 60 bin turist geldi Madrit, 13 A A (United Press) — Ağustos ayı İçinde ispanyaya gelen veya buradan transit geçen turist adedinin diğer aylara nazaran bir rekor teşkil ettiğini İspanya Turizm Bürosu bildirmektedir. Bu ay içinde ispanyaya 55.759 turist gelmiş ve 39.047 turist transit geçmiştir. Turistler bilhassa Barcelona, Madrit, Granada, Sevil, San Sebastlan, Kordoba ve Malağa’yı ziyaret etmektedirler. İspanyadan en fazla Portekizliler transit geçmektedirler.
-
idare eden General Yazıcjogtu erat ve subayları İçin çok mükemmel bir numune oluyordu. Düşman sayıca çok üstün IdL İlerlemek İstediği istikamet İse Birleşmiş Milletler Kuvvetlerinin imhasına imkân ve zemin hazırlıyordu. Türkler bu istikameti üç gün bilâfasıla tıkamakla, şerefli bir muvaffakiyeti Birleşmiş Milletler adına kazanmış bulunuyordu-
Bugün Türk piyade, topçu ve diğer sınıflarının çarpışmam şayanı takdirdi. Bir seferinde 600 metre genişlik, 250 metre derinliğinde bir düşman topluluğunu yakalayan topçu gözetleyicilere beş dakika gibi bir zamanda birkaç bin kişiyi İmha etmlş-bulunuyordu.
Akşam karanhk basarkea düşmanın baskısı azalmışı, geriden takviye kuvvetleri de gelmiş bulunyordu. Çok şiddeti! muharebeler veren Türkler, artık düşmanla teması keserek geri çekilmişlerdir.
Üç gün bu bölgede cereyan eden muharebeler 1 Tugayın • Kızıl Tümene verdiği dersin bir ifadesi olmuştur. Binlerce düşman İaşeleri arasında ayyıldîzh sembolü hamilen yatan Türk şehitleri. hamasetin evcfbalâsma erişmiş bulunuyorlardı- (Sim-nimni) de Türkler bir zafer kazanmışlardır.
Sun’ı benzin istihsali
Den ver, 13 AA. (Unttezi Press) — Kömür madenleri bürosundan bildirildiğine göre, kömür neftinden elde edilen suni benzin, tabiî benzinden ancak bir galonda üç kuruş daha pahalıya istihsal edilmektedir. Büro, petrol fiyatları aynı şekilde kaldığı takdirde, yakın zamanda kömür neftinden elde edilen benzinin daha ucuza ma-kılabileceğini de ilâve etmektedir.

I

Ankara, 13 (ANKA) — Burs, ders saatleri ve İmtihan meseleleri hakkmdakl istekleri yerine getirilmediği İçin üç günden beri derslere girmeyen Veteriner Fakültesi talebeleri, bugün de kararlarında ısrar etmişlerdir, öğrenciler, dilekleri yerine getirilmedikçe derslere girmeyeceklerini tekrarlamaktadırlar.
Vaziyet hu şekilde devam etliği takdirde, Fakülte idaresinin sayılan 417 yİ bulan talebeler hakkında ceza vereceği söylenmektedir.
Etlmesğnf Askeri Uçak Alanındaki suiistimalin sanıkları Necati, Haşan Kaya, Kadri Karay ve Kemal Tilkl’nln ilk duruşmalarına Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki askerî mahkemede başlanmıştır.
Celsede sanıkların İlk sorguları yapılmış ve hazırlık tahkikatı evrakı okunmuştur.
Yukarıdaki rehinimiz duruşmadan bir enstantaneyi göstermektedir.
İzmir İl Genel Meclis toplantısı
İzmir, 13 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — 17 eylülde seçilmiş olan İzmir tl Genel Meclis ilk toplantısını cuma gürü yapacaktır. Yeni meclisin İlk karar olarak üyelere verilmekle olan huzur haklarını yarıya İndireceği ve bu suretle 15-16 bin liralık bir tasarruf temin edeceği anlaşılmaktadır.
Truman’ın tehdit mektubu satışa çıkarılıyor !
Wasbington, 13 (A.P.) —
Paul Hume’a; kızı Margrit*» tenkid ettiğinden dolayı Başkan Tnıman’ın kendisini dayakla tehdit ettiği mektubu hayır müesseseleri menfaatine satışa çıkarmak istediğini bildirmiştir.
Mektuba daha şimdiden pek yüksek bir fiyat biçilmiştir.
SPOR
mi Ilı
Avus
sona
birin-
Avusturya - Iskoçya millî futbol maçı
Glasgovv, 13 A.A. (Reuter)— Glasgow’da bugün öğleden son ra dondurucu soğuk havada yapılan Avusturya-tskoçya futbol karşılaşması 1-0 turyahların galebesi ile ermiştir.
Oyunun biricik golünü
d devrenin 27 nci dakikasında Avusturya Takımının 9ağAçığı Mclchior atmıştır.
Bu golden sonra Iskoçyalılnr hücuma geçmişlerse de Avus turya kalecisi Zeman’ın fevkalâde oyunu gol atmalarına imkân vermemiştir.
Fransız Millî Takımı Yunanistan/ 1-0 yendi Atina, 13 (YÎRS) — Bugür. burada yapılan milli futbol maçında, Fransız Milli Takımı, Yunanistanı 1-0 yenmiştir.
Gece turnuvası besketbol maçları
Kadıköy Halkevinln tertip et tiği gece turnuvası basketbol maçlarına dün gece Kadıköy Halkevinde devam edilmiş ve İlk karşılaşmada Vefa güzel bir oyundan sonra Altınorduyu 39-24 yenmeye muvaffak olmuştur.
ikinci karşılaşmada da Moda Kültür, Moda Sporu 63-13 mağlûp etmiştir.
H. GÖRGÎT
Ecnebi karikatürü
•'Münaslp miktarda bir komlnform enjeksiyonu, Tborm*l ayağa kaldırmağa kâfi gelecektir."
Türkiye, Yunanistan ve Arap devletleri
|MTN Adana hususî mııhablrl-mitin telefonla bildirdiğine göre, Sıırlyc Başbakanı Nazım El Kutsi, Hükümetimizle konuşmalar yapmak üzere Anka-raya gelmeği düşünmektedir.
Bu haber. Suriye Sefiri E-mlr Adel’ln geçen hafta bizimle yaptığı bir konuşmada belirttiği gibi. Şam Hükümetinin, Arap câmlasını aşan ve bütün Ortaşarkı ve umumiyetle Şarki .Akdeniz havzasını a-lâkndar edecek olan, yeni bir politikanın temellerini atmak İstediğine diğer bir delildir.
Eğer elde ettiğimiz şahsi malûmat doğru ise, Sıırivv Başbakanının çok yakında An-karaya geleceğini Ümit etmemek lâzımdır. Zira, Nazım El Kııtal'nln seyahatine başlamadan evvel, Arap Birliği siyahi toplantısının neticelerini beklemesi çok muhtemeldir. Zira, bu toplantının tarihi 20 aralık olarak tesblt edildiği bilide, sonradan 2 ocak 1951 tarihine tehir edilmiştir. Şu halde .AnkaralIn Türk - Suriye re^nıl konuşmalarının yapılabilmesi İÇİn gelecek senenin başını bok. İçmek icap edecek.
Her ne olursa olsıııı. Suriye Hükümetinin açıkça İlân ettiği yeni politikanın ehemmiyetini küçümsememek lâzımdır. Bu politika nedir? Zannedersek, bcllibaşlı noktalarım su şeklide izah edebiliriz:
Üçüncü bir dünya harbi tehlikesi karşısında Suriye İdarecileri Ortaşarkın İstikbali İle alâkadar bir çok devletler g4bi çok önemli stratejiIc ehemmiyeti olan bu bölgede mıntaka-vl bir emniyet teşkilâtının bulunmamasından endişeye düşmektedirler. Bıı yüzden Arap devletlerine elçiler göndererek. Birliğin son toplantısında karara sarıldığı veçhile mü.şte-
rek bir emniyet paktı vücuda getirmek fikrini, bu devletlere kabul ettirmeğe çalışmaktadır.
Nazım El Kutsi Boy, diğer muhataplarının ve bilhassa >• raklı meslekdaşının görüşlerini bilmiyor değildi: Sadece A-rap devletlerinin İştiraki fle meydana getirilecek bir müdafaa paktının hiç bir mânası olmadığı gibi tatblkına da imkân yoktu.
Son günlerde Kahlredc, Suriye Başbakanının da izah ettiği gibi, bu paktın Türkiye ve Yunanistanı da İçine alması e4-zcnı bir hale gelmiştir. Yahut da. Arap devletlerinin meydana getirecekleri emniyet sistemi İle, halihazırda Türkiye İle Yunanlstanın arasında teessüs etmiş olan tedafüi tertibat rasnı d a. hiç olmazsa teknik bir ''irtibat** temin edilmesine çalışılmalıdır.
Nazım El Kutsi Bey Çama avdet etmiş bulunduğuna göre» öğrenmemizde fayda umulan rnühlm bir nokta daha var td o da şudur: Nazım El KutBİ*nlu teklifleri Bağdad, Amman, Kahire, Riad ve Beyrutta nasıl karşılandı? Arap devletleri» imzalamak İstedikleri emniyet paktının Türkiye ve Yıınanie-tana da **şâmll olmasını” sempati ile karşıladılar mı?
Bu hususta 2 ocaktan evvel malûmat alabilmemiz İmkânsın gibi gözüküyor. Şayet, bu toplantı esnasında. Suriye Başbakanı tarafından ortaya atılan proje üzerinde müşterek bir anlaşmaya varılacak olursa» Nazım El Kutsi Beyin Anka-rayı, sonra da Atinayı ziyaret edeceğinden emin olabiliriz. Bu ziyaret, yukarıda İsmi geçen İki başkent ve dünyanın bütün hür memleketlerinde memnuniyet yaratacaktır.
Selim SABİT

*
Savfo 4
t
K
İSAT
Fındık Tanm
Kooperatifi kongresi
İstanbul Şubesi kapahh^nk, yabancı bir memlekette şube açılacak
Trabzon, 13 (Hususi) — Fin* dik Tarım Satış Kooperatiflerinin Giresunda yıllık toplantısı yapıldığı yazılmış tı. Kongrede bulunan muhabirimiz, bu toplantıda verilen kararlara dair şu malûmatı vermektedir:
Birliğin 1949 - 1950 iş yılında temin ettiği 600.000 lira fiyat farkından Birlik idare ve işletme masraflarının tenzilinden bakiye 247.000 Hra ortak kooperatiflere tevzi edilecektir. Ancak, bu seneki fiyat farkından memurlara ikramiye verilmemesi de kabul edilmiştir.
Müteakip madde olan “îş yılının 30 nisan yerine 31 temmuz olarak değiştirilmesi” teklifi dr kabul edildikten sonra. 1950 - 61 iş yılı bütçe vc kAdroln üzerinde görüşülmüş, Umum Müdür Muavinliğiyle kontrolör kadrolarının kaldırılarak, aylık 400 . lira ücretli bir müfettişlik kadrosu İhdası şeklindeki, her kooperatiften bir delegenin kntıl-masiyle teşkil edilen komisyonun teklifi kabul edilmiştir.
Müstehlik dış pazarlardan şimdilik birisinde bir mümessillik açılması teklifi üzerinde de bir hayli tartışma olmuş ve bazı delegeler bu arada, mümessillik ihdası şöyle dursun. Birliğin | IstAnbul şubesinin rılması İsteğini ileri sürmüşlerdir.
Uygun ve karşı scrdedilmesi suretiyle devam c-den konuşmalardan sonra, İstanbul şubesinin kapatılmasiylc dış pazarlardan şimdilik birinde mümessillik açılması hususunda idare Meclisine yetki verilmiş ve ayrıca İç ve dış piyasalara yapılacak bütün satışların idare meclisinin dıkma bağlanması kabul edilmiştir.
idare Meclisinin rılacak iki üyesi yerine rin seçilmesine geçileceği sırada. Kemal Kefeli ile Ömer Ka-ralbrahimoğlu feragatlerini bildirdiklerinden kur’a çekilmesine lüzum görülmeyerek doğrudan doğruya seçime geçilmiş ve tasnif sonunda, İdare Meclisi asıl üyeliğine Ömer Karaibrahimog-lunun tekrar ve Tayyar Murat-han’ın yeniden, yedek üyeliklere, Yusuf Çelebi ve Mehmet Av-dın’ın, Kontrol Kuruluna da Ö-mer Kulein ile Rikabl Şatırog-lu’nun çoğunlukla seçildikleri anlaşılmıştır.
dahl kaJdı-
mütalâaİM
karar ve tas-
esas
olarak
kur’a
ile ay-yenile-
I z m i r d e pamuk fiyatları
Pamuk, yakında 5 liraya kadar satılacak mı ?
İzmir, 13 (Hususî) — Dün 425 kuruşa kadar düşen pamuk fiyatları bugün evvelâ 430 sonra 432 kuruşa yükseldi. Bu arada bir miktar mal da 435 kuruştan alındı. Fakat piyasanın son günlerdeki istikrarsızlığı karşısında alıcıların da satıcıların da çekingenlikleri bâriz bir şekilde görülüyordu. Bununla beraber dış piyasalardan ve bilhassa Al-manyadan yeni talepler alındığı söylenmektedir. Bir kaç gün evvel 450 kuruş üzerinden 900 ton kadar satış yapan Tarımın bugün 430 kuruştan bir miktar mal topladığı dikkati çekmiştir. Birlik Umum Müdürü de gazetecilerle yaptığı bir konuşmada piyasanın çok sağlam olduğu hususunda ısrar etmiş ve pamuğun bu yıl 5 liraya kadar satılacağı kanaatinde bulunduğunu söylemiştir.
Kupon getirecek okuyucularımıza
Gazetemizin Tahsil Kuponla rlyle, ay başından İtibaren neşretmeye başladığımız (1.000 Saat) kuponlarını kabul etmek, mukabilinde kur’a numaralarını vermek ve sonra da hediyelerini dağıtmak üzere yeni bir büro tenis etmiş bulunmaktayız. Bizi bu karara aevkeden sebep, okuyucularımızdan bize müracaat etmekte olan büyük kitlenin isini süratle görmektir, Bıı maksatla
Galatada, Bankalar Caddesinde, Adalet Hanının 2 nci katında bir daire kuşat edilmiştir
1 Aralıktan itibaren-
Kur’a numarası, kupon ve hediye için okuyucularımız mezkûr adrese müracaat e-deceklcrdir. Yurdun her tarafından gönderilmekte kupon mektuplarının ne de adresin
olan üzeri-
(YENİ İSTANBUL. Bankalar Caddesi, Adalet Hanı kat 2) şeklinde yazılmasını okuyucularımızdan bilhassa rica ederiz.
GÜNÜN MESELESİ
■ -
T E N t İSTANBUL
î*. 4

HABERLER
Amerika Hususî Muhabirimiz G. H. Martin Bildiriyor
Hayat pahalılığının baskısı altında memurlara bir ferahlık vermek lâzımdır
Yazan: Dr. Nilıad SAYAR
verilmiş
Yeni yu bütçesinin nazaran hususiye, ihtiva eden (A) kısma ayrılmış
Hükümet tarafından hazırlanan 1951 yılı bütçe tasarım BÜ-1 yük Millet Meclisine bulunuyor, geçen yıllara
| ti, masrafları cetvelinin iki olmasıdır:
(A) çaj.velinin birinci kısmı yahnin mahiyetinde olmayan masraflara, ikinci kısmı da yatırımlara tahsis edilmek suretiyle, bu sene bütçesinde yeni bir (spesiyallzasyon) şekli tatbik olunmuştur.
Birinci kısmı teşkil eden (Al) cetvelinin masruf yekûnu bir milyar 272 küsur milyon lira, yatırımlara tahsis edilen t A 2) cetvelinin masraf yekûnu da 304 küsur milyon lira olmak üzere, umumi masraflar yekûnu bir milyar 577 milyon liraya yükselmiş bulunuyor. Bu duruma göre 1951 yılı bütçesinin masraf kısmı 1950 ye nazaran yon lira civarında bir arzetmektedir.
Görülüyor kİ, yeni yıl
nin masraf kısmı, önceden yapılan tahminlere ve hükümetin gayretlerine rağmen,. daraltıla-mamış ve hattâ geçen yıl bütçesi masraf yekûnunun aşılmasının önüne geçilememiştir. Yeni bütçede dikkati çeken bir cihet vardır ki, o da yatırımlara tahsis edilen kısmın, geçen yıllar bütçelerine nispetle, daha ge-
90 mll-I'azlalık
bütçesl-
niş tutulmuş olmasıdır. Cumhuriyet devri bütçelerimizde yatının masrafları, umumi masraf yekûnuna nazaran, ortalama % 16,5 nispetinde iken, yeni bütçede bu rrispet % 19.5 a yükseltilmiştir.
Bilindiği üzere, yatırımlar İstihsali, dolayısiyle mili! serveti arttırmak maksadlyie tahsis e-dllen ödeneklerdir. İnşaat, makine ve teçhizat, sermaye teşkili ve kamulaştırma işleri için yapılacak masrafların yıllık tutan hu kısımda toplanmıştır, Tabiatiyle bunların bir kısmı, esasen mevcut olan varlıkların idame, tamir ve bakıın masraflarına, bir kısmı da devlet pat-rimuamna yeni kıymetler ilâvesine tahsis edilecektir. Hakiki yatırım mahiyetinde olan bu son kısma tahsis olunan milyonları bütçenin tafsilâtlı cetvellerinde görmek kabil olacaktır.
Yeni bütçenin gelir kısmı İse, 1 milyar 34 1,5 milyon lira olarak tahmin olunmuştur. Geçen yıla nazaran 21 milyon lira kadar bir varidat fazlası beklenmektedir, Bu vaziyete göre, bütçe açığı 232,5 milyon liraya u-laşmış bulunuyor ki, bu da geçen yıla nazaran 54 milyon liralık bir failalık arzetmektedir
Bütçe açığının, geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Marahall Yarddımı ve İstikrazlar vasıta-siyle karşılanması zarureti hâ-
yatırımlara 304 küçüınscnmiye-ayrıldığından,

Dünya piyasalarındaki fiyat yükseiişleri
Dünya fiyatlarının yükselişi, henüz piyasamızda bâriz bir tesir yapmamıştır
Dış piyasalardan piyasamıza gelen telgraflarda, demir ve çelik ve bunlardan mârnul motörlÜ vasıtalar gibi maddelerin pahalılaştığı anlaşılmaktadır. Son gelen haberlere göre, Ame-rikada otomobil fiyatlarına yüzde 42 nispetinde fiyat zamme-düdiğl bildirilmektedir.
Bundan başka, kalay, kauçuk, jüt mâmullerl gibi maddelerin fiyatları yükselmektedir. Lon-dradan piyasaya gelen bir haberde, bir ton kalayın 1250 ster-llng olduğu anlaşılmaktadır. Bu fiyata kalay sipariş edildiği zaman, kalayın kilosu piyasada 12 liraya satılacağı hesap edilmektedir. Halbuki piyasada kalay sarfiyat mevsimi olmadığı için, kalay piyasası durgun bir çehre arzetmektedir. Tahmis Sokağında toptan külçe kalay fiyatı 950 kuruştur. İşsizlikten dolayı kalaya karşı talep olmadığı için, piyasamızdaki kalay fiyatı, dünya kalay fiyatından daha ucuzdur. Fakat piyasada para darlığı hissedildiği lay fiyatlarının nünde tutarak, la ra da tesadüf
Hindlstandan
lecek çuvalların piyasamıza 260 kuruşa maJolacağı heaap edilmektedir. Halbuki piyasamızda çuval fiyatı 240 kuruştur. Kalayda olduğu gibi piyasamızdaki çuval fiyatının Hindistan piyasasından daha ucuz olduğu neticesine varılmaktadır.
Piyasada levha teneke darlığı da devam etmektedir. Sarfiyat mevsimi olmadığı için, henüz bu darlık biriz bir şekle girmemiştir. İthalâtçılar, dış piyasalardan levha teneke siparişine muvaffak olamamaktadırlar.
Görülüyor ki dünyadaki ham madde darlığı henüz piyasamıza seri bir tesir icra etmemiştir. Yukarıda izahına çalıştığımız gibi, piyasadaki para darlığı, hu çeşit mallardaki sürüm azlığı, bu çeşit malların fiyatlarına tesir icra etmemiştir.
30 OCAK 1951
İKRAMİYE
KEŞİDESİNE İŞTİRAK için
IIİrııINtanm ihracatı artıyor
Amerikalının Birleşmiş Milletler ve Avrupa hakkmdaki fikirleri


için, ileride k*a-düşeceğinl gözö-kalay toplayan-edilmemektedlr. yeni sipariş edi-
gün kaldı
IIESAP AÇTIRMAKTA
ACELE EDİNİZ

sil olmuştur. 1951 bütçesi, milyon lira gibi cek bir miktar
yapıcı bir karakter taşımaktadır. Bununla beraber, geçmiş yıllar bütçelerinden daha fazla açık verdiği görülmektedir. Temenni edelim ki. yeni kıymetler yaratacak hakiki yatırımlara tahsis edilen milyonlarla memleketin iktisadi faaliyetlerinin genişletilmesine matuf hizmetler haşan ile yapılsın, İş hacmi genişlesin, bundan bütün vutan-daşlar fayda görsün. kazanç miktarları ve İştira kabiliyetleri yükselsin; mükelleflerin vergi verine gücü fazlalaşsın, yeni vergiler rıpıvaffakıyetle tatbik edilsin, tahmin edilen mlktann üstünde hazîneye varidat temin edilsin, bunun neticesi olarak da bütçe açığı, yıl sonuna kadar, kendiliğinden bir miktar azalsın, dış ve iç istikrazlarımızı Ödeme güçlükleriyle karşılaşılmasın, memur sınıfının, yıllardan beri beklediği ferahlık ümidi zail olmasın, çalışma gücü, güvenme hissi ve dayanma gayreti azalmasın...
Bütçe tasarısının varidat kısmı bölümleri yayınlanmadığından, Gelir Vergisinin hizmet erbabına tatbik edilip cdilmiye-ceği hakkında şüphe vc tereddüt hâsıl olmuştur* Bu yolda ileri sürülen söylentilerin sıhhat derecesi bilinmemekle beraber, şu ciheti belirtmek isteriz ki, emeğini serbestçe değerlendirme imkânına sahip olmayan memur ve müstahdemlerin, İkinci Dünya Harbi ve onu takip eden senelerde, hayat pahalılığının ağır baskısı altında kaldıkları herkesçe bilinen bir hakikattir. Türlü ıstıraplara göğüs germek mecburiyetinde kalan memur sınıfının, 1951 yılında da eski sisteme göre vergilendirilmesinden doğacak talihsizliğini gidermek için, Büyük Millet Meclisinde gereken tedbirlerin alınacağına muhakkak nazariyle bakılabilir. Faraza gelir Vergisinin, nispetlerde bu yıl için yapılacak geçici bir değişiklikle, memur ve müstahdem aylıkları hakkında da tatbikin-dan vazgeçllmiyebllir.
Bütçe açığını daha fazla gc-nlşletmunek için, memurların sair mükellef zümreleriyle aynı ölçüde vergilendirilmeleri İmkânı bulunamadığı takdirde, aynî yardım usulüne avdet edilebilir.
Devlet ve Belediyeler tarafından işletilen nakil vasıtalarından memurların ücretsiz olarak faydalanmaları gibi bazı (kom-pansasyon) şekillorinin, muvakkaten olsun, tatbiki yo|una gidilebilir.
Vergi adaleti bakımından, her ne şekilde olursa olsun, memur sınıfının hukukunu korumak maksadiyle yapılacak teşebbüsler, hayatını devlet hizmetine vakfedenlerin mâneviyntını yükseltir, güvenme ve çalışma kabiliyetlerini arttırır.
Âmme hizmetlerinin selâmet ve ciddiyetle yapılmasında ve bilhassa Gelir Vergisinin muvaffakiyetle tatbik edilmesinde birinci derecede rolü bulunan memur sınıfının terfihi meselesini Büyük Millet Meclisinin, yeni bütçe vesilesiyle, tekrar ve ehemmiyetle ele alacağım Ümit etmekteyiz.


Yeni Delhi, 13 (Hususî) — Hindlstanın ekim ayı içinde yaptığı İhracat, bu senenin muhtelif aylan içinde yapılan İhracatın en yüksek seviyesini bulmuştur. Hlndls-tanı n ekim ayı zarfınaa yaptığı ihracat 122 milyon dolan bulmuştur. Bu arada, şurası muhakkaktır kİ, Hin-distanın yapmakta olduğu ihracat, bilhassa devalüasyondan sonra süratle yükselmeğe başlamıştır.
Frannadn ziraat makineleri sergİM
Paris, 13 (Husus!) — Parleto Porte de Versallles’dakl sergiler Parkında 1051 yılı şubat ikisinde başlayıp dört marta kadar devam edecek olan bir ziraat makineleri sergisi açılması kararlaştırıl-tır.
Hlııdlçlnîyc malt yardımlar
VVashlngton, 13 (Hususi) — İktisadi İşbirliği İdaresi, güneydoğu devletlerine 4 milyon 769 bin dolar yardımda bulunmayı kararlaştırmıştır. Bu miktarın 939.000 dolan Hlndiçtniye ayrılmış olup, bununla motorlu vasıtalar, makine ve diğer teknik vesait mubayaa edilecektir Milliyetçi Çine ayrılan miktar ise 2.352.000 dolar olup, Çinlilere bu yardımdan buğday verilecektir.
fnglîterede kömür darlığı
* Londra, 13 (Hususî) — Ingiltere Hükümeti bundan bir müddet evvel Amerikadan kömür ithal edeceğini bildirmişti. Bu arada gayet salûhi. yetil bir şahıstan öğrenildiğine göre, tngilterenin bugünkü sistem ve mevcut kömür
arttırması imkânsızdır, yüzden, bu seneki darlığını karşılamak üzere, îngilterenln, kömür İthalini süratlendirilmesi gerekecektir.
vasıtalarla, İstihsalini
Bu kömür
ttalyanııı demiryolu malzemesi ihracatı

Torino, 13 (Husus!) — Fiyat Motor Fabrikaları Yunanistan, Mısır ve İspanyada kullanılmak üzere demiryolu a-rabalan yapmaktadır. Bu a-rabalar, 2 silindiril olup, saatte normal olarak 95 kilometre süratle gitmektedirler. Bunların asgarî süratleri ise saatte 120 kilometredir.
1 z m i r d e çimento rekabeti
İzmir 13 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Muhtelif memleketlerden İthal olunan çimentoların, piyasayı aynı zamanda istilâsı neticesinde meydana gelen rekabet fiyatları 430 kuruşa kadar düşürmüştür. Alâkalılar bu fiyatlarla yapılan satışlardan- zarar edilmekte olduğunu söylemektedirler. Bu yüzden son parti olarak beklenilen 3-4 bin tonluk çimentonun başka şehirlere devredilmesi İmkânları araştırılmaktadır.

Halk, Kore harbinin askerî şefleri alâkadar eden bir ihtisas meselesi olduğuna kanidir
Bazı bu bombadan ehem» bir şeymiş gibi hah Amerika Cumhıırre-öldürücü bir buse İh
Ncw-York, Aralık — Atom bombasının kullanılması hakkında Amerikalıların umumi yetle ne düşündüklerini söylemek son derecede güçtür. Bununla beraber Amerikan efkârı bu bombanın kullanılması ihti mali karşısında bazı müşahitlerin zannettiklerinden daha men fi bir tavır takınmıştır, kimseler miyetslz sctıneklc, isiniçonu
mahkûm ettiğini söylıyecek kadar ileri gitmişlerdir. Her hal de her taraftan yağdırılan prı> testoların atom bombasının kul lanılması ihtimalini son derecede zayıflatmış olduğu söylenebilir.
Aşağıda görülen itirazlardan bazdan bilhassa tipiktir:
Kırk milyon kadar müdavimleri bulnrıan protestan kiliseleri Clcveland'da akdedilen kongre vasıtaslyle atom bombasını kullanmanın yapılmaması lâzım gelen bir hareket olduğunu ılâr. etmişlerdir.
İş adamına göre. Cumhurre-isinin beyanatı dolayısiyle atom bombası etrafında yapılan gürültüler, kapanan bir kapının gürültüsünden daha mühim bir şey değildir. Emin mahfillerde asıl istenmlyen de böyle bir zihniyetin yerleşmesidir.
Askerlerin kanaatine şimdiki şartlar altında
göre, atom bombasını kullanmak san ırka mensup olan bütün milletlerin nefretini Amerika üzerine çek mek demektir Amerikan genel kurmayının idareci mahfillerin de izhar edilen bu kanaat umumiyetle iyi haber alan York Daily Ne\vs
askeri muhabiri Jerrj' rafından sadakatle mektedir.
New-gazetesinln Green ta-aksettiril-

Amerikada husule kislerin iki büyük kısma ayrılması lâzımdır.
Evvela halk tabakalan vardır. Bunlardan Korede oğulları veya babaları olmıyanlar i-çin uzakşark harbi bir efsane bir şeydir. İkinci Dünya eden milyon-asker, har-
gelen a-
gibi
Harbine iştirak larca Amerikalı bin mütehassıslara bırakılması
lâzım olan belli başlı bir ilim olduğu kanaati ile dönmüşler* dir. Bu itibarla orta seviyedeki Amerikan vatandaşı, Kore harbinin, genelkurmayın mütehassıslarını alâkadar eden bir iş olduğu fikrindedir. Atom bombasına karşı duygusu ile, mukadderata boyun eğmek taraftarı olan bir AvrupalInın hislerini andırmaktadır. Bu mesele onun düşüneceği bir şey değildir. Her hangi bir atom bombasının infilâkına mâni olamıyacağnu bi lir.
Beynelmilel vaziyetin inkişa fini takip eden bütün • kültürlü tabakalar büyük bir endişe i-çindedirler. Müşahitler. Amerikalıların hükümetin diplomatik hatalara düştüğünü gördüklerini, fakat bunun AvrupalIların Birleşik Amerikayı müşkül bir zamanda terketmelerl için kâfi bir sebep teşkil etmediği kanaatinde bulunduklarını belirtmektedirler. İyi haber aJan ve
137X11/1950 Çarşamba
KAMBİYO ve ESHAM
İzmir Ticaret Borsası
K&puni!)
Bugün
72,—
430/432
125 427
Adana Ticaret Borsası
Altınlar
Şirket Tahvilleri
4.70
59.—
37.80
Şirket Hisse Senetleri
•••••••••e»
140.—
16.—
140.—
la—
28.75
42.75
ı
100
100
100
100
100
100
100
100
100
8oo Kapanış
21.—
110.30
Akala
Akala vadeli
ölrlnci
ikinci
Birmo.
Hazır _r_ .............
tkinci Akala yağmur
Vcmie ...............
MEMLEKET TİCARET BORSALARI
32.50
37.75
400.—
865/870
• • 14
Demiryolu Demiryolu Demiryolu MÜdnfiLa Müdarrta MUdAfaa Müdafiin
i .. n .. III...
T.C. Zlrnnt Bnnkcun .-
Anadolu D.Y. Tortlp A/B.
* M %60
w ,, MÜmca. Senet
%5
(fc5
' *5 %5 %5
%4
%6
%6
%6
%6
4₺6
%0 %7
%7
%7
%7
%7
%7
%7
%7
%7
%7
2.8.90
42.60
AÇIİIŞ
280.15 0.8ü 64.03
5.60
64.12 50
73.68.40
0.44.128
0.01,876
0.73.90
124.— 3L— 5.— 7.25
72 5
53 —
7.88.—
280.30
O.at
64.03
5 60
54.12.50
73.68.40
0.44.128 0.01.876
9.73.90
Üzüm çekirdeksiz No.V înelr A florlsi No.4 tnelr H «crlfil No. 108 Pamuk Akala Pamuk Akala Pamuk Akala, Pamuk ' eril
Pamuk vag) (rafine) Pamuk çekirdeği ......
vx X n______
uj ...-
1.....
ij ....
1 ....
ıv
Sivaö-Erzurum I H-Vll
1
11 III
I n uı VI.
T.C. Morkez B&nKaeı .....
Türkiye îş Banktı
Türk Ticaret Bankam Arnlan .
H>kl kur
Lira
Bugün Lira
4.62
Sterllrıg ...
Dolar .......
Fr. Franm . İsviçre Fr. , Belçika Fr. tavoç Kr. ... Florin
Liret ........
Drahmi t£aco’KJos ....
Külçe TerH Gr. Külçe Degunna.
Cumhuriyet
XI vtyiıt m
Huınit
Guldon lngliU .....—
Fransız kok M Nupoldon III • t.ıvlcrc ....
1933 Organı ...........
1938 îkramlyoll Milli Müdafaa X
«941 perbiryoiu ıv tÜ1l Demiryolu V
1/2 1949 îkramlvell 1041 Demiryolu Kalkınma Kalkınma Kalkınma 1948 istikram
1948 îtitlkr&z)
1949 İJitlkram M.İİI1 Mlldalua
1934 1034 1941 1041 1041 Milli MIH) MIHI MılH


22 45 19.90 20.10
98.70 95.— 00.65 97.3ü 07 75 07.90 97.63
97.30 07.40 90,60 20 20 21.05 20.10 26.20 20.75 20.57
20.30
20.70 20.00 20.15
Avrupa dostu olan kimseler bile Avrupaya ve Birleşmiş Milletlere karşı hoşnutsuzlukların izhar etmektedirler. Bu mahfil lerde R tutyan in kuvvetli bir donanması olmadığını ve hâdiselerin seyri ne olursa olsun Bir leşik Amerika İçin Sovyet istilâsına moruz kalmak bahis mevzuu olamıyacağına İşaret eylemektedirler. Gerçi bombardıman tehlikesi mevcuttur. Fa kat bu takdirde bile Amerikalılar, bundan düşmanlan kadar zarar görmlyeceklerdlr, Bıı kanaatte olan Amerikalılara göre, AvrupalIlar Amerikaya si-
temlerde bulunmakta haksızdırlar. çünkü nihayet bu memleket şimdiki vaziyete müncer o-lan tehlikeleri kısmen onlar i* çln göze almıştır.
Birleşmiş Milletlere karşı A-merikalılann hisleri henüz biraz karışıktır. Fakat bu teşkilâta karşı da Amerlkada gittikçe artan bir memnuniyetsizlik belirmektedir. Amerikan efkârının bu temayülü, beynelmilel münasebetlerin istikbali bakımından atom tehdidinden daha tehlikelidir. Çünkü Amerika halkı, bu korkunç silâhın kullanılmasına şiddetle muarızdır.
Ingilterede demir
ve çelik kanunu
--------
İşçi Partisi, bütün arzularına rağmen millîleştirme siyasetini
tam mânasiyle tatbik edememiştir
14 eylül 1950 de Avam Kamarasında Millî Müdafaa hakkında yapılan müzakereler esna-sında Teçhizat Nazın Strauss 1949 da kabul edilen Demir ve Çelik Kanununun 1 ocak 1951 de yürürlüğe gireceğini bildirmlşr tir.
Hatırlarda olduğu gibi demir ve çelik endüstrilerinin millileştirilmesi hakkındakl kanun 9 mayıs 1949 da 202 reye karşı 383 reyle kabul edilmişti. Bu kanunun müzakeresi esnasında Muhafazakârlar diğer millileştirme kanunlanna nispetle daha şiddetli itirazlarda bulunmuşlardır. Sonradan 30 haziran 1949 da Lordlar Kamarası bu kanunun bir seneden evvel, yani 1 temmuz 1950 den evvel tatbik edilmemesine karar vermiş ve bu karar 22 reye karşı 89 reyle kabul olunmuştur.
15 kasım 1949 da hükümetin Muhafazakârlar arasında husule gelen bir anlaşma mucibince demir ve çelik kanununun tatbiki 1 ekim 1950 ye bırakılacak ve demir endüstrilerinin devlete intikali ancak 1 ocak 1951 de mümkün olacaktı. Bu uzatma keyfiyeti Avam Kamarası tarafından reye konulmadan ittifakla kabul edildi. Demir ve çelik kanunu (tron and Steel Act) 24 kasım 1949 da yürürlüğe girdi
Fakat bu mühlet sona erdiği zaman Avam Kamarası ve dola-yısiyle İngiliz efkârı tekrar bu mesele ile karşılaştılar. Hakikatte hükümet verdiği kararların tatbikini şubat 1950 umumî seçimlerinden sonraya bırak-mıştı. ı
Bilindiği gribi İngilteredfe demir sanayii oldukça sıkı bir kontrola tâbi bulunmakta idi. Kısa vadeli bir plâna ve uzun vadeli bir plâna tâbi lunan bu sanayiin muayyen defleri vardı. Bundan başka
mir lstihsalâtmın fiyatları tes-blt edilmiş, ithalât ve ihracat
bu-he-de-
MEMLEKET ve DÜNYA BORSA ve PİYASALARI
İstanbul Ticaret Borsası
Satışlar Kîlotu Kurul Kuruş
Buğday Ofisin D. 29.08
H Sert D. M 31.20 32.30
„ Muhlût D. R 31
H Yumuşak D. R 33.10
Arpa D. R 22
Fasulye Horoz Çil R 58
Tombul Çu. R 38
,. Yumuşak Çalı Çu. W 39
Battal Çalı Çu. W 73.20
Mercimek Kırmızı Kil R 31
.. Ye-lll R 35
Susam Çu. R 87.10
Haşhaş tohumu Çu. R 95
Ayçiçeği tohumu D. R 35.20 36
Ceviz iç •e 140 107
Fındık iç Tombul R 319 325
Un 79/81 Rand. 72 Kİ. Çu. R 2683 3860
Kepek 11 12
Beyaz peynir tam yağlı R 176
Kaşar peynir Anadolu yağlı R 270
Fındık yağı Çıplak R 165
Ayçiçeği yağı rafine Çıplak R 144 160
Pamukyağı rafine Çıplak R 130 145
Ketenyağı Türk Tcnekcli R 170 190
Turyağı R 205
Sadeyağ Kars Eritilmiş R 345
w Urfa Eritilmiş R /500
Tiftik Konya duğ Standard R 770
„ İnce Standard R 800
„ Deri Standard R 560
Manda derisi salamura kasap R 150
Keçi kılı kırkım R 350 365
Yapağı Anadolu kırkım •i 360
Tiftik sıra Standard R 700
Tiftik ÇengeUİ W 585
„ Boz Standard MI 490
Kuru yünü R 080
Keçi derisi T.K. Kasap R 225
Koyun derisi T.K. Kasap R 190 220
Tiftik derisi T.K. Knsap R 260 .

YABANCI BORSALAR
New-York Borsası
Dün küakJ kuı
Btığdny (Buş*ll=:SeTit) ...
Sert Kış mahsulü No. 2 275.—
Kırmızı Kış mahsulü No. 2 249.—
Pamuk Mlddllng (I Jbre9İ=Sentı
r.• 111£ «M 41.55
- - 41.64
ma 41.28
Tiftik (Llbresl=Sent) 150.— 135.15
Te kana No. 1 135.15 135.—
Fındık (T4bre«fc=94nt)
Kabuidu yeril ir)
M. «m
Levant iç ithal mah 63.- 59.—
Ek tura İri iç İthal malı 66.- 65.—
Kuru üzüm (Llbreıl — Sent) .....
Thompson çeklrdeksls floçme D V4 U U4
Keten tohumu kBuveli^Dular)
Mlnneapolls 8.85 . 8.®
Hnlııv (Iuibre““Sönf) ■ 142.—

Levha-teneke »100 libre dolar) 7.80 T.30
Londra Borsası
Keten luhumu (Tunu^SlerHng)
Bombay —— 72.08 73.—
— 73.“*
Yer fıstığı Hindistan 79.—
Bradford Piyasası
Tiftik İyi mal • Libresi—Fiyat) —
“ tfıra malı •• — —
Yün Anadolu ** “ • —
” Trakya * ” — —
İskenderiye Borsası
W Pamuk (Kantnn=TaJlnn> a
Aahmounl Kısa uiyafiı F/G. 145.— 142.—
Karnak Uzun elvafll F/G. 140.40 139.—
kontrol altına alınmıştı.
Sonradan îşçi Partisinin içimde bile güçlükler çıkmıştın Times, Obser>’cr, Manchester Guardian gibi bazı İngiliz gazeteleri Attlee Hükümetinin kararın!, takip edilen silâhlanma ve yevmiyelerin tahdidi politikasından şikâyet eden İşçi Partisinin •‘sol,, grupunu memnun etmek İçin alınmış bir tedbir şeklinde göstermişlerdir.
14 nlül karan
Neticede 14 eylül 1950 de Milli Müdafaa mevzuu etrafında Avam Kamarasında yapılan müzakereler esnasında Teçhizat Nazın Strauss, çelik ve demir endüstrilerinin millileştirilmesi hakkmdaki kanunun 1 ocak 1951 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini bildirmiştir. Diğer taraftan hükümet demir ve çelik korporasyonu idare komitesinin âzalannı tâyin etmiştir. Bu komite kanunen evvelâ millileştirme işlerini tanzim ve idare et* mekle mükelleftir.
Millileştirme kanunu 92 İngiliz şirketini alâkadar etmektedir. işletmelerin devlete intikaline alt muamelelerin 300 milyon İngiliz lirasına mal olacağı tahmin edilmektedir.
Bu kararların sebebi hakkında Hükümet tarafından verilen resmi izahatta 9 mayıs 1949 da kanun kabul edildiği zaman ileri sürülen sebepler tekrar edilmektedir: Demir sanayii tngilterenin en mühim endüstrilerinden biridir, Bâriz bir müşterek alâkayı temsil eden bu endüstrinin İktisadî, İçtimaî ve mali sebepler dolayısiyle devlet idaresine geçmesi lâzımdır. Bu sebeplere İşçiler Millî Müdafaanın zaruretlerini ve birinci derecede stratejik bir endüstrinin doğrudan doğruya hükümet tarafın-dan idare edilmesindeki ehemmiyeti ilâve etmişlerdir. Muhalefet
Hükümetin karan derhal şiddetli bir muhalefetle karşılanmıştır. Kanunun tatbik edileceğine dair Strauss yapılan beyanatı
\Vinston Churchill aşağıdaki tev-bih takririni vermiştir:
“Parlâmento, Hükümetin demir sanayiinin millileştirmesi hakkmdaki kanunun bir gerginlik ve tehlike devresi içinde bulunduğumuz halde derhal tat-bikına matuf olan kararını teessüfle karşılar. Bu karar neticesinde iç politika meseleleri ü-zerinde memlekette boş yere bir ikilik husule gelecek ve bu yüzden endüstrimizin Milli Müdafaa programının tatbiki etrafındaki müessir çalışmaları gecikecektir.,»
Bu takrir 20 eylülde Avam Kamarasında şiddetli bir mücadeleyi müteakip 300 reye karşı 306 reyle reddedilmiştir.
Takrir reye konmadan evvel Churchill, demir sanayiinin tekrar üç taraflı bir kontrola tâbi tutulmasına dair Brighton’da akdedilen tşçi birlikleri kongresinde kabul edilen karar suretine lstinad ederek kanaatimce işçi Partisinin sendikaları ile muhalefet arasında bir anlaşma husulünü temin edecek bir teklifte bulunmuş ise de Morisson, işçi Partisi İle işçi Birliklerinin kanunun tatbiki hususunda tn-mamiyle mutabık olduklarını ileri sürerek bu teklifi reddetmiştir.
Bu suretle Ingiliz demir sanayiinin minileştirilmesi İktisadî ve İçtimaî plândan tamamiy-le siyasi plâna geçmiş, hattâ anayasa sahasına intikal etmiştir.
tarafından müteakip

t
14 Aralık 1950
YENİ İSTANBUL
Sayfa 5
TıJkılnuyan Kadın» dan bir sahne
Havacılık âleminde
Albay Perondun uçak siyaseti
Nazi bilginleri, Başkan Peron’a tepkili uçak yapıyorlar
TİYATRO
Shakespeare'in izinde yürüyen Ingiliz müellifi
Ch. Fry, realist tiyatronun devrini ikmal ettiğine
Yeni İngiliz tiyatro müellifi Christopher Fry’ın son eserlerinden “The Lady's not for bur-ning” Londrada, büyük bir muvaffakiyetle 300 defa oynanmıştır. Geçenlerde Londra tiyatRla. nnda Fry* m 4 piyesi aynı zamanda oynuyordu. Tiyatro â-lemi Fryü, Shaw, T.S. Eliot ve hattâ Shakespea.re’Ie bile mukayese etmeğe başlamıştır. Halen Broadvvay’de oynan an Fry*-tn piyesi I Amerikanın da dikkatini çekmiş ve zevkini okşa-mıştır. Şimdi Londra ve Broad-wav tiyatro merkezleri, müel. lifin hayatı ile de alâkadar olmaya başladılar.
Henüz 43 yaşında olan Chris-topher Fry, hayatının 38 senesini sefalet içinde geçirmiştir. Babası rahip olmak isteyen fakir bir mimardı. Kendini İçkiye verip öldü. Dul kalan annesi evini kiraya verdi, çalıştı, didindi, oğlunu iyi bir mektebe yoIlıyabiJdi. Daha küçük yaştan itibaren Fry’ın tiyatroya merakı vardı.
11 yaşında ilk piyesini, 12 yaşında ilk şiirini yazdı; 14 dünde manzum bir piyes yazdı ama bu piyesi hiç oynanm&mıştır. Mektepte ve bilhassa İngilizce derslerinde hiç muvaffak olamadı. Onyedi yaşında iken tahsilden vazgeçip etrafındakilere kendisi bir şeyler öğretmeye kalkıştı. Bir ara tiyatroya girdi. Sonra» halk şarkıları yazan birinin yanında çalıştı ve pek de tutulmayan şarkılar besteledi. Daha sonra piyes yazmaya koyuldu. 1936 da beş parasız iken gazeteci bir kızla evlendi. Tam o sıralarda bir kuzeni öldü ve Fry’a rahatça geçinebilecek bir miktar para bıraktı. Ondan sonra Fry. hakiki tiyatro müellLfliğlne başladı. ikinci Dünya Harbinin başında Oxford Tiyatrosunun direktörü oldu.
bulunuyor
Müellif CIl
Fry
eski şeyleri tarzda tak-zamftn kuru şiir ve hayalle Eserlerinde
romantikleri İle
Herkesin bildiği süsliyerek yeni bir dim ediyor. Uzun kalan sahneyi
tezyin etmektedir. 19 uncu asır Elizabeth devrinin şair ve tiyatro müelliflerinin tesirleri vardır. Fry’ln muasırlarından olan diğer bir tiyatro müellifi, James Bride, "Christoper Fry’ın açtığı yeni bir tiyatro devrine girmek üzereyiz.1* kehanetinde bulunmuştur. Bunun doğru o-lup olmadığını zaman gösterecek.
tkînc! Dünya Harbinde Foc-ke-Wulf uçak lan Almanyada büyük başarılar sağlamıştı. Bu uçakları hazırlayan meşhur Alman profesörü Kurt Tank’ın liderliği altında, genç Alman bilginleri, Arjantin Başkanı Peron emrindeki hava kuvvetleri hesabına, ilk harp sonu tepkili avcı uçağının plftnlannı yaparak bunu tatbikata çıkarmışlardır. Bu, dünyanın en süratli u-ç ağıdır.
1 Ae 33 Pulqul II ismini taşıyan bu uçak saatte 646 mil sü-ratindedlr. Tamamiyle madenden yapılmış, bir kişilik ve 4 tane 20 milimetrelik topla teçhiz edilmiştir. Teferruatı bugün Jane’ln meşhur “Bütün dünya uçakları” ismindeki referans e-serinln 1950-51 nüshasında İfşa edilmiştir.
Hâlen 53 yaşında olan profesör Tank, 1947 de. İşgal altındaki Almanyadan kaçırılmış ve diğer Nazi hava mütehassislan 1-le birlikte Arjantin hizmetinde bir fenni tetkik grrupu başına getirilmiştir.
Şimdi Senor Mathier ismini almış olan Tank, bu Puiqui uçağı plânını idare etmiştir. Profesörün emri altında 6000 işçi çalışmaktadır.
Onun yeni uçağı İngiliz Rolls -Royce müessesesinln Nene tepkili türbini İle İşlemektedir. Bu türbin, Ingiliz Hükümetinin müsaadesiyle Rolls-Royce fabrikası tarafından satılmıştır.
Arjantinlileri tngillzler mİ hazırlıyor!
Harp esnasında Tank, F. W. 100 uçağı plânını resmctmiştlr. Hitler bunu, lngllizlerin meşhur Spitfire uççağına karşılık olarak hazırlattırın ıştır. •
Jane, bu hususta şunları yazmaktadır: “1950 de Arjantin ve Ingiliz hava konseyi arasında varılan bir anlaşmaya göre. (Kı-rallık Hava Kuvvetlerinin 9 subayı. teknik müşavir olarak, Arjantin Havacılık Bakanlığı emrine verilmiştir.”
Hava Bakanlığı sözcüsü bu hususta şunları söylemiştir: “Bunlar Tank’la plân hususunda işbirliği yapacak değil, ancak Arjantin pilotlarını yetiştirmekle meşgul olacaktır.”

Jaen, bu eserinde, Ruslann yeni uçak tipleri hakkında «az bilgi edlnildiğini, fakat onların İki sesten süratli avcı uçağı tipine malik olduklarını yazmıştır.
Bunlardan biri Yak Supcrso-nic uçağıdır. Bu tip uçak, mühendis ve plâncı Yakoviv tarafından, Almanların DFS 346 uçağının geliştirilmesi suretiyle yapılmıştır. DFS, tek satıhlı. yayvan, müteharrik ve kavisli kanatlı, geniş kuyruklu bir uçaktır.
Rus Üstün bombardıman uçağı
Ruslann da kendilerine mahsus Üstün uçar kaleler tipi bombardıman uçaktan vardır. 16 senedir Baş Sovyet uçak mühendis ve plâncısı olan Andrei Tu-polcv, harp esnasında Rusyaya inmiş olan 4 Amerikan B-29 u-çağuıı kopya etmiştir.
Jane’ln havacılık yıllığına göre: "Bu uçağın plânı için Tupo-lev’e kredi verilemezse de„ hazır bir uçağın inşa halindeki e-saslı parçalanna irca edilebilmesi, birinci derecede bir mühendislik başarısıdır. Bu, havacılık tarihinde şüphesiz orijinal bir İştir/’
Eserde. Birleşik Amerikanın, saatte 1000 milden fazla süratle uçmak üzere hazırlanmış Bell X 2 roket uçağından da bahsedilmiştir.
10 senedir İlk defa olarak, Jane’ln sâlnamesinde Fransa, Rusya, Amerika ve tngilterenin inşa etmekte oldukları hava gemilerinden de yeniden bahsedilmiştir. (1).
Bournemoııth’da,
İngiliz uçağı 52 yaşındaki Lord Ventry’nin idare ettiği havacılık heveslileri tarafından yapılmaktadır. Bu 75 beygir kuvvetinde bir bebek kabllisevk u-çaktır. Bu 108 ayak uzunluğunda olup önümüzdeki nisanda iş-liyebllecektir. Gövde ve makine kısmı bitmiştir. Şimdi zarfı hazırlanmak tadır.
Toplayan: K. 8. A.
(1) Jane’s ali the world*s alr-craft İsmindeki sâlnamesl 3 ster-llng, 3 şllLng fiyatla Sampson Low tarafından neşredilmiştir.
A N ---------------------------
Sigorta İşlerinde çalıştırılmak üzere lise tahsilli gençlere İhtiyacımız vardır. Taliplerin Güven Sigorta Sosyetesine yaş vc tahsil derecesi İle referans alınacak muteber kimselerin İsimlerini yazı ile bildirerek müracaatları ilân olunur.
GÜVEN Türk Anonim Sigorta Sosyetesi
I L
1
Elma İhracatçılarına
Bölge Ekonomi ve Ticaret
Müdürlüğünden :
1 — ISlma ihracatının denetlenmesine dair Tüzüğün 13 üncü maddesi gereğince, (ekstra Standard), (birinci nevi Standard) ve (sıramnlı Standard) olarak, 1950 - 1951 mahsul yılında, ihraç olunabilecek elma çeşitlerinin en büyük boylan aşağıda gösterildi#! şekilde tesbit edilmiştir.
Elma çeşitleri , En büyük boy
Daldabîr Elmam 10 cm. kutrunda
Yomra •• 9 *R
Belenin demir W 9 R M
Hüryemez M 9 R R
Şehosman X 9 R R
Kalvü 9 R R
Kömür Çukurunun rum W 8 R R
Gilzbahço M 8 N
Misket FS 8 W 1
Kavak W 8 R R
Karasüt • 8 w R
Paşa *• 8 •t M
Tozpembe w 8 H
Kömür Çukurunun pembe w 8 •• R
Niğde misket H . 7,5 R R
Ekşi misket M • 7.5 M R
Amasya w 7.5 B w
Yıldız 7,5 •• R
Kaba w 7.5 W R
Demir »* 7.5 R R
Laz •• 7,5 R R
Göbek •• 7.5 M R
Safran gf 7 R W
Ingiliz w 7 R R
Elifi! 7 R H
Samut R 7 W R
Yağlı kızıl M 7 W R
A ksinop W T R H
Sinop H T H R
Çaksunlu kırmızı » 7 W R
Sükkeri yerli R 7 R w
Alaca R 6,5 W w
Kızılca R 6.5 R
Göv H 6,5 * R
Çukur M 6.5 R
(17291)
İSTANBUL BELEDİYESİ İLÂNLARI
İmar Müdürlüğünce düzenlenen Üsküdar - Beykoz yolunun Çubukludan Beykoza kadar olan kısmına alt olan 1/500 ölçekli İmar Plânı Genel Meclisinin 13.6.1950 günlü karariyle belde ihtiyaçlarına uygunluğu tasvip edilmiş Bayındırlık Bakanlı#! Yüksek Makamınca da incelenerek onanmış ve İade olunmuştur.
Yapı ve Yollar Kanununun 3 üncü maddesi gere#ince flgt-
lerin bu plânlardan bilgi edinmesi için ŞP Şefliğine müracaat e-
dilmesi ilân olunur. (17196) • tik teminatı Lira Kuruş
Cinai Tahmin flati Lira Kuruş Mlktan Kilo Tutan Lira Kuruş
Pırasa 15 13000 1950 00 )
Ispanak 14 13000 1820 00 )
Lâhana 19 13000 2470 00 ) 811 50
Havuç 22 6000 1320 00 )
Kök kereviz 29 10000 2900 00 )
Helvacı kabağı 18 2000 360 00 )
ut
Müessesesinln 1050
10.820 00
mali yılı sonuna kadar İhtiyacı bulunan yukarıda cins ve miktarı yazılı 6 kalem kışlık sebze açık eksiltme suretiyle satın alınacaktır.
Şartnamesi Divanyolunda Belediye Merkez binasındaki Zabıt ve Muamelât Müdürlüğünden alınacak veya görülecektir.
ihalesi 18 aralık 1950 pazartesi günü saAt 15 te Belediye Merkez binasında Daim! Komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin ilk teminat makbuz veya banka mektubu, 1950 yılı Ticaret Odası vesikasiylc birlikte İhale günü saat 15 te Daimî Komisyonda bulunmaları lâzımdır. ,(16372)
Darülaceze
İstanbul Asliye Mahkemesi İkinci Hukuk Dairesi Yargıçlığından :
E
Bir kötüye mektup
Yazan: Şükrü Y. İnal
fjUYDTJM k! "Kötü” olmuş- duyardım. Beyaz dişlerini rak-■*Bun, anacığım! Pandelinin lıyamıyan ince kırmızı dudak-hanında panayıra gelen elin İannın bir zaman sonra «ar-paralılarına işmar eder, peşine hoş ağızların hoyrat temam takarmışsın. Babamın hısım- İle hırpalanacağı aklıma bile lan bunlan ( yazmadan evvel gelmiyen o günlerde senin de de ben her şeyi biliyordum, beni öpmen için yalvarırdım. Aydan aya gönderdiğin para- Bakmaya doyamadığım klr-yı elime verdikleri zaman bu piklerin iğrenç sürmelere bu-kâğıt parçacıklarının neye mal lanırken bak ben neler hatır-olduğunu düşünmek istedikçe lıyorum.
beynim çatlar gibi olurdu. O Kardeşim ağırlaşınca paha-mektubu okurken çok uzakla- lı ilâçlar getirdiğin akşam bi-n, geçmiş seneleri hatırlar- zimle kalmamış, geceyi başka dım. Bu kötü hâtıralar baba- yerde geçirmiştin. Dilimin u-mın askere gittiği kış başlı- cuna geldikçe beni ateş gibi yor. Kardeşimle birlikte so- yakan o yerin neresi olduğu-ğuktan tirtir titriyerek birbi- nu çok İyi biliyordum. Ana-rimize sarıldığımız o kış ge- çığım, o gece sen dönene ka-celerini hiç unutamam. “Üste- dar hep agladımdı. Sonra karlık de kardeşim zatürricye deşlm öldüğünde kefen parası yabalanınca halimiz ne fena da aynı yerden geldi.
olmuştu. Hiç paramız yoktu Sen dalma mahzun ve sessiz ve sen işsizdin, anacığım ug- dururdum. Uğrumuzda yük-raşıyor, fakat bizi geçlndire- lendlgin günahların azabı göz-cek bir İş bulamıyordun. Bor- lerini yaşlarla doldurur, yor. cumuz artmıştı. Hele bakka- gun döndüğün gecelerin saba-lınki! Hep veresiye alıyorduk, hında seni hıçkırıklara garke-Ekmegimiz bitince gider, ona derdi.
yalvarır, bize yiyecek getirir- Beni kirinden ayrı tutmak i-din. Karnımızı doyurup yat- çin uzak bir mektebe yazdır-tiktan sonra yorganı başıma dığm zaman artık bu yola çeker, o İyi kalpli adarna dua dönmemek üzere girdiğini an-ederdim. Ne bilirim ben, da- lamıştım. Son gün bana ba-ha çocuk sayılırdım. Ama bir karken yüreğinin parçalandı-gün, sen belki hatırlamazsın, gını hissediyor ve biliyordum, beraber gitmiştik. Sen içeri Her şeyi biliyorum dememek girdin; ben vitrindeki eşyaları için dişlerimi sıkıyordum. Ay-seyrediyordum. Bir ara gözüm rılığımız böyle acıklı oldu, içeri ilişti. Bir eliyle bir so- Babamı jandarma iken eşkl-mun uzatan bakkal, öbür eliy- yalar vurunca hayatımızın Aon le de seni sıkıştırmağa uğra- ışıklı yeri de kararmıştı. Bat-şıyordu. Ve sen hayır diyemi- tjğın çukur büsbütün derinle-yordun. Rızkımızın sebebini şiyor demekti... Aylar geçti, öğrenmiştim... O günlerde duyduğum İsyanı
Sen güzeldin anacığım. Uzun hâlâ hatırlarım. Hayata kah-siyah saçların, ince kaşlarının retmiş. Tanrıya küsmüştüm, altında pırıl pırıl yanan kara Şimdi bütün bunlar neye gözlerin vardı. İncecik belin, yaradı diye düşünüyorum. Sen dolgun göğüslerin her erkeği orada herkesin malı bir kötü baştan çıkarmağa yeterdi. Ba- yosma, ben burada gönlü kı-banun eski gömleklerini tâmir nk, gözü yaşlı bir yetim... ederken seni seyreder, ucu ha- Mektubum bitsin anacığım, fif yukarı kalkık burnunu öp- Derdine dert katmağa gönlüm mek için içimde tarifsiz arzular razı değil. Hoşça kal_
Fry, coşkun hislerini İfade e-decek mevzuları güçlükle bulur. Meselâ, “The Lady’s not for bumlng^ 1 yazmak için önce cfltlerle kitap devirmiş, nihayet ufak bir Alman hikâyesinde a-radığını bulmuştur. Piyesi, 8 ay geceli gündüzlü çalışarak ta-mamladL Eserin mevzuu ortaçağda geçmektedir, fakat müellif vakaya modern bir hava vermiştir. Kraliçe Elizabeth devrinin şiir, ahenk, komedi ve lirizm atmosferini yaşatmaktadır. İstihza ve sembolik satırlarla dolu olan manzum eser, bir an bile seyircinin gözünü sahneden ayırtmam ak tadır.
Batı medeniyetinin tiyatrosu bir asra yakın zamandır hep Henrik, lbsen vc August Strind-berg’in İçtimai vicdanı temsil eden psikolojik eserlerinin hâkimiyeti altındaydı. Bu realizmin yetiştirdiği en mükemmel tiyatro müellifi Sha’vv’dur, Bunlar tiyatro sahnelerini konferans kürsüsüne çevirdiler; müellif de ıslâhatçı ve ruhiyatçı kılığına girdi. Hele tiyatro eserlerinde nazım kullanmağa hiç tenezzül etmediler. Halbuki Fry, bütün bu geleneği yıkarak Shakes-pcare gibi manzum eserler yazmağa başladı. Fry. renllzmin düşmanıdır. .Sahnede, şahısların hayatta olduğu gibi hareket e-dip konuşmalarına tahammül e-demfyor. Onun yarattığı şahıslar hakikî İnsanların kopyası değil. hüviyetlerinin mecazi timsalidir. Yani karakterlerin hep. sinde insanlığın bütün vasıflan mevcuttur, fakat İşe hayal ve fantazl de karışmıştır. Fry kendi tuttuğu yol hakkında şöyle diyor: “Ben hayatı herketin, her gün görüp baktığı tarzdan değişik bir şekilde göstermek istiyorum. Köşe başını döndükten sonra hayatın, seyircilerin karşısına şimdiye kadar görülmemiş yepyeni bir mucize olarak çıkmasını temin etmeye çalışıyorum ” Hakikatle F’ry yepyeni bir jey söylemekte d»#'ldlr.
Gttner tZER
Hicrî
İTFAİYE
MefİB-
EZANİ
VAKİT
Rc-
ECZANELER
A-
T R O L A
R
TENİ HE8
UCTÜKADA: Merkca.
TİYATROSU
A F R O O 1 T
Telefon: -10300
2 — Ç0I Şahini (TUrk-
S I N
E M A L A R
R
A
L
Y
0
D
R
A
Pansiyonunda,
(3ün-
Öğrenmek ili ti yarında olduğumuz herşey
4
Kalesi Mınta-
vı-Gc-
Ankara 00 tamir 2222
Izml-
15.20
Lyd-
HEYBELtADA: Heybelladıu ANKARA: Erenköy — Halk Gülhuno,
İstanbul Beyoğlu
Anadolu yakası Ankara İzmir
44008 60530
91
2251
tSKCnAR
1 — Cennetin Anahtarı.
(42562) 1 — Ah Ba
2 -
Ml’AMMEll KARACA TİYATIİOSU Terke* Evleniyor.
(60112) 1 —
2 — Kırallçc
İZMİR: Ege (Bnamnhanc) — AİMiıncıık (Alnancak) — Hilâl (Kcmcraltı) — Asri (Eşrcfpşa) — GOzoly&il (Yalılar).
SUNAR
2 — Vahşi Koşu.
Boyofrlu 44844
İstanbul 24222
Üsküdar 60045 K.kÖy 60872 Karşıyaka 15055
UÇAK - TREN - VAPUR
SIHHİ İMDAT
EMİNÖNÜ: Eminönü. — Bcnna-tıon (KUçükpaznr) — Ali Rıza (Alemdar) — Asadur (Gcdikpa-şa).
BEYOĞLU: Cemal Atnsoy (Merkez) — Limoner (Taksim; — Cihangir (Taksim) — Sağlık (Galata) — Ziya Boyar (Galata) — §ark Merkez (Şişil) — Hııhcıoğlu (HaslcÖy) — Merkez (Kasımpaşa).
FATİH: Üniversite (Scbzadeba-şıl — SalAhnddln Gürgen (Cerrahpaşa) — S&matya (Samatya) — Haseki (Şehremini) — Edlr-n e kapı (Karngümrük) — Haylin Berk (Fener).
EYÜP: Arif Beşer.
BEŞİKTAŞ: S. Recep — Orta-köy — Gıyascddln Dlvanhoglu (Amavutköy) — Mcrkoz (Bebek)
KADIKÖY: Kadıköy — Fonor-yolu — Erenköy — A. Cafer Çağatay (Bostancı) — Ömer Konan (Üsküdar).
ve programlar,— 18 60 Dans mû-1» 30 Th-.ı’rn saati! Sihrin Korle.—
AI.KAZAR ba Kızlar ViHikor Vllderln KöpefrL AR (44394) Johny Bolinda cü hafta).
atlas (40835) Aşk Köprüsü Suare: tepanyol RvvühÜ.
Ef.llAMRA (42236ı 1 — Periler Dünyası. 2 — Zafere Doğru.
GÜREL ı — Bir Yctimenln Romanı (Türkçe). 2 — Gecenin Gözleri.
İNCİ (84695) tvfljlnıa. Yanıyor. İTLE ^1120')) Aylı MuvUvöl,
|cr _ !0 İfi KtStt şehir haberleri. — 19.20 Dnr-va« ve kııartvtlııdon melodiler (pl). — 19.40
Şarkılar (Müzeyyen Sonar). — 20.15 Radyo Gn-zetesl. — 20.30 Piyanist WaHor GiesekinğMon D>*bUHHy*ıHn prchıdUerl (pl). — 20 45 Hukuk
konuşması. — 21.00 ÎHtnnbul Konservatüvan
Türk Musikisi icra Hoyotl konseri. îrtnrc eden: Ali Rıza Şongel “Surddll fnah,,. — 21.40 Küçük Orkosl.radan melodıior. — 22.00 Dinleyici İşlekleri (Türk Musikisi). — 22 30 Tango saati, —
22.15 Haberler. — 23.00 Programlar vo dans mü* >1^1
ÎZMÎR
ATLAS Sokak Kızı Klttv. ELIIAMRA üç Silâhşorlar. LALE 1 — Memnu Mıntnka 2 — Ormanlar Perini.
MELEK 1 — Kanun Harici. 2 — Bu Gece Seninle.
TAN 1 — Memnu Mıntaka. 2 — Ormanlar Perini.
TAYYARE Harman Sonu.
YENİ 1 — Tarzan Maymun dam. 2 — BufalobH Şarkım.
T I Y A
İSTANBUL BELEDİYESİ Şelılr Tiyatroları 20.30 da
DRAM DlUlzlerln Dili TelL: 42107
KOMEDİ KISMI
Çifte Keramet
13 00 Habor-Monclnl-,,la majör,, op, 00 •‘Italyan,,. .. “Leylâklar... — 13.45 ^ar-Altınk). — 14 20 Dana müslğ!
Programlar ve şarkılar (pi). —
Perşembe
VASATI
tSTANBULl
12.57 Açılış ve programlar. — 13.1 Ur. — 13.15 Öglo konseri (pl). Frilx ssohn.. Senfoni ,.la majör,, op. 00 Serj Rnchmnnlnnf kılar (Nevzat (pl). — 14 45 15.00 Kapanış.
İt57 Açılış zifti (plh M,W Ikdüdyf iÇvrnü
R.cv.
4
1370
AR ALIK
19 5 0
Rumi
K.evvel
1
1366
Güneş 7.16 2.35
öftle 12.09 7.28
lkindh 14.29 9.48
Akşam 16.41 12.00
Yatsı 18.20 1.39
İmsâk 5.31 12.50
GELECEK OLAN UÇAKLAR
10.40 îzmirden. — 11.50 Anka-ratJan. — 13.10 Bahkosİrden. — 13.35 E.L.A.L. (İsrail) Lydda. N1 kopyadan. — 14.50 Adana, An-karadan. — 16.10 Diyarbakır, E-lâsağ. Malatya, Anicaradan. — 18.40 S.R. (İuvlçre) Zürich. Cenevre, Atlnadan. — 20.50 S.A.S. (İskandinav) Stockholm, Kopenhag, Müntch’ten.
GİDECEK OLAN UÇAKLAR
8.30 Nlkosya. BeyruU. — 8.30 Ankara, Adannya. — 9.55 B.E.A. (İngiliz) Atina, Roma. Nla, Lon-drnya. — 10,30 İzmir, Ahkaraya — 11.00 Bnlıkvalre. — 12.40 re. — 13.40 Anknrnyn. — E.L.A.L. (İsrail) Nlkoeya, daya. — 21.40 Lyddaya.
GEL ECEK OLAN V A 1’ I R LA R
9.00 Saadet, Ayvalıktan. — 10.00 İstanbul (Akdeniz Ekspresi). — 12 00 Giresun, Karadc-nizden. — 18 0ü Aksu, lakende rundan.
GİDECEK OLAN VAPURLAR
5 İM) Güney su, Karadenlze. — 9.00 Uludağ. Mudahyaya.
GELECEK OLAN TRENLER
8 30 Anknradnn. — 0.15 An kamdan (Eks).
GÎDECBK olan trenler
10.00 Ankara (Motörlü). — 18.10 Ankara Ekspresi. — 22.20 Som-plon Ekspresi (Avrupa).
(Tarifelerin habersiz drgirçmr-lerlndfln dolayı mesuliyet kabul edilmez).
LÂLE (43595) Johny Bellnda (Türkçe).
MELEK (40868) Aşkın Mücîzesl SARAY Yunan Opereti.
SCATFAKK (83143) 1 — Ahret Yolcuları. 2 — Şehzade Azmi.
SÜMER (42851) îvojima Yanıyor.
ŞARK (40380) Adalet Kurbanı. ŞIK (43726) 1 — Kaptan to. 2 — Dehşet Diyarı. TAKSİM (43191) Estergon TAN (80740) 1 — Memnu ka- 2 — Filistin HnrbL
ÜNAL (49306) 1 — Slngoalla
(Türkçe). 2 — Aşk Adası (Ronk-li).
YENt (81137) 1 — Kara Şeytan. 2 — Hnrrow Kumarbazı.
YILDIZ (42^17) Jandark (3 Öncü hafta).
İSTANBUL
ALEMDAR (23863) 1 — Kahraman Yahudi. 2 — Hileli Yol.
AYSU (21917) 1 — Cezayir Esrarı. 2 — SÖnon Hayat
AZAK (23542) 1 — Zaferden üstün. 2 — Cehennem Geçidi. (EMBERLİTA8 (22513- 1 —
Parmaksız Salih. 2 — İstanbul Geceleri.
EMRE 1 — Kimsesizler. 2 — Kara Şevfan.
HALK (21904) 1 — Zaferler Aratanı. 2 — Kumarbazlar Kraliçesi. İSTANBUL (22367) 1 — Haydut Aşkı. 2 — Ormanlar Kiralının İntikamı (Türkçe).
KISMET (26654) 1 — Kahveci
Güzeli. 2 — Krınh Aşk.
MARMARA (23860) 1 — man Yahudi. 2 — Hileli MİLLÎ (22962) 1 — Kan 2 — Knnrnı Arıyorum.
TURAN 1 — Tarzan Maymun Adum. 2 — Tuna Ağlıyor.
YENİ (Bakırköy 16-126) 1 —iki Açıkgöz Tarzan Diyarında. 2 — Robekn.
KADIKÖY
HÂLE (Kadıköy) Zafer Abidesi.
Kriatln.
OPERA (68821) t — Pompelnln
SÜREYYA (60M2)
ANKARA
ANKARA (23234) Aşka Dönüş. BÜYÜK (15432) ÜÇ Silahşorlar. 'CEBECİ (13846) Üç Silahşorlar
PARK (11131) Bırakılan Çocuk. SUS(llOTİ) Bırakılan Çocuk. SÜMEK 1 — Haydutlara ölüm. 2 — H uf iyeler Kıralı.
ULUS (22204) Benden Kaçamazsın.
YENİ (14040) Balalayka. GAR GAZİNOSU Brynans rilriL
ANKARA PALAS Favlynna yana Atraksiyon Orkestrası, za Şeydi İdaresinde.
SÜREYYA PAVİYONÜ İspanyol Orkestrası.
K(?Ç( K Melekler ve Şeytanlar BÜYÜK Hile ve SevgL
Kahra-Yol.
DA vaat,
1 — întermezzo. Son Günleri.
1 — Devler Ateşi. 2 — Deli Gönül.
YELDEGlRMF.Nl 1 — Atom Fo-dalicrL çe).
949/64
Devlet Denizyolları ve Limanlan İşletme Genel Müdürlüğü tarafından Abdülâziz Rıza Kay-lan ve Mustafa Cokay ve Hacer Ergün ve Hikmet Gökmenoğiu aleyhlerine açılan dâva sonunda: Dâvacı müessese hesabına Avrupada tahsilden mütevellit maa ceza 16621 lira 33 kuruşun Abdülâziz Rıza Kaylandan tahsiline ve diğer dâvâlıların kefaletnameleri gereğince 7.500 lira miktarına kadar bu borçtan mesul tutulmalarına mütedair mahkemeden verilen 13.5.1949 tarin ve 213 karar sayılı hükmün görev bakımından bozulması yolunda Yargıtay 4 üncü Hukuk Dairesinden sâdır olan 29.4.1050 tarih ve 1202/2637 sayılı İlâm nüshaları dâvâlılardan Cağalog-lu Nuruosmaniye 32/3 numarada Mustafa Cökay ve Sultanahmet Akbıyık Karacehcnnem İbrahim Sokak 18/1 numarada Hacer Ergün ve Cagaloğlu Sel-vilimescit Sokak 18/1 numarada Hikmet Gökmenoğlunun şimdiki İkametgâhları belli olmamasına binaen mahkeme divanhanesine asılmıştır.
Sözü geçen dâvâlıların İşbu i-lân aleyhine yayın gününden 1-tlbaren 20 gün sonra başlamak Üzere 15 gün içinde tashihi karar yoluna başvurabilecekleri ve aksi takdirde mezkûr ilâmın kesinleşmiş olacağı bu ilân ile tebliğ olunur. (17302)
İstanbul Asliye Mahkemesi İkinci Hukuk Dairesi Yargıçlığından :
950/231
Devlet Denizyolları ve Limanları İşletme Genel Müdürlüğü tarafından Ingilterede tahsilden mütevellit 11802 lira 94 kuruşun dâvâlı İstanbul Çarşıkapı Ge-dikpaşa Akınbark Apartmanı 3 numarada ikamet eden Celâl Akın İle kefili aynı yerde Cemal Akından tahsiline mütedair açılan dâvanın görev bakımından reddi yolunda mahkemeden verilen 22.9.1950 tarih ve 262 karar sayılı ilâm nüshaları dâvâlıların şimdiki ikametgâhları belli olmadığından mahkeme divanhanesine asılmıştır.
Dâvâlıların mezkûr jlftm’aley-hlne yayın gününden itibaren 20 gün sonra başlamak üzere 15 gün içinde temyiz yoluna başvurabilecekleri ve aksi takdirde karann kesinleşmiş olacağı hu Uy oluuuı. ii73Qûx
Galvanizli ve Dökme Boru ALINACAK
İzmir Belediyesi Eshot İdaresi
Umum Müdürlüğünden :
idaremizde mevcut fennî şartnamesi gereğince muhtelif ob’at ve tulde galvanizli, maleabl ve dökme boru satın alınacaktır.
isteklilerin en geç 25.12.1950 pazartesi saat 18 e kadar teklif göndermeleri. (16929)
Gayrimenkul Satış İlânı
İstanbul ikinci İcra Memurluğundan:
949-5064
Bir borca mukabil merhun Yeşilköy Şenlik mahallesi Florya Çiftliğinde kâin 30 ada 10 parsel numaralı 1730 metre murabba miktarında şarkan 11, cenuben 8.9 parseller, şimalen garben yol İle mahdut ve tamamı 17300 lira muhammen kıymetinde tarla ile Yeşilköy Şenlik Mahallesi Florya Çiftliğinde kâin 25 ada 11 parsel numaralı 2000 metre murabba miktarında şarkan 12, garben 10, cenuben 5 parsel, şimalen yol İle mahdut 20,000 lira muhammen kıymetinde tarlanın tamamı açık arttırma usulü ile 15.1.1951 pazartesi günü saat 11 den 12 ye kadar aşağıdaki şartlar dairesinde paraya çevrilecektir.
1 — Şartname herkesin görebilmesi İçin tarihi İlândan itibaren icra dairesinin muayyen mahallinde açıktır ve asılıdır.
2 — Arttırmaya iştirak için muhammen kıymetin % 7.5 nispetinde nakit veya bu değerde banka mektubunun teminat olarak iraesi şarttır.
3 — Gayrlmenkulün açık arttırması 15.1.1951 pazartesi günü saat 11 den 12 ye kadar yapılacak ve tellâl sarahaten 3 defa bağırdıktan sonra en çok arttıranın Üstünde bırakılacaktır. Ancak teklif edilen bedel tahmin olunan*kıymetin % 75 ini geçmediği takdirde en çok arttıranın taahhüdü baki kalmak şartiyle açık arttırma 10 gün (on gün) müddetle uzatılacak ve onuncu güne rastlayan 25.1.1951 perşembe günü aynı saatte İcra edilecek ve yine tellâl tarafından (3) defa bağınldıktan sonra en çok arttıranın üstünde bırakılacaktır.
4 — Satış bedelinin peşinen ödenmesi lâzımdır. Ancak alıcıya yirmi günü geçmefhek Üzere münasip bir mehil verilebilir. Mehlin verilmesi mecburi değil ihtiyarîdir.
5 — Alıcı derhal veya verilen mehil içinde satış bedelini tamamen ödemeye mecburdur. Aksi takdirde İJpüe feshedilecek ve tera İflâs Kanununun 133 üncü maddesi mucibince muamele yapılacaktır.
6 — ipotekli alacaklılarla diğer alâkadarların gayrimenkul üzerindeki haklarını ve hususiyle faiz ve masrafa dair olan İddialarını gazetenin tarihi neşrinden itibaren on beş gün içinde icra dairesine bildirmeleri lâzımdır. Aksi takdirde haklan tapu sicili üe sabit olmadıkça paylaşmadan mahrum kalırlar.
7 — Tellâliye, ihale pulları ve tescil masraftan alıcıya vo diğer vergi borçları borçluya aittir.
8 — Arttırmaya iştirak edenler gayri menkulleri görmüş, şartname, takdirî kıymet raporu ve çapı tetkik etmiş ve münde-recatını harfiyen kabul eylemiş ve lüzumlu malûmatı almış ad ve İtibar olunurlar.
9 — Alıcıların belli gün vc saatte İstanbul ikinci icra Da-
iresinde hazır bulunmalan vc daha fazla malûmat almak isteyenlerin 949/5064 dosya numarası ile her zaman memurluğumuza müracaat edebilecekleri ilân olunur. (17250)
20 KVfi Jeneratörlerimiz Gelmiştir I
1500 Devir 50 Peryot 220/380 Volt. Kendiliğinden Re- I zlstona ayarlı. Galata Rıhtım Caddesi Eski Yolcu Salonu I karşısında Frank Han No: 36. Telefon: 45715. |1
Bir Dahiliye Mütehassısı
VE
Bir Eczacı Alınacak
Gölcük Tersanesi
Genel Müdürlüğünden :
Tersanemiz işçi reviri için röntgen kursu görmüş bir dahiliye mütehassısı ile bir eczacı alınacaktır.
Kendilerine harem kanunu hükümlerine göre 70 lirayı geçmemek üzere veya müktesep haklan olan derece maaşı vorilrc*>k-tir.
Taliplerin Memurin Kanunu hükümleri gereğince belgeleriyle birjiklo Genel Müdürlüğümüze müracaatları. (17û73x



T( AraMt
Sayfa 9
TENİ İSTANBUL
e
VENEDİK
m
ohenkdar kılmak İçin ancak
Cildinizin rengine
Giydiğiniz tuvaletin rengine
CUTEX 2 miktar itıbarlle 2 rrusli fazladır.
TIRNAK CİLASININ zengin renk koleksyo-nundan seçecefllnlz renklerle muvaffak olacaksınız.
Bir C U T E X «İtesi emsalinin 4 «l«oslne bedeldir, çünkü misil dayanır. CUTEX
Neticede CUTEX bütün emsalinden ucuzdur.
b —
son model
Yeni gelen
Tababeti Cihazlarımızın
ve
TEKEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLÂNLARI
tıbbi
Nakliye l$i Yaptırılacak
yolu fle yapılacak
F
KAPLICA SATILACAK
yapılan
b
i
TARLAN
Seyhan
Ticaret
ve Satım müesse-Bursadaki müea-
DİŞ MACUNU
DIŞ ETLERİ KANAMASINI KESER. 01$ ETLERİNİN ÇEKİLMESİNİ ÖNLER DİŞLERİNİZİ TEMİZLİ» Vt PARLATIR.
Asistan Doktor Aranıyor
Hâlen açık bulunan ve yakında açılacak olan asistanlıklarımıza talip bulunanların Erenköy Sanatoryumu Başhekimliği İstanbul adresine müracaatları p.7299 £
M
i
k

’Mr
İs

KIYMETLİ SANATKARLARI TARAFINDAN YAPILMIŞ OLAN YÜKSEK KALİTELİ MEŞHUR
MURANO
AVİZELERİ, APLİKLERİ Vi MASA LAMBALARI GELMİŞTİR.
ESMr1
_
CHIRANA ve TESL
Marka Tıbbî ve Diş
GALATA, RIHTIM CADDESİ, TAHtR HAN altındaki yeni mağazamızda teşhir ve satışına başladığımızı SAYIN DOKTORLARIMIZA arzederiz.
i
ÖKSÜRÜĞÜ ve BRONŞITİkESER
Eminönü 4 üncü Sulh Hukuk Yargıçlığından : 950/800
Borçlu Nafi Çaproğlu tarafından alacaklı Ankara Caddesi 99 numarada ikamet eden Ali Yas-tımanA 12.8.1950 tarihinde tanzim olunan 1000 liralık bononun zayi edildiğinden bahisle vaki müracaat üzerine Ticaret Kanununun 638 İnci maddesine tevfikan resmi ve gayri resmî İki gazete ile ve üç gün devam etmek üzere ve son ilân tarihinden itibaren 45 gün içinde zayi bonoyu bulan tarafından mahkemeye ibraz olunmasına, ibraz edilmediği takdirde senedin iptaline karar verileceği tebliğ yerine kaLm olmak üzere İlân olunur. (17102)
Mevsime ve gidilecek yer ve zamana
(----------~7.-----------
Hediyeleriniz için Bulunmaz Fırsat
Viyana mamulatı çift pırlanta yüzük, pırlantalı saat, yakutlu pırlanta yüzük ile bilezik, pırlantalı İnci yüzük, pırlantalı altın kadın tabakası satılıyor. 8-10,5 arasında 80166 telefona
L- ______________________/
Müessesesi sayın müşterilerine bir yenilik olmak üzere 85 Ura çift katlı su geçmez erkek Trençkotlan. 25 lira peşin, 10 Lira ayda vermekle sizi bir pardesü Rahibi 'apar. Fırsattan istifade ediniz.
Müessese m i z d ek I
Çeşitleri lütfen okuyunuz
15 sene teminatlı Erkek. Kadın Kol
VALON
Saatleri
VALON
VALON
VALON
gonkln
Cep ve
Duvar saatleri.
Masa saatleri
Kadın Altın Bilezikleri ve Elmaslı saatler.
Her nevi mücevherat Elmaslı dal İğneler. Şövalye yüzükler. Klipsti küpeler. Alafranga yüzükler. Tek ve çift kişilik krom karyola ;
Lüks model radyolar V.S.
Postalla ne karşısı
ADRES : Sirkeci, Yeni
Muhzirbaşı sokak Merkea Han - Kat 1
Telefon: 28014 İstanbul.
DEVLET DEMİRYOLLARI İLÂNLARI
Salmastra Alınacak
Devlet Demiryollan Haydarpaşa Satınalma Komisyonundan :
1 — 300 Kg. dört köşe 10 milimlik salmastra açık eksiltme satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 1950 lira olup muvakkat teminat 146 Hra 25 kuruştur.
3 — Buna ait şartname komisyondan parasız olarak dağıtıl- . maktadır.
4 — Eksiltme 4 ocak 1951 perşembe günü saat 11 de Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma Komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bu-
I lunmalan. (17287)
İle
r UcUtaımeı
üstün malzemeyle ve İtina İle imâl edilmiş olan 4 ameliyeli hesap işleriniz için elzem bir yardımcıdır
hesap makinası.
Kullanışı gayet basil olup başlıca vasıflan şunlardırı Kayıt kontrol tertibatı, tekmil sayaçlarda nakil tertibatı, sağda hareket levyeleri,otomatik istikamet lövyesi,
I
I
I
I
• I
I
TOPLAR
ÇIKARIR
ÇARPAR
BÖLER
Muhtelif Röntgenler (15 (Radyoskopi Metabolizma cihan IHtraviyole Galvanofaradik Sterilizatör Ameliyat masası Ameliyat lâmbası Pnömotoraks
vesair
800 mA.I Radyografi için) Diaterml Enfraruj Elektroşok Termostat Narkoz
Kuvöz Inhalatör cihazlar

BURLA
Galata, Hezaren Caddesi No. 84 • İstanbul • Tel: 40870
Ünit komple Muhtelif fotoyler
Diş röntgenleri Tur Elektrikler vesair diş tababeti cihazları
türkîye genel mümessil! :
MEHMET KAVALA
TAHİR HAN - GALATA
: 49449 Telgraf : Lanıet - tst.
Son Bahar Öksürükleri!
4 .4 (

Sümerbank Bursa Merinos ve Hereke Yünlü ve Halı Dokuma Sanayii Müessesesinden :
BURSA
1 — a) MÜessesemlz îçîn Mudanyayâ gelmiş muhtelif maddelerin BursadakI müessesemlze,
b) Müessesemlzden Sümerbank Hereke, Defterdar, GemlTk, Bakırköy, İzmit Sellüloz müesseseleriyle Alım sesinin İstanbul mağazasına ve bu yerlerden sesemlze,
e) Müessesemlzden Haydarpaşa ve İzmît
nakliyattı Haydarpaşaya ve mütekabilen Haydarpaşaya namımıza gelecek eşyaların Bursadaki müessesemlze nakli İşi yaptırılacaktır.
2 — Buna ait şartname müesscscmlz Ticaret Servisinden «alınabilir.
3 — Talipler şartnameye ekil listelere göre hazırlıyacaklan teklif mektuplarını en geç 22.12.1950 günü saat 12 ye kadar mü-essesemiz Muhaberat Servisine tevdi edecekler ve beşbln liralık muvakkat teminat akçesini veya mektubunu aynı saate kadar müessesemtz veznesine yatırmış olacaklardır. Teklif zarflan aynı gün ve saat 14 te talipler huzurunda açılacaktır.
4 — Müessese anlaşmayı yapıp yapmamakta veya bu işi dilediğine yaptırmakta serbesttir. (17253)
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden:
(1368) tonu Tekirdağ, 99 tonu İstanbul Teşkilâtımızın ambarlarında bulunan kaplıcalar, bulundukları depolarda görülüp haliyle kabul edilmek kaydiyle ve kapalı zarfla teklif alınmak suretiyle toptan satışa çıkarılacaktır.
Kaplıcalara talip olanların teklif mektuplarını, 29,12. 1950 cuma günü saat 15 tc Ofisimiz İdare Meclisi ve taliplerin huzurlyle açılmak Üzere üzere 29.12.1950 cuma günü saat 14 e kadar Genel Müdürlüğümüz Ticaret işleri Müdürlüğüne tevdi etmeleri ve 10 bin liralık muvakkat teminatlarını, nakit banka mektubu veya devlet tahvilâtı olarak Merkez Muhasebe Müdürlüğümüze yatırarak alacakları makbuzları tekliflerine eklemeleri lâzımdır.
Bu satışa ait şartlaşma İstanbul, İzmir ve Bölge Müdürlüklerimizle Genel Müdürlüğümüzün İşleri Müdürlüğünden bedelsiz alınabilir.
Ofis, 2490 sayılı kanuna tâbi olmadığından,
teklifler müsait görülmediği takdirde ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (17207)
6
Bu mevsimde öksürük ve bronşitin önünü almalısınız, zira kışa kalan göğüs nezleleri en vahim neticeleri doğurabilir.
Öksürük ve bronşiti derhal geçirir Temiz • Sıhhî • Ucuz
ELBİSE vePALTO DİKTİRİLECEK
.4 i
5 t it
k
• I
0
P. T. T. Meslek Okulu
Müdürlüğünden :
1 — Okulumuz öğrencileri İçin 150 takım elbise ile 93 palto dikimi kumaş ve astarı idareden verilmek ve diğer bütün malzeme müteahhide ait olmak üzere açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedel 3112 lira 50 kuruş olup geçici teminat 233 Hra 44 kuruştur.
3 — istekliler şartnamesini Kumkapıda P.T.T. Meslek Okulu Müdürlüğünde görebilirler.
4 — Eksiltme 25.12.1950 pazartesi günü saat 10 da okulu-
muzda toplanacak olan alım satım komisyonunda yapılacağından isteklilerin bcUi gün ve saatte 2490 sayılı kanun gereğince lüzumlu belgeleri ve teminat makbuzlarlyle komisyonda hazır bulunmaları. (17019)
Bayındırlık Bakanlığı İstanbul Satınalma Komisyonu Başkanlığından:
1 — 4119 Hra muhammen bedelli 1615 kilo muhtelif rina ve renkte mftmul boya ile boya malzemesi açık eksiltme He satın alınacaktır.
2 — İsteklilerin şartnamesini dairede görerek 308.95 liralık geçici teminat makbuzu ve 1950 yılı Ticaret Odası belgeleriyle 15.12.1950 cuma günü saat 15 te Karaköy Perçemli Sokak Cemaat han 1 İnci katla Satınalma Komisyonu Reisliğine gelmeleri.
MENKITj SATIŞ
İLÂNI Kaztıköy İcra Memurluğundan :
850/342
Mahcuz olup bu kerre satılarak paraya çevrilmesine karar verilen bir adet Singcr marka ayaklı dikiş makinesi, bir köşe minderi, yemek masası gibi ev eşyasının birinci açık arttırma ile satışı 18.12.1950 tarihLnde pazartesi günü saat 12 den 13 e kadar Tellikavak Toprak Sokakta yapılacaktır, işbu arttırma mala konulan kıymetin % 75 ini bulmadığı takdirde yine aynı yerde 20.12.1950 tarihinde çarşamba günü saat 11 den 12 ye kadar satılacağından taliplerin mahallinde hazır bulunacak satış memuruna müracaatları lüzumu ilân olunur. (17269)
Satın Alma Komisyonu Başkanlığından:
1 — Mevcut şartnamesine göre safi (13) ton Oksit Dözenk (Çinko Oksit) pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 29.12.1950 cuma günü saat 10 da Kabataş Genel Müdürlük Satınalma Komisyonunda* yapılacaktır.
3 — Şartnamesi her gün sözü geçen komisyonda görülebilir
4 — isteklilerin belirli gUn ve saatte (1465) Hralık ilk güvenme parasına ait makbuzları vesair kanuni vesaikle birlikte mezkûr komisyona müracaatları İlân olunur.
5 — idare kısmen veys. tamamen İhale edip etmemekte veya kısım kısım, ayn avn taliplere ihale etmekte serbesttir. (17289)
MENKUL SATIŞ İLANI İstanbul İkinci İcra Memurluğundan : 950/2021
Haclzü ve 1900 lira kıymetli muhtelif cins yazı makinesi, çelik dosya dolabı, kütüphane vesair yazıhane eşyasının açık arttırma suretiyle satışına karar verilmiştir.
îlk arttırması 21.12.1,950 perşembe günü saat 11 den 12 ye kadar % 75 ini bulmadığı takdirde ikinci arttırması 25.12.1950 pazartesi aynı yerde ve aynı saatte yapılacağından talip olanların satış mahalli olan Beyoğlu Asmalımesçit Minare sokak 13 No.lu AH Nusret Pulhan Matbaasında hazır bulunacak olan satış memurumuza müracaatları ilân olunur. (17259)
Satın Alma Komisyonu Başkanlığından:
1 — Mevcut şartnamesine göre 1.1.1951 tarihinden 31.12.1951 tarihine kadar İstanbul BLra Fabrikası tahmil ve tahliye işiesi pazarlığa konmuştur.
2 — Pazarlık 20.12.1950 çarşamba günü saat 10.30 da Kabataş Genel Müdürlük Satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Şartnamesi her gün sözü geçen komisyonda görülebötr.
4 — isteklilerin beUrll gün ve saatte 600 liralık flk güvezm»
parasına alt makbuzları ve hcanimi vesaikiyle birlikte mezkûr komisyona müracaatları İlân olunur. (17032^
Malt Filizi Satılacak
Satın Alma Komisyonu Başkanlığından
İstanbul Asliye Mahkemesi İkinci Hukuk Dairesi Yargıçlığından : 950/230 Devlet Denizyolları ve Limanları İşletme Genel Müdürlüğü tarafından Ingllterede tahsilden mütevellit 10897 lira 26 kuruşun Küçük pazar Hoca Gıya-seddin Mahallesi Abacıçcşme Sokak 7 numarada Osman Zeki Bozkıış İle aynı yerde mukim Baytlar Bozkuş aleyhlerine a-çılan dâvanın görev bakımından reddine mütedair mahkemeden verilen 22.9.1950 ve 271 karar sayılı karan havi olan ilâm nüshaları dâvaların şimdiki ikametgâhtan belli olmadığından mahkeme divanhanesine asılmıştır.
Dâvalılann mezkûr ilâm aleyhine yayın gününden İtibaren 20 gün sonra başlamak üzere 15 gün içinde temyiz yoluna başvurabilecekleri ve aksi takdirde kararın kesinleşeceği bu ilân İle tebliğ olunur. (17301)
1 — Mevcut şartnamesine göre İstanbul Bira Fabrikasında
1.1.1951 tarihinden itibaren 31.12.1951 tarihine kadar bira kampanyasından çıkacağı tahmin olunan 150 ton malt filizi satılacaktır. -
2 — Pazarlık 20.12.1950 çarşamba günü saat 11 de Kabataş Genel Müdürlük Satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Şartnamesi her gün sözü geçen komisyonda ve Filizler İstanbul Bira Fabrikasında görülebilir.
4 — isteklilerin belirli gün ve saatte teklif edecekleri fiyat
üzerinden yatıracakları % 7.5 ilk güvenme parasına alt makbuzları ve kanunî vesaikiyle birlikte mezkûr komisyona müracaatları İlân olunur. (17033)
İstanbul Deniz Komutanlığından : îzmitteki deniz araçlanna 175 lira ücretli Od istim çarkçısı alınacaktır. Ayrıca birer tayin bedeli verilir.
isteklilerin evrakı müsbiteleriyle îzmitteki İkmal merkezi
müdürlüğüne müracaatları. (17074)
İnebolu İlçesi Belediye Başkanlığından:
N T K 7 modeli Volf marka elektrik lokomobili İçin bir adet kuru buhar sür şoförü komple, bir adet emme hava vantilâtöri), üç beygirlik elektrik motöriyle müteharrik, bir adet yüksek tazyikli buhar tevzi piston ve rotu komple olmak üzere bu parçalar teklif alınmak suretiyle satın alınacak veya yaptırılacaktır.
Bunlara alt evsaf şerait ve ölçüler istenildiği zamanda bedelsiz olarak belediyemizden alınabilir.
Bu modele ait parçalar elinde bulunup da vermek veya yapmasını deruhte etmek isteyen müesscselerin on beş gün zarfında gerek şifahen ve gerekse mektupla tekliflerini bildirmeleri lüzumu IUa oAuuua (16768^

Comments (0)