15 Aralık 1950 — Cuma
1 eni İstanbul'un
KUPONU
TAHSİL KUPONU
SİYASİ İKTİSADİ MÜSTAKİL
Yıl 2 — Sayı 380 — 10 kuruş
B*yo£1e - Müellif Caddesi 6 . H Telefon : 44756 . (4757 Santral
13 lerin teklifi Genel Kurulda
Ateş kesilmesini inceliyecek
komisyon dün teşkil edildi
Heyetin bir haftaya kadar "ateş
kes" emri vereceği tahmin ediliyor
Korede ateş keflümeri husufunda Birleşmiş Milletler Siyasî Komitesinde yapılmış olan müzakereleri evvelki gece sahnlıa kartı Radyo Servisimi! vasitaalyle raptederek e bildirmiş ve 13 ler tarafından yapılmış olan teklifin Genel Kıınıla verilmesi hakkmdn 5 muhalife karşı 51 reyle büyük ekseriyet kazanılmış olduğunu ilk gazetemiz haber vermişti. Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna gel mlş olan bu meselenin dün cereyan eden müzakerelerini aşağıdaki haberlerde okuyacak sini*.
Lake Suecesu 14 (YÎRS) — Birleşmiş Milletler asamblesi. bugün Rusya ve peyklerinin şiddetli
Dörtler
â
toplantısı
Truman - Attlee görüşmelerin-■ den sonra bütün dünya basını tam bir tefsir sinirliliği içindedir. Bn ruh gerginliğinin başlıca sebebi, ne Kore’deki durumun bir türlü dağılmayan karanlığıdır, ne de İngiliz Parlâmentosunda bu konu ile ilgili gensorunun. neticeleri mantık «isine büründüren yapılış tara. Herkesi, dünya görüşü ae olursa olsun, yapışkan bir şüphe kemirmektedir. Barışı kurtarmak mümkün olacak mıdır T Kore dâvası nasıl tasfiye edilecektir? Bîr araya gelmetrt düşünülen Dörtler toplantım, şimdiki kararsızlığı ortadan kaldırabilecek midir?
Büyük harp sarsıntılarına şahit olduktan sonra bütün İnsanlığın banşa karşı derin bir hasret duymasını anlamak çok kolaydır. Fakat banş. dünya tarihinin her bölümünde apaçık görüldüğü gibi, yalnız bir tarafın işi değildir. Banşt, en beklenmedik bir zamanda tehlikeye düşüren bir çok sebepler vardır k«: bunlar, sanıldığı gibi, belli-haşlı denenmiş tedbirlerle önlenemezler. Bugünün en başta ge-l( n dâvası da. milletlerarası durumun böyle bir gelişme safhasına girip girmediğini tesbit etmekten ibarettir. Fazla iyimser görünenler, belki ümitlerine a-ş»n bir tesir payını ayırmışlardır. Kendilerini kötümserliğe kaptıranlar da, belki, hesaplarının, İhtimallerinin bir kısmını, bütün genişliği fle gözden geçirmemişlerdir. Onun için her görüş tarzının da eksik ta-
rafları olabilir. Karar vermek güçlüğü bundan Heri gelmektedir. Truman - Attlee görüşmelerinden sonra yayınlanan açıklama, onun için, hiç bir yenilik getirememiştir, diyebiliriz.
Dünya politikasının bugttn-M kararsızlığından, bîr türlü ■oca ermeyen buhranından so-ramJu tek bir memleket varsa, e da SovyetlerdLr. Harp yıllan arralannda güdülen görüşmeler btr tarafa bırakılırsa, Sovyetlerle şimdiye değin yapılmış olan temaslardan, istisnasız, hiç bir netice çıkmamıştır. Bunun sayısız örneklerini gördükten sonra, Dörtler Toplantısına ümitler beslemek ne tür!
Sovyetler, dünya
durumunun gelişmelerini önceden çok iyi heaapladıklan için, bir Dörtler Toplantım teklifi yapmışlardır. Bu teklif ilkönce Paris'te uzun uzadıya incelendikten sonra kabul edilmiş ve çarşamba günü Sovyetiere bildirilmiştir. İngiltere'nin cevabı da bu hafta sonunda verilmiş olacaktır. Sovyetlerin Dörtler Toplantısı konusu üzerindeki teklifi dar çerçeveli bir tekliftir ve Batı Almanyanm silâhsızlandırılmam işiyle ilgilidir. Verilen cevaptan anlaşıldığına göre Fransızlar, bu toplantıda yalnız Batı Almanya meselesinin değil, aynı zamanda bütün pürüzlü dünya politikası meselelerl-nnin de tedırler.
hır arzu Çünkü: dâvasını
Pravda gazetesinde yayınlanan bir açıklama ile olduğu gibi, Mahk'in ağzı İle de Birleşmiş Milletlerce bildirmiştir. Bu toplantıdan SovyetlerÜn beklediği şey. Batı Almanya silâhlanma-mnı önlemek ve bu suretle hem Atlantik Paktı ordusunu, hem de Avrupa ordusunu çok güç bir duruma düşürmektir. Demek oluyor ki; henüz görüşme safhasını bile aşmamış olan Dörtler Toplantısı, gerçekten ürkütücü güçlüklerle güreşmek zorunda kalacaktır. Böyle bir durum ise iyimserliğe fazla bir yer bırakmamaktadır
- M. NERMİ

karşı fazla kadar güç-
politikası
görüşülmesini istemek-Bu arzunun tek taraflı olduğunu söyleyebiliriz Sovyetler, Uzakdoğu nasıl anladıklarını.
Tcftîfl eden: Rabîh Edlh - TÖRE RA N
1.000
1.ÜOO
UM» Saat' 1.000 Saat 1.000 Saa.ı
Pn^taı Kntn*n : 447 . İstanbul Telgraf Adreel î Retln. tsfanbnl
Attlee
bedbin
nKore, yeni bir dünya harbine sebep olabilir,,
Başbakan : “Bazı gayeler için atom üzerinde çalışılıyor” dedi
Ayan dün istifa etti
Yerine
H.Polatkan getirildi
itirazlarına rağmen 5 e knrşı 52 oyla Korede ateş kesilmesini sağlamak üzere İncelemelerde bulunacak üç kişilik bir komisyonun teşkilini kararlaştırmıştır. Komisyon Asamble Başkam Entezam-ın liderliği altında olacak ve diğer iki üyesi de onun tarafından seçilecektir.
Asamble Başkam Nasrulîah Entezam, karar verildikten bir müddet sonra, Kanada delegesi Lester Pearson ile Hind delege-
si Fau’yu kendisine yardımcı tâyin ettiğini açıklamıştır.
Karann alınmasından evvel cereyan etmiş olan müzakerelerde. Sovyet blokuna dahil beş devletin her biri kürsüye gelerek. on üç’lerin teklifini katiyen kabul etmediklerini, zira maksadının Koredeki Amerikan ve İngiliz kuvvetlerine yeni bir taarruz İçin hazırlanma vaktini bağışlamaktan ibaret olduğunu belirtmişlerdir.
Korede ateş kesilmesini sağlamak üzere tetkiklerde bulunacak olan komisyon çalışmalarına derhal başlıya çaktır. Bu hususla ilgili olmak üzere konuşan Nasrullan Entezam, Korede ateş kes emrinin ancak bir hafta sonra verilebileceğini tebarüz ettirmiştir.
Londra, 14 A. A. (United Press) — Bugün Avam Kamarasında verdiği beyanatta Ingiliz Başbakanı Attlee, Kore meselesinde Komünist Çin ile bir anlaşmaya varılmadığı takdirde bir dünya harbinin kaçınılmaz olduğunu söylemiştir.
Koredekl askeri vaziyet üzerinde nispeten nikbin görünen Atttee, çok zayiat verseler bile Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin Korede kalabileceğini ifade etmiş ve fakat vaziyetin pek parlak ğını belirterek şöyle tir:
"Bizlni için İki yol
siyasi olmadı-demlş-
Amerikada fevkalâde hal
Fevkalâde hal ilân edildiği takdirde Truman’a yeni salâhiyetler verilecek
Washlngton, 14
— Başkan Truman’ın liderleri ve bazı hükümet üyeleri ile birlikte yaptığı toplantı neticesi Beyaz Sarayda neşredi len tebliğde, Başkanın, silâhlı kuvvetlerin artmasını mümkün kılmak üzere seferberliği hızlandırmak zaruretini belirttiği bildirilmektedir.
Tebliğde ilâve edildiğine göre, Truman milli fevkalâde hal ilânı keyfiyetinin bu hususta nazarı itibara alınan bir mesele olduğunu tebarüz ettirmektedir.
Birleşik Amerikanın askeri
A.A. (AFP)
Kongre
kudretinin mümkün olduğu kadar süratle artması lehinde tam bir anlaşma müşahede edildiği tebliğde bildirilmekte ve mev cut bazı şahsiyetler fevkalâde ahVal ilânından tevellüt ^edecek tesirleri bütün teferruat tyle incelemeden evvel bu hususta biı fikir ileri sürmekten içtinap et mekle beraber, fevkalâde ahval ilânı lehinde sarih, bir azım gö rüldüğil ilâve olunmaktadır
Amerikada fevkalâde hal Hân edildiği takdirde Truman tarafından tatbik edilecek 17 nokta yı ihtiva eden yetkiler listesini 3 üncü salıİfemizde bulacaksınız
vardır: Birleşmiş Milletler prensipleri çerçevesi dahilinde müzakerelere girişmek veya kaçınılmaz bir harbe sürüklenmek.
Kore meselesi Birleşmiş Milletleri alâkadar eden bir mesele olduğuna göre Birleşmiş Milletlerde bir anlaşmaya varılması lâzımdır.
Korede ateş kesilmesi teklifine yalnız Sovyet Rusya ile peykleri itiraz etmişlerdir. Gafil avlanan bazı masumlar bunun üzerinde biruz düşünseler çok iyi olur.„
İkinci Dünya Harbi esnasında atom araştırmalarında işbirliği yapan Birleşik Amerika, İngiltere ve Kanada, halihazırda "bazı gayeler için,, atom sahasında beraber çalışmaktadırlar.
Atom bombası kullanmadan Birleşik Amerikanın İngiltere tle istişare edeceğini ima edm j
şöyle nihayet vermiştir:
"Uzakşarktaki mühim meşguliyetlerine rağmen Birleşik Amerika. Avrupayı asla unutmuş değildir ve Truman. Atlantik Paktı çerçevesi dahilinde Avrupa orduları başına derhal bir yüksek komutan tâyin edilmesine muvafakat etmiştir.,,
Milliy(‘tçil(»r Frderadyonu Eğilim Bakunının ıhı İştirakiyle brlılr Tlyııtrosn Komedi
kınmında bir toplantı yaparak Kore şehitlerimizi nnmıştır. Resimde Noklnn safra doğru Vali, Milli Eğitim Bakanı Tcvfik ileri re Arif Nihat Asya giirülmelctrdlr. dıinkü toplantının tafsilâtını t nrl sayfamızda İHilııcaksınız.
FAUH R1FKI ATAY
Değerli muharririn sanat, kül-
tür ve edebiyat mevzuundaki ya-
zılarını cumartesi, pazartesi ve
perşembe günleri gazetemizde
okuyacaksınız.
B. Milletler seneye Avrupada toplanıyor
Rusya, bnna da muhalefet etli
İstifa eden Maliye Bakanı Halil
Ayan ve yerine gelen Haşan Fola t kan
Bayındırlığa Samed Ağaoğlu vekâlet edecek
Çalışma Bakanlığına (la Ticaret ve Ekonomi Baltanı vekâleten bakacak
t?:?
Korede yiğitçe çarpışan Türkler taltif edildiler
General
erimize
Y azıcı
guınuş
Bir bölüğümüz İe ”Bronz Yıldız” madalyası aldı
Tuğgeneral Yazıcıyı ve Türk Tuga-15 subay, gedikli ve eri ve bronz yıldız madalya-taltif etmiştir.
Türk Tugayı Karargû-
ile 15 subay ve
madalya verildi
Fhıshing Meadovva 11 (YİRS) — Birleşmiş Milletler asamblesi gelecek senek! toplantıların Avrupada yapılmasını kıırarlnştır-mıştır. Rusya ve peykleri teklifin lehinde, Türkiye, İngiltere ve Dominyonla n aleyhte oy kullanmışlardır. Karar 31 lehte, 11 müstenkif ve 16 aleyhte reyle alınmıştır.
öğrenildiğine göre, gelecek se-neki toplantılar şayet Fransa kabul ederse, Pariste, aksi halde Cenevrede yapılacaktır. Takririn aleyhinde bulunan devletler, Avrupnya nakil İşinin Birleşmiş Milletler bütçesine 1,750,000 dolara mal olacağını ileri sürmüşlerdir.
Tokyo, 14 A.A. (United Press) — 8 inci Amerikan Ordusu karargâhından bildirilmiştir:
8 inci Ordu Kumandam General Walton H. VValker, Türk Tugayının Komutanı Tahsin yından gümüş lariyle
Dün,
hmda yapılan bir merasimde General VV’alker, Tuğgeneral Tahsin Yazıcıya "gümüş yıldız^ madalyasını vermiş ve 27-30 kasım günleri arasında üstün düşman kuvvetlerine karşı kahramanca çarpışan Türk Tugayını tebrik etmiştir.
Üç gün devam eden bn muharebelerde TÜrkler, Çin Komünist tümenine karşı cephelerini görülmemiş bir kahramanlıkla müdafaa etmişler ve çeşitli silâhlarla öldürdükleri komünistlere ilâve olarak, göğüs göğllse çarpışmalarda da 200 komünist süngüden geçirmişlerdir.
Bu merasimde "gilmüş yıldız., la taltif edilen diğer Türk askerleri şunlardır:
Yarbay Salâhaddln Tokay, Binbaşı Faik Tunç, Binbaşı Mithat UluÖnlü, Binbaşı Ahscn Soya, Yüzbaşı Sacit Gürümlü, Başgedikli Ali Aslan, Gedlkllçavuş Salâhaddln Tokbaş, Onbaşı tg-şan Çil, Er mümtaz Akdağ, Er Mustafa Çakıl, Er Hüseyin Yüksel, Er Haşan Yamak, Er Ali Akta.ş, Gedikli Yftkup Günay.
Birinci Piyade Taburunun U-rüncü Bölüğü, 28 kasım Suvon savaşları esnasında gösterdiği büyük muvaffakiyet ve kahramanlık dolayısiyle bronz yıldız madalyası İle taltif edilmiştir.
Ayrıca Birinci Piyade Tabum Dördüncü Bölük Çavuşu Kemal Fırat’a da gösterdiği fevkalâde kahramanlığın mükâfatı "bronz yıldız,, madalyası mlştir.
Cephede sükût
Tokyo. 14 (YİRS) — cephelerimle bugün askeri rum nlsbl btr sükûnet geçmiştir.
Korede yığınak yapmaya devam etmekte olup, müttefik uçakları ı da faaliyetlerini arttırmış bulunmaktadırlar.
Çinliler 38 İnci arz dairesinde durmayacak
Honğkong, 14 A. A. (United Press) — Çin Komünist Radyosu, bugünkü yayınında Başkan Trumtın ile Başbakan Attlo'nln barışa davetini reddetmiş ve Çinlilerin Korede 38 İnci arz dairesinde duracakları yolunda mevcut ümitleri ortadan kaldırmış-I Ur,
olarak veril-
Kore du-İçinde Düşman kuzeybatı
İki Türk eri boş vaktini köye mektup yazmakla geçiriyor.
■ ■■
Churchill atomun Rusyaya
karşı muhafazasını istedi
Muhalefet Lideri, bombanın sulhu tesise yarayan bir koz olarak kabul edilmesi lüzumunu belirtti
Londra 14 A.A. (United Press) — Muhafazakâr Parti Lideri Churchill, bugün Batılı devletlerin dünya buhranının ba-nş yolu ile halli maksadiyle atom bombası istimali imkânının Sovyet Rusyaya karşı bfr silâh olarak muhafazası hususunda ısrar etmiştir.
Avam Kamarasında, dış siya set hakkındaki münakaşalar sırasında verdiği beyanatta Churchill. VVashlngton'da Truman ile yaptığı görüşmeler mevzuunda Attlee’nin verdiği malûmata cevaben kendilerine karşı kullanılmadıkça batının atom bombasının asla kullanılmamasını sürenlerin bu tek olarak vasıflandırmış ve gülümseyerek şunu ilâve etmiştir: "Yani diğer bir ifade ile cansız yere serildiğimiz ana kadar asla ateş etmemeliyiz.
Bu harbi yaklaştıracaktır. Atom bombasının tesirlerinin korkusu hail hazırda yegâne müdafaadır. Bu bombanın kudretidir ki. bize Sovyet Rusya ile barışçı bir hal çaresine ulaşmak yolundaki teşebbüslerde mantıkî bir teklifle karşılaşacağımız Ümidini vermektedir^
Bilâhare Churchill Birleşik Amerikaya veya Birleşmiş MU-
letlere "şerefsizlik ve zillet,, getirecek her türlü siyasetin Çin-le bir harbe sürüklenmekten da. ha büyük bir tehlike teşkil ettiğini belirtmiştir.
Ankara, 14 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Maliye Bakanı Halil Ayan bugün İstifa etmiştir. Bu istifa haberi sürpriz tesiri yapmamış, hattâ siyasi çevrelerde vukuu beklenen** bir hâdisenin tahakkuku şeklinde tefsir edilmiştir.
Başbakan, istifayı müteakip kabine arkadaşları ve Cumhurbaşkanı ile İstişarelerde bulunmuş ve neticede Maliye Bakanlığına, bugüne kadar Çalışma Bakanlığını asaleten, Bayındırlığı da vekâleten ifa etmiş olan Haşan Polatkamn; Çalışma Bakanlığına Ekonomi ve Ticaret Bakanı Zühtü Vclibeşenin; Bayındırlık Bakanlığına da Başbakan Yardımcısı Samet Agaoğlu-nun vekâleten tâyinleri kararlaştırılmış ve keyfiyet yüksek tasdika iktiran etmiştir.
Maliye Bakanının istifasına 1951 senesi bütçesinin hazırlan- ( masındaki m uvaffakly etsizi ik
sebep olmuştur.
Böylelikle Avnl Başman. Nihat Reşat Belger, Fahri Belen ve Halil Ayan’ın istlfasiyle Adnan Menderes Hükümeti 6 aylık çalışma devresinde 4 uzvunu kaybetmiş ve Mı 111 Eğitim, Sağlık, Bayındırlık, Ulaştırma, Maliye ve Çalışma Bakanlıkları olmak üzere 6 Bakanlık makamında değişiklik yapmış bulunmaktadır.
Siyasi mahfiller bugünkü değişikliğin muvakkat olduğuna işaret etmekte ve bugünkü vaziyetin yakın bir gelecekte — bütçenin Meclisten geçmesinden sonra — bir değişikliğe işaret etmektedirler, fillere göre, şimdi yapılan ameliye bir tamirattan ibarettir* Fakat Menderes Hükümeti bu kabil tamiratla ayakta duracak vaziyette değildir. Bilakis esaslı bir bünye değişikliğine muhtaçtır. Serdedilen bu mütalâaya nazaran bugünkü vaziyeti tabii karşılamak lâzımdır. 14 mayan takiben iş başına gelen Adnan Menderes, Meclisteki kıymet va kabiliyetleri tanımak fırsatım bulamadığı İçin kabine âzalan-nı yalnız tanıdıkları arasından seçmek zorunda kalmıştır. Yani Hükümeti teşkil ederken kıymet ve kabiliyeti İkinci derecede birer ölçü olarak gözönünde bulundurabilmiştir. Fakat Meclis üyeleri bugün artık renklerini belli etmiş bulunmaktadırlar. Bütçe çalışmalarından sonra bn renk farkı daha belli bir mahiyet alacağı için Menderes, kabinesini yeniden teşkil etmeyi bir müddet sonraya bırakmayı tercih
Diğer Menderes Bakanlık lik yapmıştır. Bu. belli bir Hükümet programını tatbikle mükellef olan insanların değişmesi demektir. Bu o zaman Başmanın tekabbül ettiği maarif politikasını bugün fik tleri tatbik edecektir, mektir.
kabinede esaslı yol açacağına Bu mah-
etmiştir.
bir mütalaaya göre. Hükümeti 6 ayda 6 sandalyesinde değişik*
Avnl bir Tev-de-
P. T. T. YE İTHAF!
amasını ileri nfini gülünç
KUŞLAR — Şu teller hiç olmazsa blzlere yarıyor U
Sayfa 2
Y E N I İSTANBUL
IS Aralık 1950
■ tetkikler ■
Şehir köşesi
Kumar ve vergi
ŞEHİR HABERLERİ
Ziraî kalkınmada
tahvillerin önemi
Yazan : Prof. Dr. Şeref Nuri İLK İMLEN
TtRAAT Bankası, 12.6.1937 ta-• rihli kanunun 22 ncl maddesinin 4 üncü fıkracım değiştiren. 5389 sayılı kanunun e»4Udarına dayanarak, geçen şubat ayı içerisinde on milyon liralık tahvilât çıkartmış ve bunlun, tasarruf erbabının gösterdiği büyük alâka v© rağbet neticesinde, en kısa bir zamanda satabilmek İmkânını bulmuştur. Tahviller 1 mart 1950 den itibaren borsada kote e-dllmlş ve 6 martta da 20 liralıklar 20.25. 100 liralıklar ise 101.50 Ura kıymet üzerinden muamele görmeye başlamışlardır. Bu defa bankanın yine a>nı kanuni şartlar altında 20 milyon liralık I-klncî tertip tahvillerini bu ayın 15 inden İtibaren piyasaya arzc-deceğinl gazete haberlerinden öğrenmiş bulunmaktayız. Bu haber, zlraatimlzln kalkınma hareketi bakımından memnuniyet verici mahiyettedir. Çünkü bilindiği Üzere, memleketimiz ekonomisinin belkemiği ziraat tir. Zlraatin kalkınması temin edilmedikçe, refah kaynaklarımızın genişletilmeline, yaşanın »evîyeml-zln jdikscltümeslne İmkân yoktur. Nitekim iktidar partisi de programında “Zlraatin milli gelirin en geniş kaynağını teşkil ettiğini ve nüfusumuzun % 80 İnin zlraatte geçindiğine göre, ziraî kalkınmanın memleket kalkınmasının temeli olacağım , kabul etmekle(l) gayretlerimizi ziraat sahasında toplamamıza 1-şaret etmiş bulunmaktadır. Her ne kadar zlraatimlzln millî gelirdeki hissesi çok üstün bir vaziyette İse de, henüz bütün topraklarımızın rasyonel bir şekilde lcıymetlendlrllmediğl de meydandadır. Bunun en mühim sebebi zirai htihmlimlzde randımanı arttıracak, maliyetleri düşürtecek tedbirlerin tam, plânlı ve müstakar şekilde ele alınmamış ©İmasıdır. Muhtelif zamanlarda ve mnhtellf vesilelerle alınmış o-lan tedbirler daha ziyade münferit karakterde olup, ömürleri de bakanların değişmesiyle »ona e-ren tedbirlerdir. Halbuki memleketin iklim ve toprak şartlarının verdiği İmkânlardan en geniş ölçüde faydalanılarak, mahsul çeşitlerinin arttırılma»!, kalite ve kantiteierinln yükseltilmesi, istihsal maliyetlerinin düşürtülme-si ve her çeşit mahsulün korunması hususlarında alınacak tedbirlerin sürekli olması ve aralarında da bir irtibatın kurulmuş bolun ması icap eder. İşte bu tedbirlerden birisi de çiftçiye muhtaç olduğu krediyi sağlamaktır.
Bütün istihsal şubelerinde olduğu gibi, çiftçinin de her za*-man kendi işlerini tamamen öz kapitali ile başarmasına imkân yoktur. Bilhassa memleketimizdeki çiftçilere alt kazancın daima dar ve mahdut kaldığı hesaplanırsa. onun ne nispette bir sermaye terakümü imkânına sahip bulunduğu anlaşılmış olur. Çiftçinin böyle düşük bir malî l^apa-site karşısında ise, işletmesine lâzmo olan pulluk, traktör, mibzer, selektör, kül ti vat ör, orak, çayır ve harman makineleriyle her çeşit ziraat âletlerini ve hay v anları m kendiliğinden kolaylıkla tedarikine imkân bulumlyaca-ğı gibi, topraklarında yapılması gerekil İslâhatı da tahakkuk et-tlrtemez. Bu itibarla memlekette bir iaşe sıkıntısının meydana getirilmemesi, ham maddelerini riraatten alan endüstrinin müşkül bir duruma sokulmaması ve nihayet ihracat imkânlarının da-ratıİmama»ı için zirai mahsullerin de devamlı surette arttırıl-I masına hizmet edecek kredinin çiftçiye en müsait şartlarla temini Lâzım gelir.
Memleketimizde zirai kredi İşi ile uğraşan esas müessese |
| T. C. Ziraat Bankasıdır. 3202 sayılı Ziraat Banka» ı Kanununda “Çiftçinin İşletme sermayesi unsurlarını tamamlamak, ziraî İstihsali verlmlrıullrmek ve İyileştirmek; ziraî İşletmeye sahip kılmak veya bir zirai İşletmeyi genişletecek arazi edindirmek, zirai mahsullerin sürüm ve satışını kolaylaştırmak ve arttırmak” matotatlariyte çiftçiye kredi açılacağı bclirtltmiş Inılunmuktadır. Bıı krediler, borcun Ödenme zamanı bakımından kısa, orta ve uzun vadeli olarak ayrıldıkları görülür. Kısa vadeli kredilerden temin edilen paralar, daha ziyade tohum tedariki, amele gündeliklerinin tesviyesi gibi sene sonunda neticesi alınabilecek mevzulara tahsis olunduğu halde, orta vadeliler Alet ve edevat, hayvan satın alınmasında, uzun va-
I deliler de bina İnşaatında, top-[ rak ve makinelerin satın alınmasında veyahut toprak İslahatında kullanılırlar. Umumiyetle kısa vadeli kredilerin nispeti orta ve uzun vadelilere nazaran daha hâalm bir durumdadır. Ger. çekten Ziraat Bankasının çiftçiye açmış oldıığu zirai kredilere bakılacak olursa. 1947-1049 yıllan içerisindeki kısa vadeliler nlsfietinln % 99 d;mi aşağı düşmediği görülür. Bunun sebebi bankanın orta ve uzun vadeli Ik-razat için yeter derecede bir memba bulamayışıdır. Nitekim 1918 yılındaki 325.592.000 liralık umum mevduattan 270.386.000 lirasının tamamen vadesiz, ancak 55.206.000’ lirasının da vadeli olduğu görülmektedir(2). Bu vaziyet karşısında banka herhangi bir müşkül dununda kalmamak için tahsislerinin vadelerini membalarının vadelerine uydurmak, ayarlamak zorundadır. Halbuki çiftçinin de kalkınmasına asıl hizmet edecek olan krediler orta i ve uzun vadeli olanlarıdır. Çünkü zirai İşletmede yapılacak o-lan her çeşit yeniliklerin bedellerini hemen sene »onunda ödemek kabil değildir. O halde bankanın orta ve uzun vadeli kredi İhtiyacını karşılayacak bir memba bulması lâzımdır. Her ne kadar bu hususta bankanın öz sermayesinden muayyen bir nispette tahsislerin yapılabileceği düşünülürse de, bunun geniş kredi ihtiyacı karşısında yeter bir kaynak olmadığı da görülür. Bu İtibarla zirai kredi mevzuu için bankanın zatî menbalarından ziyade, gayri zatt membalarına başvurması doğru olur. Bunun 1-çin de en elverişli hareket tahvilât çıkartıp, sermaye piyasasına arzetmek ve bu suretle tasarruf erbabının istihsale yatırmak istedikleri paralan muayyen bir faiz karşılığında ve uzun vade İle toplamaktır.
Ziraat Bankası tahvilât çıkartmak salâhiyetine 1916 dan beri sahip bulunmakta İdi. Aynı salâhiyeti 12,6.1937 tarihli ve 3202 sayılı kanun da tanımış ve 22 ncl maddesinde bankanın hangi şortlar altında tahvil çışarta-bileceğini tesblt etmiş bulunmak, tadır. Fakat banka halkın tahvillere karşı gösterdiği alâkanın azlığından ve aynı zamanda tahvil faizlerini ödemek hususunda uğrayacağı zorluktan çekinerek, bu salâhiyeti kullan anlamıştır. Bunun tabiî bir neticesi olarak da 8202 sayılı kanunun 10 uncu maddeslude bahis mevzuu edilen İslah ve tesis mahiyetindeki işler için 20 sene müddetle verilmesi gerekli olan kredi ihtiyacı da bir türlü karşılanamamıştır. Halbuki 25.5.1949 tarihinde çıkartılan 5889 sayılı kanun, 3202 sayılı kanunun 22 ncl maddesini değiştirerek, bankaya. İtfa müddeti 25 yıl olmak ve d-denmiş sermayesinin iki katını |
öteden beri, İstanbul sos-I ye fesinde olduğu gibi, A abartıda da. kâğıt oyunları merakı hüküm sürmektedir, Arıfaırada şehrimize nisbetle c.d/cncr tcmvvüû daha az olduğu için bu merak, yegâne vakit geçirme vasıtası ve binnetice, iptilâ halini alıyor. Mesele bu şekle bürününce, bir adım Ötesi kumardır. Nitekim öyle oldu ve evvelki gün bir skandal patlak verdi.
İçlerinde tanınmış zeuat bulunan bir hususi kulüp, ert/un için mükemmel bir şekilde gündür vaktini
zatın ailesinin rine, harekete baskın yapılmıştır, ten anlaşıldığına
garsonun hizmet ettiği, mükemmel bir barı olan bu yerde, her gece yüzlerce lira ganyot oluyormuş.
Bütçe açığından şikâyet edildiği ve varidat yollan arandığı bir sırada senin ortaya çıkışı düşündürücüdür.
İsimleri hem^n
malûm bir çok kulüpte, bugün, sadece kumar oynanmaktadır, ve bu kulüpler, kuruluşları gayesiyle katiyen alâkadar değillerdir. Madem ki, realite budur, yani, kulüplerde kumar oynanmasına mdni olunamıyor ve bundan bir çok kişi istifade etmektedir, o halde bu işten de, herhangi diğer bir iş gibi vergi almak yoluna gidilmelidir.
Bir çok memleket böyle yapıyor.
Yeni denizaltılarımız
Pazar günü geliyor
Bu iniinasebetle Donanmamız tarafından bir karşılama töreni yapılarak
tanzim evine burada
edilmiş. İki uğramayıp geçiren bir şikâyeti tizc-geçilmiş ve Vaziyet-göre, iki
bu hâdi-bir hayli
herkesçe
Haber aldığımıza göre. Amerikan askeri yardım programı gereğince Türkiycye verilen “Dum-lupınar,. ve “Çanakkale,, denizaltı gemileri Cebelitarık Boğazını geçmiş bulunmaktadırlar.
Denizaltılanmızın pazar günü limanımıza gelerek Maltepe ö-nünde demirlemeleri beklenmektedir.
Bu münasebetle pazartesi günü limanımızda harp filomuzun iştiraki ile bir karşılaşma töreni yapılacaktır. Hazırlanan program gereğince Yavuz Zırhlısı, Gayret, Muavenet, Sultanhısar, Gaziantep ve Gelibolu muhripleri 1 İnci, 2 ncl ve üçüncü arama, tarama filotillaları, 1 inci ve ikinci İnönü, Saldıray, Oruç ve Murat denizaltılan yann saat 11 den itibaren limanımıza gelerek, Dolmabahçe önünde de-mlrllyeceklerdir.
Pazartesi günü saat 14,30 da Dumlupınar ve Çanakkale do-nizaltılanmız Maltepeden Dolmabahçe önüne gelmiş olacaklar, Yavuzun sancak ve iskele bordalanna yanaşacaklardır. Yavuz zırhlısı 11 pare top tarak denizaltılanmızı selâmlayacak-tır
Törene davet edilen zevat, Yavuz Zırhlısına gidecekler ve merasimi oradan takip edeceklerdir.
BİR İSTANBULLU
Memleketimizden geçecek olan Amerikan senatörleri
Sağlık Bakanının tetkikleri
Şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Ekrem Hayri Üstündağ, beraberinde 11 Sağlık Müdürü Dr. Faik Yargıcı olduğu bahtan itibaren Has bahanesiyle
Sağlık merkezine, Süleymaniye Doğumevlne ve Bakırköy Akıl Hastnhanesinc giderek tetkiklerde bulunmuş ve hastahanelerin durumları hakkında ilgililerden İzahat almıştır.
halde dün sa-Yedikule Verem Süleyrn aniye
üzere, u-verlleblie-i»e, Ziraat üzere her
Haber aldığımıza göre Birleşik Amerika Ayan üyelerinden Green ve Ferguson bu ayın 26 sında saat 23.50 de Paname-rikan uçağı ile Beyruttan Yeşilköy Hava Alanına gelecekler, alanda bir buçuk saat kaldıktan sonra New-York‘a müteveccihen şehrimizden ayrılacaklardır.
Ayan üyeleri Yeşilköyde kalacakları müddet zarfında şehrimiz basın mensuplariyle görüşeceklerdir.
aşmamak ve devlet tahvilleri faizinden de aşağı olmamak üzere tahvil çıkartma imkânını »ağlamış bulunmaktadır. Buna göre tahviller % 7 faiz ile »atışa arz olunacak ve bu kanal |le elde o-lunan paralar da çiftçiye % 8 faiz mukabilinde. ıslâh ve tesl» İşlerinde kullanılmak zun vade İle (20 yıl) çektir. Aradaki % 4 Bank a» ma ödenilmek
yıl Tarım Bakanlığının bütçeline konularak, umumi muvazeneden tediye edilmiş olunacaktır. Bu adlında bütçeye yeni bir yük tahmil ediyorsa da, »arfolunacalı paranın zlraatin kalkınma»ma yarayacağı için yerinde bir külfet addedilebilir. Çünkü çiftçi bu krediler sayesinde bir taraftan işletmesini teknik vasıtalarla donatarak, istihsalini verimli bir iıale sokarken, diğer taraftan da İç piyasanın canlanmasına ve ihracatın artma» m a hizmet edecek ve bütün bunların neticesinde de devletin daha fazla vergi alma İmkânı hasıl olacaktır. Ancak bütün bunların gerçekleşebilmesi için verilen paraların hem yerinde kullanılması vc hem de zlraatte kalkınmayı bağlıyacak olan diğer tedbirlerin de vakit geçirilmeden tahakkuk et-Iirti 1 ıııesi lâzım gelmektedir.
(1) D.P. programı madde 56.
(2) Ziraat Bankası dergisi, 1950 sayı 17.
Gençlik Kore kahramanları için
dün büyük bir toplantı yaptı
ŞEHRİMİZE GELEN MİLLÎ EĞİTİM BAKANI, HARARETLİ BİR KONUŞMA YAPARAK KOMÜNİZMİ TEL’İN
t Aziz etmek Federasyonu Tepebaşı Şe-Komedl kıs-
Korede şehit düşen kahramanlarımızın ruhlarını Üzere Milliyetçiler dün saat 14.30 da hir Tiyatrosunun
mında bir Mehmetçik günü tertip etmiştir.
Binden fazla üniversiteli gençlik kütlesinin iştirak ettiği bu törende dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiş olan Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri, bazı milletvekilleri, Vali ve Belediye Başkanı, Şehir Meclisi üyeleri. Emniyet Müdürü, Millî Eğitim Müdürü ve mensuplan hazır bulunmakta idL
Bir ağızdan söylenen istiklâl Marşından sonra Milliyetçiler Federasyonu Başkanı "Mehmetçik Günü,, nün tertip edilmesindeki gayeyi belirten bir hitabe ile töreni açmış ve Federasyonun bu toplantıyı tertip etmekle milliyetçi gençliğin hislerine tercüman olduğunu belirtmiştir.
Müteakiben sırasiyle Seyhan Milletvekili Arif Nihat Asya, Ahlâk Felsefesi Doçenti Dr. Nu-reddln Topçu ve Avukat İsmet Tümtürk, söz almışlar ve Korede şehit düşen kahramanlarımızın ruhlarını taziz ve savaşan birliğimiz mensuplarına milliyetçi gençlerin şükran ve sevgilerini ifade etmişlerdir.
Hatipler bu arada insanlık idealinin düşmanı komünizmi tel’ln ederek komünizmin ve komünist tahrikçilerinin memleketimizde asla bannamıyacakları-na işaret etmişlerdir.
Milliyetçi gençlerin kahramanlık şiirlerini okumalarından sonra da kürsüye davet edilen Milli Eğitim Bakanı Tevfik ileri sık sık alkışlarla kesilen aşağıdaki konuşmayı yapmıştır:
şen bir milletin 21 milyonunun nasıl dövüşeceğini bütün dünya öğrenmiştir.
Bununla beraber hiç bir millet bize sulh düşmanı diyemez bilâkis varlığımıza kasdodllmedlkçe yalnız kendisinin değil bütün dünyanın sulh ve huzur içinde yaşamasını isteyen bir milletiz ve Korede insanlığın bu sulh ve huzura ermesi İçin çarpışmakta olduğumuzu biliyoruz. Fakat gene biz hiç bir zaman şerefsiz bir sulha boyun eğmeyiz, ancak hürriyet ve haysiyetimizle beraber gelen sulha yer veririz, binaenaleyh sulhçuluk ve harp düşmanlığı telkinlerinin yapılacağı memleket her halde bizim memleketimiz olamaz.,,
Bundan sonra Bakan. Kore savaş birliğimizin bütün dünyaya yayılan kahramanlıkları ile bütün milletlerin Türk milletini takdir ve hürmetle andıklarını belirtmiş ve bütün însahlığın hürriyet dâvasında bizimle beraber elele vermiş olduğunu İfade ederek milliyetçi Türk gençliğine hitapla sözlerine şöyle devam etmiştir:
Eni
Te^kllfttta sn! ffklr tanıyanların durumu
Bu mesele İle bilhassa şahsen meşgul olmaktayım. Gayem Milli Eğitim kadrosunda tek bir komünist bırakmamaktır.
Diğer meseleler
“Talebe yurtlan üzerindeki tetkiklerim, önümüzdeki yıl temelini atacağımız Üniversite Sitesi ile alâkadardır. Bakanlık emrine alınan öğretmen ve müfettişler hakkında tahkikata devam edilmektedir.
Beden Terbiyesi İstanbul Bölge Müdürlüğünde yapılmakta olan tahkikat, henüz sona ermemiştir. Bununla beraber bu güne kadar olan kısımda calibi dikkat safhalarla karşılaştık. Netice alındıktan aonra kanuni takibata başlanack ve netice u-mumî efkâra arzedilecektir.
Galatasaray Lisesi Müdürlüğüne henüz kimseyi tâyin etmedik. Buraya olgun ve liyakatli bir müdür aramaktayız.,,
KISA HABERLER
SPOR
Amerikalılarla
A
karşılaşacak güreşçiler
23 - 24 aralık tarihlerinde A-merikalılarla yapılacak olan serbest güreş müsabakalarına çıkacak güreşçilerimizi seçmek üzere 16 -17 aralık geceleri Spor ve Sergi Sarayında bölgeler arası seçme müsabakaları yapılacaktır. Bu müsabakalara Ankara ve İstanbul ikişer. îzrnir ve Eskişehir birer takımla gireceklerdir. Müsabakada derece alacak güreşçilerden birinci olanlar Amerikalılarla ilk millî müsabakayı yapacaklar, ikinci olanlar İkinci ve üçüncü olanlar da üçüncü müsabakalarda güreşeceklerdir. Gazanfer Bilge 79 kiloda seçmelere girecektir.
Helsinborg’un yapacağı maçlar
Şehrimizde bulunan İsveç İlk üçüneüsü Helsingborg Takımı yann İlk maçını İnönü S t ad yomunda saat 14 te Galatasaray^ karşı yapacaktır. İsveçliler lkiı> el maçlarını pazar günü Fenerbahçe ile oynayacaktır.
Yeni Ermeni Patriği 20 güne kadar geliyor
Hâjen Arjantinde bulunmakta olan yeni Ermeni Patriği Haça-duryan'dan patrikliği kabul ettiğine ve yakında hareket edeceğine dair .şehrimizdeki Ermeni cemaatine cevap gelmiştir. Tahmin edildiğine göre yeni patrik Gregoryen kalya yortusu rihine kadar olacaktır.
Ermenilerın Pasoları 6 ocak ta-şehrimıze gelmiş
Kore şehitlerimiz için âyin önümüzdeki pazar günü saat 10 da Kumkapıdaki Ermeni Patrikhanesi kilisesinde Korede şehit düşen askerlerimizin ruhlarının istirahatı için büyük bir dini âyin yapılacaktır.
Dükkân kiraları hakkında tetkikler
Ticarethane kiralan mevzuunda tetkiklerde bulunmak ü-zere Tüccar Demeğinde teşekkül eden kira komisyonu, İkinci toplantısını bugün saat 16 da Uman Lokantasında yapacaktır.
Komisyonun çalışmaları neticesinde tanzim edilecek olan rapor, İstanbul Milletvekilleri va-sıtasiyle ilgili makamlara gön derilecektir.
Komisyona dahi! üyeler arasında Ord. Prof. Şevket Mehme-tali Bilgışın, Prof. Mazhar Nedim Göknil, llhaml Sancar ve İzzet
Akosman vardır.
Milli Eğitim Bakanuun konulması
“Tarihin her devrinde kahraman kalmış olan büyük Mehmetçiğin önünde hürmetle eğilir, komünizmin ve kcfrnünistin düşmanı vatanperver Türk gençliğini muhabbetle selâmlarım-
Hissediyorsunuz kİ, hu son aylarda bu mübarek vatanın üstünde Kuvayl Milliye Ruhu yeniden dalgalanmaktadır. Bu ruhun bayrağı da şimdi Korede 4500 Türk çocuğunun elindedir. Mehmetçik Korede niçin savaşıyor: Bütün milletler artık biliyor kİ, dünya ikiye bölünmüştür. Bir tarafta kâbus halinde İnsanlığın kıymet olarak nesi varsa onlan silip süpürmek isteyen komünizm, diğer tarafta bılâkaydü şart komünizme karşı birleşmiş olanlar biz komünizme düşman olanların safındayız. Mehmetçik Korede komünizmin »ilip süpürmek istediği müstakil millet varlıkları içinde insanlık hürriyetini, insanlık şeref ve haysiyetini kurtarmak İçin çarpışmaktadır.
İşte Mehmetçik orada bizim vatanımızı, bizim millî bünyemizi nereden geleceği belli olmayan bu büyük tehlikeden korumak için savaşıyor. Aklıselimi ile daima en doğru yolu bulmakta müşkülât çekmeyen Mehmetçik Korede bu vatanı müdafaa ettiğini bilerek savaşıyor. Bir zamanlar “Acaba Ça-nakkaledeki ecdat gibi gene dövüşebilir miyiz» diye içimize şüphe düşürmüşlerdi, işte Korede çarpışan, şehit düşen Mehmetçik bu şüpheleri İçimizden silip süpürdü. 4500 ü böyle
“Milliyetçi demek bu milleti, bu millet yapan kıymetleri seven, koruyan ve yükseltmek için çalışan demektir. Milliyetçi bunun için muhakkak komünizmin düşmanıdır. O halde komünizme düşman olmayan bu milleti yükseltmek için çalışmayan bir insanın milliyetçiliği lâftan İbarettir.,,
Bakan bundan sonra muhtelif milliyetçi gençlik teşekküllerinin kendilerinden beklenen vazifeyi yerine getirebilmeleri İçin tek isim altında ve bu milleti yükseltme dâvası etrafında bir. leşmiş olarak çalışmalarının zaruretini belirterek sözlerine son vermiştir.
Bakanın dünkü beyanatı
Mili! Eğitim Bakam dün Türk Haberler Ajansı muhabirinin muhtelif suallerin! ezcümle le cevaplandırmıştır:

dövü-
Teşkilâttaki memurları n
kaçlın makiyajı
Böyle bir hakkındaki haberin katiyen aslı yoktur. Esasen memnuniyetle belirtmek İsterim ki, şimdiye kadar Bakanlığıma ait dairelerde yaptığım bütün teftişlerde kadın memurlarımızın sadelikten ayni m ad ıklarım gör d ü m.
tamim yapıldığı
Veteriner Fakültesi Öğrencilerinin durıımn
Ekseriyeti burslu olan bu öğrencilerin Fakülteye girerken yönetmeliği okuyarak kabul ettikleri halde şimdi buna itiraz çtmelerinl şahsen doğru bulmadım. Münevver Fakülte gençle, rinin arzu ettikleri şeyleri kabul ettirmeleri için başka yollar olduğunu bilmeleri lâzımdır. Mamafih. bu hâdise üzerinde tetkikler yapmaktayız.
Dışarıdaki sol fikir taşıyan öğrenciler
Dış memleketlerde bulunan talebelerimizden solcu fikirlere meyledenlerin miktarı azdır. Bununla beraber, bu gibi cereyanlara kapılanlar, burs veya dövizleri kesilerek memlekete döndürülmektedir. Aynca, her memlekette talebelerimizin vaziyetlerini kontrol eden Milli Eğitim Teşkilâtı da kuvvetlcn-dirilmektedir.
★ 10-12-1950 pazar günü Kulediblndekl Bereketzade Ma-hailesi İhtiyar Heyeti Seçimini C.H.P. nin kazandığı öğrenilmiştir.
★ Şehrimizde bulunan Bonn Üniversitesi Felsefe Ordinaryüs Profesörü Dr. Erick Rothacker, “Tarihte Krizler ve Devrimler” mevzulu yeni konferanslarının üçüncüsünü, dün saat 17 de iktisat Fakültesinin 7 Numaralı dersanesinde vermiştir.
Ar Korede şehit düşen kahramanlarımızın ruhlarını tebcil maksadıyle, dün sabah saat 9 da Galatadaki “Kenesct İsrail” Se-nagogunda dinî bir tören icra edilmiştir.
Baş Haham Rafael Saban riyasetinde yapılan bu törende Musevi vatandaşlarımız hazır bulunmuşlardır. Tören saat 9.45 te sona ermiştir.
Denizyollarının Doğu-Gü-ney Hattında ilk seferini yapan İskenderun Vapuru, yann saat 15 te limanımıza dönecektir.
Diğer taraftan Hayfa Sürat Postasından dönen İstanbul Vapuru, dün limanımıza gelmiştir.
Bati Akdeniz Hattına tahsis edilen Tarsus Vapuru da Mar-silyadan 202 yolcu. 277 ton yük alarak 17.760 lira hasılatla, Ce-novaya müteveccihen dönüş seferine başlamıştır.
Tarsus, sah günü saat 15.30 da limanımıza dönecektir.
★ Memnuniyetle haber aldığımıza göre. Memleketimizdeki talebe teşekküllerinin birleştirilmesine doğru, ilk adım atılmıştır.
ilerdeki çalışmalara esas olmak üzere, Millî Türk Talebe Birliği ve Türk Talebe Federasyonu temsilcileri, dün 1 saat süren • bir ihzari toplantı yapmışlardır.
Ar Denizyolları Teşkilâtının muhtelif binalarda bulunmaşı dolayısiyle dahilî işlere ait görüşmeler şehir pılmak taydı.
idare, telefon tasarruf temin
diyle Merkez Binası ile Tophane Yolcu Binalarındaki büroların telefonlarını dahili santralına bağlatmıştır.
Bu suretle servisler görüşmelerini hem daha
hem de telefon masrafı yapmadan temin edeceklerdir.
Beşiktaş, bugün Ankaraya gidiyor
Beşiktaş Takımı yarın Anka-rada Ordu Takımlyle bir maç yapmak üzere bu akşamki eks« presle Ankaraya hareket edecektir.
CEMİYET HAYATI
OaAsûdo’nnn Resitali
t Meşhur viyolonsel üstadı Cas-sado, 18 aralık pazartesi günü Saray Sinemasında Ferdi Statzeriln iştirakiyle bir resL tal verecektir.
Konser
# Millî Türk Talebe Birliği Edebiyat Derneği 18 aralık pazartesi günü saat 21 de. Yeni Ses Tiyatrosunda bir Türk muslkU si konseri tertip etmiştir.
Bu konsere, şehrimizin tanınmış sanatkârları iştirak edeceklerdir.
Aynı gece bir de temsil verilecektir.
♦ Muallimler içtima! Yardım Sandığı namına yapılmasına karar verilen büyük konser, 23 ocak salı günü, sanat mensuplarının iştirakiyle yapılacaktır.
YENİ İSTANBUL
SİYASÎ İKTİSADÎ MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Sahibi:
YENt İSTANBUL NEŞRİYAT LİMİTED ŞİRKETİ Müdürü; Kemal H. SAKLICA
Yazı İşlerini fiilen idare eden mesul müdür: Sacld ÖGET
9
Neşredilmeyen yazılar iade edilmez.
telefonu ile ya-
muhaberatında etmek m aksa-
Basıldığı yen
YENÎ İSTANBLTu MATBAACILIK LIMITED ŞİRKETİ MATBAASI
telefon
telefon süratli,
Abone: Türkiye için seneliği 32, altı aylığı İT. üç aylığı O liradır. Hariç memleketler İki mislidir.
hânlar: 6 ncı aayfııdn santimet-resi 2 liradır. İlânlardan hiç bir ra e»illiyet kabul edilmez.
PEYAMİ SAFA
YALNIZIZ
— 94 —
Mefharet yine kızardı, cevap bulamadı ve ancak:
— O başka... O başka... diyebildi.
Samimi anyan gözleri salonun kapısında idi. Selmin de merak içinde, ayağa kalktı ve mırıldandı;
— Ne var acaba?
Üçü de kapıya bakıyordu. Besim omuzlarını kaldırıp indirdi:
— Neciledir, dedi, yine bir karakoncolos hikâyesi anlatmıştır.
Fakat birdenbire başı dikildi ve boynu sertleşti. İçeriye giren Samimin yüzünde bir felâket haberi vardı.
Mefharet ağabeysine doğru koştu:
— Ne oldu, ne var?
Samım önüne baktı ve mırıldandı:
— Felâket!
Kendiliğinden Selmine doğru giden gözlerini boşluğa doğru kaydırarak devam etti:
— Necile haber veriyor. Meral intihar etmiş. Hem de kendi kendini yakarak. Eteğini tutuşturmuş ve çayır çayır yanmış. İmdadı sıhhi ile hastabaneye taşımışlar. Fakat...
Mefharet iki avucunu da yanaklarına yapıştırarak bağırdı:
— Kendi kendini ml yakmış? Ay çıldtra-462
cağım. Meral! Yakmış mı? Aklım duracak. Nasıl şey bu? . . 1 ■
— Evet. Bir kâğıt bırakmış. Ben de intiharın tarzını anlamıyorum. Ellerim buz kesildi. Hemen gideceğiz. Aiâeddine telefon ettim. şimdi otomobilini getirecek. Sen kal burada Besimle, abja Selmin Ferhada gitsin. Ben de Neci leye gideceğim. Telefonda kadının sesini beğenmedim. Yalvardı hemen ona gideyim diye.
Bir müddet hiç birisi kımıldamadı ve çıt çıkmadı. Sonra bir hıçkırık duyuldu. Selmin bir koltuğa çökmüş, boğulurcasına ağlıyordu. Peşinden? Mefharet.
Samim yaşaran gözleriyle kardeşine baktı.
Besini de önüne bakıyor ve başını sallıyordu :
— Dehşet!
Samim akşamdan^ beri içini dolduran facia hissini düşündü. Fakat suatu. Ağzından bir tek hecclik ses çıkabileceğinden emin değildi. Boğazı kuruyordu. Kapının aralığında duran Hasibeden su istedi
Selmin odada olanlardan ziyade boşluğa hitap ediyormuş gibi, yaşlı gözlerini belirsiz bir istikamete çevirerek sordu:
— İnsan... İnsan nasıl yakar kendisini? Hele Meral... îçtm çekiliyor. Gözlerimin önüne getirdikçe tüylerim ürperiyor, ölmüş müdür acaba? Ne dedi annesi?
Samim daha fazla titrememek için dişlerini sıkıyor vç Hasıbeyl bekliyordu. Kapıya bakarak ezik bir sesle cevap verdi:
— Bilmem. Belki de... Yaşıyor. Fakat...
463
Hemen hizmetçinin getirdiği bardağa tit-riyen elini uzattı. Besim kıza doğru iki ağır adım attı:
— ölmemiştir, dedi, böyle tamamiyle yandıktan sonra iki üç gün yaşıyanlar bile var. Sen hatırlamazsın. Annen bilir. Bizim bir...
Feriha bağırdı:
— Ben de şimdi onu hatırladım. Nazmiye. Nazmiye... Hüsnü Beylerin beslemesi... Mutfak kapısının önünde, bahçede, mangal yakarken etekleri tutuşmuş, bağırmaya başlamış. Hanife Hanım görmüş pencereden. A-şağıya ininceye kadar kız yanıp kül olacak: “Koş Nazmiye, kendini havuza at!., demiş. Kız evvelâ alevleri elleriyle söndürmeye çalışmış. Bakmış ki olmıyacak. Haykıra haykı-ra havuza koşmuş. Çok fena bu. Rüzgârda bütün iç çamaşırları da, saçları da tutuşmuş. Bütün bunlnn görürmüş pencereden Hanlfe Hanım. Kadıncağızın diline bir ağırlık gel-diydi. Nazmiye gidip kendini havuza atmış ama fayda etmedi. Bir gün mü, iki gün mü ne yaşadı. Sonra öldü.
Mefharet ellerini saçlarına daldırarak bağırdı:
— Aman! Aman! Aman! Allah vermesin! En korktuğum şey! Hemen ölse daha iyi. Bence ölmüştür.
Besime döndü;
— Nâsınn karısını hatırlıyor musun? O da böyle, eteğine bir kibrit çakarak intihar ettiydi. Fakat onun aklından zoru vardı. Her tarafı tutuştu böyle. Hemen düşüp ölmüş.
Samim konuşulanları dinlemiyor, sofaya
464
gidip geliyordu. Bir aralık ortadan kayboldu. Gözleriyle onu anyan Mefharet, kızına bakarak:
— Çok fena oldu ağabeyim, dedi, Selmin! Sen onun yorundan ayrılma hiç,
— Olmaz ki. Arnavutköyüne gidecek o.
— Ayrılma, ayrılma!..
Hasibe İçeriye girdi ve otomobilin geldiğini haber verdi. Hep birden sokak kapısına gittiler. Haaibe Selminln pardestlsünü koşturdu.
Direksiyonda şoför, yanında da Alâaddin Bey vardı. Hemen pencereye yaklaşan Mefharet:
— Ne iyi! dedi, siz de mi gidiyorsunuz beraber?
Alâaddin yere indi ve kadının elini öptü.
— Beynimden vurulmuşa döndüm, dedi, Nail benim mektep arkadaşımdır. Meral elimde büyüdü. Müthiş bir felâket!
Mefharet arabanın bir köşesine büzülen S&mlme bakarak Alâaddine yalvardı:
— Kuzum, ağabeyimi yalnız bırakmayınız, yanında oturunuz.
Ağabeysine dönerek bağırdı:
— Bana telefon etmeyi unutma. Meraktan uyuyamam sabaha kadar.
Otomobil hareket etti.
Selminle Samimin ortasına oturan Alâaddin ikisine birden »ordu:
— Ne var? Nasıl olmuş bu felâket? Böyle korkunç intihar olur mu? Sebebi nedir?
Samim cevap vermedi.
Selmin do köşeye gömülmüş, yaşarmaya devam eden gözlerini kuruluyarak, Merale alt 465
hâtıraların titrek ve dumanlı sahneleri zihninde birbirine karışırken cevap verdi:
— Biz de bilmiyoruz. Öğreneceğiz.
Samimin dişleri birbirine o kadar geçmişti ki, çenesinde hafif bir ağn vardı. Boğazı kuruyordu. Bir sigara içmek istedi, fakat yaşamaktan utanmaya benzer bir his beyninin hareket merkezlerini uyuşturmuş gibi, onda kımıldama iradesi bırakmıyordu. Gözlerini kapadı. Merali intihara sürükl’.yen his kıyametinin İçine dalmak istiyen muhayyilesinin ilk tasavvur anında, birdenbire o hayallerini silen alevler ortasında» onun çocukluğundan vücudunun kömür kesildiği saniyeye kadar, hangi münasebetle zihninin sahnesine fırladığını anlamadığı süratli, kısa, bazan çok silik, bazan da şuuru kamaştıracak kadar parlak hâtıraların kuşattığı bayıltıcı bir kederin derinliğine iniyordu. “Evet, dostlarım, benimle beraber diyonizosvari bir hayata ve trajedinin doğumuna İnanınız,,. Niçin? Nasıl? “Başınıza sarmaşıklardan bir taç oturtunuz. elinize Bacchus’ün değneğini alınız, kaplanla panterin...,, Niçin fakat? Anlamıyorum. “Trajik insanlar olmak cesaretini taşıyınız, çünkü böyle kurtulacaksınız,,. Neren gibi ml? Gözümün içini dolduran alevler önünde?.. Felsefenin hayalleri gerçeğin şu dehşet anı karşısında ne kadar sefil! Çok uzaklarda onun adı ile başlıyan bir ses geliyordu: Samim... Ve otomobilin gürültüsü İçinde kayboluyordu. Samim kulak verdi. Gözlerini açmıyordu. Kim onu çağıran?.. Meralde bu trajik irade! Ne inanılmaz ve korkunç sürpriz! Bu müthiş kudreti ruhunun hangi tabakasında giz...
(Devamı var) 466
JB ÂmMt
Y E N t İSTANBUL
Sayfa 8
Not defterimden :
Tarihi suiistimal etmiyelim
SeHm Sabit
yer ayrılıp »on yılların hâdlse-başka türlü hareket etmeye de
kendim! kaptırdığım İçin, zih-
çarpışmasından İleri
AMERİKANIN en büyük ajanslarından bîri, Kore harbine ** tatbik edilen ‘Thınkerqne» ve "Mıınlch,, kelimelerinin mânasını “genç nesillere^ İzah etmek maknadiyle» geçen gün 160 kelimelik bir makale yayınladı.
Bu makaleyi gözden geçirince, evvelâ nfak bir tereddüt geçirdim. “1938 ve 1940 da cereyan eden tarihi hâdiseleri “genç nesiller., in artık unutmuş olmaları mümkün müdür?» diye düşündüm. Fakat sonra hesap ettim. Bugün yirmi yapında olan gençler, Mıınlch ve Dunkerque hâdiseleri sırasında 9-10 yaşlarında idiler.
O çamlarında bn mâsnm çocuklar, yürüyen tarihin en mühim zirvelerinden birine ulaştığını farkedebllirler miydi? Muhakkak ki edemezlerdi. O halde bugünkü cehaletleri mazur görülmelidir. Ve hele mektep programlarında, eski devirler olaylarına uzun boylu lerl kısaca geçildiğine göre, imkân yoktur.
Düşüncelerimin seyrine
nlmde İkinci bir sualin istifhamı kıvrıldı::
“Amerikan ajansının. Kore harbine tatbik edilen geçmişteki hâdiseler ürerinde genç nesilleri bu şekilde tenvir etmek istemesi doğru mııdıır?.
O zaman mektep sıralarında bulunduğum devri hatırladım. Bir hocam vardı: Aynı şeylerin dalma aynı neticeleri doğuracağı kaziyesine dayanarak tarihin de mütemadi bir tekerrürden ibaret olduğunu İddin eden “tarihi determinizm» İn hlr safsatadan İbaret olduğunu söylerdi. Sonrntnn bu fikri ileri sürmekte yalnız olmadığını. dünyanın en büyük filozoflarının da aynı kanaatte olduğunu öğrendim.
Son günlerde Kore harbinin bir “Mıınlch» veya bir “Dun-kerque» şeklinde »ona erip ermlyeccğl mevzuunda gazete sütunlarını dolduran münakaşaları görünce, günün olaylarını geçmişteki hâdiselerle İzah ötmeye kalkışmanın ne kadar boş ve ne derece tehlikeli bir iş olduğunu bir kere dnha anladım. Bütün bn münakaşalar, mânası olmıyan boş kelimelerin. coğrafî tâbirlerin birblrleriyle gidememektedir.
Büyük Amerikan ajansının birkaç genç nesillerine vermek İnlediği dersin
dam olabileceğine inanmakta güçlük çekiyorum—
Bu sureti© tenvir edilmek istenilen bn genç nesiller geçmişteki olaylardan ziyade bugüne ve yarına ehemmiyet ve kıymet veriyorlar. Dünyayı İdare etmek mesuliyetinin yüklenen kimselerin kendilerine nasıl bir İstikbal hazırladığını merak ediyorlar. Ve bunun, tarihi misaller getirmeden, edebiyat yapmadan, açıkça, sade ve kesin bir İfade İle İzah edilmesini bekliyorlar. Meselâ bugün, muhayyel bir 38 inci arı dairesi gerisinde Çin sürülerinin hücumunu bekllyen ve hopal de *genç neslin» çocukları olan Türk. Amerikan, inglllı hulâsa bütün Birleşmiş Milletler askerleri. Kore harbinin bir “Munlch» veya bir “Dunkerque» şeklinde bitip bltmlye-eegt meselesiyle kafalarım yoruyorlar mı dersiniz?
Kanaatimce, bu gençler, maziden tamamen habersiz, hür denilen dünyanın ne zaman birleşeceğini bilmek İstiyorlar. TA ki kahramanca göğüs gerdikleri savaşın bir mânası bîr hikmeti olsun.
Efesin bir turizm merkezi haline
getirilmesi için rapor hazırlanıyor
îzmîr Va fisinin başkanlığındaki arkeologlardan mürekkep heyet Selçnğa gitti. İzmir - Efes yolu ve Efesteki kiliselerin derhal tamirine başlanacak
îzmfr 14 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Bugün İzmir Valisi Osman Sabri Adal’m başkanlığında arkeologlardan mütevekkil heyet Efes’e giderek Meryem Ananın mezarını bulma yolundaki çalışmalarla alâkadar olmuş ve ortaya atılan kuvvetli deliller karşısında Efes’in turistik merkez haline getirilmesi İçin nelere ihtiyaç bulunduğunu tetkik etmiştir. Bugünkü temaslar neticesinde çok müspet kanaatler elde edilmiş ve Vali, İzmir - Efes yolunun derhal ıslahını emretmiştir. Ayrıca Efes’dekl kiliseler de süratle tamir olunacaktır.
Ankaradan gelen haberlerden anlaşıldığına göre yakında yapılacak olan Turizm Danışma Kurulu toplantısında bu mevzu ü-zerinde bilhassa durulacak ve Selçuk mıntakası ile bu civardaki diğer turistik merkezleri
Kavakta büyük orman yangını
Çah temizlemek isterken 30 bin ağa^ ile 500 ton odun yandı
Samsun, 14 (Husus! muhabirimiz bildiriyor) — Kavak ilçesinde Kılavuzlu Köyü civarındaki arazisinin etrafını kaplıyan çalılıkları temizlemek üzere Mehmet Akdll ile oğlunun yaktıkları ateş söndürülememiş ve civardaki ormanlara sirayet et miştir.
Neticede 4 kilometrelik orman sahasında 30 bin genç a-ğaç ile 500 ton odun tamamen yanmıştır. Sanık Mehmet Akdll ile oğlu yakalanarak adliye-ye verilmişlerdir.
İzmir Şehir
İzmir, 14 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Dört senede 3*5 bin hra zarar ettikten sonra yeni Belediye Meclisinin ka-rarıyle lâğvedilen İzmir Şehk Tiyatrosu sanatkârlarının teşkil ettikleri İzmir Şehir Komedi Tiyatrosu yarın akşam perdesini açacaktır.
Yeni tiyatro Belediyeden blı miktar yardım görmüş olmakla beraber doğrudan doğruya sanatkârlar tarafından idare e-dilmekte, kâr ve zararı ile Belediyenin hiç bir alâkası bulunmamaktadır.
ıriîn önce, dünyanın her hangi bir fay-
geniş ziyaretçi kafilelerini çekebilecek hale getirmek için alınması gerekli tedbirler hakkında konuşmalar yapılacaktır.
Alâkah çevreler Hazret! Mer. yemin miraca vâsıl olduğunu kabul ve ilân eden Papalığın bu kararından sonra Efes’de bir mezar aramanın belki lüzumsuz olacağını söylemekle baraher Meryemin son günlerinin Efes*-deki Anayakapulu’dsn geçtiği hakkında delillerin de şüpheye mahal bırakmayacak bir değer taşıdığında birleşiyorlar. Bu İtibarla şimdi yapılacak iş. mevzuu tetkik eden Hıristiyan din otoriterlerinin de tasdik eyledikleri bu dinî, tarih! ve psikolojik delilleri bütün dünyaya duyurmaktan ibaret olarAk görülüyor. Efes’in Meryemle olan bu çok sıkı alâkasına ilâveten Senjan gibi azizlerin de burada yaşamış olmaları Meryem adına kurulan âbidelerden en eskisi olan Çifte kiliseler ile diğer bir çok kilise ve mağara bakiyelerinin de hu mevkide bulunmaları gözönünde tutularak geniş bir propaganda faaliyetine girişilmesi AnkAra-dakl toplantıya götürülecek teklifler arasındadır.
Bu arada Efes’in Hıristiyan âlemi İçin bir haç mevkii hAİine getirilmesi yolunda bu mevzuu çeşitli zaviyelerden tetkik eden geniş bir raporun Hükümete verilmesi kararlaştırılmış bulunmaktadır.
İzmir Türk Ecza Deposu yandı
Zarann milyonu aştığı tahmin ediliyor
İzmir, 14 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Bu sabaha karşı Odıınpazan mevkiinde ki üç katlı Türk Ecza deposu binası, kıymeti 500 bin lirayı bulan tıbbi ecza ile birlikte tamamen yanmıştır. Bina. 450 bin liraya sigortalıydı. Yangının sebebi henüz anlaşılamamış olup Savcılık bir kesit ihtimali üzerinde durmaktadır.
Zararın milyonu aştığı tahmin edilmektedir.
Iskan Müdürü değişti
Ankara, 14 (ANKA) — İskân Genel Müdürü S. Nazrni Gürmen bu vazifeden alınarak Sümer-bank Müşavirliğine tâyin edilmiştir. Şimdilik genel müdürlük işlerini muavinlerden Rauf Hikmet tedvir edecektir.
Koreden yeni resimler
(_________________:_________7
VUKARTOA: Türk Birliğinin e«1r aldığı Komünist Çinlilerden bir grup cephe gerişine götürülüyor.

ORTADA: Tekrar teşkilâtlandırılmış olan Türk BLrliği her zamankinden daha çok şiddetli olarak yeni alacağı vazifeyi bekliyor

YANDA: Kuzey Korede yol İstikametlerini gösteren bir levha önünde bir Türk askeri.
Halk Partisinden
bir istifa
Ankara, 14 (ANKA) — Bugün geç vakit duyduğumuza göre, Kars Milletvekili Tezer Ta^kıran C. H. P. Genel Sekreterliğine bir mektup yazarak bu partiden istifa ettiğini bildirmiştir. Tezer Taşkıran, Genel Sekreterliğe yazdığı mektupta istifasına sebep olarak, müstakil çalışmak arzusunda bulunduğunu söylemiştir.
Mimarlar Birliği genel kongresi
Ankara. 14 (T.H.A.) — Türk Yüksek Mimarlar Birliği Gene) Kongresi 16 aralık cumartesi günü şehrimizde toplanacaktır. Bu münasebetle Türk Yüksek Mimarlar Birliği merkezinde hummalı bir faaliyet göze çarpmaktadır.
Genel Kongreye, Birliğin İstanbul Şubesinden 14 delege, İzmir Şubesinden de 3 delege İştirak edecektir.
Balık avı yasağı kaldırıldı
Ankara, 14 (T.H.A.) — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı bugün alâkadarlara yaptığı bir tamim ile, balıkların üreme ve av yerlerinin hususiyetlerine göre balık avı ve yasak zamanlarının ayn ayn tesbit edileceğini, bun-dan dolayı yeni bir emre kadar memleketimizi çevrellyen denizlerde yasağın kaldırıldığını bildirmiştir.
Dünya Hikâye Müsabakası
Hikâyeler nasıl seçildi?
,rDünya Hikâye Müsabakası,, nn iştirak eden 23 devletten Amerika, Ingiltere, Uvlçro ve Flnlândiya hariç olmak üzere diğer 19 devlet, milli mÜMihııkıılar tertibi suretiyle memleketlerinin en İyi İki hikâyesini »eçerek münahakay» İştirak etmiştir. Yukanda zikrettiğimiz, dört devlet İse tanınmış muharrirlerin ©Herleri arasından hlr eleme yapmıştır.
“IlIndıiHtnn Times», İse Illndlstnnda 10 muhtelif dilde çıkan gazetelerle teşriki mesai etmek zorunda kalmış ve burada hikâye seçimi İşi bir hayli müşkülât doğurmuştur.
Amatör ve profesyonel olmak üzere 1 ınil.von yazarı bulunan Amerlkada Ih© bir milli müsabaka tertibi güçlüğü karşısında bundan vazgeçilmiş ve hu iş (Amerikan hikâyeleri edebi yayım ajanları) vıiHitaskle yaptırılmıştır.
Hikâyelerin neşrine 1 ocak 1951 den itibaren b a ş 11 y a c a ğ ı z .
Ticaret Bakanlığı Tetkik Kurulu lâğvediliyor
Ankara, 14 (ANKA) — ög-rendiğimlze göre, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Teknik Kurulu lâğvedilecektir. Kurul Başkanı Nureddin özmen, halen a-çık bulunan Maden Genel Müdürlüğüne tâyin edilecektir. Tetkik Kurulunun diğer üye ve mamurlan İse, Sanayi Genel Müdürlüğü ile Maden Genel Müdürlüğündeki mtlnhallere nak ledfleceklcrdir.
Ankarada keklik avı yasak edildi
Ankara, 14 (ANKA) — Memleketimizde keklik avı mevsimi olduğu halde görülen lüzum ü-zerine Ankara ve mülhakatında keklik avı vilâyetçe yasak edilmiştir. Buna sebep, yerlilerden fazla yabancıların avlanması ve bilhassa bunlann otomatik silâhlar kullanarak keklik neslini kunıtacak hareketlerde bulunmalandır.
B. M. Meclisinin bugünkü gündemi
Ankara, 14 (THA-) — Meclisin yannki gündeminde yedi sözlü som ve Başkanlık Divanının Meclise sunduğu yazılar vardır.
Başkanlık Divanının Meclise sunuşları meyAnında, Aydın ve İstanbul Milletvekilliklerine seçilen Adnan Menderesin İstanbul Milletvekilliğini tercih ettiğini, Bilecik ve Kütahya Milletvekilliğine seçilen İhsan Şerif özgen’ln Kütahya Milletvekilliğini tercih ettiğine dair ö-nergelcri vardır.
Bundan başka Tekirdağ Milletvekili Zeki Ern tam anın, Er-zlncandn vukua gelen depremde yapılan yardımlara; Sinan Te-kelioğlunun, Atatürk’ün vasiyeti, nakit, monkul ve gayri menkul mallan ile kendisine verilen kıymetli hediyelere; Bursa Milletvekili Selim Ragıp Emcç'in. askerî birlik ve okullarda zey tin istihlâkinin arttırılmasına dair sözlü sorulan mevcuttur.
Samsunda feci bir yangın oldu
Altı kişilik aileden dördii diri diri yanarak öldü, ficisi ağır yaralı
Samsun, 14 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Çarşamba ilçemizde oturan Ömer Tekin a-dındakl hlr vatandaşın evinde dün gece yarısı ocakta yanan a-teşln sıçramnsiyle çıkan bir yangın bütün evin tamamen yanmasına sebep olmuş ve İçerde uyuyan Ömer Tekin, 15 yaşındaki oğlu SalAhadriln, 10 yaşındaki kızı Dlirdane, 3 yadındaki oğlu Remzi diri diri yanarak feri biı şekilde ölmüşlerdir. Yalnız .evin alt katında yatan ömorin büyük oğlu Yaşar Tekinle karısı çok ağır yaralı surette kurtarı larak memleket hastahanesln» kaldırılmışlardır.
fisnmızm en büyük indifaı
Etna’dan 400 milyon metreküp lâv aktı
CAtane, 14 A.A. (AFP) — Catane Volkanoloji Enstitüsünün bildirdiğine göre, Etna Yanardağının ından beri 400 milyon mıştır ki bu
yük lndlfaım teşkil etmektedir.
25 kasımda Lndifa-yeni kraterlerden metre küp lâv ak-dn asrimizin en bü-
Dağın yamaçları boyunca i-nen başlıca iki büyük kol, Milo ve Fornazzo kasabaları istika-* metinde gittikçe azalan bir süratle akmaktadır. Buralardaki çukurlara muazzam lâv yığınları birikmiştir.
Gelecek 24 saat zarfında, yığılmaya devam eden lâvların taşarak yoluna devam etmesin den korkuLmâktadır.
rki
Tehdit, altında bulunan kasaba İle lâvlar arasında artık hiç bir engel mevcut değildir.
Hindiçinide durum
Saygon, 14 (YİRS) — Fransız kuvvetleri bugün düşmanın kuvvetli birer kale haline soktukları 4 köyü İşgal etmiş ve 50 esir ele geçirmiştir. Kuzey Hlndiçînide, Tonkin cephesinde sükûnetin hüküm sürdüğü öğrenilmektedir. Hanoi civarında ise, Fransız askerleri, cereyan eden çarpışmalarda 12 düşman öldürmüşlerdir.
Umumî seyrüsefer kanun tasansı
Kati şeklîni alacak projeye uygun bir teşkilât kurulacak
AnkAra, 14 (T.H.A.) — Hazırlanması biten umumi seyrüsefer kanunu projesi, yakında Meclise sevkedilecektir. förler Federasyonu, mütalâasını İçişleri bildirecek ve proje alacaktır.
Türkiye Şo-bug-ünlerdc Bakanlığına kati şeklini
Projenin esaslarına göre, Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı bir seyrüsefer teşkilâtı kurulacaktır. Teşkilâtın Ankarada-kl merkezi. Adalet, İçişleri, Milli Eğitim. Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı temsilcileri İle Şoförler Federasyonunun bir mümessilinden mürekkep bir komisyon tarafından idare olunacaktır. Ayrıca, vilâyetlerde de valinin veya tevkil edeceği bir zatın başkanlığında Belediye, Emniyet, Millî Eğitim. Bayındırlık ve Karayolları Müdürlükleri ile Şoförler Cemiyetinin temsilcilerinden mürekkep birer komite teşekkül edecektir. Bugün, seyrüsefer İşlerine bakan 6 ncı şube müdürlükleri birer seyrüsefer bürosu haline getirilecek ve emniyet müdürlüklerinde çalışacaklardır.
Vilâyetlerdeki bu bürolar, Ankarada Emniyet Genel Müdürlüğündeki merkez bürosuna bağlı olacaklardır.
Fevkalâde hal ilân edilirse
Truman’a verilecek 17
noktalık yetki listesi
Wasblngton, 14 A.A. (AFP) — Çarşamba günü Bevoz S Girayda yapılan "buhran konferansına,, IştlrAk eden bir kongre 11-yesl Başkan Tnımanm “Milli fevkalâde ahval,, ilânı halinde tatbik edeceği 17 noktayı ihtiva eden yetkilerin listesini basına vermiş ve bu yetkilerin, ya Birleşik Amerika harbe girmeden evvel Başkan Roosevelt tarafından ilânı neticesi veyahut da o zamandan beri kongre tarafından kabul edilen kanunlar gereğince, Başkana ait olduğunu belirtmiştir.
Bu suretle fevkalâde ahval 1-lânının daha ziyade psikolojik tesiri olacaktır.
Bu 17 nokta şunlardır:
1 — Birleşik Amerikada patlayıcı maddelerin İstihsal ve tev-zllnln tahdidi.
2 — Milli Savunmada çalışan personelin haftalık ve günlük çalışma saatlerinin sıra ile 40 ve 8 saatten fazla uzatılması,
3 — Radyo verici merkezlerine ait nizamname ile bu merkezler üzerindeki kontrol hakkının tehiri,
4 — Telgraf muhabere merkezlerine ait nizamname ile bu merkezler üzerindeki kontrol hakkının tehiri,
5 — Ordu Bakanına bazı menkul ve gayrimenkul malların kiralanmasını feshetmek yetkisinin verilmesi,
6 — Limanların ve gemi nakliyatının himayesi için tedbirler alınması. Bu tedbirlere Birleşik Amerika karasularında bulunan yabancı gemilerin hareketlerinin muhtemel kontrolü hakkı da dahildir.
7 — Umumî teşebbüs personelinin çalışma saatlerini uzatmak imkânı,
8 — Hususî teşebbüs personelinin çalışma saatlerini uzatmak İmkânı.
9 — Umumî mü esse sel erde çalışan İşçilerin yevmiyelerine alt bazı nizamnamelerin taliki İmkânı,
10 — Amerikan gemilerini bir mahalle toplamak hakkı,
11 — Müzayedeye çıkarmak-
Japonya B. Milletlere liinii istiyor
San Francisco, 14 fYİRS) — Sabık Japon devlet adamı Dr.To-yohiko Kagavakristiap bugün burada verdiği bir demeçte, u-zakşark ihtilâfının hallinde, Ja-ponyanın yardımını temin etmek için en iyi çarenin, onu Birleşmiş Milletlere Aza olarak kabul etmek olduğunu söylemiştir. Dr. Kagavakristiap; Japon Milletinin, memleketinin ve General Mac Arthur kuvvetlerinin müdafaası için her hang» bir komünist tecavüzüne karşı şiddetle çarpışacağını beyan et mlş ve memleketinin Birleşmiş Milletler Teşkilâtına kabulü halinde, blnlercee Japon gencinin derhal müttefik kuvvetleri safında Korede çarpışmak üzere kendilerini gönüllü kaydettireceklerini açıklamıştır.
tan vazgeçme ve kontrat İmzalama hakkı,
12 — Yeni generallerle yüksek rütbeli subaylar tâyini hakkı,
13 — Silâhlı kuvvetlere mensup subayların emekliliği halkındaki nizamnamenin tehiri hakkı,
14 — Yedek subayların aynı senede 6 hafta fazla talim görmeleri,
15 - Ordu Bakanına, Woshlng-ton'un bazı mahallerinde askerlere lâzım olan binaların kiralanması hakkının tanınması,
16 — Havai topraklarına verilen bazı arazinin Milli Savunma tarafından istimali,
17 — Genelkurmaydaki general ve yüksek rütbeli subay adedinin arttırılması hakkı.
Marshall, seferberlik
programına muarız
Washlngton, 14 A.A. (United Press) — Savunma Bakanı Mar-shall, harbi uzaklaştırmak hususunda hâlâ bir ümidin mevcut olduğuna İnanmakta, bu sebeple de topyekûn seferberlik programına muarız bulunmaktadır.
MarshaTTln verdiği İzahat, Temsilciler Meclîsi Tahsisat Tâli Komisyonu tarafından perşembe günü açıklanmıştır. Mat-shall, Tnıman’ın sliâhh kuwet> lere 16.844.000.000 dolarlık muı> zam tahsisat verilmesi hususundaki talebinin Kongrece cele olarak tasvip edilmesini istemek üzere Tâli Komisyonu® 1 aralıkta yaptığı gizli celsede bulunmuştur.
Komisyon Başkanı Demokrat George Mahon’un yeni bir dünya harbinin erkenden başlamalı ihtimaline dair sormuş olduğ® suale verdiği cevapta, Marshaüj °Akıl ve mantık dairesinde tasavvur edilebilecek her türlü yoldan giderek topyekûn bir harbe sürüklenmekten ıkınmaya çalışıyor, aynı zamanda toj>-yekûn harbin öteki tarafın bir sözü ile başhyabileceğini lây>-kiyle anlıyoruz» demiştir.
İngiltere Kıralı 55 yaşında
Londra, 14 A.A. CLPS) — İngiltere Kıralı Altına Georg» bugün 55 inci şenel devrtyesinM kutlamaktadır. Resmi binalar bayraklarla donatılmış ve saraya Ingiliz millet camiasına ait bütün devletlerden tebrik telgrafları gelmektedir.
Senatör McCarty, bir münekkidle kavga etti
Washington, 14 (A,P.) —Dün gece, Cumhuriyetçi Partiye mensup Wisconsin Senatörü Jo-seph McCarty, Sıılgrave Kulübünde, fıkra muharriri Drevr Pearson He kavgaya tutuşmuş ve muhtelif rivayetlere nazaran, onu tokatlamış, yumruklamış yahut tekmelemiştir.
Muharrir He McCarty arasında uzun zamandan bert, Senatörün, Amerikan idaresinin mesul makamlarında bulunan ve Senatör tarafından kızıl diye adlandırılan kimseler hakkında bir anlaşamamazlık vardı.
McCarty, “Kendisini şiddetle tokatladım,, demekte, buna mukabil, Pearson ise, “Belimin a-şağısına dir.
Radyo wis ise,
bir yumruk atarak onu yerden üç kadem havaya kaldırdı» demektedir.
tekme attı,, demekte^
tefsirclsi Fulton Le-“McCarty, Pearson’a
Üç büyükler, İspanyaya sefir yollayacak
Madrit, 14 (YtRS) — Ispanya Dışişleri Bakanı Alberto Martin Artajo bugün parlamentoda, 3 büyük batı devletinin bu ay zarfında Madrite sefir yolhyacakla-n hakkında hükümeti haberdar etmiş olduklarını açıklamıştır. Bakan bu devletlerin İsimlerini söylememişse de İngiltere, Fransa ve Birleşik Amerika oldukları anlaşılmaktadır.
Aynı beyanatta Bakan, bütün batı medeniyetinin Sovyet tehlikesi İle karşı karşıya bulunduğunu ve İspanyanın dünya sulhunun müdafaasında kendisine düşen rolü "şerefle,, deruhte etmeye hazır bulunduğunu belirtmiştir.
Togliatti, Moskovaya gidiyor
Roma, 14 (YtRS) — İtalyan Komünist Partisi Lideri Palmiro Tngllaitrnln yakında Moskovaya hareket edeceği bildirilmektedir. Italyan Haberler Ajansının bu hususta verdiği habere göre, Togliatti Moskovaya “uzun bir iaîlrah.it devresi., için önümüzdeki perşembe irenle hareket edecektir.
Sarfa 4
T E N î tSTANBUL
-
Denizli mektubu
SAT
v

Akdeniz memleketlerinin zeytin istihsalleri
1951 yılında zeytin pıufr ihracatı umumiyetle az olacaktır
Milftno. 14 (Htmust) — Akdc. niz memleketlerinin bu «öneki zoyttn istihsalleri hnkkında yapılan tahminlerden verimin umumiyetle düşük olduffu anlaşılmaktadır.
Yapılan en son tahmine göre 1050 51 mahsul yılında zeytin istihsali geçen scnekl rekor mahsulden aşağı ve harpten önceki yıllık vasati istihsalin dununda olacaktır. İtalya İktisadi basınının yayınlarına müsteniden yapılan aşağıdaki tabloda Akdeniz, memleketlerinin son ■mahsul yılında İHtihaollerl görülmektedir:
KISA
Acıpayam Uçarı BataklığıHABERLER

•(

Bu bataklık kurutularak 30 bin dönümlük bir arazi kazanılacak; burada bir hayvan ve bir de tohum üretim çiftliği kurulacaktır
Danimarka • İtalya ticareti
ve
kazanıl-bataklıklar-vHâyctl-
1950/1951 istihsali ton
Samsun tütün müstahsilleri
Ispanya
İtalya
Yunanistan
Fransa vo Şimalî
Afrika
Türkiye
Portekiz
Diğer Akdeniz memleketleri
290.000
15000
55.000
70.000
50.000
40.000
40.000
605.000
Yekûn
Akdeniz memleketleri arasında en fazla zeytin istihsal eden İspanyada -üstüste üç sene vasatinin dununda olmuştur. Geçen sene İspanyadaki az İstihsal V u-n an i starı vo Kuzey Afrlkadakl fazla istihsali karşılamıştı. Zeytin istihsal eden bir çok memleketlerde bilhassa Yunanistan ve Türklyede geçen senelerden kalma tahminen 70 bin ton zeytin mevcuttur.
1950/51 mahsul yılında zeytin yafrı ihracatı umumiyetle az olacaktır. Bununla beraber Fransa ve Kuzey Fransız Afrikası fazla miktarda zeytin yağı İhraç edebilecek durumdadır.
Türkiye ve Yunanistan geçen seneden kalan zeytin yağlarının bir kısmını sağlam para memleketlerine İhraç etmekle iktifa edecklerdir.
İstihsalleriyle dahili İhtiyaçlarını zor karşılayacak durumda olan İspanya ve İtalya eski müşterilerini kaybetmemek İçin az da olsa bir kısım İstihsallerini ihraç etmeye ve aynı zamanda Yunanistan ve Türkiyeden zeytin yağı, Batı Avrupa memleketlerinden yağlı tohumlar İthaline çalışacaklardır.
Köylüyü topraklandırma kalkındırma dâvasının rasyonel olarak ele alındığı şu günlerde, memleketteki bataklıkların kurutulması mevzuu Üzerinde de du rulmaktadır, Zira, bil bataklık.
I lann ıslnhlylc hem sıtma savaş vc hem de köy kalkınma dâvasında bir zafer daha mış olacaktır. Biı
dan birisi de Denizli nin Acıpayam kazası çevresin-dedir. Ucan taşıyan vc tahminen 30 bin dönümlük bir sahayı İşgal eden bu bataklık, asırlardır hem sıhhi ve hem de iktisadi bakımdan bir mahzur teşkil etmektedir.
Aynı zamnnda Acıpayam gibi çok nüfus beslemek mecburiyetinde bulunan, toprakları dar. İktisadî vaziyeti halkının geçinmesine kâfi gelmeyen bu kazada, 30 bin dönümlük bir bataklığın kurutularak istifade edilmedi kararı ne kadar isabetli ve realisttir. Geçen devrede Ziraat ve Ticaret Bakanlan tarafından bizzat mahallinde görülen ve kurutulması hükümet programına alınacak olan bu bataklığı bu defa yeni Hükümetin Ziraat Bakanlığı da ele almış ve dâvanın üzerine parmağını basmıştır. Yapılan tetkikler ve etüdler neticesinde kurutulmam uygun
keyfiyet Bayındırlık Bakanlığına yazılmıştır. Bu çalışma, gerek Acıpayam, gerekse vilâyet halkı üzerinde memnunluk husule getirmiştir. Çünkü bu yerde kurulacak olan hayvan ve tohum üretim çiftlikleri memleketin zira! hayatında büyük bir İnkişaf sağlayacaktır. Zira Acıpayam ve hattâ diğer İlçeler bu çiftliklerden faydalanarak hayvan ve tohum cinslerinin ıslahly-le memleketin hayvan yetiştir!-, etliği Üzerinde rol oynayacaktır Denizli Vilâyeti her şeyden ev-
bataklığı adını
bataklığın görülmüş,
Topkapı Ampul Fabrikası yakında faaliyete geçiyor
Danlmarkada balık sanayii sergisi açılıyor
Kopenhag 14 (Hususî) — Ge-lecek sene temmuzun yedisinden 17 sine kadar devam edecek bir balık sanayii sergisinin Frede-rikahavn’da açılması kararlaştırılmıştır. Sergide modern balıkçılık sanayiinin imal ettiği her çeşit mamulelerle beraber bu sanyilo alâkalı diğer sanayi şubelerinin istihsal maddeleri olan makineler, balıkçılık teçhizatı, balıkçılık gemİ6İ İmalinde kullanılan maddeler de teşhir çektir.
Son günlerde gazetelerde işçi alınacağı hakkında ilâhlarım gördüğümüz; Topkapıda bir seneden beri inşa edilmekte olan ampul fabrikası ikmal edilmiş o-lup yakında faaliyete geçecektir. Fabrika hâlen tecrübe imalâtında bulunmakta ve yapılan ampullerin muayene ve kontrolleri İle meşgul olmaktadır.
edile-
Marshall Plânı Yardımları
Paris 14 (Hususî) — Avrupa İktisadi İşbirliği İdaresinden bildirildiğine göre Marshall Plânından Batı Avrupa memleketlerine yapılan yardım miktarı ük defa olarak ekim ayı içinde 10 milyar doları aşmıştır.
Mezkûr ay içinde Avrupa memleketlerinden İtalya 54,1 milyon, İngiltere 41.5 milyon, Batı Almanya 16,2 milyon dolar değerinde yardım görmüşlerdir.
Eşya olarak yapılan yardım, da petrol ve müştekkatı 31.3 milyon dolarla başta geliyor. Bu petrolün mühim bir kısmı İtalya, İngiltere ve Danlmarka-ya sevkedilmiştir.
Ekim ayı İçinde yapılan yukarıdaki yardım miktarına Avrupa Tediye Birliğine verilen 350 milyon dolan da katmak lâzımdır.
Ampul fabrikam, memleketimizde Türk Amerikan işbirliği ve sermayesi ile kurulan ilk hususî sanayi teşebbüsüdür. Fabrikanın en mühim sermayedarı A-merlkan General Electric Şirketi, senede İki milyar dolarlık iş hacmi olan bir şirkettir ve yılda bir milyardan fazla ampul imal etmektedir. General Electric Şirketi, dtlnyanın en modern ampul imal makinelerini memleketimize getirmiş ve burada yapılacak ampullerin, Amerlkada kendi fabrikalarında ve kendi sistemlerine göre yapılanlara muadil olacağını garanti etmektedir.
Elektrik İşleri sahasında dünyanın en büyük bir kaç firması başında muazzam bir teşekkül olarak yer alan General Blcc-trlc’in memleketimizde Türk w sermayesiyle müştereken kurduğu ampul fabrikasının piyasamıza çıkaracağı ampuller merakla beklenmektedir.
Kasım ayında Mersinin ithalât ve ihracatı
Bu it. ve
Mersin. 14 (Husus!) — Kasım ayı içerisinde, limanımızdan dış memleketlere 13.070 ton muhtelif cins mal İhraç e-dilmiş ve bu mallara mukabil yurdumuza da 25 484.049 liralık döviz girmiş bulunmaktadır, ihracatımıza karşılık olarak halâtımız ise 1095 ton 527.801 lira kıymetindedir.
Kasım ayında limanımızdan yapılan ihracat ve ithalâtı ekim ayı ile kıyaslıyacak olursak, memleket menfaatine mühim miktarların kaydedildiğini görürüz. Zira; kasım ayındaki ihracatımız ekim ayından 3.902 ton ve 5.552.511 lira fazladır. İthalâtımız Jse, kasım ayında e-klmden 1.533 ton ve 1.046.293 lira noksandır.
Kasım ayında dış memleketlere gönderilen İhraç mallarımızın başiıcalan; muhtelif cins emtia, canlı hayvan, muhtelif cine pamuk ve küspedir.
vol bir ziraat ve hayvan yetiştirme sahasıdır. Bu suretle Acıpayam kÖylÜRÜnün geçim durumu da kısmen ıslah edilmiş olacaktır. Zira Acıpayam köylerinin büyük bir kısmı, yıllık ihtiyacını temin etmek için ilkbahardan yaz sonlarına kadar evlerini terkederek, çalışmak üzo. re Denizli, Nazilli, Aydın ovalarına inerler. Buru lortla anıelo-lik yaptıktan sonra sonbaharda köylerine dönerler.
Vilâyet makamının hassaslıkla üzerinde durduğu, Ziraat Bakanlığının de yeni tesisler kurmak İçin lüzumlu bulduğu bu geniş bataklığın kurutulması, Bayın» dirlik Bakanlığının himmet ve alâkasına bağlıdır. Bu sıhhi vc iktisadi kararın tahakkuku İçin biz de temennide bulunalım.
TARHAN TOKER
* Kopenhag, 14 (Husus!) — Danimarka Hükümeti, Ital-yadan 7 milyon kuron değerinde mensucat ithali için permi dağıtmıştır.
İki memleket arasında mev. cut ticaret anlaşınosına göre, Danimarka italyadan 21 milyon mal İthal
kuron değerinde edebilecektir.
Otomobil
14 (Hususi)
Hindlstanda yeni kredi imkânları
Frankfurt
Sergisi
Ar Frankfurt,
1951 senesinin nisan ayında
Frnnkfurttn açılacak olan milletlerarası otomobil ser-gislno 403 firma iştirak cdo-. çektir. Bu firmalar arasında, 20 sı otomobil, 20 u kamyon. 358 1 de motorlu vıunta parçalan İmal eden müesseseler mevcuttur.
Bu sergide Amerikan, Ingiliz, Fransız, İtalyan, AvusturyalI vo Çekoslovak flr-malan, İmal ettikleri on •on modelleri teşhir edeceklerdir.
Yeni Delhi. 14 (H.H.S.) — Kabul edilen bir kanuna göre, mahalli hükümetler bundan böyle Hindlstanda malt korporas. yonlar kurabileceklerdir.
Bahsi geçen korporasyonîar endüstriyel mllesscsclcro kredi temin edeceklerdir.
Maamaflh mahalli devlet kor. porasyonları ufak veya orta büyüklükte endüstriyel faaliyeti finanse edebileceklerdir. Sorma* yenin miktarı 20 milyon rupiyi aşmayacak, hisse senetleri ise Sermayenin % 25 i tecavüz et-miyecektir.. Sermayenin geri kalanı mahalli hükümetin mer. kez bankaları tarafından temin olunacaktır.
Birleşik Amerika pamuk piyasası
Ne w-York. 14 (Hususi) — Dünya vaziyetindeki yeni inkişaflar dolayısiyie Birleşik Ame. rikada pamuk piyasası aon hafta zarfında mühim değişiklikler geçirmiş, balya başına fiyat 8 dolar düşmüştür. Maamaflh durum, çok geçmeden tekrar İstikrar peyda etmiş ve fiyatlar eski hadde çıkmıştır.
Diğer taraftan, havaların pek soğuk gitmesi olayı 1951 senesi istihsali için hayırlı telâkki edilmektedir. Zira, bu suretle, mahsule musallat olan böceklerin donarak ölecekleri tahmin e-dllmektedlr.

BUGÜN AKŞAMA KADAR BANKAMIZDA
AÇILACAK
'HER
BAYAN HESABI
30 OCAK 1951
KEŞİDESİ İÇİN BİR KUR’A NUMARASI
KAZANACAKTIR
BIKBBHK
e
14/XII/1950 Perşembe
KAMBİYO ve ESHAM
ı
100
100
100
100
100
100
100
100
100
A Çil i, Kapanı!»
8terllng 7.84.— " 7.88.—
Dolar 280.16 280.30
Fr. Frangı . O.HC Û.bL
İsviçre Fr. 64.03 6103 .
Belçika Fr. 6.60 6.60
İsveç Kr. ... 64.12.60 54.12.60
Florin 73.68.40 73.68.40
Liret .......... 0 44 128 0.44 128
Drahmi 0.01.tf76 0.01.876
t&iCOUdOB .... 9 73 90 9 73 90
Satışlar
Amorikada luun ipek talebi
* Ncrvv-York, 14 (HusuM) Dokuma maddelerindeki tış zorluklarına rağmen, Birleşik Amorikada bir müddetten beri ham İpek için geniş bir talep mevcuttur. İpek fabrikaları, önümüzdo-kl sdncnln İlk üç ayı İçin İhtiyaçlarını henüz temin e-demcmişlerdlr. Bu vaziyete sebep, fiyat zorlukları olup, buradaki ticaret mahfillerine göre, fiyat artışı Önümüzdeki aylarda da devam edecektir.
sn.
Bu sonenin ilk dokuz ayı zarfında. Birleşik Amerika hudutları dahilinde 6 milyon libro ham İpek teslim edilmiştir. Bu miktar, geçen se-nekinln iki mislidir.
Batı Almanyanın şekerpancarı istihsali
Wlc«baden, 14 (Hususi) — Batı Almıınyada bu sene şeker pancarı mahsulü, evvelki tahminlerden de İyidir. Federal istatistik Bürosu tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu senenin kasım ayına kadar alınan neticeler, hektar başına mahmulün 34 ton civarında olduğunu göstermektedir. Bu miktar, geçen scneklne nazaran % 20 nispetinde daha yüksektir. Hesaplara göre, Batı Almnnynda bu sone pancar mahsulü, 6.5 milyon tonu geçecektir.
I
Piyasanın erken açılması İçin müracaatta bulundular
Samsun, 14 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Samsun bölgesindeki tütün müstahsilleri yaptıkları bir toplantıda tütün piyasasının erken açılması İçin Ekonomi Bakanlığına müracaat etmişlerdir. Tütüncüler, malî bakımdan sıkıntıya ayrıca merkeze çeklerini, detil kış
gelip tülün niumıyacaklarını İleri sürerek tütün piyasasının en geç ocak ayı başında açılmasını talep etmişlerdir.
düştüklerini şiddetli kıt, aylarındı tütünlerini indirenılyc hattâ alıcılarında şld aylarında köylerinden
Seylân ile sterling anlaşması
Kolombo, 14 (Hususî) — Seylan Maliye Bakanı Mr. J R. Jn-yAvrardone’in Mümessiller Mec. lislne söylediğine göre, Ingiltere He 1 temmuz 1950 den başlayıp, 7 sene devam edecek olan bir Sterling Muvazenesi Anlaşması İmzalanmıştır.
Bu anlaşmaya göre, Seylan Sterling muvazenesinden 21 mil-yon Bterllng çekebilecektir. Bakan. 1951 - W57 arasındaki altı senelik devrede Knlonıbonun Güneydoğu Asyaya yardım edeceğini de bildirmiştir.
Hindislanın kömür ihracatı
Yeni Delhi, 14 (H.H.S.) — Hindistan, 1948- 1949 sonesinde harice 1.709,704 ton; 1949 - 1950 Hcncslnde iac 2.599.599 ton kömür ihraç etmiştir, Hindistan-dun kömür ithal eden momle-ketler Seylan, Avustralya, Birmanya, Japonya. Hongkong ve MaJaya’dır.
İskenderiye Pamuk Borsası
İskenderiye, 14 (Hususi) — İskenderiye pamuk bordasında geçen haftaki satış cem’an 11.302 balya tutarındadır. Daha evveLki haftaya alt balya adedi 16 498 dlr. Bu azalışa sebep, Mısır Hükümetinin Aşmuni, Za~ gvri vc Glza 20 tipteki pamuğun ihracatını menetmiş olmasıdır.
Bu vaziyete rağmen, talep a-zalmamıştır.
Isveçte pamuklu eşya fiyatları arttı
Stockholm, 14 (Husuri) — Milli Fiyat Kontrol Bürosu, fabrikatörler ve tüccarlar arasında son olarak yapılan bir anlaşmayı müteakip, Isveçte pamuklu eşyaların perakende fiyatları artmıştır. Bu artu» % 15 ile 35 niapetlndedlr.
Bu kararın alınmasına sebep, ham madde olarak pamuk fiyatlarının artması ve bu sahada şimdiye kadAr devletin bağlamış olduğu tahsisatı kesmesidir.

N
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ZÎRAAT BANKASININ 20.000 000 LİRALIK İKİNCİ TERTİP HAMİLİNE AİT TAHVİLLERİ % 7 FAİZLtDÎR. BU TAHVİLLER, DEVLET TAHVİLLERİ GİBİ HER TÜRLÜ VERGİ VE RESİMDEN MUAF OLARAK BUGÜNDEN İTİBAREN BANKANIN BÜTÜN SUP.E VE AJANSLARINDA SATILMAKTADIR. SAT1SA 30 ARALIK GÜNÜ SON VERİLECEKTİR. TAHVİL ŞARTLARI VE İTFA PLANINI REN EL İLANLARI BANKANIN GİŞELERİNDEN ALINABİLİR.
BÎLDÎ-BÜTÜN
(17252)
V
Batı Birliği kuvvetleri
Fransız Mecl si, yüksek askeri tahsisatı kabul etmek mecburiyetinde kalacak
Parla, 14 (Huhurî) — Mr Attlcc'nlrı VVoâhington seyahatinin Avrupa için vereceği ya. kın neticeler bahsine dönmek faydasız olnrııyacaktır. Filhakika bu seyahat esnasında Atlantik kuvvetleri müdafaa programının ön plâna alınması AvrupalIları memnun etmiştir. Pa-riate tnglllz Başvekilinin müdahalesine Rebep olan başlıca noktalardan birinin de bu olduğuna işaret edilmektedir.
Evvelâ Almanyanın silâhlanması memelerini ele alalım. Kore hâdiselerinin malûm şekli alması VVashtngton'un Aiman-yanırı allâhlanmaaı bahsinde Fransa üzerindeki baskısının artmasına sebep olmuştur. Di-
ğer taraftan Fransa beş ilâ altı bin mevcutlu Alman birliklerinin Pleven’in tahayyül ettiği gibi şüpheli bir İstikbalde Avrupa ordusunun içine değil, General Elsenhovver’in Bnşi.onıiHj nlığım derıthde edeceği müşterek Atlantik ordusuna alınmasını kabul etmiştir- r
Almanlar şüphesiz bu birliklerin «gır silâhlarla teçhizi, tü-menlero kadar bütün birliklerin Alman generallerinin kumandasına vcrilmcHi ve siyasi sahada müsavi haklara malik olmak hususlarındaki taleplerim kabul ettirmeye çalışacaklardır.
Ruhr silâh fabrikalarının bundan sonra tam randımanla İşll-yeceğini PariNte kimse saklamak
Cari Gııstave. bir dünya hark
vpllahdl Prens
isveçln 4 yaşındaki
tasında, tsveçin yerini arıyor. Prensin babası 1947 de ölmüştür.
Yeni Londra Valisi» 1350 senesinden beri bu mevkii işgul cdeıı en genç validir. Resmimiz. 44 yaşında olan valiyi (arkAda) karisiyle birlikte bir merasimde göstermektedir.
lüzumunu hissetmemektedir. Fransız Milli Meclisinde Liberal Cumhuriyetçi Parti mebuslarından birinin söylediği gibi. A ay suda işi büyüterek Avrupayı ter-ketmemesi Truman’dan rica e-dildlğl şu günlerde Ruhr’un is-tlhsalâtı hakkında uzun pazarlıklara girişmenin hiç de sırası değildir.
Almanyanın iştiraki meselesinin halledildiği şu sırada Avru-panın gereği gibi silâhlanmasına ve Goııeral Eifienhower’ln Başkomutanlığa tâyin edilemsine artık hiç bir şeyin mânı olanıı-yacağı salâhiyetll mahfillerde söylenmektedir.
İşte bu sebepledir ki, son günlerde Parinte Fransa Büyükelçisi ve Hariciye Genel Sekreteri Alexandre Parodi, Amerika Büyükelçisi David Bruce ve İngiltere Büyükelçisi Sir Ollver Har-Vey arasındaki toplantı ancak kırk sekiz saat sürmüştür. Bu toplantı dörtlü bir konferans aktedllrnesl için Sovyetler Birliği tarafından yapılan teklife bir cevap hazırlamak maksadiyle tertip edilmişti. îyl haber alan bir kaynaktan bildirildiğine göre dünyadaki gerginliğin esasım teşkil eden meselelerin heyeti umumlyesl bunların Lake -Success dışında görüşülmesine imkân vermiyecek derecede geniştir. Bu sebeple Batının cevabı hafifletilecek ve bu cevapta sadece toplanması muhtemel herhangi bir dörtlü konferansın gündemini tesbit ve tahdid etmeye matuf diplomatik müzakereler için açık bir kapı bırakılmasının faydalı olacağına işaret edilecektir. ,
Hakikat şudur ki, Avrupanm silâhlanma hususundaki azmi bugün bütün diğer meseleleri ikinci plâna atmıştır.
Pleven maJiye komisyonundan askeri kredilerin diğer meselelere tercihan müzakeresini istenmiştir. Bu krediler pek yüksek rakamlarla ifade edilmiştir ve 1951 yılı için 420 milyardan 740 milyara yükselmektedirler. Aşağı yukarı normal sayılacak bir zamanda Parlâmento seçimlerinin arifesinde hiç bir meclis bu kadar jdlksek tahsisatı kabul etmek cesaretini gösteremezdi. Fakat beynelmilel vaziyet o kadar vahamet kesbetmlştir kL, Fransa Hükümeti bu muazzam meblâğı Parlâmentoya kabul ettirmekte güçlük çekmiyecektir.
Bordeaux. La Palisse ve Roche_ forfdaki Amerikan kampları etrafındaki sır perdesi bütün kalınlığını muhafaza etmektedir. Bu kamplara harp malzemesi yığılmakta ve büyük bir faaliyet İçinde bulunan bu askeri bölgelerin emniyeti Amerikan ve Fransa birlikleri tarafından temin olunmaktadır.
Konmünist Partisi bu kamplarda her türlü faaliyeti durdurmak ve felce uğratmak için şimendüfer ve dok İşçilerini grev yapmaya teşvik etmiş ise de muvaffak olamamıştır.
Nihayet yakında Batı Birliği Askeri Teşkilâtının (BenelÜks) Atlantik Paktı kuvvetleri He bir* leşmeleri beklenmektedir. General de Lattre de Tassigny'nin Saigon'a diktatörlük salâhiyetleri ile başkumandan tâyin edil* meşinin başlıca sebebi budur. Bu birleşme dolayısiyie Batı Birliği kuvvetleri Atlantik Teşkilâtı içine alınacağı İçin onların kumandanı olan General de Lattre’ln yerine kimse tâyin edilmlyecektir.
MEMLEKET ve DÜNYA BORSA ve PİYASALARI
MEMLEKET TİCARET BORSALARI
İstanbul Ticaret Borsası
Kilosu
Kuruş
İzmir Ticaret Borsası
Bugün
%6 %5 %5 (Tf 5 %5 %4 %6 %e %6
%6 %6 %6 %6 %7 %7 %7 %7
7.-7 %7 (rö7 %7 (r(7 %7
1933 Organı ..........
193b İkramiyen .......
Milli Mudaiüfi 1 .....
«94J Demiryolu IV 194) Demiryolu V
1/2 1949 İkr&mlveli 1941 Demiryolu Kulkınmu Kalkınma Kalkınma 1918 istikrazı
1948 ifltlkruz)
1949 mtikrazı Milli MUdaiuu
1934 1934 1944 1941 1941 Mili) Milli Mim Milli
• • ••• re
vı.....
I •••*> II .—
tll ....
1 ....
II ....
1 ....
IV
Si vıuı-Erzurum 1 H M
Demiryolu Demiryolu Demiryolu
Mlidafan M UtİHlIMl MUdurou Müdafaa
11-V11
1 • II III
1
II
III
VI.
22.45
19.90
20.10
98.70
05.—
06,66
97.30
97.76
97 90
07.63
97 30
07 40
96.60
20 20
21.05
20.10
20.20
20.75
20.57
20.30
20.70
20.00
20.15
Buğday Oflnln D. „ Yumuşak D.
Fasulye Çalı Çu.
„ Çalı Erzincan Çu. Mercimek Kımuzı Ka Çu. Kelen tohumu Çu. Yerfıstığı Badem İç Ceviz İç Fındık İç
Un 49/81 Rand. Kİ. Çu.
Razmol
Kepek Pirinç
Kt. Çu.
aa
Tombul
Beypazarı
Tosya
peynir tam yağlı peynir Trakya yağlı yağı Türk Toriekoll
•t

Şirket Tahvilleri
T.C. Ziraat Bankası ....
Anadolu D.î. Tertip A/B.
M M %60 .............
,, MÜrnes. Senet
21.—
110.30
••
Şirket Hisse Senetleri
T.C. Merkez dfinnası Türkiye İş Bankan Türk Ticaret öankaaı Arılan Ölmenle . ...
69.—
124.—
31.—
S-
7 25
Beyaz
Kaşar
Keten
Rafine zeytinyağı Tcnckcli Tııryağı
Yapağı Anadolu Kırkım Keçi kılı Kırkım Tiftik anamal
,, oğlak
Koyun derisi H.K. Kasap
Tiftik derisi Tola
Koyun derisi Yuş
Keçi derini T.K. Kasap





29.08
33.15
37.20
60
31
50
75
140
140
320
2683
13
12
103
102
170
340
170
205
205
310
335
600
850
265
200
692.20
220
51
170
321
3850
19.10
106
400
345
300
225
Üzüm çekirdeksiz No.9 tncir A Gerisi No4 tnolr B «erişi No.
Pamuk Akala Pamuk Akala Pamuk Akala, Pamuk * erli
Pamuk vağı (rafine) Pam ılc **eldrdeğ1
• ••#>
108
1 .. n „ m...
71.5
435.
400.
140.—
17.—
Adana Ticaret Borsası
Birinci
İkinci
Birıno.
Hazır , ........
İkinci Akala yağmur yemU ...................
Akala -............
•• ••••«••••
Akala vadeli ...
Külço ferli Or. Kıilçe Dcguftmu Cumhuriyet Reşat ,m,Mı Hamit
Güldün İngiliz .....
Fransız kok NopoiOon 111 . tnvlcre
•••(••
400/408
370.—
350/356
325.—
a?
Altınlar
BugUn __La ra
468 —
32.50
37.60
28.90
42.60
425/427
37.80
28.76
42.75
140.—
16.—
8OQ Kapanıp
72.5
53 —
Eski kı
__Lira
4 70
YABANCI BORSALAR
New-York Borsası
Dtın Ebkl kuı
Bnidny (Buşell=Scnt)
Sert Kış ma halli Ü No. 2 275.—
Kırmızı Kış mahsulü No. 2 m 249.—
I’umuk Mlddling (14bre0İ=Senl>
t*fl 11 İÇ »e asa M •eMMMeâse M. 41.66 -
M (t rt ••••••••••••••••••>•««•• 41.64
4148
T1 f t Ik ( T -1 !> re® 1 — Sc n t) 160 — 136.16
Taksa* No. 1 136.16 135.—
Fındık (Libreni — Smt)
K&öuklu yerli iri hm —
ortzı •••••«••••••••(•
Lovtınt 1ç itViül moll ••••••••••••• 63.- 59.—
Ekstra iri »ç ttiıaı mah 66.- 65.—
Kuru ıir.üm (Libremi — Semt) ..... U 174
Thompson çekirdeksiz seçme U V4
Krtru tohumu \Bu3ell~Dular)
Minneapolla 3.86 185
Kaluy (Llbre=Sont) ........ — 142.—
L^vhn-teneke «100 libre •iolar) 1JM ISO
Londra Borsası
Keten tohuma (Tona=Sterllns> 73.—
Bombay - 72.08
— 73.—
Yer fıstığı Hlndlntun •— 79.—
«A a •
Bradtord Piyasası
Tiftik İyi miti 1 Ubresl—Fiyat) . —
•• s»ıra mab ” — -•
Yün Anadolu " — —■
•• Trakya ” ’*
İskenderiye Borsası
Pamuk (Kuntarı=Tallun) 141—
Ashmounl Kısa aiyafiı F/G. .. 145.—
Knrnak Uzun elvafh F/G 140.40 139.—
Kupon getirecek okuyucularımıza
Gazetemizin Tahsil Kupon-İtriyle, ay başından itibaren neşretmeye tepindiğim» (1.000 Saat) kuponlarını kabul etmek, mukabilinde kıır’a numaralarını vermek ve sonra da hediyelerini damıtmak üzere yeni bir büro tesis etmiş bulunmaktayız. Bizi bu karara şevketten sebep, okuyucularımızdan bize müracaat etmekte olan büyük kitlenin İşini süratle görmektir. Bu maksatla
Galatada, Bankalar Caddesinde, Adalet Hanının 2 nci katında bir daire k ii ş a t edilmiştir
1 Aralıktan itibaren
Kur’a numarası, kupon ve hediye için okuyucularımız mezkûr adrese müracaat e-deceklerdir. Yurdun her tarafından gönderilmekte kupon mektuplarının ne de adresin
olan üzerl-
(YEMİ İstanbul, Ban kalar Caddesi, Adalet Hanı kat 2) şeklinde yazılnıaaım okuyucularımızdan bilhassa rica ederiz.
IS Aralık 1950
Y E N t İSTANBUL
Bayta 5
Soldan «ınjtn:
1 — Düşmanı kuvvetli (fkl kelime). 2 — Ub; Meşin işleriyle İş tigal eder. 3 — Sulu insanlara da Öyle denir; Muvafakat. I — Kaba kumaş; Halinden memnun o lanlar söyler; Tersi kunduracının Aletlerinden biri. 5 — Keder; Hı-aımlarımızdan biri. 6 — İleri doğru hamle eden; Clld. 7 — Boru sesi; 0Özü pek: İşaret sıfatı. A-Kendine gelen. 9 — İngiliz asalet unvanlarından; Sual ve tereddüt edatı. Î0 — Yaptığın Ivillgl mü temadiyen tekrarla (iki kelline), a
Yukarıdan aunftı:
1 — Kan aldır (iki kelime). Sonucu; Su. 3 — Kireçlenmiş ya çimentolanmış; Coğrafya
Timlerinden. I — Sıcakla soğuk arası hale gel; Gösteriş, 5 — İşleri güçleri eline geçeni kaskatı yapmaktır. 6 — Sahip: Feryat c-den. 7 — Cenabın *‘eşlnl kaybey-liyen bir kuş., a benzettiği; Hint prenslerinden. 8 — Bozukluk (eski terim çoğul); Tersi aldatıl. 9— Durum; Pederin yansı. 10 — ücretini yap mânasına gelir (iki kelime).
2— ve-tc-
EVVELKİ GfNKf BULMACA
NIN HALLİ
Soldan aitğ*:
1 — Avenesi çok. 2 — Klba^a-ne. 3 — üşenir; Kaç. 4 — Mide; Aside. 5 — ÎIAncn. 6 — LAvık; Remi. 7 — El A; Zlnct. 8 — Tatil et; Ra. 9 — öc; Daralan. 10 — Ra m azan i ye.
Yukarıdan aşağı:
1 — Akümülâtör 2 — Vlşl: A-laca. 3 — Ebediyet. 4 — Naneli Ani. 5 — Eri; Ak; LAz. 6 — Saran; Telâ, 7 — İn; Seretan. R — Çekinen; İri. 9 — Ad; Yarım. 10 — Keçeclzade.
Sorbonne’da
Balzac
ihtifali
Büyük Fransız romancısının yüzüncü ölüm yıldönümünde yapılan anma töreni, bütün Paris aydınlarını bir araya topladı

(Paris Hususi Büromuzdan I — 1950 senesi Roma
için Mukaddes Yıl, Paris için de Balzac'ın yüzüncü ölüm yıldönümü olmuştur. Bu münasebetle Fransanin her tarafında edebiyat ve sanat törenleri yapıldıktan sonra, nihayet 17 kasım gecesi dev romancı Sorbonne’da a-nıldı.
Paris, resmî törenlere pek düşkün değildir. Fakat bu sefer Sorbonne’un büyük amfitiyatro-sunu tepesine kadar dolduran coşkun kalabalık buraya resmî bir tören seyretmeye değil. Fransız edebiyatının en büyük romancısına olan hayranlığına toplu bir halde gelmlştL
19 uncu asır cilan arasında tave Flaubert’i edenler vardır,
gerçeği canlandırmakta gösterdiği hayal ve kalem kudretiyle çağdaşlarının hepsini aşmakta, dır. Balzac, çok eser yazmış herhangi bir romancı değil, Na. pol^on’dan 48 İhtilâline kadar Fransız Burjuva sınıfının, ta-
ifade vermeğe
Fransız roman. StendhaTı, Gus-Balzac’a tercih Fakat Balzac,
Gayri Menkul Satış İlânı
Eminönü İkinci Hukuk
Mahkemesinden:
Satış: 950/15
DAvacı Hatice Barlas île dâvâlı Makbule Durupmar ve Mehmet kızı Ayşe ve Kadri Gürselin şayian mutasarrıf oldukları Eminönü Yavuz Sinan mahallesinde Leblebici Sokağında eski 35 yeni 149.51 kapı 555 ada 6 parsel numaralı evin şuyuıınun izalesi hakkında açılan dâva neticesinde gayrimenkulun hissedarlar arasında taksimi kabil olmadığından satılmak suretiyle şuyuunun izalesine karar verilmiş ve karar kesinleşmiştir. Gayrimenkul üç kattan İbarettir. Zemin katında bir antre, bir mutfak, bir helâ ve bir oda. Birinci katta bir sofa, Uç oda ve bir helâ. ikinci katta bir sofa, iki oda ve bir helâ, Üçüncü katta bir sofa ve bir odadan ibaret bahçeli ahşap olup muhammen kıymeti 6620 liradır. Müzayedeye iştirak edenlerden muhammen kıymetin ^7,5 nispetinde pey akçesi alınacaktır. Birinci müzayedesi 9.1.1951 salı saat 15 ten 16 ya kadar devam ederek muhammen kıymetin % 75 İni bulmadığı takdirde en çok arttıranın taahhüdü baki kalmak partiyle ikinci müzayedesi 19.1.1951 cuma saat 15 ten 16 ya kadar devam ederek en fazla bedel verene ihalesi yapılacaktır. İpotek sahibi alacaklılarla faiz ve masrafa dair iddiası olanların satış gününe kadar müracaat etmeleri, aksi takdirde haklan tapu sicilleriyle sabit olmadıkça satış bedelinin paylaştınlmasından hariç kalacaklardır.
Yirmi senelik taviz bedeli, ihale pullan, tapu masraflan ve teJlAJiye rüsumu müşteriye aittir. Daha fazla malûmat almak İsteyenlerin mahkeme başkâtipliğine müracaat etmeleri ilân olunur. (17351)
I Hicri

»

Üç bıçak bir ölü
Herhalde çok büyük olmaması lâzım gelen bir cer.iterimizde bir kaç gün evvel adam öldürmekten ceza giymiş mahkûmlar arasında bir kavga çıkıyor, üç bıçak çekiliyor ve dalma btı İşlerde oldıığıı gibi kavgacılardan biri ölüyor.
Bizim senelerden beri dalına işittiğimiz bu hâdiselerden henüz bir ibret alamamış olmamız hakikaten acınacak bir şeydir. Cinayeti cezalandırmak ve cinayet işleyeni yola getirmek İçin kurulmuş bir mÜosscsedo nasıl olur da yeniden cinayetler İşlenebilir?
Başka memleketlerde bıçak taşımak bir İhtiyaç sayılmaz. Akdcnlzln apaşlarla dolu limanlarında bile bıçak taşıyan insanlar bunu ınoyva soymak, tutulan balığı temizlemek gibi işlerde kullanılır. Bizde bıçağın çok acıklı bir vazifesi vardır. Bıçak, cılız, sinsi, Aciz ve kültürsüz Innarı-ların elinde bir anarşi ve vahşet vasıtası haline gelmektedir. Biz başka memleketlerde bıçak taşımanın kabahat olmadığını görüyoruz. Memleketimizde İse bıçak kana susamıştır.
Demokrasi, İnsanın mal ve canını tam bir emniyet altına alan bir Matemdir. O halde bıçak İşine çok ehemmiyet vermemiz ve onu kanunlarımızda disiplin altına almamız lâzımdır.
Bizi en çok hayrete düşüren şey bir cezaevinde üç katilin de bıçaklı olmasıdır. Hudutlarımız çok uzundur. Kaçakçılığı önlenmiyorsak şöyle böyle bir mazeret bulabiliriz. Istanbıılıın karanlık köşeleri çoktur, oralarda da eroincileri ynkalıyamıyorsak bir gözümüzü kapayıverlriz. Fakat. kilitli dolapları olmayan, içeriye giren ve çıkanın şiddetli kontrol edilmesi lâzım gelen ve eski tâbirle kuş uçurulmaması gereken bir yerde bıçak taşınmasına, bıçak çekilerek insan öldürülmesine hayret etmemek ve İdare sistemimizdeki bu Acizliği esefle görmemek mümkün değildir.
İTENİ İSTANBUL
Yıldızlar konuşuyor
(15 aralıktan 31 aralığa kadar)
!l mart - 10 nisan
KOÇ

MAnevl bir tazyik altındasınız. Karaciğerinize dikkat edin. Mübalâğa yapmayı çok seviyorsunuz, bu on beş gün zarfında vereceğiniz kararlar İşinize alt olacaktır. Arkadaşlarınızla tema sa geçin, kendiliğinizden hiç bir şeye karar vermeyin. Iztikbah-nlz İçin hayırlı olmıyabillr. Bu sene sonunda hayatınıza tad vererek hissi yeni bir heyecanla karşılaşacaksınız. Şana renginiz koyu mavi, şana numaranız 8 (llr.
!8 eylül - 22 ekim TERAZt
Sıhhatiniz gayet İyi, sinirlerinizin muvazçno.ıi de yerinde, A-çık sözlülüğünüz en iyi tarafınız olmasına rağmen «İze düşman kazandıran ve başınızı derde sokun yegâne vasfınızdır. Düşün çelerinizi tartman öğrenin fakaı eîrnfınızdakllpre onlar hakkında ne düşündüğünüzü kolayca söylemekten kaçının, işinizdeki fa nliyetlnlz lyı hissi durumunuz d/ı sakin, önümüzdeki on beş gün zarfında bir seyahat yapacaksınız. Şans renginiz sarı, snns numaranız 11 dir.
0 nisan . 20 mayıs BOĞA
23 ekim - 21 kasım
AKREP
Umumiyetle İyi bir sıhhatiniz var, fakat dinlenmeyi Öğrenin vo kuvvetinizi boş yere sarfetme-yln. Uzun bir soyahat yapacak ve neticede muvaffakiyetle bitecek bir İşinizi hnllcdecekalnlz. Aynı zurnanda da bir piyangoda kazanacaksınız. Hlaal bazı mücadeleleriniz var. fakat neticede sabrınız tükenecek. Şana renginiz koyu kırmızı, şan» numaranız 3 dür.
lAmento grupu ile Türkiyeyi ziyaret etmiş olan M. Lnpie, büyük bir Türk dostudur.
sonra, büyük M. Marin Rçc-tc namına M.
Hııgo*. görmüş
ihtifal
rih! şartların, gözü Önünde meydana getirdiği bu sınıfın doğuşunu ve cemiyette yerleşmek için mücadelesini anlatmış bir tarihçidir. Victor Hugo gibi Balzac da Fransada muazzam okuyucu kütlelerini heyecana getirmiş, onun eserleri nunkller kadar rağbet ve görmektedir.
Sorbonne’da yapılan
Parisin bütün aydınlarını Cum. hurbaşkanı M. Vinccnt Aııriol etrafında topladı, İlk sıralarda yer alan fikir, edebiyat ve sanat dünyasının büyük simalarının arkasında, en son «ıralarda, basamaklara, sütunlara ve lâmbalara tırmanmış olan binlerce genç, hayranlıklarına coşkun ve gürültülü bir şekilde İfade vermekteydiler.
Parisin bütün diplomatları da oradaydı ve bu sefer diplomatlar da İhtifale candan iştirak ediyorlardı. Balzac’ı kim bilmez, tercüme edilmediği bir dil kalmış mıdır? Türkiye büyükelçisi birinci sırada oturuyordu. O, sanki komşusunu ziyarete gelmişti. Zira Türkiye elçiliğinin bulunduğu LambaLle Köşkünü Balzac’ın evinden asırdîde, daracık bir sokak ayırır.
Evvelâ Fransız Eğitim Bakanı M. Pierre Oliver Laple söz aldı ve uzun uzun alkışlandı. Fransa tarihinde nadir rastlanan bir hâdise. Öğrenciler, çoğu zaman Eğitim Bakanından pek hoşlanmazlar, fakat M. La-pfe gerek edebî eserleri, gerek eğitim bakanı olduğundan beri öğrenci işleriyle yakından meşgul olması ile gençliğin sevgisini kazanmışıtır. Fransa Par-

Çuk çnıışmaya ve birçok İşleri bir arada görmeye meyliniz ol duğundnn bugünlerde umumi bir yorgunluk hissediyorsunuz Şayet mümkünse, hiç kimse ile temas etmeden bütün bir gün cin Icnln. Bir arkadaşınızla işbirliği yapmanız muhtemel. Kabul ot meden evvel iyi düşününüz. Seviyor vo seviliyorsunuz. fakaı sevdiğiniz insanla aranızda birçok anlaşmazlıklar oluyor. Şanı-renginiz parlak siyah, şans nu-fflprfenız 4 dür.
M. Laple'den Balzac bilgini ques. üniversf Jean Pommier ve Fransız Aka-
demisi namına M. Georges Le-comte söz almışlardır. Sonunda, altı aydan Ijeri dünyayı dolaşıp Balzac hakkında büyük akisler yapan konferanslar vermiş cilan, Edipler Cemiyeti Reisi M. Pierre Descaves parlak bir nutuk verdi. Duyduğumuza göre, M. Descavcs Ankara ve îstan-bulda konferans vermek üzere Türk üniversiteleri tarafından memleketimize davet edilirse, pek mesut olacağını söylemiş.
Konuşmaların sız nesrinin ve usta temsilcisi mesajı aktör tarafından
son haddini bulmuş ve Fransız e-debiyatının bu tarihi gecesi böylece kapanmıştır.
Sinirleriniz yorgun. Kuvvet ilâcı İle bir müsekkln alın vo bir rejim takip ediniz. Maddi istikbalinize yardımı dokunacak kısa bir seyahat yapacakHinız. Seviye itibariyle sizden yüksek olanlar hayatınızı güçleştiriyorlar, aldırmayın ve sabırlı olun. Her şoy sonunda hallolacak. Kalbiniz rahat. Şans renginiz lavanta mavisi, şans numaranız 7 dlr.
21 hftzlran-21 temmuz YENGEÇ
M mayın - 20 haziran
İKİZLER
Î2 kasım - 22 aralık YAY
Umumiyetle durumunuz İyi. Tamamen İhtisasınız dahilinde o-lan meşguliyetinize daha fazla ehemmiyet vermeye başlı yaraksınız, hürriyetinize gem vuran bir l.şo son verocekıânlz. Böylece ^fitikbnl sizin için daha iyi olacak, yeni sene sizin için dnhn muvaffakiyetle dolu. Eviniz saadetle dolu ve sizi seviyorlar. Kısa bir İş seyahati yapacaksınız. Şans renginiz gümüş grisi, aranız 3 dür.
sonunda. Fran-romanının en Colette’in bir Pierre Fresnay
okununca heyecan
Gözlerinize dikkat edin çok o-kumaktan gözleriniz fazla yorulmuş. Bu on beş gün zarfında çok gezecek ve evinizle meşgul olmaya vakit bulamıyacaksınız. Gizli gizli birisi tarafından seviliyorsunuz fakat soğukluğunuz karşısında hayranınız size açılamıyor. Karar vermek size aiL Bu gizli aşkı bilmediğiniz için kalbiniz rahat. işiniz yorucu fakat Istlkbnll çok. Bu on beş gün zarfında ufak bir değişiklik yapacaksınız. Şans renginiz nar, şans numaranız 15 dır.
Yeni neşriyat
KİTAPLAR DERGİSİ
Kitaplar Dergininin aralık ayı sayısı da çıkmıştır. Bu sayıda gerek türkre, gerek yabancı dillerdeki neşriyat hakkında kısa takdim yazılan bulunmaktadır. Bundan başka çeşitli makaleler, bibliyografya yazılan, müsabakalar vardır. Okuyuculara hediye olarak damıtılan kitaplar hakkında da bu sayıda izahat verilmektedir. Okuyucularımıza tavsiye ederiz. P. I(. 634 - İstanbul.
22 tcmmıız-22 ağustos
ARSLAN
*1 aralık .19 ocak YABAN KEÇİSİ
Ekseriya baş ağrısından mustaripsiniz, dinlenmeye gayret e-din. İşinizde bazı münakaşalar yapacaksınız, fakat karşmızda-kiler haklı olduğunuzu kabul edecekler. Fnknt yanınızda sizi sevmiyon ve büro İşlerinizde kargaşalıklar yaratan biri var. Ondan uzaklaşmaya veya onu u-znklaştırmaya çalışın. Çok işinize yarıyacnk ufak bir para alacaksınız. Kalbiniz snldn ve mesuttur. Şans renginiz açık yr-ikII »nnM numaranız 18 dir.
Bursa Birinci İcra Memurluğundan:
949/3359
Mehmet İpekçiye ipotek olup paraya çevrilmesine karar verilen tapunun kütük 43, sahife 8554, ada 894. parsel 28*de kayıtlı Bursanın Muradiye Koca Naip mahallesi Hüseyin Çelebi sokağında Çağlayan fabrikası namlyle maruf fabrikanın kapısından girildikte sağda bir helâ ve bir aza suyu çeşmesi vo bir büyük çınar ağacı, solda bir oda ve bir kömürlük işçi odası gene sağda her odanın yola açılır kapıları ayrı bulunan yedi işçi odası ve bir mutfak, buradan yol sola sapmaktadır. Solda gene ahşap iki işçi odası ve bir mutfak, gene solda zemin katı ikiye bölünmüş bir kısmı tavel ve masura, diğer kısmı dokuma tezgâhlan bulunan iki salon. Üst katında emprime ve desen işleri için müstamel büyük bir daire, gene aynı katta bir sofa üzerinde dört odası olan ve betonarme olarak inşa edilmiş mükemmel bir halde bulunan bu kısım yeni yapılmış esas fabrika binasıdır. Bu binanın karşısında ve yolun sağında büyük bir kazan dairesi, gene sağda betonarme bir boyahane ve bir apre dairesi ve bu boyahane ile apre dairesinin üzerinde İki oda halinde kurutma dairesi vardır. Burada ahşap olarak inşa edilmiş olan büyük birmancılık hanesi olup içinde makineler yoktur. Gene sağda zemin katında iki oda ve bir mutfak üstünde bir sofa üzerinde üç oda sokağa nazır küçük ve arka tarafında ayrıca büyük birer balkonu bulunan bir ahşap ev burada yol sağa sapmakta olup gene iki kat beton kozaktık vo yanında ayrıca İki oda ve bir ahır, gene solda zemin katında bir salon ve iki oda, üstünde bir sofa dört odadan ibaret ahşap bir ov. buradan yol sağa sapmakta olup sağda zemin katında dokuma tezgâhlan bulunan bir büyük dokuma dairesi ve bir yazıhane üstünde kozakhğı bulunan ahşap dokuma dairesi olup eski esas fabrikadır, tlerde solda İki tarafından taş merdivenlo girilip zemin katında İki oda ve bir mutfak ve bir banyo bir sandık odası ve bir helâ üstte bir sofa üzerinde dört oda ve bir helâ ve’bir balkonu bulunan önünde 150 ton su istiap eder büyük bir havuz, gene solda bir kat üzerinde iki oda ve bir sofa dışarda bir mutfak ve bir helâ, aynı evin arkasındaki üst kata girildikte iki oda ve bir sofa, arkada bir mutfak, odunluk ve kömürlük. Yolun sağında bir koza istlmhanesi. solda içinde duşhane ve bir soyunma mahalli ve bir helâ ve iki odadan ibaret bir ahşap bina, ayrıca bir kantin ve büyüle bir kazan dairesi bacası vardır. İpotek fabrika vesair binaların 14683 M2 zeminli bir mahal Üzerinde inşa edilmiş bayır bir mahalde olup içinden Pınarbaşı suyu deresi geçmekte ve ayrıca Gökdere suyu, Asa suyu ve Ayayanl suları bulunduğu gibi yüzlerce eşean müsmiresi bulunan elektrik tesisatları mevcut işbu ipotek fabrikanın binaları ile zeminin tamamı iki yüz bin Ura kıymetle açık arttırmaya vazolunarak 8.1.1951 tarihinde pazartesi günü saat 15 ten 16 ya kadar Bursa Birinci İcra Dairesinde İhalesi icra kılınacaktır. Mezkûr arttırmada takdir edilen kıymetin yüzde yetmiş beşi bulmadığı takdirde ikinci arttırma 19-1-1051 tarih ve cuma günü aynı yer ve saatte icra olunacaktır.
Bu hususta bir hak İddia edenlerin on beş gün zarfında evrakı müsbitelerJyle İcra dairesine müracaatları. Aksi takdirde haklan tapu sicilleriyle sabit olmayanların paylaşmadan hariç kalacaklan müşterilerin muhammen kıymetin %7.5 u nispetinde pey akçelerini veya milli bir bankanın mektubunu tevdile arttırmaya iştirak edebilecekleri ihale karar pullan ile tellâllye resminin müşteriye alt olduğu ilân olunur. (17324)
Sıhhatlr^z gavot İyi. İyimsersiniz ve etrafınızdakilere itimadınız var. Para bakımından işinizde lehte gayet İyi bir değişiklik olacak, yahut da mirasa konacaksınız, fakat hor ne ile oluraa olsun yıldızınızda para gözüküyor. Hls.il olnrak. kalbiniz elinizde fakat sevecek kimse bulamıyorsunuz. Sabırla bekleyiniz. Şnnn renginiz yeşil, şans numaranız 5 d ir.
'3 ağustos - 22 eylül
SÜNBÜLE
9 ocak -18 şubat
SAKA
Vücudunuz çok yorgun. Bn hal. kararlarınıza tesir edecek. Çok karışık bir on beş gün geçireceksiniz. İşleriniz İyi gidecek fakat işinizde İzzeti nefsinize dokunacak bir hadise olacak. Acısını sevdiğiniz insandan alacak, fakat yazık olacak. Zira dalgınlığınız uzun sürecek ve İşin içinden nasıl çıkacağınız) hllmlyeceksinlz. Şans renginiz bevaz. sana numaranız 8 dir.
DEVLET DENİZYOLLARI İLÂNLARI Devlet Denizyolları ve Limanlan İşletme Genel Müdürlüğünden:
1 — (2) ton litopon. 4 ton da çinko üstübeç pazarlıkla satm alınacaktır.
2 — Pazarlık 18.12.1950 pazartesi günü saat 11 de Tophanede Genel Müdürlük Alım Satım Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Çinko üstübeçln tasarlanmış değeri yoktur. İstekliler, bu malzeme İçin teklif edecekleri mal bedelinin % 15 nispeti güvenme parası olarak yatıracaklardır. Lltopon üstübeci tasarlanmış değeri 2300 lira, geçici güvenmesi de 345 Uradır.
4 — Şartnamesi parasız olarak hergün komisyondan alınabilir. (17238)
1 TÜRK TİCARET BANKASI A. S. | UMUM MÜDÜRLÜĞÜNDEN: |
I Merkez ve Şubelerinde 100 lira ve daha fazla 1
I MEVDUATI OLANLAR İÇİN 1
1 11 aralık 1950 de Noter huzurlyle yapılan
I İKRAMİYE ÇEKİLİŞİNE 1
alt neticeleri bildiriyoruz:
Hesap nnmarMi İkramiye miktan
| 8243 10.000.— İstanbul 1
1 2783 1.000.— Ankara 1
1 7 1.000.— Gaziantep 1
I 212 1.000.— Beyoğlu 1
I 183 1,000.— Beyoğlu |
I 916 1.000.— İzmir r
1 907 1.000.— Lâleli |
1 125 1.000.— Kadıköy 1
| 892 1.000.— Osmanbey 1
H 2949 100.— Ankara 1
| 2738 100.— Ankara M
I 5102 100.— Adana N
I 675 J00.— Adana 8
I 561 100.— Bursa H
| 1807 100.— Eskişehir |
| 163 100.— Beyoğlu 1
I 224 100.— Beyoğlu |
I 1667 *■ 100.— Samanpozan 1
I 5215 100.— Samanpazan 1
1 80 100.— Sarraflariçl 1
1 1039 100.— Osmanbey 1
I 6945 50.— Ankara 1
1 4012 50.— Ankara 1
! 234 50.— Adana 1
I 740 50.— Adana 1
I 1415 50.— Adapazarı N
’ı 4069 50.— Adapazan 1
I 1096 50.— Adapazarı 1
I 965 50,— Bursa '
I 1918 50.— Eskişehir 1
1 0 50.— Gaziantep D
I 49 50.— Beyoğlu 1
1 147/1874 50.— İzmir 1
1 1541 50.— İzmit - 1
I 680 50.— İzmit
I !500 50.— Lâleli I
1 1204 50.— Osmanbey 1
19 şubat - 20 mart
BALIK
Baran kalbinizden muztarlpal-niz. Bir mütehassısa müracaat etmeniz lâzım, belki de bu bir yorgunluk eseri okluğundan geçici bir şeydir. Bugünkü maddi durumuzdan daha iyi ve daha enteresan bir fırsat elinize geçecek. Becerikli olup, karar vermeden evvel iyice düşünün. U-fak bir hissi sukutu hayal ge-çlrccek-ilniz. Şana renginiz açık mavU şans numaranız 14 dür.
Hava değişikliklerine karşı çok hassassınız. Terkettlğinlz bir İŞİ cazip görerek tekrar ele olacaksınız. Bu Işde muvaffak olmanız elzemdir, zira bizzat içinde bulunduğunuz başka bir İşten fazla boşlanmıyorsunuz. Ek««ylya sinirlisiniz, hissi hayatınız bundan çok müteessir oluyor. Şan» renginiz kahverengi, şana numaranız 33 dür.
I Y E
İTFA
SIHHİ İMDAT
Re-
ECZANELER
(Taksim)
Hnyreddln
YENİ SES
TtTATKOSU
A F H O D 1 T
Telefon: 11)309
VI-Ge-
Beyoğlu 44(M4 İstanbul 24222 Üsküdar 00045
îatanbul Beyoğlu Anadolu yakası Ankara İzmir
44999
60530
91 2251
EMİNÖNÜ: Beşlr Kemal (Eminönü) — İtimat Sndrl (Küçük-pazar) — Sultanahmet (Alcm-(iur) — Haydar Yeni (Lâleli).
EYÜP: Ayvanaaray (Şifa). BEŞİKTAŞ; Nail Hallt (Beşiktaş) — Yonl (OrtakÖy) — Amn-vutköy — Merkez (Bebek).
KADIKÖY: Sıhhat (Kadıköy)
— Kızıltopruk — Göztepe — Bostancı.
Ankara 00 İzmir 2222 K.köy 60872 Karo ly aka 15055
MUAMMER KARACA TİYATROSU Trrkos Evleniyor.
BEYOĞLU: Dellosuda (Mor-
kez) — Nihat (Taksimi — Ayaa-paşa
Tav (Galata) — Sporldis (Gala-
ta) — Alakan (Şişil) — Mecldi-,V€‘kÖy (Şişli) — Haaköv (Haa-köy) — Yeni Turan (Kutu m paşa).
FATİH: tbrahlm Balmumcu — Etorn Pertev (Aksaray) — E-nıln Rıdvan (Samatya) — Ham-dİ Bmgon (Şehremini) — Gün-doğdu (KaragHmrÜk) — Orhan Avcıoglu (Fener).
HEYBELİ ADA: Halk. BÜYÜKADA; Halk.
ANKARA: Hayat — Bayer — Kurtuluş.
İZMİR: Ali Hayreddln (Banma* hane) — Sağlık (Alsuncak) — Sıhhat (Komcraltı) — İkiçeşmo-ilk (Eşref p&şa) — Kara taş (Yh-
' lılar).
Öğrenmek ihtiyacında olduğumuz herşey

ARALIK
1950

Rumi
Cuma
VAKİT VASATİ EZAN!
GOnrş 7.17 2 36
öfirl* 12.09 7.28
İkindi 14.29 9.48
Akşam 16.41 12.00
Yatırı 18.20 1.39
lrna/tk 6.32 12.51
UÇAK - TREN - VAPUR
4
GELECEK OLAN t’ÇAKLAR
4.50 (P.A.A.) New-York. Boston, Şanon, Londra. Brüksel Frankfurttan. — 8 35 S.A.S. (İskandinav) — Lyddadan. — 10.40 îzmirden. — 11.50 Ankaradan.— 33.10 Balıkeslrden. — 14.00 İz mirden. — 14.50 Adana, Ankara dan. — 14.60 (D.H.Y.) Beyrut. Kıbnstan. — 1500 Ankara, İz-
mir. Bnlıkcslrdcn. — 1540 B.E A. (İngiliz) Londra. NIs, Roma, A ti nadan. — 16.00 MS. (Muur) Kahire, Nlkosyadnn. — 19,25 P A. A- (Amerikan) Hongkong, Bangkok, KnlkUta, Delhi, Kara-şi, Basra, Beyruttan,
GİDECEK OLAN DÇAKLAR
6 05 F.A.A. (Amerikan) Boy-ruta. — 8.00 Ankara, Malatya. Elâzığ, Dlyarbakıra. — 8.30 Ankara, Adnnaya. — 9.35 S.A.S.
(İskandinav) Münih. Kopenhag, Stoekholma. — 10 00 S.R. (U-
vlçre) Atina. Cenevre. Zürlhe.— 1L00 Balıkeaire. — 12.40 İzmire — 13.40 Ankaraya. — 20.10 P.A. A. (Amerikan) Münih, Londra, New-York’a.
OEI.KCKK OLAN VAPVKLAR
6 00 Seyyar, 6.80 Konya, 11.00 İzmir, 12.00 Burna. Ayvalıktan. — 14.35 Uludağ, Mudanyndan. — 15.00
İskenderun. D. G. Akdcnİzden.— 21.30 Bandırma. Bandırmadan.
GİDECEK OLAN VAPUKLAll
6.00 Tırhıın. tnrboluya — 6,15 Bandırma. Bandırmaya — ıo.OO Ege. Karazlcniza — 17.00 Saadet, Ayvalığa. — 10.00 Seyyar. Karahlgaya.
GELEC EK OLAN TIlENLF.lt
6 25 Erzurum. — 6.46 Toroa
8.50 Ankara Ekspresi, — 9,20
Yataklı.
GİDECEK OLAN TRENLER
18.20 Ankara Ekspresi (Yataksız). — 20.06 Yataklı
' (Tarifelerin babornlz değişmelerinden dolayı mesuliyet kabul edilmez).
Karablgadan. Bandırmadan, Karadenl7xlen.
S I N
E M A L A R
ALKAZAH ha Kızlar Voker VHderln Köpeği
AR (4439i) Johny Bdlnda (3ün-CU hafta).
(12062) 1 — Ali Brı-Pansiyonunda. 2 —
Mcfls-
Kalesi
Mınta-
ATLAS (40835) Aşk Köprüsü. Suare: İspanyol Revüsü.
ELHAMRA (12236) 1 — Periler Dünyası. 2 — Zafere Doğru.
GÜKEL 1 — Bir Yedmenin Romanı (Türkçe). 2 — Gecenin Gözleri.
İNCİ (84595) îvojlma Yanıyor. İPEK (442^9) Aşk Mucizesi.
LALE (43596) Johny Bellnda (Türkçe).
MELEK (40868) Aşkın Mûclzeol SARAY Yunan Opereti.
SUATPAKK (83143) 1 — Ahret Yolcuları. 2 — Şehzade Azmi, Sİ MER (42851) Îvojlma Yanıyor.
SARK (40380) Adalet Kurbanı. ŞIK (43726) 1 — Kaptan to. 2 — Dehşet Dlyan.
TAKSİM (43191) Estergon TAN (60740) 1 — Memruı kâ. 2 — Filistin Harbi.
ÜNAL (49306) 1 — Slngoalla
ıTürkço). 2 — Aşk Adası (Renkli).
YENİ (84137) 1 - Kara Şeytan 2 — Harrow Kumarbazı.
YILDIZ (128'17) Jandark (3 üncü hafta).
İSTANBUL
ALEMDAR (23803ı 1 — Kahra man Yahudi. 2 — Hileli Yol.
AYSU (21917) I — Cezayir Esrarı. 2 — Sönen Hayat.
AZAK (23542) 1 — Zaferden Üstün. 2 — Cehennem Geçidi.
ÇEMIlERLtTA.Ş (22513) 1 —
Parmaksız Salih. 2 — îatanbul Geceleri.
EaHKE 1 — Kimsesizler. 2 — Kara Şeytan.
HALK (21901) 1 — Zaferler Anılanı. 2 — Kumarbazlar Kraliçesi İSTANBUL (22367) 1 — Haydut Aşkı. 2 — Ormanlar Kiralının İntikamı (Türkçe).
KISMET (26651) 1 — Kahveci
Güzeli. 2 — Kanlı Aşk.
MARMARA (23860) 1 — man Yahudi. 2 — Hileli MİLLİ (229621 1 — Kan
2 — Karımı Anyorum. TURAN ] — Zaferden
2 — Cehennem Geçidi.
YENİ (Bakırköy 16-126) 1 —İki Açıkgöz Tarzan Diyarında. 2 — Rebeka.
KADIKÖY
HALE (Kadıköy) (60112) 1 Zafer Ablde.il. 2 — Kırallçı-Krlolin.
OPERA C68821) 1 - Karışık Üsler. 2 — Denizlerin Sevgilini, SÜREYYA (60862) 1 — Devler
Ateşi. 2 — Dell Gönül.
YELDE6İRMKM 1 — Fakir
Kahra-Yol. Dâvam
R
A


Çocuktan (Türkçe). 2 — Demir Kollu Kahraman.
UskCdar
SUNAR 1 — Cennetin Anahtan 2 — Vahşi Koşu.
ANKARA
ANKARA (23234) Aşka Dönüş. BÜYÜK (15432) Üç Silâhşorlar CEBECİ (13H4Ö) Üç Silahşorlar PAİCK (11131) Bırakılan Çocuk. S4'S(1IO71) Bırakılan Çocuk.
SÜMER 1 — Haydutlara Ölüm. 2 — Hafiyeler Kıralı.
ULUS (22294) Benden Kaçamazdın.
YENf (14040) Balalayka GAK GAZİNOSU Brynnns vüsü.
ANKARA PALAS Pavİyonu yana Atraksiyon Orkcutranı, za Beydi İdaresinde.
SÜREYYA PAVİYONU Ispanyol Orkf'fit ra mi
KÜÇÜK Melekler ve Şeytanlar BÜYÜK Hüe ve Sevgi.
İZMİR
ATLAS Sokak Kızı Kltty, El.HAM RA üç Silahşorlar.
?..\LE 1 — Memnu M m laka
2 — Ormanlar Perisi.
MELEK 1 — Kanun Harici. 2 — Bu Gece Seninle.
TAN 1 — Memnu Mınlaka. 2 — Ormanlar Pcrlal.
^A' yare Harman Sonu.
YENİ 1 — Tarzan Maymun A-dam. 2 — Bufalobll Şarkım.
TİYATROLAR
İSTANBUL BELEDİYESİ Şehir Tlyatrulurı 20.30 da
DRAM DUalzlerln Dili Telf.; (2157
KOMEDİ KISMI
Çifte Keramet
üstün
D
Y
0



L
A
R
Elektrik ve Havagazı
Abonelerine
1. E. T. T. Umum Müdürlüğünden :
Şifahi müracaatlarında veya yazacakları mektuplarda tesisat numaralarını bildirmeyi ihmal etmemelerini sayın abonelerimizden rica ederiz. (16500)
TEKEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLÂNLARI
Nam ve Hesaba Torba Muşamba Satın Alınacak
Sahnalma Komisyonu Başkanlığından :
1 — Mevcut şartname ve şekil nümunealnc göre müteahhit nam ve hesabına 160 adet torba muşamba satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 22.12.1950 cuma günü «aat 11 de Kabalaş Genel Müdürlük Satın Alma Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Şartname ve şekil nümuneal hergün sözü geçen komisyonda görülebilir.
4 _ İBtekiilcrin 675 liralık güvenme parası makbuz vesair kanunî vesaikiyle birlikte adı geçen komisyona müracaatları ilân olunur.
5 — îdare, kısmen veya tamamen veya kısım kısım, ayrı ayrı
taliplere ihale etmekte serbesttir. (17090)
İSTANBUL:
12.67 Açılış ve prcgrarfılar. — 13 00 Haberler. — 13.15 Hafif öğle konseri (pl). — 13,45
Şarkılar (Can Akşlt). — h.2û Konuşma. — 14.30 Şarkı ve türküler (pl). — 14 45 Programlar ve dana müziği (pl). — 16.00 Kapama.
17 57 Açılış ve programlar. — 1« 00 Caz nıü-rlğl (pl). — 18.20 Konuşma. — 16.30 Fasıl he-yaU konseri •Ferahnak,,. İdare eden; Hakkı Derman. — 19.00 Haberler. — 10 15 Kısa Şehir haberleri, — 10.20 Radyo senfoni orkestrası
konseri, İdare eden; Cemal Rrşlt Rey. Ludwlg van Beethoven.. Piyano konçertoau No. 1 “do majör,,. Sollat: Engin Sabar. — 20.00 Chopln-den etüd vo pnlonezler (pl), — 20.15 Radyo Ga-zeloal. — 20 30 Şarkılar (Perihan Altındağ). — 21.00 Sohbetler; Şevket Rado. — 21 10 Folklor anatl. — 21.30 Lo Cid - Radyofonik tcrmıü. Yazan: Cornclllo. TÜrkçcsi: A, Roşlt-H. Nazım.— 22.16 Klavsen sojrflan (pl). — 22.30 Klavsen an-ioları. — 22 15 Haberler. — 23.00 Programlar dona müziği (pl), — 23.30 Kupama
vo
İstanbul Asliye ikinci Ticaret Mahkemesinden :
950/384
Bedii Yazıcı vekili tarafından Ankara Yenişehir Sosyal Han 19-20 No. da Mahmut Bnltaş a-leyhine 1500 Uranın tahsili hakkında açılan dâvada:
Dâvâlı Mahmut Baltaşa hali hazır ikametgâhının meçhullyetl hasebiyle bir ay müddetle ilânen tebligat icrasına karar verilmiş ve duruşma İçin 16.1.1951 salı saat 10 tâyin edilmiş olmakla mumnllychln ynzılı gün ve saatte mahkemeye gelmesi veya bir vekili kanunî göndermesi tebliğ makamına kaim olmak ü-ıe İlân olunur. (17361)
ZAYİ — 8/2/950 tarihli ve
13581 sayılı tahsis varakası zayi olmuştur. Yenisini çıkara, cağımızdan eskisinin hükmü yoktur.
15.12,950
A, D. Zakarl.vntlla ve Oğullan ŞLrketi (Şark Pazarı) Beyoğlu
Odun Tanzim Satışları Hakkında İSTANBUL BELEDİYESİNDEN:
A
1 — Tarım Bakanlığınca Belediyemize tahsis olunan odunlann şehrin muhtelif semtlerindeki satış yerleriyle fiyatları aşağıda hizalarında gösterilmiştir.
2 — Müracaat sahiplerine verilecek odun miktan Azami beş çekidir.
3 — Diğer semtlerde tesblt edilecek bayilikler ayrıca gazetelerle ilân edilecektir.
Keyfiyet sayın halka ve ilgililere ilân olunur. (17352)
Meşe çekisi Gürgen çekisi
Baylln adı Adresi Kesilıııiş de. Kesilmiş ev poda teslim kapısına teslim (çeki) (çeki) Kesilmiş de- Kesilmiş ev poda tcsliıu kapısına teslim (çeki) (çeki)
Ali Osman Yeşilköy İstasyon C. 97Ö Kr 1075 Kr. 925 Kr. 1025 Kr(
Bilâl Büke Bakırköy Taş isketesi 975 18 1075 025 M 1025 •*
Nail Tekiner Yedikule İstasyon karşısı. 975 81 1075 M 025 88 1025 88
Burhan Tintaş Yenikapı Atatürk Bulvarı 975 H 1075 >1 025 88 1025 M
Sabri Akın Unkapanı Tekirdağı îs. 975 M 1075 81 025 >8 1025 U
Yorgi Solidls Fındıklı Mebusan Cad. No. 113 975 98 1075 925 H 1025
Ekrem Dündar Üsküdar Şemsipaşa iskelesi 975 r> 1075 W 925 >1 1025 99
Hayrl Saykal Kadıköy Yogurçu Çayın 975 M 1075 9 925 • 1025 »1
8ayfa 6
V E N t İSTANBUL
115 Aralık 195»
-KARAMÜRS
Fabrikamızın tanınmış BATTANİYELERİ, YÜNLÜ Kumaşları
Çocuk ve büyükler için bol miktarda ve en iyi desenler üzerine
HAZIR ELBİSE, PALTO, PARDESÜ ve MANTO
ve satışa başlanmıştır.
gibi mamûlâtımızın çeşitleri mevsim dolayıslyle tamamlanmış
Piyasada fiyatların yükselmesi neticesinde kumaş, battaniye ve hazır elbise çeşitlerimize hiçbir fark ilâve edilmediğini sayın halkımıza memnuniyetle arzederiz.
Satış Mağazası: Sultanhamam, İkinci Vakıf Han altında
Beygir
Beygir
TRAKTÖRLERİMİZİN
İkinci partisi yakında gelerek teslimata başlanacaktır. MARSHALL PLÂNI KREDİLERİ DAHİLİNDE 5 SENE TAKSİTLE satılacak olan bu traktörler için kayıtlara başlanmıştır. Büyük bir miktar gelmekle beraber mevcudumuz bitmek üzeredir. Acele ediniz.
Bilumum büyük vilâyetlerdeki acentelerimizde kayıtlarınızı yaptırabilirsiniz.
BOL YEDEK AKSAM türkîye genel mümessili : MEHMET KAVALA GALATA - TAH I R HAN
Telefon : 40430 - 42673 Telgraf: Lamet İst.
Taksitle Satış
DİKİŞ -NAKIŞ ve BUTt/N ÖRGÜLERDE k. EMRİNİZDED/R. j
BEYO&U. lU/KlAl CADDESİ (VS 75 T£L 42979 SiMECİ. HAM/DM CADDESİ IVt E E TE! 2 62 Of
DİKKAT - CUMARTESİ müzayedesi
16 aralık 1950 cumartesi günü saat 2 de Taksimde, İstiklâl caddesi 27-29 numaralı Taksim Palasın 4 numaralı dairesinde bulunan ve ünce
ailesine ait ev eşyası
sayın
PORTAKAL
RAIF PAŞA
ve biblolar müzayede ile satılacağı halka ilân olunur.
C SAYIN DOKTOR ve ECZACILARA —i
içre'de C 1 L A G Fabrikası müstahzarlarından Dİ A Z I L
' piyasaya arzedilmlştlr.
ıl satış yeri: Sadcddin Gürel, Posta Kutusu 301 İst.
SATIŞ YERLERİ:
* FRANGULÎ
İstiklâl Caddesi No. 205
* TEVFtK AYDIN
Eminönü Meydanı
Türkiye Umumî Mümessilliği :
M 0 V A D 0 SAAT MAĞAZASI
Kapalıçarşı, Ağa Sokak No. 58 - İstanbul
Telefon : 22047
Beyoğlu Birinci Sulh
Hukuk Yargıçlığından :
Dosya No: 950/562
Şişil, Halaskârgazi caddesi Nar Palas 2 No. da mukim I-ken hâlen adresi meçhûl Güzin Metya’ya:
Sclânik Bankası tarafından a-leyhlnlze 44,44 liranın tahsiline ve bankada mevcut 180 sayılı kasanın tahliyesine ve dâva tarihinden itibaren % 5 faiz yürütülmesine ve mesarifi muhakeme ve ücreti vekâletin tarafınıza tahmiline dair ikame edilen dâvanın 12.12.1950 salı gününe muayyen olan yargılamada gelmedl-Iğinlz ve teklif edilen yemini eda etmediğiniz cihetle yemin edeceğiniz vakıaların sabit olmuş sayılmasına gıyabınızda karar verilmiştir. îşbu hükmün 15 gün müddetle İlânen tebliğine ve tarafınıza tebliği gününden itibaren sekiz gün içinde arzuhal ile yemin edeceğinizi beyan ile celsenin bırakıldığı 30.12.1950 cumartesi günü saat 10 da mahkemeye gelip yemini yapabileceğinize ve tâyin olunan günde yine gelmediğiniz takdirde yeminden kaçınmış olduğunuza ve yemin edeceğiniz vakıaların sabit olmuş sayıldığına dair verilmiş o-lan karar katileşerek ona göre e-sas hakkında hüküm verilecektir. Tebliğ yerine geçmek üzere ilân olunur. (17333)
SUMERBANK
TASARRUF MEVDUATI
1951 Yılı İkramiyesi
4 Keşidede
100.000
ML
İlk Çekiliş 31 . Ocak . 1951
1
1
1
4
4
Adet Adet Adet
Adet Adet
İO.OOO.
2.
1.000. 500. 250.

ve ayrıca
PARA
bulunan bu
50.100 liralık muhtelif
İKRAMİYELERİ
keşideye katılmak İçin
ıKMİİİlIlJM
31 ARALIK 1950 ye kadar
Bankamızda 100 liralık bir hesap açtırmak kâfidir.

(POMA1
Her 100 liraya ayn bir kur’a numarası verilir
NEZLE GRİP Di$ AĞRISI ADALE ROHATİ1MASI YANIKLAR GÜNEŞ YANIĞI ARI.BÖCEK SOKMASI KESİK YARALAR PİŞİK
KASINTI EKZEMA ERGENLİK DONUK DERİ ÇATLAKLARINDA VE TRA$TAHSONRA KULLANI L FİATI : 75 Krs. ,

ikramiyelerin vergisi Bankamıza aittir
Merkez: ANKARA


İstanbul Şubesi : Galata, Bankalar Caddesi No. 25 İstanbul Ajansı : Bahçekapı, Siimerhan
| Beyoğlu Birinci Sulh I Hukuk Yargıçlığından :
Dosya No: 950/560
Yenİköyde Polonya Sefaretinde mukim iken hâlen adresi meçhul Wladislav Karpinski’ye:
Selftnik Bankası tarafından a-leyhinize 75.55 liranın tahsiline ve bankada mevcut 403 sayılı kasanın tahliyesine ve dâva tarihinden itibaren % 5 faiz yürütülmesine ve masarifi muhakeme ve ücreti vekâletin tarafınıza tahmiline dair ikame edilen dâvanın 12.12.1950 salı gününe muayyen olan yargılamada gelmediğiniz ve teklif edilen yemini eda etmediğiniz cihetle yemin edeceğiniz vakıaların sabit olmuş sayılmasına gıyabınızda karar verilmiştir. îşbu hükmün 15 gün müddetle llânen tebliğine ve tarafınıza tebliği gününden itibaren sekiz gün içinde arzuhal İle yemin edeceğinizi beyan ile'celsenin bırakıldığı 30.12.1950 cumartesi günü saat 10 da mahkemeye gelip yemini yapabileceğinize ve tâyin olunan günde yine gelmediğiniz takdirde yeminden kaçınmış olduğunuza ve yemin edeceğiniz vakıaların sabit olmuş sayıldığına dair verilmiş olan karar katileşerek ona göre esas hakkında- hüküm verilecektir Tebliğ yerine geçmek üzere ilân olunur. (17335)
İstanbul Asliye 4 üncü Ticaret Mahkemesinden 948/85
Mehmet Turabl
Nuruosmaniye C. H. P. Kurtarma ve Barındırma Yurdunda İstanbul
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açılan “Ofisin Çorlu ambarı şefi ve veznedarı bulunduğunuz sırada zimmetinize geçirdi ğiniz iddiasiyle 2803.57 liranın faiz, avukatlık ücreti ve masarif) muhakeme ile birlikte tahsili,, talebini havi dâva arzuhali yukarıda yazılı adresi bırakıp gittiğiniz ve yeni adresinizin de meçhuı bulunması sebebiyle dâva arzuhalinin ilânen tebliğine karar verilmiş olmakla ilân tarihinden bir ay içinde dâvaya cevap vermeniz lüzumu tebliğ makamşna kaim olmak üzere ilân olunur. (17365)
PROTEJIN dermojen
Frengi ve Belsofuklnfnnnn teminatlı bir koruyucusndor.
Tanık, ekzema re cilt yaralarına fevkalâde 1)1 gelir.
*
i.Yeııi çıkan ^kuHUBkırııı hülâsalarım, guııluk i> hamalında ■herkesin başvurup öğrenmek1 ihti/^cıuılu bulunduğu bütün ? bilgileri, çeşitli mevzular üzerinde mütehassıslar taralından hazırlanmış güzel ve faydalı yazıları, 7t renkli Türkiye lıaritasiyle tekmil yabancı hükümetlerin renkli haritalarını ve bandıralarını, gayet mükemmel bir muhtırayı, [/ Hayat için lüzumlu ve gerekli her şeyi
MUHTIRALl HAYAT TAKVİMİ
nin . 1951 yılına ait yeni sayısında bulacaksınız.-Taklitlerini almamak içiıı, (Maarif Kitaphaııesi adresine dikkat etmelidir. Pandozot ciltlidir. Fiatı^ 130 ^kuruştur,.
1
5
I
BETONARME KÖPRÜ YAPIMI
Karayolları Genel Müdürlüğünden:
1 — Eksiltmeye konulan İş: Manisa tünde Turgutlu - Salihli yolunda Karacaall, Akçapınar. Allahıdır, Ahmetli, Mat ve Şart köprülerinin betonarme olarak yapımları olup keşif bedelleri tutarı (548.227.19) beşyüz kırk sekiz bin İki yüz yirmi yedi Ura on dokuz:skuru:jtur.
2 — Eksiltme: 22.12.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 16 da Ajıkarada Eayındırlık Bakanlığı binasında Karayolları Genel Müdürlüğünde Karayolları Eksiltme Komisyonunca kapalı zarf usulü İle yapılacaktır.
3 — Eksiltme evrakı: Vezneye yatırılacak (27,45) yirmi yedi lira kırk beş kuruşluk bedele ait makbuz karşılığında Karayolları Genel Müdürlüğü Teknik Hesaplar Şubesinden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için:
a) İsteklilerin 1950 yılma alt Ticaret Odası belgesi ile usulü dairesinde (25,679 09) yirmi beş bin altı yüz yetmiş dokuz lira dokuz kuruşluk »geçici teminat vermeleri,
b) Bu işin teknik öneminde bir işi İyi surette başarmış veya İdare ve denetlemiş olduklarını isbata yarar belgelerini. Karayolları Genel Müdürlüğünden alacakları tanıtma beyannamelerine (Müteahhit ehliyet beyannamesi, müteahhit plân ve teçhizat beyannamesi) bağlamaları ve bu beyannamelerin içindeki sorular cevaplandırılarak yeterlik belgesi isteme dilekçeleriyle birlikte eksiltme gününden en az üç gün önce (tatil günleri hariç) yazı İle Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek bu İş için yeterlik belgesi almaları,
5 — İsteklilerin eksiltme şartlaşmasının 34 üncü maddesinde verilen İzahat çerçevesinde (eksiltme evrakının her parçasına ellişer kuruşluk pul yapıştırarak bunla n İmzalayıp zarflarına koymaları) hazırlayacakları yükleme mektuplarını eksiltme günü saat onbeşe kadar makbuz karşılığında Komisyon Reisliğine vermeleri lâzımdır.
Postada olacak gecikmeler kabul edilmez.
Keyfiyet İlân olunur. (166U1)
—BRNOLD H.JÜRGENSEN ü. Co. -
Hamburg'da İhracatçı Alüminyum Yaprakları
K a u ç n k Mamulatı
Muhtelif Cins Makineler
için taleplerinizi bekliyor
Hamburg 1, Mönckebergstr. 7
Telefon : 32 03 33 Telgraf : Evportprimus
Tapu ve Kadastro
Genel Müdürlüğünden:
1 — Tapu ve kadastro idarelerinin ihtiyacı için müteahhidi nam ve hesabına (9) adet teodolit açık eksiltme İle satın alınacaktır.
2 — Eksiltme 29.12.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 15 te Genel Müdürlük binasında toplanacak, satın alma komisyonunda yapılacaktır.
3 — Muhammen bedeli 38250 lira olup geçici teminatı 2868 lira 75 kuruştur.
4 — Şartnamesi her gün satın alma komisyonunda görülebilir.
5 — Taliplerin kanunî vesikaları ve geçici teminat makbuzları ile birlikte muayyen gün ve saatte komisyona gelmeleri.
(17114)
İstanbul Gümrük Muhafaza Deniz Bölge
Pazarlıkla 5 kalem ambalâj malzemesi satın alınacaktır. Muhammen bedeli 800 liradır. Şartname komisyonda görülebilir. İsteklilerin adı geçen komutanlığın Hasköydeki komisyonuna 11.12. 1950 pazartesi günü saat 11 c kadar fiyat teklifleri. (16905/
Komutanlığından:
Çatalca Sulh Hukuk
Y argıçlığından:
950/10
Çatalcada Fırıncı Osman Kolcu tarafından Silivrinin Celâllye köyünde Hüseyin öner aleyhine açılan alacak dâvasının yargılaması sonunda:
Yargılama dâvâlının gıyabında cereyan ederek karara bağ lanmış ve verilen kararın mahiyeti kendisine tebliğ edilmek için ihbarname gönderilmişse de dâvâlı adresini deylştlrmiş ve bu suretle adresine tebligat yapılamamıştır.
Dâvâlı son İkametgâhını mahkemeye bildirmediğinden H. U M. Kanunu gereğince dâvâlının gıyabında verilen karann müddeti kanunlyesl içinde işbu ilân tarihinden itibaren sekiz gün zarfında temyiz etmediği takdirde hükmün kesinleşeceği başkâtip ihbarnamesi yerine kaim olmak üzere ilân olunur. (17327)
Karayolları Genel Müdürlüğü Merkez Atelyesi Müdürlüğünden:
1 — 6 adet 48800 Kcal/h ve 9 adet 32500 Kcal/h lık hava ısı-dıcısı İle 15 adet bu ısıdıeılara ait şamandıralı termostatik kondansatör kapalı zarf usulü İle satın alınacaktır.
2 — thalc 28.12.1950 tarihine rastlayan perşembe günü saat 15 te Ankarada Sankışla karşısı Karayolları Genel Müdürlüğü Merkez Atelyesi Müdürlüğü Satıl Alma Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Hepsinin muhammen bedeli 12060 Hra olup geçici teminatı da 904 lira 50 kuruştur.
4 — Bu İşe alt hususi ve fennî şartnameler tatil günleri hariç her gün atelye müdürlüğünde görülebilir.
5 — Teklif mektupları en geç ihale günü saat 14 e kadar makbuz mukabilinde satın alma komisyonuna teslim edilmiş olmalıdır.
6 — Postada geçikmeler nazarı itibara ahnmıyacaktır.
7 — Müdürlüğümüz 2490 sayılı kanuna tâbi olmadığından
ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (17362)
Merzifon Belediye Başkanlığından:
Fennî su ve elektrik tcsisatlı beş oda, iki salon, bîr mutfağı müştemil şehir gazino binası sinema ve temsil salonu olarak tahsis edilmiş olduğundan bir kısım mobilyası ile birlikte 14 ay süre ile İcara verilecektir.
Arttırma 29 aralık 1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 14 te Belediyede Süreli Komisyon huzuru Lle yapılacaktır.
Fazla malûmat edinmek isteyenlere şartnamesi parasız olarak gönderilir.
İsteklilerin belli günde belediyemize müracaatları Hân olunur. (17070)
I KAPLICA SATILACAK
| Toprak Mahsulleri Ofisi Genel | I Müdürlüğünden: I
I (1368) tonu Tekirdağ, 99 tonu İstanbul Teşkilâtımızın I
I ambarlarında bulunan kaplıcalar, bulundukları depolarda I I görülüp haliyle kabul edilmek kaydlyle ve kapalı zarfla I I teklif alınmak suretiyle toptan satışa çıkarılacaktır. I
I Kaplıcalara talip olanların teklif mektuplarını. 29.12. I
I 1950 cuma günü saat 15 te Ofisimiz İdare Meclisi ve talip- I I lerin huzuriyle açılmak üzere üzere 29.12.1950 cuma günü I I saat 14 e kadar Genel Müdürlüğümüz Ticaret İşleri Mü- I I dürlüğüne tevdi etmeleri ve 10 bin liralık muvakkat temi- I I natlarını. nakit banka mektubu veya devlet tahvilâtı ola- I I ra*k Merkez Muhasebe Müdürlüğümüze yatırarak alacakla- I I n makbuzları tekliflerine eklemeleri lâzımdır. I
I Bu satışa ait şartlaşma İstanbul, İzmir ve Seyhan I
I Bölge Müdürlüklerimizle Genel Müdürlüğümüzün Ticaret I I İşleri Müdürlüğünden bedelsiz alınabilir. I
I Ofis, 2490 sayılı kanuna tâbi olmadığından, yapılan I
I teklifler müsait görülmediği takdirde ihaleyi yapıp yap- I I mamakta serbesttir. (17207) ı

Comments (0)