tatili, tatisiz, özel
Aydın Okul
ANA — İLK
üç, dört vc beçlncl sınıflarda İngliLzce, Franaızca. Almanca dersleri vardır. Her sınıfa öğrenci kaydına başlanmjjtır.
Taksim - Cumhuriyet meydanı. Teli 40181
CUMA 14 Eylül 1945
M SİROP (M
HEMOGLOBİN TEGE
KANSIZLIKLARDA.GENEL ZAFİYETTE. HALSİZLİK .TAKATSİZLİKTE KULLANILIR
Sene 27 — No. 9665 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
Sahibi: Neemeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Henüz Demokrasi kelime-
Vali Ankaradan
sinin mânası üzerinde anla-
şamayan dünya sulhu
sabah geldi
lıtanbulun tu derdini
Londrada çalışmaya başlayan Dış İşleri Bakanlan meclisinin, Potsdaıh Üçler konferansı tara, fından kendisine devredilen işleri ne kadar zamanda ve ne derece başarabileceği hakkında bir fikir edinmek için İngiliz Başbakanı M, Attlee’nin İşçi Birlikleri kongresinde söylediği nutku okumak gerektir,
İşçi hükûmc-ti Başkanı, İngiltere ekonomisinin çok sarsıldığını, milletin uzun zaman birçok sıkıntıiara katlanacağını an1 at. tıktfin sonra dış siyasete geçerek Avrupa meselelerinin çözülmesi kolay iş değildir diyor.
Güçlükleri ortadan kaldırmak İçin sabırlı olmak, bu hedefe var, mak için en kısa yolu seçmemek, devletler arasında karşılıklı an. layışa dayanmak M, Attlee’nin İleri sürdüğü başlıca öğütlerdir.
Fakat Ingiliz Başbakanının üzerinde durduğu, en fazla dik-kate değer nokta şudur:
Atom bombasının keşfi göster, miştir ki harb tekniği çok İleri gitmiş, buna karşılık, insanların ve daha doğrusu, milletlerin ah. lâk duygulan geride kalmıştır. Halbuki milletler arasında anlaş, ma ve sulh ancak bu ahlâk duy. gularınm değişmesi! e mümkün olacaktır! Büyük devletler, han. gi sayıda olurlarsa olsunlar, kendi kuvvetlerile barışı yeryüzünde yerleştıretnezler. ..Eğer sulhun. İki harb arasında bir aralık devresinden başka mânaya gelmesi, nt istij’orsak. her şeyden önce in. ranlarm duvgulan değişmelidir.»
Yakım ve yıkım vasıtaları o derece ilerlemiştir ki eğer insanlar kendi müşterek menfaatleri bahsinde düşünce ve duygularım da bu nispette ileri,, götürmezler, se bütün medeniyet — yeni bir harb içinde — yok olmak tehli. kesite karsı karşıyadır...
M. Attlee’nin, sade insanca bir siyasî görüşe değil, aynı zamanda yüksek bir ilim ve felsefe i.na. ■nına dayanan bu sözleri hiç şüphesiz doğrudur. Bu asır medeniyeti, kendini barbarlıktan koru, mak ödevinde, kendini öldürmek dehası kadar tekâmül göstere, memiş, yâni kıyasıya harb tekni. ğinde hârikalar yaratan insan zekâsı sulhu gerçekleştirmek bahsinde akim verimlerinden yoksun kalmıştır.
Bunun sebebi — tarihî müşahedeye göre — çok basittir: Eski Çağdan beri ilim ve teknik, hav, salaya sığmaz ilerlemeler gör. müş fakat ahlâk, Sokrattan beri çok az değişmiştir, tlimle ahlâkın, teknikle kültürün bu ilerleyiş farkını gösteren başlıca örnek, bu asırda her türlü münasebetler hukukunun — geçmiş zamanla, ra hiç benzer olmamalarına rağmen — cemiyetlerde ahlâk d.uy. gülerinin müeyyidesi olan ceza kanunlarının, eskiye nispetle pek az değişik olmasıdır.
Ferdler arasındaki ahlâk duy. gularında görülen bu ağır ilerleyiş. milletler arası ahlâkta, hiç şüphesiz, kendini daha çok gösteriyor. Bir cemiyet içinde fertler arasında ayıp sayılan, yahut ceza gören hareketle, rîn cemiyetler arası ahlâk vicdanında aynı tepkiyi uyan, dırıp aynı ceza müeyyidesine çarpılması için çok daha uzun zaman geçiyor ve geçecektir. İki harb arasında geçen yirmi yıl içinde, yirminci asrın me. deniyet dünyası, bîr Milletler Cemiyeti kurmak, silâhlan azalt, mak, kuvvet harbini kanun dışı kılmak gibi ahlâk başarılan şöyle dursun, harbi insanlaştınnak gibi en basit — daha geri cemi, yetlerin bite saydıkla n — bîr an. İaşmayı dahi gercekleştirem% miştir. Gaz harbi vavağına varan tek anlaşmayı, bu harb, sivil hal. kı da tanımayan yeni ölüm vasıtaları ve yeni harb alılâkile gülüne etmiştir.
Devletler arasındaki anlaşma ve uzlaşmalarla, verilmiş söz ve atamış İmzalarla harbin önü alı.
namıyacağma, geçen yirmi yıl, hattâ bu altı harb yılı yeter de. İdlerle doludur. M. Attlee’nin haklı olarak dediği gibi, milletle, rin ahlâk duygularında değişiklik lâzımdır, Bir millet içinde hırsızlar, haydutlar nasıl ceza görüyorsa, bir cemiyet İçinde adalet duygularım koruyan ka. nunlara nasıl bütün fertler saygı gösteriyor ve korkuyorlarsa, milletler arası münasebetlerde de yol kesen eşkıyanın aynı kamu vicdanı tarafından hemen eli kolu bağlanması lâzımdır. Milletler arası ahlâkta eşkıyalık bile henüz ayıp sayılmıyor. Gerilik bundadır.
Çeyrek asırda iki büyük dün. ya harbi, tecavüzlerin kabalığı ve neticeleri, bir kıtanın baştan başa yangın yerine dönmesi, milletleri n, haklı haksız, uğradıkları eşsiz felâketler milletlerin vic. danında, milletler arası yeni bir ahlâk yaratacak tepkiler uyan, dırdı mı?
Necmeddin Sadak (Arkası sahlfe 2 sütun 6 da)
Başbakana anlattı
Salı günü Ankara’ya giden Vali ve Belediye reisi doktor B. LÛtfl Kırdar bu sabahki trenle şehrimize dönmüştür. Vn.ll kendlslle konuşan muharririmize şunları söylemiştir:
«— İstanbul’a ait meseleler hakkında ilgili makamlarla temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gitmiştim. Bu meseleler arasında şüphesiz su meselesi en önemlisidir. Şehrin sü durumu hakkında Başbakan B. Şükrü Saraçoğlu'na İzahat verdim. Bu meseleyi kesin bir neticeye vardırama-dık. Bu mevzuda daha temaslarımız olacaktır. Fakat neticeden ümitliyim.
Bundan başka uzun zaman çalışarak İstanbul'un yangın yerlerinin İman hakkında bir porje hazırlamıştık. Bu projeyi Bayındırlık Bakanlığına verdik. Bu hususta çıkacak kanun İstanbul’un yangın yerlerinin imarına imkân verecektir.
Harb sonrası imar ve İnşaatın kolaylaşması için bugün yürürlükte bulunan Yapı ve yollar kanununun tadili hakkındakl porjeyl do verdik.
İstanbulun fethinin beş yüzüncü dönüm, yılı İçin tahsisat meseleslte meşgul olamadım.»
Irak naibi Ankarada dört gün kalacak
Prens Abdülilâhın Ankarada kalacağı günlere ait program hazırlandı
Prens Abdüülâhı getirmekte olan Ajax kruvazörü
Irak Kıral naibi AbdüHlâh'ı İstan-bula getirecek olan AJax harb gemisi ile refakatindeki iki torpido muhribi yarın sabah saat 9 da limanımıza gelecektir. Gemi limanımıza gelirken atacağı 21 pare topla şehri selâmlayacak, Selimiye kışlasından atılacak
toplarla buna mukabele edilecektir.
Ingiliz gemileri, liman açığında Yavuz harb gemisi tarafından karşılanacaktır. Yavuz, dün akşam Dol-mabahçe açığına gelerek demir atmışlar.
(Arkası sahlfe İM, sütun birde)
Rusya ve Balkanlar
Bir Ingiliz gazetesi, Balkanlarda Rus nüfuzunu açıkça tenkidediyor
Londra 14 (A.A.) — Olâsgöw Herald gazetesi, Balkanlarda Rus nüfuzunu açıkça tenkidetmektedir. Gazete diyor kİ:
Rus fütuhatı Balkanlarda derebeyliğini kaldırmıştır. Fakat bu bölgede İktisadi hürriyet siyasi kontrolla karıştırılmıştır. Ve bu da batı efkârına nazaran bu bölgenin kıymetini yandan fazla indirmiştir, Rus kurtarıcıların Balkan milletlerini hüküm, altına alma tarzı bu milletleri kurtuluşlarının kıymeti hakkında şüpheya düşürmektedir.
Ümit etmek IsterLz kİ Rus müttefiklerimiz batı demokrasisi hakkında daha çok malûmat edinirlerse, kendi tatbik ettikleri usulden başka usullerin de yeni Avrupada imtisal edilmeğe değer faziletleri olduğunu göreceklerdir.
Makedonyadaki kaynaşmanın sebebi kim?
Londra 14 (A.A.ı — Muhafazakâr bir gazete olan Daily Telegraph. Yunan Makedonyasında bulunan Slavların sistemli bir tarzda katledildikleri hakkında Yugoslavya tarafından ileri sürülen ithamları İnceleyerek şunları yazmaktadır:
Mihverin kuvvetli olduğu zamanlarda’bu gibi ithamlar başka ithamlara yol açıyordu. Meşgul olduğumuz hu Özel meselede bütün deliller şunu göstermektedir. Bütün Yunan - Yugoslav hudut bölgesi bir kaynama
halindedir ve fakat bu halin sebebi Yugoslavyadır,
Sofya’da bir suikast keşfedilmiş
Londra 14 (Radyo) — Moskova radyosuna göre Sofya polisi Bulgar Bakaniarile Müttefik kontrol komisyonunun bazı âzalari aleyhine müteveccih bir suikast şebekesini meydana çıkarmıştır.
Groza Moskova’dan Bükreş’e «jöndü
Londra 14 (Radyo) — Romanya Başbakanı Groza. maiyetindeki heyetle beraber Moskova'dan uçakla Bükreş'e dönmüştür. Guoza, Bükreş hava limanından radyo ile halka söylediği nutukta Moskova seyahatinden elde ettiği avantajları anlatmıştır. Groza, bir Sovyet muhabirine verdiği beyanatta Romanyada müstacel meseleler halledilir edilmez umumi seçim hazırlıklarına başlanacağını söylemiştir.
Belgrad’da 15 generalin yargılanması
Londra 14 (Radyo) — Belgrad’dan bildirildiğine göre vatana İhanet.
! tethlşçl grupların faaliyetine iştirak suçundan sanık 15 generalle 19 subayın muhakemesine başlanmıştır. Sabık Yugoslav Dış Bakanı Mnrkovlç rcîl-kaslle beraber tevkif edilmiş ve yargılanmak için Belgrad'a getirilmiştir.
Beşler konferansı beş hafta kadar sürecek
İtalya ile sulh projesi bugünkü içtimada görüşülecek
Brazzaville 14 (R) — Londra kon- " feransının 4 hafta süreceği halkındaki tahminler hilâfına olarak bunun beş hafta olarak hesap edilmesi icabettlğl bildirilmektedir.
Londra 14 (Radyo) — Beşler konferansı dün toplanmamıştır. Konfo-' rans, bugün öğleden sonra toplanacak ve gündeme dahil olan meseleleri müzakereye başhyacaktır. Konferans bugünkü toplantısında îtal-yaya ait sulh projesinin tetkikine başhyacaktır. Dış Bakanlan hususi görüşmelerle meşgul olmuşlardır. Amerika Dışişleri Bakanı M. Byrnes, dün Yunan Kıral naibi Damasklnos, Yugoslavya Kıralı Plerre İle görüşmüştür. Varşova. Belgrad ve Sofya’daki Amerikan temsilcileri, M- Byr-nes'ln daveti üzerine kendtslle görüşmek için Londra’ya gelmişlerdir. Amerikanın Moskova büyük elçisi M. Harrlman'ın da Londra’ya gelmesi bekleniyor.
B. Bevin bir kabul resmi tertibe ttj
Londra 14 (Radyo) —- İngiltere Dış işleri Bakanı M. Bevin dün akşam be? büyük Dış Bakanlan şerefine bir kabul resmi tertibetmiştlı". Bu kabul resminde İngiliz Başbakanı ve diğer Bakanlar da hazır bulunmuşlardır.
12 adanın mukadderatı
Figaro’nun bir makalesi, Atinada heyecan uyandırdı
Atina 14 (AA.) — Figaro gazetesinde çıkan va on iki adanın Beynelmilelleştirilmesi fikrini müdafaa eden yazı burada bilyük bir heyecan uyandırmıştır.
On İki adanın hiç bir vakit bir İtalyan sömürgesi sayılmamı? olduğu ve strateji bakımından da Rodos’ un bütün Ege deniri için Girid, Kıbrıs veya Mondros'dan daha ehemmiyetli bulunduğu belirtilmektedir. Bundan başka Yunanistan bütün mücadelelerde Müttefiklerin yanı başında olmuştur.
r—-------------
İki genç arasında
Yazan: A. ADNAN . AD1VAR
Yarınki nüshamızda
tama.
DİKKATLER:
Resmî otomobil furyası
Bayram münasebetile İstanbul sokaktan tabelâsı İstanbul olmı-yan resmî ve yan resmî otomo. billerle dolmuştu. O kadar kl Türkiyenln başka yerinde otomobil kalmadığı hissi İnsanda uyanıyordu!.
Bayramda pek de resmî iş ol, madığına göre, resmî otomobillerin devlete yanyacak işlerden başka gayelere de pek fazla kullanıldığı intibaı uyanıyor.
Değil devletin, kendimizin malını bile alabildiğine israf edeme, yiz; çünkü milli gelirimiz p&yftn, sız değildir.
r Jı............
Vergi usulü kanunu
Yazan: Dr, F. NEUMARK
iktisat Fakültesi Ord, profesörlerinden Yarınki 'nüshamızda
Moskova radyosuna göre
IRAN AZERBAYCAN! MUHTARİYEI JŞTjYORMUŞ
Londra 14 (R.) — Moskova radyosuna göre İran Acerbaycanında 76 ma ruf ve muteber AzerbaycanlI lmzala-rlls dolaştırılmakta olan bir dilekçede İran Azerbaycan: için muhtariyet talebedilmektedlr. Dilekçede İran'ın bütünlüğü, kabul edilmekle beraber İran Azerbaycan i İçin kültür ve İktisadiyatını geliştirmek hakkı istenmektedir.
İranın Müttefiklere
notası
Tahran 13 (A.A.) — İran Dişişler Bakanı M. Sepherabl Sovyet elçiliği ne bir nota vererek, İran'ın tahliye! İçin üçlü anlaşmada kararlaş tırıla: altı aylık müddeti, Japonya'nın tes lim vesikasını Imzalamaslyle 2 eylfı
(Arkası sahife 2; sütun 1 de)
Ingiltere ile Amerika hükümetleri Balkanlar ve Boğazlar meselesinde beraber
hareket edecekler
Rusya Boğazlar meselesinde pazarlık yapmak için Ktzıldenizde üs istiyecekmiş
Ofctava 13 (Radyo) — Londra'dan Kanadaya gelen bir habere göre İngiltere ile Birleşik Amerika hükümetleri Beşler konferansında Boğazlar ve Balkanlar meselelerinde müştereken hareket edeceklerdir.
New-York 13 (USİSı — New-York Times gazetesinin Londra muhabiri L. Sulzberger'ln bildirdiğine göre, Moskova'nın, muhtemelen Erythre sahillerinde olmak üzere Kızıl denizde bir liman ve bir deniz üssü İstemesi muhtemeldir. Muhabir, gönderdiği telgrafta şöyle demektedir:
«Bu haber, ihtlzarl kayıtla verilmektedir. Bu haberin yüksek mahfillere gelmesi mânalı İse de, bundan herkes istemiyerek bahsetmektedir. Ahengin muhafaza edilmesini arzu eden Londra konferansındaki delegeler, nazik meselelerin yalnız konfe-
Created by free version of 2 PDF
rans celselerinde konuşulmasını ter-cik etmekte vc müzakereler dışında bunlardan bahsetmemektedlrler. Sov-yetler Birliğine atfedilen bu tasavvurun doğru olması çok muhtemeldir, çünkü bu suretle Moskova, su yollan meselelerinin en öııenılllerin-dpn biri olan Çanakkale boğazı meselesi daha sonra konferansta b3hls mevzuu olduğu zaman daha İyi pazarlığa girişebilecektir.
Fakat Amerikan devlet adamları Pasifiktekl deniz üslerinden bahsederken ve Suvyetler Birliği daha şimdiden Atlantik sahilinde bulunan Tanca’nın İdaresinde faal bir rol alırken, bu ihtimal de göründüğü kadar İmkânsız değildir. Boğazlar ha*-kındakl emelleri müzakere edilirken Sovyetler, sık sik Süveyş kanalı meselesini ortaya atmaktadırlar.
Günler Geçerken
Saygı bahsi üzerine
Bayram gelince bayrak asmağı bilenlerin bayram geçince o bayrağı indirmeği bilmeleri de lâzımdır Halbuki tatil biter, günler geçer, bir çok yerlerde, kapı önlerinde veya balkon kenarlarında bayraklar sallanmakta devanı eder. Sahansalar gene iyi... Rüzgârla direklere sarılırlar, vakar ve mânalarından bu surette de kaybederler. Asıl fenası böylece. şurada burada asılı kalmış bayrakların ihmale, düzensizliğe, düşüncesizliğe, medeni ve milli icaplara riayetsizliğe, kayıtsızlık ve saygısızlığa alâmet oluşudur, Sonra bize şunu da gösterir: O evin veya müessesenfn sahibi savsak bir adamdır, görmesi lâzım gelen kusurları göremez; yani iyi. yetkili bir aile reisi veya iş ehli olması için lüzumlu meziyetleri haiz değildir. Daha başka bir çok şeylere başlayıp zamanın, da bitirmesini, gün ve saat mefhumlarına uymasını da beceremez: hayatı daima gecikmelerle geçer, öyle bir adamın bulunduğu yerde meselâ bir pencere açıldı nu kapatılması unutulur, içeriye hırsız olmasa da en azı yağmur girer, rüzgâr dolar. Ran. yonun taştığı, elektriğin boşuna yandığı, tencerenin ateşte yan. dığı, sigaranın tablada tütiip kaldığı evler böylelerlninkidir.
Bilmem ki saygısızlığa karşı savaş açtığı söylenen cemiyet, bayramdan günler geçtiği halde unutulup asılı kalmış bir bayrak için kapıyı çalıp nezaketle ihtarda bulunacak mı yahut poll. sin dikkatini çekecek mi? Zira bazı kere hayretle gördüğüm gibi bayramdan arta kalan bayraklar bir polis karakolu veya nöbet durağı karşısına da raslar; zabıta memuru da görmez; görse de belki tebligat ikide bir yenilenmediğinden aldırış etmez.
Sırası gelmişken bir noktaya İşaret edeceğim: Gazetelerde okuduğum nizamnamesine göre bu cemiyete asli âza olmak için yüksek öğretim diploması şartmış Neden acaba? Pek görgülü, pek saygılı, pek saygı değer, şiddetle «efendin oldukları, hattâ tahsil itibarile de değine profesöre taş çıkarabilecekleri halde üniversite diploması elde edememiş çok dürüst insanlar vardır. Bunları saygı baremine tabî tutmak, sınıf tenziline uğratmak saygı met. kumuna bilmem ne dereceye kadar uygundur?
Refik Halid Karay
A 8" A M 14 Eylül 1945
SÜZÜN GELİŞİ -
Devlet malı
Bu harb gaçcıı sulhun bolluğuna aldananlan biraz olsun ıslah etmiştir, Harb içinde herşeyin darlığını çekenler ister İstemez tutumlu oldular, llıırb vurguncusu hariç, sulhte kazandıkları para ile geçinmek zorunda kalan insanlar eskilerin ömrünü uzatmak sırlarını bulmak zorunda kaldı. Sulh ölçülenle giyil, mez hale geldikleri sanılan elbiseler bütün harb boyuncu giyildi. Paltoların üçüncü defa tersyüz edilebildiğini bu ikinci ciban harbinde gördük. Gömleklerin eteklerinden yaka çıktığını duyanlar harbi eski gömleklerle bitirmeye muvaffak oldular. Geçenlerde bir gömlekçL haftada ancak bir gün yeni gömlek diktiğini, diğer günler hep eskileri tamir etmekle vakit geçirdiğini söylüyordu.
Giyimde böyle. Yemek içmekte de sofralar ilaha dikkatle, daha az masraflı olacak şekilde tanzim edilmiştir. Ev eşyasının eskileri birdenbire kıymetli olmuştur. Bir ihtiyacı masraf etme* den. olanlarla karşılamaya çalışmak gayreti, yani idare fikri geçimin zaruri şartı haline bu harbde gelmiştir Aile ekonomisi hiç bir zaman bu seferkinden daha sıkı bir imtihan geçirmedi. Bunda kim daha çok muvaffak olmuşsa o, harbin sıkıntılarına sarsıntılara uğramadan dayandı.
Fakat biitiin orta geçimi i evlerde kendini hissettiren tasarruf fikrine yalnız resmi dairelerde pek tesadüf edilememiştir. Bir mü. essesenin müdürü, tıpkı bir aile reisi gibi, dairesinin tasarruf işlerinde başlıca âmil olmak mevkiinde olduğunu, malzemenin ziyana uğramamasına, hattâ odalardaki sandalyelerin, masaların yıpratılın amasına dikkat etmek gerektiğini asıl vazifeleri arasında görmüyor. Çoğumuzun anlayışı devlet matının kendi malımız olduğu tarzında değildir. Evinde bir bardak kırılacak diye ödii kopan memur dairede her gün bir kalem ucu değiştirir. Evinde hava iyice kararmadan ışık yakımyan adam dairede gündüz elektrikle oturur.
Az evvel bir okuyucumdan gelen bir mektup, Etibank'ın Bankalar caddesindeki şubesinin Ön duvarında tenvirat İçin beş yüze yakın ampul bulunduğunu, kısmen karartma İle geçen harb yıllarında bu ampullerin yağmur altında hiç kullanılmadan orada durduğunu bildiriyor. Halbuki bir ampul sıkıntısı çektiğimiz muhakkaktır. Bu ampulleri saklamak, kabında kullanmak kimin aklına gelir. Çiinkü onlar devlet malı!
_ Şevket Rado
Atom vebası
Bombadan yeni bir mikrobun orfaya çıkarak hastalık doğurduğu hakkındaki Japon iddialart inceleniyor
Londra 14 (A.A.) — Hiroslıl-ma ve Nagasaki’de ortaya çıkan ve bir çok Japonlan öldüren «atom vebası» nın atom bomba» sının İnfilâkı neticesinde birdenbire ortaya çıkan yeni bir cins mikrobun tesirile husule geldiği hakkında Heri sürülen -İddialar Ingiliz bilginleri tarafından incelenmek tedir. Her ne kadar, bombanın infilâkile, gamma şualarının ânî yayılışından Ölü. me götüren bir fakrüddemln hasıl olduğu tesbit edilmişse de bu izah ölümler İçin kâfi görülmemektedir, İnfilâka maruz kalmış bölgeleri uzun zaman sonra zî. yaret eden hekimler sekiz .‘•ant sonra hasta düşmüş ve üç gün içinde ölmüşlerdir. Zannedildiği, ne göre İnfilâkın vukubulduğu topraklarda ve havada bulunan zerreler gamma şualarının tesir, ierile insan vücudunun taharri, mül edemiyeceğl bir virüs haline gelmişlerdir.
Müttefik sefer! kuvvetlerine mensup bakteriologlar bombanın kurbanı olanların vücudunda yeni bir virüsün mevcudiyetini araştırmak üzere İnfilâklar yerine gönderileceklerdir Eğer bu uzmanlar, mevcudiyetinden şüphe edilen mikrobu bulacak olurlarsa, atom bombasının İmalin, de kullanılacak makineleri gam-
ihracat ve ithalâtımız
Ticaret Bakanı, bu iki mesele hakkında gazetecilere izahat verdi
ma şuafermın nüfuz edemiyece. ğl kauçuk veya kurşunla kaplamak lâzım gelecektir. Bu tedbir alınmadığı takdirde dünyayı yeni bir musibet istilâ edebilir
Bu hususta Tokyo’dan gelen ilk resmî habere göre, bombardımandan soma. Hiroshima’ya gi. denlerin infilâkın tesirinden zarar gördüklerine dair hiç bir kayıt yoktur. Toprakta da gerek fizik gerekse radyoaktiv bakımından bir tebeddül olduğu bildirilme, m ektedir.
Amerika’da madenli topraklar satılamıyacak Londra 14 (R) — Washington. dan bildiriliyor: Dün çıkarmış olduğu bir emirnamede Başkan Truman, Amerika ve Aleska’da bulunan madeni haiz toprakların satılmasını ve elden çıkarılmasını menetmiştir Sanıldığına göre, bu tedbir atom enerjisini meydana getirecek bütün ele. mantarın elden çıkarılmaması için ittihaz edilmiştir.
Atom bombasının imalinde mühim rol oynamış olan tüm general Grovs atom enerjisi hakkında gazetecilere önemli beya. natta bulunmuş ve atom enerjisinin sına] İşlerde kullanılması için daha 10 . 25 sene geçmesi lâzım geldiğini söylemiştir.
Ankara 13 —’ Ticaret Bakanı B. Raif Karadeniz sıhhî sebep, ten dolayı istifa edeceği yolundaki şayiaları kati surette yalanladıktan ve 400 bin sterlin borcumuz olduğu içifı Ingilterenin memleketimize ihracatı durdurduğu hakkındakJ söylentileri de tekzibettikten sonra iç ve dış ticaretimiz hakkında gazetecilere uzun İzahat vermiştir,
Bakan sterlin sahasına giren memleketlere ihracatımızın, mevsim dolayısile az da olsa, devam ettiğini bunun 1945 . 46 mahsul yılına girince gen işliye, ceğinl, İngiltereye önemli mik. tarda üzüm ve İncir satışları ya» pılmak üzere olduğunu söylemiş ve demiştir ki:
— Akar yakıt alımlanmız ve evvelce sipariş yapılıp da vesaik mukabili ödeme yolile gelen malların ithalât bedellerinin ödenmesi de devam etmektedir. Bun» dan başka muhtaç olduğumuz malların hepsi İçin şimdilik ak. redltlf açılmıyorsa da lüzumlu maddelerin vesaik mukabili öde. me şekliie siparişlerine İzin ve. rilmlştir.
Bakan, ithalâtı müsaade usu.
Iüne tâbi tutma meselesi hakkında da İzahat vermiş, bunun, la durumu hukuki şekilde tan. zîm etmek ve memlekete müsaadesiz mal girmesini önlemek maksadı güdüldüğünü söylemiş, tir.
B. Raif Karadeniz ihracatı müsaade usulünden çıkarmağa İmkân olmadığından bahsederek demiştir ki:
— Bu karar taze balık, konser, ve ve tuzlu balıklar, halı, barsak, kuş yemi, meyan kökü, meyan balı ve kitre gibi bazı mallan lisanstan istisna etmek, üzüm, incir, fındık, deri, palamut hülâsası, palamut gibi bir kısım mallann da tesbit edilecek şart, iar dahilinde ihracına izin ver. me görevini yerine göre birliklere ve mıntaka ticaret müdürlük, lerine bırakmak, önemli gördüğümüz hububat, bakliyat gibi bazı ihraç mallarının lisansının da eskisi gibi Bakanlıkça verilmesine devam etmek şeklinde tatbik edilecektir. Bu suretle 11. sans işi yeni İstek ve icaplara uydurulmuş ve ihracatçılarımı, za esaslı surette kolaylıklar sağ. lanmış olacaktır
Irak kıral naibi
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Ajax’ın/ Dolmjıbaİıçe 'açığına gelmesinden sonra Vali ve Belediye reisi doktor B. Lûtfi Kndar ile İngiliz maslahatgüzarı gemiye giderek Kıral naibine «Hoş geldiniz» diyeceklerdir. Türk donanma komutanı da İngiliz filosu komutanını ziyaret edecektir.
Irak Kıral naibi saat 11 de karaya çıkacak ve Yavuz tarafından atılacak 21 parti topla selâ allanacak tır
Yarın akşam İngiliz deniz subayları şerefine. Vali »e Belediye başkam doktor B. Lûtfi Kırdar tarafından Taksim gazinosunda bir ziyafet verilecek ve bunu bir suare takibede-ceklir. Bunun için lcabeden davetiyeler ilgililere gönderilmiştir.
Pazar günü öğle üzeri İngiliz gemi komutanı şerefine Yavuz harb gemimizde bir ziyafet verilecektir.
Pazartesi günü de İngiliz filosu er ve erbaşlarına Bebek gazinosunda bir ziyafet verilecektir.
Ankaradaki merasim ve ikamet programı
Ankara 12 — Irak Kıral naibi prens Abdülilâh’ın Ankara'da- kalacağı müddete mahsus resmî proğram hazırlanmıştır. Programın esasları şunlardır:
Prens vc maiyetlerini getiren hususi tren Ankara garına 17 eylül pazartesi sabahı varacaktır. Cumhur Başkanı sayın misafiri garda karşılayacak ve ikametlerine tahsis olunan Ankara Palastaki daireye kadar getirecektir.
Başbakan, Dışişleri Bakanı,' Dışişleri Bakanlığı Umumi katibi, Ankara Valisi ve Mevki komutam garda hazır bulunacaklardır. Bir İhtiram kı tası da selâm resmini ifa edecektir.
Prens öğle yemeğini Irak elçiliğinde hususi olarak yiyecek, saat 16.30 da Çankaya’ya giderek Cumhur Başkanın! ziyaret edecektir. Aynı akşam
20.30 da Cumhur Başkanı ile sayın refikaları Naip şerefine Çankaya’daki köşklerinde resmi bir akşam ziyafeti vereceklerdir.
18 eylülde saat 10,30 da Naip Ab-dülllAh ziraat enstitülerini gezecek,
13.30 da Dışişleri Bakam Haşan Saka ve bayanı tarafından Ankara Palasta şereflerine verilecek öğle yemeğinde bulunacaktır, Aynı gün saat 17 de Prens ve maiyeti barajı gezeceklerdir.
18 eylül akşamı saat 21 de Başbakan ve refikası tarafından köşklerinde bir suvare verilecektir Suvareyi Cumhur Başkanı da şereflendlrecek-tlr. Bu kabul resmine yüksek devlet rlcallle kordiplomatik de davet edilecektir.
10 eylülde Prens hususi bir ternle Hasanoğlan köy enstitüsüne gidecek, Milli Eğitim Bakanı kendisine refakat edecektir.
Aynı günün akşamı Irak elçisi ekselans At A Emin ve refikaları saat
21.30 da Irak elçiliğinde bir akşam ziyafeti vereceklerdir kİ bunu Cumhur Başkam da şereflendlrecektir.
Prens Abdüliiah 20 eylül akşamı hususi bir tayyare İle Etimesgut hava meydanından Bağdad'a hareket edecek ve merasimle uğurlanacaktır.
JflPONYOBA TEVKİF VE İNTİHARLAR DEVAM EDİYOR
Amerikan basını, Japonların sahte iyi niyetlerine aldanıl mamasını tavsiye ediyor
Nevyork 14 (R.) — Tokyo’dan bildirildiğine göre, Japonya’da İntiharlar ve yakalanmalar devam etmektedir.
Japon hükümeti Amerikan kuvvetleri başkumandanlığına müracaat ederek kumandanlık tarafından İsticvap edilmek üzere arandan her hangi bir adamı derhal teslim etmeği deruhte etmiştir.
Diğer taraftan Japon yüksek memurları, General Mac Arthur’clan emir atmak İçin büyük bir istical göstermektedirler.
Japonların bu suretle hareket etmelerinden bahseden Amerikan basını bunların iyi niyetlerine aldanıl -maması gerektiğini bu suretle hareket etmekle Japonların Müttefikleri aldatmak gayelerim güttüklerini belirtmektedir. -
Umumî karargâhın lağvı imparatora bildirildi
Londra 14 (R.) — Tokyo'dan bildiriliyor: Japon ordu ve donanma kumandanları İle Genel kurmay şefleri dün Japon İmparatorunu ziyaret ederi-k General Mac Aıthur tarafından verilen en'lr mucibince, Japon orduları genel karargâhıma feshedilmiş olduğunu resmen blldlrmiş'er-dJı.
Londra 14 (R.l — Göre'deki Işçal •ıdulari kumandanı General Hodgcs 'yapmış olduğu bîr beyanatta en kısa bir zaman lçln-lo tir Core hükümetinin tesis edUecegüd bildirmişti.
Diğer taraftan çunklng'den bildirildiğine göre, bu şehirde bulunan muvakkat Core hükümeti taşıt vasıtaları temin'edilir edilmez derhal memlekete gideceğini bildirmiştir
Moskova radyosuna göre
(Baş taraf» 1 inci sahifede) den itibaren işlemeye başlamış olması hasebiyle, 2 mart 1946 da. Müttefik kara, hava ve deniş kuvvetlerinden tek bir askerin dahi İran topraklarında ve sularında kalmaması gerektiğini bildirmiştir.
Dışişleri Bakam, diğer taraftan Sovyet elçiliğine vermiş olduğu 2 mayıs tarihli notanın cevapsız kaldığını da hatırlatmaya ve kuzey İran’da Asayişi temine memur İran jandarmasına Budar tarafından müdahalede bulunulmuş olmasını protesto etmektedir. M. 8epheradi. İsi İran subaylarının Türkmenkr* arasında yaptıkları propagandanın müessif hâdiselere yol açabileceğini belirtmektedir.
Londra 13 (R.) — İran hükümeti. Iran topraklarının 2 mart 194C tarihine kadar tıThlıyesl için Sovyet Rus-yaya verdiği notanın birer suretin: İngiliz ve Fransız elçilerine de vermiştir
Iran iki tümen kuracak
Tahran 14 (A.A.1 — Parlâmentonun bugünkü toplantısında Harbiye Bakanı Zend. yabancı kıtaların İran'ı Urkctmeslndrn sonra memleketti: Asayişin muhafazası için gerekli kuvveti teşkil etmek üzere her biri 12 şer bin mevcutlu İki tümenin İhdasını teklif etmiştir
Polonyanın
Vatikanla arası açıldı
Londra 14 (Radyo: — Vatikan'dan bildirildiğine göre Polonya hükümeti Vatikan'la miinakit konkordato’yu (anlaşma) yı feshetmiştir. Polonya hükümeti Alman İstilâsı zamanında Vatikan'ın anlaşma hükümlerine riayet etmemiş olmasını bu feshe sebep olarak göstermiştir. Bundan başka Papalık, Polonya hükümetini tanımamış olduğundan Vatikan'ın 15 ağustosta Polonyaya tâyin etmiş olduğu Papalık vekillerin! de tanımıyı-caktır._____
Gestapo’nun kara listesi bulundu
Londra 14 (R.l — Berlin’den bildirildiğine göre, İngiltere’nin İstilâsı sırasında kullanılmak üzere G^stapo tarafından tanzim edilen bir kara liste bulunmuştur.
Bu kara listenin başında M. Ciıur-chill ve M. Attlee'nin ve sendika şeflerinin isimleri bulunmaktadır
General De Gaulle İle Lendraya iltica etmiş olan diğer Müttefik devlet şeflerinin İsimleri dahi bulunmaktadır.
Boya fabrikasında
yangın
Dün akşam saat yirmiye doğru Topkapı Mal tepesinde Muzaffer ve Rauf isminde iki şahsa ait boya fabrikası kazan dairesinde yangın çıkmış ve kısmen yandığı halde -itfaiye tarafından söndürülmüştür.
Amerika fazla gemileri satacak
Londra 14 (R.) — VaşİBgton'dan bildiriliyor: Dün yapmış olduğu bir konuşmada Başkan Truman Amerikanın elinde bulunan ve kullanılmayan gemilerin satılması meselesine temas etmiştir. BaşVn. ov gemilerin gerek Amerikalılara ve gerek dıs memleketlere satılması için Kongreye verilecek tavrı üzerinde görüşmeler yapmakta olduğunu bildirmiştir.
İaşe istatistikçileri konferansına davet edildik
Londra 14 (A.A.) — Gelecek hafta Londra’da toplanacak olan milletlerarası iaşe İstatistikçileri konferansı için Belçika, Danimarka, Fransa. Yunanistan, LüksembuTR, Halanda, Norveç, Türkiye, İngiltere, Amerika, Rusya ve Yugoslavya'ya davetiyeler gönderilmiştir.
Konferansın açılışında İaşe Bakanı Slrben Smlth bir nutuk söyliyecektlr.
Yakın Şark için İngiliz Dış Bakanlığının danışmaları
Londra 13 (AA.) — Britftnova ajansı diplomatik muhabirinin bildirdiğine göre, Yakın Şark hakkında Dış işleri Bakanlığında yapılan danışmalar dün de devam etmiş vc bilhassa siyasi meseleler bahis mevzuu edilmiştir. Lord Gort'un İştirak ettiği görüşmeler sırasında Filistin'in durumuna da temas edilmiştir.
Yunan kıral naibi Paris’e gidecek
Londra 14 (R,) — Yunan Kıral Naibi Damaskinos, dün Yunan Kıralı JorJ He görüşmüş ve yemeği onunla beraber yemiştir. Nalb, önümüzdeki hafta Paris'e gidecek ve orada kaldığı müddetçe Fransız hükümetinin misafiri olacaktır. Nalb. General Df Gaulle ile görüşecektir.
Sili’de şiddetli deprem
Londra 14 (R) — Santiago de Chili’de dün şiddetli bir deprem vukua gelmiştir.
Solcu partiler de Gaulle’ ün cevabını iyi karşılamadılar
Londra 14 IR.) — Fransız solcu paîtilerl murahhasları dün toplanmışlar ve General De Gnulle'ün seçim tarzı hakkındaki cevabını tetkik etmişlerdir.
Paris'ten bildirildiğine göre solcu partiler, De Ctaulle’ün cevabım şekil vc meal lllbarile mııvalık görmemişlerdir. General cevabında seçim tarzında esaslı tâdil yapmağı reddet-m( ktedir.
İki kadın zehirlenmiş
Fatih'te Bıçakçı Alâaddin sokağında 48 numaralı evde oturan bayan Medine İle Lûtflye evvelki ğiin pişirdikleri tavuğu yedikten sonra suyu Ue de çorba yapmışlar ve bunu bir tencerede saklamışlardır.
İki kadın, dün akşam yemeğinde tavuk suyuna çorbayı İştah İle İçtikten sonra evca ve ıstıraplar İçinde kıvranmağa bulamışlar, istimdatları üzerine zehirlendikleri anlaşılarak her ikisi de Haseki hastanesine yatırılmışlardır. Kadınların zehirlenme sebebi araştırılmaktadır.
Himmler’in beyni İngiliz mütehassısları tarafından tetkik edilecek'
Berlin 13 (A.A.) — Haber verildiğine göre Himmler’in alkol içinde muhafaza edilen beyni İngiltere'de mütehassıslar tarafından tetkik edilecek ve sonra Brlttsh Muzcum'a veri-cektlr.
Mahsul durumu
Bu yıl buğday, diğer hububat ve bakliyattan daha iyi "
Ankara 14 (Telefonla) — Ege ve Marmara bölgelerinde mahsul durumunu ve ekim işlerini İncelemekte olan toprak mahsulleri ofis! umum müdürü B. Hâmlt Koray dün sabah şehrimize dönmüştür. B. Hâmlt Koray bu İncelemeleri hakkında şunları söylemiştir:
«_ İzmir, Manisa, Balıkesir ve Bandırma'da yaptığım İncelemelerden memnun- olarak döndüm. Bu yerlerdeki mahsul durumu geçen yıla göre noksan olmakla beraber buğday, diğer hububat ve bakliyattan daha iyidir. Ofise alınan hububatın stok yapılmasa için gereken bütün tedbirler alınmıştır.
Sıhhat müdürleri arasında tâyin ve terfiler
Ankara 14 (Telefonla) — Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, sıhhat müdürleri ve hükümet tabipleri arasında bazı terfi ve nakiller yapmıştır. Bu arada İstanbul iline bağlı Çatalca hükümet tabibi B. Sami Berk terfian Rize Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlüğüne tâyin edilmiştir.
Çatalca hükümet tabipliğine kimin tâyin edileceği henüz belli değildir. Rize Sağlık ve Sosyal Yardım müdürü Dr. Kâzım Alp Muğla Bağlık ve Sosyal Yardım müdürlüğüne, İstanbul Sağlık ve Sosyal Yardım müdürü Dr. Şuaylp Barın birinci Sağlık ve Sosyal Yardım müfettişliğine, Kars Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlüğünden Bakanlık emrinde bulunan Dr. Esat Dengi Bingöl Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlüğüne tâyin edilmişlerdir, , ____
Kızılhaç kongresine gidecek delegelerimiz
Ankara 14 (Telefonla) — önümüzdeki ekim ayının 15 günü içinde Cenevre'de toplanacak olan milletlerarası Kızılhaç kongresine Kızılayın da işltrakl karariaşmıştır. Kongreye Kızılay Kurumu genel müdürü Dr. B. Remzi Gönenç ve Dışişleri Bakanlığı üçüncü daire genel müdürü B. Feyzi Yeşil iştirak edeceklerdir. Delegelerimiz önümüzdeki hafta içinde Kahi-Te yollyle Cenevre’ye gideceklerdir.
Sopa ile cerh
Ortaköyde Akaretler arkası sokağında oturan Osman adında biri, dün gece Beşiktaşta Hakkı paşa hanı önünden geçerken, karşısına birdenbire çıkan Ah. met isminde biri tarafından büyük bir sopa He başına vurulmak suretile ağır şekilde yaralanmıştır. Osman, bitkin bir halde has. taneye kaldırılmıştır, Zabıta tahkikat yapıyor,_______________
Marmara Yat Kulübünden: CAÜDEBOSTANI
İstanbul'a (/elen İngiliz bahriyeli misafirlerimiz şerefine vilûueliıntz tarafından verilecek müsamereden dolayı:
önümüzdeki Cumartesi (15/9/1046) tarihinde verilmesi mukarrer Balomuz Eylülün 22 nd Cumartesi günü akşamına tehir edilmiştir.
Tevzi edilen davetiyeler o gece için muteberdir. Vapur servisleri keza o gece aynı suretle yapılacaktır.
Henüz Demokrasi keli-ımesinin mânası üzerinde anlaşamıyan dünya sulhu
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Dünya sulhu, M. Attlee’nin de dediği gibi, böyle derin bir eleği, şim ümidinejjağlıdır.
Korkulacak şey, bu bağın bir pamuk ipliği bile olmamasıdır. • Milletler arası bir vicdan, bir. lik ahlâk doğması için duygularda hem benzerlik, hem derinlik şarttır. Milletler ara. sı bir ahlâk olması için, mi!, [etlerden çoğunun aynı harekete iyi veya kötü demeleri, aynı hareketi hep birden güzel yahut çirkin görmeleri, bu gibi kıymet hükümlerinin kuvvetini, hep bir. den konımafa kalkışacak derecede derin duymaları lâzımdır.
Milletler arası vicdan, henüz en açık ve belirli mefhumlarda bile anlaşmış değildir ki mîip. hem ve kanşık ahlâk duygularında birleşmeye doğru gitsin.
örnek: M. Attlee, gene bu nut. kunda diyor ki; «Baz» memle. ketler Demokrasi kelimesini kendilerine öz şekilde kullanıyorlar.»
İngiliz Başbakanının hangi memleketi, niçin kastettiğini anlamak güç değildir. Kendisi, de. mokrasinin bir tarifini de yapıyor. Bu tarif doğru veya eksik olsun, mesele onda değildir. Me. sele, dünya sulhunu kurmak, hem de demokrasi üzerine kıır. mak vargısını güden üç devletin, kendi aralarında henüz Demokrasi kelimesinin mânası üzerin, de bile anlaşmamı? olmalarıdır. Nasıl beklenir ki elliden fasla devlet daha değişgen, daha az elle tutulur ahlâk mefhumların, da birlik duveıılara sabit) olsunlar?
Bütün bu asıı milletlerinde müşterek en basit ahlâk duygu, su. bir insanın başka bir insana tecavüz etmemesini, kendi inanını başkasına zorla kabul ettir, memesini emreder. Milletler arası ahlâkta bugün dahj bu duy. gulara saygı gösterilmiyor.
Eğer harbin, tecavüzün önünü almak İçin dünyada milletler arasj ahlâk duygularının değişip ilerlemesi beklenecekse vay me. deniyetin haline!
Unutmamalı kl ahlâkı en yük. sek, en medenî cemiyetlerde her zaman suçlular çıkar ve çıkacaktır. Bunun tek çaresi suçların tâyini ve suçluların hemen ceza görmesidir.
Bu fırsat, San . Franclsko Anayasasında kaçırılmıştır.
Her milletin ayrı ayn demok. rat İdare rejimlerine dayanan demokratik ahlâkta bir dünya sulhu kuruluncaya — hattâ Demokrasi kelimesinin mânasında birleşme oluncaya — kadar mil. letler arası sulh nizamı Büyük, lerln «otoriter» idaresine kalacaktır. Bütün mesele bu otorite, nln şerre alet olmaması. hayra harcanmasıdır. .
Necmeddin Sadak

AKŞAMDAN AKŞAMA
At âmâyı sokağa...
Dostum olan bir avukat, meslek hayatında şöyle bir vakaya taslamış:
Hamalın biri, ambarda çalışır, ken, fena istif yüzünden yıkılan üst katın enkazı altında kalarak, başından müthiş bir darbe ye. miş ve iki gözü kör olmuş. Şayet dâva açsa, tazminat alacak. Müdür, sızıltıya meydan verilmeme, «j için, hamalı, mücssescye bekri almış. Yedi sene, böylece geçmiş. «Müruru zaman»
Derken, müdür de değişir. Ye. ni gelen müdür, bu işe yaramaz körün burada niçin böyle ayağa dolaştığım sorar Meseleyi anla, tırlar: «Biz Darülaceze değiliz! diyerek âmâyı işten çıkarır. Kör hamal da. parası olmadığından, hamiyetli bir avukatın desteğile İki bin Hra tazminat almağa savaşır, mahkemeye baş vurur
Avukat, yanıp yakılır:
' — Kanun maddesinin katı sınırlan içinde kalmayıp vicdanî kanaatinizi kullanınız. Ne paralar nerelere sar feci iliyor. Bu iş kurbanı âmâyı himaye ediniz.,.
Netice?
Neticeyi. avukat dostum öğre. nememiş. Ben de bilmiyorum. Fakat çoğumuzun zihninde, bina kıymetlidir, arsa kıymetlidir, makine kıymetlidir, hayvan kıymetlidir. Bütün bunların yapıcı. fi, yetiştiricisi, yahut bezendin, clsi olan İNSAN püftür; hiçtir,,, Kulağından tutulup en âciz anında sokağa atılabilir.
tşte ilk değişmesi icâbeden bıı zihniyettir: İNSAN. Ön safa gelmelidir... Evvelâ o...
«
ettirdiği lâstikler
İsviçre ile ticaret anlaşması
Antalyaldarm kolîektif ruhu
Evvelki sene Antalyaya gide, rek ora manzarasının diğer pek çok vilâyetler ahvalinden ne ka. dar farkh olduğuna gazetemi, te uzun uzun yazmıştım: Bıı umumî harb sırasında dünya yıkılıp yakılmışken ve her tarafta işler durmuşken Antalya, bir ümran romantizmine yakalanmıştı. Şehir eskiden harap bir Anadolu kasabası iken bu iiç beş sene içinde modern bîr manzara almıştı.
Her ileri adım, «Güzelleştirme cemiyeti nın teşvik ve idaresile bizzat halk tarafından başarılıyordu. Bu sayede şehiF, enstitü, îere. kaldırıma, buzhaneye vesaire ye kavuşmuş; köylerde de, pehlivanlar ve develer güreştir!. İçrek toplanılan paralarla 150 ye yakın okul ve köy odaları yapılmıştı. Ayrıca göçmen köyler kurulmuştu.
Her yeri boğan pahalılıktan, Antalya bir dereceye kadar ma. sun kalmıştı. AntalyalI dostlarımdan bir telgraf aldım. Bütiin bu ıımran faaliyetinde kendilerine rehberlik eden kıymetli valileri Hâşim tşcan’ı Bursaya tâ. yini münasebetile coşkun tezahürlerle uğurladıklarını, alkışladıklarını bildiriyorlar. Hâ. şim tşcan’m bence muvaffakiyeti, «insan» ı anlamış olmasıdır. İnsan ruhunda bir iş coşkunluğu yaratabiliyor: elbirliğile çalışmağı. çalıştırmağı biliyor.
Antalyahlann koBektif ruhu, Bursada da. diğer vilâyetlerde de, her yerde de uyandırılmak.
Bu ruh, şehirlerimizin, köylerimizin:
dır.
mahallelerimizin,
«Hükümet yapsın!» t beklemeksizin bizzat ümrana kavuşmasına imkân verecektir,
(Vâ . Nû)
Yeni fındık rekoltesi
Bu senekl fındık rekoltesi geçen seneye nazaran epeyce düşüktür. Ka'i tahminlere göre yeni rekolte 38 - 40 milyon kilodur. Bu rekoltenin 14 milyon hllosu Giresun ve 12 milyon kilosu Trabzondadır.
Fındık kooperatifi yeni rekolte flitlerini 50 kuruş olarak tesbit etmiştir.
Akıl hastanesi 700 bin lira ile tamir ve tadil edilecek
Bakırköyünde bulunan Akıl hastaneninim mütaatap senelerde devam etmek üzere tâmlr ve tâdiline karar verilmiştir. Bu İş için 700 bin lira sarfnlllecekllr. İnşaat projesi Bayındırlık müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır. Hastaneye, en mühim eksiği olan kanalizsyon şebekesi ilâve edileceği gibi, pavyonlar da ıslah edilecektir. Dün Bayındırlık müdürü ve mimarlar hastanede yeniden tetkikler yapmışlardır. İnşaata yalanda başlanıyor.
Demiryollarıka-nunu değişecek
"akliyatta yenilikler j yapılacak, memurlar terfih edilecek
Bugünkü devlet demiryolları İşletme kanunu ve nizamnamesi günün, ihtiyaçlarını tam olarak karşılıya-madiği için Ulaştırma Bakanlığının emriyle Devlet Demiryolları umum müdürlüğü yeni bir kanun tasarısı hazırlamıştır.
Bu kanun tasarısında ikametgâhtan ve ticarethaneden ikametgâha veya ticarethaneye eşya teslim edilmesi, eşya üzerine avans verilmesi, tediye şartı taşım yapılması, diğer taşıma ve vasıta müesseselcTlyle işbirliği, eşyanın bildirilen kıymetine göre tazminat verilmesi, şehirlerde ambar tesisi, istasyonları şehirden uzak olan yerlerde şehir gişeleri kurulması gibi yenilikler vardır.
Yeni tasarı Bakanlığın tetkikinden geçirildikten sonra Başbakanlığa verilecektir. Diğer taraftan Ulaştırma Bakanlığı Devlet Demiryolları memur ve müstahdemlerinin daha ziyade ter fini temin İçin yeni esaslar hazırlamaktadır.
Bu esaslar arasında bilhassa bedenen hizmet eden memur ve müstahdeminden ziyade randıman almağı temin edecek primler, memurun İstirahat zamanlarının arttırılması, sıhhi tedbirlerin arttırılması vardr.
Ofis kömürleri
Perakende ve tozsuz olarak kilosu 17,5 kuruşa «ahlıyor
Mahrukat ofisi kendi hesabına ha-sırlattığı kömürleri uçuz fiatle satışa çıkarmıştır. Ofis bayilerinde to^uz mangal kömürünün kilosu perakende 17,5 kuruşa satılmaktadır. Satışlar bayramdanberl devam ediyor Ofis ucuz odun da satmaktadır.
Mahrukat ofisi, muhtelif bölgelerde hazırlattığı odun ve kömürleri Istan-bula nakil hususunda bliyiik sıkıntı çekmektedir. Geçen yıl İstanbula çekisi 143 kuruşa nakledilen odunlar İçin bu yıl 360 kuruş veriliyor. Bıı yüzden mahrukatın maliyeti yükseldiğinden. Ofis diğer tüccarlardan pek farklı ilatlerle odun ve kömür satamamaktadır.
Ofis, bütün ormanların devlet eline geçmesi üzerine, istifade ettiği civar ormanlardan artık mahrukat istihsal edememektedir.
Mahrukat ofisi, Orman İşletmeleri umum müdürlüğüne müracaat ederek, Anadolu yakası ormanlarından bir kısmını İşletmek İçin müsaade istemiştir. Bu müsaade verilirse sahillerde bulunan mahrukat depolarına motörlerle nakledilen odun ve kömürler daha ucuza malolac aktır.
Ofisin mahrukat nakletmek İçin elinde 6 kamyon vardı. Buna 3 yeni, kamyon daha İlâve edilmiştir. Bugün şehirde Ofisin 25 odun. 15 kömür ba-yll vardır. ______________
îstanbuldaki sanat eserleri tamir edilecek İstanbul fethinin 5001 üncü yıldönümü için yapılacak işler arasında şehirde mevcut ve harap durumda olan âbidelerin tamrl ve restore edilmesi İşleri de vardır. Bu İşler için İstanbul Belediyesine Milli Eğitim Bakanlığı da yardım edecektir.
İstanbulda tâmlr edilmeleri İcabe-den sanat eserlerinin tesbit! İçin bir heyet kurulmasına karar verilmiştir. Bu heyet semt semt gezerek eski eserlerin bugünkü durumunu tesbit edecektir.
Tek tip ekmek
Ticaret Bakanlığı, tetkiklerini bitirdi
İstanbul'da ve diğer şehirlerde ekmeklerin tek tip olarak çkarılması meselesi etrafında Ticaret Bakanlığı etüdlerini tamamlamıştır.
Halk esmer ekmeğe değil daha ziyade francalaya rağbet gösteriyor. Bunun sebebini alâkadarlar esmer ekmekte duyulan kokuda bulmaktadırlar.
Filhakika bugün esme-r ekmek hem az pişkin olmakta hem de hoşa git-mlyen bir koku neşretmektedir.
Hattâ bu koku daha az nispette beyaz ekmekte de mevcuttur.
Kokuyu meydana getiren âmil ise doğrudan doğruya İçlerine, karıştırılan buğdayın iyi olmamasıdır. Geçen kış mevsiminde ofisin elinde bulunan 500 bin tona yakın buğdaydan 50 bin ton kadarı barındıracak yerin bulunmaması dolayıslle rutubetlenmiş ve bundan dolayı da bir koku peyda etmiştir.
Ofis şehrimiz değirmenlerine un verirken elinde bulunan bu buğdaylardan bir kısmını nispet dahilînde halitaya karıştırmaktadır.
Böylece bu undan yapılan ekmek bittabi kokulu olmaktadır.
Ticaret Bakanlığı yeni tek tip ekmek esasını kabul edince Ax» 78 - 80 randımandan daha yüksek randımanlı bir halita yapılacak ve bunun randımanı 85 Jle 80 arasında olacaktır.
Bu ekmeğin bilhassa koku yapmamasına dikkat edilecektir. Diğer taraftan hastalar için harbden evvelki gibi aynı cins ve randımanlı undan francala imali zaruri görülmektedir.
Bu francalalar ayn'karne ile, satılacak ve hususi surette az miktarda imal olunarak ancak doktor raporu İle verilecektir. Yalnız alâkadarlar hâlâ bu şekilde satış veya tevziin yine karışıklık çıkaracağı fikrindedirler.
Sel zararları
Seller, Büyük Dikili’ye epey zarar verdi
Adana (Akşam) — öğrendiğime göre, yağan yağmurların teslrlle meydana gelen seller Büyük Dikili köyünde 5 eri yıkmış ve 30 evi hasara uğratmıştır. İnsan ve hayvanca kayıp olmamakla beraber, seller bu köyde, Sarı Hamzalı ve Yolgeçen köyleri pamuk mahsullerinde büyük hasarlar yapmıştır. Büyük Dikili’de felâketzedelere İlk parti olarak 400 ekmek ve 53 çuval un ve daha sonra Kızılay tarafından 1500 liralık yardım yapılmıştır. Sel, ayrıca Tarsus -Adana şosesini üç yerinden tahrlbet-tlğl İçin Cenup yolları Mmtaka başmühendisliği yolun tflmlrine başlamıştır. Dikili'ye bundan başka kereste yardımı yapılacak ve köylüler vergiden muaf tutulacaklardır.
Çukurova narenciye mahsulü bu sene az
Adana (Akşam) — Çukurovada narenciye mahsulünün beyanına başlanmıştır. Bu yıl Çukurovada narenciye mahsulü geçfcn yıla nazaran yüzde 60 bir düşüklük göstermektedir. Bu düşüklük yalnız Çukurovaya mahsus olmayıp civar ilçelere de şamil bulunmaktadır. Meselâ Samanlye İlçesinde geçen yıl 7 milyon narenciye mahsulü talimin edildiği halde, bu yıl bu miktar 1,5 milyona düşmüştür.
Kurulacak Cüzamlılar köyü için, tetkikler Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının Mersin civarında cüzamlılar İçin 2000 kişilik bir köy kurmak İstediğini yazmıştık. Köyün yerini tesbit etmek İçin Bakırköy Akıl hastanesi cildiye mütehassısı Dr. B. Sadeddln gitmiştir.
İstanbulda 5 yıl İçinde 6 cüzamlı hasta görülmüştür. Bunlar taşradan İstanbula gelen hastalardır. Bakırköy Akıl hastanesine bağlı olan 25 yataklı cüzamlılar paviyonu, bu köy kurulduktan sonra oraya nakledilecektir. ______
Adana Adalet sarayının
Yıkanma ücreti
250 kuruş!
Dün yapılan tecrübede dört lâstikten ikisi patladı
Anlaşmanın imzalandığı haberi piyasayı sevindirdi
Daimî encümen, 75 kuruş fazlasile yeni tarifeyi kabul etti
Daimi encümende 3 ay tetkik edildikten sonra bazı değişikliklerle çıkan hamam tarifeleri gazetelerle ilân edilmek üzeredir. Bugün yürürlükte bulunan hamam tarifeleri 1042 yılında yapılmıştır. Bu tarifeye göre, hususî kabinelerde soyunarak yıkanmanın. en yüksek ücreti 150 kuruştu. Belediye 1944 yılında bütün müesseseler İçin yeni bir tarife hazırlamıştı. Bu tarifelerin tatbik sırası hamamlara gelmeden, hamamcılar flatlerln İdare etmediğinden bahslle, Belediyeye çiklette bulundular. 1944 tarl-fesindçz en yüksek hamam ücreti, 25 kuruş fazlasile, 175 kuruş olarak teshil edilmişti. Hamamcıların İtirazları üzerine. Belediye İktisat işleri müdürlüğü, hamam ücreti aynı kalmak şarılle ve bazı değişikliklerle yeni bir tarife hazırhyarak Belediye Daimi encümenine sevketmişll. Encümen yıkanma ücretini 75 kuruş fnzlaslle 250 kuruşa yükseltmiştir.
Her şeyin ucuzlaması için resmi makamlar uğraşırlarken, Belediyenin hamamcılar tarifesini bu derece yük-salmesi şaşılacak bir şeydir.
Ticaret ofisinin Rüştü Dlktüra'c İhale ettiği 4000 otomobil lâstiği tamirindeki yolsuzluk İddiası üzerin; Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin işe el -koydukları yazılmıştı.
Miifetlşlerln yaptıkları tahkikat sonunda lâstiklerin tecıübe edilmesine karar verilmiş ve dün Ticaret ofisi erkânı ve mütehassısların huzuru ile bir tecrübe yapılmıştır.
Tecrübe için hususi firmaların İşlettikleri Taksim - Yenimahalle otobüsleri kullanılmış ve bu otobüslerden birine tamir edilen lâstiklerden 4 tane takılmıştır. 28 yolcu 1le giden ve 29 yolcu İle gelen otobüsün lâstiklerinden bir tanesi 33, diğeri de 36 ncı kilometrede patlamıştır. Geri kalan İki lâstik ise hurda vaziyete gelmiştir.
Böylece lâstiklerin hakkındakl İddiaların anlaşılmıştır.
Diğer taraftan bir mümessili de tamir edilmiş lâstiklerden biri İle Amerlkaya hareket etmiştir. BıT lâstik Amerika fabrikalarında muayene ve tahlil edilecek ve buna alt rapor Ticaret Bakanlığına bildirilecektir.
bozuk olduğu doğru olduğu
lâstik şirketi
Türk - İsviçre ticaret anlaşmasının dün Bern'de imzalandığı haberi piyasada büyük bir memnuniyet havası yaratmıştır. Anlaşma 1 ekimden İtibaren yürürlüğe gireceğinden o zamana kadar eski anlaşma hükümleri cari olacaktır. Yeni anlaşmanın hükümleri bilhassa harb sonrası ekonomik şartlarına uydurulmuştur.
Gerek İsviçrenin ve gerekse Tûr-klyenin karşılıklı ithal ve İhraç vaziyeti yeni anlaşma İle gelişecektir
Yalnız anlaşmanın işlemesi için münakale şartlarının uygun olması İleri sürülmektedir Ulaştırma Bakanlığı bilhassa Türk - İsviçre anlaşması için Fransa ile limanımız arasında hçr ay bir şilep seferi yapılmasını kabul etmiştir, şilepler Fransanın «Set* limanına gidecek ve İsviçre İle ticaretimiz o Umandan İdare edilecektir. Halen (Set» limanında yüklenmekte olan Denizyollarının «Trabzon-, şilebi külliyetli miktarda İsviçre İthal emtiasını hâmilen ayın 20 sinde limanımıza gelecektir
RADYO
Garson bahşişi
Belediye bunu kaldırmak için yine incelemelere başladı
Müşterilerden alınan yüzde on garson hakkının kaldırılması için Belediye yeniden tetkiklere başlamıştır. Bugün mer‘1 olan tarifelerde yüzde on garson hakkının müşteriden alınması mecburiyetine dair hiçbir madde bulunmamasına rağmen, bu usul, yıllardanberl devam etmektedir. İlgililerin söylediklerine göre, tarifelere garson hakkı diye bir para koymak bugünkü mevzuatla kabili telif değildir. Bu mülâhaza ile son yapılan lokanta ve birahanelere alt tarifelere garson parası konulmamıştır. Esasen bugün garson hakkı diye alman yüzde onların büyük bir kısmının patronlar tarafından alındığı da malûmdur. İş böyle olduğu halde garsonların aylık kazancı 2-3 yüz lirayı bulmakta imiş. Belediyenin bu iş hakkında yalanda bir karara varması beklenmektedir.
Ekonomi Bakanı İzmir’e gitti
Bir kaç günden beri şehrimizde bulunan Ekonomi Bakanı B. Fuat Şirin en dün akşam vapurla İzmir’e gitmiştir. Bakan İzmir'de fuarı gezdikten sonra Değirmi saz ve Tavşanlı kömür madenlerini, Uşak şeker fabrikası ve ekim sahasını gezecektir.
Adanada şap hastahg
Adana (Akşam) — Vilâyetimizde şap hastabğı görülmüş olduğundan. Veteriner müdürlüğünce gerekil tedbirler alınmış ve şap hastalığının etrafa sirayetini önlemek İçin hayvan pazarı muvakkat bir zaman İçin kapanmıştır.
Bakanlar kurulu toplandı
Ankara 13 (A.A.) — Bakanlar Kurulu bugün saat 15.30 da Başbakanlıkta haftalık toplantısını yapmıştır.
projesi
Adana (Akşam)— Adanada 500 bin liraya yapılacak olan Adalet sarayı projesi Byındırhk Bakanlığınca müsabakaya konulmuştur. Müsabakaya Iştlrâk eden 42 projeden 36 tanesi âmme hizmetlerine mahsus yapılar İçin hazırlanan projeler bakımından mimar! sanatının tekâmülüne bir örnek teşkil ettiğinden, Ankara Ser-glevlnde teşhir edilecektir. Bu projeler bundan sonra İlimiz Halkevinde sergiye konulacaktır.
13/9/1945 flatleri
Londra üzerine 1 sterlin Nevyork üzerine 100 dolar Cenevre 100 İsviçre Fr Madrid üzerine 100 peseta. Stokholm üzerine 100 kuron
ESHAM VE TAHVİLAT
% 5 faizli ikramiyeler: 1033 Ergani f
1938 ikramiyen Millî Müdafaa Demiryolu Ikraflılyel!
% 7 falîll Tahviller: Sivas - Erzurum l Sivas - Erzurum 2-7 1941 Demiryolu 1 1941 Demiryolu n 1941 Demiryolu IH Milli Müdafaa 1 Millî Müdafaa 11 Millî Müdafaa m Anadolu Demiryolu Gruput Tahviller 1-2
Hisse senetleri % 60 Mümessil senet Hisse senetleri; Merkez Bankası T. İş Bankası
T. Ticaret Bankası Aslan çimento
BORSA DIŞINDA ALTIN FİATLERİ Gülden Reşadiye İngiliz Külce CBir gramı)
ANKARA RADYOSU Bugünkü program
Salon orkestrası; 18,30 Konuş-18,45 Orkestra: 19: Haberler;
Geçmişte Bugün; 19,25: Şarkı ve türküler; 19,45 Konuşma; 20: Mandolin Birliği. 20,15 Radyo Gazetesi; 20.45 Temsil; 21.30 Serbes saat; £1,45 Tarihi Türk musikisi; 22,15 Haftanın spor hareketleri; 22,30 Dan? müziği (pl.); 22,45 M. S. ayarı ve haberler; 23: Kapanış ve program.
Yarın sabahki program
7,30: Müzik (pl.); 7,45. Haberler; 8: Müzik fplj; 8,30: Kapanış ve program; 12,30: M. S. ayarı: 12,30: Salon orkestrası; 12,45: Haberler: 13: Orkestra; 13,30: Karışık -şarkılar; 14: Cumhurbaşkanlığı Armoni mıızl-kası; 14,30: Kao?-1*
MEVLÛT
Muğla Millet Vekili emekli orgeneral İzzeddfn Çalışların kızı, Dr. yarbay Cevat Alpsoyun eşi merhume
Bedriye Alpsoy’un ruhuna ithaf olunmak üzere eylülün 15 lnd cumartesi günü öğle namazından sonra Beyazıt -camiinde Mev-lût okunacağından sayın akraba ve tanıdıklarının ve arzu buyuranların teşrifleri reca olunur.
MEVLÜT
Mersin ve İstanbul tüccarlarından merhum Hacı Fahri Güranl ruhuna itbaf edilmek üzere Hafız Osman ve Hafız Mahmut tarafından Yeşilköy camiinde 16 Eylül 945 pazar günü öğle namazını müteakip mevlûdü nebevi kıraat edilecektir. Akraba, dost ve bilcümle İhvanı din davet olunur.
Ailesi namına: Mahmut Gllran!
101 inci sayısı
Bugün çıktı
Bugün Matinelerden
ŞARK Sineması
İstanbulda ilk defa olarak 2 büyük film birden
Suriye ve Lübnan, yabancı askerlerin çekilmesini istiyorlar Kahire’ J3 (A.A.) — öğrenildiğine göre, Suriye ve Lübnan hükümetleri Londra ve Paris'teki elçilerine, Suriye ve Lübnan'daki Müttefik kıtaların geri çekilmesi tarihini tesbit talebinde bulunmaları İçin talimat göndermiştir.
Eski Alman hastanesinin tamirine başlandı
İki ay kadar evvel bir yangın neticesinde çatısı yanan Alman hastanesinin tâmlr edilmesine başlanmıştır. Tâmirat sigorta şirketi tarafından yaptırılmaktadır.
Alman hastanesi bugün eskisi gibi gene ücretli bir hastane olarak faaliyette bulunmaktadır. Ücretler değiştirilmemiştir. 1940 yılı bütçesine para konulabilirse bu hastanenin ücretlerinde tenzilât yapmak mümkün olabilecektir.
Çukurovada hayvan yemi meselesi
Adana (Akşam) — Bu yıl Çukurovada çlfçllerln çift hayvanlarının yem meselesi mühim bir dâva halin! almıştır. Öğrendiğimize göre, bazı köylerde hayvan yemliği bulunmamasından ötürü, esasen her yıl hayvanlara yem olarak verilen pamuk tohumu (çiğit) in verilmemesi, üzerine, köylü çift hayvanlarını satmak mecburiyetinde kalmakladır. Bunu bir parça karşılamak üzere, vilâyet, çlfçilere küspe tevziine başlamıştır.
Nevyorkta İspanya aleyhinde nümayişler Nevyork 14 (AA.) — İki Kıralci
İspanyol'un Frıtnco tarafından idama mahkûm edilmesini protesto etmeğe gelen «Hür İspanya^ Amerikan komitesi mümessillerinin Nevyork' tâki İspanyol konsolosu tarafından kabul edilmemesi üzerine konsolosluk önünde nümayişler yapılmış ve üzerinde «Franco He alâkayı kesiniz» İbaresi yazılı levhalar teşhir edilmiştir.
j—• TaVvün •—
I Şevval 7 — Hi2ir 132
I İmsak Gilneş öğle İkindi Ak Yatsı
I E. 9.36 11.17 5.48 9.2112.00 1,3i
I V. 4 58 0 39 13,10 16-42 19 21 20.56
1 TARZANIN KIZI
Baş rollerde: ROCHELLE HUDSON ve WALTER BYRON | Hlndlstaııın esrar dolu ülkelerinde, bakir ormanların yırtıcı canavarları arasında geçen büyük aşk macera romanı,
2 — Cinai ve Polis romanları müellifi m«?hur EDGAR WALLAS’ln en cok okunan eseri
7 KİLİTLİ MEZAR
Sessiz tabancanın esrarı... Kilitti mezarın içyüzü... — Elektrikli kelepçe,. Çolak katilin kanlı maceraları... Faili meçhul cinayetlerin İç yüzü. Seyredenleri heyecandan heyecana sürükleyecek, şimdiye kadar görülen Gangster Flllmlerlnln en mükemmeli.
LÜTFEN DİKKAT: Sinemamla 1945 - 43 Sinema mevsimine 21 Eylül cuma günü en mükemmel FUlmlerle başhyacağmi sayın müşterlle-rlne müjdeler.
t
T
—"'"l
ELHAMRA sinemasında
T
Bu akşamdan itibaren

u
u
r k
ç e

Bütiin seyircilerin zevkle görecekleri nefis, neşeli ve meraklı bir şark efsanesi — Bağdat Hırsızı filmine nazire olarak çevrilen film şaheseri.
r k
Ç e
oHöRLS ÇEKöRDEK
Oynryanlar. VOVA TVMALARYAN ZOVAROVA
J
AKŞAM
Banı te 4
__ Gömlekiş_________
^JSİRİNCİ SINIF ÇÖMLEKÇİ ! , Sirkeci Ha midiye cad. 27
İM»KKB Tel: 20096MBHRHİ
AŞÇI BAYAN ARANIYOR]
2 kişilik bir ailenin yemekle I rini pişirecek ve sofra hizmetlıjll görecek İyi yemek pişirir orta I yaşlı bir bayan aşçı aranıyor. I Küçük Yalı Bağdat caddeş^loj ■■■■■ 42 ye müracaat. ■■■■•
Zayi _ 1803 No. lı şebekemi kaybettim. Hükmü yoktur.
Hukuk fakültesi No. 946 Bfklr Evcimen
Göz Mütehassısı
Doktor Cemil Göriir
Hastalarını pazardan başka her gün saat 15 ten 18 e kadar kabul eder.
Cağaloğlu Nuruosmanlye caddesi afeddln Aort. No. 5 .
Yatılı — Yatısız — Hususîı
BOĞAZİÇİ LİSELERİ
Ana - ilk - orta ve İlse kısımlarına kız vo erkek öğrencL kaydına başlanmıştır. Eski öğrenoller 15 Eylüle kadar kayıtlarını yenilemelldlrler. İsllyenlpre tarlfenams gönderilir.
Arnavutktiy Tramvay Caddesi çifte Saraylar. Telefon: 36.210
TÜRK BAYANLARI BİÇKİ . DİKİŞ
Terakki Yurdu
Talebe kaydına başlanmıştır. Pazardan gayri her giln saat iq -17 ye kadar müracaat kabul. Maariften tasdikli diploma verilir.
Adres: Beyoğlu Altınbakkal Babll caddesi No. 63.
İstanbul
Dosya No.
52301/2058
Satılık emlâk
defterdarlığından:
Cinsi
Kıymeti Teminatı Lira Lira
1^25
02
Türkiye - İsviçre ticaret anlaş masının 1-10-1945 tarihine kadar uzatılması hakkında
İthalâtçı ve İhracatçı Birlikleri Umumi Kâtipliğinden: Müddeti hitama eren Türkiye ile İsviçre arasındaki ticaret anlaşmasının 1. 10, 1945 tarihine kadar uzatılmış olduğu ilgili makamların iş’anna atfen ilân olunur,(12245)
Bayındırlık bakanlığından
Trabzon limanı İnşaatı kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 20/9/945 tarihine rastlayan perşembe günü saat 16 da Bakanlığımız Demlryollar ve Limanlar İnşaat Dairesindeki Eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
2 — Bu inşaatın tahmin edilen bedeli dokuz milyon lira ve geçle! teminatı 283.750 liradır.
3 — Bözteşme projesi, eksiltme, bayındırlık, fenni ve özel şartlaşmalar, rayiç, tahlil ve Hat cetvelleri, plânlar, projeler ve daha başka evraktan mürekkep bir takım eksiltme evrakı 50 lira karşılığında Demir* yollar inşaat Dairesinden alınabilir.
4 — Bu eksiltmeye girmek isteyenlerin, işin konusunu teşkil eden İnşaatın eşi veya benzeri veya teknik bakımdan eşit önemde İşleri yapmış ve İyi bir surette bitirmiş olmaları şarttır.
5 — Eksiltmeye girmek İsteyenler, eksiltmenin yapılacağı tarihten en az üç gün evvel bir dilekçe İle Bakanlığımıza baş vuracaklar ve dördüncü maddede yazılı vasıfları gösteren belgelerle hâlen yapmakta oldukları İşlerin, mahiyet, süre ve akçelerini gösteren belgeleri akçalı, teknik ve sair vasıfları belirtilmek suretiyle dilekçelerine bağlayarak bu eksiltmeye girebilmek için ehliyet vesikaları isteyeceklerdir. Eksiltme gününden üç gün evvel Bakanlığımıza verilmemiş olan dilekçelerindeki istekler hakkında bir işlem yapılmayacaktır.
6 — İstekliler, teklif zarflarını 2490 sayılı kanunun ve eksiltme şartnamesinin tarif ettiği biçimde hazırlıyarak ve ehliyet vesikaları İle sözü geçen kanun ve şartlaşmanın belirttiği vesikaları da içine koyarak eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat öncesine kadar makbuz karşılığında eksiltme komisyonu Başkanlığına vermiş olacaklardır. (11119)
Kadıköy, zühtüpaşa mah. Fener - Kalamış cad. 275 ada, 50 parsel, eski 16 mük. yeni 98, 100, 102, taj 86, 88. 90 kapı sayılı 591 M2 bahçeli ahşap evin 7/80 hissesi.
Kadıköy, Ziihtüpaşa mah Fener - Kalamış cad. eski 18 mük. yeni 104, 106, en yeni 92, 94. taj 104, >06 kapı, 275 ada, 51 parsel sayılı 300 M2 dükkânı olan bahçeli ahşap evin 7/80 hissesi Beyoğlu. Bülbül nıah. Irmak so. 557 ada, 9 parsel eski 3 yeni 21 kapı sayılı 77 M2
arsa. "■
Beyoğlu, eski Tatavla yeni Yenişehir mah eski Korentl yeni Aldamga so. eski 23, yeni 27 kapı sayılı 31.15 M2 arsa.
Beyoğlu, Bostan nıah Tevfik ef. so. 791 ada, 4 parsel eski 8 yeni v» taj 17 kapı sayılı 43 M2 arsa. ■
Fatih. (Samatya) Ab!i Çelebi mah çamçak 1275 ada, 27 parsel, cn eski 18, eski ve y«nl 33 kapı sayılı 80 M2 arsa.
Fatih, (Samatya» İmrahor İlyas Bey mah. Dikici so. 1253 ada. 13 parsel eski 14, 14/1 yeni 14 kapı sayılı 54 M2 arsa.
Sarıyer, Yenimahalle eski Üçüncü, yeni Aziziye en eski Aziz ef. so. eski 24 tnük. ’ 29 kapı sayılı 40.22 M2 arsa.
Sarıyer. Yeniköy, Kilise so. eski 28
24/1 kapı sayılı 122.72 M2 arsa.
Eminönü, (Aksaray) Kâtip Kasım Lânga Karakol so. 778 ada, 20 parsel 57 yen! 47 kani sayılı 53 M2 kârglr 14/168 hissesi.
Üsküdar, Kuzguncuk, eski Çınar yeni Yapraklı Çınar so. eski 5. 7 yeni 5/1 kapi sayılı 70 M2 arsa-
Yukarda yazılı gayri menkuller 28/9/45 cuma günü saat 14 de Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık -arttırma ile satılacaktır.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus eüzdanlarüe komisyona, fazla bilgi İçin sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. (11863)
52301/2658
55100/5827
154
50
12
55100'5592
55100/4101
Satılık büküm fabrikası
450 İğlik bir büküm fabrikası bütün teslsalile satılıktır.
Görmek Jstlyenlerln Çakmakçılarda Sümbüllü handa 22 numaraya müracaat etmeleri
yeni
yeni
mah. eski evin
32
86
35
40
88
175
8
7
3
11
4
7
14
Muhtelif Cins İnşaat Demiri
' - i alma
ANKARA ELEKTRİK ve HAVAGAZI İŞLETME MÜESSESESİjNDEN
1 - Muhtelif cins inşaat demiri teklif -'rme usullyle satın alına-
-lirlerin list.... müesst* alım satım şube .1 parasız ı eritecektir.,
3 — Bu demirlerin muhammen bedeli 7-8 bin liradır.
4 — Teklifler en geç, 20. 9. 1945 tarihine kadar müessese umum müdürlüğüne verilmiş olması lâzımdır.
Anot Satışı
Eti Bank İstanbul Şubesinden
Ergani bakır işletmemizde mevcut _ _
bllster bakırlarından mamul 15 ton anot satılıktır. Maden istasyonunda teslim beher tonun fiatı 730,44 liradır.
İsteklilerin Anotların resimlerini görmek üzere bankamı? ithalât ve İhracat servisine müracaattan. (12173)
Etlbank İstanbul şubesi: Bankalar Caddesi No. 69 GALATA
20
Milli
PETROL OFİSİNDEN
500 - 1000 dane yeni veya bir defa kullanılmış temiz (200) litrelik saç varil satın alınacaktır. Satmak isteyenler şartlarını 17. 9. 1945 günü saat 15 e kadar ofisimize bildirmeleri ve fıçılarını da daha evvel muayene memurumuza göstermeleri ilan olunur. Ofis mubayaada serbesttir,
HER NEVİ ve STİL MOBİLYALARLA —
Karyola, sandalya, masa, hasır koltuklar ve çocuk arabaları zarif, dayanıklı ve ucuzdur. Rlzapaşa yokuşunda 66 No.
AHMET FEVZİ — ASKI MOBİLYA _____
Mağazasından tedarik edebillrs!nte.®®9®^™®®^
Hususi
Yatılı
Yuva — ilk
Kayıt her gün 9-16 arasında yapılır. 4 üncü sınıfta ecnebi dili
NURUOSMANIYE CADDESİ No. 67
Kapalı eksiltme ilanı
İstanbul bayındırlık müdürlüğünden:
1 — Eski eserlerden yedi türbenin (Bayezlt, Osman Paşa. Selçuk Sultan. Eyüp Sultan. Reşit Paşa. Rumi Mehmet Paşa. Nakkaş Haşan Paşa türbeleri) onarılması İşi kapalı zarf usullyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
Keşif bedeli ceman (19197) lira (78) kuruştur. Eksiltme 21.9.945 tarihinde cuma günd saat 15 te Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu işe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme. Bayındırlık İşleri genel, hususi, fenni şartnameleri, keşif hui&saslle buna müteferri diğer evrak Bayındırlık müdürlüğünde görülecektir.
3 — Eksiltmeye Iştlrâk etmek İçin taliplerin (1439) lira (83ı kuruş mu-
vakkat teminat yatırıldığına dair makbuz ibraz etmesi ve 945 yılında Ticaret odasında kayıtlı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden, tatil günleri hariç. 3 gün evvel Vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 nel maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair imzalaması ve buna alt 2490 sayılı kanun mucibince hazırllyacağı teklif zarfını 21.9.945 cuma gürtü saat 14 e kadar İstanbul Bayındırlık müdürlüğüne verilmesi lzımdır. (11608)

beheri vasati 130 kilo ağırlığında
HUSUSÎ
ORTA
LİSE
İstanbul Ticaret ve sanayi odasından
Yevmiyeli muvakkat iki daktilo alınacaktır.
İsteklilerin 17.9.1945 tarihine tesadüf eden pazartesi günü saat 12 ye kadar Sicil şubesine müracaatları. (12246)
Kayıtlara devam olunuyor. Eski öğrenciler 15 eylüle kadar kayıtlarını yenilemedikleri takdirde haklarını kaybederler. _
şehzadebaşı Karakol arkası Tel: 22534
Açık Eksiltme ilânı
Devlet orman işletmesi Pazar müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin ikizdere Dördüncü bölge dahilindeki Cemil ormanının 1, 2, 3, 4. 5 No. lu maktalarından 5000 metreküp Ladin tomruğunun. ormandan kesmek, tomruklama ve 80 kilometre mesafede lyldere kereste fabrikası önündeki sahil depoya dere ile nakil ve istif İşi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 28.9.945 tarihine raslıyan cuma günü saat 15 te Pazarda Müdürlük binasında komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Beher metreküp tomruğun kesme, nakil ve İstif İşinin muhammen bedeli otuz üç liradır.
4 — Muvakkat teminat yüzde yedi buçuk hesabiyle 12375 lira 7 kuruştur. Acık eksiltme şartnamesi Ankara Orman Genel müdürlüğünde, İstanbulda Merkez İşletme müdüı lüğünde, Trabzon, Sürmene, Artvin müdürlüğünde. Samsun, Rize, Cayeli orman kâtipliklerinde görülebilir.
5 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte komisyona müracaatları.
(12250)
İstanbul P. T. T. bölgesi başmüdürlüğünden:
Yeşilköy Telsiz istasyonu su tesisatının tamiri İşi açık eksiltmeye konulmuş utr.
Eksiltme 24/9/945 pazartesi günü saat 15 de Büyük Posiahane binası birinci katta İdari muavinlik odasında toplanacak başmüdürlük Alım Satım komisyonunda yapılacaktır.
Keşif bedel! 4893 lira 50 kuruş muvakkat teminat 367 Ura bir kuruştur.
İsteklilerin keşif ve şartnamelerini görmek ve muvakkat teminatlarını yatırmak üzere çalşıma günlerinde Büyük Postahane binası birinci katta idari kalem Emlâk ve Levazım Şefliğine, eksLltme gün ve saatinde de 945 senesi İçin muteber Ticaret Odası vesikası, muvakkat teminat makbuzu ve su tesisatı İşlerini yaptığına dair vesaikle yukarda toplanacağı yazılı komisyona müracaatları. «12068»
İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu Müdürlüğünden:
I — Okulumuza öğrenci yazılmasına 17/K/945 tarihinde başlanacak ve 8(’X/945 de son verilecektir.
II — Yazılma işleri pazartesi ve perşembe günleri saat 9-12-13 30 -18,30 arasında yapılacaktır
IH — İsteklilerin aşağıdaki belgeleri beraberinde getirmeleri gereklidir.
A) Lise bitirme ve olgunluk dlplomalarlle ticaret liseleri bitirme diplomalarının asıllan (diplomalarını henüz almamış olanlar okullarından getirecekleri belgelerle durumlarını açıklarlar)
B) Nüfus hüviyet cüzdanının aslı veya tasdikli örneği.
C) Aşı ve sağlık raporu,
D) İyi hal kâğıdı.
E> Kayıt bildirişi (okuldan alınır).
F) 4.5x6 boyunda 18 fotoğraf.
IV — İsteklilerin giriş imtihanı 10 X'945 çarşamba günü saat 9 da aşağıdaki derslerden yapılacaktır.
1 — Türkçe kompozisyon.
2 — Matematik (lise edebiyat kolu programından) -
3 — Üç yıl üst üste iftihar listesine girdiklerini okullarından getire-
cekler! belgelerle tevsik edenler ve ticaret lisesinden mezun olanlar tutulmazlar. (11950)
öğrenci kayıtlama şartları son
Güzel Sanatlar Akademisi müdürlüğünden:
Akademinin muhtelit bölümlerine 11 eylül 945 tarihinde başlı yun namzet öğrenci kaydına resim, heykel ve süsleme sanatları bölümlerinde bu ay sonuna, yüksek mimarlık bölümünde de 6 ekim 945 tarihine kadar devam edilecektir.
Kayıt şartları 11 eylül 945 tarihli Akşam, 12 tarihli Cumhuriyet ve 13 tarihli Tanln gazeteleriyle ilân edilmiş bulunmaktadır. (12258)
Millî Eğitim Basımevi müdürlüğünden:
Bir formanın
Kitabın ismi____Forma adedi Tahmini bedeli % 15 kafi teminatı
Hakikat H, Tahmini 35 48.60 255.15
Klâsiklerden Hakikat II. adlı tahminen 35 formadan ibaret 10 punto kitabın pazarlık ihalesi 15/9/1945 cumartesi saat 11 de Ayasofya dakl Basımcvimizde 'cra edileceğinden İsteklilerin yazılı gün ve saatle kafi teminat akÇelerilc birlikte İdare komisyonuna müracaatları. ___Şartname ti; d elsiz olarak Müdürlükten alınabilir. 112248»
Marmara bölgesi liman ve deniz işleri müdür lüğü satın alma komisyonundan^
(ALTAY) m ötürümüz ün makinesi tamir ettirilecektir. 29/9/945 cumartesi günü saat 12 de kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulacaktır.
Muhammen bedeli (2500) lira olup teminatı (187) lira (50) kuruştur. Şartları anlamak İsteyenlerin her gün Yönetim Şefliğine ve bu İşi yapmak isteyenlerin ihale günü saat 12 ye kadar teklif mektuplarını komisyon reisliğine vermeleri İlân olunur. (12093)
Marmara bölgesi liman ve deniz işleri müdürlüğü satın alma komisyonundan
(Geçer) motorumuzun makinesi tamir ettirilecektir. 29/9/945 cumartesi günü saat 12 de kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulacaktır.
Muhammen bedeli (3500) Ura olup teminatı (262) lira (50) kuruştur. Şartları anlamak isteyenlerin her gün Yönetim Şefliğine ve bu İşi yapmak tsetyenlerin İhale günü saat 12 ye kadar teklif mektuplarını komisyon reisliğine vermeleri İlân olunur. (12070)
Kapalı zarfla eksiltme ilânı
Eskişehir bölge orman fidanlık müdürlüğünden t
1 — Fidanlık içinde yaptırılacak İdare binasının keşifname ve projesine göre yaptırılması İşi 8.9.945 gününden Itibare-ı eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 24.9.945 pazartesi günü saat 16 da Esklşehlrde Fidanlığında idare binasında yapılacaktır,
3 — Yapılacak binanın muhammen bedeli binaya lâzım olan ve kereste inşaat yerinde müteahhide bedelsiz olarak verilmek (46,572> lira (48) kuruştur.
4 — Muvakkat teminat akçesL (3492) lira (93) kuruştur.
5 — Buna ait keşifname plân ve teferruatiyle şartname, mukavelename projeleri Ankarada Orman genel müdürlüğünde ve Esklşehlrde Fidanlık müdürlüğünde her zurnan görülebilir.
6 — İsteklilerin eksiltmeye girebilmeleri İçin kanuni vesaikten başka
buna benzer er. az bir kalemde on bin liralık İş yaptığına dair iş yaptıran daireden bir vesika İle eksiltmenin yapılacağı günden, tatil günleri hariç, en az üç gün evvel Eskişehir Nafia müdürlüğüne müracaat ederek bir vesika almış olmaları lâzımdır. .
7 — isteklilerin teklif mektuplarını havi zarflarla teminat makbuzu
veya banka teminat mektuplarını diğer vesaikle birlikte eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde Komisyon reisliğine vermeleri lüzumu İlân olunur. (12000)
Orman
çimento şartıyla
Devlet Deniz Yolları ve Limanları İşletme Umum Müdür lüğü Hânları
Şehir hatları işletmesinden:
Adalar - Yiirükafi - Anadolu iskeleleri arasında yapılmakta olan seferlerle Bayraklı Lüks Motörllnün yapmakta olduğu seferler mevsim do-laylslte 15 Eylül »45 sabahından itibaren kaldırılacaktır.
Sayın yolcularımıza İlân olunur
(12197)
Devlet Orman İşletmesi Kütahya Revir Amirliğinden t
Satılık Çam tomruğu
1 — Revirimize bağlı KeçUler bölgesinin Oturak son deposunda 1-4 numaralı İstifte mevcut 930 adet muadili 402 metreküp 638 desimetrelcüp çam tomruğu açık arttırma suretlle s. tılığa çıkarılmıştır.
2 — Beher metreküpün muhammen bedeli 51 lira 30 kuruştur.
3 — Arttırma 21.9.945 tarihine raslıyan cuma günü saat 15 te revir binasında yapılacaktır,
4 — Muvakkat teminat 1549.15 Uradır.
5 — şartname Orman genel müdürlüğünde, Eskişehir, Afyon, uşak. Tavşanlı ve Kütahya Revir amirliklerinde görülebilir.
8 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte Revir merkezinde komisyona müracaatları. (12089)
İstanbul Marangozlar Kooperatifinden:
İlk ve köy okullarına elverişli sıralarımız satışa çıkarılmıştır. Ambar teslimi flütlerimiz küçük bey 21 lira, orta boy 24 lira, büyük boy 27 Hradır.
Numuneler, Satış Mağazamızda teşhir edilmekledir. İşleyenlere iza-hatll resim gönderilir.
İstanbul ve civarı avcılarına
İstanbul Tekel başmüdürlüğünden:
Muhtelif kalibre av kovan ve fişeklerinin Tophanede kâin barut depomuzdan alınacak vesikalar mukabilinde barut bayilerimiz vasıtaslle tevziine başlanmıştır .
Av tezkeresini hânıll her uveıya buş av kovanlarından bir paket veya dolu fişeklerden yüz adet verilecektir (12275ı
Sümer Bank iplik ve dokuma fabrikaları müesse-sesi Bakırköy Bez fabrikası müdürlüğünden:
î — Fabrikamızda tahminen birikmiş olan 330 ton miktarındaki temizlenmiş vı balyalanmış pamuk deşesi açık arttırma suretlle satılacak-
2 — Arttırma 19.0.1945 çarşamba günü saat 14 te yapılacaktır,
3 — Şartname Fabrika Ticaret servisinden parasız olarak verilir.
( — Fabrika kati ihaleyi yapıp yapmamakta serbestte. (12017»

İDARE MERKEZİ:
İstanbul Galata Bozaran caddesi Nazlı Han kat 3. No
SATIŞ MAC.AZA.AIİZ :
İstanbul Fincancılar yokuşu Şark ilmi Nı. 25. lek-ioır -U3H2

Comments (0)