U. s. A.
HER TÜRLÜ ELEKTRİK TESİSATI, Sanayi U-slsat, makhi3İar, Elektrik cihazları, ve malzemesi.. KOÇ TİCARET T. A. Ş. îstanbıdj
AKŞAM
Çocuğunuzun dinç^aürbûz1
ÎOZFATİN zambo
—■■ İLE BESLEYİNİZ _
'Kal s i urn, Fos fa f w* V itaminli ^jıdaiurlo fiazırlan/nıştın'
Sene 27 — No, 9544 — Flati her yerde 10 kuruştur.
Churchill’in dün geceki mühim nutku Kendimiz için birşey istemiyoruz, ancak uğrunda çarpıştığımız prensipleri sağlamağa mecburuz
PAZARTESİ 14 Mayıs 1945
Dünya emniyet teşkilâtının boş bir kelime, kuvvetliler için bir kalkan, zayıflar için bir alay mevzuu olmamasını istiyoruz
Londra 13 (A.A.) — M. Churchill bu akşam radyo İle yayuılanan bir nutuk söylemiş ve evvelâ 10 mayıs 1940 da Kiralın talebllo hükümetin babına geçtiğinden beri harbin geçirdiği merhaleleri kısaca anlatmıştır. M. Churchill bütür. Müttefikleri hararetle övmüştür.
İngiliz Başbakanı, Fransanm yıkılışından sonra İngilterenin nasıl tek başına kaldığını hatırlatmış ve harbin başında uğranılan muvaffaklyet-slzlikdcrl gözden geçirmiştir.
Bu münasebetle M. Churchill, şimdiye kadar doğrudan doğruya yaptığı Cn şiddetli hücumu güney İrlanda Başbakanı M. de Valera’ya tevcih etmiş ve de Valera’nm Atlantik'i geçecek kafilelerin daha uygun bLr şekll-(3» müö.'ifaanını sağlayacak deniz ve hava üslerini vermekten İmtina etmiş
olduğunu söyleyen M- Churchill şunu llâva eylemiştir:
«Bununla beraber biz bu ilslerl kuvvet kullanarak ele geçirmekten İçtinap ettik ve bilâkis de Valero hükümetini evvela Alman ve müteakiben Japon temsllcllerlle birlikte çılgınca sevinmekte serbes bıraktık.»
Bundan sonra Orta Şark seferinden bahseden M. Churchill şöyle d itmiştir:
»1041 ilkbaharında hâla yalnız olduğumuz zamanlarda Blngazl ve Libya fütuhatımızı Yunanistana yardım etmek İçin feda ettik Almanların Irakta hazırladıkları İsyanı bastırdık. FUlutlnl müdnfaa ettik. Oeneral de Gaulle'ün hür ve zaptedllmc-z Fransız kuvvetlerlle Surlyeyi, Lübnanı Vlc-hy-cllerden vs Alman entrika! uruıdan temizledik.»
(Arkası sahifç 2; sütun 1 de)
Üçler konferaneı
Lord Halifax yaknıda toplanması ihtimalinden bahsetti
Londra 14 (B.B.C.) ■— San.
Francisco konferansındaki İngiliz murahhas heyeti reisi B, Ha-lifax yaptığı beyanatta B, Trıı-man, mareşal StaUn ve Chur-chİH' arasında yakında bir görüşme vuku bulması İhtimali bulunduğunu söylemiştir.
1.600.000 Alman esiri
Sahibi: Necmeddtn Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Ea — AKŞAM Matbaası San Francisco konferansında Son görüşmelerde esaslı ilerlemeler kaydolundu Bölge anlaşmalarını güvenlik teşkilâtile uzlaştıracak bir formül bulundu
Japonyaya karşı harb flvrupadaki Amerikan askerleri Pasifik’e nakle başlandı
Sevkiyat bir senede bitirilecek ve Japonya tahminden çok daha evvel çökertilecek
Rusların, dört günde Alınanlardan aldıkları esirler
Moskova 14 — Dün gece neşredilmiş olan Sovyet tebliği, 9-13 mayıs arasında Sovyet kuvvetlerinin 1,600.000 esir almış olduklarını bildirmektedir. Bunların arasında 91 general vardır.
Tebliğ şunları ilâve etmektedir;
Aynı müddet içinde önemli ganimet alınmıştır. Bunların arasında 668 uçak, 2000 tank, 5000 top ve 60.000 motörlü taşıt.
Leningrad, Avusturya ve Çe-koslovakyada Sovyet Birlikleri Alman mukavemet gruplarını imhaya devam etmişlerdrl.
Londra 14 (B.B.C.) — Bugün 700 üstün uçan kale, Nagoya’dakl Japon fabrikalarına en büyük hava hücumunu yapmıştır.
Amerikan toınba uçakları Formosa ile Çin sahilinde Halme’yl bombardıman etmişlerdir. Bu akınlar esnasında 13 Japon şüebile silâhlı 5 balıkçı gemisi batırılmıştır.
Japon paraşütçüleri dağıtıldı
Gu(ım 14 (Radyo) — Amiral Nimltz tebliği, okinawa adasında Amerikan hatlarının gerilerine indirilmiş olan Japon paraşütçü birliklerinin dağıtılmış oldukların: bildirmektedir.
Paris 14 (Radyo) — İnglUz B. B. O. radyosunun verdiği bir habere göre, Avrupa kıtasındaki Amerikan birliklerinin Pasifik bölgesine gönderilmesine bugün başlanacaktır.
Nevyork 14 (Radyo) — Avrupada harb bittikten tadı 3 gün sonra general Elsenhover. Paslflkte çarpışmakta olan general Mac Arthur'e kuvvet göndermeğe başlamıştır.
Avrupadakî Amerikan kuvvetleri bir senede
Pasifiğe nakledilecek
San Francisco 14 (Radyo) — Avru-padakl amerikan kuvvetlerinin Pasl-flğe geçirilmeleri bir sene İçinde bitirilecektir. önümüzdeki aylar esnasında 5 milyon Amerikan askeri deniz üzerinde bulunacaktır. Almanyadtı yalnız 400.000 kişi kalacaktır.
Bir sene sonra Amerikanın Paslflkte 7 milyonluk bir ordusu olacaktır.
(Arkası sahile 2; sütun 6 da)
Oniki ada
Yunan kıral naibi
Rodos’a gitti
Londra 14 (B.B.C.) — Yunan kıral naibi Damaskinos dün akşam bir kruvazörle Rodos adasına gitmiştir.
Yunanistan Oniki adayı istiyor
Londra 13 (A.A,) — Yunan Başbakanı amiral Voulgaris, M. Churchill’e bir telgraf göndererek Oniki adanın derhal Yunanistan'a ilhak edilmesini İstemiştir.
T rieste meselesi
Amerika Mareşal Tito’nun hareketini hoş görmüyor
Cezairde kargaşalıklar
Paris 14 (A.A.) — Combat gazetesinin bildirdiğine göre, zafer günii Cezayirli) Cnnstantlne şehrinde Fransız aleyhtarı Araplar tarafından çıkarılan kargaşalıklar amasında elli kişi ölmüştür.
DİKKATLER:
Cinayetleri kolaylaştırmak için mi?
•evyork K (Radyo) — Vaşlngton-uun konuşan bir Amerikan muhabiri Trleste meselesinde Amerikanın almış olduğu maiyeti hulâsa etmiş ve demişi:r kİ:
■ Hiıkümct mahfilleri Tlto'nun almış olduğu tavrı hoş görmemektedirler,
Tlto Anıerlkada prestijini kaybetmiştir. Yugoslav nıareşalma karşı bazı ınnJUİllerde antipatt gösterilmektedir.»
Londra 14 ıRadyo) — Bu sabahki gözetlerin çoğunda Trleste meselesi etrafında jrn.mlar görülmektedir.
Nev,.-, Clırunl-ic şöyle demektedir: Trl'., 'r- mesfıesl Yunanistan meselesine benzemektedir Hattâ diyebiliriz kİ. TrluKtc meselesi Yunan meselesinden de daha ciddi bir mesele olarak belirmektedir
İngiliz ve Amerikan görüşleri bir
Londra 14 'Radyo) — News Chro-nlcle gazetesinin siyasi muharriri Amerika bıs İşleri Bakan muavini M. Oreur’ln Tıle,»te meselesi etrafındaki beyandın! İncelemekte ve şöyle deme):: Tlir:
«15u nıcsele 1-zcrlnde Amerikan hü-Kûmetlnln nokta! nazarı İngiliz hükümetinin aynıdır »
Observer’in bir makalesi
Londra 14 (AA.) — Trleste meselesini gözden geçiren Observer gazetesinin diplomatik muhabiri şunları yazıyor:
«Trleste İtalyan limanı meselesinde batılı müttefiklerle mareşal Tlto ı arasında huşa gltmlyecek İhtilâf alft-1 metleri vardır Bir çıkmaza girilmek tehdidi kendini gösteriyor. Tamamly-le askeri mahiyette olan limanın İdaresi meşeleri, nskeri komutanların halJedcmlyecckleri kadar güç bir mesele olarak belirmiştir. Yugoslav Devlet şefi Mfaflyie mareşal Tlto'nun bu İşi ciddi bir rıpsele haline getirmesi ihtimali vardır. Bu İşin, üç büyükler tarafından halledilmesi gerektiğine göre, meselenin düzene girmesinin Rusyaya bağlı bulunması muhtemeldir. Rusyanın, mareşal Tlto'yu kayıtsız, şartrız deslekljyece&lnl farzotmek İçin vakit henüz ni'kendfr.
Trlcste'nln serbes şehir olması da teklif edilmekledir. Birçok kimseler en İyi r.rd (üresinin, dağlarının coğrafi durumu bakımından îştrla ya-rımadat.nın İkiye ayrılması olduğu kanaatindedir. Bu tarz, nüfus kesafeti baletin.mİ: n tamanıiyle İtalyan olan Tılcste ve Pola şehirlerini İtal-yaya bırakacak ve bütün Fiume körfezini Yug-ıslavyoya verecektir.
Ekser cinayetlerin ammeye «rzediliş şekline dikkat ediyor musunuz:
«— ... O adamı birdenbire karşısında görünce, artık kendini kaybetmiş, gözleri dönmüş, ne yaptığını bllemiyerek, eli mihaniki bir hareketle saldırmasına gitmiştir. Bu cinayeti öyle, şuumuzcasına işlemiştir.»
İnsanın hak vereceği geliyor:
— E, ne yapsın zavallı...
Fakat «kasıt» ve «teammüt» daha baştandır. Sizin, benim, onun ve aklı başında herkesin üzerinde niçin saldırma yok da bu gözii birdenbire dönebilecek adamın var?
Ve asıl nefsini müdafaa edecek namuskâr vatandaşların binde bir ihtimalle bile işine yara-1 mıyım münhasıran şer erbabının işine yarıyan o saldırmalar, in-' san öldürmeğe mahsus bıçaklar piyasada neden ha satılır, ha satılır?
Bu ticareti ve bıçak taşıma kolaylığını önlemek, cinayetlerin çoğunu önlemek olacaktır.
Sac Francisco 14 (Radyo) — 3an Francisco görüşmeleri devam ediyor. Son görüşmeler esnasında esaslı İlerlemeler kaydedilmiştir.
Tâli komisyonlardan biri, Dumbar-ton Ouka'ta teşblt edildiği gibi, Emniyet konseyinin 11 üyeden teşekkül edeceğine karar vermiştir.
Tâli komisyonlardan biri de, Dumbarton Oaks’ta hazırlanmış olan başka bir teklifi kabul etmiştir. Milletlerarası anlaşmazlık!arın sulh yo-llyle halli meselesinde esaslı bir adım atılmıştır. Anlaşmazlığa düşen iki memleket istediği takdirde Emniyet konseyi lâzım gelen surette yol gösterecektir.
Bölge anlaşmaları için bir formül
Nevyork 14 (A.A.) - New - York Times gazetesi. Chapultepec mukavelesi gibi bölge paktîarlle dünya güvenlik teşkilâtını uzlaştırmak İmkânını veren yeni bir formülün beş bii-yük devlete tevdi edilmiş olduğunu bildirmektedir.
Yeni formül şu hükümleri İhtiva etmektedir
1 — Müttefik milletler karşılıklı yardım puktlyle imza edilenlerden birine kavşı yapılacak tecavüzde müştereken hareket etmek hakkına sahiptirler. (Bu plânın, bundan evvel Fransa tarafından verilen bir tıldll tekilffiıe dayandığı söylenmektedir.»
2 — Yukarıda zikredilen link, Güvenlik Kuruntunu, barış ve emniyeti İdame İçin her tedbiri almaktan alıkoyamaz. (B«t hüküm, Amerikan devletlerin! . mütecavize karşı harekete geçmeden evvel konseyin müsaadesini almak mecburiyetinden âzade tutmaktadır.)
Lâtin Amerika memleketlerinin bu uzlaşman kabul edecekleri sanılmaktadır.
Eden’in beyannamesi
San Francisco 14 (A.A.) — San Franclsco’dakı İngiliz temsil heyeti, başkanlar! M. Eden'ln Londra’ya hareketi münasebetlle şu beyannameyi yayınlamıştır:
Dış işleri Bakanı M. Eden Londra'ya gitmek üzcre San Franolsco’dan Washington'a hareket etmiştir. Avrupada harbin nihayet bulması üzerine ortaya çıkan meseleler üzerinde İstişarelerde bulunmak üzere Harb kabinesi arkadaşları tarafından Londra'ya davet edilmiş olan M. Eden. San Francolsco’dan ayrılırken hayati meseleler üzerinde terakkiler kaydedilmiş olduğundan emin ve konferansın mesut bir neticeye doğru hayli İlerlemiş olduğuna kanidir.
M. Atllee de M. Eden'le birlikte hareket etmiştir. Gaybubetlerinde İngiliz temsil heyetine Lord HallfajK başkanlık edecektir.
Londra 14 (Radyo) — İngiltere Dış İşleri Bakanı M Eden San Franclsco-dan dün .sabah ayrılmıştır. Hava yo-llyle Vaşlnsiona gelmektedir.
M. Eden Amerika başkentinde M. Trııman İle görüşmek niyetindedir.
Konferans mesaîsini ağırlaştıran ruhî âmil Londra 14 (Radyo) — Daily Mail gazetesi bu sabahki başyazısında San Francisco konferansından bahsetmekte ve şöyle demektedir:
«Konferansın çalışmalarını yavaşlatmış olan esas âmil, psikolojik bir âmildir. Şimdiye kadar San Francls-co'da pek de esaslı ve karşılıklı bir emniyet havası esmemiş gibi görünmekledir.»
Konferansın hâtıra kupaları
San Francisco 14 (A.A.' — Yakında, Amerikan Dış İşleri Bakanı M. Stct-r--------------------------------
Tanımadığımız meşhurlar i
»Aşiyan» müzesinde hâtıralarını topladığımız, fakat hayatı hakkında hiç bir şoy bil- , mîdfğ!mzf:
Sami paşa zade Sezai hakkında hazırladığımız yazı | serisine yakında başlıyoruz -----------------------------.J|
tlnlus tarafından konferans temalı heyetlerinin başlıca üyelerine, üzerinde «San Francisco hâtırası» yazılı gümüş levha taşıyan bir kupa verilecektir,
M. Molotov, Moskova ya gitmeden evvel kupasını almıştır. M Eden’e de, Londraya hareketinden evvel kupası verilmiştir. M. Stettin’us temsilcilere ayrıca hâtıra olarak pul albümleri de vermiştir.
San Francisco 13 (A. A.) — San Francisco Konferansında en uzun müzakerelere sebebolmu? konulardan biri dün karat yoluna girmiştir. Dünya teşkilâtı güvenlik konseyinin 11 üyeden mürekkebolması hokkındald Duınbarton Oats teklifi, konferans
komitelerinden biri tarafından oy birliğiyle tasvlbedllmlştlr Birçok milletler bu üye sayısının 15 e çıkarılmasını teklif etmişlerdi. 11 üye miktarının dün tasvibedllmes! bu rakamın kati olduğu mânasını İfade etmea. Zira, kararların evvelâ kömlsyonlar, sonra da. bir genel oturum sırasında konferans tarafından tasvlbedİlmesi lâzımdır.
Amerikan murahhas heyeti üyelerinden birinin dün açığa vurduğuna göre. San Francisco konferansı, evvelce derpiş edilmiş olduğundan daha basit bir yasa kabul edecek ve birçok teknik teferruatı komisyon ve komitelere bırakacaktır.
Rusyanın Uzak Doğada islediği söylenen topraklar
Sovyetler Pasifik adalarının istikbaline gittikçe alûka göstermeğe başladılar
Leopoklvılle 14 (Radyo) — Londra-dan gelen, fakat toyldedllmemlş olan bazı haberlere göre Sovyet Rusya şu tekliflerde bulunmuştur;
Mançuryamn İşgali. Kore üzerinde Rus himayesi. Japonyanın, Rus - Japon harbinde almış olduğu bütün toprakları geri vermesi.
Bu hususta şu nokta belirtilmektedir: Rusya Japonya İle sulh halinde bulunduğu müddetçe bu meseleler üzerinde hiç bir görüşme yapılamaz.
San Francisco 13 (A.A.) — (Brlta-nova): Milletler Cemiyeti tarafından büyük devletlere teslim edilen veya Almanya ve Japonyadan alınacak olan bölgelerin İstikbali hakkında Rusyanın gösterdiği ânl endişe çok alûka uyandırmıştır. İngiltere, Amerika ve Rusya arasında bu hususta cereyan eden ve Rusyanın bu hususta hiç bir tefsirde bulunmadığı İki haftalık müzakerelerden sonra, genel ola rak. teklifler yapmak hakkında Rus-
yanın _ aldığı korur, müşahitlerce, Sovyetlerln Pasifik adaları İstikbaline gittikçe fazla alâka gösterdiği şeklinde yorumlanmaktadır.
İngiltere, bütün bu bölgelerin, bilhassa alâkalı bulunan milletler tarafından doğrudan doğruya ve milletler arası güvenlik kurulu tarafından, vasıtalı olarak da, bir mllietjer arası nezarete tâbi tutulmalarını teklif etmiştir. Amerikalılar, stratejik ehemmiyeti olan bölgeleri bundan hariç tutmak İstemekte ve bu bölgelerin milletler genel kurulunun değil, fakat yeni dünya birliği güvenlik kurulu-lunun kontrolü altına verilmesini tek lif etmektedirler.
Rusya şimdi bazı teklitlrle müzakerelere İştirak etmektedir. Bu teklifler, Rusyanın bu bölgelerin idaresini kontrol edecek olan komiteye İdareci üye olarak İştirak hakkını almak istediğini göstermektedir.
Günler Geçerken
Sinema dekorculuğu gibi
Şehrimizdeki bayındırlık hareketlerini, elde edilen verimli ne. İlçelerini övmekten geri kalmadığıma memnunum. Bazıları Belediyemizi meselâ sadeyağ, zeytinyağı ve buna benzer maddelerin pahalılığından, yokluğundan dolayı dillerine dolayorlar. Bunlar, bir Belediye işi değildir, hükümetin ekonomi siyasetile ilgili geniş çapta meselelerdir. Gene bazı kimseler şehrin düzenlenmesini, caddelere, bulvarlara, parklara para harcanmasını lüzumsuz, yahut vakitsiz buluyorlar. Ama. söz temsili Tepebaşı kornişinde oturup Kasımpaşa sırtlarının bahar manzarasını seyrederken, Zeyrekten bir nefeste Aksaraya iniverirken, Bebekten İstin-yeye deniz kıyısı ferih fahur giderken hoşlanmaktan da kendilerini alamıyorlar. Şüphesiz Dolma bahçe - Maçka arasındaki bomboş arazi ortasından kırk katır yiikü para dökülerek bir cadde açılması gibi aceleye getirilmiş mevsimsiz işler yok değildir. Neyleyelim ki her defasında kul kusursuz ve iş pürüzsüz olmaz, Neticede gene bir yol kazanılmış demektir.
Akılların büsbütün ermediği mesele başkadır: dün yaptığını bugün bozmaktır. Meselâ daha üç yıl geçmedi, yıkılan Taksim kışlasının tramvay caddesi kısmına duvarlar çektik, kafesler kurduk, sarmaşıklar diktik, menekşe gülleri konca verdi, mOT salkımlar çiçeklendi: manolyalar yükseldi, dik yokuşlar kat kat merdivenlerle bezendi. Hattâ köşedeki eski Dağcılık kulübü boyandı. bahçe kapısına kulübeler yapılıp parmaklıklar çekildi. »Âlâ, dedik, hepsi lâzımdı.» Lâzımmış ama yalnız iki, üç yıl için! Proje icabı bütün o yapılanların şimdi yıkılması ve caddenin bilmeni kaç metre genişletilmesi îcabed iyotmuş. İşte bıı üç günlük filim dekorculuğuna yazık! İnsan acayiptir; yıkılacak beton duvarlardan vesaîreden fazla yeni süren güllere, hele yüksekte kaldığı İçin sökülecek o koca koca, canım erguvan ağaçlarına acıyorum. Zavallılar sapasağlam, başlarına gelecek felâketten habersiz nasıl da piirnahll donanmışlar, sanki dünya barısını kutluyorlar . Fakat baltalı eller yaklaşıyor
Eski Dağcılık kulübünün yıkılışına bakan her evsiz barksız adam İse şıı hayale kapıyor: Keşke Boğaziçinin bir yamacına kurulsavdı ve benim olsaydı’
Refik Hal i d Karay
Sahile z
A ■ Ş A M
14 Mayıs 1945
SÜZÜN BELİŞİ
Memleketimize dair ansiklopedik bilgiler
Ara sıra gazetelerde gözüpıe çarpan bir ilân, neye dair olursa olsun ansiklopedik bilgiler isteyenlere bu bjlgilerin 3(1 ku.uşluk pııl mukabilinde derhal verileceğini bildiriyor.
Böyle bir müessesenjn var oluşundaki faydayı burada belirtecek değilini. Fakat aynı müessesenin, Türkiyeye dair türlü ansiklopedik bilgiler istendiği zaman ne kadar zor durumlara düşeceğini geziimün önüne getiriyorum.
Sergiler üzerine küçük bir kitap hasırlamak merakına uğn-yan pek saygı değer bir arkadaşım senelerdir didindiği halde henüz kitabını tamamlıyamadığını, kitabının bilhassa Türkiyeye dair bölümünde bulunması gereken bilgileri toparlamak için se-neler harcadığını geçen giin üzülerek anlatıyordu. Dünyada türlü milletlerin açtıkları çeşitli sergilere dair pek mükemmel bir kronolojik liste tertibettiği halde Türkiyenin de katıldığı uluslar arası sergilerin listesiie Türkiyede açılan sergilerin tarih sırasile bir listesini bir türlü tamamlıyamamış. Hem de Osmaıılı devrinde Türkiyenin iştirak ettiği uluslar arası sergileri hesabın dışında tuttuğu halde. Yalnız Cumhuriyet devrinde hangi sergilere iştîrâk ettiğimizi, dört beş sene evvel Ticaret Bakanlığındaki ilgili makamdan bizzat girip sormuş. «Bizde böyle bir Liste yok-tur cevabını almış. Ondan sonra nereye baş vurmuşsa müşkülünü halledememişler.
Sonunda gülerek dedi kİ: Gazetelerde her türlü ansiklopedik bilgileri 30 kuruş mukabilinde derhal vereceğini ilan eden müesseseye bunu sorayım dedimse de yeni açılmış müesseseyi ilk adımda hayal sukutuna uğratmamak için vazgeçtim,,.»»
Arkadaşımızın hakkı var. Yabancı memleketlere dair ansiklopedik bilgileri elde etmek çok kolay bir iştir. Nihayet kuvvetli bir kütüphanede bunların hepsi bulunur. Memleketimize dair bir çok bilgileri ise henüz İlgili dairelerimiz bile toplamış vaziyette değildir. Türlü türlü ansiklopedilerin çıkmaya başlamasını sevinçle karşılıyoruz. Fakat dairelerimizin kendi işlerine ait dosyalan boş olursa ansiklopedilerimizin maddelerini doldurmak da güç olacaktır. Şevket Rado
Churchill’in mühim nutku
(Baş tarafı 1 inci sahilede)
Rusya seferinden bahseden M. Churchlll, Sovyetler Birliğine karşı Alman hücumu «korkunç bir hata» olarak vasıflandırmışım
Nihayet sözünü Fransa çıkarması na getiren Başbakan şöyle demiştir:
.Seine ve Rhln nehirleri Müttefik kuvvetlerinin arkasında kalıncaya kadar Fransaya milyonlarca asker döktük. Fransa kurtulmuştu. Fransa kendi kurtuluşuna yardım İçin kahraman askerlerle mükemmel bir ordu çıkardı.»
M. Chuchlll müteakiben mücadelenin son aylarından, Almanyaya karşı batıdan, doğudan re güneyden yapılan taarruzdan ve düşman kuşetlerinin yıkılmasından bahsetmiştir.
ingilterenln uçar bombalar ve uzun menzilli yeni Alman toplarının vücuda getirdiği tehlikeden Müttefik harekâtının sürati sayesinde kurtulduğunu söyleyen M. Churchlll nutkuna şöyle devam etmiştir:
«Bu harekâta lştlrâk eden askerlerin üçte birini verdik ve uğranılan kayıpların yarısı bizimdir. Atlantik'te daha dar denizlerde ve Rusyaya kuzey Buz denizi yollle yapılan ulaştırmalarda yükün kat kat fazlasını donanmamız çekmiştir Ancak bu parlak menkıbelerde bir yerimiz olduğunu göstermek içindir ki bu meselelerden bahsediyorum, n
Avrupanın bugünkü durumundan bahseden Başbakan şöyle demiştir:
»Avrupa kıtasında, uğurlarında harbe girdiğimiz iptidaî ve şerefli prensiplerin arkada bırakılmasını veya. zaferimizi tâki beden aylar zarfında unutulmasını, demokrat dünya hürriyeti İle kurtuluşun, bu kelimelere verdiğimiz mânalardan başka suretle tefsir edilmemesini şimdiden Bağlamak mecburiyetindeyiz. Kanun ve adalet hâkim olmadıkça ve totaliterlikle zabıta rejimleri Alman mü-V’cavizlerİhin yerine kaim oldukça Httlercileri cezalandırmak pek hafif
bir mâna ifade edecektir. Biz kendimiz İçin hiç bir şey istemiyoruz. Ancak, uğrunda çarpışmış olduğumuz dâvaların, barış konferansında muahedelerde olduğu gibi vakıalarla da ta moralle tevsik edilmelerini sağlamak zorundayız ve bunların hepsinin üstünde de San Francisco’da kurulmak üzere bulunan dünya teşkilâtının boş bir kelime, kuvvetliler İçin bir kalkan ve zayıflar İçin de bir alay mevzuu olmamasına çalışmak zarurettadeyiz. Muzaffer devletlerdir ki, zafer saatlerinde asaletleri ie„ ellerindeki muazzam kuvvetlere lâyık olduklar mı gösterebilirler.»
M. Churchlll bundan sonra İngillz-lerl Japonyaya karşı mücadelede gayretlerini bir kat daha arttırmaya davet etmiş ve Büyük Brltanyanin Birleşik Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada gibi doğrudan doğruya tehdide maruz kalan Müttefikleriyle yanyana mücadeleye devam mecburiyetinde bulunduğunu söylemiştir.
Başbakan, nutkuna §u sözlerle son vermiştir:
•Dünya tam emniyete kavuşuncaya kadar sarsıimaksızm ileri.»
İngiliz gazetelerinin tefsirleri
Londra 14 (Radyo) — Bu sabahki Londra gazetelerinin hepsi de Başbakan Ohurchlll'e minnettarlıklarını bildirmektedirler.
News Chronlclç şöyle demektedir:
•Cuhrehlll çok tevazü göstermiştir. Nutkunun en karakteristik noktası da budur; «Tevazu.» Churchlll, Vavel’e Cap yollle İngilterede bulunan aşağı yukarı bütün tankların gönderilmiş olduğunu söyledi Fakat bunun sırf kendi teşebbüsü İle başarılmış olduğunu söylemedi.»
Daily Telegraph baş yazısında -şu nokta üzerinde ısrar etmektedir: «M Churchill’in de dediği gibi, uğruna b'-i kadar savaşmış olduğumuz demokrat ideali muhafaza edllmfridlr.»
Kahır Yüzünden Lütuf
Yazan: F. Wentwortlı Tercüme eden: Vâ - Nû
Tefrika No. 23—^^^^^—^—
Amabel, oturdu. Jullen’in salona gelip yerleşmek teklifini reddetmesi, acaba ne dereceye kadar muvafık olmuştu? zira, İşte vakit Derledikçe, gecenin bütün korkunçluğuyla gelip çatacağını düşünüyordu. Buna rağmen, şayet telefon İşlerse, yiireğlno ferahlık verecekti. Sanki Jullen evin İçindeymiş gibi, gönlü rahatı duyacaktı. Genç âlimin sesini duyurabileceği bir yerde bulunması, ve onun her an imdadına koşabilmesi İhtimali, kalbine son derece kuvvet veriyordu.
Amabel'in düşünceleri, şu merkez etrafında toplandı: Georges Foi3-ham’ln verdiği İki yüz İngiliz lirasını hak etmek I Bu maksatla da, her aç olursa olsun, Forsham'da kalmak!
Birdenbire, telefonun zili duyuldu. Atılırcasına reseptörü aldı.
Jullen’in sesi:
— Siz misiniz?
— Evet.
— A*t bozuk değil, demek? İşitiyorsunuz, demek?
— Evet. Mükemmel surette.
— Pekâlâ öyleyse... İcabederse te-,nfon edersiniz. Ben de hemen geti-
rim. Yapacak bir işim var. Hele bitireyim. Bir an size uğrayacağım. Şayet âlemin ne diyeceğinden çekinmezseniz.
Amabel gülmeğe başladı.
— öyle şartlar olur kİ âlem sesini çıkaramaz,
X
Bir saat sonra, bahçe kapısının alil çalındı. Amabel» Jenny'nln sofadan geçtiğini duydu. Sonra, merdivenden birinin çıktığını farkettl. tçerlye Jull-en’ln girmesini bekliyordu. Tahmini hakikaten doğruymuş, amma eksikmiş. Zira, Jullen’in yanında zincirli bir köpek vardı,
Genç âlim, prezante etti:
•— İsnıl, Korkusuz Fbrsham’dır. Mükemmel bir hayvan olarak tavsiye ediliyor. Evin İçinde ehil, bekçilik hususunda emsalsizdir. Biraz fazlaca büyük amma, güzelliğine de diyecek yok.
— Yoksa satın mı aldınız?
— Tecrübe İçin aldım.
Köpeğin başını okşadı. Hayvanı Jdnclrlnden koyuverdi. Ve:
— Haydi bakalım, madama git, hürmetlerini arzetl —emrini verdi,.
Ödünç verme ve kiralama
Rusyaya malzeme sevkıyatı durdu
IVaslıington 13 (A.A.) — Dış ekonomi dairesi müdürü M, Crowley, Sovyetler Birliğine, kiralama ve ödünç verme malzemesi sevkıyatının durdurulmuş olduğunu bildirmiştir, M. Crow-ley, kiralama ve ödünç verme usulünün münhasıran harbin kazanılmasına matuf bir vasıta olduğunu ve bunun şimdi, sadece, Japonya He harb halinde bulunan memleketlerle, A/rrupada-ki Amerikan kıtalarının Asya cephesine gönderilmesini kolaylaştıran memleketlere tatbik edilmekte olduğunu tasrih etmiştir.
Hitler, Mareşal Rommeli intihara şevketmiş
Paris 14 (Radyo) — Birinci Fransız ordusu kesiminde ele getirilmiş olan Rommel’ln oğlu, Alman mareşalinin almış olduğu yaralardan ölmemiş olduğunu, fakat İyileştiğini söylemiş ve şunları İlâve etmiştir:
Babam Ulardaki evinde İstirahat ederken Hitler tarafından gönderilen İki general kendisi İle görüşüyor ve ona şu iki teklifi yapıyorlardı:
1 — Şu İlâcı İçip İntihar edersin.
2 — Bir halk mahkemesi seni muhakeme eder.
Birincisini yaptığın takdirde ailen İçin korkulacak bir şey olmaz. Fakat mahkemeye verildiğin takdirde iş de-ği?lr.
Mareşal Rommel generaller tarafından kendisine getirilmiş olan hapı yuttu. bir otomobil seyahatine çıktı ve geri dönmedi.
Amerikanın üçüncü üstün uçak gemisi
Washington 14 (A.A.) —
Bahriye Bakanlığı, New York News - Vlrglnie tezgâhlarında hâlen inşa edilmekle bulunan ve şimdiye kadar bu harbin en bü-yük üçüncü uçak gemisi olan 45 bin tonluk gemiye Mercan denizindeki tarihî deniz ve hava harbinin hâtırası olarak S.S.S. Co-ral Sea ismi verileceği bildirilmektedir. ____________
Belgrad büyük elçimiz Sofya’da
Sofya 13 (A.A.) — Anadolu ajanlının özel muhabiri bildiriyor:
Bclgrad’a gitmekte olan Türkiye büyük elçisi Tevflk Kâmil KoperRr dün Sofya'ya gelmiştir. Büyük elçi, garda Sofya’daki Türkiye elçisi Akdur ve Türk elçilik memurları tarafından karşılanmıştır.
Adalet Bakanı Ankara’ya döndü
Bir kaç günden beri şehrimizde bulunan Adalet Bakanı B. Ali Rıza Türel dün akşamki ekspresle Ankara'ya gitmiştir.
Kıral Leopold’un hastalığı siyasî değil
Berne 14 (Radyo) — Belçika Baş- nan Avrupa, ile paylaşacağını aöyle-bakanı M. Van Acker Wr basın top- ‘ “
Iantısı amasında demiştir kİ:
«Kıral Leopold’un hastalığı siyasî g, Salâhaddin Cukrub
bir hastalık değildir Kıral dokuz ay - - -................- .....
iki S S'in nezareti altında bir kab.de kapalı tutulmuştur. Satzburg'da ken-
Sehrimiz ithalâtçılar birliği i umumî kâtibi B Salâhaddin ıcapaıı tutulmuştur- «aızourgau «eu- , ... ,
diri Ue temasa geçmiş olan heyrtte i Çukruh Ticaret Bakanlığıle te-bütün partilere mensup klmder bu-1mas için dün akşamki ekspresle İunmakta idi.» I «Ankara'ya gitmiştir.
Köpek ciddi bakışlı gözlerini kadına çevirdi ve ilerledi.
Amabel, tatlı sesiyle:
— Gel bakalım. Korkusuz. —dedi. Hayvan, onun uzattığı eli kokladı. Sonra başını okşatmak için uzattı.
Jullen memnun:
— İşte sizi kabul elti. Peki siz onu? Siz İstiyor musunuz?
Amabel, hayvanın başını okşadı; ve nemli gözleriyle bakarak:
— Ah, Jullen! Harlkulâde şey bul Fakat bu zahmeti yapmamalıydınız.
Genç adam, bir adım İlerledi.
— Beni İstemediniz, yerime başkasını getirdim.
Amabel:
— Mersi. —dedi.
— Bana kalırsa, şimdilik onu zincirde tutarsınız. Onsuz hiç bir yere gitmemelisiniz. Bronson'un ki2i dedi kİ, bu hayvanı o odasında yatırıyor-muş. Gece yemeği İşini nasıl halledeceksiniz? Şimdi Ellen gittiğine göre tepsiyi Jenny getlrmelil... Kendisiyle anlaştınız mı?
— Ehemmiyeti yok. Kendim gider alırım. Jenny, çay tepsisini aldıktan sonra, bana bir daha uğramamak niyetindedir.
Jullen somurttu:
— Kendisiyle ben konuşurum.
— Hayır, rica ederim. Sakın! Esasen konuşmanın kıymeti yok kİ... Korkuyor.
Jullen’in sesi «ertleştl:
Çalınan servetler
Mücevherle dolu 18 kasa bir madende bulundu
Londra 14 (Radyo) — İkinci İngiliz ordusu kesiminde bir madende mücevher dolu 18 kasa bulunmuştur. Bunlar Hollânda-dan ve Yalı udilerden çalınmış mücevherlerdi.
B,B,C. muhabiri Franck Guİlla rd'm bildirdiğine göı-e. Sala-burg’un doğusunda tuz madenlerinde buna benzer keşiflerin yapılması çok muhtemeldir. Bir habere göre, bütün Rotchild koleksiyonları bu madenlerde saklı bulunmaktadır.
Muhabriin ilâve ettiğine göre, Hernıan Goering tarafından oradan buradan çalınmış olan kıymetli eşyalar da bu madenlerde gömülü bulunmaktadır, Herman Goering bilhassa Monte Cassino-yu soymUştu.
Herriot İrandan geçiyor
Bern e 14 (A A.) — İran parlâmentosu, memleketine gitmekte loan Edeuard Horiot’yu karşılamak İçin fevkalâde bir toplantı yapmıştır.
Atlantikte 300 Alman denizaltısı var
Nev'-Yorfc 14 (Radyo) — Atlantik sularında el'an 300 Alman denizaltısı bulunduğundan Müttefik taşıt kafilelerine harb gemileri refakata bevam etmektedirler
New-York 14 (Radyoı _ Bir Alman amirali dün Douvres limanına gelmiştir. Bu Alman amirali Pa. d® Calals’dekl A'man mayin tarlalarının yerlerini gösteren bir plân takmaktadır.
İngiltere ve Fransa’da Alman esirleri çalıştırılacak
Londra 14 (Radyo) — Bütün İngilterede bulunan Alman esirleri bugünden itibaren hava bombardımanlarında yıkılmış olan evlerin tamirine başhyacak-lardır.
Londra 14 (Radyo) — Fransız İs-tlhsalât Bakanı M. Lacoste'un bildirdiğine göre, Fransa madenlerinde pek yakında 30.000 Alman İşçisi çalışmaya başlayacaklar.
Paris 14 (Radyo) — Front National gazetesine yapılan bir beyanatta şunlar bildirilmektedir-
.■Önümüzdeki 15 gün İçinde 100.000 Alman esiri Fransanın kalkınma «ı işlerinde çalışmaya başlayacaklardır. Bunlar en ağır İşlerde kullanılacakladır.» _____________
Yugoslav!arın başarıları
Londra 14 (Radyo) — Avusturya hududu istikametinde ilerlemekte olan Yugoslav birlikleri bir kaç Alman generalile binlerce Alman erini esir almışlardır.
Amerika, Avrupaya yiyecek gönderecek
New-York 14 (Radyo) — Amerika Balkanı M. Truıncn, Amerikanın yiyecek maddîlerini açlık İçinde bulu-
mlştlr.
— Peki siz?
— Ben mi? Gerçi ben, kendimi pek emniyette hissetmiyorum amma» mademki bahis mevzuu olan benim yemeğime, ne deniri?
Böylece münakaşa ettikten sonra, Korkusuzu yukarı odaya kapadılar. İkisi birden mutfağa indi. Jambonlu yumurta ile kahve hazırladılar. Hem böyle yemek pişirmek, hem o sırada yemeği yemek pek keyifli oldu.
Al tık, âlemin bir şey diyeceği varsa desin varsın. O kadarı umurlarında değildi. Korkusuz, burnunu ön bacaları araşma sokmuş yatıyordu. Her ne kadar uyukluyordııysu da, Jullen küçücük bir hareket yapsa, derhal gözünü aralıyor, yahut kulaklarını kımıl-dalıyordu.
Tepsiyi aşağıya İndirdiler. Jullen müsaade İstedi, Gönlü razı olmıya-raktan gitmeğe hazırlandı.
— Korkusuz size bekçilik etsin. Fakat lâzım gelirse, rica ederim bana telefon ediniz.
Amabel bir veda işareti yaptı. Birdenbire yüzünün ifadesi değişti:
— Ne var?
Kadın gülümsedi.
— Benimki mantıksızlık. Dün akşamı düşündüm. İşte tam bu vaziyette duruyorduk. Ellen şuradaydı, ben buradaydım. Kapının kanadı bize çarptı. Lâmbalar da sönüverdi,
(Arkası var)
Japonyaya karşı harb
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Bu kuvvetler İçin üslere İhtiyacımız olacaktır. Bu karşı karşıya kalman önemli bir meseledir. Avrupada üs olarak İngiliz adalarını kullanıyorduk. Burada her türlü kolaylıkla karşılaşıyorduk. Pasifikte İse böyle bir şey yok. Yalnız elimizde Fillplnler var. Manilla ise harap bir halde ve körfezinde de yana yatmış 500 gemi bulunmaktadır. Demek oluyor kİ her şeyi yeniden yapmak lâzım gelecektir. Şunu da unutmayalım kİ, Paslflktekl mesafeler Avrupa mesafelerinin üç misildir. Bu da, omuzlarımıza yüklenmiş olduğumuz yükiin ağırlığını göstermektedir.
Talimin edildiğine göre, Paslflğc aktarma edilecek kuvvetlerimizi barındırmak için Manilla'ya 18 milyon ton malzeme göndermemiz lâzım gelecektir.
Nimitz kurmay rei&i muavininin beyanatı
San Francisco 14 (Radyo) — Amiral Niuıitz'ln kurmay heyeti reis muavini Guam’da beyanatta bulunarak demiştir ki-
«Avruoadakl Amerikan kuvvetlerinin bir kısmı Atlantlkten Pasiflğe doğrudan doğruya Panama kanalı vasıtasüe Hktarma edilecektir. Atlantik sularında bulunan Amerikan harb gemileri Pıslflk sularını geçmeğe başlamışlardır.
Faaifls cephelerinde Japonyaya çullanacak olan Amerikan kara kuvvetlerini, şimdiye kadar dünyada görülmemiş olan şiddetli ve muazzam bir donanma desteküyecektlr.* Japon suları maynlandı
NevyorK 14 (Radyo) — Bir Japon sözcüsü, Japon sularına dökülmüş olan Amerikan mayınlarının., Japon-yanın İaşesini güç bir duruma sokmuş olduğunu bildirmiştir.
Çinliler Fuçeu’ya girdiler
Berne 14 (Radyo) — Reuter ajan-
Nazi partisi fesholundu
Almanya’da muhtelif partiler kurulması yasağı kaldırıldı
Brazzaville 14 (Radyo) -- Al-manyadaki Müttefik hükümeti ilk kararnamelerini havi beyannameleri duvarlara yapıştırmıştır,
Flensburg radyosuna göre bu kararnameler şunlardır;
1 — Nasyonal sosyalist partisinin feshi,
2 — Muhtelif partilerin kurul masını meneden kanunun kaldırılması,
3 — Akşam saat 8.30 dan sabah saat 4,30 a kadar kimse sokağa çıkamıyacaktir,
Londra 14 (Radyo) — Alman donanmasından geri kalan kısım yavaş yavaş teslim olmaktadır. Şimal İrlanda limanlarına bugün 8 Alman denizaltısının gelmesi beklenmektedir. Müttefik uçaklan Alman denizaltı J arma refakat etmektedirler.
Bir İngiliz birliği dünkü gün esnasında kale haline getirilmiş olan Alman adası Hehgoland’ı işgal etmiştir.
Halka zeytinyağı tevziine başlandı
Zeytinyağı dağıtımı etrafındaki hazırlıklar bittiğinden bu-günden itibaren halka, evvelce yazdığımız şekilde zeytinyağı dağıtılmasına başlanmıştır.
Rektör Anka raya gidiyor
Üniversite rektörü profesör Dr, Tevfik Sağlam bu akşamki ekspresle Ankara’ya gidecektir, Rektörün Ankarada meşgul olacağı işler arasında Ankaradaki tıp fakültesini ilgilendiren konu da vardır.
Bu sabahki cerh
Bu sabah Lângada Dutluoda-lar sokağında 7 numarada oturan. Şaziment yedi seneden beri beraber oturduğu kolönyaeı Yusuf isminde biri tarafından bıçakla müteaddit yerlerinden yaralanmıştır, Yaralı hastaneye kaldırılmış, carih yakalanmıştır.
Alacak yüzünden
Cibalide Küçük Mustaf apaşa mahallesinde oturan Ali Ozde-mlrle aynı semtte oturan Şem-seddln isminde iki arkadaş bir alacak meşelerinden dün gece kavga etmişler, Şemseddin Ali özdemlr’i muhtelif yerlerinden yaralamıştır. îşe el koyan zabıta, carihi yakalamış ve yaralıyı tedavi altına aldırmıştır.
sının Çunking'den aldığı bir Habere göre, Çla kuvvetleri Formose karşısında Çin sahilinde Fuçeu limanına girmişlerdir
Çin'in denirden İstilâm İçin Fuçeu’-nun eh«?uımlyetl çok büyüktür.
îngilizler de kuvvet yığmağa başladılar
LeopoldvfUe 14 (Radyo) — Reuter ajansının amiral Moutbatten umumî karargâhında bulunan özel muhabiri bildiriyor:
Japonya muharebesi İçin İngiltere kuvvet yığmağa başlamıştır. Blrç'flt harb gemileri daha şimdiden Atlan-tikten »asiliğe geçmiş bulunuyor.
İngiliz hava kuvvetlerine mensup birlikler de cepheye gelmektedir.
600 uçağın akını
Leopoldvllle 14 (Radyo» — Japon Haberler ajansının verdiği bir habere göre, uçak gemilerinden kalkan 800 Amerikı.ı bomba uçağı dünkü gün esnasında Klu Şlu adalarına akın etmişlerdir.
Tokyo radyosunun ilâve ettiğineLL. göre, Japon uçakları bir Amerika >Q filosuna akın etmişlerdir.
Japonya çabuk çökertilecek
Û_ Csl
O
Londra 14 (AA.) — Observer gazetesinin askerî muharriri yazıyor: C
Müttefikler hakkında hiç klmsa,O Birleşik Amerika ve İngilterenln top- (/) yekûn kuvvetleri tarafından yapıla-Js cak hücuma Japonyanın ne kadara* zaman mukavemet edebileceği hak- **' kında tahminlerde bulunmak İsteme- 0 inektedir. 0
Rusya, niyetleri hakkında ksnın^ hiçbir -şey izhar etmemektedir. Hadi-sel erin bugünkü görünüşüne göre, Ja-gÇ ponyayı hezimete uğratmak İçin Rus-yanın yardımı muhakkak surette lâ-"O zım değildir. Japonyanın hezimeti İsa, 0 şimdi tereddütsüz söylenebilir kİ, 1942 çg de tahmin edildiğinden daha çabukq vuku bulacaktır. 1—
■-------------------------- o
Vapurdan denize düştü
Bir akıl hastası şehrimize getirilirken denize düşerek boğuldu
Dün Hopa’dan limanı miza gelen Karadeniz vapurunda bir kaza olmuştur.
Trabzon'da dâvavekilllğl yapan Mehmet Bayraklın e§i Makbule B. y-rak. bir müddet evvel şehrimiz Bakırköy akıl hastanesinde tedavi gördükten sonra Trabzon'a dönmüş, fakat yeniden akıl hastalığı alâmetleri gösterdiğinden yine Bakırköy hastanesine getirilmek İstenmiştir. Kocası, karısı İle birlikte Trabzondan vapura binmiştir. Kadın bir aralık kocasından ayrılarak denize bakarken muvazenesini kaybederek düşmüştür.
Vapur derhal durdurulmuş ve kadın kurtarılmak İstenmiş İse de muvaf fak olunamamıştır. Makbulenln cece-dl vapura alınmış, vakadan Sarıyer sahil sıhhat memurluğu haberdar edilmiştir. Tahkika ta başlan «niştir.
Başbakanın geceki kabul resmi
Ankara 14 (Telefonla) — Avrupada harbin bitmesi doiayısi-le Bay ve Bayan Şükrü Saraçoğlu, Dışişleri Bakanlığı köşkünde bir kabul resmi yapacaklardır. Bu gece yapılacak olan bu kabul resminde Ankarada bulunan Müttefik büyük elçileri ve elçL likler erkânile bütün Bakarlar ve bir çok şahsiyetler hazır bulunacaklardır.
Maçı seyrederken duvardan düştü
Ortaköyde Yenimahallede oturan ve Istinye Dok fabrikasında çalışan 16 yaşında Mehmet De-rinsu İsminde bir genç, dün Şeref stadındaki maçı seyretmek üzere, stadın karşısındaki duvarın üzerine çıkmış, maçın heyecanlı bir safhasında, muvazene), sini kaybederek duvardan aşağı düşmüş, ağır surette yaralanmıştır, Yaralı çocuk, hastaneye kaldırılmıştır.
Sekteden Ölüm
Aksarayda Guraba Hüseyin ağa mahallesinde oturan Abduh lah Tzdağ isminde biri, vazifedaıf olduğu Aksaray tramvay deposu marangozhanesinde çalışmakta iken âni olarak düşmüş ve ölmüştür, Yapılan muayenesinde kallj sektesinden öldüğü tesbit edilerek gömülmesine izin verilmiştir,
— • Takvim —1
Cemazlyelcvvel 2 — Hızır 9 tmsafc Güneş öğle tkindi ak Yatsı! E. 1.22 0.26 4.52 8.48 12.00 1-501 V. 3.40 5.44 13.16 l?.0tt 20.19 22,08.1
AKŞAMDAN AKŞAMA
r
Şairlerimizin (pratiki idealleri
Posta kanunu
V
Tasan yakanda Millet Meclisine verilecek
p.
Beşiktaşlılar Fenerbahçeyi 4-3 yendiler. Oyan çok zevkli ve heyecanlı oldu
Galatasaray Beykosa 3 - 1 yendi

Meyhane dönüşü yaralama
Ttofiröe W 30t?tgBHtie fcy-P tsr-çnyı orurıg» Set lıETl tbc. SfELBteo g-F-R strljnf ll£a>HEEt rr Ta.'ü
fcizjâs İÜ Myi cüsî ra.Tka mej’hBz.o-11 ier erlertoe fSûsnerts to-pçs «znlt-ıter. Mahamt tciitE V₺sS*-7 ysnİB* 1 sı? ’’E tm btbİb fcer-ffi de yunitD-’ 33 »Bli RkMt iariaîiöt
>»■ 1T1İ
___
Toprak kanunu bugün Mecliste görüşülecek
I An Hra 34 — T-rçr«ıfc fcEzrnfE US-ns Eır-Lr J₺I> Mfehrinfr: burinfc. ı £*t>S*nS2& 51 gİCîrf LİSCHtaiİI ■
kzı T6
Vugûn yaps-

kahraj-
Kulüpler puan cetveli Ji C- E Ü i T, P. feaerbançır 33 Sala'îsBjar.-- r 38 BeŞMaf 13
>SEirsMir 14 ■JgaLk'JBTBT 14 S^fot i?
‘-•Enayin 34
EirEyiıta 34
fi
7
7
5 S l
2 45 M Si ’ 33 3® 31
2 35 T7 a
4 23 3 31
7 24 3i 34
" 33 24 31
3
4
4
3
2
3
2 î£ 24 S? 3
4 P 15 İP 15
ter-
rim
3 — Perii İM 2 —
3 — Feri: 24 L. 2 — İB-
î —
2 —
î —
î —
RADYO
SKKARA aftPTOSÜ:
Bnrrfaıdrb jc"çr₺n:

Batıl t o 4
AKŞAM
14 Mayıs 1945
Devlet Deniz Yollan ve Limanları İşletme j _________Umum Müdürlüğü ilânları |
15/5/945 — 21/5/945 (dahil) tarihleri zarfında aşağıda yazılı katlarımıza kalkacak vapurların isimlerde kalkış gün ve saatleri ve yanaşacakları Rıhtımlar
LGömlekiş'1'
BİRİNCİ SİNİP ÇÖMLEKÇİ M
■■Te); 20098 Sirkeci ■^■»
Tel; 20098 Sirkeci
KAncdeiifa buttı
Bartın battı
Mudanya battı
Bandırma hattı
— 8alı S.ı» de (TARI) v» Ouma 6.00 de (KARADENİZ). Oalata rıhtımından kalkar.
— Pazar 500 d» (KONYA). Sirkeci rıhtımından kalkar,
— Salı ve Pazar 9.00 da (SUS), Perşembe, Cuma ve Cumartesi B.öû da (MARAKAZ). Galata rıhtımından kalkar.
— Otuna* ve Pazartesi 8.15 do (SUS). Galata rıhtımından kalkar, çarşamba, Cumartesi ve Pazartesi 20.00 de (ÇANAKKALE). Tophane rıhtımından kalkar.
Sıkıntı ve asabi fenalık hislerine çarpıntıya karşı
KARDOL
damlası
Her Eczanede bulunur.
Türk P.muju KAYSERİ, MALATYA ve EREĞLİ MENSUCAT FABRİKALARINDA memleket İMİ/ae. için mâtnıil bîr hale konulmaktadır.
PAMUK denince akla evvelâ MENSUCAT gelmekle* beraber PAMUK yüksek evsaftı SELÜLOZ. LÂKE, EMAYE ve diğer boyaların imâlinde de kullanılır.
GLASSO BOYA FABRİKALARI
KarRblga hattı tmroz battı Ayvalık battı İzmir hattı
— Perşembe vo Pazartesi 10.00 da (SAADET). Tophane rıhtımından kalkar.
— Curan. 20.00 de (SEYYAR), Tophane rıhtımından kalkar.
— Çarşamba 17.00 de (ANTALYA), Pazartesi 17.00 de (BURSA). Sirkeci rıhtımından kalkar.
— Perşembe 11.00 de (KADEŞ), Pazar 11 .00 de (İZMİR). Galata rıhtımından kalkar.
TELEFONLAR:
Deniz Hat! an İşletmesi Müdürlüğü: (44678) Santraldan (81) İstanbul Başacentdiğ): 42362 ( 6351)

1 __Beşiktaş iskelesi onanını kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu onarım İşinin keşif tutarı 22442 lira 60 kuruştur.
3 — Geçle! güvenme 1683 Ura 22 kuruştur.
4 — Ekslltmaye esas olan kâğıtlar İnşaat şubesinde görülebilir.
5 — Eksiltme 22 mayıs 1945 salı günü saat 10 da idarc merkezi karşısındaki binada bulunan alım satım komslyonu tarafından yapılacaktır.
8 — İsteklilerin eksiltme şartnamesinin 4 üncü maddesinde yazılı belgeleri eksiltme gününden ara verme günleri dışında en az yedi gün önce 50 kuruşluk pul ve bir fotoğraf İle birlikte İdareye bir dilekçe İle baş vurarak vermeleri. Ve alacakları ehliyet vesikasının teklif kâğıtlarına eklemeleri lâzımdır.
7 — Tekllr mektuplarını muhtevi kapalı zarflar eksiltme günü saat İS e kadar alım satım komisyonu reisliğine makbuz karşılığında teslim edilmelidir.
8 — İdare ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (5770)
Satılık bağ ve bahçeli köşk
Erenköyünde Ömer ptışa sokağında 30 numaralı yedi buçuk dönüm erazl dahilinde ayrıca bağı yetişmiş çam muhtelif cins yemiş ağaçları pervaneli ve tu-lumbalı müteaddit kuyu İki büyük havuzlu geniş müştemilâtı ile İçi dışı boyalı güzel bir köşk Kadıköy birinci sulh mahkemesince Izalel şuyıt suretlle 24/5/945 perşembe günü saat 10 da n 12 ye kadar açık arttırma ile satılacaktır. Muhammen kıymeti 57000 liradır. Daha fazla tafsilât almak İsteyenlerin mahkemesindeki dosyasına müracaat et-melerl İlân olunur,
Bilhassa otomobil boyalarının İmâli için mühim miktarda PAMUK Icullanmaktadıri Boyanın istenilen renk ve evsafta olması bir takım fevkalâde teknik ameliyeler neticesinde kabil olmaktadır.
ingilterenîn en________________
boy.l.r GLASSO FABRİKALARI
mühim Otomobil Fabrikalarının kullandıkları NİTROSELÜLOZ VO LÂKE tarafından imal edilmektedir.
Aoentııı :
ŞARK TİCARET KOLLEKTİF ŞU.
Namık Amaç ve Ortaklan
Merkez Han No. 12, 13,
G a 1 a ta / 1 o t* u b ul
SELÜLOZ SENTETİK, EMAYE »e LÂKE boyalar itnallndo tnütchasaıı GLASSO PAİNT PRODUCTS LTD. Perlvalo, Granford; Mdlu.
En gian 4

İstanbul C. Savcılığından:
Cinsi Miktarı Fİ. Muhammen B. Muvakkat Te. Eksiltme Gün Sa.
Lira Kr. Lira Kr.
Tur yağı 750 K. 350 2625 00 198 88 25/5'945 14
Pirine 1000 K. 140 1400
Yeşil mercimek 1000 K, 76 750
2150 00 161 35 25/5/945 15

îstnbul cevtt ve tevkif evinde mevcut yoksul hükümlü ve titakların la-
Göz Mütehassısı
Doktor Cemil Görür
Hastalarını pazardan başka her gün saat 15 ten 18 e kadar kabul eder.
Salı günleri fıkaraya mecca-nen bakılır,
Cağaloğlu Nuruosmanlye caddesi Osman Şîrafeddln Aprt. No. 5 .
iş bulmak için
şesl İçin muktezl yukarıda cinsleri mİ darları, muhammen bedel ve teminatları yazılı erzakın hizalarında gösterilen gün ve saatlerde açıt eksiltmesi yapılacaktır. İsteklilerin bunlara alt şartnameyi her gün mesai saati dahilinde İstanbul ceza ve tevkif evinde görebilirler. -
İstekliler Ticaret odası vesikası, unvan tezkeresi, teminat makbuzlari-le birlikte yukarıda gösterilen gün vesaatlerde C. savcılığında ll&mat şefliğindeki komisyona müracaatları. (6113)
D>>:ıı>ııııııııııtııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııınıuıııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııtıııııııııııılııııliııııııılltllıllıtlıının
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Umum idaresi İlânları
tniinııııııitıııııııııııııınıııııııııııııuııııııııııııııiKinıtıııuıııınınııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııtıııııııı Eksiltmeye konan Derince Tahmil ve Tahliye işleri H, Paşa birinci İşletme Komisyonundan
1 — Şartnamesine bağlı cetvelde gösterilen ve 8 amellyeden mürekkep olan tahminen 343635 manlpülâsyon tonajlı Derince limanı tahmil ve tahliye işi bir sene müddetle ve kapalı zarf usullyle eksiltmeye konmuştur.
2 — Muhammen bedel 88376 lira 44 kuruştur, Muvakkat teminat 5668 lira 77 kuruştur.
3 — Eksiltme 16/5/945 tarihine raslıyan çarşamba günü saat 15 te H. Paşa gar binası dahilinde Birinci İşletme komisyonu tarafından yapılacaktır. isteklilerin aynı tarihte saat 14 e kadar kanuni vc3İkalarlle birlikte teklif mektuplarını komisyon kalemine İmza karşılığı vermeleri lâzımdır.
4 — Bu işe ait şartname Ue mukavele projesi H. Paşa Liman başmüfettişliğinden ve Ankarada 2 nel İşletme müdürlüğünden 4 lira 42 kuruş mukabilinde alınır.
5 — Fazla İzahat almak istlyenler Haydarpaşa Liman başmüfettişliğine müracaat edebilirler (5459)
■ Dr. A. Asım Onur ■
Ortaköy Şifa Yurdu Şehir gürültüsünden uzak bîı yerde büyük bir parkın içinde ve çamların ortasında fevkalâde güzel manzaralı, çok temiz - c iyi bakımlı, kadın, erkek her türlü hastalara açık hususî hastane. Sinirlerini ve yorgunluğunu dinlendirmek ve neka-hat devrini geçirmek istiyeru leTe mahsus yegâne müessese.
Telefon: 84421
Uzun, uzun düşünmeğe lüzum yok!
(AK$AM> a bu KÜÇÜK II Ân vermek kâfidir.
Dr. NEVZAT YEGİNSÜ
Birinci sınıf dahiliye mütehassısı (Amerikan hastanesi) Şişli Tokaloğlu sokak No. 34/2 (Şişil Şifa Yurdu karşısı) Saat 5-7 arasında. Telefon 84517
Çocuk hekimi doktor
Ahmed Akkoyunlu
Taksim - Talimhane palas. Telefon: 82627
Otomatik soğuk hava
Bnz dolaplarımız geldi
Siparişlerinizi bir an evvel kaydettiriniz.
SAHİBİNİN SESİ
İstanbul Nafıa Müdürlüğünden:
1 — Ortaköy Yüksek Deniz ticaret okulu dershanesinin 2 inci kısım inşaatı kapalı zarf usullyle eksiltmeye çıkarılmıştır. Keşif bedeli (32725* Ura (91) kuruştur. Eksiltme 22. 5. 945 tarihinde salı günü saat 15 te İstanbul Nafla müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe ait evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme. Bayındırlık işleri genel, hususi ve fenni şartnameleri, proje keşif hulâsaslle buna müteferrl diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştirak etmek için taliplerin (2545) Ura (44) kuruşluk
muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve (945) yılında Ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden, tatil günleri hariç, (3) gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 nel maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair İmzalanması ve buna alt 2490 saydı kanun mucibince hazırlıyacağı teklif zarflarını 22. 5. 945 salı günü saat 14 e kadar İstanbul Nafla müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (5695)

ARMATÖR ve DENİZCİLERE
Kızaklar beton ızgaralar uzerIZAKLARJ» açılmıştır.
İBiiyükderede «ARMA DENİZ Kinde deniz ve karada ayni meyil ile çalışır. Depolarımızda her türlü malzeme bulunur, Ve piyasa fiatından sarfedillr. Tekne ve maktnalar garantili tamir edilir. Spor tekneleri balıkçı ve nakliye gemileri inşa edilir. Telefon: 44017,

Beyoğlu, İstiklâl caddesi 302 Tel: 44934
(KAPISI YAN SOKAKTADIR)™
TRAKTÖR SATILACAK
Yeşilköy Tohum üretme çiftliğinden
Biri İşler, diğeri tamire muhtaç, tank sistemi İki adet Famo Rubezhal traktörünün açık arttırma 11e satışı 15 mayış 945 sah günü saat 11 e kadar uzatılmıştır,
İsteklilerin belli gün ve saatte «525b lira muvakkat teminatları He Ye-şllköyde Tohum ıslah İstasyonu binasındaki komisyona müracaatları. (6011)
Nafıa Bakanlığından:
Ereğli Umanı inşaatı kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 21/5/Ö45 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat on altıda Bakanlığımız Demlryollar ve Limanlar İnşaat Dairesindeki Eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
2 — Bu inşaatın tahmin edilen bedeli sekiz milyon lira ve geçici teminatı 253.750 Uradır.
3 — Sözleşme projesi, eksiltme, bayındırlık, fenni ve özel şartlaşmalar, rayiç, rasat, tahlil ve Hat cetvelleri, alât, edevat ve makine listeleri, plânlar, projeler ve daha başka evraktan mürekkep bir takım eksiltme evrakı elli lira karşılığında Demlryollar İnşaat Dairesinden alınabilir.
4 — Bu eksiltmeye girmek lstlyenlerln bu İşin benzeri değerde veya teknik bakımdan eşit önemde ve 941 yılı ekim ayından önceki Hatlarla bir kalemde en az beş yüz bin liralık sınai imalât ve bu tarihten sonra yine bir kalemde en az İki milyon liralık iş yapmış olmaları şarttır.
5 — Eksiltmeye girmek İstlyenler eksiltmenin yapılacağı tarihten en az üç gün evvel bir dilekçe Ue Bakanlığımıza baş vuracaklar ve dördüncü maddede yazılı vasıflar gösterir vesikalarla akçalı, teknik ve sair vasıflarını belirten vesikalarını da dilekçelerine bağlıyarak bu eksiltmeye girebilmek İçin ehliyet vesikası İsteyeceklerdir. Eksiltme gününden üç gün evvel Bakanlığımıza verilmemiş olan dilekçelerdeki istekler hakkında bir İşlem yapılmayacaktır.
8 — İstekliler, teklif zarflarını 2490 sayılı kanunun ve eksiltme şartlaşmasını tarif ettiği biçimde hazırlıyarak ve ehliyet veslkalarlyle sözü geçen kanun ve şartlaşmamı belirttiği vesikaları da içine koyarak eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat öncesine kadar makbuz karşılığında eksiltme komisyonu başkanlığına vermiş olacaklardr. (9622)
z1
■ 11
Türkiye iş Bankası
IKi ARKADAŞ ARASIDA BİR MUHAVERE
— Bir bira almak için beni Bomontl bahçesine gitmemi tavsiye ettiğin İçin çok teşekkür ederim azizlin İtiraf etmeli kİ bira gayet nefis ve taze olmakla beraber duble kadehi yalnız 24 kuruştur.
— Öyle dostum, yalnız Bomontl bahçesinde duble bira kadehini 24 kuruşa İçebilirsiniz. Aynı zamanda aileler İçin hiç bir yerde bulamiyaca-ğımz küçük bira varilleri de vardır.
— O halde, ailece hoş bir İki saat geçirmek ve küçük varil birasını İçmek İçin İstanbul bira fabrikası (Eski Bomontl» bahçesini tercih etmekte haklan vardır.
Türkiye Kömür
Satış ve Tevzi Müessesesi
İstanbul Şubesindenı
LİNYİT KÖMÜRÜ SATIŞI:
Garp Linyitleri İşletmesi Müesseseglnln Linyitleri satışa jıkanlmıştır
a) ~
b)
o)
d)
Soma / Değirmisaz / Tavşanlı İşletmelerinin PARÇA Linyit kömürü;
Kuruçeşme depomuzda, müşterinin vasıtasına yüklenmiş olarak, teslim;
Tonu 30 Lira
Bütün ihtiyaç sahiplerine, fabrikalara ve kömürcülere motörle veya depoda tamamen serbes olarak verilir. Satış yeri:
Yeni Yolcu Salonu 3. cii kat 1 No. lı oda
(5029) GALATA
Küçük cari hesaplar
1945 ikramiye plânı
ÇEKİLİŞLER: 29 ocak, 2 Mayıs, 24 ağustos, 1 kasım tarihlerinde yapılır.
1945 İKRAMİYELERİ ——— 1 adet ARSA (İstanbul'da Büyük l’alı'da Ada: 164, parsel No. 4, 923 M2.)
1 Adet 2000 Liralık -3 2000.— Lira
3 a 1000 a — 3000.— a
4 a 500 ■ — 2000.— a
10 a 200 B — 2000.— a
25 a 100 D — 2500.— a
100 a 40 D — 4000.— »
150 a 20 » 3000.— »
300 0 10 » - 3000.— »
Türkiye İş Bankasına para yatırmakla yalnız para biriktirmiş ve faiz almış olmaz, aynı zamanda talilnizi de denemiş olursunuz.

Kavak tomruğu kesim, taşınma ve istif işi
Devlet Orman İşletmesi Geyve Revir Amirliğinden:
1 — Revirimizin Katırözü bölgesinin Müflisdere ormanında mevcut damgalı 800 adede denk 1000 metreküp kavak tomruğu açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 18. 5. 945 cuma günü saat 15 de revir binasında yapıla-' çaktır.
3 — Metreküpünün muhammen bedeli 31 Uradır.
4 — Muvakkat teminatı % 7,5 dan (2325» liradır.
5 — Şartname Ankarada orman umum müdürlüğünde, İstanbul, İzmit, Adapazarı, Bilecik revir ânılrllklerlle Katırözü bölge şefliğinde ve revirimizde görülebilir.
6 — İsteklilerin belirli gün ve saatte komisyona müracaatları. (6150)
U. s. A.
HER TÜRLÜ ELEKTRİK TESİSATI, Sanayi U-slsat, makhi3İar, Elektrik cihazları, ve malzemesi.. KOÇ TİCARET T. A. Ş. îstanbıdj
AKŞAM
Çocuğunuzun dinç^aürbûz1
ÎOZFATİN zambo
—■■ İLE BESLEYİNİZ _
'Kal s i urn, Fos fa f w* V itaminli ^jıdaiurlo fiazırlan/nıştın'
Sene 27 — No, 9544 — Flati her yerde 10 kuruştur.
Churchill’in dün geceki mühim nutku Kendimiz için birşey istemiyoruz, ancak uğrunda çarpıştığımız prensipleri sağlamağa mecburuz
PAZARTESİ 14 Mayıs 1945
Dünya emniyet teşkilâtının boş bir kelime, kuvvetliler için bir kalkan, zayıflar için bir alay mevzuu olmamasını istiyoruz
Londra 13 (A.A.) — M. Churchill bu akşam radyo İle yayuılanan bir nutuk söylemiş ve evvelâ 10 mayıs 1940 da Kiralın talebllo hükümetin babına geçtiğinden beri harbin geçirdiği merhaleleri kısaca anlatmıştır. M. Churchill bütür. Müttefikleri hararetle övmüştür.
İngiliz Başbakanı, Fransanm yıkılışından sonra İngilterenin nasıl tek başına kaldığını hatırlatmış ve harbin başında uğranılan muvaffaklyet-slzlikdcrl gözden geçirmiştir.
Bu münasebetle M. Churchill, şimdiye kadar doğrudan doğruya yaptığı Cn şiddetli hücumu güney İrlanda Başbakanı M. de Valera’ya tevcih etmiş ve de Valera’nm Atlantik'i geçecek kafilelerin daha uygun bLr şekll-(3» müö.'ifaanını sağlayacak deniz ve hava üslerini vermekten İmtina etmiş
olduğunu söyleyen M- Churchill şunu llâva eylemiştir:
«Bununla beraber biz bu ilslerl kuvvet kullanarak ele geçirmekten İçtinap ettik ve bilâkis de Valero hükümetini evvela Alman ve müteakiben Japon temsllcllerlle birlikte çılgınca sevinmekte serbes bıraktık.»
Bundan sonra Orta Şark seferinden bahseden M. Churchill şöyle d itmiştir:
»1041 ilkbaharında hâla yalnız olduğumuz zamanlarda Blngazl ve Libya fütuhatımızı Yunanistana yardım etmek İçin feda ettik Almanların Irakta hazırladıkları İsyanı bastırdık. FUlutlnl müdnfaa ettik. Oeneral de Gaulle'ün hür ve zaptedllmc-z Fransız kuvvetlerlle Surlyeyi, Lübnanı Vlc-hy-cllerden vs Alman entrika! uruıdan temizledik.»
(Arkası sahifç 2; sütun 1 de)
Üçler konferaneı
Lord Halifax yaknıda toplanması ihtimalinden bahsetti
Londra 14 (B.B.C.) ■— San.
Francisco konferansındaki İngiliz murahhas heyeti reisi B, Ha-lifax yaptığı beyanatta B, Trıı-man, mareşal StaUn ve Chur-chİH' arasında yakında bir görüşme vuku bulması İhtimali bulunduğunu söylemiştir.
1.600.000 Alman esiri
Sahibi: Necmeddtn Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Ea — AKŞAM Matbaası San Francisco konferansında Son görüşmelerde esaslı ilerlemeler kaydolundu Bölge anlaşmalarını güvenlik teşkilâtile uzlaştıracak bir formül bulundu
Japonyaya karşı harb flvrupadaki Amerikan askerleri Pasifik’e nakle başlandı
Sevkiyat bir senede bitirilecek ve Japonya tahminden çok daha evvel çökertilecek
Rusların, dört günde Alınanlardan aldıkları esirler
Moskova 14 — Dün gece neşredilmiş olan Sovyet tebliği, 9-13 mayıs arasında Sovyet kuvvetlerinin 1,600.000 esir almış olduklarını bildirmektedir. Bunların arasında 91 general vardır.
Tebliğ şunları ilâve etmektedir;
Aynı müddet içinde önemli ganimet alınmıştır. Bunların arasında 668 uçak, 2000 tank, 5000 top ve 60.000 motörlü taşıt.
Leningrad, Avusturya ve Çe-koslovakyada Sovyet Birlikleri Alman mukavemet gruplarını imhaya devam etmişlerdrl.
Londra 14 (B.B.C.) — Bugün 700 üstün uçan kale, Nagoya’dakl Japon fabrikalarına en büyük hava hücumunu yapmıştır.
Amerikan toınba uçakları Formosa ile Çin sahilinde Halme’yl bombardıman etmişlerdir. Bu akınlar esnasında 13 Japon şüebile silâhlı 5 balıkçı gemisi batırılmıştır.
Japon paraşütçüleri dağıtıldı
Gu(ım 14 (Radyo) — Amiral Nimltz tebliği, okinawa adasında Amerikan hatlarının gerilerine indirilmiş olan Japon paraşütçü birliklerinin dağıtılmış oldukların: bildirmektedir.
Paris 14 (Radyo) — İnglUz B. B. O. radyosunun verdiği bir habere göre, Avrupa kıtasındaki Amerikan birliklerinin Pasifik bölgesine gönderilmesine bugün başlanacaktır.
Nevyork 14 (Radyo) — Avrupada harb bittikten tadı 3 gün sonra general Elsenhover. Paslflkte çarpışmakta olan general Mac Arthur'e kuvvet göndermeğe başlamıştır.
Avrupadakî Amerikan kuvvetleri bir senede
Pasifiğe nakledilecek
San Francisco 14 (Radyo) — Avru-padakl amerikan kuvvetlerinin Pasl-flğe geçirilmeleri bir sene İçinde bitirilecektir. önümüzdeki aylar esnasında 5 milyon Amerikan askeri deniz üzerinde bulunacaktır. Almanyadtı yalnız 400.000 kişi kalacaktır.
Bir sene sonra Amerikanın Paslflkte 7 milyonluk bir ordusu olacaktır.
(Arkası sahile 2; sütun 6 da)
Oniki ada
Yunan kıral naibi
Rodos’a gitti
Londra 14 (B.B.C.) — Yunan kıral naibi Damaskinos dün akşam bir kruvazörle Rodos adasına gitmiştir.
Yunanistan Oniki adayı istiyor
Londra 13 (A.A,) — Yunan Başbakanı amiral Voulgaris, M. Churchill’e bir telgraf göndererek Oniki adanın derhal Yunanistan'a ilhak edilmesini İstemiştir.
T rieste meselesi
Amerika Mareşal Tito’nun hareketini hoş görmüyor
Cezairde kargaşalıklar
Paris 14 (A.A.) — Combat gazetesinin bildirdiğine göre, zafer günii Cezayirli) Cnnstantlne şehrinde Fransız aleyhtarı Araplar tarafından çıkarılan kargaşalıklar amasında elli kişi ölmüştür.
DİKKATLER:
Cinayetleri kolaylaştırmak için mi?
•evyork K (Radyo) — Vaşlngton-uun konuşan bir Amerikan muhabiri Trleste meselesinde Amerikanın almış olduğu maiyeti hulâsa etmiş ve demişi:r kİ:
■ Hiıkümct mahfilleri Tlto'nun almış olduğu tavrı hoş görmemektedirler,
Tlto Anıerlkada prestijini kaybetmiştir. Yugoslav nıareşalma karşı bazı ınnJUİllerde antipatt gösterilmektedir.»
Londra 14 ıRadyo) — Bu sabahki gözetlerin çoğunda Trleste meselesi etrafında jrn.mlar görülmektedir.
Nev,.-, Clırunl-ic şöyle demektedir: Trl'., 'r- mesfıesl Yunanistan meselesine benzemektedir Hattâ diyebiliriz kİ. TrluKtc meselesi Yunan meselesinden de daha ciddi bir mesele olarak belirmektedir
İngiliz ve Amerikan görüşleri bir
Londra 14 'Radyo) — News Chro-nlcle gazetesinin siyasi muharriri Amerika bıs İşleri Bakan muavini M. Oreur’ln Tıle,»te meselesi etrafındaki beyandın! İncelemekte ve şöyle deme):: Tlir:
«15u nıcsele 1-zcrlnde Amerikan hü-Kûmetlnln nokta! nazarı İngiliz hükümetinin aynıdır »
Observer’in bir makalesi
Londra 14 (AA.) — Trleste meselesini gözden geçiren Observer gazetesinin diplomatik muhabiri şunları yazıyor:
«Trleste İtalyan limanı meselesinde batılı müttefiklerle mareşal Tlto ı arasında huşa gltmlyecek İhtilâf alft-1 metleri vardır Bir çıkmaza girilmek tehdidi kendini gösteriyor. Tamamly-le askeri mahiyette olan limanın İdaresi meşeleri, nskeri komutanların halJedcmlyecckleri kadar güç bir mesele olarak belirmiştir. Yugoslav Devlet şefi Mfaflyie mareşal Tlto'nun bu İşi ciddi bir rıpsele haline getirmesi ihtimali vardır. Bu İşin, üç büyükler tarafından halledilmesi gerektiğine göre, meselenin düzene girmesinin Rusyaya bağlı bulunması muhtemeldir. Rusyanın, mareşal Tlto'yu kayıtsız, şartrız deslekljyece&lnl farzotmek İçin vakit henüz ni'kendfr.
Trlcste'nln serbes şehir olması da teklif edilmekledir. Birçok kimseler en İyi r.rd (üresinin, dağlarının coğrafi durumu bakımından îştrla ya-rımadat.nın İkiye ayrılması olduğu kanaatindedir. Bu tarz, nüfus kesafeti baletin.mİ: n tamanıiyle İtalyan olan Tılcste ve Pola şehirlerini İtal-yaya bırakacak ve bütün Fiume körfezini Yug-ıslavyoya verecektir.
Ekser cinayetlerin ammeye «rzediliş şekline dikkat ediyor musunuz:
«— ... O adamı birdenbire karşısında görünce, artık kendini kaybetmiş, gözleri dönmüş, ne yaptığını bllemiyerek, eli mihaniki bir hareketle saldırmasına gitmiştir. Bu cinayeti öyle, şuumuzcasına işlemiştir.»
İnsanın hak vereceği geliyor:
— E, ne yapsın zavallı...
Fakat «kasıt» ve «teammüt» daha baştandır. Sizin, benim, onun ve aklı başında herkesin üzerinde niçin saldırma yok da bu gözii birdenbire dönebilecek adamın var?
Ve asıl nefsini müdafaa edecek namuskâr vatandaşların binde bir ihtimalle bile işine yara-1 mıyım münhasıran şer erbabının işine yarıyan o saldırmalar, in-' san öldürmeğe mahsus bıçaklar piyasada neden ha satılır, ha satılır?
Bu ticareti ve bıçak taşıma kolaylığını önlemek, cinayetlerin çoğunu önlemek olacaktır.
Sac Francisco 14 (Radyo) — 3an Francisco görüşmeleri devam ediyor. Son görüşmeler esnasında esaslı İlerlemeler kaydedilmiştir.
Tâli komisyonlardan biri, Dumbar-ton Ouka'ta teşblt edildiği gibi, Emniyet konseyinin 11 üyeden teşekkül edeceğine karar vermiştir.
Tâli komisyonlardan biri de, Dumbarton Oaks’ta hazırlanmış olan başka bir teklifi kabul etmiştir. Milletlerarası anlaşmazlık!arın sulh yo-llyle halli meselesinde esaslı bir adım atılmıştır. Anlaşmazlığa düşen iki memleket istediği takdirde Emniyet konseyi lâzım gelen surette yol gösterecektir.
Bölge anlaşmaları için bir formül
Nevyork 14 (A.A.) - New - York Times gazetesi. Chapultepec mukavelesi gibi bölge paktîarlle dünya güvenlik teşkilâtını uzlaştırmak İmkânını veren yeni bir formülün beş bii-yük devlete tevdi edilmiş olduğunu bildirmektedir.
Yeni formül şu hükümleri İhtiva etmektedir
1 — Müttefik milletler karşılıklı yardım puktlyle imza edilenlerden birine kavşı yapılacak tecavüzde müştereken hareket etmek hakkına sahiptirler. (Bu plânın, bundan evvel Fransa tarafından verilen bir tıldll tekilffiıe dayandığı söylenmektedir.»
2 — Yukarıda zikredilen link, Güvenlik Kuruntunu, barış ve emniyeti İdame İçin her tedbiri almaktan alıkoyamaz. (B«t hüküm, Amerikan devletlerin! . mütecavize karşı harekete geçmeden evvel konseyin müsaadesini almak mecburiyetinden âzade tutmaktadır.)
Lâtin Amerika memleketlerinin bu uzlaşman kabul edecekleri sanılmaktadır.
Eden’in beyannamesi
San Francisco 14 (A.A.) — San Franclsco’dakı İngiliz temsil heyeti, başkanlar! M. Eden'ln Londra’ya hareketi münasebetlle şu beyannameyi yayınlamıştır:
Dış işleri Bakanı M. Eden Londra'ya gitmek üzcre San Franolsco’dan Washington'a hareket etmiştir. Avrupada harbin nihayet bulması üzerine ortaya çıkan meseleler üzerinde İstişarelerde bulunmak üzere Harb kabinesi arkadaşları tarafından Londra'ya davet edilmiş olan M. Eden. San Francolsco’dan ayrılırken hayati meseleler üzerinde terakkiler kaydedilmiş olduğundan emin ve konferansın mesut bir neticeye doğru hayli İlerlemiş olduğuna kanidir.
M. Atllee de M. Eden'le birlikte hareket etmiştir. Gaybubetlerinde İngiliz temsil heyetine Lord HallfajK başkanlık edecektir.
Londra 14 (Radyo) — İngiltere Dış İşleri Bakanı M Eden San Franclsco-dan dün .sabah ayrılmıştır. Hava yo-llyle Vaşlnsiona gelmektedir.
M. Eden Amerika başkentinde M. Trııman İle görüşmek niyetindedir.
Konferans mesaîsini ağırlaştıran ruhî âmil Londra 14 (Radyo) — Daily Mail gazetesi bu sabahki başyazısında San Francisco konferansından bahsetmekte ve şöyle demektedir:
«Konferansın çalışmalarını yavaşlatmış olan esas âmil, psikolojik bir âmildir. Şimdiye kadar San Francls-co'da pek de esaslı ve karşılıklı bir emniyet havası esmemiş gibi görünmekledir.»
Konferansın hâtıra kupaları
San Francisco 14 (A.A.' — Yakında, Amerikan Dış İşleri Bakanı M. Stct-r--------------------------------
Tanımadığımız meşhurlar i
»Aşiyan» müzesinde hâtıralarını topladığımız, fakat hayatı hakkında hiç bir şoy bil- , mîdfğ!mzf:
Sami paşa zade Sezai hakkında hazırladığımız yazı | serisine yakında başlıyoruz -----------------------------.J|
tlnlus tarafından konferans temalı heyetlerinin başlıca üyelerine, üzerinde «San Francisco hâtırası» yazılı gümüş levha taşıyan bir kupa verilecektir,
M. Molotov, Moskova ya gitmeden evvel kupasını almıştır. M Eden’e de, Londraya hareketinden evvel kupası verilmiştir. M. Stettin’us temsilcilere ayrıca hâtıra olarak pul albümleri de vermiştir.
San Francisco 13 (A. A.) — San Francisco Konferansında en uzun müzakerelere sebebolmu? konulardan biri dün karat yoluna girmiştir. Dünya teşkilâtı güvenlik konseyinin 11 üyeden mürekkebolması hokkındald Duınbarton Oats teklifi, konferans
komitelerinden biri tarafından oy birliğiyle tasvlbedllmlştlr Birçok milletler bu üye sayısının 15 e çıkarılmasını teklif etmişlerdi. 11 üye miktarının dün tasvibedllmes! bu rakamın kati olduğu mânasını İfade etmea. Zira, kararların evvelâ kömlsyonlar, sonra da. bir genel oturum sırasında konferans tarafından tasvlbedİlmesi lâzımdır.
Amerikan murahhas heyeti üyelerinden birinin dün açığa vurduğuna göre. San Francisco konferansı, evvelce derpiş edilmiş olduğundan daha basit bir yasa kabul edecek ve birçok teknik teferruatı komisyon ve komitelere bırakacaktır.
Rusyanın Uzak Doğada islediği söylenen topraklar
Sovyetler Pasifik adalarının istikbaline gittikçe alûka göstermeğe başladılar
Leopoklvılle 14 (Radyo) — Londra-dan gelen, fakat toyldedllmemlş olan bazı haberlere göre Sovyet Rusya şu tekliflerde bulunmuştur;
Mançuryamn İşgali. Kore üzerinde Rus himayesi. Japonyanın, Rus - Japon harbinde almış olduğu bütün toprakları geri vermesi.
Bu hususta şu nokta belirtilmektedir: Rusya Japonya İle sulh halinde bulunduğu müddetçe bu meseleler üzerinde hiç bir görüşme yapılamaz.
San Francisco 13 (A.A.) — (Brlta-nova): Milletler Cemiyeti tarafından büyük devletlere teslim edilen veya Almanya ve Japonyadan alınacak olan bölgelerin İstikbali hakkında Rusyanın gösterdiği ânl endişe çok alûka uyandırmıştır. İngiltere, Amerika ve Rusya arasında bu hususta cereyan eden ve Rusyanın bu hususta hiç bir tefsirde bulunmadığı İki haftalık müzakerelerden sonra, genel ola rak. teklifler yapmak hakkında Rus-
yanın _ aldığı korur, müşahitlerce, Sovyetlerln Pasifik adaları İstikbaline gittikçe fazla alâka gösterdiği şeklinde yorumlanmaktadır.
İngiltere, bütün bu bölgelerin, bilhassa alâkalı bulunan milletler tarafından doğrudan doğruya ve milletler arası güvenlik kurulu tarafından, vasıtalı olarak da, bir mllietjer arası nezarete tâbi tutulmalarını teklif etmiştir. Amerikalılar, stratejik ehemmiyeti olan bölgeleri bundan hariç tutmak İstemekte ve bu bölgelerin milletler genel kurulunun değil, fakat yeni dünya birliği güvenlik kurulu-lunun kontrolü altına verilmesini tek lif etmektedirler.
Rusya şimdi bazı teklitlrle müzakerelere İştirak etmektedir. Bu teklifler, Rusyanın bu bölgelerin idaresini kontrol edecek olan komiteye İdareci üye olarak İştirak hakkını almak istediğini göstermektedir.
Günler Geçerken
Sinema dekorculuğu gibi
Şehrimizdeki bayındırlık hareketlerini, elde edilen verimli ne. İlçelerini övmekten geri kalmadığıma memnunum. Bazıları Belediyemizi meselâ sadeyağ, zeytinyağı ve buna benzer maddelerin pahalılığından, yokluğundan dolayı dillerine dolayorlar. Bunlar, bir Belediye işi değildir, hükümetin ekonomi siyasetile ilgili geniş çapta meselelerdir. Gene bazı kimseler şehrin düzenlenmesini, caddelere, bulvarlara, parklara para harcanmasını lüzumsuz, yahut vakitsiz buluyorlar. Ama. söz temsili Tepebaşı kornişinde oturup Kasımpaşa sırtlarının bahar manzarasını seyrederken, Zeyrekten bir nefeste Aksaraya iniverirken, Bebekten İstin-yeye deniz kıyısı ferih fahur giderken hoşlanmaktan da kendilerini alamıyorlar. Şüphesiz Dolma bahçe - Maçka arasındaki bomboş arazi ortasından kırk katır yiikü para dökülerek bir cadde açılması gibi aceleye getirilmiş mevsimsiz işler yok değildir. Neyleyelim ki her defasında kul kusursuz ve iş pürüzsüz olmaz, Neticede gene bir yol kazanılmış demektir.
Akılların büsbütün ermediği mesele başkadır: dün yaptığını bugün bozmaktır. Meselâ daha üç yıl geçmedi, yıkılan Taksim kışlasının tramvay caddesi kısmına duvarlar çektik, kafesler kurduk, sarmaşıklar diktik, menekşe gülleri konca verdi, mOT salkımlar çiçeklendi: manolyalar yükseldi, dik yokuşlar kat kat merdivenlerle bezendi. Hattâ köşedeki eski Dağcılık kulübü boyandı. bahçe kapısına kulübeler yapılıp parmaklıklar çekildi. »Âlâ, dedik, hepsi lâzımdı.» Lâzımmış ama yalnız iki, üç yıl için! Proje icabı bütün o yapılanların şimdi yıkılması ve caddenin bilmeni kaç metre genişletilmesi îcabed iyotmuş. İşte bıı üç günlük filim dekorculuğuna yazık! İnsan acayiptir; yıkılacak beton duvarlardan vesaîreden fazla yeni süren güllere, hele yüksekte kaldığı İçin sökülecek o koca koca, canım erguvan ağaçlarına acıyorum. Zavallılar sapasağlam, başlarına gelecek felâketten habersiz nasıl da piirnahll donanmışlar, sanki dünya barısını kutluyorlar . Fakat baltalı eller yaklaşıyor
Eski Dağcılık kulübünün yıkılışına bakan her evsiz barksız adam İse şıı hayale kapıyor: Keşke Boğaziçinin bir yamacına kurulsavdı ve benim olsaydı’
Refik Hal i d Karay
Sahile z
A ■ Ş A M
14 Mayıs 1945
SÜZÜN BELİŞİ
Memleketimize dair ansiklopedik bilgiler
Ara sıra gazetelerde gözüpıe çarpan bir ilân, neye dair olursa olsun ansiklopedik bilgiler isteyenlere bu bjlgilerin 3(1 ku.uşluk pııl mukabilinde derhal verileceğini bildiriyor.
Böyle bir müessesenjn var oluşundaki faydayı burada belirtecek değilini. Fakat aynı müessesenin, Türkiyeye dair türlü ansiklopedik bilgiler istendiği zaman ne kadar zor durumlara düşeceğini geziimün önüne getiriyorum.
Sergiler üzerine küçük bir kitap hasırlamak merakına uğn-yan pek saygı değer bir arkadaşım senelerdir didindiği halde henüz kitabını tamamlıyamadığını, kitabının bilhassa Türkiyeye dair bölümünde bulunması gereken bilgileri toparlamak için se-neler harcadığını geçen giin üzülerek anlatıyordu. Dünyada türlü milletlerin açtıkları çeşitli sergilere dair pek mükemmel bir kronolojik liste tertibettiği halde Türkiyenin de katıldığı uluslar arası sergilerin listesiie Türkiyede açılan sergilerin tarih sırasile bir listesini bir türlü tamamlıyamamış. Hem de Osmaıılı devrinde Türkiyenin iştirak ettiği uluslar arası sergileri hesabın dışında tuttuğu halde. Yalnız Cumhuriyet devrinde hangi sergilere iştîrâk ettiğimizi, dört beş sene evvel Ticaret Bakanlığındaki ilgili makamdan bizzat girip sormuş. «Bizde böyle bir Liste yok-tur cevabını almış. Ondan sonra nereye baş vurmuşsa müşkülünü halledememişler.
Sonunda gülerek dedi kİ: Gazetelerde her türlü ansiklopedik bilgileri 30 kuruş mukabilinde derhal vereceğini ilan eden müesseseye bunu sorayım dedimse de yeni açılmış müesseseyi ilk adımda hayal sukutuna uğratmamak için vazgeçtim,,.»»
Arkadaşımızın hakkı var. Yabancı memleketlere dair ansiklopedik bilgileri elde etmek çok kolay bir iştir. Nihayet kuvvetli bir kütüphanede bunların hepsi bulunur. Memleketimize dair bir çok bilgileri ise henüz İlgili dairelerimiz bile toplamış vaziyette değildir. Türlü türlü ansiklopedilerin çıkmaya başlamasını sevinçle karşılıyoruz. Fakat dairelerimizin kendi işlerine ait dosyalan boş olursa ansiklopedilerimizin maddelerini doldurmak da güç olacaktır. Şevket Rado
Churchill’in mühim nutku
(Baş tarafı 1 inci sahilede)
Rusya seferinden bahseden M. Churchlll, Sovyetler Birliğine karşı Alman hücumu «korkunç bir hata» olarak vasıflandırmışım
Nihayet sözünü Fransa çıkarması na getiren Başbakan şöyle demiştir:
.Seine ve Rhln nehirleri Müttefik kuvvetlerinin arkasında kalıncaya kadar Fransaya milyonlarca asker döktük. Fransa kurtulmuştu. Fransa kendi kurtuluşuna yardım İçin kahraman askerlerle mükemmel bir ordu çıkardı.»
M. Chuchlll müteakiben mücadelenin son aylarından, Almanyaya karşı batıdan, doğudan re güneyden yapılan taarruzdan ve düşman kuşetlerinin yıkılmasından bahsetmiştir.
ingilterenln uçar bombalar ve uzun menzilli yeni Alman toplarının vücuda getirdiği tehlikeden Müttefik harekâtının sürati sayesinde kurtulduğunu söyleyen M. Churchlll nutkuna şöyle devam etmiştir:
«Bu harekâta lştlrâk eden askerlerin üçte birini verdik ve uğranılan kayıpların yarısı bizimdir. Atlantik'te daha dar denizlerde ve Rusyaya kuzey Buz denizi yollle yapılan ulaştırmalarda yükün kat kat fazlasını donanmamız çekmiştir Ancak bu parlak menkıbelerde bir yerimiz olduğunu göstermek içindir ki bu meselelerden bahsediyorum, n
Avrupanın bugünkü durumundan bahseden Başbakan şöyle demiştir:
»Avrupa kıtasında, uğurlarında harbe girdiğimiz iptidaî ve şerefli prensiplerin arkada bırakılmasını veya. zaferimizi tâki beden aylar zarfında unutulmasını, demokrat dünya hürriyeti İle kurtuluşun, bu kelimelere verdiğimiz mânalardan başka suretle tefsir edilmemesini şimdiden Bağlamak mecburiyetindeyiz. Kanun ve adalet hâkim olmadıkça ve totaliterlikle zabıta rejimleri Alman mü-V’cavizlerİhin yerine kaim oldukça Httlercileri cezalandırmak pek hafif
bir mâna ifade edecektir. Biz kendimiz İçin hiç bir şey istemiyoruz. Ancak, uğrunda çarpışmış olduğumuz dâvaların, barış konferansında muahedelerde olduğu gibi vakıalarla da ta moralle tevsik edilmelerini sağlamak zorundayız ve bunların hepsinin üstünde de San Francisco’da kurulmak üzere bulunan dünya teşkilâtının boş bir kelime, kuvvetliler İçin bir kalkan ve zayıflar İçin de bir alay mevzuu olmamasına çalışmak zarurettadeyiz. Muzaffer devletlerdir ki, zafer saatlerinde asaletleri ie„ ellerindeki muazzam kuvvetlere lâyık olduklar mı gösterebilirler.»
M. Churchlll bundan sonra İngillz-lerl Japonyaya karşı mücadelede gayretlerini bir kat daha arttırmaya davet etmiş ve Büyük Brltanyanin Birleşik Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada gibi doğrudan doğruya tehdide maruz kalan Müttefikleriyle yanyana mücadeleye devam mecburiyetinde bulunduğunu söylemiştir.
Başbakan, nutkuna §u sözlerle son vermiştir:
•Dünya tam emniyete kavuşuncaya kadar sarsıimaksızm ileri.»
İngiliz gazetelerinin tefsirleri
Londra 14 (Radyo) — Bu sabahki Londra gazetelerinin hepsi de Başbakan Ohurchlll'e minnettarlıklarını bildirmektedirler.
News Chronlclç şöyle demektedir:
•Cuhrehlll çok tevazü göstermiştir. Nutkunun en karakteristik noktası da budur; «Tevazu.» Churchlll, Vavel’e Cap yollle İngilterede bulunan aşağı yukarı bütün tankların gönderilmiş olduğunu söyledi Fakat bunun sırf kendi teşebbüsü İle başarılmış olduğunu söylemedi.»
Daily Telegraph baş yazısında -şu nokta üzerinde ısrar etmektedir: «M Churchill’in de dediği gibi, uğruna b'-i kadar savaşmış olduğumuz demokrat ideali muhafaza edllmfridlr.»
Kahır Yüzünden Lütuf
Yazan: F. Wentwortlı Tercüme eden: Vâ - Nû
Tefrika No. 23—^^^^^—^—
Amabel, oturdu. Jullen’in salona gelip yerleşmek teklifini reddetmesi, acaba ne dereceye kadar muvafık olmuştu? zira, İşte vakit Derledikçe, gecenin bütün korkunçluğuyla gelip çatacağını düşünüyordu. Buna rağmen, şayet telefon İşlerse, yiireğlno ferahlık verecekti. Sanki Jullen evin İçindeymiş gibi, gönlü rahatı duyacaktı. Genç âlimin sesini duyurabileceği bir yerde bulunması, ve onun her an imdadına koşabilmesi İhtimali, kalbine son derece kuvvet veriyordu.
Amabel'in düşünceleri, şu merkez etrafında toplandı: Georges Foi3-ham’ln verdiği İki yüz İngiliz lirasını hak etmek I Bu maksatla da, her aç olursa olsun, Forsham'da kalmak!
Birdenbire, telefonun zili duyuldu. Atılırcasına reseptörü aldı.
Jullen’in sesi:
— Siz misiniz?
— Evet.
— A*t bozuk değil, demek? İşitiyorsunuz, demek?
— Evet. Mükemmel surette.
— Pekâlâ öyleyse... İcabederse te-,nfon edersiniz. Ben de hemen geti-
rim. Yapacak bir işim var. Hele bitireyim. Bir an size uğrayacağım. Şayet âlemin ne diyeceğinden çekinmezseniz.
Amabel gülmeğe başladı.
— öyle şartlar olur kİ âlem sesini çıkaramaz,
X
Bir saat sonra, bahçe kapısının alil çalındı. Amabel» Jenny'nln sofadan geçtiğini duydu. Sonra, merdivenden birinin çıktığını farkettl. tçerlye Jull-en’ln girmesini bekliyordu. Tahmini hakikaten doğruymuş, amma eksikmiş. Zira, Jullen’in yanında zincirli bir köpek vardı,
Genç âlim, prezante etti:
•— İsnıl, Korkusuz Fbrsham’dır. Mükemmel bir hayvan olarak tavsiye ediliyor. Evin İçinde ehil, bekçilik hususunda emsalsizdir. Biraz fazlaca büyük amma, güzelliğine de diyecek yok.
— Yoksa satın mı aldınız?
— Tecrübe İçin aldım.
Köpeğin başını okşadı. Hayvanı Jdnclrlnden koyuverdi. Ve:
— Haydi bakalım, madama git, hürmetlerini arzetl —emrini verdi,.
Ödünç verme ve kiralama
Rusyaya malzeme sevkıyatı durdu
IVaslıington 13 (A.A.) — Dış ekonomi dairesi müdürü M, Crowley, Sovyetler Birliğine, kiralama ve ödünç verme malzemesi sevkıyatının durdurulmuş olduğunu bildirmiştir, M. Crow-ley, kiralama ve ödünç verme usulünün münhasıran harbin kazanılmasına matuf bir vasıta olduğunu ve bunun şimdi, sadece, Japonya He harb halinde bulunan memleketlerle, A/rrupada-ki Amerikan kıtalarının Asya cephesine gönderilmesini kolaylaştıran memleketlere tatbik edilmekte olduğunu tasrih etmiştir.
Hitler, Mareşal Rommeli intihara şevketmiş
Paris 14 (Radyo) — Birinci Fransız ordusu kesiminde ele getirilmiş olan Rommel’ln oğlu, Alman mareşalinin almış olduğu yaralardan ölmemiş olduğunu, fakat İyileştiğini söylemiş ve şunları İlâve etmiştir:
Babam Ulardaki evinde İstirahat ederken Hitler tarafından gönderilen İki general kendisi İle görüşüyor ve ona şu iki teklifi yapıyorlardı:
1 — Şu İlâcı İçip İntihar edersin.
2 — Bir halk mahkemesi seni muhakeme eder.
Birincisini yaptığın takdirde ailen İçin korkulacak bir şey olmaz. Fakat mahkemeye verildiğin takdirde iş de-ği?lr.
Mareşal Rommel generaller tarafından kendisine getirilmiş olan hapı yuttu. bir otomobil seyahatine çıktı ve geri dönmedi.
Amerikanın üçüncü üstün uçak gemisi
Washington 14 (A.A.) —
Bahriye Bakanlığı, New York News - Vlrglnie tezgâhlarında hâlen inşa edilmekle bulunan ve şimdiye kadar bu harbin en bü-yük üçüncü uçak gemisi olan 45 bin tonluk gemiye Mercan denizindeki tarihî deniz ve hava harbinin hâtırası olarak S.S.S. Co-ral Sea ismi verileceği bildirilmektedir. ____________
Belgrad büyük elçimiz Sofya’da
Sofya 13 (A.A.) — Anadolu ajanlının özel muhabiri bildiriyor:
Bclgrad’a gitmekte olan Türkiye büyük elçisi Tevflk Kâmil KoperRr dün Sofya'ya gelmiştir. Büyük elçi, garda Sofya’daki Türkiye elçisi Akdur ve Türk elçilik memurları tarafından karşılanmıştır.
Adalet Bakanı Ankara’ya döndü
Bir kaç günden beri şehrimizde bulunan Adalet Bakanı B. Ali Rıza Türel dün akşamki ekspresle Ankara'ya gitmiştir.
Kıral Leopold’un hastalığı siyasî değil
Berne 14 (Radyo) — Belçika Baş- nan Avrupa, ile paylaşacağını aöyle-bakanı M. Van Acker Wr basın top- ‘ “
Iantısı amasında demiştir kİ:
«Kıral Leopold’un hastalığı siyasî g, Salâhaddin Cukrub
bir hastalık değildir Kıral dokuz ay - - -................- .....
iki S S'in nezareti altında bir kab.de kapalı tutulmuştur. Satzburg'da ken-
Sehrimiz ithalâtçılar birliği i umumî kâtibi B Salâhaddin ıcapaıı tutulmuştur- «aızourgau «eu- , ... ,
diri Ue temasa geçmiş olan heyrtte i Çukruh Ticaret Bakanlığıle te-bütün partilere mensup klmder bu-1mas için dün akşamki ekspresle İunmakta idi.» I «Ankara'ya gitmiştir.
Köpek ciddi bakışlı gözlerini kadına çevirdi ve ilerledi.
Amabel, tatlı sesiyle:
— Gel bakalım. Korkusuz. —dedi. Hayvan, onun uzattığı eli kokladı. Sonra başını okşatmak için uzattı.
Jullen memnun:
— İşte sizi kabul elti. Peki siz onu? Siz İstiyor musunuz?
Amabel, hayvanın başını okşadı; ve nemli gözleriyle bakarak:
— Ah, Jullen! Harlkulâde şey bul Fakat bu zahmeti yapmamalıydınız.
Genç adam, bir adım İlerledi.
— Beni İstemediniz, yerime başkasını getirdim.
Amabel:
— Mersi. —dedi.
— Bana kalırsa, şimdilik onu zincirde tutarsınız. Onsuz hiç bir yere gitmemelisiniz. Bronson'un ki2i dedi kİ, bu hayvanı o odasında yatırıyor-muş. Gece yemeği İşini nasıl halledeceksiniz? Şimdi Ellen gittiğine göre tepsiyi Jenny getlrmelil... Kendisiyle anlaştınız mı?
— Ehemmiyeti yok. Kendim gider alırım. Jenny, çay tepsisini aldıktan sonra, bana bir daha uğramamak niyetindedir.
Jullen somurttu:
— Kendisiyle ben konuşurum.
— Hayır, rica ederim. Sakın! Esasen konuşmanın kıymeti yok kİ... Korkuyor.
Jullen’in sesi «ertleştl:
Çalınan servetler
Mücevherle dolu 18 kasa bir madende bulundu
Londra 14 (Radyo) — İkinci İngiliz ordusu kesiminde bir madende mücevher dolu 18 kasa bulunmuştur. Bunlar Hollânda-dan ve Yalı udilerden çalınmış mücevherlerdi.
B,B,C. muhabiri Franck Guİlla rd'm bildirdiğine göı-e. Sala-burg’un doğusunda tuz madenlerinde buna benzer keşiflerin yapılması çok muhtemeldir. Bir habere göre, bütün Rotchild koleksiyonları bu madenlerde saklı bulunmaktadır.
Muhabriin ilâve ettiğine göre, Hernıan Goering tarafından oradan buradan çalınmış olan kıymetli eşyalar da bu madenlerde gömülü bulunmaktadır, Herman Goering bilhassa Monte Cassino-yu soymUştu.
Herriot İrandan geçiyor
Bern e 14 (A A.) — İran parlâmentosu, memleketine gitmekte loan Edeuard Horiot’yu karşılamak İçin fevkalâde bir toplantı yapmıştır.
Atlantikte 300 Alman denizaltısı var
Nev'-Yorfc 14 (Radyo) — Atlantik sularında el'an 300 Alman denizaltısı bulunduğundan Müttefik taşıt kafilelerine harb gemileri refakata bevam etmektedirler
New-York 14 (Radyoı _ Bir Alman amirali dün Douvres limanına gelmiştir. Bu Alman amirali Pa. d® Calals’dekl A'man mayin tarlalarının yerlerini gösteren bir plân takmaktadır.
İngiltere ve Fransa’da Alman esirleri çalıştırılacak
Londra 14 (Radyo) — Bütün İngilterede bulunan Alman esirleri bugünden itibaren hava bombardımanlarında yıkılmış olan evlerin tamirine başhyacak-lardır.
Londra 14 (Radyo) — Fransız İs-tlhsalât Bakanı M. Lacoste'un bildirdiğine göre, Fransa madenlerinde pek yakında 30.000 Alman İşçisi çalışmaya başlayacaklar.
Paris 14 (Radyo) — Front National gazetesine yapılan bir beyanatta şunlar bildirilmektedir-
.■Önümüzdeki 15 gün İçinde 100.000 Alman esiri Fransanın kalkınma «ı işlerinde çalışmaya başlayacaklardır. Bunlar en ağır İşlerde kullanılacakladır.» _____________
Yugoslav!arın başarıları
Londra 14 (Radyo) — Avusturya hududu istikametinde ilerlemekte olan Yugoslav birlikleri bir kaç Alman generalile binlerce Alman erini esir almışlardır.
Amerika, Avrupaya yiyecek gönderecek
New-York 14 (Radyo) — Amerika Balkanı M. Truıncn, Amerikanın yiyecek maddîlerini açlık İçinde bulu-
mlştlr.
— Peki siz?
— Ben mi? Gerçi ben, kendimi pek emniyette hissetmiyorum amma» mademki bahis mevzuu olan benim yemeğime, ne deniri?
Böylece münakaşa ettikten sonra, Korkusuzu yukarı odaya kapadılar. İkisi birden mutfağa indi. Jambonlu yumurta ile kahve hazırladılar. Hem böyle yemek pişirmek, hem o sırada yemeği yemek pek keyifli oldu.
Al tık, âlemin bir şey diyeceği varsa desin varsın. O kadarı umurlarında değildi. Korkusuz, burnunu ön bacaları araşma sokmuş yatıyordu. Her ne kadar uyukluyordııysu da, Jullen küçücük bir hareket yapsa, derhal gözünü aralıyor, yahut kulaklarını kımıl-dalıyordu.
Tepsiyi aşağıya İndirdiler. Jullen müsaade İstedi, Gönlü razı olmıya-raktan gitmeğe hazırlandı.
— Korkusuz size bekçilik etsin. Fakat lâzım gelirse, rica ederim bana telefon ediniz.
Amabel bir veda işareti yaptı. Birdenbire yüzünün ifadesi değişti:
— Ne var?
Kadın gülümsedi.
— Benimki mantıksızlık. Dün akşamı düşündüm. İşte tam bu vaziyette duruyorduk. Ellen şuradaydı, ben buradaydım. Kapının kanadı bize çarptı. Lâmbalar da sönüverdi,
(Arkası var)
Japonyaya karşı harb
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Bu kuvvetler İçin üslere İhtiyacımız olacaktır. Bu karşı karşıya kalman önemli bir meseledir. Avrupada üs olarak İngiliz adalarını kullanıyorduk. Burada her türlü kolaylıkla karşılaşıyorduk. Pasifikte İse böyle bir şey yok. Yalnız elimizde Fillplnler var. Manilla ise harap bir halde ve körfezinde de yana yatmış 500 gemi bulunmaktadır. Demek oluyor kİ her şeyi yeniden yapmak lâzım gelecektir. Şunu da unutmayalım kİ, Paslflktekl mesafeler Avrupa mesafelerinin üç misildir. Bu da, omuzlarımıza yüklenmiş olduğumuz yükiin ağırlığını göstermektedir.
Talimin edildiğine göre, Paslflğc aktarma edilecek kuvvetlerimizi barındırmak için Manilla'ya 18 milyon ton malzeme göndermemiz lâzım gelecektir.
Nimitz kurmay rei&i muavininin beyanatı
San Francisco 14 (Radyo) — Amiral Niuıitz'ln kurmay heyeti reis muavini Guam’da beyanatta bulunarak demiştir ki-
«Avruoadakl Amerikan kuvvetlerinin bir kısmı Atlantlkten Pasiflğe doğrudan doğruya Panama kanalı vasıtasüe Hktarma edilecektir. Atlantik sularında bulunan Amerikan harb gemileri Pıslflk sularını geçmeğe başlamışlardır.
Faaifls cephelerinde Japonyaya çullanacak olan Amerikan kara kuvvetlerini, şimdiye kadar dünyada görülmemiş olan şiddetli ve muazzam bir donanma desteküyecektlr.* Japon suları maynlandı
NevyorK 14 (Radyo) — Bir Japon sözcüsü, Japon sularına dökülmüş olan Amerikan mayınlarının., Japon-yanın İaşesini güç bir duruma sokmuş olduğunu bildirmiştir.
Çinliler Fuçeu’ya girdiler
Berne 14 (Radyo) — Reuter ajan-
Nazi partisi fesholundu
Almanya’da muhtelif partiler kurulması yasağı kaldırıldı
Brazzaville 14 (Radyo) -- Al-manyadaki Müttefik hükümeti ilk kararnamelerini havi beyannameleri duvarlara yapıştırmıştır,
Flensburg radyosuna göre bu kararnameler şunlardır;
1 — Nasyonal sosyalist partisinin feshi,
2 — Muhtelif partilerin kurul masını meneden kanunun kaldırılması,
3 — Akşam saat 8.30 dan sabah saat 4,30 a kadar kimse sokağa çıkamıyacaktir,
Londra 14 (Radyo) — Alman donanmasından geri kalan kısım yavaş yavaş teslim olmaktadır. Şimal İrlanda limanlarına bugün 8 Alman denizaltısının gelmesi beklenmektedir. Müttefik uçaklan Alman denizaltı J arma refakat etmektedirler.
Bir İngiliz birliği dünkü gün esnasında kale haline getirilmiş olan Alman adası Hehgoland’ı işgal etmiştir.
Halka zeytinyağı tevziine başlandı
Zeytinyağı dağıtımı etrafındaki hazırlıklar bittiğinden bu-günden itibaren halka, evvelce yazdığımız şekilde zeytinyağı dağıtılmasına başlanmıştır.
Rektör Anka raya gidiyor
Üniversite rektörü profesör Dr, Tevfik Sağlam bu akşamki ekspresle Ankara’ya gidecektir, Rektörün Ankarada meşgul olacağı işler arasında Ankaradaki tıp fakültesini ilgilendiren konu da vardır.
Bu sabahki cerh
Bu sabah Lângada Dutluoda-lar sokağında 7 numarada oturan. Şaziment yedi seneden beri beraber oturduğu kolönyaeı Yusuf isminde biri tarafından bıçakla müteaddit yerlerinden yaralanmıştır, Yaralı hastaneye kaldırılmış, carih yakalanmıştır.
Alacak yüzünden
Cibalide Küçük Mustaf apaşa mahallesinde oturan Ali Ozde-mlrle aynı semtte oturan Şem-seddln isminde iki arkadaş bir alacak meşelerinden dün gece kavga etmişler, Şemseddin Ali özdemlr’i muhtelif yerlerinden yaralamıştır. îşe el koyan zabıta, carihi yakalamış ve yaralıyı tedavi altına aldırmıştır.
sının Çunking'den aldığı bir Habere göre, Çla kuvvetleri Formose karşısında Çin sahilinde Fuçeu limanına girmişlerdir
Çin'in denirden İstilâm İçin Fuçeu’-nun eh«?uımlyetl çok büyüktür.
îngilizler de kuvvet yığmağa başladılar
LeopoldvfUe 14 (Radyo) — Reuter ajansının amiral Moutbatten umumî karargâhında bulunan özel muhabiri bildiriyor:
Japonya muharebesi İçin İngiltere kuvvet yığmağa başlamıştır. Blrç'flt harb gemileri daha şimdiden Atlan-tikten »asiliğe geçmiş bulunuyor.
İngiliz hava kuvvetlerine mensup birlikler de cepheye gelmektedir.
600 uçağın akını
Leopoldvllle 14 (Radyo» — Japon Haberler ajansının verdiği bir habere göre, uçak gemilerinden kalkan 800 Amerikı.ı bomba uçağı dünkü gün esnasında Klu Şlu adalarına akın etmişlerdir.
Tokyo radyosunun ilâve ettiğineLL. göre, Japon uçakları bir Amerika >Q filosuna akın etmişlerdir.
Japonya çabuk çökertilecek
Û_ Csl
O
Londra 14 (AA.) — Observer gazetesinin askerî muharriri yazıyor: C
Müttefikler hakkında hiç klmsa,O Birleşik Amerika ve İngilterenln top- (/) yekûn kuvvetleri tarafından yapıla-Js cak hücuma Japonyanın ne kadara* zaman mukavemet edebileceği hak- **' kında tahminlerde bulunmak İsteme- 0 inektedir. 0
Rusya, niyetleri hakkında ksnın^ hiçbir -şey izhar etmemektedir. Hadi-sel erin bugünkü görünüşüne göre, Ja-gÇ ponyayı hezimete uğratmak İçin Rus-yanın yardımı muhakkak surette lâ-"O zım değildir. Japonyanın hezimeti İsa, 0 şimdi tereddütsüz söylenebilir kİ, 1942 çg de tahmin edildiğinden daha çabukq vuku bulacaktır. 1—
■-------------------------- o
Vapurdan denize düştü
Bir akıl hastası şehrimize getirilirken denize düşerek boğuldu
Dün Hopa’dan limanı miza gelen Karadeniz vapurunda bir kaza olmuştur.
Trabzon'da dâvavekilllğl yapan Mehmet Bayraklın e§i Makbule B. y-rak. bir müddet evvel şehrimiz Bakırköy akıl hastanesinde tedavi gördükten sonra Trabzon'a dönmüş, fakat yeniden akıl hastalığı alâmetleri gösterdiğinden yine Bakırköy hastanesine getirilmek İstenmiştir. Kocası, karısı İle birlikte Trabzondan vapura binmiştir. Kadın bir aralık kocasından ayrılarak denize bakarken muvazenesini kaybederek düşmüştür.
Vapur derhal durdurulmuş ve kadın kurtarılmak İstenmiş İse de muvaf fak olunamamıştır. Makbulenln cece-dl vapura alınmış, vakadan Sarıyer sahil sıhhat memurluğu haberdar edilmiştir. Tahkika ta başlan «niştir.
Başbakanın geceki kabul resmi
Ankara 14 (Telefonla) — Avrupada harbin bitmesi doiayısi-le Bay ve Bayan Şükrü Saraçoğlu, Dışişleri Bakanlığı köşkünde bir kabul resmi yapacaklardır. Bu gece yapılacak olan bu kabul resminde Ankarada bulunan Müttefik büyük elçileri ve elçL likler erkânile bütün Bakarlar ve bir çok şahsiyetler hazır bulunacaklardır.
Maçı seyrederken duvardan düştü
Ortaköyde Yenimahallede oturan ve Istinye Dok fabrikasında çalışan 16 yaşında Mehmet De-rinsu İsminde bir genç, dün Şeref stadındaki maçı seyretmek üzere, stadın karşısındaki duvarın üzerine çıkmış, maçın heyecanlı bir safhasında, muvazene), sini kaybederek duvardan aşağı düşmüş, ağır surette yaralanmıştır, Yaralı çocuk, hastaneye kaldırılmıştır.
Sekteden Ölüm
Aksarayda Guraba Hüseyin ağa mahallesinde oturan Abduh lah Tzdağ isminde biri, vazifedaıf olduğu Aksaray tramvay deposu marangozhanesinde çalışmakta iken âni olarak düşmüş ve ölmüştür, Yapılan muayenesinde kallj sektesinden öldüğü tesbit edilerek gömülmesine izin verilmiştir,
— • Takvim —1
Cemazlyelcvvel 2 — Hızır 9 tmsafc Güneş öğle tkindi ak Yatsı! E. 1.22 0.26 4.52 8.48 12.00 1-501 V. 3.40 5.44 13.16 l?.0tt 20.19 22,08.1
AKŞAMDAN AKŞAMA
r
Şairlerimizin (pratiki idealleri
Posta kanunu
V
Tasan yakanda Millet Meclisine verilecek
p.
Beşiktaşlılar Fenerbahçeyi 4-3 yendiler. Oyan çok zevkli ve heyecanlı oldu
Galatasaray Beykosa 3 - 1 yendi

Meyhane dönüşü yaralama
Ttofiröe W 30t?tgBHtie fcy-P tsr-çnyı orurıg» Set lıETl tbc. SfELBteo g-F-R strljnf ll£a>HEEt rr Ta.'ü
fcizjâs İÜ Myi cüsî ra.Tka mej’hBz.o-11 ier erlertoe fSûsnerts to-pçs «znlt-ıter. Mahamt tciitE V₺sS*-7 ysnİB* 1 sı? ’’E tm btbİb fcer-ffi de yunitD-’ 33 »Bli RkMt iariaîiöt
>»■ 1T1İ
___
Toprak kanunu bugün Mecliste görüşülecek
I An Hra 34 — T-rçr«ıfc fcEzrnfE US-ns Eır-Lr J₺I> Mfehrinfr: burinfc. ı £*t>S*nS2& 51 gİCîrf LİSCHtaiİI ■
kzı T6
Vugûn yaps-

kahraj-
Kulüpler puan cetveli Ji C- E Ü i T, P. feaerbançır 33 Sala'îsBjar.-- r 38 BeŞMaf 13
>SEirsMir 14 ■JgaLk'JBTBT 14 S^fot i?
‘-•Enayin 34
EirEyiıta 34
fi
7
7
5 S l
2 45 M Si ’ 33 3® 31
2 35 T7 a
4 23 3 31
7 24 3i 34
" 33 24 31
3
4
4
3
2
3
2 î£ 24 S? 3
4 P 15 İP 15
ter-
rim
3 — Perii İM 2 —
3 — Feri: 24 L. 2 — İB-
î —
2 —
î —
î —
RADYO
SKKARA aftPTOSÜ:
Bnrrfaıdrb jc"çr₺n:

Batıl t o 4
AKŞAM
14 Mayıs 1945
Devlet Deniz Yollan ve Limanları İşletme j _________Umum Müdürlüğü ilânları |
15/5/945 — 21/5/945 (dahil) tarihleri zarfında aşağıda yazılı katlarımıza kalkacak vapurların isimlerde kalkış gün ve saatleri ve yanaşacakları Rıhtımlar
LGömlekiş'1'
BİRİNCİ SİNİP ÇÖMLEKÇİ M
■■Te); 20098 Sirkeci ■^■»
Tel; 20098 Sirkeci
KAncdeiifa buttı
Bartın battı
Mudanya battı
Bandırma hattı
— 8alı S.ı» de (TARI) v» Ouma 6.00 de (KARADENİZ). Oalata rıhtımından kalkar.
— Pazar 500 d» (KONYA). Sirkeci rıhtımından kalkar,
— Salı ve Pazar 9.00 da (SUS), Perşembe, Cuma ve Cumartesi B.öû da (MARAKAZ). Galata rıhtımından kalkar.
— Otuna* ve Pazartesi 8.15 do (SUS). Galata rıhtımından kalkar, çarşamba, Cumartesi ve Pazartesi 20.00 de (ÇANAKKALE). Tophane rıhtımından kalkar.
Sıkıntı ve asabi fenalık hislerine çarpıntıya karşı
KARDOL
damlası
Her Eczanede bulunur.
Türk P.muju KAYSERİ, MALATYA ve EREĞLİ MENSUCAT FABRİKALARINDA memleket İMİ/ae. için mâtnıil bîr hale konulmaktadır.
PAMUK denince akla evvelâ MENSUCAT gelmekle* beraber PAMUK yüksek evsaftı SELÜLOZ. LÂKE, EMAYE ve diğer boyaların imâlinde de kullanılır.
GLASSO BOYA FABRİKALARI
KarRblga hattı tmroz battı Ayvalık battı İzmir hattı
— Perşembe vo Pazartesi 10.00 da (SAADET). Tophane rıhtımından kalkar.
— Curan. 20.00 de (SEYYAR), Tophane rıhtımından kalkar.
— Çarşamba 17.00 de (ANTALYA), Pazartesi 17.00 de (BURSA). Sirkeci rıhtımından kalkar.
— Perşembe 11.00 de (KADEŞ), Pazar 11 .00 de (İZMİR). Galata rıhtımından kalkar.
TELEFONLAR:
Deniz Hat! an İşletmesi Müdürlüğü: (44678) Santraldan (81) İstanbul Başacentdiğ): 42362 ( 6351)

1 __Beşiktaş iskelesi onanını kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu onarım İşinin keşif tutarı 22442 lira 60 kuruştur.
3 — Geçle! güvenme 1683 Ura 22 kuruştur.
4 — Ekslltmaye esas olan kâğıtlar İnşaat şubesinde görülebilir.
5 — Eksiltme 22 mayıs 1945 salı günü saat 10 da idarc merkezi karşısındaki binada bulunan alım satım komslyonu tarafından yapılacaktır.
8 — İsteklilerin eksiltme şartnamesinin 4 üncü maddesinde yazılı belgeleri eksiltme gününden ara verme günleri dışında en az yedi gün önce 50 kuruşluk pul ve bir fotoğraf İle birlikte İdareye bir dilekçe İle baş vurarak vermeleri. Ve alacakları ehliyet vesikasının teklif kâğıtlarına eklemeleri lâzımdır.
7 — Tekllr mektuplarını muhtevi kapalı zarflar eksiltme günü saat İS e kadar alım satım komisyonu reisliğine makbuz karşılığında teslim edilmelidir.
8 — İdare ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (5770)
Satılık bağ ve bahçeli köşk
Erenköyünde Ömer ptışa sokağında 30 numaralı yedi buçuk dönüm erazl dahilinde ayrıca bağı yetişmiş çam muhtelif cins yemiş ağaçları pervaneli ve tu-lumbalı müteaddit kuyu İki büyük havuzlu geniş müştemilâtı ile İçi dışı boyalı güzel bir köşk Kadıköy birinci sulh mahkemesince Izalel şuyıt suretlle 24/5/945 perşembe günü saat 10 da n 12 ye kadar açık arttırma ile satılacaktır. Muhammen kıymeti 57000 liradır. Daha fazla tafsilât almak İsteyenlerin mahkemesindeki dosyasına müracaat et-melerl İlân olunur,
Bilhassa otomobil boyalarının İmâli için mühim miktarda PAMUK Icullanmaktadıri Boyanın istenilen renk ve evsafta olması bir takım fevkalâde teknik ameliyeler neticesinde kabil olmaktadır.
ingilterenîn en________________
boy.l.r GLASSO FABRİKALARI
mühim Otomobil Fabrikalarının kullandıkları NİTROSELÜLOZ VO LÂKE tarafından imal edilmektedir.
Aoentııı :
ŞARK TİCARET KOLLEKTİF ŞU.
Namık Amaç ve Ortaklan
Merkez Han No. 12, 13,
G a 1 a ta / 1 o t* u b ul
SELÜLOZ SENTETİK, EMAYE »e LÂKE boyalar itnallndo tnütchasaıı GLASSO PAİNT PRODUCTS LTD. Perlvalo, Granford; Mdlu.
En gian 4

İstanbul C. Savcılığından:
Cinsi Miktarı Fİ. Muhammen B. Muvakkat Te. Eksiltme Gün Sa.
Lira Kr. Lira Kr.
Tur yağı 750 K. 350 2625 00 198 88 25/5'945 14
Pirine 1000 K. 140 1400
Yeşil mercimek 1000 K, 76 750
2150 00 161 35 25/5/945 15

îstnbul cevtt ve tevkif evinde mevcut yoksul hükümlü ve titakların la-
Göz Mütehassısı
Doktor Cemil Görür
Hastalarını pazardan başka her gün saat 15 ten 18 e kadar kabul eder.
Salı günleri fıkaraya mecca-nen bakılır,
Cağaloğlu Nuruosmanlye caddesi Osman Şîrafeddln Aprt. No. 5 .
iş bulmak için
şesl İçin muktezl yukarıda cinsleri mİ darları, muhammen bedel ve teminatları yazılı erzakın hizalarında gösterilen gün ve saatlerde açıt eksiltmesi yapılacaktır. İsteklilerin bunlara alt şartnameyi her gün mesai saati dahilinde İstanbul ceza ve tevkif evinde görebilirler. -
İstekliler Ticaret odası vesikası, unvan tezkeresi, teminat makbuzlari-le birlikte yukarıda gösterilen gün vesaatlerde C. savcılığında ll&mat şefliğindeki komisyona müracaatları. (6113)
D>>:ıı>ııııııııııtııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııınıuıııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııtıııııııııııılııııliııııııılltllıllıtlıının
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Umum idaresi İlânları
tniinııııııitıııııııııııııınıııııııııııııuııııııııııııııiKinıtıııuıııınınııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııtıııııııı Eksiltmeye konan Derince Tahmil ve Tahliye işleri H, Paşa birinci İşletme Komisyonundan
1 — Şartnamesine bağlı cetvelde gösterilen ve 8 amellyeden mürekkep olan tahminen 343635 manlpülâsyon tonajlı Derince limanı tahmil ve tahliye işi bir sene müddetle ve kapalı zarf usullyle eksiltmeye konmuştur.
2 — Muhammen bedel 88376 lira 44 kuruştur, Muvakkat teminat 5668 lira 77 kuruştur.
3 — Eksiltme 16/5/945 tarihine raslıyan çarşamba günü saat 15 te H. Paşa gar binası dahilinde Birinci İşletme komisyonu tarafından yapılacaktır. isteklilerin aynı tarihte saat 14 e kadar kanuni vc3İkalarlle birlikte teklif mektuplarını komisyon kalemine İmza karşılığı vermeleri lâzımdır.
4 — Bu işe ait şartname Ue mukavele projesi H. Paşa Liman başmüfettişliğinden ve Ankarada 2 nel İşletme müdürlüğünden 4 lira 42 kuruş mukabilinde alınır.
5 — Fazla İzahat almak istlyenler Haydarpaşa Liman başmüfettişliğine müracaat edebilirler (5459)
■ Dr. A. Asım Onur ■
Ortaköy Şifa Yurdu Şehir gürültüsünden uzak bîı yerde büyük bir parkın içinde ve çamların ortasında fevkalâde güzel manzaralı, çok temiz - c iyi bakımlı, kadın, erkek her türlü hastalara açık hususî hastane. Sinirlerini ve yorgunluğunu dinlendirmek ve neka-hat devrini geçirmek istiyeru leTe mahsus yegâne müessese.
Telefon: 84421
Uzun, uzun düşünmeğe lüzum yok!
(AK$AM> a bu KÜÇÜK II Ân vermek kâfidir.
Dr. NEVZAT YEGİNSÜ
Birinci sınıf dahiliye mütehassısı (Amerikan hastanesi) Şişli Tokaloğlu sokak No. 34/2 (Şişil Şifa Yurdu karşısı) Saat 5-7 arasında. Telefon 84517
Çocuk hekimi doktor
Ahmed Akkoyunlu
Taksim - Talimhane palas. Telefon: 82627
Otomatik soğuk hava
Bnz dolaplarımız geldi
Siparişlerinizi bir an evvel kaydettiriniz.
SAHİBİNİN SESİ
İstanbul Nafıa Müdürlüğünden:
1 — Ortaköy Yüksek Deniz ticaret okulu dershanesinin 2 inci kısım inşaatı kapalı zarf usullyle eksiltmeye çıkarılmıştır. Keşif bedeli (32725* Ura (91) kuruştur. Eksiltme 22. 5. 945 tarihinde salı günü saat 15 te İstanbul Nafla müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe ait evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme. Bayındırlık işleri genel, hususi ve fenni şartnameleri, proje keşif hulâsaslle buna müteferrl diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştirak etmek için taliplerin (2545) Ura (44) kuruşluk
muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve (945) yılında Ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden, tatil günleri hariç, (3) gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 nel maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair İmzalanması ve buna alt 2490 saydı kanun mucibince hazırlıyacağı teklif zarflarını 22. 5. 945 salı günü saat 14 e kadar İstanbul Nafla müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (5695)

ARMATÖR ve DENİZCİLERE
Kızaklar beton ızgaralar uzerIZAKLARJ» açılmıştır.
İBiiyükderede «ARMA DENİZ Kinde deniz ve karada ayni meyil ile çalışır. Depolarımızda her türlü malzeme bulunur, Ve piyasa fiatından sarfedillr. Tekne ve maktnalar garantili tamir edilir. Spor tekneleri balıkçı ve nakliye gemileri inşa edilir. Telefon: 44017,

Beyoğlu, İstiklâl caddesi 302 Tel: 44934
(KAPISI YAN SOKAKTADIR)™
TRAKTÖR SATILACAK
Yeşilköy Tohum üretme çiftliğinden
Biri İşler, diğeri tamire muhtaç, tank sistemi İki adet Famo Rubezhal traktörünün açık arttırma 11e satışı 15 mayış 945 sah günü saat 11 e kadar uzatılmıştır,
İsteklilerin belli gün ve saatte «525b lira muvakkat teminatları He Ye-şllköyde Tohum ıslah İstasyonu binasındaki komisyona müracaatları. (6011)
Nafıa Bakanlığından:
Ereğli Umanı inşaatı kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 21/5/Ö45 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat on altıda Bakanlığımız Demlryollar ve Limanlar İnşaat Dairesindeki Eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
2 — Bu inşaatın tahmin edilen bedeli sekiz milyon lira ve geçici teminatı 253.750 Uradır.
3 — Sözleşme projesi, eksiltme, bayındırlık, fenni ve özel şartlaşmalar, rayiç, rasat, tahlil ve Hat cetvelleri, alât, edevat ve makine listeleri, plânlar, projeler ve daha başka evraktan mürekkep bir takım eksiltme evrakı elli lira karşılığında Demlryollar İnşaat Dairesinden alınabilir.
4 — Bu eksiltmeye girmek lstlyenlerln bu İşin benzeri değerde veya teknik bakımdan eşit önemde ve 941 yılı ekim ayından önceki Hatlarla bir kalemde en az beş yüz bin liralık sınai imalât ve bu tarihten sonra yine bir kalemde en az İki milyon liralık iş yapmış olmaları şarttır.
5 — Eksiltmeye girmek İstlyenler eksiltmenin yapılacağı tarihten en az üç gün evvel bir dilekçe Ue Bakanlığımıza baş vuracaklar ve dördüncü maddede yazılı vasıflar gösterir vesikalarla akçalı, teknik ve sair vasıflarını belirten vesikalarını da dilekçelerine bağlıyarak bu eksiltmeye girebilmek İçin ehliyet vesikası İsteyeceklerdir. Eksiltme gününden üç gün evvel Bakanlığımıza verilmemiş olan dilekçelerdeki istekler hakkında bir İşlem yapılmayacaktır.
8 — İstekliler, teklif zarflarını 2490 sayılı kanunun ve eksiltme şartlaşmasını tarif ettiği biçimde hazırlıyarak ve ehliyet veslkalarlyle sözü geçen kanun ve şartlaşmamı belirttiği vesikaları da içine koyarak eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat öncesine kadar makbuz karşılığında eksiltme komisyonu başkanlığına vermiş olacaklardr. (9622)
z1
■ 11
Türkiye iş Bankası
IKi ARKADAŞ ARASIDA BİR MUHAVERE
— Bir bira almak için beni Bomontl bahçesine gitmemi tavsiye ettiğin İçin çok teşekkür ederim azizlin İtiraf etmeli kİ bira gayet nefis ve taze olmakla beraber duble kadehi yalnız 24 kuruştur.
— Öyle dostum, yalnız Bomontl bahçesinde duble bira kadehini 24 kuruşa İçebilirsiniz. Aynı zamanda aileler İçin hiç bir yerde bulamiyaca-ğımz küçük bira varilleri de vardır.
— O halde, ailece hoş bir İki saat geçirmek ve küçük varil birasını İçmek İçin İstanbul bira fabrikası (Eski Bomontl» bahçesini tercih etmekte haklan vardır.
Türkiye Kömür
Satış ve Tevzi Müessesesi
İstanbul Şubesindenı
LİNYİT KÖMÜRÜ SATIŞI:
Garp Linyitleri İşletmesi Müesseseglnln Linyitleri satışa jıkanlmıştır
a) ~
b)
o)
d)
Soma / Değirmisaz / Tavşanlı İşletmelerinin PARÇA Linyit kömürü;
Kuruçeşme depomuzda, müşterinin vasıtasına yüklenmiş olarak, teslim;
Tonu 30 Lira
Bütün ihtiyaç sahiplerine, fabrikalara ve kömürcülere motörle veya depoda tamamen serbes olarak verilir. Satış yeri:
Yeni Yolcu Salonu 3. cii kat 1 No. lı oda
(5029) GALATA
Küçük cari hesaplar
1945 ikramiye plânı
ÇEKİLİŞLER: 29 ocak, 2 Mayıs, 24 ağustos, 1 kasım tarihlerinde yapılır.
1945 İKRAMİYELERİ ——— 1 adet ARSA (İstanbul'da Büyük l’alı'da Ada: 164, parsel No. 4, 923 M2.)
1 Adet 2000 Liralık -3 2000.— Lira
3 a 1000 a — 3000.— a
4 a 500 ■ — 2000.— a
10 a 200 B — 2000.— a
25 a 100 D — 2500.— a
100 a 40 D — 4000.— »
150 a 20 » 3000.— »
300 0 10 » - 3000.— »
Türkiye İş Bankasına para yatırmakla yalnız para biriktirmiş ve faiz almış olmaz, aynı zamanda talilnizi de denemiş olursunuz.

Kavak tomruğu kesim, taşınma ve istif işi
Devlet Orman İşletmesi Geyve Revir Amirliğinden:
1 — Revirimizin Katırözü bölgesinin Müflisdere ormanında mevcut damgalı 800 adede denk 1000 metreküp kavak tomruğu açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 18. 5. 945 cuma günü saat 15 de revir binasında yapıla-' çaktır.
3 — Metreküpünün muhammen bedeli 31 Uradır.
4 — Muvakkat teminatı % 7,5 dan (2325» liradır.
5 — Şartname Ankarada orman umum müdürlüğünde, İstanbul, İzmit, Adapazarı, Bilecik revir ânılrllklerlle Katırözü bölge şefliğinde ve revirimizde görülebilir.
6 — İsteklilerin belirli gün ve saatte komisyona müracaatları. (6150)

Comments (0)