Haziran iptidasında halka zeytin tanesi dağıtılmasına başlanacak
AKŞAM
ALBAYRAK
PİRİNÇ ve HUB'JBÂı
UNLARI
Dopoıtu: Tahmis sokak No. M Telefon -Telgraf: Albayrak - İstanbul
Sene 27 — No. 9545 — Fiatl her yerde 10 kuruştur.
SALI 15 Mayıs 1945
Sahibi: Necmeddin Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
M. Churchillin Avrupada hürriyet ve demokrasi hakkındaki sözleri
Yalnız İngiliz milleti karşısınca değil, bütün bugünkü dünya ve yarınki tarih karşısında göğsünü gere gere konuşacak bir devlet adamı varsa hiç şüphesiz M. ChurchUl’dir.
Hiç bir millet, harbin son beş yılını İngiliz milleti kadar tehlike ve fedakârlık, azim ve cesaret İçinde geçirmedi.
Kendisi hiç bir taarruza uğramadığı halde, Almanyanın tecavüz ve istilâ emellerine sed çekmek için harbe atılan İngiliz milleti, çok geçmeden en korkulu bir macera karşısında tek başına kalmıştı. Sonu belirsiz bu kara günlerde, çok kuvvetli düşmanın turlıi uyuşma tekliflerini reddederek milletlerin hürriyeti, istik-İnil adına harbe devamı göze a-I n. her doğruyu, acı da olsa, sövkrnekt n çekinmiyerek zafere Inarını Ingiliz milletine aşıUyan ve nihayet bugünkü neticenin başlıca yapıcısı olan M. Chur-ch ll’fn beş yıllık idaresi insanlık ve medeniyet Ölçüsünde şerefle dolmuştur.
Bugün bile, uzun harbin çeşitli ve değişik safhalarını onun ağandan yeniden dinlemek en de-ı n heyecanlar uyandırıyor. M. Churchlll bu çetin harbin güdüm ve yürütümünde, her alanda vnlnız f’kri bir deha değil. tn-g Hz milletinin ve dünyanın talibi eseri olarak seyrek yaslanan bir beden dayanıklısı göstermiştir. Onun beş yıldır yüklendiği ve insan kabiliyetini aşan dimağ çalışmaları kadar, zaman za-n an katlanmak zorunda kaldığı yolculuk yorgunluklarının tutarı da şaşırtıcıdır. Hükümet Başkanlığını dünya tarihinin en çetin savaşı içinde geçiren bu yetmiş bir yaşındaki devlet adamının. Zafere raslıyan beşine) iş yıl dönümünde, canlılık ve neşe dolu sesini radyoda işitenler bir kat Baha haz duymuşlardır,
M. Churchillin demecinde, anlattığı harb safhaları kadar heyecan uyandıran sözler de yarın İçin verdiği güzel ümitlerdir.
Biten harb, arkada korkulu bir rüya gibi kaldı, fakat bu eşsiz kargaşalığın yarattığı kaygılar milletin yüreğinde' tam bir hu-«urun yer etmesine engel oldu. Bunca fedakârlıkların boşa gitmemesi, milletlerin hürriyete kavuşması, kimsenin kimseye tecavüz etmemesi, nihayet insanlığın bir daha böyle bir maceraya atılmaması kurtulan, kurtarılan milletlerin tek emelidir.
Dünyanın başına bu belâyı getiren ve Avrupayı yangın yerine çeviren âmillerin başında, hürriyetlere düşman totaliter ve müstebit rejimler geldiği için harbi kazanan Büyük Demokrasiler. milletlerin serbesçe seçe-ct -r: demokrat idareler altm-ıla hürriyet ve emniyet içinde yalamalarını hedef bilmişler ve hrrbe bu uğurda atılmışlardır.
Bu prensipler yavaş yavaş unu-tıı’jcak, milletlerin hürriyet ve İst tlâli türlü bahanelere feda mı ed ‘pcek? Milletlerin hürriyet ve istiklâli gibi, demokrasi mefhumu da çeşitli garabetlerin kurbanı olabilip mİ? Milyonlarca inşa-n:n ölümü, bir kıtanın yanıp yıkılması pahasına ortadan kaldı-rı’an Hitler ve rejimi yerine, buna benzer başka kuvvet ve istibdat rejimine bundan sonra yer verilir mi?
M, Churchlll «Hayır» cevabını veriyor ve bunu kuvvetle, cesaretle söylüyor:
Avrupa kıtasında, uğruna harbe girdiğimiz ana prensipleri unutmadık ve unutmayacağız diyor. Demokrasi, hürriyet, kurtuluş kelimeleri, bizim bu kelimelere verdiğimiz mânadan başka türlü anlaşılmamalıdır diyor. Eğer kanun ve adalet hâkim olmaz, eğer totaliterlik veya polisçi İdareler Alman mütecavizlerin yerini tutacak olursa Hltlercileri cezalandırmak mânâsız olur diyor.
Ahnanyadan ve Kitle iden eser kalmadığına göre M. Churchillin ağzında, bu parlak zaferden sonra, bu korkular ve kaygılar, bu açık ve sert sözler nlçlndir, bilmiyoruz, Büyük Müttefikler arasında tam anlaşma ve iş birliğinin. haıbde olduğu gibi, sulhta da barışı ve başarıyı temin edeceğini — her zamanki gibi — söylemesi yeterdi, çünkü ona herkes gene İnanırdı, çünkü Ingiliz Başbakanı her zaman doğruyu söylemiştir. Bugün de doğruyu, gördüğü ve düşündüğü gibi, söylemekten çekinmiyor
Bütün dünyanın beklediği, zaferdi. M, Churchlll bunu dünyaya verenlerin başında geliyor, çünkü buna İnanmıştı. Şimdi bütün Avrupa milletlerinin beklediği, uğruna kan dökülen prensiplerin: Kurtuluşun, demokrasinin, hürriyetin, kanun ve adaletin — Büyük Demokrasilerin anladığı mânada — gerçekleşmesi, bunca fedakârlıkla yıkılan Hit-lerin yerine başka totaliter İdarelerin tahakkümü geçmemeğidir.
Eğer M. Churchlll İnanıyorsa, Avrupada askeri zaferden sonra hürriyet ve emniyetin zaferi de tam olacaktır.
Necmeddln Sadak
Sovyet elçiliğinde
Zafer münasebetile bu akşam bir ziyafet verilecek
Ankara 15 (Telefonla) Sovyet Rusya büyük elçislle refikası, zafer münasebetile Sovyet büyük elçiliğinde bu akşam bir ziyafet vereceklerdir.
Fransada seçin^
Kudüs İS (Radyo) — Fransadft İkinci defa rey toplanmasında «ol zaferini sağlamıştır. Sağcılar 80 komünden yalnız üçünde üstünlük elde edebilmişlerdir.
Ingiltereden 400 bin metre elbiselik kumaş geliyor
Ankara 15 (Telefonla) — Memleketimize, Ticaret Bakanlığı emrine Ingiltereden dört yüz bin metre elbiselik kumaş gelmektedir. öğrencilinize göre kumaşlardan yüz bin metresi tstanbula gelmiştir. Kumaşların dağıtımı hakkında iki görüş vardır.
Tüccar kumaşların kendilerine verilmesini istemektedir. Ticaret Bakanlığı ise sabit ve dar gelirlilere dağıtılmasını düşünmektedir. Bu hususta yakında bir karar verilecektir.
7 aylık bütçe Meclise verildi
Bütçe komisyonu “hayat pahalılığı ve fiat meseleleri çözülmüş olmaktan çok uzaktır,, diyor
Komisyon kazanç, muamele ve istihlâk vergilerile tekel maddelerine yapılan zamların hafifletilmesini istiyor
Ankara 14 — 7 aylık bütçe kanun tasarısı Millet Vekillerine dağıtılmıştır. Meclis pazartesi «ününden İtibaren her gîin toplanarak tasarıyı müzakere edecektir. Bütçe komisyonu raporunda deniliyor kİ: «Memleketimizde hayat pahalılığı ve tlat msw-lelerl çözülmekten çok uzaktır.»
Bütçe tasarısında bundan sonra deniliyor ki:
»Harbin yarattığı anormal ve
geçici âmiller bir müddet sonra, ortadan kalkınca flatlerln biraz gerilemesi mümkün olsa dahi endüstri ve tarım alanlarında tatbik edilmekte olan himaya politikası ve para miktarının artması İla ilgili Amiller devam edip gittikçe genel Hat seviyesinde önemli bir düşüklük bekleme-: mek gerektir. Fiat memelerinin de
(Arkası sahile 2; sütun 6 da)
Toprak kanunu
Meclis dün tasarıyı görüşmeğe başladı
[Yazısı 3 üncü sahifemlzde]
Yumurta büyüklüğünde elmas!
Londra 15 (R) — Afrlkanın batısında Sierra Leone‘de yeril bir İşçi tavuk yumurtaaı büyüklüğünde bir elmas bulunmuştur. Bu, renk ve kalite itibarlle çok mükemmeldir ve dünyanın en büyük elmasıdır. Elmas Londra'ya getirilmiştir.
DİKKATLERİ
Can kurtaran simidi
Taşkasaptaki konak
İçinde yüz kişi yaşıyan, başlı başına bir ilim akademisi ve fikir, edebiyat tarihimizde mühim bir dekor olan bu ver hakkında, «Sami paşa zade Sezai» ye dair hazırladığımız yazıda uzun uzun malûmat verilmektedir.
Yarın başlıyoruz
J
Yağın bu pahalılığında beş ku-raşitik susamlı simit, alelftde bir meta değil, tam mânasUe can kurtaran simididir. Günün muhtelif saatlerinde, fakir ve orta halli vatandaşlar yol üstünde iş başında bunlardan birer İkişer yiyerek açlığı gideriyor. Unlu maddelerin, bu arada da simidin serbes bırakılması son senenin en biiyiik nimeti olmuştur.
Fakat ihtikârın şaha kalktığı piyasa yerlerinde zavallı simitçi çocukların serbes serbes. rahat rahat satış ynpmalarına müsaade edilmiyor. Bunlar âdeta av kovaianırcasına kovalanıyorlar. Sebebi de «yollan tıkamak!»
Simidin satılmasını güçleştirmemen, kolaylaştırmalı.
Amerika’da 3 üncü dünya harbinden bahsediliyor
Londra “Milletler arası hava soğumaktadır,, diyor
Başlıca iki endişe: Rusya hakkındaki müphemiyet ve işsizlik tehlikesi
Bir Ingiliz gazetesi) “Gözümüzün önündeki Avrupa, hiç de görmek istediğimiz Avrupa değildir,, diyor
Paris 16 (AA.) — Afi aj anamın 3an Francisco muhabiri bildiriyor: iki endişe, Avrupa zaferinin parlaklığını AmerikaİLİar nazarında solduruyor. Rusya hakkındaki müphemiyet ve işsizlik tehlikesi. Barışın harbden ziyade tuzaklarla dolu olması, teessüfe şayan fakat kaydedilmesi gereken bir olaydır. Bununla beraber bu memleket halk oyu müşterek bir güvenlik tesisi zaruretini İyice kavramıştır.
Hiç bir yerde bu kadar endişe görülmemektedir. Yine hiç şüpbe yok kİ üçüncü dünya harbinden. Amerika'da olduğu kadar hiç bir memlekette bahsedilmemektedlr. Burada, üçüncü dünya harbine telmih etmlyen bir gazete bulup okumak mümkün değildir. Bu ne demektir? San Francisco konferansı bu hususta bizi tenvir edebilir. Filhakika konferans. Polonya ihtilâfı arkasında Sovyet politika-sına karşı son zamanlarda şiddetlenen bir İtimatsızlık bulunduğunu göstermiştir. Bu teskin edilmesi gereken bir itimatsızlıktır. Sağdan, soldan bu mütalâanın yüzlerce defa tekrar edildiği İşitilmektedir. Buna sebep sadece, Polonya değildir. Mesele. Moskova'nın teahhütlerlne riayet edip etmemesidir
Bu kararsızı n( yüzünün yeniden uyanan İnfiratçılık hevesini işsizlik korkusu tâdil etmektedir. Amerikan mamulatına tamamlle açık bir dünya da bugünkü uçak İmalâtı fazla gelecektir. Diğer eşya için vaziyet aynıdır. Bu kaygı, daha ziyade. Amerika'nın batı kıyısında San Frandsco'da hissedilmektedir. Filhakika bu bölgede sayısız harb fabrikaları türemiş ve nüfus yüzde 20 nispetinde artmıştır. Mamafih bu kaygı Nevyork'ta da vardır.
Dört büyükler toplantısı olmıyacak mı?
Londra 15 (A.A.) — Üç bl'
yüklerin, daha doğrusu dört bi yüklerin — zira Fraı şanın işti 1 rakl de muhtemel görülmektedir — yakında toplanacakları çık-hakkmda beslenen ümitler gece e de-haftaya nazaran çok zayıflamış Köy-tır. Milletler arası hava soğu’ rlf‘ makta ve daha son zamanlar/’0’' ’ kadar halli kolay zannedilen selelerin çetin meseleler nld'_ tEllnl. meydana çıkmaktadır. j demiş-
Bir İngiliz gazetesi
i- o ıun bazı ne diyor? ,n
Londra 15 IR.I — Başbnk» mdığım. bazı ku bu sabahki İngiliz r.fe wrî olduğunu hakiki bir taarruza seb
tir. Sulh taarruzu. Gr.-^amba günü devanı larini harb sonu m' etmişlerdir. Şunlar ■
bir taarruz zihniye ceVerken ler. Verdikleri hük 8 Ç,.. „
yolu aramamaktadı ya düştü
Newa Ohronlcle t Burak reis sokağında demektedir: «Oöriklracı olarak oturan Avrupa hiç de göı mlnde bir kir. bahçe-Avrupa değil. Belçika çekmekte İken, ke-alyet, Fransnnın harh'clann fini olarak ya meseleleri, Trtesta ı-ı içinde yuvarlan-!
News Chronlcle yu sı - uğradığını şaşır- ■ sona erdirmektedir: «Oyunun dibini bu-1 devletlerin ittifakları r suya gömülü birj [ Igtlnadedficekî». rodada koyulmuş. ,
Hollanda’da aç”1 duyurabilmiş-ölenler zabıtayı maiû-|
Nevyork 15 (R.) — Amsuta da İtfaiye gelen haberlere göre, niş. nihayet ue-20.000 kişi açlıktan ölmüş Elmnş Elgönölli hırda ölüm nispeti norma ırmııtır. Elmas den yüzde altmış yuknnsin'ır. nfeoet İhtiyarlarda yüzde otrwren başliya-1 ■1 ı ı eleme lıntl-
Zuzderzee Mrfez'nA"X S” ı . ı . a seçecekleri
kurutulması işlen başınmışım 1 _______ r tarafından
çitim müdilr -Yazan: A. Macit Adaktır. Mmi Yarınki AKŞAM' hn-vs-ı bütün tamim elinl^lr.
t
Triesteiçin bir hal
çaresi aranıyor
İngiltere ve Amerika’nın Mareşal litoya nota verdikleri doğru değil
Londra 15 (R.) — İngiltere ve Amerikanın mareşal Tlto'ya bir nota vererek Tricstedekl askerlerini geri çek meşini istedikleri hakkındaki haber resmi makamlar tarafından doğrulanmamıştır. Mamafih şimal ve Doğu İtalya'da İşgal edilen yerlerde bir birlik İdaresi kurulması arzuya şayan olduğu Belgrad’daki elçiler vasıtaslle bildirilmiştir. Memnuniyet verici bir" hal sekil bulunacağı umuluyor.
Alman işgali esnasında gizli surette çalışan Trlcste’dekl İtalyan Kurtuluş komitesi üyeleri dün. İtalyan Başbakanı M. Bonoml tarafından kabul edilmiştir. Bunlar Yugoslavlarla şehirde binden fazla îtalyanı tevkif ettiklerini söylemişlerdir. Tevkif edilenlerin arasında AJmanlara karşı savaşmış birçok partizanlar da vardır. İtalyan kabinesi bu sabah toplanarak durumu tetkik edecektir.
Belgrad’dan bildirildiğine göre, şehrin Tlto kuvvetleri, Umanın İngl-llzler tarafından İşgali suretile bir anlaşma olması muhtemeldir. Dün Belgrad radyosu Yugoslavyanm Trl-este’yl zorla ve kuvvetle eld£ tutmak niyetinde olmadığını, burasının mukadderatını banş konferansına bırakmağa hazır olduğunu bildirmiştir. a>_
İtalyan Dış îşlerl Bakanı, TrlefltjUlan meselesinde Amerikanın ha-încılm, şedden memnuniyet göstermiştj-ftgonlann al-kur-

Belgrad’daki görüşme netice vermemiş
Londra 15 (AA. i — Belgrada gitmiş olan mareşal Alexander‘in kurmay başkanı general Morgan mareşal Tl-to İle görüşmüştür. Trleste hakkmda-kl görüşmelerde hiçbir netice elde edilmediği sanılıyor. New8 Chronlcle diyor kİ: «Mareşal Tlto’nun bu bölgeyi muhafaza etmek hususundaki tehdidi neticesi vahim bir durum bas gösterebilir. Trleste meselesi bir imtihan sayılmaktadır. Zira tek taraflı toprak tâvt: rine müsaade edilecek olursa zulüm ve tazyika karşı Müttefikler tarafından girişilmiş olan mücadelenin bütün gayesi suya düşer.» Bir kaç ay evvelki anlaşma
Londra 15 (A.A.l — Birkaç ay evvel mareşal Tlto’nun da kabul e t lifti bir anlaşma gereğince, bütün İtalyan toprakları mareşal Alexan derin kumandası altında Akdeniz ordulafı tarafından işgal er” ve Baharat O zamandanberl askerj^u, elove oll. dile gelişmiş ve monist. Dördüncü Vakıf hemen hemen^as T. Bins'e fenelfatelln birlikte Tr^nezi oksid. İst. Zafer Çikolata kuv^abrikasına tane kakao. Marpucçular ' Konya Handa Yemen Umum Ticarete suni İpek İpliği, İst, Maksudlye Han'da Mlhael Benyamln oğluna, yıkanmış yün. O al. Tünel Cad. 52 de Vahan Brırdlzbana zımpara bezi. Yedl-kule Kazlıçeşnıede S. J. SotlryadlSfl
Ti-
, . -üşüşüyorlardı. Yolun bl- . .
rai ucrlslnde de şimendifer kumpan- kuru sığır derisi.
f'
s
Runiin $ARK Si"emasında
DUlJUII mevsimin muvaffakiyetli ve buyiik filmi
birden
1-ÇÖL BAKİRESİ!
PAUL JAVOR - CLARt TOLNAY - ERSESİ SÎMOR
2-AŞK ve MACERA (Fransızca)
ı«
EDWİGE FEUİLLERE VC JEAN MURAT |
Z'

I

Amerikan filim sanayiinin tn büyük işeri, R
Amerikanın en kudretli sanatkârlarmın zaferi
TÜRKÇE
69 UNCU ALAY
JAMES CAGNEY — GEORGE BRENT — PAT O’BRİEN Kahramanlık tarihinde altın harflerle yazılı bir şeref destanıdır.
Bu Perşembe akşamı L AL E’ de

Bugün Matinelerden itibaren
SÜMER Sinemasında
Jüponlara karşı PEARL HARBOUR baskınının intikamını alan kahramanların zaferine alt en hakiki ve en müthiş filim.
KANLI BASKIN
(GUNG HO)
. RANDOPH CSOTT VE NOAH BERfiY
tarafından yaratılan emsalsiz harp ve kalıranumlık filmi başlıyor. Bu filme Amerikanın butun deniz ve hava birlikleri İştirak etmiştir.
kl
İstanbul Valiliğinden:
16 Mayıs 1045 çarşauıL'a günü saat 22.30 da Dolmabahçe sarayında verilecek suvareye îslanbul’da bulunan Sayın Millet VeklUcrl ve Eşleri davetlidirler. Davetiyelerini protokol şefliğinden aldırmaları rica Olunur.
Frak ve hamilleri İçin Isüklul madalyesl.

Sahile 3
AKŞAM
15 Mayıs 5 945
7 aylık bütçe
SÖZİİN GELİŞİ
Yeni bir terbiye
Bu harb dünyanın gimdiye kadar gördüğü harblerin en korkuncu oldu Cephelerdeki çarpışmaların dehşeti fennin eseri ise cephe gerilerinde Nazilerin esirlere, kendi inançlarını kabul etmiyen halk kitlelerine yaptıkları İnsanlık dışı türlü zulümler çığruıdan çıkmış bir vahşî ruhun eseridir. Her şeyden «wel bıı ruhu yatıştırmak lâzımdır. Netekim müttefikler İşgal altına aldıkları Afmanyada müttefiklerden kurulma heyetler yeııi mektep kitaplarını hazırlayıncaya kadar mekteplerin kapalı kalmasına karar vermişlerdir. Yani müttefikler mektebe yeni başlıyan Alman çocuğunu ele alarak onun ruhundaki bütün kan dökme, fenalık etme, kırıp dökme, yakıp yıkma heveslerini törpüleyerek medeni dünyaya yakışan bir insan gibi yetişmesini temin edecekler,
Çiinkii insan vahşi ve zalim doğar. Onu eli üleş tiren, zulümden elini yavaş yavaş ayıran terbiyedir. Küçük çocukların ne kadar zalim hir ruh taşıdıklarını sineklerin kanadlarını yolarken, karıncaların topunu birden ezerken, kedinin kuyruğuna teneke, bağlarken, attığı bir taşla köpeği oiyak ciyak bağırtırken seyretmek kabildir. Merhamet ancak iyi bir terbiyeden sonra insan ruhuna yerleşir. En büyük insan da onun İçin en merhametli İnsan, dır.
Naz iler Alman çocuğundaki zalim ruhu öldürüp yerine merhameti yerleştireceklerine ziilmü körüklemek için mektepler açtılar. Himmler ekolii bu zalim ruhu arşa kadar yükseltmiştir. Şimdi Almanyada da en şanlı dersi Merhamet olan demokrasi mektepleri açılacaktır.
Fakat bu, bütün dünya çocuklarını yetiştiren terbiye şiste-rainin tam olup olmadığını düşündürüyor Dünyanın her tarafında muayyen bir terbiye sisteminden geçmiş insanların ruhunda da zulmün kökünden silinmediği muhakkaktır. Hattâ ilk mekteplerde birer terbiye vasıtası olarak kabul edilip belletilen İbretli hikâyelerin bile çocuktaki zuifim ruhunu »ön d üremediği, La-fontaine’in Kurt ve kuzu hikâyesini okuyan çocuğun kurda hak verdiği, hayvanlan parça parça eden aslanın çocuğa pek haşmetli göründüğü ve ona özendiği iddia edilmiştir.
tasandaki zulüm ve haksızlık etme hevesleri kökünden silinmedikçe iyi hlr dünya mümkıhı değildir. Yeni dünya büyük terbiyecilerden yen! bir terbiye İstiyor,

Şevket Rado
ALMANYA’DA DURUM FENA
Gl. Eisenhoıver esir Alman subaylarına dost muamelesi yapılmamasını bildirdi
Leopoldvllle 15 (R.) — Alman D15 İşleri Bakanı von Krosrig demiştir ki: «ffitler'in kendisine Doenltz'l halef olarak göstermesi, bu zatın Alman yayı sulha görülebilecek adam olarak görülmesidir. Almany&run vaziyeti fenadır. Açlık yüzünden sağa veya sola doğru temayüller olması ihtimali vardır»
Londra 15 (AA.) — Berlin radyosu dün, Kızılordunun şehre girmesinden beri ilk defa olarak faaliyete geçmiştir. Spiker bir konuşmadan sonra dünkü Sovyet tebliğin! okumuştur.
Gl. Eisenhovver’in mc-- günlük emri
ctir. _ teklif
ır.
I — Bu İşe alt şartna’. ) — General Eisenho-
lnden ve Ankarada 2 ncıubaylarma hitaben ilnde alınır. ’rde, Ciddi bir 111-
i — Fazla izahat almak lstlyenlt-subaylannın iüracaat edebilirler (5459) '’mala-
DERMOJEN
ımk Çatlak. Ekzama va Clld yanlarına vkalftde İyi gelir. Derinin tazelenmesine ve yenilenmesine bizmet eder.
Meclisin Cumhur
Balkanına şükranı
Japonya’ya yeni akın
Truman - Eden
görüşmesi
Cumhur Balkanının Meclise cevabı
Nagoya’ya 3500 ton bomba atıldı
iki hükümeti alâkadar eden işlerden bahsedildi
Ankara 14 (AA.) — Büyük Millet Meclisinin cuma günkü toplantısında Avrupa’da harbin zafer ile sona ermesi dolayisUe Başbakan Şükrü Saraçoğlu’nun yaptığı demeçten sonra yüz yirmi küsur imza İle verilen bir takrir He tarihin en buhranlı bir dtv-rcslnde siyasetimizin İsabetli bir gö-jilşle idaresinin tesbitl münasebetiyle •En çok ve en iyi çalışmanın Türk milletine en İyi örneğin! veren ve en iyi ve en doğru yolu gösteren» İsmet İnönü'ye Büyük Millet Meclisinin minnet ve şükranlarının arana karar verilmişti.
Bugün Millet Meclisinin Abdülhalik Renda’nın başkanlığında yaptığı toplantıda oturum açılırken Başkan ayağa kalkarak Millet Vekillerinin saygılarının Curr'zvr Baskanına arzedll-dlğlni buna karşı Milli Şef İnönü'nün şu cevabı verdiklerini bildirmiştir-
»Büyük Meclisin kararını bahası ölçülmez bir âlicenaplık örneği sayıyorum. Memleketin iyi ve doğru istikametlerde idaresi ve lleriletllmesi ancak, milletimizin tek ve hakiki temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinin eseri olabilir. Yüreğimizin minnet ve şükranlarını engin saygılarımızla beraber Büyük Meclise ulaştırmanızı dilerim.» (Şiddetli ve sürtkll alkışlar.
Ankara 14 (AA.) — Avrupa'da savaşın sona ermesi dolayıslie cuma gilnü, Halk'.vinde yapılan toplantıya iştirak edenler adına Milli Sof İnönü’ ye gönderilen bağlılık ve şükran telgrafına Cumhur Başkanı »11 cevabı vermiştir:
Bay Ferid Celâl Güven,
İçel Millet Vekili Halkevi başkanı
ANKARA
Halkevlnde toplanan vatandaşlarımın İçten ve özden duygularını sevinçle öğrendim. Vatanımızın yapılışında, yücelişinde ve ilerleyişinde bu kadar kuvvetli İrade ve heyecan taşıyan arkadaşlarıma ve İdeal yolunun dalma en önünde yürüyenlerden biri olan slzeşükranlarımı ve İyi dileklerimi sunarım.
Nevyork İB (R.) — Av uçakları tarafından desteklenen 500 süper uçan kale dün. Japonya’nın üçüncü büyük «Hırt olan Nagoya'ya 8500 ton bomba atmışlardır. NagoyaTun beş sanayi merkezine 500.000 yangın bombası atılmıştır.
Bu akının, Almanyanın yıkılmadan birkaç gün önce uğramış olduğu akuılara benzediği noktası belirtilmektedir.
San Francisco 15 (Rad.) — Japon-yaya karşı başlamış olan muazzam hava taarruzu, bütün Japon sanayii merkezleri kül iıaüne geldiği vakit duracaktır. Avrupa'daki Amerikan birliklerinin Pasifik'e nakledilmeleri İşine dört elle girişilmiş bulunuyor.
Almanya’da bulunan bir Amerikan birliğinin taklbcdeceğl yol şudar: Evvelâ Cherbourg Umanına gelinecek. Clıerbourg'dan 4000 kilometre katcdl-lerek.Noryork a varılacak. Nevyork -San Francisco (5000 Km.) yolu kat-edllecek. San Franclako'dan da 11.200 kilometre gidilerek Manüla’ya varılacak.
San Francisco 15 (Rad.) — Son 3 sene zarfında Japon donanmasının büyük bir kısmı denizin dibine gönderildi. Onun şimdi altı İlâ 7 zırhlı He 12 uçak gemisi var. Amerikan donanmasında İse 23 zırhlı İle 90 uçaR gemisi bulunuyor. Fakat Japon ordusunun kısmı küllisi ayakta duruyor. 100 tümenden mürekkep 4 milyonluk bir ordu savaşa hanr bulunuyor.
«Askerlik bakımından harb bir futbol maçına benzemektedir, Maç sona erince, tıpkı futbol sahasında olduğu gibi, her iki t .raf blribirlnln elini sıkar ve blriblrlerlne talih temennilerinde bulunurlar.»
General Guderian gazetecilere şu ifşaatta da bulunmuştur: Geçen sene, İngiltere ite Amerikanın harb-den ellerini çekeceklerini ve bizim de Rusyaya karşı tek başımıza savaşa devam edeceğimfzl tahmin etmiştik.»
Goering değişmiş
Kudüs 13 (Radyo) — Harb muhabirlerinin bildirdiklerine göre , Goering Amerikan erlerinden memnun değilmiş. Bunlar, onun Müttefikler lehinde fikirlere sahlbolmağa başladığını anlamıyor larmış,
Bundan dolayı Goering İngUizlere devredilmesini İstiyormuş. Goering söyle demiştir: «Onlar belki benim değiştiğimi anlarlar.»
BELiAlmanyada durum
__^Tutmuş (Radyo) — Alman radyo “ 1 elinde bulunmakta-
PROTEZ
M Kuiıanma ııaıı
(Baş tarafı 1 inci şahifede) bir intibak meselesi olarak ele alınması lâzımdır.
Harp konjenktürü yüzünden milli gelirin dağılışında başgöstermlş olan muvazenesizlikten doğan İçtimai v» İktisadi meselelerin milli menfaatler* ve adalete uygun bir şekilde çözülmesini, dış ticaretimizin yarının milletlerarası dış ticaretinde hâkim olacak prensipler göz önünde tutularak gelişmesini gerçekleştirmek ve henüz tesis devresinde bulunan milli sanayi alanında maliyetlerin Indlrilmc3.nl ve sanayiimizin rasyonel ve ticari» metodlara dayanarak ölçülü himay» usuHerl ve kâr hadleri içinde ilerlemesini sağlamak, büyük ölçüde mali ve İktisadi İntibak tedbirlerinin İsabeti He sıkı sıkıya İlgili bulunduğuâtl belirtmek zorundayız.
Vesika usulünün kaldırılması
Londra 15 (...) — İngiliz Dış Bakanı M. Eden, yanında Başbakan muavini Attle bulunduğu halde dün Amerikan Cumhur Başkanı M. Truman tarafından kabul edilmiştir. M. Eden görüşmeden sonra demiştir kİ:
(— Amerikan Cumhur Başkan! yle mülâkatımızda San Francisco konfe-rantından bahsetmedik, çünkü konferans müzakeroleM İyi gidiyor. M. Truman’la daha ziyade İki memleketi alâkadar eden İşleri görüştük.»
M. Eden ve Attle dün akşam hava yollyle Londraya hareket etmişlerdir. I İngiliz Dış Bakanı hareketinden evvel Amerikan Dış Bakan vekili M. 1 Grew İle de görüşmüştür. M. Eden bu , görüşme hakkında hiçbir şey söyle-I memlştlr.
San Francisco’dan ayrılanlar
Londra 15 (R.) — Sovyet Dış Bakanı M. Molotof dün Moakovaya dönmüştür. Fransız Dış Bakanı M. Bl-dault dün Parise, Kanada Başbakanı M. King de Kana daya hareket etmişlerdir.
San Francisco'da yeni anlaşmazlık çıkmazsa, bir formül kabul edilecektir. Konferansta Cenup batı Afrika, Filistin işleri görüşülmiyecektlr.
Vesayetler meselesi ve Sovyetler Birliği
San Francisco 15 (AA.) — Sovyet heyetlle yakın alâkası bulunan ve Sovyet meselelerinde yetkisi olan bir zat, Sovyetler Birliğinin. Müttefiklerin imparatorluk teşkilâtını tahrl-betmek niyetinde olmadığım söylemiş ve şunları İlâve etmiştir. «Fakat Rusya bağımlı toprakların müstakbel statüsünün tesbltlne iştirak etmek arzusundadır.
Mançurl, Kore, Formuz ve Hlndl-çlni hakkında Rusyanın İstikbalde takınacağı tavrı bildirmesi için resmen m'iracaatte bulunulması üzeTİne ayni şahıs şu cevabı vermiştir:
«Mançurl ve Kore, kendi ahalisi tarafından İdare edilen muhtar milletler olmak hakkını mânen haizdirler. Formoz. stratejik ehemmiyeti haiz bir üs olarak tanınabilir ve Müttefiklerin emrinde bir üs olabilir. Hln-dlçlnl için, Franşanın, bu memleket halkına muhtariyet statüsü vadetti-ğlnl alâka He öfrendfk.»
Truman - Eden
Vaşlngton 15 (Radyo) — Gazeteciler M. Eden'e, Reis Truman’ın B. Churchlll ve mareşal Stalln İle bir görüşme yapıp yapmıyacağını sormağa vakit bulmuşlardır. M. Eden bu hususta hiçbir şey bilmediğini söyie-
Memleket içinde alınmış olan tedbirleri tamamlsunak için vesika usulünün kaldırılması da 2lkre değerLL mahiyettedir. Q
dirilmesi gibi konular da lncelennıeğa— değer mahiyet arzetnıektedir. q
Vergilerin indirilmesi
Devletin muhtaç olduğu vergilerin vatandaşların arasında İktidarları 11QL_ mütenasip ve adaletli bir şekilde da-Ç^ ğıtılmasını hakklle başarmağa elver-mlyen vergi sistemimiz olağanüstü dönem İşinde yapılan zamlarla piyasa biraz daha karışık bir hal almış ve vergi yükünün dağıtılmasmdakl adaletsizlikler bu yüzden bir kal daha şiddetlenmiştir. Muamele ve istihlâk vergilerimize yapılan zamlarla Tekel maddeleri ftatlarının arttırılması da bayat pahalılığının artmasında âmil olarak müstehliklerin VO hususlle dar ve değişmez gelirli vatandaşların geçinme durumlarını hayli ağırlaştırmış olduğuna da şüphe edilemez
Vergi sistemimizin hususî ve vasıtasız vergilerimizin milli ekonomikrl teşkilâtlandırılmış ve mükelleflerinde vatandaşlık vazifesi şuuru yükselmiş memleketlerin sistemleri seviyesine çıkarılması ve Irad vergHerlmlzin ilmin tavsiyelerine uygun ve milli lrad-dan beklemekte hakh olduğumu» randımanı sağlamağa elverişli me-todlarla teçhizi mâliyemiz için gerçekleştirilmesine çalışılacak bir hedef teşkil etmektedir-
Bugünkü şartlar içinde kolaylıkla varılması mümkün olnuyan bu hedefe doğru mesai tavsiye etmekle bo* raber, harbin Avrupada sona erdiği bıı günlerde, gerek kazanç, gerekse muamde vc İstihlâk vergilerimizin elbayet usullerinde ve bazı maddeler Üzerinde mevcut mükerrerliklerde gerekli haiifletme ve düzeltme lşlerint başlamak surctlle bir taraftan hayat pahalılığının hafifletilmesi ve diğer taraftan milli ekonomimizin yarınki dünya şartlarına daha kolayca uyabilmesinin sağlanmasına ve bu me-yanda gümrük çıkış vergisinin de kısa bir zamanda kaldırılması İmkân-lannm hazırlanmasına acele İhtiyaç bulunduğu meydandadır.
Birleştirilecek vergiler
Hlzmat erbabının aylıklarından alınan ve salma (elbayet) şekillcrllc nispetleri ve muvafıklan blrlbirine tiy-mıyan dört ayrı verginin birleştirilerek nispeti hafif ve salma (elbayet) sekil basit bir vergiye kalbedllmesl gerek kazançlarım yalnız sây kaynağından elde etmeleri lübarUe sermaye veya sermaye 11e sây kaynaklarından kazanç elde eden mükelleflere nazaran daha fazla himayeye muhtaç bir zümre teşkil eyllyen bu mükelleflerin vergi yükünü haflfletınek ve gerekse bu dört verginin salmasında resmî dairelerle, memur kullanan küçük ve tüzel kişilere yükletilmiş olan lüzumsuz külfetleri de kaldırmak bakımlarından çok faydalı ve temenniye değer görülmüştür.
Alnıanyada bir kamp yakılacak
Londra 15 (Radyo) — Müttefikler bulaşık hnştftlıkların önüne geçmek İçin Belsan kampını yakmağa karar vermişlerdir.________
___________ t. İNÖNÜ
Başbakanın kabul resmi
Ankara 14 (AA.) — Başbakan şükrü Saraçoğlu bu akşam Hariciye köşkünde büyük bir kabul resmi yapmıştır. Bu kabul resminde. Genelkurmay Başkanı. Bakanlar, Büyük Millet Meclisi Reis vekilleri, millet vekilleri, Bakanlıklar ve diğer resmi daire İleri gelenleri. Birleşmiş milletler büyük elçHerl ve elçHerlyle elçilikler erkânı ve diğer birçok davetliler hazır bulunmuştur.
Kabul resmi geç vakitlere kadar derin bir samimiyet havası içinde devam etmiştin__________
Yabancı dil imtihanları
Ankara 14 (AA.) — Milli Eğitim
Bakanlığından bildirilmiştir: 1 — Devlet memurları He bankalar ve devlet kurumlan memurlarının 3656 ve 3659 sayılı kanunlara göre, yapılacak olan mayıs 1945 dönemi yabancı dil imtihanları, evvelce de ilân edildiği gibi, 21;25 mayıs tarihleri arasında İstanbul’da ünfversltlde, Ankara'da dil vc tarih - coğrafya fakültesinde yapılacaktır
2 — Bağlı bulundukları kurumca belgeleri Bakanlığımıza gönderi mb olan adayların İmtihan günleri saat 9 dan önce imtihan yerlerinde bulunmaları lâzımdır.
îngilterede hemen seçim yapıl mıyac ak
LoDdra 14 (A.A.) — M. Churchlirin, diinkü nutkunda, beklenildiğinin aksine olarak, gelecek genel seçimler hakkında her hangi bir İşarette bulunmağı ihmal edişi, seçimlerin hiç değilse sonbahara kadar geciktirilmesi temayülü gittikçe artan siyasi mahfillerde. Başbakanın da bu yolda bir karar vermiş bulunduğu mânasının çıkarılmasına sebebolmuştur.
M. Herrıot Tahran’da
Tahran 14 (AA.) — İran parlâ-
mentosu, Moskova'dan. Fransa’ya dönmekte olan cebi Fransız başvekili M. Eduard Herriot şerefine olağanüstü bir oturum yapmıştır.
Bayan İnönü’nün ziyaretleri
Ankara 15 (Telefonla) — Bayan İnönü beraberinde bayan Fahriye Tandoğan olduğu halde dün şehrimizde bazı ziyaretler yapmıştır. Bayan İnönü sırasile Ankara Belediyesi İle Kızılay Ankara merkezinin birlikte idare etmekte oldukları aşocağı-na gitmişlerdir. Burada her gün 3600 yardıma muhtaç öğrenciye Öğle yemeği verilmektedir. Bayan İnönü bundan sonra 5 İnci orta okulu ziyaret etmiştir.
Sovyet Rusyaya sevkıyat tamamen durmayacak Londra 15 (R) — Amerika Dış ( Bakan vekili M. Grew Avrupada ' harbin bitmesi üzerine Sovyet ' Rusyaya Ödünç verme ve kiralama kanunu mucibince yapılan ' sevkıyatın tamamen dnrdurulmı-yacağını, yalnız azaltılacağını söylemiştir. Bunun İçin Rusyanın ihtiyaçları tetkik edilecektir
I
Biri 1 traktörün dar uzat.
tâ tek. şllköyde Te
00 >
20 ■
60 ■
DİKKAT
çekilen kutta Ue aşağıdaki plâna gö-
paralar bir sene içinde 50 liradan aşağı düşmiyen-
Heoaplanndalsl . ... .
•e ikramiye çıktığı ı^Küirde % 2(j fazlasllf verilecektir.
EIDAAT
6ANKA3I
BİRİKTİREN RAHAT-EDEQ
Senede 28.800 lira ikramiye
Ziraat Bankasında Kumbaralı ve ihbarsız tasarruf hesaplarında 2 Mart. 11 Haziran, 11 Eylül ve 11 Blrlnclkânun Keşide tarihlerinden r ay evvelki matlûp bakiyeleri 50 liradan az olmama «la neraber Kele tarihine kadar da matlûp bakiyeleri bu mlkdardan aşağı diişmi-nler arasında senede 4 defa " -----«
ikramiye dağıtılacaktır.
4 Adet
4 »
4 •
1000 liralık
500 »
250 »
100 •
50 »
40 •
20 »
(UDU Lira 2OOU » JUIIO . 4000 ■
5000 ■ 4800 • 3’00 o
Fakirlere sabun ve _________ makarna dağıtımı
IK Beyoğlu İstiklâl nahiyesi Kızılay besi tarafından o muhitteki fakir-0 bugünden İtibaren sabun ve ( ma dağıtılmasına başlanmıştır, j-uou, n.u&ıu uıubim«c»uıuı
— Bir bira alm»« cumartesl gününe kadar bekanı Dr. Hacha’nın tevkif edilmiş
İçin çok tHokkaı. tllr 1 «tosunu bildirmekledir
taze olmakla berabe
— öyle dostum,
'“S* IgblUrsInlz. Aynı „„„ lstL,„t.
fimu. kbeılk blw vartllWc o arık suratlı
— O halde alta hoş bl bMll, k ,klhI m ek İçin İstanbul birardl mekte hakları vardır.
-----—w1 masasının onunc
Uyuklamıya hışladı □ondurdu. O da yattı. Jullen, kalbi ona karşı
Hacha tevkif edildi
. ..„ —..................... . Leöpoldville 15 (Rad.) — Prag rad-
ona dağıtılmasına başlanmıştır, yosu. kukla Çek hükümetinin Baş-
iki saat sonra ııyanuı. rânlıfa açtı. U: t ucundan •SatlS V’an gürültünün nevini tâ-s erdu. Bu gürültü hâlâ Lşl-drdenblrc farketU: Korku-ri kazıyor! Homurdanıyor, LİNYİT KÖIt Havranın dolattığını da-
Garp Linyit ıkanlmıştır.
u yaktı. Köpek ona döndü. - ■ ıdişe İçinde... Kapıya doğru
Soma /.nı kokluyor, lıenı inildi or... Linyit 1 kalktı Parmağını sallıya-Kuruçf verdi-lenmlşvkusuzi Yatı an ona endişe İle baktı.
®yornm, sana' Korkusuz! mo.nat havvan daha fazla inildedi, ’vı tırmalamıya başladı. Amabel oat.a kombinezonunu geçirdi. O da a yaklaşıp dışarısını dinledi, YenLıa hiç bir şey işitmedi. Hay-(5029cndlşesL artıyordu. Kadın, köklüleştirmek. dikkatini başka r evirmek ittedly'e de o da tarifi İmkânsız bir gürültü
Bu hattâ dünkü neviden bir gürültü bile değildi Acaba aşağıya mı İnse? Uzaktan uzağa ağır bir cismi çekiyorlarmış İntibaı var.
Korkusu?, fena halde sinirleniyordu. Ayaklarım iyice germiş, hafif havlavışfarln şikâyet ediyordu Zaman zaman geri dönüyor, hanımının elini yalıyor, elbisesini ve k lunu ısı-rıyormuş taklidi yapıyordu.
Kadın, köpeğin rindini İki ke.-e koluna doladı Koridor kapısını açıp dışarı çıktı Dramın elektrik düğmesine yaklaştı. Fakat, bayvan, hiddetle öyle bir sıçrayış sıçradı kl, Ama-bel düğmeyi çevirmek imkânını bulamadan di? üstü yere dü'tü Alt sofadan müthiş bir miyavlama duyuldu. Zincir madam Grey’ln elinden boşandı. Köpek atlıyaraktan merdivenler! İndi. Kadm ayağa kalkıp elektriği yaktı. Miyavlama tekrar duyuldu
Amabel bir an tereddüt içinde kaldı Acaba odasına çekilip kapıyı kilitlerin otursun mu? Y«ksa aşağı inip sofanın lâmbalarını mı yaksın?
Şöyle düşündü:
«— Her ha’de bir kedi olacak! Korkusu’, da onun peşine düştü. Gl-dip şunu yukarı alayım.»
Merdivene doğru koştu. Fakat, tam elektrik düğmesini çevirmişti ve sofayı bol bi ışığa bo^nnştn ki. kınlan bir caın sesi duydu-
(Ai'kası t Atı
BORS A
14/5/1945 Halleri
Londra üzerine 1 sterUn 5.22
Nevyork üzerine 100 dolar 132.—
Cene-sre 10Û İsvİÇTe Fr 30.675
Madrid üzerine 100 pe’-et» 12.81
Stokholm üzerine 100 kuron 31.1325
ESIIAM VE TAHVİLAT
% 5 faizli ikramiyeler:
1933 ETgani 24.9(
1938 İkramiyen 22.—
MIH! Müdafaa 22.5C
D Yolu ikramiyen 99.25
% 7 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum I 20.20
Sivas - Erzurum 2-7 20.40
1941 Demiryolu 1 20.20
1941 Demiryolu n 19.90
1941 Demiryolu ili 20.8(
Milli Müdafaa I 20.40
Milli Müdafaa n 19.80
Milli Müdafaa HT 19.85
Anadolu Demiryolu Grupu:
Tahviller 1-2 M—
Hisse senetleri % 60 35.-
Mümessil senet 50 1/2
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 150.—
İş Bankaşı 14.50
T Ticaret Ban kas) 4.20
Aslan çimento 9.20
ALTIN
Borsa dışında
Gulden 13-
ReşadlVe 35.8(
İngiliz 40 80
Külce 5.28 i
— • Takvim > —
Cemazlyel’âhır 3 — Hızır 10
imsak Güneş öğle tkindi At Yatsı
E. 7.20 9.24 4.51 8.48 12 0» 1-50
V. 3.30 5 43 1.3.10 17.08 ?0,19 22.09
Halka zeytin tanesi dağıtılacak
Ankara 15 (Telefonla) — Öğrendiğime göre haziran ayının İlk günlerinde halka zeytin tanesi dağıtılması kararlaşmış bulun- ■ maktadır. Dağıtılacak zeytin piyasadaki fiatten 40 50 kuruş
aşağıya verilecek ve ağlebi ihtimal 85 kuruş olacaktır. Tevziat nüfus başına bir kilo olarak yapılacaktır. _______
it Blgaya bağlı Helvacı köyünde Mehmet Ali İsminde kirinin koymalarından biri doğurma zamanı [ geldiği halde pek fazla şişkinlikten 1 doguramadıgı görülmüş, nihayet kesilmiş ve kanundan dört tane canlı kuzu çıkarılmıştır. Köy halkı bunu j uğur addetmektedirler.
15 Mayıs 1945
AKŞAM
Sahil* 1
AKŞAMDAN AKŞAMA
Meslek şerefi
Bir doktor mahkemeye verildi diye işitirsem yüreğim cm eder. Bir kaç doktor, komüsyoncu kul* lanarak müşterin celbine çalıştığı için komisyoncular takibata uğrayınca ve resimleri sıra sıra gazetelere basılınca da büyük bir teessür duyarım, Elbet sis de öylesin indir. Zira bazı mukaddes, muhterem mefhumlar, var, Onlara hakaret edilmesini havsala-mız almaz. Hekimlik te, yalnız benim nazarımda değil, pek çoklarının nazarında öyledir. Onun içindir ki, Mihver memleketlerinde bazı doktorların rejim cinayetlerine alet olduklarını işitince mantığımız bunu kabul edemiyor.
Çocukluğumuzdan beri doktoru «kurtancv) halinde, herkesin üstünde görmüşüzdür. Nice defalar kendimizin ve sevdiklerimizin hayatını seve seve ona emanet etmişizdir. Bir tebessümünden ümit, bir kaş çatışından yeis duymuşuzdur. Ilekim, yüzde yüz vakar, haysiyet-, doğruluk, ilim, İrfandır. Omın yüzde bir dahi İnhirafı bize küfür şeklinde görünüyor,
«Bazı memleketlerde doktorlar, para kazanmak hırslle, sahte röntgen'Ier gösterirlermiş. Derhal ameliyat yapılmasını tavsiye e-derlermiş. Aksi takdirde hayatın tehlikede olacağını söylerlermiş. Hakikatte ise. ortada fol yok, yumurta yok. Hasta sapasağlam." Bu mevzuda hikâyeler duyduğumuz, romanlar okuduğumuz zaman. evvelâ bu iddiaları şüphe île karşılarız. Sonradan iki elimizi havaya kaldınr, hamdüsena-larda bulunuruz:
— Çok şükür! Bizim hekimler böyle değildir. Bir çok meslekler, ahlâk bakımından için için çürümüş olabilir. Fakat ûp mensuplan bizim memleketteki diğer meslekler mensuplarından da, öbür memleketlerdeki meslektaşlarından da temizdirler.
Vatanlar, vatandaşlar tarafından nasıl büyük bir taassupla korunursa, meslekler de. mensupla nnın cemiyetleri ve mânavî kontrollan ile öylece korunmalıdır Hele bir memleketin İftihar vesilesi ve münevverliğlnln timsali olanlar büsbütün, gözbebeği halinde esirgenmeü.
Hekimler, şu son »ene zarfında 5fl nc! yıl dönümünü doldurmuş ihtiyarlarının hâtırasını kutladıkları bir sırada, bunların epeyi faal hir cemiyeti olduğunu verdikleri konferanstan öğrendim. Meslekî haysiyetleri himaye eden bu gibi kurullardır. Bir çok mes. lehlerin İse, bu kabîl cemiyetleri ya hiç yok, yahutta Anka misali: Ha var, ha yok, müsavi!
Acaba o bir çok mesleklerde. — hele esnaflıkla ve ticaretle ilgisi olanlarda — mânevi zaptı} raptsulığın almış yürümüş olması bundan dolayı mıdır? Bakıyorsunuz: Bir vatandaş ev hayatında, mahalle hayatında, hülâsa hususî hayatında gayet na-muskâr; tek kelime yalan dolan bilmez. Lâkin dükkânının ke-penginl açmaya görsün Sanki işi bir değirmendir ki, bol bol düzenbazlık olmasa çarkları dönmez.
Konusu, komşusu, diğer mes-Irktaşlan bu hali hep bilir, olağan sayarlar. Kendileri de aşağı yukarı o suretle yaşadıkları İçin, hileyj mubah görürler.
Her mesleğin şerefini ihdas etmeli, B
Orta Çağda mesleklerin bir ananesi vardı: Kâhyası, değnek-clsi, ağası, yalnız menfaati ve menfaatleri değil, şeref ve haysiyeti de ayarlardı. Modem cemiyetlerde ise kurullar bu vazifeyi görebilmeli. Bizde, evvelkiler yıkıldı, yenileri kumlamadı, kurulsa bile her meslekte işi matlup intizamda yürütemiyor,
«Meslek şerefi», tıpkı «ferdin şerefin, tıpkı «vatanın şerefin gibi üstüne titrenilen bir mefhum haline getirilmelidir Yalnız münevver mesleklerde değil, her meslekte.
(Vâ - Nû)
Sivrisinek mücadelesi
Bazı açık mecralar kapatılacak
Sivrisinek sürfelerinin Üredikleri çukur, lâğım, havuz ve ealre bu birikintilerinin kapatılması İçin her kaymakamlığa biner Ura para verilmişti. Bu para İle kaymakamlıklar, kendi bölgelerinde bu gibi yerleri tes-bit ederek bunları temizletmeye başlamışlardır. Fakat bu kabilden çukurlar o kadar çoktur kİ verilen para İle bunları şöyle böyle temizlemek bile kabil olanuyacaktır. Bunu göz cinime alan belediye başkanlığı, haziran başında tatbik edilecek yeni bütçe ilo kaymakamlıklara yeniden para ayıracaktır. Bu arada şişil dışında. Mecldlyeköyü civarında, Orta-»y deresi. Yedik ule mecraları da temizlet İlecektir. Fakat buralarda açıktan birçok lâğımlar akmaktadır. Bu lâğimlann ıslahı çok büyük paraya ihtiyaç gösterdiğinden şimdilik buralara sık sık mazot dökülerek sivrisineklerin çoğalmasına meydan verll-miyeccktlr.
Bundan başka sıtma mücadele heyeti kendi elinde bulunan bir milyon liraya yakın ödenekten bir kısmını da bu mecraların kapatılmasına ayıracaktır.
11 aylık aynî yardım bedeli verilecek
Memur ve emekliler hakkında -ayni yardım kanununun tatblkındanberl ayni yardım bedellerini alamıyan Belediye ve hususi IdaTe emekli, dul ve yetimlerinin birikmiş olan on bir aylık ayni yardım bedellerinin ödenmesi İçin emir verilmiştir. Belediye şimdi havale beklonektedlr. Bunun (la bir an evvel gönderilmesi için Anka-raya telle müracaat edilmiştir. Paranın bu hafta içinde geleceği ilmlde-dilm ektedir._____
Et fiatleri
Bir müddettenberl bir kara borsa malı haline gelen koyun etlerinin Belediye tarafındım alman sıkı tedbirler sayesinde yeniden narh flatlne uyularak satılmakta olduğunu yazmıştık. Bundan sonra perakende koyun ct! fiatl olan 210 kuruştan fazlaya et alan vatadaşlar hemen Belediye İktisat işleri müdürlüğüne müracaat edebileceklerdir,,
Belediye şimdi kuzu eti meselaslle meşgul olmaktadır Bir hftftadanbcrl sakatsız olarak satılmaca başlanan kuzu etlerinin, bazı kasapların sakatatın kuzu eti flatlne satıldığı zamanlarda ettiği kflrı şimdi et flatlne flAve ederek satmakta olduğu meselesi İleri sürülmekte İse rtc müşteri, uçuz bulduğu, kasaptan etini alacağı düşünüldüğünden Belediye bu hususla meseııi olmamaktadır, Kuzu etlerine narh konulup konul tim lyacnğı meselesini iktisat İşleri müdürlüğü İlgililere etüt ettirmektedir.
İncelemeler müspet sonuç verirse narh konmtun daimi encümene teklif edilecektir. _
Hava şehitleri ihtifali
Bugün saat 14 de Fatih parkında mervcut hava şehitleri anıtı önünde hava şehitleri İhtifali yapılacaktır. İhtifal tesfolt edilen program cereğln-ce cereyan edecektir.
Toprak kanunu
Meclis dün tasarıyı görüşmeğe başladı
Tarım Bakanının demecinden sonra bazı hatipler mütalâalarını söylediler, görüşme çarşamba günü devam edecek
OT 1 AZ Memleketimizin
I jl y yazı ve resim ba-Ij I fi I kınımdan en zen-UU111 E10- tn mecmuasıdır.
10 Mayıs cumartesi günli kadın erkek herkesin seve seve okuyacağı mecmuadır.
HJI
Sinema müdürünün ölümü muhakemesi şark sineması müdürü Fuad’ın ölümüne sebebiyet verdiği İddltıslle bir müddetten beri birinci ağır cm mahkemesinde duruşması yapılan Taksim merkezi komiser muavini Muammer'ln yargılanması bitmiş ve savcı sanığın beş sene müddetle hapis ce?. asiyle tecziyesini İstemişti. Muammer ve vekili diinkü oturumda müdafaalarını yapmışlar ve Fııad'ın tekme İle ölümüne sebebolunmadığını anlatmışlardır.
Mahkeme, kararın tefhimi İçLn duruşmayı çarşamba gününe bırakmıştır. ____________
Sadeyağ geliyor
Muhtelif iskelelerden tstanbuia yeni mahsul sadeyağ yüklenmesi piyasada az tutarda flnt değişikliği yap-mşıtır. Toptan 675 kuruşa «atılan yeni Urla yağları 655 kurıışa kadar düşmüştür. Tercyağlarla Trabzon yağlarının flatlerlnde henüz değişiklik yoktur. Karadenlzdc bulunan Ikl vapurda bir miktar Trabzon yağı bulundur.’! haber alınmıştır.
Mevsiminde havaların İyi gitmesi süt veren hayvanların beslenmesini intacermiştir. Bu seneki süt mahsulü İyidir. Fakat satışlar başı baş bırakıldığından ve daha doğrusu sadece zeytinyağının üstüne düşüldüğünden süt ve ona bağlı olarak sadeyağ flat-İcrl yükseltilmiştir.
TURAL
ÖKSÜRÜK HAPLARI
SON BASKI
FRANSA NASIL ÇÖKTÜ?
Yazan: Pierre Lazareff Çeviren: Şevket Rado
Tefrika No. 38 ( —
intihar mı, cinayet mi?
İptldal kalmasında ve körleşmesinde ete toprak rejiminin önemi açık bir şekil alır.
Bir çok memleketlerde toprak rejimi değişiklikleri tatbik edllcgelmlş olduğunu ve bizde imparatorluk devrinden itibaren gelen toprak mülkiyeti şekillerini medeni kanunda ve bunlara alt hükümlerin mahiyetini anlatan Seyhan Millet vekili, devletçilik «İstemi içinde medeni kanunun bu hükümlerin za’fa uğardığma İşaret ederek otarşlk bir şekle bağlı kalmanın mânasını anlıya madiğini söylemiş ve bu bizi demiştir, geniş topraklar üzerinde daralarak eski zaman ev iktisadiyatına götürmektedir. Halbuki bugün Türkiye mümkün olan kuvveti İle çok ekmek, çok yetiştirmek ve çok ucuza mal etmek ve böylece memlekete bol döviz getirmek zarureti ile karşı karşıyadır. Bu kanun tasarısı İse. aksi olarak İstihsal kaynaklarını huzursuzluğa sürmemektedir.
Hatip tasarının bazı hükümlerinin bu korkulara yol açtığını ve bunun büyük İşletmeleri sırt devlete ve İktisadi teşekküllere mal etmekte ve orta çapta İşletmeyi de ortadan kaldırmakta olduğunu kaydeyiemiştir,
Cavlt Ural’dan sonra Yavuz Abadan (Eskişehir Refik Koraltan (İçel), H. Oruçoğlu (Sinop). Halil Menteş (İzmir). R. Güreli (Gümüşhane), Emin Sazak (Eskişehir) ve Damar Arıkoğlu (Seyhan! söz almışlardır.
--------—. .Fakat sosyal adaleti perçinleştirmek pren-ripl bu kanunla sadede çlfçlye münhasır olinak üzere bir tatbik sahasına kavuşacaktır, şu halde buna müvazl kanunlara ihtiyacımız vardır ve sosyal adaletin emniyet faktörüne Isti-nadettiği de hiç bir zaman hatırdan çıkarılmamalıdır,»
Refik Koraltan kamuiaştırıiacak topraklara değer pahasının verilmesi lüzumundan bahsetmiş ve demiştir kİ:
«— Eğer değer pahası verilmeyip de bilmem hangi zamanın vergi kaydına göre ödenirse, saklamağa lüzum yoktur kİ, arkadaşlar, bunun adı zor alım olur. Şu halde, hiç toprağı olmı-ynn fakat meselâ bankalarda milyonları saklı bulunan han ve apartman sahiplerine hisse verllmlyecek mİ? Asıl İçtimai adalet, asıl devletçilik alınan ölçülerin camla vicdanında yapacağı akislerin müsavi olmasıdır. Her şeyde müsavat: Ya hep, ya hiç İp Halil Menteş demiştir kİ: Hiç toprak sahibi olmiyan köylü ancak yüzde be? nlspetlndedir. Türkiye'de köylü mülkü esasen hâkim vaziyettedir. Zayıf sebeplerle mülkiyet rejimini rahnednr etmek çok tehlikelidir.
Reca! Gürel kanunun mutlaka çıkması lüzumundan bahsetmiş ve demiştir ki: Muğla'ya yutan yalnız Köyceğiz kazasının 43 köy halkı 18 çlf-llk İçinde oturmaktadır. Bu köylülerin bir santim bite topraklan yoktur,* Emin Sazak da kanunun çıkması zarurî hale geldiğini söylemiş «Elinizi vicdanınız üzerine koyunuza demiştir.
Damar Arıkoğlu kanunun bazı maddelerinin memleketin yüksek I menfaatlerine uygtın olmadığını, bazı maddelerinin birbirine zıd olduğunu söylemiştir. .
Görüşmelere çarşamba günü devam ğu gibi yine bir memleketin rotI ve edilecektir.
Ankara 14 _ Büyük Millet Meçlisi bugün çlfçlye toprak , dağıtılmasına alt kanun tasarısının görüşmesine başlamıştır. Bu münasebetle Tarım Bakanı şevket Rnşlt HatH»ğlu demiştir kl:
( Bu kanun uzun yıllardan beri bekletilen kanunlardan biridir. Topraksız ve toprağı yetmlyen çlfçl dâvası imparatorluk zamanından beri mevcuttur. Fakat bu dâva Cumhuriyet Halk partisinin kuruluşunda de alınmıştır. Atatürk muhtelif vesilelerle çJfçiyi toprak sahibi etmek lâzım geldiğini söylemiştir. Milli Şefimiz ta hükümet reislikleri zamanından beri bu büyük gerçek üzerinde durmuştur. Meclisin de toprak dâvasını benimsediği muhtelif vesilelerle beliren tezahüılerle sâbittlr
Tasan yainiz köylüyü toprak sahibi etmeği değil bunlara İstihsal vasıtaları ve krediler teminini de gözetmek tcdlr Devlet bu münasebetle bazı mali yükler almaktadır.
ÇJfçiyi toprak sahibi etmekle elde edilecek ekonomik ve sosyal faydalar büyüktür. Nüfusun artması köylü aileleri sayısının artmasına bağlıdır. Bu İtibarla kanun memleketimizin nüfus kaynaklarını takviye edecektir. Bu kanım çıktığı ve tatbikat sahasına girdiği takdirde- arzettlğlm faydaları soğuyacaktır. Bunun büyük şerefi de B. M. Meclisinin 7 nel devresinin tarihi hizmetleri arasına girecektir.»
Tarım Bakanından sonra Parti Müstakil Grup Başkan vekili AH Râna Tarhan kürsüye çıkmış ve d_______
ki: Sayın arkadaşlarım, bir milletin nasıl bir rejime tâbi olduğunun aldatmaz miyarı, yürürlükte olan kanunları ve bu kanunların tatblkında hâkim olan zihniyettir. Cumhuriyetimizin temelini attığı bağımsız, sınıfsız ileri Türkiye âbidesinin esas sütunlarından birini teşkil edecek olan bir kanun yapılacıları arasında bulunmak hepimiz İçin bahtiyarlıktır.»
Kamutay busün günlük olayların üstünde Türkiye Cumhuriyetini kurucu inkılâp havası İçindedir. Temel yasalarımızdan blrlnL teşkil edecek olan bu tasarıyı görüşürken, gözlerimizin önünde kendi tarlasını kendi emeğiyle Ve Heri araçlarla İşliyerck çeşitli ziraat yapan, tarlasından kalan vaktini ev sanatlarında bıtşarlyle kullanan, hail vakti yerinde, aydın, neşeli yurttaşların kesif kütleleri canlanacak ve hep beraber ülkü yolunda yürümek heyecanını duyacağız. (Bravo sesleri, alkışlar).
Bundan sonra C&vlt Ural (Seyhan) söz almış ve tasarının 17 nel maddesi üzerinde durmuştur.
Cavlt Ural bu maddenin esaslı tetkike tâbi tutulması lüzumundan bahisle demiştir kİ: «Tasanda müspet olmiyan maddeler vardır ve bu kaygı uyandıracak bir konudur. Memleketin tarım, ekonomik, sosyal bünyesinde büyük rolü olan toprak mülkiyeti rejimi daha çok önceden ortaya atılmış bulunmasına rağmen bugüne kadar geciktirilmiş olmasının sebebi şudur:
Bir memlekette toprak kapasitesi, tarım sistemi, toprak rejimi ahenk-leştlrilemez, düzenli bir kaynağa sağlanmaz l®e, memleket tarımı sis-' temi istediği gayeyi tahakkuk cttlrc-
aj.1 «ana yavuz Abadan demiştir kl: emiştir -jj-y-ı «daietf Derciniestirme
TablatUe, efkârı umumiye komiser Gülüşüme un vardığı neticeleri oldu-iîu gibi kabul etti, mesele de çabuk unutuldu.
■ Esasen pathyacak olan yeni bir nft-dlse, starJsky meselesini gölgede bırakacaktı.
•••
Hariciye Nazın Louls Barthou, Av-rupada müşterek emniyet ve küçük devletlerin himayesi politikasını takviye ötmek üzere, Yugoslavya kcah Alexandro’ı resmen Fransaya davet etmişti. Karşılamak İçin büyük şenlikler hazırlanmıştı. Biz tabi! kiralın gelişinde hazır bulunmak üzere Mar-sllyaya bir hususi muhabir göndermiştik. Husus! muhabirimiz blztmle telefonla tema» geçmekte gecikiyordu. Telefon etmesini asabiyet Içlnds bekliyordum. Onun, telcfonlyle beraber alayın geçeceği yol üzerinde bir balkona yerleşmiş olduğunu biliyordum. Birdenbire muhabirimizin beni telefona çağırdığını haber verdiler. Ona:
— Alı,., İşler nasıl gidiyor? Şimdiye kadar bit şeyler yazdın mı? dedim.
— Evet, diye cevap verdi, on sahl-fe kadar karaladım. Alay yaklaşıyor... Ha... İşte göründü... Amma karışıklık hal.. Dur, dur bir şeyler oluyor... Bir adam otomobilin basamağına atladı... Ateş etti. Kiral devrl'.d!.. Pek İyi göremiyorum... Galiba arabada buluncu Barthou lie general Georges da yaralandı...
— Masal mı okuyorsun yahu?
— Şaka edecek vaktim yok. Yanımda bulunan fotoğrafçımız suikastın mükemmel bir resmini almaya muvaffak oldu. Camı banyo etmeğe gidiyor. Hemen gönderecek. Dur, bir saniye dur... Kıral Alezandre ölmüş.»
Telefonu sakin, ağır başlı bir adam olan istihbarat şefine geçirerek talimat vermek üzere aşağı koştum. Arkamdan istihbarat şefinin gayet ciddi «erini duyuyorum:
— Bana bak Barotte (bu, muhabirin adı İdi), eğer kıral ölmemlşse kapı dışan edilirsin, haberin olsun!»
Kıral ile Fransız Hariciye Nazırının öldürüldüğünü bildiren heyecanlı başlıklarla beraber cinayeti gösteren koca bir fotoğraf gazetenin birinci s ahi fesini baştan başa kaplıyordu.
Suikastın siyasi akisleri tahmin edilmez neticeler doğuracaktı. Mareşal Petaln’ln kati talebi üzerine Dou-mergue kabinesinde Müstemleke Nazırı olan Pierre Laval Nazırlar Meclisince Hariciye Nazırlığına «çildi- Bu tarihten İtibaren Petaln ve Lavalln İdaresi altında memleketimiz İçin yeni bir dış politika devri açılıyordu.
Pierre Laval
Pierre Laval'i ilk defa olarak bir sabah saat üçte, bir demiryolu üzerinde, etraftan yükselen yürekler pa-ralayıcı feryatlar arasında görmüştüm. İçi yolcu dolu bir trenin, saat ikiyi biraz geçe Parlsin Batlgnolles garından kalktığı sırada yoldan çıkti-ğmı haber almıştık. Büyük projektörlerin aydınlığında ilk tedaviler yapılırken birkaç arkadaşımla beraber vaka mahalline yetişmiştim. Blrlblrl-ne geçmiş demir ve tahta parçalan İçinde doktorlar, hastabakıcılar, sed-yecller henilz devrilen vagonların altında duran kaza kurbanlarını kurtarmak İçin koşuşuyorlardı. Yolun biraz İlerisinde de şimendifer kumpan-
Z1

Bugün
Dlln geceki yangınlar
Dün gece şehrin muhtelif yerlerinde birkaç yangın olmuş ve İtfaiye guruplarının aldığı tertibatla çıkan bu yangınlar mevzii seklide BÖndilrü-lebllmlşlerdir.
Üsküdarda Kısıklıda Bulgurlu mahallesinde Şeyhlşlâm sokağında bayan şevketin oturduğu iki katlı ahşap bir ev tamamen yanmıştır. Ateş, mangaldan simyan bir kıvılcımla çıkmıştır.
Şehzadebaşında Sekbanlar sokağında 24 numaralı ve zemin katiyle beraber dört katlı ve Hnyredtlln İsminde bir zata alt bulunan ve İçinde kiracı olarak yedi aile oturan evde de gece yansından sonra çıkan yangın birdenbire büyümüş, ye etrafın nlışap ve sık olmasına rağmen, itfaiyenin sıkı bir gayretile yalnız, bu bina yandığı hakle, söndürülmüştür. Bu yangına zabıta ve savcılık el koymuş, evdeki bütün kiracılar sorguya çekilmişlerdir. Bu yangının nasıl çıktığı heniiî Usblt edilememiştir.
Ahırkapıdakl Emre” zühreviye hnsnnesinln bahçesinde bulunan büyük ahşap kömür ve odunluk binası da gece tutuşmuş ve burası kamilen yandığı halde has,, neye sirayetine meydan verilmeden söndürülmüştür.
Bir kız su çekerken kuyuya düştü Heybellada’da Bıırak reis sokağında ıo sayılı evde kiracı olarak oturan Elmas EİEönül İsminde bir kıe. bahçedeki kuyudan su çekmekte İken, kenarındaki toprakların fini olarak çökmerilr kuyunun İçinde yuvarlanmıştır. Elmas. neyc uğradığını şaşırmış hir vazlvette kuyunun dibini bulunca yarısına kadar suya gömülü bir | halde feryad ve İstimdada koyulmuş, [ı nihayet güçlükle sesini duyurabllmlş-tlr.
Hâdiseyi duyanlar, zabıtayı malûmatlar etmişler, zabıta da itfaiye grupunu haberdar etmiş, nihayet getirilen tahlisiye ekip! Elmas Elgönillü bitkin bir halde kurtarmıştır. Elmas tedavi altına nl'lırılmıstır.
★ Bir hazirandan itibaren başlayacak olan ortaokul devlet eleme Imtl-haıılarlle life yazılı imtihanları İçin her okul. Rcrek kendi okulundan gerekse elver okullardan seçecekleri ayırtmanların tesbltine başlamıştır. Ayırtman listeleri okullar tarafından mayısın 21 inde mili! eğitim müdürlüğüne gönderilmiş olacaktır. Milli eğitim müdih'lüf- bu hususu bütün orta dereceli okullara tamim etmiştir.
yasının tnemurlarlle mühendisleri polis ve adliyecilerle teknik münakaşalara tutuşmuşlardı.
Sırtında mavi tulum, başında mavi kasket, yüzü t-er ve kurum içinde kalmış iriyari, abink yüzlü makinist hiddetinden bar bar bağırıyordu:
— Burada İşaretler iyi İşlemiyor. Son seferimden döndüğüm zaman arkadaşlarım gibi ben de bu bozuklukları haber vermiştim. Sizi temin ederim kl bugün otomatik makas işlemedi.»
Şimendifer kumpanyasının mümessilleri sert bir şeklide:
— Haydi, haydi canım, söylediklerinizin yalan olduğunu biz çoktan tesbit ettik. Adliyeci baylar da birazdan görecekler, diye mukabele ediyorlardı.
Adam:
— Asıl yalancı sîzsiniz. Bütün bunlardan mesul olan ben değilim, ben değilim... siz kumpanyayı ve malzemeyi kısarak kendilerine muazzam gelirler temin eden idarecilerinizi korumak İstiyorsunuz. Bu müthiş kazada benim hiçbir «uçum yok. Bütün bu İnsanları öldüren ben değilim. Gene bir masumu tevkif ettirmeyin» diye bağırdı.
Kumpanya mümessillerinden biri;
— Haline bakın, zil zurna sarhoş» dedi.
Her halde sık sık bedava biletlerden istifade ettiği için onlara hoş görünmeğe çalışan polis komiseri, memurlarına emir vererek
— şu adamı yakalayıp buradan uzaklaştırın, birazdan sorguya çekeriz» dedi.
Tam polisler makinistin üzerine atıldıkları sırada intizamı temine çalışan memurlar arasında bir kaynaşma oldu; haber verdiler:
— Nafla Nazın geliyor (Arkası varı
Satışa çıkarılan ithal malları
Gal. Voyvoda Cad. No. İÖ da H. K. Llmnnn çinko levha, İst. Marpuççular No. 45 te Vitalls M. Pollkara bir taraflı ve İki taraflı testere, İst. Yeni Valde Handa Gesar Ticarete bllyalı rulan, İst. Emin Bey Handa Mehmet Cemile ağızlık gem, Gal. Tünel Cad. 48 de Mlhran Oesar oğluna buharla işler tulumba, Rahvancılar şirin Han'da Salamon Benbasata muhtelif sıhhi malzeme. Gal. Havyar Handa Kansuk Ecza deposuna asit fenik krlstallze, Gal. Gümrük sokak 2 de Dericilik Ltd. zırnık, Kazlıçeşme Demir han edeMensucat Santalla anilin boya. İst. alâmet Han'da Allş Ragine sülfat dö sut ve parça tutkal. Gal. Ankara Han'da Çelik Boya T. A. Ş. e sülyen, fst. Ankara Cad. No. 88 de Arif Neşet Usmana mağnezyum strat pür, İst. Küçük Han'da Ferma Ecza lâboratuvanna balsam peru. Ketenciler No. 4 te Ankara Ecza ve Baharat deposuna balsam peru. elove oll, dl-yasetll t anin. tst. Dördüncü Vakıf Handa Duglas T. Blns'e fenelfatelln ve mağnezl oksld. İst. Zafer çikolata fabrikasına tane kakao, Marpucçular Konya Handa Yemen Umum Ticarete suni ipek İpliği, İst. Maksudlye Han’da Mlhael Benyamln oğluna, yıkan-nuş yün, Gal. Tünel Cad. 52 de Vahan Bardlzbann zımpara bezi. Yedt-kule Kazlıçeşmcde S J. şotlryadise kuru sığır derisi.
ŞARK Sinemasında
mevsimin iki mitvaffakıyetli ve buyüA filmi Wrden
1 - ÇÖL
PAUL JAVOR — CLARÎ TO.LNAY - ERSEZİ SİMOR
I)
2-AŞK ve MACERA (Fransızca)
EDtVİGE FEUÎLÜERE ve JEAN MURAT |
Amerikan filim sanayiinin en büyük fcseri. Amerikanın en kudretli sanatkârlarının zaferi TÜRKÇE
69 UNCU ALAY
JAMES CAGNEY — GEÜKGE BRENT — PAT O'BRİEN Kahramanlık tarihinde altın harflerle yazılı bir şeref destanıdır. Bu Perşembe akşamı L A L E’ de
Bugün Matinelerden İtibaren
SÜMER Sinemasında
Japonlara karşı PEARL HARBOUR baskınının İntikamını alan kahramanların zaferine alt en hakiki ve en müthiş filim.
KANLI BASKIN
(GUNG HO)
, RANDOPH CSOTT VE NOAH BERRY tarafından yaratılan emsalsiz harp ve kahramanlık İlim t başlıyor. Bu filme Amerikanın blitün deniz ve hava birlikleri iştirak etmiştir.
İstanbul Valiliğinden:
18 Mayıs 1345 çarşamba günü saat 22.30 da Dolmabahçe sarayında verilecek suvareye İstanbul'da bulunan Sayın Millet Vekilleri ve Eşleri davetlidirler. Davetiyelerini Protokel şefliğinden aldırmaları rlca olunur.
Frak vc hamilleri İçin İstiklâl madalyesl.
Sahile 4
AKŞAM
15 Mayıs 1045
RADYO
ANKARA RADYOSU: Bugünkü program
18 Dans orkestrası. 18.30 Sağlık saati. 18.45 Dans orkestrası, 18 Haberler, 19,20 Geçmişte bugün, 10.26 Şarkı ve türküler. 19.45 Fosta tutusu, 20 Müzik: (PL). 20.15 Radyo gazetesi, 20.45 Mandolin birliği, 21.06 Salon orkestrası, 21.45 Tarihi Tilrk müziği,
22.30 Dans müziği (Pl.), 28 45 Haberler.
YARIN SABAHKİ PROGRAM
7.30 Müzik: (Pl.), 7.45 Haberler. 8 Orkestra eserleri (Pl.), 8-23 Gündelik spor servisi. 12.30 Şarkılar, 12.45 Haberler, 13 Salon orkestrası.
’ "’1
Mustafa Şekip Tunç
RUH
ALEMİNDE
Büyük Mütefekkirimizin Yeni kitabı
Yakında çıkıyor
Ülkü Kitapyurdu
L
Zayi — İlgaz nüfus memurluğundan aldığım nüfus kâğıdımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Zeynettln fazı Hanım Gezbil
Zayi — Vefa lisesinden aldığım tasdiknameyi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
2548 No- İı 14/3/940 tarihli 144 No. il Rccap Pala
HUKUK FAKÜLTESİ YÜKSEK TİCARET iktisat fakültesi talebelerine her halde lâzım olan bir rehberdir. HUKUK İSTILAHLARI
ZAYİ — 829-930 ders yıiı sonunda Erenköy kız lisesi birinci devre üçüncü sınıfından aldığım tasdiknameyi zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
149 Süheylâ Behram
Bu resim dükkânın resmidir
İstanbul milli korunma savcılığından: İlâm: 945/678, 679. 680. 681. 682.
Tahdide aykırı hareket etmek su-retlle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu aslen Bayburtlu, İst. Şehitmuhîar cad. Safapaias 7 No. da oturur, Halim oğ. 313 do. Yakup Er-tan ve Merzlfonlu İst. Şişil Rlkepdar sok. Derman ap. 8 No. da Hamdl oğ. 1917 doğ. Hüseyin Başar, ve Çorumlu olup İst. Süleymanlye Sarı Beyazıt cami sok. 16 No. da Ahmet Oğ. 1898 doğ. Ahmet oğ. Hnllt Batır, vo Samsun salahlye malı. Molla oğlu sok. 2 No. da zahire tüccarı Salt oğ. 315 doğ. Emin Çelik ve İst. Bahkpazarı Tuzcular sok. 2 No. da zahireci Cemal Kayalıbay haklarında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (4) No. lu millî korunma mahkemelinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K, nun muaddel 21, 55/2, 63 üncü maddelerine tevfikan 75 şer lira ağır para cezaslle tecziyelerine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 10. 1. 845 tarih ve 945/4 sayılı karar katileşmekle ilân olunur. Akşam gazetesiyle neşrolunacaktır.
(6374)
İstanbul milli korunma savcılığından; İlâm: 945/527
Sebepsiz flat yüksekliği ile zeytinyağı satmak surettle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Yağ iskelesi 11 No. lu Seza Madra limitet şirketinde kâtip Şefik oğlu 1288 doğumlu Haşan Kırlangıç hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (2) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K. nun muaddel 32, 59/3r 63 üncü maddelerine tevfikan 87 lira 50 krş. ağır para cezaslle tecziyesine, 28 gün müddetle ticarethanesinin kapatılmasına ve bu müddet zarfında ticaretten menine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 13. 12. 944 tarih ve 944/342 sayılı karar katileşmekle ilân olunur. Akşam gazeteslle neşrolunacaktır (6375)
HER MARKA
ESKİ - V'EHİ - SAĞLAM -BOZUK
RADYO-PARÇAv.LAHBALARl M.IHH-SATILIR -OEil$!İ«ilie-OLÇUlUI Tamiri imkânsız denilen Radyolar Garantili ve (abuk Yapılır
POSTAİle CEVAP veMALZEME YOLLANIR
GeleU.Yökstkkaldmm N»50 _ZES «AOra (YekvS*-C'karktn 5»l küldü)
BAYANLARA MÜJDE;
TUTKAN
İpekli Çorap İlâcı gelmiştir. DİKKAT: TUTKAN Çorap ilâcı, çorap takıldığı zaman MAY kaçmasına ve yırtığın yayılmasına mâni olur. Her yerden ısrarla İsteyiniz. Toptan satış yeri: çi-çekpazajı Findıklıyan Han No. 7, İstanbul
Kiralık Köşk
Göztepe de tren istasyonuna beş dakika mesafede Uç dönüm bahçe İçinde çamları ve her nevi meyva ağaçları üzüm bağı elektrik. terkos tesisatı dört oda, banyo ve mubfak. odunluk, müstakil köşk bir sene için kiraya verilecektir. Görüşmek ve adresi anlamak isteyenler Goztepede Bakkal Bay Neş'ete müracaat olunması.
Ambalaj Çemberi ve Toka Alınacak
Sümer Bank İstanbul satın alma müdürlüğünden:
Ambalâj çemberinin genişliği 0.15x20 m/m ve ambalâj tokası çembere göre olacaktır.
Tekliflerin 25 mayıs 945 akşamına kadar Galatada Voyvoda cadde-sinde Sümerbank binasında bulunan müdürlüğümüze verilmesi. (6411)
Türkiye şişe ve cam fabrikaları
Anonim Sosyetesinden!
Fabrikamıza gelen kömür, karbonat, kalker çavdar sapı ve saire gibi eşyanın tahliyesi İşleri bir müteahhide verilecektir.
Bu lş İçin hazırlanmış olan şartname Galata Perşembe pazarı İş hanındaki ticaret servisinden alınacaktır.
İsteklilerin hemen şartnameyi almaları ve tekliflerini 28. ö. 945 pazartesi günü saat 16 ya kadar kapalı zarf içinde sosyetemize vermeleri ilân olunur.
Vakıflar İstanbul orman işletme müdürlüğünden Lâleli deposunda mevcut 23877 kilo kömür şartnamesine göre ve pazarlıkla satılacaktır.
İsteklilerin 18. 5. 845 cuma glinü saat 16 da İdare komisyonuna müracaatları.
Muhammen bedel beher kiloda 116» kuruş muvakkat teminat (287» liradır. (63921
Vakıflar İstanbul orman işletme müdürlüğünden Yenikapıda vagonda teslim şartlyle ( 15000» kilo kömür şartnamesine göre ve pazarlıkla satılacaktır.
İsteklilerin 18. 5. 945 cuma günü saat 18.30 da İdare komisyonuna müracaatları.
Muhammen bedel beher kiloda 16 kuruş muvakkat teminat 189 liradır. (6383)
Sayın İstanbul halkına
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı İstanbul Bölgesi Sıtma Mücadele Başkanlığından:
4707 numaralı olağanüstü Sıtma Savaş kanununa ve Bakanlimizin yüksek emirlerine tevfikan yurdumuzun her yerinde olduğu gibi İlimizde do gerekil bütün tedbirler alınmış vo teşkilâtımız faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Bu cümleden olmak üzere:
1 — Her yerde hizmete Amade resmi teşekküller haricinde: «Ağva, Şile, Beykoz, Üsküdar, Kadıköy, Sarıyer, Beşiktaş, Byüp, Bakırköy, Çatalca. Silivri» deki muayene evlerimiz sabahtan akşama kadar sıtmadan şikâyet! veya şüphesi olanlara açıktır. Her yurttaş kayıtsız Ve şartsız buralara boş vurarak muayenelerini yaptırmakla beraber gerekil İlâçlarını da ince canen alabilirler.
2 — İlimiz katımlarında olduğu gibi Belediye çemberleri İçinde de genel sürfe ve sinek mücadelesine başlanmış ekiplerimizin belirli zamanda semt senit her evi ziyareti temin edilmiştir. Bu İtibarla sivrisinek bakımından her hangi bir isteği olanların:
a — Beykoz şubesine bağlı olan: Beykoz, Paşabahçcsl, Çubuklu, Kanlıca, Anadoluhisarı, Kandilli vo Civaran İçin. "30-51» telefon numarasile,
b — Üsküdar şubesine bağlı olan: çengelköyü, Beylerbeyi, Kuzguncuk, Paşallmanı. Sultantepesl, İcadlye, Bağlarbaşı, Çavuşdere, İnadJye, Doğancılar, Salacık, Harem ve civarları İçin «60384« telefon numarasile.
c — Kadıköydekl birinci şubemize bağlı olan: Büyük Çamlıca. Altu-ıılzade, Küçük Çamlıca ve tekmil Kadıköy semtleri İçin «60352ı, telefon numarasile,
d — Kadıköydekl İkinci şubemize bağlı olan: Kalamış, Kızıltoprak, Göztepe. Erenköy, Merdlvenköyü, İçeren köy. Bostancı, Caddebostan!, Maltepe, Kartal. Yakacık - Soğanlı. Pendik. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kı-nalıada ve civarları İçin, «60352» telefon numarasile,
e — Sarıyer, şubemize bağlı olan: Yenimahalle, Bllyükdere, Klreçbür-nu. Tarabya, Yenlköry, Uluköy, Rumelihisarı ve civarı İçin «73-32» telefon numarasile,
f — Beşiktaş şubemize bağlı olan: Bebek, Arnavutköy, Ortaköy, Yıldız, Clhnnnüma. Slnanpaşa, Abbasağa, Muradiye, Vlşnezade ve civarları lçlıı . 84040- telefon numarasile,
g — şişli şubemize bağlı olan: Dolmabahçe, Harbiye, Teşvikiye, Nişantaşı, Haîâskâr, Osmanbey. Baytar Ahmet, Etfal, Stadyum, Cumhuriyet, Şişil. Âbldel Hürriyet, Mecidiye, ve civarları İçin «43710» telefon numarasile,
h — Eyüp şubc-mlze bağlı olan: Eyüp, Rami, Defterdar, Ayvansaray. Topçular ve civarları İçin «22822» telefon numarasile,
1 — Bakırköy şubemize bağlı olan: Küçükçekmecc, Florya, Yeşilköy, Ayazma, Fabrikalar. Hastahane, Bakırköy, Yenimahalle, Kazlıçeşme, Ye-dlkule, Balıklı. Topkapı ve civarları İçin «10016» telefon numarasile ilgili şube tabiplerimize baş vurabilecekleri, bu şubelerimiz haricinde vaki olacak müracaatla faaliyet ve hizmete geçecek olan,
J _ Galata. 40181. Taksim 43336, Şişhane. 43710, Kasımpaşa 43210. Ha-heıoğlu 43038, Eminönü 21343, Beyazıt 20771, Karagümrük 21196. Samat-ya 21425, ve ihtiva ettikleri semt ve mahalleler İçin de «21343» telefon numarasile i'Merkez müracaat» şubemiz tababetine müracaat edilebileceğini,
3 — Teşkilâtımızın İşlemesine. İş güderlerimizin mecbur bulunduğu iyi
hizmet ve muameleye ait bir şikâyeti olanların da 60352» telefon numa-raslle bölge başkannlığma baş vurabilecekleri İlân olunur. «6292.,
Bayındırlık Bakanlığı İstanbul malzeme grup amirliğinden:
Demlryol burraj kazmalarının ağızlarının tamirinde kullanılmak üzere 19 x 150 m/m ve 25 x 150 m/m. maktamda cem'an 1528 kilo İsveç çeliği veya bu ayarda çelik pazarlıkla satın alınacaktır.
Eksiltmesi 18/5/945 cuma günü saat 15 de Galata Perçemli sokak Cemaat hanında grup amirliği eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Muhammen bedel «3746» üç bin yedi yüz kırk altı liradır.
İsteklilerin 561 lira 00 kuruş teminat makbuzu ile 945 yılında ticaret odasında kayıtlı olduklarını bildiren belgelerini yanlarına alarak saatinde komisyona gelmeleri.
Teminat öğleden evvel yaptırılmalıdır.
Şartnamesi dairesinde parasız alınabilir.________ (-6390.
Vakıflar orman işletme müdürlüğünden:
İşletmemizin Çayırdere deposunda mevcut «4000» kental odun şartnamesine göre ve pazarlıkla satılacaktır.
İsteklilerin 18. 5. 945 cuma günüsaat 15 de komisyonumuza müracaatları. Muhammen bedel beher kentalde (340» kuruş, muvakkat teminat 820 ' Hradır. (6394)
7ürk Hava Kurumu Genel Merkezinden
Türk Hava Kurumu Gedikli Hazırlama Yuvası'na girmek İsteyenlerin kayıt ve kabulüne başlanmıştır. Bu yıl orta okulu bitirecek gençlerden İstekli olanlar Hava Kurumu şubelerinden kayıt ve kabul şartlarını öğrenebilirler. Seçilecekler, yol masrafları .Hava Kurumu şubelerinden ödenerek İnönü plftnör ve paraşüt kampına gönderileceklerdir. (.8434»
İstanbul belediyesinden:
Ölçü Ayar teşkilâtı 50 lira asli maaşlı şeflik kadrosu açıktır.
Yüksek okul mezunlarından askerliğini yapmış ve 35 yaşını bitirmemiş olanların 3x4 eb'adında 4 adet fotoğraf, şahadetname, terhis tezkeresi ve nüfus hüviyet cüzdanlariyle Vali ve Belediye R. ne yazılı birer dilekçe ile Zat İşleri Müdürlüğüne lfl/5/)S»45 cumartesi gününe kadar müracaat ederek buradan alınacak bir vesika ile İstanbul mmtaka ticaret müdürlüğü Ayar baş kontrolörlüğünde 10 günlük bir kursu müteakip yapılacak müsabaka İmtihanına girmeler! İlân olunur. «6421»
Üniversite Konferansları REKTÖRLÜKTEN»
Edebiyat fakültesi sosyoloji profesörü Hilmi Ziya ülken'ln 15. V. 1945 salı günü saat 18,10 da vereceği konferansın konusu «Bugünkü psikoloji gözüyle tasavvuf» tur. Konferans salonu herkese açıktır. (6414)
1“■—■*
Türkiye iş Bankası
Küçük cari hesaplar
1945 ikramiye plâ>nı
ÇEKİLİŞLER: 29 ocak, 2 Mayıs, 24 ağustos, 1 kasım tarihlerinde yapılır.
——_ 1945 İKRAMİYELERİ ______________________
1 adet ARSA (İstanbul’da Büyük Talı'da Adat 184, parsel No. I,
928 M2.)
1 Adet 2000 Liralık 2000.— LİTft
8 » 1000 ». 3000.— »
4 » 500 • — 2000.—
10 » 200 «i — 2000.—
25 0 100 » — 2500.— »
100 » 40 » — 4000.— t
150 » 20 > — 3000.— *
300 » 10 » 3000.— £
Türkiye İş Bankasına para yatırmakla yalnız para biriktirmiş ve faiz almış olmaz, aynı zamanda tallinlzi de denemiş olursunuz.
Kireç kaymağı ve Mayi Klor satışı
İzmit Siimerbank Sellüloz Sanayii Müessesesi Müdürlüğünden:
Klor - Alknli Fabrikamız kireç kaymağı ve mayi klor İstihsaline başlamıştır.
İsteklilerin .çıraya girmek Üzere ihtiyaçlarını İzmit'te Mücssesemlz müdürlüğüne yazı ile bildirmeleri Uân olunur.
Bir tondan aşağı olmamak üzere kireç kaymağı flatl fabrika iskele veya rampasında teslim yeni löû kiloluk demir variller İçinde kilosu 96 «altmış altı» kuruştur. 200 kiloluk demir variller İçinde kilosu 64 «altmış dört» kuruştur.
Mayi Klora İhtiyaçları olanların ellerinde tüp bulunduğu ve yahut 10 tonluk vagonlarla satın almağa istekli oldukları takdirde müesscsemlze müracaatları rica olunur, «6058»
ARMATÖR ve DENİZCİLERE
Biiyükderede «ARMA DENİZ KIZAKLARI» açılmıştır.
Kızaklar beton ızgaralar üzerinde deniz ve karada ayni meyil ile çalışır. Depolarımızda her türlü malzeme bulunur. Ve piyasa «atından sarfedilir. Tekne ve makinalar garantili ta mir edilir. Spor tekneleri balıkçı ve nakliye gemileri İnşa edilir. Telefon: 44017.
Bayındırlık Bakanlığından :
1 — 21/5/945 tarihinde saat on altıda eksiltmesinin yapılacağı ilân edilmiş olan Ereğli limanı İnşaatı eksiltmesi, flat tahlili ve flat vahidi cetvellerinde bazı açıklamalar yapılması gerekli görüldüğünden 28/5/845 tarihine kadar uzatılmıştır.
2 — Eksiltme aynı şartlarla 28/5/945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat on altıda Bakanlığımız demiryollar İnşaat dairesinde yapılacaktır
3 — Fiat tahlil! cetvelinin 5, 6. 7, 8. 9, 10, 15, 20, ve 25 inci «ıhlfelerl
İle flat vahidi cetvelinin on altıncı sahi fesinde yapılan bu açıklamaları gösterir yeni sabiteler eski sohlfelerln verilmesi karşılığında demiryollar İnşaat dairesinden parasız olarak verilecektir. 6211»
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:
3659 sayılı kanunun 10 uncu maddesi gereğince barem kanunu hükümleri dışında aylık verilmek üzere İdare merkezimiz İçin Türkçesl de gayet kuvvetli olmak şarttle Fransızcaya gayet kuvvetle vakıf olanlar arasında müsabaka imtihanı ile memur alınacaktır.
İsteklilerin 22/5/945 salı akşamına kadar Ankarada umum müdürlük zat İşleri servisine İstanbulda şubemiz müdürlüğüne müracaatları. «6101»
Sayın Müşterilerimize
19 Mayıs Gençlik Bayramı yaklaşıyor. Ay yıldızlı nature! bayraklarınızı müessesemlzden tedarik ediniz. Taşra siparişleri ödemeli gönderilir.
ADRES : Galata Mahmudiye caddesi No. 106. FBIZULLAH GÖÇER

KALDIRIM TAMİR ETTİRİLECEK
1. E. T, T. İŞLETMELERİNDEN:
1 — Takriben 12000 metre murabbaına baliğ olacak olan Sirkeci -Bayazıt tramvay güzergâhı kaldırım tamiri işi metre murabbaı 60 kuruş muhammen bedel üzerinden 14. 5. 945 pazartesi günü saat 10,30 da pazarlık usulü İle İhale edilecektir.
2 — Muvakkat teminat 540 liradır. Şartnameler Metrohan levazımında parasız olarak verilmektedir. (5898)
Devlet Deniz Yolları ve Limanları İşletme ____________Umum Müdürlüğü İlânları
1 — Boğazlçlnde Büyükdere ve Yenlköy iskelelerinin onannu işler! kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu onarım İşlerinin keşif bedeli (43782) llr.ı (28) kuruştur.
3 — Geçici güvenme (5283) lira (67) kuruştur.
4 — Eksiltmeye esas olacak kâğıtlar inşaat şubesinde görülebilir.
5 — Ekr’Ume 26 mayıs 1945 cumartesi gfnü saat 11 de idare merkez! karşısındaki binada bulunan alım satım komisyonunca yapılacaktır.
6 — İsteklilerin. eksiltme şartnamesinin 4 iincli maddesinde yazılı belgeleri, eksiltme gününden — ara verme günleri dışında — en az yedi gün önce 50 kuruşluk pul ve bir fotoğraf İle birlikte İdareye bir dilekçe iıle baş vurarak vermeleri ve alacakları ehliyet vesikasını teklif kâğıtlarına eklemeleri lâzımdır.
7 — Kapalı zarflar, eksiltme günü saat 10 a kadar makbuz karşılığında alım satım komisyonu başkanlığına teslim edilmelidir.
8 — İdare İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.___(5970>
ÇAMLI KLÜBÜNDEN
12 mayıs 1945 tarihinde toplanacağı İlân edilen senelik kongremiz çoğunluk olmadığından 26 mayıs 945 cumartesi saat 17 ye talik edilmiştir. Sayın üyelerin hazır bulunmaları rica olunur.
Gündem: 1 — İdare heyeti raporu. 2 — İdare heyet! seçimi. 3 — Tüze hakkında görüşme.
HALK ELBİSELERİ
Muhtelif desenli ince kumaş halt elbiselerinin birinci partisi tamamen satılmıştır. İmal edilmekte olan ikinci parti satışa çıkarıldığında ayrıca bildirilecektir.
Salâhaddin Karakaşlı
Kalay ithalâtçılarının Nazarı Dikkatine:
Külçe kalayı çubuk halinde dökmeyi ötedenberl tarafımdan yapıldığını ve piyasaya arzedlldlğinl, binaenaleyh ecnebi memleketlerden Kalay ithal edip burada çubuk şekline dökerek satışa arzedenlere, zlrdekl markaları;
BANKA. BANKA ve saire markaları
İktisat ve Adliye Bakanlığınca da 6. 2. 1934 tarihli ve 4241/4246 numaralarla tescil dahi ettirdiğimi, ve yedimde mevcut bulunan marka kayıt ilmühaberleri mucibince memleketimizde çubuk, yapmak halcin m haiz olduğumu arz eder ve İşbu markalan taklit ve İstimal edenlere karşı kanuni haklarımın mahfuz tutulduğunu da bildiririm. İştanbul^alata^leHeban^okakS^iUı^l^^^^MAZMAf^^^^^
SÜMERBANK
İplik ve dokuma fabrikaları müessese»! Bakırköy bez fabrikası müdürlüğünden!
1 — Fabrikamızda birikmiş olan tahmin! miktarları hizalarında gösterilen hurdalar açık arttırma suretlle satılacaktır,
2 — Arttırma 23/5/946 tarihine rastlıyan çarşamba günü saat 14 de
yapıl ao aktır,
8 ___Şartname fabrika ticaret servisinden parasız olarak verilir.
4 — Fabrika kat! İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
Malzeme» cinsi Miktarı Ton Tamnil bedeli TL,
Demir parmaklık ve pencereler 3 5000
Kösele kırpıntısı 4 600
Balya çemberi 3 900
Hurda yağ tenekeleri 300 ACL 90
Hurda saç varil (Muhtelif boyda) Hurda demir dişli, boru saç parçaları. 300 Ad. 500
hurda demir ve çelik parçaları. 30 Ton, 8000
Hurda dokuma tarakları 000 Ad. 300
I-Iurda şapka earnetür teli 1000 Ad. 1000 «8410»
Haziran iptidasında halka zeytin tanesi dağıtılmasına başlanacak
AKŞAM
ALBAYRAK
PİRİNÇ ve HUB'JBÂı
UNLARI
Dopoıtu: Tahmis sokak No. M Telefon -Telgraf: Albayrak - İstanbul
Sene 27 — No. 9545 — Fiatl her yerde 10 kuruştur.
SALI 15 Mayıs 1945
Sahibi: Necmeddin Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
M. Churchillin Avrupada hürriyet ve demokrasi hakkındaki sözleri
Yalnız İngiliz milleti karşısınca değil, bütün bugünkü dünya ve yarınki tarih karşısında göğsünü gere gere konuşacak bir devlet adamı varsa hiç şüphesiz M. ChurchUl’dir.
Hiç bir millet, harbin son beş yılını İngiliz milleti kadar tehlike ve fedakârlık, azim ve cesaret İçinde geçirmedi.
Kendisi hiç bir taarruza uğramadığı halde, Almanyanın tecavüz ve istilâ emellerine sed çekmek için harbe atılan İngiliz milleti, çok geçmeden en korkulu bir macera karşısında tek başına kalmıştı. Sonu belirsiz bu kara günlerde, çok kuvvetli düşmanın turlıi uyuşma tekliflerini reddederek milletlerin hürriyeti, istik-İnil adına harbe devamı göze a-I n. her doğruyu, acı da olsa, sövkrnekt n çekinmiyerek zafere Inarını Ingiliz milletine aşıUyan ve nihayet bugünkü neticenin başlıca yapıcısı olan M. Chur-ch ll’fn beş yıllık idaresi insanlık ve medeniyet Ölçüsünde şerefle dolmuştur.
Bugün bile, uzun harbin çeşitli ve değişik safhalarını onun ağandan yeniden dinlemek en de-ı n heyecanlar uyandırıyor. M. Churchlll bu çetin harbin güdüm ve yürütümünde, her alanda vnlnız f’kri bir deha değil. tn-g Hz milletinin ve dünyanın talibi eseri olarak seyrek yaslanan bir beden dayanıklısı göstermiştir. Onun beş yıldır yüklendiği ve insan kabiliyetini aşan dimağ çalışmaları kadar, zaman za-n an katlanmak zorunda kaldığı yolculuk yorgunluklarının tutarı da şaşırtıcıdır. Hükümet Başkanlığını dünya tarihinin en çetin savaşı içinde geçiren bu yetmiş bir yaşındaki devlet adamının. Zafere raslıyan beşine) iş yıl dönümünde, canlılık ve neşe dolu sesini radyoda işitenler bir kat Baha haz duymuşlardır,
M. Churchillin demecinde, anlattığı harb safhaları kadar heyecan uyandıran sözler de yarın İçin verdiği güzel ümitlerdir.
Biten harb, arkada korkulu bir rüya gibi kaldı, fakat bu eşsiz kargaşalığın yarattığı kaygılar milletin yüreğinde' tam bir hu-«urun yer etmesine engel oldu. Bunca fedakârlıkların boşa gitmemesi, milletlerin hürriyete kavuşması, kimsenin kimseye tecavüz etmemesi, nihayet insanlığın bir daha böyle bir maceraya atılmaması kurtulan, kurtarılan milletlerin tek emelidir.
Dünyanın başına bu belâyı getiren ve Avrupayı yangın yerine çeviren âmillerin başında, hürriyetlere düşman totaliter ve müstebit rejimler geldiği için harbi kazanan Büyük Demokrasiler. milletlerin serbesçe seçe-ct -r: demokrat idareler altm-ıla hürriyet ve emniyet içinde yalamalarını hedef bilmişler ve hrrbe bu uğurda atılmışlardır.
Bu prensipler yavaş yavaş unu-tıı’jcak, milletlerin hürriyet ve İst tlâli türlü bahanelere feda mı ed ‘pcek? Milletlerin hürriyet ve istiklâli gibi, demokrasi mefhumu da çeşitli garabetlerin kurbanı olabilip mİ? Milyonlarca inşa-n:n ölümü, bir kıtanın yanıp yıkılması pahasına ortadan kaldı-rı’an Hitler ve rejimi yerine, buna benzer başka kuvvet ve istibdat rejimine bundan sonra yer verilir mi?
M, Churchlll «Hayır» cevabını veriyor ve bunu kuvvetle, cesaretle söylüyor:
Avrupa kıtasında, uğruna harbe girdiğimiz ana prensipleri unutmadık ve unutmayacağız diyor. Demokrasi, hürriyet, kurtuluş kelimeleri, bizim bu kelimelere verdiğimiz mânadan başka türlü anlaşılmamalıdır diyor. Eğer kanun ve adalet hâkim olmaz, eğer totaliterlik veya polisçi İdareler Alman mütecavizlerin yerini tutacak olursa Hltlercileri cezalandırmak mânâsız olur diyor.
Ahnanyadan ve Kitle iden eser kalmadığına göre M. Churchillin ağzında, bu parlak zaferden sonra, bu korkular ve kaygılar, bu açık ve sert sözler nlçlndir, bilmiyoruz, Büyük Müttefikler arasında tam anlaşma ve iş birliğinin. haıbde olduğu gibi, sulhta da barışı ve başarıyı temin edeceğini — her zamanki gibi — söylemesi yeterdi, çünkü ona herkes gene İnanırdı, çünkü Ingiliz Başbakanı her zaman doğruyu söylemiştir. Bugün de doğruyu, gördüğü ve düşündüğü gibi, söylemekten çekinmiyor
Bütün dünyanın beklediği, zaferdi. M, Churchlll bunu dünyaya verenlerin başında geliyor, çünkü buna İnanmıştı. Şimdi bütün Avrupa milletlerinin beklediği, uğruna kan dökülen prensiplerin: Kurtuluşun, demokrasinin, hürriyetin, kanun ve adaletin — Büyük Demokrasilerin anladığı mânada — gerçekleşmesi, bunca fedakârlıkla yıkılan Hit-lerin yerine başka totaliter İdarelerin tahakkümü geçmemeğidir.
Eğer M. Churchlll İnanıyorsa, Avrupada askeri zaferden sonra hürriyet ve emniyetin zaferi de tam olacaktır.
Necmeddln Sadak
Sovyet elçiliğinde
Zafer münasebetile bu akşam bir ziyafet verilecek
Ankara 15 (Telefonla) Sovyet Rusya büyük elçislle refikası, zafer münasebetile Sovyet büyük elçiliğinde bu akşam bir ziyafet vereceklerdir.
Fransada seçin^
Kudüs İS (Radyo) — Fransadft İkinci defa rey toplanmasında «ol zaferini sağlamıştır. Sağcılar 80 komünden yalnız üçünde üstünlük elde edebilmişlerdir.
Ingiltereden 400 bin metre elbiselik kumaş geliyor
Ankara 15 (Telefonla) — Memleketimize, Ticaret Bakanlığı emrine Ingiltereden dört yüz bin metre elbiselik kumaş gelmektedir. öğrencilinize göre kumaşlardan yüz bin metresi tstanbula gelmiştir. Kumaşların dağıtımı hakkında iki görüş vardır.
Tüccar kumaşların kendilerine verilmesini istemektedir. Ticaret Bakanlığı ise sabit ve dar gelirlilere dağıtılmasını düşünmektedir. Bu hususta yakında bir karar verilecektir.
7 aylık bütçe Meclise verildi
Bütçe komisyonu “hayat pahalılığı ve fiat meseleleri çözülmüş olmaktan çok uzaktır,, diyor
Komisyon kazanç, muamele ve istihlâk vergilerile tekel maddelerine yapılan zamların hafifletilmesini istiyor
Ankara 14 — 7 aylık bütçe kanun tasarısı Millet Vekillerine dağıtılmıştır. Meclis pazartesi «ününden İtibaren her gîin toplanarak tasarıyı müzakere edecektir. Bütçe komisyonu raporunda deniliyor kİ: «Memleketimizde hayat pahalılığı ve tlat msw-lelerl çözülmekten çok uzaktır.»
Bütçe tasarısında bundan sonra deniliyor ki:
»Harbin yarattığı anormal ve
geçici âmiller bir müddet sonra, ortadan kalkınca flatlerln biraz gerilemesi mümkün olsa dahi endüstri ve tarım alanlarında tatbik edilmekte olan himaya politikası ve para miktarının artması İla ilgili Amiller devam edip gittikçe genel Hat seviyesinde önemli bir düşüklük bekleme-: mek gerektir. Fiat memelerinin de
(Arkası sahile 2; sütun 6 da)
Toprak kanunu
Meclis dün tasarıyı görüşmeğe başladı
[Yazısı 3 üncü sahifemlzde]
Yumurta büyüklüğünde elmas!
Londra 15 (R) — Afrlkanın batısında Sierra Leone‘de yeril bir İşçi tavuk yumurtaaı büyüklüğünde bir elmas bulunmuştur. Bu, renk ve kalite itibarlle çok mükemmeldir ve dünyanın en büyük elmasıdır. Elmas Londra'ya getirilmiştir.
DİKKATLERİ
Can kurtaran simidi
Taşkasaptaki konak
İçinde yüz kişi yaşıyan, başlı başına bir ilim akademisi ve fikir, edebiyat tarihimizde mühim bir dekor olan bu ver hakkında, «Sami paşa zade Sezai» ye dair hazırladığımız yazıda uzun uzun malûmat verilmektedir.
Yarın başlıyoruz
J
Yağın bu pahalılığında beş ku-raşitik susamlı simit, alelftde bir meta değil, tam mânasUe can kurtaran simididir. Günün muhtelif saatlerinde, fakir ve orta halli vatandaşlar yol üstünde iş başında bunlardan birer İkişer yiyerek açlığı gideriyor. Unlu maddelerin, bu arada da simidin serbes bırakılması son senenin en biiyiik nimeti olmuştur.
Fakat ihtikârın şaha kalktığı piyasa yerlerinde zavallı simitçi çocukların serbes serbes. rahat rahat satış ynpmalarına müsaade edilmiyor. Bunlar âdeta av kovaianırcasına kovalanıyorlar. Sebebi de «yollan tıkamak!»
Simidin satılmasını güçleştirmemen, kolaylaştırmalı.
Amerika’da 3 üncü dünya harbinden bahsediliyor
Londra “Milletler arası hava soğumaktadır,, diyor
Başlıca iki endişe: Rusya hakkındaki müphemiyet ve işsizlik tehlikesi
Bir Ingiliz gazetesi) “Gözümüzün önündeki Avrupa, hiç de görmek istediğimiz Avrupa değildir,, diyor
Paris 16 (AA.) — Afi aj anamın 3an Francisco muhabiri bildiriyor: iki endişe, Avrupa zaferinin parlaklığını AmerikaİLİar nazarında solduruyor. Rusya hakkındaki müphemiyet ve işsizlik tehlikesi. Barışın harbden ziyade tuzaklarla dolu olması, teessüfe şayan fakat kaydedilmesi gereken bir olaydır. Bununla beraber bu memleket halk oyu müşterek bir güvenlik tesisi zaruretini İyice kavramıştır.
Hiç bir yerde bu kadar endişe görülmemektedir. Yine hiç şüpbe yok kİ üçüncü dünya harbinden. Amerika'da olduğu kadar hiç bir memlekette bahsedilmemektedlr. Burada, üçüncü dünya harbine telmih etmlyen bir gazete bulup okumak mümkün değildir. Bu ne demektir? San Francisco konferansı bu hususta bizi tenvir edebilir. Filhakika konferans. Polonya ihtilâfı arkasında Sovyet politika-sına karşı son zamanlarda şiddetlenen bir İtimatsızlık bulunduğunu göstermiştir. Bu teskin edilmesi gereken bir itimatsızlıktır. Sağdan, soldan bu mütalâanın yüzlerce defa tekrar edildiği İşitilmektedir. Buna sebep sadece, Polonya değildir. Mesele. Moskova'nın teahhütlerlne riayet edip etmemesidir
Bu kararsızı n( yüzünün yeniden uyanan İnfiratçılık hevesini işsizlik korkusu tâdil etmektedir. Amerikan mamulatına tamamlle açık bir dünya da bugünkü uçak İmalâtı fazla gelecektir. Diğer eşya için vaziyet aynıdır. Bu kaygı, daha ziyade. Amerika'nın batı kıyısında San Frandsco'da hissedilmektedir. Filhakika bu bölgede sayısız harb fabrikaları türemiş ve nüfus yüzde 20 nispetinde artmıştır. Mamafih bu kaygı Nevyork'ta da vardır.
Dört büyükler toplantısı olmıyacak mı?
Londra 15 (A.A.) — Üç bl'
yüklerin, daha doğrusu dört bi yüklerin — zira Fraı şanın işti 1 rakl de muhtemel görülmektedir — yakında toplanacakları çık-hakkmda beslenen ümitler gece e de-haftaya nazaran çok zayıflamış Köy-tır. Milletler arası hava soğu’ rlf‘ makta ve daha son zamanlar/’0’' ’ kadar halli kolay zannedilen selelerin çetin meseleler nld'_ tEllnl. meydana çıkmaktadır. j demiş-
Bir İngiliz gazetesi
i- o ıun bazı ne diyor? ,n
Londra 15 IR.I — Başbnk» mdığım. bazı ku bu sabahki İngiliz r.fe wrî olduğunu hakiki bir taarruza seb
tir. Sulh taarruzu. Gr.-^amba günü devanı larini harb sonu m' etmişlerdir. Şunlar ■
bir taarruz zihniye ceVerken ler. Verdikleri hük 8 Ç,.. „
yolu aramamaktadı ya düştü
Newa Ohronlcle t Burak reis sokağında demektedir: «Oöriklracı olarak oturan Avrupa hiç de göı mlnde bir kir. bahçe-Avrupa değil. Belçika çekmekte İken, ke-alyet, Fransnnın harh'clann fini olarak ya meseleleri, Trtesta ı-ı içinde yuvarlan-!
News Chronlcle yu sı - uğradığını şaşır- ■ sona erdirmektedir: «Oyunun dibini bu-1 devletlerin ittifakları r suya gömülü birj [ Igtlnadedficekî». rodada koyulmuş. ,
Hollanda’da aç”1 duyurabilmiş-ölenler zabıtayı maiû-|
Nevyork 15 (R.) — Amsuta da İtfaiye gelen haberlere göre, niş. nihayet ue-20.000 kişi açlıktan ölmüş Elmnş Elgönölli hırda ölüm nispeti norma ırmııtır. Elmas den yüzde altmış yuknnsin'ır. nfeoet İhtiyarlarda yüzde otrwren başliya-1 ■1 ı ı eleme lıntl-
Zuzderzee Mrfez'nA"X S” ı . ı . a seçecekleri
kurutulması işlen başınmışım 1 _______ r tarafından
çitim müdilr -Yazan: A. Macit Adaktır. Mmi Yarınki AKŞAM' hn-vs-ı bütün tamim elinl^lr.
t
Triesteiçin bir hal
çaresi aranıyor
İngiltere ve Amerika’nın Mareşal litoya nota verdikleri doğru değil
Londra 15 (R.) — İngiltere ve Amerikanın mareşal Tlto'ya bir nota vererek Tricstedekl askerlerini geri çek meşini istedikleri hakkındaki haber resmi makamlar tarafından doğrulanmamıştır. Mamafih şimal ve Doğu İtalya'da İşgal edilen yerlerde bir birlik İdaresi kurulması arzuya şayan olduğu Belgrad’daki elçiler vasıtaslle bildirilmiştir. Memnuniyet verici bir" hal sekil bulunacağı umuluyor.
Alman işgali esnasında gizli surette çalışan Trlcste’dekl İtalyan Kurtuluş komitesi üyeleri dün. İtalyan Başbakanı M. Bonoml tarafından kabul edilmiştir. Bunlar Yugoslavlarla şehirde binden fazla îtalyanı tevkif ettiklerini söylemişlerdir. Tevkif edilenlerin arasında AJmanlara karşı savaşmış birçok partizanlar da vardır. İtalyan kabinesi bu sabah toplanarak durumu tetkik edecektir.
Belgrad’dan bildirildiğine göre, şehrin Tlto kuvvetleri, Umanın İngl-llzler tarafından İşgali suretile bir anlaşma olması muhtemeldir. Dün Belgrad radyosu Yugoslavyanm Trl-este’yl zorla ve kuvvetle eld£ tutmak niyetinde olmadığını, burasının mukadderatını banş konferansına bırakmağa hazır olduğunu bildirmiştir. a>_
İtalyan Dış îşlerl Bakanı, TrlefltjUlan meselesinde Amerikanın ha-încılm, şedden memnuniyet göstermiştj-ftgonlann al-kur-

Belgrad’daki görüşme netice vermemiş
Londra 15 (AA. i — Belgrada gitmiş olan mareşal Alexander‘in kurmay başkanı general Morgan mareşal Tl-to İle görüşmüştür. Trleste hakkmda-kl görüşmelerde hiçbir netice elde edilmediği sanılıyor. New8 Chronlcle diyor kİ: «Mareşal Tlto’nun bu bölgeyi muhafaza etmek hususundaki tehdidi neticesi vahim bir durum bas gösterebilir. Trleste meselesi bir imtihan sayılmaktadır. Zira tek taraflı toprak tâvt: rine müsaade edilecek olursa zulüm ve tazyika karşı Müttefikler tarafından girişilmiş olan mücadelenin bütün gayesi suya düşer.» Bir kaç ay evvelki anlaşma
Londra 15 (A.A.l — Birkaç ay evvel mareşal Tlto’nun da kabul e t lifti bir anlaşma gereğince, bütün İtalyan toprakları mareşal Alexan derin kumandası altında Akdeniz ordulafı tarafından işgal er” ve Baharat O zamandanberl askerj^u, elove oll. dile gelişmiş ve monist. Dördüncü Vakıf hemen hemen^as T. Bins'e fenelfatelln birlikte Tr^nezi oksid. İst. Zafer Çikolata kuv^abrikasına tane kakao. Marpucçular ' Konya Handa Yemen Umum Ticarete suni İpek İpliği, İst, Maksudlye Han'da Mlhael Benyamln oğluna, yıkanmış yün. O al. Tünel Cad. 52 de Vahan Brırdlzbana zımpara bezi. Yedl-kule Kazlıçeşnıede S. J. SotlryadlSfl
Ti-
, . -üşüşüyorlardı. Yolun bl- . .
rai ucrlslnde de şimendifer kumpan- kuru sığır derisi.
f'
s
Runiin $ARK Si"emasında
DUlJUII mevsimin muvaffakiyetli ve buyiik filmi
birden
1-ÇÖL BAKİRESİ!
PAUL JAVOR - CLARt TOLNAY - ERSESİ SÎMOR
2-AŞK ve MACERA (Fransızca)
ı«
EDWİGE FEUİLLERE VC JEAN MURAT |
Z'

I

Amerikan filim sanayiinin tn büyük işeri, R
Amerikanın en kudretli sanatkârlarmın zaferi
TÜRKÇE
69 UNCU ALAY
JAMES CAGNEY — GEORGE BRENT — PAT O’BRİEN Kahramanlık tarihinde altın harflerle yazılı bir şeref destanıdır.
Bu Perşembe akşamı L AL E’ de

Bugün Matinelerden itibaren
SÜMER Sinemasında
Jüponlara karşı PEARL HARBOUR baskınının intikamını alan kahramanların zaferine alt en hakiki ve en müthiş filim.
KANLI BASKIN
(GUNG HO)
. RANDOPH CSOTT VE NOAH BERfiY
tarafından yaratılan emsalsiz harp ve kalıranumlık filmi başlıyor. Bu filme Amerikanın butun deniz ve hava birlikleri İştirak etmiştir.
kl
İstanbul Valiliğinden:
16 Mayıs 1045 çarşauıL'a günü saat 22.30 da Dolmabahçe sarayında verilecek suvareye îslanbul’da bulunan Sayın Millet VeklUcrl ve Eşleri davetlidirler. Davetiyelerini protokol şefliğinden aldırmaları rica Olunur.
Frak ve hamilleri İçin Isüklul madalyesl.

Sahile 3
AKŞAM
15 Mayıs 5 945
7 aylık bütçe
SÖZİİN GELİŞİ
Yeni bir terbiye
Bu harb dünyanın gimdiye kadar gördüğü harblerin en korkuncu oldu Cephelerdeki çarpışmaların dehşeti fennin eseri ise cephe gerilerinde Nazilerin esirlere, kendi inançlarını kabul etmiyen halk kitlelerine yaptıkları İnsanlık dışı türlü zulümler çığruıdan çıkmış bir vahşî ruhun eseridir. Her şeyden «wel bıı ruhu yatıştırmak lâzımdır. Netekim müttefikler İşgal altına aldıkları Afmanyada müttefiklerden kurulma heyetler yeııi mektep kitaplarını hazırlayıncaya kadar mekteplerin kapalı kalmasına karar vermişlerdir. Yani müttefikler mektebe yeni başlıyan Alman çocuğunu ele alarak onun ruhundaki bütün kan dökme, fenalık etme, kırıp dökme, yakıp yıkma heveslerini törpüleyerek medeni dünyaya yakışan bir insan gibi yetişmesini temin edecekler,
Çiinkii insan vahşi ve zalim doğar. Onu eli üleş tiren, zulümden elini yavaş yavaş ayıran terbiyedir. Küçük çocukların ne kadar zalim hir ruh taşıdıklarını sineklerin kanadlarını yolarken, karıncaların topunu birden ezerken, kedinin kuyruğuna teneke, bağlarken, attığı bir taşla köpeği oiyak ciyak bağırtırken seyretmek kabildir. Merhamet ancak iyi bir terbiyeden sonra insan ruhuna yerleşir. En büyük insan da onun İçin en merhametli İnsan, dır.
Naz iler Alman çocuğundaki zalim ruhu öldürüp yerine merhameti yerleştireceklerine ziilmü körüklemek için mektepler açtılar. Himmler ekolii bu zalim ruhu arşa kadar yükseltmiştir. Şimdi Almanyada da en şanlı dersi Merhamet olan demokrasi mektepleri açılacaktır.
Fakat bu, bütün dünya çocuklarını yetiştiren terbiye şiste-rainin tam olup olmadığını düşündürüyor Dünyanın her tarafında muayyen bir terbiye sisteminden geçmiş insanların ruhunda da zulmün kökünden silinmediği muhakkaktır. Hattâ ilk mekteplerde birer terbiye vasıtası olarak kabul edilip belletilen İbretli hikâyelerin bile çocuktaki zuifim ruhunu »ön d üremediği, La-fontaine’in Kurt ve kuzu hikâyesini okuyan çocuğun kurda hak verdiği, hayvanlan parça parça eden aslanın çocuğa pek haşmetli göründüğü ve ona özendiği iddia edilmiştir.
tasandaki zulüm ve haksızlık etme hevesleri kökünden silinmedikçe iyi hlr dünya mümkıhı değildir. Yeni dünya büyük terbiyecilerden yen! bir terbiye İstiyor,

Şevket Rado
ALMANYA’DA DURUM FENA
Gl. Eisenhoıver esir Alman subaylarına dost muamelesi yapılmamasını bildirdi
Leopoldvllle 15 (R.) — Alman D15 İşleri Bakanı von Krosrig demiştir ki: «ffitler'in kendisine Doenltz'l halef olarak göstermesi, bu zatın Alman yayı sulha görülebilecek adam olarak görülmesidir. Almany&run vaziyeti fenadır. Açlık yüzünden sağa veya sola doğru temayüller olması ihtimali vardır»
Londra 15 (AA.) — Berlin radyosu dün, Kızılordunun şehre girmesinden beri ilk defa olarak faaliyete geçmiştir. Spiker bir konuşmadan sonra dünkü Sovyet tebliğin! okumuştur.
Gl. Eisenhovver’in mc-- günlük emri
ctir. _ teklif
ır.
I — Bu İşe alt şartna’. ) — General Eisenho-
lnden ve Ankarada 2 ncıubaylarma hitaben ilnde alınır. ’rde, Ciddi bir 111-
i — Fazla izahat almak lstlyenlt-subaylannın iüracaat edebilirler (5459) '’mala-
DERMOJEN
ımk Çatlak. Ekzama va Clld yanlarına vkalftde İyi gelir. Derinin tazelenmesine ve yenilenmesine bizmet eder.
Meclisin Cumhur
Balkanına şükranı
Japonya’ya yeni akın
Truman - Eden
görüşmesi
Cumhur Balkanının Meclise cevabı
Nagoya’ya 3500 ton bomba atıldı
iki hükümeti alâkadar eden işlerden bahsedildi
Ankara 14 (AA.) — Büyük Millet Meclisinin cuma günkü toplantısında Avrupa’da harbin zafer ile sona ermesi dolayisUe Başbakan Şükrü Saraçoğlu’nun yaptığı demeçten sonra yüz yirmi küsur imza İle verilen bir takrir He tarihin en buhranlı bir dtv-rcslnde siyasetimizin İsabetli bir gö-jilşle idaresinin tesbitl münasebetiyle •En çok ve en iyi çalışmanın Türk milletine en İyi örneğin! veren ve en iyi ve en doğru yolu gösteren» İsmet İnönü'ye Büyük Millet Meclisinin minnet ve şükranlarının arana karar verilmişti.
Bugün Millet Meclisinin Abdülhalik Renda’nın başkanlığında yaptığı toplantıda oturum açılırken Başkan ayağa kalkarak Millet Vekillerinin saygılarının Curr'zvr Baskanına arzedll-dlğlni buna karşı Milli Şef İnönü'nün şu cevabı verdiklerini bildirmiştir-
»Büyük Meclisin kararını bahası ölçülmez bir âlicenaplık örneği sayıyorum. Memleketin iyi ve doğru istikametlerde idaresi ve lleriletllmesi ancak, milletimizin tek ve hakiki temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinin eseri olabilir. Yüreğimizin minnet ve şükranlarını engin saygılarımızla beraber Büyük Meclise ulaştırmanızı dilerim.» (Şiddetli ve sürtkll alkışlar.
Ankara 14 (AA.) — Avrupa'da savaşın sona ermesi dolayıslie cuma gilnü, Halk'.vinde yapılan toplantıya iştirak edenler adına Milli Sof İnönü’ ye gönderilen bağlılık ve şükran telgrafına Cumhur Başkanı »11 cevabı vermiştir:
Bay Ferid Celâl Güven,
İçel Millet Vekili Halkevi başkanı
ANKARA
Halkevlnde toplanan vatandaşlarımın İçten ve özden duygularını sevinçle öğrendim. Vatanımızın yapılışında, yücelişinde ve ilerleyişinde bu kadar kuvvetli İrade ve heyecan taşıyan arkadaşlarıma ve İdeal yolunun dalma en önünde yürüyenlerden biri olan slzeşükranlarımı ve İyi dileklerimi sunarım.
Nevyork İB (R.) — Av uçakları tarafından desteklenen 500 süper uçan kale dün. Japonya’nın üçüncü büyük «Hırt olan Nagoya'ya 8500 ton bomba atmışlardır. NagoyaTun beş sanayi merkezine 500.000 yangın bombası atılmıştır.
Bu akının, Almanyanın yıkılmadan birkaç gün önce uğramış olduğu akuılara benzediği noktası belirtilmektedir.
San Francisco 15 (Rad.) — Japon-yaya karşı başlamış olan muazzam hava taarruzu, bütün Japon sanayii merkezleri kül iıaüne geldiği vakit duracaktır. Avrupa'daki Amerikan birliklerinin Pasifik'e nakledilmeleri İşine dört elle girişilmiş bulunuyor.
Almanya’da bulunan bir Amerikan birliğinin taklbcdeceğl yol şudar: Evvelâ Cherbourg Umanına gelinecek. Clıerbourg'dan 4000 kilometre katcdl-lerek.Noryork a varılacak. Nevyork -San Francisco (5000 Km.) yolu kat-edllecek. San Franclako'dan da 11.200 kilometre gidilerek Manüla’ya varılacak.
San Francisco 15 (Rad.) — Son 3 sene zarfında Japon donanmasının büyük bir kısmı denizin dibine gönderildi. Onun şimdi altı İlâ 7 zırhlı He 12 uçak gemisi var. Amerikan donanmasında İse 23 zırhlı İle 90 uçaR gemisi bulunuyor. Fakat Japon ordusunun kısmı küllisi ayakta duruyor. 100 tümenden mürekkep 4 milyonluk bir ordu savaşa hanr bulunuyor.
«Askerlik bakımından harb bir futbol maçına benzemektedir, Maç sona erince, tıpkı futbol sahasında olduğu gibi, her iki t .raf blribirlnln elini sıkar ve blriblrlerlne talih temennilerinde bulunurlar.»
General Guderian gazetecilere şu ifşaatta da bulunmuştur: Geçen sene, İngiltere ite Amerikanın harb-den ellerini çekeceklerini ve bizim de Rusyaya karşı tek başımıza savaşa devam edeceğimfzl tahmin etmiştik.»
Goering değişmiş
Kudüs 13 (Radyo) — Harb muhabirlerinin bildirdiklerine göre , Goering Amerikan erlerinden memnun değilmiş. Bunlar, onun Müttefikler lehinde fikirlere sahlbolmağa başladığını anlamıyor larmış,
Bundan dolayı Goering İngUizlere devredilmesini İstiyormuş. Goering söyle demiştir: «Onlar belki benim değiştiğimi anlarlar.»
BELiAlmanyada durum
__^Tutmuş (Radyo) — Alman radyo “ 1 elinde bulunmakta-
PROTEZ
M Kuiıanma ııaıı
(Baş tarafı 1 inci şahifede) bir intibak meselesi olarak ele alınması lâzımdır.
Harp konjenktürü yüzünden milli gelirin dağılışında başgöstermlş olan muvazenesizlikten doğan İçtimai v» İktisadi meselelerin milli menfaatler* ve adalete uygun bir şekilde çözülmesini, dış ticaretimizin yarının milletlerarası dış ticaretinde hâkim olacak prensipler göz önünde tutularak gelişmesini gerçekleştirmek ve henüz tesis devresinde bulunan milli sanayi alanında maliyetlerin Indlrilmc3.nl ve sanayiimizin rasyonel ve ticari» metodlara dayanarak ölçülü himay» usuHerl ve kâr hadleri içinde ilerlemesini sağlamak, büyük ölçüde mali ve İktisadi İntibak tedbirlerinin İsabeti He sıkı sıkıya İlgili bulunduğuâtl belirtmek zorundayız.
Vesika usulünün kaldırılması
Londra 15 (...) — İngiliz Dış Bakanı M. Eden, yanında Başbakan muavini Attle bulunduğu halde dün Amerikan Cumhur Başkanı M. Truman tarafından kabul edilmiştir. M. Eden görüşmeden sonra demiştir kİ:
(— Amerikan Cumhur Başkan! yle mülâkatımızda San Francisco konfe-rantından bahsetmedik, çünkü konferans müzakeroleM İyi gidiyor. M. Truman’la daha ziyade İki memleketi alâkadar eden İşleri görüştük.»
M. Eden ve Attle dün akşam hava yollyle Londraya hareket etmişlerdir. I İngiliz Dış Bakanı hareketinden evvel Amerikan Dış Bakan vekili M. 1 Grew İle de görüşmüştür. M. Eden bu , görüşme hakkında hiçbir şey söyle-I memlştlr.
San Francisco’dan ayrılanlar
Londra 15 (R.) — Sovyet Dış Bakanı M. Molotof dün Moakovaya dönmüştür. Fransız Dış Bakanı M. Bl-dault dün Parise, Kanada Başbakanı M. King de Kana daya hareket etmişlerdir.
San Francisco'da yeni anlaşmazlık çıkmazsa, bir formül kabul edilecektir. Konferansta Cenup batı Afrika, Filistin işleri görüşülmiyecektlr.
Vesayetler meselesi ve Sovyetler Birliği
San Francisco 15 (AA.) — Sovyet heyetlle yakın alâkası bulunan ve Sovyet meselelerinde yetkisi olan bir zat, Sovyetler Birliğinin. Müttefiklerin imparatorluk teşkilâtını tahrl-betmek niyetinde olmadığım söylemiş ve şunları İlâve etmiştir. «Fakat Rusya bağımlı toprakların müstakbel statüsünün tesbltlne iştirak etmek arzusundadır.
Mançurl, Kore, Formuz ve Hlndl-çlni hakkında Rusyanın İstikbalde takınacağı tavrı bildirmesi için resmen m'iracaatte bulunulması üzeTİne ayni şahıs şu cevabı vermiştir:
«Mançurl ve Kore, kendi ahalisi tarafından İdare edilen muhtar milletler olmak hakkını mânen haizdirler. Formoz. stratejik ehemmiyeti haiz bir üs olarak tanınabilir ve Müttefiklerin emrinde bir üs olabilir. Hln-dlçlnl için, Franşanın, bu memleket halkına muhtariyet statüsü vadetti-ğlnl alâka He öfrendfk.»
Truman - Eden
Vaşlngton 15 (Radyo) — Gazeteciler M. Eden'e, Reis Truman’ın B. Churchlll ve mareşal Stalln İle bir görüşme yapıp yapmıyacağını sormağa vakit bulmuşlardır. M. Eden bu hususta hiçbir şey bilmediğini söyie-
Memleket içinde alınmış olan tedbirleri tamamlsunak için vesika usulünün kaldırılması da 2lkre değerLL mahiyettedir. Q
dirilmesi gibi konular da lncelennıeğa— değer mahiyet arzetnıektedir. q
Vergilerin indirilmesi
Devletin muhtaç olduğu vergilerin vatandaşların arasında İktidarları 11QL_ mütenasip ve adaletli bir şekilde da-Ç^ ğıtılmasını hakklle başarmağa elver-mlyen vergi sistemimiz olağanüstü dönem İşinde yapılan zamlarla piyasa biraz daha karışık bir hal almış ve vergi yükünün dağıtılmasmdakl adaletsizlikler bu yüzden bir kal daha şiddetlenmiştir. Muamele ve istihlâk vergilerimize yapılan zamlarla Tekel maddeleri ftatlarının arttırılması da bayat pahalılığının artmasında âmil olarak müstehliklerin VO hususlle dar ve değişmez gelirli vatandaşların geçinme durumlarını hayli ağırlaştırmış olduğuna da şüphe edilemez
Vergi sistemimizin hususî ve vasıtasız vergilerimizin milli ekonomikrl teşkilâtlandırılmış ve mükelleflerinde vatandaşlık vazifesi şuuru yükselmiş memleketlerin sistemleri seviyesine çıkarılması ve Irad vergHerlmlzin ilmin tavsiyelerine uygun ve milli lrad-dan beklemekte hakh olduğumu» randımanı sağlamağa elverişli me-todlarla teçhizi mâliyemiz için gerçekleştirilmesine çalışılacak bir hedef teşkil etmektedir-
Bugünkü şartlar içinde kolaylıkla varılması mümkün olnuyan bu hedefe doğru mesai tavsiye etmekle bo* raber, harbin Avrupada sona erdiği bıı günlerde, gerek kazanç, gerekse muamde vc İstihlâk vergilerimizin elbayet usullerinde ve bazı maddeler Üzerinde mevcut mükerrerliklerde gerekli haiifletme ve düzeltme lşlerint başlamak surctlle bir taraftan hayat pahalılığının hafifletilmesi ve diğer taraftan milli ekonomimizin yarınki dünya şartlarına daha kolayca uyabilmesinin sağlanmasına ve bu me-yanda gümrük çıkış vergisinin de kısa bir zamanda kaldırılması İmkân-lannm hazırlanmasına acele İhtiyaç bulunduğu meydandadır.
Birleştirilecek vergiler
Hlzmat erbabının aylıklarından alınan ve salma (elbayet) şekillcrllc nispetleri ve muvafıklan blrlbirine tiy-mıyan dört ayrı verginin birleştirilerek nispeti hafif ve salma (elbayet) sekil basit bir vergiye kalbedllmesl gerek kazançlarım yalnız sây kaynağından elde etmeleri lübarUe sermaye veya sermaye 11e sây kaynaklarından kazanç elde eden mükelleflere nazaran daha fazla himayeye muhtaç bir zümre teşkil eyllyen bu mükelleflerin vergi yükünü haflfletınek ve gerekse bu dört verginin salmasında resmî dairelerle, memur kullanan küçük ve tüzel kişilere yükletilmiş olan lüzumsuz külfetleri de kaldırmak bakımlarından çok faydalı ve temenniye değer görülmüştür.
Alnıanyada bir kamp yakılacak
Londra 15 (Radyo) — Müttefikler bulaşık hnştftlıkların önüne geçmek İçin Belsan kampını yakmağa karar vermişlerdir.________
___________ t. İNÖNÜ
Başbakanın kabul resmi
Ankara 14 (AA.) — Başbakan şükrü Saraçoğlu bu akşam Hariciye köşkünde büyük bir kabul resmi yapmıştır. Bu kabul resminde. Genelkurmay Başkanı. Bakanlar, Büyük Millet Meclisi Reis vekilleri, millet vekilleri, Bakanlıklar ve diğer resmi daire İleri gelenleri. Birleşmiş milletler büyük elçHerl ve elçHerlyle elçilikler erkânı ve diğer birçok davetliler hazır bulunmuştur.
Kabul resmi geç vakitlere kadar derin bir samimiyet havası içinde devam etmiştin__________
Yabancı dil imtihanları
Ankara 14 (AA.) — Milli Eğitim
Bakanlığından bildirilmiştir: 1 — Devlet memurları He bankalar ve devlet kurumlan memurlarının 3656 ve 3659 sayılı kanunlara göre, yapılacak olan mayıs 1945 dönemi yabancı dil imtihanları, evvelce de ilân edildiği gibi, 21;25 mayıs tarihleri arasında İstanbul’da ünfversltlde, Ankara'da dil vc tarih - coğrafya fakültesinde yapılacaktır
2 — Bağlı bulundukları kurumca belgeleri Bakanlığımıza gönderi mb olan adayların İmtihan günleri saat 9 dan önce imtihan yerlerinde bulunmaları lâzımdır.
îngilterede hemen seçim yapıl mıyac ak
LoDdra 14 (A.A.) — M. Churchlirin, diinkü nutkunda, beklenildiğinin aksine olarak, gelecek genel seçimler hakkında her hangi bir İşarette bulunmağı ihmal edişi, seçimlerin hiç değilse sonbahara kadar geciktirilmesi temayülü gittikçe artan siyasi mahfillerde. Başbakanın da bu yolda bir karar vermiş bulunduğu mânasının çıkarılmasına sebebolmuştur.
M. Herrıot Tahran’da
Tahran 14 (AA.) — İran parlâ-
mentosu, Moskova'dan. Fransa’ya dönmekte olan cebi Fransız başvekili M. Eduard Herriot şerefine olağanüstü bir oturum yapmıştır.
Bayan İnönü’nün ziyaretleri
Ankara 15 (Telefonla) — Bayan İnönü beraberinde bayan Fahriye Tandoğan olduğu halde dün şehrimizde bazı ziyaretler yapmıştır. Bayan İnönü sırasile Ankara Belediyesi İle Kızılay Ankara merkezinin birlikte idare etmekte oldukları aşocağı-na gitmişlerdir. Burada her gün 3600 yardıma muhtaç öğrenciye Öğle yemeği verilmektedir. Bayan İnönü bundan sonra 5 İnci orta okulu ziyaret etmiştir.
Sovyet Rusyaya sevkıyat tamamen durmayacak Londra 15 (R) — Amerika Dış ( Bakan vekili M. Grew Avrupada ' harbin bitmesi üzerine Sovyet ' Rusyaya Ödünç verme ve kiralama kanunu mucibince yapılan ' sevkıyatın tamamen dnrdurulmı-yacağını, yalnız azaltılacağını söylemiştir. Bunun İçin Rusyanın ihtiyaçları tetkik edilecektir
I
Biri 1 traktörün dar uzat.
tâ tek. şllköyde Te
00 >
20 ■
60 ■
DİKKAT
çekilen kutta Ue aşağıdaki plâna gö-
paralar bir sene içinde 50 liradan aşağı düşmiyen-
Heoaplanndalsl . ... .
•e ikramiye çıktığı ı^Küirde % 2(j fazlasllf verilecektir.
EIDAAT
6ANKA3I
BİRİKTİREN RAHAT-EDEQ
Senede 28.800 lira ikramiye
Ziraat Bankasında Kumbaralı ve ihbarsız tasarruf hesaplarında 2 Mart. 11 Haziran, 11 Eylül ve 11 Blrlnclkânun Keşide tarihlerinden r ay evvelki matlûp bakiyeleri 50 liradan az olmama «la neraber Kele tarihine kadar da matlûp bakiyeleri bu mlkdardan aşağı diişmi-nler arasında senede 4 defa " -----«
ikramiye dağıtılacaktır.
4 Adet
4 »
4 •
1000 liralık
500 »
250 »
100 •
50 »
40 •
20 »
(UDU Lira 2OOU » JUIIO . 4000 ■
5000 ■ 4800 • 3’00 o
Fakirlere sabun ve _________ makarna dağıtımı
IK Beyoğlu İstiklâl nahiyesi Kızılay besi tarafından o muhitteki fakir-0 bugünden İtibaren sabun ve ( ma dağıtılmasına başlanmıştır, j-uou, n.u&ıu uıubim«c»uıuı
— Bir bira alm»« cumartesl gününe kadar bekanı Dr. Hacha’nın tevkif edilmiş
İçin çok tHokkaı. tllr 1 «tosunu bildirmekledir
taze olmakla berabe
— öyle dostum,
'“S* IgblUrsInlz. Aynı „„„ lstL,„t.
fimu. kbeılk blw vartllWc o arık suratlı
— O halde alta hoş bl bMll, k ,klhI m ek İçin İstanbul birardl mekte hakları vardır.
-----—w1 masasının onunc
Uyuklamıya hışladı □ondurdu. O da yattı. Jullen, kalbi ona karşı
Hacha tevkif edildi
. ..„ —..................... . Leöpoldville 15 (Rad.) — Prag rad-
ona dağıtılmasına başlanmıştır, yosu. kukla Çek hükümetinin Baş-
iki saat sonra ııyanuı. rânlıfa açtı. U: t ucundan •SatlS V’an gürültünün nevini tâ-s erdu. Bu gürültü hâlâ Lşl-drdenblrc farketU: Korku-ri kazıyor! Homurdanıyor, LİNYİT KÖIt Havranın dolattığını da-
Garp Linyit ıkanlmıştır.
u yaktı. Köpek ona döndü. - ■ ıdişe İçinde... Kapıya doğru
Soma /.nı kokluyor, lıenı inildi or... Linyit 1 kalktı Parmağını sallıya-Kuruçf verdi-lenmlşvkusuzi Yatı an ona endişe İle baktı.
®yornm, sana' Korkusuz! mo.nat havvan daha fazla inildedi, ’vı tırmalamıya başladı. Amabel oat.a kombinezonunu geçirdi. O da a yaklaşıp dışarısını dinledi, YenLıa hiç bir şey işitmedi. Hay-(5029cndlşesL artıyordu. Kadın, köklüleştirmek. dikkatini başka r evirmek ittedly'e de o da tarifi İmkânsız bir gürültü
Bu hattâ dünkü neviden bir gürültü bile değildi Acaba aşağıya mı İnse? Uzaktan uzağa ağır bir cismi çekiyorlarmış İntibaı var.
Korkusu?, fena halde sinirleniyordu. Ayaklarım iyice germiş, hafif havlavışfarln şikâyet ediyordu Zaman zaman geri dönüyor, hanımının elini yalıyor, elbisesini ve k lunu ısı-rıyormuş taklidi yapıyordu.
Kadın, köpeğin rindini İki ke.-e koluna doladı Koridor kapısını açıp dışarı çıktı Dramın elektrik düğmesine yaklaştı. Fakat, bayvan, hiddetle öyle bir sıçrayış sıçradı kl, Ama-bel düğmeyi çevirmek imkânını bulamadan di? üstü yere dü'tü Alt sofadan müthiş bir miyavlama duyuldu. Zincir madam Grey’ln elinden boşandı. Köpek atlıyaraktan merdivenler! İndi. Kadm ayağa kalkıp elektriği yaktı. Miyavlama tekrar duyuldu
Amabel bir an tereddüt içinde kaldı Acaba odasına çekilip kapıyı kilitlerin otursun mu? Y«ksa aşağı inip sofanın lâmbalarını mı yaksın?
Şöyle düşündü:
«— Her ha’de bir kedi olacak! Korkusu’, da onun peşine düştü. Gl-dip şunu yukarı alayım.»
Merdivene doğru koştu. Fakat, tam elektrik düğmesini çevirmişti ve sofayı bol bi ışığa bo^nnştn ki. kınlan bir caın sesi duydu-
(Ai'kası t Atı
BORS A
14/5/1945 Halleri
Londra üzerine 1 sterUn 5.22
Nevyork üzerine 100 dolar 132.—
Cene-sre 10Û İsvİÇTe Fr 30.675
Madrid üzerine 100 pe’-et» 12.81
Stokholm üzerine 100 kuron 31.1325
ESIIAM VE TAHVİLAT
% 5 faizli ikramiyeler:
1933 ETgani 24.9(
1938 İkramiyen 22.—
MIH! Müdafaa 22.5C
D Yolu ikramiyen 99.25
% 7 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum I 20.20
Sivas - Erzurum 2-7 20.40
1941 Demiryolu 1 20.20
1941 Demiryolu n 19.90
1941 Demiryolu ili 20.8(
Milli Müdafaa I 20.40
Milli Müdafaa n 19.80
Milli Müdafaa HT 19.85
Anadolu Demiryolu Grupu:
Tahviller 1-2 M—
Hisse senetleri % 60 35.-
Mümessil senet 50 1/2
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 150.—
İş Bankaşı 14.50
T Ticaret Ban kas) 4.20
Aslan çimento 9.20
ALTIN
Borsa dışında
Gulden 13-
ReşadlVe 35.8(
İngiliz 40 80
Külce 5.28 i
— • Takvim > —
Cemazlyel’âhır 3 — Hızır 10
imsak Güneş öğle tkindi At Yatsı
E. 7.20 9.24 4.51 8.48 12 0» 1-50
V. 3.30 5 43 1.3.10 17.08 ?0,19 22.09
Halka zeytin tanesi dağıtılacak
Ankara 15 (Telefonla) — Öğrendiğime göre haziran ayının İlk günlerinde halka zeytin tanesi dağıtılması kararlaşmış bulun- ■ maktadır. Dağıtılacak zeytin piyasadaki fiatten 40 50 kuruş
aşağıya verilecek ve ağlebi ihtimal 85 kuruş olacaktır. Tevziat nüfus başına bir kilo olarak yapılacaktır. _______
it Blgaya bağlı Helvacı köyünde Mehmet Ali İsminde kirinin koymalarından biri doğurma zamanı [ geldiği halde pek fazla şişkinlikten 1 doguramadıgı görülmüş, nihayet kesilmiş ve kanundan dört tane canlı kuzu çıkarılmıştır. Köy halkı bunu j uğur addetmektedirler.
15 Mayıs 1945
AKŞAM
Sahil* 1
AKŞAMDAN AKŞAMA
Meslek şerefi
Bir doktor mahkemeye verildi diye işitirsem yüreğim cm eder. Bir kaç doktor, komüsyoncu kul* lanarak müşterin celbine çalıştığı için komisyoncular takibata uğrayınca ve resimleri sıra sıra gazetelere basılınca da büyük bir teessür duyarım, Elbet sis de öylesin indir. Zira bazı mukaddes, muhterem mefhumlar, var, Onlara hakaret edilmesini havsala-mız almaz. Hekimlik te, yalnız benim nazarımda değil, pek çoklarının nazarında öyledir. Onun içindir ki, Mihver memleketlerinde bazı doktorların rejim cinayetlerine alet olduklarını işitince mantığımız bunu kabul edemiyor.
Çocukluğumuzdan beri doktoru «kurtancv) halinde, herkesin üstünde görmüşüzdür. Nice defalar kendimizin ve sevdiklerimizin hayatını seve seve ona emanet etmişizdir. Bir tebessümünden ümit, bir kaş çatışından yeis duymuşuzdur. Ilekim, yüzde yüz vakar, haysiyet-, doğruluk, ilim, İrfandır. Omın yüzde bir dahi İnhirafı bize küfür şeklinde görünüyor,
«Bazı memleketlerde doktorlar, para kazanmak hırslle, sahte röntgen'Ier gösterirlermiş. Derhal ameliyat yapılmasını tavsiye e-derlermiş. Aksi takdirde hayatın tehlikede olacağını söylerlermiş. Hakikatte ise. ortada fol yok, yumurta yok. Hasta sapasağlam." Bu mevzuda hikâyeler duyduğumuz, romanlar okuduğumuz zaman. evvelâ bu iddiaları şüphe île karşılarız. Sonradan iki elimizi havaya kaldınr, hamdüsena-larda bulunuruz:
— Çok şükür! Bizim hekimler böyle değildir. Bir çok meslekler, ahlâk bakımından için için çürümüş olabilir. Fakat ûp mensuplan bizim memleketteki diğer meslekler mensuplarından da, öbür memleketlerdeki meslektaşlarından da temizdirler.
Vatanlar, vatandaşlar tarafından nasıl büyük bir taassupla korunursa, meslekler de. mensupla nnın cemiyetleri ve mânavî kontrollan ile öylece korunmalıdır Hele bir memleketin İftihar vesilesi ve münevverliğlnln timsali olanlar büsbütün, gözbebeği halinde esirgenmeü.
Hekimler, şu son »ene zarfında 5fl nc! yıl dönümünü doldurmuş ihtiyarlarının hâtırasını kutladıkları bir sırada, bunların epeyi faal hir cemiyeti olduğunu verdikleri konferanstan öğrendim. Meslekî haysiyetleri himaye eden bu gibi kurullardır. Bir çok mes. lehlerin İse, bu kabîl cemiyetleri ya hiç yok, yahutta Anka misali: Ha var, ha yok, müsavi!
Acaba o bir çok mesleklerde. — hele esnaflıkla ve ticaretle ilgisi olanlarda — mânevi zaptı} raptsulığın almış yürümüş olması bundan dolayı mıdır? Bakıyorsunuz: Bir vatandaş ev hayatında, mahalle hayatında, hülâsa hususî hayatında gayet na-muskâr; tek kelime yalan dolan bilmez. Lâkin dükkânının ke-penginl açmaya görsün Sanki işi bir değirmendir ki, bol bol düzenbazlık olmasa çarkları dönmez.
Konusu, komşusu, diğer mes-Irktaşlan bu hali hep bilir, olağan sayarlar. Kendileri de aşağı yukarı o suretle yaşadıkları İçin, hileyj mubah görürler.
Her mesleğin şerefini ihdas etmeli, B
Orta Çağda mesleklerin bir ananesi vardı: Kâhyası, değnek-clsi, ağası, yalnız menfaati ve menfaatleri değil, şeref ve haysiyeti de ayarlardı. Modem cemiyetlerde ise kurullar bu vazifeyi görebilmeli. Bizde, evvelkiler yıkıldı, yenileri kumlamadı, kurulsa bile her meslekte işi matlup intizamda yürütemiyor,
«Meslek şerefi», tıpkı «ferdin şerefin, tıpkı «vatanın şerefin gibi üstüne titrenilen bir mefhum haline getirilmelidir Yalnız münevver mesleklerde değil, her meslekte.
(Vâ - Nû)
Sivrisinek mücadelesi
Bazı açık mecralar kapatılacak
Sivrisinek sürfelerinin Üredikleri çukur, lâğım, havuz ve ealre bu birikintilerinin kapatılması İçin her kaymakamlığa biner Ura para verilmişti. Bu para İle kaymakamlıklar, kendi bölgelerinde bu gibi yerleri tes-bit ederek bunları temizletmeye başlamışlardır. Fakat bu kabilden çukurlar o kadar çoktur kİ verilen para İle bunları şöyle böyle temizlemek bile kabil olanuyacaktır. Bunu göz cinime alan belediye başkanlığı, haziran başında tatbik edilecek yeni bütçe ilo kaymakamlıklara yeniden para ayıracaktır. Bu arada şişil dışında. Mecldlyeköyü civarında, Orta-»y deresi. Yedik ule mecraları da temizlet İlecektir. Fakat buralarda açıktan birçok lâğımlar akmaktadır. Bu lâğimlann ıslahı çok büyük paraya ihtiyaç gösterdiğinden şimdilik buralara sık sık mazot dökülerek sivrisineklerin çoğalmasına meydan verll-miyeccktlr.
Bundan başka sıtma mücadele heyeti kendi elinde bulunan bir milyon liraya yakın ödenekten bir kısmını da bu mecraların kapatılmasına ayıracaktır.
11 aylık aynî yardım bedeli verilecek
Memur ve emekliler hakkında -ayni yardım kanununun tatblkındanberl ayni yardım bedellerini alamıyan Belediye ve hususi IdaTe emekli, dul ve yetimlerinin birikmiş olan on bir aylık ayni yardım bedellerinin ödenmesi İçin emir verilmiştir. Belediye şimdi havale beklonektedlr. Bunun (la bir an evvel gönderilmesi için Anka-raya telle müracaat edilmiştir. Paranın bu hafta içinde geleceği ilmlde-dilm ektedir._____
Et fiatleri
Bir müddettenberl bir kara borsa malı haline gelen koyun etlerinin Belediye tarafındım alman sıkı tedbirler sayesinde yeniden narh flatlne uyularak satılmakta olduğunu yazmıştık. Bundan sonra perakende koyun ct! fiatl olan 210 kuruştan fazlaya et alan vatadaşlar hemen Belediye İktisat işleri müdürlüğüne müracaat edebileceklerdir,,
Belediye şimdi kuzu eti meselaslle meşgul olmaktadır Bir hftftadanbcrl sakatsız olarak satılmaca başlanan kuzu etlerinin, bazı kasapların sakatatın kuzu eti flatlne satıldığı zamanlarda ettiği kflrı şimdi et flatlne flAve ederek satmakta olduğu meselesi İleri sürülmekte İse rtc müşteri, uçuz bulduğu, kasaptan etini alacağı düşünüldüğünden Belediye bu hususla meseııi olmamaktadır, Kuzu etlerine narh konulup konul tim lyacnğı meselesini iktisat İşleri müdürlüğü İlgililere etüt ettirmektedir.
İncelemeler müspet sonuç verirse narh konmtun daimi encümene teklif edilecektir. _
Hava şehitleri ihtifali
Bugün saat 14 de Fatih parkında mervcut hava şehitleri anıtı önünde hava şehitleri İhtifali yapılacaktır. İhtifal tesfolt edilen program cereğln-ce cereyan edecektir.
Toprak kanunu
Meclis dün tasarıyı görüşmeğe başladı
Tarım Bakanının demecinden sonra bazı hatipler mütalâalarını söylediler, görüşme çarşamba günü devam edecek
OT 1 AZ Memleketimizin
I jl y yazı ve resim ba-Ij I fi I kınımdan en zen-UU111 E10- tn mecmuasıdır.
10 Mayıs cumartesi günli kadın erkek herkesin seve seve okuyacağı mecmuadır.
HJI
Sinema müdürünün ölümü muhakemesi şark sineması müdürü Fuad’ın ölümüne sebebiyet verdiği İddltıslle bir müddetten beri birinci ağır cm mahkemesinde duruşması yapılan Taksim merkezi komiser muavini Muammer'ln yargılanması bitmiş ve savcı sanığın beş sene müddetle hapis ce?. asiyle tecziyesini İstemişti. Muammer ve vekili diinkü oturumda müdafaalarını yapmışlar ve Fııad'ın tekme İle ölümüne sebebolunmadığını anlatmışlardır.
Mahkeme, kararın tefhimi İçLn duruşmayı çarşamba gününe bırakmıştır. ____________
Sadeyağ geliyor
Muhtelif iskelelerden tstanbuia yeni mahsul sadeyağ yüklenmesi piyasada az tutarda flnt değişikliği yap-mşıtır. Toptan 675 kuruşa «atılan yeni Urla yağları 655 kurıışa kadar düşmüştür. Tercyağlarla Trabzon yağlarının flatlerlnde henüz değişiklik yoktur. Karadenlzdc bulunan Ikl vapurda bir miktar Trabzon yağı bulundur.’! haber alınmıştır.
Mevsiminde havaların İyi gitmesi süt veren hayvanların beslenmesini intacermiştir. Bu seneki süt mahsulü İyidir. Fakat satışlar başı baş bırakıldığından ve daha doğrusu sadece zeytinyağının üstüne düşüldüğünden süt ve ona bağlı olarak sadeyağ flat-İcrl yükseltilmiştir.
TURAL
ÖKSÜRÜK HAPLARI
SON BASKI
FRANSA NASIL ÇÖKTÜ?
Yazan: Pierre Lazareff Çeviren: Şevket Rado
Tefrika No. 38 ( —
intihar mı, cinayet mi?
İptldal kalmasında ve körleşmesinde ete toprak rejiminin önemi açık bir şekil alır.
Bir çok memleketlerde toprak rejimi değişiklikleri tatbik edllcgelmlş olduğunu ve bizde imparatorluk devrinden itibaren gelen toprak mülkiyeti şekillerini medeni kanunda ve bunlara alt hükümlerin mahiyetini anlatan Seyhan Millet vekili, devletçilik «İstemi içinde medeni kanunun bu hükümlerin za’fa uğardığma İşaret ederek otarşlk bir şekle bağlı kalmanın mânasını anlıya madiğini söylemiş ve bu bizi demiştir, geniş topraklar üzerinde daralarak eski zaman ev iktisadiyatına götürmektedir. Halbuki bugün Türkiye mümkün olan kuvveti İle çok ekmek, çok yetiştirmek ve çok ucuza mal etmek ve böylece memlekete bol döviz getirmek zarureti ile karşı karşıyadır. Bu kanun tasarısı İse. aksi olarak İstihsal kaynaklarını huzursuzluğa sürmemektedir.
Hatip tasarının bazı hükümlerinin bu korkulara yol açtığını ve bunun büyük İşletmeleri sırt devlete ve İktisadi teşekküllere mal etmekte ve orta çapta İşletmeyi de ortadan kaldırmakta olduğunu kaydeyiemiştir,
Cavlt Ural’dan sonra Yavuz Abadan (Eskişehir Refik Koraltan (İçel), H. Oruçoğlu (Sinop). Halil Menteş (İzmir). R. Güreli (Gümüşhane), Emin Sazak (Eskişehir) ve Damar Arıkoğlu (Seyhan! söz almışlardır.
--------—. .Fakat sosyal adaleti perçinleştirmek pren-ripl bu kanunla sadede çlfçlye münhasır olinak üzere bir tatbik sahasına kavuşacaktır, şu halde buna müvazl kanunlara ihtiyacımız vardır ve sosyal adaletin emniyet faktörüne Isti-nadettiği de hiç bir zaman hatırdan çıkarılmamalıdır,»
Refik Koraltan kamuiaştırıiacak topraklara değer pahasının verilmesi lüzumundan bahsetmiş ve demiştir kİ:
«— Eğer değer pahası verilmeyip de bilmem hangi zamanın vergi kaydına göre ödenirse, saklamağa lüzum yoktur kİ, arkadaşlar, bunun adı zor alım olur. Şu halde, hiç toprağı olmı-ynn fakat meselâ bankalarda milyonları saklı bulunan han ve apartman sahiplerine hisse verllmlyecek mİ? Asıl İçtimai adalet, asıl devletçilik alınan ölçülerin camla vicdanında yapacağı akislerin müsavi olmasıdır. Her şeyde müsavat: Ya hep, ya hiç İp Halil Menteş demiştir kİ: Hiç toprak sahibi olmiyan köylü ancak yüzde be? nlspetlndedir. Türkiye'de köylü mülkü esasen hâkim vaziyettedir. Zayıf sebeplerle mülkiyet rejimini rahnednr etmek çok tehlikelidir.
Reca! Gürel kanunun mutlaka çıkması lüzumundan bahsetmiş ve demiştir ki: Muğla'ya yutan yalnız Köyceğiz kazasının 43 köy halkı 18 çlf-llk İçinde oturmaktadır. Bu köylülerin bir santim bite topraklan yoktur,* Emin Sazak da kanunun çıkması zarurî hale geldiğini söylemiş «Elinizi vicdanınız üzerine koyunuza demiştir.
Damar Arıkoğlu kanunun bazı maddelerinin memleketin yüksek I menfaatlerine uygtın olmadığını, bazı maddelerinin birbirine zıd olduğunu söylemiştir. .
Görüşmelere çarşamba günü devam ğu gibi yine bir memleketin rotI ve edilecektir.
Ankara 14 _ Büyük Millet Meçlisi bugün çlfçlye toprak , dağıtılmasına alt kanun tasarısının görüşmesine başlamıştır. Bu münasebetle Tarım Bakanı şevket Rnşlt HatH»ğlu demiştir kl:
( Bu kanun uzun yıllardan beri bekletilen kanunlardan biridir. Topraksız ve toprağı yetmlyen çlfçl dâvası imparatorluk zamanından beri mevcuttur. Fakat bu dâva Cumhuriyet Halk partisinin kuruluşunda de alınmıştır. Atatürk muhtelif vesilelerle çJfçiyi toprak sahibi etmek lâzım geldiğini söylemiştir. Milli Şefimiz ta hükümet reislikleri zamanından beri bu büyük gerçek üzerinde durmuştur. Meclisin de toprak dâvasını benimsediği muhtelif vesilelerle beliren tezahüılerle sâbittlr
Tasan yainiz köylüyü toprak sahibi etmeği değil bunlara İstihsal vasıtaları ve krediler teminini de gözetmek tcdlr Devlet bu münasebetle bazı mali yükler almaktadır.
ÇJfçiyi toprak sahibi etmekle elde edilecek ekonomik ve sosyal faydalar büyüktür. Nüfusun artması köylü aileleri sayısının artmasına bağlıdır. Bu İtibarla kanun memleketimizin nüfus kaynaklarını takviye edecektir. Bu kanım çıktığı ve tatbikat sahasına girdiği takdirde- arzettlğlm faydaları soğuyacaktır. Bunun büyük şerefi de B. M. Meclisinin 7 nel devresinin tarihi hizmetleri arasına girecektir.»
Tarım Bakanından sonra Parti Müstakil Grup Başkan vekili AH Râna Tarhan kürsüye çıkmış ve d_______
ki: Sayın arkadaşlarım, bir milletin nasıl bir rejime tâbi olduğunun aldatmaz miyarı, yürürlükte olan kanunları ve bu kanunların tatblkında hâkim olan zihniyettir. Cumhuriyetimizin temelini attığı bağımsız, sınıfsız ileri Türkiye âbidesinin esas sütunlarından birini teşkil edecek olan bir kanun yapılacıları arasında bulunmak hepimiz İçin bahtiyarlıktır.»
Kamutay busün günlük olayların üstünde Türkiye Cumhuriyetini kurucu inkılâp havası İçindedir. Temel yasalarımızdan blrlnL teşkil edecek olan bu tasarıyı görüşürken, gözlerimizin önünde kendi tarlasını kendi emeğiyle Ve Heri araçlarla İşliyerck çeşitli ziraat yapan, tarlasından kalan vaktini ev sanatlarında bıtşarlyle kullanan, hail vakti yerinde, aydın, neşeli yurttaşların kesif kütleleri canlanacak ve hep beraber ülkü yolunda yürümek heyecanını duyacağız. (Bravo sesleri, alkışlar).
Bundan sonra C&vlt Ural (Seyhan) söz almış ve tasarının 17 nel maddesi üzerinde durmuştur.
Cavlt Ural bu maddenin esaslı tetkike tâbi tutulması lüzumundan bahisle demiştir kİ: «Tasanda müspet olmiyan maddeler vardır ve bu kaygı uyandıracak bir konudur. Memleketin tarım, ekonomik, sosyal bünyesinde büyük rolü olan toprak mülkiyeti rejimi daha çok önceden ortaya atılmış bulunmasına rağmen bugüne kadar geciktirilmiş olmasının sebebi şudur:
Bir memlekette toprak kapasitesi, tarım sistemi, toprak rejimi ahenk-leştlrilemez, düzenli bir kaynağa sağlanmaz l®e, memleket tarımı sis-' temi istediği gayeyi tahakkuk cttlrc-
aj.1 «ana yavuz Abadan demiştir kl: emiştir -jj-y-ı «daietf Derciniestirme
TablatUe, efkârı umumiye komiser Gülüşüme un vardığı neticeleri oldu-iîu gibi kabul etti, mesele de çabuk unutuldu.
■ Esasen pathyacak olan yeni bir nft-dlse, starJsky meselesini gölgede bırakacaktı.
•••
Hariciye Nazın Louls Barthou, Av-rupada müşterek emniyet ve küçük devletlerin himayesi politikasını takviye ötmek üzere, Yugoslavya kcah Alexandro’ı resmen Fransaya davet etmişti. Karşılamak İçin büyük şenlikler hazırlanmıştı. Biz tabi! kiralın gelişinde hazır bulunmak üzere Mar-sllyaya bir hususi muhabir göndermiştik. Husus! muhabirimiz blztmle telefonla tema» geçmekte gecikiyordu. Telefon etmesini asabiyet Içlnds bekliyordum. Onun, telcfonlyle beraber alayın geçeceği yol üzerinde bir balkona yerleşmiş olduğunu biliyordum. Birdenbire muhabirimizin beni telefona çağırdığını haber verdiler. Ona:
— Alı,., İşler nasıl gidiyor? Şimdiye kadar bit şeyler yazdın mı? dedim.
— Evet, diye cevap verdi, on sahl-fe kadar karaladım. Alay yaklaşıyor... Ha... İşte göründü... Amma karışıklık hal.. Dur, dur bir şeyler oluyor... Bir adam otomobilin basamağına atladı... Ateş etti. Kiral devrl'.d!.. Pek İyi göremiyorum... Galiba arabada buluncu Barthou lie general Georges da yaralandı...
— Masal mı okuyorsun yahu?
— Şaka edecek vaktim yok. Yanımda bulunan fotoğrafçımız suikastın mükemmel bir resmini almaya muvaffak oldu. Camı banyo etmeğe gidiyor. Hemen gönderecek. Dur, bir saniye dur... Kıral Alezandre ölmüş.»
Telefonu sakin, ağır başlı bir adam olan istihbarat şefine geçirerek talimat vermek üzere aşağı koştum. Arkamdan istihbarat şefinin gayet ciddi «erini duyuyorum:
— Bana bak Barotte (bu, muhabirin adı İdi), eğer kıral ölmemlşse kapı dışan edilirsin, haberin olsun!»
Kıral ile Fransız Hariciye Nazırının öldürüldüğünü bildiren heyecanlı başlıklarla beraber cinayeti gösteren koca bir fotoğraf gazetenin birinci s ahi fesini baştan başa kaplıyordu.
Suikastın siyasi akisleri tahmin edilmez neticeler doğuracaktı. Mareşal Petaln’ln kati talebi üzerine Dou-mergue kabinesinde Müstemleke Nazırı olan Pierre Laval Nazırlar Meclisince Hariciye Nazırlığına «çildi- Bu tarihten İtibaren Petaln ve Lavalln İdaresi altında memleketimiz İçin yeni bir dış politika devri açılıyordu.
Pierre Laval
Pierre Laval'i ilk defa olarak bir sabah saat üçte, bir demiryolu üzerinde, etraftan yükselen yürekler pa-ralayıcı feryatlar arasında görmüştüm. İçi yolcu dolu bir trenin, saat ikiyi biraz geçe Parlsin Batlgnolles garından kalktığı sırada yoldan çıkti-ğmı haber almıştık. Büyük projektörlerin aydınlığında ilk tedaviler yapılırken birkaç arkadaşımla beraber vaka mahalline yetişmiştim. Blrlblrl-ne geçmiş demir ve tahta parçalan İçinde doktorlar, hastabakıcılar, sed-yecller henilz devrilen vagonların altında duran kaza kurbanlarını kurtarmak İçin koşuşuyorlardı. Yolun biraz İlerisinde de şimendifer kumpan-
Z1

Bugün
Dlln geceki yangınlar
Dün gece şehrin muhtelif yerlerinde birkaç yangın olmuş ve İtfaiye guruplarının aldığı tertibatla çıkan bu yangınlar mevzii seklide BÖndilrü-lebllmlşlerdir.
Üsküdarda Kısıklıda Bulgurlu mahallesinde Şeyhlşlâm sokağında bayan şevketin oturduğu iki katlı ahşap bir ev tamamen yanmıştır. Ateş, mangaldan simyan bir kıvılcımla çıkmıştır.
Şehzadebaşında Sekbanlar sokağında 24 numaralı ve zemin katiyle beraber dört katlı ve Hnyredtlln İsminde bir zata alt bulunan ve İçinde kiracı olarak yedi aile oturan evde de gece yansından sonra çıkan yangın birdenbire büyümüş, ye etrafın nlışap ve sık olmasına rağmen, itfaiyenin sıkı bir gayretile yalnız, bu bina yandığı hakle, söndürülmüştür. Bu yangına zabıta ve savcılık el koymuş, evdeki bütün kiracılar sorguya çekilmişlerdir. Bu yangının nasıl çıktığı heniiî Usblt edilememiştir.
Ahırkapıdakl Emre” zühreviye hnsnnesinln bahçesinde bulunan büyük ahşap kömür ve odunluk binası da gece tutuşmuş ve burası kamilen yandığı halde has,, neye sirayetine meydan verilmeden söndürülmüştür.
Bir kız su çekerken kuyuya düştü Heybellada’da Bıırak reis sokağında ıo sayılı evde kiracı olarak oturan Elmas EİEönül İsminde bir kıe. bahçedeki kuyudan su çekmekte İken, kenarındaki toprakların fini olarak çökmerilr kuyunun İçinde yuvarlanmıştır. Elmas. neyc uğradığını şaşırmış hir vazlvette kuyunun dibini bulunca yarısına kadar suya gömülü bir | halde feryad ve İstimdada koyulmuş, [ı nihayet güçlükle sesini duyurabllmlş-tlr.
Hâdiseyi duyanlar, zabıtayı malûmatlar etmişler, zabıta da itfaiye grupunu haberdar etmiş, nihayet getirilen tahlisiye ekip! Elmas Elgönillü bitkin bir halde kurtarmıştır. Elmas tedavi altına nl'lırılmıstır.
★ Bir hazirandan itibaren başlayacak olan ortaokul devlet eleme Imtl-haıılarlle life yazılı imtihanları İçin her okul. Rcrek kendi okulundan gerekse elver okullardan seçecekleri ayırtmanların tesbltine başlamıştır. Ayırtman listeleri okullar tarafından mayısın 21 inde mili! eğitim müdürlüğüne gönderilmiş olacaktır. Milli eğitim müdih'lüf- bu hususu bütün orta dereceli okullara tamim etmiştir.
yasının tnemurlarlle mühendisleri polis ve adliyecilerle teknik münakaşalara tutuşmuşlardı.
Sırtında mavi tulum, başında mavi kasket, yüzü t-er ve kurum içinde kalmış iriyari, abink yüzlü makinist hiddetinden bar bar bağırıyordu:
— Burada İşaretler iyi İşlemiyor. Son seferimden döndüğüm zaman arkadaşlarım gibi ben de bu bozuklukları haber vermiştim. Sizi temin ederim kl bugün otomatik makas işlemedi.»
Şimendifer kumpanyasının mümessilleri sert bir şeklide:
— Haydi, haydi canım, söylediklerinizin yalan olduğunu biz çoktan tesbit ettik. Adliyeci baylar da birazdan görecekler, diye mukabele ediyorlardı.
Adam:
— Asıl yalancı sîzsiniz. Bütün bunlardan mesul olan ben değilim, ben değilim... siz kumpanyayı ve malzemeyi kısarak kendilerine muazzam gelirler temin eden idarecilerinizi korumak İstiyorsunuz. Bu müthiş kazada benim hiçbir «uçum yok. Bütün bu İnsanları öldüren ben değilim. Gene bir masumu tevkif ettirmeyin» diye bağırdı.
Kumpanya mümessillerinden biri;
— Haline bakın, zil zurna sarhoş» dedi.
Her halde sık sık bedava biletlerden istifade ettiği için onlara hoş görünmeğe çalışan polis komiseri, memurlarına emir vererek
— şu adamı yakalayıp buradan uzaklaştırın, birazdan sorguya çekeriz» dedi.
Tam polisler makinistin üzerine atıldıkları sırada intizamı temine çalışan memurlar arasında bir kaynaşma oldu; haber verdiler:
— Nafla Nazın geliyor (Arkası varı
Satışa çıkarılan ithal malları
Gal. Voyvoda Cad. No. İÖ da H. K. Llmnnn çinko levha, İst. Marpuççular No. 45 te Vitalls M. Pollkara bir taraflı ve İki taraflı testere, İst. Yeni Valde Handa Gesar Ticarete bllyalı rulan, İst. Emin Bey Handa Mehmet Cemile ağızlık gem, Gal. Tünel Cad. 48 de Mlhran Oesar oğluna buharla işler tulumba, Rahvancılar şirin Han'da Salamon Benbasata muhtelif sıhhi malzeme. Gal. Havyar Handa Kansuk Ecza deposuna asit fenik krlstallze, Gal. Gümrük sokak 2 de Dericilik Ltd. zırnık, Kazlıçeşme Demir han edeMensucat Santalla anilin boya. İst. alâmet Han'da Allş Ragine sülfat dö sut ve parça tutkal. Gal. Ankara Han'da Çelik Boya T. A. Ş. e sülyen, fst. Ankara Cad. No. 88 de Arif Neşet Usmana mağnezyum strat pür, İst. Küçük Han'da Ferma Ecza lâboratuvanna balsam peru. Ketenciler No. 4 te Ankara Ecza ve Baharat deposuna balsam peru. elove oll, dl-yasetll t anin. tst. Dördüncü Vakıf Handa Duglas T. Blns'e fenelfatelln ve mağnezl oksld. İst. Zafer çikolata fabrikasına tane kakao, Marpucçular Konya Handa Yemen Umum Ticarete suni ipek İpliği, İst. Maksudlye Han’da Mlhael Benyamln oğluna, yıkan-nuş yün, Gal. Tünel Cad. 52 de Vahan Bardlzbann zımpara bezi. Yedt-kule Kazlıçeşmcde S J. şotlryadise kuru sığır derisi.
ŞARK Sinemasında
mevsimin iki mitvaffakıyetli ve buyüA filmi Wrden
1 - ÇÖL
PAUL JAVOR — CLARÎ TO.LNAY - ERSEZİ SİMOR
I)
2-AŞK ve MACERA (Fransızca)
EDtVİGE FEUÎLÜERE ve JEAN MURAT |
Amerikan filim sanayiinin en büyük fcseri. Amerikanın en kudretli sanatkârlarının zaferi TÜRKÇE
69 UNCU ALAY
JAMES CAGNEY — GEÜKGE BRENT — PAT O'BRİEN Kahramanlık tarihinde altın harflerle yazılı bir şeref destanıdır. Bu Perşembe akşamı L A L E’ de
Bugün Matinelerden İtibaren
SÜMER Sinemasında
Japonlara karşı PEARL HARBOUR baskınının İntikamını alan kahramanların zaferine alt en hakiki ve en müthiş filim.
KANLI BASKIN
(GUNG HO)
, RANDOPH CSOTT VE NOAH BERRY tarafından yaratılan emsalsiz harp ve kahramanlık İlim t başlıyor. Bu filme Amerikanın blitün deniz ve hava birlikleri iştirak etmiştir.
İstanbul Valiliğinden:
18 Mayıs 1345 çarşamba günü saat 22.30 da Dolmabahçe sarayında verilecek suvareye İstanbul'da bulunan Sayın Millet Vekilleri ve Eşleri davetlidirler. Davetiyelerini Protokel şefliğinden aldırmaları rlca olunur.
Frak vc hamilleri İçin İstiklâl madalyesl.
Sahile 4
AKŞAM
15 Mayıs 1045
RADYO
ANKARA RADYOSU: Bugünkü program
18 Dans orkestrası. 18.30 Sağlık saati. 18.45 Dans orkestrası, 18 Haberler, 19,20 Geçmişte bugün, 10.26 Şarkı ve türküler. 19.45 Fosta tutusu, 20 Müzik: (PL). 20.15 Radyo gazetesi, 20.45 Mandolin birliği, 21.06 Salon orkestrası, 21.45 Tarihi Tilrk müziği,
22.30 Dans müziği (Pl.), 28 45 Haberler.
YARIN SABAHKİ PROGRAM
7.30 Müzik: (Pl.), 7.45 Haberler. 8 Orkestra eserleri (Pl.), 8-23 Gündelik spor servisi. 12.30 Şarkılar, 12.45 Haberler, 13 Salon orkestrası.
’ "’1
Mustafa Şekip Tunç
RUH
ALEMİNDE
Büyük Mütefekkirimizin Yeni kitabı
Yakında çıkıyor
Ülkü Kitapyurdu
L
Zayi — İlgaz nüfus memurluğundan aldığım nüfus kâğıdımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Zeynettln fazı Hanım Gezbil
Zayi — Vefa lisesinden aldığım tasdiknameyi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
2548 No- İı 14/3/940 tarihli 144 No. il Rccap Pala
HUKUK FAKÜLTESİ YÜKSEK TİCARET iktisat fakültesi talebelerine her halde lâzım olan bir rehberdir. HUKUK İSTILAHLARI
ZAYİ — 829-930 ders yıiı sonunda Erenköy kız lisesi birinci devre üçüncü sınıfından aldığım tasdiknameyi zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
149 Süheylâ Behram
Bu resim dükkânın resmidir
İstanbul milli korunma savcılığından: İlâm: 945/678, 679. 680. 681. 682.
Tahdide aykırı hareket etmek su-retlle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu aslen Bayburtlu, İst. Şehitmuhîar cad. Safapaias 7 No. da oturur, Halim oğ. 313 do. Yakup Er-tan ve Merzlfonlu İst. Şişil Rlkepdar sok. Derman ap. 8 No. da Hamdl oğ. 1917 doğ. Hüseyin Başar, ve Çorumlu olup İst. Süleymanlye Sarı Beyazıt cami sok. 16 No. da Ahmet Oğ. 1898 doğ. Ahmet oğ. Hnllt Batır, vo Samsun salahlye malı. Molla oğlu sok. 2 No. da zahire tüccarı Salt oğ. 315 doğ. Emin Çelik ve İst. Bahkpazarı Tuzcular sok. 2 No. da zahireci Cemal Kayalıbay haklarında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (4) No. lu millî korunma mahkemelinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K, nun muaddel 21, 55/2, 63 üncü maddelerine tevfikan 75 şer lira ağır para cezaslle tecziyelerine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 10. 1. 845 tarih ve 945/4 sayılı karar katileşmekle ilân olunur. Akşam gazetesiyle neşrolunacaktır.
(6374)
İstanbul milli korunma savcılığından; İlâm: 945/527
Sebepsiz flat yüksekliği ile zeytinyağı satmak surettle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Yağ iskelesi 11 No. lu Seza Madra limitet şirketinde kâtip Şefik oğlu 1288 doğumlu Haşan Kırlangıç hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (2) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K. nun muaddel 32, 59/3r 63 üncü maddelerine tevfikan 87 lira 50 krş. ağır para cezaslle tecziyesine, 28 gün müddetle ticarethanesinin kapatılmasına ve bu müddet zarfında ticaretten menine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 13. 12. 944 tarih ve 944/342 sayılı karar katileşmekle ilân olunur. Akşam gazeteslle neşrolunacaktır (6375)
HER MARKA
ESKİ - V'EHİ - SAĞLAM -BOZUK
RADYO-PARÇAv.LAHBALARl M.IHH-SATILIR -OEil$!İ«ilie-OLÇUlUI Tamiri imkânsız denilen Radyolar Garantili ve (abuk Yapılır
POSTAİle CEVAP veMALZEME YOLLANIR
GeleU.Yökstkkaldmm N»50 _ZES «AOra (YekvS*-C'karktn 5»l küldü)
BAYANLARA MÜJDE;
TUTKAN
İpekli Çorap İlâcı gelmiştir. DİKKAT: TUTKAN Çorap ilâcı, çorap takıldığı zaman MAY kaçmasına ve yırtığın yayılmasına mâni olur. Her yerden ısrarla İsteyiniz. Toptan satış yeri: çi-çekpazajı Findıklıyan Han No. 7, İstanbul
Kiralık Köşk
Göztepe de tren istasyonuna beş dakika mesafede Uç dönüm bahçe İçinde çamları ve her nevi meyva ağaçları üzüm bağı elektrik. terkos tesisatı dört oda, banyo ve mubfak. odunluk, müstakil köşk bir sene için kiraya verilecektir. Görüşmek ve adresi anlamak isteyenler Goztepede Bakkal Bay Neş'ete müracaat olunması.
Ambalaj Çemberi ve Toka Alınacak
Sümer Bank İstanbul satın alma müdürlüğünden:
Ambalâj çemberinin genişliği 0.15x20 m/m ve ambalâj tokası çembere göre olacaktır.
Tekliflerin 25 mayıs 945 akşamına kadar Galatada Voyvoda cadde-sinde Sümerbank binasında bulunan müdürlüğümüze verilmesi. (6411)
Türkiye şişe ve cam fabrikaları
Anonim Sosyetesinden!
Fabrikamıza gelen kömür, karbonat, kalker çavdar sapı ve saire gibi eşyanın tahliyesi İşleri bir müteahhide verilecektir.
Bu lş İçin hazırlanmış olan şartname Galata Perşembe pazarı İş hanındaki ticaret servisinden alınacaktır.
İsteklilerin hemen şartnameyi almaları ve tekliflerini 28. ö. 945 pazartesi günü saat 16 ya kadar kapalı zarf içinde sosyetemize vermeleri ilân olunur.
Vakıflar İstanbul orman işletme müdürlüğünden Lâleli deposunda mevcut 23877 kilo kömür şartnamesine göre ve pazarlıkla satılacaktır.
İsteklilerin 18. 5. 845 cuma glinü saat 16 da İdare komisyonuna müracaatları.
Muhammen bedel beher kiloda 116» kuruş muvakkat teminat (287» liradır. (63921
Vakıflar İstanbul orman işletme müdürlüğünden Yenikapıda vagonda teslim şartlyle ( 15000» kilo kömür şartnamesine göre ve pazarlıkla satılacaktır.
İsteklilerin 18. 5. 945 cuma günü saat 18.30 da İdare komisyonuna müracaatları.
Muhammen bedel beher kiloda 16 kuruş muvakkat teminat 189 liradır. (6383)
Sayın İstanbul halkına
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı İstanbul Bölgesi Sıtma Mücadele Başkanlığından:
4707 numaralı olağanüstü Sıtma Savaş kanununa ve Bakanlimizin yüksek emirlerine tevfikan yurdumuzun her yerinde olduğu gibi İlimizde do gerekil bütün tedbirler alınmış vo teşkilâtımız faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Bu cümleden olmak üzere:
1 — Her yerde hizmete Amade resmi teşekküller haricinde: «Ağva, Şile, Beykoz, Üsküdar, Kadıköy, Sarıyer, Beşiktaş, Byüp, Bakırköy, Çatalca. Silivri» deki muayene evlerimiz sabahtan akşama kadar sıtmadan şikâyet! veya şüphesi olanlara açıktır. Her yurttaş kayıtsız Ve şartsız buralara boş vurarak muayenelerini yaptırmakla beraber gerekil İlâçlarını da ince canen alabilirler.
2 — İlimiz katımlarında olduğu gibi Belediye çemberleri İçinde de genel sürfe ve sinek mücadelesine başlanmış ekiplerimizin belirli zamanda semt senit her evi ziyareti temin edilmiştir. Bu İtibarla sivrisinek bakımından her hangi bir isteği olanların:
a — Beykoz şubesine bağlı olan: Beykoz, Paşabahçcsl, Çubuklu, Kanlıca, Anadoluhisarı, Kandilli vo Civaran İçin. "30-51» telefon numarasile,
b — Üsküdar şubesine bağlı olan: çengelköyü, Beylerbeyi, Kuzguncuk, Paşallmanı. Sultantepesl, İcadlye, Bağlarbaşı, Çavuşdere, İnadJye, Doğancılar, Salacık, Harem ve civarları İçin «60384« telefon numarasile.
c — Kadıköydekl birinci şubemize bağlı olan: Büyük Çamlıca. Altu-ıılzade, Küçük Çamlıca ve tekmil Kadıköy semtleri İçin «60352ı, telefon numarasile,
d — Kadıköydekl İkinci şubemize bağlı olan: Kalamış, Kızıltoprak, Göztepe. Erenköy, Merdlvenköyü, İçeren köy. Bostancı, Caddebostan!, Maltepe, Kartal. Yakacık - Soğanlı. Pendik. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kı-nalıada ve civarları İçin, «60352» telefon numarasile,
e — Sarıyer, şubemize bağlı olan: Yenimahalle, Bllyükdere, Klreçbür-nu. Tarabya, Yenlköry, Uluköy, Rumelihisarı ve civarı İçin «73-32» telefon numarasile,
f — Beşiktaş şubemize bağlı olan: Bebek, Arnavutköy, Ortaköy, Yıldız, Clhnnnüma. Slnanpaşa, Abbasağa, Muradiye, Vlşnezade ve civarları lçlıı . 84040- telefon numarasile,
g — şişli şubemize bağlı olan: Dolmabahçe, Harbiye, Teşvikiye, Nişantaşı, Haîâskâr, Osmanbey. Baytar Ahmet, Etfal, Stadyum, Cumhuriyet, Şişil. Âbldel Hürriyet, Mecidiye, ve civarları İçin «43710» telefon numarasile,
h — Eyüp şubc-mlze bağlı olan: Eyüp, Rami, Defterdar, Ayvansaray. Topçular ve civarları İçin «22822» telefon numarasile,
1 — Bakırköy şubemize bağlı olan: Küçükçekmecc, Florya, Yeşilköy, Ayazma, Fabrikalar. Hastahane, Bakırköy, Yenimahalle, Kazlıçeşme, Ye-dlkule, Balıklı. Topkapı ve civarları İçin «10016» telefon numarasile ilgili şube tabiplerimize baş vurabilecekleri, bu şubelerimiz haricinde vaki olacak müracaatla faaliyet ve hizmete geçecek olan,
J _ Galata. 40181. Taksim 43336, Şişhane. 43710, Kasımpaşa 43210. Ha-heıoğlu 43038, Eminönü 21343, Beyazıt 20771, Karagümrük 21196. Samat-ya 21425, ve ihtiva ettikleri semt ve mahalleler İçin de «21343» telefon numarasile i'Merkez müracaat» şubemiz tababetine müracaat edilebileceğini,
3 — Teşkilâtımızın İşlemesine. İş güderlerimizin mecbur bulunduğu iyi
hizmet ve muameleye ait bir şikâyeti olanların da 60352» telefon numa-raslle bölge başkannlığma baş vurabilecekleri İlân olunur. «6292.,
Bayındırlık Bakanlığı İstanbul malzeme grup amirliğinden:
Demlryol burraj kazmalarının ağızlarının tamirinde kullanılmak üzere 19 x 150 m/m ve 25 x 150 m/m. maktamda cem'an 1528 kilo İsveç çeliği veya bu ayarda çelik pazarlıkla satın alınacaktır.
Eksiltmesi 18/5/945 cuma günü saat 15 de Galata Perçemli sokak Cemaat hanında grup amirliği eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Muhammen bedel «3746» üç bin yedi yüz kırk altı liradır.
İsteklilerin 561 lira 00 kuruş teminat makbuzu ile 945 yılında ticaret odasında kayıtlı olduklarını bildiren belgelerini yanlarına alarak saatinde komisyona gelmeleri.
Teminat öğleden evvel yaptırılmalıdır.
Şartnamesi dairesinde parasız alınabilir.________ (-6390.
Vakıflar orman işletme müdürlüğünden:
İşletmemizin Çayırdere deposunda mevcut «4000» kental odun şartnamesine göre ve pazarlıkla satılacaktır.
İsteklilerin 18. 5. 945 cuma günüsaat 15 de komisyonumuza müracaatları. Muhammen bedel beher kentalde (340» kuruş, muvakkat teminat 820 ' Hradır. (6394)
7ürk Hava Kurumu Genel Merkezinden
Türk Hava Kurumu Gedikli Hazırlama Yuvası'na girmek İsteyenlerin kayıt ve kabulüne başlanmıştır. Bu yıl orta okulu bitirecek gençlerden İstekli olanlar Hava Kurumu şubelerinden kayıt ve kabul şartlarını öğrenebilirler. Seçilecekler, yol masrafları .Hava Kurumu şubelerinden ödenerek İnönü plftnör ve paraşüt kampına gönderileceklerdir. (.8434»
İstanbul belediyesinden:
Ölçü Ayar teşkilâtı 50 lira asli maaşlı şeflik kadrosu açıktır.
Yüksek okul mezunlarından askerliğini yapmış ve 35 yaşını bitirmemiş olanların 3x4 eb'adında 4 adet fotoğraf, şahadetname, terhis tezkeresi ve nüfus hüviyet cüzdanlariyle Vali ve Belediye R. ne yazılı birer dilekçe ile Zat İşleri Müdürlüğüne lfl/5/)S»45 cumartesi gününe kadar müracaat ederek buradan alınacak bir vesika ile İstanbul mmtaka ticaret müdürlüğü Ayar baş kontrolörlüğünde 10 günlük bir kursu müteakip yapılacak müsabaka İmtihanına girmeler! İlân olunur. «6421»
Üniversite Konferansları REKTÖRLÜKTEN»
Edebiyat fakültesi sosyoloji profesörü Hilmi Ziya ülken'ln 15. V. 1945 salı günü saat 18,10 da vereceği konferansın konusu «Bugünkü psikoloji gözüyle tasavvuf» tur. Konferans salonu herkese açıktır. (6414)
1“■—■*
Türkiye iş Bankası
Küçük cari hesaplar
1945 ikramiye plâ>nı
ÇEKİLİŞLER: 29 ocak, 2 Mayıs, 24 ağustos, 1 kasım tarihlerinde yapılır.
——_ 1945 İKRAMİYELERİ ______________________
1 adet ARSA (İstanbul’da Büyük Talı'da Adat 184, parsel No. I,
928 M2.)
1 Adet 2000 Liralık 2000.— LİTft
8 » 1000 ». 3000.— »
4 » 500 • — 2000.—
10 » 200 «i — 2000.—
25 0 100 » — 2500.— »
100 » 40 » — 4000.— t
150 » 20 > — 3000.— *
300 » 10 » 3000.— £
Türkiye İş Bankasına para yatırmakla yalnız para biriktirmiş ve faiz almış olmaz, aynı zamanda tallinlzi de denemiş olursunuz.
Kireç kaymağı ve Mayi Klor satışı
İzmit Siimerbank Sellüloz Sanayii Müessesesi Müdürlüğünden:
Klor - Alknli Fabrikamız kireç kaymağı ve mayi klor İstihsaline başlamıştır.
İsteklilerin .çıraya girmek Üzere ihtiyaçlarını İzmit'te Mücssesemlz müdürlüğüne yazı ile bildirmeleri Uân olunur.
Bir tondan aşağı olmamak üzere kireç kaymağı flatl fabrika iskele veya rampasında teslim yeni löû kiloluk demir variller İçinde kilosu 96 «altmış altı» kuruştur. 200 kiloluk demir variller İçinde kilosu 64 «altmış dört» kuruştur.
Mayi Klora İhtiyaçları olanların ellerinde tüp bulunduğu ve yahut 10 tonluk vagonlarla satın almağa istekli oldukları takdirde müesscsemlze müracaatları rica olunur, «6058»
ARMATÖR ve DENİZCİLERE
Biiyükderede «ARMA DENİZ KIZAKLARI» açılmıştır.
Kızaklar beton ızgaralar üzerinde deniz ve karada ayni meyil ile çalışır. Depolarımızda her türlü malzeme bulunur. Ve piyasa «atından sarfedilir. Tekne ve makinalar garantili ta mir edilir. Spor tekneleri balıkçı ve nakliye gemileri İnşa edilir. Telefon: 44017.
Bayındırlık Bakanlığından :
1 — 21/5/945 tarihinde saat on altıda eksiltmesinin yapılacağı ilân edilmiş olan Ereğli limanı İnşaatı eksiltmesi, flat tahlili ve flat vahidi cetvellerinde bazı açıklamalar yapılması gerekli görüldüğünden 28/5/845 tarihine kadar uzatılmıştır.
2 — Eksiltme aynı şartlarla 28/5/945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat on altıda Bakanlığımız demiryollar İnşaat dairesinde yapılacaktır
3 — Fiat tahlil! cetvelinin 5, 6. 7, 8. 9, 10, 15, 20, ve 25 inci «ıhlfelerl
İle flat vahidi cetvelinin on altıncı sahi fesinde yapılan bu açıklamaları gösterir yeni sabiteler eski sohlfelerln verilmesi karşılığında demiryollar İnşaat dairesinden parasız olarak verilecektir. 6211»
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:
3659 sayılı kanunun 10 uncu maddesi gereğince barem kanunu hükümleri dışında aylık verilmek üzere İdare merkezimiz İçin Türkçesl de gayet kuvvetli olmak şarttle Fransızcaya gayet kuvvetle vakıf olanlar arasında müsabaka imtihanı ile memur alınacaktır.
İsteklilerin 22/5/945 salı akşamına kadar Ankarada umum müdürlük zat İşleri servisine İstanbulda şubemiz müdürlüğüne müracaatları. «6101»
Sayın Müşterilerimize
19 Mayıs Gençlik Bayramı yaklaşıyor. Ay yıldızlı nature! bayraklarınızı müessesemlzden tedarik ediniz. Taşra siparişleri ödemeli gönderilir.
ADRES : Galata Mahmudiye caddesi No. 106. FBIZULLAH GÖÇER

KALDIRIM TAMİR ETTİRİLECEK
1. E. T, T. İŞLETMELERİNDEN:
1 — Takriben 12000 metre murabbaına baliğ olacak olan Sirkeci -Bayazıt tramvay güzergâhı kaldırım tamiri işi metre murabbaı 60 kuruş muhammen bedel üzerinden 14. 5. 945 pazartesi günü saat 10,30 da pazarlık usulü İle İhale edilecektir.
2 — Muvakkat teminat 540 liradır. Şartnameler Metrohan levazımında parasız olarak verilmektedir. (5898)
Devlet Deniz Yolları ve Limanları İşletme ____________Umum Müdürlüğü İlânları
1 — Boğazlçlnde Büyükdere ve Yenlköy iskelelerinin onannu işler! kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu onarım İşlerinin keşif bedeli (43782) llr.ı (28) kuruştur.
3 — Geçici güvenme (5283) lira (67) kuruştur.
4 — Eksiltmeye esas olacak kâğıtlar inşaat şubesinde görülebilir.
5 — Ekr’Ume 26 mayıs 1945 cumartesi gfnü saat 11 de idare merkez! karşısındaki binada bulunan alım satım komisyonunca yapılacaktır.
6 — İsteklilerin. eksiltme şartnamesinin 4 iincli maddesinde yazılı belgeleri, eksiltme gününden — ara verme günleri dışında — en az yedi gün önce 50 kuruşluk pul ve bir fotoğraf İle birlikte İdareye bir dilekçe iıle baş vurarak vermeleri ve alacakları ehliyet vesikasını teklif kâğıtlarına eklemeleri lâzımdır.
7 — Kapalı zarflar, eksiltme günü saat 10 a kadar makbuz karşılığında alım satım komisyonu başkanlığına teslim edilmelidir.
8 — İdare İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.___(5970>
ÇAMLI KLÜBÜNDEN
12 mayıs 1945 tarihinde toplanacağı İlân edilen senelik kongremiz çoğunluk olmadığından 26 mayıs 945 cumartesi saat 17 ye talik edilmiştir. Sayın üyelerin hazır bulunmaları rica olunur.
Gündem: 1 — İdare heyeti raporu. 2 — İdare heyet! seçimi. 3 — Tüze hakkında görüşme.
HALK ELBİSELERİ
Muhtelif desenli ince kumaş halt elbiselerinin birinci partisi tamamen satılmıştır. İmal edilmekte olan ikinci parti satışa çıkarıldığında ayrıca bildirilecektir.
Salâhaddin Karakaşlı
Kalay ithalâtçılarının Nazarı Dikkatine:
Külçe kalayı çubuk halinde dökmeyi ötedenberl tarafımdan yapıldığını ve piyasaya arzedlldlğinl, binaenaleyh ecnebi memleketlerden Kalay ithal edip burada çubuk şekline dökerek satışa arzedenlere, zlrdekl markaları;
BANKA. BANKA ve saire markaları
İktisat ve Adliye Bakanlığınca da 6. 2. 1934 tarihli ve 4241/4246 numaralarla tescil dahi ettirdiğimi, ve yedimde mevcut bulunan marka kayıt ilmühaberleri mucibince memleketimizde çubuk, yapmak halcin m haiz olduğumu arz eder ve İşbu markalan taklit ve İstimal edenlere karşı kanuni haklarımın mahfuz tutulduğunu da bildiririm. İştanbul^alata^leHeban^okakS^iUı^l^^^^MAZMAf^^^^^
SÜMERBANK
İplik ve dokuma fabrikaları müessese»! Bakırköy bez fabrikası müdürlüğünden!
1 — Fabrikamızda birikmiş olan tahmin! miktarları hizalarında gösterilen hurdalar açık arttırma suretlle satılacaktır,
2 — Arttırma 23/5/946 tarihine rastlıyan çarşamba günü saat 14 de
yapıl ao aktır,
8 ___Şartname fabrika ticaret servisinden parasız olarak verilir.
4 — Fabrika kat! İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
Malzeme» cinsi Miktarı Ton Tamnil bedeli TL,
Demir parmaklık ve pencereler 3 5000
Kösele kırpıntısı 4 600
Balya çemberi 3 900
Hurda yağ tenekeleri 300 ACL 90
Hurda saç varil (Muhtelif boyda) Hurda demir dişli, boru saç parçaları. 300 Ad. 500
hurda demir ve çelik parçaları. 30 Ton, 8000
Hurda dokuma tarakları 000 Ad. 300
I-Iurda şapka earnetür teli 1000 Ad. 1000 «8410»

Comments (0)