15 Eylül 1950
Cuma
SıYASÎ İKTİSADÎ, MÜSTAKİL
Yıl 1
Sayı 289
10 kuruş
■?
Abone: Türkiye İçin seneliği 32, altı aylığı 17, üç aylığı 9 Uradır. Hariç memleketler iki misildir.
aW*tıyw T7EN1 İSTANBUL 76.000 lira dağıtıyor Beyoğlu - Müellif Caddesi 6 - 8
r
L/
Posta Kutusu : 447 - İstanbul
Tr*ls eden: Hnblh Edlb . TÖREHAN
Telefon ! 44756 - 44757 Santral
Öânlar : 6 ncı sayfada santimetresi
2 liradır. İlânlardan hiçbir mesuliyet kabul edilmez.
Telgraf Adresi : Hetlo. İstanbul
Üç büyükler dışbakanlarınırı New-York toplantısında








Türkiyenin Atlantik Paktına alınamıyacağına karar verildi
-Zül



V

I
*4

t
Dış politika
Marshall, Millî
Savunma Bakanı
A
Ba-
MERtKA Milli Savunma kanı Johnson’un ismi etrafındaki dedikodular son zamanlarda o kadar çoğalmıştı ki, bunun bir hâdise doğurması beklenmekteydi. Hiç şüphe yok ki, Kore harbinin birinci safhası, yani Güney Kore’nin Kuzeylilerin gerçi beklenmedik gibi görünen, fakat haddizatında dalma beklenmesi icap eden taarruzları karşısında mağlûbiyete uğraması bu işde büyük rol oynamıştır.
Devletlerin varlık hesaplarında, politika ile silâhlı kuvvetler arasındaki münasebetin büyük bir ehemmiyet arzettiği malumdur. Çünkü öte(lenl>eri, kuvvetli bir politikanın müeyyidesini silâhlar teşkil etmiş, silâhların ne nispette hazır ve müessir olması lâzım geleceğini de, güdülmesi icap eden politikanın mahiyeti tâyin etmiştir. İşte, hem Kore meselesinde, hem de bunu ihata etmekte olan dünya politikasının durumunda, bu kaidenin ehemmiyeti, affetmiyen bir sarahatle büsbütün meydana çıkmış bulunmaktadır.
Amerika zaviyesinden bu, her şeyden önce, dış politika ile müdafaa kuvvetleri arasında tam bir ahengin teessüs etmesi demektir. Eğer müdafaa kuvvetlerinin mesuliyetini üzerine alan cihazlar ve şahsiyetler ile Amerikan dış politikasının mesuliyetini taşıyan cihazlar ve şahsiyetler arasında mütemadiyen bazı görüş ayrılıkları olur ve bunun Neticesinde, iki tarafın birbirini suçlandırdığı hissedilirse yahut lıattâ, bizzat âmme efkârı kâh şu ve kâh hu tarafı tutmakta ikiye bölünürse, bunun, hele üzerinde yaşamakta olduğumuz şu tehlikelerle dolu dünyamızda zararları pek büyük olur. Johnson’un ismi etrafında son zamanlarda toplanmış olan dedikoduları bilhassa hu zaviyeden mütalâa edince, Amerika Cumhurbaşkanının kararım daha iyi anlarız.
Bu karar, bilindiği gfhl, Johnson’un istifası üzerine, yerine eski Dışişleri Bakam General Marslıall’in Milli Savunma Bakanlığına tâyinidir.
Marshall, hem mümtaz lılr asker, hem de tecrübe edilmiş bir devlet adamıdır. Asker olarak, mevcut kumandanların sevgi ve saygısını kazanmıştır. Devlet adamı olarak da, ismi, çoktan tarihe geçmiştir.
Diğer taraftan, hem dış politikada oynadığı rol, hem de ikinci Cihan Harbinde gördüğü yüksek askeri vazifeler, politika ile silâhlı kınAetler arasındaki sıkı münasebeti en mükemmel bir şekilde kavrayıp yürütmesine müsaittir. Bu demektir W, silâhlı kuvvetler zaviyesinden bakarak politikanın icaplarını ve politika zaviyesinden bakarak da silâhlı kuvvetlerin İcaplarını ondan iyi anlayacak bir Amerikan şahsiyeti bulmak güçtür.
Fakat, bir vasfı partilerin
nın üstünde bir adam olmasıdır. Amerikada, hele son aylarda, gerek politika, gerek silâhlı kuvvetler bahsinde, bizlerin anlayışımıza yabancı gelen münakaşalar olmuş ve hu münakaşalara, birinci plândaki askerlerle politikacıların isimleri karışmıştır.
Dâvaya hele bu zaviyeden bakınca, Truman’ın karan büsbütün ehemmiyet kazanır. Hiç şüphe etmemek lâzımdır kİ, Marshall’in, Johnson’un yerine gel irilmesi, bizzat devlet reisinin de vaziyetini takviye edecek mahiyettedir.
Fakat, Amerikalıların kanaati de bıı merkezdedir. Eğer böyle olmasaydı, askerlikten ayrılması on sene tutmadığına göre, henüz bir sivil sayılamıvacak olan Generalin yeni vazifesini ifa etmesini temin edecek olan hıısusı bir kanunun meclislerden geçmesi ihtimali zayıf olurdu.
Burhan BELGE
muhterem Generalin daha vardır. Bu da, ve parti politikalan-
i *
t‘4'1%

i





, z
■ j


♦. -• s
■■ * ■: .■ > -M




-z

■' %
kZ* *1












J **’


X-(









ntlantik Devletlerinin Türkiyenin
Buna mukabil, 1 müdafaasına iştirak etmeleri için bir yol aranıyor
Associated Press Muhabiri John Hlghtouer bildiriyor
New-York. 11 (AF) — Bugün öğrenildiğine göre. Birleşik Amerika. Büyük Britanya ve Fransa Dışişleri Bakanları Türkiye İle Kuzey Paktı Teşkilâtı arasında münasebetler kurulmasını mışlardır.
3 büyükler dışbakanları kiyenin Atlantik İttifakına üyelik müracaat ini müzakere etmişler ve bu devletin üyeliğe kabul edilmemesini kararlaştırmışlardır. Karar başlıca t-kl sebebe dayanmaktadır:
1 — Türkiye Atlantik bölgesine dahil değildir.
2 — Atlantik devletleri andlaşma taahhütlerini genişletmekte teyakkuzla hareket etmelidirler.
Ancak aynı zamanda bakanlar şu keyfiyeti gözönünde tutmayı kararlaştırmışlardır: Türkiye ile Büyük Britanya arasında bir İttifak an dİ aşmadı mevcuttur. Rusyanın Türkiyeye taarruz etmesi halinde Büyük Britanya derhal harbe girmek zorundadır. Bu itibarla Atlantik İttifakı Askeri Plân-laştırma Grupu, Akdeniz bölgesi ve
Atlantik özel askeri kararlaştır-
bugün Tür-
Türkiye askerî müeasesesl arasında bir irtibat kurulması lâzım geldiği karar altına alınmıştır.
Dışişleri bakanları bu münasebetin tahakkuku için bir formül hazırlanması hususunda Atlantik Paktı uzmanlarına talimat vermişlerdir. Büyük Britanya, Fransa ve İtalya Atlantik and-laşma teşkilâtının Akdeniz bölge gru-punda üyedirler.
Almanya meselesi
New-York. 14 (YÎRS) — Bugün üç dışişleri bakanlan Almanya meselesinde ihtisas sahibi müşavirlerinin iştirakiyle gizli toplantılarına devam etmişlerdir. Bakanlar esas olarak Avrupa müdafaasının kuvvetlendirilmesi, Almanyadaki polis kuvvetlerinin arttırılması hususlarında anlaşmışlardır. Emin kaynaklardan bildirildiğine göre, Bevin Avrupa müdafaası için kurulacak orduya “Hür dünyanın kuvvetleri,, İsminin verilmesini teklif etmiştir. Gizli toplantıların gelecek hafta da devam edeceği ve Almanya hakkında varılacak kararların bildirllmi-yeceği tahmin edilmektedir. Ayrıca
• •




'• t

bakanların Almanya ile harp halinin sona erdirilmesi hususunda da semereli çalıştıkları bildirilmektedir. Bu çevreler Almanyanın silâhlandırılarak Avrupa müdafaası için kurulacak orduya iştirakinin kabul edilmediğini söylemektedirler. Bu takdirde Alman-yanın haricî emniyeti gene işgal kuvvetleri tarafından garanti edilecektir.
Bakanların bugün öyleden sonra u-zakdoğu meselelerini görüşmelerinin mümkün olduğu ve Almanya hakkında hazırlanan resmî tebliğin de gece yayınlanacağı bildirilmiştir.
I

S’





I



Yalovadakl toplantıda Cumhurbaşkanımız ve Edinburgh Dükü, Dışişleri Bakanımızla tngülz Büyükelçisinin arasında


★ ★★
Sulh muahedeleri hakkında Truman’ın verdiği demeç
Vl’ashlngton, 14 (YÎRS) — Trııman. basına, Japon. Alman ve Avusturya sıılh muahedeleri hakkında beyanatta bulunmuştur. “Japon sulh muahedesi İçin. Pasifik harbine iştirak etmiş devletlerle (Snvyetler dahil) evvelâ bir İstişare toplantısı yapılacaktır. Bu toplantıda sağlam neticeler alınmadıkça kati harekete geçilmesini beklememek lâzımdır.
Amerika, bilûmum mağlûp devletlere sııllı durumunu iade etmek arzusundadır. Avusturya sulhu İçin Sovyet İr r nezdlnde ısrar etmekteyiz. Almanya ile de mevcut lıarp durumuna nihayet vermenin şekil ve İmkânlarını araştırmaktayız, Bıı hususlarda da Sovyet Rusya İstişarelerimize iştirak edecektir Gazetecilerden silâhlandırılacak diğeri “.Almanya rlciye nazırı mı.
ılnha sonra toplanacak bir konferansı mı karar verecektir?,, suallerini sormuş, Trumnn birinci suale “Bu mesele de istişareye çağrılan devletler tarafından halledilecektir,,, İkinci sunie ise “Dış Bakanlarının sırf Alman meselesine alt bir toplantıda karar verHeej^ffr^ cevaplarını vermiştir.
•tt biri: “Japonya mıdır?,,, bir sulhuna Üç ha-yoksa bunların
7
/
Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanlylc tatbikat sahasında
Askerî tatbikat
başarı ile biti

Kara, deniz ve hava birliklerimiz bugün bir geçit resmi yapacak
Gebze, 14 A A. (Askerî tatbikatı
takip eden hususî muhabirimiz bildiriyor) — Birinci Ordunun Kocaeli bölgesinde beş günden beri devam etmekte olan 1950 sonbahar müşterek askeri tatbikatı bugün öğleyin sona ermiştir.
Dün bütün gün ve gece savunmada kalan kırmızı kuvvetler, gece aldıkları kara, hava takviye kuvvetleriyle bu sabah erken saatlerde mukabil taarruza geçmiş bulunuyordu.
Harekâtın bugünkü son kısmı da gayet başarılı olmuş, tatbikata katılan iki tarafa mensup bütün birlikler, kendilerine verilen vazifeleri tam bir mükemmeliyetle İfa etmişlerdir.
Tatbikat müddetlnce. komutanların gösterdikleri yüksek idare kabiliyeti, erlerimizin tahammül ve modern silâhlara intibak kabiliyeti bilhassa göze çarpmıştır.
Birinci Ordunun 1050 sonbahar müşterek tatbikatı bu suretle tam mânisiyle muvaffakiyetle sona ermiş bulunmaktadır.
Birinci Ordu Komutanı Korgeneral Şükrü Kanatlı, tatbikat sonunda kendisiyle görüşen gazetecilere, kırmızı kuvvetlerin gece aklıkları takviye İle mavileri, zırhlı ve hava kuvvetlerinin de yardımiyle geri atarak zaferi sağladığını söylemiş ve beş günden beri devam etmekte olan tatbikatın cereyan tarzından memnunluğunu bildirmiştir.
Bu tatbikatta bulunan bütün yabancı müşahitler de tatbikattaki canlı çalışmaları sitayişle kaydoylcmekte, komutan ve erlerimizi övmektedirler.
Gebze, 14 AA. (Askeri tatbikatı takip eden hususi muhabirimiz bildiriyor) — Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, yarın sabah saat 10 da Yalovadan fiğe Vapuruna gelerek Dllburnu İle Hcr-sekll arasında yapılacak büyük hava ve deniz geçit resmini takip edecek, öğleden sonra da Sevindlkllde yapılacak muhteşem kara geçit resminde hazır bulunacaktır.
Büyük Millet Meclisi Başkanı Refik Koraltan da bugün öğle üzeri İzm İtten Ege Vapuruna gelerek geceyi Eğede geçirecek ve yarınki geçit resimlerinde hazır bulunacaktır.

Diğer taraftan haber aldığımıza göre eski Başbakan Rauf Orbay ile e-rnekli generallerden Cafer Tayyar E-ğilmez de Cumhurbaşkanımızın hususi davetlileri olarak bugün yapılacak geçit resminde hazır bulunacaklardır.
• • M
• •
e
«İman Dış Ticaret Reis Muavini geldi
Dr. Schöne, iki memleket arasındaki ticarî münasebatın süratle iierliyeceğlni söyledi
Almanya Dış Ticaret Dairesi ikinci Reisi Dr. Schöne dün gece saat 23 te uçakla şehrimize gelmiştir. Kendisini, hava meydanında Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Mıntaka Müdür Muavini Cevdet Güven ve Vali namına Belediye Turizm Şubesi Müdürü karşılamışlardır.
Memleketimizi ziyaretinin hususi olduğunu ve İzmir Fuarını görmek İsteği ile geldiğini bildiren Dr. Schöne kendisi İle konuşan bir arkadaşımıza aşağıdaki beyanatı vermiştir:
“Almanya ilo Türkiye Arasındaki ticari münasebetleri mümkün olduğu kadar arttırmak istiyoruz. Hâlen Frankfurtta Alman ve Türk ticaret anlaşması üzerinde çalışmaktayız. Müzakerelere devam ediliyor. Alman delegasyonuna bjn riyaset etmekteyim. Tütün mevzuu üzerindeki müzakereler henüz nihayete ermediğinden şimdilik bir şey söyliyemem. Ancak İstatistiklerden anlaşılacağı gibi İnkişaf mevcuttur ve Türkiyedcn külliyetli miktarda mal almaktayız. Gayriniz, iki memleket arasındaki ticari münasebetleri harpten evvelki vaziyetine getirmektir. Bunun için her iki tarafın da büyük arzusu vardır
Sorulan bir sual Üzerine Dr. demiştir ki:
“Marshall Plânı Almanyada fak olmuştur. Kanaatimce bu
fakiyet yalnız Almanynda değil, fakat Plâna dahi) bütün memleketlerde görülmektedir...
Dr. Schöne bugün Fımrı ziyaret etmek üzere izmire gidecek ve ayın 25 inde memleketimizden ayrılacaktır.
MI
Schöne
muvaf-muvaf-
GALATASARAY
YİNE MAĞLÛP
I
A
Dünkü maçta San-Kırnıızılılar Rangers’e 4-1 yenikli
Londra, 14 A.A. (özel muhabirimizden > — Bugün öğleden sonra İngiliz İkinci küme takımlarından Queens Park Rangers. Türkiyenin en İyi futbol takımlarından Galatasaray! 4-1 yenmiştir. İlk devre 2-0 Ix>ndra takımının lehine bilmiştir.
Maçta Türkiyenin Londra Büyükelçisi Cevat Açıkaîm da hazır bulunmuştur.
Türkler bilhassa İkinci devrede cansiperane bir oyun oynamışlar, Aradaki farkın açık bulunmasına rağmen GalatasaraylIlar son dakikalara kadar farkı kapAtmak için müthiş enerji sarfel-mişlerdir. Snrı-Kırmızıhlar bilhassa saha ortasında İyi oynamışlar, hatlar çok akıllı pahlarla hücum hattını İyi beslemişlerse de Galatasaray forkırı-nın şutlarının İsabet sizliği yüzünden bir çok gollük fırsatlar heba olmuştur
Süratli oyunu ile bilhassa Londralıların dikkatini çeken solaçık Bülent bugün oldukça talihsiz gününde olduğundan ancak bir gol atabilmiştir.
ııln mistir.
üçüncü
GRAHAM
GREENE
kaleminden çık-
Pazar
Sinema Olemlnde hakiki bir sanat hâdisesi teşkil eden filmin çıkarıldığı bu meşhur roman
Gazetemizde takip ediniz.
Edınburg Dükü şehrimizde
Yalovada, kendisini karşdıyaıı deniz
• »
kıtasını Dük, "Merhaba" diye selâmladı
9
İngiliz Vellahdi Prenses Elizabeth’ln zevci olan Edinburgh Dükü Mountbatten dün saat 11 50 de Ingiliz Kı-rallyet Filosuna mensup askerî bir uçakla Yalovaya geldi ve tayyare meydanında Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü, İngiliz Büyükelçisi Sir Noel Charles, Riyaseticumhur Yaverler! Yarbay Cevdet Tolga, Binbaşı Hüsnü Heper, Ana Üs Komutanı Amiral Nuri Günege ve basın temsilcileri tarafından karşılandı.
sonra, ifa
ve
86-ta-
Dük. tayyareden İndikten meydanda resmi selâm vazifesi eden deniz kıtasını teftiş etti Türk askerini: “Merhaba,, diye lâmladı. Dük bahriye üniformasını
şıyor ve oldukça neşeli görünüyordu.
Mountbatten meydanda hiç dı ve kendisine tahsis edilen bile binerek doğru Termal indi.
Otelde Atatürke alt daire tahsis edilmişti.
durma-otomo-Oteline
Düke
Dük, mlllt marnlan dinliyor
Koreye gidecek birliğimiz deniz yoliyle sevkedilecek
Iskenderunda Birliğin uğurlanması İçin büyük bir merasim hazırlanıyor. Bütün vilâyetlerden mümessiller bulunacak. Birlik, Bayramı müteakip hareket edecek
Dükün geleceğini duyan meraklı bir grup oteli ve civarını doldurmuştu. Kalabalığı daha ziyade kadınlar teşkil ediyordu.
İngiltere imparatorluğu tahtının varisi Prenses Elizabeth’ln eşini merak edenler oteli. merdivenlere kadar doldurmuşlardı. Genç kızlar ellerinde fotoğraf makineleriyle muhtelif resimler alıyorlardı.
Dük. otelde çok kalmadı. Subay elbiselerini değiştirerek sivil elbiselerini giydi ve Cumhurbaşkanına mülâki olmak üzere Riyasetle um hur Köşküne doğru hareket etti. Dük otele gelişinde ve otelden ayrılışında kalabalık bir halk kütlesi tarafından şiddetle alkışlandı.
Celâl Bayar Dük’ü Cumhurbaşkanlığı köşkünün büyük salonunda kabul etti.
Dük. bu ziyaretinden oldukça mütehassisti. Kendisiyle görüşen gazetecilere:
“Türkiyeye gelmek fırsatını elde ettiğim için çok bahtiyarım. Bilhassa Cumhurbaşk anınızla tanıştığımdan dolayı büyük memnuniyet duymaktayım. Güzel îstanbulunuzu gezeceğim ve görülmeye değer yerleri ziyaret edeceğim. Istanbulda iki gün ka.-lacağım. sonra İzmire ve oradan da Yunanistana gideceğim!.,
Edinburgh Dükü, öğle yemeğini Celâl Boyarla beraber yedi. Yemekte Fuat Köprülü, Ingiliz Büyükelçisi hazır bulunuyorlardı.
Dük. saat 15.30 da köşkten ayrıldı ve emrine tahsis olunan Acar m> törü İle îstanbula hareket etti.
Dükün gelişi hakkında kendisiyle görüştüğüm Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü: “Bu ziyaret tamamen hususi mahiyette bir ziyarettir. Siyasî hiç bir mâna taşımamaktadır. Dük bir subaydır. Ve memleketimizi Ingiliz donanmasına mensup bir subay olarak ziyaret etmektedir., demiştir.
Ingiliz Büyükelçisi Sir Noel Charles da kendisiyle görüştüğümde, bu ziyaretin tamamen hususî mahiyette olduğunu tebarüz ettirmiş ve sözlerine şunları ilâve etmiştir: “Dükün buraya gelişi. Türk - Ingiliz dostluğunu kuvvetlendirmek ve iki memleket a-rasındakl dostluk münasebetlerini geliştirmek maksadlyle yapılmıştır. Bu ziyaretin siyasî hiç bir hâdise İle alâkası yoktur.,.
Dük. saat tam 18.30 da Dolmabah-çeye geldi. Kendisini Dolmabahçe Sarayının rıhtımında Vali ve Belediye Reisi Fahreddin Kerim Gökay. Ingiliz hava ve kara ataşeleri. Ingiliz konsolosu ve yüksek rütbeli subaylar karşıladılar.
Dük, bir müddet sarayın bahçesinde Vali ile sohbet etti ve kendisine ikram edilen Türk kahvesini içti. Çok neşeli İdi.
Dolmabahçede kendisini karşılayanlara dedi ki:
“Cumhurbaşkanının bana karsı göstermiş olduğu hüsnü kabul ve nezaketten çok mütehassis oldum. Yalovadan îstanbula gelirken bütün gördüklerime hayran kaldım. Türkler tarAfmdan bana gösterilen alâka karşısında heyecanlanmamak kabil değil. Eşsiz şehrinizde kalabileceğim kısa müddet zarfında şehrinizden mümkün olduğu kadar İstifade etmeye çalışacağım...
• •
• «
Faruk FENİK
Adana, 14 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Kore’ye gidecek savaş birliğimizin İskenderun Limanından gemilerle hareket hazırlıkları ilerlemektedir. Bu maksatla bugün tskende-runda bir toplantı yapılmış, başta Hatay Valisi olmak Üzere Garnizon Komutanı, İskenderun ve Belediye Başkanmın tikleri bu toplantıda bir program dahilinde ğurlama merasiminin esasları gorü-.ş Ölmüştür.
Savaş birliğimiz, trenlerle bir kaç defada lskonderuna gelecek, buradan ayrılırlarken büyük merasimle uğurlanacaklardır. Bu meraalmdo. bir heyet tarafından bütün vilâyetlerimiz temsil edilecek ve birliğimiz Kurban Bayramını müteakip memleketimizden ayrılmış olacaktır.
Savaş birliğimiz ve Komutanı yurdumuzu terkederlerken yapılacak büyük merasimde müttefik Elçiliklerin de temeli edilmesi muhtemeldir.
Kaymakamı da iştirak et-askerlerimize yapılacak u-ât
Demokrat Parti
ocak kongreleri
Ankara 14 (Ankara Ajansı) — Demokrat Parti ocaklarının yıllık kongreleri bütün yurtta yarından itibaren başlıyarAktır. Daha evvel yapılması kararlaştırılmış olan bu kongreler Araya giren muhtar ve belediye seçimleri dolayısiyie geri bırakılmıştı.
DOST GÖRÜNEN DÜŞMAN!
Sayfa 2
YENÎ İSTANBUL
15 Eylül 1950
Ziya Gökalp’tan bize kalan dâva ve düşünceler

Şehir köşesi
Genel nüfus sayımının
— T —
îsvlçrell sosyolog Burckhard’ın hakkı var: “Hakikî büyük adanı, yalnız fikir ve sanat sahasına aittir.,, Bizim biraz çorak olan kültür tarihimizin u-sak ve yakın çağlarına bu formülü tatbik edecek olursak pek nz büyük adamımız olduğu görülür. Formülün sahibine göre bu büyüklük, o fanilerden sonra kalan meselelerin ehemmiyeti île ölçülür. Komünden sonra kitap yığını değil, fikir kümesi bırakanlara ön «afta yer vermelidir.
Son yıınm asrımızı ele nlnlım ve 1951 senesine doğru yollanırken kalburüstü fikir adamlarımıza bakalım: Netice bir hiçten İbarettir, diyecek durumdanız. Bv hiçlik İçinde bir kaç yıldızın parılhlariyle dikkatimizi çektiklerini inkâr, İnsafsızlık olur. İşte bir Gökalp kİ biz ne kadar unutursak unutalım, yahut bazı safdiller ve kötü politikacılar gibi onu geride bıraktığımızı söyliyeİlm, parıltısı yine ıröz-lerlmlze geliyor. Gariptir kİ ekseriya bizden başkaları bu parıltıyı bize gösteriyorlar. Bu bir koç sönük yaldızın, başka memleketlerin fikir ve sanat hayatı zaviyesinden değerleri belki olmıyabllir. Fakat dediğim gibi, büyük adamların büyüklük ölçüleri nls-bîdlr ve memleketlerine göre ölçülmelidir.
Bu başlangıcı bir mektup İle İki kitap dolayısiyie yapıyorum. Mektup tanınmış bir müsteşrikten geliyor ve “Turan., başlıklı şiirin ilk defa luuıgi tarihte ve yerde neşredİldiğini soruyor. Kitaplardan biri Türklyode neşredilmiştir, diğeri İngilteredc. Birinin ismi “Türkleşmek, İslâmlaşmak. Muasırlaşmak.,, ötekinin adı “Tiırk Nasyonalizminin Temelleri. Gökalp’ın Hayatı ve Fikirlerin dİJT. Her üçü de, 1950 zaviyesinden düşünülen bir Z. Goknlp gayretiyle sorulup yaz ilmiş ve neşredilmiştir (D.
Yazan : Fındıkoglu Z. Fahri İstanbul Üniversitesi Profesörlerinden İhtiva ediyor. Burada Gökalpfakl sosyolojik mefhumlar, garp sosyoloji «ündeki kaynak veya mukabilleriyle ele alınmıştır. Eserin en orijinal kısmı, bir çok mukayeseleri muhtevi o-lan bu sah İtelerde görülüyor. Kültür ve medeniyet bahsinde müellifin, Türk mütefekkiriyle Ikl Alman sosyologunu karşılaştırması dikkati çekiyor (2),
Ali Nüzhef Beyin yeniden neşrettiği “Türkleşmek, İslâmlaşmak. Muasırlaşmak,, eserindeki düşüncelere birer fasıl hasreden Dr. Heyd, Gökalp’ın bu parolasını Akçuraoğlıı İle lîüsrylnıa-de'ye bağladıktan sonra, son çeyrek asır tartında parolanın ortasındaki “İslâmlaşmak,, amellyeslnln kenara a-tıldığını ve yalnız birinci İle üç üncünün K07.de olduğunu yazıyor. Ener, bu senenin neşriyatına dahil olmakla beruber müsveddelerinin 1950 den evvele ait olduğu anlaşılıyor. Zira 1950 Türklyeslndo dinî meselenin çeşitli şekillerde ortaya çıkması, Gökalp’a alt üçlü parolanın üçlülüğünü muhafaza ettiğini karşı şu veya ayrı mesele, ortadadır ve
meye dâvet etmektedir. Diğer iki a-mcllyenln, yani Türkleşme ile garplılaşmanın da artık halledilmiş ve kenara atılmış, yahut yalnızca tarihçiye ait olan birer problem olduğunu söylemek, ancak basit ve sathî görüşlülük olabilir. Dr. Heyd’ın kitabı, bu meselelerin Avrupa kültür çevresindeki mukabillerine do işaret eden sn-lılfelerlyle, meselelerimizi ele alacak olanların mükemmel bir rehberi olacaktır.
Taksimde bir seçim hücresi
hazırlıkları ilerliyor
göstermektedir. Buna bu mütalâada bulunmak Ukift şu kİ meseleler fikir adamlarını düşün-
— V —
— H —
Türkleşmek. İslâmlaşmak, muasırlaşmak! Artık tavsamış bir parola karşısındayız. Bilhassa Peynmî Satanın “İnkıtâbınura Bakışlar», da dediği gibi bugün bu üçlü hareketin sentezi vücuda grimle ve böylece parola tarihe malolmustur. Acaba böyle mİ? Tanınmış muharrir-mımlllm Ali Nilz-het Bey bu fikirde değil Hrr üç a-mrllye, daimî bir oluş halimledir. Yeni nesiller, bu oluşun başgöeterdlği tarihi ânı kavramak mecburiyetindedirler. Bundan başka e«*r “Gökalp’ın llk kitabı okluğu için ondan sonra yazdığı kitaplarla onun fikri tekâmülünü takip edebilmek için dr İşe bıı eserden başlamak lâzım olduğuna göre ehemmiyeti bir kat daha artıyor.,,
Otur beş «ene evvelki Tiirkİyenin fikir buhranlarına çare bulnııık üzere ortaya atılan düşüncelerin demeti o-lan eser Türkleşmenin. Müslümanlaş-manın, Avrupalılaşmanın yeniden birer mesele teşkil ettiği bir zamanda yeni harflerle gençliğe sunuluyor. Her üç sosyal ameliyenin bir sentezle kapandığını iddia edenler kadar aınell-yelerin devanı ettiğini yahut henüz gerçek şekilde bile başlamadığını söy-llyenler de gözlerini eserin sahlfeleri üzerinde gezdlrebİUrler.
Kendimizi yabancı dillerle memleket dışında tanıtmadan çok bahsedildiği. fakat ciddi hiç bir şeyin yapılmadığı bir ramanda, edebiyatımıza ve d ilim İre, bilhassa sosyoloji dünyamıza yakındım vâkıf olduğu zörülen, modern Kudüs Üniversitesinin yetiştirdiği felsefe doktoru Dr. Heyd’ı yalnız. Türk içtimaiyatı namına değil, milli menfaatlerimiz namına da tebrik etmek Üterim. Komşu küçük bir ys-kmşark memleketinin, Türklyey® ne çapta bir hariciye memuru gönderdiğini ibret gözü İle düşünmek İşini dr bugünkü Türk sosyolojisinin mümtaz bir uzvu olan Prof. Köprülü'ye bırakalım.
(1) Bk. Z. Gökalp: Türkleşmek, İslâmlaşmak, Muasırlaşmak, 1950 (Ali Nüzbet neşri). Sah. 1-60. Keza Bk. Dr. U. Heyd: Foundation of Turkish Natlonallsm, 1950. London, Sah. 1-175.
(2) F. Tonnles İle O. Spengler.
Istanbuldaki bütün hamamlar çamaşır makineleriyle teçhiz edilecek
Istanbuldaki bütün hamamların e-lektrlkle işleyen çamaşır makineleriyle teçhiz edilmesine karar verilmiştir. Belediye bu hususta Hamamcılar Cemiyetiyle de mutabık kalmıştır. Hamamlar bu makineleri peyderpey tedarik edecekler ve peştemal ve havluların bu makinelerde yıkanarak müşterilere temiz bir şekilde verilme, sini temin edeceklerdir.
Heyd’Ln kalemi lir bizi daha bir çok Gökalp’ın fikir sis-dâvet ediyor. Mv-nıânevi
Tophanede banka
— rn —
Gökfllp‘tan bize katan yalnız bu kadar mı? Mukaddeması, tanınmış Türkiye «loştu Ingiliz W. Deedea tarafından. gövde kısmı şimdi nıemlekt*ti-mizdeki tarail Elçiliği memurlarından felsefe doktoru U. yazılmış bir kitap lçtlnıa’ meseleleri temi İçine almaya
kaddrnır satılbl, TÜrkiycnln cephesinin GÖkalp’ı gözöniine almaksızın izah edliemiyeceğLnl söylerken müellif de şimdiye kadar Türklyede mütefekkir İçin yazılmış eaerlerln hemen hepsinin biyografik veya bibliyografik olduğunu «eylemektedir. Doğrusu bu büküm bize pek ucı geliyor. Fakat ne yapalım kİ fikir hayatımız bu hükmü tasdik etmektedir. Gazete yazısı kadrosunu geçen ve mütefekkirin lehinde yahut aleyhinde her hangi ciddi bir tahlili, göz nuru ve alın teri mahsulü olacak her hangi bir ara^tırnıuyı yâr ve ağyare karşı gösterecek durumda mıyız? Biyografik %eya bibliyografik neşriyat İse nispeten kolaydır, yapılan şey nihayet fikrî bir ceht sarfetrueksizln ya-pılmjş toplamacılıktan
İbarettir.
— iv —
Dr. ü. Heyd’in eseri tercümesine hasrrdllen arkası «ıra pek zengin ve meseleleri
ortaya koyucu olan ikinci bir kısmı
kına bir hal birinci kısmın
Yapı ve Kredi Bankası Tophane Ajanslığı dün açıldı
Halkımızı tasarrufa teşvik etmek ve banka ile her türlü münasebetlerinde halkımıza ve İş adamlarımıza en geniş ölçüde kolaylıklar göstermekle tanınan Yapı ve Kredi Bankası hizmet imkânlarını arttırmak- yolunda aüratle ilerlemektedir. İstanbul, Galata, Beyoğlu, Kapalıçarşı, Kadıköy, Pangaltı, Beşiktaş, Bakırköy, Aksaray, Büyükdere, Üsküdar, Kasımpaşa şube ve ajanslarından sonra dün Yapı ve Kredi Bankasının Tophane ajanslığı da halkımızın ve iç a-damlarımızın hizmetine girmiştir. Bu ajanalık da diğerleri gibi hem tasarruf hesapları açacak, hem de her türlü banka muameleleriyle meşgul olacaktır.
Seçimlerin bkOrt apartmanla yakın aldkaM var. Mahallenin sandığı arada kurulur, seçim hücresi de oradadır.
H mayısta getirilip dikilen muazzam bir bebek kutusuna benzer bu hücre hâld kapımızda duruyor. Muhtar seçimleri, Belediye seçimleri yapıldı. Her ery bitti. Fakat o kantrplâk yapısına rağmen Talimhanenin gibıeçi, riUgdn ve yağmuru aUıuda, demokrasinin nöbetçi kalesi gibi hep orada, ayaktadır. Her sabah, sokağa çıkarken önünde hugû duyarız, artık hür ve serbest olduğumuzu kendi kendimize teyit ederiz.
Evvelki aksam, bir dost r-vbtde, meyle, neyle fazla ülfet etmiş olacağım. Eve geç vakit döndüm. Kapıcı saltanatının klâsik delillerinden biri olan apartman Önünde tunu müddet bekleme devresi esnasında götüm hücreye ilişti. Tuhaf şej/. Sallanıyordu. “Demek fazlaca kaçırmışım,, diye düşünürken Üzerime v«kılmadın mı/ O esnada kapıcı da nihayet arzı endam eylemişti Elbirliği ile hücreyi kaldıralım derken ne görsek beğenirsiniz. Benden de fazla kaçırmış deryadil bir zat, bu mahrem yere girerek muhalefetini izhar etmiş, yani içini dökmüş ve sonra da sızmış.
Onu dışarı çıkardık. Mukavvadan daha sağlam olmamasına rağmen sukuta mukavemet etmiş olan hücreyi de ayağa kaldırdık. Hâlâ cra/la. Fakat böyle ikinci bir tecrübeye tahammülü yoktur sanıyorum.
BÎR İSTANBULLU
Mezarlıkların ıslâhı meselesi
Mezarlıkların ıslâhı işine devam o-lunmaktadır. Bu meyanda Yeşilköy Mezarlığının dış duvarlarının da yapılması kararlaşmış ve 11 bin liraya ihale olunmuştur.

Bazı gecekonduların yerleri değiştirilecek
Münasebetsiz yerlerde yapılah cekondulann belediyece kaldırılmala-
rı kararlAşmıştı. Belediye bunların nakillerini kolaylaştırmak hususunda tedbirler alacaktır. Gecekondulann nAkli işinde belediyenin kimsesizler yurdundaki çocuklardan da istifade etmesi kararlaşmıştır. Belediye kış bastırmadan evvel bu işi tamamlamaya çalışacaktır.
Fin elçisi dün geldi
Memleketine gitmiç olan Finlandiya BUyükelçlsi Yrojokostinen dün gece saat 23 te uçakla eehrlmize dönmüştür.
Millî Piyongo, bugün çekiliyor
Milli Piyangonun 15 evlili çekilişi bugün saat 13 te Ankarada yapılacaktır.
İkramiye kazanan numaralar Ankara Radyosiyle bu gece 23 te yayınlanacaktır.
Bugün saat 13 ten sonra yurdumuzun hiç bir tarafında bu çekilişe bilet satışı yapılmıyacaktır.
alt
Palamut bollaştı
Kara sularımızda palamut balığı bollaşmıştır. Dün latanbul balıkçıları Balıkhaneye 80 bin çift palamut balığı getirmişlerdir. Balıkların loptan 25 - 30 kuaruş arasında tılmıştır.
Diğer taraftan kalyadan ve nanistandan büyük firmalar dondurulmuş tuzlu ve taze balık İstemektedirler. Balık ihracatı bazı sebeplerden dolayı henüz başlamamıştır.
çifti
sa-
Yu-
DÜN BİR BASIN TOPLANTISI YAPAN SAYIM KOMİTESİ, BU HUSUSTA GEREKLİ MALÛMATI VERDİ
22 ekim 1950 pazar günü yapılacak genel nüfus sayımında gündelik gazetelerin durumunu görüşmek üzere dün genel nüfus sayımı 11 Sayım Komitesinin çalıştığı Çocuk Esirgeme Kurumu binasında bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda her gazetenin durumu ayrı ayrı görüşülmüş ve sayım günü halkın gazetesiz kalmaması I-çln gerekil kararlar alınmıştır. Bu münasebetle sayım komitesi başkan-Lığını vekâleten ifa etmekte olan Zühtll Çubııkçuoğlıı sayım işleri hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
— Biliyorsunuz kİ. genel nüfus sayımı sicilli nüfus dediğimiz nüfus kütükleri İle İlgili değildir. Vergi ve askerlik mükellefiyetleri gibi işlerle de hiçbir münasebeti yoktur. Nüfus sayımından maksat. Bayım günü yurdumuzun sınırları içinde mevcut İnsanların sayısını başlıca vazifeleri İle belirtmektir. 1927 yılından beri yapılmakta olan sayımlar da bu suretle yapılmıştı. Sayım neticeleri alındıktan sonra toplanan ferdi malûmat hiç bir makam ve şahsa verilmemektedir. Hattâ verilmesi de memnudur.
Istanbulda sayım hazırlıklarını bitirmek üzere bulunuyoruz, İstanbul şehri sınırları içinde dokuz bin sayım bölgesi ayrılmıştır. Bu bölgelerin binalar cetvelleri tamamlanmış ve denetleme memurlarının nerelerde vazife görecekleri tcsblt edilmiş ve cetvelleri doldurulmuştur.
Umumî hizmet müesseseler! üzerinde gereken tetkikat yapılmaktadır. Hangilerinin çalışmaları lâzım geliyorsa bunlar hakkında ayrı ayrı hususi kararlar alınmakta ve kendilerine tebliğ edilmektedir.
İstatistik Genel Müdürlüğünün tertip ettiği sorular bu defa biraz daha genişletilmiş olduğu için sayım memurlarının yetiştirilmesi lâzım gelmekledir. Bu sebeple de yetiştiriciler için bir kurs açılması tekarrür etmiştir. Kurs 28 eylül 1950 de açılacak 3-5 gün sürecektir. Burada yetiştirilecek memurlar sayım memurlarına vazifelerinin esaslarını ve soruların mahiyetini öğreteceklerdir.
Halkın sorul arp. tam ve doğru cevap vermelerini sağlamak için sorulara verilecek cevaplar hakkında
plâklar doldurtulacak ve bu plâklar zaman zaman radyo ile dinletilecek-tir.
Ayrılan sayım bölgelerine nazaran sayım ve denetleme memurluğu vazifeleriyle on beş bin kadar memurun çalıştırılacağı anlaşılmakladır.
Sayım günü halkın sokağa çıkmasına izin verilmlyeceğl cihetle zaruri yiyecek İhtiyaçlarını bir gün evvelden tedarik edebilmeleri İmkânım hazırlamakla da meşgulüz. Un değirmenlerinin faaliyeti arttırılacak, fırınların geçen sayımlarda olduğu gibi bir gün sonraki ekmek ihtiyacını karşılamak için sayımdan bir gün ev-vel fazla miktarda ekmek çıkarmaları esbabının teminine gayret olunmaktadır.
Denizdeki nüfusun sayımı için ayrıca hususi tertibat almaktayız. Vapur, tren ve havayolları ile gelecek yolcular İçin de ayrı ayrı tertipler almakla meşgulüz. Bilhassa hastalık, ölüm, doğum vakalarında yardım temin etmek Üzere yer yer sağlık ekipleri teşkil olunacaktır.
Sayım günü hareket etmeleri lâzım gelen tren, vapur, uçak gibi vasıtaların hareketlerini kolaylaştıracak esaslar Üzerinde ayrıca uğraşıyoruz.
Bütün bu saydığım İşler üzerindeki çalışmalarımızın bu ayın sonunda tamamlanacağını ümit ediyorum. Ondan sonra alınan kararlan tekrar arzedeceğiz.
Belediye, fukaraya yakacak yardımında bulunacak
İstanbul Belediyesi her yıl olduğu gibi bu kış da fukaraya yakacak yardımında bulunacaktır. Belediye, bunların ucuzca temin edilebilmesi İçin şimdiden mubayaata başlamıştır.
Dış hatlarda Işliyen vapurlardaki yemek çeşitleri zenginleştiriliyor
Devlet Denizyolları İdaresi, dış hat seferlerindeki yemekleri zenginleştirmeye karar vermiştir. Bundan sonra menülerin daha çeşitli olması için yeni listeler hazırlanmaktadır.
Lik maçları fikstürü
Ulaştırma Bakanı, Denizyollarını! tetkiklerine başladı Ulaştırma Bakam Seyfl Kurtbek, dün. üzerinde manevi» alblaehri öldüğü halde Devlet Denizyolları U-mum Müdürlüğüne gelerek hemen hemen bütlln servinlen dolaşmıştır.
İdarede geç vakitlere kadar incelemeler yapan Bakan, Fabrika ve Havuzlar müdürlerini de kabul ederek uzun bir görüşme yapmıştır.
Bakanın bugün de İncelemelerine devanı etmesi ve Telefon idaresini de gezmesi muhtemeldir.


E
Birinci kümeye dahil 8 klübün bu seneki lik karşılaşmaları dün tanzim edildi
1950-51 İstanbul birinci küm® llk maçları fikstürü dün akşam Bölge binasında birinci kümeye dahil sekiz kulübün temsilcileri tarafından tanzim edilmiştir:
BİRİNCİ HAFTA
Cumartesi: VefA - Beykoz, Galatasaray . Kasımpaşa.
Pazar: Fenerbahçe . îstanbulspor, Beşiktaş - Emniyet.
İKİNCİ HAFTA
Cumartesi: Beşiktaş . tutanbulspor, Galatasaray - Emniyet.
Pazar: Beykoz . Kasımpaşa, Fenerbahçe - Vefa»
ÜÇÜNCÜ HAFTA
Cumartesi: Fenerbahçe . Beykoz, Galatasaray . latanbulspor.
Pazar. Emniyet - Kasımpaşa, Beşiktaş - Vefa,
DÖRDÜNCÜ HAFTA
Cumartesi: Beykoz - Beşiktaş, Kasımpaşa - Fenerbahçe.
Pazar: Istanbulspor - Emniyet,
Galatasaray . Vefa.
BEŞİNCİ HAFTA
Cumartesi: Beşiktaş - Kasımpaşa, Vefa - Istanbulspor.
Pazar: Beykoz - Emniyet, Galatasaray . Fenerbahçe,
ALTINCI HAFTA
Cumartesi: Fenerbahçe - Emniyet, Vefa - Kasımpaşa,
Pazar; Istanbulspor . Beykoz, Galatasaray - Beşiktaş.
YEDİNCİ HAFTA
Köprü altında bir çarpışma
Dün sabah Köprü altından geçmekte olan silâhlı bir gümrük mo-törü, hüviyeti teablt edilemlyen bir motörle yaptığı çarpışma neticesinde baş tarafından yaralanarak durmak mecburiyetinde kalmıştır.
Müsademeye . sebebiyet vererek Marmara istikametine kaçan meçhu] motörün yakalanması için ilgililere emir verilmiştir.
Tekelin yaptırdığı modern tütün bakımevleri
Tekel İdaresinin yaptırmakta olduğu modern tütün bakımevi ve ambarlarından Alaçam ve İnegöldeklle-rin İnşaatı tamamlanmıştır. Bu yeni işletme binalarında tütünlerin bakımı fenni şekilde olacak ve hastalıktan korunmaları için gereken tesisatı ihtiva edecektir.
"Kurtaran" gemisi, Donanmamıza iltihak etti
Amerikan Askeri Yardımından deniz kuvvetlerimize verilen Kurtaran denizaltı kurtarma gemisi dün sabah Mal tepeye gelerek demirlemiştir.
İstanbul Defterdarı Ankaraya gitti
İstanbul Defterdarı Mehmet tzmen dün geceki ekspresle İstanbul Defterdarlığı Gelir Vergisi Teşkilât kadrolarım hâmil olarak Ankaraya gitmiştir.
Defterdar, bir kaç zamandan beri mevzuu bahsolan teşkilâtta açıktı kalacak memurlar hakkında vekâletle temasta bulunacaktır.
Irak - Türk Eğitim Komisyonuna çekilen telgraf
Irak İle Türkiye gençliği arasındaki yakınlaşma Üzerinde incelemelerde bulunmak üzere teşkil edilmiş olan Irak - Türk Eğitim Komisyonuna Türkiye Aİİ111 Talebe Federasyonu İki memleket gençliği arasında daha çok yakınlaşma temin edecek çalışmalarında başarılar dileyen bir telgraf çekmiştir.
Belediye tarafından yaptırılacak ucuz evler Belediyece yapılacak ucuz evler çin açılan teklif müddeti 15 eylülde
saat 17 de sona erecektir. Bu müddetin uzatıldığına dair çıkarılan şayiaların aslı olmadığı bildirilmiştir.
i-
bu
Sinemacıların kongresi bugün yapılıyor
Sinemacıların senelik kongresi sabah saat 10.30 da Sümer Sinema-
sında yapılacak ve yeni idare heyeti seçilecektir. Kongrenin çok gürültülü geçeceği tahmin edilmektedir.
Tekel fabrikalarının satışı
İçin komisyon toplanıyor
Tekel Fabrikalarının aatış IşinJ görüşmek üzere Ankarada Bakanının başkanlığı altında komisyon toplanacaktır.
Tekel İdaresindeki müdürlerden bazılan bu komisyonda bulunmak ü-zere dün akşam ekspresle Ankaraya gitmişlerdir.
Cumartesi; Vefa . Emniyet, Galatasaray . Beykoz.
Pazar: Kasımpaşa - îstanbulspor, Beşiktaş - Fenerbahçe.
Llk maçlarına 30 eylül cumartesi günü başlanacak ve bütün maçlar t-nönü Stadyomunda oynanacaktır. Milli maç olduğu hafta oynanmıyan müsabakalar fikstürün sonuna bıra-kılmayıp milli maçı müteakip hafta oynanacaktır. Toplantıda verilen bir karara göre milli maç için futbolcular kampa dahi alınsa maçlar tehir e-dtlmlyecektlr.
Çamaltı Tuzlasının tevsiine başlandı
Marshall Yardım Plânından ayn-lan tahsisatla tevsi edilecek olan Ça^ maltı Tuzlaları için Almanyaya aU pariş edilmiş olan son sistem makine ve tesisat peyderpey gelmeye ve yer* terine takılmaya başlanmıştır.
Hâlen senede 200 bin ton İstihsal yapmakta olan Tuzlanın kapasitesi modern tesisat tamamlandıktan sonra bir misli artmış olacaktır.
Tekel bir
“Trabzon” vapurunun tamirine başlandı
Geçenlerde pistonları Arıza yapan Trabzon gemisinin motörleri sökülerek tamirine başlanmıştır. Arıza burada izale edilemediği takdirde, gemi tamir için Danlma**kaya gönderilecektir.
Fetih Yıllarını Kutlama Derneği
tstanbulun 500 üncü ve Müteakip Fetih Yıllarını Kutlama Derneği Bakanlar Kurulunun 28.7.1950 tarih ve 3 11611 sayılı kapariyle genel menfaatlere yarar dernekler arasına katılmıştır.
KISA HABERLER
it Mısırın eski meclis reisi Ali Mahir Paşa dün uçakla Kahircden şehrimize gelmiştir.
★ İran Büyükelçisi Muhammet El Sait dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir.
★ Pakistan Hükümetinin İçişleri ve Basm-Yaym Bakanlığı Yardımcısı İştiyak Hüseyin Kureşl bu akşam şehrimize gelecek ve bir kaç gün kaldıktan sonra Ankaraya gidecektir.
Boksör La Motta, Dauthille'yi nakavt etti
Detrolt, 14 (APl — Jake La Motta dün, Fransız rakibi Laurent Dauthil-le’i 15 inci ravndda nakavt ederek unvanını muhafaza etmiştir.
La Motta sayı hesabına göre geride bulunduğu halde, on beşinci ravndün son dakikalarında çok şiddetli bir hücuma geçerek rakibini nakavt etmiştir.
Hakem tam on saydığı sırada Fransız boksörü kalkmışsa da maç, on beşinci ravndün ikinci dakikasının inci saniyesinde bitmiştir.
Turistik talebeler mevzuundakl faaliyet, Türkiye Millî Talebe Federasyonuna bırakıldı
Basın-Yaym ve Turizm Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye Millî Talebe Federasyonu, yapılan temaslar sonunda bir prensip kararı almışlardır. Bu prensip kararına göre, memleketimize gelecek yabancı talebe kafilelerine alt bütün turistik faaliyetler Türkiye Milli Talebe Federasyonu tarafından icra edilecektir. Federasyon lüzumlu müzahereti faaliyeti esnasında görecektir.
47
İstanbul - İzmir şarpi yarışları
Üç gün devam edecek olan İzmir -İstanbul arasındaki şarpi yarışlarına bugün Moda Koyunda başlanacaktır.
Elen boksörleri, yarın ikinci maçını yapacaklar
Şehrimizde misafir bulunan Elenler varın akşam Spor ve Sergi Sarayında İkinci ve son karşılaşmasını yine E-lektrik takımına karşı yapacaktır.
Elektrik takımı yarın değişik bir kadro ile ringe çıkacaktır. Halit Er-gönül yine Panayotidis ile dövüşecek, 74 kiloda ilk maçta Tayyarın yumruğu ile kaşından sakatlanan Lambldis bu aefer Garblsle karşılaşacak. 80 kiloda da Çaldarıs Suphi Okurla dövüşecektir.
Atletlerimiz Mısıra davet edildi
Dört mili! atletizm, ekim avı senanda Mısırda yapılacak beynelmilel atletizm yarışmalarına davet edilmişlerdir. Bu dört atlet Osman Coş-gül, Doğan Acarbay, MuhiddLn Akın ve form vaziyetlerine göre ya Ekrer.ı Koçak veya Cahit öneldir. Atletizm Federasyonu Başkanı Naili Moran takıma başkanlık edecektir.
YENİ İSTANBUL
SÎYASt İKTİSADÎ
müstakil günlük gazete
Sahibi:
YENİ İSTANBUL NEŞRİYAT LIMITED ŞİRKETİ Müdürü: Kemal H. SAKLICA Tazı İşlerini fiilen idare eden mesul müdür: 8ACİD ÖGET
Neşre dil m i yen yazılar iade edilmez.
Basıldığı yer :
YENt İSTANBUL ^tATB A ACILIK LÎMÎTED ŞİRKETİ MATBAASI
PEYAMİ SAFA
YALNIZIZ
4
— Çünkü hem tekiz, hem de başka İnsanlarla beraberiz. Tek kalmak isterken başkasına doğru kendimizi açmak da istemiyoruz. Tekliğimizle topluluğumuz arasındaki bu çatışmada, menfaati! veya menfaatsız gizliliklerimiz benimlzı sevgilide yutulmaktan kurtaran bir müdafaadır. Kendimizi sırlarımızın kalesi içinde koruyor, fakat orada yalnızlıktan bunalınca yine öteki ruhun kuyusu içine atıyoruz. Anlıyor musun?
— Azıcık anlıyorum. Çok değil Üzülüyorum seni böyle gördükçe. Ne yapsam... Benim hiç neşem yok kİ sana vereyim. Yazık....Pek mah-
zunsun. Demek senin kalbini kırdılar.
— Mahzunluğun baygınlık derecesini bilir misin?
— Van, yavrum...
— Eşyanın üstüne ince bir sleçöker. Şu masa ve şu duvar, son haddinde sıkıştırılıp ince bir dumandan yontularah yapılmıştır. Şu lâmba yanar, fakat hiç ışık vermez-
— Üzülme cicim. Unut artık. Bir viski daha vereyim mİ? *
— Dinle. Şu lâmba yanar, fakat ışık ve-mez. Ne olur sanki, bilir mlıln? Ruhumuzun karanlığı içimizden dışımıza sızar da bir İs 16
gurur harap
bütün
tabakası gibi her yere bulaşır ve her şeyi karartır. Şöyle... Hani... Boğaza doğru yürüyen bir gıdıklanma. Boğulacağımız ân. İrade yıkılmak üzeredir. Bunu önlemek isteyen son dayanışlyle çırpınır. Dayanır, fakat olur.
— Al cicim, soda koyayım mı?
— Kendimize ve başkalarına ait
felâketleri sezdiğimiz ândır. İşte o zaman biz herkesiz, her şeyiz ve her zamanız.
— Yavaş iç, ver kadehi bana-
— Ehramları yükselten Mısır kölelerinin çilesini çekeriz. En uzak tarihin ve en uzak memleketlerin kanlı ihtiraslarında hazır oluruz. İhtilâlleri ynşanz. Büyük meydan savaşlarından sonra, birçok insan nesillerinin, birbiri ardınca akıp giden yüzyıllar içinde, kanlı çukurlardan gökyüzüne doğru kalkan ellerine dolanmış karanlıklar biz oluruz.
— Âh, ne korkunç?
— Mezarların içindeyiz. Kırk günlük ölülerin burunlarlyle beraber toprağın solucanları arasına düşeriz. Binlerce gemiyi batıran tayfunlar ve kasırgalarla beraberieşirİ2. Pom-pel İçimizde yıkılmaktadır. Bütün yanardağlar lâvlarını kalbimizin içine püskürtür.
— Hiç meze yemiyorsun.
— İstemem. Bak, tıpkı senin gibi, asırlar boyunca, İşinden yorgun dönen milyarlarca talihsizin hafif bir hava cereyanı önünde boyunlarını büken solgun lâleler gibi halsizlikten sallanışlarını yaşarız. Yüzyıl sonra yapılacak dünya savaşının bütün acıları îçlmlz-dcdlr. Hattâ küremizin güneşten koptuğu milyarlarca sene evvelki an İle bir buz yuvar-17
lağı halinde soğuyacağı milyarlarca sene sonraki anın bu ıstıraba karıştığını farzedeblhriz. Fakat bilmeyiz. Bu felâket şekillerinden hiç biri şuurumuzda yoktur. Hepsi, çünkü, zamansız ve mekânsız Içlmizdedlr. Neremizi ve na-Bil kapladığını an amadığımız bir keder buharı halinde bizi doldurmuşlardır. Bilemeyiz. Ve işte, kalbimiz kırıldığı zaman, biz, en kalınımızdan en İncemize kadar bütün insanlar, dünyanın ve canlıların geçirmiş ve geçirecekleri bütün mihnetleri kaydeden bir iç ürpermesinde, bizi sarartan derin bir his anı yaşarız.
— Ah, ne doğru!
— Kalbimi mİ kırdılar? Bir kalb, dünyanın gelmiş ve gelecek bütün kalbleriyle beraber kırılır. Kendisini yalnız bulursa, benliğinin kökünden öteye gidecek bir kavrayış melekesinden mahrum olduğu içindir. Başkala-rlyle beraber bulursa, şairdir. Bazıları için, hattâ kendisi için bile, Namık Kemalin şu beytinde onu muayyen bir topluluğa bağlayan sosyal bir kederden fazla bir şey yok gibi görünür. Fakat en basit kalbin keder anında, sen, geçmişlerin ve geleceklerin tarihini, var olmanın trajedisini ara ve beytin dibine in:
Halel şekva bana dert-1 umumidir Kemal Kendi derdi ğönlümilil blllâb relmoz yadıma Gelse de, şey, herkes Kalbimi mi nasıl, şimdi sun! Senin rıldığı için.
— Ah, çok doğru, çok doğru!
Kadın onun elini tutacaktı, fakat hafifçe sil-
18
bir orta adamın “kendi,, sandığı ve her şeydir.. Kalbimi kırdılar? kırdılar? Kalbimizi kırdılar. Bnk, bAna hayran ve mahzun bakıyor-kalbin de benimkiyle beraber ki-
Sen seni ko-ka-
klndlğlnl gördü, vazgeçti. Elindeki yan dolu kadehe bakarak yalvardı?
— Artık içme.
— Tuhaf bir şey, bu okşam. Böyle olduğumu hiç biliniyorum. Ben çok konuşmam, yabancı olduğun için mi? Yok farzettim galiba. Kendi kendimle ve yüksek sesle nuştum. Basan olurum böyle. Fakat bu dar değil.
— İçme!
— Bırak. Belki uykumu getirir. Dün gece pek az uyudum. Sen şaşarsın bana. Hele şimdiki sıkıntımın ne kadar küçük bir şeyden doğduğunu bılsen. Anlatmadım sana. Tütüncünün önünde, gözleri şöyle sağa sola bir gidip geldi. İşte o kadar. Kâfi. Neden, biliyor musun? Bir şeyde her şey vardır. Anladın mı? Hiç bir şey baait değildir. En küçükte en büyüğü bulabilirsin. Kurcalamasını bilirsen, bir incir çekirdeğinden bir dünya çıkar.
— Ben hiç o kadar derin düşünmem.
— Öyle gibi gelir sana. Düşünmüyorsun ama hissediyorsun.
— Belki.
— Mahzunsun çünkü.
— Evet, çok. Fakat basit bir kızım ben.
—i Tatlısın. '
— Değilim, çirkinim.
— Şimdi çirkin de değilsin. Samimisin. Kaç yaşındasın ?
— Yirmi yedi.
— Evlenmedin mi hiç?
— Hayır.
— Erkeği tanımıyor musun? Hiç biriyle temas etmedin mi?
— Hiç.
— Hiç bir erkek seni öpmedi mi? Olamaz.
— Tek tük bir şeyler. Pek az. Dur. anneme bir bakıp geleyim.
Kaz yerinden kalkarken Samim bir tereddüt geçirmişti. Ona dudaklarıyla vereceği sadakanın kalbini kırmasından çekindi ve vazgeçti. Yalnız kalınca ayağa kalktı, biraz meze yedi, bir kadeh daha içti ve dolanmaya başladı.
Uykusu geliyordu. Birdenbire hor şeyin mânası kaçtı. Hâtıralar uzaklaşıyordu. •
Divana uzandı.
İçeri giren kız gelip dizlerinin hizasına oturdu.
— Uyu istersen, dedi,
— Annen nasıl?
— Sorma. Üzülme. Uyu. Müsaade eder mi. sin?
Sn m İm gözlerini kapadı: kız uzun ve zayıf parmaklarının soğumuş kemiklerini onun saçlarına daldırdı.
— Ben seni şimdi uyuturum istersen, dedi.
— Gitmeliyim.
— Yüzüne Üflerim. Ben çocukken zavallı annem beni öyle uyuturdu. İçinden karınca duası okurdu.
— Gitmeliyim. Nasıl şey o knnnca duaaı?
— Bilmez misin?
Yenıllha, Mhllnn, Mcksellna Mrrnuş, Tebemuş, Şazcnuş, Kefeştatayyuş, Kıtmlr.
— Hımm.
— Ve böyle üflerdi. Kapa gözlerini... Zavallı annem!
(Devamı var)
20
19
Jürinin seçtiği 30 hikâyeden biri
Mııhfirrirlerln soyadı alfabe sıraalyle her gün bir tanesi neşrolunacaktır.
Postacı Bayram
ŞENGtL
YENÎ İSTANBUL


İnsanın talih ve mukadderatı üzerinde yıldızların büyük bir rol oynamakta olduğunu iddia edenler ve buna İnananlar çoktur. Bu telâkki ve bilgiye göre her İnsan muayyen bir yıldız altında doğar, dünyaya geldiği yerde ve anda başı üstünde bulunan bu yıldızın bütün hayatı boyunca derin tesirleri altında bulunur. Bir kimsenin kendi yıldızına göre bir haftalık, İki haftalık, bir aylık veya bütün Ömrü için mukadderatını tâyin ve tesbit etmeğe, oroskopunu ynp-frıak, eski tabirle, Hzayiçesinl tanzim etmek,, denir.
Gazetemiz karilerine muayyen zamanlarda bu hizmeti yapacaktır. Doğduğunuz ayı ilk sütunda arayınız, aşağıdaki işaretlere bakınız, onların ifade ettiği mânayı altta bulacaksınız. Yıldızınızın söylediği umumi hüküm son sütundadır.
ŞtMDÎ bizim oradan günde kaç tane posta otobüsü kalkar, kaç tane gelir bilmem ama, çocukluğumun, gençliğimin en güzel günlerini korkusuzca yasadığım, hâtıralarını sokaklarında bıraktığım tarihlerde posta haftada İki defa gelir, iki defa giderdi. Elimize geçen gazetelerin en tazesi dört, bayatı ise yedi günlük olurdu. Hafta içinde postanın bir seferinde üç. öbüründe dört gazete alırdık. Böylece dünyada olup bitenleri gecikerek okuyuşumuz, şimdi hatırlayınca duyduğumuz ürperti kadar bizde tesir bırakmazdı. Memleketimin insanları gene mesuttular. Sabahleyin birbirlerine “Günaydın” derken uzatılan ellerinde kalplerini de beraber verirler. İçten gelen bir sevgiyle kucaklaşırlardı. Mahallemizin zengini soframıza gelen üç öğün, çeşitli yemeğinin başında ne duymuşsa fakiri de. evinin arka kapısının açıldığı dağdan topladığı kuzu kulağından meydana gelmiş bir sahafı aşında veya bir baş soğanı ezip ekmeğine katık ettiği zeptinlnde aynı saadeti duymuştur. Hepsi Allahına birbirinden farksız şükran hisleriyle demişlerdir.
hızı, önce veya arasında zaman
• •
Yarabbi çok şükür
Sesin boşluktaki sonra ulaştığı yer farkı ne ise. bizim dünya hâdiselerini gecikerek Öğrenişimizin birbirine benzerliği de odur. -
Kış günlerinde postanın daha da çok geciktiği olurdu. Haftalarca yağan yağmurlarla "Dalaman” Çayı yükselir; kolay kolay geçit vermezdi Postacı Bayrama... Ya öbür basında veya bu tarafında İnat eder beklermiş. Bir defa olsun “Çay geçit vermedi.” diyerek gerisin geriye dönmemiştir. Bunu kimse söyliyemez. Vilâyetten postaya ahp kasabamızın hududuna kadar getiren meslekda-«ından çantaları teslim aldı mı. u-gun çeken yolda naaıl gelir bilinmez. Fakat, şehrin çevresinden deniz kenarındaki postahaneye gelinceye kadar, bir kilometre tutan mesafeyi, her zaman rahvan sürdüğü kır atın üstünde öylesine çalımlı dururdu kİ. bunu anlatamam. Sol elinde hayvanın dizginleri, sağ elinde kamçısı
vardır. Atın iki tarafına posta çuvalları bağlanmış, kış günleri üstleri
muşamba İle örtülmüş olur. Şehrin dışında ilk önce onu çocuklar karşılardı. Arkadaşlarla birlikte peşinden koştuğumu çok hatırlarım. Bizim o-rasının çakıl taş döşeli yollarında atını sürerken nallarından çakmak çakmak alevler parlar, söner ve Postacı Bayram gönülleri ferahlatır geçer. Halkımızın çoğu onu ayakta selamlardı. Kırk keçili bir tatar ağası misali hayvanın üstünde kamçıyı tutan elinin omzu riye çevrilmiş vaziyette ve şine uyan bir tempo He, adımlarda kamçısını başına götürerek karşılıkta bulunurdu.
Haftanın iki günü halk, postahane-nln önünde bekleşir. Eğer posta gecikirse bitişiğinde, Süleyman Ağanın kahvesinde veya karcısına düşen bahçede vakit geçirilir. Yılda bir kaç defayı geçmeyen Dalaman Çayının geçit vermediği günler müstesna Bayram, ekspres bir tren gibi çoğu zaman vaktinde gelirdi. Çantalar indirilip torbalar açılırken Postacı Bayram. büyük bir huzur içerisinde atının dizginlerini eğerin üstüne atmış, bir kadının yumuşak yerine bir tokat aşkeder gibi sağrısına “Haydi oğlum.., diyerek vurmuş, hayvan önde o arkada öbür yoldan evlerine dönmüşlerdir bile... Onun geliV ne kadar çalımlı İse, dönüşü de o nispette sakin ve durgundur.
• •
kasılmış, biraz ge-atın gidi-muayyen
Bir muhabere memuru, İki hat çavuşundan ibaret olan postahanenln diğer memurları Miivezzl İbrahim E-fendlnin nezaret.) altında elbirliğiyle adreslerin tasnifine geçerler. Büyük bir masanın üstüne dökülmüş bulunan mektup ve matbuaların üatlerinl okuyan memurlar, hepsinin yeril yerine konulması İçin İbrahim Efendiye verirler. Büyük bir el alışkanlığı. fakat yaralı bir kus gibi ihtiyar müveziin elleri dizi dizi, boy boy mektupların üstünde kanat çırpar durur. Postahanede "Müdür Bey” dl ye çağrılan bir de şefleri varsa da o, bu saatlerde hücresinde meşgul görünür. Gelen posta ayrıladursun, halk da bir taraftan telgraf, paket ve müdüriyet oda kapılarının açıldığı koridora dolmaya herkes birbirini tanır ve kimden mektup nıeycn yok gibidir.
Meselâ, şu uzun boylu. gözlüklü adam yok mu? Madenci adı He anılır. Krom madeni ocaklarını, yabancı bir şirketle ortaklaşa işletirler. Her hafta yüklediği malu büyük bir vapur dünya piyasalarına götürür. Bu yüzden ilerleyen medeniyete dolay isiyle hizmet ettiğine kanidir. Yüksek tah»il yapan büyük kızından mektup bekler. Her yaz tatilinde yanına. biraz daha güzelleşmiş ve gelişmiş olarak kızı gelmektedir. Ama onun fikrini »orsalar evlenmek, topaç gibi çocuklar yetiştirmek İstediğini söyleyecektir.
di; fakat sonra, buradan gittikleri halde delikanlı umudunu kesmedi. A-rasıra mektup da alır. Bunun için haftanın iki günü buraya uğramadan edemez. Posta dağılmıştır düşüncesiyle içeri telâşlı girdiğinden yüzü kızardı. Ne de olsa gençtir, büyüklerinin yanında sıkılır.
İnce yüzlü, sakalı her vakit uzamış görünen Necip Usta, kasabamızın en pişkin ekmek çıkaran furuncıı-sıdır. Geçen yıl üçüncü çocuğunu dünyaya getirirken karısı sîzlere ö-mür... Yirmi yirmibeş gün konu komşusu çocuklarına baktılar. Bunu her zaman şükran dolu hisler İçerisinde anlatır. Sonra, yeni doğan çocuğunu. bakımevlerinden hirlne yollamak imkânını buldu. Necip Usta şimdi, iki çocuğunu iki yanına alarak, ekmek tezgâhının üstüne serdiği yatağında yatar. Evi, eşyalariyle birlikte kapalıdır. Oraya bir daha dönmedi. Beraberce iyi günler geçirdiğini söylediği karısının hayali, evinin hor köşesinde yaşıyormuş. Geçenlerde yaşına basan çocuğunun resmini İstemişti, Şimdi onu bekliyor.
Koridorun sonumla, köy posta kutularının önünde bir ihtiyar var. Biraz düşünceli görünüyor. Arkalıksız bir sandalyeye oturmuş. Memurlardan biri ikram etmiş olacak. Yanında bulunnn muhallere odasından nokta, hat sesleri gelmeğe başladı. Muhabere memuru. posta dağıtma yerinden, makinenin bir takını işaretler verdiği öbür odaya süratle geçti. Gene kemli diliyle, tlktaklarla karşı tarafa cevap verdi. Sonra masasının duvara dayandığı yere yakın bir annhtarı çevirdi. Gerisin geriye dönerken, koridorun ucunda, ta kutuların yanında oturan İhtiyara gözü İlişti. Yanma doğru yaklaşırken:
— Vilâyet arıyor, dedi. Direk N.... İle konuşacakmış...
îhtlyar anladığını blttilren bir İfade ile başını salladı.
Beriki:
— Bir haber var mı? diye sordu.
— Yok... Çoktan beridir mekt up yazmıyor. Geçende kırdım sardım biraz para yollamıştım. Merakım ondan yoksa sağ olana üç yıl hafta kadar koymaz, geçti bile
— Orası öyle ama deler de geçer. Canım bir şeye yanmıyor.- Memuriyeti elinden gitti. Yirmi yıla yakın hizmeti vardı, az değil. İşini çok severdi. Gece gündüz odasından çıkmazdı.
— Müfettiş geldiği gün posta kasasında yirmi bin Hra pJra varmış, Açık İBe topu topu altıyüz dİ lira seksen üç kurııs!..
— Allah seni İnandırsın,
me çoktandır zaten kurt Parolayla arkadaşlar vapurda bildirdikleri vakit ona haber verdim. Hiç umursamadı. Fakat herif gelir gelmez işi çakmış olacak, üstünkörü bir teftiş yaptı ve vapura atlayıp gitti. N.. de korozman yapan diğer
gemiye binip ertesi sabah erkenden çıkıp gelmez mİ? Müdür beyde şafak attı ,O dakikada yüzünün rengini görmeliydi. Nah, şöyle duvar gibi o-luvcrdi. Baktım, kasanın anahtarlarını müfettişe uzatırken elleri titriyordu. Meğer açığını kapamak için tüccarın birinden para almışmış. Akşam acele edip gerisin geriye verme-seymiş İşi atlatıp gidecekti.
— Eeee... Bir kere ekmeği kesilmiş buradan, ne dense boş...
— Çocuğunu soruyor rnu?
— Soruyor mu da lâf mı? Yanıyor!... Yüreğinden yanıyor çocuğu 1-çln— Bir tek düşüncesi dr hep bu... Eeee. onun çocuğuysa benim de yabancım değil a, torunum. Ne şeker oldu şimdi bir görsen. İnsanın her tarafını ısırası, kesme şekeri gibi ağzında kıtlayası geliyor. Fakat gelgeldim kızım olacak anası kahrediyor insanı. İlk gittiği günler yolladığı mektupta damat: "Benim burada olduğumu belli etmeyin, bilmesin yavrucak. Seyahate gitti, gelecek deyin.” yazıyor diye kudurdu mübarek. İnadına her şeyi anlattı çocuğa!.. "Benim böyle bir kocam, çocuğumun hırsız olarak belliyeceği babası yoktur. O. bizim için ölmüştür artık.” diyor, başka bir şey çıkmıyor ağzından.

• ••
• •
dediğin ÜÇ Şurada bir yılı
o yıllar İnsanı
altmış ye-
benim İçl-dlişmüştü. diye
ba-şlar. Burada Kimin nereden beklediğini bll-
• •
Kapıdan telâş İçerisinde giren soğut dalı gibi İnce delikanlı, gerçek âşıklardan biridir. Gençliğin ve sıcak kanlılığın verdiği ateşle kasabaya yeni gelen Hükümet Doktorunun kızına tutuldu. Kız tla çok civelek bir şeydi ha.. İlk Önceleri uzaktan uzağa. sonraları birbirlerine yazdıkları İçli mektuplarla saadet merdiveninin en üst basamağına ulaştıklarını gan-dılarsa da, erkek için hakikat öyle olmadı. Sevgilisi hercai çıktı. Meğer kız mektupları birkaç kopye halinde yazar, gönlünün beğendiğine gönderirmiş. Az zamanda mesele anlaşıl-
• • •
• «
Dünya Hikâye Müsabakası
Amenkadn tertip edilen Dünya Hikâye Müsabakasına en güzel iki Türk hikâyesini seçip göndermek vazifesini Üzerine alan gazetemiz, teşkil ettiği büyük türinln karariyle *‘Sarn Amca,, ve "'Merhametli Bir Kadın., hikâyelerini seçmiş. tercümelerim yaptırmış ve Amerıkaya yollamıştır. Müsabakaya gönderilen 422 hikâye içinde Mirinin neşredilmek üzere ayırdığı diğvi 28 hikâyeyi de sıra He her gün bu aahlfede okuyucularımıza sunuyoruz.
İşi ndamakıl-Fakat o, da-
Yazan : Salim yerlerden gelon talipler, lı kırıp kuşa çevirirler, yanırdı. “Dayan more Bayram,, derdi.
Sonra binde bir Ihlhııal dahi olun, onun eksiltmeden çckilivermosinl hatırlarına getirerek bırakırlardı. Böyle yıllarda yok pahasına aldığı posta götürüp gelirine İşini devanı ettirmek, kır atı ile çoluk çocuğunun karınlarını doyurabilmek için Bayram, evini ipotek etmiş, bankadan para almıştır. Bir defasında nasıl olup da girmediği bilinmeyen posta taşıma eksiltmesi üzerinde kalanlar, daha üç aya varmadan pey akçelerini do brrakaruk kaçmışlardı. Bu meslek meşakkatine dayanılır gibi değildi. Maamafih bu hareekt tesirini yapmış, bir daha posta işine kimse burnunu sokmamıştı. Bayram namuslu insandır. Rakipsiz kaldığını fırsat bilerek, tek başına eksiltmeye giriyor diye tesbit olunan miktar üzerinden Indlrmemezllk yapmazdı. Geçen senelere kıyasen kırabileceği noktaya kadar İndirir, öylece posta tuşuna işini üzerine alırdı. O, yıllar yılı feragat ve fedakârca çalışmıştır. Kasabamız İnsanlarının hafızasında Postacı Bayram, meziyetleriyle klea) bir memur olarak yaşamaktadır. Fakat onun mesleğine karşı duyduğu bu derin his ve kuvvetli bağı kader bir gün koparıverdi.
Üç günden beri postanın gelmesi bekleniyordu. Şimdiye kadar bu ılere-ce geciktiği hiç görülmemişti. Hulk fasılalarla postahaneyl yokluyor, hattâ gecikmesinden dolayı sabırsızlandığı anlaşılıyordu. Günlerden beridir a-ralıksız, sağanak halinde yağan yağmur hafiflemiye yüz tutmuştu. Akşam üzerine doğru iyiden iyiye kesildi. Daireler tatil olduktan sonra memurlar, dükkânını erken kapıyan esnafın çoğu bir defa posta merkezine uğramadan edemediler. Akşamın yavaş yavaş 1-nen karanlığı, ortalığa garip bir durgunluk veriyordu. Az önce dinen yağmurun saçaklardan düşen son damlacıkları bu sessizliğin İçinde, hayatın dakikalarını vuran bir saat gibiydi. Denizin üstü yer yer morarmış, kırı-şıklaşmıştı. Uzaklardan, çok uzaklardan ağlayan bir çocuğun sesi geliyordu. Bir horoz öttü; arkasından bir, bir daha... Üç el silâh atıldı gibi geldi... Kasabamızın sırtını dayadığı yamaçlarda çamlar uğuldamaya başlamıştı. Kül renginde bulutlar alçaktan hızla uçuyor, dağları tarayıp geçiyordu. Besbelli hava yükselecekti. Sanki bir el. araaıra ağaçları sallıyor, yapraklarda biriken sulan damlalar halinde yere serpiyordu.
Sessizliğin gittikçe derinleştiği, ortalığın alaca karanlığa büründüğü sıra, rahvan koşan bir atın nal sesleri duyuldu. Süleyman Ağanın kahvesinden. saçakların altından yolun ortasına doğru fırlayan halk, kır atın geldiğini gördü. Yalnız bir tarafına bağlı bulunan tek çanta, eğeri o yana doğru eğmiş, nerede İse dibi yere değecek kadar alçalmıştı. Atın üstünde kimse yoktu. Hayvan, ortasından bölünen kalabalığın İçinden koşarak geçti. İki yana açılan insanlar, son istirahat yerine giden bir faniyi selâmlar gibi, boyunları eğik ve öylesine sessizdiler. Postahanenin kapısında biriken topluluğun Önünde at durunca, ön ayağının biriyle yere vurmaya başladı. Kantarmada kalan kopmuş dizginin küçük bir parçasının u-cundan. köpüklerle karışarak alının-dan süzülüp gelen terler damlıyordu. Boynuna yapışmış bulunan yelesi muhtelif şekiller almıştı. Posta çantasının dibinden koyu renkte bir çamur suyu daınlamakt65’di. Yağmur ve terin ıslaklığı hayvanın derisine kadife hail vermişti. Her tarafından yükselen buhar. onu yerden kesiyor, yukarıya doğru çekiyor gibiydi. Kimsede bir hareket görülmüyordu. Herke» olduğu yerde. soluksuz çivilenmiş kalmıştı. Nihayet kalabalığı yaran İki hat çavuşu çantayı İndirip içeri aldılar. Atı da binanın yan tarafına çektiler. O gece, ertesi gün, daha öbür gün Postacı Bayramın yolunu gözlüyenler boş yere beklediler. Birkaç gün sonra, idi. Dalaman Çayının döküldüğü Dalyan iskelesinde. manevra yapan posta vapurunun uskuru, aığlık denizi bulandırmış ve »bu esnada »uyun yüzünde bir ceset görülmüş, kolunda bir posta çantası varmış.
21
21
ikizler
21 Mayı» • .
20 Haziran
Sevir (Boğa)
20 Nisan •
20 Mayıs
Akrep
23 Ekim
21 Kasım
Hamel (Koç)
21 Mart .•
19 Nisan
Mizan 23 Evlûl
22 Ekim
Sünbüie
23» Ağustos 22 Evini
Andan
22 Temmuz
22 Ağustos
$
Ceaı (Yaban keçisi) 23 Aralık • 19 Ocak

t'

19 Şubat **20 Mart
Doğduğunuz tarihe göre yıldızınız.
O. "^7 4 h
a 0 w fl
•X •w S 0 c
(v 3 V 3 0 M s ü) «1 Ü4
15 eylülden 30 eylüle kadar
(
Hut (Balık)
Sera t an (Yengeç) Haziran • Temmuz
Kava (Yay) 22 Kasım • 22 Aralık
Dollv (Saka)
20 Ocak -
18 Şubat
0 0 & f; 0 ☆
0 0 II 0 O 0
81 © O 0
0 0 O 1 ©
0 A O © ✓ 0
0 O >7 O 0 O V 0 f
0 © 0 p O 0
Ü 0 f O 0 ü 0
0 0 ❖ O 0
0 0
1 O B s 0
0 /( o 0
Çok heyecanlı bir insan oldurunuz İçin bir takını can sıkıcı hadiselerle karşılaşacaksınız.
Açık sözlülüğünüzden sakının İşinizde İyi bir değişikliğe sebep olacak kliçlik bir seyahat yapacaksınız.
Gayet Hakin bir on beş gün Beklenilmedik bir mektuplu gayet İyi bir haber alacaksınız.
Aşk işleriniz İyi değil, fakat para İşleriniz yolunda. Bir arkadaşın yardımlyle maddî vaziyetiniz İyileşecek.
Devuiıdı değişiklikler içindesiniz. Bevlllyuraunuz. tellâl sevmeğe cesaretiniz yok.
Bir mektupla, İşlerinizden birinin muvaffakiyetle neticelendiğini haber alacaksınız.
Aşkta şnnnınız var; bir mektup alzc çok iyi bir haber getire» ek.
önünüzdeki on beş gün İçinde gayet İyi bir gün geçireceksiniz. Yeni bir iş teklifi almanız İhtimali çok.
Mesutsunuz. seviyor ve se-vlllyorNunuz. Şansınızdan İstifadeye bakın, belki çok devam etmez. •
Kıskanç olmamağa gavrrr edin; bu haliniz başınıza İş açabilir. Enteresan bir İş teklifi alacaksınız.
■ - ■ ■ I ■ ■
Hissi hayalınız saadetle dolu. Uzun zamandanberl İstediğiniz. oldukça pahalı bir eşyayı satın alacaksınız.
Borç verdiğiniz bir parayı geri alacaksınız, Hissi hayatınız gittikçe iyileşiyor.
Q = Sanı SUrprl. Q _ Hlç feVkaJa(1ellk ynl - MOskUIHt
lt = Sıkıntı 0 = Ümit Değişiklik =• Muvaffakiyet
Öğrenmek ihtiyacında
> •
Hicrî 19 5 0 Rumî
Zllhlc. EYLÜL Eylül
2 1369 15 Cuma 2 1366
VASATİ
VAKİT
EZANİ
Güneş
Öğle
! r indi Akşam Tatsı tmsAk
6.38
13 09
16 41
19,20
20,52
4 59
UÇAK-TREN - VAPUR
parayı almaya kadar go-
memuru düşünceye dal-müdürünün, evlenmezden bir kızı sevdiğini, yalnız
• •
— Halbuki iyi bir çocuktu damat. Fakat bizimkinin herkesle yarışmak isteyen köpekçe arzuları, onu devletin kasasından, yerine bir daha koya mıyacağı türdü.
Muhabere mıştı. Eski önce güzel
vatandaşı olmayan bu insanla, mesleğini feda edemediği için hayatını birleştircmedlğlnl biliyordu. Sonra yine bir kadın onu mesleğinden etmişti.
Postanın ayrılma İşi sona erince kimisi daha cesaretli davranır, kimisi Isr bir tiryakinin parmaklar» ucunda tükenmek üzere olan sigarayı nefes-ledlğl gibi, beklevişin verdiği bir nevi haz İçerisinde cesaretsizdir. Dağıtma odasının küçük penrcr'-si Önünden orgeç bir geçil rcsnrjl halinde gelip gidenler sorar:
— İbrahim efendi...
ihtiyar posta nıüvezzlinin gözlükleri üzerinden fırlattığı donuk bakışlı-rı. bir anda sanki karşısında bulunan insanın resmini alır. Sonra bu resmi senelerin verdiği alışkanlıkla, açılan postadan hafızasında yer erten adresler üzerinden süratle geçirir ve:
— Var sana bir mektup... Kimisine:
İst ermişin üç gazet e evlâdım?.. Yahut da:
— Yok sarıa herhangi bir şey, diye hep aynı kalıp cümleleri kullanır ve aynı hareketlerde bulunur. BÖylece ertesi güne mektup ve gazetelerden hır teki kalmadan, posta geldiğinden İtibaren İki saat zarfında hepsi dağılmış olur.
Posta günleri bekleşen içerisinden kimi mahzun, ya düşünceli, kimisi de. vinç İçerisinde ayrılırken cereye yanaşan birisinin rahim efendi, uzun uzun nız ona herkesçe bilinen ölçülü İlmelerini kullanmaz. Başını iki rafa sallamakla yetinir.
Her defasında eli boş, yalnız lecek İçin ümitli donan bu kim?..
ariyan, dünyadaki milyonlardan biri... Postacı Bâyram'm elinden insanların kolây kolay alamadığı getlrmo ça çekip
Usulen lan posta her yıl Bayram alıyordu, Bazan başka
*

kalabalığın kederli yakalıksız »e-cn son pen-yüzüne îb-bnkar. yal-he-ta-
göndüm Herhalde kaybettiği saadeti
işini bir gün kader alıverdi.
idarece eksiltmeye ♦ aşıma işini, hemen
götürüp rahat-
çıknrı-hemen
Zaman geçti. Geçen zamanla birlikte bizim orada çok şey değişti. Postacı Bayramın işini, her gün vızır vızır işleyen otobüsler görmeye, gazeteler günü gününe değil»* bile tazeliğini muhafaza edorok gelmeye başladı. Velhasıl medeniyetin terakkisi, ilmin, fennin tekâmülü dünyanın her tarafında olduğu gibi bizim orada da tesirini göstermedi değil, değil nma. radyoların günde bir kaç defa verdiği haber-lor arasında Hik sık tekrarlanan "Dünyaya yeni l»lr nizam vermek., arzusunun kaçırdığı huzuru bir daha bulamadı. Simdi bütün İnsanlığın ümitle beklediği gibi kasabamız da gelmeyen bu haberi bekliyor. Nedense postadan çıkmıyor bir türlü... Acaba bu haber bir posta güvercini ağzında mı gelecek?.. Klmbllir ..
Yunan balıkçılığına
yapılan yardımlar
Atina. UNRRA ve Marshall Plânı tarafından verilen 10.000.000 dolarlık yardım ile ilcrllyen Yunan balıkçılığı, şimdiye kadar görülmemiş bir faaliyet arzetmektedir. Burada İktisadi işbirliği idaresi Heyeti ile çalışan Amerikan mütehassısına göre tahminen 30.000 balıkçı, Yunan sularında her zamankinden daha fazla balık tutuyorlar.
Harpten evvel yılda 22.5 milyon kilo balık tutan Yunan balıkçıları 1048 do 36.3 milyon kilo ve 1049 da 40 milyon kilo tutmuşlardır. Bu yıl da 45 milyon kilodan fazla elde edileceği tahmin ediliyor, fkinel Cihan Harbinde Yunan balıkçı gemilerinin % 40 ı harap olmuş ve balık avına yarayan malzeme kullanılmayacak bir hale gelmişti.
Yunaniatanda balık avının gelişmesine daha fuzla yurdun etmek üzere Marshull Plânı, Yununlslanı kuşatan denizlerdeki balık miktarını tetkik edecek ve balıkçılara bu ticaretteki yeni teknik ve fenni terakkileri gösterecek bir balıkçılık araştırma enstitüsü kurmuştur.
GELECEK OLAN UÇAKLAR
8.40 S. A. S (İskandinav) Lydda'dan. — 9.45 D.H.Y*.
(Türk) Burandan. — 9.50 D. H.Y. (Türk) İzınirden. — 12.45 M.S.R. (Mıaır) Kahire. Nlkoayn. — 15.00 D. H. Y.
(Türk) Erzurum. Elâzığ, Malatya, Kayseri, Ankarndan.-15.35 D.H Y. (Türk) lakcndc-run. Adana, Anknradnn. — 15.50 B.E.A. (İngiliz) Londra, Roma, Atlrından. — 16.00 D.H.Y. (Türk) lzmlrden. — 16.30 M R. (Mısır) Kahire, Lefknşrden. — 16.25 D. H. Y. (Türk) Beyrut. Kıbrıs, Anka-rndan. — 17.00 T.A.E. (Yunan) Atlnndan. — 18.15 D.H. V, (Türk) Bürondan. — 18.35 D.H.Y. (Türk) Ankaradan,
GİDECEK OT,AN UÇAKLAR
8.00 D.H.Y (Türk) Balıkesir, İzm ire, — 8.30 D.H.Y.
(Tilrk) Bursava. — 9.00 JXH. Y. (Türk) Ankara, Sivas, Elâzığ, Dlvnrbnkır, Vana. — 9.00 T. A. E. (Yunan) Atl-naya. — 9.40 S.A.S. (İskandinav) Münich, Kopenhag, Ncw-York‘a. — 10.00 S.R.
(İRviçre) Atina, Cenevre, Zürich, — 10.05 D.H.Y, (Türk) Afyon, Konya, Adana, O.An-tep. Urteya. — 10.15 D. H. Y. (Türk) İr.mlre. — 10.30 D.H. Y. (Türk) Ankara. Adana, tflkcndcruna. — 12.10 C. Y
(Kibrin) Ankara, Nlkosyaya. - 11.00 M.S.R. (Mısır) Nllcoa-ya, Kahireye. — 10.00 D.H.Y (Türk) tzmlre. — 17.00 D.H V. (Türk) Ankarnya, — 17.05 D.H.Y. (Türk) Bursaya.
GELECEK OLAN VAPUULA İt
«00 Seyyar, Knrablgad&n.
— 8.00 İskenderun, tamirden
— 11.00 Cumhuriyet, Karade-nizden. — 20.00 Msrakaz, Mu-danyndan, — 22.30 Bandırma. Bandırmadan.
GtDEOEK OLAN VAITHLAR
3.00 Ordu. Karndenlzo. — 4.00 Necat, tneboluyn. — 8.00 Bandırma, Bandırmaya. — 9.00 Marakaz, Mudanyaya. — 17.00 Sus, Mudanyava. — 17.00 Antalya. Ayvalığa, — 19.00 Seyyar, Karablgayn.
GELECEK OLAN TRENLER
7.10 Torna. — 830 Ankara. - 9 15 Ankara (Eke.). — 22.20 Sempion.
GİDECEK OLAN TRENLER
8 20 Hrrnplon (Avrupa) — 18 10 Ankara. — 20.30 Ankara.
sıhhatindi

J
Kediler, tereleri yakalamak bakımından faydalı olduğu kadar İçin de zararlıdır.
Tıbbî bahisler
Kedilerle oynamayın!
Kedi tırnağı hastalığını biliyor musunuz? Böyle bir hastalık vardır, ve. adının da gösterdiği gibi kedinin tır-naklanndan geçer.
Hastalığın başlıca hususiyeti, bezlerin şiddetli ve cerahatli iltihabıdır. Umumi olarak da hastada zayıflama, yorgunluk, 40 dereceye kadar çıkan ve fakat 38 ile 38.5 etrafında karar kılan geçici bir hararet gö. rülllr.
Adenopatinln (yani bez iltihabının) merkezi buyun, koltuk, kasık, köprücük kemiğinin veya dirseğin üst kısımları olabilir. Umııml olarak iltihap halinde bir tek bez vardır; fakat hazan bir çok bezlerin birden şişmesi de vâki olup bu, teşhisi güçleştirir.
İltihabın verdiği ağrılar, hastayA göre değişir. Çocuklarda pek hafif hattâ, yok sayılırsa da büyüklerde u-yutmayacak kadar şiddetli olur. Bezin hacmi de değişmektedir ve bazan bir ceviz, bazan bir mandalina kadar büyüyebilir. Etraftaki deri kısımları morardığı gibi ıstırap verici bîr kızıllık da hâsıl olur.
Enfiltrasyon alâmetleri gösteren bu manzara, birçok defalar kanser gibi pek ağır bir hastalık teşhisine bile şevketmiş, bazan da ateşin yükselmesi ve iltihaplı kabarık hAsıl olması boyun nahiyesinde flegmon ihtimalini hatıra getirmiştir.
Ad^nopation seyri cerahatlenmeye doğru gider ve hasta az çok bol olmak Üzere yeşil ve kesik bir cerahat akıtır. Fakat hastalığın sonu ua-ima lfakattir.
Gariptir kİ cerahatte hiç bir vakit her zaman bir jerm bulunamamış, doğrudan doğruya yapılan tahliller olsun, türlü türlü hayvanlara aşılamalar olsun o Jerml meydana çıkarmak imkânını vermemiştir.
Sebepler arasında kedi tırmalaması en başta gelmekle beraber hiç tırmalanmamış, ve hattâ hiçbir zaman bir kediye dokunmamış hastalar da görülmüştür. Fakat bu son hallerde intana yol açan menfezler görülür. Filhakika bezin lenfa sahasında, dokunulduğu zaman hassasiyet göste* ren, kaşıntı peyda eden ve az miktarda açık renk bir mayi döktükten sonra "kabuk haline gelen bir keseye inkılâp edecek olan bir kabarcık müşahede edilir. Adenitin kaynağı hiç şüphesiz bu küçük yaradır.

Hastalığın virüsü, büyük bir lhtl« mal dahilinde, kedinin tükrüğünd(w dir. Malûm olduğu üzere kedilerin siyaklarını yalamak Adeti vardır; siyaklar da bu suretle jerm taşıyan unsurlar haline gelip o jerml tırma* ladıklan kimseye aşılarlar. Kedi, çocuğun ufak bir yara yahut sıyrık bulunan bir yerini yalamak suretiy* le de hastalığı geçirebilir.
Çocuklarının kedilerle oynamasına müsaade eden ebeveyn, azımsanmı-yacak bir tehlike mevcut olduğunu bilmeliler.
olduğumuz herşcy
SİNEMALAR
2 -
BEYOÖLÜ CİHETİ
ALKAZAR (42562) 1 — Or-
manlar Kıralı (renkli). 2 — İki Cingöz Haremde. 3 — Gizil Vazife (tOrkçe).
AIl (44394) Tamirat dolayisly-le kapalı.
ATLAS (40835) Tanca Güzeli. BEŞİKTAŞ BAHÇESİ 1 — Tanca Casuslar Yuvası. Katlın intikamı,
ELHAMKA 1 — Aşk Yolcuları. 2 — Mark Twaln’ln Maceraları.
İNCİ 1 — Pamuk Prense» ve 7 Cüceler. 2 — İntikamımı A-lucagım. 3 — Haftyeler Kıralı.
İPEK 1 — öldüren Pu«e. 2 — Karışık işler.
LALE (43595) 1 — Kahramanın İntikamı (Türkçe). 2 — Kahraman Doktor Vaasel (Renkli).
MELEK 1 — Sahte Melek 2 — Aşksız Yaşanmaz.
SARAY (41656) 1— Bay Tekin Atom Peşinde (24 kısım tekmili birden),
SVATFARK (83143) 1 — îkl Başlı Kartal. 2 — Meçhul Kadının Mektupları.
SÜMER (42851) Taraan Kara Kaplana Karşı.
ŞARK (40380) Kaptan Trole as,
ŞIK 1 — Afyon Kaçakçıları 2 — Floşta.
TAKSİM (43191) Çocuk.
TAN 1 — Kutup 2 — Gel Evlenelim.
Kuvvet.
ÜNAL (Kışlık) Salâhaddlnl Evvübi.
ÜNAL (Yazlık) 1 —Bayrağa Can Feda. 2 — Leylâ ile Mecnun.
YENİ: 1 — Margle. 2 — Kördüğüm. 3 — Düşman Kardeş lor.
YILDIZ (42847) 1 — Kara
Kornan. 2 — Aşk ve Para.
İSTAMH L CİHETİ ALEMDAR (23883) 1 — Asll-rade Sllâhför. 2 — Filipin Aalanları (Türkçe).
AZAK 1 — Berlin Ekspraal. 2 — Mazlumun Ahi. 3 — Tartan Çöllerde.
AY’SU 1 - Namus Sö»il. 2 — Ağır Ceza
Bırakılan
Kâşifleri,
3 — Vahşi
R
A
M
ÇEMBERldTAŞ 1 — Kanatlardan Türbe. 2 — Bir Yabancı (Türk filmi).
EMRE 1 — Kanlı Meyhane. 2 — Düşman Yumruğu Altında Parla. 3 — Bataana Dönüş IIAI/K 1 — Damgalı Doktor. 2 — EevlAnın Aşkı.
İSTANBUL (22367) 1 — Zoro-nun Kara Kamçısı (25 kısım)
2 — Tehlikeli Kadın.
KISMET (26654) 1 — Tokyo
GIHü. 2 — Gönüllü Kahraman.
MARMARA (23860) 1 — Asilzade Sllrthşör. 2 — Filipin Aslanları.
MİLLİ (22962) 1 — önce Vatan. 2 — 3 Ahbap Çavuşlar
3 — Casuslar Peşinde.
TURAN Yürekli âdalet. manlar.
YENİ (Bakırköy 16-126) 1 — Cehennem Zindanı. 2 — Rio Aşkları.
(22127) 1 — Aslen
Çavuş. 2 — Hak ve 3 — Sayılı Kahra-
KADIKÖY CİHETİ
HALE (60112) 1 — Renkli Rüyalar. 2 — Kaptan Siroko. OPERA (68714 1 — Bar İncisi (Renkli). 2 — ölüm Fırtınası. SÜREYYA (60862) 1 — Annemin Günahı (Türkçe). 2 — Dnlaverecller
ANKARA:
ANKARA (23432) Korsanlar Kıralı.
BÜYÜK (15031) Gülmeyen Kadın.
CEBECİ (13846) 1 — Gönül-
den Yaralılar, 2 — İstiklâl Madalyası.
I’ARK (11131) Kanunsuz Sokak.
SUS (14071) 1 — Vatan Kahramanı. 2 — Aşk ve Müzik. SÜMER (14072) Robenaon A-dası.
fLVS (22294) Sihirli Ses. YENİ (14040) Modern Ventis. GAR GAZİNOSUNDA: Italyan ve İspanyol Revüleri.
tZftflR:
TAYYARE Franga Kaçağı, M El,EK 1 — Gönlümdeki Aslan. 2 — Ölmeyen Rüyalar.
LALE 1 — Balıkçının Sevgilisi. 2 — Çöl Aşkı. 3 — Aslanlar Yolu.
TAN 1 — Bnlıkçinın Sevglll-
D
Y
0


Beyoğlu 446-14 Ankara 00 İstanbul 24222 tzmlr 2222 Üsküdar 60945 K. köy 60872 Karşıyaka 15055
SIHHÎ İMDAT
tulanbul Beyoğlu Anadolu yakası Ankara tzmlr
4499b
60536
91
225!
E C 2 A N E L E R
EMİNÖNÜ: Eminönü (Eminönü) — Botısason (KOçükpa-zar) — Ali Rıza (Alemdar) BEYOĞLU: Ccınal Atasoy (Merkez) — Llmonrr (Taksim) — Cihangir (Taksim) — Sağlık (Galata) — Ziya Bover (Galata) — Şark Merkez (Şişti) — Kurtuluş (Şişil) — Has-köy (HaakÖy) — Merkez (Kasımpaşa)
FATİH: Üniversite (Şehznde-bnşi) — Sarım Çltçl (Aksaray) — Snmatva (Samatya)
— NÜzhrt Onat (Şehremini)
— Edlrneknpı MCaragümrllk)
— GÜlseren ner)
EYÜP t Arif BEŞİKTAŞ;
taş) — Yonl (Ortaköy) — Ar-nnvutköy (Arnavutköy) — Merkez (Bebek)
KADIKÖY; KadıkÖv (Kadıköy) — Kızıltoprak (Kızıitop-rak) — Göztepe (Göztepe) — Bostancı (Bostancı)
ÜSKÜDAR: Ömer Kenan IIEYBEI.İADA: HeybellAda BÜYÜ KABA: Merkez ANKARA: Sakarya — Derman — GÜra>
İZMİR: Alsancak (Alsnncak)
— Ego (Bnsrnnhnne) — Asri (Eşrefpaşa) — Hilâl (Kcme-raltıi — Güzelvah (Yalılar)
Sipahloglu (F
Beşer
S. Recep (Beşlk-
si. 2 — Çöl Aşkı. 3 — Aslanlar Yolu.
YENİ 1 — Kahraman Kılavuz. 2 — Ali Baba Hlndlstan-da. 3 — Korrlkah Kardeşler. ELHAMKA 1 — Güzel Dost. 2 — Aşk ve Kıskançlık.
L
A
R
Kediye dokunmıyanların da aynı hastalığa tutulmasını nasıl izah etmeli? Bu nokta henüz aydınlanıl-mamıştır; fakat başka bir ha\van tarafından aşılanabilecekleri anılıyor.
Yeni meydana çıkan bu hastalığı bilmekte fayda vardır; çünkü ondan haberdar olmamakla nâhoş neticeler veren yanlış teşhislere düşmek tabiidir.
Onunla müşterek vasıflar taşıyan bazı hastalıklar daha var: Meselâ, Japonyada müşahede edilen ve nspl-ririerin meydana getiren “sodoku”* Fare ısırmaslyle alınan bu hastalı, ğm başlangıcındaki Arazı şiddetli bir ateş, umumi bir stvilcelenme, ağrılar ve ışınlan sahada kabarmalardır. TÜlaremi’yi İse tavşan aşılar; bunun da Arazı titreme, baş ağrısıdır.
Kedi. İnsana pastöreloz da aşılayabilir. Fakat tırmık yemiş yahut ısı-rılmış nahiyede yara şiddetli iltihap hali gösterir; adenopati ise nadirdir. Cerahatte jerm bulunduğu gibi kanda iltisak reaksiyonları müspettir.
Başlıca hususiyeti bez iltihabı halinde beliren müteaddit hastalıklar, bir hayli münakaşaya yol açabilir. Bunlar her türlü teşhislere meydan verirler; fakat kedi tırnağı hastalığına mahsus antijenle yapılan intra-sermo-reakslyonlar hakikt vasiyeti meydana çıkartmak imkânını verir.
Penisilin, Streptomisin ve Sülfa-midlerin bu hastalıkta hiçbir tesiri görülmemiştir; fakat buna karşılık günde 0.50 ilâ 1 gr. oreomislnle bir haftalık tedavi pek müsait şekilde tesir eder ve hastalığı süratle yener gibi görünüyor.
Soldan «ağaı
ANKARA t
7.30 Açılış, program ve M S Ayart. — 7 35 Kuran ı Kerlııı. — 7.45 Hahorler. — 8.00 Müzik: Saz eserleri ve şarkılar (pl ). — 8 15 Müzik: 10 dakika havai müzik (pl.). — 8.25 Günün programı ve. hava raporu. — 8,30 Müzik; llnfif müzik (|»İJ. — 9.00 Kapanış.
12.28 Açılış ve program. — 12.30 M.S.Ayarı.
— 12.3ü Müzik: Şarkılar. — 13.'hj Haberler.
— 13.15 Müzik: Melodiler (pl). — 13 30 Öğle
Güsetrsl — 13.45 Müzik: Piyano İle caz parçalan (pl). — H.Û0 Hava raporu, akşam
programı ve kapanış.
17.58 Açılış ve program. — 18.00 M.S.Ayan.
— 18.00 Müzik: tnceana. — 18.30 Konuşma
— 18.15 Müzik; Hafif şarkılar (pl.). — 19 00 M S.Ayarı ve haberler. -- 19.15 Tarihten bir yaprak. — 10 20 Müzik: Tarihi Türk Müziği
— 20.(M) Müzik: Ollar soloları (pl.). — 20.15 Radyo gazetesi, — 20.30 Serbest saat. — 20.35 MlUlk: Opera arya ve düetleri (pl.).
— 21.0u Konuşma; Türldyede Mtırshall Planı, — 21.15 Müzik: Dana parçaları (pl.).
22 00 Konuşma. — 22 15 Müzik: Bat h-Re Minör Partlta (pl.). Vlolonlat; Yehtıdl Me-ııulılm. — 22 15 M.S.Ayarı ve haberler. -23.00 Program ve kapanış.
İs r AN IH L :
12.57 Açılış ve programlar. — 13.00 Haberler. — 13.15 Hafif öğle mü zifti (pl.), — 13.45 Şarkılar. — 14.20 Serbest saat. — 14 3o
Şarkı ve türküler (pl). — 14.45 Hafif valeler (pl). — 15.OU Programlar va kapanış.
17.57 Açılış ve programlar. — 18.00 Dans ımızigi (pl.). — 18.30 Yurdun her köşesinden deyişler ve s’ivleyİşler. — 10.00 Haberler — 19.15 İstanbul haberleri. — 19.20 Arp soloları (pl.). — 19.30 Radyo Senfoni Orkestrası Konseri. — 20.10 Hafif ara müziği (pl.). — 20.15 Radyo gazetesi. — 20.80 Şarkılar. — 21.00
Sohbetler. — 21.10 Francisco Cannfo ve Carini Di Seril Orkestrasından tangolar (pl). — 21.30 Fasıl Heyeti Konseyi. — 22,10 Johann Snbastlan Rach'ın sevilmiş eserlerinden (pli
22.20 Saz eserleri. — 22.45 Haberler. — 23.00 Dana müMlğl (pl). — 23.30 Programlar ve kapanış,
LONDRA 1
7.40 Skyrocket Dana Orkestrası (19.85 m.).
— 8 uo Dinleyici İstekleri (19 85 m ı.
— H.OO Kirtille ıııüzllc (16.84 ın.). konçertolar 119.85 m«). — 13.3u Fred Jtart-ley Orkestrasından hafif müzik (11.49 m.).
— 15.15 B.R.C. Seotllsh Varyete Orkestrası (11 19 m.). — (16.30 H.RC, Varyete Orkestrası (16.84 m.). - 17 15 B B C. Scottlsh Orkestrası tarafından grleg (13 97 m.). — 13.15 Caz müziği (16.84 m.). — 20.00 Plâklardan ınüzlk (13 97 m.). — 21.30 Henry VVood Pro-monad Koınrrlerlnden (16^4 ın ). — 23.15 Operadan (25.38 m.).—23.30 Geraldo Tlp-top-tunoa (25.38 m.).
(Hafif Müzik)
10.30 Hafif müzik C16.84 m ».
12.30
1 — inanan (iki kelime). 2 — Latife; İlgi. 3 — Şefe yakışır surette: Mail hale getir. 4 — Mabut; Bir coğrafya terimi; iyi. 5 — Arapların kadın rcial; Eski. 6 — Fiil eki; Duvarcının oll mesabesindedir. 7 — Bir renk; Mastar eki. 8 — Maharet; Nida. 9 — Kani bulun (mürekkep kelime ı; Vazgeç. 1 — Beyhude keder (İki kelime).
Yııkurıdnn nvnğıı
1 — Gösteren (İki kelime). 2 — Hepsi; Telmih. 3 — Çift; Tersi kaçış halinde. 4 — Bir düşünme anından sonra verilir; tnanhıa. 5 — pir No. Iı sebebi hayatımız; Rah. 6 — Bir hayvan; İşçi. 7 — Kabasını tasfiye et; Edevat. 8 — Bir edat; Gözü pek; Sıfat eki 9 — Mezru; Matem. 10 — Tersi bacağı sürçen (iki kelime).
DÜNKÜ BULMACANIN HALLİ
Nuldıın nmAh:
1 — Maıurirut 2 — Utanan; Bab. 3 — Taya; Adule. 4 — Emn; Ati; De. 5 — Taieb; Kaba. 6 — Atiye; Alev. 7 — Kİ; Arına, 8 — 11; Nn.ı. 9 — Tıkanan; I,n. 10 — Salâhiyet.
Yukıırıdun mağı:
1 — Mutabakat. 2 — Azıunetl; I.ı. 3 — Sayrll; İka. 4 — Ana; Aya; Al. 5 — Ra; Aterina. 6 — İnat; t-Irth. 7 — Naldd; In. 8 — Abn; Alan, 9 — Talebe; E1&. 10 — Bedava sat.

9
1


8
$
15 Eylül 1950
Y E N t İSTANBUL
• •
• •-(
• •
I
Sayfa 8
Bir dünya vatandaşının hâtıra defterinden





*



• •

• •

? w


X Tİ

4
8 I
*
tâ 8

• (
' ♦
Wi
i
i
0
Şimdi askeri bir Marshall
rr**-W
T
plânı isteniyor
Uzakdoğu
VVash/ngfon muhabirimiz G. H. Martin telgrafla bildiriyor
Selim Sabit
BU günlerde Amerikanın Millî Savunma Bakanı olarak tekrar dünyanın politika fuıhnoslnde yer alan Genrge Marshall, uzun soneler boyunca meslek hayatında fev-say esinde, büyük kazanmış bir a-
Plânı olmasaydı dünya komünist seli altında giderdi
Marshııll.
üzerine aldığı esnasında her entrikadan kıı-
Harbi esnasında Genolkur-emrino Müttefiklerin Al-
kainde evsafı muvaffakiyetler damdır.
İkinci Dünya
Amerikan Ordusunun nıay Şefi olnn Marshall. verilen orduyu nuınya vo Japonya üzerinde kazanılan zaferlerinde kesin bir rol oy-nıyacnk şekilde, fevkalâde bir imle soktu.
1946 Bonesinde hususi hlr murahhas elçi Bifatiyle Çine gittiği anman, Amerikalıları körü körüne Iclmııg - Kal - Chek'i korumaktan vazgeç irerek memleketinin tehlikeli bir Riyaset gütmesine mâni ol lıı. Koro meselesi bugün onun genişlerinde aldandığı hissini u-yandırıyor. Halbuki, ileride sırası geldiği gaman Washlngton Hükümetinin prestijini kaybetme tehlikesine marıız bırakmadan akıllıca hareketleriyle Mae Tso Tung İle temasa getirecek yegâne İnsanın yine Marshall ceğlz.
1947 vo 1948 Ikon, harbin
llusyanın devamlı meydan okumaları karşısında, çekilme siyaseti güden Amerikalıların tekrar kalkınmasını sağlamıştır. Vo, bilhassa kendi İsmini taşıyan, meşhur plânın da muddldlr. İleride, tarihin
olabileceğini göre-
de Dışişleri Bakanı bilişini müteakip
de bize daha İyi göstereceği gibi, MarıhaH tamamen kaybolup
George
tu büyük vazifeler hTMitta, reklâm vc çınarak, soğukkanlı hareketlori İle dünya politikasına hâkim olabilecek büyük adamlardan biri olduğunu İspat etti. Öylo kİ, bugün ıMarnluıll İsmi yüzlerce ve milyonlarca İnsan ııezdln(le İstikbale nlt emniyet ve Ümit Haile etmektedir.
Bu adam, bugün, Amerikan Or-dıısıuııin kara, deniz vo lıava kuvvetleri hakimi olarak karşımıza çıkıyor. Üzerinde Oldukça nıillılm bir isim ve mesuliyet taşıyor. Beynelmilel durum, gittikçe rolünü güçleştiriyor. Zaten Grorge Mar* şhalfın vazifesi Amerikan kadrosunun dışına taşıyor İstese do istemese de, serbest demokrasi devletlerinin ordu kuvvetlerini takviye ederek. Kızılordıı vo peyk devletlerine karşı tek bir cephe yaratmak mecburiyetindedir.
İktisadi Marshall Plânı, komünist kurdu Üe kenılrllen dünyanın, tekrar kalkınmasını temin etmiştir. Fakat bu sefer dünyayı daimi bir rahat ve huzura kavuşturacak 2 numaralı askerî plânı lâzımdır.
Amerikanın yeni knnının bu yeni vo büste de muvaffak hiç bir sebep yok.
bir Marshall
Snvıınma Ba-bavatl teşeb-olmaması İçin
Öğretmenler arasında
yeni nakil
ve tâyinler
üçler | Üçler Konferansı nasıl bir hava içinde başladı
Formoza'nın tarafsızlığı ve Komünist Çinin Birleşmiş Milletlere kabulü hakkında bir karara varılamadı
New-York. 11 (YİRS) — Üç büyükler uzakdoğu durumunu görüşerek Formozanın tarafsızlnştırılmnsını ve Çinin Birleşmiş Milletlere kabulü me-flolclerinl görüşmüşlerdir.
Karar yoktur. Bu hususlar Birleşmiş Milletlerin umumi toplantısında Kore harbinin nihayete erdirilmesi noktaslyle birlikte münakaşa edilecektir. Bilindiği gibi Kızıl Çinin kabulüne İngiltere taraftardır. Fransa. Hoşinıln'e yardımın kesilmesi şartlyle taraftardır. Amerika ise. aleyhtardır, yalnız ekseriyet lehte ise vetosunu kııilanmıyacnktır.
Doğu Almanya Sovyetlorle sulh yapmıyor
Borün. 14 (YÎRS) — Doğu Almanya Dışişleri Bakanı Dertlrger’ln Sovyetlerle münferit bir sulh yapılacağı haberlerini "Potadam Anlaşmasından u-zaklaşmak için hiç bir sebep mevcut değildir,, seklinde tekzip etmiştir.
• •
Bernard Shaw,
I
f


«*
L ’




i t

i

r*


I



V

V



M.
a


r ?
w'
Ankara. 14 (ANKA) — Yeni eğitim yılı münasebetiyle Milli Eğitim Bakanlığında aşağıdaki nakiller yapılmıştır:
Trabzon Ticaret Lisesi Müdürü Temel Turan Giresun Lisesi ğüne, Bingöl Milli Eğitim Rıza Dikmen Dicle Koy Enstitüsü Müdürlüğüne, Gölköy Köy Enstitüsü Müdürü İsmail Safa Arif iye Koş* Enstitüsü Müdürlüğüne. Cilasun Köy Enstitüsü Müdür Yardımcısı Nahit Ekin Pülür Köy Enstitüsü Müdürlüğüne. ^.rifiye Koş* Enstitüsü Eğltlm-başı M. Ali Pazarören Köy Enstitüsü
Mtidürlü-Müdürü
Zeytinyağı ihracına müsaade edildi
Ticaret Bakanı, rekoltenin ihtiyaçtan fazla olduğu için bu karara varıldığını söylüyor
Müdürlüğüne. Kandilli Kız Lisesi Müdürü Resmiye Boysan İstanbul Lisesi Müdürlüğüne.
Müdürü Cemal Gökçe sesi Müdürlüğüne, Çanakkale Lisesi Müdürü Sahir Ertan Mersin Lisesi Coğrafya öğretmenliğine. Mersin Lisesi Müdürü Orhan Deniz Kütahya Lisesi Müdürlüğüne, Kütahya Lisesi Müdürü Nejat Malkoç Yozgat Lisesi Felsefe Öğretmenliğine, Kastamonu Lisesi Müdür Başyardımcısı Cemil Yener Çorum Lisesi Müdürlüğüne, Erzurum Kız Ortaokul Müdürü Osman Güney Erzurum Lisesi Türkçe öğretmenliğine. Gaziantep Kız Ortaokul Müdürü Mefcure Sezer Erzurum Kız Ortaokul Müdürlüğüne. Akşehir Ortaokul Müdürü Halis Akça Sarıyer Ortaokul Müdürlüğüne. İstanbul Kız Lisesi Müdürü İffet Cin Kandilli Kız Lisesi Müdürlüğüne. Konya Lisesi öğretmenlerinden Sam( Atademir aynı Lise Müdürlüğüne. Konya Lisesi Müdürü Ahmet Özbek Mersin Lisesi Müdürlüğüne, Bayburt Ortaokul Müdür Yardımcısı Kâmil Deniz Samsun Ortaokul Müdürlüğüne. Erzurum Lisesi Müdürü Mehmet Alptekin Çanakkale Lisesi Müdürlüğüne nakledilmişlerdir.

Kız Edirne Lisesi Çanakkale Li-
Yaşlı edip, hortlaklığı kabul etmiyor
Ncw-York, 14 A A. (Reuter) — Kal-ça kemiği kırıldığından dolayı hâlen hastahonede bulunan 94 yaşındaki İrlandalI tiyatro yazarı George Bernard Shaw. bir Amerikan tiyatro şirketinin, ölümü günü gösterilecek bir filmde insanlığa bir veda mesajı yollaması yolundaki teklifini reddetmiştir.
“Entertalnmenta \Veekly Varlety*’ dergisi, Bernard Shaw’ıın dünyaya yayınlayacağı vedanamesl He kendi mii-gahade ve tecrübelerine dayanan bir nevi mesajda elo alacağı İnsanlık meselelerini İzah eden 15 dakikalık bir film çevrilmesinin bahis mevzuu olduğunu yazmnktndır.
Teklif, Bernard Shavv’a yazılı olarak gönderilmiş vo şu cevap alınmıştır:
“Şimdilik imkânsız. Hortlak Bor-nard Shav’un mikrofonda karga gibi ötmesine tahammül edemem.^
Doğu Almanya polisi takviye ediliyor
Berlin, 14 A. A. (AFP) — Alman Birliği Federal Bakanı Jacob Kalser’ln gündelik ”Dertag„ gazetesine bildirdiğine göre Başbakan Yardımcısı ve Sosyalist Komünist Partisi Genel Sekreteri VValter Ulbrİcht, Sovyet kesimi halk polis birliklerini takviye etmeye karar vermiştir.
Gazete bu tedbirin şümulü hakkında hiçbir tasrihatta bulunmamaktadır.
Ingiliz muhalifleri ve Rusyaya malzeme sevkı
Ankara 14 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Ticaret ve Ekonomi Bakanı Zühtü Vellbeşe bugün bir kısım zeytin yağı ihracına müsaade edileceğini açıklamış bulunmaktadır.
Ekonomi Bakanı ezcümle demiştir ki:
**— Şimdiye kadar bu madde hakkında da istikrarlı bir politika takip edilmediği için memleket ekonomisinde bu kadar mühim mevkii olnn bu mahsulümüzün müşkül durumda olduğunu görüyoruz, öteki nebatî yağların da geniş bir İstihsal mevzuu haline gelmesi memleket ihtiyacından fazla yağ mevcut olacağını göstermiştir. Bu «enek! zeytin yağı mahsulümüzün oldukça yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Nebatî yağlarla birlikte memleket İhtiyacının fazlasına baliğ olduğu söylenebilir.
Elde mevcut olan stoklarla bu kûn daha da yükselmektedir. Bu ziyette bir miktar zeytin yağının racına müsaade etmekte mahzur kalmamıştır. Bir kaç göne kadar ihracına müsaade edilecek kontenjan mik-tariyle asgarî fiyat haddini ilân edeceğiz..,
O
ye-va-ih-
Müze olacak saraylar
Ankara 14 (Ankara Ajansı) — Millî Saraylardan bir kısmının müze haline ifrağı için yapılan hazırlıklar İlerlemektedir. Çankavadakl köşkün bazı kısımlarından sonra îstanbulda-kl bir kısım saray ve kasırlarla birlikte Yalovada da Atatürkün İkamet ettiği köşkün müze haline konulması üzerinde durulmaktadır. »
Ankara - Çankırı yolunda iki köprü yapılıyor
Ba-Ge-yo
Ankara 14 (Ankara Ajansı) — ymdırlık Bakanlığı Karayolları nel Müdürlüğü Ankara - Çankırı lu üzerindeki 1 ve 2 numaralı Acılar köprülerini betonarme olarak yaptırmaya karar vermiştir. Köprüler 693 bin liraya malolacaktır.

Raman petrolleri ve M.T.A. hakkında Etibank Umum Müdürlüğünün bir tebliği
Ankara 14 (A.A.) — Etibank Umum Müdürlüğünden tebliğ edilmiştir:
Ankara ve İstanbulda çıkan 13 eylül tarihli gazetelerde Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünün Etibanka bağlanacağı yolunda bazı haberler İntişar etmiş ve aynı haberler İçerisinde petrol İçin kurulacak tesislerle bunun mali şartlan üzerinde de mütalcalar beyan edilmiş bulunmaktadır.
Londra, 14 A.A. (AFP) — Muhafazakâr Partinin Churchlll. Eden, Lyttle-ton, Butlcr ve Davit Maxweü’in imzalarını taşıyan, hükümetin, müttefiklerinin kendi müdafaalarına elverişli veya Ingiltereye lüzumlu olup muhtemel mütecavizin harp gücünü arttırmaya yarıyacak makine, ağır âletler ve malzemenin İhracatını durdurmasını istl-yen takriri dün akşam Avam Kamara-sına sunulmuştur. Takrir, önümüzdeki pazartesi günü müzakere edilecek, muhalefet adına Lyttloton konuşacaktır.
Komünizmle
mücadele
Yanlış malûmata dayanan bu haberlerin tashihine ihtiyaç hissedilmiştir. Bilindiği gibi, M. T. A. Enstitüsü Hususî Kanunu ile kendisine verilmiş olan «orama işlerini yaparak neticede işletilmeye elverişli bulduğu yeraltı servetlerimizi ilgili bakanlık kanaüyle resmî ve hususî işletici organların istifadesine arzeder.' Petrol konusunda da aynı usul takip edilmektedir.
işletmeler Bakanının 12 eylül tarihli gazetelerde intişar eden beyanatlarında da ifade ettiği veçhile, hâlen arama safhası müsait bir tarzda devam ve inkişaf eylemekte bulunan Raman petrollerinin işletilmesi mev-zuunun şimdilik bankamızın bir teşebbüsü halinde ele alınmasının tetkiki İşletmeler Bakanlığınca uygun mütalâa edilmiş ve bankamız da enstitü ile müştereken bu vâdlde çalışmaya başlamıştır, işletmenin şekli, kurulacak tesislerin kapasitesi üzerindeki kararlara mesnet teşkil edecek malûmat bu müşterek mesai neticesinde toplandıktan sonradır kl, keyfiyet, Hükümetin tasvibine arzoluna-rak bir karar İHtihsal edilecektir.
Meselenin esasının bundan ibaret olduğunu, bunun haricindeki haberlerin aslı bulunmadığını tavzih etmekte fayda mülâhaza edilmiştir.
Bir kanun tasarısının birinci kısım çalışmaları sona erdi
Ankara, 14 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Komünizmle mücadele için Adalet Bakanlığında yapılan toplantıların birinci kısım çalışmaları nihayet bulmuştur. Bu defa tâli komisyon halinde ve Ceza İşleri Genel Müdürü İhsan Kûknvl'in başkanlığında çalışmalara başlanmıştır. Komisyonda, Ceza Kanunundaki komünistlik suçlarına ait maddelerin değiştirilmesi İçin birinci Komisyonda alınan kararlar da nazarı itibara abnnruK bir tasan hazırlanmıştır. Tasarıya göre, Ceza Kanunundaki komünistlik suçlunna müteallik hükümlerin teşdidi, ölüm ve vatandaşlık haklarından ıskat ile hudut harici cezalar hariç diğer bütün cezaların tatbik edilmesi kararlaştırılmıştır.
Tasarının, Meclisin devresinde görüşüleceği
münakaşalara yol açacağı dilmektedir.
önümüzdeki ve şiddetli tahmin e-
Lokanta ve Otel İşçileri Sendikasının beyannamesi
[
Kore’de Musun bölgesindeki hücumda esir nlınaıı Kuzey Koreliler Amerikan namluları önünde ,
Ankara 14 (Ankara Ajansı) — Ankara Lokanta, Otel ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikasına karşı girişilen bazı menfi hareketler üzerine Sendika İdare Heyeti bir beyanname yayınlamıştır. Beyannamede İdare heyeti arasında hiç bir ihtilâf olmadığı ve kanunların bahşcttlğf İmkân dairesinde İşçi haklarının muhafazası için çalışılmaktan geri kalınmıyacn-ğı belirtilmektedir. Sendika. işçiler arasındaki tahriklerin bazı İşverenlerin tertibi olduğu kannntlni do İleri »ürmoktodir.
Turizm propagandası
Ankara 14 (Ankara Ajansı) — Başın, Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü Türkiyeyİ hariçte tanıtmak vo turist celbini sağlamak maksadiyle esaslı bir çalışma devresine girmek İçin hazırlanmaktadır. Genel Müdürlük memleketimizin dış propagandacı için aldığı tedbirler meyanına İngilizce cep takvimlerini do İthal ot-niştir. 10000 udet olarak •u takvimler dünyanın aomleketlerinde turizm ûrıtılacııktır.
hazırlanan muhtelif bürolarına
Muvaffak Şeref, Bakanlık emrine alındı
Ankara 14 (Ankara Ajansı) — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanatlar Umum Müdürlüğü şube müdürlerinden olup hâlen Frananrla bulunan Muvaffak .Şeref görülen lüzum Üzerine Bakanlık emrine alınmıştır.
• •
Almanya ile sulh halinin ilânı ve Batı Avrupa savunması için kararlar alınması beklenmekte

VVashlngton, 13 (Hususi muhabirimiz G. H. Martin bildiriyor) — "Üç büyüklerdin dışişleri bakanları bugün tarihî toplantılarına başladılar. Konuşmalar sonunda, Almanya ile harp haline nihayet verilmesi kararma varılacağı kuvvetle muhtemeldir.
Konferansın muhtemel neticeleri hakkında, aalâhiyetll Amerikan şahsiyetlerinin mütalenlannı Öğrenmeye muvaffak oldum. Hattâ Batı Alman-yayı Amerikada temsil eden bazı şahsiyetlerle de temas etmek fırsatını buldum.
Hemen herkes, şaşılacak bir ittifakla şu tahminlerde bulunmaktadır:
1) Üçler konferansı, Batı Almanya-nın yeni hükümetiyle, harjJ halinin mevcut olmadığı hususunda Schu-inan’ın müdafaa ettiği hukuki tezi kabul edecektir.
2) Bu suretle meydana gelecek o-lan fiili sulh hail sayesinde, Bonn Hükümeti, Batı devletleriyle anlaşmalar akdcdebllecektlr.
3) Bu anlaşmalann akdini tesri •-debilmek için, Bonn Hükümetine, bir dışişleri teşkilâtı kurmak ve muhtelif memleketlerde elçilikler açmak hakkı tanınacaktır.
4) Batı Almanyanm savunması meselesini müspet olarak halledebilmek için, Batı Almanyanm, Batı Avrupa savunma teşkilâtı içerisinde «t-lâhl&nması talep ve kabul edilecektir.
5) Fransanın, tarih! endişelerini 1-zale için, Alman askeri ve iktisadi kaynaklarının seferberliği, Batı devletlerinin müştereken tesis edecekleri bir başkomutanlığa tevdi edilecektir.
Batı Avrupa ordusunun teşkiline kadar geçecek intikal devresi sırasında Amerika ve İngiltere, Batı Almanyanm doğu sınırındaki kuvvetlerini mühim miktarda arttıracaklardır. Amerikanın, Kore harbine rağmen Avrupaya bir kaç tümen göndermek hususundaki kararı. Truman’m son nutku İle teyld edilmiştir.
6) Amerika, tükenmez kaynaklarını, Batı Avrupanın silâhlanması için daha geniş mikyasta seferber edecek ve buna mukabil müşterek askeri ve iktisadi teşkilâtın İdaresi Amerikaya alt bulunacaktır. Avrupa hükümetlerinin, harp esnasında Avrupa ordularına komuta eden General Eisenho-wer'ln, tekrar bu vazifeye getirilmesini teklif edecekleri söylenmektedir.
Üçler konferansının neticeleri hakkında hemen bütün alâkalıların ileri sürdükleri teklifler bunlardan ibarettir. Şüphe yok kİ, bunlar sadece talimindir ve umulmayan anlaşmazlıkların çıkması her zaman muhtemeldir. Batı devletleri arasında, Almanya da dahil olduğu halde, birlik tesisi Ümitlerinin, NeW-York’ta Waldorf Astoria otelinde başlayan bu seferki üçler konferansında olduğu kadar, hiç bir zaman kuvvetli görülmemiştir.
MarshalFin tâyini ve Çin politikası
Washlngton. 14 (YÎRS) — Mar-shall’ın Müdafaa Nezaretine tâyini münasebetiyle Amerikanın Çin politikasının değişmesi ihtimalinden bahsedilmektedir. Bilindiği gibi Marshall. vaktiyle verdiği raporda Çan - Kay -Şek Hükümeti İçin "Bu hükümet Çin Milletini artık temsil etmemektedir. Binaenaleyh buna yapılacak yardım bir israftan İbarettir., demişti.
Cumhuriyetçi mahfiller, tâyin meselesinin bilhassa böyle bir netice vermesinden korkmaktadır. Senatör Mac Carlhy “Marshall, blzlere, Asya politikası bahsinde Acheson’dan ziyade Mac Arthur’ü dinüyeceğlni vâdet-meüdlr... demiştir.
Buna mukabil nlmresm! VVashlng-ton Post gazetesinin başmakalesinde şöyle denmektedir: “Birleşmiş Milletler nezdlnde bir büyük devlet mü-meARİli olarak Çin milliyetçi delegesinin bir takım nokta! nazarlar ifade etmesi, artık gülünç bir tesir yapmaktadır..

4
/

r
¥





4








C
Edlnburgh Dükü, İzmir lınva alanında karşılanıyor
Dışişleri Bakanlığında yeni nakil ve tâyinler

Diik’iin Izmirde
JAPONYADA
Yunanistanda
TAYFUN
On altı insan öldüren fırtına, yirmi iki insan yaraladı
Tokyo. 14 (YÎRS) — Tayfun bugün geride 16 ölü. iki kayıp, 22 yaralı ve bir hayli hasar bırakarak geçmiştir.
Amerikan Meclisi, munzam askerî tahsisatı kabul etti
Atina, 14 (A.P.) — Yunan Kıralı
Paul, dün akşam. Venlzolos’un başkanlığında teşkil edilmiş olan üç partili Kabineyi, “memleketin kuvvetli bir hükümete muhtaç,, olduğu şu sırada almış oldukları ‘Yatanl karardan,, dolan tebrik etmiştir.
Kanada, Avrupaya asker göndermiyor
Ankara, 14 (ANKA) — VVashlngton Büyükelçiliği Müsteşarı Rıfkı Rüştü Zorlu. Nankln Büyükelçiliğinde orta elçilik başkâtibi Ercüment Tatarağa-sı Tahran Büyükelçiliği Başkâtibi Mehmet Ali Teklnalp, Karaşi Büyükelçiliği Başkâtibi Orhan Eralp, Roma Büyükelçiliği İkinci Kâtibi Haluk Bilgin. Şanı Elçiliği İkinci Kâtibi Neşet Asam Damatoğlu, Filibe Birinci Sınıf Başkonsolosu Ali Rıza Malkoç ve Rl-zalye Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Ruhi Gezgin merkeze naklolun-muşlardır.
Merkezden beşinci derece memurlardan Mennan Tebclen Londra Birinci Sınıf Başkonsolosluğuna, Yedinci derece memurlardan Nejat Ertiizün Ka-raşl Büyükelçiliği Başkâtipliğine, Ahmet Çoratekin Konsolosluk İşlerini görmek üzere Tahran Büyükelçiliği Başkâtipliğine, Muzaffer Kâmil Gör-duysuz konsolosluk İşlerini görmek illere Şam Elçiliğinde Büyükelçilik Başkâtipliğine, Necip Sait Tamboy Filibe Birinci Sınıf Konsolosluğuna, Salih Raşit Gün ar Üsküp Konsolosluğu refakatinde birinci sınıf konsolosluğa. Sadullab Eygl Köstence Başkonsolosluğu refakatinde birinci sınıf konsolosluğa, onuncu derece memurlardan Sadi Coruk Paris Başkonsolosluğu Kançılarlığına, Bahaeddln Erdemlr Bombay Başkonsolosluğu Kançılarlığına, Bombay Başkonsolosluğu muavin konsolosu Turgut likan Kudüs Başkonsolosluğu muavin konsolosluğuna. Paris Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Nezih Karaman Roma Büyükelçiliği İkinci Kâtipliğine, Frankfurt Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Halûl^ Bayülken Bonn Misyonunda Elçilik İkinci Kâtipliğine. Wash!ng-ton Büyükelçiliği İkinci Kâtibi Orhan Akbil New-York Başkonsolosluğu Muavin Konsolosluğuna. New-York Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Bediî Karaburçak Washlngton Büyükelçiliği İkinci Kâtipliğine nakil ve tâyin o-lunmuşl&rdır.
Yedek Subay Okulunda bir kaza
karşılanışı
İzmir, 14 (A.A.) — îngrlllz Veli-ahdi Prenses Ellzabeth’in eşi E-dlnburgh Dükü Prens Philip bu sabah saat 8.30 da komutanı bulunduğu Magple firkateyni i-le limanımıza gelmiştir. Pellcan firkateyni ve Token denizaltı-HI Magpie’ye refakat etmekte 1-diler.
Gemiler Mendirek dışında demirledikten biraz sonra bir vizlt subayımız Magple gemisine giderek, Akdeniz Üsler Komutanı namına Altes Düke “Hoş geldiniz», demiş ve saat 9 da da İngiliz Deniz Ataşesi Captain Brown, Magpie'de Edlnburgh Düküne mülâki olmuştur.
Altes Dük beraberinde Ingiliz Ataşesi ve bazı yüksek rütbeli subaylar olduğu halde saat 10 da pasaport iskelesinden karaya çıkmıştır, iskelede, İngiliz Başkonsolosu ile şehrimizde bulunan İngiliz kolonisi tarafından karşılanan Edlnburgh Dükü, otomobile binerek doğruca askerî hava alanına gitmiştir.
Hava alanında garnizon komutanı Tuğgeneral Cihangir Ber-ker üe diğer yüksek rütbeli subaylarımız tarafından karşılanan Altes Dük, saat 10.20 da ö-rel bir uçakla Yalovaya müteveccihen hareket etmiştir.
Demokrat Parti bölge müfettişleri
Ankara 14 (Husus! muhabirimiz bildiriyor) — Verilen malûmata göre D. P. Bölge Müfettişleri tesblt edilmiş ve yeni müfettişler vazifelerine başlamışlardır. Yeni D. P. müfettişleri ve vazifelendlrildlkleri yerler şunlardır:
Yozgat Milletvekili Haşlm Tatlıoğ-lu Trabzon - Rize. Kayseri Milletvekili Fikri Apaydın; Adana - Mersin. ManLsa Milletvekili Şemsi Erkini Kırklareü - Edirne, Bursa Milletvekili Agâh Erozan; Çanakkale - Tekirdağ. Zonguldak Milletvekili Ali Rıza înce Alemdaroğlu; Yozgat. Erzurum Milletvekili Mustafa Zerenı Kars - Ağrı, Ağrı Milletvekili Kasım Küsrevı; Bitlis - Van, İstanbul Milletvekili Mükerrem Sarol; Kocaeli. İçel Milletvekili Hüseyin Kırat; Malatya - Elâzığ, Seyhan Milletvekili Mahmut Klbaroğiu; Hatay.
Ankara, 14 (ANKA) — Yedek Subay Okulunda yapılan talim esnasında cl-bombaları atılması sırasında bir kaza olmuştur. Bombanın gecikerek patlamasından dolayı talebelerden Kaya lie Faruk Gerede ve Üsteğmen Ali Can-tepe yaralanmışlar, Gülhane Hastaha-neslnc kaldırılmışlardır.
Ottawa, 14 A.A. (LPS) — Başbakan St-Laurent Kan ad anın Avrupâya göndermek maksadiyle asker toplamayı tasarlamadığını dün gece bildirmiştir.
Churchill’in dün Londrada. Kanada-nm Avrupaya İki, üç tümen gönderebileceği yolunda yaptığı beyanatını bahis mevzuu eden Başbakan St-Lau-rent, hükümetinin Atlantik Paktı devletlerinden bu yolda herhangi bir teklif


Bfl
—1
almadığını söylemiştir.
• •
edilen 4 000.000.000 dolarlık tahsl-ihtlva • etmektedir.
• .S'
5.000 liraya
1 aralık 1050 tarihi yaklaşmakta olduğundan. neşir hayatımızın başladığı günlerde geniş geniş izah ettiğimiz bu kııra hakkında okuyucularımıza İzahat verelim:
Kuramızda birinciliği kazanan 1 kişi Avrupada 3 senelik tahsil masrafı olan
yapmak imkânı-Ayrıca 9 ok uyu-saatler hediye *• aylık abone ka-
VVashlngton, 14 A.A. (United Press) — Ayan Meclisi Tahsisat Komisyonu askerî fevkalâde haller İçin Birleşik Amerika silâhlı kuvvetlerini takviye etmek gayesini güder 17.185.000.000 dolarlık ok tahsisatı dün ittifakla kabul etmiştir.
Âyan Meclisi Tahsisat Komisyonu. Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen 16.771.000.000 dolarlık tahsisata 414.000.000 dolar İlâve etmiştir.
Bu 17.185.000.000 dolar tutarındaki tahsisat Birleşik Amerika müdafaa tesislerinin arttırılması için kabul e-dllcn 1.642.000.000 dolarla Batı Avrupaya yapılacak askerî yardım İçin kabul
V’ltl
Danimarka Hükümeti şimdilik kurulamadı
Kopenhag. 14 (AP) — Sosyalist Başbakan Hana Hetford, dün^kşam, Kirala, kendi partisi ile Zlraatçiler ve Liberaller arasında bir koalisyon teşkiline imkân bulamadığını bildirmiştir.
(»erilin önderlerinin, dağa tırmanma hulusundu utta olmaları gerekll-ğlnden Amerikalı gerilla uzmanı Yarbay François d'Ellscu’nuıı öğretmenliğimle gönüllü olarak gerilla eğitimine tâbi tutulmuş olan subaylar, Çankı-rıdakl Piyade Atış Okulundan Antalyurıın kuzeyindeki Eğridir Gölü civarındaki Dağcılık re Kayak Eğitim Okuluna nakledilmişlerdir. Yukarıda, Amerika1! Yarbay, İki gerilla subayına çok dik olan hlr kaynlıga tırmanmak IçLn, İp merdiveni no şekilde kullanmaları lâzım geldiğini öğretirken görülmektedir.

Bu satırları dikkatle okumalısınız)
Aşağıdaki küçük kupon
bir istikbal hazırlıyabilir
YEXt İSTANBUL., nesir haj^-tının yıldönümü olan 1 Aralıkta çekilmek üzere bir tahsil kurası tertip etmişti. Bu kurada kazanacak bir okuyucumuz 3 sene Avru-pnda, diğer bir okuyucumuz 3 sene Türklyede tahsil nı elde edecekti. cıımuzA kıymetli decektlk. Evvelâ paklarlyle başladığımız bu kuraya, sonradan büyük bir okuyucu kütlesinin arzusu üzerine gazetemizde bir kupon neşrederek devanı etmeye başladık.
gazetemiz tarafından ödenmek ü-zere yabancı memlekette okumak imkânını elde edecektir. Okuyucumuz tahsil çağında olmadığı veya tahsile gitmek istemediği takdirde bu miktar % 20 noksanlyle defaten kendisine tediye edilecektir.
Kuramızda ikinciliği kazanan o-kuyucumuzun Türklyede 3 sene, tahsil yapmak üzere gazetemiz tayfından Ödenecek
ıkkı olacaktır. Yukarıda olduğu ;lbl, tahsil Istemİyenlere bu meblâğ da defaten yüzde yirmi noksa-nlyle ödenecektin
AYRICA :
3 altın saat
3 gümüş saat
3 çelik saat
Bu kuramızda diğer dokuz dereceyi kazanacak olanlara sıra siyle 9 kıymetli saatten birini hediye e-deceğiz. Aşağıdaki küçük kupon size bir istikbal hazırlıyabilir. Her gün iki makas darbesiyle bir kenara koyacağınız
90 kupon, size bir şans getirebilir
Bıı kuponlar numarasızdır. 90 tanesini getiren okuyucumuz, bir kura numarasına hak kazanır. Ayrıca. aylık abone karnelerimizin hor kapağı (la 30 kupon değerindedir. Kuponların kura nıımaralariy-le değiştirilmesine 15 kasım 1950 ye kadar hor giin matbaamızda devanı edilecektir.
z ---\
TAHSİL KUPONU
T
1 aralık 1950 de çekilecek büyük kuramıza İştirak İçin a-şağıdakl kuponlardan 90 tane getirerek bir kur? numarası a-hıblleceksinlz.
Yeni İstanbul'un
KUPONU
a • ‘w .


t

GÜNÜN

KONOMiK

Ormancılık
prensipleri
Yazan : Muhsin Zekâi Bayer
Yüksek Orman Mühendisi
Yeni bir fiyat kontrolü politikası
%
Ormancılığımız yeni bir devrin hazırlıkları ile meşguldür. Yeni devrin ormancılık mesleğinden ne gibi vazifeler istıyeccğini ve ormanları İdare tarzında hangi sistemi kullanacağını henüz bilmiyoruz. Muhtelif rivayetler ve İlmî esasa dayanmıvan mütalâalar varsa da biz bunların doğruluğunu tetkik etmenin zamanı olmadığını kabul ederek bu makalemizde orman işletmeciliğinin bugünkü durumunu ve prensiplerini tetkik etmeye çalışacağız.
Memleketimizde orman İşletmeleri; ormanların korunmasına, yeniden orman yetiştirilmesine ve mevcut ormanların işletilmesiyle ihtiyaçların giderilmesine çalışmaktadır.
Genel olarak her orman işletmesinde devamlılık prensiplnin esas kabul edilmesi lâzımdır. İktisadilik ve diğer prensipler daha sonra gelir. Devlet orman işletmeciliği de memleketimizde devamlılık prensipi esas kabul edilerek kurulmuş ve bu gayenin tahakkuku için bugüne kadar çalışmalarını devam ettirmiştir. Halbuki ferdin işleteceği orman işletmesinde İse iktisadilik prensipi devamlılık prensipinden daha üstün tutulacak ve ilerisi düşünülmeden ormanlar kömür madeni gibi işletilerek gelecek nesillerin İhtiyaçları gö-zönüne alınmadan yalnız işletmenin kâr etmesi sağlanacaktır.
Kanaatimizce en iyi şekil şimdiki devlet orman işletmelerini iki büyük kısımda toplamaktır. Bunlardan kuruluşlarını tamamlamış ve bol trans-port tesislere ve imkânlara sahip Düzce, Karabük, Dursunhcy işletmeleri gibi olanlan müstakil IktisA-dt Devlet Teşekkülü hsline sokmak ve baltalık ormanlarındaki mevcut işletmeleri de muhasebe teşkilâtı bakımından büyük işletmelere bağlı müstakil bölge haline getirmektir. Orman işletmelerinin tüm olarak kaldırılmasını tatbik etmek değil düşünmek bile köycülük bakımından hatadır. Zira işletmeler bulundukları mıntakAlarda memleketimizin ileri hamlesine tesisleri ve teşkilâtiyle yardım etmektedir. Köyün ve köylünün kalkınmasında üniversite mezunu bölge şeflerinin çok faydalan dokunduğu ancak bölge merkezi köylerimizin halkı ile yakından temas etmekle anlaşılabilir.
Orman işletmeleri iş sahası bakımından ikiye ayrılırlar. Bunlardan birincisi geniş mânada orman Işlet.me-Bidir ki, ağaçtan mamul maddeye kadar her işi kendisi yapar. Bu. koyu devlet işlctmccillğinîn bir tezahürüdür. İkincisi ise dar mânada orman İşletmesidir. Orman içi istihsal işlerini yapar veya yaptınr. ham madde halinde orman emvalini depolarda müşteriye satar. Orman ticareti ve orman mahsûllerinin kıymetlendiril-mesindeki sanayi ile meşgul olmaz. Memleketimizdeki orman İşletmeleri ilk kuruluşlarında birinci esası kabul etmişlerdi. Hâlen teşkilât, ikinci esas yani dar mânada orman işletmeciliğine göre düzenlenmiştir.
Orman içinde yaşayan üç milyon köylü vatandaşımızla orman arasındaki münasebetlerin tanzimi ve bu vatandaşlara iş sahası temininin muayyen prensiplere bağlanması meselesi de çok mühimdir. Ormanlık mıntakalarda yaşayan vatandaşlar her gün fazlalaşmaktadır. Halk dilinde (Ordulu) tâbir edilen Doğu Karadeniz köyleri muhacirleri mısırın yetişebileceği ormanlık sahalarda ormanları yoketmek pahasına köyler kurmaktadırlar, denen bu tahribatın feci
Düzce, Akçakoca, Kandıra, ilçelerinde açıkça görülebilir. Açma yapılan sahaya ormancının kanuni müdahalesi köylü bakımından üstünlük olarak kabul edilmekte ve iftiharla burası için hükümet beni dâva etti, artık burası benimdir demektedir. Ormanda muhtelif istihsal işleri için köylü lâzımdır. Fakat köy-
ler şimdi bir çok ormanlık mınta-kalarda olduğu gibi nispetsiz derece fazla olursa, orman köylünün geçimini temin edememek durumuna düşer ve her an kaçakçı tahribine uğrar.
Orman işletmeleri, köylümüze iş hacimleri nispetinde vahidi fiyat usûlü ile çalışma sahası temin etmektedir. Bu suretle ormandan köylümüzün geçimi temin ediliyor. Fakat bu zaman da orman ticareti ve müteahhitliği yapan tacirlerimizin iş sahası kapanmış ve maliyet fiyatları yükselmiş bulunuyor. Kanaatimizce ‘ en İyi şekil, mühendisin damgaladığı ağacı kesme ve taşıma işi müteahhitlere verilirse, orman işleri hem daha çabuk ve hem de daha ucuza görülebilir. Fakat bazı hallerde köylümüze iş verme imkânı kalkan bu usulde orman içinde yaşayan ve geliri yalnız ormancılık olan köylülerimiz aç mı kalacaklar, veyahut blz-ler vAhidi fiat usulünü tatbik ederek orman mahsullerini pahalı mı alacağız? işte orman ile köylü dâvasının esnslan bunlardır. 1937 yılından bugüne kadar bu dâvanın halli İçin çok şeyler yazıldı ve söylendi. Bunları hulâsa edersek şu üç maddeyi buluruz.
1 — Ormana muhacereti katî olarak durdurmak,
2 — Verimsiz ormanlık sahalardaki köylerimizi başka yerlere nakletmek ve ormanları mutlak korumaya ayırmak,
3 — Her orman mınta kasındaki köylüye ormandan iş temin etmek ve çalıştığı ormanın korunmasında vazifelendirmek.
Yukarıdaki maddelerin tatbikında ilk esas iskân işlerinde yeni bir düzenin kurulmasıdır.
Memleketimizde orman mevzuunu tetkik ederken en son, ormanların devletleştirilmesi gelir. Elimizdeki cezai müeyyidelerin zayıflığı dolayı-siyle devlet ormanlarındaki koruma işini hakkiyle yapamazken şunun bunun çiftliğindeki veya köyündeki ormanı korumaya imkân olmadığını hâdiseler bize ispat etmiştir. Artık hususî orman yetiştirilmesine her türlü şekilde yardım etmenin de zamanı gelmiş ve geçmektedir.
Orman Kanunu, muhtelif parti zihniyetleri ve reaksiyonları ile daima değişmiş ve değişmektedir. Son olarak 14 mayıs seçiminden evvel değiştirilen Orman Kanununun tat-blkatı görülmeden yeni değişikliklerin yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bir müddet bekliydim ve tatbikattaki aksaklıkları gördükten sonra değiştirme işini düşünelim. Ormancılıkta prensip değişiklikleri asırlarca tesirlerini silemez. Aceleye gelmez.
Orman Kanununun prensipinde değişiklik yapılacağı zaman orman İşletmeciliğini yukarıda İzah prensipler ve çeşitleri İle miş ve bu uğurda emek kıymetli ilim adamları ve
rin bulunacağı, parti temsilcilerinin iştirak, ederek TÖRKtYE ORMANCILIK KONGRESİ’nln memleketimiz ormancılığının gideceği yolu tâyin eden en iyi rehber olacağına kaniiz.
ettiğimiz idare et-sarfetmlş Idarecile-
Açmacılık neticeleri Karasu
Hindistanda vantilatör imalâtı gelişiyor
Yeni Delhi 14 ı Husus!) — Hlndls-tanda imal edilmekte olan elektrik vantilatörleri, memleketin bütün ihtiyacını karşılayacak seviyeye yükselmiş bulunmaktadır. Yakın bir gelecekte de harice bu vantilatörlerden ihraç etmek mümkün olacaktır Halen Hindistanda gerek duvar ve gerekse tavan vantüâtörü imal eden fabrikaların adedi otuzu bulmaktadır. . I 1
Vantilâtördcn başka transformatör imali de bir hayli artmıştır.
L .JHa. fcfcLHfc I — S» _ J
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, eşya fiyatlarının kontrolü için yeni teşkilât yapıyor
Ticaret Odalarında tacirlerden müteşekkil komitelerden faydalanılacak
1

Dünya yün piyasasında yeni mücadeleler
Amerika, Avustralyaya yün için gizli bir konferans teklif etti
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı piyasada ithal eşyası fiyatlarının kontrolü için yeni bir teşkilât yapmaya lüzum görmüştür. Fakat bu yeni fiyat kontrolü politikası, şimdiye kadar fiyat murakabe komisyonları gibi memurlardan ibaret teşekküllerin tatbik ettiği kontrollardan farklı olacaktır. Bilindiği gibi bu gibi komisyonlarda ticaret hareketleri fiyat teşekkülü hâdiseleri hakkında pratik görüşleri olmayan memurların, piyasa şartlarına uygun olmayan şekilde tcsblt ettikleri fiyatların bir türlü tatbik edilemediği görülmüştür.
Ekonomi ve harp yıllarında geçirip ve sık trol usullerini
rm pratik kabiliyeti olmadığı neticesine varmıştır.
Bakanlık, eşya fiyatlarının kontrol işini, ticaret odalarında muhtelif bıranşlara mensup tacirlerden ibaret komitelere verecektir. Öğrendiğimize göre bellibaşlı ithal maddeleri muhtelif gruplara ayrılacoh, gruplara mensup maddelerin kontrolünü bir komite tetkik çektir.
Teknik mahiyette çalışan ve
teki ve pratik bilgilerinden istifade edilen bu tüccar komitelerinin, eşya fiyatları hakkında, eski fiyat müra-kabe komisyonlarına nazaran daha isabetli kararlar vermesi beklenmektedir.
İstanbul Ticaret Odası, Bakanlıktan aldığı emir üzerine bu komitelerin teşkiline başlamıştır.
Diğer taraftan bölge ticaret müdürlükleri de ticaret odalarındaki teknik komitelere muvazi olarak eş-
ya fiyatlarını kontrol edecektir.
Bu maksatla şimdiki halde İstanbul, İzmir, Mersin gibi ithalât eşyasının toplu bulunduğu merkezlerde, bölge ticaret müdürlüklerinin kadrosu da takviye edilecektir.
Evvelce de yâzıldığı gibi bölge ticaret müdürlüklerine, tasfiye dola-yıslyle muhtelif iktisadi teşekküllerden açık maAş alan memurlar yor-
leştlrlleccktir. Bu suretle tasarruf politikasının tatbik edildiği bir aı-rada, memur kadrosunun genişlemesine meydan verilmemiş olacaktır.
Bölge ticaret müdürlüklerinde yapılacak yeni teşkilât sayesinde İç ve dış piyasalar daha sıkı bir surette takip edilecek, İcabında ihtikâr hâdiseleri hakkında Ticaret Bakanlığı müfettişleri tahkikat yapacaktır.
Sovyet Rusya ve peyklerine yün satılmaması temin edilecek

Demir ve tahta kasnak ile
Ticaret Bakanlığı muhtelif İstihaleler sık değişen bu kon-tetkik etmiş, bunla-
bu fiyat ede-
m es-
Japonyanın ipek ihracatı
Tokyo (Hususi — Japonya ticaret müşahitlerinin bildirdiğine göre, denizaşırı memleketlerin ham ipeğe olan talebi son aylar zarfında çok artmıştır. Kore harbinden beri Amerikanın ipek istihlâki çoğalmıştır. Japonyanın İkinci Dünya Harbinden sonra İhracatı harda artmağa ilk yansında 33.837 balyayı tadır.
Amerika, en
teriler arasındadır, zamanlar sunî ipek İstihlâkini durdurmuştu, kat geçen sonbahardan beri Amerika, Japonya İpeğine yeniden rağbet etmeye başlamıştır.
ancak geçen sonba-başlamıştır. Bu yılın Japon ihracatının bulduğu anlaşılmak-
fazla mal alan müş-Anıerikada bir ipek ve nvlon ham Fa-
Beyoğlu Pasaj Hacopulo No. 40. Yegâne ısmarlama trenç-kot mağazası. Zengin çeşit Kadın, erkek ve çocuklar İçin
FENNÎ SÜNNETÇİ
NURİ EŞSİZ
Acısız, çabuk sünnet yapar. Aksaray, Polis Komiserliği karşı köşesinde. Tel. 23449 dan istenir.
yatak ve braket satılacak
Sümerbank Deri ve Kundura
Sanayii Müessesesinden :
MüesBesemlzin Bevkozdaki merkezinde iyi bir durumda olan demir ve tahta kasnaklarla, muhtelif cins yatak ve braketler 28 eylül 1950 perşembe günü saat 15 te açık arttırma suretiyle satılacaktır.
Talip olanlar mezkûr güne kadar cumartesi ve pazardan başka her gün satışa çıkarılan malzemeyi müesscsemizin Bey-kozdakl merkezinde saat 10 - 17 arasında görebilirler. Arttırmaya girecekler müdürlüğümüzden alacakları şartname mucibi 350.— liralık güven parası yatıracaklardır.

İSTANBUL BELEDİYESİ İLÂNLARI
Satılık Hurda
Oto Lâstiği ve Kolan
Belediye Levazım Şubesi ambarında müterakim 89 adet dış ve 33 adet ıç lâstik ile 40 adet hurda kolan, kapak zarf usukyle satılacaktır.
Tahmin bedeli 1583 Ura ve İlk teminatı 134.56 Uradır.
Şartnamesi Divanyolunda belediye merkez binasındaki Zabıt ve Muamelât Müdürlüğünden alınacak veya görülecektir.
ihale 12 ekim 1950 perşembe günü saat 15 te belediye merkez binasında müteşekkil daimi komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin ilk teminat makbuz veya mektubunu havi olarak hazırlayacakları kapak zarflarını ihale günü saat 14 e kAdar Daimi Komisyona vermeleri lâzımdır. (12608)
— - — -_______— — -
İstanbul Belediyesinden
Genel Meclis Zabıt ve Muamelât Müdürlüğü kadrosunda açık bulunan 200 Ura ücretli stenograflığa, serî zabıt tutabilecek ehliyette steno alınACAktır.
29 eylül 1050 cuma günü saat 10.30 da talipler arasında Belediye merkez binasında müsabaka imtihanı yapılacaktır.
isteklilerin tahsil vesikaları ile birlikte İmtihan gününden evvel istida İle Belediye Başkanlığına müracaatları ilân olunur.
(12610)
İstanbul Jandarma Satmalma
Komisyonu Başkanlığından:
Jandarma birlikleri hayvanlan İhtiyacı için beherine 175 kuruş muhammen fiyat takdir edilen şartnamesine uygun 5000 adet kıl kolan 2 ekim 1950 pazartesi günü saat 15 te Taksim Ayazpaşadakl kurulumuzda kapalı zarf usulü ile ihalesi yapılacaktır. İlk teminatı 656 Hra 25 kuruştur. Şartnamesi her gün kumlumuzda görülebilir. İsteklilerin belli gün ve saatten bir saat evveline kadar ilk teminat makbuzu veya banka kefalet mektubu ve diğer vehalkl muhtevi teklif zarflannı kurulumuza vermeleri. 112540ı
î. E. T. T. işletmelerinden:
1 — Transformatör, parafudr, sekslyoner, disjonktör. izolatör, uç kutusu ölçü transformatörleri, voltmetre röle, saat. İşaret lâmbası vesaire satın alınacaktır.
2 — Teklif isteme yolu İle alınacak bu malzemenin teklif verme müddeti 15 kasım 1950 akşamı sona ermektedir.
3 — Bu İşe ait şartname Beyoğlu Metro Han 4 kat Haricî
Levazım Servisinden bedelsiz olarak verilmektedir. (12197)
Canberra 14 (Hususî) — Yetkili makamlardan öğrenildiğine göre, A-merika Avustralyaya gizli bir yün konferansı toplamayı teklif etmiştir. Haberi veren kaynaktan anlaşıldığına göre, Amerika bu gizli konferansın sebeplerini açılamamaktadır, Fakat buradaki mahfillerin tahminine göre, Amerika, yapağı fiyatlarının Avustralya Hükümeti tarafından arttırılması, müzayede satış sisteminin kaldınlmasıt yapağının muh-telif memleketler arasında pay e-dilmesi (Rusyaya hiç pay düşmemesi) hususunda bazı tekliflerde bulunmuştur.
Avustralyanın Ticaret Bakanı John McE\ven, daha önce Amerikanın müzayedeleri devam ettirmek istemediğini söylemişti. Bakan, verdiği raporda, Britanya ve Amerikanın bu müzayedelerle satış sisteminde fiyatların çok yükselmesini ve Sovyet Rusyanın yün satın almasına bir nihayet vermek istediklerini belirtmiştir.
Haberi veren kaynak Amerikanın Avustralya duyduğunu Avustralya ve peyk
Halbuki müdafaa işinde en mühim maddelerden biri olan, askeri işlerde kullanılan yünün düşman ellerine gitmesini durdurmalıdır. Holbuki A-vustralyanın müzayede satışlarını Istemiyeceği tahmin e-endüstrisl
vel gelen haberler Avustralya yün piyasasının Rusların iştirak etme şayiaları Üzerine yükseldiğini teyit e-dlyordu. Bu hususta Huşlar daha bir şey bilmediklerini söylemişlerdir. Bugün ise bu konu ile ilgili olarak. Avustralya Ticaret Bakanı bir de. meç vererek Rusların yün piyasasına iştiraklerine mâni olmak için A-merikanın hükümete müzayedeli satışlara son verilmesini teklif ettiği hakkındakl haberleri yalanlamıştır. Diğer taraftan teyit edilmiyen haberlere göre Amerika, şayet müzayeden satışlara yol verilirse, Avustralya piyasasından 600 milyon dolarlık yün satın alacaktır. Haberler, şimdiki sistem devam edecek olursa A-merlkanm Ruslar tarafından mal a-lınmasmı önlemek İçin herhangi bir fiyattan mübayaada bulunmaya ka. rar verdiklerini bildirmektedir.
yünleri hakkında endişe açıklamaktadır. Çünkü yünlerinin çoğu Rusya devletlere gitmektedir.
Londrada toplanacak olan imparatorluk Yün Konferansına İştirak edecek olan Bakan. Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avuatralyanın iştirakiyle bir müşterek yün organizasyonu kurulmasını teklif edeceğini, fakat bunun bir Ingiliz yün kar. teli kurmak demek olmıyacağını söylemiştir.
durdurmak
dilmektedir. Çünkü yün memleketin başlıca servet kaynağını teşkil etmektedir.
Avustralya Ticaret Bakanı Lon-draya giderek Milletlcrası Yün Tetkik Grupunun konferansında hazır bulunacaktır. Konferansın 2 ekimde toplanacağı biliniyor. Konferanstan önce Bakan, Ingiliz, Yeni Zelanda ve Güney Afrika mümessilleri ile görüşerek yün için gizli bir fiyat tes-blt edilmesini teklif edecektir. Bakanın dediğine göre, konferansta bazı memleketlerin, yün için olan fazla talep ve blnnetice yüksek fiyatları gözönünde tutarak, bazı tekliflerde bulunacağı beklenilmektedir.
Londra Yün Konferansı
Wellington (Hususî) —.Yeni Zelanda Tarım Bakanı Mr. Keith Hol-yoake Londraya giderek Britanya İmparatorluğu Yün Konferansına iştirak edecektir. Başbakan Sldney Holland yün ihtiyacı meselelerinin artık çok ilerlediğini ve müstahsil ve müstehlik memleketlerin bir araya gelerek bunları halletmeye çalışmaları icap ettiğini söylemiştir.
Yeni Zelanda yün durumu
Wellington (Uçakla) — Auckland Yün Simsarlar Birliğinin reisi Mr H. Dııke’m bildirdiğine göre, yeni mevsim hakkında henüz katî fikir edinmek mümkün olmadığı halde, gelmesi tahmin edilen az miktar yünün kalite bakımından iyi olacağı tahmin edilmektedir. Fakat birkaç senedir yün yetiştirenler, kırpma i-şlni daha erken yapmağa başlamışlardır.
Mr. Duke’ın tahminlerine göre, bu sene yün fiyatları her senekl tahminlerin fevkında yüksek olacaktır. Asıl satış mevsimi 13 kasımda başlıyacaktır.
Amerika, Avustralya yünlerini alıyor
Sydney 13 ( YİRS ı- Bir müddet ev-
BRÎTtSH SEAGULL
İkinci Parti
Dünyanın en sağlam, İngiliz bahriye tipi deniz mot örterimiz gelmiştir.
SAĞLAM. KUVVETLİ, ÇOK DAYANIKLI, KULLANIŞLI HEM DE RAKİP MOTÖR-LERE KIYASEN ÇOK DAHA UCUZ
Müracaat: H ERME S Ş., Kumbaracı yokuşu 120. Beyoğlu, Telf.: 40358.


-----İLÂN —
ÎSKENDERÎYE’de K H E D î V t A L M A I L L î NE Kumpanyasından aldığımız malûmata nazaran MUHAMMED ALİ ELKEBİR '
Vapurunun 17 eylül 1950 tarihinde îstanbuldan hareketi mükarrer seferinin lptAİ e-dildiğini sayın müşterilerimize bildiririz.
GÎLCHRtST WALKER et Cn. Ltd.
Galata Kartıköy Yeni Han 2 nel kat. Tel: 42961

PİYASALARI
MEMLEKET
DÜNYA
BORSA
ve
ve
J4//X/J950 Perşembe
ESHAM VE TAHVİLÂT
İstanbul Ticaret Borsası
İzmir Ticaret Borsası
Devlet Tahvilleri
Borsalarda vazıyet
Kapanı®
(•I
Bugün
30.—
İstanbul :
S
*••••
73.-
Izmir:
• •
Şirket Tahvilleri
Trabzon Ticaret Borsası
215—
150.—
Ecnebi Tahviller
M 1*11
V
29.05
29.-
«no.-
320.—
s
31.20
47,-
34.—
72.-
100 -
235 — 200.— 115,— 180.-
Etld
Kapanı^
183.—
205 —
200.-
6&5.—
650.—
2(>0.—
105.—
To5 %5 ?e6
%6 5? 6
320 -
40.—
75. 320.
33.—
31.—
43.—
21.—
36—
46.—
Nebati Yağları Zeytinyağı (E a Susnmvağı (Raf Ayçiçeği (Hafine Findik vaû»
MUOttflUl
• s
Krt*rfı Fnnaiv» 1903 | 172,- |
• ••••
• ••e
IIW
lenekelD vira) çıplak) »CUrükı
ee ••
Demiryolu
• t
(•j Gününde tioreada aıuameicel LnecU odilmcınış uhvllat ve eshamın arı ve UUeplere (ore taayyün eden takribi piyaea değerleri.
tlaro derileri
Stğır Halamure (kiitmp) Kİ Keçi turlu kuru kilosu ... Koyun hovs kurusu kilosu
llulnımn Hum Mncldelcrll rifllk (nnn mıU)
I ittik (N/ıtUrol^
Vupak Trııkvn (Kırkım)
MEMLEKET TİCARET BORSALARI
İH)
Kalkınma 1
H »•••••• ,, . Lil ••••••
tutlkrtt.K) 1. M....
İRLIkTHM H.....
MtldafAA i
I ....
Sıvım-murum 1... H -Vll..
L...
11...
İli...
1... 11...
İH .. IV ..
Demiryolu IV ...
Demiryolu V .... 1949 Ikramlyell
Dıfcrrlrrl
Demiryolu V) ...
Kuru Mryvnluf ı b'ındık (kabuklu nrvrl) Fındık (iç tombul 1950)... Cevlı '(luıbuklu) ...........
Ceviz (tç nniürol) ..........
Zcf/h/ıı/Hvi ihracı hakkındakl haberler Üzerine, *ki günden beri Ticaret Bor-sasında zrutiuya^) fiyatları yükselmektedir. Fındık, tiftik plyasaaı sağlam durumunu muhafaza etmektedir.
KambiVOı Esham ve Tahvilât Bor-saaında 6 faizli Kalkınma Tahvilleri üzerine mahdut miktarda iş olmuştur. A/tı>ı piyasası ise düne nazaran biraz canlıdır.
Bugün tfriinı satışları nispeten gevşek giderek fiyatlar 1 kuruş gerilemiş ve muamele mahdut kalmıştır, /netrde natürelden başka diğer bütün nevilerin müşterisi fazladır. İzmir Borsacına az mal geldiği İçin büyük işler yapılamamıştır Pamuk piyasası bir gün evveîk* hararet ve fiyat durumunu muhafaza etmiş, ekim teslimi 310 kuruşa kadar muamele olmuştur.
KAMBİYO
İstanbul Borsası
Açılış 1 Kapan uj
l SterJIng 7.81 50 7 . M 50
lOO Dulaı 280.25 280.—
100 kv Frangı 0.60 0.60
IO0 İsviçre Fr ... 64.03 64 03
KX) btlç. br ..... 5.60 5.60
100 İsveç Kr M 12.50 64.12.50
ilk) Florin 73.66.40 73.68.40
100 Diret 0.44.12# 0.44.12b
100 Drahmi 0.01.876 0JU M7»‘
100 Emrounos .... 0 73 90 9.73.9(1
Altınlar
Bugün Eski kut
Lira Lira
Külçe Yeıl Gr 4.83 4.82
liiılçe DrKtiAta 4.85 4.84
Cumhuriyet ... — —
Rasat 37.— 36.80
FLııhlf
•••••••••• 20 90 30.—
ÎUaClllf 44.— 44.—
Franaır kok ...
Napoiean H] .. —
İsviçre ..... — —
Gümüş, Platin
En aşağı En yukarı
GumUt Ur
Platin ” 10.- IL-
Zürich Borsası (Serbest)
£3.5.1950 İsviçre Frangı
Duruma En a«nğı En yuksr»
l’ürk Lirası 1.- I.cjû
Dolar 4 33 4.44
LO 7ı ) 16 10.90
Frnnaıe Frnn^» l lû
Ikramlyell tahviller 1933 Ergani 193b ikramiyen Milli Müdafaa 1 1941
1941
1/2
22.50
20.25
21.20
07.60
98.50
05.30
24.-
20.-
91.-
98. -
99. -
100. -
Hububatı
Buğday yumuşak (Tüc.) Buğday Ufl» ...............
Arpa yemlik tdOkme) Mısır earı (çuvalı) ........
FAsuiyn tombul • • •••••••aeoae Fanulva Çalı «erf ..........
K uşyemı
Mercimek kırmızı kabuk. Mercimek yeşil .......
Nahut natllrcl

%u
%6
%6
%6
*6
%7
*7
%7
%7
%7
. 7
%7
%7
%7
I949
I94b
MIHI
1949
11134
1034
194)
1941 İM) Mili)
• e
Vuftlı tobıımlnr ı
Ayçiçeği tohumu ............
Keten tohumu ............—.....
Kendir tohumu »•••••••e Sunam ................
Yer fıntığı knbuklu ........
Hugüo Son Kapamt
Vahm çsklrdekaı* No 9 67.5 66.Ö
tnclr A serisi No. &... 42.— 36.-
” B sarisi No. 108 35.- 35.-
Pamuk Akuln 1 305.— 276 -
Pamuk AkaK (1 195.- 190.-
Pamuk Akala LU 160.- 16») -
Pamuk veril 172.6 160-
Pamuk vağı (rafine) ... 109.- 110.—
Pamuk çekirdeği 16.— 17.-
Adana Ticaret Borsası
Pamuk Akala 1 (Hatay) 256.— 245.—
Pamuk Akala (Adana) — —
Pamuk Akala H — —
Pamuk Akala 111
Pamuk veril ı ......^
Pamuk veril LL
TC Ziraat Bankası 20.55 20 M
Anadolu D î Tertip A/B. 111.- i İL-
eş •• q — —
*• •• . 22 30 59.-
*• „ Mümea. Senet. 63.- 67 50
Şirket Hisse Senetleri
T.C Merkez Bankası 124.- 120.25
Türkiye tş Hnnkaeı ,,,„TT. 30.—
Türk Ticaret Bankası 6.- 6.-
Artılan Çimento ift 20 15 26
Şark Değirmencilik 23.26 23 50
MIHI Reasürans 16.- 16.26
FINDIK e) %5C randımanlı kabuklu tombul b) îç aıra kontrollü 135.— 290.— 100.- 280.—
Eskişehir Ticaret Borsası
Buğday yumuşaJt ...w. Buğday sert 29.— 27.— ı 1 1
YABANCI BORSALAR
New-York Borsası
t)ün Es İd ku
Muğduy (Buşell^Scnt) Seri Kış mahsulü No. 2 258.— 259.—
Kırmış» H •• No. 2 231.— 231.—
I'umuk Middllng (Libresi=Seot) Det ocı ••••••••• •••••••••••••••••■••••••••«••• 40 43 40.95
Aralık 40 t»0 40.07
Mfi rt ••••••••••••••••••••••♦«••*>•*>>«••••«» 40 55 4025
liftik (L1bresl=Sent) .... 1 O. i 105.— 105.—
Fındık (Libresi—Sent) -Kabuklu yeril iri
orVft •••••••••••••♦•••• — —
Devanı iç ithal malı 59.— 52.-
fCkatra İri iç İthal malı 05 — 51.—
Kuru U«lim 1 Llbre»l=Sent) l'hompaon çeklrdekal» aeçmn ... U 1/4 U V4
Krlrn (««hıımıı (Buşell = Dolar) Mlnncapolia ...a,,.. 3.65 3.85
Knlnv (L1breal=Sent) 101.50 99.25
Lovha-teneke (100 libre dolar) 1.30 730
Londra Borsası
Krtrn tohuma (Tonu = Storhnx) 73 — 73.-
Ka»İ lc 11 tft •(«••••••••••••••«••• ••••«••••••• 72.— 72.-
cr fıniıfcı HindistHD •••••••••••••••••• 61.50 64.-
Bradford Piyasası
Tiftik İyi mnJ (Ldbresi = Fiyat) a»
Sıra malı —
ran Anadolu M M» —
•’ Trnkya " - —
İskenderiye Borsası
l'amtık (Kantan='laJİHm —
Ashmoıınl Kısa elyafı. F/U. 99.25
Kornax usun elyaflı F/G. — 231-
I
4
Sayfa 8
T E N t İSTANBUL
15 Eylül 1950
«S
9

1950 İZMİR ENTERNASYONAL FUARI MÜNASEBETİYLE
THE ENGLISH ELECTRIC CONIPANY
Herkesin bir buz dolabına sahip olması İçin Fuar miiddetince taksitlerde azamî kolaylığı yaptığını sayın Halkımıza müjdeleriz.
I /^TiTAB ANKARA CAV.
m 11 fWr No.ıı i îst.-------------
t
A
9
• .
1 >
9
A
!■

LİRA PEŞİN
URA AYDA!.. -

'W
(?
XX'/'
DEUTSCHE ORİENT LİNİE - Hamburg
limanımızda bulunan yeni İnşa edilen
Hâlen
KEİTUM Vapuru
anvers - roterdam
HAMBURG ve BREM EN
ÎÇÎN EŞYAYI TİCARİYE Yakında beklenen vapurlar: R E G I Vapuru
STETTİNER GREtF B R O O K
FAZLA TAFSİLÂT
KABUL ETMEKTEDİR

20 eylüle doğru
22
30
99
99
İÇİN ı

müracaat
İskenderun
K. TRABICH et Co’ya
İstanbul İzmir Mersin
Tel: 42221 Tel: 1464
Sayın doktorlarımızla bilumum hastahanelerimizin Nazarı Dikkatine:
En son teknik evsafı ve malzeme üstünlüğünü haiz, aynı zamanda rakipleri arasında en ucuz
Tel: 40430 - 42673
Tabir Han Galata TelgTaf: Lâmet İst
Teşhir ve Satış Mahalli :
Tepebaşı ALP Oteli altında
ÇEKOSLOVAK MAMULATI Ünit, Fotöy, Diş Röntgeni
ve diğer bilumum Diş Apareylerl
15 miliamperden 800 mlllampere kadar muhtelif Röntgenler (radyoskopi ve 'radyografi İçin) Diaterml, Elektroşok, Ûltra-vlyole, Enfraruj, Metabolimetre, Galvanofaradik» Sterilizatör Termostat» ameliyat masası. Kuvöz, Narkoz, ameliyat lâmbası, înhalatör, Pnömotoraks vesalr cihazlar...
Alâkadarların firmamızı ziyaretleri menfaatleri İcabıdır.
İzmir Fuarında ÇEKOSLOVAK PAVİYO-NU'nda bulunan ve bu branşta Fuarın en zengin son model çeşitlerini havi Tıbbî ve Diş Tababeti Cihazları Köşemizi muhakkak ziyaret etmelerini sayın doktorlarımıza ısrarla tavsiye ederiz.
Türkiye Genel Mümessili :
MEHMET KAVALA

DEVLET DEMİRYOLLARI İLANLARI
5 kalem muhtelif vernik alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa
Satınalma Komisyonundan :
1 — 5 kalemde ceman 625 kilo muhtelit vernik açık eksiltme ile satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 2705 Hra olup muvakkat teminatı 202 lira 88 kuruştur.
3 — Buna alt şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 3 ekim 1950 salı günü saat 10.30 da Haydar-
paşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma Komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları (12360)
Yeni ithal ve ihraç rejimi
İçin müracaat edilecek tek kitap.
İfltatİHtlk numaralarını da İhtiva etmek üzere hazırlanan
GÜMRÜK TARİFESİ KANUNU
¥•
İTHALAT UMUMÎ TARİFESİ
Satış yerleri: îstanbulda, Cihan Kütüphanesi, Ankara Cad.
Galalada, Melek Han No. 10 Telt; 43721.
4

S
ÖZEL : ANA - ORTA - LİSE _ı
ÜSKÜDAR TÜRK KIZ KOLEJİ
öğrenci kayıtlarına başlanmıştır. İsteyenlere broşür gönderilir.
ADRES : Fıstıkngacı Sürahici sokak No. 1 TEL: 60337
ENGLISH ELECTRIC
4
• “ !♦ •?* * » a r ’ • •
Yatılı
Yatısız

• *
TÜRK
k
i
SATILIK APARTMAN Üsküdar, Fıstıkagacı, Ker-plçhane sokak No. 16 ÎKÎ DAİRE. Elektrik .
Su - Havagazı var. Deniz görür. yeni, boş teslim. Müracaat : Aynı adrese Telefon : 43078

■ ÖZEL : ORTA - Ll S E =====
İSTİKLÂL LİSESİ
Yatılı
Yatısız
Kayıtlara devam edilmektedir. Eski öğrenciler kayıtlarını yenilemelidirler.
---------- Tarifname gönderilir. Şehzadehaşı - Tel. : 22534
TÎCARET BANKASI A. Ş. nden
Bankamız sermayesinin arttırılmış olması dolayısiyle tamamı taahhüt edilmiş bulunan 2.200.000.— liralık (C) tertibi aksiyonlardan İki defada ödenmiş bulunan % 50 bedele İlâveten bu kere yüzde yirmi beşinin daha istenmesine statümüzün 15 inci maddesine istinaden yönetim kurulumuzca karAr verilmiş olduğundan taahhüt edilen aksiyon bedellerinin dörtte birine tekabül eden mebalifcin
15 EYLÜL 1950 TARİHİNDEN İTİBAREN 16 EKİM 1950
tarihine tesadüf eden pazartesi ırünü akşamına kadar bankamız gişelerine yatırmaları veya göndermeleri statümüzün 16 ncı maddesi hükümlerinin tatblkına mahal kalmamak üzere (C) tertibi akelyen sahiplerinden rica olunur.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden
1. — Tapulama teknisyenleri için 300 adet iş çantası açık eksiltme suretiyle satın alınacaktır.
2. — İhale 28.9.1950 tarihine rastlayan perşembe günü saat
11 de Genel müdürlük
3. — Muhammen
675 Uradır.
4. — Nümune ve
leblllr.
ö. — isteklilerin
UAn olunur. (12421)
binasında yapılacaktır.
bedeli 9 Bin lira olup geçici teminatı

K ı z Erkek
SATILIK GAZ OCAĞI
Amerikan tipi, son model 550 Türk Lirasına. Bayan Soslm’e Teşvikiye, Bostan Kuyulu Sokak 58-5 Nlşantaş 16 eylül cumartesi 3 ten 6 ya kadar müracaat ediniz.
İstanbul
şartnamesi her gün komisyonda görü-
Her kutunun içinde bulunan numaralı kuponu saklayınız. Keşide 31 ekim 1950 noter huzurunda çekilecektir.
îkramiyell bir
WARNER
RVJU ALAN
Hem yüksek kaliteden bir ruj almış olur, hem de GÜZEL BİR KÜRK MANTO, BİR BİLEZİKLİ ALTIN Kol SAATİ, BİR KADIN ROB-LUK AVRUPA KUMAŞI ile 50 muhtelif hediyeden kazanabilir.
LİON Mağazası ve diğer parfümeri dükkânlarında satılmaktadır.
LAURO, NAPOLİ
Hâlen limanımızda bulunan ve bu akşam hareket edecek olan G E M I T O vapuru Pire
için DOĞRU POSTA eşya yüklemektedir.
R MARÎTİM
İzmir
G E M t T O
- Cenova ve Marsilya
i
Atatürk Bulvan Telefon; 59 • 56
Galata, Hovagimyan Han Telefon; 40568
muayyen gün ve saatta bulunmaları
BİSİKLET
FENERLERİNİ
HER YERDE ARAYINIZ
Butun neti no vo
parfûmö/Hcrdo sıtılır.
Her sabah fırçanızdan avuç dolusu saç toplamamak için SAPIKSIN kullanın. Kaşıntı ve kepekleri yokeder, saçlarınızın dökülmesini önler.
Cumhuriyet Meydan! no
MENGER
9/1 Tel ; 41442
Taksim • İSTANBUL
GENERATÖR
U S. Motors marka 10 ve 15 KW mazotlu generatörlerlmlz I Amerikadan geldi. Okey Ltd. Galata Havyar Han No. 48 I
Tapu ve Kadastro
Genel Müdürlüğünden:
1 — Tapulama İşlerinde kullanılmak üzere 800 adet mira kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 2.10.1950 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 15 te genel müdürlük binasında satın alma komisyonunda yapılacaktır.
3 — Muhammen bedeli 104.000 lira olup geçici teminatı 6450 liradır.
4 — Şartnamesi 5 lira 20 kuruş mukabilinde komisyondan alınabilir.
5 — Teklif mektuplarının İhaleden bir saat evvelisine kadar komisyona verilmiş olması lâzımdır.
Postadaki gecikmeler nazara alınmaz. (12422)



Tekel Çamaltı Tuzlası
Müdürlüğünden:
1 — Tuzlamızda mevcut üç adet Gazojen Grup Elektrojenleri şartnamesine müsteniden pazarlık suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Grup elektrojenlerin muhammen bedeli mecmuu 60 bin Hra olup geçici teminatı 4250 liradır.
3 — Pazarlık 20-eylûl-1950 çarşamba günü saat 15 de Tuzla Müdürlüsündeki Komisyonda yapılacaktır.
4 — Şartname her gün mesai saatleri dahilinde Tekel Ankara, İstanbul, İzmir Başmüdürlüklerinde ve Tuzlamızda görülebilir. (11838)
HENtZ BİR MESLEK SEÇMEMİŞ GENÇ
Kız ve Erkeklerin Nazarı Dikkatine
Kendinize bir meslek seçerken telsiz operatörlüğünü unutmayınız. Beynelmilel Telsiz Operatör kursundan Beşiktaş Yıljlız Cad. 58/4
11
alt neticeleri
bildiriyoruz
Ruso Çelikoglu Kürkçübaşı Seskır N. Koper
E. Akhuy B. Mutlular M. R. Eser T. Ergök
TÜRK
TİCARET BANKASI A.Ş
UMUM MÜDÜRLÜĞÜNDEN:
Merkez ve Şubelerinde 100 lira ve daha fazla
MEVDUATI OLANLAR İÇİN
Eylül 1950 de Noter huzuriyle yapılan
İKRAMİYE ÇEKİLİŞİNDE



Hesap sahibi
T. ve N. Sönmez Z.N.S. Başören G. Düzenli
G. Çaylaktı 1.1. Cemiyi ti
R.
H.
A. N.
N.
Hesap No.sı
1942
3702
1591
5074
10393
427
542
5057
70
3178
40
590
199
5082
106/1168 M. Dücüş 1
699
309
92
81
96
3116
1211
1412
252
345
5752
1943
7322
8213
743
918
201
349
54
45
101
M. Nirsu
S. Bayram
N. Menekll
S. Coşkun
M. Dilbaz
S. Şenyürek
E. N.Bayazıdoglu S. Kendiroğlu
O. Çelik
Ş. Damar H. Şar
F. Önür
R. A^yol
K. Topkaya
N. Ek iner M. Ergün R. Okandan M. Orhon
F. Diken J. Engez A. Girgin
O. Çınar
ikramiye miktan
10.000.— Eskişehir
1.000.—
1.000.—
1.000.—
1.000.—
1.000.—
1.000.—
1.000.—
1.000.—
100.—
100.—
100.—
100.—
100.—
100.—
100.—
100.—
100.—
100.—
100.—
100.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
50.—
Ankara Samanpazarı Adana İstanbul Osmanbey LÂLELİ Kadıköy Kadıköy Ankara Adapazarı Bursa Bursa
İzmir Osmanbey Osmanbey LÂLELİ Kadıköy Kadıköy Sarraflariçl Ankara Ankara Samanpazan Adana Adapazarı Bursa Eskişehir İstanbul İstanbul İzmir Osmanbey LÂLELİ LÂLELİ Kadıköy Kadıköy Sarraflariçl
Sahile yakın deniz görür İmar plânına uygun çok güzel arsalar satılıktır. Müracaat mahalleri: Emlrgânda eski muhtar B. Muhlddin, Bakkal B. Ahmet» B. İbrahim kahvesinde B. Çelil
EXEMPLAR Vapom 16 eylülde
AMERICAN EXPQRT LÎNES înc. New-York
NEW-YORK — FtLÂDELFtYA —
arasında haftada bir muntazam azimet
Limanımızda bulunan
BALTtMOR ve avdet postası
aynı limanlar için eşyayl ticariye alarak hareket edecektir.
Vapur kumpanyası PİR.E - NAPOLİ ve CENOVA’dan NE^’-YORK için LAGUARDtA EXOCHORDA. EXETER, EX. CAMBtON, EXCALtBUR lüks transatlantik vapurlarına yolcu kabul eder. Fazla tafsilât için Galatada Tahir hanında 3 üncü katta HAYRI ARABOĞLU ve ş.sma müracaat olunması. Tel: 44993-2-1
SÜMERBANK
Vadeli ve vadesiz tasarruf mevduatı
2- 11 - 1950 çekilişi
İkramiyesi 18,500 liradır
30 EYLÜLE KADAR
En az 100 liralık hesap açanlar da keşideye katılırlar. Bu hesabın çekiliş tarihine kadar idamesi lâzımdır.
Her 100 lira İçin ayn bir kur’a numarası verilir, ikramiyelerin vergisi bankaya aittir.
SÜMERBANK, mevduata
• en yüksek faizi vermektedir
Şube: Galata» Bankalar Caddesi
Ajans: Bahçekapı Yeni Postahane caddesi»
EN İYİ ÇİKOLATA

Comments (0)