Yazı İşlerini fiilen idare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
AKŞAM
Yarın AKŞAM’da
ÇARŞAMBA İS Haziran 1949
Sahibi: Neomeddin Sadak
Sene 31 — No. 11019 — Ftati: her yerde 10 kuruştur.
Uluslar arası Kalkındırma
Yaran: A. ADNAN - ADIVAR
Bankası uzmanlarının
raporu neşredildi
yor
Kabinede yeni vekâletler
EV-KADIM-MODA
_____________
Bugün 6 ncı sahıfede


Meclisin kapanmasına bir kat’ gün kala Marshal! plânı işlerine bakan vekilin istifft-siyle açılan Vekâlete kabinedeki Ticaret ve Ekonomi Vekilinin geçıriltnesivle on-da.n açılan vere de iki Vekil getirildi; bu becayiş ve tâyinden millet. Mecliste okunan bir tezkere ile haberdar oldu. Bu muamelede kanunsuz ve usulsüz hiçbir cihet yok. Çünkü jimcU hâlâ voşı-yan hu Meclis ilk içtima senesinde bir maddelik bir kanunla hükümete istediği kadar Vekâlet ihdası için salâhiyet vermişti. O sene iktidar partisi kudret ve kuvvetini veni teşekkül eden muhalefete bütün haşmet ve şevketiyle göstermek için bu bir maddelik kanunu bir günde geçirtmişti. Binaenaleyh artık hükümet istediği kadar Vekâlet yaratabilir; kanun kanundur ve bu itibarla mutadır Fakat gökten inen kanunlar gibi aleyhinde söylenmek bazan günah, hazan da küfür sayılama? Kanunun da bütün beseri isler gibi vanlışı. doğrusu vardır. Meselâ bu bahsettiğim kanunun müzakeresi sırasında Mecliste söylediğim gibi, hiç olmazsa Devlet Bakanlıkları denilen makamların sayısını tahdid etmek kabildi. Fakat o günün | kudret pehlivanları en ufak bir tâdili bile kabul etmeği yeni teşekkül eden muhalefete kargı bir müsaadekârlık gibi gördüler: tabii, o zamanki zihniyet, en doğru bir teklifi bile muhalefetten gelince kabul etmeği kuvvetin-1 cok i t im ad etttkleri ellerinde sıkı sıkı tuttukları kudretin bir parçasını parmaklarının arasından sızdırmak sayardı. Simdi bu telâkki tarzının bir dereceye kadar değişmiş olduğunu zannetmeğe, son günlerde Mecliste geçirdiğim şahsi tecrübelerimin menfiliğine rağmen, mütemayilim Temenni ederim k! bu zannırn yakine inkılâb etsin.
Söze, bu acele çıkarılmış muhtasar kanuna uyularak kabinede yapılan tebeddüle .vbeb olan istifanın millete tebliğ şeklinden başiamak istiyorum: Anadolu Ajansı dedi ki, «Devlet Bakam Nu-rullah Esat Sümer, vabanrı memleketlerde mühim bir vazifeye tâyini kararlaştığından dolayı istifa etmiştir-. Mantık, usul ve teamül itibariyle bu tebliğ şekli biraz gariptir. Bir zatın bir di-gbr memuriyete tâyini İcra edilmeden, yani tâyin muameleleri İkmal olunmadan sadece tâyin edecek zatlar arasında görüşülmesi (çünkü kararlaşma bir kararname ile teeyyüd etmedikçe ancak bir görüşmedir) üzerine işinden alelâcele istifa etmesinde bir mâna yoktur, tâ kİ İsten çekilmesini tâcil edecek bir diğer sebeb olsun. Diğer taraftan istifa eden zatın utanbıılda gazetelere verdiği beyanatta kendisinin diğer bir memuriyete tâyin edileceğinden haberdar olmadığını söylemesi, bu tâyin keyfiyetinin olsa olsa sadece kuvvede mevcut zihni bir tasavvurdan ibaret olduğunu göstermeğe kâfidir. İstifaların birdeki yüzde doksan zahirî ve fakat ezel! (inşallah ebedi olmaz» sebep ve illeti olan sıhhat maddesine istlnad ettirilmesi dururken bu son istifaya verilen garip ifade, insanı bu hâdisede başka sehe^lnr aramağa sevkedecek mahiyettedir.
Bundan başka birkaç ay evvel iki ayrı Vekâlet iken bir Vekâlet haline getirilen Ticaret ve Ekonomiyi gene birbirinden ayırarak iki ye-kâlet yapılacak yerde urtava
bir surette anlamış olduğunu zannetmiyorum. Hattâ o gilnler Meclis koridor-■larında bu isim tebeddülünün birkaç ay sonra gene eskiye avdetin ciddiyete değilse bile zarafete uygun ol-mıvacağı mütalâasından ileri geldiği söyleniyordu. Esasen o günler Meclis, teşriî vazifesinde soluk almadan bir sürat müsabakasına davet edilmiş olduğu İçin bu tebeddülün sebebini sorup anlamağa pek vakit bulamadı. Vâkıa sonradan bu yeni Vekâlete getirilen, zat gazetelere beyanatta bulundu amma İsin yolu, erkânı böyle veniden bir Vekâlet İhdas edilirken hükümetin bunu İzah etmesiydi. Ne ise artık sekle bakacak vaktimiz mi var? İ$ bekllvelim daha iyi.
Fakat merak ettiğimiz nokta sudur kİ acaba bu yeni teşekkül eden Vekâlette, Vekilin tahsisatı. Vekâlet memurlarının kadrosu nerededir? Vekil tahsisatı haydi o kadar mühim olmasın: çünkü milletin böyle yüksek mevkilerine çıkanlarda maddî feragati ümid etmesi pek yersiz değildir. Zaten bu feragat muvakkat bir müddet için olacağı cihetle Meclis tekrar acılınca münakale) veya ek tahsisat teklifiyle iş hallolunur ve bes aylık tahsisat bu sabırlı Vekile birden tediye olunur Fakat soruşturup anladığıma göre, diğer kadrolar sabık Ekonomi Vekâletinin kadroları o-Iacaktır. Yalnız bir şartla ki yeni kadro Meclisten çıkıncıya kadar memuriyet Unvanları değlşemiyecektiC; acaba böyle mi? Ne ise okuyucular da benim İsme ve resme ait İslerle bu kadar meşgul olduğuma belki şaşacaklardır. Fakat şaşmasınlar, devlet İşlerinde bilhassa bütçeye taallûk eden meselelerde isme ve resme âzami derecede dikkat edilmek lüzumuna kanaat ge-tirmişimdir. Çünkü bütçede tahsisatı olmadan sarfe-dilmiş ve sonradan Meclise tasdik ettirilmiş birkaç misale raslamışızdır. İşte bu yeni Vekâletin de maaş ve masraflarında bu yola gidilmesini gönül İstemediği için biraz telâşlanmış görünüyoruz. .
Bir de şunu açıkça İfade edeyim: Bize bu noktada İsim ve sekle tutkunluk kusuru atfedilirse ben de pekâlâ diyebilirim kl mademki ismin ve seklin ehemmiyeti yoktu neden evvelki gibi Ticaret ve Ekonomi Vekâleti yeni baştan ikiye ayrılıp Eoknoml Vekâleti iadeten tesis olunmadı da İsletmeler diye yeni İsimli bîr Vekâlet ortaya çıkarıldı; isim değiştirmekle mahiyet ve kıymetin değişeceğine İnananlardan ve İsimlerde hayLr ve şer bulunduğuna Itikad edenlerden değilim: fakat ümid edelim ki İsminin yüzü suyu hürmetine İsletmeler işleri daha İyi işletsin.
A. ADNAN - ADIVAR

Nevyork 15 fNafen) — Uluslararası yardımlar hakkında Orta ve Yakın Şark memleketlerinde «Ulauslararası Kalkınma Bankası» hesabına tetkiklerde bulunmuş olan uzmanların verdikleri raporlara istinaden Chrtsilan Selence Monltor dergisi aşağıdaki malûmatı vermektedir.
Bu raporda bilhassa Türklye-yl alâkalandıran kısımlar şu satırları ihtiva etmektedir:
«Türldyeyl ziyaret eden her şahıs bu memlekette herkesin memleketini kuvvetli ve istikrarlı bir birlik haline getirmek İçin azimli olarak çalıştığını görür. Bunu tahakkuk ettirmek hususunda göze çarpan İlk müşkül İstihsal ve sanayide iş adamlarının bilgi sahasında tecrübeli uzmanlar bulmakta çektikleri müşkülâttır
Türkler ıızıın senelerden beri yalnız askerlik ve İdarî sahalarda meşgul olmuşlardır Gerek fabrika İşletmekte ve gerek ticaret sahalarında uğraşmayı kendilerinden gayrı unsurlara bırakmış bulunuyorlardı. Tabiatıyla bu tarzda harekete mecbur olmaları kendilerini iş ve sanayi sahasında ger! bırakmıştır.
Bu vaziyetleri bilen Türk hükümeti eksik İş adamlarının yerine kaim olmak üzere fabrikaları doğrudan doğruya İşletmek mecburiyetinde kalmıştır. Bu tarzda çalışmak gayesi de hükümete biiyük fabrikalar yapmak İmkânlarım vermiştir. Hükümetin rekabeti karşısında bugün ellerinde kâfi miktarda tecrübeli uzmanlar bulunan hususi sanayi müessesclprl de mütereddit bulunuyorlar. Bu mü-esseesler hükümetin e! koymasından ve rakip olarak karşılarına çıkmasından korkuyorlar.
Diğer taraftan İse İş adamlarının yüzde 50 kâr getlrmlyeıı işlerle alâkadar olmak İstemediklerini ve büyük tesislere sermaye yatırmak istemediklerinden ürktüklerini ileri süren hükümet her türlü tesiste kendi rolü olmasını istemektedir.»
Rapor şöyle devam etmektedir:
(Edindiğimiz malûmata göre, hükümet tarafından İdare edilmekte olan sınai teknik İnkl-şaf yolunda ve idari aksaklıklar sebebiyle lüzumlu olduğu kadar iyi netleeter vermemektedir.
Türkiyenln en çok sıkıntı çekmekte olduğu saha bilhassa ı usta işçi noksanlığıdır. Uluslar-»cıuc uuaviı •ü yapmaz. Donanma komuta-. arağı Kalkındırma Bankası ise bir işletmeler Vekâleti çıka- •». Amerikalıların daveti Üze- Türk hükümetiyle hususi teşeb-F|l •• Meclis ve matbuatın rine deniz tesislerini görmek busün ayrı ayrı dostu «ıfatiyie bu yeniliğin sebebini açık, üzere Amerika'ya gitmiştir. ■ araya girerek Türk sanayinin
Merinos fabrikasının dış görünuşft
Asılsız bir haber
Ap ajansının Moskova'dan aldığı bir telgrafa göre Kızıl Donanma gazetesi neşrettiği bir makalede Türk donanman Başkomutanının Karadeniz sahilinde Amerikan donanması tarafından kullanılacak deniz (isleri İnşasını müzakere etmek için Vnşing'.on'a gittiğini yakmakta imiş.
Bu haberin tan ameıt asılsız olduğunu söylemeğe lüzum yoktur. Türkiye, topraklarında hiç kimseye üs veCmez ve başka bir devirtin istifade etmesi için de
gelişmesinde biiyük bir rai oycıı-yahlllr »
Raporda banka tarafından Türkiyeye yardım tavsiye edilmekte ve bu yardımın kısa bir zamanda yapılması tavsiye o-hmm aktadır. Raporda deniliyor kl:
Böyle bir yardım. Türklyehln İnkişafı bakımından çok verimli bir neticeye müncer olur.»
Türkiyenln ekenomik sahada ihtiyaçlarının ayarlanması yolunda yardım edilmesi ve hükümetin elindeki sanayiden daha verimli olarak İstifade temininin sağlanması da rapoıda ilâve edilmektedir.
Mevcut verg^frln ödeme kabiliyetine ve âdil bir surette ayarlanmasına dayanmasının iş hayatında mühim bir rol oynı-yacağını bilen Türk hükümeti bunu hâlen temin etmiş bulunuyor.
Mali plânların memleketin inkişaf plânlçriyle beraber yürümesini temin edı-cek surette tanzim edilmesi leab etmektedir.
Nakliyat için yolların tâmlrl lüzumunu gören Türk hükümeti bu 3ahada geniş bir yol plânı tanzim etmiş ve faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Geri nak-
liyat sisteminin iç piyasalardan . İstihlâk menmbalanna getirilen •- yiyecek mallannın pahalıya malolmasma müncer oluyor.
Türk hükümetinin dokuma sanayiine ehemmiyet vermemesi raporda zikredilmekte ve bu tarzda fabrika yapılmanın diinuyada mevcut dokuma fabrikalarıyla rekabetin mümkün olamıyacağı ve yakında bu mevcut fabrikaları ı istihsalinin bir stok fazlalığı doğuracağı da göz önünde bulundurularak hareketi Türk hükümetine tavsiye edilmektedir,
Fransız büyük elçiliği dün bu hususu hükümetimize tebliğ etti
Dün Paris'ten gelen telgraflar Fransa hükümetinin 1939 tarihli Türk - Fransız karşılıklı yardım anlaşmasını el'an ineri saydığını hükümetimize yazılı olarak tebliğ ettiğini bildirmiştir. Dışişleri Bakam Nec-meddln Sadak son defa Londra'dan geçerken Fransız Dışişleri Bakam Schumatı'la görüştüğü zaman M Schuman Fransız Dışişleri Bakanlığı hu-kııkşinasiarupn Türk - Fransız İttifak muahedesini tetkik ettiklerin! bu tetkikin muahedenin devam ettiği neticesini verdiğini söylemişti. Şu halde şimdi bu şifahi beyanat yazılı olarak teyit edilmiş demektir.
İngiltere Be aramızdaki ittifakın devamı hususunda hiç bir an tereddüt olmamıştı, tn-giliz hükümet adamları bunu, her fırsat düştükçe Avara kamarasında tebarüz ettirmişlerdi. Böyle olmakla beraber İngiltere hükümeti de bir nota vermiştir İngiliz elçisi tarafından son günlerde verilen bir nota Türk - İngiliz ittifakına dair değil, Ingiltere hükümetinin Türk - Ingiliz - Fransız ittifakının yürürlükte addettiğine dairdi.
Dışişleri Bakanının demeci
Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak, tebliği münasebetile şu demeçte bulunmuştur:
19 ekim 93!) tarihli Türk-Fransıı karşılıklı yardım and-la im as inin bugün Fransa bakımından dahi yürürlükte devam etmekte olacağım Fransa hükümeti Ankara Büyük elçiliği vasıtasile ve bir nota ile dun bize bildirmiştir. Filhakika, Ingiltere hükümeti de aynı nok-tai nazarda olduğunu, y.ınl Türkiye - İngiltere ■ Fransa
büyük elçisi Mauçraı fş
.nsni.H HilUlm
etmekte bulunduğunu eri elce tarafımıza bildirmişti. JO
Fransada son harbde vukua gelen malûm değişikliklerin,^^ doğurması muhtemel barı tefsirleri önlemek İçin bu realitenin bu suretle tekrar »e teyid edilmesinde ananevi dost olan iki memleket münasebetlerinin mahiyetini bir kere daha tasrih bakımından büyük fayda vardır.
Bizim de çörüşümüae tamamen uygun olan bu bildirimi derin bir memnuniyetle kartelindik. Fransa, hükümetinin bu
Fransa hükümetinin hareketi. Türkiyeye ve rürk İm ile ittifak münasebetlerine verdiği ehemmiyetin yeni bir te-taburudur. Bu vaziyet Fransa He Türkiye arasında sulh M emniyeti korumak vadisin do, ı esasen mevcut olan ve gelecekte daha da çelişmeleri, namzet | bulunan, gaye beraberliği ve I işbirliğinin kuvvetlenmesi için ■ yeni bir hava yaratacaktır. Bundan dolayı Fransanm bu I dikkati, Türkiye İçin büyük btt , fille m taşımaktadır.»



■ ımuw-n
/çfimar dokunmazlık

Dörtlerin toplantısı
Berlin meselesinde anlaşma ihtimali artıyor
ParLs lâ (Et.) — Dört Dı.j.şlerl Bakanı dün gene gizil bir toplantı yapmışlardır. Bir saat sonra Vişlnskl Sovyet heyetiyle ayrılarak elçiLge g'Cıtıbj Moskova İle İki mat teıef on la görüşmüş, talimat almştıır Bundan sonra tekrar müzakereye İştirak etmiştir
Dün Berlin İşi görüşülmüştür. Ticaret ve nakliye Bitmelileri üzerinde anlaşmaya varmağa çalışılıyor. Anlaşma İhtimalleri çoğalmıştır Anlaşma olursa Avusturya meselesini» müzakeresine başlanacaktı’
Bakanlar Kurulu dün toplandı Ankara U (AA.) — Bakanlar Kurulu bugün saat 19 dan 16,30 a kadar toplanmış ve muhtelif Bakanlıklara alt gündelik işler hakkında müzakerelerde bulunmuştur.
1 — Şehrimizde tanınmış bir aileye mensup bir genç kız, her nasılsa arkadaşlarına kanarak... ilh...
2 — Memleketimizin ileri gelen ailelerinden bir delikanlı her nasılsa hırsızlık ve kaatillik ederek . ilh... 1>u kibar kaatil . ilh...
İki misalde de, ailelerin şerefi bahis mevzuudur: diyelim. Onıuı için meskût geçiliyor. Gerçi, fertlerini iyi yetiştirememis ailelere de kah büyük, kâh ufak mesuliyetler diişer. Binaenaleyh, hüviyetleri yan gizli tutulmak, pek de hakkaniyet değildir. Diğer cürüm ve cinayetlerde vatandaşlar, soy ad-lariyle. sarih adresleriyle teş h.ir edilmektedirler. Berikilere — lordlar mahkemesinde duruştıırulur gibi — bu imtiyaz niçin?... Demokrasiye uymuyor.
Fakat asıl şu:
3 — Silâh kaçakçılığında filânca bay. (vazifesi ve ' resi nıek t um) şakağına kurşun sıkılmış olarak bulunmuştur.
Birkaç gün sonra:
4 — Yüksek mevki sahibi ve ismi teşhir edilmiyen diğer bir bay. şakağına bir kurşun sıkılmış olarak ölü bulunmuştur. Kendisinin Filistin? ınâlıut silâh kaçakçılığı ile ilgisi olduğu bildiriliyor. ( Yalnız vazifesi ve adresi değil, bıı sefer adı ve soy adı da mekturn.)
Kimdir bu muhteremler?. | Teşriî dokunmazlık vardır ı amma, içtimai dokunmazlık j da mı var?... Hangi kuvve-J «inden Orta Anıdoluda nıah-*■— sul durumu İyi değil ise de To-
- "‘“i Bakanının Meclis ktlısü-
.. Kirli çamaşırlar sünden de söylediği gibi O1* durum memlekette bir kıtlık tev-
F latler geçen senenin aynıdır. Ekmek fiatinin artacağı asılsız
23
21
20
18
18
15
15
13 ıs senek!
hat-
ad-bir ölü
Ankara 14 (A A i — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 1949/50 kampanyası Toprak Mahsulleri OtLsl hububat alım tlatlerl, 3491 sayılı kanuna güre Bakanlar Kurulunca aşağıda yazılı olduğu gibi tesbit edilmiştir!
Buğday
Karışık buğday Siha buğday Çavdar Beyaz arpa Çakır arpa Siha arpa Yulaf Siha yular Bu fiatler geçen
lerin aynıdır. Bu flütlere ilâveten, yine geçen sena oıduğu gibi, buğdayda kilo başına 2 kuruşa kadar ve diğer hububat nevllerinde de 1,5 kuruşa kadar ayrıca kalite pTlml verilmesi kabul edilmiştir
Yine geçen sene olduğu gibi. Kars. Ağrı. Erzurum ve Er zlııcan İllerinde 3! aralık ltML' ı tarihine kadar ve memleketin diğer yerlerinde de 31 ekim 1949 tarihine kadar Toprak Mahsulleri Ofisine buğday sala ı'ı-ra kiloda 4 kuruş teşvik primi verilecektir. Bu tarihlerden sonra. 31 mart 1950 tarihim k.%-ı dar olan devrede teşvik primi i kiloda 2 kuruştur l Mahsul vaziyeti i Ankara 14 — Bu sene kışın şiddetli ve uzun sürmesi yü-
tin arkasına gizlenerek han-j f i haysiyetlerini korumuş o- rım uyorlar?.. Kirli çamaşırlar süne ortaya dökülmelil
llt etmekten çok uzakt.r E.ı-gün alâkalı makamlardan öğrenildiğine göre Ege. Marmara, Karadeniz ve bilhassa Seyhan. Urfa, Erzurum. 8lvas ve rıak-ya çevrelerinde mahsul gaye# bereketlidir.
alâkalılar ekmek flatl'Tlna zam yapılacağı hakkında kİ şayiaların asılan olduğunu söy-
( Arkası sabite 2: sütun 7 de)
Kanatlı kedi!
Kuzey İsveç'te bir avcı tarafından öldürüldü
Stokholrn 15 (AP > — . LTın
basında çıkan h.ıoerier» w»e Kuzey tsveçin S u.dsvuıt hol-* gesinde «kanatlı nlr keti» avcılardan biri tara'mdan vurularak öldürülmüştür Hayvan Tabii Tarih dev ut mu'cslne tevdi edilmiştir
Müze müdürü f*ıof. Hjı.mar Reudhal hayvanın kanatlan-tim deri şeklinin değişmesinden ileri geldiğini ve rakaf deri değişmesinin tıp( kanat halini almasının alil’a verici olduğunu söylemişti,
Hayvanı öldüren avcı şöyle demiştir: «Uçan kediden bv!ue-d ildiğini duydukça gülerd’ın. Fak^t bu hayvano' ktiçıık bir çocuğa hücum etliğini öğrenince onu kolladım ve kazar* penceremin önünden g'.tlği bir sırada eski çiftemle vur-
15 Haziran 1949
I K S a M
Sahife 3
Haydut edebiyatı ve çocuk'arımız
Amerikada başlayıp sonra Fransaya sirayet edeıı •Haydut edebiyatını çocuklara okutmamak» cereyanı son gelen haberlerden anlaşıldığına göre. İngiltcre-de de tatbik yeri bulmıya başlamıştır. Nafen ajansının Mr telgrafı tngilterede çocuklu aileler arasında yapılan Mr referandumun şu neticeye vardığını bildiriyor: «Bil-baaaa gangster filimleri çocuklara (6st eri İm emelidir, m Filimde olsun, romanda ve çocuk dergilerinde olsun gangster edebiyatmm mucidi Amerikadır. Fakat kar helvasını icat ettikten sonra beğenmediğini de söyliyen Nasrcddin Hoca gibi renkli resimlerle donatılmış tabancalı, maskeli haydut edebiyatının mucidi Amerika da. aradan hayli zaman geçtikten sonra, bunu beğenmediğini İtiraf ediyor. Çünkü anketler ve istatistikler memleketi Amerika hoyrat, kavgacı, kan dökmekten, eziyet etmektan hoşlanan yeni nesillerin bu edebiyatla beslendiğini t ar ket m iştir Arkadaşının götünün ortasına yumruk indiren, onu kalın iplerle ağata bağlamaktan zevk duyan, polise kagşı gelmeği meharet sayan, pek sevdiği hınıs-polis oyununda maskeli ve tabancalı bir hırsız olmayı polis olmıya tercih eden nesil yirminci asırda görünmüştür ve bu nesil haydudu sevimli göstermek için hususi Mr gayret sarfeden haydut edebiyatının mahsulüdür.
Bu edebiyata karşı dünyanın her tarafında başlıyan muhalefet cereyanına bitim de katılmamızın zamanı her halde gelmiştir. Analar, babalar ve öğretmenler haydutluğu kahramanlık saymak veya sevimli bir meslek sanmak gibi yanlış bir zehaba kapılmış çocuklarımızı bu edebiyattan kurtarmakla vazifelidirler, tstanbul-da kurulan pedagoji cemiyetinin bir deniz gezisi tertip etmeden evvel başka memleketlerde olduğu gibi, ana babalan bu edebiyatın tarnrh tesirlerinden haberdar e-deeek neşriyata girişmesini temenni ediyoruz.
Şevket RADO
Kominform toplantısı
Slezyadaki toplantıda görüşülen meseleler ve verilen kararlar
Londra 15 INafen) — Kems-ley gazetelerinin Btokholm muhabirine «öre, Siezya(]a toplanmış olan Komlnformun programında görüşülen esas prensipler Tlto ve Yugoslavyaya karşı daha kuvvetli bir cephe almanın temini ve Batıdan gelecek bir tehlikeye karşı da peyklerin ye? niden silâhlanma programının hazırlanması bulunmaktadır.
Muhabirin ilâve ettiğine göre. M. Vişlnski'nln Parlsle kendi görüşlerini tatbik sahasına koymaktaki muvaffakiyet sizliği Komlnformun faaliyetini hızlandırmaktadır.
serine Mareşal Bulganln peyk memleketlere Alınanlardan Ift-Llnaın edilen hıırb malzemcsl-| nln toplattırılıp tüm İ r ettir 11-mesl emrini vermiştir. Bıı peyklere karşı Rus siyasetinde bir dönüm noktasını teşkil etmektedir, Çünkıı şimdiye kadar Rusya bu memleketlerin silâhlanmasına tamamen müsaade etmemekte İdi.
Rusların bu suretle verdikleri emirlerden ilk müşkül duruma düşen memleket Polonya olmuştur. Polonya hükümeti, hükümet tarafından İdare edilmekle olan Pûllmez teşekkülü vasıatslyle ve aynı zamanda İsveç Svedab Ltd şirketi delâletiyle Alınanlardan alınmış olan
ts-
20(1 adet Yunkers uçağını panyaya satmak üzere mukavele yapmış bulunmakta İdi Halbuki Mareşal Bulganln'in emri üzerine bu ismi geçen Polonya şirketi uçakları teslim e-demlyeceftinl İsveç şirketine bildirmek mecburiyetinde kalmış ve İsveç şirketi de imzalanmış olan mukavelenin ademi infazından dolayı Polonya hükümetine karşı 100 bin Ingiliz liralık zarar ve ziyan dâvası 1-kame etmiştir.
Diğer taraftan öğrenildiğine göre, bu açılan dâvaya tanınmış mühim şahsiyetler karışmakla ve dünya çapında bir mahiyet alacağı ilâve edilmektedir
Uzak Doğu’da komünist faaliyeti
Uzak Doğudan son günler zarfında pek az hahev geliyor. Cin Komünistleri -‘Şanghay'ı aldıktan, güneyi doğru miihim surette ilerledikten sonra hareketlerini .yâ vaşlatmışlardır. Bunun Çin gibi geniş bir ülkede geri hatlarda tertibat almak, yeni hamleye hazırlık yapmal için olduğu şüphesizdir. Komünist kuvvetler hazırlıkla meşgul iken Milli hükümetin idaresi altındaki sahada Komünistler propaganda ile meşguldürler. Uzun müddetten beri tatbik edilen idare şekli halkın büyük çoğunluğunu memnun etmediğinden bu propaganda tcsirsfg kalmamaktadır.
Diğer taraftan tndönezyada da Komünist faaliyeti birdenbire şiddetlenmiştir. Komünistler her tarafta, bilhassa Cumhuriyetin başşehri olan ToEiakarta da duvarlara ilânlar basarak Dolanda kuvvetleri çekilir çekilmez idareyi ele almağa hazır olduklanru bildirmişlerdir. İlânlarda İndonezya Cumhur başkanı Sokanın ile Başbakan Mehmet Hatta kapitalist aleti olarak gösterilmekte ve gizli Komünist kuvvetleri ayaklanmağa davet edilmektedir.
Komünistlerin Togjak» rta'd.ı ne dereet kuvvetli «I-dukiarı bilinmiyor. Mamafih Ilolândalılar çekilir çekilmez. bunların idareyi ele almağa çalışacakları muhakkaktır, O zaman şiddetli çarpışmalar olacağı tahmin ediliyor. Geçen sene Cumhuriyet idaresi 20 bin kadar Komünisti tevkif etmiş, bunlar Holândahlar ilerledikleri zaman serbes bırakılmışlardı. Simdi bu Komünistlerin ilk fırsatta faaliyete geçecekleri muhakkaktır. Vekayi Indonezyada, Çin’e benziyejj bir iç harbin başlıvacağmı göstermektedir. — E. T.

Tüccar Derneği bir rapor hazırladı
Raporda ticaret politikamız ten-kid,fiat yükselişine temas ediliyor
Tüccar Derneği tarafından, ticaret politik umum tenkidine ve naaıl olması lâzım geldiğine dair bir rapor yayınlanmıştır.
Bu raporun birinci kısmında tediye bakımın elan bir müva-sene kurulması İcabeUİgl belirtilerek şöyle denmektedir:
a) İthalâtın yapabileceğimiz ihracatta ölçülü ve onunla otomatik şekilde ayarlanması mümkün olan bir sistem altında bedellerini ödemeye ve hesaplanmaya Imkft ı veren bir tediye rejimi tatbiki;
bı Böyle bir rejim altında, memleketin birine! dercede İhtiyacı olan ithalât ■’şy asının tediye bakımından diğer eşyaya nazaran bir rûçhan kazanması ve bu gibi eşyanın hangi memleketle daha ucuz ise oradan mümkün olduğu kadar bol ve tahdltsta şekilde getirilebilmesini sağlayacak bir İthal rejimi tatbik olunması;
c» İthalât bedell. rl lıarl-inde döviz sarfiyatında ve bilhassa hükümetin dış masraflarında ivnmi tasarruf yoluna gidilmesi ve istikrarlı bir döviz bütçesi tanzimi;
d) Sanayi ve bayındırlık İşleri gibi uzun senelerde amorti edilecek İthalât eşyasının uzun vadeli dış kredilerle sağlanması; İcabeder.
Raporda flat yükselişinin önlenmesi meselesine de temas edilerek bazı tedbirler ileri sü-
rülmektedlr. Bunlara göre İhracat gücümüzün mahdul olmasından dolayı İthalât İmkânlarımla da daralacağından İstihlâkin geniş Ölçüde tahdit edilmesi: pratik ve ticari zihniyete uygun bir flat kontrolü sistemi kurulması; gerekirse tevzi ve vesika usu .ünün latb! kİ; iktisadi mülâhazalarla makul bir lüks vergisi konulmam ileri sürülmektedir.
Raporda çeşitli flat teşekküllerinin önlenmesi için «hususi takasın ve takdire dayanan muamele usulünün tamamen terki* teklif edilmekledir.
Dernek bugün dış Ödemelerde dolar ve kuvvetli dövizlerin resmi kuru İle fil! kurları arasındaki farkın gittikçe büyüdüğünü belirterek bu değer farklarını telif edecek yeni bir sistemin tatbikini İstemektedir.
Raporda İthal primlerinin ve kullanma şeklilerinin nasıl olması lâzım geldiği de incelen-mekte ve yeni görüşler İleri s'ı-rülmektedlr.
Yüksek memurlar arasında bazı değişiklikler olacağı söyleniyor
Bu sabahki bazı gazetelerin Ankara dan haber aldıklarına göre Maliye Bakanlığında bazı1 esaslı değişiklikler beklenmek-1 tedlr. Maliye müsteşarlığına İstanbul Defterdarı Giyas Akdeniz'in getirileceği söylenmektedir.
Diğer taraftan Emekli sandığı kanununun neşri üzerine _ ııııııikvıucn «Juaa-iı »c»&uıııa uc
bu sun*!» jupüucuk tayinler Jtaüy(, tadlrtlmCTİ h,k.
de hasırlanmaktadır. Emekliler sandığı teşkilâtının taşma büt- uııııııij uuoua— «_
u' “muın ı ce hazırlanan raporla birlikte
cuma kuiiisu lopıanuaa nıuza-' keresi kararlaştırılmıştır.
Cemil şehirde tramvay yerine tro-____________________İşletilmesi ve bu suretle değişiklikler Elektrik ve Tramvay idaresinin “ Barla- müstakil hale konum ası hak-zama- kmda da bir teklif vardı. Tek-
Şehir Meclisinin dünkü toplantısında. İlhaınl Sancarla I dört arkadaşının lüks slnema-ı larda Belediye vergisinin ipkası, ' ikinci sınıflarda yüzde kırka, üçüncülerde yüzde otuza, yerli mimlerden alman verginin de
kındaki teklifleri müzakere e-dilmlş, ve bu hususta Belediye-
- ve ıııuıııauB» rHpvrı» uımnvc
dürü Hftdl Hüşmen'ln gelirli- Cüma toplantıda müza-
mesi muhtemeldir.
Devlet Bakanlığına
Sait Barlas ın tâyini üzerine bu ı^-ytı
Bakanlıkta bazı
olması beklenmektedir.
sın Ticaret Bakanlığı nında bu Bakanlıktan ayrıla-'ıifm makama havalesi m rasın-rak Devlet Bakanlığına daire da söz alan Belediye Başkanı başkanı olarak gelen Mahmut Dr. Lfttfl Kırdar demiştir ki: Şeyda, tekrar Ticaret Bakan-1 4_ Tramvay ve Elektriğin
lığına dönmüştür. Devlet Bakanlığı genel sekreteri Niza-mettln Ali Sav da iki aylık mezuniyet almıştır.
Tüccar Derneği dış ticaret teşkilâtında da bir değişikliğin lâzım geldiğini İleri sürerek, merkezdeki dış ticaret teşkilâtının kuvvetlendirilmesin!, mesleki teşekküller temsilcilerinden müteşekkil bir dnlm! dış ticaret İstişare heyetinin ve Lir bankalar konsorsyumunun kurulmasını teklif etmektedir
Bir hava filomuz
Kıbrıs’ı ziyaret edecek
Lofkoşe 14 (Aut.) — 12 Splt-fire uçağından mürekkep, general Suphi Çökerin komutasında bir Türk hava filosunun bu ayın jrirmliilc. yirmi dördü arasında Kibrimi ziyaret edeceği resmen bildirilmektedir.
Bu davet, Sömürgeler Bakanlığı Kıbrıs sekreteri Mr. Trum-bull tarafından yapılmıştır.
Ekonomi ve Ticarek Bakanlığı müşavirliği
Ankara 14 (AA) — Haber aldığımıza göre, bundan bir müddet önce Devlet Bakanlığı daire reisliğine tâyin edilmiş bulunan eski dış ticaret umum müdürü Mahmut Şeyda, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı müşavirliğine tâyin edilmiştir.
Yirmi senedir görülmemiş meyva bolluğu
Ankara 14 — Bu sene memleketimizde meyva bolluğunun yirmi seneden beri İlk defa rastlandığını ve flitlerin ucuz ol-
Bir açık neşriyat dâvası■
Created by free version of 2PDF
leınekte ve Bakanlar Ki. (■ Çun buğday üstlerini geçen neklnin aynı olarak testne ilân etmesini de bu şay.a •• tekzibi mahiyetinde bir ola7 ye göstermektedirler.
Diğer taraftan ünrraya 500 bin ton hububat verilmen de bu yıl İçin asla tahis m-»vzuu değildir. Marshall plânı.. ıeh
d* be-
ol-
İskenderun 14 (Akşamı — Yüz küsûr kişilik bir Yahudi kafilesini Filistin'e götürecek arzu edilen yardımlar mü .ıb-olan Amasya nıotörûnde bir s»e tevzi edildikten *ı.ra altın kaçakçılığı hâdisesine a, Um ra ya hububat yardım • ya-konulmuştur. Altın kaçakçılığı j pabilecek duruma gireceğimiz yaptığından şüphe edilen tfiotör üâve edilmektedir, sıkı bir aramaya tâbi tutulmuş, neticede 380 Osmanh altını, bir hayli ziynet eşyası, gümüş saplı bıçaklar elde edilmiştir.
Altınlardan 383 ü kaptan rlndekl tetkikleri bugün d.- dı-köşkunde bulunmuştur. Kaptan vam etmiş, Bakanlar Kurulu Haşan Ögretmen’ln ayakkabısı saal lfl dan ıgJ0 a kada( top. İçinde yedi, motor sahibinin og-1 jannrak ekmek mevzuunu tet-lunun üzerinde 87 Osmanlı altını, bir miktar mücevher bulunmuştur. Tahkikata ediliyor. Motor bu yüzden listln'e gidememiştir.
Ekmek çeşnisi
Ankara t4 — Hükümetin hububat ve buğday vaziyeti üre-
hlyetl olmadığından, takrirle kesin bir karar alınmasına !m-kân bulunmadığını söyledi ve takrir verme, konuşma ve karara bağlama usulünün tesbltl İçin bir komisyon teşkilini İstedi: «Meclisimiz Kartal Belediyesinden daha verimsiz bir durumdadır» dedi.
Mütaakıben söz alanlar Meclisin salâhiyetsizliğini Mittiler.
Ekrem Amaç, bu fikirde
madiğim. Meclisin her hangi bir mevzuu müzakere ile karar alabileceğini söyledi.
Vali ve Belediye Başkanı tekrar söz alarak ezcümle dedi ki:
«— Meselâ Cemil Paşa hazretleri «Hükümet bize alt gelir kaynaklarını geri vermelidir» diyorlar. Bu takriri makama havale ederseniz bir netice çıkmaz, Fakat siz heyet teşkil e-dcrslnlz ve bunu hükümet nez-dlnde takib ettirirsiniz, Maksadım budur. Yoksa buraca yapılması Icab eden İşlerde bir kabahatimiz varsa sorarsınız. kusurumuz bulunursa itimadınızın münsellb olduğunu anlayınca ben de çekilirim.» dedi.
Neticede soru İşinin bir düzene konulması İçin bir komisyon teşkil edildi. Meclis cuma günü toplanacaktır.
devam
Fi-'
kik etmiştir.
Öğrendiğime göre tek tip ekmek hususunda bugün için a-Unnuş bir karar yoktur.
Yine temin edildiğine pere buğday ve dolayısıyla eknı v !1-atlerine zam da bahLs m -v.'.uıı değildir. Ancak buğday Istıalâ-klnl tahdit bakımından eaoıck çeşnisi üzerinde bazı deliklikler İçin tetklkat. yapılıı.'(*rta ve imkânlar aranıpaktaaır
Ticaret ve Ekonomi Bakanının demeci
*•" idare şeklinin değiştirilmesi ve-'■ saire gibi taleplerin makama havale edilmesinden bir fayda elde edilemez. Zlrâ bu İşleri yapmak Belediyenin salâhiyeti dışındadır Meclis tarafından teşkil edilecek komisyonlarda . bu İşlerin tetkik ve hükümete BU‘ ara. daha uygun ve faydalı o-
| lur.»
Bunun üzerine Mecliste takrir verme ve konuşma şekil özerinde geniş bir müzakere açıldı. Atıf Ödül, hukuk! bir ma-
blr
Üniversitede imtihanlar İstanbul üniversitesinin tün fakültelerinde vize İsmi altında yapılan eleme imtihanları dün nlhayetlenmlştir. üniversitenin hemen bütün fakültelerinde muvaffakiyet nispeti yüzde 8-10 arasındadır. Bu arada Edebiyat fakültesinin coğrafya bölümünde fiziki, mevzii ve beşeri sertifikalarda muvaffak olan öğrencilerin miktarı ise pek düşüktür.
Abdurratıman
«Modern Stüdyo ve Aşk» isimli bir dergi İle açık saçık neşriyat yaptıklarından savcılık ça haklarında kanuni takibat yapılan Hayati Hançeriloglu ve Zeki Özkan dün »dllyeye davet edilerek birinci sulh ceza hâkim! tarafından sorguya çekilmişlerdir.
HâJdm, zorguyu müteakip suçun mahiyetine göı-e her İkisinin de tevkifine karar vermiş ve tevkif müzekkerelerini keserek cezaevine göndermiştir. Haklarındaki tahkikata nıev-kufan devam olunacaktır.
Ticaret Ofisi Umum Müdürü Ankaraya gitti
Cinayet değil kaza imiş
Evvelki gece Galatada bir cinayet Işlendlğnl ve kahveci Abldin İsminde birinin Ferhat isminde biri tarafından tabanca İle yaralandığını dün yazmıştık.
Yaralı Abldlnin zabıtaya vermiş olduğu ilk İfade: «Bcııl kınının eski nişanlısı Ferhat vurdur şeklinde olduğu İçin za-bita evvelâ bu şekil Özerinde yürüyerek Fehadı yakalamış, fakat Ferhadın ısrarlı İnkârı 11-zerlne hakiki vaziyet dün geç vakit anlaşılmıştır. Buna göre İşin aslı şudur:
Galatada Kumbaracı yokuşunda oturan ve Kadeş vapurunda kumanyacılık yapan Haldun Kaya adında bir genç, evinden aldığı bir tabancayı arkadaşlarından Cemal ve Şl-naslye gösterirken kazaen ateş almıştır. Çıkan kurşun Haldu-nun sol bileğini yaralıyarak atlamış vs o sırada Oradan geçen kahveci Abldlnin göğsüne isabetle yaralanmasına sebep olmuştur.
Haldun, Cemal ve § in asi bu vaziyetten korkarak oradan kaçmıştır. Silâh «esine gelen zabıta memurlun da yaralı Abl-dlnl hastaneye naklederken kendisini kimin vurduğunu sormuşlardır. Abldin: «Beni Ferhat vurdu» deyince Ferhat ya-
Miinip Berkan
Devlet Operası
Sıhhî durumunda değişiklik yok
Temmuzda Açık Hava Tiyatrosunda temsiller verecek
Be tül Aytun’un duruşması
Kocası Alâeddin Aytunun ölümünden dolayı birinci ağır ceza mahkemesinde yargılanmakta olan Betül Aytun’un duruşmasına dün devam edilmiş ve d&va dosyasını tetkik etmkete olan Tıbbıadll mûessesesinden gelen bir tezkere okunmuştur Bu tezkerede hâdise hakkında kat! mahiyette bir rapor verilebilmesi için ölümde kullanılan tabanca ile mermilerin gönderilmesi istenmekte İdi.
Mahkeme, bunu kabul etmiş' ve tabanca ile mermilerin adliye emanet dairesinden alınarak Tıbbıadli müessesesine gönderilmesine karar verip duruşmayı talik etmiştir.
Ticaret Ofis! Umum Müdürü
Enver Güreli dün sabah otomobilli1 Ankaraya hareket etmiştir. Cuma gününden bert i şehrimizde bulunan umum müdür bu defa Ankar&da Toprak ı MrükMilleri Ofulne alt İnlerlejjr«ianmi(tır . mes"ul olacaktır. Zira kendisi __ _ __
. aynı zamanda ofisin İstanbul dun da bulunmuş, o da hasta-dııgu alâkaık-H tarafından ıra- şubt'.ri müdürlüğünü de yap-de edilmektedir. r makta dır.
Bir otomobil çarpması neticesinde ciddi surette yarlanan Demokrat Parti İstanbul İl İdare heyeti başkanı Prof. Ab-durrahman Miinip Berkan'ın sıhhi vaziyetinde değişiklik yoktur. Bugün Prof. Burhaned-dln Toker, Kâzım İsmail Gür-kan, Fahreddln Kerim Gökay, Şükrü Hftzım. Hftmi Dilek'lr. İştirakiyle bir konsültasyon yapılacaktır.
Abdurrahman Mönlp kanT dün Cumhuriyet Partisi İstanbul Vilâyet İdare heyeti başkam Dr. Esat Duru-soy ziyaret etmiş ve âcil şifa temennisinde bulunmuştur. C. H. p. İstanbul Bölge müfettişi Dr. Sadi rrmak da Demokrat Parti Vilâyet İdare heyetine telgraf çekerek teessürünü bildirmiş ve afiyet temennisinde bulunmuştur.
Ber-
Halk
Ankara 14 — Devlet Tiyatrosunun opera bölümü Cumhurbaşkanlığı filârmonik orkestrasının refakatinde olarak tanı kadrosu İle 2 temmuzda İstânbula hareket edecek olan ve altı temmuz çarşamba akşamından İtibaren Açık Hava Tiyatrosunda temsillerine başh-yacaktır. Temsil edilecek operalar arasında »Karmen, Sevil Berberi, Madam Batterflay, La Bohem» gibi eserler vardır.
Istan bu) un her sınıf halkının temsillerden istfla ededebUme-"l İçin flütlerin İmkân nispetinde ucuz olması göz önünde tutulmuştur. Biletler temsillerin başlamasından bir hafta önce Şehir Tiyatrosu Dram gişesinde satışa çıkarılacaktır.
BORSA
ESHAM VE TAHVİLÂT
Cumhuriyet Halk Partisi Divanı
Ankara 15 (Akşam) — Cumhuriyet Halk Partisi divanı 11 haziran cuma günü genel başkan vekili Hilmi Uranın başkanlığında parti genel merkezinde toplanacaktır.
Divanın bu dev* e toplantısı gündeminde gene! idare kurulunun çalışmalarına dair rıpo rn İle divan üyelerinin He»« sürecekleri teklif ve mütalâaların görüşüImevl vardı».
Ankara 15 (Akşamı — Tk-a-ret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli şu beyanatta buluuıniış-' tur:
— Bu yılkl dünya buğday duru ■ mu normaldir Bütün dünyada bu sene istihsa: edilecek buğday lardan mübadeleye tabi tutulacak miktar, aşağı y.kı«n 32.000,000 ton tahmin edll.nek-tedlr. Bunun 1® milyonu Av-rupaya, 6 milyonu Avrupa dışı memleketlere İhraç edilecektir Yine bu 22 milyonun 12 n ‘İyonu anlaşma yapılmış inan memleketlere verilecek, 10 milyonu da serbes piyasada n’mıp satılacaktır Bu normal durum karşısında flatlerde İnme te-i mayüllerl görülmektedir Bna-, enaleyh dünya hububat Isüh-ıj şalinde ve piyasasında eııdlşe Mto verici hiç bir vaziyet '.'oktur M.— .u. ..
»45
% J rAİZVZİ TAHVİLLER Sivas - Ersunım 1 Sivu . Erzurum a-1 İSMİ Demiryolu ı İMİ Demiryolu n 1941 Demiryolu Uf
MIHI Müdafi» Milli Müdafa» □
MIHI Müdala» TH Mili Müdafaa TV
% I FAİZLİ TAirvhJLEB KaUanmn t Kalkınma ti Kalkınma m «a tıttkruı t 1MB istikran U 1941 Demiryolu VI
% t FAİZLİ TAHVİLLER isaa Ergeni 1S3» IkramlreJI
Mili! Madafa» ra Demiryolu TV Demiryolu V
AMADÛLD DEMİHYOLD GRÜPO Tahvili» 1-S 1W*>
hum «CMtlarl * ■» ® —
Mflmecll aenel____________ri.—
ZAHHAFLAHDA ALTIN
40.30 •0 40
4O.W
ZO.OS (1
31 10,
HSO
«S3
r
Yeşilköy civarında ila bina yandı
Yeşilköy hava meydanı İle Aymama çiftliği arasında İçleri ahşap, dişleri kftrgir İlci binada birdenbire yangın çıkmış ve ikisi de tamamlyle yanmıştır.
Yangın yerinde rabıta ve itfaiye tarafından yapılan tahkikatta Amerikalılar tarafından satın alınmış alan ve dün yıkılması mukarrer bulunan bu binaların mazot dökülerek ateş verilmek suratıyla yakıldığı tez-blt edilmiş ve lâzım gelen soruşturmalara flrlşlhnişllr
Gulden Türk liram Sterlin KOI«*
Hes»’
21 «5 »,W
•7.10
M.—
■ vtrıvı inç oır vaûijcç vur. ın.
Bizdeki mahsul dürümu n.ı ’ gelince hava şartlarının bı 'sz gayri müsait gitmiş olm ı. ma , rağmen bizde de endişe V’ricl bir vazlyt görülmüyor. Hattâ o ı kadar endişe verici değildir kİ ' hükümet Ofisi tarafından bu yıl mübayaa edilecek hububat flitlerini geçen seneklnln sevi-yeslntfe tutmağa karâr Ve-.niştir. Elimizdeki stok da tiz! dört beş ay idare edecek miktarındır.
Mevlûd
İki sene evvel vefatile blzleri büyük acılara parkeden çok k»y-melll aile büyüğümüz merhum
Avukat
, HAYRULLAH ÖZBUDCN'un ı ruhuna İthaf çdUmek iızne
116 haziran 1040 perşembe «unu 'saat on beşte Teşvikiye camisinde okutulacak Mevlâ, a kendisini seven dost ve akrabalarımızın ve arzu edenlerin (en teşriflerini rira ederiz.
İŞhı JçyıİMU anlaşılınca Hal-
neya yatırılmıştır Tahkikata devam edilmektedir.
Imult GU. Otla İkindi Ak Vj
«3» «W 12.00
14 17 1a 20.12
AKŞAM
Sahile J
15 Haziran 1949
Edebsizlik şaha kalkıyor!
Bir mektep arkadaşım anlattı:
— Şatta bir not veriyorum, ttîmada değer bir zatın başından geçmiş. Katiyen mübalâğalı tarafı olmadığına dair teminat veririm. Gazetene avnen koyabilirsin.
Ben de avnen dercediyû-rum:
Bu pazar, altı erkek arkadaş. akraba kadınlarından dördünü yanımıza alarak Florvaya gittik. Deniz iizc; rindeki 21 numaralı kabini tutarak orada soyunduk. Ve ancak mayolarla kumluğa çıktıktan sonra, kalabalık arasından kadınların az. erkeklerin çok olduğunu gördük.
Hani «gözle yemek dive bir tâbir vardır ya. işte öyle bir vamvamlığa uğradığımızı gördük. Hangi muhitten geldikleri (diğer bir tâbirle hangi dağdan indikleri) malûm olmıyan; cinsiyet terbiyeleri bozuk; asnn nezilı eğlencelerinden. sporculuktan bihaber; Atatürk inkdâplu-nnm bu memlekete getirdiği zihniyetten uzak bir takını gözü dönmüş habazan-lar etrafımızı sardı. Lâkin, nasıl sanş? Yüzde kırkının mavosu yok. Islak iç donla-riyle kerih manzara yaratıyorlar. Vücutlariyle bir kale teşkil ettiler. Altmış vetmiş kişi var. Daireleri gittikçe sıkışıyor.
Derhal yol bulup onumuz da kendimizi suya attık.
Bu sefer, saldırganlar kayıklara binerek, yüze yüze takipte devam ederek, aramızdaki kadınlan birlerden uzaklaştırmağa çabaladılar..
Floryanııı on on beş sene evvelki Florvalıktan maalesef çıktığını, cok kötii eski bir zihniyetin burada dahi hortladığını ‘»örüp vıkan-nıakfan.güneşlenmekten vaz geçtik. Hemen kabine dönüp giyinmeğe, buradan uzaklaşmağa karar verdik. Fazla karsı dur sak. suna buna bazı tenkidler gavursak, bıçaklı. tabancalı b»r çarpışma o-labitîrdi. Netekim. daha ne sudan bahanelerle cinayetler çıkıyor!
Fakat, saldırganlar, daha da ileri vardılar. Deniz boşluğundan istifade ederek, kabinemizin altına girdiler. Oradaki deliklerden, aşağıdan yukarıya doğru, içerisini seyretmeğe kalkıştılar. Ar tık, bir recim lâzım geldi. Taş attık.
Edep düşmanları da. mücadele sahasından böylelikle çekildi.

Zihniyeti anlatmak İçin diğer bir misal:
Civar tepelerden müsait biri üzerine, bir «müteşebbis.-, uzun tek dürbün getirip kurmuş. Beş kuruşa bu teleskopla, erbabı merakı seyrettiriyor. Başı kalabalıktı. Kadınları gözetliyorlar...
On on beş sene evvel, böyle şevler, yine kimsenin haddi değildi.
Mektup burada bitiyor.
Bir dostum da, Kadıköy iskelesinin merdiven altlarına dair dikkatimi çekti. Son zamanlarda türeyip üremek imkânını bulan bazı avareler. vapurun stratejik noktalarını tutarak, kadınların merdivenden inişlerini — bereket bu sefer dürbünsüz — kerteriz ediyorlarmış.
Daha fazla lâkayıt davranırsak, teleskopu kurarlar...
Onun İçin, — inkılâp zâ-bıtası. zihniyet z âbı tası diye bir teşekkülü insanlar henüz düşünemediklerine göre — yine ahlâk zabıtasına sığınmaktan gayrı çare yoktur.
Fakat ondan da fazla, vakur Türk terbiyesine sığınırı?. Her türlü topluluk muhitlerinde. böylelerlni, celâdeti! efkârı umumiye, — beşinci kolu kovalarcasına — kovalamak
................ „.„JVâ-Nû> İngiliz bale heyeti sanatkârları gittiler Şehrimizde ve Ankarada muhtelif temsiller verpılş olan İngiliz bale sannıkârları uçakla Atmaya gitmişlerdir
★ Son bir halta içinde Uma-tumıza 17 ecnebi gemisi gelmiştir Bunlardan 9 tanesi bugüne kadar mallarını boşaltmışlardır.
Sanayi bölgeleri
Komisyon çalışmalarını bu hafta bitirecek
Sab ah Gazeteleri Ne Diyor?
Para dâvası ana meseledir
CUMHURİYET'In bu sabahki başmakalesinde C. H. P. nln bir ekonomik konseyi bulunmadığı ve para dâvasının ciddî bir şekilde etüd edilmediği belir tll-ı dikten sonra şöyle denmekle-ı dlr:
■ Vaktiyle — yani 7 eylül ka-radarından evvel — 125 kuruş
l olan dolar o zaman primle, ta> kasla 180 kuruşa kadar çıkı-ı yordu. 7 eylülde bu 180 yerine, dolara 284 kuruş resmi fiat kabul etmek suretiyle paramızı
. iyice ucuzlatmıştık.
; Bugün durum, bu amellyenin . yapıldığı zamanın aynıdır. Ya, nt resmi kurdan kimse dolar ı bulamamakta va karaborsaya
■ müracaat etmektedir. Aradaki , fark sadece o zamanki resmi , karaborsa flatinin şimdiki res-j mi kurdan 100 kuruş daha ucuz
olmasıdır. Karaborsaya gelln-! ce 425 - 45ö etrafında dolaşıyor.
Hükümet en lüzumlu madde-Yeşllköye ler |Çln kimseye dolar ver-“ mezken; isteklilere milli banalinde takas-
Şehrin muhtelif yerlerinde sanayi bölgeleri kurulması için belediye tarafından girişilen teşebbüs üzerine tmar Müdürlüğü. Ticaret Odası ve Sanayi Birliği temsilcilerinin İştirakiyle kurulan büyük komisyon çalışmalarını bu hafta 3ona erdirecektir.
Bu maksada evvelki gün u-muml bir toplantı yapılarak şimdiye kadar yapılan tetkiklerden elde edilen neticeler üzerinde durulmuştur. Komisyon yarın son toplantısını yapacak ve umumi meclise verilecek rapor ve talimatnameyi hazırlı-yac aktır.
Bu münasebetle aldığımız malûmata göre tesblt edilen yeııl sanayi bötgeterl bir yandan Edlrnekapıdan ..........
kadar uzanmakta, diğer yandan___________________
Pendik dolaylarını. Boğazda da Kaıarciaiı birinin ____________
Beykozdan ötesini kaplamakta- tan toplanmış beş milyon ka-
lan hakkındaki kanaatlerini izhar ederek bunu red ve para dâvamızı yeniden ve mütehassıslar vasıtasıyla halletmeğe teşebbüs etmedikçe pahalılık, dövlzslzlik. tediye muvazenesizliği va daha birçok iktisadi hastalıklar başgöstereblllr. fakat tedavisi çaresi bulunamaz. Çünkü bizim İçin bas dâva, paramızın kıymeti dâvasıdır.

Karşılıklı şikâyetlerin bilançosu
Ahmet Emin Yalman VA-TAN'dakl makalesinde iktidarla muhalefet arasındaki İhtilâf noktalarını incelemeğe devam ederek 21 temmuz seçimlerinin İki tarafın arasını açan büyük bir ihtilâf mevzuu olduğunu belirtmekte ve şunları yazmaktadır:
Eğer Halk Partisi, «Dünkü seçtm doğru olmuştur» demekte İnat ederse, gelecek seçim hak-kındaki İyi niyetine kimseyi İkna edemez. Millet İmiz, kusur ve günahını İtiraf etmeğe cesareti olanlara bayılır ve onlara sevgi ve emniyet bağlar. 1946 seçiminin ve muhtar seçimlerinin yarattığı ıstırapları tarihe gömmenin ve millete yeni ve emin bir demokrasi İstikbali açmanın İlk adımı, hakikat! İtiraftır. Bunun bin bir olgun şekil bulunabilir, İşte o zaman millet, Halk Partisinin bugünkü sözüne 1948 seçimlerinin arifesindeki sözünden daha faz-
la kıymet atfetmek caiz olduğuna İnanır
dır. Haliçte sanayi müessesele- dar doıarı rtört nratıan alablle-rlnln kurulmasında hre ne ka- cekierLni tavsiye etmekte, böy-dar mahzur görülmemişse de lece kendı resm| fcuruna uendl-artık burada yeniden müessese sl blr Uradan fazlû pr|m veril-kuracaksaha kalmadığı, boş bir meslol kabul etmektedir, sahanın da fahiş flatleri® satıl- Halk Partisi, keııdl hükû-dığı. esasen bunların da yeter- metlerinden biri tarafından a-siz olduğu müşahede edilmiştir.’ lınmtş olsa bile 7 eylül karar-
Dlğer taraftan şehir içinde | ___________________________
vaktiyle kurulmuş sanayi mil-1 esseselerlnin durumları da göz- ■ ■ ■__________ B - B ________________
den çevrilmiştir Bu arıda Su- I ■ ■ * B B gtflT B F
ruri mahallesindeki tesislerinı VI b ■> B B B W ■» I I
hakkı müktesep olarak muhafazası, ancak lüzumlu yerlerin' sıhhi ve fenni tedbirlerin takviyesi, diğer yerlerdeki tesislere de ayni muamele yapılması uygun görülmüştür.
Demokrat kongre
YENİ SABAH’ın başmakalesinde P. P. kongresinde partiden ihraç edilen demokratların müdafaalarını yapacakları ve bu açıklamaların parti İçinde heyecan yaratacağı ileri sürülerek şöyle denmektedir:
Büyük kongrenin toplanması yaklaştıkça, demokratların. İç yaraları da tekrar deşilmek İstidadım gösteriyor. Bu yarayı, bütün memleket biliyor. Bir kısım demokratlar, merkez heyeti tarafından ve bir karar lle, partiden çıkarıldı- Bu zevatın bir kısmı müstakil demokrat sıfatlyle, Mecliste ve dışarıda, faaliyetlerine devam eylediler, bir kısmı da Millet Partisine İltihak ettiler. ◦ zaman müdafaa seslerini duyuramamış otan bu şahsiyetler, şimdi, demokrasi esaslarına uvgun olarak, bütün delegelerin huzurunda müdafaalarını yapmak düşüncesinde İmişler. Bu söylentilerin na dereceye kadar hakikate intibak etmekte olduğu belli değilse de böyle bir teşebbüsün, ihtimal dışında olmadığı tahmin olunabilir. Bu bahis, An-karada, tazelenirse geçmişteki bazı karanlık noktaların aydınlanacağı ve bu yüzden bazı Demokrat Parti tanınmış simalarının zor duruma düşeceğini tahmin edenler vardır.
İlkokullar
Rize şilebi Amerika sularında
Oelen bir telsiz haberinden anlaşıldığına göre «Rize, şilebi önümüzdeki pazar günü Amerikanın Fllâdelflya limanına varacaktır. Gemide bu Umana boşaltmak üzere yüklü 4200 ton krom vardır.
«Rize» şilebi dönüşte fiyadan maden direği çektir.
Satış devam ediyor — Fırın ctlar cemiyeti ne diyor?
Fllâdel-getire -
Doğu
Kadeş vapuru Akdeniz seferinden döndü
Denizyolları idaresinin «Ka-deşv vapuru 46 yolcu ve 05 ton yükle dün saat 0,3q da «Doğu Akdeniz Hattı» seferinden dönmüştür.
Fırıncılar şirketine dahil ol-mıyan Anadolu yakası fırınlarından bazılarında ekmeklerle narh f (atinden daha^ucuza satıldığını yazmıştık. Ucuz satışlar devam etmektedir. Bu ucuz satışlar, diğer fırınların sürümüne mâni olduğu için hoş kar-şılanmamaktadır. Bu sebeple na-rh fiatlnden aşağı satılan ekmeklerin noksan vezinde olduğu veya kaçak unlardan lmat edildiği İddia ediliyor Ucuz satışların devam ettiğine göre zarar edilmediği şüphesizdir. Bu vaziyette belediyenin ekmek ftat-lerinl yeniden tetkik etmesi ve İmkân olduğu takdirde kİ İmkân olduğu fiilen görülmektedir, flatleri Ln d İrmesi icap etmektedir.
tstanbul umum fırıncıları ce-
[niyetinden aldığımız bir mektupta aynen şöyle denmektedir:
İstanbul itfaiyesinin
26 ncı yıldönümü
Törende gösterilecek olan can kurtarma • harekelerinden bir satın»
stanbul itfaiyesinin kuruluşunun 28 ncı yıldönümü dolayı-slyle önümüzdeki cumartesi günü Şeref stadında muazzam bir tören yapılacaktır.
Bu sene yapılacak olan bu merasimin hususiyeti, İtfaiyenin bu yıl birçok yeni teknik te-kcmmülâtı tatblka başlamış bu-hınmasındadır.
Saat 15 te atlkiftl marşlyle bavlıyacak olan törende İtfaiye teşkilâtının eski ve yeni bir tarihçesi yapılacak, müteakiben piyade İtfaiye erleri bandolariy-le bir geçit resmi yapacaklardır Piyadelerin geçidi bittikten sonra motörltt kıta geçecek, bunu. otomatik merdivenli hareketler taklb edecektir Bu hareketler arasında yangından can kurtarma hareketleri, bilhassa şayanı dikkattir. Oayet seri yapılan hortum serme ve toplama amellyesi, yeni cihazlarla. parlayıcı maddelerden çı-
kan yangının söndürülmesi. Aspiratörlerle bodrum ve mahzen gibi yerlerden duman tahliyesi. yanmakta olan bir binanın yanındaki binanın kimyevi maddelerle muhafaza edilerek yanmakta olan binanın da söndürülmesi işleri de bu törende gösterilecektir. Karışık mevad-dı müştetie yangının sis yapıcı bir cihaz vasıtasıyla su ile va ayrıca mayi kimyevi madde 11® söndürülmesi da İtfaiyenin yeni tatblka başladığı usuller arasındadır.
Uzun senelerden beri İtfaiye teşkilâtının başında ciddi bir feragatle çalışan Ihsan Deger'ln tertlb etiği bu tören, itfaiyenin çok güzel ve zarif hareketlerle yapacağı «su oyunları» Lle sona erecektir.
İtfaiye teşkilâtı bu törene birkaç gündür yapmakta olduğu provalarla tam mânaslyle hazırlanmıştır.
1 — Belediyece tesblt edilen evsafa göre ekmeğin rutubeti % 36, kuru maddesi 576 gr.dır. Şu hale göre bu evsafta, bir çuval undan çıkacak ekmek 104.5 adettir. Bir tek fazla çıkamaz, Fazla çıkarılırsa bu ekmekler betedlyenln tayin ettiği evsafta olamaz. Bir çuval undan 104,5 ekmek çıktığı çeşniyi hazırlayan heyetin ve belediye klmyahırıe-sinln muşlkâfane vc günlerce süren tetkikatı sonunda resmen tesblt edilmiştir.
Ekmeklik unlar İse devletçe kararlaştırılan formüle göre de-ğlrmenlerce İhzar edilmektedir. Flati de yine devlet müdahalesi lle sabit tutulmaktadır. Ve her fırın İçin flat tektir.
3 — Istan bulda 30 çuval işleyen fırın azdır. Vasatisi 17 çuval hesap edilmiştir Fırınların amele ücretleri, mahrukat bedeli, sigorta vergi ve diğer çeşitli masrafları belediyece inceden İnceye hesap edilmiş ve çeş nl tutulması lle hasıl olan netice de göz önüne alınarak ekmeğin evsafı ve narhı tesblt o-1 unmuş tur. Bütün bu incelemeler sonunda fırıncıya çuval başına şaha! emeği ve sermayesi karşılığı olarak yalnız 31 kr. kadar bir miktar kalacağı hesap olunmuştur.
İlkokulların, mezuniyet İmtihanları sona ermiştir. Mezun o-1 anların milli eğitim müdürlüğünce diplomaları hazırlan-maktadır. Bu sene İlkokulları bitirenlerin sayısı henüz katiyetle belli değildir. Çünkü ayın 23 İnci günü İkmal İmtihanları yapılacaktır, şimdiye kadar milli eğitim müdürlüğüne gönderilen diplomalara göre mezunların sayısı 10 bini geçmiştir. tkma! İmtihanları da tamamlanınca bu yıl şehrimiz İlk okullarını bitirenlerin 12 bin kadar olacağı tahmin ediliyor.
Diğer taraftan bu senekl melunlara. diplomaların okullar' d& yapılacak törenle verilmesi karorlaştırümıştır. Törenler 2ft ve 30 haziran arasında olacaktır. Diplomaların dağıtılmasında velilerle okul aile birlikleri . mensupları ve davetliler hazır bulunacaklar ve mezunların tertip edecekleri müsamereler-le eğlenceleri seyredeceklerdir. Yalnız Bakırköy İlçesine bağlı okullara diplomaları ayın 28 sında Vellefendl çayırında müştereken tertip olunacak törende tevzi edilecektir.
3 — Şu hale göre bazı semtlerde görülen noksan Hatlı ekmeklerin belediyece tayin edilen evsafta olmaması zarureti vardır. Ancak yanık, kusurlu ve bayat ekmeklerin daha düşük flütle satılacakları tabii ise de bunların îlatt esas tutulamaz. Bu mıntakalarda belediye kontrollerinin daha sık ve tesirli yapılması yerinde bir tedbir olur kanaatindeyiz.
Egnaf Odalarının tasfiyesi
Geçen ay kabul edilen Esnaf kanunu hükümlerine göre şehrimizdeki Esnaf Odalarının tasfiyesi devam etmektedir. Ticaret Bakanlığı namına bu İşlerin tasfiyesine müfettiş Muzaffer Akbıyık memur edilmiştir. Tasfiye muamelelerinin yakında intaç edileceği tahmin edilmektedir. Bu tasfiyeden sonra çeşitli esnaf teşekkülleri, İstedikleri takdirde demek kuracaklardır. Müstakil dernek kurmak İçin şimdiye kadar yalnız deniz küçük nakliye esnafı müracaat etmiştir.
Diğer teşekküller henül dernek kurmamışlardır.
Dış memleketlere
Uçakla aeyahatlarda
Bilet, kambiyo, pasaport İşleriniz için
Galatasaray Şubemiı
çalışmaya başladı.
ADRES : Galatasaray meydanı - Yenlçarşı No. 19 Telefon ; 43194
ANTAŞ Havacılık ve Turizm A. O.
Merkez: Beyoğlu, Yapı - Kredi Han.
Telefon : 4 4823 - 4 - 5
Mevya ve sebze fiatleri
Dün mühim düşüklük görüldü
Dün hâlde yapılan yaş mey »a ve sebze satışlarında flatleıın. mühim miktarda düşüklük kaydettiği görülmüştür.
Dün en fazlu satılan meyva kiraz olmuştur, Istanbula dün bol miktarda kiraz gelmiş vo hâlde 20 kuruşa kadar kiraz satılmıştır. Sabahın erken saatlerinde 55-60 kuruşa kiraz satıldığı halde öğleye doğru satışlar durgunlaşmış ve kabzımalların ellerinde mühim miktarda kiraz kalmıştır.
Dün hâle bol miktarda çilek de gelmiştir. Frenk çileğinin kilosu dün sabah 30-40 kuruşa kadar satılmış, fakat bilâhare flütler 25 kuruşa kadar düşmüştür. Ereğli çileği dün gayet bol olarak satılmış ve 3ş İlâ 45 kuruştan çilek verilmiştir. Yeril çilek flatleri de dün blr hayli düşüklük kaydetmiş ve 55 kuruşa kadar yeril çilek satılmıştır. Yeril çileğin dün azami satış flati da 70 kuıuş olmuştur.
Kayısı dün 40 lift 70 kuruştan satılmıştır. Günden güne kayısıların bollaştığı ve kalitelerinin yükseldiği görülmektedir
Armut henüz az miktarda geldiği halde flatterin 50 kuruşa kadar düştüğü tesblt edilmiştir.
Erik dün mebzul miktarda satılmış ve kabzımalların ellerinde pek çok miktarda erik kalmıştır, İri ve sulu can eriklerinin dûn 20 lift 30 kuruştan satıldığı görülmüştür. Azami Fiat 30 kuruş olmuştur.
Sebze Hallerinde dün mühim miktarda düşüklük kaydedilmiştir. Bakla dün hâlde 5 kuruşa kadar verildiği halde müşteri bulunamamıştır. İyi ve temiz bakla 8-10 kuruşa kadar satılmıştır.
Kabak da dün boL miktarda gelmiş ve 5 kuruşa kadar verilmiştir.
Enginar flatleri de çok düşmüş ve 60 paradan 10 kuruşa kadar enginar satılmıştır.
İzmir patatesi 30 ilâ 45 kuruşa verilmiştir. Domates ve patlıcan flatleri henüz yüksekliklerini muhafaza etmektedirler.
Domates dün 80 ilâ 110 kurusa. patlıcan da 120 lift 200 kurusa satılmıştır. Maamafth önümüzdeki günlerde hâle bol miktarda domates geleceği ve flatlerin de mühim miktarda düşeceği söylenmektedir.
Eğin Eğitim Derneği faaliyete geçti
Ankarada kurulmuş olan E-ğln Eğitim Derneği tstanbulda da çalışmalarına başlamıştır.
Derneğin gayesi, Kemaliye merkez, Aşutka, Başvartinlk, t-llç merkez. Kuruçay, Armudan, Kuzkışla bucakları ve bunlara bağlı köylerin eğitim faaliyetlerini desteklemek ve ilkokullarının tâmlr veya yeniden kurulmasına yardım etmek ve köy okullarını üstün başarı İte bitiren çocukların daha yukarı derecedeki okullara devamlarını temin eylemektir.
Şimdilik 4 üncü Vakıf Han 4 üncü kat -18 numarada çalışan Derneğin İstanbul merkezi üye kaydına devam etmektedir.
Her derde deva!
MarshalI yardım plânı, »dertlere deva, hastalara şifa ebegümeci., haline geldi. Hangi derdimiz depreşse, devasını MarshalI planında , arıyoruz. Senelerce tasarlayıp da el sürçmediğimiz veya ele alıp da beceremediğimiz işleri de şimdi birer biTer Marslın i) plânı salıncağında kundaklayıp ninnisile gün geçirmek yolunu tuttuk.
İstanbulun et derdi mi var? Derhal devasını müjdeliyorlar:
«— MarshalI yardım plânından bu işe tahsisat ayıracağız, Doğudaki istihsal bölgelerinde et kombinaları kuracağız, yurdun her tarafına hol bol et nakledece-ti'.”
Et tanzim satışları faydalı olmuyor mu? Merhem kutu-| ı sunun ağzını açıyorlar; q
«— Bu işler için de Mar-p. shatl yardımından para tah-“j sis edeceğiz, tstanbulda so-*^ ğuk hava depoları yapacl-'g ğız, kesilmiş etleri buralara doldurup tanzim satışlarını C nizama koyacağız!» .2
Denizlerdeki balıklarımız- OT dan gereği gibi faydalana- q madığımızdan mı şikâyetçi- > yiz? Bunun çaresini de Mat-slıall plânında arıyoruz. q
Elimizde zengin kömür e-,U-cakları varken kömür sıkıntısından mı dert yanıyoruz? *** Üzülmeyiniz, yurttaşlar’^ MarshalI plânı tahsisatiyle'O bunu da halledeceğiz. (D
Yirmi bes yıldan beri M-zim sokağa Arnavut kaldın-mı bile döşenemedi. Ne e-hemmiveti var? Yirmi heşU yıl daha bekle yi veririz, Mar-shall plânı günün birinde bu sokağa da uğrar elbet!
Geçim şartları günden güne ağırlaşıyormuş, ne çıkar bundan? tstediğl kadar ağırlaşsın. Elbet blr gün MarshalI plânı onun da yakasına yapışır!
Gazetelerde okudum; günden güne dolmakta olan Halicin temizlenmesi hususunda gerek Belcdive ve gerekse Bayındırlık teşkilâtının çalışmaları, istenilen semereyi vermemiş, bu vazivet karsısında Halici temizleme işinin de MarshalI yardım tahsisat ivle yapılması kararlaştırılmış.
Hev Allahım’ Su MarshalI plânı olmasaydı şimdi kendimizi nasıl avutacaktık?
Dertlere deva, hastalar» şifa MarshalI plânı.
Yetiş, va MarshalI!
Cemal Refik
KARI MEKTUPLARI
Dört seneden beri yurda getirilemi-yen cenaze
Harb okulu mezunlarından oğlum havacı teğmen Aziz Çiçekçi Refah vapuru hâdisesinden kurtulan havacı arkadaşlarlyle Mısır yollyle Inglltereye uçuculuk tahsiline gönderilmişti. 942 senesinde yurda dönerken ağıt hasta olduğu için Süveyş civarında Kantara şehrinde General Hopstal 41 seyyar tııglllz hastanesinde tedavi altına alınmış, 18 gün sonra beyninden blr damar kopmak süratiyle ölmüştür.
945 senesinden beri cenazesinin yurda getirilmesi İçin teşebbüsle bulundum, bütün masrafları ödlyeçeglm halde şimdiye kadar İntizarda bulunmaktayım. Savunma Bakanlığının alâkasını rica ederim
Üsküdar: S. ÇİÇEKÇİ
Büyük şehirlere tâyinlerini istiyen öğretmenler
Çeşitli mazeretlerinden dolayı büyük şehirlere tâyinlerini İ3tl-yen İlkokul öğretmenleri aylıksız olarak vilâyetler emrinde tâyinlerini beklerlerdi. Bakanlık bu usulü kaldırmıştı. Ancak sırada olan öğretmenlerin müktesep haklarını tanıyarak bu kararı yeniden sı-ray girerek tâyinlerini 13-tlyenlere tatbik edecekti. Halbuki son blr tâmlmle blr kaç seneden beri aylıksız olarak sıra bekllyen öğretmenlere de bu kararın tatbik edileceği bildirilmiştir.
Sıra bekliyenlerln. bakanlıkça gösterilecek herhangi blr yere gitmedikleri takdirde blr daha tâyinlerinin yapılamıyacağı anlaşılmaktadır. Verilen malûmata göre çoğu şehrimizde olmak iızere bu vaziyette olan 420 öğretmen vardır. Bunların müşkül durumlarının dikkate alınması İçin tekrar bakanlığa müracaat edecekleri söyleniyor, m üştür.
Ankara radyosundaki konser
İstanbul Konservatuv&rı kora şefi Muhlddln Sadak, Cumhurbaşkanlığı fllârmonl orkestrasını İdare etmek üzere Anka-■ raya davet edilmişti İ3/0/194» pazartesi akşamı Ankara radyosunun yayınladığı senfonik konserde G İlker en Sadak. Mozart'ın do minör piyano konçertosunu başarı lle çalmış ve alkışlanmıştır
Şef Muhlddln Sadak bu eserden başka Haydn'ln Londra senfonisini de idare etmiş ve radyo salonunu dolduran davetliler tarafından dakikalarca alkışlanmıştır.
AKŞAM
15 Haziran 1Q19 x
Sahife 4___________
Görülmemiş bir suç...
Tacirlikten Iramyayalığa düşen bir gencin başına gelenler...
1
Birinci ağır ceza mahkemesinde geçen bir «Senet çalma» dâvan, suçlunun hapse ve emniyeti umumiye nezareti altına alınmasına mahkûmiyetile neticelendi
Arap mültecileri meselesi
Filistinden kaçan 650 bin mülteci feci şartlar altında yaşıyor
Meselenin bugünkü manzarası mülteciler dâvasının yakın bir gelecekte halledilebileceği hakkında ümit veriyor Derleyen : B. AKSET,
Yazan: Remzi TOZ.ANOfiLU
Mahkemelerde geçen durulmalar arasında bozan öyleli-d olur ki. işlendiği mavzuubulıts olan suç. ekseriya İnsanın hatır re hayalinden dahi geçmez,
fşte size aşağıda, bir ağır ce-ra mahkemesi hükmüne dayanarak anlatacağım vnkn bunlardım biri olacaktır.

Bundan üç sene ı .veline kadar Denizlide zücaclye ve hırdavat ticareti yapan Şükrü Külâhçı, şimdi Beşiktaş tramvay deposunda yedek biletçilik yapıyor.
Bu adam, tatlı bir ticaret hayatından ayrılıp ezici, yıpratıcı ve ancak kut lAyemnt geçindirebllecek bir para temin eden bu İşe neden atılmıştır? İşte Birinci ağır ceza mahkeme-■inin verdimi karar, bunun biı-tün sebeplerini açıklıyor.

Şükrü Külâhçı. Denizlide ticaret yaparken zaman zaman mal almak üzere Istanbula çelmekte. bu arada burada ticaret yapan amcazadesi Sadık GürLş-le de temas etmektedir.
Amcazad esliye yaptığı bu görüşmelerden birinde Sadık; Şükrüye, Denizlideki ticaretinden ne kazandığını sormuş, şükrü de ayda beş yüzle bin lira arasında bir kazancı olduğunu söylemiştir.
Sadık; bu ticaretin az olduğunu, elindeki sermayesiyle, daha Cazla kâr temin etmenin çok mümkün olduğunu İleri sürmüş, ayrıca kendisine bu hoşurla mânen de yardım edebileceğini Şükrüye bildirmiştir.
Şükrü, önceleri bu teklifi İhtiyatla karşılamışsa da, lstan-btıJda Denizliden daha fazla bir kâr teminiyle çalışmak, ona da cazip göründüğünden, Denizlideki dükkânını, tezgâhını bozarak buraya gelmiştir. Fakat evvelâ burada İşini gücünü hazırlayıp ondan sonra Denizliden kalkıp gelmesi Icab eden Şükrü. bunu yapmadığı İçin, ts-tanb.ula gelişinden itibaren, yanlış hareketinin cezasını çekmeğe başlamıştır

Denizliden getirdiği 8ÖO0 lira para İle tstanbulda bir ticaret jruvazı araştıran Şükrü Külâhçı, bu hususta gazetelere de Hânlar vermiş, fakat bir türlü İşlerini tanzim edememiştir. Nihayet, şükrü bu paranın «900 lirasını bir «emanet senedb mukabilinde amcazadesi S&dık’a vermiş re İstediği zaman bu parayı alabilmek için de mutabık kalmışlardır,
İşte bir taraftan şükrü, diğer taraftan amcazadesi Sıdık, mevcut parayı nemalandırabll-mek için araştırmalar yaparken Şükrü, parasını İşletebileceği bir saha bulmuş ve bunun üzerine 8adık'a müracaat ederek 6WM lirasını İstemiştir.

Sadık , bu para İçin daha İyi saha bulduğundan bahsederek vakit geçtrtmlş, fakat bundan bir netice çıkmadığını gören Şükrü, nihayet bir akşam üstü. Sadık'ın Fındıkltda Hamam sokağındaki evine giderek artık tahammülü kalmadığını ve aralarında tanzim edilen senet mucibince kendisine emaneten bulanan parasının veril-
Şükrü Külâhçı
meşini ısrarla İstemiştir.
Bu sırada evin kapısında durmakla olan Şükrünün üstüne, evin pencerelerinden bir sürahi düşmüş, şükrü, başının yanından geçen bu sürahi darbesinden kendisini zor kurtarabil-mlştlr.
Sadık'ın «vlne gelen ŞükrtT-nün karşısına önce. Sndıkın a-Ueal çıkmış ve kocasının evde bulunmadığını söylemiştir.
Halbuki Sadıkın evde olduğunu iyice bilen Şükrü, Sadıkın çağırılırı asında ısrar etmiş ve filhakika Sadık az sonra sokak kapısının İç kısmında ailesinin diğer efradlyle birlikte gözükmüş ve evveli mülftyemetle baş-hyan konuşma, az sonra haşinleşmiş ve ara yerdeki bir mücadele sonunda kendisin! sokağa atan Şükrü. eeblnl yokladığı zaman. altı bin dokuz yüz lirasının Sadıkta emaneten durmakta olduğuna dair Sadık'in ona vermiş olduğu senedin yerinde yeller estiğini görmüştür.
Bu Tazlyet karşısında Fındıklı polis karakoluna baş vuran Şükrünün bu müracaatı üzerine adi! takibata geçilmiş ve nihayet İşlenen suç ağır cezalı mahiyette görüldüğünden, dâva Birinci ağır ceza mahkemesine .verilmiştir.

Duruşmanın son celsesinde başkan Nen Demlrlloftlu dâvaca mevkiinde bulunan Şükrüye ■onıyor:
— Duruşma bitecek oğlum. Başka bir diyeceğin var mı?
Şükrü cevap veriyor:
— Ne diyeyim reis bey. mahvoldum gittim. Ne yapacaksanız yapın!...
Başkan, aynı şekildeki sualini, suçlu bölmesinde oturan Sadık Güriş'e de soruyor.
Sadık, her şeyi yeniden İnkâr ediyor:
— İddia doğru değildir; ben mâsumuml

Ağır ceza heyeti nihayet şu hükmü tefhim ediyor;
«Mahkeme, Sadık'ın, Şükriı’-nün cebinde bulunan 6900 liralık senedi çaldığını sabit ve suçu sirkat mahiyetinde görmüştür. Buna nazaran Sadık'ın 9 ay müddetle hapse konulmasına, cezanın İnfazından sonra da, dokuz ay müddetle emniyeti umumiye nezareti altında bulundurulmasına, paıanın tahsili için de Şükrünün Hukuk mahkemesine ayrıca müracaat etmesine karar verilmiştir.»
Remzi TOZANOCLU
Kömür taşıma işi
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünden:
Filistin ve Orta Doğuda barışın temin o-lunabUmasl için halledilmesi gerekil mühim dâvalardan bir! dc Arap mültecileri İşidir. Hâlen İsrail devleti tarafından işgal olunmakta olan m intaka l arda vaktiyle (740) bin kadaı Arap sakin bulunmakta İken bu miktarın bugün 90 bine düşmüş olması yurdlannı terketmiş olan Arap nüfusun 050 bin kişiye baliğ olduğunu göstermektedir, israllden lUr zam unladı yola çıkmış ve bera berinde para ve kıymetli eşyasını birlikte götürebilmiş halü vakti yerinde olanlar gittikleri yerlerde tup yerleşmeğe vaffak olmuşlarsa da «—bu sayı pek cüzidir— mütebaki büyük kiitle civar Arap memleketlerinde uru ve perişan bir halde sürünmektedir.
Mısır hükümeti bunlardan ancak on bir bin kadarını Mısır hudutları İçinde yerleşllrebilmlş, Irakta da yalnız dört bin Arap mülteci melce bulabilmiştir Yurdlarım terketmiş olan A-raplar, Lübnan, Suriye. Şarki Ürdün ve Gazze havalisi İle 1 i-lbUnln Yahudi hakimiyeti altında bulunnuyan kısımlarına iltica etmiş olup bu memleketlerde çadırlar altında veya cami ve mektep avlularında vc harb esnasında yıkılmış binaların duvarları arasında yaşamaktadırlar.
Hayfa ve garbi Galllea ahalisinden Lübnana İltica eden 130 bin Arap ile şimali Filistinden Surlyeye kaçmağa muvaffak filan eş bin mülteciye ve Tulû-harim ve Beyza mıntaknlarm-dan Ürdiine geçmiş olan 85 bin Arap muhacire HllâUöhmer ve Sallblalımer cemiyetleri yardım etmektedirler. Yafa şehri ve civarı Arap halkından Ga/zç havalisine gelen 225 bin mülteci American Soclety of Frinds adlı hayır cemiyeti ve Fllistlnde Yahudi hâkimiyetine girmiş olan yerlerinden FiUstinin diğer kısımlarım gelmiş olan çok sayıda Arap muhacir de tnterna-tlonal Commlttee of Red Cıass dan yardım görmektedir.
Arap mültecilere yapılmakta olan yardım yiyecek ve mualaca maddelerine münhasır bulunup kendilerine giyim eşyası vesaire verilemedlğlden çok zor duruma düren bu zavallılar perişan kıyafetleriyle kendilerini sevmeyen şehirlerde dilenmektedirler.
Bidayetle «Müslüman Cemiyeti Akvamı» gibi geniş manalı İsimler alarale büyük vaidlerle kurulan Arap birliğinin kâğıt ürer pide kalması ve İşler kötüye sarınca Arap devletlerinden her birini Yayudllerle ayrı ayn mütarekeler yaparak İşin İçinden sıyrılmağa çalışmaları ve hiç bir mesele hakkında müşterek bir siyasetin takip olunamaması Arap mülteciler me-«leşinin d« bugünkü imline Mülteciler ve Birleşik gelmesine sebebiyet »ermiştir.! ------ -
Gün geçtikçe İnsanlık cemiyeti İçin muzlr birer unsur haline' gelmekte olan bu kadar yüksek sayıda insanın feci şartlar altında yaşayıp gitmesine daha fazla bigâne kalanııyan medeni dünyanın dikkat nazarları bugün bu bedbaht insanlar tlzerl- , ne
fikrinde bulunan Yahudller çok ehemmiyetsiz bir ekalliyet teşkil eylemektedirler.
Yu k anki ekalliyetle tamamen zıt fikir ve mütalâada bulunan İkinci zümre; Arap ve Yahudi halklarının Fllistlnde mlnelka-dim dostça bir hayat geçirmemiş olduklarını, serftzad vc disiplinsiz bir kütle olan Arap halkı ile OsmanlI İmparatorluğu ve İngiliz manda İdareleri gibi daimi surette uğraşmağa îsranl devleti mâliyesinin tahammülü olamıyacafemı, Fl-llstlnln taksimine muvafakat etmeyenler Areplr olup Filistin harbini bunların ihdas etmiş bir mesele olmadığını ve hattâ olduklarını ve binaenaleyh bu bütün Orta Doğu memlelketle-hûrbln elim neticelerine de kat- r,nin de Arap mültecilerini yer-ImmUn gerekil bulundulu.lu.
sefil ve küskün bir hale gelen -i—«■-»•m-—-.•
Arap mültecileri tekrar memle-
Mahkeme Koridorlarında
Hâfıza elli kuruş da bahşiş verdim!
Bay Styameddln’ln adağı varmış. Ceza mahkemeleri koridorunda kendisi şöyle anlatıyor:
— Sakalı kestim, âlâ! Saç uzattım, âlâ! Vaktiyle Hacce niyet etmiştim, ondan da vazgeçtim. Mutaassıp softalardan değilim ben. Dünyayı da düşünüyorum, ahlretl de. İbadetimi, kürü klsblmle ayar ettim. Bir yerde kırk paralık İstifade görünce derhal İbadeti bırakıyorum...
— Kabahat mİ İşliyorsun, efendi amca?
Gür kaşlarını çatarak şahadet parmağıyle tehditkâr bir İşaret yaptı:
— O nasıl lâkırdı? Neden kabahat oluyormuş? Elkâ-şibü hablbuliah'ın ne demek olduğunu bilmiyor musun sen? Kazananı Allah sever. Ben de Cenabı Allahın sevgisine nail olmak maksadiy-le kazanmağa çalışıyorum. İbadet esnasında bir kuruş kıymetinde zarar görünce onu kurtarmak İçin namazı bozmak bizim dLni-mlzde vardır anladın mı?
— Anladım, efendi amca.
— Anladınsa haltetme, sus da beni dinle! Nerede kalmıştım? '
— İbadeti bozdun, ondan sonra...
— Ondan sonrasını bırak şimdi. İbadeti bozuyorsam beyhude bozmuyorum ya. Kazancımın sarsıldığını hissedince namazı da, orucu da kazaya bırakıyorum. Bugünkü devirde hakikî fıka-rayı bulmak mümkün değil kİ zekât vereyim. Müsait bir
zaman bulursam Hacce gideceğim. Kaldı mı bir Kelime! şahadet? Onu gece gündüz bir an bile dilimden dil-
tecllerlni memlekete kabul etmesi İçin İsrail hükümetini sı-, kıştırmağa başladı. II arahk 1948 günü Birleşik Milletler Teşkilâtı: «Arap muhacirlerden dönmek « orcdu | Maklann.
irnmsıılfirlvln mıl«nif>mf>tnpr»e- . .
I Boynunu uzata uzata ge-girdi, gürültülü bir Kelime! şahadet getirdi.
komşularlyle miisaiemetperve-ranc bir hayat geçirmek isteyenlerin mümkün olduğu kadar kısa bir zamanda yurdlaıına dönmelerine müsaade edileceği» şeklinde bir prensnp karan İttihaz etti. Bu karar Yahudi hükümetince kabul edilmedi. İsrail hükümeti: Arap mültecileri İşinin başlı başına İsrail devleti tarafından hallolunabilecek
' lft?
. — Duydum, efendi amca.
t — Hah. simdi gelelim , bahsimize, ibadet dediğin, . derin bir deryadır. Adak a. damak da hem bir ibadet, . hem bir borçtur, öbür lba-t detleri tamam yapamıyo-, mm diye adağımı da yerine t Retirmlyevim mi? Ağzımdan ı çıktı bir defa. Bu sefer ğlriş-fiğim taahhüt i$i kazançlı bir şeydi amma tehlikesi de ’ vardı. «Eğer bu işte muvaf-‘ fak olursam evimde bir Mev-1 İldi şerif okutayım» diye a' dadım. Bir hafta sonra da ‘ okuyacak hafızı buldum, ' gül suyu aldım, komşuları, ahbapları davet edip Mevii di şerifi okuttum.
' — Demek taahhüt işinde
1 muvaffak oldunuz?
' — Ben çürük tahtaya
basmam, işlerimi sağlam cı tutarım. Verdiğim sözden ve bir Türk üyeden mürekkep, «je dönmem ha! Taahhüt işi korniş- ........................... ... .. ...
yon un Amerikalı başkanı Mis- uuıcuınu rua. cuuu. muıtu.
. .. . . ... .. “fr. ter Mark Ethrkige'in bir boam okuması çok hoşuma ğitti. hakkında Isarllde ileri sürülen ıOpiantlsında belirttiği gibi işe Mevlit İçin beş liraya pazar-ununeu hm «reia». .ın FUİSlilJ anlaçmasm,n ^it nok- llk etmiştim, sonunda yarı m
lası olan Arap mülteciler dâva- Ura da bahşiş verdim. İşte sini ele almk başlamış ise de bu da bLr İbadettir.
| — Allah kabul eylesin, e-
durumunda olmadıklarını, bu muazzam dâvanın tanzim edl-k.te tS’rfe le“k ««■>‘5 uluslar,
bunların dört Umılı Aran dar- blr r>™vram ürrrlndr yahşileri Uf çevrili Isarllda oo.lıu-l ™nerek »lunabllerrilnl
1/lrtGn nf wr.l'lr Mili
kolluk vazifesi yapacaklarını, İsrail arazisinin ancak Yahudi nüfusa kifayet fdebilmketi? ol-
İddia etmektedir
İsrail İle Arap devletleri arasında yapılacak sulh İçin İhzari nuıusa Kuayec euepumaem o.-duğunu beyan ederek kaniden ]RSİ|f Mll1pt’nr çıkmış olan Arap halkının hiç bir suretle İsralle avdet etmesine raûsMute edilmemesini İs- Oao,;,mâ"sönûsyönu'' temektedirler.
Arap mültecileri
leşik Milletler Teşkilâtınca seçilen bir Amerikalı, bir Fransız
düzelir düzelmez Mevlit borcumu eda ettim. Hafızın
üçüncü bir nokta! nazar da;
Türk İstiklâl muharebesini mü-
teakip Türklerle Yunanlılar a- .... >ov uw uu ,,,, ______l1ırı
r““,da- kabul edilen turala bir tErau’böktaZunöriteTsûrârö | c-
halk mntaöclc.1 .smu, kabul leRUner tamıl„ ea|c| mAh|yrtte rendl amcl Mevlidi anladık edilmesi şekildir Bu rlkrl İleri olmaktan çok uşak bulundu- 1 amma mahkemede ne işiniz sürenlerin mütalâalarına göre, ğun{jan çalışmalar müspet şe- var? Bir dâvaya şahit mi ol-Tea*alll ln.U**^l( aU- S-a«l. ----- t n
■— .^^.u,wUUvaUv>.«vu*a'. ı dunuz yoksa?
Arap devletlerine karşı elde1 Gene kaşlar çatıldı:__________
-■ ■ r.uııuuıı ı.aıı.'jıncuii.ı lUUSp-. , - .
İsrail! temelmiş oUn Ampla- kude ıı,.rl,ektedir.
r.n Kahire, . ş»m. BağdM BIbl Arap devı,l!erlne ,Me
Arap şehirlerinde bulunmakta cıncl zlIcr rt„lnyı3lyle- Vakur olup son hâdl/tehr doluyı.ljle Ootuda mahlm bir mevti saş-ha!c,,?eli”l™1* a*» tst»“ ®’Ica pSrtaB meselenin en pırnalın 'rr.k 'öabu'en "de kumöi'bulun-seM otaraMır ve bu İş Blrlr-slk: mak ,,c lslrU1 toteden Arap.
T;!k"5'1 1»n» Krtne Yahudi muhacir
yerleştirmek gibi gayeler takip etmekte olduğundan Arap mültecilerinin toplu bir halde ts-ralle avdetine asla yanaşma-maktadır .
Meselenin bugün göstermkete olduğu manzara Arap mülteciler dâvasının yakın bir gelecekte halledilebileceği hakkında Ümit vermemektedir.
Yahudilerle mübadele edilmesi yetab yckvücut bir millet
Milletler Teşkilâtı ı büyük bir intizam dairesinde başarılabilir.
Milletler
Mültecilerin feci durumu karşısında daha faznl seyirci kalamayan Birleşik Milletler Teşkilâtı 1948 senesi sonbaharında meseleyi ele aldı ve Arap mül-
1949 - 1950 kış mevsimi için kömür levz.l müessese sİ depolarından alınacak «71 ton maden ve 908 ton kok kömürünün üniversite depolarına «aşıma ve boşaltma işlerinin 4.7.949 pazartesi günü saat 15 do Rektörlükte kapalı zarfla eksiltnu'31 yapılacaktır.
İsteklilerin cari seno Tlcntet ve Sanayi odası kâğıtlariyle 1435 liralık geçici teminat makbuzu şartnamede yazılı belge İle beraber teklif mektuplarını eksiltmeden bir saat evvel Rektörlüğe vermeleri lâzımdır. ■
Bu İşe alt şartname üniversite Rektörlüğünde göriılrblılr.
163311
çevrilmiş bulunmaktadır.
Yahudilere göre Arap mülteciler meselesi
Bu meselede İsrail vatandaşlarının fikir ve görüşleri yekdi- ‘ gerinden çok ayrılmaktadır İsrail! terkeden Arapların bllâ-kaydü şart tekrar memlekete dönmesine müsaade edilmesi
e1
1 En sıcak havalara rağmen
şehrimizin en havadar en serin ve en büyük sineması
ATLAS
Perşembe akşamından it ibaren mevsimin en güzel f i limlerin den biri olan
SİYAH G U L
(MOSS ROSE)
filmini gösterecektir. Baş rollerde
VİCTOR MAT ÜRE — PEGGİ CUMMINS . ETHEL BARRYItlORE
İMİ
1
— Ne münasebet? öyle şeylerle uğraşacak adam mıyım ben? Şahitlikle vakit geçireceğime, kendi işime çalışır da kânmj artırmak yollarını ararım.
— Burada ne arıyorsunuz ya?
— Her yerde hakkımı ararım ben. Burada da hakkımı arıyorum.
— Davacısınız demek?
— Elbette dfivacıyım. Hesap meydanda. Bahşişiyle beraber beş yüz elli kuruş hafızın parası. Yetmiş beş kuruş da gül suyuna verdim. 626 kuruş! Mevlit bitip cemaat dağılmaya kadar yanan elektrik parasını da buna ilâve et, şöyle böyle bir gecelik masraf on liraya yaklaşıyor. Bunların üzerine bir de kavga masrafını koyacaksın.
— Kavga masrafı da ne oluyor, efendi amca?
— Orasını şimdiden bilemem kİ. Elektrik kâğıdı geldiği zaman belli olacak. Polislerin gelmesi, karakola gitmemiz, benim tekrar eve dönüp uyumam dört saatten fazla sürdü. Bu müddet zarfında evde mütemadiyen elektrik yandı. Bakalım o masraf ne kadar tutmuş.
— Mevlit gecesi mi kavga oldu?
— Başka zaman o herif benim karşıma çıkıp da lâkırdı söyliyebilir mi? efendi oğlum? Baksana şu jandarmanın yanında oturan cahilin haline. Benim huzurumda konuşabilecek adam mı o serseri?
— Ne söyledi zatınıza?
— öyle bir cahil serseri doğru söz söyliyebilir mi? Mevlit bitti, dua edildi, ondan sonra ben ayağa kalktım; «Ey cemaati müslimîn! Ben adağımı verine getirdim. Mevlidi şerifi okuttum. Siz de doya doya dinlediniz, gül suyiyle ferahlandınız, ömrünüzün sonuna kadar dua ediniz de ben. her işte muvaffak olayım, arasna böyle Mevlitler okutayım, siz de benim sayemde din-liyesiniz» dedim. Benim bu sözlerim üzerine şu cahil herif kalkıp da; «Mevlit okutacağına, kazandığın paraların zekâtını ver de fakir fı-karayı sevindir.> demez mi! «Vay edepsiz alçak vay! Sen kim oluyorsun da hem he-benim salonuma girip Mevlidimi dinliyorsun, hem de karşımda böyle haltlar ediyorsun? Yıkıl baaktım huzurumdan!» diye haykırarak koşup vakasına yapıştım. Tam tokatı yapıştıracağım sırada edepsiz herif beni itip de...
Mübaşir seslendi, efendi amca Kelimei şahadet getirerek koştu.
Ce. Re.
Batı ve Doğu Akdeniz seferleri
Ankara 14 (Akşam) — Devlet Denizyollarının Amer İkadan satın aldığı yolcu vapurları yakında yurdumuza gelecektir Bu vapurlardan Ankara 8 temmuz günü ilk seferini yapacaktır. Vapur bu tarihten İtibaren on beş günde bir batı Akdeniz seferine tahsis edim İştir.
Deniz Kolejine öğrenci alınacaktır Deniz Harp Okulu ve Koleji Komutanlığından:
1 _ Deniz Kolejinin yalnız birinci sınıfına öğrenci alınacaktır.
2 — Kayıtlar l/hazirandan 10/ Ağustosa kadar devam edecektir.
3 — Birinci sınıfa alınacak öğrencilerin 14 yaşından küçük ve 17 yaşından gün almamış olmaları lâzımdır.
4 — İsteklilerin orta okulu bitirmiş ve devlet sınavında tnu-vaffak olmuş bulunmaları «arttır.
fi — Kayıt kabul İçin tstanbulda olanlar Heybelladada Deniz Harb Okulu vo Kolej! Komutanlığına, taşrada bulunanlar ise askerlik şubelerine birer dilekçe İle başvurmakla beraber dilekçelerinin bir eşini de okul komutanlığına göndereceklerdir.
ü — Fazla bilgi edinmek latiyenlerin Heybelladada Deniz Harb Okulu ve Koleji Komutanlığına başvurmaları. 5244 D î L E K Ç ELERE
aı Diploma, veya okulu bitirdiğine dair belge
b) Nüfus kâğıdı aslı veya noterlikçe tasdikli sureti.
c) Bir yılı geçmemiş aşı kâğıdı.
d) 13 adet vesikalık fotoğraf.
e) İyi hal kâğıdı bağlanacaktır.
Seçme sınavları 15 - 20 Agujıtos arasında yapılacaktır,
Created by free version of 2PDF
Tarihten Sahibeler !
__ _ .—.i
Yüz beş sene evvel Sarayburnundan Orta-köye kadar bir gezinti
1844 MnKlnrt Galata kıyılan
19. asırda Galata kıyılarında depo olarak kullanılan tüccar mahzenleri, kahvehaneler, kayıkhaneler »e barı yalılar bulunuyordu. [1] Bu semtte daha aiyade İstanbullu Rumların ticarethaneleri vardı.
Bu ticaret yerleri, dükkanları ve kahveleriyle bir gemici ve İş yeri olan Gala tanın sanat estr-ierl arasında Kemankeş Mustafa paşa [2] Kurşunlamaları. GnJata Yeni camileri vardır
Kurşunlumahze n camii eskiden İçine merdivenle inilen büyük bir mahzen halindeydi. T. Mahmut zamanında Şamdan îstanbula gelen şeyh Murat efendi bir gece rüyasında, Üsküdar dan Galataya bir köprü kurulduğunu ve bütün ruhanîlerin Galata tarafına akın ettiklerini görmüş ve bu tarafa gelişlerinin ■ebeblnl sormuş, ruhaniler, Kur-şunlumahzen İçinde tabiinden bazı zatlar gömülüdür, onları ziyarete gidiyoruz, cevabını vermişler.
Şeyh efendi, rüyasını Sadra-«ama anlatmış ve derhal mahzen temizlenip tahliye edilmiş ve İçerisi araştırılınca hakikaten bazı mezarlar Olunduğu görülmüştür.
O vakit yapılan tarihi araş-turnalarla bu mezarların Emevi-ler zamanında tsianbula gelen bası n&mdarlara alt olduğu da teebit edilmiştir
Galatada yedi sene oturan ■mevtler sonra tekrar Şama dönünce Kıra] tarafından mahzen kapatılmış ve üzerine de kurşun akıtılmıştı Bu sebeple bu büyük mahzene (Kurşunlumnh-■en) ismi verilmişti.
Murat efendinin rüyası ûae-rtne temizlenen mahzene bir minber konulmuş, mahfel de yapılmış ve evvelâ eski Galata kulesinin kulelerinden biri minare olarak kullanılmaya başlanılmış, bir zelzelede bu kule yıklınca yerine yeniden bir minare inşa olunmuştu.
Bu cami İle deniz arasında ve iki yol ortasında (Kurşuniu-mahzen kasrı) bulnuyordu. Kasrı 17X5 tarihinde ilk inşa eden Sadrazam Şehit Ali paşadır.
Kasır 1810 senesinde yanmış Te o tarihte Sadrazam olan Derviş paşa, binayı yeniden yaptırtmıştı. 1821 senesinde de kasrın yanma, gelip, giden gemilerin yoklanmaları İçin muhtasar bir kalem kuruldu. Bu küçük binada Kaptanı Deryalığa bağlı olarak vazife görmeye başladı [3] ■
Padişahların arasıra gelefp İstirahat ettikleri Kurşuniumah-■en kasrı 1834 senesinde Kaptan paşalara tahsis olundu. O yıl İçinde Tersane Yorgancıbaşısı Kmln efendi binayı 1180 kuruşa yeniden döşemişti
Bundan üş yıl evvel do thtlsap Nazın efendi marifetiyle Kurşun iunuahzen yakınındaki lekele başında. Galata lhtlsaplarma mahsus yeni bir daire İnşa olunmuştu. (4]
Kurşuniumahzendeld eski kasır artık yavaş yavaş liman hizmetlerinin görülmeye başlanıldığı bir daire halini alıyordu. İlk pasaport odası da burada açılmıştı. Kaptan paşaların buradaki İkametleri uzun sürmemişti
Bon şekille □. Mahmut devri binalarından olan iki katlı pembe renkli eski güzel kasır sonraları (Liman dalreri) İsmini almış ve 1880 senesinde İçinde çıkan bir yangınla yanındaki İki mağaza ile beraber tamamen yanmıştı, (öl
Yeniden yapılan Kurşunlu-nuüızen Liman dairesi artık bir mimari hususiyeti bulunmıyan alelûde bir bina İdi. H. Abdtil-hamlt zamanında göze
çarpan yegâne hususiyeti
Yazan: ——
IİALÜK S.
şçhşuva£2£Hİ! eskiliği ve köhneliği ML Binanın üst katındaki zabıtan Odaları, deniz tarafındaki kocaman bir göndere tutunmuş bir şekilde durabiliyordu.
Binanın semin katında Liman çavuşları otururdu. Üst katta T .iman dairesi reisi olan Dllâver paşayla, Çerkeş Mehmet paşanın odaları vardı.
Kurşunlumahze n Uman dairesinin 37 numaralı istimbotu meşhurdu. Bu İstimbot her sabah Köprü açılırken karakol hizmetini görürdü.
Galeta Frenklerln oturduğu bir semt olarak o devirlerde İstanbul taraflarından daha ziyade İmar görüyordu. Bir takım yenilikler de evvelâ Galatadan başlıyordu. 1883 senesinde Beyoğlu lie Oalata, havagazı İle tenvir olundular.
Abdülmeclt devrinde Galatada bir takım yeni resmi İnşaat göze çarpıyordu. Galata karakolu 1842 senesinde yapıldı. 1848 da Oalata gümrüğü önüne büyük bir mağaza kuruldu.
Donanmamızdaki hizmetleri ve faaliyetti* meşhur olan ve Müşavir paşa ismiyle anılan tuğamiral 3lr Adolphus SJaüP de Salatada Yun uşağa mahallesinde bir ev verilmişti. Ingt'la amirali bu evde otururdu.
1838 yılında da Ingiliz hükümeti Galatada bir hastane İle Kulekapısı civarında bir konsoloshane inşa ettirmişti.
— BİTEMEDİ —
[1] O devirde Galatada yalılar şunlardı: Cevahirci Agop. Genç usta oğlu Tüibentçl Süre, MlkaU. Gaşyeci Celâloğlu Agop, ■frenç UIUlı Yako, Hlkkak Elli yalıları.
[I] Kemankeş MustafapSşa camii hakkında fazla malûmat İçin sayın Reşit Saffet Atabilenin Tnring Kulüp mecmua-nndakl makalesine müracaat. Mart 1848
[3] Ayvansarayi Hafız Hüseyin efendi Hadlkatülcevanl
[4] Takvimi Vakayi sene 1147. fB] Deniz arşivi Mektubl kalemi defterleri.
Rusya, Amerika ve lngılterenin tekliflerini reddetti
Londra 14 (AP.) — Moskova radyosunun dlln geoe bildirdiğine göre Bovyet Rusya, Macaristan. Bulgaristan va Ro-manyanın barış antlaşmalarını ihlâl atmalari keyfiyetini müzakere etmek üzere Birleşik A-merikft ila Ingiltere tarafından vaki olan talebi reddetmiştir,
Bovyetler Birliği hükümetinin bu rad cevabı Vaşlngtondakl bil yük elçisi Pnnyuşkln vasıtaslle Amerikan Dışişleri Bakanlığına İblâğ edilmiştir.
Yünlü sanayicilerin iatekleri
Yünlü sanayiciler bundan on beş gün önoe Ankaraya giderek Bakanlıktan Merinos İthali için 400 bin sterlinlik döviz müsaadesi almışlardı.
Dün bu sanayiciler Sanayi Birliğinde bir toplantı yaparak gelecek malların tevzi şekillerini kararlaştırmışlardır. İthalât ancak tevzi sisteminin belli olmasından sonra yapılabilmektedir.
Nevyork yakınında Birleşmiş Milletler merkezinin inşası için hazırlık: Merkezin yapılacağı sahanın temizlenmesi.
îngilterede geçende doğan dördüzler yazı geçirmek üzere Galles memleketine gideceklerdir. Yukarıda dördüzlerin iki po2u görünüyor.
I
SicUyada Giuliano çetesini ele geçirmek için faaliyet devam ediyor. Çetenin dağlardaki ilticagâhlan talı-rlb edilmektedir. Yukarıda bunlardan birine karşı ihtiyatla ilerliyen jandarmalar görünüyor.
Teknik okulda bir saat
Jalebe mektebin isminin "Mühendislik okulu,, olmasını istiyor
Yıldız sırtlarında, eski Yıldız sarayının müştemilâtına yerleştirilmiş bir yüksek mektep vardır. İsmi çok defa Teknik üniversite Ue karıştırılan bu mektep mütevazı ve ciddi bir tarzda çalışmalarına devam fide re k memlekete her yıl yü», kadar mühendis kazandırır. Mektepte sergiler açılır, fakat' yolun uzaklığı dolayısile pek az kimse bu sergileri gezer. Talebeler ve mezunlar birçok sahalarda kıymetli neticeler elde ederler. Bunu da çok az kimse farkeder. Ve bütün bunlar yetmiyormuş gibi birçok kimse de bu mektebi teknik üniversitenin veya Teknik öğretim okulunun bir şubesi zanneder. İşte bugünkü yazımızda sîzlere bu çalışkan ve ağırbaşlı mektebi tanıtacağız.
Evvelâ kondüktör mektebi Olarak kurulduktan sonra bilâhare fen memuru mektebine tahvil edilen ve 1937 de de mühendis - Fen memuru mekleoi haline getirilen Teknik okul bugünkü staüsünü 1943 te iktisat etmiştir.
Mühim teşkilât
Teknik okul İki kısımdan müteşekkildir:
A — Mühendislik kısmı. B — Tekniker kısmı.
A — Mühendislik kısmında tahsil 4 senedir. Buraya İlse ve sanat enstitüleri mezunları imtihanla kabul edilirler. Liselerden gelenler bir pratik imtihana tâbi tutulurlar. 8anat enstitülerinden gelenler de nazari derslerden İmtihan edilirler. Bu kısma her sene bine yakın talebe müracaat ettiği halde okulun kadrosu ancak 160 — 200 talebenin kabulüne İmkân verir.
Mühendislik amininin da 4 şubesi vardır: Makine. Elektrik, inşaat ve Mimarlık şubeleri. Ta lebe birinci sınıftan İtibaren şubelere ayrılır. İnşaat şubesini seçenler de ikinci sınıftan İtibaren ayrı ihtisas şubelerine taksim edilirler. Bu İhtisas şubeleri de yol, demiryolu, su ve konstruktlf gruplarıdır.
Önümüzdeki sene mühnedls-llk kısmına yeni bir «Harita ve Topografya şubesi» İlâvesi İçin hazırlıklar yapılmaktadır. İsminden de anlaşılacağı gibi bu şube harita ve topografya mühendisi yetiştirecek ve böylece mühendislik kısmı beş şube 0-la çaktır.
B — Teknik kısmında ise tahsil 2 seneden ibarettir. Bu kısım eski Fen memurluğu kısmıdır. Buraya da girebilmek için ilse veya sanat enstitüsü mezunu omlak lâzımdır.
Tekniker kısmı İki şubeden teşekkül eder: Makine ve inşaat şubeleri. Bu şubelar de birinci sınıftan ayrılırlar.
Teknik okulda bu İki kısımdan başka bir de eski fen memurları kursu vardır. 1943 den evvel mektepten çıkmış olanlar bir sene bu kursa devam ederek orta derecede mühendis olurlar.
mezunlar ne yaparlar?
Teknik okulu bitirenler İçin oldukça geniş bir çalışma sahası vardır. Teknik Üniversiteden mezun olanlara «Yüksek mühendis» denmesine mukabil Teknik okul mezunlarına sadece »Mühendis; denir. Fakat bu tefrik yalnız şekilden İbarettir. Hakikatte bu iki sınıf mühendis arasında büyük bir fark yoktur. Sadece, mektebin 4 sene olması dolayısile mezunlar 30 lira asli maaşla işe başlamak ta. Teknik üniversite mezunları ise 3S Ura İle vazifeye girmektedirler.
Makine şubesinden mezun olanlar muhtelif devlet fabrikalarında çalışırlar. Elektrik şubesi mezunları büyüle santral lerde ve fabrikalarda vazife alırlar. inşaat şubesi mezunlnrı çeşitli İnşaatlarda fiilen vazife alırlar. Mimarlık şubesi mezunlan da proje ve yapı işlerinde çalışırlar. Fakat Mimarlık şubesini bitirenler İçin Teknik Ü-niversltedcn başka bir rakip daha vardır: Güzel Sanatlar Akademisi Mimari şubesi. Teknik Üniversitenin Mimarlık şubesini bitirenlere «Yüksek mühendis mimar., Akademinin Mimari şubesinden mezun olan: lara «Yüksek mimar» denmesi*
’ne mukabil, Teknik okul Mimarlık şubesinden çıkanlara »Mühendis - mimar» denmek-tedri. Teknik okuldan mezun olan mimarların hiçbir zaman diğer mimarlardan daha uşağı oldukları söylenemez, fakat Teknik okul mezunlanma pratik cephelerinin çok kuvvetli olduğu da iddia edilebilir. Talebe her tatil bir buçuk ay çeşitli çalışma sahalarında mecburi staj görmekte ve böylece tatbikatla yakından alâkadar olmaktadır.
Tekniker kısım mezunlan da çeşitli fabrikalarda İş aldıkları gibi sanat mekteplerine de hoca olarak tâyin edilmektedirler.
Talebenin dertleri
Teknik Okulda bir de talebe cemiyeti vardır. Altı yüze yakın âzası olan Teknik okul talebe derneği bundan birkaç ay evvel teşekkül etmiş ve derhal talebenin arzularını formüle etmeğe başlamıştır Derneğin başkanı Mustafa Demirhan talebenin başlıca üç derdi olduğunu ' söyleyerek şöyle demektedir:
• — Mektebimizin en büyük noksanı bir konferans salonunun bulunmamasıdır. Malzeme temin edildiği takdirde talebe bunu seve seve yapar ve hem de bu İnşaat bizler İçin çok enteresan bir tatbikat olur
İkinci mühim dert, mektebin ismidir. Bir çok karışıklıklara sebebolan bu ismin «.Mühendislik okulu» na tahvili çok uygun olacaktır.
Talebeleri üzen bir diğer nokta da Yıldız civarında bir umumi telefonun yokluğudur Talebe her hangi bir mükâleme 1-çln Beşiktfişa kadar İnmeğe mecbur olmaktadır. Bu noktalatır haili talebeyi çok sevindirecektir.»
H. T.
Konya valisinin demeci
Konya {Akşamı — vali B. Şefik Boyer aylık gazeteciler toplantısında şu İzahatı vermiştir-
Bu sene bitmesi mukarrer bulunan Ankara yolunun Ankara - Kula köyüne kadar olan kumı makinelerle yapılmaya haşlanmıştır
Okul inşaatı için tesblt edilen bir milyon liralık İstikraz, işini Ankarada tamamlamaya mu-, vaffak oldum. Bu paranın sarfı hazırlıklarına devam edeceğim
Konyadaki veremle mücadale demeği tarafından İnşası İkmal edilmekte olan verem dispanseri binasının inşaat noksanını tamamlamak üzere 25000 lira temin edilmiştir
Geçen aylar İçerisinde Kon-yada turistik şirket meydana getirmek ve bu vasıta 11e Kopyada modern bir otel ve tefeı-rüatının hazırlanması teşebbüsünde bulunulmuştu. Bu teşebbüsümüze milli bankalarımız da katılmaya karar vermşi'âr-dlr.
Bu sene faklı ve gıdasız çocuklarımızın Rcllştlrilmesl için Kızılay genel nıe kezi tarafından II bölgesine 100 çocuklu bir kamp kurulması karartaşti'-’!-mış ve bunun için 2500 liralık bir ödenek verilmiştir.
Marchal yardımı gereğince Kimyamıza küçüklü, büyüklü 60 traktör, 54 biçer döğer tansM edilmiş ve bunların dagıtnr.ı. mahsus bir komisyon tara t n-dan yapılmıştır
Ko riyamızın iktisadi durumuna geniş bir hizmet yapacağı. a emin bulunduğum, et kombinalarından btr şubesi de burada kurulacaktır Bu kombina, büyük bir kesim yeri İle lüzumu kadar hayvan malzemesi hazırlayacak. diğer tesisler ve geniş ölçüde soğuk hava depolarını İhtiva edecektir.
Rumelihisarı vapuru cuma sabahı geliyor
9 Denizyolları idaresinin Hol-landaya ısmarladığı altı yolcu gemisinden dördü limanımıza gelip servise girmiştir. Beşinci gemi olan «Rıımellhlsarin da bir müddetten beri İstanbul a müteveccihen yolda bulunuyordu. Dûn yelen bir telsiz haberine göre hu gemi önümüzdeki cuma günü sabahı limanımızda 0-l&eaktır.
Created by free version of 2PDF
Tanınmış sinema artisti Clark Gabte geçen hafta doğum gününü stüdyoda tesid etmiştir. Yukarıda sağında direktör Mervyn Le Roy, solunda Frank Morgan görülüyor.
Almanyada bulunan Amerikan kuvvetleri komutanlığına tâyin edileceği söylenen General Mark Clark.
AKŞAM
15 Haziran 1949
KÜÇ
UZUN ZAMAN Batı caret yapan Fransne*. Alinane» Ingllızc» bil*n orta yatfı mutıa» İp, tnllnaup İJ arıyor. Akşamda Mtıha-alp r.ımıızuna. 24^ ~ 1
ITORT. SPOR 19411 — Temiz kul-Inııılmis bir otomobil Milliktir. Ten-otomatik aut elle açılır kapanır, vlyıı» (Urtlgü Müracaat: Talim-Avdede C. No. 1/3 Bay Hulkl Yar. Telefon: 82474. 304
ARI
BIBINCİ MNtr terzi - Vfrl müsait olmadıtuıdan gUndelIki» euyere gidebilir. Arzu edenlerin Beyni' ı ’lıa-tnalb.ışı Kurdelâ sokak yeni ddny» a-partmmni numara 8 LÛltlyo Gönen M~( -
İt SİLİNDİR, LİNKOLEN MARKA — Hiç kullanılmamış, komple bir otomobil motÖrtl satılıktır. Müracaat: Fındıklı Mabuttan cad. No. 139 Mehmet Tanesi. Tel; 4493S 301-9
İKBACAT. İTHALAT İŞLERİNDE -Teviühetl. Türkçe. Almanca. İngilizce. Frensize* mükemmelen t»U«ı> Vır mu-hasebacl i* af*maktadır. B. E R rfl-muzuna gazeteye mUracsat MT
BATİLIK ANTİKA PİYANO - 17-tanbıdda eşi bulunmayan antika bir piyano JS hatlı an 949 da saat on Uç huçukta sandal bedesteninde satılacaktır. Meraklılara tavsiye OİUnür, 3»
SATILIK DOKUMA VE ÇÖZGÜ MAKİNESİ — Kutlanılmış Amerikan tipi, yeni ylialü dokuma. İpekli çakarlı dokuma maklne»I va yünlü çötflü ■atılmak*
ORTA YAŞLI - KimsCSİTh
ronD KAMYONU - Hal
p k. no
Kvdet Opel not
TECRÜBELİ
U

«AÇ ve BOÛUK DEMİR — İşinden iyi bir ustaya ihtiyaç vardır, ıkkiyie anlayanların müracaat tlmnı Tophane Odun meydanı No. 4 e. 38# — 1
MVTAHASIia
KASİYER BİR BAYANA ACELE İHfTtYAÇ VARDIR — Müracasl; Ak-aaray Atatürk Bulvarı Doğu Pastaha-neaiııe 41» — 3
RUHA* KAZANI VE PRESİ rularlyle beraber, küçük sapla kurulmuş bir kauçuk atölye tesisatı *■-(ılıktır. Adres- Galata Tünel caddesi Medrese sokak No. 19. 414 — 1
YÜKSEK HAAS — Ameliyathane hemşiresi. tıMtabekıct ve bademe (beyanlar aranıyor İateynlerin Ğajalog-lu Sıhhat Yurduna müracaatları.
_____________________________
BİR ASİSTAN ARANIYOR — T tiplerin Büyükada Musa Kâzım 3. natoryumuna müracaatları- Ttafon M-n__________________________417 — 3
SATILIK MOTÖR TEKNESİ -5,71) boyunda temle bakılmış. (üver-teli, dürt kolıuiu. ihtiyat kürekleriyle 450 liraya satılıktır Mil don kanı Çanakçılar No 3
DAKTİLO BİLEN — V« ticari muamelâu laklp edebilecek bir bayan memur aranıyor. Yaz: He 5B P. kutusuna müracaat. «19—3
FRANSIZCA. ALMANCA — Mu-l.alreratı temine muktedir daktilo iw İngilizce bilenler tercih edinil tercümelerini va lsleklsrlnl IR±5 posts kuturunn bıldtrme-tsa — ı
DİKKAT - İpotek Ulo.v vasau.t eder. Emlâk, arazi alım astımı İte vekâlet İllerini kabul eden herkeetn İtimadını kazarımı) olan Suhulet Emlâk Zarif Özalp Beyoğlu BUyükparmakkapı köjesi No. 4 Telefon: 43396 743 - it
M-SATI *VESYA)]
SATILIK VE KİRALIK VİLLA -İki geniş teras, bu- t»|lık. iki solun, dört oda. banyo çamlık İçinde muntazam bahçeli bonkör Kantarcı durağı Mektep «okâk Nö. 1# Telefon: 21537 33( _g
AVRUPA DEĞİRMEN TASLARI ÇİFTİ 150 LİRAYA — Yemiş vapur iskelesi yanında Akif hcau, Telafim £5911. — |
KİRALIK ZEMİN KAT — Nt^ntail karakolu civannda bes oda maabahça müracaat Nıjantaii Rumeli caddcri sütçü Mithat Orbsy numara l/l sw-
SATILIK OTOMOBİL - 1M3 model Oldamoblle markalı tek kapılı bir hu-av »I otomobil «aldıktır Alâkadarların 40342 ye telefon «tmetl. MI -
BATİLIK KAMYONET — Çolc «t kulianılmıı yeni vaziyette İnftltz kapalı yarım tonluk kamyoneti müsait Katle satılıktır. Tahmil sokak 74 T»ı. tavır 33g _
SATILIK VİLLALAR - Feneryolu Bağdat cad. No. İM 3 odalı muntazam banyo, mutfak V. S. müstakil ufak bahçeli. Ayrıca 2 katlı dörder odalı müstakil villâlar satılıktır. Müracaat: Tai: 40558. İM
JOtrsoır MARKA ıs beygirlik reni bir deniz motorü ve yine Fransız po-»« marka 3.5 beygirlik İç motörü har İkisinin kendilerine mahsus yaptı,ıl-mıı tekneleriyle birlikle acele aatı-lıklıı Görmek »e almak lsteyenlerl/1 Florya KUçttkçekmece plâjırsa müıs casilan 3J3 - — 3
BOŞ TESLİM SATILIK — Kapalı-çarşı yanında iskenderbofiatında altında bodrumu üzerinde odası olan kargır dükkân Müracaat Kâp*lı-çarsı Kürkçüler çanısı No. 10. Sunun Nuriye. 430—1
BATİLIK DOKUMA TEZGAHI — Groaenhayner ve Amerikan marka İki yünlü dokuma tezgâhı lyler vaziyette satılıktır. Müracaat: Havuzlu han 19 numara Telefon; 80299 141 — a
SATILIK EV VE ARSA — Edlrno-kopnla lig katlı ev vs yanında sekun metre üzerine depo veya atölye ol-mafa müsait bajlnnmıj inşaatı beraber 33 bin liraya. Müracaat Akşamda A Z. mulavSMttatr. 434—1
SATILIK UÇUZ ARSA — SulUn-ahmette denli görür Injaat tezkeresi hazır. M metre Müracaat Çnrşıkapı tramvay cad. No. 103 433 — t
KIZ1LTOPRAK İstasyonu şslılr Kâiiys sokajınd-ı 1 numaralı İlci kata ayrıltmı bo» t «sttrn kö>K 25000 liraya Satılıktır. Su havalan elrlıtrlk kuyu ve bahftlMir. 2‘î
SATILIK — » 4da ayrıca altta İki upk va bııhçevan odan bir dltnUm meyyali bakımlı «cnlj bahçe Kapanmaz manrara. Sıtadly* Taıısoksk durağı Dercsoksk nllıaj-etlntia trenyolu kcuarında No 13 Fathi Çaghn (tedl-yatla kolaylık), 238 —1
BAKIRKÖVUN -Km İyi bir ye. Inda maruf bir alleya alt mükemmel bir yalı acole altılıktır. Taliplerin lam 1-rahat için 4ED>9 ya telefon 2F - ■
KELEPİR AFtBA — Beyoğlu Sar-dnr Ömer paya caddesinde 01 metr* kare am acele satillIRlr. Beyoğlu Hamalbaşı C. 18 1 No. ya müracaat Mİ ■
KIRALtK KIRAATHANE - Sekit met: a cepheli (73) m«tra kara reni ralıktır. Istlyenlar Bcledtva Mahmudiye oteline mllravaat bH - 3
DENİZE NAZIR — Asansör v« kaini 1 terli 8 oda tçlçe ayrıca 8 oda ve mulı »lif adeti» odalar kirolktır. Galata Rıhtım caddesi Veli Alemdar han Tel' »ya »ıı ıı
SATILIK DUKKAH — Dolap der» sanayi mintaltasıncta senelik 900 n.-n İcara mütehammil atöly», tmalâlbane. oto tamirhanesin» mOsalt k»»lr dükkân bos taaliın T bin liraya acsla an-Idıkltr. Beyofhs taUkUl caddesi No. IS3 1 Kemal İMÜdena 333 — 1
ACELE SATILIK BAĞ ve BAHÇE
10 dakika yarım dönüm baş. varını dönlın meyve, elcak. sebze bahçeci. Uf tı'a. hol elektrik, tarkoa kuyu klanı ui Ankara caddesi DOĞU kir-lıılre ınaŞaeaıına. Telefon' 11139
DÜNYANIN EN HAYADAN YEKİNDE yailık kiralık ev ve aautık
Kısıklı cihtısıne karsıu. No. 29 ifln-dekllcr» mOrfcCâSt 344 — — 1
BEŞİKTAŞ — Akaretler tramvay (hırasında lı Bankası blUsIŞindekl teinde francala fırını bulunan mu-nnlleblcl dOkkâninm mülkiyeti satılıktır. Asmasın Uls han No. 10- Telefon 23188. 3Û3
KALEN İŞLEMEKTE OLAN -Boylu Ijlere de elverişli radyo elektrik dükkânı İçinin mail ar İyi» devren sarılıktır. Aynı yere müracai Lâleli Aksaray arası No. ÎM 383 - !f
KAZLlÇEŞME - Gödarecl sokak No. 31 iki yüz yelmt) dört metre kare eski Dbaâhan» kiraya ve aatılıâa da verilecektir MfLracaat SHıradebajı Gençtürk caddesi No M Cemal Gür'». 381-1
SATfUK BOŞ TESLİM KAGİR EV -Tepebası Pera Pala* oteli arkası Elektrik aokak No. M Asfalta nazır yedi oda. au.elektrlk. MOracaal: Pazardan maada saat 9-11 ve 18-M. 319 1
KİRALIK ARDtYZ - KjruÇejmedâ tramvay raddesinde rıhtımı bulunan ISO M3 kapalı yer ve 1300 M» ac'k ha kiralıktır. Beyoğlu Posta kutusu 3015 nutnaraye müracaat. 314 — 1
ACELE SATILIK EV - 10 W9 liraya, Sametya HaeıhtUeyinaJa mahallesi Naılıeba aokak No: 6 Dürt oda. teıkoa. kuyu, rlektrlk. Aynı eve müracaat MI -
8 U ADİYE — 8a! illinin en süre) arsam Ue manzaralı birer dönümlük İki pırça arsa acele aatılıktv Müracaat: Suadiye 3en sokak Gündüz bakkaliyesi. 3M 1
DEPO ARANIYOR — Eri u «» M2 tik bir depo aranıyor. Mevkileri Gaio-ta 11» Beşikl«î erMind» »tanlar tercih edilir. M(|rocaat: Eçe petrol T A. O Taksim. Cumhuriyet cad. No. il Telefon: MöOf 3» - 1
RUHBATIYKSI ÇIKMIŞ ARSA — Bebefln mutena yerinde ufalt tulünde deniz görür Bodrumla beraber 4 kat yapmava İzinli 82150 No. ya telefon «dilmesi. 911
KADIKÖYÜNDE Şifada denize nazır allı oda. konforlu, bahçe içerisinde 13/1 numaralı kâglr av satılıktır. Müracaat: Tel. M-tW M»
" ■— -t
Kızlara Suikast
ZABITA
Yazan: Agatha Cbriatle
L--------e.
ROMANI
TELEFONLU BOŞ TESLİM SATILIK AHŞAP EV — Fatihte 0 oda 3 su lon altında dükkânı gaz, su. elektrik vardır, Ufak tadilâtla 4 daire olabilir. Müracaat; Her gllıı saat 19-14 Tel: ZIOOB 348 — e- 1
KADtKOYUNDE KİRALIK MOBİL YALI YAZLIK EV — Mühürdar »ta Slraltı sokak No 3 Denire nsr.tr çarşıya yakın üç oda. bir hol. «teknik, havngsrı gu lealaallı İyi bir mobilvn* »İle ihtiyaç temin edilir. Telefon (A4KÖ
KİRALIK MOBLE KÖŞK - Çamlık bahçe 5 od», telefon, elektrik piyano Erenköy Kazasker mahallesi Bagbsçı sokak 7. Telefon: 42 207. 110— »
BATİLIK ARSA — Vefada Molla-hüsrev mahnllctinde bozacının arkasında köae başında 310 metre karelik »rra Milliktir- Mitrncaal: Sultanahmet UUngaç sokak No. 13. Kat: 3 403 —
ARSA rlATINE SATILIK KELEPİR EV — Yolculuk Molavısı 1le Kadıköy Bahariye caddesi No. 124 te tramvay düroftina bir dakika cadde üzerinde 6 oda, 2 ınuLfak, su. elektrik ve havagazı lesiaallı 2 aileye oturmağa elverişli, ön ve arka bahçeli kuyıllu vfr kâıglr aparllimm olmağa elverişli metre muıahbaı 130 metre ve boj leailm 413 —
SATILIK VİLLA - YcçUkftyd asfalt cadde oze|rnde mutena yerde elektrik, banyo ve bahçe» İuna me methalleri eyrı iki apartı-
mandun mürekkep bir Villâ satılıktır. Taliplerin. Sabuncu Han caddesinde Başar Han 31 Telefon 33137 ♦31 — t
ŞEKERLEME İMALATHANESİ — Tam tealsallvlc vr lyler vaziyette devren Milliktir Müraesai Galata Ho-voilmyan han No. » Telefon «472 «18 — 2
ŞEHRİN EN İŞLEK YERİNDE -Bir otomobil tamir atölyesi devrca Milliktir. Müracaat. Telcimi «nia
iBr/.vmiMjan
ERENKÖY - Kantarcı sokak No 10 da Uç dAnflrn çam ve «ıeyv» ngaçb, bahçe İçerisinde üç ev tamamen veya kısmen satılıktır. Terko». kuyu elektrik ve havagazı var dır. içcrlslndekileıe müıacat.
SATILIK EV VE BAHÇE - Kadıköy Miıııüııfar ealıiiind* denire nazır 332 metre karelik alta ve bahçe üzerine kâin Uç buçuk Irat. 13 odalı ve kat alarak kullanılmaya elverişli 13# no n ev 11» yanındaki İKİ
YALNIZ ALTI AYDA - Memleketti» neresinde olursanız olun İngilizce vtyal Fransızca garfintı öğretip nujluruyorıır Parası» izahat E Post» kutusu 457 İstanbulı
YABANCI afa HOCA
SATILIK DÜKKAN
K İsleyeni
TAKSİMDİ: KIRKLIK dlr. Tamim a müracaat
H»v(tarp:ı$adn Rastın-analım Karakol hane sokak İTİ la 101 w kakla U5
HURUOIMANIYL
kak *1 - «1 y
BERBER DÜKKAN Ve.,| Po«
ııe elvannda devren acele satılıktır Müracaat: Sirkeci Anksr. cad llo o-pasa hamam ak. No 3 324
İYİ SIR AİLE YANINDA — eş.ütl banyolu güneşli bir oda ciddi iıir oa-ya kiralıktır. Telefon - Î4WO Selma öğleye kadar. 330
SATILIK BÜYÜK BAHÇELİ KÖ9K-l'arabyads. eadda üzerinde btlyük bahçesi alan ve sefarethane, kon-aoloıhnııe ve .ıpartımarı olarak istimaline elverişli büyük bir kö|k satılıktır. Fail» malûmat için Galetada BilyOk Balıklı hanında «3 No ya 3-7 aralında müraesst edilmesi.
W
— I
SATILIK EV — Yeni yapı daha o-turulmamıs tramvaya İki dakika Gri--tepa yeni yol hamam »akak No M I-findekilere mtlracaaı
ACELE SATILIK VİLLA yapı. 4 oda. balıçell. banyo IQ konforu haiz, denire nâı dar Bağlar bağı Pazartuıjr tramvav ıu rngı karsısında 174 İçindeki bek.-'yr müracaat Telefon SMM 3.UI -
SATILIK BİNA - Galetada Sah-kulu mahallesinde Küçük ve Büyük Hendek sokaklarında altında dört mağazası ve üç katta II odası otan tlc katlı. a>5 metre murabbnılık 25. 27 No li bina Mtılıktır Farla malûmat için Gşista.1* Büyük Balıktı handa 43 No. ya s - T arasında müracaat edilmesi 4İ» — 1
ORTA KÖYDE
acele devren satılıktır, yeri IlocapMa ınalıaticsl Buılıan Alp Telefon: 24133.
Aile lokantası Müracaat
373
BEŞİKTAŞ - Kılıgall - Möveı.-l cad. 13,17 rılmkâglr boş leilim satılık evlerden dOrl va iltifat oda. bahçeli donlza nazır, ötledeıı sonra müracai 1#. 313 - 1
DÜKKÂN ARANIYOR — işlek Otel bos veya mallarıyla dükkân yahut dükkânın bir kısmını devretmek ve ya kârlı işine sermayeU ortak bil-yenler İstanbul posta kutusu 143 adresine yanınlar 393 —
SATILIK BO9 KÖŞK - Deniz. Adalar ve kır cnanuraiarina hâkimdir. Küçükyaiıda BaııbdyUk yolunda bay Haydar köjkü. Her vakit İçindeki sahibine müracaat. 313 —
SATILIK ARSALAR — Pcndlgln batısında trtns iki dakik» deniz kenarı muhtelif boyda İmar plânına gör» ifraz edilmiş arsalar. Müracaat Telefon: 225BV 39î - *
AZİMET DOLAYIStYLE - Acele devren ipkanla satılıktır. Bevoglu Te-pabaşı civarında MUracat: Asmalı-tnescit Güven bakkalı Baboya.
ası - >
NİZAMDA SATILIK EŞSİZ 1 GENİŞ ARSA — Görmek için Nizam Akakçe sokak No. 13, Telefon. 34133 Ziya. İM -i
BÜYUKADADA ACELE VE UCUZ SATILIK VİLLA - Geni) denir manzarası, 6 oda, »arnıc. terkos. elektrik, geni» bahçe Her gün öyleden sonra görülebilir (Nevruz l mevkii No. Muhittin Kırgız. 410
ORTAKÖYDE BATİLIK İKİ EV -ehmetpnşa Çırçır Orta Bayır sokak 4 ve 19 No. lı evler Her gün Mal tîjd dan II e. cumartesi saat 14 ten ıı e pazar günleri akşama kadar s No lı evde Kâmil Büytlk-çevik'e müracaat. «25 — 1
!
CAÖALOÛLUNDA - MerkeKt yârde 105 metr«U, 3 daireli tadilâta elverişli altında 1 dttkkânlı ve 3 er odalı bina sanlıktır. Dlvanyotu No M 4J1 -
ECNEBİ MECMUALAR - Uçur fimle kiraya verilir Evinize kadar munlarâman gönderilir. Tafsilât İçin L. S. rilmutlle gazete adresine yarılmadı y*hut #5169 telefon numaralı vaııtaşlle saat İt - 12 ve S - 6 arasında aranması. ti» —
AÇIK ARTTIRMA İLE SATILIK büyük HAN — Muhammen bedeli 497630 Ura olan ve M odadan İbaret bulunan Mahmutpayad». trfarılyc çarpımda Manastır hanı adiyle tanınan bina satılıktır Birinci müzayede 13 haziranda 10 Ue 13 aracında, tklneUl 23 haziranda 19 Ue İİ arasında yapılacaktır Fazla molûmat, isteyenler vilâyet kadısındaki 2 neı sulh hukuk mahkemesi başkâtipliğine başvurmaları. 197 - ı
ORTAK ARANIYOR — Çeşitli İmalât yapan bir imalâthane pırasadaki rajbctl karşılayabilmek İçin eermsye ortağı aramaktadır. Müracaat. Aksaray Ordu caddesi 390 l Nael
i
Gazetemiz idarehanesini adres Olarak Cb»ıerm1| olan karUerUntr-

— 1
DEVREN SATILIK LOKANTA -Yolculuk dolayıılyle acele devren satılıktır. Sarıyerln çok Ifkk bir yarin-dedir Müracaat Sarıyer otobüs durağın kamumda mahatleblcl Mustafa-41! 1

KDIKÖYDE BİR AİLE NEZ-DİNDE - Möbleli veya möblcılt manzaralı bir oda kiralıktır. Bayan: tcıclh edilir. hteyanlerln Akşamda (Odsl remzine mektupla. 413 —
SİLE OTOBÜSLERİ DURAĞINDA-Her btyie m inal t bakkaliye devren satılıktır. OskÜdır Sklmanpak caddesi No. ısıl. Aynı dükkân* müracaat.
İM - s
HALİÇ FENERİ - Sultantellm es-miıl kanısında 14 oda, genlg bahçe enkazı flntlnc 16 bkıı liraya satılıktır. GürUyrnek İçin Kadıköy Knlfanglu so-i kafr No 9 Enver'e mektupla müra-r*«l- 414 — 2
KİRALIK APARTIMAN DAİRESİ— Bcşlktaı Akat ellerde Spor caddesi vişnemde parkı karşısındaki yeni ■ olda yeni apsftunannt konforlu bir dairesi kimliktir Aynı yere müra-'ehat, «İç _ 2
îjyerl — Pertekt — MO — Lokanta — Fabrika — Ş M H — KLracı — Tercüme - Gargülıl — t. K - Biroda —
namlırım gelen mektuptan id» hanemizden aldırmaları rica olu-
İstanbul Jandarma Satmalına Komisyonu
Miktarı
Kilo
Cinsl
Beher kilosunun
Muhammen flati
Kuruş
20
İS
muhammen bedeli ve
tik
teminatı
Lira Kr
150
72
İlk
teminatı
lılOOO Taze kabak
6000 Semizotu
Yukarıda cins miktarı
yaaılı İki kalem sebze acık ekslittne suretiyle 27-6-Ö40 pazarte-
si günfı saat 15 ds açık eksiltme suretiyle ihalesi yapılacaktır. Şartnamesi her gün taksini ayazpaşadaki kurulumuzda görülebilir. İsteklilerin belli gün ve saatte İlk teminat makbuxu veya banka mektubu ve diğer vesaikle bulurumuza gelmeleri.
£7825)
TASHİH : 10 haziran tarihli gazetemizde çıkan yukarıdaki t-lânın 1. ci kalemindeki taze kabak sehven taze balık olarak yayınlanmıştır, tashih ederiz.
Created by free version of 2PDF
bizi görmelc islediğini söyledi
Dostum, genç kwı. yukarıya qUınlar diye haber verdi.
Kıs. âdeti olduğu şekilde no-şell btr hava iLe geldi. Fakat bana öyle goründU kl, gözlerini çeviren haleler bu sefer daha koy ulaşım $ Elinde bir telgraf vardı; Potröt'ya uzattı:
— Okuyunuz. — dedi. — U-marun arlık bu s?fer memnun Olacaköınut. Bir diyeceğiniz ktılrnıyacak.
Polrot, yüksek sesler okudu:
—• «Bugün saat beş buçukta geleceğim — Maggle- Demek ki. benim hem mürebbiyem, hem de bekçim. — diye Nick gülümsedi. — Lâkin, aldanmayınız sakın Bizim Maggle^ pek o kadar parluk bLr şahsiyet değildir. Vazifelerini gayet büyük bir itina il» yapar; lâkin, hayatın eğlenceli kcıııulrında kendini gösteremez i Şapkasını '■:';artp devam etti > Bana mektubunuzda hahaettisluıa adamı İçeri bıraksınlar diye tembih
Tercüme eden: VA - Ntt Tefrika No. 18 .
. sana telefon edeceklim 2ah-
- nıet olacak ama, ne olursun, şu mektubumu bayan Buckley'e gönderir misin?
Zarfı almak için elimi uzattığım sırada. Polrot. beni süzdü ve iç geçirdi:
— Ah. Hastlngs! Ne olurdu sen tuvaletini değiş tirşeydin; saçlarını yandan ayırmasaydın da ortadan ayırmaydın pek yakışacaktı. Bıyık meselesine gedince, bıyıklarını şöyle adamakıllı, benimkisi gibi bıçaksay-din Pek güzel ■jlacaktın.
Kendimi böyle bir şekli şemailde tasavvur edince, vücudumu bir ürperme kapladı Yuz bıfruşturdum. Elindeki mektubu çektim, aidim ve oradan ı ettim. Acaba bir dlk’afun filân Bh- müddet sonra, mı getirecek '
(salonumuzda, Poirol ile tekrar, Poirol, bjjtrı; menfi mânada — de-|buiuştucîuııı gırada garmn ha- nalladı;
di — şıuıdl umredeyse uea de ,13er getirdi. Buvuu Buckley; — Huya, ayte fenni bir âıet|
— Hakkın var, azizim Ben. taundan korkar gibi insanlar' dan ve eşyadan çekinir, şüphelenirim. ÛsteUk de İtiraf ederini. dostum, korkuyorum, çok korkuyorum.
VI
BAY CHARLES VYSE'I ZİYARET
Pokot. Fransız usulü kahvaltıya nıerlkli olduğu için, benim, İngiliz usulü domuz yağıyla yumurta ve portakal marmelfttı yemek âdetime âdeta esefle bakıyordu.
Pazartesi sabahı, aşağı İnerken. odasına bir göz attım: bajçtun kl olurmuş küçük francalalarla yağ sure srüe mdleye İndiriyor. Siıllü kahvesini de İçiyor Sırtına muhteşem bir 1 uzaklaştırıl rubvı aınbr gi/nılştl
— i taydı HasUııgs'
I
getirecek değil, Sırf bir nokta! nazar meselesi, küçük hanım1 öğrenmek istediğim bir teferruat.
Oenç kız:
— Pekâlâ! — dedi — Bu mesela pek eğlenceli değil mi?
Polrot, gülümsedi
— Demek, size eğlenceli geliyor?
O ana kadar pencereden dışarı bakan Nlck başını bize çevirdi. Yüzündeki o meydan okuyucu ifada artık yoktu. İfadesi, şimdi birden bire bozuiu-vennlşll. Oöz yaşlarını müşkülâtla zapledlyordu
— Yok hayır, hayır--------diye
birden bire inildedi. — Hakikatle, ben hislerimi gizliyorum Yoksa korkuyorum çok korkuyorum, çok korkuyorum, ölmekten korkuyorum. Benim cesur bir insan olabileceğimi zaten nasıl tasavvur edersiniz?
Meşhur polis ha t iyesi teselli etti:
— Evlâdım, kızım, sen muhakkak kl inecin bir kızsın. Ben, bundun eminim. Haslings ve ben. senin cıfsareVlne zaten hayran kaldık
Ben de hararetle tasdik el-|
tim:
— Evet, arkadaşım doğru söylüyor... Cidden...
Nlck, aynı hazin halle yine başını solladı;
— Aldanıyorsunuz. Ben cesur değilim. Beni bilhassa üzen ve endişeye düşüren cihet şudur ki. tehlikenin ne taraftan geleceğini bilmeksizin, mütemadiyen bekliyorum, bekliyorum. Düşmanım kimdir, beni kim öldürecek bilemiyorum
— Evet, hakkınız var. kızım... İnsanı en fazla üzen şeyler de bu gibi meçhul tehlikelerdir.
Oenç kız. İçini döktü:
— Dün gece, kapının ve pencerenin İyice sımsıkı kapalı olduğuna kanaat getirdikten sonra karyolamı odanın ortasına çektim Çünkü kendimi korumak İstiyorum Lâkin, neye karşı bilmiyorum Bu sabah da size, buraya gelirken büyük caddeden geldim Eskiden olduğu gibi bohç.* aralarındaki kestirmelerden geçemedim- Artık bu kadar heyecana sinirlerim dayanamıyacak. Öteki belâlara ilâveten başıma bir de bu çıktı, artık tahammül ede! iniyorum. (Arkası var»
İstanbul Emniyet Sandığı Müdürlüğünden
Sandığımızın tasarruf mevduatı ikramiye çekilişi 19 ö S»49 pazar günü saat 1430 da Caftaloğlundakl Merkez binasında Noter huzurunda yapılacaktır.
Arzu buyuran mudllerlmızln teşriileri rica olunur. ia582)
İstanbul Belediyesi Şehir Armonisi Şefliğinden
Şehir Armonisi heyeti İS ö 919 tarihinden İtibaren açık hava yaz konserlerine başhyacakrtar.
Konserler haftanın cumartesi ve paza rgünleri Takskn İnönü gezisinde ve perşembe günleri de Fatih Atatürk bulvarı parkında saat 18 den îü ye kadar devanı edecektir, tik t» günlük 1 İnci program sayın halkımıza ilân olunur.
1 — Die Regimensklnder, Mar3che: Jullus Fuclk
2 — Die Stumme von portlci Ouverture: D. F. E. Aubec
3 — More-enblatter Valse: J Strauss
4 — Alda Facıtasie: Verdi
5 — Undlne, Balletmuslk »Opera»: A. Loretzlng
B — El Matador Marsche: F. Andrio
7 — Tarihi 1 cl alay marşı
.Annem beni yetiştirdi
bu ellere yolladı»; Refet bey 8909
A K S * M
Sabi re 7
Suçlu benimki
RADYO
^^n^niKÂv^J|
— Saym hakimler, zevcem
masumdur. Yegâne suçlu benim , Bu kadar sıkı bir surette muhafaza ettiği garip sükût, benim mûcrimlyeliml ispat ediyor. Ne polis müfettişi Nestre nin, ne de adalet doktoru Dave-rel'in baldızım Gabrielln intihar ettiğine dair olan İddia ve delillerini rededecek değilim.
Zevcem daha iik dakikadan beri kız kardeşini öldürdüğünü İtiraf elti, fakat kendisini bu cinayete sevkeden sebepler hak kında mutlak bir sükût muhafaza elti, sorgu yargıcı da hâdisenin sebeplerini aydınlata-ınayınca, iki kardeşi birbirinden ayıran miras ihtilâfının, cinayetin saikl olduğuna hükmetti.
Hayır sayın hakimleri Zevcemin kız kardeşlie miras İhtilâfı yoktu. Onu bu cinayete sevkeden benim. Onu nasıl tahrik ettim. Şimdi size anlatacağım:
Alin'e karşı beslediğim aşk. hnyatuı tamnmile acemisi olan gönç bir kız İle ansızın karşıla şan orta yaşlı -toir erkeğin kalbinde dal budak salan sevgilerden biri İdi. Çünkü ben Alln'l tanıdığım zaman o. ancak on yedisine başmışlı. Halbuki ben otuz beşinde idim.
Alin, hakikaten çocuktu. Kalbinin bütün kuvvetlle beni seviyordu. O. benim nefsimde kocadan daha büyük v« daha kıy i metli bir şahsiyet görüyordu. Hayatı, benim yanlında, benîm gözlerimle görmeğe, benim dimağımla düşünmeğe, arzularımı sezerek körü körüne yerine getirmeğe alıştı.
Bu vaziyetten memnun mu 1-dim? Hayır. Benim gibi sakin bir erkeğin aradığı şey, karısının kendisine hayat arkadaşı olması ve kendisile aynı seviyede durduğunu görmesidir. Yani kısacası zevcesinden istediği şey, otomat (zatûlhareke) gibi itaat etmesi değil, fakat kendisini anlamasıdır.
İzdivacımın ikinci yıl m da Alinin ablası Gabriel İngiltere-den geldi. Orada bir üniversitede okuyordu. Bk d^fa onu. görüyordum. Yirmi beşine yaklaşan Gabrielde zevcemdeki taravet ve tazelik yoktu, fakat Alin'den daha çok kadınlasmujtı. Gabrl-el; hayatımda tahayyül ettiğim ve istedigun İdeal zevce olabilirdi. O, otomat gibi sevk ve 1-dare edilmeyen, fakat kendi şahsiyeti bulunan kadındı.
Bu suretle İlk andan İtibaren İstemeden ve arzu etmeden dayanılmaz bir kuvvetin beni baldızıma tföğru çektiğini hissettim Gabrlel (fe, uzun zamandan beri aradığı bir dosta gider gibi bana geldi.
Seviştik. Günden güne büyüyen ve devleşen aşkımız, hizl hakikati görmemeğe şevketti. Halbuki ben GabrJel İçin enişte olarak kalmalı idim ve işi daha ilerisine götürmemeU idik.
Fakat birbirimize karşı beslediğimiz sonsuz aşk, yuvarlanmağa gittiğimiz uçunffnu görmemize mâni oldu. Nihayet bir gün uçuruma yuvarlandık.
Talihsiz zevcem, uzun müddet kız kardeşlle münasebetimin farkına varmadı. Fakat bir akşam ansızın eve döndüğü zaman ablasını kollarımın arasında görünce mesele patlak verdi.
Gabrieie bana evden uzaklaşmayı tavsiye etmesi fikri nereden geldi bilmiyorum. Sevgilim beni bir kenara çekerek;
— Dostum, bir kaç gün İçi.) sen evden uzaklaş, biz İki kadın, blrbirile daha kolay anlaşabiliriz. Neticenin ne olacağını bilmem ama her halde bir hal çaresi bulmak lâzımdır, dedi.
Onun tavsiyesi üzerine evden ayrıldım. Erteal gun öğleden aonra Oabriyelln intihar ettiği haberini gazetelerde okuyunca derhal eve döndüm. Hizmetçilerden, tahkikata gelen polislerin intihar İhtimalini bir tarafa burkarak cinayet farazlyesl ü-■erlnde yürüdüklerini, ve ablasını öldürmüş olmasından şüphelendikleri. zevcem Alini (ie tevkif etmiş olduklarını öğrendim.
Alini müdafaa için derhal polise koştum. Fakat karakola vardığım zanıan zevcemin yatılı İti raf namesini bana gösterdiler Alin, ablarını öldürmüş olduğunu itiraf etmişti
Sayın hâkimler, 1şle hakikat budur. Yegâne mücrim benim. Alçakça ihtiras ve arzularımı zaptedememek yüzünden iki ıun)UAqpur nıuııSBUi
ı Şahit, ifadesinin bu noktasına geldiği zaman hıçkırıklarını tutamadı. Mahkeme, hafifletici sebepler yüzünden Alln'l yalnız iki sene hapse mahkûm etti.
O zamandan beri birçok seneler geçti. Karı koca, »İmdi gene beraber yaşıyorlar. Fakat neşe ve saadet artık onlara haram olmuştu. Alin, günden güne artan ve »ifa bulmıyan bir melAnkoli İçinde kıvranıyor. Kocası, zamanının en büyük kısmını yanında geçiriyor, fakat zavallı kadının artık soğumuş olan ruhunu, ne yapsa bir daha Lsitamıyacagıni da hissediyordu.
Çeviren; A. HİLÂLİ
11 M. S. ayan v« Sarkıtır. 1*30 Çifçllerle basbaja. 1>4S Müzik: İPİ l, 11 M, S. ayarı ve Haberler, 15(8 G»çnıl,t» bugün, 19.20 Müzik: (ı'Pl.ı. M Saı eaarlerl. SÖJS Radyo gazteal. Î)M Serbea saat. »J5 Karilik Mtkt-lar, 31.15 Konuşma: Gezi notlan, 31.» Müzik’ (PJ-I, n Çeşitli n>«lodl.«r (Fİ.). 32 IS Dana mlLzlfll (Pl.1 23 49
M. S. ayarı ve Haberler.
Yana Mbah ve ö»la pro«runı
3J0 M. S. ayarı. 7 31 Müzik: A«tı.* (PL), 7« Haberler. • KOccitener
(Pl.l. ili Sabah «ahbetl. 129 Hali/ orkztra ««erleri (P1.)
13.30 M. S. ayan ve Karışık «arkılar, 13 Habrler. 13.13 Radyo Mlon c(-keetram, 13.3Ç öğle gazete»!, Radyo salon orkestrasının devi
Miileltiş Adayı alınacak
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasından:
Hic bir İra s Bıç&ğj
ARDA
Traş 3tçak/art kadar iyi ve keskin _____o/amaz.

Yapılacak işin cins ve mahiyeti
Keşif bedeli Lira Krş.
Muvakkat teminat
Lira Krş.
Eksiltmenin han gi gün ve tarihte ve nerede ya pıiacağı :
çeşitli onarma işleri
14702 B3
1102 73 Açık eksiltme 24.6.949 da cunta günü saat 1] de Arkeoloji müzeleri dairesinde ya _ pılacaktır.
Topkapı Sarayı müştemilâtından Fodla fırınları adiyle anılan mahalde ve eski şark eserleri müzesi ittisalindeki blzanten mahzenlerde yapılacak olan çeşitli onarma Jşleri açık eksiltmeye konmuştur. Olbabd&kl şartname İle keşifl görmek İsteyenlerin her gün Arkeoloji müzeleri Dahiliye müdürlüğü veya mimarlığına, eksiltmeye girecek olanların da muvakkat teminat makbuzlarile ehliyet ve ticaret odasından almış oldukları belgelerini hamilen yukarıda yazılı gün ve saatte komisyon başkanlığına müracaat eylemeleri. (8189)
30 Takım Makas alınacak
Eayındırlık Bakanlıığndan
2 5/Temmuz/1949 tarihine tesadüf eden pazartesi gıinu saat 11 (onbi.' de Bayındırlık Bakanlığı ühıı.sı içinde Maileme Müdürlüğü2de toplanacak Malzeme Eksiltme Komisyonunda 15 sağ ve 15 sol olmak üzere demir traversi! ve anglaşınnn tertibatlı göbek akşamı mannanezlt dökme çelikten mamul komple (fener ve teferruatı He beraber) ve devlet tipi raya uygun 30 adet makas takımı kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır.
Makas takımlarmm muhammen bedeli, yukarıda yazılı şeraiti haiz olmak ve Haydarpaşa rıhtımında Cll Snpalaıı ı «s'inı »artı Ue beher takımı İçin 7330 »yedlbln üç yüz otuz) lira hesabiyle 30 takımına ceman 219.000 ilki yüz on dokuz bin dokuz yüz) liradır. İşin geçici teminat miktarı 12.245 «on iki bin iki yüz kırk beş) lira olup bu husustaki şartlaşma bakanlık malzeme müdürlüğünden 11 (onblr) lira karşılığında temin olunabilir. |
İsteklilerin geçici teminat ve şartlaşmasında yazılı belgeler-! le 2400 8. h kanun geçerlikleri dairesinde hazırlayacak lan teklif mektuplarım eksiltme günü saat (10) a kadar makbuz karşılığında komisyon başkanlığına vermiş olmaları lâzımdır.
'7802ı
İstanbul Deniz Komutanlığından:
Batın aldırılacak 250 metre 75 m/m İlk pik boruyu gerek hazır mevcutlarından ve gerekse sipariş suretiyle getirmek suretiyle vermeğe İstekli olacakların 19 Haziran 949 akşamına kadar komutanlığımız ş. IV. Md ne tekliflerini vermeleri.
18266 ı
Ankara belediye başkanlığından:
1 — Bankamıza müsabaka İle lüzumu kadar müfettiş adap alınacaktır.
2 — Müsabakaya girebilmek için
A) Türk olmak
B) Memurlar talimatnamesinin tesbil ettiği genel vasıflar* malik olmak
C) Yaşı otuzdan yukarı olmamak
D) Yabancı İle evli bulunmamak
E) Hukuk veya İktisat fakülteleri, siyasal bilgiler okulu yüksek ticaret ve iktisat okulu veyahut Milli Eğitim Bakanlığınca musaddak yabancı memleketlerdeki muadillerinin birinden mezun bulunmak
Fi Herhangi hizmet taahhhüdü altında olmamak
Gı Yapılacak tahkikat neticesinde sicil ve seciyesi itiba-rtle mesleğe alınmasına mâni bir hail bulunmadığı anlaşılmak gerektir.
H) Müsabaka neticesinde müsavi şartlar karşısında İmtihan programına dahil yabancı dillerden birindeki vukuf derecesi üstün olan bunda müsavat halinde müteahhit yabancı dili bildiği anlaşılan talip tercih olunur. Bunda da müsavat hâsıl olursa veya her. ikisi birden fazla Usan bilmezlerse İstekliler Muhasebe grubundan yeni bîr denemeye tabi tutulurlar. Bu denemede gösterilen muvaffakiyet derecesi tercihe esastır
I) İki defa kazanmamış olan istekli bir daha müsaba-a giremez.
J) Müfettiş adayları İdare ve teftiş İşlerine alıştırmak ve her birinde kalacakları müddet bu ihtiyaca yetecek surette teftiş heyeti başkanının teklifi ile genel müdürlükte tayin olunmak üzere Genel Müdürlük servislerinde, şube ve ajanlarda ve müfettiş refakatlerinde 3 senelik fiili bir staj devresi geçirirler staj devresini bu suretle geçirenlerden müfettişlik yapa bilecek liyakatte oldukları teftiş heyeti başkanı tarafından tasdik edilen adaylar, müfettişlik ehliyet İmtihanına girmek mec burlyetindedlrler. İmtihanda muvaffak olanlar münhal müfettişliklere kıdem veya imtihandaki muvaffakiyet derecesi sıra-slie tayin olunurlar. Müfettişlik yapacak liyakatte oldukları tas dik edilmeyen veyahut müfettişlik imtihanını kazanmayan adaylar kabiliyetlerine ve memurin talimatnamesinin Genel hükümlerine göre sabit vazifelere nakil veya banka İle alâkalan katedillr.
3 — Yazılı müsabaka İmtihanları 20. 21 ve 22 haziran 949 da Ankara ve İstanbul Ziraat Bankalarında yapılacak ve kazananlar yol paralan verilerek Ankaraya getirilip sözlü bir sınava tâbi tutulacaklardır.
4 — Müfettiş adaylarına (059 sayılı kanuna göre alabileceği aylığın azami miktarı verilir.
5 — isteyenlerin 18.6,949 tarihine kadar Ankarada Teftiş heyeti başkanlığına bir mektupla müracaat ederek imtihana
nerede gireceklerini belirtmeleri ve
A —Türkiye Cumhuriyeti teyenleTe mahsus Beyanname alınabilir).
B — Bankanın göstereceği
C — Tahsil diploması D _ rtüfus tezkeresi E — Hüsnühal kâğıdı
F _ 6X9 santimetre ebadında dört adet kartonsııı fotoğraf tevdi etmeleri gerektir. fBu vesikalar İstanbul veya İzmir Ziraat Bankaları vasıtaslyle de tevdi edilebilir.)
6 — imtihan programı He sair şartlan gösteren matbualar Ankara İstanbul ve ahir Bankalarından elde edilebilir.
(8559)
HOLLANDA KRALİYETİ HAVAYOLLARI
HUSUSÎ HAFTA SONU SEFERLERİ
U. s. A.
Iıtanbuldan kaîkıj CumortMİ 1255
Nevv-York'o varış Poıor' 13.20
Hafta sonunda seyahat ederek ZAMANDAN KAZANINIZ) Gruplar ve çocuklar içîn hususî tarife.
veya umumî ecenle » TURHOl TİCARET IİMİTED ŞİRKETİ
Itilklfll cadde»), Atlas »ineman poıojında No. 209-4 Telgraf | TRANSAERA - İSTANBUL T«l. t «0794
Ziraat Bankasına memurluk U-ıBu matbua Bankalarımızdan
tablbden alınmış sağlık raporu

PAR A
Elektrik tesisatı yaptırılacak
İller Bankasından
1 — İzmir vilâyetine bağlı Parsa kasabası elektrik santralına tesis edilmek üzere. 55- 60 beygirlik bir adet Dizel grubu satın alınacak ve alçak tevettür şehir şebekesi yaptırılacaktır.
2 — tşln keşif bedeli 91.364,81 liradır.
3 — Geçici teminat 5 818,— liradır
4 - Kapalı teklif zarflan 21 haziran 1949 salı günü saat 15 de Bankamız Satmalara komisyonu tarafından açılacaktır.
5 - Zarflar makbuz mukabilinde en geç 20 haziran 1949 pazartesi günü saat 12 ye kadar Bankamıza teslim edilmelidir.
fl — Posiada vaki gecikmeler nazarı itibara aiınmıyacak-lır,
7 — Bu lş> alt şartname (5—) lira mukabilinde Bankamız Muhasebe Müdürlüğünden temin edilebilir.
8 — Bu işe alt bilcümle Devlet ve Belediye vergi ve resimleri. Noter ve harç masrafları ve bunların zamları İşi alana ait olacaktır.
9 — Banka İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (6086)
Den'z Gedikli Erbaş 01taokuîu Müdiirlüğünden
1 — Türk Donanmasının gedikli erbaş kaynağı olan «Deniz gedikli erbaş ortaokulu, ve Dz. Gd erbaş sınıf okuluna «öğrenci yazımına lthazlran 949 dan 1 EylÛL'949 gününe kadar devam edecektir
2 — Birinci sınıfa bu yıl ilkokulu bitirenler, II. sınıfa orta okullarda ikinci sınıfa geçenler, üçündü sınıfa da orta okulda İH cü sınıfa geçmiş bulunanlar ve gedikli erliğe de ort» okulu bitirerek diploma alanlar kabul edilir
3 — Birinci sınıfa 16, ikinci «rufa 17 ve üçüncü sınıfa 18 yaşından büyük olanlar kabul edilmez.
4 - Gedikli er olacakların 18 yaşını tamamlıyarak 19 yaşından gün almaları şarttır
5 - isteklilerden Istanbulda bulunanların Kasını paşadaki
okul müdürlüğüne, naska yerlerde bulunanların bulundukları yerin askerlik şubesi başkanlığına aşağıda yazılı vesikalarla müracaatları. 7208
bi Nüfus cüzdanı fotoğraflı c> Bir seneyi geçmemiş aşı klğrdı
dı Ailesinin ve kendisinin iyi Hİıl&k sahibi olduğuna dair İyi hal kâğıdı
el Okul tastlknames! veya diploma.
f> 12 adet vesikalık fotoğraf
1 — Ankara Akköprü İve dik yolu üzerindeki ucuz arsalar sahasında yaptırılacak makadam şose ve buz döşemesi İşi 15 gün süre ve kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (218397) lira (55) kuruştur,
3 —Teminatı (12165) Hra (38) kuruştur.
4 — Teminat belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname ve keşif cedveil vesalr evrak her gün belediye tutanak ve muamelât müdürlümü kaleminde görülebilir.
a — İhalesi 29. 6'949 çarşamba günü saat 16 da belediyede------------------------------------------------------------------------
toplanan encümende yapılacaktır. ! Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı iç Ticaret Genel Mii-
7 — Bu İşe girmek lstlyenlerin Y. Mühendis, mühendis ol- diirlügünden : malan veya bu gibi bir fen adaını ile teşriki mesai ederek' sözleşmeyi birlikte İmza etmeleri ve İhaleden üç gün evvel başkanlığa yazı He müracaat edsrek en az yüz elli bin liralık bu gibi işi yaptığına dair vesika lbrazlyle Fen Müdürlüğünden _____ ______,
belge alarak 2460 sayılı kanunun 32 inci maddesi sarahati veç- iştigal etmekte olan Dİ Brltlş Lo Sigorta Şirketinin kendiriyle hile hazırlıyacakları teklif mektubuna eklemeleri ve belli gun- birleştiğini bildirerek lâzım gelen evrakı vermiştir Keyfiyet Side saat 15 e kadar mektupların encümen başkanlığına mak-'gorta şirketlerinin teftiş ve murakabesine dair 25-8-1927 tarih buz karşılığında vermeleri ve üı Ur de hazır bulunmaları lâzım- ve 1149 sayılı kanun hükümlerine uygun görülmekle İlân oiu-Oır. »233 i nur.
mesai
üç gün
Turklyede yangın ve nakliyat sigorta işleriyle meşgul olma^ üzere kanuni hükümler dairesinde tescil ve İlân edilerek bu gün faaliyet halinde bulunan Di London Aşörans Şirketi bu kere müracaatla memleketimizde nakliyat sigorta İşleriyle
r- SATILIK RÖNO KAPTIKAÇTI —;
14 kişilik 1946 model t tonluk Röno marka gayet temiz I ve konforlu kaptıkaçtımız acele satılıktır.
Müracaat :
IscandiiKnvian Hava Yolları I
Yapı Kredi Han İstiklâl Caddesi 306 Beyoğlu - İstanbul | Tel: 44201 ■
KaDalı eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — şişü çocuk hastanesi Ortopedi ve Üroloji pavyonu ikmali inşaatı kapalı zarf usullylo eksiltmeye konulmuştur.
Ke»lf bedeli «208032» Ura (09> kuruştur.
Eksiltme 5-7-949 tarihinde sah günü aaat 15 de İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu işe ait evTak şunlardır: Mukavele, eksiltme bayındırlık işleri, genel hususi ve fenni şartnameleri, proje, keşti hülâsasıyla buna müteferrl diğeT evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştirak etmek İçin taliplerin «11654» Ura,
«60» kuruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve 949 yılgıda Ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil oLmam, eksiltme gününden «tatil günleri hariç» 3 gün evvel Vilâyet ma kamına müracaat ederek ehliyet vesikacı alması ve yukarıda İkinci maddede yazılan evrakı görılp kabul ettiğine dair imzalaması ▼« buna alt 2490 sayılı kanım mucibince hazırlıyacağı teklif zarflarının 5-7-949 salı günü saat 14 de kadar İstanbul Bayındırlık müdürlüğüne verilmesi 'Azımdır. (8385 ı
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Belediye müstahdemleri İçin yaptırılacak (678» takım kışlık elbise tekmil malzemesi müteahhide ait olmak üzere 15 gün süre ve kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
- 2 — Muhammen bedeU (250861 Uradır.
3 — Teminatı (1881) Ura (45) kuruştur.
4 — Teminat belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname malzeme numuneleri her gün belediye tutanak va muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 4-7-M9 pazartesi günü saat 16 da belediyede toplanan encümende yapılacak-tır.
7 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 cl maddesi gereğin-
ce hazırlıyacakları teklif mektuplarını belli günde saat 15 e kadar makbuz karşılığında encümen başkanlığına vermeleri ve İhalede hazır bulanmaları lâzımdır.__________(8369 >
Güzel Sanatlar Akademisi
Müdürlüğünden
Akademide yaptırılacak gardropla helû grubu açık eksiltmeye konulmuştur. Yapılacak İşin keşif bedeU «2262» İki bin i-klyilz altmış iki liradır. Muvakkat teminatı 169 65 yüz altmış dokuz Ura altmış be» kuruştur. Şartname plân ve saire Akademi müdürlüğünden ve bedelsiz olarak alınabilir. Eksiltmeye iştirak edeceklerin, daha evvel 4000 liralık bir inşaat işini yapmış bulunduklarım. müteahhllUkle iştigal eylediklerini tevsik eylemeleri ve 1949 yılı Ticaret Odası vesikalarını komisyona İbraz etmeleri lâzımdır. Eksiltmek? haziran 949 tarihine ras-Jıyan pazartesi günü saat 15 «le Cağaloğlundaki Yüksek Okullar Saymanlığı binasında toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır. (8372)
Milli Saraylar Müdürlüğünden:
1 — Milli Saraylar Müdürlüğü hlametlüerl için diktirilecek 140 takım resmt elbisenin işçiliği pazarlıkla İhale edilecektir.
2 Elbiselerin tahmin olunan İşçilik tutarı 1470 Uradır.
3 — Pazarlık 20 Haziran 949 pazartesi günü saat 15 de Doimabahçede Milli Saraylar Müdürlüğünde toplanacak olan komisyon tarafından yapılacaktır.
4 — Bu İşe dair olan şartname tatil günleri dışındaki günlerde MÜH Saraylar Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
5 — Pazarlığa girecek olanların 20/6/949 günü saat 15 e
kadar 110 lira 25 kuruşluk geçici teminatı gösteren malsan-dığı ahndm ile 1949 yılında Ticaret odasına kayıtlı bulunduğuna dair belgeyi ve başka daire ve müesseselerde bu gibi işler yapmış okluklarını gösteren diğer belgeleri pazarlık koalisyonuna vermeleri lâzımdır. 43509»
Created by free version of 2PDF
AKŞAM
F.'.tte g
15 Haziran .949
DEVLET DEMİRYOLLARI İLÂNLARI
Balast ihzar ettirilecek
Devlet Demiryolları Haydarpaşa işletmesi mubayaa Komisyonundan:
1 — İşletmemiz İhtiyacı için mevkii ve miktarları aşagıd ı yazılı 4 kaleni kırma balam kapalı sarf usullyla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Her ocaktan alınacak balastın muhammen bedelleriyle muvakkat teminatları aşaft>-da yazılmıştır,
3 — Bu İşe alt şartnune ve mukavele projelerinden Kim. 27 İle Kim 170 ocaklanna alt olanları 251 kuruş mukablıiuda Haydarpaşa veznesinde satılmaktadır Diğer ocaklara alt şartname ve mukavele projeleri komisyon kaleminde görülebilir.
4 — Her ocaktan, alınacak balastın eksiltmesi aşağıda yazılı tarihlerde Haydarpaşa 1. cl işletme binasındaki komisyonda yapılacağından İsteklilerin teklif mektuplarını kanuni tarif a; a uygun olarak İhale saatinden bir saat evvel makbuz mukabilinde komisyona vermeleri veya muayyen vakitten evvel komisyon elinde bulunmak üzere iadeli taahhütlü posta İle göndermeleri
Mevkii

Muhammen Bedeli L K,
Kim 250—259
Kim. 405 + 000
Kim 27+000
Kim 170-j- 00ü
ioooo do
16800 00 50280 00
50280 00
ûksıirenlre
KATRAN HAKKI EKREM
VAPURLAR;
’ AORıATıCA S. A. di NAVİGAZİONE
Yakında hareket edecek vapur :
Tlrenlen denizinin seri ve muntazam postasını yapan
DİANA Vapuru
18 haziranda limanımıza gelecek ve 19 haziran pazar günü sabah saat 10 da
Pire - Napoli - Marsilya ve Cenova
içtu yolcu ve eşyal ticariye alarak hareket edecektir. Fazla tafsilât için Galatada Munıhanede
Adriatica S. A. di Navigazione
Acenialığına müracaat. Tel: 44877 - 44878
tataobu! 1 cl İcra Memurluğundan : 917/1173
Borcun temini İçin mahcuz açık arttırma ile satışı mukarrer 500 Ura kıymetinde Milııer marka Avrupa para kasası satışa konularak 27'8/949 pazartesi saat 13 de Galatada tinyon handa satılacaktır, 6atış bedeli takdir olunan kıymetinin %75 İni bulmazsa 2 cl arttırmaya bırakılarak 30/0'94(1 pt-r-»eınb* günü ayni mahal ve saatte en fazla arttırana peşin pata İle İcra iflâs ka 112 cl nıd. ; hukuc'^rlnee KPlılacagı ilân o-luuur. 517 T173 da>yu ile 4103.
1Ö TEMMUZ TARİHİNDEKİ
BİRİ DÖŞELİ
İKİ EV
GRİPİN
KUPASINA İŞTİRAK ETMEK İÇİN
(82'-8l
24
tl.tfle saati
Pazarı «sİ PazarteM Salı Salı
Muvakkat Teminatı L. Kr.
Balıust 4 7 49
_ 4 7.49
— 5 7 49
— 5.7.49
thale
Tarihi ve Nevi giinü
Telefon : 251j9
Romatizma , Sinir , Baş Diş, Nezle , Adale ağrılarına karşı daima muvaf,akl.Vet,e kullanılmakladır.
Dört Saat Ara ile Günde 3 KAŞE alınabilir.
SATILIK MOTOKSlKLKTı
Yükleme boşaltma yaptırılacak
Toprak Mahsulleri Ofisi İzmir Bölge Müdürlüğünden :
1 — İzmirdeki teşkilatımız ambarlarına gelecek veya buralardan diğer mahallere sev-kedllecek ofisimize ait hububat, bakliyat, susanı vesıılr maddelerin bir yıl müddetle yükleme ve boşaltma İşleri açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
BİR KÜÇÜK CARÎ HESAP AÇTIRINIZ
ARMEMENT
FRATELLt D' AMİGO ROMA limanımızda bulunan FRANCESCA vapuru doğru NAPOLİ ve CENÜVA İçin eşyal ticariye yüklemektedir Türkiye İçin u-mtinıl ocentalarr:
I.EVANT EKSPRES T.I..Ş.
HüdavendİRâr Han, Galata
Tel: 44791 - 44792
\
2 — Eksiltme 20 6 049 tarihine tesadüf eden pazartesi günü saat 14 de Lzmlr bölge müdürlüğü binasında teşekkül edecek hususi komisyon önünde yapılacaktır
3 — İstekli kimselerin 10 900 lira geçici teminatlarını eksiltme saatinden bLr saat önceye kadar ofis veznesine yatırmaları ve alacakları makbuzları ile komisyona baş vurmaları lâzımdır
4 — Bu İşe alt şartlaşma ve sözleşme tasarıları s Iha mu-
| kabilinde İzmir ve İstanbul bölge müdürlüklerinden temin (■.dilebilir 8540
TÜgKİVE EMLÂK KREDİ BANKASI.
Eminönü Yağcılar Sokağı Karşısında., '.
Çamaşır makineleri
Satışa arzedilrnlştir.
Satış Veri:
Elektrik Sarayı
is t İki Al cad. 423 Telefon' 41498
t lorvı». r»" ------ ••
e yapılan yük servislerine «Sve o arak
. Böylelikle yük servislerinde daha »arla
. . . I __________i-..* rlnhtı
Yakm Şark, Avrupa o Amerika arasmda
SIRF-YÜK KLİPPERLERI |
seferleri yapılmaktadır.
Po„ bu .lir’olll »fl-jük o(»|lo..o.; |v kon
os™ yop.ld.J... do «h.mmiy.lte .!«••
Her hafta, her istikamete doğru bir seter htonbul - - - Sıuteod - ■ fronHvrr . . MŞ"»> ■ •
p„s . . Vtyoee . - M»-' • ■ • >•"*« ■ ■ • Ne w-York • •
Her hafta, her istikamete doğru bir sefer
İstanbul ... Şam ■ • Basra ■ • - Beind.
Bu sırf-ylîk servisi, Pan Ameri kanm muayyen yolcu seferlerinde yapılan yük servislerine İİSve o arak yapılır . . . Böylelikle yük sorvlslennd» daha fazla Oüven »ağlanmış ve daha büyük parçaların ve daha fazla malın ssvked.lmes. mümkün olmuştur ballar Klipper yük servisi tarihinde görvlmem-ı derecede ucuzdur. Nakliyat buronurdon veya Pan Amerikan Dünva Hava Yollarından mütemmim molOmot Istoylnıt.
İSTANBUL Galo>oı«'»r. J®
T,| 4İ219JOS2Î F.ll.79'4
...... ......
. 13691
Safa, ta Amsfikan KLIPPER (« S*
Clipper Cargo
Created by free version of 2PDF
I

Comments (0)