Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
e
Tol adresi: «YENİ SABAHs
İSTANBUL
Telefon: 20785
12 inci Yıl, No. 3675
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE
16
HAZİRAN
1949
Vaşington Büyük Elçimiz geliyor
Vaşington: 15 (AP.) — Tilrkiyenin VaşIngLon büyük elçisi Feridun Cemal Erkin bugün Dışişleri Bakanlığı müsteşarı James Webb'le 20 dakikalık bir görüşme yapmıştır. Erkin pazar günü Vaşing-tondan Türkiyeye hareket edecek ve Eylülde dönecektir.
D.P.den ihraç edilenler işi yeniden alevlendi Bir Başbakanlık tebliği Cumhurbaşkanının D. Partiye tesir icra etmediğini açıkladı
Vaktile D. P. den ihraç edilen veya ayrdan 13 Milletvekili, büyük kongrenin haklarındaki ihraç kararını iptal edeceğine inanıyorlar

lstanbuldaki Yahudi vatandaşların fakir ve yoksul çocuklara yardım maksadile tertip ettikleri eşya pi-
Ara seçimlerinin faydası
Ankara: 15 (Hususi) — D. P. büyük kongresinin açılış günü yaklaştıkça bu konudaki siyasî faaliyetler de artmaktadır Bunlar arasında en dikkati çekeni D. P. Merkez haysiyet divânı ta rafından haklarında ihraç kararı
verilen 13 milletvekilinin faaliyetleridir.
Bilindiği gibi D. P. tüzüğü mer kez haysiyet divânı kararlan hakkında büyük kongreye itiraz edileceğini göstermektedir. Başka bir partiye intisap etmeden (müs
Ticaret Odasında dünkü toplantıdan bir görünüş..-
yeni intihapla milletvekili getirilmesi işini eylülde behemehal tahakkuk ettirmek azmindedir. Ankara muhabirimizin verdiği tafsilâta bakılırsa hükümet, büd-cede bir münakale yaparak, İçişle ri Bakanlığı büdcesinde mevcut (100.000) liralık tahsisata (500,000) daha ekliyerek bunu (600,000) liraya çıkarmış ve hep sini eylülde intihap işlerinde har camağa karar vermiştir.
Ara seçimlere muhalefet partilerini sokmak için Başbakan ve yardımcısı çok gayret sarfettiler. Görünüşte çok makul şöyle bir sebep de ileri sürüyorlardı. Diyorlardı ki: Seçim kanununda seçmenlere emniyet telkin etmek üzere, ufak tefek de olsa bazı tadilât yaptık, bunların tatbikatta nasıl bir netice vereceğini fiilen müşabade ve tesbit etmek ve bu defa, görünecek aksaklıklardan, geniş ölçüde ilhamlar a-larak, asıl temelli seçim kanunu projesini hazırlamak çok yerinde olur, bu kısmi seçimler adeta bir nevi tecrübe laboratuvarı vazife sini görecek.
Bu tatlı ve mantıklı sözlere rağmen ne Millet ve ne de Demokrat Parti ara seçimlere girmeğe yanaştılar ve eldeki kanun yürürlükte oldukça intihap işlerine bulaşmıyacaklannı açıkça tebarüz ettirdiler.
Bu partilerin çok yerinde olarak anlattıkları gibi seçim emniyeti partiler arası bir uzlaşma ve kaynaşma zemini değildir. Seçim masunluğu bütün milletin malı ve topluluk vicdanının bir emridir. Türkün bu iradesine şimdiye kadar bojun eğmemiş olmak, ik tldar partisinin, en büyük vebalidir. Geçen defa bir ara seçiminde Halk Partisi, tek başına kaldığı halde blnbir türlü oyun yaptı. Halkın rağbetsizliği gün gibi a-çık iken ve iştirak nisbeti yüzde onu bile bulmadığı halde bu nis-bet deniz dalgalan gibi kabartılı kabartıla yüzde altmışlar gibi gayn ciddi rakamlara kadar çıkarıldı. Halbuki hatıra gelirdi ki Halk Partisi, biraz basiretli olsa, bu ara seçimlerde tamamile dürüst davranır ve kaybedeceği bir kaç sandalye, Meclisteki çoğunluğuna hiç tesir etmiyeceğinden, bunu güler yüzle karşılar ve halka emniyet telkin etmek İsterdi. (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
takil demokratlar) adile bir gurup teşkil ederek Büyük Kongrenin akdini bekleyen bu 13 millet vekili haklarında verilen ihraç karan hakkında Büyük Kongreye itiraz etmişlerdir. Esasen bu keyfiyet genel İdare kurulu faaliyet raporunda da zikredilmiş bulunmaktadır. Bu itibarla ve tü zük hükümlerine göre haysiyet divânı karan Büyük Kongrece tetkik edilecek ve bir hükme bağlanacaktır. Büyük Kongrenin bu mesele hakkında bir karar ver meden önce muterizleri dinlemesi icabetmektedir. Buna ihtimal verilmemesi hukukî görüşlere uygun düşmediği gibi parti tüzü ğünün metin ve ruhuna da aykı-n telâkki edilmektedir. Bu itibarla itiraz edenler kendi noktai nazarlannı elbette izah edecekler ve haklarını anyacaklardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kasım Gülek
hakkındaki
Dörtler
Yine toplanıp dağıldılar!
Konferansı akamete uğratmamak için son gayretlerin sarfedileceği anlaşılıyor
tertip ettiği piyango
Piyango biletlerinde Türle kelimesine rastlanmaması dikkati çekiyor, tertip hey’eti acaba buna ne der?
Ticaret odasında Belediyeye hücum!
Odada dün yapılan hararetli toplantıda belediyeye hücum edildi ve Ticaret Odası pavalarının şuraya buraya verilmesi şiddetli tenkid mevzuu oldu
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası ı meclisi dün hararetli bir toplantı yapmıştır. Celse açıldığı zarnan Üniversite talebe birliğine yapılacak beş bin liralık yardıma itiraz edenler olmuş, fakat hayırsever ü-l
i yelerin müdahalesiyle yardım kabul edilmiştir. Yardım, 'Ticaret Bakanlığında duran fon paradan ödene-ce.ctir, Bu sırada doktor Cudi Bir. tek ayağa kalkmış fon paralara te.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 de)
şayialar
Ankara, 15 (Telefonla) — Ka sim Gülek’in Londradan acele o-larak An karaya davet edilmesi birçok tefsirlere yol açmıştı. Bazı mahfillerde GiUek’in kabinede yapılacak yeni bir değişiklikle Devlet Bakanlığına getirileceği söylenirken, bazı mahfillerde İse rahatsızlığından dolayı istifa etmesi İhtimali olan Necmettin Sa dağın yerine Dışişleri Bakanlığına getirileceği İleri sürülmekte idi.
Yaptığımız tahkikata göre bu şayiaların doğru olmadığı anlaşıl maktadır.
Paris, 15 (A.P.) — Bugün öğleden sonraki toplantılarını geri bırakmış olan Dört Devlet Dışişleri Bakanları, Türkiye saatile 20 de, mutad toplantı mahalleri yerine Fransa Dışişleri Bakanlığında bir oturum yapmışlardır.
Bu oturumun yapılmasını, ilk toplantının iptalini talep etmiş olan Vichinsky'nin istediği tahmin edilmektedir.
Batılı devletler bugün öğleye doğru, Batı işgal bölgelerinden Berline geçit serbestliği sağlıyan (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Pakistan B.
Elçisi dün
Istanbula geldi
Mehmet irfan Kıpman motosikletle beraber.
Yeni Elçinin gazetecilere verdiği beyanat
Çok hazin bir ihmalkârlık
Bergamada Akropolün üstündeki yamalı bayrağı gören kimse yok mu
Kaçakçı Yahudiler dün tevkif edildiler
Filistin? altın kaçırırlarken İskenderunda suçüstü yakalanan Yahudiler, Mersine gönderildiler
Yahudi hükümeti, vergileri yüzde 500artıracak
İskenderun: 15 (Hususi) — Iküffiyetli miktarda altın kaçırır-Filistine gitmek üzere bindikleri ken yakalanan Yahudilerin aor-Amasya motörü ile Türkiyeden ‘gusu tamamlanmış, ve sanıkların
İhtikârla mücade’e faaliyeti
Dün Eminönü mıntakasında 800 esnaf kontrol edildi, 160 ceza zabtı tutuldu
tevkiflerine karar verilmiştir. Ha zırlık tahkikatı da bugün bitirilmiştir. Motör kaptanının da tevkif edilenler meyanında olduğu anlaşılmaktadır. Altın ve dövize kaçakçılarının muhakemeleri Mersinde yapılacaktır. Sanıklar, bugün Mersine Sevkedllmlşlcr -dir.
Bu hâdise muhitte büyük alâka ve infial uyandırmıştır. Emni yet ve gümrük teşkilâtının kaçak çılan yakalamak için gösterdiği hassasiyet ve başarı, herkesin takdirini celbetmiştir. Bugün şeh rimizde «günün mevzuu bu hadi
Bir genç motosikletle dünyayı dolaşacak
I Motosikletli genç, İrfan, Efga-nlstan, Hindistan, Hindiçiniye; oradan cenubî Amerikaya geçe-
Mehmet irfan Kıpman adında ı
bir Türk genci, pazar günü Taksimden hareketle 6 ay sürecek --------—---------------- - ■
bir dünya turu seyahatine çıka- rek, Sanfiransiskoya; oradan da çaktır. ' •*“'
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Sinemacıların zam isteği
Ş. Meclisi üyelerine
hitab ediyoruz
Pûlcistan Büyük Elçisi Ahmet Maikaşır
Pâkistanın Ankara Büyük Elçisi ekselans Maikaşır Ahmet dün saat 16 da Şamdan gelen Pan Amerikan uçağile şehrimize gelmiştir. Büyük Elçiyi hava ala nında; Ingiliz konsolosu Mr. Nced, Ingiliz basın ataşesi Mr. Bedıvord ve Vali adına protokol müdürü Nazif Bölükbaşı karşılamışlardır.
Ekselans Maikaşır Ahmet diin kendisile görüşen gazetecilere (Dovamı Sa. s Sü. 3 do)
“Kararınızı verirken, bir kaç sinemacının kârını arttırmağı değil, sizi seçen İstanbul halkını diişiiniiniiz»
Sinemacıların, zarar ettiklerini ileri sürerek Belediye vergi ve resimlerinde tenzilât yapılmasını deç^iş eden müracaatlarını iu-ccliyen komisyon, raporunu Şehir Meclisi başkanlığına vermiş bulunmaktadır. Rapor, Meclisin cuma günkü oturumunda üyelere (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
se İdi.
Tahkikatın derinleştirilmesine devam olunmaktadır.
(Devamı Sa. & Sü. 4 do)
Bir kız çocıığıı otobüs altında can verdi
I Çocuğun cesedi uzun zaman, üstüne bir kâğıt örtülmüş bir halde sokak ortasında bekledi ı
Dün akşam saat 20 sıralarında Çarşıkapıda fecî bir kaza olmuş, bir kız çocuğu otöbüs altın da beyni parçalarak ölmüştür.
Sirkeciden Bakırköyüne doğru gitmekte olan şoför Selim Sunar idaresinde ve 3149 plâkalı Sirkeci - Bakırköy - Bahçeli Evler ara sında işliyen otobüs Çarşıkapı -dan geçerken bir kaldırımdan di gerine geçmek istiyen 0 yaşında Yeznik kızı Bilma Fınncıyanı ez mişllr. Beyni parçalanan yavrucak derhal ölmüştür.
(Dovamı Sa. 6 8ü. 2 de)
İçkili yerlerin tahdidi mes'elesi
Verilen 6 aylık mühletin iki yıl daha uzatılmasına karar verildi
İçkili yerleri tahdit komisyonu toplantı halinde. .(
,(Yazıöı 5 İnci sayfada)
İhsan Sadı-.( imzalı bir okuyucu* muzdan gu mektubu aldık:
( Bu yıl 28 İlâ 80 mayıs tarihleri arasında Bergama’da yapılan Ker. mes töreninde o civarı ziyaretim do. Iayi91yle bulundum. Kermesin üçüncü günü akropolü gezdik. Burada esefle gördüğüm bir noktayı mem-lektlt şerefi ve bilhassa Bergama,, hin turistik mahiyeti itibariyle sayın gazetenize bildirmeği bir vazi. fe bildim. O da arcropol'a hergtln çekilen bayrağın dört yerinden yamalı ve uç tarafından yırtık olma* ei keyfiyetidir. Bu hâdise, işbu bay. rağın bu vaziyette uzun zamandan, beri çekilmekte olduğunu göstermek itibariyle şayanı dikkat ve teessürdür Bir defa yırtılan bayrak hemen yamanmış, İkinci yırtık da yamanmış, üçüncü vo dördüncü yı« Uular da yamanmak şekliyle kapatılmak istenmiştir ki nekadar uzun zaman böyle yakışıksız bir vaziyet idame edilmiştir.
[ Ycıii Sabah — Hâdise etrafın, da söyleyecek söz bulamıyoruz. Derin bir teessür içindeyiz. Bergama’da akropolün üzerine çekilen bay-, rakla meşgül ve vazifeli o civarda hiç bir resmi makam f’’ J"“
Bayrak hakkındaki devletin salname vo dosya mahkûmu olarak tırf.J
yok mudur t. nizamname arşivlerindi (c mı kalacak*
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yazlık ev bolluğu
ULUNAY
j stanbulun sayfiye olarak ta-
1 nılan semtlorindon göçerken «Kiralık köşkî, «kiralık kala, «kiralık daire» lovhalarına bu yaz her senoden fazla rastlanıyor. Arzü talep kaldoslno göre yazlık evlerde arz var, halkta talep yok. Böylo olıınoa sayfiye kiralarının pek tabii olarak düşmosl lâzım. Fakat düşmüyor, çünkü ov sahipleri o-turdukları köşkün üstüno İki kat çıkmışlar... Bu masrafı yazlık kiradan çıkarmağı ümld ödiyorlar. Adamcağız borca girmiş; okslk vorso Idaro ötmez; bir kaç sono ovvolki kirayı Istoso tutan yok.
Movsim do hayli llorlodl. Ponco-roslndo «Kiralık kat» levhası sallanan ovin moskün katında ekseriya poncoronln öniindo elini şakağına koymuş İspinoz Bibi düşiinon endişeli bir çohro var. Bina da sahibi nln ulomlno Iştlrâk ediyormuş gibi... Norodo Iso dile goloook... Boş poncorolorl İle golono göçene göz süzecek vo çatır çatır kapılarını açarak «Buyurun!, dlyo bağıracak I
Bu yazlık züppeliğinin no aoalp-llklorlne şahit olmuştuk.
Suadlyo donllon (ala mod) say-fiyodo on beş bin liraya yazlık bir köşk tutulduğunu biliriz. Bir yaz İçin bir ov parası llo caka yapanların bu parayı zahmetsiz kazandıklarına şüphe yok... Fakat nellco no oluyor? Sayflyoye gldeook halk yılıyor, korkuyor... Onun İçin çoluk çoouğu llo gülo oynaya goçlroca
ğl bir yaz ancak bir sınıf İnsanlar* nasib olan bir ollvo-i- kadort Orta yaşayışlı bir adamın yazlığa gitmesi no haddlnot...
Fakat hayat yavaş yavaş normale doğru kaydıkça —K h"*
Bunun seboplorı çok sözler işittik. -------
vatandaşların Filistin ınuhacero.. nin bile buna tesiri olduğunu söy-lodilor. Fakat bizce bunun İki mü hin: sebobl vardır:
Birlnolsl kiraların yüksekliğinden canı yanan halkın kırıp, sarıp, borçlanıp kafasını sokacak küçük büyük bir ov yapmasıdır, istanbul-daki inşaat çokluğu buna delildir.
iklnoisı sayflyoyo gldocak ( urum da olanların blror otomobil o. .imiş olmalarıdır.
Altında uır oiomooıiı uı*ın İçin her yor sayllyodlr. çolugunu çocuğunu dolduruyor; yomoğlnl alıp Boğaza gidiyor; Sular, Bendlor gibi yorlordo akşama kadar vakit geçiriyor voyalıut da Büyükdoredo, Ta rabyada eğleniyor. Akş. m ov.no dönüyor...
Boğazdan bıkarsa Marmara sahilinde İslediği yoro gidiyor. Bu suretle hem yazlık için vorooogl yüksek kiradan, taşınmak masrafından, İtiyadını değiştirmek külfotinden kurtulmuş oluyor.
Onun İçin penceresinin önündo o-II şakağında felekzodo ev sahiplerini gördüğüm zaman Içlmdon bağır
Geçdi Efendi o da bir saınân idil
Dflnfcli kontroUarda aldırdığımız bir resim.* (Yazısı 5 d sayfada)
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
e
Tol adresi: «YENİ SABAHs
İSTANBUL
Telefon: 20785
12 inci Yıl, No. 3675
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE
16
HAZİRAN
1949
Vaşington Büyük Elçimiz geliyor
Vaşington: 15 (AP.) — Tilrkiyenin VaşIngLon büyük elçisi Feridun Cemal Erkin bugün Dışişleri Bakanlığı müsteşarı James Webb'le 20 dakikalık bir görüşme yapmıştır. Erkin pazar günü Vaşing-tondan Türkiyeye hareket edecek ve Eylülde dönecektir.
D.P.den ihraç edilenler işi yeniden alevlendi Bir Başbakanlık tebliği Cumhurbaşkanının D. Partiye tesir icra etmediğini açıkladı
Vaktile D. P. den ihraç edilen veya ayrdan 13 Milletvekili, büyük kongrenin haklarındaki ihraç kararını iptal edeceğine inanıyorlar

lstanbuldaki Yahudi vatandaşların fakir ve yoksul çocuklara yardım maksadile tertip ettikleri eşya pi-
Ara seçimlerinin faydası
Ankara: 15 (Hususi) — D. P. büyük kongresinin açılış günü yaklaştıkça bu konudaki siyasî faaliyetler de artmaktadır Bunlar arasında en dikkati çekeni D. P. Merkez haysiyet divânı ta rafından haklarında ihraç kararı
verilen 13 milletvekilinin faaliyetleridir.
Bilindiği gibi D. P. tüzüğü mer kez haysiyet divânı kararlan hakkında büyük kongreye itiraz edileceğini göstermektedir. Başka bir partiye intisap etmeden (müs
Ticaret Odasında dünkü toplantıdan bir görünüş..-
yeni intihapla milletvekili getirilmesi işini eylülde behemehal tahakkuk ettirmek azmindedir. Ankara muhabirimizin verdiği tafsilâta bakılırsa hükümet, büd-cede bir münakale yaparak, İçişle ri Bakanlığı büdcesinde mevcut (100.000) liralık tahsisata (500,000) daha ekliyerek bunu (600,000) liraya çıkarmış ve hep sini eylülde intihap işlerinde har camağa karar vermiştir.
Ara seçimlere muhalefet partilerini sokmak için Başbakan ve yardımcısı çok gayret sarfettiler. Görünüşte çok makul şöyle bir sebep de ileri sürüyorlardı. Diyorlardı ki: Seçim kanununda seçmenlere emniyet telkin etmek üzere, ufak tefek de olsa bazı tadilât yaptık, bunların tatbikatta nasıl bir netice vereceğini fiilen müşabade ve tesbit etmek ve bu defa, görünecek aksaklıklardan, geniş ölçüde ilhamlar a-larak, asıl temelli seçim kanunu projesini hazırlamak çok yerinde olur, bu kısmi seçimler adeta bir nevi tecrübe laboratuvarı vazife sini görecek.
Bu tatlı ve mantıklı sözlere rağmen ne Millet ve ne de Demokrat Parti ara seçimlere girmeğe yanaştılar ve eldeki kanun yürürlükte oldukça intihap işlerine bulaşmıyacaklannı açıkça tebarüz ettirdiler.
Bu partilerin çok yerinde olarak anlattıkları gibi seçim emniyeti partiler arası bir uzlaşma ve kaynaşma zemini değildir. Seçim masunluğu bütün milletin malı ve topluluk vicdanının bir emridir. Türkün bu iradesine şimdiye kadar bojun eğmemiş olmak, ik tldar partisinin, en büyük vebalidir. Geçen defa bir ara seçiminde Halk Partisi, tek başına kaldığı halde blnbir türlü oyun yaptı. Halkın rağbetsizliği gün gibi a-çık iken ve iştirak nisbeti yüzde onu bile bulmadığı halde bu nis-bet deniz dalgalan gibi kabartılı kabartıla yüzde altmışlar gibi gayn ciddi rakamlara kadar çıkarıldı. Halbuki hatıra gelirdi ki Halk Partisi, biraz basiretli olsa, bu ara seçimlerde tamamile dürüst davranır ve kaybedeceği bir kaç sandalye, Meclisteki çoğunluğuna hiç tesir etmiyeceğinden, bunu güler yüzle karşılar ve halka emniyet telkin etmek İsterdi. (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
takil demokratlar) adile bir gurup teşkil ederek Büyük Kongrenin akdini bekleyen bu 13 millet vekili haklarında verilen ihraç karan hakkında Büyük Kongreye itiraz etmişlerdir. Esasen bu keyfiyet genel İdare kurulu faaliyet raporunda da zikredilmiş bulunmaktadır. Bu itibarla ve tü zük hükümlerine göre haysiyet divânı karan Büyük Kongrece tetkik edilecek ve bir hükme bağlanacaktır. Büyük Kongrenin bu mesele hakkında bir karar ver meden önce muterizleri dinlemesi icabetmektedir. Buna ihtimal verilmemesi hukukî görüşlere uygun düşmediği gibi parti tüzü ğünün metin ve ruhuna da aykı-n telâkki edilmektedir. Bu itibarla itiraz edenler kendi noktai nazarlannı elbette izah edecekler ve haklarını anyacaklardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kasım Gülek
hakkındaki
Dörtler
Yine toplanıp dağıldılar!
Konferansı akamete uğratmamak için son gayretlerin sarfedileceği anlaşılıyor
tertip ettiği piyango
Piyango biletlerinde Türle kelimesine rastlanmaması dikkati çekiyor, tertip hey’eti acaba buna ne der?
Ticaret odasında Belediyeye hücum!
Odada dün yapılan hararetli toplantıda belediyeye hücum edildi ve Ticaret Odası pavalarının şuraya buraya verilmesi şiddetli tenkid mevzuu oldu
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası ı meclisi dün hararetli bir toplantı yapmıştır. Celse açıldığı zarnan Üniversite talebe birliğine yapılacak beş bin liralık yardıma itiraz edenler olmuş, fakat hayırsever ü-l
i yelerin müdahalesiyle yardım kabul edilmiştir. Yardım, 'Ticaret Bakanlığında duran fon paradan ödene-ce.ctir, Bu sırada doktor Cudi Bir. tek ayağa kalkmış fon paralara te.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 de)
şayialar
Ankara, 15 (Telefonla) — Ka sim Gülek’in Londradan acele o-larak An karaya davet edilmesi birçok tefsirlere yol açmıştı. Bazı mahfillerde GiUek’in kabinede yapılacak yeni bir değişiklikle Devlet Bakanlığına getirileceği söylenirken, bazı mahfillerde İse rahatsızlığından dolayı istifa etmesi İhtimali olan Necmettin Sa dağın yerine Dışişleri Bakanlığına getirileceği İleri sürülmekte idi.
Yaptığımız tahkikata göre bu şayiaların doğru olmadığı anlaşıl maktadır.
Paris, 15 (A.P.) — Bugün öğleden sonraki toplantılarını geri bırakmış olan Dört Devlet Dışişleri Bakanları, Türkiye saatile 20 de, mutad toplantı mahalleri yerine Fransa Dışişleri Bakanlığında bir oturum yapmışlardır.
Bu oturumun yapılmasını, ilk toplantının iptalini talep etmiş olan Vichinsky'nin istediği tahmin edilmektedir.
Batılı devletler bugün öğleye doğru, Batı işgal bölgelerinden Berline geçit serbestliği sağlıyan (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Pakistan B.
Elçisi dün
Istanbula geldi
Mehmet irfan Kıpman motosikletle beraber.
Yeni Elçinin gazetecilere verdiği beyanat
Çok hazin bir ihmalkârlık
Bergamada Akropolün üstündeki yamalı bayrağı gören kimse yok mu
Kaçakçı Yahudiler dün tevkif edildiler
Filistin? altın kaçırırlarken İskenderunda suçüstü yakalanan Yahudiler, Mersine gönderildiler
Yahudi hükümeti, vergileri yüzde 500artıracak
İskenderun: 15 (Hususi) — Iküffiyetli miktarda altın kaçırır-Filistine gitmek üzere bindikleri ken yakalanan Yahudilerin aor-Amasya motörü ile Türkiyeden ‘gusu tamamlanmış, ve sanıkların
İhtikârla mücade’e faaliyeti
Dün Eminönü mıntakasında 800 esnaf kontrol edildi, 160 ceza zabtı tutuldu
tevkiflerine karar verilmiştir. Ha zırlık tahkikatı da bugün bitirilmiştir. Motör kaptanının da tevkif edilenler meyanında olduğu anlaşılmaktadır. Altın ve dövize kaçakçılarının muhakemeleri Mersinde yapılacaktır. Sanıklar, bugün Mersine Sevkedllmlşlcr -dir.
Bu hâdise muhitte büyük alâka ve infial uyandırmıştır. Emni yet ve gümrük teşkilâtının kaçak çılan yakalamak için gösterdiği hassasiyet ve başarı, herkesin takdirini celbetmiştir. Bugün şeh rimizde «günün mevzuu bu hadi
Bir genç motosikletle dünyayı dolaşacak
I Motosikletli genç, İrfan, Efga-nlstan, Hindistan, Hindiçiniye; oradan cenubî Amerikaya geçe-
Mehmet irfan Kıpman adında ı
bir Türk genci, pazar günü Taksimden hareketle 6 ay sürecek --------—---------------- - ■
bir dünya turu seyahatine çıka- rek, Sanfiransiskoya; oradan da çaktır. ' •*“'
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Sinemacıların zam isteği
Ş. Meclisi üyelerine
hitab ediyoruz
Pûlcistan Büyük Elçisi Ahmet Maikaşır
Pâkistanın Ankara Büyük Elçisi ekselans Maikaşır Ahmet dün saat 16 da Şamdan gelen Pan Amerikan uçağile şehrimize gelmiştir. Büyük Elçiyi hava ala nında; Ingiliz konsolosu Mr. Nced, Ingiliz basın ataşesi Mr. Bedıvord ve Vali adına protokol müdürü Nazif Bölükbaşı karşılamışlardır.
Ekselans Maikaşır Ahmet diin kendisile görüşen gazetecilere (Dovamı Sa. s Sü. 3 do)
“Kararınızı verirken, bir kaç sinemacının kârını arttırmağı değil, sizi seçen İstanbul halkını diişiiniiniiz»
Sinemacıların, zarar ettiklerini ileri sürerek Belediye vergi ve resimlerinde tenzilât yapılmasını deç^iş eden müracaatlarını iu-ccliyen komisyon, raporunu Şehir Meclisi başkanlığına vermiş bulunmaktadır. Rapor, Meclisin cuma günkü oturumunda üyelere (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
se İdi.
Tahkikatın derinleştirilmesine devam olunmaktadır.
(Devamı Sa. & Sü. 4 do)
Bir kız çocıığıı otobüs altında can verdi
I Çocuğun cesedi uzun zaman, üstüne bir kâğıt örtülmüş bir halde sokak ortasında bekledi ı
Dün akşam saat 20 sıralarında Çarşıkapıda fecî bir kaza olmuş, bir kız çocuğu otöbüs altın da beyni parçalarak ölmüştür.
Sirkeciden Bakırköyüne doğru gitmekte olan şoför Selim Sunar idaresinde ve 3149 plâkalı Sirkeci - Bakırköy - Bahçeli Evler ara sında işliyen otobüs Çarşıkapı -dan geçerken bir kaldırımdan di gerine geçmek istiyen 0 yaşında Yeznik kızı Bilma Fınncıyanı ez mişllr. Beyni parçalanan yavrucak derhal ölmüştür.
(Dovamı Sa. 6 8ü. 2 de)
İçkili yerlerin tahdidi mes'elesi
Verilen 6 aylık mühletin iki yıl daha uzatılmasına karar verildi
İçkili yerleri tahdit komisyonu toplantı halinde. .(
,(Yazıöı 5 İnci sayfada)
İhsan Sadı-.( imzalı bir okuyucu* muzdan gu mektubu aldık:
( Bu yıl 28 İlâ 80 mayıs tarihleri arasında Bergama’da yapılan Ker. mes töreninde o civarı ziyaretim do. Iayi91yle bulundum. Kermesin üçüncü günü akropolü gezdik. Burada esefle gördüğüm bir noktayı mem-lektlt şerefi ve bilhassa Bergama,, hin turistik mahiyeti itibariyle sayın gazetenize bildirmeği bir vazi. fe bildim. O da arcropol'a hergtln çekilen bayrağın dört yerinden yamalı ve uç tarafından yırtık olma* ei keyfiyetidir. Bu hâdise, işbu bay. rağın bu vaziyette uzun zamandan, beri çekilmekte olduğunu göstermek itibariyle şayanı dikkat ve teessürdür Bir defa yırtılan bayrak hemen yamanmış, İkinci yırtık da yamanmış, üçüncü vo dördüncü yı« Uular da yamanmak şekliyle kapatılmak istenmiştir ki nekadar uzun zaman böyle yakışıksız bir vaziyet idame edilmiştir.
[ Ycıii Sabah — Hâdise etrafın, da söyleyecek söz bulamıyoruz. Derin bir teessür içindeyiz. Bergama’da akropolün üzerine çekilen bay-, rakla meşgül ve vazifeli o civarda hiç bir resmi makam f’’ J"“
Bayrak hakkındaki devletin salname vo dosya mahkûmu olarak tırf.J
yok mudur t. nizamname arşivlerindi (c mı kalacak*
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yazlık ev bolluğu
ULUNAY
j stanbulun sayfiye olarak ta-
1 nılan semtlorindon göçerken «Kiralık köşkî, «kiralık kala, «kiralık daire» lovhalarına bu yaz her senoden fazla rastlanıyor. Arzü talep kaldoslno göre yazlık evlerde arz var, halkta talep yok. Böylo olıınoa sayfiye kiralarının pek tabii olarak düşmosl lâzım. Fakat düşmüyor, çünkü ov sahipleri o-turdukları köşkün üstüno İki kat çıkmışlar... Bu masrafı yazlık kiradan çıkarmağı ümld ödiyorlar. Adamcağız borca girmiş; okslk vorso Idaro ötmez; bir kaç sono ovvolki kirayı Istoso tutan yok.
Movsim do hayli llorlodl. Ponco-roslndo «Kiralık kat» levhası sallanan ovin moskün katında ekseriya poncoronln öniindo elini şakağına koymuş İspinoz Bibi düşiinon endişeli bir çohro var. Bina da sahibi nln ulomlno Iştlrâk ediyormuş gibi... Norodo Iso dile goloook... Boş poncorolorl İle golono göçene göz süzecek vo çatır çatır kapılarını açarak «Buyurun!, dlyo bağıracak I
Bu yazlık züppeliğinin no aoalp-llklorlne şahit olmuştuk.
Suadlyo donllon (ala mod) say-fiyodo on beş bin liraya yazlık bir köşk tutulduğunu biliriz. Bir yaz İçin bir ov parası llo caka yapanların bu parayı zahmetsiz kazandıklarına şüphe yok... Fakat nellco no oluyor? Sayflyoye gldeook halk yılıyor, korkuyor... Onun İçin çoluk çoouğu llo gülo oynaya goçlroca
ğl bir yaz ancak bir sınıf İnsanlar* nasib olan bir ollvo-i- kadort Orta yaşayışlı bir adamın yazlığa gitmesi no haddlnot...
Fakat hayat yavaş yavaş normale doğru kaydıkça —K h"*
Bunun seboplorı çok sözler işittik. -------
vatandaşların Filistin ınuhacero.. nin bile buna tesiri olduğunu söy-lodilor. Fakat bizce bunun İki mü hin: sebobl vardır:
Birlnolsl kiraların yüksekliğinden canı yanan halkın kırıp, sarıp, borçlanıp kafasını sokacak küçük büyük bir ov yapmasıdır, istanbul-daki inşaat çokluğu buna delildir.
iklnoisı sayflyoyo gldocak ( urum da olanların blror otomobil o. .imiş olmalarıdır.
Altında uır oiomooıiı uı*ın İçin her yor sayllyodlr. çolugunu çocuğunu dolduruyor; yomoğlnl alıp Boğaza gidiyor; Sular, Bendlor gibi yorlordo akşama kadar vakit geçiriyor voyalıut da Büyükdoredo, Ta rabyada eğleniyor. Akş. m ov.no dönüyor...
Boğazdan bıkarsa Marmara sahilinde İslediği yoro gidiyor. Bu suretle hem yazlık için vorooogl yüksek kiradan, taşınmak masrafından, İtiyadını değiştirmek külfotinden kurtulmuş oluyor.
Onun İçin penceresinin önündo o-II şakağında felekzodo ev sahiplerini gördüğüm zaman Içlmdon bağır
Geçdi Efendi o da bir saınân idil
Dflnfcli kontroUarda aldırdığımız bir resim.* (Yazısı 5 d sayfada)
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
e
Tol adresi: «YENİ SABAHs
İSTANBUL
Telefon: 20785
12 inci Yıl, No. 3675
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE
16
HAZİRAN
1949
Vaşington Büyük Elçimiz geliyor
Vaşington: 15 (AP.) — Tilrkiyenin VaşIngLon büyük elçisi Feridun Cemal Erkin bugün Dışişleri Bakanlığı müsteşarı James Webb'le 20 dakikalık bir görüşme yapmıştır. Erkin pazar günü Vaşing-tondan Türkiyeye hareket edecek ve Eylülde dönecektir.
D.P.den ihraç edilenler işi yeniden alevlendi Bir Başbakanlık tebliği Cumhurbaşkanının D. Partiye tesir icra etmediğini açıkladı
Vaktile D. P. den ihraç edilen veya ayrdan 13 Milletvekili, büyük kongrenin haklarındaki ihraç kararını iptal edeceğine inanıyorlar

lstanbuldaki Yahudi vatandaşların fakir ve yoksul çocuklara yardım maksadile tertip ettikleri eşya pi-
Ara seçimlerinin faydası
Ankara: 15 (Hususi) — D. P. büyük kongresinin açılış günü yaklaştıkça bu konudaki siyasî faaliyetler de artmaktadır Bunlar arasında en dikkati çekeni D. P. Merkez haysiyet divânı ta rafından haklarında ihraç kararı
verilen 13 milletvekilinin faaliyetleridir.
Bilindiği gibi D. P. tüzüğü mer kez haysiyet divânı kararlan hakkında büyük kongreye itiraz edileceğini göstermektedir. Başka bir partiye intisap etmeden (müs
Ticaret Odasında dünkü toplantıdan bir görünüş..-
yeni intihapla milletvekili getirilmesi işini eylülde behemehal tahakkuk ettirmek azmindedir. Ankara muhabirimizin verdiği tafsilâta bakılırsa hükümet, büd-cede bir münakale yaparak, İçişle ri Bakanlığı büdcesinde mevcut (100.000) liralık tahsisata (500,000) daha ekliyerek bunu (600,000) liraya çıkarmış ve hep sini eylülde intihap işlerinde har camağa karar vermiştir.
Ara seçimlere muhalefet partilerini sokmak için Başbakan ve yardımcısı çok gayret sarfettiler. Görünüşte çok makul şöyle bir sebep de ileri sürüyorlardı. Diyorlardı ki: Seçim kanununda seçmenlere emniyet telkin etmek üzere, ufak tefek de olsa bazı tadilât yaptık, bunların tatbikatta nasıl bir netice vereceğini fiilen müşabade ve tesbit etmek ve bu defa, görünecek aksaklıklardan, geniş ölçüde ilhamlar a-larak, asıl temelli seçim kanunu projesini hazırlamak çok yerinde olur, bu kısmi seçimler adeta bir nevi tecrübe laboratuvarı vazife sini görecek.
Bu tatlı ve mantıklı sözlere rağmen ne Millet ve ne de Demokrat Parti ara seçimlere girmeğe yanaştılar ve eldeki kanun yürürlükte oldukça intihap işlerine bulaşmıyacaklannı açıkça tebarüz ettirdiler.
Bu partilerin çok yerinde olarak anlattıkları gibi seçim emniyeti partiler arası bir uzlaşma ve kaynaşma zemini değildir. Seçim masunluğu bütün milletin malı ve topluluk vicdanının bir emridir. Türkün bu iradesine şimdiye kadar bojun eğmemiş olmak, ik tldar partisinin, en büyük vebalidir. Geçen defa bir ara seçiminde Halk Partisi, tek başına kaldığı halde blnbir türlü oyun yaptı. Halkın rağbetsizliği gün gibi a-çık iken ve iştirak nisbeti yüzde onu bile bulmadığı halde bu nis-bet deniz dalgalan gibi kabartılı kabartıla yüzde altmışlar gibi gayn ciddi rakamlara kadar çıkarıldı. Halbuki hatıra gelirdi ki Halk Partisi, biraz basiretli olsa, bu ara seçimlerde tamamile dürüst davranır ve kaybedeceği bir kaç sandalye, Meclisteki çoğunluğuna hiç tesir etmiyeceğinden, bunu güler yüzle karşılar ve halka emniyet telkin etmek İsterdi. (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
takil demokratlar) adile bir gurup teşkil ederek Büyük Kongrenin akdini bekleyen bu 13 millet vekili haklarında verilen ihraç karan hakkında Büyük Kongreye itiraz etmişlerdir. Esasen bu keyfiyet genel İdare kurulu faaliyet raporunda da zikredilmiş bulunmaktadır. Bu itibarla ve tü zük hükümlerine göre haysiyet divânı karan Büyük Kongrece tetkik edilecek ve bir hükme bağlanacaktır. Büyük Kongrenin bu mesele hakkında bir karar ver meden önce muterizleri dinlemesi icabetmektedir. Buna ihtimal verilmemesi hukukî görüşlere uygun düşmediği gibi parti tüzü ğünün metin ve ruhuna da aykı-n telâkki edilmektedir. Bu itibarla itiraz edenler kendi noktai nazarlannı elbette izah edecekler ve haklarını anyacaklardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kasım Gülek
hakkındaki
Dörtler
Yine toplanıp dağıldılar!
Konferansı akamete uğratmamak için son gayretlerin sarfedileceği anlaşılıyor
tertip ettiği piyango
Piyango biletlerinde Türle kelimesine rastlanmaması dikkati çekiyor, tertip hey’eti acaba buna ne der?
Ticaret odasında Belediyeye hücum!
Odada dün yapılan hararetli toplantıda belediyeye hücum edildi ve Ticaret Odası pavalarının şuraya buraya verilmesi şiddetli tenkid mevzuu oldu
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası ı meclisi dün hararetli bir toplantı yapmıştır. Celse açıldığı zarnan Üniversite talebe birliğine yapılacak beş bin liralık yardıma itiraz edenler olmuş, fakat hayırsever ü-l
i yelerin müdahalesiyle yardım kabul edilmiştir. Yardım, 'Ticaret Bakanlığında duran fon paradan ödene-ce.ctir, Bu sırada doktor Cudi Bir. tek ayağa kalkmış fon paralara te.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 de)
şayialar
Ankara, 15 (Telefonla) — Ka sim Gülek’in Londradan acele o-larak An karaya davet edilmesi birçok tefsirlere yol açmıştı. Bazı mahfillerde GiUek’in kabinede yapılacak yeni bir değişiklikle Devlet Bakanlığına getirileceği söylenirken, bazı mahfillerde İse rahatsızlığından dolayı istifa etmesi İhtimali olan Necmettin Sa dağın yerine Dışişleri Bakanlığına getirileceği İleri sürülmekte idi.
Yaptığımız tahkikata göre bu şayiaların doğru olmadığı anlaşıl maktadır.
Paris, 15 (A.P.) — Bugün öğleden sonraki toplantılarını geri bırakmış olan Dört Devlet Dışişleri Bakanları, Türkiye saatile 20 de, mutad toplantı mahalleri yerine Fransa Dışişleri Bakanlığında bir oturum yapmışlardır.
Bu oturumun yapılmasını, ilk toplantının iptalini talep etmiş olan Vichinsky'nin istediği tahmin edilmektedir.
Batılı devletler bugün öğleye doğru, Batı işgal bölgelerinden Berline geçit serbestliği sağlıyan (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Pakistan B.
Elçisi dün
Istanbula geldi
Mehmet irfan Kıpman motosikletle beraber.
Yeni Elçinin gazetecilere verdiği beyanat
Çok hazin bir ihmalkârlık
Bergamada Akropolün üstündeki yamalı bayrağı gören kimse yok mu
Kaçakçı Yahudiler dün tevkif edildiler
Filistin? altın kaçırırlarken İskenderunda suçüstü yakalanan Yahudiler, Mersine gönderildiler
Yahudi hükümeti, vergileri yüzde 500artıracak
İskenderun: 15 (Hususi) — Iküffiyetli miktarda altın kaçırır-Filistine gitmek üzere bindikleri ken yakalanan Yahudilerin aor-Amasya motörü ile Türkiyeden ‘gusu tamamlanmış, ve sanıkların
İhtikârla mücade’e faaliyeti
Dün Eminönü mıntakasında 800 esnaf kontrol edildi, 160 ceza zabtı tutuldu
tevkiflerine karar verilmiştir. Ha zırlık tahkikatı da bugün bitirilmiştir. Motör kaptanının da tevkif edilenler meyanında olduğu anlaşılmaktadır. Altın ve dövize kaçakçılarının muhakemeleri Mersinde yapılacaktır. Sanıklar, bugün Mersine Sevkedllmlşlcr -dir.
Bu hâdise muhitte büyük alâka ve infial uyandırmıştır. Emni yet ve gümrük teşkilâtının kaçak çılan yakalamak için gösterdiği hassasiyet ve başarı, herkesin takdirini celbetmiştir. Bugün şeh rimizde «günün mevzuu bu hadi
Bir genç motosikletle dünyayı dolaşacak
I Motosikletli genç, İrfan, Efga-nlstan, Hindistan, Hindiçiniye; oradan cenubî Amerikaya geçe-
Mehmet irfan Kıpman adında ı
bir Türk genci, pazar günü Taksimden hareketle 6 ay sürecek --------—---------------- - ■
bir dünya turu seyahatine çıka- rek, Sanfiransiskoya; oradan da çaktır. ' •*“'
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Sinemacıların zam isteği
Ş. Meclisi üyelerine
hitab ediyoruz
Pûlcistan Büyük Elçisi Ahmet Maikaşır
Pâkistanın Ankara Büyük Elçisi ekselans Maikaşır Ahmet dün saat 16 da Şamdan gelen Pan Amerikan uçağile şehrimize gelmiştir. Büyük Elçiyi hava ala nında; Ingiliz konsolosu Mr. Nced, Ingiliz basın ataşesi Mr. Bedıvord ve Vali adına protokol müdürü Nazif Bölükbaşı karşılamışlardır.
Ekselans Maikaşır Ahmet diin kendisile görüşen gazetecilere (Dovamı Sa. s Sü. 3 do)
“Kararınızı verirken, bir kaç sinemacının kârını arttırmağı değil, sizi seçen İstanbul halkını diişiiniiniiz»
Sinemacıların, zarar ettiklerini ileri sürerek Belediye vergi ve resimlerinde tenzilât yapılmasını deç^iş eden müracaatlarını iu-ccliyen komisyon, raporunu Şehir Meclisi başkanlığına vermiş bulunmaktadır. Rapor, Meclisin cuma günkü oturumunda üyelere (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
se İdi.
Tahkikatın derinleştirilmesine devam olunmaktadır.
(Devamı Sa. & Sü. 4 do)
Bir kız çocıığıı otobüs altında can verdi
I Çocuğun cesedi uzun zaman, üstüne bir kâğıt örtülmüş bir halde sokak ortasında bekledi ı
Dün akşam saat 20 sıralarında Çarşıkapıda fecî bir kaza olmuş, bir kız çocuğu otöbüs altın da beyni parçalarak ölmüştür.
Sirkeciden Bakırköyüne doğru gitmekte olan şoför Selim Sunar idaresinde ve 3149 plâkalı Sirkeci - Bakırköy - Bahçeli Evler ara sında işliyen otobüs Çarşıkapı -dan geçerken bir kaldırımdan di gerine geçmek istiyen 0 yaşında Yeznik kızı Bilma Fınncıyanı ez mişllr. Beyni parçalanan yavrucak derhal ölmüştür.
(Dovamı Sa. 6 8ü. 2 de)
İçkili yerlerin tahdidi mes'elesi
Verilen 6 aylık mühletin iki yıl daha uzatılmasına karar verildi
İçkili yerleri tahdit komisyonu toplantı halinde. .(
,(Yazıöı 5 İnci sayfada)
İhsan Sadı-.( imzalı bir okuyucu* muzdan gu mektubu aldık:
( Bu yıl 28 İlâ 80 mayıs tarihleri arasında Bergama’da yapılan Ker. mes töreninde o civarı ziyaretim do. Iayi91yle bulundum. Kermesin üçüncü günü akropolü gezdik. Burada esefle gördüğüm bir noktayı mem-lektlt şerefi ve bilhassa Bergama,, hin turistik mahiyeti itibariyle sayın gazetenize bildirmeği bir vazi. fe bildim. O da arcropol'a hergtln çekilen bayrağın dört yerinden yamalı ve uç tarafından yırtık olma* ei keyfiyetidir. Bu hâdise, işbu bay. rağın bu vaziyette uzun zamandan, beri çekilmekte olduğunu göstermek itibariyle şayanı dikkat ve teessürdür Bir defa yırtılan bayrak hemen yamanmış, İkinci yırtık da yamanmış, üçüncü vo dördüncü yı« Uular da yamanmak şekliyle kapatılmak istenmiştir ki nekadar uzun zaman böyle yakışıksız bir vaziyet idame edilmiştir.
[ Ycıii Sabah — Hâdise etrafın, da söyleyecek söz bulamıyoruz. Derin bir teessür içindeyiz. Bergama’da akropolün üzerine çekilen bay-, rakla meşgül ve vazifeli o civarda hiç bir resmi makam f’’ J"“
Bayrak hakkındaki devletin salname vo dosya mahkûmu olarak tırf.J
yok mudur t. nizamname arşivlerindi (c mı kalacak*
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yazlık ev bolluğu
ULUNAY
j stanbulun sayfiye olarak ta-
1 nılan semtlorindon göçerken «Kiralık köşkî, «kiralık kala, «kiralık daire» lovhalarına bu yaz her senoden fazla rastlanıyor. Arzü talep kaldoslno göre yazlık evlerde arz var, halkta talep yok. Böylo olıınoa sayfiye kiralarının pek tabii olarak düşmosl lâzım. Fakat düşmüyor, çünkü ov sahipleri o-turdukları köşkün üstüno İki kat çıkmışlar... Bu masrafı yazlık kiradan çıkarmağı ümld ödiyorlar. Adamcağız borca girmiş; okslk vorso Idaro ötmez; bir kaç sono ovvolki kirayı Istoso tutan yok.
Movsim do hayli llorlodl. Ponco-roslndo «Kiralık kat» levhası sallanan ovin moskün katında ekseriya poncoronln öniindo elini şakağına koymuş İspinoz Bibi düşiinon endişeli bir çohro var. Bina da sahibi nln ulomlno Iştlrâk ediyormuş gibi... Norodo Iso dile goloook... Boş poncorolorl İle golono göçene göz süzecek vo çatır çatır kapılarını açarak «Buyurun!, dlyo bağıracak I
Bu yazlık züppeliğinin no aoalp-llklorlne şahit olmuştuk.
Suadlyo donllon (ala mod) say-fiyodo on beş bin liraya yazlık bir köşk tutulduğunu biliriz. Bir yaz İçin bir ov parası llo caka yapanların bu parayı zahmetsiz kazandıklarına şüphe yok... Fakat nellco no oluyor? Sayflyoye gldeook halk yılıyor, korkuyor... Onun İçin çoluk çoouğu llo gülo oynaya goçlroca
ğl bir yaz ancak bir sınıf İnsanlar* nasib olan bir ollvo-i- kadort Orta yaşayışlı bir adamın yazlığa gitmesi no haddlnot...
Fakat hayat yavaş yavaş normale doğru kaydıkça —K h"*
Bunun seboplorı çok sözler işittik. -------
vatandaşların Filistin ınuhacero.. nin bile buna tesiri olduğunu söy-lodilor. Fakat bizce bunun İki mü hin: sebobl vardır:
Birlnolsl kiraların yüksekliğinden canı yanan halkın kırıp, sarıp, borçlanıp kafasını sokacak küçük büyük bir ov yapmasıdır, istanbul-daki inşaat çokluğu buna delildir.
iklnoisı sayflyoyo gldocak ( urum da olanların blror otomobil o. .imiş olmalarıdır.
Altında uır oiomooıiı uı*ın İçin her yor sayllyodlr. çolugunu çocuğunu dolduruyor; yomoğlnl alıp Boğaza gidiyor; Sular, Bendlor gibi yorlordo akşama kadar vakit geçiriyor voyalıut da Büyükdoredo, Ta rabyada eğleniyor. Akş. m ov.no dönüyor...
Boğazdan bıkarsa Marmara sahilinde İslediği yoro gidiyor. Bu suretle hem yazlık için vorooogl yüksek kiradan, taşınmak masrafından, İtiyadını değiştirmek külfotinden kurtulmuş oluyor.
Onun İçin penceresinin önündo o-II şakağında felekzodo ev sahiplerini gördüğüm zaman Içlmdon bağır
Geçdi Efendi o da bir saınân idil
Dflnfcli kontroUarda aldırdığımız bir resim.* (Yazısı 5 d sayfada)
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
e
Tol adresi: «YENİ SABAHs
İSTANBUL
Telefon: 20785
12 inci Yıl, No. 3675
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE
16
HAZİRAN
1949
Vaşington Büyük Elçimiz geliyor
Vaşington: 15 (AP.) — Tilrkiyenin VaşIngLon büyük elçisi Feridun Cemal Erkin bugün Dışişleri Bakanlığı müsteşarı James Webb'le 20 dakikalık bir görüşme yapmıştır. Erkin pazar günü Vaşing-tondan Türkiyeye hareket edecek ve Eylülde dönecektir.
D.P.den ihraç edilenler işi yeniden alevlendi Bir Başbakanlık tebliği Cumhurbaşkanının D. Partiye tesir icra etmediğini açıkladı
Vaktile D. P. den ihraç edilen veya ayrdan 13 Milletvekili, büyük kongrenin haklarındaki ihraç kararını iptal edeceğine inanıyorlar

lstanbuldaki Yahudi vatandaşların fakir ve yoksul çocuklara yardım maksadile tertip ettikleri eşya pi-
Ara seçimlerinin faydası
Ankara: 15 (Hususi) — D. P. büyük kongresinin açılış günü yaklaştıkça bu konudaki siyasî faaliyetler de artmaktadır Bunlar arasında en dikkati çekeni D. P. Merkez haysiyet divânı ta rafından haklarında ihraç kararı
verilen 13 milletvekilinin faaliyetleridir.
Bilindiği gibi D. P. tüzüğü mer kez haysiyet divânı kararlan hakkında büyük kongreye itiraz edileceğini göstermektedir. Başka bir partiye intisap etmeden (müs
Ticaret Odasında dünkü toplantıdan bir görünüş..-
yeni intihapla milletvekili getirilmesi işini eylülde behemehal tahakkuk ettirmek azmindedir. Ankara muhabirimizin verdiği tafsilâta bakılırsa hükümet, büd-cede bir münakale yaparak, İçişle ri Bakanlığı büdcesinde mevcut (100.000) liralık tahsisata (500,000) daha ekliyerek bunu (600,000) liraya çıkarmış ve hep sini eylülde intihap işlerinde har camağa karar vermiştir.
Ara seçimlere muhalefet partilerini sokmak için Başbakan ve yardımcısı çok gayret sarfettiler. Görünüşte çok makul şöyle bir sebep de ileri sürüyorlardı. Diyorlardı ki: Seçim kanununda seçmenlere emniyet telkin etmek üzere, ufak tefek de olsa bazı tadilât yaptık, bunların tatbikatta nasıl bir netice vereceğini fiilen müşabade ve tesbit etmek ve bu defa, görünecek aksaklıklardan, geniş ölçüde ilhamlar a-larak, asıl temelli seçim kanunu projesini hazırlamak çok yerinde olur, bu kısmi seçimler adeta bir nevi tecrübe laboratuvarı vazife sini görecek.
Bu tatlı ve mantıklı sözlere rağmen ne Millet ve ne de Demokrat Parti ara seçimlere girmeğe yanaştılar ve eldeki kanun yürürlükte oldukça intihap işlerine bulaşmıyacaklannı açıkça tebarüz ettirdiler.
Bu partilerin çok yerinde olarak anlattıkları gibi seçim emniyeti partiler arası bir uzlaşma ve kaynaşma zemini değildir. Seçim masunluğu bütün milletin malı ve topluluk vicdanının bir emridir. Türkün bu iradesine şimdiye kadar bojun eğmemiş olmak, ik tldar partisinin, en büyük vebalidir. Geçen defa bir ara seçiminde Halk Partisi, tek başına kaldığı halde blnbir türlü oyun yaptı. Halkın rağbetsizliği gün gibi a-çık iken ve iştirak nisbeti yüzde onu bile bulmadığı halde bu nis-bet deniz dalgalan gibi kabartılı kabartıla yüzde altmışlar gibi gayn ciddi rakamlara kadar çıkarıldı. Halbuki hatıra gelirdi ki Halk Partisi, biraz basiretli olsa, bu ara seçimlerde tamamile dürüst davranır ve kaybedeceği bir kaç sandalye, Meclisteki çoğunluğuna hiç tesir etmiyeceğinden, bunu güler yüzle karşılar ve halka emniyet telkin etmek İsterdi. (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
takil demokratlar) adile bir gurup teşkil ederek Büyük Kongrenin akdini bekleyen bu 13 millet vekili haklarında verilen ihraç karan hakkında Büyük Kongreye itiraz etmişlerdir. Esasen bu keyfiyet genel İdare kurulu faaliyet raporunda da zikredilmiş bulunmaktadır. Bu itibarla ve tü zük hükümlerine göre haysiyet divânı karan Büyük Kongrece tetkik edilecek ve bir hükme bağlanacaktır. Büyük Kongrenin bu mesele hakkında bir karar ver meden önce muterizleri dinlemesi icabetmektedir. Buna ihtimal verilmemesi hukukî görüşlere uygun düşmediği gibi parti tüzü ğünün metin ve ruhuna da aykı-n telâkki edilmektedir. Bu itibarla itiraz edenler kendi noktai nazarlannı elbette izah edecekler ve haklarını anyacaklardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kasım Gülek
hakkındaki
Dörtler
Yine toplanıp dağıldılar!
Konferansı akamete uğratmamak için son gayretlerin sarfedileceği anlaşılıyor
tertip ettiği piyango
Piyango biletlerinde Türle kelimesine rastlanmaması dikkati çekiyor, tertip hey’eti acaba buna ne der?
Ticaret odasında Belediyeye hücum!
Odada dün yapılan hararetli toplantıda belediyeye hücum edildi ve Ticaret Odası pavalarının şuraya buraya verilmesi şiddetli tenkid mevzuu oldu
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası ı meclisi dün hararetli bir toplantı yapmıştır. Celse açıldığı zarnan Üniversite talebe birliğine yapılacak beş bin liralık yardıma itiraz edenler olmuş, fakat hayırsever ü-l
i yelerin müdahalesiyle yardım kabul edilmiştir. Yardım, 'Ticaret Bakanlığında duran fon paradan ödene-ce.ctir, Bu sırada doktor Cudi Bir. tek ayağa kalkmış fon paralara te.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 de)
şayialar
Ankara, 15 (Telefonla) — Ka sim Gülek’in Londradan acele o-larak An karaya davet edilmesi birçok tefsirlere yol açmıştı. Bazı mahfillerde GiUek’in kabinede yapılacak yeni bir değişiklikle Devlet Bakanlığına getirileceği söylenirken, bazı mahfillerde İse rahatsızlığından dolayı istifa etmesi İhtimali olan Necmettin Sa dağın yerine Dışişleri Bakanlığına getirileceği İleri sürülmekte idi.
Yaptığımız tahkikata göre bu şayiaların doğru olmadığı anlaşıl maktadır.
Paris, 15 (A.P.) — Bugün öğleden sonraki toplantılarını geri bırakmış olan Dört Devlet Dışişleri Bakanları, Türkiye saatile 20 de, mutad toplantı mahalleri yerine Fransa Dışişleri Bakanlığında bir oturum yapmışlardır.
Bu oturumun yapılmasını, ilk toplantının iptalini talep etmiş olan Vichinsky'nin istediği tahmin edilmektedir.
Batılı devletler bugün öğleye doğru, Batı işgal bölgelerinden Berline geçit serbestliği sağlıyan (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Pakistan B.
Elçisi dün
Istanbula geldi
Mehmet irfan Kıpman motosikletle beraber.
Yeni Elçinin gazetecilere verdiği beyanat
Çok hazin bir ihmalkârlık
Bergamada Akropolün üstündeki yamalı bayrağı gören kimse yok mu
Kaçakçı Yahudiler dün tevkif edildiler
Filistin? altın kaçırırlarken İskenderunda suçüstü yakalanan Yahudiler, Mersine gönderildiler
Yahudi hükümeti, vergileri yüzde 500artıracak
İskenderun: 15 (Hususi) — Iküffiyetli miktarda altın kaçırır-Filistine gitmek üzere bindikleri ken yakalanan Yahudilerin aor-Amasya motörü ile Türkiyeden ‘gusu tamamlanmış, ve sanıkların
İhtikârla mücade’e faaliyeti
Dün Eminönü mıntakasında 800 esnaf kontrol edildi, 160 ceza zabtı tutuldu
tevkiflerine karar verilmiştir. Ha zırlık tahkikatı da bugün bitirilmiştir. Motör kaptanının da tevkif edilenler meyanında olduğu anlaşılmaktadır. Altın ve dövize kaçakçılarının muhakemeleri Mersinde yapılacaktır. Sanıklar, bugün Mersine Sevkedllmlşlcr -dir.
Bu hâdise muhitte büyük alâka ve infial uyandırmıştır. Emni yet ve gümrük teşkilâtının kaçak çılan yakalamak için gösterdiği hassasiyet ve başarı, herkesin takdirini celbetmiştir. Bugün şeh rimizde «günün mevzuu bu hadi
Bir genç motosikletle dünyayı dolaşacak
I Motosikletli genç, İrfan, Efga-nlstan, Hindistan, Hindiçiniye; oradan cenubî Amerikaya geçe-
Mehmet irfan Kıpman adında ı
bir Türk genci, pazar günü Taksimden hareketle 6 ay sürecek --------—---------------- - ■
bir dünya turu seyahatine çıka- rek, Sanfiransiskoya; oradan da çaktır. ' •*“'
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Sinemacıların zam isteği
Ş. Meclisi üyelerine
hitab ediyoruz
Pûlcistan Büyük Elçisi Ahmet Maikaşır
Pâkistanın Ankara Büyük Elçisi ekselans Maikaşır Ahmet dün saat 16 da Şamdan gelen Pan Amerikan uçağile şehrimize gelmiştir. Büyük Elçiyi hava ala nında; Ingiliz konsolosu Mr. Nced, Ingiliz basın ataşesi Mr. Bedıvord ve Vali adına protokol müdürü Nazif Bölükbaşı karşılamışlardır.
Ekselans Maikaşır Ahmet diin kendisile görüşen gazetecilere (Dovamı Sa. s Sü. 3 do)
“Kararınızı verirken, bir kaç sinemacının kârını arttırmağı değil, sizi seçen İstanbul halkını diişiiniiniiz»
Sinemacıların, zarar ettiklerini ileri sürerek Belediye vergi ve resimlerinde tenzilât yapılmasını deç^iş eden müracaatlarını iu-ccliyen komisyon, raporunu Şehir Meclisi başkanlığına vermiş bulunmaktadır. Rapor, Meclisin cuma günkü oturumunda üyelere (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
se İdi.
Tahkikatın derinleştirilmesine devam olunmaktadır.
(Devamı Sa. & Sü. 4 do)
Bir kız çocıığıı otobüs altında can verdi
I Çocuğun cesedi uzun zaman, üstüne bir kâğıt örtülmüş bir halde sokak ortasında bekledi ı
Dün akşam saat 20 sıralarında Çarşıkapıda fecî bir kaza olmuş, bir kız çocuğu otöbüs altın da beyni parçalarak ölmüştür.
Sirkeciden Bakırköyüne doğru gitmekte olan şoför Selim Sunar idaresinde ve 3149 plâkalı Sirkeci - Bakırköy - Bahçeli Evler ara sında işliyen otobüs Çarşıkapı -dan geçerken bir kaldırımdan di gerine geçmek istiyen 0 yaşında Yeznik kızı Bilma Fınncıyanı ez mişllr. Beyni parçalanan yavrucak derhal ölmüştür.
(Dovamı Sa. 6 8ü. 2 de)
İçkili yerlerin tahdidi mes'elesi
Verilen 6 aylık mühletin iki yıl daha uzatılmasına karar verildi
İçkili yerleri tahdit komisyonu toplantı halinde. .(
,(Yazıöı 5 İnci sayfada)
İhsan Sadı-.( imzalı bir okuyucu* muzdan gu mektubu aldık:
( Bu yıl 28 İlâ 80 mayıs tarihleri arasında Bergama’da yapılan Ker. mes töreninde o civarı ziyaretim do. Iayi91yle bulundum. Kermesin üçüncü günü akropolü gezdik. Burada esefle gördüğüm bir noktayı mem-lektlt şerefi ve bilhassa Bergama,, hin turistik mahiyeti itibariyle sayın gazetenize bildirmeği bir vazi. fe bildim. O da arcropol'a hergtln çekilen bayrağın dört yerinden yamalı ve uç tarafından yırtık olma* ei keyfiyetidir. Bu hâdise, işbu bay. rağın bu vaziyette uzun zamandan, beri çekilmekte olduğunu göstermek itibariyle şayanı dikkat ve teessürdür Bir defa yırtılan bayrak hemen yamanmış, İkinci yırtık da yamanmış, üçüncü vo dördüncü yı« Uular da yamanmak şekliyle kapatılmak istenmiştir ki nekadar uzun zaman böyle yakışıksız bir vaziyet idame edilmiştir.
[ Ycıii Sabah — Hâdise etrafın, da söyleyecek söz bulamıyoruz. Derin bir teessür içindeyiz. Bergama’da akropolün üzerine çekilen bay-, rakla meşgül ve vazifeli o civarda hiç bir resmi makam f’’ J"“
Bayrak hakkındaki devletin salname vo dosya mahkûmu olarak tırf.J
yok mudur t. nizamname arşivlerindi (c mı kalacak*
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yazlık ev bolluğu
ULUNAY
j stanbulun sayfiye olarak ta-
1 nılan semtlorindon göçerken «Kiralık köşkî, «kiralık kala, «kiralık daire» lovhalarına bu yaz her senoden fazla rastlanıyor. Arzü talep kaldoslno göre yazlık evlerde arz var, halkta talep yok. Böylo olıınoa sayfiye kiralarının pek tabii olarak düşmosl lâzım. Fakat düşmüyor, çünkü ov sahipleri o-turdukları köşkün üstüno İki kat çıkmışlar... Bu masrafı yazlık kiradan çıkarmağı ümld ödiyorlar. Adamcağız borca girmiş; okslk vorso Idaro ötmez; bir kaç sono ovvolki kirayı Istoso tutan yok.
Movsim do hayli llorlodl. Ponco-roslndo «Kiralık kat» levhası sallanan ovin moskün katında ekseriya poncoronln öniindo elini şakağına koymuş İspinoz Bibi düşiinon endişeli bir çohro var. Bina da sahibi nln ulomlno Iştlrâk ediyormuş gibi... Norodo Iso dile goloook... Boş poncorolorl İle golono göçene göz süzecek vo çatır çatır kapılarını açarak «Buyurun!, dlyo bağıracak I
Bu yazlık züppeliğinin no aoalp-llklorlne şahit olmuştuk.
Suadlyo donllon (ala mod) say-fiyodo on beş bin liraya yazlık bir köşk tutulduğunu biliriz. Bir yaz İçin bir ov parası llo caka yapanların bu parayı zahmetsiz kazandıklarına şüphe yok... Fakat nellco no oluyor? Sayflyoye gldeook halk yılıyor, korkuyor... Onun İçin çoluk çoouğu llo gülo oynaya goçlroca
ğl bir yaz ancak bir sınıf İnsanlar* nasib olan bir ollvo-i- kadort Orta yaşayışlı bir adamın yazlığa gitmesi no haddlnot...
Fakat hayat yavaş yavaş normale doğru kaydıkça —K h"*
Bunun seboplorı çok sözler işittik. -------
vatandaşların Filistin ınuhacero.. nin bile buna tesiri olduğunu söy-lodilor. Fakat bizce bunun İki mü hin: sebobl vardır:
Birlnolsl kiraların yüksekliğinden canı yanan halkın kırıp, sarıp, borçlanıp kafasını sokacak küçük büyük bir ov yapmasıdır, istanbul-daki inşaat çokluğu buna delildir.
iklnoisı sayflyoyo gldocak ( urum da olanların blror otomobil o. .imiş olmalarıdır.
Altında uır oiomooıiı uı*ın İçin her yor sayllyodlr. çolugunu çocuğunu dolduruyor; yomoğlnl alıp Boğaza gidiyor; Sular, Bendlor gibi yorlordo akşama kadar vakit geçiriyor voyalıut da Büyükdoredo, Ta rabyada eğleniyor. Akş. m ov.no dönüyor...
Boğazdan bıkarsa Marmara sahilinde İslediği yoro gidiyor. Bu suretle hem yazlık için vorooogl yüksek kiradan, taşınmak masrafından, İtiyadını değiştirmek külfotinden kurtulmuş oluyor.
Onun İçin penceresinin önündo o-II şakağında felekzodo ev sahiplerini gördüğüm zaman Içlmdon bağır
Geçdi Efendi o da bir saınân idil
Dflnfcli kontroUarda aldırdığımız bir resim.* (Yazısı 5 d sayfada)
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
e
Tol adresi: «YENİ SABAHs
İSTANBUL
Telefon: 20785
12 inci Yıl, No. 3675
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE
16
HAZİRAN
1949
Vaşington Büyük Elçimiz geliyor
Vaşington: 15 (AP.) — Tilrkiyenin VaşIngLon büyük elçisi Feridun Cemal Erkin bugün Dışişleri Bakanlığı müsteşarı James Webb'le 20 dakikalık bir görüşme yapmıştır. Erkin pazar günü Vaşing-tondan Türkiyeye hareket edecek ve Eylülde dönecektir.
D.P.den ihraç edilenler işi yeniden alevlendi Bir Başbakanlık tebliği Cumhurbaşkanının D. Partiye tesir icra etmediğini açıkladı
Vaktile D. P. den ihraç edilen veya ayrdan 13 Milletvekili, büyük kongrenin haklarındaki ihraç kararını iptal edeceğine inanıyorlar

lstanbuldaki Yahudi vatandaşların fakir ve yoksul çocuklara yardım maksadile tertip ettikleri eşya pi-
Ara seçimlerinin faydası
Ankara: 15 (Hususi) — D. P. büyük kongresinin açılış günü yaklaştıkça bu konudaki siyasî faaliyetler de artmaktadır Bunlar arasında en dikkati çekeni D. P. Merkez haysiyet divânı ta rafından haklarında ihraç kararı
verilen 13 milletvekilinin faaliyetleridir.
Bilindiği gibi D. P. tüzüğü mer kez haysiyet divânı kararlan hakkında büyük kongreye itiraz edileceğini göstermektedir. Başka bir partiye intisap etmeden (müs
Ticaret Odasında dünkü toplantıdan bir görünüş..-
yeni intihapla milletvekili getirilmesi işini eylülde behemehal tahakkuk ettirmek azmindedir. Ankara muhabirimizin verdiği tafsilâta bakılırsa hükümet, büd-cede bir münakale yaparak, İçişle ri Bakanlığı büdcesinde mevcut (100.000) liralık tahsisata (500,000) daha ekliyerek bunu (600,000) liraya çıkarmış ve hep sini eylülde intihap işlerinde har camağa karar vermiştir.
Ara seçimlere muhalefet partilerini sokmak için Başbakan ve yardımcısı çok gayret sarfettiler. Görünüşte çok makul şöyle bir sebep de ileri sürüyorlardı. Diyorlardı ki: Seçim kanununda seçmenlere emniyet telkin etmek üzere, ufak tefek de olsa bazı tadilât yaptık, bunların tatbikatta nasıl bir netice vereceğini fiilen müşabade ve tesbit etmek ve bu defa, görünecek aksaklıklardan, geniş ölçüde ilhamlar a-larak, asıl temelli seçim kanunu projesini hazırlamak çok yerinde olur, bu kısmi seçimler adeta bir nevi tecrübe laboratuvarı vazife sini görecek.
Bu tatlı ve mantıklı sözlere rağmen ne Millet ve ne de Demokrat Parti ara seçimlere girmeğe yanaştılar ve eldeki kanun yürürlükte oldukça intihap işlerine bulaşmıyacaklannı açıkça tebarüz ettirdiler.
Bu partilerin çok yerinde olarak anlattıkları gibi seçim emniyeti partiler arası bir uzlaşma ve kaynaşma zemini değildir. Seçim masunluğu bütün milletin malı ve topluluk vicdanının bir emridir. Türkün bu iradesine şimdiye kadar bojun eğmemiş olmak, ik tldar partisinin, en büyük vebalidir. Geçen defa bir ara seçiminde Halk Partisi, tek başına kaldığı halde blnbir türlü oyun yaptı. Halkın rağbetsizliği gün gibi a-çık iken ve iştirak nisbeti yüzde onu bile bulmadığı halde bu nis-bet deniz dalgalan gibi kabartılı kabartıla yüzde altmışlar gibi gayn ciddi rakamlara kadar çıkarıldı. Halbuki hatıra gelirdi ki Halk Partisi, biraz basiretli olsa, bu ara seçimlerde tamamile dürüst davranır ve kaybedeceği bir kaç sandalye, Meclisteki çoğunluğuna hiç tesir etmiyeceğinden, bunu güler yüzle karşılar ve halka emniyet telkin etmek İsterdi. (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
takil demokratlar) adile bir gurup teşkil ederek Büyük Kongrenin akdini bekleyen bu 13 millet vekili haklarında verilen ihraç karan hakkında Büyük Kongreye itiraz etmişlerdir. Esasen bu keyfiyet genel İdare kurulu faaliyet raporunda da zikredilmiş bulunmaktadır. Bu itibarla ve tü zük hükümlerine göre haysiyet divânı karan Büyük Kongrece tetkik edilecek ve bir hükme bağlanacaktır. Büyük Kongrenin bu mesele hakkında bir karar ver meden önce muterizleri dinlemesi icabetmektedir. Buna ihtimal verilmemesi hukukî görüşlere uygun düşmediği gibi parti tüzü ğünün metin ve ruhuna da aykı-n telâkki edilmektedir. Bu itibarla itiraz edenler kendi noktai nazarlannı elbette izah edecekler ve haklarını anyacaklardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kasım Gülek
hakkındaki
Dörtler
Yine toplanıp dağıldılar!
Konferansı akamete uğratmamak için son gayretlerin sarfedileceği anlaşılıyor
tertip ettiği piyango
Piyango biletlerinde Türle kelimesine rastlanmaması dikkati çekiyor, tertip hey’eti acaba buna ne der?
Ticaret odasında Belediyeye hücum!
Odada dün yapılan hararetli toplantıda belediyeye hücum edildi ve Ticaret Odası pavalarının şuraya buraya verilmesi şiddetli tenkid mevzuu oldu
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası ı meclisi dün hararetli bir toplantı yapmıştır. Celse açıldığı zarnan Üniversite talebe birliğine yapılacak beş bin liralık yardıma itiraz edenler olmuş, fakat hayırsever ü-l
i yelerin müdahalesiyle yardım kabul edilmiştir. Yardım, 'Ticaret Bakanlığında duran fon paradan ödene-ce.ctir, Bu sırada doktor Cudi Bir. tek ayağa kalkmış fon paralara te.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 de)
şayialar
Ankara, 15 (Telefonla) — Ka sim Gülek’in Londradan acele o-larak An karaya davet edilmesi birçok tefsirlere yol açmıştı. Bazı mahfillerde GiUek’in kabinede yapılacak yeni bir değişiklikle Devlet Bakanlığına getirileceği söylenirken, bazı mahfillerde İse rahatsızlığından dolayı istifa etmesi İhtimali olan Necmettin Sa dağın yerine Dışişleri Bakanlığına getirileceği İleri sürülmekte idi.
Yaptığımız tahkikata göre bu şayiaların doğru olmadığı anlaşıl maktadır.
Paris, 15 (A.P.) — Bugün öğleden sonraki toplantılarını geri bırakmış olan Dört Devlet Dışişleri Bakanları, Türkiye saatile 20 de, mutad toplantı mahalleri yerine Fransa Dışişleri Bakanlığında bir oturum yapmışlardır.
Bu oturumun yapılmasını, ilk toplantının iptalini talep etmiş olan Vichinsky'nin istediği tahmin edilmektedir.
Batılı devletler bugün öğleye doğru, Batı işgal bölgelerinden Berline geçit serbestliği sağlıyan (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Pakistan B.
Elçisi dün
Istanbula geldi
Mehmet irfan Kıpman motosikletle beraber.
Yeni Elçinin gazetecilere verdiği beyanat
Çok hazin bir ihmalkârlık
Bergamada Akropolün üstündeki yamalı bayrağı gören kimse yok mu
Kaçakçı Yahudiler dün tevkif edildiler
Filistin? altın kaçırırlarken İskenderunda suçüstü yakalanan Yahudiler, Mersine gönderildiler
Yahudi hükümeti, vergileri yüzde 500artıracak
İskenderun: 15 (Hususi) — Iküffiyetli miktarda altın kaçırır-Filistine gitmek üzere bindikleri ken yakalanan Yahudilerin aor-Amasya motörü ile Türkiyeden ‘gusu tamamlanmış, ve sanıkların
İhtikârla mücade’e faaliyeti
Dün Eminönü mıntakasında 800 esnaf kontrol edildi, 160 ceza zabtı tutuldu
tevkiflerine karar verilmiştir. Ha zırlık tahkikatı da bugün bitirilmiştir. Motör kaptanının da tevkif edilenler meyanında olduğu anlaşılmaktadır. Altın ve dövize kaçakçılarının muhakemeleri Mersinde yapılacaktır. Sanıklar, bugün Mersine Sevkedllmlşlcr -dir.
Bu hâdise muhitte büyük alâka ve infial uyandırmıştır. Emni yet ve gümrük teşkilâtının kaçak çılan yakalamak için gösterdiği hassasiyet ve başarı, herkesin takdirini celbetmiştir. Bugün şeh rimizde «günün mevzuu bu hadi
Bir genç motosikletle dünyayı dolaşacak
I Motosikletli genç, İrfan, Efga-nlstan, Hindistan, Hindiçiniye; oradan cenubî Amerikaya geçe-
Mehmet irfan Kıpman adında ı
bir Türk genci, pazar günü Taksimden hareketle 6 ay sürecek --------—---------------- - ■
bir dünya turu seyahatine çıka- rek, Sanfiransiskoya; oradan da çaktır. ' •*“'
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Sinemacıların zam isteği
Ş. Meclisi üyelerine
hitab ediyoruz
Pûlcistan Büyük Elçisi Ahmet Maikaşır
Pâkistanın Ankara Büyük Elçisi ekselans Maikaşır Ahmet dün saat 16 da Şamdan gelen Pan Amerikan uçağile şehrimize gelmiştir. Büyük Elçiyi hava ala nında; Ingiliz konsolosu Mr. Nced, Ingiliz basın ataşesi Mr. Bedıvord ve Vali adına protokol müdürü Nazif Bölükbaşı karşılamışlardır.
Ekselans Maikaşır Ahmet diin kendisile görüşen gazetecilere (Dovamı Sa. s Sü. 3 do)
“Kararınızı verirken, bir kaç sinemacının kârını arttırmağı değil, sizi seçen İstanbul halkını diişiiniiniiz»
Sinemacıların, zarar ettiklerini ileri sürerek Belediye vergi ve resimlerinde tenzilât yapılmasını deç^iş eden müracaatlarını iu-ccliyen komisyon, raporunu Şehir Meclisi başkanlığına vermiş bulunmaktadır. Rapor, Meclisin cuma günkü oturumunda üyelere (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
se İdi.
Tahkikatın derinleştirilmesine devam olunmaktadır.
(Devamı Sa. & Sü. 4 do)
Bir kız çocıığıı otobüs altında can verdi
I Çocuğun cesedi uzun zaman, üstüne bir kâğıt örtülmüş bir halde sokak ortasında bekledi ı
Dün akşam saat 20 sıralarında Çarşıkapıda fecî bir kaza olmuş, bir kız çocuğu otöbüs altın da beyni parçalarak ölmüştür.
Sirkeciden Bakırköyüne doğru gitmekte olan şoför Selim Sunar idaresinde ve 3149 plâkalı Sirkeci - Bakırköy - Bahçeli Evler ara sında işliyen otobüs Çarşıkapı -dan geçerken bir kaldırımdan di gerine geçmek istiyen 0 yaşında Yeznik kızı Bilma Fınncıyanı ez mişllr. Beyni parçalanan yavrucak derhal ölmüştür.
(Dovamı Sa. 6 8ü. 2 de)
İçkili yerlerin tahdidi mes'elesi
Verilen 6 aylık mühletin iki yıl daha uzatılmasına karar verildi
İçkili yerleri tahdit komisyonu toplantı halinde. .(
,(Yazıöı 5 İnci sayfada)
İhsan Sadı-.( imzalı bir okuyucu* muzdan gu mektubu aldık:
( Bu yıl 28 İlâ 80 mayıs tarihleri arasında Bergama’da yapılan Ker. mes töreninde o civarı ziyaretim do. Iayi91yle bulundum. Kermesin üçüncü günü akropolü gezdik. Burada esefle gördüğüm bir noktayı mem-lektlt şerefi ve bilhassa Bergama,, hin turistik mahiyeti itibariyle sayın gazetenize bildirmeği bir vazi. fe bildim. O da arcropol'a hergtln çekilen bayrağın dört yerinden yamalı ve uç tarafından yırtık olma* ei keyfiyetidir. Bu hâdise, işbu bay. rağın bu vaziyette uzun zamandan, beri çekilmekte olduğunu göstermek itibariyle şayanı dikkat ve teessürdür Bir defa yırtılan bayrak hemen yamanmış, İkinci yırtık da yamanmış, üçüncü vo dördüncü yı« Uular da yamanmak şekliyle kapatılmak istenmiştir ki nekadar uzun zaman böyle yakışıksız bir vaziyet idame edilmiştir.
[ Ycıii Sabah — Hâdise etrafın, da söyleyecek söz bulamıyoruz. Derin bir teessür içindeyiz. Bergama’da akropolün üzerine çekilen bay-, rakla meşgül ve vazifeli o civarda hiç bir resmi makam f’’ J"“
Bayrak hakkındaki devletin salname vo dosya mahkûmu olarak tırf.J
yok mudur t. nizamname arşivlerindi (c mı kalacak*
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yazlık ev bolluğu
ULUNAY
j stanbulun sayfiye olarak ta-
1 nılan semtlorindon göçerken «Kiralık köşkî, «kiralık kala, «kiralık daire» lovhalarına bu yaz her senoden fazla rastlanıyor. Arzü talep kaldoslno göre yazlık evlerde arz var, halkta talep yok. Böylo olıınoa sayfiye kiralarının pek tabii olarak düşmosl lâzım. Fakat düşmüyor, çünkü ov sahipleri o-turdukları köşkün üstüno İki kat çıkmışlar... Bu masrafı yazlık kiradan çıkarmağı ümld ödiyorlar. Adamcağız borca girmiş; okslk vorso Idaro ötmez; bir kaç sono ovvolki kirayı Istoso tutan yok.
Movsim do hayli llorlodl. Ponco-roslndo «Kiralık kat» levhası sallanan ovin moskün katında ekseriya poncoronln öniindo elini şakağına koymuş İspinoz Bibi düşiinon endişeli bir çohro var. Bina da sahibi nln ulomlno Iştlrâk ediyormuş gibi... Norodo Iso dile goloook... Boş poncorolorl İle golono göçene göz süzecek vo çatır çatır kapılarını açarak «Buyurun!, dlyo bağıracak I
Bu yazlık züppeliğinin no aoalp-llklorlne şahit olmuştuk.
Suadlyo donllon (ala mod) say-fiyodo on beş bin liraya yazlık bir köşk tutulduğunu biliriz. Bir yaz İçin bir ov parası llo caka yapanların bu parayı zahmetsiz kazandıklarına şüphe yok... Fakat nellco no oluyor? Sayflyoye gldeook halk yılıyor, korkuyor... Onun İçin çoluk çoouğu llo gülo oynaya goçlroca
ğl bir yaz ancak bir sınıf İnsanlar* nasib olan bir ollvo-i- kadort Orta yaşayışlı bir adamın yazlığa gitmesi no haddlnot...
Fakat hayat yavaş yavaş normale doğru kaydıkça —K h"*
Bunun seboplorı çok sözler işittik. -------
vatandaşların Filistin ınuhacero.. nin bile buna tesiri olduğunu söy-lodilor. Fakat bizce bunun İki mü hin: sebobl vardır:
Birlnolsl kiraların yüksekliğinden canı yanan halkın kırıp, sarıp, borçlanıp kafasını sokacak küçük büyük bir ov yapmasıdır, istanbul-daki inşaat çokluğu buna delildir.
iklnoisı sayflyoyo gldocak ( urum da olanların blror otomobil o. .imiş olmalarıdır.
Altında uır oiomooıiı uı*ın İçin her yor sayllyodlr. çolugunu çocuğunu dolduruyor; yomoğlnl alıp Boğaza gidiyor; Sular, Bendlor gibi yorlordo akşama kadar vakit geçiriyor voyalıut da Büyükdoredo, Ta rabyada eğleniyor. Akş. m ov.no dönüyor...
Boğazdan bıkarsa Marmara sahilinde İslediği yoro gidiyor. Bu suretle hem yazlık için vorooogl yüksek kiradan, taşınmak masrafından, İtiyadını değiştirmek külfotinden kurtulmuş oluyor.
Onun İçin penceresinin önündo o-II şakağında felekzodo ev sahiplerini gördüğüm zaman Içlmdon bağır
Geçdi Efendi o da bir saınân idil
Dflnfcli kontroUarda aldırdığımız bir resim.* (Yazısı 5 d sayfada)
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
e
Tol adresi: «YENİ SABAHs
İSTANBUL
Telefon: 20785
12 inci Yıl, No. 3675
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE
16
HAZİRAN
1949
Vaşington Büyük Elçimiz geliyor
Vaşington: 15 (AP.) — Tilrkiyenin VaşIngLon büyük elçisi Feridun Cemal Erkin bugün Dışişleri Bakanlığı müsteşarı James Webb'le 20 dakikalık bir görüşme yapmıştır. Erkin pazar günü Vaşing-tondan Türkiyeye hareket edecek ve Eylülde dönecektir.
D.P.den ihraç edilenler işi yeniden alevlendi Bir Başbakanlık tebliği Cumhurbaşkanının D. Partiye tesir icra etmediğini açıkladı
Vaktile D. P. den ihraç edilen veya ayrdan 13 Milletvekili, büyük kongrenin haklarındaki ihraç kararını iptal edeceğine inanıyorlar

lstanbuldaki Yahudi vatandaşların fakir ve yoksul çocuklara yardım maksadile tertip ettikleri eşya pi-
Ara seçimlerinin faydası
Ankara: 15 (Hususi) — D. P. büyük kongresinin açılış günü yaklaştıkça bu konudaki siyasî faaliyetler de artmaktadır Bunlar arasında en dikkati çekeni D. P. Merkez haysiyet divânı ta rafından haklarında ihraç kararı
verilen 13 milletvekilinin faaliyetleridir.
Bilindiği gibi D. P. tüzüğü mer kez haysiyet divânı kararlan hakkında büyük kongreye itiraz edileceğini göstermektedir. Başka bir partiye intisap etmeden (müs
Ticaret Odasında dünkü toplantıdan bir görünüş..-
yeni intihapla milletvekili getirilmesi işini eylülde behemehal tahakkuk ettirmek azmindedir. Ankara muhabirimizin verdiği tafsilâta bakılırsa hükümet, büd-cede bir münakale yaparak, İçişle ri Bakanlığı büdcesinde mevcut (100.000) liralık tahsisata (500,000) daha ekliyerek bunu (600,000) liraya çıkarmış ve hep sini eylülde intihap işlerinde har camağa karar vermiştir.
Ara seçimlere muhalefet partilerini sokmak için Başbakan ve yardımcısı çok gayret sarfettiler. Görünüşte çok makul şöyle bir sebep de ileri sürüyorlardı. Diyorlardı ki: Seçim kanununda seçmenlere emniyet telkin etmek üzere, ufak tefek de olsa bazı tadilât yaptık, bunların tatbikatta nasıl bir netice vereceğini fiilen müşabade ve tesbit etmek ve bu defa, görünecek aksaklıklardan, geniş ölçüde ilhamlar a-larak, asıl temelli seçim kanunu projesini hazırlamak çok yerinde olur, bu kısmi seçimler adeta bir nevi tecrübe laboratuvarı vazife sini görecek.
Bu tatlı ve mantıklı sözlere rağmen ne Millet ve ne de Demokrat Parti ara seçimlere girmeğe yanaştılar ve eldeki kanun yürürlükte oldukça intihap işlerine bulaşmıyacaklannı açıkça tebarüz ettirdiler.
Bu partilerin çok yerinde olarak anlattıkları gibi seçim emniyeti partiler arası bir uzlaşma ve kaynaşma zemini değildir. Seçim masunluğu bütün milletin malı ve topluluk vicdanının bir emridir. Türkün bu iradesine şimdiye kadar bojun eğmemiş olmak, ik tldar partisinin, en büyük vebalidir. Geçen defa bir ara seçiminde Halk Partisi, tek başına kaldığı halde blnbir türlü oyun yaptı. Halkın rağbetsizliği gün gibi a-çık iken ve iştirak nisbeti yüzde onu bile bulmadığı halde bu nis-bet deniz dalgalan gibi kabartılı kabartıla yüzde altmışlar gibi gayn ciddi rakamlara kadar çıkarıldı. Halbuki hatıra gelirdi ki Halk Partisi, biraz basiretli olsa, bu ara seçimlerde tamamile dürüst davranır ve kaybedeceği bir kaç sandalye, Meclisteki çoğunluğuna hiç tesir etmiyeceğinden, bunu güler yüzle karşılar ve halka emniyet telkin etmek İsterdi. (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
takil demokratlar) adile bir gurup teşkil ederek Büyük Kongrenin akdini bekleyen bu 13 millet vekili haklarında verilen ihraç karan hakkında Büyük Kongreye itiraz etmişlerdir. Esasen bu keyfiyet genel İdare kurulu faaliyet raporunda da zikredilmiş bulunmaktadır. Bu itibarla ve tü zük hükümlerine göre haysiyet divânı karan Büyük Kongrece tetkik edilecek ve bir hükme bağlanacaktır. Büyük Kongrenin bu mesele hakkında bir karar ver meden önce muterizleri dinlemesi icabetmektedir. Buna ihtimal verilmemesi hukukî görüşlere uygun düşmediği gibi parti tüzü ğünün metin ve ruhuna da aykı-n telâkki edilmektedir. Bu itibarla itiraz edenler kendi noktai nazarlannı elbette izah edecekler ve haklarını anyacaklardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kasım Gülek
hakkındaki
Dörtler
Yine toplanıp dağıldılar!
Konferansı akamete uğratmamak için son gayretlerin sarfedileceği anlaşılıyor
tertip ettiği piyango
Piyango biletlerinde Türle kelimesine rastlanmaması dikkati çekiyor, tertip hey’eti acaba buna ne der?
Ticaret odasında Belediyeye hücum!
Odada dün yapılan hararetli toplantıda belediyeye hücum edildi ve Ticaret Odası pavalarının şuraya buraya verilmesi şiddetli tenkid mevzuu oldu
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası ı meclisi dün hararetli bir toplantı yapmıştır. Celse açıldığı zarnan Üniversite talebe birliğine yapılacak beş bin liralık yardıma itiraz edenler olmuş, fakat hayırsever ü-l
i yelerin müdahalesiyle yardım kabul edilmiştir. Yardım, 'Ticaret Bakanlığında duran fon paradan ödene-ce.ctir, Bu sırada doktor Cudi Bir. tek ayağa kalkmış fon paralara te.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 de)
şayialar
Ankara, 15 (Telefonla) — Ka sim Gülek’in Londradan acele o-larak An karaya davet edilmesi birçok tefsirlere yol açmıştı. Bazı mahfillerde GiUek’in kabinede yapılacak yeni bir değişiklikle Devlet Bakanlığına getirileceği söylenirken, bazı mahfillerde İse rahatsızlığından dolayı istifa etmesi İhtimali olan Necmettin Sa dağın yerine Dışişleri Bakanlığına getirileceği İleri sürülmekte idi.
Yaptığımız tahkikata göre bu şayiaların doğru olmadığı anlaşıl maktadır.
Paris, 15 (A.P.) — Bugün öğleden sonraki toplantılarını geri bırakmış olan Dört Devlet Dışişleri Bakanları, Türkiye saatile 20 de, mutad toplantı mahalleri yerine Fransa Dışişleri Bakanlığında bir oturum yapmışlardır.
Bu oturumun yapılmasını, ilk toplantının iptalini talep etmiş olan Vichinsky'nin istediği tahmin edilmektedir.
Batılı devletler bugün öğleye doğru, Batı işgal bölgelerinden Berline geçit serbestliği sağlıyan (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Pakistan B.
Elçisi dün
Istanbula geldi
Mehmet irfan Kıpman motosikletle beraber.
Yeni Elçinin gazetecilere verdiği beyanat
Çok hazin bir ihmalkârlık
Bergamada Akropolün üstündeki yamalı bayrağı gören kimse yok mu
Kaçakçı Yahudiler dün tevkif edildiler
Filistin? altın kaçırırlarken İskenderunda suçüstü yakalanan Yahudiler, Mersine gönderildiler
Yahudi hükümeti, vergileri yüzde 500artıracak
İskenderun: 15 (Hususi) — Iküffiyetli miktarda altın kaçırır-Filistine gitmek üzere bindikleri ken yakalanan Yahudilerin aor-Amasya motörü ile Türkiyeden ‘gusu tamamlanmış, ve sanıkların
İhtikârla mücade’e faaliyeti
Dün Eminönü mıntakasında 800 esnaf kontrol edildi, 160 ceza zabtı tutuldu
tevkiflerine karar verilmiştir. Ha zırlık tahkikatı da bugün bitirilmiştir. Motör kaptanının da tevkif edilenler meyanında olduğu anlaşılmaktadır. Altın ve dövize kaçakçılarının muhakemeleri Mersinde yapılacaktır. Sanıklar, bugün Mersine Sevkedllmlşlcr -dir.
Bu hâdise muhitte büyük alâka ve infial uyandırmıştır. Emni yet ve gümrük teşkilâtının kaçak çılan yakalamak için gösterdiği hassasiyet ve başarı, herkesin takdirini celbetmiştir. Bugün şeh rimizde «günün mevzuu bu hadi
Bir genç motosikletle dünyayı dolaşacak
I Motosikletli genç, İrfan, Efga-nlstan, Hindistan, Hindiçiniye; oradan cenubî Amerikaya geçe-
Mehmet irfan Kıpman adında ı
bir Türk genci, pazar günü Taksimden hareketle 6 ay sürecek --------—---------------- - ■
bir dünya turu seyahatine çıka- rek, Sanfiransiskoya; oradan da çaktır. ' •*“'
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Sinemacıların zam isteği
Ş. Meclisi üyelerine
hitab ediyoruz
Pûlcistan Büyük Elçisi Ahmet Maikaşır
Pâkistanın Ankara Büyük Elçisi ekselans Maikaşır Ahmet dün saat 16 da Şamdan gelen Pan Amerikan uçağile şehrimize gelmiştir. Büyük Elçiyi hava ala nında; Ingiliz konsolosu Mr. Nced, Ingiliz basın ataşesi Mr. Bedıvord ve Vali adına protokol müdürü Nazif Bölükbaşı karşılamışlardır.
Ekselans Maikaşır Ahmet diin kendisile görüşen gazetecilere (Dovamı Sa. s Sü. 3 do)
“Kararınızı verirken, bir kaç sinemacının kârını arttırmağı değil, sizi seçen İstanbul halkını diişiiniiniiz»
Sinemacıların, zarar ettiklerini ileri sürerek Belediye vergi ve resimlerinde tenzilât yapılmasını deç^iş eden müracaatlarını iu-ccliyen komisyon, raporunu Şehir Meclisi başkanlığına vermiş bulunmaktadır. Rapor, Meclisin cuma günkü oturumunda üyelere (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
se İdi.
Tahkikatın derinleştirilmesine devam olunmaktadır.
(Devamı Sa. & Sü. 4 do)
Bir kız çocıığıı otobüs altında can verdi
I Çocuğun cesedi uzun zaman, üstüne bir kâğıt örtülmüş bir halde sokak ortasında bekledi ı
Dün akşam saat 20 sıralarında Çarşıkapıda fecî bir kaza olmuş, bir kız çocuğu otöbüs altın da beyni parçalarak ölmüştür.
Sirkeciden Bakırköyüne doğru gitmekte olan şoför Selim Sunar idaresinde ve 3149 plâkalı Sirkeci - Bakırköy - Bahçeli Evler ara sında işliyen otobüs Çarşıkapı -dan geçerken bir kaldırımdan di gerine geçmek istiyen 0 yaşında Yeznik kızı Bilma Fınncıyanı ez mişllr. Beyni parçalanan yavrucak derhal ölmüştür.
(Dovamı Sa. 6 8ü. 2 de)
İçkili yerlerin tahdidi mes'elesi
Verilen 6 aylık mühletin iki yıl daha uzatılmasına karar verildi
İçkili yerleri tahdit komisyonu toplantı halinde. .(
,(Yazıöı 5 İnci sayfada)
İhsan Sadı-.( imzalı bir okuyucu* muzdan gu mektubu aldık:
( Bu yıl 28 İlâ 80 mayıs tarihleri arasında Bergama’da yapılan Ker. mes töreninde o civarı ziyaretim do. Iayi91yle bulundum. Kermesin üçüncü günü akropolü gezdik. Burada esefle gördüğüm bir noktayı mem-lektlt şerefi ve bilhassa Bergama,, hin turistik mahiyeti itibariyle sayın gazetenize bildirmeği bir vazi. fe bildim. O da arcropol'a hergtln çekilen bayrağın dört yerinden yamalı ve uç tarafından yırtık olma* ei keyfiyetidir. Bu hâdise, işbu bay. rağın bu vaziyette uzun zamandan, beri çekilmekte olduğunu göstermek itibariyle şayanı dikkat ve teessürdür Bir defa yırtılan bayrak hemen yamanmış, İkinci yırtık da yamanmış, üçüncü vo dördüncü yı« Uular da yamanmak şekliyle kapatılmak istenmiştir ki nekadar uzun zaman böyle yakışıksız bir vaziyet idame edilmiştir.
[ Ycıii Sabah — Hâdise etrafın, da söyleyecek söz bulamıyoruz. Derin bir teessür içindeyiz. Bergama’da akropolün üzerine çekilen bay-, rakla meşgül ve vazifeli o civarda hiç bir resmi makam f’’ J"“
Bayrak hakkındaki devletin salname vo dosya mahkûmu olarak tırf.J
yok mudur t. nizamname arşivlerindi (c mı kalacak*
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yazlık ev bolluğu
ULUNAY
j stanbulun sayfiye olarak ta-
1 nılan semtlorindon göçerken «Kiralık köşkî, «kiralık kala, «kiralık daire» lovhalarına bu yaz her senoden fazla rastlanıyor. Arzü talep kaldoslno göre yazlık evlerde arz var, halkta talep yok. Böylo olıınoa sayfiye kiralarının pek tabii olarak düşmosl lâzım. Fakat düşmüyor, çünkü ov sahipleri o-turdukları köşkün üstüno İki kat çıkmışlar... Bu masrafı yazlık kiradan çıkarmağı ümld ödiyorlar. Adamcağız borca girmiş; okslk vorso Idaro ötmez; bir kaç sono ovvolki kirayı Istoso tutan yok.
Movsim do hayli llorlodl. Ponco-roslndo «Kiralık kat» levhası sallanan ovin moskün katında ekseriya poncoronln öniindo elini şakağına koymuş İspinoz Bibi düşiinon endişeli bir çohro var. Bina da sahibi nln ulomlno Iştlrâk ediyormuş gibi... Norodo Iso dile goloook... Boş poncorolorl İle golono göçene göz süzecek vo çatır çatır kapılarını açarak «Buyurun!, dlyo bağıracak I
Bu yazlık züppeliğinin no aoalp-llklorlne şahit olmuştuk.
Suadlyo donllon (ala mod) say-fiyodo on beş bin liraya yazlık bir köşk tutulduğunu biliriz. Bir yaz İçin bir ov parası llo caka yapanların bu parayı zahmetsiz kazandıklarına şüphe yok... Fakat nellco no oluyor? Sayflyoye gldeook halk yılıyor, korkuyor... Onun İçin çoluk çoouğu llo gülo oynaya goçlroca
ğl bir yaz ancak bir sınıf İnsanlar* nasib olan bir ollvo-i- kadort Orta yaşayışlı bir adamın yazlığa gitmesi no haddlnot...
Fakat hayat yavaş yavaş normale doğru kaydıkça —K h"*
Bunun seboplorı çok sözler işittik. -------
vatandaşların Filistin ınuhacero.. nin bile buna tesiri olduğunu söy-lodilor. Fakat bizce bunun İki mü hin: sebobl vardır:
Birlnolsl kiraların yüksekliğinden canı yanan halkın kırıp, sarıp, borçlanıp kafasını sokacak küçük büyük bir ov yapmasıdır, istanbul-daki inşaat çokluğu buna delildir.
iklnoisı sayflyoyo gldocak ( urum da olanların blror otomobil o. .imiş olmalarıdır.
Altında uır oiomooıiı uı*ın İçin her yor sayllyodlr. çolugunu çocuğunu dolduruyor; yomoğlnl alıp Boğaza gidiyor; Sular, Bendlor gibi yorlordo akşama kadar vakit geçiriyor voyalıut da Büyükdoredo, Ta rabyada eğleniyor. Akş. m ov.no dönüyor...
Boğazdan bıkarsa Marmara sahilinde İslediği yoro gidiyor. Bu suretle hem yazlık için vorooogl yüksek kiradan, taşınmak masrafından, İtiyadını değiştirmek külfotinden kurtulmuş oluyor.
Onun İçin penceresinin önündo o-II şakağında felekzodo ev sahiplerini gördüğüm zaman Içlmdon bağır
Geçdi Efendi o da bir saınân idil
Dflnfcli kontroUarda aldırdığımız bir resim.* (Yazısı 5 d sayfada)

Comments (0)