I
Boğaziçi imar plânı mucibince kömür depolan Kuruçeşmeden kaldırılacak
m
Nazarı dikkatine:
Senebaşı geliyor. MUHASEBE ve M ALÎ İJİ arlnlzl GEÇ KALMIŞ defterlerinim İstediğiniz çekil ve usul ile (P. K, 6 Şlşlll adresine müracaat edtyek ehven bir ücret ve süratle yaptırabilirsiniz.
Sene 28 No. — 9697 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
SALI 16 Ekim 1945
Sahibi: Necmeddin Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaam
Bulgaristan’da muhalifler seçime iştirak etmiyorlar
Belgrad’da yapılan bir toplantıda cumhuriyet lehinde tezahüratta bulunuldu
Yunanistan’da Kabine buhranı devam ediyor; 7suderus ve Dimitrakopulos Kabineyi kuramadılar
Londra 16 (Ft.) — Bulgaristanda muhalefet gurupunu teşkil eden partiler dün bir beyanname neşreder ek 18 kasımda yapılacak olan seçimi boykot ettiklerini bildirmişlerdir Beyannamede çlfçl. sosyal demokrat va bağımsız entelektüellerin İmzaları vardır. Bunlar diyorlar kİ:
«Hükümetin her ne pahasına olursa olsun, seçimi kazanmak İçin ortalığı maruz bırakacağı dehşetten memleketi korumak ve kanuni olmı-yan bir rejimi kanunlaştırmaktan çekinmek için bu seçimi boykot etmeğe ve seçime Iştlrâk etmemeğe karar verdik.»
Sofyadan gelen haberlere göre. İS kasını seçimi için hÜKÛmet partilerine mensup namzetlerin listeleri asılmıştır- Bu üsteler evvelce asılanların aynıdır. Bunda 94 komünist, 94 çltçl, 46 milli demokrat. 11 radikal namzet Vardır.
Belgrad’da bir toplantı
Moskova 16 'R ı — Belgrad’da Teknik üniversite önünde yapılan bir toplantıda, hatipler, halk cephesi hükümetinin İdarede gösterdiği muvaffakiyetten bahsetmişler, Yugoslavya İçin en doğru rejimin Cumhuriyet olacağını bildirmişlerdir. Halk «Yaşasın Cumhuriyet» diye bağırmıştır.
Yunan kabine buhranı
Londra 16 (R.l— Yunanlstanda hâlâ bir hükümet kurulamamıştır. Ken-dişine kabine teşkili vazifesi verilen eski Başbakan Tsuderus, bu İşte muvaffak olamamıştır. Bunun üzerine Ki rai naibi, Vıılgaris kabinesinde Bayındırlık Bakanı olan Dlmitrakopu-los'u davetle partiler dışı kabineyi
Sofya’dan bîr görünüş
kurmağa memur etmiştir. Takat Di-mltrakopulös bu vazifeyi kabul etmemiştir.
Atlnada banka memurları yarın grev yapacaklardır. Bunlar, maaşlarının tam mânasl!» arttırılmasını İstiyorlar.
Londra 18 (R.) — Amerikan Ayan meclisi üyelerinden Pepper dün Atl-naya gelmiştir. Perşembe gününe kadar Atlnada kalmak niyetindedir.
Arnavutlukta
Tiran 16 (A.A.İ — Arnavutluk Telgraf ajansı tarafından yayınlanan bir tebliğe göre. Arnavutluk müessesin meclisi İçin yapılacak seçimleri İdare eden merkea seçim komisyonu 13 bin nüfus başına bir saylav seçilmesini kararlaştırmıştır. Böylece. 1930 yılında yapılmış olan »on sayım
Amerikanın Romanya elçisi geldi
M, Pepper’le görüştü, bugün Bükreş’e dönecek
Amerikanın Romanya elçisi ve Ro-manyadakl Mütareke komisyonu reisi Mr. Barry dün sabah hususi bir tayyare ile Yeşllköye gelmiş, ve Paîk Otel'e inmiştir. Kendisi 1 e görüşen bir arkadaşımıza demiştir kl:
(— Romanyadan İzinli olarak geldim. Biliyorsunuz kl tstanbulda konsolos olarak uzun zaman bulunmuştum; dostlarımı görmek İçin gelmiş bulunuyorum.»
Mr. Barry, B. Claude Fepper He de görüşmüştür. Mr. Barry, bugün hu-»tısl bir uçakla Bükreşe gidecektir.
Tek dereceli seçim
gereğince Mılessesan meclisine 82 saylav gönderilecektir.
Amerikanın göndereceği gazeteci
Nevyork 18 (R.) — Birleşik Amerika. Dışişleri Bakanlığı tarafından Balkan memleketlerindeki hâdiseleri tetkik etmek üzer» u tanınmış bir Amerikan İlçesi gazetesi başmuharririnin gönderilmesi keyfiyeti buranın siyasi çevrelerinin dikkat nazarlarını çekmektedir. Belirtildiğine gör». Birleşik Amtrlka hükümeti bu kararı İle bir siyaset değişikliği yapmak İstemektedir.
New-York Tlmesln yazdığına göre, bu suretle Amerika hükümeti tama-mlyl» bitaraf ve her türlü tesirlerden Azede kalmak arzusunu gütmektedir.
Bu husustaki kanaat kuvvetleniyor
Ankara 15 — Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreterliği tarafından bütün teşkilâta gönderilen yeni bir tamimde, Parti ldare heyetleri için yapılacak seçimlerin gizli rtyle yapılması bildirilmiştir. Yine bu tamimde İdare heyetlerine seçilecek şahısların hükümet memuru olamiyacağı da tasrih edilmiştir. Bu İkinci kaydın ko nulmasına sebep: memurları parti İşlerinde mesuliyeti! vazifelerden uzaklaştırmaktır.
Diğer taraftan tek dereceli seçime doğru gidileceği etrafındaki söylentiler gittikçe kuvvet bulmaktadır.
Adana’da yer depremi
tki köyde bazı hasar oldu
Avrupada pürüzlü meseleler
Sulh çalışmaları için biraz zaman geçmesi bekleniyor
Fransız Dışişleri Bakanı- «Beş devlet arasında birlik yetmez, bütün devletler arasında birlik olmalıdırb diyor ,
Londra 15 (A. A.) — Daily Express'in Nevyork muhabirine göre. Amerikan Dışişleri Bakanı Mr. Byrnes, Londra konferansının başarısızlığından sonra 3 büyükler arasındaki münasebetleri daha İyi bir duruma sokmak *cin âcil tedbirler almayı düşünmektedir.
Mr. Byrnes, yeni barış teşebbüsüne girişmek İçin bir «soğuma devresi» ne lüzum olduğunu söylemiştir.
M. Bidault’nun bir mektubu
Paris 16 (R.) — Fransız Dışişleri Bakanı M. Bldault. dün Rouen şehrinde bir nutuk söylemiştir. Dış Bakanı demiştir kl:
«Beş büyük devlet arasında birlik kâfi değildir, bütün milletler arasında birlik olmalıdır. Fransa lâyık olduğu mevkii elde etmiştir. Fakat bunu muhafaza etmek için aramızdaki birliği korumalıyız. Harb ve sulh yolunda Fransanın rolü hiçbir ^devlete benzemez.»
Polonya - Çekoslovakya ihtilâfı
Londra 15 (R.) — Reuter ajansının Çekoslovakyadaki muhabiri, Çekoslovakya İle Polonya arasındaki hudut İhtilâfının şiddetlendiğini ve sulhu tehdldedccek bir şekil almağa başladığını bildirmektedir. İhtilâfa sebep, evvelce Cekoslovakyaya aldolan ara-
Doğruyu söyleten ilâç
Amerika mahkemeleri ilâçtan sonra söylenilenleri delil sayıyor
reated by free version of 2PDF
Fransız Dışişleri Bakanı
M. Bidauld
zlnln Polonya tarafından İşgal edilmesi, buradaki Çeklerin tedhiş rejimine tabi tutuldukları hakkındakl haberlerdir. Çekler Moravya’nın bir kısmını ihtiva eden bütün Yunan Sllezyanın Polonya idaresinden kurtarılmasını İstiyorlar.
Amerika’dan bir heyet geliyor
Türk - Amerikan İktisadî münasebetleri hakkında görüşecek
Kilosu 4 liraya kalay
Amerikadan ucuz fiatle saç geldi
.Ankara 16 (Telefonlaı — Haber aldığımıza göre İngiltere ve Amerika’ dan kilosu dört Liraya kadar kalay »atışı teklif € dilmektedir.
Soba borusu sıkıntısı bu yıl İçin önlenmiş gibidir. Şehrimizdeki İmalâtçılara on iki ton saç verilmiştir. Amerika’dan ucuz fiatle İthal edilen yüz ton saçtan yirmi beş tonunun daha şehrimize getirtmesi İçin İlgililer teşebbüse girişmiştir. Bu parti fi yasaya gel i ne İve kadar borular geçen senekl fiat üzerinden satılacak'».
Trabzon limanının inşası ihale edildi
Ankara 16 (Telefonla) — Trabzon limanı ihale edilmiştir. İhaleye on müteahhit girmştir. Ilıale bedeli olan on milyon lira üzerinden yüzde yirmi dört kıra, rak ihale «Arar.. şirketi üzerinde kalmıştır. İnşaata yakında baş. la nacaktır.
Atom bombası
Ameıîkada askerî teşkilât değiştirilecek
Londra 16 (R) — Amerika Ayan meclisi askeri işler komi, tesl kara, den'z ve hava kuvvet, lerinin İdaresinin Savunma Ba. kanlığına verilmesi hakkındakl kanun projesini tetkik etmeğe başlamıştır. Bu lâyihanın veril_ meşine sebep ileride atom bombasının gelişmesinin esasen bu kuvvetlerin baştan başa tetkikini tcabettireceğldir.
Japon hezimeti
7 milyon Japon askeri teslim oldu
Londra 16 (R) _ QI. Mac
Arthur 12 aydan beri İlk defa olarak dün akşam radyoda Ame. rlkan halkına hitabetmİştir. Ge. neral demiştir kl:
«Japon ordusunun terhlı İşi bitti, bugün Japon ordusu yok olmuştur. Japonyanm milletler arası İşlerde nüfuzu aona ermiştir. 7 milyon Japon askeri teslim olmuştur. Bu suretle Japonlar misil görülmemiş bir zillete uğra. Huşlardır. Bazı İddialar hilâfına olarak Japon ordusu teslimden evvel bile tam mânaslle yenil, mlştl.»
Amiral Hols'un kumandası al. tındaki muzaffer Amerikan do. nanması dün San Franelseo'ya gelmiştir. Sahillerde toplanan 500 bin kişi donanmayı alkışla, mıştır,
................ 'b
DİKKATLE R:
Sultan Hamid zade Samuel
İki üç gündür gazeteleri bir Musevi vatandaşımız işgal edi. yor Üç dört sütun üzerine birin, ci sahifelerde yazılar; cepheden, profilden fotoğraflar:
— Ben Sultan Hamld'ln özbe. öz oğluyum. Bunu İspat ediyorum. Resimdeki benzerliğim de bunu apaydın meydana koyar,
Samuel — namı diğer Kemal — böyle söyleyip duruyor,
İspat edebilirse ne olacak? İs. pat ederse kendisinin hanedan, dan olduğu meydana çıkacak. Öyleyse, lıııdııt dışı edilmesi ge. rekecek.
Artık, düşünsün taşınsın Sa_ muelj
Katyn ormanı faciası
İngiliz Avam kamarasında bir müzakere
Londra 16 (A_A..) — Katyn ormanında 10,000 PolonyalI subayı katledenlerin harb »uçlusu «ıfatll» yargılanmaları hususunda tedbir alınıp alınmadığını soran bir saylavın sualine karşılık, Dışişleri Bakanlığı namına cevap veren Mac.Nell, öldürülenlerin Polonya tabiiyetinden olmaları ve hâdisenin Sovyet topraklarında cereyan etmesi haaebUe, bu Işt», teşebbüse girişmenin İngiltere hükümeti İçin zor ve Moskova beyannamesine aykırı olduğunu bildirmiştir.
Mac Nell, İngiliz kontrolü altındaki silâhlı kuvvetlere menmıbolan 207,000 PolonyalIdan 37,000 inin kendi rıza-larlle Polonyaya dönmeyi tercih ettiklerini söylemiştir.
Saylavlardan biri hükümete teklifte bulunarak, Katyn hâdisesi hakkında tahkikat yapmak üzere mllllet-lerarası bir tahkikat komisyonunun kurulmasını istemiş, Bu talebe cevap veren İçişleri Bakanlığı, bu işt» teşebbüsün İngiltere hükümetin» düşmediğini söyliyerek, istizahta bulunan saylav, mezkûr hâdise hakkında malûmat veya delftll» malik bulunuyorsa hükümetin bunu memnuniyeti» nazarı İtibara alacağını ilâve etmiştir.
Hâkimler kanununa bağlı cetvelde değişiklik yapılacak
Ankara 16 (Telefonla» —. Adalet Bakanlığı hâkimler kanununa bağlı cetvelde değişiklik yapılması hakkında bir kanun tasarısı hazırlamaktadır. Bu tasarı İle ba-ş savcı yardımcısı. seferberlik müdürü, adil tıp asistanları ve Avrupa’dan gelecek yargıç adaylarının maaşlın birer derece arttırılacaktır.
Gençler ve ihtiyarlar
Yazan: A. ADNAN . AD1VAR
Yarınki AKŞAM’da
k_—,, I ,, ,ı-Z
Adana 16 (Telefonla) — îli. mize bağlı Ceyhan İlçesinde pazar sabahı saat dördü beş geçe, dün de saat on biri beş geçe İki yer depremi olmuştur. Hasar yoktur. Fakat halk geceyi açıkta geçir, m İş tir,
Ceyhan’ın Kırnut ve Yeşilova köylerinde bazı evlerde hasar olmuştur, insanca zayiat yoktur.
Hess’in aklı geri gelecek mi?
Madam Ribbentrop dostlarının ianesil® ge ç iniyor mu j
Hess
Mııntch 16 (A.A.) — Rudolf Hess'I karısı hapishanede ziyaret edecektir. Ruhiyatçılar Hess'e kaybetmiş olduğunu iddia ettiği aklım İade etmeye çalışmaktadır, lar. Karısının ziyareti 11e yapılan tedavinin kolaylaşacağı düşünü, lüyor.
Madam Ribbentrop İse hiç bir yerden geliri olmadığım İddia etmekte ve dostlarının para yar. dımlle yaşamaktadır.
Londra 16 (R.) — Doğruyu söyleten Pantotal adındaki ilâç Amerika’ da bir muhakemede tecrübe edilmiş ve suçlu sanılan onbaşının ma-sum olduğu meydana çıkmıştır.
Londra'daki kanaate göre bu ilâcın tam doğruyu söylettiği garanti edilemez. İlâç sadece en fec! vakaları »aklamak Istlyfnlere doğruyu söyletiyor. Yapıta» bir enjeksiyondan sonra bir çok kimseler söyllyemlye-ceklerl şeyleri söylemişlerdir.
Pantotal’ı Ingiliz ruhiyatçıları çok İyi bilir. Mamafih bu İngiliz mahkemelerinde suçluları konuşturmak için kullanılmıyor ve İlâçtan sonra söy'e-nilen şeyler delil sayılmıyor. Amerika’da İse Pantotal'dan sonra suçluların söyledikleri delil’ sayılmaktadır
Günler Geçerken
Önceden hazırlanmalıyız
Önümüzdeki pazar günü yapılacak nüfus sayımında işi kolaylaştırmak ve çabukça bitirmek için aile reislerine düşen bir vazife vardır: Gelen memura verilecek cevapları önceden bir kâ. gıda yazarak hazırlamak ve düşünmeden, kekelemeden, ötekine berikine «Ha, sahi, senin yaşın kaçtı? Kırk mı idi? Yoksa kırk bir miydi?» gibi sualler sormadan hemen söyleyivermek... Istan, bulda halkın çoğu okuma yazına bildiğinden bu usul tutulursa sayımın tam zamanında, hattâ zamanından evvel bitmesi ve ev kapılarının açılıp pazar tatiline daha çabuk girilmesi mümkün olur. Ayrıca o işle uğraşanlar da fazla yorulmaktan, kararsız ce. vaplar karşısında sinirlenmekten de kurtulur; kayıtların doğru tutulmuş olması da bir kazanç teşkil eder.
Toksa, sayım sorularının çokluğu, güçlüğü bakımından eğer cevapları son dakikaya bırakır, sual sırasında cevabı düşünür, istişareler yapar, kaynana ile yahut ahçı kadınla yaş bahsinde münakaşalara girişirsek ümided ildiği gibi öğle iistü sokağa çık. mak hürriyetine kavuşanlayız, Zaten doğrusunu söylemek iâ. zımsa nüfus dairesinin sualleri içinde zihin karıştırıcıları yok değildir; dikkat edilmeden cevap verilirse yeni suallerle karşılaş, mak mümkündür. Meselâ Türkiyçde doğanlar, doğdukları şehrin adını, yabancı memleketlerde doğmuşlar İse şehir yerine o memle. ketin ıımuml ismini söyleyeceklerdir. Yani ben doğum yerimi (İstanbul» diye bildireceğim ama Halep’te dünyaya gelnrs olan küçük oğlum İçin «Suriye» cevabını vereceğim: «Halep dersem memur ya işin farkına varıp yeni bir sual soracak, yahut da sonrada istatistik cetvelleri yapılırken hatayı tashih etmek lâzım gelecek.
tşte bu gibi sebeplerledir kl cevaplarımızı önceden hazırlamak suretile hem sayım işini, henı kendi işimizi kolaylaştırmış, ayrıca da medenî bir olgunluk eseri göstermiş olacağız.
Refik Halid Karay
Bugünlerde şehrimize Amerikadan bir heyet gelecektir. Bu heyet Tiirk -Amerikan İktisadı münasebetlerini genişletecek bir plânı tetkik İçin gelmektedir. Heyette kıymetli Amerikan İktisatçı ve maliyecileri bulunmaktadır.
Devlet dairelerinin elinde bulunan binalardan bir kısmı satılacak Ankara 18 (Telefonla ı — tfa'l » Bakanlığı bazı devlet daireleri ellnd* bulunan binalardan mühim bir kısmının satışa çıkarılmasını kararlaştırmıştır. Bu binalardan be? ilâ altı milyon lira kadar b’r gelir temin edilecektir.

* 8 ş * M.
iv ciftim j .. .a
Saiııfe 2
Laval dün hapishane de kurşuna dizi’di
iinkü hânği ücreti tesbit ettikse ucuzlatma cihetine gidemedik de uçabildiğine yükselmiş fiati resmî makamların tasdikinden geçirip meşrulaştırdık. Hamam ücretlerinin — hn_ ma medar 200 kuruş olsun dedikleri halde — besbelli dünyanın en cömert insanlarından mürekkep olan daimî encümenin karart, te 250 kuruş olarak tesbit edilişi daha yenidir. Şimdi bir hamam. dan çıkarken sizden 250' kuruş isterlerse «bu ne pahalılık!» diye şikâyet edemezsiniz; sine hemen çıkarıp daimî encümenin kararını gösterirler!
Yeni bir ücret tesbiti dileği şimdi t-crzilor tarafından ortaya atılıyor. Ankârnnın lüks terzileri bir elbiseyi 125 Liraya, birin, ci s-nıf terziler 90 liraya. İkinciler 70, üçüncüter 00 liraya dikmiye karar vermişler. Bu rakamlara ağzı sulanan şehrimizdeki terzi, ter de, bir gazete haberine göre: «Ankaradaki vaziyeti örnek tu. tarak fason ücretlerinin tesbit edilmesi için» harekete geçmeler. Anlaşılan terzi ücretlerinin bugünkünden daha fazla yük. selemiyeceği kestirilmiş, kolay kolay değişmesinler diye bu ücret, lcri resmî makamların riıiilıtirii altına almanın zamanı gelmiştir.
Halbuki sorulacak sual vardır. Bir kere niçin bir kostüm dik_ tirnıek 125 liraya olsun? Harbin arifesinde bıı memlekette terzi ücretleri yirmi, otuz lira arasında değil mİ idi? Hattâ iki senesi aynı ücret devam etmiş,.vaktaki düğme gelmemiş, gelmemiş, telâ gelmemiş, astar gelmemiş, kumaş gelmemiş, o za. man terziler «bunları çok pahalıya kara borsadnn buluyoruz» di. yer.?k ücretleri alabildiğine yükseltmişlerdir. Şimdi düğme de. te. lâ da. inlik de, astar da, kumaş da beyaz borsada bo| bol var. d’~. hattâ tüccar terziler bunları doğrudan doğruya getirterek çek ucuza maledehiliyoriar. Fakat bu rahatlık ve ucuzluk ücret, lere nedense asla tesir etmiyor. Lüks terzi 125, birinci sınıf ter. ?' S0 lira dik's ücreti istemekte acayiplik görmüyor, hem de "35 lirava elbise dikerim» diyen terzilerin ilânları gazetelerde do_ laşt'ğı halde.
Aman, terzi ücretlerini tesbit edip pahalılığı nıeşrulaştrrmı, yalım. Bârî sağa sola ş;kâyet etmek imkanımız elde olsun!
Şevket Rado
harb iplik
Kömür depoları
Kuruceşmeden kaldırılacak) burada yeni binalar yapılacak
Başbakan Ankara’da
istasyonda bir çok zevat tarafından karşılandı
Boğaziçi İmar plânının son kısımlarını tamamlamakla meşgul olan belediye îmar müdürlüğü Kuruçeşme kömür depoları hakkında son kararını vermek üzeredir. Vaktiyle bu mevzu mahkemeye intikal etmiş »e mahkemeden çıkan bir karar temviz mahkemesi tarafından da tasdik edilmiş, takat bu karar nâlâ tatbik edllemiyerek kömür depolarının buralardan kaldırılmasına imkân bulunamamıştı. Bunun da başlıca sebebi kömür deposu tesis edilecek müsait bir saha bulunamaması idi. , . , , .
Çimdi Boğaziçinln Imanm tamam-1 /V '* “ Ç
Inmnk l&z.m geldiğinden Kuruçeşme b',lunan
kömür depolarının da buradan kalk-=; Ş-ra-oütı bu sabahki
ması İçin teati karar vermek lâzım Anadolu ekspresle şehrimize gelmiş gelmektedir. Şehircilik mütehassısı.’e istasyonda Vali. Emnlvct müdürü, B Prost bu husustaki kat! kararını, elçilikler ve Hariciye erkânı tarafın-vermek üzeredir. Şimdiye kadar ya-1 pilan tetkikler neticesinde Kuruçeş- . me kömür depolarının Ortaköy’de müsait bir sahaya taşınması muvafık görülmüştü Bu takdirde Kuruçeşme önünde deniz üzerinde tesis edilecek depolara vapurdan gelecek Kömürlerin boşaltılması ve bu kömürlerin hava! hatlarla Ortaköy’de kurulacak -yeni depolara taşınması muvafık görülmektedir. Ortaköy'deki kömür vermek, fabrikaların kömür ihtiyacını karşılıyaeak büyüklükte olmıyacaktır. Ortaköy kömür deposu yalnız Beyoğlu ve Bocazleinln yakacak İhtiyacını temin edecektir. İstanbul limanına gelecek olan vapurlara kömür vermek fabrikaların kömür İhtiyacını karşılamak için de ayrıca bir kömür deposu inşa ıdilecektir. Bu kömür deposu, yeni yapılacak İstanbul limanının yanında bulunacaktır. Bu depo hükümet tarafından kurulacak. Ortaköy arkasındaki kömür deposunu da belediye tesis edecektir
Kuruçeşme sahillerindeki kömür deposu kaldırıldıktan sınra bu sahiller temizletilecek ve sahil yeşillikle süslenerek burada yeni binalar, bahçe İçinde köşkler kurulacaktır.
Bir müddettin beri şehrimizde bulunan Başbakan Şükrü Saraçoğlu dûn akşamki eksprese bağlanan vagonla Ankara'ya hareket etmiş'İr.
Başbakan istasyonda Dışişleri Ba kanı. Vali ve Belediye Reisi. Orgeneral Cemil Cahit Toydemlr. örf! İdare komutanı, Parti İdare heyeti reisi, Üniversite Rektörü vP b’r cok zevat tarafından uŞurlanırıştır.
Başbakan Ankara’da
dan karşılanmıştır.
Laoal’in idam kararından sonra son saatleri ve yanındakilere söyledikleri
Paris 15 (A.A.) — Adalot Bakanlığı tarafından neşredilen tebliğde blldt-rUdlğtae Bore, Pime Laval, Fresnes hapishanesinde 15 ekim günü saat 13.30 da kurşuna dizilmiştir.
Tebliğde ilâve edildiğine göre, bu savcıyı ve gerekse mahkeme btujka-sabah 8.30 da baş savcı Mornet, af talebinin reddedildiğini mahkûma bildirmek üzere hücresine girdiği zaman, mahkûm az miktarda zehir yut mak suretlle akim kalan bir intihar teşebbüsünde bulunmuştur.
Paris 15 (A_A.) — Reuter ajansımın öğçl muhabiri bildiriyor: Aııvcrg-nc kasabasında bir kasabın oğlu olan ve Fransanın en yüksek İdare mevkiine üç defa çıkmış bulunan Plerre Laval bu sabah, Mitler Avrupacını İdare etmiş olanların İlki sı tatile İdam mangası karşısına çıkmıştır.
Hüküm, dün öğleden sonra avukatlar tarafından LavaTe bildirilmiştir Avukatlar Lavnl’ln, temyizi mümkün olmayan bu hükmü sükûnft ve cesaretle dinlemiş olduğunu söylemişlerdir. Laval, karısından ve kızından bahsetmiş ve hüküm hakkında sadece şu mütalâaca bu'unır.uştur: • Bu tarihî cinayet, bazln bir Akıbettir. Asıl âdilâne hükmü tarihin v re-ceğinl ümldedlyorum.o
Dâvası, ekseriya kendi gıyabında cereyan etmiş vc müdafaası dinlenmeden sona ermiş olan Laval, dâvasına tekrar bakılma'ını ümidedemez-dı. zira cuma günü, General de Gaulle açıkça «Elbette İd hayır» demişti.
Dün, karışma, kızı kontes Cham-brum’a ve arkadaşlarına yazdığı veda mektuplarım bitirdikten sonra Laval. muhafızlarına şöyle demiştir: «Bana dolu bir tabanca vfrlniz. Bu suretle iş daha kolaylaşır,»
Lavai'ta avukatı olan ve 1940 se-nesindenberi gizli mukavemet hareketi İçinde cesaretle temayüz etmiş bulunan Naud, dün akşam Reuter ajansına şunları söylemiştir:
Kabul etmek lâzımdır kİ. Laval'in
1 durumu bir dereceye kadar yükseklikten mahrum değildi, ölüme mahkûm edildiğindenber! günlerini mahkûmlara mahsus höcrede üstünde kahverengi bir elbise ve ayakları zln-’ clrl! olarak geçirmiş olnn Laval,
Filistin meselesi
Muhaceret yasağının birdenbire kaldırılması tehlikeli görülüyor
Alman muhacir
terinin sefaleti
600 kadın ve çocuk sefaletten çıldırıyor
mahkvme huzuruna çıkarıldığı zaman, ftrfanah siyasî hayatına en büyük mücadelesini yaşamıştır. Laval, kendisine karşı yapılan İthamların hepsine cevap vermiş ve gerek baş
nım, ekseriya kendisinin mahkemeden çıkanlmasllc neticelenen şiddetli ve vekardan mahrum münakaşalara sevketmiştir. Nihayet, kendilerine müdafaalarını yapmak için kâfi zaman bırakılmadığını İddia eden Laval ve avukatları, mahkemede hazır bulunmaktan imtina etmişlerdir. Bir çok şahitler dinlenmemiştir. Savcı Mornet, dâvayı hülâsa olarak teşrih etmiş ve bunun üzerine jüri hükmünü vermek üzere salondan çekilmiştir. İşte verilen bu hükümdür kİ. bu sabah Lavftl'l ölüme götürmektedir.
Her ne kadar Fransız umumî efkârı bu hükmü bekliyor ldJs$ de, muhakemenin cereyan tarzı Fransız basınında bir İnfial fırtınası koparmıştır. Gazeteler, dâvanın, «Dünyada Fransız İtibarının bir daha geri gelmez bir şekilde yok olmasına sebep olan bir oyun» haline gelmesinden büyük bir şiddetle bahsediyorlar.
Son sözleri
Paris 15 (R.) — Laval idamından evvel Cyanure de potasium dolu bir tüpü kırmış, zehlrl yutmuştur. Fakat zclılr bayat olduğundan dinlemiştir. Laval idam sırasında hazır bulunan hâkimlere «Pis bir İş gördünüz baylar» idam mangasına da «Siz de pis bir iş görüyorsunuz, fakat size bir diyeceğim yoktur» demiştir. Laval gözlerini bağlatmamış, idam direğine de bağ'anmamış «Fransa'yı lüzumundan fazla sevdiğim için ölüyorum» demiştir.
Zehıri nerede bulmuş?
Londra 16 (R.) — Laval’in zehir! nereden bulduğu araştırılıyor. Anlaşıldığına göre Laval, geçen senenin ağustosunda Almanya'ya giderken zehlrl tedarik etmiştir. Laval ölmeden evvel hazırladığı müdafaaname-yl neşredilmek üzere avukatlarına vermiştir. Bunda, hakkmdakl 27 ithama mufassal cevaplar vermektedir.
M.Pepper gitti
a Amer ikaya Türkiyenin dostluğunu, selâmını götüreceğimi) diyor
Beş gündür memleketimizde misafir bulunan Amerikan Ayan üyesi B. Claudr Pepper dün öğleden sonra husus! tayyaresiyle Yunanlstana müteveccihen hareket etmiştir. Hava meydanında Amerikan sefaret mensubinl ve TÖrk gazetecileri bulunuyordu, B. Pepper, kendisiyle görüşen, bir arkadaşımıza ihtisaslarını şöyle anlatmıştır:
«— Türk basınına karşı çok müteşekkirim. Bana kjymetll sütunlarını tahsis ettiler. Vaktimin darlığı doia-yısUe gerek basına, gerek yüksek idare adamlarına ayrı ayn teşekkür edemedim. Amerlkaya Türkiyenin dostluğunu. selâmını zevkle götüreceğim. Türklycde geçirdiğim günleri daima çok 1yi bir hâtıra olarak hafızamda saklıyacağım.
Türkiyenin daha ziyade kalkınması için nelere muhtacolduğunu, devlet adamlarınızla tesbit ettik. Amerika'da bunlan alâkalı makamlara bildireceğim. Sanayinizin kuvvetlenmesi için Amerika size maddi ve teknik sahada mümkün olan her yardımı yapmağa I..-.ardır.»
M. Pepper İle birlikte şehrimize gelmiş olan Amerikan büyük elçisi, dün akşamki ekspresle Ankaraya dönmüştür.
Başkan Truman’ ın bir mektubu
«İtalya lâyık olduğu mevkie çıkacaktır» diyor
Boğazlar meselesi
Dışişleri Bakanile İngiliz büyük elçisi arasındaki görüşmeler
Londra 15 fA.A.) — Reuter ajansının. Tass alansı tarafından dün akşam neşredilen haberle ilgi!) olarak bildirdiğine göre, Montreuz mukavelenamesinin tâdlU hakkında İngilte-renin Ankara büyük elçisi Sir Mau-rice Petersonla Türkiye Dışişleri Bakanı, Haşan Saka arasında görüşmeler yapılmıştır.
[Dışişleri Bakanı B. Haşan Saka ile İngiliz büyiik elçisinin bu akşam Ankaraya dönecekleri bildiriliyor. I
Paris 15 (R ) — Sanıldığına göro, Birleşik Amerika, birkaç gün zarfında, Türkiyeden. Amerika, İngiltere ve Rusyaya alt harb gemilerinin Boğazlardan serberçe geçmelerini tale-, bedecektir. I
O Û_ Ol
Amerikada grevler |
Nevyork. 16 (R.) — General Motor*,. Crelsler ve diğer bavı otömotü fab- Q rîkahrı İşçileri ürretlelne mühim zam İstemişler ve aksi takdirde grev Ç ilân edeceklerini bildirmişlerdir A-.2 mele hayat pahalılığının hükümetin (/) bildirdiği gibi yüzde 29 değil, yüzda 45 arttığını istatistiklerle gösteriyor. İS' Hükümetin işe müdahale etmesi muhtemeldir.
Sovyetlerde tenkid
Lâstik tamiri işi
Bazı resmi müesseselere alt lâstiklerin tamiratı işinde yolsuzluk yapıldı-dığı Iddluile baklanda Ticaret Bakanlığı müfettişlerince tahkikat yapılan fabrikatör Rüştü Diktûrk baklandaki dosya üç gün evvel Milli ko-jnmma savcılığına verilmişti.
Başsavcı B. Muhtar Uğurlu dosya özerinde tetklkat yapmakta olup RüşVC Dffctürkü dün savcılığa çağırmıştır.
Fabrikatör geç vakit savcılığa gelmiş ve başsavcı tarafından ifadesi aknmıştn. Rüştü Dik t ürk sorgusunu mütaatap bırakılmıştır Dosya üzerindeki hscritemeler devam etmektedir.
Londra 16 (R.) — Avrupadan avdet eden Kongre Azasından lld zat Filistin meselesi hakkında olr beyanname neşretmlşlerdlr. Kongre Azalan, ou beyannamelerinde Flllstine muhaceret yasağının birdenbire kaldırılmasındaki tehlikeleri belirtmektedirler.
Bu âzalara göre, Flllstine gitmek is-ttyen büyük miktardaki Yahudilerln bu memlekete girmelerini mümkün kılmak, aynı zamanda bunların korunmaları için gereken tedbirleri almakla itmam edilmek iktiza eder. BLr taraltan Yahudllerl Flllstine sokarken, diğer taraftan bunları korumak için kuvvet göndermek İktiza edecektir kİ, şimdilik buna pek mümkün na-zarlle balnlamamaktadır. Bunda a ötürü bu İşin İnceden İnceye müza1 kere edilmesi Icabettlğlnl belirtmektedirler.
Filistin e balık ihracı
Ticaret Bakanlığı Flllstine balık İhracı yapılmasına müsaade etmiştir.
Viyana 15 (A.A.) — Rcuter'in Avus-turyadakl muhabiri bildiriyor:
Güneybatı Macarlstandan 600 Alman kadın ve çocuğunu getirmekte olan bir tren. Avusturyada Wilfernş-dorf istasyonunun bir garaj yolunda durmuştur. Yük vagonlarına tıkılmış olan yolcular, bütün Macaristan ve Avustııryanın bir kısmında yaptıkları uzun yolculuk müddctfnce çekmiş olduktan stefalet ve acılar neticesi olarak şimdi çıldırmaktadırlar. Bunların, yola çıktıkları zaman yanlarına alabildikleri pek nz miktarda yiyeceklerinden başka yiyecekleri yoktur. Rus makamları, Kızıl haçı, bu mültecilerin yardımına koşmaktan menetmişler dir.
Avusturyadakl Rus bölgesinde 125 bin Alman kadın ve çocuk mülteci toplanma kamplarında bulunmaktadır. Bu miktarın iki misil sayıda kadın ve çocuk da yollar üzerinde serseri bir hayat sürmektedir. Saîg?n hastalıklar bu mültecileri kırıp geçirmektedir. Bunlar, hastalıktan ve açlıktan yollar üzerinde ölmektedirler.
Rusların, memlekette İstikrarı sağ-lıyacak olan her türlü para tahviline mâni olmaları üzerine, Avusturya, Macaristan ve Çekoslovakyadan her giin gelmekte olan kamyonlar dolusu reichsmark, memleketin İktisadî durumunu korkunç bir hale koymaktadır.
Her şey Rusların burada enflâsyon meydana getirmek ve hayat seviyesini Batı Avrupa m emle ketleri ndekine İndirmek için ellerinden geleni yapmakta olduklarını göstermektedir.
Reufcer muhabiri »on zamanlarda herşeyin tenkidedîldiğini söylüyor
A- Tekel idaresi «Yardım kurulu» iMtmma kurulacak bir hastane için bu kuruln sattığı bir ameliyat masmı te trfcBPuatında iki bin liraya yalan haiksera Mr menfaat temin etmekten temk alarak 2 numaralı Topla Millî Inrunma mahkemesinde yargılanmakta alan Ûheyd'ln duruşmnaınn (yjvam edilin!» W) f&hlt olarak Dr Fikri Servet, Dr. Münif, Dr Sadred-dln. Yadım kurula müdürü Sadt din-tamlşterdir GehrJy^n fld şahidin . criMklfto dumana talik olonmugteır. | ttr.
İstanbul Üniversitesi heyetinin Toroslar’da tetkikleri
Adana 1« (Telefonla) — Tûroslat' dn tetkiklerde bulunan İstanbul Üniversitesi edebiyat fakültemi Ön Asya dilleri profesörü Bossevp beraberinde Dr. Hâlet Can, asistan Nihal Ongunsu ve Meliha Dorga İle (skl Adana müze müdürü Yalgın olduğu halde şehrim ize gelmiştir. öğrendiğimize ___________
göre heyet Kayseri Ulndc yaptıkları Avrupa'dan çıkarak Suudi Arabİ5ta-hir avlık tetkiklerde Etiler* nit hir na gelmeğe muvaffak olmuştur. Ali CteylAnl'ııln eylül sonunda deniz yolu
1 İle Beyrııta gelerek yoluna araba ile devam ettiği sanılmaktadır. Gelini, Suudi Arap mahfili rlne güçlükle» çıkaracak bir hâdînedlr. Geyiân^nfaı Almanya'nın mayısta tealini oluşun-danberi kimin tarafından »aklandığı, ve Suudi Aablriann gitmesine kimin yardım ettiği araştırı!™ a İrindir.
bir aylık tetkiklerde Etllcre alt bir çok heykel re hiyeroglif özerin» yn-nlmıç eserler bulmuşlar ve bunların totegr-ıülerinl çıkarmışlar, önemli ve »wkL kabil oianlarmı kayseri müzesin* göndermişlerdir. Bunlar arasında EtHore âit bir çek kitabeler de vardır. Heyet bir iki gün şehrimizde kaldıktan amca İstanbul'a gidacek-
Rafit Ali Arabi«tana
sığınmış
Kahire 15 (A.A.) — Alman menfaatleri hesabına 1 Irak ihtilâlini idare etmiş olan Rasld Ali Geylii.nl
Moskova 16 ».A.) — Reuter'in Moskova muhabiri bildiriyor: Harb sonu zorluklarını yenmek İçin Sovyetler Birliğinde açılan tenkid savaşında Sovyet basını başlıca rol oynamaktadır. Moskova gazeteleri tarafından nakledilen ve orta seviyeli Sovyet vatandaşının çok hoşuna giden birkaç hâdiseyi anlatıyorum:
Bir sulh yargıcı, tıraş etmeden evvel kendisine bir hayli nöbet bekleten bir berberi tevkif etmiştir.
Bir otomobil altında kalan yaya lir yolcu, sarhoş sanılarak polis karakoluna götürülmüş. Bir kitapçı dükkânı, «okuyucularını kitap taşımak zahmetinden kurtarmak için» kiralanan kitapları dükkân haricine götürmek usulünü kaldırmış.
Tenkid, ciddiyeti mucibolacak tarzda alıp yürümüştür. İzvestlaTnr, Trud'lar ve bilhassa komünist partisinin merkez komitesi organı olan Pravda, yeni tasarıların verimini ve gelişmesini tenkl detin ektedirler. İktidarlarını suiistimal eden büro erbabına karşı orta seviyeli vatandaşı müdafaa eden yazılar çok rağbet görüyor.
Tenkid, orduya ve gazetesi olan Kızıl Yıldız a kadar yayılmıştır. Gazete, subaylara hltabederek, askerlerinin hareket tarzını ve mesleki seviyelerini kontrol etmelerin! istiyor.
Milletlerarası yiyecek konferansı toplanıyor
Londra 16 (R.) — Bugün Kanada’’-da Quöbec şehrindo Milletlerarası Yiyecek konferansı açılmaktadır. Bu konferans bilhassa Avrupa memleketlerinin İaşe vezlyettnln düzeltilmesi için gereken tedbirleri müzakere edecektir, Aynı zamanda dünya ziraatının ıskıhı İşleri gözden geçirilecektir.
Sovyet Rusya bu konferansı kabul etmemiştir. Bununla beraber delegeler göndonnalştiır. Bv delegelerin müşahit variyetinde kalacakları sanılmaktadır.
Şang Kay Şek Avrupaya gelecek
Loadra 16 (R.) — Çin Devlet Reisi Çong Kay Çek yakında Londra, Paris, Moskova ve Vaşington'u ziyaret ötmek niyetinde olduğunu bildirmiştir. Çinin beş şehri Narinin olacaktır.
Londra 16 (R.) — İtalya Başbakanlığı, Başkan. Truman tarafından 20 eylülde İtalya Başbakanı Parrl'ye gönderilen ve ancak dün varan bir mektubu neşretmlştlr. Meklup, İtalyan'ın mukadderatı hakkında İtalyan halkının duyduğu endîşeleri bildirmek üzere Parrl tarafından gönderilmiş olan mektuba cevaptır. Başkan Truman diyor ki:
•İtalya halkının endişe vc korkuları bu mektuptan açıkça anlaşılıyor. Avrupa'da yapılacak sulh muahedelerinden birincisi İtalya He olacaktır. Muahede adalete ve aklı selime uygun olmalıdır. Hürriyeti seven milletler arasında devamlı barış İçin en iyi çare nedir? İş buradadır. Bunun temini kolay değildir. Bulunacak hal çareleri tam vlmıyablllr- Fakat azimli Arlık ve hüsnü niyet sayesinde İtalya İktisadi bünyesini kurabilir. Yapılacak barış hepimizin lehinde olacak ve İtalya'yı lâyık olduğu mevkie çıkaracaktır.»
İsviçre yalnızlıktan kurtulmak istiyor
Bernc 15 (AA) — tsvlçre birliğinin milletler kurulu nezdlndekâ merkezi komitesi dün Berne'de toplanarak, dış siyasetten sorumlu İsviçre makamlarını, memleketi bugünkü yalnızlığından kurtarmak için gerekli teşebbüslerde bulunmağa davet etmiştir. Komite, İsviçre’nin San Francisco anayasasına ve yeni milletlerarası adalet divanına muhtemelen iltihakını ve birleşmiş milletlerle İsviçre arasında tarafsızlığının İdamesine müteallik bir anlaşma İmzalanması keyfiyetini derpiş etmektedir.
Yugoslavyanın Ankara elcisi Sofya’da bir kaza geçirdi
Sofya 15 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor: Yugoslavya'nın Ankara Büyük Elçisi, gara gitmek üzere «Buigarle» otelinden çıktığı sırada bir otomobil kazası geçirmiştir. Ankara’ya gitmekte olan Büyük Elçinin geçirdiği kaza pek hafiftir. ________ _
General Mihaüoviç çember içine alındı
BelgTad 15 (A.A.) — Resmî mahfillerde bildirildiğine göre, Sırp Çetnik-lerl şefi ve Londra'daki Yugoslav Kıralı hükümeti eski Harbiye Bakanı General Draja Mlhalloviç hâlen Mareşal Tito ordusu tarafından çember İçine a’mmiş bulunmaktadır. Blihas-J b& savaş mahalli hususunda hiç bir malûmat verilmemektedir. Mlhailo-viçln Belgrad hükümetince harb suçlusu vc bir hain telâkki edildiğl bilinmektedir.
Ankara’da bir cinayet faili 10 yıl hapse mahkûm oldu
Ankara 16 (Telefonla) — Komşusu ve arkadaşı, Musa Kuyubaşını parasına tamnh ederek boğmağa kalkan ve uzun bir mücadele sonunda niyetini yerine getlremlyen marangoz Hüseyinln duruşması dün ağır ceza mahkemesinde yapılmıştır. Yargılanma beş saat devam etmiş ve bu oturumda neticelenerek sanık on yıl hapse hüküm giymiştir.
(D £
Avam kamara- > sında uzun bir ’g celse $ -------------- ö
Harb zamanı kontrolları daha 5 sene devam edecek
Londra 16 (R.) Avam Kamarası dün gece yarısına 7 dakikaya kadar süren uzun bir celse akdetmiştir. Bu celsede harb anmanı kontrollarmm daha be» sene Uzatılması hak kındaki kanun projesi görüşülmüştür. Muhafazakârlar bu müddetin 2 s«ne olmasını İstemişlerdir. Neticede 183 oya karşı 306 oyla kanun kabul d!İmiktir.
Ticaret Nazırı, hükümetin pamuk, çanafc çömlek, mobilya, ayakkabı endüstrilerin! tetkik etmeğe başladığını söylemiş ve demiştir ki: «Pek Çetin bir rekabete karşı koymak İçin çalışmalıyız. Bu sanayii millileştirmek bahis mevzuu olamaz. Bundan sonra her ay bir endüstriyi tetkik cdecegta, İngilterede çıkan Amerikan gazetesi kapanıyor
Londra 15 (AJt.) — Amerikan gündelik gazetesi, «Stras and Sterlpes» İn son İngilizce nüshası bugün intişar etmiştir. Bu gazete, üç sene evvel Times gazetesi bürolarında İntişara başlamıştı. Tirajı yanm milyonu bulmakta idi. Bu gazete, bugün çıkan son sayısında, İngillzlerin vambaşın-da dövüşmüş olan Amerikan askerlerine Başbakan M, Attlee’nln bir mesajını yayınlamaktadır.
Sürü sahiplerine kredi açılacak
Ankara 15 ’ (Radyd Gazetesi) Tarım Bakanlığının verdiği bte habere göre hayvan bakımında zorluk çeken siirfl sahiplerine kredi açılacaktır, Buna göre büyük, orta ve küçük sürülerde her ba3 hayvan İçin iki liradan aitmiş liraya kadar bir para verilecek ve bu miktar âzami beş yüz ilâ altı yüz lira olacaktır,
BORSA
15/10/1945 flatJerl
Lontira üzerine i sterlin 5.20
Nevyork üzerine 100 dolar 132.—
Cenevre 100 tsviçre Fr ÎÛ325I
Madrid üzerine 100 pezeta 12.84
Stokholm üzerine loıı Kuron 31.1320
ESHAM VE TAHVİLAT
% 5 faizli İkramiyeler:
1933 Ergani 33.—
1938 ikramiyen 22,40
Milli Müdafaa 21.2#
Demiryolu ikramlyell 99.—
% 1 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum l 20.70
Sivas - Erzurum 2-7 20.90
1941 Demiryolu 1 20.80
1941 Demiryolu n 20.35
1941 Demiryolu IH 19.90
MIHI Müdafaa i 19.45
Millî Müdafaa D 20.—
Milli Müdaraa m 20.22
Anadolu Demiryolu Grup*
Tahviller 1-2 63 —
Hisse senetleri % 60 30.—
Mümessil senet 40.—
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 14#.—
T İş Bankası 15.—
T. Ticaret Bankası 4.20
Aslan çimento 9-7#
BORSA DIŞINDA ALTIN FİATLERİ
Gulden 33.55
Reşadiye ^4.90
tngiüa «-30
Külçe (Bir granu) »20
10 Ekim IMS
Şahit, 3
frKŞAMDAN AKŞAMA

Amatör hastabakıcdtk taammüm etmezse hastanelerimizden beklediğimiz verimi alamıyacağız
%
Bu son günlerde gazeteler has. tanelerin durumundan pek şikâ. yellerde bulundu. Bir yatakta bilmem kaç hasta .yatıyormuş; ateşli hastalar bilmem kaç saat •okak kapısı önlerinde sürükle, niyormuş; çalışanlardan icabetten şefkat, rikkat ve itinayi gör. müyorlarmış... ilh...
Doğru olabilir, Hattâ korkusuz en ve fenalığı ıslah edebilmek Ümidile pervasızca «olabilir» i atarak «doğrudur!» diyelim; «muhtelif . seferler hastanelere İşimiz düşmüştür; Türkiyenin bir çok yerlerinde hasta tedavisi hususunda aksaklıklara tasladık!» diye de ilâve edelim. Hele benim şahsî intihalarım vardır ki, koskoca bîr cilt teşkil edecektir. Bir gün nasip olur da yazar, sam. yalnız sıhhi değil, .içtimai büyük bir mevzua da dokunmuş olacağım... Fakat...
Fakat, bu. yalnız filânca ga. zetecinin, filânca muharririn yahut benim Amerikayi keşfedişi. nı'z mi?... Durumun böyle oldu, ğunu devlet de* biliyor, tashih İçin uğraşıyor. Daha geçenlerde pek çok yeni hastane, .sanatoryum ve prevantoryum tesis edileceğine dair haberler gazeteler, de ver bulmuştu.
Bu, memleket namına sevindirici olma1rla beraber tamam iş değildir. Fikrimi izah edeyim: Türkiyeye kaç yataklık hastane lâzım? Yüz bin yataklık mı? İh. timal. Z’ra. nüfusun 200 kişide bir kişi diyelim ki tedavi edilmek ihtiyacındadır. Bütün bu hasta, neleri yüksek bir kudret bize, la. boratuvarlarile. ameliyathanelerde. hekim, hemşire, hastabakıcı ve hademelerile ihsan etse, te. min ederim ki, işin içinde bir ak. saklık olacaktır. Zira .«amatör hastabakıcılar» imiz yoktur. Halbuki medenî bir memlekette hu. na pek üıt’yaç var.
Paralı olmıyan sırf halkı tedavi edeıı bir müessese farzedin: Mütehassıs dolaşır, öğleden son. ra hususî muayenehanesine gi. der; nöbetçi doktor da, başhekim de, kendi odalarında bin bir formalite ile meşguldürler. .Baş. hemşire şuurlu bir insandır; fakat o da depoda... Hastane, saatlerce. saatlerce, âdeta bakımsız bir durumda kalır. İstediği kadar modem tesisat olsun, istedi, ği kadar himmet ve gayret sar. fedilsin: bu âkibet mukadderdir. Zira, hastabakıcılığı kendilerine geçim mesleği yapanların yüzde yüzünde tam bir şuur, kendini helak edercesine gayret dünyanın hiç bir yerinde bulunamaz. Bunların arasında elbette pek çok vazifeşinas, -iyi kalbli. himmetti, gayretti insanlar vardır. Lâkin geri kalanlarında da memur zihnivetî hâkimdir: İçtimai seviyelerinin .kendilerini düşür, üiiğii müzayakalar içinde helaktirler. Ah ederler, vah ederler, hallerinden şikâyet ederler, çene çalacak birini bulunca .sohbeti kurarlar. Bunlar şüphe yok ki top yekûn idealist insanlar ola. »nazlar Tarihin hic bir yerinde ve memleketlerin hic birinde ola. mamalardır. Olsa olsa mütemadi bir baskı bunl**a vazifelerini icabı seklinde gördürür.
Bu baskı, bazı tarihlerde ve ba. ki memleketlerde «dindarlık sai. ki İle» hastabakıcılık yapanlar tarafından; son devirde ise daha ziyade sırf İçtimaî bir yüksek şuur. bazen de alkışlanmağa değer bir moda sevkile hastabakıcılığı kendine bir mânevi zevk edinen, ler tarafından temin edilir.
Yüksek memurların, mil. yonerlerin, irad sahiplerinin, hülasa baloları şenlendiren ailelerin kadınları, kızları hemen her memlekette şahsen meşgul ola. rak bir İçtimaî iyilik .yaparlar; ekseriyetle de hastabakıcılığı ü_ zerlerine alırlar. Bu, her asırda — dinî yahut lâik — bir ibadet sayılmıştır. Hastanelerdeki tek.
Belediye kanunu
Bu
sene tadil edilmesi muhtemel
1930 senesi eylülünden İtibaren yürürlükte olan belediye kanununun on dört senelik bir tecrübeden sonra tadili lüzumu düşünülmüş vs İçişleri Bakanlığı geçen sene bu değişikliğe esas teşkil edecek noktalar hakkında vilâyetlerin mütalâasını sormuştu. O zaman vilâyetler ve belediyeler komisyonlar teşkil ederek kanunun yeni İhtiyaçlara göre hangi hükümlerinin değiştirilmesi İcabettlğlnl bildirmişlerdi. Bu arada İstanbulun da düşünceleri uzun bir lâyiha İle Bakanlığa gönderilmişti. İçişleri Bakanlığı. yurdun her yerinden gelen bu mütalâaları İncelemiş, fakat kanunun tadiline dair bir teklif hazırlıya-rak Meclise sunmamıştır.
Diğer taraftan dört senede bir yenilenen belediye seçiminin gelecek sene eylülde yapılması icabetmekte-dlr. Bu bakımdan da belediye kanununa verilecek son şeklin üzerinde kati surette çalışmak va yeni bir belediye kanununun Btlyûk Millet Meclisinin bu devresinde çıkması İcabetin ektedir.
Kanunda en zlyad* değişmeğe muhtaç maddeler arasında belediye meclislerinin murakabe salâhiyetlerini hemen hemen hiçe İndiren ahkâm ve belediye meclislerinin bütçeye hâkim olamaması vardır. Meclisin belediye reislerine (İtimatsızlık) reyi vererek düşürmesi de kabil olamadığı gibi belediye meclisleri tarafından kabul edilen bütçenin de İçişleri ve lüzumu haUnde, diğer Bakanlıklar tarafından tadili kabil olmaktadır. Kanun tadil edilirken bütün bunlar, Ankara ve İstanbul belediye reislerinin durumu, husus! İdarelerin vaziyeti göz önüne alınacaktır.
Sayım hazırlığı
îstanbulda bütün hazırlıklar bitti
Pazar günü yapılacak nüfus sayımı hakkında dün Ankara radyosunda istatistik umum müdürü B. Celâl Aybar, bir konuşma yapmıştır. Sayım işinde vazife alanlar umum müdürün bu konuşmasını sinemalarla Halkevlerinde topluca dinlemişlerdir.
Vilâyet, sayım memurlariyle. kontrolörlerin İstisnasız olarak konuşmayı dinlemelerini temin etmiş, bu aıada öğretmenler de derslerini bırakarak toplantı yerlerine gelmişlerdir.
Şehrimizde sayım hazırlığı sona ermiş gibidir. Vilâyet pazar günü sayım bitinceye kadar halkın sokağa çıkmamasını yarın İlân edecektir.
Londrada Türk resim sergisi
Ekimin 20 sinde Ankaradan Lon-draya hareket edecek olan Milli Eğitim Bakanı B. Haşan Al! Yücel, Türk - İngiliz kültür yakınlaşmasını temin İçin İngllterede bir resim sergisinin açılması hususunda da temaslarda bulunacaktır. Bu sergide İlk Türk ressamlarının eserlerinden bugünkü sanatkârların eserlerine kadar bütün Türk resimleri teşhir edilecektir.
mil âyar bunlar sayesinde yapılır; Üç günden beri alâkadar mı olunmamış? Yemeği mİ verilmemiş? Süpürülmemiş mi? Haksızlığa mı uğramış? Vazifesine de. vam mı etmiyor? Sert muamele mi? İlâçsız mı kalmış?..
Amatör hastabakıcılar arada bulundukları için, göz, kulak o_ lurlar, bu en büyük ve yalnız kendilerinin merhem olabilecekleri yaralara merhem olurlar. Bizde, Cumhurbaşkanının, muhterem refikaları bile amatör has. tabakıcılık öğrendiler. Fakat maddi zevklere düşen zengin al. İçlerimiz arasında bu mânevi ve en ince zevk henüz taammüm edemedi. Edemeyince de.;; Amerikanın hastanelerini Türkiyeye nakletseniz gene bir eksiklik duyacağız:
— Hastalarımıza bakılmıyor! _ diye feryadı koparacağız
(Vâ . Nû)
İstibdada karşı dağa çıkan adam..
Hürriyet kahramanı Niyazi Bey
Ev hayatı, hususiyetleri, zevkleri, dağdan evine yazılmış mektupları....

3 Ticarel Odası delegeleri
5 kasımda toplanacaklar
Toplantıda mühim ekonomi ve ticaret meseleleri görüşülecek
tzmlr, İstanbul v* Ankara ticaret odaları delegeleri arasında yapılacak toplantı İçin 5 kasım tarihi tâyin edilmiştir. Bu toplantının ruzname-slnde bilhassa harb sonrasını alâkadar eden mühim meseleler vardır. Bu meselelerden en ehemmiyetlileri şunlardır:
Harb esnasında Türklyenin ekonomik durumu ile harbden sonraki zamanlarda Türklyenin ekonomik durumunun t-âylnl, İstihsal meseleleri, İhraç maddelerimize yeni pazarlar temin edebilmek ve ihracatı art-tırabilmek, dahilî flatlerde düşüklüğü temin eden şartların tâyini, münakale vaziyet! ve harb sonunda münakale sistemimizin genişleme imkânlarının araştırılması.
Şuhlardan başka toplantıda yine memleket ekonomisini alâkadar eden mühim meseleler görüşülecektir.
Kongre ayrıca geçen defakl toplantıda tesblt edilmiş ve Bakanlığa gönderilmiş olan hususatm yeni munu da gözden geçirecektir.
Ticaret kanunu değiştirilecek
Ticaret Bakanlığı yeni teşkilât
duru-
ka-
nunu tasarısından gayri bugün meri olan ticaret kanununu tadil edecek bir proje de hazırlamaktadır. Bu projenin hazırlanmasında bilhassa harb sonrası şartlan nazarı itibara alınmaktadır.
Harbin devam ettiği müddet zarfında eski ticari örf ve adetlerden bir kısmı kendiliğinden ortadan kalkmış ve bir kısmı da değişmiştir. Kanunun tadilatında bilhassa bu noktalar göz önüne alınmaktadır. Bu arada tüccarın tarifi meselesi yeniden bir tetkike tabi tutulacak ve kimlerin tüccar olup olamıyacağı tekrar tasrih edilecektir.
Bakanlık bilhassa ticaret yapacaklar için çok hassas davranmaktadır. Tadil tasarısı yapılırken bilhassa cemiyetimizde cari olan örf ve âdetler bir plânda tutulacak ve adapte cihetine gldllmiyecekttr.
Bu arada Ticaret Bakanlığı ticaret odalariyle alâkalıların da fikirlerine müracaata başlamıştır.
Tasarı son şeklini aldıktan sonra bir defa da Başbakanlığın, tetkikine arzedilecektir.
1945 Genel nüfus sayımı
21 ekim 1945 pazar günü yurdumuzda genel nüfus sayımı yapılacaktır. Bu sayımın da diğer sayımlarda olduğu gibi, nüfus kayitlarlle, askerlikle ve herhangi bir mükellefiyetle ilgisi yoktur. Sayımın biricik amacı yurdumuzda o gün ne kadar insan bulunduğunu beUrtmektlr. O gün evinize gelecek olan sayını memuruna, çatınız altında bulunan büyük, küçük, yerli, yabancı, misafir, bütün nüfusu eksiksiz yazdırmış.
Sayımda sorulacak sualler şunlardır:
Adınız ve soyadınız?
Erkek misiniz, kadın mısınız?
Bekâr mısınız, evli misiniz, dul musunuz, boşanmış mısınız?
Kaç yaşmdasınız, çocuğunuz bir yaşından küçük is» kaç aylıktır? Yeni harflerle okumak bilir misiniz’ Yeni harflerle yazmak bilir misiniz.?
Nerede -doğdunuz?
(Ecnebi memlekette doğdu İseniz memleket adını, Türkiyede doğdu iseniz 11 ve ilce adını söyleyiniz.)
Görünür vücut sakatlığınız var mıdır? Varsa nedir, v* doğmalık mıdır?
Ana diliniz nedir?
(Ana dilden maksat aile ve ev içinde konuşulan dildir.) Ana dilden başka hangi dili konuşmasını bilirsiniz? Hangi dindensiniz? Hıristiyan iseniz mezhebiniz nedir? Hangi devlet tebaasmdansınız?
Ne İş tutarsınız? (Yani geçiminiz İçin yaptığınız başlıca İş. meslek veya .sanat nedir?)
İşinizi bir İşletme veya müessese de yapıyorsanız o müessese veya İşletmenin mahiyeti nedir?
Hane halkından bugün evde mevcut sizden başka kimse kaldı mı?
X- —
Sağlık müdürü okulları teftiş ediyor
Sağlık ve Sosyal Yardım müdürü doktor B. Faik Yargıcı beraberinde yardımcı doktorlarla okulları dolaşmaktadır. Miidür okulların temizliği, çocukların sağlık durumu va bilhassa her hangi bir bulaşıcı hastalığa yakalanmış öğrenci bulunup bulunmadığını ince'emektedir.

Toprak Mahsulleri Ofisi ve Toprak Kanunu
Yeni toprak kanununun tatbikatı İçin toprak mahsulleri ofisi teşkilâtının da Tarım Bakanlığı il* İşbirliği yanması takarrür etmiştir.
Ofis yine Ticaret Bakanlığına bağlı olarak çalışacak, fakat arazi sayım ve taksiminde Tarım Bakanlığı teşkilâtına yardım edecektir.
1945 kurasına iştirâk eden İkramiye!! Aile Cüzdanı sahiplerinden, mevduatlarını
100 liradan aşağı düşürmeyenler, her 100 lira için bir kura numaraslle gelecek yılların evli ve arsalı bütün kuralarına İştirâk hakkına maliktirler.
Siz de, gelecek yılların iştirâk hakkını' kazannjak Şimdiden bflr ikramiyen aile cüzdanı alınız.
Her aileye, bir İkramı yeli. Aile Cüzdanı I YAPI ve KREDt BBANKASI A, Ş.
kuralarına istiyorsanız,
İSTANBUL
GALATA
İZMİR
lllllllllllillllltlIlllllllllllllHIII
Büyük bir çiftlik yakıldı
Adana'da çıkan «Bugün» refikimizde okunduğuna gör». Mihmandar köyü civarında büyük bir çiftlik kundakçılık suretiyle yakılmıştır.
Mestanhamamı civarında oturan Ahmet Muhtar ve kardeşi Veli Muhtar 11» kayınbiraderleri Duran'a ait olup Mihmandar köyünde Cumalı Üludoğu adlı birinin İcarında bulunan 5000 lira değerindeki çiftlik henüz hüviyetleri tesblt edllmlyen kimseler tarafından ateşlenmek sur etile yanmağa başlamıştır.
Gittikçe büyüyen yangın yetişen köylülerin ve jandarmaların bütün gayretlerine rağmen söndürülememlş ve çiftlik içindeki samanlık, bütün hububat vesaire 11* birlikte tamamen yanmıştır. İnsanca zayiat yoktur. Kundakçılar şiddetle aranmaktadır.
Mal yüklü iki İngiliz şilebi yolda ingiıtereden memleketimi» l( getiren «Ben Ailen» v* «8tof ter» şilepleri aldığmu» haber» gör» İskenderlyeye varmıştır.
Şilepler önümüzdeki hafta içinde memleketimi»» adebileceklffdiT.
Yeni kazanç vergisi tasarısı
ilim insanlara makıyaj yapıyor
Ticaret Odalarına mühim vazifeler veriliyor
Yeni kazanç kanunu tasarısında ticaret ve sanayi odalarına da miihlm vazifeler yüklenmektedir.
Bu arada bilhassa tüccarların kazanç vaziyetleri defterlerinden anlaşılmakla beraber asıl ticaret ve sanayi odasından öğrenilecektir.
Odadaki zümre heyetleri bu İşlerle tavzif edilecekler ve maliye teşkilâ-tlyle İşbirliği yapacaklardır.
Eski sistemde vergi iradı gayri safî üzerinden alınıyor ve böylece ufak bir han odasında bir tüccar senede milyonlarca liralık ciro yaptığı halde senede kazanç vergisi olarak ancak 50-60 Hra ödüyordu. Yeni kanun bu halin önüne geçmektedir. Diğer taraftan müteahhitler de vergilerini yaptıkları İş üzerinden vermekle beraber bunu esasında taahhüdü veren devlete yüklüyorlardı. Yeni kanun bu hali de önlemektedir.
Söylendiğine göre bu yen! usulle asgari 150-200 milyon lira fazla gelir temin edilebilecektir.
B. Mehmet Oluç doktor Unvanını kazandı
Gazetemizde malî ve iktisadi meseleler hakkında yazılar yazan arkadaşımız İstanbul üniversitesi İktisat fakültesi asistanlarından Mehmet Oluç «Trakya ziraat ekonomisi adlı» doktora tezini muvaffakiyetle müdafaa ederek doktor unvanını kazanmıştır.
1941 - 1942 ders yılında İktisat fakültesini pek iyi derece He ve birincilikle bitiren arkadaşımız aynı sene bu fakültenin iktisadi coğrafya asistanlığına tâyin edilmiştir. İyi bir iktisadi coğrafyacı olabilmek için coğrafya küllüriyle de mücehhez olması lüzumu hakkında, profesörlerinin de tavsiyesi üzerine, coğrafya enstitüsünde doktora şubesine kaydedilmiş ve mevzuu He İlgili olarak Trakya’da zirai ekonomiyi alâkalandıran birçok meseleleri mahalUnde incelemiş, bir aralık seyahat intibalarım da gazetemizde neşretmiştl.
«Trakya ziraat ekonomisi» adlı doktora tezini tetkik eden jüri heyeti raportörleri eseri memleketimizde hiç işlenmemiş bir mevzuu ele alması ve ı bu hususta enteresan fikirler ileri sürmesi, bu fikirleri muhitin şartları ve imkâtılarlyle desteklemesi bakı-, mından büyük muvaffakiyet göstermesi Itlbarlie takdire lâyık bulmuşlardır.
Edebiyat fakültesi dekanı ordinaryüs profesör H&mlt Ongusu. ordinaryüs profesör İbrahim. Hakkı Akyol, profesör Ali Tevflk Tanoğlu. Besim1 Darkot, Ahmet Erdel, Refik Şükrü Suvla'dan mürekkep imtihan jürisi önünde yapılan tez müdafaası da pek İyi derece He takdir edilmiş ve profesörler meclisi, tez Jürisinin teklifini kabul ederek B. Mehmet Oluç'a pek iyi derece 11e doktora Phllosophla payesini /ermeği kararlaştırmıştır. Arkadaşımızı muvaffakiyetinden dolayı tebrik ederiz. ________
Satışa çıkarılan ithal mallan
Beyoğlu sakızağacı 33 de Farnando Franko'ya boş sinema filmi, İst. Ye-nlpostahane caddesL 72 de Millî Spor Yünlş’e tenis topu, Beyoğlu İstiklâl caddesi 242 de Yünlpllk’e selliloU tarak, İst. Rahvaneılar 2 de S. Kastro ve ortaklarına sakal traş fırçası. Gal. Perşembe pazarı Yoğurtçu handa A. H. Şakar'a altın kol saati. Oal. Hor-niş handa SInger dikiş makineye muhtelif dikiş makine akşamı, Gal. Tünel cad. 48 de Mlhran Gesar oğluna makine akşamı (Valf), Gal. Ka-Taköy Palasta Osman Taşçıoğluna freze makine akşamı, İst. Kend.ro» handa Aktaş ticarete dokuma makin* akşamı, İst. Yenlpostahane cad. Halk bankası T. A. Ş. ye dokuma makine akşamı, gllngücü, pamuk, çırçır, İst. Nalburlar 355 de Hüseyin Hüsnü Süzer'e çeUk boru, Y. Kule K. çeşme'de B. Danon M. Menda'ya debagat müstahzaratı, krom sarısı, Gal. İ? handa şişe ve cam fabrikasına karbonat dö sud, Y. Kule K. çeşme'de S.G. Sotirladls’e Purfectoi, İst.
«Saçsız baş» pek yakında ar. tık tarihin malı olacakmış!.. Ev ve!ki günkii ajans telgrafları bij. tün dünyaya bu haberi yaydılar. Şimdiden yapılan tecrübelerde en ihtiyar kimselerin bile yarım asır evvel dökülmüş saçların n yeniden çıktığı hayretle görülmüş. Hem yalnız saçlar çıkmakla kalmıyor, bu keşifle .eski tabii renklerini de alıyormuş. Yani ak saçın da istikbali tehlikeEdir, Gelecek . nesiller belki de saçı dökülmüş insanı, tarihteki meç. hllr saçsızlara bakıp öğrenecek, terdir Jozefinin «seni yüzünün her tarafından, bilhassa başın, dan öperim..» diye mektup yazdı, ğı tarihin en meşhur saçsızı Na_ poleon Bonapart o zaman bir kat daha dikkate değer bir adam nla.l ı çaktır. Ve saçı dökülenler artık bundan sonra: q_
— Efendim, ne de olsa müte.ç^ fekkirin başı öyle olur.. tarzında^ uydurmasyon züğürt tesellisin. O den kurtulacaklardır. Ve belki de q herkesin sık sık saçlarla dolaştığı O bir dünyada açık başlı bir adam'ğj da herhalde nadide ve kıymotH Jjt bir mahlûk addedilecektir,
Kafada hem de tabiî renkte saç çıkaran bugünkü ilim dünyası bu z' kadarla kalmış değildir. Bundan daha nıühimmi beklenebilirmiş.'^ Yeni atomik usullerle ağızda, dö. *** kulen dişlerin yerine inciler gibl^ gıcır gıcır yeni dişlerin çıkarılma."O sı da mümkün görülü yor muş,^5 Âlimler şimdi bunun için uğraşı. CO yorlarmış. İnsan hayatı boyunca £) hiç değilse 4 kere yeni .dişler karılmasının kabil olduğunu zannedenler:
— Neden olmasın?.. Tırnaklar nasıl kesilse ve yerinden çıkarılsa dahi üzüyorsa, yaniden sürü, yorsa, dişler neden sürmesin?., diyorlarmış.
Haydi hayırlısı....
Şu halde ilim, harb İşini bitir, dikten sonra, İnsanları gençleştirmeğe, onlara makiyal yapma, ğa. güzelleştirmeğe bakacak. Kiminin başına sac takacak ve hu saçları boyayacak, dökük dişleri yeniden çıkaracak ve daha baka, lim neler!..
Dıs manzara itibarile gençliği anladık İnsanlar hariçten gen», lesecek? Ne yazık kl 6 sene içinde onların içleri tamamlle çöktü ÎÇ dünyaları yık’ldı. Ne çare ki bunu da tamir imkânsızdır.
Hikmet Feridun Es
Sabun fiatleri biraz daha yükseldi
Zeytinyağı Hallerinin hükümetçe daha yüksek olarak tesblt edilmesi vs sabun İmalâtının yeni esaslara göre bağlanması piyasadaki sabun flütlerine derhal tesir etmiş ve perakende fiatler 215 - 220 kuruşa kadar yükselmiştir.
Arızî olan bu yükselişin yeni mahsul sabunların piyasaya çıkm-rlyla önlenebileceği ümit ediliyor
Dilslzzade handa Osman Remlrer'e sulu amonyak. İst. Tahtakale 31 de İsrael ve S. Saltl'ye anilin boya, GaL Karaköy caddesinde Hüsnü Arsıın’a 3MA (Çocuk gıdası), İst. Tlc. handa Türkiye Eczacılar deposuna Eter Anestezlk, Klorör detil, asit Nitrik., Beyoğlu İstiklâl caddesinde Kanzuk eczahaneslne stearlc acıde, İst. Sirkecide Evllyazade Nurettlne muhtelif tıbbi ecza, İst. tütün Gümrük Yağcı sokakta Trakya ticarete Bikarbonat dö sud, Sultanhamam Saldiye handa Osman Şakar'a sun't esans, İst. Asmanın 52 de Sami Hisarlı'ya âdi sud kostik, İst. Fıçıcı sokakta Elit çikolata fabrikasına Lesetln ve soilofan kâğıdı, Gal. Ablt handa Verim ticarete sargılık kraft kâğıdı, sargılık sülflt kâğıdı, Beyoğlu İstiklâl caddesi 305 de Ekrem Kulen ve ortaklarına perdelik markizet ve perdelik poplin, Beyoğlu Lüksemburg apartınınnda Jan PlHlrts'e paltoluk yün mensucat, İst. Bahçeknpı'da Gülntha! mağazasına poplin.
Yıldız hayvanat bahçesi
Yıldı» parkındaki bayvanAt bahçesi inşaata İlerlemektedir. Bahçede teşhir edilmek üzer* tedarik edilen yabani hayvanların pavlyonlan dah* ünce tamnmlanaoakttr. Yakında aoua erecek olan bu paviyonlorin etrafının çevrilmesi ayın 22 sind» bir müteahhide verilecektir. Bu ix loin 20 bin Hra sarredilecektlr.

İNGER KUMPANYASI eski müşterilerine | karşı bir yardımda bulunmak emelile, elden çı. karmak İstedikleri müstamel dikiş makinalan emanet suretlle alınıp kendi hesaplarına satıl, mak üzere
Sultanhamam Yenleami caddesi No. 18 Beyoğlu İstiklâl caddesi No. 351 Beyaz İt Okçular başı No. 89
Üsküdar Hakimiyeti Milliye caddesi No. 201 satış mağazalarım emirlerine amade bulundurmakta olduğunu sayın müşterilerine bildirir.
SİNGER DİKİŞ MAKINHSI KUMPflMiaSI
ABŞAM
16 Ekini lü45
21 yaşından sonra
İrene Dunn, çevirdiği bu filimde yeni bir tip yaratıyor
Veba hastalığı île .mücadelenin esasları
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı bir broşür neşretti
RADYO
ANKARA RADYOSU Bu akşamki program
18 M. 9. ayarı ve dans orkestrası, 13,30 Konuşma. 18 45 Dans orkestrası. 19 Haberler, 19.20 Geçmişte bııun, 19.25 Saz eserleri ve oyun havaları, 19.45 Posta kutusu. 20 Müzik: Tl.), 20.15 Radyo gazetesi. 20 45 Man do in birliği, 21.05 Salon orkestrası, 21.45 Tarihi Türk musikisi, 22.30 Müzik: (pL), 22-45 m, S. ayarı ve haberler.
Son zamanlarda Holywood’da «21 yaşından sonra» adlı bir filim çevrilmiştir, Filmin mevzuu yaş. lan kırka yaklaşmış olan bir ka_ nkocanın harb münasebetle i§_ lerini bırakarak orduda bir vazife alması, bu esnada geçirdikleri ha vatın garip safhalarıdır.
Filmin baş artisti İrene Dunn* dır. Amerikan gazeteleri bu mü. nasebetile İrene Dunnun hayatın dan, şahsiyetinden uzun uzadtva bahsediyorlar.
rene Dunn Hollivut artislenn. den hiç birine benzemez. Kendi, sinden en az bahsedilen, aynı za_ inanda hakkında hiç bir dedikodu yapılmıvan yefijâne sanatkâr İre. nedir, İrene gazetecilerle görüşmekten çekinmez. Greta Gnrbo hiç bir muharrirle görüşmedi?! halde İrene kendisine mürae" ’t eden her gazeteciyi kabul eder, Bun'arla tatlı tatlı görüşür. Her şeyden bahseder, fakat kendi hu. «usî hayatına dair bir şey söyle, m ez. Gazeteciler İş! bu vâdiyp dö. künce onları atlatmanın yolunu bu'ur. Bu sebepledir ki. gazeteciler'? hiç görüşmediği halde. Gre. ta Gaıbonun hayatının bütün sporları herkesçe malûm iken, gazetecilerle görüşmekten çekin, mi"en İrenenin hususiyeti hak. k "da pek az malûmat vardır kene Dunne Amerikada Louis. vil’e şehrinde doğmuştur. Doğum tarihi kati surette bilinmemekle beraber artistin bugün 42 yasın, da bulunduğu söyleniyor. İrene nehir üzerinde işlemek üzere küçük vapurlar yapan bir mühen. dişin kızdır. Çocukluğunu ne. bir kenarında bu vapurlar üzerin de geçirmiştir. Küçük yaşında musikiye büyük istidad gösterdiğinden kendisine musiki öğret, mek üzere husus! hoca tutulmuştur. Trene büyüdükten ve orta tahsilini yaptıktan sonra Şikago şehrine giderek müzik akadenü. elne girmiş, buradan iyi bir dere, ce ile diploma almıştır, İrene bundan sonra Nevyork’da sahne artistliğine başlamıştır. İptida o. peretlerde çalışmış, derece derece yükseldikten sonra operaya geç. «niştir. Bir müddet meşhur Met. ropolitan operada ikinci derece, de rollerde çalışmıştır. İste bu sı. rada kendisine filim çevirmesi teklif edilmiştir. Filmin başlıca sehneleri nehir üzerindeki vapur, larda geçiyordu. Trene küçük yaştan bu vapurlarla gezmeğe alışmış olduğundan yapılan teklifi memnuniyetle kabul etmiş ve İşe başlamıştır. Filim büyük muvaffakiyet kazanmıştır. Trene bu suretle yıldızlar sırasına gir. iniştir, O zamandanberl durm?. dan çalışmaktadır. Çevirdiği fi. limlerde yarattığı tipler çok muh teliftir. Hollivut’da onun kadar D”-’’teilf şekle giren artist pek azdır,
irene Dunn'un muvaffakı, yetinin başlıca sim hem güzel, hem sevimli, hem de çok zeki ol. masıdır. Hollivut’da güzeller ve aevimliler pek çoktur. Fakat hem güzelliği, hem sevimliliği bir de zekâyı bir arada toplamış olanlar azdır. îşte Trene bu nadir sanatkârlardan biridir.
frene uzun boylu, dolgun vü_ cutludur, Saçlan kestane rengi, gözleri kül rengine kaçar mavi, dlr Bakışları çok mânalıdır ve İnsana sükûn ve huzur verir. îre. ne’nln bakışları karşısında fena şeyler düşünmek kabil değildir. 6esl de çok tatlıdır. Konuştuğu «aman İnsan musiki dinliyormuş gibi bir his duyar.
Trene 1927 senesinde Griffin adında bir diş doktoru İle evlen, mistir. Kan koca Holllvut’un çok Jyl geçinen nadir çiftlerinden biridir. 17 seneden beri aralarında en küçük bir hâdise olmamıştır. Gr'ffln'ln muayenehanesi Ncv. yorkdadır. Diş doktoru her haf. ta cumartesi günü uçakla Holü, ▼ut’a hareket eder, pazarı kan. finin yanında geçirdikten sonra pazartesi günü Nevyorka döner. İrene de tatil zamanlarında, ya. hut İki filim arasında hemen u_ çağ?, atlı varak Nevyorka koşar.
trene bir çok tehlikeler geçli*.
trene Dunn*
mlştir. Fakat o. bu büyük tehlL kelerin hepsini hiç bir kazaya uğ ramadan atlatmıştır. Talihe çok emniyeti vardır ve sihirli bir elin kendisini kurtardığına kanidir. Bir defa Nevyorkdan uçakla dönerken Hollivut yakınında kalın, bir sis tabakası içinde kalmışlar, dır. Hiç bir tarafı görmek kabil olamıyordu. Uçağın her dakika bir yere çarpması mümkündü. Pilot çok yükseklere çıktığı halde gene tehlike harici değildi. Bir aralık herkes ümidi kesmişti. Uçakta bulunan bir papaz aya. ğa kalkarak înclll okumağa baş. ladı. Tşte tam bu sırada sis bu. lutlan arasında küçük bir fasıla olmuş, aşağıda Los Angelesln u. çak meydanlarından biri görül, müştür. Pilot derhal mahlrane bir manevra He uçağı buraya indirmiştir.
Gene bir gün Mae West ile bir. İlkte bir araba İle giderlerken atlar ürkmüş, arabayı delicesine sürüklemeğe başlamışlardır. Her dakika bir yere çarparak parça, lanmak mümkündü. Tamam bu sırada bir dört yol ağzında atlar birdenbire durmuşlardır. Tkl ar. tlst bundan istifade ederek hemen arabadan atlamışlar ve kur. tutmuşlardır
İrene kendlslle görüşen bir gazeteciye şunlan söylemiştir: «Ben monden değlUm. biraz köylü gl. blyim. Çok gezmem, aakln bir hayat geçiririm. Bu hayat sıh. hatime çok İyi geliyor. Geceleri
bol uyurum, çok okurum. Hasılı hayattan çok mesudum.»
Cecil B. De Mille’în bir harb faciası filmi
Meşhur muharrir . Rejisör Ce. sil B. De Mille, Harbdeki hakikî hayat sahnelerini İhtiva eden «Doktor WasseH’in hikâyesi» İsimli bir filim hazırlamıştır. Bu film büyük merasimle Nevyork’ da, Müttefiklerin Normandya’ya çıktıkları gün gösterilmiş ve se. ans 2 saat 60 dakika sürmüştür. Her zamanki gibi büyük bir sevir cl kitlesi De Mille’în filmine te. halükle koşarak, meşhur sahne vazıının komedi haline koymağa muvaffak olduğu bu harb vaka, lannı seyretmiştir.
Filmin kahramanı 60 yaşında bahriye doktoru Corydon M, Was sell’dir. De Mille, doktorun kahramanlık hikâyeleri arasında 1942 de Javada bulunan bir grup yaralı bahriyeliyi nasıl kurtardı, ğını ve bu sırada cereyan eden vakaları parlak bir şekilde can. landırmıştır. Üstelik, bununla ik tifa etmiyerek, filme başka bir cazibe veren bir de aşk hikâyesi İlâve etmiştir İd. bunun kahramanı Gary Cooper’dlr,
Bir çok heyecanlı teferruat a. rasında Javalı güzel bir kız, bah. rlyell Gary Coopere karşı derin ve samimi bir aşk hissediyor ve bunu anlatıyor. Bir de bunların arasında fena adam rolünü oynı. yan tahammülfersa bir bahriye. II bulunmaktadır.
Son günlerde Akdeniz havzasında bazı memleketlerde müteaddit veba vakaları görülmüştür. Bu münose-sebetlo' Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Veba Hastalığı Ue Mücadelenin Ana Hatları başlıklı bir broşür neşre tmlştlr. Bunda deniliyor kİ;
Hastalığın başlangıcı: Vebanın epi-demlk ve andemlk olarak bulunduğu mmtakalarda veba hastalığı hekimler tarafından kolayca teşhis olunursa da diğer bölgelerde, hatıra gelmemek yüzünden teşhis hataları olabilir Bundan dolayı şu sıralarda bütün hekimlerin hastalan muayene ettikleri lirada veba ihtimalini hatırlarına getirmeleri lâzımdır. Malûm olduğu üzere cpidemlyûlojlk Ve klinik bakımından birbirinden ayrı İki veba Sekli (Hıyarcık vebası, veba pnömonisiı ile ekseriya bunların neticesi olan ve bir üçüncü «ekil olarak da kabul edilebilen veba septlemlsl vardır.
Teşhis hatası bilhassa pestis minör tâbir olunan hıyarcık vebasının hah i şeklinde çok sık olur. Bu hastalarda hafif bir ateş ve lenf bezi dahamt-slnden bahtta bir Araş görülmez ve teşhis ancag hıyarcık (bubone) tan ponksiyonla alınan mayiln bakterio-iojik muayenelcrile mümkün olur.
Pestis minör vakaları haricinde kalan diğer hıyarcık vebası vakalarında hastalık sıtmada olduğu gibi birdenbire titreme ve ateş yükselmesi ile başlar. Hastanın umumi halinin çok fena oluşu şüphe uyandırabilir. Aynı zamanda hastayı dikkatle muayene eden hekim İlk 24 saatte dahi ağrılı olan lenf bezi tegayyürünu tesbit edebilir. 2 ve 3 üncü günlerde hıyarcık aşikâr şekil alır. Hıyarcığın cesameti fındıktan cevts büyüklüğüne kadar olabilir
Veba pnömanisLne geline' . aalgm yapma kudreti pek şiddetli olan bu şeklin teşhisi de oldukça güçtür Umumiyet Itibarlle fussl pnönmoniye çok benzer. Yalnız burada titremelerle eıkar. Hastanın durumu çok ağırdır
Mücadele esastan, Hıyarcık vebalında hasetliğin sirayet zinciri fare -pire - İnsandır. Pire İle İn'andan in sana ve pire olmadan fareden fareye veya insandan fareye bulaşma çok nadir olduğundan mücadelede e$n.( pire ve fareleri öldürmedir.
a. — Far» itlâfi: Çok önemle üzerinde durulması lâzım gelen bir mev sudur. Bunun İçin;
1 — Farelerin evlerde buruımama--> İçin evlerin, ambarların tamir edilmeleri, deliklerin tamamen kapatıl masa lâzımdır. Filhakika an denil mıntakalarında fare burmam ayan evlerde veba vakaları çok az görül
başlar. Bu şeklide salgın süratle genişlemeğe ve ölüm % 100 e yanaşmağa başlar. Bu şekillerde en mühim mücadele hastayı mutlak tecride tabi tutmag ve etrafında daimi de-zenfeksjyon yapmaktır.
İnsanlara muafiyet verme: Aşı ve Serumdan faydalanılır. Aşının hastalıktan korunmada kesin bir rolü yoksa da vefiyatı çok azaltır. Muafiyetin devam müddeti 3-8 aydır.
KâhlUtTe aşı bir hafta ara Ue 1 ve 2 o. c. olarak zerkedllir. Altı yaşından yukarı olanlarda miktarı 0-5 ve 1 c. c, altı yaşından küçük olanlarda 0.25 ve 0.5 c. c. veya yaşa gore daha azdır. Muafiyeti tazeleme aşısı 6-6 ay sonra kâh İllerde 1 c. o, dlr. Aşılar mevzii şişkinlik, hararet artması ve baş ağrısı yapabilir
ilk vaka zuhurunda intan alına şüphesi altında kalanlarla 20 c. c. veba serumu zerki korunma İçin tavsiyeye değer bir usuldür. Bu serumun verdiği muafiyet ancak bir ay silrer. Zerk esnasında veya müteakibin anfLlaktlk tezahürler göstermemesi İçin tedbir alınmalıdır.
Tecrit: Veba mücadelesinde çok önemli olan bir noktadır. Kati olması, ve umumi hıfzıssıhha kanununun 73 üncü maddesi gereğince hareket edilmesi lâzımdır. Kuluçka (tefriti tncubatlonl devresi azami altı gün olduğundan İntan şüphesi olanların tecrit ve tıbbi müşahede altında bulundurulma müddeti altı gündür
V. Tedavi: Bu husus İçin şimdiye kadar elde serum mevcuttu. Erken tatbike başlamak ve büyük miktarda zerk furetllc (fasılalarla bir litreye kadar) oldukça İyi neticeler alındığı bilinmekte İdL Bon senelerde Hindistanda Tlazol köyü bulunan sülfamitlerle (sulfatlyazoi tozu, sülfat lavla, ultraseptU, elbazol gibi) yapılan tecrübelerde bu İlâcın vefiyatı % 15 e indirdiğine dair neşriyat vardır. Bundan dolayı tedavide yalnız olarak vtya daha İyisi serumla teşrik edilerek kullanılabilir
Yarın sabahki program
7 30 M. 8. ayarı ve müzik: (Pli, 7.45 Haberler. -8 Müzik (Pi l.
12 30 M. S. ayarı ve şarkılar. 12 45 Haberi r, 13 Sa'on orketrası.
Teşekkür
Kıymetli ve aziz babamız, eşim ağabeyimiz, eniştemiz
TÜCCARDAN BEKİR BALLl'NIN vefatı münasebetiyle cenaze merasimine bizzat iştirak eden akraba ve dostlarımıza, mektup, telgraf ve ziyaret suretiyle taziyede bulunanlara ayrı ayrı teşekküre büyük acımız mâni olduğundan muhterem gazetenizin tavassutunu rica ederiz.
Oğulları: Nusret Hikmet Baüi Eşi: Ayşe Ballı.
Kardeşi: Ahmet Ballı Kayın biraderi- Vehbi Koksal
Eminönü Halkevi Bale Kuraları Tatbikat sahnesi temsilleri
BORA
3 Kasım cumartesi Suvare 21 de. 4 Kasım pazar Matine 11 de. Suvare 21 de.
Numaralı yerlerinizi şim llden Halkevi ve Şark sineması gişelerinden ayırtabilirsiniz. Telefon: 23340
Imilf Bu ak?am saat 20.30 da
«KAM KISMI
l| ILıniı J''"" K O R I (i L 4 N (I 8

Eminönü Halt-ktvi «Bale» tatbikatı sahnesi temsilleri
BORA
3 Kasım Suvare 21 -de
3 Kasım Matine 17 de Suvare 21 de Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 2334ü
———“
mar-kâr rahmetli NAŞİT ÖZCAN
DUVAKSIZ GELİN
Muazzam ve muhteşem yarli luminde ÂDİLE DUDU rolünde sizi kahkahalara garkedecektlr.
Sinemalarında birden.
■■■■■■■ Taklidi İmkânsız ve eşsiz çift artist DOROTHY LAMOÜR ve BOBE HOPE Son yarattıkları
ONU LAM
Emsalsiz filminde seyircileri katılırcasına güldüreeeklerdl».
SARAY Sinemasında
3 Bu perşembe Akşamı

.......1 1
Başınızı döndüren güzel sevgilileri kalbinizi ışıtan vefalı eş Ur i perşmbe akşathı A R Blnemasında araymış. KIZIL PERİ
(STUAWBERRY BLONDE)
OLtvİA DE HAVİLLAND — RİTA HAYWORTH — JAMES OAON>Y’in

ve ıstıraplım hayat, alan en güz(-l filmleri.
mektedlr.
2 — Farelerin gıda, bulamıyarak meydana çıkmaları İçin gıda maddelerinin İyi bir surette saklanması lâzımdır.
S — öldürme İçin; fare oldurucu gözlerden, öldürücü kimyevi maddelerden, kedilerden, kapanlardan istifade etmelidir, öldürücü kimyevi madde olarak asit arsenyö. adasoğa-nı, fosfor, baryum karbonat, kalsiyum sülfat (alçı) kullanılabilir. Piyasada fosforlu fare Öldürme pastaları bulunmaktadır. Asit arsenyö İnsanlar İçin de çok zehirli olduğundan tavsiyeye şayan değildir. Bir kısım Baryum karbonat 3-4 kısım, hamurla İyice karıştırılarak yapılan pastayı ufak parçalar halinde farelerin dolaştığı yerlere bırakmak suretlle tatbik olunur Keza unla, hububatla iyice karıştırılarak veya et, domates gibi şeylerin üzerine sürmek suretîle de verilebilir.
Alçıya gelince; aslında bir tehir olmayan alçının bir kısmı İH kısım tın ve bir tasım şekeri* kanştınlarak fare bulunan yerler* bırakılır ve açkta su da bulundurulur. Alçıyı bu «ur«tle yiyen hayvan susar ve «u içince alçı tasallüp ederek barsak tıkanmasından ölür.
Fareler »kİ hayvanlar olduklarından mücadele ve tehlikenin derhal farkına varırlar vo kendilerini koruyarak mücadeleyi tesiralz bırakırlar. Gerek bu sebepten v* gerek üremeleri çok olduğundan dolayı muvaffakiyet için sabırlı t» farelerden daha kurnaz olmak, usulleri değişti re d eğişti re tatbik etmek lâzımdır.
b. Pir* müoadelasi: En mühim nokta dişi plreisrln yumurtalarını bıraktıkları tos ve süprüntüler 1 ortadan kaldırmak ve bina temizliğine İtina ot m aktlr. Yeri af iyice temizlendikten sonra % 4 krcuoJ aodlk mahlû-10 fle Btllnmesl iyi bîr mücadele usulüdür. Bu ameliye fMrialarU tekrarlanmalıdır Râhil hayvanlar tein plretr ya son zamanlarda keşfedilen D. D. T. den faydalanılabilir, Her İkisi de piyasada mevcuttur, D. D. T. tozlan rdroisrin banndıklan yfriere serpilir T» MHlo btrataltr. fı bu ameliy« araşma tekrartAnır
Veba pnömonîslnda( Veba poömo-nW ilk dafa hlyartnk Tabası İhtilfttı otar ak meydana çıka». Bundan sonra diğer teneffüs ydta tntanlan gibi damlaoıkta w balgam Te tükrük ve bunlara bulaşan, «W» yayılmağa
Pek yakında..... ve....
Geçtiği ülkeleri altüst edeni senenin sayılı neşe fırtınası
gdramiyeceği neşe kaynağıdır.
Perşembe akşamı LÂLE’de
Amerikanın as yıldızı: BOB HOPE. Dünyanın san-şuı Afeti: BETTY HUTTON. Tek bir şaheser yarattı
BIRAKIN DÖGÜŞELİM
.Lo(e Faca İte
Kalbi zayıf olanların, gülmeğe dayanamıyanlarm
Bu akşam 9da SüMER Sinemasında
KADINLARI, sahne ve tuvaletlerinin IhUşamiyle..
BSKEKLERt. tnevsuıuiun ve entrikalarının erişilmez kudretiyle...,,, | ÇOCUKLARI, ana - evlât MvgiBinl canlandırmaslyle.
ligdendirc-cek büyük bir fttm.
GÜNAHSIZ YALRN

(kir Emmanuel)
İngiliz temaşa hayatemn eo güzel ve en kudretli yıldızları (3 REVA OYNT — WALTER RİLLA — FELÖC AYIMBR tarafından, tlâve olarak Fransızca dünya havadisleri

^Askerilik bahosD@röj
Atom bombasından sonra milyonluk ordular kullanılmıyacak mıdır?
Attlee ve köy evi
GÜZEL SANATLAR
Ingiliz Başbakanı dünyanın en çalışkan, en namuskâr ve nazik insanlarından biridir
Geçen altı senelik harb, bu harbin sonunda çıkan yeni silâh bakımından pek az bilgi ve tecrübe vermiştir
bırakaca. I kararlar
Ingiliz imparatorluğu, ordusu, nun gelecekteki şekli ve büyük, lüğü, kullanacağı veya ğı silâhlar hakkında vermek üzere tanınmış Ingiliz
generallerinin Londrada toplan, falara başladığı haber verilmek, tedir, Bu; yalnız îngilterede olan bir şey değildir. Bütün memle. ketlerde yarınki ordunun şekil, büyüklüğü ve silâhları hakkın, da uzun uzun tartışmalara, kafa patlatmalarına ve sonunda da kolay kolay karar verilememeğe müncer olacak bir sürü toplan, tıların yapıldığına, daha da ya. pılacağma şüphe edilemez.
Bunun sebebi aşikârdır: Bir yandan muazzam bir harb sona erdi, bir takım yenilikler, haki, katler meydana çıktı. Yeni taar. ruz ve müdafaa şekilleri belirdi. Bunları göz önünde tutarak esaslı değ Eşiklikler yapılması ta. bildir. Fakat şurası var kİ, har. bn tam sonunda, tahkik ve tec. rfibeye pek de İmkân vermlyecek kısa bir zamanda bütün olanları ve geçmişleri altüst edecek bir faktör daha meydana çıktı: Atom bombası.
Bu yeni faktör ne kendisini tamamen tanıttı, ne de kendisi, nl görmemezlikten gelmeğe İm. kân vardır. O halde diğer harb. Elerin aksine olarak ve uzun bir harbe rağmen büyük komutan, lann, harb teknisyenlerinin oturup, kafa kafaya verip kolay, lıkla üzerinde anlaşabilecekleri «uzun harb tecrübeleri bugün yok demektir. Bu sebeptendir ki genel kurmayların ve umumiyet, le bütün memleketlerde müda. faayı tanzim edeceklerin karar vermeleri hakikaten çok güç ola. cak ve belki de bu kararların kati şekiller alabilmesi İçin senelerce vaman geçecektir.
Meselenin biraz daha teferrüa. tına girişelim: ikinci Cihan har. bl de teknik vasıtaların ve hava silâhlarının bu kadar ilerlemesi, ne rağmen milyonluk ordular kullanmak suretlle kazanılmıştır. Şimdi ilk akla gelen soru şu. dur: Bundan sonra da yani atom enerjisi devrinde de bu milyon, luk ordular kullanılacak mıdır, daha doğrusu kullanmaya İm. kân var mıdır? Kabul etmek lâzımdır ki bu soruya daha şimdi, den evet veya hayır demek kolay ©tanıyacaktır.
Evet; demek kolay değildir. Çünkü Ingiliz ve Amerikalıların milyonluk ordularını kullandığı garbi Avrupa harekâtını gözönü. ne getirelim: Eğer Almanlar atom bombasına sahip olsalardı bir şimal! Fransa çıkartması dü. şiinülebllir miydi? Böyle bir ha. rekette kullanılacak milyonluk orduların bir gecede ve bir kaç bomba tarafından yokedilmesl kabil olduğuna nazaran böyle bir hareket ancak Almanların ekmeğine yağ süren feci bir ha. Tekct olurdu.
Neteklm atom enerjisinin kul. lamlmasından sonra eski strate. Jinin Jptlda! kaideleri olan sefer, berlik. yığmak, ağırlık merkezi teşkili ve sonra saldırım kaidesi, nln İflâs edeceği de şüphesizdir, Çünkü bunların her hangi bir safhasında yani toplanmanın başlamasından itibaren düşma, na karşı en müsait hedef veril, mis ve onun atacağı bombaların tesiri fazlalaştırılmış olacaktır.
Fakat bu basit düşünceye sap. Janarak büyük ordulardan vaz. germeğe de imkân yoktur. Evet dağınıklık esas olacaktır. Fakat bir memleketin uzun hudut böl. gelerlnl neyle kapatacağız,? Da. ğınık halde de olsa hudutlardan veya havadan saldıracak kuv. vetterl neyle önliyecpS'lz? Bunla, nn cevabı kolay kolay verilemez. Hakikat şudur kİ biz tama, n. n yeni bir silâh karşısındayız Bu süâhm kudreti hem kendi, sinden evvelkilerle kıvaslanamı. yacak kadar müthiştir, hem de bunun hakkında fikir edinecek kader zaman geçmemiştir ve tecrübeye sahip değiliz. Geçen altı senelik harbin İse bu silâh ancak son günlerine yetişmiş bulunmakladır.
Gözlüklü Amca vefat etti
Eski gazeteci arkadaşlarımızdan B. A. Kâzımın tasa bir hastalığı müteakip vefat ettiğin! teessürle haber aldık.
Merhum Kâzım, brl vakitler bilhassa (Tanln) gazetesi sütunlarında (Gözlüklü amca) mflstear lmzasile yandığı mizah! yazılarla okuyucuların dikkatini çekmiş ve tanınmış kıymetli bir muharrirdi. (Gözlüklü amca) Tercümanı Hakikat, Tanln, Halk re diğer birçok gazetelerde yıllarca çalışmış, bundan sonra da belediyeye intlsabetmlşti. Merhum «on zamanlarda Beykoz evlenme memurluğunu yapmakta idi.
Kâzım merhum, İki günlük kısa btr hastalıktan sonra Cerrahpaşa hastanelinde vefat etmiş ve cenazesi Mer-kezefendl mezarlığına defnedilmiştir. Merhuma Allahtan mağfiret dllerta.
Palamut 12,5 kuruşa
Palamut atanı devam ediyor. Dün çok miktarda palamut çıkmış ve taneni perakende 12,R kuruşa kadar «atılmıştır. İstanbul Balıkpazannda en iri ve taae palamutlar 15 kuruşa satılmıştır. Halk palamut* çok rağbet gösteriyor.
İstanbul - Edirne hattı
Edirne (Akşam) — İstanbul . Edime demiryolunun Karaağaç. Pityon arasındaki 33 kilometre, lik kısmının idaresi Yunanlılara devredildikten sonra yolcu ve eşya ücretlerinde bir artış olmuş, tu. Bu arada 1 inci mevki bilet, ten Yunan hissesi olarak 381. İkinciden 273, üçüncüdan de 184 kuruş fazla alınmağa başlan, mıştı.
20 eylül 845 gününden itiba. ren bu ücretler birinci mevkiden 113, İkinciden 81, üçüncüden de 48 kuruş eksik alınmak suretOe bilet ücretlerinde indirme yapıl, mıştı r.
Keza eşya flütlerinde evvelce Karaağaç _ Pityon Yunan kısmı ücreti olan ton bayma, beş ton. luk vagonda alınan 789, kuruş 233 kuruşa, 10 tonluk vagonda alınan 698 kuruş 206 kuruşa ve 15 tonluk vagon için alınan 803 kuruş da 178 kuruşa İndirilmiş, tir. Edime _ İstanbul nakllya. fanda D. D. yollarımız kısımları, na İsabet eden ücretlerde bir fazlalık veya bir değişiklik olma, mıştır.
. Vazan: ;
[ M. Şevki Yazman j
En fena şartlar altında dahi bu silâhın her ne pahasına olur, sa olsun harbi durduracağına, meselâ bu bombaya malik ve çok kudretli memleketlerin dahi tek bir ültimatom ile karşısında. kİ hasımlanna boyun eğdireceklerine pek inanmıyoruz. Zira ölüm de ifade etse boyun eğik. mlyecek, karşı konacak haller pek çoktur. Küçük Yunanistan faşist tehdidine boyun eğmediği zaman istilâya uğrayacağını ve bugünkü felâketlerin başına ge. leceğini pekâlâ biliyordu amma, namuslu bir devlet sıfatile başka türlü hareket imkânı olmadığına da kanidi.
Bunun gibi atom bonıbasile hudutlarına dayanan her saldırgana karşı memleketler zayıf da olsa, kabul edilemiyecek teklif, lere karşı koyacaklar ve meselâ bütün şehir ve büyükçe kasaba, larmı boşaltıp tam mânasite dağlara çıkmak suretlle de kendilerini müdafaa etmeğe kalkı. şacaklardır. İşte bu sıradamuay. yen uzunluktak hudutlarını, muayyen.yüz ölçüsündeki mem. leket satıhlarını müdafaa et. mek İçin de muayyen miktarda kuvvete İhtiyaç görülecektir.
Bir taraftan atom enerjisine büyük hedef göstermemek İçin mümkün olduğu kadar az ordu, diğer taraftan hudutlardan ve hayadan gelecek kuvvetleri kar. şılamak için yeter derecede ve münasip silâhlarla techlzatlan. dirilmiş bir ordu kurmak, genel kurmayların bugünkü düşünce, terinin esasını teşkil edecektir Bu tam değişiklik halinde ve yeni silâh hakkında pek az şey bili, nlrken verilecek kararların da kolay olmıyacaği şüphesizdir.
Attlee refikası ve çocukiarite. bir arada bir keçi ile eğleniyorlar
M.
İngiliz Başbakanı M. Attlee’ nin dinlenmek için ara sıra köy. deki evine çekildiğini, hattâ Lon. dra konferansı esnasında Ameri, ka Dışişleri Bakanına bu evde ziyafet verdiğini telgraflar bildir, miştir. Bu münasebetle M. Att. lee’nln hayatından ve köy evinden bahsedeceğiz,
İngiliz Başbakanı 62 yaşındadır, seçim dairesi Limhouse’dir. Llrnhouse Londra doklarının ha. rap ve fakir mahallelerinden biridir. Attlee ailesile birlikte 40 sene evvel bu mahallede yerleş, miştir. 1922 de ilk defa olarak buradan saylav seçilmiştir, O za. mandan beri her seçimde kazan, mıştır.
M. Attlee İyi tahsil görmüş, tür, Oxford üniversitesinden ta. rlh lisansı aldıktan sonra hukuk okumuş, tahsilini bitirdikten sonra baroya yazılmıştır. Fakat Attlee, avukat sıfatile şöhret kazanmağı düşünecek yerde Lon. dra’nın doğu mahallelerindeki yaşama şartlarını tetkik etmek İstemiştir. Buradaki kötü evler, fabrikalardaki acıklı şartlar, halkın cehaleti ve sıhhî şartlardan tamamen mahrum bulun, ması Attlee üzerinde o kadar te. Bir yapmıştır kİ, kendisi bu mahallede oturmağa karar vermiş, tir, 1907 senesinde nazik çehreli, tatlı sesli ve sıkılgan bu üniver. sltell olan Attlee Btepney'de grevciler, dok amelesi ve deniz, eller arasında oturmağa başlayınca herkes hayrette kalmıştır.
Attlee, iktisat âlemi üzerinde, kl tetkiklerine güvenerek sefale. te ve İşsizliğe bir son vermek için memleket iktlsadlyatile sanayiinin sosyalizm esaslan dairesinde tanzim ve ıslah edilmesi lâzım gel diğl ut içesi ne varmış ve İlk zamanlarda müfrit solcu olup sonradan asıl işçi partislle birleşen müstakil İşçi partisine girmiştir. Attlee yüzlerce toplantı tertibe. derek nutuk söylemiş, Stepney. de btr çocuk kulübü kurmuştur, ilk zamanlarda seçmenleri kendisine ehemmiyet vermiyorlar ve İktisadî nutuklarını anlamıyorlardı. Fakat Attlee yavaş yavaş İlmî lisanı bırakmış ve onların
M. Atüee’ye refikası çay veriyor
Sanatta yazı mevzuu
— 2 —
Hicrî dördüncü asırdan sonra terkedilen Kufi’n in yerini Sülüs i ve Nesih namlarını taşıyan iki türlü yazı almıştır. Bu tarz yazı. , lar, (akiâmı sitte — altı kalem) adı verilen, esas yazı nevilerinin ilk ikisidir.
Diğer dördü: (Rika, Tevki, Reyhanî, Muhakkak) isimlerde tavsif edilirler. Kûfî yazı terke, dildikten sonra icadedilen yazı, lann nevi yüze yakındır. Bun. Iardan başlıca lan: (Tomar. Çelil, Mecmu, Riyasî, Sülüseyn. Nı. sıf, Cevanibî, Müselsel, Guban _ hilye, Müamerat, Muhdes, Mü. demmeç. Mensur. Mukterin, Hava?!, Eş’ar, Lii’Iuî Masahif, Fad. dahünnesih. Gubâr, Uhud. MuaJ.
, lak. Muhaffet, Mürsel, Mebsut, ı Mukavver, Memzuç. Müfettah, I Muammat, Müellef. Tev’eman, Mu’cez, Muhallâ. Divani. Siva_ kat, Kırma) adı taşıyan yazılar, dır ki eskiden bunlara (HutntılL mevzunel asliye) denilirdi. Q Sülüs yazının ilk şeklite’ soıxû_ raki seklileri arasında farklaıCM vardır. Dördüncü asırdan itiba.M— ren vesikaların tetkikinde sülü.® sün. İptidaîliğini ve basitliviniE değiştlre değlstire hirri dpku,O zuncu asrın ortalarına doğruCO tam ve mütekâmil b{r sekil almış fc olduğunu görürüz. >
Bu devirdp harflerin dişleri, gözleri, başlan, karınlan ve(]) omuzlan taayyün ederek esaslı*— birer şahsiyet olurlar. Bünyesi^ bövlece kemale gelen sülüs yazı,o eski yazıya başlarken İlk öğrenilen nevi olarak kabul edilmiştir72 Sülüsü, Kuranıkerim tezvinatMS arasında sûre başlarında, bPv’.t.$P lerde, levhalarda, hazreti ney. S.
: gamberîn evsafı celilesini b’ldij0 ren (Hilye) lerde görürüz.
Sülüs yazı, Nesih denilen ne. vi İle birlikte tekâmül etmiştir. Bunların sanat âlemine girme, teri, hakikî ve sabit hir yazı vas. fı almaları meşhur hattat (Yakutu Müstasemi) ile başlar. Bu zatın yazısından bugün ete ge. çlrmek mümkün değildir. Bazı hususî koleksiyonlarda murak. kalan bulunabilir.
Yakutu Müstasemin'n (Hicrî 584,654.662) tarihli Kur’anlan vaktile Ayasofva’da Hamidiye ve Sultan Selim türbelerinde İmiş; şimdi müzede saklı olması lâzım gelir. Yakut’un tarzını ıslah ederek Sülüs ve Nesih yazıda büyük bir inkılâp yapan (Şeyh Hamdullah) dır (H. TX. asır).
Bu zat AmasyalIdır Kıb'.etül. küttap diye meşhurdur Bahası • Buharadan Amasvava h'cret ederek orada yerleşen Muriafa dededir. Sultan Bavezidi ^eli Amasyada iken Hamdullah efen, d iden yazı öğrenmiştir. Tf’ *; geçtiği vakit hocasını d? İ-ran. bula götürmüştür,
Şeyh Hamdullah, yazıda te. nasüp ve tevazünü tomin eden kaideler kovmuş, vazıva güzelli, ğl tasvir edecek İfadeyi kazan, d ıra rak yazı dâhili ünvan’nı almağa hakketmiştir.
OsmanlI devri Türk yazı sa. natının bu büyük üstadı; açtığı mektepte, dört yüz sene gibi uzun bir zaman eserlerini model olarak teşhir etmiştir. Scvh Hamdullah’ın (H. 901) de ta. .
marnladığı bir Kur’anı Ayasofya kütüphanesine vakfcdilmiştir.
Geçenlerde, Kazasker Mustafa izzet İle Reisülhattatin Ahmet Kâmil efendilerin tasdiklerini taşıyan ufak kıtada bîr Kur’a. nını hususî bir koleksiyonda görmüştüm.
Şeyh Hamdullah'ın yazılarını; Bavezlt camiinin mihrabında, kubbesinde ve orta kapısında; Divanyolunda Firuzağa ve Da. vutpaşa camilerinin, kapılarında görmek mümkündür.
Şeyh Hamdullah hicri 926 da vefat etmiştir. Bu büyük yazı üstadının tesis ettiği mektebin talebeleri arasında (Şükrullah çelebi, Pîr Mehmet, Haşan Üş. küdarl, Erzurumlu Halit, Derviş Ali, Suyolcuzade Eyüplü Muşta, fa. Hafız Osman, Yedikuleli Se. yit Abdullah, Mehmet Rasim ho. ca) en meşhurlarıdır.
Bunlardan Şükrullah Çelebi de AmasyalIdır ve Şeyh Hamdul,.
. lalı’ın kızlle evlenerek damadı ol. , muştur. Pir Mehmet efendi Şeyh ' Hamdullah’ın torunudur. 999 tarihli bir Kur’anını Süleyman!, ve camiine vakfetmiştir.
Vurr-Min Vatman
dilini kullanmağa başlamıştır. Bugün Limehouse’da kullanılan argonun bütün kelime ve tâbir, terini mükemmelen bilmektedir.
Attlee gündüzleri avukatlık ve Londra üniversitesinde İktisat dersi lektörlüğü yaparak hayatı, nı kazanıyor, geceleri de Londra. nın fakir işçiler ve dok ameleleri. le meskûn olan mahallelerinde sosyalizm yayıyordu.
Birinci dünya harbinde bu faa. llyetini bırakarak bir topçu ala. yına İltihak etmiş vg binbaşılığa kadar terfi etmişti. Limehouse’a döndüğü zaman dört sene harb meydanlarında gördükleri onun sosyal İnançlarını daha ziyade kuvvetlendirmişti,
Harbden sonra Londra’da İşçi partisinin umumi karargâhı olan ı harap büyük bir binada yaşa, i mıştır. Bir müddet sonra o semt, teki fecf meskenleri tasfiye et. | meğe memur komisyon âzalığına seçilmiş, 1919 senesinde Step, ney’in ilk işçi Belediye reisi ol. muş, üç sene sonra da mebus se. çilmiştir.
Köy evi
Attlee evlenince Londra elva. randa bir köyde yerleşmiştir. Bugünkü Başbakan bahçe meraklı, sidir. Boş vakti olunca çiçeklerle meşgul olur. Dört çocuğu vardır. Bunlar da bahçede çalışır, lar' Ev pek büyük olmamakla beraber bahçesi geniştir. Attlee bahçede bir ağacın gölgesinde kitap okumaktan çok zevk du. yar.
Köy evinde keçi ve tavuk da yetiştirilir. Aile erkânı çay zama. nı bırleşerek tatlı sohbet İçinde çay içer.
Attlee’ nasıl İşçi partisi reisi olmuştur? Bu sualin cevabını, yorulmak bilmez çalışkanlığına, amele dâvasına hizmetlerinde ve hasımlannın bite tesdlk ve itiraf ettikleri namuskâriığsnda aramak lâzımdır.
O. sebatlı ve sakin tavrile her vaziyetten İstifade etmiştir, işçi partisi için bir hezimet teşkil eden 1931 seçimlerinde. İşçi ka. blneslnde posta ve telgraf baka, ru olan Attlee tekrar mebusluğa
, seçilen nadir Bakanlardan biri , olmuştur.
935 senesinde işçi partisinin lideri olmuştur. Parti mahfille, rinde Attlee’nin şahsiyetinin, ChurchilU Başbakanlıktan atmak , için çok sönük olduğunu iddia edenler vardı. Bu İddia kısmen doğru İdi. Bunun da muhtelif sebepleri vardır. Bu sebeplerin en mühimmi muhafazakâr par. tinin ananesi hilâfına olarak amele partisinin muayyen bir zatın şahsiyeti etrafında propa. ganda yapılmasını iltizam ve ter. viç etmesiydi. Seçim mücadelesi esnasında Ingiltere. Churchill’in muazzam porf-relerile döşendiği halde Attlee’nin resmi, kendi se. çim dairesinde bile asılmamıştı.
Limehouse seçmenleri .Attlee’ nln, Churchill’in yerine geçmeğe muktedir olmadığı sözlerini duy. dukça küplere biniyorlardı. Vu. kuat onları, haklı çıkardı. Bun. lar: «Attlee, gevezelik etmesini bilmez amma, metindir. Memle. ket, onu bizim kırk sene tanıdığımız gibi tanıyınca bizim kadar sevecektir» diyorlardı.
Başbakan olduktan sonra söyledikleri
Attlee, kısa boylu, ince çizgili, şakakları ağarmış dazlak başlı bir zattır. Gülüşü, sözleri gibi samimidir. Tatlı tatlı konuşur. Kendisine* Başbakan olduktan sonra düşüncelerini, ne yapaea. ğmı ve sosyalizm İçin ne düşün, düğünü soranlara şu cevabı ver. miştir:
— Harb, bütün milletin gay. retile kazanılmıştır. Bu millet, menfaat, şahsî menfaatten ve üstün tutmuştur, tşçl partisi büyük meseleleri halletmek harb esnasında yıkılan şehirlerimizi İmar etmek ve harbden evvelki ticari zindeliğimizi kazanmak İstiyorsak büyük millet İçin çalışmağa devam etmemiz lâzım geldiği kanaatindedir. Umumî menfaat, şahhsi menfaatten ve İnsan hayatı kapitalizmden evvel gelmelidir.
Sulhu sağhyacak cihanşümul bir teşkilât kurmalıyız. San Francisco. İleriye doğru bir adım ve işçi partisi için bir zafer teş. kil eder, infiratçılar hilâfına ola. rak bütün milletler ile işbirliği yapmak İstiyor. îklcl cihan har. bl. İnfiratçılar İçin bir ders teş. kil eder.
Dünya ya sefalet ve harb me. selelerini halledecek, yahut mah. volacaktır. Îngi1 teredeki İşçi hü. kûmetl. dünyada bir şevk ve gayret kaynağı olacaktır. Çün. kü dünya işçileri İçin bir teşci , ■nieonncf tocvn «tefektir.
AY BATTI
(The Mooıı is Down)
Yazan: John Stelrıbcek
Filimin! büyük takdirle seyret tlğlnlz bu şaheserin romanı L Yalçm’jn temiz bir ûslublle Türkçeye çevrilerek nefis bir tarzda basılmıştır Bütün kitapçılardan arayınız.
r~iatı 155 Krs
Nufusumuzu. mümkün olan sıhhatle saymak fikri, ve onu TÛrk varlığının en kutsal serveti rtsı-rak tanımak duygusu. ancrıs c.ımhürtypt- de-rl 41 ■

Bahlfe 8
AKSAM
İG ©kim 1V45
Deniz kazası
Sahilde büyük bir telâş göze çarpıyordu. Epeyce kalabalık yığılmıştı. Küçük bir bando tnuzlkâ heyeti de gelmişti. Bununla bir takım marşlar, çalmıyordu. Deniz kıyısında küçücük bir kauçuktan sandal ve İçinde de heyecanlı bir genç adam göze çarpmakta idi.
Sahilde renkli kâğıtlarla süslenmiş bir gaz sandığının üstüne çıkan kara melon şapkalı bir adam kayıktaki gence doğru bir nutuk söylüyordu. Nihayet sözlerini:
____ Ey dalgaların çocuğul.. Ey Okyanusların oğlu!.. Ey tuzlu suların evlâdı... Ufukların v« enginlerin öte tarafı seni bekliyor. Koş. koş, koş!.. Yolıın açık olsun... Dağ gibi dalgalar ve uçsuz, bucaksız denizler açılıp sana yol versinler!.. Bize fırtınalarla selâm, boralarlıı sağlık haberlerini yolla!- Güle güle sevgili çocukla
Diye ve şiddetli alkışlar arasında bitirdi. Bando yeniden başladı. Kauçuk sandaldaki adam beresini çıkararak sahlldekllere selâm verdikten sonra hareket etti.
Gidiyordu. Bir torba kadar küçük kauçuktan sandalı 1le Okyanusları aşmağa, dünyayı dolaşmağa, bir kıtadan Ötekine ulaşmağa gidiyordu.
Yatımda bir kaç konserve kutusu ve bu seyahat İçin kendisinden İlham aldığı meşhur Alaln Gerbault'un kitabı olduğu halde bu maceralarla dolu seyahate başlıyordu. 1
Onu sahilden alkışlayanlar arasında biz de vardılc. Çünkü İstanbul üşesin den btri beraberdik. Ergenlikli yüzü seçilmez oldu. Kauçuk sandal ufaldı, ufaldı, gözden kayboldu,
İşte seyfedelin böylece o meşhur seyahatine başladı. Bakalım kaç sene sona dünyayı dolaşmaktan dönecek ti?..
***
Aradan bir sene, beş sene, sekiz sene geçti.. S-yfeddinden hiç bir haber çıkmadı. Meraktan del! olacaktık Minimini bir kauçuk sandalla denizlerin esrarına dalıp giden bu genç çocuğun ne olduğu hepimizi şiddetle alâkadar ediyordu. Şimdi onu bu maceraya bıraktığımız İçin birbirimize kabahat buluyorduk:
— Zaten Seyfeö dinin yapacağı İş değildi. Yarım bir lâstik topunu andıran kauçuk sandalla bütün dünya denizlerini. Okyanusları dolaşamazdı. Zira evvelâ oğlan denizel değil- Evet, anlarız. Senelerce bu İşi* uğraşmış, denizlerle güreşmiş biri olsaydı... Belki... Fakat bununla onun alâkan yoktu. Neden bıraktık bilmem kl._
Herkesin tutulduğu nokta bu İdi ya. Yavaş yavaş deniz kazalarına alt haberleri, telgrafları da eskisi gibi müthiş bir merakla takibetmez olduk. Zira nasıl olsa zavallı Seyfeddlnclğtn kauçuk sandalla öteki dünyayı boyladığına emindik...
Seyfeddinden bahsederken daima: •Kazazeden tâbirini kullanıyorduk. ■Kazazede» aşağı, «kazazede» yukarı!.
' Bu hâdiseden belki 10 sene sonra bir gün beş arkadaş bir mo-törlp Marmara İçinde küçük bir gezintiye çıkmıştık. Birdenbire müthL; bir fırtınaya tutulduk- Ne yapacağımızı şaşırdık.
Minimini motörümüz dalgaların elinde tam bîr oyuncak halini almıştı Fırtına İle epeyce güreştikten sonra nihayet tehlikesiz bir kıyıya kapağı attık.
Burası yarımada gibi bir yerdi. Kara bir menderek, bir iskele, bir dil halinde denizin ortasına kadar uzanıyordu.
Motorumuz burada yumuşak kumların üstüne oturdu. Hepimiz karaya çıktığımız zaman İskele gibi denize uzanan yarımadanın âdeta pek mamur bir yer olduğunu hayretlerle gördük. Tam orta yerde bir köşk vardı. Etrafında bol ağaçlı bir bahçe!, tlç taraf tamamile deniz!.. Âdeta yar yüzünde, dünyadan tamamile ayrılmış bir cennet,.. Köşkün tepesinde kocaman bir radyo anteni göle çarpıyordu.
Fırtınanın pençelerinden medenim yetin kucağına düşar gibi olmuştuk-Tabii pek memnun, hâttâ mosultuk.
Köşke doğru koşmağa başladık. Bahçe kapısının önünde ünümüzü bir takım İri ve fena fena havlayan kepekler sardı. Şaşırdık.
Nihayet bir adam gelerok ve hayvanlara isi,mlerih bağırarak on lan susturdu,
ilk telâşla bu adamın yüzün» pek bakamamıştık. Görünce dehşet İçinde feryatlar kopardık.
Bizim merhum Sı'yfeddta!- tazaaa-de Seyfeddint..
10 sene önce bir kauçuk sandalla meçhul enginlere açılan arkadaşının.. Acaba hakikaten o mu?- Yoksa ona çok benzeyen birisi mİ?.. Zira bu karşımızdaki erkek, genç olmasına rağmen gür bir sakal koyu vermişti I.. Fakat her halde yanılmıyorduk- zira bizi görünce onun da yüzünde miihlm bazı değişiklikler olmuştu. Nihayet arkadaşlardan biri dayanamıyarak sordu:
— Seyfcddln.. Sen misi»?..
Sakallı adam gülümsedi:
— Benim ya., içeriye girin. Yorgunluğunuzu alın da anlatayım...
İçerisi dünyanın en rahat evinde olduğumuzu bl2e anlatıyordu. Dört çocuk, birbirinden afacan dört yaramaz kavga ediyorlardı, iyi yüzlü, genç bir kadın bizi karşıladı, arkadaşımız onu bize:
— Zevcem!., diye takdim etU ötekiler de çocukları İdi.
Ve hikâyesi pek basitti:
— Dünyayı dolaşmak İçin kauçuk sandalla çıktıktan sonra «izin gibi müthiş bir fırtınaya tutuldum. Bir tek farkla kl ben sizden fazla İki gece çalkandıktan sonra buraya düştüm.
Bitkin bir halele karaya çıktım. Ve hele o anımda bir cennet içine dürdüğümü farkettlm. Bana çok iyi baktılar.
Kendime gelince bu cennetten ayrılmak istemedim. Zaten onlar İki kişi idiler. Bir ihtiyar baba... Ve bir genç, gbzel kız...
Ve bundan sonra hikâyenin mabadını anlatmağa lüzûm kaldı mı?.. İşte o gün bugündür o cennetten dışarıya ayağımı atmış değilim. Sakalımı ve dört yumurcağı görüyorsunuz ya.. Seyahati saadet dlyarma kadar uzattım. (BİR VİLDIZ)
BULMACA
lJ3t58T»B10
Soldan sağa ve yukarıdan aşağı:
1 — Yerleşme - Barsaklar,
J — Anadoluda bir nehir.
3 — Çok çok değil
4 — Tersi ziraattır - Lehçe.
5 — Tersi uzatmadır - Tersi sağlamdır.
I — Tersi aksi demektir - Tersi ısrardır.
1 — Kemik hastalığına müptelâ.
8 — Oldu bitti.
• — Su - Şark vilayetlerimizden biri - Kırmızı.
1* — Anadoluda bir kasabaya giden yol.
GEÇEN BULMACANIN HALLÎ Soldan sağa ve yukarıdan aşağı;
1 — Subaşlç, Şa, 2 — Uzunellvar, 3 — Bucak, Vaka. 4 — Ana, İlişik. 5 — Şeklbe, İra. 6 — İl. Laman, 7 — Çivi, Gri, 8 — Vaşlngton, • — Şaklr, Roma, 10 — Araka, İnat.
MUKADDES YALAN
Yazan: Leon Malicet
- -- Tefrika No.
— Bayan Dan devliler'lerde görüşürüz! - dedi.
Avustralyada amatör tiyatro gurupları
Amatör tiyatro heyetleri profesyonellerden daha çok muvaffakiyet gösteriyor
Garp medeniyetine tabi memleketlerde ve bahusus Angio - Sakson yurtlarında tiyatro sanatı amatörlük sahasında dahi son derece İnkişaf bulmaktadır.-Her tarafta amatör tiyatro grupları teessüs etmiştir. Amatörler arasında meslekten yetişmiş ve hayatını kazanmış sanatkârlara taş çıkaranlar dahi eksik değildir. Anglosakson memleketlerinden Avustralya'da amatör tiyatroculuğun ne kadar ilerlemiş olduğu hakkında bir fikir edinmek üzere şu malûmatı naklediyoruz:
Avustralya'da İki türlü amatör tiyatrocu yetişmektedir. Bunlardan bir kısmı mantar gibi pek çabuk bitmektedir. Lâkin bunlardan fıtri dirayet ve İstidat sahibi olmadıkları gibi sa-
ancak hafta sonlarında vakit bulabiliyorlardı. Yukarıda söylediğimiz piyesler alelfide sır asiyle altışar cumartesi gecesi oynanmıştır. Umumi talep vukuunda birkaç gece İlâve edilmiştir. Miss Bryant kapalı tiyatro oyunlarına İlâveten kendisinin geniş olan bahçesinde açık hava tiyatroları terllbetmlştlr. Bu sanatkâr bütün Avustralya hükümetlerindeki amatör uyatrn gruplarının birbirini ziyaret etmesine büyük ehemmiyet veriyor. Meselâ Sydney'deki grupun Melbourne şehrine ve Melbourne’dakl amatör grupunu daTasnmnla adasına giderek oyunlar vermesini tavsiye etmektedir. Bu suretle kendi başına bir kıta olan Avustralya'daki Birleşik Hükümetlerin halkları birbirini daha
Radarın faydaları
Bu aiet havada uçakların, denizde gemilerin çarpışmalarını tamamen önliyecek
IH
îşçUer Marf^c şatosunda balo hazırlıklarını bitiriyordu.
Jacgues Dandeville onlara nezaret ediyordu. Yüzüne bakar bakmaz, bu gencin zarif bir subay olduğunu anlamak mümkündü. Uzun boylu, İnce, hemşiresi gibi sarışındı. Dürüst, samîmi bakışlyle, hararetli ve kalbden «özienie ve karakterinin açıklığıyla İnsanları kendisine celbetmeğl bilirdi. Mavi gözlerinde bir tatlılık vardı amma, geniş çenesi de İradesinin kuvvetini anlatıyordu.
Buraya geldlğlndenber! her şeyi tertibe sokmuştu. Bayan Dandeville yaşlanmış, gamlı, ıstıraplı olduğu İçin hazırlıklarla uğraşmamıştı. Lâkin Anle İle nişanlısı Plerre de Precey, ellerinden geldiği kadar Jacques’a yardim etmişlerdi.
Balo günü geldi. Jacques, erkenden aşağıya İnip etrafa bir göz attı. Anle salonlara gelmişti bile, pierre’in kur anda tuttuğu demetle çiçekleri yıutılara yerleştiriyordu.
Çeviren: (VI . Mû)
7 ı ■
Jacques'ın İçeri girişi sevinç hayta-
rışlariyle karşılandı.
— Vaaay. tembeli
Genç subay, kardeşlnt öptü. Müstakbel eniştesine ds elini vererek sordu:
— Sen gece burada mı yattın?
Plerre kızardı. Biraz şaşkın, cevap verdi:
— Kardeşine çiçek getirmiştim de,„
— Ya... Mesele yok, öyleyse! Her şey anlaşıldı.
Anle, iskemlenin Özerin* çıkmış, kolunu vazoya doğru kaldırmış, zarif btr hareketle sordu:
— Vazo böyle daha gfizsi olmuyor mu, Jacquesî
Genç subay neşeyle cevap verdi:
— şüphesiz... Lâkin vazoyu hep fiyle elinde tutmalısın.
Kız. yere atladı.
— Biraz yorucn olman bertaraf, ben dansetmeğl tercih ederim. Fakat mademki sorduğum suâlleri böyle baştan, savma cevaplar veriyorsun, biz de seni yalnız başına bırakım. Gelin buraya Pierrel
Jacgues, çıktıkları sırada, oula»
nat sahasında tecrübeleri de çok değildir. Bir gün tam bir tiyatro sanatkârı olarak temayüz etmek ve şöhret kazanmak ihtirasını dahi beslemediklerinden bunların bir değeri yoktur. Bunun için umumî efkâr bu gibilere hiç ehemmiyet vermez. İkinci türlü amatörler İse şuur, kabiliyet ve tecrübe sahibi bulunduklarından bunların teşkil ettikleri gruplar bütün Avustralyada halka tiyatro sanatından umumi surette zevk bulmasına hi2met ediyorlar.
Profesyonel tiyatro sanatkârla» bazı meslek! ve şahsi düşüncelere kapılarak halka her şey! temsil etmekten çekinmektedirler. Halbuki amatörler her türlü faydalı temsilleri göstermekten çekinmiyorlar.
Tiyatroculuktaki bu ciddi hareketin umumi terbiye ve talim sahasında kati bir kıymeti görüldüğünden harb sonrası için düşünülen terbiye ıslahatı arasında amatör tiyatroculuğa mühim bir yer ayrılacaktır. Bu maksatla Avustralyanın birçok şehir ve kasabasında birinci sınıf amatör tiyatro sanatkârlarından teşekkül eden gruplar çalışıyorlar. Bu hareketi yakından taklbedenlere göre bunun lâ-yıklyle kök salması için işbirliği lâzımdır. t? birliği yalnız amatör tiyatro grupları arasında kalmamalı, aynı zamanda profesyonel sahne heyetleri. radyo ve muhtelif hükümetler arasında dahi sıkı İşbirliği yapılmalıdır.
Amatör tiyatroculuk hareketini en İyi taklbedenlerden ve buna önayak olanlardan Miss Bryant ahiren yaptığı beyanatta amatör tiyatroculuk profesyonel artistler İçin hazırlayıcı bir mektep vazifesini gördüğünden müstakbel sanatkârlar yetiştirmek maksadile resmi tiyatroların ve radyoların her suretle amatör gruplara yardım etmeleri mesleki bir vazife olduğunu söylemiştir. .
Miss Bryant. elli sene sahnede profesyonel sanatkâr olarak tecrübe edinmiş bir aktörün kızıdır. Bu adam profesyonel sanatkârlığın dar çerçevesi içinde Avustralyada terbiyevi büyük değer ve faydalı olan tiyatroculuğun lâyıklyle İlerleyip taammüm edemiyeceği kanaatine gelerek 13 sene evvel Darling Hurst şehrinde kı-zlyle birlikte bir amatör tiyatro gru-pu teşkil etmişti.
Bu grup şehrin kiliselerinden birinin bodrumunda temel sütunları ve kemerleri arasında bir tiyatro vücuda getirmiş ve buna »Oyun evi» adını vermiştir. Bidayette bu tiyatroya ancak seksen kişi seyirci olarak devam etmişti. Fakat rağbet günden güne arttığından şehrin rıhtım civarında büyük ve geniş bir bina tutulmuştur. Miss Bryant 11e babası halkın tiyatro zevkini tatmin İçin piyesler! güzel in-tLhabcderler. İlk oyun Bcrnard Shav-ın «Androele ve Aslanı» olmuştur. Bunu Zolanın «Therese Raquin» piyes! takibetmlştlr.
Oyuncuların hepsi İş güç sahibi olduklarından tiyatro amatörlüğü İçin
arkalarından gülümslyerek baktı: ve muhabbetle şöyle mırıldandı:
«— İkisi de ne çocuk! Neşeli ve mesudolduklarmdan pek memnunum.»
Bir sigara yakarak pencereye yaklaştı. Birkaç gün evvel yağan kar. eriyerek ortalıkta kara bir çamur tabakası bırakmış. Ağır ve alçak bulutlar. blrlbirlerin! iterek hususi parkın semasında uçuşuyor, yüksek ağaçların tepesine değtyorlarmış intibaını veriyorlardı.
Genç subay, arkasında bir ayak sesi duyarak döndü, baktı ve gülümsedi
— Bonjur, Agathel — dedi. — Söyle bakalım bu gece yağmur yağacak mı? Ayl o ne öyle? O ne asık surat?
Agathe, bu evin İçinde bir nevi gu-vernanttı. Aklına geleni olduğu gibi söylemekten çekinmezdi. Madam Dandeville He süt kardeşi olduğu İçin Jacques,l ve Anle’yi doğdukları günden bilirdi. İki çocuğu da, annelerini de pek çok seviyordu. Fakat ağzına geleni söyllyerek onları araşır» incitmekten de çekinmezdi.
Jacques'a cevap vermedi. Etrafına bakındı. Genç subay da. ona:
■— Bir şey mİ arıyorsun? — diye sordu.
— Bu mevsimde bu kadar çiçeği nerede buldunuz diye bakıyorum.
— Nereden bulduğunu Plerre'e sor. Dün gece, yahut bu sabah o getir-
iyi tanıyacaktan kanaatini İzhar edi-
1 yor.
Amatör tiyatro gruplarının kendi aralarında ziyaretler yapmasına başkaları u lüzum gösteriyor. Bunlardan biri birçok senelerdenberl Mcl-bourne'da ( Adsız oyuncular» İsmiyle faaliyette bulunmuş olan bir amatör tiyatro grupunun başında bulunan Madam Hoban'dır.
Bu tiyatroculuk muhibbi amatör tiyatroculuk hareketinin umumileşmesi için kumpanyasının adını ahiren «Avustralya repertuvar oyuncuları; na tahvil etmiştir Bu değiştirme ile Avustralyanın her tarafında bu grupa amatör âza olarak girmek İmkânı verilmiştir. Hakikaten 1946 senesinde Mis Hoban kendi grupunun Sydney. Adelalde ve Tasnıanla’da şubelerini açacaktır.
Miss Bryant'ın bir eşi de Melbour-ne'da bir amatör tiyatro grupu teşkil eden Mlster RandaU'dtr. Bu adam Miss Bryant gibi bir kilisenin bodrumunda ’ ücuda getirdiği küçücük bir tiyatro 1 işe başlamıştır. Kendisi aslında nrofesyonelllkten yetişmiştir. İyi temsiller yetiştirmekte gösterdiği kabiliyet sayesinde sahneye anıator-1er ile koyduğu oyunlar büyük rağbet bulmuştur. H piyesi siraslyle 21 gece oynanmış ve her oyunda tiyatro salonu seyirci İle dolmuştur,
Melboume’da «Milli Tiyatro hareketi» adiyle başka bir amatör grupu daha peyda olmuştur. Bu grup çok kuvvetli olup tesis ettiği bir tiyatro cinasında mevsim mevsim opera, balet, dram ve komedi oyunları veriyor.
Son verdiği Mozart'ın «Figaronun izdivacı» oyununda fevkalâde muvaffak olmuştur. Sahne tertibi ve kıyafetler profesyonel tiyatrolardan gtrl kaimamşıtır. Melbourneda (Yeni Tiyatro hareketi» adiyle üçüncü bir amatör grupu daha vardır. Bunun da kendisine mahsus tiyatrosu vardır. Bu grup daha ziyade İçtimai mâna ve değeri olan oyunları temsil ediyor Son oynadığı piyes raşitikteki harbe ait bir faciayı anlatan «Sc-n Mark Havvasi» dır. «Yarınki dünya" diye yen! bir piyesin temsiline de hazırlanıyor. Bu grup yalnız amatör tiyatro oyuncuları yetiştirmekle kalmayıp tiyatro eserlerin! yazmağa da gençleri teşvik etmektedir.
Avuslralyadakl amatör tiyatroculuk gruplarının en kuvvetlilerinden biri de «Melbourne üniversitesi dram kulübü- dür. Kendisine alt olan Union tiyatrosunda bütün amatör tiyatroları İçin örnek olabilecek mükemmel oyunlar veriyor.
Mulon tiyatrosunda amatör sanatkârlardan müteşekkil başka bir grup SongfelloVun şaheser! olan Hiabrot-ha'yı pek parlak olarak sahneye vazetmiştir. Bu oyunda gösterilen me-haret ve kudret amatör sanatkârların ne kadar yüksek sanat derecesine çıkabileceklerini göstermiştir.
«Sydney üniversitesi dram cemiyeti» de amatör tiyatro grupları ara-
Karanlıkta ve bulutlar arasından görmek imkânını veren sihirli göz radar’ın deniz ve hava yoliyle yapılacak olan seyahatlere emniyet sağ-lıyacağına katiyen şüphe edilemez. Harb devresinde radar, gecenin zl-flri kanranlığını delerek uzakta seyreden bir denlzaltıyı, uçan robot bombasını ve mili erce uzakta bulunan bir şehir siluetini büyük bir sadakatle belirtmiştir.
Harb sonunda radar ın yardımiyle kaptan, gemisini büyük bir emniyet içinde limana sokacaktır. Nakliyat uçakları, radar kullanmak suretlle yeryüzündekl her hangi bir noktaya, kendilerine hiç de yabancı olmıyan çevrede seyahat eder gibi uçabileceklerdir.
Göze görünmiyen bir kayalık ve uçurun mesafesini tahmin etmek İçin ötedenberl bir noktaya seslenip, husule gelen aksi şada, vakte tahvil ediliyordu, Radar, radyo enerjisine dayanan itle! bir kudretle mütemadi seslenmeler husule getirip, akseden sadayı, kapmaktadır. Ve bu usule istinaden sadayı aksettiren hedefin bulunduğu mesafeyi hesaplamaktadır. Alınacak neticeyi, televizyonda kullanılan perde veya muhtelif renkte ziya neşreden lâmbadan müşahede etmek mümkündür. Çeşit itibarile düzinelerce radar vardır. Lâkin, bunlardan hepsi de aynı esas prensipleri istimal etmektedir. Resmi bir İngiliz beyanatına göre, radarla harita arasında başgösterecek olan herhangi bir uygunsuzluk, esaslı bir şekilde İncelendiği takdirde, haritanın hatalı olduğu hakikati meydana çıkmaktadır. İkinci dünya harbinin bidayetinde cereyan eden bir hâdise, radar’ın ne kadar ehemmiyetli bir tertibat olduğunu tam mânasile açığa vurmaktadır Bir Amerikan kruvazör teşkili. Salomon gurup adalarında düşmana ait sahil tesislerini bombalamak üzere emir almıştı. Tâyin edilen zaman, tam mânasile gece karanlığına tesadüf ediyordu. Sular, sadece tasan halinde harltalanmıştı. Böyle olmasına rağmen, radar’a bel bağlıyan teşkil yola koyuldu.
Savaş gemileri saatte 25 deniz mili üzerinden ve mükemmel kafile seklinde, kendilerine tam mânasile yabancı olan adalar denizinde bombalanacak noktaya doğru büyük bir emniyetle yollarına devam ediyorlardı. Kruvazör teşkili, bu mıntaka civarında bulunan birçok mayn serpicileri, muvaffakiyetle atlattıktan sonra hedefini bularak verilen emri yerine getirmiş ve aynı süratle dar kanalı geçerek geri dönmüştür.
Kruvazör teşkili üssüne dönünce, haritalarında bir kayalığın takriben 9 buçuk kilometre yanlış gösterildiğini bildirmiştir. Bütün bunlar, sıfır derecede bir rüyet imkânı dahilinde yapılmıştır. Harb devresinde. Blrle-
suıda temayüz etmiştir. AvustralyalIn Perth ve Adelaide şehirleri ile Tasmania adasında tiyatroculukta büyük muvaffakiyetler gösteren amatör gruplar meydana gelmiştir.
Amatör gruplardan bazıları işi daha esaslı ele alarak adı amatör olsa da tiyatro sanatkârını çekirdekten yetiştirecek tiyatroculuk talim mektepleri açmışlardır. Bu mekteplerden yetişecek sanatkâların halkın rağoe-tin! kazanmakta profesyonellerden geri kalmıyacaklan bekleniyor.
Evvelce Avustralya'da amatör tiyatrocular pek mühimsenmiyordu. bunlar mektep çocuklarının oynadığı tiyatrolar gibi bir şey sanılıyordu. Fakat şimdi amatör futbol oyuncusu ve amatör Criçket oyuncusu gibi amatör tiyatroculara dahi kıymet verilmeğe başlanmıştır. Yarın bunlar en muhterem simalardan sayılacaktır. — F.
şlk Amerika bahriyesine mensup gemiler mütemadi surette, şimdiye kadar hiçbir haritada mevcudolmıyaa denizlerde ve gece yarılarından sonra gayet garip limanlara yaklaşmağa muvaffak olmuşlardır.
Radar, konvoyları koruyor
Savaş devresinde konvoy gemileri arasında başgösterecek çarpışmaları önlemek maksadile radar kullanılıyordu. Radar kullanılmamış olsaydı, tam bir karanlık İçinde ve konvoy halinde seyreden muhtelif gemilerin, denlzaltılardan korunmak maksadile yaptıktan muhtelif zikzaklar esnasında çarpışmamalarına imkân ve İhtimal yoktu. Gemiyi İdare eden adam, radyo perdesini gözetmek suretlle bütün durumu göz önünde tutup, her hangi bir değişiklikte, gemisini konvoya uydurablllr. Sulh devresinde aynı sistem sayesinde gemiler, bütün çarpışmaları bertaraf edebileceklerdir. Ve böylece, 1.517 kişinin hayatına malolan Titanlc gibi deniz faciaları önlenmiş olacaktır.
Loran usulünden istifade
Diğer taraftan, Loran usulünden de, denizde seyrüsefer eden gemi v* uçaklar pek çok faydalanmaktadırlar. Loran, Atlantik! ve Pasifik’in büyük bir kısmını kaplıyacak kadar kudrete sahibol&n istasyonlar tarafından elektronik esaslarına dayanan bir sistemle işaret gönderme usulünden başka bir şey değildir. Geminin veya uçağın seyrüseferini üzerine alan kimse, bu İşaretleri aUr almaz, derhal geminin istikametini tâyin etmektedir. Bu sistem, gerek gemiler ve gerekse faaliyet sahası uzun olan Birleşik Devletlere ait nakliyat uçakları için, bir seyrüsefer esası teşkii-elmiştir.
Bombardıman uçaklarım hatasız olarak hedeflerine ulaştıran karanlık ve bulutlar içinden görme imkânlarını veren muhtelif radar şeklileri, sulh devresinde gerek hava ve gerekse deniz seyrüseferine tam mânasile faydalı olacaktır. Netekim, radar’ın perdesinde şehirler, ırmaklar, adalar, nehirler ve sahillerin karakteristik hatları, bariz bir şekilde göze çarpmaktadır.
Paraşütçülerin iniş mıntakalarını tesbit eden alet
Paraşütçü kıtaların ve plânörlerin İniş mıntakalarını tesbit etmek için radar’a benziyen diğer bir âlet kullanılmıştır. İlk olarak, toprağa ayak basan paraşütçüler, derhal bu tertibatı harekete geçirmişlerdi.
Bundan sonra, işaretleri alan diğer planörler de inecekleri yerleri tâyin etmekte hiçbir müşkülâtla karşılaşmamışlardır, Böyle otomatik bir işaret vericinin harb sonu dünyasının deniz ve hava seyrüseferinde çok büyük bir rol oynıyacağı muhakkaktır. Meselâ, daimi sefer yolları üzerinde her türlü kayalık ve dağ zirvelerine kurulacak olan böyle bir otomatik verici, tıpkı fener gibi mütemadi surette otomatik olarak işaretleri tekrar edebilecektir.
Fırtına istikameti de tâyin edilebilir
Bir fırtına bulutundaki rutubet, radar tarafından tesbit edildiği için, karada bu işle meşgul olan operatör, fırtınanın isi ikametini tâyin edip sakin bir göğe dönmek hususunda her hangi bir uçağın ne şekilde seyretmesi lâzım geleceği hakkında ikazda bulunabilir. Böylece, radar’ın meteoroloji işlerile uğraşanlara büyük mikyasta faydalı olacağı aşikârdır.
(Arkası 7 inci saltada)

miş.
— Delilik. Hoş böyle bir zamanda balo vermek de delilik.
Jacques, bir kahkaha attı:
— Ah, asıl sadede gel. acuze! Haftalardır dilinin altında bir bakla var, çıkar bakalım. Ne olmuş? Ne var?
— Ne olacak? İş sanki. Duvarlar yıkılıyor, kısımlar İlâve olunuyor. Bekiz gündür şatomuzda İşçiler ha çalışır, ha çalışır. Ortalığı allak bullak ediyorlar. Bütün bunlar niçin efendim, niçin?
— Sadece eğlenmek için
— Bu şatoda bunlarsın da çoktandır eğlenllmlştâ. Bence bu değişmeler insanın başına saadet getirme*.
— Deli misin sen?
— Hayır, deli değilim. Hakikati görüyorum, İlerisini görüyorum. Mösyö Jacques.
— Şimdi de falınlığa mı başladın?
— Sizin neşeli vs mesudolnıonıa içtn böyle söylüyorum. Saadetiniz elden gidecek diye endişe ediyorum.
— Canım, niçin?
— İyi bilmiyorum ama, bendeki de bir his. Baykuş durmaksızın şatomuzun üstünde ötüyor. Korkuyorum.
Jacqueâ tekrar gülmeğe başladı:
— Amma uydurma şeylere takılıyorsun ha! Kalbin rahatlasın. Baykuş da bize saadet getirecektir.
— Siz öyle deyin, o herif bu şatoya ayak bastığındanbad, felâket de ayak bastı.
— Sen İyice kaçırmışsın. Hangi baykuş? Hangi herif? Kuzum bu lâfları annemin ve Anie’nin yanında söyleme, onları tesir altında bırakırsın. Hem o herif, dediğin kim-'
Kadın kekeledi:
— Açma, karıştırma. Hiç kimseden bahsetmedim. Mösyö Jacques, hiçbir şey bilmiyorum.
— Gördün mü, İşte buhran geçiriyorsun. Hiç şüphesiz yorulmuş olacaksın. CMt bakalım, azıcık dinlen.
Subay, kadını omuzlarından hafifçe İterek yürüttü. Agathe, dönerek sordu:
— Anneniz hâlâ aşağı inmedi mİ?
— Hayır.
— Ah, ah, ahi Ne kadar değiştiğini faTketmemlşslrilzdlr. O kadar güzeldi, o kadar tazeydi. Birdenbire göçüverdi. Eskiden tatlı huyluydu da şimdi asabi bir şey oldu.
— Evet, annem cidden derdi var gibi duruyor.
— İnşallah buraya gelişiniz ona hayırlı olur. Sizi pek sever. Gözümü kendisinden ayırmıyorum. Yüzünden tebessüm silindi.
— Bu akşam oyalanır, keyfi yerine gelir.
— Ben hiç o fikirde değilim Bu balo onu oyalıyacak yerde ona fenalık getirecektir. Pek büyük fenalıklar getirecektir.
— Haydi, haydi!
— Ben bu fikirdeyim. Allah vere
de yanılayım. Her halde. Mösyö Jacques, annenizin yanından ayrılmayınız. ona iyice mukayyedolunuz.
— Yahu, Agathe, sen ortalığı n« karanlık görüyorsun? Muhakkak hastasın. Git bir kinin al.
— işte ben o kadar söylerim. Annenize mukayyedolun.
— Peki, peki.
Jacquea, kadını kapıya kadar götürdü; dışarı bıraktıktan sonra, kendi salonda yalnız başına kapandı.
«—Of! — diye söylendi, — Ne so-murtuk insan bu Agathel Beynine baykuşlar dolmuş.»
Gülümsemek istedi, fakat her nedense tesir altında kalmıştı. Yahut da zihnine bir fikir saplanmıştı. Acaba, Agathe, niçin annesine mukayyedol-mnsını tembih etti? Annesini nasıl bir tehlike tehdldedeblllr? Hem da nasıl bir ısrarla söyledi.
Bu balo felâketi^ getirecekmiş! Mukavyedolmalıymış! Demek Agathe, kendisinin bilmediği bir takım şeyler biliyor! Bir de bariz noktaya dokundu. «o herif» bu şatoya ayak bastığı ndanberi felâket de ayak basmışmış! Agathe ne kasdedlyor?
Omuz silkti,
(— Adam sen de. Delinin biridir. — dedi. — Mobllyelerln sağa, sola İtildiğini görüp kızıyor. Bu gece gürültü olacak dive küplere biniyor. Fakof annemden dolayı nlçlu endişe içinde?» (Arkası var)
16 Ekim 11)45
AKŞAM
8ahiR- 1
- İŞ AR1YANLAR
FRANSIZCA, ARAPÇA VE TÜRKÇE — Dinerinin her birinden diğer ikisine aynı kolaylık ve yetki İle tercüme yapan bir üniversite mezunu tercüme ve muhabere İçlerinde çalışabilir, Akşamda p.p. 644 — 1
HALİÇ FENER CADDESİ — Bir oephesl denli lebi derya, içinde İki bina olan ve büyük arsası heyeti umumlyesl 604 m.m. olan. Fabrika, imalâthane, depo yapmaya müsait olan bu emlâk satılıktır. Müracaat yeri: Beyoğlu Büyük Parmakkapı köşe başı No. 4 kat 2 SÜhület Emlâk bürosu. Zarif özalp'a müracaat. Tel:
SATILIK DÜKKANLI EV — Gala-tada tramvay caddesini görür dört katlı dörder odalı, balkonlu, geniş taraçalı altında kahvehanesi olan apartman tarzında kagir ev 16000 liraya bir katı boş teslim. (Dcnej. Emlâk). Galata rıhtımı Kefeli Hüseyin han 2. Tel: 43840 853
AVUKAT _ Avukatlık ehliyetini haiz bir bayan işleri çok ve yardımcıya muhtaç bir meslekdaşlle müştereken çalışmak istiyor. İstlyenlerin Akşamda (Bayan Avukatı rümuzuna yazmaları. 855 —
BÜTÜN LİSANLARDAN — Türkçe-ye kitap tercüme etmek istlyenlerin lütfen izahattı mektupla Akşamda ■Tercüme» rümuzuna müracaatları rica olunur. 678 —
IŞ ARIYOR — Yüksek tahsil görmüş, her türlü kefalet verebilir 32 yaşında bir bay hususi müessese -İdarehane yahut ticarethanelerde iş aramaktadır. (K. G) rümuzuna mektupla müracaat- 683 —
ENJEKSİYON - Tıb fakültesi sen sınıfındım, bir genç, ucuz flatle damara, adaleye ve deri altına iğne yapmaktadır. Arzu edenlerin gazetemizde «İğne» remzine yazmaları.
EVLÂTLIK İSTİYENLERE — Kimsesiz genç bir bayan yeni doğacak çocuğunu İnsaniyeti seven bir aileye verecektir. Küçük Ayasofya Demirci Raşlt sokak 15 No. Ayşe. 704 —
- İŞÇİ ARIYANLAR
ÜÇ KİŞİLİK BİR AİLENİN — Ev ve y.'mek İşlerini görecek bir bayan »ranıyor. İstlyenlerin; Sultanhamam. Emlnbey han altında 22 numaraya müracaatları. «04 — 4
Emniyet Sandığı Müdürlüğünden:
YÜKSEK TİCARET MEKTEBİ MEZUNU ARANIYOR — Askerliğini bitirmiş olanların İstanbul Emniyet Bandığına müracaatları. 647 —2
İTHALÂT İŞLERİNDE TECRÜBELİ — Memura ihtiyaç vardır. Lisan bilenler tercih edilecektir. Perşembe-pazarı Yoğurtçu han 13 Telefon 41143
J - SATILIK EŞYA
ŞİK BİR PİYANO ACELE SATILIKTIR — Taksim Feri diye (Çoban-oğlu fırını) yanında. Küçük Duvarcı sok. No. fi. 656 —
ZAYIF BİR BAYAN İÇİN — Az müstamel elbise ayakkabı bir palto el çantası satılıktır. Sultanahmet Yerebatan caddesi 43 No. bayan Menfa» telefon 23035 670 — 1.
KAPALI VE AÇIK ÇOCUK ARABALARI — Az ve temiz kullanılmış İngiliz marka çocuk arabalarını görmek üzere Öğleden sonra Akşam İlân memurluğuna müracaat. Telefon: 20681,_______________________685 —
SATILIK DEĞİRMEN _ Anadolu-nun merkez şehirlerinden birinde mazot ve türbin ile çalışır yirmi tonluk komple valsll bir değirmen satılıktır. Galata Mertebanl sokak Yakut han Ruhi Kıroğulları yazıhanesine müracaat. Tel: 44580 871 — 3
SATILIK — Büto İçin mükemmel halde bir Underreood yazı makinesi satılıktır. Beyoğlu Yeşil sokak, Melek sineması üstünde Melek »parti-! manı, No. 1 661 — '
BOŞ, TEMİZLENMİŞ — Yuvarlak mürekkep şişesini »İti. kuruştan toptan v* perakende almak İstiyorum. Akşamda «Mı'i-ekkep» adına mektupla,___________________________903 - 1
SATILIK PİYANO — Beyoğlu, İstiklâl caddesi Taksim Palas apartı-maninin 2 No. lı dairesinde İyi vazi-yttte bir piyano satıhktır. Perşembe cuma ve cumartesi günleri saat 10 dan 16 ya kadar müracaat olunması. 702 — 2
SATILIK TAKSİ — Opel Kadet marka 38 modeli hâlen işlemekte olan iyi vaziyette acele satılıktır. Takatin - Sıraservller BUlûrcü sokak Lüks garajına müracaat. 705 — 1
J — Kiralık — Satılık
BATİLIK DEPOLAR — Galata rıhtımında ve Ortaköyde sahilde depo te mağazalar satılıktır. İcabında boş tealim edilebilir. Mü. Galata, Nur han No. 18. Tel: 43265. 841 — 2
6,000 LİRADAN 000,0OQ LİRAYA -Kadar emlâk almak ve «atmak ve ipotek yapmak lstlyenler kârlı İş! olup derir veya ortak Istlyenler Beyoğlu Büyük Parmakkapı eadde üzerinde köşe başı No. 4 kat 2 Suhulet Emlâk Bürosu Zarif Özalp'» müracaat- Tel: 423B8._____________297 — 11
ALMANCA DERSLERİ — Bir AvrupalI Öğretmen üniversite lise talebelerine ve hususi ders alacaklara |y| ders verir. Pratik ders ve İmtihanlara hazırlar. Eratı Slftar Taksim Hoca Zade sokak 11 kat 3 634 — 2İ
42396' 813 —
KAÇIRILMA2 İRATLI SATILIK EV — Arnavutköyiinün en güzel havadar mahallinde muazzum deniz manzarası tramvay caddesini görür müstakil İki bölüklü dörder üçer odalı t«rkos, elektrik, havagazı, banyo mutfak mevcut telefonlu bahçeli içi dışı yağlı boyalı boş teslim şartlyle geniş cepheli ve taraçalı yarım kâ-glr ev 18000 Uraya satılıktır. Deney Emlâk Galata rıhtımında Kefeli Hüseyin han No. 2. Telefon: 43840 657 —
ACELE SATILIK MODERN APARTMAN — Dört daireli, terkos, elektrik, havagazı, telefonlu, konforlu manzaralı Lstiyenlerc eşyası da verilir. Cumartesi, pazar günleri Flruz-ağa İtalyan hastanesi yanında 47 No. kat 2. Telefon: 40620 667 — 3
KİRALIK _ Kadıköy şifada möbleli veya möblesiz bir oda veya üç oda bir hol bir mutfak ve yü2 No. dan ibaret bir kat kiralıktır. Görmek istlyenlerin Bahariye Şevki B. So. 42 No. da B. Leon'a veya Şifa So. 20/1 Nq. ya müracaatları. 654 —
8000 LİRAYA SATILIK KÂRGİR EV — Tedlyatta kolaylık. Beyoğlu Refik Saydam caddesinde 6 oda banyo. 12 - 3 e kadar Galatada Demir han NO. 23 692 —
KİRALIK KALORİFERLİ YAZIHANE — Bir daire beş oda (üç odaya da ayrılabilir) içlçe İki yazıhane ve tek bir oda kiralıktır. Müracaat: Alemdar hanı Rıhtım cad. No. 155 Galata kahveci Yunus. 689 — 13
ERENKÖY — İstasyon caddesinde hâlen boş 42 No. lı çamlı köşk acele satılıktır. Müracaat adrese 888 — 2
25000 ve 21009 LİRAYA SATILIK İKİ APARTMAN — Kadıköy Mühür dar caddesinde Sular İdaresi karşısında denize^ İskeleye ve çarşıya pek yaton iki katlı konforlu, modem ayık geliri 260 ve 220 lira olan yeni ve boş İki apartman satılıktır. Müracaat bekçiye. 685 — 3
8500 LİRAYA — Beyazıt Soğan ağa Köşlii Hamam sokağında 10 sayılı S oda ve müştemilâtı kâr gir ev boş :esllm edilir. Saat 15 lle 17 arasında her gün görülebilir. 669 — 1
5000 LİRAYA — Üç katlı 5 odn mutfak ve bahçeli terkos ve elektrik leslsatlı. Ort» katuıı boş teslim. Maçta Teşvikiye Göknar sokak 56 No. lı ev acele satılıktır. Orta kata müracaat. 670 — 1
BİRALIK ARANIYOR - 4 oda ve tam konfor İçin birkaç sene peşin verilebilir. Galat» Bosfor han 15 No. ya mektupla şart ve adres bildirilmesi. 872 - 4
4006 LİRAYA — Şehzadebaşmda boş teslim edilir. Tramvay yolu üzerinde acele satılık dükkân. Ferdi Se-ek Türk Emlâk Galata ömerâbit han 23/2, Telefon 42368 677 — 1
GÖZTEPEDE — Lise caddesinde istasyona 4 dakika uzaklıkta bir tarafı asfalt cadde diğer tsrafı demlr-yol tamamen bağ ve bahçe Ikl dönüm arsa İfraz suretile satılıktır. Lise caddesinde (12) numaraya müracaat. 675 —
DEPOLUK KİRALIK ARSA — Kadıköy Söğütlüçeşme Vehap Bey sokağı telefon: 60824 660 —
İSTANBUL BEYOĞLU MÜBADELESİ — istonbulda Cağaloğlu Türbe Üzerinde kaloriferli beş oda, Beyoğ-lunda kaloriferli »İti oda ile - Müracaat Taksim Şehitmuhtar Tan Ap. Nuri. 678 — 1
GÖZTEPE — Tramvay durağında 3 oda, hol, hlametçl odası, konforlu yeni bir köşk Ul dönüm bahçeslle kiralıktır. Telefon 64076 müracaatları. 681 — 1
GÜZEL FIRSAT — Büyükada Per-rane sokak No. 1 8 oda sarnıç, kuyu cöçebaşı dört yol ağn arsası denize kadar İskeleye yakın ratıhktır. PszarLık İçin: Milli reasürans kontrolörü Adnan Üstele müracaat: Tel: 24386 688 _ 1
ACELE SATILIK — Fatihin sn İyi yerinde 4, 4 ve 6 odalı konforlu apartman 8 odalı dairi boş tealim edilir. Müracaat: Fatih Karaman caddesi 8 Osman Noyan. 687 - 1
AKSARAYDA — îıjlek bir yerde müşterisi bol bir bakkal dükkânı sahibi taşraya gideceğinden devren anele satılıktır. Lâleli Ordu caddesi 240 No. Kolaylık Emlâk Bürosu Sami Fonda'ya müracaat. Tel: 32530. 690 -ç
KİRALIK MÖBLELİ BİR ODA — Beyoğlu Aynalı çeşme de Samancı Ferhat sokağı 68 No. lı evin orta katında bir kan koca İçin. Tel: 41571.
— 1
DEVREN SATILIK — Dört yol ağzında telefonlu İşlek bakkaliye dükkânı. Osmanbey Süleyman Nazif sokak No. 67. Telefon: 81534 - 42017
608 — 1
MÖBLELİ KİRALIK BİR ODA — Yalnız bir bay İçin tercihan müteahhit. avukat, doktor kibar bir bayan nezdiade fevkalâde man zara’ı her gün sabahları ona kadar Kurtuluş Slnemköy İstasyonu 196 1 No. üst kata müracaat. 696 —
TELEFONLU YAZIHANE — Sirkeci civarında asansörlü bir handa çşya-slle İki oda devrin satılıktır. Tel: 21342. Post K. 395 703 — 3
ACELE SATILIK KÂRGÎR EVLER— Yüzde on gelirli Ikl ev boş teslim yedişer. bin Mraya ayrıca Ikl ev yanya-na 10000 liraya elverişli. Müracaat: İstiklâl caddesi Havagazı şirketi karşısında Yıldız Emlâk. Telefon' 43376.
700 _ 1
SATILIK APARTIMAN. DÜKKÂNLAR — Karaköyde Müeyyetzade mahallesinin Yonca sokak 14 - 16, caddeden 29, 29/1 iki yüzlü dokuz daireli apartıman, dükkânlar. Karaköyde Krmenkes mahallesinin Topçular Necati Bey caddesinde 52 numaralı dükkânın yüz yirmide kırk Ikl buçuk hissesi. Fatih Halıcılar caddesi No. 8 hanftle Hüseyin 695 — 5
lj - M U T E F E R R I K
PARADA KOLAYLIK - Tamirat suretile emlâkinizden İstifade etmek isterseniz Galata Ada han 8 numara 3 ten 7 ye kadar müracaat. Tel: 41663 __________________________611 ~ )0
BİR İNGİLİZ BAYI — .Müsait ücretle İngilizce dersleri vermektedir Çok kolay, pratik, seri, mükemmel metad. Akşamda uEnglîsh Lessons» rümuzuna mektupla müracaat.
679 -
ORTAK ARANIYOR - Yüzde vü‘-garantili ve çok kârlı İşlere as :ari 5000 daha yüksek sermayeli arkadaşlara İhtiyaç vardır Akşamda (K) rümuzuna mektupla müracaat
616 — 10
SATILIK KÖPEKLER — Kurt köpeği çek İyi cins bolduk on bir aylık ve bir buçuk yaşlarında Uzunçarşıda 277 No. da bay Şaban kahvesinde Kâmil. 791 — 2
SATILIK APARTIMAN — Havası -Güneşi bol beş dairedir. 3 üncü kat Sultanahmet Tevkifhane karşısı Os-ı man Pekin. 697 — 5
KADIKÖY VE HAVALİSİNDE — | Kalabalık ölmiyan temiz bir aile ya-11 nında; sosyal durumu belli ve sürekli İş sahibi bir bay tarafından, möble bir oda vtya yemekli pansiyoner ol-1 mak, İsteniyor. Akşamda, yariyle »Güven» remzine müracaat.
964 — 2
MEKTUPLARINIZI AII) İKİNİZ
Gazetemiz idarehanem n1 aorf.-cıiarmr cosrermıs olan karllerlmiz-
M.Ç — Buik — A.B.S — KM —
A. K A - S. H. 505 - K- G — Tercüme — A.E — K. namlarına eeıen mektup!.rt ırta-1 ehareemlzden aldırmaları rica ulunur
BİRİKTİREN DAMAT-G DE Q
Senede 28.800 lira ikramiye
Ziraat Batmasında Kumbaran ve ihbarsız tasarruf hesaplarında 12 Mart, 11 Haziran, 11 Eylül ve 11 Aralık keşide tarihlerinden bir av evvelki matlûp bakiyeleri 50 liradan az olmamakla berabeı Keşide tarihine kadar da matlûp bakiyeleri bu mikdaıdan a$ağı düsmi-yenler arasında senede 4 defa çekilen kur’a Lle aşağıdaki plâna göre ikramiye dağıtılacaktır.
« Adet 1009 liralık 4000 Lira
4 » 500 • 2800 •
4 • 280 » 1000 •
40 • 160 * 4000 ■
100 • M • 500(1 •
120 ■ 40 ■ 48011 ■
160 • S0 a 3200 a
DİKKAT
Hesaplarındaki naralar bir sene İçinde 50 liradan aşağı düsmlven-lere ikramiye çıktığı takdirde % 20 fazlaslle verilecektir.
Yapı işleri ilânı
Bayındırlık Bakanlığından:
Ünye kasabasının imar plânı düzenlenmesi işi götürü esas üzerinden kapalı sarf uJmIü İle eksiltmeye çıkarılmıştır.
İşin keşif bedeli 5500 hradır.
Eksiltme 26. 10. 945 gününe rastlayan cuma günü saat (10,30) da Bayındırlık Bakanlığı yapı ve İmar işleri eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin:
1 — Usulü dairesinde 412,5 (dört yüz on Ikl buçuk) liralık geçici teminat vermeleri.
1 — 23. 10. 945 günü akşamına kadar yazı ile Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek bu İş için yeterlik belgesi almaları lâzımdır.
Eksiltmeye ait kâğıtlar yapı ve imar İşleri reisliğinde görülebilir.
Teklif mektuplarının 2490 »ayılı kanunun tariflerine uygun olarak ihale saatinden bir saat evveline kadar makbuz karşılığında eksiltme komisyonu başkanlığına verilmesi lâzımdır.
Vaktinde yapılmamış müracaatlar ve zamanında yapılmamış tekliflerle postada vaki olacak gecikmeler nazarı itibara alınmaz. (13434)
Seyhan Valiliğinden
1 — Bahçe - Haruniye yolunun 10X235—21X000 kilometreleri arasındaki Tarbaşı - Haruniye kısmının etabllze olarak tamiratı İhalesi 1.11 948 gününe raslıyan perşembe günü onat 11,30 da yapılmak İrere kapalı sarf usullyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
1 — Keşif bedel! 25095 lira 60 kuruştur. Muvakkat teminatı 1882 lira İS kuruştur.
3 — İsteklilerin muvakkat mektup veya makbuzlarını Ticaret odası vesikasını ve İhale gününden üç gün evvel D makamına İki adet fotoğraf-larile beraber bir İstida İle müracaat oderek bu İş İçin alacakları fennî ehliyeti vesikasını hâmilen 3490 sayılı kanunun hükümlerine tevfikan ha-Kirbyacaklan teklif mektuplarını »dı geçen gönde «sat 10,60 ■ kadar Daimî komisyon başkanlığına tevdi etmeleri.
4 — İstekliler bu iş için keşif ra ş&rln&moyl her gün Bayındırlık müdürlüğünde görebilirler. 11330») ]
Radarın faydaları
(Baştarafı 6 inci sayfada)
İngiltere savaşında Alman bomba uçaklarının tehdidini ortadan kaldırmak maksadlle vücuda g..Ailen bir radar ve radyo kombinezonu, karadan İngiliz avcı uçaklarını kontrol etmek fırsatını vermiştir. NetekJm, Luftwaffe'nln yapmış olduğu bir hava hücumunda, bu usule başvurmak suretile bir avcıyı, Alman uçağını düşürebilecek bir pozisyona getirmeğe muvaffak olunmuştur. Harb sonunda. I böyle bir tekniğe istinaden, kulelerden verilecek işaretle, alanı göremi-yen bir pilotun idaresinde olan her hangi bir uçağı tam bir emniyetle İndirmek mümkündür. Birçok ekleri olan radar âletlerinin harb sonunda büyük İmkânları olacaktır. Radar'ın İrtifa ölçüsü, daimi surette ve otomatik olarak uçakla kara arasındaki mesafeyi ölçmektedir.
Böylece, radar'ın hava ve deniz seyrüseferindeki değeri hudutsuzdur. Kara seyahatlerinde, bu âletlerden edinilecek İstifade henüz malum değildir. Toprak seviyesinde arazi ârı-zalı olduğu İçin, radar İşaretleri intizamsız bir şekilde dağılmaktadır. Bugünkü şekilde radar, otomobil ve tren çarpışmalarını önllj ekilecek bir durumda değildir.
Seyahat alanında Radar'ın istikbali gayet parlak olmakla beraber,, en büyük nüfuzu sapa yolda başğör-terecekttr. Radar’a hasredilen para ve fenni araştırmalar, harb devresine nazaran 6 kere daha fazladır. Radar’ın İnklşaflle elektronik sahasındaki birçok aletler de faydalanacaklardır. Televizyon, birçok bakımdan bilhassa Radar’a benzediği için bu sahada ''a birçok yeniliklere İntizar edilebilir.
Radar'ın inkişafı hakkında Birleşik Amerika hükümeti, şu beyanatta bulunmuştur:
«Harb devresinde vücuda getirilen bu teknik, günlük hayatımızda gayet derin ve uzağa varan bir tesir husule getirecektir.»
YENİ YAYIN
HOLLYWOOD Mecmuası
93 üncü sayısı çeşitli yazı ve resimlerle, sinema âlemini ilgilendiren haberlerle çıkmıştır.
Gömlekiş
| BİRİNCİ SINIF GÖMLEK O I
Sirkeci Hamidiye cad 21 I
&■■■■■■■ Tel: 20096
Halkevleri ve Kurumlar
■fr C. H, P. Eminönü İlçesinden: İlçemizin Beyazıt bucağına bağiı Sü-ruri ocağının kongresi 18/10/945 salı günü saat 20 de Eminönü Halkevi üst salonunda toplanacağından ocağa kayıtlı Partililerin kongrede hazır bulunmaları rica olunur.
★ Milli oyunlarımızın kbrögrâflsl: Milli oyunlarımızdan Bar, Zeybek ve Horonun figürlerinden alınan motiflerle Eminönü Halkevi Bale konunun hazırladığı fantazl danslar önümüzdeki mevsimde temsil edihcek olan. (Bora) balesinin muhtelit sahnelerinde gösterilecektir.
Bu oyunlar folklor bakımından ayrı ayrı olmak üzere de korografiye edilip düzenlendlrllmektcdlr. hazırlıklar tamamlanınca bir folklor bale
arzusu üz( Temşl
resitali verilecektir.
A Eminönü Halkevinden: Temsil şubemiz âzaları. Tiyatro kurları mezunları ve talebelerinin müştereken hazırladıkları Antlgone trajedisinin temsiline sayın halkın
rlne devam olunmaktadır. 21 Ekim pazar akşamına kadar gece tekrarlanacaktır, Biletler (13) le (19) arası alınabilir
■k Eminönü Halkevinden: Kütüphane ve Yayın şubesinde hal bir âzahk İçin seçim ya, ğmdan bu şubeye kayıtlı â: 17/10/1945 çarşamba günü saat 17 Halkevine teşrifleri rica olunur
AKŞAM
Ejr Abone bedeli
Senelik 280ü kuruş 5490 Kuruş
6 Aylın 1500 ■ 2900 •
3 Aylın 800 » 1600 ■
Adres teoaıu için elli Kuruşluk puı gönderilmelidir Aksı takdirde »areş değiştirilmez_______________
Telefonlarımız Başmuharrir: ÎD565 yazı tşlrri- 20785 - tdare: 20881
Müdür: 2D497
Created b^reeversion of 2PDF
Zilkade 9 — Hızır 164
İmsak Güneş öğle İkindi AK Yııusı E. 11.05 12.43 8.31 9-35 1 2.00 L?1 V.- 4.34 6.13 12.00 15.04 1738 19.01
idarehane BabIâli civan
Acımusiug sokan No 13
Bayındırlık Bakanlığından:
Ankara ua yeniayı yaptırılacak olan «Fen Fakültesi» binaıarı proje-lerile, bunların genel durum plânının yaptırılması Türk Yüksek Mimar, Yüksek Mühendlslerlle, Mimar Mühendisleri arasında müsabakaya kon-muşütr.
Bu konuya alt müsabaka şartnamesi ve arsa plânı Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Rf İsliğinden İstenmelidir.
Müsabaka süresi 31 ocak 1948 günü saat 17 de sona erecektir. Bundan sonra müsabakaya katılan projeler yedi Uzmandan kurulan bir «Jüri» tarafından incelenecek Ve 1 inci, 2 İnci, 3 üncü dereceyi kazananlarla, mansiyon alacak ayrıca beş projeyi seçecektir.
1 İnci mükâfat kazanan projeye: 8009 sekiz bin lira
2 » . ■ » : 6000 altı bin lira
3a» » n : 4000 dört bin lira
Ayrıca, adedi beş olmak iiztre
mansiyon kazanan projelerin beherine de 500 beş yüz hra verilecektir. _________________________________________________________________(13650?
Yapı işleri ilânı :
Bayındırlık Bakanlığından:
Fatsa kasabasının İmar plânı düzenlenmesi işi götürü esas üzerinden kapalı zarf usulü lle eksiltmeye çıkarılmıştır.
İşin keşif bedeli 3500 liradır.
Eksiltme 26. 10. 945 cuma günü saat 10.30 da Bayındırlık Bakanlığı yapı ve İmar İşleri eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin;
1 — Usulü dairesinde 282.5 (Ikl yüz altmış Ikl buçukı liralık geçici teminat vermeleri,
2 — 23, 10. 845 günü akşamına kadar yazı İle Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek bu 1» İçin yeterlik belgesi almaları,
Eksiltmeye alt kağıtlar yapı ve İmar işleri reisliğinde görülebilir.
Teklif mektuplarının 2490 sayılı kanunun tariflerine uygun olarak ihale saatından bir saat evveline kadar makbuz karşılığında eksiltme komisyonu başkanlığına verilmesi lâzımdır.
Vaktinde yapılmamış müracaatlar ve zamanında yapılmamış tekliflerle postada vak! olacak gecikmeler nazarı İtibara alınmaz. (13435)
ANKARA BELEDİYESİNDEN:
1 — Şehrin muhtelif cadde ve sokaklarında yaptırılacak beton' asfalt kaplama ve trotuvar asfaltı ile bir kısım grubeton trotuvar İşlen on beş gün sûre ve kapalı zarf usullle eksiltmeye konulmuştur.
3 — Keşif tutarı (107,690) liradır.
3 — Geçici teminatı (6634) Ur» (50) kuruştur.
4 — Teminat Belediye raerkez veznesine yatırılacaktır.
B — Eksiltme ve İhale 26/10/945 cuma günü saat 11 de Belediye dairesinde toplanan Encümende yapılacaktır.
z8 — Eksiltme şartlaşması ve keşif ve buna bağlı kâğıtlar her gün Encümen kaleminde görülebilir.
7 — Bu İşe girmek İsteyenlerin en az (25) bin metre kare beton asfalt kaplama İşin! İyi bir şekilde yapmış olduğuna dair vesika ibrazı ve İhaleden beş gibi evvel Belediye Başkanlığına yazı İle müracaat ederek ehliyet alması ve bu ehliyeti teklif mektubuna eklemesi şarttır.
8 — İsteklilerin belli günde saat ona kadar 2490 numaralı kanunun
32 nel maddesi gereğince hazırlayacakları teklif mektuplarını Belediye Encümenine vermeleri, _________________________________(13432)
Kendir ip parçası alınacaktır
Sümerbank SellUloz sanayii müessesesi müdürlüğünden
İZMİT
MüeMesemlzln senelik İhtiyacı olan 200 ilâ 250 ton kendir ip parçası aylık asgari 20 tonluk partiler halinde İzmltte müessesemlze teslim şar-tllo bir müteahhide İhale c inecektir. Bu 1şe alt şartname tlcarıt servi simizden parasız verilir.
Taliplerin tekliflerini havi mektuplarını 3000 «üç bin» liralık muvakkat teminat akçelerlle birlikte 31. 10. 945 çarşamba günü saat 15 şe kadar müesaeaemlz müdürlüğüne tevdi etmeleri Hân olunur.
MttcMcsemlz İhaleyi yapmakta tamamen serbesttir. (1«65)
B&nite 8
(Satılık Emlâk)
İstanbul defterdarlığından
Dosya No.
F. 3 2651
Cinsi
Beyoğlu, (Yenişehir) Bülbül mah. Kavuncu Haşan ve Gölbaşı so. 580 ada, 10 parsel eski 76/1 yeni 62,77 kapı sayılı 135.50 M2 dükkânın 14/16 payı. Üsküdar, Selâm! AH mah. Vanguıbağı cad. eski 19, J9 mük. yeni 25/1 kapı 25/2 ta] sayılı arsa.
Üsküdar, Çengelköy mah. Çengelköy ve Kuleli so. en eski 41, 43. 45, eski 41. 43. 78 yani 34 kapı sayılı 229,80 M2 arsanın 1/8 payı. Kadıköy, (Hünkâr İmamı» Haşan paşa mah. Nazif bey so. 459 ada. 28.27, 28 parsel eski 20 mük. yetil 20/3. eski 20 yeni 20, eski 20, 20/2 kapı sayılı 247.00 + 233,50 + 244.00 =• 724-50 M2 üç arsa. Üsküdar, Selâm! Ali mah.
5 kapı sayılı 839 M2 arsa. Beyoğlu. (Taksimi Bostan so. 781 ada, 21 parsel eski kapı taj 51. sayılı 39 M2 ahşap ev. Beykoz. ıBoğaziçi» Anadoluhlsan eski Ca-mllşerlf yeni Pazar so. eski 15 yeni 8 kapı sayılı bir tarafı Mehmet Rıfat dükkânı, bir tarafı yolcu Kosta ve Yani dükkânı ve bir tarafı Süleymanın menzil bahçesi ve dördüncü tarafı Camllşerlf caddesüe çevril! arsa. Üsküdar. ıKuzguncuk* Icadlye mah. Bakkal Bereketli so. en eski 28. eski 12, 14, yeni 24 kapı sayılı 14365 M2 arsanın 2'8 payı. Beyoğlu. (Taksim) eski Tatavla yeni Yenişehir mah. Direkçibaşı so, eski v» venl 51 kapı sayılı 158.75 M2 arsa. Beyoğlu. (Yenişehir) Bülbül mah. Irmak so. 558 ada, 8 parsel eski 17 yeni 35 kapı sayılı 99 M2 arsa Beyoğlu. Pangallı mah. çimen so- 832 ada, 24 parsel sayılı 757,50 Mi arsa.
Fatih. iSamatya) Abdi Subaşı mah. Ab-dülezel paşa cad. 2261 ada, 1 parsel en eski 284, eski ve yeni 242 kapı sayılı 30 M2 arsa. (Üzerinde Mustafa odabaşı ve ortakları tarafından yapılmış ahşap haahane var Beşiktaş. Cllıannüûıû mah, eski Veli Efendi yeni Gazi Refik so. eski 85 venl B7 kapı sayılı 106 arşın arsa Sarıyer, »Boğaziçi» eski Ayanlkola yen! Ye-nlköy mah. Cifte Kasap so. eski ve yeni
6 kapı sayılı 78 M2 arsanın 1/2 payı. Fatih, Keçeciler, Karabaş mah Sofalı Çeşme so. eski 38, 38 mük. yeni 82, 84 kapı sayılı 213.50 M2 arsanın 990/19200 payı.
Yukardakl gayri menkuller 2/11/945 cuma günü saat 14 de Uk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma İle satılacaktır.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus cüzdan!arlle kordls-yono. fazla bilgi İçin sözii geçen müdürlüğe başvurmaları. (13484»
F. 2/1322
52301/4760
52100/123
52301/4058
55100'5555
52301/3215
51112'296
51210/117
MekUb so- eski
mah. Fesleğen
49, 51 yeni 51
Siimprhank İstanbul Şubesinden
Şubemizde mevcut muhtelif kıymette yerli ve ecnebi Ku lanılmış posta pulları satılacaktır İsteklilerin şubemize başvurmaları.
HAYRETİ
Cinsi
278
72/10544
40
3
62188.640
300
23
244
18
7
92
57
4
50
55100/8385
20
284
55100/5395
8
55100.5758
80
8
55100/8281
8. ye-
HB
9
52301/1531
8
100
144
52301/4241
1800
136
Milli Em-
7
55100/6073
Yukarda
yeni sayılı
Nevşehlrln nefis üzümlerinden yapılmış emsalsiz BİR ŞARAPTIR
Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu. Telf 24733
BİR TEKLİF tarafına krema istihzar edilen ve diğer tara-pudrayı sürü-
Kıymeti Teminatı Lira Lira
21
Dosya No, 76-10368/28

ansiklopedi
17 nel sayısı çıktı

Zengin milnderecat ve güzel resim-lerlo çıktı. İçindeki, bugüne ve dün» alt bendler bermutad yurdun otoriteleri tarafından yazılmış ve kalite Itlbarile bütün vasfına İtin* gösterilmiştir.
Not: Birinci sayının yeniden bastırılması İçin hazırlık yapılmaktadır, Bazı okuyucularımızın koleksiyonlarını şimdiden tamamlamak üzere elinde faz!» birinci sayı bulunanlardan satın almaktayız. Adresimize müracaat.
BİR PUDRA tecrübesi önünde 10.000 KADININ
Satılık emlâk
İstanbul defterdarlığından:
Muhterem Bayanlara:
Satılık ambalajlık çam kerestesi
Devlet Orman İstetmesi Finike Müdürlüğünden
Mlkdan Adet M3 Ds3 2256 133
Ankaradaki Bayan Berberi Bay
SALİM
Berber Veli Acar
(VİL i)
Bölgesi
D1-poşu
Cinsi
Çatallar Merkez Tatlı çay deposu Ambalajlık çam kereste % 7,5 teminatı Lira Kuruş
928
Beher M3 nün Muh. bedeli _____________Lira Kuruş______________
60 00 802 68 18/10/945 saat 16
1 — Yukarda cins ve mlkdan yazılı ambalajlık çam kerestesi açık arttırma suretlle satışa arzedilmlştlr. Arttırma 18/10/945 tarihine müsadif perşembe günü saat 16 da Devlet orman işletmesi Finike Müdürlüğü binasında teşekkül edecek komisyon huzurunda yapılacaktır.
2 — Arttırmaya girebilmek için talipler yukarda yazılı 602 lira M kuruş % 7,5 teminatı İhale saatine kadar vezneye yatırmakla makbuzunu komisyona İbraz etmeğe mecburdur.
3 — Ambalajlık keresteler işletmemiz Finike merkezinde Tatlıçay deposunda olmakla deniz kenarında ve kolaylıkla nakle müsaittir.
4 — Bij satışa alt şartname ve çap listesi Ankarada orman genel müdürlüğünde, İstanbul. Turgutlu, Mersin, Alanya, Antalya, Kaş ve Fethiye İşletmeierlle Çatallar bölgesinde ve İşletmemiz merkezinde görülebilir. Taliplerin yevmi mezkurda temlnatlarlle blrllket komisyonumuza müracaattan ilân olunur
ihale gün ve saati
Salonunda çalışmaktadır.
Beyoğlu İstiklâl caddesi No. 211
Tel: 42743
Zayi — Sinop nüfus memurluğundan aldığım nüfus kâğıdımla birlikte SLnop askerlik şubesinde kayıtlı askerlik tezkeremi kaybettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur. 1331/1330 doğusnu
Agop oğlu Htıçlk Şahin
İstanbul asliye 9 uncu Hukuk yar-
gıçlığından :
45 '1598
Beyoğlu Sıraservller Arslanyatağı
sokak 6 No. da Neclft Tuğay tarafın-
dan Taksim Ferldlye sokak 54 No. da
mukim Yusuf Necdet Tugay aleyhine
açılan boşanma dâvasında: M. aley-
he gönderilen dâva arzuhali
vetiyeye verilen meşruhata nazaran
gösterilen adresten çıktığı ve iki ay
evvel gittiği ve halen nerede olduğu
Göz Mütehassısı
Doktor Cemil Görür
Hastalarını pazardan başka
iıer gün saat 15 ten 18
kabul eder
cagnloğlu Nuruosmanlye caddesi
Osman 3?rafeddln Aprt. No 5
Hastalarını pazardan başka iıer gün saat 15 ten 18 e kadar kabul eder
Cağaloğlu Nuruosmanlye caddesi Osman 3?rafedd!n Aprt. No 5
MÜCELLİT ARANIYOR
Kırma ve katlama şlerlnde çalışmak üzere, mücellit aranmaktadır.
Müracaat: İstanbul Ankara cad-
No. 111 M. SachkAfltap mağazası. ■■■■■■
kadar

da-
bilinmediği verilen meşruhattan an-
laşılmakla dâva arzuhalinin 20 gün
müddetle gazete İle ilânına ve mah-
keme günü olan 6. 11. 945 günü saat
14 de M. aleyhin mahkemeye gelmesi
veya bir vekil göndermesi aks! tak-
dirde gıyabında devam edileceği dâ-
va arzuhali makamına kaim olmak
üzere ilân olunur.
(13772)
[
Pudr.c.lıkd. şayanı BUGÜN Ou heyrei son b-r keş.f. TECRÜBEYİ İpekli bir elekten u en ince *ap'»»»Z-ilc kırıştırılmış cildi
^özelleştiren, ona güzel bir cszibe ve yeni bir hayat veren bir
unsur .. Donuk ve çirkin bir cildi,
gençliğin tabii renklerde süsler Bundan maada, pudra iki misli
fazla müddet sabit kalır. Bu kıy metli unsur (Krema köpüğü ) namı altında beratı istihsal edilmiş ve yalnız Tokalon pudrasında bulunmaktadır..
CİDDEN MÜHİM
Yüzünüzün bir köpüğü sayesinde Tokalon pudrasını lına her hangi bir r_.. t nûx Şayet "Krema köpüklü pud ra '* ile pudralanmış taraf diğerinden daha güzel daha taze ve daha cazip görünmezse Tokalon pudra sına verdiğiniz para iade olunacaktır.
Tokalon pudrasının Pariste çok fazla rağbet bulan 8 yeni rengi vardır.
Satılık Gayrimenkul
şehzadebaşı, Mahmudiye sokak 14 No. 11 altında İki dükkânı olan, tramvay caddesine yirmi otuz adım durak mahalline bir dakika mesafede bulunan üç katlı apartman şeklinde kullanılabilen içinde terkosu elektrik ve havagazı tesisatı İle hamamı bulunan hane 19/10/945 cuma günü saat 10 da Fatih Birinci sulh hukuk mahkemesinde lhalel katiye ile satılacağından taliplerin başkâtipliğe müracaat etmeleri Hân olunur.
113837»
Kaçırılmayacak Fırsat
Çamlıcada Namazgâhıa büyü* itina İle yetiştirilmiş elli üç dönüm arazi üstünde on dönümü Amerikan çubuğuna tşılı bağ.
yedi yüz aşılı fidan ağaç çam,
etrafı çepeçevre
İçinde bir akar
selvl kavak
su ayrı sakız
dolabı, bir kullanışlı bağ evi ye-
dek çiftçi evt, ahır kan (20.000)
liraya satılıktır.
Adalara nazırdır, raşdelen as-
faltına elli metre Kadıköy şose-sile bağlıdır, hemen teslim. Üs-
küdar müftüsü Hilmi beye mü-
racaat. Parlak Is»ikbal
DOKTOR
DOKTOR
Fethi Erden
LABORATUVARI
Kan, İdrar, balgam, mevaddı gaita tahlilleri ve (idrar vasıta-site gebeliğin tik günierlndett kati teşhisi) yapılır.
Beyoğlu. Taksime giderken Meşelik sokağı Ferah apartı-manı, Tel. 40534
Fethi Erden
LABORATUVARI
Kan, idrar, balgam, mevaddı
gaita tahlilleri ve (idrar vasıta-
sile gebeliğin tik pflnierindett
kafi teşhisi) yapılır.
Beyoğlu,
Taksime giderken
Meşelik sokağı Ferah
manı,
apartı-
Tel. 40534
Zayi — Bursa nllfus memurluğun-
dan aldığım nüfus kâğıdımla
bir-
likte Bursa askerlik şubesinde ka-
yıtlı askerlik tezkerem
kaybolmuş-
tur. Yenilerini alacağımdan eskileri-
nin hükmü yoktur.
1327 doğumlu
İsmail Oğlu Hüseyin Urun
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
1 — 2650 kilo mühür kurşun teli pazarlıkla satın alınacaktır.
3 — Pazarlık 28/10/1945 tarihin» rastlayan cuma günü saat
1
10 da
Kabatoşt* Genel Müdürlük levazım şubesindeki Alım komisyonunda ya-
pılacaktır.
S — Nüıtıuno her gün sözü geçen şubedo görülebilir.
4 — isteklilerin pazarlık için tayin edilen gün ve saati* % 18 gü-
venin* paralarlyle birlikte adj geçen komisyona gelmeleri ilân olunur.
8 — İdare ihalede serbesttir.
(13853)
Kadıköy, Bostancı mah, Çatalçeşm« so. eski 11 yeni 52 kapı sayılı 137,91 M2 arsa, Üsküdar. İcadlye eski Kayıkçı Şöhret, yeni Kayıkçı Şükrü so. eski 1. yeni 29 kapı sayılı 143.66 M2 arsa.
Kadıköy, Bostancı mah. eski Çatal çeşme yeni Allpaşa so. 15 mük. kapı sayılı 199,21 M2 arsa.
Beyoğlu, Bostan mali. Serdar Ömer so. 802 ada, 2 parsel eski 59 mük. yeni 89,71 taj 98,100 kapı sayılı 61 M2 arsa. Fatih. Hızır Çavuş mah. Hızır Çavuş Fırın so. 2324 ada. 15 parsel eski 3 yeni 1 kapı sayılı 69 M2 arsanın 2/12 payı. Sarıyer, Büyükdcre mah. eski BÜyukde-re yeni Dlldar so. eski 100, yeni 9 en yeni 12 kapı sayılı 57,41 M2 arsa.
55100/5702/13 Kadıköy, eski Bostancı yeni Suadlye mah. Çatalçeşme sn. eski 11 mük. 11, 21 yeni 11, 19, 11, 21 kapı sayılı 189,38 + 186,72 = 375,89 M2 yanyana İki arsa.
Üsküdar, Murat Reis mah. Silâhtar Bahçesi so. eski ve yeni 54 kapı sayılı 209.14 M2 arsa.
Üsküdar, Kuzguncuk, eski Kombooğiu yeni Bamyacı so. askı 32, yeni 32/1 kapı sayılı 517,10 M2 arsa.
Üsküdar, Çengelköy, eski Çeşme Maslak so. eski 11. yeni 2 kapı 114,93 M2 arsa
Üsküdar, Çengelköy, Kuyu so. eski nl 6 kapı sayılı 48,83 M2 arsa Kadıköy, Rasirnpaşa mah. Duatepe so, 214 ada, fll parsel eski 84. 88 yeni 138 kapı sayılı 178 M2 arsanın 40/120 pay». Eminönü. Tahtakale (Balkapan hanı) üst zatında 285 ada, 13 kapı sayılı 28 M2 kârglr oda.
Eminönü, Çarşı man. (Sıra Odalar hanı) üst katında 2738 ada. l kapı sayılı 22,50 M2 kârglr oda.
Fatih. (Samatyaj eski Mlrahor İlyas bey yeni Ahdi Çelebi mah. Merhaba köşesi yeni Merhaba cad. eski 12 yeni 18 kapı 1275 ada. 5 parsel savılı 78 M2 arsa, yazılı gayri menkuller 9/11/945 cuma günü saat 14 de Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma ile satılacaktır,
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus cilzdanlar!le komisyona. fazla bilgi İçin sözü geçen müdürülüğe başvurmaları. (125581
51152-58/181
Müzayede ie Satılık Kamyon
Sirkecide Demlrkapıda Dariısaade sokak 30 No. lı doğu garajında Çevrele Marka 6 adet lâstikleri İle çalışır vaziyette 1 kamyon 17 ekim çarşamba günü saat 14 de müzayede suretlle satılacaktır. Görmek için her gün mezkûr earaida Ahmet Nihat Yılmazer'e müracaat edilebilir.
Enkaz satışı
İstanbul defterdarlığından:
Şartname-Yüzde sine gö-
Muhammen 7,5 te- re ayrıca bedeli mlnatı teminat Dosya No. Ura Lira Lira
51185-73/41
4500 338 2000
Beyanâta Camcı Ali mah. Büyük Reşit paşa cad. 919 ada. 48 parsel eski II yeni 17 kapı sayılı apartmanın kaimen enkazı.
Beyazıtta Camcl Ali mah Nadkrbey so. 919 ada. 23 parsel eski 4, 4/1 yeni 10. 12 kapı sayılı dükkânı olan ivin kaimen enkazı.
yazılı binalar enkazı 5/11/945 pazartesi saat 15.30 da Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarfla ayrı ayrı satılacaktır.
İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını satış günü 14,30 a kadar komisyona vermeleri, şartna-................... ’ --------- ' (13535)
51165-73/56
Yukarıda
meşini görmek İçin sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları.
Hakkâri Valiliğinden
çaktır.
1 — Hakkâri merkezinde kapalı zarf usullyle iki memur evi yapıla-
3 — Bu işe alt şartname, keşlfname ve sair belgeler Hakkâri 111 daimi
4 — İhale müddet! İlân yapıldığı tarihten itibaren 15 gündür.
5 — İstekliler hemen belgelerini İbraz etmek mecburiyetindedirler. (18539)
2 — Muhammen bedeli 30383 Ura 41 kuruştur.
encümen kaleminde görülebilir.
6 — Muvakkat teminat 2313 lira 16 kuruştur.
Devlet Deniz Yolları ve Limanları tgletme Umum Müdürlüğü İlânları
Devlet Deniz Yolları ve Limanları işletme Umum Müdürlüğü İlânları
1 — Yiyecek şubesi ambarında (eski
Galata un ambarı)
- . - - —------------- mevcut
(650) adet kullanılmış boş sadeyağ tenekesi 22. 10. 1945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 14 de genel müdürlük merkezi karşısındaki binada bulunan alım satım komisyonunca pazarlıkla satılacaktır.
2 — İsteklilerin tenekeleri her gün İş saatlerinde yiyecek ambarında v* şartnameyi alım satım komisyonunda görebilirler.
3 — Pazarlığa girmek İsti yenlerin — pazarlık saatinden önce ________ te-
nekeleri bulundukları yerde görüp (115) Ura geçici güvenmeyi ge»l saymanlık veznesine yatırdıktan sonra geçici güvenme makbuzları ve ticari sıfat ve İkametgâhlarını gösteren vesikalarla birlikte pazarlık gün r» saatinde alım satım komisyonunda ha2ir bulunmaları lâzımdır. (13788)
Cumhuriyetin 22 inci yıldönü
ınünde yapılacak donanma
İ. E. T T. Umum müdürlüğünden
İstanbul belediyesi, elektrik, tramvay ve tünel işletmeleri umum müdürlüğü, Cumhuriyetin 22 İnci yıldönümü münasebetti* yapılacak tenviratta aşağıda yazıLı hususların göı önünde tutulmasını ilân eder.
1 — Resmi daireler ve sayın halkımız tarafından yapılacak tenvirata alt tesisatın yetkili müteahhitler* yaptırılması gerektir.
2 — Bu tesisat her ne kadar geçici is* d* mevcut sayıcı kudretini tecavüz ettiği takdirde umum müdürlük nihayet 20 ekim 1945 akşamına kadar yariyle haberdar edilmelidir. Bu kayıtlara aykırı hareket edildiği takdirde yalnıa bir tesisat müteessir olmakla kalmayıp tenviratın umumu üzerinde karışıklığa sebebiyet verilmiş olacağı göz önünd* tutulmalıdır.

Comments (0)