>o. c
"'r ^îulu
^Pemirbag
,----------------------------------
İzmir tacirleri, üzüm ve incir mubayaasının serbes bırakılmasını istiyorlar
.__________________________________
AKŞAM
RADYO, PİKAP ve BÜFEYİ
Havi yeni bir muhteşem möble. Çarşikapıdakl marazamızda teşhir edilmektedir. Rndyv alacakların bir defa görmeleri tavsiye olunur.
OSMAN GÜZEL
Radyo ve Elektrik Mağazaları. Galata - Bankalar cad. 66. Tel: 49249. Beyazıt - Çarşıkapı 88, ^Tel: 21436
Sene 28 — No, 9698 — Fiatl her yerde 10 kuruştur.
ÇARŞAMBA 17 Ekim 1945
SalUbİ: Necmeddin sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es - AKŞAM Matbaası
Soğuma devresi
Londrada ilk sulh hazırlıkları, nı yapmak gayesile toplanan Dışişleri Bakanları Meclisi en Bcayip şekilde dağılalı on beş gün oluyor. Sanki dünyanın BUlhe ihtiyacı yokmuş, yahut herkes alacağını almış gibi, yeni konuşmaların bir daha ne za. man, nasıl başlıyacağı hakkında hiç bir yerden haber sızmadı. Yalnız, oyun bozanlığı eden Sov. yet Rusya olduğu için, yeni bu, hışma teklifinin Moskovadan gelmesi gerektiği Londradan bil. dirildi. Bu kanaate Amerikanın da ortak olduğu söylendi. Dün gelen yeni bir habere göre Ame. rika Dışişleri Bakanı M. Byrnes. Londra kızgınlığından sonra, yeni konuşmalara kadar bir «soğu.1 ma devres!« geçmesini faydalı bu’uyoıtnuş,
Londra konferansı herhalde •Sen dedin, ben demedi m» gibi çocukca kavgalar yüzünden suya düşmediği ve daha ciddî ayrılık sebepleri var olduğu için, yeniden toplanma imkânı elde edil, mesi ve bu yeni toplantının verimli kılınması ancak ayrılık sebeplerinin ortadan kalkmasına bağlıdır.
Herkes kendi evine çekilip küskün durmakla anlaşmazlık, lar yok olur mu? Eğer Londra konferansı, delegeleriıj bir sinir buhranı neticesi dağılmış olsay. di. araya giren «soğuma devri» anlaşma şifasına yarayan, yatıştırıcı ilâç tesiri gösterirdi. Fakat bu derece basit hâdiseler karşısında değiliz.
Bize öyle geliyor ki sulh işle, rinde anlaşmak için bir tarafın soğumasına, öbür tarafın kızış, masına ihtiyaç görülmüştür.
Sovyet Rusya mânevi bir zafer buhranı geçirmektedir. Bundan dolayı Molotof çok güç durumdadır,
A İman yanın yere serilmesinde başlıca unsur, Japonyamn tes. Hm bayrağı çekmesinde tek âmil olduğu propagandası Sovyet Rusyanm bazı ileri çevrelerinde bohsuz bir gurur ve iştlha hava, sı uyandırmıştır. Bunlar, dünya, nın Rusyaya borçlu olduğu zafe, ri pahalıya satmak, bu fırsattan İstifade ederek bütün Rusluk. Slavlık, Bolşeviklik emellerini greçekleştirmek İstiyorlar, Bu mutaassıp parti zümresine göre Sovyet Rusya her İstediğini ya. gar, alır kudrettedir ve Anglo . aksonlara boyun eğmemelidir, itmuna kadar dayatmalıdır. Bize Öyle geliyor k! çok yüksek, realist bir devlet adamı olan Mare. yal Stalin, parti içindeki yahut «Polltbüro» dakl bu sert unsur, larla mücadele halindedir. Rus. ya menfaatlerinden ve komünist İdealinden fedakârlık etmiş olmak töhmeti altında kalmamak İçin onların dediğini yapıyor, uzlaşmaya yanaşmıyor, konfe. ranslann dağılmasına sebep oluyor, sonuna kadar dayatıyor. Bir ğün gelecek, gerginlik son had. nine varacak ve onlara tekrar soracaktır: «Daha dayatalım mı?» Olmazsa gene soracak: •Üçüncü dünya harbi tehlikesi baş gösterdi. Göze alalım mı?» Tâ kl uzlaşma zaruretine herkes, kendisile birlikte İnanmış olsun. Bu. Rusya bakımından, geçmesi lâzım gelen «soğuma devresi» dlr.
Karşı taraf efkârı, yani îngl. tizler ve Amerikalılar, henüz uy. kuder, uyanır gibidirler. Onlar gevyet Rusjayı, sadece harbi kazanmak uğrunda büyük vardım, lan dokunmuş, kendilerinden fazla fedakârlığa katlanmış mem. leket olarak görüyorlardı. Roo. seveltln, yaklaş ttncı te ıızTaşt-ıeı İdealizminden sonra M, Truma» Sın hakikati gören ve gösteren taeri Amerikan milletine venl yeni tesir etmektp, Yeni dünya insanları Eski Dünyada yeniden tutuşan yangına, tatlı bir rüyadan uyanır gibi gözlerini uğus. turarak bakmaktadırlar. Fakat Amerika halkı, bütün hakikati M., Truman katlar henüz bllmL yor ve bu bilmemezlik M, Tınmanı dahi, hâlâ, zaman zaman
Necmcddin
(Arkası sahife 2, sütun fi da) .
Rusya Polonyanın her tarafını işgal ediyor
Bu haber, Varşova diplomatik mahfillerinde endişe uyandırdı
Londra 17 (A.A.) — Pragdan gelen haberlere göre, Teschçn’den Kladsko ötesine kadar Polonya - Çek hududu boyunca ciddi durum devam etmekte ve PolonyalIlarla Çekler arasında hemen her giin çarpılmalar olmaktadır.
Çek topraklarında bulunan PolonyalIlar kendi bayrakları altında olmayı ter'" etmekte İseler de gördükleri muameleden şikâyetleri olmadığını bildirmektedirler. Buna mukabil Polonya tarafından gelen Çek mültecileri. aralarından PolonyalI olmayı kabul ctnılyenlerin dövüldüklerini söylüyorlar. Bu kimselerin topraklan ve diğer malları müsadere edilerek hâlen Rusyaya alt bulunan Polonya bölgelerinden gelen PolonyalI muhacirlere dağıtılmaktadır. Sllezya'nın Almanyaya alt kısmının PolonyalIlar tarafından İşgalini mü ta akıp 12,000 den fazla Çek mülteci gelmiştir.
Üzerinde bu hâdiselerin cereyan ettiği topraklar mütalebelerln ve karşı mütalebelerin mevzuu bulunmaktadır. Her iki taraf da meseleyi «Slav kardeşlerine yakışır bir dostluk» zlh-nlyetlle halletmek arzusunda olduklarını bildirmişlerse de. şimdiye ka-da bu hususta hiçbir teyide dİ cl vâkıa ortaya çıkmış değildir.
Varşovadan alınan bir habere göre, Rusya, Polonya hükümetli# mutabık kalmak suretlle bütün Polonya eyaletlerine Kıztlordu kıtaları göndermektedir. Varşova hükümeti bu kıta-
lara komuta eden Kızılordu subaylarının başlıca vazife olarak. Polonya’da şık sık görülen haydutluk, hayvan ve harman hırsızlığının Önüne geçeceklerini bildirmektedir. Bu karar Varşovadakl kordiplomatik mensupları arasında hayret ve endişe uyandırmıştır. Zira, bu karar, Rus hâkimiyetinin Polonya hayatının hemen bütün veçheleri üzerinde artmakta olduğuna bir alâmet sayılmaktadır.
Polonya hudutları hakkında bir iddia
Nevyork 16 (A.A.) — Polonya Dışişleri Bakanı Rzymowsky. Birleşmiş milletler antlaşmasının tasdlkına dair vesikayı Dışişleri Bakanlığına verirken, M, Byrnes’e Polonyanın San Francisco’ya lştlrâk ettirilmemesini protesto eden ve Polonya hudutlarının tecavüzden uzak bulunduğunu teyldeden resmi bir beyanname okumuştur.
New - York Times gazetesine nazaran. bu beyanname Vaşlngton siyasi müşahitlerini çok hayrette bırakmıştır. çünkü Polonya hudutları henüz tasdik edilmemiştir. Müşahitler burada Rusyanın, Polonyanın şimdiki hudutlarını muhafaza etmesi azminde bulunduğunu tahmin ediyorlar.
Polonya Bakam Arjantin ve İspanya hakkında telmihte bulunarak faşist merkezlerinin yokedllmesl lüzumunu İşaret etmiştir.
V 2 FÜZE BOMBALARI ATOMLA DOLDÜRULABİLECEK
Atlantik 15 dakikada katedilecek Alman uzmanları, yıldızlara seyahat kabil olacağı iddiasında
Londra 17 (A.A.) — Cuıchaven civarında birçok (V. 2) atarak tecrübelerde bulunan İngiliz uzmanlan bu Alman silâhı hakkında mütalâalarını hulâsa eden bir rapor vermişlerdir. Uzmanlar bu silâhı İnfilâk maddesi yerine atom enerjisi hamuleslle kullanmanın gayet basit olduğunu bildirmekte ve (V.2) nln sanayi sahasın dakl tatbikatının atom enerjlslnlnki kadar büyük olduğunda ısrar etmektedirler. Eğer, füze’nln yere İnme sürati azaltılabilecek olursa, bunun At-lântiğln bir sahilinden diğer sahiline posta, yük, hattâ yolcu taşımağa elverişli olacağı sanılmaktadır. Bu takdirde seyahat 15 dakika sürecektir.
Bugünkü tecrübe ve müşahedelere göre, bu cihazın süratine ve hareket sahasına hudut yoktur.
Alman uzmanların kanaatin göre.I
Raşit Ali Geylânî
Irak hükümeti Raşit Alinin teslimini istedi
250.000 liralık suiistimal
Eski maliye merkez muhâsebecisile arkadaşlarının muhakemesi
Ankara 17 (Telefonla) — îhtilftsen Zimmetine para geçirmekten sanık ve tutuk Maliye Bakanlığı eski merkez muhasebecisi Salp Sunay ve arkadaşları hakkında Ankara Toplu Millî korunma mahkemesinde yapılmakta olan duruşma aon safhasına gelmiştir. Sanıkların, zimmetlerine geçirdikleri para miktarını tesblt için Maliye mahfillerinden intlhabolunan üç vukuf ehlinin tanzim ettikleri rapor mahkemeye verilmiştir. Sanıklar 1 hakkında hazırlık tahkikatı sırasında Maliye müfettişleri tarafından tanzim edilmiş olan ve yüzlerce sahlfeyl geçen fezleke He dokuz sandık sarf evrakını tetkik eden vukuf ehlinin raporunda şöyle denilmektedir:
Sanık Salp Sunay’ın Maliye Vekâleti merkez muhasebecisi bulunduğu sırada vazifesi dolayıslle elinden gecen sarf evrakına yapıştırılması lca-beden pulları hiç yapıştırmamak, noksan yapıştırmak, pullan tekrar kullanmak suretlle 250,000 küsıır lirayı zimmetine geçirdiği anlaşılmakta ve milyonları ihtiva eden tediyelere ait sarf evrakında bu suiistimalin ne suretle yapıldığı İzah olunmaktadır.
Vukuf ehlince mahkemeye verilen bu raporun sanıklar tarafından tetkiki için 17.10.945, yani bugüne bırakılan duruşmada, sanıklar vukuf ehli raporuna karşı İtirazlarını söyllye-ceklerdlr. Bundan sonra da savcı, İddianamesini aerdecektlr.
müretebatm oksijeni temin edilebildiği takdirde, cihaz dünya cazibesinden kurtulabilecek ve yıldızlar arasındaki boşlukta hareketsiz kalabilecek mesafelere kadar gidebilecektir. Almanlar, bu sahada, hattâ yıdızlar arasında münakale temin etmeyi ve aya gitmeyi düşünmekte idiler.
Alman uzmanlar, Hltjertn füzelerle derhal Amerlkaya hücum etmek niyetinde olduğunu iddia ediyorlar. Bu uzmanlar füzeleri hedefe en çok yüz metre İnhirafla İsabet ettireceklerine kanidirler. (V. 2l lerln sırrı şimdiye kadar ancak İngiliz ve Amerikan âlimlerine açıklanmış İse de, atışlarda Danimarka, Fransa, Rusya ve Polonya muhabirleri hazır bulunmuşlardır. Füzenin 80 bin parçasından büyük bir kısmı şimdiden İngiliz fab-1 rlkalarmda imal edilmektedir.
Londra 17 (A.A.) — Evenlng Standard gazetesinin bugün neşrettiği bir habere göre, Irak hükümet! Irakta 1941 İsyanını çıkarmış olan Raşld Alinin kendisine teslimini Suudi Arabistan hükümetinden istemiştir.
Gazetenin İlâve ettiğine göre Raşld Ali’nin Suudi Arablstana gelmesi İngiltere İle Fransa arasında müzakere mevzuu olacaktır. Zira iki memleket arasında bir İttifakın imzalanabilmesinden evVel uzaklaştırılması gereken ’ bazı siyasi İhtilâflar mevcuttur.
Raşld Ali, Arablstana ve Yakıyı Şark’a Fransadan «kaçtıktan» sonra gelmiştir. Almanyanın yıkılışı üzerine Isvliçreye sığınmış olan Raşld Ali ts-vlçreden çıkarıldıktan sonra Fransa-da gözaltına alınmıştı.
Bağdat 16 (A.A.) — Irakta 1841 İsyanının elebaşılarından albay Subbah bugün Bağdatta bir meydanda asılmıştır.
Gençler ve ihtiyarlar
Yazan. A. ADNAN . AD! VAR I
Bugün beşinci sahifcmlzde J
I
Yugoslavya’da siyasî durum
Paris 17 (R.ı — Ncvyorktan alınan bir habere göre, Birleşik Amerika hükümeti Yugoslavyadakl siyasi vaziyet hakkında Mareşal Tito nezdln-de şikâyetlerde bulunmuştur.
New-York Times gazetesinin bildirdiğine nazaran, Amerika hükümeti pek yakında Belgrada hususi bir delege gönderecektir. Bu delege Ytıgo'î-lavyadakl vaziyeti tetkik edecektir. Bilhassa yakında yapılacak olan seçimleri »özden geçirecektir.
DIAKATLEK;
Düşman uyur, su uyumaz/
Meşhur olan aksidir: «Su uyur, düşman uyumaz!» Fakat Üskü. dar _ Kadıköy taraflarında düş. inanın değil, hattâ in ve cinin uyuduğu saatlerde su uyanık tutulmakta, salıverilmektedir. Dokuz buçuk, on dedi mi, ev işi. nin eıı civcivli saaünde: «Bitti!», sular kesiliyor.
Bir çok okuyucularımızdan mektuplar alıyoruz:
«— Yağmur mevsimi başladı, ğına göre, haftada hiç değilse hir giin, önceden haber vererek suyu bütiiıı gün sahvermeli. Ça. nıpşır yıkayalım ve yıkanalım.»
Yeni Londra Büyük elçimiz
ANKARA’DA BİR DOKTOR KABİNESİNDE ÖLDÜRÜLDÜ
Katilin hüviyeti anlaşıldı, bugün yakalanması muhtemeldir
Ankara 17 (Telefonla) — Dün akşam burada feci bir cinayet işlendi.
Şu ana kadar henüz esrarını muhafaza etmekte bulunan bu cinayet etrafında elde ettiğim malûmatı bildiriyorum:
Ankara’nın aşağı yukarı en İşlek bîr semti olan çocuk sarayı caddesinde Et fal apartımanı vardır. Çocuk Esirgeme Kurumu genel merkezinin bulunduğu bu apartımanın beş numaralı dairesinde de verem dispanseri baş doktoru B. Neşet Naci Ardan’ ın muayenehanesi vardır.
Saat 19... Doktorun muayenehanesindeki bekleme salonunda birkaç hasta var... Sıralarını beklemekte olan bu hastalardan biri doktorun yanma giriyor. Diğerleri bu adamın doktorla yüksek sesle konuştuğunu ve bu konuşmanın biraz sonra münakaşa halini aldığını duyuyorlar. İşte tam bu sırada da arka arkaya yed! defa patlıyan tabanca sesi He irkiliyorlar... Bu tabanca seslerinden İçeride bir cinayet işlendiğini anlıyan b’kleme odasındaki hastalar telâşa düşüyorlar ve bunlardan
bir de sırlını kapıya vererek t»-, bancayı kullanan adamın bu odaypT gelmesine mâni olmağa çalışıyoM Meçhul şahıs, koşarak koridoru gcçû_ yor ve merdivenleri süratle iııer alt kata geliyor, tam sokağa çıka»— cağı sırada kapıcı ile fcaşılaşıyoıO Meçhul adam elindeki tabancay^— kendisini yakalamak Istlyen kapıcıy^ çevirerek: ■—
— Seni de vururum!., diye te h dite ediyor.
Kapıcı korkuyor Ve bu meçhıfl kaatil de tabancasını cebine sokarafl) karanlıkta gözden kayboluyor. ®
Vakadan derhal nöbetçi savcılığı, diğer taraftan da polis haberdar edil
llyor. Doktorun odasına girilince. N^ şet Naci’nin kanlar İçinde yere serilO mlş cesedi İle kaşılaşiliyûr. Kaatlllfl) kim olduğu, bu cinayeti niçin İşledi^ üzerinde durmuyor. Doktorun masam si üstünde bulunan ve Reşit MeraC adına yazılmış bir reçete İle bir sa^) ka alâkadarların nazarı dikkatini
celbedlyor. Bu şapkanın ve reçetenin kaatl!e âlt İması İhtimali çok kuvvetlidir.
(Arkası sahile 2, sütun 4 de)
Ingiltere Filistin isinde geniş kararlar almıyacak
İngiliz işçi mahfilleri, Filistinde şimdiki durumun muhafazası lehinde
B. Feridun Cemal Erkin umumî kâtipliğe tâyin edildi
0. Feridun Erkin
Ankara lfl (A. A.) — Dışişleri
Bakanlığı umumi kûtlbl Büyük Elçi Cevat Açıkalın’ ın Londar Büyük Elçiliğine tâyini yîllcsek tasdike İktiran etmiştir.
.Ankara 16 (A. A.) — Dışişleri Bakanlığı umumî kâtipliği birinci muavini birinci sınıf
orta elçi Ffrldun Cemal Erkln’ln büyük elçiliğe terfii suretlle umumi kâtipliğe tâyini yüksek tasdike İktiran etmiştir.
Budapeşte’de cinayet dalgası
Hırsızlık ve cinayetleri önlemek için sıkı yönetim ilân edildi
Londra 17 (R.)— Budapeştede günden güne artan cinayet vo hırsızlık dalgasını önlemek İçin sıkı yönetim ilân edilmiştir. Cinayet Jşllyenler veya İşlemeğe teşebbüs edenler, askeri mahkemelerde muhakeme edileceklerdir.
Bu kabil dâvaların temyizi yoktur. Suçları tesblt edilenler hakkında verilecek ölüm cezalan 3 saat zarfında İnfaz edilecektir,
Bıı haber, Londra müşahitlerinde hem hayret, hem de hayal kırıklığı uyandırmıştır Çünkll Budapeştede son günlerde kayde değer bir sükûn ve huzur hükilm sürdüğü bildiriliyordu. Hattâ Birleşik Amerika, muvakkat Macar hükümetini yakında tanıyacaktı. 3 kaşımda Mncariştanda yapılacak uınuml seçimlerin, Belediye seçimleri gibi ümit verici neticeler vereceği ümldedllmekte İdi. Hatırlardadır kl Macarlstanda yapılan Belediye seçimlerinde orta halliler partisi sosyalist ve komünistlere karşı, hayret verici bir zafer kazanmıştı.
Londra 17 (AJk.) — Brltanova ajansının siyasi muharriri yazıyor: Londra siyasi mahfillerinde yayılan kanaate göre. İngiliz hükümetinin Filistin meselesi üzerinde geniş ölçüde bir karar alması pek muhtemel değildir. Siyonist elemanların yaptıkları şiddetli baskılara rağmen, İngiltere Orta Doğu’dakl gerginlik ve güçlükleri arttırabilecek bütün âcil tedbirleri mümkün olduğu kadar önlemeye azmetmiş görünmektedir. Her ne kadar bu hususta resmî bir şey bildirilmemişse de İngiltere hür kümelinin. Arap Birliği genel sekreteri Azzam beyi Londra'daki görüşmeleri esnasında İleri sürmüş olduğu hareket hattını memnunluk verici bulduğu sanılmaktadır. Azzam bey,
daha tabiî bir hava İçinde başlıyabl-lecek görüşmelere kadar beyaz kitapta derpiş edilmiş olan statünün devam ettirilmesini teklif etmiştir.
Bununla beraber İngiliz hükümetinin cebir altına girmek niyetinde olmadığını gösteren açık deliller vardır. İşçi mahfiller şimdiki durumun muhafazası halinde İki sebep ileri sürmektedirler
1 — İngiltere İle Orta Doğu arasındaki münasebetlerin sağlam temellere Lstlnadettkllmesl İngiliz ihracat progamının esaslı kısmını teşkil eder.
2 — Filistin’e Yahudi muhacereti meselesi Avrupa’nın tedrici olarak kalkındırılması sayesinde müstaceliyetini kaybedecektir.
Günler Geçerken
Mizaç farkları
Fransız ile İngiliz arasındaki mizaç farkını belirtmek için uydurulmuş hikâyelerden bir tanesini de yeni okudum: Önündeki bira kadehine sinek düşmüş olan İngiliz sadece garsonu çağırır ve der ki: «— Bana bir bira daha getiriniz, fakat içinde sinek bulunmasın!» Fransız ise herkesi azarlamağa başlar ve sineğin neden, niçin, nasıl bir ihmal neticesi kadehe düştüğünü anlamak ister, bağırır: «— Rezalet! Ayıp şey’ Utanmıyor muşu, nuz? Asıl kabahat hu münasebetsizliklerin önüne geçmediği için hükümette ya! Belediyeye, polise, sıhhiye müdürüne şikâyet ede. ceğim: sinekll biamın parasım da katiyen vermiyeceğhn!»
Fakat neticede parayı verir, şikâyet de etmez ve sinek düş. miiş bira kadehi hikâyesini şuna buna anlatarak da öfkesini ye. ner... hattâ kendine İş çıktığı için de âdeta vakadan memnun ol ur. sevinerek ellerini uyuşturmadığı kalır. Zaten Voltaire demiştir ki: »Fransız milleti kadar çok sızlanan, sızlanmasına rağmen itaat gösteren -ve çarçabuk unutan bir millet yoktur.» İşte Fran. sızı şiddetle senpatik, cana yakın, babacan yapan tarafları da bunlar değil midir? Fransız zekâsında ve mizacındaki, hattâ mi. zahmdaki canlılık hep o coşkunluktan doğmuyor mu? Yukarıdaki uydurma fıkra bir hakikati belirttiği için güzelse de bu yaı bir mahallebicl dükkânında ben daha karakteristik bir vakaya şahit oldıım: Üniformalı bir İngiliz yanımdaki masaya oturdu, bir tavuk suyu ısmarladı: gazetesine daldığı sırada da kâseye bir sinek düştü. Ne yapacak diye bakıyordum: Gördü: görmemiş gibi vaptı. İçti mi? Hayır! Sinekti kâseyi gazetesile örterek alakoydu, bir tane daha ısmarladı ve ancak yenisi gelince eskisini işaret ederek önünden kaldırttı!
Bu suretle aynı kâsenin, sineği içinden atılarak tekrar geti. rilmcsinl önlemiş oluyordu. Tabiidir ki soğukkanlı, hesaplı, ted. birli, gürültüsüz hareket tarzını pek beğendim. Şu var kl onun yerine kâsesinde sineği görünce sızlanmağa, çırpınmağa, elle, rini, havaya kaldırıp söylenmeğe başlayan bir Fransızı seyrede. n'cd’ğime, benim de İşe karişamadığıma azıcık camın sıkılmadı değil!
Refik Halid Karay
Sahile
A S «5 * M
İl üMBl ÂuK*
SÖZÜN GELİŞİ
Belediye hizmetlerini azaltmanın pratik yolu Gazetemizde çıkan bir şehir mektubundan öğreniyoruz kİ Belediye, açıkta akan Şişlidereslni kapatmak İçin tahsisat bulamayınca bir ustalık bulmuş. Ev sahipleri bahçelerinde bir çu_ kur açmak suretUe lâğımlarını körletecekler, böylelikle Şişlinin pis deresi de kuruyacak. Sineli olmayacak, sivrisinek olmuyacak, bostanlar pis su ile sulanmayacak. Şikâyetlerin arkası kesilecek. Belediye rahat edecek, Ama halk, bu sefer bahçelerindeki çukur dolup taştıkça pisliğe bulanacak, rahatsız olacakmış. Kime ne? Tekrar iki satırlık bir emir yazılır, oŞu kadar giin zarfında pisliği örtbas etmezsen ceza yersin» diye tehdit edildi mi nasıl olsa çare, sine bakar. Bakmazsa kabahat kendisindedlr.
Doğrusu Belediyenin bulduğu şu son çare gayet pratiktir, Yalnız Şişlinin açık deresi meselesini değil,, biitün belediye hizmetlerini bu yoldan halka devretmekte esaslı bir kolaylık vardır. Herkes lâğımını kendi kazdıktan sonra kapısının önünii neden hergiin süpürüp sulamasın? Neden beş on ev bir sayılıp sokaklara b'rcr tenvir lâmbası dikmeğe mecbur edilmesin? Niçin herkes evinin önündeki kaldırımla caddeyi tfimir etmesin? Neden tramvay yollan birer metre hesabile tramvay yolcularına yaptırılmasın? Esnafın sattığı gıda maddesinin kötülüğünden, pisliğinden şehirdeki bütün doktorlar mesul tutulamaz mı? Her ev bir hastaya bakmaya mecbur edilemez mi?
O zaman Belediye her türlü mesuliyetten yakasını sıyırarak ömründe ilk defa olarak rahat bir nefes alır. Ufak tefek fantezilerle vakit geçirir, keyfine bakar.
Şişli deresini kurutmak için tutulan yol bize işin bu tarafı, na gidilmek niyetinin belirdiğini gösteriyor. Belediye 30 milyon lirası olmadığı için su işini başaramiyacaktır. Bunu herkes teslim etmiştir. Fakat tahsisatı olmadığı için Şişlinin pis deresini de kapatanlayınca «herkes lâğımını bahçesine nakletsin» derse sorabiliriz: Belediye no yapmak niyetindedir?
Şevket Rado
Dev yolcu uçağı
40 kişilik uçak bugün Yeşilköy’den Hindistana hareket ediyor
Dün Pan - Amerikan hava nakliyat kumpanyasının sivil yolcu nakliyatı yapacak olan süper uçaklarından biri Yeşilköy hava meydanına inmiştir
Bu uçak 40 kişilik olup İçerisinde modren İhtiyaçlara yetecek her şey mevcuttur. Bu uçaklar Nevyork -Kalküta - İstanbul - Londra servisini yapacaklardır. Uçak bugün Kalkü-taya müteveccihen hareket edecektir.
Tekel idaresi aleyhindeki tazminat dâvası
Teke! İdaresi umum müdürlüğü eski kalemi mahsus kâtibi Salih Zeki Akdamar tarafından tdarenln teftiş heyeti reisi B. Suphi Okay 11e, heyet âzasından B, Cemil aleyhlerine açılan tazminat dâvasına dün on birinci hukuk mahkemesinde devam edilmiş ve şailıt olarak Teta?lin tuz işktme-slnde dosya memuru Bayan Sıdıka. daktilo bayan Lûtflye. memurlardan B. Hikmet te B Şerafeddln dinlenmişlerdir.
Bunlar, B- Salih Zekl’nln gerek âmirleri, gerek madunları üzerinde büyük bir nüfuz-sahibi olduğunu istediğini. dilediği yere nakledebildiğin! söylenişlerdir.
Mahkeme. İpsala’da dinlenecek olan şahit bayan Callbe’nLn İstinabe varakasının getirilmesine. Tekel memurlarının nakil ve tâyinleri hususunda B. Salih Zekl’nln rolünün ne: derecede olduğunun anlaşılması için bazı evrakın celbine karar vererek duruşmayı tâllk etmiştir.
Erzincan hattındaki kaza münasebetile
Ankara 15 (A.A.) — Geçen hafta Erzincan battı üzerinde vukua gelen müessif tren kazası dolayıslle, İran •İradeyi milli» partisi gfnel sekreteri ile Cumhuriyet Halk Partisi genel sekreteri arasında aşağıdaki telgraflar gönderilmiştir:
Cumhuriyet Halk Partisi genel sekreterliği
ANKARA
Erzincan hattında geçen tren faciası münasebetile kardeş İran milleti' namına teessürlerimizi bildiririz.
İradeyi milli partisi genel sekreteri Seyit Zlyaeddln Tabatabayl
Bayın Seyit Zlyaeddln Tabatabayl, İradeyi milli partisi genel sekreteri
TAHRAN
Erzincan tren haltındaki kazadan kardeş Iran ulusu adına teessürlerinizi bildiren telgraftan mütehasıl-Oldum bu sıcak İlginizden dolayı bilhassa teşekkürlerimi sunarım.
C, H. p. genel sekreter vekili
N. Kansu
Adalet ve Ulaştırma Bakanları
Şergil (Konya) Î0 — Adalet ve Ulaştırma Bakanları, dün öğleden fonra buraya gelmişler, Hnlkevlnde Rreğlllllcrle üç saat kadar süren bir görüşmede bulunduktan sonra ülu-faşlayu gitmişlerdir.
Üzüm ve incir ihracatı
Müstahsil ve tacirler satışların serbes bırakılmasını istiyorlar
İzmir 17 (Telefonla) — İngiltcreye satılan üzüm ve İncirlerin tesliminde kolaylık temin etmek maksadi;e bor-sadan bir komitenin tekel şeklinde mübayaalar yapmak hususunda bazı kararlar alınarak tatbikine geçilmesi şehrimizdeki müstahsil ve tacirlerin şikâyetlerini mucibölmüştür.
Bu şikâyetler üzerine ticaret ve sanayi odasında bir toplantı, yapılarak, bu şekil milbayaatın monopol hali arzettlğl, borsa mevzuat Ve teamüllerinin altüst olmasına sebebiyet verdiği, ihracatçıların İnglllziere teslimatı tamamlıyacak kadar ellerinde zaten önceden mubayaa edilmiş üzüm ve İncir stokları bulunduğu telgrafla Ticaret Bakanlığına bildirilmiştir. Aynı telgrafta binlerce müstahsilin zararının önlenmesini ve satışların serbes bırakılması temenni olunmuştur. Üzüm bölgelerinden Bazı müstahsil heyetleri Ticaret Bakanlığı İle bu konu üzerinde temas etmek üzere Ankara’ya hareket etmek üzeredir.
Ticaret ve sanayi odası İhracatçıların ellerinle bulunan üzüm ve İncir stoklarını tesbit ettirmeğe karar vermiştir.
Öğrendiğim^ göre, Ticaret Bakanlığı, İngiltere'ye İhracat İçin hazırlanan pay dağıtım listesini tasdik et-mlyetek Son üç yıla alt İhracatın hesaba katılmasını ve listenin bu esas dahilinde yeniden tanzimini blldlr-mlştr. _
Eksik kömür tartanlar
Kuruçeşme kömür deposundan halka yapılan kömür tevzH İşinde eksik tartı İle verildiği hakkında yapılan şikâyetler üzerine milli korunma savcılığı tarafından bir müddettir yapılan tahkikat dün sona ermiş Ve depoda bu İşle alâkadar görült'n altı kişi hakkındakl dâva dosyası beşine! milli korunma mahkemesine verilmiştir. Muhakeme yakında baş-Uyacaktır. ____________
30 kuruşa bıldırcın
Birkaç gün evvel, Bursa Zonguldak ve daha bazı vilâyetlere bol miktarda bıldırcın yağdığını yazmıştık. Bıldırcınlar partiler halinde şehrimize getirilmekte ve otuz kuruşa kadar satılmaktadır.
Miras yüzünden kardeşini yaraladı
Beşiktaş Vaüdeçeşmeslnde Kassam başı sokağında on yedi numaralı ev-do oturan Rıfat İle ağabeylsl Muzaffer, babadan kalma bir miras İşinin hail İçin dün akşam buluşmuşlardır.
Kısa bir müddet sonra münakaşaya ba-şhyan İki kardeş işi büyütmüşler ve Rıfat yanında bulundurduğu bıçakla ağabeyini ıpuhtellf yerlerinden yaralamıştır.
Zabıta, yaralıyı tedavi altına aldırmış, kardeş carih! Rıfat da yakalanarak kanuni takibata girişi’ niştir. _____________
Çalışma Bakanı
Ankara 16 — Birkaç gündenberl kömür havzasında incelemelerde bulunan çalışma Bakanı Dr. B. Sadi Irmak. ZonguldRklan şehrimize dönmüştür.
Endonezya’da harb
İngiliz kuvvetleri, ilk defa olarak savaşlara müdahale ediyorlar
Batavla 17 (A_A_) — Birkaç gün evvel TjUilitan hava meydanını İşgal öden Eoüanda’U kuvvetler EndonezyalI mllllj'etçllerin hücumuna uğramışlardır. Dün Batavla'ya çıkan yen! İngiliz takviye kuvvetlerile, buradaki kıtalar İki tugay tutarına yükselmiştir. Bununla beraber Cava’da bulunan İngiliz İşgal kuvvetlerinin 1 tümeni geçmediği sanılıyor. Yakında Soursba’ya da çıkarmalar yapılacaktır.
İngiliz kuvvetleri şimdi İlk defa olarak savaşlara müdahale etmektedirler. Ve Endonezya'lıltçr tarafından kullanılan bütün araba ve kamyonları durdurarak aramaktadırlar. Ba-tavla'dakl birçok yerliler grev yaparak Avrupa’lılara hizmeti reddetmektedirler.
Bununla beraber, Hollanda hükü-
Gizli bir müzakere
İngiltere ve Fransa bazı sömürgeleri Amerika’ya devredeceklermiş
Nevyork 10 (AA.) — Daily News gazetesine Vaşlngtondan gelen bir telgrafta bildirildiğine göre. İngiliz vs Fransızların Atlantik vc Paslflktekl bazı sömürgelerinin Birleşik Amerl-kaya geçmesi hakkında gizli müzakerelere başlanmıştır.
Telgrafta, bu haberin, Birleşik Amerikanın harb sonu güvenliği bakımından hayat! ehemmiyette telâkki edilen üslerin temini İle yakından meşgul olan parlâmento kaynaklarından öğrenilmiş olduğu İlâve edilmektedir.
Aç Avrupa’ya yardım
Amerika açlığı önlemek için geniş yardımda bulunacak
Vaşlngton 17 (A.A.) — Burada bildirildiğine göre. Birleşik Amerika önümüzdeki kış Ingiltere Ve Avrupa ya çok mlkdar yiyecek maddeleri gönderecektir. Genel bir açlığa mâni olmak için Avrupa’nın önümüzdeki 12 ay zarfında 18 milyon ton tutarında yiyecek maddelerine İhtiyacı bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu yiyecek maddelerinin süratle gönde-riîebllmtsl Birleşik Amerika’nın Avrupa'ya açacağı kredi mtkdanna ve birleşmiş milletlere yardım teşkilâtı adına kongreden istenmiş olan 137 mlloyn İngiliz liralık tahsisatın verilmesine bağlıdır. Sanıldığına göre, önümüzdeki 11 hafta zarfında Avrupa'ya üç milyon ton yiyecek maddesi gönderilecektir. Bu suretle Amerika’ nın IMS yılında Avrupa'ya gönderdiği yiyecek maddesinin tutarı 8 milyon 300 bin tonu bulmuş olacaktır.
îngıl terenin günlük masrafı 13 milyon lira Londra 17 (R.) — Dün Avam kamarası gelecek nisan ayına kadar ycpı-lacak masraflara karşılık olmak üzere, 2 milyar İngiliz liralık bir tahsisat kabul etmiştir. İngilterenln günlük masrafları 13 milyon liradır. Bu miktarın 11 milyonu orduya sarfedllmek-tedlr. Fevkalâde masrafların daha birçok sene devam edeceği belirtilmiştir.
Yunanıs tanda bankacılar grevi
Londra 17 (R.) — Dün Yunanistan banka memurları 24 saatlik bir grev ilân etmişlerdir. Greve sebep memurların arzularının kabul edilmemesidir.
Çin Japonya’ya asker gönederecek
Londra 17 (R.) — Çin hükümeti yakında Japonya'ya 5 tümen kadar İşgal kuvveti gönderecektir.
îngilterede grev bitiyor
Lndra 17 (R.) — Dok, ve Rıhtım amelelerinin grevi yarın sona erecek-J tir.
Bir hükümet İçin, idare etliği memlekette ne kadar insan bulunduğunu bilmemek bir fille rel 1 İçin, hanesi halkının kaç kişiden mürekkep olduğunu bilmemekten farklı değildir.
metinin Endonezya liderleri 1 e müzakereye girmeyi çok arzu ettiği fakat her şeyden evvel oltam vo asayişin ladesi hususunda ısrar ettiği hakkında Hollanda Hlndlstanı vali muavini Dr. Van Mook tarafından yapılan be yanattan sonra vasiyetin düzeleceği ümldedllmektedlr.
Dr. Van Mook beyanatında şu hususları da belirtmiştir:
— Eski sömürge sisteminin artıkları ortadan kalkmıştır.
Bıı beyanat hükümetin durumuna muarız bulunan genel vali Starker-borgh'un istifasından sonra yapılmıştır.
Güney doğu Asya İngiliz kara kuvvetleri komutanı General Sllm, Ba-tavla'ya gelmiş ve Japon komutanına teslim şartlarını yerine getirmesini emretmiştir.
Tek dereceli seçime doğru
Parti kurultayınım olağanüstü toplantıya çağrılması muhtemel
Ankara 16 — Tek dereceli seçimin parti prensipleri arasına alınması İçin Büyük Parti Kurultayının olağanüstü toplantıya çağırılması ihtimalinden bahsedenler vardır.
Söylendiğine göre tüzüğün diğer bâzı maddelerinde de değişiklikler yapılması İhtimal dahilindedir.
B. Haşan Saka Ankaraya döndü
Ankara 17 (Telefonla) — Dışişleri Bakanı B. Haşan Saka bu sabahki ekspresle İstanbuldan Ankaraya dönmüştür. İngiltere büyük elçisi B. Pc-terson da aynı trenle Ankaraya gelmiştir.
Ankarada lityit kömürünün kilosu 3 kuruşa
Ankara 17 (Telefonla) — Ankara' halkının ucuz yakıt ihtiyacını karşılayacak bir tedbir olmak üzere yakında kilo He linyit kömürü satışlarına başlanacaktır. Bu kömürler ma.-•halle aralarındaki bütün depolarda devamlı olarak bulundurulacak ve halka kilosu 3 kuruştan satılacaktır.
Aynı esaslar dahilinde İstanbul-da da satLş yapılmasına karar verilmiştir. _____________
Bir şekerleme imalâthanesi bu sabah yandı
Galatada Mumhane caddesinde Nomlko hanının birinci katında bulunan Andon'un şekerleme imalâthanesinde bu sabah saat beşte yangın çıkmış ve sekize kadar devem ederek imalâthanenin ahşap kısmı tamamen yanmıştır.
Ankarada bir Doktor kabinesinde öldürüldü
(Baş tarafı 1 inci sahifede) Katilin kim olduğu anlaşıldı
Ankara 17 (Telefonla) — Doktor Neşet'ln odasında masa üstünde bulunan ve Reşit Meray adına yazılmış reçete İle şapkanın kaatıle alt olduğu anlaşılmıştır. Bu İzler üzerinde yürüyen zabıta. Reşit Meray'm İstanbul'da Amerikan koleji orla kısmından mezun olduğunu v» burada bir arkadaşının yanında kaldığını tesbit etmiştir, şimdiye kadar ele geçirilememiş İse de bugün vekalan-masl kuvvetle muhtemeldir. Kaatll üç gün zarfında yakalandığı takdirde muhakemesi cürmü meşhut kanununa tevfikan yapılacaktır.
Zabıtanın tesbit ettiğine göre, Reşit Meray, bu cinayeti, doktorun kendisini bir hastaneye yatmasına lüzum göstermemesinden dolayı İşlemiştir. Doktor. Reşit Meray'da hastaneye yatmasını icabedecek derecede bir hastalık görememiş ve ona sadece bir reçete yazmıştır.
Dr. Neşet Naci, Ankarada İyiliği ve dürüstlüğlyle tanınmış bir doktordur. Bu itibarla cinayet Ankarâda çok büyük bir teessür uyandırmıştır.
Berlinde bitaraf seçimde komünistler kazanamaz
Londra 17 (R.>— Vaşlngtondan bildiriliyor; General Elsenhover tararından Amerikan hükümetine gönderilen aylık raporda, Berlinde yapı-I lacnk olan bitaraf bir seçimin komil-I nlstlere bir ekseriyet veremljeccğlnl bildirmiştir.
Penicilıne istihsaline yarıyan ot bulundu
Paris 17 (R.) — Fransız alimlerin-' den Oabrlol Bcrtrand, pSnîciUne istihsal edilen bir nevi ot bulmağa muvaffak olmuştur.
Londra 17 (R. > — Gerek Portekl2-de ve gerek Bulgarlstanda muhalefet partileri 18 kasımda yapılacak umumi seçimlere Iştlrâk etmemeğe karar vermişlerdir. Llzbonda muhalefet reisleri toplanarak bu kararlarını hükümete bildirmişlerdir. Buigarlstan-da da sosyal demokrat, çlfçl ve müstakil münevverler partileri de intlha-bata iştlrâk etmlyeceklerdlr. Demokrat partisi lideri Muşanov. muhalefet partilerinin bu kararını dün bir beyanname İle İlân etmiştir. Muşanov. bu beyannamesinde, eski Nazırlardan > Muravyev, Burov, Dlçev ve Dunov'un medenî haklardan mahrum edildiklerini ve Muravyev İle Dunov'un hâlâ mevkuf bulunduklarını, Müttefiklerin arzusu mucibince, umum! seçim geri bırakıldıktan sonra gerek hükümette ve gerek parti koalisyonunda İstenen değişiklik yapılmadığını, vatan cephesi teşekkülünün totaliter bir devlet müessesesl olmağa devam ettiğini ve bu sebeplerden dolavı muhaliflerin seçimlere İştlrâk etmlyecelkerlnt ve namzet göstermlyeeeklerlni belirtmektedir.
Sofya 17 (ÜSİS) - Başbakan Ki-mon Georgiev. dün seçimleri baltalamak İçin Bulgar muhalefeti tarafından verilen karara rağmen, milli seçimlerin evvelce kararlaştırıldığı gibi 18 kasım tarihinde yapılacağını söylemiştir.
Renner hükümeti tanınıyor
Londra 17 (A.A.)— Brltânova ajansının siyasi muhabiri yazıyor:
Renner hükümetinin Birleşik Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından tanınması üzerine Avusturyadakl Müttefik konseyinin de bu hükümeti tanımak kararını vermesi muhtemeldir. Ingiltere, Birleşik Amerika, Rusya vc Frasajn temsil eden bu konsey, bundan on beş gün evvel yaptığı bir teklifte. Renner muvakkat hükümetinin tanınması zamanının geldiğini ileri sürmüştü.
Birkaç gün sonra İngilterenln konsey teklifini kabul edeceği ihsas edilmiştir. Konseyin müşterek bir tebliğ yayınlaması muhakkaktır.
İran’ın tahliyesi
Tahran 16 (A.A.) — İngiliz ve Sovyet hükümetleri teati ettikleri notalarla İranın 2 mart 1048 tarihinde boşaltılacağını tekit etmişlerdir.
Türk-Arab dostluğu
«Türklerin kuvvetli olması, Arapların da kuvvetli olması demektir»
Azzam beyj İnönü’nün kuvvetli liderliğinden hayranlıkla bahsetti
Londra 10 (A.A.) — Arap Birliği Gene! sekreteri Azzam bey, Anadolu ajansının Londra muhabirine beyanatta bulunarak İngiltere, 939 da I Araplara verdiği resmi taahhüt hilâfına olarak Filistin'e yabancı muhacir kabul ettirilmesi İçin çalışırsa bunun bütün Arap memleketlerindeki İngiliz men faallerini İhlâl edeceğin! söylemiş, bundan sonra Türk -Arap dostluğundan bahisle demiştir kİ:
•Araplar, kardeşleri Türklerle müşterek bir İmparatorluk halinde asırlar j ca beraber yaşamışlardır. Bu drvre zarfında Türklerln tahakkümünü hiç bir zaman hissetmemişlerdir. Arap âlemi, on asırlık mazisi olan bu müşterek bağları "bugün dahi duymaktadır. Araplar. Türk milletine saadet ve bahtiyarlık dilemektedirler. Türklerln kuvvetli olması Arapların da kuvvetli olmasını ifade et-mektedlr.n
Bundan sonra Cumhur Başkanı İnönü’nün kuvvetli liderliğinden bahseden Azzam bey. harbin en fecî safhasında genel buhran İçinde yüzen dünyada İnönü'nün uzağı gören sebatlı bir görüşle memleketin! sevk ve idare ettiğin! söyllyerek. Türk milletinin dalma büyük liderler yetiştirmek bahtiyarlığına sahip olduğunu ilâve etmiştir.
Azzam bfy. on güne kadar Amcri-kaya gideceğini ve Fransa hükümetinin davetini kabul ederek Paris'i de ziyaret edeceğini söylemiştir.
Portekiz ve Bulgaristan’da
Muhalefet partileri umumî seçimleri boykot ettiler
Yeni silâh araştırmaları
Amerika, harb tehdidi ebediyen kalmayıncaya kadar araştırmalara devam edecek
Vaşlngton 16 (A.A.) — Harbiye Bakanı Robert Pattcrsonun Ayan meclisi asker ve (İcar! tâli komitesi önünda bildirdiğine göre. Birleşik Amerika, hiç değilse milletlerarası münasebetler bir harb tehdidinin ebediyen bertaraf edileceği dereceye gelinciye kadar. milli savunmaya müteallik Bütün sahalarda fenni araştırmalara va gelişmelere var kuvvetiyle devam etmek zorundadır. Bu. Birleşik Amerika için birinci derecede bir ehemmiyeti haizdir.
M. Pattersan, son olarak demiştir ki:
«Şimdi, Birleşik Amerikanın gayretleri, yeni silâhlar bulmağa ve savunmasını ıslah etmeğe matuftur.»

Soğuma devresi
(Baş tarafı 1 inci sahifede) ağır ithamlar altında bırakıyor ve onun karar kudret.ni kısıyor, îngilterede. Sovyet Rusya ile bugünkü gerginliğe yer veren hükümet Sosyalist parti olma, saydı da Churchill is başında bulunsaydı Ingiliz milleti — Sov. yet propagandasına uyarak — sulhun faşistliğe kurban gltt'ğl. ne inanırdı. Esasen M. Eden, halefi M. Bevin gibi hareket et. mek cesaretini asla gösteremez, di. Bununla beraber İngiliz hü-kûmeti de kendi memleketi efkârının nereye kadar gideceğini henüz bilmemektedir, orada da uzlaşmanın mümkün olduğuna hâlâ inananlar var.
Bütün hakikati anlayıp tehlikeyi sezerek ona göre az'.m ve cesaretle harekete geçmeleri için Anglo . Saksonların da kızışma devrine ihtivadan olduğu görü, lüyor.
Yeniden buluşarak konuşup anlaşma, her iki taraf efkârının olabilecekle olamıyacağa Ivlce akıl erdirdikler: gün imkân cer. çevesi içine girecektir.
Amerika Dışişleri Bakanının «Soğuma devresi dediği, bu karşılıklı düşünün taşınma döne, mi olsa gerektir.
Fakat is bununla bitmez Varılmış noktadan geri dövmek — atPan adım yanlış olsa da — cok erüctür. Sovvet Rusya bîr devlet lein daha güçtür, Ye. ni buluşmanın netice vermesi, bugünkü 'artlarda umtlaka bîr değişme olmanna -'lıdır Bu docn.cmeyj de TnP:’t'-"e ve Amerika vanahHirter 'Dnlkani«’'dâ '■mdi’e kadar püttükieri v-'nlış sivasetten vazgeçmeleri bu İşe yeter sanırız. B’1 raHodan varın bahsedeceğiz.
Necmcddîn S”'11ak
Almanyad?» Hesse hükümeti kuruldu
Londra 17 R.» — Almanyada Amerikan işgal bölgesinde Büyük Hess» hükümeti resmen teşekkül etmiştir. Böylece son günlerde kurulmuş olan Üç Alman Hükümeti Başkanlan bugün Stûttgartta bir toplantı yapacaklardır.
BORSA
16/10/1945 flatlfri
Londra üzerine 1 sterÜD 5.20
Nevyort üzerine 100 dolar 132.—
Cenevre loo tsvlçre Fr 30.878
Madrid üzerine 100 PW*ta 12.8»
Stokholm üzerine 100 kuron 91 1328
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 5 faizi! İkramiyeler:
1933 Ergani M—
1938 ikramiyen 22.40
Milli Müdafaa 21.28
Demiryolu ikramiye!! 99.—
% 1 faizli Tahvilleri
Sivas - Erzurum 1 20.70
Sivas - Erzurum 2-1 20.00
1941 Demiryolu 1 20.00
1941 Demiryolu □ 20.38
1041 Demiryolu IO 19.90
Milli Müdafaa 1 19.00
Milli Müdafaa n 20.10
Mim Müdafaa rn 202»
Anadolu Demiryolu GrupiT»
Tahviller 1-2 63 —
Hisse senetleri % «0 38.—
Mümessil senet 40.—
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 143.—
T. İş Bankası 15.—
T. TicHret Bankası 4 50
Aslan çimento 9.78
BORSA DIŞINDA ALTIN BİATLERİ
Gülden 33.00
Reşadiye 3490
İngiliz 42,30
Külçe t Bir grum) 8-2»
17 Ekim 1945
AİUM
Sahile 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Estağfurullah! Karaborsacılık bizim ne haddimize?
Bir müddet evvel, bu sütunda, bir yazımda: «Mısır çarşısı bun_ ca özenle ihya edildi, karaborsa, cila ra yaradı!» diye, oradaki ve. sika vesaire satışlarından bahsetmiştim. Haklarında hayırlı ol. m adı: Karaborsacıları, o günden sonra, kapalı geçidin altından sürdüler. Şimdi vesika ticareti, Mısır çarşısının, Çiçek pazarının ve Yapı ve Kredi bankasına giden yolun ortasındaki arsacıktadır.
Burasım «faydalı bir karabor. sa» saymaktan başka çare y.ok. Refik Halid'in vaktile yazdığı gibi, verilen çay miktarı o kadar az ki, iki ayda bir tevzi edilen bu miktar, şayet zehir olsaydı bile, günlere taksim edilip alınsaydı, insanı öldürmezdi. Tabiî, o nis. pette de çav rolünü oynamıyor. Gelsin karaborsa! Bazı vatandaşlar. yahut çoğu vatandaş, kendi hissesini kullananı lyacak kadar fakir. Onlar beş kuruş eksiğine karaborsacılara satıyor; kara. borsac'Iar da beş kuruş fazlasına abmlara...
İste. Mısır çarşısındaki böyle masum, faydalı b'r karaborsa,. Sfleta «ak "âk borsa».
Geçen gün, oradaki alışveriş, çilere vaklasirken:
— Karaborsacılar,, — diye seslerdim.
Fakat sonradan çekindim: Al’nmasm’ar?.,. Tahkir sayma, sınlar?
Meğer, tesir aksine imiş. Bana döndüler:
— Saka ettim... — diyerek yu. m ıratmak istedim
Ciddî c«ddî evap everdiler:
— Tabiî şaka,,. Bizim karabor. sacı olmak ne haddimize?.,. Biz kim?
Aynı ruhî hâlete hapishanede raslamıştım. Meselâ çıırçur yan, kesiciler, sab'kalı kaatiller hakkında öyle bir hürmet duyar,,.
Sonradan dikkat ettim. Va, pıırda. lokantada, şunu bunu:
— Yaman karaborsacı! — diye gösterenlerde de, bir nevi «büyük edib, büyük artist, büyük siya, setçi, büyük profesör.» der gibi bir hürmet ve takdir ifadesine tas. lanmıyor değil.
İktisatçılara göre, «en muteber İnsan, satmalma kabiliyeti hudutsuz olan insan» imiş. Zira sa. rıayi, bunların yüzü suyu hürme. tine yaşar. Acaba nerede ne satılsa damlayıp mütemadiyen sa. tın aldıkları için mi bu zevata yüksek paye veriyoruz ve tekin değillermiş gibi onlara ilişemiyo. ruz??
Fransayı harbden evvel kemiren 200 aile imiş. Türkiye pi. yasasını da şıı devirde kemiren bir kaç yüz kişiden fazla mıdır? Bunları enselerinden Yakalayın ortaya çıkarmak, malı hakiki müstehlike ulaştırmak büyük mesele midîr'’
VI
Piyasaya musallat olan bir kaç yüz kişinin hakkından gelemiyor muyuz?
Geçenlerde. Beyoğlunuh bir kumaşçı Türk firması getirttiği İngiliz kumaşlarını karaborsacı, lara kaptırmayıp hakiki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için bulduğu bir çareyi yine tatbik et. iniş:
Kumaşları paketler halinde İhtiyaç sahibi olduklarına kani olduğu müşterilere posta vasıta, sile göndermiş: gazeteleri hergün sıcağı sıcağına takibetmeğı mesleklerinin bir icabı sayan kara, borsacılar, o gün de iyi vurgun vuracaklarını ümidederek, tam takım olarak, bahsi geçen mağa, zanın kapısı önünde kendilerin, den başka hiç kimseyi içeri bırakmayacak şekilde tertibat almışlar: ve klâsik tâcizlerine baş. lamışlar: *
Kumaşlar!
— Yok, satıldı.
— Hayır, biz biliyoruz! Bu ma. gazada kumaş var. Şayet vermezseniz...
Tehditlerinin kâr etmediğini anlayınca, bir vatandaşı mağa, zada kumaş bulunduğuna ikna etmişler. O da giderek resmî ma. kamlara başvurmuş. Âdeta bir baskın tertibedilmîş: Aranmadık yer kalmamış, hattâ mükerrer »rama neticesi, birşey bulunmamış. Zira kumaşların gönderildiği şahıs ve adresler de malûm.
tşte hakiki karaborsacı manev.
1 ŞEHİR HABERLERİ 1 I Bir çırpıda || «Tifüs» ile bir konuşma!..
İstanbul’un su
ihtiyacı
510 numaralı kararname
İnşaat ve tesisat hakkında kati proje istenildi
İstanbulun su İht,lyasını karşılamak üzer® terkoa gölünden Kftğıtha-neye kadar İkinci bir galeri inşası ve Bakırköyünd» on artezlyen kuyusu açılması hakkın d» yapılan İnce Şemslerden evvele» bahsetmiştik. İçişleri Bakanlığı tarafından bunu dair belediye reisliğine bir emir gelmiştir. Bakanlık, su meselesinin İçişleri v» Bayındırlık Bakanlıkları tarafından tetküc edilerek kesin surette halledilmesin» karar verildiğini, ancak bu İşi başaracak masrafın neden İbaret olduğunun bir an evvel tâyin edilebilmesi İçin yapılacak İnşaat ve tesisat hakkında kat! projelerle fenni keşiflerinin bir an evvel yapılarak Bakanlığa gönderilmesini bildirmiştir.
Belediye bu hususta Sular İdaresine tebligat yapmıştır. Sular İdaresi harbden evvel yapılıp da o zaman Bayındırlık Bakanlığı İle alâkalı diğer Bakanlıkların mümessilleri arasında incelenen projeler esas ittihaz edilmek üzere bugünkü şartlara ve vaziyete uygun bir proje daha yapacak ve projeye göre de fenni şartnamelerini tamamhyacaktır. Ancak bu sefer yalnız İkinci bir ana kanal ile artezlyen kuyuları açılacağından buna sarfedllecek para 12 milyon lirayı geçmlyecektlr. Bakanlık da bu masrafı karşılıyacak gelir kaynaklan tesblt edecektir.
Diğer taraftan verilen malûmata göre iç ve Bayındırlık Bakanlıkları tarafından kabul edilen proje bugünlerde Başbakan B. Şükrü Saraçoğlu tarafından da tasvlbedlldlkten sonra Bakanlar Kuruluna sevkedllecektir.
Eski tıp medresesi
Doğum müessesesi haline getirilecek
Süleymaniyede eski tıp medresesinin belediye tarafından restore edilmek şartlle tamir edildiğini ve yakında açılacağını yazmıştık. Belediye bu müesseseyl şehrimizdeki diğer müesseseler gibi kullanmak ve mümkün olduğu kadar her hastalığın tedavi edilebilmesi İçin mütehassıslar bulundurmak fikrinde lol
Sağlık Bakanlığı tarafından belediyeye gelen bir emirde İstanbulun dö-ğum müesseseler İne İhtiyacı olduğu düşünülerek Siileymanlye dispanserinin otuz yataklı bir doğum müesse-sesl haline konulması bl'dirllmİştir. Belediye şimdi Bakanlığın bu tebliği üzerine binanın doğum miiessesesl haline getirilmesine alt hazırlıklara başlamıştır. Bu hususta 1949 bütçesine de tahsisat konulacaktır.
Elektrik, tramvay, tünel idareleri işçilerinin suçları
Son verilen bir karar üzerine belediyeye bağlı Elektrik, Tramvay ve Tünel ladrelerl işçilerinin memurin muhakemat kanunu hükümlerine tabi olmaları lcabetmektedlr. Yani memuriyetten ve vazifeden doğan suçlar evvelâ vilâyet İdare heyeti tarafından tetkik edilecek ve idare heyeti lüzumu muhakeme karan verirse o zaman suçlu görülen İşçi mahkemeye gönderilecektir.
Bu kararın her türlü suçlara şâmil olup olmadığı hakkında tereddüt hasıl olmuştur. Bu arada meselâ tramvay vatmanlarının belediye otobüs şoförlerinin belediye talimatnamesine veya seyrüsefer kaidelerine riayetsizlikleri takdirinde bunların cezalandırılması için de vilâyet İdare heyeti karan almak lcabedlp etmediği düşünülmüştür.
Belediye reisliği, ancak ceza kanunu şümulüne dahil olan suçlar hakkında vilâyet İdare heyeti kararı almak Icabettiğlnl, yani insan yaralamak, öldürmek gibi tramvay kazası vukuunda mesullere alt evrakın evvelâ vilâyet İdare heyetine gönderilmesi lâzım geldiği bildirilmiştir.
Belediye, seyrüsefer talimatnamesiyle şoför ve vatmanların diğer serbest şoförler gibi cezaya tabi olacaklarını, hattâ lüzumu halinde İşlerine nihayet vermek için de kanuni hiç bir mâni kalmadığını ayrıca alâkalılara tebliğ etmiştir.
Falarından biri... Böylelerlle d« tam mücadele kabil olamıyor: Yııkankl misal gösteriyor kİ, karaborsacılar, kendilerine yAr ol. mıyan tiiccan, bu şekillerle lzaç eder, üstelik müfteri diye lâyıkilc mahkûm da edilemezler.
Tekrarlıyoruz: Bu bir kaç yüz musallatın hakkından gelemiyor muyuz?
Amerika’nın Türkiye’
ye açacağı kredi
Söylendiğine göre kredi mikdarı en az 500 milyon dolar olacak
Amerikanın memleketimi»» açacağı kredi hakkında hentlı alâkadarlardan mütemmim malûmat alınamamıştır.
Söylendiğin» gör» bu kredi en as 500 milyon dolar olacaktır. Yine dolaşan rivayetlere göre kredinin en ar yansı aynen verilecek v» muhtelif cine mamûl maddeler gönderilecektir. Diğer yana ya nakit v» yahut başka bir memleketten mal almamızı sağlıyacak bir kredi şeklinde olacaktır.
Alınacak kredinin ödenmesi meşalesinde alâkadarlar Amerikanın Tür-kiyeden hususi bir şekil latemlyece-
İthalâtı kontrol
ithal edileoek mallar için bir liste yapıldı, listede 300 kalem eşya vardır
Senelerce devam eden harb esnasında pek çok malların, ihtiyaçlarımızı karşıhyabllecek miktarlarda ithal edilememesi, memleketteki stokları azaltmış ve bu azalış, bu çeşit maddelerin İthaline müsaade olunması yolundaki talepleri çok arttırmıştır.
Harb vaziyetinin bitmiş olması Birleşik Amerika ve İngiltere gibi başlıca sanayi memleketlerinde bir çok maddelere tatbik olunan ihraç lisansı sisteminin kaldırılmasını Jn-taceylediğinden ve ecnebi fabrikaları da dünya piyasası İhtiyaçları için daha çok mal imalâtında bulunduğundan, tacirlerimizin mal ithaline müsaade edilmesi yolundaki taleplerini büsbütün arttırmıştır.
İthalât taleplerinin bu fevkalâde artışına mukabil. İhracatımızda buna muvazi bir tezayüt görülmediğinden İthalâtımızı, yapacağımız ihracattan elde edebileceğimiz dövizder nispetinde ayarlamak mecburiyetindeyiz. Bu mecburiyet esas olarak göz önünde bulundurulursa, memlekete evvelemirde en lüzumlu, en ziyade İhtiyaç hissetmekte bulunduğumuz maddelere ithal müsaadesi vermek ve fuzuli veya lüks mahiyetteki ve yahut birinci ihtiyaç plânında mütalâa edilmemesi mümkün malların İthaline müsaade verilmemesi tabiîdir. Bunu temlnen başlıca İhtiyaç maddelerini, ihtiyaçların yekûnuna tekabül edebilecek yeterlikte olmasını ve blnnetlce Hatların normal olarak teessüs etmesini temlnen bir liste hazırlanmıştır.
Bugünden İtibaren Birliklerde talik suretiyle aleniyete konulan bu listelerde yazılı mallar Amenkadan akreditifle getirilebileceği gibi storlıng sahası memleketlerden de, İngiliz lirası dlsponlblllte'sl müsait bir durum alıncaya kadar muvakkat bir zaman İçin yalnız vesaik mukabili tediyelerle ithalâtına müsaade olunabilecektir.
Bu listeler muvakkat mahiyette olup, İhtiyaçlar tehalüf ettikçe veya bir malın ithalâtı kâfi miktarlara baliğ olduğu ve yahut döviz vaziyetimizde herhangi bir değişiklik vuku buldukça zaman zaman genişletilebileceği gibi bazı maddelerin listelerden çıkarılmaları da mcvzuubahlstlr.
İzmir ve Mersin Birlikleri, bu talimatın tatbikinde nâzım rolü oynayacak olan İstanbul İthalâtçıları Blr-
r ■
(VA . NÛ)
1945 Genel nüfus sayımı
21 ekim 1945 pazar gilnü yurdumuzda genel nüfu* sayımı yapılacaktır. Bu sayımın da diğer sayımlarda olduğu gibi, nüfus kayıtlarlle, askerlikle ve herhangi bir mükellefiyetle ilgisi yoktur. Sayımın biricik amacı yurdumuzda o gün ne kadar İnsan bulunduğunu belirtmektir. O gün evinize gelecek olan sayım mamuruna, çatanız altında bulunan büyük, küçük, yerli, yabancı, misafir, bütün nüfusu eksiksiz yazdırmış,
Sayımda sorulacak sualler şunlardır t
Adiniz ve soyadınız?
Erkek misiniz, kadın m ısı ma?
Bekâr mısınız, evli misiniz, dul musunuz, boşanmış mısınız?
Kaç yaşmdasınız, çocuğunuz bir yaşından küçük İs» kaç aylıktır? Yeni harflerle okumak bilir misiniz?
Yeni harflerle yazmak bilir misiniz?
Nerede doğdunuz?
(Ecnebi memlekette doğdu işenil memleket adını, Türkdyede doğdu İseniz il ve İlce adını söyleyiniz.)
Görünür vücut sakatlığınız var mıdır? Varsa nedir, ve doğmalık mıdır?
Ana diliniz nedir?
(Ana dilden maksat aile ve ev içinde konuşulan dildir.!
Ana dilden başka hangi dili konuşmasını bilirsiniz?
Hangi dindensiniz? Hıristiyan iseniz mezhebiniz nedir?
Hangi devlet tebaasındansmız?
Ne İş tutarsınız? (Yani geçiminiz İçin yaptığın» başlıca İş, meslek veya sanat nedir?)
İşinizi bir işletme veya müessesede yapıyorsam» o müeasese veya İşletmenin mahiyeti nedir?
Hane halkından bugün evde mevcut sizden başka kimse kaldı mı?
Tadilât için An karada toplantı yapılıyor
ğlnl v» diğer kredi alan. devletler» tatbik edilen uzul veçhile borcun ödenmesi yolun» gidileceğini söylemektedirler.
Borcun bir İnanı çok uzun vadeli ve miktarı küçük taksitlerle ödenecektir. Bir kısmı la» İhraç mallarımızla kapatılacaktır.
Borcun İtfasında paramız normal kur üzerinden kıymetlendlrllecektir.
Kredi hakkında Amerlkadan memleketimiz» bir heyet gelecek ve kredinin miktarı ve esas şekil ondan sonra kesin olarak kararlaştırılacaktır.
510 numaralı kararnamenin bazı maddelerinin tadili ve bazılarının tamamen İlgası İçin bugün Ankara'da Ticaret Bakanlığında bir toplantı yapılacaktı. Bu toplantıda İstanbul, Ankara ve İzmir ticaret odası delegeleri Ticaret Bakanlığı müşavirleri bulunacaklardı. 3on bir kararla toplantı ayın yirmisine bırakılmıştır Toplantıya şehrimizden İhsan Mermerci, Vasfi Gürer ve 3ım Enver Battır iştirak edeceklerdir. Heyet yarın akşam Ankaraya hareket edecektir.
Toplantının gündemine bilhassa bugün ekonomik durumumuza intibak etmlyen ve flatler üzerinde menfi tesir yapan kâr hadlerinin tadlU vardır. Toplantı bir hafta kadar sürecektir.
Üsküdar tramvayları
Hakem komitesi, ihtilâfı nasıl halletti?
Uği İle fiat ve miktar bakımlarından yakın bir iş birliği yapacaklardır.
Muvakkat listede isimleri yazılı olan mallar, kliring anlaşması mevcut memleketlerden getirilebileceği gibi, takas yollyle de ithallerine müsaade edilecektir.
ı İthal edilecek mallar arasında bilhassa saat, makineler, deri, kösele, İplik, kumaş kahve, çay, tömbeki, hintyağı, kâğıt, otomobil lâstik ve akşamı, ampul, cam çubuk, gözlük camı, demir malzeme, tramvay arabası, tel filim, haşarat öldürücü âletler. elektrik malzemesi, tayyare, gemi, akaryakıt, kamyon v.s. vardır.
Bunlar 300 kalemden fazladır. Yalnız bu listeye bazı İhtiyaç olmıyan maddeler alındığı halde bazıları hariç bırakılmıştır.
Ticaret Bakanlığı yakında bunları da düzeltecek ve ayrı bir liste halinde bildirecektir.
Bundan bir müddet evvel Üsküdar ve Kadıköy halk tramvayları şirketi işçileriyle şirket İdaresi arasında bir ihtilâf çıkmış ve bu İhtilâf, büyüyerek nihayet hakem komitesine tevdi edilmişti.
Komite bu ihtilâfı tetkik ve sonunda bazı esaslar tesblt etmiştir. Bu esaslara göre, haftada 6 gün muntazam çalışan bir İşçi bir gün İstirahat edecek ve bu bir gün İçin 50 kuru? hesabiyle ayda 2 Hra alacaktır. İşçilere ayrıca ayda 8 lira olarak verilmekte olan ekmek ve yemek parası 10 liraya İblâğ edilmiştir. İşçilerin gündüz her saat fazla çalışmaları İçin normal saat ücretine yapılan zam yüzde 25 ten yüzde 30 a çıkarılmıştır.
Bundan başka yeni elbiseler verilirken eski elbiselerin geri alınması usulü kaldırılmıştır.
Sayım hazırlığı
Aksu vapurunun doğu Akdeniz seferi
Döğu Akdenlı seferini yapmak üzere Denizyolları İdaresinin (Aksu> vapuru dün saat 11 de seksen, kadar yolcu ile hareket etmiştir.
Gemi ayrıca Mısır İçin tütün ve incir de götürmektedir,
Önümüzdeki pazar günü yapılacak sayımda her eve uğrayacak sayım memurunun soracağı sualler afişler halinde şehrin duvarlarına yapıştırılmaktadır. Bu sualler, sayım memurunu fazla bekletmlyerek halkın cevaplarını evvelden hazırlamaları İçindir. Bazı kimseler, bir kolaylık olsun diye sorulacak suallerin kendileri tarafından hazırlanarak yazık halde memura verilip verllmiyeceğln-de tereddüt etmektedirler.
Vilâyet sayım bürosundan aldığımız malûmata göre sorulan suallerin evvelden yazılı olarak cevaplarını hazırlamak doğru değildir. Sualler bizzat sayım memuru tarafından sorularak cevaplan da yazılacaktır. Yalnız memurun fazla alıkonmaması için herkesin suallere göre evvelce hazırlanmaları lâzım gelmektedir
Satışa çıkarılan ithal malları
Sultaııhamam Dikranyan handa İhsan Necipoğlu'na muhtelif eğe, Yeşilköy Halkalı caddesinde gramofon T. L. ş. ye makine silindiri, İst. Pervuayyans handa Blllûr İş’e traş bıçağı. Gal. Kuto handa doğu Kon-tuarı'na cep saati, Sirkeci Mine handa Arşak Muratyan'a cep ve kol saati. İst. Prevuayyans handa G. ve A. Baker Ltd. e su saati, İstiklâl caddesi 302 de Vahram Gesar ve ortaklarına dolu gramofon plâğı ve gramofon iğnesi, Sabuncu han caddesi 86 da Albert ve İlyaya makine kayışı, Ankara Ulus meydanı Koçak handa Ottaş’a ziraat biçer, döğer makinesi, Bahçekapı Celâl bey handa Ahmet Ayvaza ceviz kaplama, Bahçekapı Taş handa Aziz Flkriğ’e şerit testere, demir el testeresi, demir makine testeresi, çelik çubuk ve gomalaka. İst Sakaçeşme 10 da Davlt Kasavl'ye İpepon, İst. Alyanak handa İzmir T. İ. T. İ. T. A. ş. ne sınat balık yağı, İst. Zındankapı Buğday sokakta Özen T. L. ş. ye karbonat dö sud. Y. kule K. çeşmede Aleko Samaras'â müstahzar ovumoll ve boyalı vernik, İst. rahtakalede Agop tnelelyan’a silikat dö sud, magnezyum pudrası. Sirkeci Ada handa şark merkez ecza deposuna teobromin sod, salisilat, İst. Haçoplu handa Polat Ltd. ye kostik soda, İst. Tütlingümrük Yağcı sokak Trakya ticarete sud kostik, Kadıköy Rıhtım caddesi 40 da Yafet ecza depopsuna boraks. Asmaaİti kalçın sokak Aykut handa Haşan Dllman’a mayi sülyen boya, İst. Bar-natan handa komüsyon Kontuar'ma tutkal, Gal. Sermet handa Akün tl-caret'e anilin boya. Gal. Manhaym handa Talât Kılıcoğluna pelür kâğıdı, yazı kâğıdı. Taksim Nizamiye caddesinde dokuma ve çorap fabrikasına viskos İpliği, Beyoğlu İstiklâl caddesinde Georg Mayer'® yünlü hazır eşya, Çakmakçılar valde handa Harun Herlşe kıl İpliği, Esklşehlrde çift Kurt ticarete kuru manda derisi.
Portsait’te veba vakaları
Portsait’te veba vakaları ha.
ber alındığından. Liman mııvare. datına da Genel Yönetlmhğln 106 nej maddesinin 1, 2 ve 3 ün, cü fıkralarında yazık, vebaya karşı tedbirler konulbuştur.
istibdada karşı dağa çıkan adam..
Hürriyet kahramanı Niyazi Bey
Ev hayatı, hususiyetleri, zevkleri, dağdan evine yazılmış mektupları....
Ona yokuşun başında rasgel. dini. Korkunç yüzünü pek ziyade gözüm ısırıyordu.
Selâm verince yüzümü kızdırıp sordum:
— Affedersiniz., Tanıyamadım,,,
— Ben.. Tifüs meleği.. Her kış ziyaretinize gelirim ya...
— Öyle mi efendim?.. Nasılsınız?..
Tifüs meleği çok neşeli görü, nüyordu. Sualime gülerek cevap verdi:
— Teşekkür ederim, çok iyiyim., Gazete idarehalerine gidip bir teşekkür ilânı vermek istiyor, dum da..
— Kime?..
— Bakkallarımıza, sabuncularımıza, belediyeye, su idaresine..
— Yaaa._
— Evet, sabunu 220 kuruşa çıkardıklarından dolayı bakalîa_|j_ ra, fakat bilhassa sapunculara.Q hamam ücretlerini 250 kuruşa^ çıkardıklarından dolayı sayın be^| tediyemize, sık sık İstanbulun^ suyunu kestiğinden dolayı sular O idaresine teşekkür benim için bil. q-yük bir nezaket borcudur. Ken_O dilerine hakikaten medyunum "yj Allah razı olsun.. Onlar olmasa J-halim cidden haraptır..
Tifüs meleği sözlerine kısa bir fasıla verdi ve onlara bir dua® daha etti. £-
Ben sordum:
— Biz sizi Avrupada. harb**» görmüş mıntakalarda sanıyor.-^ duk.. Ne zaman döndünüz?.. "O
— Evet, oralarda çok bulun, ® dum Fakat artık geçti. AvrupadaC0 bir kac şehir müstesna, yavaş ya_ £) vaş bütün mıntakalarda hizeç\ karsı konukseverlik gösterme, meğç başladılar. Biz de daha zi. yade iyilik, rağbet gördüğümün yerlere gitmeğe başladık.. Ne de olsa buranın hali başka canım.. Meselâ nakil vasıtalarınız ne kadar güzel..
— Yaaa., Beğeniyorsunuz de. dek..
— Beğenmememe İmkân var mı?. Eskiden, yumurta kapıya geldiği zamanlarda tramvaylarda. diğer nakil vasıtalarında bize karsı epeyce ihtiyatlı davranırlardı Simdi bakıyorum da.. Bize misafirperverlik gösterilmesi için ellerinden geleni arkalarına koy. muvorlar.
İstediği yere gelmişti. Elinde bir sürü teşekkür ilânı ile bir kapının önünde durdu ve:
— Bu gidişle kısa bol hol görüşeceğimizi umarım.. Şimdilik Allaha emanet olunuz,.
Diverek uzaklaştı
Hikmet Feridun Es
Filistin bizden kereste istiyor
Yunanlstandan sonra Filistin de son günlerde memleketimizden fazla miktarda kereste İstemeğe başlamıştır. Fillstlne kereste İhracı için imkânlar araştırılmaktadır.
Belediye hastaneleri bir elden idare edecek
Şehir hastanelerine bütçede ayrılan tahsisat her hastanenin kendi ihtiyacına göre ayrı ayn muame.e-lerde ve başka başka zamanlarda sarf edilmektedir. Bu suretle bazı hastanelerin tahsisatı daha evvel bittiğinden bunlara seııe ortasında tahsisat bulmak güçlüğü görülüyor
Diğer taraftan her hastane kendi ihtiyacını karşılıyacak eşya, erzak ve malzemeyi ayrı ayrı flatlerde tedarik etmek mecburieytln.de kaldığı gibi eşya ve malzemede birlik görülemiyor. Belediye, hastaneler levazım ve İhtiyacının bir elden İdare edilebilmesi İçin belediye sıhhiye müdürlüğüne bağlı bir müessesat müdürlüğü İhdasına karar vermiştir. 1918 bütçesiyle kurulacak bu yeni müdürlük hastane, doğum evi. dispanser gibi belediyeye alt bütün sıhnl mües-seselerin İhtiyaçlarını birden tesblt edecek ve lüzumlu görülen şeyler d» bir elden tedarik ve temin edilecektir.
Cenubî Afrikaya fındık ihracına izin verildi
Cenubi Afrlkadan son günlerde fındıklarımıza talipler artmaktadır. Ticaret Bakanlığı mezkûr memlekete iç ve kabuklu olarak fındık Ihrace-dilnıeslne müsaade etmiştir.
J
İdamdan müebbet hapse, mOebbet hapisten 12 seneye...
Kemankeşin idamından kimler zarar gördü?
Sopa ile ölüm
Bir genç evine giren hırsızı sopa ile öldürdü
Uzun seneleri hapishanede vicdan azabı içinde geçiren baba kaatili Violette Nozieres müddetini
doldurarak hapishaneden çıktı
1034 senesinin sonlarına doğru Fransada işlenen bir cinayet dünyanın her tarafında büyük heyecan uyandırmıştı. Heyecanın sebebi cinayeti lşliyenln henüz İfl yaşında bir kız olması, kurbanların da genç kızın ana ve babası bulunması idi. O zamanlar gazetelerimizin uzun uzadıya bahsettikleri bu cinayeti kısacH anlatalım:
Paris’te Violette Nozieres adında bir üniversite talebesi vardır. Gen® kız mektepten alyade eğlence yerlerine devam etmektedir, violette iptida mektep arkadaşlarından bir çoğu ile. sonra eğlence yerlerinde tesadüf ettiği gençlerle düşüp kalkmış, kendini adamakıllı sefahete kaptırmıştır
Ailesi bunu haber alınca genç kızı şiddetli bir zaptü rapt altına almışlardır. Violette yanında büyüklerinden biri olmadıkça hiç bir yere çıkamıyor. üniversitede bile nezaret altında bulunduruluyordu. Violette ou hayata birkaç gün tahammül etmiş, çok geçmeden sıkılmağa, eski sefahet hayatı gözünde tütmeğe başlamıştır. Gene kız bunun üzerine kendisini istediği gibi gezip eğlenmekten meneden ana ve babasını ortadan kaldırmağa karar vermiştir.
Violette bu karan verdikten sonra bir tüp Veronal tedarik etmiş, bunu bir akşam ana ve babasının İçtikleri kahvenin içine karıştırmıştır. Babası kahveyi tamamen içtiğinden çok geçmeden ölmüş, anasına gelince, tadını tuhaf bulduğu kahvenin bir kısmını bıraktığı İçin ölmemiş, sadece hastalanmışta. Kadın hastaneye kaldırıldıktan ve bir müddet tedavi edildikten sonra İyileşmiştir.
Cinayet meydana çıkınca polis derhal tahkikata başlamış ve daha ilk safhada yioletteln ana baba kaatili olduğu anlaşılmıştır. Bunun üzerine genç kız, yakalanmış ve İlk tahkikat bittikten sonra mahkemeye verilmiştir.
Paris ağır ceza mahkemesinde görülen muhakeme çok heyecanlı olmuştur. Violette Nozieres İşlediği cinayetin ağırlığını anladığı İçin mütemadiyen ağlıyor, büyük bir vicdan azabı duyuyordu Hastaneden çıktıktan ve fazının hakiki pişmanlığını
Violette Noziçres’in 12 sene evvelki muhakemesine ait bir resim: Mahkeme huzurunda iki büklüm, suallere tevap veriyor
öğrendikten sonra annesi, derin acılarına rağmen, kızını kurtarmak İçin çalışmağa başlamıştı. Üzerinde siyah bir elbise bitkin bir halde mahkeme huzuruna çıkan bu kadın, kızını ölüm cezasından kurtarmak üzere büyük bir gayret earfetmlştir. Violette annesinin bu gayreti karşısında kendisini bir kat daha küçülmüş görmüş, yüzünü elleri arasında şaklıyarak hıçkırıklarla ağlamıştır.
Fakat bütün bu acıklı sahnelere rağmen mahkeme baba kaatili İçin ölüm cezası vermekten çekinmemiştir. 1934 kasım ayinin ortalarında bir gün mahkeme reisi ayağa kalkarak karan genç kıza şu suretle tebliğ etmiştir:
— Violette Nozieres ölüm cezasına mahkûm edildiniz!
Karardan sonra
Mahkemenin kararından sonra ana ve avukatlar derhal faaliyete geçmişlerdir. Bunlar büyük bir gayretle çalışmışlardır. Cumhur Başkanınım öliim cezasını müebbet hapse çevirmesini temin etmeğe muvaffak olmuşlardır. Bu hususta bilhassa Ha-
dinin durumu müessir olmuştur. Avukatlar bu kadının derin acılarını, kocasını kaybettikten sonra fazını da kaybedecek olursa yaşıyamıyacağını, kızın tecrübesizliğini, büyük vicdan azabı çektiğini ve nedametini anlatmışlardır.
Vİolette öliim cezası müebbet hapse çevrildikten sonra hapishaneye girmiştir. Burada herkes.' nümune olacak dilrüst bir hayat geçirmiş, daha mahkeme salonunda görülen jlş-manlığınm hakiki ve samimî olduğu anlaşılmıştır. Bu değişme karşısında, aradan birkaç sene geçince annesi kendisini affet iniştir. Bütün hapishane memurları, gardiyanlar genç kızın lehinde bulunduklarından Vlolettc'ln ( ıslahı hal> ettiğine kanaat getirilmiş ve 1942 senesinde müebbet hapis cezası 12 seneye İndirilmiştir.
Geçende 12 sene dolduğumdan VI-olette Rennes şehrindeki hapishaneden çıkarılmıştır. Buradan Ncvers’e annesinin yanma gLdecektlr, Fransız gazeteleri bir manastıra girerek rahibe olmak İstediğini yazıyorlar.
EMİNÖNÜ HALKEVİ
r.iYlLT" UIS V
C" Bale Tatbikat Sahnesi
TEMSİLLERİ
(*3 BORA
ÜSTÜN FJLMI.ER HAFTASI
5 Tablo Bale pandomlm
3 Kasım Cumartesi suvare 21 de
4 Kasım Pazar matine 17 de ve
suvare 21 de
EMİNÖNÜ HALKEVİ SALONUNDA
Numaralı yerlerinizi HALKEVİ ve ŞARK Sineması gişelerinden şimdiden ayırtabilirsiniz.
Şark Sineması Tel: 40380.
Tel: 23340.
Teşekkür
On beş seneden beri çekmekle olduğum mide hastalığından hayatım daima ıstırap İçinde geçti yapılan bunca tedavi ve ihtimama rağmen İyi olmadım.
Haydarpaşa Nümune hastanesinde son teşhis yapılıncaya kadar ve hastanede yattığım bir ay zarfında yüksek alâkalarını tilrgemiyen sayın baştabip Kâzım l.akay lle am’riyat ederek beni yeniden hayata kavuşturan sayın operatör Feridun Ş'vket Evrensel ve muavini Ziya Akçolara ve asistanlarına ve bayan hem İre ScmahBt Ayla İle vedia Ortaçdağn ve hizmet edenlere ayrı »vri teşekkürü bir bore bilirim.
Deniz blnnbaşı: ZEYNEL GOI.LÜ
BÜGÜN
M A R M AR A’ da
Dünya halklarını çalkalayan, uğrunda cihanın ateşlere boğulduğu v« milyonlarca insanın can verdiği;
HÜRRİYET BAYRAĞI
Eşsiz yaratıcıları: JEAN PİERRE AUMENT — GENE KELLY Ayrıca: Aşk ve aergü2eştlerin titretici şaheseri
YILDIZLAR SERENADI
BİNG CROSBY — BOB HOPE
MiLLî’de
ALEMDAR
İnsanlığın hâtırasında ebedi kalacak, muazzam hârika:
ROMMEL’i DURDURAN ŞEHİR
ERICH VON STROHEIM — FRANCHE TONE — ANNE BAXTER Ayrıca: Hakiki hayatın göz yaşlarına boğan büyük faciası: MEŞUM FAHİŞE MARLENE DİETRICH — EDVARD ROBINSON — GEORGES IİAFT _____________Kadıköyünde
OPERA'da
CHARLE BOYER’ln BARBARA 8TANWYCK ile yarattığı en büyük eseri
RÜYA ve HAKİKAT
Ayrıca: srlAm dosta
HALE’

Mevlû^u şerif
Mustafa Topçuoğlu merhumun ruhuna Ittilıaf edilmek üzere ölümünün yıldönümüne müsadif yarınki per-I şembe günü öğle namazını müteakip Yeni Camide mevlûdu şerif kıraat olunacağından akraba ve dostlarlle bllûmum İhvanı dinin teşrifleri rica olunur.
Sezonun en meraklı yccanlı filmi
H İTLER Ol Dü MÜ?
FRITZ KAR İNER
GALE SANDLP.FAAR
Ayrıca- KİRALIK AP.’RTIMAN
- ~~JS’
Ailesi efradı
Bugün matinelerden İtibaren
Bu senenin harika filmi | Üniversal film şirketinin şaheserli
Günahkârlar Şehri
SIN TOWN CONSTANCE BENNETT BROD CRAWFORD LEO CARRTLLO Fevkalâde dehşet ve heyecan-yaratan görülmemiş sergüzeşt Kasırgalar Ormanı SHARLL STREET _ Delıç-1 sıçan yum u ' çıı kovboy,
1,
Mısır eyaleti halkı vergilerin ağırlığından şikâyet ediyorlardı. Tazallüm yolunda yazdıkları arz ve mahzarlar dolayıslle Sadrazam Kara Mustafa paşadan şikâyeti İhtiva eyliyordu. Bu arz ve mahzarları Mısırda tavattun etmiş Dllâver ağa isminde bir tavaşl lle İstanbul» göndermişlerdi.
Bu Dllâver ağa. Üçüncü Sultan Mehmedln saray hocalarından ve beşi padişaha hizmet etmiş saray emek-' tarlanndandı. Kara Mustafa paşanın idamından İki gün evvel İstanbula varmış olan Dllâver ağa saraya gelerek Sultan İbrahlmle görüşmüş. Mısırın ahvalini anlatmıştı. Ancak padişah mektupları isteyince, Sadrazamdan korkusundan:
— Mektuplar bende değil, geriden gelen Mısırlılardadır.
Cevabını vermişti.
Bunun üzerine Kara Mustafa paşanın bedhahları paşanın Dllâver ağayı Kızlar ağalığına geçirmek, bu suretle içeriye tamamlle hâkim ve müstevli olmak maksadilş İstanbula getirttiğini padişaha geçmişlerdi.
Kara Mustafa paşanın Isllrknb yolunda birçok maruf paşaları öldürtmüş olması, haklarında padişahın ( hüsnü nazarı rayegân» olan kimselerde can emniyeti bırakmamıştı. İkbale naillyetin sadrazama İntisap şartına inhisar etmesi devlet kapısından menfaat bekllyen harem ve mu-karripler takımının büyük hırs ve hasetlerini davet ediyordu.
Bu gibiler çıkan bu fırsatı kaçırmak İstememişler ve Sadrazamı yıkmak hususunda bütün kuvvetlerlle hemen İttifak edl vermişlerdi.
Kara Mustafa paşanın devlete sul kastı olduğunu ispat sadedinde bin dereden su getirerek ve bu yoldaki tertibatı hakkında yalancı şahitler bile tedarik edip dinleterek padişahı Sadrazamını İmhaya sevk ve İkna etmeğe çalışmışlardı.
Dllâver ağanın İstanbula gelişi bu suretle Sultan İbrahlmln Kara Mustafa paşayı katlettirmek kararını vermesinde kuvvetli bir âmil olmuştu.
Fakat şikâyetçi Mısırlıların, Kara Mustafa paşanın İdamından sonra İstanbula gelmeleri üzerine Dllâver ağayı Kızlar ağalığına geçirmek istediği yolunda Kara Mustafa paşaya lsnadolunan tasavvurun esassızlığı meydana çıktı. Amma Sultan İbrahim, Kara Mustafa paşaya karşı oaş-ka sebeplerle kalbinde yerleşmiş hırs ve İntikam hisleri dolayıslle yaptığına pişman olmadı ve Dllâver ağaya alt olarak kendisine asılsız telkinlerde butunmuş olanlara bir şey yapmadı! Dllâver ağanın sözüne lanmış olduğu için, Mısırlılardan şikâyet mahzarlarını arattı:
— Dllâver ağadadır.
Dediler. Sultan İbrahim Dllâver ağayı çağırttı. Evrakı istedi. O da çıkarıp verdi. Padişah:
— Ya niçin evvelce (Arz ve mahzarlar bende değildir.) deyu huzurumda klzbeyledin?
Dlve gazabetti. Az kaldı ağayı kat-I ettirecekti.
Mukarrlplerl:
— Bir ihtiyar kolundur, Kıyma padişahım 1
Diye ricalarla hayatını kurtardılar, Geilboluya nefiy ve hapsine dair sadır olan ferman üzerine bir gemi lle yola çıkarıldı. Bu defa da Sadaret kaymakamı Kenan paşa Dllâver ağa hakkında şefaatte bulundu:
— Padişahım! Maktul lâlanın korkusundan doğru söz söy.'emeğe kim kaadlrdl kİ, Dllâver kulun cüret edel Ve İllâ hâşâ, ki öyle emektar kolun hıyanetten klzbetmlş ola!
Gibi sözlerle padişahın gazabını büsbütün teskin etti. Sultan İbrahim Mısırlılardan. Mısır halfanın Dllâver ağayı emin bilerek İbram ile İstanbula göndermiş olduklarını da öğrenmesi üzerine, ağanın affına ve serbes bırakılmasına dair. bir. ferman gönderdi. Dllâver ağa İstanbul» dönerek sarayda padişahın ayaklarına ka-pndı; yüzler sürdü:
— öküz ar »basile geldim, padl rıhını!
Diye ağladı. Padişah bu söze hayli gülerek Dllâver ağaya beş yüz altın, bir konakla t&ylnat İhsan etti!
Kara Mustafa paşa İdam edildiği sırada elli yaşlarında İdi. Katlinden sonra bütün mallan müsadere edildi. Bir eyer heğbeslnde otuz bin florl bulundu; çokluk nüfaıdu çıkmadı KURU bir hücrede döşen niş bir hasır üstünde bir kıymetli kürsü, bu kürsü üstünde beş tane tasvir bulundu. Bunlardan biri kendisinin, diğerleri de devlet ayanının tesvirlerl İdi. Eşya arasında bir de bir tahta üstünde çakılmış çiviler çıktı. Bu çivili tahta hakkında Kara Mustafa paşanın ehibbnsı, (Bazı âfetleri defi İçin ha-v&s mnkulesidlr.l Düşmanlan İse (Sihre ve akdi lisana müteaallk ney-yiri necat İşlerindendir.) dediler Mustafa paşanın düşmanları İlk gün-| lerindenberl kendisine Intlsabetmiş 1 olan Tunuslu Şeyh Mehınede (İntlsa-1 binin sebebi sihir İşleridir) diye suizan ederleydi. Kara Mustafa paşa Sa-' daretl esnasında bu şeyhi Mağrıpln 1 (Gaziler kassamlığma) tftyiıı etınRU ! Garp ocakları korsanlarının hu İs li yanlardan zaptettikleri gemileri ve ganimetleri bu şeyh taksim edecek ve 1 (kısmet hizmeti) mukabilinde kendi-
şine de hisse ayıracaktı. Bu. o zamana kadar görülmemiş bir bld'at İdi
Mağnplı şeyh, elindeki fermanı gösterince ocaklar halfa 8adrâzam korkusundan: (Mâkul !ı diyerek İtiraz etmemişler, fakat şeyhi bir şeye de karışlırmamışlardı. şeyh Mehmet ts-tanbula dönmüş ve ((Hizmete merau rlyetlml tekldettlreylm) diye uğraşmağa koyulmuştu. Tam bu sırada Kara Mustafa paşanın idam edilmesiyle kendisi de nefyolundu. Mağrıba vardı. Gene bu (bld'ate mübaşeret edeyim 1 derken ahali tarafından yakalanıp hapsedildi, Bu haber İstanbul» gelince, ihzarına adam gönderildi ve getirilince siyaseten katlûlun-du.
1053 senesi recebinde bir husuf vaki olmuştu. Hoca Sadeddln efendinin torunu olup Kara Mustafa paşadan hoşlanmıyan ulemadan şair Behüvl Mehmet efendi, ki bundan altı sene sonra Şeyhlslâm olmuştur, bu husuf münasebetlle şu beyti Iradettl:
Mlhrl İkbali vezir oldu
glriftan küsü11 Yüzü âğ ola, zuhur etti bele hükmi husûfl
Kara Mustafâ paşanın mensuplarından olup katil ve malları müsadere edilmiş olan Gazi Turhan bey sülâlesinden Faik paşanın on beş yük akça kıymetinde malı vedia olarak Anadolu kazaskeri Abdürrahlm efendinin kâhyası Mehmet Çelebide bulunduğu anlaşıldı. Mehmet efendi hapsedilerek mallar zaptolundu.
Abdürrahlm efendi de hem Kara Mustafa paşanın İleri getirdiklerinden olmak, hem de Faik paşaya kapı kâhyalığı etmiş bulunmak yüzünden azle uğradı.
Kenan paşanın Sadaret kaymakamlığı günlerinde Yeniçeri ağası Salih ağa huzura çağırıldı. Kara Mustafa paşaya yeniçerileri Silâhtar Yusuf paşa ve Cinci Hoca aleyhine tahrik etmek nasihatini vermiş olan Yeniçeri kethüdası Hüseyin ağanın katil tembih ol undu Yen İçeri ağası Ağa-Ka-pısına geldi Kâhya beyi kahve İçerken boğdurdu. İbret olsun diye cesedini Ağa kapısının önüne bıraktırdı
Kara Mustafa paşanın mukarrİplerinden Mimar Kasım ağa, Narhçı Haşan efendi. Tezkereci Ahmet efendi, Recep ağa hapsolundular. Sonra Sultan İbrahim Recep ağa İle kâhya Mehmet Çelebiyi huzuruna celbede-rek söyletti.
(Arkası 7 nei sahlfede
Mersin — Gece şehrimizde vuku-bulan bir ağır surette yaralama hâdisesi ölümle neticelenmiştir.
Reşatbey mahallesinde oturan Muhittin Bakimiıer adlı bir genç geca yarısına doğru annesi He odada oturmakta İken evin bahçesine blrLsinln girdiğini hissederek dışarı fırlamış vs karanlıkta siyah bir karaltının kaçmakta olduğunu görmüştür.
Eline geçirdiği kalın bir sopa ile derhal kaçanı kovalamaya başlamış ve çok geçmeden yakalıyarak odunla kafasına vurmaya başlamıştır.
Nihayet yaralanarak bitkin bir hale gelen meçhul şahıs hastaneye kaldırılmış ve kendisinin eski sabıkalılardan Halis Önbaş adında Erzurumlu biri olduğu anlaşılmıştır. Fakat yaralı çok geçmeden başından aldığı yaraların teslrlle Ölmüştür.
Hâdiseye savcılık el koymuş ve yapılan otopsiden soma. Muhlddin fiili müessir sonunda öldürmekten sanık olarak tevkif edilmiştir
Edirne Halkevi köycülük kolunun köy gezintileri
Edirne (Akşamı — Halkevi köycülük kolu köy gezilerinin üçüncüsünü bugün Musabeyll köyüne yapmıştır. Geziye Evin köycülük, gösteril ve müzik kolları İle halkevi k( I baskan-ları katılmıştır.
Öğleye kadar köylü İle tarım. İlk öğretim ve kalkınma dâvaları üzerinde hasbıhallerde, telkinlerde bulunulmuş. öğleden sonra halkevinin alaturka müzik kolu tarafından halk havaları çalınmış, yeril, mahalli ve milli şarkılar okunmuş ve oyunlar oynanmıştır.
Saat 15 de halkevi gösterlt kolu tarafından (Şlkago çiftçisi) adlı bir gösteri yapılmıştır. B« gösterilere Musabeyll köylüleri topluca katılmışlardır. Halkevlller aksam Edlrneye dönmüşlerdir
* Haliçte muhtelif yerlerde hırsızlık etmek suçiyle Adllyeye verilen Necdet, Yaşar ve İbrahlmln duruşmaları Asliye yedinci ceza mahkemesinde yapılmış ve Necdet bir sene İki ay 17 gün. Yaşarla İbrahim de üçer ay on beşer gün hapse mahkûm edilmelerdir.
Bu akşam saat 20.3u na
URAM KISMI ü K I O L A N IS KOMEDİ KISMI m I' e k r T i s
n7 URAN Sinemasında
Bu güne kadar çevrilen fillmlerln en şayanı hayret ve harlkulâdes) hakiki bin bir gece âlemleri, insanı hayretle bırakacak muaazam film.
l.ŞEHRAZAD ürkçe sözlü ve şarkılı I Muazzam koro heyeti. Bas Rolde: MARİA MONTEZ — SABU — JOHN
HALL, TURHAN BEY
Binbir entrikalar — Kanlı muharebeler o zamanın en büyük esir pazarları Ayrıca:
2 — İDAM SEHPASINDA
JOHN HOWARD — LUCİLLE FAİRBANKS — Heyecan o-stor flllmlerlnln en hareketi
Kadıköy OPARA’da
Yarın akşam 21 de (Növotni seansından evveli ZEHRA BİLİR ve Arkadaşları — Halk Sanatkârı İSMAİL DÜMBÜLLÜ Ahmet Güldürür, Küçük MUALLÂ birlikte Türkmen kızı komedi 3 perde
Zengin varyete. Bu akşam Üsküdarda Halr'de aynı program.
YARIN Matinelerden İtibaren

İPEK SİNEMASINDA
1
2 büyükfllml birden
CAZ YILDIZI
Baş rolde; LÜPE VELEZ
2 - DOKTORUN CİNAYETİ
Baş rollerde:
■ WABNER BAKTER — MARGARET LİNDSAY M
.z
n ÇEMBERLİ7AŞ Sinemasından
Bu gün Matinelerden İtibaren mevsimin en güzel İki filmi birden
1 Ş E H B> A Z A T
(Türkçe sözlü v« şarkılı tarihi büyük şark ilimi)
Baş rolde: Dünyanın en güzel yıldızı MARİYA MONTEZ — 8ABÜ — JOHN HALL
Muazzam dekor göz kamaştırıcı Şark saltanatı ve harem eğlenceleri.
2 B A R KIZI
İRENE HERVEY re KEN TAYLOR’un yarattığı fevkalâde
%
’MELEK
SİNEMASINDA
CAZ ÇİÇEKLERİ
Bütün İstanbul'u gaşyeden
Muhteşem Şaheser
Halkımızdan gördüğü, büyük rağbet üzerine daha bir hafta temdit edilmiştir. Seanslar: 2.15 - 4.30 - 6.45 ve 9 da
1

Gençler ve ihtiyarlar
Genç siyasetçiler yok mu? — Yoksa neden yok? — Yurt’un bir fıkrası — Şakşakçılık istemiyorlar —
Bu fıkranın vaidleri — ’H?V«kat ile gözgöze
Cava adasındaki ayaklanma
»VI d 7, t K:
İstanbul Halkevlerinde müzik çalışmaları
gelsin ve nenin, uğruna yapılırsa yapılsın onları gençler düşündükten, muhakeme ettikten son. ra geriye döndürecekler, söyleye, ne, yazana iade edeceklerdir. Demek ki, pek yakın bir geçmişte olduğu gibi Üniversitenin methine dair okunan resmî kasidelerde o müessesenln en büyük bir Av. rupa üniversitesiie mukayese, sinde her sene çıka'rdığı mezun, lar adedinin criterium olarak gös. terildiğini sükûn’ve tevekkül ile dinliyemiyecekler, hiç olmazsa bu söz geçerken o genç yüzlerden de hafif bir tebessüm geçecek. De. mek ki, bir derste veya bir kitap, ta bilmem hangi serdarın diğer hangi bir serdardan daha fazla muharebeler verdiği, daha çok insan öldürdüğü için tarihte da. ha büyük ad bıraktığını, fazile. tin, ahlâkın ve insanları sevme, n'n politikada zaaf olduğunu dinler veya okurlarsa bu söz. lere in anmıyac aklar; yıldırım harbe il erinin sadece karşı tara, fin üstün maddî kuvvetlerile de. . ğil, serbes aklın, namusun, fazi.
demirden ka. Jetin doğurduğu vatan sevgisinin olmadığı için . verdiği manevî kuvvetlerle yenil..
Tan gazetesinin başmuharriri, pazar günkü makalesinde bir ta. raftan, fırka teşkil etmek için hep ileri yaştaki siyasetçilere göz dikildiğini, halbuki bunu memle. ketin siyasî hayatına karışabil, mek üzere hazırlanmış genç bir nesilden beklemek lâzım geldiğini söyleyen ecnebi dostuna hak ve. rıyor, diğer taraftan da, bîr eski ve yaşlı siyasetçi dostunu satırlar arasında öne sürüyor Bir politi. ka taktiği olabilecek bu son kısmı atlayalım da. gelelim asıl gençler ve ihtiyarlar meselesine: elbette hem başmuharririn ken. dişi, hem de ecnebi dosta bu me. selede haklıdır. Elbette çeyrek asra yakın bir zaman Cumhuriyet rejimi altında yaşayan bir memlekette yetişen gençlerin memleketin hayrına, siyaset cidaline atılmaları beklenir. Tan’ın makalesi genç nesilde böyle bir hareket görülmüvorsa, bunun kabahatim Parti inhisarcılığına, sıkı İdareye atfediyor. İçtimaî ve siyasî hâdiselerde sebep ve ne. tice arasında müspet ilimlerde olduğu gibi kati, * • -
nunlar mevcut uııuauıgı «utu ı »KiiMgı ıuaaass, »urveiMuiG .yum» herkes bir türlü muhakeme yü_ diğini düşünecekler. Demek kİ, rütür ve önüne gelen bir sebep . şimendiferlerin düzgün işleme, netice zincirine tutunabilir. Me. sinden, milyonluk muhteşem Tes. selâ bir! çıkar da gençlerin siyaset 'mî daireler gibi en basit ve mad. meydanına cıkamamalannın se_ dî İşlerden tutunuz da en muğ. bebi olarak tıokı XIX. asır în. lâk ve girift İdarî ve siyasî işle, giliz f'lozofu H. Spencer gibi bü.’rin ancak diktatör idarelerinde yük sanav’in gereği gibi gelişme, [ve tek partili rejimlerde mümkün u:------------ı nutuk.
lan, yazılan bir dinin naslan. yahut mantıkin, hendesenin axiome’lan İmiş gibi muhakeme etmeden kabul etmlyecekler.
Nihayet İlim sahasında oyna, nan dramları heyecan ve tak. dir ile değil, bilâkis istihfaf İle seyredecekler Meselâ Pasteur’ den tam dört asır evvel mikrobun evliyayj kiramdan Ak Şemseddin Hazretleri tarafın, dan keşfedildiğini veyahut ta es. kİ Yunan felsefesinden beri Gra. dation d:ye malûm olan nazarî el | fikrin değil de İlme, tecrübeye davana n Fvolııtinn nazarivpslnln
Bu yüzden dünya sabırsızlıkla beklediği kinine çabuk kavuşamıyacak
Cava adası dünyanın en zengin ve en kalabalık yarım adasıdır. Burası aynı zamanda şeker ve pirinci en bol olan yerdir
I — EMİNÖNtl HALKEVİ
diği bir memlekette hakikî de. olacağına dair söylenen mokres’. o’amıvacağı düsturunu ' flori «rüreh'hr. Yahut bir diğeri de e~k' Sark hukukunun yalnız maddi muamele'ere tatbik ettiği nbir iş daraldıkla gen’sler» kaidesini zihnî faaliyetlere tatbike kalk'PO’-ak sıkı idarelerin dar çıkmazlara soktuğu kafaların gü. nün birinde bilâkis en geniş ve ferah vollara çıkacağını da söyleyebilir.
Fakat işin asıl parlak tarafı, bu başmakalenin hemen vanıba. çındaki Dikkat sütununda ma. kale muharririnin uğradığa güzel tal‘h cilvesidir: Gençlerin mem. ketteki f'klr ve siyaset cereyan, îanna yakından alâkalandıkları, m ve bilhassa artık hakikat İle gözgöze gelmekten asla korkma, dıklannı, yine gençlerin çıkardık, lan Yurt mecmuasına yazılıp Tan’ın D'kkat sütununa naklo. lunan fıkradan anlıvortız. Bu fıkrada aşağı vukan deniliyor kİ. «Sokakları üstü acık kanalizas. yon olan b’r şehre üç büyük bina ve bir havuz yapılınca modem şehir oldu nasıl denilir? Zaten hen bu zihniyet geri geri gitmemize âmil oluyor. Acı da olsa ha. k’kati söylesek nemiz eksilir acaba? Artık herşeyi büyüterek alkışlamağı bırakalım da kendi, miz” gelelim.» Romantik milli, yetrilik yolile yapılan halk avcı. lığını ve avnı zamanda mecmuanın tâbiriyle şakşakçılığı açıkça reddeden bu fıkra kanı komşusu makaledeki sivasî hayatta rol oynıvacak «yeni tin İnsanların» yetişmediği hakkındaki iddiayı da zayıflatacak mahiyette görün. m’"vor mu dersiniz?
Fakat bu fıkracığın bize bir başmakaleyi zayıflatmaktan bin kat daha kuvvetli valtleri vardır. Bu fıkra vadedivor ki. hakikate kars- söz. hareket, mübalâğa, ro. mantik alkışlar nereden gelirse
dayanan Evolution nazariyeslnin Darvin'den tam 150 sene evvel yine «mazannej kiramdan') Erzu. rumlu İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından keşfolunduğunu söyleyenler ve yazanları dinlerken, okurken düşünecekler, bu iddia, lann aksini yazan kitapları da kâğıt sepetine atmadan evvel bir yol açıp okumaktan çekinmiye. çekler.
İşte gençlerin bu fıkrasından aldığım bu vattler benim İçin on. lann siyasi partiler kurmak ümitlerinden daha çok aziz ve daha çok sevimlidir. Maamafih yalnız bu vaitlerle de memleke. tin bütün İşleri yoluna girer, 1da. resi, siyaseti yürütülür diyecek değilim. Fakat bu zihniyeti içine sindirmiş bir gençliğin günün b1. rinde elbette kendi memleketinin siyasetine en temiz bir alâka gös. terecğinl inkâr etmek tabii kabil değildir. Zaten ben bu memleke. tin mutlaka eski nesil siyasetçi, lerine başvurmağa mecbur ola. cağına hiç bir vakit İnanmak is. temedlm. Turt’un güzel bir akl.ı selim örneği olan fıkrası benim innancımı bir kat daha kuvvet, lendlrdi. «Hakikat yürüyor, hiç kimse onu durduramaz.»
A. ADNAN . ADIVAR
Edirne’de yiyecek fiatleri
Edirne (Akşam) — Kış mevsiminin yaklaşmış olmasından ötürü sebze ve meyvalar sona ermektedir. Bu yüzden gün geçtikçe bu maddelerin fi-atlerl yükselmektedir. Buna rağmen yaş üzüm perakende olarak 20-40 kuruş. elma 35. armut 40-50, şeftali 30-40. ayva 20-30 kuruşa satılıyor.
Et fiatleri: Sığır eti 80, koyun eti de 150 kuruştur. Canlı hayvan satışı durgun olmakla beraber et fiatleri n-de bir değişiklik olması beklenmemektedir.
Tereyağı 400-425 kuruş, yumurta 6-6.50 kuruşa, buzhane görmüş oe-yaz peynirin kilosu ikJ liraya satılın ktadır. 8on günlerde İstanbuldan getirilmekte olan palamut balığının tnnr-sl 30 kuruşa kadar düşmüştür
Orta Avrupa devletlerinin takasla ticaret istekleri
8on günlerde Macaristan, Çekoslovakya, Polonya ve Yugoslavya'dan memleketimizle bilhassa takas şek-ünde ticaret yapmak İçin müracaatlar alınıyor.
Bu memleketlerle aramızda henüz ne takas ne husus! takasla ticaret yapmak üzere bir anlaşma bulunmadığı İçin bu istekler karşılanama-maktadır.
Ticaret Bakanlığı bu memleketlerle ticari durumumuzun alacağı şekil tetkik ettirmektedir
Bir kaç günden beri gelen telgraflar Cava adasında yerlilerin HollandalIlara karşı ayaklandıklarını haber veriyor. Bu habere göre yerliler müstakil bir hükümet kurmuşlar, Ba-tavia şehri müstasna olmak üzer® adanın her tarafını ele geçirmişlerdir. Cava'hiarın elinde bir çok hava meydanı limanlan, mühim mikdarda uçak ve top da bulunmaktadır. Bunun için bir anlaşma olmazsa adada büyük çarpışmalar olması beklenebilir. -
Şimdilik Batavia’da İngiliz kuvvetleri bulunuyor. Bunlar yerlilerle bir anlaşma yapmak İstemişlerse de HollandalIlar müzakereye girişmeği kabul etmemişlerdir. Bu yüzden İngUlzler sadece mevkilerini muhafaza etmeğe ve adaya gelecek Hollanda kuvvetltrL için bir çıkarma İskelesi hazır bulundurmağa çalışıyorlar, İngiliz gazetelerinin büyük bir kısmı bu gayreti de çok görmekte, Hollanda’nın hâkimiyetini temin etmek İçin İngiltere’nin ağır yükler altına girmesini ve tehlikeli maceralara atılmasını muvafık bulmamaktadır alr.
Hollanda İptida askeri kuvvet göndermek İçin vapur bulamamıştır. Sonra Müttefik devletlerden bir mlk-dar vapur temin etmiş Ve Hollanda’ dan bir mlkdar kuvvet yola çıkarmıştır. Fakat bu kuvvetlerin Cava adasına varması zamapa muhtaç olduğu gibi az bir kuvvetle yerlilere karşı muvaffakiyet temin edilmesi de şüphelidir. Bunun için Cava adasındaki hâdiseler her tarafta büyük dikkat ve alâka İle taklbedllmektedir.,
Cavanm ehemmiyeti
Cava’dakl hâdiselere dünyanın her tarafında büyük alâka gösterilmesine başlıca sebep bu adanın dünyanın en zengin parçalarından biri olmasıdır. Adada, başka yerlerde bulunmı-yan veay az yetişen bir çok maddeler vardır. Bunların başında kinin gelir. Herkes bilir kİ kinin sıtma tedavisi çln başlıca İlâçtır, Son zamanlarda atebrln ve saire glol yeni bir çok İlâçlar keşfedilmiş olmakla beraber en tesirli İlâcın yine kinin olduğu muhakkaktır.
Kinin yalnız sıtma tedavisinde değil diğer bir çok hastalıklarda da muvaffakiyetle kullanılır. Bazı kalb hastalıklarında, çarpıntılarda kininin tesiri katidir. Kinin kuvvet ilâcı olarak da kullanılır. Doktorlukta tesiri muhakkak sayılan bir kaç İlâç vardır ki bunlardan biri de kinindir.
Bu mükemmel ve tesirli ilâç başlıca Cava adasında istihsal edilir. Harbden evvel buradan her tarafa bol bol kinin gönderilirdi. Harb başladıktan, bilhassa Japonya harb» girdikten sonra Cava’dan kinin gelmesine İmkân kalmadı. Eldeki stok- ı lar da hemen kâmikn tükendilğnden» her tarafta kinin sıkıntısı çekilmektedir.
Cava'da şeker, pirinç, kauçuk ua. çok boldur. Japonya teslim olduktan sonra, bütün dünya’nın ihtiyacı olan bu maddelerin her tarafa nakil imkân dahiline girmişti. Fakat başlıyan dahili harb yüzünden bu kabil ola-miyaeaktır.
Cava adası
Cava, Felemenk Hindlstanmı teşkil eden adaların en mühlmmidir. Burası yer yüzünün en zengin bir parçasıdır. Mesahası 127.188 kilometre kare, nüfusu W milyondur. Bu suretle kilometre murabbaına 784 nüfus düşmektedir. İngiltere'de bir kllo-mftreye düşen nüfusun 703 olduğu göz önüne getirilirse Cava'nın aynı zamanda dünyanın en kalabalık yarlerinden biri olduğu anlaşılır.
Cara Asya'nın cenup doğusunda-dır. Adanın uzunluğu 1000, genişliği 60 - 200 kilometredir. Toprak son derece bereketlidir. Burada, dünyanın hiç bir tarafında görülmemiş yaşllUk vardır. Cava'da her türlü nebat yetişir. Fakat başlıca mahsulü pirinç, şeker kamışı, tütün, kahve, kauçuk, kınakına» çlvit, tatlı patates, hür-
Ziraat Avrupa! usullerle ya-
köyleri yeşillik İçindedir. Her tarafta meyva ağaçlan, çiçekler, sebze bahçeleri göze çarpar.
Cava çok dağlıktır. Bu dağıarda büyük ormanlar vardır. Ada topraklarının dörtte biri orman kaplıdır. Ormanlar muntazam surette işletilmekte ve çok miktarda kereste İhraç edilmektedir. Ormanlarda Upas denilen bir ağaç vardır. Bir zamanlar bu ağacın zehirli olduğu ve yanma geleni zehirlediği söylenirdi. Bu efsanenin doğru olmadığı anlaşılmıştır. Ancak ağaçlan akan usare çok
Cava'nın başlıca limanı Sura, baya'da doklar ve iş mahallesi
zehirlidir. Yerilir oklarının uçlarını bu zehlce batırırlar. Zehirli oka hedef olan insanın kurtarılması cok güçtür.
Cava aynı zamanda volkanlar memleketidir. Adada 45 volkan say-yılmıştır. Bunların bir kısmı batıda, çoğu doğudadır. Adanın başşehri olan Batavla'nın 60 kilometre cenubunda Balak adında bir volkan vardır. Diğer volkanlar arasında başlıcaları Ghedek (3030) metre, Tlkorari (2808 metre), Papandayang’dır. Bunlar daima çok buhar neşrederler.
Volkanların en tekllhelllerl Ga-laungoung, Gountour, Merapl, en çok çalışanı da Lamongan'dır. volkanların indlfaı vakit vakit büyük zararlar vermişlerdir. Bir zamanlar Ka-rakatoa volkanının lndlfamda 50 bin kişi ölmüştü. Adanın cenup sphllln-
p—• Takvim •—,
Zilkade 10 — Hızır 185
I imsak Oûneş Ofcie ikindi »k Vataıl I E. 11.10 12.46 6.32 9.36 12.00 1.311 |y. 4 35 6 14 11.58 15-03 1121 18.59
Bayım, bugünkü hayatın en kuvvetli ve en beliğ ifadesidir, çünkü sayımın ifadesi olan rakam, bağlı bağına bir varlıktır. Rakam, hayal değil hakikattir.
Modem Türk yurdunda, rakamın en büyük kıymeti, nüfus sayımı İle başlar. Zira, devletin lstl-nadcttlği ve fertlerin vücuda getirdiği kuvvetin kıymeti, bu sayımdaki hakiki rakamlara bağlıdır;
de (ölüm vadisi» denilen dar bk vadi vardır. Burası daima karbon asidi ile kaplı olduğundan tamamlyle çoraktır. İçnlde ne hayvan, ne nebat vardır.
Cava'da Hindistan’da bulunan bütün hayvanlar yaşar. Bunların arasında en bol olanlar maymun, kaplan, pars, gergedan, yaban! öküz, yabani domuz, geyik ve her türlü yılanlardır.
Hatırlardadır kİ adada kurulan yeril hükümet HollândalIlara karşı yapılacak muharebede bütün vahşi hayvanlardan ve zehirli oklardan İstifade edileceğini ilân etmişti.
Cavalılar
Adanın başşehri 28o bin nüfuslu Batarla, harb ve ticaret limanı da Burabaya'dır. Gerek Batavia’da gerek Burabaya'da çok güzel binalar vardır. Bunların arasında büyük oteller, camiler budlstlerin mabetleri vardır. Büyük binalar hususi mimarisi İle Avrupadakllerden ayrılır.
Adada maarif çok İlerlemiştir. Her tarafta okullar bulunduğu gibi Ba-tavla’da bir de üniversite vardır. Ehali Malaka yarımadasından gelmiştir. Fakta bunların çoğu şimdi melezdir. Cava kadınları çok mütenasip vücutlu ve sevimlidirler. Bunun İçin adaya bekâr olarak gelen AvrupalIların ve Japonların büyük btr kısmi Cavahlarla evlenmektedir. Ehallnln bir kısmı budlst, çoğu m uslum andır. Yerliler çok çalışkan ve «Mn insanlardır.
Cavanm yolları muntazamaır. Adada başlıca şehirler arasında şimendifer hatları vardır. Ziraatın çok İleri gitmiş olmasına rağmen sanayi henüa çok geridir. “
Yerli prensler
Cava adası birçok prensliklere ayrılmıştır. Bu prensler sözde müstakil. hakikatte Hoilânda hükümetinin memurudurlar. Prensler Hoilânda hükümetinden maaş alırlar ve bu hükümetin bütün emirlerini yerine getirirler. çimdi İstiklâl mücadelesine girişenler aynı zamanda prenslerin de aleyhindedfrler. Ayakalananlar bir nevi cumhuriyet İdaresi kurmuşlardır.
Eminönü Haikevlnde, bugünkü hazırlıklara göre, bu yıl müzik mevsiminin canlı geçeceğini tahmin etmek yanlış olmiyacaktır Evin yaylı sazlar orkestrası kuvvetli bir kadro, 11« kurulalı bir ayı geçmiştir. İlk konser İçin hazırlanan eserlerin çalışılmasına hız velldlğinl memnunlukla gördüm. Yayh sazlar orkestrası yirmi dört kişiliktir. Şefler) (Walter Gerhardt) tır. Dfğerll bir viyolonist olarak tanıdığımı?, ^etin ou alanda da başarısını dileriz Orkestranın mevcudu: Sekiz birinci keman, altı ikinci keman, dört viyola, üç veya dört viyolonsel, İki kontrbastan ibarettir. Orkestrayı kuran sanatkâr’a-rın çoğu He tanışıklığımız yeni değildir: Geçen yıl dinlediğimiz yaylı saz orkestrasile Seyfeddln «al'ın senfoni orkestrasında ye» alan tuv-Vetll elemanlardır Memnunlukla şahit olduğumuz başka bir cihet de geçen yıl başarılı İki Konserini dinlediğimiz (Gerhardt) kuatiiorunu’; r-| | kestrada yer aldığıdır Orkestra ra-Jfc lısnıa'arınm şefi gecn . ıı kurduğıt” kuatüorla da meşgul olmaktan alı^D-koynuyacağım, bu seçkin topiuluğıCM mükemmelliğe ulaştıracağını istifa-^ deli ve zevkli kuatüor s-anslarile hal-O kın ciddî müzik ihtiyacını karşılıya-^ cağını kuvvetle ümldederlz Q
Orkestra ilk konserini 30 ekim l’JiKZ günü için hazırlamaktadır Program-™ da iBach) m flüt refakatlle blr(|) (Süiteı i, (Handeiı in bir (Conccrto^ Grosso) su (Purcell) den bir eserle m (Tscha‘ikowskl> nln (Sörenade) ı var-gj dır. Bu programda yer Alan (Baciıl.jZ ve (Hândel) gibi büyük klâsikl rin*-en mühim iki eseri, ilk konserini din-j** lyeceğimlz orkestranın kuvvetini olç-O mek çln İyi bir ml'yar olacaktır -0
Eminönü Halkevi yaylı saz'ar or-Q) kestrasının her ay muntazaman bir*S konser vereceğini memnunlukla öğ-55 rendim. Bu konserler her avın sonjjf pazarında dlnletilecektir. Bu hesabgÇ> göre bu konser mevsiminde altı konser verilecek demektir (Solisti konserleri bu sayının dışındadır
Geçen yıl sef (Cemal Reşit Rey) idaresindeki konservatuvar vayh sazlar orkestrasının yerini tutacağını, ve çalışmalarında aynı düzen, titizlik ve mükemmelliği anyacağinı umduğumuz Eminönü Halkevi yayh sazlar orkestrasına başarı dilerim, I Gelecek yazılarımda, müzik alanında canla ba$Ia çalışan diğer Halkevle-rlnden de bahsetmeği vazife bileceğim. FİKRİ ÇİÇEKOfiLÜ
Açık lâğımlar
Belediye bunları kapatmaya karar verdi
Gelen malların dağıtma »istemine »on verileceği doğru değil
Ticaret Bakanlığının tevzi şekline nihayet vereceğine dair dün bir gazetede çıkan haber alâkadarlar tarafından dün yalanla nmıştır.
Bakanlık değil tevzi sistemini kaldırmak, bilâkis daha şümullendirmek yoluna gitmektedir.
Neteklm son defa hariçten İthal edilen ve normal flatı 4 lira olduğu halde kara borsada 40 liraya satılan limon tozları yakında tevzi e tabi tutulacaktır.
Batavia’da Üniversite
ÜLKÜ-
16 Ekim 1945 Tarihli
98. inci sayısı çıktı
TAHSİN BANGüOĞLU
Çok nüfuslu Türkiye
MÜMTAZ FAİK FENİK
Londra Konferansı Dağıldıktan sonra HÜSEYİN AVNI ÇAKIR
Çankırı
Dr. HALİL FIRAT KAN AD
Renk Değiştirme Kanunu
Daha birçok değerli yazılar vc kapakta Arif Kaptan'uı peyzaj! vardır. Batıcılardan arayınız.
Şişil ve civarındaki evlerin lağımlarını Fransız akıl hastanesi eteklerinden Ihlamura ve oradan da ûe-şlktaşa giden açık lâğıma akıtmıyu-rak kendi bahçelerinde birer çukur kazmağa İcbar edilmesindeki garabeti geçen gün yazmıştık
Belediyeden yaptığımız tankıkata göre belediye, başta o havalinin en tehlikeli ve büyük lâğımı olan Ş"«1Î akıl hastanesi — Beşiktaş açık mecrası olduğu halde Yenişehir. Karaköy ve diğer büyük küçük bütün lâğımları yeniden İnşa ettirmeğe karar vermiş ve bu hususta proje ve keşif plânla -rının yapılması belerine fen işleri müdürlüğüne bildirmiştir Belediye, 1945 bütçesiyle yapacağı çeşitli inşaat arasında evvela bu havalinin Iâ5ım İşini ele alacaktır.
Basta tifo olmak üzere bu çok hastalıkların bulaşmasına sebebolan bu açık lâğımların en kısa bir zamanda kapatılması İcabettiğinden belediye yeril sene bütçesinde oıına ait lüzumlu parayı ayıracaktır
Ev sahiplerinin kendi evlerLnde septik çukur açmağa mecbur olmaları etrafında da salâhiyeti! bir zat şunları söylemektedir.
«— Şişliden Ihlamura ve Beşiktaş'a dr.ğru akan açık lâğımın meydana getirdiği tehlike herkesçe malûmdur. Bu mecrayı daha uzun müddet bu halde bırakmak doğru değildir. Bunun İçin bu sene bütün bu açık lâğımlar yerine yen! ve muntazam bir kanalizasyon yapacağız. Ancak, ev sahipleri septik çukur açmağa mecburdurlar. Hiç lâğımı olmıyan evlerin lâğımlarım da bu açık mecraya akıtmak istemiyoruz. Çukur kazdırmak mecburiyetini koymaklığımız bu mahzuru kısmen «ıl«’.;'?k ve yeni bir kanalizasyon yapılıncaya kadar bu açık lâğımları bu halde bırakmamak İçindir.»
Güzel sanatlar akademisi yüksek mimarlık bölümüne rağbet
Haber aldığımıza göre, Güzel Sanatlar Akademisi yüksek mimarlık bölümüne bu sene lise olgunluk mezunlarından (358) kişi müracaat etmiş ve yapılan müsabaka İmtihanları neticesinde derece kazananlardan (51) kişi alınmıştır. Akademinin diğer bölümlerine de aynı nispette rağbet ve tehalük gösterilmiştir.
Kabul muameleleri 13 ekim 1945 cumartesi günü tamamlanmış ve 15 ekim 1945 pazartesi günü sabahından itibaren de derslere başlanmıştır.
Bahife «
^UEl^KŞAM
BİR HİKÂYE
Müzayede başlamıştı. Bir kadının eşyası satılıyor. Hayatı karmakarışık geçmiş, güzelliği bütün dünyaca pek meşhur olmuş, fettan,.hafif meşrep bir artistin eşyası... Ölmeden önce güze! Elen'dcn bütün dünya gazeteleri sık sık bahsederlerdi. On* ltırol-ların âşık olduğu söylenirdi. Uğrunda milyonlar harcanmış, evler barklar yıkılmış bir kadındı. İsminin etrafında bir sürü sk and a 11ar anlatılırdı. Hattâ bu güzel fettan az daha bir muharebeye bile sebep olacaktı.
işte şimdi onun eşyası bilhassa yatağı satılıyordu.
Güzel bir kadının yatağı önünde bir sürü inşan sıralanmıştı,
Hayatın* dair bir çok şeyler okuduğum için şimdi bu yatağa daha dikkatle bakıyorum. Büyük, geniş bir ceviz karyola İdi. Dört tarafında dört direk vardı. Düşünüyordum kİ vaktl-le bu yatak bir çok erkeklerin başının içinde bir cennet hayali halinde yaşıyordu. Kırallar bile «u yatakta bir gece geçirmek İçin n« müthiş çılgınlıklara razı değillerdi.
şu cibinliğin aralık yapıp da kapı gibi durduğu yerden loşluğu görünen yatağın içinde güzel Elenin tıe geceleri geçmemişti!.. Şu anda bu yatak birdenbire dile gelseydi ve hayatını anlatmağa başlasaydı. ne acayip bir roman olurdu.
Bu yatağın İçinde bir genç âşık öldürülmüştü, Yine bu yatağın önünde bir delikanlı hayatına kıymıştı. Sahibi gib bu yatağın da mazisi hâtıralar ve maceralarla dopdolu İdi.
Ve şimdi İşte bu dünyanın en güzel kadınuıın yatağı müzayede İle satılıyordu. Kalabalık arasında flat sürenlerin İçinde birdenbire uzun boylu, eayıf, bembeyaz saçlı bir ihtiyar gözüme ilişti.
Kendisini derhal tanımıştım. Bu bir prensti. Ve tacını güzel Elen yüzünden kaybetmişti. Avrupa’da ve Amerika’da milyonlar yemiş bir adamdı. Uzun müddet o fettan, o son derecede güzel kadınla birlikte yaşamıştı şimdi sevgilisinin yatağını sarin almak için flat arttırmakta idi.
Yine kalabalık arasında saçsız şişman bir adam gözüme İlişil. Bu da dünyaca tanınmış, garib şiirUr yazan bir Italyan şairi İdi. Kumarda pek çok para kaybettiği için şimdi sefalet içindeydi. Vaktlie Elen bu adamı deli gibi sevmşîti.
Akdeniz üstünde minimini bir adaya — gaJiba Kapri’ye — kapanmışlar ve orada — şairin tabiri İle — dünyanın en çılgın gecelerini, en divane haftalarını geçirmişlerdi.
Müzayede esnasında biçare şair dut yemiş bülbül gibi hiç sesini çıkarmadan duruyordu.
Klmbillr karyolayı almak İçin ne müthiş, ne önüne geçilmez bir arzu duyuyordu. Ve flat sürenlere gıpta ile. hasetle hattâ hiddetle bakıyordu Zira kendisinin flat sürecek hiç parası olmadığı her şeyinden anlaşılmakta idi.
Karyolayı en fazla arttıranlardan biri de kip kırmızı yüzlü, sinek kaydı tıraş olmuş, patlyacakmış gibi tıkız, ağzında gayet büyük bir yaprak sigarası bulunan bir adamdı. Her haille son derece zengin olduğu belli idi.
Uzun boylu, zayıf, ak saçlı prensle bu adamın arasına Hat yükseltmek bakımından müthiş bir yarış başlamıştı. Tahta karyola 700 dolara çıkmıştı.
Kırmızı yüzlü adam birdenbire bağırdı •
— 1000 dolar!..
Prenses mukabele etti:
— ııooı..
Kırmızı yüzliT dayandı!
— 1500!..
Herkes onlara hayretle Zira bir eski, kullanılmış bu kadar para verilmesi şey değildi.
Lâkin en ziyade etrafa, iki rakibe dik dik bakan saçsız şairdi. Adam İyice buruştuğu halde yüzündeki çocukluk, hırçınlık ifade.ri katiyen silin mig değildi.
ı Yatak 3000 dolara kadar çıkta i Prensin vaziyetinin d« pak parlak t olmadığı anlatılmakta idi. Nihayet
> eski karyola 2(500 dolara kırmıa yüı-ı lû adamyı üstünde kaldı.
- Karyolayı alan dorln bir ah çekti
■ Alnındaki terleri 811 dL
■ Muhakkak kİ bu da güul Elcn’km
■ onu bir türlü unutamiyan ftşıklann-
■ dan biri idi. Her halde pek zengin . bir adamdı. Yanındaki kâtibi ile gö-ı rlişüyordu. Mutlaka bu geceyi şu yatakta hatıralar arasında geçirecekti.
. Dayanamadım. Yanma yaklaşıp sordum:
> — Güle gül* kullanınız. B ukaryolanın o kadar değeri var mı?
. ___Bence var!..
l ___ Onun fcşıkı İdini» galiba...
■ __ Yooo... Ne münasebet?..
t — o halde?,.
. — Ben otelciyim... Şelâlenin
■ karşısında bir otelim var. Güzel Elen’ : İn yatağını otelime reklâm olaun dl-ı ye aldım.
ı Katibine döndü v«:
— Gazcetlere şu ilânı ver: «Kıralı ların rüyasına giren güzel Elen'ln ı yatağında bir gece geçirmek ister • misiniz?. «Beyaz gece» oteline geli-: nlz...
t Bu kadar romantik, bu derece meş-’ hur bir aşk dekorunu bu kadar ticari bir işte kullanan adama hayretle
■ baktım. O devam etti:
: _ Benim otel mühimdir Her oda-
da bir meşhur İnsanın yatağı var Napoleon'un Jozef'ln on altıncı LuJ' nln, Rudolf Valantlno'nun karyolala-
1 rını aldım. Bir odamda Kleopatranın ; karyolası bile var...
: _ Ama yaptınız. Onun karyolasını
1 nereden bulacaksınız?.
— Parayı verdin mi?.. Her şeyi bu, lursun... Amma sahte veya hakiki.
' İstersen bir gece gel... Seni Kleopat-, ra’nuı yatağında misafir edeyim...
(BİR YILDIZ)
tam
BULMACA
1 2 3 4 6 6 1 8 9 10
o
bakıyordu karyolaya görülmüş
Soldan sağa ve yukarıdan aşağı:
1 — Ayan âzası - Bülbülün başı.
2 — Zahmet verir.
3 — Son derece.
4 — Sonuna «Ko gelirse bir âza-mızdır - Anıt.
5 — Tersi- Kur’andan bir cümle -Nlhayetslzllğe kadar.
fl — Ufak’ tefek eşya - Kurum.
7 — Tersi bitişi fena değil demektir.
8 — Göz - Tersf bina edendir
9 — Şehir İşleri - Tersi bir göz rengidir.
10 — İdrarda buluna bir madde -Çarpma.
GEÇEN BULMACANIN HALLİ
Soldan sağa ve yukarıdan aşağı:
I — İkamet, Ema, 2 — Kızılırmak, 3 — Azarazar, 4 — Mırat, Şive, 5 — Elati, ivak, 6 — Tiz, Toni, 7 -Raşitik, 8 — Emrivaki, 9 — Ma, Van, Al, 10 — Akseklyolu.
Göııılekiş ——
BİRİNCİ SINIF GÖMLEKCi I
Sirkeci Hamidlye cad. 27
İMMM Tel: 2009f-HBİ^HMİ
MUKADDES YALAN
Yazan: Leon Malicet Çeviren: (Vâ _ Nû)
Tefrika No 8
O esnada kapı açıldı. Anie gülüm-Blyerek göründü ve annesinin geldiğini haber verdi.
Jacques, Madam Dandevllle'i kucakladı. Sonra onun yüzüne dikkatle baktı. Pudraya rağmen, göz kapakları kızarmış. Kadının her halde ağladığı belli. Gözlerinin altında da, o âna kadar farketmediğl minimini torbacıklar var. Umumiyetle halinde bir düşkünlük dikkate çarpıyor.
Anie gülerek ve şaka ederek:
— Muhterem şato sahibesi. — dedi. — Bana hediye getirilen bu güzel çiçekleri size tekelim etmeme müsaade buyurunuz.
Madam Dandevllle, öptürmek İçin elini uzattı.
— Mersi, Plerrel
Anie, devamla:
— §u koyu renk güllere bakın. Bunlar katalogların baş tarafında yer alırlar. Şu beyaz leylâklar, hayata gözlerini bu gece açtı. Soğuk mevsime hayret ediyorlar, şu zarif orkideler güzel değil mİ? Seyrediniz, koklayınız. Başlı başına bunlar bir ziyafettir.
Madam Dandeville, hızının bu saadeti karşısında memnun bakıyordu. Fakat gözlerinin ve dudaklarının kanarına sinmiş olan elemi, gene de sl-llnemlyordu. Şüphesiz kî oğlunun kendine dikkat ettiğini farketmtştl. Zira dönüp sordu:
— Ne o? Bana ne bakıyorsun öyle?
— Hasta mısınız, anne?
Kadın biraz şaşırdı.
— Ben mi? Yok canım. Ne münasebet? Bana niçin böyle btr »ual soruyorsun? Hasta filân değilim. Yalnız azıcık yorulmuş olacağım, bundan İbaret,
Jacquea, annesine bakmakta devana ediyor ve şöyle düşünüyordu:
« — Niçin yalan söylüyor? Benden ne saklıyor?»
Annesi onu öptü:
— Gönlün rahat olsun, JaçqueB*cı-ğım, emin ol kİ bir şeyim yok.
— Demek hayattan memnunsunuz? Mesutsunuz?
— Peki bu suale sebep ne?
— Sizi neşeli görmek istiyorum. Eskiden olduğu gibi daima gülümsemenizi İstiyorum.
Kanun bilgileri
Denizde yardım
Bir deniş kazasında gemi veya gemide bulunan şeyleri gemi adamlarının İdaresinden çıktıktan sonra üçüncü şahıs, lar tarafından ele geçirilerek emniyet altına alınırlarsa (Kurtarma) yahut da bir ge. mİ veya gemide bulunan şey. ler üçüncü şahısların yardı, iniyle deniz kazasından kurt», tarılırsa (Yardım) Deniz Ti. careti kanunumuzun seki, zinel faslı hükümlerine göre böyle bir ücret istenebilmesi için yardımın tehlike içinde bulunan gemi kaptanı tarafın, dan kabul edilmiş olması ve yardım sonunda bir fayda te. mln edilmiş bulunması gerek, tir.
Kurtarma veya yardım üc. retinln miktarı için mukavele yapılmamışsa, k| tehlike anında ekseriya böyle olur, bu ücret halin İcabı göze, tilerek adalet ve hakkaniyete göre para olarak tes. bit olunur, ve bu tesbit ya. pılırken, çalışanların emeği tehlike derecesi, edilen masraf ve zararlar, tehlikeye sokulan aletlerin kıymetleri vesaire göz önünde bulundurulur
Gemi veya yük başka bir gemi tarafından tamamen veya kısmen emniyet altına alın, mış ise kurtarma veya yardım ücreti kurtaran geminin dona, tam _ yâni deniz ticaretinde kullanan gemi sahibi gemi, nin kaptanı ve adamları ara» sında pay edilir. Fakat ücret olarak tesbit olunan bu paradan evvelâ donatana ödenme, ssi lâzımgelen emniyet altına alma veya kurtarma yüzün, den geminin uğradığı zararlar ve İşletme yzünden yapılan masraflar çıkarılır. Kalan pa.
> ............................—

D V-
(1
Ingiliz işgalindeki Alman bölgesi
ra donatan, kaptan vı gemi adamları arasında geminin yelkenli veya vapur oluşuna göre ayn nlsbetler üzerinden yapılır. Kurtarma veya yar. dım ücreti olarak tesblt edilen paradan yukarıda yazılı oldu, ğu gibi masraflar çıktıktan sonra kalan miktar vapur do. natanı üçte iki, yelkenli do. natam yansı, vapur kaptanı ile diğer gemi adamlarına al. tıda birer, yelkenli kaptanı ve diğer gemi adamlarına dörtte birer verilmek suretiyle pay edilir.
Pay yolculuk bitmeden kap. tan tarafından gemi adamla, nna bildirilecek ve her birinin payını gösterecek bir cetvele göre yapılır Bu cetvele karşı ilk varılan yerin deniz me. ^nurluğunda İtiraz olunabl. lir Memur alâkalıları dinle, dikten sonra pay cetvelini tasdik eder, icabederse kendi, liginden başka bir pay cetveli yapar. Her İki halde verilen karar son ve kesindir. Bu ka. rarın tasdikli örneği memur tarafından hemen donatana bildirilir
Kurtarma veya yardım mas. raflarından ve hususîyle kur. tarma ve yardım ücretinden dolayı emniyet altına alınan veya kurtarılan eşyalar üzerinde ücret alacaklılarının re. hin hakkı ve teminat verilin, ceve kadar da hapis hakkı var. dır. Şunu da unutmamalıdır ki kurtarma ve yardım mas. raflarını ödeme borcu şahsî değildir. Verilmesi lâzımgelen ücret de emniyet altına alı. nan veya kurtarılan şeyin kıymetini hiç geçmez.
Avukat Emcet Ağış
________________________________)
o
O
OJ
Amerikada ta’im ve terbiye
Amerika'da talim ve terbiye ücretsizdir ve bir çok eyaletlerde tahsil, 16 yaşma kadar mecburî, dir. Eyaletler, bütün mektep masraflarım deruhte eder ve eğer talebe, üniversite tahsilini yapmağa muktedir ise, 4 sene süren bakaloreasını alabilmesi için hükümet yine bu masrafları üzerine alır. Halihazırda Ameri, kan mektep ve kolejlerinde tak. riben 27 milyon talebe okumak, tadır. Bu ise, Birleşik _ Amerika
etmek.
i. yük. Ayrıca, etmek büyük Meselâ ens.
nüfusunun 5/1 ini teşkil tedir.
Bu talebenin 1,500,000 sek tahsil yapmaktadır, muhabere usulile tahsil usulü Amerika'da pek rağbet görmektedir.
Amerikan ordu kuvvetleri titüsü, harb esnasında bu şekilde talebe yetiştiren bir müessese idi. Böylece, 30,000 askere ders verilmiştir. Gece kurslarına de. vam eden bir çok da yetişmiş in. san vardır.
Fransada büyük bir kalpazan şebekesi
Fransa’da büyük bir kalpazan şebekesi yakalanmıştır. Şebeke bin franklık kalp banknot bası, yor ve tedavüle çıkarıyordu. Banknotlar o kadar mükemmel surette yapılmıştı kİ uzun müd. det kalp olduğu anlaşılmamış bu yüzden piyasaya yarım mil. yar franklık kalp para sürülmüş, tür. Kalpazanlığın meydana çıkarılmasına bir kısım para basılır
Kadın aci bir tebessümle:
— Yaşlandığımı unuttunt Delikanlı tekrarladı:
— Rica ederim, anne, sizi üzen bir şey mİ var?
— Yok canım. Nereden çıkarıyorsun?
Anie, salonun öbür taramdan hop-lıya, sıçnya geldi,
— Haydi sen dairene çık, anneciğini. Bugün hiç yorulma. Akşama neşeli ve güzel ol.
Madam Dandevllle, kaşlarım çattı1
Sonra, yalnız kaldığı zaman kendi kendine söylendi:
«— Hem güzel olmanın artık bana ne faydası var?»
IV
Aynı akşam, İki gölge, bulutlu sema altında şatonun yolunda yürüyordu. Serseri kılıklı, paçavralara bürünmüş, darmadağın kır sakallı, korkak gözlü bir adam, Birtında değneğe geçmiş bir torba taşıyordu. Yanıbaşın-da. lime İlme elbiseli, on iki yaşlarında, yalın ayak bir çocuk yürüyordu. Şayet bu oğlanı yıkasalar, temlzlese-ler şüphesiz ki, kıvırcık saçlı, zarif burunlu, İri siyah gözlü bir çocukcağız olurdu.
Acele ediyorlardı. Uzaktan bir çan çaldı. Oğlan saati saydı.
— Saat yedi. Çok şükür geliyoruz.
Adam soludu:
— Sen Berllngot, hayatta dalma meuLuuusundur. Hele Marffe şatosu-
ingilizler tarafından yapılan teşkilât V» ahaliye verilen yiyecek miktarı
İngiliz İşgalindeki Alman bölgesinde Demokrasinin ilk temelleri atılmakta ve Ingiltere'de edinilen tecrübelerle buralarda acele İaşe büroları kurulmaktadır. Potsdam. Almanya' nln İstikbalde tutacağı yolu kararlaştırmıştır. Almanya bundan sonra harbde mahvettiği şeyleri yeniden yapmakla mükelleftir. Kararlar katidir. Bununla beraber bu memleket kendi kendisini, yeniden demokratik fikirlerle idare etmek saadetine erişmiştir.
Demokrasi, mağlûbiyetten hasıl olan anarşiden doğamaz. Onun temelleri muntazam bir hayatta kurulabilir. Askeri hükümete mensup bir subay heyeti sırf bununla meşgul olmaktadır. Bunlar ilerlemekte olan orduyla beraber her İşgal ettikleri şehirde medenî hayatı yeniden kurmaya ve tanzim etmeye çalışmışlardır. Bu vazifelerine gene de devam etmektedirler,
Onlar polis kuvvetlerini başlan teşkil ederek eski şüpheli şahısları bu vazifeden ıızakiaştırmişlardır. Örfî idare mahkemeleri kurulmuş, bankacılık, vergi İşleri, posta idaresi yeniden faaliyete geçmişlerdir.
Bu organizasyon başarılarına en lyl misal Hanım şehridir. Burası çok büyük bir şehir olmamakla beraber, Ruhr havzasının en önemli demiryolu snnayl merkezidir. Harbden evvelki nüfusu 69.000 di.
İngiliz uçak'arı burayı o kadar sık ziyaret etmişlerdi kİ. şehrin yüzde 80 l harabolmuştu. 8“nisanda bu şehir piyade kuvvetleri tarafından alındıktan sonra dört kişilik bir subay heyeti orduyu takibetti. Bu ge-lenlerln biri sulh zamanında nakliye mütehassısı, biri ilân ajanı, biri mimar ve diğerleri de polis çavuşuydu. Heyetin depo kamyonu bir mermi İsabetine uğramıştı. Zira o zamanlar demirhanelerde pusular devam ediyordu. _
Bunlar derhal polis müdüriyetine giderek ytnl belediye ı ' ’ ' '
mış ve şehir İnglüzlere ğuntian dolayı ' llzlerin emrilG bildirmişlerdir, mokraslniıı 111: kaklara yannameler asılmış ve Nazi kunun-lariie ezici vergi ve yabancılarla Ya-hudilert İmha eden kanunlar yok edilmşltir. Şehirde bütün Nazi işaretleri ve Nazi vecizeler 1 kaldırılmıştır
Şehir bu sayede normale yakın bir hayat sürmeğe, her Alman bir makine gibi değil, bir insan gibi yaşamağa başlamıştır.
Bütün bu ıslahat arasında en başta gelen mesele gıda temini idi. İngiltere'nin uzun seneler harbden edindiği tecrübeler sayesinde Almanya' da İaşe büroları kurmak nispeten kolay olmuştur. Bütün İngiliz işgalindeki Almanya'da İngiliz ürri idaresinin nezareti altında Alman memurlar halka yiyecek dağıtma ‘şile tavzif edilmişler ve tıpkı İngiltere'de olduğu gibi kumanya usulile herkes muayyen yerlerde sıra bekleyip gıdasını abnıya başlamıştır.
Almanlar* verilecek yiyecek mik-darı asgari nad olarak itsblt edilmiş cimakla beraber, halg bu cihetten hayret edilecek derecede az şlkâye" etmektedir. Burada İngiltere Gıda Bakanlığının bir çok usullerinin tatbik edildiği görülmektedir. Almanya n-n en çok hasara uğramış olan şehirlerinden Klcl’de bi.c haik hemen İnç bir yiyeccK sıkıntısı çekmemekte vp kumanyasını muntazaman alabilmektedir. Bütün mahalli gıda dağt-| tim merkezlerindeki memurlar Al-
reisini çağırt-• teslim oldu-sonra İngl-edeceklerinl üzerine de-
bundan hareket
Bunun temelleri atılmış, so-büyük meydanlara be-
mecbur edilmiş kimselerdir. Bu sebepten halk hiç bir şikâyetti bulunmamaktadır. Alman memurlar, bizi hususlarda güçlük karçısında kaldıkları takdirde İngiliz memurlarına müracaatla onlardan yardım veya izahat İstemektedirler. Fakat umumiyetle bu usul gayet iyi neticeler vermektedir.
Yemek pişirmek İçin kullanıl aa yakıtın azlığından dolayı, umumi yemek merkezlerinin açılmasına müsaade edilmiştir. Burada blnlerca itişi bir arada yemek yemektedr. Bu usul, yakıt tasarrufuna imkân vermektedir
Diğer milletlerin gıda İhtiyaçlarından keserek Almanya'ya yiyecek ithali katlyyen düşünülmemektedir. Almanların yağ ve şeker gibi maddelere olan İhtiyaçlarını kendileri temin etmeleri lcabetmektedlr. Fakat eğer lüzum görülürse hariçte mevcut buğday stokumdan bir mlkdar buğday Almanya'ya gönderilebilecektir.
Bununla beraber Almanları kendi İhtiyaçlarını temine teşvik etmek İçin mümkün olan herşey yapılmaktadır. Çiftçilikle alâkalı 400.000 harb esiri, mevcut mahsulü toplamak üzere serbes bırakılıp Ingiliz işgalindeki bölgelere gönderilmişlerdir. Bunlar mahsulün biçilmesine ve kaldırılmasına yardım edeceklerdir. İnglllı ziraat miitahassısları da memleketi dolanarak çiftçilere münblt toprak lan daha verimli kılabilecek tavsiye ve yardımlarda bulunmaktadırlar.
Diğer bir plân mucibince, harb esirlerinden bir kısmı da. kömür madenlerinde çalışmak iizere serbes bırakılmışlardır. Almanya'da kömür İstihsaline çok önem verilmektedir. Bunlar, yalnız evdeki yemek pişirme İhtiyacı için değil, aynı zamanda şeker, süt istihsali ve fabrikaların çalıştırılarak fazla gıda maddelerini konserve haline getirebilmeleri için de zaruridir.
Taşıt eksikliğinden dolayı bütün İngiliz bölgelerinde muayyen mlk-darda bir kumanya usulü ihdası güçtür. Alınanlara günde 1.240 kalori temin edilmesi istenmekte ve memleketlerinden çıkarılmış diğer depla-Seler (yersizler) İçin de günde 2.000 kaloriye müsaade edilmektedir. Buna ilâveten, ağır işlerde çalışan Alınanlara kantinlerde İlâve yemek yiyebilmek hakkı da verilmiştir.
İngiliz bölgesinde en m ün bit ziraat yeri olan Schleswlg Holsteln’da durum, bir çok mülteci ve sürgünlerin mevcudiyeti^ güçleşmlştlr. Fakat buranın da muntazam bir hale gelmesi uzun sürmlyecektir.
şimdiki halde Almanya'da tatbik edilen yiyecek mikdarı şudur: Haftada adam başına 1.700 gram ekmek veya un, 200 gram et. 125 gram yağ, 100 pram şek(r 2500 gram da patates Böylelikle herkese günde takriben 1380 kalori temin edilmektedir.
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
18.00 M. S. ayan. Salon orkestrası, 18.30 Ziraat saati, 19.00 Haberler, 19 20 Çeçmlşte bugün. 19.25 Şarkı ve türküler, 19.45 Sağlık saati, 20.0o Marf lar, 20.15 Radyo Gazetesi. 2015 Yurttan sesler, 21.05 Müzik (pl), 21.50 Fasıl, 22.15 Konuşma. 22.3C Müzik (pt), 22 45 M. S. ayarı. Haberler.
Yarın sabahki program
7.30 M. S. ayan. Müzik (pl ), iuui ,..v,... 7.45 Haberler. 8.00 MÜrik (pl.), 12.30
tır. Çetenin başı Loiseau adında mandır Tabiî bunlar eskiden Nazi- M. S. ayarı, Şarkı ve türküler. 1248 biridir. I Hiçle ilgisi olmıyan veya Nazi olmaya Haberler. 13.00 Salon orkestrası.
ken bir işçinin küçük bir dikkat, sizliği sebep olmuştur. Bunun üzerine tahkikata başlanmış, şe. bekeye dahil olan 35 kişi yaka, lanmıştır.
Kalpazanlar Paris'te çalışıyorlardı. Fakat kalp paraların yalnız Paris'te değil, Fransanın her tarafında sürüldüğü anlaşılmış.
na geldik miydi, keyfine payan yok-' tur.
Berllngot, cevap verdi:
— Orası doğru!
— Tembel ve obur olduğun İçin memnun kalıyorsun, değil mİ? Hakikaten burada keyfimiz keyiftir. Yaklaşır yaklaşmaz, «— İşte Lambln baba geliyor.» derler. Doğrusu böyle karşılanmak hoşuma gider. Herkes bize, «Bonjur Lambln, bonjur!» der; garajda âlâ yer verirler. Annen de soğuktan şikâyet etmez. Kadıncağıza ikram ederler. Ben bütün güıı kestiririm. Sen de Berllngot, bul bol et yersin. Sana şarkı söyletirler. Ayakkabı. çamaşır verirler. Hasılı bu şatoda keyfimiz keyiftir.
— Evet, doğru. Buradakiler iyi insanlar. Şatonun sahibesi, çok cömerttir. Matmazel de hem tatlı, hem azametli. Oğulları olan zabit iyi insan. Bozan benlin cebime para koyar. Bana da tütün verir. Hem öyle İzmarit tütünü değil, iyi tütün.
— Amma ne de olsa, bu insanların kusurları var.
— Neymiş?
— Zengin olmaları.
— Zengin olmasalardı, şimdi bize verdiklerin! veremezlerdi.
— Dinle beni, Berllngot, İnce eleyip sık dokuma. Sen henüz çocuksun, hayatı bilmezsin. Şayet zenginler olmasaydı. fakirler de olmazdı. Eğer biz bu kadar bedbaht olmasaydık, onla-
rın sadakalarına muhtaç kalmazdık.
— Ah, baba, baba! Seni de memnun etmek katiyen kabii değildir
— Neden memnun olacakmışım? Bunun sebebi yok. İnsan hayatta böyle yollar üzerinde, sırtında yük kalır da, nereye gideceğini, nerede yatacağını, ne yiyeceğin! bilmezse, memnun mu olur?
— Her seferki gibi şatoda yatarız.
— Dur bakalım, ahırda yer verirler mİ? Ya, içeri almazlarsa nereye gideceğiz?
— Bereket, geride bir eşek arabamız var.
— Haydi haydi, o araba da bu sabah Vllleneııve'de kırıldı. Annen arabada hasta yatıyor. Hali fenalaşırsa bu gece ölebilir de. Yarın kasabada şöyle derler: «Lambln'ln karışı Lam-bine kakırdadı. Hani şu şarkı söyll-yen küçük Berlingot'nun annesi. Leşini hangi çukura atmalı?» İşte insanların bizim gibi...e dair verecekleri hüküm bundan ibarettir. Sen de 'annenin öldüğüne bakmadan gene bu insanlara şarkı söylemeğe mecbur kalırsın. Zira başını aokaııık bir bucak lâzım. Alev alev yanan bir ocak lâzım.
Berllngot, memnun dinliyordu.
— Ah, öyle bir ocak... O kadar İhtiyacım var kİ...
Bir müddet yan yana, sessizce yürüdüler. ihtiyar:
— Evimizin, barkımızın. ocaMnuzın,
her şeyimizin olabilmesi ıÇta bir tak şey lâzım...
— Neymiş o, baba?
____ Yolda giderken bir kese altın bulmamız.
— Peki amma, ne yazık İd, altın dolu keselere de sık sık tesadüf edilmiyor.
— Hayatta servete kavuşmanın yüzlerce usulü vardır. Dur helel Bit de daha ölmedik. İhtimal raslarıa— Fakat sus bakalım, geliyoruz.
Hakikaten de şatonun şatafatlı cephesi, birkaç yilz metre öteden görünüyordu. Koca binanın bazı kısımları karanlıktaydı; lâkta bazı kısımlarına da bol bol 2lya çarp’yordu.
İki serseri, epeyce hayrete düşüp durdu. Lambln sordu:
— Burada ne var acaba?
Berllngot:
— Her sefer şatoyu böyle aydınlatmak âdet değildir. İhtimal bayram, seyran bir şeylerdir.
— Fena haber.
— Niçin?
— Çünkü şayet öyle gaileli bir vaziyetse bizimle meşgul olmak kimsenin aklından geçmez. Uşakların işleri başlarından aşkındır. Bizi alıkoyma», savarlar
— Hiç daha böyiesine rnslamamış-tık.
- Şimdi raslıyoruz Ne talihsizlik!
(Arkası var)
Q
0.
CN
O
O $2 0 >
0 p
■O
0 ra S? u
17 Ekim 1945
AKŞAM
Sahife 7
Tarllhten gahlfslleır
(Baştaratı 4 üncü şayiada)
Recep a 2a:
— Padişahım! Ben bir işe karışmazdım. Ancak dört at beslerdim; 4evlet âyanma haber göndrirdlm.
Dem esile affolundu. Gerek o, gerek Mehmet kâhya, Silâhtar Yusuf paşa| hizmetine verildL Mimar Kasım ağa •sİ İle müsadereye uğradı.
Narhçı Haşan efendi Kara Mustafa yasanın en mutemet adamlanndan-(fa; İşgüzar, fakat cebbar birisiydi. Şeyhlslâm Kara Çelebi zade Aziz •fendi (Ravdatülebrar) eserinde bu adam ı (şeriri fltnefen ve mûrteşl melunlara muin) diye tavsif ediyor.
Sultan İbrahim katlini muradet-mlş İken Silâhtar Yusuf paşa ayaklarına kapanarak canını kurtarmış, Haşan efendi birkaç gün hapisten •onra Rodosa nefyedilmlştl. Bir gün ulemadan birinin Yusuf paşaya varıp:
— Sultanım! Yirmi sene gündüz •âlm. gece kaim İbadet etseniz Narhçı Hasan’ı katilden kurtardığınızın günahından kurt ulamazsınız I
Der. Silâhtar paşa bu sözlerden müteessir olur. Evvelce İstanbulda su* başılık etmiş olan Sarhoş Hüseyin çavuş gönderilerek Haşan efendi Ro-dasta boğdurulur!
Kara Mustafa paşanın en ziyade takdir edip İleri sürdüklerinden birisi olan Mısır valisi Plrzrlnll Maksut paşa, hâmlslne güvenerek Mısırda «bazı olmaz dâvalara yapışıp* halkı başına üşürmüş. Mısırlılar gulüv •der ek kendisini (Kasrı Yusuf ta) ha ps eylemişler dİ. Mısır eyaleti dördüncü Murad'ın dadısının kocası Nişancı vezir «serdefterl eblehanı cihan» Eyüp paşaya tevcih olunarak Maksut paşa denizden acele tstan-bula gelmek emrini aldı.
Maksut paşanın Kara Mustafa paşa çırağı olduğu için Mustafa paşanın düşmanları onun da düşmanı
olarak İzalesinde İttifak etmiş ve sultan tbrahlme (Mısırda sehhorlar peyda «dip Kara Muştala paşaya muhabbet İçin padişahımıza alhrettirdl) diye geçmiş İdiler. Maksut paşa kadırga İle gelerek Sarayburnuna yanaştı ve birkaç top attırdı. Bahçeye çıktı. Sultan İbrahim bu esnada Yalı köşkünde bulunuyordu. Maksut paşanın geldiğini haber verdiler.
Kendisine yapılan telkinler neticesinde sultan tbrahlmin:
____Maksut Mısırda ol Arnavuda sihirbazlar ararmış! Vallah ve blllâh gördööüm gibi ÖldürürümI dediği İşl-tllmlştl.
Maksut paşa gemiden ayağını karaya bastığı gibi ferman üzerine cellât yakasına yapıştı. Soruşuz, cevapsız boğdu. Cesedini Babıhümayundan Ayasofya önüne attılar.
Kemankeş Kara Mustafa paşanın İdamından böyle bir çokları zarar gördüler. Ancak zarar görenlerin başında OsmanlI devlet! geliyordu. Çünkü Mustafa paşa beş buçuk seneye yakın bir müddet süren sadaretinde devletin nilfuz ve kudretini muhafazaya her an hayat tehlikesi altında en büyük ehemmiyeti vermişti.
Paşanın hayrı İle şerri mukayese edilince hayır cihetini galip tutmamak mümkün görülemez. Birçok mevzuatının ahlâfmca divanda düs-turülâmcl tutulmuş olması da akıl ve dirayetine, devlet ve İdare İşlerini anlayış ve kavrayış kabiliyetine delildir. Bu sebeple Kemankeş Kara Mustafa paşaya kendisinden sonra Köprülülere kadar gelen sadrâzamlar arasında mümtaz bir mevki tahsis etmek hak ve İnsaf İcabı olur. Hayır İle şerri, devlete menfaat ile zararı kıyas ve hesabetmlyen sultan tbra-himln ona devlete daha birçok hizmetler edebilecek bir yaşta kıyması idraksizliğinden ve zulmünden başka şeye ham!olunamaz.
S fi l et/man Kdnt İrtem

Amerikan askerleri Tokyo’daki A merlkan elçilik binan Önünde Gl. Mac Arthur'un gelişini bekliyorlar. ■vnı«ıınBmııınııııııııııımnHiıııııııııııanıwıanııu)HiıııınııunnnnıııııınnıiıiınınııııımııııuınınıuırıııııııııUHiiHiııı
(Hurda, saç, demir, sarı satışı)
İstanbul Defterdarlığından :
Muhammen bedel Teminatı
Dosya No. Lira K. Lira
•1106-43 029. 50 70 Fener, Ayakapıda Şaktr Kopuzun 176
sayılı deposunda bulunan (5020) kilo hurda saç, (2010) kilo hurda maden, (1010) kilo hurda demir. (25) kilo hurda san, (10) kilo hurda bakır satışı.
Yukarda yaalı hurdalar 12/11/045 pazartesi saat 16,30 da Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarf nsulUe satılacaktır.
İsteklilerin 2400 sayılı kanunun tarlfatı dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını satış günü 14,30 a kadar komisyona vermeleri, fazla bilgi için sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. (13845)
Maliye Bakanlığından
Maliye daireleri ihtiyacı için malzemesi Bakanlıktan veril. mek üzere muhtelif ebat ve nümunede 21850 adet defterin baskı ücreti 2490 numaralı kanunun 31 İnci maddesi mucibince kapalı sarfla eksiltmeye konulmuştur.
1 — Muhammen baskı ücreti 18690 liradır.
2 — Muvakkat teminatı 1401 Ura 75 kuruştur,
3 — Eksiltmesi 31. 10, 945 çarşamba günü saat 18 de Maliye Bakanlığı levazım ve kıymetli evrak müdürlüğünde toplana, cak komisyonda yapılacaktır
4 — Şartnamesi Bakanlık levazım ve kıymetli evrak müdür,
İÜğile Beşiktaşta maliye matbu evrak ambarında görülebilir, tekillerin 2490 numaralı kanunun 2 ve 3 üncü maddeleri De şartnamesinde yazılı belgeler ve muvakkat teminat makbuzunu havi tanzim edecekleri kapalı zarflan eksiltme saatinden bir saat ev. velin» kadar komisyona vermeleri lânmdır, (13B77)
| - İŞ AR1YANLAR
FRANSIZCA, ARAPÇA VE TÜRKÇE — Dillerinin her birinden diğer ikisine aynı kolaylık ve yetki ile tercüme yapan bir üniversite mezunu tercüme ve muhabere işlerinde çalışabilir. Akşamda p.p. 644 —
TİCARÎ MUHABERATTA TECRÜBELİ — İngilizceyi çok iyi bilen Türk genel günün muayyen saatleri için lş arıyor. Akşamda «İnglli2c?» rumuzuna müracaat. 714 — 3
YÜKSEK MUHASİP _ Maruf, mühim ticari müessesekrde muhasebe şefliği yapmış on beş senelik mesleki bir tecrübeye mükemmel bonservislere sahip yüksek b)r muhasebeci daimi veya saatle iş aramaktadır. Akşamda (Eksper Muhasip). 714 — 3
GENÇ BAYAN İŞ-ARIYOR — Bir kişinin ve yahut fazla kalabalık olmayan ailenin orta hizmet! yemek İşine de yardım edebilen çok temiz emniyetli bayan akşamları evine dönmek üzere İş arıyor. Akşamda (F. T. N) rumuzuna mektupla müracaat. 713 — 1
MUHASİP ARIYANLARA — Usulü muzaaf. Amerikan usulü v« İnşaat muhasebeciliğinde on beş senelik tecrübesi bulunan bir muhasebeci her ticarethanenin günüıt muayyen saatlerinde veya daimî olarak en uygun ücretle lş aramaktadır. Referans teminat verebilir. Tel: 36.249 711 — 2
TÜRKÇE VE FRANSIZCAYI İYİ BİLEN — Tercüme ve muhabere yapabilen yazı maklnesüe süratle yazmasını bilen tecrübeli biri iş aramaktadır. Akşam'da N. V. rumuzuna müracaat. 699 — 2
2 İşçi AR1Y ANLAR
ÜÇ KİŞİLİK BİR AİLENİN — Ev ve y.’inek İşlerini görecek bir bayan aranıyor. İstlyenierln; Suitanhamam, Emlnbey han altında 22 numaraya müracaatları. 604 — 3
Emniyet Sandığı Müdürlüğünden: YÜKSEK TİCARET MEKTEBİ MEZUNU ARANIYOR — Askerliğini bitirmiş olanların İstanbul Emniyet Sandığına müracaatları. 847 — 1
TİCARETHANE İÇİN — İyi maaşla muhasebeye âşinâ bayan kasiyer genç satış m f m uru ve çocuk alınacaktır. Sirkeci Hamldiye caddesi Köprülü han karşısında 27 No. Tel: 20098 710 — 2
BAYAN ARANIYOR — Yazıhanenin idaresini yapabilecek kabiliyette, yazısı güzel olması şarttır. Maaşı dolgundur. Taksim - Kristal arkasında MIH! Emlâklş. Telefon: 82777. 721 — I
SATILIK EŞYA
ZAYIF BİR BAYAN İÇİN — Az müstamel elbise ayakkabı bir palto el çantası satılıktır. Sultanahmet Yerebatan caddesi 43 No. bayan Menfaa telefon 23035 670
SATILIK DEĞİRMEN — Anadolu-nun merkez şehirlerinden birinde mazot ve türbin ile çalışır yirmi tonluk komple valsll bir değirmen satılıktır. Galata Mertebanl sokak Yakut han Ruh! Kıroğulları yazıhanesine müracaat. Tel: 44590 671 — 2
BOŞ, TEMİZLENMİŞ — Yuvarlak mürekkep şişesini altı kuruştan toptan ve perakende almak İstiyorum. Akşamda ıMıjrekkep» adına mektupla. 983 —
SATILIK PİYANO — Beyoğlu. İstiklâl caddesi Taksim Palas apartı-manının 2 No. lı dairesinde iyi vaziyette bir piyano satılıktır. Perşembe cuma ve cumartesi günler! saat 10 dan 18 ya kadar müracaat olunması. 702 — 1
MARANGOZ TEZGÂHLARI ARIYORUM — Yeni veya az kullanılmış 30 cm. pulanya ve dalrc testeresi adres Erenköy Ahmet Ef. caddesi No. 29 708 — 2
8ATILIK MOTÖR — Yatık silindir sekiz beygir kuvvetinde, mazot ile müteharrik sıcak kafa Tank! motörü satılıktır. 44287 telefona müracaat. 718 — 4
SATILIK VİNÇ ARANIYOR — 2 ton kaldın? sabit veya gezer bir vlnçe ihtiyaç vardır. Satmak lstlyenler 550 posta kutusu İstanbul adresine mufassal malûmat kabilse bir fotoğrafı 11e son flatlnl bildirmeleri. 725 — 1
— Kiralık — Satılık
SATILIK DEPOLAR — GaJata rıhtımında ve Ortaköyde sahilde depo ve mağazalar satılıktır. İcabında boş teslim edilebilir. Mü. Galata, Nur han No. 13. Tel: 43285. 641 — 1
4000 LİRAYA — Şehzadebaşında boş tealim edilir. Tramvay yolu üzerinde acclç şahlık dükkân. Ferdi Belek Türk Emlâfc Galata ömerâbit han 23/2 Telefon 423 6^ (17 —
5,000 LİRADAN 500,000 LİRAYA -Kadar emlâk atmak ve satmak ve İpotek yapmak lstlyenler kârlı İşi olup devir veya ortak lstlyenler Beyoğlu Büyük Parmakkapı cadde üzerinde köşe başı No. 4 kat 2 Suhulet Emlâk Bürosu Zarif özalpa müracaat. Tei: 42396. 297 — 10
ALMANCA DERSLERİ - Bir Av-rupalt öğretmen üniversite 'ise talebelerine ve hususi ders alacaklara iy! ders verir. Pratik ders ve imtihanlara hazırlar, b’rau Slftar Taksim Hoca Zade sokaft 11 kat 3 634 —1
ACELE SATILIK MODERN APARTMAN - Dört daireli, terkos, elektrik, havagazı, telefonlu, konforlu, manzaralı tstlyenlere eşyası da verilir, Cumartesi, pazar günleri Firuz-ağa Italyan hastanesi yanında 47 No, kat 2 Telefon 40020______________667 - 2
KİRALIK KALORİFERLİ YAZIHANE — Bir daire beş oda (üç odaya da ayrılabilir) lçlçe iki yazıhane ve tek bir oda kiralıktır. Müracaat: Alemdar hanı Rıhtım cad. No. 155 Galata kahveci Yunus. 689 — 12,
25000 ve 21000 LİRAYA SATILIK İKİ APARTMAN — Kadıköy Mühürdar caddesinde Sular İdaresi karşısında denizi, İskeleye ve çarşıya pek yakın iki katlı konforlu, modern aylık geliri 260 ve 220 lira olan yeni ve boş iki apartman satılıktır. Müracaat bekçiye.____________________685 — 2
8500 LİRAYA — Beyazıt Soğanağa Köşlü Hamam sokağında 10 sayılı 3 oda ve müştemilâtı kârgir ev boş teslim edilir. Saat 15 İle 17 arasında her gün görülebilir. 669
5000 LİRAYA - Üç katlı 5 oda mutfak ve bahçeli terkos ve elektrik tesisattı. Orta katını boş teslim. Maçka Teşvikiye Göknar sokak 56 No. 11 ev acele satılıktır. Orta kata müracaat____________________________670
KİRALIK ARANIYOR — 4 oda ve tam konfor için birkaç sene peşin verilebilir. Galata Bosfor han 15 No. ya mektupla şart ve adres bildirilmesi. 672 — 3
KİRALIK ARDİYE ARANMAKTADIR. — Azapkapı, Beşiktaş dahil bu arada 150 • 200 metre kare sahalı atölyeye elverişli ardiye satılık veya kiralık aranmaktadır. Taksim Sıra-servller 48/5 Hakkı adresine mektupla müracaat. 708 — 2
SULTANAHMET'TE — Dçnlg görür, beton 3 odalı ve genı3 taraçalı kâgir ev satılıktır. Sultanahmet Dl-vanyolu NO. 54 de müracaat,
707 —
BATİLIK EMLÂK — 2500 liradan 150.000 liraya kadar İrat ve oturmak İçin ev ve apartımanlar satılıktır, Ers Emlâk Ağacaml 3 telefon 40284 ____________________________721 —
SATILIK EV _ Taksimde Talimhane civarında muntazam ve çok kullanışlı kâgir ev 18000 liraya satılıktır. Ers Emlâk Ağacaml* telefon 40284. 722
SATILIK EVLER — Tepebaşında tramvay caddesinde Şehir Tiyatrosu Komedi kısmı karşısında 315 metre murabbaı arsası olan bir ahşap ev gerisindeki kâgir bir ev satılıktır. Saat 9-12 arasında 44519 telefonla müracaatları, 709 — 2
KELEPİR MAĞAZA — Bankalar Okçu Musa caddesinde «280» M2 üzerinde beton mağaza acele ve ucuz olarak satılıktır. Müracaat: şehzade karakolu karşısında No. 90 M. Esmer
717 — 2
ERENKÖY — İstasyon caddesinde hâlen boş 42 No. lı çamlı köşk acele satılıktır. Müracaat adrese
ARANIYOR — Emlâk ve arsasını hemen paraya tahvil etmek Istlyen-lerln çap ve senetleriyle mücssescml-ze müracaatları. Ers Emlâk Ağacaml 3. Telefon: 40284 723 —
SATILIK EV VE ARSA — Fatih -Kıztaşı Sarıgüzel mahallesinde köşe başında havadar ve nezaretli 11 No-lı ev, arsasıyle satılıktır. Kadıköy -Bahariye Ruşen Ağa sokak No. İ4 bayan S. Işık'a müracaat. 724 — 2
PANGALTI - HAMAM — Cadde üzerinde İki katlı yedi odalı, bahçeli, banyolu içi dışı yağlı boyalı kâgir ev 17000 liraya. Milli Emlâklş. Telefon: 82777 718 — i|_|_
C —MUTEFERRI
J -------------------çx|
PARADA KOLAYLIK — Tamirat sur etile emlâkinizden istifade etmek O
isterseniz Galata Ada han 8 numara^
3 ten 7 ye kadar müracaat. Tel: 416G3q
12500 LİRAYA — Beyoğlu İngiliz sefaret! arkasında dört katlı ve ayrıca altında bir dükkânı h?r katta üçer oda kâgir apartıman satılıktır. Taksim - Kristal arkasında Milli Em-lâklş. Telefon; 82777 719 — 1
ORTAK ARANIYOR - Yüzde yüaj-garantili ve çok kârlı İşlere asgari® 5000 daha yüksek sermayeli arka-^
TAKSİM CİVARINDA — Gayet müsait flatle büyük randımanlı evler. 8000 ile 20,000 Ura arasında en İyi semtlerde vardır. Taksim - Kristal arkasında Milli Emlâklş. Telefon: 82777_________________________720 — 1
BOŞ EV ARIYANLARA — Pangal-tıda tramvaya çok yakın bütün konforu havi kısmen ipotekli bahçeli ev tamamen boş teslim etmek şartlyle 17000 liraya satılıktır. Ers Emlâk Ağacaml 3 telefon 40284 720 —
SATILIK KÖPEKLER — Kurt kö->» peğl çok İyi cins bolduk on bir aylılçQ
MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ
Gazetemiz İdarehanesini adres olarak göstermiş olan karilerimizden
M.Ç — A.BS — KM — —
SU. 505 — K G Tercüme — A.E — K. — İki Genç — S.T — Mütehassıs — Bulk
namlarına gelen mektupları idarehanemizden aldırmaları rica olunur.
İSTANBUL BEYOĞLU MÜBADELESİ — İstanbulda Cagaloğlu Türbe üzerinde kaloriferli beş oda. Beyoğ-lunda kaloriferli altı oda ilc - Müracaat Taksim Şehitmuhtar Tan Ap. Nuri. 678 —
GÖZTEPE — Tramvay durağında 3 oda, hol, hizmetçi odası. konfoTİU yeni bir köşk İki dönüm bahçeslle kiralıktır. Telefon 84075 müracaatları.
581 —
GÜZEL FIRSAT — Büyükâda Pervane sokak No. 1 8 oda sarnıç, kuyu köşebaşı dört yol ağzı arsası denize kadar iskeleye yakın ev satılıktır. Pazarlık İçin: Milli reasürans kontrolörü Adnan Üstele müracaat: Tel: 24386 668 —
ACELE SATILIK — Fatihin en İyi yerinde 4. 4 ve 5 odalı konforlu apartman 6 odalı daire boş teslim edilir. Müracaat: Fatih Karaman caddesi 8 Osman Noyan. 687
KİRALIK MÖBLELİ BİR ODA — Beyoğlu Aynalıçeşmede Samancı Ferhat sokağı 56 No. lı evin orta katında bir kan koca için. Tel: 41571.
691 —
DEVREN SATILIK — Dört yol ağzında telefonlu işlek bakkaliye dükkânı. Osmanbey Süleyman Nazif sokak No. 67. Telefon: 81534 - 4201?
TELEFONLU YAZIHANE - Sirkeci civarında asansörlü bir handa eşya-sllc İki oda devren satılıktır Tel: 21342. Post K. 395 703 — 2
ACELE SATILIK KÂRGİR EVLER— Yüzde on gelirli İki ev boş teslim yedişer bin liraya ayrıca İki ev yan yana 16000 liraya elverişli. Müracaat: İstiklâl caddesi Havagazı şirketi karşısında Yıldız Emlâk. Telefon- 43376.
700 —
SATILIK APARTIMAN — Havası -Güneşi bol beş dairedir. 3 üncü kat. Sultanahmet Tevkifhane karşısı Osman Pekin. 697 — 4
KADIKÖY VE HAVALİSİNDE — Kalabalık olmıyan temiz bir aile yanında; sosyal durumu belli ve sürekli lş sahibi bir bay tarafından, möble bir oda veya yemekli pansiyoner olmak, İsteniyor. Akşamda, yazlyle «Oüven» remzine müracaat.
964 — 1
SATILIK APARTIMAN, DÜKKÂNLAR — Karaköydo Müeyyetzade mahallesinin Yonca sokak 14 - 16, caddeden 29, 29/1 İki yüzlü dokuz daireli apartıman, dükkânlar. Karaköyde Kemankeş mahallesinin Topçular Necati Bey caddesinde 62 numaralı dükkânın yüz yirmide kırk İki buçuk hissesi. Fatih Halıcılar caddesi No. 8 hanede HÜSeyhl 095 — 4
Sağlık memuru, hastabakıcı ve pansumancı alınacak Sümerbank selüloz sanayii müeMesesı müdürlüğünden:
(İZMİT)
1 — Müessesemlz safilik teşkilâtına 140 lira aylık ücretli iılr sağlık memuru, 85 lira Ücretli bir hastabakıcı, 60 lira ücretli bir pansumancı alınacaktır.
Sağlık memurunun küçük sıhhat okulundan mezun ve tecrübe görmüş olması şarttır.
2 — Halen çalışanların bulundukları yerlerin yazılı muvafakatianûl almaları lâzımdır.
3 — İsteklilerin kısa hal tercümelerini havi bir dilekçe ve ellerindeki
belge suretleri İle 31 ekim 945 tarihine kadar îamlttekl müessesemlz merkezine müracaat etmeleri İlân ulunur. (13844)
Diyarıbakır Belediyesinden:
■1« Belediye elektrik fabrikası yanında memur ve müstahdemlerin ikametgâhına tahsis edilecek bir ev yaptırılacaktır. Bu lş 27/9/945 tarihinden İtibaren 32 gün müddetle kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur. «2> keşif bedeli 18097 lira 10 kuruş, muvakkat teminat 1365 liradır. «3. Şartname, plân ve bu İşe alt bütün evrak belediye elektrik ve su İşler! muhasipliğinde mevcut olup her gün mesai saatlerinde görülebilir, j4» Taliplerin tl bayındırlık müdürlüğünde üç gün evvelinden bu İŞ İçin vesika almaları şarttır.. «5* İhale 1/11/945 perşembe günü saat 11 de belediye encümeninde yapılacağından taliplerin muayyen saatten bir saat evveline kadar encümen başkanlığına vermiş olmaları postada vaki gecikmelerin kabul edilmeyeceği İlân olunur. ______(13633)
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odasından:
Şehrimizde İplik saran İmalâthanelerin paket halinde kilo ile satın alıp makara, masura ve çilelerin üzerlerine sardıkları pamuk, ipek ve suni İpek İpliklerinin bu makara, masura veya çileler üzerinde numaraslle miktarının (gram veya metre) yazılı bulunması hakkında İstanbul Ticaret ve Sanayi odasınca ittihaz kılınan 3. 10. 1945 tarihli karardır.
Madde 1 — Paket halinde kilo İle alınan pamuk. İpek ve suni ipek İpliklerin şehrimizdeki İmalâthaneler tarafından makara ve masuraya sarılınlar ile çile haline konulanların makara, masura ve çilelerinin üzerine iplik numaralarının yazılması mecburidir.
Madde 2 — Makara ve masuraya sarılan pamuk. İpek ve suni ipek ipliklerinin miktarı metre olarak makara ve masuralar üzerine yazılması mecburidir.
Madde 3 — Çile haline getirilen mevzuubahs ipliklerin çile muhteviyatının metre veya gramdan birisinin tercih! suretile miktarlarının yazılması hususunun usul ittihazı,
Madde 4 — Makara ve masuraya sarılan veya çile haline getirilen mevzuubahs İpliklerin makara, masura ve çilelerdeki metre veya gram miktarında % 5 tolerans kabul edilmiştir.
Madde 5 — İşbu umumî karara muhalif hareket edenler 4355 sayılı Odalar kanununun 34 üncü maddesinin A fıkrasındaki ahkâma tevfikan ceza İle tecziye olunur.
Madde 8 — İşbu umumi karar Oda Sicilli Ticaret gazetesi ve piyasa cetveli İle yevmi matbuattan dört gazetede İntişarı tarihinden »İbaren on gün sonra meriyete girecektir. (13538)
Şose ve Köprüler İstanbul Bölge Müdürlüğü
1—Yapılacak lş: İstanbul - İzmit yolunun İzmit - Bolu hududu arasındaki (23+700. 27+000. 32+000, 45+700) kilometrelerindeki dört ahşap köprünün tamiratı olup kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Tamiratın keşif bedeli (15187) lira ve muvakkat teminatı (1139) Ura (3) kuruştur,
3 — Eksiltme 19. 10. 945 tarihine tesadüf eden cuma günü saat 15 te İstanbul Galata perçemli sokak cemaat hanında bölge müdürlüğü eksiltme komisyonunda yapılacaktır. Bedeli 946 bütçesinden verilecektir.
4 — Keşif ve buna merbut diğer evrak her gün bölge müdürlüğü kaleminde görülebilir.
5 — İsteklilerin Ticaret odası vesikasını, teminat mektubunu veya makbuzunu (ihale tarihinden üç gün evveline kadar bölge müdürlüğüne en as buna mümasil (10000) liralık İş yaptığını belirtir evraklariyle müracaat ederek alacağı) ehliyet vesikasını havi teklif zarflarını uçilncü maddede yazılı saatten bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde eksiltme komisyonuna vermiş bulunmaları lâzımdır.
0 — Postada vaki olacak gecikmeler nazarı itibara alınmaz. (13064)
6. hile 8
A B Ş A M
17 Ekim 1945
İpek Sineması karşısında
" FERAH SÜZ SOLONU AÇILDI
Beyoğlunun en şık
SAZ HEYETİ:
ve en kibar SAZ SALONU ve EN BERRAK SESİ
Bayan Okuyucuları
Darbuka: BESİM
seridir.
Kemani: MAKSUT
Piyano: ŞEFİK
Klarnet: SALİH
Cümbüş: ŞEVKET
Udi: EDİF
Kanuni: İSMAİL
Fasıl Okuyucuları!
Salonumuzda
SADİ İSIL AY
Memleketin en çok «e-vilmiş 4 seat SEMİHA COŞAR, MAHMURE ŞENSES, MUKADDER, SABİTE
Aksarayda FENNİ SÜNNETÇİ
NURİ EŞSİZ
0 Büyük yaştaki gay-^^lüdlmlerden fon* non silon*** Ihtlya-aı olanlara da bu \ -Aj ameliyat kolaylıkla 7a aosiB yapılır.
Kabine; Aksaray Pollı Merkezi karşı köşesinde. Tel: 20937 den İsteyiniz.
MÜCELLİT ARANIYOR
Kırına ve katlama ‘şlerlrıde çalışmak özere, möcelllt aranmaktadır.
Müracaat: İstanbul Ankara cad-deslNa 111 M. BadıkAfltap mağazası.
YAHYA
ARTAKİ
KEMAL GÜRSES MEHMET BİGALI



Maliye Bakanlığından
Maliye daireleri ihtiyacı için malzemesi Bakanlıktan mek üzere 175450 cilt koçanın baskı ücreti 2490 numaralı nun 31 inci maddesi mucibince kapalı zarfla eksiltmeye muştur,
1 — Muhammen bedeli 51668 liradır,
2 — Muvakkat teminatı 3875 liradır.
3 — Eksiltmesi 1, 11. 945 perşembe günü saat 14,30 da mali, ye Bakanlığı levazım ve kıymetli evrak müdürlüğünde toplana, cak komisyonda yapılacaktır.
4 — Şartnamesi Bakanlık levazım ve kıymetli evrak müdür, lüğüyle Beşiktaş maliye matbu evrak ambarında görülebilir.
isteklilerin 2490 numaralı kanunun 2 ve 3 üncü maddeleri İle şartnamesinde yazılı belgeler ve muvakkat teminat makbuzunu havi tanzim edecekleri kapalı zarflan eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri lâzımdır, (13578)
veril, kanu. konul.
HASTANELERE NARKOZ ETERİ GELDİ Türkiye Eczacıları Deposu Anonim Şirketinden: Miiessesemize İngiltereden Narkoz Eteri gelmiştir, ıoo Gramlık şişelerde kilosu 1187
250 Gramlık şişelerde Kilosu 883
Chlörure d'Ethyl 60 c.c. 268
Amerlkadan. gelen İnsulln Llly 106 ünite 71 kuruş Amerlkadan gelen İnsulln Llly 200 linlte 95 kuruş
Adres: Posta Kutusu 379 İstanbul
Üsküdar tapu sicil muhafızlığından:
Üsküdarda Selimi Ali efendi mahallesinde Selâmsız caddtslnde eski 447 yeni 421 kapı sayılı bir bap menzilin müstasna Agop patrik vakfından olan 301 zira muayyen mahallin 7 temmuz 327 tarihli mütevelli senedilc Hayganuş adına kayıtlı nısıf hissesinin kaydı mezkûr vakıf defterinde yapılan araştırmalarda tesadüf edilemediğinden 1515 sayılı kanunun hükümler! dairesinde İşbu yarı hissenin mütevelli senedi mucibince Hayganuş adına tesçlll talebedllmekle mezkûr nısıf hisse İle alâka! tasarru-fiyesl olanların tarihi ilândan İtibaren 15 gün zarfında vesaiki tasarru-flyeslnl hamilen Sultanahmettç tapu dairesi alt kalında Üsküdar tapu sicil muhafızlığına ve yahut 2/11/945 tarihinde mahallinde tahkikat yapacak tapu memuruna müraoaatları İlân olunur. (13843)

Kuruş Kurut Kurut
& Mide, barsak ve vücutta birik- \
miş yağlara, gazlara, toksinlere karşı I
kullanılır. J
Dr. RIZA R. REMAN Bursanın sabık Kaplıcalar hekimi ROMATİZMA ELEKTRİK TEDAVİSİ
Beyoğlu. Tünel. Sofyalı S, -İri/î
■■ SAÇLARA HAYAT VERECEK BtR İCAD
SAÇ D 1 W İT OT SAÇ
KREMİ XI 1 XV X W 1-i KREMİ
Saçlara hayat İntizam, parlaklık verir ve dökülmesine mâni olur. Briyantin vazifesini de görür. PARFÜMÖRİ v₺ ECZAHANELERDEN ARAYINIZ.
Gayrimenkul sattı İfânı
Beyoğlu 4 (İncil sulh hukuk mahkemesinden: 945'457
Novart ve Sonanın İştirak halinde mülkiyet olarak uhtelerlnde bulunan Beyoğlu Feriköy birinci kısım mahallesinde Fransız mezarlığı sokağında Ergenekon caddesi eski e yeni 163, 163'1 numaralı gayri menkulün İzaleyi şuyuu zımnında mahkememiz tarafından 8. 11. 945 tarll.Me müsadif perşembe günü saat 10-12 de satılacaktır. Arttırma bedeli haddi lâ-ylklnl bulmadığı veyahut hiç müşteri zuhur etmediği takdirde İkinci arttırması 19 11. 945 tarihine müsadif pazar günü saat 10 dan 12 ye kadar iern edilecektir
Tamamının kıymeti 7500 Ura olup dellâliye resmi ihale pulu taviz bedeli kadastro harcı müşterisine satış gününe kadar vergiler hissedarlara aittir, Arttırmaya girebilmek İçin % 7,5 nispetinde pey akçası yatırmak lâzımdır, Satış tapu kaydı mucibince yapılacaktır. Üzerine İhale edilen müşteri bedeli müzayedeyi derhal veyahut satış memurunun tâyin ettiği günde mahkeme veznesine yatırmak mecburiyetindedir. Bundan hariç hususata İcra İflâs kanununun maddesi tatbik edilecektir.
Tafsilât: Birinci kat evin ön cephesi itlbarlle bir dükkân bir kapıdan İbarettir, Kapıdan girilince renkli payanz döşeli bir taşlık birinci kata çıkan merdivenle karşılaşmakta olup merdivenin yarısında asma bir oda. dükkânla taşlığın arkasında bir mutfak aşağıya İnen bir merdiven kapısı İle arkasında bir bahçesi vardır İkinci kat önde büyük bir oda arkada İç İçe iki oda bir mutfak aralığı ve ta-rasadan İbarettir. Çatı katma çıkan merdivenin ortasında helft vardır. Çatı katı iç İçe İki odadan ibarettir.
İpotekli alacaklılarla sair alâkadarların ve İrtifak hakkı sahiplerinin gayr! menkul üzerindeki haklarını hususlle faiz ve masrafa dair olan iddialarını evrakı mtisbltelerlle birlikte satış gününden evvel yargıçlığa bildirmeleri. Aksi takdirde tapu kav-dlyle sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar. İstek-,11lerin yukarda gösterilen gün ve saatte Beyoğlu 4 üncü sulh hukuk yargıçlığına gelmeleri görmek lstiyenle-rin içindekilere müracaat etmeler! ilân olunur ( 13840'

Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları müessesesi
müdürlüğünden:
Müessesemiz sağlık koruma servisinde barem harici mün. hallere 1 Hariciye Uzmanı, 1 İç hastalıkları Uzmanı 1 Röntgen Uzmanı, 1 Sıtma mücadele Doktoru, 1 saha doktoru, 1 Eczacı ile 1 Baş Hemşire alınacaktır,
İsteklilerin hizmet müddetleri gözönünde bulundurulmak suretile aşağıda gösterildiği miktarlara göre aylık ücret verilebilecektir. Bundan başka her ay ücretinin takriben % 25 i nispetinde prim ve senede biri fevkalâde ve diğeri temettü ol. mak üzere iki maaş nispetindeki ikramiyeden de İstifade et. ttrileceklerdır.
Müracaatların en geç 30 Ekim 945 tarihine kadar nüfus tezkeresi, tahsil vesikası sicil hülâsası hâlen bulundukları va. zlfeden ayrılmalarında mahzur bulunmadığına dair alacakları muvakkat mektubunu havi bir — ... -
essese
müdürlüğüne müracaatları. Lira
tç hastalıkları Uzmanı 400
Röntgen » 400
Hariciye ■> 300
Sıtma mücadele doktoru 300
Saha doktoru 260
Eczacı 260
Baş Hemşire 140
dilekçe ile Karabükte mü.
(13446)

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığından:
Fakültemizde açık bulunan 25 lira maaşlı kâtipliğe şimdilik lira maaş verilmek üzere bir memur alınacaktır.
Liseyi bitirmiş bulunan isteklilerin 22/10/945 pazartesi günü
saat 11 de yapılacak sınava girebilmek üzere Dekanlığa başvur, maları. 13874
20
İstanbul Milli Korunma savcılığından
İlâm: 945/1406
Faturası® ve fazla fiatle et satmak suretile Mili! Korunma kanununa muhalefetten suçlu Tahtakale Kt-teneller Sabuncu han caddesi 54 NoJı kasap dükkânında tezgâhtar Ömer oâlu 1330 doğumlu Sıtkı Olgun hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (1) No. lı Milli Korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: Suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan Milli Korunma K. nun muaddel 31. 59'3. 63 üncü maddelerine tevfikan 10 lira ağır para eezaslle tecziyesine. 7 gün müddetle ticarethanesinin kapatılmasına ve bu müddet zarfında ticaretten menine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden . ........ .
44/1523 sayılı karar katlleşmekl® Hân olunur. Akşam gazetesiyle neşrolunacaktır.
bir
Maliye Bakanlığından
Maliye daireleri ihtiyacı İçin 1850 top matbaa kâğıdı üzerine ve iki taraflı olarak tabettirilecek 2485000 adet cetvelin baskı ücreti 2490 numaralı kanunun 31 inci maddesi mucibince kapalı
zarfla eksiltmeye konulmuştur.
1 — Muhammen baskı ücreti 9700 liradır.
2 — Muvakkat teminatı 727 lira 50 kuruştur,
3 — Eksiltmesi 1, 11. 945 perşembe günü saat 16.30 da Ma. üye Bakımlığı levazım ve kıymetli evrak müdürlüğünde toplana, cak komisyonda yapılacaktır.
4 — Şartnamesi Bakanlık levazım ve kıymetli evrak müdür, lüğüyle Beşiktaş maliye matbu evrak ambarında görülebilir.
İsteklilerin 2490 numaralı kanunun 2 ve 3 üncü maddeleri ile şartnamesinde yazılı belgeler ve muvakkat teminat makbuzu, nu havi tanzim edecekleri kapalı zarfları eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri lâzımdır. (13576)
Zavi kuran ı kerim
11 ekini perşembe günü Haydarpaşa İle Tünel - Galatasaray arasında ufak bir kuranı kerim kaybolmuştur. B. B, rümuzu He 170 No. posta kutusu adresine bildirildiği takdirde 5 lira verilecektir
]
[
Belediye tahsil ve tahakkuk şubeleri İçin yaptırılacak perdeler kapalı zarf usullle Pksillmcye konulmuştur. Tahmin bedeli 12038 Ua 47 kuruş ve İlk teminatı 902 lira 89 kuruştur. Şartnamesi Zabıt ve Muamelât Müdürlüğü kaleminde görülebilir.. İhalesi 32/10/845 çarşamba günü saat 15 de Daimi Encümende yapılacaktır. İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektupları. İhale tarihinden 3 gün evvel Belediye İmar MlMilrlüğtl-ne müracaatla alacakları fenni ehliyet ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belge erle birlikte 2490 No. 11 kanunun tarlfatı çevresinde hazıriı-yacakları teklif mektuplarını ihale günü saat 14 de kadar Daimi Encümene vermeleri lâzımdır »136701

Karaağaç müesseseler! Buz fabrikası ve Mezbaha kısımları için alınacak 31 kalem kereste kapalı zarf usulile eksiltmeye ko. huhnuştur, Tahmin bedeli 5504 lira 25 kuruş ve ilk teminatı 412 lira 82 kuruştur. Şartnamesi Zabıt ve Muamelât Müdürlüğü ka. leminde görülebilir. Tıialsi 31/10 945 çarşamba günü saat, 15 de Daimi Encümende yapılacaktır. İsteklilerin ilk teminat makbuz veya mektupları ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgelerle birlikte 2490 No. lı kanunun tarlfatı çevresinde hazırlayacakları teklif mektupların! ihale günü saat 14 de kadar Daimi Encüme. ne vermeleri lâzmdır. 13675
İstanbul Belediyesi İlânları
| İstanbul Vakıflar direktörlüğü ilânları
alt hissesini satın alıp almıya-
Vakfa alt olup diğer hissedarları bulunan Fatma, Ayşe ve Fatma MÜrşldeye,
İngilizce Bilen Bir Bayan ACELE ARANIYOR
Esaslı bir şirkette çalışmak üzere İngilizce muhabere yapmağa muktedir bir bayan aranıyor. Acele posta kutusu 176 No. va (Bayan ■■*■■■■■■■■■ rilojıuy il* müracaat edilmesi. ■■■■■■■■■■i
Zayi — Galata muamelât, istihlâk
Çocuk hekimi doktor
Ahmed Akkoyunlu
Talimhane palas
Taksim
Telefon: 82627
İstanbul Milli Korunma savcılığından
İlâm: 945/1360
Usulsüz fatura tanzim etmek sure-
tile Milli Korunma kanununa muha-
lefetten suçlu Beyoğlu Aynalıçeşme
Ralli Apt. 35/3 No. da oturur ayni
yerde tesviyeci Nlko Yar gidiş ve
Marpuççular Alacahamam 17 No. da
hırdavatçı İsrail Şapkalıoğlu hak-
kında 3005 sayılı kanuna
tevfikan
İstanbul
(5> No. lı Mili! Korunma
mahkemesinde yapılan duruşma so-
nunda: Suçlunun sabit görülen fiilin-
den dolayı hareketlerine uyan Milli
Korunma K. nun muaddel 57,
I. C-
K. 59 uncu maddelerine tevfikan 33
lira 30 ar Kr. ağır para cezaslle teo-
zlyelerine. 1 hafta müddetle tlcaret-
kapatı! masına ve bu
hanelerinin
kadar müddet ticaretten menlerin®
ve hükmün katileştiğinde neşrine
dair mezkûr mahkemeden verilen 20 6 945 tarih ve 945/43 sayılı karar katlleşmekic ilân olunur. Akşam gazetesiyle ne^-olunacaktır. (13839)
6/11/944 tarih
verilen
ve
(138421
Çocuk hekimi doktor
Ahmed Akkoyunlu raksım - Talimhane palas Telefon: 02827
*
Karaağa müesseselerl paçahaneslnde üç sene zarfında biri. İtecek olan 1 ynuz, tırnak ve paça kıllarının satışı açık arttırmaya ko muştur. Üç senelik tahmin bedeli 4500 lira ve ilk teminatı 337 ra 50 kuruştur. Şartnameleri Zabıt ve Muamelât Müdürlüğü eminde görülebilir, İhalesi 24/10/945 çarşamba günü saat 14 (’ ■ Daimi Encümende yapılacaktır. İsteklilerin İlk teminat makb • v( ya mektupları, 945 yılma ait Ticaret odası vesikaları ve F minen gösterlmesl gereken diğer belgelerle bir. Sikte ihale günü bel rll saatte Daimî encümende bulunmaları.
13452
Şehremlnlnde Mollaşeref mahallesinin Şanmusa ve Mollaşeref sokağında en eski 22, eski 28 yeni 29 sayılı arsanın 0/36 ve İçerisinde bulunan ■uyun 0/18 payı. (3138>
Yukarıda yazılı taşıtsız malın vakfa . .
cakları hakkında tebligat, yapmak üzere hissedarları araştırılmış ise de adresleri tesblt edilemediğinden İlân tarihinden İtibaren 91 gün zarfında kendileri veya resmi vekilleri müracaat etmedikleri takdirde vakfın hls-" d hakkında kanuni hükümler dairesinde İşlem yapılacağı 11 (İnen tebliğ olunur. U3880)
vergileri merkez tahakkuk şefliğinden verilen 3118 sayılı muafiyet karnemi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Büyük Çarşı înclcller sokak 8 No. «Nu. Nu.» Kegam Civanyan
i
«Figüran» canlı model aranıyor
Güzel Sanatlar Akademisi Müdürlüğünden:
Güze) Sanatlar Akademisinin muhtelif bölgelerinde çalıştın!, mak üzere canlı modele ihtiyaç vardır, Ücretler müsaittir. fstek_ İllerin her gün akademi idaresine müracaatları, 13881

«o,
cu&ue&tıjei
İKRAMİYE plânım merakla bekleyiııirl

Comments (0)