CUMA 17 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanıyo No: 17 Yeni Sabah 1^1 tege Kuvvet Şurubu
HAaiRAN 1949 Tol adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20706 12 inci Yıl, No. 3676 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAF11Y1Z Say,a, : 10 Kııru9 GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Müstakil demokratlar havayı elektrikledi
Neşrettikleri broşürde, samimiyetsizlik ve muvazaa ile itham edilen D.P. kurucuları için Onlar, bu dâvanın adamı değildir. „ diyorlar
Köprülü ve Menderes’i şiddetle itham eden broşürde 52 mesele açıklanmakta geçmiş günlerin türlü siyasî hâdiselerine dâir enteresan ifşaat yapdmaktadır
Bir müddet evvel Yahudi'lerden bir kafile kaçak olarak memleketimizden çıkıt oitmek istemişler, sonra, yakelanar-' ' ' ;cr tstanbula getirilmişlerdi..
Sinemacıların
Hırsı
Sinemacıların, bir müddettir, zarar ettiklerini ileri sürerek, fijatlann yükseltilmesi için çalmadık kapı bırakmadıkları malûmdur. Bugün, Şehir Meclisi, tekerrür e-den bu müracaatlar hakkında bir karar alacaktır. Sinemacılar daha şimdiden, âza üzerine bir nevi baskı yapmak ümidile, çıkacak karar lehde olmazsa, daha yüksek makamlara ve hükümete baş vuracaklarını da gizlemiyorlar.
Sinema, muhakkak ki sırf bir eğlence ve vakit geçirme yeri sayılamaz. Memleketin bediî terbiyesi. ahlâk ve maneviyat üzerinde derin tesirleri olan bir müessesedir. Bu cihet çok sarihtir o-nun için bütün memleketlerde, tiyatroyu da az çok geride bırakan sinema ile meşgul olunmakta ve başı boş bırakılmama âtadır.
Bizde sinemacılık hüdayi nâbit bir halde gelişmiş ve ufak tefek sermayelerle —üç, beş bin lira gibi— kurulmuştur. Bugünkü manzarasında ise sinema kralları peyda olmuştur. Milyonluk mü esseseler hani hani faaliyettedirler. İçlerinde senelik ciroları milyona bulan ve aşanlar vardır. Bu kârlı işlerin başında bulanan mes'ud insanların da en mntena yerlerde köşkleri, apartmanları mevcuttur. En lüks mob-le ve eşya İle tıklım tıklım dolu olan bu kâşaneler hep, üç beş yıl içinde, bir sinemanın temin ettiği kârlardan hasıl olmuştur. Buna rağmen, hırslara hudut koymak ve gem vurmak kabil ol madığmdan, daha fazla kazanç ateşile yananlar resmi makamla, n ikide bir fiyat zammı Isteğile Iz'ac eylemekte inat ediyorlar. Bütün bedahate ve gözle görülene karşı gelerek kâr etmedikleri hattâ zarar ettikleri iddialarını İleri sürüyorlar. Kâr, hem de cesim kâr olmasa sinema sahiplerinin sürdükleri hayatı idame e-debilmelerine imkânı var mıdır?
İstanbul belediyesi el ile tutulabilecek bir hakikat halinde tebarüz eden bu kârlı duruma rağmen sinema sahiplerinin iddialarını mütehassıslardan mürekkep bir heyete tetkik ettirmiş ve bütün hesaplar incelenmiştir. Bu tetkiklerin neticesi gözle görüleni teyid ve takviye etmekten başka bir netice vermemiştir. Yalnız üçüncü derecede sayılan kenar mahallelerdeki bazı ufak, tefek ve az sermayeli bîçare müesseslerin fazla kâr etmedikleri tesbit edilmiştir. Onlara mahsus olmak üzere belediye resimlerinden biraz tenzilât yapılması belki derpiş olunabilir.
Sinema, bugün şahısların da elinde ise, bir çok bakımlardan!
Broşürde imzası bulunan 13 Müstakil Demokrat Milletvekilinden': Ahmet Tahtakılıç, Ahmet Kemal Silivrili Ahmet Çınar, Haşan Din çer, Ah met Oğuz
Yahudi vatandaşların
piyangosunda bir nokta
Dörtler, altı saatlik gizli oturum yaptılar
Fakir Çocuklar Eşya Piyangosu hâsılatının nereye sarfedileceği merak ediliyor
Dışbakanları Almanya ve Avusturya mes’ etelerinde anlaşmaya varıyorlar
> leyen 4 Dış Bakanın bu konularda müsbet bir karara varacaklan anlaşılmaktadır. Muha ! birimiz, meselenin, taraflardan fedakârlık } yapmasına lüzum kalmaksızın halledeceğini ; bildirmektedir. Doğu ve Batı Almanya ara- ;
Londra: 16 (BJ3.C.) — Dört Dışişleri Bakanı konseyi bugün sabah ve öğleden sonra 6 saat süren gizli celse halinde toplanmıştır. Bakanlar, gece yansından sonra saat 1 de tekrar toplanmışlardır.
İranda çok mühim
görüşmeler
Hâl’in dışardan görünüşü..
Fakir ve yetim çocuklara yardım eşya piyangosu adile bir kaç Yahudi vatandaşın tertip ettiği piyangonun asıl hedef ve gayesi nin ne olabileceği yolundaki hak lı sualimiz, dündenberi, bir çok okuyucularımızın zihnini kurcalamaktadır. Dün, bize telefon ve mektupla müracaat eden bir çok okuyucu, bu eşya piyangosunun nasıl bir gaye ile tertiplendiğini (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
C. H. Partisi
> Avusturya ve Almanya meselelerini ince- (Devinil Sa. s sü. s d.) :
İstanbulda artan kazaların sebebi
Sinemacıların
Ordinaryüs Profesör doktor Falıreddin Kerim Gökay, nakil vasıtaları kazalarının sebeplerini anlatıyor
Son senelerde nakil vasıtaları 1 kazaları artmış, ölenler, yaralananlar, sakat kalanlar çoğalmıştır. Bu hususta malumatına mü-' racaat ettiğimiz Ordinaryüs Profesör doktor Fah rettin Kerim Gök ay kazaların sebeplerini ve alınacak tedbirleri şöyle anlatmıştır:
«— Son zamanlarda memleketimizde nakil va-, sıtalan ile can'
_ ... - ________________11 sıkıcı kazalar vu
(Devamı Sa. s Sü. 3 de) kua geldiğini e-
istekleri bugün konuşulacak
Emir Abdullahdan sonra Türk ve Amerikan ileri gelenleri de Tahranı ziyaret edecek
Çileğin toptan kilosujOkuruş
Divânı bugün toplanıyor
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay
şefle görüyoruz. Yirmi gün evvel Ankarada toplan mış olan yüksek Sağlık Şurasında da bu mesele ko nuşma konusu olmuştur. Kazaların sebeplerini tetkik ettiğimiz zaman, yolları dar ve mahdut o-lan bu şehire bir den bire fazla sayıda nakil vasıtasının tehacüm etmiş olduğunu gördük.
Motörlü vasıtaları kullananların geçirdikleri (Devamı Sa. 5
Su. 2 de)
Zam talepleri mutlaka reddedilmelidir, Şehir Meclisi bu mevzuda hassas davranmalıdır
Rusya’ya verilen gemiler
Şehir Genel Meclisi, bugün saat 15 de yapacağı toplantıda sinemacıların zam taleplerini incelemeğe başlıyacaktır. öğrendiğimize göre komisyon raporunda Beyc/l ı sinemalarının zarar etmediklerini belirtmiş, ancak 3 Un cü sınıf sinemacıların da Belediye vergi ve resminin %10-20 kadar indirilmesi lâzım geldiğine işaret etmiştir. Bu teklif kabul edilirse, Belediye gelirlerinde yıl da 80 bin lira gibi küçük bir alçalış olacaktır.
Bazı şehir meclisi üyelerinin bu açığı karşılamak için Beyoğlu sinemalarında lüks ve loca biletlerine bir miktar zam teklif e-deceklerl anlaşılmaktadır. Büj’ük kazançlar sağlıyan Beyoğlu sinemacılarının lehine yapılacak bu teklifi, meclisin reddetmesi, halkın menfaati icabından olduğu a şikârdır. Halka hizmetle mükellef Ltanbul Belediyesinin 80 bin lira gibi cüz'î bir açığı, tasarruf la kapatabileceği kabil görülmek tedlr.
Tahran, 16 (Nafen)--------Nafen
hususî muhabiri bildiriyor:
«Irak naibi Emir Abdullahuı Iranı ziyareti memlekette büyük sevinçle karşılanmıştır. Emir Abdullah ziyaretinin ilk gününü ileri gelen şahsiyetlerle geçirmiş ve öğle yemeğinde İran Şahının misafiri olmuştur.
Emir Abdullahın Iranı ziyareti salâhiyettar mahfiller tarafından yapılması beklenilen daha birçok mühim şahsiyetlerin ziyaretiniz, başlangıcı olarak telâkki edilmek tedir.
(Dovaını Sa. 5 Sü. 7 do)
Balıkesirde
demokratların
toplantısı
Dün tonlarla çileh denize döhüldü Mısıra ihraç için teşebbüse geçildi
Hâldeki sebze ve meyva bolluğu devanı etmektedir. Kirazlar yağmur yediğinden kurtlanmış ve alıcıları azalmıştır. Manav ve seyyar satıcılar ellerindeki ma'ı pahalı satmak ve böylece az sebze ve meyva satıp fazla kâr temin etmek için açtıkları kampau-
yaya nihayet vermemişlerdir.
Dün denize yeniden bir miktar kiraz döküldüğü gibi ilk defa E-reğli çileklerinden bir ton kadarı da Halicin -"lan arasına bırakılmıştır. Çileğin Hâlde toptan kilosu 5 - 10 kuruştur.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 8 do)
He* şeye rağmen, iktidar ara seçimleri yapacağa benziyor
Ankara 16 (Hususî)—Halk par tisi divanı yarın saat onda Hilmi Uranın başkanlığında toplla-nacaklardır. Divanın bu toplantı sında mühim mevzulara temas e-dilmiyeceği söylenmekle beraber ara seçimlerinin yapılıp yapılma (Davamı Sa. s Sü. 3 ac)
550 veremlinin
Kıymetli bir elmas İstanbuldan geçti
Dünyanın en kıymetli elmaslarından 500 bin dolar değerinde bir elmas Yeşilköyde bir gece geçirdikten sonra, diin sabah Hindistana gönderildi
tedavisi için hazırlıklar
Bir komiser muavinı’nin müdahalede bulunduğu ileri sürülüyor Balıkesir: 16 (Telefonla) — Evvelki gecs Ayvalık demokratlan parti binasında hususi bir (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 do)
500 bin dolar kıymetinde bir elmas evvelki gece saat 1.30 da uçakla transit olarak Londradan şehrimize getirilmiş ve sabahleyin kalkan uçakla Hindistana götürülmüştür.
Elmas bir sigorta memurunun muhafazası altında Yeşilköyde u-çaktan indirildikten sonra, Türk
Fakat, 4000 veremli daha tedavi için sira beklemektedir
Ankara Niimune hastahanesi'i-de birkaç gün evvel bir ameliyat geçiren Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün yattığı hastahaneden telefonla il Sağlık Müdürü Dr. Faik Yareıct (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İtalyan donanmasından 7 küçük gemi, dün limanımıza
gelerek demirledi
Hazin bir aşk
macerası
Ceyhanda bir genç sevdiği kızı öldürdü kendisi de bir kaza kurşunu ile öldü
"Rumelihisarı,, dün Hollanda’dan geldi
Spor güzel şeydir amma...
ULUNAY
Ceyhan: 16 (Hususî) — ilçemizin Deveciuşağı köyünde iki gencin ölümü ile neticelenen bir cinayet olmuştur. Tekeli aşiretlerinden 25 yaşlarında Hüseyin Kalkan, Haylazlı köyünden 17 yaşlarında Haticeyi babasından istemiş, fakat red cevabile karşı lanmıştır. Geçen gün Haticeye CJDovnmı 8a. 6 8Ü. 7 do)
Denizyolları idaresinin şehir hatları Irf» Hollanda tezgâhlarında yaptırdığı 6 gemiden 5 incisi olan (Rnm‘ı;lîsan> gemisi dün sabah saat 5 te limanımıza gelmiştir. Gemi bugün havuza alınacak ve bir haftaya kadar servislerine bağlıyacaktır.
vot. Spor çok güzel $oy-dlr... Bir monılekotlo nos-II kuvvotlendlrlr; ırkı güzelleştirir; milli tefevvuku tomln edor. «Sağlam akıl, »aftlaın vücutla bulunur» me-sollnoo yalnız bünyoyi dogll dimağı da kuvvotlendlrlr, velhasıl maddi, manovl faldolerlno hudut yoktur... Amonnöl inandık. İman ettik. Fakat kondlmlzl spora, bilhassa lutbolo biraz fazla vordlk gibi geliyor, işin garip tarafı sporun kendisi llo değil do dodikodusu 116 uğraşıyoruz.
Göçen gün bir kaç dost vo ahbap la bulundum... Homen bu lakırdı a-çıldı. Antrenör falanı oynatacakken filânı oynatmış. Yoksa Fonerbahço böylo bir mağlûbiyete uğrar mı I-mlş? Sonra yino falan golıniş... O zaman İş değişmiş amma vakit kal maınış. Derken filân sahaya çıkmış... «Utanmıyor musunuz bo?» domiş... Falan gülmüş... Filân da kızmış... «No gülüyorsun be7 demiş, burada maymun mu oynu*
yor?» bunun üstüne falan gazote* yo yazı yazmış... Filan da ona oe-vap vermiş... Haydi münakaşa...
— Bizim kulüb tam formunda...
— Amma yaptın ha... Göçen so-no öldünüz... Yorlero yattınız be...
— Kim domiş... Gollorl ha.» gibi yutturduk...
Sokak arasından geçiyorum: Ma* şa kadar çocuklar b r ağızdan bağ-
Hey gemici gemici Nu çok yersin pirinci Kilitlerin içinde Fenerimin» birinci t
Cami avlularında her yuvarlak şoy bir top vazifesini görüyor. No kadar kundura boyacısı varsa kimi yalınayak, kimi takunya llo şüt çekiyorlar. Bilhassa takunya llo çe-kilon şüt sağlam gola gidiyor... Çünkü topla borabor uçan takunya kalecinin alın şakına nişanlandığı I-çin kalcciyo vazifosindo sonuna kadar sebat İmkânı vermiyor.
(Devamı Sa. s Sü. 8 do)
Bar- gereğince Rusvaım »erilen Italyan gemde rinden 3 motorbot, 2 sarnıç gemi
sİ ve 2 romörkörden müteşekkil bir parti dün sabah limanımıza gel '■ Sahpazarı önüne demirle-
mişlerdir. Resimler üç gün liman ımızdrt. ı- ■’ ıc kumanya, kömür, su ve mazot gibi ihtiyaçların)
temin edecekler ve Karadenizc çıkacaklardır.
CUMA 17 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanıyo No: 17 Yeni Sabah 1^1 tege Kuvvet Şurubu
HAaiRAN 1949 Tol adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20706 12 inci Yıl, No. 3676 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAF11Y1Z Say,a, : 10 Kııru9 GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Müstakil demokratlar havayı elektrikledi
Neşrettikleri broşürde, samimiyetsizlik ve muvazaa ile itham edilen D.P. kurucuları için Onlar, bu dâvanın adamı değildir. „ diyorlar
Köprülü ve Menderes’i şiddetle itham eden broşürde 52 mesele açıklanmakta geçmiş günlerin türlü siyasî hâdiselerine dâir enteresan ifşaat yapdmaktadır
Bir müddet evvel Yahudi'lerden bir kafile kaçak olarak memleketimizden çıkıt oitmek istemişler, sonra, yakelanar-' ' ' ;cr tstanbula getirilmişlerdi..
Sinemacıların
Hırsı
Sinemacıların, bir müddettir, zarar ettiklerini ileri sürerek, fijatlann yükseltilmesi için çalmadık kapı bırakmadıkları malûmdur. Bugün, Şehir Meclisi, tekerrür e-den bu müracaatlar hakkında bir karar alacaktır. Sinemacılar daha şimdiden, âza üzerine bir nevi baskı yapmak ümidile, çıkacak karar lehde olmazsa, daha yüksek makamlara ve hükümete baş vuracaklarını da gizlemiyorlar.
Sinema, muhakkak ki sırf bir eğlence ve vakit geçirme yeri sayılamaz. Memleketin bediî terbiyesi. ahlâk ve maneviyat üzerinde derin tesirleri olan bir müessesedir. Bu cihet çok sarihtir o-nun için bütün memleketlerde, tiyatroyu da az çok geride bırakan sinema ile meşgul olunmakta ve başı boş bırakılmama âtadır.
Bizde sinemacılık hüdayi nâbit bir halde gelişmiş ve ufak tefek sermayelerle —üç, beş bin lira gibi— kurulmuştur. Bugünkü manzarasında ise sinema kralları peyda olmuştur. Milyonluk mü esseseler hani hani faaliyettedirler. İçlerinde senelik ciroları milyona bulan ve aşanlar vardır. Bu kârlı işlerin başında bulanan mes'ud insanların da en mntena yerlerde köşkleri, apartmanları mevcuttur. En lüks mob-le ve eşya İle tıklım tıklım dolu olan bu kâşaneler hep, üç beş yıl içinde, bir sinemanın temin ettiği kârlardan hasıl olmuştur. Buna rağmen, hırslara hudut koymak ve gem vurmak kabil ol madığmdan, daha fazla kazanç ateşile yananlar resmi makamla, n ikide bir fiyat zammı Isteğile Iz'ac eylemekte inat ediyorlar. Bütün bedahate ve gözle görülene karşı gelerek kâr etmedikleri hattâ zarar ettikleri iddialarını İleri sürüyorlar. Kâr, hem de cesim kâr olmasa sinema sahiplerinin sürdükleri hayatı idame e-debilmelerine imkânı var mıdır?
İstanbul belediyesi el ile tutulabilecek bir hakikat halinde tebarüz eden bu kârlı duruma rağmen sinema sahiplerinin iddialarını mütehassıslardan mürekkep bir heyete tetkik ettirmiş ve bütün hesaplar incelenmiştir. Bu tetkiklerin neticesi gözle görüleni teyid ve takviye etmekten başka bir netice vermemiştir. Yalnız üçüncü derecede sayılan kenar mahallelerdeki bazı ufak, tefek ve az sermayeli bîçare müesseslerin fazla kâr etmedikleri tesbit edilmiştir. Onlara mahsus olmak üzere belediye resimlerinden biraz tenzilât yapılması belki derpiş olunabilir.
Sinema, bugün şahısların da elinde ise, bir çok bakımlardan!
Broşürde imzası bulunan 13 Müstakil Demokrat Milletvekilinden': Ahmet Tahtakılıç, Ahmet Kemal Silivrili Ahmet Çınar, Haşan Din çer, Ah met Oğuz
Yahudi vatandaşların
piyangosunda bir nokta
Dörtler, altı saatlik gizli oturum yaptılar
Fakir Çocuklar Eşya Piyangosu hâsılatının nereye sarfedileceği merak ediliyor
Dışbakanları Almanya ve Avusturya mes’ etelerinde anlaşmaya varıyorlar
> leyen 4 Dış Bakanın bu konularda müsbet bir karara varacaklan anlaşılmaktadır. Muha ! birimiz, meselenin, taraflardan fedakârlık } yapmasına lüzum kalmaksızın halledeceğini ; bildirmektedir. Doğu ve Batı Almanya ara- ;
Londra: 16 (BJ3.C.) — Dört Dışişleri Bakanı konseyi bugün sabah ve öğleden sonra 6 saat süren gizli celse halinde toplanmıştır. Bakanlar, gece yansından sonra saat 1 de tekrar toplanmışlardır.
İranda çok mühim
görüşmeler
Hâl’in dışardan görünüşü..
Fakir ve yetim çocuklara yardım eşya piyangosu adile bir kaç Yahudi vatandaşın tertip ettiği piyangonun asıl hedef ve gayesi nin ne olabileceği yolundaki hak lı sualimiz, dündenberi, bir çok okuyucularımızın zihnini kurcalamaktadır. Dün, bize telefon ve mektupla müracaat eden bir çok okuyucu, bu eşya piyangosunun nasıl bir gaye ile tertiplendiğini (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
C. H. Partisi
> Avusturya ve Almanya meselelerini ince- (Devinil Sa. s sü. s d.) :
İstanbulda artan kazaların sebebi
Sinemacıların
Ordinaryüs Profesör doktor Falıreddin Kerim Gökay, nakil vasıtaları kazalarının sebeplerini anlatıyor
Son senelerde nakil vasıtaları 1 kazaları artmış, ölenler, yaralananlar, sakat kalanlar çoğalmıştır. Bu hususta malumatına mü-' racaat ettiğimiz Ordinaryüs Profesör doktor Fah rettin Kerim Gök ay kazaların sebeplerini ve alınacak tedbirleri şöyle anlatmıştır:
«— Son zamanlarda memleketimizde nakil va-, sıtalan ile can'
_ ... - ________________11 sıkıcı kazalar vu
(Devamı Sa. s Sü. 3 de) kua geldiğini e-
istekleri bugün konuşulacak
Emir Abdullahdan sonra Türk ve Amerikan ileri gelenleri de Tahranı ziyaret edecek
Çileğin toptan kilosujOkuruş
Divânı bugün toplanıyor
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay
şefle görüyoruz. Yirmi gün evvel Ankarada toplan mış olan yüksek Sağlık Şurasında da bu mesele ko nuşma konusu olmuştur. Kazaların sebeplerini tetkik ettiğimiz zaman, yolları dar ve mahdut o-lan bu şehire bir den bire fazla sayıda nakil vasıtasının tehacüm etmiş olduğunu gördük.
Motörlü vasıtaları kullananların geçirdikleri (Devamı Sa. 5
Su. 2 de)
Zam talepleri mutlaka reddedilmelidir, Şehir Meclisi bu mevzuda hassas davranmalıdır
Rusya’ya verilen gemiler
Şehir Genel Meclisi, bugün saat 15 de yapacağı toplantıda sinemacıların zam taleplerini incelemeğe başlıyacaktır. öğrendiğimize göre komisyon raporunda Beyc/l ı sinemalarının zarar etmediklerini belirtmiş, ancak 3 Un cü sınıf sinemacıların da Belediye vergi ve resminin %10-20 kadar indirilmesi lâzım geldiğine işaret etmiştir. Bu teklif kabul edilirse, Belediye gelirlerinde yıl da 80 bin lira gibi küçük bir alçalış olacaktır.
Bazı şehir meclisi üyelerinin bu açığı karşılamak için Beyoğlu sinemalarında lüks ve loca biletlerine bir miktar zam teklif e-deceklerl anlaşılmaktadır. Büj’ük kazançlar sağlıyan Beyoğlu sinemacılarının lehine yapılacak bu teklifi, meclisin reddetmesi, halkın menfaati icabından olduğu a şikârdır. Halka hizmetle mükellef Ltanbul Belediyesinin 80 bin lira gibi cüz'î bir açığı, tasarruf la kapatabileceği kabil görülmek tedlr.
Tahran, 16 (Nafen)--------Nafen
hususî muhabiri bildiriyor:
«Irak naibi Emir Abdullahuı Iranı ziyareti memlekette büyük sevinçle karşılanmıştır. Emir Abdullah ziyaretinin ilk gününü ileri gelen şahsiyetlerle geçirmiş ve öğle yemeğinde İran Şahının misafiri olmuştur.
Emir Abdullahın Iranı ziyareti salâhiyettar mahfiller tarafından yapılması beklenilen daha birçok mühim şahsiyetlerin ziyaretiniz, başlangıcı olarak telâkki edilmek tedir.
(Dovaını Sa. 5 Sü. 7 do)
Balıkesirde
demokratların
toplantısı
Dün tonlarla çileh denize döhüldü Mısıra ihraç için teşebbüse geçildi
Hâldeki sebze ve meyva bolluğu devanı etmektedir. Kirazlar yağmur yediğinden kurtlanmış ve alıcıları azalmıştır. Manav ve seyyar satıcılar ellerindeki ma'ı pahalı satmak ve böylece az sebze ve meyva satıp fazla kâr temin etmek için açtıkları kampau-
yaya nihayet vermemişlerdir.
Dün denize yeniden bir miktar kiraz döküldüğü gibi ilk defa E-reğli çileklerinden bir ton kadarı da Halicin -"lan arasına bırakılmıştır. Çileğin Hâlde toptan kilosu 5 - 10 kuruştur.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 8 do)
He* şeye rağmen, iktidar ara seçimleri yapacağa benziyor
Ankara 16 (Hususî)—Halk par tisi divanı yarın saat onda Hilmi Uranın başkanlığında toplla-nacaklardır. Divanın bu toplantı sında mühim mevzulara temas e-dilmiyeceği söylenmekle beraber ara seçimlerinin yapılıp yapılma (Davamı Sa. s Sü. 3 ac)
550 veremlinin
Kıymetli bir elmas İstanbuldan geçti
Dünyanın en kıymetli elmaslarından 500 bin dolar değerinde bir elmas Yeşilköyde bir gece geçirdikten sonra, diin sabah Hindistana gönderildi
tedavisi için hazırlıklar
Bir komiser muavinı’nin müdahalede bulunduğu ileri sürülüyor Balıkesir: 16 (Telefonla) — Evvelki gecs Ayvalık demokratlan parti binasında hususi bir (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 do)
500 bin dolar kıymetinde bir elmas evvelki gece saat 1.30 da uçakla transit olarak Londradan şehrimize getirilmiş ve sabahleyin kalkan uçakla Hindistana götürülmüştür.
Elmas bir sigorta memurunun muhafazası altında Yeşilköyde u-çaktan indirildikten sonra, Türk
Fakat, 4000 veremli daha tedavi için sira beklemektedir
Ankara Niimune hastahanesi'i-de birkaç gün evvel bir ameliyat geçiren Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün yattığı hastahaneden telefonla il Sağlık Müdürü Dr. Faik Yareıct (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İtalyan donanmasından 7 küçük gemi, dün limanımıza
gelerek demirledi
Hazin bir aşk
macerası
Ceyhanda bir genç sevdiği kızı öldürdü kendisi de bir kaza kurşunu ile öldü
"Rumelihisarı,, dün Hollanda’dan geldi
Spor güzel şeydir amma...
ULUNAY
Ceyhan: 16 (Hususî) — ilçemizin Deveciuşağı köyünde iki gencin ölümü ile neticelenen bir cinayet olmuştur. Tekeli aşiretlerinden 25 yaşlarında Hüseyin Kalkan, Haylazlı köyünden 17 yaşlarında Haticeyi babasından istemiş, fakat red cevabile karşı lanmıştır. Geçen gün Haticeye CJDovnmı 8a. 6 8Ü. 7 do)
Denizyolları idaresinin şehir hatları Irf» Hollanda tezgâhlarında yaptırdığı 6 gemiden 5 incisi olan (Rnm‘ı;lîsan> gemisi dün sabah saat 5 te limanımıza gelmiştir. Gemi bugün havuza alınacak ve bir haftaya kadar servislerine bağlıyacaktır.
vot. Spor çok güzel $oy-dlr... Bir monılekotlo nos-II kuvvotlendlrlr; ırkı güzelleştirir; milli tefevvuku tomln edor. «Sağlam akıl, »aftlaın vücutla bulunur» me-sollnoo yalnız bünyoyi dogll dimağı da kuvvotlendlrlr, velhasıl maddi, manovl faldolerlno hudut yoktur... Amonnöl inandık. İman ettik. Fakat kondlmlzl spora, bilhassa lutbolo biraz fazla vordlk gibi geliyor, işin garip tarafı sporun kendisi llo değil do dodikodusu 116 uğraşıyoruz.
Göçen gün bir kaç dost vo ahbap la bulundum... Homen bu lakırdı a-çıldı. Antrenör falanı oynatacakken filânı oynatmış. Yoksa Fonerbahço böylo bir mağlûbiyete uğrar mı I-mlş? Sonra yino falan golıniş... O zaman İş değişmiş amma vakit kal maınış. Derken filân sahaya çıkmış... «Utanmıyor musunuz bo?» domiş... Falan gülmüş... Filân da kızmış... «No gülüyorsun be7 demiş, burada maymun mu oynu*
yor?» bunun üstüne falan gazote* yo yazı yazmış... Filan da ona oe-vap vermiş... Haydi münakaşa...
— Bizim kulüb tam formunda...
— Amma yaptın ha... Göçen so-no öldünüz... Yorlero yattınız be...
— Kim domiş... Gollorl ha.» gibi yutturduk...
Sokak arasından geçiyorum: Ma* şa kadar çocuklar b r ağızdan bağ-
Hey gemici gemici Nu çok yersin pirinci Kilitlerin içinde Fenerimin» birinci t
Cami avlularında her yuvarlak şoy bir top vazifesini görüyor. No kadar kundura boyacısı varsa kimi yalınayak, kimi takunya llo şüt çekiyorlar. Bilhassa takunya llo çe-kilon şüt sağlam gola gidiyor... Çünkü topla borabor uçan takunya kalecinin alın şakına nişanlandığı I-çin kalcciyo vazifosindo sonuna kadar sebat İmkânı vermiyor.
(Devamı Sa. s Sü. 8 do)
Bar- gereğince Rusvaım »erilen Italyan gemde rinden 3 motorbot, 2 sarnıç gemi
sİ ve 2 romörkörden müteşekkil bir parti dün sabah limanımıza gel '■ Sahpazarı önüne demirle-
mişlerdir. Resimler üç gün liman ımızdrt. ı- ■’ ıc kumanya, kömür, su ve mazot gibi ihtiyaçların)
temin edecekler ve Karadenizc çıkacaklardır.
CUMA 17 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanıyo No: 17 Yeni Sabah 1^1 tege Kuvvet Şurubu
HAaiRAN 1949 Tol adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20706 12 inci Yıl, No. 3676 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAF11Y1Z Say,a, : 10 Kııru9 GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Müstakil demokratlar havayı elektrikledi
Neşrettikleri broşürde, samimiyetsizlik ve muvazaa ile itham edilen D.P. kurucuları için Onlar, bu dâvanın adamı değildir. „ diyorlar
Köprülü ve Menderes’i şiddetle itham eden broşürde 52 mesele açıklanmakta geçmiş günlerin türlü siyasî hâdiselerine dâir enteresan ifşaat yapdmaktadır
Bir müddet evvel Yahudi'lerden bir kafile kaçak olarak memleketimizden çıkıt oitmek istemişler, sonra, yakelanar-' ' ' ;cr tstanbula getirilmişlerdi..
Sinemacıların
Hırsı
Sinemacıların, bir müddettir, zarar ettiklerini ileri sürerek, fijatlann yükseltilmesi için çalmadık kapı bırakmadıkları malûmdur. Bugün, Şehir Meclisi, tekerrür e-den bu müracaatlar hakkında bir karar alacaktır. Sinemacılar daha şimdiden, âza üzerine bir nevi baskı yapmak ümidile, çıkacak karar lehde olmazsa, daha yüksek makamlara ve hükümete baş vuracaklarını da gizlemiyorlar.
Sinema, muhakkak ki sırf bir eğlence ve vakit geçirme yeri sayılamaz. Memleketin bediî terbiyesi. ahlâk ve maneviyat üzerinde derin tesirleri olan bir müessesedir. Bu cihet çok sarihtir o-nun için bütün memleketlerde, tiyatroyu da az çok geride bırakan sinema ile meşgul olunmakta ve başı boş bırakılmama âtadır.
Bizde sinemacılık hüdayi nâbit bir halde gelişmiş ve ufak tefek sermayelerle —üç, beş bin lira gibi— kurulmuştur. Bugünkü manzarasında ise sinema kralları peyda olmuştur. Milyonluk mü esseseler hani hani faaliyettedirler. İçlerinde senelik ciroları milyona bulan ve aşanlar vardır. Bu kârlı işlerin başında bulanan mes'ud insanların da en mntena yerlerde köşkleri, apartmanları mevcuttur. En lüks mob-le ve eşya İle tıklım tıklım dolu olan bu kâşaneler hep, üç beş yıl içinde, bir sinemanın temin ettiği kârlardan hasıl olmuştur. Buna rağmen, hırslara hudut koymak ve gem vurmak kabil ol madığmdan, daha fazla kazanç ateşile yananlar resmi makamla, n ikide bir fiyat zammı Isteğile Iz'ac eylemekte inat ediyorlar. Bütün bedahate ve gözle görülene karşı gelerek kâr etmedikleri hattâ zarar ettikleri iddialarını İleri sürüyorlar. Kâr, hem de cesim kâr olmasa sinema sahiplerinin sürdükleri hayatı idame e-debilmelerine imkânı var mıdır?
İstanbul belediyesi el ile tutulabilecek bir hakikat halinde tebarüz eden bu kârlı duruma rağmen sinema sahiplerinin iddialarını mütehassıslardan mürekkep bir heyete tetkik ettirmiş ve bütün hesaplar incelenmiştir. Bu tetkiklerin neticesi gözle görüleni teyid ve takviye etmekten başka bir netice vermemiştir. Yalnız üçüncü derecede sayılan kenar mahallelerdeki bazı ufak, tefek ve az sermayeli bîçare müesseslerin fazla kâr etmedikleri tesbit edilmiştir. Onlara mahsus olmak üzere belediye resimlerinden biraz tenzilât yapılması belki derpiş olunabilir.
Sinema, bugün şahısların da elinde ise, bir çok bakımlardan!
Broşürde imzası bulunan 13 Müstakil Demokrat Milletvekilinden': Ahmet Tahtakılıç, Ahmet Kemal Silivrili Ahmet Çınar, Haşan Din çer, Ah met Oğuz
Yahudi vatandaşların
piyangosunda bir nokta
Dörtler, altı saatlik gizli oturum yaptılar
Fakir Çocuklar Eşya Piyangosu hâsılatının nereye sarfedileceği merak ediliyor
Dışbakanları Almanya ve Avusturya mes’ etelerinde anlaşmaya varıyorlar
> leyen 4 Dış Bakanın bu konularda müsbet bir karara varacaklan anlaşılmaktadır. Muha ! birimiz, meselenin, taraflardan fedakârlık } yapmasına lüzum kalmaksızın halledeceğini ; bildirmektedir. Doğu ve Batı Almanya ara- ;
Londra: 16 (BJ3.C.) — Dört Dışişleri Bakanı konseyi bugün sabah ve öğleden sonra 6 saat süren gizli celse halinde toplanmıştır. Bakanlar, gece yansından sonra saat 1 de tekrar toplanmışlardır.
İranda çok mühim
görüşmeler
Hâl’in dışardan görünüşü..
Fakir ve yetim çocuklara yardım eşya piyangosu adile bir kaç Yahudi vatandaşın tertip ettiği piyangonun asıl hedef ve gayesi nin ne olabileceği yolundaki hak lı sualimiz, dündenberi, bir çok okuyucularımızın zihnini kurcalamaktadır. Dün, bize telefon ve mektupla müracaat eden bir çok okuyucu, bu eşya piyangosunun nasıl bir gaye ile tertiplendiğini (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
C. H. Partisi
> Avusturya ve Almanya meselelerini ince- (Devinil Sa. s sü. s d.) :
İstanbulda artan kazaların sebebi
Sinemacıların
Ordinaryüs Profesör doktor Falıreddin Kerim Gökay, nakil vasıtaları kazalarının sebeplerini anlatıyor
Son senelerde nakil vasıtaları 1 kazaları artmış, ölenler, yaralananlar, sakat kalanlar çoğalmıştır. Bu hususta malumatına mü-' racaat ettiğimiz Ordinaryüs Profesör doktor Fah rettin Kerim Gök ay kazaların sebeplerini ve alınacak tedbirleri şöyle anlatmıştır:
«— Son zamanlarda memleketimizde nakil va-, sıtalan ile can'
_ ... - ________________11 sıkıcı kazalar vu
(Devamı Sa. s Sü. 3 de) kua geldiğini e-
istekleri bugün konuşulacak
Emir Abdullahdan sonra Türk ve Amerikan ileri gelenleri de Tahranı ziyaret edecek
Çileğin toptan kilosujOkuruş
Divânı bugün toplanıyor
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay
şefle görüyoruz. Yirmi gün evvel Ankarada toplan mış olan yüksek Sağlık Şurasında da bu mesele ko nuşma konusu olmuştur. Kazaların sebeplerini tetkik ettiğimiz zaman, yolları dar ve mahdut o-lan bu şehire bir den bire fazla sayıda nakil vasıtasının tehacüm etmiş olduğunu gördük.
Motörlü vasıtaları kullananların geçirdikleri (Devamı Sa. 5
Su. 2 de)
Zam talepleri mutlaka reddedilmelidir, Şehir Meclisi bu mevzuda hassas davranmalıdır
Rusya’ya verilen gemiler
Şehir Genel Meclisi, bugün saat 15 de yapacağı toplantıda sinemacıların zam taleplerini incelemeğe başlıyacaktır. öğrendiğimize göre komisyon raporunda Beyc/l ı sinemalarının zarar etmediklerini belirtmiş, ancak 3 Un cü sınıf sinemacıların da Belediye vergi ve resminin %10-20 kadar indirilmesi lâzım geldiğine işaret etmiştir. Bu teklif kabul edilirse, Belediye gelirlerinde yıl da 80 bin lira gibi küçük bir alçalış olacaktır.
Bazı şehir meclisi üyelerinin bu açığı karşılamak için Beyoğlu sinemalarında lüks ve loca biletlerine bir miktar zam teklif e-deceklerl anlaşılmaktadır. Büj’ük kazançlar sağlıyan Beyoğlu sinemacılarının lehine yapılacak bu teklifi, meclisin reddetmesi, halkın menfaati icabından olduğu a şikârdır. Halka hizmetle mükellef Ltanbul Belediyesinin 80 bin lira gibi cüz'î bir açığı, tasarruf la kapatabileceği kabil görülmek tedlr.
Tahran, 16 (Nafen)--------Nafen
hususî muhabiri bildiriyor:
«Irak naibi Emir Abdullahuı Iranı ziyareti memlekette büyük sevinçle karşılanmıştır. Emir Abdullah ziyaretinin ilk gününü ileri gelen şahsiyetlerle geçirmiş ve öğle yemeğinde İran Şahının misafiri olmuştur.
Emir Abdullahın Iranı ziyareti salâhiyettar mahfiller tarafından yapılması beklenilen daha birçok mühim şahsiyetlerin ziyaretiniz, başlangıcı olarak telâkki edilmek tedir.
(Dovaını Sa. 5 Sü. 7 do)
Balıkesirde
demokratların
toplantısı
Dün tonlarla çileh denize döhüldü Mısıra ihraç için teşebbüse geçildi
Hâldeki sebze ve meyva bolluğu devanı etmektedir. Kirazlar yağmur yediğinden kurtlanmış ve alıcıları azalmıştır. Manav ve seyyar satıcılar ellerindeki ma'ı pahalı satmak ve böylece az sebze ve meyva satıp fazla kâr temin etmek için açtıkları kampau-
yaya nihayet vermemişlerdir.
Dün denize yeniden bir miktar kiraz döküldüğü gibi ilk defa E-reğli çileklerinden bir ton kadarı da Halicin -"lan arasına bırakılmıştır. Çileğin Hâlde toptan kilosu 5 - 10 kuruştur.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 8 do)
He* şeye rağmen, iktidar ara seçimleri yapacağa benziyor
Ankara 16 (Hususî)—Halk par tisi divanı yarın saat onda Hilmi Uranın başkanlığında toplla-nacaklardır. Divanın bu toplantı sında mühim mevzulara temas e-dilmiyeceği söylenmekle beraber ara seçimlerinin yapılıp yapılma (Davamı Sa. s Sü. 3 ac)
550 veremlinin
Kıymetli bir elmas İstanbuldan geçti
Dünyanın en kıymetli elmaslarından 500 bin dolar değerinde bir elmas Yeşilköyde bir gece geçirdikten sonra, diin sabah Hindistana gönderildi
tedavisi için hazırlıklar
Bir komiser muavinı’nin müdahalede bulunduğu ileri sürülüyor Balıkesir: 16 (Telefonla) — Evvelki gecs Ayvalık demokratlan parti binasında hususi bir (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 do)
500 bin dolar kıymetinde bir elmas evvelki gece saat 1.30 da uçakla transit olarak Londradan şehrimize getirilmiş ve sabahleyin kalkan uçakla Hindistana götürülmüştür.
Elmas bir sigorta memurunun muhafazası altında Yeşilköyde u-çaktan indirildikten sonra, Türk
Fakat, 4000 veremli daha tedavi için sira beklemektedir
Ankara Niimune hastahanesi'i-de birkaç gün evvel bir ameliyat geçiren Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün yattığı hastahaneden telefonla il Sağlık Müdürü Dr. Faik Yareıct (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İtalyan donanmasından 7 küçük gemi, dün limanımıza
gelerek demirledi
Hazin bir aşk
macerası
Ceyhanda bir genç sevdiği kızı öldürdü kendisi de bir kaza kurşunu ile öldü
"Rumelihisarı,, dün Hollanda’dan geldi
Spor güzel şeydir amma...
ULUNAY
Ceyhan: 16 (Hususî) — ilçemizin Deveciuşağı köyünde iki gencin ölümü ile neticelenen bir cinayet olmuştur. Tekeli aşiretlerinden 25 yaşlarında Hüseyin Kalkan, Haylazlı köyünden 17 yaşlarında Haticeyi babasından istemiş, fakat red cevabile karşı lanmıştır. Geçen gün Haticeye CJDovnmı 8a. 6 8Ü. 7 do)
Denizyolları idaresinin şehir hatları Irf» Hollanda tezgâhlarında yaptırdığı 6 gemiden 5 incisi olan (Rnm‘ı;lîsan> gemisi dün sabah saat 5 te limanımıza gelmiştir. Gemi bugün havuza alınacak ve bir haftaya kadar servislerine bağlıyacaktır.
vot. Spor çok güzel $oy-dlr... Bir monılekotlo nos-II kuvvotlendlrlr; ırkı güzelleştirir; milli tefevvuku tomln edor. «Sağlam akıl, »aftlaın vücutla bulunur» me-sollnoo yalnız bünyoyi dogll dimağı da kuvvotlendlrlr, velhasıl maddi, manovl faldolerlno hudut yoktur... Amonnöl inandık. İman ettik. Fakat kondlmlzl spora, bilhassa lutbolo biraz fazla vordlk gibi geliyor, işin garip tarafı sporun kendisi llo değil do dodikodusu 116 uğraşıyoruz.
Göçen gün bir kaç dost vo ahbap la bulundum... Homen bu lakırdı a-çıldı. Antrenör falanı oynatacakken filânı oynatmış. Yoksa Fonerbahço böylo bir mağlûbiyete uğrar mı I-mlş? Sonra yino falan golıniş... O zaman İş değişmiş amma vakit kal maınış. Derken filân sahaya çıkmış... «Utanmıyor musunuz bo?» domiş... Falan gülmüş... Filân da kızmış... «No gülüyorsun be7 demiş, burada maymun mu oynu*
yor?» bunun üstüne falan gazote* yo yazı yazmış... Filan da ona oe-vap vermiş... Haydi münakaşa...
— Bizim kulüb tam formunda...
— Amma yaptın ha... Göçen so-no öldünüz... Yorlero yattınız be...
— Kim domiş... Gollorl ha.» gibi yutturduk...
Sokak arasından geçiyorum: Ma* şa kadar çocuklar b r ağızdan bağ-
Hey gemici gemici Nu çok yersin pirinci Kilitlerin içinde Fenerimin» birinci t
Cami avlularında her yuvarlak şoy bir top vazifesini görüyor. No kadar kundura boyacısı varsa kimi yalınayak, kimi takunya llo şüt çekiyorlar. Bilhassa takunya llo çe-kilon şüt sağlam gola gidiyor... Çünkü topla borabor uçan takunya kalecinin alın şakına nişanlandığı I-çin kalcciyo vazifosindo sonuna kadar sebat İmkânı vermiyor.
(Devamı Sa. s Sü. 8 do)
Bar- gereğince Rusvaım »erilen Italyan gemde rinden 3 motorbot, 2 sarnıç gemi
sİ ve 2 romörkörden müteşekkil bir parti dün sabah limanımıza gel '■ Sahpazarı önüne demirle-
mişlerdir. Resimler üç gün liman ımızdrt. ı- ■’ ıc kumanya, kömür, su ve mazot gibi ihtiyaçların)
temin edecekler ve Karadenizc çıkacaklardır.
CUMA 17 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanıyo No: 17 Yeni Sabah 1^1 tege Kuvvet Şurubu
HAaiRAN 1949 Tol adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20706 12 inci Yıl, No. 3676 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAF11Y1Z Say,a, : 10 Kııru9 GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Müstakil demokratlar havayı elektrikledi
Neşrettikleri broşürde, samimiyetsizlik ve muvazaa ile itham edilen D.P. kurucuları için Onlar, bu dâvanın adamı değildir. „ diyorlar
Köprülü ve Menderes’i şiddetle itham eden broşürde 52 mesele açıklanmakta geçmiş günlerin türlü siyasî hâdiselerine dâir enteresan ifşaat yapdmaktadır
Bir müddet evvel Yahudi'lerden bir kafile kaçak olarak memleketimizden çıkıt oitmek istemişler, sonra, yakelanar-' ' ' ;cr tstanbula getirilmişlerdi..
Sinemacıların
Hırsı
Sinemacıların, bir müddettir, zarar ettiklerini ileri sürerek, fijatlann yükseltilmesi için çalmadık kapı bırakmadıkları malûmdur. Bugün, Şehir Meclisi, tekerrür e-den bu müracaatlar hakkında bir karar alacaktır. Sinemacılar daha şimdiden, âza üzerine bir nevi baskı yapmak ümidile, çıkacak karar lehde olmazsa, daha yüksek makamlara ve hükümete baş vuracaklarını da gizlemiyorlar.
Sinema, muhakkak ki sırf bir eğlence ve vakit geçirme yeri sayılamaz. Memleketin bediî terbiyesi. ahlâk ve maneviyat üzerinde derin tesirleri olan bir müessesedir. Bu cihet çok sarihtir o-nun için bütün memleketlerde, tiyatroyu da az çok geride bırakan sinema ile meşgul olunmakta ve başı boş bırakılmama âtadır.
Bizde sinemacılık hüdayi nâbit bir halde gelişmiş ve ufak tefek sermayelerle —üç, beş bin lira gibi— kurulmuştur. Bugünkü manzarasında ise sinema kralları peyda olmuştur. Milyonluk mü esseseler hani hani faaliyettedirler. İçlerinde senelik ciroları milyona bulan ve aşanlar vardır. Bu kârlı işlerin başında bulanan mes'ud insanların da en mntena yerlerde köşkleri, apartmanları mevcuttur. En lüks mob-le ve eşya İle tıklım tıklım dolu olan bu kâşaneler hep, üç beş yıl içinde, bir sinemanın temin ettiği kârlardan hasıl olmuştur. Buna rağmen, hırslara hudut koymak ve gem vurmak kabil ol madığmdan, daha fazla kazanç ateşile yananlar resmi makamla, n ikide bir fiyat zammı Isteğile Iz'ac eylemekte inat ediyorlar. Bütün bedahate ve gözle görülene karşı gelerek kâr etmedikleri hattâ zarar ettikleri iddialarını İleri sürüyorlar. Kâr, hem de cesim kâr olmasa sinema sahiplerinin sürdükleri hayatı idame e-debilmelerine imkânı var mıdır?
İstanbul belediyesi el ile tutulabilecek bir hakikat halinde tebarüz eden bu kârlı duruma rağmen sinema sahiplerinin iddialarını mütehassıslardan mürekkep bir heyete tetkik ettirmiş ve bütün hesaplar incelenmiştir. Bu tetkiklerin neticesi gözle görüleni teyid ve takviye etmekten başka bir netice vermemiştir. Yalnız üçüncü derecede sayılan kenar mahallelerdeki bazı ufak, tefek ve az sermayeli bîçare müesseslerin fazla kâr etmedikleri tesbit edilmiştir. Onlara mahsus olmak üzere belediye resimlerinden biraz tenzilât yapılması belki derpiş olunabilir.
Sinema, bugün şahısların da elinde ise, bir çok bakımlardan!
Broşürde imzası bulunan 13 Müstakil Demokrat Milletvekilinden': Ahmet Tahtakılıç, Ahmet Kemal Silivrili Ahmet Çınar, Haşan Din çer, Ah met Oğuz
Yahudi vatandaşların
piyangosunda bir nokta
Dörtler, altı saatlik gizli oturum yaptılar
Fakir Çocuklar Eşya Piyangosu hâsılatının nereye sarfedileceği merak ediliyor
Dışbakanları Almanya ve Avusturya mes’ etelerinde anlaşmaya varıyorlar
> leyen 4 Dış Bakanın bu konularda müsbet bir karara varacaklan anlaşılmaktadır. Muha ! birimiz, meselenin, taraflardan fedakârlık } yapmasına lüzum kalmaksızın halledeceğini ; bildirmektedir. Doğu ve Batı Almanya ara- ;
Londra: 16 (BJ3.C.) — Dört Dışişleri Bakanı konseyi bugün sabah ve öğleden sonra 6 saat süren gizli celse halinde toplanmıştır. Bakanlar, gece yansından sonra saat 1 de tekrar toplanmışlardır.
İranda çok mühim
görüşmeler
Hâl’in dışardan görünüşü..
Fakir ve yetim çocuklara yardım eşya piyangosu adile bir kaç Yahudi vatandaşın tertip ettiği piyangonun asıl hedef ve gayesi nin ne olabileceği yolundaki hak lı sualimiz, dündenberi, bir çok okuyucularımızın zihnini kurcalamaktadır. Dün, bize telefon ve mektupla müracaat eden bir çok okuyucu, bu eşya piyangosunun nasıl bir gaye ile tertiplendiğini (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
C. H. Partisi
> Avusturya ve Almanya meselelerini ince- (Devinil Sa. s sü. s d.) :
İstanbulda artan kazaların sebebi
Sinemacıların
Ordinaryüs Profesör doktor Falıreddin Kerim Gökay, nakil vasıtaları kazalarının sebeplerini anlatıyor
Son senelerde nakil vasıtaları 1 kazaları artmış, ölenler, yaralananlar, sakat kalanlar çoğalmıştır. Bu hususta malumatına mü-' racaat ettiğimiz Ordinaryüs Profesör doktor Fah rettin Kerim Gök ay kazaların sebeplerini ve alınacak tedbirleri şöyle anlatmıştır:
«— Son zamanlarda memleketimizde nakil va-, sıtalan ile can'
_ ... - ________________11 sıkıcı kazalar vu
(Devamı Sa. s Sü. 3 de) kua geldiğini e-
istekleri bugün konuşulacak
Emir Abdullahdan sonra Türk ve Amerikan ileri gelenleri de Tahranı ziyaret edecek
Çileğin toptan kilosujOkuruş
Divânı bugün toplanıyor
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay
şefle görüyoruz. Yirmi gün evvel Ankarada toplan mış olan yüksek Sağlık Şurasında da bu mesele ko nuşma konusu olmuştur. Kazaların sebeplerini tetkik ettiğimiz zaman, yolları dar ve mahdut o-lan bu şehire bir den bire fazla sayıda nakil vasıtasının tehacüm etmiş olduğunu gördük.
Motörlü vasıtaları kullananların geçirdikleri (Devamı Sa. 5
Su. 2 de)
Zam talepleri mutlaka reddedilmelidir, Şehir Meclisi bu mevzuda hassas davranmalıdır
Rusya’ya verilen gemiler
Şehir Genel Meclisi, bugün saat 15 de yapacağı toplantıda sinemacıların zam taleplerini incelemeğe başlıyacaktır. öğrendiğimize göre komisyon raporunda Beyc/l ı sinemalarının zarar etmediklerini belirtmiş, ancak 3 Un cü sınıf sinemacıların da Belediye vergi ve resminin %10-20 kadar indirilmesi lâzım geldiğine işaret etmiştir. Bu teklif kabul edilirse, Belediye gelirlerinde yıl da 80 bin lira gibi küçük bir alçalış olacaktır.
Bazı şehir meclisi üyelerinin bu açığı karşılamak için Beyoğlu sinemalarında lüks ve loca biletlerine bir miktar zam teklif e-deceklerl anlaşılmaktadır. Büj’ük kazançlar sağlıyan Beyoğlu sinemacılarının lehine yapılacak bu teklifi, meclisin reddetmesi, halkın menfaati icabından olduğu a şikârdır. Halka hizmetle mükellef Ltanbul Belediyesinin 80 bin lira gibi cüz'î bir açığı, tasarruf la kapatabileceği kabil görülmek tedlr.
Tahran, 16 (Nafen)--------Nafen
hususî muhabiri bildiriyor:
«Irak naibi Emir Abdullahuı Iranı ziyareti memlekette büyük sevinçle karşılanmıştır. Emir Abdullah ziyaretinin ilk gününü ileri gelen şahsiyetlerle geçirmiş ve öğle yemeğinde İran Şahının misafiri olmuştur.
Emir Abdullahın Iranı ziyareti salâhiyettar mahfiller tarafından yapılması beklenilen daha birçok mühim şahsiyetlerin ziyaretiniz, başlangıcı olarak telâkki edilmek tedir.
(Dovaını Sa. 5 Sü. 7 do)
Balıkesirde
demokratların
toplantısı
Dün tonlarla çileh denize döhüldü Mısıra ihraç için teşebbüse geçildi
Hâldeki sebze ve meyva bolluğu devanı etmektedir. Kirazlar yağmur yediğinden kurtlanmış ve alıcıları azalmıştır. Manav ve seyyar satıcılar ellerindeki ma'ı pahalı satmak ve böylece az sebze ve meyva satıp fazla kâr temin etmek için açtıkları kampau-
yaya nihayet vermemişlerdir.
Dün denize yeniden bir miktar kiraz döküldüğü gibi ilk defa E-reğli çileklerinden bir ton kadarı da Halicin -"lan arasına bırakılmıştır. Çileğin Hâlde toptan kilosu 5 - 10 kuruştur.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 8 do)
He* şeye rağmen, iktidar ara seçimleri yapacağa benziyor
Ankara 16 (Hususî)—Halk par tisi divanı yarın saat onda Hilmi Uranın başkanlığında toplla-nacaklardır. Divanın bu toplantı sında mühim mevzulara temas e-dilmiyeceği söylenmekle beraber ara seçimlerinin yapılıp yapılma (Davamı Sa. s Sü. 3 ac)
550 veremlinin
Kıymetli bir elmas İstanbuldan geçti
Dünyanın en kıymetli elmaslarından 500 bin dolar değerinde bir elmas Yeşilköyde bir gece geçirdikten sonra, diin sabah Hindistana gönderildi
tedavisi için hazırlıklar
Bir komiser muavinı’nin müdahalede bulunduğu ileri sürülüyor Balıkesir: 16 (Telefonla) — Evvelki gecs Ayvalık demokratlan parti binasında hususi bir (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 do)
500 bin dolar kıymetinde bir elmas evvelki gece saat 1.30 da uçakla transit olarak Londradan şehrimize getirilmiş ve sabahleyin kalkan uçakla Hindistana götürülmüştür.
Elmas bir sigorta memurunun muhafazası altında Yeşilköyde u-çaktan indirildikten sonra, Türk
Fakat, 4000 veremli daha tedavi için sira beklemektedir
Ankara Niimune hastahanesi'i-de birkaç gün evvel bir ameliyat geçiren Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün yattığı hastahaneden telefonla il Sağlık Müdürü Dr. Faik Yareıct (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İtalyan donanmasından 7 küçük gemi, dün limanımıza
gelerek demirledi
Hazin bir aşk
macerası
Ceyhanda bir genç sevdiği kızı öldürdü kendisi de bir kaza kurşunu ile öldü
"Rumelihisarı,, dün Hollanda’dan geldi
Spor güzel şeydir amma...
ULUNAY
Ceyhan: 16 (Hususî) — ilçemizin Deveciuşağı köyünde iki gencin ölümü ile neticelenen bir cinayet olmuştur. Tekeli aşiretlerinden 25 yaşlarında Hüseyin Kalkan, Haylazlı köyünden 17 yaşlarında Haticeyi babasından istemiş, fakat red cevabile karşı lanmıştır. Geçen gün Haticeye CJDovnmı 8a. 6 8Ü. 7 do)
Denizyolları idaresinin şehir hatları Irf» Hollanda tezgâhlarında yaptırdığı 6 gemiden 5 incisi olan (Rnm‘ı;lîsan> gemisi dün sabah saat 5 te limanımıza gelmiştir. Gemi bugün havuza alınacak ve bir haftaya kadar servislerine bağlıyacaktır.
vot. Spor çok güzel $oy-dlr... Bir monılekotlo nos-II kuvvotlendlrlr; ırkı güzelleştirir; milli tefevvuku tomln edor. «Sağlam akıl, »aftlaın vücutla bulunur» me-sollnoo yalnız bünyoyi dogll dimağı da kuvvotlendlrlr, velhasıl maddi, manovl faldolerlno hudut yoktur... Amonnöl inandık. İman ettik. Fakat kondlmlzl spora, bilhassa lutbolo biraz fazla vordlk gibi geliyor, işin garip tarafı sporun kendisi llo değil do dodikodusu 116 uğraşıyoruz.
Göçen gün bir kaç dost vo ahbap la bulundum... Homen bu lakırdı a-çıldı. Antrenör falanı oynatacakken filânı oynatmış. Yoksa Fonerbahço böylo bir mağlûbiyete uğrar mı I-mlş? Sonra yino falan golıniş... O zaman İş değişmiş amma vakit kal maınış. Derken filân sahaya çıkmış... «Utanmıyor musunuz bo?» domiş... Falan gülmüş... Filân da kızmış... «No gülüyorsun be7 demiş, burada maymun mu oynu*
yor?» bunun üstüne falan gazote* yo yazı yazmış... Filan da ona oe-vap vermiş... Haydi münakaşa...
— Bizim kulüb tam formunda...
— Amma yaptın ha... Göçen so-no öldünüz... Yorlero yattınız be...
— Kim domiş... Gollorl ha.» gibi yutturduk...
Sokak arasından geçiyorum: Ma* şa kadar çocuklar b r ağızdan bağ-
Hey gemici gemici Nu çok yersin pirinci Kilitlerin içinde Fenerimin» birinci t
Cami avlularında her yuvarlak şoy bir top vazifesini görüyor. No kadar kundura boyacısı varsa kimi yalınayak, kimi takunya llo şüt çekiyorlar. Bilhassa takunya llo çe-kilon şüt sağlam gola gidiyor... Çünkü topla borabor uçan takunya kalecinin alın şakına nişanlandığı I-çin kalcciyo vazifosindo sonuna kadar sebat İmkânı vermiyor.
(Devamı Sa. s Sü. 8 do)
Bar- gereğince Rusvaım »erilen Italyan gemde rinden 3 motorbot, 2 sarnıç gemi
sİ ve 2 romörkörden müteşekkil bir parti dün sabah limanımıza gel '■ Sahpazarı önüne demirle-
mişlerdir. Resimler üç gün liman ımızdrt. ı- ■’ ıc kumanya, kömür, su ve mazot gibi ihtiyaçların)
temin edecekler ve Karadenizc çıkacaklardır.
CUMA 17 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanıyo No: 17 Yeni Sabah 1^1 tege Kuvvet Şurubu
HAaiRAN 1949 Tol adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20706 12 inci Yıl, No. 3676 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAF11Y1Z Say,a, : 10 Kııru9 GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Müstakil demokratlar havayı elektrikledi
Neşrettikleri broşürde, samimiyetsizlik ve muvazaa ile itham edilen D.P. kurucuları için Onlar, bu dâvanın adamı değildir. „ diyorlar
Köprülü ve Menderes’i şiddetle itham eden broşürde 52 mesele açıklanmakta geçmiş günlerin türlü siyasî hâdiselerine dâir enteresan ifşaat yapdmaktadır
Bir müddet evvel Yahudi'lerden bir kafile kaçak olarak memleketimizden çıkıt oitmek istemişler, sonra, yakelanar-' ' ' ;cr tstanbula getirilmişlerdi..
Sinemacıların
Hırsı
Sinemacıların, bir müddettir, zarar ettiklerini ileri sürerek, fijatlann yükseltilmesi için çalmadık kapı bırakmadıkları malûmdur. Bugün, Şehir Meclisi, tekerrür e-den bu müracaatlar hakkında bir karar alacaktır. Sinemacılar daha şimdiden, âza üzerine bir nevi baskı yapmak ümidile, çıkacak karar lehde olmazsa, daha yüksek makamlara ve hükümete baş vuracaklarını da gizlemiyorlar.
Sinema, muhakkak ki sırf bir eğlence ve vakit geçirme yeri sayılamaz. Memleketin bediî terbiyesi. ahlâk ve maneviyat üzerinde derin tesirleri olan bir müessesedir. Bu cihet çok sarihtir o-nun için bütün memleketlerde, tiyatroyu da az çok geride bırakan sinema ile meşgul olunmakta ve başı boş bırakılmama âtadır.
Bizde sinemacılık hüdayi nâbit bir halde gelişmiş ve ufak tefek sermayelerle —üç, beş bin lira gibi— kurulmuştur. Bugünkü manzarasında ise sinema kralları peyda olmuştur. Milyonluk mü esseseler hani hani faaliyettedirler. İçlerinde senelik ciroları milyona bulan ve aşanlar vardır. Bu kârlı işlerin başında bulanan mes'ud insanların da en mntena yerlerde köşkleri, apartmanları mevcuttur. En lüks mob-le ve eşya İle tıklım tıklım dolu olan bu kâşaneler hep, üç beş yıl içinde, bir sinemanın temin ettiği kârlardan hasıl olmuştur. Buna rağmen, hırslara hudut koymak ve gem vurmak kabil ol madığmdan, daha fazla kazanç ateşile yananlar resmi makamla, n ikide bir fiyat zammı Isteğile Iz'ac eylemekte inat ediyorlar. Bütün bedahate ve gözle görülene karşı gelerek kâr etmedikleri hattâ zarar ettikleri iddialarını İleri sürüyorlar. Kâr, hem de cesim kâr olmasa sinema sahiplerinin sürdükleri hayatı idame e-debilmelerine imkânı var mıdır?
İstanbul belediyesi el ile tutulabilecek bir hakikat halinde tebarüz eden bu kârlı duruma rağmen sinema sahiplerinin iddialarını mütehassıslardan mürekkep bir heyete tetkik ettirmiş ve bütün hesaplar incelenmiştir. Bu tetkiklerin neticesi gözle görüleni teyid ve takviye etmekten başka bir netice vermemiştir. Yalnız üçüncü derecede sayılan kenar mahallelerdeki bazı ufak, tefek ve az sermayeli bîçare müesseslerin fazla kâr etmedikleri tesbit edilmiştir. Onlara mahsus olmak üzere belediye resimlerinden biraz tenzilât yapılması belki derpiş olunabilir.
Sinema, bugün şahısların da elinde ise, bir çok bakımlardan!
Broşürde imzası bulunan 13 Müstakil Demokrat Milletvekilinden': Ahmet Tahtakılıç, Ahmet Kemal Silivrili Ahmet Çınar, Haşan Din çer, Ah met Oğuz
Yahudi vatandaşların
piyangosunda bir nokta
Dörtler, altı saatlik gizli oturum yaptılar
Fakir Çocuklar Eşya Piyangosu hâsılatının nereye sarfedileceği merak ediliyor
Dışbakanları Almanya ve Avusturya mes’ etelerinde anlaşmaya varıyorlar
> leyen 4 Dış Bakanın bu konularda müsbet bir karara varacaklan anlaşılmaktadır. Muha ! birimiz, meselenin, taraflardan fedakârlık } yapmasına lüzum kalmaksızın halledeceğini ; bildirmektedir. Doğu ve Batı Almanya ara- ;
Londra: 16 (BJ3.C.) — Dört Dışişleri Bakanı konseyi bugün sabah ve öğleden sonra 6 saat süren gizli celse halinde toplanmıştır. Bakanlar, gece yansından sonra saat 1 de tekrar toplanmışlardır.
İranda çok mühim
görüşmeler
Hâl’in dışardan görünüşü..
Fakir ve yetim çocuklara yardım eşya piyangosu adile bir kaç Yahudi vatandaşın tertip ettiği piyangonun asıl hedef ve gayesi nin ne olabileceği yolundaki hak lı sualimiz, dündenberi, bir çok okuyucularımızın zihnini kurcalamaktadır. Dün, bize telefon ve mektupla müracaat eden bir çok okuyucu, bu eşya piyangosunun nasıl bir gaye ile tertiplendiğini (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
C. H. Partisi
> Avusturya ve Almanya meselelerini ince- (Devinil Sa. s sü. s d.) :
İstanbulda artan kazaların sebebi
Sinemacıların
Ordinaryüs Profesör doktor Falıreddin Kerim Gökay, nakil vasıtaları kazalarının sebeplerini anlatıyor
Son senelerde nakil vasıtaları 1 kazaları artmış, ölenler, yaralananlar, sakat kalanlar çoğalmıştır. Bu hususta malumatına mü-' racaat ettiğimiz Ordinaryüs Profesör doktor Fah rettin Kerim Gök ay kazaların sebeplerini ve alınacak tedbirleri şöyle anlatmıştır:
«— Son zamanlarda memleketimizde nakil va-, sıtalan ile can'
_ ... - ________________11 sıkıcı kazalar vu
(Devamı Sa. s Sü. 3 de) kua geldiğini e-
istekleri bugün konuşulacak
Emir Abdullahdan sonra Türk ve Amerikan ileri gelenleri de Tahranı ziyaret edecek
Çileğin toptan kilosujOkuruş
Divânı bugün toplanıyor
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay
şefle görüyoruz. Yirmi gün evvel Ankarada toplan mış olan yüksek Sağlık Şurasında da bu mesele ko nuşma konusu olmuştur. Kazaların sebeplerini tetkik ettiğimiz zaman, yolları dar ve mahdut o-lan bu şehire bir den bire fazla sayıda nakil vasıtasının tehacüm etmiş olduğunu gördük.
Motörlü vasıtaları kullananların geçirdikleri (Devamı Sa. 5
Su. 2 de)
Zam talepleri mutlaka reddedilmelidir, Şehir Meclisi bu mevzuda hassas davranmalıdır
Rusya’ya verilen gemiler
Şehir Genel Meclisi, bugün saat 15 de yapacağı toplantıda sinemacıların zam taleplerini incelemeğe başlıyacaktır. öğrendiğimize göre komisyon raporunda Beyc/l ı sinemalarının zarar etmediklerini belirtmiş, ancak 3 Un cü sınıf sinemacıların da Belediye vergi ve resminin %10-20 kadar indirilmesi lâzım geldiğine işaret etmiştir. Bu teklif kabul edilirse, Belediye gelirlerinde yıl da 80 bin lira gibi küçük bir alçalış olacaktır.
Bazı şehir meclisi üyelerinin bu açığı karşılamak için Beyoğlu sinemalarında lüks ve loca biletlerine bir miktar zam teklif e-deceklerl anlaşılmaktadır. Büj’ük kazançlar sağlıyan Beyoğlu sinemacılarının lehine yapılacak bu teklifi, meclisin reddetmesi, halkın menfaati icabından olduğu a şikârdır. Halka hizmetle mükellef Ltanbul Belediyesinin 80 bin lira gibi cüz'î bir açığı, tasarruf la kapatabileceği kabil görülmek tedlr.
Tahran, 16 (Nafen)--------Nafen
hususî muhabiri bildiriyor:
«Irak naibi Emir Abdullahuı Iranı ziyareti memlekette büyük sevinçle karşılanmıştır. Emir Abdullah ziyaretinin ilk gününü ileri gelen şahsiyetlerle geçirmiş ve öğle yemeğinde İran Şahının misafiri olmuştur.
Emir Abdullahın Iranı ziyareti salâhiyettar mahfiller tarafından yapılması beklenilen daha birçok mühim şahsiyetlerin ziyaretiniz, başlangıcı olarak telâkki edilmek tedir.
(Dovaını Sa. 5 Sü. 7 do)
Balıkesirde
demokratların
toplantısı
Dün tonlarla çileh denize döhüldü Mısıra ihraç için teşebbüse geçildi
Hâldeki sebze ve meyva bolluğu devanı etmektedir. Kirazlar yağmur yediğinden kurtlanmış ve alıcıları azalmıştır. Manav ve seyyar satıcılar ellerindeki ma'ı pahalı satmak ve böylece az sebze ve meyva satıp fazla kâr temin etmek için açtıkları kampau-
yaya nihayet vermemişlerdir.
Dün denize yeniden bir miktar kiraz döküldüğü gibi ilk defa E-reğli çileklerinden bir ton kadarı da Halicin -"lan arasına bırakılmıştır. Çileğin Hâlde toptan kilosu 5 - 10 kuruştur.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 8 do)
He* şeye rağmen, iktidar ara seçimleri yapacağa benziyor
Ankara 16 (Hususî)—Halk par tisi divanı yarın saat onda Hilmi Uranın başkanlığında toplla-nacaklardır. Divanın bu toplantı sında mühim mevzulara temas e-dilmiyeceği söylenmekle beraber ara seçimlerinin yapılıp yapılma (Davamı Sa. s Sü. 3 ac)
550 veremlinin
Kıymetli bir elmas İstanbuldan geçti
Dünyanın en kıymetli elmaslarından 500 bin dolar değerinde bir elmas Yeşilköyde bir gece geçirdikten sonra, diin sabah Hindistana gönderildi
tedavisi için hazırlıklar
Bir komiser muavinı’nin müdahalede bulunduğu ileri sürülüyor Balıkesir: 16 (Telefonla) — Evvelki gecs Ayvalık demokratlan parti binasında hususi bir (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 do)
500 bin dolar kıymetinde bir elmas evvelki gece saat 1.30 da uçakla transit olarak Londradan şehrimize getirilmiş ve sabahleyin kalkan uçakla Hindistana götürülmüştür.
Elmas bir sigorta memurunun muhafazası altında Yeşilköyde u-çaktan indirildikten sonra, Türk
Fakat, 4000 veremli daha tedavi için sira beklemektedir
Ankara Niimune hastahanesi'i-de birkaç gün evvel bir ameliyat geçiren Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün yattığı hastahaneden telefonla il Sağlık Müdürü Dr. Faik Yareıct (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İtalyan donanmasından 7 küçük gemi, dün limanımıza
gelerek demirledi
Hazin bir aşk
macerası
Ceyhanda bir genç sevdiği kızı öldürdü kendisi de bir kaza kurşunu ile öldü
"Rumelihisarı,, dün Hollanda’dan geldi
Spor güzel şeydir amma...
ULUNAY
Ceyhan: 16 (Hususî) — ilçemizin Deveciuşağı köyünde iki gencin ölümü ile neticelenen bir cinayet olmuştur. Tekeli aşiretlerinden 25 yaşlarında Hüseyin Kalkan, Haylazlı köyünden 17 yaşlarında Haticeyi babasından istemiş, fakat red cevabile karşı lanmıştır. Geçen gün Haticeye CJDovnmı 8a. 6 8Ü. 7 do)
Denizyolları idaresinin şehir hatları Irf» Hollanda tezgâhlarında yaptırdığı 6 gemiden 5 incisi olan (Rnm‘ı;lîsan> gemisi dün sabah saat 5 te limanımıza gelmiştir. Gemi bugün havuza alınacak ve bir haftaya kadar servislerine bağlıyacaktır.
vot. Spor çok güzel $oy-dlr... Bir monılekotlo nos-II kuvvotlendlrlr; ırkı güzelleştirir; milli tefevvuku tomln edor. «Sağlam akıl, »aftlaın vücutla bulunur» me-sollnoo yalnız bünyoyi dogll dimağı da kuvvotlendlrlr, velhasıl maddi, manovl faldolerlno hudut yoktur... Amonnöl inandık. İman ettik. Fakat kondlmlzl spora, bilhassa lutbolo biraz fazla vordlk gibi geliyor, işin garip tarafı sporun kendisi llo değil do dodikodusu 116 uğraşıyoruz.
Göçen gün bir kaç dost vo ahbap la bulundum... Homen bu lakırdı a-çıldı. Antrenör falanı oynatacakken filânı oynatmış. Yoksa Fonerbahço böylo bir mağlûbiyete uğrar mı I-mlş? Sonra yino falan golıniş... O zaman İş değişmiş amma vakit kal maınış. Derken filân sahaya çıkmış... «Utanmıyor musunuz bo?» domiş... Falan gülmüş... Filân da kızmış... «No gülüyorsun be7 demiş, burada maymun mu oynu*
yor?» bunun üstüne falan gazote* yo yazı yazmış... Filan da ona oe-vap vermiş... Haydi münakaşa...
— Bizim kulüb tam formunda...
— Amma yaptın ha... Göçen so-no öldünüz... Yorlero yattınız be...
— Kim domiş... Gollorl ha.» gibi yutturduk...
Sokak arasından geçiyorum: Ma* şa kadar çocuklar b r ağızdan bağ-
Hey gemici gemici Nu çok yersin pirinci Kilitlerin içinde Fenerimin» birinci t
Cami avlularında her yuvarlak şoy bir top vazifesini görüyor. No kadar kundura boyacısı varsa kimi yalınayak, kimi takunya llo şüt çekiyorlar. Bilhassa takunya llo çe-kilon şüt sağlam gola gidiyor... Çünkü topla borabor uçan takunya kalecinin alın şakına nişanlandığı I-çin kalcciyo vazifosindo sonuna kadar sebat İmkânı vermiyor.
(Devamı Sa. s Sü. 8 do)
Bar- gereğince Rusvaım »erilen Italyan gemde rinden 3 motorbot, 2 sarnıç gemi
sİ ve 2 romörkörden müteşekkil bir parti dün sabah limanımıza gel '■ Sahpazarı önüne demirle-
mişlerdir. Resimler üç gün liman ımızdrt. ı- ■’ ıc kumanya, kömür, su ve mazot gibi ihtiyaçların)
temin edecekler ve Karadenizc çıkacaklardır.
CUMA 17 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanıyo No: 17 Yeni Sabah 1^1 tege Kuvvet Şurubu
HAaiRAN 1949 Tol adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20706 12 inci Yıl, No. 3676 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAF11Y1Z Say,a, : 10 Kııru9 GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Müstakil demokratlar havayı elektrikledi
Neşrettikleri broşürde, samimiyetsizlik ve muvazaa ile itham edilen D.P. kurucuları için Onlar, bu dâvanın adamı değildir. „ diyorlar
Köprülü ve Menderes’i şiddetle itham eden broşürde 52 mesele açıklanmakta geçmiş günlerin türlü siyasî hâdiselerine dâir enteresan ifşaat yapdmaktadır
Bir müddet evvel Yahudi'lerden bir kafile kaçak olarak memleketimizden çıkıt oitmek istemişler, sonra, yakelanar-' ' ' ;cr tstanbula getirilmişlerdi..
Sinemacıların
Hırsı
Sinemacıların, bir müddettir, zarar ettiklerini ileri sürerek, fijatlann yükseltilmesi için çalmadık kapı bırakmadıkları malûmdur. Bugün, Şehir Meclisi, tekerrür e-den bu müracaatlar hakkında bir karar alacaktır. Sinemacılar daha şimdiden, âza üzerine bir nevi baskı yapmak ümidile, çıkacak karar lehde olmazsa, daha yüksek makamlara ve hükümete baş vuracaklarını da gizlemiyorlar.
Sinema, muhakkak ki sırf bir eğlence ve vakit geçirme yeri sayılamaz. Memleketin bediî terbiyesi. ahlâk ve maneviyat üzerinde derin tesirleri olan bir müessesedir. Bu cihet çok sarihtir o-nun için bütün memleketlerde, tiyatroyu da az çok geride bırakan sinema ile meşgul olunmakta ve başı boş bırakılmama âtadır.
Bizde sinemacılık hüdayi nâbit bir halde gelişmiş ve ufak tefek sermayelerle —üç, beş bin lira gibi— kurulmuştur. Bugünkü manzarasında ise sinema kralları peyda olmuştur. Milyonluk mü esseseler hani hani faaliyettedirler. İçlerinde senelik ciroları milyona bulan ve aşanlar vardır. Bu kârlı işlerin başında bulanan mes'ud insanların da en mntena yerlerde köşkleri, apartmanları mevcuttur. En lüks mob-le ve eşya İle tıklım tıklım dolu olan bu kâşaneler hep, üç beş yıl içinde, bir sinemanın temin ettiği kârlardan hasıl olmuştur. Buna rağmen, hırslara hudut koymak ve gem vurmak kabil ol madığmdan, daha fazla kazanç ateşile yananlar resmi makamla, n ikide bir fiyat zammı Isteğile Iz'ac eylemekte inat ediyorlar. Bütün bedahate ve gözle görülene karşı gelerek kâr etmedikleri hattâ zarar ettikleri iddialarını İleri sürüyorlar. Kâr, hem de cesim kâr olmasa sinema sahiplerinin sürdükleri hayatı idame e-debilmelerine imkânı var mıdır?
İstanbul belediyesi el ile tutulabilecek bir hakikat halinde tebarüz eden bu kârlı duruma rağmen sinema sahiplerinin iddialarını mütehassıslardan mürekkep bir heyete tetkik ettirmiş ve bütün hesaplar incelenmiştir. Bu tetkiklerin neticesi gözle görüleni teyid ve takviye etmekten başka bir netice vermemiştir. Yalnız üçüncü derecede sayılan kenar mahallelerdeki bazı ufak, tefek ve az sermayeli bîçare müesseslerin fazla kâr etmedikleri tesbit edilmiştir. Onlara mahsus olmak üzere belediye resimlerinden biraz tenzilât yapılması belki derpiş olunabilir.
Sinema, bugün şahısların da elinde ise, bir çok bakımlardan!
Broşürde imzası bulunan 13 Müstakil Demokrat Milletvekilinden': Ahmet Tahtakılıç, Ahmet Kemal Silivrili Ahmet Çınar, Haşan Din çer, Ah met Oğuz
Yahudi vatandaşların
piyangosunda bir nokta
Dörtler, altı saatlik gizli oturum yaptılar
Fakir Çocuklar Eşya Piyangosu hâsılatının nereye sarfedileceği merak ediliyor
Dışbakanları Almanya ve Avusturya mes’ etelerinde anlaşmaya varıyorlar
> leyen 4 Dış Bakanın bu konularda müsbet bir karara varacaklan anlaşılmaktadır. Muha ! birimiz, meselenin, taraflardan fedakârlık } yapmasına lüzum kalmaksızın halledeceğini ; bildirmektedir. Doğu ve Batı Almanya ara- ;
Londra: 16 (BJ3.C.) — Dört Dışişleri Bakanı konseyi bugün sabah ve öğleden sonra 6 saat süren gizli celse halinde toplanmıştır. Bakanlar, gece yansından sonra saat 1 de tekrar toplanmışlardır.
İranda çok mühim
görüşmeler
Hâl’in dışardan görünüşü..
Fakir ve yetim çocuklara yardım eşya piyangosu adile bir kaç Yahudi vatandaşın tertip ettiği piyangonun asıl hedef ve gayesi nin ne olabileceği yolundaki hak lı sualimiz, dündenberi, bir çok okuyucularımızın zihnini kurcalamaktadır. Dün, bize telefon ve mektupla müracaat eden bir çok okuyucu, bu eşya piyangosunun nasıl bir gaye ile tertiplendiğini (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
C. H. Partisi
> Avusturya ve Almanya meselelerini ince- (Devinil Sa. s sü. s d.) :
İstanbulda artan kazaların sebebi
Sinemacıların
Ordinaryüs Profesör doktor Falıreddin Kerim Gökay, nakil vasıtaları kazalarının sebeplerini anlatıyor
Son senelerde nakil vasıtaları 1 kazaları artmış, ölenler, yaralananlar, sakat kalanlar çoğalmıştır. Bu hususta malumatına mü-' racaat ettiğimiz Ordinaryüs Profesör doktor Fah rettin Kerim Gök ay kazaların sebeplerini ve alınacak tedbirleri şöyle anlatmıştır:
«— Son zamanlarda memleketimizde nakil va-, sıtalan ile can'
_ ... - ________________11 sıkıcı kazalar vu
(Devamı Sa. s Sü. 3 de) kua geldiğini e-
istekleri bugün konuşulacak
Emir Abdullahdan sonra Türk ve Amerikan ileri gelenleri de Tahranı ziyaret edecek
Çileğin toptan kilosujOkuruş
Divânı bugün toplanıyor
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay
şefle görüyoruz. Yirmi gün evvel Ankarada toplan mış olan yüksek Sağlık Şurasında da bu mesele ko nuşma konusu olmuştur. Kazaların sebeplerini tetkik ettiğimiz zaman, yolları dar ve mahdut o-lan bu şehire bir den bire fazla sayıda nakil vasıtasının tehacüm etmiş olduğunu gördük.
Motörlü vasıtaları kullananların geçirdikleri (Devamı Sa. 5
Su. 2 de)
Zam talepleri mutlaka reddedilmelidir, Şehir Meclisi bu mevzuda hassas davranmalıdır
Rusya’ya verilen gemiler
Şehir Genel Meclisi, bugün saat 15 de yapacağı toplantıda sinemacıların zam taleplerini incelemeğe başlıyacaktır. öğrendiğimize göre komisyon raporunda Beyc/l ı sinemalarının zarar etmediklerini belirtmiş, ancak 3 Un cü sınıf sinemacıların da Belediye vergi ve resminin %10-20 kadar indirilmesi lâzım geldiğine işaret etmiştir. Bu teklif kabul edilirse, Belediye gelirlerinde yıl da 80 bin lira gibi küçük bir alçalış olacaktır.
Bazı şehir meclisi üyelerinin bu açığı karşılamak için Beyoğlu sinemalarında lüks ve loca biletlerine bir miktar zam teklif e-deceklerl anlaşılmaktadır. Büj’ük kazançlar sağlıyan Beyoğlu sinemacılarının lehine yapılacak bu teklifi, meclisin reddetmesi, halkın menfaati icabından olduğu a şikârdır. Halka hizmetle mükellef Ltanbul Belediyesinin 80 bin lira gibi cüz'î bir açığı, tasarruf la kapatabileceği kabil görülmek tedlr.
Tahran, 16 (Nafen)--------Nafen
hususî muhabiri bildiriyor:
«Irak naibi Emir Abdullahuı Iranı ziyareti memlekette büyük sevinçle karşılanmıştır. Emir Abdullah ziyaretinin ilk gününü ileri gelen şahsiyetlerle geçirmiş ve öğle yemeğinde İran Şahının misafiri olmuştur.
Emir Abdullahın Iranı ziyareti salâhiyettar mahfiller tarafından yapılması beklenilen daha birçok mühim şahsiyetlerin ziyaretiniz, başlangıcı olarak telâkki edilmek tedir.
(Dovaını Sa. 5 Sü. 7 do)
Balıkesirde
demokratların
toplantısı
Dün tonlarla çileh denize döhüldü Mısıra ihraç için teşebbüse geçildi
Hâldeki sebze ve meyva bolluğu devanı etmektedir. Kirazlar yağmur yediğinden kurtlanmış ve alıcıları azalmıştır. Manav ve seyyar satıcılar ellerindeki ma'ı pahalı satmak ve böylece az sebze ve meyva satıp fazla kâr temin etmek için açtıkları kampau-
yaya nihayet vermemişlerdir.
Dün denize yeniden bir miktar kiraz döküldüğü gibi ilk defa E-reğli çileklerinden bir ton kadarı da Halicin -"lan arasına bırakılmıştır. Çileğin Hâlde toptan kilosu 5 - 10 kuruştur.
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 8 do)
He* şeye rağmen, iktidar ara seçimleri yapacağa benziyor
Ankara 16 (Hususî)—Halk par tisi divanı yarın saat onda Hilmi Uranın başkanlığında toplla-nacaklardır. Divanın bu toplantı sında mühim mevzulara temas e-dilmiyeceği söylenmekle beraber ara seçimlerinin yapılıp yapılma (Davamı Sa. s Sü. 3 ac)
550 veremlinin
Kıymetli bir elmas İstanbuldan geçti
Dünyanın en kıymetli elmaslarından 500 bin dolar değerinde bir elmas Yeşilköyde bir gece geçirdikten sonra, diin sabah Hindistana gönderildi
tedavisi için hazırlıklar
Bir komiser muavinı’nin müdahalede bulunduğu ileri sürülüyor Balıkesir: 16 (Telefonla) — Evvelki gecs Ayvalık demokratlan parti binasında hususi bir (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 do)
500 bin dolar kıymetinde bir elmas evvelki gece saat 1.30 da uçakla transit olarak Londradan şehrimize getirilmiş ve sabahleyin kalkan uçakla Hindistana götürülmüştür.
Elmas bir sigorta memurunun muhafazası altında Yeşilköyde u-çaktan indirildikten sonra, Türk
Fakat, 4000 veremli daha tedavi için sira beklemektedir
Ankara Niimune hastahanesi'i-de birkaç gün evvel bir ameliyat geçiren Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün yattığı hastahaneden telefonla il Sağlık Müdürü Dr. Faik Yareıct (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İtalyan donanmasından 7 küçük gemi, dün limanımıza
gelerek demirledi
Hazin bir aşk
macerası
Ceyhanda bir genç sevdiği kızı öldürdü kendisi de bir kaza kurşunu ile öldü
"Rumelihisarı,, dün Hollanda’dan geldi
Spor güzel şeydir amma...
ULUNAY
Ceyhan: 16 (Hususî) — ilçemizin Deveciuşağı köyünde iki gencin ölümü ile neticelenen bir cinayet olmuştur. Tekeli aşiretlerinden 25 yaşlarında Hüseyin Kalkan, Haylazlı köyünden 17 yaşlarında Haticeyi babasından istemiş, fakat red cevabile karşı lanmıştır. Geçen gün Haticeye CJDovnmı 8a. 6 8Ü. 7 do)
Denizyolları idaresinin şehir hatları Irf» Hollanda tezgâhlarında yaptırdığı 6 gemiden 5 incisi olan (Rnm‘ı;lîsan> gemisi dün sabah saat 5 te limanımıza gelmiştir. Gemi bugün havuza alınacak ve bir haftaya kadar servislerine bağlıyacaktır.
vot. Spor çok güzel $oy-dlr... Bir monılekotlo nos-II kuvvotlendlrlr; ırkı güzelleştirir; milli tefevvuku tomln edor. «Sağlam akıl, »aftlaın vücutla bulunur» me-sollnoo yalnız bünyoyi dogll dimağı da kuvvotlendlrlr, velhasıl maddi, manovl faldolerlno hudut yoktur... Amonnöl inandık. İman ettik. Fakat kondlmlzl spora, bilhassa lutbolo biraz fazla vordlk gibi geliyor, işin garip tarafı sporun kendisi llo değil do dodikodusu 116 uğraşıyoruz.
Göçen gün bir kaç dost vo ahbap la bulundum... Homen bu lakırdı a-çıldı. Antrenör falanı oynatacakken filânı oynatmış. Yoksa Fonerbahço böylo bir mağlûbiyete uğrar mı I-mlş? Sonra yino falan golıniş... O zaman İş değişmiş amma vakit kal maınış. Derken filân sahaya çıkmış... «Utanmıyor musunuz bo?» domiş... Falan gülmüş... Filân da kızmış... «No gülüyorsun be7 demiş, burada maymun mu oynu*
yor?» bunun üstüne falan gazote* yo yazı yazmış... Filan da ona oe-vap vermiş... Haydi münakaşa...
— Bizim kulüb tam formunda...
— Amma yaptın ha... Göçen so-no öldünüz... Yorlero yattınız be...
— Kim domiş... Gollorl ha.» gibi yutturduk...
Sokak arasından geçiyorum: Ma* şa kadar çocuklar b r ağızdan bağ-
Hey gemici gemici Nu çok yersin pirinci Kilitlerin içinde Fenerimin» birinci t
Cami avlularında her yuvarlak şoy bir top vazifesini görüyor. No kadar kundura boyacısı varsa kimi yalınayak, kimi takunya llo şüt çekiyorlar. Bilhassa takunya llo çe-kilon şüt sağlam gola gidiyor... Çünkü topla borabor uçan takunya kalecinin alın şakına nişanlandığı I-çin kalcciyo vazifosindo sonuna kadar sebat İmkânı vermiyor.
(Devamı Sa. s Sü. 8 do)
Bar- gereğince Rusvaım »erilen Italyan gemde rinden 3 motorbot, 2 sarnıç gemi
sİ ve 2 romörkörden müteşekkil bir parti dün sabah limanımıza gel '■ Sahpazarı önüne demirle-
mişlerdir. Resimler üç gün liman ımızdrt. ı- ■’ ıc kumanya, kömür, su ve mazot gibi ihtiyaçların)
temin edecekler ve Karadenizc çıkacaklardır.

Comments (0)