30
16
11 ind Yıl, No. 8614
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuruş
Cumartesi Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln
16 NİSAN 1949 İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10765
Demir perdede ikinci bir gedik
Bulgar başbakanının hastalık iddiasile
Rusyaya şevki böyle tefsir ediliyor
Mes'uliyet
topu
Mes'uliyet topu, şimdi çeşitli makamlar arasında dolaşıyor. Cumhuriyet tarihimizde ilk defadır İd, bir Bakan bir Belediye veya Vilâyeti kabahatli ve sorumlu görüyor ve bunu gazetelerde açıklıyor.. Ticaret ve Ekonomi Bakanı Cemil Sait Bar las İstanbul’daki et buhranım ve umumiyetle hayat pahalılığı variyetinden İstanbul Belediye ve Vilâyetini mes’ul tutuyor ve resmen vilâyetten bu hallerle mücadele İçin ne gibi tedbirler aldığını ve hükümetten de ne gibi tedbirler talep ettiğini soruyor. Bu sualler açıkça gösteriyor ki, kabinenin bu hususta en selâhiyetll bir rüknü İstanbul vilâyet ve belediyesini kâfi derecede itina ve uyanıklık göstermemekle İtham etmektedir. Vilâyet ve belediye de bugünlerde Bakanın bu demecine cevap yollayacaktır. Belki şu dakika bu cevap yollanmıştır bile.. Vilâyetin ne dediği tabiî kesin olarak belli değilse de herhalde kabahati bir kürk gibi lıemen üzerine alıvereceği hiç umulmaz. O da bin türlü vesile bularak mes’ uHyeti hükümetin üzerine atmağa çalışacaktır. Nitekim sızan rivayetlere göre eldeki kanunların İhtikârı önlemeğe kâfi gelmedi -ğl, belediye cezalarının çok hafif olduğu, belediye ve vilâyetin tacirler ve muhtekirlerle savaşacak geniş teşkilâta mâlik bulunmadığı ve Millî Korunma kanunları -nm selâhlyetlne benzer İmkânların sağlanması Icabettiği Bakana cevap olarak bildirilecektir.
Bu suretle Türkiye’nin en münevver ve kesif halk tabakasını sinesinde barındıran İstanbul bir Bakan İle bir Vâli ve Belediye Reisi arasındaki açık düelloya şahit olacaktır. Yazımızın başında da işaret ettiğimiz gibi, bu cidden görülmeğe seza bir maçtır. Ve buna en geniş isnad yollarımızı tahsis etsek sezadır.
Yeni gelişmeye başlayan ve lakırhsı - fiiliyatı değil - pek hoşumuza giden bu demokrasi bo -calamalarunızda bir de iki mes’-ul makam arasındaki tartışma -nm gazete sütunlarında ve açıkta yapılmasına şahit olmak da mukaddermiş. Yirmi beş yıllık dilsizlik ve sükûttan sonra H. Partisi şimdi de böyle garip bir dille konuşmağa başladı. Hakikaten Ekonomi Bakanı İstanbul Belediye ve vilâyetini durumdan ve hayat pahalılığından mes’ul •ayıyorsa ve buna kani ise. gazete sütunlarında boş münakaşa kapısı açacağına icraat mevkiinde olduğu için arkadaşı İçişleri Bakanını hattâ. Başbakanı harekete getirebilir. Yalnız Cemil Barlas galiba unutuyor ki, H. Partililer İçin sorumluluk diye blrşey mevcud değildir. Muhakkak her olan bitenin sebeb ve İlleti vardır. Et mİ pahalıdır.. Bunun İlleti kış uzun ve sert olmuştur. Vagon tahsisinde cömert davranılmam ıştır. Hem efendim nihayet, vâllmlzin dediği gibi. İstanbul halkı koyun eti bulamazca kuzu yesin... Hasılı her sebeb (Devamı 8a. S 8ü. 8 d»)
Yerine kim gelecek ?
Dimitrofun Moskovanın hoşuna gitmediği ve Bulgaristana, Moskova disiplininde yetişmiş bir başbakan arandığı bildiriliyor
Jorj Dimitrof yakın ikbal günlerinde bir merasimde
Doğudan gelecek bir tecavüze karşı Almanyadaki Amerikan ordusu bugün manevraya başlıyacak
| Kutuplardaki hark hazırlığı
Birleşik Amerika Genelkurmay Başkanı Geneı al Bradley
C. H. Partisi Divan
İNGİLİZ
Süet İki renkli Süet yün jile
Mongomeri 25 Ka.şe pantalon
En ucuz fiatlarla her türlü giyim eşyası...
YAVUZ KURTARAN
M&hmutpaşa lrfaniyo Çarşısı İrfanlyo han zemin kat No. 9
İrart ordusuna mensup askerler bir İran alay sancağım selâmlıyor lar
Rusya - Iran münasebatı çok gergin bir safhaya girdi
Londra 15 (B.B.C.) — Sofya-da neşredilen ve Bulgaristan Başbakanı Dimi’zrofun hastalığı m bildiren resmî tebliğde, bu hastalığın ne olduğundan bahse-dilmemektedir. Tebliğde gaybubeti sırasında kendisine kimin ve kâlet edeceği de açıklanmamıştır.
Muhabirlere göre Sovyet ma -kamları, Dimitrofun yerine getirilecek şahsın tam manasile Mos kova disiplininde yetişmiş olmasını arzu etmektedirler.
Dimitrofun en tabiî halefi o-larak, Başbakanlık yardımcısı Kostov düşünülüyordu. Fakat Kostov da son zamanlarda gözden düşmüş ve millî kütüphaneler müdürlüğüne tayin edilmiş -tir.
Heidelberg, 15 (A.A.) — Reu-
Avrupadaki Amerikan askerî kuvvetleri kurmay başkanı General Clarence Gugner, cumartesi günü bağlıyacak olan ilk bahar manevralarının Doğudan, belki de Çekoslovakyadan gelecek mütecavize karşı müdafaa -dan mülhem olacağını söylemiş -
toplantısı
Ankara 15 (Telefonla) — C. H. Partisi divanı bugün saat ondan bire kadar Hilmi Uranın başkanlığı altında bir toplantı yapmıştır.
(□ovamı 8a. 8 8u. 6)
(□ovamı 8a. 5 8u. 1)
Londrada
Iran üzerinde Rus uçakları görüldü
İngiliz Dışbakanının Atlantik Paktı ve iktisadi yardıma dair demeçleri
Londra 15 (A.A.) — Afp:
İngiltere Dışişleri Bakanı Bc-vin Vaşingtonda Atlantik Paktını imzaladıktan sonra bugün «Ma uretania» transatlantiğile Sout hampton’a gelmiştir.
Bevin Southampton’a varışında verdiği demeçte şunlan söy lemiştir: •
«Atlantik Paktının bugünkü dünyada barışın muhafazası yolunda da şimdiye kadar ileri doğ ru atılmış olan en büyük adımı (Devamı 8a. s 8Ü. 7 de)
Dışişleri Bakanı N. Sadak
Gelir Vergisi
Dünkü celsede iki esaslı
madde daha kabul edildi
1 - 1 - 947 den sonra aile efradı arasında yapılan tapulu devirler de vergiye matrah teşkil edecek
Ankar: 15 (Telefonla) — B.M.l Meclisi bu gün Raif Karadenizli! başkanlığında toplandı. Oturum a-çıldıgı zaman çoğunluk olmadığı | anlaşıldı.
Yoklama yapıldı çoğunluk hası) olunca gelir vergisinin müzakeresi ne başlanıldı. Mükellefin şahsına ve yakınlarına alt her türlü slgor (□ovamı: 8a, 5 8Ü, 3 de)
Sovyetlerin İran büyük elçisi dün Tahranı terketti
Rus-Iran hududunda hâdiseler tevali
ediyor. Tahran da tevkifler
Tahran 15 (AP) — Sovyetier( Birliğinin Tahran büyükelçisi I-van Satçikov bugün Rusyaya dönmek üzere otomobille şehir -den ayrılmıştır. Kendisini eşya yüklü bir kamyon ve İçerisinde hüviyetleri bilinmeyen 5 yolcu bulunan diğer bir otomobil takip etmekte İdi.
Rus elçiliğine yakın bir kayna ğa göre, Bayan Satçikov Tahran da kalmıştır. Son birkaç hafta zarfında, sınır hadiselerini müt« akip Rusya ve Iran arasındaki münasebetler gerginleşmiştir.
Bu arada Sovyet birliklerinin Rus - Iran sının yakınlarında yığınak yapmakta oldukları da bildirilmişti.
Ruslar geçenlerde Irandaki bü tün konsolosluklannın kapanaca ğını İlân etmişlerdir. Bu hafta ip (Devamı: 8a. 3 • 8Ü. 7 de)
Sadak'ın ziyaret inden sonra daha da kuvvetlendi
Vaşinglon, 15 (A.A.) — (U-nited Press): îyi malûmat alan mahfillerin kanaatine göre Türkiye Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak’ın Vaşingtona yaptığı ve Uç gün süren ziyaret, Türkiye ile Birleşik Amerika arasındaki münasebetleri zlyadesile kuvvet lendirmiş ve iki memleket arasında, daha sıkı bir işbirliğinin temellerini atmıştır. Türk vc A-merikan resmî şahsiyetleri bu ziyareti «büyük bir muvaffakiyet» olarak telâkki ediyorlar. Amerikalılar Necmettin Sadak'ı dünya meseleleri incelenirken dikkate şayan bir surette açık, samimî ve ince bulmuş ve Tür-kiyenln barış İçin çalışmalarda a(0ovamı 6a. 8 8Ü. 8 de)
Mikoyan Molotof
Moskova'da
Belediyenin Ticaret Bakanına cevabı
Yarın bizzat Vali tarafından Ankaraya götürülecek
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığının bayat pahalılığına dair tclgıafına Belediye cevabını bugün hazırlamış olacaktır.
Bu münasebetle dün Belediye-Devamı Sa. s 8u. 2)
Tarım Bakanının
dünkü beyanatı
Marşal Plânı mucibince 22 milyon dolarlık ziraat makinesi geliyor
Ankara, 15 (Telefonla) — Tu nm Bakanı Cavit Oral Marşal plânı dahilinde memleketimize ithal edilecek ziraat alât ve ma kineleri hakkında gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
«— İhtiyacımız olan 22 mil-
yon 842 bin dolarlık ziraat alftt.ı
(Devamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Çarşı esnafını telâşa veren bir hâdise
Bulunan şey bomba değil, bomba şeklinde eski bir saattir
gizli mücadele
Molotof’un azline bir kitab sebeb olmuş
Bugünlerde demir perde arkasında bir memleketten şehrimize gelmiş olan Bözüne güvenilir bir şahsiyetin anlattığına göre Molotofun Dışişleri Bakanlığından çekilmesinin hakikî sebebi şudur:
Bugün Rusyayı idare eden Politbüroda halen dört kılık bulunmaktadır.
1 — Ordu taraftarları.
Bunların başında Molotof v( Bulganln vardır. Her ne bahası-(Devamı 8a. 8 8ü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lâf, lâf, lâf!..
ULUNAY
Dün şehrimizde bilhassa Kapalı Çarşı esnafı arasında, bir kitapçı dükkanının arka tarafında bomba bulunduğu hakkında hatla telâşa dUştlrcn bir şayia çıkmıştır.
Dün bu husustu kendisiyle görüştüğümüz Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal bulunan şo -yln bomba değil, bu biçimde ça . bıımış bir duvar saati olduğunu söylemiştir.
Gtırib şekilde olan bu eaat, Ahmet İsminde, Bltpezarında eskicilik yapan birisi tarafından satılan eski kitaplar arasında bulunmuş-
Fıkraya lıkra İle başlanmaz ama bu günkü vaziyetimize güzel bir girizgâh teşkil ettiği İçin yazmaktan kendimi alamadım.
Eski devirlerde bizim köhne vapurlardan birinin delişmen bir kaptanı vardı; İkide blrdo tamire muhtaç olan gemici İçin tahsisat later-miş. Gominln tamir parasından bıkmışlar, ncrolerln tamir odlloceğınl açıkça bildirmesini eöylomlşlor. Aldırmamış; «Geminin tamiri için» kaydl ilo ylno para Istomlş. Sor -muşlar: «Nerolorl tamir edilecekse teforrüatllo bildirin.» Cevap vor -mlşı «Gemi akıyor?» ylno sormuşlar: «Norolcrl akıyor?» doll kızmış; ayni kâğıdın altına şu oümloyl yazıp göndermiş: «Musluklardan başka hor taraf akıyor I»
Pahalılık buhranı memlokotl ka-
sıp kavururkon Ticarot Bakanlığı
İlo İstanbul belediyesi karşılıklı laf
atmakla meşgul. Ticaret Bakanı belediyeyi beceriksizlikle İtham ete tl. Gayet haklı... Bunun üzerine belediye de hemen bir toplantı ya -parak Tloaret Bakanına cevap hazırlıyor. işin tatlı tarafı sanki ortada mühim bir sır varmış gibi ha-
zırlanan covabın gizil
tutulmasına)

itina ediliyormuş.
Halbuki, gazotoler bu mahlaza-nın kapağını açmışlar, sırrı mey ( dana vermişler... Belediye: cKcndl-slno icraat solâhlyotlnl vormedlğln-don dolayı hükûmoti İtham,, ediyormuş. Gazeiolcrln dediklerine gör» muhafazasına itina edilon sır da bu
Imlşl.
Şimdiye kadar İdare tarihleri, İki
İcra teşokkülünlin ıneınlelıştln ha-
yatına taalluk öden bir durutı.da
böyle karşılıklı birbirlerini tonkld
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 do)
*”‘n taca fevklerini gösteren ve Türk sanatını dünyaya tanıtacak olan eserler, Bey oğlunda Olgunlaşma Enstitüsün-
de bir »ergi halinde teşhir »diliyor.&uhusustaki yazımızı ve diğer resimleri 3 üncü say famıeda bulacak sırıt».
30
16
11 ind Yıl, No. 8614
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuruş
Cumartesi Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln
16 NİSAN 1949 İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10765
Demir perdede ikinci bir gedik
Bulgar başbakanının hastalık iddiasile
Rusyaya şevki böyle tefsir ediliyor
Mes'uliyet
topu
Mes'uliyet topu, şimdi çeşitli makamlar arasında dolaşıyor. Cumhuriyet tarihimizde ilk defadır İd, bir Bakan bir Belediye veya Vilâyeti kabahatli ve sorumlu görüyor ve bunu gazetelerde açıklıyor.. Ticaret ve Ekonomi Bakanı Cemil Sait Bar las İstanbul’daki et buhranım ve umumiyetle hayat pahalılığı variyetinden İstanbul Belediye ve Vilâyetini mes’ul tutuyor ve resmen vilâyetten bu hallerle mücadele İçin ne gibi tedbirler aldığını ve hükümetten de ne gibi tedbirler talep ettiğini soruyor. Bu sualler açıkça gösteriyor ki, kabinenin bu hususta en selâhiyetll bir rüknü İstanbul vilâyet ve belediyesini kâfi derecede itina ve uyanıklık göstermemekle İtham etmektedir. Vilâyet ve belediye de bugünlerde Bakanın bu demecine cevap yollayacaktır. Belki şu dakika bu cevap yollanmıştır bile.. Vilâyetin ne dediği tabiî kesin olarak belli değilse de herhalde kabahati bir kürk gibi lıemen üzerine alıvereceği hiç umulmaz. O da bin türlü vesile bularak mes’ uHyeti hükümetin üzerine atmağa çalışacaktır. Nitekim sızan rivayetlere göre eldeki kanunların İhtikârı önlemeğe kâfi gelmedi -ğl, belediye cezalarının çok hafif olduğu, belediye ve vilâyetin tacirler ve muhtekirlerle savaşacak geniş teşkilâta mâlik bulunmadığı ve Millî Korunma kanunları -nm selâhlyetlne benzer İmkânların sağlanması Icabettiği Bakana cevap olarak bildirilecektir.
Bu suretle Türkiye’nin en münevver ve kesif halk tabakasını sinesinde barındıran İstanbul bir Bakan İle bir Vâli ve Belediye Reisi arasındaki açık düelloya şahit olacaktır. Yazımızın başında da işaret ettiğimiz gibi, bu cidden görülmeğe seza bir maçtır. Ve buna en geniş isnad yollarımızı tahsis etsek sezadır.
Yeni gelişmeye başlayan ve lakırhsı - fiiliyatı değil - pek hoşumuza giden bu demokrasi bo -calamalarunızda bir de iki mes’-ul makam arasındaki tartışma -nm gazete sütunlarında ve açıkta yapılmasına şahit olmak da mukaddermiş. Yirmi beş yıllık dilsizlik ve sükûttan sonra H. Partisi şimdi de böyle garip bir dille konuşmağa başladı. Hakikaten Ekonomi Bakanı İstanbul Belediye ve vilâyetini durumdan ve hayat pahalılığından mes’ul •ayıyorsa ve buna kani ise. gazete sütunlarında boş münakaşa kapısı açacağına icraat mevkiinde olduğu için arkadaşı İçişleri Bakanını hattâ. Başbakanı harekete getirebilir. Yalnız Cemil Barlas galiba unutuyor ki, H. Partililer İçin sorumluluk diye blrşey mevcud değildir. Muhakkak her olan bitenin sebeb ve İlleti vardır. Et mİ pahalıdır.. Bunun İlleti kış uzun ve sert olmuştur. Vagon tahsisinde cömert davranılmam ıştır. Hem efendim nihayet, vâllmlzin dediği gibi. İstanbul halkı koyun eti bulamazca kuzu yesin... Hasılı her sebeb (Devamı 8a. S 8ü. 8 d»)
Yerine kim gelecek ?
Dimitrofun Moskovanın hoşuna gitmediği ve Bulgaristana, Moskova disiplininde yetişmiş bir başbakan arandığı bildiriliyor
Jorj Dimitrof yakın ikbal günlerinde bir merasimde
Doğudan gelecek bir tecavüze karşı Almanyadaki Amerikan ordusu bugün manevraya başlıyacak
| Kutuplardaki hark hazırlığı
Birleşik Amerika Genelkurmay Başkanı Geneı al Bradley
C. H. Partisi Divan
İNGİLİZ
Süet İki renkli Süet yün jile
Mongomeri 25 Ka.şe pantalon
En ucuz fiatlarla her türlü giyim eşyası...
YAVUZ KURTARAN
M&hmutpaşa lrfaniyo Çarşısı İrfanlyo han zemin kat No. 9
İrart ordusuna mensup askerler bir İran alay sancağım selâmlıyor lar
Rusya - Iran münasebatı çok gergin bir safhaya girdi
Londra 15 (B.B.C.) — Sofya-da neşredilen ve Bulgaristan Başbakanı Dimi’zrofun hastalığı m bildiren resmî tebliğde, bu hastalığın ne olduğundan bahse-dilmemektedir. Tebliğde gaybubeti sırasında kendisine kimin ve kâlet edeceği de açıklanmamıştır.
Muhabirlere göre Sovyet ma -kamları, Dimitrofun yerine getirilecek şahsın tam manasile Mos kova disiplininde yetişmiş olmasını arzu etmektedirler.
Dimitrofun en tabiî halefi o-larak, Başbakanlık yardımcısı Kostov düşünülüyordu. Fakat Kostov da son zamanlarda gözden düşmüş ve millî kütüphaneler müdürlüğüne tayin edilmiş -tir.
Heidelberg, 15 (A.A.) — Reu-
Avrupadaki Amerikan askerî kuvvetleri kurmay başkanı General Clarence Gugner, cumartesi günü bağlıyacak olan ilk bahar manevralarının Doğudan, belki de Çekoslovakyadan gelecek mütecavize karşı müdafaa -dan mülhem olacağını söylemiş -
toplantısı
Ankara 15 (Telefonla) — C. H. Partisi divanı bugün saat ondan bire kadar Hilmi Uranın başkanlığı altında bir toplantı yapmıştır.
(□ovamı 8a. 8 8u. 6)
(□ovamı 8a. 5 8u. 1)
Londrada
Iran üzerinde Rus uçakları görüldü
İngiliz Dışbakanının Atlantik Paktı ve iktisadi yardıma dair demeçleri
Londra 15 (A.A.) — Afp:
İngiltere Dışişleri Bakanı Bc-vin Vaşingtonda Atlantik Paktını imzaladıktan sonra bugün «Ma uretania» transatlantiğile Sout hampton’a gelmiştir.
Bevin Southampton’a varışında verdiği demeçte şunlan söy lemiştir: •
«Atlantik Paktının bugünkü dünyada barışın muhafazası yolunda da şimdiye kadar ileri doğ ru atılmış olan en büyük adımı (Devamı 8a. s 8Ü. 7 de)
Dışişleri Bakanı N. Sadak
Gelir Vergisi
Dünkü celsede iki esaslı
madde daha kabul edildi
1 - 1 - 947 den sonra aile efradı arasında yapılan tapulu devirler de vergiye matrah teşkil edecek
Ankar: 15 (Telefonla) — B.M.l Meclisi bu gün Raif Karadenizli! başkanlığında toplandı. Oturum a-çıldıgı zaman çoğunluk olmadığı | anlaşıldı.
Yoklama yapıldı çoğunluk hası) olunca gelir vergisinin müzakeresi ne başlanıldı. Mükellefin şahsına ve yakınlarına alt her türlü slgor (□ovamı: 8a, 5 8Ü, 3 de)
Sovyetlerin İran büyük elçisi dün Tahranı terketti
Rus-Iran hududunda hâdiseler tevali
ediyor. Tahran da tevkifler
Tahran 15 (AP) — Sovyetier( Birliğinin Tahran büyükelçisi I-van Satçikov bugün Rusyaya dönmek üzere otomobille şehir -den ayrılmıştır. Kendisini eşya yüklü bir kamyon ve İçerisinde hüviyetleri bilinmeyen 5 yolcu bulunan diğer bir otomobil takip etmekte İdi.
Rus elçiliğine yakın bir kayna ğa göre, Bayan Satçikov Tahran da kalmıştır. Son birkaç hafta zarfında, sınır hadiselerini müt« akip Rusya ve Iran arasındaki münasebetler gerginleşmiştir.
Bu arada Sovyet birliklerinin Rus - Iran sının yakınlarında yığınak yapmakta oldukları da bildirilmişti.
Ruslar geçenlerde Irandaki bü tün konsolosluklannın kapanaca ğını İlân etmişlerdir. Bu hafta ip (Devamı: 8a. 3 • 8Ü. 7 de)
Sadak'ın ziyaret inden sonra daha da kuvvetlendi
Vaşinglon, 15 (A.A.) — (U-nited Press): îyi malûmat alan mahfillerin kanaatine göre Türkiye Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak’ın Vaşingtona yaptığı ve Uç gün süren ziyaret, Türkiye ile Birleşik Amerika arasındaki münasebetleri zlyadesile kuvvet lendirmiş ve iki memleket arasında, daha sıkı bir işbirliğinin temellerini atmıştır. Türk vc A-merikan resmî şahsiyetleri bu ziyareti «büyük bir muvaffakiyet» olarak telâkki ediyorlar. Amerikalılar Necmettin Sadak'ı dünya meseleleri incelenirken dikkate şayan bir surette açık, samimî ve ince bulmuş ve Tür-kiyenln barış İçin çalışmalarda a(0ovamı 6a. 8 8Ü. 8 de)
Mikoyan Molotof
Moskova'da
Belediyenin Ticaret Bakanına cevabı
Yarın bizzat Vali tarafından Ankaraya götürülecek
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığının bayat pahalılığına dair tclgıafına Belediye cevabını bugün hazırlamış olacaktır.
Bu münasebetle dün Belediye-Devamı Sa. s 8u. 2)
Tarım Bakanının
dünkü beyanatı
Marşal Plânı mucibince 22 milyon dolarlık ziraat makinesi geliyor
Ankara, 15 (Telefonla) — Tu nm Bakanı Cavit Oral Marşal plânı dahilinde memleketimize ithal edilecek ziraat alât ve ma kineleri hakkında gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
«— İhtiyacımız olan 22 mil-
yon 842 bin dolarlık ziraat alftt.ı
(Devamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Çarşı esnafını telâşa veren bir hâdise
Bulunan şey bomba değil, bomba şeklinde eski bir saattir
gizli mücadele
Molotof’un azline bir kitab sebeb olmuş
Bugünlerde demir perde arkasında bir memleketten şehrimize gelmiş olan Bözüne güvenilir bir şahsiyetin anlattığına göre Molotofun Dışişleri Bakanlığından çekilmesinin hakikî sebebi şudur:
Bugün Rusyayı idare eden Politbüroda halen dört kılık bulunmaktadır.
1 — Ordu taraftarları.
Bunların başında Molotof v( Bulganln vardır. Her ne bahası-(Devamı 8a. 8 8ü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lâf, lâf, lâf!..
ULUNAY
Dün şehrimizde bilhassa Kapalı Çarşı esnafı arasında, bir kitapçı dükkanının arka tarafında bomba bulunduğu hakkında hatla telâşa dUştlrcn bir şayia çıkmıştır.
Dün bu husustu kendisiyle görüştüğümüz Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal bulunan şo -yln bomba değil, bu biçimde ça . bıımış bir duvar saati olduğunu söylemiştir.
Gtırib şekilde olan bu eaat, Ahmet İsminde, Bltpezarında eskicilik yapan birisi tarafından satılan eski kitaplar arasında bulunmuş-
Fıkraya lıkra İle başlanmaz ama bu günkü vaziyetimize güzel bir girizgâh teşkil ettiği İçin yazmaktan kendimi alamadım.
Eski devirlerde bizim köhne vapurlardan birinin delişmen bir kaptanı vardı; İkide blrdo tamire muhtaç olan gemici İçin tahsisat later-miş. Gominln tamir parasından bıkmışlar, ncrolerln tamir odlloceğınl açıkça bildirmesini eöylomlşlor. Aldırmamış; «Geminin tamiri için» kaydl ilo ylno para Istomlş. Sor -muşlar: «Nerolorl tamir edilecekse teforrüatllo bildirin.» Cevap vor -mlşı «Gemi akıyor?» ylno sormuşlar: «Norolcrl akıyor?» doll kızmış; ayni kâğıdın altına şu oümloyl yazıp göndermiş: «Musluklardan başka hor taraf akıyor I»
Pahalılık buhranı memlokotl ka-
sıp kavururkon Ticarot Bakanlığı
İlo İstanbul belediyesi karşılıklı laf
atmakla meşgul. Ticaret Bakanı belediyeyi beceriksizlikle İtham ete tl. Gayet haklı... Bunun üzerine belediye de hemen bir toplantı ya -parak Tloaret Bakanına cevap hazırlıyor. işin tatlı tarafı sanki ortada mühim bir sır varmış gibi ha-
zırlanan covabın gizil
tutulmasına)

itina ediliyormuş.
Halbuki, gazotoler bu mahlaza-nın kapağını açmışlar, sırrı mey ( dana vermişler... Belediye: cKcndl-slno icraat solâhlyotlnl vormedlğln-don dolayı hükûmoti İtham,, ediyormuş. Gazeiolcrln dediklerine gör» muhafazasına itina edilon sır da bu
Imlşl.
Şimdiye kadar İdare tarihleri, İki
İcra teşokkülünlin ıneınlelıştln ha-
yatına taalluk öden bir durutı.da
böyle karşılıklı birbirlerini tonkld
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 do)
*”‘n taca fevklerini gösteren ve Türk sanatını dünyaya tanıtacak olan eserler, Bey oğlunda Olgunlaşma Enstitüsün-
de bir »ergi halinde teşhir »diliyor.&uhusustaki yazımızı ve diğer resimleri 3 üncü say famıeda bulacak sırıt».
30
16
11 ind Yıl, No. 8614
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuruş
Cumartesi Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln
16 NİSAN 1949 İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10765
Demir perdede ikinci bir gedik
Bulgar başbakanının hastalık iddiasile
Rusyaya şevki böyle tefsir ediliyor
Mes'uliyet
topu
Mes'uliyet topu, şimdi çeşitli makamlar arasında dolaşıyor. Cumhuriyet tarihimizde ilk defadır İd, bir Bakan bir Belediye veya Vilâyeti kabahatli ve sorumlu görüyor ve bunu gazetelerde açıklıyor.. Ticaret ve Ekonomi Bakanı Cemil Sait Bar las İstanbul’daki et buhranım ve umumiyetle hayat pahalılığı variyetinden İstanbul Belediye ve Vilâyetini mes’ul tutuyor ve resmen vilâyetten bu hallerle mücadele İçin ne gibi tedbirler aldığını ve hükümetten de ne gibi tedbirler talep ettiğini soruyor. Bu sualler açıkça gösteriyor ki, kabinenin bu hususta en selâhiyetll bir rüknü İstanbul vilâyet ve belediyesini kâfi derecede itina ve uyanıklık göstermemekle İtham etmektedir. Vilâyet ve belediye de bugünlerde Bakanın bu demecine cevap yollayacaktır. Belki şu dakika bu cevap yollanmıştır bile.. Vilâyetin ne dediği tabiî kesin olarak belli değilse de herhalde kabahati bir kürk gibi lıemen üzerine alıvereceği hiç umulmaz. O da bin türlü vesile bularak mes’ uHyeti hükümetin üzerine atmağa çalışacaktır. Nitekim sızan rivayetlere göre eldeki kanunların İhtikârı önlemeğe kâfi gelmedi -ğl, belediye cezalarının çok hafif olduğu, belediye ve vilâyetin tacirler ve muhtekirlerle savaşacak geniş teşkilâta mâlik bulunmadığı ve Millî Korunma kanunları -nm selâhlyetlne benzer İmkânların sağlanması Icabettiği Bakana cevap olarak bildirilecektir.
Bu suretle Türkiye’nin en münevver ve kesif halk tabakasını sinesinde barındıran İstanbul bir Bakan İle bir Vâli ve Belediye Reisi arasındaki açık düelloya şahit olacaktır. Yazımızın başında da işaret ettiğimiz gibi, bu cidden görülmeğe seza bir maçtır. Ve buna en geniş isnad yollarımızı tahsis etsek sezadır.
Yeni gelişmeye başlayan ve lakırhsı - fiiliyatı değil - pek hoşumuza giden bu demokrasi bo -calamalarunızda bir de iki mes’-ul makam arasındaki tartışma -nm gazete sütunlarında ve açıkta yapılmasına şahit olmak da mukaddermiş. Yirmi beş yıllık dilsizlik ve sükûttan sonra H. Partisi şimdi de böyle garip bir dille konuşmağa başladı. Hakikaten Ekonomi Bakanı İstanbul Belediye ve vilâyetini durumdan ve hayat pahalılığından mes’ul •ayıyorsa ve buna kani ise. gazete sütunlarında boş münakaşa kapısı açacağına icraat mevkiinde olduğu için arkadaşı İçişleri Bakanını hattâ. Başbakanı harekete getirebilir. Yalnız Cemil Barlas galiba unutuyor ki, H. Partililer İçin sorumluluk diye blrşey mevcud değildir. Muhakkak her olan bitenin sebeb ve İlleti vardır. Et mİ pahalıdır.. Bunun İlleti kış uzun ve sert olmuştur. Vagon tahsisinde cömert davranılmam ıştır. Hem efendim nihayet, vâllmlzin dediği gibi. İstanbul halkı koyun eti bulamazca kuzu yesin... Hasılı her sebeb (Devamı 8a. S 8ü. 8 d»)
Yerine kim gelecek ?
Dimitrofun Moskovanın hoşuna gitmediği ve Bulgaristana, Moskova disiplininde yetişmiş bir başbakan arandığı bildiriliyor
Jorj Dimitrof yakın ikbal günlerinde bir merasimde
Doğudan gelecek bir tecavüze karşı Almanyadaki Amerikan ordusu bugün manevraya başlıyacak
| Kutuplardaki hark hazırlığı
Birleşik Amerika Genelkurmay Başkanı Geneı al Bradley
C. H. Partisi Divan
İNGİLİZ
Süet İki renkli Süet yün jile
Mongomeri 25 Ka.şe pantalon
En ucuz fiatlarla her türlü giyim eşyası...
YAVUZ KURTARAN
M&hmutpaşa lrfaniyo Çarşısı İrfanlyo han zemin kat No. 9
İrart ordusuna mensup askerler bir İran alay sancağım selâmlıyor lar
Rusya - Iran münasebatı çok gergin bir safhaya girdi
Londra 15 (B.B.C.) — Sofya-da neşredilen ve Bulgaristan Başbakanı Dimi’zrofun hastalığı m bildiren resmî tebliğde, bu hastalığın ne olduğundan bahse-dilmemektedir. Tebliğde gaybubeti sırasında kendisine kimin ve kâlet edeceği de açıklanmamıştır.
Muhabirlere göre Sovyet ma -kamları, Dimitrofun yerine getirilecek şahsın tam manasile Mos kova disiplininde yetişmiş olmasını arzu etmektedirler.
Dimitrofun en tabiî halefi o-larak, Başbakanlık yardımcısı Kostov düşünülüyordu. Fakat Kostov da son zamanlarda gözden düşmüş ve millî kütüphaneler müdürlüğüne tayin edilmiş -tir.
Heidelberg, 15 (A.A.) — Reu-
Avrupadaki Amerikan askerî kuvvetleri kurmay başkanı General Clarence Gugner, cumartesi günü bağlıyacak olan ilk bahar manevralarının Doğudan, belki de Çekoslovakyadan gelecek mütecavize karşı müdafaa -dan mülhem olacağını söylemiş -
toplantısı
Ankara 15 (Telefonla) — C. H. Partisi divanı bugün saat ondan bire kadar Hilmi Uranın başkanlığı altında bir toplantı yapmıştır.
(□ovamı 8a. 8 8u. 6)
(□ovamı 8a. 5 8u. 1)
Londrada
Iran üzerinde Rus uçakları görüldü
İngiliz Dışbakanının Atlantik Paktı ve iktisadi yardıma dair demeçleri
Londra 15 (A.A.) — Afp:
İngiltere Dışişleri Bakanı Bc-vin Vaşingtonda Atlantik Paktını imzaladıktan sonra bugün «Ma uretania» transatlantiğile Sout hampton’a gelmiştir.
Bevin Southampton’a varışında verdiği demeçte şunlan söy lemiştir: •
«Atlantik Paktının bugünkü dünyada barışın muhafazası yolunda da şimdiye kadar ileri doğ ru atılmış olan en büyük adımı (Devamı 8a. s 8Ü. 7 de)
Dışişleri Bakanı N. Sadak
Gelir Vergisi
Dünkü celsede iki esaslı
madde daha kabul edildi
1 - 1 - 947 den sonra aile efradı arasında yapılan tapulu devirler de vergiye matrah teşkil edecek
Ankar: 15 (Telefonla) — B.M.l Meclisi bu gün Raif Karadenizli! başkanlığında toplandı. Oturum a-çıldıgı zaman çoğunluk olmadığı | anlaşıldı.
Yoklama yapıldı çoğunluk hası) olunca gelir vergisinin müzakeresi ne başlanıldı. Mükellefin şahsına ve yakınlarına alt her türlü slgor (□ovamı: 8a, 5 8Ü, 3 de)
Sovyetlerin İran büyük elçisi dün Tahranı terketti
Rus-Iran hududunda hâdiseler tevali
ediyor. Tahran da tevkifler
Tahran 15 (AP) — Sovyetier( Birliğinin Tahran büyükelçisi I-van Satçikov bugün Rusyaya dönmek üzere otomobille şehir -den ayrılmıştır. Kendisini eşya yüklü bir kamyon ve İçerisinde hüviyetleri bilinmeyen 5 yolcu bulunan diğer bir otomobil takip etmekte İdi.
Rus elçiliğine yakın bir kayna ğa göre, Bayan Satçikov Tahran da kalmıştır. Son birkaç hafta zarfında, sınır hadiselerini müt« akip Rusya ve Iran arasındaki münasebetler gerginleşmiştir.
Bu arada Sovyet birliklerinin Rus - Iran sının yakınlarında yığınak yapmakta oldukları da bildirilmişti.
Ruslar geçenlerde Irandaki bü tün konsolosluklannın kapanaca ğını İlân etmişlerdir. Bu hafta ip (Devamı: 8a. 3 • 8Ü. 7 de)
Sadak'ın ziyaret inden sonra daha da kuvvetlendi
Vaşinglon, 15 (A.A.) — (U-nited Press): îyi malûmat alan mahfillerin kanaatine göre Türkiye Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak’ın Vaşingtona yaptığı ve Uç gün süren ziyaret, Türkiye ile Birleşik Amerika arasındaki münasebetleri zlyadesile kuvvet lendirmiş ve iki memleket arasında, daha sıkı bir işbirliğinin temellerini atmıştır. Türk vc A-merikan resmî şahsiyetleri bu ziyareti «büyük bir muvaffakiyet» olarak telâkki ediyorlar. Amerikalılar Necmettin Sadak'ı dünya meseleleri incelenirken dikkate şayan bir surette açık, samimî ve ince bulmuş ve Tür-kiyenln barış İçin çalışmalarda a(0ovamı 6a. 8 8Ü. 8 de)
Mikoyan Molotof
Moskova'da
Belediyenin Ticaret Bakanına cevabı
Yarın bizzat Vali tarafından Ankaraya götürülecek
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığının bayat pahalılığına dair tclgıafına Belediye cevabını bugün hazırlamış olacaktır.
Bu münasebetle dün Belediye-Devamı Sa. s 8u. 2)
Tarım Bakanının
dünkü beyanatı
Marşal Plânı mucibince 22 milyon dolarlık ziraat makinesi geliyor
Ankara, 15 (Telefonla) — Tu nm Bakanı Cavit Oral Marşal plânı dahilinde memleketimize ithal edilecek ziraat alât ve ma kineleri hakkında gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
«— İhtiyacımız olan 22 mil-
yon 842 bin dolarlık ziraat alftt.ı
(Devamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Çarşı esnafını telâşa veren bir hâdise
Bulunan şey bomba değil, bomba şeklinde eski bir saattir
gizli mücadele
Molotof’un azline bir kitab sebeb olmuş
Bugünlerde demir perde arkasında bir memleketten şehrimize gelmiş olan Bözüne güvenilir bir şahsiyetin anlattığına göre Molotofun Dışişleri Bakanlığından çekilmesinin hakikî sebebi şudur:
Bugün Rusyayı idare eden Politbüroda halen dört kılık bulunmaktadır.
1 — Ordu taraftarları.
Bunların başında Molotof v( Bulganln vardır. Her ne bahası-(Devamı 8a. 8 8ü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lâf, lâf, lâf!..
ULUNAY
Dün şehrimizde bilhassa Kapalı Çarşı esnafı arasında, bir kitapçı dükkanının arka tarafında bomba bulunduğu hakkında hatla telâşa dUştlrcn bir şayia çıkmıştır.
Dün bu husustu kendisiyle görüştüğümüz Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal bulunan şo -yln bomba değil, bu biçimde ça . bıımış bir duvar saati olduğunu söylemiştir.
Gtırib şekilde olan bu eaat, Ahmet İsminde, Bltpezarında eskicilik yapan birisi tarafından satılan eski kitaplar arasında bulunmuş-
Fıkraya lıkra İle başlanmaz ama bu günkü vaziyetimize güzel bir girizgâh teşkil ettiği İçin yazmaktan kendimi alamadım.
Eski devirlerde bizim köhne vapurlardan birinin delişmen bir kaptanı vardı; İkide blrdo tamire muhtaç olan gemici İçin tahsisat later-miş. Gominln tamir parasından bıkmışlar, ncrolerln tamir odlloceğınl açıkça bildirmesini eöylomlşlor. Aldırmamış; «Geminin tamiri için» kaydl ilo ylno para Istomlş. Sor -muşlar: «Nerolorl tamir edilecekse teforrüatllo bildirin.» Cevap vor -mlşı «Gemi akıyor?» ylno sormuşlar: «Norolcrl akıyor?» doll kızmış; ayni kâğıdın altına şu oümloyl yazıp göndermiş: «Musluklardan başka hor taraf akıyor I»
Pahalılık buhranı memlokotl ka-
sıp kavururkon Ticarot Bakanlığı
İlo İstanbul belediyesi karşılıklı laf
atmakla meşgul. Ticaret Bakanı belediyeyi beceriksizlikle İtham ete tl. Gayet haklı... Bunun üzerine belediye de hemen bir toplantı ya -parak Tloaret Bakanına cevap hazırlıyor. işin tatlı tarafı sanki ortada mühim bir sır varmış gibi ha-
zırlanan covabın gizil
tutulmasına)

itina ediliyormuş.
Halbuki, gazotoler bu mahlaza-nın kapağını açmışlar, sırrı mey ( dana vermişler... Belediye: cKcndl-slno icraat solâhlyotlnl vormedlğln-don dolayı hükûmoti İtham,, ediyormuş. Gazeiolcrln dediklerine gör» muhafazasına itina edilon sır da bu
Imlşl.
Şimdiye kadar İdare tarihleri, İki
İcra teşokkülünlin ıneınlelıştln ha-
yatına taalluk öden bir durutı.da
böyle karşılıklı birbirlerini tonkld
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 do)
*”‘n taca fevklerini gösteren ve Türk sanatını dünyaya tanıtacak olan eserler, Bey oğlunda Olgunlaşma Enstitüsün-
de bir »ergi halinde teşhir »diliyor.&uhusustaki yazımızı ve diğer resimleri 3 üncü say famıeda bulacak sırıt».
30
16
11 ind Yıl, No. 8614
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuruş
Cumartesi Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln
16 NİSAN 1949 İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10765
Demir perdede ikinci bir gedik
Bulgar başbakanının hastalık iddiasile
Rusyaya şevki böyle tefsir ediliyor
Mes'uliyet
topu
Mes'uliyet topu, şimdi çeşitli makamlar arasında dolaşıyor. Cumhuriyet tarihimizde ilk defadır İd, bir Bakan bir Belediye veya Vilâyeti kabahatli ve sorumlu görüyor ve bunu gazetelerde açıklıyor.. Ticaret ve Ekonomi Bakanı Cemil Sait Bar las İstanbul’daki et buhranım ve umumiyetle hayat pahalılığı variyetinden İstanbul Belediye ve Vilâyetini mes’ul tutuyor ve resmen vilâyetten bu hallerle mücadele İçin ne gibi tedbirler aldığını ve hükümetten de ne gibi tedbirler talep ettiğini soruyor. Bu sualler açıkça gösteriyor ki, kabinenin bu hususta en selâhiyetll bir rüknü İstanbul vilâyet ve belediyesini kâfi derecede itina ve uyanıklık göstermemekle İtham etmektedir. Vilâyet ve belediye de bugünlerde Bakanın bu demecine cevap yollayacaktır. Belki şu dakika bu cevap yollanmıştır bile.. Vilâyetin ne dediği tabiî kesin olarak belli değilse de herhalde kabahati bir kürk gibi lıemen üzerine alıvereceği hiç umulmaz. O da bin türlü vesile bularak mes’ uHyeti hükümetin üzerine atmağa çalışacaktır. Nitekim sızan rivayetlere göre eldeki kanunların İhtikârı önlemeğe kâfi gelmedi -ğl, belediye cezalarının çok hafif olduğu, belediye ve vilâyetin tacirler ve muhtekirlerle savaşacak geniş teşkilâta mâlik bulunmadığı ve Millî Korunma kanunları -nm selâhlyetlne benzer İmkânların sağlanması Icabettiği Bakana cevap olarak bildirilecektir.
Bu suretle Türkiye’nin en münevver ve kesif halk tabakasını sinesinde barındıran İstanbul bir Bakan İle bir Vâli ve Belediye Reisi arasındaki açık düelloya şahit olacaktır. Yazımızın başında da işaret ettiğimiz gibi, bu cidden görülmeğe seza bir maçtır. Ve buna en geniş isnad yollarımızı tahsis etsek sezadır.
Yeni gelişmeye başlayan ve lakırhsı - fiiliyatı değil - pek hoşumuza giden bu demokrasi bo -calamalarunızda bir de iki mes’-ul makam arasındaki tartışma -nm gazete sütunlarında ve açıkta yapılmasına şahit olmak da mukaddermiş. Yirmi beş yıllık dilsizlik ve sükûttan sonra H. Partisi şimdi de böyle garip bir dille konuşmağa başladı. Hakikaten Ekonomi Bakanı İstanbul Belediye ve vilâyetini durumdan ve hayat pahalılığından mes’ul •ayıyorsa ve buna kani ise. gazete sütunlarında boş münakaşa kapısı açacağına icraat mevkiinde olduğu için arkadaşı İçişleri Bakanını hattâ. Başbakanı harekete getirebilir. Yalnız Cemil Barlas galiba unutuyor ki, H. Partililer İçin sorumluluk diye blrşey mevcud değildir. Muhakkak her olan bitenin sebeb ve İlleti vardır. Et mİ pahalıdır.. Bunun İlleti kış uzun ve sert olmuştur. Vagon tahsisinde cömert davranılmam ıştır. Hem efendim nihayet, vâllmlzin dediği gibi. İstanbul halkı koyun eti bulamazca kuzu yesin... Hasılı her sebeb (Devamı 8a. S 8ü. 8 d»)
Yerine kim gelecek ?
Dimitrofun Moskovanın hoşuna gitmediği ve Bulgaristana, Moskova disiplininde yetişmiş bir başbakan arandığı bildiriliyor
Jorj Dimitrof yakın ikbal günlerinde bir merasimde
Doğudan gelecek bir tecavüze karşı Almanyadaki Amerikan ordusu bugün manevraya başlıyacak
| Kutuplardaki hark hazırlığı
Birleşik Amerika Genelkurmay Başkanı Geneı al Bradley
C. H. Partisi Divan
İNGİLİZ
Süet İki renkli Süet yün jile
Mongomeri 25 Ka.şe pantalon
En ucuz fiatlarla her türlü giyim eşyası...
YAVUZ KURTARAN
M&hmutpaşa lrfaniyo Çarşısı İrfanlyo han zemin kat No. 9
İrart ordusuna mensup askerler bir İran alay sancağım selâmlıyor lar
Rusya - Iran münasebatı çok gergin bir safhaya girdi
Londra 15 (B.B.C.) — Sofya-da neşredilen ve Bulgaristan Başbakanı Dimi’zrofun hastalığı m bildiren resmî tebliğde, bu hastalığın ne olduğundan bahse-dilmemektedir. Tebliğde gaybubeti sırasında kendisine kimin ve kâlet edeceği de açıklanmamıştır.
Muhabirlere göre Sovyet ma -kamları, Dimitrofun yerine getirilecek şahsın tam manasile Mos kova disiplininde yetişmiş olmasını arzu etmektedirler.
Dimitrofun en tabiî halefi o-larak, Başbakanlık yardımcısı Kostov düşünülüyordu. Fakat Kostov da son zamanlarda gözden düşmüş ve millî kütüphaneler müdürlüğüne tayin edilmiş -tir.
Heidelberg, 15 (A.A.) — Reu-
Avrupadaki Amerikan askerî kuvvetleri kurmay başkanı General Clarence Gugner, cumartesi günü bağlıyacak olan ilk bahar manevralarının Doğudan, belki de Çekoslovakyadan gelecek mütecavize karşı müdafaa -dan mülhem olacağını söylemiş -
toplantısı
Ankara 15 (Telefonla) — C. H. Partisi divanı bugün saat ondan bire kadar Hilmi Uranın başkanlığı altında bir toplantı yapmıştır.
(□ovamı 8a. 8 8u. 6)
(□ovamı 8a. 5 8u. 1)
Londrada
Iran üzerinde Rus uçakları görüldü
İngiliz Dışbakanının Atlantik Paktı ve iktisadi yardıma dair demeçleri
Londra 15 (A.A.) — Afp:
İngiltere Dışişleri Bakanı Bc-vin Vaşingtonda Atlantik Paktını imzaladıktan sonra bugün «Ma uretania» transatlantiğile Sout hampton’a gelmiştir.
Bevin Southampton’a varışında verdiği demeçte şunlan söy lemiştir: •
«Atlantik Paktının bugünkü dünyada barışın muhafazası yolunda da şimdiye kadar ileri doğ ru atılmış olan en büyük adımı (Devamı 8a. s 8Ü. 7 de)
Dışişleri Bakanı N. Sadak
Gelir Vergisi
Dünkü celsede iki esaslı
madde daha kabul edildi
1 - 1 - 947 den sonra aile efradı arasında yapılan tapulu devirler de vergiye matrah teşkil edecek
Ankar: 15 (Telefonla) — B.M.l Meclisi bu gün Raif Karadenizli! başkanlığında toplandı. Oturum a-çıldıgı zaman çoğunluk olmadığı | anlaşıldı.
Yoklama yapıldı çoğunluk hası) olunca gelir vergisinin müzakeresi ne başlanıldı. Mükellefin şahsına ve yakınlarına alt her türlü slgor (□ovamı: 8a, 5 8Ü, 3 de)
Sovyetlerin İran büyük elçisi dün Tahranı terketti
Rus-Iran hududunda hâdiseler tevali
ediyor. Tahran da tevkifler
Tahran 15 (AP) — Sovyetier( Birliğinin Tahran büyükelçisi I-van Satçikov bugün Rusyaya dönmek üzere otomobille şehir -den ayrılmıştır. Kendisini eşya yüklü bir kamyon ve İçerisinde hüviyetleri bilinmeyen 5 yolcu bulunan diğer bir otomobil takip etmekte İdi.
Rus elçiliğine yakın bir kayna ğa göre, Bayan Satçikov Tahran da kalmıştır. Son birkaç hafta zarfında, sınır hadiselerini müt« akip Rusya ve Iran arasındaki münasebetler gerginleşmiştir.
Bu arada Sovyet birliklerinin Rus - Iran sının yakınlarında yığınak yapmakta oldukları da bildirilmişti.
Ruslar geçenlerde Irandaki bü tün konsolosluklannın kapanaca ğını İlân etmişlerdir. Bu hafta ip (Devamı: 8a. 3 • 8Ü. 7 de)
Sadak'ın ziyaret inden sonra daha da kuvvetlendi
Vaşinglon, 15 (A.A.) — (U-nited Press): îyi malûmat alan mahfillerin kanaatine göre Türkiye Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak’ın Vaşingtona yaptığı ve Uç gün süren ziyaret, Türkiye ile Birleşik Amerika arasındaki münasebetleri zlyadesile kuvvet lendirmiş ve iki memleket arasında, daha sıkı bir işbirliğinin temellerini atmıştır. Türk vc A-merikan resmî şahsiyetleri bu ziyareti «büyük bir muvaffakiyet» olarak telâkki ediyorlar. Amerikalılar Necmettin Sadak'ı dünya meseleleri incelenirken dikkate şayan bir surette açık, samimî ve ince bulmuş ve Tür-kiyenln barış İçin çalışmalarda a(0ovamı 6a. 8 8Ü. 8 de)
Mikoyan Molotof
Moskova'da
Belediyenin Ticaret Bakanına cevabı
Yarın bizzat Vali tarafından Ankaraya götürülecek
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığının bayat pahalılığına dair tclgıafına Belediye cevabını bugün hazırlamış olacaktır.
Bu münasebetle dün Belediye-Devamı Sa. s 8u. 2)
Tarım Bakanının
dünkü beyanatı
Marşal Plânı mucibince 22 milyon dolarlık ziraat makinesi geliyor
Ankara, 15 (Telefonla) — Tu nm Bakanı Cavit Oral Marşal plânı dahilinde memleketimize ithal edilecek ziraat alât ve ma kineleri hakkında gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
«— İhtiyacımız olan 22 mil-
yon 842 bin dolarlık ziraat alftt.ı
(Devamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Çarşı esnafını telâşa veren bir hâdise
Bulunan şey bomba değil, bomba şeklinde eski bir saattir
gizli mücadele
Molotof’un azline bir kitab sebeb olmuş
Bugünlerde demir perde arkasında bir memleketten şehrimize gelmiş olan Bözüne güvenilir bir şahsiyetin anlattığına göre Molotofun Dışişleri Bakanlığından çekilmesinin hakikî sebebi şudur:
Bugün Rusyayı idare eden Politbüroda halen dört kılık bulunmaktadır.
1 — Ordu taraftarları.
Bunların başında Molotof v( Bulganln vardır. Her ne bahası-(Devamı 8a. 8 8ü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lâf, lâf, lâf!..
ULUNAY
Dün şehrimizde bilhassa Kapalı Çarşı esnafı arasında, bir kitapçı dükkanının arka tarafında bomba bulunduğu hakkında hatla telâşa dUştlrcn bir şayia çıkmıştır.
Dün bu husustu kendisiyle görüştüğümüz Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal bulunan şo -yln bomba değil, bu biçimde ça . bıımış bir duvar saati olduğunu söylemiştir.
Gtırib şekilde olan bu eaat, Ahmet İsminde, Bltpezarında eskicilik yapan birisi tarafından satılan eski kitaplar arasında bulunmuş-
Fıkraya lıkra İle başlanmaz ama bu günkü vaziyetimize güzel bir girizgâh teşkil ettiği İçin yazmaktan kendimi alamadım.
Eski devirlerde bizim köhne vapurlardan birinin delişmen bir kaptanı vardı; İkide blrdo tamire muhtaç olan gemici İçin tahsisat later-miş. Gominln tamir parasından bıkmışlar, ncrolerln tamir odlloceğınl açıkça bildirmesini eöylomlşlor. Aldırmamış; «Geminin tamiri için» kaydl ilo ylno para Istomlş. Sor -muşlar: «Nerolorl tamir edilecekse teforrüatllo bildirin.» Cevap vor -mlşı «Gemi akıyor?» ylno sormuşlar: «Norolcrl akıyor?» doll kızmış; ayni kâğıdın altına şu oümloyl yazıp göndermiş: «Musluklardan başka hor taraf akıyor I»
Pahalılık buhranı memlokotl ka-
sıp kavururkon Ticarot Bakanlığı
İlo İstanbul belediyesi karşılıklı laf
atmakla meşgul. Ticaret Bakanı belediyeyi beceriksizlikle İtham ete tl. Gayet haklı... Bunun üzerine belediye de hemen bir toplantı ya -parak Tloaret Bakanına cevap hazırlıyor. işin tatlı tarafı sanki ortada mühim bir sır varmış gibi ha-
zırlanan covabın gizil
tutulmasına)

itina ediliyormuş.
Halbuki, gazotoler bu mahlaza-nın kapağını açmışlar, sırrı mey ( dana vermişler... Belediye: cKcndl-slno icraat solâhlyotlnl vormedlğln-don dolayı hükûmoti İtham,, ediyormuş. Gazeiolcrln dediklerine gör» muhafazasına itina edilon sır da bu
Imlşl.
Şimdiye kadar İdare tarihleri, İki
İcra teşokkülünlin ıneınlelıştln ha-
yatına taalluk öden bir durutı.da
böyle karşılıklı birbirlerini tonkld
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 do)
*”‘n taca fevklerini gösteren ve Türk sanatını dünyaya tanıtacak olan eserler, Bey oğlunda Olgunlaşma Enstitüsün-
de bir »ergi halinde teşhir »diliyor.&uhusustaki yazımızı ve diğer resimleri 3 üncü say famıeda bulacak sırıt».
30
16
11 ind Yıl, No. 8614
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuruş
Cumartesi Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln
16 NİSAN 1949 İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10765
Demir perdede ikinci bir gedik
Bulgar başbakanının hastalık iddiasile
Rusyaya şevki böyle tefsir ediliyor
Mes'uliyet
topu
Mes'uliyet topu, şimdi çeşitli makamlar arasında dolaşıyor. Cumhuriyet tarihimizde ilk defadır İd, bir Bakan bir Belediye veya Vilâyeti kabahatli ve sorumlu görüyor ve bunu gazetelerde açıklıyor.. Ticaret ve Ekonomi Bakanı Cemil Sait Bar las İstanbul’daki et buhranım ve umumiyetle hayat pahalılığı variyetinden İstanbul Belediye ve Vilâyetini mes’ul tutuyor ve resmen vilâyetten bu hallerle mücadele İçin ne gibi tedbirler aldığını ve hükümetten de ne gibi tedbirler talep ettiğini soruyor. Bu sualler açıkça gösteriyor ki, kabinenin bu hususta en selâhiyetll bir rüknü İstanbul vilâyet ve belediyesini kâfi derecede itina ve uyanıklık göstermemekle İtham etmektedir. Vilâyet ve belediye de bugünlerde Bakanın bu demecine cevap yollayacaktır. Belki şu dakika bu cevap yollanmıştır bile.. Vilâyetin ne dediği tabiî kesin olarak belli değilse de herhalde kabahati bir kürk gibi lıemen üzerine alıvereceği hiç umulmaz. O da bin türlü vesile bularak mes’ uHyeti hükümetin üzerine atmağa çalışacaktır. Nitekim sızan rivayetlere göre eldeki kanunların İhtikârı önlemeğe kâfi gelmedi -ğl, belediye cezalarının çok hafif olduğu, belediye ve vilâyetin tacirler ve muhtekirlerle savaşacak geniş teşkilâta mâlik bulunmadığı ve Millî Korunma kanunları -nm selâhlyetlne benzer İmkânların sağlanması Icabettiği Bakana cevap olarak bildirilecektir.
Bu suretle Türkiye’nin en münevver ve kesif halk tabakasını sinesinde barındıran İstanbul bir Bakan İle bir Vâli ve Belediye Reisi arasındaki açık düelloya şahit olacaktır. Yazımızın başında da işaret ettiğimiz gibi, bu cidden görülmeğe seza bir maçtır. Ve buna en geniş isnad yollarımızı tahsis etsek sezadır.
Yeni gelişmeye başlayan ve lakırhsı - fiiliyatı değil - pek hoşumuza giden bu demokrasi bo -calamalarunızda bir de iki mes’-ul makam arasındaki tartışma -nm gazete sütunlarında ve açıkta yapılmasına şahit olmak da mukaddermiş. Yirmi beş yıllık dilsizlik ve sükûttan sonra H. Partisi şimdi de böyle garip bir dille konuşmağa başladı. Hakikaten Ekonomi Bakanı İstanbul Belediye ve vilâyetini durumdan ve hayat pahalılığından mes’ul •ayıyorsa ve buna kani ise. gazete sütunlarında boş münakaşa kapısı açacağına icraat mevkiinde olduğu için arkadaşı İçişleri Bakanını hattâ. Başbakanı harekete getirebilir. Yalnız Cemil Barlas galiba unutuyor ki, H. Partililer İçin sorumluluk diye blrşey mevcud değildir. Muhakkak her olan bitenin sebeb ve İlleti vardır. Et mİ pahalıdır.. Bunun İlleti kış uzun ve sert olmuştur. Vagon tahsisinde cömert davranılmam ıştır. Hem efendim nihayet, vâllmlzin dediği gibi. İstanbul halkı koyun eti bulamazca kuzu yesin... Hasılı her sebeb (Devamı 8a. S 8ü. 8 d»)
Yerine kim gelecek ?
Dimitrofun Moskovanın hoşuna gitmediği ve Bulgaristana, Moskova disiplininde yetişmiş bir başbakan arandığı bildiriliyor
Jorj Dimitrof yakın ikbal günlerinde bir merasimde
Doğudan gelecek bir tecavüze karşı Almanyadaki Amerikan ordusu bugün manevraya başlıyacak
| Kutuplardaki hark hazırlığı
Birleşik Amerika Genelkurmay Başkanı Geneı al Bradley
C. H. Partisi Divan
İNGİLİZ
Süet İki renkli Süet yün jile
Mongomeri 25 Ka.şe pantalon
En ucuz fiatlarla her türlü giyim eşyası...
YAVUZ KURTARAN
M&hmutpaşa lrfaniyo Çarşısı İrfanlyo han zemin kat No. 9
İrart ordusuna mensup askerler bir İran alay sancağım selâmlıyor lar
Rusya - Iran münasebatı çok gergin bir safhaya girdi
Londra 15 (B.B.C.) — Sofya-da neşredilen ve Bulgaristan Başbakanı Dimi’zrofun hastalığı m bildiren resmî tebliğde, bu hastalığın ne olduğundan bahse-dilmemektedir. Tebliğde gaybubeti sırasında kendisine kimin ve kâlet edeceği de açıklanmamıştır.
Muhabirlere göre Sovyet ma -kamları, Dimitrofun yerine getirilecek şahsın tam manasile Mos kova disiplininde yetişmiş olmasını arzu etmektedirler.
Dimitrofun en tabiî halefi o-larak, Başbakanlık yardımcısı Kostov düşünülüyordu. Fakat Kostov da son zamanlarda gözden düşmüş ve millî kütüphaneler müdürlüğüne tayin edilmiş -tir.
Heidelberg, 15 (A.A.) — Reu-
Avrupadaki Amerikan askerî kuvvetleri kurmay başkanı General Clarence Gugner, cumartesi günü bağlıyacak olan ilk bahar manevralarının Doğudan, belki de Çekoslovakyadan gelecek mütecavize karşı müdafaa -dan mülhem olacağını söylemiş -
toplantısı
Ankara 15 (Telefonla) — C. H. Partisi divanı bugün saat ondan bire kadar Hilmi Uranın başkanlığı altında bir toplantı yapmıştır.
(□ovamı 8a. 8 8u. 6)
(□ovamı 8a. 5 8u. 1)
Londrada
Iran üzerinde Rus uçakları görüldü
İngiliz Dışbakanının Atlantik Paktı ve iktisadi yardıma dair demeçleri
Londra 15 (A.A.) — Afp:
İngiltere Dışişleri Bakanı Bc-vin Vaşingtonda Atlantik Paktını imzaladıktan sonra bugün «Ma uretania» transatlantiğile Sout hampton’a gelmiştir.
Bevin Southampton’a varışında verdiği demeçte şunlan söy lemiştir: •
«Atlantik Paktının bugünkü dünyada barışın muhafazası yolunda da şimdiye kadar ileri doğ ru atılmış olan en büyük adımı (Devamı 8a. s 8Ü. 7 de)
Dışişleri Bakanı N. Sadak
Gelir Vergisi
Dünkü celsede iki esaslı
madde daha kabul edildi
1 - 1 - 947 den sonra aile efradı arasında yapılan tapulu devirler de vergiye matrah teşkil edecek
Ankar: 15 (Telefonla) — B.M.l Meclisi bu gün Raif Karadenizli! başkanlığında toplandı. Oturum a-çıldıgı zaman çoğunluk olmadığı | anlaşıldı.
Yoklama yapıldı çoğunluk hası) olunca gelir vergisinin müzakeresi ne başlanıldı. Mükellefin şahsına ve yakınlarına alt her türlü slgor (□ovamı: 8a, 5 8Ü, 3 de)
Sovyetlerin İran büyük elçisi dün Tahranı terketti
Rus-Iran hududunda hâdiseler tevali
ediyor. Tahran da tevkifler
Tahran 15 (AP) — Sovyetier( Birliğinin Tahran büyükelçisi I-van Satçikov bugün Rusyaya dönmek üzere otomobille şehir -den ayrılmıştır. Kendisini eşya yüklü bir kamyon ve İçerisinde hüviyetleri bilinmeyen 5 yolcu bulunan diğer bir otomobil takip etmekte İdi.
Rus elçiliğine yakın bir kayna ğa göre, Bayan Satçikov Tahran da kalmıştır. Son birkaç hafta zarfında, sınır hadiselerini müt« akip Rusya ve Iran arasındaki münasebetler gerginleşmiştir.
Bu arada Sovyet birliklerinin Rus - Iran sının yakınlarında yığınak yapmakta oldukları da bildirilmişti.
Ruslar geçenlerde Irandaki bü tün konsolosluklannın kapanaca ğını İlân etmişlerdir. Bu hafta ip (Devamı: 8a. 3 • 8Ü. 7 de)
Sadak'ın ziyaret inden sonra daha da kuvvetlendi
Vaşinglon, 15 (A.A.) — (U-nited Press): îyi malûmat alan mahfillerin kanaatine göre Türkiye Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak’ın Vaşingtona yaptığı ve Uç gün süren ziyaret, Türkiye ile Birleşik Amerika arasındaki münasebetleri zlyadesile kuvvet lendirmiş ve iki memleket arasında, daha sıkı bir işbirliğinin temellerini atmıştır. Türk vc A-merikan resmî şahsiyetleri bu ziyareti «büyük bir muvaffakiyet» olarak telâkki ediyorlar. Amerikalılar Necmettin Sadak'ı dünya meseleleri incelenirken dikkate şayan bir surette açık, samimî ve ince bulmuş ve Tür-kiyenln barış İçin çalışmalarda a(0ovamı 6a. 8 8Ü. 8 de)
Mikoyan Molotof
Moskova'da
Belediyenin Ticaret Bakanına cevabı
Yarın bizzat Vali tarafından Ankaraya götürülecek
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığının bayat pahalılığına dair tclgıafına Belediye cevabını bugün hazırlamış olacaktır.
Bu münasebetle dün Belediye-Devamı Sa. s 8u. 2)
Tarım Bakanının
dünkü beyanatı
Marşal Plânı mucibince 22 milyon dolarlık ziraat makinesi geliyor
Ankara, 15 (Telefonla) — Tu nm Bakanı Cavit Oral Marşal plânı dahilinde memleketimize ithal edilecek ziraat alât ve ma kineleri hakkında gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
«— İhtiyacımız olan 22 mil-
yon 842 bin dolarlık ziraat alftt.ı
(Devamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Çarşı esnafını telâşa veren bir hâdise
Bulunan şey bomba değil, bomba şeklinde eski bir saattir
gizli mücadele
Molotof’un azline bir kitab sebeb olmuş
Bugünlerde demir perde arkasında bir memleketten şehrimize gelmiş olan Bözüne güvenilir bir şahsiyetin anlattığına göre Molotofun Dışişleri Bakanlığından çekilmesinin hakikî sebebi şudur:
Bugün Rusyayı idare eden Politbüroda halen dört kılık bulunmaktadır.
1 — Ordu taraftarları.
Bunların başında Molotof v( Bulganln vardır. Her ne bahası-(Devamı 8a. 8 8ü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lâf, lâf, lâf!..
ULUNAY
Dün şehrimizde bilhassa Kapalı Çarşı esnafı arasında, bir kitapçı dükkanının arka tarafında bomba bulunduğu hakkında hatla telâşa dUştlrcn bir şayia çıkmıştır.
Dün bu husustu kendisiyle görüştüğümüz Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal bulunan şo -yln bomba değil, bu biçimde ça . bıımış bir duvar saati olduğunu söylemiştir.
Gtırib şekilde olan bu eaat, Ahmet İsminde, Bltpezarında eskicilik yapan birisi tarafından satılan eski kitaplar arasında bulunmuş-
Fıkraya lıkra İle başlanmaz ama bu günkü vaziyetimize güzel bir girizgâh teşkil ettiği İçin yazmaktan kendimi alamadım.
Eski devirlerde bizim köhne vapurlardan birinin delişmen bir kaptanı vardı; İkide blrdo tamire muhtaç olan gemici İçin tahsisat later-miş. Gominln tamir parasından bıkmışlar, ncrolerln tamir odlloceğınl açıkça bildirmesini eöylomlşlor. Aldırmamış; «Geminin tamiri için» kaydl ilo ylno para Istomlş. Sor -muşlar: «Nerolorl tamir edilecekse teforrüatllo bildirin.» Cevap vor -mlşı «Gemi akıyor?» ylno sormuşlar: «Norolcrl akıyor?» doll kızmış; ayni kâğıdın altına şu oümloyl yazıp göndermiş: «Musluklardan başka hor taraf akıyor I»
Pahalılık buhranı memlokotl ka-
sıp kavururkon Ticarot Bakanlığı
İlo İstanbul belediyesi karşılıklı laf
atmakla meşgul. Ticaret Bakanı belediyeyi beceriksizlikle İtham ete tl. Gayet haklı... Bunun üzerine belediye de hemen bir toplantı ya -parak Tloaret Bakanına cevap hazırlıyor. işin tatlı tarafı sanki ortada mühim bir sır varmış gibi ha-
zırlanan covabın gizil
tutulmasına)

itina ediliyormuş.
Halbuki, gazotoler bu mahlaza-nın kapağını açmışlar, sırrı mey ( dana vermişler... Belediye: cKcndl-slno icraat solâhlyotlnl vormedlğln-don dolayı hükûmoti İtham,, ediyormuş. Gazeiolcrln dediklerine gör» muhafazasına itina edilon sır da bu
Imlşl.
Şimdiye kadar İdare tarihleri, İki
İcra teşokkülünlin ıneınlelıştln ha-
yatına taalluk öden bir durutı.da
böyle karşılıklı birbirlerini tonkld
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 do)
*”‘n taca fevklerini gösteren ve Türk sanatını dünyaya tanıtacak olan eserler, Bey oğlunda Olgunlaşma Enstitüsün-
de bir »ergi halinde teşhir »diliyor.&uhusustaki yazımızı ve diğer resimleri 3 üncü say famıeda bulacak sırıt».
30
16
11 ind Yıl, No. 8614
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuruş
Cumartesi Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln
16 NİSAN 1949 İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 10765
Demir perdede ikinci bir gedik
Bulgar başbakanının hastalık iddiasile
Rusyaya şevki böyle tefsir ediliyor
Mes'uliyet
topu
Mes'uliyet topu, şimdi çeşitli makamlar arasında dolaşıyor. Cumhuriyet tarihimizde ilk defadır İd, bir Bakan bir Belediye veya Vilâyeti kabahatli ve sorumlu görüyor ve bunu gazetelerde açıklıyor.. Ticaret ve Ekonomi Bakanı Cemil Sait Bar las İstanbul’daki et buhranım ve umumiyetle hayat pahalılığı variyetinden İstanbul Belediye ve Vilâyetini mes’ul tutuyor ve resmen vilâyetten bu hallerle mücadele İçin ne gibi tedbirler aldığını ve hükümetten de ne gibi tedbirler talep ettiğini soruyor. Bu sualler açıkça gösteriyor ki, kabinenin bu hususta en selâhiyetll bir rüknü İstanbul vilâyet ve belediyesini kâfi derecede itina ve uyanıklık göstermemekle İtham etmektedir. Vilâyet ve belediye de bugünlerde Bakanın bu demecine cevap yollayacaktır. Belki şu dakika bu cevap yollanmıştır bile.. Vilâyetin ne dediği tabiî kesin olarak belli değilse de herhalde kabahati bir kürk gibi lıemen üzerine alıvereceği hiç umulmaz. O da bin türlü vesile bularak mes’ uHyeti hükümetin üzerine atmağa çalışacaktır. Nitekim sızan rivayetlere göre eldeki kanunların İhtikârı önlemeğe kâfi gelmedi -ğl, belediye cezalarının çok hafif olduğu, belediye ve vilâyetin tacirler ve muhtekirlerle savaşacak geniş teşkilâta mâlik bulunmadığı ve Millî Korunma kanunları -nm selâhlyetlne benzer İmkânların sağlanması Icabettiği Bakana cevap olarak bildirilecektir.
Bu suretle Türkiye’nin en münevver ve kesif halk tabakasını sinesinde barındıran İstanbul bir Bakan İle bir Vâli ve Belediye Reisi arasındaki açık düelloya şahit olacaktır. Yazımızın başında da işaret ettiğimiz gibi, bu cidden görülmeğe seza bir maçtır. Ve buna en geniş isnad yollarımızı tahsis etsek sezadır.
Yeni gelişmeye başlayan ve lakırhsı - fiiliyatı değil - pek hoşumuza giden bu demokrasi bo -calamalarunızda bir de iki mes’-ul makam arasındaki tartışma -nm gazete sütunlarında ve açıkta yapılmasına şahit olmak da mukaddermiş. Yirmi beş yıllık dilsizlik ve sükûttan sonra H. Partisi şimdi de böyle garip bir dille konuşmağa başladı. Hakikaten Ekonomi Bakanı İstanbul Belediye ve vilâyetini durumdan ve hayat pahalılığından mes’ul •ayıyorsa ve buna kani ise. gazete sütunlarında boş münakaşa kapısı açacağına icraat mevkiinde olduğu için arkadaşı İçişleri Bakanını hattâ. Başbakanı harekete getirebilir. Yalnız Cemil Barlas galiba unutuyor ki, H. Partililer İçin sorumluluk diye blrşey mevcud değildir. Muhakkak her olan bitenin sebeb ve İlleti vardır. Et mİ pahalıdır.. Bunun İlleti kış uzun ve sert olmuştur. Vagon tahsisinde cömert davranılmam ıştır. Hem efendim nihayet, vâllmlzin dediği gibi. İstanbul halkı koyun eti bulamazca kuzu yesin... Hasılı her sebeb (Devamı 8a. S 8ü. 8 d»)
Yerine kim gelecek ?
Dimitrofun Moskovanın hoşuna gitmediği ve Bulgaristana, Moskova disiplininde yetişmiş bir başbakan arandığı bildiriliyor
Jorj Dimitrof yakın ikbal günlerinde bir merasimde
Doğudan gelecek bir tecavüze karşı Almanyadaki Amerikan ordusu bugün manevraya başlıyacak
| Kutuplardaki hark hazırlığı
Birleşik Amerika Genelkurmay Başkanı Geneı al Bradley
C. H. Partisi Divan
İNGİLİZ
Süet İki renkli Süet yün jile
Mongomeri 25 Ka.şe pantalon
En ucuz fiatlarla her türlü giyim eşyası...
YAVUZ KURTARAN
M&hmutpaşa lrfaniyo Çarşısı İrfanlyo han zemin kat No. 9
İrart ordusuna mensup askerler bir İran alay sancağım selâmlıyor lar
Rusya - Iran münasebatı çok gergin bir safhaya girdi
Londra 15 (B.B.C.) — Sofya-da neşredilen ve Bulgaristan Başbakanı Dimi’zrofun hastalığı m bildiren resmî tebliğde, bu hastalığın ne olduğundan bahse-dilmemektedir. Tebliğde gaybubeti sırasında kendisine kimin ve kâlet edeceği de açıklanmamıştır.
Muhabirlere göre Sovyet ma -kamları, Dimitrofun yerine getirilecek şahsın tam manasile Mos kova disiplininde yetişmiş olmasını arzu etmektedirler.
Dimitrofun en tabiî halefi o-larak, Başbakanlık yardımcısı Kostov düşünülüyordu. Fakat Kostov da son zamanlarda gözden düşmüş ve millî kütüphaneler müdürlüğüne tayin edilmiş -tir.
Heidelberg, 15 (A.A.) — Reu-
Avrupadaki Amerikan askerî kuvvetleri kurmay başkanı General Clarence Gugner, cumartesi günü bağlıyacak olan ilk bahar manevralarının Doğudan, belki de Çekoslovakyadan gelecek mütecavize karşı müdafaa -dan mülhem olacağını söylemiş -
toplantısı
Ankara 15 (Telefonla) — C. H. Partisi divanı bugün saat ondan bire kadar Hilmi Uranın başkanlığı altında bir toplantı yapmıştır.
(□ovamı 8a. 8 8u. 6)
(□ovamı 8a. 5 8u. 1)
Londrada
Iran üzerinde Rus uçakları görüldü
İngiliz Dışbakanının Atlantik Paktı ve iktisadi yardıma dair demeçleri
Londra 15 (A.A.) — Afp:
İngiltere Dışişleri Bakanı Bc-vin Vaşingtonda Atlantik Paktını imzaladıktan sonra bugün «Ma uretania» transatlantiğile Sout hampton’a gelmiştir.
Bevin Southampton’a varışında verdiği demeçte şunlan söy lemiştir: •
«Atlantik Paktının bugünkü dünyada barışın muhafazası yolunda da şimdiye kadar ileri doğ ru atılmış olan en büyük adımı (Devamı 8a. s 8Ü. 7 de)
Dışişleri Bakanı N. Sadak
Gelir Vergisi
Dünkü celsede iki esaslı
madde daha kabul edildi
1 - 1 - 947 den sonra aile efradı arasında yapılan tapulu devirler de vergiye matrah teşkil edecek
Ankar: 15 (Telefonla) — B.M.l Meclisi bu gün Raif Karadenizli! başkanlığında toplandı. Oturum a-çıldıgı zaman çoğunluk olmadığı | anlaşıldı.
Yoklama yapıldı çoğunluk hası) olunca gelir vergisinin müzakeresi ne başlanıldı. Mükellefin şahsına ve yakınlarına alt her türlü slgor (□ovamı: 8a, 5 8Ü, 3 de)
Sovyetlerin İran büyük elçisi dün Tahranı terketti
Rus-Iran hududunda hâdiseler tevali
ediyor. Tahran da tevkifler
Tahran 15 (AP) — Sovyetier( Birliğinin Tahran büyükelçisi I-van Satçikov bugün Rusyaya dönmek üzere otomobille şehir -den ayrılmıştır. Kendisini eşya yüklü bir kamyon ve İçerisinde hüviyetleri bilinmeyen 5 yolcu bulunan diğer bir otomobil takip etmekte İdi.
Rus elçiliğine yakın bir kayna ğa göre, Bayan Satçikov Tahran da kalmıştır. Son birkaç hafta zarfında, sınır hadiselerini müt« akip Rusya ve Iran arasındaki münasebetler gerginleşmiştir.
Bu arada Sovyet birliklerinin Rus - Iran sının yakınlarında yığınak yapmakta oldukları da bildirilmişti.
Ruslar geçenlerde Irandaki bü tün konsolosluklannın kapanaca ğını İlân etmişlerdir. Bu hafta ip (Devamı: 8a. 3 • 8Ü. 7 de)
Sadak'ın ziyaret inden sonra daha da kuvvetlendi
Vaşinglon, 15 (A.A.) — (U-nited Press): îyi malûmat alan mahfillerin kanaatine göre Türkiye Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak’ın Vaşingtona yaptığı ve Uç gün süren ziyaret, Türkiye ile Birleşik Amerika arasındaki münasebetleri zlyadesile kuvvet lendirmiş ve iki memleket arasında, daha sıkı bir işbirliğinin temellerini atmıştır. Türk vc A-merikan resmî şahsiyetleri bu ziyareti «büyük bir muvaffakiyet» olarak telâkki ediyorlar. Amerikalılar Necmettin Sadak'ı dünya meseleleri incelenirken dikkate şayan bir surette açık, samimî ve ince bulmuş ve Tür-kiyenln barış İçin çalışmalarda a(0ovamı 6a. 8 8Ü. 8 de)
Mikoyan Molotof
Moskova'da
Belediyenin Ticaret Bakanına cevabı
Yarın bizzat Vali tarafından Ankaraya götürülecek
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığının bayat pahalılığına dair tclgıafına Belediye cevabını bugün hazırlamış olacaktır.
Bu münasebetle dün Belediye-Devamı Sa. s 8u. 2)
Tarım Bakanının
dünkü beyanatı
Marşal Plânı mucibince 22 milyon dolarlık ziraat makinesi geliyor
Ankara, 15 (Telefonla) — Tu nm Bakanı Cavit Oral Marşal plânı dahilinde memleketimize ithal edilecek ziraat alât ve ma kineleri hakkında gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
«— İhtiyacımız olan 22 mil-
yon 842 bin dolarlık ziraat alftt.ı
(Devamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Çarşı esnafını telâşa veren bir hâdise
Bulunan şey bomba değil, bomba şeklinde eski bir saattir
gizli mücadele
Molotof’un azline bir kitab sebeb olmuş
Bugünlerde demir perde arkasında bir memleketten şehrimize gelmiş olan Bözüne güvenilir bir şahsiyetin anlattığına göre Molotofun Dışişleri Bakanlığından çekilmesinin hakikî sebebi şudur:
Bugün Rusyayı idare eden Politbüroda halen dört kılık bulunmaktadır.
1 — Ordu taraftarları.
Bunların başında Molotof v( Bulganln vardır. Her ne bahası-(Devamı 8a. 8 8ü. 6 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lâf, lâf, lâf!..
ULUNAY
Dün şehrimizde bilhassa Kapalı Çarşı esnafı arasında, bir kitapçı dükkanının arka tarafında bomba bulunduğu hakkında hatla telâşa dUştlrcn bir şayia çıkmıştır.
Dün bu husustu kendisiyle görüştüğümüz Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal bulunan şo -yln bomba değil, bu biçimde ça . bıımış bir duvar saati olduğunu söylemiştir.
Gtırib şekilde olan bu eaat, Ahmet İsminde, Bltpezarında eskicilik yapan birisi tarafından satılan eski kitaplar arasında bulunmuş-
Fıkraya lıkra İle başlanmaz ama bu günkü vaziyetimize güzel bir girizgâh teşkil ettiği İçin yazmaktan kendimi alamadım.
Eski devirlerde bizim köhne vapurlardan birinin delişmen bir kaptanı vardı; İkide blrdo tamire muhtaç olan gemici İçin tahsisat later-miş. Gominln tamir parasından bıkmışlar, ncrolerln tamir odlloceğınl açıkça bildirmesini eöylomlşlor. Aldırmamış; «Geminin tamiri için» kaydl ilo ylno para Istomlş. Sor -muşlar: «Nerolorl tamir edilecekse teforrüatllo bildirin.» Cevap vor -mlşı «Gemi akıyor?» ylno sormuşlar: «Norolcrl akıyor?» doll kızmış; ayni kâğıdın altına şu oümloyl yazıp göndermiş: «Musluklardan başka hor taraf akıyor I»
Pahalılık buhranı memlokotl ka-
sıp kavururkon Ticarot Bakanlığı
İlo İstanbul belediyesi karşılıklı laf
atmakla meşgul. Ticaret Bakanı belediyeyi beceriksizlikle İtham ete tl. Gayet haklı... Bunun üzerine belediye de hemen bir toplantı ya -parak Tloaret Bakanına cevap hazırlıyor. işin tatlı tarafı sanki ortada mühim bir sır varmış gibi ha-
zırlanan covabın gizil
tutulmasına)

itina ediliyormuş.
Halbuki, gazotoler bu mahlaza-nın kapağını açmışlar, sırrı mey ( dana vermişler... Belediye: cKcndl-slno icraat solâhlyotlnl vormedlğln-don dolayı hükûmoti İtham,, ediyormuş. Gazeiolcrln dediklerine gör» muhafazasına itina edilon sır da bu
Imlşl.
Şimdiye kadar İdare tarihleri, İki
İcra teşokkülünlin ıneınlelıştln ha-
yatına taalluk öden bir durutı.da
böyle karşılıklı birbirlerini tonkld
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 do)
*”‘n taca fevklerini gösteren ve Türk sanatını dünyaya tanıtacak olan eserler, Bey oğlunda Olgunlaşma Enstitüsün-
de bir »ergi halinde teşhir »diliyor.&uhusustaki yazımızı ve diğer resimleri 3 üncü say famıeda bulacak sırıt».

Comments (0)