İkinci Yıl, No. 3615
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
[PAZAR Sahibi: Safa Kıhçhoğhı
i 17 İdare ı Nuruoemanlye No: IV
I NİSAN Tel sdreel: «YENİ 8ABAH»
| 1949 İSTANBUL Telefon: 80705 11
LERlNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dimitrof'un azli
sebebi anlaşıldı
Bu arada Kremlin9in Türk - Bulgar sınırında hâdiseler çıkartmakla güttüğü gaye de meydana çıktı
Anna Pauke*-
Kolarov, Bulgar başbakanlığına getirilmiyecek
Ingiliz tecrübesi
ŞÜKRÜ BABAN
Bilindiği gibi büyük zafer den sonra Ingilterede yapılan seçimleri işçi partisi kazandı ve iktidara yerleşti. Dört sene gibi kısa bir müd det içinde, amele hükümetinin, iktisadi ve siyasi hayatta Büyük Britanya için bir çok başarılar sağladığı fiilen görüldü. Muhalefet partisini teşkil eden muhafaza kârlar Mister Attlee’nin ideoloji yakınlığı dolayısile, dış politikada Sovyetlere fazla temayül etmesinden bir takım gizli endişeler doyuyorlardı. Halbuki Miater Bevin komünist Rusya ile çok iyi münasebetler idame etmekle beraber, İngiliz hâriciyesine Krem-Une, müvazi bir istikamet vermedi ve Derlinin ablukası bahsinde tamamen sert bir tavır takındı. Hâ dinenin dikkate değer tarafı şudur ki Sovyetlerle yirmi senelik İttifak ve dostluk muahedesini İmzalı yaıı muhafazakârların başkanı Mister Çörçll idi. O Mister Çörçll ki 1989 harbinden evvel Bolşevikliğin en hararetli ve heyecanlı düşmanı İdi ve bu husumetini hiçbir zaman gizlemlye lüzum görmüyordu.
Çörçll iktidar sandalyesinde olursa Sovyetlerle bir Ingiliz - Rus anlaşması yapılması ihtimali akıllardan pek uzaktı. Buna rağmen 1941 de Alman orduları Rus topraklarına saldırınca Çörçll, bir anda, komünist Basyanın en tabii ve sadık müttefiki oluverdi. Hattâ Mareşal Staline bizzat bir kılıç takdim et mek bahtiyarlığını da başkasına bırakmak istemedi. Fakat barb bittikten ve kendisi iktidardan düştükten sonra eski komünizm husumetini, bu defa belki daha şiddetli bir surette, açıkla-mıya başladı ve bütün Avrupa ve Amerikayı Moskova aleyhine harekete getirmiye savaştı. Çör-çılin bu gayretinde eli boş kaldığı ve hiç bir muvaffakiyet kay-dedemediği İddia edilemez. Fakat muhafazakâr partinin dış politikada amele hükümetinin Rus dostluğundan endişe duymanın ne kadar yersiz olduğu da apaçık görünür ve şimdi Çörçll hasım partinin harici siyasetindeki hareket hattını tamamile desteklemekle ve onu methü sena etmekle ömrünü geçirmektedir. Ingiliz dış siyasetinin en zıd ve hasun partiler elinde bile değlşmlyen bir mantıki, bir akışı olduğu ve bu itibarla da nüfuz sahibi bulunduğu müşahade edilir. İcabın-(Devamı Sa. fl, Sü. 5 de)
Frankfurt, 1» (AP.) — Bağım us «Frankfurter Rundchau» ga 2etealnin Balkanlar muhabiri, Sofyadan verdiği bir haberde, Bulgar Başbakanı Georgi Dlmit-rofa sıra geldiğini ve muhtemel olarak Kominformun «temizlik listesinde» yer alacağını blldlr-
Bu basın telgrafının dikkate şayan cihet, Dimitrofun «tedavi için» Sovyetler Birliğine gitmiş olduğunu açıklı yan resmî Bulgar tebliğinden İki gün evvel «Frank furter Rundchau» da yayınlanmış olmasıdır.
«Rundchau» muhabirine göre, Dimitrof Kremimden İki ihtar al mıştır. Haberde şunlar kaydedil inektedir: «Kominformun hâlen peyk memleketlerde girişmiş bu-(Devamı So. 6 Su. 8 de)
Romanya Komünist
Partisi
Hükümeti kontrolü
Anna Pauker, Başbakan yardımcılığına getirildi
C.H.P. Divan Toplantısı
Başbakan siyasî ve ekonomik durum hakkında izahat verdi
Divan, bilhassa pahalılık mevzuunda alınacak tedbirler üzerinde durdu
D. Partinin hayat pahalılığı mitingi Hayat pahalılığını ve geçim darlığını protesto için şehrimizde bir miting yapılacak
Toplantı Taksim meydanında saat 11 de olacak
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare kurulu tebliğ ediyor:
Hayat pahalılığının günden gü ne artması dolayısile vatandaşların geçim hususunda düştükleri zorluklara dair, teşkllâtmız ka-(Devamı Sa. 6, Sü, 6 da)
Bükreş: (a.a.) — «Reuter»: Bu gün yayınlanan resmi tebliğe göre Dışişleri Bakanı Anna Pauker ve Maliye Bakanı Vaalliu Luca azle . dilen İki başbakan yardımcısı ye . rine başbakan yardımcılıklarına tayin edilmişlerdir.
Bükreş: 18 (A.P.) — RomanyalI IşçUer partisi adını taşıyan Ro manya komünist partisi, Dışişleri Bakanı Anna Pauker’le Maliye ba kam Vasll Luka'yı başbakan mua vlnliklerlne tayin etmek suretiyle, hükümet üzerindeki kontrolünü aağlamlaşti rmı ştır.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
45 bin liranın
muhtelisi
Ankara: 16 (Telefonla) — C. H. P. divanı bugün öğleden evvel ve aonra olmak üzere geç vakte kadar devam etmiştir.
öğleden evvelki toplantıda Beçim mes'eleleri ve seçim kanunu görüşülmüş ve bazı üyeler seçim etrafındaki düşüncelerini Başbakandan sormuşlardır. Söz alan Başbakan bu yolda hükümet incelemelerinin henüz başlangıçta olduğunu bu İtibarla şimdiden esaslı bir şey söylemenin mümkün olamı-yacağını bildirmiştir. Bunun üzerine bu mevzuların konuşulmasının hükümetin tetkiklerinin hitamına kadar talik edilmesine karar verilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda Başbakan Şemsed-din Günaltay bir buçuk saat süren konuşmasınde
Başbakan Şemsettin Günaltay ve C.H.P. Genelbaş iki aylık siyasî ve ekonomik mes eleler etrafında kon Vekili Hilmi Uran (Devamı Sa. 6, Sü. ö de)
Hayatı ucuzlatma komisyonu çalışmalarını bitirdi
Tıc reli tanzim komisyonu ile birlikte yapılan kongreye sunulan raporlar mühim esasları ihtiva ediyor
Ankara: 16 (Hususi) — Bugün le ticaret ve ödeme anlaşmaları saat 9,30 da ihraç rejimini tes-lve hayat pahalılığı hakkında ted bit ve ithalâta müteallik usuller-1 Devamı Sa. 6 Su. 2 de)
Filistinden son haber
Hüseyin Cahid Yalçın intihalarını anlatıyor
Filistin arabulucu komisyonu başkanı Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
| Kız Teknik Okulları Elişleri Sergisû
Teknik öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ile Ktz öğretim okulları talebelerinin eserlerinden mil rekkep elifleri sergisi dün, tstik-idi caddesindeki daimi neryi binasında Vali ve Belediye Safkanı Dr. Lütfü Kır dar tarafından aç t/mışhr.
On fcej gün devam edecek olan bu gergide teşhir olunan eserler, Mayıstan itibaren Londrada; bilâhare de Nevyorkta gösteri-
lecektir.
r
İNÖNÜ
Demokrat Partinin lstanb ul mitinglerinden tnrı
Dün Çankırı istikametinde bir tetkik gezisine çıktı
Ankara, 16 (Telefonla) — Reisicumhur ismet İnönü bu gün saat 17 de Çankırı İstikametinde bir tetkik seyahatine çıkmıştır.
Aldığımız tamamlayıcı ma lûmata göre lnönünün tetkik gezisini Kastamonu ve tneboluya kadar uzatacağı anlaşılmaktadır.

Batı-Ooğu
çıkarsa
Mesken buhranı
Ord. Prof. Dr. Gerhard Kessler bu mevzu üzerinde mühim
bir konferans verdi
Diinkü sorgsunda telkin lesirile bu işi yaptığını söyledi
Bundan on gün , önce zimmetine 45 bin lira geçirerek kaybolan, Beyoğlu Belediye mutemedi Agâh Cabir Karohalli'-nin Kütahyada yakalanarak şeh rlmize getirildiğini dün yazmıştık.
Agâh, dün sabah cezaevinden adliyeye getiril -
mış ve Millî Ko- A. (Mhlr runma savcı muavinlerinden Yu suf Ziya îskenderoğlu tarafından (Devamı Sa. 6, Sü. 4 de)
Bedeli Smilh, böyle bir harbin çok uzun süreceğini söylüyor Nevyork: 16 (AP.) — Dün gece radyoda demeçte bulunan Birleşik Amerikanın eski Moskova büyük elçisi Walter Bedeli Smith şöyle demiştir:
«Stalinin çok hasta bir adam olduğunu zannetmiyorum. Sağlam bünyeli olan Stalinin sıhhati yerinde görünmektedir. Esasen Gürcüler uzun ömürlü olmakla meşhurdurlar.»
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
Kiralık levhası taşıyan bir komisyoncu vitrini
Memurlar
kooperatifi
Bu yıl 42 biıı lira zararla mesaisini
bitirdi
İstanbul memurları istihlâk kooperatifinin 040 yılı kongresi dün saat 15 de Beyoğlu Halkevi salonunda Nihat Sayarı'nın baş -kanlığında yapılmıştır.
İdare kurulunun 948 yılı faali -yet ve hesab raporları okunmuş -tur. Raporda 048 yılı İçerisinde 42 bin liralık zarar yapıldığı beHr. tllmlştl.
Raporun okunmasını müteakip söz alan ortaklardan AH Varlı: Devamı Sn. 6 Su. 2 de)
Rus-İran
münasebatı
Mesken buhranı ve kira meselesi son zamanlarda yine günün mevzuu haline gelmiştir. Bir kaç gün evvelki meclis içtimainde müzakere konusu olan bu meselede evvelâ ev ve dükkân kiralarının serbest bırakılıp bırakılmaması ciheti görüşülmüş, kiraların
Moskovadaki İran Elçisinin geri çağırılması muhtemel
Nevyork 16 (A.A.) —(Reuter)
Newyork Times gazetesinin Washiııgton’a atfen bildirdiğine göre, Rusya 1921 tarihli Sovyet Iran andlaşmasının kendisine ba zı ahvalde İran topraklarına gitmek hakkını veren bir maddesi ni ileri sürmek tehdidinde bulunmaktadır.
Devamı Sa. C Su. 2 de)
120 bin liralık
dolandırıcılık
Dolandırılanların şikâyeti üzerine | tahkikat başladı
İstanbul zabıtası, dün, şehri • m izde büyük bir iplik dolandırıcı lığı hâdisesine el koymuştur. Alâ kadarlar tarafından son derece gizli tutulan bu hâdise şöyle cereyan etmiştir:
(Devaııu Sa. 6, Sü, G da)
serbest bırakılmasının kiracılarla mal sahipleri arasında mevcut olagelen ihtilâfları genişleteceği-ne, bugünkünden daha müessif neticeler doğuracağına kanaat getirilerek kiraların aerbes. bire, kılmamasına karar verilmiştir.
(Devamı Sa. 6, Sü, 6 d»)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nur kaynağı gözler, sihirli eller
ULUNAY
pın motiflerini süslemiş... İşte bir kılapdan şullâlesl ki nefti bir atla« sın üzorlnde bir (Zevk-ı- selim) hli kümdarının sorlrlnl hatırlatıyor.
Ya oraya buraya İliştirilen oyalar!. Bunlara hangi güzel gözlor nur a-kıtmış? Hangi sihirli eller sormodl connotlorden bu solmaz çiçekleri toplamış?
El llo tutmağa doğll gözlo bak* mağa kıyamıyoruz.
Enstitünün çok faal, çok doğerlf müdiresi Rotla Övüç, bu oyalardan birini işaret ediyor:
— Bunu Sultan İkinol Abdulha-mldin gözdolerlndon birinin torunu gotlrdl...
Güzolllftln bir örümcek ağından daha nâzik, bir ibrişim târından daha canlı olan bu tarih sayfasını bl* raz dikkatle okumak İstesek noyle-rln, tanburların, döllerin coşkunluk larllo Boğaziçi mehtaplarının üstü* no yayılan:
Giihi ki Ider turrası dâmânını çiyde...
Semaisinin hayalimizde canlandır dığı güzollorl görüyoruz.
Türk zevkinin kalemlere sıfimıyan
büyüklüğünü ben bir (sorgı) lûga*
tlno sığdıramazsam mazurum!
, bir pori âleminin hari-lar diyarını ziyaret etüt Boyoğlu Kız Teknik Enstitüsü bir sergi açmış hem kondl Işlomolorlnl hom de mem lekelin her tarafından getlrttlklorl çeşit çeşit ol işlemelerini teşhir edl-
Finlândiyaya
Moskovanın Fiıılândiyayı “sömürmeğe,, çalıştığı anlaşılıyor
Londra, 16 (Naefn) — Sovyet Rusyanın Finlandiya Üzerindeki baskısını arttırmakta olduğu müşahede odllmektcdir. Fakat Mob-kova Helsinki hükümeti üzerinde yaptığı Blytuıl baskı İle iktifa edl. yor ve bu sayede bu memleketi is tedlgl gibi sömürüyor.
(Devamı Sa. 6 Su. 3 de)
a başka tâbir bulamadığım İşleri» diyorum. Yoksa bu addiyata çok bağlanan In-nun İbda* edebilooeğl harl-hududunu çoktan aşmıştır:
gül taktir olunmuş, nâzın işlenmiş ucu Biri olmuş hfty, bîri destmâl olmuş sona. İlhanımı şüphoslz bu mohâsın bağından toplamıştır.
Vltrlnlordo toşhlr odllon bu eserler (âb-ı- hayât) cıır'asını oskl iş-lomolorln zerafot kaynağından almışlar...
Büyük nlnolor bahar hayatında saçlarını okşıyan, endamlarını saran, ayaklarını öpon bu yemenilerin, kuşakların, toniklerin örnok-lorl llo torunlarının İstidat vo kabiliyet moş'alolerlnl uyandırıyorlar.
işto bir çevre ki modern bir eşar-

k
»
inci Yıl, No. 3615
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
[PAZAR Sahibi: Safa Kıhçhoğhı
i 17 İdare ı Nuruoemanlye No: IV
I NİSAN Tel sdreel: «YENİ 8ABAH»
| 1949 İSTANBUL Telefon: 80705 11
LERlNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dimitrof'un azli
sebebi anlaşıldı
Bu arada Kremlin9in Türk - Bulgar sınırında hâdiseler çıkartmakla güttüğü gaye de meydana çıktı
Anna Pauke*-
Kolarov, Bulgar başbakanlığına getirilmiyecek
Ingiliz tecrübesi
ŞÜKRÜ BABAN
Bilindiği gibi büyük zafer den sonra Ingilterede yapılan seçimleri işçi partisi kazandı ve iktidara yerleşti. Dört sene gibi kısa bir müd det içinde, amele hükümetinin, iktisadi ve siyasi hayatta Büyük Britanya için bir çok başarılar sağladığı fiilen görüldü. Muhalefet partisini teşkil eden muhafaza kârlar Mister Attlee’nin ideoloji yakınlığı dolayısile, dış politikada Sovyetlere fazla temayül etmesinden bir takım gizli endişeler doyuyorlardı. Halbuki Miater Bevin komünist Rusya ile çok iyi münasebetler idame etmekle beraber, İngiliz hâriciyesine Krem-Une, müvazi bir istikamet vermedi ve Derlinin ablukası bahsinde tamamen sert bir tavır takındı. Hâ dinenin dikkate değer tarafı şudur ki Sovyetlerle yirmi senelik İttifak ve dostluk muahedesini İmzalı yaıı muhafazakârların başkanı Mister Çörçll idi. O Mister Çörçll ki 1989 harbinden evvel Bolşevikliğin en hararetli ve heyecanlı düşmanı İdi ve bu husumetini hiçbir zaman gizlemlye lüzum görmüyordu.
Çörçll iktidar sandalyesinde olursa Sovyetlerle bir Ingiliz - Rus anlaşması yapılması ihtimali akıllardan pek uzaktı. Buna rağmen 1941 de Alman orduları Rus topraklarına saldırınca Çörçll, bir anda, komünist Basyanın en tabii ve sadık müttefiki oluverdi. Hattâ Mareşal Staline bizzat bir kılıç takdim et mek bahtiyarlığını da başkasına bırakmak istemedi. Fakat barb bittikten ve kendisi iktidardan düştükten sonra eski komünizm husumetini, bu defa belki daha şiddetli bir surette, açıkla-mıya başladı ve bütün Avrupa ve Amerikayı Moskova aleyhine harekete getirmiye savaştı. Çör-çılin bu gayretinde eli boş kaldığı ve hiç bir muvaffakiyet kay-dedemediği İddia edilemez. Fakat muhafazakâr partinin dış politikada amele hükümetinin Rus dostluğundan endişe duymanın ne kadar yersiz olduğu da apaçık görünür ve şimdi Çörçll hasım partinin harici siyasetindeki hareket hattını tamamile desteklemekle ve onu methü sena etmekle ömrünü geçirmektedir. Ingiliz dış siyasetinin en zıd ve hasun partiler elinde bile değlşmlyen bir mantıki, bir akışı olduğu ve bu itibarla da nüfuz sahibi bulunduğu müşahade edilir. İcabın-(Devamı Sa. fl, Sü. 5 de)
Frankfurt, 1» (AP.) — Bağım us «Frankfurter Rundchau» ga 2etealnin Balkanlar muhabiri, Sofyadan verdiği bir haberde, Bulgar Başbakanı Georgi Dlmit-rofa sıra geldiğini ve muhtemel olarak Kominformun «temizlik listesinde» yer alacağını blldlr-
Bu basın telgrafının dikkate şayan cihet, Dimitrofun «tedavi için» Sovyetler Birliğine gitmiş olduğunu açıklı yan resmî Bulgar tebliğinden İki gün evvel «Frank furter Rundchau» da yayınlanmış olmasıdır.
«Rundchau» muhabirine göre, Dimitrof Kremimden İki ihtar al mıştır. Haberde şunlar kaydedil inektedir: «Kominformun hâlen peyk memleketlerde girişmiş bu-(Devamı So. 6 Su. 8 de)
Romanya Komünist
Partisi
Hükümeti kontrolü
Anna Pauker, Başbakan yardımcılığına getirildi
C.H.P. Divan Toplantısı
Başbakan siyasî ve ekonomik durum hakkında izahat verdi
Divan, bilhassa pahalılık mevzuunda alınacak tedbirler üzerinde durdu
D. Partinin hayat pahalılığı mitingi Hayat pahalılığını ve geçim darlığını protesto için şehrimizde bir miting yapılacak
Toplantı Taksim meydanında saat 11 de olacak
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare kurulu tebliğ ediyor:
Hayat pahalılığının günden gü ne artması dolayısile vatandaşların geçim hususunda düştükleri zorluklara dair, teşkllâtmız ka-(Devamı Sa. 6, Sü, 6 da)
Bükreş: (a.a.) — «Reuter»: Bu gün yayınlanan resmi tebliğe göre Dışişleri Bakanı Anna Pauker ve Maliye Bakanı Vaalliu Luca azle . dilen İki başbakan yardımcısı ye . rine başbakan yardımcılıklarına tayin edilmişlerdir.
Bükreş: 18 (A.P.) — RomanyalI IşçUer partisi adını taşıyan Ro manya komünist partisi, Dışişleri Bakanı Anna Pauker’le Maliye ba kam Vasll Luka'yı başbakan mua vlnliklerlne tayin etmek suretiyle, hükümet üzerindeki kontrolünü aağlamlaşti rmı ştır.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
45 bin liranın
muhtelisi
Ankara: 16 (Telefonla) — C. H. P. divanı bugün öğleden evvel ve aonra olmak üzere geç vakte kadar devam etmiştir.
öğleden evvelki toplantıda Beçim mes'eleleri ve seçim kanunu görüşülmüş ve bazı üyeler seçim etrafındaki düşüncelerini Başbakandan sormuşlardır. Söz alan Başbakan bu yolda hükümet incelemelerinin henüz başlangıçta olduğunu bu İtibarla şimdiden esaslı bir şey söylemenin mümkün olamı-yacağını bildirmiştir. Bunun üzerine bu mevzuların konuşulmasının hükümetin tetkiklerinin hitamına kadar talik edilmesine karar verilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda Başbakan Şemsed-din Günaltay bir buçuk saat süren konuşmasınde
Başbakan Şemsettin Günaltay ve C.H.P. Genelbaş iki aylık siyasî ve ekonomik mes eleler etrafında kon Vekili Hilmi Uran (Devamı Sa. 6, Sü. ö de)
Hayatı ucuzlatma komisyonu çalışmalarını bitirdi
Tıc reli tanzim komisyonu ile birlikte yapılan kongreye sunulan raporlar mühim esasları ihtiva ediyor
Ankara: 16 (Hususi) — Bugün le ticaret ve ödeme anlaşmaları saat 9,30 da ihraç rejimini tes-lve hayat pahalılığı hakkında ted bit ve ithalâta müteallik usuller-1 Devamı Sa. 6 Su. 2 de)
Filistinden son haber
Hüseyin Cahid Yalçın intihalarını anlatıyor
Filistin arabulucu komisyonu başkanı Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
| Kız Teknik Okulları Elişleri Sergisû
Teknik öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ile Ktz öğretim okulları talebelerinin eserlerinden mil rekkep elifleri sergisi dün, tstik-idi caddesindeki daimi neryi binasında Vali ve Belediye Safkanı Dr. Lütfü Kır dar tarafından aç t/mışhr.
On fcej gün devam edecek olan bu gergide teşhir olunan eserler, Mayıstan itibaren Londrada; bilâhare de Nevyorkta gösteri-
lecektir.
r
İNÖNÜ
Demokrat Partinin lstanb ul mitinglerinden tnrı
Dün Çankırı istikametinde bir tetkik gezisine çıktı
Ankara, 16 (Telefonla) — Reisicumhur ismet İnönü bu gün saat 17 de Çankırı İstikametinde bir tetkik seyahatine çıkmıştır.
Aldığımız tamamlayıcı ma lûmata göre lnönünün tetkik gezisini Kastamonu ve tneboluya kadar uzatacağı anlaşılmaktadır.

Batı-Ooğu
çıkarsa
Mesken buhranı
Ord. Prof. Dr. Gerhard Kessler bu mevzu üzerinde mühim
bir konferans verdi
Diinkü sorgsunda telkin lesirile bu işi yaptığını söyledi
Bundan on gün , önce zimmetine 45 bin lira geçirerek kaybolan, Beyoğlu Belediye mutemedi Agâh Cabir Karohalli'-nin Kütahyada yakalanarak şeh rlmize getirildiğini dün yazmıştık.
Agâh, dün sabah cezaevinden adliyeye getiril -
mış ve Millî Ko- A. (Mhlr runma savcı muavinlerinden Yu suf Ziya îskenderoğlu tarafından (Devamı Sa. 6, Sü. 4 de)
Bedeli Smilh, böyle bir harbin çok uzun süreceğini söylüyor Nevyork: 16 (AP.) — Dün gece radyoda demeçte bulunan Birleşik Amerikanın eski Moskova büyük elçisi Walter Bedeli Smith şöyle demiştir:
«Stalinin çok hasta bir adam olduğunu zannetmiyorum. Sağlam bünyeli olan Stalinin sıhhati yerinde görünmektedir. Esasen Gürcüler uzun ömürlü olmakla meşhurdurlar.»
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
Kiralık levhası taşıyan bir komisyoncu vitrini
Memurlar
kooperatifi
Bu yıl 42 biıı lira zararla mesaisini
bitirdi
İstanbul memurları istihlâk kooperatifinin 040 yılı kongresi dün saat 15 de Beyoğlu Halkevi salonunda Nihat Sayarı'nın baş -kanlığında yapılmıştır.
İdare kurulunun 948 yılı faali -yet ve hesab raporları okunmuş -tur. Raporda 048 yılı İçerisinde 42 bin liralık zarar yapıldığı beHr. tllmlştl.
Raporun okunmasını müteakip söz alan ortaklardan AH Varlı: Devamı Sn. 6 Su. 2 de)
Rus-İran
münasebatı
Mesken buhranı ve kira meselesi son zamanlarda yine günün mevzuu haline gelmiştir. Bir kaç gün evvelki meclis içtimainde müzakere konusu olan bu meselede evvelâ ev ve dükkân kiralarının serbest bırakılıp bırakılmaması ciheti görüşülmüş, kiraların
Moskovadaki İran Elçisinin geri çağırılması muhtemel
Nevyork 16 (A.A.) —(Reuter)
Newyork Times gazetesinin Washiııgton’a atfen bildirdiğine göre, Rusya 1921 tarihli Sovyet Iran andlaşmasının kendisine ba zı ahvalde İran topraklarına gitmek hakkını veren bir maddesi ni ileri sürmek tehdidinde bulunmaktadır.
Devamı Sa. C Su. 2 de)
120 bin liralık
dolandırıcılık
Dolandırılanların şikâyeti üzerine | tahkikat başladı
İstanbul zabıtası, dün, şehri • m izde büyük bir iplik dolandırıcı lığı hâdisesine el koymuştur. Alâ kadarlar tarafından son derece gizli tutulan bu hâdise şöyle cereyan etmiştir:
(Devaııu Sa. 6, Sü, G da)
serbest bırakılmasının kiracılarla mal sahipleri arasında mevcut olagelen ihtilâfları genişleteceği-ne, bugünkünden daha müessif neticeler doğuracağına kanaat getirilerek kiraların aerbes. bire, kılmamasına karar verilmiştir.
(Devamı Sa. 6, Sü, 6 d»)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nur kaynağı gözler, sihirli eller
ULUNAY
pın motiflerini süslemiş... İşte bir kılapdan şullâlesl ki nefti bir atla« sın üzorlnde bir (Zevk-ı- selim) hli kümdarının sorlrlnl hatırlatıyor.
Ya oraya buraya İliştirilen oyalar!. Bunlara hangi güzel gözlor nur a-kıtmış? Hangi sihirli eller sormodl connotlorden bu solmaz çiçekleri toplamış?
El llo tutmağa doğll gözlo bak* mağa kıyamıyoruz.
Enstitünün çok faal, çok doğerlf müdiresi Rotla Övüç, bu oyalardan birini işaret ediyor:
— Bunu Sultan İkinol Abdulha-mldin gözdolerlndon birinin torunu gotlrdl...
Güzolllftln bir örümcek ağından daha nâzik, bir ibrişim târından daha canlı olan bu tarih sayfasını bl* raz dikkatle okumak İstesek noyle-rln, tanburların, döllerin coşkunluk larllo Boğaziçi mehtaplarının üstü* no yayılan:
Giihi ki Ider turrası dâmânını çiyde...
Semaisinin hayalimizde canlandır dığı güzollorl görüyoruz.
Türk zevkinin kalemlere sıfimıyan
büyüklüğünü ben bir (sorgı) lûga*
tlno sığdıramazsam mazurum!
, bir pori âleminin hari-lar diyarını ziyaret etüt Boyoğlu Kız Teknik Enstitüsü bir sergi açmış hem kondl Işlomolorlnl hom de mem lekelin her tarafından getlrttlklorl çeşit çeşit ol işlemelerini teşhir edl-
Finlândiyaya
Moskovanın Fiıılândiyayı “sömürmeğe,, çalıştığı anlaşılıyor
Londra, 16 (Naefn) — Sovyet Rusyanın Finlandiya Üzerindeki baskısını arttırmakta olduğu müşahede odllmektcdir. Fakat Mob-kova Helsinki hükümeti üzerinde yaptığı Blytuıl baskı İle iktifa edl. yor ve bu sayede bu memleketi is tedlgl gibi sömürüyor.
(Devamı Sa. 6 Su. 3 de)
a başka tâbir bulamadığım İşleri» diyorum. Yoksa bu addiyata çok bağlanan In-nun İbda* edebilooeğl harl-hududunu çoktan aşmıştır:
gül taktir olunmuş, nâzın işlenmiş ucu Biri olmuş hfty, bîri destmâl olmuş sona. İlhanımı şüphoslz bu mohâsın bağından toplamıştır.
Vltrlnlordo toşhlr odllon bu eserler (âb-ı- hayât) cıır'asını oskl iş-lomolorln zerafot kaynağından almışlar...
Büyük nlnolor bahar hayatında saçlarını okşıyan, endamlarını saran, ayaklarını öpon bu yemenilerin, kuşakların, toniklerin örnok-lorl llo torunlarının İstidat vo kabiliyet moş'alolerlnl uyandırıyorlar.
işto bir çevre ki modern bir eşar-

k
»
inci Yıl, No. 3615
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
[PAZAR Sahibi: Safa Kıhçhoğhı
i 17 İdare ı Nuruoemanlye No: IV
I NİSAN Tel sdreel: «YENİ 8ABAH»
| 1949 İSTANBUL Telefon: 80705 11
LERlNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dimitrof'un azli
sebebi anlaşıldı
Bu arada Kremlin9in Türk - Bulgar sınırında hâdiseler çıkartmakla güttüğü gaye de meydana çıktı
Anna Pauke*-
Kolarov, Bulgar başbakanlığına getirilmiyecek
Ingiliz tecrübesi
ŞÜKRÜ BABAN
Bilindiği gibi büyük zafer den sonra Ingilterede yapılan seçimleri işçi partisi kazandı ve iktidara yerleşti. Dört sene gibi kısa bir müd det içinde, amele hükümetinin, iktisadi ve siyasi hayatta Büyük Britanya için bir çok başarılar sağladığı fiilen görüldü. Muhalefet partisini teşkil eden muhafaza kârlar Mister Attlee’nin ideoloji yakınlığı dolayısile, dış politikada Sovyetlere fazla temayül etmesinden bir takım gizli endişeler doyuyorlardı. Halbuki Miater Bevin komünist Rusya ile çok iyi münasebetler idame etmekle beraber, İngiliz hâriciyesine Krem-Une, müvazi bir istikamet vermedi ve Derlinin ablukası bahsinde tamamen sert bir tavır takındı. Hâ dinenin dikkate değer tarafı şudur ki Sovyetlerle yirmi senelik İttifak ve dostluk muahedesini İmzalı yaıı muhafazakârların başkanı Mister Çörçll idi. O Mister Çörçll ki 1989 harbinden evvel Bolşevikliğin en hararetli ve heyecanlı düşmanı İdi ve bu husumetini hiçbir zaman gizlemlye lüzum görmüyordu.
Çörçll iktidar sandalyesinde olursa Sovyetlerle bir Ingiliz - Rus anlaşması yapılması ihtimali akıllardan pek uzaktı. Buna rağmen 1941 de Alman orduları Rus topraklarına saldırınca Çörçll, bir anda, komünist Basyanın en tabii ve sadık müttefiki oluverdi. Hattâ Mareşal Staline bizzat bir kılıç takdim et mek bahtiyarlığını da başkasına bırakmak istemedi. Fakat barb bittikten ve kendisi iktidardan düştükten sonra eski komünizm husumetini, bu defa belki daha şiddetli bir surette, açıkla-mıya başladı ve bütün Avrupa ve Amerikayı Moskova aleyhine harekete getirmiye savaştı. Çör-çılin bu gayretinde eli boş kaldığı ve hiç bir muvaffakiyet kay-dedemediği İddia edilemez. Fakat muhafazakâr partinin dış politikada amele hükümetinin Rus dostluğundan endişe duymanın ne kadar yersiz olduğu da apaçık görünür ve şimdi Çörçll hasım partinin harici siyasetindeki hareket hattını tamamile desteklemekle ve onu methü sena etmekle ömrünü geçirmektedir. Ingiliz dış siyasetinin en zıd ve hasun partiler elinde bile değlşmlyen bir mantıki, bir akışı olduğu ve bu itibarla da nüfuz sahibi bulunduğu müşahade edilir. İcabın-(Devamı Sa. fl, Sü. 5 de)
Frankfurt, 1» (AP.) — Bağım us «Frankfurter Rundchau» ga 2etealnin Balkanlar muhabiri, Sofyadan verdiği bir haberde, Bulgar Başbakanı Georgi Dlmit-rofa sıra geldiğini ve muhtemel olarak Kominformun «temizlik listesinde» yer alacağını blldlr-
Bu basın telgrafının dikkate şayan cihet, Dimitrofun «tedavi için» Sovyetler Birliğine gitmiş olduğunu açıklı yan resmî Bulgar tebliğinden İki gün evvel «Frank furter Rundchau» da yayınlanmış olmasıdır.
«Rundchau» muhabirine göre, Dimitrof Kremimden İki ihtar al mıştır. Haberde şunlar kaydedil inektedir: «Kominformun hâlen peyk memleketlerde girişmiş bu-(Devamı So. 6 Su. 8 de)
Romanya Komünist
Partisi
Hükümeti kontrolü
Anna Pauker, Başbakan yardımcılığına getirildi
C.H.P. Divan Toplantısı
Başbakan siyasî ve ekonomik durum hakkında izahat verdi
Divan, bilhassa pahalılık mevzuunda alınacak tedbirler üzerinde durdu
D. Partinin hayat pahalılığı mitingi Hayat pahalılığını ve geçim darlığını protesto için şehrimizde bir miting yapılacak
Toplantı Taksim meydanında saat 11 de olacak
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare kurulu tebliğ ediyor:
Hayat pahalılığının günden gü ne artması dolayısile vatandaşların geçim hususunda düştükleri zorluklara dair, teşkllâtmız ka-(Devamı Sa. 6, Sü, 6 da)
Bükreş: (a.a.) — «Reuter»: Bu gün yayınlanan resmi tebliğe göre Dışişleri Bakanı Anna Pauker ve Maliye Bakanı Vaalliu Luca azle . dilen İki başbakan yardımcısı ye . rine başbakan yardımcılıklarına tayin edilmişlerdir.
Bükreş: 18 (A.P.) — RomanyalI IşçUer partisi adını taşıyan Ro manya komünist partisi, Dışişleri Bakanı Anna Pauker’le Maliye ba kam Vasll Luka'yı başbakan mua vlnliklerlne tayin etmek suretiyle, hükümet üzerindeki kontrolünü aağlamlaşti rmı ştır.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
45 bin liranın
muhtelisi
Ankara: 16 (Telefonla) — C. H. P. divanı bugün öğleden evvel ve aonra olmak üzere geç vakte kadar devam etmiştir.
öğleden evvelki toplantıda Beçim mes'eleleri ve seçim kanunu görüşülmüş ve bazı üyeler seçim etrafındaki düşüncelerini Başbakandan sormuşlardır. Söz alan Başbakan bu yolda hükümet incelemelerinin henüz başlangıçta olduğunu bu İtibarla şimdiden esaslı bir şey söylemenin mümkün olamı-yacağını bildirmiştir. Bunun üzerine bu mevzuların konuşulmasının hükümetin tetkiklerinin hitamına kadar talik edilmesine karar verilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda Başbakan Şemsed-din Günaltay bir buçuk saat süren konuşmasınde
Başbakan Şemsettin Günaltay ve C.H.P. Genelbaş iki aylık siyasî ve ekonomik mes eleler etrafında kon Vekili Hilmi Uran (Devamı Sa. 6, Sü. ö de)
Hayatı ucuzlatma komisyonu çalışmalarını bitirdi
Tıc reli tanzim komisyonu ile birlikte yapılan kongreye sunulan raporlar mühim esasları ihtiva ediyor
Ankara: 16 (Hususi) — Bugün le ticaret ve ödeme anlaşmaları saat 9,30 da ihraç rejimini tes-lve hayat pahalılığı hakkında ted bit ve ithalâta müteallik usuller-1 Devamı Sa. 6 Su. 2 de)
Filistinden son haber
Hüseyin Cahid Yalçın intihalarını anlatıyor
Filistin arabulucu komisyonu başkanı Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
| Kız Teknik Okulları Elişleri Sergisû
Teknik öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ile Ktz öğretim okulları talebelerinin eserlerinden mil rekkep elifleri sergisi dün, tstik-idi caddesindeki daimi neryi binasında Vali ve Belediye Safkanı Dr. Lütfü Kır dar tarafından aç t/mışhr.
On fcej gün devam edecek olan bu gergide teşhir olunan eserler, Mayıstan itibaren Londrada; bilâhare de Nevyorkta gösteri-
lecektir.
r
İNÖNÜ
Demokrat Partinin lstanb ul mitinglerinden tnrı
Dün Çankırı istikametinde bir tetkik gezisine çıktı
Ankara, 16 (Telefonla) — Reisicumhur ismet İnönü bu gün saat 17 de Çankırı İstikametinde bir tetkik seyahatine çıkmıştır.
Aldığımız tamamlayıcı ma lûmata göre lnönünün tetkik gezisini Kastamonu ve tneboluya kadar uzatacağı anlaşılmaktadır.

Batı-Ooğu
çıkarsa
Mesken buhranı
Ord. Prof. Dr. Gerhard Kessler bu mevzu üzerinde mühim
bir konferans verdi
Diinkü sorgsunda telkin lesirile bu işi yaptığını söyledi
Bundan on gün , önce zimmetine 45 bin lira geçirerek kaybolan, Beyoğlu Belediye mutemedi Agâh Cabir Karohalli'-nin Kütahyada yakalanarak şeh rlmize getirildiğini dün yazmıştık.
Agâh, dün sabah cezaevinden adliyeye getiril -
mış ve Millî Ko- A. (Mhlr runma savcı muavinlerinden Yu suf Ziya îskenderoğlu tarafından (Devamı Sa. 6, Sü. 4 de)
Bedeli Smilh, böyle bir harbin çok uzun süreceğini söylüyor Nevyork: 16 (AP.) — Dün gece radyoda demeçte bulunan Birleşik Amerikanın eski Moskova büyük elçisi Walter Bedeli Smith şöyle demiştir:
«Stalinin çok hasta bir adam olduğunu zannetmiyorum. Sağlam bünyeli olan Stalinin sıhhati yerinde görünmektedir. Esasen Gürcüler uzun ömürlü olmakla meşhurdurlar.»
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
Kiralık levhası taşıyan bir komisyoncu vitrini
Memurlar
kooperatifi
Bu yıl 42 biıı lira zararla mesaisini
bitirdi
İstanbul memurları istihlâk kooperatifinin 040 yılı kongresi dün saat 15 de Beyoğlu Halkevi salonunda Nihat Sayarı'nın baş -kanlığında yapılmıştır.
İdare kurulunun 948 yılı faali -yet ve hesab raporları okunmuş -tur. Raporda 048 yılı İçerisinde 42 bin liralık zarar yapıldığı beHr. tllmlştl.
Raporun okunmasını müteakip söz alan ortaklardan AH Varlı: Devamı Sn. 6 Su. 2 de)
Rus-İran
münasebatı
Mesken buhranı ve kira meselesi son zamanlarda yine günün mevzuu haline gelmiştir. Bir kaç gün evvelki meclis içtimainde müzakere konusu olan bu meselede evvelâ ev ve dükkân kiralarının serbest bırakılıp bırakılmaması ciheti görüşülmüş, kiraların
Moskovadaki İran Elçisinin geri çağırılması muhtemel
Nevyork 16 (A.A.) —(Reuter)
Newyork Times gazetesinin Washiııgton’a atfen bildirdiğine göre, Rusya 1921 tarihli Sovyet Iran andlaşmasının kendisine ba zı ahvalde İran topraklarına gitmek hakkını veren bir maddesi ni ileri sürmek tehdidinde bulunmaktadır.
Devamı Sa. C Su. 2 de)
120 bin liralık
dolandırıcılık
Dolandırılanların şikâyeti üzerine | tahkikat başladı
İstanbul zabıtası, dün, şehri • m izde büyük bir iplik dolandırıcı lığı hâdisesine el koymuştur. Alâ kadarlar tarafından son derece gizli tutulan bu hâdise şöyle cereyan etmiştir:
(Devaııu Sa. 6, Sü, G da)
serbest bırakılmasının kiracılarla mal sahipleri arasında mevcut olagelen ihtilâfları genişleteceği-ne, bugünkünden daha müessif neticeler doğuracağına kanaat getirilerek kiraların aerbes. bire, kılmamasına karar verilmiştir.
(Devamı Sa. 6, Sü, 6 d»)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nur kaynağı gözler, sihirli eller
ULUNAY
pın motiflerini süslemiş... İşte bir kılapdan şullâlesl ki nefti bir atla« sın üzorlnde bir (Zevk-ı- selim) hli kümdarının sorlrlnl hatırlatıyor.
Ya oraya buraya İliştirilen oyalar!. Bunlara hangi güzel gözlor nur a-kıtmış? Hangi sihirli eller sormodl connotlorden bu solmaz çiçekleri toplamış?
El llo tutmağa doğll gözlo bak* mağa kıyamıyoruz.
Enstitünün çok faal, çok doğerlf müdiresi Rotla Övüç, bu oyalardan birini işaret ediyor:
— Bunu Sultan İkinol Abdulha-mldin gözdolerlndon birinin torunu gotlrdl...
Güzolllftln bir örümcek ağından daha nâzik, bir ibrişim târından daha canlı olan bu tarih sayfasını bl* raz dikkatle okumak İstesek noyle-rln, tanburların, döllerin coşkunluk larllo Boğaziçi mehtaplarının üstü* no yayılan:
Giihi ki Ider turrası dâmânını çiyde...
Semaisinin hayalimizde canlandır dığı güzollorl görüyoruz.
Türk zevkinin kalemlere sıfimıyan
büyüklüğünü ben bir (sorgı) lûga*
tlno sığdıramazsam mazurum!
, bir pori âleminin hari-lar diyarını ziyaret etüt Boyoğlu Kız Teknik Enstitüsü bir sergi açmış hem kondl Işlomolorlnl hom de mem lekelin her tarafından getlrttlklorl çeşit çeşit ol işlemelerini teşhir edl-
Finlândiyaya
Moskovanın Fiıılândiyayı “sömürmeğe,, çalıştığı anlaşılıyor
Londra, 16 (Naefn) — Sovyet Rusyanın Finlandiya Üzerindeki baskısını arttırmakta olduğu müşahede odllmektcdir. Fakat Mob-kova Helsinki hükümeti üzerinde yaptığı Blytuıl baskı İle iktifa edl. yor ve bu sayede bu memleketi is tedlgl gibi sömürüyor.
(Devamı Sa. 6 Su. 3 de)
a başka tâbir bulamadığım İşleri» diyorum. Yoksa bu addiyata çok bağlanan In-nun İbda* edebilooeğl harl-hududunu çoktan aşmıştır:
gül taktir olunmuş, nâzın işlenmiş ucu Biri olmuş hfty, bîri destmâl olmuş sona. İlhanımı şüphoslz bu mohâsın bağından toplamıştır.
Vltrlnlordo toşhlr odllon bu eserler (âb-ı- hayât) cıır'asını oskl iş-lomolorln zerafot kaynağından almışlar...
Büyük nlnolor bahar hayatında saçlarını okşıyan, endamlarını saran, ayaklarını öpon bu yemenilerin, kuşakların, toniklerin örnok-lorl llo torunlarının İstidat vo kabiliyet moş'alolerlnl uyandırıyorlar.
işto bir çevre ki modern bir eşar-

k
»
inci Yıl, No. 3615
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
[PAZAR Sahibi: Safa Kıhçhoğhı
i 17 İdare ı Nuruoemanlye No: IV
I NİSAN Tel sdreel: «YENİ 8ABAH»
| 1949 İSTANBUL Telefon: 80705 11
LERlNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dimitrof'un azli
sebebi anlaşıldı
Bu arada Kremlin9in Türk - Bulgar sınırında hâdiseler çıkartmakla güttüğü gaye de meydana çıktı
Anna Pauke*-
Kolarov, Bulgar başbakanlığına getirilmiyecek
Ingiliz tecrübesi
ŞÜKRÜ BABAN
Bilindiği gibi büyük zafer den sonra Ingilterede yapılan seçimleri işçi partisi kazandı ve iktidara yerleşti. Dört sene gibi kısa bir müd det içinde, amele hükümetinin, iktisadi ve siyasi hayatta Büyük Britanya için bir çok başarılar sağladığı fiilen görüldü. Muhalefet partisini teşkil eden muhafaza kârlar Mister Attlee’nin ideoloji yakınlığı dolayısile, dış politikada Sovyetlere fazla temayül etmesinden bir takım gizli endişeler doyuyorlardı. Halbuki Miater Bevin komünist Rusya ile çok iyi münasebetler idame etmekle beraber, İngiliz hâriciyesine Krem-Une, müvazi bir istikamet vermedi ve Derlinin ablukası bahsinde tamamen sert bir tavır takındı. Hâ dinenin dikkate değer tarafı şudur ki Sovyetlerle yirmi senelik İttifak ve dostluk muahedesini İmzalı yaıı muhafazakârların başkanı Mister Çörçll idi. O Mister Çörçll ki 1989 harbinden evvel Bolşevikliğin en hararetli ve heyecanlı düşmanı İdi ve bu husumetini hiçbir zaman gizlemlye lüzum görmüyordu.
Çörçll iktidar sandalyesinde olursa Sovyetlerle bir Ingiliz - Rus anlaşması yapılması ihtimali akıllardan pek uzaktı. Buna rağmen 1941 de Alman orduları Rus topraklarına saldırınca Çörçll, bir anda, komünist Basyanın en tabii ve sadık müttefiki oluverdi. Hattâ Mareşal Staline bizzat bir kılıç takdim et mek bahtiyarlığını da başkasına bırakmak istemedi. Fakat barb bittikten ve kendisi iktidardan düştükten sonra eski komünizm husumetini, bu defa belki daha şiddetli bir surette, açıkla-mıya başladı ve bütün Avrupa ve Amerikayı Moskova aleyhine harekete getirmiye savaştı. Çör-çılin bu gayretinde eli boş kaldığı ve hiç bir muvaffakiyet kay-dedemediği İddia edilemez. Fakat muhafazakâr partinin dış politikada amele hükümetinin Rus dostluğundan endişe duymanın ne kadar yersiz olduğu da apaçık görünür ve şimdi Çörçll hasım partinin harici siyasetindeki hareket hattını tamamile desteklemekle ve onu methü sena etmekle ömrünü geçirmektedir. Ingiliz dış siyasetinin en zıd ve hasun partiler elinde bile değlşmlyen bir mantıki, bir akışı olduğu ve bu itibarla da nüfuz sahibi bulunduğu müşahade edilir. İcabın-(Devamı Sa. fl, Sü. 5 de)
Frankfurt, 1» (AP.) — Bağım us «Frankfurter Rundchau» ga 2etealnin Balkanlar muhabiri, Sofyadan verdiği bir haberde, Bulgar Başbakanı Georgi Dlmit-rofa sıra geldiğini ve muhtemel olarak Kominformun «temizlik listesinde» yer alacağını blldlr-
Bu basın telgrafının dikkate şayan cihet, Dimitrofun «tedavi için» Sovyetler Birliğine gitmiş olduğunu açıklı yan resmî Bulgar tebliğinden İki gün evvel «Frank furter Rundchau» da yayınlanmış olmasıdır.
«Rundchau» muhabirine göre, Dimitrof Kremimden İki ihtar al mıştır. Haberde şunlar kaydedil inektedir: «Kominformun hâlen peyk memleketlerde girişmiş bu-(Devamı So. 6 Su. 8 de)
Romanya Komünist
Partisi
Hükümeti kontrolü
Anna Pauker, Başbakan yardımcılığına getirildi
C.H.P. Divan Toplantısı
Başbakan siyasî ve ekonomik durum hakkında izahat verdi
Divan, bilhassa pahalılık mevzuunda alınacak tedbirler üzerinde durdu
D. Partinin hayat pahalılığı mitingi Hayat pahalılığını ve geçim darlığını protesto için şehrimizde bir miting yapılacak
Toplantı Taksim meydanında saat 11 de olacak
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare kurulu tebliğ ediyor:
Hayat pahalılığının günden gü ne artması dolayısile vatandaşların geçim hususunda düştükleri zorluklara dair, teşkllâtmız ka-(Devamı Sa. 6, Sü, 6 da)
Bükreş: (a.a.) — «Reuter»: Bu gün yayınlanan resmi tebliğe göre Dışişleri Bakanı Anna Pauker ve Maliye Bakanı Vaalliu Luca azle . dilen İki başbakan yardımcısı ye . rine başbakan yardımcılıklarına tayin edilmişlerdir.
Bükreş: 18 (A.P.) — RomanyalI IşçUer partisi adını taşıyan Ro manya komünist partisi, Dışişleri Bakanı Anna Pauker’le Maliye ba kam Vasll Luka'yı başbakan mua vlnliklerlne tayin etmek suretiyle, hükümet üzerindeki kontrolünü aağlamlaşti rmı ştır.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
45 bin liranın
muhtelisi
Ankara: 16 (Telefonla) — C. H. P. divanı bugün öğleden evvel ve aonra olmak üzere geç vakte kadar devam etmiştir.
öğleden evvelki toplantıda Beçim mes'eleleri ve seçim kanunu görüşülmüş ve bazı üyeler seçim etrafındaki düşüncelerini Başbakandan sormuşlardır. Söz alan Başbakan bu yolda hükümet incelemelerinin henüz başlangıçta olduğunu bu İtibarla şimdiden esaslı bir şey söylemenin mümkün olamı-yacağını bildirmiştir. Bunun üzerine bu mevzuların konuşulmasının hükümetin tetkiklerinin hitamına kadar talik edilmesine karar verilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda Başbakan Şemsed-din Günaltay bir buçuk saat süren konuşmasınde
Başbakan Şemsettin Günaltay ve C.H.P. Genelbaş iki aylık siyasî ve ekonomik mes eleler etrafında kon Vekili Hilmi Uran (Devamı Sa. 6, Sü. ö de)
Hayatı ucuzlatma komisyonu çalışmalarını bitirdi
Tıc reli tanzim komisyonu ile birlikte yapılan kongreye sunulan raporlar mühim esasları ihtiva ediyor
Ankara: 16 (Hususi) — Bugün le ticaret ve ödeme anlaşmaları saat 9,30 da ihraç rejimini tes-lve hayat pahalılığı hakkında ted bit ve ithalâta müteallik usuller-1 Devamı Sa. 6 Su. 2 de)
Filistinden son haber
Hüseyin Cahid Yalçın intihalarını anlatıyor
Filistin arabulucu komisyonu başkanı Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
| Kız Teknik Okulları Elişleri Sergisû
Teknik öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ile Ktz öğretim okulları talebelerinin eserlerinden mil rekkep elifleri sergisi dün, tstik-idi caddesindeki daimi neryi binasında Vali ve Belediye Safkanı Dr. Lütfü Kır dar tarafından aç t/mışhr.
On fcej gün devam edecek olan bu gergide teşhir olunan eserler, Mayıstan itibaren Londrada; bilâhare de Nevyorkta gösteri-
lecektir.
r
İNÖNÜ
Demokrat Partinin lstanb ul mitinglerinden tnrı
Dün Çankırı istikametinde bir tetkik gezisine çıktı
Ankara, 16 (Telefonla) — Reisicumhur ismet İnönü bu gün saat 17 de Çankırı İstikametinde bir tetkik seyahatine çıkmıştır.
Aldığımız tamamlayıcı ma lûmata göre lnönünün tetkik gezisini Kastamonu ve tneboluya kadar uzatacağı anlaşılmaktadır.

Batı-Ooğu
çıkarsa
Mesken buhranı
Ord. Prof. Dr. Gerhard Kessler bu mevzu üzerinde mühim
bir konferans verdi
Diinkü sorgsunda telkin lesirile bu işi yaptığını söyledi
Bundan on gün , önce zimmetine 45 bin lira geçirerek kaybolan, Beyoğlu Belediye mutemedi Agâh Cabir Karohalli'-nin Kütahyada yakalanarak şeh rlmize getirildiğini dün yazmıştık.
Agâh, dün sabah cezaevinden adliyeye getiril -
mış ve Millî Ko- A. (Mhlr runma savcı muavinlerinden Yu suf Ziya îskenderoğlu tarafından (Devamı Sa. 6, Sü. 4 de)
Bedeli Smilh, böyle bir harbin çok uzun süreceğini söylüyor Nevyork: 16 (AP.) — Dün gece radyoda demeçte bulunan Birleşik Amerikanın eski Moskova büyük elçisi Walter Bedeli Smith şöyle demiştir:
«Stalinin çok hasta bir adam olduğunu zannetmiyorum. Sağlam bünyeli olan Stalinin sıhhati yerinde görünmektedir. Esasen Gürcüler uzun ömürlü olmakla meşhurdurlar.»
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
Kiralık levhası taşıyan bir komisyoncu vitrini
Memurlar
kooperatifi
Bu yıl 42 biıı lira zararla mesaisini
bitirdi
İstanbul memurları istihlâk kooperatifinin 040 yılı kongresi dün saat 15 de Beyoğlu Halkevi salonunda Nihat Sayarı'nın baş -kanlığında yapılmıştır.
İdare kurulunun 948 yılı faali -yet ve hesab raporları okunmuş -tur. Raporda 048 yılı İçerisinde 42 bin liralık zarar yapıldığı beHr. tllmlştl.
Raporun okunmasını müteakip söz alan ortaklardan AH Varlı: Devamı Sn. 6 Su. 2 de)
Rus-İran
münasebatı
Mesken buhranı ve kira meselesi son zamanlarda yine günün mevzuu haline gelmiştir. Bir kaç gün evvelki meclis içtimainde müzakere konusu olan bu meselede evvelâ ev ve dükkân kiralarının serbest bırakılıp bırakılmaması ciheti görüşülmüş, kiraların
Moskovadaki İran Elçisinin geri çağırılması muhtemel
Nevyork 16 (A.A.) —(Reuter)
Newyork Times gazetesinin Washiııgton’a atfen bildirdiğine göre, Rusya 1921 tarihli Sovyet Iran andlaşmasının kendisine ba zı ahvalde İran topraklarına gitmek hakkını veren bir maddesi ni ileri sürmek tehdidinde bulunmaktadır.
Devamı Sa. C Su. 2 de)
120 bin liralık
dolandırıcılık
Dolandırılanların şikâyeti üzerine | tahkikat başladı
İstanbul zabıtası, dün, şehri • m izde büyük bir iplik dolandırıcı lığı hâdisesine el koymuştur. Alâ kadarlar tarafından son derece gizli tutulan bu hâdise şöyle cereyan etmiştir:
(Devaııu Sa. 6, Sü, G da)
serbest bırakılmasının kiracılarla mal sahipleri arasında mevcut olagelen ihtilâfları genişleteceği-ne, bugünkünden daha müessif neticeler doğuracağına kanaat getirilerek kiraların aerbes. bire, kılmamasına karar verilmiştir.
(Devamı Sa. 6, Sü, 6 d»)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nur kaynağı gözler, sihirli eller
ULUNAY
pın motiflerini süslemiş... İşte bir kılapdan şullâlesl ki nefti bir atla« sın üzorlnde bir (Zevk-ı- selim) hli kümdarının sorlrlnl hatırlatıyor.
Ya oraya buraya İliştirilen oyalar!. Bunlara hangi güzel gözlor nur a-kıtmış? Hangi sihirli eller sormodl connotlorden bu solmaz çiçekleri toplamış?
El llo tutmağa doğll gözlo bak* mağa kıyamıyoruz.
Enstitünün çok faal, çok doğerlf müdiresi Rotla Övüç, bu oyalardan birini işaret ediyor:
— Bunu Sultan İkinol Abdulha-mldin gözdolerlndon birinin torunu gotlrdl...
Güzolllftln bir örümcek ağından daha nâzik, bir ibrişim târından daha canlı olan bu tarih sayfasını bl* raz dikkatle okumak İstesek noyle-rln, tanburların, döllerin coşkunluk larllo Boğaziçi mehtaplarının üstü* no yayılan:
Giihi ki Ider turrası dâmânını çiyde...
Semaisinin hayalimizde canlandır dığı güzollorl görüyoruz.
Türk zevkinin kalemlere sıfimıyan
büyüklüğünü ben bir (sorgı) lûga*
tlno sığdıramazsam mazurum!
, bir pori âleminin hari-lar diyarını ziyaret etüt Boyoğlu Kız Teknik Enstitüsü bir sergi açmış hem kondl Işlomolorlnl hom de mem lekelin her tarafından getlrttlklorl çeşit çeşit ol işlemelerini teşhir edl-
Finlândiyaya
Moskovanın Fiıılândiyayı “sömürmeğe,, çalıştığı anlaşılıyor
Londra, 16 (Naefn) — Sovyet Rusyanın Finlandiya Üzerindeki baskısını arttırmakta olduğu müşahede odllmektcdir. Fakat Mob-kova Helsinki hükümeti üzerinde yaptığı Blytuıl baskı İle iktifa edl. yor ve bu sayede bu memleketi is tedlgl gibi sömürüyor.
(Devamı Sa. 6 Su. 3 de)
a başka tâbir bulamadığım İşleri» diyorum. Yoksa bu addiyata çok bağlanan In-nun İbda* edebilooeğl harl-hududunu çoktan aşmıştır:
gül taktir olunmuş, nâzın işlenmiş ucu Biri olmuş hfty, bîri destmâl olmuş sona. İlhanımı şüphoslz bu mohâsın bağından toplamıştır.
Vltrlnlordo toşhlr odllon bu eserler (âb-ı- hayât) cıır'asını oskl iş-lomolorln zerafot kaynağından almışlar...
Büyük nlnolor bahar hayatında saçlarını okşıyan, endamlarını saran, ayaklarını öpon bu yemenilerin, kuşakların, toniklerin örnok-lorl llo torunlarının İstidat vo kabiliyet moş'alolerlnl uyandırıyorlar.
işto bir çevre ki modern bir eşar-

k
»
inci Yıl, No. 3615
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
[PAZAR Sahibi: Safa Kıhçhoğhı
i 17 İdare ı Nuruoemanlye No: IV
I NİSAN Tel sdreel: «YENİ 8ABAH»
| 1949 İSTANBUL Telefon: 80705 11
LERlNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dimitrof'un azli
sebebi anlaşıldı
Bu arada Kremlin9in Türk - Bulgar sınırında hâdiseler çıkartmakla güttüğü gaye de meydana çıktı
Anna Pauke*-
Kolarov, Bulgar başbakanlığına getirilmiyecek
Ingiliz tecrübesi
ŞÜKRÜ BABAN
Bilindiği gibi büyük zafer den sonra Ingilterede yapılan seçimleri işçi partisi kazandı ve iktidara yerleşti. Dört sene gibi kısa bir müd det içinde, amele hükümetinin, iktisadi ve siyasi hayatta Büyük Britanya için bir çok başarılar sağladığı fiilen görüldü. Muhalefet partisini teşkil eden muhafaza kârlar Mister Attlee’nin ideoloji yakınlığı dolayısile, dış politikada Sovyetlere fazla temayül etmesinden bir takım gizli endişeler doyuyorlardı. Halbuki Miater Bevin komünist Rusya ile çok iyi münasebetler idame etmekle beraber, İngiliz hâriciyesine Krem-Une, müvazi bir istikamet vermedi ve Derlinin ablukası bahsinde tamamen sert bir tavır takındı. Hâ dinenin dikkate değer tarafı şudur ki Sovyetlerle yirmi senelik İttifak ve dostluk muahedesini İmzalı yaıı muhafazakârların başkanı Mister Çörçll idi. O Mister Çörçll ki 1989 harbinden evvel Bolşevikliğin en hararetli ve heyecanlı düşmanı İdi ve bu husumetini hiçbir zaman gizlemlye lüzum görmüyordu.
Çörçll iktidar sandalyesinde olursa Sovyetlerle bir Ingiliz - Rus anlaşması yapılması ihtimali akıllardan pek uzaktı. Buna rağmen 1941 de Alman orduları Rus topraklarına saldırınca Çörçll, bir anda, komünist Basyanın en tabii ve sadık müttefiki oluverdi. Hattâ Mareşal Staline bizzat bir kılıç takdim et mek bahtiyarlığını da başkasına bırakmak istemedi. Fakat barb bittikten ve kendisi iktidardan düştükten sonra eski komünizm husumetini, bu defa belki daha şiddetli bir surette, açıkla-mıya başladı ve bütün Avrupa ve Amerikayı Moskova aleyhine harekete getirmiye savaştı. Çör-çılin bu gayretinde eli boş kaldığı ve hiç bir muvaffakiyet kay-dedemediği İddia edilemez. Fakat muhafazakâr partinin dış politikada amele hükümetinin Rus dostluğundan endişe duymanın ne kadar yersiz olduğu da apaçık görünür ve şimdi Çörçll hasım partinin harici siyasetindeki hareket hattını tamamile desteklemekle ve onu methü sena etmekle ömrünü geçirmektedir. Ingiliz dış siyasetinin en zıd ve hasun partiler elinde bile değlşmlyen bir mantıki, bir akışı olduğu ve bu itibarla da nüfuz sahibi bulunduğu müşahade edilir. İcabın-(Devamı Sa. fl, Sü. 5 de)
Frankfurt, 1» (AP.) — Bağım us «Frankfurter Rundchau» ga 2etealnin Balkanlar muhabiri, Sofyadan verdiği bir haberde, Bulgar Başbakanı Georgi Dlmit-rofa sıra geldiğini ve muhtemel olarak Kominformun «temizlik listesinde» yer alacağını blldlr-
Bu basın telgrafının dikkate şayan cihet, Dimitrofun «tedavi için» Sovyetler Birliğine gitmiş olduğunu açıklı yan resmî Bulgar tebliğinden İki gün evvel «Frank furter Rundchau» da yayınlanmış olmasıdır.
«Rundchau» muhabirine göre, Dimitrof Kremimden İki ihtar al mıştır. Haberde şunlar kaydedil inektedir: «Kominformun hâlen peyk memleketlerde girişmiş bu-(Devamı So. 6 Su. 8 de)
Romanya Komünist
Partisi
Hükümeti kontrolü
Anna Pauker, Başbakan yardımcılığına getirildi
C.H.P. Divan Toplantısı
Başbakan siyasî ve ekonomik durum hakkında izahat verdi
Divan, bilhassa pahalılık mevzuunda alınacak tedbirler üzerinde durdu
D. Partinin hayat pahalılığı mitingi Hayat pahalılığını ve geçim darlığını protesto için şehrimizde bir miting yapılacak
Toplantı Taksim meydanında saat 11 de olacak
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare kurulu tebliğ ediyor:
Hayat pahalılığının günden gü ne artması dolayısile vatandaşların geçim hususunda düştükleri zorluklara dair, teşkllâtmız ka-(Devamı Sa. 6, Sü, 6 da)
Bükreş: (a.a.) — «Reuter»: Bu gün yayınlanan resmi tebliğe göre Dışişleri Bakanı Anna Pauker ve Maliye Bakanı Vaalliu Luca azle . dilen İki başbakan yardımcısı ye . rine başbakan yardımcılıklarına tayin edilmişlerdir.
Bükreş: 18 (A.P.) — RomanyalI IşçUer partisi adını taşıyan Ro manya komünist partisi, Dışişleri Bakanı Anna Pauker’le Maliye ba kam Vasll Luka'yı başbakan mua vlnliklerlne tayin etmek suretiyle, hükümet üzerindeki kontrolünü aağlamlaşti rmı ştır.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
45 bin liranın
muhtelisi
Ankara: 16 (Telefonla) — C. H. P. divanı bugün öğleden evvel ve aonra olmak üzere geç vakte kadar devam etmiştir.
öğleden evvelki toplantıda Beçim mes'eleleri ve seçim kanunu görüşülmüş ve bazı üyeler seçim etrafındaki düşüncelerini Başbakandan sormuşlardır. Söz alan Başbakan bu yolda hükümet incelemelerinin henüz başlangıçta olduğunu bu İtibarla şimdiden esaslı bir şey söylemenin mümkün olamı-yacağını bildirmiştir. Bunun üzerine bu mevzuların konuşulmasının hükümetin tetkiklerinin hitamına kadar talik edilmesine karar verilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda Başbakan Şemsed-din Günaltay bir buçuk saat süren konuşmasınde
Başbakan Şemsettin Günaltay ve C.H.P. Genelbaş iki aylık siyasî ve ekonomik mes eleler etrafında kon Vekili Hilmi Uran (Devamı Sa. 6, Sü. ö de)
Hayatı ucuzlatma komisyonu çalışmalarını bitirdi
Tıc reli tanzim komisyonu ile birlikte yapılan kongreye sunulan raporlar mühim esasları ihtiva ediyor
Ankara: 16 (Hususi) — Bugün le ticaret ve ödeme anlaşmaları saat 9,30 da ihraç rejimini tes-lve hayat pahalılığı hakkında ted bit ve ithalâta müteallik usuller-1 Devamı Sa. 6 Su. 2 de)
Filistinden son haber
Hüseyin Cahid Yalçın intihalarını anlatıyor
Filistin arabulucu komisyonu başkanı Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
| Kız Teknik Okulları Elişleri Sergisû
Teknik öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ile Ktz öğretim okulları talebelerinin eserlerinden mil rekkep elifleri sergisi dün, tstik-idi caddesindeki daimi neryi binasında Vali ve Belediye Safkanı Dr. Lütfü Kır dar tarafından aç t/mışhr.
On fcej gün devam edecek olan bu gergide teşhir olunan eserler, Mayıstan itibaren Londrada; bilâhare de Nevyorkta gösteri-
lecektir.
r
İNÖNÜ
Demokrat Partinin lstanb ul mitinglerinden tnrı
Dün Çankırı istikametinde bir tetkik gezisine çıktı
Ankara, 16 (Telefonla) — Reisicumhur ismet İnönü bu gün saat 17 de Çankırı İstikametinde bir tetkik seyahatine çıkmıştır.
Aldığımız tamamlayıcı ma lûmata göre lnönünün tetkik gezisini Kastamonu ve tneboluya kadar uzatacağı anlaşılmaktadır.

Batı-Ooğu
çıkarsa
Mesken buhranı
Ord. Prof. Dr. Gerhard Kessler bu mevzu üzerinde mühim
bir konferans verdi
Diinkü sorgsunda telkin lesirile bu işi yaptığını söyledi
Bundan on gün , önce zimmetine 45 bin lira geçirerek kaybolan, Beyoğlu Belediye mutemedi Agâh Cabir Karohalli'-nin Kütahyada yakalanarak şeh rlmize getirildiğini dün yazmıştık.
Agâh, dün sabah cezaevinden adliyeye getiril -
mış ve Millî Ko- A. (Mhlr runma savcı muavinlerinden Yu suf Ziya îskenderoğlu tarafından (Devamı Sa. 6, Sü. 4 de)
Bedeli Smilh, böyle bir harbin çok uzun süreceğini söylüyor Nevyork: 16 (AP.) — Dün gece radyoda demeçte bulunan Birleşik Amerikanın eski Moskova büyük elçisi Walter Bedeli Smith şöyle demiştir:
«Stalinin çok hasta bir adam olduğunu zannetmiyorum. Sağlam bünyeli olan Stalinin sıhhati yerinde görünmektedir. Esasen Gürcüler uzun ömürlü olmakla meşhurdurlar.»
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
Kiralık levhası taşıyan bir komisyoncu vitrini
Memurlar
kooperatifi
Bu yıl 42 biıı lira zararla mesaisini
bitirdi
İstanbul memurları istihlâk kooperatifinin 040 yılı kongresi dün saat 15 de Beyoğlu Halkevi salonunda Nihat Sayarı'nın baş -kanlığında yapılmıştır.
İdare kurulunun 948 yılı faali -yet ve hesab raporları okunmuş -tur. Raporda 048 yılı İçerisinde 42 bin liralık zarar yapıldığı beHr. tllmlştl.
Raporun okunmasını müteakip söz alan ortaklardan AH Varlı: Devamı Sn. 6 Su. 2 de)
Rus-İran
münasebatı
Mesken buhranı ve kira meselesi son zamanlarda yine günün mevzuu haline gelmiştir. Bir kaç gün evvelki meclis içtimainde müzakere konusu olan bu meselede evvelâ ev ve dükkân kiralarının serbest bırakılıp bırakılmaması ciheti görüşülmüş, kiraların
Moskovadaki İran Elçisinin geri çağırılması muhtemel
Nevyork 16 (A.A.) —(Reuter)
Newyork Times gazetesinin Washiııgton’a atfen bildirdiğine göre, Rusya 1921 tarihli Sovyet Iran andlaşmasının kendisine ba zı ahvalde İran topraklarına gitmek hakkını veren bir maddesi ni ileri sürmek tehdidinde bulunmaktadır.
Devamı Sa. C Su. 2 de)
120 bin liralık
dolandırıcılık
Dolandırılanların şikâyeti üzerine | tahkikat başladı
İstanbul zabıtası, dün, şehri • m izde büyük bir iplik dolandırıcı lığı hâdisesine el koymuştur. Alâ kadarlar tarafından son derece gizli tutulan bu hâdise şöyle cereyan etmiştir:
(Devaııu Sa. 6, Sü, G da)
serbest bırakılmasının kiracılarla mal sahipleri arasında mevcut olagelen ihtilâfları genişleteceği-ne, bugünkünden daha müessif neticeler doğuracağına kanaat getirilerek kiraların aerbes. bire, kılmamasına karar verilmiştir.
(Devamı Sa. 6, Sü, 6 d»)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nur kaynağı gözler, sihirli eller
ULUNAY
pın motiflerini süslemiş... İşte bir kılapdan şullâlesl ki nefti bir atla« sın üzorlnde bir (Zevk-ı- selim) hli kümdarının sorlrlnl hatırlatıyor.
Ya oraya buraya İliştirilen oyalar!. Bunlara hangi güzel gözlor nur a-kıtmış? Hangi sihirli eller sormodl connotlorden bu solmaz çiçekleri toplamış?
El llo tutmağa doğll gözlo bak* mağa kıyamıyoruz.
Enstitünün çok faal, çok doğerlf müdiresi Rotla Övüç, bu oyalardan birini işaret ediyor:
— Bunu Sultan İkinol Abdulha-mldin gözdolerlndon birinin torunu gotlrdl...
Güzolllftln bir örümcek ağından daha nâzik, bir ibrişim târından daha canlı olan bu tarih sayfasını bl* raz dikkatle okumak İstesek noyle-rln, tanburların, döllerin coşkunluk larllo Boğaziçi mehtaplarının üstü* no yayılan:
Giihi ki Ider turrası dâmânını çiyde...
Semaisinin hayalimizde canlandır dığı güzollorl görüyoruz.
Türk zevkinin kalemlere sıfimıyan
büyüklüğünü ben bir (sorgı) lûga*
tlno sığdıramazsam mazurum!
, bir pori âleminin hari-lar diyarını ziyaret etüt Boyoğlu Kız Teknik Enstitüsü bir sergi açmış hem kondl Işlomolorlnl hom de mem lekelin her tarafından getlrttlklorl çeşit çeşit ol işlemelerini teşhir edl-
Finlândiyaya
Moskovanın Fiıılândiyayı “sömürmeğe,, çalıştığı anlaşılıyor
Londra, 16 (Naefn) — Sovyet Rusyanın Finlandiya Üzerindeki baskısını arttırmakta olduğu müşahede odllmektcdir. Fakat Mob-kova Helsinki hükümeti üzerinde yaptığı Blytuıl baskı İle iktifa edl. yor ve bu sayede bu memleketi is tedlgl gibi sömürüyor.
(Devamı Sa. 6 Su. 3 de)
a başka tâbir bulamadığım İşleri» diyorum. Yoksa bu addiyata çok bağlanan In-nun İbda* edebilooeğl harl-hududunu çoktan aşmıştır:
gül taktir olunmuş, nâzın işlenmiş ucu Biri olmuş hfty, bîri destmâl olmuş sona. İlhanımı şüphoslz bu mohâsın bağından toplamıştır.
Vltrlnlordo toşhlr odllon bu eserler (âb-ı- hayât) cıır'asını oskl iş-lomolorln zerafot kaynağından almışlar...
Büyük nlnolor bahar hayatında saçlarını okşıyan, endamlarını saran, ayaklarını öpon bu yemenilerin, kuşakların, toniklerin örnok-lorl llo torunlarının İstidat vo kabiliyet moş'alolerlnl uyandırıyorlar.
işto bir çevre ki modern bir eşar-

k
»
inci Yıl, No. 3615
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
[PAZAR Sahibi: Safa Kıhçhoğhı
i 17 İdare ı Nuruoemanlye No: IV
I NİSAN Tel sdreel: «YENİ 8ABAH»
| 1949 İSTANBUL Telefon: 80705 11
LERlNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dimitrof'un azli
sebebi anlaşıldı
Bu arada Kremlin9in Türk - Bulgar sınırında hâdiseler çıkartmakla güttüğü gaye de meydana çıktı
Anna Pauke*-
Kolarov, Bulgar başbakanlığına getirilmiyecek
Ingiliz tecrübesi
ŞÜKRÜ BABAN
Bilindiği gibi büyük zafer den sonra Ingilterede yapılan seçimleri işçi partisi kazandı ve iktidara yerleşti. Dört sene gibi kısa bir müd det içinde, amele hükümetinin, iktisadi ve siyasi hayatta Büyük Britanya için bir çok başarılar sağladığı fiilen görüldü. Muhalefet partisini teşkil eden muhafaza kârlar Mister Attlee’nin ideoloji yakınlığı dolayısile, dış politikada Sovyetlere fazla temayül etmesinden bir takım gizli endişeler doyuyorlardı. Halbuki Miater Bevin komünist Rusya ile çok iyi münasebetler idame etmekle beraber, İngiliz hâriciyesine Krem-Une, müvazi bir istikamet vermedi ve Derlinin ablukası bahsinde tamamen sert bir tavır takındı. Hâ dinenin dikkate değer tarafı şudur ki Sovyetlerle yirmi senelik İttifak ve dostluk muahedesini İmzalı yaıı muhafazakârların başkanı Mister Çörçll idi. O Mister Çörçll ki 1989 harbinden evvel Bolşevikliğin en hararetli ve heyecanlı düşmanı İdi ve bu husumetini hiçbir zaman gizlemlye lüzum görmüyordu.
Çörçll iktidar sandalyesinde olursa Sovyetlerle bir Ingiliz - Rus anlaşması yapılması ihtimali akıllardan pek uzaktı. Buna rağmen 1941 de Alman orduları Rus topraklarına saldırınca Çörçll, bir anda, komünist Basyanın en tabii ve sadık müttefiki oluverdi. Hattâ Mareşal Staline bizzat bir kılıç takdim et mek bahtiyarlığını da başkasına bırakmak istemedi. Fakat barb bittikten ve kendisi iktidardan düştükten sonra eski komünizm husumetini, bu defa belki daha şiddetli bir surette, açıkla-mıya başladı ve bütün Avrupa ve Amerikayı Moskova aleyhine harekete getirmiye savaştı. Çör-çılin bu gayretinde eli boş kaldığı ve hiç bir muvaffakiyet kay-dedemediği İddia edilemez. Fakat muhafazakâr partinin dış politikada amele hükümetinin Rus dostluğundan endişe duymanın ne kadar yersiz olduğu da apaçık görünür ve şimdi Çörçll hasım partinin harici siyasetindeki hareket hattını tamamile desteklemekle ve onu methü sena etmekle ömrünü geçirmektedir. Ingiliz dış siyasetinin en zıd ve hasun partiler elinde bile değlşmlyen bir mantıki, bir akışı olduğu ve bu itibarla da nüfuz sahibi bulunduğu müşahade edilir. İcabın-(Devamı Sa. fl, Sü. 5 de)
Frankfurt, 1» (AP.) — Bağım us «Frankfurter Rundchau» ga 2etealnin Balkanlar muhabiri, Sofyadan verdiği bir haberde, Bulgar Başbakanı Georgi Dlmit-rofa sıra geldiğini ve muhtemel olarak Kominformun «temizlik listesinde» yer alacağını blldlr-
Bu basın telgrafının dikkate şayan cihet, Dimitrofun «tedavi için» Sovyetler Birliğine gitmiş olduğunu açıklı yan resmî Bulgar tebliğinden İki gün evvel «Frank furter Rundchau» da yayınlanmış olmasıdır.
«Rundchau» muhabirine göre, Dimitrof Kremimden İki ihtar al mıştır. Haberde şunlar kaydedil inektedir: «Kominformun hâlen peyk memleketlerde girişmiş bu-(Devamı So. 6 Su. 8 de)
Romanya Komünist
Partisi
Hükümeti kontrolü
Anna Pauker, Başbakan yardımcılığına getirildi
C.H.P. Divan Toplantısı
Başbakan siyasî ve ekonomik durum hakkında izahat verdi
Divan, bilhassa pahalılık mevzuunda alınacak tedbirler üzerinde durdu
D. Partinin hayat pahalılığı mitingi Hayat pahalılığını ve geçim darlığını protesto için şehrimizde bir miting yapılacak
Toplantı Taksim meydanında saat 11 de olacak
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare kurulu tebliğ ediyor:
Hayat pahalılığının günden gü ne artması dolayısile vatandaşların geçim hususunda düştükleri zorluklara dair, teşkllâtmız ka-(Devamı Sa. 6, Sü, 6 da)
Bükreş: (a.a.) — «Reuter»: Bu gün yayınlanan resmi tebliğe göre Dışişleri Bakanı Anna Pauker ve Maliye Bakanı Vaalliu Luca azle . dilen İki başbakan yardımcısı ye . rine başbakan yardımcılıklarına tayin edilmişlerdir.
Bükreş: 18 (A.P.) — RomanyalI IşçUer partisi adını taşıyan Ro manya komünist partisi, Dışişleri Bakanı Anna Pauker’le Maliye ba kam Vasll Luka'yı başbakan mua vlnliklerlne tayin etmek suretiyle, hükümet üzerindeki kontrolünü aağlamlaşti rmı ştır.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
45 bin liranın
muhtelisi
Ankara: 16 (Telefonla) — C. H. P. divanı bugün öğleden evvel ve aonra olmak üzere geç vakte kadar devam etmiştir.
öğleden evvelki toplantıda Beçim mes'eleleri ve seçim kanunu görüşülmüş ve bazı üyeler seçim etrafındaki düşüncelerini Başbakandan sormuşlardır. Söz alan Başbakan bu yolda hükümet incelemelerinin henüz başlangıçta olduğunu bu İtibarla şimdiden esaslı bir şey söylemenin mümkün olamı-yacağını bildirmiştir. Bunun üzerine bu mevzuların konuşulmasının hükümetin tetkiklerinin hitamına kadar talik edilmesine karar verilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda Başbakan Şemsed-din Günaltay bir buçuk saat süren konuşmasınde
Başbakan Şemsettin Günaltay ve C.H.P. Genelbaş iki aylık siyasî ve ekonomik mes eleler etrafında kon Vekili Hilmi Uran (Devamı Sa. 6, Sü. ö de)
Hayatı ucuzlatma komisyonu çalışmalarını bitirdi
Tıc reli tanzim komisyonu ile birlikte yapılan kongreye sunulan raporlar mühim esasları ihtiva ediyor
Ankara: 16 (Hususi) — Bugün le ticaret ve ödeme anlaşmaları saat 9,30 da ihraç rejimini tes-lve hayat pahalılığı hakkında ted bit ve ithalâta müteallik usuller-1 Devamı Sa. 6 Su. 2 de)
Filistinden son haber
Hüseyin Cahid Yalçın intihalarını anlatıyor
Filistin arabulucu komisyonu başkanı Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
| Kız Teknik Okulları Elişleri Sergisû
Teknik öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ile Ktz öğretim okulları talebelerinin eserlerinden mil rekkep elifleri sergisi dün, tstik-idi caddesindeki daimi neryi binasında Vali ve Belediye Safkanı Dr. Lütfü Kır dar tarafından aç t/mışhr.
On fcej gün devam edecek olan bu gergide teşhir olunan eserler, Mayıstan itibaren Londrada; bilâhare de Nevyorkta gösteri-
lecektir.
r
İNÖNÜ
Demokrat Partinin lstanb ul mitinglerinden tnrı
Dün Çankırı istikametinde bir tetkik gezisine çıktı
Ankara, 16 (Telefonla) — Reisicumhur ismet İnönü bu gün saat 17 de Çankırı İstikametinde bir tetkik seyahatine çıkmıştır.
Aldığımız tamamlayıcı ma lûmata göre lnönünün tetkik gezisini Kastamonu ve tneboluya kadar uzatacağı anlaşılmaktadır.

Batı-Ooğu
çıkarsa
Mesken buhranı
Ord. Prof. Dr. Gerhard Kessler bu mevzu üzerinde mühim
bir konferans verdi
Diinkü sorgsunda telkin lesirile bu işi yaptığını söyledi
Bundan on gün , önce zimmetine 45 bin lira geçirerek kaybolan, Beyoğlu Belediye mutemedi Agâh Cabir Karohalli'-nin Kütahyada yakalanarak şeh rlmize getirildiğini dün yazmıştık.
Agâh, dün sabah cezaevinden adliyeye getiril -
mış ve Millî Ko- A. (Mhlr runma savcı muavinlerinden Yu suf Ziya îskenderoğlu tarafından (Devamı Sa. 6, Sü. 4 de)
Bedeli Smilh, böyle bir harbin çok uzun süreceğini söylüyor Nevyork: 16 (AP.) — Dün gece radyoda demeçte bulunan Birleşik Amerikanın eski Moskova büyük elçisi Walter Bedeli Smith şöyle demiştir:
«Stalinin çok hasta bir adam olduğunu zannetmiyorum. Sağlam bünyeli olan Stalinin sıhhati yerinde görünmektedir. Esasen Gürcüler uzun ömürlü olmakla meşhurdurlar.»
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
Kiralık levhası taşıyan bir komisyoncu vitrini
Memurlar
kooperatifi
Bu yıl 42 biıı lira zararla mesaisini
bitirdi
İstanbul memurları istihlâk kooperatifinin 040 yılı kongresi dün saat 15 de Beyoğlu Halkevi salonunda Nihat Sayarı'nın baş -kanlığında yapılmıştır.
İdare kurulunun 948 yılı faali -yet ve hesab raporları okunmuş -tur. Raporda 048 yılı İçerisinde 42 bin liralık zarar yapıldığı beHr. tllmlştl.
Raporun okunmasını müteakip söz alan ortaklardan AH Varlı: Devamı Sn. 6 Su. 2 de)
Rus-İran
münasebatı
Mesken buhranı ve kira meselesi son zamanlarda yine günün mevzuu haline gelmiştir. Bir kaç gün evvelki meclis içtimainde müzakere konusu olan bu meselede evvelâ ev ve dükkân kiralarının serbest bırakılıp bırakılmaması ciheti görüşülmüş, kiraların
Moskovadaki İran Elçisinin geri çağırılması muhtemel
Nevyork 16 (A.A.) —(Reuter)
Newyork Times gazetesinin Washiııgton’a atfen bildirdiğine göre, Rusya 1921 tarihli Sovyet Iran andlaşmasının kendisine ba zı ahvalde İran topraklarına gitmek hakkını veren bir maddesi ni ileri sürmek tehdidinde bulunmaktadır.
Devamı Sa. C Su. 2 de)
120 bin liralık
dolandırıcılık
Dolandırılanların şikâyeti üzerine | tahkikat başladı
İstanbul zabıtası, dün, şehri • m izde büyük bir iplik dolandırıcı lığı hâdisesine el koymuştur. Alâ kadarlar tarafından son derece gizli tutulan bu hâdise şöyle cereyan etmiştir:
(Devaııu Sa. 6, Sü, G da)
serbest bırakılmasının kiracılarla mal sahipleri arasında mevcut olagelen ihtilâfları genişleteceği-ne, bugünkünden daha müessif neticeler doğuracağına kanaat getirilerek kiraların aerbes. bire, kılmamasına karar verilmiştir.
(Devamı Sa. 6, Sü, 6 d»)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nur kaynağı gözler, sihirli eller
ULUNAY
pın motiflerini süslemiş... İşte bir kılapdan şullâlesl ki nefti bir atla« sın üzorlnde bir (Zevk-ı- selim) hli kümdarının sorlrlnl hatırlatıyor.
Ya oraya buraya İliştirilen oyalar!. Bunlara hangi güzel gözlor nur a-kıtmış? Hangi sihirli eller sormodl connotlorden bu solmaz çiçekleri toplamış?
El llo tutmağa doğll gözlo bak* mağa kıyamıyoruz.
Enstitünün çok faal, çok doğerlf müdiresi Rotla Övüç, bu oyalardan birini işaret ediyor:
— Bunu Sultan İkinol Abdulha-mldin gözdolerlndon birinin torunu gotlrdl...
Güzolllftln bir örümcek ağından daha nâzik, bir ibrişim târından daha canlı olan bu tarih sayfasını bl* raz dikkatle okumak İstesek noyle-rln, tanburların, döllerin coşkunluk larllo Boğaziçi mehtaplarının üstü* no yayılan:
Giihi ki Ider turrası dâmânını çiyde...
Semaisinin hayalimizde canlandır dığı güzollorl görüyoruz.
Türk zevkinin kalemlere sıfimıyan
büyüklüğünü ben bir (sorgı) lûga*
tlno sığdıramazsam mazurum!
, bir pori âleminin hari-lar diyarını ziyaret etüt Boyoğlu Kız Teknik Enstitüsü bir sergi açmış hem kondl Işlomolorlnl hom de mem lekelin her tarafından getlrttlklorl çeşit çeşit ol işlemelerini teşhir edl-
Finlândiyaya
Moskovanın Fiıılândiyayı “sömürmeğe,, çalıştığı anlaşılıyor
Londra, 16 (Naefn) — Sovyet Rusyanın Finlandiya Üzerindeki baskısını arttırmakta olduğu müşahede odllmektcdir. Fakat Mob-kova Helsinki hükümeti üzerinde yaptığı Blytuıl baskı İle iktifa edl. yor ve bu sayede bu memleketi is tedlgl gibi sömürüyor.
(Devamı Sa. 6 Su. 3 de)
a başka tâbir bulamadığım İşleri» diyorum. Yoksa bu addiyata çok bağlanan In-nun İbda* edebilooeğl harl-hududunu çoktan aşmıştır:
gül taktir olunmuş, nâzın işlenmiş ucu Biri olmuş hfty, bîri destmâl olmuş sona. İlhanımı şüphoslz bu mohâsın bağından toplamıştır.
Vltrlnlordo toşhlr odllon bu eserler (âb-ı- hayât) cıır'asını oskl iş-lomolorln zerafot kaynağından almışlar...
Büyük nlnolor bahar hayatında saçlarını okşıyan, endamlarını saran, ayaklarını öpon bu yemenilerin, kuşakların, toniklerin örnok-lorl llo torunlarının İstidat vo kabiliyet moş'alolerlnl uyandırıyorlar.
işto bir çevre ki modern bir eşar-

k
»
inci Yıl, No. 3615
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
[PAZAR Sahibi: Safa Kıhçhoğhı
i 17 İdare ı Nuruoemanlye No: IV
I NİSAN Tel sdreel: «YENİ 8ABAH»
| 1949 İSTANBUL Telefon: 80705 11
LERlNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dimitrof'un azli
sebebi anlaşıldı
Bu arada Kremlin9in Türk - Bulgar sınırında hâdiseler çıkartmakla güttüğü gaye de meydana çıktı
Anna Pauke*-
Kolarov, Bulgar başbakanlığına getirilmiyecek
Ingiliz tecrübesi
ŞÜKRÜ BABAN
Bilindiği gibi büyük zafer den sonra Ingilterede yapılan seçimleri işçi partisi kazandı ve iktidara yerleşti. Dört sene gibi kısa bir müd det içinde, amele hükümetinin, iktisadi ve siyasi hayatta Büyük Britanya için bir çok başarılar sağladığı fiilen görüldü. Muhalefet partisini teşkil eden muhafaza kârlar Mister Attlee’nin ideoloji yakınlığı dolayısile, dış politikada Sovyetlere fazla temayül etmesinden bir takım gizli endişeler doyuyorlardı. Halbuki Miater Bevin komünist Rusya ile çok iyi münasebetler idame etmekle beraber, İngiliz hâriciyesine Krem-Une, müvazi bir istikamet vermedi ve Derlinin ablukası bahsinde tamamen sert bir tavır takındı. Hâ dinenin dikkate değer tarafı şudur ki Sovyetlerle yirmi senelik İttifak ve dostluk muahedesini İmzalı yaıı muhafazakârların başkanı Mister Çörçll idi. O Mister Çörçll ki 1989 harbinden evvel Bolşevikliğin en hararetli ve heyecanlı düşmanı İdi ve bu husumetini hiçbir zaman gizlemlye lüzum görmüyordu.
Çörçll iktidar sandalyesinde olursa Sovyetlerle bir Ingiliz - Rus anlaşması yapılması ihtimali akıllardan pek uzaktı. Buna rağmen 1941 de Alman orduları Rus topraklarına saldırınca Çörçll, bir anda, komünist Basyanın en tabii ve sadık müttefiki oluverdi. Hattâ Mareşal Staline bizzat bir kılıç takdim et mek bahtiyarlığını da başkasına bırakmak istemedi. Fakat barb bittikten ve kendisi iktidardan düştükten sonra eski komünizm husumetini, bu defa belki daha şiddetli bir surette, açıkla-mıya başladı ve bütün Avrupa ve Amerikayı Moskova aleyhine harekete getirmiye savaştı. Çör-çılin bu gayretinde eli boş kaldığı ve hiç bir muvaffakiyet kay-dedemediği İddia edilemez. Fakat muhafazakâr partinin dış politikada amele hükümetinin Rus dostluğundan endişe duymanın ne kadar yersiz olduğu da apaçık görünür ve şimdi Çörçll hasım partinin harici siyasetindeki hareket hattını tamamile desteklemekle ve onu methü sena etmekle ömrünü geçirmektedir. Ingiliz dış siyasetinin en zıd ve hasun partiler elinde bile değlşmlyen bir mantıki, bir akışı olduğu ve bu itibarla da nüfuz sahibi bulunduğu müşahade edilir. İcabın-(Devamı Sa. fl, Sü. 5 de)
Frankfurt, 1» (AP.) — Bağım us «Frankfurter Rundchau» ga 2etealnin Balkanlar muhabiri, Sofyadan verdiği bir haberde, Bulgar Başbakanı Georgi Dlmit-rofa sıra geldiğini ve muhtemel olarak Kominformun «temizlik listesinde» yer alacağını blldlr-
Bu basın telgrafının dikkate şayan cihet, Dimitrofun «tedavi için» Sovyetler Birliğine gitmiş olduğunu açıklı yan resmî Bulgar tebliğinden İki gün evvel «Frank furter Rundchau» da yayınlanmış olmasıdır.
«Rundchau» muhabirine göre, Dimitrof Kremimden İki ihtar al mıştır. Haberde şunlar kaydedil inektedir: «Kominformun hâlen peyk memleketlerde girişmiş bu-(Devamı So. 6 Su. 8 de)
Romanya Komünist
Partisi
Hükümeti kontrolü
Anna Pauker, Başbakan yardımcılığına getirildi
C.H.P. Divan Toplantısı
Başbakan siyasî ve ekonomik durum hakkında izahat verdi
Divan, bilhassa pahalılık mevzuunda alınacak tedbirler üzerinde durdu
D. Partinin hayat pahalılığı mitingi Hayat pahalılığını ve geçim darlığını protesto için şehrimizde bir miting yapılacak
Toplantı Taksim meydanında saat 11 de olacak
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare kurulu tebliğ ediyor:
Hayat pahalılığının günden gü ne artması dolayısile vatandaşların geçim hususunda düştükleri zorluklara dair, teşkllâtmız ka-(Devamı Sa. 6, Sü, 6 da)
Bükreş: (a.a.) — «Reuter»: Bu gün yayınlanan resmi tebliğe göre Dışişleri Bakanı Anna Pauker ve Maliye Bakanı Vaalliu Luca azle . dilen İki başbakan yardımcısı ye . rine başbakan yardımcılıklarına tayin edilmişlerdir.
Bükreş: 18 (A.P.) — RomanyalI IşçUer partisi adını taşıyan Ro manya komünist partisi, Dışişleri Bakanı Anna Pauker’le Maliye ba kam Vasll Luka'yı başbakan mua vlnliklerlne tayin etmek suretiyle, hükümet üzerindeki kontrolünü aağlamlaşti rmı ştır.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
45 bin liranın
muhtelisi
Ankara: 16 (Telefonla) — C. H. P. divanı bugün öğleden evvel ve aonra olmak üzere geç vakte kadar devam etmiştir.
öğleden evvelki toplantıda Beçim mes'eleleri ve seçim kanunu görüşülmüş ve bazı üyeler seçim etrafındaki düşüncelerini Başbakandan sormuşlardır. Söz alan Başbakan bu yolda hükümet incelemelerinin henüz başlangıçta olduğunu bu İtibarla şimdiden esaslı bir şey söylemenin mümkün olamı-yacağını bildirmiştir. Bunun üzerine bu mevzuların konuşulmasının hükümetin tetkiklerinin hitamına kadar talik edilmesine karar verilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda Başbakan Şemsed-din Günaltay bir buçuk saat süren konuşmasınde
Başbakan Şemsettin Günaltay ve C.H.P. Genelbaş iki aylık siyasî ve ekonomik mes eleler etrafında kon Vekili Hilmi Uran (Devamı Sa. 6, Sü. ö de)
Hayatı ucuzlatma komisyonu çalışmalarını bitirdi
Tıc reli tanzim komisyonu ile birlikte yapılan kongreye sunulan raporlar mühim esasları ihtiva ediyor
Ankara: 16 (Hususi) — Bugün le ticaret ve ödeme anlaşmaları saat 9,30 da ihraç rejimini tes-lve hayat pahalılığı hakkında ted bit ve ithalâta müteallik usuller-1 Devamı Sa. 6 Su. 2 de)
Filistinden son haber
Hüseyin Cahid Yalçın intihalarını anlatıyor
Filistin arabulucu komisyonu başkanı Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
| Kız Teknik Okulları Elişleri Sergisû
Teknik öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ile Ktz öğretim okulları talebelerinin eserlerinden mil rekkep elifleri sergisi dün, tstik-idi caddesindeki daimi neryi binasında Vali ve Belediye Safkanı Dr. Lütfü Kır dar tarafından aç t/mışhr.
On fcej gün devam edecek olan bu gergide teşhir olunan eserler, Mayıstan itibaren Londrada; bilâhare de Nevyorkta gösteri-
lecektir.
r
İNÖNÜ
Demokrat Partinin lstanb ul mitinglerinden tnrı
Dün Çankırı istikametinde bir tetkik gezisine çıktı
Ankara, 16 (Telefonla) — Reisicumhur ismet İnönü bu gün saat 17 de Çankırı İstikametinde bir tetkik seyahatine çıkmıştır.
Aldığımız tamamlayıcı ma lûmata göre lnönünün tetkik gezisini Kastamonu ve tneboluya kadar uzatacağı anlaşılmaktadır.

Batı-Ooğu
çıkarsa
Mesken buhranı
Ord. Prof. Dr. Gerhard Kessler bu mevzu üzerinde mühim
bir konferans verdi
Diinkü sorgsunda telkin lesirile bu işi yaptığını söyledi
Bundan on gün , önce zimmetine 45 bin lira geçirerek kaybolan, Beyoğlu Belediye mutemedi Agâh Cabir Karohalli'-nin Kütahyada yakalanarak şeh rlmize getirildiğini dün yazmıştık.
Agâh, dün sabah cezaevinden adliyeye getiril -
mış ve Millî Ko- A. (Mhlr runma savcı muavinlerinden Yu suf Ziya îskenderoğlu tarafından (Devamı Sa. 6, Sü. 4 de)
Bedeli Smilh, böyle bir harbin çok uzun süreceğini söylüyor Nevyork: 16 (AP.) — Dün gece radyoda demeçte bulunan Birleşik Amerikanın eski Moskova büyük elçisi Walter Bedeli Smith şöyle demiştir:
«Stalinin çok hasta bir adam olduğunu zannetmiyorum. Sağlam bünyeli olan Stalinin sıhhati yerinde görünmektedir. Esasen Gürcüler uzun ömürlü olmakla meşhurdurlar.»
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
Kiralık levhası taşıyan bir komisyoncu vitrini
Memurlar
kooperatifi
Bu yıl 42 biıı lira zararla mesaisini
bitirdi
İstanbul memurları istihlâk kooperatifinin 040 yılı kongresi dün saat 15 de Beyoğlu Halkevi salonunda Nihat Sayarı'nın baş -kanlığında yapılmıştır.
İdare kurulunun 948 yılı faali -yet ve hesab raporları okunmuş -tur. Raporda 048 yılı İçerisinde 42 bin liralık zarar yapıldığı beHr. tllmlştl.
Raporun okunmasını müteakip söz alan ortaklardan AH Varlı: Devamı Sn. 6 Su. 2 de)
Rus-İran
münasebatı
Mesken buhranı ve kira meselesi son zamanlarda yine günün mevzuu haline gelmiştir. Bir kaç gün evvelki meclis içtimainde müzakere konusu olan bu meselede evvelâ ev ve dükkân kiralarının serbest bırakılıp bırakılmaması ciheti görüşülmüş, kiraların
Moskovadaki İran Elçisinin geri çağırılması muhtemel
Nevyork 16 (A.A.) —(Reuter)
Newyork Times gazetesinin Washiııgton’a atfen bildirdiğine göre, Rusya 1921 tarihli Sovyet Iran andlaşmasının kendisine ba zı ahvalde İran topraklarına gitmek hakkını veren bir maddesi ni ileri sürmek tehdidinde bulunmaktadır.
Devamı Sa. C Su. 2 de)
120 bin liralık
dolandırıcılık
Dolandırılanların şikâyeti üzerine | tahkikat başladı
İstanbul zabıtası, dün, şehri • m izde büyük bir iplik dolandırıcı lığı hâdisesine el koymuştur. Alâ kadarlar tarafından son derece gizli tutulan bu hâdise şöyle cereyan etmiştir:
(Devaııu Sa. 6, Sü, G da)
serbest bırakılmasının kiracılarla mal sahipleri arasında mevcut olagelen ihtilâfları genişleteceği-ne, bugünkünden daha müessif neticeler doğuracağına kanaat getirilerek kiraların aerbes. bire, kılmamasına karar verilmiştir.
(Devamı Sa. 6, Sü, 6 d»)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nur kaynağı gözler, sihirli eller
ULUNAY
pın motiflerini süslemiş... İşte bir kılapdan şullâlesl ki nefti bir atla« sın üzorlnde bir (Zevk-ı- selim) hli kümdarının sorlrlnl hatırlatıyor.
Ya oraya buraya İliştirilen oyalar!. Bunlara hangi güzel gözlor nur a-kıtmış? Hangi sihirli eller sormodl connotlorden bu solmaz çiçekleri toplamış?
El llo tutmağa doğll gözlo bak* mağa kıyamıyoruz.
Enstitünün çok faal, çok doğerlf müdiresi Rotla Övüç, bu oyalardan birini işaret ediyor:
— Bunu Sultan İkinol Abdulha-mldin gözdolerlndon birinin torunu gotlrdl...
Güzolllftln bir örümcek ağından daha nâzik, bir ibrişim târından daha canlı olan bu tarih sayfasını bl* raz dikkatle okumak İstesek noyle-rln, tanburların, döllerin coşkunluk larllo Boğaziçi mehtaplarının üstü* no yayılan:
Giihi ki Ider turrası dâmânını çiyde...
Semaisinin hayalimizde canlandır dığı güzollorl görüyoruz.
Türk zevkinin kalemlere sıfimıyan
büyüklüğünü ben bir (sorgı) lûga*
tlno sığdıramazsam mazurum!
, bir pori âleminin hari-lar diyarını ziyaret etüt Boyoğlu Kız Teknik Enstitüsü bir sergi açmış hem kondl Işlomolorlnl hom de mem lekelin her tarafından getlrttlklorl çeşit çeşit ol işlemelerini teşhir edl-
Finlândiyaya
Moskovanın Fiıılândiyayı “sömürmeğe,, çalıştığı anlaşılıyor
Londra, 16 (Naefn) — Sovyet Rusyanın Finlandiya Üzerindeki baskısını arttırmakta olduğu müşahede odllmektcdir. Fakat Mob-kova Helsinki hükümeti üzerinde yaptığı Blytuıl baskı İle iktifa edl. yor ve bu sayede bu memleketi is tedlgl gibi sömürüyor.
(Devamı Sa. 6 Su. 3 de)
a başka tâbir bulamadığım İşleri» diyorum. Yoksa bu addiyata çok bağlanan In-nun İbda* edebilooeğl harl-hududunu çoktan aşmıştır:
gül taktir olunmuş, nâzın işlenmiş ucu Biri olmuş hfty, bîri destmâl olmuş sona. İlhanımı şüphoslz bu mohâsın bağından toplamıştır.
Vltrlnlordo toşhlr odllon bu eserler (âb-ı- hayât) cıır'asını oskl iş-lomolorln zerafot kaynağından almışlar...
Büyük nlnolor bahar hayatında saçlarını okşıyan, endamlarını saran, ayaklarını öpon bu yemenilerin, kuşakların, toniklerin örnok-lorl llo torunlarının İstidat vo kabiliyet moş'alolerlnl uyandırıyorlar.
işto bir çevre ki modern bir eşar-

k
»
inci Yıl, No. 3615
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
[PAZAR Sahibi: Safa Kıhçhoğhı
i 17 İdare ı Nuruoemanlye No: IV
I NİSAN Tel sdreel: «YENİ 8ABAH»
| 1949 İSTANBUL Telefon: 80705 11
LERlNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dimitrof'un azli
sebebi anlaşıldı
Bu arada Kremlin9in Türk - Bulgar sınırında hâdiseler çıkartmakla güttüğü gaye de meydana çıktı
Anna Pauke*-
Kolarov, Bulgar başbakanlığına getirilmiyecek
Ingiliz tecrübesi
ŞÜKRÜ BABAN
Bilindiği gibi büyük zafer den sonra Ingilterede yapılan seçimleri işçi partisi kazandı ve iktidara yerleşti. Dört sene gibi kısa bir müd det içinde, amele hükümetinin, iktisadi ve siyasi hayatta Büyük Britanya için bir çok başarılar sağladığı fiilen görüldü. Muhalefet partisini teşkil eden muhafaza kârlar Mister Attlee’nin ideoloji yakınlığı dolayısile, dış politikada Sovyetlere fazla temayül etmesinden bir takım gizli endişeler doyuyorlardı. Halbuki Miater Bevin komünist Rusya ile çok iyi münasebetler idame etmekle beraber, İngiliz hâriciyesine Krem-Une, müvazi bir istikamet vermedi ve Derlinin ablukası bahsinde tamamen sert bir tavır takındı. Hâ dinenin dikkate değer tarafı şudur ki Sovyetlerle yirmi senelik İttifak ve dostluk muahedesini İmzalı yaıı muhafazakârların başkanı Mister Çörçll idi. O Mister Çörçll ki 1989 harbinden evvel Bolşevikliğin en hararetli ve heyecanlı düşmanı İdi ve bu husumetini hiçbir zaman gizlemlye lüzum görmüyordu.
Çörçll iktidar sandalyesinde olursa Sovyetlerle bir Ingiliz - Rus anlaşması yapılması ihtimali akıllardan pek uzaktı. Buna rağmen 1941 de Alman orduları Rus topraklarına saldırınca Çörçll, bir anda, komünist Basyanın en tabii ve sadık müttefiki oluverdi. Hattâ Mareşal Staline bizzat bir kılıç takdim et mek bahtiyarlığını da başkasına bırakmak istemedi. Fakat barb bittikten ve kendisi iktidardan düştükten sonra eski komünizm husumetini, bu defa belki daha şiddetli bir surette, açıkla-mıya başladı ve bütün Avrupa ve Amerikayı Moskova aleyhine harekete getirmiye savaştı. Çör-çılin bu gayretinde eli boş kaldığı ve hiç bir muvaffakiyet kay-dedemediği İddia edilemez. Fakat muhafazakâr partinin dış politikada amele hükümetinin Rus dostluğundan endişe duymanın ne kadar yersiz olduğu da apaçık görünür ve şimdi Çörçll hasım partinin harici siyasetindeki hareket hattını tamamile desteklemekle ve onu methü sena etmekle ömrünü geçirmektedir. Ingiliz dış siyasetinin en zıd ve hasun partiler elinde bile değlşmlyen bir mantıki, bir akışı olduğu ve bu itibarla da nüfuz sahibi bulunduğu müşahade edilir. İcabın-(Devamı Sa. fl, Sü. 5 de)
Frankfurt, 1» (AP.) — Bağım us «Frankfurter Rundchau» ga 2etealnin Balkanlar muhabiri, Sofyadan verdiği bir haberde, Bulgar Başbakanı Georgi Dlmit-rofa sıra geldiğini ve muhtemel olarak Kominformun «temizlik listesinde» yer alacağını blldlr-
Bu basın telgrafının dikkate şayan cihet, Dimitrofun «tedavi için» Sovyetler Birliğine gitmiş olduğunu açıklı yan resmî Bulgar tebliğinden İki gün evvel «Frank furter Rundchau» da yayınlanmış olmasıdır.
«Rundchau» muhabirine göre, Dimitrof Kremimden İki ihtar al mıştır. Haberde şunlar kaydedil inektedir: «Kominformun hâlen peyk memleketlerde girişmiş bu-(Devamı So. 6 Su. 8 de)
Romanya Komünist
Partisi
Hükümeti kontrolü
Anna Pauker, Başbakan yardımcılığına getirildi
C.H.P. Divan Toplantısı
Başbakan siyasî ve ekonomik durum hakkında izahat verdi
Divan, bilhassa pahalılık mevzuunda alınacak tedbirler üzerinde durdu
D. Partinin hayat pahalılığı mitingi Hayat pahalılığını ve geçim darlığını protesto için şehrimizde bir miting yapılacak
Toplantı Taksim meydanında saat 11 de olacak
Demokrat Parti İstanbul 11 1-dare kurulu tebliğ ediyor:
Hayat pahalılığının günden gü ne artması dolayısile vatandaşların geçim hususunda düştükleri zorluklara dair, teşkllâtmız ka-(Devamı Sa. 6, Sü, 6 da)
Bükreş: (a.a.) — «Reuter»: Bu gün yayınlanan resmi tebliğe göre Dışişleri Bakanı Anna Pauker ve Maliye Bakanı Vaalliu Luca azle . dilen İki başbakan yardımcısı ye . rine başbakan yardımcılıklarına tayin edilmişlerdir.
Bükreş: 18 (A.P.) — RomanyalI IşçUer partisi adını taşıyan Ro manya komünist partisi, Dışişleri Bakanı Anna Pauker’le Maliye ba kam Vasll Luka'yı başbakan mua vlnliklerlne tayin etmek suretiyle, hükümet üzerindeki kontrolünü aağlamlaşti rmı ştır.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
45 bin liranın
muhtelisi
Ankara: 16 (Telefonla) — C. H. P. divanı bugün öğleden evvel ve aonra olmak üzere geç vakte kadar devam etmiştir.
öğleden evvelki toplantıda Beçim mes'eleleri ve seçim kanunu görüşülmüş ve bazı üyeler seçim etrafındaki düşüncelerini Başbakandan sormuşlardır. Söz alan Başbakan bu yolda hükümet incelemelerinin henüz başlangıçta olduğunu bu İtibarla şimdiden esaslı bir şey söylemenin mümkün olamı-yacağını bildirmiştir. Bunun üzerine bu mevzuların konuşulmasının hükümetin tetkiklerinin hitamına kadar talik edilmesine karar verilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda Başbakan Şemsed-din Günaltay bir buçuk saat süren konuşmasınde
Başbakan Şemsettin Günaltay ve C.H.P. Genelbaş iki aylık siyasî ve ekonomik mes eleler etrafında kon Vekili Hilmi Uran (Devamı Sa. 6, Sü. ö de)
Hayatı ucuzlatma komisyonu çalışmalarını bitirdi
Tıc reli tanzim komisyonu ile birlikte yapılan kongreye sunulan raporlar mühim esasları ihtiva ediyor
Ankara: 16 (Hususi) — Bugün le ticaret ve ödeme anlaşmaları saat 9,30 da ihraç rejimini tes-lve hayat pahalılığı hakkında ted bit ve ithalâta müteallik usuller-1 Devamı Sa. 6 Su. 2 de)
Filistinden son haber
Hüseyin Cahid Yalçın intihalarını anlatıyor
Filistin arabulucu komisyonu başkanı Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir.
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
| Kız Teknik Okulları Elişleri Sergisû
Teknik öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ile Ktz öğretim okulları talebelerinin eserlerinden mil rekkep elifleri sergisi dün, tstik-idi caddesindeki daimi neryi binasında Vali ve Belediye Safkanı Dr. Lütfü Kır dar tarafından aç t/mışhr.
On fcej gün devam edecek olan bu gergide teşhir olunan eserler, Mayıstan itibaren Londrada; bilâhare de Nevyorkta gösteri-
lecektir.
r
İNÖNÜ
Demokrat Partinin lstanb ul mitinglerinden tnrı
Dün Çankırı istikametinde bir tetkik gezisine çıktı
Ankara, 16 (Telefonla) — Reisicumhur ismet İnönü bu gün saat 17 de Çankırı İstikametinde bir tetkik seyahatine çıkmıştır.
Aldığımız tamamlayıcı ma lûmata göre lnönünün tetkik gezisini Kastamonu ve tneboluya kadar uzatacağı anlaşılmaktadır.

Batı-Ooğu
çıkarsa
Mesken buhranı
Ord. Prof. Dr. Gerhard Kessler bu mevzu üzerinde mühim
bir konferans verdi
Diinkü sorgsunda telkin lesirile bu işi yaptığını söyledi
Bundan on gün , önce zimmetine 45 bin lira geçirerek kaybolan, Beyoğlu Belediye mutemedi Agâh Cabir Karohalli'-nin Kütahyada yakalanarak şeh rlmize getirildiğini dün yazmıştık.
Agâh, dün sabah cezaevinden adliyeye getiril -
mış ve Millî Ko- A. (Mhlr runma savcı muavinlerinden Yu suf Ziya îskenderoğlu tarafından (Devamı Sa. 6, Sü. 4 de)
Bedeli Smilh, böyle bir harbin çok uzun süreceğini söylüyor Nevyork: 16 (AP.) — Dün gece radyoda demeçte bulunan Birleşik Amerikanın eski Moskova büyük elçisi Walter Bedeli Smith şöyle demiştir:
«Stalinin çok hasta bir adam olduğunu zannetmiyorum. Sağlam bünyeli olan Stalinin sıhhati yerinde görünmektedir. Esasen Gürcüler uzun ömürlü olmakla meşhurdurlar.»
(Devamı Sayfa 6 Su. 1 de)
Kiralık levhası taşıyan bir komisyoncu vitrini
Memurlar
kooperatifi
Bu yıl 42 biıı lira zararla mesaisini
bitirdi
İstanbul memurları istihlâk kooperatifinin 040 yılı kongresi dün saat 15 de Beyoğlu Halkevi salonunda Nihat Sayarı'nın baş -kanlığında yapılmıştır.
İdare kurulunun 948 yılı faali -yet ve hesab raporları okunmuş -tur. Raporda 048 yılı İçerisinde 42 bin liralık zarar yapıldığı beHr. tllmlştl.
Raporun okunmasını müteakip söz alan ortaklardan AH Varlı: Devamı Sn. 6 Su. 2 de)
Rus-İran
münasebatı
Mesken buhranı ve kira meselesi son zamanlarda yine günün mevzuu haline gelmiştir. Bir kaç gün evvelki meclis içtimainde müzakere konusu olan bu meselede evvelâ ev ve dükkân kiralarının serbest bırakılıp bırakılmaması ciheti görüşülmüş, kiraların
Moskovadaki İran Elçisinin geri çağırılması muhtemel
Nevyork 16 (A.A.) —(Reuter)
Newyork Times gazetesinin Washiııgton’a atfen bildirdiğine göre, Rusya 1921 tarihli Sovyet Iran andlaşmasının kendisine ba zı ahvalde İran topraklarına gitmek hakkını veren bir maddesi ni ileri sürmek tehdidinde bulunmaktadır.
Devamı Sa. C Su. 2 de)
120 bin liralık
dolandırıcılık
Dolandırılanların şikâyeti üzerine | tahkikat başladı
İstanbul zabıtası, dün, şehri • m izde büyük bir iplik dolandırıcı lığı hâdisesine el koymuştur. Alâ kadarlar tarafından son derece gizli tutulan bu hâdise şöyle cereyan etmiştir:
(Devaııu Sa. 6, Sü, G da)
serbest bırakılmasının kiracılarla mal sahipleri arasında mevcut olagelen ihtilâfları genişleteceği-ne, bugünkünden daha müessif neticeler doğuracağına kanaat getirilerek kiraların aerbes. bire, kılmamasına karar verilmiştir.
(Devamı Sa. 6, Sü, 6 d»)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nur kaynağı gözler, sihirli eller
ULUNAY
pın motiflerini süslemiş... İşte bir kılapdan şullâlesl ki nefti bir atla« sın üzorlnde bir (Zevk-ı- selim) hli kümdarının sorlrlnl hatırlatıyor.
Ya oraya buraya İliştirilen oyalar!. Bunlara hangi güzel gözlor nur a-kıtmış? Hangi sihirli eller sormodl connotlorden bu solmaz çiçekleri toplamış?
El llo tutmağa doğll gözlo bak* mağa kıyamıyoruz.
Enstitünün çok faal, çok doğerlf müdiresi Rotla Övüç, bu oyalardan birini işaret ediyor:
— Bunu Sultan İkinol Abdulha-mldin gözdolerlndon birinin torunu gotlrdl...
Güzolllftln bir örümcek ağından daha nâzik, bir ibrişim târından daha canlı olan bu tarih sayfasını bl* raz dikkatle okumak İstesek noyle-rln, tanburların, döllerin coşkunluk larllo Boğaziçi mehtaplarının üstü* no yayılan:
Giihi ki Ider turrası dâmânını çiyde...
Semaisinin hayalimizde canlandır dığı güzollorl görüyoruz.
Türk zevkinin kalemlere sıfimıyan
büyüklüğünü ben bir (sorgı) lûga*
tlno sığdıramazsam mazurum!
, bir pori âleminin hari-lar diyarını ziyaret etüt Boyoğlu Kız Teknik Enstitüsü bir sergi açmış hem kondl Işlomolorlnl hom de mem lekelin her tarafından getlrttlklorl çeşit çeşit ol işlemelerini teşhir edl-
Finlândiyaya
Moskovanın Fiıılândiyayı “sömürmeğe,, çalıştığı anlaşılıyor
Londra, 16 (Naefn) — Sovyet Rusyanın Finlandiya Üzerindeki baskısını arttırmakta olduğu müşahede odllmektcdir. Fakat Mob-kova Helsinki hükümeti üzerinde yaptığı Blytuıl baskı İle iktifa edl. yor ve bu sayede bu memleketi is tedlgl gibi sömürüyor.
(Devamı Sa. 6 Su. 3 de)
a başka tâbir bulamadığım İşleri» diyorum. Yoksa bu addiyata çok bağlanan In-nun İbda* edebilooeğl harl-hududunu çoktan aşmıştır:
gül taktir olunmuş, nâzın işlenmiş ucu Biri olmuş hfty, bîri destmâl olmuş sona. İlhanımı şüphoslz bu mohâsın bağından toplamıştır.
Vltrlnlordo toşhlr odllon bu eserler (âb-ı- hayât) cıır'asını oskl iş-lomolorln zerafot kaynağından almışlar...
Büyük nlnolor bahar hayatında saçlarını okşıyan, endamlarını saran, ayaklarını öpon bu yemenilerin, kuşakların, toniklerin örnok-lorl llo torunlarının İstidat vo kabiliyet moş'alolerlnl uyandırıyorlar.
işto bir çevre ki modern bir eşar-

Comments (0)