AKŞAM
Yarın 8 sahifedir
AKŞAM
Sene 27 — No. 9668 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
Londradaki konuşmaların ikinci haftası başlıyor
Londra Dış İşleri Bakanlan konferansının ikinci haftası baş, lıyor.
Bu Beşler Meclisi geçen hafta fceş kere toplanmış. İlk toplantılarda çalışma tarzını kararlaş, tırmış ve nihayet, cumartesi günü. birinci madde olarak İtalya tulhunu ele almıştır.
Hiç şüphe yok kl Dış İşleri Ba. kânları Londrada sadece bu res. mî toplantılara gitmekle kalmıyorlar. vakitlerini daha faydalı geçirmiş olmak için üçler kendi ara'arında sık sık konuşarak bütün pürüzlü meseleleri gözden geçiriyorlar. Herhalde bugünler, de Londrada. Beşler Meclisi dı. şında çok ehemmiyetli İşler görülmektedir.
Fakat bunlar gizli tutu’duğu İçin, dünya efkârının bildiği, sadece İtalyan sulhu çekişmelerine başlandığıdır.
İtalya, en çabuk dönen ve Müttefiklere — sonradan — en çok yardim den Mihverci olduğu İçin, mükâfat kabilinden ilkin onun sulhu konuşuluyor.
îta’ya sulhu deyip geçmemelidir. Mesele hayli çetrefil toprak dâvalarını kucaklıyor.
Italyan m alacaklısı, vaktile İtalya elinde bulunmuş toprak, lavın istfk’îsi çoktur.
Yunanistan Oniki adayı. Arna. vutluktan Şimal Epiri istiyor. Fransa. İtalya İle sınırlarının kendi lehine değişmesini bekliyor. Avusturyanın Tirrolde gözü var. Yugoslavya, yahut Tito sa. Hece ve sadece Trieste. Flume, Venedik şehlrelrine göz dikmiş.
Dahası var: Mısır bile Libyada ahalinin reyine başvurulmasını Ve eğer Libya halkı isterse Misi, nn. bu ülkeyi der «İdarî ve siyasi ^tecrübesinden istifade ettirmekle bahtiyar olacağını» bir nlta ile bildirmiştir. Alacaklıların en haklısı olarak Habeşistan Kurallar Kıralı da kendine komşu Italyan sömürge'erini dört gözle bekliyor.
Dış Bakanlan Meclisi bu taş. kın ve coşkun ganimet iştihası karşısında, isteklileri yatıştırmak için epeyce güçlük çekecektir. İngiliz Dıs Bakam M. Bevin son büyük nutkunda İtalya ya karşı merhametli davranmak lüzumunu ileri sürmüştü. Bu yolu tutmanın pek mümkün o1amıyaca. ği anlaşılıyor.
Geçen hafta resmî siyasî çevreler Londrada bu İşleri? uğra, şırken. dışarda gene büyük kavgalar oldu, yeni yeni görüş ay. nlıklan belirdi.
İngiliz îşçi Sendika (Trade . Union) larj Birliği kongresi top. landı. Bu kongrede Fransız İşçiler Konfederasyonu Genel Sekreter: M. Jouhaux. Amerikan Snedikalar Federasyonu delegesi M. Meny. Sovyet Kızıl Sendikaları adına da bir müşahit hazır bulundular.
Amerikan delegesi, Sovyet Kı. zil sendikaları hakkında çok şiddetli sözler söyliyerek. Sovyette. tin bulunacağı bir toplantıya Amerika işçilerinin iştirâk ede. nrveceklerlni bildirdi.
Moskova radyosu, bunlara cevap vererek Amerika işçiler fe. derasyonu şeflerinin mürteci, faşist, demokrasi düşmanı olduk, larını söylüyor.
Geçenlerde Pariste toplanan Sosyalist partileri kongresinin, komünistlerle işbirliğini baka, retle reddetmesinden sonra bu hâdise, Komünist ve Sovyet teşkillerine karşL ikinci açık darbe, dlr ki Sovyetlerle Sosyalistler arasında uçurumu derinleştlri. yor.
Fakat işin asıl garip ciheti, Sendikalar kongresindeki bu ça. taşmayı ele alan Ingiliz işçi par. tisi gazetesi 'Daily Heratd» m Sovyet Rusyadaki rejim hakkın, (îa Heri sürdüğü düşüncelerdir. Bu gazete, Rusyada kimseye söz ye yazı hürriyeti verilmediğini, Moskovada hiç kmscnln, hükümeti tenkldedemedİğini, partiler Ve parlâmento olmadığını, nihayet Rusyada bugünkü Sovyet sistemine demokrasi adı verile.
miyeceğlni uzun uzadıya yaz. maktan çekinmemiştir, îş başındaki İngiliz sosyalist hükümetin bu eski sosyalist gazetesinin de «faşist ve mürteci» olduğu bu suretle anlaşılmıştır.
Geçen haftanın, anlaşmayı ge. ciktiren hâdiseleri arasında bir de Batı devletleri kitlesi vardır.
General de Gaulle geçenlerde bir Ingiliz gazetesine demecinde Ingiltere, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, Batı Almanya ve İspanyanın girecekleri bir Batı devletleri bloku kurulması İÜ. zumunu ileri sürmüş. Sovyetle. rin nKızıl Yıldız» gazetesi buna şiddetle itiraz etli. Bu gazetenin yazdığına göre, böyle bir küme yapılması Sovyet Rusyayı dün. yadan ayırıp yalnız bırakmak için — harbden önce olduğu gi. bi — bir karantina çemberi ya.
Necmeddin Sadak
(Arkası sahile 2; sütun 6 da )
[M S1ROP M
HEMOGLOBİN TEGE KANSIZLIKLARDA .GENEL ZAFİYETTE, HALSİZLİK .TAKATSİZLİKTE KULLANILIR.
PAZARTESİ 17 Eylül 1945 Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdiirû: Hikmet Feridun Ea — AKŞAM Matbaası
Balkanlar komünist enternasyonali
Yunan, Bulgar, Arnavut ve Yugoslav komünistleri tarafından Belgrad'da kuruldu
Atina 17 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Buraya gelen haberlere göre. Yunan. Bulgar. Yugoslav ve Arnavut komünistleri İki ay süren görüşmelerden sonra merkezi Belgradda olmak üzere bir Balkan komünist enternasyonali bürosu kurmağa karar vermişlerdir. Bu büronun başlıca hedefi Amarlkan ve İngll'z müdahalelerine karşı olan hareketleri tanzim etmektedir.
Aynı haberlere göre. Roınanyanın da bu teşkilâta tşttrâk etmesi için gayret sarfedllecektlr
Bu teşkilâtta Yugoslavyayı Spalan-go, Yunanistan! Halis, Bulgaristan! Daskalof, Arnavutluğu A hm* t oğlu Hoca temsil edecektir.
CUMHUR BAŞKANI, SAYIN MİSAFİRİ GARDA KARŞILAN
Konferans, bu sabah Trieste ve Yugoslav - Italyan hudut meselelerini görüşecek
İtalya, Trieste şehri kendisine bırakılmak şartile Zara ve Filime limanlarını Yugoslavyaya vermeğe hazırdır İTALYA İLE SULH BİR KAÇ AYDAN EVVEL YAPILAMIYACAK
Peren» Abdülilâh diyor ki:“Ankaradaki temaslarım iki memleket dostluğuna daha yeni inkişaflar temin etmek gayesini güdecektir
Irak naibi Haydarpaşa garında Irak ve İstiklâl marşlarını dinliyor
Ankara 17 (Telefonla) — Irak Kırat naibini getiren hususi tren bu sabah saat tam 11 de gara girdi.
Garın içi ve dışı müthl? kalabalıktı. Her tarafı Türk ve İrak bay-raklarlle donatılmıştı.
Trenin yavaş yavaş gzra. girdiği
sırada bando Irak milli marşını, sonra da İstiklâl marşım çalmağa başladı. Tren durunca Cumhur Başkanı tnönil, katarın sonundaki vagona doğru ilerledi ve Naibi beşûş bir çehre İle karşıladı.
(Arkası sahfe 2; sütun 1 de)
Londra 17 (Radyo) — Beşler konferansı, bu sabah Ingiliz Dış Bakanı M. Berin'ln başkanlığında altıncı oturumunu yapacaktır. Associated Press'e göre konferanş, bugün Trieste ve Venezla, Julla bölgesinde İtalya - Yugoslavya hudutları meselesini görüşecektir.
Bu mesele hakında Londra konferansına davet edilen Italyan hükümeti, Dış Bakanı M. Gasyadl'yi göndermiş ve dün akşam kendisi uçakla Londra'ya gelmiştir.
Yugoslav Başbakan muavini M. Kardel'ln başkanlığında bulunan Yugoslav heyeti de dün uçakla Belgrad-dan Londra'ya hareket etmiştir. Sağ koluna felç gelen Yugoslavya Dış Bakanı M. Subaslç'ln sıhhi durumu vahametini muhavafa etmekledir,
İtalyan mantıkî bîr uzlaşmaya taraf dar
Londra 17 (Radyo) — İtalyan radyosu dün akşam Yugoslav - İtalyan hudutları meselesinde Roma hükû-ıf'eîtnto görüşünü Isah etmiştir. Yugoslavya İle dostane bir tesviye çaresi arayan Roma hükümeti, ahalisinin en büyük kısmı italyanlardan mürekkep olan Trieste limanı kendisinde kalmak şartile Vtnezla. Julla bölgesinde Yugoslavyaya karşı bazı fedakârlıklarda bulunması mümkündür. Roma radyosuna göre İtalya. Birinci Dünya Harbi neticesinde Adriyatik sahilinde kendisine alt ol-mıyan ve Yugoslavlarla meskûn olan bazı araziyi almıştır. Binaenaleyh Münazlünflh arazinin milliyet bakımından karışıklığı ancak bir uzlaşma İle halledilir. İtalya, vakitle Yugoslavya tarafından kabul edilmiş olan Vllson hattını müstakbel İtalyan -Yugoslav hudut hattı olarak kabule hazırdır. Vllson hattı ZaTa İle Turlno-yu Yugoslavyaya bırakacaktır. Bu İhtilâf ancak mantıki bir uzlaşma İle ortadan kalkabilir.
Roma sözcüsü, On İki adanın YunanistanlI lades! mabzı adalet olacağını ilâve etmiştir.
Yugoslav görüşü
Londra 17 (Radyo) — Btlgrad radyosu, İtalyan - Yugoslav hudutları meselesinde Yugoslav görüşünü İzah etmiştir. Bu radyoya göre, Belgrad hükümeti Trlestenln Yugoslavyaya ilhakında ısrar etmektedir.
Beynelmilel bir kontrol altına alınması, Trleste'nln İktisadi hayat Ve mevcudiyetini temlp edemez. Ancak Yugoslavyaya ilhakı sayesindedir İd Trleste'nln iktisadi refahı temin edilebilir. Yu gol av yan m görüşü budur.
(Arkası sahife 2 sütun 5 te)
ilkokullarda busabah
derslere başlandı
Vali B. Lûtfi Kırdar, ilk dersi 15 inci ilkokulda verdc
Şehrimiz ilkokullarında bu sabah saat B dan İtibaren dcra'era törenle başlanmış ve her okulda İlk deral, o semtin tanınmış şahsiyetleri vermişlerdir.
15 inci ilkokulda yapılan törende Vali ve Belediye Başkanı Dr. B Lût-fl Kırdar ile birçok tanınmış şahıslar hazır bulunmuşlardır.
Törene İstiklâl marştle başlanmıştır. Bundan sonra Vali B Lütfi Hırtlar İle diğer davetliler kendilerine ayrılan sınıflara geçerek ilk dersi vermişlerdir.
Dr. B. LÛtfl Kırdar beşinci sınıfa girince, öğretmenler tarafından selâmlanmış tır. Dr . B. Cûtfl Kırdar. yoklama yapıldıktan sonra talebeye hitaben şu sözleri söylemiştir:
«— Çocuklar yeni yılınız kutliı olsun. Üç ay gezip eğlendiniz, İstirahat ettiniz. Bugün yeni ders yılına giriyorsunuz. İlk dersi vermek ödevi bana verildiğinden dolayı büvük sevinç duymaktayım.
Bizim mesaimizin büyük bir kısmı sîzlere okul hazırlamakla geçmekte-
DİKKATLER:
İki esrarlı ölüm
Zengin bir Ermeni hat boyunda ölü olarak bulundu - Güzel Afrodit nasıl öldü ?
Ufacık rötuşlar

dir. Bu sene sîzler okulu bitireceksiniz. Biliyorsunuz kl ilkokul bütün okulların temelidir. Buradan yetişenler bundan sonra girecekleri okullarda başarı gösterirler. Hocalarınızla konuştun); sınıfınızın çalışkan olduğunu öğrendim. Sîzleri tebrig ederim.
Şunu da ilâve edeyim kl, sizin için bu mektepleri hazırlamakta çok güçlüklerle karşılaşıyoruz. Milli Şet İnönü de zamanının büyük bir kısmını bu işe hasrediyor; valilere ve kaymakamlara emirler vererek okul sayılarını arttırmağa çalışıyor. Bu okullar milletimizin fedakârlıklarla meydana gelmektedir. İstanbulda hiç bir kör okulsuz ve öğretmensiz değildir. Her yıl olduğ ugibl bu yıl da Öğretmenlerinizden çok şeyler öğr-'necekslnl?»
Vali ve Belediye reisi bundan Sonra öğrencilerden birkaçım ayağa kaldırarak sualler sormuş ve aldığı cevaplardan dolayı kendilerine te şekkür ederek başarılar mmen nişiyle sınıftan ayrılmıştır.
Günler Geçerken
Kızıl - kırmızı - al
Kadıköy savcılığı bu sabah iki esrarlı ölüm tahkikatına el koy. muştur.
Bunlardan biri, Pendik ile Kartal istasyonları arasında ol. muştur. Sabahın erken saatle, rinde bu civardan geçmekte olan, bir yolcu, tren yolunun kenarın, da kanlar içinde bir insan cesedinin yatmakta olduğunu görmüş ve derhal zabıtayı haberdar etmiştir.
Zabıta, Kadıköy savcılığına malûmat vermiş, savcı muavinlerinden B. Nedim Evliya vaka ye. rlne giderek tetkikat yapmıştır. Ceset, bir müddet orada teşhir edilince bunun Ohannes Hoyda. vın adında zengin bir Ermeni tacir olduğu anlaşılmıştır,
Ohannes’in zahiren bir tren kazasına kurban gittiği şekil gö. rülmüşse de, ileri sürülen bazı iddialar üzerinde soruşturmalara devam edilmeğe lüzum görül, müştür.
Cesedin morga kaldırılmasına karar vekilmiş olup, buradan
alınacak rapor da feci öliimtln esrarlı mahiyetini ortaya koya, çaktır.
«Afrodit» nasıl öldü?
Yine Kadıköy savcılığının el koyduğu diğer’ yeni bir ölüm hâdisesi de şöyledir:
Kadıköyde Bahariyede Şekerci bakkal sokağında 17 No. ]j evde yalnız başına oturan, güzelliği ve zenglnliğlle tanınmış olan «Afrodit» adındaki bir kadının iki günden beri gözükmemesi nazarı dikkati celbetmlş. zabıta ve savcılık haberdar edilmiş, sav. cı muadillerinden B. Şerafeddin Yenen soruşturmalara el koy. muş. «Afrodit» İn evine gidildiği zaman odasında yüzükoyun ölü bir vaziyette yattığı görülmüş, tür
Cesedin vücudunda morluklar ve boğazda ip izler tesblt edilmiştir Bu şekilde esrarlı bir mahiyet alan bu Ölüm etrafındaki tahkikatın da genişletilmesine j lüzum görülmüştür.
«Herkes, kendi bulunduğu işin teferruatını, müdürlerinden, âmirlerinden bile daha iyi gö. rür. Zira heran o işle temas halindedir Şayet hepimiz kendi bulunduğumuz işi bir adım iler, letirsek cemiyetin seviyesi de kendiliğinden yükselir,»
Böyle bir iddia vardır ve doğrudur... Meselâ Kadıköy tram. yaylarının kontrolör ve biletçi. İtrinden biri, müdürlerine şu tarzda bir rapor verebilir:
«1 — Tutunma askıları tavan, la ra asılırsa, hem halk daha rahat gider, hem de arabalar daha çok insan alır. Zira, bu askılar olmadığı İçin çok kimse Beriki ve geri kısımlara yürümek iste, miyor. 2 — Altıyolda bilet muayenesi yüzünden arabalar gecikiyor. Tramvay dururken kaç bilet kesilecekse, bunları biletçi, ler kontrolöre bırakmalıdır ve arabayı derhal hareket ettirmelidir. Para bozma işile kontrolör uğraşmalı, sonradan biletçi İle he sapi aşmalıdır. 3 — Arka taraf, ta kalan kapılar da, halkın inme, sine mahsus olarak tadil edilmelidir.»
Bin misalden bir tek misal. Asıl mesele, herkesin kendi bu. lundıığu işin teferruatını ilerletmek İçin zihin yorması, gayret sarfetmesidlr. ,
Renk bakımından «kızıl» ile «kırmızı» arasında bir fark var mıdır? Vardır, sanıyorum. Kırmızının daha keskin, göz alıcı olanına ve alev, ateş rengini andıranına kızıl deriz. Peki «al” bunlardan hangisine yakındır? Kızıl rengin tatlısı olsa gerektir, tşin aslını kadınlar bilirler; zira erkekler •— eğer boyacı veya ressam değilseler — renk hususunda şiddetle malumatsız olurlar, çok defa mor ile maviyi birbirinden seçip de adlarİI? söyliyemezler. Erkeğin renk hafızası da kuvvetsizdir, en beğendiği bir kadının üstünde gördüğü elbisenin rengini aklında tutamaz ve sorulsa cevabını veremez. Hele kadınların yardımı olmasaydı Türkçemi. zin renk isimleri itibarile pek fakir kalacağı muhakkaktı. «İL mon kiifii — mahzen kapağı — yavru ağzı — cam göbeği» ve. saire gibi buluşlarla lisanımıza büyük hizmetleri dokunmuştur.
Lisan tarafından mesele incelenirse yukarıda bahsi geçen üç rengin yerleri iyice aynlır. »kızıl» ve «al» halis Tiirkçedir «kır. mızı» ise »Kırmız» denilen ve kırmızı bir boya çıkartmağa yan-yan haşere adına nispet edatı getirilerek yapılmış karışık bir kelimedir. »Kızıl» sözü belki bir zamanlar «kırmızı» yerine kullanılırdı; fakat zamanla lisanda bambaşka bir yer almıştır ve kırmızı rengin az çok korkuncuna âlem olmuştur. Meselâ yangın manzarasındaki kırmızıya «kızıllık» denir: yangın alevi de «kl. zil» dır. «Kızılca bir kıyamet koptu» tâbiri de iyiliğe delâlet etmez; «kızıl» ve «kızamık» birer hastalık olduğu gibi gene bu isim »Kızıl sihirbaz — Kızıl dansöz — Kızılbaş — Kızıl Sultan» ter. kiplerinde gördüğümüz veçhile hoşlanılmayan şeyleri anlatmakta kullanılır. Halbuki kırmızı böyle değildir; tarafsız bir sözdür; «al» ise çok defa »kan» kelimesini kuvvetlendirmeğe yarar ama güzelliği belirtmekte de kullanılır; »Kadifeli gelin, kadifeli gelin, çaydan mı geçtin? . Yanakların al al olmuş konyak mı İçtin?» türküsünde ve «O gülendâm bir al şâle bürünsün yürüsün» mis. ramda gördüğümüz gibi...
Bu sebepledir ki ben (Hilâliahnıer) isminin (Kızılay) şekline sokulması karşısında kararsızlığa düşmüştüm; zira Türkçe, nıizde «kızıl» ile ifade edilen İyi bir şahıs, bir zümre, bir madde veya bir teşekkül yoktur. Yazık kl (Kımuzıay) hem uzun, hem de ahenksiz düşüyor; (Âlay) he kutlu bir yardım müessesesin* hiç yaraşmıyor. Olanı kabulden başka çare yok.
Refik Halid Karay
V
»onıfe
A ■ O A M
H Ey.ûl 1945
SÜZÜN BELİŞİ
Okumak
Okumak, bizde, bir çok kimseler için hâlâ tehlikeli bir tutkudur. öyle aileler var kİ çocuklarım okumaya fazla düşkün gördüler mi, sevgili evlâtları sanki İçkiye alışmış gibi korkuyorlar Yüzüne karşı;
— Aman oğlum, nedir bu okumak! Bırak şu kitapları dn biraz hava al, dünyayı gör!
Başkalarına ondan bahsederken:
— Gece gündüz elinden kitap düşmüyor. Böyle giderse mu. hakkak aptal olacak! Bu çocuğu kitaptan biraz soğutmak lâzım!» diyen büyük anneler, anneler, hattâ babalar nadir değildir.
Yalnız kitaba düşkün çocuk değil, kitaplarla fazla meşgul adanı da çoğumuz için geleceği hiç de iyi olmıyan bir zavallıdır. Her şeyin fazlası gibi Okumanın da fazlası insana zarar verir sananlara aramızda her giin raslamak kabildir
— Falan «at yok mu?
— Evet, ne olmuş?
— Hastalanmış! Ateşi günlerden beri 39! Adamcağızın bir şeyciği .yoktu, neden yatağa düştü, doktorlar bir türlü anhyanu. yor.»
Eğer hastalanan zat okuyan bir adamsa derhal yapıştıran bulunur:
— Bunu bilmiyecek ne var? Okumaktan, O kadar okumaya can mı dayanır?»
Hele okuma meraklısı günün bîrinde delirmeye görsün:
— işte nihayet okuya okuya aklını bozdu! Kendisine kaç kere: «Be adanı bırak şu okumayı!» dedim. Dinlemedi, İşte o kadar farla okumanın, sonu budur.n
No garip tesadüftür ki okumak dünyanın hiç bir tarafında yapmadığı tesirleri bizde yapar. Başka memleketlerde okuyan akıllı olurken bizde aptal olur! Oralarda okuyanlar sıhhatlerini daha iyi koruyabilirken bizde okuyanlar yataklara düşer! Çok okuyan dünyanın insanları dehâ eserleri gösterdiği halde bizim okuyanlarımız çıldırıp deliler evine girmek tehlikesine maruzdurlar. Çağumuz için okumak, doktorun tavsiye ettiğinden fasla yutulursa aksi tesir yapan sert bir ilâçtır.
Herkesi mümkün olduğu kadar fazla okumaya teşvik ederken, bir çok insanın zihninde yaşamak imkânını bulan bu kötii kanaati öldürmek için de, en az o kadar gayret sarfetmek sorundayız. Her peyden zarar gelir, okumaktan zarar gelmez.
Şevket Rado
Irak naibi Ankarada
(Baş tarafı 1 inci sahifede) Milli Şef bu arada Başbakan B. Şükrü Sacacoğlunu, Dış İşleri Bakanı B. Haşan Sakayı Kıral naibine takdim etti
Cumhur Başkanı Kıral naibi İle selâm resmini ifa eden askeri kıtanın önünden geçerek gar dışına doğru ilerlemeğe başladı. Bu şırada kıymetli misafirimiz, toplarla selâmlanıyordu.
Cumhur Başkauının Kıral naibiyle gar dışına çıkmaları, ayn bir tezahüre vesile oldu. Dışarıda toplanan halk, muhterem misafirimizi ve Cumhur Başkarnnı hararetle selâmladı. Prels beşuş bir çehre ile mukabelede bulundu.
Bundan sonra Cumhur Başkanı. Kıral naibini otomobile aldı. Sağda Kıral naibi olduğu halde, otomobil halkın şiddetli alkışları aracında, Naibin misafir kalacağı Ankarapalas'a doğru llelremeğe başladı.
Ankarapalas'ın önü de çr-k kalabalıktı. Otomobil, Ankara palas'ın kapısı önünde durdu. Cumhur Başkanı, sayın misafirimizi Ankaıada kaldıkları müddetçe ikameti trine tahsis edilen hususi daireye kadar çıkardı.
Cumhur Başkanı bir müddet Kıral naibi ile kaldıktan sonra kapı önünde toplanan halkın şiddeti alkışlan arasında Çankaya’ya mütevecchen Ankara Palas’tan ayrıldı.
Muhterim misafirimiz bugün öğle yemeğini Irak elçiliğinde yiyecek, saat 16.M da Çankaya’ya giderek İsmet Inönüne iade! ziyaret edecektir. Cumhur Başkanı bu akşam saat 2Ö.30 da misafirimiz şerefine köşklerinde retmî bir ziyafet verecektir.
Naip îstanbulda nasıl uğurlandı
Kıymetli misafirimiz Irak Kıral naibi Prens Abdıililfch dün akşam hususi trenle A.nkaraya hareket etmiştir. Prens Abdûlilâhl Haydarpaşa açıklarına Savar on a yatı getirmiş, Acar motoru de yata giderek Naibi Savarona'dan almıştır. Naibin Sava-rona’dan ayrılışı Selimiye kışlasından atılan toplarla selâmlanıruştır.
Irak naibi Haydarpaşa rıhtımında Vali ve Belediye reisi Dr. B. Ltüfl Kırdar, İstanbul komutanı korgeneral Asım Tınaz!,epe, Donanma komutanı M. AH. Ülgeri. Emniyet müdürü Demir. Irak kolonisi tarafından karşılanmıştır. O esnada muzlka evvelâ İrak milli marşını, mütaakıben İstiklâl marşını çalmıştır. •
Prens Abdiililâh selâm resmini İfa eden askeri teftiş etmiş, Haydarpaşa-da toplanan halkın alkışlarına selamla mukabele ederek gara girmiş, teşyie gelenlerin ellerini sıkarak mil-tcbesslm bir çehre ile vagona binmiştir. Hususi tren tam (nat 19,20 dc hareket etmiştir.
Kıral naibinin gazetecilere beyanatı
Irak Kıra! naibi Prens Abdülilâh dün. saat 17,80 da Dolmabahçe sarayında gazetecileri kabul etmiştir. Prensin üzerinde bir gün evvel giydiği general üniforması vardı. Yanında da eski Irak Başbakanı Nuri Sait paşa bulunuyordu.
8aym misafirimiz gazetecilere şunları söylemiştir:
Feci bir kaza
Otobüs - tramvay çarpışmasında bir talebe öldü, şoför de ağır yaralandı
Dün saat 17,30 da Karagümrüktc feci bir otobiis - tramvay çarpışması olmuş, bir talebe ölmüştür.
Öğrendiğimize göre, Kumkapıdakı Posta ve Telgraf okulunda tahsilde bulunan 30 talebe, İdareye ait otobüsle tetkik gezisi yaparak Osmanl-yeden dönmüşlerdir. Şoför Remzinin İdaresindeki bu otobüs, Edirne -kapıdan doğru ilerlerken Karagüm-rükte vatman Şükrünün idare ettiği tramvayla karşılaşmıştır. Ne vatman, ne de şoför fren yapabilin ş, otobüsle tramvay blriblrlerl üzerine bindirin İşlerdir. Otobüs devrilmiş, şoför Remzi ile talebeden Haşan Fehmi ağır surette yaralanmıştır Yaralılar derhal Oureba hastanesine kaldırılmışlarsa da talebe Haşan az sonra ölmüştür. Şoför Remzi hastanede tedavi altındadır. Otobüs ve tramvay İyice hasara uğramıştır.
Dlğcr yaraları hafif olan altı talebe de tedavi altına alınmışlardır.
İki yaralama
Dün akşam İki ağır yaralama vakası olmuştur: Bostancıda İskele caddesinde karpuzcu Ali Bozkurt İle arkadaşı Vahit Akdağ betaberce rakı içtikten sonra kavgaya tutuşmuşlar, Ali. kalın bir demirle Vahidin kaburga kemiklerine vurmak suretile kemiklerinin kırılmasına sebebiyet ver- , iniştir. Hâdiseye el koyan zabıta, yaralıyı bitkin bir halde numune hastanesine yatırmıştır.
Şehremini Sanmusa mahallesinde Ccvdetpaşa sokağında oturan Remzi İle Haşan da sarhoşlukla kavga etmişlerdir. Remzi, büyük bir odunla Haşanı muhtelif yerlerinden yaralamıştır. Yaralı hastaneye kaldırılmıştır.
(— İstanbulda ikametimin kısa sürmesine esef ediyorum. İnsan güze) şehrinize bLr türiii doyamıyor. Iraktan dört nyadnberi uzak bulunduğum için memleketinizde çok az kalmak mecburiyetindeyim. Mamafih İlk fırsatta tekrar gelecek ve daha uzun müddet kalmağa çalışacağım.
Dört nyhk seyahatimiz çok güzel ve rahat geçti. Amerlkada bir ay kaldım. Bu arada Cumhur Başkanı Tru-raan’la. görüştüm. İngiltere ve Fran-sada da hüsnü kabul gördüm. Temas ettiğim yabancı devlet adamlarlle bazı siyasi görüşmeler yaptım; bunlardan bir takım neticeler aldık. Mamafih bunlar sadece Irak'j alâkadar den meselelere dairdir.
Petrol meselesi etrafında bir takını konuşmalar yaptık. Fakat memleketimdeki petrol işletmelerine dair hiçbir yemi İmtiyaz verme dik. Bütün eski İmtiyazlar hâlen meridir.
Bu akşam Ankaraya hareket ediyorum. Devlet merkezinizde liderlerinizle siyasi temaslarda bulunacağım. İki memleket arasındaki münasebat çok dostanedlr. Temaslarını bu dostluğa daha yeni İnkişaflar temin etmek sayesini güdecektir.»
Dünyanın dikkati Beyler konferansı üzerinde toplanıyor
Balkanların demokratlaştırılması işinde Rusya ile Anglo-Saksonlar arasında çetin müzakereler olması muhtemeldir
Londra 17 (AA.) — İngiliz basınının meşgul oldu,u. başlıca mevzu beş DlşIşleri Bakanının Londra'da şimdiki toplantılarıdır.
Bütün dünyanın dikkati bu toplantıların üzerinde temerküz etmekledir. Bunun sebebi bu toplantıların yalnız Birleşmiş milletlerin çalışmalarını göstermiş olması değil, aynı zamanda müzakere mevzuu claıı meselelerin kolayca halledllemlycctk olmalarıdır.
Bu meseleleri gözden geçiren «Time and Tide» gazetesi, bunların güçlüklerini küçümsemeğe çalışmamaktadır. .
İtalya İle sulh andlaşması meselesi bahsinde bu dergi şunları yazıyor:
Bir çok memleketlerin İtalya ana topraklan ve Afrika'daki İtalyan sömürgeleri üzerinde 1leri sürecekleri İstekler vardır. Yugoslavya Trlestc'yl. Flume’yl ve Zara-yı. Yunanistan On İki ada’yı vc Arnavutluk ta güney Eplr’l istemektedir. İtalya İse Valona yakınındaki .Sasseno adasını almak İstiyor. Mısır’ın Libya’da bazı topraklar üzerinde istekler Heri sürmesi beklenmektedir. Habeşlstanın da Habeş İmparatorluğu huduttan üzerinde bazı ftalyan sömürgeleri üzerinde İstekleri vardır. Diğer taraftan İngiliz imparatorluğunun hayati yollarına yakın yerlerde bulunan İtalyan sömürgeleri hakkında İnglltcrenln dc muhahkkak olarak ileri süreceği şeyler vardır. Fransa, İtalya-Fransa hududu üzerinde bazı toprakları ve nihayet Avusturya da güney Tyrol'ü istemektedir.
Boğazların kontroluııa İştirak hususundaki Rus istekleri tamamen ayrı bir meseledir. Bundan başka Fransızların Rulır vc Renanya haklındaki tekliflerini de tetkik etmek lâzım gelecektir.
Uzak Doğu ile bes büyük devletin hepsi de alâkadardır. Dominyonların
Yunan kıral naibi dönünce
Kabinede değişiklik olması seçim ve kamu oy hakkında bir karar verilmesi bekleniyor
Atina 17 (AA.) — Naip Damaskl-nos'un Atinaya avdetinden sonra vukua gelmesi mubtenel ehemmiyeti! gelişmeler, siyasi çevrelerde kuvvetli bir İlgi uyandırmaktadır. Evvelâ, hükümette değişiklikler olması beklenmektedir. Bundan başka, iki mesele hakkında, karar verileceği zannedilmektedir. Bu meseleler:
1 — Müfrit sağcı, kıra'Jyetçl partilerin İstedikleri gibi, seçimler sonhar-da mı olacak, yoksa daha tam seçim listelerinin hazırlanacağı bir zamana kadar tehir mi edilecek''
2 — Seçim ve kamu oy aynı zamanda mı yapılmalı, yoksa solcu unsurların istedikleri gibi, kamu oy seçimlerden evvel mİ vuku bulman?
Zannedildiğine göre, înglllzler tarafından yetiştirilmiş olan yeni polis kuvvetleri Yunanİ6tandakt hadiseleri yatıştırmak bakımından faydalı olacaktır.
Amerika bir Asya filosu vücuda getirecek
Vaşlngton 16 (AA.) — «Army and Nawy Journal» İn yazdığına göre. Amiral Thom&s Klnkaid ln komutanlığı altında yeni bir Asya filosu teşkil edilecektir. Bu filo, eskisinden daha büyük olacak vo biri Güney Çin gıı-rupu, diğeri de Yangtse nehri gurupu adı altında İki gıırupa ayrılacaktır.
Yugoslavyanın istediği harb tazminatı
Beigrad 16 (AA.) — Yugoslav Bakanlar Kurulu genel sekreteri Mltar Bakio, Yugoslavyanın İtalyadan İstediği harb tazminatının 362,341,000 İngiliz lirasına baliğ olduğunu bildirmiştir.
Harb borçları silinecek mi?
Vaşlngton 18 (AA.) — Eski Maliye Bakanı M. Morgenthau. bugiln beyanatta bulunarak, bütün harb borçlarına dair kayıtlar bir şenlik ateşinde yakılacak olsa, dünyanın çok daha gllzel olacağını söylemiştir.
—• Takvim •—
Şevval 10 — Hızır 13B
İmsak Oüneg öğle tkindl Ak. Yatsı
E. Ö.44 11,25 0.22 12.00 1.S2
V. 0.01 6.42 13.08 16.38 17.16 20.60
fikirlerini hiç bir tereddüde mahal vermlyCcck surette İzhar etmiş bulundukları Japonyaya karşı tatbik edilecek siyaset meselesi Acil mahiyetteki başlıca meseleyi teşkil etmektedir.
«Balkanların demofcratlaştı rılmasın meselesi hakkında aynı dergi şunları yazıyor:
Bir taraftan m. Bevin ve M. Bynvs diğer taraftan M. Molotof arasında: bazı çetin siyasi konuşmaların vukuu muhtemeldir. Rumen hükümeti meselesi bıı konuşmaların ilk plânını teşkil edecektir.
SptctatoT dergisi de Dışişleri Bakanlarının İşlerini kolay olmıyan bir iş olarak göstermekte ve şunları İlâve etmektedir:
Beşler hem Müttefik, hem de k(n-dl memleketlerinin, temsilcisi sıfatiyle toplanmaktadır. Bunlar aynı zamanda Birleşmiş milletler güvenlik konseyinin daimi üyelerini de temsil ediyorlar. Kendileri tarafından kurulacak sulhu korumak mecburiyetindedirler Verecekleri kararların kendi hükümetleri tarafından İmza ve tasdik edilen anayasanın ruhuna uygun olması isabetli bir hareket olur.
Balkanlarda Anglo - Saksonlarla Ruslar arasındaki anlaşmazlıkları tetkik eden Spectator diyor kİ:
Toplantıları muvaffakiyeti herkesten fazla büyük ölçüde M. Molotof’a bağlıdır.
Rusya harbden evvel beynelmilel İşbirliğine alınmamıştı ve belki de müzakereler ve uzlaşmalar usulüne kolayca alınabilecektir. Bir konferansın başında ciddi güçlükler çıkarmak Rusya'nın İtiyatlanndandır. Ve keza bir konferansı tavizler yaparak bitirmek de gene bunun itlyatlorm-dendır. Yeter kİ. müzakerelerde karşı taraf azim göstersin. M. Bevln ile M. Byrnes'nln bunu hatırlamaları İyi olur.
Romanyanın durumu
Pravda, Rumen rejiminin demokrat olduğunda ısrar ediyor
Moskova 17 (AA.) — Romanyanın durumunu bahis mevzuu rden Pravda gazetesi edimle şöyle yazıyor:
Ronıanyadakl rejim demokrat bir rejimdir ve bu memlekec kendisine mütareke anlaşma-tile tahmil edilen şartları İfa etmiştir. Şu halde Roman yanın Birleşmiş milletler arasındaki mevkiini şerefle işgal etmeğe hakkı vardır.
Batı bloku
Pravda gazetesi de böyle bir blok teşkili aleyhinde
Moskova 17 (AA.> — Bir Batı bio-ku teşkili mevzuundakl tenkjdlerlne devam eden Pravda gazetesi başlıca şöyle demektedir:
«Bir Batı bloku, Sovyet Birliğine olduğu kadar Birleşik Amerlka.va karşı da müteveccih olacaktır. Bu gibi blokların teşkil edilmesi Birleşmiş milletler çevresinde beynelmilel İş birliğiyle tezat teşkil eder ve sulh dâvasına yardım demez >
Komünist partisinin organı Pravda bu yazısını Fransız sosyalist şeflerine ve Batı bloku teşkil etmek bahsinde General de Gaulle'ü İltizam etmiş olan Fransız gazetelerine şiddetle hücum ederek bitirmektedir, Fransız - İngiliz ittifak müzakereleri başladı
Paris 16 (AA.) — Sunday Times gazetesi muhabirinin bildirdiğine göre, bir İngiliz - Fransız ittifakı İçin müzakereler yapılmaktadır. Bu müzakereler, İki devlet Dış İşleri Bakanlan M. Berin ve M. Bldault ile büyük elçileri M. Masalgll ve Dul t Cooper arasında yapılan bir toplantı İle başlamıştır.
Fransızlar. kati neticeler sağlanmadan önce, iki meselenin halledilmesi İçin ısrar etmektedirler. Bunlardan biri Almanya, diğeri de Doğu meselesidir. İlk olarak Doğu meselesinin İncelenmesine başlanmıştır.
İranda iki yeni tümen kurulacak
Tahran 17 (A.A.) — Bütçe encümeni, Harbiye Bakanlığının X yeni tümen teşkil edilmesi hakkındıücl tasarısı Ha subay maaşlarının arttırılması İçin tahsisat var İlmesi latûkle-||lnl tasvlbetmlşUr.
Arjantin keteni
Yapılan denemeler iyi sonuçlar verdi
Ankara 17 (Telefonla) — Tarım Bakanlığına bağlı Seyhan pamuk deneme, ıslah ve üretme çlfllğlnce uzun yıilardanberl deneme ve üretmesi yapılan ve tohumu üretilen Arjantin keteni çok İyi sonuçlar vermektedir.
Kurumun bu yilkl İstihsali 450 tonu aşmıştır. Bu tohumluk pek ziyade istekli bulunan ova müstahsillerine satılarak bu yıl 100 bin dekarlık bir sahaya ekilecek ve yurdun diğer kısımlarında da bu çeşidin yayılmasına girişilecektir.
Parti disiplinine aykırı hareket eden bir
Millet Vekili
Ankara 16 — Büyük Millet Meclisinin önümüzdeki çalışma devresinin bilhassa Parti bakımından çok hararetli olacağı sanılmaktadır. Burada dolaşan söylentilere göre, Parti disiplinine aykırı olarak hükümet ve Parti icraatım İstanbul gazetelerinde açıktan açığa tenkld ve münakaşa eden bir millet vekilinin durumu üzerinde tevakkuf olunacağı zannedilmektedir.
İstatistik umum müdürü İzmir’e gitti
Ankara 16 — İstatistik gene! müdürü B. Celâl Aybar. bugün İzmlre hareket etmiştir; orada genel nüfus sayımı hazırlıklarını Ince'.’yecektlr.
İş kanunu tasarısı
Ankara 17 (Telefonla) — İş kanununun bugüne kadar uygulanmasından alınan sonuçlara ve bugünün İcap ve şartlarına göre hazırlanmakta olan yeni İş kanunu tasarısı son şeklini almıştır. Tasan önümüzdeki günlerde mütalâaları alınmak üzere Bakanlıklara gönderilecektir.
Fen ve Edebiyat fakülteleri inşaatı Ankara 16 {Telefonla) — İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat fakültelerinin lJdncl kısım inşaatı ekim ayında İhale edile, çektir. Bu inşaata 5 milyon lira, dan fazla para harcanacaktır.
Beşler konferansı
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
İtalya sulh andlaşması bir kaç ay gecikecektir
Londra 17 (Radyo) — Associted Preste göre YugoslavyalIm Trleşte şehriyle Venezla, Julia bölgesi hakkında bu sabah resmi bir tebliğ neşretmesi beklenmektedir. Italyan müstemlekeleri meşelerinin Diş Bakanlar muavinlerine havale edildiğine göre bir kaç «y geçmeden İtalya İle sulh andlaşması yapılamıyacağı anlaşılmaktadır.
İngiliz kiralının bu akşamki ziyafeti
Londra 17 (Radyo) — İngiltere Kıralı, bu akşam Saint James sarayında beş büyük devlet Dış Bakanları şerefine bir akşam ziyafeti verecektir.
Atina 17 (AA) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Salâhiyeti! kaynaklardan bildirildiğine göre, Yıınanlstamn Londra’daki beş Dışişleri Bakanları konferansına murahhas göndermeğe henüz davet edilmemiş olması, Yunan İsteklerine karşı bir red olarak telâkki edilmemelidir. Kendisini alâkadar eder, mevzular müzakere edilmeğe başlayınca Yunanistan da davet edilecektir.
İtalya’da hayret
Brazzaville 17 (R) — Roma’dan bildiriliyor: İtalya İle sulh muaheden a-meşinln tanzimi İçin Londra Dışişleri konferansmca Londra'ya davet edilen alâkadar memleketler murahhasları arasında Polonya. Ukranya ve Beyaz Rusyanın bulunması İtalya siyasi çevrelerinde hayretle karşılanmıştır. Bu memleketierfn doğrudan doğruya İtalyanın hudutları meselesi İle ne dereceye kadar alâkadar oldukları bilinmemektedir,
Bulgar seçimleri 18 kasımda
Londra 17 (R.) — Salyadan bildirildiğine göre, Bulgaristan naipleri, umum! seçimlerin 18 kasımda yapılması kararnamesini tasdik etmişlerdir.
Yerli Mallar Pazarların-dan 70 memur daha çıkarılıyor
Bümer Bank Yeril Mallar Pazarları müesseseslnde memurlar arasında yeniden tensikat yapılacağı haber alınmıştır. Açığa çıkarılacak memurların İsimlerini İhtiva eden 70 kişilik bir Usta daha hazır lanmış Ur.
Londradaki konuşmaların ikinci haftası başlıyor
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
ratmak demektir, »Kızıl Yıldı*» böyle bir anlaşmayı San - Fran. Cisco Yasasına aykırı buluyor. Doğuda, Sovyet, Rusya tarafından kurulan kalın kırmızı duvar ve Balkanlarla Orta Avrupanın zorla Sovyetleştirilmesi Milletler arası Yasaya tamamı 1 e uygun olduğu için Batı devletlerinin bu duvar arkasında barış ve güven uğruna anlaşıp birleşmeleri hiç şüphesiz bu Yasaya aykırı en büyük suçtur. Kızıl Yı'dıan hakkı vardır. Bunlar hep fasist dev. Jetlerdir,
Yeni bir mesele de durup dururken Avusturyada çıkmıştır, Sovyet Rusya, işgali altındaki Viyanada kurduğu kukla hükû. metle bir anlaşma imzalamış ve senede bir milyon ton petrol çıkaran Doğu Avusturya kuyuları istihsalinin yarısını kendine ayırmış. Avustttryada Sovyet lerin yarattığı tam demokrat ve tam temsilci Renner hükümetini Ingiltere ve Amerika her nedense tanımadıklar] için bıı haber Mut. tetiklerde biiyük heyecan uyandırmıştır. Ingiliz İşçi gazetesi «Daily Heraldn île «Times- Sov. yellerin bu kararını yolsuz bulmaktadırlar.
Gecen haftanın siyasî dedikoduları bunlarla bitmiyor. De. mokrasıye ve milletlerin İstiklâline doğru yeni adımlar var.
Müttefiklere ve Sovvetlere en zor günlerde en değerli taşıt yardımında bulunmuş ve bu hiz. metine karşılık hâlâ işgal altında kıvranan zavallı Iran, mede. niyet ve insanlık adına leke olan bu feci haksızlıktan kurtulmak için Büyüklere notalar yağdırıp, yer yer çıkarılan isyanları bastırmaktan bi’e alıkonulurken birdenbire Azerbayicanda ■■ istiklâl » dilekleri türemeye ve imzalı dilekçeler dolaşmaya başladı. Bu dilekçeler bugünlerde herhalde Moskovaya sunulacaktır. Dostluğa, verilmiş söz?, atılmış imzaya inanmak için daha parlak delil olur mu?
Biten hafta bu... Başlayan hafta neler getirecek? Bunu kes. tirmek artık güç bir iş değildir.
İtalya suihunda.ki karşılıklı pazarlıkların Bulgaristan. Romanya ve Macaristanîa yapıla, cak sulh anlaşmalarına tesir etmemesi için ttalyaya. Ingiltere ve Amerikada ilkin umulduğundan daha sert şartlar yüklenme, si ihtimali vardır. Çünkü Bulga. ristan. Romanya ve Macaristanın sulh şartları Beşler arasında ka. rarlaşıp hazırlansa bile, bu hü. kûmetleri İngiltere ve Amerika tanımadıkları için, sulhu onlarla imzaiamıyacaklar. yeni seçimleri yapacak demokrat hükümetlerin iş başına^ geçmelerini isteyeceklerdir. Halbuki meselâ hem Ingiltere ve Amerika, hem bizzat Romanya kıralı tarafından bir çeşit diktatörlük sayılan Bükreş hükümeti tam bu sırada Moskovaya çağırılmış, orada büyük sevgi ve saygı ile ağırlanmıştır, tngîiiv sosyalist hükümetinin dahi «totaliter» dediği bu komiL nist Balkan hükümetleri Mosko. vaca tam demokratik sayılıyor, bunlara karşı ağı?, açanlara faşist ve mürteci damgası vuru'u. yor. Bu suretle, bütün dünya yeniden faşist olmuş ve demokrasi kuşu ürkereK yalnız Bal. kanlarla Rusyaya sığınmıştır. Halbuki sosyalist İngiliz gazetesi Rusyada demokrasi olmadığını yazıyor. Gelin de isin içinden çıkın'
nirim gibi biçarelerin çıkmasına imkân olmadığı gibi Lon_ diadaki Beş büyük Dış işleri Ba. kanının da çıkar yol bulacakları, m ummak güçtür. Diinya biraz daha bekleyecektir. Tâ ki Alman, ya İle Japonyayı yere seren Büyük galipler, bol bol kullandık, lan ve elbiriığile Milletler arası yasaya da koyduktan Demokrasi, Hürriyet, İstiklâl kelimelerinin mânalarını bulmaya — günün birinde — muvaffak olsunlar.
Necmeddin Sadak

Belsen kampı kasaplarının muhakemesi başlıyor
Londra 17 (R.) — Binlerce sivil ve esirin, ÖJdürüMügll möhut Belsen toplama kampının kumandanı Kramer'-le 45 yardımcısının muhakemesine bugün Luneburg harb divanında başlanılacaktır. Muhakemeyi 14 memleket gazetecileri taklbedecek. yapılan mezalimi gösteren bir filim mahkemede gösterilecektir. Bûzâıcn itham şahidini, kampın zehirli gaz odala-rından kurtulan im kadın ve diğer birçok kimseler teşkil ediyor.
Vahidi
Kilosu
»
»
«
AKŞAN&4N MLŞJMA
«Harama ı müdafaa

Bir Hıristiyan dostum dedi ki;
— Dedeme göre, onun yaşadığı snekr zııılında Tür kİ erden ilaha müstakim, dürüst, sarsıl, maz karakterli, haramdan kor. kar millet yokmuş
Fazıl bir dostum da mütalâa-
nın yürüttü:
— Eski nesillerde Türk tipi, kanaatkârlığa sırtını vermişti. Velev fakirane olsun, anasının sütü gibi tertemiz bir hayatı her şeye tercih ederdi. Fakat şimdi fakirlik bile meseledir. Çünkü bej altı nüfuslu »Herini fakirane yasatmak ayda tiç beş yüz liraya ihtiyaç gösteriyor: Mesken, gıda, giyim, temizlik, çocuk yetiştirme bedelleri kimseye sır değildir. O helâl düşkünü dedelerin torun, lan şimdi fakirliğin de altında. dırlar. Zaruri sarfiyat, mahdut gelirle örtülmüyor. Kışkırtıcı şeytan, eline pınl pınl bhr elma atarak meşum rolünü oynuyor. Havva kızma yaklaşmış: «Bak!, diyor., âlemin kocası, âlemin ev. !âdı nasıl çaresini bulmuş! Dün. yada ne pınl pırıl şeyler var! Halbuki senin iki yakan Mr araya gelmiyor Çocuklarınla yort aç. yan toksun! Harammış! De. 11 misin? Isır şunu!» Aynı sözler, tekrarlaua tekrarlana, çar. nan dalgalar halinde, kaya gibi İrs»deleri eritiyor, eritiyor.
Büyük Peygamberlerin sırası şövle baslar: «Âdem, tdris, Nuh. Hııt...» Bakınız, en başta Adem geliyor. O bile kışkırtmaya karşı koyamamış Elmadan yemiş. Sonra da, en zahit. en âbit. en karakterli insanlar, nefisle mü. radele için cilehanelerde mine, vivatı terbiye etmişler: dikenli urbalar giymişler. İyice »avaşa. bilmek için ömürlerini tnırivoda grcirmişler: «Gözden irağ, go. niilden de irağ!» kaidesinden istifadeye kalkmışlar Garp dünyası manastırları. SaTk dtfnvası çarsaf ve kafesi icadetmiş.
Simdi bütün kışkırtıcı m ad. deler meydandadır. Nefsi kapak, hyan mânevi baskılar ortadan kalkmıştır, Tesfcih yok. tehlil yok. «bir lokma bir hırka» tav. siyesi menfur Bilâkis: «Hayat bu dünyadadır. •> felsefesi hâkim: «vasamak zevkinden sen de tat.» (5"iidi». en mesnı ve haklı öğüt!
Ve sonra, her türiii kışkırtıcı numuneler,,. Peki bu etrafımız, dakl insanlar mutekitleri de mİ. Âdem babayı da mı geçebilir?
Rus hifeâvelertain birinde, nefisle mücadele söyle yaman bir şekilde anlat'’»--
Kışkırtıcılığı temsil eden ka. din, bütün işvekârlığile mümine yaklaşır. Mümin, gönlünün mey. line karşı koyamıyacağnn anlar. Haram işlemekten kendini korumak İçin, baltayı alır, parmağını keser; bu ıstırap onu esirger
Bnrm zihniyetimiz öyledir ki, rüşvet verenden ziyade alanı kabahatli sayıyoruz, Kasitle yaklaşan şeytandan ziyade, cen. net ağaçlan altında bihaber uyu. yan Âdem’i suçlu buluyoruz. Halbuki 1945 tipi Âdem, cennet ağaçlarının altına ihtiyacsz sc_ rilmis de değil; sefalet uçurumundan fıkarahk muvazenesine yükselmek göriin* İdeal göriintt.
Tok. hayır, haranı iıer zaman haramdır. Onu müdafaa etmek aklımdan geçmez. LMdn her derde dev» ucuzluk var ya; hani millî sanayiimizi, ithalâtımızı, İktisadî ve malî mevcudiyetini izi koruyacak Ona ulaşmağı, bit İdeale ulaşmak tarnnda telâkki ediyoruz, İşte aynı ucuzluk, hiae muhtaç bulunduğumuz sağlam nhl&kı da getirecek. Çünkü ancak onun sayesinde aHderimlz fıkam. ca bir şerefli hayata kavuşacaklar Babatanmiz, ağabeylerimiz, annelerimiz, ablalarım**, alınla, nnı yukarı kaldıracaklar. Ço_ ctıklnnmmn sütil. helâl »üt ol. makta devam edecek.
fVft . Nû)
İncir ağacından düşerek yaralananlar
D votpasada oturan Mediha adında bir kadın, evin daraçasına bitiştir ağnç dalına basarak İncir koparmak isterken düşmüş ve ağır surette yara-ı-inmiştir. Yaralı Cerrapaşa hostane-»inde tedavi oluna «immıştır.
OnkırkÖyBnda oturan Etkeni oğLu ......... ....
' 5 yaşında Ali d» inrir ağacından I sonra imletme masraflarının ucuzla-
• rek başından ağırca yaralanmış | mn(» nispeti de göz önüne alınarak -e hartaneye kaldınlmıjbr | yeni bir tarife yapılacaktır.
Fenerbahçe Ingiliz takımını 8-0 yendi
İngilizler, bugün A ener stadında Harb filosu takımile karşılaşacaklar
Şehrimizde misafir bulunan Ajaks Ingiliz harb gemisi futbol takımı 11c Fenerbahçe dün. Fener stadtnda bir futobl maçı yaptılar. Yirmi bini aşan muazzam bir kalabalığın seyrettiği bu müsabaka, beklendiği gtbl zevkli olmadı.
Sahaya evvelâ misafirler, sonra da Fenerliler çıktılar. Malûm ve muayyen seremoniyi müteakip takımlar, karşılıklı dlzIldK'.eri zaman.
Fenerbahçeli!: r: Cihat - Murat, Ahmet - Salâha-ldin, B. Ha il, ümer -Eral. Naci Adnaı. Samlnı. Hali'.
İngilizler: Moy.'o - Bekt. Otrens -Smith. Braag. Black - Wray, Gains, CaUow, Hope, Nlklnnar şeklinde sahada yer aldılar.
Hakem Sulhl Garnın düdüğüyle Fenerliler oyuna başlayarak misafirlerin yan sahasına topu aktardılar, tik on dakika oyuncuların birbirlerini denemeleri Ue geçti. Zaman İlerledikçe Sarı l&clvertlllertn yavaş yavaş açıldıkları ve hasım kaleyi zorladıkları görülüyordu- Bu arada iki korner kazanan Fenerliler bu fırsatlardan ve bu fırsatı taklbeden çok güzel bir kombinezonla ele geçirdikleri pozisyondan faydalanamadılar.
İlk on beş dakikayı bu şekilde tamamlayan Sarı l&civetlllere gol 19 uncu dakikada nasip oldu, Ajaks müdafaasının bir an duralamasından istifade edan sağ açık Erol, rakip kaleye eğri bir İniş yaparak takımına ilk golü kazandırdı.
Bu sayı Fenerlileri coşturduğu kadar Ajaks takımını gevşetti. Bir aralık şahsi bir gayretle akın teşebbüsünü ele atmak isteyen santrefor Callow ömerin bir hatasından iyi bir fırsat yakaladı İse de tomı Cihadn kaptırdı
Dakikalar Birledikçe Sarı lâcivert-illerin hâkimiyeti çok arttı ve 23 üncü dakikada Adnan İkinci. devre biterken de yine aynı oyuncu üçüncü Fener golünü yaptı ve San lâcivert takımı ilk haftayı mı 3-0 galip variyette bitirdi.
Maçın İkinci devresi, birinciye başaran dahg sönük geçti. Oyunun bu kısmında Fenerliler bek Abmedin yerine Numanı alarak çıktılar ve daha üçüncü dakikada Sam im dördüncü. İki dakika sonra Adnan beşinci, on birinci dakikada da Naci ellinci golleri yapınca oyunun zevki ve heyecanı çok eksildi.
Gittikçe daralan bir müdafaa ta-blyesi kurmak İsteyen Ajans futbolcuları sekizinci golü de yemekten kurtulamadılar. Naci kendisine hasırlanan çok mfloalt bir pozisyondan faydalanarak takımına bir gol dalı?, kazandırdı ve maç da bu net*ce de ğişmeden bitti. ,
Ajax futbolciileri ne diyorlar?
Fenerbhçeye 8 - o mağlup olan Ajaks futbolcuları, kendilerinin deniz üzerinde seyirleri dolayıslle İdmansız bulunduklarını ve yol yorgunluğu ile saha yabancılığının bu ağır mağlûbiyete sebep olduğunu söylediler Vefa Beykozu 5-4 yendi
Dün Fenerbahçe - Ajaks maçından «rvel hususi bir müsabaka yapan Vefa ve Beykoz birinci futbol takım Itrinin oyunu zaman zaman heyecanlı oldu ve fırsatlardan İsti ta deyi daha iyi bilen Vefalılar b(ı maçı 5-4 kazandılar.
İngrilizler bugün harb filosu takımile karşılaşacaklar
Dün Ftnerbahçeye 8-0 mağlûp olan misafir Ajaks htbol takımı, bugün Harb filosu gücü 11e Fenerbahçe stadında saat 16 iz bir karşılaşma yapacaktır. Sahaya gemilerin muzl-kaları da gelecektir
Türkiye ferdî yüzme birincilikleri müsabakalarının neticeleri
Bursa 16 (A.A.) — Milli Eğitim mükâfatı Türkiye ferdi yüıfne birincilikleri Havuzlu parkta bugün bitmiştir
Binlerce meraklı seyircinin ouyük bir zevkle takip ettiği bu müsabakalarda vali Haşlm İse an, korgeneral Parti ve belediye reisleri hazır bulunmuşlardır.
Müsabakanın sonunda vali gençliğe hitaben bir nutuk Iradşderek kazanan yüzücülere v« ekiplere mükâfatlarını vermiştir:
Neticeler şunlardır-
200 metre serbes: İstanbuldan Hain Dalhan.
160 metre sırtüstü: Seyhan'dan Necip Gül tekin.
100 metre bayanlar arası serbes: İstanbul'dan Hilkat Ertekln.
1500 metre strbeS: İstanbul'dan İbrahim Sulu.
100X200X100 bayrak yarışı: İstanbul birinci. Seyhan İkinci, İzmir üçüncü.
Su topu müsabakalarında. Ankara İzmir'i 2/4. yenmiş. Seyhan İçel’e hükmen galip gelmiştir. Ankara Seyhan arasındaki son maç heyecanlı olmuş ve Seyhan galip gelmiştir
Kupa maçları
Dün Vefa ve Şeref statlarında yapılan kupa maçlarında Darutpaşa Topkapıyı 3-2, tstanbulspor Bmnlyet takımını 3 - 0, Taksim Demirporu 2-1. Beyogluspor Defterdarı 3-1 yenmişlerdir.
Normal hayata dönüş
Müsteşarlar komisyonu çalışmalara başladı
Harbin bitmesi dolayıslle hükümet harb sırasında alınmış İktisadi ve ticari mahiyette tedbirlerle diğer bazı tedbirlerin İlgasına ve normal hayaca dönmek İçin çalışmalara başlanılmasına karar vermiştir.
Bu işi halletmek üzere Başbakanlık müsteşarı Cemal Yeşilin başkanlığında ve diğer Bakanlıklar müsteşarlarından mürekkep bir komisyon çalışmalara başlamıştır. Komisyon İlk olarak olağanüstü tedbirlerin kaldırılmasın! temin için otr plân hazır-Uyacaktır.
Komisyona bütün Bakanlıkların normal hayata dönebilmek için alınması gereken tedbirleri İhtiva eden raporları gelmiştir.
Alâkadarların söylediğine göre, normal hayata dönmek İçin en az bir sene geçmesi gerekmektedir.
Bakanlıklar ve müstakillen bütçeleri bulunan umum mOdtlrnlkierie diğer teşekküller yeni 918 bütçelerini hasır!arlarken prensip olarak normal hayata dönmek için lüzumlu olan tedbirleri alacaklar ve bütçelerini ona göre tesblt edeceklerdir.
Devlet Denizyolları ve Demiryolları için yeni bir tarife yapılacak
Ankara 17 (TelefonlaAldığımız malûmata göre, Ulaştırma Bakanlığı hayatı ucuzlatmak İçin her taraft ı yapılmakta olan hazırlıklara uyarak Devle! Demir ve Denizyolları yuk ve yolcu tarifelerinde de bir ucuzlatma yapılması etrafında incelemeler yapI maktadır. Bunların sonu alındıktan
Yeni bira fabrikaları
latanbulda daha bir fabrika kurulacak
Tekel idaresi bu sene bira lstlbsa-lâtını arttırmak maksadlle gerekli tedbirleri almıştır. Bu cümleden olarak İstanbulda yeni bir bira fabrikası kurulması İçin etütlere başlanmıştır. Bu fabrika yılda 50 milyon litre bira imal edebilecektir
Ayrıca yılda 5 er milyon litre kapasiteli birer fabrika da İzmir, Samsun ve Adanada kurulacaktır. Ayrıca Ankara bira fabrikasının kapasitesi de 10 milyon litreye çıkrılacaktır.
Böylece vakıa zamanda Tekel senede 80 - 90 milyon litre lstLhsalAt yapmış olacaktır.
Bundan başka hususi firmalar bira fabrikası kurmak İsterlerse bunlara müsaade' edilecektir.
Diğer taraftan İrak, Suriye ve Irana bira İhracı arttırılacaktır.
İsparta’da zelzele
İsparta 18 (AA.) — Bu sabah saat dördü on be? geçe oldukça şiddetli bir yer sarsıntısı olmuştur Hasar ve zarar yoktur. ________
Denize düşenler
Amavutköyde Bey özgül caddesinde oturan Feyzi baninde birinin dört yaşındaki oğlu Ali. iskele civarında denize düşmüş ve yetlşiHnclye kadar sulara gömülüp boğulmuştur.
Süleyman iyede Fetva yokuşunda oturan 18 yaşında Fahriye de Kadıköy vapuruna binerken ayağı kayarak denize düşmüş, etraftan yetingenler tarafından baygın bir halde sudan çıkarılmıştır.
Bizmut karbonat Bizmut Subnitrak
Bizmut Subgalat Bizmut Salisilat
Şap
Bayup Sülfür
Klora t Döpotas
Kara boya
Toprak boya ((mavi» Toprak boya «yeşil» Toprak boya «siyah» Toprak boya «pembe» Çividt boya «mavi»
«
«
«
«
Korniş çivisi, vida, fırtına çengeli va saire 68 sandık «narti Olarak
Askı çengeli ,
Demir destere «300 X 25x0.80 m/m
Çuvaldız «İzmir teslimin
Sandık askısı «İzmir teslim» küçük boy Sandık askısı «tamir teslimi» büyük boy Çamaşır mandalı
Alüminyum perçin çivisi
Beyaz mukavva «72X92/240 Gr.»
Beyaz mukavva «54x69,5/240 Gr.» Çantahk deriler
Transmüsvon kayışı
150 ’ ’
120
100
85
80
50
Rufoit
Battalı kazma
Küıek «6 An
Çekiç
(1
mm, eninde
rt »
« »
«
sivri sivri yuvarlak sivri
sivri yuvarlak Balta No: 2
« « «
(
«
u
«
(
«
«
«
(
5
(
(
19
19
(
«
(
«
n
(
«
19
«
Kazma

z
900 1000 1100 1300 1400
500
600
700
800
900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600
500
900 1000 1100 1200 1300 1400 1000 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000 2100 2200 2300 2400 2500 2250 2500 2250 2500 2250 3000 2500 2250
rengi rengi
«
(
«
(
(
(
(
«
«
(
«
«
e
(
«
«
«
(
«
(
«
(
Bir ucu sivri bir ucu kazmalı bir ucu kazmalı bir ucu kazmalı iki ucu sivri iki ucu sivri bir ucu kazmalı 1 ucu balta bir ucu kazmalı 1 ucu balta
«70X100—40 Gr.» .(63X90—40 Gr.» *70X100—50 Gr.» «63x90—50 Gr.» ..63x90—40 Gr.» «63 x 90—50 Gr.»
«70X100—40 Gr.» «70X100—50 Gr.e
Adedi Düzinesi-Adedi Düzinesi Düzinesi
Grosası
Adedi Kilosu
Kilosu lOBsm 3
Metresi




Ki
osu
1
(
2
(
4
«
7
«
Kraft kâğıdı:
Perdahlanmamış jLahve
Perdahlanmamış kahve
Perdahlanmamış kahve rengi
Perdahlanmamış kahve rengi
Bir tarafı parlak geniş çizgili
Bir tarafı parlak geniş çizgili
Bir tarafı parlak geniş çizgili
Bir taraf» parlak geniş çizgili yîSvalde han 5 inci kat İstanbul — Telf: 24234, 24235. 24236 — Telgr. Tarfo,
«
Ekonomi Bakanı
İzmir 16 — Ekonomi Bakanı Fuat Sirmeu dün şehrimizdeki sanayi mü-essesrierlnl tetkik ettlkteu sonra saat 20 dt Soma’ya hareket etmiştir. Bakan Soma linyitlerini tetkik ettikten sonra DeğirnUsaa, Tavşanlı, Kütahya. Uşak’a gidecek ve ayın 22 sinde İ?- , mire gelerek buradaki İncelemelerimi tamanılıyacak ve İstanbul yollle An-karaya dönecektir.
Karadenizde fırtına yüzünden beş motor battı ! Birkaç gündenberi Karadenizde devam etmiş olan fırtına esnasında İğneada civarında odun ve kömür yııklemek üzere bekllyed Hüdaverdi ıhsam Hûda, Akarsu, Orhan ve Çankaya motörlerl karaya vurarak batmışlardır. Bunlardan Hüdaverdi parçalanmıştır. Diğer motörierln kurtarılmasına çalışılmaktadır.
Fiat»
Kuruş St.
20 — 1250 — 1250 — 1350 — 1350 —
25 —
60 —
110 —
20 —
115 —
115 —
85 —
115 —
100 —
Lira kuruş 9500 —
Kuruş St.
2
215
1
30
75
144
1
'90
90
110
100
100
98
98
100
100
100
100
(12276)
50
50
Q O. CN
O
O £ o > o P
■o
0 ra
2 O
TEŞEKKÜR
Hariciye Vekaleti şifre mümeyyizliğinden mütekait ve Yedi kule İpUk fabrikası memurlarından General Şiikrii oğlu, babam:
FAHRİ YENİCAN'ın vefatı dolayıslle her suretle tazlyette bulunan aevcnlerlle, bilhassa tees-Sürürnlke ljtlrftk öden mesai arkadaşlarına teşekkürlerimi arzcderlm. oğlu: üaydar Ar
Bahlfe (
RADYO
^^BİRİNCİ SINIF ÇÖMLEKÇİ 1 |R Sirkeci Hamidlye cad. 27
ANKARA RADYOSU Bugünkü program , 18.00 M. S. ayarı. Dans orkestrası, 18.45 Müzik (pl.), 19.00 M. S. ayarı, Jfaberler, 19.20 Geçmişte bugün, 19.25 şarkı ve türküler, 19.50 Konuşma, 2İJ.OO Müzik (pl.), 20.15 Radyo Gazetesi, 20.45 Yurttan sesler, 21-15 Konuşma. 21,30 Müzik (pl.), 22.20 Müzik 22.45 M. S ayarı, Haberler. Yarın sabahki program 7.30 M. S. ayarı, Müzik (pl.), 7.45 Haberler, 8-00 Müzik (pl.). 12.30 M. 8. ayarı, Şarkılar, 12.45 Haberler, 13.00 .Müzik (pD- Tel: 20096

ZAYİ — Karacabey nüfus memurluğundan aldığım nüfus kâğıdımla birlikte Karacabey askerlik şubesinde kayıtlı askerlik tezkeremi kaybettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur. 333 doğumlu Halil oğlu Fehmi Dökük ZAYİ — Çatalca nüfus memurluğundan aldığım nüfus kâğıdımla birlikte Çatalca askerlik şubesinde kayıtlı askerlik tezkeremi kaybettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur. 335 doğumlu Salih oğlu Ömer Kanmış
içişleri Bakanlığından
1 — Bakanlığımızca )WU nüsha olarak bastırılacak olan (İdare kanunları el kitabı) adlı 40 - 50 formalık kitabın basılması tapalı zarfla eksiltmeğe konulmuştur.
2 — Tahmin edilen bedeli forması 140 Ura hesabiyle 7000 liradır.
3 — Geçici teminatı 525 liradır.
4 - Eksiltme 1/10'945 pazartesi günü saat 15 de Bakanlık Levazım Müdiirlğnde toplanacak komisyonda yapılacaktır.
5 — Teklif mektuplarının eksiltmeden bir saat evveline kadar Komisyon Reisliğine verilerek makbuz alınması gerektir.
6 — istekliler bu İşe alt şartlan Levazım Müdürlüğünden öğrenebilirler. . (12281) $
Tutkallı Makbuz Bastırılacak
Türk Hava Kurumu Isanbul
Vilâyet şubesinden:
Zamklı kâğıdı Türk Hava Kurumun dan verilmek şartlyle (340.000) cilt tutkallı makbuz tapalı zarf usuhyle bastırılacaktır.
1 — işin tahmini flatl (12.000) ve muvakkat teminatı (900) liradır.
2 — Eksiltme 28/Eylûl/MI çarşamba günü saat 15 de Türk Hava Kurumu İstanbul satmalma Komisyonunda yapılacaktır,
3 — Şartname Ankara ve İstanbulda Kurum Satmalma komisyonlarından alınabileceği gibi makbuz örneklerini de görülebilir.
4 — istekliler usulüne göre kapatacakları teklif zarflarını eksiltme
•talinden bir saat evveline kadar İstanbul Satmalma komisyonuna vermelidirler. (12287)
Deniz Okulları kayıd ve kabul komisyonu başkanlığından:
1 — Deniz Lisesi 11 cl sınıfa kaydolunan bütünlemesi® ve bütün temeli tekmil öğrenciler seçma sınavına gireceklerdir.
2 — Deniz Lisesi birinci sın’fa kaydolunan yalnız bütünlemen öğrenciler seçme sınavına gireceklerdir
3 — Gerek ikinci sınıf İçin te gerekse birinci sınıf İğin seçme sınavları:
19'Eylûl-'945 çarşamba • saat -9-12 d»;
Matematik.
19/Eylûl/fl45 çarşamba saat -14-i7*do;
Türkçe - edebiyat
20/Eylûl/945 perşembe saat -9-12 de:
Fizik - Kimya
Derslerinden yapılacaktır.
4 — Durumları sınava girmeğe ıeabettlren tekmil, komisyonumuza ka-
yıtlı öğrencilerin en geç 18/Eylûl/945 salı günü saat 11 de komisyonumuza baş vurmaları. (12296 >
ONARMA YAPTIRILACAK
Top» ak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden:
Derince silosunda yaptırılacak olan badana, boya ve on ar m a işleri brim fiyat esası üzerinden aşağıda yazılı şekilde açık eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 20/9/945 tarir.ine rastlayan perşema günü saat 16.30 da Toprak Mahsulleri ofisi genel müdürlüğün eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
2 — Bu İşin tahmin edilen keşif beedil 4875,25 lir& ve muvakkat teminatı 365.65 liradır.
3 — Sözleşme tasarısı, eksllLme genel fenni ve hususî şartlaşmalarla keşif ve saireden mürekkep eksiltme evrakı Toprak Mahsulleri ofisi genel müdürlüğü malzeme müdürlüğünde ve İstanbul şubesinde görülebilir
4 — İstekliler her türlü referanslarını eksütme gününden' bir gün •vvellne kadar genel müdürlüğe verilmeleri lâzımdır.
5 — Eksiltmeye girecekler eksiltme şartlaşmasında belirtilen vesika-
ları ve teminatları 11e birlikte Toprak mahsulleri orisl genel müdürlüğü eksiltme komisyonunda sözü edilen g(jn ve saatte hazır bulunmaları İlân olunur. (12130'
Devlet Deniz Yolları ve Limanları İşletme _____ Umum Müdürlüğü İlânları_____________
18/9/1945 — 24/9/1945 (dahil) tarihleri zarfında aşağıda isimleri yazılı hatlarımıza kalkacak vapurların isimlerile kalkış gün ve saatleri ve yanaşacakları Rıhtımlar
Karadeniz battı — Sah 5.00 de (KARADENİZ) ve Cuma 5.00 de
Bartın hattı (ANKARA). Galata rıhtımından kalkar.
— Pazar 4.00 de CANAFARTA). Sirkeci rıhtımından kalkar.
Mudanya hattı — Salı ve Pazar 9.00 da (Su$), Perşembe. Cuma, Cumartesi ve Pazartesi 9.00 da (MARAKAZ).' Galata rıhtımından kalkar.
Bandırma battı — Cuma ve Pazartesi 8.15 de (SUS), Çarşamba 20.0(ı de (TERHAN). Galata rıhtımından, Cumartesi ve Pazartesi 20.00 de (ÇANAKKALE), Tophane rıhtımından kalkar.
Karablga haltı — Perşembe ve Pazartesi 19.00 da (SEYYAR). Tophane rıhtımından kalkar.
İmroz hattı — Cuma 20,00 de (KEMAL). Tophane rıhtımından kalkar.
Ayvalık hattı — çarşamba 17.Oo de (SAADET), Pazartesi 17.00 de (BURSA). Sirkeci rıhtımından kalkar.
tamir battı — Perşembe 11.00 de fKADEŞ», Cumartesi 11.00 de (T1RHAN). Pazar 11.00 de (EGE> Galata rıhtımından kalkar.
Doğu Akdeniz hattı — Salı 12.00 de (AKSUı, Galata rıhtımından kalkar.
TELEFONLAR:
D^niz Hatüın işletmesi Müdürlüğü: (44678) Santraldan (81» İstanbul Başaccntellği: 42362
(12359)
AHŞAM
1 — Kabataş İdare binası haricî demir pencere imali 1( kapalı aarf usullylo yaptırılacaktır.
2 — Muhammen bedel 44800.25 Ura olup muvakkat teminatı 3307 1-radif.
3 — Eksiltme 2. 10. 945 salı günü saat 11.80 da Kabataşta genel müdürlük levazım şubesfüdftkl alim kölnlsyohunda yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye girebilmek için taliplerin bundan evvel asgarî 35.000 liralık bu gibi İşleri muvaffakiyetle yapmış olduklarına dair gösterecekleri vesaikle eksiltme gününden üç gün evveline kadar genel müdürlük. İnşaat şubesinden ehliyet vesikası almış olmaları lâzımdır.
5 — Şartlaşma her gün adı geçen şubede, Ankara. İzmir başmüdürlüklerinde görülebilir.
8 — İsteklilerin mühürlü flat teklif mektuplarını kanuni vesaikle güvenme parası makbuzu veya banka teminat makbuzunu ihtiva edecek olân kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar me2kûr komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde vermeleri ilân olunur.
«Zarfların İçine teminat olarak para veya tahvil konulduğu takdirde teklifler açılmadan İade edilir.»
7 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul olunmaz. (12221)
Türkiye Kömür Satış ve Tevzi Müessesesi İstanbul uŞbesinden
Linyit Kömürü Satışı
Garp Linyitleri İşletmesi Müesseseslnln Linyitleri satışa çıkarılmıştır.
a) Soma, Değirmisaz, Tavşanlı istetmelerinin PARÇA Linyit kömürü;
b) Kuruçeşme depomuzda, müşterinin vesaitine yüklenmiş olarak, teslim;
TONU 30 LiRA
o) Bütün İhtiyaç sahiplerine, fabrikalara ve kömürcülere motorle veya depoda tamamen serbest olarak verilir.
d) Satış yeri:
Yeni Yolcu Salonu 3. cû kat 1 Nû. lu oda
GALATA
« 12302ı —
Kapalı zarfla çeşitli eşya satışı
İstanbul Defterdarlığından:
Emniyet Müdürlüğü Emanet an barında bulunan aşağıda yazılı (258) parça bulunmuş eşya 1/10/945 pazartesi günü saat 15.30 da Milli Enılâk Müdürlüğündeki komisyonda tapalı zarfla satılacaktır.
Muhammen bedel tutan (524,40)teminatı (40) liradır.
İsteklilerin 2490 sayılı kanuna uygun olarak hazırlanmnş teklif mektuplarını lhale günü saat 14,30 a kadar komisyona vermeleri, ve faz-
la bilgi için sözt Lira geçen Müdürlüğe başvurmaları.
K. Parça Cinsi
13 5 El çantası
4 — 3 Terlik
8 1 Pardesü
4 — I Kurşun bor t*
6 — 4 Porselen tabak
12 7 Bir çift iskarpin ve havlu
45 — 12 Gömlek, traş takımı, çorap
4 2 Bakır iki parça
7 — 1 Boş çanta
8 — 1 Caket
10 1 Pantalon
3 1 Yun yelek
8 8 Çuval
8 20 Zımpara kâğıdı
12 4 Fötür şapka
15 — 2 Pardesü bir çift deri eldiven
5 — 1 Bîr çift çizme
5 1 Yun fanila
12 — 24 Saat zenbereğt
8 40 24 paket Gelincik sigara
5 —- 1 Fötür şapka
12 — 1 Kahve rengi saten
25 — 14 Boş çuval ve leğen
7 3 Eldiven, klbrltl'k
10 2 K.-rmslytsl
10 — 1
17 — 6 Sfcı
15 — 12 Sandık içinde eski eşya
15 — 25 Yırtık bos çuval
20 2 Yun yatak ve yasdik
10 — 8 Hurda yatak ve yasdik
28 — 6 Kadm şemsiyesi
32 — 3 Erkek >
İT — 4 Kadın el çantası
10 — 2 Portatif karyola ve kılıf
20 — 3 Karyola örtüsü, pantalon, velek
15 — 7 Çarşaf, çekiç şekerlik
10 — 3 Köhne yorgan ve gömlek
10 — 3 Şilte, yasdik, süpürge
30 — 14 Ceket, pantalon. tarak, valiz
10 14 Pardesü, kadın şapkası
Volrûn
524 40 256 Yekûn

İstanbul Belediyesi İlânları
Keşif bedeli İlk teminatı
10080.24 756.02 Fatihte Vaiz sokağı ile Kariye camii sokaklarının İnşaatı.
10330.00 774.75 Üsküdar meydanında yaptırılacak belânın (gömme) birinci kısım İnşaatı.
Keşif bedellerlle ilk teminat miktarları yukarıda yazıh işler ayrı ayrı kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur. Mukavele, eksiltme, Bayındırlık İşleri genel, özel ve fennî şartnameleri, proje keşif hulâsası İle buna bağlı diğer kâğıtlar Fen İşleri müdürlüğünde ve Belediyede Zabıt ve Muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir, ihaleleri 24 eylül 945 pazartesi günü saat 15 te Daimî encümende yapılacaktır.
İsteklilerin ilk teminat makbuz veya mektupları. İhale tarihinden dç gün evvel Belediye Fen işleri müdürlüğüne müracaatla alacakları fennî ehliyet, şartname ve eklerini okuyup İmza ettiklerine dair alacakları belge ve kanunen gösterilmesi gerekil diğer belgelerle birlikte 2490 sayılı kanun tarif atı çevresinde hazırlıyacakları teklif mektuplarını İhale günü saat on dörde kodlar Daimî encümene vermeleri lâzımdır. (12079)

Beyoğlu Belediye Hastanesine ilâve edilen katın haricî akşamının İkmali inşaatı kapalı zart usuliyle eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli 17935 lira 83 kuruş ve Uk teminatı 1345 lira 18 kuruştur. Mukavele, eksiltme, Bayındırlık İşleri genel, özel ve fenni şartnameleri, proje keşif hulâ-saslle buna bağlı diğer kâğıtlar Fen işleri müdürlüğünde va Belediyede Zabıt ve Muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir.
İhalesi 27,9.945 perşembe günü saat 15 te Daimi encümende yapılacaktır. İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektupları, Lhale tarihinden üç gün vvel Belediye Fen İşleri müdürlüğüne müracaatla alacakları fennî ehliyet, şartname ve eklerini okuyup İmza ettiklerine dair alacakları belge ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgelerle birlikte 2490 No.lı kanunun tarifatı çevresinde hazırlıyacakları teklif mektuplarını Ihate günü saat 14 e kadar Daimî encümene vermeleri lâzımdır. (12080)
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığından:
Yatılı Tıp öğrenci Yurduna girmek için Bakanlığımıza boş vuranlar kadro ihtiyacından çok fazla olduğundan, kayıtlar kapanmıştır. 18 eylül 1945 tarihinden rânrakl müracaatlar kabul edllmiyecektir. (12247)
17 Eylül 1945
Diyarıbakir valiliği daimi encümen başkanlığından
1 — Diyarbakır - Kulp yolunun 31+013 — 37+780 kilomeırsleri AMk şndft çakıl, kum, kil ve mil'den müteşekkil malzeme ile yol kaplanman İİ1 kapak zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Keşif bedeli yirmi dört bin dört yüz kırk bir lira elli kuruş olup ilk teminatı bin sekiz yüz otuz iki Lira on İki kuruştur.
3 — İsteklilerin İhaleden üç gün evvel Bayındırlık müdürlüğünden alınacak ehliyet veslkalarlle İlk teminat makbuzları ve ticaret odası kayıl vesikasını İhzar ederek ibrazı lâzımdır.
4 — Teklif zarfları 28 eylül 945 cuma günü saat ona kadar daimi encümen başkanlığına verilecektir. İhale saat on birde yapılacaktır. Posta gecikmeleri kabul edilmez.
5 — Keşif şartname ve diğer evrak parasız olarak bayındırlık ve encümen kaleminde görülebilir. (12158)
Türkiye İş Bankasından
Bankamızın memur İhtiyacını karşılamak üzere 22/9/845 cumartesi günü saat 14 de Ankara, İstanbul. İzmir ve Eskişehir şubelerimizde en az Lise tahsili görenler arasında müsabaka İmtihanı yapılacaktır.
Yabancı dil bilmek, makine İle yazmak ve askerliğini yapmış olmak tercih sebebidir. İmtihanda kazananlara ehliyet derecelerine göre ücret verilecektir
İstekliler imtihan gününe kadar şubelerimiz müdürlüklerine gele-Islmlerinl yazdırabilirler,
Bilecik Bayındırlık Müdürlüğünden
1 — Eksiltmeye konulan İş: Bilecik merkezinde yaptırılacak olan hastanenin İnşaat ve tesisat işi olan keşif bedeli 74240 l|ra 30 kuruştan ibarettir.
2 — Bu işin muvakkat teminatı 4992 lira 01 kuruştur.
3 — Eksiltme 26. 0. 945 cl çarşamba günü saat 15 ds hükümet konağında bayındırlık dairesinde topla*" a eksiltme komisyonunca kapak zarf usuliyle yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye girecekler bu işe ait şartlaşma ve buna müteferrl evrakı bayındırlık müdürlüğünde görebilirler veya 3775 kuruş bedel ...ûkabi-llnde bayındırlık müdürlüğünden ılablllrler.
5 teo liralık yapı işlerini .anmış İsteklilerin eksiltme ..inden en az ıç gün evvel bir İstida ile Bilecik iline t.üracaa bu gibi yapı işlerini yapabileceklerine dair ehliyet ve'ikası almaları lâzımdır.
6 — Eksiltmeye iştirak edeceklerin 5. cl maddede yazılı vesaik ile 045 akçalı yılına ait ticaret odası vesikası ve muvakkat ‘natlannı ' ıvi olarak 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlıya.-klan kapalı zarflarını 3. cü maddede yazılı vakitte bir saat evveline kadar ekslitmO komisyonu başkanlığına mak*- lukabilinde vermeleri lâzımdır.
Post® •’ vr’—’ "scikmeler kabul edilmez. (12124)
İstanbul Maarif cemiyeti Talebe Yurdu müdürlüğünden:
1 — Yurda yatılı öğrenci kaydına başlanmış olup kayde 15 Ekimde son verilecektir.
2 — Eski öğrencilerin de bu müddet içinde Yurda müracaatları, dışarıda bulunanların bir mektupla durumlarını bllrlrmeleri ve taksitlerini göndermeleri gerektir.
3 — Yatılı ücret aylığı 60 liradan olmak üzere üç taksitte alınır. (Memur çocuklarından Yurt ücreti aydan aya alınabilir.)
4 — Kayıt ve kabul için ve şartlan öğrenmek üzere her gün Kadırgadaki Yurt Müdürlüğüne müracaat edilmesi Tel: 22647
(11711)

Sivas Belediye Başkanlığından
1 — Yapılacak İnşaatın bedeli 10 senelik icarına karşılık olmak üzere 24608 lira 96 kuruş bedeli keşlfll fenni bastırma imalâthanesi işi kapalı zarf usulü İle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Teminatı muvakkatesl 1845 lira 68 kuruştur.
3 — Bu İşe gireceklerin İhaleden üç gün evvel Nafia müdürlüğünden ehliyet vesikaları almaları ve buna mümasil İnşaat İsteri yapmış olduklarına dair vesikaları haiz olmaları lâzımdır.
4 — Eksiltme 26. 9. 45 tarihine tesadüf eden çarşamba günü saat 15 de belediye encümeninde yapılacaktır.
5 — Zarfların gününde ve vaktinden bir saat evvel verilmiş olması İcabeder. »
6 — Postada vaki olacak gecikmeler göz ününde tutulmaz.
7 — Bu işe ait proje keşif ve şartname Sivas belediyesi fen dairesinde. görülebilir. Alıcıların yevmi mezkûrda Sivas belediye encümenine müracaatları ilân olunur. (12125)
Beyoğlu Kaymakamlığından
1 — Beyoğlu İlçesinde çalışmakta olan çarşı ve mahallât bekçilerine 290 takım ceket ve kllot pantalon, tozluk, kapüt ve kasket diktirilecek ve 290 adet manevra kayışı satın alınacaktır.
2 — Eksiltme 27. 9. 945 gününe rastlayan perşembe günü saat 11 de Beyoğlu kaymakamlığında müteşekkil bekçi komisyonunda acık olarak yapıl acaktır.
3 — Kumaş ve astarı bekçi komisyonu tarafından verilecek olan elbise, tozluk, kasket ve kaputun dikiş muhammen bedeli 4350 lira manevra kayışının muhammen bedeli de 1740 Uradır,
4 — Eksiltmeye gireceklerin 1945 yılına alt ticaret odası belgeslle bu gibi İşler! yaptığına dair belgeler getirmesi lâzımdır.
5 — Eksiltme şartnamesi Beyoğlu Emniyet âmlrllğlnde bekçi bürosunda her gün görülebilir.
6 — Komisyon İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (12053)
Açık Eksiltme ilânı
Devlet orman işletmesi Pazar müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin İklzdere Dördüncü bölge dahilindeki remil ormanının 1, 2, 3, 4, 5 No. lu maktalarından 5000 metreküp Ladin tomruğunun, ormandan kesmek, tomruklama ve 80 kilometre mesafede İyldere kereste fabrikası önündeki sahil depoya dere İle nakil ve istif işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 28.9.945 tarihine rashyan cuma günü saat 15 te Pazarda Müdürlük binasında komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Beher metreküp tomruğun kesme, nakli ve İstif İşinin muhammen bedeli otuz üç liradır,
4 — Muvakkat teminat yüzde yedi buçuk hesabiyle 12375 lira 7 kuruştur. Açık eksiltme şartnamesi Ankara Orman Genel müdürlüğünde, Istanbulda Merkez İşletme müdürlüğünde, Trabzon, Sürmene, Artvin müdürlüğünde, Samsun, Rize, Cayeli orman kâtipliklerinde görtitehilir
6 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte komisyona müracaatları. (12250)
Ağaç kesme tomruklama ve kabuk soyma isi Devlet Orman İsletmesi Bolu işletme müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Aladağ bölgesi dahiLlndekl Aladağ suyu ormanında mevcut 1625 adede denk tahminen 5504 metreküp ağacın dipten kesme tomruklama dallardan temizleme ve tamamen kabuk soyma İşi açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Açık eksiltme 19/9/945 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 16 da İşletmemiz merkezinde komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Beher metre küp ağacın dipten kesme tomruklama dallardan temizleme ve tamamen kabuk soyma işinin muhammen bedeli 1 Ura 76 kuruştur.
4 — Muvakkat teminat % 7.5 hesabiyle 722 lira 40 kuruştur
5 — Açık eksiltme şartnamesi orman genel müdürlüğünde İstanbul, Düzce, Gerede, Mudurnu ve "Bolu İşletme müdürlüklerinde görülebilir.
8 — İstekUlerln muayyen gün vb saatte komisyona müracaatları. (12135)

Comments (0)