AKŞAM
Bugün 8 sahifedir
öğrenciler için sabah ve akşam hususî tramvay arabaları çıkarılacak
Sene 27 — No. 9669 — Fiatl her yenle 10 kuruştur.
SALT 18 Eylül 1945
Sahibi: Necmeddin Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Herşeyden önce vatana, millete saygı
Muhalefete saygı gösterilmesi lâzımdır. Zekeriya Sertel dünkü yazısında bunu istiyor. Yerden göğe hakkı var. Muhalefet ne derece şiddetli olursa olsun, ço. ğuıi 'iğu ve iktidarı ellerinde tu. tanlanft vazifesi, karşılarına geç. miş olanlara saygı, hattâ mum. künse sevgi göstermektir^ Bu. hükümet partisi için yalnız bir medeniyet borcu, veya demokrasi icabı değil, aynı zamanda bir kuvvet işareti, kendine güvenme delilidir.
Muhalefete saygı gclstermeyip onu susturacak, ezecek, yahut »indirecek bir parti hükümeti, memleket bas-nına — aklına geleni yazabilecek şeki’de — tam bir hürriyet verm’ye lüzum gör. mezdi. Çünkü basın hürriyeti sadece muhalefet ve tenkid fikirlerinin, bunları yazanlara hiç zarar vermiyecek surette, yayın, lanmasma yarar. Buna dayana, mıyacaklaım yapacaktan ilk iş basını, gizli yorardan değil, açık, ça susturmaktır.
«Tan,, başyazarı muhalefete saygı gösterilmeılğindfn şikâyet ederken iki sebep İleri sürüyor. Bunlardan biri, partili dediği gazetelerin v? Anadolu basınının hep bir ağızdan, muhalif geçinen Eazet'’’"re yavlım ateşi açmaları, dır Bunun reden savgısız’ık ol. duğunu D’k livama dik, Muha. lif gazetelerin her dilediklerini yazmaları hürriyetin verdiği bir hak ise, parti tarafını tutan, ya. hut partili olmasa da. muhalif denilen gazetelerin düşünce ve yazı seklini beğenmeyen, bu tarzı —doğru veya yanlış — memle. ket- zararh bulan bir kısım ba_ sının tepkisi de aynı hürriyet hakkının gösterisidir, Eğer, bu gazeteler arasında — muhalif ağzı kullananlara karşı — Sertelin d'diğj gibi, ağız biriiği k~. lem birliği n’uverdi ise. bunu niçin sadece saygısızlık sanma h? Bunda muhalefetin aldığı çeşniden doğma bir duveu birüği do görmek mümkündür ve bu, memleket’n v- partinin savab> h*T'',-ine yazılmalıdır.
Bazı gazetelerin, şimdiden mu. halefet adını takınan arkadaş, lara saygısızbk gösterdik) ?r; doğ. r” bile olsa, bunda nihavet basın hürriyetinin tecellisini görmemek yanlış olur ve mem’ekett’ yeter derecede hürriyet olmadığım ileri sür.nlerin. bundan sikâvet etme. Ieri de yersizdir.
Zekeriya Sertelin şikâyet ettiği İkinci c-.sit saygısızlık daha ciddidir Arkadaşımız. Partinin ve hükümetin vasasjz yollardan, memurlar vasıtasile. kendilerine zarar vermeğe çalıştık'annı, sü. rüm ve yayınlarına engel olun, duğunu söylüyor.
Cumhuriyet rejiminde bu gibi hareketlere asla izin yoktur. Hiç duraksamadan söyleyelim ki eğer arkadaşımızın elinde bu yolda delil vg vesikalar varsa. İsyan edeceklere biz de hemen katılırız.
Muhalefetin, her bakımdan saygı istemek hakkıdır. Fakat biz, muhalefete karşı saygısızlık olduğuna inanmıyoruz, Bazı ya. zılara karşı bir ürperme olmasını daha muhtemel görüyoruz. Çün. kfl saygı isteyen muhalefetin, herşeyden önce vatana, millet? saygı göstermesi şarttır,
Zekeriya Sertti. «yazılarının tahrif edilmemesini, tezvir ve iftiralara saparak hücum’ar yapıl, mamasını dürüst bir mücadele usulü güdüImesinin istiyor.
Bundan da’* a tabiî, daha hakli bir dilek olabilir mi? Bu, İnsanca konuşmanın İlk şartıdır.
Fakat kendileri, muhalefet mücadelesinde böyle mİ hareket ediyorlar?
Çok önce’ere dönmeden «Tan-, gazetesinin geçen pazar günkü sayısından iki örnek almakla yet «ineceğiz. O sayıdaki başyazısın, da Zekeriya Serte] veremin çok artmalından sızlanarak şöyle di. ▼br
■■^vrııpada işgalden kıırtu'aıı hattâ ınağlûp olan memleketler.
b le gıdasızlığın ve sefaletin
bu derere şiddetli olmadığını gösteren birçok deliller var.»
Sertelin dilediği gibi, bu satır, lan. hiç tahrif yapmadan kendi yazısından aldık. Memlekette ve. remin ne derece arttığı kaç yıllık istatistiklere bakılıp mukayese edilerek ve başka memleketler istatistiklerde de mukayese edilerek meydana çıkarılmıştır, bu ayn mesele. Türkiyede hayat pahalılığı vardır, hem de tahammülü aşan dereceye varıyor. Zorluk vardır, az gelirli bir sınıf çok sıkıntı çekiyor, az yiyor; bu bakımdan yapılacak pek çok işler var. Bunların hepsi doğru. Fakat azı. cık insafı olan bir Türk vatan, daşı, Türkiyede Almanyadan. Polonyadan, ttalyadan, Maca, ristan, Romanya ve Bulgaristan, dan, Yunanistan, hattâ Fransa. dan, daha fazla açlık ve sefalet olduğunu nasıl iddia edebilir? Muhalefete karşı, haklı olarak, iftira İstemeyen Serte]. muhalefet silâhı olarak memleketine karşı bu derece tf. tirayı nasıl reva görüyor? Arka, daşrmız bütün Avrupanın sefa, let ve açlık derecesinden bu ka. dar habersiz olamaz.
Necmeddin Sadak
(Arkası sahife 2: sütun 6 da )
Iran ın tahliyesi
Dışişleri Bakanları konseyinde görüşülecek
Londra 18 IA.A.) — Sovyet Haberler ajansının yayınladığı haberler, bilhassa İran sınırları İçin vs İran Azerbaycanında. muhtariyet lebinde bir hareketin geliştiği hakkındaid roktaya dikkat gözünü çekmektedir.
Londralı yorumcuların belirttiklerine göre, bu haberler, gene Rusya-dan gelen ve bu eyalette Sovyet Azerbaycan Cumhuriyetiyle birleşmek hususundaki temayülleri bildiren evvelki haberlerle tezat teşkil etmektedir. Böyle bLr birleşme Tiirfckye ile İranı blrlbtrlnden ayırabilecektir.
Londralı yorumcular bu tezadın bir gaye değişikliğinden ziyade bir taktik değiştirme suretinde izah edilebileceği fikrindedirler.
îran Azerbaycan! hâlen Rus kuvvetlerinin işgali altındadır. Genel o-iarak sanıldığına göre, İrandan Müttefik kuvvetlerin tamamlle çekilmesi meselesi Dış İşleri Bakanları konseyine sunulmuş bulunmaktadır.
İzmir fuarı perşembe günü kapanıyor
İzmir 18 (Akşam) — On dördüncü İzmir fuarı perşembe günü Fuar gazinosunda ekspozanlar şerefine verilecek bir ziyafeti mütaakıp yapılacak törenle kapatılacaktır. Fuarı şimdiye kadar ziyaret edenlerin adedi 900 bini geçmiştir.
İtalya 12 Adayı Y una-nistana terkediyor
Kıral naibi Damaskinos Bulgar hududunda değişiklik ve kuzey Epiri istiyor
Amerikanın da Yunanistana asker göndereceği bildiriliyor — Sovyetler bir protesto notası verdi
Londra 18 tUSÎS* — Vaşington’da İ.aiyan büyük elçisi M. Alberto Tar-chianj, İtalyanın On iki Ada'yı Yunanistan» terkedeceğlnl bildirmiştir. Büyük elçi. Yunanlıların durumunu çok İyi anladığını ve On İki Ada halkının Yuna-, olduğunu kabul eylediğini ilâve c‘iniştir.
Beyrut 18 (R.» — Paris'e gelm?K üzere bulunan Yunan naibi m. Damaskinos France Presse ajansı muhabirine yaptığı beyanatta, bilhassa şunları söylemiştir:
«Eransaya yapacağım seyahatin siyasi bir gayesi yoktur. Fransa devleti reisi General de Gaulle'ün daveti üzerine geliyorum. Ben bir din adamıyım; siyasetle uğraşmam. Rolüm partiler mücadelesinden tamamıyla uzak kalmaktır. Memleketime karşı vazifemi yaptıktan.sonra çekLleceğlm ve o vakit büyük bir bahtiyarlık duyacağım. çünkü memleketimi sükûn ve.selâmete kavuşturmuş olacağım,
İtalya bizden bazı adalar aldı. Geçenlerde bunları bize geri vereceğini söyledi. Bunun üzerine benim diyecek bir sözüm yoktur. Münakaşaya lüzum da yoktur »
Yunanistanın istekleri
Londra 18 (R.J — Londrada bulunmakta olan Yunan Kıral naibi Da-masklnos, dön İngiliz Djş işleri Bıkanı Bevln İle uzun müddet görüşmüştür Kıral naibi bugün Yunan Kıralı George İle görüşecek, yarın Paris'e hareket edecektir
Damaskinos, dün gazetecileri kabul ederek sordukları suallere cevaplar vermiştir Yunan Kıral naibi demiştir kİ:
«— Çok ehemmiyetli siyasi görüşmeler yapıldığı şu sırada bu görüşmeleri taklbetmek ve salâhiyeti! makamların intihalarını anlamak İçin Londraya geldim. Yunanistan Avrupa kıtasında. Mihver devletlerine -Uc darbeyi indiren memlekettir. ftalya-ya karşL yaptığı muvaffakiyetli muharebe hatırlardadır. Bıınu unutmamak lâzımdır.
Bıılgarislnnla hudutlarımız askeri emniyeti temin edecek şekilde olmadığından. 40 sene zarfında dört defa Bulgarların saldırışına uğradık Bulgurlar binlerce Yunanlı öldürdüler Yunanlıların ileride sulh İçinde yaşı-yabllmcleri, bu gibi saldırışların tekrarlanmaması için Yunan - Bulgar hududunda değişikli kyapmak lâzımdır.
Bundan başka Kuzey Eplr Yunanistana ilhak edilmelidir. Buradaki Yunanlıları imha etmek için Enver Hoca tarafından sarfedllen bütün gayretlere rağmen. Kuzey Eplr Yunan h kalmıştır.
İngiliz hükümeti, Yunanlstandakl askeri kuvvetlerini şimdilik çekmek niyetinde değildir Yunanistana Amerikan askerlerinin de gelmesini memnuniyetle karşılıyacağız.
On İki Ada işine g^hıce, bu adaları İstiyoruz. Bunların ladesin! İtalya bile teklif etmiştir. Bunun İçin münakaşaya lüzum yoktur.
Vulgaris kabinesi temsili bir hükümet değil, geçici bir idaredir. Yugos-lavyanın Yunan Makedonyasındakl Yugoslaviar hakkındaki İddiaları mantıksız ve çocukçadır. Bu havalide tahkikat yapılması İçin milletlerarası bir tahkik heyeti gönderilmesin! İstedik.»
(Arkası sahife 2. sütun 5 de)
DİKKATLER:
Irak Naibi bu sabah Atatürk’ün muvakkat kabrini ziyaret etti Öğle vakti Dışişleri Bakanı tarafından misafirimizin şerefine bir ziyafet verildi
Dün geceki ziyafette Cumhurbaşkanı ve İrak Kıral Naibi
tarafından mühim nutuklar söylendi, insanlığın yükselmesi için birlikte çalışmak azmi tebarüz ettirildi
Ankara 13 (Telefonla! — Başşehrimizde bulunan Irak Kıral Naibi Abdülllâh bu sabah saat on otuzda. Atatürk'ün muvakkat kabrini ziyaretle bir çelenk koymuştur. Misafirimiz. saat on birde yüksek ziraat enstitüsünü ziyaret etmiştir.
öğle üzeri Dış İşler} Bakanı B. Haşan Saka, Nalb şerefine Ankara Palasta bir öğle ziyafeti vermiştir. Bu ziyafette Nuri Salt paşa, yaverlerden Davud Hayderi, Irak elçisi B. Ata Amin, Bağdad elçimiz B. Ne bil Batu, Başbakan şükrü Saraçoğlu, Bakanlar. dış işleri erkânı, dış İşleri kâtibi umumisi Cevat Açıkalın, kâtibi umumi birinci muavini Feridun Cemal Erkin hazır bulunmuşlardır. Öğleden sonra da misafirlerimiz çubuk barajını gezeceklerdir.
Akşam Başbakan tarafından bir suvare verilecektir. Suvareyl Cumhur Başkanı ve refikaları da şeref-lendirecekierdlr, Ankara, misafirimizin şerefine donanmıştır.
Dünkü ziyaretler
Ankara 18 — Dün sabah Ankara'yı (Arkası sahife 2, sütun 3 de)
Muhterem misafirimiz Ankara Patas’da Cumhur Başkanı ile görüşüyor
günkü kabine çekilmedikçe siyasi buhran halledilemez,, diyor
Sofya 18 (R.) — Çlfçl partisinin genel sekreteri Petkof, sosyalist partisinin bugün ilk nüshası çıkan Nar od adlı gazetesine demeçte bulunmuştur. Petkof bugünkü kabine istifa ederek çekilmedikçe ve hakikaten hür seçim yapılması İçin başka bir kabine kurulmadıkça siyasi buhranın halledlJemlyeceğlnl söylemiştir. Petkof seçim kanunundaki değişikliğin tatmin edici olmadığını da Hâve etmiştir.
Gazı te başmakalesinde hükümetin seçim hakkında kararlaştıracağı tarihi de tenkldedJyor.
sil Kolarof'un da ilk defa olarak İştirak edeceğini bildirmektedir.
Aynı gazete «Buhran» başlıklı yazısında, Bakanlar kurulunun «çimler için 18 kasım tarihini tesbit eden kararını lnceüyerek, bu hususta bazı mahfülerce yapılan itirazların idare edenler tarafından nazarı itibara alınmasını ve seçimler için acele edilmesini yazmaktadır.
Günler Geçerken
Yugoslavya’da
Radikal partisi namzet göstermek için müsaade istiyor
Londra 18 (R) — Yugoslav
Radikal partisi lideri olan ve geçenlerde Başbakan muavinliğinden çekilen Mi lan Orol, gelecek seçimlerde partisinin aday göa. termesine müsaade istemiştir.
Londra 18 (R) — Yugoslav
radyosuna göre Dışişleri Bakanı Subasiç'in hastalığı esnasında Bakanlık İşlerini Tito deruhte edecektir.

Veremin çaresi
Dünyanın her tarafında olduğu gibi Türkiyede de veremin arttığı tesbit edildi. Sebebi: Hal. km fena gıda alması, yani paha. Iılık.
Kokteyl partilerde nükte mcv. muydu: «Siz resmi gelirlerin ayda 50 . SO . 100 lira olduğuna hak. mayın. Her aile bir çıkarını bul. muş; bir taraftan fazlasını temin ediyor..... Ve. misaller sayılıp do. k uluyordu Sonra da şu hiikme Yanlıyordu: «Aksi takdirde mad. deten imkân yok. Bir ailenin sa. de en basit şeyleri yiyip içmesi, giyip kullanması için ayda 300 . 500 |ira «arfetmesi lâzım. Bu pa. rayı bulmasalar ne yaparlar? De. mek buluyorlar ki yaşıvorlar
Cevabını hâdisat veriyor: Bulantı;yanlar gıdasızlıktan veremi oluyor.
Ve. bulamıvânlar çoktur . Bunlara ne sanatoryum, ne dok.' lor. ne ilâç.. Der» birdir: Ucuz, tuk!
Sofya 17 (A.A.1 — 8osyal demokrat partsllinn gazetesi olan Suboden Narod gazetesi vatansever cephesi milli komitesinin yarınki salı günü bir genel oturum yapacağını ve bu oturuma, son zamanlarda Sovyet Rusyadan gelen Bulgar komünist partisi siyasi bürosu Üyelerinden Va-
Batı bloku
Sovyet gazetelerinin muhalefeti devam ediyor
Londra 18 (R.) — Sovyet gazeteleri Batı bloku fikrine karşı şiddetli muhalefette bulunmağa devam ediyor. Pravda gazetesi yeni bir makalesinde diyor ki: «Şimdi Sovyet Rusyaya karşı mevcut eski plânlar yen! bir şekilde ortaya çıkmıştır. Fakat bu hiç kimseyi aldatamaz. Milletlerarası teşkilât içinde bloklar kurulması sulhu kuvvetlendirmeğe yanyamaz. Batı bloku, Sovyet Rusya etrafında bir kordon çevrilmesi, Lokarno, Dörtler paktı, Münih anlaşması gibi biri birini takibeden siyasetler cümlcslndendlr.»
Halkın dilindeki gibi
Yazan: Halide Edib . Adıvar
Yarınki AKŞAM’d a J
-L~_ / II J
İnanması güç
Bu yıi şikâyet dinleme turnesine çıkan İstanbul Milletve. killeri her seferkinden fazla yorulacağa ve meselâ sigara paketi arkasına not tutmakla işin İçinden çıkamıyacağa benziyorlar. Harbden sulh haline geçiş vaziyetini gözönünde tutan hemşerile» rimiz galiba gazetelerdeki serbes tenkidlerden de hız alarak epey, ce canlı noktalara dokunmak, açık konuşmak yolunu tuttular. Beşiktaş semtindeki toplantının pek kalabalık oluşu ve ciddî me. selelere dokunuluşu bunu gösterir. Gördüğümüz bir şey daha var. sa o da medeni cesaretle konuşulduğu takdirde nasılsa gizli kalan, âdeta taamül haline gelip hüküm sürmekte devam eden bazı çirkin işlerin meydana vurulması suretile önlenmelerin# imkân ha^ zırlanacağıdır,
Ne tek i m Beşiktaş toplantısında bir vatandaş kömür dağıtılırken küfccilere verilmesi usulden olan bahşişten bahsetmiş. Kendi elimle böyle bir bahşiş vermedim ama her defa kömür naklivesi puslasında araba ve istif paralarından başka «küfecile. re verilen" diye yazılı dört liralık bir masrafı ödemekten geri kal. inadım. Zira ilk sorduğum vakit bana «o para verilmezse hep tozlu taraftan dolduruyorlar; liraları avuçlarına sıkıştırınca küreği yığının münasip bir yerine vuruyorlar, yukarıdan İri parçaları düşürüyorlar, biz kazançlı çıkıyoruz » cevabını vermişlerdi. Günahı söyleyenlerin boynuna, doğru İse kömür deposu kilfeciİL ğinin pek kârlı bir meslek olduğuna şüphe kalmaz. Ton başına dört liradan ne tuttuğunu kömür satışının yekûnunu bilenler kolayca lıesap ederler Yuvarlak hesap yüz btn ton desek dört yüz bin lira! Yılda dört yüz bin lira bahşiş? Eskiden Bağdat demiryolunu ve her hangi bir imtiyazı almak için bile bu yükseklikte bir rüşvet dağıtılmazdı... Hattâ kâğıt parayı altına tahvil ederek rakamı küçİiltsek bile!
Eğer gerçekten hu paralar veriliyor, alınıyorsa kömürün ka. ra elmas ve elmasın bir cins kömür olduğuna herkesten fazla kömür tevzii deposu kiifecilerinin inanıp iman g?tirdiklerlne şüp. he edilemez,
Refik Holtd Karay
\-
A ■ Ş A M
Bahlle 2 _______ __________ _______________
SÖZÜN GELİŞİ
Şairin hayatı
Bir toplantıda bir haç değerli şairimizin hJç de muntazam bir hayat sürmediğinden konuşuluyordu. Tam bir İş tutup ora. da hayatını düzene koyacağı sırada birdenbire cayıyor, işini asmağa başlıyor, İçiyor, delicesine eğlenceğe dalıyor, bir kaç gün ortadan kayboluyor, çalıştıkları müessesenin müdürleri de ken. dilerini pek sevip kırmak istemedikleri halde uzunca bir sabır devresinden sonra Istemiye istemiye İşlerine «on vermek zorunda kahyorlarmış «Ne yapsak da bunları ıslah etsefcîo düşüncesi dostlarını ciddi surette meşgul etti.
Ben, adı geçen şairlerin iyi şairler okluğuna inandığım İçin, dostlarının kendilerini ıslah etmek üzere buldukları çarelerin bo. şa gitmesi dileğinde bulundum. Çünkii bîr şairi, sahiden şairse, muntazam bir memur haline getirmek onu şairlikten de çıkar, m ak olur. Muntazam memura çok ihtiyacımız varsa da şair, muntazam memurdan çok dalın fazla bir şeydir. Sonra şairi hangi salâhiyetle ıslaha, herkes gibi bir adam yapmıya kalkıyo. Tiız? Gerçe dostumuzu sıkıntıdan sıkıntıya düşer görmek bizi ti. zîiyor; bukadar sevdiğimiz, bu kadar değer verdiğimiz, gelecek nesillere bu nesilden bir ses bırakacağını tahmin ettiğimiz adamın acılanmasına gönlümüz razı olmuyor. Fakat bu şair, gene tekrar edelim, sahiden şairse bir ahmak olmadığı muhakkaktır. Geçim işini yoluna koyaVsa rahat edeceğinin farkındadır. Şiir yazacağına fotin boyarsa daha çok para kazanacağını bilir. Hele İşi ticarete dökse refahın yolunu tutacağından zerre kadar şüphe etmez.
' Gelgeldim o ne tüccardır, ne de fotin boyacısı! O şairdir; kendi hayatını yaşıyacaktır. Notekim ilk gençliğinde şiir yazmış da sonra iyi tücear, iyi mühendis, İyi memur, iyi politikacı olmuş adamlar yok değildir ama, çoğu artık şair de değildir. Hem şaire yol göstermek, akıl öğretmek bizim ne haddimize! Bilâkis biz onun açtığı ufukların hayran seyircisiyiz. Onun hayatını düzene koymak, İşine sabah saat sekizde gidip akşam beşte evine dönmesini temin etmek, çalıştığı daireden takdirname kazandırmak uğrunda sarfedereğimiz gayretler muvaffak olduğu gün, çok büyük bir ihtimalle şairi de kaybettiğimiz gündür. Biz alel, Ade İnsanlar yetiştirebiliriz. Harikulade olan şair sanatının çağırdığı yoldan giderek kendi kendine yetişir.
Şevket Rado
Ingiliz denizcileri
Dün de müsabakalar tertibedildi, ziyafetler verildi
Londra 18 (R) — Dışişleri Bakanları konseyi dün iki toplantı yapmış, İtalya ile yapılacak barış muahedesi işiie meşgul olmuştur. Bu münasebetle Yugoslavya ve îtaiyanın hudutlar hakkmdakl görüşleri dinlenecektir. Yugoslav heyeti-henüz geldiğinden ve Başkanı da hasta bulunduğun, dan bu iş bugüne bırakılmıştır. Konsey İtalya İle sulh muahedesi hazırlamakta olan Dışişleri Bakanlan muavinlerine yeni direktifler vermiştir. Neşredilen tebliğde muahede müsveddesinin konseye İkinci oturum devresinde verileceği bildirilmektedir.
Konsey, İtalya işinden sonra Balkan memleketleri İle sulh muahedeleri ve Avrupadakl sn yol. lan meselesini görüşecektir. Görüşmelerin hafta sonunda bite, ceğl tahmin ediliyor.
Parri ne diyor?
Londra 18 (R) — İtalyan Baş. bakanı Parri şu demeçte bulun, muştur: (■ İtalya verilerek neticeyi emniyet ve ümitle bekliyor. İtalya halkı faşist rejiminin sebep olduğu zararlar İçin tazmi. nat vermeğe mecburdur. İtalya. nın mesuliyetini kabul ediyoruz. Fakat şunu da unutmamalıdır ki İtalya taraf değiştirmek İçin son dakikayı beklememiş, büyük fe. dakârlıklar yapmıştır. Mussolînl zamanında ftalyada İç mukave. met, Fransadaklnden az kuvvetli olmamıştır. îtalyaya karşı adaletsizce hareket Avrupanm istik.
Limanımızda bulunan İngiliz gemileri mürettebatı dün cami ve müzeleri gezmişlerdir. Öğleden sonra Yavuz ve Ajax futbol takımları maç yapmışlardır. Müsabakayı înglllz denizcileri 3-2 kazanmışlardır.
Diğer taraftan İstanbul Yüzme kulübü İle Ajan takımı arasında Lldo'-da bir yüzme müsabakası yapılmıştır. Neticeler şudur:
100 serbes: Zekerlya (Yüzme kulübü), Salâhaddln (Yüzme kulübü), Rown (Ajax>.
100 kurbağalama: Godrld (Ajaxl, Pason (Ajax).
4 X 60 bayrak: Yüzme kulübü takımı birinci. Ajax takımı İkinci.
33 metre bayanlar: Servinaz (Yüzme kulübü). Yıldız (Yüzme kulübü).
Su topu: Yüzme kulübü 8, Ajax 2.
İngiliz bahriyelileri şerefine saat 17,30 da İngiliz sefaretinde bir kokteyl parti, gece Sümerpalas’ta Donanma komutanı Amiral Mehmet Ali Ülgen tarafından bir ziyafet verilmiştir.
Dün de halk gemileri gezmiştir. İngiliz gemileri yarın limanımızdan ayrılacaklardır.
Yağ ihtiyacı
Ankara'da görüşmeler bitmek üzere
Ankara 18 (Telefonla) — Yurdun yağ İhtiyacını karşılamak İçin Ticaret Bakanlığında Turyağ ve margarin yağı fabrikalarının lştiraküe yapılan görüşmeler sona ermek üzeredir. Bu görüşmelerde halkımıza sadeyağ gu-rupundan olan Turyağ ve margarin yağını ucuz llatle temin etmek çareleri aranmaktadır.
Öğrendiğime göre. İstanbul ve İzmir yağ fabrlkatörlerlle Bakanlık temsilcileri arasındaki konuşmalarda Turyağınm ve margarin yağının Istih «alinin arttırılması ve bol miktarda piyasaya arzedllmesl işi sağlanmıştır. Bu konuşmalar sonunda alınacak kararlar hafta sonundan evvel kesin bir şekilde belli olacaktır.
Dış memleketlerden ithal edilecek mallar
Ankara 18 (Telefonla) — Dış memleketlerden İthal edilecek malların listesi yeniden hazırlanmaktadır. Yeni liste hazırlanırken, üzerinde cn fazla durulan konu, memleketin gerçek ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Bu defa hazırlanan listede bazı de-ğlşlkllkler yapılacak ve lüks sayılacak birçok maddelerin ithaline müsaade edllmlyeceğl sanılmaktadır.
Ingiltereye satılacak üzümler
Ingiltereye satılacak olan 40 bin ton üzümün satış mukavelesini İş-tanbulda nzalıyacak olan heyet Ka-deş vapurile şehrimize gelmiştir.
Gazeteciler Ajax’ta
Dün saat 18 da İngiliz matbuat mümessili B. Benett’ln delâletile Türk ve yabancı gazetecileri AJax kruvazörünü gezmişlerdir. Gazetecilere İngiliz Akdeniz filosu başkomutanı nezdinde bahri haberler kurmay subayı Temple Pattlnson İzahat vermiş ve bu arada şon harbde geminin aldığı kurşunların hâtırası olan delik çanı göstermiştir.
Gazetecilere geminin son sistem nişan tesisleri ve topları da gösterilmiş ve izahat verilmiştir.
Mütaakıben geminin kaptanı Cu-1 thubert gazetecileri kabul ederek demiştir ki:
«— Ajax'm harbden sonra Türk sularına gelen İlk İngiliz harb gemisi olmasından çok mütehassisim. Biliyorsunuz ki, Ajax kahramanlık sembolüdür. Gene şunu tekrar ederim kİ Ajax, dost Türk yularına gelecek olan son İngiliz harb gemisi değildir.»
Kumandan, sözlerinden sonra, kadehini Türk - İngiliz samimi dostluğuna kaldırmıştır.
(Baş tarafı 1 inci sahifede) şereflendiren Irak Kıral NaJhfAbdü-lüâh saat 16.30 da Çankaya köşkünde Cumhur Başkanı İsmet İnönü’yü ziyaret etmiş ve Cumhur Başkanı tarafından bayan İnönü’ye takdim edilmiştir. Burada birlikte çay İçilmiştir. Prens saat 17 de Çankaya köşkünden ayrılmıştır.
Cumhur Başkanı ve Bayan İnönü misafirimizin şerefine akşam Çankaya köşkünde bir ziyafet vermişledir. Ziyafette eski Irak Başbakanı Nuri Salt paşa, Irak elçisi Ata Amin ve refikası, Irak Meclisi üyelerinden Davut Hayderi, Naibin hususi doktoru, yaverleri. Irak elçiliği kâtibi, Başbakan Şükrü Saraçoğlu, Bakanlar Gmel Kurmay Başkanı, Meclis dış işler komisyonu başkanı Saffet Arı-kan, Dış işleri Bakanlığı genel kâtibi, Ankara Valisi, Cumhur Başkanlığı Genel kâtibi, Başbakanlık müsteşarı, Bağdad elçimiz. Cumhur Başkanlığı baş yaveri Cevdet Tulgay, yaver yüzbaşı Cahit Apayık ve bayanları hazır bulunmuşlardır.
Cumhur Başkanınım nutku
Ankara 17 (A.A.) — Bu gece Cumhur Başkanı ve Bayan İnönü tarafından Irak Kıral Naibi Altes Abdü-lilâh şerefine verilen ziyafetin sonunda Cumhur Başkanı aşağıdaki nutku Ira d buyurmuşlardır:
Altes,
Memleketimizin sevgili komşusu ve yakın dostu necib Irak devletinin niyabetini güçlü ellerinde tutan zâtı fahlmanelerlnl Türkiye Cumhuriyetinin başkentinde bu akşam aramada görmekle duyduğum sevinç çok büyüktür. Zâtı fahlmanelcrine Türk ulusu namına hoş geldiniz demi İtle' bahtiyarım.
Altes,
Geçen nice yüz yıllar zarfında bağrında bir çok meacuiyet-k-r yaşatmış bk dünya parçası üzerinde kâin her İki memleketimiz, üstünde yaşadığı topraktan aldığı medeniyet feyzi ve tarih boyunca olaylardan aldığı siyaset dersinden milletlerin 'e'ah ve saadet kaynağının yekdiğerine hürmet ve aralarında İyi ve samimi geçim de mündemiç olduğunu pğren-nıîetir.
İşte bu sade ve en insani kaideleri düstur edinme olm&larıııdandır kİ uzun bir müşterek nıuaşcı-'tin kardeş kıldığı Türk ve Irak milletleri birbirine tam ve mutlak bir itl-mad havası içinde bugünkü mesud, sağlam ve pürüzsüz dostluğu idrak etmişlerdir.
Türkiye Cumhuriyeti güzel ve sevgili komşusu Iratan refah Ve tealisi uğrunda sarfettlğiniz değerli cnluj-malan büyük alâka ve muhabbetle takibeder vo Irak milletinin hıı yolda katettlğl mesafeleri ve istihsal ettiği neticeleri hakiki bir sevinçle görür. Bütün varlığını ve kudretini memleketinin ve milletinin saadetine vc
KÜÇÜK HABERLER
■fc Londrada toplanan milletlerarası Ticaret odaları toplantılarına İştirak eder, heyetimizden Ahmet Kara le Şerli Remzi Reyent, bir hafta evvel İstanbul» gelmişler, heyetimizin bir kısmı KahJrede kalmıştı, Heyet Başkanı Mithat Nemli İle fizadan Ziraat Bankası İstanbul şubesi müdürü Mehmet AH Tlney. bugün öğleden sonra uçakla Lstanbula geleceklerdir.
★ Yeril Mallar Pazarlarının elinde mühim bir stqk halinde bulunan şayakları giyecek İhtiyacı çok büyiik olan Avrupa memleketlerine yardım maksadlle İbracolunacaktır.
Bu İhracatın evvelâ Yunanistan a yapılacağı anlaşılmaktadır. Bunun için stoklar Yerli Mallar Pazarlarından Ofisçe satın alınacaktır.
A Dün gece sabaha karşı Sirkeci caddesi üzerinde bir adamın «ansız denecek bir halde yatmakta olduğu görülmüş, zabıta memurları kendisini kaldırmak isteyince hiçbir hareket yapmadığını görmüşlerdir. Üzerinde yapılan aramada, bulunan hüviyet cüzdanında Mustafa oğlu Mehmet İsminde bir genç olduğu görülen bu adam, çağırılan cankurtaranla Cerrahpaşa hastanesine kaldırılmıştır.
ir Halıcıoğlunda Kumbarahane yokuşunda oturan amele Hûseylnln 12 yaşındaki kızı Mlhrlban, evlerinin civarında bir duvar dibinde oynamakta İken, duvar üzerinde bulunan ve bir ütü fabrikasına aldatan 300 kilo ağırlığındaki bir demir parçası kızın üzerine düşmüş ve beyni patlamak suretlle ölmüştür.
İstanbul havagazı tarifesi arttırılacak mı?
Havagazı tarifeleri hakkında İlgili makamlarla görüşmeferilzere Elektrik, Tramvay umum müdürü B. Hulkl Ercin Ankaraya hareket etmiştir. B. Hülle! Ercm, Ankarada bir hafta kalacaktır.
Londra görüşmeleri hafta sonunda bitecek
Trieste’de
İtalya işinden sonra Balkan meşe leleri ve su yolları görüşülecek
İç kesimde siyası katiller oluyor
baline karşı büyük bir hata ola. çaktır.»
Pravda’nm makalesi
Moskova 17 (A,A,) — Dışişleri Bakanları toplantısından bahse, den Pravda gazetesi şöyle demek, tedir: Konseyin, yolu üzerinde güçlüklerle karşılaşmıyaeağı hu. susunda hiç kimse hayale kapılmamaktadır. Bu güçlüklerin, önüne geçen imkân yoktur. An. cak, işbirliği hususunda elde edilmiş olan tecrübeler ve milletlerin barış İstekleri bu güçlüklerin aşılması İçin müaslt bir hava ya. Tatmaktadır.
Bir ziyafet
Londra 18 (A.A.) — İngiltere hükümeti beşler konferansına iştirak .eden heyetler şerefine bu akşam, St James sarayında bir ziyafet vermiştir. Yemekte Baş. bakan M. Attlee’den başka hükümet üyeleri, amiral Cunning. ham. M. Eden, Sir John Ander. son ve M. Richard Lou da bulunmuştur,
İtalya ile sulh ne zaman imzalanabilecek?
Londra 17 (A.A.) — Brİtanova ajansının siyasî muharriri yazı, yor:
Şimdi artık muhakkaktır ki İtalya ile akdedilecek barış antlaşmasının metni sene sonundan evvel tamamlanmıyacaktır. Bu da, antlaşmanın önümüzdeki seneden evvel imzalanmıyacağı mânasını ifade eder.
Irak kıral naibi
yükselmesine hasr ve sıpa elinden geldiği etmekten başka hiç ınıyan Türkiye Cumhuriyeti aynı yüksele şiarı asil komşusu Irak’da da müşahede etmekte ve bundan dolayıdır ki öteden beri hissen yatan bulduğu memleketinizle kendisini milletlerarası İşbirliği alanındv bir kat daha yakın görmektedir.
Kuvvetli seciyesi yüksek milli ve Isani İdealleri sayesinde genç ve dinç Irak devletinin Yakın Şarkın mühim sulh- ve müfiâlemet âmilerinden ve İnsanlık diivasının en samimi hadimlerinden biri olduğu şüphesizdir.
Altes.
Bugün, burada neclb şahsiyetinizde lecessüm eden dost ve kardeş Irak ,milletine kalbimden gelen bütün refah, saadet ve sriâmet temennilerini İzhar ederken Haşmctlû Irak Kıralı Majeste İkinci Faysal’m sSıhat ve afiyetine kadehimi kaldırmak ve zâtı fahlmanelerlnin sıhhat ve saadetine içmekle mutlu bir şeref duyuyorum.
Kıral nabınîn cevabı
Ankara 17 (A.A.) — Altes Abdüll-lâh, Cumhur Baştanına şu nutukla mukabelede bulunmuşlardır:
Pek muhterem Reisicumhur Hazretleri,
Kemali dikkat ve büyük bir alâka ile dinlediğim pek beliğ ve dostane sözlerinize cevap verirken gerek İs-tanbulda ve gerekse Atatürk'ün muazzam âbidesi olan Cumhuriyet başşehrinde zâtı devletlerinden ve Cumhuriyet hükümeti makamlarından gördüğüm hüsnü kabul ve misafirperverliğe karşı ne kadar mütehassis olduğumu ifade etmek isterim.
Dört ay kadar süren seyahatimden memleketime dönerken pek sevdiğim ve içinde güzel vakitler geçirdiğim Tiirkiyeyl bir daha ziyaret etmek fırsatını vermiş olduğunuzdan pek müteşekkirim, Memleketinizden son ayrıldığım şu kısa müddet zarfında terakkiye, maarife ve memleketin um-ranile güzelleştirilmesine sarfedllen gayretleri müşahede edip elde edilen ntfcelerl gördükç hayran oluyorum.
Reisicumhur Hazretleri,
Beşeriyeti altı uzun senedenberl sarsan ve dünyaya korkunç bir felâket gibi düşen harb en nihayet hürriyet ve adaletin ve demokrasi İdeallerinin zaferile neticelenmiş olduğundan benim kadar sizin de tnem-mflptehlç olduğunuza şüphe mlekeiim gibi Türklyenln
insanlık dâva-kadar hizmet bir gayesi ol-
nun ve
yoktur. ~ __________
dr harbin ahval ve mesailinden Ce-vrb» Hakkın Inayctilç kurtulmuş ol-m-’.kla beraber Birleşmiş mületler misakına inzimam ederek ve Birleşmiş milletlerin harb faaliyetine büyük ve unutulmaz yardımlarda bulunarak hürriyet davasının muzafferi »ve saadetine, muazzez ve sevgili Kıral yetine İştirak ettiğimizden müftehl-rlz. Harb _sonn dünyasında rahat ve Rükün, refah ve saadet ve milletlerin hürriyet ve istiklâl İçinde daimi sulhun teessüsü 11c- adaletin İstikran-
Londra 18 (R) — Trieste ya. kınındaki Gorizia kesiminde bir cok hâdiseler almuşflır. îngilla' komutan» burada bir çok kimse, lerin siyasî maksatlarla öldürüldüğünü ve tethı'ş hareketi yapıl, dığını söylemiştir. Buna karşı tedbir alınıyor. Evvelce Yugos. iar tarafından kanunsuz olarak tevkif edilmiş olan 1000 kişi ser bes bırakılacaktır.
Daily Mail gazetesinin muhabiri de Gorizia hava1isindeki tet. hlş hareketinden «İstikbal korkusu me hürriyetinden mektedir» diyor
bahsederek: halkı düşün, mahrum .et.
İtalya. On iki Adavı Yunanistana terkediyor (Baş tarafı 1 inci sahifede)
Kıral naibi sorulan bir suale cevaben, Sovyet, Dış işleri Bakam Molotof ile görüşmediğini söylemiş, sonra demiştir kİ:
«— Yunanistanda kalkınma için mânevi kuvvet noksan değildir. Fakat maddi kuvvetlere ihtlyaş vardır. Yunanistan yardım görmedikçe, ne kadar çalışsa nizam ve asayişi iade edemez.»
Amerika Yunanistana asker gönderecek
Vaşington 17 (A-A.) — Radyoda konuşan Amerikan % gazetecilerinden Drew Pearson, Amerika hükümetinin, her vatandaşın serbesçe oy verebilmesi İçin, genel seçimler esnasında nizamı muhafaza maksadlyle Yuna-nlstana asker göndereceğini söylemiştir.
Sovvetlerin Yunanistan hakkında bir muhtırası
Londra 17 (AJU — France Presse ajansının muhabiri bildiriyor: Öğrenildiğine göre. M. Molotof İlk toplantıların birinde, Beşler konferansının diğer 4 delegesine, Yunanistan hakkında bir muhtıra sunmuştur.
Sovyet tezine göre. Yunanistanda hâlen iktidar mevkiinde bulunan hükümet temsilî değildir ve çok yakında seçimler yapılması muhakkak lâzımdır.
Kadıköyüncfe b r kumar ve fuhuş yeri meydana çıkarıldı
Emniyet müdürlüğünün alâkadar memurları Kadıköyde hem bir fuhuş, hem de kumar yeri olarak İşletilen bir evi dün gece meydana çıkarmışlardır.
Kumarhane İle fuhuş yatağını İdare eden Semlha adında bir kadındır. Bu kadınla birlikte Melâhat /e Lûtflye adlarında diğer İki kadın, berabelrerlnde üç de ekek olduğu halde bir apartmanın zemin katındaki dairelerinde dün gece hem bir muhabbet âlemi, hem de bir kumar masası kurduklar, sırada, zabıta memurları tarafından cürmü meşhut halinde yakalanmışlar, ayrıca m deste oyun kâğıdı, fişler ve paralar elde edilmiştir.
Kadınlarla birlikte yakalanan erkekler buraya kumar ve fuhuş mak-sadlle geldiklerini söylemişler ve hepsi birlikte Emniyet müdüriüğne getirilerek haklarında kanuni takibata girişilmiştir.
na ve beşeriyete o meşhur dört hürriyetin teminine matuf sarfedllmlş ve edilmekte olan her gayrete büyük bir sevinçle İştirak edeceğimiz muhakkaktır.
lrak’ı Türkiye’ye bağhyan samimi ye dostane münasebatın artık an’a-nevl bir hale geldiğini gördükçe ne kadar .sevindiğimizi beyana hacet yoktur. Aynı zamanda Cumhuriyet hükümetinin İttihadı Arablye dahil olan veya olacak olan bütün Arap memleketlerine ne d*rece hayırha-hane hisler beslediğini de biliyoruz, Bizim hissiyatımız mütekabil olduğu gibi menfaatlerimiz de müşterektir. Bütün vatandaşlarımızın bu hakikat! İdrak edip ona göre hareket edecekleri ve âtinin her hangi bir merhalesinde clele vererek beşeriyetin yükselmesine ve medeniyetin İlerlemesine ellerinden geldiği kadar çalışacak larına eminim MemletelerJmlzin coğrafi ve İktisadi ehemmiyetleri ve halklarımızın fltrl kabiliyetleri save-slnde muvaffak olacağımıza da kanim.
Gennetmekân amcam Kıral Favsal* ın Ebedi Şef-Atatürk'ü -ziyaretleri!? takviye ve tarsta edilmiş olan işbu mesud ve mübarek dostluk zâtı devleri zamanında da şayanı memnuniyet bir surette İlerlemiş ve giinden-giine kuvvet ve metanet bulmuş vp hayırlı müsmir neticeler vermekte devam etmiştir. O dostluk ve kardeşlik şerefine zâtı devletlerinin sıhhatine ve kardeş Türk milletinin refah
İkinci Faysal'a niyabeten ve kendi tarafımdan asaleten kadehimi kaldırmakla büyük bir mefharet ve meserret hissederim. Reisicumhur Har ■ retkrl.
Herşeyden önce vatana, millete saygı
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Bu konunun münakaşaya bile değeri yoktur. Çünkü Türk iyeyi kötü göstermek isteyen yabancı gazeteler bile Türkiyenin duru, munu böyle gösteremiyorar. Çünkü hakikate zerre kadar uy. maz. Dünkü gazetelerde çıkan şu telgrafı okumak yeter.
Vaşington, 1(5 (A.A.) — Avru. panin iaşe durumuna dair o'arak burada neşredilin lıir rapor, 400 milyondan fazla insanın yeter derecede yiyecek bulamadıkları, nı bildirmektedir. Griccek kış mevsiminin şimdiden gösterdiği manzara çok karanlıktır. Avru. panm bu durumu yalnız müthiş bir açlığa değil, ayni zamanda ekonom'k bîr felâkete s?bep ola. bilir,
İkinci saygı öm:ğire gelelim. Bu da, gene «Tan» gazetesinin aynı sayısında Bayan Sertçi im. zasi’edir. Diyor ki:
rAdam yok değil, adam yar ama, meydan yok, imkân yok. Adamı ve imkânı vok eden inhisar var. Bütün liyakatleri, liya. katsizliğin inhisarına alan züm. re saltanatı var.n
Türkiyede parti ve hükümet bütün liyakatleri içinde toplaya, mamış olabilir. Tüıkiyede her 1?, her zaman en liyakatliye verilmemiş olabilir. Türkiyede parti ve hükümet dışında büyük, çok büyük, çok daha büyük liyakatler kalmış olabilir. Bu. her verde az çok böyle değil midir? Bizde daha büvük ölçüde olduğunu da kabul ede’im. Fakat insaf? Biraz insafı olan bir Türk vatandaşının Türkiyede liyakatsizlerin inhisarı altında bir saltanat olduğunu yazmava nasıl eli varır?
Bütün eksiklerile berabrr. yirmi yıldır bu memleketi idare eden rejim, liyakatsiz’er zümresi saltanatı mıdır? Bu liyakatsizler saltanatı zümresi dışında kalmış liyakatler acaba nerede cizlidir? Bunları, Romanyada. Bulgaris-tanda olduğu gibi dışardan mi getirip memleketi onlara tes-'inm edeceğiz?
Muhalefete saygı elbet lâzım, dır. Fakat her şeyd?n önce va. tana ve millete saygı ge-ektir. Muhalefet edenler? hake t. if. tira elbet kötüdür. Fakat en büyük suç vatana, millete ve Dev. iste iftiradır.
Tenkld, muhalefet, meseleler ve fikirler üzerinde olur. Bun ı hepimiz teşneyiz. Dilediğimiz re, jim gelişmeleri hep bunun için, dlr. Fakat. Türkiyedeki açlık v( sefalet Avrupanm işgalden kur. tülmüş memleketlerinde bile yoktur gibi en acık iftiralarla, 'yahut Türkiyede liyakatsizler saltanatı var gibi kaba ve yersiz hücum'arla, yahut gene Ba. yan Sertelin bir cümlesini ay. nen alıyoruz: «Bu zümre saltanatının, yerini, hakikî bir halk kitlesine terketmesi» gibi mânası ve gayesi belirsiz sözlerle yapılan, muhalefetin hem değerinden, hem vargısından bu millet şüp. he etmekte haklıdır.
En çok açındığımız nokta, o ka. dar özlediğimiz tenkid ve muhalefetin bu acayip ş?kle girmesidir.
Necmeddin Sadak
Created bv free version of 2PDF
17/S 1S45 fiatleri
Londra üzerine 1 sterlin S-20
Nevyora üzerine 10(i dolar 129.—
Cenevre IIH) İsviçre Fr 30.8750
Madrid üzerine lüo Dtteta 12.84
StoHhOlm Üzerine »fili kuron 31 »325
ESHAM VF. TAHVIlA’1
% 5.4812» UrramJyeler;
1933 Ergani T4J50
1B38 Ucramlyeli 22.—
Milli Müdafaa 22.15
Demiryolu ikramıj eli 98.45
% 7 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum ı 20.40
Sivas - Erzurum 2-7 20.50
1941 Demiryolu 1 20.37
1941 Demiryolu O 20.17
1941 Demiryolu ILT 19.80
Milli Müdafaa 1 20.83
Milli Müdafaa n 29.89
M11U Müdafaa 20.—
Anadolu Demiryolu Grupu:
Tahviller 1i-2 64.—
Hisse senetleri %' 60 95—
Mümessil senet 48.71
Hisse senetleri:
Merkez Bankası !44^
T. İş Bankası ■a
T. Ticaret BankaS»
BORSA DIŞINDA ALTIN FİATLERİ
Gulden
Reşadiye
İngiliz
Külçe (BU gramı)
AKŞAMDAN AKŞAMA
Acemi teşrifatçıların kırdıkları pot
Vah, vah, vah, vah...
Gazeteleri okudum da Türk basınına mensup bir ferd olarak değil, Türk teşrifatçılarından olmadığım İçin onlar hesabına da değil; fakat şu memleketin bir yurttaşı sıfatlle yüzüm kızardı.
Niçin böyle yapmışız, etendim?,,, Pek ayıp!,.
Bir eve, kıymetli bir misafir gelince, ev halkı, ona farkettire. tek şekilde çirkin manzaralarını teşhir eder mi? Biz etmişiz...
inşallah, teşrifatçılığı kendilerine meslek edenler aralarında buluşur, kafa kafaya verir: «Biz.' lerin içimizde birimiz böyle mi etmiş? Biz teşrifatçı olduğumuz halde teşrifat işini teşkilât altına sokamamış mıy»?n dâvasını hallederler. Şayet hata kendilerinde değilse, gazetelere bir tavzih göndermeleri, bu sefer de biz. lerin meslekdaşlanmız» bir haysiyet divanına çekmemiz lâzım, dır Çilnkii cidden hepimiz namına skandal!
.Anlatıldığına göre şehrin mi. sefiri prens Abdülilâh Dolma-bahçedeyken, gazeteciler kapının önünde bekletilmişler, baştan savultnuşlar, gene sokak kapısı önlerinde bekletilmişler. Ga. Tefecilerin direkt arzusu prensle görüşmek dahi olmadığı halde, şehrin muhterem misafiri, on la. rtn orada mevcudiyetini haber alıp görüşmek arzusunda bulunmuş. Meslckdaşlanmız da, bekleşmenin. fena muamelenin asabiyeti içinde, yüz ifadeleri bozuk, zih n'eri: karmakarışık, her hallerinde bir gayri tabiilik, Naib‘ln önüne çıkmışlar. Suallerde intizamsızlık olduğuna dair bir Âlâ. met yoksa da, böyle bir çatışma, ve atışmadan gelen gazetecilerin sinirliliği, prensin elbette gözünden kaçmamıştır... Evvelâ bu Çirkin.., Sonra, sabahleyin basına göz atarken, kendi kıymet’! sözlerinin altında bir sürü kavga tafsilâtı...
Akıllı bir insan, oparlörün kar. «ısında olduğunu idrâk eder; ba. ğırmaz, çağırmaz, münasebetsiz sözler de söylemez; avaz avaz da esnemez. Akıllı bir İnsan, opjek. tlfın karşısına geldiği vakit, par. inağını burnunda tutmak mutadı ise bile artık elini oradan ce. ker. Keza, akıllıdır, usul ve âd'ab bilir sanılıp teşrifatçılık mevkiine getirilen ve Türk terbiyesini temsil edenler de herkesten ziyade tedbirli, ihtiyatlı olmağa mecburdurlar; Basın mümessilleri karşısında, hele matbuat hürriyetinin alabildiğine genişlediği bu devirde, aman bir kabalık, bir sivrilik yapmamalıdırlar. Hattâ incelik yapmak, onların mesleği, nin sanından olmak gerektir:
«Filânca siyasî sebepten dolayı filânca siyasi zat gazetecilerle göriişcmiyecck. Ona göre davra. ııınız!» diye âmirleri kendilerine emir verseler bile, onlar, bu emre, mesleklerinin gerektirdiği mecburî nezaketi katmalıdırlar. Zira teşrifatçılık «teşrif buyurun!» dive kösemenlikten ibaret değil, dır. Türlü nüansları vardır Her. kese yapılacak ayrı bir muamele şekli vardır. Gazete muhabiri ol. duğunıı resmî vesikalarile ispat edenler. m"sclâ. pek âlâ sarayın yiizlerro odasından bir odasına alınahi!’’r’erd'. Tatlı söz ve gü’er yüzle, ve:
r— Maalesef siyasî mahzur olduğu için...- mukaddemesile onlar» mesele anlatılırdı.
Her etin hepimizin hususî ha. yatımızda pek kolaylıkla tatbik ctt»««miz ve muvaffak olduğu, muz bııı gibi muaşeret kaidelerini «teşrifatçıyım! ■ diye ortaya c>_ kan kıvıramadı mı. heyhat, iste böv'e. misafir kapısı önündeki gürültü oparlörlerle ilân edilir. Ve utanç...
Bunda basın arkadaşlarımızla acemi teşrifatçıların ayni ölçüde kabahatleri olsa dahi, kabahat yalnız teşrifatçılarındır. Çünkü onlar merasim sırasında bir pot kınlmamasilc mükelleftirler Vazifelerini yapmamışlardır. Bilâkis notu kendileri kırmışlardır. Gazetecilerse haber vermekle mükelleftirler. Vazifelerini yapmışlardır Simdi âmirleri de, hl. rar. acemi teşrifatçıları kapı Önünde h’kletsin
(Vâ . NÜ)
* İstanbul Emniyet teşkilâtında yıllarca yararlıklar göstererek, ftmlr-lerlnln takdirini kazanmış olan bas-komtser B. İhsan 8av«an, Ankarada PoIJji enstitüsünü iyi bir «eklide bitirerek, birinci sınıf Emniyet âmlrliğt-ne terfi ettirilmiştir.
öğrenciler için tramvay
Sabah ve ak$am muhtelif seferler yapılacak
Belediye, öğrencilerin sabahlan usun müddet tramvay beklememeleri İçin sırf talebeye mahsus tramvay arabaları çıkarılmasına dair Tramvay umum müdürlüğünün ne gibi te d birler aldığını İdareden sormuştu.
Elektrik, Tramvay umum müdürlüğünden Belediye reisliğine bu hususa dair cevap gelmiştir. Tramvay İdaresi 28 eylülde orta ve liselerin açılması münasebet İle sırf talebe İçin sabahları araba tertlbettlğlnl bildirmiştir.
38 eylülden itibaren mevcut servislerden başka talebeye mahsus ilâve edilen seferler şunlardır: Sabahları saat 7,45 te Aksaraydan Çapaya bir araba, 7,45 ve S de Bayezltten Tûpkft-ıpiya İkişer vagondan mürekkep İki tramvay. Öğle vakti saat 12,30 da Topkapıdan Bahçekapıya aynı suretle 4 vagonluk lkt tramvay, akşam -saat ıa da Çapadan Bahçekapıya ikişer vagondan mürekkep iki tramvay (bunlar sırf kız talebeye mahsustur). Sabahlar! saat 730 da Emlnönünden Bebeğe üç vagondan mürekkep bir tramvay.
Tramvay İdaresi Belediyeye verdiği cevapta, bu seferlere muntazaman devam edileceğini, ancak kasım ayında okulların derse başlama saatli e daire ve müesseselerln İşe başlama saatleri aynı zamana tesadüf edeceğini, bu itibarla bü tarihten sonra, aynı saatlerde tramvaylardaki kalabalık bir kat daha artacağı İçin buna hiçbir çare bulunmıyacağını İlâve etmektedir.
Yukarıda yazdığımız seferlerin ihtiyaca yetlşmlyeceğl anlaşıldığından, tdare, btrl Taksimden Bayezlde, diğeri Karaköyden Harbtyeye. ûçüncü-sü Emlnönünden Aksarava olmak üzere, daha 3 sefer temin edecektir.
Nakliye tarifesi
Yük kamyonları arttığından belediye tarifeyi indirecek
Otomobil ve bilhassa kamyonlara alt yedek parçaların fazla miktarda İthali dolayıslle flatler yarı yarıya ucuzlamıştır. Diğer otomobil malzemesi flatlerl de düşmektedir. Yük taşıyan kamyonlardan slrast gelenlere vilâyet lâstik de tevzi ediyor. Bu suretle bir müddettenberl yedek parça yokluğu veya lâstlkslzllkten İşliyeml-yen kamyonlardan çoğu tekrar çalışmağa başlamışlardır. Yük kamyonlarının sayısı arttığından, nakliye Ücretleri de ucuzlamağa başlamıştır.
Nakil fiatlerinin geçen seneye nispetle ucuzlamış olması, maden kömürü nakliye tarifesinin ucuzlatılmasını icabettlrmlştlr Beyanname veren halka kömür depolarından verilen maden kömürlerinin evlere ve mües-seselere naklinde rner'i olmak üzere, Belediye tarafından yeni bir tarife hazırlan maktadır. Tarifenin bir an evvel yürürlüğe girmesi için gayret ediliyor.
Süsleme sanatları sergisi
Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme sanlatlan şubesinin 20 eylülde zengin bir sergi açacağını haber aldık. Bu sergi. Süsleme sanatları öğrencilerinin çalışma ve İki senelik istihalelerini göstermekte; İhzari resim, afiş, moda resimleri, İç süsleme (dahili tezyinatı, kumaş desenleri, yazı ve seramik atelyelerinln işlerini İhtiva etmekedir.
Süsleme sanatları (Art dekoratif) endüstrinin bir elemanıdır. Bundan başka, süsleme sanatı bir cemiyetin zevk ve sanat terbiyesinde milhim bir yer almaktadır. Bu bakımdan, memleketimizin Güzel Sanatlar Akademisinde yetişen gençliğin eserleri herkesi alâkadar edeceği gibi, endüstrimizin her şubesini, birçok müesseseler!, bilhassa eski Türk motiflerinden ilhamlarla hazırlanmış kumaş desenleri, örnekleri; emprime fabrikalarını İpekli ve pamuklu mensucat atelye-lerlnl geniş ölçüde ilgilendirecektir. Süsleme şubesinin yeni kurulmuş olan Moda resimleri atelyeslnln eserleri de mecmualar, moda va kreasyonla müşabeheti olan müesseseler, tekstil endüstrisi İçin çok dikkati çekecektir.
Mahrukat ihtiyacı için belediyede toplantı
Dûn orman revir Amlrlerlle diğer ilgililer Belediyede reis muavini B. Rifat Yenal'ln başkanlığında bir toplantı yapmışlardır. Toplantıda şehir İhtiyacı İçin hazırlanmaka olan ve kısmen de İstanbul» getirilmesine başlanan mahrukat hakkında muhtelif görüşmeler yapılmıştır.
Bir çırpıda
Millet Vekillerinin temasları
Dün de halk bir çok dileklerde bulundu
Karaborsadan şikâyet — Üniversitelilerin istekleri — Ev kiraları
İstanbul Millet Vekilleri, halkın şikâyet ve temennilerini dinlemek maksadlle başladıkları toplantılara devam etmektedirler, 11 Millet Vekili ’dün de Beyoğlu Halkevine gelmişler ve saat 15 den 17 ye kadar halkı dinlemişlerdir. Millet Vekilleri bundan sonra Eminönü Halkevine gelmişler, orada da geç vakte kadar salonu dolduran halkın şikâyet ve temen.nl-1 erile çok yakından alâkadar olmuşlardır. Her İki Hâlkevlnde cereyan eden konuşmaları, halkın dilek ve şikâyetlerini hülâsatan yıftıyoruz:
Beyoğlu Halkevinde
Beyoğlu Halkevinde ilk söz alan vatandaş, hükümetin tahdit kararlarından vazgeçerek tüccara ve İmalâtçıya geniş saha bırakılması lüzumuna İşaret etmiş ve bunun hayatı ucuzlatmak noktasından çok büyük faydaları görüleceği mütalâasında bulunmuştur. Tahdit keyfiyeti kalkınca ortada bir rekabet hissi uyanacağından bahseden bu vatandaş, rekabetin de ucuzluk üzerinde mühim bir rolü olacağına işaret etmiş ve ticari sahada her hangi bir karar alınırken bunun kurulacak bir «Yüksek Ticaret Şûrası» ndan geçirilmesini İstemiş:
— Eczanelerin bile tahdit edilmesi doğru değildir. Bir memleketle ne kadar çok eczane bulunursa rekabet hissi, ilâçların • flatlerlnl o nispette ucuzlatır, demiştir.
Kazancı yokuşu
Bir vatandaş, Beyoğlu Halkevi binasının yanındaki yokuşun Fatllı zamanından beri tâmlr görmediğini işaretle:
— İstanbul’un bu talihsiz yokuşunu bLr türlü yaptıramıyoruz. Hiç bir kış yoktur kİ bu yokuşta bir vatandaşın diişüp bacağı kırılmasın.
Diyerek bu yokuşta elektrik bulunmamasının da bazı kötü niyetli kimselerin İşine yaradığını anlatmıştır.
İstanbul Millet Vekilleri bu hususta belediye nezdlnde ciddi teşebbüslerde bulunacaklarına söz vermişlerdir.
Çocuk zammı ve memur olan karı kocaya ikramiye
Bir vatanda?, bareme dahil memurlara olduğu gibi, barem harici memurlara da çocuk ikramiyesi veril mesl lüzumunun faydalarını izah ettikten sonra:
— Sümerbank, Etlbank bile bunu veriyor da belediye niçin vermiyor? demiştir.
Diğer bir vatandaş, memur olan karı kocadan yalnız birisine İkramiye maaş verildiğini söyllyerek:
— Koca nasıl devlete hizmet ettiği İçin bit maaş İkramiye alıyorsa, aynı hizmeti yapan karısL da bu İkramiyeden İstifade etmelidir.
Dedikten sonra şöyle bir misal anlatmıştır:
— Ben memurum. Evleneceğim kadın da memurdur. İkimiz dc birer maaş ikramiyemizi alıyorduk. Evlendiğimiz zaman karımın ikramiyesi kesildi. Hülâsa evlenmemiz bir kabahat oldu.»
Millet Vekilleri bu vatandaşa cfvap vermişler, bunun bir bütçe meselesi olduğunu, Mecliste iki tarafa da İkramiye verilmesi mevzuu bahis olduğu halde bunun kabul edilmediğini, İkramiye bahslnae karı kocanın bir ftile olarak kabul edildiğini anlatmışlar. mamafih bütçe müsaade ettiği zaman bunun nazarı dikkate alınacak bir konu olduğunu söylemlilerdir.
Karaborsaya neden mâni otanamıyor?
Karaborsacılığa mâni olunamadığm dan yana yakıla bahseden bir vatandaş, bir gün evvel mal gelen bir mağazadan 25 kuruşa tarak toplıyan bir kadın veya erkeğin bunları ertesi günü 200 kuruş gibi râhlş bir flatle ftşlkâr olarak sattığını söylemiş:
— Bunlara şiddetli bir mücadele açılmalıdır k! hayat tedricen ucuz.li-yabllsln
Drmlştlr. Millet Vekilleri bu gibi vaziyette her bir vatandaşın her makama şikâyet edebileceğin! söylemişlerdir. Vatandaş:
— Bu İŞ yalnız ferdin şikâyeti He önlenemez. Meselâ o elde tarak satan karaborsacılar bunu gizil yapmıyorlar kİ, Onun faaliyet sahasından sabit» memuru do geçer, hükümet memuru da Ferddfn evvel bu işi onların vazife edinmeleri ieabetmez m i 5 demiştir.
Millet Vekilleri karaborsanın diğer Avrupa memİBtktlerlnde mevcut olduğuna işaret ederek bunların birer harb yıl» darlığından İleri geldiğini.
fakat çok yakın zamanda kendlliğüı-den ortadan kalkacağını anlatarak şikâyetle alâkadar olacaklarını söylemişlerdir.
Tek tip ekmek
BLr vatandaş, bugünkü İki çeşit ekmek çıkarmanın şiddetle aleyhinde bulunduğunu, şayet bir çeşit, ekmek çıkarılırsa o vakit flatl de indirmek tnümklkn olacağın! Söyllye-rek demiştir kİ:
— Hayatın ucuzlamasında en mühim rolü oynıyan ekmeğin miktarında da tenzilât yapılabilir. Meselâ İstihkak fiOO gr. yerine 80q gr. hesapla nırsa flat bu bakımdan da indirilebilir. Şimdi eskisi gibi değildir. Makarna vardır, unlu maddeler çoktur, halktan bir çoklarının ekmek karneleri fazla olarak ellerinde kalmaktadır.
Diyerek bu sahada uzun uzadıya İzahat vermiştir. ,
Yedek hesap memurları
Eminönü Halkevinde söz alanlardan bir vatandaş, yedek hesap memurlarım» kanun mevzuunda aeğl-şiklik yapılmasını İstemiş, muvazs-ıf yedekler 45 yaşında. yuj tahdidine uğradıkları halde yedek nesâp memurlarının 65 yaşma kadar vazlfîye davet edildiklerim söydyerek bunun haklı blş İş olmadığını vnlatmışî'r.
Millet Vekilleri bu konu Je meşgul olacaklarını vadetmişlcr. vatandn-şın dileğini İhtiva eden yazının kendilerine verilmesini LstemJşİerdfr, Bu dilekçe Millet Vekillerine verilmiştir.
Ü ni veraiteli 1er in şikâyetleri
Bir üniversite talebesi, yalnız «endi namına değil, arkadaşı??-! miu'M konuştuğunu »/.emiş ve Millet Ve-kllerinin;
— Haklasın oğlum,
Cevapları ile mukabele gören şu isteklerde bulunmuştur.
1 — Bir üniversite talebesi uzun yolculukta Devlet Demiryollarının tenzilâtlı tarifelerinden İstifade eder de banliyö hattında tenzilâttan istifade edemezi Halbuki o üniversite talebesi tramvayda da vapurda da tenzilâtlı tarifeye tâbidir. Banliyö hattında da Devlet Demiryollarından tenlzlât istiyoruz.
2 —■ Ankara'da da Isanbtıl'da da birer hukuk fakültesi vardır. Bir talebe İstanbul hukuk fakültesinden lisan dersinden imtihan veremezse elemere giremez. Halbuki Ankara hukukunda böyle bir kayıt yoktur. İkisi de hukuk fakültesi olunca neden bu ayrılık var? İstanbul’un da Ankara hukukuna benzetilmesini İstiyoruz.
3 — Devlet Demiryolları İdaresi uz.ıı yolculukta bir üniversite talebesinin göstereceği şebeke kartına Itl-nıadederek tenzilâtlı bileti keser. Halbuki Devlet Denizyolları bu karta İtimadctmez ve talebeyi fakülteden talebe olduğuna dair bir kâğıt getirmeğe mecbur tutar. Bu ayrılığın da kaldırılmasını İstiyoruz.
4 — Tıp fakültesinde altı M-ne okuyan erkek bir talebe 9 ay da staja tâbi tutulur ve bu müddft zarfında 7,5 Hra maaş alırlır Kız talebe İse bıı staj devresiln hastanede 250 lira gibi yüksek bir ücretli geçirir. Talebenin cinsiyet farkı niçin böyle bir ayrılığa sebep olsun? Bunun da düzeltilmesini Millet Vekillerimizden rica ediyoruz.
Evsahibi - kiracılar
Bir müessesesl ve beş altı kadar aparlımam olduğunu söyUyen bir vatandaş, kira ücretlerindin bugünkü yaşayış seviyesi nazan dlkta’e alına rak tedricen arttırılması lüzumuna işaret etmiştir.
Millet Vekilleri bu vatandaş» cevap vererek bunun Mecliste mevzuu bahis olduğunu fakat kabul edilmedi ğlnl anlatmışlardır.
Millet Vekillerinin bu izahatı salonu dolduranların alkışlan İle mukabele görmüştür. Kalaballk arasından ayağa kalkan bir vatandaş, bir taraftan hayatın ucuzlatılmasına doğru gidileceği 8u şuada zammın mevzuu bahis edilmesin! şiddetle protesto etmiş ve:
— Millet vekillerimizden rica ediyorum. Böyle zammı teklif değil, mevzuu bahis bile etmesinler.
Demiştir. Bir Millet Vekillinin esasen hükümetin de kiradan gözettiğini söylemeşl Üzerine salon yeniden alkışlarla çınlamıştır.
Diğer bir vatandaş do kiraların arttırılması tezine muhalefette bulunmuş ve şunian Söylemiştir:
— şehrimizde bir mesken buhranı vardır. Aşikâr "lan bu vaziyet karşısında sayın Millet Vekillerimizden ricam şudur kİ: İstimlâk diye yıkılan
Francala karaborsası
Belediye şiddetli tedbirler alınmasını kaymakamlara bildirildi
İkinci nevi ekmek çıkaran fırıncılar, kazançlarının yerinde olmadığı hakkında Belediyeye şikâyette bulunmuşlardır. Francala çıkaran fırıncıların çok kazandıkları ileri sürülüyor Belediyenin bu hususta yaptığı incelemeler sonunda has ekmek çıkaranlardan bazılarının lokanta ve birahanelere kameslz ekmek satmak suretile bir ekmek karaborsası kurdukları anlaşılmıştır. Bu şekilde hareket eden francalacıların gayn meşru kârlar elde ettikleri meydandır,
İstnnbulda her İki ayda bir 910 bin kişilik ekmek karnesi dağıtıldığı halde, hesap yapılırken Belediyeye daha fazla karne teslim ediliyor. Bu da Ankara ve İzmlrden İstanbula karne getirilmekten Heri geliyor. Çünkü İstanbul, Ankara ve İzmlrdekl ekmek karneleri aynıdır. Bu gibi yolsuzlukları önlemek üzere, şiddetli tedbirlerin alınması hususu dün Belediyeden kaymakamlıklara ISmim edilmiştir.
Satışa çıkarılan ithal mallan
İstanbul Maksudlye han Aleksandr Cavuri'yc deniz motoru, Ankara Atatürk Bulvarı F. M. Birkan'a kasap bıçağı. Gal. Hornlş han Slnger dikiş maklnalarına dikiş maklna akşamı, İstanbul * Valide han Mutlu İthalât İhracat'a karpit, İstanbul Ananyadl handa Zaman ecza deposuna tıbbi ecza, İstanbul Tahtakale 70 de Mu-hiddln Karagözoğlu'na anilin boya. İslanbul Aşirefendl caddesinde Fatma Atakan’a yün mensucat, kadın yünlüsü. İstanbul Katırcıoğlu handa Agop Çııbukuçuyan’a yün kaşkol. Y. Kule K. Çeşmede Bekir Urgancı ve H. Selek'e sığır derisi, Yedlkule K. Çeşmede İsmet Gengiç’e ham salamura deri. İstiklâl cad. 391 de Doğan Tilki Salt Blşer'e ham tilki postu.
HamaHıücymu!
Vapura girmek isteyen bir hamal denize düşerek yaralandı
Bandırma, Mudanya, İzmir ve Ka-r »denizden gelen vapurlara markalı ve markasız hamalların hücumu, yolcuları çok rahatsız etmektedir. Hamallar. vapurlara muhtelif yerlerden atlamakta ve yolculardan âdeta çorla eşya almak istemektedirler Bu konu üzerine müteaddl" defalar Denizyolları ve Emniyet müdürlüğünün dikkat nazarı celbedllmişse de alınan tedbirler, yolcuların rahat rahat çıkmalarını temin edememiştir.
Dün Mudanyadan gelen vapura hücum eden hamallardan 18 yaşında Emin Yılmaz, rıhtımdan' vapura atlarken denize düşmüştür. Emniyet beşinci şube motörlerl derhal yetişerek hamalı denizden çıkarmışlardır. Emin Yılmaz bacağından yaralandığı cihetle Beyoğlu hastanesine kaldırıl-.mıştır.
Şeyhlik iddia eden doktorun muhakemesi Şeyhlik ve hilâfet taslamak. Arapça ezan okumak suçlarından sanık Dr. Fuat Gacar ile yedi kadın müridinin yargılanmaları Kadıköy asliye ceza yargıçlığında yapılırken, sanıklardan Şerife Gülsüm'ün reddi hâkim isteğinde bulunması ve yargıç B- Galip Barias'ın prensip ltlbarUe bu isteki kabul etmesi ürerine, bu dâvanın Üsküdar «taliye ceza mahkemesinde rüyet edilmesi kararlaşmıştı.
Dün bu mahkemede dâvaya^yenl-den bakılmağa başlanmış ve Dr. Fuat Gacar, Lûtfiye. Zeynep.1 Fatma Server ve Necmlye gelmişlerdi. Bunlardan Necmlveden maadası, Isnadolunan Buçlar/ kabul etmemişlerdir.
Mahkeme, gelmlyen sanıklardan Hatice, Şerife Gülsüm ve Hediyenin celplerine karar vererek duruşmayı başka güne bırakmıştır.
özel ve azınlık okulları da derslere başladı Dünden İtibaren İlkokullarla birlikte şehrimizde bulunan ilk ve orta dereceli bütün özel ve azınlık okulları da öğretime başlamışlardır. Bu okullara ait kadrolar hazırlanarak atdolduğu okullara bildirilmiştir.
Balıklara ne oldu?
Eski takvimleri karıştırmak ibret verici bir şeydir, Geçenlerde 1310 , 1311 senelerine ait EI»îiz_ ziya takvimini okuyordum. İçin, de bulunduğumuz aya, yani '■eylül'- e ayrılan sahifesine şöyle bir baktım.
Eylüle dair ne malûmat!. Me_ selâ «bu ayda yenecek balıklar» dîye bir fasıl ayrılmıştır ki -aynen kopye ediyorum, işte içinde bu» lunduğumuz ayda «yenecek balıklar»,
Barbonya. lüfer, kufana, îspa. fi, izmarit, istrongilos ıskaraya mahsustur Kılıç şişte defne yap_ rağile kebap edilir.
Kangri, mercan, sinagrit, ka, ragöz, sargoz, şarpi, eşkine, mi. lokop, kırlangıç, öksüz oğlan, ke_ fal. dülger, lipsos, iskorpit, kur. bağa balığı, mezit haşlamaya mahsustur. Hele kangri balıkla, rın clezzidir.
Palamut, altı parmak, torik (bu üç neviden yalnız bu mcv. simde lakerda yapılır},
İşte 1310 . 1311 senesinde çıkan Ebüzziya takviminin eylül ayı içinde ayrılmış sahifelerinde okuduğumuz balık isimleri... Va. kıa şimdi de eylülde, hattâ eylû. lün sonlarında olmamıza rağmen bu balıkların, bu avda İstanbul, da insanlar tarafından yenildiğini ancak takvimlerde okuyoruz, İsmini pek bilmediğimiz «oksuz oğlan», «eşkine» vesaire gibi çetrefil adiı olanlar şöyle dursun Çocukluğumuzdan beri gözümüzü açıp ilk defa balık olarak ta. nıdığımız. kırk yıllık deniz ahbaplarımız, eski dostlarımız sevgili barbunyalar, lüferler, kefallar. mercanlar, karagözler vesa. İre nerede?,.
Eski takvimlere bakılırsa hep. sinin teşrif zamanı gelmiş ve hattâ geçmek üzere... Fakat gözlerimiz yolda kaldı. Hâlâ onlar ortada yok,..
Acaba takvimler mi değişti?,. Yoksa balıkların denizden çıkma zamanında eskisine nazaran bü_ yük bir değişiklik mi var?,.
Veyahut bunlar denizden çıkıyorlar. biz görmeden gizlice meçhul midelere sevahat mi ediyorlar?,. Ne olursa olsun hâlâ şu balık işini ihtiyaca yetecek bir halde tanzim edemeyip de bir parça et için bu kadar sıkıntı çekmemiz cidden ayıptır. Eskiden «fıüyük kütleler balık vemivor» dive şikâyet edip dururduk. Sim_ di bizi balığa alıştırdılar. Balık yok... Atla'meydan hikâyesi,,.
Hikmet Feridun Es
A merikada tahsil
eden kıymetli
binaların yerine yenileri yapılmak İçin bina yaptırmak Istlyenlere kolaylık gesterllslı, Bir taraftan yeni lnşaatn yapılmazken diğer taraftan yıkmağa devam edildikçe İstanbul'da mesken buhranının önüne geçlleml-yecektlr.»
Millet Vekilleri bugün de saat 17 de Fatih Halkevinde vatandaşların dilek ve şikâyetlerini dlnllyecekler-dir.

Resinlnl neşrettiğimiz. Tftvtik Kh-tay Kaliforniya'da Berkeler üniversitesinde mimari tahsilini muvaffakiyetle m ol etmiştir.
Oaklahd bun e gazetesinde çucan tafsilâtlı bir yatıdan anlaşıldığım» göre, bu üniversite mezun-
lk-
Trt-
larından dört genç — kİ biri Tev-flk Kutay'dır — hocalarından birinin nezareti altında çalışarak Orln-da şehri İçin harbden sonra tatbik edilecek bir plân vücuda getirmişlerdir. Gazetenin verdiği malûmata ‘göre bu gençlerin hazırladıkları proje çok beğenilmiş ve İmkân hasıl olur olmaz, bunun tatbikatına geçilmesi kararlaştırılmıştır.
Birkaç ay sonra memlekete dönecek olan bu gayretli genç şüphesiz W takdir ve tebrike liyakat kazanmıştır. Memlekete faydalı hizmetlerde bulunmasını dileriz.

19 uncu asırda bahriyemizde Ingiliz müşavir, öğretmen ve teknisyenler
19 uncu yüzyıl hâdiseler) bizi, Siyaset, kültür ve askerlik sahalarında İngilizlerle şümullü münasebetlerde bulundurdu. Denizciliğimizin yeniden İhyası meselesinde, bahriye sahasındaki temaslarımız iyi neticeler verdi. İngiitcreden memleketimize deniz müşavir, öğretmen ye teknisyenleri getirildi ve bizden İnglltereye tahsile. staja denlz|Sübayİ3H gönderildi.
19 uncu asrin OsmanlI idarecileri, imparatorluğu yıkılmaktan korumak ve Düyük bir bütün olarak muhafaza edebilmek İçin kuvvetli bir orduyla donanmanın kurulması lüzumunda birteşlyoriardı. Bu hareket 18 nci asrın sonlarında ve üçüncü Belimle başlamıştı.
Mısır'ın Fransızlardaıı kurtarılmasında, Tiirk - İngiliz donanma ve ordusunun müşterek faaliyeti, iki milletin askerlerinin birbirlerini tanımasında mühhn bir âmil oldu.
Mısırdaki Napoleon ordusuna karşı filosuyla bize yardım eden amiral Slr Sydney Smlth daha evvelleri ve genç yaşlarında donanmamızda hizmet etmişti. Mısır seferindeki yardımları uzun yıllar Tüîk bahriyelileri arasında isminin şükranla anılmasına vesile oldu. Amiral Slr Smlth Mısır seferinden sonra İslanbula gelmiş, burada Türk - İngiliz dostluk müzakerelerinde bulunmuştur. Bu esnada genç bir siibay olan Wolker de amiralin maiyetinde bulunuyordu. Büyük bir İhtimal ile bu genç deniz subayı Babıâll He amiral arasındaki görüşmelerde irtibat subaylığı vazifesini görmüştür.
Üçüncü Selimin tahtından indiriliriyle nihayet bulan yenilgi hareketleri dördüncü Muştalanın kısa ve irticai saltana', devriyle tamamen durdurulmuş oldu. Fakat ikinci Malunudun padlşahlığlyle, ıslahat evvelkinden daha esaslı olarak ve büyük bir cehd İle ele alındı. Devlet teşkilâtının bütün sahalarında ve içtimai hayatında esaslı bir garplılaşma hareketine geçildi. Bu hareket tablatile evvelâ ordu ve donanmadan başlamış ü.
Bu yenilik hareketlerinde yabancı mutcnassıslardan İstifade edildi. Evvel-: de OsmanlI hizmetinde bulunan Wolker bahrlyemize alındı. İkinci Mahmudun son senelerine rasth-yan bu hizmet bir müddet de Abdül-nıecit, devrinde devam etti.
Firari Alıraet Fevzi paşanın Mısıra teslim ettiği donanmayı almak üzere eski bahriye müsteşarı Mazlum beyle beraber kaptan Wolker de Mehmet Ali paşa nezdlne gönderildi. Bu esnada İcaptan tVolker'e Yaver ismi »e paşalık unvanı verildi.
Mısırdan donanmayı teslim alan Wolker paşa bir miiudet OsmanlI donanması komutanlığını yaptt (Wolker paşa, gemilerimizde erata İlk defa çatal, bıçak kullandırmış, sofralarda ve bir arada yemek yemek usulünü koymuş, lçtlmalarda bir ağızdan «padişahım çok yaşa» diye bay.imayı öğretmiş ve bir de hep birden söylenen bir şarkı talim ettirenimi.» (17
Bu tarihlerden on sene kadar evvel İngiliz deniz albayı Hancbet donanmamız hizmetine girmek istemiş ve uyuşulamadığından albayın memleketimizde kalması mümkün olamamıştı.
Yine bu sıralarda ve 1829 da o vakitler genç bir deniz yüzbaşısı olan Bir Adolphus Slade Yunanistana ve Türklyeye yaptığı bir seyahat esnasında İstanbulda iki sene ikamet etmiş, donanmamızda müşahit olarak bulunmuş, kaptan paşa gemlsile Ka-radenlze Ruslara karşı çıkmış, Türk bahrlyesi hakkında esaslı bir malûmat elde etmişti.
1849 da müşavir olarak ve tuğamiral rütbesi!? OsmanlI bahrlyesi hizmetine giren Slr Adolphus Slade 1804 yılında doğmuş ve 1877 de (müşavir paşa» unvanlle ve senelerce donanmamızda çalışan Sir Slade 1854 Kı-
Yazan: Halûk Y. Şehsuvaroğlu
rım harbine iştirak etini?, donan manın İyi bir sevk ve idareye malik, disiplinli bir hale girmesinde yardımı görülmüştü. Sir Slade, Türklerl sevmiş, 19 uncu asrın aleyhimize ayaklanan hâdiselerinde bizi yakından taramanın verdiği bir salâhiyetle ve hak severllkle, eserleriyle müdafaamızda bulunmuştur.
Osmanh hizmetine girdikten sonra Türk amiral forması ve fes giymişti. Slr Slade gerek birinci seyahati, gerekse OsmanlI bahrlyesi hizmetindeki İkinci Türkiye ikametini çok bitaraf ve faydalı İki eserle anlatmıştır, bunlardan birincisi (Records of Tra-vels in Turkey a Cruise İn the Blaçk Sea Wlth The Capltaıı pasha) îsmiie Londrada 1833 ve 1854 senelerinde iki defa tabedilmlştlr.
İkinci defa müşavir paşa unvanlle bulunduğu OsmanlI donanması ve bu donanmayla İştirak ettiği 1854 harbi hakkmdakl hâtıraları da 1807 de Londrada neşredilmiştir. (2)
Slr Slade'den sonra ve Abdülâzlz zamanında diğer bir İngiliz bahriyelisi, amiral rütbesi ve paşa unvanlle 1867 de Türk hizmetine alındı. Tarihimizde Hobart paşa İsmiyle anılan bu kumandan Girit İsyanının bastırılmasında deniz harekâtının başında bulundu. 1877 harbinde de OsmanlI donanmasının Karadeniz kumandanlığını yaptı.
Memleketimize ve bahrlyemize alt hâtıralarını Sketches of My life İsmiyle 1888 da Londrada taştırdı.
Hobart paşa da, müşavir paşa Sir Slade gibi Türklerl tanımış ve onları sevmişti. Bizim aramızda geçirdiği uzun yıllardan sonra edlndiğf kanaatler! şöyle hulâsa ediyordu:
«Türkler gibi efendi İnsanlara hizmet etmek müşkül değildir. Bunlar, hizmetlerinde bulunan yabancılara karşı daima şefik ve riayetkardırlar-Bazı hassas damarlarına dokunup da IncItllmetUkJerl takdirde onlarla geçinmek gayet kolaydır.»Ve kumandasında bulunan erler, subaylar İçin de «arslan gibi cesur, kuzu gibi itaatli» demekteydi.
Abdülâzlz devrinde, Türk tersanesi ve donanması büyük terakkiler kaydetmiştir. Bahriye esaslı bir garplılaşma ve inşa faaliyetine geçmiş bulunuyordu ve bu işe bahriye mektebinden başlanılmıştı. Bahriye mektebine çok daha evvel 1848 de İngilizce dersi mecburi yabancı dil olarak konulmuştu.
Abdülâzlz devrinde ve 1873 yılında İse mektebe beş İngiliz Öğretmen getirildi. Bunlardan Woods pusla, tul saatleri ve deniz harbi fenni derslerini. Morris heyeti bahriye ve sey-rüsefain derslerini. Wels İngilizce dersini, Vorls makine fenni dersini gösteriyorlardı.
Pusla, tul Baatierl öğretmeni Woods Türkiyede amiral rütbesine kadar ı yükselmiş ve Woods paşa lsmlle-ge-' rek bahriye mektebinde, gerekse! Türk Bahriye Nezaretinde mühim hizmetler görmüştür.
Bahriye mektebinde İngiliz öğretmenler tarafından tedrisat yapılırken tersanemizde faaliyete geçen yeni fabrikalarda da İngiliz teknisyenler çalıştırılıyordu.
Teknisyenlerin bulunduğu tersane fabrikaları şunlardı: Yalıköşkü, İs-ttnye, Kavak fabrikaları, ebnlye İnşaatı fabrikası, İngiliz demirhanesi, Modeihane, Halat fabrikası, bazı kayıtlara göre 1868. - 1869 yıllarında bu fabrikalarda 32 İngiliz teknisyen çalışmaktaydı. Yine bu yıllarda kara ordusu emrindeki Tophane fabrikasında da yirmi bir İngiliz mütehassisi bulunuyordu.
(1) Bu malûmatı, Mısırdan dönen bu donanmada bulunmuş otan büyük babasından, babasına nakledildiği kat/diyle muhterem Alt Rize Seyfloğla lütfetmişlerdir.
(2) Muhterem- AU Hiza Seyfl. her iki eseri büyük btr vükuf ve sdUM-l/etle dilimize çevirmiştir.
Sonsuz heyecanlardan sonra büyük neş'e bayramı
Perşembe akşamı LÂLE sinemasında Kalbim Daima Senin
Amerikan ııf 4 as yıldızı
MERLE OBERON — RİTA HAYWORTH DENNİS MORGAN RALPH BELLAMY nln yarattığı senenin en güzel filmi
Akşam
SÜMER Sinemasında
(ELİK KANATLI MELEKLER

— Ladies Conrageons —
Büyük Rejisör: W A L T E R W A G N E R ' İn son şaheseri Loretta YOUNO — Geraldine FİTZG.ERALD — Anne GUYNNE —
Diana BARRIMORE — Phiilip TERRY — Davld BRUCE
MQüyük bir kahramanlık — Vatan aşkı her şeye üstündür,
Izmir mektupları
Fuarın kapanma günü yaklaşıyor
Bu seneki ziyarete i sayısının en yüksek rekoru aşacağı anlaşılıyor
İzmir Fuarından
İzmir (Akşam) — İzmir fuarının kapanması yaklaştı. Milli mahiyette açılmış olmasına rağmen bu seneki fuar, büyük İlgi çekmekte devam ediyor .Bu seneki ziyaretçi sayısı toplamının 1943 İzmir enternasyonal fuarının temin ettiği en yüksek ziyaretçi rekorunu, yani 1.016.000 rakamını aşacağı şimdiden anlaşılmış gibidir. Bununla beraber havalar yağmurlu devam etmeğe başladığından ziyaretçi sayısının birdenbire azalması da muhtemeldir. Şimdiki halde gerin havaya rağmen her günkü ziyaretçi sayısı 25-30 binden yukarıdır
Geceleri renk renk ışık ve çiçek arasında yükselen muhtelif paviyon, gazino ve binalarla Lûnaparkı, fıskiyeli havuzları, tiyatro, revüleri ve muhteşem dekorlarlie İzmir fuaıı' yıkılmamış eski Avrupanın mamur şehirlerinden bir parça diye kabul edilebilir.
Ötedenberl memleketimizde muhtelif yerlerde filimler çekerek yurdumuzun güzelliklerini sinemalarda herkese göstermeyi temin etmiş olan bir zat. bana şunları söyledi:
— Kültürpark ve fuar o kadar güzel ki ve o kadar çok güzel köşeleri İhtiva ediyor ki her köşesinde bir hayat romanının filimi çekilebilir. Bir sinema tliimclsl için lâzım olan fevkalâde güzel manzaralar, kati «surette söyllyebillrim kİ Kültürpark ve Fuardan başka yerlerde pek ender bulunabilir.
Fakat ne yazık kİ; İzmir 14 üncü fuarının güzellikleri maalesef, bu sene filime çekilememlşMr. Bunun sebebi de filim yokluğu ve bu yüzden filim fiatlerınin fevkalâde yüksek oluşudur. Bununla beraber ileride İlle fırsatta Kültürpark’ın ve İzmir lua-nnın doyulmaz güzelliklerinden İstifade edileceği de şüphesizdir.
Adalet Bakanlığı; bu seneki İzmir fuarına Sergi sarayında A pavlyo-nunda İştirak etmektedir. Bu paviyon, bilgili teknisyenler arasında muhtelif ceza evlerinden getirilen 45-50 kadar mahkûm tarafından tanzim edilmiştir. Birçoğu İmralı ceza evinden gelmiş olan bu mahkûm ların Kültürparkta yalnız bir tek gardiyanın İdaresinde çalışmaları takdir ve hayranlıkla karşılanacak, bir hâdisedir. T&lihln sevklle mahkûm gömleği giyen bu adamlar; Tamirin Kültürparkında ve fuarında böyle serbestçe yaşıyarak hür bir adam gibi hareket edeceklerini her halde rüyalarında bile görmemişlerdi. Ceza evleri İş yurtlarından (271-slnln İzmir fuarında ceza evleri pa-vlyonunda bir araya toplanması, onlar İçin (mesut) denebilecek bir hayat yaratmıştır. Bunlar, geceleri pavyonlarında yatmakta, anlaştıkları bir gazinoda her gün ucuz tabldottan yemek yemekte, herkese karşı gayet nazikâne hareket etmektedirler. Onları pavlyondaki standlarında terbiyeli ve çok nazik hareketlerle
gece görünüşü
satış yapıp faturalarını hazırlar ve bu satışları deftere kaydederken görünce İzmir fuarının bu bakımdan da ayrı bir tetkik konusu olabileceği akla geliyor. Bu kısımda alış veriş eden herhangi bir şahıs; karşısındakini bir memur sanıyor. Onun ceza evindeki disiplin altında yıllar süren çalışması, İyi idare edilmesi, duygularının mihenge vurularak terbiye edilmesi nihayet İyi bir İnsan olarak câmiaya katılması sağlanmış bir mahkûm olduğunu bilmiyor ve düşünmüyor. Kültürpark ve fuarın her yerinde geceli gündüzlü dolaşan, vazife gören bu mahkûmların şimdiye kadar en küçük bir hâdise yaptıkları duyulmamış ve görülmemiştir.
Kriminoloji köşesi, suçlunun insanlık câmlasına katılmasının, İnsanlık cevheri için değerlerini belirten muhtelir tablolarla, düşündürücü resimlerle doludur. İş yurtlarının verimli çalışması, bu pavlyonda iyi gösterilmiştir Fena muhitlerin fena yetiştiriciliği de aynı şekildedir.
Ceza evleri pavlyonunun yan (başında bulunan B ve D paviyonları, İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara ve diğer vilâyetlerimizden stand klralı-yarak alış veriş eden tacirler ve müteşebbislerle doludur. Bu kısımda İyi bir tasnif yapılması ve standJarın İleride ona göre satılması lâzım geldiğini fuar ziyaretçileri derhal anlıyorlar. Çünkü bu kısımda bulunan 48 standın hemen hemen yarısı; taklit mücevherat, boncuk, hırdavat ve tuhafiye eşyası teşhir etmekte ve satmaktadır. Fuarlarda ticaret tah-didedilmemell, her şey serbest satılmalı amma; fazla satış oluyor diye bütün paviyonlarda taklit mücevherat. boncuk ve buna mümasil şeyler satılması; hiç te muvafık görülmlye-cek bir haldir zannındayız. Bu şekle devam edilirse standlaruı bulunduğu B ve D paviyonlarıhı birer (taklit mücevherat ve boncuk meşheri) diye İlân etmek İcabedecektlr. Bu bakımdan İşi ayarlamak doğru bir hareket olacaktır.
İzmir fuarının dikkate değer noktalarından biri de bu sene üniversite, hattâ İlse talebelerinden bazı gençlerin fuar sahasında münferit ve müşterek olarak muhtelif İşler yapmalarıdır. Bunların arasında muvakkat paviyon yaptırıp muhtelif eşya, hattâ bira, pasta satanlar bulunduğu gibi birkaç gazino veya lokantada grup halinde garsonluk edenler de vardır. İstikbali omuzlarına yükllye-cek bu gençler; haysiyet ve şereflerini asla düşürmeden kemali ciddiyetle hizmet etmekte, terbiye ve nezaketlerde herkesi memnun bırakmaktadırlar. Yüksek tahsil gençlerimizin hiç sıkılmadan ve hicaba kapılmadan — iyi ailelere mensup olmalarına Tağmen bu şekilde — çalışmaları; üzerinde düşünmeğe değer bir mahiyettedir ve takdir toplamaktadır.
Tiirk - Yunan birliği ticaret ve iktisat şubesi
1937 sencslndenberl Türk - Yunan münasebetlerini kuvvetlendirmeğe gayret etmiş olan Atina'daki Türk - Yunan Birliği bu defa da 10. Vouccureston îd. sokağında bulunan İdarehanesinde İki memleket arasında karşılıklı alış verişin inkişafına yanyapak her teşebbüsü teşvik ve her türlü vesaiki ve bu işe alt kolaylıkları temin etmek maksadiylo iktisadi ve ticari bir şub© açılmıştır.
Türk resmî makamlarınca iyi karşılanmış AtinalI bir şahsiyet olan, Bay Plerrc Mavromlhal! yeni açılan bu şubenin başkanlığına geçmeği kabul etmiştir. Balkanlar arası Ticaret Odası eabık delegesi Bay Paul Slmlrlottl bu yeni teşkilâtın İdare İşlerine İdari - murahhas olarak tâyin edilmiştir.
Türk İthalât vo İhracat mücsseselerlnln Tunanistandakllerlo münasebetlere girişmek İstedikleri takdirde arzu ettikleri malların İsimleri ve durumlarını bildiren gerekli referanslarıyla birlikte mezkûr şubeye başvurmaları rica olunur.
Atma, K/7/94B
Susuzluk derdini önlemek için
Su şebekesini yalnız genişletmek kâfi değildir
idare sistemini tamamen değiştirmek ve bugünkü ihtiyaçları karşılayacak bir sistem kurmak lâzım
İstanbulda susuzluğu çare bulmak için su sarfiyatında tasarruf yapılması lâzım geleceği, ne dair fen adamlarımızdan birinin alınması gereken, tedbir, ler hakkında mütalâasını yaz. m iştik. Bugün de diğer bir fen adamının bu meseleyi başka cep. beden tetkik eden düşüncelerini kaydediyoruz:
—- İstanbulıın su ihtiyacını karşılamak üzere büyük projele, re girişmek ve bunları başarmak zaman meselesidir. Fakat Terkos gölünden ikinci bir kanal yapılıp şehre akıtılan su miktarı çoğal, sa bile istenilen faydalı neticeyi almak için daba başka tedbirler lâzımdır. Yani işin aksaksız ola-frak yürütülmesi şarttır. Bunun İçin de sistemi, usulü değiştirmek gerektir. Çünkü sular İdaresinin, bugünkü tarzda idaresi devam ettikçe her sene bilânço. da görülen zarar devam edecek ve hiç bir zaman kapanmıyacak. tır. Hattâ bu zarar, geçen sene sular idaresinin kati hesap bi. lânçosu tetkik ve müzakere edil, d iği zaman umumî mecliste de ehemmiyetle dikkati çekmişti.
Halbuki idarenin esas itibari, le zarar etmemesi lâzımdır. Fakat bugünkü İdare sistemi devam ettikç? ve bu idare sisteminden doğan zihniyet hâkim oldukça zarar edilmesi zaruri, dir. Bunu l-r>at etmek pek kolaydır,
Terkos şirketi bundan 65 sene evveî gelmiş, su tesisatını yap. roıştı. Şirketin aşağı yukarı ya. nm asırdan fazla faaliyet devre, sinde konulan sermaye amortize edilmişti. Şirket bu zamanda koyduğu sermaye ile 40 kilometrelik biı- galeriyi vücuda getirdiği gibi Terkos gölünde bir de fabrika kurmuştu. Buna rağmen şirket sermayesini amortize et. tigl gibi kâr da etmiş, hattâ te. sisatını Belediyeye satıp hisse senetlerini ödemeğe devam et. miştir. Tesisat Belediyeye geçtikten sonra sular İdaresi, Ter. kos gölüne fazla makineler ilâve edebilmiş, Kâğıthanedeki süzme havuzuna bir de kum yıkama makinesi koymuştur. İdarenin bütün yaptığı yenilikler ve fazla, lıklar bundan İbarettir. Şehir İçindeki daimî tamirat İle hattın kutru dar bazı borularla değiştirilmesi malî bakımdan o kadar mühim bir yekûn tutmamakta, dır.
Şirket kâr ettiği halde Sular idaresi neden zarar ediyor? Ev. velâ şunu belirtmek lâzımdır kl kadro âzami derecede büyümüş, tür. Halbuki iş hemen hemen ay. nı olduğu halde sıılar İdaresinin çok geniş kadrosu elbet de bilân. çodakl zarar hanesini attım. Bundan başka salâhiyet, mesuliyet de aynı sıkı çerçeve içine alınmıştır. Sular idaresi, evvelâ idare meclisile idare edildiğinden idare meclisi karan olmaksızın hiç bir şey satın alamaz. Müdürün vazife ve salâhiyeti bu İdare meclisinin kararlan dışında değildir, Müdür olan zat ne kadar gayretli, faal olursa olsun netice, de mahdut salâhiyetler İçinde çalışmağa mecburdur. Sonra
müdürün muayyen bir maaşı i vardır,
İdarenin inkişafı ve kârın art. masije müdür maddî bakım, dan hiç de faydalanacak bir mevkide değildir. Halbuki şirket zamanında müdür idarenin kâ. nndan faydalanacak vaziyette olduğundan müessesenin kazan, çile şalisen de alâkadardı. Şir. ket müdürünün bu maddî alâkası, derece ve teşebbüslerine göre, diğer memurlara da şamildi. Bu itibarla şirketin her uzvu — kendi şahsî işleri gibi — müessese muamelelerinde aksaklık olmaması m. israf bulunmamasını, su zayiatının artmamasını can. dan İsterler ve yakından alâka, dar olurlardı. Meselâ bîr yerde bir boru patlarsa müesseseye mensup memurlardan biri bunu şirkete İhbar ederse bu memur — bu işle meşgul olmasa bile — İkramiye İle taltif edilirdi. Hal. buki şimdi bu usul yoktur, Va. zlfeliler, böyle bir sevi ihbar et. mek şöyle dursun vazifelerini en. kısa bir zamanda yapsalar bile hiç bir mükâfat ve İkramiye alamazlar. Cönkü sular idaresinin nizamnemesi. talimatnamesi boy, le bir şeye müsait değildir.
Bundan başka bom patlaması. tamirat, inşaat gibi işler de şirket zamanında daha pratik idi ve uzun formalitelere t^bl değildi. Mühendis veya fen memuru yanma kâfi miktarda us. ta ve jşcl alarak ise . derhal el koyar, isin en kısa bir zamanda yapılabilmesini temin fcin lüzum gördükçe fazla amelp kul. Tanır, vahut münasin - gördüğü miktarda işçilere fazla para vermek sa'âhiyetini haizdi. Sırf mühendis veya fen memurunun takdirine tâbi olan bu nokta sa. yesindedir ki şirket zamanında İşlerin süratle yapılması mümkün olurdu. Fakat şimdi ârıza ne kadar ehemmiyetli olursa olsun mühendis bir santim fazla para sarfına salâhiyetll değildir. Mükâfat bahsinde bu kadar cömert olan şirket mücazat bakımından da şiddetli davranmak, taydı. Kullanılan memurlar, yal. nız emeklerinin ve ehliyetlerinin adamı olduklarından hususî hiç bir himayeye tâbi değildiler. Halbuki sular idaresi mükâfat hu. susunda olduğu gibi ceza cihetinden de kayıtsızdır. îşe yara-mıvacak memur ve işçiyi çıkar, m ak da uzun formalite meselesidir.
Görülüyor*ki ya'nız yeni şebeke yanmak değil, idare sistemin! de değiştirmeğe ve bugünkü Ih. tivaclan karşıhyacak bir mües. jMeono ihtivac vardır.»
Mev’ût
biricik YA'- «omuz
SİNA ERSAN’ın
vefalmıa 4 cü yıldönümüne tesadüf eden 19 Eylül çarşamba günü öğle namazım müteakip Nuruosmanlye camiinde ruhuna İthaf edilmek üzere Mevlûdu Şerif okunacağından arzu edenlerin teşrlflenl rica olunur.
Annesi, Babası
Dz. Fb. lan genel müdürlüğünden:
Gölcük Deniz fabrikaları çırak okuluna öğrenci alınacaktır.
Okul üç seneliktir. Okurların tskkân libas ve İaşesi müesseseye aittir. Sanatın her branşından işçi yetiştirilir.
Aşağıdaki şartları haiz taliplerin 25 Eylüle kadar Gölcük Dz. Fb. lan Genel Müdürlüğüne müracaatları.
1 — Türk olmak.
8 — Yaşı 14-10 arasında olmak.
8 — İlkokul mezunu olmak. „
4 — öğrencilerin yanlarında nüfus kftöıdı auıetl, iyi hal kâğıdı ve ö adet vesikalık fotoğraflar» bulunmak. (12801)
120 liraya kadar aylık ücretle Şark Krumlarî - Maden
İşletmesinde çalışmak üsere ehliyet ve İyi hizmet vesikalı bir ahçı bir deşef garson arıyoruz. Bu şartlara uysal İsteklilerin. Btlbank . İstanbul şubesi Personel 'servisine baş vurmaları, (12379)
Cağaloğlu II nci kız orta okulu müdürlüğünden t
19/I3/194B çarşamba günll saatli) t-e yapılacak eksiltme görülen Hi-mnn üzerine tehir edilmiştir. Keyfiyet ayrıca ilân edilecektir. (12462)

(günün mevsıuılari
Gelir vergisi ve âile
sebepler olduğu da muhakkak t ıı, Kan koca mal ayrılığı bizde ba. zan mı i istimalle re, muvazaalara yol açmamış değildir. İflâsını evvelden hazırlayan ve İşlerinin çıkmaza girmek üzere olduğunu gören bazı ahlâksız İş adandan varlıklarının bir kısmını hattâ tamamını kanlarının veya çocuklarının üstüne geçirerek ala. caklılannı karşılıksız bırakagel, inektedirler. Vakıa yeni icra ve iflâs kanunu bu gibi devirleri, muayyen bir devreye rücu ederek, iptal edici hükümleri ihtiva etmektedir. Fakat suiistimaller her zaman mümkündür.
Diğer taraftan gelir vergisi ihdas edildiği takdirde kaynakların karı ve çocuklara devri su-retile mükellefiyetten kaçmak imkânını önlemek lâzımdır, İşte sırf vergiden kaçılmasını menet, mek emelile, yani nispeten dar bir bakışla, bir menfaat temini için İçtimaî ve hukukî bünyemi, ze aykın bir aile tesanildü sistemi kurulmak istenmektedir.
Vergi ahlâkımızın bugünkü seviyesine göre, umumî gelir mii. keilefiyetinden kaçmak için var. Iık sahiplerinin belki cemiyetimiz ve İktisadî bünye ve inkişafımız İçin zararlı yollara girdiklerini
Maliye Bakanlığınca hazırlan, mış olan gelir vergisi tasarısının bir kaç gazetede çıkan hülâsa ve tahlilleri umumî efkârda derin bir alâka uyandırdı. Kabul edilmek İstenen bir çok esaslar ver. gi tevzilnde daha büyük bir adalet tesis edeceği İçin memnun, luk'a karşılandığı gibi, bazı yenilikler de derin bir endişe, hattâ tektük şuursuzca ve zararlı tepkiler uyandırdı.
Tasarının lüzumlu, faydalı ye. nlllklerinl ve hükümlerini, tam metin elimize geçince belirtmeği en İptidai bir vatandaşlık ve dü. rüst'ük borcu biteceğiz. Şimdilik zararlı bulduğumuz hususları tebarüz ettirmek mecburiyetindeyiz.
Menkul kıymetler gelirlerinin vergiye tâbi tutulmasının şimdiki iktisadi şartlarımıza uygun olmadığını son. yazımızda ispata çalıştık. Her taraftan aldığımız, duyduğumuz tasdik ve tasvip sesleri bize, umumî efkânn hiç olmazsa bir kısmına tercüman o'duğumuz kanaatini verdi. Bugün de tasarının diğer bir yeniliği üzerinde durmak istiyoruz.
Şimdiye kadar, bir tek fevkalâde vergi müstesna, vergi mükellefiyeti bakımından iki _x_______________ „
şahsiyet vardı: Hakikî şahsiyet, görürüz. Bilhassa servetleri mu. hükmi şahsiyet. (Gejrcek klşi,'ayyen bir haddi geçenler bunun Tüzel kişi) Yeni kanun tasarısı o-otirırnvpn fa-
gerçek kişi ve şirketler, koopera. tlfler, bazı resmi ticaret mües, seselerl gibi teşekkülleri tarifi içine alan kuramlardan maada, bir üçüncü şahsiyet derpiş ediyor ki o da ailedir.
Bir mükellef gelir beyanname, sinde yalnız kendi gelirlerini değil, fakat aynı zamanda karısının ve hattâ çocuklarının gelir, lerinj de göstermek mecburiye, tinde olacaktır. Gelir bakımın, dan aile (koca . karj ve çocuklar) bir bütün teşkil etmektedir, ter, aralarında bir mükellefiyet tesanüdü, ortaklığı ihdas edilmektedir, Memleketin, uzun bir tarih mahsulü olan İçtimaî bünyesini ve aile müesseseslnln bu. günkü medenî kanuna göre rejimini bilmeleri lâzımgeten mütehassısların böyle bir esası na. sil teklif edebi'd İtel erine akıl er. mivor.
Şu kadar asırlık İslâm hukukunun bizde karı ve koca ara. ânda mal ayrılığı esasım devam ettirmiş olması bertaraf, isvlç. reden aldığımız medenî kanun da. karı koca arasında mal ayrılığı esasını vazetmiş bulun, maktadır. Meselâ Fransada mal birliği esas, ayrılık ancak mukavele İte kabul edilebilen bir İstisna iken bizde ayrılık esas bir lik ancak anlaşma İle kurulabilen istisnaî bir karı koca müna. sebeüdir.
Kan kocanın mal ayrılığı rejimine tâbi tutulmaları, gerek e-ki hukukumuzda, gerek mede. nî kanunumuzda, bir çok içti, mat düşüncelerin ifadesi, malı, sulüdür. Bütün tarifimi/bovun. ca ve bugün de yeni aile rejimimizde karının malını kocanın, kinden ayrı tutmak birincisini. İkincisinin maruz kalabileceği tehlikelerden korumak esası ca. ri olmuş iken, no İçtimaî, ne hukukî bünyemize uymıyan, her halde bize tamamen yabancı bir muhitten alman bir nümuneye göre vergide aile Iştirâkl esası kabul edilmektedir. Ailenin, kocanın İş hayatında maruz kala, cağı tehlikelerden korunmasını temin tein İsviçre, medenî kanununun kefalete alt hükümlerini değiştirmiş bulunurken, biz yeni vergi ile bir aile Iştlrâkl İhdas etmek istiyoruz.
Tasarıyı bu, bünyemize aykın esasa sevkedsn bazı ehemmiyetli
bir kısmını gelir getirmiyen, fakat vergi mükellefiyetine tâbi ol. mıyan şekillere kalbedebilecek. terdir. Hele kadınlar, kendilerince emin şeyleri faiz veya temettü getirici kıymetlere tercihe tabia. ten mütemayildirler. Bizde altın ve mücevherat bu «sığın ak •> kıy. metlerin başında gelir. Mikdan ne olursa olsun, bu gibi kıymetlere inkilâp eden servetler millî iktisadımız İçin kaybolmuş sayı-lir; çünkü bunlar yaratıcı sahada rol oynamazlar.
Yeni tasarıyı bu bakımdan da ete almak lüzumludur ve bizçe eski kazanç vergisi hudutlarına avdet ederek şimdilik umumi gelir vergilerinin İhdasından vaz. geçmek zaruridir.
Vakıa her vatandaşın geliri nte betinde devlet masraflarına İşti, raki en haklı bir prensiptir. Fakat vergi işlerinde İmkân, nazari esaslardan evvel gelir. Zemini yavaş yavaş hazırladıktan, mü. kellef ahlâkının veya telâkkileri, nin değişmesini sağladıktan ve bilhassa iktisadi inkişafımızın ne ticesl olarak memlekette servet ve sermaye bolluğu elde edildikten sonra, bir gün, umumî gelir vergisi pek tabiî olarak ihdas e. ailecektir O zamana kadar daha mütevazı'hudutlar İçinde kal. m ak ve .memleketimize, imkânlarımıza uymıyan şatafatlı reform telkinlerine kapılmamak çok yerinde olur,
CEVAT NtZAMİ
K AKŞAM S
■5r Abone bedeli
Türkiye
Ecnebi
2800 kuruş 6400 turu?
1500 » 2000 >
800 • 1600 ■
tebdili için elli kuruşluk
Senelik
6 Aylık
3 Aylık
Adres ... .
pul gönderilmelidir. Aksı takdirde adres cleğUtlrllmez.
Telefonlarımı:?; Başmuharrir: 20585
Yazı tel*ri: 20785 — İdare: 20581 Müdür: 30487

Şevval 11 — Hızır 130 İmsak Oüneg öğle İkindi Ak Yatsı E. 9.47 11J28 5.53 8.22 12.00 1.32 V. 5,03 0.43 13.08 10,37 1 9.14 20.48
TANIMADIĞIMIZ MEŞHURLAR:
“O nişanlar bize tam 25 kuruşa mal oluyor!.,,
r
Genç adam polislere sordu: “Gideyim amma, işlediğim suç nedir?.,,
V
Hoş bir nişan hikâyesi — «Hayhay... Muharrire nişan verelim!.» — Bir nişan devlete kaça maloluyor?, — Talât paşanın daima bahsettiği Nam-yaz neresidir?. — «Raki ancak Namyazda içilir* —Bir gecenin hâtırası — «Ne Enver paşa kadar perhiz ederim, ne de..» —Şerlinde bir kavuş-
ma ziyafeti — Enver paşanın kadehi
GÜZEL sanatlar
Türk sanatında (Barok) ve (Ampir)
Birinci Sultan Mahmut devrinden İkinci Sultan Mahmut zamanına kadar devam eden müddete (Barok devri) adı veriyoruz. Avrupa reme-sansınm Türk sanatına tesir ederek Barok üslûbunun kabul edildiği bu devrin mahsulü sanat eserlerini de taşıdıkları kıvrık yaprak şekilterile mü n hanilerden ve bu devre ait yeni tezyinat unsurlarından teşhis ediyoruz,
Yalnız; bizdeki Barok ile Avrupa rönesansuıın Barok'u arasmda büyük farklar vardır. Türk sanatkârlarının teslis ettiği Barok tarzında Türk zevkinin hususiyetleri görülür
Memleketimizde ki Barok isttllnde vücuda getirilmiş sanat eserlerin! etüt ederek, kronolojiye riayet itmek şartile, Bursa ekolünü başa koyup Osmanlı sanatını incelersek sanattaki İlerleme ve gerilemeleri tes-blt etmek kabil ölür.
Barok devri; Birinci Mahmudun
idarehane BabıâlI elvan
AcunuaİDk sokak No. 13
V.
No. 16 Çamaşır sayısı çıktı
En güzel kombinezonlar, sabahlıklar, gecelikler, llzözlcr, bütün İç giyim eşyasından müteaddit ve çeşitli kumaşlardan yapılacak modeller, ayrıca g*nç kızlar ve çocuklar için çamaşırlar.
Eliflerinin bu »ayısı tam a m He kreasyon modellerden mürekkeptir ve İşlemelerin motifleri verilmiştir, Fiat! 30 kuruş. j
Ankara caddetf No. 3« Türkiye Yayınevi İstanbul lŞ
|X
Talât paşa, aynada kendisine gözü ilişince başım iki tarafa salladı;
— Şu nişanları takmak, şöyle elbiseyi giymek bir mecburiyet haline girdi,,, dedi.
En şikâyet ettiği şeylerden bl. rl de nişan takmağa mecbur olmasıydı:
— Şangur şungur hiç hoşuma gitmiyor amma neylersin?, derdi,
Talât paşanın hoş bir nişan hikâyesi de vardır. Romanyanm meşhur başmuharrirlerinden biri Osmanlı İmparatorluğu İle Ro-manya arasındaki dostluktan bahseden bir çok makaleler yaz. m işti, O sıralarda bu gazeteci Türkiye lehinde kalem oynatan en büyük matbuat siması olarak tanınmıştı. Talât paşa Romanya’ya gittiği zaman bu hâdiseden ve Romanyah muharririn şahsından bahsedildi. Türk sefaret erkânından bir zat:
— Bu muharriri memnun etsek.,, dedi.
— Hayhay... Fakat nasıl?..
— Bize öyle geliyor kİ kendisine bir nişan veya madalya verilmesini istemektedir,
— öyle mi?„
Romanyah muharrire verile, cek nişan veya madalyanın hangisi olacağı da kararlaştırıldı.
Talât paşa bunları dinledi. Sonra başını salladı:
— Veririz,,, Veririz canım... Kolay İş bu... Zaten bir zamanlar Cavidte Maliye Nezaretinde vekâlet etmiştim. Oradan gayet iyi hatırımda kalmış. Bu nişan bize tamam 25 kuruşa malolu. yor... Bir tane veri veririz...
Bu hikâye zannederim ki Talât paşanın nişan denilen şeye ne kadar kıymet verdiğini pek güzel gösterir,
«Namyaz» neresidir?
Talât paşanın akşamcılıkla alâkası yoktu. Bilhassa evlendik, ten sonra evinde klâsik şekilde rakı sofrası kurulması görülen şeylerden değildi. Fakat tabiî ziyafetlerde, dostlarile yemeklerde, eğlencelerde pekâlâ içerdi. Akşam cılıktan, rakıdan bahis açılınca o eski günlere dönü yormuş gibi tatlı tatlı gülerek ve başını sal. lı yarak:
— Rakı, «Namyaz» da İçilir... derdi. Rakının tadı orada çıkar... Ah Namyaz!,
Onunla gençlikleri beraber geçen arkadaşlarından Mç biri çıkıp da:
— Bu kadar hasretini çektiği, nlz Namyaz neresidir?,, diye sormazlardı.
Çünkü onlar bilirlerdi kİ bah. settlğl «Namyaz» Selânfkte meşhur bir rakının ve bu rakının yapıldığı yerin ismidir. Namyaz Talât paşanın gençliğinin, parasızlık günlerinin, âzadellk dem. terinin en mühim dekoru İdi. Ve hakikaten de orada çok güzel günleri geçmişti. Arkadaşlarile birlikte muayyen bir masaları vardı, Talât paşa çok sonraları Namyaz'ın ciğer kebabından bahsederken:
— Ağızlarımız pek gençti galiba... Ne kebaptı o?., derdi. Namyazdakl en köşede bulunan masanın etrafını çeviren arka. daşlarile birlikte bazan bir çok saatler yalnız politikadan uzun uzun bahsederlerdi.
Onların en heyecanlı, en coş. kun anlarından bir kısmı da bu mermer masanın kenarında geç. m işti. Fısıl fısıl konuşurlarken garson Marko masaya mütema. diyen iştahlı şeyler getirirdi. Ve bu masada oturanların bir takım gizli ve mühim şeyler konuştuklarını bildiği İçin ferasetli gar. sonun elindeki tabakları bırak. maslle uzaklaşması bir olurdu.
Talât paşa vezir
Bazan masalarından biraz ötede onları gözleyen ve hisset, tlrmeden dinlemeğe çalışan in. sanlar da görünmez değildi,
İşte Talât paşanın senelerce sonra:
— Rakı ancak Namyazda İçilir.. dediği birahane böyle bir yerdi. Ve kendisinin sofraya otu. rarak içtiği müddet de bu «Namyaz zamanı» na İnhisar etmştr.
Namyaz bizim meşrutiyet tarihînde ismi geçen bir çok kimse, lerin uğradığı bir yerdi,.
Bir hâtıra
Bu Namyaz'a dair Talât paşanın bir de hâtırası vardı. Bilgece yine orada oturmuşlardı. Konuşuyorlar, yiyorlar ve içiyorlardı, Hararetli ve taşkın bahis, teri ellerine almışlardı. Eeeee... Talâtın da en gençlik ve en ba. çının döndüğü zamanlar. Damarlarında kanının fokur fokur kaynadığa demler... Marko ma. saya mütemadiyen öte beri taşıyordu. Bu genç ihtilâlciler o gece müstebit hükümete her zamankinden fazla kızmaktaydılar.
Vakit geldi, Namyazdan çık. tılar. Hükümet konağının önünden geçerken Talât büsbütün coştu. Ve konuşması biran hay. kırma şeklini aldı.
Hemen hükümetten koşuştu, lar. Ve kendisini yakaladılar.
— Yürüyünüz* karakola!,, dediler.
Talât sanki bu İşe pek şaşmış gibi sordu:
— Gideyim amma kabahatim nedir?..
Polisler cevap verdiler;
— Daha ne olacak?.. Hükümet konağı önünde nâra attı, nız!..
— Hâşâ,,. Kabul etmemi. Ben nâra atmadım!..
— Ne demek?.. Biz kulağımız. Ta İşittik.,. Size mt İnanalım, kulaklarımıza mı?..
— İster kulağınıza, isterseniz bana inanmakta serbesslniz. Fa. kat ben nâra atmadım. Ve o İşit, tlğlnlz sey de nâra değildi!.
— Ya., neydi o?,
— Ben nâra atmadım, nida ettim.,, Kanunda sadece «nâra atmak- kaydı vardır. Kanun nida eden kimseye karışamaz. Benim yaptığım da sadece nida etmekti,,,
Bu çetrefil hukukî vaziyet karşısında polisler epey rene çaldılar. Fakat İşin sonunda ateşli gencin nâra almayıp, nida eylediği anlaşılmakla kendisi serbes bırakıldı.
Enver paşanın kadehi
Lâkin sonraları bütün bu alabildiğine hudutsuz hürriyet — hükümet işleri başına geçin, ce — Talât, tein bir masal olmuştu. Alkol hakkında şöyb bir öl. çüsü vardı: Misal olarak hiç İç.
meyen bir arkadaşlle, fazla içen bir tanıdığını ele alarak:
— Ne Enver kadar alkole karşı perhiz, ne de (...» kadar al-
kol dostluğu derdi.
Zira Enver paşa hiç İçmemek, le meşhurdu. Alkole katiyen yüzü yoktu, Pek yakınlarından şu hikâyeyi dinledim:
Talât paşa memleketten ayrıldıktan 14 ay sonra zevcesini Av. rupaya aldırmıştı. Onu Zürihte karşıladı, Berlin’e geldiler. O ge. ce Talât paşa, zevcesi, Enver paşa Berlin in en büyük bir lokan. tasında bu gecenin şerefine yemek yiyorlardı. Talât paşa şarap ısmarladı, Enver paşa. Avrupa, ya gelmesi şerefine Talât paşanın hareminin sıhhatine içme, leri İçin kadehini kaldırdı.
Talât paşa da bu inceliğe mukabele etti. Henüz Enver paşa, nın karısı Berlin’e gelmemişti, onun da Berlin’e gelip kavuşma, lan temennisile İkinci defa dol. durulan kadehini kaldırdı.
Zevcesini seven Enver paşa .kadehine âdeta hasrette sarıldı. Büyük bir yudum aldı. Fakat bunu pek müşkülâtla yutabildi. Ve kadehini bitiremedi.
En büyük arzusu İçin kaldır-dıği kadehi boşaltamamıştı.
îşte bunun İçindir ki Talât paşa alkolden bahsederken:
— Ne Enver kadar perhizkârl, derdi.
Hikmet Feridun Es
Fransada maaşlar
Bir Fransız gazetesi Fransada bugünkü kazançlara dair bir istatistik neşretmlştlr. İstatistiğe göre bir kahve garsonu ayda 16.000, bir korgeneral 36 200, bir nazar 50.000, bLr veznedar 5.900, bir tramvay biletçisi 4.500, bir profesyonel futbolcu 9.000. bir felsefe profesörü 14.000 frank kazanmaktadır. Buna mukabil bir cokeyin kazancı 200 bin franktır.
Yine bu gazetenin yazdığına göre, Amerlkada generaller senede 10 bin, Cumhur Başkanı 24.000 dolar maaş almaktadır. Buna mukabil vazife İle Anterlkaya giden bir Fransız generaline 36.000 dolar maaş verilmektedir. Gazete diyor kİ: «Bunıı haber alınca generallerin hepsi vazife ile Amerl-kaya gönderilmelerini lstiyeceklerdlr.
Daltoniste’ler askere almıyorlar
Daltonlste denilen bir kısım insanlar vardır. Bunlar renkleri birbirinden ayıramazlar. Bilhassa kırmia ve yeşili hiç görmezler, Daltoniste’ler renklere karşı âdeta kör glbldlrlenBu yüzden yakın zamana kadar ekseri memleketlerde Daltoniste’ler askere alınmıyorlardı, çimdi iş değişmiştir.
İsviçrede yapjlan tecrübeler Dal-tonlste'lerin harb meydanlarında büyük faydaları dokunacağını göstermiştir. Bunlar râsıt sıfatlie her tarafı görebiliyorlar. Muhtelif renklerle gizlenmiş tahkimatı, asker topluluklarını uçaklardan «yır dede biliyorlar. Halbuki sağlam gözler bunları îar-kedememektedir. Bu yüzden İsviçrede Daltoniste’ler askere alınmağa başlanmışlardır. Bunlar uçak r&sıdı vazifesini göreceklerdir.
saltanatUle başlayarak Üçüncü Osman, Üçüncü Mustafa. Birinci Abdül-hamlt, Üçüncü Selim zamanlarında devam ederek İkinci Mahmudun tah-. ta geç mestle nihayet bulur (B. 1223 ı.Jt ikinci Mahmuttan sonra Barok LJ üslûbunun tamamile terk edilerek û-(Eınpire) devrinin başladığını görü-CM rüz. Bu devir de Abdülmecidin sal-*fe tanatınm sonlarına kadar (M. 1850) O kırk sene devam eder.
Bizdeki Ampir tara Avrupan.ua Q Ampir tarzından büsbütün başka "JT hususiyetleri ihtiva ederek yürümüş- J" tür. Dolmabahçe sarayı, Sultan Mah- 0 mut türbesi gibi bu devirde yapılan > binalarda Türke mahsus Ampir üs-lûbunun karakteristik hatlarını go-rürüz. TürkiyedekL Ampir tarzın da,£_ Avrupanın hayvan resimleri ve şekil-'1-lerl yoktur, Lite devrindeki incelik >ı de bu devirde tamamen kaybolmuş—O
"O Ampir devrinde yapılmış mimari esirlerde olsun, nakıslarda ve tez.--»-* hlplerde, oyma ve kabartma İşlerde® olsun 'Türk sanatının gerilemeleri bariz bir surette görülür, / \
Ecdadımızın ölmez esirleri karşı-'-* mızda dururken onlardan ilham al-
mağı düşünmeyin de Avrupa röne-sansım ne İçin taklit ettiğimize şaşmamak elde değildir
Ampir devrinde sarsılmayan, bilâkis Hediyen yegâne sanat (hattatlık) olmuştur. İkinci Mahmut devrinin yazı dâhisi (Mustafa Rakımı aynı zamanda yaza felsefesinin en derin âlimi İdi. (Celi* yazının en büyük üstadı olarak tanılan bu hattat, harflere canlılık vererek âdeta hareket edecek bir ifade kazandırmıştır. Tophanedeki Nusrettye camii İle Fatihte Nakşldil Sultan türbesindeki yazılan tetkik edildiği takdirde. Koca Slnanın mimarîde göstfrdlğl deha gibi Rakımın da (Celi) yazıda neler yarattığı meydana çıkar Rakım güzel sanatlar tarihinin en büyük şahslyetlcrindendlr. Süleymani-ye camii dahilinde eserleri bulunan on altıncı asrın en büyük celi üstadı (Karahisaırlı Ahmed) i fersah fer-
sah geçmiştir
Barok devrinin dığ r meşhut hattatı (Mahmut Celâlettin) de ayrı bir üslûp ile çalışmak isteyen ve yazıda bir (rönesans) devri açmak emelde epey eser veren sanatkârlardandır.
NURETTİN YATMAN
YENİ YAYIN
KABIZLIK ÇEKMENİN BELÂLARI ve
PEKLİKTEN KURTULUŞ USLLERJ
Lokman Hekim bu narada çok faydalı bir kitap bastırmıştır. Her evde birkaç kişinin bu faciaya tutulduğu muhakkaktır. Hiç şüphe yok Türki-yede birkaç milyon insanı çeşit çeşit hastalıklara, felâketlere yakalatmış-tır. Hiç ön«ın verilmlycn bu menhus (hastalık kollekslyonu) nice nice aileleri İnleterek söndürmüştür. Sıhhi ve milli kütüphanelerimizin boşluğunu dolduracak ve aile ocaklarını ihya edecek olan bu kitabı herkese tavsiye ederiz. Flatl 60 kuruş. İstanbul Divanyolu No. 104
HOLLYWOOD DÜNYASI
Dört renkli kapaklarla ve ayrıca yine dört renkli tablo ile süslü olarak çıkan 91 İnci sayıda Ritn Hay-worth — Dağlar geliyor — Berlin Oteli — Hollyvood Tiryakileri ve dedikoduları — Llna Darnell — yedi Darağacı, Esther Vililams atom — Perihan Altındağ ve Gülistan Gü-sey’ln hususi hayatları — Holiyvvood Modası, Hollyvood an Perili evleri — Beyaz perdenin 1X11 Fişeği? Şark ın ValentLnosu kimdir? Karakter tahlili ve Biz Bize...
Amerikanın harb masrafı
Amerikanın harb masraf inin yekûnu henüz tamamite bilinmiyor. Fakat bir kaç ay evvel neşredilmiş olan istatistiklere göre. Amerika geçen şubatta günde 312.300.000 dolar sarfedi-yordu. Bu suretle 19 yaşındım yukarı her Amerikalının hissesine gimde 3.37, senede 1230 dolar düşmekledir
Amerika İMO senesi haziranından | şubatın sonuna kadar 168 milyar, 600 milyon dolar sarfetmiştlr. I
t— ÜLKÜ —\
96 Sayısı çıktı
TAHSİN BANGUOĞLU ilk öğretim, köylülerimiz ve Akıllılarımız
KEMAL TURAN
Bir konuşma üzerine Dr HALİL FİKRET KANAT ( Demokrasi ve Tolerans AI.İ SÜHA DELİLBAŞI Olağan İşler ve dnha birçok değeri! yazılar ve şiirler vardır Satıcılardan arayınız.
Eski köşkün temel taşlarından ikl-tamlr edecek olan adam» dedi
Yalnız bodurumda bazı atılımı,
çürümüş ejya var. Onlar orada İken ben çalışamıyacağım. Bu eşyanın çı-
karılması lâzım!..
Köşkün sahibi Fikret;
— Bahçıvanı çağırayım da, size yardım etsin... dedi.
Bahçıvana seslendi.
İki adam, bodrumdan ziyade mah-
BAiıl andıran yerin karanlık kapısın-
dan İçeriye daldılar. Fikret 30 seneden beri oraya girmediğin! hatırladı. Böcekten, akrepten, kırkayaktan son derecede korktuğu için böyle yerlere adımını atmazdı. Zaten o mahzende de babasının eski donanmalarda yaptırttığı fenerler, al, mavi, kırmızı kandiller, bir takım yuvarlak fitilli Nuhunebiden kalma petrol lâmbaları
vesire dururdu,
İçeriye giren adamlar blrıu sonra dışarıya kapağı kopmuş, eski bir yeşil sandık çıkardıklar. Küflenmiş, yer yer parçalanmıştı.
İçinde bir takım eski Fransızca mecmualar, kalın kalın kâğıtlara yazılmış, klmblllr ne zamandan kalma bazı evrak, bazı kitaplar vardı. Fikret bütün bunları hiç hatırlamıyordu. K-ndl kitapları mı İdi?.. Babasının
mı?,.
Onları birer birer kaldırdı. Bu sırada bir defter eline geçti. Yukarı tarafından ucu güve veya başka bir kurt tarafından yenilmiş küçük bir defter, ilk sahifede kendi yanslyle şu
sözleri okudu:
«■Şahlfelerden topraklarına hayatını» gömdüğüm mezar: Hâtıra defterim !
Gülmekten kendini alamadı:
— Ne edebiyat!., dedi.
Okuduğu kelimelerin altına da süslü puslu bir Ahmet Fikret İmzası atmıştı.
Defteri aldı. Önünden tren geçen çardağa girdi. Açık mutfak kapısına bir kahve yapmaları İçin seslendi. Sonra defterin ILk sahlf esini açtı. Ne yazık kİ mahzendeki hınzır böcekler defterin yukarı kısmını tamamlle yutmuştu. Mamafih aştyŞı tarafları okumağa başladı.
İlk ashifede şunlar yazıyordu;
«Şakır şakır yağmur yağıyor. Hayatımda hiç bu kadar şiddetli bir yaz yağmuru görmedim. İkimizin elbiseleri de sırılsıklam. Sular ensemden giriyor. Fakat bunları düşünen kim?.. Hattâ yağmurun bile farkında değiliz. Onu evinin arkasına kadar getirdim. Buradan bahçeye girecek. Mutfak kapısından da İçeri... Doğrusu bir genç kız için miihlmı bir şeyi.. Mamafih ben de onun gibi evden gece kaçtım ya...
Köşkün arkasında durduk. Burada hafif bir sokak ışığı var. Yağmurdan saçları, ıslak ıslak alnına ve yanaklarına dökülmüş. Bu ona tamamlle başka bir cazibe veriyor.
Arka bahçe kapısından:
— Allah Tahatlık versin sevgilim!..
Diyerek sürülmesi, eve döndüğüm ve henüz saçlarım ıslak olarak $u satırları yazdığın dakikada gözlerimin Önünde, sesi kulaklarımda çınlıyor: Allah rahatlık versin sevgilim’..
Hâtıranın birinci fasit burada bitiyordu. Fikret gülümseyerek:
— Acaba böyle beni yağmur altında zatürrle edecek kadar ıslatan kız kimdi?..
Diye düşündü. Bulamadı. Sonra:
— Muhakkak daha sonra İsmini yazmışımdır. Oradan anlarım, dedi.
Hizmetçinin getirdiği kahveyi zevkli zevkli, içerekıı gözleri defterde Idil. İşte yine baştarafı tamamlle kurtlar tarafından yenilmiş bir sahifenin ortalarına doğru şunlar yazılı İdi;
• Hayatımın en mühim gecesi!.. Bahçe üstündeki odada yatıyorum. Arka taraftaki bahçelerden kurbağa sesleri geliyor. Cırcır böceklerini İşitiyorum. Apaydınlık bir mehtap var. Alabildiğine tenha gece... Pencereden bakıyorum. İmansız, mehtap dolu uzun yollar. Ay ışığında ağaçların
yera düşmüş gölgeleri,,,, Bu geo» burası tam bir insansız memleketi hatırlatıyor. Bir aşk gecesi İçin ne kadar uygun dekor.
Birdenbire şeftali ağaçlarının bulunduğu yerden bir gölgo çıkıyor,,. O!., gözlerime İnanamıyorum, çünkü bu gece burada olmamaları lâzımdı. Demek gelmişler... Ve herke» uyuduktan sonra o beni ziyaret İçin buralara kadar uzanmış...
Gayet alçak olan pencereden sarkıyorum ve elin! tutuyorum:
— Yukarı gelsene?..
— Odana mı?.. Hayır.. Hayır!,. Sen aşağı İni..
— Burası gözlerden daha uzak ta I..
— Bahçede otururu?. Daha güzel..
Pencereden atlıyorum. Bu ya» gecesinde üşümüş gibi, donmuş gibi blrlblrlmize sokuluyoruz.
Hayatımın en mühim gecesi İşte başlıyor. Sabaha kadar ne çılgınlık Yarabbi!.. Onun İçin tereddtldsü» Ölebilirim. Hani bunu da düşünmüyor değilim...»
Fikret:
— Hay Allah müstahakmı versin... Yine İsim koymamışım yahu!.. Kim bu acaba?.. Uğrunda en büyük çılgınlıkları gözüme alabileceğim, hattâ ölebileceğim İnsan kim olabilir?.. Hep «ö> deyip geçmişim. A mübarek bir de isim yaz bari. Bayağı merak ettim.
Vaktile uğrunda ölümler! göze alabildiği genç kızı bir türlü hatırlayamıyordu. O zaman, seneler geçse bile, mutlaka bunun hatırlanablleceğlne o kadar kani İmiş kİ İsi m yazmağa lüzum görmemişti. Lâkin bugün?.. Zaman ne müthiş şey!-.
Sahtfelerln yukarısındaki tarihe bakıp o vakitlerdeki sevgililerini. tanıdıklarını göz önünden geçirerek bunu bulmak İstedi. Fakat hınzır güveler defterin yukarı tarafını tamamlle yutmuşlardı. Hiç bir işe varar tarih bulmak kabil olamadı,
Hâtıralarda yazılan sahnelerle bir şey keşfetmeğe çalıştı. Bahçe üstündeki oda?.- Alçak pencereler?.. Yağmurlu gece?.. Bunlar nerde olabilirdi?.. Erenköyünde?.. Belki!.. Oradaki komşu kızlarını düşündü. 30 sene ânca bir vakitler Gebzeye gitmişlerdi. Acaba orada mı?.. Yoksa Bursada mı?..
Defteri, altüst etti. Hep kızdan «O» diye bahsediliyordu. Bir türlü bulamadı.
Vaktile onun uğrunda ölecekti. Fakat şimdi onu hatırlayamıyor. İnsanlar böyledir İşte...
_____________________(BİR YILDIZ)
"RADYO
ANKARA RADYOSU Bugünkü program
18 Dans orkestrası, 18.30 Konuşma, 18.45 Dans orkestrası, 19 Haberler. 19.70 Geçmltşe bugün, 19,25 Karışık şarkılar, 19.45 Posta kutusu, 20 Müzik: (Pl.h 20.15 Radyo Gazetesi, 20-45 Mandolin birliği. 21.05 Salon orkestrası. 21.45 Tarihi Türk musikisi. 22.30 Müzik: (Pl.i, 22.45 Haberler.
Yarın sabahki program
7.30 Müzik: (PL>. 7.45 Haberler, 8 Müzik: (Pl->. 12.30 Saz eserleri. 12.45 Haberler, 13 Salon orkestrası,
*• Beyoğlu Halkevinden: Evimizde satranç kolu açılmıştır. Kaydolmak isteyenlerin Ev İdaresine baş vurmaları
DOKTOR
Neomi Erksoy
Eski Esnaf Hastanesi Dahiliye Mütehassısı Nuruosmanlya Cağaloğlu eczanesi yanında No. 30 kat 3. SABAHTAN AKSAMA KADAR
Gömlekiş __
i BİRİNCİ SINIF ÇÖMLEKÇİ I
uş Sirkeci Hamldlye cad. 27 m
Tel: 20098
Gün Doğmadan Paris
EDEBÎ ROMAN
Yazan: JLouis Bromfield Tercüme eden: Vâ . Nû ■■ Tefrika No. 54
Hattâ ona neler söylediğimi bilmiyorum bile. İhtimal kİ, İhtiyarın hakkı vardır. İhtimal kİ, o kadını bir daha görmemeliyim. Fakat ihtiyarın hakkı olamaz. Kadın Amerikalı. Dansöz, aptal. Bu hapı yutmuş Fransızların başına gelenlerden ona ne?»
Odasına girdiği vakit kapıyı kilitledi. Şiltelerin altındaki rapor destecini çıkardı. Bu, kahve rengi bir kartonla bağlanmış, aynı renk sicimlerle sarılmış bir dosyaydı. Masasının üzerine koydu. Sicimleri çözmeğe hazırlandı. Birdenbire, parmaklarının hareket! donakaldı. Bu birdenbire oldu. Zira, zihni başka tarafta, Valide ve müneccim hakkında saçmaladığı şeylerdeydi. Parmaklarının ucu, çözeceği düğümde bir aykırılık olduğunu sezdi. Birkaç saat evvel dosyayı sakladığı zamanki düğüm değildi.
Kontrol etti. Parmakları onu yanıltmamış. Kendisininkinden başka bir düğüm. Bundan hayli zaman evvel, karanlık ormanlarda, orman bekçisi İhtiyar Herman, una pek'gliç hususî bir düğüm öğretmişti. Kendisi de o zamandanberl bınıu kullanmıi'
ti. Parmaklarının yadırgadığı İse, gayet basit bir amatör düğümüydü.
Biri dosyayı açmış olacak. Aynı düğümü tekrar yapamamış.
Uzun müddet durup ipin ucuna baktı. Bu keşfinin birçok mânaları olabilirdi. Bir oda hizmetçisi, merakını tatmin etmiştir belki. Bir Frangın casusluk yapmıştır. Yahut da, en vahimi, kendi yurttaşlarından biri dosyayı açarak okumuştur. Kendisini Paris’e orduyu casuslamak İçin yolladılar. Halbuki, ihtimal, şimdi onu kontrol ediyorlar.
Kapıyı açarak kâtibini çağırdı. Kalın gözlüklü delikanlı gir öl.
— Buyurun, komutanım.
— Ben yokken buraya biri geldi mi?
— Hayır, komutanım. Kimse gelmedi.
Delikanlı dar omuzlarını kaldırdı.
— Yalnız iki hizmetçi girip odayı yaptı. Niçin soruyorsunuz, komutanım? Uygunsuz bir şey mi var?
- Eşyamı karıştırmışia-
— Kadınların bunu yapuvağim zannetmem, kaınutanya. Kapı açık-
DOĞAN SAĞLIK
Anonim Şirketi Yönetim Kurulundan
Doğan Sağlık Anonim şirketi ortakları genel kurulunun aşağıdaki gündemde yazılı İşi görüşmek Ye karara bağlamak üzere 6. 10. 1915 cu-1 maftcsl günü saat 11 de îstanbulda Beyoğlunda As ma Iim.es çitte Yenlçeri-ağası sokağında 4 sayılı yeni handaki idare merkezinde olağanüstü toplantıya çağrılmaları yönetim kurulunca kararlaştığından ortakların toplantı gününden bir hafta önceye kadar hisse senetlerini veya bunu müs-blt vesatkl şirket .merkezine tevdi ederek giriş kâğıdı almaları ve İşin esas mukavelenamenin tadiline taallûku ftibarlle Ticaret kanununun 385 ve 380 ve esas mukavelenin 53 ve 55 İnçi maddeleri gereğince bir hisseye sahip ortaklanır da toplantıya iştirak ve oya katılmağa hakları olduğundan belli gün ve saatte toplantı yerinde esalet-en veya vekâleten hazır bulunmaları rica ve İlân olunur.
17 Eylül -845
Gündem: Esas mukavelenamenin 3 ve 4 cü maddelerinin tadili,
3. üncü maddenin eski geleli: 3, üncü maddenin yeni şekil:
Gravyer peyniri ihracı hakkında ithalâtçı ve ihracatçı Birlikleri Umumî Kâtipliğinden/
1 — Gelecek istihsal mevsimine kadar geçecek bir yıl içinde serbest dövizle Gravyer peyniri ihraç olunacağı; i
t — İlgililerin lisana almak üzere usulü veçhile tanzim O. lunmuş talepnamelerle Ticaret Bakanlığına başvurmaları; I
3 — Bu ihraç kararının gelecek sene Gravyar peyniri imal mevsiminden Önce yağ durumunun icaplarına göre yeniden gözden geçirileceği alâkalı makamların lş’arına atfen ilân o. lunur, (12461)
Madde 3 — Şirketin Unvanı — (Doğan Sağlık Anonim şirketi» olacaktır.
4. üncü maddenin eski şekli:
Madde 4 — Şirket aşağıda yazılı muamelât İle iştigal etmek üzere teşekkül etmiştir.
Hastane, istirahat ve kür yerleri, sanatoryum, prevantoryum, doğum evi ve dispanserler gibi her türlü sağlık müesseseler! vücuda getirmek ve İşletmek ve mevcut bu gibi müesseslere İştirak etmek, bu maksatların İfası İçin gayri menkul İnşa, iştira ve İsticar etmek, hasta sandıkları ve mümasili içtimai ve sıhhi kurulları kurmak, bilumum sıhhi tıbbi alât ve edevat, tesisat ile kimyevt ve İspençiyari mevat ve malzeme İthal ve İmal ve ticaretti? meşgul olmak, hulâsa sağlık İşlerlle alâkadar her türlü ticari ve sınaî ve İçtimai te-şebbüsata girişmektir.
Şirket balâda tasrilı olunan maksadlle doğrudan doğruya müna-sebettar bulunan bilumum mail, ticari. sınai muamelâtı İcra ve bu muamelât İle İştigal eden diğer şirketlerin hisse senedat ve tahvilâtını mübayaa ve bu nevi şirketler tesis edebilir.
Nev'l ve mahiyeti Itlbarlle İşbu maddede zikredilen muamelâttan gayri her hangi bir muamelenin ifası Şirket İçin nafl görüldüğü takdirde heyeti İdarenin teklifi üzerine heyeti umumiye tarafından İttihazı karar edilmesine ve tadil mahiyetinde olan İşbu karatın hükümetçe tasdik edilmesine mütevakkıftır Bu suretle tasdik edilen karar İşbu mukavelenameye zeylen İlâve olunur, Şirket esası maksat ve tedviri muamelâtı zımnında kanunu mahsusuna tevfikan emvali gayri menkul tasarruf edebilir.
Madde 3 — Şirketin Unvanlı (Doğan Sağlık ve Sigortaları Anonim Şirketi) dir.
4. üncü maddenin yeni şekli:
Madde 4 — şirket aşağıda yaaılı muamelât İle İştigal etmek üzere teşekkül etmiştir.
Hastane. İstirahat ve kür yerleri. sanatoryum, prevantoryum, doğum evi ve dispanserleri gibi her türlü sağlık müesseselerl vücuda ge-, tlrmek ve İşletmek ve mevcut bu gibi miiessesclere iştirak etmek, bu maksatların İfası İçin gayri menkul İnşa, iştira ve İsticar etmek, hasta sandıkları ve mümasili İçtimaî ve sıhhi kurulları kurmak ve her nevi ferdi ve grup sağlık sigortalan ile her türlü mükerrer sigorta muameleler! yapmak, bilumum sıhhî, tıbbî âlftt ve edevat, tesisat 11e kimyevi ve İspençiyari mevat ve malzeme İthal ve İmal ve tlcaretlle meşgul olmak, hulâsa sağlık İşlerlle alâkadar her türlü tîcar! ve sınai ve içtimai teşeb-büsata girişmektir.
şirket, balâda tasrih olunan maksadlle doğrudan doğruya münasebet tar bulunan bilumum mail, ticari, sınai muamelâtı icra ve bu muamelât İte iştigal eden diğer şirketlerin hisse senedat ve tahvilâtını milbayaa ve bu nevi şirketler tesis edebilir.
Nev’l ve mahiyeti ıtlbarlle IşbJ maddede zikredilen muamelâttan gayri herhangi bir muamelenin İfası şirket İçin nafl görüldüğü takdirde heyet! idarenin teklifi üzerine heyeti umumiye tarafından ittihazı karar edilmesine ve tadil mahiyetinde olan İşbu kararın hükümetçe tasdik edilmesine mütevakkıftır. Bu suretle tasdik edilen karar İşbu mukavelenameye zeylen ilâve olunur, şirket esası maksat ve tedviri muamelâtı zımnında kanunu mahsusuna tevfikan emvali gayri menkul tasarruf edebilir.
Tamirat Eksiltme ilânı
İstanbul Defterdarlığınden
Dosya No. Keşif Teminatı
bedeli Lira k, Lira
51029-405/2 6000,01 450 Av vergileri müdürlüğü (Balıkhane» binasında yaptırılacak onarma tşl.
51252-192 5999,75 450 Sultanahmet maliye evrak mahzeni binasında yaptırılacak onarma İşi
51242-4 1684,37 127 Samatya maliye şubesi binasında yaptırılacak onarma İşi
Yukarıda yazılı yerlerde yaptırılacak onarma İşlerinin I. 10. 945 pa-
zartesl saat 15 de milli emlâk müdürlüğündeki komisyonda açık eksiltme İle ayrı ayrı İhaleleri yapılacaktır.
İsteklilerin teminat makbuzlarile en az bir taahhütte Balıkhane için dört bin, evrak mahzeni İçin 5000 ve Samatya fiubesl İçin beş yüz liralık bu İşe benzer İş yaptıklarına dair idarelerinden almış oldukları belgelere dayanarak İstanbul İline başvurup eksiltme gününden (araverme günleri hariç) üç gün evvel alınmış yeterlik ve 945 yılı ticaret odası veslka-larlle komisyona, keşif ve şartnameleri görmek için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (12010)
Erkek Akşam Sanat Okulu müdürlüğünden*.
Akşam erkek sanat okuluna öğrenci yazımına 17. 9. 845 pazartesi günü başlanmıştır.
Yazılmak Istiyenlerln, bir fabrikada veya,bir müessesede çalıştıklarını belirtir veslkalarlle birlikte, her gün saat 15 den 18 e kadar okula başvurmaları. (12249)
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi İlânları
1 — Açık eksiltme İle (0,15 x 0,15 maktamda, Dal boyları o.9O — 110 X 0,50 — 0,70) ebadında üç yüz elli adet Praçol satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedel 4900 lira dört bin dokuz yüz lira ve kati teminat 735 lira.
3 — Eksiltme 1/10/945 pazartesi günü saat 15 de Haydarpaşa Birinci İşletme Komisyonunda yapılacaktır.
4 — Gerek mukavelename projesi ve gerekse fazla izahat İçin H Paça Liman Başmüfettişliğine müracaat edilmelidir. (12194»
Açık Eksiltme İlânı
İstanbul defterdarlığından:
Dosya No. Keşif Teminatı bedel!
______________Lira K.____Ura 51252-174-'6-l 8100 30___008 Defterdarlık binasındaki kalorifer
tesisatının İkmali işi.
Yukarda yazılı kalorifer tesisatı ikmali işinin 8. 10. 945 pazartesi saat 15 de milli emlâk müdürlüğündeki komisyonda açık eksiltme ile ihalesi yapılacaktır.
İsteklilerin teminat makbuzlarile en az bir teahhütte (5000) liralık bu ı.şe benzer İş yaptıklarına dair idarelerinden almış oldukları belgelere dayanılarak İstanbul iline başvurup eksiltme gününden Caravemıe günleri hariç) üç gün evvel alınmış yeterlik ve 945 yılı ticaret edası veslkala-rile komisyona ve fazla bilgi için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (12242)
tı. Ben onları göz altında bulunduruyordum. Son derece dikkatli davrandım.
— Bu işi oda hizmetçilerinin yapmadığına yemin eder misiniz?
— Yemin ederim, komutanım.
Binbaşı, karşısındakini soğuk soğuk süzdü.
— Bu dosyayı evvelce görmüş müydünüz? Bakın bakalım.
Teğmen evvelâ dosyaya, sonra komutana baktı, Kalın, güllüğünün arkasındaki gözleri namuskârdı. Yalan söylemesine İmkân yoktu. Çok ahmak şeydi.
— Hayır, komutanım, hiç görmemiştim. Ben ancak sizin bana verdiğiniz İşleri görüyorum. Bunu hiç görmedim, yemin ederim.
— Peki teşekkür ederim.
Komutan kapıyı kapadı. Kilitte apahtarı çevirdi. Sonra dosyayı açtL Her şey nlzamındaydı. Son derece nizamında. Tıpkı kendinin bıraktığı gibi. Bu İş hoşuna gitmedi. Şayet, dosya, meraklı bir hizmetçi tarafından açılsaydı, kâğıtlar acele ile, karmakarışık olarak yerlerine tekrar konmuş bulunurdu. Blrlrdn bunlara dokunduğu anlaşılırdı. Fakat, casusun, tekrarına muvaffak olamadığı düğümden başka, kâğıtlara dokunulduğuna dair hiçbir emare yoktu. Bu işten aıılıyan biri kâğıtlara göz atmıştı. Onları ustaca, tekrar tasnif etmiş tL
Oturdu ve yazmağa başladı: «Paris’in Askeri valisi ekselâns General Albert von Helnrath hakkında rapor.»
Rapor, kolayca şeklini almadı. İhtiyar hakkında, maalesef, samimiyetinden dolayı, zaman zaman gösterdiği babaca alâkasından dolayı, yorgun vakarından dolayı sempati besliyordu. Buna rağmen, hislerinin vazifesi üzerinde müessir olmasına müsaade edemedi. İhtiyar general, bu harbin gayelerinden bir şey anlıya-mıyordu. Partinin amansız, güzel ve haşin hareketlerini anlıyamaz, tutamazdı. General, kendince, Alman milletinin karakterinden, sanki bir kansermiş gibi cerrah bıçağıyla kesilip alınması, İmha edilmesi icabeden o modası geçmiş halâvetl temsil ediyordu. Geçen harbe tştlrûk eden yaşlan şimdi bir hayli İlerlemiş diğer i birçok zabitler gibiydi. Onlar yorgun kimselerdi. Ruhlarının derinliğinde, zaferin, bütün bu ıstıraplara yeniden katlanmağa değmlyecoği kanaati vardı. Bunlar yeni Almanya İle de, Parti İle de bağdaşmıyorlardı. Hayır, Generalin gitmesi lâzım. İsterse gönül rızaslyle çekilerek Pomerania’da-kl malikânesinde otursun, yahut da varsın bu gönül rizaslle olmasın, bir kazaya uğrasın, ân! ve esrarlı bir (Arkası var) ,
Dil ve Tarih - Coğrafya fakültesi dekanlığından :
1 — Fakültemizde derslere 1 Kasım 1945 perşembe günü ballanacak ve eski öğrencilerimizin kayıtları Ekini ayı İçinde yenilenecektir. Öğrencilerin 1ZX/1945 den 27/X'1945 tarihine kadar bizzat Fakülteye gelerek kayıtlarını yenilemeleri gerektir, Bu müddet İçinde başvurmıyanlann kayıtları silinecektir. Askerde veya hasta bulunanların durumlarını birer bfiğe İle bildirmeleri lâzımdır.
2 — Ekim devresi İmtihanlarına 15/X/1945 tarihinden itibaren başlanacaktır.
3 — Fakültenin çeşitli bölümlerine bu yıl 16 harçlıkh öğrenci alına çaktır. Harçlıktı olarak yeniden alınacak öğrencilerde aranılan şartlar şunlardır: Türk vatandaşı olmak, kendisinin veya ailesinin yüksek öğrenimi sağiıyacak kadar geliri bulunmamak ve kendisi hiç bir yerde çalışmamak, 25 yaşını bitirmemiş bulunmak, evli olmamak, yurdun her hangi bir yerinde öğretmenlikte veya diğer maarif hizmetlerinde calış-mıya engel olabilecek sakatlık re hastalığı bulunmamak. (Buna ait rapor İmtihanı kazandıktan sonra tam teşkilâtlı bir sağlık heyetinden alınır). Harçlıkh öğrenci olmak Lstiven adayların 15 Ekim tarihine kadar bir dilekçe ile Dekanlığa başvurmaları lâzımdır.
İmtihanlar 8-20 Kafim ayı arasında Fakültede İlân edilecek günlerde. öğrencilerin girmek İstedikleri bölümlerle İlgili derslerden yapılacaktır. (12401»
Daktilo alınacak
Sümer Bank sellüloz sanayii müessesesi müdürlüğünden: (İzmit)
1 — Müessesemlz muhtelif servls-leri İçin, imtihandaki muvaffakiyet derecelerine göre 85 liradan 140 liraya kadar aylık ücret verilmek üzere daktilo alınacaktır,
2 — İsteklilerin kısa hâl tercümelerini havi bir dilekçeye ellerindeki belge suretlerini ekleyerek 10/10/1945 tarihine kadar İzmitUki Müessesemlz Müdürlüğüne müracaat etmeleri lâzımdır.
3 — Hâlen çalışanların bulundukları yerlerin yazılı muvafakatlarını almaları lâzımdır.
4 _ Tâyinleri yaplacak olan daktilolara aylık ücretlerinden başka
pahalılık zammı, ayni yardım, çocuk zammı ve Miiessesenln umumi faaliyetine göre pek İyi mesaileri halinde aylıklarının yüzde 25 ine kadar prim ve senede İki aylık nlsbetLnde ikramiye verilecektir. (12406»
Basın ve Yayın umum müdürlüğünden:
Gazete ve dergi sahiplerinin dikkatinı
Yurdumuzda çıkmakta bulunan gazete ve dergilerin kâğıt ihtiyaçlarını karşılamak İçin İzmit kâğıt’ fabrikasınca gerekli tedbirlerin alındığı bundan evvelki İlânımızda bildirilmiş, bu güne kadar yapılan müracaatlara İstinaden aynı hususların tekrarında ve bazı noktaların açıklanmasında fayda görülmüştür.
1 _ Verilecek kâğıtların cinsi metre karesi 50 gramlık gazete kâğıdıdır. ■Rulo» halinde almak İsteyenlerin 2,80 mctre veya bu rakkamla kabili taksim bir sipariş vermeleri lâzımdır.
2 _ Top halinde almak İsteyenlerin 504 x 841, 707 x 1000. 917 xıa38-048. x 917, eb’adlarından birini bildirimleri ğterektir.
3 — Fiyat fabrikada teslim tonu 750 Uradır. Gazete Ve dergi sahipleri 1945 yılı sonuna kadar olan üç aylık hakiki ihtiyaçlarının sıklet ve eb’admın 1. Ekim 1945 tarihine kadar Umum müdürlüğümüze bildirecekler ve İmal edilecek kâğıdı alacaklarıma dair usulü dairesinde tanzim edilmiş birer taahhütname göndereceklerdir.
4 — İhtiyaç listeleri ve taahhütnameler geldikten sonra İzmit kâğıt
fabrikası İlgililerle temasa geçerek kül halinde İmalâta başlıyacak ve çok kısa bir zamanda kâğıtları İhtiyaç sahiplerinin emrine hazır bulundurarak kendUerlnl haberdar edecektir. 12402)
İstanbul Bayındırlık müdürlüğünden:
1 — Ayasofya müzesi onarım İşler! kapalı zarf usullyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
Keşif bedeli (19999) lira (99) kuruştur.
Eksiltme 5. 10. 945 tarihinde cuma günü aaat 15 de İstanbul Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır:Mukavele eksiltme, bayındırlık İşleri, genel, hususi ve fenni şartnameleri, proje keşif hülâsasiyle buna müte-ferrl diğer evrak bayındırlık müdürlüğünde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştirak İçin taliplerin (1500» liralık muvakkat teminat
yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi ve (945) yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması eksiltme gününden tatil günleri hariç (3) gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 inci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair imzalaması ve buna alt 2490 sayılı kanun mucibince ha-zırlıyacağı teklif zarflarını 5. 10. 945 cuma günü saat 14 de kadar İstanbul bayındırlık müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (12292)
Bayındırlık Bakanlığından:
20. 9. 945 tarihinde yapılacağı yayınlanan Trabzon Limanı eksiltmesinin görülen lüzum üzerine ayııı şartlarla 15. 10. 945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat on altıda yapılacağı Hân olunur. (12390ı

Sahife 7
— ÎŞ ARIYANLAR
FABRİKA. ATÖLYE İŞLETENLERE — Elektrik makine kısımlarını tak başına İdare ve isletmeğe, lüzumlu tamiratı, tesisatı plân ve projeleri İle yapmağa muktedir pratik ve nazariyatı kuvvetli, tecrübeli bir teknisyen iş aramaktadır, Mektupla. Akşam'da Teknisyen. 231 —
TECRÜBELİ MUHASİP EHVEN ŞERAİTLE — OÜnde birkaç saat çalışmak üzere İş arıyor. Akşamca (Muhasip) rumuzuna mektupla.
288 —
BİR GENÇ KIZ — Vezne işlerinde ihtisası olan kendisine mtınasip ış arıyor. Akşamda A. L. E rümuzuna mektupla müracaat. 307 —
VIYANALI TÜRK TEBAASI — Almanca lisanı kuvvetli İngilizceye de vakıf. Üç yaşından yukarı çocuklarla meşgul olabilir yalnız bir çotuk için bir mûrebiye ls-tanbuldan başka yere gitmemek şartiyle bir bayan İş aramaktadır. Akşamda (S. T) rümuzunn mektupla müracaat. 320 — 1
Askerlikle ilişiği olmayan — Marangozluk, resim, tesviye ve sair İşlerden anlar mühendis, müteahhit yanlarında çalışabilir vc yahut her hangi iş de kabul edrr. Bonservisi mevcut bir genç İş aramaktadır. Akşamda (M. S, T) rumuzuna mektupla müracaat. 323 - 2
İNGİLİZCE, FRANSIZCA, ALMANCA — Dillerine, hakklyle vakıf daktilo bilen, İyi tahsil görmüş bir Türk kadını her nevi büro tercüme, ve yabancı dil öğretmenliği gibi işler aramaktadır. Akşamda M E rümuzu-nn mektupla müracaatları. 321 — i
BONSERVİSLİ HASTABAKICI — Evlerde veya hususi hastanelerde yahut bir iki yaşlarında bir çocuğa bakmak üzere bayan iş aramaktadır. Beşiktaş Akaretler Şair Nedim caddesi Sular idaresi yanında 18 numara Pakize Bağış. . 351—1
İYİ TÜRKÇE — Fransızca, İngilizce bUen Arapça okuyup konuşan daktiloya vakıf bir bayan resmi ve hususi müesseslerde münasip bir İş arıyor. Akşam'da Ru. I. K rümuzuna mektupla müracaat. 358 — 2
2 - İŞÇİ ARIYANLAR
DOKTOR YANINDA ÇALIŞACAK BİR BAYAN VEYA HASTABAKICI ARANIYOR — Okumuş okumamış olmasının ehemmiyeti yok. lstlyenler Beyazıt Darülfünun caddesinde doktor Cemal Zekinin muay?nehanesLne müracaat etsinler. 366 — 2
BİR KİŞİNİN — Yemek ve İşleri* ni mükemmel surette yapabilecek ciddi ve referans verebilen bir bayan İsteniyor. 49107 numaraya telefon edilmesi. 289 —
TRİKOTAJ İŞÇİSİ ARANIYOR — Erkek ve kız makine ütü dikiş için Suitanhamam Molataşı sokak Pazarbaşı han 36 No. müracaat, 299 —
ÜÇ YASINDA ERKEK ÇOCUĞA BAKACAK DADI İSTENİYOR — Nişantaşı Güzel Bahçe sokak Metanet Ap No. 4 telefon 80602 356 — 2
BAYAN ARANIYOR — Büromuz İşleri İçin orta ve lise tahsilli 3 bayan İstiyoruz. Galata Tünel elvan Bililir sokak BUlîır han No. 9 371 —1
BİR KADIN TERZİHANSEİNDE -Çalışmak üzere dikiş bilen bayanlara ihtiyaç vardır. Osmanbey Şair Nlgâr sokak 54 numarah Celâl Perin apartmanı 4 numarada terzi Ayşe M ah terem o müracaat edilmesi. 340 — 2
TBZOÂHTAR ARANIYOR — Itriyat satışı ile meşgul olacak genç ve ■rkl bir erkek tezgâhtara ihtiyaç vaî-dır, Her gün saat 11-12 arası Büyük Postane ead. No. 5 e müracaat. 322 —
ÇABUK YAZAR DAKTİLO ALINACAKTIR — Eski yazı bilenler üa-Mkı taiolur. Beyoğlu İkinci noteri. 309 —
LÜKM BİR MAĞAZADA - Ç alışa-aak genç bir Dayan ve bir çoeufc ab-»acaktır. Müracaat: Sirkeci Hamldi-ye caddesi 27 No. Tel: 20096 312 —
NAKIÜYAT ÎTLERİNDEN — Lâ.vı-klle anlayan ve kefalet verebilen muktedir bir memura ihtiyaç vardır. Varsa bonservis suretleri ve ter-e*mel halle Y. B. Z. r tim uruna müracaat. Kabiliyetine göre Oeret verilecektir. ■ 326 —
J - SATILIK EŞYA
KAPAJ.,1 ÇOCUK ARABASI ARA-NİtOR — Temle kullanılnış Avrupa aaah Mr çocak araban aranmakta-dH 80*42 ye telefon edJlmeal 304 —
T'AKBFİ’LE BOT DOLABI SATIŞI— l*shr**a b«v«k kota yİ*, TL •O. Bemflin tatta ta I eaddeta >88, Te tafon (UM. CM —
TAŞRA BELEDİYELERİNİN NAZARI DİKKATİNE — 24 kişilik sağlam yapılı ve konforlu 2 adet otobüs ka-rüserl derhal teslim edilebilir vaziyette ucuz satılıktır. Sirkeci Demir-kopı Nobclhane caddesi No. 14 BUİm Oto Evine müracaat 296 —
SATILIK SERVETİ FÜNUN KOL-LEKSTYONU — Birinci cildinden 36 ncı cilde kadar Edebiyatı Cedlde-yl muhtevL Almak Lstlyenler; Ankara caddesinde Ay Yıldız kırtasiye pazarına müracaatları. 331 — 1
RADYO TAMİRCİLERİNE — (J. NEUBERGER) markalı muhtelif tip lâmba, rezlztans. kondansatör vc Noltajlan tam olarak ölçen çok mükemmel bir ölçü âleti satılıktır. Müracaat: Postahane karşısında Aı FOTO Üsküdar. ___________342 — 4
SATILIK OTOMOBİLLER — Az ve çok temiz kullanılmış beş lâstikli Mfrsedes He bir Fiat taksi otomobili satılıktır. Fiat acentesinde Galibe müracaat. 319 — 1
SATILIK TAKSİ — Reno marka 38 model 4 silindir İşler vaziyette 4 lâstiği vardır. Birisi iyi. Nişan taş Şair Nlgâr sokak Safinaz Ap. No. 3
________ 311 -
TAM TAK TM FAYTON ARABASI SATILIKTIR — Fedigirill cins kıs-raklariyle hususide çalışan bir fayton arabası satılıktır. .Fayton» rü-muziyle Akşam gazetesine müracaat edilmesi. 327 —
PASJANE İÇİN — 2 buz dolabı aranıyor. Biri vitrlnll olmak yzere satmak lstlyenler markası ebadı ve flyatle posta kutusu İstanbul 126 ya yazmaları. 328 —
ACELE SATILIK KAMYON — 4421 İstanbul plâkalı 937 mod;ı D'ç kamyonu dört lâstiğiyle 20 eyliıl 945 günü saat 14 te İstanbul Adüi Tip sokağında Alay Köşkü caddesinde 12 numaralı Marmara garajında müzayede İle satılacaktır. Her gün görülür.
34? — I
OTOMOBİL ALMAK VEYA SATMAK ISTİYENLERIN — Mufassal mektupla İst. posta K. No. «18e müracaatları__________917 — 5
A — Kiralık — Satılık
HALK EMLÂK — Gayesi sayın müşterilerine hizmet etmektir. Istan bulun güzide semtlerinde arsa apartman ev villâ boş olarak satar. Tl: 83808 Neşet Kaya 359 — 1
SATILIK ARSA — Fener tren İstasyonunda 8 dönümlük bir arsa ucuz ve acele talsilât Pangaltı Pan-galtı Pasajı Halk Emlâk Neşet Kaya Tl: 83808_____________ 360 — 1
SATILIK ARSA — Mecidiye köyünde asfalt üstünde 13 dönüm kelepir atfsilât Pangaltı Pangaltı Pasajı Haljç Emlâk Neşet Kaya TL 83808
_________362 — 1
SATILIK ARSA — Kadıköy Mühürdar mevkiinde çok kelepir 1500 metrtmurabbaı tafsilât Pangaltı Pangaltı Pasajı Halk Emlâk Neşet Kaya Tel: 83808 361 — 1
SATILIK EV 7 BİN LİRA — Aksaray Yenikapı tren İstasyonunda İki kat üztrlne B odalı kâgir Pangaltı Pangaltı Pasajı Halk Emlâk Neşet Kaya Tl: 83808 363 — 1
■SATILIK KÖŞK VE ARSALAR — Erenköy, Demiryolu İstasyonuna yakın, asfalt otobüs yolu üzerinde, yıllanmış çam, kestane. ıhlamur ve çeşitli meyva ağaçlan ve İhata duvarı Ue bir parsel. Toptan, parçalı olarak satılıktır. Görmek için Erenköy. Sultan sokak H0 No. ya baş vurulabilir. _________________________179 —
BOŞ YAZIHANELER — Birer ve İç içe olmak üzere ikişer odadan İbaret altı yazıhane ayrı ayrı kiraya verileceğinden aşağıdaki adrese müracaat. Galata: Mumhane caddesinde 111 No. b dükkânda Yergi Magos.
172 — 2
SATILIK — Taksimde: Bİnema garaj. apartman yapmağa elverişli bulunan arsa. Güven Emlâk: Taksim Şehit Muhtar Cad. No. 40/1 Tel: 84019 330 _
TALİMHANEDE — Neoğara karşısında apartman olabilecek geniş cepheli kâıdr ev. Güven Emlâk: Taksim şehit Muhtar O*d. No. 40/1. Trl 84019 331 —
TARLABAŞI — Karakurum sokağında 3.5 katlı kârgir ev. Güven Emlâk Taksim Şehit Muhtar Cad. No. 40/1. Tel: 84019 332 —
SATILIK APARTMAN 70 BİN LİRA — 12 daire beşer odalı Pangaltı mevkiinde Pangaltı Pangaltı Pasajı Halk Emlâk Neşet Kaya Ti; 83808 __________________________364 — 1
SATILIK YALI — Paşa Limanında betonarme üzerine modern bir dönüm bahçeli Pangaltı Pangaltı Pasajı Halk Fırılâg Neşet Kaya Tl: 83808 ________________________' 365 — 1
SATILIK EV — Beşiktaş Şenlik Dede Hattat Tahsin No. 60 İki kat, «2» oda. «1» sofa, ev altı, mutfak, bahçe, sarnıç ve kuyu tulumbalı. Müracaat: Kapalıçarşı Zincirli han karşısı No. 6. Hüsnü Boran. 357 — 2
SATILIK KÂGİR EV — S^cyma-niyede Hâle yakın iki dairi il yedi odalı deniz görür yağlı boyalı boş teslim Beyoğlu Yıldız Emlâk tekten 43376________________354 - 1
KİRALIK KAT ARANILIYOR — Beyoğlu ve civarlarında iki odadan yedi odaya kadar eşyalı eşyasu. Müracaat Beyoğlu Yıldız Emlâk tel«-fon: 43376________________355 — 1
ACELE SATILIK HAN^ — Sultanahmet Mehmet Faşa Cami Şerif sokak 3Q No. U ahşap hane İki kapılı 7 oda 2 küçük bahçe iki mutfak ceman 9 odadan İbarettir. Görmek için aynı hanede bayan Sabahate müracaat,_________________349 — 2
SATILIK KÖŞK — Erenköy İstasyon caddesinde 41 No. lı çamlıklar içerisinde flektrik ve saire mevcut. İçindekilere müracaat. 336 — 2
ÇEMBERLITAŞ — Mevkiinin en güzel yerinde deniz görür 240 metrc-nuırabbaı duvarla muhat arsa satılıktır. Sultanahmet Park karşısı (50) numaraya müracaat. 31'»— 1
SENELİK KİRALIK ffOBİLYELİ APARTMAN — Kandilli Kız lisesi yanında beş odalı elektrik, terkos, havagazı, banyo, telefon, mükemmel bahçesi mevcut. Akşamda t&fsilâtb M. M rumuzuna mektupla müracaat 320 - 1
KARAKÖY — Necatibey caddesinde 20 numaralı dükkân, Üsküdar-da Selâmsız Silâhtar Kürkçü Mümin sokak 9 No. da 5 odalı kâgir ev mülkiyeti satılıktır. Eve müracaat.
350 -
DEVREN SATILIK DOKUMA İMALÂTHANESİ — Suitanhamam civarında dört adet 2 metrelik müceddet el tezgâhı bir çözgü dolabı bir cöar-Iık işler vaziyette yeri ile beraber devren satılıktır. Müracaat Taksim Tarlabaşı caddesl*No. 13 dc Kadriy.
315 —
SATILIK EV — Cephe sabah güneşine karşı arkası açık terkos elektrik havagazı kuyu sarnıç ve hamamı havi çok kullanışlı sağlam kârglr ı5) odalı bina boş teslim satılık. Adres Tarlabaşı Çukur sokak No. 51 __________________________314 - 1 s BEYOĞLU — Kurdelâ sokak apartmanlar arasında müşterisi bol bakkaliye dükkânı taşraya gideceğimden devren acele satılıktır. Müracaat Beyoğlu Ege Kıraathanesinde Hamdi Yalçın.___________________324 —
SATILIK KÂGİR BİR EV — Çarşi-kapı tramvay durağında cadde üzerinde 9 odalı iki taraçalı içinde elektriği suyu ve altında dükkânı bulunan biT ev satılıktır. Müracaat Çar-şikapı Hattat sokak No. 1 _________________________325 -
4600 LİRAYA SATILIK EV - Yeni, yarim kâgir (4) oda (i) salon fl) taşlık ayrıca mutfak ve kömürlük bodrum ve bahçeli elektrik, su mevcuttur. Kadıköy Kaptan paşa mahallesi Hamiyet sokak '36) numarada İçindeki ev sahibine müracaat. _________________________326 — 1
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Sirkeci Hüd&vendlgzr caddesinde Bozkurt oteli altında bakkaliye dükkânı sahibinin dışarıya gideceğinden içindekilere müracaat. 286 - 7
KİRALIK ÇİFTLİK — 3M dönüm, 20 büyük küçük sağılır hayvan, çift âletleri, ekilmiş mahsullyle. Müracaat: Sultanahmet Park karşısı No 50 Çanakkale Emlâk Bürosu. __________________________34i — 1
5,000 LİRADAN 500,LİRAYA — Kadar emlâk almak ve satmak ve ipotek yapmak lstlyenler kârlı işi olup devir «aya ortak latlyenler Beyoğlu Büyiik Parmakkapı cadde üzerinde köşe başı No. 4 kat 2 Suhulet Emlâk Bürosu Zarif Özalp’a mtira-eaat. Tel; 42396 297 -Tl
BOŞ TESLİM SATILIK EV — Dört katlı ikişer oda apartman tarzında terkos, elektrik, havagazı mevcuttur. Ağncami - Sakızağacı 157 No.ya saat on ikiden on dörde kadar görülür. ______________________________344 — 1
ACELE SATILIK KÂGİR EV -İGOOÛ laraya 3000 lira ipotekli. Boş teslim üç kat, bahçe, banyo, her katta havagazı, elektrik, su. Beşiktaş tramvay deposu yanındaki Yıldız caddesi asfaltta No. 45 291 — 1
HALİÇTE SAHTLDE — Sahile yakın depo, fabrika yerleri, boş teslim depolar. Güven Emlâk. Taksim Şehit Muhtar Cad. No. 40/1. Te: 84019.
334 —
MISIRÇARŞISINDA DEVREN KİRALIK DÜKKÂN — Emlnönühe İnen yolda dükkân devren kiralıktır. Ketenciler kapısında 12 No, Mordohay Levi vasıtasiyle bay Mahmuda müracaat. 343 — 1
BEŞIKTAŞIN — Gayet işlek iyi yerinde bakkaliye ve tütüncü ve tuhafiyeci dükkânları devren acele satılıktır. Beşiktaş Akaretler köşe başı, tramvay durağı 2 Necati vc Ali Rızaya müracaat. 303 —
KELEPİR IR A D — Köşebaşi alt» daireli, yeni bina, eski kira ayda 285 lira. Kurtuluşta Şahin sokağında Filiz apartmanı maktuan 46 000 liraya acele satılıktır. Müracaat: Telefon: 82712. 305 -
îj-müteferrik ORTAOKUL - LİSE TALEBESİNE — Tuna Dersevi'nde Riyaziye -Fizik - Kimya - Usan kursları açılmıştır. saat: 14 - 18 arasında müracaat. Tuna Dersevl. Atatürk bulvarı No. 88 İstanbul - Aksaray.
193 — (i
ALMANCA DERSLERİ _ Bir Avrupai! öğretmen üniversite İlse talebelerine ve hususî ders alacaklara iyi ders verip. Pratik ders ve İmtihanlara hazırlar. Frau Slftar Taksim Hoca Zade sokak 11 kat 3 302 — 2
BE YAZITTA — Bir Kitabevi açılmaktadır. Bir sermayedar bu İşten anlıyan sermayedar ortak aramaktadır. Ciddi tekinlerin mektupla Eminönü Yemiş Çardak cad. 19 No. da Mustafa vasıtasiyle Sallhe yazılması. 338 - 1
SATILIK TAYLAR — Doru renkte 1,5 yaşında erkek taylar, demir kır 2 yaşındaki kısrak taşraya azimet do-layısile acele satılıktır, Erenköy Cadde Bostan Plftj yolu No. 13 de Zafere müracaat. 353 — 5
İNGİLİZCE VE FRANSIZCA — Bilen bir bayan hususi ders veriyor. Beyoğlu M.HavIyar sokak Floriya Ap. No. 4 Cihangir 352 — 1
MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ
Gazetemiz idarehanesini aare. olarak göstermiş otan karilerimizden
A.B.C - Ş-G - Y.N.G - Y.T -
i.ü — D. — D.A.D — Lisan
T.R.B — M M — N-N K — YB.Z namlarına geıen mektuptan Jfla-rehanemlzden aldırmaları rtcB
oiunıır, _________
Kayıp kardeşimi arıyorum
Yan taralta fotoğraf) bulunan Çorum vilâyetinin Alaca kazasından İbrahim köyünden Osman oğlu Nuri Kara bundan iki ay evvel kendisinden gelen bir haberde Bariyerde bulunduğunu yazdığından bir aydanbe-rl kendisini arf-
yorsa-m da bulamıyorum. H«r kim nerede olduğunu biliyorsa İnsaniyet namına aşağıdaki adresime haber verirse memnun edilecektir.
Boğaziçi Sarıyerde - Yalı kahvesinde 2 No. b Rcfetln kahvesldde kardeşi Şcyekt Kara.
Kadıköy İkinci sulh hukuk yargıçlığından: 945/347
Kadıköy ycldeğirmcni uzun hafız sokak 112 numarada oturan Mehmet Salih oğlu küçük İsmet Ulviye aynı yerde oturan dayısı Ali Kızılbayra-ğın vasi tayin edildiği İlân olunur. (123911
KELEPİR TARLA — Bakırköy -Yenimahalle Fidanlık, arkasında 30 dünüm arazi. Güven Emlak Takclan Şehit Muhtar Cad. No. 40/1. TcJ: 84019
833 --
ACELE BATİLIK İRATLI EV —
Cihangirin gfisel mevkiinde havadar, dente görür 3 katlı, 7 odah. ter-koa, eloktrlk, havaşKMD mevcut sağlam bina sarahat dotayuiyk uygun taaüU «tritaBır. (Onay EmHkk) Galata nhbmmda Ketal Hüseyin han Ma. 2 takdon 4M4« MÛ —
^îgtanbul^Belediyeşi^tlânlan^^^^^J
Tahmin bedeli İta teminat* Belediye matbaası için alınacak tOÖ
580,00 41,25 kilo merdane tutkalı. #
İstanbul belediyesi konser valu varı
»80,00
73,50
için beher formadan 1000 adet olmak tecrc yaptırılacak 4 forma eserin tûb ve tecildi işi.
Tahmin bedenenle Mt teminat miktarları yukarıda yarılı işler ayrı apn açık eksiltmeye konulmuştur. Şartnameleri zabıt ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir. İhaloleri i. 16. »45 pazartesi günü saat 14 de daimi encümende yapılacaktır.
isteklilerin Bk teminat makbuz veya mektuptan ve kanunen göste-rthneai gereken diğer bdgoterık- W» Oku İhale günü belim saatte daimi «ocümeode bataunalan. N2258J
Kapalı zarfla eksiltme ilânı
Eskişehir bölge orman fidanlık müdürlüğünden:
1 _ Fidanlık İçinde yaptırılacak İdare binasının keşlin ame ve projesine göre yaptırılması İşi 8/9/945 gününden İtibaren eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 24/9/945 pazartesi günü saat 16 da Eskişehlrde Orman Fidanlığında idare binasında yapılacaktır.
3 — Yapılacak binanın muhammen bedeli binaya lâzım olan çimento ve kereste inşaat yerinde müteahhidine bedelsiz olarak verilmek şartiyle (46,572) Hra (461 kuruştur.
4 — Muvakkat teminat akçesi (3492) lira (93) kuruştur,
5 — Buna alt keşlfname plân ve teferruatlyle şartname, mukavelename porjelerl Ankarada Orman genel müdürlüğünde ve Esklşehlrde Fidanlık müdürlüğünde her zaman görülebilir.
6 — İsteklilerin eksiltmeye girebilmek için kanuni vesaikten başka buna benzer en az bir kalemde on blnlirahk iş yaptığına dair iş yaptıran daireden bir vesika İle eksiltmenin yapılacağı günden, tatil günleri hariç en az üç gün evvel Eskişehir Nalla müdürlüğüne müracaat ederek bir vesika almış olmaları lâzımdır.
7 — İsteklilerin teklif mektuplarını havi zarflarla teminat makbuzu
veya banka teminat mektuplarını diğer vesaikle birlikte eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat evveline kndar mâkbuz mukabilinde Komisyon reisliğine vermeleri lüzumu ilân olunur. ' 12080)
Türkiye İş Bankasından
Bankamızın memur ihtiyacını karşılamak üzere 22/9/945 cumartesi günü saat 14 de Ankara, İstanbul. İzmir ve Eskişehir şubelerimizde en az Lise tahsili görenler arasında müsabaka İmtihanı yapılacaktır.
Yabancı dil bilmek, makin? ile yazmak ve askerliğini yapmış o^-mak tercih sebebidir. İmtihanda kazananlara ehliyet derecelerine- göre ücret verilecektir. '
istekliler imtihan gününe kadar şubelerimiz müdürlüklerine gelerek İsimlerini yazdırabilirler, ,
P. T. T. İşletme Genel Müdürlüğünden:
İstanbuldakl P. T. T. yatık meslek okulu İçin açılan müsabakada kazananların isimleri şunlardır. Bölge P. T. T- Başmüdürlüğüne müra-
olunur:
İstanbul dan Melanet Berke Özd em Lr Çatal oğl u Memduh Anıl
> M. Kadir Önalır
> Muhittin Temeş
> Fikret. Sönmez
Beyh.madn Sal âlıattln Köse
> Enver Demlray
> Hüseyin çeviker
> M. Nuri Şahiner
> Mehmet Ulusoy
» Sabrl Erdoğan
» Durmuş Babaoğlu
» Kâzım Erdoğan
» Sadık Necati Ok
Sıvaslan İhsan Ökte
Balıkesirdcn A. Nihat Delen
> Süreyya Özen
» Cemalettln Durukan
> Necdet Oflas
Trabzon dan Osman İnce bayrak
» Mustafa Ermiş
> Ahmet Yener
fiam sundan Muammer Yücel
» Remzi Gür gül
> Mehmet Ekizoftlu
» Ahmet Peldoğan
> Osman Ozulu
> İhsan Pekel
> Cavit Gök göz
İz mirden Baki Petin
Eskişehir den Naci Bavlı
Edlrneden Alâettln Cengiz
Afyondan > > » » » » > > > > > Ziya Emre Yahya Tenşi Kâzım Kavruk Orhan Ülkebay Nurettin Taktak Hulûsl Mumyakmaz Mustafa Gül Şevki Güven H. Cevdet Ceylân Mehmet Dalbastı. Cahit Sillen Fahri Dü2ağaç
(12251)
Mutlaka Kütahya kiremidi
a — Toprak evsafının üstünlüğü.
b — Modem ve teknik vasıtalarla yapılışı.
c — Blriblrlnl güzel kenetleyip.
d — Yıllar geçtikçe güzelleşen, nar çiçeği rengi.
e — Hava, Güneş, Yağmur tesirlerine mukavemeti.
t — Akıntılara meydan vermeylşl,
GÖZ ÖNÜNE ALINIRSA YAPILAN İNŞAATIN UZUN YILLAR YENİLİĞİNİ KORUYABİLMESİ İÇİN MUTLAKA ÇATILARIN KÜTAHYA K1REMIDLLE ÖRTÜLMESİ LÂZIIMDIR.
BÜMERBANK KÜTAHYA KERAMÎK KERARMİK (12300) Tel: Kütahya — Kernmik

Şose ve Köprüler İstanbul Bölge müdürlüğünde^:
1 — Elli sekiz adet takemetro teodollt, nlvo ve mümasil fenni âletin onarım işleri açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Onarma işinin muhammen bedeli 2144 liradır.
3 — Geçici güvenme 160 lira 80 kuruştur.
4 — Eksiltme 1.10,945 pazartesi günü saat 15 te Galata Perçemli 81-kak Cemaat hanı İkinci katta Bölge müdürlüğünde yapılacaktır
5 — Eksiltmeye girebilmek İçin 27.9 945 günü saat 17 ye kadar evvelce bir defada en az 900 liralık fenni âlet tamir etiğine daire belgeleriyle birlikte Bölge müdürlüğüne müracaat ederek fenni ehliyet vesikası alınması lâzımdır.
6 — İsteklilerin: Müdürlük sorumlu saymanlığına yatırıp mukabilinde alacakları geçici güvenme makbuzu İle birlikte fenni ehliyet vesikası ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgeleriyle birlikte ihale günü belirli saatte Bölge müdürlüğünde bulunmaları gereklidir.
2 — İstekliler her gün Bölge müdürlüğünden bu İşe ait fenni evrakı görebilirler.______________(12370)_______________________________
Ağaç kesme tomruklama ve kabuksoym î işi Devlet Orman İşletmesi Bolu işletme müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Aladuğ bölgesi dahilindeki Aladağ suyu ormanında mevcut 1625 adede denk tahminen 5504 metreküp ağacın dlpl«>r» kesme tomruklama dallardan temizleme ve tamamen kabuk soyma Işı açık ek-sHtmeyc konmuştur.
2 — Açık eksiltme 19 9/945 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 16 da İşletmemiz merilerinde komisyon huzurunda yapılacaknr.
3 _ Beher metre küp ağarın dipten kesme tomruklama Jaltardaıı te-mtzleme ve tamamen kabuk soyma işinin muhammen bedeli I lira 75 kuruştur.
4 — MuTBklrat temlna’ % 7.5 hesabiyle 722 lira (0 kuruştur
5 — Acık eksiltme şartnamesi orman genel müdürlüğünde İstanbul, Dtece. Gerede. Mudurnu ve Bolıı işletme ınûdıiriûk'rrindf görülebilir.
• — İstakliknln muayyen gün ve saatte komisyon» müracıuıUarı.
«13135)
V
Batılfe 8
Nlsantaş — Hususi
AYLIK
ansiklopedi
A M
Kuruluş tarihi: 1885
KIZ — ERKEK — YATILI — YATISIZ YUVA — İLK
18 Eylül 1945
Ticaret Olisi Umum Müdürlüğünce Tenzilâilı
— ORTA — LİSE
Kayıd muamelesi İçin müracaat: Her gün saat 9 dan 18 ya kadardır. Eski talebe eylülün 20 inci gününe kadar kaydını yenilemiş olmalıdır. Yabancı dil öğretimi ilk tasım 3 üncü sınıfında başlar. Telcfon2 g01
Muhtelif Cins İnşaat Demiri
-ı alınacaktır.
ANKARA ELEKTRİK ve HAVAGAZI İŞLETME MÜESSESESİNDEN
— Muhtelif cins İnşaat uemlri teklif .rme usullyl* «atın alına-
Malın cinsi
parasız
.. demirlerin llst . , ınüessc _!ı.n satım şube üarak verilecektir.
3 — Bu demirlerin muhammen bedeli 7-8 bin Hradır.
4 — Teklifler en geç, 20. 9. 1945 tarihine kadar müessese umum müdürlüğüne verilmiş olması lâzımdır.
İngiliz Kız Orta Okulu, İstanbul
Engllsh Hlglı School tor Giriş
Okul 26 Eylül çarşamba günü açılacaktır.
Bütünleme imtihanları 20 Eylül perşembe günü başlar ve 25 Eylül salı günü sona erer.
20 Eylül günü saat 10 dan öğleye kadar İlk kısma talebe kaydedilecektir. Orta kısımda yer yoktur.
On altıncı sayısı çıktı
Bu nüshanın münderecatı njutad zenginliğin de üstündedir. Bunlar arasında atom ve atom bombası, Berlin «Potidam» konferansı, D. D. T., İngiltere'de anane, seçim ve partiler. Amiral Nlmltz gibi günün mevzula-rlle Anafartalar, Mobaç muharebeleri, Hatay'ın ilhakı. Sosyalizm, Yüksek Öğretim okulu ve diğer on beş mühim mevzu profesör ve mütehassıslar tarafından yazılmış ve okuyucuya doyurucu bir şekilde stmıılmüştür. Resimleri de zengindir.
rAylık Ansiklopedi», faydalı olmak bakımından yurdumuzun en mükemmel eseri olmak iddiasındadır ve o, âdeta hususi akademi olan muazzam bir yazı heyeti tarafından hazırlan-Ataktadır.
Yuvanızı bu esas gıdadan mahrum etmeyiniz.
fiatla satışa çıkarılan mallar
Sülfad dö zenk
Bizmut karbonat Bizmut Subnltrat
Bizmut Subgalat ■^izraut Salisilat
Şap
Bayup Sülfür
Klora t Döpotas
Kara boya
Toprak boya «mavi» Toprak boya «yeşil» Toprak boya «siyah» Toprak boya «pembe» Çlvidı boya «mavi»
Vahidi
Kilosu

«
Korniş çivisi, vida, fırtına çengeli ve saire 68 şandık «parti olarak
İLK — ORTA — LİSE
Erkek
Kız
Yatısız
EH6LISH HIGH SCHOOL
Cinsi
3000
226
bahçeli
D.1/7138
450
34
Dl/1871
210
ıa
72/0980
ıoır
8
71/10681
300
23
65100. 6233
143
13
65100/6391
218
n
mah. en es-ahşap
Ruf Ol t Baltalı kazma
Erkek okulu — Nlşantaş, Telef.: 81078
OKUL 26/9/1045 günü açılacaktır. İkmal imtihanları 25 - 26 Eylül günleri yapılacaktır
Kıymeti Teminatı Lira Lira
7 ürk Oftalmoloji Cemiyetinden:
Yülıi: kongremiz 3/10,1945 çarşamba günü saat 19 da Beyoğlu Tıp Ce-miyeti binasında toplanacaktır IsUr. buldaki azanuı teşrifleri.
TÜRK BAYANLARI BtÇKİ . DİKİŞ
Terakki Yurdu
Dosya No.
78/4187
Talebelerde ayrı ayrı meşgul olan, yabancı dil öğretimine çok önen» ve zaman veren, muadeleti tasdikli özel Türk okuludur.
Taksim - Sıraselviler 86. T«l: 41159. ■
P. T. T. işletme Genel Müdürlüğünden:
P. T. T. Meumru yetiştirmek maksadlle İstanbulda bulunan P. T. T. Meslek okuluna'müsabaka İle parasız yatılı öğrenci olınacafctır.
Okul İlse muadilidir, Tahsil nıiidetl üç yıldır.
Kayıt ve kabul şartları:
1 — Türk olmak,
2 — Ortaokul mezunu olmak,
3 — Okumağa ara vermemiş oLmak,
4 — On beş yaşını bitirmiş ve on dokuz yaşını geçmemiş olmak,
5 — Sağlık durumu: Resmi şağhk kurullarından örneğine göre alacakları raporla saptanmış bulunamk.
Müsabaka imtihanları 24, 25, 26 eylül tarihinde Ankara. İzmir Edirne. Balıkesir. Eskişehir Çankırı, Afyon, Seyhan, Konya, Sivas, Erzurum, Van, Trabzon, Samsun, Diyarbakır Bölge başmüdürlüklerinde ve tstan-bulda P. T. T, Meslek okulunda yazılı olarak yapılacaktır.
Yukarıdaki şartlan taşıyan isteklilerin 23 eylüle kadar adlan sayılan P. T. T. Bölge başmüdürlüklerinden birine veya P. T. T. Meslek okulu müdürlüğüne müracaatları gerektir.
Fazla tafsilât Bölge başmüdürlüklerinden ve Meslek okulu müdürlüğünden alınabilir. (12352»
Satılık Emlâk
İstanbul defterdarlığından:
Beyoğlu, eski Yenişehir, yeni Eskişehir mah. eski İkinci Bilecik Deresi yeni Küçük Akarca so. eski 5 yeni 7 kapı sayılı ' ’ "
kârgir ev.
Fatih, (Fener) Kâtip MuslalıatUn Şair Niyazi so. 1890 ada, 75 parsel kİ 18, 20 yeni 22 kapı sayılı 53 M2 evin 1/3 hissesi.
Eminönü, lYenlkupı) Yalı mah. Alboyacı-lar so. 838 eda. 38 parsel eski 48 yeni 62 kapı sayılı 70 M2 arsa.
Üsküdar, İcadlye mah. Çifte çınar so. eski ve yeni 7 mük. kapı sayılı 105 M2 arsa.
Üsküdar, eski Yenimahalle yeni Pazarbaşı mah. Karamanlı so. eski 67, 59 yeni 51, taj 59 kapı sayılı 178 M2 arsa.
Üsküdar. İcadiye mah. Çifte Çınar so. eski ve yeni 12 mük. kapı sayılı 142.93 M3 arsa. Üsküdar, Kuzguncuk eski Hacı Kaymak yeni Bican so. e3kl ve yeni 12. taj 12/J kapı sayılı 433.39 M2 arsa.
Üsküdar, Yenimahalle «ski Fa pas yeni Selâmet so. eski 42 yeni 46 kapı sayılı 75.50 M2 arsa.
Üsküdar, eski Yenimahalle yeni Pazarbaşı mah. eski Mango yeni Fıstıki) so. eski ıa yeni 26 kapı saydı 32,1? m2 arsanın 2/3 hissesi.
Üsküdar. Pazarbaşı mah. eski Dibek yenil fialr Talât so. eski ve yeni 27. taj 29 kapı ayılı 45.80 M2 arsa.
r -’iktaş (Mecldlyeköy) Meşrutiyet, mah. 4
1 ıfta 4 ada. 12 parsel sayılı 27 M2 arsa (Üzerinde başkasına alt bina vardır) Yukarda yazılı gayri menkuller 5/10/945 cuma saat Ifik Müdürlüğün komisyonda ayrı ayrı açık arttırma İle satılacaktır, isteklilerin geç.. l teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarda komlsyo-n a, fazla bilgi hin :,özü geren Müdürlüğe başvurmaları. (12012“
D.2'flM2
65100'6185
65100/4696
61217/768

76
14
200
27
14 de
6
I
16
I
Milli Em-

Talebe kaydına başiaıuuujtır.1 Pazardan gayri her gün saat 10 -17 ye kadar müracaat kabul. Maariften tasdikli diploma verilir.
Adres: Beyoğlu Altınbakkal Babll caddesi No. e
■■ Frengi. Belsoğukluğu.
Cild Hastalıkları: Di
Şükrü Mehmed Sekban
Gııreba hastanesi sabık mütehassısı, Her gün saat 11 den 1 e ve 3 len 6 ya kadar. Beyoğlu. İstiklâl Cad, 09, Tel: 40916
KURTULUŞ
BıÇKı ve DİKİŞ
1 DERSHANESİ
Müdiresi: Bayan Papazyan.
Haftada dört gün bayanlara; günde üçer saat Fransız usulü İle biçki ve dikiş dersi tedris edilir ve 8 ayda maarifçe mu-saddak diploma verilir. Feriköy Tepeüstü 116 No. Papazyan ■■■ apartımdni-
İLÂN
Tasarrufumuz altında bulunan Gebze kazasının Danca nahiyesinde Kaleallı ve Havuz mevkiinde kâin Manastır dalyanı hududundan Kazmak Burnu hududuna kadar olan dalyandaki hisselerimizi İdare etmek ve icabında satmak üzere İstanbul altıncı noterliğine# resen tanzim edilen 23/7/945 tarih ve 11670 sayılı hususi vekâletname ile vekil tftyln ettiğimiz Beyoğlu Ağahamam Sakızağacı sokak 35 sayıda oturan İsmail Nihat Esmerboyu bu defa aynı noterliğin 6/9/945 gün ve 14587 sayılı lhbarnamesile vekâletten azletmiş olduğumuzu alâkadar üçüncü şahıslara ilân eyleriz,
İbrahim kızlan Mahmur* Kaymak, ve Atiye Otkucnfc
Zayi — Bregll nüfus memurluğundan aldığım nüfus kağıdımı birlikte askerlik tezkeremi yoklamamı zayi ettim. Yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur. Adresim Yağks-panında Ahmedln kahvesinde 335 doğumlu Halil oğlu Hüseyin Avnl ölmez
Hususî
m Nişataşı, Çınar caddesi Lö TERAKKİ L8

i!
Tesis Tarihi: 1879
Disiplini kuvvetli, muvaffakiyeti sabit, resmi okullara muadeleti tasdikli özel Türk Lisesidir, Ük kısım üçüncü sınıfta başlıyan yabancı dil öğretimine daha fazla önem vermek maksadlyle, bu yü ders saatleri dışında ücretsiz kuvvetlendirme kurları açılacaktır. İLK. ORTA ve Lİ3E kısımlarına yatılı, gündüzlü, kız ve erkek öğrenci kayıtlarına başlanmıştır.
:i öğrencilerin 15 eylüle kadar kayıtlarını vcnib-ınelr-rl gerektir. Telefon: 80547
Askı çengeli .
Demir destere «300 x 25X0.80 m/m Çuvaldız «İzmir teslimi»
Sandık askısı «İzmir teslim» küçük boy Sandık askısı «İzmir teslimi» büyük boy Çamaşır mandalı
Alüminyum perçin çivisi
Beyaz mukavva «72x92 z240 Gr.»
Beyaz mukavva «54x69,5/240 Gr.» Çan talik deriler
Transmüsyon kayışı
mm, eninde
Adedi Düzinesi Adedi Düzinesi Düzinesi Grosası
Adedi Kilosu
Kilosu lOBsm 2
Metresi
Adedi
Kürek «6 A» 900 Gr, Adedi
Çeklç^ 700 « Kilosu
« 800 a
« 900 «
« 1000 a
« sivri 4 Kğ. *
a sivri 5 (1 *
(1 yuvarlak 5 a *
« sivri 6 « (
« sivri 10 «c (
« yuvarlak 10 « c
Balta No: 2 500 Gr. 1
« a « 900 a c
« a « 1000 «
« * 1100 (
« « 1300 «
( « 1400 ((
« 4 500 ( «
« c (t 600 « (
u ( • 700 ( «
« ( 800 « «
e « 900 T (
« ( 1000 ( (
« e ( ııco C (
« « 1200 « «
« ( 1300 « «
« a 4 1400 «
« tt 1500 a «
« 1600 « «
c 5 500 « e
« ( 900 « 0
( ( 1000 « «
« a 1100 « «
« ( 1200 a
« c 1300 f 0
( c 1400 K a
« 19 1000 « (
* 19 1000 ( a
« n ( 1100 « (
( ( 1200 f
( ( 1300 ( (
( a « 1400 « (
( ( 1500 ( (
( « 1600 «
« « 1700 a «
« « 1800 c
« « 1900 € «
« n 2000 «
19 2100 ( (
( « 2200 ( « -
( ( 2300 « (
( t 2400 a (
( t 2500 ( (
Kazma 1 2250 (r Bir ucu sivri c
( ( 2500 ( bir ucu kazmalı c
« « 2 2250 ( bir ucu kazm&h (
« « 2500 « bir ucu kazmak «
( 4 2250 « İki ucu sivri «
( « 3000 « iki ucu sivri «
« 7 2500 ( bir ucu kazmalı 1 ucu balta * 1
« « 2250 « bir ucu kazmalı L ucu balta ( I
kahve kahve kahve
Kraft kâğıdı:
Perdahlanmamış
Perdahlanmamış
Perdahlanmamış
Perdahlanmamış kahve rengi
Bir tarafı .................
Bir tarafı
Bir tarafı
Bir tarafı
Adres:
Yeni Valde han 5 inci kat İstanbul — Telf: 24234, 24235, 24230 — Telgr. Tarfo.
parlak geni? çizgili parlak geniş çizgili parlak geniş çizgili parlak geniş çizgili
70x100—40 Gr.» 63x90—40 Gr.» (70X100—50 Gr,. (63x90—50 Gr.» «63x90—40 Gr.» (>63x90—50 Gr.» (70x100—40 Gr.» (70x100—50 Gr.»
Kilosu f
(
(
«
«
«
Fiatı Kuruş St, 20 —
1250 —
1250 — 1350 —
1350 —
25 — 60 —
110 —
20 —
115 —
115 —
85 —
115 —
100 —
Lira kuruş 9500 — Kuruş St.
2 "
215 1
30
75
144 1
90
90
110
1800
1500
800
750
700
300
1000
100
103
164
164
159
154
145
145
145
145
136
136
222
162
162
162
162
162
191
191
191
191
191
191
177
177
177
177
177
177
222
162
162
162
162
162
162
237
238
238
238
238
238
238
238
238
238
238
238
238
238
237
237
122
122
131
131
131
131
131
131
(12276)
■■«■■■■■■^■Yatılı — Yatısız —
BOĞAZİÇİ LİSELERİ
Ana - İlk - orta ve İlse tasımlarına taz va erkek öğrenci kaydına devam olunmaktadır, tstiyenlere tarifen ame gönderilir.
50
50
o Q-
CM
O c o
S2 o > o
P

Comments (0)