.-Küçük------
n & o D ® r
Bugün 6 ncı sahıfede
_____________
AKŞAM
gene 31 — No. 11021 — Fiat!: her yerde 10 kuruttur
CUMA 17 Haziran 1949
Sahibi; Necmeddin Sadak — Yazı işlerini fiilen idare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Türk - Ingiliz - Fransız üçlü anlaşması
Zafer gazetesinin yanlış tefsiri münasebet ile Dışişleri Bakanlığının bir açıklaması
Dörtler toplantısı dün -bitmedi, pazar ve pazartesi günü de devam edecek
Lübnan Dışişleri Bakanile bir görüşme
Ankara 17 (Akşam) — Dünkü zafer gazetesinin baş makalesinde Mümtaz Faik Fenik Türk - İngiliz - Fransız üçlü Anlaşmasına dair yazdığı bir baş makalede bu paktın ancak Akdeniz bölgesinde bir sava» Aldugıt takdirde İngiliz ve transız hükümetlerinin bize yardımda bulunacakları şeklinde tefsir etmşltl.
Dışişleri Bakanlığı bu hususta bir açıklamada bulunmuştur. Bunda şöyle deniliyor:
a— i6 haziran 949 tarihli Zafer gazetesinin baş yazısında Türk - İngiliz - Fransız ittifakına dair ehemmiyetli bir yanlışlık bulunduğu görülmüştür Bu yazıda şöyle deniliyor: «Gerek 12 mayıs 939 beyannamesi. gerek 19 ekim 1939. muahedesi, bir tecavüz hareketinin Akdeniz bölgesinde bir harbe şalk olması takdirinde Akit devletlerin blrblrlyle işbirliği yapmasını derpiş etmektedir. Halbuki muahededeki Akdeniz bölgesi tâbiri bugün bir Rus tehlikesi ile bizi yapayalnız bırakmaktadır. Çlinktt Ruslar Şark hududumuzdan saldıracak olurlarsa harb Akdenlzo İntikal edinceye kadar Türkiye yalnız kendi tmkânlariyle haşhaşa kalacaktır.►
Zafer gazetesinin bu tefsiri
yanlıştır. Çünkü andiaşınanın birinci maddesi atlanarak yapılmıştır. Vakıa andlaşmanın İkinci maddesinin birinci fıkrasında Akdeniz mıntakosında Fransa ve Birleşik kırallığı karşılaşacakları bir harbi müncer olan bir tecavüz halinde Tür-klyenin. fiilen sözü, geçen devletlere ve ikinci fıkrasında da bir Avrupa devleti tarafından vaki olup Akdeniz nunt&kasm-da Türklyenin karışacftgf bir harbe müncer olan bir tecavüz hareketi hallr.de Fransa, Birleşik kırallığın fiilen Türkiye'ye yardım edecekleri yazılıdır. Ancak andlaşmanın birinci maddesinde aynen şöyle denilmekledir: oTürklyeye karşı bir Avrupa devleti tarafından vaki bir tecavüz neticesinde Türkiye, bit devletle muhasamata giriştiği takdirde Fransa ve Birleşik kıralltk fiilen Türkiye hükümeti İle teşrilçl mesai edecekler ve ona kendi yeddi İktidarlarında bulunan bütün yardım. ve bütün müzahereti İfa eyliyeceklerdlr.» Görülüyor kİ bu madde gereğince Türkiye hangi bölgede olursa olsun hlr Avrupa devleti tarafından tecavüze uğradığı takdirde İngiltere ve Fransa kendisine fUlen yardım edecektir ve bu yardım İçin Akdeniz bölgesi gibi tahdidi bir kayıt yoktur.
Bir Fransız sözcüsü Berlin işinin halline doğru mühim adımlar atıldığını söyledi Fakat şimdi de Avusturya meselesinde muhtelif noktalarda ihtilâf çıktı
Bakan (Akşam) muhabirine Türkiyenin hayranı olduğunu söylüyor
O
Bakan diyor ki: a Lübnan barışa hizmet pj eden faal ve değerli bir unsur olmak için^ her fedakârlığı yapmağa hazırdır*
T
I.iıbnan Dışişleri Bakanı Hamlt Frengi? (ortada) sağında Lübııantn Paris elçisi, solunda elçilik müsteşarı
Irak -Suriye münasebeti çok gergin
Irak askerlerinin Suriye hududunda toplanmakta
Solda; İngiliz Dışişleri Bakanı sağda; Fransız Dışişleri Ö:
Paris 17 İR.) — Dört Dışişleri Bakanının toplantısı, evvelce yapılan tahminlerin aksine □-larak, dün gece »ona ertnenıiş-tir. Görüşmelere devam edilecektir.
Bakanlar dün saat 15,âO da toplanmışlardır. Toplantı gizli idi. İçeride dört Bakanla birer müşavirden ve tercümanlardan başka kimse yoktu. Toplantı gece yansından sonra saat İkiye kadar silrdü. Bakanlar içtima salonundan çıktıkları zaman bir parça yorgun görünüyorlardı. Pazar giınü yeni bir gizli cel-
Bevin ve Almaııyadakl İngiliz □ ikanı Sctıuman v( Almanyada I se^ pazartesi günü umunıl toplantı yapılacağı öğrenilmiştir
Bir Fransız sözcüsü Berlin meselesinin halifene doğrıı mühim adımlar atıldığını söylemiştir. Fazla İzahat verilmemekle beraber Berllnle ticari münasebetin ve seyrüseferin devamı hu susunun bahis mevzuu olduğu anlaşılıyor.
Avusturya muahedesi meselesinde tahmin edildiğinden fazla güçlük çıkmıştır. Rusya, Yu-goslavyanın Karlntiya vilâyetinden .toprak ve tazminat isteğini artık desteklememe*te, fakat Avuşturyadakl Alman em
>4 kor i valisi general Robertson, Fransız komiseri Poııcet
lâkl hakkındakl taleplerinde ısrar etmektedir. Tuna üzerinde seyrüsefer ve Avusturya petrolleri de İhtilâfa sebep olmaktadır Pazar günü bu meseleler görüşülecektir.
Londra 13 (Nafen) — Paris-tekl 3 dörtler anlaşmazlığı yeni şekilde devam etmektedir. Mahdut bir anlaşmıya varılabileceği dahi şüpheli görülmektedir. Çünkü Birleşik Amerika, İngiltere ve Fransa Berlluç tamamen serbes girilebileceğine dair Huşlardan vazıh bir taahhüt İstiyorlar.
Beyrut (Husus! muhabirimizden) — Üç ay müddetle Şimali İtalyada ve tsvlçrede İstirahat etmek üzere mezunen Beyruttan ayrılacak olan Dışişleri Bakanı M. Hamlt Frengle-den yola çıkmadan evvel (Akşam» namına bir görüşme rica ettim.
Suriye ile hemen her gün çıkan lhtilâflı ve önemli işler, tn-
■ glliz ve Amerikan hâriciyeleri erkânından Btrang ile Sam Kopper'in ziyaretleriyle ilgili
ı mühim siyasi meselelerle ve aynı zamanda gidişine alt hazır-tıklarla çok meşgul olmasına rağmen bizi kabul lûtfunda bulundular; görüşmemizi sual cevap şeklinde aşağıya yazıyo-
■ rutn:
(Devlimi 4 üncü sahifede)
olduğu bildiriliyor
Kadıköyünde
Albay Zaimr «Suriye ordusu memleketin bağımsızlığını korumaya hazırdır* diyor
Şam 16 (A.A.) — Suriye devlet başkanı Hüsnü Zalm bugün Reuter ajansı muhabirine verdiği bir mülâkatta demiştir ki:
Irak kuvvetlerinin Suriye hudutlarında tahşit edilmesinin nereden geldiğini pekâlâ biliyorum Irak kuvvetlerinin muhtemel her hangi bir hareketine karşı koymak için gereken tedbirlerin alınmasını emre'tim. Suriye ordusu memleketin ba-ğımvızltğını savunmaya hazırdır
Albay Zalm -durumun fevk*-alide gergin olduğunu» teyîd etmiş ve sözlerine şöyle devam etmiştir:
firakla bir ihtilâf çıktığı takdirde Mısırdan ve Suudi Aia-btslandan maddi ve mânevi muzaheret teminatı aldım. Buriye-nin bugün bulunduğu güç du-rumda, barışın veya harbin r-nahtan İngiliz siyasetinin elindedir Benim siyasetim. Suriye İle dost olmak teteyen bütün milletlerle dostluktur. Bilhassa İngiiterenln Surlyeye Jcarşı kiyaseti! bir siyaset takip edeceğim umuyorum
Ürdün hakkında İngiltere tarafından 20 ytldanbert gücllüen müzaheret siyaseti iflâs etıriş-tlr ve İflâs etmekte devam edecektir. Biz, İngiltere İle. Amerika İle, Fransa İle dost olmak istiyoruz. Şu var ki bugüne kadar bize dostluğunun delillerini gösteren tek millet Fransa olmuştur Fransa, muhtaç olduğumuz zaman, bize silâh vermiştir Bugün de maddi ve mânevi müzaheret istiyoruz. Silâh İsliyoruz ve bize askeri heyet ve başka şekillerde yapılacak yardımları da memnuniyetle karşıl ıhacağız
Londra 10 (AAİ — BFC'nln Kahircdekl muhabirinin blldlr-
Albay Hüsnü Zalm dlglne göre, Irak askerlerinin hudutta tahşlt edilmekte olduğu hakkındakl haberler Surlye-de haziranın 25 İnde yapılacak olan başkan seçimine ait ple-blstle ilgili olduğu tahmin edilmektedir.
Hüsnü el Zalm gazete muhabirlerine Irak başbakanının Bağ dattakl İngiliz ve Amerikan mü m essi İlerin den bu plebistin meşru olmadığından tanımam alırını istediğini söylemiştir Albay Hüsnü Zalm tngiltereden Surl-yede haziranın 25 İnde yapılacak seçimlerde hazır bulunmak üzere bazı müşahitler gönderilmesini istemiştir Fakat henüz Ingiltere bu talebe cevap vermemiştir.
İngiliz Dışişleri Bakanlığı .sözcülerinden biri bugün ^riıanıj bir Arap devletinin diğer bir A-rap devleti hududunda askeri tedbirler almayı zaruri g->rrre-slnln çok teessüf edilecek bir şey olduğunu söylemiştir. Mümkün olursa Britanya itidal tavsiyesinde bulunmak üzero nüfuzunu kullanacaktır.
yangın
5 Gecekondu tamamen yandı
Dün gece Kadıköy KuşdUtn-de Mis sokağındaki Gecekondu evlerinden birinde, gaz lâmbasının parlaması ile yangın çıkmıştır. Birbirine bitişik olan ve birer odadan ibaret bulunan Nezshat, Elif, Artln, Hüseyin ve Mustafaya alt beş Gecekondu evi, tamamen yanmıştır.
Yangın, itfaiye tarafından söndürülmüştür.
İşletme Bakanlığı tahsisatı
Ankara 18 — Yeni teşkil edilen işletme Bakanlığı lçtn bütçede tahsisat olmadığından, Sayıştay heyeti bir kaç gün evvel toplanarak yeni Bakanlık tahsisatının bütçede yapılan tasarruflardan tediyesini kararlaştırmıştır.
Bakanlar Kurulu dün toplandı
Ankara İS (A.A.) — Bakanlar Kurulu bugün saat 17 den 19,39 a kadar toplanmış ve muiı telif Bakanlıklara alt gündelik İşler hakkında müzakerelerde bulunmuştur.
Jeanne d'Arc
Fransız mektep gemisi bu sabah geldi
Fransız mektep gemisi Jeanne d’Arc bu sabah saat 9,30 da limanımıza gelmiş ve Dolma-bahçe önünde demirlemiştir.
Jeanne d’Arc limana girdikten sonra 21 pare top atışı İle şehri selâmlamış, Sellmlyeden atılan toplarla da buna mukabele edllmşiClr.
Gemi komutanı albay Ernest Andre Baron saat 11.45 te Valiyi ve öğleden sonra da İstanbul komutanı Şahap Ciirler’i ziyaret edecek ve bilâhare bu ziyaretler İade edilecektir.
25 hazirana kadar limanımızda kalacak olan gemide 121 subay namzedi. 29 subay, 114 siiâhendaz subay ve 423 erbaş ve er bulunmaktadır.
Asılsız bir haber
Türk ileri gelen şahsiyetlerinin Tah-ran'ı ziyaret edecekleri doğru değil
Nafen ajansı, Irak naibinin ve Ürdün kıratının Tahranı ziyaretlerinden bahsederken. pek yakında Tiirk ve Afgan ileri çelen şahsiyetlerinin de Tahranı zivaret etmeleri muhtemel olduğunu bildiriyor.
Alâkalı makamlardan yap tığımız tahkikata göre Tiirk ileri gelen şahsiyetlerinin Tahranı ziyaretleri lıakkın-dakl haber tamamen asılsızdır.
Demokrat Parti merkezi tam koweıie cevap yerecek İzmir başkan, kongrede çok mühim meselelerin açıklanacağını söylüyor
Mlihim bir boks maçı
Dctroit 17 (APı — Jake La-nıotta dün gece yapılan boka maçında onuncu ravuntta rakibi Marcel Cerdan't yenerek Dünya orta .sıklet şampiyonluğunu kazanmıştır. Daha birinci ravuntta Cerdan'ın sol omuzu sakatlanmış bulunuyordu.
— Galiba bu seter de ueUcesis bilecek!
Ankara 16 — Müstakil Demokratların, yayml açlıklarını dlln bildirdiğim cDemokrat Parti kurucuları bu dâvanın adamı değildirler» Lslmll büro-şüre Demokrat Parti genel merkezi, hiç bir cevap vermemek kararındadır. Oenei İdare kurulu üyelerinden bir Çoğu, bugün kendileriyle konuşan gazetecilere: «Büyük kongrenin arifesindeki çalışmalarımız sırasında bu gibi şeylerle uğraşmağa vaktimiz yoktur., demişlerdir.
Demokrat Parti bu broşüre büyük kongrede toptan cevap verecektir.
Kongre hazırlığı
Ankara 16 — Demokrat Parti kongresine İştirak edecek delegeler gelmeğe başlamışlardır. İzmir delegelerinden bir grup da yarın (bugün) gelecektir. Kon-geıeye 1800 delegenin İştirak edeceği anlaşılmaktadır. Bu kadar çok misafirin şehirde nasıl yerleştirilecekleri soruşturulmaktadır Bu arada kongreyi takip edecek yerli ve yabancı basın ve ajans temsil eti erinden bugüne kadar müracaat edenlerin sayısı T51 bulmuştur. Kongrenin toplanacağı yeni Sergi Evi binasında da hazırlıklar ta-ınamlantnış ve salonda 409 dinleyici için yer aynmıştır.
Mühim meseleler açıklanacak
İzmir IS — Demokrat Partinin Iznıir ti başkanı doktor Ek-reıiı Hayrl Üstiındağ, gazetecilere beyanatta bulunarak kon-gerede çok mühim meselelerin’ açıklanacağını söylemiş ve de-i mişckr ki:
«— Açıklanacak bu mühimi meseleleri bir kaç kısma ayırmak mümkündür. ı — İktidar Partisinin Demokrat Partiyi;
mânen zedelemek ve sa'fa düşürmek için aldığı ve peyderpey tatbik sahasına koymakta olduğu tedbirler- 2 — Partimize müzahir bulundukları sırada Demokratlardan gördükleri sevgi te sah lirlerinin mânasını idrak edemeyip kuracakları partiye teşkilâtımızın çoğunluğunu nıa-letmek mülâhazası tle kendilerini hayale kaptıranlar ve tüzük dışında yersiz müdahaleler ve partinin büyük kongreye karşı mesul yüksek kademelerine mu-hasım vaziyet almak suretiyle bunlarla teşriki mesai ederek hürriyet inisakının tahakkukuna engel olanlar. 3 — Program ve tüzükte yapılacak mühim değişiklikler, 4 — Memleket mukadderatını tâyin edecek olan mili İradenin emniyetle tecellisini sağlamak üzere alınacak esaslı kararlar.»
Velveleli kontrol
Hilekârlar, köşe başındaki gölgeden tehlike seziyor; derhal etiket değiştiriyor, tedbirlerini alıyorlar. Seyyar satıcılar, bütün bic semtte telsiz telgrafla muhabere edercesine, bir tek imlisin yaklaşmakta olduğunu çakıyorlar.
Hal böyleykeıı fiatleri murakabe ekipi. bîr gündo bir hayli dükkânı kontrol edip bir hayli ceza kesmiş.
Yoklamanın davullu, dümbelekli, borulu, tellâllı oluşu ancak opera sahnelerine hastır. Sultan Mahmut bile devre tebdil çıkarmış.
Belli etmeksizin, müşteri gibi dolaşmalı ve her gün, gayrimuayyen suallerde her tarafa ulaşmalı.
Sahlfe S
AKŞAM
17 Haziran 1949
Bunları biliyor muydunuz?
Üsküdar - Kadıköy ve Havalisi Halk Tramvayları îdaresl kendi teşkilâtı içindeki tramvay ve otobüslerin ücret ve hareket tarifelerini, Belediye sabi tası ve Seyrüsefer talimatnamelerinin tramvaylara ait hükümleriyle Belediye tembih v® yasaklarını, tramvay ve otobüs seferleri hak kındaki lüzumlu izahatı, hattâ Kadıköy ve Üsküdar vapurları tarifelerini İhtiva eden, yelek cebinde taşınır boyda pek faydalı bir kitapçık neşretmiş. Bir nüsha da bana göndermek lûtfunda bulundular. Sah i f eler ini karıştırırken bilhassa Belediye zabıtası ve Seyrüsefer tâlimatnanıelertnln tramvaylara alt hükümlerini okuduğum sırada, ban gazete ve mecmuaların kimselerin bilmediği şeyleri haber veren yazılar üzerine koydukları « Bunları biliyor nıuydunuı?» başlığını hatırladım. Ben de şimdi size soruyorum sevgili okuyucuların. Belediye zabıtası talimatnamesinde yer alan aşağıdaki hareketlerin yasak olduğunu biliyor muydunuz? Yahut bilhassa İstanbul tramvaylarında her gün gördüğünüz manzara bunların yasak olduğunu gösterecek mahiyette midir? Sıralıyorum:
•Tramvay arabaları yürürken binmek ve inmek yasaktır. Tramvaylar duraklarda dururken yolcuların tramvay geçmeden önünden geçmeleri yasaktır,»
«Dolmuş levhası asılı arabalara binmek yasaktır.» «Arabalara asılmak veya basamaklarında durmak ve araba içinde yer varken bineceklere ve İneceklere engel olacak surette arka sahanlıkta ve kapılar ağzında durmak yasakUr.«
«Vatmanla konuşmak ve biletçilere ald olan ili ipini çekmek yasaktır.»
«Arabalardan dışarıya baş ve kol uzatmak yasaktır.»
«Tramvaylarda solcuları rahatsu edecek ve İğren-direcek şeyler vapmak. şarkı söylemek, ıslık çalmak ve her ne suretle olursa olsun gürültü etmek yasaktır» vesaire ..
Tramvay arabalarına yürürken binilip İnilen, duran değil, hattâ yürüyen tramvayların önünden vızır vızır geçilen, dolmuş lerhalı arabalarını, damına tırmanılan, basamaklarında daima iki kişi götüren ve biletçiye mahsus olduğu söylenen zil ipi herkes tarafından Kullanılan tramvaylarımızda bütün bu hareketlerin yasak olduğunu biliyor muydunuz?
Şevket RADO
Cihat ve Gündüz
C.H.P. Divanı
Ikı sporcunun futboldan çekilecekleri söyleniyor
Bugünkü toplantıda görüşülecek meseleler
takımı
Fenerbahçe futbol kaptanı Cihat İle Galatasaray futbol takımından Gündüzün bu yıl futbolu bırakacakları söyleniyor Cihat ve Gündüz Türk futbolünün kıymetli ve tecrübe'! İki uzvudur. Futbolden çekilmeleri spor sahamızda mühim’birer boşluk bırakacaktır.
Galatasaray konerresî
Galatasaray 8par kulübünün yıllık kongresine dün saat 17.30 da kulüp lokalinde devam edilmiştir.
Dünkü kongrede idare heyeti, haysiyet divanı, murakıplar ve ıtad inşaat komitesi Intlhabatı yapılmış ve toplantı geç vakte kadar devam etmiştir.
Yapılan seçimler sonunda 1da re heyeti başkanlığına Sinop milletvekili Suphi Batur seçilmiş. İdare heyeti de »öyle teşekkül etmiştir: Talât Kurt. Ercüment Işıl. Feyyaz Işıl, Turgut Atakul, Emin Erer, Doğan Akagündüz, Sedat Kant. Semih Türkdoğan,
Haysiyet divanı Szaian arasında da Ali Sami Yen, Abldln Daver, Asım, Selim Ragıp Emeç. Vllde.n Aşir Savaşır. Vahyi Oktav bulunmaktadır.
Denizcilik şubesine de Mucur, Nezih. Tevflk Ali çınar seçilmişlerdir.
Amerika senatörlerinden mürekkep bir heyet geliyor Ankara 16 — Bir seneden-bcrl memleketimizde faaliyette bulunan Avrupa İktisadi İşbirliği Türkiye İdaresi çalışmaları üzerinde incelemelerde bulunmak üzere Amerika Birleşik Devletleri senatörlerinden bir heyet, önümüzdeki günlerde şeh rlmlze gelecektir. Heyet, burada bir hafta kalacak ve geçen yılın faaliyet bilançosunu tetkik ettikten sonra Amerlkaya dönecektir.
Ankara 18 — C. H. P divanı, yarın sabah saat 10 da parti merkezinde genel başkan vekili Hilmi Tiranın riyasetinde top-* lanacaktır. Divan gündeminde, genel İdare kurulunun geçen I-kl aylık çalışma raporunun müzakeresi yer almaktadır. Raporun kabulünden sonra divan ü-yelerinln teklif edecekleri meseleler de görüşülecektir. Divanın bu çalışmaları 2-3 gün devam edecektir.
Ankara 16—C H. P. divanı yarın toplanacaktır. Divanın bu devre toplantısına siyasi mahfiller bir kaç bakımdan ehemmiyet vermektedirler.
Divan, İşletme Bakanlığının İhdası dolayıslle devletçilik mev •zuıı üzerinde duracak ve Halk ı Partisinin devletçilik anlayışının hududunu çizmeğe çahşa-* çaktır. Bütün devlet İşletmeleri İşletme Bakanlığında toplandık tan sonra iktisat Bakanlığı ferdi işletmelerle devlet işletmelerini aynı seviyede tutmağa, devlet İşletmelerine İstisnai kolaylıklar tanımamağa karar vermiştir.
Divan, bundan başka sağcılık solculuk mevzuu İle geçen kurultayda kabul olunan seçim mevzuu üzerinde de duracaktır. Bilhassa 1850 seçimlerinde nam «etlerin yüzde yetmişinin mahal il parti toşekkülerl tararından tesblt edilmesinin mahzurları belirtilecek ve şimdiden önümüz deki kurultay için efkârın hazırlanmasına. bu mevzuun propagandasına başlanacaktır.
Besarabya büyük bir
ROMATİZMA KONGRESİ
askerî üs haline getirilmiş
Burada büyük ölçüde malzeme depo edilmiş, hava meydanları yapılmış
Londra 17 — (Nafen):
Peyk ordularının mevcudu bir buçuk milyon tahmin edilmekle beraber bu miktara tamamen askeri terbiye altında yetiştirilmiş gençlik teşekküllerini ilâve etmek İcap edor.
Bir buçuk milyon olarak tahmin edilen bu peyk orduları şöyle taksim edilmektedir:
Poölonyn 800.000: Çekoslovakya 300,000; Arnavutluk 80,000; Macaristan 100.000; Bulgaristan 130.000;
Romanya 250,000.
Bu peyk ordularının arkasında da Rus orduları tam kadro-larüe hazır bulunmaktadır. Rus ordularının halen bu peyk mem tekellerde bulunmalarının esas gayesi herhangi bir yabancı nu-fuşunu önlemek ve bu memleketleri bu yabancı nüfuzundan korumak İçindir.
Romanyadak! Kızıl Ordu birlikleri Besarabya yakınında bulunmaktadır ve merkezleri de Galata'dır. Bulgarlstandaki Rnı kuvvetleri İse Dobrucadadır.
Mncarlstanda bulunan Rus kuvvetleri is© Yugoslav - Macar hududu civarında olup her han gl bir Yugoslav hareketini kontrol etmektedir.
Çekoslovakya İle Polonyanın kontrolüne tahsis edilmiş Rus kuvvetleri İse bilhassa kuzey Bukovlnada bulunmaktadırlar.
Bu Rus kuvvetleri Balkanların. güneyi ile doğusunu kontrol etmekle beraber Avrupa İçin kontrol vazifesini gören kuvvetlerin sıklet merkezi de Besn-rabyadır.
Rusların bu mmt&kadakl genel kurmay merkezi fitcttln Ad-riatlk deniri hattının müdafaasını tanzim etmektedir.
Besarabya muazzam bir askeri üs haline getirilmiştir. Burada büyük mikyas la askeri mal zeme depo edildiği gibi en az 40 hava alanı mevcuttur. Sayısız mühimmat depolan Besarab ya'da bulunmaktadır.
Besarabyada bulunan Rus kuvvetlerini teşkil eden birliklerin kadroları 2S lo 18 yaşında ve komünist dünyasından başka bir dünya mevcut otmadığı-
na katıl gençlerden tertip edilmiştir.
Bu gençler Besarabyadaki merkezlerinden uzaklaşmak değil hattâ Okraynaya bile gidemezler.
Besarabyadaki askeri mm taka Buk ov İnanın kuzeyine kadar gitmekle ve Rus birlikleri dalma hareket halinde oldukları i-çln tam. miktarları hakkında ecnebi ataşeler hiç bir hakiki malûmat edlnememektedlirler. Fakat bilindiğine göre Bukovl-nadakl bu kuvvetler bilhassa Polonya ve Çekoslovakyaıııû kontrolüne tahsis edilmişlerdir. Besarabyadakiler ise Romanya, Macaristan ve Bulgaristan birinci plânda olmak tat* Yugoslavya ile Yunanistan İkinci plân da kalarak bu memleketleri kon trol etmektedir.
Besarabyayı İntihaptan en mühim gaye İse bu mıntakanın kara, demiryolu, nehir hatlarının Polonya, Avusturya ve Çekoslovakya İle İrtibatı olması ve ayni zamanda da Tuna yolu ile de Karadeniz© mahreci bulunmasıdır.
Haklı bir
şikâyet
Çiftçiler soruyorlar: «Traktörler hazır değilse bizi ne diye buraya gönderdiler? p
Nevyork’taki kongreden dönen delegemizin demeci
Ankara 16 — Nevyork'ta 30 mayısta toplanan romatizma kongresine İştirak eden profesör Talât Vasfl Öz, Anka ra ya dönmüş. 23 devletin İştirak ettiği bu kongrede 1000 İlim adamının bulunduğunu söyhyerek dokuz seneden beri Amerikalıların romatizma ilâcı olarak üzerinde çaılştıklan «Ecompo-und» un tesirleri hakkında geniş izahat verildiğini anlatarak demiştir kİ:
«— İlâcın miizmfn romatizmalılarda geçici bir şifa temin ettiği kongrede ifade edildi. İlâcın müzmin ■ Ecompound ile bir hastanın tedavisi aşağı yukarı 100,000 dolara ma! olmaktadır. Bu ilâcın tesiri şeker hastalığında kullanılan insü-lln İle mukayese edilebilir. Bı-
FuatGüzaltan
Tıbbı adlî raporu hazırlandı
Arap mültecileri
Amerika hükümeti İsrail'e çok sert bir nota verdi
Şam 10 (AP.) — Dün gece burada beyanatta bulunan yet» kili bir kaynak, tsrailîn Birleşik Amerikanın Filistin meselesi hakkında Tel-Avlv hükümetine geçenlerde verdiği notayı kesin olarak reddettiğini söylemiştir.
Teklrdağı, Biga. Keşan. Malkara ve Şarköy çiftçilerinden bir grup gazetemize gelerek, Marshnll plânı gereğince çlft-|~ Notanın tevdii sırasında res-çlyc dağıtılması kararlaştırılan traktörler İşi üzerinde şikâyet-' Birleşik Amerikanın barış zama te bulunmuşlarda Bunlar, şöyle demektedirler:
»Marshall plânı gereğince çiftçiye verilmesi ve parasının j dört taksitte ödenmesi İcap e-den traktörleri alabilmek İçin' bulunduğumuz mm takalardaki ı Ziraat Müdürlükleri elimize bl-| rer belge verdi. Bu belgelerde, yazılı, İslanbuldakl 6 ticarethaneden traktörlerimizi alabileceğimizi beyan ettiler.
Bunun üzerine belge sahibi çiftçiler yerlerimizden kalkarak buraya kadar geldik ve malum/ ticarethanelere baş traktörlerimizi istedik.
hiç biri, bilim bejimi» yrrlne | 9tad7u taöl slwtl-
S.Urmedl. Bu l|ln d.h» katil ,l!em olduğu, »k-
şekilde hallolunmadığı, arada İhtilâf bulunduğu, traktörlerin iıenüz gümrükte bulunduğu şeklinde cevaplar verildi. Şimdi hepimiz tekrar yerlerimize dönmek mecburiyetindeyiz. Traktör tevzii için hazırlıklar bitmedi' ise, ziraat müdürlükleri bize, neden belge vererek buralara ' kadar gönderdi, anlıyamadık. j Alâkalıların nazarı dikkatini çekmenizi dllerlz.ı
^m! Amerikan çevreleri, bunun.
I
I
nında herhangi bir devlete vermiş olduğu en sert nota olduğunu söylemişlerdi.
Kaynağa göre. İsrallin cevabi notası bundan bir hafta'evvel Vaşlngtona gönderilmiştir. Her Ikl notanın muhteviyatından ma lûmatı olan kaynağa göre, tsra-llln cevabında Amerikan notasında belirtilen noktalardan hiç biri kabul edilmemiştir. Amerikan notaslle Yahudi cevabı henüz açıklanmamıştır.
'| Bununla beraber yetkili kay-, nak şunları belirtmiştir: Amerikan notasında, şimdiye kadar vurarak yenl Yahudl dev|etlne teşmil e-Fakat dı|en Amerikan yardımı hatır-
sİ halde Birleşik Amerikanın ts-ralle karşı durumunu değiştirmek zorunda kalacağı kaydedilmiştir.
Kaynağa göre. Birleşik Amerika Israüe, Filisi inden kaçan Arap mültecilerin bir kısmını ge ri almasını tavsiye etmiştir. A-merikan notasında rakkam zik-redllmcdiğl bilinmekle beraber. Amerikanın İsrnllden, 250.000 I FiiteUnll mülteciyi geri alma-
Ankara yolcu gemimizde bir kabul resmi
Marsilya ıfl (A_A.) — Güney Akdeniz hattının açılması mü-nasebetile Türkiye Devlet Denizyolları ve Limanlan idaresi bu sabah Ankara yolcu gemisinde bir kabul resmi tertip etmiştir Bu kabul resminde Tür-kiyenin Marsilya konsoloslyle denizcilik çevrelerine mensup bir çok şalıMy»! ve tüccarlar tazır buluıımuMur.
Cumhurbaşkanı Zonguldak heyetini kabul etti
Ankara 15 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönil bugün Zonguldak divan üyesi ve Ulus kazası fahri hcmşerlsl Hılid Aksoy başkanlığında belediye ve C. H P. başkanı Ziya Akıncı, Demokrat Parti başkanı Şükrü Akıncı, Meclis genel üyesi T.ı-hlr Knraoguz, Ticaret Odası mümessili Halici Ulus, Halkevi başkan vekili Recal Kuru ve belediye üyesi ve Çocuk Esirgeme kurumu başkanı Avnl Kuru dan müteşekkil yedi kişilik Ulus kazası heyetini kabul buyurmuşlardır.
Uzun zamandanberl
beklenilen
fe.
sini İstediği zannedilmektedir.
Kaynağa göre, İsrail! n cevabi notası hiç olmazsa şimdiki hâlde mültecilere Filistin kapılarını kapamış bulunmaktadır Yahudl hükümetinin notasında, mülteciler meselesinin, barış andlaşmalarının İmzalanmasından sonra ele alınması lâzım geldiği kaydedilmiştir. Kaynağa göre. İsrail, mallarından Araplara tazminat verilmesi hususundaki Amerikan teklifini de reddetmiştir. Kaynağa göre, İsrail notası nazik bir dilde yazılmış ve Birleşik Amerl-kayn geçmişteki müzaheretinden dolayı teşekkür edilmiştir.
Suriye seçimi
Albay Hüsnü Zaim îngiltereden müşahit istedi
Rusyadan Ankara'ya gelmekte olduğu sırada tabanca İle şakağından vurularak bir müddet sonra ölen kurye Fuat Giizal-tan'ın otopsi netlcesne ait olan tıbbi adli raporu- evvelki akşam geç vakte kadar devam eden tıbbı adil meclisi toplantısı sonunda dün hazırlanmıştır. Bugün bir nüshası müessesede alakonularak diğer üç nüshasınla Adalet, Milli Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarına gönderileceği tahmin edilmektedir.
Rapor meali hakkında kati! bir şey söylenmememe beraber, Fuat Gûzaltan yaralandıktan sonra tıbbi bir müdahale görmüş olduğundan intihar veya cinayet İhtimalleri üzerinde tam ve kat! bir neticeye varıldığı zannolunmamaktadır.
takıldığı zaman hastalık yeniden başlamaktadır. Bu kadar pahalı bir İlâcın tatbikat İçin elverişli olmadığı mütalâa edilerek daha ucuza mal edilmesi imkânları üzerinde tetkikler yapılmaktadır.»
Profesörün verdiği izahata göre yalnız Amerlkada senede 150,000 kişi romatizmadan malûl olmakta ve 145,000 kadar çocuk da kalb İhtilâfları yüzünden ölmektedir. Profesör şöyle demiştir:
«— Amerlkada romatizma tamamen ayn bir İhtisas mevzuu olmuştur. Bir çok hastaneler büyük romatizma klinikleriyle teclılz edilmiştir. İhsan gözlerindeki İnce damar lan tetkik ederek romatizmanın seyrini takip eden âletler bulunmuştur.»
Kıymetli bir elmas
500 bin dolar değerinde bir pırlanta îstanbuldan geçti

Cumhurbaşkanına tefevvühatta bulunan mahkûm oldu
Cumhurbaşkanının gıyabında tefeyvühatı Jlsanlyede bulunmak suçlla üçüncü asliye cera mahkemesinde yargılanan Adnan May dosun duruşması bitmiş Te bir sene müddetle hapse konulması kararlaşnuştrr.
BORSA
Dünyada mevcut en kıymetli 33 elmastan birini hamil yolcu uçağı, dün Hlndistandan gelmiş, şehrimizde bir müddet kaldıktan sonra Londraya gitmiştir Ağahana alt olduğu ve gelini Rlta Hayworth'a düğün hediyesi olarak verildiği söylenen bu elmas. 100 kırattan ağırdır. 503 bin dolar değerindedir ve bir milyon dolara sigortalıdır Bir *-şlnln Haydarâbad Nizamının kasasında durduğu ve «Nizam» admı taşıdığı kaydedilmektedir.
Fransız romancısı radyoda bir konuşma yapacak Ankara 16 — BLr kaç gûndenberi şehrimizde bulunan meşhur Fransız romancıs» Bayan Roubelansk cumartesi günü saat 22/10 da Ankara radlyosunda «Türklyeye selâm» adh bir konuşma yapacaktır. Bu konuşmada Fransız sanatkârının Tür klye için hazırladıkları en son şarkılar Türkçe izahlı olarak söylenecek, bugünkü Paris hayatı tasvir edilecektir.
İMlanbu Bonaamın. 10/37IMS Oailaıl
ÇEKLER
Kapsıu»
Çonkira 1 Şiirlin 113850
Yo k İM Dol»r 23153
P«rı». İM Fransız F. 103 JM
C'«n«m IM bvlctv f İM Florin «B7Î7O
Brüksel 100 Belçika g. «3M7
Prag 100 Çekoslovak Kr. 5,00
Slokholm luö lrv«ç Kr. nssM
LUta» 100 EskudM 1134»
ESHAM VE TAHVİLAT
% » rAtZLZj TAHVİLLER
Slva» - Erzurum 1 20 M
Sh. - Erzurum 2-T
Londra 16 (AP> — Albay Hüsnü Zaim'in 25 haziranda Suriyede yapılacak referanduma resmi müşahitler göndermesi için İngiltere ye müracaatta bulunduğu, bu gece Londra-nın İyi haber alan kyanakla-nndan bildirilmektedir.
Bu kaynak, İngilterenln bu müracaatı İncelemekle olduğu- ?*™.lrTO,,u 1
.... I l3*5 O«nlrjm!u t!
nu İlave etmiştir. ,wı oem^iu ru
Geçen mart ayında, askeri bir MJUÎ hükümet darbesiyle Albay Zaim Milli Mo(iat»a u iktidarı ele geçirdiğinden beri Mlın Müdafi "*
MIH MildMİM (V
% ( FAİZLİ TAHVİLLER
Kalkınma i Kalkınma 11 Kalkınma IU 948 lıtıkrau i ı«8 istikran □ UMi Demtryulu VI % ı fa İzli tahvİllzh 1KB Ercan ı 1933 Ikramlvell
i Milli MOdataa LU Demiryolu iv Demiryolu V
ANADOLU DEMİRVOLO GRUPU
Tahviller 1-3
Hisse senetleri % SO
Mümessil senet
ŞİRKET HİS SELEKİ Merkez Rıınkan 11 BA/ıkosı T. Ticaret Bank
m
Created by free version of 2PDF
Rumelihisarı vapuru geldi
Denizyolları İdaresi -tarafından şehir hatlarında çalıştırılmak üzere Hollandaya ısmarlanan altı gemiden dördü şimdiye kadar gelmişti. Geriye kalan Ikl gemiden biri olan «Rumelihisarı» da dün sabah limanımıza gelmiştir. «Veztores» a-dmdaki bir römorkörün yedeğinde gelen gemi bu sabah Halice alınacak, ambalâjlan sökülecek. havuz muayenesi, lü-nımlu tadilâtı ve boyama işleri yapılacak ve bir hafta sonra da servise girecektir.
Şehir hatlarını takviye eden bu geminin gelişi münasebetiyle verilen malûmata göre son vapur olan «Anadaluhlsan» da bir ay sonra İstanbulıı gelecektir.
1995
Akdeniz atletizm
Surlycde ilk defa olarak bir referandum yapılacaktır, O zamandan beri Suriye nln yenl lideri Mısırla dostane münasebetler tesis etmiş. Kıra! Abdullah la arası açılmış ve hâlen de Irakla İhtilâf halinde bulunmaktadır.
Albay Zaim'in Mısırla anlaşması. Kıral Abdullahın Büyük, Suriye projesini tahakkuk ettirmek tçln alacağı herhangi bir adımı önleyici bir tedbir telâkki edilmektedir.
Albay Zaim bugün Çamda İngiliz, Fransız ve Amerikan nıaslalıatgüzarlarlyle görüşmelerde bulunmuştur. KendisLnin Fransa ve Amerlkadan da seçimler İçin müşahit isteyip istemediği hakkında hiç bir emare yoktur.
Zalm, Irak'ın Suriye hudu- Türk lirası duna asker yığınağı yapmakla1 sterim Suriyenin İç işlerine karışmak ! KU,Ç° istediğini söylemiş ve mukabil! c3n tedbirlerin alınması İçin ge- '■* rekli emirleri verdiğini ilâve , ■ — T ettikten sonra, şunları söyle- I miştlr: I —--------
•Suriye ya tamamen muşta- I lnu“k kil olarak yaşamağa veya öl- | * !
nıeğe azmetmiştir.»
şampiyonası
w 93 Verilen malûmata göre eylfıl ayında şehrimizde yapılacak w2_ olan Akdeniz şampiyonamı atta.— İetizm müsabakalarına İtalya, 93.— Ispanya, Mısır. Suriye ve Lübnan iştirak edeceklerdir. Fran-3365 sa İle Filisllnln de müsabaka-lara katılacakları tahmin edil-„ 30' mektedir.
87ao| Akdeniz şampiyonası atle-llznı müsabakaları 9, 10 ve 11 wısu, eylül günlerinde İnönü stadında yapılacaktır.
intıalatörü
î-
tıuıacn
Roma büyük elçimiz gitti
Mczunen şehrimizde bulunmakta olan Roma büyük elçimiz Hüseyin Rayıp Baydur dün u-eakia vazifesi başına hareket el mlştir.
ÖLÜM
Eski mayın müfettiş! ve Deniş Harb Akademisi öğretmenlerinden Melâhat Geçyol'un babası. T. C. Merkez Bankası İstanbul şubesi şeflerinden Namık Kemal Geçyol'un kayın pederi e-nıekli deniz yarbayı
MAZ11AR 1ŞIN-1RA
Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi yarınki cumartesi günü saat 11 de Kalamış Fener cad, 70/Î2 numaraM eviııd(-ıı kaldırılarak Eyiıp Sulun camiinde öğle namazının kılınmasını müteakip ebedi Is-iralıaikalıma tevdi edlkdfekllt'.

17 Haziran 1949
ıl K S A M
Satire î
Hususî teşebbüsün gelişmesi bu mudur?
Tekel Genel
müdürlüğü
Sabah Gazelleri Ne Diyor?
Birinci nevi
— Hususi teşebbüsü korumalı... - diyorlar ve memnun memnun, etrafı göste rlyorlar; — Hususî teşebbüs günden güne maşallah inkl-|af etmektedir! - diye ilâve edivorlar.
Halbuki, Teknik üniversitemizden bu sene mezun o-lan 64 gencimizin altmış küsuru devlet hizmetine girmekten başka çare bulamamıştır.
küsurun mânası lastikli Olduğu için biraz daha izahat verevim: Ben, hususî teşebbüse bin müşkülâtla a-tılan bir genci hayal maval tanıyorum. Belki bîr daha, belki — büyük bir hüsnü-niyetle — iki daha müteşebbis arkadaşı olacak.
Çeri katanlar:
— Maaş... -diye dört elle Devlet babaya sarılmaktan gavrı çare bulamıyorlar.
Kabahati, onlara yükle-memdi. Cemiyetimiz fena kurulmuştur. Devlet kapısındaki ihtisas erbabı münevverler bürolarda pinekle-tilü-ken, öte yânda namütenahi vapılacak isimiz vardır. Ve faal işlerin başında da. çok defa kârı kadim tipler bı»1 -nmaktadır.
Hususî teşebbüsün inkişafı. bilhassa istihsal kısmında makbul ve merguptur. Birkaç vurguncunun sözüm o-na ticaret etmesi değildir.
Vukanki rakamı, hakikî ihl'sas sahibi münevverleri kuUnumak meselesinde hu-su';î teşebbüün ne kadar gevsek olduğunu göteriyor. Devlet himmet ediyor anıma. cıııııı da himmeti kâfi derecede meşkur olamıyor.
Umumî yerlerde • terbiye ve haya Frlek CÜMHURİYET'iekt fıkrasında arkadaşımız Vâ-Nû'nun iki gün evvel çıkan bir yazısına temas ederek umumî yerlerde _jib ...................... *----------- .. -jna-
dan şehrimize dönmüştür. U- rak •*»»">» rahatını kaçıran ser-mum* Müdür, tekel İdaresinin ‘ «‘filerle mücadele edilmesi 1â-İktlsadl devlet teşekkülleri ara-,1"" gediğini beyan etmekte ve sında İşletmeler Bakanlığına söyle demektedir: bağlanması mevzuunda kendi-1 — Demokrasi var! istediğimi
siyle görüşen bir arkadaşımıza yaparım, dedik m! demokrasi de, demiştir kİ: 'aristokrasi de. otokrasi de hapı
| i— Tekel Genel Müdürlüğü yutar. Bazı Köprü vapur iskele-I Ve ona bağlı işletmeler İçin böy- Herinin yan parmaklarına neden jle bîr şey bahis mevzuu değil- | tahta kaplandığını, ancak böyle dfr. idare yine şimdiki gibi ça-'yazıları okuduktan sonra öğre-
Bugünkü şekilde idare edilecek
Tekel Genel Müdürü Yusuf
Ziya Erzin dün sabah Ankara- hayasuca hareketlerde bulu, —ı ’ rak halkın rahatını kaçıran (;
taşacaktır. Bu arada teşkilâtın rasyonel bir tarzda çalışması için yapılan İncelemelerin de bu İşle hiç bir İlgisi olmayıp bu incelemeler doğrudan doğruya İdare tarafından yaptırılmaktadır.»
seçll-Nev-
Nevyork metropolitliği
Athenagoras’ın patrik meşinden sonra boşalan
york metropoliti! ğlııe tâyin edilen Rodos metropolldl Tlmothe-os bugün uçakla şehrimize gelecek ve birkaç gün sonra Ame-rlkaya hareket edecektir.
Pazar sabahı suların kesilmesi muhtemel
Pazar sabahı İstanbul cihetinde suların kesilmesi ihtimali mevcuttur. Silâhtarağa ile E-yııp arasına döşenen borular o gun şebekeye bağlanacağından bilhassa İstanbul yakasının yüksek mmtakalarında su tazyiki çok düşecektir.
1 nen karilere ben de bir hayasızlık numunesi vereceğim. Bunları teşhir etmeliyiz, ayıplama-lıyız ki. utanma hisleri biraz kendine gelsin. Çünkü aziz o-kuyucularım- ayıb umumileştik-çe ayını kaybeder Meselâ: Avrupa erkek hamumlannda herkes peştamalsız, çıplak gezer. Buna kimse bir şey demez. Çünkü orada İş umumileşmiştir. Hattâ önüne peştemal tutanlara «hasta galiba» diye bakarlar. Ama CVâ-Nûl nun yazdıkları ve benim yazacağım şeyler bu kabil değildir, işin İçinde tecavüz ve tasallut vardır. (Vâ-Nûl nun dediği gibi bir hiç İçin cinayet çıkan bu memlekette bu çeşit hâdiseler günün birinde kan dökülmesine de se-
bep olablli. —' Keşke olsa. — Bence yapı acak şey, eskiden takip edilet usuldür. Demokrasi, hürriyet, adaleti bir yana bırakıp böyl? edepsizlik edenleri elblrllğlyle pataklamaktır. Bu kanunsuz adalettir ki. bizzat adalet de bundan memnun olur.

Akla karayı ayrı tutan bîr tenkide ihtiyaç var
Ahmet Emin Yalman bu sabahki başmakalesinde gerek iktidarın, gerek muhalefetin haklı oldukları tarafların objektif o-larak gösterilmesi İcap ettiğini belirterek şunları yazmaktadır:
Bu itibarla İktidar istikametinden gelen iyi sesler karşısında demokrasi dâvasına İmanı olanların avutulmaları- gevşemeleri, sırtüstü yatıp herşeyln kendi kendine yürümesini beklemeleri hatıra gelemez. Elbette mücadeleye devam edeceğiz, fakat mücadelenin tarzını, değişen vaziyetlerin icaplarına uyduracağız. İyi yolda yürüyenlere hakkını vermemek, onları teşvik etmemek- kendilern! hak yolunda bir müttefik haline getirmeğe çalışmamak «>âva hesabına bir zarardır. Yapılacak İş ağır, kuvvet azdır, milli kuvvetleri sabit fikir ve hislerle İsraf etmeğe hakkımız yoktur. Yalnız kendi lnandiğl şeyi doğru, bunun hilafını kötü sayan, akla
karayı birbirinden itina ile ayırmak zahmetine girmeyen bir tenkld ve mücadele slstemlle bir muhalif parti belki de iktidar mevkiini kazanır, fakat memlekette hakiki demokrasi sistemini ve İstikrarlı bir hürriyet nizamını kazandıramaz, kendisi de, yarın aynı zihniyetle ayni silâhı kullanacakların hücumlarına karşı cebir ve şiddetten başka müdafaa İmkânı bulamaz.
*
Et ve balık işleri
İsmet Hulusi İmset SON POS-TA’daki yazısında et dâvasının halik meselesi ile muvazi olarak yürütülmesi gerektiğini ileri .sürdükten sonra şöyle demektedir:
Bütün kış büyük şehirlerimizi et sıkıntısı çekli... Gelecek kış da aynı sıkıntıyla karşı karşıya gelmemiz pek muhtemeli
Et tanzim satışları faydasız oldu denilemez. Fakat bu lşden umulduğu kadar fayda sağlandığını da kabul etmek güçtür.
Et işi, balık mevzuulle birlikte ele alınırsa muhakak kİ daha İyi bir neticeye ulaşmak mümkün olur.
Bol bol çıkan torik balığını, palamudu aylar sonra bakkal dükkânlarında ucıiz konserve halinde satırablllrsek- et darlığını önleme yolunda yapılan tanzim satışlarından daha ileri bir fayda elde etmiş oluruz.
sigaralar
Bunların ıslahı için tedbir almıyor
Y erlilerini bekliyelim!
tstanbulda böyle bir çi rkirı hâd ise olmamıştır
İstanbulda böyle bir kin hâdise olmamıştır,
rupimin ciddî gazetelerinden biri, şu haberi neşretmiş:
\ Ihındaki bir maça kızdıkları için, Türkler, Yunan bavrağmı eşeğe sarıp İstanbul sokaklarında Bezdirmişlerdir. M
Bunun yalan olduğunu heoimiz biliyoruz. Katiyen doğru değildir. Halkımız böyle bir şey yapmamıştır.
Lâkiıı, göğsümüzü gere gere çelebiliğimizi ilân edebilmemiz için, Balıkesir spore idariyle Bandırma spor cuları arasındakine benzi-yen vakalar aslâ zuhur etmemelidir.
(Birbirini davet eden bu sporcular, kavgaya tutuşmuşlar. Halk dayak faslına İştirak etmiş. Polis, misafirleri otobüslerine aşırmış. O-trtbıisün yoluna cam döküldüğü ve misafirlerin taşa tutulacağı haberi gelince: sporcular şoseden gidemeyip kır yollarına sapmışlar. Evlerine gece yansı varmışlar. Aileleri merakta kalmış.)
Bu gibi hâdiselerin terbiye edici bir mahiyeti de olmalı. «Aman tekrar etmesin! endişesi uyanmalı.

Sunu da iftiharla kaydederim ki, kırk seneye yakın bir zamandır seyrettiğim spor karşılaşmaları şimdi çok daha efendice oluyor. Ekser şehirlerimizde, halk, dünyanın en ileri şehirlerindeki seviyeye ulaşmıştır. Bandırmaklarla BalIkesirlilerin, birkaç coşkun külhanbeyi yüzünden, böyle bir vakada isimlerinin geçmesine, kendileri gibi biz de üzüldük.
Fakat hudutlarımız içinde cereyan eden hâdiselerin başka tarafa nasıl mübalâğa ile nakledildiğini dikkate almak mecburiyetindeyiz,
Hesaplı adını atmalıyız,
(Vâ - Nû)
Sanayi sergisi hazırlığı
Sergiye bütün memleket sanayi kolları iştirak edecek
İstanbul vilâyetinin teşebbüsü ve Ticaret ve Sanayi Odası He Bölge Sanayi Birliğinin İştirakiyle bu ytl yeni açılan Spor ve sergi sarayında bir sanayi sergisi kurulması kararlaştığını yazmıştık, tstanbulun kurtuluş gününe raslıyan 6 ekim günü açılması düşünülen bu sergi bir zamanlar Galatasaray Lisesinde açılan Yeril Mallar Sergisinden sonra ilk büyük sergi olacaktır. Bu sergide yalnız Istan-bulun değil, bütün memleketin sanayi kollan temsil ve resmi ve husus! bütün sanayi mamulleri teşhir edilecektir.
şimdiden üzerinde çalışılan bu 3ergi İçin evvelki gün İstanbul Ticaret ve Sanayi Odasında umumi heyet toplantısı yapılmış ve odaca sergiye 100 bin liralık bir yardımda bulunulmasına, sanayi odaları pavlyo-nu İçin de bu İşle uğraşacak heyete 75 bin liraya kadar masraf yapma selâhlyetlııin verilmesi kararlaştırılmıştır
Ayrıca Sanayi Birliği de sergiyle yakından İlgilenerek kendi hazırlıklarına başlamıştır.
Başkent Belediyele- , rinin konferans»
Ankara 16 fAkşaml — Başkent Belediyelerinin eylül ayı içinde Cenevrede aktedeceklerl konferansa Ankara Belediyesi de davet edilmiştir. Belediyemiz, bir heyetle konferansa tlrak edecektir.
Ağaçlı linyit]erinin imtiyazı
Eli Bank. Kâğıthane civarındaki Ağaçlı linyitlerinin bulunduğu takriben 6577 hektarlık arazinin imtiyazını 45 yıl müddetle uhdesine almağa karar vermiştir.
Eti Bank Genel müdürlüğü, linyit madeninin bulunduğu yer İçin hak iddia edebilecek kimselerin İtirazlarını dinlemek, ga_ kabul etmek ve İcabında gereken muamelelerde bulunmak
ls-
Bayındırlık müfettişliği
Ankara 16 fAkşaml -ymdırlık Bakanlığı müşavirlerinden izzet Generik yüz Ura üzere ikl âyllk b,r müddet ayırmıştır. Alâkalıların temmuz a-yinin sonuna kadar müracaatlarını yapmış olmaları gerekmektedir.
maaşla bayındırlık müfettişliğine tâyin edilmiştir.
İsviçre ile hava ulaştırma anlaşması
Ankara 16 (A.A.) _ Türkiye! ile İsviçre arasında 16 şubat ! 1949 da imzalanmış ve Büyük : Millet Meclisinin tasdikına lk-| tiran etmiş olan hava ulaştır- |
| vMiuy uıauB ııa»a uıa^vaı - ı
, maları anlaşması bugün Dışlş- |
1 lerl Bakanlığında yapılan nota [
tealisi suretiyle 16 haziran 949 tarihinden itibaren yilrlirlliğe girmiştir.
Ankara pasif korunma düdüğünün muzipliği
Ankara 15 — Dün Ankararıın pasif korunma düdüğü birdenbire ötmeğe başlıyarak bir kısım halkı telâşa düşürmüştür. Hâdise şöyle olmuştur:
Havanın çok rüzgarlı oLması dalayısiyle havai elektrik hattında kon takt olmuş, bu yüzden de düdük kendi kendine ötmeğe başlamıştır. Halk, hâdisenin mahiyetini öğrenince gülmeğe başlamıştır.
Ankarada otomobiller geceleri korne çalmıyacaklar Ankara 16 — tstanbulda olduğu gibi Ankarada da gece saat 21 den sonra caddelerden
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı müşavirliği
Ankara 16 (Akşam) — Dış geçen otomobillerin korna çal-Ticaret Bakanlığından Devlet maması İçin bazı teşebbüslere Bakanlığı emrine verilen ve geçllmşlllr. Bugünkü durumun son defa tekrar Ekonomi ve TL- devamı, cadde üzerinde bulu-caret Bakanlığına İade edilen narı apartmanlar halkının uy-Mahmut Şeyda Bakanlık mü- kuşuz kalmasını mucip olmak-şavlrllglne tâyin edilmiştir. İtadır.
Çilek bolluğu devam ediyor
AKŞAM
ÇOCUK DÜNYASI
23 Numaralı
Bilmeceyi doğru çözenler arasında çekilen kurada hediye kapananların listesi
Bugün
7 nci sahifede
MT Kurada kazananların hediyeleri her cumartesi günü saat 14 den 19 a kadar AKŞAM Matbaasından verl-
Gaziantepte mühim bir kaçakçı şebekesi I yakalandı
Tekel takip teşkilâtr tarafından Gaziantep bölgesinde mühim bir kaçakçı şebekesi yakalandı*! haber verilmektedir. Yapılan takibat sonunda mühim miktarda kaçak yaprak tütüne ve bunları sevkedecek nakil vasıtalarına el konmuştur. |

Çilek fiaflerl günden giin.6 düşmekledir. Dün Hâlde 33 kuruşa kadar Osmanlı çileği verilmiştir. Yukarıdaki resimde Hâlde müşteri bekli ye u çilekler görülmektedir.
Bizim Belediye muzipliklere başladı. Ticaret Bakanlığına baş vurmuş, menıle-_.. .... ketimizde et. süt, balık îşle-blrlncl ri üzerinde tetkikler yapan ..... _____ yoluna Amerikan miitehassıslan-
gldilmektedlr. Tütünlerin ve si- J1"1 raporlan hakkında mağara kâğıtlarının ıslahıyle bir. “mat istemiş. Istanbulıın yandan meşgul olunurken, di- ve süt işlerini lıalletımk ğer yandan da ambalaj mesele-1 *?*n ’,u raporlardan fayda-sl üzerinde durulmuş ve buğun kâğıt paketler içinde satılan bl- I rlncl nevi sigaraların rutubeti vesalr tesirlerden muhafaza e-. dllebllmelerl için bu paketlerin ayrıca bir de selofon kâğıda sarılmaları kararlaştırılarak teşebbüslere girişilmiştir, için Amerlkaya selofan maklnalar ısmarlanmış olup bunlar bir kaç gün önce şehrimize müteveccihen yola çıkarılmıştır. Bu makineler esasen Maîtepede yapılacak veni sigara fabrikasına yerleştirilecek. fakat orası yapıhncıya kadar Clball fabrikasına kurulacaktır.
idare şimdi bir yandan da İzmit kâğıt fabrikasından selofon kâğıdı nümün eleri getirtmiş o-lup bunları tetkik etmektedir. Bu kâğıtlar beğenilirse siparişler İzmit fabrikasına verilecek, aks! halde selofon ithal edilecektir.
Yapılan bu yenilik sayesinde, hem birinci nevi sigara içenler memnun olacaklar, hem de bu nevi sigaraların sürümü artacaktır.
Tekel İdaresi tarafından alınan yeni bir kararla nevi sigaraların ıslahı
Bu iş saran
i
Vakıf iş hanı için hazırlanan projeler teşlıir ediliyor
İstanbul VakıOar Baş Mü-
, dürlüğü Basın Bürosundan:
Vakıflar Genel Müdürlüğü ta- _ __ ________r________
rafından Bahçekaptda tş Ban-yiyen annesi Kântve, kız karde-kası arkasında yaptırılacak Va-(sı Nevin, erkek kardeşi Haldun kıf İş Hanının proje musaba- zehirlenme alâmeti göstermişler kasma iştirak eden, yüksek nıl- ve Esnaf hastanesine kaldırıl-mar ve mühendislerin tanzim mışlardrr.
ettikler! projeler, Taksimde * ‘ ~
Fransız konsolosluğu yanında-1 Tiyatro binası kİ sergi salonunda 17 haziran Taksimde İnşa edilmekte olan
Pastadan zehirlendi
Sirkecide Salkımsöğüb cadde1-sinde oturan Halûk fnan'ın evine getirdiği bir kutu pastadan
laıımak niyetinde imiş.
I Raporda faydalı şeyler bulunduğu muhakkaktır.
1 Fakat bizde raporların fay-1 dalanmak için vardırıldığını Belediye nereden haber al-| mış? Kendisi de birçok mütehassıslardan çeşit çeşit raporlar aldı, şimdiye kadar ı bunların hangisinden faydalandı?
Ticaret ve Ekonomi Bakanı değişti. Şüphe yok ki, S-teden beri tatbik edileeeleri l usul üzere, eski Bakan raQ manındaki tasavvurlara, !‘Q_ şebbuslere ait evrak toma&h halinde kaldırılıp daha evg velki yığınların arasına tı-Q kıldı. Simdi rapor çıkarmak— için Ticaret Bakanlığı me-£ mıırlarını evrak mahzenin.= de uğraştırmanın mânası^ var mı va?!... Q
Hele biraz daha sabrede-> lim, yeni Bakan işleri elegj alsın, o da yeniden miite-0 hassıslar getirtip veni vent^— raporlar vazdtrsın. ondan^. sonra efendim. Goretinıg^ Mevlâ neyler, neylerse güzel evler! "O
* O
Tomarlar yığtltyor
Amerikadatı malarya mii-£ tehassısları gelmiş. Yurdu o her tarafını gezecekler. Bakanlığın sıtmalı bölge olarak tesbit ettiği verleri göre-çekler ve incelemelerinin neticesini bir ranorla Sağlık Bakanlığına bildireceklermiş.
Ha gayret! Bakanlıklarda rapor tomarları yığılıyor.
949 tarihinden 24 haziran 949 tiyatro binasının 3 üncü kısım Tabiî bunları tetkik etmek akşamına kadar teşhir edile- inşaatı 420 bin liraya müteahht-' çektir. de ihale edilmiştir.
de ihale edilmiştir.
★ Dün akşam üstü Eyübe bağlı Kemerburgaz nahiyesinde bir yol kenarında bir erkek cesedi bulnmuştur Cesedin yanında bir de tabanca olduğu gö-
' rülmüştür Mahalli Jadanrması cesedi mııahafazu altına almış ı ve hâdiseden savcılık haberdar edilmiştir.
Cesedi muayene eden adalet doktoru- hüviyetinin ve ölüm sebebiyle şeklinin tesbltl İçin morga kaldırılmasına lüzum göstermiştir
★ Esrar kaçakçılığı yapmak ve kullanmaktan suçlu olarak asliye beşinci ceza mahkemesinde muhakeme edilen Abdülba-k! Yuvarlak İle Sabitin duruşmaları dün sona ermiştir.
I Mahkeme. Abdülbakt Yuvarlağın 8 ay hapsine, 133 lira pa-| ra cezası ödemesine. 16 ay miid-şlr Edlrnekapı dışındaki hay- detle de Çanakkaleye sürgün van pazarı ahırları İnşaatı 49 edilmesine, Sablt’ln de İki ay bin liraya ihale olunmuştur. hapsine karnr vermiştir.
Suudî Arabistan Ticaret Odaları reisi geldi
Suudi Arabistan Ticaret Odaları reisi Ali Rıza uçakla şehrimize gelmiştir. Bu zat Türkiye ile ticaret İçin şehrimizin resmi ve hususi ticari mahfilleriyle çeşitli temaslaıda bulunacaktır.
İzmir vapuru havuzdan çıktı
Denizyolları idaresinin müddetten bert havuzda
I aizmlr» vapurunun her t___
tamir ve tâdili bitmiş olup bu gemi yarın sabah İzmir seferine çıkacaktır.
bir olan türlü
Motosikletle dünya turu
İSTANBUL KOMA i KOPENHAG
I NEWY0RK
I HOLİVUT
’ bir moıral ««madan U gOn.
lük rfcra gibi bir hoyall tn IQk> Mallarda kalmak ı^rnil» dlrnyoma «a gûıal ,»hirl«(laı tlyaral I Ipk «a (aıU balar diyarı Holi.utln i gvn .
ıınıı »akar, nesi» adinlti B-ürUn bvm-
Obrvnvn fallallarl iOr'alh»lillnınmakladlr.
Çakıllı larlhl 19 Haılrandır Bl lallar
günden bllrılarinitl alınıl kİ bu »ar»
İrfan Klpman motosikleti ile Bavezlt meydanında
Tango bestekârlarından İrfan kayı
Klpman, 28 haziran pazar günü motosikletle bir Dünya turuna çıkacaktır. Dün kendLsile konuşan bir muharririmize irfan Klpman, çocukluğundan, beri bir Dünya turu yapmağa hevesli olduğunu söylemiş ve takip edeceği yolu şöyle anlatmıştır:
için komisvnnlaı kurulacak, haftanın muavven günlerinde toplanın avlarra. senelerce çatışacaklar ve ekle ettikleri neticeler hakkında onlar da üçer beser rapor hazırlayın ilgili makamlara sunacaklar.
Sonra ne olacak? demi velim. Sonunu bırakalım da bugünkü vaziyete bakalım. Boş durmuyorlar, çalışıyorlar. maşallah!
Bu da bizden!
Raporu yalnız yabancılar vazmaz va. Bizim de bı« İşler üzerinde gayretlerini esirge-miyen himmet erbabımı» var.
Birkaç gün evvel gazetelere Londradan bildirilen bir ajans haberinde İngiltereyl ziyaret eden Tiirk Belediyecilerinin faaliyetleri hakkında malûmat veriliyordu. Pek yakında memleketimize dönecekleri müjdelenen belediyecilerimiz. tngilterede yaptıkları tetkikler hakkında mühim bir rapor hazırlamışlar. kasım avında Ankarada yapılacak Belediyeler Kongresine bu rrıiihim rauo-ru arzedeceklermiş.
Şu raporların mühim oi-mıyanını görmedik, duymadık. Hepsi birbirinden *ıem-r-'Tmiyetli. O kadar mühim şeyler ki bunları ele alan makamlar bir türlü içinden çıkamıyorlar. ne yapacaklarını şaşırıyorlar ve neticede katlayıp bir köşeye bırakmaktan başka çare bulamıyorlar.
Yıllardan beri yapılan denemeler gösterdi ki raporlu faaliyetten bize hayır vok. Bu sevdadan vazgeçip hiraı da raporsuz çalışmayı tecrübe etsek daha ivi olur sanıyor um!

(— Seyahatime Istanbuldan bavlıyacağım. Evvelâ Ankaraya gideceğim, oradan Sivas - Erzurum yollyle İran'a geçeceğim. İrandan da Efganlstan, Hindistan v« çin'e gideceğim. Saygımdan. vapurla Cenubi Ameri-kadaki Valpereso limanına, oradan Arjantin - Brezilya -Panama yollyle Birleşik Amerl-
dolaşacak. Nevyorktan tekrar vapurla Ingiltereye geçtikten sonra Fransa - şimali, İtalya - Tiryesto -ya - Selântk yollyle döneceğim.»
irfan Klpman, bu nln altı ay süreceğini ve moto-1 slkletle 51 bin kilometre yot katedeceğlnl söylemektedir . |
Bu seyahatinde ticari bir ga-, yo güdüp gütmediği sualine de şu cevabı vermiştir:
«— Hiç bir ticari gayem, yoktur. Sadece sportif bir harekettir. şimdiye kadar Dünya turunu yaya olarak yalnız Almanlar yapmıştır. Ben de motosikletle İlk Dünya turu yapan bir, yıla ait olanı sona ermiştir Bu Türk olmağı arzu ettim. Gayem anasonlar rakı İmalâtında kutbudur.» | lanılnıaktadır.
Cemal Refik
1 Yugoslav- ( İstanbul'a
seyahatl-
65 yaşını idrak eden öğretmenler
İlk ve orta öğretimden 65 yaşı* ııı İdrak ederek emekliye ayrılacak Olan 30 öğretmen için 19 haziran cumartesi günü saat 15 de Taksim belediye gazinosunda bir Jübile yapılacaktır.
Anason mubayaası
Tekel İdaresi tarafından verilen malûmata göre idare tarafından her yıl yapılmakta o-lan anason mübayaasının bu



Sabite 4___
Lübnan Dışişleri
Bakanile bir görüşme
Bakan (Akşam) muhabirine Tiirkiyenin hayranı olduğunu söylüyor
Bakan diyor ki: «Lübnan barışa hizmet eden faal ve değerli bir unsur olmalı için her fedakârlığı yapmağa hazırdır*
(Baş tarafı 1 İnci sahifede)
S — Türk efkârı son zamanlarda aktedUecegİnden bahsedilen Akdeniz paktı meselesiyle İlgileniyor; böyle bir pakt aklc-dlllrse Arap memleketlerini de İçine alması tabiidir Bu hususta Lübnan ne düşünüyor? Bu mesele etrafında sondajlar yapılmış mıdır?
C — ONTJ anayasuına da uygun olan ve umumi müsale-metl temin eder mahiyette rejiyonal bir sulh ve müsale-met unsura olacak olan böyle bir paktın akdi bizce de pek muvafıktır; hususiyle Lübnan, istiklâline kavuşalı u. bir zaman geçmiş ve harb ve darp gibi sert hareketlere karşı mukavemet kuvveti rayıf olduğundan böyle bir paktın İmzalanmasını büyük bir memnunlukla karşılıyacaktır; ancak şimdiye kadar hükümetimiz ııezdtade her hangi bir İlgili devlet taralından, hiç bir sondaj yapılmamıştır
S — Filistin d e tsrall devletinin kuruluru Yakın Şarkta askeri muvazeneyi tâdil etmiş bulunmaktadır. Şayet bir gün İsrail ordusu Lübnan» istilâ ederse milletlerarası bakımdan Lübnan ne gibi tedafüi tedbirler almış bulunmaktadır? Bu İhtimale karşı Lübnan ecnebi devletlerle bazı muahedeler mi akdetmek tasavvurundadırî Yoksa Arap memleketleriyle şimdi mevcut münasebetler had tosu içinde mİ kalmak kararındadır?
C — İsrail devletinin böyle tecavüzde bulunmasını mümkün addetmek, akıl ve mantık ve siyaset bakımından güçtür. Çünkü böyle bir hareket vukuunda bütün Arap devletleri harekete geçecek ve mütarekeyi ihlâl edecek olan İsrail devletine karşı harb açacaklardır; bu İse İsrail için sonu belli ol-mıyan bir kumar oyunu mahiyetinde bir hareketten başka bir şey alamaz
Mecburi askeri hizmet kanun tasarısı, Millet Meclisinde karma bir komisyonda İncelenmektedir; yakında müspet veya menfi bir netice elde edilecektir; Lübnan da takat ve imkânlarının müsaadesi nispetinde silâhlanın akta ve ordusunu takviye etmektedir; ancak biz bu İşi gürültüsüz sükûnla yapmak taraftarıyız.
S — ONU'nun emri vakllerl karşısındaki durumunu gördükten sonra da Lübnan. ONU’nun himayesine güveniyor mu?
Sayın Bakan bu soruya ancak gülümslyerek nâçiz muhatabına bir sigara daha İkram etmekle cevap vermiştir.
S ■— Karşılıklı münasebetlerinin normal bir hale sokulması için Lübnan İle İsrail arasında yakında müzakerelere başlanacağı haberi doğru mudur?
C — Lübnan, İsrail Ue bütün münasebetlerinde Arap Birliğine mensup devletlerle elele yürümek kararında sabittir ve bu kararında sebat edecektir.
S — Arap Birliğinin bugünkü karışık ve nahoş durumu hak-kindaki fikriniz nedir?
C — Birliğe dahil muhtelif memleketlerin birbirlerine karşı hele son zamanlarda takındıkları tavırlar cidden esefi muciptir; müşterek tehlikeyi ve düşmanı unutarak birbirimizle çekişmemiz dostlan mahzun ve hasından memnun ediyor; bugün Liibnanın nüfusunu hemen hemen müsavi bir sayıda ırkdaşlarımız Filistin mültecilerinin yürekler acısı halini görmek ve şayet aklımızı başımıza almazsak bizim de aynı akıbete . namzet olduğumuzu diı fdnnıck, yakın zamanda Birliği takviye ve müttehit bir cephe teşkil etmekliğimiz için lâzım gelen her türlü fedakârlık ve gayretlerin yapılacağına dair otan ran mm uı ve ümidimizi kuvvetlendirmektedir. Lübnan. Birliğin iç ve dış barışa hizmet
Şanghay’ın sukutundan sonra Çin’in vaziyeti
Amerika acele etmemek taraftarı — Batı
devletlerinin müşterek hareketi isteniyor
17 Haziran 1IH7
Mahkeme Koridörlaf ınâa
Öyle bir adamın tramvayda ne işi var ?
eder faal, değerli bir unsur olmam İçin her fedakârlığı yapmağa hazırdır.
S — İngiltere İle Fransanın Arap memleketlerine karşı evvelce koydukları silâh ambargosunu kaldırdıkları doğru mudur?
C — İngiltere için bir şey diyemem; Fransa son zamanlarda bize hafif silâhlar verdi diyo ben de gayri resmi mahiyette bir haber duydum. (Bir fehes-süm. ve bir sigara daha.ı
S — Lübnanda komünisti'* aleyhinde takibat yapılması İçin hükümetçe alınmış hususi kararlar olmadığı halde komünistlerin taklbedlldlklerl ve cezalandırıldıkları görülüyor? Hükümetinizin bu bapta kati resmi mahiyette bir karan var mıdır?
C — Sırf komünistliğe karşı ve yalnız bu konuya münhasır hususi kararlar almış değilir,; ancak rejimin selâmet ve emniyetine, memleketin ftsayUlne aarşı görülecek ve yapılacak her hareketi önlemeğe kanunlarımız ve adil cihazımız kaa-dlrdlr.
a — Yeni Suriye rejimi. Türkiye He dostane münasebetlerini geliştirmeğe karar vermiş ve bu karannı tatbik mevkiine koymuştur. Lübnan da bu harekete İştirak edecek midir?
C — Türkiye İle dostluk Dilişinde kardeş yetil Suriye Cumhuriyetiyle aramızda hiç bir ayrılık bahis mevzu olamaz. Karşınızdaki zatı da büyük İnkılâpçı Atailrk İle mümtaz sayın halefinin ve inkılâp sonran Türldyeslnln hayranı ve Lakdlrkân olarak yazınız.
Görüşme bitmişti. Sayın Bakana ıAkşamı adına teşekkürlerimizi sunduk ve hayırlı yolculuklar ve güzel vakit geçirmeler dileyerek ayrıldık.
Sayın Hami t Frengle, kabineyi teşkil eden Bakanlar ar&r.u-da sükûtiliğiyle tanınmıştır. Mecliste de hattâ kendi Bakanlığına müteallik İşlerde de hiç ağzını açmaz ve yahut Bastikana cevap verdirir; bazan bir kaç cümle söyledikten sonra sözünün. cevaplarının üst yanını Başbakan tamamlar; fotoğrafının çekilmesini, reklâmı, hiç sevmez; bizi bir saat kadar yanında alıkoyması ve uzun uzadıya konuşması da Türkçcyi fasih olarak konuşan nazik hususi kalem müdürü İzzet flur-şlt beyin dediğine nazaran, Türklyeye ve Türkiere kar?) sempatisinin açık bir delilidir
Yunan - Lübnan kültür paktı
Yunanlstanın Suriye ve Beyrutlu bir maslahatgüzarı var; bugün yerli ve ecnebi bütün gazeteciler Lübnan 11e Yunanistan arasında atfedilmiş olan kültür paktının imzası merasimine davetli İdi; Maarif Bakanlığı da uhdesinde olan Hami t Frengin İle Yunan maslahatgüzarı bu münasebetle karşılıklı parlak, edebi ve şairane nutuklar verdiler; şampanyalar İçildi Hamâre, Sofu kils. ArşimeTten, Endüiüsten, Kıır-tubadan, tbnl Reşitten , Büyük tskenderden. Fenikeli cedlerln medeniyetinden. Akdeniz havza sı milletlerinin birkaç bin senelik parlak İnsan! hizmetlerinden bahsedildi; ve pakt İmza edildi.
insan Beyrutun bu yumuşak havasında kendisini iç ve dış tehlikelerden uzak ve dünyayı, hattâ başlıca ilgililer! ciddi suretle meşgul eden ve rahatını kaçıran dikenli zehirli mevzulardan habersiz, âdeta başka bir seyyarede, mesut bir hayal âleminde sanıyor. «Dünya küçülmüş; Akdeniz artık Arap diyarının doğusunu serinlendirdiği gibi Yunanlılığın d® batısını ıslatan bir İç deniz halini almış.» Verilen nutuklardan bu son parçayı naklettikten sonra yazımıza burada son verelim.
bakir ÇEÇEN
şanşhnj ,ı giren komünist kuvvetler damlarda nöbet bekliyorlar
Mao - Tsetunc; kıtalarının Şanphayı işgali İle, bilvasıta Sovyet genişlemesi Uzak D,j .uda mühim bir hedefe ulakmış bulunmaktadır. , Geçen ttlm ayında «Mukden* şehrinin sukutu Şang - Kay - Şek hükümetinin Mançuryadakl Akıbetini tâyin etmişti. 21 ocak 1049 günü Çin İmparatorlarının payitahtı olan Pekinin komünistler tarafından saplı bu arada Kantona nakletmiş olan milliyetçi Çin hükümeti durumunun oldukça ümitsiz olduğunu göstermişti. Fakat gerek (Pekin) İn elden çıkması gerek (Nanklngl in düşmesi işlerin çok kötü bir safhaya girmiş olduğunu (Şanghay) m Rus nüfuz m uı takası altına glrm?sl kadar açık bir halde göstermiş değildi.
Şanghay Çinin sadece büyük bir ticaret merkezi olmakla kalmayıp afyon harbinden sonra 1842 de aktolunan (NankingJ muahedesi Ue bu şehir çinin Batı dünyası İle teması İçin açılmış büyük bir kapısı haline gelmişti. Bu büyük sahil şehrine barış senelerinde girip çıkan eşya diğer herhangi bir çın limanındaki n iL1 ıı dört misli fazla kıymette İdi.
Yardım yapma kifayeti namütenahi ve hudutsuz olmıyan Birleşik Amerika, son senelerin hâdiselerini göz önünde tutarak evvelâ Atlantik camiasının tarslnlne karar verdi ve cindeki hâdiselerin cereyanını, general MarshalJ ve Wedcnuıa-yer’in verdikleri kötümser raporların tesiri altında kalarak, cereyan tabiisine terketU. Komünistlerin Şanghayı İşgali Ue büyük bir ekonomi bölgesi Batı âlemi İle olan münasebetlerini keserek Doğu blokuna geçmektedir.
Vaşingtonun uzun zamandan beri Çin işlerinin gelişme-
ler halkının muhtaç bulunduğu mevaddı yeter derecede istihsal edememekte olan Rusya son askeri zaferler üzerine kendi grupuna katılmakta olan Çinin bu husuatakL -ihtiyaçlarına da karşılık veremlyecektlr. Doğu ve Kuzey Doğu Avrupa memleketlerinin Sovyetl eşmesi sırasında da görüldüğü gibi bir memleket Sovyet idaresine geçince o memleketin istlhsalâtında düşüklük ve gerileme muhakkak olduğundan Çinde de işler aksaklık ve sarsıntı geçirecektir. Mars hail plânı taklid edilerek Doğu Avrupa İçin yapılmış olan "Doğu Avrupa ekonomi konseyi» bu konseye katmanların ortaya koyacakları bir şey mevcut olmadığından ciddi bir mahiyet alamamış ve bu husustaki hüsnüniyete rağmen konsey müessir bir yapıcı program meydana çıkaramamıştır.
Vaşingtonun, Mao - Tsetung-un komünist rejimini Amerikan zihniyeti 1le mahiyeti bir türlü kavranamıyan ferdi Çin milli idare rejimi kadar lâkayıdane karşılaması; Çin komünist liderlerinin komlnfurma sadık olsalar dahi harab olan memleketlerini imar İçin Rusyaııın eteğine takilmıyaralc kendileri İçin faydalı olarak müessir yardımlar anyacaklaruu tahmin etmesindendlr. Birleşik Amerika gibi kendi halkının İhüyaç-lanndın fazla İstihsalde bulunan bir memleket bu hususta geri durumda bulunan memleketlere ihracat yapmak zorundadır,
Çine karşı «alâkasızlık politikası» takib olunmasının general Marstı MI ve halefine milliyim gelmesi Cindeki şartların Doğu Avrupa devleti erinin kin e ben-zemeylp Mao - Tsetung ve me-
sai arkadaşlarının çok ger! kalan geniş memleketlerini Sov-yetleştlrcrek polis devlet haline getirmeğe kolaylıkla ve kısa zamanda muvaffak olabileceklerini zannetmemeterlndendlr. Çin. arazisinin vüsati ve nüfusunun çokluğu clhetlle Rus devi tarafından temsil olunmağa hiç de elverişli değildir. Bir kısım iyimserler daha ileri giderek. memleketlerini Rusyanın nüfuzu altına sokmuş bir çok diktatörlerin Moskovadan hiç bir şey alınamadığını görünce, general Tito vaziyetine düşmemek için Rus tesirinden yavaş yavaş kendilerini kurtarmakta olduklarına işaret etmektedirler.
Komünizmin (Yangçe) nehri Cenup mintakalarına kadar genişlemesi işi Dünya politikası bakımından tahlil edilirse bunun Moskovanın Batı Avrupa-da takib ettiği siyaset üzerine tesir yapmaktan hali kalmıya-e&ğı görülür. Bu sebepten Batılı devletlerin Çin’e karşı da Batı Almanya meselesinde olduğu gibi Vaşingtan İle müşterek bir siyaset takib etmeleri lüzumludur. Bu politika ilk nazarda yegân yegân her devleti bazı fedakârlıktan göze almaca sevkedecck Elbl görünürse de bugün bundan başka takib edilebilecek muvafık bir siyaset şekil mevcut değildir.
Batılılar Ve Amerika Uzak Doğuda komünizmin nerelere kadar ilerlemesine müsaade edileceği ve bu ilerleyişin hangi noktada silâhla durdurulacağı hususunda fiklrblrllğl yaparlarsa komünist Çin İle anlaşma hususunda İstical göstermeğe hiç lüzum yoktur.
Bir İsviçre gazetesinden çeviren: B. Aksel
sini sadece IhLiyatla takib ederek Mao - Tsetung kıtaları He çatışmaktan çekinmek gibi takındığı menfi vaziyetler Amerikanın komünist bir Çin İle münasebete girişmek arzu etmesinden ileri gelmektedir. MIHI Çin hükümetinin komünli.tier tarafından henüz işgal olunmamış oltuı mıntakalarda da nüfuzunun sarsıldığı vc Mao -Tsetung'un muzaffer ordularının Kanton’a doğru İlerlediği şu sırada Batılıların komünist Çine karşı müttehit bir cephe alma meselesi meydana çıkmaktadır. Çinde iktidarı e|o geçirecekler kim olursa olsun, hangi İdeolojiye kıymet verirse versin bunların Balı dünyasının kuvvetli endüstri memleketleri He münasebette bulunmaları kendi menfaatleri iktizâsından olduğundan Batıkların Çine karşı alacakları vaziyet bu bakımdan mühimdir
Çin, Başkan Trumamn tâbiri Ue henüz «inkişaf etmemi; bir memleket» ur. İster milli İrade ister komünist hâkimiyet! altında olsu» bu memleketin endüstri teçhizatına, teknik vesaite ve mütehassıslara olan İhtiyacı muazzamdır. Sovyet İttihadına dahil geniş memleket-
Erdekte açık hava müzesi açıldı
Orta boylu, şişman, tombalak bir adam. Başında, tepesi yeşermiş melon şapka, sırtında lekelere bulanmış beyaz elbise, ayaklarında boyasiEİıktan kelleşmiş siyah İskarpinler, şaft elinde köküne kadar soyulup dörde dilinmiş salatalık, sol koltuğunun altında kalın bir baston.
Koridorda duvara yaslanmış, salatalıktan bir dilim koparıp ısırıyor, dudaklarını sapırdata şapırdata ağzında birkaç defa yuvarlayıp ördek gibi boynunu uzatarak yutuyor te söyleniyor: —Bu dünya ye kürküm ye dünyasıdır. Nereye gitsen evvelâ kıyamete bakarlar. Herkes kürke İtibar eder. Sırtına temiz bir elbise giyin, ondan ötesini düşünme. Güzel elbisenin İçindeki asma kabağı bile olsa itibarı yüksektir. Bunu bildiğim Iclfi ben de giyinmeme çok İtina ederim.
— Sormak ayıb olmasın amma, sizin elbisenizin İçinde ne var, bey baba?
Salatalık diliminin yarısını arzına tıktı, avurtlarını şişire şişire çiğnerken kaşlarını kaldırıp mütehayyirane baktı. Bir an evvel konuşmak için salatalığı yutmağa çalışıyor.
Nihayet yuttu ve konuştu:
— Benim elbisemi görüyorsun da lçlndeklnl göremiyor musun, efendi oğlum?
— Görüyorum amma şey.. Pek şık giyinmişsiniz de merak ettim hani.
— Merak edecek ne var bunda? itinalı giyinmeğe meraklı olduğumu söyledim sana. Benim elbisemin İçinde başka biri olmaz ya. ben varım işte.
— Allah afiyet versin, bey amca. Gittiğiniz yerlerde sizin elbisenize itibar ediyorlar öyle mİ?
— Ne zannettin ya? Dünyanın her tarafında ve her zaman bu İş böyledlr.
— Burada beklemenize bakılırsa mahkemede işiniz var galiba.
— Elbette İsim var. Kerata herif beni dâva etmiş de onun için geldim.
— Hangi kerata yapıyor bu İşi?
— Şu süfli kıyafetli adama baksana. Böylelerinl tramvaya almamalı. Cemiyet içinde nasıl bir kıyafetle gezileceğini dahi bllmiyen insandan hayır gelir mİ?
— Zatınızı niçin dâva etmiş?
Salatalığın son dilimini ağzına götürürken elinden düşürdü. Hiddetle bir tekme vurup homurdandı:
— O hâdiseden dolayı sinirlerim o kadar bozuldu kİ hatırıma geldikçe titriyorum. Bak hele, onun yüzünden hıyarı bile düşürdüm e-llmden. Tepemden aşağı şırıl şırıl akınca desturun, kalçama İğne batmış gibi fırladım.
— Tepenizden aşağı hıyar mı aktı?
— Zevzeklik etmesene, oğlum. Hıyarın suyu akar mı?
— Ne bileyim? Hıyardan bahsediyordun da.
— O başka mesele. Tramvayda olanlardan haberin yok senin. Tarmvaya bin-i
miştlm. Hem de birinci gıevkl tramvay. İkinciye inmeğe benim İçtimaî seviyem müsait değildir. İşte kıyafetimi de görüyorsunuz. Tramvaya bineceğim zaman on beş kuruşu feda ederim, Seviyeme müsait arabaya binerim. Bu sefer de Öylç yaptım. Ortadaki kanapeve oturdum. Biraz sonra araba kalabalıklaştı. Pencereden dışarıyı seyrediyordum. Bir aralık tepemden aşağı şırıl şırıl bir şeyler dökülmeğe başladı. Ne oluyor, demeğe kalmadı, ensemden akıp sırtıma doğru indi. Şöyle bir elimi sürdüm kİ tutkal gibi yapışıyor. Bereket versin şapkamı çıkarmıştım, o da berbad olmadı.
— Akan ne İmi?
— Başımı kaldırıp baktım ki yanımda ayakta duran şu süfli kıyafetli adamın e-llnde bir paket var. Sıkı sıkı tuttuğu için kâğıdın altı delinmiş, İçinden sular sızıyor. «Ne yapıyorsun, terbiyesiz herif?» diye haykırdım. Herifin elindeki paket tama-mlyle yırtıldı, bu sefer de tepemden aşağı dutlar döküldü. Bak şu elbisemin haline. Dut paketiyle tramvaya binilir mi? Yerimden fırlamamla beraber İki tokat aş-kettlm suratına. Tramvayda dut taşımanın, dışarıda öte beri yemenin ayıb olduğunu bllmiyen bir adam bizim aramıza nasıl sokulur, benimle beraber nasıl seyahat eder? Bunları terbiye etmek lâzım.
Mübaşir seslendi, efendi amca göğsünü kavuştururken bizim kasketli delikanlı:
— Aman, dikkat et amca bey, dedi. YerdeH hıyar parçasının üzerine basarsan ayağın kayar.
Efendi amca alayın farkına vardı amma kızmadı, gü-lümslverek başmı sallayıp gitti.
Ce. Re.
İiMilgfl
Bu akşamki program
17 M Açılış ve program. 16 M S ■yan ve Dans mW#l (PLİ. Konulma. ia« Filim yıMu’ar' ‘ ,a-
yor tPl 1. 19 M. S. »yarı ve lıabeıler.
19.15 Geçmişle Bugfln. 19-M Tnrih! Tttrfc nıOzfel. 20 CcsItH taksimler.
20.15 Radyo Garru-si 20 JO Ser IMS saat. 2H35 incesaz ması fashı. nO3 Temsil. 21,46 Serbes sa.ıt. 23 Dan» masifi İPLİ. 22,45 M S: iiy.tr> ve Haberler. 23 Proarsni ve kananı;
Yarın »abah «a o*la ptoyramı
7.30 M. S. ayan, 131 AçılH (P> '■ 7.45 Haberler, a Ş-ntaılat ıPl.ı. IMS M lirik. ııPl.ı. W Bando millikleri CPU. 9 Kapanış. 122S Açılış ve program. 12.30 M. S, ayan ve Radyo salon orkestrası. U Haberler. 13.15 Şarkılar, 13.30 Öğle Gazeteci. 13.45 Şarkılar. 14 CunUıurha.'.k.mlıgı Armoni mflzlkasl. 14.40 MUıık Dört Güreller Söylüyor (Pl.l, 14,55 Spor haberleri. 15 Kapanış.
/"Mühim ilân™^
ATI.AS SİNEMASI
Müdürlüğünden:
3 film müsabakasının «e-şldesl, 21 haziran salı akşamı saat 21 de Noter huzurunda ve sevimli arkadaşımız Ferdi Tayfur tarafından yapılacaktır. Müsabakaya İştirak kuponları ancak 19 haziran pazar saat 22 ye kadar kabul olu-^■BB nacaktır. BK8B
Deniz Gedikli Erbaş Ortaokulu Müdürlüğünden
Erdek (Akşam) — Milâttan binlerce sene evvel Erdekte daha doğrusu Kapidağında yaşamış bir medeniyetin enkazı bulunmaktadır. Bilhassa Kyzl-kos dedikleri Kapıdağ/ berzahındaki Hadrlon mabedinin mevcudiyeti ve acaibl seb'a dediğimiz dünyanın yedi harikasından biri olan ve İmparator Adrlen'e ithat edilen muazzam Jüpiter mûbedinin harabelerinden çıkan bazı eserleri ihtiva etmesi dolayıslle bu civarlarda bir çok âsarıatlka mevcut bulunmakladır.
meydana getirmekle cümlenin sevgisini kazanan kaymakam B. Reşit Eriüz'ün himmetiyle köylerden, yollardan, d&ğ tepelerinden toplattığı bu nadide ve çok kıymetli eserlerde Erdek hükümet dairesi önünde güzel bir müze meydana getirmiştir. Bu suretle Balıkesir vilâyeti kazalarında vücuda getirilen İlk acık müze olmuştur. Filhakika Erdek tarih bakımından yalnız Balıkeslrln değil, hattâ Batı Anadolunun en eski ve kıymetli bölgesinden birisidir. Re«lm.de açılan açık hava mü-
( Her sene Erdekte bir âbide ’ zesini görüyorsunuz.
1 _ Türk Donanmasmın gedikli erbaş kaynağı olan «Deniş gedikli erbaş ortaokulu» ve Da. Gd. erbaş amil okuluna »öğrenci yazımma 1 {haziran/949 dan l/EylûlTbiO gününe kadar devam edecektir.
3 __ Birinci sınıfa bu yıl ilkokulu bitirenler, IL sınıfa orta
okullarda ikinci sınıfa geçenler, üçüncü sınıfa da orta okulda 1TL cQ sınıfa geçmiş bulunanlar ve gedikli erUge de orta okulu bitirerek diploma alanlar kabul edilir.
3 — Birinci sınıfa 18. ikinci smıfa 17 ve ûçöncü sınıfa 18 yaşından büyük olanlar kabul edilmez.
4 — Gedikli er olacakların 18 yaşını tamamhyarak 19 yaşından gün almaları şarttır.
5 — İsteklilerden İstanbulda bulunanların Kasımpaşadaki
okul müdürlüğüne, başka yerlerde bulunanların bulundukları yerin askerlik şubesi başkanlığına aşağıda yazılı vesikalarla müracaattan. 1203
b) Nüfus cüzdanı fotoğraflı
c) Bir seneyi geçmemiş aşı kâğıdı
d) Ailesinin ve kendisinin iyi ahlâk sahibi olduğuna dair iyi hal kâğıdı
eı Okut tastlknamesl veya diploma.
I) 12 adet vesikalık fotoğraf.
Created by free version of 2PDF
Patoloji kongresinde neler konuşuldu
Kanser üzerinde yeni görüşler — Vitaminler, lekeli humma, tüberküloz
Tıbbî mecmualar kongrenin tertip ve idaresinin ve İlmî çalışmasının başarı ile neticelendiğini yazıyorlar
ceğtnl İlâve etti.
Aynı gün Prof. Garson, Prof Brockart, Prof. Tevflk Bağlam, Dr. Kodulis, Prof. Frank ve Dr. Hatice Ekrem çeşitli mevzularda çok alâkalı tezler İleri sürdüler
Vitaminler zararlı mı?
Ertesi günkü toplantıda daha siyada vitaminler üzerinde konuşuldu. Bu meyanda Prof. Slmonnet'nln A ve D hiperavi-taminozu hakkında kİ etüdü va yine aynı mevzuda Dr. Le-mont’un tezi alâka İle dinlendi. Bu raporlar vücutta vitamin azlığı gibi vitamin çoklusunun da baran ârıaalar gösterdiğini meydana koyuyordu.
Lekeli humma
Penisilinin kâşiflerinden meşhur Prof. Florey aynı gün, mikrokeksln üzerindeki en yeni etütlerinden birini bildirdi. Bir nevi penisilin esasına dayanan bu mevzuda yepyeni bir madde ortaya atılıyordu kİ henüz tecrübe safhasında bulunan bu vasıta hekimlikte kullanılacak hale geldiği takdirde penisilin ve streptomisinin tesir edemediği lekeli humma gibi bazı . hastalıklarda birçok muvaffak.ı-etüdü çok alâka*yetıer vadetmektedlr.
merhum Âkil Muhtar,
13 - 20 mayısta Yıldızda toplanan Milletlerarası mukayeseli Patoloji kongresinin lüm dünyasındaki akisleri devam etmektedir. Birçok tıbbi mecmualarda bu kongrede müdafaa edilen tezlere, münakaşalara dair yazılar çıkmakta ve böyie-ce kongredeki yeni fikirler dünyaya yayılmaktadır.
İlim muhitlerinde bu derecede alâka İle karşılanan bu kongrede ileri sürülen tezlerin, toplu ve kısa bir hülâsasını almak İçin kongrenin genel sekreter! Prof. İhsan Şükrü Ak-sel'le bir konuşma yapmayı faydalı bulduk. Kongrenin tertip ve idaresinde çok mühim bir rol oynayan profesör bize bu mevzuda şunları söyledi:
(— Dünya çapında büyük ilim adamlarının İştirak ettikleri bu kongrede ilk gün görüşülen mevzulardan biri Uk defa olarak dünya İlim Alemine bildirilmiştir kİ. bu da Prof. Kenneth Smith’ln yeni bir nebat virüsü üzerindeki tebliğidir. Bu nebat virüsleri üzerindeki çalışmaların bütün Tİnis ilmine İlk başlangıç teşkil ettikleri malûmdur.
Yine aynı günde okunan tezlerden Prof. Görde'nln botullzm üzerindeki çekmiş, hocanın Dr. Hatice Açıkalınia] birlikte hazırladıktan «Kalb b-I balesinin s gösterdiği reaksiyon» etüd büyük bir ilgi uyandırmış-j tır
Kanser üzerinde yeni görüşler tkinci günün en çok alâka toplayan tebliği meşhur Fransız âlimi OberlLng'ln. kanserin sebebi hakkındakl etüdü İdi. Paris Kanser Enstitüsünün müdürü bulunan Oberllng, arkadaşı Gerinle beraber birçok anatomik tetkiklere ve lâbora-tuar araştırmalarına dayanarak kanserin ültravirflalü bir hastalık olmasın uı kuvvetle
muhtemel bulunduğunu İleri sürdü. Hayvanlar üzerinde yap- him tüberkülozunda ntreptoml-tığı tecrübelerde bir cins kan- : .......................
irerin bir hayvandan diğerine : geçiş şekillerini anlattı. Kanse-| rin zaten mikrobik bir hastalık ı! olduğuna dair birçok fikirler : ileri sürülmüştü Fakat Ober-fl ling bir cins hayvan kanserin-' den hareket ederek, kanseri bir virüse bağlamak suretiyle çok dikkati çeken bir tez İleri sürdü :
Bu görüş kongrede bulunan birçok pala loğların hararetli dafaa ettiler. Ve kongre bu şe-münakaşalaruıa yol açtı. Bazı- kilde çalışmaların; sona erdirdi, lan klâsik ekole sadık kalarak! Gelecek kongre 3 sene sonra kanserin umumi bir tümör o- Beiçikada toplanacaktır. Kon-larak kabulünde ısrar ediyor- greye İştirak eden delegelerden lar, bazıları da bazı kanser çe-J gelen mektuplarda ve muhtelif çitlerinde virüslü menşeln ka- tıbbi mecmualarda çıkan yazı-bulıinün pek (le uzak bir Lhtl-, larda organizasyonun ve İlmi mal olmadığım ileri «ürüyorlar- çalışmaların pek büyük başarı dr Oberüng bu hususta daha ile neticelendiği beyan edll-kuvvetli delillere varmak İçin inektedir. Bu da memleketimi» çalışmakta olduğunu ve bu ye- için bir İftihar vesilesidir.» nl neticeleri İlk fırsatta blldlre- H. T.
Arapjnuhacirler
Uzlaştırma komisyonu bîr heyet gönderiyor
Lozan 16 (AJL I— Birleşmiş Milletler Filistin uzlaştırma komisyonunun dün bildirdiğine göre, komisyon, Filistin muhacirleri meselesini tetkik etmek llsere Orta - Doğuya bir komite göndermeyi kararlaştırmıştır. Üç üyelik bir teknik komite, Fransız delegesi Albert Lu-cas, Amerikan deiegael Hobcrt Khunde ve Türk delegesi Rıfkı Zorlu'dan mürekkep olacaktır. Teknik komite üyeleri, kendi memleketlerinin mümessili olarak değil fakat uzlaştırma komisyonunun. temsilcileri olarak hareket edeceklerdir.
Hâlen uzlaştırma komisyonunun elinde, muhacirler hakkında hiç bir rakam veyahut İstatistik mevcut değildir. Teknik komitenin vazifesi, bu muhacirlerin genel sayısını ve aynı zamanda da eski yurtlarına dönmek veyahut civar Arap memleketlerde yerleşmek isteyen muhacirlerin miktarını tes-blt etmek olacaktır.
Teknik komite, uçakla 10 haziranda Lldda’ya hareket edecek ve Orta Doğuda 6 İlâ 8 hafta kalacaktır.
Yaşama masrafı
İsrail hükümeti yüzde 25 ucuzlatıyor
TeJ-Aviv 15 (AA.) — Maliye Bakanı Elleser Kaplan, dün akşam, 37 milyon tngiliz lirası adi masrafı haiz 1949-1050 mali senesinin bütçesini İsrail parlâmentosuna sunmuştur.
Bu bütçe, müdafaa ve muna-olr masraflarını İhtiva etmemek tedlr. Bunlar kapalı oturumda görüşülecektir. Bakan, hükümetin gelecek aylarda hayatı %25 ucuzlatacak tedbirler aldığını söylemiştir.
Bisiklet üzerinde futbol!
Londra 16 (Nafen) — ingil-terede çok revaçta bulunan bisiklet Üzerinde futbol oyunu yakında Btokholm’da bir lngl-ı Uz takımı tarafından göstert-lecektlr. Bu İngiliz oyuncuları [aynı zamanda îsveçin diğer şehirlerinde de yeni oyunu göstereceklerdir.
Bu oyunda takımlar 5 er. kişiliktir ve İki de ihtiyat oyuncu vaTdır. Oyunun tatbik kaideleri ayniyle futbol gibi olup yalnız ofsayt cezasının tatbiki yoktur.
Dünyanın en yiiksek binası: Empire Starte Building
Bu 102 katlı, binada 18 bin
Tüberküloz
__ ____________ _ , Yine aynı gün söz alan ha-"zehirler ‘karşısında' tiplerden Prof Barîety streptn-__mevzulu misinin ne gibi hallerde kullanılmasının icabettiğini belirtti. Prof. Beverldge cnflüenza-nın muafiyetinde allerjlnln rollerinden bahsetti Ve daha birçok kıymetli İlim adamları çeşitli mevzularda konuştular.
Eekslon çalışmalın büyük bir alâka He taklbedİldi. Prof. D. Hart tüberküloz tedavisinde vardığı neticeleri bildirerek has taya verilmesi gereken strepto-; misinin dozajı üzerinde durdu.
- Prof. Schwartz akciğer tfl-
- berkülozundakt bronş delinme- lerlnde orijinal bir görüş İleri s sürdü.
I Tevllk Remzi KazancıgU ra-
kişi hayatını kazanır, binaya hergün 50 bin kişi girer
sln tatbiki hak kındaki görüşlerini aniattı.
Dr. Fakaçelll’nin kaiaazar hastalığı hakkındakl etüdü büyük bir alâka İle karşılandı. Prof. Mazhar Osman, Tunçman ve ben kuduz aşısında bazı reaksiyonlarını bildirdik. Birçok kıymetli Türk ve ecnebi ilim adamlan çok büyük alâka ile karşılanan ve enteresan münakaşalara yol açan tezler mü-rlnfaa at İller Va trnnc-ra hn
Collier’s dergisinden: Her sene dünyanın muhtelif memleketlerinden gelen takriben 500 bin ziyaretçi dünyanın en yüksek binasını teşkil eden 102 katlı New-York State Building'e çıkıp aşağısını seyretmek üzere asansörlere koşar. Empire State binası turistler için dünyanın en cazip ziyaret yerlerinden birini teşkil etmektedir. 1931 yılında İnşa edilen bu binayı o zamandan beri 10.000.000 kişi ziyaret etmiştir. Bu muazzam binada hergün 18.000 kişi hayatını kazanmaktadır.
Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar yükseldikte yet alan büroları ihtiva eden bir bina yuK-tur. Bazan binanın altındaki sokakların üzer! bulutlarla kaplanınca, binanın üst katırda bulunanlar odalardaki bütün döşemeler güneş İçinde kalır. Bu gibi durumlarda ekseriya aşağıdaki topraklan ve insanları yağmura tutan bulutları gözden geçirmek kabildir, Empire State binası halkın inanmak arzusunda olduğu kadar sallanmaktadır. En büyük sallantı rüzgâr saatte 160 kilomet re hızla estlğt vakit hissedilmiştir.
Empire State binası hayretler uyandıracak bir süratle İnşa edilmiştir. 14 katlık çeliğin 10 günde yükseldiği müşahede edilmiş ve dış duvar günde bir kat üzerinden 20 günde İkmal edilmiştir. Empire State binası, başlandığından takriben bir seneden biraz daha fazla bir zaman zarfında, 1 mayıs 1931 yılında İkmal edilmiştir.
Empire State binası aynı zamanda önemli bir mevcudiyet olarak gözflnünde tutulmakta-
Empire State Building
^DENİZCİLİK |=
Fransız donanması
Janne d’Arc mektep gemisinin limanımızı ziyareti münasebetile
Janne d’Arc mektep gemisi
Erzurum (Akşam 1 — 1948 -1949 ders yılının sona ermesi dolayıslle kıs sanat enstitüsü bir yıllık çahşmalarnın mah-■jİü otan «ergisini açmış bulunmaktadır.
Genç kızlarımızın, dikiş, na-
kış, moda ve çiçek, aplikasyon ve el İşleri üzerindeki çalışmalarını iyi bir şekilde canlandı-dır an güzel örneklerle başar darı takdir edilmiştir. Resim sergiden bir köşeyi göstermektedir.
dır. Bina sahipleri hiç bir zaman burada alelâde bir eğlence merkezinin kurulmasına rtze gdstermeyip dalma faydalı işlerde kullanmışlardır. Blnar.ın 102 katının üzerine bir çak âletler yerleştirilmiştir. Bu âlemlerden ve tertibattan Millî Radyo kumpanyası istifade etmektedir. Ayrıca binanın üzerine televizyon ve radyo antenleri çekilmiştir. Binanın üzerinde 20 metre yüksekliğinde bir paratoner göze çarpmaktadır. Böyhıe paratoner yerden 381 metre yükseklikte bulunmaktadır.
Diğer taraftan Empire State binasını gayet metin bir yapı olarak gözdnllnde tutmak lâzımdır. Bir gün gayet kesif bir sisin hüküm sürdüğü bir sırada Birleşik Amerika Hava kuvvetlerine bağlı bir bombardıman uçağı ftnl olarak binaya çarptı. Uçağın kanatlan parçalandı ve benzin deposu iştial edince, bi-
nın etrafını alevler sardı. Binanın 78 inci ve 79 uncu katlan
lerlerden biri doğrudan doğruya binanın İçine girmişti.
Faciadan sonra Birleşik A-merlka Hava kuvvetlerine mensup mühendisler, diğer bina mühendisleriyle birlikte binayı büyük titizlikle İncelediler. Fakat mahalli tahribattan başka binanın her zamanki sağlamlığını muhafaza ettiği derhal tedsblt edlldldl.
Empire State binasının ne kadar büyük bir yer olduğunu göz önünde tutabilmek İçin buradan her gün 5 İle 7 arasında dört postacının ao çanta mektup taşıdınğını belirtmek kâfidir. Herkes! saymak suretiyle binaya her gün 50.000 kişinin girdiği tesbit edilmiştir. Binanın 8.400 penceresindeki camları temizlemek için sabahtan akşama kadar 70 cam silicisi çalışmaktadır. Bazan bunlar camlan silerken asabi İnsanları korkutacak kadar dışarıya sarkmak
tahrlp edilmişti. Uçaktaki
âdetindedir. Binada uzunluğu 9 kil om tere tutan asansör hat-
mo-
tında 74 asansör İşlemektedir.
Fransız donanması, İldi ;cl Dünya Harbinde, pek talihiz bir macera geçirmiş ve bu yüzden büyük kayıplara uğramıştır. Bu talihsizlikleri şöyle sıralamak mümkündür:
Fransanın 1940 haziranında Almanya ve İtalya île mütareke yapması üzerine Mr. ChurchlU, Fransız donanmasının İngiltere He beraber harbe devam etmesini istemiş; buna muvaffak o-ılamdyınca, Mareşal Petain'e donanmanın tngiltereye satılmasını teklif etmiştir. Fakat bu teklifi de ret cevabiyle karşılanmıştır.
Fransız mütarekesinde donanmanın vaziyeti f
1940 haziran ve temmuzunda Fransız donanması şu şekilde dağılmış bulunuyordu:
1 — Mahdut bir kısım gemiler, (3 harb ve 3 ticaret gemlslJ General de Gaulle'ün emrinde olarak tngiliz limanlarında (bu kuvvet sonradan iltihak edenlerle tedricen artmıştır).
2 — İngiliz limonlarında kalmış ve hareketlerine müsaade edilmemiş olan; fakat General de Gaulle’e de İltihak etmek istem iyen gemiler.
3 — Almanların eline geçmemesi için Şimal Afrikadakl Fransız i imanlarına giden donanma büyük kısmı,
4 — tskçnderiyede bulunan ve harb sonuna kadar sliâhlann-
' dan tecrld edilerek orada kalmağı kabul eden kruvazörlerle ' denizaltılar,
5 — Atlas Okyanusunda An-tilies adalarından Fransaya ald olanlarda kalan gemiler.
İngiltere, donanma büyük kısmının Mihverin eline geçmesinden endişe etliği için 3 ve 8 temmuz 1640 tarihlerinde İngiliz donanması Meraelkeblr ve Dakar’da yatan gemilere hücum etmiş ve vukua gelen savaşta bunlardan bazılan batmış, bazıları hasara uğramış; bir kısmı da kaçıp Fransanın Akdeniz üssü Toulon'a gelmişti.
Hür Fransız donanması
İngiliz limanlarında kalarak de Gaulle ile iş birliği yapmış olanlar da, o tarihte Fransus Amirali Musellcr'nln kumandası altında İngilizlerle beraber harbe devam etmişlerdir. Bu Fransız filosu bidayette büyük bir kuvvet teşkil etmiyor, küçük gemilerden mürekkep bulunuyordu. General de Galîe’fln emrindeki Fransız denizcileri çoğaldıkça Müttefikler, bunlara korvet ve firkateyn nev'lnden bazı refakat ve karakol gemileri vermişlerdi. Bflylece de Galle'ün filosu tedricen kuvvetlenmişti.
1942 kasımında İngilizlerle Amerikalılar Şimal Afrika limanlarına çıktıkları zaman, Fransız harb gemilerinden ha-zılarlyle gene savaşmak mecburiyetinde kalmışlardır. Bunlar arasında Dakar'da bulunan Jean Bart zırhlısı da vardı. Henüz İnşası bitmemiş olan ve 1940 yazında Fransa limanlan Almanlar tarafından işgal edilirken kaçmağa muvaffak olan bu gemi, bu savaşlar sırasında sığ suda batmıştı.
İntihar eden filo
Amiral Dnrlan’ın Müttefikler taratma geçmesi Üzerine Toulon limanında bulunan donanma büyük kısmı müstesna, diğer gemiler, hep Müttefiklere iltihak ettiler. Touloıı'dakl filo İse. Almanlar tarafından «aptedil-mek istenilince bütün gemiler
İntihar etti, yani müreltcbutı tarafından batınldı ki, bunlar arasında yeni 26,500 tonluk Dunkergue ve Strasbourg zırhlıları ile yeni kruvazörler, muhripler ve denizaltılar da vardı. Bu badireden bir tek Fransız denlzaltısı kaçıp kurtulmuştu.
Böylece harbden evvel, dünyanın İngiltere, Amerika ve Ja-ponyadan sonra. 661.000 ton tutarındaki donanmaslyle 4 üncü denizci devleti olan Fransa, donanmasının büyük kısmını, düşman silâhlarından ziyade, müttefikleri veya kendi mürettebatı ~ tarafından batırılmak suretiyle kaybetmişti. Petaln, Laval ve Darlan gibi Almanya İle iş birliği yapmış olanların kurdukları Vlchy hükümetinin elindeki gemilerin çoğu battığı halde, Müttefiklerle iş birliği yapan diğer gemiler kalmış ve bugünkü Fransız donanmasının esasını bunlar teşkil etmiştir.
Bugün Amerika ve Inçiltere-den sonra, dünyanın üçüncü denizci devleti olan Fransanın bugünkü donanmasının vaziyetine bir göz atalım.
Zırhlılar
Fransız donanmasında bugün 2 yeni ve 1 eski zırhlı vardır
Yeni zırhlılar: Richelieu ile Jean Bart’dır.
35.000 tam yükle 48,500 tonluk olan bu zırhlılardan birincisinin inşasına 1935 te başlanmış, 1940 temmuzunda hizmete girmiş; fakat aynı ayda Dakar'da İngiliz uçakları tarafından bombalanarak hasara uğramıştı.
Müttefikler, Şimal Afrlkaya çıktıktan sonra 1943 te Ameri kaya götürülmüş ve orada tâ-mlr ve tâdil edilmiştir. İSO.OGO beygir kuvvetinde 4 makine İle tecrübelerinde 32,5 mil gitmiştir. Normal sürati 30 mildir 8 tane 380 İlk ağır top, 9 tane 152 İlk, 12 tane 100 lük. 67 tane 40 lık ve 50 tane 2o İlk uçaksavar top taşır. 150 ilkten 20 116e ka' dar dört muhtelif çaptaki 139 topla bu Fransız zırhlısı uçaklara karşı müthiş bir ateş kudretine sahiptir. Rlchelleu'nün zırhlan da ağiTdır. Kuşak 225 -400, üst zırh güverte 130 - 170, alt zırh güverte 40, 380 ilk tonların taretleri 490, 152 llkieTİn taretleri 130. kumanda kulesi 340 milimetre kalınlığında zırhlarla muhafazalıdır. Mürettebatı 70 subay. 1600 erbaş ve erdir.
Bu geminin eşi olan Jean Bart’ın 1936 sonlarında İnşasına başlanmıştı. 1940 şubatında denize İndirilmiş ve Almanların 1940 mayısında Fransayı İstilâya başlamaları üzerine, inşaatı İkmal edilmeden Afrlkada Cft-sablanca limanına kaçırılmış, 1942 kasımında. Müttefikler, Şimal Afrlkaya çıkarken onlarla savaşarak 7 tane 400 İlk ağır mermi ve 6 büyük bomba isabeti alarak sığ suda batmıştı. 1943 te yüzdürülmüş ve eşi gibi tâmir ve tâdil edilmek üzere, Atlantiğl geçebilecek hale konulmuştu. Fakat sonradan Fransada tâmir edilerek geçenlerde hizmete girdi. Geminin tâdili, harbin son tecrübelerine göre yapılmış olduğundan, Jean Bart, ağabeyi-sinden ateş kudreti itibariyle daha kuvvetli olduğu gibi, mayın ve torpido silâhına karşı daha mukavimdir: kumanda kulesi de daha modemdir. Sürati aynidir. Uçaksavar silâhları daha kuvvetlidir.
Üçüncü zırhlı 1918 da hizmete girmiş, 1934 - M arasında tâdil edilmiş olan Lorralne zırhlısıdır. Bu eski gemi, şimdi topçu mektep gemisidir. Büraiı 31 mildir. 8 tane 340 lık ağır, 14 ta-
ne 138 İlk orta top. 8 tane 75 İlk, 14 tane 40 lık ve 25 tane 20 İlk uçaksavar topu vardır. Mii-retebatı 27 subay, 950 erbaş ve erdir.
Uçak gemileri
Fransanın 4 uçak gemisi vardır; fakat Fransa bu sınıf gemiler bakımından çok zayıftır.
1 _ tngilterenln ödünç verdiği Colossus 'şimdiki adı Arro-manehes) 1944 te hizmete girmiştir. 14,000, tam yükle 18,000 ton; 20 mil sürat; bu hafif uçak gemisi 24 uçak taşır.
2—B6am: Bir zırhlıdan bozma olup 1927 de hizmete girmiş, 22.146, tam yükle 28.400 tonluk eski bir gemidir. Sürati 20.5 mildir. 1943 - 44 te Amerikada tamir ve tâdil edilerek uçak nakliye gemisi . haline konulmuş, yen! Amerikan modeli toplar konulmuştur. Mürettebatı 27 subay, 624 erbaş ve erdir.
3 — Refakat uçak gemisi Dlzmudc: Bu gemi Amerikalılar tarafından bir şilepten t adilen yardımcı uçak gemisi olarak yapılmış, evvelâ Inglltereye, sonra da 1945 te Fransaya verilmiştir. Sürati 18 mildir, mürettebatı 800 Idştdtr. 1942 sonunda hizmete girmiş olan bu gemi Toulon’da mürettebatı tarafından batırılmış; sonra 194445 te yflzdürülmüştflr. 8.200. tam yükle 14.500 tondur. Sürati 18 mildir.
4 — Deniz uçaktan nakliye gemisi' Commandant Teste: Bu gemi 1932 de hizmete gitmiş. Töııion’da batırılmış, 1944 -45 te yüzdürütm üştür. 10.900 ton: 20,5 mil sürat,
Fransızlar. bir hafif sav.ıs Uçak gemisi inşa etmektedirler. Adı Clemcnceau’dur
Kruvazörler
. Fransız donanmasında kaiatl kruvazörler birinci ve İkinci sınıf diye İkiye ayrılmıştır:
Birinci sınıf kruvazörler, yani ağır kruvazörler 3 tanedir. 10.000 tOD. tam yükte 14.000 tonluk olan bu gemilerin isimleri Duçuesne. Tourvllle, Suffren'-dir. 4 makineli olan Uk ikisinin süratleri 33, 3 makineli olan ö-teklnln sürati 31.4 mildir. 1928 -29 yıllannda hizmete girmişlerdir Ana bataryaları 8 tane 203 lük toptur. Şııffren’tn hem kömür, hem mazot yakan kazanlar vardır İlk ikisinin barış mürettepieri 30 subay, 575 er, üç üne ünün harb mürettebatı 38 subay, 737 erdir
İkinci sınıf, yani hafif kruvazörleri de büyük, küçük diye İki kısma ayırmak lâzımdır. Büyükleri 7 tanedir.
De Grasse: 8000 ton; 33.5 mil sürat; ana batarya 9 tane 152 İlk: mürettebatı 44 subay. 1.030 erdir.
Glolre. Montcalm. GeorgM Ley mı es ismindeki 3 gemi de 7.600 ton. tam yükle 10,850 ton; 31 mil sürat : ana batarya 9 tane 152 İlk top: harb zamanı mürettepieri 32 subay. 733 erdir,
Emli Bertin: 5888 ten. tam yükle 8480 ton; 34 mil sürat; sürat tecrübelerinde 42 mil gitmiştir: 9 tane 152 İlk; harb ramanı mürettebatı 30 subay 87B er. Bu gemi, Almanların istilâsı sırasında Fransanın altınlarını kaçırmıştır.
Duguay TroLn: 7249, tam yük -le 10.000 ton; 33,8 mil sürat; s tane 155 ilk; mürettebatı 27 subay. 620 er.
Jane d'Arc mektep kruvazörü: 6498 ton; tam yükle 9208 ton; 32,508 beygir kuvvetin d» çltt makine ile 25 mil sürat; tecrübelerinde 39.200 beygir kuvvetiyle 28 mile yakın sürat
(Arkası 7 net sahlfedek
KÜÇÜK
-
t İ 3 A N U A I*
UZUH ZAMAN Bankacılık ve Ticaret lapan Fransızca.. Almanca ve İngilizce bilen orta yaşlı muharip, mlltmlp •» arıyor Aksaındo Mıilta-alp rumuzuna. 2,0
İNŞAAT TEN MEMURU - Bir sene bin 1131nin al.1Uiklı olsun, ‘olmasın gİrkct, müessese. vu tüccar yanında tblr (»:na Ista] t» aramaktadır. Ak-Şam'da iFKn İSi e_____________-İM - »
» YASINDA BİR BAYAN gÖrgllia. tamı.-, asil bir bayanın yanında can yoldaşı ve evinin bililin hizmetlerini kabul eder. Akuaın'da BAYAN rüinu-zun.ı 454 — 1
IH IIUB.I
SATIS MEMURU BİR BAYANA in-Uyac-mıs var. Din tarta gocctllmas. İmtıvMiUnda Tekkollıı Cemal illesin* hargUn müracaat _____________Ml)
«AÇ VE SOĞUK DEMİR - ilinden anlavan İyi bir uılaya ihtiyaç vardır. İğden hakklyle anlayanların müracaat «Unvrl Tophane Odun meydanı No. «e M3
KASİYER BİR BAYANA ACELE İhitiyaC VARDIR - Müracaat. Ak-saray Atatürk Bulvarı DoŞu Pastalı»-
yüksek maaş — Ameliyathane Namylraal, Mastubakıcı va hademe beyanlar aranıyor lataynlOTİD C^ğatol ‘ tu Sıtıhnt Yurduna müracaatları-____________________________41 - 1
BİR ASİSTAN ARANIYOR - Ta-Üplrrtn BüyUkada Musa Kirim 3a-naloryumun» müracaatları Tlefon M-T.________________________41? - 1
daktilo BİLEN — Ve tklrl muarnclttı takip edebilecek bir bayan memur «ranıyor Yatı ita M9 P-kutuauıuı müracaat 4» — 3
FRANSIZCA. ALMANCA - Muhaberatı temine muktedir daktilo aranıyor İnli!İrce bilenler tercih edilir Hal tercümelerini V» isteklerini (A E ı 183 potta kutuanna bildirmeleri 438 - 1
PİYASADA Kütüphanemin vereceği cazcte va mocmuatarı dolsun bit yüzdelikte «alarak bir gence Ihlb'AC vardır. Müracaat: Ausirla kllabeı-L Kumbaracı yokuşu No. 114. Beyojlu
BÜYÜK BİR MÜE5SE3ENİN - Komisyon ve mümeamillk İsteri İdare •-«Kek tecrübeli bir a*(e İhtiyaç vardır. Taleplerin lıal tercümesi ve refa-ranslurlylo Utenbul MS popa kutu-«.urun ınüracnot etmeleri rica olunur.
«8-1
TÜRKÇE, iMClLtZCE FRANSIZCA almanca ıuanlaruKla muhabereye vakıf bir daktilo bayana ihtiyaç vardır. Taleplerin lütfen, rafa-ran» ve hal tertümcterll» İstanbul S7a Paısta kutusuna müracaat etmeleri rica olunur. 430 — 1
SIR BAYAN ARANIYOR — Yari Ve kasiyerlik talerini İdare edebilecek durumda olacaktır Galata Mahmudiye cad. No. M a müracaat. 444 — l
SEHBES MESLEKTE çalı^bitecek müle>ebbto elemanlara acele ihtiyaç vardır, İsteklilerin h örgün 10 • II a-ratıııda Beyoğlu tetlklAl caddesi yeni han kal 3 No. 43 e müracaatları.
. 430 — 1
S/VIIVVESYA)
AVRUPA DEĞİRMEN TASLARI CtfTi »sO LİRAYA — Veml, vapur Ukcir.i yanında Akif Ucan. Telefon 25911. —
JON50N MARKA ıs beygirlik reni bir denir rnotorü ve yine Fransız po-«e*. marka 3.3 beygirlik İç motörü her İkilinin kendileri no rnnlııııs yaptırıl-rnij tekneleriyle birlikte acele Milliktir. Dürmek ve almak teteyenlorbı Flnr«« Kflçükçekmece plajına mtlıa Cl*UMt 358 — 2
««’ MODEL HILLMAN - Yepyeni Hlllnuıtı otomobili «anlıktır. Tel «285
453 —
SATILIK OTOMOBİL — Cok İ> kullonılmıı hunini Au»tin marka 8 bin Kim. y«pmı» 18 bygltllk IsmİS vaılyetts binek otomobil! «»tılıfcur Heı giln Kadıktly Rıhtım Garnjmâa göl inebilir. Tel: SIS4Ö Yftksekkaldırım SclAmc't han, Ayhan Pattllr. 421 — SATILIK ARSA — Fatihte Getanbe-vl mektebi civarında inıan'a elverişli 241 ve 130 metrsmıırabbalık araelnı anlılıktır taliplerin 4.1H9 telefonda Zeki CaAlarmann mUrncanlları Mfl—5
TAKSİM MEYDANINA bit koç dn-klka. deniz ıitaiiEaralı, bej otla, banyo buj tealini 23509 Iha. Cninin perseraba pazarı Aralan han ket 1 no. 8 418 —
BUHAR KAZANI VE PRESİ' — BO-rıılnrlyle bsrntRr. kbclik cnpta kurulmuş bir kauguk ntöljca letlualı aa-Itlıklır. Adm: ûalala Tllnel cnıldul Medrara sokak No, 19, 42« —
MAÇKA Tramvay »an durağımı lılr dukikn. 8.11X52.1» efradında »r«n -1000 lira. Galata1 perşembe pazarı Arılan han kats. 110. 11 *10 —
SATILIK MOTÖR TEKNESİ — 5.70 boyunda teinle bakılmış. «Uvor-itll. dört fcoltuiu. ihtiyat kUrcklerlylo 450 liraya utılıkUi'- Mararaal; Ztn-dankapı Çanakçılar No. S. 418 —
TAKSİM meydanına bir dakika cad de UslCl yeni yapı, dört oda. hol. banyo. terMh boj tealim 87.51» Ura, Galata perjemba pazarı Aratan han kat 3. no « 4» —
SATILIK DOKUMA TEZGÂHI — Groıcnhayner v« Amerikan marka İki yünlU dokuma tesgMıı İtler vaılyetta «anlıktır, MOraçaai; Rayııdu han 19 numara. Telefon: MN>8 144 —1
EMLÂK ALMAK ver» SATMAK ia-isyanlsrln mUe«re*emlr.le lılr kere tema* eylemeleri menfaatleri kabıdır GALATA perjemb pazaı 1e ARSLAN HAN no 8. ileten 4080» 451 —
11 SİLİNDİR. LtNKOLEN MAR. KA — Hiç kullanılmamış, komple bir otamobll motörtl ratllıktir. MUracsat: Fındıklı Mebusan ead No 138, Mehmet Tensel. Tel: 44535 301 — 3
SATILIK EY ve BAHÇE - Kadıköy Mühürdar sahilinde denire ftMir 252 metre karelik ara» ve fralıçe üzerine kain Oç buçuk kat. 13 odalı va kal olarak kullanılmaya elverişli 139 No. İl ev ile yanındaki 101 metre karelik 141 No. lı. nıUCres bahçesi birlikte uhlıktır. hltyentarln blraai mllracast etmeleri rica olunur. Tel: 6094». 459 —
ACELE SATILIK «4« MODEL FORD KAMYONU — Kelen piyatada çalıimnkladır. Temle kulianılınıjtır. Kamyonu gönıık için hergün aaat Jû d«ı.ı 11 e kadar Feriköy Barulhane cadde»! Saray sokak No, 89 ya mU-ınraal. 385
14000 Üreye salılık hane — Atatürk Bulvarına »araçlıano duınjıııa bir dakika takrirden 18 (üıı sonra boj teslim. Saraçhane İtfaiye caddesi Refah »akak No B 457 -4
HER ZAMAN ELE GEÇMEZ — Ufak, ve temle Kclvlnatftr but dolabı satılıktır. Müracaat' Kadıköy Şifa to-k»k M No. d* Salih. 3»ı - 1
SATILIK LÛK8 AKOROİYÖN — Gayet «e kullanılmış ISO bası 11 acı baslar S »es. Aksaray Millet caddasi Gençler pssarına müracaat. 487-^1 riRSAT BOŞ SATILIK EV — Üsküdar cadde üreri İsketeye bc| dakika iki ayrı kat. terkoı. elektrik hamam. büyük bahçe, manzaralı İM
SATILIK MOTOStTLETLER - 4B v* 49 model askeriyeyt elverişli 3 e- Icarlı. her »UrlU kolaylık yapılır EmtnOnü i» Bınkıuı karşısında Haşan. M) — l
Yeıebatan caddesi S0 numaraya 445 — 1 SAKIRKOYUN — En İyi bir yerinde maruf bir aileye alt mükemmel bir yalı acele »altlıktır. Taliplerin tam 1-zalıat İçin IZrttl ya telefon. ZT - 3
SATILIK OTOMOBİL — 39 modsl
Bulck. İyi kullanılmış, motorü tanıtman yen! taktırılmış, İcabında takil->a çıkarılabilir. isteten* mdra- KİRALIK KIRAATHANE - Sekiz fnetrn cepheli (78! metre kare yeni yapılmı» hava parasız kahvehane kiralıktır. İaUj'enler Belediye Mshmu-
DİKKAT - Ipotolt tsteycuteıe tavassut eder. Emlök. araıl alım «atı- diye oteline müracaat 909 -S DENİZE NAZIR — Aaanaör ve kaloriferli s od* Içlçe ayrıca .» oda ve muh elif adette odalar klralktır. Galata Rıhtım caddesi Veli Alemdar lısn Tel : 43588 tll - İt
mı Ue vekilet tilerini kabul eden herkealo Utınadını karanmış olan Suhulet Emlak Zarif öraip Beyoğlu Bayflkparmaktaıpt kösesi No. 4 Telefon: 423M. T43 - 18
SATILIK DÜKKÂN - Dül#||> dere saııoyi mlntakaıındta »enellk. Ol»1 |ı:a
SATILIK VB KİRALIK VİLLÂ — İki geniş ter»», bir taglılk. iki salon, dört çıda, banyo çamlık içinde mıınla-ram bahçeli. Erenköy Kantarcı düra-Jı Afaktep »akak No. 10 Telefon: 91537 33S - J BO9 TESLtM SATILIK — Kapıil-çargı yanında İskender boğazında altında bodrumu tilerinde odaıı otan kargır dükkân biareeaat: Kapalı-çarjı Kürkçüler çarfiaı No. 10. Nu-tnan Nuriye. 430 — 1 Icnre mOlelıammH atölye. imstallıJu.e, oto lamlHıaneıtlne hidsalt krtglr cfUlt-irin bog teslim ? bin liraya nccle sn-itliktir. BeyoŞlu lstiktai radde»! No 193/1 Kemal Ijgtiöena MÖ
ACELE BATİLIK BaG va BAHÇE Lf EV — Sıtadlyede trene, tramvaya 10 dakika yarun dönüm bag. yarım dönüm meyve, çiçek. aet>« balıçeil, U? c-da. hat elektrik, terkoı kuyu islini u1 Ankara caddesi DOĞU kır-taaiye rnejatas-na. Telefon: zil» 34J - 1
SATILIK EV VE ARSA — Edlme-kapıde Uç katlı ev ve yanında «eksen metre Ürerine depo veya atelye olmağa müsait baklanmış İnşaatı bera-beı 33 bin liraya. Mflraeut Akşamda A.Z. mutavassıtaız. 434 DÜNYANIN EN HAVADAR YERİNDE yaslık kiralık ev ve satılık b«t, bahçeli arazi. KıJçUk gamlıca Kısıktı gUelıane kar»uı. No 93 İçin-dcklldre müracaat 341 —
HALEN İŞLEMEKTE OLAN — Başka tflere do elverl»ll radyo elektrik dükkânı içinin mallarlyle devren asilliktir. Aynı yere mbracat. Uloll Aksaray arası No. 8»3. 383 — 1
SATILIK UCUZ ARSA — Sultan-blunetle denir görür fosna! tezkere»! hazır, p« metre. Müracaat: Çarjıkapı tramvay cad. No. 10» 433
SATU.İK — 3 oda ayrıca altta İki ııjtık ve bahçevan odası bir d Önüm nıeyvall bakımlı gcnlj bahçe. Kapanmaz mantara, Şuadlyo TaiUûkak duralı Deresokak nihayetinde trenyolu kenarında No. 13 fethi Çajlın (tedl-yatla kolaylık I, 258 KAZLIÇEŞME — GOdareel »Oltak No. 31 İki yüz yotaılf dürt metre kare eski Dbığhane kiraya ve »stilt#» de vOılleoektLr Müracaat. Selızaclebnsı OCElçtÜrk cadde»! NO. 53 Cemal GUr'o, MI
KELEPİR ACELE DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Motor, iki oryama, ve bir parlatma tezgAhı. daire maka-11. bir çok kalıp va aletleriyle birlikte Çalışır halde. Müracaat: Beyazıt Çadırcılar cadde»! No. 74. Çerçeveci LÜtCl 481 —
İNŞAAT YAPTIRACAKLARA PARACA KOLAYLIK — Her nevi İnşaat. tamirat, tadilât yapılır. Paraca ör.amt adhulet iöstcrlllr. Galata Perşembe pazkrl Aralan han kat Z. No (1 Telefon 40884 417 — 11
SATILIK BOŞ TESLİM KÂCİR EV — Tepebajt Fer» Fala* oteli arkası Elektrik sokak No İS. Aafalta nazır yadl oda, «ıı.elektrlk. Mtlrarnni: Pazardım maada sual 9-11 ve JB-30. ____________________________________ItTfl . 1
KİRALIK ARDİYE — Kuru çekmede tramvay enddealndo rıhtımı bulunan 1*1 M2 kapalı yer va 1300 MS açık astla kıraliRiu. Beyoğlu Foslu kulunu 201S uutnatnv# nıilrncıiM. 374
SVADIYE — Sahilinin eti güre) arsası İla nıanr.ınUı birer dönümlük İki parça a mı acele ■talılıkir. Mllrncaıit-' Suadtye Şen «akak GUııdlk bükkall-yctl M8
DEPO ARANIYOR — En ar 400 M2 İlk bir depo aranıyor Mevkileri Galata İta Beşiktaş orannda olanlar tercih edilir. Mllraca.it: Ege pclrol T. A. O. Taksim, Cumhuriyet cad. No. 31 Telefo... 8ÎOO7 385
TELEFONLU BOŞ TESLİM S ATI LIK AHŞAP EV — FallIl'.V S od» 3 W lon altında dökklnı gar. «u. elektrik vardır. Ufak tadilâtta 4 daire olabilir Müracaat: Her giln saat 10-14 Tel: ZTVOT 3111 -
BUYUR ADA — Reniz. manzaralı IMS - |Ş80 - ap) - 485 513 müfrez arınlar uygun Halleri» «alıhkHr. Müracaat: 9-10. aran 052011 telefon» 3M- 1
SATILIK EV - Yeni yapı daha o-turıılmnrnif tramvaya iri dakika on>.-lepa yatıl yol hamam ıoknk No 44 I-çlndekltero müracaat 328 —
ORTA KÖYDE - Alla lokantası acele ddvren satılıktır. Müracaat yeri Hoc4pâ)4 mahallesi muhtarı Budun Alp Telefon; 3173®.
3Î3 *
Beşiktaş - Kdrçaiı - Müvezıi cad. 75. 71 nlmkâglr bo( Icıllm satılık evlerden dört ve nltıjar oda. bahçeli denlta naeır. Öğleden sonra müracat li>._______________ 213
SATILIK ARSALAR — PCndlfin batısında trene iki dakika denli kenarı muhtelif boyda İmpr plŞnnıa göre ltrar edilmLj arsalar. Müracaat: Telefon: U5B5 392 — 3
AZIMET DOLAYIShfLE - Acele devren lokanta «atılıştır. Beyoğlu Te-pabıuı civarında. Mü rar »i, Asmalt-me*cit Güven tukkalı Batı oya.
KİRALIK MÖBLE KÖŞK - Çamlık bahçe S oda, telefon, elektrik, plygıın Erenköy Kazasker mahalIMI BaRbnşıi Sokak T, Telefon: 52ŞI7 I7ft — ı
ERENKÖY — Kantarcı ..sokak No I 10 da Uç ddnüm çam ya mej-v» n8»sH, bJlıçtt l^riiiinde Uç w la-manıen veya kısmen Milliktir Terki», kuyu elektrik ve havşıgarı var dır. lçcrtslndelcllere mürocat.
SS9
SATILIK VİLLA - Yefllküyde t kİ asfalt radde Uaetrndc mutena bir yerde elektrik, banyo ve bahçesi buluna nıe methalleri ayrı İki nıwr|ı-m«nd«n mürekkep bir villâ «atılık-lır. Taliplerin. Sabuncu Han caddesinde Bajor Han 31 Telefon 35131.
_______________________437 —
MURUOSMANreE - gerMefendi sokak (11 - 43 yeni in» edllmli Uç katlı, her kalt ayrt ayrı aalon. rnalbaa va her türlü ImaUthane olmaya elverişli satılık hin». Müracaat: Nuruos-manlyy cııddtt! M Bakkal Haşan Te-teVa.________________________«01
SATILTK DÜKKAN — Küçükpa-zardı iki katlı k>r dükkln satılıktır. M Oraca t: Telefon 3071B.
37# — 1
YAZ İÇİN KİRALIK - Küçükjlfa-ita b«hç* İçinde, dente kanarında yat için t. t. 3. 1 odalı müstakil daireler kiralıktır. tZ - 14 arasında 4005! telefonla müracaat, Görmek için Kadıköy Yoğurtçu pşek yokmu 119 nuıaaras'» 455 — 3
KİRALIK DAİHE - GalnUDfirny meydanına ııarır doktor dlsçl muayenehane*!. terılhane büroya elverişli kaloriferli, he|3H. yçn metre murab-balık lüks daire klratıktır. Galatasaray yeni çarjı bası 32 sayılı mağaraya müracaat Telefon 10739 440 — 4
AZİMET DOLAYrSİYLE ACELE DEVREN VERİLECEK DÜKKAN — Müracaat Tahmis «okag; Kuru kahveci Mehmet efendi karsısı 37 - 39 No. da. manav Ali Kmoere
404 1
BATİLIK BÜYÜK BAHÇELİ KOŞK-Tarabyao», cadde üzerinde büyük bahçesi olan ve Mfarelliınne. konsoloshane ve nparlıman olıırok istl-mnllne elverişli büyllk bir kö»k Hanlıktır. Fazla mniörnnt İçin Galntada BllyUk Balıklı hanında 43 No. y» S-1 arasında müracaat edllcncal.
SATILIK BİNA — Gnlntad» Ş»h-kulu mahollcülııdo Küçük ve Büyllk llcndak sokaklarında alımda dört maSotaaı ve Uç katta 31 odası olan Oç katlı. 2b» metre murebbaılık 89. 21 No lı bina «nlılıktır Fazla malûmat İçin GatnlaıSa BllyUk Balıklı handa 43 No. ya 9 - T arasında müracaat edilmesi, |08 —
NİZAMDA SATILIK EŞSİZ 1 GENİ# arsa — Görmek için Niznm Akakça sokak No. 91. Telefon. 9H33 ziy*. 400 1
BÜVUKADADA ACELE VE UCUZ SATILIK VİLLÂ - Geniş deniz manzarası. 8 od», sarnıç, lerkoı. elektrik gvnlj bahçe. Hor «Itn ÖŞIeden aonza «1’ıUteblllr INevruzl mevkii No. 3-0 Muhittin Kırgız -119 —
DEVREN BATİLIK LOKANTA -Yolculuk dolayniyk acele devren »s-lıbktır. Sarıyerln çok: l«lek iblr yerfn-tledlr. MUraraıti Seriyor otobüs durağın karsısında mahalleblcl Mustnfa» 418 —
HALİÇ FENERİ — Sulltintcllm camisi kanısında 11 oda. geni» bahçe enkazı Haline tfl bin liraya sMtlıktir. Cörllsmek İçin Kadıköy Kalraoglu ao-kık No 9 Enver'e mektupla mUra-eaat, 414 - 1
KİRALIK APARTIMAN DAİRESİ^ Beşlleta» Akaretlerde Spor caddeıl Vijneaade parkı karşısındaki yen! -olda yeni npnrtımanın konforlu bir daireel kiralıktır. Aynı yere müra-«M- 419 - 1
ŞEKERLEME İMALÂTHANESİ -Tam leslsatlyle ve İşler VMbelte devren satılıktır Müracaat Galat» Ho-vagtmyan hsn No 8 Telefon 44173. 413 - 1
KİRALIK YALI — Boiaziçl Bait» Limanı mevkilide fevkalade zarif ve yeni yapılını) iki kaili dokuz oda ve gar.ı|ı ve ayrıca İki hizmetçi odası ve bahçesi buluııon kaloriferli, parke ıfoiemell ej>ılx manzaralı, bir tara(> ıııinit yalı senelik, olarak klratıktır Görmek iste yenler İn İçindeki bekçiye ve görüşmek lateycnlerln zait 9 dan !B e kad.lr 241813 numaralı telefona müracanllan. 437 —
ORTAKÖYDE SATILIK İKİ EV — Melımelpay» Çırçır Orta Bayır sokak 8 ve 19 No. lı evler tter gün »ant 17.M don 31 e. cumartesi saat 14 ten 81 e pa.-nr gönleri skjarıia kadar 3 No. lı evde Kâmil Btiyük-çevlk'a müracaat. 4Î3 —
ARSA — çiflehavuzlarda. cephesi 24. 1518 mS. denize - vesaite yakın kümen - tamamen salılıklir. NUantail 173 (Allıambıa> Aport. No. 8 Saram» Telefon 35200 441 — 1
SATILIK ARSA — Şlfllde caminin ittisalinde bir tarafı tramvay, diter tarafı asfalt caddclcrdo manzarolr. a-pertman. tiMlane. gataj Ifuaama elvereli lltî. 250. 23T. 330 metrelik arsalar. Galatoıaray meydanı yenlçarşı raddesi 23 telefon 407.12 441—4
ACELE SATILIK KÂRGtR EV -Tarlatan karakurum sokak numara ö Bir dtlkkAn İki oda ve bodrumu. Uç lıelü. talice, havagazı, su ve elektriği hBvl bulunan evin ilst katle bir oda. ınutbak. helA bo« tealim edilecektir. Paıarlıkaır salı) 8,090 liradır. Hercün aab.Tİı sekizden ona, alı50111 (m yediden oı> dokuza kadar. İçeride rahibi Közım Çölkayo'yd mllroraat 4ta—
SEYAHAT. DOLAYISİYLE - Sua-dıyede .500 liraya 1 odalı çamlar içinde kiralık bir kösle. Müracaat: Telefon: 49107 443 —
AÇfK ARTTIRMA İLE BATİLIK BÜYÜK HAN - Muhammen bedeli 497850 Ura olan ve 50 odadan Itarol bulunan Malımutpnjada, irfanly» çarşısında Manastır hanı adiyi» tanınan blnn satılıktır Birinci müzayede 13 haziranda 10 ile 12 arasında. İkincili 28 haziranda 10 ite 12 arasında yapılacaktır. Fazla malümnt isteyenler vllflyet karşmndnkf 8 net sulh hukuk mablseraMl baykâllpHSIno başvurma-lan. ipi YALNIZ ALTI AYDA - Maralaka tin neresinde olursanız olun tnıİllrce vey») rransızca garanti öğretip ko miftunıyovuz. Param İzahat: fL E Posta kutusu 45! İstanbul) 040 - U
YABANCI BİR HOCA - Almanca jnglllr.ee ve piyano dersleri verir İkmal İmtihanları Icih İyi velltfttrlr Katinda 3 gün lotnııbıı» civarın» gelebilir Adrcı Aksam rümuzun» Madam R P M 316-1
ŞİLE OTOBÜSLERİ DURACINDA— Her bAyle müsait lınltlenllye devren satılıktır. Üsküdar Stlmnnpnk caddesi tia. Î6 1 Aj-nı dükklna müracaat. 436 - 1
İNGİLİZCE - Amvrlkııda okumu» ve Amerikan mektcıılcrll'tle Ingiliz'^ titretmiş bi rgenç Uç avda Utan öğretir. Akjam «D. S» rlimıınına müracaat. İM -
40.000 LİRAYA — Cihangir semtinde, yüksek gelirli. konforlu yeni npaztıman, Sahibi eliyle bir katı boo acele aatılıklır Calatararav Balo S 3rl Tel: 490İ4. 402
DAİMİ - Ve oyda vasati 12500 -.3000) Ura hasılatı olan bir injaat mü-esesesl İçin acele bes bin liraya ihtiyaç vardır Bu paraya mııkahll ayd» 200 lira İtfa ve 800 lirada., bizzat çatılmak şartıyla manı verlleeeSl glM
âBHRtN EN İŞLEK YERİNDE -Bir otomobil tamir alölyosl devren Milliktir. Müracaat. Telefon; 82718. 434 - -
DİKKAT NAZARA — Sayın halkımızın gOstermlj olduğu ilgi va güvence kafilik mUemesemlz da büyük fedakirhklar yapmağı kendisine ödev bilmlftlr. Muhtelif tiplerde her şamile her aileyi tatmin eden 8. 3. 4. 9 odalı. 6500 , 5500, 4500, 3590 liraya kılglr vlUA tipi evler yapmağa baijla-mıyiır. Hol. hamım, mutfak, kömürlün vesaire, paranın bir kısmı tekaitle Müracaat: TalUtaı Kristal gazinom arkasında MIDI Emtakh 83777. 471- talisi 181 ve muhasebe huauaunu kontrol vazifesi d» verilecektir. Hergün saat (9-18. (13.30 - 17/10 arası 35445 ■ telefonla müraCaat. kft
ORTAK ARANIYOR - Ce»HB İmalat yapan bir Imalitlınne piyasadaki rağbeti karpltoyabllmc'k için sermez» ortağı aramaktadır. Mürarnat Aksaray Ordu caddeni W11 Naci. 428 — 1
ORTAK OLMAK İSTİYORUM — En az 500 • 700 marka 11e ıs yapan bir kahve veya kıraathaneye günlük, veya ortak vey» devret, almak Ulıyorum. Arzu edenlar Alcjamda - ORTAK • rumuzun» müracaat 450—3
ACELE SATILIK MOZAİK ÇİNİ FABRİKASI — Piyasanın an Ijlek yerinde, fnnl variyette. Mtlraca.it- Un kapanı, Bulvar garajı yanında Wfl 448 —
ACELE SATILIK CARAJ — Be-yoftlu Elmn dogında merkezi mahalde senevi 3600 lira İrat getiren btna 25 bin liraya azimet dolayıslyte bo» teslim aatılıklır MUrauat Beyoğlu ta-İlkli! caddesi No. 1531 Rlfat Ergüle 439 - 3
Gazetemi: İdarehanesini adres olarak gösterin 1» olan karlıertmlr don ; •»yeri — Pertekt - MO — Kıracı — Tercüme — Bir oda — Inglllzcc dera — Muhasip — BLR namların» gelen mektupları tda-hanemtrden aldırmaları rica olunur.
AZİMET ÖÖLAYISİYLE ACELE SATILIK KÖŞK - Boğazın en İyi yelinde denize nâetr mUkemmel köyk telefonlyle boy tealim tediyesinde kolaylık gösterilir. 42300 telefona müracaat. 4T0 - 8
İhraç edilmek üzere 2500 lon Çelik Piki satılacak Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları Müessesesinden
Ticaret Vekâletinin 239 numaralı sirküleri hükümleri dahilinde 25öö ton çelik piki ihraç edilmek üzere satılacaktır.
Almak İ3tiyenierln behevionu için müessese sahasında vagonda teslim Hat tekliflerini 25 Haziran 949 cumartesi gilnû akşamına kadar m £1 es sese mİz e bildirmeleri ilân olunur.
Müessessiniz satışı en m üsalt gördüğü Hat döviz ve teklife göre yapmakta veya hiç yapmamakta serbeste. (8228)
1 1
Kızlara Suikast
ZABITA ROMANI
faıan: Aça ıha Cbriotle Tercüme eden: Vâ - Nû
- Tefrika fjo. 20 J
— Doğru. efendim... yoktum., cumartesi akşamı erken çıkmıştım.
— Ah, efendim, herhalde .bayatı BerckJey. o evde yalnızlık hissediyordur. Galiba yalnız da oturııyornıuş.
— Evet.
— Kuzum buy Vyac, bu malikânenin satılması muhtemel mi dir? Ne dersiniz?
— Katiyen.
— Ancak bu suali size sırı merak salkasiyle aornıuş defii-lim. Malikâne, pek işime yarı-yacak da ondan soruyorum. Baint - Loo’nun iklimi bana pek elveriyor. Görünüşe nazaran, malikâne, parlak bir durumda değil Bakımına kâfi para snrt-Etmeınlşler. Bu hale göre, kuzininiz satmağı belki do elverişli bulur Ne dersiniz?
Vyae, başiyle bir Lasdik yapa-
rak:
— Pek az muhtemeldir. — dedi. — Kuzinim, bu malikâneye kıymet verir. Orasını elden çıkarmağı İstemez. Oranın bir aile hâtırası olduğunu da hesaba kalmalı.
— Anlıyorum... Buna rağmen...
— Satmak mevzuubahls olamaz. Ben, kuzinimi kâfi derecede tanırım. Bu atle hâtırasına bağlılığı fanatizm, yâni taassup derecesindedir.
Az sonra, avukatın yanından ayrıldık.
Dostum sordu:
— Peki, şimdi söyle bakalım... Şu bay Vyse. üzerinde nasıl bir tesir bıraktı?
— Nasıl diyeyim, bilmem kİ... doğrusunu istersen hayli menfi bir tesir...
— Bârlz bir şahsiyet sahibi
olmadığını mı söylemek istiyorsun?
— Evet! Kendisinden ayrıldığımız zaman üzerimizde İz bırakmamış olan ve derhal u-nutuverdiğlmiz İnsanlardan biri... herhalde silik bir İnsan.
— Doğru... göze çarpan hususiyeti yok, Bizimle konuşurken, sözleri arasında bir tenakuza Tasladın mi?
— Evet... «Netameli av» in satışı mevzuunda.
— Bu da doğru... söyle bakalım: Bayan Nlck Buckley, malikânesine öyle taassupla bağlı 1-mlş hissini sana veriyor mu?
— Tâbir hana biraz mübalâğa geliyor
— Bay Vyse, avukat olduğu için, tâbirlerini ölçe ölçü kullanır. Bu, mesleği Iorüi bir İhtiyat kârlık olsa gerektir. Niçin mübalâğalı tâbirler kullandı?
— Nlck de. kendisiyle konukluğumuz sıralarda eve karşı his Jetinin o derece aşkın taşkın olduğunu söylememişti Bu evi pek severmiş. İşte o kadar.
— O takdirde, İçlerinden biri yalan söylüyor.
— Vyse. yatan Büyüyeceklerden değilmiş tesirini bırakıyor
Polrot:
— Öyledir. _ dedi. — Büyük siyaset adamlarının tavırlarını takınıyor. Meselâ Wa5hlngton gibi bir şey... Farkettiğin başka bir nokta olmadı mı. Kastine ■■
— Hayır... neymiş?
— Bu cumartesi günü yarımda yazıhanesinde bulunmuş, vn
BİR TRAJEDİ
O akşanı c Netameli ev» e gittiğimiz vakit, bizi, ilk karştlıyan Nlck oldu.
Sırtında brodorlll bir kimono, holde dansediyordu
— Ay, siz miydiniz?
— Matmazeli... Gelenin bek-I ledlğİRiz değil de biz eluşıımuz-daıı müteessiriz.
— Affedersiniz, fena bir tâbir kullandım belki... robumu bekliyorum. Zamanında getireceklerini söylemişlerdi, hâlâ getirmediler de...
— Ah şu kadınların tuvalet meseleleri... bu akşam balo var burada demek?
— Evet... havai fişeklerinden sonra dansedeceğiz— Engel çıkın azsa...
Bu aort sözü söylerken, sesini alçalttı.
Ve arkasından, hemen güldü.
— insan kendini yese kaptırmaman. Benim prensiplin bu-dur. Kötü (iklrlere saplanmaman. Kötü fikirler, bulut gibi dağılır, geçer... Bu akşam tam kıvamımdayun. Neşeli olmak, eğlenmek İstiyorum.
Merdivende bir ayak sesi duyuldu. Nlck döndü
— İşte Maggle geldi. Seyglll Maggle'clğlm I Beni meçhuL k(ı-atlle karşı hltııaye eden meşhur zatlara seril tanıtayım. Ken dllerl.nl salona götür, Onlar da sana vaziyeti anlatsınlar.
Bir el sıkışmasından .sonra. Magglo Berckloy, bizi salona götürdü. İlk bakıştan İtibaren, bu kız hakkında müspet bir İntiba edindim. Bilhassa düşünceli ve sakin hail beni tesir altında bıraktı. Çekik ve güzeldi. (Daha doğrusu, bizim eski tasavvur ettiğimiz mânada).Hiç bir yapmacığı yoktu. Siyah ve basit elbisesi hafifçe örselenml-
> şe benziyordu.
Yüzünde maklyaj olmadığından, mavi gözlerinin samimiyeti apâşikâr ortaya çıkıyordu. Ölçülü bir sesle konuşmağa başladı;
I
{Arkası var) |
İstanbul Belediyesi Şehir Armonisi Şefliğinden
Şehir Armonisi heyeti 18/0'919 tarihinden İtibaren açık hava yaz konserlerine başhyacaktır.
Konserler haftanın cumartesi ve pasa rgünleri TakîLm İnönü gezisinde ve perşembe günleri de Fatih Atatürk bulvarı parkında saat 18 den 30 ye kadar devam edecektir, tik 1B günlük 1 inci program sayın halkımıza ilân olunur.
1 — Dle Reghnensklnder, Marscha: Julius Fuclk
3 — Dle Stumme von porticl Ouverture: D. F. E Auber
3 — Morgenblatter Valsa: J, StraıiM
4 — Alda Fantasle: Verdi
3 — Undine, Bulletmuslk «Opera»; A. Loretzing
6 — El Matador Marsche: F. Andrio
7 — Tarihi 1 ci alay marşı
«Annem beni yetiştirdi bu ellere s’olladı-: Refet bey 8803
Sarıyer Sulh Mahkemesi Ba^ktipllğiudcn : 949/4 satış
Mustafa Kökmen, Ahmet Kökmen. Tulu Zekiye, Perus Agav-nl, Hatice Kadrlye. Zlşan. ve (jjenlnin şayian ve müştereken mutasarrıf oldukları Boğaziçinde Sarıyer Orta çeşme caddesi eski 50 yeni 110. 112. 112/1 kapı No. lu tapu kaydına göre 87 dönüm miktarında ebnlye ve gurutn ve eşcarı mülk maa bağ gazino mahallinin şüyuun izalesi zımnında açık müzayede suretiyle satılmasına karar verilmiştir. Evvelce Hidayetin bağı na-mıyle anılan bağ ve gazino İken hâlen cephe tarafı büyük a-ğaçlan havi arsa halinde diğer kısnn sebze bahçesi ve tarladan ibaret olup ortasında bahçıvan kulübesi, bulunan gayri menkulün tamamının muhammen kıymeti (8000» altı bin liradır. Birinci açık arttırması 15 7'949 cuma günü saat İS den 1« ya kada ricra edilecektir. Muhammen kıymetinin yüzde yetmiş beşini bulmadığı takdirde «on arttıranın taahhüdü bak» kalmak üzere ikinci açık arttırması 20 7/949 salı gilnü saat 18 den 10 ya kadar İcra kılınacak ve o gün en çok arttırana Ihal» edilecektir. İpotek sahibi alacaklılarla irtifak hakkı sahiplerinin İşba gayrimenkul Üzerindeki haklarını hususiyle faiz ve masarife alt bilcümle İddialarını evrakı müsbltelerlyla birlikte 15 gün zarfında satış memuriuîuna bildirmeleri lâzımdır. Aksi takdirde hakları tapu sicilileriyle sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından hariç kalacaklardır. Müterakim vergiler hissedarlara aittir. Dellâll/e. 20 senelik vakıf tftvia bedeli İhale pulu ve tapu masrafları müşteriye aittir. Satış peşin para ile tapu kaydı mucibince 'cra ve İflâs kanunu hükümlerine tevfikan yapılır Müzayedeye girenler gayrimenkulu görmüş ve bilcümle şeraiti aynen kabul etmiş ad ve itibar olunurlar. Talip olanların muhammen kıymetin yüzde yedi buçuğu nisbetlnde pey akçesiyle birlikti o gün ve o saatte Boğazlçinde Büyükderede Sarıyer mahkemesi başkâtip ve İcra memurluğuna 949/4 sayı ite müracaatlar* vc hissedarlardan Tutu, Zekiye- Peruz, Ag&vnl, Hatice, Kadrlye, Zlşan ve öleninin ikametgâhlara meçhul bulunduğundan tebliğ makamına Kaim olmak üzere işbu satış Hânı Uüme» tebliğ olunur.
Created by free version of 2PDF
17 Haziran 1949
AKSAM
Sahife 7
..
j HER AKŞAM BİR HİKÂYE
UÇURUM 1 Denizcilik
s (Baştarafı 5 İnci sahifcdı
* «Milli. ■ yapmıştır; 8 tane 155 İlk to
Ltldy Coan Rantklif. hem ba-' delikanlı uçurumun dibine yu-ba. hem ana bakımından in- varlanarak vücudu hurdahaş gUterenln en asil ve en zengin, oldu. Bütün bunlar bir saniye ailelerine mensuptu. Harikuiâ- 1 içinde olup bitmişti.
de derecede güzeldi. İnce bir j Lady Coan, arabayı durdur-beli. fevkalâde mütenasip bir du, kapının tokmağına bağla-vücudu, hokka gibi bir ağzı, "’*« '«|riu&ıı kı« teli, dikkatle sehhar gözleri vardı. Gözlerindeki tatlılık ve parlaklık, daha ilk andan itibaren insanı mes-tedlyordu.
Fakat Lady Coanin fena bir şöhreti vardı. Londra asilzadeleri kendisine «Cellât> lâkabını vermişlerdi. Çünkü genç kadın. beş defa evlenmiş, dört kocasını öbür dünyaya göndermişti. Kötü diller, bu ölümleri, kadınlık mizacının fazla sıcaklığına atfediyorlardı. Beşinci kocası, vakıa ölmemiş, fakat canlı bir . iskelete dönmüştü, Genç kadın, boşanma kararı almak için avukatına vekâlet verdikten sonra Fransanın cenubunda mavi sahile gltmişlL O tarihte mavi sahilde Bob Slnkler namında bir îhglliE, bahriyelisi bulunuyordu. Hizmet ettiği harb gemisinden firar ettiği İçin Afrikaya gitmeği tasarlıyordu. Lady Coan, otomobille sahil yolundan geçerken Bob’u gördü. Bob, yirmi beş yaşının verdiği zindelik ve ve tarâvatle harikulâde derecede yak ışıklı bir delikanlı İdL
Lady Coan. delikanlıdan beş yaş daha büyüktü. Fakat aradaki yaşın ne ehemmiyeti vardı? Güzel delikanlıyı görür görmez, ateşli İngiliz kadınının gönlünde müthiş bir aşk ateşi parladı. Aşk. hudut tanımayan ve ne kadar büyük olursa olsun hiç bir zorluk karşısında ricat nedir bilmeyen hiçlerdendi.
Genç kadın ile Bob arasında birdenbire başlayan bu münasebet. uzun veya kısa bir müddet normal seyrini takib edebilir, sonra bıkkınlık ve usanç devri gelince İki âşık birbirinden ayrılabilirdi. Fakat Lady Coan vaziyeti böyle basit bir şekilde mütalâa etmedi. Mademki Bob’u bu kadar çok seviyordu Onunla niçin evlenmesin? Evlenirse Bob, ebediyen kendisinin olurdu. İşte genç kadının bu düşüncesi faciaya sebebiyet verdi.
Asilzade kadın, sevdiği erkeği oturduğu lüks otelde yanma almış, âşıkına düzünelerce iç çamaşırları, kostümler, gömlekler. kravatlar, ayakkabılar ve bir de hususi otomobil Un almış velhasıl onu bir centilmen yapmak mişti
Lady. bu emelini gerçekleştirmekle zorluk çekmedi. Çünkü. Bob’ıın hal ye tavırları nazikane idi. Yürüyüşünde de asalet vardı.
Mavi sahilin eğlence yerlerinde hep Böb’dan bahsediliyor, delikanlı da bütün kadınların gözlerini hep üzerine dlkdikle-rinl görüyor, erkeklik hissiyle küçücük bir tebessümünün bütün bu kadınları ayaklarına kapanmağa sevkedecejini anlıyordu.
Lady Coanin kocası olmak fikri bahriyeliye hoş geliyordu. Fakat bu müddet zarfında kadınlar arasında uyandırdığı takdir ve presllş hissinden niçin faydalanmasın? Egoizm ve cinsi ihtiraslarını tatmin etmek arzusu, Bob’u aşk maceralarına sürükledi. Her şeyi İngiliz asilzade kadınına borçlu olduğunu unutarak hakiki bir kadın avcısı kesildi.
Genç kadın, dostunun ihanetlerini öğrenmekte gecikmedi ve kalbinde intikam almak arzusu uyandı. Lady, ümit v tahayyül ettiği gibi artık Bob kendisine hasredemlyeceginl anladı. Fakat mademki Bob kendisine yar olmamıştır Başka bir kadına da alt olmı-yacaktı Genç kadın, bu düşünce İle İntikam plânını hazırladı.
Bir îîcce İki âşık saat on birde Snortlngden beraber çıktılar. Hususi otomobillerine bindiler. Lady, direksiyonun başında. Bob da yanında oturdu. Biraz sonra Monteden uzaklaşmışlar. yılankavi bir güzergâh takip eden Sen Jozcfe giden yuia sapmışlardı. Yolun bir kenarında granitten mürekkep bir duvar yükseliyor, altında da müthiş bir uçurum bulunuyordu.
Genç kadın, metin bir elle otomobili idare ediyordu. Fakat birdenbire beklenmedik bir hâdise vukubuldu Otomobilin, Bobun oturduğu tarafta bulunan kanısı ansızın açıldı aı-ahn virajı dönmek için kırara ıncjrleUlğl için za
nıış olduğu kısa teli, dikkatle çözüp aldı. İşte bu tel, İstediği anda otomobilin kapısını açmasını ve âşıkını uçuruma yuvarlamasını . temin etmiştir. Ertesi sabah, zavallı gencin cesedini uçununun dibinde^ hurdahaş olmuş bir halde çıkardılar.
ölümü bir cinayet mİ. yoksa bir kaza eseri m! idi?
Alelusul yapılan tahkikat bu noktayı aydınlatamadı. Esasen genç kadını İtham İçin muayyen bir delil de yoktu. Bu sebepten dolayı, adliye Lady’yi tevkif etmekten çekindi- Çünkü tevkiî edilse bile mahkeme, mücrimlyetini ispat edecek delillerin yokluğundan dolayı be-raetlne karar verecekti. Fakat İnsan adaletinin yapamadığını, İlâhi adalet İhmal etmedi. Lady Coan, bu faciadan az bir zamgn sonra delirdi. Kâbuslar İçinde yaşıyor ve bir dakika bile rahat yüzü göremlyordu. Kriz geçirdiği zamanlar İşlediği cinayeti yani otomobil kapısını, tokmağına bağladığı telle nasıl açtığını, Bob'u, uçuruma yuvarlarken yüzünde beliren dehşet ifadesini bütün tafsUâtlyle anlatıyordu. Fakat bütün bunlar. bir deli kadının sözleri İdi. Bu delinin sözleri İse, mahkemece nazarı dikkate alınmazdı.
Çeviren: A. HİLÂLİ
Hâlcn fstantıulıia bulunan
Holandalı bir tüccar
Helanda ile ticari münasebetlerine alt teklifleri kabule amadedir. Müracaat: Linçler, Peranalas Oteli.
sahifede) yapmıştır; 8 tane 155 lik Iod; 156 talebe alabilir. Harb zamanı mürettebatı 28 subay. 620 erdir.
Fransız donanmasında hafit kruvazörler denilen gemiler, ilk önce büyük muhrip olarak yapılmışlardır. Bunlar 4 tanedir: Le Fantasque, Le Malin, Le Ter-1 riblc, Le Trlomphant: 2569. tam yükle 3750 ton; 37 mil sürat; tecrübelerinde 41,5 mil ile (5 mil arasında muhtelif süratlerde seyretmişlerdir. 5 tane 138 lik topla 6 tane 550 İlk kovan taşırlar. Mürettepleri 18 subay, 284 erdir. Bütün kruvazörlerde kuv-I vetll uçaksavar bataryalar vardır; fakat yazıyı uzatmamak İçin bunlar hakkında tafsilât vermeğe lüzum görmedik.
Muhripler
Fransız donanmasındaki muhripler 6 tanedir. Bunların 4 ü Alman donanmasının taksimi sırasında Fransanın hissesine düşmüş olan gemilerdlç. Bunların 2 tanesi 2400. tam yükle 3700 tondurlar. Tecrübelerinde 38 mil gitmişlerdir. Ana bataryaları 3 veya 4 tane 150 İlktir. 8 tane 533 lük kovan, 60 mayın taşırlar. Mürettepleri 14 subay. 223 erdir. Diğer 2 tanesi de 1625. tam yükle 3000 tondurlar. Tecrübe süratleri 37 mildir. 4 veya 5 tane 127 İlk topla 8 ta- ı ne kovan ve 40 mayın taşırlar. I Mürettepleri 13 subay 223 erdir.
Fransız donanmasının, batmaktan kurtulan 2 muhribinden biri 2126, tam yükle 3550 tonluk; diğeri 2441, tam yükle 3500 tonluktur. Birincinin sürati 30. İkincinin 36 mildir. Birinci 4 tane 130 luk top, 3 tane 550 İlk kovan taşır, mürettebatı 10 subay, 225 erdir. İkincinin 5 tane 138 İlk topu ve 8 tane 550 İlk kovanı vardır.
Torpitobotlar
Fransız donanmasının 18 muhribi vardır. Bunların İlikli tonluk 2 tanesin! İnglllzler ver- ] mlşlerdlr. Süratleri 32 mildir. 600 tonluk, 33 mil süratli 2 tanesi Alman gemileridir. Kalan 14 tanesi Fransız yapısıdır. Bunlar 1319 - 1378 - 610 tonluk üç seri halindedirler. Süratleıll de mütenazıran 2« - 28 - 34.5
ÇOCUK DÜNYASI^]
ÇOCUK DÜNYASI 23 numaralı bilmecesini doğru çözener arasında çekilen kur3 ada hediye kazananları n neşrediyoruz:
listesini
*
BİRİNCİ ARMAĞAN: «BİR FUTBOL TOPU» KAZANAN:
Sami Karluk — Ticaret Lisesi 4. sınıf öğrencisi.
Sultanahmet
İKİNCİ ARMAĞAN: «BİR LÂSTİK TOP» KAZANAN:
Turhan Öztekîa — Orta-8. 2 B. öğrencisi
Karagümrük
ÜÇÜNCÜ ARMAĞAN: «BİR TENİS TOPU» KAZANAN:
Erten üsman — 0. ilkokul S. S No. 22. Kızıltoprak
DÖRDÜNCÜ ARMAĞAN: .BİRER RESİM DEFTERİ KAZANANLAR:
1 — Turan Dcnıîrkaya —
İstanbul Kız Usesl I C No. 36. Belediye
2 — Güllem Doğanay — İnönü İlkokulu 4 A No. 249.
Fındıklı
3 — Hüseyin Yavaş —
Toplarönû No. 18.
Anadoluhlsan
4 — Gözer Uruş — Koca-
ragıppaşa İlkokulu IV A No. 81. Aksaray
5 — Güniz Uçar kuş —' Özdemlroğlu ilkokulu V B.
Kadıköy
6 — Tcvfik Akıncı — Ye-nikapı ortaokulu 3 A No. 245.
23 numarah bilmece, mlzln halledilmiş şekil
IDLUK PUOPHS!
Denizaltılar
Fransız donanmasında 13 denizaltı vardır. Bunlardan bir tanesi Almanların 1600 tonluk, suyun üstünde 15, altında 18 mil giden XXI tipi yen! denlzaltıla-nndan biridir. Bir tanesi de gene Almanların 233/257 tonluk XXIII tipi yeni denlzaltılann-dan biridir ki tecrübe seyri sırasında batmıştır. Diğerleri 1379/ 2060 - 597/670 - 714/864 - 815/ 970 - 860/925 muhtelif süratte Fransız yapısı gemilerdir. içlerinde 5 - 8 - 10 kovanla mücehhez olanlar vardır. Bir tanesi de 32 mayın taşır.
Diğer gemiler
Fransız donanmasında 8 sömürge avizosu, 6 İngiliz yanışı firkateyn, 3 Amerikan yapısı refakat torpidobotu, müteaddit 45 mil süratli yeni hücum bulu. İngiliz yapısı 7 korvet. 3 İngiliz yapısı karakol gemisi, 16 arama - tarama gemisi. 15 Alman yapısı, 30 Amerikan ve 22 İngiliz yapısı arama - tarama gemisi, 18 tane küçük refakat gemisi, 51 tane Amerikan yapısı ahşap denizaltı avcısı, 11 Fransız tipi denizaltı avcısı. 23 tane İngiliz yapısı liman karakol mototbolu ile diğer bhçık yardımcı gemiler vardır.
Böyleee İngiltere ve Ameri-kadan yardım olarak aldığı ganilerden ve Alman donanmasından hissesine düşen gemilerden başka İtalyan donanmasının bazı gemileri de Fransay.'t verilmiş, bunlar da geçenimde Fransız donanmasına llılhı-k etmişlerdir. İtalyan gemileri a-rasında en mühimle;! 11-1 — yeni muhriptir. A. D. D.
Bayezlt
7 — Akın Umur —’ Hlgh-school S. H . Beyoğlu
BESİNCİ ARMAĞAN: «ÇEŞİTLİ HEDİYE» KAZANANLAR:
1 — Berber Peruz — Ordu
Cad. No, 277/1. Lâleli
2 — Yüksel Güngör — Tephirhane So, No. 10.
■Üsküdar
3 — Rengin Pak el — Arnavut köy ilkokulu .8. 4
Amavutköy
4 — Tülay Tura — Kız ortaokulu 2 B. No. 103.
Süleyman lyt?
5 — t. Sanal — Aksaray
İstanbul
6 — Filiz San — Bayezlt İlkokulu S. 2 No. 17.
Bayezlt
7 — Esin Bürge — Moda,
Mühürdar Gündöğdu 8o. No. 21/5. Kadıköy
8 — özdemlr Ergin — 19 Mayıs İlkokulu No. 52.
Şişli
9 — Pulat Sönmez — 10. Ukoklul 2 B. No. 217,
Kosta
10 — İsmail Kafesç! _ özel Darilşşafaka Llseal orta kısım II No. 239.
Fatih
11 — Şefik Haznedar —
13. ilkokul S. 5 No. 58. Fatih.
12 — Nurdan Ergin — 19 Mayıs İlkokulu No. 140.
Şişil
13 — Ali Demlrkaya — Vezneciler ilkokul No. 153.
Bayezlt
14 — Göniil Doğu — Hir-kalşerlf 2. ilkokul 9. B.
Sarıgöze!
15 — Yavuz Mete — Ye-nlkapı ortaokulu I C No. 178.
İstanbul
16 — Birsen Akıncı — 10. İlkokul V C No. 474.
Koska - İstanbul
17 — İlandan Karaca —
4. Kız ortaokul S. H B. No. 287. Üsküdar
18 — Vedat Başak — ülu-batlı Haşan S 2. Balat
19 — Yücel Seza! — Ortaokul S. I B. öğrencisi.
Karagümrük
20 — Yaşar Karabulut —
Mualllmnacl 2. okul S. 4. No. 252. Fatih
*
■ »* tel» lll hediyesini İcra >an İbrahim
Tan. Muallim Naci 2. okul
S. 4 No. 249
DİKKAT
I - Hediye kazananlar, kimlik karlı veya nüfus eüsda-nlyle beraber her cumartesi rünii saat 14 den 19 a kadar hediyelerini AKŞAM İdaresinden atabilirler.
1 — Taşradan kazananların hediyeleri posta İle gönderile «ektir.
3 — Bilmeceleri çözenler, cevaplarında rv adresiyle beraber okul adresini de bildirmelidirler .
4 — Bilmece zarflarını kapamayınız. Açık olarak ve 3 kıırıışlûk pulla gönderiniz .
5 — Arzu edenler, zarflarını AKŞAM matbaasındaki Çocuk Dünyası kutusuna da ata- bilirler.
6 — Birinci hediyeyi karanan kardeş hediyesini almağa gelirken Çocuk Dünyası sahifesine basılmak üzere bir de iyi çekilmiş fotoğrafını getirmelidir. Taşra okuyucularım adan birinciliği kazananlar fotoğraflarını postayla göndermelidirler.
Beyoğlu Altıncı Noterliğine :
Umumi vekili bulunduğum kar deşim Mahmut Safyurtlu’nun müsteclrl bulunduğu (Paşabah-çe Tuğla ve Kiremti Fabrikası) nuı idari umurunu tedvir ve mezkûr fabrika mamulatını satmak ve satış bedellerini tahsil etmek hususunda Naterliğinlzce tasdikli 1-12-348 tarih ve 18400 sayılı hususi vekâletname İle ve kil tâyin ettiği Alı oğlu Ali Ek-
HALKEVLERİ- ) L___KURUMLAR
ı l'kaç KU ıaF,n °K,U ek-
P* |j ber’i, bu kerre lüzumuna binaen vekâletinden azlettiğimi ve adı geçenin müvekkilimin Fabrika lşlerile fimâbad bir ğünâ alâka ve ilişiği kalmadığını bildiririm. Lmcn. ■ ^bu azlinamenlı. bir nüshası-Td: | nın Pa^abahçe Tuğla ve k|re-nnni ’ m|t rabrikasındu Ali Ekber’e teb ----------------------- ■ ... llğiiıl, birinin üçüncü şahısların ZAYİ — Emniyet 6 Şubeden j malûmat peyda etmeleri İçin iH.fcrr. 9R71 hi.ıtL.1-AKŞAM gazetesini İlk çıkarak
nüshasında neşrini- diğerinin da Lrenlzde hLfzlie, son nüshanın tasdikli olarak tarafıma iadesini saygı He dilerim.
14.6,949
Sir-neci'de —
İşlek bir mevkide yeni I inşa edilen otel binası I devren yahut tamamen. — .satılıktır. 20716 No.
İle mü raeaal .■■■■■
aldığım 2671 bisiklet plâkamı za yi ettim. Kaydımı kapatacağımdan hükmü yoktur.
Adres: Necati oğlu özdemlr YALÇTNKAYA Tçphane
ZAZYİ — Edirne kız öğretmen □kulundan aldığım mezuniyet varakamı kaybettim. Yenisini a Lacağundan eskisinin hükümsüz lüğünü Hân ederim
Mezun 652
Cemile Mchveş Erçetln
9556
MAHMUT SAFYURTLU Umumi Ticari vekili Cihangir safyuriiu Galat* Voyvoda cad. Bozkıırt han 3 efl kat
(4449)
Muhtelif Kamyon ve oto yedek parçalan satılacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel müdürlüğünden :
Ankara Silosu yanındaki Merkez Malzeme mağazamızda mevcut Doç-Fargo. Ford, Şevrole. Slütbeker, Opel Pakart kamyon ve otolanı^ alt dokuz parti yedek parçalarla üç parti çeşitli dış ve İç lâstikler ve bir parti hurda aksam, açık arttırma yollyle satılacaktır.
Ayrı ayrı birer arttırma konusu olan her partinin Izdhatı aşağıdadır.
İstekliler bu malzemeyi bulundukları yerde görebilirler ve şartlaşmaslyle listelerini Ankaıada genel müdürlük malzeme müdürlüğünden, İstanbulda Afyon malzeme işletmemizden. İzmir, Afyon- Konya, Adana, Diyarbakır, Samsun ve Erzurum-da Bölge müdürlüklerimizden 2,5 Ura karşılığında tedarik edebilirler.
Alıcıların. 4.7.1949 pazartesi günü saat 14 de Genel müdürlük inalzeme müdürlüğünde toplanacak Heyete baş vurmak suretiyle arttırmaya katılmaları Hân olunur.
Parti No. Mevıu z Muhammen Bedeli Maktu Teminatı
1) Çeşitli müşterek parçalar 13.488,38 2.000 —
2) Ford yedek parçalan 17160.78 2.000.—
3) » » » 17.506 27 2.000.—
4) Doç-Fargo yedekleri 28.042,70 3.000.—
5) ■ ■ » 23.804.79 2.500.—
8) » » * J2.471.25 2.500.—
7) » » > 21.561.72 2.500.—
8) W > > > Muhtelif Şevrole, Opel, Stütbeker, Pakart yedekleri 21.098.79 2.500.—
10) Lâstikler (dış ve iç) 15.683.38 2.000—
11) B » 37.16137 3.000—
12) B » 27.151,37 3.000 —
13) Hurda kamyon yedekleri 38JM,93 1J36.82 3.000— 150 —
Ofis, İhaleyi kümen veya tamamen dilediğine yapıp yapmamakta serbestlr.
(8817)
İstanbul Emniyet Sandığı Müdürlüğünden:
Müessesemlzin 81 İnci yıldönümüne raslıyan 19-8-949 Pazar günü saat 17 de Cağaloğlundakl Merkez binasuıda kurucusu Mithat Paşa Heykelinin açılış tören! yapılacaktır.
Sayın milletvekillerinin teşrifleri rica olunur. (8561>
KALAMIŞ KLÜBÜNDEN
Klübümüz açılmıştır. KurucularıAızdan üstad K || ^
Miinir Mureddin
Azalanınıza, ve misafirlerine mahsus bazı ye- kLa/ siliklerle tertiplediği müzikli toplantılar cu- * v martesl akşamları yapılmaktadır. Tel: 60737.
Ardiye
W Ardiyeye elverişli 200 metre murabba sahayı müştemii I bir yer kiralıktır. Arzu edenler Yakselkaldırım, Tatarbey | sokak Petrakl aılartımanı kapıcısına müracaat.
DİKKAT!. DİKKAT!
Dul bayan Albert Vuççlna verasetini teşkil eden
400 kalem eşyanın büyük ve emsalsiz satışı
Yarından sonraki pazar günü Kadtköyünde Fenerbahçe tramvay hattında Dalyan İstasyonu yanı başında 8 numaralı meşhur Villa Vuççinoda mevcut harlkulâde eşya, biblo, vazo, tablo, perde kristal ve tabak takımlarının krlstofl ve masif gümüş çatal bıçak vesalrenln marketti, trefle masaların, Bolsselot piyanonun hayli perdelerin; elektrik avizelerin. Slnger makinenin, İngiliz marokeni 9 parça masif nıavun kanape takımıAın, Fransız mamulâtı minlstre yazıhanenin 8 adet boy boy çeşit çeşit masif mavun ve masif ceviz kütüphane ve vitrinlerin ve nihayet isimlerini hep birer birer yazılması İmkânsız 400 kalem her cins, ama her cins ev eşyasının açık arttırma ile satışına alt mufassal Hânı yarınki nüshamızda behemahal okumanız elzemdir.
Fazla tafsilât için A. Bablkyana müracaat. Telefon: 41221-
Created by free version of 2PDF
İstanbul Berberler Cemiyetinden:
12.6.949 pazttr günü Eminönü Halkevi salonunda yapılan fevkalâde toplantıda nisabı ekseriyet olmadığından bu kere 19.8.949 pazar günü saat 13.30 da aşağıdaki gündem dahilinde Şehzadebaşında Kızılay salonu üstündeki Letafet apartman nida yapılacak toplantıya esnafımızın behemehal teşrifleri rica olunur.
GÜNDEM:
1 — 5 aylık çalışma raporunun okunması.
2 — 3512 sayılı kanunla kurulan cemiyetimiz 5373 sayılı ka nuna göre demeğe intibakı,
3 _ Ana sözleşmenin okunması ve Ana sözleşmede yapılması istenilecek tadilât,
4 — Umumi heyetten alınacak karara göre dernek yönetim kuruluna kanun mevzuuna uygun gizil oyla seçime geçilmesi.
5 — Dilekler
| IsfeanlöuB B®l@dlly®sl DânOarı |
Şubesi
Fener — Haliç
Gayrimenkulun Mükellefin adı Mahallesi
Ahmet Edip Kasım Gunanl Fatma Muazzez
Şükrü Oüven K.Mus. paşa
Kapı M2 Kıymeti Vergi
Sokağı No Cinsi Lira K. Arazi
Yekûn İtibar yılı
Lira K
Aynalı bakkal
22
24
178
Arsa
178. 00
948
Ayakapı 13,'1 meydanı
Bl;.a S. Alât
Safi Vergi
irat Bina Buh, Mü d Lira K. L.K. LK L.K.
İtibar
Yekûn yılı LK.
325 — 39 — 13 — 13 — 65 00 947
Fener belediye şubesi dahilinde yukarıda mahalle sokak ve kapı numaraları yazılı gayrimenkul sahiplerinin kanuni ikametgâhlarını terketmiş ve başka bir adres bildirmemiş bulunduklarından tebligat mümkün olamamıştır.
Keyfiyet 3692 sayılı kanunun 10, 11 İnci maddelerine tevfikan tebligat yerine kaim olmak üzere İlân olunur.
'Bu irat ve kıymetlere, ilânı takip eden günden İtibaren 30 gün içinde itJraı olunabiliri. H8Iİ98I
Sahile 8
AKŞAM
17 Haziran 1949
1Ö TEMMUZ TARİHİNDEKİ BİRİ DÖŞELİ iKi av KUPASINA İŞTİRAK ETMEK İÇİN
BİR KÜÇÜK CARÎ HESAP AÇTIRINIZ
TÜRKİye EMLÂK KREDİ 8ANKASI
Eminönü Yağcılar Sokağı Karşısında
Güzel bir Parisli bayan gibi parlak saçlar nasıl temin edilebilir?
lan iyiniz
İşte, »İzin İçin ; Parlste Erkekler nezdlnde büyük muvaffakiyetler temin eden bir güzellik sırrı.
Erkekler j uçları binbîr renk parlaklığı saçan jötel Parialı kadınlara Çlipnea arktırlar İşte aizın için da şayanı hayret aırları t Saçlarınızı tabak ve akjam Dr Roja'nın Briyantinini vaporıze ediniz. Bukleleriniz ve ondOlaa-yonunuz derhal cazip ve derin ışıklar saçarak canlanacaktır. Parisli Icr. bunun için: ne (nuvafla> kiyet, hakiki bir mucize "Roje mucîzeai ’* dır diyorlar
Farilin, Or (ıın hakiki yanlı nmin şi| kulu VB
DROJA Briyantini
Deniz, Hava ve Sudan istifade etmek is t iy enlere
Tsm bir sayfiye yeri
Kartal Maltepesltıde deniz kenarında itina İle yapılmış Oa-rajı. Akar suyu ve plâjı bu'unarı köşk kiralıktır. Müracaat: | Kartal maltepesl kiiçuk yalı caddesi No. 4T Nurettin Sayı.
İhtiyar Diyojen'e gülmeyiniz !
Güpegündüz, elinde bir fenerle dolaşıp, insanlar arasında hakilci bir insan ariyan ihtiyar Diyoien e gülmeyiniz. Zira bu kolay bir iş değildi...
Bugün de. her alıcının önüne serilen muhtelif marka ve çeşitler arasında hakikîsini seçmek cidden tor bir meseledir.
Lâkin soğuk hava dolapları arasında en iyisini intihap etmekte zorluk çekmiyecekslniz: çünkü bunun FRIGIDAIRE olduğu artık dünyaca malûmdur.
10 MİLYONU aşan satışı ile FRIGIDAIRE. bütün diğer markaların satışı mecmuunu geçmekledir.
Yüksek kalitesi, uzun
ömrü ve az cereyan sarfı ile
FRIGIDAIRE en idareli ve emin soğuk hava dolabıdır.
Hakiki FRIGIDAIRE , ancak FRIGIDAIRE markasını taşıyanıdır.
RADYO Li N
Sabah - fiğle - ahşam
Her yemekten sora dişlerinizi RADYOLİN
I Diş -macunu ile fırçalayınız.
— Bulunmaz Fırsat_
I BuyukJda Altınordu caddeılnle Plâj oteli karşı sırasında B B 36 numaralı tamamı muşamba döşeli yedi oda İki salonu B I caddeye terası, tartın kameriye 1 çiçek bahçesi, tazyikli suyul ve ayrıca sarnıcı ve banyo ve elektrik tesisatı bulunan mii- ■ kemmel vaziyette ev boş teslim acele satılıktır İçindekilere | l müracaat, Telefon': 80635. «■■■■■■■
FAZIL
Çil ilâcı
Yüzdeki çilleri, sivilceleri, Bayanların doğum lekelerini izale eder. KİMYAGER FÂZIL MÜSTAHZARATI EDİRNE
Dahiliye Mütehassısı
IDr. Ihsan Kariıklı |
Kadıköy. Süreyya Sineması ■ yanında Nevzemin sokak 2öl Tel: 60144 |
Beyoğlu 1 ncu sulh lıukuk yargıçlığından : 94'J 38
Şişli rumell caddesi 82 8 No lı aparLımanda oturmakla iken ü-len Nobar İcadın terekesine mahkemece elkonularak alacaklısının talebi üzerine terekenin resmen tasfiyesin? karar verildiği cihetle alacak verecek ve sair surette alâkadarların ilan tarihinden itibaren 3 ay zarfın du mahkememize müracaatları kanunu medeninin 5ıil.5‘JO uncu maddeleri mucibince ilân olunur.
NACET
FİYATI BAKIMINDAN DÜNYANIN EN MÜKEMMEL TRAŞ BIÇAĞI
10
Bıçak yalnız 80 kuruş

Comments (0)