SALI 19 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı 17 «Hi a MîYANOL İştah ve ferahlık verir sofranızda bulundurunuz
NİSAN 1949 İSTANBUL Telofonı 20785 11 İnci Yıl, No. 3617 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı... 10 Kuroj
B. M. Meclisinde
Sakıt Hânedan malları etrafında yapılan şiddetli münakaşalar
Yekûnu bir milyar lirayı tecavüz eden bu mallar yeni pasaport kanunile memleketimize girebilecek olanlara veya onlardan devralmış kimselere veriimiyecek
Muhalefet ve
Mantık
Ulus gazetesinin bir başyazısına göre muhalefet mantık demek değilmiş. Muhalefet dünyanın her tarafında hükümet neyi yaparsa onu kötü görmek mânasına gelirmiş... Bu muhakemenin neticesi olarak da İktidar bildiğini yapmalı ve intiha- . liflerin dediklerine kulak asmamak imiş... Bu muhakeme tarzı ihtidan İnadında ısrar için bir teşvik mahiyetinde olur amma, yurda faydalı bir mülâhaza olur mu, orası çok şüphelidir.
Bir defa muhaliflerin, iktidarın her yaptığını fena gördükleri bir mütearife, riyazi katiyet ifade e- , den bir düşünce değildir. İşte İngilterede muhafazakârlar işçi hükümetinin dış politikasını o kadar takdir ediyorlar kİ Chur-chlll İçin Devin gibi kıymetli bir Dışişleri Bakanı yoktur. Bu noktayı İhtiyar Başbakan Mecliste ▼e dışarıda her zaman tekrarlayıp duruyor. Binaenaleyh muhalefet iktidarın her yaptığını behemehal fena görmüyordun Amma denecek ki bu dış meselede bir nevi ittihad vardır amma, İç dâvalarda hiç bir zaman muhalif bir parti iktidarın yaptığını beğenmez. Bu iddia bile tamamen doğru değildir. Çünkü Ingiltere-de maden ocaklarına amele partisi el koyduğu vakit bu hareketi muhafazakârlar hiç , zorlaştırmadılar. Hattâ zımni ; surette tasvip bile ettiler. Bu ] hâdise iktidar ne yaparsa onu ; fena görmek hastalığının bir te- ■ Eahürü sayılabilir mİ? Yine aynı ingilterede muhafazakârlar, hükümet erkânından birinin dalaverelere bulaşmak değil ya uzaktan sürünmesi üzerine, Başbakanın açtığı tahkikat ve neticesini mecliste âlenen alkışladılar ve bunun Ingiliz geleneklerine ve temiz ilk düşüncelerine uygun olduğunu ifade ettiler. Bu halde de muhalefet, iktidarın yaptığını tasvip etti. Binaenaleyh Ulus başyazarı, muhalefet her yerde lkti- ■ dann her hareketini tenkld eder, | beğenmez diye bir hükme nereden varıyor. Pek belli değil...
Eğer memleketimizde muhalefetin çok feryad ettiğinden bahsetmek istiyorsa o zaman iş değişir. Muhalefet, seçimlerde baskıdan ve seçim kanununun hile ve oyuna açık kapı bırakmasından şikâyet ediyorlar. Bunlar haksız mı? İki defa yapılan tecrübe bu hakikati meydana çıkarmadı mı?
Karışık ve bulaşık İşlerde bir takım zevatın isimlerinin geçmesinden feryad olunuyor. Haksız mı? Mecliste bir bakan veya eski bakarım kayinpederi veya kendisi üzerinde münakaşalar olursa bu gayet İyi ve tatlı bir şey midir? Atıf inan işi, Şükrü Koçak meselesi, altın kaçakçılığı hikâyeleri sırf muhalefetin iktidardaki-lerin her yaptığını fena görmesi neticesi midir? Yok... Yok... Dürüst bir demokraside muvafık ve muhalif herkesin üzerinde ittifak edeceği ve körüköriine, partizanlık duygulariyle aksi Istihamette hareket edemlyeceği müşterek noktalar vardır.
İki buçuk yıldır bir türlü tahkikatı bitirilemiyen şu Atıf İnan İşi nedir? Hangi memlekette, han gi mecliste bir bakan aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması meselesi bu kadar sürüncemede bırakılmıştır? Hangi mecliste hangi bakan, aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması İçin el kaldırmak cesaret ve cüretini göstermiştir? Nasıl olmuş da parti arkadaşları, o sırada bu zata: «Ellerini indir, sen kendi lehine reyini kullanamazsın. Bu kanunen belki yasak değildir amma en basit bir düşünce ve ihtiraz bunu emreder.» dememişlerdir?
Hayat pahalılığının alıp yürüdüğü şıı sıralarda bu işlerin İni kadar kötü gitmesinin norurnlulıı-ğu iktidardadır denilince, bu mu I İktidarın her yaptığını fena görmektir?
(Devamı 8a. s 8u. 4)
Ankara: 18 (Telefonla) — Bü. yük Millet Meclisi Kerim toplanmıştır.
Gündemde bulunan sorulardan Seyhan milletvekili Ahmet Remzi Yüreğir’ln 431 sayılı kanunla hâzineye intikal eden emvalin du rumu hakkında Maliye bakanlığın, dan sözlü sorusunun görüşülmesi, ne geçilirken söz alan Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, ayni mevzuda İstanbul milletvekili Os . man Nuri Könl’nin de bir önerge, si bulunduğunu işaretle, bu önerge nln de okunmasını İstemiş ve her iki Önergeye birden cevap verece ğinl bildirmiştir.
Bunun üzerine, O. Nuri Könl’nin sözlü sorusu da okunmuştur.
Her İki önergenin okunmasını takiben kürsüye Atfen Maliye Bakanı bu önergelerin ihtiva ettiği hususlar üzerinde açıklamalarda (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Osman Nuri Köni
Yeni bir Rus ric’ati
Berlin ablukası kalkıyor
Ruslar ablukanın kaldırılmasını teklif etmek üzere Vaşington’a bir murahhas gönderdiler Londra, 18 (A.P.) — Londraı dınlması tek Uf inde bulunmak ü-malûmata bakılırsa bu mumlıba/ı ’izeteleri tarafından hindin .. ........ ....
gazeteleri tarafından bugün veri- zere bir Sovyet murahhası Berlin en haber ere göre, Berlinin Bir- den Vaşingtona hareket etmiş bu-leşmiş Milletler kontrolüne tâbi lunmaktadır. kılınmak şartlle ablukanın kal-'
Almanyadaki Amerikan ordusunun manevrası
Amerika
seyahati
Muvaffak
oldu mu, olmadı mı?
Ankara basınında
yapılan tefsirler
Ankara, 18 (Hususî) — ■ Akdeniz paktı ve Dışişleri : Bakanımızın Amerika seya- : hati şehrimizin muvafık ve ■ muhalif gazeteleri arasında ■ tartışmalara vesile olmaktadır. (Devamı 8a. s Sü. 7 do)
70 BİN KİŞİLİK ORDU
Doğuda mevzi almış bir mütecavize karşı Çek hudutlarına doğru ilerliyor
Manevralara işti râk eden Amerikan ağır nakliye uçaklarından biri
Nuremberg, 18 (A.A.) — United Press): Bugün 70.000 kadar
rekette bulunulması gayesini güden ilkbahar manevralarına katılmaktadırlar.
Aralarında tepkili uçakların da bulunduğu avcı uçakları terkedilmiş Alman hava alanlarında ku-
rulmuş bulunan ileri üslerin hare kâtına iştirâk etmek için Münih yakınlarındaki daimî üslerinden ayrılmışlardır. Uçakların mürettebatı düşman uçaklarının yak* (Devamı Sa. 5 80. s de)'
Amerikan askeri Çekoslovak hudutlarına doğru ilerlemektedir.
Bu askerler doğuda mevzi almış
hayalî bir «mütecavize» karşı ha
Türkiyeye yapılan İktisadî yardım
Şimdiye kadar 26milyon luk yardım aldık
İranın Moskova Büyük Elçisi değiştirildi
îrau, Rusya ile anlaşmasının bazı maddelerini feshetti
Tahran, 18 (A.A.) «United Press» — Umumiyetle iyi haber alan kaynakların bildirdiğine göre, İran hükümeti 1941 de imzalanan Rus - Iran anlaşmasının üç ana maddesini mefsuh addettiği-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
İzmit D.P.Iiieri arasında ihtilâf
Sovyet askeri idaresi yüksek rütbeli subaylarından General Geor-giev Malinin’dir.
Londra, 18 (A.A.) «Byum» — Sovyet kesimindeki Alman makamlarının batıdaki Almanlarla, kesimler arası ticaretin yeniden başlaması için gayri resmi olarak temasa geçtikleri şimdi haber verilmektedir.
Bugün öğleden sonra Amerikan askerî valisi İktisadî müşaviri Francfurt'taki Batı Alman makamlarına bu konu üzerinde Sovyet kesimindeki Alman İktisadî komisyonu tarafından bîr müracaatta bulunulduğunu söylemiş-scıı?SUnıU yar'8 °lan yarışı» I Batı İle Doğu arasındaki mii-etre mesafede ve 30 santim nakalât. Berlinin Sovyet abluka-________(Devatnı Sa- 6 Sü- 8 de) | (Dovamı 8a. ö 8Ü. 4 do)
Berlin muhabirlerinden gelen
Büyük otomobil yarışları yapılıyor
Yarışlar Ankarada olacak zengin ikramiyeler kondu
Haber aldığımıza göre, Anka -ra Şoförleri Cemiyeti, Ankarada Şehir Hipodromunda yapılmak ü. zere otomobil yarışları tertib et . inişlerdir. Tarihi henüz tesbit o-iunmayan bu yarış, sür’at ekono . mİ ve çöl yarışları olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır.
Öğrenildiğine göre sür’at yarış, lanna 6 İle 8 silindiril otomobil -ler iştirâk edebileceklerdir. Bu mü sabakalarda birinci gelene 1500 lira, ile 500 lira değerinde bir ku pa, İkinciye 1000 lira ile 250 lira değerinde bir kupa; üçüncüye 500 Ura mükâfat verilecektir.
ikinci yanş Ekonomi yartşıdır ve 25 kilometre mesofedo İki bu. çuk litre benzinle yapılacaktır.
İki buçuk litre benzinle 25 kİ . lometreyi kateden birinci otomobi el 1000 lira He 500 Hra kıyme/Un de bir kupa; 2 elye 500, üçüncü -ye de 250 Ura mükâfat verilecek, tir.
yapılmıyor
Athenagoras ve Türk Ortodoks kilisesi
Papa Eftimin yapılan temaslar etrafında
beyanatı
Bir kaç gün evvel gazetemizde Papa Eflim’ln yeni Patrik Athc. nagorasla da anlaşamadığım yaz-
(Dovamı 8a. s 8ü. 8 da)
F. Kurtuluş - Cumhuriyet dâvası
Yargıç, daha evvel Nadir Nadinin eniştesine kanaatini izhar etmiş olduğunu
söyliyerek bu dâvaya bakmaktan islinkâf etti
Tâli komisyonun dünkü kararları
Ankara: 18 (Hususî) — Kira iar işini İnceleyen Tali Komisyon uzun tartışmalardan sonra şu ne ilçelere varmıştır:
1 — Gerek akar ve gerek evlere hiç zam yafalmayacaktır.
2 — Akarlar 050 senesi başın da Millî Korunma bükümlerinden serbest bırakılacaktır.
3 — Mesken kiralan 051 senesi başında serbest bırakılacaktır.
4 — Kanunun neşrinden İti -haren boşalacak akar ve mes -
I kenler şimdiden Millî Korunma hükümleri dışında kalacaktır.
Tâli komisyon bu esaslar dahi-| llnde hazırlayacağı raporu ko -misyona verecektir.
Dosya savcılığa iade edildi
Rize milletvekili Dr. Fanrl Kur. tulug tarafından Cumhuriyet ga -zeteal aleyhine açılan matbuat dû. vasinin duruşmasına, dün saat 14 de 8 inci Asliye Ceza mahkeme . sinde başlanmıştır.
Günün enken saatlerinden itlba ren salon vo koridorlar bu ente -resan davanın merakhlarlyle dolmuştu. Dinleyicilerin çoğunu Ü. nlversite gençleri teşkil ediyordu.
Saat 14 do celso açıldığı zaman Dâvacı Dr. Fahri Kurtuluşun avu katı Halûk Uluğ; Sanık vekilio -tinden de avukat Mahmut Even vo avukat Kemal Niyazi Nun İle Cumhuriyet gazetesinin yazı İşle . ri Müdürü Cevat Fehmi Başkut yerlerini almış bulunuyorlardı. Dû yalılardan Nadir Nadi gelmemi
Yargıç Bekir Sıtkı Kuııt’un baş kanlığındaki mahkeme heyetinin İddia makamında Savcı Yardımcı İnandan Yavuz Fndıklıgll bulunu, yordu.
Avukatların vekâletnamelerini müteakip Savsılık sevk İddianame 1 sİ okundu ve bundan sonra da sa
(Dovamı 8a. 6 8ü. 7 do)
Dllnkll duruşmada itendi kendini reddeden yargıç ve savcı ite Ce-vat Fehmi Başkut iki tara/ avukatları (Fo.: Yeni Sabah- Burhan/
C. Bayara 180 imzalı bir telgraf çekildi
İzmit, 18 (Hususî) — İzmit D. P. teşkilâtında çıkan ihtilâf, yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bir müddet evvel, D. Partililer, merkez, bucak vo ilçe idare heyetlerinin haber vo muvafakatlerini almadan merkez ve bucak kongrelerini yapmışlardı. Bu vaziyet tüzük hükümlerine aykırı bulunduğundan D.P. genel kurulu bu kongreleri hükümsüz saymış ve teşkilâtına bu yolda tebligat da yapmıştı.
(Devamı Sa. ö Sü. 4 do)
İhracat ve ithalât rejimi
Aıncı ikadan dönen Maıshall yardım heyeti Türkiye Başkaııının beyanatı
Mr. Dorr dun Yeşilköy hava meydanında uçaktan inerken
Amerikanın, İktisadi işbirliği ı dım meselelerine dair temasla® idaresi Türkiye heyeti başkanı I yapmak üzere Amerikaya gıtmif Mr. Russel Dorr, Türkiyenin İti.
Marshall plânından göreceği yar | (Devamı Sa. 5 Sü. 8 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gün günden bedter!
ULUNAY
Silivri diyo sokaklarda satılan yoğurttan bütün bir allo zohirlonmlşl Bu havadisi veren gnzoto zehirlenenlerin isimlerinin kondlndo mahfuz olduğunu «öylü-
yor.
Gazotodon bir genç meslokdaş Haydarpaşadan donlze düfüp boğulan bir koyunun hemen oracıkta kesilip yüzülüp aalılıvordlğinl gör-
necek halde midir?
Nerede, nasıl, ne haldo öidüriH lüyorlar? Belki do kendiliklerinden
Ankarada yapılan toplantıda mühim iktisadi tedbirler hazırlandı
049 . 950 İhracat vo ithalât reji mİ hakkında geçen hafta Ekono nü ve Ticaret Bakanlığında yapı-
lan toplantıda hazırlanan rapor Bakanlığa bildirilmiştir.
Raporda başlıca altı esas var -dır.
Dış ticaret rejimi umumi bir c-kononük dâvadır. Bu bakımdan memleketin İstihsalinin arttırılma
aı gerekmekte ve istihsalin art -tirüması içinde kâfi miktarda ser mayenin; gerek hariçten vo gerek se dahilden temini İle istihsal mın
takalarına şevki lâzım gelmekte (Hr.
(Devamı 8a. ö 8ü. e da)
müş I
Gazotolorden biri do sûr haricinde at, katır, eşok otlorlnln kesilip otomobillorlo şehre nakledilerek sa-
tıldığını yazıyor.
Bu, tam mûnaalylo kontrolsüzlüktür; hoın do öyloslno kontrolsüzlük kİ momlokotln hayati durumunu günden güno bodtor bir halo gö-
türüyor. Zira — Koyun
yosinlorl Dedin mİ?
bir kere: bulamıyanlar
kuzu
Bundan sonra :
— Kuzu bulamıyanlar sığır ye-
ölüyorlar.
Gazete bu kaçak öderden 70 kP loşunun yakalandığını yazıyor. Ya üst tarafı ne olmuş?
Bir vakitler Istanbulda bir sem* te, bir mahalleye şöhret getlron hususiyetler vardı. McselA Boykozun paçası, kanlıcanın közlomesl, Flruz-ağanın tur$usu, Eyübün kaymağı, Kâğıthanonin yoğurdu... ilâh.
Bugün bunlardan çoğu sondO gitti; kalanlar da emniyetle yontl-mlyor. Hepsinde bir «Aoaba?» var.
Kaymak gibi Silivri yoğurdundan adam zehirlonocoğl kimin aklına gollrdi!
Bu vaziyet karşısında Istanbul-da bir bolodiyenin ınovcut olduğuna İnanmak biraz güç oluyor, itiraf edelim ki bu mekanizmayı tama-mon değiştirmek İcabodlyor.
Bııgllnlordo olduğu gibi bir buh-
ran esintisi başlayınca bolodiyo ne
yapacağını bllomodl vo hâlâ da bl-
lomlyor. O, hayat pahalılığı sağna-
ğının altında şaşırmış vo bunalmış
bir haldedir. Fakat asıl acınaoak
vazlyotto bulunanlar bizlorlzl
sinler, sığır bulamıyanlar at yosin-
lor, at bulamıyanlar katır yosirıler,
katır bulamıyanlar eşek yosinlor,
oşok bulamıyanlar da »ziftin peki-
ni» yosinlor...) e kadar gider!
Biz at, katır, eşok yomoğo do
razıyız... Fakat, acaba bunlar ye-
SALI 19 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı 17 «Hi a MîYANOL İştah ve ferahlık verir sofranızda bulundurunuz
NİSAN 1949 İSTANBUL Telofonı 20785 11 İnci Yıl, No. 3617 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı... 10 Kuroj
B. M. Meclisinde
Sakıt Hânedan malları etrafında yapılan şiddetli münakaşalar
Yekûnu bir milyar lirayı tecavüz eden bu mallar yeni pasaport kanunile memleketimize girebilecek olanlara veya onlardan devralmış kimselere veriimiyecek
Muhalefet ve
Mantık
Ulus gazetesinin bir başyazısına göre muhalefet mantık demek değilmiş. Muhalefet dünyanın her tarafında hükümet neyi yaparsa onu kötü görmek mânasına gelirmiş... Bu muhakemenin neticesi olarak da İktidar bildiğini yapmalı ve intiha- . liflerin dediklerine kulak asmamak imiş... Bu muhakeme tarzı ihtidan İnadında ısrar için bir teşvik mahiyetinde olur amma, yurda faydalı bir mülâhaza olur mu, orası çok şüphelidir.
Bir defa muhaliflerin, iktidarın her yaptığını fena gördükleri bir mütearife, riyazi katiyet ifade e- , den bir düşünce değildir. İşte İngilterede muhafazakârlar işçi hükümetinin dış politikasını o kadar takdir ediyorlar kİ Chur-chlll İçin Devin gibi kıymetli bir Dışişleri Bakanı yoktur. Bu noktayı İhtiyar Başbakan Mecliste ▼e dışarıda her zaman tekrarlayıp duruyor. Binaenaleyh muhalefet iktidarın her yaptığını behemehal fena görmüyordun Amma denecek ki bu dış meselede bir nevi ittihad vardır amma, İç dâvalarda hiç bir zaman muhalif bir parti iktidarın yaptığını beğenmez. Bu iddia bile tamamen doğru değildir. Çünkü Ingiltere-de maden ocaklarına amele partisi el koyduğu vakit bu hareketi muhafazakârlar hiç , zorlaştırmadılar. Hattâ zımni ; surette tasvip bile ettiler. Bu ] hâdise iktidar ne yaparsa onu ; fena görmek hastalığının bir te- ■ Eahürü sayılabilir mİ? Yine aynı ingilterede muhafazakârlar, hükümet erkânından birinin dalaverelere bulaşmak değil ya uzaktan sürünmesi üzerine, Başbakanın açtığı tahkikat ve neticesini mecliste âlenen alkışladılar ve bunun Ingiliz geleneklerine ve temiz ilk düşüncelerine uygun olduğunu ifade ettiler. Bu halde de muhalefet, iktidarın yaptığını tasvip etti. Binaenaleyh Ulus başyazarı, muhalefet her yerde lkti- ■ dann her hareketini tenkld eder, | beğenmez diye bir hükme nereden varıyor. Pek belli değil...
Eğer memleketimizde muhalefetin çok feryad ettiğinden bahsetmek istiyorsa o zaman iş değişir. Muhalefet, seçimlerde baskıdan ve seçim kanununun hile ve oyuna açık kapı bırakmasından şikâyet ediyorlar. Bunlar haksız mı? İki defa yapılan tecrübe bu hakikati meydana çıkarmadı mı?
Karışık ve bulaşık İşlerde bir takım zevatın isimlerinin geçmesinden feryad olunuyor. Haksız mı? Mecliste bir bakan veya eski bakarım kayinpederi veya kendisi üzerinde münakaşalar olursa bu gayet İyi ve tatlı bir şey midir? Atıf inan işi, Şükrü Koçak meselesi, altın kaçakçılığı hikâyeleri sırf muhalefetin iktidardaki-lerin her yaptığını fena görmesi neticesi midir? Yok... Yok... Dürüst bir demokraside muvafık ve muhalif herkesin üzerinde ittifak edeceği ve körüköriine, partizanlık duygulariyle aksi Istihamette hareket edemlyeceği müşterek noktalar vardır.
İki buçuk yıldır bir türlü tahkikatı bitirilemiyen şu Atıf İnan İşi nedir? Hangi memlekette, han gi mecliste bir bakan aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması meselesi bu kadar sürüncemede bırakılmıştır? Hangi mecliste hangi bakan, aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması İçin el kaldırmak cesaret ve cüretini göstermiştir? Nasıl olmuş da parti arkadaşları, o sırada bu zata: «Ellerini indir, sen kendi lehine reyini kullanamazsın. Bu kanunen belki yasak değildir amma en basit bir düşünce ve ihtiraz bunu emreder.» dememişlerdir?
Hayat pahalılığının alıp yürüdüğü şıı sıralarda bu işlerin İni kadar kötü gitmesinin norurnlulıı-ğu iktidardadır denilince, bu mu I İktidarın her yaptığını fena görmektir?
(Devamı 8a. s 8u. 4)
Ankara: 18 (Telefonla) — Bü. yük Millet Meclisi Kerim toplanmıştır.
Gündemde bulunan sorulardan Seyhan milletvekili Ahmet Remzi Yüreğir’ln 431 sayılı kanunla hâzineye intikal eden emvalin du rumu hakkında Maliye bakanlığın, dan sözlü sorusunun görüşülmesi, ne geçilirken söz alan Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, ayni mevzuda İstanbul milletvekili Os . man Nuri Könl’nin de bir önerge, si bulunduğunu işaretle, bu önerge nln de okunmasını İstemiş ve her iki Önergeye birden cevap verece ğinl bildirmiştir.
Bunun üzerine, O. Nuri Könl’nin sözlü sorusu da okunmuştur.
Her İki önergenin okunmasını takiben kürsüye Atfen Maliye Bakanı bu önergelerin ihtiva ettiği hususlar üzerinde açıklamalarda (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Osman Nuri Köni
Yeni bir Rus ric’ati
Berlin ablukası kalkıyor
Ruslar ablukanın kaldırılmasını teklif etmek üzere Vaşington’a bir murahhas gönderdiler Londra, 18 (A.P.) — Londraı dınlması tek Uf inde bulunmak ü-malûmata bakılırsa bu mumlıba/ı ’izeteleri tarafından hindin .. ........ ....
gazeteleri tarafından bugün veri- zere bir Sovyet murahhası Berlin en haber ere göre, Berlinin Bir- den Vaşingtona hareket etmiş bu-leşmiş Milletler kontrolüne tâbi lunmaktadır. kılınmak şartlle ablukanın kal-'
Almanyadaki Amerikan ordusunun manevrası
Amerika
seyahati
Muvaffak
oldu mu, olmadı mı?
Ankara basınında
yapılan tefsirler
Ankara, 18 (Hususî) — ■ Akdeniz paktı ve Dışişleri : Bakanımızın Amerika seya- : hati şehrimizin muvafık ve ■ muhalif gazeteleri arasında ■ tartışmalara vesile olmaktadır. (Devamı 8a. s Sü. 7 do)
70 BİN KİŞİLİK ORDU
Doğuda mevzi almış bir mütecavize karşı Çek hudutlarına doğru ilerliyor
Manevralara işti râk eden Amerikan ağır nakliye uçaklarından biri
Nuremberg, 18 (A.A.) — United Press): Bugün 70.000 kadar
rekette bulunulması gayesini güden ilkbahar manevralarına katılmaktadırlar.
Aralarında tepkili uçakların da bulunduğu avcı uçakları terkedilmiş Alman hava alanlarında ku-
rulmuş bulunan ileri üslerin hare kâtına iştirâk etmek için Münih yakınlarındaki daimî üslerinden ayrılmışlardır. Uçakların mürettebatı düşman uçaklarının yak* (Devamı Sa. 5 80. s de)'
Amerikan askeri Çekoslovak hudutlarına doğru ilerlemektedir.
Bu askerler doğuda mevzi almış
hayalî bir «mütecavize» karşı ha
Türkiyeye yapılan İktisadî yardım
Şimdiye kadar 26milyon luk yardım aldık
İranın Moskova Büyük Elçisi değiştirildi
îrau, Rusya ile anlaşmasının bazı maddelerini feshetti
Tahran, 18 (A.A.) «United Press» — Umumiyetle iyi haber alan kaynakların bildirdiğine göre, İran hükümeti 1941 de imzalanan Rus - Iran anlaşmasının üç ana maddesini mefsuh addettiği-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
İzmit D.P.Iiieri arasında ihtilâf
Sovyet askeri idaresi yüksek rütbeli subaylarından General Geor-giev Malinin’dir.
Londra, 18 (A.A.) «Byum» — Sovyet kesimindeki Alman makamlarının batıdaki Almanlarla, kesimler arası ticaretin yeniden başlaması için gayri resmi olarak temasa geçtikleri şimdi haber verilmektedir.
Bugün öğleden sonra Amerikan askerî valisi İktisadî müşaviri Francfurt'taki Batı Alman makamlarına bu konu üzerinde Sovyet kesimindeki Alman İktisadî komisyonu tarafından bîr müracaatta bulunulduğunu söylemiş-scıı?SUnıU yar'8 °lan yarışı» I Batı İle Doğu arasındaki mii-etre mesafede ve 30 santim nakalât. Berlinin Sovyet abluka-________(Devatnı Sa- 6 Sü- 8 de) | (Dovamı 8a. ö 8Ü. 4 do)
Berlin muhabirlerinden gelen
Büyük otomobil yarışları yapılıyor
Yarışlar Ankarada olacak zengin ikramiyeler kondu
Haber aldığımıza göre, Anka -ra Şoförleri Cemiyeti, Ankarada Şehir Hipodromunda yapılmak ü. zere otomobil yarışları tertib et . inişlerdir. Tarihi henüz tesbit o-iunmayan bu yarış, sür’at ekono . mİ ve çöl yarışları olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır.
Öğrenildiğine göre sür’at yarış, lanna 6 İle 8 silindiril otomobil -ler iştirâk edebileceklerdir. Bu mü sabakalarda birinci gelene 1500 lira, ile 500 lira değerinde bir ku pa, İkinciye 1000 lira ile 250 lira değerinde bir kupa; üçüncüye 500 Ura mükâfat verilecektir.
ikinci yanş Ekonomi yartşıdır ve 25 kilometre mesofedo İki bu. çuk litre benzinle yapılacaktır.
İki buçuk litre benzinle 25 kİ . lometreyi kateden birinci otomobi el 1000 lira He 500 Hra kıyme/Un de bir kupa; 2 elye 500, üçüncü -ye de 250 Ura mükâfat verilecek, tir.
yapılmıyor
Athenagoras ve Türk Ortodoks kilisesi
Papa Eftimin yapılan temaslar etrafında
beyanatı
Bir kaç gün evvel gazetemizde Papa Eflim’ln yeni Patrik Athc. nagorasla da anlaşamadığım yaz-
(Dovamı 8a. s 8ü. 8 da)
F. Kurtuluş - Cumhuriyet dâvası
Yargıç, daha evvel Nadir Nadinin eniştesine kanaatini izhar etmiş olduğunu
söyliyerek bu dâvaya bakmaktan islinkâf etti
Tâli komisyonun dünkü kararları
Ankara: 18 (Hususî) — Kira iar işini İnceleyen Tali Komisyon uzun tartışmalardan sonra şu ne ilçelere varmıştır:
1 — Gerek akar ve gerek evlere hiç zam yafalmayacaktır.
2 — Akarlar 050 senesi başın da Millî Korunma bükümlerinden serbest bırakılacaktır.
3 — Mesken kiralan 051 senesi başında serbest bırakılacaktır.
4 — Kanunun neşrinden İti -haren boşalacak akar ve mes -
I kenler şimdiden Millî Korunma hükümleri dışında kalacaktır.
Tâli komisyon bu esaslar dahi-| llnde hazırlayacağı raporu ko -misyona verecektir.
Dosya savcılığa iade edildi
Rize milletvekili Dr. Fanrl Kur. tulug tarafından Cumhuriyet ga -zeteal aleyhine açılan matbuat dû. vasinin duruşmasına, dün saat 14 de 8 inci Asliye Ceza mahkeme . sinde başlanmıştır.
Günün enken saatlerinden itlba ren salon vo koridorlar bu ente -resan davanın merakhlarlyle dolmuştu. Dinleyicilerin çoğunu Ü. nlversite gençleri teşkil ediyordu.
Saat 14 do celso açıldığı zaman Dâvacı Dr. Fahri Kurtuluşun avu katı Halûk Uluğ; Sanık vekilio -tinden de avukat Mahmut Even vo avukat Kemal Niyazi Nun İle Cumhuriyet gazetesinin yazı İşle . ri Müdürü Cevat Fehmi Başkut yerlerini almış bulunuyorlardı. Dû yalılardan Nadir Nadi gelmemi
Yargıç Bekir Sıtkı Kuııt’un baş kanlığındaki mahkeme heyetinin İddia makamında Savcı Yardımcı İnandan Yavuz Fndıklıgll bulunu, yordu.
Avukatların vekâletnamelerini müteakip Savsılık sevk İddianame 1 sİ okundu ve bundan sonra da sa
(Dovamı 8a. 6 8ü. 7 do)
Dllnkll duruşmada itendi kendini reddeden yargıç ve savcı ite Ce-vat Fehmi Başkut iki tara/ avukatları (Fo.: Yeni Sabah- Burhan/
C. Bayara 180 imzalı bir telgraf çekildi
İzmit, 18 (Hususî) — İzmit D. P. teşkilâtında çıkan ihtilâf, yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bir müddet evvel, D. Partililer, merkez, bucak vo ilçe idare heyetlerinin haber vo muvafakatlerini almadan merkez ve bucak kongrelerini yapmışlardı. Bu vaziyet tüzük hükümlerine aykırı bulunduğundan D.P. genel kurulu bu kongreleri hükümsüz saymış ve teşkilâtına bu yolda tebligat da yapmıştı.
(Devamı Sa. ö Sü. 4 do)
İhracat ve ithalât rejimi
Aıncı ikadan dönen Maıshall yardım heyeti Türkiye Başkaııının beyanatı
Mr. Dorr dun Yeşilköy hava meydanında uçaktan inerken
Amerikanın, İktisadi işbirliği ı dım meselelerine dair temasla® idaresi Türkiye heyeti başkanı I yapmak üzere Amerikaya gıtmif Mr. Russel Dorr, Türkiyenin İti.
Marshall plânından göreceği yar | (Devamı Sa. 5 Sü. 8 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gün günden bedter!
ULUNAY
Silivri diyo sokaklarda satılan yoğurttan bütün bir allo zohirlonmlşl Bu havadisi veren gnzoto zehirlenenlerin isimlerinin kondlndo mahfuz olduğunu «öylü-
yor.
Gazotodon bir genç meslokdaş Haydarpaşadan donlze düfüp boğulan bir koyunun hemen oracıkta kesilip yüzülüp aalılıvordlğinl gör-
necek halde midir?
Nerede, nasıl, ne haldo öidüriH lüyorlar? Belki do kendiliklerinden
Ankarada yapılan toplantıda mühim iktisadi tedbirler hazırlandı
049 . 950 İhracat vo ithalât reji mİ hakkında geçen hafta Ekono nü ve Ticaret Bakanlığında yapı-
lan toplantıda hazırlanan rapor Bakanlığa bildirilmiştir.
Raporda başlıca altı esas var -dır.
Dış ticaret rejimi umumi bir c-kononük dâvadır. Bu bakımdan memleketin İstihsalinin arttırılma
aı gerekmekte ve istihsalin art -tirüması içinde kâfi miktarda ser mayenin; gerek hariçten vo gerek se dahilden temini İle istihsal mın
takalarına şevki lâzım gelmekte (Hr.
(Devamı 8a. ö 8ü. e da)
müş I
Gazotolorden biri do sûr haricinde at, katır, eşok otlorlnln kesilip otomobillorlo şehre nakledilerek sa-
tıldığını yazıyor.
Bu, tam mûnaalylo kontrolsüzlüktür; hoın do öyloslno kontrolsüzlük kİ momlokotln hayati durumunu günden güno bodtor bir halo gö-
türüyor. Zira — Koyun
yosinlorl Dedin mİ?
bir kere: bulamıyanlar
kuzu
Bundan sonra :
— Kuzu bulamıyanlar sığır ye-
ölüyorlar.
Gazete bu kaçak öderden 70 kP loşunun yakalandığını yazıyor. Ya üst tarafı ne olmuş?
Bir vakitler Istanbulda bir sem* te, bir mahalleye şöhret getlron hususiyetler vardı. McselA Boykozun paçası, kanlıcanın közlomesl, Flruz-ağanın tur$usu, Eyübün kaymağı, Kâğıthanonin yoğurdu... ilâh.
Bugün bunlardan çoğu sondO gitti; kalanlar da emniyetle yontl-mlyor. Hepsinde bir «Aoaba?» var.
Kaymak gibi Silivri yoğurdundan adam zehirlonocoğl kimin aklına gollrdi!
Bu vaziyet karşısında Istanbul-da bir bolodiyenin ınovcut olduğuna İnanmak biraz güç oluyor, itiraf edelim ki bu mekanizmayı tama-mon değiştirmek İcabodlyor.
Bııgllnlordo olduğu gibi bir buh-
ran esintisi başlayınca bolodiyo ne
yapacağını bllomodl vo hâlâ da bl-
lomlyor. O, hayat pahalılığı sağna-
ğının altında şaşırmış vo bunalmış
bir haldedir. Fakat asıl acınaoak
vazlyotto bulunanlar bizlorlzl
sinler, sığır bulamıyanlar at yosin-
lor, at bulamıyanlar katır yosirıler,
katır bulamıyanlar eşek yosinlor,
oşok bulamıyanlar da »ziftin peki-
ni» yosinlor...) e kadar gider!
Biz at, katır, eşok yomoğo do
razıyız... Fakat, acaba bunlar ye-
SALI 19 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı 17 «Hi a MîYANOL İştah ve ferahlık verir sofranızda bulundurunuz
NİSAN 1949 İSTANBUL Telofonı 20785 11 İnci Yıl, No. 3617 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı... 10 Kuroj
B. M. Meclisinde
Sakıt Hânedan malları etrafında yapılan şiddetli münakaşalar
Yekûnu bir milyar lirayı tecavüz eden bu mallar yeni pasaport kanunile memleketimize girebilecek olanlara veya onlardan devralmış kimselere veriimiyecek
Muhalefet ve
Mantık
Ulus gazetesinin bir başyazısına göre muhalefet mantık demek değilmiş. Muhalefet dünyanın her tarafında hükümet neyi yaparsa onu kötü görmek mânasına gelirmiş... Bu muhakemenin neticesi olarak da İktidar bildiğini yapmalı ve intiha- . liflerin dediklerine kulak asmamak imiş... Bu muhakeme tarzı ihtidan İnadında ısrar için bir teşvik mahiyetinde olur amma, yurda faydalı bir mülâhaza olur mu, orası çok şüphelidir.
Bir defa muhaliflerin, iktidarın her yaptığını fena gördükleri bir mütearife, riyazi katiyet ifade e- , den bir düşünce değildir. İşte İngilterede muhafazakârlar işçi hükümetinin dış politikasını o kadar takdir ediyorlar kİ Chur-chlll İçin Devin gibi kıymetli bir Dışişleri Bakanı yoktur. Bu noktayı İhtiyar Başbakan Mecliste ▼e dışarıda her zaman tekrarlayıp duruyor. Binaenaleyh muhalefet iktidarın her yaptığını behemehal fena görmüyordun Amma denecek ki bu dış meselede bir nevi ittihad vardır amma, İç dâvalarda hiç bir zaman muhalif bir parti iktidarın yaptığını beğenmez. Bu iddia bile tamamen doğru değildir. Çünkü Ingiltere-de maden ocaklarına amele partisi el koyduğu vakit bu hareketi muhafazakârlar hiç , zorlaştırmadılar. Hattâ zımni ; surette tasvip bile ettiler. Bu ] hâdise iktidar ne yaparsa onu ; fena görmek hastalığının bir te- ■ Eahürü sayılabilir mİ? Yine aynı ingilterede muhafazakârlar, hükümet erkânından birinin dalaverelere bulaşmak değil ya uzaktan sürünmesi üzerine, Başbakanın açtığı tahkikat ve neticesini mecliste âlenen alkışladılar ve bunun Ingiliz geleneklerine ve temiz ilk düşüncelerine uygun olduğunu ifade ettiler. Bu halde de muhalefet, iktidarın yaptığını tasvip etti. Binaenaleyh Ulus başyazarı, muhalefet her yerde lkti- ■ dann her hareketini tenkld eder, | beğenmez diye bir hükme nereden varıyor. Pek belli değil...
Eğer memleketimizde muhalefetin çok feryad ettiğinden bahsetmek istiyorsa o zaman iş değişir. Muhalefet, seçimlerde baskıdan ve seçim kanununun hile ve oyuna açık kapı bırakmasından şikâyet ediyorlar. Bunlar haksız mı? İki defa yapılan tecrübe bu hakikati meydana çıkarmadı mı?
Karışık ve bulaşık İşlerde bir takım zevatın isimlerinin geçmesinden feryad olunuyor. Haksız mı? Mecliste bir bakan veya eski bakarım kayinpederi veya kendisi üzerinde münakaşalar olursa bu gayet İyi ve tatlı bir şey midir? Atıf inan işi, Şükrü Koçak meselesi, altın kaçakçılığı hikâyeleri sırf muhalefetin iktidardaki-lerin her yaptığını fena görmesi neticesi midir? Yok... Yok... Dürüst bir demokraside muvafık ve muhalif herkesin üzerinde ittifak edeceği ve körüköriine, partizanlık duygulariyle aksi Istihamette hareket edemlyeceği müşterek noktalar vardır.
İki buçuk yıldır bir türlü tahkikatı bitirilemiyen şu Atıf İnan İşi nedir? Hangi memlekette, han gi mecliste bir bakan aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması meselesi bu kadar sürüncemede bırakılmıştır? Hangi mecliste hangi bakan, aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması İçin el kaldırmak cesaret ve cüretini göstermiştir? Nasıl olmuş da parti arkadaşları, o sırada bu zata: «Ellerini indir, sen kendi lehine reyini kullanamazsın. Bu kanunen belki yasak değildir amma en basit bir düşünce ve ihtiraz bunu emreder.» dememişlerdir?
Hayat pahalılığının alıp yürüdüğü şıı sıralarda bu işlerin İni kadar kötü gitmesinin norurnlulıı-ğu iktidardadır denilince, bu mu I İktidarın her yaptığını fena görmektir?
(Devamı 8a. s 8u. 4)
Ankara: 18 (Telefonla) — Bü. yük Millet Meclisi Kerim toplanmıştır.
Gündemde bulunan sorulardan Seyhan milletvekili Ahmet Remzi Yüreğir’ln 431 sayılı kanunla hâzineye intikal eden emvalin du rumu hakkında Maliye bakanlığın, dan sözlü sorusunun görüşülmesi, ne geçilirken söz alan Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, ayni mevzuda İstanbul milletvekili Os . man Nuri Könl’nin de bir önerge, si bulunduğunu işaretle, bu önerge nln de okunmasını İstemiş ve her iki Önergeye birden cevap verece ğinl bildirmiştir.
Bunun üzerine, O. Nuri Könl’nin sözlü sorusu da okunmuştur.
Her İki önergenin okunmasını takiben kürsüye Atfen Maliye Bakanı bu önergelerin ihtiva ettiği hususlar üzerinde açıklamalarda (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Osman Nuri Köni
Yeni bir Rus ric’ati
Berlin ablukası kalkıyor
Ruslar ablukanın kaldırılmasını teklif etmek üzere Vaşington’a bir murahhas gönderdiler Londra, 18 (A.P.) — Londraı dınlması tek Uf inde bulunmak ü-malûmata bakılırsa bu mumlıba/ı ’izeteleri tarafından hindin .. ........ ....
gazeteleri tarafından bugün veri- zere bir Sovyet murahhası Berlin en haber ere göre, Berlinin Bir- den Vaşingtona hareket etmiş bu-leşmiş Milletler kontrolüne tâbi lunmaktadır. kılınmak şartlle ablukanın kal-'
Almanyadaki Amerikan ordusunun manevrası
Amerika
seyahati
Muvaffak
oldu mu, olmadı mı?
Ankara basınında
yapılan tefsirler
Ankara, 18 (Hususî) — ■ Akdeniz paktı ve Dışişleri : Bakanımızın Amerika seya- : hati şehrimizin muvafık ve ■ muhalif gazeteleri arasında ■ tartışmalara vesile olmaktadır. (Devamı 8a. s Sü. 7 do)
70 BİN KİŞİLİK ORDU
Doğuda mevzi almış bir mütecavize karşı Çek hudutlarına doğru ilerliyor
Manevralara işti râk eden Amerikan ağır nakliye uçaklarından biri
Nuremberg, 18 (A.A.) — United Press): Bugün 70.000 kadar
rekette bulunulması gayesini güden ilkbahar manevralarına katılmaktadırlar.
Aralarında tepkili uçakların da bulunduğu avcı uçakları terkedilmiş Alman hava alanlarında ku-
rulmuş bulunan ileri üslerin hare kâtına iştirâk etmek için Münih yakınlarındaki daimî üslerinden ayrılmışlardır. Uçakların mürettebatı düşman uçaklarının yak* (Devamı Sa. 5 80. s de)'
Amerikan askeri Çekoslovak hudutlarına doğru ilerlemektedir.
Bu askerler doğuda mevzi almış
hayalî bir «mütecavize» karşı ha
Türkiyeye yapılan İktisadî yardım
Şimdiye kadar 26milyon luk yardım aldık
İranın Moskova Büyük Elçisi değiştirildi
îrau, Rusya ile anlaşmasının bazı maddelerini feshetti
Tahran, 18 (A.A.) «United Press» — Umumiyetle iyi haber alan kaynakların bildirdiğine göre, İran hükümeti 1941 de imzalanan Rus - Iran anlaşmasının üç ana maddesini mefsuh addettiği-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
İzmit D.P.Iiieri arasında ihtilâf
Sovyet askeri idaresi yüksek rütbeli subaylarından General Geor-giev Malinin’dir.
Londra, 18 (A.A.) «Byum» — Sovyet kesimindeki Alman makamlarının batıdaki Almanlarla, kesimler arası ticaretin yeniden başlaması için gayri resmi olarak temasa geçtikleri şimdi haber verilmektedir.
Bugün öğleden sonra Amerikan askerî valisi İktisadî müşaviri Francfurt'taki Batı Alman makamlarına bu konu üzerinde Sovyet kesimindeki Alman İktisadî komisyonu tarafından bîr müracaatta bulunulduğunu söylemiş-scıı?SUnıU yar'8 °lan yarışı» I Batı İle Doğu arasındaki mii-etre mesafede ve 30 santim nakalât. Berlinin Sovyet abluka-________(Devatnı Sa- 6 Sü- 8 de) | (Dovamı 8a. ö 8Ü. 4 do)
Berlin muhabirlerinden gelen
Büyük otomobil yarışları yapılıyor
Yarışlar Ankarada olacak zengin ikramiyeler kondu
Haber aldığımıza göre, Anka -ra Şoförleri Cemiyeti, Ankarada Şehir Hipodromunda yapılmak ü. zere otomobil yarışları tertib et . inişlerdir. Tarihi henüz tesbit o-iunmayan bu yarış, sür’at ekono . mİ ve çöl yarışları olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır.
Öğrenildiğine göre sür’at yarış, lanna 6 İle 8 silindiril otomobil -ler iştirâk edebileceklerdir. Bu mü sabakalarda birinci gelene 1500 lira, ile 500 lira değerinde bir ku pa, İkinciye 1000 lira ile 250 lira değerinde bir kupa; üçüncüye 500 Ura mükâfat verilecektir.
ikinci yanş Ekonomi yartşıdır ve 25 kilometre mesofedo İki bu. çuk litre benzinle yapılacaktır.
İki buçuk litre benzinle 25 kİ . lometreyi kateden birinci otomobi el 1000 lira He 500 Hra kıyme/Un de bir kupa; 2 elye 500, üçüncü -ye de 250 Ura mükâfat verilecek, tir.
yapılmıyor
Athenagoras ve Türk Ortodoks kilisesi
Papa Eftimin yapılan temaslar etrafında
beyanatı
Bir kaç gün evvel gazetemizde Papa Eflim’ln yeni Patrik Athc. nagorasla da anlaşamadığım yaz-
(Dovamı 8a. s 8ü. 8 da)
F. Kurtuluş - Cumhuriyet dâvası
Yargıç, daha evvel Nadir Nadinin eniştesine kanaatini izhar etmiş olduğunu
söyliyerek bu dâvaya bakmaktan islinkâf etti
Tâli komisyonun dünkü kararları
Ankara: 18 (Hususî) — Kira iar işini İnceleyen Tali Komisyon uzun tartışmalardan sonra şu ne ilçelere varmıştır:
1 — Gerek akar ve gerek evlere hiç zam yafalmayacaktır.
2 — Akarlar 050 senesi başın da Millî Korunma bükümlerinden serbest bırakılacaktır.
3 — Mesken kiralan 051 senesi başında serbest bırakılacaktır.
4 — Kanunun neşrinden İti -haren boşalacak akar ve mes -
I kenler şimdiden Millî Korunma hükümleri dışında kalacaktır.
Tâli komisyon bu esaslar dahi-| llnde hazırlayacağı raporu ko -misyona verecektir.
Dosya savcılığa iade edildi
Rize milletvekili Dr. Fanrl Kur. tulug tarafından Cumhuriyet ga -zeteal aleyhine açılan matbuat dû. vasinin duruşmasına, dün saat 14 de 8 inci Asliye Ceza mahkeme . sinde başlanmıştır.
Günün enken saatlerinden itlba ren salon vo koridorlar bu ente -resan davanın merakhlarlyle dolmuştu. Dinleyicilerin çoğunu Ü. nlversite gençleri teşkil ediyordu.
Saat 14 do celso açıldığı zaman Dâvacı Dr. Fahri Kurtuluşun avu katı Halûk Uluğ; Sanık vekilio -tinden de avukat Mahmut Even vo avukat Kemal Niyazi Nun İle Cumhuriyet gazetesinin yazı İşle . ri Müdürü Cevat Fehmi Başkut yerlerini almış bulunuyorlardı. Dû yalılardan Nadir Nadi gelmemi
Yargıç Bekir Sıtkı Kuııt’un baş kanlığındaki mahkeme heyetinin İddia makamında Savcı Yardımcı İnandan Yavuz Fndıklıgll bulunu, yordu.
Avukatların vekâletnamelerini müteakip Savsılık sevk İddianame 1 sİ okundu ve bundan sonra da sa
(Dovamı 8a. 6 8ü. 7 do)
Dllnkll duruşmada itendi kendini reddeden yargıç ve savcı ite Ce-vat Fehmi Başkut iki tara/ avukatları (Fo.: Yeni Sabah- Burhan/
C. Bayara 180 imzalı bir telgraf çekildi
İzmit, 18 (Hususî) — İzmit D. P. teşkilâtında çıkan ihtilâf, yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bir müddet evvel, D. Partililer, merkez, bucak vo ilçe idare heyetlerinin haber vo muvafakatlerini almadan merkez ve bucak kongrelerini yapmışlardı. Bu vaziyet tüzük hükümlerine aykırı bulunduğundan D.P. genel kurulu bu kongreleri hükümsüz saymış ve teşkilâtına bu yolda tebligat da yapmıştı.
(Devamı Sa. ö Sü. 4 do)
İhracat ve ithalât rejimi
Aıncı ikadan dönen Maıshall yardım heyeti Türkiye Başkaııının beyanatı
Mr. Dorr dun Yeşilköy hava meydanında uçaktan inerken
Amerikanın, İktisadi işbirliği ı dım meselelerine dair temasla® idaresi Türkiye heyeti başkanı I yapmak üzere Amerikaya gıtmif Mr. Russel Dorr, Türkiyenin İti.
Marshall plânından göreceği yar | (Devamı Sa. 5 Sü. 8 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gün günden bedter!
ULUNAY
Silivri diyo sokaklarda satılan yoğurttan bütün bir allo zohirlonmlşl Bu havadisi veren gnzoto zehirlenenlerin isimlerinin kondlndo mahfuz olduğunu «öylü-
yor.
Gazotodon bir genç meslokdaş Haydarpaşadan donlze düfüp boğulan bir koyunun hemen oracıkta kesilip yüzülüp aalılıvordlğinl gör-
necek halde midir?
Nerede, nasıl, ne haldo öidüriH lüyorlar? Belki do kendiliklerinden
Ankarada yapılan toplantıda mühim iktisadi tedbirler hazırlandı
049 . 950 İhracat vo ithalât reji mİ hakkında geçen hafta Ekono nü ve Ticaret Bakanlığında yapı-
lan toplantıda hazırlanan rapor Bakanlığa bildirilmiştir.
Raporda başlıca altı esas var -dır.
Dış ticaret rejimi umumi bir c-kononük dâvadır. Bu bakımdan memleketin İstihsalinin arttırılma
aı gerekmekte ve istihsalin art -tirüması içinde kâfi miktarda ser mayenin; gerek hariçten vo gerek se dahilden temini İle istihsal mın
takalarına şevki lâzım gelmekte (Hr.
(Devamı 8a. ö 8ü. e da)
müş I
Gazotolorden biri do sûr haricinde at, katır, eşok otlorlnln kesilip otomobillorlo şehre nakledilerek sa-
tıldığını yazıyor.
Bu, tam mûnaalylo kontrolsüzlüktür; hoın do öyloslno kontrolsüzlük kİ momlokotln hayati durumunu günden güno bodtor bir halo gö-
türüyor. Zira — Koyun
yosinlorl Dedin mİ?
bir kere: bulamıyanlar
kuzu
Bundan sonra :
— Kuzu bulamıyanlar sığır ye-
ölüyorlar.
Gazete bu kaçak öderden 70 kP loşunun yakalandığını yazıyor. Ya üst tarafı ne olmuş?
Bir vakitler Istanbulda bir sem* te, bir mahalleye şöhret getlron hususiyetler vardı. McselA Boykozun paçası, kanlıcanın közlomesl, Flruz-ağanın tur$usu, Eyübün kaymağı, Kâğıthanonin yoğurdu... ilâh.
Bugün bunlardan çoğu sondO gitti; kalanlar da emniyetle yontl-mlyor. Hepsinde bir «Aoaba?» var.
Kaymak gibi Silivri yoğurdundan adam zehirlonocoğl kimin aklına gollrdi!
Bu vaziyet karşısında Istanbul-da bir bolodiyenin ınovcut olduğuna İnanmak biraz güç oluyor, itiraf edelim ki bu mekanizmayı tama-mon değiştirmek İcabodlyor.
Bııgllnlordo olduğu gibi bir buh-
ran esintisi başlayınca bolodiyo ne
yapacağını bllomodl vo hâlâ da bl-
lomlyor. O, hayat pahalılığı sağna-
ğının altında şaşırmış vo bunalmış
bir haldedir. Fakat asıl acınaoak
vazlyotto bulunanlar bizlorlzl
sinler, sığır bulamıyanlar at yosin-
lor, at bulamıyanlar katır yosirıler,
katır bulamıyanlar eşek yosinlor,
oşok bulamıyanlar da »ziftin peki-
ni» yosinlor...) e kadar gider!
Biz at, katır, eşok yomoğo do
razıyız... Fakat, acaba bunlar ye-
SALI 19 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı 17 «Hi a MîYANOL İştah ve ferahlık verir sofranızda bulundurunuz
NİSAN 1949 İSTANBUL Telofonı 20785 11 İnci Yıl, No. 3617 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı... 10 Kuroj
B. M. Meclisinde
Sakıt Hânedan malları etrafında yapılan şiddetli münakaşalar
Yekûnu bir milyar lirayı tecavüz eden bu mallar yeni pasaport kanunile memleketimize girebilecek olanlara veya onlardan devralmış kimselere veriimiyecek
Muhalefet ve
Mantık
Ulus gazetesinin bir başyazısına göre muhalefet mantık demek değilmiş. Muhalefet dünyanın her tarafında hükümet neyi yaparsa onu kötü görmek mânasına gelirmiş... Bu muhakemenin neticesi olarak da İktidar bildiğini yapmalı ve intiha- . liflerin dediklerine kulak asmamak imiş... Bu muhakeme tarzı ihtidan İnadında ısrar için bir teşvik mahiyetinde olur amma, yurda faydalı bir mülâhaza olur mu, orası çok şüphelidir.
Bir defa muhaliflerin, iktidarın her yaptığını fena gördükleri bir mütearife, riyazi katiyet ifade e- , den bir düşünce değildir. İşte İngilterede muhafazakârlar işçi hükümetinin dış politikasını o kadar takdir ediyorlar kİ Chur-chlll İçin Devin gibi kıymetli bir Dışişleri Bakanı yoktur. Bu noktayı İhtiyar Başbakan Mecliste ▼e dışarıda her zaman tekrarlayıp duruyor. Binaenaleyh muhalefet iktidarın her yaptığını behemehal fena görmüyordun Amma denecek ki bu dış meselede bir nevi ittihad vardır amma, İç dâvalarda hiç bir zaman muhalif bir parti iktidarın yaptığını beğenmez. Bu iddia bile tamamen doğru değildir. Çünkü Ingiltere-de maden ocaklarına amele partisi el koyduğu vakit bu hareketi muhafazakârlar hiç , zorlaştırmadılar. Hattâ zımni ; surette tasvip bile ettiler. Bu ] hâdise iktidar ne yaparsa onu ; fena görmek hastalığının bir te- ■ Eahürü sayılabilir mİ? Yine aynı ingilterede muhafazakârlar, hükümet erkânından birinin dalaverelere bulaşmak değil ya uzaktan sürünmesi üzerine, Başbakanın açtığı tahkikat ve neticesini mecliste âlenen alkışladılar ve bunun Ingiliz geleneklerine ve temiz ilk düşüncelerine uygun olduğunu ifade ettiler. Bu halde de muhalefet, iktidarın yaptığını tasvip etti. Binaenaleyh Ulus başyazarı, muhalefet her yerde lkti- ■ dann her hareketini tenkld eder, | beğenmez diye bir hükme nereden varıyor. Pek belli değil...
Eğer memleketimizde muhalefetin çok feryad ettiğinden bahsetmek istiyorsa o zaman iş değişir. Muhalefet, seçimlerde baskıdan ve seçim kanununun hile ve oyuna açık kapı bırakmasından şikâyet ediyorlar. Bunlar haksız mı? İki defa yapılan tecrübe bu hakikati meydana çıkarmadı mı?
Karışık ve bulaşık İşlerde bir takım zevatın isimlerinin geçmesinden feryad olunuyor. Haksız mı? Mecliste bir bakan veya eski bakarım kayinpederi veya kendisi üzerinde münakaşalar olursa bu gayet İyi ve tatlı bir şey midir? Atıf inan işi, Şükrü Koçak meselesi, altın kaçakçılığı hikâyeleri sırf muhalefetin iktidardaki-lerin her yaptığını fena görmesi neticesi midir? Yok... Yok... Dürüst bir demokraside muvafık ve muhalif herkesin üzerinde ittifak edeceği ve körüköriine, partizanlık duygulariyle aksi Istihamette hareket edemlyeceği müşterek noktalar vardır.
İki buçuk yıldır bir türlü tahkikatı bitirilemiyen şu Atıf İnan İşi nedir? Hangi memlekette, han gi mecliste bir bakan aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması meselesi bu kadar sürüncemede bırakılmıştır? Hangi mecliste hangi bakan, aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması İçin el kaldırmak cesaret ve cüretini göstermiştir? Nasıl olmuş da parti arkadaşları, o sırada bu zata: «Ellerini indir, sen kendi lehine reyini kullanamazsın. Bu kanunen belki yasak değildir amma en basit bir düşünce ve ihtiraz bunu emreder.» dememişlerdir?
Hayat pahalılığının alıp yürüdüğü şıı sıralarda bu işlerin İni kadar kötü gitmesinin norurnlulıı-ğu iktidardadır denilince, bu mu I İktidarın her yaptığını fena görmektir?
(Devamı 8a. s 8u. 4)
Ankara: 18 (Telefonla) — Bü. yük Millet Meclisi Kerim toplanmıştır.
Gündemde bulunan sorulardan Seyhan milletvekili Ahmet Remzi Yüreğir’ln 431 sayılı kanunla hâzineye intikal eden emvalin du rumu hakkında Maliye bakanlığın, dan sözlü sorusunun görüşülmesi, ne geçilirken söz alan Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, ayni mevzuda İstanbul milletvekili Os . man Nuri Könl’nin de bir önerge, si bulunduğunu işaretle, bu önerge nln de okunmasını İstemiş ve her iki Önergeye birden cevap verece ğinl bildirmiştir.
Bunun üzerine, O. Nuri Könl’nin sözlü sorusu da okunmuştur.
Her İki önergenin okunmasını takiben kürsüye Atfen Maliye Bakanı bu önergelerin ihtiva ettiği hususlar üzerinde açıklamalarda (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Osman Nuri Köni
Yeni bir Rus ric’ati
Berlin ablukası kalkıyor
Ruslar ablukanın kaldırılmasını teklif etmek üzere Vaşington’a bir murahhas gönderdiler Londra, 18 (A.P.) — Londraı dınlması tek Uf inde bulunmak ü-malûmata bakılırsa bu mumlıba/ı ’izeteleri tarafından hindin .. ........ ....
gazeteleri tarafından bugün veri- zere bir Sovyet murahhası Berlin en haber ere göre, Berlinin Bir- den Vaşingtona hareket etmiş bu-leşmiş Milletler kontrolüne tâbi lunmaktadır. kılınmak şartlle ablukanın kal-'
Almanyadaki Amerikan ordusunun manevrası
Amerika
seyahati
Muvaffak
oldu mu, olmadı mı?
Ankara basınında
yapılan tefsirler
Ankara, 18 (Hususî) — ■ Akdeniz paktı ve Dışişleri : Bakanımızın Amerika seya- : hati şehrimizin muvafık ve ■ muhalif gazeteleri arasında ■ tartışmalara vesile olmaktadır. (Devamı 8a. s Sü. 7 do)
70 BİN KİŞİLİK ORDU
Doğuda mevzi almış bir mütecavize karşı Çek hudutlarına doğru ilerliyor
Manevralara işti râk eden Amerikan ağır nakliye uçaklarından biri
Nuremberg, 18 (A.A.) — United Press): Bugün 70.000 kadar
rekette bulunulması gayesini güden ilkbahar manevralarına katılmaktadırlar.
Aralarında tepkili uçakların da bulunduğu avcı uçakları terkedilmiş Alman hava alanlarında ku-
rulmuş bulunan ileri üslerin hare kâtına iştirâk etmek için Münih yakınlarındaki daimî üslerinden ayrılmışlardır. Uçakların mürettebatı düşman uçaklarının yak* (Devamı Sa. 5 80. s de)'
Amerikan askeri Çekoslovak hudutlarına doğru ilerlemektedir.
Bu askerler doğuda mevzi almış
hayalî bir «mütecavize» karşı ha
Türkiyeye yapılan İktisadî yardım
Şimdiye kadar 26milyon luk yardım aldık
İranın Moskova Büyük Elçisi değiştirildi
îrau, Rusya ile anlaşmasının bazı maddelerini feshetti
Tahran, 18 (A.A.) «United Press» — Umumiyetle iyi haber alan kaynakların bildirdiğine göre, İran hükümeti 1941 de imzalanan Rus - Iran anlaşmasının üç ana maddesini mefsuh addettiği-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
İzmit D.P.Iiieri arasında ihtilâf
Sovyet askeri idaresi yüksek rütbeli subaylarından General Geor-giev Malinin’dir.
Londra, 18 (A.A.) «Byum» — Sovyet kesimindeki Alman makamlarının batıdaki Almanlarla, kesimler arası ticaretin yeniden başlaması için gayri resmi olarak temasa geçtikleri şimdi haber verilmektedir.
Bugün öğleden sonra Amerikan askerî valisi İktisadî müşaviri Francfurt'taki Batı Alman makamlarına bu konu üzerinde Sovyet kesimindeki Alman İktisadî komisyonu tarafından bîr müracaatta bulunulduğunu söylemiş-scıı?SUnıU yar'8 °lan yarışı» I Batı İle Doğu arasındaki mii-etre mesafede ve 30 santim nakalât. Berlinin Sovyet abluka-________(Devatnı Sa- 6 Sü- 8 de) | (Dovamı 8a. ö 8Ü. 4 do)
Berlin muhabirlerinden gelen
Büyük otomobil yarışları yapılıyor
Yarışlar Ankarada olacak zengin ikramiyeler kondu
Haber aldığımıza göre, Anka -ra Şoförleri Cemiyeti, Ankarada Şehir Hipodromunda yapılmak ü. zere otomobil yarışları tertib et . inişlerdir. Tarihi henüz tesbit o-iunmayan bu yarış, sür’at ekono . mİ ve çöl yarışları olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır.
Öğrenildiğine göre sür’at yarış, lanna 6 İle 8 silindiril otomobil -ler iştirâk edebileceklerdir. Bu mü sabakalarda birinci gelene 1500 lira, ile 500 lira değerinde bir ku pa, İkinciye 1000 lira ile 250 lira değerinde bir kupa; üçüncüye 500 Ura mükâfat verilecektir.
ikinci yanş Ekonomi yartşıdır ve 25 kilometre mesofedo İki bu. çuk litre benzinle yapılacaktır.
İki buçuk litre benzinle 25 kİ . lometreyi kateden birinci otomobi el 1000 lira He 500 Hra kıyme/Un de bir kupa; 2 elye 500, üçüncü -ye de 250 Ura mükâfat verilecek, tir.
yapılmıyor
Athenagoras ve Türk Ortodoks kilisesi
Papa Eftimin yapılan temaslar etrafında
beyanatı
Bir kaç gün evvel gazetemizde Papa Eflim’ln yeni Patrik Athc. nagorasla da anlaşamadığım yaz-
(Dovamı 8a. s 8ü. 8 da)
F. Kurtuluş - Cumhuriyet dâvası
Yargıç, daha evvel Nadir Nadinin eniştesine kanaatini izhar etmiş olduğunu
söyliyerek bu dâvaya bakmaktan islinkâf etti
Tâli komisyonun dünkü kararları
Ankara: 18 (Hususî) — Kira iar işini İnceleyen Tali Komisyon uzun tartışmalardan sonra şu ne ilçelere varmıştır:
1 — Gerek akar ve gerek evlere hiç zam yafalmayacaktır.
2 — Akarlar 050 senesi başın da Millî Korunma bükümlerinden serbest bırakılacaktır.
3 — Mesken kiralan 051 senesi başında serbest bırakılacaktır.
4 — Kanunun neşrinden İti -haren boşalacak akar ve mes -
I kenler şimdiden Millî Korunma hükümleri dışında kalacaktır.
Tâli komisyon bu esaslar dahi-| llnde hazırlayacağı raporu ko -misyona verecektir.
Dosya savcılığa iade edildi
Rize milletvekili Dr. Fanrl Kur. tulug tarafından Cumhuriyet ga -zeteal aleyhine açılan matbuat dû. vasinin duruşmasına, dün saat 14 de 8 inci Asliye Ceza mahkeme . sinde başlanmıştır.
Günün enken saatlerinden itlba ren salon vo koridorlar bu ente -resan davanın merakhlarlyle dolmuştu. Dinleyicilerin çoğunu Ü. nlversite gençleri teşkil ediyordu.
Saat 14 do celso açıldığı zaman Dâvacı Dr. Fahri Kurtuluşun avu katı Halûk Uluğ; Sanık vekilio -tinden de avukat Mahmut Even vo avukat Kemal Niyazi Nun İle Cumhuriyet gazetesinin yazı İşle . ri Müdürü Cevat Fehmi Başkut yerlerini almış bulunuyorlardı. Dû yalılardan Nadir Nadi gelmemi
Yargıç Bekir Sıtkı Kuııt’un baş kanlığındaki mahkeme heyetinin İddia makamında Savcı Yardımcı İnandan Yavuz Fndıklıgll bulunu, yordu.
Avukatların vekâletnamelerini müteakip Savsılık sevk İddianame 1 sİ okundu ve bundan sonra da sa
(Dovamı 8a. 6 8ü. 7 do)
Dllnkll duruşmada itendi kendini reddeden yargıç ve savcı ite Ce-vat Fehmi Başkut iki tara/ avukatları (Fo.: Yeni Sabah- Burhan/
C. Bayara 180 imzalı bir telgraf çekildi
İzmit, 18 (Hususî) — İzmit D. P. teşkilâtında çıkan ihtilâf, yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bir müddet evvel, D. Partililer, merkez, bucak vo ilçe idare heyetlerinin haber vo muvafakatlerini almadan merkez ve bucak kongrelerini yapmışlardı. Bu vaziyet tüzük hükümlerine aykırı bulunduğundan D.P. genel kurulu bu kongreleri hükümsüz saymış ve teşkilâtına bu yolda tebligat da yapmıştı.
(Devamı Sa. ö Sü. 4 do)
İhracat ve ithalât rejimi
Aıncı ikadan dönen Maıshall yardım heyeti Türkiye Başkaııının beyanatı
Mr. Dorr dun Yeşilköy hava meydanında uçaktan inerken
Amerikanın, İktisadi işbirliği ı dım meselelerine dair temasla® idaresi Türkiye heyeti başkanı I yapmak üzere Amerikaya gıtmif Mr. Russel Dorr, Türkiyenin İti.
Marshall plânından göreceği yar | (Devamı Sa. 5 Sü. 8 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gün günden bedter!
ULUNAY
Silivri diyo sokaklarda satılan yoğurttan bütün bir allo zohirlonmlşl Bu havadisi veren gnzoto zehirlenenlerin isimlerinin kondlndo mahfuz olduğunu «öylü-
yor.
Gazotodon bir genç meslokdaş Haydarpaşadan donlze düfüp boğulan bir koyunun hemen oracıkta kesilip yüzülüp aalılıvordlğinl gör-
necek halde midir?
Nerede, nasıl, ne haldo öidüriH lüyorlar? Belki do kendiliklerinden
Ankarada yapılan toplantıda mühim iktisadi tedbirler hazırlandı
049 . 950 İhracat vo ithalât reji mİ hakkında geçen hafta Ekono nü ve Ticaret Bakanlığında yapı-
lan toplantıda hazırlanan rapor Bakanlığa bildirilmiştir.
Raporda başlıca altı esas var -dır.
Dış ticaret rejimi umumi bir c-kononük dâvadır. Bu bakımdan memleketin İstihsalinin arttırılma
aı gerekmekte ve istihsalin art -tirüması içinde kâfi miktarda ser mayenin; gerek hariçten vo gerek se dahilden temini İle istihsal mın
takalarına şevki lâzım gelmekte (Hr.
(Devamı 8a. ö 8ü. e da)
müş I
Gazotolorden biri do sûr haricinde at, katır, eşok otlorlnln kesilip otomobillorlo şehre nakledilerek sa-
tıldığını yazıyor.
Bu, tam mûnaalylo kontrolsüzlüktür; hoın do öyloslno kontrolsüzlük kİ momlokotln hayati durumunu günden güno bodtor bir halo gö-
türüyor. Zira — Koyun
yosinlorl Dedin mİ?
bir kere: bulamıyanlar
kuzu
Bundan sonra :
— Kuzu bulamıyanlar sığır ye-
ölüyorlar.
Gazete bu kaçak öderden 70 kP loşunun yakalandığını yazıyor. Ya üst tarafı ne olmuş?
Bir vakitler Istanbulda bir sem* te, bir mahalleye şöhret getlron hususiyetler vardı. McselA Boykozun paçası, kanlıcanın közlomesl, Flruz-ağanın tur$usu, Eyübün kaymağı, Kâğıthanonin yoğurdu... ilâh.
Bugün bunlardan çoğu sondO gitti; kalanlar da emniyetle yontl-mlyor. Hepsinde bir «Aoaba?» var.
Kaymak gibi Silivri yoğurdundan adam zehirlonocoğl kimin aklına gollrdi!
Bu vaziyet karşısında Istanbul-da bir bolodiyenin ınovcut olduğuna İnanmak biraz güç oluyor, itiraf edelim ki bu mekanizmayı tama-mon değiştirmek İcabodlyor.
Bııgllnlordo olduğu gibi bir buh-
ran esintisi başlayınca bolodiyo ne
yapacağını bllomodl vo hâlâ da bl-
lomlyor. O, hayat pahalılığı sağna-
ğının altında şaşırmış vo bunalmış
bir haldedir. Fakat asıl acınaoak
vazlyotto bulunanlar bizlorlzl
sinler, sığır bulamıyanlar at yosin-
lor, at bulamıyanlar katır yosirıler,
katır bulamıyanlar eşek yosinlor,
oşok bulamıyanlar da »ziftin peki-
ni» yosinlor...) e kadar gider!
Biz at, katır, eşok yomoğo do
razıyız... Fakat, acaba bunlar ye-
SALI 19 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı 17 «Hi a MîYANOL İştah ve ferahlık verir sofranızda bulundurunuz
NİSAN 1949 İSTANBUL Telofonı 20785 11 İnci Yıl, No. 3617 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı... 10 Kuroj
B. M. Meclisinde
Sakıt Hânedan malları etrafında yapılan şiddetli münakaşalar
Yekûnu bir milyar lirayı tecavüz eden bu mallar yeni pasaport kanunile memleketimize girebilecek olanlara veya onlardan devralmış kimselere veriimiyecek
Muhalefet ve
Mantık
Ulus gazetesinin bir başyazısına göre muhalefet mantık demek değilmiş. Muhalefet dünyanın her tarafında hükümet neyi yaparsa onu kötü görmek mânasına gelirmiş... Bu muhakemenin neticesi olarak da İktidar bildiğini yapmalı ve intiha- . liflerin dediklerine kulak asmamak imiş... Bu muhakeme tarzı ihtidan İnadında ısrar için bir teşvik mahiyetinde olur amma, yurda faydalı bir mülâhaza olur mu, orası çok şüphelidir.
Bir defa muhaliflerin, iktidarın her yaptığını fena gördükleri bir mütearife, riyazi katiyet ifade e- , den bir düşünce değildir. İşte İngilterede muhafazakârlar işçi hükümetinin dış politikasını o kadar takdir ediyorlar kİ Chur-chlll İçin Devin gibi kıymetli bir Dışişleri Bakanı yoktur. Bu noktayı İhtiyar Başbakan Mecliste ▼e dışarıda her zaman tekrarlayıp duruyor. Binaenaleyh muhalefet iktidarın her yaptığını behemehal fena görmüyordun Amma denecek ki bu dış meselede bir nevi ittihad vardır amma, İç dâvalarda hiç bir zaman muhalif bir parti iktidarın yaptığını beğenmez. Bu iddia bile tamamen doğru değildir. Çünkü Ingiltere-de maden ocaklarına amele partisi el koyduğu vakit bu hareketi muhafazakârlar hiç , zorlaştırmadılar. Hattâ zımni ; surette tasvip bile ettiler. Bu ] hâdise iktidar ne yaparsa onu ; fena görmek hastalığının bir te- ■ Eahürü sayılabilir mİ? Yine aynı ingilterede muhafazakârlar, hükümet erkânından birinin dalaverelere bulaşmak değil ya uzaktan sürünmesi üzerine, Başbakanın açtığı tahkikat ve neticesini mecliste âlenen alkışladılar ve bunun Ingiliz geleneklerine ve temiz ilk düşüncelerine uygun olduğunu ifade ettiler. Bu halde de muhalefet, iktidarın yaptığını tasvip etti. Binaenaleyh Ulus başyazarı, muhalefet her yerde lkti- ■ dann her hareketini tenkld eder, | beğenmez diye bir hükme nereden varıyor. Pek belli değil...
Eğer memleketimizde muhalefetin çok feryad ettiğinden bahsetmek istiyorsa o zaman iş değişir. Muhalefet, seçimlerde baskıdan ve seçim kanununun hile ve oyuna açık kapı bırakmasından şikâyet ediyorlar. Bunlar haksız mı? İki defa yapılan tecrübe bu hakikati meydana çıkarmadı mı?
Karışık ve bulaşık İşlerde bir takım zevatın isimlerinin geçmesinden feryad olunuyor. Haksız mı? Mecliste bir bakan veya eski bakarım kayinpederi veya kendisi üzerinde münakaşalar olursa bu gayet İyi ve tatlı bir şey midir? Atıf inan işi, Şükrü Koçak meselesi, altın kaçakçılığı hikâyeleri sırf muhalefetin iktidardaki-lerin her yaptığını fena görmesi neticesi midir? Yok... Yok... Dürüst bir demokraside muvafık ve muhalif herkesin üzerinde ittifak edeceği ve körüköriine, partizanlık duygulariyle aksi Istihamette hareket edemlyeceği müşterek noktalar vardır.
İki buçuk yıldır bir türlü tahkikatı bitirilemiyen şu Atıf İnan İşi nedir? Hangi memlekette, han gi mecliste bir bakan aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması meselesi bu kadar sürüncemede bırakılmıştır? Hangi mecliste hangi bakan, aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması İçin el kaldırmak cesaret ve cüretini göstermiştir? Nasıl olmuş da parti arkadaşları, o sırada bu zata: «Ellerini indir, sen kendi lehine reyini kullanamazsın. Bu kanunen belki yasak değildir amma en basit bir düşünce ve ihtiraz bunu emreder.» dememişlerdir?
Hayat pahalılığının alıp yürüdüğü şıı sıralarda bu işlerin İni kadar kötü gitmesinin norurnlulıı-ğu iktidardadır denilince, bu mu I İktidarın her yaptığını fena görmektir?
(Devamı 8a. s 8u. 4)
Ankara: 18 (Telefonla) — Bü. yük Millet Meclisi Kerim toplanmıştır.
Gündemde bulunan sorulardan Seyhan milletvekili Ahmet Remzi Yüreğir’ln 431 sayılı kanunla hâzineye intikal eden emvalin du rumu hakkında Maliye bakanlığın, dan sözlü sorusunun görüşülmesi, ne geçilirken söz alan Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, ayni mevzuda İstanbul milletvekili Os . man Nuri Könl’nin de bir önerge, si bulunduğunu işaretle, bu önerge nln de okunmasını İstemiş ve her iki Önergeye birden cevap verece ğinl bildirmiştir.
Bunun üzerine, O. Nuri Könl’nin sözlü sorusu da okunmuştur.
Her İki önergenin okunmasını takiben kürsüye Atfen Maliye Bakanı bu önergelerin ihtiva ettiği hususlar üzerinde açıklamalarda (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Osman Nuri Köni
Yeni bir Rus ric’ati
Berlin ablukası kalkıyor
Ruslar ablukanın kaldırılmasını teklif etmek üzere Vaşington’a bir murahhas gönderdiler Londra, 18 (A.P.) — Londraı dınlması tek Uf inde bulunmak ü-malûmata bakılırsa bu mumlıba/ı ’izeteleri tarafından hindin .. ........ ....
gazeteleri tarafından bugün veri- zere bir Sovyet murahhası Berlin en haber ere göre, Berlinin Bir- den Vaşingtona hareket etmiş bu-leşmiş Milletler kontrolüne tâbi lunmaktadır. kılınmak şartlle ablukanın kal-'
Almanyadaki Amerikan ordusunun manevrası
Amerika
seyahati
Muvaffak
oldu mu, olmadı mı?
Ankara basınında
yapılan tefsirler
Ankara, 18 (Hususî) — ■ Akdeniz paktı ve Dışişleri : Bakanımızın Amerika seya- : hati şehrimizin muvafık ve ■ muhalif gazeteleri arasında ■ tartışmalara vesile olmaktadır. (Devamı 8a. s Sü. 7 do)
70 BİN KİŞİLİK ORDU
Doğuda mevzi almış bir mütecavize karşı Çek hudutlarına doğru ilerliyor
Manevralara işti râk eden Amerikan ağır nakliye uçaklarından biri
Nuremberg, 18 (A.A.) — United Press): Bugün 70.000 kadar
rekette bulunulması gayesini güden ilkbahar manevralarına katılmaktadırlar.
Aralarında tepkili uçakların da bulunduğu avcı uçakları terkedilmiş Alman hava alanlarında ku-
rulmuş bulunan ileri üslerin hare kâtına iştirâk etmek için Münih yakınlarındaki daimî üslerinden ayrılmışlardır. Uçakların mürettebatı düşman uçaklarının yak* (Devamı Sa. 5 80. s de)'
Amerikan askeri Çekoslovak hudutlarına doğru ilerlemektedir.
Bu askerler doğuda mevzi almış
hayalî bir «mütecavize» karşı ha
Türkiyeye yapılan İktisadî yardım
Şimdiye kadar 26milyon luk yardım aldık
İranın Moskova Büyük Elçisi değiştirildi
îrau, Rusya ile anlaşmasının bazı maddelerini feshetti
Tahran, 18 (A.A.) «United Press» — Umumiyetle iyi haber alan kaynakların bildirdiğine göre, İran hükümeti 1941 de imzalanan Rus - Iran anlaşmasının üç ana maddesini mefsuh addettiği-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
İzmit D.P.Iiieri arasında ihtilâf
Sovyet askeri idaresi yüksek rütbeli subaylarından General Geor-giev Malinin’dir.
Londra, 18 (A.A.) «Byum» — Sovyet kesimindeki Alman makamlarının batıdaki Almanlarla, kesimler arası ticaretin yeniden başlaması için gayri resmi olarak temasa geçtikleri şimdi haber verilmektedir.
Bugün öğleden sonra Amerikan askerî valisi İktisadî müşaviri Francfurt'taki Batı Alman makamlarına bu konu üzerinde Sovyet kesimindeki Alman İktisadî komisyonu tarafından bîr müracaatta bulunulduğunu söylemiş-scıı?SUnıU yar'8 °lan yarışı» I Batı İle Doğu arasındaki mii-etre mesafede ve 30 santim nakalât. Berlinin Sovyet abluka-________(Devatnı Sa- 6 Sü- 8 de) | (Dovamı 8a. ö 8Ü. 4 do)
Berlin muhabirlerinden gelen
Büyük otomobil yarışları yapılıyor
Yarışlar Ankarada olacak zengin ikramiyeler kondu
Haber aldığımıza göre, Anka -ra Şoförleri Cemiyeti, Ankarada Şehir Hipodromunda yapılmak ü. zere otomobil yarışları tertib et . inişlerdir. Tarihi henüz tesbit o-iunmayan bu yarış, sür’at ekono . mİ ve çöl yarışları olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır.
Öğrenildiğine göre sür’at yarış, lanna 6 İle 8 silindiril otomobil -ler iştirâk edebileceklerdir. Bu mü sabakalarda birinci gelene 1500 lira, ile 500 lira değerinde bir ku pa, İkinciye 1000 lira ile 250 lira değerinde bir kupa; üçüncüye 500 Ura mükâfat verilecektir.
ikinci yanş Ekonomi yartşıdır ve 25 kilometre mesofedo İki bu. çuk litre benzinle yapılacaktır.
İki buçuk litre benzinle 25 kİ . lometreyi kateden birinci otomobi el 1000 lira He 500 Hra kıyme/Un de bir kupa; 2 elye 500, üçüncü -ye de 250 Ura mükâfat verilecek, tir.
yapılmıyor
Athenagoras ve Türk Ortodoks kilisesi
Papa Eftimin yapılan temaslar etrafında
beyanatı
Bir kaç gün evvel gazetemizde Papa Eflim’ln yeni Patrik Athc. nagorasla da anlaşamadığım yaz-
(Dovamı 8a. s 8ü. 8 da)
F. Kurtuluş - Cumhuriyet dâvası
Yargıç, daha evvel Nadir Nadinin eniştesine kanaatini izhar etmiş olduğunu
söyliyerek bu dâvaya bakmaktan islinkâf etti
Tâli komisyonun dünkü kararları
Ankara: 18 (Hususî) — Kira iar işini İnceleyen Tali Komisyon uzun tartışmalardan sonra şu ne ilçelere varmıştır:
1 — Gerek akar ve gerek evlere hiç zam yafalmayacaktır.
2 — Akarlar 050 senesi başın da Millî Korunma bükümlerinden serbest bırakılacaktır.
3 — Mesken kiralan 051 senesi başında serbest bırakılacaktır.
4 — Kanunun neşrinden İti -haren boşalacak akar ve mes -
I kenler şimdiden Millî Korunma hükümleri dışında kalacaktır.
Tâli komisyon bu esaslar dahi-| llnde hazırlayacağı raporu ko -misyona verecektir.
Dosya savcılığa iade edildi
Rize milletvekili Dr. Fanrl Kur. tulug tarafından Cumhuriyet ga -zeteal aleyhine açılan matbuat dû. vasinin duruşmasına, dün saat 14 de 8 inci Asliye Ceza mahkeme . sinde başlanmıştır.
Günün enken saatlerinden itlba ren salon vo koridorlar bu ente -resan davanın merakhlarlyle dolmuştu. Dinleyicilerin çoğunu Ü. nlversite gençleri teşkil ediyordu.
Saat 14 do celso açıldığı zaman Dâvacı Dr. Fahri Kurtuluşun avu katı Halûk Uluğ; Sanık vekilio -tinden de avukat Mahmut Even vo avukat Kemal Niyazi Nun İle Cumhuriyet gazetesinin yazı İşle . ri Müdürü Cevat Fehmi Başkut yerlerini almış bulunuyorlardı. Dû yalılardan Nadir Nadi gelmemi
Yargıç Bekir Sıtkı Kuııt’un baş kanlığındaki mahkeme heyetinin İddia makamında Savcı Yardımcı İnandan Yavuz Fndıklıgll bulunu, yordu.
Avukatların vekâletnamelerini müteakip Savsılık sevk İddianame 1 sİ okundu ve bundan sonra da sa
(Dovamı 8a. 6 8ü. 7 do)
Dllnkll duruşmada itendi kendini reddeden yargıç ve savcı ite Ce-vat Fehmi Başkut iki tara/ avukatları (Fo.: Yeni Sabah- Burhan/
C. Bayara 180 imzalı bir telgraf çekildi
İzmit, 18 (Hususî) — İzmit D. P. teşkilâtında çıkan ihtilâf, yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bir müddet evvel, D. Partililer, merkez, bucak vo ilçe idare heyetlerinin haber vo muvafakatlerini almadan merkez ve bucak kongrelerini yapmışlardı. Bu vaziyet tüzük hükümlerine aykırı bulunduğundan D.P. genel kurulu bu kongreleri hükümsüz saymış ve teşkilâtına bu yolda tebligat da yapmıştı.
(Devamı Sa. ö Sü. 4 do)
İhracat ve ithalât rejimi
Aıncı ikadan dönen Maıshall yardım heyeti Türkiye Başkaııının beyanatı
Mr. Dorr dun Yeşilköy hava meydanında uçaktan inerken
Amerikanın, İktisadi işbirliği ı dım meselelerine dair temasla® idaresi Türkiye heyeti başkanı I yapmak üzere Amerikaya gıtmif Mr. Russel Dorr, Türkiyenin İti.
Marshall plânından göreceği yar | (Devamı Sa. 5 Sü. 8 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gün günden bedter!
ULUNAY
Silivri diyo sokaklarda satılan yoğurttan bütün bir allo zohirlonmlşl Bu havadisi veren gnzoto zehirlenenlerin isimlerinin kondlndo mahfuz olduğunu «öylü-
yor.
Gazotodon bir genç meslokdaş Haydarpaşadan donlze düfüp boğulan bir koyunun hemen oracıkta kesilip yüzülüp aalılıvordlğinl gör-
necek halde midir?
Nerede, nasıl, ne haldo öidüriH lüyorlar? Belki do kendiliklerinden
Ankarada yapılan toplantıda mühim iktisadi tedbirler hazırlandı
049 . 950 İhracat vo ithalât reji mİ hakkında geçen hafta Ekono nü ve Ticaret Bakanlığında yapı-
lan toplantıda hazırlanan rapor Bakanlığa bildirilmiştir.
Raporda başlıca altı esas var -dır.
Dış ticaret rejimi umumi bir c-kononük dâvadır. Bu bakımdan memleketin İstihsalinin arttırılma
aı gerekmekte ve istihsalin art -tirüması içinde kâfi miktarda ser mayenin; gerek hariçten vo gerek se dahilden temini İle istihsal mın
takalarına şevki lâzım gelmekte (Hr.
(Devamı 8a. ö 8ü. e da)
müş I
Gazotolorden biri do sûr haricinde at, katır, eşok otlorlnln kesilip otomobillorlo şehre nakledilerek sa-
tıldığını yazıyor.
Bu, tam mûnaalylo kontrolsüzlüktür; hoın do öyloslno kontrolsüzlük kİ momlokotln hayati durumunu günden güno bodtor bir halo gö-
türüyor. Zira — Koyun
yosinlorl Dedin mİ?
bir kere: bulamıyanlar
kuzu
Bundan sonra :
— Kuzu bulamıyanlar sığır ye-
ölüyorlar.
Gazete bu kaçak öderden 70 kP loşunun yakalandığını yazıyor. Ya üst tarafı ne olmuş?
Bir vakitler Istanbulda bir sem* te, bir mahalleye şöhret getlron hususiyetler vardı. McselA Boykozun paçası, kanlıcanın közlomesl, Flruz-ağanın tur$usu, Eyübün kaymağı, Kâğıthanonin yoğurdu... ilâh.
Bugün bunlardan çoğu sondO gitti; kalanlar da emniyetle yontl-mlyor. Hepsinde bir «Aoaba?» var.
Kaymak gibi Silivri yoğurdundan adam zehirlonocoğl kimin aklına gollrdi!
Bu vaziyet karşısında Istanbul-da bir bolodiyenin ınovcut olduğuna İnanmak biraz güç oluyor, itiraf edelim ki bu mekanizmayı tama-mon değiştirmek İcabodlyor.
Bııgllnlordo olduğu gibi bir buh-
ran esintisi başlayınca bolodiyo ne
yapacağını bllomodl vo hâlâ da bl-
lomlyor. O, hayat pahalılığı sağna-
ğının altında şaşırmış vo bunalmış
bir haldedir. Fakat asıl acınaoak
vazlyotto bulunanlar bizlorlzl
sinler, sığır bulamıyanlar at yosin-
lor, at bulamıyanlar katır yosirıler,
katır bulamıyanlar eşek yosinlor,
oşok bulamıyanlar da »ziftin peki-
ni» yosinlor...) e kadar gider!
Biz at, katır, eşok yomoğo do
razıyız... Fakat, acaba bunlar ye-
SALI 19 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı 17 «Hi a MîYANOL İştah ve ferahlık verir sofranızda bulundurunuz
NİSAN 1949 İSTANBUL Telofonı 20785 11 İnci Yıl, No. 3617 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı... 10 Kuroj
B. M. Meclisinde
Sakıt Hânedan malları etrafında yapılan şiddetli münakaşalar
Yekûnu bir milyar lirayı tecavüz eden bu mallar yeni pasaport kanunile memleketimize girebilecek olanlara veya onlardan devralmış kimselere veriimiyecek
Muhalefet ve
Mantık
Ulus gazetesinin bir başyazısına göre muhalefet mantık demek değilmiş. Muhalefet dünyanın her tarafında hükümet neyi yaparsa onu kötü görmek mânasına gelirmiş... Bu muhakemenin neticesi olarak da İktidar bildiğini yapmalı ve intiha- . liflerin dediklerine kulak asmamak imiş... Bu muhakeme tarzı ihtidan İnadında ısrar için bir teşvik mahiyetinde olur amma, yurda faydalı bir mülâhaza olur mu, orası çok şüphelidir.
Bir defa muhaliflerin, iktidarın her yaptığını fena gördükleri bir mütearife, riyazi katiyet ifade e- , den bir düşünce değildir. İşte İngilterede muhafazakârlar işçi hükümetinin dış politikasını o kadar takdir ediyorlar kİ Chur-chlll İçin Devin gibi kıymetli bir Dışişleri Bakanı yoktur. Bu noktayı İhtiyar Başbakan Mecliste ▼e dışarıda her zaman tekrarlayıp duruyor. Binaenaleyh muhalefet iktidarın her yaptığını behemehal fena görmüyordun Amma denecek ki bu dış meselede bir nevi ittihad vardır amma, İç dâvalarda hiç bir zaman muhalif bir parti iktidarın yaptığını beğenmez. Bu iddia bile tamamen doğru değildir. Çünkü Ingiltere-de maden ocaklarına amele partisi el koyduğu vakit bu hareketi muhafazakârlar hiç , zorlaştırmadılar. Hattâ zımni ; surette tasvip bile ettiler. Bu ] hâdise iktidar ne yaparsa onu ; fena görmek hastalığının bir te- ■ Eahürü sayılabilir mİ? Yine aynı ingilterede muhafazakârlar, hükümet erkânından birinin dalaverelere bulaşmak değil ya uzaktan sürünmesi üzerine, Başbakanın açtığı tahkikat ve neticesini mecliste âlenen alkışladılar ve bunun Ingiliz geleneklerine ve temiz ilk düşüncelerine uygun olduğunu ifade ettiler. Bu halde de muhalefet, iktidarın yaptığını tasvip etti. Binaenaleyh Ulus başyazarı, muhalefet her yerde lkti- ■ dann her hareketini tenkld eder, | beğenmez diye bir hükme nereden varıyor. Pek belli değil...
Eğer memleketimizde muhalefetin çok feryad ettiğinden bahsetmek istiyorsa o zaman iş değişir. Muhalefet, seçimlerde baskıdan ve seçim kanununun hile ve oyuna açık kapı bırakmasından şikâyet ediyorlar. Bunlar haksız mı? İki defa yapılan tecrübe bu hakikati meydana çıkarmadı mı?
Karışık ve bulaşık İşlerde bir takım zevatın isimlerinin geçmesinden feryad olunuyor. Haksız mı? Mecliste bir bakan veya eski bakarım kayinpederi veya kendisi üzerinde münakaşalar olursa bu gayet İyi ve tatlı bir şey midir? Atıf inan işi, Şükrü Koçak meselesi, altın kaçakçılığı hikâyeleri sırf muhalefetin iktidardaki-lerin her yaptığını fena görmesi neticesi midir? Yok... Yok... Dürüst bir demokraside muvafık ve muhalif herkesin üzerinde ittifak edeceği ve körüköriine, partizanlık duygulariyle aksi Istihamette hareket edemlyeceği müşterek noktalar vardır.
İki buçuk yıldır bir türlü tahkikatı bitirilemiyen şu Atıf İnan İşi nedir? Hangi memlekette, han gi mecliste bir bakan aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması meselesi bu kadar sürüncemede bırakılmıştır? Hangi mecliste hangi bakan, aleyhinde tahkikat açılıp açılmaması İçin el kaldırmak cesaret ve cüretini göstermiştir? Nasıl olmuş da parti arkadaşları, o sırada bu zata: «Ellerini indir, sen kendi lehine reyini kullanamazsın. Bu kanunen belki yasak değildir amma en basit bir düşünce ve ihtiraz bunu emreder.» dememişlerdir?
Hayat pahalılığının alıp yürüdüğü şıı sıralarda bu işlerin İni kadar kötü gitmesinin norurnlulıı-ğu iktidardadır denilince, bu mu I İktidarın her yaptığını fena görmektir?
(Devamı 8a. s 8u. 4)
Ankara: 18 (Telefonla) — Bü. yük Millet Meclisi Kerim toplanmıştır.
Gündemde bulunan sorulardan Seyhan milletvekili Ahmet Remzi Yüreğir’ln 431 sayılı kanunla hâzineye intikal eden emvalin du rumu hakkında Maliye bakanlığın, dan sözlü sorusunun görüşülmesi, ne geçilirken söz alan Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, ayni mevzuda İstanbul milletvekili Os . man Nuri Könl’nin de bir önerge, si bulunduğunu işaretle, bu önerge nln de okunmasını İstemiş ve her iki Önergeye birden cevap verece ğinl bildirmiştir.
Bunun üzerine, O. Nuri Könl’nin sözlü sorusu da okunmuştur.
Her İki önergenin okunmasını takiben kürsüye Atfen Maliye Bakanı bu önergelerin ihtiva ettiği hususlar üzerinde açıklamalarda (Devamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Osman Nuri Köni
Yeni bir Rus ric’ati
Berlin ablukası kalkıyor
Ruslar ablukanın kaldırılmasını teklif etmek üzere Vaşington’a bir murahhas gönderdiler Londra, 18 (A.P.) — Londraı dınlması tek Uf inde bulunmak ü-malûmata bakılırsa bu mumlıba/ı ’izeteleri tarafından hindin .. ........ ....
gazeteleri tarafından bugün veri- zere bir Sovyet murahhası Berlin en haber ere göre, Berlinin Bir- den Vaşingtona hareket etmiş bu-leşmiş Milletler kontrolüne tâbi lunmaktadır. kılınmak şartlle ablukanın kal-'
Almanyadaki Amerikan ordusunun manevrası
Amerika
seyahati
Muvaffak
oldu mu, olmadı mı?
Ankara basınında
yapılan tefsirler
Ankara, 18 (Hususî) — ■ Akdeniz paktı ve Dışişleri : Bakanımızın Amerika seya- : hati şehrimizin muvafık ve ■ muhalif gazeteleri arasında ■ tartışmalara vesile olmaktadır. (Devamı 8a. s Sü. 7 do)
70 BİN KİŞİLİK ORDU
Doğuda mevzi almış bir mütecavize karşı Çek hudutlarına doğru ilerliyor
Manevralara işti râk eden Amerikan ağır nakliye uçaklarından biri
Nuremberg, 18 (A.A.) — United Press): Bugün 70.000 kadar
rekette bulunulması gayesini güden ilkbahar manevralarına katılmaktadırlar.
Aralarında tepkili uçakların da bulunduğu avcı uçakları terkedilmiş Alman hava alanlarında ku-
rulmuş bulunan ileri üslerin hare kâtına iştirâk etmek için Münih yakınlarındaki daimî üslerinden ayrılmışlardır. Uçakların mürettebatı düşman uçaklarının yak* (Devamı Sa. 5 80. s de)'
Amerikan askeri Çekoslovak hudutlarına doğru ilerlemektedir.
Bu askerler doğuda mevzi almış
hayalî bir «mütecavize» karşı ha
Türkiyeye yapılan İktisadî yardım
Şimdiye kadar 26milyon luk yardım aldık
İranın Moskova Büyük Elçisi değiştirildi
îrau, Rusya ile anlaşmasının bazı maddelerini feshetti
Tahran, 18 (A.A.) «United Press» — Umumiyetle iyi haber alan kaynakların bildirdiğine göre, İran hükümeti 1941 de imzalanan Rus - Iran anlaşmasının üç ana maddesini mefsuh addettiği-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
İzmit D.P.Iiieri arasında ihtilâf
Sovyet askeri idaresi yüksek rütbeli subaylarından General Geor-giev Malinin’dir.
Londra, 18 (A.A.) «Byum» — Sovyet kesimindeki Alman makamlarının batıdaki Almanlarla, kesimler arası ticaretin yeniden başlaması için gayri resmi olarak temasa geçtikleri şimdi haber verilmektedir.
Bugün öğleden sonra Amerikan askerî valisi İktisadî müşaviri Francfurt'taki Batı Alman makamlarına bu konu üzerinde Sovyet kesimindeki Alman İktisadî komisyonu tarafından bîr müracaatta bulunulduğunu söylemiş-scıı?SUnıU yar'8 °lan yarışı» I Batı İle Doğu arasındaki mii-etre mesafede ve 30 santim nakalât. Berlinin Sovyet abluka-________(Devatnı Sa- 6 Sü- 8 de) | (Dovamı 8a. ö 8Ü. 4 do)
Berlin muhabirlerinden gelen
Büyük otomobil yarışları yapılıyor
Yarışlar Ankarada olacak zengin ikramiyeler kondu
Haber aldığımıza göre, Anka -ra Şoförleri Cemiyeti, Ankarada Şehir Hipodromunda yapılmak ü. zere otomobil yarışları tertib et . inişlerdir. Tarihi henüz tesbit o-iunmayan bu yarış, sür’at ekono . mİ ve çöl yarışları olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır.
Öğrenildiğine göre sür’at yarış, lanna 6 İle 8 silindiril otomobil -ler iştirâk edebileceklerdir. Bu mü sabakalarda birinci gelene 1500 lira, ile 500 lira değerinde bir ku pa, İkinciye 1000 lira ile 250 lira değerinde bir kupa; üçüncüye 500 Ura mükâfat verilecektir.
ikinci yanş Ekonomi yartşıdır ve 25 kilometre mesofedo İki bu. çuk litre benzinle yapılacaktır.
İki buçuk litre benzinle 25 kİ . lometreyi kateden birinci otomobi el 1000 lira He 500 Hra kıyme/Un de bir kupa; 2 elye 500, üçüncü -ye de 250 Ura mükâfat verilecek, tir.
yapılmıyor
Athenagoras ve Türk Ortodoks kilisesi
Papa Eftimin yapılan temaslar etrafında
beyanatı
Bir kaç gün evvel gazetemizde Papa Eflim’ln yeni Patrik Athc. nagorasla da anlaşamadığım yaz-
(Dovamı 8a. s 8ü. 8 da)
F. Kurtuluş - Cumhuriyet dâvası
Yargıç, daha evvel Nadir Nadinin eniştesine kanaatini izhar etmiş olduğunu
söyliyerek bu dâvaya bakmaktan islinkâf etti
Tâli komisyonun dünkü kararları
Ankara: 18 (Hususî) — Kira iar işini İnceleyen Tali Komisyon uzun tartışmalardan sonra şu ne ilçelere varmıştır:
1 — Gerek akar ve gerek evlere hiç zam yafalmayacaktır.
2 — Akarlar 050 senesi başın da Millî Korunma bükümlerinden serbest bırakılacaktır.
3 — Mesken kiralan 051 senesi başında serbest bırakılacaktır.
4 — Kanunun neşrinden İti -haren boşalacak akar ve mes -
I kenler şimdiden Millî Korunma hükümleri dışında kalacaktır.
Tâli komisyon bu esaslar dahi-| llnde hazırlayacağı raporu ko -misyona verecektir.
Dosya savcılığa iade edildi
Rize milletvekili Dr. Fanrl Kur. tulug tarafından Cumhuriyet ga -zeteal aleyhine açılan matbuat dû. vasinin duruşmasına, dün saat 14 de 8 inci Asliye Ceza mahkeme . sinde başlanmıştır.
Günün enken saatlerinden itlba ren salon vo koridorlar bu ente -resan davanın merakhlarlyle dolmuştu. Dinleyicilerin çoğunu Ü. nlversite gençleri teşkil ediyordu.
Saat 14 do celso açıldığı zaman Dâvacı Dr. Fahri Kurtuluşun avu katı Halûk Uluğ; Sanık vekilio -tinden de avukat Mahmut Even vo avukat Kemal Niyazi Nun İle Cumhuriyet gazetesinin yazı İşle . ri Müdürü Cevat Fehmi Başkut yerlerini almış bulunuyorlardı. Dû yalılardan Nadir Nadi gelmemi
Yargıç Bekir Sıtkı Kuııt’un baş kanlığındaki mahkeme heyetinin İddia makamında Savcı Yardımcı İnandan Yavuz Fndıklıgll bulunu, yordu.
Avukatların vekâletnamelerini müteakip Savsılık sevk İddianame 1 sİ okundu ve bundan sonra da sa
(Dovamı 8a. 6 8ü. 7 do)
Dllnkll duruşmada itendi kendini reddeden yargıç ve savcı ite Ce-vat Fehmi Başkut iki tara/ avukatları (Fo.: Yeni Sabah- Burhan/
C. Bayara 180 imzalı bir telgraf çekildi
İzmit, 18 (Hususî) — İzmit D. P. teşkilâtında çıkan ihtilâf, yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bir müddet evvel, D. Partililer, merkez, bucak vo ilçe idare heyetlerinin haber vo muvafakatlerini almadan merkez ve bucak kongrelerini yapmışlardı. Bu vaziyet tüzük hükümlerine aykırı bulunduğundan D.P. genel kurulu bu kongreleri hükümsüz saymış ve teşkilâtına bu yolda tebligat da yapmıştı.
(Devamı Sa. ö Sü. 4 do)
İhracat ve ithalât rejimi
Aıncı ikadan dönen Maıshall yardım heyeti Türkiye Başkaııının beyanatı
Mr. Dorr dun Yeşilköy hava meydanında uçaktan inerken
Amerikanın, İktisadi işbirliği ı dım meselelerine dair temasla® idaresi Türkiye heyeti başkanı I yapmak üzere Amerikaya gıtmif Mr. Russel Dorr, Türkiyenin İti.
Marshall plânından göreceği yar | (Devamı Sa. 5 Sü. 8 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gün günden bedter!
ULUNAY
Silivri diyo sokaklarda satılan yoğurttan bütün bir allo zohirlonmlşl Bu havadisi veren gnzoto zehirlenenlerin isimlerinin kondlndo mahfuz olduğunu «öylü-
yor.
Gazotodon bir genç meslokdaş Haydarpaşadan donlze düfüp boğulan bir koyunun hemen oracıkta kesilip yüzülüp aalılıvordlğinl gör-
necek halde midir?
Nerede, nasıl, ne haldo öidüriH lüyorlar? Belki do kendiliklerinden
Ankarada yapılan toplantıda mühim iktisadi tedbirler hazırlandı
049 . 950 İhracat vo ithalât reji mİ hakkında geçen hafta Ekono nü ve Ticaret Bakanlığında yapı-
lan toplantıda hazırlanan rapor Bakanlığa bildirilmiştir.
Raporda başlıca altı esas var -dır.
Dış ticaret rejimi umumi bir c-kononük dâvadır. Bu bakımdan memleketin İstihsalinin arttırılma
aı gerekmekte ve istihsalin art -tirüması içinde kâfi miktarda ser mayenin; gerek hariçten vo gerek se dahilden temini İle istihsal mın
takalarına şevki lâzım gelmekte (Hr.
(Devamı 8a. ö 8ü. e da)
müş I
Gazotolorden biri do sûr haricinde at, katır, eşok otlorlnln kesilip otomobillorlo şehre nakledilerek sa-
tıldığını yazıyor.
Bu, tam mûnaalylo kontrolsüzlüktür; hoın do öyloslno kontrolsüzlük kİ momlokotln hayati durumunu günden güno bodtor bir halo gö-
türüyor. Zira — Koyun
yosinlorl Dedin mİ?
bir kere: bulamıyanlar
kuzu
Bundan sonra :
— Kuzu bulamıyanlar sığır ye-
ölüyorlar.
Gazete bu kaçak öderden 70 kP loşunun yakalandığını yazıyor. Ya üst tarafı ne olmuş?
Bir vakitler Istanbulda bir sem* te, bir mahalleye şöhret getlron hususiyetler vardı. McselA Boykozun paçası, kanlıcanın közlomesl, Flruz-ağanın tur$usu, Eyübün kaymağı, Kâğıthanonin yoğurdu... ilâh.
Bugün bunlardan çoğu sondO gitti; kalanlar da emniyetle yontl-mlyor. Hepsinde bir «Aoaba?» var.
Kaymak gibi Silivri yoğurdundan adam zehirlonocoğl kimin aklına gollrdi!
Bu vaziyet karşısında Istanbul-da bir bolodiyenin ınovcut olduğuna İnanmak biraz güç oluyor, itiraf edelim ki bu mekanizmayı tama-mon değiştirmek İcabodlyor.
Bııgllnlordo olduğu gibi bir buh-
ran esintisi başlayınca bolodiyo ne
yapacağını bllomodl vo hâlâ da bl-
lomlyor. O, hayat pahalılığı sağna-
ğının altında şaşırmış vo bunalmış
bir haldedir. Fakat asıl acınaoak
vazlyotto bulunanlar bizlorlzl
sinler, sığır bulamıyanlar at yosin-
lor, at bulamıyanlar katır yosirıler,
katır bulamıyanlar eşek yosinlor,
oşok bulamıyanlar da »ziftin peki-
ni» yosinlor...) e kadar gider!
Biz at, katır, eşok yomoğo do
razıyız... Fakat, acaba bunlar ye-

Comments (0)