?"•> BitoHg/T
SALI 17 Temmuz 1948
Sene 27 — No. 9608 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
İtalyan denizaltılar) Hind Okyanusunda Japonya’ya karşı hareket etmeğe başladılar
Ucuz fiatle satılmak üzere İstanbul’a 200 ton zeytin tahsis edildi
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat mtldürû: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Potsdam konferansı hangi şartlar altında toplanıyor
Bütün dünyanın merakla beklediği Üçler toplantısı bugün baş. tıyor. Üç büyük müttefik devlet adamının Potsdamda eski Alman İmparatorunun sarayında toplanmaları kazanılan zaferin derecesini gösteren belli başlı bir timsaldir, Böyle öldüğü halde, zaferin sulh bakımından verimsizliği, sulhun temellerini atacak bu konferansın başlangıcında milletler efkârını saran endişe ve heyecandan anlaşılıyor. Beş buçuk yıl müttefiklerin zaferini bekliyen Avrupa milletleri, bu zafer gerçekleştiği halde, şimdi. Üçler konferansından ne çıkacak diye bekleşiyorlar. Çünkü zaferden, Avrupanın hürriyeti adına, İyi neticeler çıktığına inananlar çok azalmıştır.
Üçlü konferans bu harbin yarattığı bir usuldür. Bunu haklı göstermek için iki sebep ileri sürülüyor: Harbi kazanmakta en büyük fedakârlık yüküne katlanmış olan üç devletin sulhu korumak mesuliyetini de üzerlerine almaları; büyüklü küçüktü kalabalık konferansların geçen harb-den sonra iyi neticeler vermemiş olması.
H:ı* milletin harbdeki can, kan ve mal vergisi nisbî olduğu için söz ve karar hakkının yalnız üç devlete inhisar etmesi çok su götürür bir iddiadır. Milletlere tatbik edilen demokratik usullerin mil'etler arası siyasette zararlı görülmesi İse ayrıca bir garabettir.
Fakat üçlü konferanslar, gerçekte bu zaruretlerden doğmuş değildir. Hep üçlerin toplanması, birlikte zaferi kazanan üç devlet arasındaki çetin dâvaların, dünya işlerinden zorlu ve üstün olmasından ileri geliyor. Üç müttefik devlet, herşeyden önce kendi aralarında, kendi menfaatlerini ayarlamaya muhtaçtırlar. Harbi birlikte yapmışlar, karşılarına çıkan müşterek düşmanı birlikte yenmişler, fakat zaferden her biri ayrı ayrı vargılar ummuş! ardır, Daha doğrusu, İki batılı Müttefik, bir kere silâhla kurtardıkları Avrupayı şimdi de sulh yolu ile bir daha kurtarmıya çalışıyorlar. Kısaca, üçlü konferans silâhlı devri biten Avrupa mücadelesinin başka yoldan devamı demektir.
Eldeki denemelere göre bu usul pek faydalı sayılamaz. Çünkü şimdiye kadar Moskovada, Tahranda. Kırımda üçlü toplantılar olmuş, bunların sonunda bütün pürüzlü meselelerin çözüldüğü ilân edilmişti. Kırım konferansından sonra yazılan tebliğe, yani orada verilen kararlara inanmak lâzım gelseydi Avrupada sulh çoktan yerleşmiş olacak, yeni konuşmalara ihtiyaç kalmı-yacaktı. Halbuki üçüncü harb lâkırdıları ortaya çıktı, Milletler yasamın San Francisco’da im-zalanmasile unutulması bir oldu.
Şimdi bu toplantıların bir eşi daha yapılıyor. Avrupaya düzen verecek başka bir usul bulunamadığına göre mîlletlere, şimdi de bu konferansın neticesini beklemek vazifesi düşüyor.
Bununla beraber, bu toplantıda verilecek kararlara hâkim yeni şartlar yok değildir. Avrupada harb tamamile bitmiş, her devlet kendi emellerini gösteren hareketi ?re girişmiş, bu hareketlerden yeni olgular, yeni durumlat doğmuştur. Avrupada gerek askerî işgaller, gerek siyasi el koymalar bakımından geleceği azçok açığa vuran bir coğrafyanın yeni çizgiler! beliriyor. Bugünkü gidiş devam ederse Avrupanın nasıl bir sulha kavuşacağında kimsenin şüphesi kalmamıştır. Bundan önceki toplantılarda bu derece yerleşmiş ve belirmiş şartlar yoktu. Yalnız prensipler konuşulmuştu. Herkes bu prensipleri kendi anladığı mânada tatbik etti. Şimdi ise elde maddi tatbikat örnekleri vardır
Bu seferki toplantıya hâkim t>lacak İkinci bir fark vardır ki tfaha az ehemmiyetli değildin Uç
devlet, birbirlerini iyi anlamış, İyi denemiş olarak son bir konuşma ve anlaşmaya gittiler. Bundan önce avunmaya ve avu fanya yer vardı. Çünkü harb bitmemişti. Şimdi ise üç devlet de açık konuşup kesin kararlar almak zorundadırlar, çünkü yeni bir harbin başlamasını hiç birisi özlemiyor,
Potsdam konuşmaları uzun sürecektir, çetin olacaktır. Üç devletin de en samimi ve en kuvveti! bir anlaşma emelde hareket edeceğine şüphe yoktur. Fakat her birinin bu anlaşmadan beklediği vargılar — tıpkı zaferden beklediği gayeler gibi — başka başkadır. Çünkü dünya görüşleri ve en ’iyi bir sulh yapısı hak-Necmeddin Sadak
(Arkası sahife 2, siitun 5 de)
Hitler sağ imiş
Liechtenstein prensliğinde Kaklanıyormuş
Londra 17 (A.A.j — Hitler hakkındaki son söylenti bugün Stokholm'dan çıkmıştır. Bu söylentiye bakılırsa, Hitler kıyafet değiştirmiş bir halde ve başka bir İsimle, Avusturya ile İsviçre arasında, Berchtesgaden’den az ötede bulunan Liechtensein prensliğinde saklanılmaktadır.
Başka bir rivayet
Londra 17 (R) — Bir rivayete göre Hitler ve sözde kansı E vb bir denizaltıdan Arjantin’e çıkmışlar ve bir Alman malikânesine sığınmışlardır.
Buenos Aires'den bildirildiğine göre Arjantin hükümeti bu limana gelen Alman denizaltısını İngiltere ve Amerikaya teslim etmeği kararlaştırmıştır.
GÜNÜN MESELELERİ
Şehrimizde ilâç sıkıntısı henüz önlenemedi
Yerli lâboratuvarların çalışmaları için lâzım olan ilâçlar getirilirse sıkıntı yarı yarıya hafifleyecek
Gümrüklere bir miktar İlâç geldikten sonra, gazetelerde görülen cîl&ç sıkıntısı önlendi» tarzındaki beyanatlara rağmen, şehrimizde İlâç sıkıntısı devam etmektedir. Hastalan olan vatandaşlar eczane eczane dolaşarak ilâç aramakta, her yerden de «Yok!» cevablle karşılaşmaktadırlar. Bazı lüzumlu İlâçları önceden saklıyan kara borsacılar bir zaman İki liraya satılan' İlâçlara on yedi lira, yirmi lira İstemekte, İhtiyaç sahipleri de bunları almak zorunda kalmaktadırlar.
İlâç sıkıntısı etrafında kendilerlle görüştüğümüz eczacıların, doktorların, lâboratuvar sahiplerinin söylediklerine göre, memleketimize gelip de «İlâç sıkıntısı önlendi» denmesine sebebolan İlâçlar hakiki ihtiyacı karşı! ıyacak ilâçlar değildir. Bunlar bir miktar Kalslum Sandoz’dan, uyku İlâçlarından ve tek tük vitaminlerden ibarettir. Hepsi faydalı şeyler olmakla beraber, hayati bir zaruretle muh-tacolduğumuz öyle bir takım İlâçlar vardır kİ, bunların mevcudolmaması yüzünden, şehrimizdeki lâboratuvar-lar çok aranan müstahzarlan yapamayacak duruma düşmüşlerdir: Kodein yoktur, kâfurulu yağ yoktur, gll-kozlu serum yoktur, ampul olmadığı İçin tuzlu serum yoktur. Pek lüzumlu bir İlâç olan Papaverln de bir türlü bulunamıyan ilâçlar arasındadır.
Asit tartlrlk olmadığı için bir ta-
kim yerli müstahzarlar da piyasadan kaybolmuştur. Anlattıklarına göre, bir müteşebbis bir zaman tngilterede asit tartlrlk bulmuş: getirildiği takdirde burada fi liraya nıalolacakmiş. O zaman kara borsada asit tartlrlk’ln kilosu 20 liraya satılıyormuş. Fakat İthalât birlikleri müteşebbisin İstan-bula 9 liraya maledeceği bu nladd^yt pahalı bularak ithal müsaadesi vermemişler. «Öyle İse daha ucuz asit tartlrlk nerede vardır? Bize söyleyin de oradan getirtelim» dedikleri zaman da «Ucuz malin nerede olduğunu söylemek prensipliniz dışındadır» cevabile karşılaşmışlar. Şimdi kara borsada asit tartlrlk 28 liraya satılıyormuş. Fakat kara borsadan mal almak da suç olduğundan, lâboratuvar sahipleri takibata uğramak korkusl-le bundan da istifade edemiyorlarmış. Bir eczacı «Laboratuvarlarm çalışmaları için gereken İlâçlar getirilirse İlâç sıkıntısı yan yarıya azalır» diyor.
Alâkadarlardan muhtelif kimselerle görüşerek aldığımız bu malûmat, ilâç İhtiyacının muntazam bir teşkilât ve sıkı bir takip fikri sayesinde önlenebileceğini gösterir mahiyettedir, öğrendiklerimizi Sıhhat Bakanlığının dikkatine arzederken, memleket! İlâç sıkıntısından kurtaracak. bilhassa yeril lâboratuvarları harekete getirecek tedbirlerin kısa zamanda alınacağını ümldederlz.
Yiyecek azlığı
Sovyetler Tarım Bakanının demeci
Londra 17 (R.) — 8ovyetler Birliği Tarım Bakanı dün gazetecilere beyanatta bulunarak. İaşe tayını usulünün uzun müddet, belki başka memleketlerden fazla devam edeceğini söyle mlştlr. Buna sebep, Almanların, Sovyetler Birliğinin en zengin kısmı olan batı mmtakasında yaptıkları tahribattır.
Amerika’da
Londra 17 (R.) — Amerika Tarım Bakanı et, yağ, nebati yağ azlığının devam edeceğini, bu sebeple Amerlka-dan bu maddeler hakkında bir şey beklememek 'âzım geldiğini söylemiştir.
Viyana’da tifüs
Salgın halini almasından korkuluyor
Londra 17 (R.) — Vlyanada durum karanlıktır. Tifüs baş göstermiştir. Bu hastalığın salgın halini almasından korkuluyor. Yiyecek durumu da İyi değildir.
Londra 17 (R.) — Trlejte vt Karıntıya Sloven murahhasları Lljubliana’ da Sloven kurtuluş komitesi toplantısında bulunmuşlanUr. Murahhaslar Trleste ve KarirrtJya’y: kaybetmektense Ölmoye razı olduklarını söylemişlerdir.
DİKKATLER:
Denizleri kirletip duran verim kabiliyeti
İzmir’de çıkan Anadolu gazetesinin başmakalesinde doktor Memduh Say, İzmir körfezine lâğımlar aktığı ve yazın körfezdeki tebahhur yüzünden sular asla dışarı çıkamadığı için İzmir’de denize girmenin katiyen caiz olmadığını ileri sürüyor. İddiasını da delilli olarak ispat ediyor.
Yalnız deniz sporu noktasından değil, Tiirk toprağının verimi noktasından da düşündürücü bir mevzu: Büyük şehir lâğımları vasıtasile tarlaların verim kabiliyetini mütemadiyen denize dökmek uzun zamandan beri millî iktisat bakımından «yanlış» diye damgalanmış sakîm bir tarzdır. Tarlalarla insan milyonları arasında — tabiatile epürasyen’u m uta akıp — bir devri daim temini zarureti çoktan anlaşılmıştır. Bizse, ihtiyar bir medeniyetin araztsl ortasında asırlardan asırlara fakirleşen toprağımızın verim kabiliyetin! mütemadiyen deniz telvisine kullanıyoruz.
r 7
Bir salonun tarihi
Yazan: A, Adnan - Adıvar Yarınki AKŞAM’da
ÜÇLER TOPLANTISI
BUGÜN BAŞLIYOR
Dün Başkan Truman veChurchilI, İngiliz-Amerikan kurmay heyet leri hususî surette görüştüler
O
Londra 17 (R.) —- Mareşal Stalln’in Potsdama gelmesi 24 saat geciktiğinden, Üçler konferansı dün toplanamamıştır. Stalln, dün akşam Pota-dama varmış ve kendisine aynlan dairede yerleşmiştir. Üçlerin bugün toplanması bekleniyor.
Başkan Truman ve M. Churchlll, dün sabah Truman’ın evinde 40 dakika kadar görüşmüşlerdir. Bu sırada İngiliz ve Amerikan kurmay heyetleri de resmi olmıyan bir toplantı yapmışlardır. İki şef öğleden sonra Ber-Urll gezmişlerdir. M. Churchlll birkaç muhafızla birlikte muhtelif yerleri ziyaret etmiştir. Yolda Tasladığı Almanlar gülümsemekte ve kendisini »kışlamakta idi. Başkan Truman’ın ziyareti daha resmi olmuş, Alman sivillerin yaklaşmasına müsaade edilmemiştir.
Berllnde Adlon oteli yeniden açılmıştır. Mamafih yalnız birkaç odası oturmağa müsaittir.
Amerika ve Moskova’daki mütalâalar
Nevyork 18 (R.) — New - York Times, Potsdam konferansından bahsederken Başkan Truman’ın dünyanın en kuvvetli devleti namına konuşacağını, Amerikanın harekete geçmeğe karar vermiş bulunduğunu ve yolunu şaşırmış olan dünyayı yeniden yola getirmek için bütün kuvvetini kullanacağını yazıyor,
Moskova 18 (A.A) — Moskova radyosu, Potsdam konferansı arifesinde İngiliz - Sovyet - Amerikan birliğini baltalamak 1çln yapılan teşebbüslerden bahsetmekte ve bu birliğin önümüzdeki konferansta daha ziyade kuvvetleneceğini söylemektedir.
Sovyet - Japon münasebetleri
Londra 18 (A.A.) — Londra siyasi mahfillerinde hâkim olan kanaate göre, bugün Potsdamda açılmış olması gereken Üç büyükler konferansı, Japonyaya karşı girişilen harbde mühim değişmelere müncer olacaktır. Rusyamn ya muharip olarak, yahut «müsamahalı tarafsız» olarak harbe katılmaması mümkündür. Churchlll ile Truman Uzak Doğu üzerinde görüşmelerde bulunduktan sonra aynı mesele hakkında Stalinle konuşacaklardır.
Rusyamn Japonya ile dostluk antlaşması bozulmuşsa da, bu antlaşmanın müddeti 1948 dan evvel bltmtye-cektlr. Japonyaya karşı harbde Rus müdahalesi şu şekilde olabilir:
1 — İngiliz ve Amerikan kıtalarına kolaylıklar sağlamak: Meselâ üsler vermek ve Sovyet ulaştırma şebekesinden bu kıtaları istifade ettirmek.
2 — Japon kuvvetlerine karşı asker! tedbirlere başvurmak.
3 — Kayıtsız şartsız teslimi ona kabul ettirmek için Japonya üzerinde kuvvetli bir ekonomik ve slyast baskı icra etmek.
Potsdam’a getirilen eşya
Berlin 18 (A.A.) — Potsdam. 4000 Amerikan askeri tarafından âdeta yent bir hale getirilmiştir. Amerikan İstihkâm kuvvetleri bir tek gece içinde tam binalar İnşa etmişlerdir. Amerikan İnzibatlarına Rus metotları öğretilmiştir. Amerikan levazım dairesi ouzlu içki temin edebilmek için çok sayıda buz dolapları getirmiştir. Bav-yera’dan İnce çamaşırlarla her türlü kıymetli porselenler getirilmiştir. Viski, cin, votka, konyak, Rhln ve Mo-selle şarabı ile en iyi cinsten likörler getirilmiştir. Uçaklarla dört bin yatak örtüsü, 10 bin çarşaf, elektrik aüpflr-gesi, 1000 sandık sabun ve 1500 çalar 6aat de getirilmiştir. Seyrüsefer Rus polisi tarafından İdare edilmektedir. M. Churchill’in Berlin’de gezisi
Berlin 18 (A A.) — Reuter ajansının özel muhabiri bildiriyor: Churchlll, bugün yanında M. Eden olduğu halde, Potsdam'dan Berllne gitmek suretiio gezintilerine başlamıştır. M. Churchlll Brandenburger Tor’da, Berllndekl Sovyet askeri valisi general Goraba-tov tarafından karşılanmıştır. Başbakan. Relchstag harabelerini ziyaret etmiştir. Burada birkaç Rus subayı İle birkaç Berllnli bulunmakta idi. Buradaki Berllnlllerden biri şöyls demiştir;
( Arkan sahife 2, sütun (J da)
JAPONYA ARA VERMEDEN BOMBARDIMAN EBİLİYBR
Amiral Nimitz bunun, istilânın ilk safhası olduğunu bildirdi
Londra 17 (R.) — Japon yanın denizden ve havadan bombardımanı devam ediyor. Amerikan donanması komutam amiral Nimitz Amerikan milletine hitaben radyoda yaptığı konuşmada bu akınların Japonyayı istilânın İlk safhasını teşkil ettiğini bildirmiştir. Amiral harekâta kuvvet U bir İngiliz filosunun da iştlrâk ettiğini haber vermiştir.
Japon toprakları dün bütün gün bombardıman edilmiştir. Başlıca hedef 4 sanayi m intak a.-i idi. 500 uçan kale buralara 3500 ton yangın bombası atmıştır. Bu sabah da Amerikan ve İngiliz filolarına refakat eden uçak gemilerinden kalkan 1500 uçak Tokyo bölgesini bombardıman etmiştir. Son haberlere göre, Tokyo bölgesinin havadan ve denizden bombardımanı devam etmektedir. Şimdiye kadar 28 Japon sanayi şehri tahrl-bedllm istir.
Londra 17 (R.) — Kuvvetli bir Müttefik domanması ilk defa olarak Kore sahillerini bombardıman etmlş-
Suriye - Lübnan

Yabancı kuvvetlerin çekilmesi hakkında anlaşma olmuş
Londra 17 (R.) — Lübnan Dış İşleri Bakanı, Suriye .'e Lübnandakl yabancı kuvvetlerin çekilmesi hakkında tam bir anlaşma olduğunu bu sabah söylemiştir. Lübnan Dış İşleri Bakanı, Suriye Dı? Bakanı Cemil Mardam beyle yaptığı görüşmeden sonra bu demeçte bulunmuştur.
Günler Geçerken
O $2 (D > (D P
■O 0 tir. Formoz ve Haynan adalarındairtf hedefler de bombardıman edilmiştir.S Uçaklar Slyam’a kaçmakta olan Ja-Jz pon kuvvetlerini devamlı surette hır o palıyorlar. Japonyanın buyuk limanı Nagoya kesimine yeni bir akın yapılmıştır.
Amerikan deniz silâhlı kuvvetleri Oklnava adası yakınında daha 3 adayı ele geçirmiştir. Bunlar şimdiden üs olarak kullanılıyor. Bomeo adasında AvustralyalIlar, Japonların şiddetli mukavemetine rağmen yavaş yavaş ilerlemektedir, Tokyo rad yosuna göre Japonlar Singapur »*• Malaya’dakl sivilleri çıkarmağa de vam ediyorlar
İngiliz filosu
Londra 17 (R.) — Japon topraklarını top ateşine tutmuş olan tnerllta donanması şu gemilerden mürekkeptir: Dünyanın en kuvvetli zırhlılarından biri olan Klng Georges V. Formldable uçak gemisi. İki kruvazör ve 4 muhrip.
Italyan donanması
Denizaltılar şimdiden Japonya’ya karşı harekete geçtiler
Roma 16 (A.A.) — İtalyan de-nizaltılarınin şimdi Hint Okyanusunda İngiliz komutanlığı emrinde hizmet görmekte oldukları bildirilmektedir.
II
Bir araya gelemezler
Ninelerimiz yavrularını korumak için başka çare bulamadıklarından ııKuyu anası» diye kuyuların etrafında dolaşanları yakalayıp içeriye çeken bir masal tipi yaratmışlardı ve zamanla buna kendileri de inanmışlardı. «Kuyu anası», çocuktan nesillerce korkuttu ve görünür kazalardan pek çoğunu önledi, önlemekle beraber ağızlan açık kuyular, hele yerle bir hizada geniş bostan kuyuları memleketimizde gene çocuk kayıbı sebeplerinden birini teşkil ederdi: hâlâ da etmektedir. Haydi, diyelim ki eskiden teknik vasıtaların noksanı yüzünden bostanlan daha emniyetli şekilde sulama imkânı yoktu; belediye zabıtası da yavaş yavaş gevşemiş, hükümet işlerinde savsaklık ve bakımsızlık son haddine gelmişti. O derece ki kuyuya düşüp boğulmağı artık bir çocuğun uğrayacağı önlenmez ölümlerden bir tanesi olarak görmeğe alışılmıştı, İstanbullun yediği yerli sebzede çok defa bir insan yavrusunun da izi vardı. Bostan kuyularımıza âdeta Moloctı cinsinden ara sıra ateş yerine suda çocuk kurban edilen birer korkunç İlâh gözüyle bakarsak fazla mübalâğaya kaçmış olmayız. Netektm daha evvelki gün Eyüp'te 5 yaşındaki Emine’yi bu uğursuz deve kurban verdik. Ay, bazan hafta geçmez ki bir minimini AH veya Ayşe ayni Akıbete uğramasın, "Kuyu anası» na yem olmasın.
Yaşadığımız ileri asır için ayıp şey! İstanbul’da bir tek açık kuyu bulunmasına göz vunı ulam az; göz yumanlar o masumların ölümünden mesuldürler. Sivrisinek mücadelesine giriştiğimizi fırsat bilerek bütün açık kuyuları sağlamca kapatmak, hele eski sistem bostan kuyularını belli bir müddet içinde İliç değilse üstleri örtülü şekilde çalışacak hale sokmak kararını almalı, malarya ve tifo mücadelesi teşkilâtına bu İşi de bağlamalıyız,
«... O elvardakt üstü açık bostan kuyusuna düşerek boğulmuştur» gibi İki satırlık zabıta haberi bize, alıştığımız için tabiî hâdiselerden görünüyor amma bıınun şehir mefhumuna hiç uymadığını ve başka llsaııa tercüme edilince belediye hudutlun içinde şaşırtıcı bir mâna aldığını kavramamız lâzımdır. Şehir — bostan — üstü açık bostan kuyusu.,, bunlar bir araya gelemez.
Refik Halid Karay
Simle 2
AKŞAM
17 Temmuz 1945
SÖZÜN GELİŞİ
Boşa giden gayret
Geçen gün gazetelerde okuduğumuz «memlekete giren mallar» listesinde beş tüccara kalay geldiği yazılı İdi. Bir tüccar gramofon plâğı etiketi, başka bir ithalâtçı cam düğme getirtmiş. Daha evvelki günlerin listelerinde kapı mandalı gibi acayip, gramofon iğnesi gibi olmasa da olur cinsten malların memlekete tekrar tekrar sokuldduğunu okuyup dururduk Buna karşılık ithal malı nice zarurî ihtiyaç maddelerinin yokluğunu hissediyoruz.
Gramofon plâğı etiketinin kim bilir nereden memlekete sokulması için ne kadar muamele cereyan ettiğini bilmiyorsak da az gayrete mal olmadığını tahmili zor değildir. Kim bilir ne kadar kâğıt harcanmış, kim bilir ne kadar telgraf çekilmiş, kim bilir ne kadar adam bu işle uğraşmış, nihayet başarı elvermiş, gramofon değil, gramofon plâğı değil, gramofon plâğının etiketi muazzam bir vapurla gümrüklerimize dayanmıştır. Plâğın etiketsizini almıyoruz demek!
Eskilerin «Eheınmi nıiihimme tercih etmek» dedikleri anlayış. fırsat düşünce memlekete hizmet ettiklerini söyleyen tüccarlarımızda ne yazık ki yoktur Şimdiye kadar kaç tüccar memlekete kalay getirdi? Saymadım ama mal getirtmek kabiliyetinde olduklarını ispat eden bu acar adamlardan bir ikisi kalay getirtmekten vazgeçip de başka bir lüzumlu ihtiyaç maddesini sokmak uğrunda çalışsalar, birliklere o niyetle başvıırsalardı memlekete, halka hizmet etmek istediklerini de ispat etmiş olurlardı.
Hele gramofonun plâğının etiketini getirmeğe muvaffak olan tüccar bana, hiç de lüzumu olmadığı lıalde bir kâğıt üzerine en ince çizgiyi çizmek İçin Amerikanın bilmem hangi bölgesinde yaşıyan bir cins tavşanın muayyen yerinden koparılmış tüyler getirtmeğe çalışan ressamı hatırlatıyor.
Şevket Rado
Zeytin tanesi
lstanbula 200 ton tahsis edildi
Ticaret Bakanlığı son zamanlarda bilhassa Ankara, İstanbul ve İzmir istihlâk pazarlarında zeytin tanesi fi-atlerlnln fazla yükseklik arzetmcsl üzerine bu maddenin de tanzim satış-larile flatlerinln muayyen hadlerde tutulmasını kararlaştırarak Bursa kaza Torun satış kooperatiflerinin Gemlik ve Mudanya depolarında bulunan ve iiç kaliteye ayrılan 374 ton zeytinin bu dört İstihlâk merkezinde tevziine emir almıştır. Ayrıca diğer lüzum görülen vilâyetlere de zeytin tanesi gönderilecektir. Tanzim satış ve tevdiinde değişmez ve dar gelirlilerin İhtiyaçları ön planda tutularak ve tek flatle müstehlike muayyen miktarlarda zeytin tanesi intikal ettirilecektir.
Zeytinlerin mahallî deposunda satış flatl 85,5 kuruştur ve buna zaruri fire ve nakliye masraflan İle satıcı kârı İlâve edilecektir. 374 tondan 100 tonu Ankaraya, 200 tonu lstanbula, 40 tonu İzmlre, 24 tonu da Bursaya tahsis olunmuştur. Diğer on ton da lüzum hissedilen şehirlere gönderilecektir.
Ege bölgesi zeytinyağı rekoltesi
İ.zm İr de çıkan «Ticaret» refiki miza göre, Muğla ve Manisa da hahlt olmak üzere bu sene Ege bölgesi zeytinyağı rekoltesi 30 - 32 bin ton tahmin edilmektedir.
Zeytinyağı işi için İzmir'den çağrılan yağ tacirleri
İzmir 17 (Akşam) — Zeytinyağı İşlerinin düzenlenmesi İçin Ankarada Ticaret Bakanlığında yapılacak olan toplantılara şehrimizden bazı yağ tacirleri davet edilmiştir. Bunlar bir İki güne kadar Ankaraya gideceklerdir.
İzmir Tarım satış kooperatifleri umum müdürü istifa etti
İzmir 17 (Akşamı — Tarım satış kooperatifler! birliği umum müdürü B. Sedat Dikmen İstifa etmiştir. Aynı zamanda Parti Vilâyet İdare heyeti başkanı olan B. Sedat bu işine devam edecektir.
iskelelere gelen tüccar eşyasının nakli
Tüccarlara alt ticaret eşyası, İskele ve istasyonlara getirilince, ancak sahibinin deposuna nakletmek şartlle ve tüccarın nakil vasıtaslle sıra beklemeden taşınmasına müsaade edilmektedir. Eğer tüccar, malını esnafa satmışsa kendi nakil vasıtaslle malını sattığı kimsenin dükkânına nakledeni emekte, orada sıra bekllyen diğer nakil vasıtaları arasında nöbet almağa belediye emrlle mecbur tutulmaktadır. Birçok şikâyetlere sebebolan bu usulü değiştirmek üzere belediye tetkikler yapmaktadır.
Uçak seferlerinin tahdidi muhtemel
Ankara 16 — Benzin darlığı yüzünden birçok taksi arabaları seferden çekilmişlerdir. Benzim darlığı sebeblle tayyare seferlerinin de tahdldedllmesl muhtemeldir.
İzmir'de bir çocuk denize düşerek boğuldu
İzmir 17 (Akşam) — Merkez ban-kansı memurlarından B. Ferldln oğlu beş yaşında Feridun, Güzelyalıdaki evinin bahçe rıhtımı üzerinde oynamakla iken uentae düşmüş ve boğulmuştur.
Ticaret odaları
Ankara, İstanbul ve İzmir mümessilleri toplantılara başladılar
Ticaret odaları toplantısı dün saat 15,30 da İstanbul ticaret odası salonunda başlamıştır. Ankara. İzmir vc İstanbul ticaret odaları mümessilleri bu toplantıda bulunmuşlardır. Bir kaç gün devam edecek olan ticaret odaları toplantısı hafi cereyan ettiğinden gazeteciler alınmamıştır.
Öğrendiğimize göre toplantılarda. 510 numaralı kararname, flat mesele ler!, kontrol İşleri. harb sonu ekonomik durum ve sair ticari ve İktisadi konular üzerinde konuşulacak vc kararlara varılacaktır. Hazırlanacak rapor, Ticaret Bakanlığına yollanacaktır.
İthal edilen ilâçlar hakikaten hasta olanlara verilecek
Memleketimize İthal edilen ve yurt nüfusuna nispetle oldukça az olan ilâçların kara bor say a intikal etmemesi İçin birçok tedbirler alınmıştı. Bu çeşit ilâçlardan tedarik etmek İçin yapılan müracaatler ls’af edildiği takdirde az zamanda tükeneceğini göz önünde tutan sağlık müdürlüğü, İlâçların hali hazırda hasta bulunup da bunlara hakikaten muhtaç olanlara verilmesi İçin hükümet doktorluklarına yeniden sıkı emirler vermiştir. ________________
Bakanların tetkikleri
Şehrimizde bulunan Ekonomi Bakanı B. Fuat Sirmen, ticaret odası salonunda muhtelif zümrelere mensup sanayicileri dinlemiştir. Sanayiciler, kendilerini ilgilendiren hususlara dair Bakana İzahat vermişlerdir. Harb sonu ekonomi durumu üzerinde ehemmiyetle durulmuş, maliyet, nakliyat, ham madde İhtiyacı toplantının esaslı konuları arasında bulunmuştur.
Ticaret Bakanı dün tacirleri dinlemeğe devam etmiştir. Yağ fabrikalarından bazılarını, kooperatif mli-meslllerlnl kabul ederek durumlarını sormuştur.
Ticaret Bakanının pazar günkü gazetelerde çıkan beyanatı, piyasada İyi tesir yapmış ve satışlarda gevşeklik doğurmuştur. Bakanlığın piyasa üzerindeki kararları vaktinde çıkarılarak tatbik edilirse bu gevşeklik müstehlik için hayırlı neticeler du-ğurablllr.
Zeytinyağı, nebati yağ ve sadeyağ İşler! İle uğraşanların, Ticaret Bakanlığı tarafından yağ hakkında alınacak kararın tatbikinden önce Ankarada bir toplantıya çağrılacağı haberi yağ piyasasında memnunluk uyandırmıştır.
120 bin kilo mangal kömürü getirildi
Dün şehre 120 bin kilo yeril mangal kömürü Kasımpaşa, Unkapanı. Fındıklı İskelelerine getirilmiştir. Kömürlerin toptan kilosu 15-18,5 kuruş arasındadır. Her üç İskelede satışlar dünden itibaren başlamıştır.
KÜÇÜK HABERLER
Millî korunma murakıpları yüze indirilecek
Ticari hayatın t ek Asil t ettiği bazı İllerimizde valiliğin emrinde bulunan milli korunma teşkilâtının ağustos başından İtibaren Ticaret Bakanlığına bağlanacağını yazmıştık. Bütün memlekette mevcut 152 milli korunma murakıbından ibaret bulunan bu teşkilât mensupları ay başından İtibaren 100 kişiye indirilecektir. Yeni teşkilâtta çalışacakları Ticaret Bakanlığı tâyin edecektir.
Millî Eğitim Bakanı
Gelecek ders yılına ait hazırlıklarla meşgul olacak
Diin sabah şehrimize gelen MUli Eğitim Bakanı B. Haşan - Âli Yücel gelecek ders yılına ait hazırlıklarla meşgul olacaktır.
Bakanlık taralından verilen karara göre orta okul ve liselerde bütünleme İmtihanlarına ve yeni öğrenci kaydına 20 ağustos, lise bitirme İmtihanlarına 25 ağustos, orta okul elemelerine 27 ağustosta başlanacaktır. Liselerin son sınıflarında olgunluk imtihanları 17 eylülde başlıyak. 26 eylülde İlse ve orta kullarda derslere başlanacaktır.
Bu ders yılının verimi ancak bu imtihanlar bittikten sonra belli olacaktır.
Adalet Bakanı adiiye de
Üç gündür şehrimizde bulunan Adalet Bakanı B. Ali Rıza Türel dün öğleden sonra toplu milli korunma mahkemeleri teşkilâtını ziyaret etmiş, bll&hara İstanbul adllyeslne gelerek geç vakte kadar meşgul olmuştur. Bakan Al! Rıza Türel’ln İmralı cezaevine gitmesi de muhtemeldir.
Çalışma Bakanı geldi
Çalışma Bakanı B. Sadi İrmak dün İzmir’den şehrimize gelmiştir. Bakan İstanbul’a çalışanların durumu ve çalışma yerlerini tetkik etmek üzere geldiğini, şehrimizde bir kaç gün kalacağını söylemiştir, '
Çukurova pamuk rekoltesi noksan
Adanada çıkan «Bugün» refikimizde okunduğuna göre Çukurova bölgesinde 1945 - 1946 senesi pamuk rekoltesi 35902 balya noksan olacağı tahmin edilmektedir. Rekoltede görülen bu noksanlık, pamuk tohumlarının yağmursuzluktan birçok mınta-kalarda çok noksan olmasından İleri gelmektedir.
Genel nüfus sayımı hazırlığı
İstatistik Genel müdürü Celâl Ay-bar Konyaya yaptığı geziden dönmüştür. Genel müdür, Konya şehrindeki numaralama vo sayım İşlerini İncelemiş ve şehir nümerotajının tekemmül ettirilmesi için alınacak tedbirleri tesblt eylemiştir.
Genel müdürlük muavini Selim Sabit Aykut, Manisa ve İzmir illerinde r.yım hazırlıklarını denetlemek üzere dün yola çıkmıştır. Müdürlüğün diğer şube müdürleri hâlen Çorum, Çankırı, Sivas, Kayseri, Denizli, Muğla, Aydın, İsparta, Burdur illerinde gezide bulunmaktadırlar. Sayımın, yurdun her tarafında aynı esaslara göre ve en doğru bir şekilde yapılması için bu denetlemeler, Bayım tarihine kadar bütün 11 ve İlçelere teşmil edilecektir.
Şehrin sağlık durumu
Şehrin sağlık durumunu incelemek üzere sıhhat müdürlüğünde bütün İlçelerin hükümet doktorları, sıhhat müdürü doktor B. Faik Yargıcının başkanlığında bir toplantı yapmışlardı. Toplantıda bilhassa bulaşıcı hastalıklara yakalananlar hakkında sapılması gereken tedbirler uzun uzadıya bahis mevzuu edilmiş ve îstan-bulun sağlık durumu gözden geçirilmiştir. Bundan başka yurdun muhtelif bölgelerinden lstanbula gelen hastaların hastanelere veya mütehassıs doktorlara gönderilmesi İçin de sıhhat müdürlüğü bazı kolaylıklar temin edecektir.
-Ar Çarşıkapıda Sorguçlu handa kunduracılık eden on altı yaşlarında Emin isminde bir genç dün akşam üzeri Florya’da denize girmiş, bir aralık boğulmak üzere iken etraftan yetişenler tarafından kurtarılmış, plâj doktorları tarafından İlk tedavisi yapıldıktan sonra vasiyeti tehlikeli görüldüğünden tedavi İçin Akıl hastanesine yatırılmıştır.
■Ar Tünel önünde İnşası biten tramvay parmaklıklı durağı bu sabahtan İtibaren açılmışta.
ir Sahte ratura tanzimi suretüe yüksek llatle ambalaj kâğıdı satmak suçundan İkinci toplu milli korunma mahkemesinde yargılanmakta olan İlya isminde bir kâğıtçının duruşması dûn bitmiş ve İlya'nın bir sene müddetle ağır hapsine karar verilmiştir.
Ar Ç. E, K. Çarşıkapı çocuk dispanserine müracaat eden çocukların çoğu uyuz ve saire gibi cilt hastalık! ari-lc malûl oldukları esefle görülerek, cilt hastalıkları mütehassıslarından Dr. B. Nihat Tözge bunları tedaviye başlamıştır. Hayırsever doktorun arzusu üzerine, parasız olarak, her pazartesi günü sabah saat 9 dan sonra 11 gibi hastalıklarla malûl olan yavrular bedava muayene ve tedavi edilmektedir.
Edirne - İstanbul otobüs seferleri
Yolculardan «ekiz lira ücret alınıyor
Edirne 18 (Akşamı — Edirne - İstanbul doğru hat otobüs servisine başlanmıştır.
Edime Belediyesinin aldığı yeni otobüs bu sabalı aaat 7 de ilk yolcularını aldıktan sonra kurban kesilmiş ve birkaç senedenberi tatil edilmiş olan seferlere bu suretle başlanmıştır. Yolcu başına üçüncü mevki tren ücreti kadar olan 8 lira alınmaktadır. Bu otobüs bir gün gidecek ve ertesi günü Edimeye Istan buldan yolcu getirecektir.
Edirnede bereketli yağmurlar
Edirne (Akşam) — Bir haftadanbe-rl devam eden şiddetli ve bunaltıcı sıcaklardan sonrr çok bereketli yağmur yağmıştır. Devamlı yağan yağmur Edirne ve civar köylü İle toprakla meşgul halkın yüzünü güldürmüştür. Fu suretle hava da serlnlemlştlr.
Yağmur, yazlık mahsullerle sebzeler ve bostanlar İçin çok faydalı olmuştur. ______________
Tekel eski hususî kalem müdürünün dâvası
Tekel İdaresi eski hususi kalem müdürü B. Zeki Akdamar tarafından, Tekel müfettişleri B. Osman Cemil ve B. Suphi aleyhlerin^ açılan mânevi zarar ve tazminat dâvasının rliyetlne dün on birinci hukuk mahkemesinde devam edilmiştir
Bu oturumda tekel İdaresi evrak şubesi müdürü B. Kemal şahit olarak dinlenmiş vc o zaman cereyan eden bazı muameleleri anlatmıştır. Mahkeme. müddeialeyh vekillerinin bazı tetklkat yapabilmeleri İçin kendilerine mehil verilmesine karar vererek duruşmayı tallketmlştlr.
İzmir Alman konsolosluğu binası
İzmir 17 (Akşam) — Şehrimizdeki Alman konsolosluğu binası kapısında bulunan ve Alman haklarının İsviçre konsolosluğu tarafından himaye edileceği ibaresini taşıyan levha; ortada resmi bir Alman hükümeti mevcudol-madığmdan, İsviçre konsolosluğu tarafından kaldırılmıştır.
(Baş tarafı 1 inci sahifede) kındaki düşünceleri taban tabana zıttır. Bundan daha kötüsü, birbirlerine karşı inan ve güvenleri kaybolmuştur. Potsdam konferansının en güç İşi sulh teferruatını hazırlamak değildir. Üç galip devletin bunda kolayca anlaşmıya varmaması mümkün değildir Potsdam konferansında, birbirlerinden şüphe eden devletler, birbirlerine karşı emniyet tedbirlerini birlikte almıya çalışacaklardır. Tarihin en büyük garabeti budur.
Bu konuşmalar sonunda Av-rupada sürekli bir anlaşma ile milletlerin emniyeti korunacak mı, yoksa bütün güç işler gene uyuşturucu ilâçlarla pamuk İpliğine mİ bağlanacak?
Hasta adam, yani Avrupa ölmek üzere olduğu için artık pal-yatiflere yer olmadığı meydandadır. Son aylarda yapılan teşhislerde Avrupanın büyük derdi anlaşılmış. dünya efkârında kaygı ve sabırsızlık başgöstermiştir. Amerika Devlet Başkanı olduğli günden beri azimli söz ve hare-ketlerile büyük şöhret kazanan M. Truman, Alman tahakkümünü yıkmak için girişmediği fedakârlık kalnuyan ve son seçimde İngiliz milletinin bugünkü ağır şartlar içinde dahi güvenini kazanan M, Churchlll Potsdam’dan elleri boş dönemezler. Rusyaya, tarihinde görmediği bir zaferi ve onun kazançlarını kazandıran Mareşal StaUn de bu şerefli ve emin durumunu bir anlaşmazlığa feda etmek istemez
Bunun içindir ki Potsdam konferansı gibi dünya tarihinin dönüm yeri olacak eşsiz bir toplantının başan ile biteceğine İnanıyoruz. Dünyanın geçirdiği felâketten sonra yeni bir harb mesuliyetini kimse üzerine alamaz.
Bu münasebetle bir noktayı aydınlatmak İsteriz.
Üçüncü harb olrruyacakttr, diye yazdığımız yazılan yanlış an-lıyan bazı dostlarımız, gönderdikleri mektuplarda, düşüncemizi doğru bulmuyorlar.
Avrupada yeni bir harb felâketi olmıyacaktır, çünkü harb çıkmasın diye bütün sulh gayeleri feda edilecektir, harb korkusu altında Avrupada yeniden tahakküm ve istilâ siyasetine göz yumulacaktır. değil. Yeni bir harb olmıyacaktır, çünkü hiç bJr devlet, emperiyalist emellerinde, dünyaya karşı harbi göze alacak derecede ısrar edemiyecektlr. Bir harb tehlikesi karşısında hiç kimse. Hltler Almanyası yerine geçmek cesaretini kendisinde göremiyee ektir. M. Truman’m M. Churchill’in, son zamanlarda söyledikleri nutuklarla hem dünyayı, hem kendi milletlerini sadece avutmak istediklerini sanmı-ya hakkımız yoktur.
Necmeddin Sadak
Ampül darlığı
Son günlerde kara borsada 5 liraya- kadar ampul satılmaktadır. Diğer taraftan şehir hatlarmdakl vapur ve trenlerden her gün külliyetli miktarda ampul yok olmaktadır. Devlet Deniz ve Demiryolları Emniyet müdürlüğüne tezkere yazarak taşıtlarda kaybolan ampullerin çalındığını İddia etmişlerdir. Emniyet müdürlüğü bu tezkere üzerine faaliyete geçmiştir.
Azgın bir öküz ortalığı telâşa verdi
Bu sabah. Kara köy İle Kabataş arasındaki yol üzerinde bulunanları telâşlandıran bir hâdise olmuştur.
Mezbahaya götürülmekte olan bir öküz, Necatlbey caddesinden geçerken etrafa saldırmağa başlamış, yolda yaya yürüyenler birer tarafa kaçışmışlar ve zabıta memurları da peşine düşmüştür.
Her tarafın kalabalık olması dola-yıslle azgın öküzü öldürmek güç olmuş, öküz de bu vaziyetten istifade ederek gözleri dönmüş bir halde Kabataş İlerilerine kadar gelmiştir. Burada etraf tenhalaştiğı cihetle memurlar silâh istimal ederek kudurmuş hayvanı Öldürmüşlerdir.
Uçak motor fabrikası kuruluyor
Ankara 17 (Telefonla) — Türk Hava Kurumunun uzun zamaııdanberi üzerinde çalıştığı uçak motor fabrikasının yapılmasına yakında başlanacaktır. Fabzrlka Gazi çlfllğlnde olacaktır. Fabrika İlk plân gereğince senede 200 motor yapacaktır. Fakat bunu beş sene sonra üç misil arttıracaktır. O zaman ilâve tesisatla fabrikanın kapasitesi 600 e çıkacaktır. İlk İnşaata bazı tesisler hariç, I milyon liraya yakın para harcanacaktır.
İnşaat 1946 yılı sonunda bitecektir, şimdilik yüzden fazla tezgâh kurulacak. 50 teknlslyen, 60 personel ve 250 Üe birinci sınıf İşçi çalıştırılacaktır.
Çok çocuklu annelere madalya
Ankara 17 (Telefonla) — Kanun gereğince, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından çok çocuklu annelere birer madalya verilmesi kararlaş tırılmışlar. Bu madalyalar altı ve daha fazla çocuklu annelere verilmesi lâ2im gelen İkramlyelerlle birlikte dağıtılacaktır. 1500 adet gümüş kaplama madalya sipariş edilmiştir. Bu madalyalar kadife kutular içinde ve kırmızı beyaz kurdelelere bağlı olarak annelere dağıtılacakta.
İtalyan büyük elçisi Atatürk’ün kabrine çelenk koydu
Ankara 17 (Telefonla) — İtalyn büyük elçisi M. Alberto Marketti dİ Murlagro, dün Ebedi Şef Atatürk’ün muvakkat kabrini ziyaret ederek bir çelenk koymuştur.
Potsdam konferansı hangi şartlar altında toplanıyor
Üçler toplantısı bugün başlıyor
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
«Bize bir zalim olarak tanıtılmış olan bu adam, ağzındaki uzun yaprak algaraslyle çok İyi bir İnsana benziyor.»
Başbakan, bundan sonra, Başbakanlık dairesinin harabelerini ziyaret etmiştir. Orada, savaşın İzlerini taşıyan büyük salonları gezerken Sovyet subayları kendisine rehberlik etmişlerdir. Churchlll, duvarları kaplıyan Rusça veclzeleri tercümanına tercüme ettirmlştri. Başbakan daha sonra Hitlerln çalışma odasile ziyafet salonunu gezmiştir. M, Churchlll, bir odada son defa olarak 1935 senesinde, Hltlerle yemek yemiş olduğunu hatırlatmıştır. Hitlerln yeraltı sığmağına indiği zaman, Başbakan, burasını çok alâkalı bulmuştur.
Churchlli’ln Berlinde olduğu haberlerinin yayılması üzerine, onu görmek için gelen İngiliz-askerleri, Başbakan oradan ayrılırken kendisini şiddetle alkışlamışlardır.
Sovyet makamları tarafından verilen kısa bir kabul resmi bir tarafa bira kılırsa, bütün gün öğleden sonra hiçbir merasim yapılmamıştır. Başbakanın emniyetini bir tek inzibat temine memur gibi görünüyordu. Bu memur, ChurchlU’l seyreden birkaç Alman gurupunu kontrolda güçlük çekmemekte İdi. Bu Almanlar. Churchlll’e karşı hiçbir hasmane harekette bulunmamışlardır. Onlar, bu kadar büyük bir adamın, ahnJl arasında bu kadar basitlik İçinde dolaşmasından hayret İçinde bulunuyorlardı. Bir galibin. mağlûplar arasında dolaşması nadiren bu kadar âlâyişslz olmuştur.
Başbakanlık dairesini ziyaret ettikten sonra M. Churchlll ve M. Eden, hâlâ Alman askeri taşıtlarının enkazı lle kapalı olan ve Alman Dış İşleri Bakanlığı binasının da bulunduğu Wllhemstrasse’yl gezmişler ve bundan sonra da Alexander Platz’a gitmişlerdir.
Halk arasında bulunan bir Alman kadını. M. Eden‘1 telmih ederek demiştir ki:
«Onun için, dünyanın en İyi giyinen erkeği derler. Hakikaten böyle olduğunu kabul etmek lâzım.»
Başbakan Churchlll, üniforma giyinmesine rağmen, giyinişte kendine mahsus olmak hususundaki şöhretini muhafaza ediyordu. Üzerinde sıcak memleketlerde giyilmeğe mahsus beyaz pikeden bir gömlek vardı.
Halk arasında en meraklıları Rus askerleriydi. Onlar. İngiliz askerlerine M. Churchlll ve M Eden hakkında birçok sualler sormakta İdiler.
Başkan Truman’ın gezintisi
Berlin 16 (AA.) — Başkan Truman, bugün, Relchstag, Brandenburger Tor ve Unter den Llnden harabelerini gezmiştir. Başkanın geçtiği yollar çok sayıda asker tarafından muhafaza edilmekte İdi. 8lvtilertn yollarda dolaşması menedilmlşti.
Azerbaycan hakkında bir tekzip
Londra 16 (AA.) — Kahlredeki
İran elciliği tarafından neşredilen bir tebliğ ile, kendine Azerbaycan kurtuluş komitesi İsmini veren olr grupun İran Azerbaycanının Sovyet Rusya'ya İlhak edilmesi talebinde bulunduğu hakkındakl söylentiler yalanlanmaktadır. Tebliğde tiâve edildiğine göte, Rusya He «Dostane münasebetler» İdame etmekte olan İran’da böyle bir komite mevcut değildir.

Trieste'nin idaresi
Londra 17 (A.A.) — Ingiliz resmî mahfilleri tarafından Reu-ter muhabirine bildirildiğine göre Trieste’de tatbik edilen Ingiliz siyaseti. Yugoslav yan resmi teşekküllerinin, açıkça İtirazlarına rağmen, değişmiş değildir. Bu itiraflar lâyık oldukları şekilde nazarı itibara alınmaktadır
1940 senesinde yapılan bir görüşme
Londra 17 (R.) — Fransız siyasi memurlarından Rougler Kanadada bastırdığı bir kitapta 1940 senesinde M Churchlli'ln petain İle bir anlaşma yapmak için görüşmelerde bulunduğunu İddia etmiştir. İngiliz Diş İğleri Bakanlığı bu sabah neşrettiği bir tebliğ lle bu İddiaya cevap vermiştir. Cevapta deniliyor kİ: Rougler 1940 senesinde Londra ya gelmiş. Churchlll tarafından kabul edilmiştir. Kendisine Cezayire gitmesi ve general Weygand’a savaca devam etmesini teklif eylemesi bildirilmiştir. Rougler bu vesikanın fotoğrafını neş rederken Weygand kelimesini haz-fetmlştlr, Bu suretle vesikanın Pe-taln’e hitabetti# İntibaı hâsıl oluyor. Hakiki vesika çimdi Londrada basılmıştır. _______________
Franco bugün bir nutuk âöyliyecek
Londra 17 (R.) — İspanyadan gelen bir habere göre. General Franco r.un bugün mühim bir nutuk söylemesi bekleniyor. Generalin falanj teşkilâtını feshetmesi beklenebilir. Bu teşkilâtın reisi olan Arrosc’nln kabineden çekilmiş olduğu da söylenmektedir.
bö r s A
16/7/1945 fiötlerl
Londra üzerine i sterlin 5.20
Nevyork üzerine lOo dolar 130.50
Cenevre 100 İsviçre Fr 30.875
Madrid üzerine 100 pezeta 12.84
Stokholm üzerine 100 kuron 31.1325
ESHAM VE TAHVİLAT
% 5 faizli İkramiyeler:
1933 Ergani 24.60
1938 İkramiyen 12.—
«dilil Müdafaa 22,—
Demiryolu lkramlyell 97.50
% 7 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum l 19.90
Sivas - Erzurum 2-7 20 —
1941 Demiryolu I 20.—
1941 Demiryolu H 19.37
1941 Demiryolu in 19.30
11111! Müdafaa I 19.40
Mini Müdafaa H 20.20
Milli Müdafaa m 19 5Î
Anadolu Demiryolu Grupüi
Tahviller 1-2 65.—
Hisse senetleri % 60 35.50
Mümessil senet 46.55
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 143.—
T. tş Bankası 14.70
T. Ticaret Bankası 4.20
Aslan Çimento 9.—
Borsa dışında
ALTIN FLİTLERİ
Gulden 36.10
Reşadiye 38.60
Ingiliz 44.25
Külce (Bir gramı) 3.72
Tn.lrviıu
Şaban 7 — Hızır 73
İmsak Güneş öğle ikindi Ak Yatsı I
E. 6.52 9.04 4.41 8.40 1100 1.07 I
V W 5.43 13.20 17.18 20.89 22.3M
17 Temmuz 1945
AHSAM
Sahile 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Montgomery ceketleri
Allah razı olsun Montgomery’ den! General Montgomery’den! Mareşal Montgomery'den! Şüphesiz, güney'dc, kuzey’de elde ettiği muvaffakiyetlerden dolayı Allah razı olsun. Fakat onu insanlar, diğer bir başarısından ö-türü de daima hayırla anacaklardır.
Montgomery, bu harbin en sevimli şahsiyetlerinden biridir. Düşmanlan «tebessümü haram sayann bir zihniyetin mensubu idiler. Nazi’lere göre gülmek, bir nevî «İsraili yılışıklık- sayılıyordu. Bir Hitlerci, «yüzünden kıl afdırmıyann, abus suratlı olmalıydı. Halbuki. Müttefik şeflerin hepsi güler yüzlüdür: Geniş tebessümü ile rahmetli Roosevelt, «V» işaretini çakarken şakacı ha-lilc Churchill, kendi milteti ve taraftarları için pek babacan ve himayekâr gülümsüyormuş hissini veren Statin, hep, tebessümü türlü türlü kullanan şefler...
Truman’ı incelemek fırsatını henüz bulamadıksa da, yaşamak zevkini kendine şiar edinen Amerikalıları bildiğimizden yeni Şeflerinin de mutlaka güler yüzlü olacağını kestiriyorum. ikinci büyük harbin güler yüzlü şahsiyetleri arasında, elbette Montgo-mery de var. Onun resimlerini ilk gördüğümüz zaman — Prusya generallerine, mareşallerine kıyasla — kendisini epey çelimsiz çalımsız bulmuştuk. Bir deri, bir kemik. Âdetâ «üstte yok, başta yok . gibi! Amelemsi giyinmiş: Sırtta tulnmvari bir işçi elbisesi, kafasında bir bere.. Kısa panta-lonuna, bağrı açık gömleğine hayretle baktık, durduk: «Afrika güneşinin altında bunalmıştır, parlak üniforma I a nnı sonraya saklıyordur ama. bakalım giymek nasip olacak mı?» dedik.
İsteseydi, nasip olurdu. Fakat Montgomery, mütevazı tebessümünü, hoş halini zaferlerinden sonra da terketmediği gibi, o basit elbiselerinden vazgeçmedi. En büyük iyiliğini de hu suretle yaptı. '
Senelerdir şikâyet edip duruyorduk: «Nedir bu muğlâk erkek kılıkları? Yakalıklar, boyunbağ-lar! Yelek yazın terkedıldi ama. yünlü ceket... Şehrin sıcağında bunlarla bunal, dur. Eğer sayfiyede oturan bahtiyarlardan isen, ancak iş dönüşü fakat heyhat hararetin hm geçince sırtına azıck hafif bir şey giyebil.,,» Biitiin bu şikâyetlerden sonra: «Ey dâhi erkek terzisi! .Sen neredesin? Ne zaman faizlere basit bir kıkk icadedeceksin?»
Meğer, bu icat umduğumuz gibi bir terziye değil Montgomc-ry’ye nasipmiş. Onun ismini taşıyan pek basit kumaştan, basit yazî.-k ceketler ve şort tarzında pantalonlar, şimdi bir çok memleketlerde olduğu kadar Türkiye-de de süratle taammüm ediyor. Gri flanel pantalon. emperme-abl nasıl pratik kıyafetlerse bunlar da onların yanında mevki alıyor. Evvelâ pek sıcak memleketlerin pek gençleri, sonra orta yaşlıları derken, şimdi bizimki gibi mutedil memleketlerin insanları da bunlara rağbet ediyor. İstanbulinden, bonjurdan, redingottan son çeyrek asırda nasıl kurtulduksa, önümüzdeki seneler İçinde de, erkek kılığının mütebaki cenderelerinden kurtulacağımıza benzer.
Bu son zafer, bir çok hürriyetler temin edecekmiş; etsin inşallah; o zaman, kendisine İsabet eden hisseden dolayı Montgome-ry’ye de teşekkür ederiz. Fakat buna hacet kalmaksızın, daha şimdiden, kılık inkılâbındaki hissesinden. bu zaferinden dolayı Mareşali tebrik eder, ona teşekkürlerimizi bildirebiliriz
(Vâ - Nû)
RADYO
ANKARA RADYOC”
Bugünkü program
18 Dans orkestrası; 18,45 Müzik: (Pil; 10 Haberler; 10,20 Geçmişte bugün; . 10,25 Türküler ve oyun havaları; 10,45 Posta kutusu; 20 şan soloları; 20,15 Radyo Gazetesi, 2P.45 Mandolin Birliği; 21.05 Balon orkestrası; 21,45 Tarihli Türk musikisi; 22,30 Dans müziği (pl.); 22,45 M. B. ayarı ve haberler.
Yarın sabahki program
7.30 Müzik: (Pl.); 7„45 Haberler;
8 Müzik; (Pl.); 12,30 Şarkılar; 12,45 Haberler; 13 Salon orkestrası; 13,30 Kapanış.
I !HZkk>m&IjE*4ıî I
Koyun bolluğu
Umumi Meclis temmuz toplantı devresini bitirdi
Tramvay duraklarındaki bölmeler ve son istasyonlarda inmek mecburiyeti münakaşalara sebeboldu
Umumî Meclis temmuz İçtimainin son toplantısını dün yapmıştır. Encümenlerden çıkan ve tahsil edllemi-yen bazı borç kayıtlarının silinmesi hakkındakl mazbatalar kabul edildikten sonra maktu para cezalarının arttırılması hakkında belediye reisliğinin teklifi üzerine kavanln encümeni mazbatası okunmuştur. Encümen, teklifi uzun uzadıya İnceledikten sonra maktu para cezasının arttırılması teklifini muvafık bulmamakta idi.
Belediye reis muavini B. Rifat Yenal müzakerenin Meclisin gelecek, bazı maddelerinin tedlll teklifinin de ve Meclis bu teklifi kabul etmiştir. Belediye zabıtası talimatnamesinin bazı maddelerinin tadili teklifi de gelecek devreye bırakılması muvafık, görülmüştür.
Göztepe de istasyon civarında hat boyundaki arazinin mevzii İmar plânının tetkik ve tasdiki uygun görüldüğüne dair Mülkiye ve Nafla komisyonları mazbatası okunmuştur. Mazbataya göre öteden beri civar halk ve gençleri tarafından mesire ve spor yeri olarak kullanılan ve kısmen halka, kısmen de hükümete ait arazinin doğrudan doğruya bu maksada tahsisi İçin kamulaştırılması esasına göre bu havali plânının kabulü muvafık görülüyordu. Meclis bu mazbatayı kabul etmiştir.
Caddebostanında Çlftehavuzlar caddesinde Ragıb paşa köşkü adile anılan arazinin İfrazı hakkında Nalla ve mülükiyp encümenleri mazbatası okunmuştur. Mazbataya göre arazinin mutasarrıfı binayı muhafaza edecek surette burasının 7 parçaya ayrılarak İfraz edilmesini İstemektedir. Encümenler, köşkü ihtiva eden parça muhafaza edilmek suretlle arazinin altı parçaya ayrılarak bu parçaların her birinde İki katlı birer binadan fazla İnşaat yapılmamasını muvafık görüyorlardı.
B. Kâzım Şlnasi Dersan İki katlı binadan maksadın ne olduğunu sordu Verilen İzahat üzerine yapılacak binaların bir bodurumla iki kattan ibaret olacağı bildirildi ve mazbata bu kayıtla kabul edildi.
Bundan sonra birinci oturuma nihayet verilmiş, ikinci oturumda verilen bir takrir okunmuştur. Takrirde İstanbul tramvaylarında okluğu gibi Kadıköy ve Üsküdar tramvay biletlerinin de bir mın-taka addedilmesi için tarifede tadilât yapılması teklif ediliyordu. Takrir belediye reislik makamına havale edilmiştir, İkinci bir takrir daha okunmuştur. Bu takrirde son günlerde Emlnönünde, Tünelde ve diğer yerlerdeki demir bölmeli durakların halkı sıkıntıya soktuğu İddJaslle hemen kaldirilmasî ve yine halkın münteha İstasyonlarda tramvayları terke mecbur edilmeleri hakkında son günlerde tatblka başlanan tedbirin kaldırılması İsteniyordu.
B. Cemaleddln Fazıl, takriri İzah ederek tramvay İçinde bulunan yolcunun parasını verdikten sonra onu tramvaydan İndirmenin halka güçlük çıkardığını söylemiştir.
Bayan Meliha Avnl Sözen, yapılan bu İşin çok yerinde olduğunu söyledi, B. Abdülkadir Karamürsel, Cemaled-dîn Fazıi'ın mütalâasına İştirak etti.
B. Sami Yen, bazı vesaitin son. İstasyona kadar gitmemeleri ve otobüslerin ara istasyonlardan geri dönmeleri mütalâasında bulundu, B. Halil Hilmi Uyguner, bu kararın İttihazının sebebini anlamak istediğini söyledi.
Tramvay umum müdürü B. Hulkl Brem — Tramvay hatlarının münte-halannda arabayı terketmek bir çok yerlerde caridir. Meselâ Ankara oto-
Teşekkür
Ani yakalandığım mühllk hastalığıma, İstirahat gün ve gecesini feda ederek hemen tedavime koşan ve yaptığı muvaffakiyetli ameliyatla hayatımı kurtaran aziz meslekdaşım operatör -Prof. Dr. Mim Kemal öke ye, ilk muayene ve teşhisi koyan ve ameliyatta yardımını esirgemeyen Dr. Haşan Hüsnü'ye, ameliyat esnasında hazır ve her gün sıhhatimle lütfen alakadar bulunan emekli general Prof Dr. Süreyya Hidayet Ser-ter’e, Şişil Sıhhat Yurdunda kaldığım müddetçe şefkat ve nezaketi mü-cesşemeslyle beni ve bütün ailemi meftun bırakan müdire Bn. Senlye Santur ve oğlu bay Abdi Santur’a sonsuz minnet ve şükranlarımı arze-derlm. Lütfen hastaneye kadar teşrif eden sayın hocalarıma, aziz mes-lekdaşlarıma, kıymetli hastalarıma, sayın dost ve akrabaya, telefon ve telgrafla sıhhatimi sqrup alâkadar olanlara da ayrıca çok teşekkür ederim. Dr. Fuat Fehlm Oaoııll
büslerinde de böyledir. Bu hususta reislik makamından talimat aldık. Tramvaylara binmek istlyen zayıflar, hastalar, kadın, çoluk, çocuk blneml-yordu. şimdi İmkân görülen İstasyonlarda bunları önlemek İçin parmaklıklar yaptık. Bu suretle bekliycn yolculara yer temin etmek üzere son İstasyonda halkı İndirmeği muvafık gördük. Arkadan binip önden İnmek de İntizamı temin İçin lüzumludur.
B. Halil Hilmi Uyguner — Bu, bir belediye emri midir?
B. Hulkl Eteni — Biz bu emri belediye reislik makamından aldık.
Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfl Kirdar — Bunlar İdarî tedbirlerdir. Mutlaka cezayı müstelzlm değildir. Kolaylığı temin İçin alınmış bir tedbirdir,
B. Sadi Pekter, alınan bu tedbirlerin yerinde olduğunu Söyledi.
B. Sami Yen, vesaitin haddinden fazla yavaş gittiğinden şikâyet etti. Tramvay umum müdürü, daha fazla süratin fennen mümkün olmadığını, bunun yalnız kaza bakımından değil, rayların muhafaza zaruretinden de ileri geldiğini anlattı.
Bunun üzerine bu mevzuun esaslı surette tetkiki için verilen takririn reislik makamına havale edilmesine karar verildi.
Bundan sonra geçen toplantıdan kalma Belediyeler bankasından istikraz edilen üç milyon liralık mukavele hakkında muhasebe müdürü B. Muhtar Acar izahat verdi. Muhasebe müdürünün İzahatına göre banka 11 e yapılan temas neticesinde borç taksitleri vaktinde ödenmediği takdirde bundan evvel yapılan beş milyon liralık İstikrazın müstaceliyet halini alacağına dair mukaveledeki kayıttan bankanın vazgeçtiği ve
RESİM MÜSABAKASI
Beden terbiyesi umum müdürlüğünden:
1 — Umum Müdürlükçe hazırlanan karma spor sınavlarında başarı gösterenlere müsabakalarında gerekli dereceleri kazananlara verilecek rozet ve madalyalarla, yine çeşitli spor bölümlerinde rekor sahibi olanlara verilecek plâket ve rozetlerin ve Türk sporuna büyük hizmetlerde bulunmuş olanlara verilecek İftihar rozeti ve madalyalarının resimlerinin yaptırılması Türk sanatkârları arasında müsabakaya konulmuştur;
2 — Bu müsabakaya herkes iştirak edebilir.
3 — Müsabaka müddeti 1 ekim tarihinde sona erecektir. Tekliflerin o gün saat 17 ye kadar Ankara'da Beden Terbiyesi Umum Müdürlüğüne gönderilmesi veya aynı gün ve saate kadar postaya verilmesi ve bunun tevsiki şarttır.
4 — Gönderilecek resimler beyaz kalın kâğıt veya karton üzerine renkli olarak ve rozet ve madalya tâbllnln lo misli büyüklüğünde ve plâketler tabii büyüklüğünün İki misil büyüklüğünde resmedilecek ve kâğıdın bir köşesine tabii büyüklük çizilecektir.
5 — Herkes bir veya birçok tektirler gönderebilir.
6 — Gönderilecek resimler aşağıda yazılı ayrı ayrı altı parçadan İbaret olacaktır:
a) Beden Eğitimi rozeti
b) » > madalyası
c) İftihar rozeti
d) » madalyası
e) Rekor rozeti
f) Rekor plâketi
7 — Teklifler, altı resimden Beden Eğitimine alt olanlar, iftihar rozet ve madalyası ve rekora alt olanlar olmak üzete üç gurup halinde tetkik edilecek ve her gurupta birinci gelecek teklif 200 lira ve ikinciliği kazanacak olan 100 lira nakdî bedel mukabilinde satın alınacaktır. Umum Müdürlük bu suretle satın alacağı teklif resimlerini dilediği gibi kullanmakta serbesttir.
8 — Teklifler, Umum Müdürlükçe seçilecek beş kişilik bir Jüri tarafından incelenecektir. Jüri kararı gazete ile ilân edilecektir.
9 _ y apılacak madalya, rozet ve plâketlerin temsil edeceği mâna ve mefhumlar ile bunların kullanış şekli hakkındakl îzahname bedelsiz olarak istlyenlere gönderilir.
10 D Teklif resimleri Ue beraber alçı, tahta veya madenden yapılmış aslının taklidi modeller de gönderilebilir. Ancak bunlar her hangi bir tercih hakkı vermez.
11 = Jüri kararından sonra teklif edilen resimler bir strgl halinde teşhir edilecektir.
12 — Tekliflerin üzerine İsim, hüviyet ve adres yazılmayıp sadece rakamdan ibaret bir rumuz konulacak ve ayrıca mühürlü, bir kapalı zarfla hüviyet bildirilecektir. (9476)
Deniz fabrikaları genel müdürlüğünden:
1 _ Gölcük Fabrikaları telsiz Fabrikasında çalıştırılmak üzere aşağıda sanatları yazılı (7) mütehassis usta alınacaktır.
2 — Bunlara Â2ami ücret verilecek ve yatacağı yer temin edileceği gibi her gün bir öğün sıcak yemek de verilecektir.
3 — İsteklilerin bonservis. İyi hal kâğıdı ve nüfus cüzdanlarile birlikte denemeleri yapılmak ve gösterecekleri liyakate göre ücret tâyin edilmek üzere en son temmuz 045 nihayetine kadar Gölcük Dz. Fabrikaları Genel Müdürlüğüne mürocaoâları.
2 adet Mütehassıs telsizci ustası
4 b telsize! usta fiyi bir elektrikçi olabilir)
İni inci sınıf tornacı aynı zamanda pulanyaci (ince torna işleri yapabilecek) (9438)
Emeklilerle Oar gelirlilere şeker tevziatına başlanmıştır
İstanbul memurlar istihlâk kooperatifi müdürlüğünden:
Emeklilerle dar gelirlilerin 945 yılı üçüncü şeker istihkakı aşağıda yazılı yerlerde tevzle başlanmıştır:
1 _ Eminönü: Emlnönünde Tahmis sokağında ve Asmaaltında bak-
kal Ali ortakları.
2 — Fatih: Macar kardeşler caddesinde 24 numaralı dükkân
3 __Beyoğlu: Taksim Şehit Muhtar caddesi 67 numarada
4 __Üsküdar: İskele caddesinde
B — Kadıköy: Mühürdar caddesinde 20 numara
9 — Lâleli: Lâlelide bakkal Recep Funda
7 — Şehremini: Şehremlnlnde bakkal Saim Şenbol
8 — Bakırköy: İstasyon caddesinde bakkal Hallt Erkut
9 — Eyüp: Eyüpte bakkal Mehmet Çıray
10 — Kasımpaşa: Kasımpaşada Taphane meydanında 58 numara
11 — Beşiktaş: Beşiktaşta şekerci Kemal Güray
12 — Beykoz: Beykozda Fevzi pasa caddesinde bakkal Ztki
13 __ Sarıyer: Büyükdere caddesinde 182 numara
14 __ Adalar: Büyükada bakkal Alsko Mandacıoğlu.________(9592)
Devlet Denizyolları ve Limanlan
işletme genel müdürlüğünden:
1 __Sarayburnunda saç ambar yaptırılması işi kapalı -zarfla eksilt-
meye konmuştur.
2 — Bu İnşaatın keşif bedeil (77287) lira (97) kuruştur.
3 — Geçici güvenme parası (5114) lira (35) kuruştur.
4 — Eksiltmeye esas olacak kâğıtlar yapı şubesinde görülebilir.
5 __ İsteklilerin eksiltme şartnamesinin -4 üncü maddesinde yazılı
vesikaları 50 kuruşluk pul ve bir fotoğraf ile birlikte eksiltme gününden — tatil günleri dışında — cn az yedi gün evveline kadar idareye bir dilekçe İle baş vurarak vermeleri ve alacakları ehliyet vesikasını teklif mektuplarına cklemelelerl lâzımdır.
0 — Eksiltme (7 Ağustos 1945) tarihine rastlayan (Salı) günü saat (16) da Genel Müdürlük merkezi karşısındaki binada bulunan Alım Satım komisyonunca yapılacaktır.
7 _Teklif mektuplarını muhtevi kapalı zarflar eksiltme günü saat
(16) e kadar makbuz karşılığında Alım Satım komisyonu Başkanlığına teslim edilmiş bulunmalıdır. Postadaki gecikmeler kabul edilmez.
8 — Genel Müdürlük ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (9010)
İstanbul Vilâyetinden:
1 — Şimdiya kadar bisiklet lâstiği almak üzere müracaat ederek İsimlerini yazdırmış olanlardan (289) sıra numarasına kadar olanların temmuz ayının sonuna kadar müracaatla ordinolarını almaları lâzımdır.
Bu müddet zarfında müracaat etmlyenler haklarını kaybetmiş sayılacaklardır.
2 — Vilâyet emrine tahsis edilen lâstikler bitmiş olduğundan yeniden
müracaat kabul edilmlyecektir. (0609)
Dün pay yerine bir haftalık kasaplık hayvan getirildi
Dün. pay yerine 10 binden ziyade büyük ve küçük baş kasaplık hayvan getirilmiştir. Şehrin ortalama olarak bir haftalık İhtiyacını karşıhyacak miktarda olan on bin hayvan, ağustos başında flatlerin yeniden ucuzlatılması İçin durumun gittikçe elverişli bir hal almakta olduğunn gösteriyor.
Belediyenin, pay yerine az miktarda kasaplık hayvan geldiği zamanlarda koyduğu barem usulü, bugün şikâyetleri muclboLmakta ve bu usulün et flatlerlnln ucuzlamasına mâni olduğu ileri sürülmektedir. Bu itirazlara karşı belediye, tesblt ettiği et fiat-lerinin birer âzami Hat olduğunu, piyasaya bol miktarda kasaplık hayvan gelmesine rağmen flatlerin düşmemesine sebebolan âmilin pay yerinde teşkil edilen eksper heyetinin olmadığım söylemekte ve bunun serbest rekabete asla mâni bulunmadığını iddia etmektedir. Belediyenin son günlerde tesblt ettiği yem et fl-atlerl en İyi cins etlerin âzami satış flatıdır. Hal böyle İken orta ve fena kalitedeki itler de bu fiata, iyi cins etler gizlice ve daha pahalıya satılmaktadır. Şehrin muhtelif semtlerine dağılmış bulunan 500 den fazla kasabın, işiyle birlikte diğer birçok mevzularla meşgul bulunan 9 belediye murakıbı tarafından sık sık kontrol edilmelerine maddeten imkân yoktur. Kasapların hilesini ortaya koymsnın yegâne çaresi halkın tesblt edilen flatten fazlaya et almaması vc fazla para istlyen kasapları derhal ihbar ve şikâyet etmesi olduğuna belediye mahfilleri kani bulunmaktadır.
inşaat ilânı
Bedeıı Terbiyesi İstanbul bölgesi başkanlığından:
1 — Dolmabahçede yaptırılmakta olan İnönü stadyumunun 421,459 lira 07 kuruş keşif bedelli 3 üncü kısım inşaatı, taş kaplama, döşeme, sıva, doğrama ve sair ince işleri kapalı zarf usulü ile eksiltmeye vazedilmiştir.
2 — İhale 27 temmuz 945 tarihine rastlıyan cuma günü saat 16 da Taksimde Sıraselvilerde Bölge binasında toplanacak komisyonda icra edilecektir.
3 — Bu işe mahsus muvakkat teminat akçesi 22.223 liradır.
4 — Eksiltmeye ait keşif ve mukavele örnekleri her gün Bölge muhasebesinden 20 lira bedel mukabilinde alınabilir
5 — İşe girecek müteahhitlerin Y. Mimar veya Y Mühendis olmaları, olmadığı takdirde bir Y, Mimar veya Y. Mühendisle ortak olarak işi taahhüt etmeleri lâzımdır,
6 — İsteklilerin bir defada 300.000 liralık bir bina taahhüdü İşini lâyıkiyle ifa ettiklerini bildirir bir resmî daireden alınmış vesika ile birlikte aynı taahhüt içinde veya ayn bir taahhütte esaslı ve bu vasıfta bir taş kaplama işini muvaffakiyetle yaptığını gösterir yine resmî bir makamdan alınmış vesikalariyle en geç 24 temmuz 945 salı günü saat 17 ye kadar Bölge müdürlüğüne yazı ile müracaat ederek ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
7 — Taliplerin ehliyet vesikası, muvakkat teminat makbuzu,
eksiltme evrakının imzalı bir nüshası ve bu yıla ait ticaret odası vesikasını havi zarflarını ihale tarihinden en geç bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde Bölge muhasebesine vermeleri lüzumu ilân olunur. (8906)
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
1 — Malatya tütün fabrikası kalorifer, etüv ve sıcak su tesisatı işi kapalı zprf ıısullyle yaptırılacaktır.
2 — Muhammen bedel 20074.75 Ura olnp muvakkat teminatı 1505.61 Uradır.
3 — Eksiltme 3. 8. 945 cuma günü saat 11 de Kabataşta genel müdürlük levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye gireceklerin bundan evvel asgari 15000 liralık bu gibi işleri muvaffakiyetle yapmış olduklarına dair gösterecekleri vesika İle eksiltme gününden üç gün evveline kadar genel müdürlük inşaat şubesinden elılıyet vesikası almış olmaları lâzımdır
5 — Şartlaşma her gün adı geçen şubeden 100 kuruş mukabilinde verilir. Ankara, İzmir. Malatya başmüdürlüklerinde görülebilir.
6 — İsteklilerin mühürlü flat teklif mektuplarını güvenme parası kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar mezkur komisyon başkanlığına makbuzu veya banka teminat mektubu ve kanuni vesaiki ihtiva edecek olan makbuz mukabilinde vermeleri ilân olunur.
7 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul olunmaz. (9374)

mezbaha varidatına alt kayıttan da yine bankanın feragat ettiği anlaşılıyordu. Bunun üzerine mııkvelenln bu kayıtlar çıkarılmak suretlle kabulü muvafık görüldü. Bundan sonra daha bazı mazbatalar kabul edildikten sonra temmuz ayı toplantısına son verildi.
İstanbul vakıflar orman işletmesi müdürlüğünden:
Alemdar vakıf ormanının 6 No. !i maktamda istifte mevcut % 80 kestane % 20 karışık olmak üzere 20000 kental odun şartnamesine göre ve pazarlıkla satılacaktır. Beher kentalin muhammen bedeli 60 kuruş ve muvakkat teminatı 900 liradır İsteklilerin 19. 7, 945 günü saat 15 Çemberiitaştaki büromuza müracaatları. (9398)
İstanbul vakıflar orman işletmesi müdürlüğün* den:
Çayırdere ve sin ekli depolarında vagonda teslim şartile 10000 kental meşe odunu şartnamesine göre ve pazarlıkla satılacaktır.
Beher kentali muhammen bedeli 3fi0 kuruş muvakkat teminatı 2700 liradır,
İsteklilerin 19. 7 945 günü saat 16 da Işletmemizeriiıtiraeâât-lan.______(9397) ________________________________
Zeytinyağı alan bakkallara
Ticaret Ofisi Umum Müdürlüğünden:
Ofisimizden zeytinyağı alan bakkalann boş zeytinyağı varillerini mümkün olan süratle depolara geri vermeleri rica olunur,
(9404)
Bayramiç devlet orman işletmesi müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Evciler bölgesinin Bcşlkara deposunda 297,561 M3 çam tomruğu açık arttırmaya konulmuştur.
2 _Tomruğun beher metreküpü (elll> liradır.
3 — Teminat akçesi % 7.5 hesabiyle 1115 Hra 85 kuruştur.
4 — Arttırma 25 temmuz 945 çarşamba saat 15 de İşletme müdürlüğü binasında yapılacaktır.
5 _Arttırma şartnamesi orman umum müdürlüğü Biga İşletme mü-
dürlüğü, İstanbul İşletme müdürlüğü, Evciler orman bölge şefliği ve işletmemizde görülür.
6 — isteklilerin İhale gününde teminatlarilo satıs komisyonuna müracaatları. (9446)
17 Temmuz 1945
eanife 4
EGömlekiş'
BİRİNCİ SâNUF GÖMLEKLİ ■■Te). 20096 Sirkeci ■■
| | Beyoğlu Vakıflar Direktörlüğü İlânları
— Muvakkat
Kıymeti L. K. teminatı L. K. Metre karesi Beher metrekaresi Ada Parsel L. K. L. K. /»• Numarası Cjnsl 3«mtl
43200.00 3240.00 360.00 •120.00 932 İ E3. 386 Gara] arsası âöyoğlur.iı fca- - r ettin mahaHcM
48400.00 3830.09 484.00 100.00 932 2 (Es. 34/1 Arsa . » » (Ye. 2/1 •
Bedrettin mahallesinde Şişhane Yokuşu başında ve Millet
yazılı arsalar Bey oğlun d a
vasıfları
Millî Eğitim Bakanlığından:
1 — Ekonomi, Bayındırlık, Çalışma Bakanlıklar İyi e Şeker Fabrlka-ı umum Müdürlüğü hesabına yabancı memleketlere gönderilecek öğ-
reneller Isllı, sayğn, öğrenim dalı, yer! vc şartlan aşağıda yazılı esaslara göre seçim imtihanı açılacaktır. Bu İmtihanlar* girebilmek için gönderilecek memleketin dilini bilmek şarttır.
Hangi dalre hesabına
Kayıp çocuk aranıyor
Yan tarafta fotoğrafı bulunan 10 yaşlarında "
ismindeki . kuk beş gün evvel kaybolmuştur. Her kim kendisinin nerede olduğunu bilenler insaniyet namına aşağıdaki adrese haber vermesini rica ederim.
Üsküdar Doğancılar Kasan paşa mahallesi Gellnalayı sokak 7 No. da Mustafa Doğancan.
Nihat çocuk
Yukarıda . ...
Gazinosu yanındadır.
Şişhane meydanına, Tramvay caddesine ve Hailce nezareti vardır. 249p numaralı arttırma ve eksiltme kanunu uyarınca kapalı zarf usullylle artırmışa konmuştur. Arttırma 1 Ağustos 945 çarşamba günü saat on beştedir. Krokilerini görmek ve izahat almak İsteyenlerin her gün Beyoğlu Vakıflar Müdürlüğü Akarat kalemine müracaatları, satın almak İsteyenlerin de tayin olunan gün ve saatten bir saat evvel muvakkat teminat makbuzlarını, teklif mektuplarını havi zarflarını makbuz mukabilinde adı geçen Müdürlük İhale komisyonuna tvdl eylemeleri Hân olunur. (9007)
İstanbul gümrük koruma deniz bölge komutanlığı satın alma komisyonundan:
gideceği
Ekonomi Bakanlığı Bayındırlık Bakanlığı Bayındırlık Bakanlığı Çalışma Bakanlığı
Çalışma Bakanlığı
Öğrenci sayısı öğrenim dalı
Şeker Fabrikaları ü. Md. Şeker Fabrikaları U. Mm Şeker Fabrikaları XJ. Md-Şeker Fabrikaları U. Md. Şeker Fabrikaları U. Md.
1
2
2
2
2
Makine Müh. Yapı Müh.
Makine Mühend-îş Hekimi, Sosyal Sigortacılık
İş Hekimi, Sosyal Sigortacılık Ziraat Miihen. Veteriner Kimya Müh. Makine Müh. Elektrifc Müh.
Gönderileceği memleket Birleşik Amerika Birleşik Amerika Birleşik Amerika
Birleşik Amerika
İsviçre
Blrlekiş Amerika Birleşik Amerika Birleşik Amerika Birleşik Amerika BlrleşLk Amerika
ZAYİ — Rize nüfus memurluğundan aldığım nüfus kâğıdımı ve beraberinde Rize askerlik şubesinde kayıtlı askerlik tezkeremi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
319 doğumlu Hamdi Aksun
KiF.ALIH BAG
Cinsi Mlkdan Muhammen bedeli Teminatı Pazarlık
Kilo v Lira Kr. Lira Kr. Günü Saati Dakika
Halat 160)
Çelik tel )
Halat 100) 820 00 61 50 19/7/945 14 00
Yeşil sabun 100)
Beyaz üstübll 60) 499 00 37 43 19/7/946 14 30
Renkli » 60)
înce bezir 50)
Kalın » 50)
Hasır süpürge 40 adet
Çalı . 40 » >'
Kİ. Gr.
Demir saç 355200 )
Lama 150,000 )
Yuvarlak demir çubuk 87,000 ) 899 46 77 50 19/7/946 18 OO
3/4 demir somun 9,600 )
Çiralı çam 3 1,125 M ) )
çiralı çam 1,280 . ) 682 20 B1 İT 19/7/945 19 30
Gürgen 0,420 » )
İstanbul milli korunma savcılığından: İlâm: 942/494
Tahdide aykırı hareket etmek su-retile millî korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Kumkapı Nişanca ■Şarapnel sok. 15 No. da oturur, seyyar köfteci İbrahim oğlu 1304 doğumlu Mustafa Ertürk hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (1) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma Knun muaddel 21, 55/2, 63 jincü maddelerine tevfikan 25 lira ağır jjara ceza-sile tecziyesin e jre lâikmün katUeştl-~ girme neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 3. 9. 943 tarih ve 842/540 sayılı karar katlleşmekle ilân olunur. Akşam gazetesile neşrolunacaktır.
(9464)
İstanbul milli korunma savcılığından: İlâm: 942/777
Sattığı mala etiket koymamak su-retile milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Kocam us ta!apaşı Canbazlye mah. Yedlşehirler sok. 10 sayıda oturur seyyar balıkçı Lâtif oğlu 308 doğumlu Cemil Durmaz hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (2) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit, görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K. nun 31-7, 53-B, 63 üncü maddelerine tevfikan 25 lira ağır para ceza-sile tecziyesine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkur mahkemeden verilen 15. 12. 942 tarih ve 42/722 sayılı karar katlleşmekle İlân olunur. Akşam gazetesile neşrolunacaktır.
(9460)
Sultanahmet 5 İnci 8. H- yargıçlığından: 9590 945/93
Türkân Alkan tarafından Muhterem Tinsel, Muhittin Gürsoy, AH Sungur. Cavldan va Nilüferle müşterek oldukları gayri menkulün taksimi kabil olmadığından satılarak bedelinin taksimi suretlle açılan Mahmut-ftsşa Rastıkçı sokak ada 316 parsel 29 kapı 17 No. lu arsa He yine Mah-mutpaşa Rastikç; sokak 15 No. lu evin şuyiîunun izalesine karar verilerek müzayede İle satılacaktır. Arsa 4200 lira ve ev 11359 lira üzerinden muhammen kıymet takdir edilmiştir. Evin dahili ahşap içi kârgir olup İki katlıdır. Kapıdan girildikte beton döşeli bir koridor üzerine mutfak helâ ve iki mutfak bir taş oda ve bölme ile ayrılan üç odalı bir daire ve ikinci kata çıkılan merdiven vardır. Tahta merdivenle ikinci kata çıkıldıktan büyük bir sofa üzerine bir mutfak bir helâ ve birinci kat gibi 4 oda vardır.
Duvarlarda İki adet dolap tesisatı vardır. Elektrik ve terkos tesisatı he-lâlar mermer ve lavabolar aynalıdır. Mesahal sathlyesl 47.5 metredir. Arsanın mesahal sathlyesl 95,5 Mt. 2-dlr. Birinci İhale 8. 8. 945 çarşamba saat 14-10, bugün satılmadığı ve % 75 şlnl bulmadığı takdirde 23. 8. 945 perşembe günü saat 14-16 da yine aynı şartlar altında yapılacaktır. İştirak edeceklerin % 7,5 nispetinde pey akçeleri yatırmaları lâzımdır. 20 senelik evkaf vergisi tapu harçları ve tellâllye müşteriye birikmiş vergiler hissedarlara aittir. Fazla malûmat almak İçin 93 No. lu dosya İle müracaat edilmesi ilân olunur. (9590)
Demirci ve tesviyeci aranıyor İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel işletmeleri umum müdürlüğünden :
İşletmemiz Tramvay Teknik Dairesi atölyesi ve oto garajı İçin 10 on soğuk demirci v- !0 on tesviyeciye İhtiyaç vardır.
İstekiı^rir, iiızumlu belgelerlle birlikte idarenin Metro han beşinci kattaki Zat İşleri ve Sicil Müdürlüğüne cumartesinden maada her gün saat 14 den 16 ya kadar müracaatları lüzumu bHdlrlllr. (9373)
(Satılık emlâk)
İstanbul defterdarlığından'
Dosya No. 52301/1210
Clnsl
İstanbul milli korunma savcılığından: İlâm: 942/739
Sattığı mala etiket koymamak suretlle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Fatih: Hoca Üveys mah. Sarıgüzel caddesi 26 sayılı evde oturur, Akif oğlu 1338 doğumlu Ralf Özkol hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (2> No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K. nun muaddel *31/7, 53/B, 63 üncü maddelerine tevfikan elli lira ağır para ce-gasiie tecziyesine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 3. 12. 42 tarih ve 42/714 sayılı karar katUeşmekle İlân olunur. Akşam gazetesile neşrolunacaktır.
(9458)
İstanbul mili! korunma savcılığından: İlâm: 943/511
Tahdide aykırı mısır unundan ekmek yapıp satmak suretlle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Tophane Hartuç sokak No. 5 de oturur, Safranbolulu Mustafa kızı 1894 doğumlu Zehra Akarsu hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (1) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K. nun muaddel 21, 55-2, 63 üncü maddelerine tevfikan 16 lira 60 kuruş ağır para cezaslle tecziyesine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 13. 4. 943 tarih ye 43/553 sayılı karar katlleşmekle İlân olunur. Akşam gazetesiyle neşrolunacaktır. (9471)
Beyoğlu, eski Hüseyin ağa yeni Bülbül mah. Tenekeci so. 570 ada, 10 parsel, eski 7, 9, yeni 9 kapı sayılı 44 M2 arsa.
Beyoğlu, Bostan mah. Serdar Ömer 802 ada, 40 parsel, eski 49, yeni 53 kapı, taj 118 sayılı 55 M2 ar su.
Beyoğlu, Bülbül mah. Büyük Ziba so. 578 ada. 2 parsel, yeni 28 kapı sayılı 96.75 M2 arsa.
Beyoğlu, Bülbül mah. Küçük Duvarcı sok 571 ada, 24 parsel, eski 7, yeni 11 kapı sayılı 63 M2 arsa.
Beyoğlu, Hüseyin ağa mah. Büyük Ziba so. 564 ada, 13 parsel, eski 88, yeni 54 kapı sayılı 29,25 M2 arsa.
Beyoğlu, eski Pangaltl yeni İnönü mah. Dolapdere cad. 604 ada, 38 parsel, eski 138, 140 yeni 128 kapı sayın 56 M2 arsa.
Beyoğlu, eski Kurtuluş yeni Hacı Ahmet mah. eski Saatçi, yeni Sahancı so. eski 11, 13 yeni 11 kapı sayılı 70,60 M2 arsa.
Sarıyer, Büyükdere malı, eski Alemdağı, yeni Bozhane so. eski 21. yeni 14 kapı sayılı 30,47 M2 ahşap evin 2/3 hissesi.
Sarıyer, eski Ayanlkola yeni Yeniköy mah. eski Terzi, yeni Terzibaşı 30. eski 13, yeni 17 kapı sayılı 90.50 M2 arsa.
Sarıyer, eski Panalya, yOnl Yeniköy mah. eski Birinci yeni Salkımkilpe so. eski 15 yeni 36 kapı sayılı 45.97 M2 ahşap evin 3/10 hissesi
Sarıyer, Yeniköy Panalya mah. eski Dere yeni Sait Halim paşa so, e$k! 37, yeni 45 kapı sayılı 34,10 M2 ahşap ev. Sarıyer, Yeniköy mah. eski Ayanlkola yeni Salt Halim paşa so. eski 24, yeni 30 kapı sayılı 68 M2 arsa.
Yukarda yazılı gayri menkuller 1/8/945 çarşamba saat 14
52301/3187
52301/2383
52301/140®
52301/1914
55100/5534
72/8554
53100/1940
$5100/5860
55100/6216
55100/3422
65100/6260
Kıymet! Teminatı Lira Lira
30.
330
220
97
168
142
333
68
450
100
n
8
İD
3
13
11
25
6
27
34
8
_________...... ___________________________ de Milli
Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayn açık arttırma ile satılacaktır i
İsteklilerin geçici teminat makozları ve nüfus cilzdanlarlle komisyona, fazla bilgi çln sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. (9327)
ZAYİ — Büyükçekmece nüfus memurluğundan aldığım nüfus kâğıdımı ve beraberinde Çatalç* askerlik şubesinde kayıtlı askerlik tezkeremi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
b 317 doğumlu Mustafa oğlu Ahmet 'Yalçın
ZAYİ
Devlet Demiryolları 9 uncu İşletmeye yapmış olduğum 20 bin metro mikâp balast taşın İhracı İçin lüzum gösterilen 1200 kilo dinamit tamamen teslim alınmıştı. Bu İşle ilgili olan 81 No. Iı vesikayı zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. Müteahhit Dursun Kızıldağ, Bakırköy Korsan sokak No. 2.
_______________________________________________]
Yıldız bahçesi İçinde 7675 metra murabbaı saha bu husustaki şeraitine göre kahve yeri olarat kullanılmak üzere 3 sene müddgt He kiraya verilecektir. Yıllık kira muhammeni 120 lira ve ilk teminatı 97 liradır.
Şartnamesi Zabıt ve Muamelât müdürlüğü
İhalesi 30 Temmuz 945 pazartesi günü saat 14 te Daim! Encümende yapılacaktır. İsteklilerin ilk teminat makbuz veya mektupları vş kanunen gösterilmesi gereken diğer belgeleri» birlikte İhale günü belirli saatte Daimi Encümende bulunmaları? ı(929J)
[
İstanbul Belediyesi İlânları
ilk teminat* 97 liradır, kaleminde görülebilir.
Kiremit 17-18 kuruş
Sümer Bank Kütahya kiremit fabrikasından:
Aldığımız bir kararla kiremit Hatlarında mühim tenzilât yapılmıştır. Yüz bin adet kadar olan siparişlerde 18 ve yüz binden fazla olan siparişlerde 17 kuruştur. Kalite ve evsaf iti-barile Türkiyede birincidir En yüksek mikdarlaıdaki siparişleri dahi karşılıyabileceğimlzl sayın müşterilerimize ilân ederiz. (8959)
Ankara Yüksek Ziraat
Enstitüsü rektörlüğünden:
Kömür tevzi müesseseslnden enstitümüz depolarına taşıttırılacak olan «974> ton maden ve kok kömürünün nakil, boşaltma, depoya yığma işine beher ton kömür için (550> kuruş bedel tahmin edilmiştir. -
İhale kapalı zarfla olup muvakkat teminat % J.5 hesabiyledir.
İhale 23. 7. 945 pazartesi günü saat 11 de rektörlük binasındaki komisyon tarafından yapılacaktır.
İsteklilerin ihaleden bir saat önce kapalı zarflarını levazım amirliğine ve muvakkat teminatını muhasebe veznesine yatırmaları.
şartnamesini görmek ve daha fazla İzahat almak istlyenlerln levazım âmirllğlne müracaatları. (8956)
52
2 — Ekonomi Bakanlığı hesabına Kaliforniya______________.____________
de okuyacak olan öğrencide aranılan vasıflar şunlardır:
a) Memurlar kanununun 4 üncü maddesinde yazılı şartlan haiz olmak,
b) 17 yaşını bitirmiş 25 yaşını aşmamış olmak,
c) Lise olgunluk veya lisenin üstünde bir teknik öğreniminden mezun olmak.
3 — Bayındırlık Bakanlığı hesabına gönderilecek öğrencilerde aranılan vasıflar şunlardır:
a) Teknik Üniversitenin İnşaat Makine Fakültelerinin üçüncü sınıfını pekiyi veya iyi derece Ue bitirerek dördüncü sınıfa geçmiş olmak,
b) 24 yaşını aşmamış olmak,
c) Fakülteye yüklemle bağlı ise bu yüklemini yeni yüklemine ekle-k.
4 — Çalışına Bakanlığı hesabına seçilecek öğrencilerde aranılan sıflar şunlardır:
a) Memurlar kanununun 4 üncü maddesinde yazdı şartlan haiz ak,
b) Askerlikle İlgisi bulunmamak vc 35 yaşını aşmamış-olmak,
c) Sağlık durumu memleketin her yerinde ödev görebilmesine elverişli olmak,
d) iş Hekimliği için açılacak imtihana gireceklerin İstanbul Üniversite Tıp Fakültesinden, Sigortacılık öğreneceklerin de Yüksek İktisat v« Ticaret okulundan. Hukuk Fakültesinden ve Siyasal Bilgiler Okulundan pek İyi ve İyi derece Ue mezun olmaları lâzımdır.
5 — Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Umum Müdürlüğü hesabına seçilecek öğrencilerde aranılan vasıflar şunlardır:
a) Lise fen kolundan bitirme ve olgunluk diplomalarının pek lyl ve İyi olmak,
b) Yaşları 18 den aşağı ve 21 den yukarı olmamak,
c) Beden kabiliyetleri seçecekleri kollarda çalışmalarına duğu sağlık kurulu raporiyle belirtilmiş olmak,
d) Seçme imtihanlarını kazananların bağlı bulunacakları susl şartlar şunlardır:
(Öğrenciler okuma yerlerine gönderilmeden önce Umum _________________
ğün göstereceği Fabrika ve ziraat teşkilatında en çok bir yıl sür# Ue staj göreceklerdir. SKİ esnasında öğrencilerin mesleklerine kar? HgUer* incelenecek, muvaffak olamayanlar öğrenime gönderllmlyerek şirketle alâkaları kesilecektir. Stajyerlerin bulundukları yerden staja gidecekleri yerlere kadar yol giderleri, staj esnasında yiyip İçmeleri ve yatmaları Şirketçe temin edilecektir. Stajda başarı göstererek okuma yerlerine gönderileceklerden bir öğrenim yılına karşılık İki yıl yükleme bağlı olduğuna dair senet alınacaktır.)
6 — Yukarıda yazılı şartları taşıyan İsteklilerin en geç 31 Temmuz 1945 salı günü akşamına kadar aşağıda İşaret edilen belgeleriyle Bakanlığımıza başvurmaları gerektir.
1 — Dilekçe. (Bu dilekçede hangi Makam ve Müessese adına ve hangi öğrenim kolundan imtihana girilmek İstendiği açıkça yazılacaktır-)
2 — Öğrenim belgesi (İsteklilerin Lise olgunluk, Teknik Okşılu ve Yüksek Okul mezunu olduklarına göre bu diplomaların Noterce tasdikli birer örneği. Teknik Üniversite öğrencisi İse Fakülte Dekanlığından tasdikli bir belge)
3 — Nüfus tezkeresinin Npterce tasdikli örneği.
4 — 6 adet 4x4 büyüklüğünde fotoğraf.
5 — Lise, Lisenin üstünde bir teknik okul ve yüksek öğrenim müe*r seselerlnden mezun olanların askerlik durumları bakımından yabancı memleketlere gitmelerinde bir sakınca olmadığını gösterir belge.
8 — Aesmt ve husus! bir mama karşı yüklemle bağlı olmadıkların* dair belge.
Seçme İmtihanları:
Teknoloji Enstltüsün-
ol’
dereceleri
uygıın ol-
dlğer hu-

Müdürlû-
a) İmtihanlar 20 Ağustos 19X5 pazartesi günü saat 10 da Ankara'da Hukuk Fakültesinde, İstanbul'da Yüksek öğretmen Okulunda bağlıyacaktır.
b) İmtihanlar Lise ve Teknik Okulu mezunları için (Türkçe kompozisyon, Fizik, Kimya, İngilizce)
c) Teknik Üniversite müdavimleri İçin (Türkçe kompozisyon «İnşaatçılar için» Zemin Mekaniği, Hidrolik «Makineciler İçin» Termodinamik, Makine elemanları. İngilizce)
d) Tıp Fakültesi mezunları İçin (Fizyoloji, Şlrurjl, Hijlyen, yabancı dil)
e) Yüksek İktisat ve Ticaret okulu. Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler okulu mezunları İçin (Maliye. Ekonomi, KooperatlfçHlk, yabancı dil)
7 — Bakanlığımıza müracaat edenlerden belgeleri noksan olanların dilekleri dikkate alınmıyacaktır. (9346)
— Daktilo aranıyor _
Makinede çabuk yazabilir. İngilizce, Almanca veya Fransızca bilmesi şartlı bir daktilo bayan aranmaktadır. Galata Bankalar cddesl Assl-kürazloni Han 36 - 42 ye müracaat olunması.
(Cezairli hanı satılıyor)
İstanbul defterdarlığından:
Dosya No.
Cinsi
kıymeti Teminatı Lira Lira
51159/27 Eminönü, Dayahatun mah. Tarakçılar so, )
eski 15, 17, 19, yen! 17 - 21, 23, 25 kapı. 260 ) ada, 2 parsel sayılı 635,25 M2 mesahalı al- ) tında İki mağazası bulunan kârgir «CezalrH ) hanı.. ) 158756 9188
Yukarda yazılı han 8/8/945 çarşamba saat 15,30 da Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarfla satılacaktır.
İsteklilerin 2490 sayılı kanuna uygun olarak hazırlanmış teklif mektuplarım İhale günü saat 14,So a kadar komisyona vermeleri-
Fazla bilgi İçin sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. (9304)
Sümerbank Genel Müdürlüğünden
Teknik Mütercim alınacak
3659 sayılı kanunun 10 uncu maddesine tâbi 2 teknik mütercim alınacaktır.
İngilizce teknik tercüme işlerinde çalışmış veya bu lisan üzerine teknik tahsil görmüş olmak lâzımdır. Robert Kollej mühendis kısmı mezunlan tercih edilir. İsteklilerin bankamız zat işleri müdürlüğüne 15/8/945 gününe kadar müracaat etmeleri bildirilir.
Türk Kimya Cemiyetinden:
Cemiyetimizin yıllık genel toplantısı 28/7/945 cumartesi günü saat 14,30 da Eminönü Halkevinde yapılacaktır. Meslekdaflann bulunmaları rica olunur.

Comments (0)