Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Bl
Tege Kuvvet Şurubu
PAZAR
20
MART
İ949
İdare ı Nuruosmanlyo Noı lî Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Tclofont 20785
11 inci Yıl, No. 3587
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türkiye'ye yeni Marşal yardımı
N, Sümer, henüz ileri nikbini ik ifade edecek durumda bulunmuyorum dedi
Atlantik Paktına
girmiyen Türkiye
Herhangi bir gösteriye maruz kalırsa, âkitlerce yalnız bırakılmıyacak
Devlet Bakanı, dün Ankarada yaptığı basın toplantısında
Türkiyeye Amerikan yardımının son safhasını anlattı
Atlantik Paktına karşı Sovyet Rusya, Molotof’un idaresinde bir "Kominform Ordusu„teşkil edecekmiş
-Pek Jadsız
Bir gün..
Dün Büyük Milıet Meclisinde bazı milletvekillerinin Ktaıfbııldaki facia ve suiistimaller ha'Krinda seri halinde sorula-lıa^tmen»’ «mdUre ilırili bakan-önn verdikleri'-a kadar sudan ve basma kaiı'^^lv-'_-= gibi sözlerle kimsenin tatmin e-dilemiyeceği apaçıktır. Faraza gu elim Sütlüce infilâkı hakkında Milli Savunma Bakanı gûya izahat verirken bütün ihmal ve teseyyübleri tanıamiyle vâki olduğunu bülbül gibi itiraf ediyor ve sonunda diyor ki:
«Kontrole ait kanun çıktıktan bugüne kadar kontrol işlerinin cereyan tarzını tesbit edecek tetkiklere girişilmiş olduğundan, İhmali görülenlerin takibata uğrayacakları tabiîdir. Kaldı kİ bn İhmalin şimdiki infilâk hâdisesine tesiri sabit olursa o noktadan da takibatın teşdidi bedlhidir.»
Sütlüce faciası gibi millî bir felâket karşısında bu kadar soğukkanlı, bu kadar cansız ve heyecansız sözler umumi efkârı tat-nuu eder mi? Bu memleket hatırlıyor kl aynı Milli Müdafaa Ba-**-pi 38 vatandaşın önünüz muha-Ucmesiz, mitralyöz ateşine tutularak imha edilmeleri hakkında da Mecliste aynı dili kullanmış ve işin tabii seyrini takip ettiğini İfade etmişti. Bu seyrin yedi yıldanberi bir türlü sona ereme-diği de bütün memleketçe malûm İdi. Bu defaki tetkikler de, kontrolün hakkiyle yapılıp yapılmadığı lıakkmdald incelemeler de yedi yıl sürecek olursa —ki Çakırın edasına göre bıına hiç bir mâni yoktur— ihmali görünenlerin cezalandırılmaları gayri mu-aynen bir geleceği talik edilmiş demektir.
Diğer bakanların suiistimaller bakkındaki cevaplan da bundan pek farklı değildir. Hep yapılacak, edilecek, incelenecek, diye müstakbel sığalar kullanmı.şlar-dır.Helc İçişleri Bakanının Mason Cemiyeti hakkında Kökü dışanda mıdır, değil midir, tetkik edilecektir) diye sarfettiği sözler soru sahibi Sinan Tekelioğlunda çok yerinde ve haklı bir hayret uyandırmıştır.
Adalet Bakanı da, bir Üniversite doçentini hapsetmek için bir yıl ele geçiremiyen polisten Mecliste bahsetmiştir. Resmî bir memurun derdesti için bir sene lâzım gelirse, acaba hüviyeti ve adresi meçhul cürüm sahiplerinin ele geçirilebilmesi için acaba kaç yıl lâzım gelecektir?
Bu cevaplar; emin olunuz ki, ckldi_ ve ağır başlı sayılamaz. Polis, bir Üniversite mensubunu bul mak İçin bir yıl uğraşır da muvaffak olamaz mı? Böyle bir şey nasıl kabul edilebilir? îş apaçıktır. Amma Bakan, bu hâdise ü-lA-rindo hassasiyet İle duracağını «imdi vâdediyor...
161Wr taraftan bir fabrikada Infl-1 İSr*21 ölu v®27
'-«ta™ ..bhi .n L.I,
..bit b. ,dkM me!luller)
bulmak için belki aylar ve pHar-ca incelemeler yapmak iâZJnı ’l Myor. Diğer taraftan hüküm giy. miş bir memur bir yıl ele geçlri-lemiyor, bu hususta tetkikler yapılacak deniyor. Bu kadar gevşek ve sudan cevaplarla eminiz ki no Mec lis, ne umumi efkâr tatmin edilmiş oluyor. 32 vatandaşımızın mazlûmen şehit edilmesinde âmil olanlar ne ceza gördüler? Yedi yıldanberi hâlâ tahkikat ve muhakeme bitmedi mi?. Bunu kim ve nasıl tâcil etmek lâzımdır? Bir memlekette idare cihazı bu kıular yavaş işlerse netice neye varır? Yedi sene sonra tecelli edecek akıbet ibret teşkil eder mi?
Daha yukarı tabakalara çıka-
lım. Meselâ Atıf İnan hâdisesi ü-
eerlnden İki buçuk yıl geçtiği ı
halde hâlâ Meclis tahkikatı açıl-
Buya karar verilemedi. Üç ay-l
IDtvamı 8a ı a. Sü; ş 0.) |
Devlet Bakanı Nurullah E. Sümer
na kadar olan onbeş aylık devre- i dlr. Bu devre, biri üç, diğeri de on iki aylık olmak üzere iki merhaleye ayrılmıştır.
İkraz suretiyle Türkiye'ye ya -pılması kabul edilmiş olan yardım üç aylık ille merhale için (10) mil yon dolardır. Bu miktarın 6.365. 000 dolan hükümetçe Tarım Ba -kanlığına, 3.635.00 dolan da madenler için Etlbank'a tahsis edil -iniştir,
1948 temmuzundan 1949 hazi -ranma kadar olan ikinci merha -le. yani 1948/49 Amerika mali yılı için Avrupa İktisadi işbirliği teşkilâtınca yapılan tevzldo aynlmış olan yardım ise (50) milyon dolar ılır. Bizim bu devre ihtiyacı ola -(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 8 de)
Ankara: 19 (A.A.) — Devlet Ba kam Nurullah Esat Sümer, Avrupa İktisadi İşbirliği harekeli işin-de memleketimizle ilgili olarak za man zaman umumi efkân ve basını alâkadar eden dağınık ve vuzuhsuz haberler yayılması müna -sebetlyle kendisine müracaat eden Türk ve yabancı basın ve ajans mümessillerini dün saat 16.30 da Sümerbanktakl makamında kabul ederek şu demeçte bulunmuştur:
(— Bugünkü durumu belirtmek için, önce, kısa bir tarihçenin fay dalı olacağını tahmin ediyorum. Bildiğiniz gibi Avrupa İktisadi İş -birliğine katılan memleketlere yapılacak yardımın birinci tatbik dev resinde bulunuyoruz. Bu birinci devre 1948 den haziran 1949 sonu
İstanbul D. P. il kongresi başladı Kongrenin ilk günü çok sert tartışmalarla geçti
Münakaşalara, dinleyici sıfat ile kongrede bulunan Demokratlar da katıldılar. Bazı delegelerin, kongreyi terkettikleri görüldü
Dünkü kongrede müzakereleri takip eden delegelerden bir Kısmı (Foto: Bürhan - Yeni sabah)
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresi dün saat 10 da Taksimde Kristal gazinosunda toplandı.
Kongrede D. P. Genel Genel Başkanı Celâl Bayar. D, P. ye,
vergisi
Köy West (Florlda) 19 (A.A.) «Reuter» — Kısa bir müddat bura da kalan Başkan Tınman, Vaşln -gtona dönmeden evvel, dışişleri Bakanı Acheson’a bir telgraf göndererek «Birleşik Amerika anaya -sası ile tam uygunluk halinde bu -lunan Atlantik Paktının, Birleşmiş Milletler teşkilâtım destekllyece -fini ve kuvvetlendireceğini bil -dlrmlştlr.
Başkan telgrafına ve etmiştir:
«Enerjik ve samimi
şunları llâ-
nutkunuzu
büyük bir zevkle dinledim. Atlan-
tik Paktının hedef ve prensipleri
hakkında memleket efkârına mü -
kemmel bir açıklama yaptınız.»
Vaşinğton: 19 (A.A) — Amerika Dışişleri Bakanı Acheson rad -
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ae)
I Mecliste bir hafta müddet-1 le tetkik ve müzakere I edilecek |
Ankara,*19 (Telefonla). —- Gelir vergisi lagunsı Mçclı®' -
mine alınmış olmalına rağmen henüz tab'ı tamamlanmamıştır. Tasarının basılması tamamlandık tan sonra milletvekillerine dağıtılacaktır. Meclisin dünkil toplantısında gelir vergisinin bir hafta müddetle tetkik ve müzakeresi kabul edildi. Tasarının Mecliste müzakeresine bu ayın sonunda başlanacaktır.
Demokrat parti kongresinde bir tevkif
İhsan Yurdoğluna aid
Atlantik paktının imza merasimine sahne olacağı söylenen Beyaz Saray'ın dış görünüşü
Güreşçilerimiz
Avrupa turnesini bitiren ekipimiz, önümüzdeki halta yurda dönüyor
Emekli
kanunu
939 dan evvel emekliye ayrı lan larm durumları inceleniyor
Ankara, 19 (Telefonla) — Ge«
komisyon, Emekli kanun tasarısının tetkikini bitirmek üzeredir. Komisyon bugün de toplanmış ve muvakkat maddeler meyanında bulunan ve 1939 dan evvel emekliye ayrılanlann maaşlarına yüzde 50 zam yapılması na dair olan maddenin müzakeresini yapmıştır. Bu maddenin tetkiki tartışmalara yol açmıştır. Ü yelerden bazılan, bu gibi emek-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
M.T.A.da
«■Bana bir şey yapa/nazsı-l İniz. Arkamda dayını rar/»I
diyen memur bayan Arat 7 [
Türk Milli Güreş Ekibi, Zürih^_
Sinemacıların
yersiz istekleri
sinemacılara verilmemiştir n diyor
çalınan Plânlar
R. Aydınlı, Meclise sözlü soru verdi
Stokholm, 19 (Hususî) — Son maçımızı. 6—2 gibi aleyhte bir netice ile bitirmiş olmamız, çocukları cidden müteessir etmiş bulunmaktadır, İtalya ve İsviçre de güreşler yaptıktan takımımızın İsveç serbest güreş takımı ile ve aradan 24 aaat geçince de Gre ko - Romen İsveç güreş ekibi ile karşılaşması, takımımıza dinlenme fırsatı vermedikten başka isveçlilerin Greko - Romende çok iyi çalışmış olmaları, neticenin aleyhimizde tezahürüne sebebiyet vermiştir.
' Bu hafta içinde yurda döneceğiz.
(Güreşçilerimize aid diğer haberler 6 noı sahifemizdedir.)
Tiyatrocular Birliğinden bir zat “Halkı yegâne eğlence vasıtasından mahrum etmek hakkı
tevkif kararı dün* infaz edildi
ıu asu, uugnaıuiK uıvuuıuu Atom gazetesi mulıarrirlerin-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da) İden ve D. P. üyelerinden İhsan --------------------------lYurdoğlu ile mezkûr gazetenin sahip ve neşriyat müdürü Talât 'Sümer hakkında, bir basın dâvasından dolayı verilen mevkufiyet kararı, sanıkların bulunamam»• sından dolayı infaz edilememekte idi. Dün D.P. 11 kongresine iş firak eden İhsan Yurdoğlu, biraz sonra alakadarlarca tevkif edilerek cezaevine gönderilmiştir. Ay rica, gazetenin sahibi do dün tutularak cezaevine sevkedilmiş-tir.
Kongrede hazır bulunan D. P. İllerden bazıları, İhsan Yurdoğ-lunun, muhalifleri tarafından ihbar edildiğini iddia etmişlerdir.
mensup bazı Milletvekilleri hazır bulunuyorlardı.
Kongreyi Abdurrahman Münip Berkand açtı, başkanlık divanına
7« sa±ıip
apon imparatoru »E
Parlâmentoyu açış nutkunda İmparator Ilirohito, Japonyada demokrasinin lamam ile anlaşılıp tatbik edilmesi lüzumundan bahsetti
Tokyo: 19 (A.P.) _ Japon Par-İttim i tosunun açıhş oturumunda bir demeç veren İmparator Hiro -hlto, milletin gayreti ve Müttefik lerln iyilik ve yardımlarıyla Japon yadakl hayat şartlarının geliştığl-
nl beyan vc şunları ilâve etmiştir:
«Bununla beraber, bu memleke -tin. Milletlerarası Cemiyette şe -refli bir mevkie ulaşabilmesi 1-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Gazeteciler Cemiyeti Balosu
Ermeni Patrik
Kaymakamı Ankara'da
Hey'et sözcüsü, Ermeni ruhaniler arasındaki ihtilâfın içyüzünü anlatıyor
Ankara, 19 (Telefonla) — An-karayı'ziyaret eden Türk - Ermeni kilisesi heyeti hukuk müşaviri, İstanbul avukatlarından Stepan Barın, heyeti adına şu demeçte bulunmuştur:
«— Ankarayı ziyaret eden heyet, İstanbul Türk - Ermeni cemaati kilisesi yeni patrik kaymakamı Himayak Balıtiyaroğlu, Beyoğlu Üçhoıon kilisesi başpapazı Tomaa Şicaher, Bakırköy kilisesinden Anayndan mürekkeptir. Eski patrik kaymakamı Ke-ğork Arslanyan’la eBaalı bir İhtilâf yoktur. Yalnız patrikhane nizamnamesi gereğince, bilhassa bunun 5 İnci maddesi gereğince (Devanın Sn. 3 - Sü. 5 do)
Irak kabiuesiude
Sinema sahiplerinin belediyeden istemekte oldukları zam ve rüsum tenzilâtının bugün için yersiz ve haksız olduğunu iki gÜD denberi izaha çalışmış ve bu ara da haJihazırdaki kâr nispetlerinin herhangi bir ticaret mevzu-undaki normal kârlarından yüksek dahi olduğunu belirtmiştik.
Bizim bu şekildeki izahlanmı-
zı bilhassa tiyatro sahip ve sanatkârları da tasvip etmektedirler. Dün bu hususta tiyatrocular
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Reşad Aydınla (Yazısı 3 üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Taksitler
ödenmeyince
Stutgart istasyo nu çatlak plâklar çalmağabaşladı!
Paris: 19 (Nafen) — Stutgart radyosu dün acalp plâklar çalmaya başlamış vo müzik neşriyatı es nasında bozuk plâklar kullanılmış tır. Gayet kötü neşriyatı izah ot-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Bursadaki
kon ferans
\ Profesör, llefii Şükrü, frz-| kas rejiminden ayrılmak I zamanı geldi, diyor |
Kalkınma ve Bitlenme
ULUNAY
değişiklik yapıldı
Bağdat: 19 (Nafen) — İrak hü-kûmctlnde yeni doğişUtllkler yapıl mıştır. Başbakan Nuri Sald Paşa dışişleri Bakanlığına Dr. Fadhill JomaU'yt getirmiştir.
Bursa 19 (Telefonla) — Şehrimizde bulunan Prof. Refiî Şükrü Sııvla, bu akşam Dağcılık Kulübü salonunda, «Dış ticaretimizin ıslahı» konusunda alâka çekici bir konferans vermiştir.
(Devanın Sa. 3 - Sü. S de) ‘
■slanbul Üniversitesi gençleri İMaarlf Bakanı Banguoğlu'na fena haldo Içorlomlşlor. Bakan, ü-nlvorsllolllerln Anadoluyu kalkındırmak gayelerine karşı Toknlk Ü-niversltcdo şöyle »öylomlş:
— Bonoo fikron kalkınma köylere gidip de konferans vermoklo olmaz; köylünün lâflara karnı toktur; onun İçin benoo kalkınmayı tam lâyıklylo ancak siz yapabilirsiniz; fakat bu da sizin köylü llo borabor bilfiil çalışmanızla olurj hattâ bu Işdo bltlonmok esastır; yoksa sadece yapılacak şeyi göste-rooek olursanız hiç bir fayda temin edomozalniz.
Gençler, Üniverslto adı ile çıkardıkları gazotolorindo, Bakanın bu sözlorlnl kanaat vorlol dollllerlo corhotmoğo çalışıyorlar. Fakat derhal »Öyllyeylm kl bon bu mosoledo taıııamon Maarif Bakanı İle bora-
Anadoluyu kalkındırmak muazzam bir dâvadır. O ateşli, hamlyyet II, oosur gonçlorln böylo bir dâvanın azamotlnl hlço sayarak vo bunu bir ideal telâkki odorek ortaya atılmalarına huyranız; fakat bu teşebbüsün kuvveden fiilo çıkabileceğini zannotmiyoruz.
Anadoluyu karış karış gezorlor,
görürler... Bir fikir edlnlrlor; bunu
anlarım. Fakat bununla Anadoluyu kalkındırmış olamazlar.
Köylor vo köylüler moselosi, clld olld okunacak, ağlaya ağlaya oku-nacak »onu golmlyon bir kitapdır.
Maarif Vekili, çok doğru söylüyor ve bunun sembolü olarok «bit-lonmok» kaydını İleri sürmekle, göze alınaoak fedakârlığın en hafifini ileri sürüyor.
Gönçler bu İşi Irşad llo başaramazlar! Gitmeli, köyiero yerleşmeni köylünün hayatını taksim ot-moll; onun dordlno ortak olmalı | iğronmemell, tlksinnıomoll... O, sıtmadan sakır sakır titrerken, onu teselli edebllmoll...
Gökloro baş çokınlş ulu ağaçların gölgoliğındo gümüş deroler akan köylor yalnız odebıyatta vo oporot sahnolerlndodlr. Bizim bir kısım köyler çltton duvar, tozoklen sıvadır; doğru dürüst bir abdosthana yoktur. Köyün lâğım çukurlarının üstü açıktır; İçinde tavuklar dolaşır... Siz no söylüyorsunuz?
Öylo köy vardır kl sonoııln mu-ayyon mevslınlorlndo kasaba llo rabıtası kalmaz. Köylüler yolsuzluktan gldooeklorl yere ağaçtan rğaoa etlıyarak gldorlsr.
Sovglll yavruları Hangi kalkın-
madan bahsediyorsunuz)
n
Üç ayrı görünüş (Yazısı B Hnci sayfada)
Foto Bürhan • Yeni Sabah —
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Bl
Tege Kuvvet Şurubu
PAZAR
20
MART
İ949
İdare ı Nuruosmanlyo Noı lî Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Tclofont 20785
11 inci Yıl, No. 3587
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türkiye'ye yeni Marşal yardımı
N, Sümer, henüz ileri nikbini ik ifade edecek durumda bulunmuyorum dedi
Atlantik Paktına
girmiyen Türkiye
Herhangi bir gösteriye maruz kalırsa, âkitlerce yalnız bırakılmıyacak
Devlet Bakanı, dün Ankarada yaptığı basın toplantısında
Türkiyeye Amerikan yardımının son safhasını anlattı
Atlantik Paktına karşı Sovyet Rusya, Molotof’un idaresinde bir "Kominform Ordusu„teşkil edecekmiş
-Pek Jadsız
Bir gün..
Dün Büyük Milıet Meclisinde bazı milletvekillerinin Ktaıfbııldaki facia ve suiistimaller ha'Krinda seri halinde sorula-lıa^tmen»’ «mdUre ilırili bakan-önn verdikleri'-a kadar sudan ve basma kaiı'^^lv-'_-= gibi sözlerle kimsenin tatmin e-dilemiyeceği apaçıktır. Faraza gu elim Sütlüce infilâkı hakkında Milli Savunma Bakanı gûya izahat verirken bütün ihmal ve teseyyübleri tanıamiyle vâki olduğunu bülbül gibi itiraf ediyor ve sonunda diyor ki:
«Kontrole ait kanun çıktıktan bugüne kadar kontrol işlerinin cereyan tarzını tesbit edecek tetkiklere girişilmiş olduğundan, İhmali görülenlerin takibata uğrayacakları tabiîdir. Kaldı kİ bn İhmalin şimdiki infilâk hâdisesine tesiri sabit olursa o noktadan da takibatın teşdidi bedlhidir.»
Sütlüce faciası gibi millî bir felâket karşısında bu kadar soğukkanlı, bu kadar cansız ve heyecansız sözler umumi efkârı tat-nuu eder mi? Bu memleket hatırlıyor kl aynı Milli Müdafaa Ba-**-pi 38 vatandaşın önünüz muha-Ucmesiz, mitralyöz ateşine tutularak imha edilmeleri hakkında da Mecliste aynı dili kullanmış ve işin tabii seyrini takip ettiğini İfade etmişti. Bu seyrin yedi yıldanberi bir türlü sona ereme-diği de bütün memleketçe malûm İdi. Bu defaki tetkikler de, kontrolün hakkiyle yapılıp yapılmadığı lıakkmdald incelemeler de yedi yıl sürecek olursa —ki Çakırın edasına göre bıına hiç bir mâni yoktur— ihmali görünenlerin cezalandırılmaları gayri mu-aynen bir geleceği talik edilmiş demektir.
Diğer bakanların suiistimaller bakkındaki cevaplan da bundan pek farklı değildir. Hep yapılacak, edilecek, incelenecek, diye müstakbel sığalar kullanmı.şlar-dır.Helc İçişleri Bakanının Mason Cemiyeti hakkında Kökü dışanda mıdır, değil midir, tetkik edilecektir) diye sarfettiği sözler soru sahibi Sinan Tekelioğlunda çok yerinde ve haklı bir hayret uyandırmıştır.
Adalet Bakanı da, bir Üniversite doçentini hapsetmek için bir yıl ele geçiremiyen polisten Mecliste bahsetmiştir. Resmî bir memurun derdesti için bir sene lâzım gelirse, acaba hüviyeti ve adresi meçhul cürüm sahiplerinin ele geçirilebilmesi için acaba kaç yıl lâzım gelecektir?
Bu cevaplar; emin olunuz ki, ckldi_ ve ağır başlı sayılamaz. Polis, bir Üniversite mensubunu bul mak İçin bir yıl uğraşır da muvaffak olamaz mı? Böyle bir şey nasıl kabul edilebilir? îş apaçıktır. Amma Bakan, bu hâdise ü-lA-rindo hassasiyet İle duracağını «imdi vâdediyor...
161Wr taraftan bir fabrikada Infl-1 İSr*21 ölu v®27
'-«ta™ ..bhi .n L.I,
..bit b. ,dkM me!luller)
bulmak için belki aylar ve pHar-ca incelemeler yapmak iâZJnı ’l Myor. Diğer taraftan hüküm giy. miş bir memur bir yıl ele geçlri-lemiyor, bu hususta tetkikler yapılacak deniyor. Bu kadar gevşek ve sudan cevaplarla eminiz ki no Mec lis, ne umumi efkâr tatmin edilmiş oluyor. 32 vatandaşımızın mazlûmen şehit edilmesinde âmil olanlar ne ceza gördüler? Yedi yıldanberi hâlâ tahkikat ve muhakeme bitmedi mi?. Bunu kim ve nasıl tâcil etmek lâzımdır? Bir memlekette idare cihazı bu kıular yavaş işlerse netice neye varır? Yedi sene sonra tecelli edecek akıbet ibret teşkil eder mi?
Daha yukarı tabakalara çıka-
lım. Meselâ Atıf İnan hâdisesi ü-
eerlnden İki buçuk yıl geçtiği ı
halde hâlâ Meclis tahkikatı açıl-
Buya karar verilemedi. Üç ay-l
IDtvamı 8a ı a. Sü; ş 0.) |
Devlet Bakanı Nurullah E. Sümer
na kadar olan onbeş aylık devre- i dlr. Bu devre, biri üç, diğeri de on iki aylık olmak üzere iki merhaleye ayrılmıştır.
İkraz suretiyle Türkiye'ye ya -pılması kabul edilmiş olan yardım üç aylık ille merhale için (10) mil yon dolardır. Bu miktarın 6.365. 000 dolan hükümetçe Tarım Ba -kanlığına, 3.635.00 dolan da madenler için Etlbank'a tahsis edil -iniştir,
1948 temmuzundan 1949 hazi -ranma kadar olan ikinci merha -le. yani 1948/49 Amerika mali yılı için Avrupa İktisadi işbirliği teşkilâtınca yapılan tevzldo aynlmış olan yardım ise (50) milyon dolar ılır. Bizim bu devre ihtiyacı ola -(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 8 de)
Ankara: 19 (A.A.) — Devlet Ba kam Nurullah Esat Sümer, Avrupa İktisadi İşbirliği harekeli işin-de memleketimizle ilgili olarak za man zaman umumi efkân ve basını alâkadar eden dağınık ve vuzuhsuz haberler yayılması müna -sebetlyle kendisine müracaat eden Türk ve yabancı basın ve ajans mümessillerini dün saat 16.30 da Sümerbanktakl makamında kabul ederek şu demeçte bulunmuştur:
(— Bugünkü durumu belirtmek için, önce, kısa bir tarihçenin fay dalı olacağını tahmin ediyorum. Bildiğiniz gibi Avrupa İktisadi İş -birliğine katılan memleketlere yapılacak yardımın birinci tatbik dev resinde bulunuyoruz. Bu birinci devre 1948 den haziran 1949 sonu
İstanbul D. P. il kongresi başladı Kongrenin ilk günü çok sert tartışmalarla geçti
Münakaşalara, dinleyici sıfat ile kongrede bulunan Demokratlar da katıldılar. Bazı delegelerin, kongreyi terkettikleri görüldü
Dünkü kongrede müzakereleri takip eden delegelerden bir Kısmı (Foto: Bürhan - Yeni sabah)
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresi dün saat 10 da Taksimde Kristal gazinosunda toplandı.
Kongrede D. P. Genel Genel Başkanı Celâl Bayar. D, P. ye,
vergisi
Köy West (Florlda) 19 (A.A.) «Reuter» — Kısa bir müddat bura da kalan Başkan Tınman, Vaşln -gtona dönmeden evvel, dışişleri Bakanı Acheson’a bir telgraf göndererek «Birleşik Amerika anaya -sası ile tam uygunluk halinde bu -lunan Atlantik Paktının, Birleşmiş Milletler teşkilâtım destekllyece -fini ve kuvvetlendireceğini bil -dlrmlştlr.
Başkan telgrafına ve etmiştir:
«Enerjik ve samimi
şunları llâ-
nutkunuzu
büyük bir zevkle dinledim. Atlan-
tik Paktının hedef ve prensipleri
hakkında memleket efkârına mü -
kemmel bir açıklama yaptınız.»
Vaşinğton: 19 (A.A) — Amerika Dışişleri Bakanı Acheson rad -
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ae)
I Mecliste bir hafta müddet-1 le tetkik ve müzakere I edilecek |
Ankara,*19 (Telefonla). —- Gelir vergisi lagunsı Mçclı®' -
mine alınmış olmalına rağmen henüz tab'ı tamamlanmamıştır. Tasarının basılması tamamlandık tan sonra milletvekillerine dağıtılacaktır. Meclisin dünkil toplantısında gelir vergisinin bir hafta müddetle tetkik ve müzakeresi kabul edildi. Tasarının Mecliste müzakeresine bu ayın sonunda başlanacaktır.
Demokrat parti kongresinde bir tevkif
İhsan Yurdoğluna aid
Atlantik paktının imza merasimine sahne olacağı söylenen Beyaz Saray'ın dış görünüşü
Güreşçilerimiz
Avrupa turnesini bitiren ekipimiz, önümüzdeki halta yurda dönüyor
Emekli
kanunu
939 dan evvel emekliye ayrı lan larm durumları inceleniyor
Ankara, 19 (Telefonla) — Ge«
komisyon, Emekli kanun tasarısının tetkikini bitirmek üzeredir. Komisyon bugün de toplanmış ve muvakkat maddeler meyanında bulunan ve 1939 dan evvel emekliye ayrılanlann maaşlarına yüzde 50 zam yapılması na dair olan maddenin müzakeresini yapmıştır. Bu maddenin tetkiki tartışmalara yol açmıştır. Ü yelerden bazılan, bu gibi emek-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
M.T.A.da
«■Bana bir şey yapa/nazsı-l İniz. Arkamda dayını rar/»I
diyen memur bayan Arat 7 [
Türk Milli Güreş Ekibi, Zürih^_
Sinemacıların
yersiz istekleri
sinemacılara verilmemiştir n diyor
çalınan Plânlar
R. Aydınlı, Meclise sözlü soru verdi
Stokholm, 19 (Hususî) — Son maçımızı. 6—2 gibi aleyhte bir netice ile bitirmiş olmamız, çocukları cidden müteessir etmiş bulunmaktadır, İtalya ve İsviçre de güreşler yaptıktan takımımızın İsveç serbest güreş takımı ile ve aradan 24 aaat geçince de Gre ko - Romen İsveç güreş ekibi ile karşılaşması, takımımıza dinlenme fırsatı vermedikten başka isveçlilerin Greko - Romende çok iyi çalışmış olmaları, neticenin aleyhimizde tezahürüne sebebiyet vermiştir.
' Bu hafta içinde yurda döneceğiz.
(Güreşçilerimize aid diğer haberler 6 noı sahifemizdedir.)
Tiyatrocular Birliğinden bir zat “Halkı yegâne eğlence vasıtasından mahrum etmek hakkı
tevkif kararı dün* infaz edildi
ıu asu, uugnaıuiK uıvuuıuu Atom gazetesi mulıarrirlerin-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da) İden ve D. P. üyelerinden İhsan --------------------------lYurdoğlu ile mezkûr gazetenin sahip ve neşriyat müdürü Talât 'Sümer hakkında, bir basın dâvasından dolayı verilen mevkufiyet kararı, sanıkların bulunamam»• sından dolayı infaz edilememekte idi. Dün D.P. 11 kongresine iş firak eden İhsan Yurdoğlu, biraz sonra alakadarlarca tevkif edilerek cezaevine gönderilmiştir. Ay rica, gazetenin sahibi do dün tutularak cezaevine sevkedilmiş-tir.
Kongrede hazır bulunan D. P. İllerden bazıları, İhsan Yurdoğ-lunun, muhalifleri tarafından ihbar edildiğini iddia etmişlerdir.
mensup bazı Milletvekilleri hazır bulunuyorlardı.
Kongreyi Abdurrahman Münip Berkand açtı, başkanlık divanına
7« sa±ıip
apon imparatoru »E
Parlâmentoyu açış nutkunda İmparator Ilirohito, Japonyada demokrasinin lamam ile anlaşılıp tatbik edilmesi lüzumundan bahsetti
Tokyo: 19 (A.P.) _ Japon Par-İttim i tosunun açıhş oturumunda bir demeç veren İmparator Hiro -hlto, milletin gayreti ve Müttefik lerln iyilik ve yardımlarıyla Japon yadakl hayat şartlarının geliştığl-
nl beyan vc şunları ilâve etmiştir:
«Bununla beraber, bu memleke -tin. Milletlerarası Cemiyette şe -refli bir mevkie ulaşabilmesi 1-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Gazeteciler Cemiyeti Balosu
Ermeni Patrik
Kaymakamı Ankara'da
Hey'et sözcüsü, Ermeni ruhaniler arasındaki ihtilâfın içyüzünü anlatıyor
Ankara, 19 (Telefonla) — An-karayı'ziyaret eden Türk - Ermeni kilisesi heyeti hukuk müşaviri, İstanbul avukatlarından Stepan Barın, heyeti adına şu demeçte bulunmuştur:
«— Ankarayı ziyaret eden heyet, İstanbul Türk - Ermeni cemaati kilisesi yeni patrik kaymakamı Himayak Balıtiyaroğlu, Beyoğlu Üçhoıon kilisesi başpapazı Tomaa Şicaher, Bakırköy kilisesinden Anayndan mürekkeptir. Eski patrik kaymakamı Ke-ğork Arslanyan’la eBaalı bir İhtilâf yoktur. Yalnız patrikhane nizamnamesi gereğince, bilhassa bunun 5 İnci maddesi gereğince (Devanın Sn. 3 - Sü. 5 do)
Irak kabiuesiude
Sinema sahiplerinin belediyeden istemekte oldukları zam ve rüsum tenzilâtının bugün için yersiz ve haksız olduğunu iki gÜD denberi izaha çalışmış ve bu ara da haJihazırdaki kâr nispetlerinin herhangi bir ticaret mevzu-undaki normal kârlarından yüksek dahi olduğunu belirtmiştik.
Bizim bu şekildeki izahlanmı-
zı bilhassa tiyatro sahip ve sanatkârları da tasvip etmektedirler. Dün bu hususta tiyatrocular
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Reşad Aydınla (Yazısı 3 üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Taksitler
ödenmeyince
Stutgart istasyo nu çatlak plâklar çalmağabaşladı!
Paris: 19 (Nafen) — Stutgart radyosu dün acalp plâklar çalmaya başlamış vo müzik neşriyatı es nasında bozuk plâklar kullanılmış tır. Gayet kötü neşriyatı izah ot-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Bursadaki
kon ferans
\ Profesör, llefii Şükrü, frz-| kas rejiminden ayrılmak I zamanı geldi, diyor |
Kalkınma ve Bitlenme
ULUNAY
değişiklik yapıldı
Bağdat: 19 (Nafen) — İrak hü-kûmctlnde yeni doğişUtllkler yapıl mıştır. Başbakan Nuri Sald Paşa dışişleri Bakanlığına Dr. Fadhill JomaU'yt getirmiştir.
Bursa 19 (Telefonla) — Şehrimizde bulunan Prof. Refiî Şükrü Sııvla, bu akşam Dağcılık Kulübü salonunda, «Dış ticaretimizin ıslahı» konusunda alâka çekici bir konferans vermiştir.
(Devanın Sa. 3 - Sü. S de) ‘
■slanbul Üniversitesi gençleri İMaarlf Bakanı Banguoğlu'na fena haldo Içorlomlşlor. Bakan, ü-nlvorsllolllerln Anadoluyu kalkındırmak gayelerine karşı Toknlk Ü-niversltcdo şöyle »öylomlş:
— Bonoo fikron kalkınma köylere gidip de konferans vermoklo olmaz; köylünün lâflara karnı toktur; onun İçin benoo kalkınmayı tam lâyıklylo ancak siz yapabilirsiniz; fakat bu da sizin köylü llo borabor bilfiil çalışmanızla olurj hattâ bu Işdo bltlonmok esastır; yoksa sadece yapılacak şeyi göste-rooek olursanız hiç bir fayda temin edomozalniz.
Gençler, Üniverslto adı ile çıkardıkları gazotolorindo, Bakanın bu sözlorlnl kanaat vorlol dollllerlo corhotmoğo çalışıyorlar. Fakat derhal »Öyllyeylm kl bon bu mosoledo taıııamon Maarif Bakanı İle bora-
Anadoluyu kalkındırmak muazzam bir dâvadır. O ateşli, hamlyyet II, oosur gonçlorln böylo bir dâvanın azamotlnl hlço sayarak vo bunu bir ideal telâkki odorek ortaya atılmalarına huyranız; fakat bu teşebbüsün kuvveden fiilo çıkabileceğini zannotmiyoruz.
Anadoluyu karış karış gezorlor,
görürler... Bir fikir edlnlrlor; bunu
anlarım. Fakat bununla Anadoluyu kalkındırmış olamazlar.
Köylor vo köylüler moselosi, clld olld okunacak, ağlaya ağlaya oku-nacak »onu golmlyon bir kitapdır.
Maarif Vekili, çok doğru söylüyor ve bunun sembolü olarok «bit-lonmok» kaydını İleri sürmekle, göze alınaoak fedakârlığın en hafifini ileri sürüyor.
Gönçler bu İşi Irşad llo başaramazlar! Gitmeli, köyiero yerleşmeni köylünün hayatını taksim ot-moll; onun dordlno ortak olmalı | iğronmemell, tlksinnıomoll... O, sıtmadan sakır sakır titrerken, onu teselli edebllmoll...
Gökloro baş çokınlş ulu ağaçların gölgoliğındo gümüş deroler akan köylor yalnız odebıyatta vo oporot sahnolerlndodlr. Bizim bir kısım köyler çltton duvar, tozoklen sıvadır; doğru dürüst bir abdosthana yoktur. Köyün lâğım çukurlarının üstü açıktır; İçinde tavuklar dolaşır... Siz no söylüyorsunuz?
Öylo köy vardır kl sonoııln mu-ayyon mevslınlorlndo kasaba llo rabıtası kalmaz. Köylüler yolsuzluktan gldooeklorl yere ağaçtan rğaoa etlıyarak gldorlsr.
Sovglll yavruları Hangi kalkın-
madan bahsediyorsunuz)
n
Üç ayrı görünüş (Yazısı B Hnci sayfada)
Foto Bürhan • Yeni Sabah —
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Bl
Tege Kuvvet Şurubu
PAZAR
20
MART
İ949
İdare ı Nuruosmanlyo Noı lî Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Tclofont 20785
11 inci Yıl, No. 3587
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türkiye'ye yeni Marşal yardımı
N, Sümer, henüz ileri nikbini ik ifade edecek durumda bulunmuyorum dedi
Atlantik Paktına
girmiyen Türkiye
Herhangi bir gösteriye maruz kalırsa, âkitlerce yalnız bırakılmıyacak
Devlet Bakanı, dün Ankarada yaptığı basın toplantısında
Türkiyeye Amerikan yardımının son safhasını anlattı
Atlantik Paktına karşı Sovyet Rusya, Molotof’un idaresinde bir "Kominform Ordusu„teşkil edecekmiş
-Pek Jadsız
Bir gün..
Dün Büyük Milıet Meclisinde bazı milletvekillerinin Ktaıfbııldaki facia ve suiistimaller ha'Krinda seri halinde sorula-lıa^tmen»’ «mdUre ilırili bakan-önn verdikleri'-a kadar sudan ve basma kaiı'^^lv-'_-= gibi sözlerle kimsenin tatmin e-dilemiyeceği apaçıktır. Faraza gu elim Sütlüce infilâkı hakkında Milli Savunma Bakanı gûya izahat verirken bütün ihmal ve teseyyübleri tanıamiyle vâki olduğunu bülbül gibi itiraf ediyor ve sonunda diyor ki:
«Kontrole ait kanun çıktıktan bugüne kadar kontrol işlerinin cereyan tarzını tesbit edecek tetkiklere girişilmiş olduğundan, İhmali görülenlerin takibata uğrayacakları tabiîdir. Kaldı kİ bn İhmalin şimdiki infilâk hâdisesine tesiri sabit olursa o noktadan da takibatın teşdidi bedlhidir.»
Sütlüce faciası gibi millî bir felâket karşısında bu kadar soğukkanlı, bu kadar cansız ve heyecansız sözler umumi efkârı tat-nuu eder mi? Bu memleket hatırlıyor kl aynı Milli Müdafaa Ba-**-pi 38 vatandaşın önünüz muha-Ucmesiz, mitralyöz ateşine tutularak imha edilmeleri hakkında da Mecliste aynı dili kullanmış ve işin tabii seyrini takip ettiğini İfade etmişti. Bu seyrin yedi yıldanberi bir türlü sona ereme-diği de bütün memleketçe malûm İdi. Bu defaki tetkikler de, kontrolün hakkiyle yapılıp yapılmadığı lıakkmdald incelemeler de yedi yıl sürecek olursa —ki Çakırın edasına göre bıına hiç bir mâni yoktur— ihmali görünenlerin cezalandırılmaları gayri mu-aynen bir geleceği talik edilmiş demektir.
Diğer bakanların suiistimaller bakkındaki cevaplan da bundan pek farklı değildir. Hep yapılacak, edilecek, incelenecek, diye müstakbel sığalar kullanmı.şlar-dır.Helc İçişleri Bakanının Mason Cemiyeti hakkında Kökü dışanda mıdır, değil midir, tetkik edilecektir) diye sarfettiği sözler soru sahibi Sinan Tekelioğlunda çok yerinde ve haklı bir hayret uyandırmıştır.
Adalet Bakanı da, bir Üniversite doçentini hapsetmek için bir yıl ele geçiremiyen polisten Mecliste bahsetmiştir. Resmî bir memurun derdesti için bir sene lâzım gelirse, acaba hüviyeti ve adresi meçhul cürüm sahiplerinin ele geçirilebilmesi için acaba kaç yıl lâzım gelecektir?
Bu cevaplar; emin olunuz ki, ckldi_ ve ağır başlı sayılamaz. Polis, bir Üniversite mensubunu bul mak İçin bir yıl uğraşır da muvaffak olamaz mı? Böyle bir şey nasıl kabul edilebilir? îş apaçıktır. Amma Bakan, bu hâdise ü-lA-rindo hassasiyet İle duracağını «imdi vâdediyor...
161Wr taraftan bir fabrikada Infl-1 İSr*21 ölu v®27
'-«ta™ ..bhi .n L.I,
..bit b. ,dkM me!luller)
bulmak için belki aylar ve pHar-ca incelemeler yapmak iâZJnı ’l Myor. Diğer taraftan hüküm giy. miş bir memur bir yıl ele geçlri-lemiyor, bu hususta tetkikler yapılacak deniyor. Bu kadar gevşek ve sudan cevaplarla eminiz ki no Mec lis, ne umumi efkâr tatmin edilmiş oluyor. 32 vatandaşımızın mazlûmen şehit edilmesinde âmil olanlar ne ceza gördüler? Yedi yıldanberi hâlâ tahkikat ve muhakeme bitmedi mi?. Bunu kim ve nasıl tâcil etmek lâzımdır? Bir memlekette idare cihazı bu kıular yavaş işlerse netice neye varır? Yedi sene sonra tecelli edecek akıbet ibret teşkil eder mi?
Daha yukarı tabakalara çıka-
lım. Meselâ Atıf İnan hâdisesi ü-
eerlnden İki buçuk yıl geçtiği ı
halde hâlâ Meclis tahkikatı açıl-
Buya karar verilemedi. Üç ay-l
IDtvamı 8a ı a. Sü; ş 0.) |
Devlet Bakanı Nurullah E. Sümer
na kadar olan onbeş aylık devre- i dlr. Bu devre, biri üç, diğeri de on iki aylık olmak üzere iki merhaleye ayrılmıştır.
İkraz suretiyle Türkiye'ye ya -pılması kabul edilmiş olan yardım üç aylık ille merhale için (10) mil yon dolardır. Bu miktarın 6.365. 000 dolan hükümetçe Tarım Ba -kanlığına, 3.635.00 dolan da madenler için Etlbank'a tahsis edil -iniştir,
1948 temmuzundan 1949 hazi -ranma kadar olan ikinci merha -le. yani 1948/49 Amerika mali yılı için Avrupa İktisadi işbirliği teşkilâtınca yapılan tevzldo aynlmış olan yardım ise (50) milyon dolar ılır. Bizim bu devre ihtiyacı ola -(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 8 de)
Ankara: 19 (A.A.) — Devlet Ba kam Nurullah Esat Sümer, Avrupa İktisadi İşbirliği harekeli işin-de memleketimizle ilgili olarak za man zaman umumi efkân ve basını alâkadar eden dağınık ve vuzuhsuz haberler yayılması müna -sebetlyle kendisine müracaat eden Türk ve yabancı basın ve ajans mümessillerini dün saat 16.30 da Sümerbanktakl makamında kabul ederek şu demeçte bulunmuştur:
(— Bugünkü durumu belirtmek için, önce, kısa bir tarihçenin fay dalı olacağını tahmin ediyorum. Bildiğiniz gibi Avrupa İktisadi İş -birliğine katılan memleketlere yapılacak yardımın birinci tatbik dev resinde bulunuyoruz. Bu birinci devre 1948 den haziran 1949 sonu
İstanbul D. P. il kongresi başladı Kongrenin ilk günü çok sert tartışmalarla geçti
Münakaşalara, dinleyici sıfat ile kongrede bulunan Demokratlar da katıldılar. Bazı delegelerin, kongreyi terkettikleri görüldü
Dünkü kongrede müzakereleri takip eden delegelerden bir Kısmı (Foto: Bürhan - Yeni sabah)
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresi dün saat 10 da Taksimde Kristal gazinosunda toplandı.
Kongrede D. P. Genel Genel Başkanı Celâl Bayar. D, P. ye,
vergisi
Köy West (Florlda) 19 (A.A.) «Reuter» — Kısa bir müddat bura da kalan Başkan Tınman, Vaşln -gtona dönmeden evvel, dışişleri Bakanı Acheson’a bir telgraf göndererek «Birleşik Amerika anaya -sası ile tam uygunluk halinde bu -lunan Atlantik Paktının, Birleşmiş Milletler teşkilâtım destekllyece -fini ve kuvvetlendireceğini bil -dlrmlştlr.
Başkan telgrafına ve etmiştir:
«Enerjik ve samimi
şunları llâ-
nutkunuzu
büyük bir zevkle dinledim. Atlan-
tik Paktının hedef ve prensipleri
hakkında memleket efkârına mü -
kemmel bir açıklama yaptınız.»
Vaşinğton: 19 (A.A) — Amerika Dışişleri Bakanı Acheson rad -
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ae)
I Mecliste bir hafta müddet-1 le tetkik ve müzakere I edilecek |
Ankara,*19 (Telefonla). —- Gelir vergisi lagunsı Mçclı®' -
mine alınmış olmalına rağmen henüz tab'ı tamamlanmamıştır. Tasarının basılması tamamlandık tan sonra milletvekillerine dağıtılacaktır. Meclisin dünkil toplantısında gelir vergisinin bir hafta müddetle tetkik ve müzakeresi kabul edildi. Tasarının Mecliste müzakeresine bu ayın sonunda başlanacaktır.
Demokrat parti kongresinde bir tevkif
İhsan Yurdoğluna aid
Atlantik paktının imza merasimine sahne olacağı söylenen Beyaz Saray'ın dış görünüşü
Güreşçilerimiz
Avrupa turnesini bitiren ekipimiz, önümüzdeki halta yurda dönüyor
Emekli
kanunu
939 dan evvel emekliye ayrı lan larm durumları inceleniyor
Ankara, 19 (Telefonla) — Ge«
komisyon, Emekli kanun tasarısının tetkikini bitirmek üzeredir. Komisyon bugün de toplanmış ve muvakkat maddeler meyanında bulunan ve 1939 dan evvel emekliye ayrılanlann maaşlarına yüzde 50 zam yapılması na dair olan maddenin müzakeresini yapmıştır. Bu maddenin tetkiki tartışmalara yol açmıştır. Ü yelerden bazılan, bu gibi emek-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
M.T.A.da
«■Bana bir şey yapa/nazsı-l İniz. Arkamda dayını rar/»I
diyen memur bayan Arat 7 [
Türk Milli Güreş Ekibi, Zürih^_
Sinemacıların
yersiz istekleri
sinemacılara verilmemiştir n diyor
çalınan Plânlar
R. Aydınlı, Meclise sözlü soru verdi
Stokholm, 19 (Hususî) — Son maçımızı. 6—2 gibi aleyhte bir netice ile bitirmiş olmamız, çocukları cidden müteessir etmiş bulunmaktadır, İtalya ve İsviçre de güreşler yaptıktan takımımızın İsveç serbest güreş takımı ile ve aradan 24 aaat geçince de Gre ko - Romen İsveç güreş ekibi ile karşılaşması, takımımıza dinlenme fırsatı vermedikten başka isveçlilerin Greko - Romende çok iyi çalışmış olmaları, neticenin aleyhimizde tezahürüne sebebiyet vermiştir.
' Bu hafta içinde yurda döneceğiz.
(Güreşçilerimize aid diğer haberler 6 noı sahifemizdedir.)
Tiyatrocular Birliğinden bir zat “Halkı yegâne eğlence vasıtasından mahrum etmek hakkı
tevkif kararı dün* infaz edildi
ıu asu, uugnaıuiK uıvuuıuu Atom gazetesi mulıarrirlerin-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da) İden ve D. P. üyelerinden İhsan --------------------------lYurdoğlu ile mezkûr gazetenin sahip ve neşriyat müdürü Talât 'Sümer hakkında, bir basın dâvasından dolayı verilen mevkufiyet kararı, sanıkların bulunamam»• sından dolayı infaz edilememekte idi. Dün D.P. 11 kongresine iş firak eden İhsan Yurdoğlu, biraz sonra alakadarlarca tevkif edilerek cezaevine gönderilmiştir. Ay rica, gazetenin sahibi do dün tutularak cezaevine sevkedilmiş-tir.
Kongrede hazır bulunan D. P. İllerden bazıları, İhsan Yurdoğ-lunun, muhalifleri tarafından ihbar edildiğini iddia etmişlerdir.
mensup bazı Milletvekilleri hazır bulunuyorlardı.
Kongreyi Abdurrahman Münip Berkand açtı, başkanlık divanına
7« sa±ıip
apon imparatoru »E
Parlâmentoyu açış nutkunda İmparator Ilirohito, Japonyada demokrasinin lamam ile anlaşılıp tatbik edilmesi lüzumundan bahsetti
Tokyo: 19 (A.P.) _ Japon Par-İttim i tosunun açıhş oturumunda bir demeç veren İmparator Hiro -hlto, milletin gayreti ve Müttefik lerln iyilik ve yardımlarıyla Japon yadakl hayat şartlarının geliştığl-
nl beyan vc şunları ilâve etmiştir:
«Bununla beraber, bu memleke -tin. Milletlerarası Cemiyette şe -refli bir mevkie ulaşabilmesi 1-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Gazeteciler Cemiyeti Balosu
Ermeni Patrik
Kaymakamı Ankara'da
Hey'et sözcüsü, Ermeni ruhaniler arasındaki ihtilâfın içyüzünü anlatıyor
Ankara, 19 (Telefonla) — An-karayı'ziyaret eden Türk - Ermeni kilisesi heyeti hukuk müşaviri, İstanbul avukatlarından Stepan Barın, heyeti adına şu demeçte bulunmuştur:
«— Ankarayı ziyaret eden heyet, İstanbul Türk - Ermeni cemaati kilisesi yeni patrik kaymakamı Himayak Balıtiyaroğlu, Beyoğlu Üçhoıon kilisesi başpapazı Tomaa Şicaher, Bakırköy kilisesinden Anayndan mürekkeptir. Eski patrik kaymakamı Ke-ğork Arslanyan’la eBaalı bir İhtilâf yoktur. Yalnız patrikhane nizamnamesi gereğince, bilhassa bunun 5 İnci maddesi gereğince (Devanın Sn. 3 - Sü. 5 do)
Irak kabiuesiude
Sinema sahiplerinin belediyeden istemekte oldukları zam ve rüsum tenzilâtının bugün için yersiz ve haksız olduğunu iki gÜD denberi izaha çalışmış ve bu ara da haJihazırdaki kâr nispetlerinin herhangi bir ticaret mevzu-undaki normal kârlarından yüksek dahi olduğunu belirtmiştik.
Bizim bu şekildeki izahlanmı-
zı bilhassa tiyatro sahip ve sanatkârları da tasvip etmektedirler. Dün bu hususta tiyatrocular
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Reşad Aydınla (Yazısı 3 üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Taksitler
ödenmeyince
Stutgart istasyo nu çatlak plâklar çalmağabaşladı!
Paris: 19 (Nafen) — Stutgart radyosu dün acalp plâklar çalmaya başlamış vo müzik neşriyatı es nasında bozuk plâklar kullanılmış tır. Gayet kötü neşriyatı izah ot-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Bursadaki
kon ferans
\ Profesör, llefii Şükrü, frz-| kas rejiminden ayrılmak I zamanı geldi, diyor |
Kalkınma ve Bitlenme
ULUNAY
değişiklik yapıldı
Bağdat: 19 (Nafen) — İrak hü-kûmctlnde yeni doğişUtllkler yapıl mıştır. Başbakan Nuri Sald Paşa dışişleri Bakanlığına Dr. Fadhill JomaU'yt getirmiştir.
Bursa 19 (Telefonla) — Şehrimizde bulunan Prof. Refiî Şükrü Sııvla, bu akşam Dağcılık Kulübü salonunda, «Dış ticaretimizin ıslahı» konusunda alâka çekici bir konferans vermiştir.
(Devanın Sa. 3 - Sü. S de) ‘
■slanbul Üniversitesi gençleri İMaarlf Bakanı Banguoğlu'na fena haldo Içorlomlşlor. Bakan, ü-nlvorsllolllerln Anadoluyu kalkındırmak gayelerine karşı Toknlk Ü-niversltcdo şöyle »öylomlş:
— Bonoo fikron kalkınma köylere gidip de konferans vermoklo olmaz; köylünün lâflara karnı toktur; onun İçin benoo kalkınmayı tam lâyıklylo ancak siz yapabilirsiniz; fakat bu da sizin köylü llo borabor bilfiil çalışmanızla olurj hattâ bu Işdo bltlonmok esastır; yoksa sadece yapılacak şeyi göste-rooek olursanız hiç bir fayda temin edomozalniz.
Gençler, Üniverslto adı ile çıkardıkları gazotolorindo, Bakanın bu sözlorlnl kanaat vorlol dollllerlo corhotmoğo çalışıyorlar. Fakat derhal »Öyllyeylm kl bon bu mosoledo taıııamon Maarif Bakanı İle bora-
Anadoluyu kalkındırmak muazzam bir dâvadır. O ateşli, hamlyyet II, oosur gonçlorln böylo bir dâvanın azamotlnl hlço sayarak vo bunu bir ideal telâkki odorek ortaya atılmalarına huyranız; fakat bu teşebbüsün kuvveden fiilo çıkabileceğini zannotmiyoruz.
Anadoluyu karış karış gezorlor,
görürler... Bir fikir edlnlrlor; bunu
anlarım. Fakat bununla Anadoluyu kalkındırmış olamazlar.
Köylor vo köylüler moselosi, clld olld okunacak, ağlaya ağlaya oku-nacak »onu golmlyon bir kitapdır.
Maarif Vekili, çok doğru söylüyor ve bunun sembolü olarok «bit-lonmok» kaydını İleri sürmekle, göze alınaoak fedakârlığın en hafifini ileri sürüyor.
Gönçler bu İşi Irşad llo başaramazlar! Gitmeli, köyiero yerleşmeni köylünün hayatını taksim ot-moll; onun dordlno ortak olmalı | iğronmemell, tlksinnıomoll... O, sıtmadan sakır sakır titrerken, onu teselli edebllmoll...
Gökloro baş çokınlş ulu ağaçların gölgoliğındo gümüş deroler akan köylor yalnız odebıyatta vo oporot sahnolerlndodlr. Bizim bir kısım köyler çltton duvar, tozoklen sıvadır; doğru dürüst bir abdosthana yoktur. Köyün lâğım çukurlarının üstü açıktır; İçinde tavuklar dolaşır... Siz no söylüyorsunuz?
Öylo köy vardır kl sonoııln mu-ayyon mevslınlorlndo kasaba llo rabıtası kalmaz. Köylüler yolsuzluktan gldooeklorl yere ağaçtan rğaoa etlıyarak gldorlsr.
Sovglll yavruları Hangi kalkın-
madan bahsediyorsunuz)
n
Üç ayrı görünüş (Yazısı B Hnci sayfada)
Foto Bürhan • Yeni Sabah —
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Bl
Tege Kuvvet Şurubu
PAZAR
20
MART
İ949
İdare ı Nuruosmanlyo Noı lî Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Tclofont 20785
11 inci Yıl, No. 3587
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türkiye'ye yeni Marşal yardımı
N, Sümer, henüz ileri nikbini ik ifade edecek durumda bulunmuyorum dedi
Atlantik Paktına
girmiyen Türkiye
Herhangi bir gösteriye maruz kalırsa, âkitlerce yalnız bırakılmıyacak
Devlet Bakanı, dün Ankarada yaptığı basın toplantısında
Türkiyeye Amerikan yardımının son safhasını anlattı
Atlantik Paktına karşı Sovyet Rusya, Molotof’un idaresinde bir "Kominform Ordusu„teşkil edecekmiş
-Pek Jadsız
Bir gün..
Dün Büyük Milıet Meclisinde bazı milletvekillerinin Ktaıfbııldaki facia ve suiistimaller ha'Krinda seri halinde sorula-lıa^tmen»’ «mdUre ilırili bakan-önn verdikleri'-a kadar sudan ve basma kaiı'^^lv-'_-= gibi sözlerle kimsenin tatmin e-dilemiyeceği apaçıktır. Faraza gu elim Sütlüce infilâkı hakkında Milli Savunma Bakanı gûya izahat verirken bütün ihmal ve teseyyübleri tanıamiyle vâki olduğunu bülbül gibi itiraf ediyor ve sonunda diyor ki:
«Kontrole ait kanun çıktıktan bugüne kadar kontrol işlerinin cereyan tarzını tesbit edecek tetkiklere girişilmiş olduğundan, İhmali görülenlerin takibata uğrayacakları tabiîdir. Kaldı kİ bn İhmalin şimdiki infilâk hâdisesine tesiri sabit olursa o noktadan da takibatın teşdidi bedlhidir.»
Sütlüce faciası gibi millî bir felâket karşısında bu kadar soğukkanlı, bu kadar cansız ve heyecansız sözler umumi efkârı tat-nuu eder mi? Bu memleket hatırlıyor kl aynı Milli Müdafaa Ba-**-pi 38 vatandaşın önünüz muha-Ucmesiz, mitralyöz ateşine tutularak imha edilmeleri hakkında da Mecliste aynı dili kullanmış ve işin tabii seyrini takip ettiğini İfade etmişti. Bu seyrin yedi yıldanberi bir türlü sona ereme-diği de bütün memleketçe malûm İdi. Bu defaki tetkikler de, kontrolün hakkiyle yapılıp yapılmadığı lıakkmdald incelemeler de yedi yıl sürecek olursa —ki Çakırın edasına göre bıına hiç bir mâni yoktur— ihmali görünenlerin cezalandırılmaları gayri mu-aynen bir geleceği talik edilmiş demektir.
Diğer bakanların suiistimaller bakkındaki cevaplan da bundan pek farklı değildir. Hep yapılacak, edilecek, incelenecek, diye müstakbel sığalar kullanmı.şlar-dır.Helc İçişleri Bakanının Mason Cemiyeti hakkında Kökü dışanda mıdır, değil midir, tetkik edilecektir) diye sarfettiği sözler soru sahibi Sinan Tekelioğlunda çok yerinde ve haklı bir hayret uyandırmıştır.
Adalet Bakanı da, bir Üniversite doçentini hapsetmek için bir yıl ele geçiremiyen polisten Mecliste bahsetmiştir. Resmî bir memurun derdesti için bir sene lâzım gelirse, acaba hüviyeti ve adresi meçhul cürüm sahiplerinin ele geçirilebilmesi için acaba kaç yıl lâzım gelecektir?
Bu cevaplar; emin olunuz ki, ckldi_ ve ağır başlı sayılamaz. Polis, bir Üniversite mensubunu bul mak İçin bir yıl uğraşır da muvaffak olamaz mı? Böyle bir şey nasıl kabul edilebilir? îş apaçıktır. Amma Bakan, bu hâdise ü-lA-rindo hassasiyet İle duracağını «imdi vâdediyor...
161Wr taraftan bir fabrikada Infl-1 İSr*21 ölu v®27
'-«ta™ ..bhi .n L.I,
..bit b. ,dkM me!luller)
bulmak için belki aylar ve pHar-ca incelemeler yapmak iâZJnı ’l Myor. Diğer taraftan hüküm giy. miş bir memur bir yıl ele geçlri-lemiyor, bu hususta tetkikler yapılacak deniyor. Bu kadar gevşek ve sudan cevaplarla eminiz ki no Mec lis, ne umumi efkâr tatmin edilmiş oluyor. 32 vatandaşımızın mazlûmen şehit edilmesinde âmil olanlar ne ceza gördüler? Yedi yıldanberi hâlâ tahkikat ve muhakeme bitmedi mi?. Bunu kim ve nasıl tâcil etmek lâzımdır? Bir memlekette idare cihazı bu kıular yavaş işlerse netice neye varır? Yedi sene sonra tecelli edecek akıbet ibret teşkil eder mi?
Daha yukarı tabakalara çıka-
lım. Meselâ Atıf İnan hâdisesi ü-
eerlnden İki buçuk yıl geçtiği ı
halde hâlâ Meclis tahkikatı açıl-
Buya karar verilemedi. Üç ay-l
IDtvamı 8a ı a. Sü; ş 0.) |
Devlet Bakanı Nurullah E. Sümer
na kadar olan onbeş aylık devre- i dlr. Bu devre, biri üç, diğeri de on iki aylık olmak üzere iki merhaleye ayrılmıştır.
İkraz suretiyle Türkiye'ye ya -pılması kabul edilmiş olan yardım üç aylık ille merhale için (10) mil yon dolardır. Bu miktarın 6.365. 000 dolan hükümetçe Tarım Ba -kanlığına, 3.635.00 dolan da madenler için Etlbank'a tahsis edil -iniştir,
1948 temmuzundan 1949 hazi -ranma kadar olan ikinci merha -le. yani 1948/49 Amerika mali yılı için Avrupa İktisadi işbirliği teşkilâtınca yapılan tevzldo aynlmış olan yardım ise (50) milyon dolar ılır. Bizim bu devre ihtiyacı ola -(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 8 de)
Ankara: 19 (A.A.) — Devlet Ba kam Nurullah Esat Sümer, Avrupa İktisadi İşbirliği harekeli işin-de memleketimizle ilgili olarak za man zaman umumi efkân ve basını alâkadar eden dağınık ve vuzuhsuz haberler yayılması müna -sebetlyle kendisine müracaat eden Türk ve yabancı basın ve ajans mümessillerini dün saat 16.30 da Sümerbanktakl makamında kabul ederek şu demeçte bulunmuştur:
(— Bugünkü durumu belirtmek için, önce, kısa bir tarihçenin fay dalı olacağını tahmin ediyorum. Bildiğiniz gibi Avrupa İktisadi İş -birliğine katılan memleketlere yapılacak yardımın birinci tatbik dev resinde bulunuyoruz. Bu birinci devre 1948 den haziran 1949 sonu
İstanbul D. P. il kongresi başladı Kongrenin ilk günü çok sert tartışmalarla geçti
Münakaşalara, dinleyici sıfat ile kongrede bulunan Demokratlar da katıldılar. Bazı delegelerin, kongreyi terkettikleri görüldü
Dünkü kongrede müzakereleri takip eden delegelerden bir Kısmı (Foto: Bürhan - Yeni sabah)
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresi dün saat 10 da Taksimde Kristal gazinosunda toplandı.
Kongrede D. P. Genel Genel Başkanı Celâl Bayar. D, P. ye,
vergisi
Köy West (Florlda) 19 (A.A.) «Reuter» — Kısa bir müddat bura da kalan Başkan Tınman, Vaşln -gtona dönmeden evvel, dışişleri Bakanı Acheson’a bir telgraf göndererek «Birleşik Amerika anaya -sası ile tam uygunluk halinde bu -lunan Atlantik Paktının, Birleşmiş Milletler teşkilâtım destekllyece -fini ve kuvvetlendireceğini bil -dlrmlştlr.
Başkan telgrafına ve etmiştir:
«Enerjik ve samimi
şunları llâ-
nutkunuzu
büyük bir zevkle dinledim. Atlan-
tik Paktının hedef ve prensipleri
hakkında memleket efkârına mü -
kemmel bir açıklama yaptınız.»
Vaşinğton: 19 (A.A) — Amerika Dışişleri Bakanı Acheson rad -
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ae)
I Mecliste bir hafta müddet-1 le tetkik ve müzakere I edilecek |
Ankara,*19 (Telefonla). —- Gelir vergisi lagunsı Mçclı®' -
mine alınmış olmalına rağmen henüz tab'ı tamamlanmamıştır. Tasarının basılması tamamlandık tan sonra milletvekillerine dağıtılacaktır. Meclisin dünkil toplantısında gelir vergisinin bir hafta müddetle tetkik ve müzakeresi kabul edildi. Tasarının Mecliste müzakeresine bu ayın sonunda başlanacaktır.
Demokrat parti kongresinde bir tevkif
İhsan Yurdoğluna aid
Atlantik paktının imza merasimine sahne olacağı söylenen Beyaz Saray'ın dış görünüşü
Güreşçilerimiz
Avrupa turnesini bitiren ekipimiz, önümüzdeki halta yurda dönüyor
Emekli
kanunu
939 dan evvel emekliye ayrı lan larm durumları inceleniyor
Ankara, 19 (Telefonla) — Ge«
komisyon, Emekli kanun tasarısının tetkikini bitirmek üzeredir. Komisyon bugün de toplanmış ve muvakkat maddeler meyanında bulunan ve 1939 dan evvel emekliye ayrılanlann maaşlarına yüzde 50 zam yapılması na dair olan maddenin müzakeresini yapmıştır. Bu maddenin tetkiki tartışmalara yol açmıştır. Ü yelerden bazılan, bu gibi emek-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
M.T.A.da
«■Bana bir şey yapa/nazsı-l İniz. Arkamda dayını rar/»I
diyen memur bayan Arat 7 [
Türk Milli Güreş Ekibi, Zürih^_
Sinemacıların
yersiz istekleri
sinemacılara verilmemiştir n diyor
çalınan Plânlar
R. Aydınlı, Meclise sözlü soru verdi
Stokholm, 19 (Hususî) — Son maçımızı. 6—2 gibi aleyhte bir netice ile bitirmiş olmamız, çocukları cidden müteessir etmiş bulunmaktadır, İtalya ve İsviçre de güreşler yaptıktan takımımızın İsveç serbest güreş takımı ile ve aradan 24 aaat geçince de Gre ko - Romen İsveç güreş ekibi ile karşılaşması, takımımıza dinlenme fırsatı vermedikten başka isveçlilerin Greko - Romende çok iyi çalışmış olmaları, neticenin aleyhimizde tezahürüne sebebiyet vermiştir.
' Bu hafta içinde yurda döneceğiz.
(Güreşçilerimize aid diğer haberler 6 noı sahifemizdedir.)
Tiyatrocular Birliğinden bir zat “Halkı yegâne eğlence vasıtasından mahrum etmek hakkı
tevkif kararı dün* infaz edildi
ıu asu, uugnaıuiK uıvuuıuu Atom gazetesi mulıarrirlerin-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da) İden ve D. P. üyelerinden İhsan --------------------------lYurdoğlu ile mezkûr gazetenin sahip ve neşriyat müdürü Talât 'Sümer hakkında, bir basın dâvasından dolayı verilen mevkufiyet kararı, sanıkların bulunamam»• sından dolayı infaz edilememekte idi. Dün D.P. 11 kongresine iş firak eden İhsan Yurdoğlu, biraz sonra alakadarlarca tevkif edilerek cezaevine gönderilmiştir. Ay rica, gazetenin sahibi do dün tutularak cezaevine sevkedilmiş-tir.
Kongrede hazır bulunan D. P. İllerden bazıları, İhsan Yurdoğ-lunun, muhalifleri tarafından ihbar edildiğini iddia etmişlerdir.
mensup bazı Milletvekilleri hazır bulunuyorlardı.
Kongreyi Abdurrahman Münip Berkand açtı, başkanlık divanına
7« sa±ıip
apon imparatoru »E
Parlâmentoyu açış nutkunda İmparator Ilirohito, Japonyada demokrasinin lamam ile anlaşılıp tatbik edilmesi lüzumundan bahsetti
Tokyo: 19 (A.P.) _ Japon Par-İttim i tosunun açıhş oturumunda bir demeç veren İmparator Hiro -hlto, milletin gayreti ve Müttefik lerln iyilik ve yardımlarıyla Japon yadakl hayat şartlarının geliştığl-
nl beyan vc şunları ilâve etmiştir:
«Bununla beraber, bu memleke -tin. Milletlerarası Cemiyette şe -refli bir mevkie ulaşabilmesi 1-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Gazeteciler Cemiyeti Balosu
Ermeni Patrik
Kaymakamı Ankara'da
Hey'et sözcüsü, Ermeni ruhaniler arasındaki ihtilâfın içyüzünü anlatıyor
Ankara, 19 (Telefonla) — An-karayı'ziyaret eden Türk - Ermeni kilisesi heyeti hukuk müşaviri, İstanbul avukatlarından Stepan Barın, heyeti adına şu demeçte bulunmuştur:
«— Ankarayı ziyaret eden heyet, İstanbul Türk - Ermeni cemaati kilisesi yeni patrik kaymakamı Himayak Balıtiyaroğlu, Beyoğlu Üçhoıon kilisesi başpapazı Tomaa Şicaher, Bakırköy kilisesinden Anayndan mürekkeptir. Eski patrik kaymakamı Ke-ğork Arslanyan’la eBaalı bir İhtilâf yoktur. Yalnız patrikhane nizamnamesi gereğince, bilhassa bunun 5 İnci maddesi gereğince (Devanın Sn. 3 - Sü. 5 do)
Irak kabiuesiude
Sinema sahiplerinin belediyeden istemekte oldukları zam ve rüsum tenzilâtının bugün için yersiz ve haksız olduğunu iki gÜD denberi izaha çalışmış ve bu ara da haJihazırdaki kâr nispetlerinin herhangi bir ticaret mevzu-undaki normal kârlarından yüksek dahi olduğunu belirtmiştik.
Bizim bu şekildeki izahlanmı-
zı bilhassa tiyatro sahip ve sanatkârları da tasvip etmektedirler. Dün bu hususta tiyatrocular
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Reşad Aydınla (Yazısı 3 üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Taksitler
ödenmeyince
Stutgart istasyo nu çatlak plâklar çalmağabaşladı!
Paris: 19 (Nafen) — Stutgart radyosu dün acalp plâklar çalmaya başlamış vo müzik neşriyatı es nasında bozuk plâklar kullanılmış tır. Gayet kötü neşriyatı izah ot-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Bursadaki
kon ferans
\ Profesör, llefii Şükrü, frz-| kas rejiminden ayrılmak I zamanı geldi, diyor |
Kalkınma ve Bitlenme
ULUNAY
değişiklik yapıldı
Bağdat: 19 (Nafen) — İrak hü-kûmctlnde yeni doğişUtllkler yapıl mıştır. Başbakan Nuri Sald Paşa dışişleri Bakanlığına Dr. Fadhill JomaU'yt getirmiştir.
Bursa 19 (Telefonla) — Şehrimizde bulunan Prof. Refiî Şükrü Sııvla, bu akşam Dağcılık Kulübü salonunda, «Dış ticaretimizin ıslahı» konusunda alâka çekici bir konferans vermiştir.
(Devanın Sa. 3 - Sü. S de) ‘
■slanbul Üniversitesi gençleri İMaarlf Bakanı Banguoğlu'na fena haldo Içorlomlşlor. Bakan, ü-nlvorsllolllerln Anadoluyu kalkındırmak gayelerine karşı Toknlk Ü-niversltcdo şöyle »öylomlş:
— Bonoo fikron kalkınma köylere gidip de konferans vermoklo olmaz; köylünün lâflara karnı toktur; onun İçin benoo kalkınmayı tam lâyıklylo ancak siz yapabilirsiniz; fakat bu da sizin köylü llo borabor bilfiil çalışmanızla olurj hattâ bu Işdo bltlonmok esastır; yoksa sadece yapılacak şeyi göste-rooek olursanız hiç bir fayda temin edomozalniz.
Gençler, Üniverslto adı ile çıkardıkları gazotolorindo, Bakanın bu sözlorlnl kanaat vorlol dollllerlo corhotmoğo çalışıyorlar. Fakat derhal »Öyllyeylm kl bon bu mosoledo taıııamon Maarif Bakanı İle bora-
Anadoluyu kalkındırmak muazzam bir dâvadır. O ateşli, hamlyyet II, oosur gonçlorln böylo bir dâvanın azamotlnl hlço sayarak vo bunu bir ideal telâkki odorek ortaya atılmalarına huyranız; fakat bu teşebbüsün kuvveden fiilo çıkabileceğini zannotmiyoruz.
Anadoluyu karış karış gezorlor,
görürler... Bir fikir edlnlrlor; bunu
anlarım. Fakat bununla Anadoluyu kalkındırmış olamazlar.
Köylor vo köylüler moselosi, clld olld okunacak, ağlaya ağlaya oku-nacak »onu golmlyon bir kitapdır.
Maarif Vekili, çok doğru söylüyor ve bunun sembolü olarok «bit-lonmok» kaydını İleri sürmekle, göze alınaoak fedakârlığın en hafifini ileri sürüyor.
Gönçler bu İşi Irşad llo başaramazlar! Gitmeli, köyiero yerleşmeni köylünün hayatını taksim ot-moll; onun dordlno ortak olmalı | iğronmemell, tlksinnıomoll... O, sıtmadan sakır sakır titrerken, onu teselli edebllmoll...
Gökloro baş çokınlş ulu ağaçların gölgoliğındo gümüş deroler akan köylor yalnız odebıyatta vo oporot sahnolerlndodlr. Bizim bir kısım köyler çltton duvar, tozoklen sıvadır; doğru dürüst bir abdosthana yoktur. Köyün lâğım çukurlarının üstü açıktır; İçinde tavuklar dolaşır... Siz no söylüyorsunuz?
Öylo köy vardır kl sonoııln mu-ayyon mevslınlorlndo kasaba llo rabıtası kalmaz. Köylüler yolsuzluktan gldooeklorl yere ağaçtan rğaoa etlıyarak gldorlsr.
Sovglll yavruları Hangi kalkın-
madan bahsediyorsunuz)
n
Üç ayrı görünüş (Yazısı B Hnci sayfada)
Foto Bürhan • Yeni Sabah —
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Bl
Tege Kuvvet Şurubu
PAZAR
20
MART
İ949
İdare ı Nuruosmanlyo Noı lî Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Tclofont 20785
11 inci Yıl, No. 3587
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türkiye'ye yeni Marşal yardımı
N, Sümer, henüz ileri nikbini ik ifade edecek durumda bulunmuyorum dedi
Atlantik Paktına
girmiyen Türkiye
Herhangi bir gösteriye maruz kalırsa, âkitlerce yalnız bırakılmıyacak
Devlet Bakanı, dün Ankarada yaptığı basın toplantısında
Türkiyeye Amerikan yardımının son safhasını anlattı
Atlantik Paktına karşı Sovyet Rusya, Molotof’un idaresinde bir "Kominform Ordusu„teşkil edecekmiş
-Pek Jadsız
Bir gün..
Dün Büyük Milıet Meclisinde bazı milletvekillerinin Ktaıfbııldaki facia ve suiistimaller ha'Krinda seri halinde sorula-lıa^tmen»’ «mdUre ilırili bakan-önn verdikleri'-a kadar sudan ve basma kaiı'^^lv-'_-= gibi sözlerle kimsenin tatmin e-dilemiyeceği apaçıktır. Faraza gu elim Sütlüce infilâkı hakkında Milli Savunma Bakanı gûya izahat verirken bütün ihmal ve teseyyübleri tanıamiyle vâki olduğunu bülbül gibi itiraf ediyor ve sonunda diyor ki:
«Kontrole ait kanun çıktıktan bugüne kadar kontrol işlerinin cereyan tarzını tesbit edecek tetkiklere girişilmiş olduğundan, İhmali görülenlerin takibata uğrayacakları tabiîdir. Kaldı kİ bn İhmalin şimdiki infilâk hâdisesine tesiri sabit olursa o noktadan da takibatın teşdidi bedlhidir.»
Sütlüce faciası gibi millî bir felâket karşısında bu kadar soğukkanlı, bu kadar cansız ve heyecansız sözler umumi efkârı tat-nuu eder mi? Bu memleket hatırlıyor kl aynı Milli Müdafaa Ba-**-pi 38 vatandaşın önünüz muha-Ucmesiz, mitralyöz ateşine tutularak imha edilmeleri hakkında da Mecliste aynı dili kullanmış ve işin tabii seyrini takip ettiğini İfade etmişti. Bu seyrin yedi yıldanberi bir türlü sona ereme-diği de bütün memleketçe malûm İdi. Bu defaki tetkikler de, kontrolün hakkiyle yapılıp yapılmadığı lıakkmdald incelemeler de yedi yıl sürecek olursa —ki Çakırın edasına göre bıına hiç bir mâni yoktur— ihmali görünenlerin cezalandırılmaları gayri mu-aynen bir geleceği talik edilmiş demektir.
Diğer bakanların suiistimaller bakkındaki cevaplan da bundan pek farklı değildir. Hep yapılacak, edilecek, incelenecek, diye müstakbel sığalar kullanmı.şlar-dır.Helc İçişleri Bakanının Mason Cemiyeti hakkında Kökü dışanda mıdır, değil midir, tetkik edilecektir) diye sarfettiği sözler soru sahibi Sinan Tekelioğlunda çok yerinde ve haklı bir hayret uyandırmıştır.
Adalet Bakanı da, bir Üniversite doçentini hapsetmek için bir yıl ele geçiremiyen polisten Mecliste bahsetmiştir. Resmî bir memurun derdesti için bir sene lâzım gelirse, acaba hüviyeti ve adresi meçhul cürüm sahiplerinin ele geçirilebilmesi için acaba kaç yıl lâzım gelecektir?
Bu cevaplar; emin olunuz ki, ckldi_ ve ağır başlı sayılamaz. Polis, bir Üniversite mensubunu bul mak İçin bir yıl uğraşır da muvaffak olamaz mı? Böyle bir şey nasıl kabul edilebilir? îş apaçıktır. Amma Bakan, bu hâdise ü-lA-rindo hassasiyet İle duracağını «imdi vâdediyor...
161Wr taraftan bir fabrikada Infl-1 İSr*21 ölu v®27
'-«ta™ ..bhi .n L.I,
..bit b. ,dkM me!luller)
bulmak için belki aylar ve pHar-ca incelemeler yapmak iâZJnı ’l Myor. Diğer taraftan hüküm giy. miş bir memur bir yıl ele geçlri-lemiyor, bu hususta tetkikler yapılacak deniyor. Bu kadar gevşek ve sudan cevaplarla eminiz ki no Mec lis, ne umumi efkâr tatmin edilmiş oluyor. 32 vatandaşımızın mazlûmen şehit edilmesinde âmil olanlar ne ceza gördüler? Yedi yıldanberi hâlâ tahkikat ve muhakeme bitmedi mi?. Bunu kim ve nasıl tâcil etmek lâzımdır? Bir memlekette idare cihazı bu kıular yavaş işlerse netice neye varır? Yedi sene sonra tecelli edecek akıbet ibret teşkil eder mi?
Daha yukarı tabakalara çıka-
lım. Meselâ Atıf İnan hâdisesi ü-
eerlnden İki buçuk yıl geçtiği ı
halde hâlâ Meclis tahkikatı açıl-
Buya karar verilemedi. Üç ay-l
IDtvamı 8a ı a. Sü; ş 0.) |
Devlet Bakanı Nurullah E. Sümer
na kadar olan onbeş aylık devre- i dlr. Bu devre, biri üç, diğeri de on iki aylık olmak üzere iki merhaleye ayrılmıştır.
İkraz suretiyle Türkiye'ye ya -pılması kabul edilmiş olan yardım üç aylık ille merhale için (10) mil yon dolardır. Bu miktarın 6.365. 000 dolan hükümetçe Tarım Ba -kanlığına, 3.635.00 dolan da madenler için Etlbank'a tahsis edil -iniştir,
1948 temmuzundan 1949 hazi -ranma kadar olan ikinci merha -le. yani 1948/49 Amerika mali yılı için Avrupa İktisadi işbirliği teşkilâtınca yapılan tevzldo aynlmış olan yardım ise (50) milyon dolar ılır. Bizim bu devre ihtiyacı ola -(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 8 de)
Ankara: 19 (A.A.) — Devlet Ba kam Nurullah Esat Sümer, Avrupa İktisadi İşbirliği harekeli işin-de memleketimizle ilgili olarak za man zaman umumi efkân ve basını alâkadar eden dağınık ve vuzuhsuz haberler yayılması müna -sebetlyle kendisine müracaat eden Türk ve yabancı basın ve ajans mümessillerini dün saat 16.30 da Sümerbanktakl makamında kabul ederek şu demeçte bulunmuştur:
(— Bugünkü durumu belirtmek için, önce, kısa bir tarihçenin fay dalı olacağını tahmin ediyorum. Bildiğiniz gibi Avrupa İktisadi İş -birliğine katılan memleketlere yapılacak yardımın birinci tatbik dev resinde bulunuyoruz. Bu birinci devre 1948 den haziran 1949 sonu
İstanbul D. P. il kongresi başladı Kongrenin ilk günü çok sert tartışmalarla geçti
Münakaşalara, dinleyici sıfat ile kongrede bulunan Demokratlar da katıldılar. Bazı delegelerin, kongreyi terkettikleri görüldü
Dünkü kongrede müzakereleri takip eden delegelerden bir Kısmı (Foto: Bürhan - Yeni sabah)
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresi dün saat 10 da Taksimde Kristal gazinosunda toplandı.
Kongrede D. P. Genel Genel Başkanı Celâl Bayar. D, P. ye,
vergisi
Köy West (Florlda) 19 (A.A.) «Reuter» — Kısa bir müddat bura da kalan Başkan Tınman, Vaşln -gtona dönmeden evvel, dışişleri Bakanı Acheson’a bir telgraf göndererek «Birleşik Amerika anaya -sası ile tam uygunluk halinde bu -lunan Atlantik Paktının, Birleşmiş Milletler teşkilâtım destekllyece -fini ve kuvvetlendireceğini bil -dlrmlştlr.
Başkan telgrafına ve etmiştir:
«Enerjik ve samimi
şunları llâ-
nutkunuzu
büyük bir zevkle dinledim. Atlan-
tik Paktının hedef ve prensipleri
hakkında memleket efkârına mü -
kemmel bir açıklama yaptınız.»
Vaşinğton: 19 (A.A) — Amerika Dışişleri Bakanı Acheson rad -
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ae)
I Mecliste bir hafta müddet-1 le tetkik ve müzakere I edilecek |
Ankara,*19 (Telefonla). —- Gelir vergisi lagunsı Mçclı®' -
mine alınmış olmalına rağmen henüz tab'ı tamamlanmamıştır. Tasarının basılması tamamlandık tan sonra milletvekillerine dağıtılacaktır. Meclisin dünkil toplantısında gelir vergisinin bir hafta müddetle tetkik ve müzakeresi kabul edildi. Tasarının Mecliste müzakeresine bu ayın sonunda başlanacaktır.
Demokrat parti kongresinde bir tevkif
İhsan Yurdoğluna aid
Atlantik paktının imza merasimine sahne olacağı söylenen Beyaz Saray'ın dış görünüşü
Güreşçilerimiz
Avrupa turnesini bitiren ekipimiz, önümüzdeki halta yurda dönüyor
Emekli
kanunu
939 dan evvel emekliye ayrı lan larm durumları inceleniyor
Ankara, 19 (Telefonla) — Ge«
komisyon, Emekli kanun tasarısının tetkikini bitirmek üzeredir. Komisyon bugün de toplanmış ve muvakkat maddeler meyanında bulunan ve 1939 dan evvel emekliye ayrılanlann maaşlarına yüzde 50 zam yapılması na dair olan maddenin müzakeresini yapmıştır. Bu maddenin tetkiki tartışmalara yol açmıştır. Ü yelerden bazılan, bu gibi emek-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
M.T.A.da
«■Bana bir şey yapa/nazsı-l İniz. Arkamda dayını rar/»I
diyen memur bayan Arat 7 [
Türk Milli Güreş Ekibi, Zürih^_
Sinemacıların
yersiz istekleri
sinemacılara verilmemiştir n diyor
çalınan Plânlar
R. Aydınlı, Meclise sözlü soru verdi
Stokholm, 19 (Hususî) — Son maçımızı. 6—2 gibi aleyhte bir netice ile bitirmiş olmamız, çocukları cidden müteessir etmiş bulunmaktadır, İtalya ve İsviçre de güreşler yaptıktan takımımızın İsveç serbest güreş takımı ile ve aradan 24 aaat geçince de Gre ko - Romen İsveç güreş ekibi ile karşılaşması, takımımıza dinlenme fırsatı vermedikten başka isveçlilerin Greko - Romende çok iyi çalışmış olmaları, neticenin aleyhimizde tezahürüne sebebiyet vermiştir.
' Bu hafta içinde yurda döneceğiz.
(Güreşçilerimize aid diğer haberler 6 noı sahifemizdedir.)
Tiyatrocular Birliğinden bir zat “Halkı yegâne eğlence vasıtasından mahrum etmek hakkı
tevkif kararı dün* infaz edildi
ıu asu, uugnaıuiK uıvuuıuu Atom gazetesi mulıarrirlerin-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da) İden ve D. P. üyelerinden İhsan --------------------------lYurdoğlu ile mezkûr gazetenin sahip ve neşriyat müdürü Talât 'Sümer hakkında, bir basın dâvasından dolayı verilen mevkufiyet kararı, sanıkların bulunamam»• sından dolayı infaz edilememekte idi. Dün D.P. 11 kongresine iş firak eden İhsan Yurdoğlu, biraz sonra alakadarlarca tevkif edilerek cezaevine gönderilmiştir. Ay rica, gazetenin sahibi do dün tutularak cezaevine sevkedilmiş-tir.
Kongrede hazır bulunan D. P. İllerden bazıları, İhsan Yurdoğ-lunun, muhalifleri tarafından ihbar edildiğini iddia etmişlerdir.
mensup bazı Milletvekilleri hazır bulunuyorlardı.
Kongreyi Abdurrahman Münip Berkand açtı, başkanlık divanına
7« sa±ıip
apon imparatoru »E
Parlâmentoyu açış nutkunda İmparator Ilirohito, Japonyada demokrasinin lamam ile anlaşılıp tatbik edilmesi lüzumundan bahsetti
Tokyo: 19 (A.P.) _ Japon Par-İttim i tosunun açıhş oturumunda bir demeç veren İmparator Hiro -hlto, milletin gayreti ve Müttefik lerln iyilik ve yardımlarıyla Japon yadakl hayat şartlarının geliştığl-
nl beyan vc şunları ilâve etmiştir:
«Bununla beraber, bu memleke -tin. Milletlerarası Cemiyette şe -refli bir mevkie ulaşabilmesi 1-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Gazeteciler Cemiyeti Balosu
Ermeni Patrik
Kaymakamı Ankara'da
Hey'et sözcüsü, Ermeni ruhaniler arasındaki ihtilâfın içyüzünü anlatıyor
Ankara, 19 (Telefonla) — An-karayı'ziyaret eden Türk - Ermeni kilisesi heyeti hukuk müşaviri, İstanbul avukatlarından Stepan Barın, heyeti adına şu demeçte bulunmuştur:
«— Ankarayı ziyaret eden heyet, İstanbul Türk - Ermeni cemaati kilisesi yeni patrik kaymakamı Himayak Balıtiyaroğlu, Beyoğlu Üçhoıon kilisesi başpapazı Tomaa Şicaher, Bakırköy kilisesinden Anayndan mürekkeptir. Eski patrik kaymakamı Ke-ğork Arslanyan’la eBaalı bir İhtilâf yoktur. Yalnız patrikhane nizamnamesi gereğince, bilhassa bunun 5 İnci maddesi gereğince (Devanın Sn. 3 - Sü. 5 do)
Irak kabiuesiude
Sinema sahiplerinin belediyeden istemekte oldukları zam ve rüsum tenzilâtının bugün için yersiz ve haksız olduğunu iki gÜD denberi izaha çalışmış ve bu ara da haJihazırdaki kâr nispetlerinin herhangi bir ticaret mevzu-undaki normal kârlarından yüksek dahi olduğunu belirtmiştik.
Bizim bu şekildeki izahlanmı-
zı bilhassa tiyatro sahip ve sanatkârları da tasvip etmektedirler. Dün bu hususta tiyatrocular
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Reşad Aydınla (Yazısı 3 üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Taksitler
ödenmeyince
Stutgart istasyo nu çatlak plâklar çalmağabaşladı!
Paris: 19 (Nafen) — Stutgart radyosu dün acalp plâklar çalmaya başlamış vo müzik neşriyatı es nasında bozuk plâklar kullanılmış tır. Gayet kötü neşriyatı izah ot-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Bursadaki
kon ferans
\ Profesör, llefii Şükrü, frz-| kas rejiminden ayrılmak I zamanı geldi, diyor |
Kalkınma ve Bitlenme
ULUNAY
değişiklik yapıldı
Bağdat: 19 (Nafen) — İrak hü-kûmctlnde yeni doğişUtllkler yapıl mıştır. Başbakan Nuri Sald Paşa dışişleri Bakanlığına Dr. Fadhill JomaU'yt getirmiştir.
Bursa 19 (Telefonla) — Şehrimizde bulunan Prof. Refiî Şükrü Sııvla, bu akşam Dağcılık Kulübü salonunda, «Dış ticaretimizin ıslahı» konusunda alâka çekici bir konferans vermiştir.
(Devanın Sa. 3 - Sü. S de) ‘
■slanbul Üniversitesi gençleri İMaarlf Bakanı Banguoğlu'na fena haldo Içorlomlşlor. Bakan, ü-nlvorsllolllerln Anadoluyu kalkındırmak gayelerine karşı Toknlk Ü-niversltcdo şöyle »öylomlş:
— Bonoo fikron kalkınma köylere gidip de konferans vermoklo olmaz; köylünün lâflara karnı toktur; onun İçin benoo kalkınmayı tam lâyıklylo ancak siz yapabilirsiniz; fakat bu da sizin köylü llo borabor bilfiil çalışmanızla olurj hattâ bu Işdo bltlonmok esastır; yoksa sadece yapılacak şeyi göste-rooek olursanız hiç bir fayda temin edomozalniz.
Gençler, Üniverslto adı ile çıkardıkları gazotolorindo, Bakanın bu sözlorlnl kanaat vorlol dollllerlo corhotmoğo çalışıyorlar. Fakat derhal »Öyllyeylm kl bon bu mosoledo taıııamon Maarif Bakanı İle bora-
Anadoluyu kalkındırmak muazzam bir dâvadır. O ateşli, hamlyyet II, oosur gonçlorln böylo bir dâvanın azamotlnl hlço sayarak vo bunu bir ideal telâkki odorek ortaya atılmalarına huyranız; fakat bu teşebbüsün kuvveden fiilo çıkabileceğini zannotmiyoruz.
Anadoluyu karış karış gezorlor,
görürler... Bir fikir edlnlrlor; bunu
anlarım. Fakat bununla Anadoluyu kalkındırmış olamazlar.
Köylor vo köylüler moselosi, clld olld okunacak, ağlaya ağlaya oku-nacak »onu golmlyon bir kitapdır.
Maarif Vekili, çok doğru söylüyor ve bunun sembolü olarok «bit-lonmok» kaydını İleri sürmekle, göze alınaoak fedakârlığın en hafifini ileri sürüyor.
Gönçler bu İşi Irşad llo başaramazlar! Gitmeli, köyiero yerleşmeni köylünün hayatını taksim ot-moll; onun dordlno ortak olmalı | iğronmemell, tlksinnıomoll... O, sıtmadan sakır sakır titrerken, onu teselli edebllmoll...
Gökloro baş çokınlş ulu ağaçların gölgoliğındo gümüş deroler akan köylor yalnız odebıyatta vo oporot sahnolerlndodlr. Bizim bir kısım köyler çltton duvar, tozoklen sıvadır; doğru dürüst bir abdosthana yoktur. Köyün lâğım çukurlarının üstü açıktır; İçinde tavuklar dolaşır... Siz no söylüyorsunuz?
Öylo köy vardır kl sonoııln mu-ayyon mevslınlorlndo kasaba llo rabıtası kalmaz. Köylüler yolsuzluktan gldooeklorl yere ağaçtan rğaoa etlıyarak gldorlsr.
Sovglll yavruları Hangi kalkın-
madan bahsediyorsunuz)
n
Üç ayrı görünüş (Yazısı B Hnci sayfada)
Foto Bürhan • Yeni Sabah —
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Bl
Tege Kuvvet Şurubu
PAZAR
20
MART
İ949
İdare ı Nuruosmanlyo Noı lî Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Tclofont 20785
11 inci Yıl, No. 3587
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türkiye'ye yeni Marşal yardımı
N, Sümer, henüz ileri nikbini ik ifade edecek durumda bulunmuyorum dedi
Atlantik Paktına
girmiyen Türkiye
Herhangi bir gösteriye maruz kalırsa, âkitlerce yalnız bırakılmıyacak
Devlet Bakanı, dün Ankarada yaptığı basın toplantısında
Türkiyeye Amerikan yardımının son safhasını anlattı
Atlantik Paktına karşı Sovyet Rusya, Molotof’un idaresinde bir "Kominform Ordusu„teşkil edecekmiş
-Pek Jadsız
Bir gün..
Dün Büyük Milıet Meclisinde bazı milletvekillerinin Ktaıfbııldaki facia ve suiistimaller ha'Krinda seri halinde sorula-lıa^tmen»’ «mdUre ilırili bakan-önn verdikleri'-a kadar sudan ve basma kaiı'^^lv-'_-= gibi sözlerle kimsenin tatmin e-dilemiyeceği apaçıktır. Faraza gu elim Sütlüce infilâkı hakkında Milli Savunma Bakanı gûya izahat verirken bütün ihmal ve teseyyübleri tanıamiyle vâki olduğunu bülbül gibi itiraf ediyor ve sonunda diyor ki:
«Kontrole ait kanun çıktıktan bugüne kadar kontrol işlerinin cereyan tarzını tesbit edecek tetkiklere girişilmiş olduğundan, İhmali görülenlerin takibata uğrayacakları tabiîdir. Kaldı kİ bn İhmalin şimdiki infilâk hâdisesine tesiri sabit olursa o noktadan da takibatın teşdidi bedlhidir.»
Sütlüce faciası gibi millî bir felâket karşısında bu kadar soğukkanlı, bu kadar cansız ve heyecansız sözler umumi efkârı tat-nuu eder mi? Bu memleket hatırlıyor kl aynı Milli Müdafaa Ba-**-pi 38 vatandaşın önünüz muha-Ucmesiz, mitralyöz ateşine tutularak imha edilmeleri hakkında da Mecliste aynı dili kullanmış ve işin tabii seyrini takip ettiğini İfade etmişti. Bu seyrin yedi yıldanberi bir türlü sona ereme-diği de bütün memleketçe malûm İdi. Bu defaki tetkikler de, kontrolün hakkiyle yapılıp yapılmadığı lıakkmdald incelemeler de yedi yıl sürecek olursa —ki Çakırın edasına göre bıına hiç bir mâni yoktur— ihmali görünenlerin cezalandırılmaları gayri mu-aynen bir geleceği talik edilmiş demektir.
Diğer bakanların suiistimaller bakkındaki cevaplan da bundan pek farklı değildir. Hep yapılacak, edilecek, incelenecek, diye müstakbel sığalar kullanmı.şlar-dır.Helc İçişleri Bakanının Mason Cemiyeti hakkında Kökü dışanda mıdır, değil midir, tetkik edilecektir) diye sarfettiği sözler soru sahibi Sinan Tekelioğlunda çok yerinde ve haklı bir hayret uyandırmıştır.
Adalet Bakanı da, bir Üniversite doçentini hapsetmek için bir yıl ele geçiremiyen polisten Mecliste bahsetmiştir. Resmî bir memurun derdesti için bir sene lâzım gelirse, acaba hüviyeti ve adresi meçhul cürüm sahiplerinin ele geçirilebilmesi için acaba kaç yıl lâzım gelecektir?
Bu cevaplar; emin olunuz ki, ckldi_ ve ağır başlı sayılamaz. Polis, bir Üniversite mensubunu bul mak İçin bir yıl uğraşır da muvaffak olamaz mı? Böyle bir şey nasıl kabul edilebilir? îş apaçıktır. Amma Bakan, bu hâdise ü-lA-rindo hassasiyet İle duracağını «imdi vâdediyor...
161Wr taraftan bir fabrikada Infl-1 İSr*21 ölu v®27
'-«ta™ ..bhi .n L.I,
..bit b. ,dkM me!luller)
bulmak için belki aylar ve pHar-ca incelemeler yapmak iâZJnı ’l Myor. Diğer taraftan hüküm giy. miş bir memur bir yıl ele geçlri-lemiyor, bu hususta tetkikler yapılacak deniyor. Bu kadar gevşek ve sudan cevaplarla eminiz ki no Mec lis, ne umumi efkâr tatmin edilmiş oluyor. 32 vatandaşımızın mazlûmen şehit edilmesinde âmil olanlar ne ceza gördüler? Yedi yıldanberi hâlâ tahkikat ve muhakeme bitmedi mi?. Bunu kim ve nasıl tâcil etmek lâzımdır? Bir memlekette idare cihazı bu kıular yavaş işlerse netice neye varır? Yedi sene sonra tecelli edecek akıbet ibret teşkil eder mi?
Daha yukarı tabakalara çıka-
lım. Meselâ Atıf İnan hâdisesi ü-
eerlnden İki buçuk yıl geçtiği ı
halde hâlâ Meclis tahkikatı açıl-
Buya karar verilemedi. Üç ay-l
IDtvamı 8a ı a. Sü; ş 0.) |
Devlet Bakanı Nurullah E. Sümer
na kadar olan onbeş aylık devre- i dlr. Bu devre, biri üç, diğeri de on iki aylık olmak üzere iki merhaleye ayrılmıştır.
İkraz suretiyle Türkiye'ye ya -pılması kabul edilmiş olan yardım üç aylık ille merhale için (10) mil yon dolardır. Bu miktarın 6.365. 000 dolan hükümetçe Tarım Ba -kanlığına, 3.635.00 dolan da madenler için Etlbank'a tahsis edil -iniştir,
1948 temmuzundan 1949 hazi -ranma kadar olan ikinci merha -le. yani 1948/49 Amerika mali yılı için Avrupa İktisadi işbirliği teşkilâtınca yapılan tevzldo aynlmış olan yardım ise (50) milyon dolar ılır. Bizim bu devre ihtiyacı ola -(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 8 de)
Ankara: 19 (A.A.) — Devlet Ba kam Nurullah Esat Sümer, Avrupa İktisadi İşbirliği harekeli işin-de memleketimizle ilgili olarak za man zaman umumi efkân ve basını alâkadar eden dağınık ve vuzuhsuz haberler yayılması müna -sebetlyle kendisine müracaat eden Türk ve yabancı basın ve ajans mümessillerini dün saat 16.30 da Sümerbanktakl makamında kabul ederek şu demeçte bulunmuştur:
(— Bugünkü durumu belirtmek için, önce, kısa bir tarihçenin fay dalı olacağını tahmin ediyorum. Bildiğiniz gibi Avrupa İktisadi İş -birliğine katılan memleketlere yapılacak yardımın birinci tatbik dev resinde bulunuyoruz. Bu birinci devre 1948 den haziran 1949 sonu
İstanbul D. P. il kongresi başladı Kongrenin ilk günü çok sert tartışmalarla geçti
Münakaşalara, dinleyici sıfat ile kongrede bulunan Demokratlar da katıldılar. Bazı delegelerin, kongreyi terkettikleri görüldü
Dünkü kongrede müzakereleri takip eden delegelerden bir Kısmı (Foto: Bürhan - Yeni sabah)
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresi dün saat 10 da Taksimde Kristal gazinosunda toplandı.
Kongrede D. P. Genel Genel Başkanı Celâl Bayar. D, P. ye,
vergisi
Köy West (Florlda) 19 (A.A.) «Reuter» — Kısa bir müddat bura da kalan Başkan Tınman, Vaşln -gtona dönmeden evvel, dışişleri Bakanı Acheson’a bir telgraf göndererek «Birleşik Amerika anaya -sası ile tam uygunluk halinde bu -lunan Atlantik Paktının, Birleşmiş Milletler teşkilâtım destekllyece -fini ve kuvvetlendireceğini bil -dlrmlştlr.
Başkan telgrafına ve etmiştir:
«Enerjik ve samimi
şunları llâ-
nutkunuzu
büyük bir zevkle dinledim. Atlan-
tik Paktının hedef ve prensipleri
hakkında memleket efkârına mü -
kemmel bir açıklama yaptınız.»
Vaşinğton: 19 (A.A) — Amerika Dışişleri Bakanı Acheson rad -
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ae)
I Mecliste bir hafta müddet-1 le tetkik ve müzakere I edilecek |
Ankara,*19 (Telefonla). —- Gelir vergisi lagunsı Mçclı®' -
mine alınmış olmalına rağmen henüz tab'ı tamamlanmamıştır. Tasarının basılması tamamlandık tan sonra milletvekillerine dağıtılacaktır. Meclisin dünkil toplantısında gelir vergisinin bir hafta müddetle tetkik ve müzakeresi kabul edildi. Tasarının Mecliste müzakeresine bu ayın sonunda başlanacaktır.
Demokrat parti kongresinde bir tevkif
İhsan Yurdoğluna aid
Atlantik paktının imza merasimine sahne olacağı söylenen Beyaz Saray'ın dış görünüşü
Güreşçilerimiz
Avrupa turnesini bitiren ekipimiz, önümüzdeki halta yurda dönüyor
Emekli
kanunu
939 dan evvel emekliye ayrı lan larm durumları inceleniyor
Ankara, 19 (Telefonla) — Ge«
komisyon, Emekli kanun tasarısının tetkikini bitirmek üzeredir. Komisyon bugün de toplanmış ve muvakkat maddeler meyanında bulunan ve 1939 dan evvel emekliye ayrılanlann maaşlarına yüzde 50 zam yapılması na dair olan maddenin müzakeresini yapmıştır. Bu maddenin tetkiki tartışmalara yol açmıştır. Ü yelerden bazılan, bu gibi emek-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
M.T.A.da
«■Bana bir şey yapa/nazsı-l İniz. Arkamda dayını rar/»I
diyen memur bayan Arat 7 [
Türk Milli Güreş Ekibi, Zürih^_
Sinemacıların
yersiz istekleri
sinemacılara verilmemiştir n diyor
çalınan Plânlar
R. Aydınlı, Meclise sözlü soru verdi
Stokholm, 19 (Hususî) — Son maçımızı. 6—2 gibi aleyhte bir netice ile bitirmiş olmamız, çocukları cidden müteessir etmiş bulunmaktadır, İtalya ve İsviçre de güreşler yaptıktan takımımızın İsveç serbest güreş takımı ile ve aradan 24 aaat geçince de Gre ko - Romen İsveç güreş ekibi ile karşılaşması, takımımıza dinlenme fırsatı vermedikten başka isveçlilerin Greko - Romende çok iyi çalışmış olmaları, neticenin aleyhimizde tezahürüne sebebiyet vermiştir.
' Bu hafta içinde yurda döneceğiz.
(Güreşçilerimize aid diğer haberler 6 noı sahifemizdedir.)
Tiyatrocular Birliğinden bir zat “Halkı yegâne eğlence vasıtasından mahrum etmek hakkı
tevkif kararı dün* infaz edildi
ıu asu, uugnaıuiK uıvuuıuu Atom gazetesi mulıarrirlerin-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da) İden ve D. P. üyelerinden İhsan --------------------------lYurdoğlu ile mezkûr gazetenin sahip ve neşriyat müdürü Talât 'Sümer hakkında, bir basın dâvasından dolayı verilen mevkufiyet kararı, sanıkların bulunamam»• sından dolayı infaz edilememekte idi. Dün D.P. 11 kongresine iş firak eden İhsan Yurdoğlu, biraz sonra alakadarlarca tevkif edilerek cezaevine gönderilmiştir. Ay rica, gazetenin sahibi do dün tutularak cezaevine sevkedilmiş-tir.
Kongrede hazır bulunan D. P. İllerden bazıları, İhsan Yurdoğ-lunun, muhalifleri tarafından ihbar edildiğini iddia etmişlerdir.
mensup bazı Milletvekilleri hazır bulunuyorlardı.
Kongreyi Abdurrahman Münip Berkand açtı, başkanlık divanına
7« sa±ıip
apon imparatoru »E
Parlâmentoyu açış nutkunda İmparator Ilirohito, Japonyada demokrasinin lamam ile anlaşılıp tatbik edilmesi lüzumundan bahsetti
Tokyo: 19 (A.P.) _ Japon Par-İttim i tosunun açıhş oturumunda bir demeç veren İmparator Hiro -hlto, milletin gayreti ve Müttefik lerln iyilik ve yardımlarıyla Japon yadakl hayat şartlarının geliştığl-
nl beyan vc şunları ilâve etmiştir:
«Bununla beraber, bu memleke -tin. Milletlerarası Cemiyette şe -refli bir mevkie ulaşabilmesi 1-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Gazeteciler Cemiyeti Balosu
Ermeni Patrik
Kaymakamı Ankara'da
Hey'et sözcüsü, Ermeni ruhaniler arasındaki ihtilâfın içyüzünü anlatıyor
Ankara, 19 (Telefonla) — An-karayı'ziyaret eden Türk - Ermeni kilisesi heyeti hukuk müşaviri, İstanbul avukatlarından Stepan Barın, heyeti adına şu demeçte bulunmuştur:
«— Ankarayı ziyaret eden heyet, İstanbul Türk - Ermeni cemaati kilisesi yeni patrik kaymakamı Himayak Balıtiyaroğlu, Beyoğlu Üçhoıon kilisesi başpapazı Tomaa Şicaher, Bakırköy kilisesinden Anayndan mürekkeptir. Eski patrik kaymakamı Ke-ğork Arslanyan’la eBaalı bir İhtilâf yoktur. Yalnız patrikhane nizamnamesi gereğince, bilhassa bunun 5 İnci maddesi gereğince (Devanın Sn. 3 - Sü. 5 do)
Irak kabiuesiude
Sinema sahiplerinin belediyeden istemekte oldukları zam ve rüsum tenzilâtının bugün için yersiz ve haksız olduğunu iki gÜD denberi izaha çalışmış ve bu ara da haJihazırdaki kâr nispetlerinin herhangi bir ticaret mevzu-undaki normal kârlarından yüksek dahi olduğunu belirtmiştik.
Bizim bu şekildeki izahlanmı-
zı bilhassa tiyatro sahip ve sanatkârları da tasvip etmektedirler. Dün bu hususta tiyatrocular
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Reşad Aydınla (Yazısı 3 üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Taksitler
ödenmeyince
Stutgart istasyo nu çatlak plâklar çalmağabaşladı!
Paris: 19 (Nafen) — Stutgart radyosu dün acalp plâklar çalmaya başlamış vo müzik neşriyatı es nasında bozuk plâklar kullanılmış tır. Gayet kötü neşriyatı izah ot-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Bursadaki
kon ferans
\ Profesör, llefii Şükrü, frz-| kas rejiminden ayrılmak I zamanı geldi, diyor |
Kalkınma ve Bitlenme
ULUNAY
değişiklik yapıldı
Bağdat: 19 (Nafen) — İrak hü-kûmctlnde yeni doğişUtllkler yapıl mıştır. Başbakan Nuri Sald Paşa dışişleri Bakanlığına Dr. Fadhill JomaU'yt getirmiştir.
Bursa 19 (Telefonla) — Şehrimizde bulunan Prof. Refiî Şükrü Sııvla, bu akşam Dağcılık Kulübü salonunda, «Dış ticaretimizin ıslahı» konusunda alâka çekici bir konferans vermiştir.
(Devanın Sa. 3 - Sü. S de) ‘
■slanbul Üniversitesi gençleri İMaarlf Bakanı Banguoğlu'na fena haldo Içorlomlşlor. Bakan, ü-nlvorsllolllerln Anadoluyu kalkındırmak gayelerine karşı Toknlk Ü-niversltcdo şöyle »öylomlş:
— Bonoo fikron kalkınma köylere gidip de konferans vermoklo olmaz; köylünün lâflara karnı toktur; onun İçin benoo kalkınmayı tam lâyıklylo ancak siz yapabilirsiniz; fakat bu da sizin köylü llo borabor bilfiil çalışmanızla olurj hattâ bu Işdo bltlonmok esastır; yoksa sadece yapılacak şeyi göste-rooek olursanız hiç bir fayda temin edomozalniz.
Gençler, Üniverslto adı ile çıkardıkları gazotolorindo, Bakanın bu sözlorlnl kanaat vorlol dollllerlo corhotmoğo çalışıyorlar. Fakat derhal »Öyllyeylm kl bon bu mosoledo taıııamon Maarif Bakanı İle bora-
Anadoluyu kalkındırmak muazzam bir dâvadır. O ateşli, hamlyyet II, oosur gonçlorln böylo bir dâvanın azamotlnl hlço sayarak vo bunu bir ideal telâkki odorek ortaya atılmalarına huyranız; fakat bu teşebbüsün kuvveden fiilo çıkabileceğini zannotmiyoruz.
Anadoluyu karış karış gezorlor,
görürler... Bir fikir edlnlrlor; bunu
anlarım. Fakat bununla Anadoluyu kalkındırmış olamazlar.
Köylor vo köylüler moselosi, clld olld okunacak, ağlaya ağlaya oku-nacak »onu golmlyon bir kitapdır.
Maarif Vekili, çok doğru söylüyor ve bunun sembolü olarok «bit-lonmok» kaydını İleri sürmekle, göze alınaoak fedakârlığın en hafifini ileri sürüyor.
Gönçler bu İşi Irşad llo başaramazlar! Gitmeli, köyiero yerleşmeni köylünün hayatını taksim ot-moll; onun dordlno ortak olmalı | iğronmemell, tlksinnıomoll... O, sıtmadan sakır sakır titrerken, onu teselli edebllmoll...
Gökloro baş çokınlş ulu ağaçların gölgoliğındo gümüş deroler akan köylor yalnız odebıyatta vo oporot sahnolerlndodlr. Bizim bir kısım köyler çltton duvar, tozoklen sıvadır; doğru dürüst bir abdosthana yoktur. Köyün lâğım çukurlarının üstü açıktır; İçinde tavuklar dolaşır... Siz no söylüyorsunuz?
Öylo köy vardır kl sonoııln mu-ayyon mevslınlorlndo kasaba llo rabıtası kalmaz. Köylüler yolsuzluktan gldooeklorl yere ağaçtan rğaoa etlıyarak gldorlsr.
Sovglll yavruları Hangi kalkın-
madan bahsediyorsunuz)
n
Üç ayrı görünüş (Yazısı B Hnci sayfada)
Foto Bürhan • Yeni Sabah —

Comments (0)