Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3737_HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜBÂFİİYİİ_Sayım t 10 Kum,
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniya Noı 17
Tel adresli (YSNİ SABAH»
İSTANBUL **
Telefon t tor»»—U1M
19
AĞUSTOS
1949
O TEGE KUVVET ŞURUBU
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR,
Doğu illerinde zelzele felâketi
Ölü sayısı şimdiden 50 yi buldu, bu miktarın artacağından korkuluyor
Bir çok köyler harap oldu, yerden renkli sular fışkırmağa başladı, hasar ve ziyan pek büyük
Komşu Memleketteki Huzursuzluk
Ankara: 18 (AA) — öğrendiğimize göre Erzurum, Erzincan, Bingöl İllerinde dtln vuku bulan bir sarsıntı neticesinde şehir ve köylerde insanca kayıplar ve bazı hasarlar olmuştur. Şimdiye kadar tesbit edilen ölü miktarının her üç ildeki yekûnu 50 kadardır. Hü-
Şamda, geçen pazar sabahı, alaca karanlıkta cereyan eden ve Cumhurbaşkanı ile Başbakanın İdamına müncer olan olaylar, bütün Ortaşarkta hattâ dünyada, geniş bir huzursuzluk ve heyecan uyandırmıştır. Daha yüz otuz üç gün evvel, Suriyede, bir hükümet darbesi yapılmış idi. Bunu ikinci bir askerî darbenin kovalaması ve bu İkincinin, fazla olarak, kanlı cereyan etmesi teessür yaratmıştır. Kılıç ve hançerle, suikast ve kurşunla iş başına gelmek, İktidar sandalyesine kurulmak, medeniyet dünyasının tasvip edeceği bir keyfiyet değildir.
kümetçe ve Kızılay tarafından İlk yardımlar S yapılmıştır. İçişleri Bakanlığı müsteşarı bera- S berinde Bayındırlık Bakanlığı fen heyetinden ( ve yapı İşlerinden mütehassıslar bulunduğu ( halde sarsıntı bölgesine hareket etmişlerdir. > (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de) $ „-/
İnönü pazartesi Ankaraya dönüyor
Dün Denizlide bir konuşma yapan İnönü, vatandaşları ara seçimlere girmeğe davet etti
Henüz mahiyeti karışık bir takım mühim hâdiselere sahne olduğu anlaşılan Suriyenin mer kezi Şamdan bir görünüş...
Yugoslav
Sami Hunnavi ve arkadaşları gerek memleketlerine, gerek Or-taşarka ve hattâ Avrupaya ve dünyaya ne iyi bir örnek vermişler ve ne de insanlığa hizmet etmişlerdir. Hüsnü Zaim’in yüz otuz günlük idaresinin binbir fenalık kaynağı olduğu halikındaki iddialara inanacak adam olmak pek zordur. Suikasti hazırlı-yan lar şimdi Londramn, Vaşing-tonun, Paris ve Moskovanm tefsirlerini ve izahlarını dinliyorlarsa, ne kadar büyük vebal altına girdiklerini anlamışlardır. Londra gazeteleri açıkça ifade ediyorlar kİ bu hareket ve kanh baskın
Katil, Adliye ye sevkedilirken.-»
Ankara, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ö-nümilzdeki pazartesi günü Ege mmtakasındaki seyahatten döu-
mesi ve buradan da Erzurumda
olan son zelzele sahasına gitmesi kuvvetle muhtemeldir. İnönü’nün Denizli nutku
Denizli, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı îsmet İnönü, refakatindekilerle beraber bugün saat 10,20 de Denizliye gelmiş ve Denizli Halkevi balkonundan halka
Rusya mes'elesi
ancak bir şey Isbat eder. O da Ortaşark memleketlerinin, kendi hallerinde, müstakil olarak ilerlemeğe henüz kâfi derecede olgunlaşmamış bulundukları şimdiye kadar İngiliz ve Fransız yüksek vesayeti altında yürüyebilen adamlar kendi başlarına kalınca, öyle hükümet darbelerine enerji1 ve zekâlarını harcıyorlar.
Hunnavi ve arkadaşlarının zararları yalnız Hüsnü Zaim'e veyahut sadece Suriye halkına mun hasır kalmamıştır. Şam ve Ha-lepten alınan haberler çok karışık ve birbirini nakzeder mahiyet tedir. Orada kardeş kanının akmakta olduğunu gösteren emareler vardır. Hattâ Zalm’ln oğlu Hunnavî’nln oğlunu İntikam eseri olarak öldürmüştür. Aşiretler, kabileler, bedeviler şehirlere inmek ve yağmacılık yapmak lati-dadındadır. Fitnenin kapınını müteveffa Hüsnü Zalm belki biraz aralamıştı amma Sami Hunnavi bu kapılan, ardına kadar, geniş açmış bulunuyor ve fenalık ve tanır, sadece Suriyelilere değil bütün Ortaşark halkına alt bulunuyor.
Ortaşark milletleri, daha doğrusu en geniş mikyasla, bütün Asya halkı tarihinin dönüm noktasına gelmiştir. Pakistan, Hin-distan, Endonezya ve Şarkı Hindistan gibi memleketler, büyük müstemlekecl devletlerin çelik pençelerinden yakalarını ya sıyır tnış veyahut sıyırmak üzere bulunmuştur. AvrupalI büyük devletlerin, bıı memleketlere, gönül ferahlığile ve neş’e içinde hürriyet ve İstiklâl bağışladıklarını tevehlıüm etmek çok basit ve iptidaî düşünmektir. Bütün sömür geciler, yeni hürriyetlerine kavuşan veya kavuşmak üzere olun memleketlerin her hareketini yakından takip etmekte ve yapılacak en ufak hatâ ile atılacak yan üş adımdan faydalanmak İste ■ (Devamı 8a. s 8Ü. 0 da)
Üç kişiyi öldürdü üç kişiyi yaraladı
Floryadaki cinayetin tafsilâtı
Evvelki gece Floryada fecî bir cinayet işlenmiş, üç kişi bıçaklanarak Öldürülmüş, üç kişi de ağır surette yaralanmıştır.
Floryada, 20 numarada (Şen-demlr» içkili lokantasının mtlate-
ciri olan Bayan Maryam Lobar, üç yıldanberl evli bulunduğu ve kendisinden 20 yaş küçük olan kocası Osman adındaki gençle son günlerde geçinemez olmuş ve (Devamı 6a. s 8Ü. 8 do)
hitaben bir nutuk söylemiştir. Cumhurbaşkanı nutkunda mem leketin demokratik gelişmelerine İşaretle halkın beslediği sl-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Rusya Yugoslavyayı > istilâ nıı edecek? $
Belgrat, 18 (A-P) — Balkanlarda, Yugoslavyayı tehdit etmekte olan ve Amerikanın dış siyasetine yeni veçheler vermesini icabettirecek mühim bir harb
Suriyede AlbaySaminin öidürüldüğüyalanlandı Başbakan El Ettasi Türk elçisiyle ve Türk gazetecileriyle görüştü
Finlandiya büyük bir grev tehlikesinde
tehlikesi müşahade olunmaktadır. Rusyanııi Yugoslavyaya karşı takip etmekte olduğu soğuk
harb, Amerikan dış siyasetini i-
dare edenleri bir dinamit yuvası
karşısında bırakmaktadır.
Helsinki: 18 (AP) — Bugün Fin l&ndlyalı komünistler, memleketin bütün ekonomik hayatını felce ug. ratıp allak bullak edebilecek mem
Şayet Stalin, Yugoslavyayı Tifonun idaresinden almak için kızıl orduyu bu memlekete şevke-
derse Amerikanın durumu ne o-
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
leket ölçüsünde bir grev taamı« zuna başlamışlardır. FinlondlyadA kİ hemen hemen bütün işçi birlik, lerl bugün yayınladıkları beyan . namelerde gelecek sekiz gün zar, fında greve bağlıyacaklarını açıkı Ismışlar vo bazıları bugünden İş . lerlnl terketmlşlerdir. Devlet Ba ( kanı U. Varjonen, İşçilere grev emri veren komünist birlik lider .
C.H. P. Divanı
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Sabahattin Ali dâvasına Kırklarelinde devam edildi
Kamyon şoförü Salim dikkate değer şeyler anlattı
KırkJareli 18 (Hususî surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarin-tana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Er tekin'in duruşmasına bu Babalı ağır ceza tnıılıkomesindo devam edilmiştir.
Sa
9 da duruşmaya baylanacağı sırada salon hıncahınç dolu, Ön Biraları da genç kızlar orta yaylı bayan lar işgal etmişlerdi.
Ağır ceza roİBİ Salih Zeki Ça tıkır
izinli bulunduğundan muhkeme, Cemil Tultumy’ın başkanlığında, Muh-Lia Çöğonli, M. Kemal Sağlık vo Kav etlik makamında Hayrettin Ayışık’-dan müteşekkil bulunuyordu.
Sanık vekillerinden Mehmet Edip Tilrkenen ile Mürtaza Apah da yer
(Devamı 8a. • 8Ü. 1 de)
Şoför Salim
Karamürselde bir hâdise
C. H. P. Başkanı ile Halkevi Başkanı döğüştuler
İzmit, 18 (Telefonla) — Karamürsel Halkevindo müessif bir hâdise cereyan tmlş, C.H.P. başkanı Sami Dalay Uc Halkevi başkanı Fethi Ergin, sillo tokat dö-vüşmüşlerdlr. Bir hafta evvel Demokratların, Halkevi konfe-(Dovamı 8a. ö 8ü. 3 de)
toplanıyor
Ankara: 18 (Hususî) — Yarın, sabah Genel Başkan vekili Hilmi Uranın başkanlığında mutat top. lantısmı yapacak olan C.H.P. Diva nının gündemimde esaslı İşler bu . Ilınmaktadır. Divan bilhassa dev -letçillk esaslarına sadık kalmak kaydlyle ferdi ve şahsi teşebbüse ayrılacak mevkii ve ona verilecek esasları tetkik edecektir. Bu konu da son yaptığı tamimden ve latan-buldaki temaslardan aldığı neti . cclore dayanarak Ekonomi ve Tl . caret Bakanı Dr. Vedat Dicleli ta rafından geniş ve esaslı İzahat ve. rllecektfr.
Bu konu etrafında d’ln Devlet Bakanlığında Dr. Vedat Dicleli, Ko mal Satır, Münir Birsel, toplanmış lar vo Ticaret vo Ekonomi konulu nnı, İşletmecilik, ulaştırma vo Av rupa iktisadi İşbirliği zaviyelorln. den İnceleyerek divana sunulacak esasları görüşmüşlerdir.
İzmir fuarına
iştirak edecek Almanlar geldi
Gaziantep ve Gemlik muhripleri dün törenle donanmamıza katıldı
Dr. Nurettin ünur dün, gazetecilerle görüşürken.^
Dünyada 5 milyon veremli
var, 7 saniyede bir ölüm
Türkiyedeki mücadeleye dair hıfsızsıhba Müessesesi Müdürünün dün verdiği izahat
Bütün dünya verem âfeti İle ■ sıhha Müessesesi Müdürü Dr. mücadeleyi şiddetlendirmektedir. Nurettin ünur şunları söylemlş-Bıı arada Türklyede de yeni ge-1 tir: kilde bir mücadeleye girişilmiş- (— Verem mevzuu esasen mü-
tir. Bu hususta İstanbul Hıfzıs-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Amerika, askerî yardım
tahsisatını azaltıyor
20 ağustos ta İzmlrde açılacak Fuarda bulunmak üzere dtln bir Skandlnav uçağı ile Alman ticaret ve sanayi adamlarından mürekkep 40 kişilik bir kafile, şehrimize gelmiştir. Kafile o nan Alman ckonoı racat kısmı şefi H siyle görüşen bir arkadaşın mlştlr ki: .
«— Türidyo Ticaret Bakanlığı (Dovamı Sa. S Sü. 4 do) '
Vaşington: 18 (AP) — Buğtln Birleşik Amerika temsilciler mec llsl, yabancı memleketlere yapı . lacak askorl yordun programının bir milyar 160.090.000 dolardan 880.495.000 dolara indirilmesini vo yardım programına gelecek yıl 30 haziranda eon verilmesini onayla -
Bu, Başkan Truman’ın. Batı Av rupa. Türkiye, Yunanistan, Korea, Flllpinlere 1.455.000.000 do rında silfüı yardımı yapıl -dair programı İçin belde . dik bir gerilemedir.
Konu oya konulmadan önce mec-(Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
-----------rvVvVuV«VuVvV
Yeni Tarihî Tefrikamız {
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyüle bir dlûki tuplıyan cllozreti Ömer» oııorindcn sonra «Toni Sahalı» okuyucularımı, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir csor takdim etmektedir. Halifo Hasreti Osman Devri, Hasreti Ömer devrinin de devamı vo to-mnmlnyıciHidır. Bu enerin çok beğenileceğini umuymuş.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Reyhanlı, 18 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor)’ — Halepte cereyan eden hâdiseler üzerine ordu ve emniyetçe sert tedbirler alınmış, şiddeti! bir baskı sayesinde sükûnun teminine çalışıldı?! bugün bildirilmiştir. Bir rivayete göre de, darbeyi yapan kanlı dramda baş rol, Hunnavî’de değil, Yarbay Behlg Kallâs İsminde bir gayri Müs-Umdedir.
Kâzım Orbay Şamda hasta yatmaktadır. Mareşal Zaim hükû (Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Bulgaristanda Türklere
zulüm ediliyor
Londra, 18 (Nafen) — Bulgaristanda Türklere ve Müslüman-lara karşı yapılmakta olan mezalimin birleşmiş milletlere aksetmek üzere olduğu bildirilmekte» (Dovamı Sa. 8 Sü. 3 de)
r
I Kürdili Hicazkâr
Fasit
Açık Hava Tiyatrosunda verilen Türk musiki konseri halikında üstad Refi’ Cevad Ulunay'ın tenkid makalesini yarınki nüshamızda oku-
Namzedlere Dikkat
ULUNAY
v kİ ay sonra yapılacak kısmi so-
1 çimler İçin şimdiden hazırlıklara başlandığını gazotelerdo okuyoruz. İktidar partisi, milletvekilliğine soçl loook namzedlorln şahsiyetleri üzo-rindo düşlimnoğo başlamış. Dönon rivayotloro bakılırsa on dört milletvekilinden İstanbuldan çıkarılaoak olan İkisine Iffot Halim Oruz vo Meliha Avnl hanımlar namzot gösterilecekmiş.
Büyük soçlmlordo kadınlar nedense pek İntihap edllomodlklorl için «Kadın seçim» I böylo kısmi intihaplara bırakılıyormuş.
Bu İki hanım sonoloreo İktidar partisine hlzmot etmişler bu sayede yüksoldiklorl movkllor Iso hiç bir zaman fedakârlıkları llo mütenasip görülmodlğl İçin nihayet milletvekilliği llo taltif buyurulmaları da münasip görülmüş.
Burada bir nokta varı
Milletvekilliği arzusllo titrlycn bu İki hanım siyasi daha doğrusu İdari hayatta oldukça şlnâverllk etmiş şahsiyetlerdir. Biri ticari teşekkül-
lorlmlzdo bulunmuştur; dlğurı yâni Meliha hanım İse belediye daimi onoümenlndo olyevın âza bulunmaktadır; milletvekilliğine buradan goçeoeklordlr.
Böylo olunca İki ay sonra «Millet, vekillerimizi» diye hitap ötmek İhtimali olan bu hanımlara şimdiye kadar bulundukları mevkilerde memlekete no gibi hizmet ot tikleri, nl sorabilir iniyiz?
Bir kimsenin mlllotvoklll olması İçin mensup olduğu partiye şada, katlo bağlanması kâfi değildir. Onda başka kabiliyetler vo moziyotlor olmak lâzımdır. Kaldı kİ İktidar partisi bu İki hanımı bağlılıklarından dolayı fazlasllo mükâfatlandır, iniştir. Mosolâ Meliha hanımı bole-dlyo daimi oncümenlno tâyin eylemiş dalınl onoümonln do şu bedbaht Istanbulıı no hale koyduğu hor gün göz önündo duran haklkatlordon anlaşılmaktadır.
Büyük Millet Meclisi (tovzl-l-
mükâfat) kürsüsü değildir. Siyasi
(Devamı 8e. s 8ü. 8 da)
Dün bavrağıma pelMen GAZİANTEP ve GEMLİK muhriplerimle ve türenden bir intiba...
(Yazısı: 5 inci sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3737_HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜBÂFİİYİİ_Sayım t 10 Kum,
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniya Noı 17
Tel adresli (YSNİ SABAH»
İSTANBUL **
Telefon t tor»»—U1M
19
AĞUSTOS
1949
O TEGE KUVVET ŞURUBU
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR,
Doğu illerinde zelzele felâketi
Ölü sayısı şimdiden 50 yi buldu, bu miktarın artacağından korkuluyor
Bir çok köyler harap oldu, yerden renkli sular fışkırmağa başladı, hasar ve ziyan pek büyük
Komşu Memleketteki Huzursuzluk
Ankara: 18 (AA) — öğrendiğimize göre Erzurum, Erzincan, Bingöl İllerinde dtln vuku bulan bir sarsıntı neticesinde şehir ve köylerde insanca kayıplar ve bazı hasarlar olmuştur. Şimdiye kadar tesbit edilen ölü miktarının her üç ildeki yekûnu 50 kadardır. Hü-
Şamda, geçen pazar sabahı, alaca karanlıkta cereyan eden ve Cumhurbaşkanı ile Başbakanın İdamına müncer olan olaylar, bütün Ortaşarkta hattâ dünyada, geniş bir huzursuzluk ve heyecan uyandırmıştır. Daha yüz otuz üç gün evvel, Suriyede, bir hükümet darbesi yapılmış idi. Bunu ikinci bir askerî darbenin kovalaması ve bu İkincinin, fazla olarak, kanlı cereyan etmesi teessür yaratmıştır. Kılıç ve hançerle, suikast ve kurşunla iş başına gelmek, İktidar sandalyesine kurulmak, medeniyet dünyasının tasvip edeceği bir keyfiyet değildir.
kümetçe ve Kızılay tarafından İlk yardımlar S yapılmıştır. İçişleri Bakanlığı müsteşarı bera- S berinde Bayındırlık Bakanlığı fen heyetinden ( ve yapı İşlerinden mütehassıslar bulunduğu ( halde sarsıntı bölgesine hareket etmişlerdir. > (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de) $ „-/
İnönü pazartesi Ankaraya dönüyor
Dün Denizlide bir konuşma yapan İnönü, vatandaşları ara seçimlere girmeğe davet etti
Henüz mahiyeti karışık bir takım mühim hâdiselere sahne olduğu anlaşılan Suriyenin mer kezi Şamdan bir görünüş...
Yugoslav
Sami Hunnavi ve arkadaşları gerek memleketlerine, gerek Or-taşarka ve hattâ Avrupaya ve dünyaya ne iyi bir örnek vermişler ve ne de insanlığa hizmet etmişlerdir. Hüsnü Zaim’in yüz otuz günlük idaresinin binbir fenalık kaynağı olduğu halikındaki iddialara inanacak adam olmak pek zordur. Suikasti hazırlı-yan lar şimdi Londramn, Vaşing-tonun, Paris ve Moskovanm tefsirlerini ve izahlarını dinliyorlarsa, ne kadar büyük vebal altına girdiklerini anlamışlardır. Londra gazeteleri açıkça ifade ediyorlar kİ bu hareket ve kanh baskın
Katil, Adliye ye sevkedilirken.-»
Ankara, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ö-nümilzdeki pazartesi günü Ege mmtakasındaki seyahatten döu-
mesi ve buradan da Erzurumda
olan son zelzele sahasına gitmesi kuvvetle muhtemeldir. İnönü’nün Denizli nutku
Denizli, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı îsmet İnönü, refakatindekilerle beraber bugün saat 10,20 de Denizliye gelmiş ve Denizli Halkevi balkonundan halka
Rusya mes'elesi
ancak bir şey Isbat eder. O da Ortaşark memleketlerinin, kendi hallerinde, müstakil olarak ilerlemeğe henüz kâfi derecede olgunlaşmamış bulundukları şimdiye kadar İngiliz ve Fransız yüksek vesayeti altında yürüyebilen adamlar kendi başlarına kalınca, öyle hükümet darbelerine enerji1 ve zekâlarını harcıyorlar.
Hunnavi ve arkadaşlarının zararları yalnız Hüsnü Zaim'e veyahut sadece Suriye halkına mun hasır kalmamıştır. Şam ve Ha-lepten alınan haberler çok karışık ve birbirini nakzeder mahiyet tedir. Orada kardeş kanının akmakta olduğunu gösteren emareler vardır. Hattâ Zalm’ln oğlu Hunnavî’nln oğlunu İntikam eseri olarak öldürmüştür. Aşiretler, kabileler, bedeviler şehirlere inmek ve yağmacılık yapmak lati-dadındadır. Fitnenin kapınını müteveffa Hüsnü Zalm belki biraz aralamıştı amma Sami Hunnavi bu kapılan, ardına kadar, geniş açmış bulunuyor ve fenalık ve tanır, sadece Suriyelilere değil bütün Ortaşark halkına alt bulunuyor.
Ortaşark milletleri, daha doğrusu en geniş mikyasla, bütün Asya halkı tarihinin dönüm noktasına gelmiştir. Pakistan, Hin-distan, Endonezya ve Şarkı Hindistan gibi memleketler, büyük müstemlekecl devletlerin çelik pençelerinden yakalarını ya sıyır tnış veyahut sıyırmak üzere bulunmuştur. AvrupalI büyük devletlerin, bıı memleketlere, gönül ferahlığile ve neş’e içinde hürriyet ve İstiklâl bağışladıklarını tevehlıüm etmek çok basit ve iptidaî düşünmektir. Bütün sömür geciler, yeni hürriyetlerine kavuşan veya kavuşmak üzere olun memleketlerin her hareketini yakından takip etmekte ve yapılacak en ufak hatâ ile atılacak yan üş adımdan faydalanmak İste ■ (Devamı 8a. s 8Ü. 0 da)
Üç kişiyi öldürdü üç kişiyi yaraladı
Floryadaki cinayetin tafsilâtı
Evvelki gece Floryada fecî bir cinayet işlenmiş, üç kişi bıçaklanarak Öldürülmüş, üç kişi de ağır surette yaralanmıştır.
Floryada, 20 numarada (Şen-demlr» içkili lokantasının mtlate-
ciri olan Bayan Maryam Lobar, üç yıldanberl evli bulunduğu ve kendisinden 20 yaş küçük olan kocası Osman adındaki gençle son günlerde geçinemez olmuş ve (Devamı 6a. s 8Ü. 8 do)
hitaben bir nutuk söylemiştir. Cumhurbaşkanı nutkunda mem leketin demokratik gelişmelerine İşaretle halkın beslediği sl-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Rusya Yugoslavyayı > istilâ nıı edecek? $
Belgrat, 18 (A-P) — Balkanlarda, Yugoslavyayı tehdit etmekte olan ve Amerikanın dış siyasetine yeni veçheler vermesini icabettirecek mühim bir harb
Suriyede AlbaySaminin öidürüldüğüyalanlandı Başbakan El Ettasi Türk elçisiyle ve Türk gazetecileriyle görüştü
Finlandiya büyük bir grev tehlikesinde
tehlikesi müşahade olunmaktadır. Rusyanııi Yugoslavyaya karşı takip etmekte olduğu soğuk
harb, Amerikan dış siyasetini i-
dare edenleri bir dinamit yuvası
karşısında bırakmaktadır.
Helsinki: 18 (AP) — Bugün Fin l&ndlyalı komünistler, memleketin bütün ekonomik hayatını felce ug. ratıp allak bullak edebilecek mem
Şayet Stalin, Yugoslavyayı Tifonun idaresinden almak için kızıl orduyu bu memlekete şevke-
derse Amerikanın durumu ne o-
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
leket ölçüsünde bir grev taamı« zuna başlamışlardır. FinlondlyadA kİ hemen hemen bütün işçi birlik, lerl bugün yayınladıkları beyan . namelerde gelecek sekiz gün zar, fında greve bağlıyacaklarını açıkı Ismışlar vo bazıları bugünden İş . lerlnl terketmlşlerdir. Devlet Ba ( kanı U. Varjonen, İşçilere grev emri veren komünist birlik lider .
C.H. P. Divanı
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Sabahattin Ali dâvasına Kırklarelinde devam edildi
Kamyon şoförü Salim dikkate değer şeyler anlattı
KırkJareli 18 (Hususî surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarin-tana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Er tekin'in duruşmasına bu Babalı ağır ceza tnıılıkomesindo devam edilmiştir.
Sa
9 da duruşmaya baylanacağı sırada salon hıncahınç dolu, Ön Biraları da genç kızlar orta yaylı bayan lar işgal etmişlerdi.
Ağır ceza roİBİ Salih Zeki Ça tıkır
izinli bulunduğundan muhkeme, Cemil Tultumy’ın başkanlığında, Muh-Lia Çöğonli, M. Kemal Sağlık vo Kav etlik makamında Hayrettin Ayışık’-dan müteşekkil bulunuyordu.
Sanık vekillerinden Mehmet Edip Tilrkenen ile Mürtaza Apah da yer
(Devamı 8a. • 8Ü. 1 de)
Şoför Salim
Karamürselde bir hâdise
C. H. P. Başkanı ile Halkevi Başkanı döğüştuler
İzmit, 18 (Telefonla) — Karamürsel Halkevindo müessif bir hâdise cereyan tmlş, C.H.P. başkanı Sami Dalay Uc Halkevi başkanı Fethi Ergin, sillo tokat dö-vüşmüşlerdlr. Bir hafta evvel Demokratların, Halkevi konfe-(Dovamı 8a. ö 8ü. 3 de)
toplanıyor
Ankara: 18 (Hususî) — Yarın, sabah Genel Başkan vekili Hilmi Uranın başkanlığında mutat top. lantısmı yapacak olan C.H.P. Diva nının gündemimde esaslı İşler bu . Ilınmaktadır. Divan bilhassa dev -letçillk esaslarına sadık kalmak kaydlyle ferdi ve şahsi teşebbüse ayrılacak mevkii ve ona verilecek esasları tetkik edecektir. Bu konu da son yaptığı tamimden ve latan-buldaki temaslardan aldığı neti . cclore dayanarak Ekonomi ve Tl . caret Bakanı Dr. Vedat Dicleli ta rafından geniş ve esaslı İzahat ve. rllecektfr.
Bu konu etrafında d’ln Devlet Bakanlığında Dr. Vedat Dicleli, Ko mal Satır, Münir Birsel, toplanmış lar vo Ticaret vo Ekonomi konulu nnı, İşletmecilik, ulaştırma vo Av rupa iktisadi İşbirliği zaviyelorln. den İnceleyerek divana sunulacak esasları görüşmüşlerdir.
İzmir fuarına
iştirak edecek Almanlar geldi
Gaziantep ve Gemlik muhripleri dün törenle donanmamıza katıldı
Dr. Nurettin ünur dün, gazetecilerle görüşürken.^
Dünyada 5 milyon veremli
var, 7 saniyede bir ölüm
Türkiyedeki mücadeleye dair hıfsızsıhba Müessesesi Müdürünün dün verdiği izahat
Bütün dünya verem âfeti İle ■ sıhha Müessesesi Müdürü Dr. mücadeleyi şiddetlendirmektedir. Nurettin ünur şunları söylemlş-Bıı arada Türklyede de yeni ge-1 tir: kilde bir mücadeleye girişilmiş- (— Verem mevzuu esasen mü-
tir. Bu hususta İstanbul Hıfzıs-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Amerika, askerî yardım
tahsisatını azaltıyor
20 ağustos ta İzmlrde açılacak Fuarda bulunmak üzere dtln bir Skandlnav uçağı ile Alman ticaret ve sanayi adamlarından mürekkep 40 kişilik bir kafile, şehrimize gelmiştir. Kafile o nan Alman ckonoı racat kısmı şefi H siyle görüşen bir arkadaşın mlştlr ki: .
«— Türidyo Ticaret Bakanlığı (Dovamı Sa. S Sü. 4 do) '
Vaşington: 18 (AP) — Buğtln Birleşik Amerika temsilciler mec llsl, yabancı memleketlere yapı . lacak askorl yordun programının bir milyar 160.090.000 dolardan 880.495.000 dolara indirilmesini vo yardım programına gelecek yıl 30 haziranda eon verilmesini onayla -
Bu, Başkan Truman’ın. Batı Av rupa. Türkiye, Yunanistan, Korea, Flllpinlere 1.455.000.000 do rında silfüı yardımı yapıl -dair programı İçin belde . dik bir gerilemedir.
Konu oya konulmadan önce mec-(Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
-----------rvVvVuV«VuVvV
Yeni Tarihî Tefrikamız {
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyüle bir dlûki tuplıyan cllozreti Ömer» oııorindcn sonra «Toni Sahalı» okuyucularımı, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir csor takdim etmektedir. Halifo Hasreti Osman Devri, Hasreti Ömer devrinin de devamı vo to-mnmlnyıciHidır. Bu enerin çok beğenileceğini umuymuş.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Reyhanlı, 18 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor)’ — Halepte cereyan eden hâdiseler üzerine ordu ve emniyetçe sert tedbirler alınmış, şiddeti! bir baskı sayesinde sükûnun teminine çalışıldı?! bugün bildirilmiştir. Bir rivayete göre de, darbeyi yapan kanlı dramda baş rol, Hunnavî’de değil, Yarbay Behlg Kallâs İsminde bir gayri Müs-Umdedir.
Kâzım Orbay Şamda hasta yatmaktadır. Mareşal Zaim hükû (Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Bulgaristanda Türklere
zulüm ediliyor
Londra, 18 (Nafen) — Bulgaristanda Türklere ve Müslüman-lara karşı yapılmakta olan mezalimin birleşmiş milletlere aksetmek üzere olduğu bildirilmekte» (Dovamı Sa. 8 Sü. 3 de)
r
I Kürdili Hicazkâr
Fasit
Açık Hava Tiyatrosunda verilen Türk musiki konseri halikında üstad Refi’ Cevad Ulunay'ın tenkid makalesini yarınki nüshamızda oku-
Namzedlere Dikkat
ULUNAY
v kİ ay sonra yapılacak kısmi so-
1 çimler İçin şimdiden hazırlıklara başlandığını gazotelerdo okuyoruz. İktidar partisi, milletvekilliğine soçl loook namzedlorln şahsiyetleri üzo-rindo düşlimnoğo başlamış. Dönon rivayotloro bakılırsa on dört milletvekilinden İstanbuldan çıkarılaoak olan İkisine Iffot Halim Oruz vo Meliha Avnl hanımlar namzot gösterilecekmiş.
Büyük soçlmlordo kadınlar nedense pek İntihap edllomodlklorl için «Kadın seçim» I böylo kısmi intihaplara bırakılıyormuş.
Bu İki hanım sonoloreo İktidar partisine hlzmot etmişler bu sayede yüksoldiklorl movkllor Iso hiç bir zaman fedakârlıkları llo mütenasip görülmodlğl İçin nihayet milletvekilliği llo taltif buyurulmaları da münasip görülmüş.
Burada bir nokta varı
Milletvekilliği arzusllo titrlycn bu İki hanım siyasi daha doğrusu İdari hayatta oldukça şlnâverllk etmiş şahsiyetlerdir. Biri ticari teşekkül-
lorlmlzdo bulunmuştur; dlğurı yâni Meliha hanım İse belediye daimi onoümenlndo olyevın âza bulunmaktadır; milletvekilliğine buradan goçeoeklordlr.
Böylo olunca İki ay sonra «Millet, vekillerimizi» diye hitap ötmek İhtimali olan bu hanımlara şimdiye kadar bulundukları mevkilerde memlekete no gibi hizmet ot tikleri, nl sorabilir iniyiz?
Bir kimsenin mlllotvoklll olması İçin mensup olduğu partiye şada, katlo bağlanması kâfi değildir. Onda başka kabiliyetler vo moziyotlor olmak lâzımdır. Kaldı kİ İktidar partisi bu İki hanımı bağlılıklarından dolayı fazlasllo mükâfatlandır, iniştir. Mosolâ Meliha hanımı bole-dlyo daimi oncümenlno tâyin eylemiş dalınl onoümonln do şu bedbaht Istanbulıı no hale koyduğu hor gün göz önündo duran haklkatlordon anlaşılmaktadır.
Büyük Millet Meclisi (tovzl-l-
mükâfat) kürsüsü değildir. Siyasi
(Devamı 8e. s 8ü. 8 da)
Dün bavrağıma pelMen GAZİANTEP ve GEMLİK muhriplerimle ve türenden bir intiba...
(Yazısı: 5 inci sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3737_HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜBÂFİİYİİ_Sayım t 10 Kum,
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniya Noı 17
Tel adresli (YSNİ SABAH»
İSTANBUL **
Telefon t tor»»—U1M
19
AĞUSTOS
1949
O TEGE KUVVET ŞURUBU
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR,
Doğu illerinde zelzele felâketi
Ölü sayısı şimdiden 50 yi buldu, bu miktarın artacağından korkuluyor
Bir çok köyler harap oldu, yerden renkli sular fışkırmağa başladı, hasar ve ziyan pek büyük
Komşu Memleketteki Huzursuzluk
Ankara: 18 (AA) — öğrendiğimize göre Erzurum, Erzincan, Bingöl İllerinde dtln vuku bulan bir sarsıntı neticesinde şehir ve köylerde insanca kayıplar ve bazı hasarlar olmuştur. Şimdiye kadar tesbit edilen ölü miktarının her üç ildeki yekûnu 50 kadardır. Hü-
Şamda, geçen pazar sabahı, alaca karanlıkta cereyan eden ve Cumhurbaşkanı ile Başbakanın İdamına müncer olan olaylar, bütün Ortaşarkta hattâ dünyada, geniş bir huzursuzluk ve heyecan uyandırmıştır. Daha yüz otuz üç gün evvel, Suriyede, bir hükümet darbesi yapılmış idi. Bunu ikinci bir askerî darbenin kovalaması ve bu İkincinin, fazla olarak, kanlı cereyan etmesi teessür yaratmıştır. Kılıç ve hançerle, suikast ve kurşunla iş başına gelmek, İktidar sandalyesine kurulmak, medeniyet dünyasının tasvip edeceği bir keyfiyet değildir.
kümetçe ve Kızılay tarafından İlk yardımlar S yapılmıştır. İçişleri Bakanlığı müsteşarı bera- S berinde Bayındırlık Bakanlığı fen heyetinden ( ve yapı İşlerinden mütehassıslar bulunduğu ( halde sarsıntı bölgesine hareket etmişlerdir. > (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de) $ „-/
İnönü pazartesi Ankaraya dönüyor
Dün Denizlide bir konuşma yapan İnönü, vatandaşları ara seçimlere girmeğe davet etti
Henüz mahiyeti karışık bir takım mühim hâdiselere sahne olduğu anlaşılan Suriyenin mer kezi Şamdan bir görünüş...
Yugoslav
Sami Hunnavi ve arkadaşları gerek memleketlerine, gerek Or-taşarka ve hattâ Avrupaya ve dünyaya ne iyi bir örnek vermişler ve ne de insanlığa hizmet etmişlerdir. Hüsnü Zaim’in yüz otuz günlük idaresinin binbir fenalık kaynağı olduğu halikındaki iddialara inanacak adam olmak pek zordur. Suikasti hazırlı-yan lar şimdi Londramn, Vaşing-tonun, Paris ve Moskovanm tefsirlerini ve izahlarını dinliyorlarsa, ne kadar büyük vebal altına girdiklerini anlamışlardır. Londra gazeteleri açıkça ifade ediyorlar kİ bu hareket ve kanh baskın
Katil, Adliye ye sevkedilirken.-»
Ankara, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ö-nümilzdeki pazartesi günü Ege mmtakasındaki seyahatten döu-
mesi ve buradan da Erzurumda
olan son zelzele sahasına gitmesi kuvvetle muhtemeldir. İnönü’nün Denizli nutku
Denizli, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı îsmet İnönü, refakatindekilerle beraber bugün saat 10,20 de Denizliye gelmiş ve Denizli Halkevi balkonundan halka
Rusya mes'elesi
ancak bir şey Isbat eder. O da Ortaşark memleketlerinin, kendi hallerinde, müstakil olarak ilerlemeğe henüz kâfi derecede olgunlaşmamış bulundukları şimdiye kadar İngiliz ve Fransız yüksek vesayeti altında yürüyebilen adamlar kendi başlarına kalınca, öyle hükümet darbelerine enerji1 ve zekâlarını harcıyorlar.
Hunnavi ve arkadaşlarının zararları yalnız Hüsnü Zaim'e veyahut sadece Suriye halkına mun hasır kalmamıştır. Şam ve Ha-lepten alınan haberler çok karışık ve birbirini nakzeder mahiyet tedir. Orada kardeş kanının akmakta olduğunu gösteren emareler vardır. Hattâ Zalm’ln oğlu Hunnavî’nln oğlunu İntikam eseri olarak öldürmüştür. Aşiretler, kabileler, bedeviler şehirlere inmek ve yağmacılık yapmak lati-dadındadır. Fitnenin kapınını müteveffa Hüsnü Zalm belki biraz aralamıştı amma Sami Hunnavi bu kapılan, ardına kadar, geniş açmış bulunuyor ve fenalık ve tanır, sadece Suriyelilere değil bütün Ortaşark halkına alt bulunuyor.
Ortaşark milletleri, daha doğrusu en geniş mikyasla, bütün Asya halkı tarihinin dönüm noktasına gelmiştir. Pakistan, Hin-distan, Endonezya ve Şarkı Hindistan gibi memleketler, büyük müstemlekecl devletlerin çelik pençelerinden yakalarını ya sıyır tnış veyahut sıyırmak üzere bulunmuştur. AvrupalI büyük devletlerin, bıı memleketlere, gönül ferahlığile ve neş’e içinde hürriyet ve İstiklâl bağışladıklarını tevehlıüm etmek çok basit ve iptidaî düşünmektir. Bütün sömür geciler, yeni hürriyetlerine kavuşan veya kavuşmak üzere olun memleketlerin her hareketini yakından takip etmekte ve yapılacak en ufak hatâ ile atılacak yan üş adımdan faydalanmak İste ■ (Devamı 8a. s 8Ü. 0 da)
Üç kişiyi öldürdü üç kişiyi yaraladı
Floryadaki cinayetin tafsilâtı
Evvelki gece Floryada fecî bir cinayet işlenmiş, üç kişi bıçaklanarak Öldürülmüş, üç kişi de ağır surette yaralanmıştır.
Floryada, 20 numarada (Şen-demlr» içkili lokantasının mtlate-
ciri olan Bayan Maryam Lobar, üç yıldanberl evli bulunduğu ve kendisinden 20 yaş küçük olan kocası Osman adındaki gençle son günlerde geçinemez olmuş ve (Devamı 6a. s 8Ü. 8 do)
hitaben bir nutuk söylemiştir. Cumhurbaşkanı nutkunda mem leketin demokratik gelişmelerine İşaretle halkın beslediği sl-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Rusya Yugoslavyayı > istilâ nıı edecek? $
Belgrat, 18 (A-P) — Balkanlarda, Yugoslavyayı tehdit etmekte olan ve Amerikanın dış siyasetine yeni veçheler vermesini icabettirecek mühim bir harb
Suriyede AlbaySaminin öidürüldüğüyalanlandı Başbakan El Ettasi Türk elçisiyle ve Türk gazetecileriyle görüştü
Finlandiya büyük bir grev tehlikesinde
tehlikesi müşahade olunmaktadır. Rusyanııi Yugoslavyaya karşı takip etmekte olduğu soğuk
harb, Amerikan dış siyasetini i-
dare edenleri bir dinamit yuvası
karşısında bırakmaktadır.
Helsinki: 18 (AP) — Bugün Fin l&ndlyalı komünistler, memleketin bütün ekonomik hayatını felce ug. ratıp allak bullak edebilecek mem
Şayet Stalin, Yugoslavyayı Tifonun idaresinden almak için kızıl orduyu bu memlekete şevke-
derse Amerikanın durumu ne o-
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
leket ölçüsünde bir grev taamı« zuna başlamışlardır. FinlondlyadA kİ hemen hemen bütün işçi birlik, lerl bugün yayınladıkları beyan . namelerde gelecek sekiz gün zar, fında greve bağlıyacaklarını açıkı Ismışlar vo bazıları bugünden İş . lerlnl terketmlşlerdir. Devlet Ba ( kanı U. Varjonen, İşçilere grev emri veren komünist birlik lider .
C.H. P. Divanı
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Sabahattin Ali dâvasına Kırklarelinde devam edildi
Kamyon şoförü Salim dikkate değer şeyler anlattı
KırkJareli 18 (Hususî surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarin-tana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Er tekin'in duruşmasına bu Babalı ağır ceza tnıılıkomesindo devam edilmiştir.
Sa
9 da duruşmaya baylanacağı sırada salon hıncahınç dolu, Ön Biraları da genç kızlar orta yaylı bayan lar işgal etmişlerdi.
Ağır ceza roİBİ Salih Zeki Ça tıkır
izinli bulunduğundan muhkeme, Cemil Tultumy’ın başkanlığında, Muh-Lia Çöğonli, M. Kemal Sağlık vo Kav etlik makamında Hayrettin Ayışık’-dan müteşekkil bulunuyordu.
Sanık vekillerinden Mehmet Edip Tilrkenen ile Mürtaza Apah da yer
(Devamı 8a. • 8Ü. 1 de)
Şoför Salim
Karamürselde bir hâdise
C. H. P. Başkanı ile Halkevi Başkanı döğüştuler
İzmit, 18 (Telefonla) — Karamürsel Halkevindo müessif bir hâdise cereyan tmlş, C.H.P. başkanı Sami Dalay Uc Halkevi başkanı Fethi Ergin, sillo tokat dö-vüşmüşlerdlr. Bir hafta evvel Demokratların, Halkevi konfe-(Dovamı 8a. ö 8ü. 3 de)
toplanıyor
Ankara: 18 (Hususî) — Yarın, sabah Genel Başkan vekili Hilmi Uranın başkanlığında mutat top. lantısmı yapacak olan C.H.P. Diva nının gündemimde esaslı İşler bu . Ilınmaktadır. Divan bilhassa dev -letçillk esaslarına sadık kalmak kaydlyle ferdi ve şahsi teşebbüse ayrılacak mevkii ve ona verilecek esasları tetkik edecektir. Bu konu da son yaptığı tamimden ve latan-buldaki temaslardan aldığı neti . cclore dayanarak Ekonomi ve Tl . caret Bakanı Dr. Vedat Dicleli ta rafından geniş ve esaslı İzahat ve. rllecektfr.
Bu konu etrafında d’ln Devlet Bakanlığında Dr. Vedat Dicleli, Ko mal Satır, Münir Birsel, toplanmış lar vo Ticaret vo Ekonomi konulu nnı, İşletmecilik, ulaştırma vo Av rupa iktisadi İşbirliği zaviyelorln. den İnceleyerek divana sunulacak esasları görüşmüşlerdir.
İzmir fuarına
iştirak edecek Almanlar geldi
Gaziantep ve Gemlik muhripleri dün törenle donanmamıza katıldı
Dr. Nurettin ünur dün, gazetecilerle görüşürken.^
Dünyada 5 milyon veremli
var, 7 saniyede bir ölüm
Türkiyedeki mücadeleye dair hıfsızsıhba Müessesesi Müdürünün dün verdiği izahat
Bütün dünya verem âfeti İle ■ sıhha Müessesesi Müdürü Dr. mücadeleyi şiddetlendirmektedir. Nurettin ünur şunları söylemlş-Bıı arada Türklyede de yeni ge-1 tir: kilde bir mücadeleye girişilmiş- (— Verem mevzuu esasen mü-
tir. Bu hususta İstanbul Hıfzıs-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Amerika, askerî yardım
tahsisatını azaltıyor
20 ağustos ta İzmlrde açılacak Fuarda bulunmak üzere dtln bir Skandlnav uçağı ile Alman ticaret ve sanayi adamlarından mürekkep 40 kişilik bir kafile, şehrimize gelmiştir. Kafile o nan Alman ckonoı racat kısmı şefi H siyle görüşen bir arkadaşın mlştlr ki: .
«— Türidyo Ticaret Bakanlığı (Dovamı Sa. S Sü. 4 do) '
Vaşington: 18 (AP) — Buğtln Birleşik Amerika temsilciler mec llsl, yabancı memleketlere yapı . lacak askorl yordun programının bir milyar 160.090.000 dolardan 880.495.000 dolara indirilmesini vo yardım programına gelecek yıl 30 haziranda eon verilmesini onayla -
Bu, Başkan Truman’ın. Batı Av rupa. Türkiye, Yunanistan, Korea, Flllpinlere 1.455.000.000 do rında silfüı yardımı yapıl -dair programı İçin belde . dik bir gerilemedir.
Konu oya konulmadan önce mec-(Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
-----------rvVvVuV«VuVvV
Yeni Tarihî Tefrikamız {
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyüle bir dlûki tuplıyan cllozreti Ömer» oııorindcn sonra «Toni Sahalı» okuyucularımı, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir csor takdim etmektedir. Halifo Hasreti Osman Devri, Hasreti Ömer devrinin de devamı vo to-mnmlnyıciHidır. Bu enerin çok beğenileceğini umuymuş.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Reyhanlı, 18 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor)’ — Halepte cereyan eden hâdiseler üzerine ordu ve emniyetçe sert tedbirler alınmış, şiddeti! bir baskı sayesinde sükûnun teminine çalışıldı?! bugün bildirilmiştir. Bir rivayete göre de, darbeyi yapan kanlı dramda baş rol, Hunnavî’de değil, Yarbay Behlg Kallâs İsminde bir gayri Müs-Umdedir.
Kâzım Orbay Şamda hasta yatmaktadır. Mareşal Zaim hükû (Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Bulgaristanda Türklere
zulüm ediliyor
Londra, 18 (Nafen) — Bulgaristanda Türklere ve Müslüman-lara karşı yapılmakta olan mezalimin birleşmiş milletlere aksetmek üzere olduğu bildirilmekte» (Dovamı Sa. 8 Sü. 3 de)
r
I Kürdili Hicazkâr
Fasit
Açık Hava Tiyatrosunda verilen Türk musiki konseri halikında üstad Refi’ Cevad Ulunay'ın tenkid makalesini yarınki nüshamızda oku-
Namzedlere Dikkat
ULUNAY
v kİ ay sonra yapılacak kısmi so-
1 çimler İçin şimdiden hazırlıklara başlandığını gazotelerdo okuyoruz. İktidar partisi, milletvekilliğine soçl loook namzedlorln şahsiyetleri üzo-rindo düşlimnoğo başlamış. Dönon rivayotloro bakılırsa on dört milletvekilinden İstanbuldan çıkarılaoak olan İkisine Iffot Halim Oruz vo Meliha Avnl hanımlar namzot gösterilecekmiş.
Büyük soçlmlordo kadınlar nedense pek İntihap edllomodlklorl için «Kadın seçim» I böylo kısmi intihaplara bırakılıyormuş.
Bu İki hanım sonoloreo İktidar partisine hlzmot etmişler bu sayede yüksoldiklorl movkllor Iso hiç bir zaman fedakârlıkları llo mütenasip görülmodlğl İçin nihayet milletvekilliği llo taltif buyurulmaları da münasip görülmüş.
Burada bir nokta varı
Milletvekilliği arzusllo titrlycn bu İki hanım siyasi daha doğrusu İdari hayatta oldukça şlnâverllk etmiş şahsiyetlerdir. Biri ticari teşekkül-
lorlmlzdo bulunmuştur; dlğurı yâni Meliha hanım İse belediye daimi onoümenlndo olyevın âza bulunmaktadır; milletvekilliğine buradan goçeoeklordlr.
Böylo olunca İki ay sonra «Millet, vekillerimizi» diye hitap ötmek İhtimali olan bu hanımlara şimdiye kadar bulundukları mevkilerde memlekete no gibi hizmet ot tikleri, nl sorabilir iniyiz?
Bir kimsenin mlllotvoklll olması İçin mensup olduğu partiye şada, katlo bağlanması kâfi değildir. Onda başka kabiliyetler vo moziyotlor olmak lâzımdır. Kaldı kİ İktidar partisi bu İki hanımı bağlılıklarından dolayı fazlasllo mükâfatlandır, iniştir. Mosolâ Meliha hanımı bole-dlyo daimi oncümenlno tâyin eylemiş dalınl onoümonln do şu bedbaht Istanbulıı no hale koyduğu hor gün göz önündo duran haklkatlordon anlaşılmaktadır.
Büyük Millet Meclisi (tovzl-l-
mükâfat) kürsüsü değildir. Siyasi
(Devamı 8e. s 8ü. 8 da)
Dün bavrağıma pelMen GAZİANTEP ve GEMLİK muhriplerimle ve türenden bir intiba...
(Yazısı: 5 inci sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3737_HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜBÂFİİYİİ_Sayım t 10 Kum,
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniya Noı 17
Tel adresli (YSNİ SABAH»
İSTANBUL **
Telefon t tor»»—U1M
19
AĞUSTOS
1949
O TEGE KUVVET ŞURUBU
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR,
Doğu illerinde zelzele felâketi
Ölü sayısı şimdiden 50 yi buldu, bu miktarın artacağından korkuluyor
Bir çok köyler harap oldu, yerden renkli sular fışkırmağa başladı, hasar ve ziyan pek büyük
Komşu Memleketteki Huzursuzluk
Ankara: 18 (AA) — öğrendiğimize göre Erzurum, Erzincan, Bingöl İllerinde dtln vuku bulan bir sarsıntı neticesinde şehir ve köylerde insanca kayıplar ve bazı hasarlar olmuştur. Şimdiye kadar tesbit edilen ölü miktarının her üç ildeki yekûnu 50 kadardır. Hü-
Şamda, geçen pazar sabahı, alaca karanlıkta cereyan eden ve Cumhurbaşkanı ile Başbakanın İdamına müncer olan olaylar, bütün Ortaşarkta hattâ dünyada, geniş bir huzursuzluk ve heyecan uyandırmıştır. Daha yüz otuz üç gün evvel, Suriyede, bir hükümet darbesi yapılmış idi. Bunu ikinci bir askerî darbenin kovalaması ve bu İkincinin, fazla olarak, kanlı cereyan etmesi teessür yaratmıştır. Kılıç ve hançerle, suikast ve kurşunla iş başına gelmek, İktidar sandalyesine kurulmak, medeniyet dünyasının tasvip edeceği bir keyfiyet değildir.
kümetçe ve Kızılay tarafından İlk yardımlar S yapılmıştır. İçişleri Bakanlığı müsteşarı bera- S berinde Bayındırlık Bakanlığı fen heyetinden ( ve yapı İşlerinden mütehassıslar bulunduğu ( halde sarsıntı bölgesine hareket etmişlerdir. > (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de) $ „-/
İnönü pazartesi Ankaraya dönüyor
Dün Denizlide bir konuşma yapan İnönü, vatandaşları ara seçimlere girmeğe davet etti
Henüz mahiyeti karışık bir takım mühim hâdiselere sahne olduğu anlaşılan Suriyenin mer kezi Şamdan bir görünüş...
Yugoslav
Sami Hunnavi ve arkadaşları gerek memleketlerine, gerek Or-taşarka ve hattâ Avrupaya ve dünyaya ne iyi bir örnek vermişler ve ne de insanlığa hizmet etmişlerdir. Hüsnü Zaim’in yüz otuz günlük idaresinin binbir fenalık kaynağı olduğu halikındaki iddialara inanacak adam olmak pek zordur. Suikasti hazırlı-yan lar şimdi Londramn, Vaşing-tonun, Paris ve Moskovanm tefsirlerini ve izahlarını dinliyorlarsa, ne kadar büyük vebal altına girdiklerini anlamışlardır. Londra gazeteleri açıkça ifade ediyorlar kİ bu hareket ve kanh baskın
Katil, Adliye ye sevkedilirken.-»
Ankara, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ö-nümilzdeki pazartesi günü Ege mmtakasındaki seyahatten döu-
mesi ve buradan da Erzurumda
olan son zelzele sahasına gitmesi kuvvetle muhtemeldir. İnönü’nün Denizli nutku
Denizli, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı îsmet İnönü, refakatindekilerle beraber bugün saat 10,20 de Denizliye gelmiş ve Denizli Halkevi balkonundan halka
Rusya mes'elesi
ancak bir şey Isbat eder. O da Ortaşark memleketlerinin, kendi hallerinde, müstakil olarak ilerlemeğe henüz kâfi derecede olgunlaşmamış bulundukları şimdiye kadar İngiliz ve Fransız yüksek vesayeti altında yürüyebilen adamlar kendi başlarına kalınca, öyle hükümet darbelerine enerji1 ve zekâlarını harcıyorlar.
Hunnavi ve arkadaşlarının zararları yalnız Hüsnü Zaim'e veyahut sadece Suriye halkına mun hasır kalmamıştır. Şam ve Ha-lepten alınan haberler çok karışık ve birbirini nakzeder mahiyet tedir. Orada kardeş kanının akmakta olduğunu gösteren emareler vardır. Hattâ Zalm’ln oğlu Hunnavî’nln oğlunu İntikam eseri olarak öldürmüştür. Aşiretler, kabileler, bedeviler şehirlere inmek ve yağmacılık yapmak lati-dadındadır. Fitnenin kapınını müteveffa Hüsnü Zalm belki biraz aralamıştı amma Sami Hunnavi bu kapılan, ardına kadar, geniş açmış bulunuyor ve fenalık ve tanır, sadece Suriyelilere değil bütün Ortaşark halkına alt bulunuyor.
Ortaşark milletleri, daha doğrusu en geniş mikyasla, bütün Asya halkı tarihinin dönüm noktasına gelmiştir. Pakistan, Hin-distan, Endonezya ve Şarkı Hindistan gibi memleketler, büyük müstemlekecl devletlerin çelik pençelerinden yakalarını ya sıyır tnış veyahut sıyırmak üzere bulunmuştur. AvrupalI büyük devletlerin, bıı memleketlere, gönül ferahlığile ve neş’e içinde hürriyet ve İstiklâl bağışladıklarını tevehlıüm etmek çok basit ve iptidaî düşünmektir. Bütün sömür geciler, yeni hürriyetlerine kavuşan veya kavuşmak üzere olun memleketlerin her hareketini yakından takip etmekte ve yapılacak en ufak hatâ ile atılacak yan üş adımdan faydalanmak İste ■ (Devamı 8a. s 8Ü. 0 da)
Üç kişiyi öldürdü üç kişiyi yaraladı
Floryadaki cinayetin tafsilâtı
Evvelki gece Floryada fecî bir cinayet işlenmiş, üç kişi bıçaklanarak Öldürülmüş, üç kişi de ağır surette yaralanmıştır.
Floryada, 20 numarada (Şen-demlr» içkili lokantasının mtlate-
ciri olan Bayan Maryam Lobar, üç yıldanberl evli bulunduğu ve kendisinden 20 yaş küçük olan kocası Osman adındaki gençle son günlerde geçinemez olmuş ve (Devamı 6a. s 8Ü. 8 do)
hitaben bir nutuk söylemiştir. Cumhurbaşkanı nutkunda mem leketin demokratik gelişmelerine İşaretle halkın beslediği sl-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Rusya Yugoslavyayı > istilâ nıı edecek? $
Belgrat, 18 (A-P) — Balkanlarda, Yugoslavyayı tehdit etmekte olan ve Amerikanın dış siyasetine yeni veçheler vermesini icabettirecek mühim bir harb
Suriyede AlbaySaminin öidürüldüğüyalanlandı Başbakan El Ettasi Türk elçisiyle ve Türk gazetecileriyle görüştü
Finlandiya büyük bir grev tehlikesinde
tehlikesi müşahade olunmaktadır. Rusyanııi Yugoslavyaya karşı takip etmekte olduğu soğuk
harb, Amerikan dış siyasetini i-
dare edenleri bir dinamit yuvası
karşısında bırakmaktadır.
Helsinki: 18 (AP) — Bugün Fin l&ndlyalı komünistler, memleketin bütün ekonomik hayatını felce ug. ratıp allak bullak edebilecek mem
Şayet Stalin, Yugoslavyayı Tifonun idaresinden almak için kızıl orduyu bu memlekete şevke-
derse Amerikanın durumu ne o-
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
leket ölçüsünde bir grev taamı« zuna başlamışlardır. FinlondlyadA kİ hemen hemen bütün işçi birlik, lerl bugün yayınladıkları beyan . namelerde gelecek sekiz gün zar, fında greve bağlıyacaklarını açıkı Ismışlar vo bazıları bugünden İş . lerlnl terketmlşlerdir. Devlet Ba ( kanı U. Varjonen, İşçilere grev emri veren komünist birlik lider .
C.H. P. Divanı
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Sabahattin Ali dâvasına Kırklarelinde devam edildi
Kamyon şoförü Salim dikkate değer şeyler anlattı
KırkJareli 18 (Hususî surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarin-tana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Er tekin'in duruşmasına bu Babalı ağır ceza tnıılıkomesindo devam edilmiştir.
Sa
9 da duruşmaya baylanacağı sırada salon hıncahınç dolu, Ön Biraları da genç kızlar orta yaylı bayan lar işgal etmişlerdi.
Ağır ceza roİBİ Salih Zeki Ça tıkır
izinli bulunduğundan muhkeme, Cemil Tultumy’ın başkanlığında, Muh-Lia Çöğonli, M. Kemal Sağlık vo Kav etlik makamında Hayrettin Ayışık’-dan müteşekkil bulunuyordu.
Sanık vekillerinden Mehmet Edip Tilrkenen ile Mürtaza Apah da yer
(Devamı 8a. • 8Ü. 1 de)
Şoför Salim
Karamürselde bir hâdise
C. H. P. Başkanı ile Halkevi Başkanı döğüştuler
İzmit, 18 (Telefonla) — Karamürsel Halkevindo müessif bir hâdise cereyan tmlş, C.H.P. başkanı Sami Dalay Uc Halkevi başkanı Fethi Ergin, sillo tokat dö-vüşmüşlerdlr. Bir hafta evvel Demokratların, Halkevi konfe-(Dovamı 8a. ö 8ü. 3 de)
toplanıyor
Ankara: 18 (Hususî) — Yarın, sabah Genel Başkan vekili Hilmi Uranın başkanlığında mutat top. lantısmı yapacak olan C.H.P. Diva nının gündemimde esaslı İşler bu . Ilınmaktadır. Divan bilhassa dev -letçillk esaslarına sadık kalmak kaydlyle ferdi ve şahsi teşebbüse ayrılacak mevkii ve ona verilecek esasları tetkik edecektir. Bu konu da son yaptığı tamimden ve latan-buldaki temaslardan aldığı neti . cclore dayanarak Ekonomi ve Tl . caret Bakanı Dr. Vedat Dicleli ta rafından geniş ve esaslı İzahat ve. rllecektfr.
Bu konu etrafında d’ln Devlet Bakanlığında Dr. Vedat Dicleli, Ko mal Satır, Münir Birsel, toplanmış lar vo Ticaret vo Ekonomi konulu nnı, İşletmecilik, ulaştırma vo Av rupa iktisadi İşbirliği zaviyelorln. den İnceleyerek divana sunulacak esasları görüşmüşlerdir.
İzmir fuarına
iştirak edecek Almanlar geldi
Gaziantep ve Gemlik muhripleri dün törenle donanmamıza katıldı
Dr. Nurettin ünur dün, gazetecilerle görüşürken.^
Dünyada 5 milyon veremli
var, 7 saniyede bir ölüm
Türkiyedeki mücadeleye dair hıfsızsıhba Müessesesi Müdürünün dün verdiği izahat
Bütün dünya verem âfeti İle ■ sıhha Müessesesi Müdürü Dr. mücadeleyi şiddetlendirmektedir. Nurettin ünur şunları söylemlş-Bıı arada Türklyede de yeni ge-1 tir: kilde bir mücadeleye girişilmiş- (— Verem mevzuu esasen mü-
tir. Bu hususta İstanbul Hıfzıs-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Amerika, askerî yardım
tahsisatını azaltıyor
20 ağustos ta İzmlrde açılacak Fuarda bulunmak üzere dtln bir Skandlnav uçağı ile Alman ticaret ve sanayi adamlarından mürekkep 40 kişilik bir kafile, şehrimize gelmiştir. Kafile o nan Alman ckonoı racat kısmı şefi H siyle görüşen bir arkadaşın mlştlr ki: .
«— Türidyo Ticaret Bakanlığı (Dovamı Sa. S Sü. 4 do) '
Vaşington: 18 (AP) — Buğtln Birleşik Amerika temsilciler mec llsl, yabancı memleketlere yapı . lacak askorl yordun programının bir milyar 160.090.000 dolardan 880.495.000 dolara indirilmesini vo yardım programına gelecek yıl 30 haziranda eon verilmesini onayla -
Bu, Başkan Truman’ın. Batı Av rupa. Türkiye, Yunanistan, Korea, Flllpinlere 1.455.000.000 do rında silfüı yardımı yapıl -dair programı İçin belde . dik bir gerilemedir.
Konu oya konulmadan önce mec-(Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
-----------rvVvVuV«VuVvV
Yeni Tarihî Tefrikamız {
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyüle bir dlûki tuplıyan cllozreti Ömer» oııorindcn sonra «Toni Sahalı» okuyucularımı, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir csor takdim etmektedir. Halifo Hasreti Osman Devri, Hasreti Ömer devrinin de devamı vo to-mnmlnyıciHidır. Bu enerin çok beğenileceğini umuymuş.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Reyhanlı, 18 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor)’ — Halepte cereyan eden hâdiseler üzerine ordu ve emniyetçe sert tedbirler alınmış, şiddeti! bir baskı sayesinde sükûnun teminine çalışıldı?! bugün bildirilmiştir. Bir rivayete göre de, darbeyi yapan kanlı dramda baş rol, Hunnavî’de değil, Yarbay Behlg Kallâs İsminde bir gayri Müs-Umdedir.
Kâzım Orbay Şamda hasta yatmaktadır. Mareşal Zaim hükû (Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Bulgaristanda Türklere
zulüm ediliyor
Londra, 18 (Nafen) — Bulgaristanda Türklere ve Müslüman-lara karşı yapılmakta olan mezalimin birleşmiş milletlere aksetmek üzere olduğu bildirilmekte» (Dovamı Sa. 8 Sü. 3 de)
r
I Kürdili Hicazkâr
Fasit
Açık Hava Tiyatrosunda verilen Türk musiki konseri halikında üstad Refi’ Cevad Ulunay'ın tenkid makalesini yarınki nüshamızda oku-
Namzedlere Dikkat
ULUNAY
v kİ ay sonra yapılacak kısmi so-
1 çimler İçin şimdiden hazırlıklara başlandığını gazotelerdo okuyoruz. İktidar partisi, milletvekilliğine soçl loook namzedlorln şahsiyetleri üzo-rindo düşlimnoğo başlamış. Dönon rivayotloro bakılırsa on dört milletvekilinden İstanbuldan çıkarılaoak olan İkisine Iffot Halim Oruz vo Meliha Avnl hanımlar namzot gösterilecekmiş.
Büyük soçlmlordo kadınlar nedense pek İntihap edllomodlklorl için «Kadın seçim» I böylo kısmi intihaplara bırakılıyormuş.
Bu İki hanım sonoloreo İktidar partisine hlzmot etmişler bu sayede yüksoldiklorl movkllor Iso hiç bir zaman fedakârlıkları llo mütenasip görülmodlğl İçin nihayet milletvekilliği llo taltif buyurulmaları da münasip görülmüş.
Burada bir nokta varı
Milletvekilliği arzusllo titrlycn bu İki hanım siyasi daha doğrusu İdari hayatta oldukça şlnâverllk etmiş şahsiyetlerdir. Biri ticari teşekkül-
lorlmlzdo bulunmuştur; dlğurı yâni Meliha hanım İse belediye daimi onoümenlndo olyevın âza bulunmaktadır; milletvekilliğine buradan goçeoeklordlr.
Böylo olunca İki ay sonra «Millet, vekillerimizi» diye hitap ötmek İhtimali olan bu hanımlara şimdiye kadar bulundukları mevkilerde memlekete no gibi hizmet ot tikleri, nl sorabilir iniyiz?
Bir kimsenin mlllotvoklll olması İçin mensup olduğu partiye şada, katlo bağlanması kâfi değildir. Onda başka kabiliyetler vo moziyotlor olmak lâzımdır. Kaldı kİ İktidar partisi bu İki hanımı bağlılıklarından dolayı fazlasllo mükâfatlandır, iniştir. Mosolâ Meliha hanımı bole-dlyo daimi oncümenlno tâyin eylemiş dalınl onoümonln do şu bedbaht Istanbulıı no hale koyduğu hor gün göz önündo duran haklkatlordon anlaşılmaktadır.
Büyük Millet Meclisi (tovzl-l-
mükâfat) kürsüsü değildir. Siyasi
(Devamı 8e. s 8ü. 8 da)
Dün bavrağıma pelMen GAZİANTEP ve GEMLİK muhriplerimle ve türenden bir intiba...
(Yazısı: 5 inci sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3737_HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜBÂFİİYİİ_Sayım t 10 Kum,
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniya Noı 17
Tel adresli (YSNİ SABAH»
İSTANBUL **
Telefon t tor»»—U1M
19
AĞUSTOS
1949
O TEGE KUVVET ŞURUBU
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR,
Doğu illerinde zelzele felâketi
Ölü sayısı şimdiden 50 yi buldu, bu miktarın artacağından korkuluyor
Bir çok köyler harap oldu, yerden renkli sular fışkırmağa başladı, hasar ve ziyan pek büyük
Komşu Memleketteki Huzursuzluk
Ankara: 18 (AA) — öğrendiğimize göre Erzurum, Erzincan, Bingöl İllerinde dtln vuku bulan bir sarsıntı neticesinde şehir ve köylerde insanca kayıplar ve bazı hasarlar olmuştur. Şimdiye kadar tesbit edilen ölü miktarının her üç ildeki yekûnu 50 kadardır. Hü-
Şamda, geçen pazar sabahı, alaca karanlıkta cereyan eden ve Cumhurbaşkanı ile Başbakanın İdamına müncer olan olaylar, bütün Ortaşarkta hattâ dünyada, geniş bir huzursuzluk ve heyecan uyandırmıştır. Daha yüz otuz üç gün evvel, Suriyede, bir hükümet darbesi yapılmış idi. Bunu ikinci bir askerî darbenin kovalaması ve bu İkincinin, fazla olarak, kanlı cereyan etmesi teessür yaratmıştır. Kılıç ve hançerle, suikast ve kurşunla iş başına gelmek, İktidar sandalyesine kurulmak, medeniyet dünyasının tasvip edeceği bir keyfiyet değildir.
kümetçe ve Kızılay tarafından İlk yardımlar S yapılmıştır. İçişleri Bakanlığı müsteşarı bera- S berinde Bayındırlık Bakanlığı fen heyetinden ( ve yapı İşlerinden mütehassıslar bulunduğu ( halde sarsıntı bölgesine hareket etmişlerdir. > (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de) $ „-/
İnönü pazartesi Ankaraya dönüyor
Dün Denizlide bir konuşma yapan İnönü, vatandaşları ara seçimlere girmeğe davet etti
Henüz mahiyeti karışık bir takım mühim hâdiselere sahne olduğu anlaşılan Suriyenin mer kezi Şamdan bir görünüş...
Yugoslav
Sami Hunnavi ve arkadaşları gerek memleketlerine, gerek Or-taşarka ve hattâ Avrupaya ve dünyaya ne iyi bir örnek vermişler ve ne de insanlığa hizmet etmişlerdir. Hüsnü Zaim’in yüz otuz günlük idaresinin binbir fenalık kaynağı olduğu halikındaki iddialara inanacak adam olmak pek zordur. Suikasti hazırlı-yan lar şimdi Londramn, Vaşing-tonun, Paris ve Moskovanm tefsirlerini ve izahlarını dinliyorlarsa, ne kadar büyük vebal altına girdiklerini anlamışlardır. Londra gazeteleri açıkça ifade ediyorlar kİ bu hareket ve kanh baskın
Katil, Adliye ye sevkedilirken.-»
Ankara, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ö-nümilzdeki pazartesi günü Ege mmtakasındaki seyahatten döu-
mesi ve buradan da Erzurumda
olan son zelzele sahasına gitmesi kuvvetle muhtemeldir. İnönü’nün Denizli nutku
Denizli, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı îsmet İnönü, refakatindekilerle beraber bugün saat 10,20 de Denizliye gelmiş ve Denizli Halkevi balkonundan halka
Rusya mes'elesi
ancak bir şey Isbat eder. O da Ortaşark memleketlerinin, kendi hallerinde, müstakil olarak ilerlemeğe henüz kâfi derecede olgunlaşmamış bulundukları şimdiye kadar İngiliz ve Fransız yüksek vesayeti altında yürüyebilen adamlar kendi başlarına kalınca, öyle hükümet darbelerine enerji1 ve zekâlarını harcıyorlar.
Hunnavi ve arkadaşlarının zararları yalnız Hüsnü Zaim'e veyahut sadece Suriye halkına mun hasır kalmamıştır. Şam ve Ha-lepten alınan haberler çok karışık ve birbirini nakzeder mahiyet tedir. Orada kardeş kanının akmakta olduğunu gösteren emareler vardır. Hattâ Zalm’ln oğlu Hunnavî’nln oğlunu İntikam eseri olarak öldürmüştür. Aşiretler, kabileler, bedeviler şehirlere inmek ve yağmacılık yapmak lati-dadındadır. Fitnenin kapınını müteveffa Hüsnü Zalm belki biraz aralamıştı amma Sami Hunnavi bu kapılan, ardına kadar, geniş açmış bulunuyor ve fenalık ve tanır, sadece Suriyelilere değil bütün Ortaşark halkına alt bulunuyor.
Ortaşark milletleri, daha doğrusu en geniş mikyasla, bütün Asya halkı tarihinin dönüm noktasına gelmiştir. Pakistan, Hin-distan, Endonezya ve Şarkı Hindistan gibi memleketler, büyük müstemlekecl devletlerin çelik pençelerinden yakalarını ya sıyır tnış veyahut sıyırmak üzere bulunmuştur. AvrupalI büyük devletlerin, bıı memleketlere, gönül ferahlığile ve neş’e içinde hürriyet ve İstiklâl bağışladıklarını tevehlıüm etmek çok basit ve iptidaî düşünmektir. Bütün sömür geciler, yeni hürriyetlerine kavuşan veya kavuşmak üzere olun memleketlerin her hareketini yakından takip etmekte ve yapılacak en ufak hatâ ile atılacak yan üş adımdan faydalanmak İste ■ (Devamı 8a. s 8Ü. 0 da)
Üç kişiyi öldürdü üç kişiyi yaraladı
Floryadaki cinayetin tafsilâtı
Evvelki gece Floryada fecî bir cinayet işlenmiş, üç kişi bıçaklanarak Öldürülmüş, üç kişi de ağır surette yaralanmıştır.
Floryada, 20 numarada (Şen-demlr» içkili lokantasının mtlate-
ciri olan Bayan Maryam Lobar, üç yıldanberl evli bulunduğu ve kendisinden 20 yaş küçük olan kocası Osman adındaki gençle son günlerde geçinemez olmuş ve (Devamı 6a. s 8Ü. 8 do)
hitaben bir nutuk söylemiştir. Cumhurbaşkanı nutkunda mem leketin demokratik gelişmelerine İşaretle halkın beslediği sl-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Rusya Yugoslavyayı > istilâ nıı edecek? $
Belgrat, 18 (A-P) — Balkanlarda, Yugoslavyayı tehdit etmekte olan ve Amerikanın dış siyasetine yeni veçheler vermesini icabettirecek mühim bir harb
Suriyede AlbaySaminin öidürüldüğüyalanlandı Başbakan El Ettasi Türk elçisiyle ve Türk gazetecileriyle görüştü
Finlandiya büyük bir grev tehlikesinde
tehlikesi müşahade olunmaktadır. Rusyanııi Yugoslavyaya karşı takip etmekte olduğu soğuk
harb, Amerikan dış siyasetini i-
dare edenleri bir dinamit yuvası
karşısında bırakmaktadır.
Helsinki: 18 (AP) — Bugün Fin l&ndlyalı komünistler, memleketin bütün ekonomik hayatını felce ug. ratıp allak bullak edebilecek mem
Şayet Stalin, Yugoslavyayı Tifonun idaresinden almak için kızıl orduyu bu memlekete şevke-
derse Amerikanın durumu ne o-
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
leket ölçüsünde bir grev taamı« zuna başlamışlardır. FinlondlyadA kİ hemen hemen bütün işçi birlik, lerl bugün yayınladıkları beyan . namelerde gelecek sekiz gün zar, fında greve bağlıyacaklarını açıkı Ismışlar vo bazıları bugünden İş . lerlnl terketmlşlerdir. Devlet Ba ( kanı U. Varjonen, İşçilere grev emri veren komünist birlik lider .
C.H. P. Divanı
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Sabahattin Ali dâvasına Kırklarelinde devam edildi
Kamyon şoförü Salim dikkate değer şeyler anlattı
KırkJareli 18 (Hususî surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarin-tana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Er tekin'in duruşmasına bu Babalı ağır ceza tnıılıkomesindo devam edilmiştir.
Sa
9 da duruşmaya baylanacağı sırada salon hıncahınç dolu, Ön Biraları da genç kızlar orta yaylı bayan lar işgal etmişlerdi.
Ağır ceza roİBİ Salih Zeki Ça tıkır
izinli bulunduğundan muhkeme, Cemil Tultumy’ın başkanlığında, Muh-Lia Çöğonli, M. Kemal Sağlık vo Kav etlik makamında Hayrettin Ayışık’-dan müteşekkil bulunuyordu.
Sanık vekillerinden Mehmet Edip Tilrkenen ile Mürtaza Apah da yer
(Devamı 8a. • 8Ü. 1 de)
Şoför Salim
Karamürselde bir hâdise
C. H. P. Başkanı ile Halkevi Başkanı döğüştuler
İzmit, 18 (Telefonla) — Karamürsel Halkevindo müessif bir hâdise cereyan tmlş, C.H.P. başkanı Sami Dalay Uc Halkevi başkanı Fethi Ergin, sillo tokat dö-vüşmüşlerdlr. Bir hafta evvel Demokratların, Halkevi konfe-(Dovamı 8a. ö 8ü. 3 de)
toplanıyor
Ankara: 18 (Hususî) — Yarın, sabah Genel Başkan vekili Hilmi Uranın başkanlığında mutat top. lantısmı yapacak olan C.H.P. Diva nının gündemimde esaslı İşler bu . Ilınmaktadır. Divan bilhassa dev -letçillk esaslarına sadık kalmak kaydlyle ferdi ve şahsi teşebbüse ayrılacak mevkii ve ona verilecek esasları tetkik edecektir. Bu konu da son yaptığı tamimden ve latan-buldaki temaslardan aldığı neti . cclore dayanarak Ekonomi ve Tl . caret Bakanı Dr. Vedat Dicleli ta rafından geniş ve esaslı İzahat ve. rllecektfr.
Bu konu etrafında d’ln Devlet Bakanlığında Dr. Vedat Dicleli, Ko mal Satır, Münir Birsel, toplanmış lar vo Ticaret vo Ekonomi konulu nnı, İşletmecilik, ulaştırma vo Av rupa iktisadi İşbirliği zaviyelorln. den İnceleyerek divana sunulacak esasları görüşmüşlerdir.
İzmir fuarına
iştirak edecek Almanlar geldi
Gaziantep ve Gemlik muhripleri dün törenle donanmamıza katıldı
Dr. Nurettin ünur dün, gazetecilerle görüşürken.^
Dünyada 5 milyon veremli
var, 7 saniyede bir ölüm
Türkiyedeki mücadeleye dair hıfsızsıhba Müessesesi Müdürünün dün verdiği izahat
Bütün dünya verem âfeti İle ■ sıhha Müessesesi Müdürü Dr. mücadeleyi şiddetlendirmektedir. Nurettin ünur şunları söylemlş-Bıı arada Türklyede de yeni ge-1 tir: kilde bir mücadeleye girişilmiş- (— Verem mevzuu esasen mü-
tir. Bu hususta İstanbul Hıfzıs-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Amerika, askerî yardım
tahsisatını azaltıyor
20 ağustos ta İzmlrde açılacak Fuarda bulunmak üzere dtln bir Skandlnav uçağı ile Alman ticaret ve sanayi adamlarından mürekkep 40 kişilik bir kafile, şehrimize gelmiştir. Kafile o nan Alman ckonoı racat kısmı şefi H siyle görüşen bir arkadaşın mlştlr ki: .
«— Türidyo Ticaret Bakanlığı (Dovamı Sa. S Sü. 4 do) '
Vaşington: 18 (AP) — Buğtln Birleşik Amerika temsilciler mec llsl, yabancı memleketlere yapı . lacak askorl yordun programının bir milyar 160.090.000 dolardan 880.495.000 dolara indirilmesini vo yardım programına gelecek yıl 30 haziranda eon verilmesini onayla -
Bu, Başkan Truman’ın. Batı Av rupa. Türkiye, Yunanistan, Korea, Flllpinlere 1.455.000.000 do rında silfüı yardımı yapıl -dair programı İçin belde . dik bir gerilemedir.
Konu oya konulmadan önce mec-(Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
-----------rvVvVuV«VuVvV
Yeni Tarihî Tefrikamız {
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyüle bir dlûki tuplıyan cllozreti Ömer» oııorindcn sonra «Toni Sahalı» okuyucularımı, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir csor takdim etmektedir. Halifo Hasreti Osman Devri, Hasreti Ömer devrinin de devamı vo to-mnmlnyıciHidır. Bu enerin çok beğenileceğini umuymuş.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Reyhanlı, 18 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor)’ — Halepte cereyan eden hâdiseler üzerine ordu ve emniyetçe sert tedbirler alınmış, şiddeti! bir baskı sayesinde sükûnun teminine çalışıldı?! bugün bildirilmiştir. Bir rivayete göre de, darbeyi yapan kanlı dramda baş rol, Hunnavî’de değil, Yarbay Behlg Kallâs İsminde bir gayri Müs-Umdedir.
Kâzım Orbay Şamda hasta yatmaktadır. Mareşal Zaim hükû (Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Bulgaristanda Türklere
zulüm ediliyor
Londra, 18 (Nafen) — Bulgaristanda Türklere ve Müslüman-lara karşı yapılmakta olan mezalimin birleşmiş milletlere aksetmek üzere olduğu bildirilmekte» (Dovamı Sa. 8 Sü. 3 de)
r
I Kürdili Hicazkâr
Fasit
Açık Hava Tiyatrosunda verilen Türk musiki konseri halikında üstad Refi’ Cevad Ulunay'ın tenkid makalesini yarınki nüshamızda oku-
Namzedlere Dikkat
ULUNAY
v kİ ay sonra yapılacak kısmi so-
1 çimler İçin şimdiden hazırlıklara başlandığını gazotelerdo okuyoruz. İktidar partisi, milletvekilliğine soçl loook namzedlorln şahsiyetleri üzo-rindo düşlimnoğo başlamış. Dönon rivayotloro bakılırsa on dört milletvekilinden İstanbuldan çıkarılaoak olan İkisine Iffot Halim Oruz vo Meliha Avnl hanımlar namzot gösterilecekmiş.
Büyük soçlmlordo kadınlar nedense pek İntihap edllomodlklorl için «Kadın seçim» I böylo kısmi intihaplara bırakılıyormuş.
Bu İki hanım sonoloreo İktidar partisine hlzmot etmişler bu sayede yüksoldiklorl movkllor Iso hiç bir zaman fedakârlıkları llo mütenasip görülmodlğl İçin nihayet milletvekilliği llo taltif buyurulmaları da münasip görülmüş.
Burada bir nokta varı
Milletvekilliği arzusllo titrlycn bu İki hanım siyasi daha doğrusu İdari hayatta oldukça şlnâverllk etmiş şahsiyetlerdir. Biri ticari teşekkül-
lorlmlzdo bulunmuştur; dlğurı yâni Meliha hanım İse belediye daimi onoümenlndo olyevın âza bulunmaktadır; milletvekilliğine buradan goçeoeklordlr.
Böylo olunca İki ay sonra «Millet, vekillerimizi» diye hitap ötmek İhtimali olan bu hanımlara şimdiye kadar bulundukları mevkilerde memlekete no gibi hizmet ot tikleri, nl sorabilir iniyiz?
Bir kimsenin mlllotvoklll olması İçin mensup olduğu partiye şada, katlo bağlanması kâfi değildir. Onda başka kabiliyetler vo moziyotlor olmak lâzımdır. Kaldı kİ İktidar partisi bu İki hanımı bağlılıklarından dolayı fazlasllo mükâfatlandır, iniştir. Mosolâ Meliha hanımı bole-dlyo daimi oncümenlno tâyin eylemiş dalınl onoümonln do şu bedbaht Istanbulıı no hale koyduğu hor gün göz önündo duran haklkatlordon anlaşılmaktadır.
Büyük Millet Meclisi (tovzl-l-
mükâfat) kürsüsü değildir. Siyasi
(Devamı 8e. s 8ü. 8 da)
Dün bavrağıma pelMen GAZİANTEP ve GEMLİK muhriplerimle ve türenden bir intiba...
(Yazısı: 5 inci sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3737_HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜBÂFİİYİİ_Sayım t 10 Kum,
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniya Noı 17
Tel adresli (YSNİ SABAH»
İSTANBUL **
Telefon t tor»»—U1M
19
AĞUSTOS
1949
O TEGE KUVVET ŞURUBU
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR,
Doğu illerinde zelzele felâketi
Ölü sayısı şimdiden 50 yi buldu, bu miktarın artacağından korkuluyor
Bir çok köyler harap oldu, yerden renkli sular fışkırmağa başladı, hasar ve ziyan pek büyük
Komşu Memleketteki Huzursuzluk
Ankara: 18 (AA) — öğrendiğimize göre Erzurum, Erzincan, Bingöl İllerinde dtln vuku bulan bir sarsıntı neticesinde şehir ve köylerde insanca kayıplar ve bazı hasarlar olmuştur. Şimdiye kadar tesbit edilen ölü miktarının her üç ildeki yekûnu 50 kadardır. Hü-
Şamda, geçen pazar sabahı, alaca karanlıkta cereyan eden ve Cumhurbaşkanı ile Başbakanın İdamına müncer olan olaylar, bütün Ortaşarkta hattâ dünyada, geniş bir huzursuzluk ve heyecan uyandırmıştır. Daha yüz otuz üç gün evvel, Suriyede, bir hükümet darbesi yapılmış idi. Bunu ikinci bir askerî darbenin kovalaması ve bu İkincinin, fazla olarak, kanlı cereyan etmesi teessür yaratmıştır. Kılıç ve hançerle, suikast ve kurşunla iş başına gelmek, İktidar sandalyesine kurulmak, medeniyet dünyasının tasvip edeceği bir keyfiyet değildir.
kümetçe ve Kızılay tarafından İlk yardımlar S yapılmıştır. İçişleri Bakanlığı müsteşarı bera- S berinde Bayındırlık Bakanlığı fen heyetinden ( ve yapı İşlerinden mütehassıslar bulunduğu ( halde sarsıntı bölgesine hareket etmişlerdir. > (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de) $ „-/
İnönü pazartesi Ankaraya dönüyor
Dün Denizlide bir konuşma yapan İnönü, vatandaşları ara seçimlere girmeğe davet etti
Henüz mahiyeti karışık bir takım mühim hâdiselere sahne olduğu anlaşılan Suriyenin mer kezi Şamdan bir görünüş...
Yugoslav
Sami Hunnavi ve arkadaşları gerek memleketlerine, gerek Or-taşarka ve hattâ Avrupaya ve dünyaya ne iyi bir örnek vermişler ve ne de insanlığa hizmet etmişlerdir. Hüsnü Zaim’in yüz otuz günlük idaresinin binbir fenalık kaynağı olduğu halikındaki iddialara inanacak adam olmak pek zordur. Suikasti hazırlı-yan lar şimdi Londramn, Vaşing-tonun, Paris ve Moskovanm tefsirlerini ve izahlarını dinliyorlarsa, ne kadar büyük vebal altına girdiklerini anlamışlardır. Londra gazeteleri açıkça ifade ediyorlar kİ bu hareket ve kanh baskın
Katil, Adliye ye sevkedilirken.-»
Ankara, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ö-nümilzdeki pazartesi günü Ege mmtakasındaki seyahatten döu-
mesi ve buradan da Erzurumda
olan son zelzele sahasına gitmesi kuvvetle muhtemeldir. İnönü’nün Denizli nutku
Denizli, 18 (Hususî) — Cumhurbaşkanı îsmet İnönü, refakatindekilerle beraber bugün saat 10,20 de Denizliye gelmiş ve Denizli Halkevi balkonundan halka
Rusya mes'elesi
ancak bir şey Isbat eder. O da Ortaşark memleketlerinin, kendi hallerinde, müstakil olarak ilerlemeğe henüz kâfi derecede olgunlaşmamış bulundukları şimdiye kadar İngiliz ve Fransız yüksek vesayeti altında yürüyebilen adamlar kendi başlarına kalınca, öyle hükümet darbelerine enerji1 ve zekâlarını harcıyorlar.
Hunnavi ve arkadaşlarının zararları yalnız Hüsnü Zaim'e veyahut sadece Suriye halkına mun hasır kalmamıştır. Şam ve Ha-lepten alınan haberler çok karışık ve birbirini nakzeder mahiyet tedir. Orada kardeş kanının akmakta olduğunu gösteren emareler vardır. Hattâ Zalm’ln oğlu Hunnavî’nln oğlunu İntikam eseri olarak öldürmüştür. Aşiretler, kabileler, bedeviler şehirlere inmek ve yağmacılık yapmak lati-dadındadır. Fitnenin kapınını müteveffa Hüsnü Zalm belki biraz aralamıştı amma Sami Hunnavi bu kapılan, ardına kadar, geniş açmış bulunuyor ve fenalık ve tanır, sadece Suriyelilere değil bütün Ortaşark halkına alt bulunuyor.
Ortaşark milletleri, daha doğrusu en geniş mikyasla, bütün Asya halkı tarihinin dönüm noktasına gelmiştir. Pakistan, Hin-distan, Endonezya ve Şarkı Hindistan gibi memleketler, büyük müstemlekecl devletlerin çelik pençelerinden yakalarını ya sıyır tnış veyahut sıyırmak üzere bulunmuştur. AvrupalI büyük devletlerin, bıı memleketlere, gönül ferahlığile ve neş’e içinde hürriyet ve İstiklâl bağışladıklarını tevehlıüm etmek çok basit ve iptidaî düşünmektir. Bütün sömür geciler, yeni hürriyetlerine kavuşan veya kavuşmak üzere olun memleketlerin her hareketini yakından takip etmekte ve yapılacak en ufak hatâ ile atılacak yan üş adımdan faydalanmak İste ■ (Devamı 8a. s 8Ü. 0 da)
Üç kişiyi öldürdü üç kişiyi yaraladı
Floryadaki cinayetin tafsilâtı
Evvelki gece Floryada fecî bir cinayet işlenmiş, üç kişi bıçaklanarak Öldürülmüş, üç kişi de ağır surette yaralanmıştır.
Floryada, 20 numarada (Şen-demlr» içkili lokantasının mtlate-
ciri olan Bayan Maryam Lobar, üç yıldanberl evli bulunduğu ve kendisinden 20 yaş küçük olan kocası Osman adındaki gençle son günlerde geçinemez olmuş ve (Devamı 6a. s 8Ü. 8 do)
hitaben bir nutuk söylemiştir. Cumhurbaşkanı nutkunda mem leketin demokratik gelişmelerine İşaretle halkın beslediği sl-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Rusya Yugoslavyayı > istilâ nıı edecek? $
Belgrat, 18 (A-P) — Balkanlarda, Yugoslavyayı tehdit etmekte olan ve Amerikanın dış siyasetine yeni veçheler vermesini icabettirecek mühim bir harb
Suriyede AlbaySaminin öidürüldüğüyalanlandı Başbakan El Ettasi Türk elçisiyle ve Türk gazetecileriyle görüştü
Finlandiya büyük bir grev tehlikesinde
tehlikesi müşahade olunmaktadır. Rusyanııi Yugoslavyaya karşı takip etmekte olduğu soğuk
harb, Amerikan dış siyasetini i-
dare edenleri bir dinamit yuvası
karşısında bırakmaktadır.
Helsinki: 18 (AP) — Bugün Fin l&ndlyalı komünistler, memleketin bütün ekonomik hayatını felce ug. ratıp allak bullak edebilecek mem
Şayet Stalin, Yugoslavyayı Tifonun idaresinden almak için kızıl orduyu bu memlekete şevke-
derse Amerikanın durumu ne o-
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
leket ölçüsünde bir grev taamı« zuna başlamışlardır. FinlondlyadA kİ hemen hemen bütün işçi birlik, lerl bugün yayınladıkları beyan . namelerde gelecek sekiz gün zar, fında greve bağlıyacaklarını açıkı Ismışlar vo bazıları bugünden İş . lerlnl terketmlşlerdir. Devlet Ba ( kanı U. Varjonen, İşçilere grev emri veren komünist birlik lider .
C.H. P. Divanı
(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Sabahattin Ali dâvasına Kırklarelinde devam edildi
Kamyon şoförü Salim dikkate değer şeyler anlattı
KırkJareli 18 (Hususî surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarin-tana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Er tekin'in duruşmasına bu Babalı ağır ceza tnıılıkomesindo devam edilmiştir.
Sa
9 da duruşmaya baylanacağı sırada salon hıncahınç dolu, Ön Biraları da genç kızlar orta yaylı bayan lar işgal etmişlerdi.
Ağır ceza roİBİ Salih Zeki Ça tıkır
izinli bulunduğundan muhkeme, Cemil Tultumy’ın başkanlığında, Muh-Lia Çöğonli, M. Kemal Sağlık vo Kav etlik makamında Hayrettin Ayışık’-dan müteşekkil bulunuyordu.
Sanık vekillerinden Mehmet Edip Tilrkenen ile Mürtaza Apah da yer
(Devamı 8a. • 8Ü. 1 de)
Şoför Salim
Karamürselde bir hâdise
C. H. P. Başkanı ile Halkevi Başkanı döğüştuler
İzmit, 18 (Telefonla) — Karamürsel Halkevindo müessif bir hâdise cereyan tmlş, C.H.P. başkanı Sami Dalay Uc Halkevi başkanı Fethi Ergin, sillo tokat dö-vüşmüşlerdlr. Bir hafta evvel Demokratların, Halkevi konfe-(Dovamı 8a. ö 8ü. 3 de)
toplanıyor
Ankara: 18 (Hususî) — Yarın, sabah Genel Başkan vekili Hilmi Uranın başkanlığında mutat top. lantısmı yapacak olan C.H.P. Diva nının gündemimde esaslı İşler bu . Ilınmaktadır. Divan bilhassa dev -letçillk esaslarına sadık kalmak kaydlyle ferdi ve şahsi teşebbüse ayrılacak mevkii ve ona verilecek esasları tetkik edecektir. Bu konu da son yaptığı tamimden ve latan-buldaki temaslardan aldığı neti . cclore dayanarak Ekonomi ve Tl . caret Bakanı Dr. Vedat Dicleli ta rafından geniş ve esaslı İzahat ve. rllecektfr.
Bu konu etrafında d’ln Devlet Bakanlığında Dr. Vedat Dicleli, Ko mal Satır, Münir Birsel, toplanmış lar vo Ticaret vo Ekonomi konulu nnı, İşletmecilik, ulaştırma vo Av rupa iktisadi İşbirliği zaviyelorln. den İnceleyerek divana sunulacak esasları görüşmüşlerdir.
İzmir fuarına
iştirak edecek Almanlar geldi
Gaziantep ve Gemlik muhripleri dün törenle donanmamıza katıldı
Dr. Nurettin ünur dün, gazetecilerle görüşürken.^
Dünyada 5 milyon veremli
var, 7 saniyede bir ölüm
Türkiyedeki mücadeleye dair hıfsızsıhba Müessesesi Müdürünün dün verdiği izahat
Bütün dünya verem âfeti İle ■ sıhha Müessesesi Müdürü Dr. mücadeleyi şiddetlendirmektedir. Nurettin ünur şunları söylemlş-Bıı arada Türklyede de yeni ge-1 tir: kilde bir mücadeleye girişilmiş- (— Verem mevzuu esasen mü-
tir. Bu hususta İstanbul Hıfzıs-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Amerika, askerî yardım
tahsisatını azaltıyor
20 ağustos ta İzmlrde açılacak Fuarda bulunmak üzere dtln bir Skandlnav uçağı ile Alman ticaret ve sanayi adamlarından mürekkep 40 kişilik bir kafile, şehrimize gelmiştir. Kafile o nan Alman ckonoı racat kısmı şefi H siyle görüşen bir arkadaşın mlştlr ki: .
«— Türidyo Ticaret Bakanlığı (Dovamı Sa. S Sü. 4 do) '
Vaşington: 18 (AP) — Buğtln Birleşik Amerika temsilciler mec llsl, yabancı memleketlere yapı . lacak askorl yordun programının bir milyar 160.090.000 dolardan 880.495.000 dolara indirilmesini vo yardım programına gelecek yıl 30 haziranda eon verilmesini onayla -
Bu, Başkan Truman’ın. Batı Av rupa. Türkiye, Yunanistan, Korea, Flllpinlere 1.455.000.000 do rında silfüı yardımı yapıl -dair programı İçin belde . dik bir gerilemedir.
Konu oya konulmadan önce mec-(Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
-----------rvVvVuV«VuVvV
Yeni Tarihî Tefrikamız {
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyüle bir dlûki tuplıyan cllozreti Ömer» oııorindcn sonra «Toni Sahalı» okuyucularımı, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir csor takdim etmektedir. Halifo Hasreti Osman Devri, Hasreti Ömer devrinin de devamı vo to-mnmlnyıciHidır. Bu enerin çok beğenileceğini umuymuş.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Reyhanlı, 18 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor)’ — Halepte cereyan eden hâdiseler üzerine ordu ve emniyetçe sert tedbirler alınmış, şiddeti! bir baskı sayesinde sükûnun teminine çalışıldı?! bugün bildirilmiştir. Bir rivayete göre de, darbeyi yapan kanlı dramda baş rol, Hunnavî’de değil, Yarbay Behlg Kallâs İsminde bir gayri Müs-Umdedir.
Kâzım Orbay Şamda hasta yatmaktadır. Mareşal Zaim hükû (Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Bulgaristanda Türklere
zulüm ediliyor
Londra, 18 (Nafen) — Bulgaristanda Türklere ve Müslüman-lara karşı yapılmakta olan mezalimin birleşmiş milletlere aksetmek üzere olduğu bildirilmekte» (Dovamı Sa. 8 Sü. 3 de)
r
I Kürdili Hicazkâr
Fasit
Açık Hava Tiyatrosunda verilen Türk musiki konseri halikında üstad Refi’ Cevad Ulunay'ın tenkid makalesini yarınki nüshamızda oku-
Namzedlere Dikkat
ULUNAY
v kİ ay sonra yapılacak kısmi so-
1 çimler İçin şimdiden hazırlıklara başlandığını gazotelerdo okuyoruz. İktidar partisi, milletvekilliğine soçl loook namzedlorln şahsiyetleri üzo-rindo düşlimnoğo başlamış. Dönon rivayotloro bakılırsa on dört milletvekilinden İstanbuldan çıkarılaoak olan İkisine Iffot Halim Oruz vo Meliha Avnl hanımlar namzot gösterilecekmiş.
Büyük soçlmlordo kadınlar nedense pek İntihap edllomodlklorl için «Kadın seçim» I böylo kısmi intihaplara bırakılıyormuş.
Bu İki hanım sonoloreo İktidar partisine hlzmot etmişler bu sayede yüksoldiklorl movkllor Iso hiç bir zaman fedakârlıkları llo mütenasip görülmodlğl İçin nihayet milletvekilliği llo taltif buyurulmaları da münasip görülmüş.
Burada bir nokta varı
Milletvekilliği arzusllo titrlycn bu İki hanım siyasi daha doğrusu İdari hayatta oldukça şlnâverllk etmiş şahsiyetlerdir. Biri ticari teşekkül-
lorlmlzdo bulunmuştur; dlğurı yâni Meliha hanım İse belediye daimi onoümenlndo olyevın âza bulunmaktadır; milletvekilliğine buradan goçeoeklordlr.
Böylo olunca İki ay sonra «Millet, vekillerimizi» diye hitap ötmek İhtimali olan bu hanımlara şimdiye kadar bulundukları mevkilerde memlekete no gibi hizmet ot tikleri, nl sorabilir iniyiz?
Bir kimsenin mlllotvoklll olması İçin mensup olduğu partiye şada, katlo bağlanması kâfi değildir. Onda başka kabiliyetler vo moziyotlor olmak lâzımdır. Kaldı kİ İktidar partisi bu İki hanımı bağlılıklarından dolayı fazlasllo mükâfatlandır, iniştir. Mosolâ Meliha hanımı bole-dlyo daimi oncümenlno tâyin eylemiş dalınl onoümonln do şu bedbaht Istanbulıı no hale koyduğu hor gün göz önündo duran haklkatlordon anlaşılmaktadır.
Büyük Millet Meclisi (tovzl-l-
mükâfat) kürsüsü değildir. Siyasi
(Devamı 8e. s 8ü. 8 da)
Dün bavrağıma pelMen GAZİANTEP ve GEMLİK muhriplerimle ve türenden bir intiba...
(Yazısı: 5 inci sayfadadır)

Comments (0)