Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdareı Nuruoemanlye Noı İT
Tel adresli «YtNİ SABAH»
İSTANBUL
TeUConı 10198—28188
PAZAR
21
AĞUSTOS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3739 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Şayia,, 10 Kuru5
Doğudaki zelzelede can kaybımız çok ağır
Şimdiye kadar 270 ölü tesbit edildi, bu miktarın artmasından korkuluyor
Zelzele kısa fasılalarla hâlâ devam
Avrupalı Olmanın
Karlıova: 20 (A.A.) — 17.8.1049
ediyor
Yolu
Memleketimiz, belki daha eskiden de öyle idi am-ma, aşağı yukarı, bir buçuk asırdır Avrupalılaşmak e-«dindedir. Bu .r„, Avrupa maddî terakkilerini gördükçe, zaman zaman, canlanmış ve sonra da, şu veya bu tesirin altında, küllenmiş tir. «Gülhane hattı hümayunu» bu yolda ahlan en kuvvetli adımdır. O irade ile, bütün dünyaya karşı resmen teahhüt e-diyorduk ki OsmanlIların mal ve can emniyeti devletin kefaleti altındadır. Muhakemesiz kimsenin ne canına kıyı la bilir ve ne de malına el konabilirdi. Mezhep ve din ayrılıkları da tebaa arasında bir tefrik yapılmaması İçin bir sebep sayılabilirdi.
Bu teminata ve pek çok iyi niyetlere rağmen, bu esaslara yüzde yiiz sadık kalmak pek mümkün olamadı. Olamayınca da, geniş imparatorluk camiası içinde, hoşnutsuzluklar, ayaklanmalar eksik olmadı.
Vaziyetin pek nâzik ve ezici bir şekil aldığı ve haricin bir fnz-ylk yapacağı korkusu hâkim bulunduğu bir sırada, yeni bir hamle yapılarak, Türkiyede 1293 tarihinde Kanunu Esasî İlân edildi. Padişahların şahsi nüfuz ve saltanatlarına gûya böyle bir metin ile nihayet verilmek istenildi ve Mebusan Meclisinin Itl-madile hükümetler kurulması e-sas kabul edildi amma bu devre, çok uzun sürmedi ve Abdülhamit bütün bu kanunları hazırbyan Mithat paşayı evvelâ nefi sonra İdam etti. Maamafih Kanunu E-naiye ilga etmeğe de cilr'et edemedi ve onu yalnız yıllıkların ba-şma, her sene, geçirmekle İktifa etti. Tatbikatta ne Meclis ve ne de ona dayanan bir hükümet kal mış Idİ. Yalnız hükümdarın keyfi yurtta hâkim idi.
1908 ordu inkılâbı, İşte bu hale son vermek için yapıldı. Fakat ittihat ve Terakki Cemiyeti, bir kaç ay kadar hürriyete tahammül etti ve sonra, o da, Abdül-hamidin tuttuğu yolun yolcusu oldu. Kanunu Esasiyi ilga veya İnkâr etmedi amma örfi idarelerle, dlvanharplerle, muhtelif mebus çıkartmamakla, onları dövmekle ve hıyanet ve ihanetle İtham etmekle ayni neticeleri aldı. Yalnız İttihat ve Terakki partisi memlekette hâkim oldu. Mu* halif mebuslar asıldı, sürüldü veya memleket dışına kaçarak canlarını kurtardı.
Kirine! Dünya Harbini takip e-den izmihlal ve parçalanma bu devreye de son verdi. Milli Mücadele günleri millî hâkimiyetin en
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Sami Hunnavi, 193S de Fransu i]gal ordusunda İMteğ-menken... (Bu resim, hususi su rette getirttiğimiz fotoğraflardan biri dir.)
dilmiştir. Yaralıların sayısı henüz belli değildir. îlço merkezindo ve köy (Devamı Sa. 7, Su. i de)
Suriye hükümetinin aldığı yeni tedbirler
Kurucular meclisi için seçimler
Eylül ayı sonunda yapılacak
— ---------------------------
Beyrut 20 (Hususi) surette giden arkadaşımız Raif Oğan bil- ( diriyor) Hüsnü Zalm tarafından İlga olunan siyasi fırkalara i yeniden açılmak halikı verilmiştir. Bu sebeple eakı Suriye Ko - ? münlst Fırkası reisleri Suriyeye gelmişlerdir. Kurucu Meclis için ! ; seçimler ya eski kanuna göre veyahut yeni kabine tarafından ha- ' zırlanacak kanuna göre Eylül sonunda yapılacaktır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 5 do)
Anadoluyu kalkındırmağa
giden gençlerin anlattıkları
‘Diyarbakır köylerinden bazılarında muhtardan başka türkçe bilen yoktur»
Üniversite Talebe Birliğinin Anadoluyu fikren kalkındırma plânı gereğince bir oydanberi Diyarbakırda faaliyet gösteren 41 üniversiteli genç, dün sabah şehrimize dönmüştür. Kufiloyo mensup bir üniversite-
li talebe, kendiailo konuşan bir arka duşumza intihalarını şöyle anlatmış-
(— Ekip halinde Diyarbakır»: hemen hemen her köyünü ziyaret et-(□ovamı Sa. 7, Su. 8 de)
M. E. Baltam Tahsin Banguoğlu
SPOR Türkiye- Avusturya
Şûrası yarın toplanıyor
Atletizm Müsabakaları
ı. koşuda atletler..
Şûrada konuşulacak meselelerin gündemi
E ransa’da
büyük Jkr orman yangını
Bordo tehlikede
(Folo: Burhan a Yeni Babah)
lYazısı: 5 inci sayfadadır)
Bordeaux, 20 A.A. (afp) — Ormancılar tarafından bir kulübede yakılan ateşin kulübeyi tutuşturmam neticesinde Barp San-gata çam ormanı ateş almıştır.
Bu yangın Girondo ilinde şım ) (Devamı 8a. 7, 8u. 6 do)
IIQ TEGE KUVVET 5URÜBÜ
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni bir zelzele felâketine uğ rayan Doğu'nun güzel şehirlerinden biri: ERZURUM.
Divânın I dünkü toplantısı
Başbakan izahat verdi
Ankara, 20 (Telefonla) — C. H, P. Divanı bugün saat 15 de toplanmıştır. Pk olarak, bu yıl kuraklıktan zarar gören köylüia-re verilecek tohumluk hakkında Tarım Bakanı Cavit Oral tara-
fından verilen izahat dinlenilm
3
(Devamı Sa. 7 80. 1 de)
Marşalyardımtahsisatı yeniden inceleniyor
Ankara Radyo Gazetesi, 132 milyon dolarlık talebimizin belki de aynen kabul
edileceği ihtimalinden bahsediyor
Uludağa karyağdı
Yazı çadırda geçirenler müşkül duruma düştüler
Bursa, 20 (Telefonla) — Dün gece Uludağ'a ilk kar yağmıştır. Aylardanberl, bilhassa tütüncüler tarafından beklenen yağmurlar gece fırtına ile başlamış, bu-jün akşama kadar devam etmiştir. Yağan yağmurlar Uludağ’ın yüksek kısımlarına kar olarak düşmüş, dağın tepeleri bir anda karla örtülmüştür. Otuz seneden-beri Uludağa 20 Ağustosta kar yağdığı İlk defa görülmüştür. Geçen sene ilk kar 22 eylülde yağmıştı.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
İzmir Fuarı
dün açıldı
Ticaret Bakanı, Marşal
yardımından hususi
Ankara, 20 (Radyo Gazetesi); — Avrupa İktisadî iş birliği kon-şeyi, Pariste toplanmağa başia-tnıştır. Bu toplantılarda, yeni yıl İçin Avnıpaya yapılacak yardımların tevzi şekli incelenrâektedir, ParİBten alınan son bir haber, Tilrklyenin yeni yıl için istediği tahsisatın belki de aynen kabul edileceğini göstermektedir. Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Barlas. Paristen (Devamı 8a. 7, Su. 4 de)
Ruble Bloku
İstanbul Valisinin değişeceği haberi Lûtfi Kırdarın şehrimizden ayrılacağı şayiaları teessür uyandırdı
Rusya dolar ve sterling bölgelerine karşı bir aRuble Bölgesin ihdas edecekmiş
Londra: 20 (A. A.) «United Press» — Malt kaynaklardan bildirildiğin» göre RusyB, dolar vo sterlin bölgelerine karşı sür’atle bir «Ruble bloku» kurmağa çalışmakladır. Bu ted tir, Doğu Avrupa memleketlerinin ekonomisini daha sıkı bir tarzda Rua (Devamı 6a. 7, 8u. 4 do)
İstanbul Valisi ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdann Şajn elçiliğine tayinine dair haber ve söylentiler devam etmektedir.
ÎÇİŞİerl Bakanı bu hususta ke -tum davranmaktadır. Başbakan yardımcısı Nihat Erim ise şayiaia n tekzip etmiştir. Hal böyle oldj-ğu halde bazı emareler ve doğru
haber alan mahfülere mensup kim selerin İfadesine göre İstanbul vilâyet makamındaki değişiklik katlleşmlştlr. Fakat henüz değişiklik zamanı belli değildir.
İstanbul halkının mllhlm bir ekseriyetinin sevgisini kazanmış, ve tarafsız bir idare adamı olan Dr.
(Devamı 8a. 7, Su. 3 de)
Gelir vergisini kimler
sermayenin de fayda göreceğini söyledi_______
İzmir: 20 (A.A.) — 18 inci İzmir enternasyonal fuarı bugün saat 19.40 da Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli tarafından açılmıştır.
19 da Lozan kapısı on binlerce İzmirli
nin iştiraki vo şehir bandosunun çal dığı istiklâl marşı ilo başlanmış, bundan sonra söz ulun bolediyo baş
kanı Reşat kıbon Ekon
Loblobicioğlu vo
mütea-Bakanı
Vedat Dicleli birer nutuk söy-lonıişler, nutukların hitamında, Bn-kan, «Gorok İzmirliler vo gerokso momlekct için uğurlu olsun, çok limitliyiz* sözlerilo kordolâyı keserek Fuarı ziyaretçilere açmıştır.
Açılış merası ininden soure, Ekono mi vo Ticaret Bakanı Vedat Dicleli,
sırasiylo yabancı
Şehrimize gelen Emniyet genel Müdürünün Basına beyanatı
Polislere cop verilecek ve zabıtanın ıslah ve takviyesi için diğer bazı tedbirler alınacak
Istanbulda bulunun emniyet genel müdürü Gafur Boylu, dün öğleden evvel emniyet müdürlüğüne gelerek iucelumolcrdo bulunmuştur. Bu arada gazetecilerle göriışon genel müdür emniyet teşkilâtında yapılması kararlaştırılan değişiklik vo yenilikler llo İstanbul teşkilâtının takviyesi vo teçhizi hususunda şu izahatı verıniş-
buiı noksandır. Bunun için muayyen hölgolerdo daha müsait binalar bulunup müşterek yatakhaneler tesis edilecektir. Bu sayede vazifedon dönecek polis buruda toplu bir haldo vo daha iyi bir şekildo dinlenmek im-
(D ovamı Sa. 7, 8u. i do)
— İstanbul, teşkilâtımızın cn geniş olduğu bir yerdir. Bu nisbotto İh tiyaçlan da fazladır. Bu ihtiyaçlar ol
bette tamamlanacaktır.
paviyonlan gezmiş-
tir. (Devamı 8a. 7, 8u. 1 de)
Bildiğiniz gibi, polis haftanın ekso-ri günlerim karakolda geçirir. Karakollarımızın bazılarının dahilî terli-
1 Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Islâm tarihinin bu on meraklı vo harokotll safhasını salı gü-nündon itıbaron tefrikaya başlıyacağız. Bu osorl de arkadaşımız Kadlrcan Katlı, uzun tetkiklorden sonra Yeni Sabah için hazırlamıştır, «Hazrotl Ömor» eseri büyük bir rağbet görmüştü «Hazrotl Osman» zamanı, «Hazrotl Ömor» dovrlnln tabii bir dovamıdır. Bu safhada İslam blrllftl yonl bir dovlro girer. Yonl eserin okuyuou-lar tarafından fovkalâdo bcftenllocoglno eminiz.
ı Salı günü başlıyor )
ödeyecek?.
Gelir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son dereoo alâka İle takip edlleooğino eminiz.
Bir iki güfte kadar gelir vergisine ait bu tetkikleri neşre bağlıyacağız.

J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İstanbul Radyo Çorbası
ULUN AY
Gazotolerde okuduğumuza göre İstanbul radyosu tecrübe naını ile 1 eylûldo yayınlara başlı-yacakmış. Verilen tafsilattan Türk musiki kısmanda yayınların muay-yon şahsiyetlere İnhisar etmiyerok teşekkül edocok gruplar ve kollarla yapılaoagı anlaşılıyor. Gerek ga-zotoloro sızan haberlerden ve gorok radyo umum müdürünün beyanatından radyoda muvazzaf kimse bu-lunmıyacagını ve kapıların bütün san'otkâriara açık olacağını öğreniyoruz.
Bunda no dereceye kadar muvaffak olunacağını bilmiyoruz. Fakat hâvadls doğru İse bununla artistleri radyoya bağlamağa imkân yoktur. Artist seans başına alacağı para llo çalışmaz vo çalışmamakta hak
Sonra artist başına verlleook parayı da dllşünürsok bunun nlmetslz bir külfot olduğunu unutmamak I-cap edor.
İstanbul radyosu hor artlsto on lira ücret verecekmiş 1
Ayrılan gruplar soklz kişilik ol-
duklarına göro her »oune radyoya seksen liraya mal olaoak. Bundaış uouzu oan sağlığıdır. Böyle olacağına bazı dairelerin (stajlyer) namı altında bedava memur çalıştırmaları gibi radyo İdaresi da saz hey*, etlorl radyo ısınınonya kadar üo-rotslz olarak çalıp okuyacaklardır gibi bir kayıt koysa daha makul bir 1$ yapmış olur.
Yoksa seansı on liraya adam çalıştırılmaz.
Hal... Şimdi burada bir mes'el» var: Acaba (Müzikçilor) ne alom-do? Malûm a garp musikisinin adı (Müzik) tir. Onlara da seans başına onar lira mı veriliyor? Yânı bu karar umumi midir, yoksa hususi mi? Bundan hiç bahis yok.
Türk musikisi şunun bunun görüş koytlno kurban edilemez. Bu musikinin milyonlarla taraltnrı vardır. Rağbet gören san'at hangisi I-so evvelâ o memnun odlllr.
İsterlerse bir tecrübe buyursunlar... Türk musikisini radyodan kal dırsınlar... O zaman kaç radyo ma-Dovamı 8a. 7. 8u. ö da)
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdareı Nuruoemanlye Noı İT
Tel adresli «YtNİ SABAH»
İSTANBUL
TeUConı 10198—28188
PAZAR
21
AĞUSTOS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3739 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Şayia,, 10 Kuru5
Doğudaki zelzelede can kaybımız çok ağır
Şimdiye kadar 270 ölü tesbit edildi, bu miktarın artmasından korkuluyor
Zelzele kısa fasılalarla hâlâ devam
Avrupalı Olmanın
Karlıova: 20 (A.A.) — 17.8.1049
ediyor
Yolu
Memleketimiz, belki daha eskiden de öyle idi am-ma, aşağı yukarı, bir buçuk asırdır Avrupalılaşmak e-«dindedir. Bu .r„, Avrupa maddî terakkilerini gördükçe, zaman zaman, canlanmış ve sonra da, şu veya bu tesirin altında, küllenmiş tir. «Gülhane hattı hümayunu» bu yolda ahlan en kuvvetli adımdır. O irade ile, bütün dünyaya karşı resmen teahhüt e-diyorduk ki OsmanlIların mal ve can emniyeti devletin kefaleti altındadır. Muhakemesiz kimsenin ne canına kıyı la bilir ve ne de malına el konabilirdi. Mezhep ve din ayrılıkları da tebaa arasında bir tefrik yapılmaması İçin bir sebep sayılabilirdi.
Bu teminata ve pek çok iyi niyetlere rağmen, bu esaslara yüzde yiiz sadık kalmak pek mümkün olamadı. Olamayınca da, geniş imparatorluk camiası içinde, hoşnutsuzluklar, ayaklanmalar eksik olmadı.
Vaziyetin pek nâzik ve ezici bir şekil aldığı ve haricin bir fnz-ylk yapacağı korkusu hâkim bulunduğu bir sırada, yeni bir hamle yapılarak, Türkiyede 1293 tarihinde Kanunu Esasî İlân edildi. Padişahların şahsi nüfuz ve saltanatlarına gûya böyle bir metin ile nihayet verilmek istenildi ve Mebusan Meclisinin Itl-madile hükümetler kurulması e-sas kabul edildi amma bu devre, çok uzun sürmedi ve Abdülhamit bütün bu kanunları hazırbyan Mithat paşayı evvelâ nefi sonra İdam etti. Maamafih Kanunu E-naiye ilga etmeğe de cilr'et edemedi ve onu yalnız yıllıkların ba-şma, her sene, geçirmekle İktifa etti. Tatbikatta ne Meclis ve ne de ona dayanan bir hükümet kal mış Idİ. Yalnız hükümdarın keyfi yurtta hâkim idi.
1908 ordu inkılâbı, İşte bu hale son vermek için yapıldı. Fakat ittihat ve Terakki Cemiyeti, bir kaç ay kadar hürriyete tahammül etti ve sonra, o da, Abdül-hamidin tuttuğu yolun yolcusu oldu. Kanunu Esasiyi ilga veya İnkâr etmedi amma örfi idarelerle, dlvanharplerle, muhtelif mebus çıkartmamakla, onları dövmekle ve hıyanet ve ihanetle İtham etmekle ayni neticeleri aldı. Yalnız İttihat ve Terakki partisi memlekette hâkim oldu. Mu* halif mebuslar asıldı, sürüldü veya memleket dışına kaçarak canlarını kurtardı.
Kirine! Dünya Harbini takip e-den izmihlal ve parçalanma bu devreye de son verdi. Milli Mücadele günleri millî hâkimiyetin en
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Sami Hunnavi, 193S de Fransu i]gal ordusunda İMteğ-menken... (Bu resim, hususi su rette getirttiğimiz fotoğraflardan biri dir.)
dilmiştir. Yaralıların sayısı henüz belli değildir. îlço merkezindo ve köy (Devamı Sa. 7, Su. i de)
Suriye hükümetinin aldığı yeni tedbirler
Kurucular meclisi için seçimler
Eylül ayı sonunda yapılacak
— ---------------------------
Beyrut 20 (Hususi) surette giden arkadaşımız Raif Oğan bil- ( diriyor) Hüsnü Zalm tarafından İlga olunan siyasi fırkalara i yeniden açılmak halikı verilmiştir. Bu sebeple eakı Suriye Ko - ? münlst Fırkası reisleri Suriyeye gelmişlerdir. Kurucu Meclis için ! ; seçimler ya eski kanuna göre veyahut yeni kabine tarafından ha- ' zırlanacak kanuna göre Eylül sonunda yapılacaktır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 5 do)
Anadoluyu kalkındırmağa
giden gençlerin anlattıkları
‘Diyarbakır köylerinden bazılarında muhtardan başka türkçe bilen yoktur»
Üniversite Talebe Birliğinin Anadoluyu fikren kalkındırma plânı gereğince bir oydanberi Diyarbakırda faaliyet gösteren 41 üniversiteli genç, dün sabah şehrimize dönmüştür. Kufiloyo mensup bir üniversite-
li talebe, kendiailo konuşan bir arka duşumza intihalarını şöyle anlatmış-
(— Ekip halinde Diyarbakır»: hemen hemen her köyünü ziyaret et-(□ovamı Sa. 7, Su. 8 de)
M. E. Baltam Tahsin Banguoğlu
SPOR Türkiye- Avusturya
Şûrası yarın toplanıyor
Atletizm Müsabakaları
ı. koşuda atletler..
Şûrada konuşulacak meselelerin gündemi
E ransa’da
büyük Jkr orman yangını
Bordo tehlikede
(Folo: Burhan a Yeni Babah)
lYazısı: 5 inci sayfadadır)
Bordeaux, 20 A.A. (afp) — Ormancılar tarafından bir kulübede yakılan ateşin kulübeyi tutuşturmam neticesinde Barp San-gata çam ormanı ateş almıştır.
Bu yangın Girondo ilinde şım ) (Devamı 8a. 7, 8u. 6 do)
IIQ TEGE KUVVET 5URÜBÜ
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni bir zelzele felâketine uğ rayan Doğu'nun güzel şehirlerinden biri: ERZURUM.
Divânın I dünkü toplantısı
Başbakan izahat verdi
Ankara, 20 (Telefonla) — C. H, P. Divanı bugün saat 15 de toplanmıştır. Pk olarak, bu yıl kuraklıktan zarar gören köylüia-re verilecek tohumluk hakkında Tarım Bakanı Cavit Oral tara-
fından verilen izahat dinlenilm
3
(Devamı Sa. 7 80. 1 de)
Marşalyardımtahsisatı yeniden inceleniyor
Ankara Radyo Gazetesi, 132 milyon dolarlık talebimizin belki de aynen kabul
edileceği ihtimalinden bahsediyor
Uludağa karyağdı
Yazı çadırda geçirenler müşkül duruma düştüler
Bursa, 20 (Telefonla) — Dün gece Uludağ'a ilk kar yağmıştır. Aylardanberl, bilhassa tütüncüler tarafından beklenen yağmurlar gece fırtına ile başlamış, bu-jün akşama kadar devam etmiştir. Yağan yağmurlar Uludağ’ın yüksek kısımlarına kar olarak düşmüş, dağın tepeleri bir anda karla örtülmüştür. Otuz seneden-beri Uludağa 20 Ağustosta kar yağdığı İlk defa görülmüştür. Geçen sene ilk kar 22 eylülde yağmıştı.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
İzmir Fuarı
dün açıldı
Ticaret Bakanı, Marşal
yardımından hususi
Ankara, 20 (Radyo Gazetesi); — Avrupa İktisadî iş birliği kon-şeyi, Pariste toplanmağa başia-tnıştır. Bu toplantılarda, yeni yıl İçin Avnıpaya yapılacak yardımların tevzi şekli incelenrâektedir, ParİBten alınan son bir haber, Tilrklyenin yeni yıl için istediği tahsisatın belki de aynen kabul edileceğini göstermektedir. Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Barlas. Paristen (Devamı 8a. 7, Su. 4 de)
Ruble Bloku
İstanbul Valisinin değişeceği haberi Lûtfi Kırdarın şehrimizden ayrılacağı şayiaları teessür uyandırdı
Rusya dolar ve sterling bölgelerine karşı bir aRuble Bölgesin ihdas edecekmiş
Londra: 20 (A. A.) «United Press» — Malt kaynaklardan bildirildiğin» göre RusyB, dolar vo sterlin bölgelerine karşı sür’atle bir «Ruble bloku» kurmağa çalışmakladır. Bu ted tir, Doğu Avrupa memleketlerinin ekonomisini daha sıkı bir tarzda Rua (Devamı 6a. 7, 8u. 4 do)
İstanbul Valisi ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdann Şajn elçiliğine tayinine dair haber ve söylentiler devam etmektedir.
ÎÇİŞİerl Bakanı bu hususta ke -tum davranmaktadır. Başbakan yardımcısı Nihat Erim ise şayiaia n tekzip etmiştir. Hal böyle oldj-ğu halde bazı emareler ve doğru
haber alan mahfülere mensup kim selerin İfadesine göre İstanbul vilâyet makamındaki değişiklik katlleşmlştlr. Fakat henüz değişiklik zamanı belli değildir.
İstanbul halkının mllhlm bir ekseriyetinin sevgisini kazanmış, ve tarafsız bir idare adamı olan Dr.
(Devamı 8a. 7, Su. 3 de)
Gelir vergisini kimler
sermayenin de fayda göreceğini söyledi_______
İzmir: 20 (A.A.) — 18 inci İzmir enternasyonal fuarı bugün saat 19.40 da Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli tarafından açılmıştır.
19 da Lozan kapısı on binlerce İzmirli
nin iştiraki vo şehir bandosunun çal dığı istiklâl marşı ilo başlanmış, bundan sonra söz ulun bolediyo baş
kanı Reşat kıbon Ekon
Loblobicioğlu vo
mütea-Bakanı
Vedat Dicleli birer nutuk söy-lonıişler, nutukların hitamında, Bn-kan, «Gorok İzmirliler vo gerokso momlekct için uğurlu olsun, çok limitliyiz* sözlerilo kordolâyı keserek Fuarı ziyaretçilere açmıştır.
Açılış merası ininden soure, Ekono mi vo Ticaret Bakanı Vedat Dicleli,
sırasiylo yabancı
Şehrimize gelen Emniyet genel Müdürünün Basına beyanatı
Polislere cop verilecek ve zabıtanın ıslah ve takviyesi için diğer bazı tedbirler alınacak
Istanbulda bulunun emniyet genel müdürü Gafur Boylu, dün öğleden evvel emniyet müdürlüğüne gelerek iucelumolcrdo bulunmuştur. Bu arada gazetecilerle göriışon genel müdür emniyet teşkilâtında yapılması kararlaştırılan değişiklik vo yenilikler llo İstanbul teşkilâtının takviyesi vo teçhizi hususunda şu izahatı verıniş-
buiı noksandır. Bunun için muayyen hölgolerdo daha müsait binalar bulunup müşterek yatakhaneler tesis edilecektir. Bu sayede vazifedon dönecek polis buruda toplu bir haldo vo daha iyi bir şekildo dinlenmek im-
(D ovamı Sa. 7, 8u. i do)
— İstanbul, teşkilâtımızın cn geniş olduğu bir yerdir. Bu nisbotto İh tiyaçlan da fazladır. Bu ihtiyaçlar ol
bette tamamlanacaktır.
paviyonlan gezmiş-
tir. (Devamı 8a. 7, 8u. 1 de)
Bildiğiniz gibi, polis haftanın ekso-ri günlerim karakolda geçirir. Karakollarımızın bazılarının dahilî terli-
1 Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Islâm tarihinin bu on meraklı vo harokotll safhasını salı gü-nündon itıbaron tefrikaya başlıyacağız. Bu osorl de arkadaşımız Kadlrcan Katlı, uzun tetkiklorden sonra Yeni Sabah için hazırlamıştır, «Hazrotl Ömor» eseri büyük bir rağbet görmüştü «Hazrotl Osman» zamanı, «Hazrotl Ömor» dovrlnln tabii bir dovamıdır. Bu safhada İslam blrllftl yonl bir dovlro girer. Yonl eserin okuyuou-lar tarafından fovkalâdo bcftenllocoglno eminiz.
ı Salı günü başlıyor )
ödeyecek?.
Gelir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son dereoo alâka İle takip edlleooğino eminiz.
Bir iki güfte kadar gelir vergisine ait bu tetkikleri neşre bağlıyacağız.

J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İstanbul Radyo Çorbası
ULUN AY
Gazotolerde okuduğumuza göre İstanbul radyosu tecrübe naını ile 1 eylûldo yayınlara başlı-yacakmış. Verilen tafsilattan Türk musiki kısmanda yayınların muay-yon şahsiyetlere İnhisar etmiyerok teşekkül edocok gruplar ve kollarla yapılaoagı anlaşılıyor. Gerek ga-zotoloro sızan haberlerden ve gorok radyo umum müdürünün beyanatından radyoda muvazzaf kimse bu-lunmıyacagını ve kapıların bütün san'otkâriara açık olacağını öğreniyoruz.
Bunda no dereceye kadar muvaffak olunacağını bilmiyoruz. Fakat hâvadls doğru İse bununla artistleri radyoya bağlamağa imkân yoktur. Artist seans başına alacağı para llo çalışmaz vo çalışmamakta hak
Sonra artist başına verlleook parayı da dllşünürsok bunun nlmetslz bir külfot olduğunu unutmamak I-cap edor.
İstanbul radyosu hor artlsto on lira ücret verecekmiş 1
Ayrılan gruplar soklz kişilik ol-
duklarına göro her »oune radyoya seksen liraya mal olaoak. Bundaış uouzu oan sağlığıdır. Böyle olacağına bazı dairelerin (stajlyer) namı altında bedava memur çalıştırmaları gibi radyo İdaresi da saz hey*, etlorl radyo ısınınonya kadar üo-rotslz olarak çalıp okuyacaklardır gibi bir kayıt koysa daha makul bir 1$ yapmış olur.
Yoksa seansı on liraya adam çalıştırılmaz.
Hal... Şimdi burada bir mes'el» var: Acaba (Müzikçilor) ne alom-do? Malûm a garp musikisinin adı (Müzik) tir. Onlara da seans başına onar lira mı veriliyor? Yânı bu karar umumi midir, yoksa hususi mi? Bundan hiç bahis yok.
Türk musikisi şunun bunun görüş koytlno kurban edilemez. Bu musikinin milyonlarla taraltnrı vardır. Rağbet gören san'at hangisi I-so evvelâ o memnun odlllr.
İsterlerse bir tecrübe buyursunlar... Türk musikisini radyodan kal dırsınlar... O zaman kaç radyo ma-Dovamı 8a. 7. 8u. ö da)
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdareı Nuruoemanlye Noı İT
Tel adresli «YtNİ SABAH»
İSTANBUL
TeUConı 10198—28188
PAZAR
21
AĞUSTOS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3739 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Şayia,, 10 Kuru5
Doğudaki zelzelede can kaybımız çok ağır
Şimdiye kadar 270 ölü tesbit edildi, bu miktarın artmasından korkuluyor
Zelzele kısa fasılalarla hâlâ devam
Avrupalı Olmanın
Karlıova: 20 (A.A.) — 17.8.1049
ediyor
Yolu
Memleketimiz, belki daha eskiden de öyle idi am-ma, aşağı yukarı, bir buçuk asırdır Avrupalılaşmak e-«dindedir. Bu .r„, Avrupa maddî terakkilerini gördükçe, zaman zaman, canlanmış ve sonra da, şu veya bu tesirin altında, küllenmiş tir. «Gülhane hattı hümayunu» bu yolda ahlan en kuvvetli adımdır. O irade ile, bütün dünyaya karşı resmen teahhüt e-diyorduk ki OsmanlIların mal ve can emniyeti devletin kefaleti altındadır. Muhakemesiz kimsenin ne canına kıyı la bilir ve ne de malına el konabilirdi. Mezhep ve din ayrılıkları da tebaa arasında bir tefrik yapılmaması İçin bir sebep sayılabilirdi.
Bu teminata ve pek çok iyi niyetlere rağmen, bu esaslara yüzde yiiz sadık kalmak pek mümkün olamadı. Olamayınca da, geniş imparatorluk camiası içinde, hoşnutsuzluklar, ayaklanmalar eksik olmadı.
Vaziyetin pek nâzik ve ezici bir şekil aldığı ve haricin bir fnz-ylk yapacağı korkusu hâkim bulunduğu bir sırada, yeni bir hamle yapılarak, Türkiyede 1293 tarihinde Kanunu Esasî İlân edildi. Padişahların şahsi nüfuz ve saltanatlarına gûya böyle bir metin ile nihayet verilmek istenildi ve Mebusan Meclisinin Itl-madile hükümetler kurulması e-sas kabul edildi amma bu devre, çok uzun sürmedi ve Abdülhamit bütün bu kanunları hazırbyan Mithat paşayı evvelâ nefi sonra İdam etti. Maamafih Kanunu E-naiye ilga etmeğe de cilr'et edemedi ve onu yalnız yıllıkların ba-şma, her sene, geçirmekle İktifa etti. Tatbikatta ne Meclis ve ne de ona dayanan bir hükümet kal mış Idİ. Yalnız hükümdarın keyfi yurtta hâkim idi.
1908 ordu inkılâbı, İşte bu hale son vermek için yapıldı. Fakat ittihat ve Terakki Cemiyeti, bir kaç ay kadar hürriyete tahammül etti ve sonra, o da, Abdül-hamidin tuttuğu yolun yolcusu oldu. Kanunu Esasiyi ilga veya İnkâr etmedi amma örfi idarelerle, dlvanharplerle, muhtelif mebus çıkartmamakla, onları dövmekle ve hıyanet ve ihanetle İtham etmekle ayni neticeleri aldı. Yalnız İttihat ve Terakki partisi memlekette hâkim oldu. Mu* halif mebuslar asıldı, sürüldü veya memleket dışına kaçarak canlarını kurtardı.
Kirine! Dünya Harbini takip e-den izmihlal ve parçalanma bu devreye de son verdi. Milli Mücadele günleri millî hâkimiyetin en
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Sami Hunnavi, 193S de Fransu i]gal ordusunda İMteğ-menken... (Bu resim, hususi su rette getirttiğimiz fotoğraflardan biri dir.)
dilmiştir. Yaralıların sayısı henüz belli değildir. îlço merkezindo ve köy (Devamı Sa. 7, Su. i de)
Suriye hükümetinin aldığı yeni tedbirler
Kurucular meclisi için seçimler
Eylül ayı sonunda yapılacak
— ---------------------------
Beyrut 20 (Hususi) surette giden arkadaşımız Raif Oğan bil- ( diriyor) Hüsnü Zalm tarafından İlga olunan siyasi fırkalara i yeniden açılmak halikı verilmiştir. Bu sebeple eakı Suriye Ko - ? münlst Fırkası reisleri Suriyeye gelmişlerdir. Kurucu Meclis için ! ; seçimler ya eski kanuna göre veyahut yeni kabine tarafından ha- ' zırlanacak kanuna göre Eylül sonunda yapılacaktır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 5 do)
Anadoluyu kalkındırmağa
giden gençlerin anlattıkları
‘Diyarbakır köylerinden bazılarında muhtardan başka türkçe bilen yoktur»
Üniversite Talebe Birliğinin Anadoluyu fikren kalkındırma plânı gereğince bir oydanberi Diyarbakırda faaliyet gösteren 41 üniversiteli genç, dün sabah şehrimize dönmüştür. Kufiloyo mensup bir üniversite-
li talebe, kendiailo konuşan bir arka duşumza intihalarını şöyle anlatmış-
(— Ekip halinde Diyarbakır»: hemen hemen her köyünü ziyaret et-(□ovamı Sa. 7, Su. 8 de)
M. E. Baltam Tahsin Banguoğlu
SPOR Türkiye- Avusturya
Şûrası yarın toplanıyor
Atletizm Müsabakaları
ı. koşuda atletler..
Şûrada konuşulacak meselelerin gündemi
E ransa’da
büyük Jkr orman yangını
Bordo tehlikede
(Folo: Burhan a Yeni Babah)
lYazısı: 5 inci sayfadadır)
Bordeaux, 20 A.A. (afp) — Ormancılar tarafından bir kulübede yakılan ateşin kulübeyi tutuşturmam neticesinde Barp San-gata çam ormanı ateş almıştır.
Bu yangın Girondo ilinde şım ) (Devamı 8a. 7, 8u. 6 do)
IIQ TEGE KUVVET 5URÜBÜ
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni bir zelzele felâketine uğ rayan Doğu'nun güzel şehirlerinden biri: ERZURUM.
Divânın I dünkü toplantısı
Başbakan izahat verdi
Ankara, 20 (Telefonla) — C. H, P. Divanı bugün saat 15 de toplanmıştır. Pk olarak, bu yıl kuraklıktan zarar gören köylüia-re verilecek tohumluk hakkında Tarım Bakanı Cavit Oral tara-
fından verilen izahat dinlenilm
3
(Devamı Sa. 7 80. 1 de)
Marşalyardımtahsisatı yeniden inceleniyor
Ankara Radyo Gazetesi, 132 milyon dolarlık talebimizin belki de aynen kabul
edileceği ihtimalinden bahsediyor
Uludağa karyağdı
Yazı çadırda geçirenler müşkül duruma düştüler
Bursa, 20 (Telefonla) — Dün gece Uludağ'a ilk kar yağmıştır. Aylardanberl, bilhassa tütüncüler tarafından beklenen yağmurlar gece fırtına ile başlamış, bu-jün akşama kadar devam etmiştir. Yağan yağmurlar Uludağ’ın yüksek kısımlarına kar olarak düşmüş, dağın tepeleri bir anda karla örtülmüştür. Otuz seneden-beri Uludağa 20 Ağustosta kar yağdığı İlk defa görülmüştür. Geçen sene ilk kar 22 eylülde yağmıştı.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
İzmir Fuarı
dün açıldı
Ticaret Bakanı, Marşal
yardımından hususi
Ankara, 20 (Radyo Gazetesi); — Avrupa İktisadî iş birliği kon-şeyi, Pariste toplanmağa başia-tnıştır. Bu toplantılarda, yeni yıl İçin Avnıpaya yapılacak yardımların tevzi şekli incelenrâektedir, ParİBten alınan son bir haber, Tilrklyenin yeni yıl için istediği tahsisatın belki de aynen kabul edileceğini göstermektedir. Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Barlas. Paristen (Devamı 8a. 7, Su. 4 de)
Ruble Bloku
İstanbul Valisinin değişeceği haberi Lûtfi Kırdarın şehrimizden ayrılacağı şayiaları teessür uyandırdı
Rusya dolar ve sterling bölgelerine karşı bir aRuble Bölgesin ihdas edecekmiş
Londra: 20 (A. A.) «United Press» — Malt kaynaklardan bildirildiğin» göre RusyB, dolar vo sterlin bölgelerine karşı sür’atle bir «Ruble bloku» kurmağa çalışmakladır. Bu ted tir, Doğu Avrupa memleketlerinin ekonomisini daha sıkı bir tarzda Rua (Devamı 6a. 7, 8u. 4 do)
İstanbul Valisi ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdann Şajn elçiliğine tayinine dair haber ve söylentiler devam etmektedir.
ÎÇİŞİerl Bakanı bu hususta ke -tum davranmaktadır. Başbakan yardımcısı Nihat Erim ise şayiaia n tekzip etmiştir. Hal böyle oldj-ğu halde bazı emareler ve doğru
haber alan mahfülere mensup kim selerin İfadesine göre İstanbul vilâyet makamındaki değişiklik katlleşmlştlr. Fakat henüz değişiklik zamanı belli değildir.
İstanbul halkının mllhlm bir ekseriyetinin sevgisini kazanmış, ve tarafsız bir idare adamı olan Dr.
(Devamı 8a. 7, Su. 3 de)
Gelir vergisini kimler
sermayenin de fayda göreceğini söyledi_______
İzmir: 20 (A.A.) — 18 inci İzmir enternasyonal fuarı bugün saat 19.40 da Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli tarafından açılmıştır.
19 da Lozan kapısı on binlerce İzmirli
nin iştiraki vo şehir bandosunun çal dığı istiklâl marşı ilo başlanmış, bundan sonra söz ulun bolediyo baş
kanı Reşat kıbon Ekon
Loblobicioğlu vo
mütea-Bakanı
Vedat Dicleli birer nutuk söy-lonıişler, nutukların hitamında, Bn-kan, «Gorok İzmirliler vo gerokso momlekct için uğurlu olsun, çok limitliyiz* sözlerilo kordolâyı keserek Fuarı ziyaretçilere açmıştır.
Açılış merası ininden soure, Ekono mi vo Ticaret Bakanı Vedat Dicleli,
sırasiylo yabancı
Şehrimize gelen Emniyet genel Müdürünün Basına beyanatı
Polislere cop verilecek ve zabıtanın ıslah ve takviyesi için diğer bazı tedbirler alınacak
Istanbulda bulunun emniyet genel müdürü Gafur Boylu, dün öğleden evvel emniyet müdürlüğüne gelerek iucelumolcrdo bulunmuştur. Bu arada gazetecilerle göriışon genel müdür emniyet teşkilâtında yapılması kararlaştırılan değişiklik vo yenilikler llo İstanbul teşkilâtının takviyesi vo teçhizi hususunda şu izahatı verıniş-
buiı noksandır. Bunun için muayyen hölgolerdo daha müsait binalar bulunup müşterek yatakhaneler tesis edilecektir. Bu sayede vazifedon dönecek polis buruda toplu bir haldo vo daha iyi bir şekildo dinlenmek im-
(D ovamı Sa. 7, 8u. i do)
— İstanbul, teşkilâtımızın cn geniş olduğu bir yerdir. Bu nisbotto İh tiyaçlan da fazladır. Bu ihtiyaçlar ol
bette tamamlanacaktır.
paviyonlan gezmiş-
tir. (Devamı 8a. 7, 8u. 1 de)
Bildiğiniz gibi, polis haftanın ekso-ri günlerim karakolda geçirir. Karakollarımızın bazılarının dahilî terli-
1 Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Islâm tarihinin bu on meraklı vo harokotll safhasını salı gü-nündon itıbaron tefrikaya başlıyacağız. Bu osorl de arkadaşımız Kadlrcan Katlı, uzun tetkiklorden sonra Yeni Sabah için hazırlamıştır, «Hazrotl Ömor» eseri büyük bir rağbet görmüştü «Hazrotl Osman» zamanı, «Hazrotl Ömor» dovrlnln tabii bir dovamıdır. Bu safhada İslam blrllftl yonl bir dovlro girer. Yonl eserin okuyuou-lar tarafından fovkalâdo bcftenllocoglno eminiz.
ı Salı günü başlıyor )
ödeyecek?.
Gelir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son dereoo alâka İle takip edlleooğino eminiz.
Bir iki güfte kadar gelir vergisine ait bu tetkikleri neşre bağlıyacağız.

J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İstanbul Radyo Çorbası
ULUN AY
Gazotolerde okuduğumuza göre İstanbul radyosu tecrübe naını ile 1 eylûldo yayınlara başlı-yacakmış. Verilen tafsilattan Türk musiki kısmanda yayınların muay-yon şahsiyetlere İnhisar etmiyerok teşekkül edocok gruplar ve kollarla yapılaoagı anlaşılıyor. Gerek ga-zotoloro sızan haberlerden ve gorok radyo umum müdürünün beyanatından radyoda muvazzaf kimse bu-lunmıyacagını ve kapıların bütün san'otkâriara açık olacağını öğreniyoruz.
Bunda no dereceye kadar muvaffak olunacağını bilmiyoruz. Fakat hâvadls doğru İse bununla artistleri radyoya bağlamağa imkân yoktur. Artist seans başına alacağı para llo çalışmaz vo çalışmamakta hak
Sonra artist başına verlleook parayı da dllşünürsok bunun nlmetslz bir külfot olduğunu unutmamak I-cap edor.
İstanbul radyosu hor artlsto on lira ücret verecekmiş 1
Ayrılan gruplar soklz kişilik ol-
duklarına göro her »oune radyoya seksen liraya mal olaoak. Bundaış uouzu oan sağlığıdır. Böyle olacağına bazı dairelerin (stajlyer) namı altında bedava memur çalıştırmaları gibi radyo İdaresi da saz hey*, etlorl radyo ısınınonya kadar üo-rotslz olarak çalıp okuyacaklardır gibi bir kayıt koysa daha makul bir 1$ yapmış olur.
Yoksa seansı on liraya adam çalıştırılmaz.
Hal... Şimdi burada bir mes'el» var: Acaba (Müzikçilor) ne alom-do? Malûm a garp musikisinin adı (Müzik) tir. Onlara da seans başına onar lira mı veriliyor? Yânı bu karar umumi midir, yoksa hususi mi? Bundan hiç bahis yok.
Türk musikisi şunun bunun görüş koytlno kurban edilemez. Bu musikinin milyonlarla taraltnrı vardır. Rağbet gören san'at hangisi I-so evvelâ o memnun odlllr.
İsterlerse bir tecrübe buyursunlar... Türk musikisini radyodan kal dırsınlar... O zaman kaç radyo ma-Dovamı 8a. 7. 8u. ö da)
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdareı Nuruoemanlye Noı İT
Tel adresli «YtNİ SABAH»
İSTANBUL
TeUConı 10198—28188
PAZAR
21
AĞUSTOS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3739 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Şayia,, 10 Kuru5
Doğudaki zelzelede can kaybımız çok ağır
Şimdiye kadar 270 ölü tesbit edildi, bu miktarın artmasından korkuluyor
Zelzele kısa fasılalarla hâlâ devam
Avrupalı Olmanın
Karlıova: 20 (A.A.) — 17.8.1049
ediyor
Yolu
Memleketimiz, belki daha eskiden de öyle idi am-ma, aşağı yukarı, bir buçuk asırdır Avrupalılaşmak e-«dindedir. Bu .r„, Avrupa maddî terakkilerini gördükçe, zaman zaman, canlanmış ve sonra da, şu veya bu tesirin altında, küllenmiş tir. «Gülhane hattı hümayunu» bu yolda ahlan en kuvvetli adımdır. O irade ile, bütün dünyaya karşı resmen teahhüt e-diyorduk ki OsmanlIların mal ve can emniyeti devletin kefaleti altındadır. Muhakemesiz kimsenin ne canına kıyı la bilir ve ne de malına el konabilirdi. Mezhep ve din ayrılıkları da tebaa arasında bir tefrik yapılmaması İçin bir sebep sayılabilirdi.
Bu teminata ve pek çok iyi niyetlere rağmen, bu esaslara yüzde yiiz sadık kalmak pek mümkün olamadı. Olamayınca da, geniş imparatorluk camiası içinde, hoşnutsuzluklar, ayaklanmalar eksik olmadı.
Vaziyetin pek nâzik ve ezici bir şekil aldığı ve haricin bir fnz-ylk yapacağı korkusu hâkim bulunduğu bir sırada, yeni bir hamle yapılarak, Türkiyede 1293 tarihinde Kanunu Esasî İlân edildi. Padişahların şahsi nüfuz ve saltanatlarına gûya böyle bir metin ile nihayet verilmek istenildi ve Mebusan Meclisinin Itl-madile hükümetler kurulması e-sas kabul edildi amma bu devre, çok uzun sürmedi ve Abdülhamit bütün bu kanunları hazırbyan Mithat paşayı evvelâ nefi sonra İdam etti. Maamafih Kanunu E-naiye ilga etmeğe de cilr'et edemedi ve onu yalnız yıllıkların ba-şma, her sene, geçirmekle İktifa etti. Tatbikatta ne Meclis ve ne de ona dayanan bir hükümet kal mış Idİ. Yalnız hükümdarın keyfi yurtta hâkim idi.
1908 ordu inkılâbı, İşte bu hale son vermek için yapıldı. Fakat ittihat ve Terakki Cemiyeti, bir kaç ay kadar hürriyete tahammül etti ve sonra, o da, Abdül-hamidin tuttuğu yolun yolcusu oldu. Kanunu Esasiyi ilga veya İnkâr etmedi amma örfi idarelerle, dlvanharplerle, muhtelif mebus çıkartmamakla, onları dövmekle ve hıyanet ve ihanetle İtham etmekle ayni neticeleri aldı. Yalnız İttihat ve Terakki partisi memlekette hâkim oldu. Mu* halif mebuslar asıldı, sürüldü veya memleket dışına kaçarak canlarını kurtardı.
Kirine! Dünya Harbini takip e-den izmihlal ve parçalanma bu devreye de son verdi. Milli Mücadele günleri millî hâkimiyetin en
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Sami Hunnavi, 193S de Fransu i]gal ordusunda İMteğ-menken... (Bu resim, hususi su rette getirttiğimiz fotoğraflardan biri dir.)
dilmiştir. Yaralıların sayısı henüz belli değildir. îlço merkezindo ve köy (Devamı Sa. 7, Su. i de)
Suriye hükümetinin aldığı yeni tedbirler
Kurucular meclisi için seçimler
Eylül ayı sonunda yapılacak
— ---------------------------
Beyrut 20 (Hususi) surette giden arkadaşımız Raif Oğan bil- ( diriyor) Hüsnü Zalm tarafından İlga olunan siyasi fırkalara i yeniden açılmak halikı verilmiştir. Bu sebeple eakı Suriye Ko - ? münlst Fırkası reisleri Suriyeye gelmişlerdir. Kurucu Meclis için ! ; seçimler ya eski kanuna göre veyahut yeni kabine tarafından ha- ' zırlanacak kanuna göre Eylül sonunda yapılacaktır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 5 do)
Anadoluyu kalkındırmağa
giden gençlerin anlattıkları
‘Diyarbakır köylerinden bazılarında muhtardan başka türkçe bilen yoktur»
Üniversite Talebe Birliğinin Anadoluyu fikren kalkındırma plânı gereğince bir oydanberi Diyarbakırda faaliyet gösteren 41 üniversiteli genç, dün sabah şehrimize dönmüştür. Kufiloyo mensup bir üniversite-
li talebe, kendiailo konuşan bir arka duşumza intihalarını şöyle anlatmış-
(— Ekip halinde Diyarbakır»: hemen hemen her köyünü ziyaret et-(□ovamı Sa. 7, Su. 8 de)
M. E. Baltam Tahsin Banguoğlu
SPOR Türkiye- Avusturya
Şûrası yarın toplanıyor
Atletizm Müsabakaları
ı. koşuda atletler..
Şûrada konuşulacak meselelerin gündemi
E ransa’da
büyük Jkr orman yangını
Bordo tehlikede
(Folo: Burhan a Yeni Babah)
lYazısı: 5 inci sayfadadır)
Bordeaux, 20 A.A. (afp) — Ormancılar tarafından bir kulübede yakılan ateşin kulübeyi tutuşturmam neticesinde Barp San-gata çam ormanı ateş almıştır.
Bu yangın Girondo ilinde şım ) (Devamı 8a. 7, 8u. 6 do)
IIQ TEGE KUVVET 5URÜBÜ
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni bir zelzele felâketine uğ rayan Doğu'nun güzel şehirlerinden biri: ERZURUM.
Divânın I dünkü toplantısı
Başbakan izahat verdi
Ankara, 20 (Telefonla) — C. H, P. Divanı bugün saat 15 de toplanmıştır. Pk olarak, bu yıl kuraklıktan zarar gören köylüia-re verilecek tohumluk hakkında Tarım Bakanı Cavit Oral tara-
fından verilen izahat dinlenilm
3
(Devamı Sa. 7 80. 1 de)
Marşalyardımtahsisatı yeniden inceleniyor
Ankara Radyo Gazetesi, 132 milyon dolarlık talebimizin belki de aynen kabul
edileceği ihtimalinden bahsediyor
Uludağa karyağdı
Yazı çadırda geçirenler müşkül duruma düştüler
Bursa, 20 (Telefonla) — Dün gece Uludağ'a ilk kar yağmıştır. Aylardanberl, bilhassa tütüncüler tarafından beklenen yağmurlar gece fırtına ile başlamış, bu-jün akşama kadar devam etmiştir. Yağan yağmurlar Uludağ’ın yüksek kısımlarına kar olarak düşmüş, dağın tepeleri bir anda karla örtülmüştür. Otuz seneden-beri Uludağa 20 Ağustosta kar yağdığı İlk defa görülmüştür. Geçen sene ilk kar 22 eylülde yağmıştı.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
İzmir Fuarı
dün açıldı
Ticaret Bakanı, Marşal
yardımından hususi
Ankara, 20 (Radyo Gazetesi); — Avrupa İktisadî iş birliği kon-şeyi, Pariste toplanmağa başia-tnıştır. Bu toplantılarda, yeni yıl İçin Avnıpaya yapılacak yardımların tevzi şekli incelenrâektedir, ParİBten alınan son bir haber, Tilrklyenin yeni yıl için istediği tahsisatın belki de aynen kabul edileceğini göstermektedir. Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Barlas. Paristen (Devamı 8a. 7, Su. 4 de)
Ruble Bloku
İstanbul Valisinin değişeceği haberi Lûtfi Kırdarın şehrimizden ayrılacağı şayiaları teessür uyandırdı
Rusya dolar ve sterling bölgelerine karşı bir aRuble Bölgesin ihdas edecekmiş
Londra: 20 (A. A.) «United Press» — Malt kaynaklardan bildirildiğin» göre RusyB, dolar vo sterlin bölgelerine karşı sür’atle bir «Ruble bloku» kurmağa çalışmakladır. Bu ted tir, Doğu Avrupa memleketlerinin ekonomisini daha sıkı bir tarzda Rua (Devamı 6a. 7, 8u. 4 do)
İstanbul Valisi ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdann Şajn elçiliğine tayinine dair haber ve söylentiler devam etmektedir.
ÎÇİŞİerl Bakanı bu hususta ke -tum davranmaktadır. Başbakan yardımcısı Nihat Erim ise şayiaia n tekzip etmiştir. Hal böyle oldj-ğu halde bazı emareler ve doğru
haber alan mahfülere mensup kim selerin İfadesine göre İstanbul vilâyet makamındaki değişiklik katlleşmlştlr. Fakat henüz değişiklik zamanı belli değildir.
İstanbul halkının mllhlm bir ekseriyetinin sevgisini kazanmış, ve tarafsız bir idare adamı olan Dr.
(Devamı 8a. 7, Su. 3 de)
Gelir vergisini kimler
sermayenin de fayda göreceğini söyledi_______
İzmir: 20 (A.A.) — 18 inci İzmir enternasyonal fuarı bugün saat 19.40 da Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli tarafından açılmıştır.
19 da Lozan kapısı on binlerce İzmirli
nin iştiraki vo şehir bandosunun çal dığı istiklâl marşı ilo başlanmış, bundan sonra söz ulun bolediyo baş
kanı Reşat kıbon Ekon
Loblobicioğlu vo
mütea-Bakanı
Vedat Dicleli birer nutuk söy-lonıişler, nutukların hitamında, Bn-kan, «Gorok İzmirliler vo gerokso momlekct için uğurlu olsun, çok limitliyiz* sözlerilo kordolâyı keserek Fuarı ziyaretçilere açmıştır.
Açılış merası ininden soure, Ekono mi vo Ticaret Bakanı Vedat Dicleli,
sırasiylo yabancı
Şehrimize gelen Emniyet genel Müdürünün Basına beyanatı
Polislere cop verilecek ve zabıtanın ıslah ve takviyesi için diğer bazı tedbirler alınacak
Istanbulda bulunun emniyet genel müdürü Gafur Boylu, dün öğleden evvel emniyet müdürlüğüne gelerek iucelumolcrdo bulunmuştur. Bu arada gazetecilerle göriışon genel müdür emniyet teşkilâtında yapılması kararlaştırılan değişiklik vo yenilikler llo İstanbul teşkilâtının takviyesi vo teçhizi hususunda şu izahatı verıniş-
buiı noksandır. Bunun için muayyen hölgolerdo daha müsait binalar bulunup müşterek yatakhaneler tesis edilecektir. Bu sayede vazifedon dönecek polis buruda toplu bir haldo vo daha iyi bir şekildo dinlenmek im-
(D ovamı Sa. 7, 8u. i do)
— İstanbul, teşkilâtımızın cn geniş olduğu bir yerdir. Bu nisbotto İh tiyaçlan da fazladır. Bu ihtiyaçlar ol
bette tamamlanacaktır.
paviyonlan gezmiş-
tir. (Devamı 8a. 7, 8u. 1 de)
Bildiğiniz gibi, polis haftanın ekso-ri günlerim karakolda geçirir. Karakollarımızın bazılarının dahilî terli-
1 Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Islâm tarihinin bu on meraklı vo harokotll safhasını salı gü-nündon itıbaron tefrikaya başlıyacağız. Bu osorl de arkadaşımız Kadlrcan Katlı, uzun tetkiklorden sonra Yeni Sabah için hazırlamıştır, «Hazrotl Ömor» eseri büyük bir rağbet görmüştü «Hazrotl Osman» zamanı, «Hazrotl Ömor» dovrlnln tabii bir dovamıdır. Bu safhada İslam blrllftl yonl bir dovlro girer. Yonl eserin okuyuou-lar tarafından fovkalâdo bcftenllocoglno eminiz.
ı Salı günü başlıyor )
ödeyecek?.
Gelir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son dereoo alâka İle takip edlleooğino eminiz.
Bir iki güfte kadar gelir vergisine ait bu tetkikleri neşre bağlıyacağız.

J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İstanbul Radyo Çorbası
ULUN AY
Gazotolerde okuduğumuza göre İstanbul radyosu tecrübe naını ile 1 eylûldo yayınlara başlı-yacakmış. Verilen tafsilattan Türk musiki kısmanda yayınların muay-yon şahsiyetlere İnhisar etmiyerok teşekkül edocok gruplar ve kollarla yapılaoagı anlaşılıyor. Gerek ga-zotoloro sızan haberlerden ve gorok radyo umum müdürünün beyanatından radyoda muvazzaf kimse bu-lunmıyacagını ve kapıların bütün san'otkâriara açık olacağını öğreniyoruz.
Bunda no dereceye kadar muvaffak olunacağını bilmiyoruz. Fakat hâvadls doğru İse bununla artistleri radyoya bağlamağa imkân yoktur. Artist seans başına alacağı para llo çalışmaz vo çalışmamakta hak
Sonra artist başına verlleook parayı da dllşünürsok bunun nlmetslz bir külfot olduğunu unutmamak I-cap edor.
İstanbul radyosu hor artlsto on lira ücret verecekmiş 1
Ayrılan gruplar soklz kişilik ol-
duklarına göro her »oune radyoya seksen liraya mal olaoak. Bundaış uouzu oan sağlığıdır. Böyle olacağına bazı dairelerin (stajlyer) namı altında bedava memur çalıştırmaları gibi radyo İdaresi da saz hey*, etlorl radyo ısınınonya kadar üo-rotslz olarak çalıp okuyacaklardır gibi bir kayıt koysa daha makul bir 1$ yapmış olur.
Yoksa seansı on liraya adam çalıştırılmaz.
Hal... Şimdi burada bir mes'el» var: Acaba (Müzikçilor) ne alom-do? Malûm a garp musikisinin adı (Müzik) tir. Onlara da seans başına onar lira mı veriliyor? Yânı bu karar umumi midir, yoksa hususi mi? Bundan hiç bahis yok.
Türk musikisi şunun bunun görüş koytlno kurban edilemez. Bu musikinin milyonlarla taraltnrı vardır. Rağbet gören san'at hangisi I-so evvelâ o memnun odlllr.
İsterlerse bir tecrübe buyursunlar... Türk musikisini radyodan kal dırsınlar... O zaman kaç radyo ma-Dovamı 8a. 7. 8u. ö da)
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdareı Nuruoemanlye Noı İT
Tel adresli «YtNİ SABAH»
İSTANBUL
TeUConı 10198—28188
PAZAR
21
AĞUSTOS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3739 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Şayia,, 10 Kuru5
Doğudaki zelzelede can kaybımız çok ağır
Şimdiye kadar 270 ölü tesbit edildi, bu miktarın artmasından korkuluyor
Zelzele kısa fasılalarla hâlâ devam
Avrupalı Olmanın
Karlıova: 20 (A.A.) — 17.8.1049
ediyor
Yolu
Memleketimiz, belki daha eskiden de öyle idi am-ma, aşağı yukarı, bir buçuk asırdır Avrupalılaşmak e-«dindedir. Bu .r„, Avrupa maddî terakkilerini gördükçe, zaman zaman, canlanmış ve sonra da, şu veya bu tesirin altında, küllenmiş tir. «Gülhane hattı hümayunu» bu yolda ahlan en kuvvetli adımdır. O irade ile, bütün dünyaya karşı resmen teahhüt e-diyorduk ki OsmanlIların mal ve can emniyeti devletin kefaleti altındadır. Muhakemesiz kimsenin ne canına kıyı la bilir ve ne de malına el konabilirdi. Mezhep ve din ayrılıkları da tebaa arasında bir tefrik yapılmaması İçin bir sebep sayılabilirdi.
Bu teminata ve pek çok iyi niyetlere rağmen, bu esaslara yüzde yiiz sadık kalmak pek mümkün olamadı. Olamayınca da, geniş imparatorluk camiası içinde, hoşnutsuzluklar, ayaklanmalar eksik olmadı.
Vaziyetin pek nâzik ve ezici bir şekil aldığı ve haricin bir fnz-ylk yapacağı korkusu hâkim bulunduğu bir sırada, yeni bir hamle yapılarak, Türkiyede 1293 tarihinde Kanunu Esasî İlân edildi. Padişahların şahsi nüfuz ve saltanatlarına gûya böyle bir metin ile nihayet verilmek istenildi ve Mebusan Meclisinin Itl-madile hükümetler kurulması e-sas kabul edildi amma bu devre, çok uzun sürmedi ve Abdülhamit bütün bu kanunları hazırbyan Mithat paşayı evvelâ nefi sonra İdam etti. Maamafih Kanunu E-naiye ilga etmeğe de cilr'et edemedi ve onu yalnız yıllıkların ba-şma, her sene, geçirmekle İktifa etti. Tatbikatta ne Meclis ve ne de ona dayanan bir hükümet kal mış Idİ. Yalnız hükümdarın keyfi yurtta hâkim idi.
1908 ordu inkılâbı, İşte bu hale son vermek için yapıldı. Fakat ittihat ve Terakki Cemiyeti, bir kaç ay kadar hürriyete tahammül etti ve sonra, o da, Abdül-hamidin tuttuğu yolun yolcusu oldu. Kanunu Esasiyi ilga veya İnkâr etmedi amma örfi idarelerle, dlvanharplerle, muhtelif mebus çıkartmamakla, onları dövmekle ve hıyanet ve ihanetle İtham etmekle ayni neticeleri aldı. Yalnız İttihat ve Terakki partisi memlekette hâkim oldu. Mu* halif mebuslar asıldı, sürüldü veya memleket dışına kaçarak canlarını kurtardı.
Kirine! Dünya Harbini takip e-den izmihlal ve parçalanma bu devreye de son verdi. Milli Mücadele günleri millî hâkimiyetin en
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Sami Hunnavi, 193S de Fransu i]gal ordusunda İMteğ-menken... (Bu resim, hususi su rette getirttiğimiz fotoğraflardan biri dir.)
dilmiştir. Yaralıların sayısı henüz belli değildir. îlço merkezindo ve köy (Devamı Sa. 7, Su. i de)
Suriye hükümetinin aldığı yeni tedbirler
Kurucular meclisi için seçimler
Eylül ayı sonunda yapılacak
— ---------------------------
Beyrut 20 (Hususi) surette giden arkadaşımız Raif Oğan bil- ( diriyor) Hüsnü Zalm tarafından İlga olunan siyasi fırkalara i yeniden açılmak halikı verilmiştir. Bu sebeple eakı Suriye Ko - ? münlst Fırkası reisleri Suriyeye gelmişlerdir. Kurucu Meclis için ! ; seçimler ya eski kanuna göre veyahut yeni kabine tarafından ha- ' zırlanacak kanuna göre Eylül sonunda yapılacaktır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 5 do)
Anadoluyu kalkındırmağa
giden gençlerin anlattıkları
‘Diyarbakır köylerinden bazılarında muhtardan başka türkçe bilen yoktur»
Üniversite Talebe Birliğinin Anadoluyu fikren kalkındırma plânı gereğince bir oydanberi Diyarbakırda faaliyet gösteren 41 üniversiteli genç, dün sabah şehrimize dönmüştür. Kufiloyo mensup bir üniversite-
li talebe, kendiailo konuşan bir arka duşumza intihalarını şöyle anlatmış-
(— Ekip halinde Diyarbakır»: hemen hemen her köyünü ziyaret et-(□ovamı Sa. 7, Su. 8 de)
M. E. Baltam Tahsin Banguoğlu
SPOR Türkiye- Avusturya
Şûrası yarın toplanıyor
Atletizm Müsabakaları
ı. koşuda atletler..
Şûrada konuşulacak meselelerin gündemi
E ransa’da
büyük Jkr orman yangını
Bordo tehlikede
(Folo: Burhan a Yeni Babah)
lYazısı: 5 inci sayfadadır)
Bordeaux, 20 A.A. (afp) — Ormancılar tarafından bir kulübede yakılan ateşin kulübeyi tutuşturmam neticesinde Barp San-gata çam ormanı ateş almıştır.
Bu yangın Girondo ilinde şım ) (Devamı 8a. 7, 8u. 6 do)
IIQ TEGE KUVVET 5URÜBÜ
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni bir zelzele felâketine uğ rayan Doğu'nun güzel şehirlerinden biri: ERZURUM.
Divânın I dünkü toplantısı
Başbakan izahat verdi
Ankara, 20 (Telefonla) — C. H, P. Divanı bugün saat 15 de toplanmıştır. Pk olarak, bu yıl kuraklıktan zarar gören köylüia-re verilecek tohumluk hakkında Tarım Bakanı Cavit Oral tara-
fından verilen izahat dinlenilm
3
(Devamı Sa. 7 80. 1 de)
Marşalyardımtahsisatı yeniden inceleniyor
Ankara Radyo Gazetesi, 132 milyon dolarlık talebimizin belki de aynen kabul
edileceği ihtimalinden bahsediyor
Uludağa karyağdı
Yazı çadırda geçirenler müşkül duruma düştüler
Bursa, 20 (Telefonla) — Dün gece Uludağ'a ilk kar yağmıştır. Aylardanberl, bilhassa tütüncüler tarafından beklenen yağmurlar gece fırtına ile başlamış, bu-jün akşama kadar devam etmiştir. Yağan yağmurlar Uludağ’ın yüksek kısımlarına kar olarak düşmüş, dağın tepeleri bir anda karla örtülmüştür. Otuz seneden-beri Uludağa 20 Ağustosta kar yağdığı İlk defa görülmüştür. Geçen sene ilk kar 22 eylülde yağmıştı.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
İzmir Fuarı
dün açıldı
Ticaret Bakanı, Marşal
yardımından hususi
Ankara, 20 (Radyo Gazetesi); — Avrupa İktisadî iş birliği kon-şeyi, Pariste toplanmağa başia-tnıştır. Bu toplantılarda, yeni yıl İçin Avnıpaya yapılacak yardımların tevzi şekli incelenrâektedir, ParİBten alınan son bir haber, Tilrklyenin yeni yıl için istediği tahsisatın belki de aynen kabul edileceğini göstermektedir. Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Barlas. Paristen (Devamı 8a. 7, Su. 4 de)
Ruble Bloku
İstanbul Valisinin değişeceği haberi Lûtfi Kırdarın şehrimizden ayrılacağı şayiaları teessür uyandırdı
Rusya dolar ve sterling bölgelerine karşı bir aRuble Bölgesin ihdas edecekmiş
Londra: 20 (A. A.) «United Press» — Malt kaynaklardan bildirildiğin» göre RusyB, dolar vo sterlin bölgelerine karşı sür’atle bir «Ruble bloku» kurmağa çalışmakladır. Bu ted tir, Doğu Avrupa memleketlerinin ekonomisini daha sıkı bir tarzda Rua (Devamı 6a. 7, 8u. 4 do)
İstanbul Valisi ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdann Şajn elçiliğine tayinine dair haber ve söylentiler devam etmektedir.
ÎÇİŞİerl Bakanı bu hususta ke -tum davranmaktadır. Başbakan yardımcısı Nihat Erim ise şayiaia n tekzip etmiştir. Hal böyle oldj-ğu halde bazı emareler ve doğru
haber alan mahfülere mensup kim selerin İfadesine göre İstanbul vilâyet makamındaki değişiklik katlleşmlştlr. Fakat henüz değişiklik zamanı belli değildir.
İstanbul halkının mllhlm bir ekseriyetinin sevgisini kazanmış, ve tarafsız bir idare adamı olan Dr.
(Devamı 8a. 7, Su. 3 de)
Gelir vergisini kimler
sermayenin de fayda göreceğini söyledi_______
İzmir: 20 (A.A.) — 18 inci İzmir enternasyonal fuarı bugün saat 19.40 da Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli tarafından açılmıştır.
19 da Lozan kapısı on binlerce İzmirli
nin iştiraki vo şehir bandosunun çal dığı istiklâl marşı ilo başlanmış, bundan sonra söz ulun bolediyo baş
kanı Reşat kıbon Ekon
Loblobicioğlu vo
mütea-Bakanı
Vedat Dicleli birer nutuk söy-lonıişler, nutukların hitamında, Bn-kan, «Gorok İzmirliler vo gerokso momlekct için uğurlu olsun, çok limitliyiz* sözlerilo kordolâyı keserek Fuarı ziyaretçilere açmıştır.
Açılış merası ininden soure, Ekono mi vo Ticaret Bakanı Vedat Dicleli,
sırasiylo yabancı
Şehrimize gelen Emniyet genel Müdürünün Basına beyanatı
Polislere cop verilecek ve zabıtanın ıslah ve takviyesi için diğer bazı tedbirler alınacak
Istanbulda bulunun emniyet genel müdürü Gafur Boylu, dün öğleden evvel emniyet müdürlüğüne gelerek iucelumolcrdo bulunmuştur. Bu arada gazetecilerle göriışon genel müdür emniyet teşkilâtında yapılması kararlaştırılan değişiklik vo yenilikler llo İstanbul teşkilâtının takviyesi vo teçhizi hususunda şu izahatı verıniş-
buiı noksandır. Bunun için muayyen hölgolerdo daha müsait binalar bulunup müşterek yatakhaneler tesis edilecektir. Bu sayede vazifedon dönecek polis buruda toplu bir haldo vo daha iyi bir şekildo dinlenmek im-
(D ovamı Sa. 7, 8u. i do)
— İstanbul, teşkilâtımızın cn geniş olduğu bir yerdir. Bu nisbotto İh tiyaçlan da fazladır. Bu ihtiyaçlar ol
bette tamamlanacaktır.
paviyonlan gezmiş-
tir. (Devamı 8a. 7, 8u. 1 de)
Bildiğiniz gibi, polis haftanın ekso-ri günlerim karakolda geçirir. Karakollarımızın bazılarının dahilî terli-
1 Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Islâm tarihinin bu on meraklı vo harokotll safhasını salı gü-nündon itıbaron tefrikaya başlıyacağız. Bu osorl de arkadaşımız Kadlrcan Katlı, uzun tetkiklorden sonra Yeni Sabah için hazırlamıştır, «Hazrotl Ömor» eseri büyük bir rağbet görmüştü «Hazrotl Osman» zamanı, «Hazrotl Ömor» dovrlnln tabii bir dovamıdır. Bu safhada İslam blrllftl yonl bir dovlro girer. Yonl eserin okuyuou-lar tarafından fovkalâdo bcftenllocoglno eminiz.
ı Salı günü başlıyor )
ödeyecek?.
Gelir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son dereoo alâka İle takip edlleooğino eminiz.
Bir iki güfte kadar gelir vergisine ait bu tetkikleri neşre bağlıyacağız.

J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İstanbul Radyo Çorbası
ULUN AY
Gazotolerde okuduğumuza göre İstanbul radyosu tecrübe naını ile 1 eylûldo yayınlara başlı-yacakmış. Verilen tafsilattan Türk musiki kısmanda yayınların muay-yon şahsiyetlere İnhisar etmiyerok teşekkül edocok gruplar ve kollarla yapılaoagı anlaşılıyor. Gerek ga-zotoloro sızan haberlerden ve gorok radyo umum müdürünün beyanatından radyoda muvazzaf kimse bu-lunmıyacagını ve kapıların bütün san'otkâriara açık olacağını öğreniyoruz.
Bunda no dereceye kadar muvaffak olunacağını bilmiyoruz. Fakat hâvadls doğru İse bununla artistleri radyoya bağlamağa imkân yoktur. Artist seans başına alacağı para llo çalışmaz vo çalışmamakta hak
Sonra artist başına verlleook parayı da dllşünürsok bunun nlmetslz bir külfot olduğunu unutmamak I-cap edor.
İstanbul radyosu hor artlsto on lira ücret verecekmiş 1
Ayrılan gruplar soklz kişilik ol-
duklarına göro her »oune radyoya seksen liraya mal olaoak. Bundaış uouzu oan sağlığıdır. Böyle olacağına bazı dairelerin (stajlyer) namı altında bedava memur çalıştırmaları gibi radyo İdaresi da saz hey*, etlorl radyo ısınınonya kadar üo-rotslz olarak çalıp okuyacaklardır gibi bir kayıt koysa daha makul bir 1$ yapmış olur.
Yoksa seansı on liraya adam çalıştırılmaz.
Hal... Şimdi burada bir mes'el» var: Acaba (Müzikçilor) ne alom-do? Malûm a garp musikisinin adı (Müzik) tir. Onlara da seans başına onar lira mı veriliyor? Yânı bu karar umumi midir, yoksa hususi mi? Bundan hiç bahis yok.
Türk musikisi şunun bunun görüş koytlno kurban edilemez. Bu musikinin milyonlarla taraltnrı vardır. Rağbet gören san'at hangisi I-so evvelâ o memnun odlllr.
İsterlerse bir tecrübe buyursunlar... Türk musikisini radyodan kal dırsınlar... O zaman kaç radyo ma-Dovamı 8a. 7. 8u. ö da)
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdareı Nuruoemanlye Noı İT
Tel adresli «YtNİ SABAH»
İSTANBUL
TeUConı 10198—28188
PAZAR
21
AĞUSTOS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3739 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Şayia,, 10 Kuru5
Doğudaki zelzelede can kaybımız çok ağır
Şimdiye kadar 270 ölü tesbit edildi, bu miktarın artmasından korkuluyor
Zelzele kısa fasılalarla hâlâ devam
Avrupalı Olmanın
Karlıova: 20 (A.A.) — 17.8.1049
ediyor
Yolu
Memleketimiz, belki daha eskiden de öyle idi am-ma, aşağı yukarı, bir buçuk asırdır Avrupalılaşmak e-«dindedir. Bu .r„, Avrupa maddî terakkilerini gördükçe, zaman zaman, canlanmış ve sonra da, şu veya bu tesirin altında, küllenmiş tir. «Gülhane hattı hümayunu» bu yolda ahlan en kuvvetli adımdır. O irade ile, bütün dünyaya karşı resmen teahhüt e-diyorduk ki OsmanlIların mal ve can emniyeti devletin kefaleti altındadır. Muhakemesiz kimsenin ne canına kıyı la bilir ve ne de malına el konabilirdi. Mezhep ve din ayrılıkları da tebaa arasında bir tefrik yapılmaması İçin bir sebep sayılabilirdi.
Bu teminata ve pek çok iyi niyetlere rağmen, bu esaslara yüzde yiiz sadık kalmak pek mümkün olamadı. Olamayınca da, geniş imparatorluk camiası içinde, hoşnutsuzluklar, ayaklanmalar eksik olmadı.
Vaziyetin pek nâzik ve ezici bir şekil aldığı ve haricin bir fnz-ylk yapacağı korkusu hâkim bulunduğu bir sırada, yeni bir hamle yapılarak, Türkiyede 1293 tarihinde Kanunu Esasî İlân edildi. Padişahların şahsi nüfuz ve saltanatlarına gûya böyle bir metin ile nihayet verilmek istenildi ve Mebusan Meclisinin Itl-madile hükümetler kurulması e-sas kabul edildi amma bu devre, çok uzun sürmedi ve Abdülhamit bütün bu kanunları hazırbyan Mithat paşayı evvelâ nefi sonra İdam etti. Maamafih Kanunu E-naiye ilga etmeğe de cilr'et edemedi ve onu yalnız yıllıkların ba-şma, her sene, geçirmekle İktifa etti. Tatbikatta ne Meclis ve ne de ona dayanan bir hükümet kal mış Idİ. Yalnız hükümdarın keyfi yurtta hâkim idi.
1908 ordu inkılâbı, İşte bu hale son vermek için yapıldı. Fakat ittihat ve Terakki Cemiyeti, bir kaç ay kadar hürriyete tahammül etti ve sonra, o da, Abdül-hamidin tuttuğu yolun yolcusu oldu. Kanunu Esasiyi ilga veya İnkâr etmedi amma örfi idarelerle, dlvanharplerle, muhtelif mebus çıkartmamakla, onları dövmekle ve hıyanet ve ihanetle İtham etmekle ayni neticeleri aldı. Yalnız İttihat ve Terakki partisi memlekette hâkim oldu. Mu* halif mebuslar asıldı, sürüldü veya memleket dışına kaçarak canlarını kurtardı.
Kirine! Dünya Harbini takip e-den izmihlal ve parçalanma bu devreye de son verdi. Milli Mücadele günleri millî hâkimiyetin en
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Sami Hunnavi, 193S de Fransu i]gal ordusunda İMteğ-menken... (Bu resim, hususi su rette getirttiğimiz fotoğraflardan biri dir.)
dilmiştir. Yaralıların sayısı henüz belli değildir. îlço merkezindo ve köy (Devamı Sa. 7, Su. i de)
Suriye hükümetinin aldığı yeni tedbirler
Kurucular meclisi için seçimler
Eylül ayı sonunda yapılacak
— ---------------------------
Beyrut 20 (Hususi) surette giden arkadaşımız Raif Oğan bil- ( diriyor) Hüsnü Zalm tarafından İlga olunan siyasi fırkalara i yeniden açılmak halikı verilmiştir. Bu sebeple eakı Suriye Ko - ? münlst Fırkası reisleri Suriyeye gelmişlerdir. Kurucu Meclis için ! ; seçimler ya eski kanuna göre veyahut yeni kabine tarafından ha- ' zırlanacak kanuna göre Eylül sonunda yapılacaktır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 5 do)
Anadoluyu kalkındırmağa
giden gençlerin anlattıkları
‘Diyarbakır köylerinden bazılarında muhtardan başka türkçe bilen yoktur»
Üniversite Talebe Birliğinin Anadoluyu fikren kalkındırma plânı gereğince bir oydanberi Diyarbakırda faaliyet gösteren 41 üniversiteli genç, dün sabah şehrimize dönmüştür. Kufiloyo mensup bir üniversite-
li talebe, kendiailo konuşan bir arka duşumza intihalarını şöyle anlatmış-
(— Ekip halinde Diyarbakır»: hemen hemen her köyünü ziyaret et-(□ovamı Sa. 7, Su. 8 de)
M. E. Baltam Tahsin Banguoğlu
SPOR Türkiye- Avusturya
Şûrası yarın toplanıyor
Atletizm Müsabakaları
ı. koşuda atletler..
Şûrada konuşulacak meselelerin gündemi
E ransa’da
büyük Jkr orman yangını
Bordo tehlikede
(Folo: Burhan a Yeni Babah)
lYazısı: 5 inci sayfadadır)
Bordeaux, 20 A.A. (afp) — Ormancılar tarafından bir kulübede yakılan ateşin kulübeyi tutuşturmam neticesinde Barp San-gata çam ormanı ateş almıştır.
Bu yangın Girondo ilinde şım ) (Devamı 8a. 7, 8u. 6 do)
IIQ TEGE KUVVET 5URÜBÜ
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni bir zelzele felâketine uğ rayan Doğu'nun güzel şehirlerinden biri: ERZURUM.
Divânın I dünkü toplantısı
Başbakan izahat verdi
Ankara, 20 (Telefonla) — C. H, P. Divanı bugün saat 15 de toplanmıştır. Pk olarak, bu yıl kuraklıktan zarar gören köylüia-re verilecek tohumluk hakkında Tarım Bakanı Cavit Oral tara-
fından verilen izahat dinlenilm
3
(Devamı Sa. 7 80. 1 de)
Marşalyardımtahsisatı yeniden inceleniyor
Ankara Radyo Gazetesi, 132 milyon dolarlık talebimizin belki de aynen kabul
edileceği ihtimalinden bahsediyor
Uludağa karyağdı
Yazı çadırda geçirenler müşkül duruma düştüler
Bursa, 20 (Telefonla) — Dün gece Uludağ'a ilk kar yağmıştır. Aylardanberl, bilhassa tütüncüler tarafından beklenen yağmurlar gece fırtına ile başlamış, bu-jün akşama kadar devam etmiştir. Yağan yağmurlar Uludağ’ın yüksek kısımlarına kar olarak düşmüş, dağın tepeleri bir anda karla örtülmüştür. Otuz seneden-beri Uludağa 20 Ağustosta kar yağdığı İlk defa görülmüştür. Geçen sene ilk kar 22 eylülde yağmıştı.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
İzmir Fuarı
dün açıldı
Ticaret Bakanı, Marşal
yardımından hususi
Ankara, 20 (Radyo Gazetesi); — Avrupa İktisadî iş birliği kon-şeyi, Pariste toplanmağa başia-tnıştır. Bu toplantılarda, yeni yıl İçin Avnıpaya yapılacak yardımların tevzi şekli incelenrâektedir, ParİBten alınan son bir haber, Tilrklyenin yeni yıl için istediği tahsisatın belki de aynen kabul edileceğini göstermektedir. Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Barlas. Paristen (Devamı 8a. 7, Su. 4 de)
Ruble Bloku
İstanbul Valisinin değişeceği haberi Lûtfi Kırdarın şehrimizden ayrılacağı şayiaları teessür uyandırdı
Rusya dolar ve sterling bölgelerine karşı bir aRuble Bölgesin ihdas edecekmiş
Londra: 20 (A. A.) «United Press» — Malt kaynaklardan bildirildiğin» göre RusyB, dolar vo sterlin bölgelerine karşı sür’atle bir «Ruble bloku» kurmağa çalışmakladır. Bu ted tir, Doğu Avrupa memleketlerinin ekonomisini daha sıkı bir tarzda Rua (Devamı 6a. 7, 8u. 4 do)
İstanbul Valisi ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdann Şajn elçiliğine tayinine dair haber ve söylentiler devam etmektedir.
ÎÇİŞİerl Bakanı bu hususta ke -tum davranmaktadır. Başbakan yardımcısı Nihat Erim ise şayiaia n tekzip etmiştir. Hal böyle oldj-ğu halde bazı emareler ve doğru
haber alan mahfülere mensup kim selerin İfadesine göre İstanbul vilâyet makamındaki değişiklik katlleşmlştlr. Fakat henüz değişiklik zamanı belli değildir.
İstanbul halkının mllhlm bir ekseriyetinin sevgisini kazanmış, ve tarafsız bir idare adamı olan Dr.
(Devamı 8a. 7, Su. 3 de)
Gelir vergisini kimler
sermayenin de fayda göreceğini söyledi_______
İzmir: 20 (A.A.) — 18 inci İzmir enternasyonal fuarı bugün saat 19.40 da Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli tarafından açılmıştır.
19 da Lozan kapısı on binlerce İzmirli
nin iştiraki vo şehir bandosunun çal dığı istiklâl marşı ilo başlanmış, bundan sonra söz ulun bolediyo baş
kanı Reşat kıbon Ekon
Loblobicioğlu vo
mütea-Bakanı
Vedat Dicleli birer nutuk söy-lonıişler, nutukların hitamında, Bn-kan, «Gorok İzmirliler vo gerokso momlekct için uğurlu olsun, çok limitliyiz* sözlerilo kordolâyı keserek Fuarı ziyaretçilere açmıştır.
Açılış merası ininden soure, Ekono mi vo Ticaret Bakanı Vedat Dicleli,
sırasiylo yabancı
Şehrimize gelen Emniyet genel Müdürünün Basına beyanatı
Polislere cop verilecek ve zabıtanın ıslah ve takviyesi için diğer bazı tedbirler alınacak
Istanbulda bulunun emniyet genel müdürü Gafur Boylu, dün öğleden evvel emniyet müdürlüğüne gelerek iucelumolcrdo bulunmuştur. Bu arada gazetecilerle göriışon genel müdür emniyet teşkilâtında yapılması kararlaştırılan değişiklik vo yenilikler llo İstanbul teşkilâtının takviyesi vo teçhizi hususunda şu izahatı verıniş-
buiı noksandır. Bunun için muayyen hölgolerdo daha müsait binalar bulunup müşterek yatakhaneler tesis edilecektir. Bu sayede vazifedon dönecek polis buruda toplu bir haldo vo daha iyi bir şekildo dinlenmek im-
(D ovamı Sa. 7, 8u. i do)
— İstanbul, teşkilâtımızın cn geniş olduğu bir yerdir. Bu nisbotto İh tiyaçlan da fazladır. Bu ihtiyaçlar ol
bette tamamlanacaktır.
paviyonlan gezmiş-
tir. (Devamı 8a. 7, 8u. 1 de)
Bildiğiniz gibi, polis haftanın ekso-ri günlerim karakolda geçirir. Karakollarımızın bazılarının dahilî terli-
1 Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Islâm tarihinin bu on meraklı vo harokotll safhasını salı gü-nündon itıbaron tefrikaya başlıyacağız. Bu osorl de arkadaşımız Kadlrcan Katlı, uzun tetkiklorden sonra Yeni Sabah için hazırlamıştır, «Hazrotl Ömor» eseri büyük bir rağbet görmüştü «Hazrotl Osman» zamanı, «Hazrotl Ömor» dovrlnln tabii bir dovamıdır. Bu safhada İslam blrllftl yonl bir dovlro girer. Yonl eserin okuyuou-lar tarafından fovkalâdo bcftenllocoglno eminiz.
ı Salı günü başlıyor )
ödeyecek?.
Gelir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son dereoo alâka İle takip edlleooğino eminiz.
Bir iki güfte kadar gelir vergisine ait bu tetkikleri neşre bağlıyacağız.

J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İstanbul Radyo Çorbası
ULUN AY
Gazotolerde okuduğumuza göre İstanbul radyosu tecrübe naını ile 1 eylûldo yayınlara başlı-yacakmış. Verilen tafsilattan Türk musiki kısmanda yayınların muay-yon şahsiyetlere İnhisar etmiyerok teşekkül edocok gruplar ve kollarla yapılaoagı anlaşılıyor. Gerek ga-zotoloro sızan haberlerden ve gorok radyo umum müdürünün beyanatından radyoda muvazzaf kimse bu-lunmıyacagını ve kapıların bütün san'otkâriara açık olacağını öğreniyoruz.
Bunda no dereceye kadar muvaffak olunacağını bilmiyoruz. Fakat hâvadls doğru İse bununla artistleri radyoya bağlamağa imkân yoktur. Artist seans başına alacağı para llo çalışmaz vo çalışmamakta hak
Sonra artist başına verlleook parayı da dllşünürsok bunun nlmetslz bir külfot olduğunu unutmamak I-cap edor.
İstanbul radyosu hor artlsto on lira ücret verecekmiş 1
Ayrılan gruplar soklz kişilik ol-
duklarına göro her »oune radyoya seksen liraya mal olaoak. Bundaış uouzu oan sağlığıdır. Böyle olacağına bazı dairelerin (stajlyer) namı altında bedava memur çalıştırmaları gibi radyo İdaresi da saz hey*, etlorl radyo ısınınonya kadar üo-rotslz olarak çalıp okuyacaklardır gibi bir kayıt koysa daha makul bir 1$ yapmış olur.
Yoksa seansı on liraya adam çalıştırılmaz.
Hal... Şimdi burada bir mes'el» var: Acaba (Müzikçilor) ne alom-do? Malûm a garp musikisinin adı (Müzik) tir. Onlara da seans başına onar lira mı veriliyor? Yânı bu karar umumi midir, yoksa hususi mi? Bundan hiç bahis yok.
Türk musikisi şunun bunun görüş koytlno kurban edilemez. Bu musikinin milyonlarla taraltnrı vardır. Rağbet gören san'at hangisi I-so evvelâ o memnun odlllr.
İsterlerse bir tecrübe buyursunlar... Türk musikisini radyodan kal dırsınlar... O zaman kaç radyo ma-Dovamı 8a. 7. 8u. ö da)
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdareı Nuruoemanlye Noı İT
Tel adresli «YtNİ SABAH»
İSTANBUL
TeUConı 10198—28188
PAZAR
21
AĞUSTOS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3739 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Şayia,, 10 Kuru5
Doğudaki zelzelede can kaybımız çok ağır
Şimdiye kadar 270 ölü tesbit edildi, bu miktarın artmasından korkuluyor
Zelzele kısa fasılalarla hâlâ devam
Avrupalı Olmanın
Karlıova: 20 (A.A.) — 17.8.1049
ediyor
Yolu
Memleketimiz, belki daha eskiden de öyle idi am-ma, aşağı yukarı, bir buçuk asırdır Avrupalılaşmak e-«dindedir. Bu .r„, Avrupa maddî terakkilerini gördükçe, zaman zaman, canlanmış ve sonra da, şu veya bu tesirin altında, küllenmiş tir. «Gülhane hattı hümayunu» bu yolda ahlan en kuvvetli adımdır. O irade ile, bütün dünyaya karşı resmen teahhüt e-diyorduk ki OsmanlIların mal ve can emniyeti devletin kefaleti altındadır. Muhakemesiz kimsenin ne canına kıyı la bilir ve ne de malına el konabilirdi. Mezhep ve din ayrılıkları da tebaa arasında bir tefrik yapılmaması İçin bir sebep sayılabilirdi.
Bu teminata ve pek çok iyi niyetlere rağmen, bu esaslara yüzde yiiz sadık kalmak pek mümkün olamadı. Olamayınca da, geniş imparatorluk camiası içinde, hoşnutsuzluklar, ayaklanmalar eksik olmadı.
Vaziyetin pek nâzik ve ezici bir şekil aldığı ve haricin bir fnz-ylk yapacağı korkusu hâkim bulunduğu bir sırada, yeni bir hamle yapılarak, Türkiyede 1293 tarihinde Kanunu Esasî İlân edildi. Padişahların şahsi nüfuz ve saltanatlarına gûya böyle bir metin ile nihayet verilmek istenildi ve Mebusan Meclisinin Itl-madile hükümetler kurulması e-sas kabul edildi amma bu devre, çok uzun sürmedi ve Abdülhamit bütün bu kanunları hazırbyan Mithat paşayı evvelâ nefi sonra İdam etti. Maamafih Kanunu E-naiye ilga etmeğe de cilr'et edemedi ve onu yalnız yıllıkların ba-şma, her sene, geçirmekle İktifa etti. Tatbikatta ne Meclis ve ne de ona dayanan bir hükümet kal mış Idİ. Yalnız hükümdarın keyfi yurtta hâkim idi.
1908 ordu inkılâbı, İşte bu hale son vermek için yapıldı. Fakat ittihat ve Terakki Cemiyeti, bir kaç ay kadar hürriyete tahammül etti ve sonra, o da, Abdül-hamidin tuttuğu yolun yolcusu oldu. Kanunu Esasiyi ilga veya İnkâr etmedi amma örfi idarelerle, dlvanharplerle, muhtelif mebus çıkartmamakla, onları dövmekle ve hıyanet ve ihanetle İtham etmekle ayni neticeleri aldı. Yalnız İttihat ve Terakki partisi memlekette hâkim oldu. Mu* halif mebuslar asıldı, sürüldü veya memleket dışına kaçarak canlarını kurtardı.
Kirine! Dünya Harbini takip e-den izmihlal ve parçalanma bu devreye de son verdi. Milli Mücadele günleri millî hâkimiyetin en
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Sami Hunnavi, 193S de Fransu i]gal ordusunda İMteğ-menken... (Bu resim, hususi su rette getirttiğimiz fotoğraflardan biri dir.)
dilmiştir. Yaralıların sayısı henüz belli değildir. îlço merkezindo ve köy (Devamı Sa. 7, Su. i de)
Suriye hükümetinin aldığı yeni tedbirler
Kurucular meclisi için seçimler
Eylül ayı sonunda yapılacak
— ---------------------------
Beyrut 20 (Hususi) surette giden arkadaşımız Raif Oğan bil- ( diriyor) Hüsnü Zalm tarafından İlga olunan siyasi fırkalara i yeniden açılmak halikı verilmiştir. Bu sebeple eakı Suriye Ko - ? münlst Fırkası reisleri Suriyeye gelmişlerdir. Kurucu Meclis için ! ; seçimler ya eski kanuna göre veyahut yeni kabine tarafından ha- ' zırlanacak kanuna göre Eylül sonunda yapılacaktır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 5 do)
Anadoluyu kalkındırmağa
giden gençlerin anlattıkları
‘Diyarbakır köylerinden bazılarında muhtardan başka türkçe bilen yoktur»
Üniversite Talebe Birliğinin Anadoluyu fikren kalkındırma plânı gereğince bir oydanberi Diyarbakırda faaliyet gösteren 41 üniversiteli genç, dün sabah şehrimize dönmüştür. Kufiloyo mensup bir üniversite-
li talebe, kendiailo konuşan bir arka duşumza intihalarını şöyle anlatmış-
(— Ekip halinde Diyarbakır»: hemen hemen her köyünü ziyaret et-(□ovamı Sa. 7, Su. 8 de)
M. E. Baltam Tahsin Banguoğlu
SPOR Türkiye- Avusturya
Şûrası yarın toplanıyor
Atletizm Müsabakaları
ı. koşuda atletler..
Şûrada konuşulacak meselelerin gündemi
E ransa’da
büyük Jkr orman yangını
Bordo tehlikede
(Folo: Burhan a Yeni Babah)
lYazısı: 5 inci sayfadadır)
Bordeaux, 20 A.A. (afp) — Ormancılar tarafından bir kulübede yakılan ateşin kulübeyi tutuşturmam neticesinde Barp San-gata çam ormanı ateş almıştır.
Bu yangın Girondo ilinde şım ) (Devamı 8a. 7, 8u. 6 do)
IIQ TEGE KUVVET 5URÜBÜ
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni bir zelzele felâketine uğ rayan Doğu'nun güzel şehirlerinden biri: ERZURUM.
Divânın I dünkü toplantısı
Başbakan izahat verdi
Ankara, 20 (Telefonla) — C. H, P. Divanı bugün saat 15 de toplanmıştır. Pk olarak, bu yıl kuraklıktan zarar gören köylüia-re verilecek tohumluk hakkında Tarım Bakanı Cavit Oral tara-
fından verilen izahat dinlenilm
3
(Devamı Sa. 7 80. 1 de)
Marşalyardımtahsisatı yeniden inceleniyor
Ankara Radyo Gazetesi, 132 milyon dolarlık talebimizin belki de aynen kabul
edileceği ihtimalinden bahsediyor
Uludağa karyağdı
Yazı çadırda geçirenler müşkül duruma düştüler
Bursa, 20 (Telefonla) — Dün gece Uludağ'a ilk kar yağmıştır. Aylardanberl, bilhassa tütüncüler tarafından beklenen yağmurlar gece fırtına ile başlamış, bu-jün akşama kadar devam etmiştir. Yağan yağmurlar Uludağ’ın yüksek kısımlarına kar olarak düşmüş, dağın tepeleri bir anda karla örtülmüştür. Otuz seneden-beri Uludağa 20 Ağustosta kar yağdığı İlk defa görülmüştür. Geçen sene ilk kar 22 eylülde yağmıştı.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
İzmir Fuarı
dün açıldı
Ticaret Bakanı, Marşal
yardımından hususi
Ankara, 20 (Radyo Gazetesi); — Avrupa İktisadî iş birliği kon-şeyi, Pariste toplanmağa başia-tnıştır. Bu toplantılarda, yeni yıl İçin Avnıpaya yapılacak yardımların tevzi şekli incelenrâektedir, ParİBten alınan son bir haber, Tilrklyenin yeni yıl için istediği tahsisatın belki de aynen kabul edileceğini göstermektedir. Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Barlas. Paristen (Devamı 8a. 7, Su. 4 de)
Ruble Bloku
İstanbul Valisinin değişeceği haberi Lûtfi Kırdarın şehrimizden ayrılacağı şayiaları teessür uyandırdı
Rusya dolar ve sterling bölgelerine karşı bir aRuble Bölgesin ihdas edecekmiş
Londra: 20 (A. A.) «United Press» — Malt kaynaklardan bildirildiğin» göre RusyB, dolar vo sterlin bölgelerine karşı sür’atle bir «Ruble bloku» kurmağa çalışmakladır. Bu ted tir, Doğu Avrupa memleketlerinin ekonomisini daha sıkı bir tarzda Rua (Devamı 6a. 7, 8u. 4 do)
İstanbul Valisi ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdann Şajn elçiliğine tayinine dair haber ve söylentiler devam etmektedir.
ÎÇİŞİerl Bakanı bu hususta ke -tum davranmaktadır. Başbakan yardımcısı Nihat Erim ise şayiaia n tekzip etmiştir. Hal böyle oldj-ğu halde bazı emareler ve doğru
haber alan mahfülere mensup kim selerin İfadesine göre İstanbul vilâyet makamındaki değişiklik katlleşmlştlr. Fakat henüz değişiklik zamanı belli değildir.
İstanbul halkının mllhlm bir ekseriyetinin sevgisini kazanmış, ve tarafsız bir idare adamı olan Dr.
(Devamı 8a. 7, Su. 3 de)
Gelir vergisini kimler
sermayenin de fayda göreceğini söyledi_______
İzmir: 20 (A.A.) — 18 inci İzmir enternasyonal fuarı bugün saat 19.40 da Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli tarafından açılmıştır.
19 da Lozan kapısı on binlerce İzmirli
nin iştiraki vo şehir bandosunun çal dığı istiklâl marşı ilo başlanmış, bundan sonra söz ulun bolediyo baş
kanı Reşat kıbon Ekon
Loblobicioğlu vo
mütea-Bakanı
Vedat Dicleli birer nutuk söy-lonıişler, nutukların hitamında, Bn-kan, «Gorok İzmirliler vo gerokso momlekct için uğurlu olsun, çok limitliyiz* sözlerilo kordolâyı keserek Fuarı ziyaretçilere açmıştır.
Açılış merası ininden soure, Ekono mi vo Ticaret Bakanı Vedat Dicleli,
sırasiylo yabancı
Şehrimize gelen Emniyet genel Müdürünün Basına beyanatı
Polislere cop verilecek ve zabıtanın ıslah ve takviyesi için diğer bazı tedbirler alınacak
Istanbulda bulunun emniyet genel müdürü Gafur Boylu, dün öğleden evvel emniyet müdürlüğüne gelerek iucelumolcrdo bulunmuştur. Bu arada gazetecilerle göriışon genel müdür emniyet teşkilâtında yapılması kararlaştırılan değişiklik vo yenilikler llo İstanbul teşkilâtının takviyesi vo teçhizi hususunda şu izahatı verıniş-
buiı noksandır. Bunun için muayyen hölgolerdo daha müsait binalar bulunup müşterek yatakhaneler tesis edilecektir. Bu sayede vazifedon dönecek polis buruda toplu bir haldo vo daha iyi bir şekildo dinlenmek im-
(D ovamı Sa. 7, 8u. i do)
— İstanbul, teşkilâtımızın cn geniş olduğu bir yerdir. Bu nisbotto İh tiyaçlan da fazladır. Bu ihtiyaçlar ol
bette tamamlanacaktır.
paviyonlan gezmiş-
tir. (Devamı 8a. 7, 8u. 1 de)
Bildiğiniz gibi, polis haftanın ekso-ri günlerim karakolda geçirir. Karakollarımızın bazılarının dahilî terli-
1 Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Islâm tarihinin bu on meraklı vo harokotll safhasını salı gü-nündon itıbaron tefrikaya başlıyacağız. Bu osorl de arkadaşımız Kadlrcan Katlı, uzun tetkiklorden sonra Yeni Sabah için hazırlamıştır, «Hazrotl Ömor» eseri büyük bir rağbet görmüştü «Hazrotl Osman» zamanı, «Hazrotl Ömor» dovrlnln tabii bir dovamıdır. Bu safhada İslam blrllftl yonl bir dovlro girer. Yonl eserin okuyuou-lar tarafından fovkalâdo bcftenllocoglno eminiz.
ı Salı günü başlıyor )
ödeyecek?.
Gelir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son dereoo alâka İle takip edlleooğino eminiz.
Bir iki güfte kadar gelir vergisine ait bu tetkikleri neşre bağlıyacağız.

J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İstanbul Radyo Çorbası
ULUN AY
Gazotolerde okuduğumuza göre İstanbul radyosu tecrübe naını ile 1 eylûldo yayınlara başlı-yacakmış. Verilen tafsilattan Türk musiki kısmanda yayınların muay-yon şahsiyetlere İnhisar etmiyerok teşekkül edocok gruplar ve kollarla yapılaoagı anlaşılıyor. Gerek ga-zotoloro sızan haberlerden ve gorok radyo umum müdürünün beyanatından radyoda muvazzaf kimse bu-lunmıyacagını ve kapıların bütün san'otkâriara açık olacağını öğreniyoruz.
Bunda no dereceye kadar muvaffak olunacağını bilmiyoruz. Fakat hâvadls doğru İse bununla artistleri radyoya bağlamağa imkân yoktur. Artist seans başına alacağı para llo çalışmaz vo çalışmamakta hak
Sonra artist başına verlleook parayı da dllşünürsok bunun nlmetslz bir külfot olduğunu unutmamak I-cap edor.
İstanbul radyosu hor artlsto on lira ücret verecekmiş 1
Ayrılan gruplar soklz kişilik ol-
duklarına göro her »oune radyoya seksen liraya mal olaoak. Bundaış uouzu oan sağlığıdır. Böyle olacağına bazı dairelerin (stajlyer) namı altında bedava memur çalıştırmaları gibi radyo İdaresi da saz hey*, etlorl radyo ısınınonya kadar üo-rotslz olarak çalıp okuyacaklardır gibi bir kayıt koysa daha makul bir 1$ yapmış olur.
Yoksa seansı on liraya adam çalıştırılmaz.
Hal... Şimdi burada bir mes'el» var: Acaba (Müzikçilor) ne alom-do? Malûm a garp musikisinin adı (Müzik) tir. Onlara da seans başına onar lira mı veriliyor? Yânı bu karar umumi midir, yoksa hususi mi? Bundan hiç bahis yok.
Türk musikisi şunun bunun görüş koytlno kurban edilemez. Bu musikinin milyonlarla taraltnrı vardır. Rağbet gören san'at hangisi I-so evvelâ o memnun odlllr.
İsterlerse bir tecrübe buyursunlar... Türk musikisini radyodan kal dırsınlar... O zaman kaç radyo ma-Dovamı 8a. 7. 8u. ö da)
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdareı Nuruoemanlye Noı İT
Tel adresli «YtNİ SABAH»
İSTANBUL
TeUConı 10198—28188
PAZAR
21
AĞUSTOS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3739 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Şayia,, 10 Kuru5
Doğudaki zelzelede can kaybımız çok ağır
Şimdiye kadar 270 ölü tesbit edildi, bu miktarın artmasından korkuluyor
Zelzele kısa fasılalarla hâlâ devam
Avrupalı Olmanın
Karlıova: 20 (A.A.) — 17.8.1049
ediyor
Yolu
Memleketimiz, belki daha eskiden de öyle idi am-ma, aşağı yukarı, bir buçuk asırdır Avrupalılaşmak e-«dindedir. Bu .r„, Avrupa maddî terakkilerini gördükçe, zaman zaman, canlanmış ve sonra da, şu veya bu tesirin altında, küllenmiş tir. «Gülhane hattı hümayunu» bu yolda ahlan en kuvvetli adımdır. O irade ile, bütün dünyaya karşı resmen teahhüt e-diyorduk ki OsmanlIların mal ve can emniyeti devletin kefaleti altındadır. Muhakemesiz kimsenin ne canına kıyı la bilir ve ne de malına el konabilirdi. Mezhep ve din ayrılıkları da tebaa arasında bir tefrik yapılmaması İçin bir sebep sayılabilirdi.
Bu teminata ve pek çok iyi niyetlere rağmen, bu esaslara yüzde yiiz sadık kalmak pek mümkün olamadı. Olamayınca da, geniş imparatorluk camiası içinde, hoşnutsuzluklar, ayaklanmalar eksik olmadı.
Vaziyetin pek nâzik ve ezici bir şekil aldığı ve haricin bir fnz-ylk yapacağı korkusu hâkim bulunduğu bir sırada, yeni bir hamle yapılarak, Türkiyede 1293 tarihinde Kanunu Esasî İlân edildi. Padişahların şahsi nüfuz ve saltanatlarına gûya böyle bir metin ile nihayet verilmek istenildi ve Mebusan Meclisinin Itl-madile hükümetler kurulması e-sas kabul edildi amma bu devre, çok uzun sürmedi ve Abdülhamit bütün bu kanunları hazırbyan Mithat paşayı evvelâ nefi sonra İdam etti. Maamafih Kanunu E-naiye ilga etmeğe de cilr'et edemedi ve onu yalnız yıllıkların ba-şma, her sene, geçirmekle İktifa etti. Tatbikatta ne Meclis ve ne de ona dayanan bir hükümet kal mış Idİ. Yalnız hükümdarın keyfi yurtta hâkim idi.
1908 ordu inkılâbı, İşte bu hale son vermek için yapıldı. Fakat ittihat ve Terakki Cemiyeti, bir kaç ay kadar hürriyete tahammül etti ve sonra, o da, Abdül-hamidin tuttuğu yolun yolcusu oldu. Kanunu Esasiyi ilga veya İnkâr etmedi amma örfi idarelerle, dlvanharplerle, muhtelif mebus çıkartmamakla, onları dövmekle ve hıyanet ve ihanetle İtham etmekle ayni neticeleri aldı. Yalnız İttihat ve Terakki partisi memlekette hâkim oldu. Mu* halif mebuslar asıldı, sürüldü veya memleket dışına kaçarak canlarını kurtardı.
Kirine! Dünya Harbini takip e-den izmihlal ve parçalanma bu devreye de son verdi. Milli Mücadele günleri millî hâkimiyetin en
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Sami Hunnavi, 193S de Fransu i]gal ordusunda İMteğ-menken... (Bu resim, hususi su rette getirttiğimiz fotoğraflardan biri dir.)
dilmiştir. Yaralıların sayısı henüz belli değildir. îlço merkezindo ve köy (Devamı Sa. 7, Su. i de)
Suriye hükümetinin aldığı yeni tedbirler
Kurucular meclisi için seçimler
Eylül ayı sonunda yapılacak
— ---------------------------
Beyrut 20 (Hususi) surette giden arkadaşımız Raif Oğan bil- ( diriyor) Hüsnü Zalm tarafından İlga olunan siyasi fırkalara i yeniden açılmak halikı verilmiştir. Bu sebeple eakı Suriye Ko - ? münlst Fırkası reisleri Suriyeye gelmişlerdir. Kurucu Meclis için ! ; seçimler ya eski kanuna göre veyahut yeni kabine tarafından ha- ' zırlanacak kanuna göre Eylül sonunda yapılacaktır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 5 do)
Anadoluyu kalkındırmağa
giden gençlerin anlattıkları
‘Diyarbakır köylerinden bazılarında muhtardan başka türkçe bilen yoktur»
Üniversite Talebe Birliğinin Anadoluyu fikren kalkındırma plânı gereğince bir oydanberi Diyarbakırda faaliyet gösteren 41 üniversiteli genç, dün sabah şehrimize dönmüştür. Kufiloyo mensup bir üniversite-
li talebe, kendiailo konuşan bir arka duşumza intihalarını şöyle anlatmış-
(— Ekip halinde Diyarbakır»: hemen hemen her köyünü ziyaret et-(□ovamı Sa. 7, Su. 8 de)
M. E. Baltam Tahsin Banguoğlu
SPOR Türkiye- Avusturya
Şûrası yarın toplanıyor
Atletizm Müsabakaları
ı. koşuda atletler..
Şûrada konuşulacak meselelerin gündemi
E ransa’da
büyük Jkr orman yangını
Bordo tehlikede
(Folo: Burhan a Yeni Babah)
lYazısı: 5 inci sayfadadır)
Bordeaux, 20 A.A. (afp) — Ormancılar tarafından bir kulübede yakılan ateşin kulübeyi tutuşturmam neticesinde Barp San-gata çam ormanı ateş almıştır.
Bu yangın Girondo ilinde şım ) (Devamı 8a. 7, 8u. 6 do)
IIQ TEGE KUVVET 5URÜBÜ
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni bir zelzele felâketine uğ rayan Doğu'nun güzel şehirlerinden biri: ERZURUM.
Divânın I dünkü toplantısı
Başbakan izahat verdi
Ankara, 20 (Telefonla) — C. H, P. Divanı bugün saat 15 de toplanmıştır. Pk olarak, bu yıl kuraklıktan zarar gören köylüia-re verilecek tohumluk hakkında Tarım Bakanı Cavit Oral tara-
fından verilen izahat dinlenilm
3
(Devamı Sa. 7 80. 1 de)
Marşalyardımtahsisatı yeniden inceleniyor
Ankara Radyo Gazetesi, 132 milyon dolarlık talebimizin belki de aynen kabul
edileceği ihtimalinden bahsediyor
Uludağa karyağdı
Yazı çadırda geçirenler müşkül duruma düştüler
Bursa, 20 (Telefonla) — Dün gece Uludağ'a ilk kar yağmıştır. Aylardanberl, bilhassa tütüncüler tarafından beklenen yağmurlar gece fırtına ile başlamış, bu-jün akşama kadar devam etmiştir. Yağan yağmurlar Uludağ’ın yüksek kısımlarına kar olarak düşmüş, dağın tepeleri bir anda karla örtülmüştür. Otuz seneden-beri Uludağa 20 Ağustosta kar yağdığı İlk defa görülmüştür. Geçen sene ilk kar 22 eylülde yağmıştı.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
İzmir Fuarı
dün açıldı
Ticaret Bakanı, Marşal
yardımından hususi
Ankara, 20 (Radyo Gazetesi); — Avrupa İktisadî iş birliği kon-şeyi, Pariste toplanmağa başia-tnıştır. Bu toplantılarda, yeni yıl İçin Avnıpaya yapılacak yardımların tevzi şekli incelenrâektedir, ParİBten alınan son bir haber, Tilrklyenin yeni yıl için istediği tahsisatın belki de aynen kabul edileceğini göstermektedir. Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Barlas. Paristen (Devamı 8a. 7, Su. 4 de)
Ruble Bloku
İstanbul Valisinin değişeceği haberi Lûtfi Kırdarın şehrimizden ayrılacağı şayiaları teessür uyandırdı
Rusya dolar ve sterling bölgelerine karşı bir aRuble Bölgesin ihdas edecekmiş
Londra: 20 (A. A.) «United Press» — Malt kaynaklardan bildirildiğin» göre RusyB, dolar vo sterlin bölgelerine karşı sür’atle bir «Ruble bloku» kurmağa çalışmakladır. Bu ted tir, Doğu Avrupa memleketlerinin ekonomisini daha sıkı bir tarzda Rua (Devamı 6a. 7, 8u. 4 do)
İstanbul Valisi ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdann Şajn elçiliğine tayinine dair haber ve söylentiler devam etmektedir.
ÎÇİŞİerl Bakanı bu hususta ke -tum davranmaktadır. Başbakan yardımcısı Nihat Erim ise şayiaia n tekzip etmiştir. Hal böyle oldj-ğu halde bazı emareler ve doğru
haber alan mahfülere mensup kim selerin İfadesine göre İstanbul vilâyet makamındaki değişiklik katlleşmlştlr. Fakat henüz değişiklik zamanı belli değildir.
İstanbul halkının mllhlm bir ekseriyetinin sevgisini kazanmış, ve tarafsız bir idare adamı olan Dr.
(Devamı 8a. 7, Su. 3 de)
Gelir vergisini kimler
sermayenin de fayda göreceğini söyledi_______
İzmir: 20 (A.A.) — 18 inci İzmir enternasyonal fuarı bugün saat 19.40 da Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli tarafından açılmıştır.
19 da Lozan kapısı on binlerce İzmirli
nin iştiraki vo şehir bandosunun çal dığı istiklâl marşı ilo başlanmış, bundan sonra söz ulun bolediyo baş
kanı Reşat kıbon Ekon
Loblobicioğlu vo
mütea-Bakanı
Vedat Dicleli birer nutuk söy-lonıişler, nutukların hitamında, Bn-kan, «Gorok İzmirliler vo gerokso momlekct için uğurlu olsun, çok limitliyiz* sözlerilo kordolâyı keserek Fuarı ziyaretçilere açmıştır.
Açılış merası ininden soure, Ekono mi vo Ticaret Bakanı Vedat Dicleli,
sırasiylo yabancı
Şehrimize gelen Emniyet genel Müdürünün Basına beyanatı
Polislere cop verilecek ve zabıtanın ıslah ve takviyesi için diğer bazı tedbirler alınacak
Istanbulda bulunun emniyet genel müdürü Gafur Boylu, dün öğleden evvel emniyet müdürlüğüne gelerek iucelumolcrdo bulunmuştur. Bu arada gazetecilerle göriışon genel müdür emniyet teşkilâtında yapılması kararlaştırılan değişiklik vo yenilikler llo İstanbul teşkilâtının takviyesi vo teçhizi hususunda şu izahatı verıniş-
buiı noksandır. Bunun için muayyen hölgolerdo daha müsait binalar bulunup müşterek yatakhaneler tesis edilecektir. Bu sayede vazifedon dönecek polis buruda toplu bir haldo vo daha iyi bir şekildo dinlenmek im-
(D ovamı Sa. 7, 8u. i do)
— İstanbul, teşkilâtımızın cn geniş olduğu bir yerdir. Bu nisbotto İh tiyaçlan da fazladır. Bu ihtiyaçlar ol
bette tamamlanacaktır.
paviyonlan gezmiş-
tir. (Devamı 8a. 7, 8u. 1 de)
Bildiğiniz gibi, polis haftanın ekso-ri günlerim karakolda geçirir. Karakollarımızın bazılarının dahilî terli-
1 Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Islâm tarihinin bu on meraklı vo harokotll safhasını salı gü-nündon itıbaron tefrikaya başlıyacağız. Bu osorl de arkadaşımız Kadlrcan Katlı, uzun tetkiklorden sonra Yeni Sabah için hazırlamıştır, «Hazrotl Ömor» eseri büyük bir rağbet görmüştü «Hazrotl Osman» zamanı, «Hazrotl Ömor» dovrlnln tabii bir dovamıdır. Bu safhada İslam blrllftl yonl bir dovlro girer. Yonl eserin okuyuou-lar tarafından fovkalâdo bcftenllocoglno eminiz.
ı Salı günü başlıyor )
ödeyecek?.
Gelir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son dereoo alâka İle takip edlleooğino eminiz.
Bir iki güfte kadar gelir vergisine ait bu tetkikleri neşre bağlıyacağız.

J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İstanbul Radyo Çorbası
ULUN AY
Gazotolerde okuduğumuza göre İstanbul radyosu tecrübe naını ile 1 eylûldo yayınlara başlı-yacakmış. Verilen tafsilattan Türk musiki kısmanda yayınların muay-yon şahsiyetlere İnhisar etmiyerok teşekkül edocok gruplar ve kollarla yapılaoagı anlaşılıyor. Gerek ga-zotoloro sızan haberlerden ve gorok radyo umum müdürünün beyanatından radyoda muvazzaf kimse bu-lunmıyacagını ve kapıların bütün san'otkâriara açık olacağını öğreniyoruz.
Bunda no dereceye kadar muvaffak olunacağını bilmiyoruz. Fakat hâvadls doğru İse bununla artistleri radyoya bağlamağa imkân yoktur. Artist seans başına alacağı para llo çalışmaz vo çalışmamakta hak
Sonra artist başına verlleook parayı da dllşünürsok bunun nlmetslz bir külfot olduğunu unutmamak I-cap edor.
İstanbul radyosu hor artlsto on lira ücret verecekmiş 1
Ayrılan gruplar soklz kişilik ol-
duklarına göro her »oune radyoya seksen liraya mal olaoak. Bundaış uouzu oan sağlığıdır. Böyle olacağına bazı dairelerin (stajlyer) namı altında bedava memur çalıştırmaları gibi radyo İdaresi da saz hey*, etlorl radyo ısınınonya kadar üo-rotslz olarak çalıp okuyacaklardır gibi bir kayıt koysa daha makul bir 1$ yapmış olur.
Yoksa seansı on liraya adam çalıştırılmaz.
Hal... Şimdi burada bir mes'el» var: Acaba (Müzikçilor) ne alom-do? Malûm a garp musikisinin adı (Müzik) tir. Onlara da seans başına onar lira mı veriliyor? Yânı bu karar umumi midir, yoksa hususi mi? Bundan hiç bahis yok.
Türk musikisi şunun bunun görüş koytlno kurban edilemez. Bu musikinin milyonlarla taraltnrı vardır. Rağbet gören san'at hangisi I-so evvelâ o memnun odlllr.
İsterlerse bir tecrübe buyursunlar... Türk musikisini radyodan kal dırsınlar... O zaman kaç radyo ma-Dovamı 8a. 7. 8u. ö da)

Comments (0)